Sivu 2/7 Verksamhetstemat för nästa år är Motion för välbefinnande. Planen som fullmäktige godkände finns tillgänglig i sin helhet på föreningsnätet >

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sivu 2/7 Verksamhetstemat för nästa år är Motion för välbefinnande. Planen som fullmäktige godkände finns tillgänglig i sin helhet på föreningsnätet >"

Transkript

1 Sivu 1/7 «takaisin Tulosta Sivun sijainti: Etusivu» Liitto» Viestintä» Föreningsbrev november 2015 Föreningsbrev november 2015 INNEHÅLL 1. Reumaförbundet i Finlands jullotteri Reumaförbundets fullmäktige godkände Nästa års verksamhetsunderstöd 4. Utbildningar och evenemang Vår webbplats på engelska 6. STOR-kunskapskoordinationsprojektet avslutas i slutet av detta år 7. Ändringar i telefonrådgivningen 8. Personalnyheter från organisationsteamet 9. Sommardagar i Jakobstad Reumaforumet 11. Reumaförbundet påverkar 12. Aktuellt om social- och hälsovård 13. Aktuella motionsärenden 14. Frivilligverksamhets dag Solfyllda anpassningsträningskurser för unga med en reumatisk sjukdom 16. Ansökan om understöd från Reumaförbundet i Finlands fonder 17. Reumaförbundets experter kom samman i Helsingfors 18. Vi frågade om våra föreningars evenemang under Reumaveckan 19. Ny medlemsförmån Restel 20. Kontaktuppgifter i Reuma-tidningen 21. Meddela oss föreningens funktionärer för år Härmä Rehab informerar 23. Öppettider under julhelgen 24. Rehabiliteringscenter Apila informerar Yhdistyskirje marraskuu Reumaförbundet i Finlands jullotteri 2015 Låt oss göra en god gärning tillsammans: kunskap och stöd för stöd- och rörelseorganens hälsa. Reumaförbundet i Finland anordnar ett jullotteri Vi har tryckt upp lotter i form av julkort, så de passar ypperligt att användas som julhälsningar. Lotterna postas i början av november. Ytterligare uppgifter och vinstförteckning: (på finska) Vinsternas antal uppgår till stycken och deras sammanlagda värde är euro. Vinsterna bör lösas ut före Huvudvinsten är en VW GOLF-personbil, värde euro. Många andra fina vinster finns också! Intäkterna från lotteriet kommer att användas till förmån för barn och vuxna som insjuknat i reumatiska sjukdomar. För det praktiska genomförandet av lotteriet ansvarar Randomex Oy. Bekanta dig med olika sätt att donera till Reumaförbundets arbete för personer med sjukdomar i stöd- och rörelseorganen på vår webbplats. 2. Reumaförbundets fullmäktige godkände a) medlemsavgiften för år 2016, som är 7 euro / personlig medlem b) verksamhetsplanen och budgeten för år 2016.

2 Sivu 2/7 Verksamhetstemat för nästa år är Motion för välbefinnande. Planen som fullmäktige godkände finns tillgänglig i sin helhet på föreningsnätet > REUMAFÖRBUNDET (på finska). När RAY meddelar sitt finansieringsbeslut, kan budgeten och verksamhetsplanen vid behov revideras. En eventuellt reviderad verksamhetsplan och budget ersätter dokumenten i början av februari nästa år. 3. Nästa års verksamhetsunderstöd Reumaförbundet har från Penningautomatföreningen ansökt om verksamhetsunderstöd till ett belopp på euro att användas av föreningarna för att: a) stödja föreningarnas grundläggande funktioner och b) stödja föreningarnas utvecklingsprojekt. Ett meddelande om detta har skickats till föreningarnas ordförande i oktober. När vi fått besked om Penningautomatföreningens beslut, informerar vi föreningarnas ordförande omgående (i början av nästa år). Du ser väl till att uppgifterna om föreningens ordförande är uppdaterade i Sepi-registret. 4. Utbildningar och evenemang 2016 I förbundets evenemangskalender (se också sidan Aktuellt) finns redan anteckningar om en del evenemang. Vi publicerar sammanställning av utbildnings- och evenemangskalendern på förbundets webbplats i slutet av året. 5. Vår webbplats på engelska Vi uppdaterar den engelskspråkiga versionen av vår webbplats. Vi önskar att våra medlemsföreningar informerar oss om följande: a) har föreningen verksamhet på främmande språk och b) om ja, på vilka olika språk? Skicka uppgifterna så fort som möjligt, dock senast på adress: outi.pautamo(a)reumaliitto.fi. Vi lägger till uppgifterna på våra engelskspråkiga sidor. 6. STOR-kunskapskoordinationsprojektet avslutas i slutet av detta år De utbildade sjukdomsspecifika kontaktpersonerna (STOR-kontaktpersonerna) fortsätter som hittills och ingår i förbundets s.k. normala frivilliga verksamhet. Deras e-postadresser förblir desamma, liksom deras fb-sida (se bilaga nedan). Obs! Vill du kontakta den svenskspråkiga gruppen skriv till pasvenska(a) reumaliitto.fi Vänligen meddela också dem direkt om din förening redan har eller har planer på gruppverksamhet på främmande språk. Fem STOR-kontaktpersoner betjänar också på engelska. De svenskspråkiga kontaktpersonerna är för närvarande 6 st. till antalet. E-postadresser av STOR-kontaktpersonerna, pptx (på finska) 7. Ändringar i telefonrådgivningen E-postadressen palveluneuvonta(at)reumaliitto.fi fungerar fortfarande som tidigare. Telefonrådgivningen om socialvård upphör i sin nuvarande form Också reumaskötarens rådgivning och artrostelefonen upphör i sin nuvarande form Vi meddelar våra nya servicenummer i ett senare skede. Fram tills dess kan ni skicka era frågor om social trygghet och reumatikervård till e-postadress palveluneuvonta(at)reumaliitto.fi eller ringa förbundets växel (09)

