Arbetsutskottet (19) Kommunförbundet Skåne, Baravägen 1, Lund kl

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Arbetsutskottet 2008-11-14 1 (19) Kommunförbundet Skåne, Baravägen 1, Lund kl. 09.00-12.10"

Transkript

1 Arbetsutskottet (19) Plats och tid Närvarande Ledamöter Kommunförbundet Skåne, Baravägen 1, Lund kl Stefan Lundgren (m), ordförande Maria Winberg Nordström (fp) Kjell-Åke Persson (c) Cecilia Lind (s) Tommy Johansson (s) Ej tjänstgörande ersättare Thomas Håkansson (m) Bo Polsten (fp), Övriga deltagare Stig Ålund, sekreterare Marianne Ivarsson Lilian Persson, 108 Maria Bredin, 108 Dorthy Carlsson, Litza Aschan, 114 Tomas Nilsson, Utses att justera Tommy Johansson Underskrifter: Sekreterare... Paragrafer: Stig Ålund Ordförande... Stefan Lundgren Justerande... Tommy Johansson

2 Arbetsutskottet (Dnr ) Plats för arbetsutskottets sammanträde Arbetsutskottet beslutar att sammanträdet hålles på förbundskansliet i Lund.

3 Arbetsutskottet (Dnr ) Datum för förbundsmöte Arbetsutskottet beslutar att behandla ärendet på styrelsens sammanträde

4 Arbetsutskottet (Dnr , , , ) Kommunledningsfrågor och internationella frågor. Förbundssekreterare Lilian Persson och vikarierande EU-samordnare och Maria Bredin informerar om aktiviteter för kommunledningarna och på det internationella området. Kommunledningsresa Gemensamt styrelsemöte Städte- und Gemeindetag Mecklenburg- Vorpommern i Skåne. Gemensamt presidiemöte Schleswig-Holstein i Kiel Europa Direktkontor i Skåne; Malmö, Helsingborg och Hässleholm. Processtöd för EU-projekt (Mål 2). Arbetsutskottet beslutar att frågan om 2009 års kommunledningsresa tas upp vid styrelsens nästa sammanträde, samt att lägga informationen till handlingarna.

5 Arbetsutskottet (Dnr ) Ekonomisk rapport. Ekonomisk rapport t.o.m. oktober månad 2008 föreligger. Bilaga 109. Arbetsutskottet föreslår styrelsen besluta att lägga den ekonomiska rapporten till handlingarna.

6 Arbetsutskottet (Dnr ) Budget Stig Ålund föredrar förslag till budget för Arbetsutskottet beslutar att till styrelsens sammanträde justera budgetförslaget med ledning av dagens diskussion.

7 Arbetsutskottet (Dnr ) Yttrande över regionala utvecklingsprogrammet för Skåne. Styrelsen beslutade att uppdra åt ordförande att avge yttrande över förslag till regionalt utvecklingsprogram för Skåne. Ordförande har överlämnat frågan till arbetsutskottet. Region Skånes arbetsgrupp har aktualiserat utvecklingsprogrammet för Skåne som arbetades fram under Avsikten är att se över och aktualisera programmet vilket innebär att visionen om det livskraftiga Skåne med de övergripande målen om tillväxt, attraktionskraft, bärkraft och balans finns kvar. Förslaget har ett perspektiv på åtta år. Antalet mål från förra utvecklingsprogrammet har minskats till 20 och de konkreta åtgärder som tidigare uttalades, hänvisas framöver till sektorsprogrammen. Förbundskansliet har utarbetat förslag till remissvar, bilaga 111. Arbetsutskottet beslutar att anta remissförslaget som sitt eget.

8 Arbetsutskottet (08-2-6) Bostadsförsörjningsfrågor. Beredningen för arbetsmarknads- och näringslivsfrågor vill uppmärksamma styrelsen på bostadsbristen som en viktig fråga att arbeta vidare med. Förbundet medverkar f.n. i det av länsstyrelsen initierade projektet Bostadsstrategier i Öresundsregionen. Dessutom har förbundskansliet påbörjat en diskussion med Region Skåne om huruvida insatser skulle kunna göras i syfte att stimulera byggandet av studentbostäder i kommuner utanför universitets- och högskoleorterna. Arbetsutskottet beslutar att återuppta frågan under våren 2009.

9 Arbetsutskottet (Dnr ) Beslutsstöd för arbetsterapeuter och sjukgymnaster vid bedömning av insatser vid funktionshinder. Allt fler personer besöker hälso- och sjukvården och får insatser polikliniskt eller med en kortare vårdtid. Inriktningen är att arbetet med rehabilitering kommer att ske ännu mer i hemmiljön. Antalet arbetsterapeuter och sjukgymnaster har blivit fler. För att följa med i utvecklingen och ta tillvara brukarens behov av rehabilitering och andra insatser, ställs krav på kompetensutveckling av rehabiliteringspersonal. Det är viktigt att alla arbetar på ett systematiskt sätt och att resurserna används så optimalt som möjligt. Att ta reda på brukarens behov är nödvändigt för att insatserna/hjälpmedlen skall bli de rätta men det är inte självklart hur man går till väga. Under hösten 2007 genomförde Samverkansorganisationen för hjälpmedelsfrågor en studie i form av en enkätundersökning i alla Skånes kommuner. Syftet var att ta reda på vilka grunder man ordinerade hjälpmedel, hur man utvärderade nyttan av hjälpmedel samt om man satte upp behandlingsmål och följde upp i vilken utsträckning dessa mål uppfylldes. Studien pekar på att det i Skånes kommuner finns ett behov av och ett intresse för att utveckla tankar kring ett gemensamt beslutsstöd vid ordination av hjälpmedel. Samverkansorganisationens för hjälpmedelsfrågor styrgrupp bjöd därför in kommunerna att delta i ett projekt under 2008, där man tillsammans har tagit fram ett beslutsstöd för att bedöma behovet av hjälpmedel. Under arbetets gång har beslutsstödet utvidgats till att omfatta även träning och behandling. Beslutsstödet kan ge kommunerna en bra möjlighet att förbättra både kvalitet och effektivitet i hemsjukvården. Hjälpmedlen kan nyttjas på ett mer effektivt sätt. För brukaren innebär beslutsstödet att en likvärdig och korrekt bedömning görs och att man kan se på vilka grunder beslut om åtgärder fattas. En systematisk uppföljning av nyttan med insatta åtgärder blir möjlig att göra. Det finns ett stort intresse inom kommunerna att under 2009 implementera och utveckla beslutsstödet i den egna kommunen. Samverkansorganisationen behöver därför ha en projektledare som kan leda implementeringen.