3 Sivu 3/7 8. Personalnyheter från organisationsteamet Organisationsplanerare Arja Kahelin går på semester och i pension STOR-kunskapskoordinator, reumaskötare Anneli Nurro går på semester och i pension Sommardagar i Jakobstad Plats: Campus Allergo (Rotundan-auditoriet), Runebergsgatan 8, Jakobstad Noggrann information om dagarna kommer att skickas ut till föreningarna senast i december. Inbjudan kommer också att skickas till Ålands Reumaförening och till våra grannföreningar i Sverige, Västerbottens läns reumatikerdistrikt. Arrangör: Jakobstads Reumaförening - Pietarsaaren Seudun Reumayhdistys 10. Reumaforumet Reumaforumet , hade sitt första möte fredagen vid Reumaförbundets huvudkontor. Forumet är ett svenskspråkigt diskussionsforum som har som uppgift att stödja och utveckla den svenskspråkiga verksamheten inom Reumaförbundet och dess svensk- och tvåspråkiga medlemsföreningar. Sammanfattning från mötets diskussioner kommer att skickas ut till föreningarna. Reumaforumet består nu av representanter från följande föreningar: Jakobstadsnejdens Reumaförening, Reumaföreningen Alma, Närpes Reumaförening, Västra Nylands Reumaförening, Lovisa Reumaförening och Helsingfors Svenska Reumaförening. Om din förening önskar få med en representant i Forumet så meddela detta till Forumets ledare Sigurlaug Bjarnadóttir (Silla), sigurlaug.bjarnadottir(a)multi.fi eller Reumaförbundet påverkar Riskdagens Tules-grupp konstituerade sig Riksdagens Tules-grupp, som koordineras av Reumaförbundet, sammanträdde i september och oktober. Till gruppens ordförande utsågs Anneli Kiljunen och till vice ordförande Martti Talja. I oktober ordnade gruppen en må bra-dag i riksdagen för att uppmärksamma rörelseorganens hälsa. Ytterligare information Reumaförbundets ställningstaganden och utlåtanden om regeringens besparingar Reumaförbundet har flertalet gånger tagit ställning till och gett sitt utlåtande om de planerade besparingar som drabbar långtidssjuka. Åsikterna har framförts tillsammans med 40 andra hälsoorganisationer i Potka (nätverket för patient- och folkhälsoorganisationer). Ytterligare information (på finska) 12. Aktuellt om social- och hälsovård Information till er som planerar nästa års medlemstidningar Reumaförbundets expert inom social- och hälsovårdspolitik kommer precis som förra året att skriva en artikel om social- och hälsovård som medlemsföreningarna kan publicera i sina egna medlemstidningar om de så önskar. Artikeln kommer att omfatta ungefär en A4-sida och handla om de viktigaste förmånerna och avgifterna under nästa år. Texten skickas till föreningarnas ordförande fre Texten översätts också till svenska.

4 Sivu 4/7 Regionförvaltningsverket: B-utlåtanden i anslutning till vård bör vara avgiftsfria Regionförvaltningsverket anser att de B-utlåtanden som behövs för ansökan om specialersättning för läkemedelsbehandling av långtidssjukdomar, för ansökan till FPA:s rehabilitering och för att påvisa behovet av en långtidssjukskrivning är intyg som ansluter sig till vården, och dessa ska enligt klientavgiftslagen vara avgiftsfria. Ytterligare information Nedskärningar i sjukförsäkringsersättningar Regeringen föreslår att det ska sparas in 50 miljoner på läkemedelsersättningar, 25 miljoner euro på reseersättningar och 78 miljoner euro på ersättningar för privat sjukvård från början av nästa år. Ytterligare information Reumaförbundets och SOSTE:s utlåtande: Nedskärningarna ökar betalningsbördan för de insjuknade (på finska) Den medicinska rehabiliteringen för personer med svår funktionsnedsättning förnyas år 2016 Villkoren för beviljande av medicinsk rehabilitering anordnad av FPA för personer med svår funktionsnedsättning ändras från och med Namnet på rehabiliteringen ändras till krävande medicinsk rehabilitering. Samtidigt ändras också rehabiliteringens innehåll. Ytterligare information Ny partiell rehabiliteringspenning stödjer arbete under rehabilitering Ändringar i FPA:s rehabiliteringspenning trädde i kraft i oktober. Enligt ändringarna kommer rehabiliteringspenningen att stödja möjligheten att arbeta under rehabiliteringstiden och det blir möjligt att betala förmånen i samband med nya rehabiliteringsåtgärder. Ytterligare information FPA genomför de inhiberade ASLAK-kurserna I juni inhiberade FPA alla Aslak-kurser som var ämnade att starta efter FPA kommer att få tilläggsfinansiering i budgetförslaget för 2016 för behovsprövad rehabilitering. Ytterligare information 13. Aktuella motionsärenden Temat Motion ger välbefinnande i fokus under år 2016! År 2015 övade vi och nu kör vi för fullt, eller hur! Vi lyfter fram vikten av fysisk aktivitet, motion och rörelse i all verksamhet inom Reumaförbundet och medlemsföreningarna. Uppmärksamma verksamhetstemat som en del av er normala föreningsverksamhet och i synnerhet under Gula bandets dag 16.3, som infaller vecka 11, närmare bestämt den 16:e mars, och under Reumaveckan 2016, vecka 41! Aktuella motionsärenden: utbildningar, evenemang och material hittas här Det senaste nyhetsbrevet från Förbundet för anpassad motion, SoveLi, hittas här: Ytterligare information om motionsfrågor ger Tinja Saarela, motionsplanerare tinja.saarela(a)reumaliitto.fi eller Frivilligverksamhets dag 3.12 Det är dags att tacka dem som är aktiva inom föreningarna på den frivilligdagen 3.12 (på finska).

5 Sivu 5/7 Vi har sänt föreningar 2 st. diplom av tre olika slag. Man kan avgiftsfritt beställa fler från vår byrå. På diplomen är det möjligt att ange vilken verksamhet föreningen vill särskilt tacka mottagaren för samt mottagarens och föreningens namn. Orsaken till att man vill tacka en person kan variera: t.ex. årets volontär, medlemsrekryterare, påverkare, nätverksbyggare, sekreterare, glädjespridare, överraskare, motionsinspiratör, kamratstödjare, initiativtagare till verksamhet för reumabarn och -ungdomar eller idékläckare. 15. Solfyllda anpassningsträningskurser för unga med en reumatisk sjukdom Reumaförbundet arrangerar med hjälp av stöd från RAY en anpassningsträningskurs för unga reumatiker i åldern Ytterligare information och anmälan här (på finska). Tidpunkten för anpassningsträningskursen för unga i åldern år fastställs under våren Ansökan om understöd från Reumaförbundet i Finlands fonder Små understöd kan ännu sökas från Hugo Eklunds och Pirkko Handolins fonder. Denna information är inte ämnad att också publiceras i medlemsföreningens eget meddelande, men det är önskvärt att informationen om understöden via medlemsföreningens servicerådgivning når dem som är i behov av hjälp. 17. Reumaförbundets experter kom samman i Helsingfors Se Reumaliiton kokemuskouluttajat kokoontuivat Helsingissä (på finska) 18. Vi frågade om våra föreningars evenemang under Reumaveckan Tack till alla föreningar som på vår begäran har sänt oss feedback! På grund av det rikliga materialet fördröjs publiceringen i Bildgalleriet något. Den livliga verksamheten inom era respektive områden gladde oss! 19. Ny medlemsförmån Restel Saltrumserbjudande -20 % för medlemmar, Rantasipi Siuntion Kylpylä (Spahotell Rantasipi Sjundeå): Saltrum, pdf (på finska) 20. Kontaktuppgifter i Reumatidningen Vänligen kontrollera kontaktuppgifterna till kontaktpersonen i er förening i Reuma-tidningen och meddela ändringar till Ulla Palonen-Tikkanen, ulla.palonen-tikkanen(a)reumaliitto.fi,

6 Sivu 6/7 Notera att kontaktpersonen är en person som föreningsfolket lätt kan kontakta med de givna uppgifterna. 21. Meddela oss föreningens funktionärer för år 2016 Du kommer väl ihåg att meddela namnet på föreningens ordförande, ansvarig för medlemsärenden och eventuella kontaktuppgifter på byrån till Tuija Toivonen med en fritt formulerad e-post till tuija.toivonen(a)reumaliitto.fi eller per brev. (Det finns ingen skild formulär.) 22. Härmä Rehab informerar De svenska kurserna har lediga platser: Ledgångsreuma rehabiliteringskurs för vuxna som är i arbetslivet (56834), 3 platser Fibromyalgi anpassningskurs för vuxna som är i arbetslivet (58700), 8 platser Ledgångsreuma rehabiliteringskurs för vuxna som är i arbetslivet (59876), 10 platser Nina Karlsberg, eller , nina.karlsberg(a)harmankuntokeskus.fi Öppettider under julhelgen Förbundets växel har julstängt under tiden må ti , vänligen använda direkta tel.nr. under den tiden. Kom även ihåg info(a)reumaliitto.fi Servicetelefoner: se punkt 7. Ändringar i telefonrådgivningen 24. Rehabiliteringscenter Apila informerar Kuntoutumiskeskus Apila tiedotta (på finska) Rehabiliteringscenter Apila - Kuntoutumiskeskus Apila Respons om föreningsbrevet via denna länk Till sidans början Till framsidan

7 Sivu 7/7 klo 16:15:43

Sivu 1/5 «takaisin Tulosta Sivun sijainti: Etusivu» Liitto» Viestintä» Föreningsbrev maj 2015 Föreningsbrev maj 2015 29.5.2015 INNEHÅLL 1. Reumaförbundet påverkar 2. Aktuellt inom social- och hälsovård

Läs mer

Sivu 1/5 «takaisin Tulosta Sivun sijainti: Etusivu» Liitto» Viestintä» Föreningsbrev november 2014 Föreningsbrev november 2014 27.11.2014 INNEHÅLL 1. Representantmötet sammanträdde i Helsingfors 22.11.2014

Läs mer

Sivu 1/6 «takaisin Tulosta Sivun sijainti: Etusivu» Liitto» Viestintä» Föreningsbrev augusti 2015 Föreningsbrev augusti 2015 INNEHÅLL 1. EN AKTIV HÖST 2. Diplom för föreningarnas bruk 3. Förhandsinfo:

Läs mer

Sivu 1/8 «takaisin Tulosta Sivun sijainti: Etusivu» Liitto» Viestintä» Föreningsbrev februari 2015 Föreningsbrev februari 2015 INNEHÅLL 1. God fortsättning på året! 2. Vårens tidtabell för Reumaförbundets

Läs mer

Introduktion i tolktjänsten för personer med funktionsnedsättning

Introduktion i tolktjänsten för personer med funktionsnedsättning 28.3.2017 Introduktion i tolktjänsten för personer med funktionsnedsättning 1 (24) fpa.fi/sve-vatu Innehåll 1. Introduktion i tolktjänsten... 3 2. Vad är tolktjänst för personer med funktionsnedsättning?...

Läs mer

Medlemsguide. Försäkringsmannaförbundet FMF rf Försäkringstjänstemännens arbetslöshetskassa

Medlemsguide. Försäkringsmannaförbundet FMF rf Försäkringstjänstemännens arbetslöshetskassa Medlemsguide Försäkringsmannaförbundet FMF rf Försäkringstjänstemännens arbetslöshetskassa Denna guide innehåller allmän information för medlemmarna i Försäkringsmannaförbundet och Försäkringstjänstemännens

Läs mer

Statsrådets förordning

Statsrådets förordning Statsrådets förordning om främjande av idrott I enlighet med statsrådets beslut föreskrivs med stöd av idrottslagen (390/2015): 1 kap. Statens idrottsråd 1 Tillsättande av statens idrottsråd och dess sektioner,

Läs mer

Finansieringen av sjukförsäkringen har uppdelats i en sjukvårdsförsäkring och en arbetsinkomstförsäkring.

Finansieringen av sjukförsäkringen har uppdelats i en sjukvårdsförsäkring och en arbetsinkomstförsäkring. 30. Sjukförsäkring F ö r k l a r i n g : Sjukförsäkringen kompletterar den offentliga hälso- och sjukvården genom att ersätta en del av befolkningens öppenvårdskostnader för läkemedel och resor samt genom

Läs mer

Hälsa och rehabilitering Ersättningar och dagpenningar vid sjukdom, rehabilitering och handikapp Kort och lättläst

Hälsa och rehabilitering Ersättningar och dagpenningar vid sjukdom, rehabilitering och handikapp Kort och lättläst Hälsa och rehabilitering Ersättningar och dagpenningar vid sjukdom, rehabilitering och handikapp Kort och lättläst Innehåll Hälsa och rehabilitering 1 När du blir sjuk 2 Vem får stöd av FPA? 2 FPA-kortet

Läs mer

Finlands Neuroförbund rf

Finlands Neuroförbund rf Finlands Neuroförbund rf Neuroförbundets historien 1965 Hufvudstadsbladet intervjuar MS-sjuka Greta Grönberg, som frågar vem som skulle vilja hjälpa till att grunda en MS-förening. Finlands MS-förening

Läs mer

Suomen Reumaliitto ry - Reumaförbundet i Finland rf Stadgar (översättning)

Suomen Reumaliitto ry - Reumaförbundet i Finland rf Stadgar (översättning) 1 (5) Suomen Reumaliitto ry - Reumaförbundet i Finland rf 26.06.2017 Stadgar (översättning) 1 Namn och hemort Föreningens namn på finska är Suomen Reumaliitto ry och på svenska Reumaförbundet i Finland

Läs mer

Märta Marjamäki Märta Marjamäki Ordförande

Märta Marjamäki Märta Marjamäki Ordförande ÅRSMÖTET 1/8 Till medlemmarna i Finlands Svenska Socialförbund K A L L E L S E Medlemmarna i Finlands Svenska Socialförbund rf kallas till ordinarie årsmöte, som hålls måndagen 7 april 2014 kl. 16.30 på

Läs mer

Psoriasisförbundets. tjänster

Psoriasisförbundets. tjänster Psoriasisförbundets tjänster PSORIASISFÖRBUNDETS TJÄNSTER Psoriasisliitto - Psoriasisförbundet ry är en landsomfattande patientoch folkhälsoorganisation. Psoriasisförbundet arbetar för att utveckla service

Läs mer

Rehabilitering är en möjlighet att göra positiva förändringar i ditt liv

Rehabilitering är en möjlighet att göra positiva förändringar i ditt liv Rehabilitering är en möjlighet att göra positiva förändringar i ditt liv (med lindrig och medelsvår depression) 18.5.2015 22.4.2016 kurs nr. 56115 9.11.2015 26.8.2016 kurs nr. 56116 Stöd för arbets- och

Läs mer

Pohjola-Nordens stadgar (2016)

Pohjola-Nordens stadgar (2016) Pohjola-Nordens stadgar (2016) 1 NAMN, HEMORT OCH VERKSAMHETSOMRÅDE Föreningens namn är Pohjola-Norden rf. Föreningens hemort är Helsingfors stad och verksamhetsområdet är hela landet. I dessa stadgar

Läs mer

Personal och juridiska ärenden/ 14.6.2012 1

Personal och juridiska ärenden/ 14.6.2012 1 Anmälan om frånvaro, anlitande av hälso- och sjukvårdstjänster under arbetstid, inverkningarna av FPA:s ändrade regler på samarbetet med företagshälsovården och ansvarsfördelningen 14.6.2012 1 Anvisningarnas