10 Arbetsutskottet Kostnaderna för det fortsatta arbetet beräknas uppgå till kronor. Hälften, dvs kronor, föreslås finansieras av kommunernas abonnemangsavgift till samverkansorganisationen. Resterande kronor betalas av de kommuner som vill delta i detta utvecklingsprojekt, via en engångsavgift, vars storlek beror på antalet deltagande kommuner. Om tio kommuner deltar, vilket bedöms vara en förutsättning för att driva projektet vidare, blir avgiften kronor. Om fler kommuner deltar minskar avgiften per kommun. Förbundskansliet föreslår styrelsen. att ställa sig positiv till att beslutsstödet under 2009 implementeras i kommunerna och att inbjuda kommunerna att medverka, varvid finansieringen, kronor, delas lika mellan samverkansorganisationen för hjälpmedelsfrågor och deltagande kommuner. Arbetsutskottet beslutar att behandla ärendet på styrelsens sammanträde

11 Arbetsutskottet (Dnr ) Hjälpmedel till elever med funktionshinder i förskola och skola. Barn och unga med funktionshinder har rätt att få hjälpmedel i skolan. Kommunen eller skolhuvudmannen ansvarar för att eleven får de pedagogiska hjälpmedlen, medan landstinget ansvarar för de personliga. Men det kan vara svårt att avgöra om ett hjälpmedel ska betraktas som personligt eller pedagogiskt. I värsta fall kan det innebära att eleven inte får de hjälpmedel som denne behöver. För att bringa klarhet i ansvarsfrågan när det gäller hjälpmedel i skolan har Sveriges Kommuner och Landsting låtit Hjälpmedelsinstitutet (HI) utreda frågan. Resultatet redovisas i rapporten Vems är ansvaret för hjälpmedel i skolan? Rapporten innehåller en kartläggning av landstingens/regionernas och kommunernas överenskommelser och tillämpningar angående hjälpmedel i skolan. HI redovisar också sin principiella syn på vad som kan innefattas i grundutrustning, pedagogiska hjälpmedel respektive personliga hjälpmedel och föreslår att kommuner och landsting ingår överenskommelser om hur ansvaret ska fördelas. Arbetsutskottet föreslår styrelsen besluta att Kommunförbundet Skåne tillsammans med Region Skåne utarbetas ett förslag till ramavtal om hur ansvaret för hjälpmedel till elever med funktionshinder i förskola och skola ska fördelas.

12 Arbetsutskottet (Dnr ) Centrum för Tillämpad Arbetslivsforskning (CTA). När regeringen beslutade att lägga ner Arbetslivsinstitutet, ALI, inleddes diskussioner mellan ALI Syd, Malmö högskola och externa intressenter. Den fråga som uppstod var om det fanns möjligheter att genom ett lokalt engagemang ta tillvara arbetslivsforskarnas kompetens och forskningsarbete. Diskussionerna mellan Malmö högskola, Kommunförbundet Skåne, Region Skåne, Malmö stad samt Försäkringskassan Skåne visade på ett gemensamt intresse att utveckla och använda arbetslivsforskning. Resultatet av dessa diskussioner blev att i augusti 2007 startade verksamheten vid Centrum för tillämpad arbetslivsforskning (CTA). Centrum för tillämpad arbetslivsforskning ingår i en enhet för professionsforskning vid Malmö Högskola. Den forskning som bedrivs förväntas gagna nya professioner som kommunsjuksköterskor och biståndsbedömare, men förväntas även på sikt påverka högskoleutbildningarnas innehåll. Centrumbildningen forskar kring tämligen obeforskade områden med relevans för kommunerna. De forskare som utgör basen för CTA studerar bland annat sjukfrånvaro och arbetsvillkor. En forskare delar sin tid mellan CTA och Kommunförbundet Skåne och genomför en studie om kommunsjuksköterskornas roll i hemsjukvården. CTA kan sägas bli en bas för den forskningsplattform inom närsjukvård som Kommunförbundet Skåne haft som målsättning att skapa. Verksamheten löper som ett projekt t o m Finansieringen av CTA sker genom de avvecklingsmedel som staten betalade ut i samband med nedläggningen av ALI. Kommunförbundet Skåne medverkade i framtagandet av ansökan och erhöll tkr i statliga medel. Dessa medel används till delade forskartjänster och delfinansiering av en professorstjänst, där syftet explicit är att få igång internationella forskningsansökningar. Vidare diskuteras delfinansiering av en tjänst som marknadsförare/utvecklingsledare. Kommunförbundet Skånes åtagande löper projekttiden ut. Intressenterna och Kommunförbundet Skåne har skrivit intentionsförklaringar.

13 Arbeetsutskottet Arbetsutskottet föreslår styrelsen besluta att Kommunförbundet Skåne till och med 2009 fortsätter bidra med personella resurser och informera fortlöpande kommunerna om den verksamhet som CTA bedriver, samt att ytterligare medel i dagsläget inte kan tillskjutas.

14 Arbetsutskottet (Dnr ) Fyrverkerier Skrivelser har inkommit från Skåne Nordväst samt från Skurups kommun med begäran om samverkan för att få till stånd en lagändring eller annan åtgärd så att olägenheterna med fyrverkeri och smällare kan minskas. Liknande muntliga framställningar har även gjorts från Skånes räddningschefer samt från Brandförsvarsföreningen Skåne. Noteras att även Malmö stad avser att agera i frågan. Det är svårigheter, både lokalt och centralt, att få en bred politisk uppslutning avseende förändring av nuvarande lag gällande försäljning och användning av fyrverkerier. Polisen anser sig inte heller kunna prioritera en efterlevnad av en skärpt lagstiftning. På regeringens uppdrag kom 1999 utredningen Ja till fyrverkeri men med färre skador och i denna föreslogs bl.a. att fyrverkerier skulle tillåtas med åldersgränsen 18 år, men med förbud av smällare. Dessa ändringar infördes i lagstiftningen Räddningsverket har reviderat sina allmänna råd som omfattar försäljning av fyrverkeriartiklar och lagring i samband med försäljningen. Dessa råd har varit ute på remiss och väntas träda i kraft inom kort. Beredningen för samhällsbyggandsfrågor beslutade att förorda lokala lösningar, såsom reglering i lokala ordningsstadgan av område och tid för uppskjutning av fyrverkeriartiklar, att olika lokala informationsinsatser samt utökad tillsyn på försäljningsställen genomförs, samt att översända ärendet till styrelsen. Styrelsen beslutade att avvakta Malmö stads utredning som bör förmedlas till samtliga kommuner, samt att återuppta ärendet på arbetsutskottet Arbetsutskottet föreslår styrelsen besluta att tillskriva regeringen om lagändring för användning av fyrverkerier.

15 Arbetsutskottet (Dnr ) Översyn av kollektivtrafikens förutsättningar. Regeringen har tillsatt en utredning (Dir 2008:55) som skall utarbeta förslag till ny lagstiftning på kollektivtrafikens område. Nuvarande lagstiftning är från Syftet är att anpassa lagstiftningen till dagens förutsättningar med större arbetsmarknadsregioner, ökat resande, klimathot, ökad flexibilitet för att utveckla trafiken på landsbygden, ökad tillgänglighet och trafikförsörjningsansvar för flygplatser. Ett andra syfte är att sätta resenärens behov i fokus. Den kommande lagstiftningen skall inriktas mot vad som skall åstadkommas med kollektivtrafiken och inte på hur verksamheten skall genomföras eller organiseras. Utredningen skall presentera sitt förslag till offentligrättslig reglering den 30 april 2009 och ett slutligt betänkande kring förstärkta passagerarrättigheter till den 30 september I utredningsdirektiven och efter samtal med utredaren (Rikstrafikens generaldirektör Ulf Lundin) framkommer följande: Det offentliga monopolet att bedriva kollektivtrafik upphör. Fri konkurrens och fri etableringsrätt införs. Ökad statlig styrning. Lokal/regional nivå skall svara för samordning av informations- och biljettsystem. Regional kollektivtrafik skall anpassas till resandeströmmarna, d v s till större administrativa områden än de nuvarande länen. Lagstiftningen för sjukresor, färdtjänst, riksfärdtjänst och skolresor samlas i en lag - en kollektivtrafiklag. För att rädda kollektivtrafiken på landsbygden skall ökad samordning ske mellan allmän och särskild kollektivtrafik. Staten skall tydliggöra sitt finansieringsansvar för infrastruktur. Även frågan om offentlig subventionering av kollektivtrafik måste beröras, åtminstone i perspektivet att åstadkomma konkurrensneutralitet. Arbetsutskottet föreslår styrelsen besluta att uppdra åt förbundskansliet att i samråd med Region Skåne utreda konsekvenserna för kollektivtrafiken i Skåne om direktiven i den statliga utredningen (Dir 2008:55) realiseras, samt att uppdra åt styrgruppen för samhällsbetalda resor att inbjuda kommunerna, Region Skåne och utredaren till överläggningar i frågan.