Läs mer

Så här meddelar arbetsgivare samtycke till elektroniska beslut i e-tjänsten

Så här meddelar arbetsgivare samtycke till elektroniska beslut i e-tjänsten Så här meddelar arbetsgivare samtycke till elektroniska beslut i e-tjänsten Guide till e-tjänsten för arbetsgivare (sjukdagpenning, föräldradagpenning, rehabiliteringspenning och ersättning för familjeledigheter)

Läs mer

Grundläggande utkomststöd. Ett ekonomiskt stöd i sista hand Kort och lättläst

Grundläggande utkomststöd. Ett ekonomiskt stöd i sista hand Kort och lättläst Grundläggande utkomststöd Ett ekonomiskt stöd i sista hand Kort och lättläst Innehåll Grundläggande utkomststöd 1 För vilka utgifter kan man få utkomststöd? 2 Grunddelen 2 Övriga grundutgifter 3 Hur inverkar

Läs mer

Grundläggande utkomststöd. Ett ekonomiskt stöd i sista hand

Grundläggande utkomststöd. Ett ekonomiskt stöd i sista hand Grundläggande utkomststöd Ett ekonomiskt stöd i sista hand KORT OCH LÄTTLÄST Innehåll Grundläggande utkomststöd 2018 1 För vilka utgifter kan man få utkomststöd? 2 Hur inverkar inkomsterna på stödet? 3

Läs mer

ANSÖKNINGSANVISNINGAR NORDPLUS 2005

ANSÖKNINGSANVISNINGAR NORDPLUS 2005 ANSÖKNINGSANVISNINGAR NORDPLUS 2005 VIKTIGT! Skriv ut och läs dessa ansökningsanvisningar noggrant innan du fyller i ansökan! Följ anvisningarna nedan. Hjälptext finns också elektroniskt i ansökningsformuläret.

Läs mer

Grundläggande utkomststöd. Ett ekonomiskt stöd i sista hand

Grundläggande utkomststöd. Ett ekonomiskt stöd i sista hand Grundläggande utkomststöd Ett ekonomiskt stöd i sista hand KORT OCH LÄTTLÄST Innehåll För vilka utgifter kan man få utkomststöd? 2 Vilka inkomster påverkar utkomststödet? 3 Hur räknar FPA ut utkomststödet?

Läs mer

POHJANMAAN SYÖPÄYHDISTYS ÖSTERBOTTENS CANCERFÖRENING RY. VERKSAMHETSPLAN FÖR ÅR 2016. Styrelsens och förslag till höstmötet 19.11.

POHJANMAAN SYÖPÄYHDISTYS ÖSTERBOTTENS CANCERFÖRENING RY. VERKSAMHETSPLAN FÖR ÅR 2016. Styrelsens och förslag till höstmötet 19.11. POHJANMAAN SYÖPÄYHDISTYS ÖSTERBOTTENS CANCERFÖRENING RY. VERKSAMHETSPLAN FÖR ÅR 2016 Styrelsens och förslag till höstmötet 19.11.2015 FÖRENINGENS MÅLSÄTTNING SAMT INLEDNING TILL VERKSAMHETSPLANEN Föreningens

Läs mer

Suomen Sopimuspalokuntien Liitto - Finlands Avtalsbrandkårers Förbund ÄNDRADE PRS STADGAR

Suomen Sopimuspalokuntien Liitto - Finlands Avtalsbrandkårers Förbund ÄNDRADE PRS STADGAR STADGAR 1. Föreningens namn och hemort Föreningens namn är Suomen Sopimuspalokuntien Liitto ry - Finlands Avtalsbrandkårers Förbund rf. Föreningen kallas i dessa stadgar Förbundet. Förbundets hemort är

Läs mer

Stadgar för släkten Börman r.f.

Stadgar för släkten Börman r.f. Stadgar för släkten Börman r.f. I Släktföreningens namn, hemort och syfte 1 Föreningens namn är Släkten Börman r.f., dess hemort är Västanfjärd och dess verksamhetsområde är hela landet. Föreningen kallas

Läs mer

FSG INFORMERAR MAJ 2017

FSG INFORMERAR MAJ 2017 FSG INFORMERAR MAJ 2017 En varm och avkopplande sommar önskas alla gymnastikvänner! I detta brev hittar du bl.a.: Sommarens och höstens händelser VM i estetisk truppgymnastik i Helsingfors 26-28.5 FSG-dagen

Läs mer

1) fungera som en centralorganisation för sina medlemsorganisationer och stödja deras verksamhet

1) fungera som en centralorganisation för sina medlemsorganisationer och stödja deras verksamhet STADGAR 1 (5) 1 Namn och hemort Föreningens namn är Vanhustyön keskusliitto Centralförbundet för de gamlas väl ry. Föreningens hemort är Helsingfors. I dessa stadgar omtalas föreningen som förbundet. 2

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET 2015

VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET 2015 VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET 2015 Steg för Steg rf Steg för Steg rf ADRESS: Nordenskiöldsgatan 18 A 00250 HELSINGFORS TELEFON: (09) 43 42 36 18 E-POST: WEBBPLATS: stegforsteg@fduv.fi www.stegforsteg.fi 2

Läs mer

1 Föreningens namn och hemort Föreningens namn är LiveFIN rf. Dess hemort är Helsingfors och LiveFIN har verksamhet i hela Finland.

1 Föreningens namn och hemort Föreningens namn är LiveFIN rf. Dess hemort är Helsingfors och LiveFIN har verksamhet i hela Finland. LiveFIN rf - regler Godkänd 12.03.2018 Patent- och registerstyrelsen 1 Föreningens namn och hemort Föreningens namn är LiveFIN rf. Dess hemort är Helsingfors och LiveFIN har verksamhet i hela Finland.

Läs mer

Rehabiliterings- och anpassningskursverksamhet 2017

Rehabiliterings- och anpassningskursverksamhet 2017 www.fspc.fi Rehabiliterings- och anpassningskursverksamhet 2017 Info om våra kurser Psykosociala förbundets kurser bekostas av Penningautomatföreningen (RAY). Förutom de kurser som har en egen insats är

Läs mer

På en rullande sten växer ingen mossa

På en rullande sten växer ingen mossa På en rullande sten växer ingen mossa Jag värdesätter PCF som pensionstagarnas egen intresseorganisation och för att den försvarar pensionstagare Det bästa med PCF är att där finns många aktiviteter och

Läs mer

EN FÖRVALTNINGSMODELL FÖR SVENSK SERVICE I METROPOLOMRÅDET

EN FÖRVALTNINGSMODELL FÖR SVENSK SERVICE I METROPOLOMRÅDET EN FÖRVALTNINGSMODELL FÖR SVENSK SERVICE I METROPOLOMRÅDET FINLANDS KOMMUNFÖRBUND 2014 PROJEKTET OCH UPPDRAGET Kommunförbundets projekt, 9/2013 1/2014 Uppdrag: Formulera en förvaltningsmodell för att trygga,

Läs mer

Bilder: Tuula Palaste-Eerola

Bilder: Tuula Palaste-Eerola Bilder: Tuula Palaste-Eerola Synlighet åt regionala aktörer! Nylandsveckan är en evenemangsvecka som Nylands förbund koordinerar och där syftet är att ge synlighet åt nyländska aktörer och arbete som gjorts

Läs mer

Stadgar Godkända av årsmötet 5.5.2007 Registrerade 5.11.2007

Stadgar Godkända av årsmötet 5.5.2007 Registrerade 5.11.2007 Stadgar Godkända av årsmötet 5.5.2007 Registrerade 5.11.2007 STADGAR FÖR NATUR OCH MILJÖ R.F. 1 Namn och hemort Föreningens namn är Natur och Miljö r.f. Föreningens hemort är Helsingfors stad och dess

Läs mer

Hur påverkar vård- och landskapsreformen servicen för personer med intellektuell funktionsnedsättning?