16 Arbetsutskottet (Dnr ) Uppföljning av tidigare begäran om regeringsförhandlingar avseende skatteeffekterna med anledning av det svensk-danska skatteavtalet. Med anledning av styrelsens skrivelse till Sveriges Kommuner och Landsting angående begäran om regeringsförhandlingar avseende skatteeffekterna med anledning av det svensk-danska skatteavtalet bör en uppföljning av ärendet göras. Förbundskansliet har utarbetat på förslag till skrivelse, bilaga 118. Arbetsutskottet föreslår styrelsen besluta att ställa sig bakom förslaget.

17 Arbetsutskottet (Dnr ) Skåne som pilotregion för biogasfrågor. Biogas står i dag för omkring en halv procent av den totala drivmedelsanvändningen i Sverige. Potentialen för biogas, bara från restprodukter, är dock minst 20 gånger större. Enbart i Skåne skulle stallgödseln genom rötning räcka till för att cirka bilar skulle kunna drivas med biogas, en vinst för både lantbrukaren, bilägaren, miljön, självförsörjningen och handelsbalansen. Om bara 10 % av dessa bilar köpte sitt bränsle i form av biogas, producerat i Skåne av lantbrukare, avfallsbolag, livsmedelsindustrin och VA-verk etc, skulle det innebära att ca 70 miljoner kronor årligen omsattes. När det gäller utsläpp av CO 2 så blir reduktionen om man kör med biogas från stallgödsel jämfört med bensin hela 180 %. Östersjön skulle må bättre om gödseln passerade biogasprocessen före spridning. Skåne som lokomotiv för utvecklingen och som biogaspilot skulle kunna vara en del av lösningen. Tjänstemän inom förbundskansliet, Region Skåne och länsstyrelsen har överlämnat förslag till framställning till miljödepartementet inför regeringens arbete med den s.k. klimatpropositionen. Förslaget utmynnar i en framställan om att Skåne ges särskilda medel för att bli ett svenskt pilotlän för arbetet med biogasfrågor. Ordförande meddelar att frågan även behandlats vid presidieöverläggning mellan Kommunförbundet Skåne och Region Skåne den 13 november 2008, varvid enighet rådde om att en gemensam framställning i enlighet med tjänstemannaförslaget, bör göras. Arbetsutskottet beslutar att tillsammans med Region Skåne göra en framställan till miljödepartementet om att Skåne bör ges resurser att bli pilotlän på biogasområdet, samt att anmäla vidtagen åtgärd till styrelsen.

18 Arbetsutskottet (Dnr ) Tågstrategi Styrelsen antog ett yttrande över förslag till Tågstrategi Thomas Håkansson föreslår att frågan följs upp. Arbetsutskottet beslutar att uppdra åt förbundskansliet att undersöka huruvida förbundets synpunkter blivit tillgodosedda i den slutliga tågstrategin, samt att uppdra åt styrelsens presidium att aktualisera frågan vid nästa presidieöverläggning med Region Skåne.

19 Arbetsutskottet Anmälningar a) Minnesanteckningar beredningen för samhällsbyggnadsfrågor b) Minnesanteckningar beredningen för arbetsmarknads- och näringslivsfrågor c) Regeringsbeslut ; Framställning angående uppdrag att anordna rektorsutbildning. d) Nyhetsbrev oktober och november 2008, Entreprenörskap i skolan. e) Rapport Hästen i Skåne f) Barn i behov av särskilt stöd. g) Minnesanteckningar beredningen för vård- och omsorgsfrågor Arbetsutskottet föreslår styrelsen besluta att lägga anmälningarna till handlingarna.

Kommunförbundet Skåne, Porfyrvägen 8, Lund kl. 09.00-12.15

Kommunförbundet Skåne, Porfyrvägen 8, Lund kl. 09.00-12.15 Arbetsutskottet 2011-03-15 1 (14) Plats och tid Närvarande Ledamöter Kommunförbundet Skåne, Porfyrvägen 8, Lund kl. 09.00-12.15 Stefan Lundgren (m), ordförande Maria Winberg Nordström (fp) Bo Polsten (fp),

Läs mer

Kommunförbundet Skåne, Porfyrvägen 8, Lund kl. 09.30-12.00

Kommunförbundet Skåne, Porfyrvägen 8, Lund kl. 09.30-12.00 Styrelsen 2011-04-08 1 (13) Plats och tid Närvarande Ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Kommunförbundet Skåne, Porfyrvägen 8, Lund kl. 09.30-12.00 Stefan Lundgren (m), ordförande Thomas Håkansson (m)

Läs mer

Christer Pålsson, kommunchef Susan Elmlund, sekreterare

Christer Pålsson, kommunchef Susan Elmlund, sekreterare 1(7) Plats och tid Findus, Bjuv, kl 12.00-12.15 Beslutande Ledamöter Stefan Svalö (S), ordförande Christer Landin (S) Ninnie Lindell (M) Sven Yngve Persson (M) Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande

Läs mer

Protokoll Primärkommunala nämnden

Protokoll Primärkommunala nämnden 27 Organ Plats och tid ande Övriga deltagare Utses att justera Kronobäcks klosterkyrkoruin, Mönsterås Torsdagen den 9 september kl. 9.00-12.00 Roland Åkesson, ordförande Bo Bergman Eddie Forsman Ingemar

Läs mer

Styrelsen 2007-06-18 1 (19) Kommunförbundet Skåne, Storgatan 33, Klippan kl. 09.00-12.00

Styrelsen 2007-06-18 1 (19) Kommunförbundet Skåne, Storgatan 33, Klippan kl. 09.00-12.00 Styrelsen 2007-06-18 1 (19) Plats och tid Närvarande Ledamöter Kommunförbundet Skåne, Storgatan 33, Klippan kl. 09.00-12.00 Stefan Lundgren (m), Sjöbo, ordförande Ulrika Thulin (s) Torbjörn Lövendal (s)

Läs mer

Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande

Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande 1 (15) Kommunkontoret, sammanträdesrummet Eken kl. 09.00-10.55 Beslutande Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande Övriga deltagande

Läs mer

Förslag till yttrande över motion om att inrätta en barnombudsman i Katrineholms kommun

Förslag till yttrande över motion om att inrätta en barnombudsman i Katrineholms kommun Vård- och omsorgsnämndens handling nr 17/2013 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) Vår handläggare Lars Olsson, utredare Ert datum Er beteckning Vård- och omsorgsnämnden Förslag till yttrande över motion om att inrätta

Läs mer

Särskilda persontransporter - moderniserad lagstiftning för ökad samordning - SOU 2018:58

Särskilda persontransporter - moderniserad lagstiftning för ökad samordning - SOU 2018:58 YTTRANDE Vårt ärendenr: 2018-11-16 Sektionen för infrastruktur och fastigheter Sara Rhudin Näringsdepartementet 10333 STOCKHOLM Särskilda persontransporter - moderniserad lagstiftning för ökad samordning

Läs mer

Socialnämnden. Sammanträdesprotokoll Plats och tid Lokal Roten, kl Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare.

Socialnämnden. Sammanträdesprotokoll Plats och tid Lokal Roten, kl Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare. Sida 1/8 Plats och tid Lokal Roten, kl. 14.00 14.45 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Krister Olsson (S), ordförande J Håkan Andersson (C), vice ordförande Thomas Löfgren (M) Anneli

Läs mer

Social- och omvårdnadsnämnden (13) Stadshuset, sessionssalen kl

Social- och omvårdnadsnämnden (13) Stadshuset, sessionssalen kl Social- och omvårdnadsnämnden 2011-09-27 1 (13) Plats och tid Paragraf 94-103 Stadshuset, sessionssalen kl. 13.00 15.15 BESLUTANDE Ledamöter Tjänstgörande ersättare Namn Christer Johansson (S) ordförande

Läs mer

SAMVERKANSAVTAL RÖRANDE HJÄLPMEDEL TILL FUNKTIONSHINDRADE PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING OCH ÄLDRE.

SAMVERKANSAVTAL RÖRANDE HJÄLPMEDEL TILL FUNKTIONSHINDRADE PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING OCH ÄLDRE. Sid. 1 (5) Mellan. kommun, nedan kallad Kommunen, och Kommunförbundet Skåne, nedan kallat Kommunförbundet, har träffats följande SAMVERKANSAVTAL RÖRANDE HJÄLPMEDEL TILL FUNKTIONSHINDRADE PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2016 Beredningen för kommunalekonomiska frågor

Verksamhetsberättelse 2016 Beredningen för kommunalekonomiska frågor Bilaga 2017-01-17 Verksamhetsberättelse 2016 Beredningen för kommunalekonomiska frågor Ledamöter Beredningen har haft följande ledamöter: Patric Åberg (M) ordf, Östra Göinge Ann-Sofi Turesson (M), Kävlinge

Läs mer

SAMORDNINGSFÖRBUNDET SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 5 VÄNERSBORG/MELLERUD Sammanträdesdatum sida 2013-11-27 1(6)

SAMORDNINGSFÖRBUNDET SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 5 VÄNERSBORG/MELLERUD Sammanträdesdatum sida 2013-11-27 1(6) Nr 5 2013-11-27 1(6) Plats och tid Samordningsförundets kontor Sundsgatan 17, den 27 november 2013, klockan 10:00 11:00 ande Tove Af Geijerstam (Kommunerna) Carina Wickström (Arbetsförmedlingen) Kenneth

Läs mer

Jörgen Hellberg (fp) ordförande Lars Carlsson (c) Tommy Eckelöv (s)

Jörgen Hellberg (fp) ordförande Lars Carlsson (c) Tommy Eckelöv (s) Fritidsnämndens arbetsutskott 31 oktober 2003 Plats och tid för sammanträdet Mörbyrummet, Fritidskontoret Tuna torg 15, Vallentuna fredagen den 31 oktober 2003 kl. 07.30-10.45 Beslutande Jörgen Hellberg

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott (14) Osby, onsdagen den 12 oktober 2011 kl

Kommunstyrelsens arbetsutskott (14) Osby, onsdagen den 12 oktober 2011 kl arbetsutskott 2011-10-12 1 (14) Plats och tid Osby, onsdagen den 12 oktober 2011 kl 08.30-12.15 Beslutande Anders Pettersson, ordförande (c) Erland Nilsson (s) Dag Ivarsson (m) Marika Bjerstedt Hansen

Läs mer

På lika villkor! delaktighet, jämlikhet och effektivitet i hjälpmedelsförsörjning

På lika villkor! delaktighet, jämlikhet och effektivitet i hjälpmedelsförsörjning Administrativa avdelningen Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-09-04 Handläggare Susanna Nytell Telefon: 08-508 150 29 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2017-09-21 Svar på remiss

Läs mer

Protokoll 111:6 vid regeringssammanträde S2008/3957/ST (delvis) REGERINGEN

Protokoll 111:6 vid regeringssammanträde S2008/3957/ST (delvis) REGERINGEN REGERINGEN Protokoll 111:6 vid regeringssammanträde 2008-04-24 S2008/3957/ST (delvis) Socialdepartementet Bemyndigande att underteckna en överenskommelse 1 bilaga Regeringens beslut Regeringen bemyndigar

Läs mer

Kommunkontoret kl

Kommunkontoret kl 1 (10) Plats och tid Kommunkontoret kl 09.00 12.50 Beslutande Övriga deltagande Kent Holmer, (s) ordförande Leif Andersson, (v) 1:e vice ordförande Lina Löfberg, (m) 2:e vice ordförande Marie Gärdby, (c)

Läs mer

Måndagen den 19 oktober 2015 kl 15:00 17:20

Måndagen den 19 oktober 2015 kl 15:00 17:20 2015-10-19 1 (17) Plats och tid Gatukontorets lokaler, Verkstadsgatan 2 Måndagen den 19 oktober 2015 kl 15:00 17:20 ande Marianne Ragntoft (S), ordförande Ingemar Kristensson (M), 2:e vice ordf, 71-72

Läs mer

30 ordinarie ledamöter jämte 3 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

30 ordinarie ledamöter jämte 3 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunfullmäktige 2009-02-25 1 Plats och tid Församlingshemmet, 2009-02-25 kl 19.00-19.15 Beslutande 30 ordinarie ledamöter jämte 3 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad

Läs mer

Finansiell samordning mellan FÖRSÄKRINGSKASSAN KOMMUNEN LÄNSARBETSNÄMNDEN REGIONEN

Finansiell samordning mellan FÖRSÄKRINGSKASSAN KOMMUNEN LÄNSARBETSNÄMNDEN REGIONEN 1 Samordningsförbundet Göteborg Hisingen (DELTA) Finansiell samordning mellan FÖRSÄKRINGSKASSAN KOMMUNEN LÄNSARBETSNÄMNDEN REGIONEN Protokoll Dnr 0005/07 SAMMANTRÄDETS Sammanträde med Samordningsförbundet

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2011-04-13 1 (13) Osby, onsdagen den 13 april 2011 kl 08.30-12.05

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2011-04-13 1 (13) Osby, onsdagen den 13 april 2011 kl 08.30-12.05 arbetsutskott 2011-04-13 1 (13) Plats och tid Osby, onsdagen den 13 april 2011 kl 08.30-12.05 ande Anders Pettersson, ordförande (c) Karl-Gösta Bengtsson (tjänstgör för Erland Nilsson (s) Dag Ivarsson

Läs mer

Nordkalotten Hotell och konferens, Luleå

Nordkalotten Hotell och konferens, Luleå 20/38 Plats Nordkalotten Hotell och konferens, Luleå Beslutande Övriga deltagare Bill Nilsson, (s), Älvsbyn, Margareta Bladfors, (s), Luleå Henning Åhman, (s) Arvidsjaur Marlene Haara, (s), Haparanda Rita

Läs mer

Bill Nilsson Ordförande. Anders Sundström Justerare. Kjell-Åke Halldén Sekreterare

Bill Nilsson Ordförande. Anders Sundström Justerare. Kjell-Åke Halldén Sekreterare 1/ 19 Plats Västra Varvsgatan 11, Arkitektkopias sammanträdesrum, Luleå Beslutande Övriga deltagande Bill Nilsson, (s), Älvsbyn, Kenneth Nilsson, (-), Kiruna Agnetha Eriksson, (s), Piteå Anders Sundström,

Läs mer

Avsiktsförklaring gällande ULF-försöksverksamhet med praktiknära forskning i Skåneregionen

Avsiktsförklaring gällande ULF-försöksverksamhet med praktiknära forskning i Skåneregionen Avsiktsförklaring gällande ULF-försöksverksamhet med praktiknära forskning i Skåneregionen Bakgrund I Skåneregionen finns sedan 2011 en regional samverkansorganisation för en skola på vetenskaplig grund,

Läs mer

Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande

Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande 1 (15) Kommunkontoret, sammanträdesrummet Eken kl. 09.00-09.30, 09.40-12.00. Beslutande Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande Övriga

Läs mer

Socialnämnden. Sammanträdesprotokoll 2015-04-29. Plats och tid Lokal Roten, kl. 15.00 15.55 Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare.