Hur påverkar vård- och landskapsreformen servicen för personer med intellektuell funktionsnedsättning? Hur påverkar vård- och landskapsreformen servicen för personer med intellektuell funktionsnedsättning? DUV-dagarna, Tammerfors 3.2.2019 Johanna Lindholm VAD ÄR VÅRD- OCH LANDSKAPSREFORMEN? När regeringen

Läs mer

I det följande används om föreningen benämningen förening och om medlemsföreningarna benämningen medlemsförening.

I det följande används om föreningen benämningen förening och om medlemsföreningarna benämningen medlemsförening. Stadgar för Pro Esbo å rf 1. Föreningens namn och hemort Föreningens namn är Pro Espoonjoki ry, Pro Esbo å rf och dess hemort är Esbo stad. Föreningens officiella språk är finska och svenska; protokollsspråket

Läs mer

Översikt över STEA:s allmänna understöd

Översikt över STEA:s allmänna understöd Översikt över STEA:s allmänna understöd 8.11.2018 Social- och hälsoorganisationernas understödscentrals (STEA) allmänna understöd (Ay) beviljas social- och hälsoorganisationer för stadgeenlig allmännyttig

Läs mer

Att flytta till Finland eller utomlands

Att flytta till Finland eller utomlands Att flytta till Finland eller utomlands När får du rätt till FPA-stöd i Finland? Vad händer när du flyttar bort från Finland? KORT OCH LÄTTLÄST Innehåll Vem kan få FPA-stöd? 2 Vad betyder det att vara

Läs mer

Förbundet De Utvecklingsstördas Väl rf

Förbundet De Utvecklingsstördas Väl rf Förbundet De Utvecklingsstördas Väl rf Stadgar I. NAMN OCH HEMORT 1 Förbundets namn är Förbundet De Utvecklingsstördas Väl rf. Förkortningen FDUV kan användas som förbundets inofficiella namn. Förbundet

Läs mer

Uppdaterad 31.3.2011. FPA:s ASLAK-kurser innehåll och ansökningsförfarande

Uppdaterad 31.3.2011. FPA:s ASLAK-kurser innehåll och ansökningsförfarande Uppdaterad 31.3.2011 FPA:s ASLAK-kurser innehåll och ansökningsförfarande 1 FPA:s ASLAK-KURSER INNEHÅLL OCH ANSÖKNINGSFÖRFARANDE gäller från 1.1.2012 Innehållsförteckning FPA:s ASLAK-KURSER INNEHÅLL OCH

Läs mer

Bli medlem du också!

Bli medlem du också! Bli medlem du också! Kunskap, handlingskraft och gemenskap Reumatikerförbundet är en medlemsorganisation som arbetar för att tillvarata reumatikers intressen. Vår vision är ett bra liv för alla reumatiker

Läs mer

RP 150/2014 rd. övergå till fakturering på basis av faktiska kostnader. I förslaget föreslås det dessutom att Folkpensionsanstalten

RP 150/2014 rd. övergå till fakturering på basis av faktiska kostnader. I förslaget föreslås det dessutom att Folkpensionsanstalten Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om gränsöverskridande hälsooch sjukvård PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås det att lagen om gränsöverskridande

Läs mer

Rehabiliterings- och anpassningskursverksamhet 2019

Rehabiliterings- och anpassningskursverksamhet 2019 www.fspc.fi Rehabiliterings- och anpassningskursverksamhet 2019 Info om våra kurser Psykosociala förbundets kurser bekostas av Social- och hälsoorganisatinernas undrstödscentral (STEA). Förutom de kurser

Läs mer

Arbetslivscykeln. skick. Tjänster till den anställda när arbetsförmågan går ned

Arbetslivscykeln. skick. Tjänster till den anställda när arbetsförmågan går ned Arbetslivscykeln i skick Tjänster till den anställda när arbetsförmågan går ned 2 Keva stöder fortsatt arbete när arbetsförmågan går ned Om du har en sjukdom som gör att du riskerar att förlora arbetsförmågan

Läs mer

Administration och regionverksamhet

Administration och regionverksamhet Administration och regionverksamhet Reumaforum En sektion med uppgift att utveckla den svenskspråkiga verksamheten har verkat i Reumaförbundet sedan år 2004. Under förra fullmäktigeperioden ändrades sektionens

Läs mer

Bli medlem du också!

Bli medlem du också! Bli medlem du också! Kunskap, handlingskraft och gemenskap Reumatikerförbundet är en medlemsorganisation som arbetar för att tillvarata reumatikers intressen. Vår vision är ett bra liv för alla reumatiker

Läs mer

OSKARI nummer OM 15/41/2010 HARE nummer OM030:00/2010

OSKARI nummer OM 15/41/2010 HARE nummer OM030:00/2010 20.4.2011 Publikationens titel Det nationella genomförandet av en europeisk övervakningsorder Författare Justitieministeriets publikation Arbetsgruppen som bereder det nationella genomförandet av en europeisk

Läs mer

ANSÖKNINGSANVISNINGAR / CIRKOS RESIDENSANSÖKNING 2015-2016

ANSÖKNINGSANVISNINGAR / CIRKOS RESIDENSANSÖKNING 2015-2016 1(5) ANSÖKNINGSANVISNINGAR / CIRKOS RESIDENSANSÖKNING 2015-2016 Vad ansöker man om och för vilken tid? I Cirkos residensansökning kan man ansöka om en 2-4 veckors residensperiod i Cirko, i Södervik i Helsingfors.

Läs mer

Behandlat i Diabetesförbundet i Finland rf:s förbundsstyrelse

Behandlat i Diabetesförbundet i Finland rf:s förbundsstyrelse DIABETESFÖRBUNDET I FINLAND RF DIABETESFÖRENINGENS MODELLSTADGAR Behandlat i Diabetesförbundet i Finland rf:s förbundsstyrelse 12.6.2012 Patent- och Registerstyrelsens förhandsgranskningsbeslut 14.01.2013

Läs mer

Pension Pensionstrygghet, bostadsbidrag och vårdbidrag. Kort och lättläst

Pension Pensionstrygghet, bostadsbidrag och vårdbidrag. Kort och lättläst Pension Pensionstrygghet, bostadsbidrag och vårdbidrag Kort och lättläst När du blir pensionär I den här broschyren kan du läsa om FPA:s pensioner och andra stöd för pensionärer. FPA står för Folkpensionsanstalten.

Läs mer

Svensk- och tvåspråkiga kommuner. Bakgrundsinformation

Svensk- och tvåspråkiga kommuner. Bakgrundsinformation Svensk- och tvåspråkiga kommuner Bakgrundsinformation 2008 2017 Kommunerna i Svenskfinland 2017 49 av de finländska kommunerna är två- eller svenskspråkiga. Det finns sammanlagt 311 kommuner. Det finns

Läs mer

Språkliga rättigheter

Språkliga rättigheter Språkliga rättigheter Språkförhållanden och språklagstiftning I Finlands talas 148 språk som modersmål. Av landets befolkning har 4,5 procent ett annat modersmål än finska eller svenska. År 2013 var ryska,

Läs mer

Överföring av vissa tolktjänster till lanskapsregeringen/fpa

Överföring av vissa tolktjänster till lanskapsregeringen/fpa Datum Er referens 2009-10-28 S10/09/1/27 Kontaktperson Sigurd Lindvall Överföring av vissa tolktjänster till lanskapsregeringen/fpa Ålands landskapsregering har i ett beslut (Nr 159 S10), postat den 12.10.2009,

Läs mer

Yrkande på utbetalning av familjeförmåner hur gör man? Sidan uppdaterad 05/2016

Yrkande på utbetalning av familjeförmåner hur gör man? Sidan uppdaterad 05/2016 Yrkande på utbetalning av familjeförmåner hur gör man? Sidan uppdaterad 05/2016 Ansökan eller betalningsyrkande? I denna presentation berättar vi när och hur en kommun kan framställa ett betalningsyrkande

Läs mer

ANSÖKNINGSANVISNINGAR / CIRKOS RESIDENSANSÖKNING

ANSÖKNINGSANVISNINGAR / CIRKOS RESIDENSANSÖKNING 1(5) ANSÖKNINGSANVISNINGAR / CIRKOS RESIDENSANSÖKNING 2017-2018 Vad ansöker man om och för vilken tid? I Cirkos residensansökning kan man ansöka om en 2-4 veckors residensperiod i Cirko, i Södervik i Helsingfors.

Läs mer

Direktörens julhälsning

Direktörens julhälsning Öppna i webbläsaren 19.12.2018 Direktörens julhälsning 2018 Julens betydelse är mångfasetterad. Den ger oss en chans att stanna upp, den ger oss ljus, både konkret och bildlikt, den ger oss möjlighet att

Läs mer

Arbetslöshet. Stöd för arbetslösa. Kort och lättläst

Arbetslöshet. Stöd för arbetslösa. Kort och lättläst Arbetslöshet Stöd för arbetslösa Kort och lättläst Innehåll Arbetslöshet 1 FPA:s stöd för arbetslösa 2 När du blir arbetslös 2 Arbetslöshetsdagpenning 2 Arbetsmarknadsstöd 4 Arbetsinkomster och arbetsmarknadsstöd

Läs mer

Hem och familj Stöd till barnfamiljer och stöd för boende. Kort och lättläst

Hem och familj Stöd till barnfamiljer och stöd för boende. Kort och lättläst Hem och familj Stöd till barnfamiljer och stöd för boende Kort och lättläst Innehåll Hem och familj 1 Stöd till barnfamiljen 2 Vem får familjeförmåner? 2 Innan barnet föds 3 När barnet är fött 4 Stöd till

Läs mer

3 Förbundet förverkligar sina syften genom att främja de allmänna förutsättningarna för och bedriva verksamhet inom följande områden:

3 Förbundet förverkligar sina syften genom att främja de allmänna förutsättningarna för och bedriva verksamhet inom följande områden: STADGAR FÖR FINLANDS SVENSKA MARTHAFÖRBUND RF Namn, hemort, verksamhetsområde och språk 1 Föreningens namn är Finlands svenska Marthaförbund rf och kallas i dessa stadgar förbundet. Föreningens hemort

Läs mer

Information om den sociala tryggheten och sjukförsäkringen för sjömän i EU-situationer

Information om den sociala tryggheten och sjukförsäkringen för sjömän i EU-situationer Information om den sociala tryggheten och sjukförsäkringen för sjömän i EU-situationer Innehåll Allmänt...1 Flaggregeln...1 Lönebetalning från sjömannens bosättningsland..1 Utsända sjömän...2 Arbete samtidigt

Läs mer

Ett stöd i livets alla skeden

Ett stöd i livets alla skeden Ett stöd i livets alla skeden Trygghet för alla Folkpensionsanstalten (FPA) sköter om grundtryggheten för dem som bor i Finland. Alla som bor i Finland är kunder hos FPA i något skede av livet. Även personer

Läs mer

Arbetslöshet Stöd för arbetslösa. Kort och lättläst

Arbetslöshet Stöd för arbetslösa. Kort och lättläst Arbetslöshet Stöd för arbetslösa Kort och lättläst Innehåll Arbetslöshet 1 FPA:s stöd för arbetslösa 2 När du blir arbetslös 3 Arbetslöshetsdagpenning 3 Arbetsmarknadsstöd 4 Integrationsstöd till invandrare

Läs mer

Sveriges Cytodiagnostikers årsmöte 2015-05-20, Örebro

Sveriges Cytodiagnostikers årsmöte 2015-05-20, Örebro Protokoll fört vid Sveriges Cytodiagnostikers årsmöte 2015-05-20, Örebro 1 Mötets öppnande Anna Kellin, vice ordförande hälsade alla välkomna och förklarade årsmötet öppnat. 2 Kallelsens godkännande Anna

Läs mer

Protokoll fört vid Springerklubbens ordinarie Fullmäktigemöte Mötets öppnande Gunnar Petersson öppnade mötet och hälsade alla välkomna

Protokoll fört vid Springerklubbens ordinarie Fullmäktigemöte Mötets öppnande Gunnar Petersson öppnade mötet och hälsade alla välkomna Protokoll fört vid Springerklubbens ordinarie Fullmäktigemöte 2016 03 19 Mötets öppnande Gunnar Petersson öppnade mötet och hälsade alla välkomna 1. Fastställande av röstlängden Röstlängden fastställdes.

Läs mer

Arbetslöshet. Stöd för arbetslösa. Kort och lättläst

Arbetslöshet. Stöd för arbetslösa. Kort och lättläst Arbetslöshet Stöd för arbetslösa Kort och lättläst Innehåll Arbetslöshet 1 FPA:s stöd för arbetslösa 2 När du blir arbetslös 3 Arbetslöshetsdagpenning 3 Arbetsmarknadsstöd 4 Integrationsstöd till invandrare

Läs mer

Föreningens syfte är att bevaka och främja biblioteksverksamhet på svenska i Finland.

Föreningens syfte är att bevaka och främja biblioteksverksamhet på svenska i Finland. Bilaga 1 till höstmötet Styrelsens förslag till ändringar av föreningens stadgar: Stadgar för Finlands svenska biblioteksförening r.f. 1. Namn, hemort och språk Föreningens namn är Finlands svenska biblioteksförening

Läs mer

Flytta till Finland eller utomlands

Flytta till Finland eller utomlands Flytta till Finland eller utomlands När hör du till den sociala tryggheten i Finland? Vad händer när du flyttar bort från Finland? KORT OCH LÄTTLÄST Innehåll När du flyttar till eller från Finland 1 Vem

Läs mer

Stöd för barnfamiljer. Familjeförmåner och stöd om ett barn insjuknar

Stöd för barnfamiljer. Familjeförmåner och stöd om ett barn insjuknar Stöd för barnfamiljer Familjeförmåner och stöd om ett barn insjuknar KORT OCH LÄTTLÄST Innehåll Stöd för barnfamiljer 1 FPA:s stöd till barnfamiljen 2 Vem kan få FPA:s stöd för barnfamiljer? 3 Innan barnet