Socialnämnden. Sammanträdesprotokoll 2015-04-29. Plats och tid Lokal Roten, kl. 15.00 15.55 Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare. Sida 1/13 Plats och tid Lokal Roten, kl. 15.00 15.55 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Krister Olsson (S), ordförande Håkan Andersson (C), vice ordförande Pernilla Ekelund (FP), tjg

Läs mer

Nytt förslag på regional utvecklingsenhet för socialtjänsten i Skåne med uppdrag att stödja kunskapsutveckling

Nytt förslag på regional utvecklingsenhet för socialtjänsten i Skåne med uppdrag att stödja kunskapsutveckling Datum 2014-12-01 Beteckning Dnr 14-7-57 Avdelning socialtjänst, vård och omsorg Skånes kommuner Nytt förslag på regional utvecklingsenhet för socialtjänsten i Skåne med uppdrag att stödja kunskapsutveckling

Läs mer

Kompetensberedningens handlingsplan underlag för inriktningsbeslut

Kompetensberedningens handlingsplan underlag för inriktningsbeslut TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2014-10-20 Dnr Kompetensberedningens handlingsplan underlag för inriktningsbeslut Bakgrund Regionstyrelsen beslöt vid sammanträdet 2013-02-14 att tillsätta en beredning för kompetensfrågor

Läs mer

Per Almström, kommunchef Cecilia Håkansson, sekreterare Anders Ottosson, ekonomichef ( 52-54) Håkan Engström, ordförande kommunrevisionen ( 52-54)

Per Almström, kommunchef Cecilia Håkansson, sekreterare Anders Ottosson, ekonomichef ( 52-54) Håkan Engström, ordförande kommunrevisionen ( 52-54) Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdeslokalen Karpen, kl. 18.00 19.55 1 (12) Beslutande Se bilaga 1 Övriga deltagande Per Almström, kommunchef Cecilia Håkansson, sekreterare Anders Ottosson, ekonomichef

Läs mer

Lokal barnombudsman och handlingsprogram för att stärka barns rättigheter

Lokal barnombudsman och handlingsprogram för att stärka barns rättigheter HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SOCI AL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2013-03-11 Handläggare: Inger Nilsson Telefon: 08-508 23 305 Susanne Forss-Gustafsson Telefon: 08-508

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Årjängs Kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Silbodalskolan, kl 15.00-19.00 Beslutande Bo Malm (c) ordförande Marita Arvidsson (c) Lotta Hammarström (m) Annika Sahlin (fp) Therese Gustafsson

Läs mer

Norrbottens kommuner, Kungsgatan 23 B, Box 947, Luleå. Telefon: E-post:

Norrbottens kommuner, Kungsgatan 23 B, Box 947, Luleå. Telefon: E-post: Sida 15 av 27 PLATS Norrbottens Kommuner, Kungsgatan 23 B, Luleå BESLUTANDE Helena Öhlund, (S), Älvsbyn Mats Abrahamsson, (S), Arjeplog Margareta Bladfors Eriksson. (S), Luleå ÖVRIGA DELTAGARE Ingrid Carlenius,

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2008-06-10 137

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2008-06-10 137 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2008-06-10 137 Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, Hyltebruk, klockan 08.30-11.30 Beslutande Lennart Ohlsson (c) ordförande Micael Arnström (s) vice ordförande Krister Mattsson

Läs mer

Claes Jägevall, ordf Rolf Eriksson Kjell Sjölund Peter Lindroth Catrin Hulmarker Marie Lindberg Andersson, ers

Claes Jägevall, ordf Rolf Eriksson Kjell Sjölund Peter Lindroth Catrin Hulmarker Marie Lindberg Andersson, ers SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2013-02-19 1 Plats och tid Tibro kommun, sammanträdesrum Bonaren kl 14:00-15:15 Beslutande Claes Jägevall, ordf Rolf Eriksson Kjell Sjölund Peter Lindroth Catrin Hulmarker Marie Lindberg

Läs mer

Mottganingsteamets uppdrag

Mottganingsteamets uppdrag Överenskommelse mellan kommunerna i Sydnärke, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Örebro läns landsting om inrättandet av mottagningsteam en modell för flerpartssamverkan Inledning Denna överenskommelse

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12) Lars-Göran Wiberg (C) ordförande

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12) Lars-Göran Wiberg (C) ordförande SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12) 2009-02-17 Plats och tid Sammanträdesrum 2, kl. 08.30-9.45 ande ledamöter Lars-Göran Wiberg (C) ordförande Tommy Nilsson (S) Pär Palmgren (M) Tjänstemän Utses att justera Kommunchef

Läs mer

Socialnämnden. Sammanträdesprotokoll 2013-09-17. Plats och tid Lokal Roten, kl. 14.20 14.50 Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare

Socialnämnden. Sammanträdesprotokoll 2013-09-17. Plats och tid Lokal Roten, kl. 14.20 14.50 Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Sida 1/12 Plats och tid Lokal Roten, kl. 14.20 14.50 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Krister Olsson (S), ordförande Agnetha Persson (C), vice ordförande Pernilla Ekelund (FP), tjänstgörande

Läs mer

Förslag till föredragningslista Direktion

Förslag till föredragningslista Direktion Handläggare Carin Lilliehöök 023-77 70 81 carin.lilliehook@regiondalarna.se Föredragningslista Sammanträdesdatum 2015-03-27 Sida 1(6) Till Direktionens ledamöter Ersättare för kännedom Förslag till föredragningslista

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 14 december 2015 kl. 08:15-13:30. Eva Engström Sekreterare. Yvonne Nilsson Ekonom,

Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 14 december 2015 kl. 08:15-13:30. Eva Engström Sekreterare. Yvonne Nilsson Ekonom, NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (12) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 14 december 2015 kl. 08:15-13:30. Beslutande Erik Eriksson Neu (S) Ordförande Kent

Läs mer

Socialnämnd 2011-03-21 1

Socialnämnd 2011-03-21 1 Socialnämnd 2011-03-21 1 Plats och tid Socialtjänsten 16.00-17.50 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats och tid Bengt Andersson (C), ordf Per Gren (S), vice ordf Siw Malmsten

Läs mer

Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten till nytta för brukaren (SOU 2008:18)

Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten till nytta för brukaren (SOU 2008:18) YTTRANDE Vårt dnr 08/2336 Styrelsen 2008-09-26 Ert dnr S2008/2789/ST Avd för vård och omsorg Gigi Isacsson Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten till nytta för

Läs mer

Protokoll Dnr: 0005/09

Protokoll Dnr: 0005/09 1 Samordningsförbundet Göteborg Hisingen (DELTA) Finansiell samordning mellan FÖRSÄKRINGSKASSAN KOMMUNEN ARBETSFÖRMEDLINGEN REGIONEN Protokoll Dnr: 0005/09 SAMMANTRÄDES Sammanträde med Samordningsförbundet

Läs mer

Svar på remiss Särskilda persontransporter- moderniserad lagstiftning för ökad samordning (SOU 2018:58)

Svar på remiss Särskilda persontransporter- moderniserad lagstiftning för ökad samordning (SOU 2018:58) Promemoria 1(5) 2018-08-31 KOMMUNLEDNINGSKONTOR KLK Utredning och tillsyn Marie Björkman Näringsdepartementet Avdelningen för bostäder och transporter Svar på remiss Särskilda persontransporter- moderniserad

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2009:94 1 (10) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Nytt avtal om färdtjänst med länets kommuner Föredragande landstingsråd: Christer G Wennerholm Ärendet Färdtjänstnämnden har inkommit med

Läs mer

PROTOKOLL Sammanträdesdatum

PROTOKOLL Sammanträdesdatum PROTOKOLL Plats och tid: Kommunhuset, Eken kl. 09:00-09:35 Beslutande Torgny Lindau (PF), ordförande Patrik Ströbeck (M), 1:e vice ordförande Ronny Nilsson (S), 2:e vice ordförande Övriga deltagande Ulf