Läs mer

Aktuellt om LPA-tryggheten våren Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt LPA

Aktuellt om LPA-tryggheten våren Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt LPA Aktuellt om LPA-tryggheten våren 2018 Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt LPA 2 LPA:s vision och strategiska mål 2018 2022 3 Ingen LFÖPL-pension utan LFÖPL-försäkring Lantbruksföretagararbetet försäkras

Läs mer

SAMOKs Evenemangskalender 2018

SAMOKs Evenemangskalender 2018 SAMOKs Evenemangskalender 2018 I evenemangskalendern har vi samlat alla Finlands studerandekårers förbund SAMOKs evenemang för år 2018 och korta beskrivningar av evenemangen. Välkommen med! Januari Kryssningen

Läs mer

STADGAR FÖR AUGUST LUDVIG HARTWALLS STIFTELSE. Stiftelsens namn och hemort

STADGAR FÖR AUGUST LUDVIG HARTWALLS STIFTELSE. Stiftelsens namn och hemort STADGAR FÖR AUGUST LUDVIG HARTWALLS STIFTELSE 1 Stiftelsens namn och hemort Stiftelsens namn är August Ludvig Hartwalls stiftelse, på finska August Ludvig Hartwallin säätiö och på engelska The Foundation

Läs mer

ANSÖKNINGSANVISNINGAR / CIRKOS RESIDENSANSÖKNING

ANSÖKNINGSANVISNINGAR / CIRKOS RESIDENSANSÖKNING 1(5) ANSÖKNINGSANVISNINGAR / CIRKOS RESIDENSANSÖKNING 2016-2017 Vad ansöker man om och för vilken tid? I Cirkos residensansökning kan man ansöka om en 2-4 veckors residensperiod i Cirko, i Södervik i Helsingfors.

Läs mer

Grundtrygghetssektorns avgifter, arvoden och verksamhetsanvisningar 2015

Grundtrygghetssektorns avgifter, arvoden och verksamhetsanvisningar 2015 Stadsfullmäktige 11 14.01.2015 Grundtrygghetssektorns avgifter, arvoden och verksamhetsanvisningar 2015 Grundtrygghetsnämnden 16.12.2014 149 Enligt 20 i Lojo stads förvaltningsstadga beslutar en nämnd

Läs mer

URVALSPROCESSEN OCH DET CENTRALISERADE BESLUTSFATTANDET FÖR FPA:S KIILA-KURSER. Från

URVALSPROCESSEN OCH DET CENTRALISERADE BESLUTSFATTANDET FÖR FPA:S KIILA-KURSER. Från FOLKPENSIONSANSTALTEN PROMEMORIA Juridiska enheten för förmånsrelaterade tjänster Kompetenscentret för arbets- och funktionsförmågeärenden Gruppen för rehabiliteringstjänster 3.2.2017 URVALSPROCESSEN OCH

Läs mer

Det europeiska sjukvårdskortet

Det europeiska sjukvårdskortet Det europeiska sjukvårdskortet 26.07.2019 Innehåll 1 Det europeiska sjukvårdskortet... 1 1.1 Uppgifter som rör kortet... 1 1.2 Kortets giltighetstid... 2 1.3 Kortansökan... 2 1.4 Beställning av kortet...

Läs mer

Svenska pensiona rsfo rbundet i Ö sterbotten rf

Svenska pensiona rsfo rbundet i Ö sterbotten rf Svenska pensiona rsfo rbundet i Ö sterbotten rf Verksamhetsplan och budget 2018 Fastställd på SPF Österbotten rf:s höstmöte i Jakobstad 1.11.2017 Sida 2 Innehåll ALLMÄNT... 4 Om regionen... 4 Regionens

Läs mer

Förbundet Finlands Svenska Synskadade

Förbundet Finlands Svenska Synskadade Förbundet Finlands Svenska Synskadade Vad är FSS? Förbundet Finlands Svenska Synskadade rf. (FSS) är en intresse- och serviceorganisation av svenskspråkiga synskadade i Finland. Av landets omkring 80 000

Läs mer

3 Förbundet förverkligar sina syften genom att främja de allmänna förutsättningarna för och bedriva verksamhet inom följande områden:

3 Förbundet förverkligar sina syften genom att främja de allmänna förutsättningarna för och bedriva verksamhet inom följande områden: STADGAR FÖR FINLANDS SVENSKA MARTHAFÖRBUND RF Namn, hemort, verksamhetsområde och språk 1 Föreningens namn är Finlands svenska Marthaförbund rf och kallas i dessa stadgar förbundet. Föreningens hemort

Läs mer

Sökandens adress och andra kontaktuppgifter:

Sökandens adress och andra kontaktuppgifter: ANSÖKAN TILL PATENT- OCH REGISTERSTYRELSEN Vi ber att Patent- och registerstyrelsen beviljar tillstånd att grunda stiftelsen [stiftelsens namn] och fastställer stiftelsens stadgar. Helsingfors, den 6 september

Läs mer

Pargas Gaming Community rf

Pargas Gaming Community rf Pargas Gaming Community rf STADGAR 1 (7) Stadgar för Pargas Gaming Community rf Antagna genom enhälligt föreningsbeslut den 1.2.2014. Fastställda av Patent- och registerstyrelsen den. 1 Namn, hemort, språk

Läs mer

DISTRIKTSGUVERNÖRENS MEDDELANDE 2/2015-2016. Bästa klubbpresidenter och andra funktionärer, lions, partners och PDG:n.

DISTRIKTSGUVERNÖRENS MEDDELANDE 2/2015-2016. Bästa klubbpresidenter och andra funktionärer, lions, partners och PDG:n. Lions Clubs International Piiri 107-F, Finland Distrikt 107-F, Finland Piirikuvernööri, DG 2015-2016 Timo Sysilampi ja puoliso Pirkko Distriktsguvernör, DG 2015-2016 Timo Sysilampi och maka Pirkko Lions

Läs mer

MODELLSTADGAR FÖR PSORIASISFÖRENINGAR/Två årsmöten. Föreningens namn är Psoriasisförening rf och dess hemort är.

MODELLSTADGAR FÖR PSORIASISFÖRENINGAR/Två årsmöten. Föreningens namn är Psoriasisförening rf och dess hemort är. Förhandsgranskade i föreningsregistret 6.10.2005 MODELLSTADGAR FÖR PSORIASISFÖRENINGAR/Två årsmöten Namn och hemort 1 Föreningens namn är Psoriasisförening rf och dess hemort är. Föreningens syfte är Syfte

Läs mer

Svenska pensiona rsfo rbundet i Ö sterbotten rf

Svenska pensiona rsfo rbundet i Ö sterbotten rf Svenska pensiona rsfo rbundet i Ö sterbotten rf Verksamhetsplan och budget 2017 Fastställd på SPF Österbotten rf:s höstmöte i Munsala 9.11.2016 Sida 2 Innehåll ALLMÄNT... 4 Om regionen... 4 Regionens uppgift...