Läs mer

Omsorgsnämnden 2007-09-03 1 (11)

Omsorgsnämnden 2007-09-03 1 (11) Omsorgsnämnden 2007-09-03 1 (11) Plats och tid Hjortviken konferens måndagen den 3 september 2007, kl. 17.20-18.40 Beslutande Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Hannu Sutinen (fp) ordförande Stefan

Läs mer

Protokoll Sammanträdesdatum

Protokoll Sammanträdesdatum 2009-08.19 1 (11) Plats och tid Orbaden Konferens, Orbaden, klockan 09.00-11.20 Beslutande Lennart Olsson, ordf, c, Söderhamn Stefan Bäckström, c, Hudiksvall Evy Degerman, c, Bollnäs Stig Eng, c, Nordanstig

Läs mer

Socialnämnden (12)

Socialnämnden (12) Socialnämnden 2017-05-11 1 (12) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, kl. 13:15-15:45 Ajournering kl.14:30-15:00 Beslutande Anders Nilsson, ordförande Christer Olsson Jomark Polintan

Läs mer

Remiss av Betänkandet " På lika villkor! Delaktighet, jämlikhet och effektivitet i hjälpmedelsförsörjningen SOU 2017:43

Remiss av Betänkandet  På lika villkor! Delaktighet, jämlikhet och effektivitet i hjälpmedelsförsörjningen SOU 2017:43 Äldreförvaltningen Utvecklingsavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-08-24 Handläggare Annica Dominius Telefon: 0850836237 Till Äldrenämnden den 19 september Remiss av Betänkandet " På lika villkor!

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 11 december 2008 kl. 13:00. 3. Samarbetsavtal Bokningscentralen i Hälsingland.

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 11 december 2008 kl. 13:00. 3. Samarbetsavtal Bokningscentralen i Hälsingland. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunstyrelsen KALLELSE Ledamöter Ersättare och övriga för kännedom Plats: Tid: Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 11 december 2008 kl. 13:00. 1. Val av justerare. 2. Ekonomirapport.

Läs mer

Gunilla Nordgren (m) Övriga Jan-Åke Johansson Kommunförbundet Skåne. Kommunförbundet Skåne Ej närvarande: Said Racic (fp)

Gunilla Nordgren (m) Övriga Jan-Åke Johansson Kommunförbundet Skåne. Kommunförbundet Skåne Ej närvarande: Said Racic (fp) Datum Beteckning 2011-01-11 Minnesanteckningar Beredningen för utbildningsfrågor Tid och plats Tisdagen den 11 januari 2011, kl. 09.00-10.45,, Porfyrvägen 8, Lund Närvarande Lars Ahlkvist (m), ordförande

Läs mer

Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (-) Stig Gerdin (Alt) Peter Svensson (S) Gudrun Bengtsson (SD)

Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (-) Stig Gerdin (Alt) Peter Svensson (S) Gudrun Bengtsson (SD) Kommunstyrelsens allmänna utskott Plats och tid A-salen kl. 09:00-11:50 Beslutande Ledamöter Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (-) Stig Gerdin (Alt) Peter Svensson (S) Gudrun Bengtsson (SD)

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö Onsdag 28 november 2012 kl. 13:00-15:50. Ulla Britt Hånell Sekreterare

Kommunkontoret i Bergsjö Onsdag 28 november 2012 kl. 13:00-15:50. Ulla Britt Hånell Sekreterare NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (7) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö Onsdag 28 november 2012 kl. 13:00-15:50 Beslutande Åke Bertils (S) Ordförande Anders Engström

Läs mer

PROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott

PROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott 1 (7) Paragrafer 250-253 Plats och tid Kommunhuset i Klippan, Sessionssalen 27 oktober 2010 kl 13.30-16.15 ande Bengt Alfredsson, ordförande Jens Westring, tjg i st f Bengt Svensson Bodil Andersson Rune

Läs mer

Uppdrag till Strandskyddsdelegationens arbetsgrupper

Uppdrag till Strandskyddsdelegationens arbetsgrupper 2013-12-18 Dnr: S2013:05/2013/31 1(10) Strandskyddsdelegationen - nationell arena för samverkan S 2013:05 Uppdrag till Strandskyddsdelegationens arbetsgrupper STRANDSKYDDSDELEGATIONEN TEL 08 405 10 00

Läs mer

Kommunala Handikapprådet 2004-03-04 1 ( 5 ) Kommunalhuset, Vån 2, Rum 225, Sundsgatan 29, Vänersborg. Torsdagen den 4 mars 2004, klockan 15.00 18.30.

Kommunala Handikapprådet 2004-03-04 1 ( 5 ) Kommunalhuset, Vån 2, Rum 225, Sundsgatan 29, Vänersborg. Torsdagen den 4 mars 2004, klockan 15.00 18.30. Kommunala Handikapprådet 2004-03-04 1 ( 5 ) Plats och tid Kommunalhuset, Vån 2, Rum 225, Sundsgatan 29, Vänersborg. Torsdagen den 4 mars 2004, klockan 15.00 18.30. Närvarande Ann-Britth Fröjd, SN, ordförande

Läs mer

SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 Sammanträdesdatum Pensionärsrådet 2007-08-23

SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 Sammanträdesdatum Pensionärsrådet 2007-08-23 SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 Närvarolista Pensionärsrådet Beslutande Namn Knut Magnusson, ordförande (SPF) John Wallén (SPF) Karl-Axel Persson, (SPF) Herman Henriksson (PRO) Ragnar Olsson (PRO)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad 1 Styrelsen

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad 1 Styrelsen Sammanträdesdatum Blad 1 Plats och tid Stadshuset Borås 14.00 16-00 Beslutande Jan-Erik Wallin, ordf. Göran Johansson, v ordf. Gert-Inge Andersson Björn Bergquist Jan Gunnarsson Inga-Lill Andersson Stefan

Läs mer

Tommy Persson, kommunsekreterare Claes Lewander, kommunchef. ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Tommy Persson, kommunsekreterare Claes Lewander, kommunchef. ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2012-06-25 92 Plats och tid Mobergsalen, kommunhuset Emmaboda, 2012-06-25, 17:00 17:30 Beslutande Övriga deltagande Ann-Marie Fagerström (s) Stig-Ove Andersson (s) Bo Eddie Rossbol (s) Jan-Olof Jäghagen

Läs mer

Kansli-och utvecklingsenheten

Kansli-och utvecklingsenheten 1(11) Kommunstyrelsens utskott för Plats och tid Sammanträdesrummet i Vita huset, kl. 8.30 10.00, 10.30 10.45 Beslutande Ledamöter Elisabeth Stenberg-Michalski (S), ordförande Mathias Gerdin (AltBr) Rolf

Läs mer

Ronny Nilsson (S), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 2:e vice ordförande Bengt Marntell (C ), ersättare

Ronny Nilsson (S), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 2:e vice ordförande Bengt Marntell (C ), ersättare 1 (8) Kommunkontoret, sammanträdesrummet Eken kl. 09.00-10.00 Beslutande Ronny Nilsson (S), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 2:e vice ordförande Bengt Marntell (C ), ersättare Övriga deltagande Ulf Bengtsson,

Läs mer

Thim Borg. Kommunkontoret 2011-02-25. Cecilia Håkansson. Ordförande Arnold Andréasson. Justerande Thim Borg

Thim Borg. Kommunkontoret 2011-02-25. Cecilia Håkansson. Ordförande Arnold Andréasson. Justerande Thim Borg Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrummet Karpen, kl 14.00-14.50, 15.05-15.55 1 (16) Beslutande Arnold Andréasson (c), ordförande Bo Dahlqvist (pf), 1:e vice ordförande Ulrika Thulin (s), 2:e vice

Läs mer

Värdshuset 17 rum och kök i Harmånger Tisdag 2 december 2014 kl. 10:00 12:00

Värdshuset 17 rum och kök i Harmånger Tisdag 2 december 2014 kl. 10:00 12:00 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (9) Sida Plats och tid Värdshuset 17 rum och kök i Harmånger Tisdag 2 december 2014 kl. 10:00 12:00 Beslutande Stig Eng (C) Bengt-Ola Olsson

Läs mer

Minnesanteckningar; Beredningen för arbetsmarknads-

Minnesanteckningar; Beredningen för arbetsmarknads- Datum Beteckning Beredningen för arbetsmarknadsoch näringslivsfrågor 2009-03-13 Minnesanteckningar; Beredningen för arbetsmarknads- och näringslivsfrågor Tid och plats: fredagen den 13 mars 2009, kl. 13.00

Läs mer

Reglemente för Torsby kommuns ungdomsråd

Reglemente för Torsby kommuns ungdomsråd Datum 2010-09-07 7 Antal sidor Reglemente för Torsby kommuns ungdomsråd Utarbetad av: Kommunkansliet Antagen av, datum och Kommunfullmäktige 1998-09-24 130 Reviderad, datum och Kommunfullmäktige 2010-09-28

Läs mer

Verksamhet. 1 Samverkansaktiviteter

Verksamhet. 1 Samverkansaktiviteter Verksamhet HSO Blekinge är en partipolitisk och religiöst obunden samverkansorganisation för länsövergripande medlemsföreningar, som i sin verksamhet organiserar personer med funktionshinder och/eller

Läs mer

Datum Ronny Johannessen (M) utses att jämte ordföranden justera protokollet.

Datum Ronny Johannessen (M) utses att jämte ordföranden justera protokollet. DAGORDNING Datum 2016-01-28 1 (6) Sammanträde i kulturnämnden Ledamöter och ersättare i kulturnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2016-02-05 kl. 09.00 Plats: Arkitektskolan, Sölvegatan 24, Lund 1. Val

Läs mer

Vård- och omsorgsnämnden. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare.

Vård- och omsorgsnämnden. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare. 1(9) Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl 13.30 15.10 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Anders Svärd (S), ordförande Eva Olofsson (C), vice ordförande Stefan Pettersson (M) Ingrid

Läs mer

Kommunhuset i Lomma, stora sessionssalen Tid kl

Kommunhuset i Lomma, stora sessionssalen Tid kl Sammanträdesdatum s. 1 (9) Plats Kommunhuset i Lomma, stora sessionssalen Tid kl. 18.30-19.05 Beslutande Övriga deltagare Britt Hjertqvist (FP) ordförande Malin Taggu (M) tjg ersättare för Sofia Forsgren-Böhmer

Läs mer

Upprättelse för barnbrudar i Stockholm Motion (2016:85) av Rickard Wall (-)

Upprättelse för barnbrudar i Stockholm Motion (2016:85) av Rickard Wall (-) Utlåtande 2017:158 RI (Dnr 106-1036/2016) Upprättelse för barnbrudar i Stockholm Motion (2016:85) av Rickard Wall (-) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motionen anses besvarad

Läs mer

Minnesanteckningar; Beredningen för arbetsmarknads- och näringslivsfrågor

Minnesanteckningar; Beredningen för arbetsmarknads- och näringslivsfrågor Datum 2010-03-09 Beteckning Beredningen för arbetsmarknadsoch näringslivsfrågor Minnesanteckningar; Beredningen för arbetsmarknads- och näringslivsfrågor Tid och plats: Fredag den 5 mars, kl. 10.00 15.00,

Läs mer

Projektnamn: Projektägare: 1. Grundläggande information PROJEKTDIREKTIV 1 (5) 1.1. Bakgrund Verksamhetsstrategi. Region Norrbotten.

Projektnamn: Projektägare: 1. Grundläggande information PROJEKTDIREKTIV 1 (5) 1.1. Bakgrund Verksamhetsstrategi. Region Norrbotten. PROJEKTDIREKTIV 1 (5) Projektnamn: Region Norrbotten. Projektägare: Landstingsdirektören. 1. Grundläggande information 1.1. Bakgrund Landstinget har hos regeringen ansökt om att få överta det regionala

Läs mer

Ulrika Thulin, (s), ordförande Sven-Erik Sjöstrand, (v), 1:e vice ordförande Arnold Andréasson, (c), 2:e vice ordförande

Ulrika Thulin, (s), ordförande Sven-Erik Sjöstrand, (v), 1:e vice ordförande Arnold Andréasson, (c), 2:e vice ordförande Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrummet Eken, kl 13.00 16.58 1 (12) Beslutande Ulrika Thulin, (s), ordförande Sven-Erik Sjöstrand, (v), 1:e vice ordförande Arnold Andréasson, (c), 2:e vice ordförande

Läs mer

Ulrika Thulin, (s), ordförande Sven-Erik Sjöstrand, (v), 1:e vice ordförande Arnold Andréasson, (c), 2:e vice ordförande

Ulrika Thulin, (s), ordförande Sven-Erik Sjöstrand, (v), 1:e vice ordförande Arnold Andréasson, (c), 2:e vice ordförande Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrummet Eken, kl 13.00 16.12 1 (9) Beslutande Ulrika Thulin, (s), ordförande Sven-Erik Sjöstrand, (v), 1:e vice ordförande Arnold Andréasson, (c), 2:e vice ordförande

Läs mer

Kallelse till möte med direktionens arbetsutskott för kollektivtrafikmyndigheten i Västernorrlands län

Kallelse till möte med direktionens arbetsutskott för kollektivtrafikmyndigheten i Västernorrlands län Sid 1 av 10 Datum 2012-09-05 Diarienr Marika Bystedt 072-521 07 61 Kallelse till möte med direktionens arbetsutskott för kollektivtrafikmyndigheten i Västernorrlands län Härmed kallas du till möte med

Läs mer

SAMORDNINGSFÖRBUNDET SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 5 VÄNERSBORG/MELLERUD Sammanträdesdatum sida (16)

SAMORDNINGSFÖRBUNDET SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 5 VÄNERSBORG/MELLERUD Sammanträdesdatum sida (16) Nr 5 2009-11-25 1(16) Plats och tid Arena, Vänersborg, onsdagen den 1 oktober 2009, klockan 09.00 12.00 ande Lennart Niklasson (Kommunerna) Johan Ekstedt (Arbetsförmedlingen) Kenneth Borgmalm (Västra Götalandsregionen)

Läs mer

Tommy Nilsson (S) ordförande kl 10.30-11.15, Rolf Delcomyn (S), Lars-Åke Magnusson, PRO

Tommy Nilsson (S) ordförande kl 10.30-11.15, Rolf Delcomyn (S), Lars-Åke Magnusson, PRO SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(7) Plats och tid Stadshuset, sammanträdesrum 1, kl. 09.00-11.15 Beslutande Lars-Göran Wiberg (C) ordförande kl 09.00-10.30 Ledamöter Ingegärd Jönsson PRO Pauli Petersson SPF Ulla

Läs mer

Kommunförbundet Skåne, Baravägen 1, Lund Kl. 09.00-10.20

Kommunförbundet Skåne, Baravägen 1, Lund Kl. 09.00-10.20 Styrelsen 2010-03-05 1 (15) Plats och tid Närvarande Ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Kommunförbundet Skåne, Baravägen 1, Lund Kl. 09.00-10.20 Stefan Lundgren (m), ordförande Péter Kovács (m) Urban

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad 1 Styrelsen

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad 1 Styrelsen Sammanträdesdatum Blad 1 Plats och tid Liseberg, Göteborg. Kl. 14.00 18.00 Beslutande Jan-Erik Wallin, ordf. Göran Johansson Gert-Inge Andersson Björn Bergquist Lennart Björk Inga-Lill Andersson Stefan