Läs mer

Regeringens proposition Kundens valfrihet inom social- och hälsovården

Regeringens proposition Kundens valfrihet inom social- och hälsovården 8.3.2018 Regeringens proposition Kundens valfrihet inom social- och hälsovården Syftet med social- och hälsovårdsreformen är att se till att alla har tillgång till jämlika och moderna social- och hälsotjänster

Läs mer

Suomen Reumaliitto ry - Reumaförbundet i Finland rf:s stadgar. i förväg granskats hos PRS Godkänt av representantmöte den

Suomen Reumaliitto ry - Reumaförbundet i Finland rf:s stadgar. i förväg granskats hos PRS Godkänt av representantmöte den Suomen Reumaliitto ry - Reumaförbundet i Finland rf:s stadgar i förväg granskats hos PRS 18.6.2012 Godkänt av representantmöte den 12.11.2011, 9 1 Namn och hemort Föreningens namn på finska är Suomen Reumaliitto

Läs mer

Svensk- och tvåspråkiga kommuner. Bakgrundsinformation

Svensk- och tvåspråkiga kommuner. Bakgrundsinformation Svensk- och tvåspråkiga kommuner Bakgrundsinformation 2008 2017 Kommunerna i Svenskfinland 2017 49 av de finländska kommunerna är två- eller svenskspråkiga. Det finns sammanlagt 311 kommuner. Det finns

Läs mer

Svensk- och tvåspråkiga kommuner. Bakgrundsinformation

Svensk- och tvåspråkiga kommuner. Bakgrundsinformation Svensk- och tvåspråkiga kommuner Bakgrundsinformation 2008 2018 Kommunerna i Svenskfinland 2018 49 av de finländska kommunerna är två- eller svenskspråkiga. Det finns sammanlagt 311 kommuner. Det finns

Läs mer

INFORMATIONSMÖTE Helheten statsunderstöd för allmänbildande utbildning och småbarnspedagogik 2019

INFORMATIONSMÖTE Helheten statsunderstöd för allmänbildande utbildning och småbarnspedagogik 2019 INFORMATIONSMÖTE 15.2.2019 Helheten statsunderstöd för allmänbildande utbildning och småbarnspedagogik 2019 En gemensam ansökningsomgång för statsunderstöd inom småbarnspedagogiken, förskoleundervisningen,

Läs mer

Infobladet. Diabetesförbundet i Finland rf september 2016 nr 3. Kom ihåg vid årsskiftet. Temat för Världsdiabetesdagen är hypo

Infobladet. Diabetesförbundet i Finland rf september 2016 nr 3. Kom ihåg vid årsskiftet. Temat för Världsdiabetesdagen är hypo Infobladet Diabetesförbundet i Finland rf september 2016 nr 3 3 Kom ihåg vid årsskiftet Temat för Världsdiabetesdagen är hypo w I DETTA NUMMER Ledare: Uppdatering av registren 3 Kom ihåg vid årsskiftet

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsemöte i Springerklubbens huvudstyrelse Telefonmöte 2008-10-21

Protokoll fört vid styrelsemöte i Springerklubbens huvudstyrelse Telefonmöte 2008-10-21 19.1 Mötets öppnande Protokoll fört vid styrelsemöte i Springerklubbens huvudstyrelse Telefonmöte 2008-10-21 Närvaro : Tina Kauppinen, Barbro Collin, Sophia Jarl, Kerstin Nilsson, Anna-Greta Lingebrandt,

Läs mer

Stadgar för Hela Sverige Ska Leva/Värmland from 2018

Stadgar för Hela Sverige Ska Leva/Värmland from 2018 Stadgar för Hela Sverige Ska Leva/Värmland from 2018 Stadgar antagna på årsmötet 20180508 och fastställda på höstmötet 20181211. 1 Föreningens namn och säte Föreningens namn är Hela Sverige Ska Leva Värmland

Läs mer

Välkommen som medlem!

Välkommen som medlem! Välkommen som medlem! Välkommen till Reumatikerförbundet! Vi är glada att du valt att bli medlem hos oss. Tillsammans med dig är vi idag Sveriges största organisation för reumatiker med nära 50 000 medlemmar

Läs mer

SPRÅKSTRATEGI. 1. Inledning

SPRÅKSTRATEGI. 1. Inledning sida 1 (6) SPRÅKSTRATEGI 1. Inledning representerar nästan 140 000 yrkeshögskolestuderande. År 2013 har SAMOK 26 medlemsföreningar varav tre är svenskspråkiga. Studerandekårernas officiella språk bestäms

Läs mer

LPAs roll i företagshälsovården för lantbruksföretagare och. Märta Strömberg-Nygård Korsholm 9.5.2012

LPAs roll i företagshälsovården för lantbruksföretagare och. Märta Strömberg-Nygård Korsholm 9.5.2012 LPAs roll i företagshälsovården för lantbruksföretagare och aktuellt från LPA Märta Strömberg-Nygård Korsholm 9.5.2012 Företagshälsovården för lantbruksföretagare, historia Lantbruksföretagarna har frivilligt

Läs mer

Så här skickar du in esara-filer till FPA

Så här skickar du in esara-filer till FPA Så här skickar du in esara-filer till FPA E-tjänstguide till för arbetsgivare som använder Ilmoitin.fi-tjänsten för att skicka meddelanden och ansökningar som filer. En fil kan innehålla en eller flera

Läs mer

Mot bättre service utveckling av Folkpensionsanstaltens e-tjänster

Mot bättre service utveckling av Folkpensionsanstaltens e-tjänster Klart språk i Norden Titel: Forfatter: Mot bättre service utveckling av Folkpensionsanstaltens e-tjänster Marjukka Turunen Kilde: Klart språk i Norden, 2014, s. 23-26 URL: http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/ksn/issue/archive

Läs mer

NORDISKT FORUM FÖR TRAUMA- OCH AKUTRADIOLOGI

NORDISKT FORUM FÖR TRAUMA- OCH AKUTRADIOLOGI NORDISKT FORUM FÖR TRAUMA- OCH AKUTRADIOLOGI Stadgar Antagna vid konstituerande möte i Sigtuna 2003-01- 21. Reviderade enl. årsmöte Helsingfors 2012-05- 24. Reviderade enl. årsmöte Uppsala 2013-05- 16.

Läs mer

HYMYILE LEVEÄMMIN PALVELUAMMATISSA.

HYMYILE LEVEÄMMIN PALVELUAMMATISSA. HYMYILE LEVEÄMMIN PALVELUAMMATISSA. Servicefacket PAM är ditt fackförbund Om du arbetar eller studerar inom en privat servicebransch Handel, hotell- och restaurang, städ- och fastighetsservice, säkerhet,

Läs mer

Tankesmedjan Tankesmedja kring den subjektiva rätten till småbarnspedagogik. Vasa, Åbo och Helsingfors

Tankesmedjan Tankesmedja kring den subjektiva rätten till småbarnspedagogik. Vasa, Åbo och Helsingfors Tankesmedjan 9.3.2016 Tankesmedja kring den subjektiva rätten till småbarnspedagogik. Vasa, Åbo och Helsingfors Malin Eriksson, Svenska enheten för bildningsväsendet 9.3.2016 1 Läget i Svenskfinland En

Läs mer

Datasekretessbeskrivning Receptarkivet

Datasekretessbeskrivning Receptarkivet 1 Personuppgiftsansvarig Namn Folkpensionsanstalten Postadress PB 450 Postnummer 00056 Telefon 020 634 11 Besöksadress Nordenskiöldsgatan 12, 00250 Helsingfors 2 Person som sköter registerärenden eller

Läs mer