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (7) Sammanträdesrum Önnerup, Kommunhuset i Lomma. se bifogad närvaroförteckning

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (7) Sammanträdesrum Önnerup, Kommunhuset i Lomma. se bifogad närvaroförteckning Sammanträdesdatum s. 1 (7) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2012-02-08 Plats Sammanträdesrum Önnerup, Kommunhuset i Lomma Tid Onsdagen den 8 februari 2012, kl. 08.00-12.15 Beslutande Anders Berngarn (M)

Läs mer

Plats och tid: fredagen den 17 maj 2013 kl 09:00-12:00 City Konferenscenter, Klostergatan 23, Örebro, Sal: Oscaria

Plats och tid: fredagen den 17 maj 2013 kl 09:00-12:00 City Konferenscenter, Klostergatan 23, Örebro, Sal: Oscaria SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(5) Plats och tid: fredagen den 17 maj 2013 kl 09:00-12:00 City Konferenscenter, Klostergatan 23, 703 61 Örebro, Sal: Oscaria Beslutande: Torgny Larsson Anneli Moilanen Anders Hagström

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Utbildningsnämnden

Verksamhetsberättelse för Utbildningsnämnden Utbildningsnämndens arbetsutskott 2014-02-04 3 UNAU 1 Dnr UN 14-018 042 Verksamhetsberättelse för Utbildningsnämnden 2013 Arbetsutskottet beslutar överlämna ärendet till Utbildningsnämnden utan eget ställningstagande.

Läs mer

Vård- och omsorgsutskottet

Vård- och omsorgsutskottet Sida 1/11 Plats och tid Kommunhuset, lokal Strået, kl. 13.30 16.00 Ajournering 15.05-15.15 Beslutande Ersättare Övriga deltagare Karl-Erik Kruse (S), ordförande Eva Olofsson (C), vice ordförande Linda

Läs mer

Heby kommuns författningssamling

Heby kommuns författningssamling Heby kommuns författningssamling KOMMUNFULLMÄKTIGE ISSN 2000-043X Reglemente för beredningen för äldre- och omsorgsfrågor; HebyFS 2010:12 Infördes i författningssamlingen den 16 november 2010 Kommunfullmäktige

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsens infrastruktur- och serviceutskott Sid nr

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsens infrastruktur- och serviceutskott Sid nr Kommunstyrelsens infrastruktur- och serviceutskott 2011-01-10 Ärendelista Sid nr Justering...2 1 Information om Skönsmohuset - förändringar i lokalerna...3 2 Projektet Lika Värda...4 3 Referensgrupp för

Läs mer

Vårdcentral Vallås, Vallås Centrum

Vårdcentral Vallås, Vallås Centrum LANDSTINGET HALLAND PROTOKOLL PRIMÄRVÅRDSNÄMNDEN I HALMSTAD 81-93 Tid: 2003-09-30 kl. 09:00 12:15 Plats: Närvarande: Ledamöter: Tjänstgörande ersättare Vårdcentral Vallås, Vallås Centrum Stefan Bengtsson,

Läs mer

Våga se framåt, där har du framtiden!

Våga se framåt, där har du framtiden! Våga se framåt, där har du framtiden! Det finansiella Samordningsförbundet Västerås Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Landstinget Västmanland samt Västerås stad har den 1 maj 2010 gemensamt bildat

Läs mer

Monica Nilsson, s Lennart Eklund, c. Eva Didrikson, s Agneta Goth, v Runa Petersson, kd, ersättare för Annica Eek, kd

Monica Nilsson, s Lennart Eklund, c. Eva Didrikson, s Agneta Goth, v Runa Petersson, kd, ersättare för Annica Eek, kd 1(10) Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset, Hultsfred kl. 10.00 12.15 Ajournering kl. 10.30-10.45 ande Gunilla Abrahamsson, s Pär Edgren, m Arne Fäldt, s Lars Nilsson, c Monica Nilsson, s Lennart Eklund,

Läs mer

Pehr Magnusson (M), ordförande Viveca Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Elisabeth Holmer (S), 2:e vice ordförande.

Pehr Magnusson (M), ordförande Viveca Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Elisabeth Holmer (S), 2:e vice ordförande. 1 (26) Plats och tid Kommunförvaltningens sammanträdesrum Eken kl 14.00 16.40 Beslutande Pehr Magnusson (M), ordförande Viveca Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Elisabeth Holmer (S), 2:e vice ordförande

Läs mer

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden KALLELSE 2006-08-15 Tid: Torsdag 2006-08-24 kl 14.30 Plats: Konferensrum, plan 5, Skånehuset, Kristianstad Kallade: Ewa Pihl Krabbe ledamot (s) ordförande Anna-Kerstin

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Stadshuset, rum 1, kl 13.30-14.00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2007-09-19 1 Beslutande Ersättare Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats/tid Bo-Anders Thornberg (m) ordf Jan Nilsson

Läs mer

Dagordning på hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde 31 augusti 2015

Dagordning på hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde 31 augusti 2015 Här redogörs kortfattat för hälso- och sjukvårdsnämndens beslut i de ärenden som behandlades vid sammanträdet den 31 augusti 2015. Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag är att ansvara för bedömningen av

Läs mer

Mats Rydby, kommunchef Cecilia Håkansson, sekreterare Lena Thore, stadsarkitekt. Bengt Jarring Helene Norrback

Mats Rydby, kommunchef Cecilia Håkansson, sekreterare Lena Thore, stadsarkitekt. Bengt Jarring Helene Norrback Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdeslokalen Karpen, kl. 18.00 19.00 1 (15) Beslutande Se bilaga 1 Övriga deltagande Mats Rydby, kommunchef Cecilia Håkansson, sekreterare Lena Thore, stadsarkitekt

Läs mer

Lars Ottosson (PF), ordförande Lina Löfberg (M), 1:e vice ordförande Kent Holmer (S), 2:e vice ordförande

Lars Ottosson (PF), ordförande Lina Löfberg (M), 1:e vice ordförande Kent Holmer (S), 2:e vice ordförande 1 (8) Plats och tid Kommunkontoret kl. 14.00-14.40 Beslutande Lars Ottosson (PF), ordförande Lina Löfberg (M), 1:e vice ordförande Kent Holmer (S), 2:e vice ordförande Övriga deltagande Åke Svensson, skolchef

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-08-18 1 (9) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-09.55 ande Övriga deltagande Kjell Jansson (M), ordförande Berit Jansson (C) Hans Andersson (FP) Olle Jansson

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Tisdag 14 november 2006 kl. 13:00-15:50. Eva Engström Sekreterare Thord Wannberg Kommunchef.

Kommunkontoret i Bergsjö. Tisdag 14 november 2006 kl. 13:00-15:50. Eva Engström Sekreterare Thord Wannberg Kommunchef. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (11) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Tisdag 14 november 2006 kl. 13:00-15:50. Beslutande Stig Eng (c) Ordförande Monica Olsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunstyrelsen

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunstyrelsen 2013-03-05 35 Plats och tid Mobergsalen kommunhuset Emmaboda, 2013-03-05, 13:00 14:30 Beslutande Övriga deltagare Tema Ann-Marie Fagerström (s) ordförande Stig-Ove Andersson (s) Bo Eddie Rossbol (s) Jan-Olof

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om kollektivtrafik; SFS 2010:1065 Utkom från trycket den 27 juli 2010 utfärdad den 15 juli 2010. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. 1 kap. Allmänna bestämmelser

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT Protokoll

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT Protokoll Tid och plats Tisdagen den 21 februari 2012, kl 18.00 19.45 i Dialogen Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Lena Gerby (M), ordförande Mats Ahlbom (M) Gunnel Bergström (FP) Ove Wallin (C) Hanna

Läs mer