Minnesanteckningar från GRUS-möte 15/4 2011

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Minnesanteckningar från GRUS-möte 15/4 2011"

Transkript

1 MINNESANTECKNINGAR 1 (8) Datum Minnesanteckningar från GRUS-möte 15/ Närvarande Johan Nykvist, Energikontoret Skåne, Tea Alopaeus, Naturvårdsverket, Åke Axenbom, Energimyndigheten (per telefon) Birgit Nielsen, Länsstyrelsen Västra Götaland (per telefon), Ulf Durnell, Statistiska centralbyrån, Magnus Eriksson RUS (Länsstyrelsen Dalarna), Fredrik Holm RUS (Länsstyrelsen Värmland), Niklas Notstrand, Energimyndigheten Ej närvarande Andreas Hagnell,Sveriges Kommuner och Landsting, Filippa Borgström Klimatkommunerna, Malin Kanth Naturvårdsverket, Per-Johan Wik Energikontoret Skåne, Anders Brandenklang Trafikanalys, Martin E Storm Boverket och Helena Rehn SCB Tid Kl. 10:00-15:00 Plats Energimyndigheten, Rosenlundsgatan 9, Stockholm Agenda 1. Uppföljning, anteckningar, höstens möten. 2. KÅRE-projektet och vårens publicering av KRE statistiken 3. Indikatorer, SCB:s studie - hur vi går vidare? 4. Webbsidan och informationssatsning, statistik och uppföljning, energi och klimat. 5. Kopplingar till olika uppdrag/processer/aktiviteter: miljömålssystemet, pilotlänen/länsstyrelsernas energiuppdrag, uthållig kommun m.fl. 6. Uppföljning och statistiktransporter - inledande diskussion och information 7. Kort om luftutsläpp och deras möte 22 mars 8. GRUS kommande möten 1 Presentationsrunda Ny i gruppen Fredrik Holm, RUS, energiansvarig på Länsstyrelsen Värmland kommer att ingå i gruppen. 2 Föregående minnesanteckningar Föregående mötes minnesanteckningar från september 2010 gicks Fel! Okänt namn på dokumentegenskap Box Eskilstuna Besöksadress Kungsgatan 43 Telefon Telefax registrator@energimyndigheten.se Org.nr

2 (8) igenom som en rekapitulering. Viktiga punkter var avrapporteringen av KÅRE projektet, Snigelprojektets beställning av indikatorer från SCB, handboken om kommunal och regional energistatistik som skulle läggas på Energimyndighetens hemsida samt presentationen från arbetsgruppen om sekretess för energi- och utsläppsstatistik. Minnesanteckningar godkändes och lades till handlingarna. 3 KÅRE-projektet och vårens publiceringar av den kommunala och regionala energistatistiken Den kommunala och regionala energistatistiken (Kre) görs på uppdrag från Energimyndigheten. Statistiken ska ge en översiktlig bild av tillförsel, omvandling och slutlig användning av energi i Sveriges samtliga kommuner. Kre finns framtagen för åren 1990, 1995 och Underlaget till statistiken baserar sig på data från tre energistatistikundersökningar som är avsedda att redovisa resultat på nationell nivå. Dessa undersökningar är Årlig El-, gas- och fjärrvärmestatistik (Arel), Industrins energianvändning (Isen) och den kommunala oljeleveransstatistiken (Komolj). Den kommunala och regionala energistatistiken används som underlag för kommunernas energiplanering, miljömålsuppföljning och klimatstrategiarbete. Projektet Kåre har varit ett uppdrag till Statistiska centralbyrån (SCB) från Energimyndigheten för översyn av kvaliteten i den kommunala och regionala energistatistiken och de underliggande undersökningarna. Dessa används för att ta fram statistiken på kommunal nivå. Projektets inriktning har varit de problemområden som tidigare översyner kartlagt. Problemområdena är följande: Problem med ramtäckning Mätproblem Bearbetningen (granskning m.m.) Urval, bortfall och modellantaganden Sekretess och röjande risk. Projektet har utrett möjligheten att ta fram ett definierat register på anläggningar på regionalnivå som kan användas i statistiken. I detta arbete har man varit i kontakt med flera källor såsom MSB, SSR och EI för att kartlägga anläggningarna hos respektive ansvarig organisation. Problemen har varit avgränsningar, olika kvalitet i olika län m.m. Det man utrett vidare är elcertifikatregistret som numera levereras till SCB:s företagsregister så att anläggningarna kopplas mot rätt ekonomisk aktivitet. Det kommer att behövas ett antal leveranser innan man analyserat kvaliteten i anläggningarna.

3 (8) I undersökningen månatliga kommunala oljeleveranser har man länge misstänkt att de leveranser av bränslen som noteras snarare är faktureringar. Det har visat sig från olika kommunala analytiker att oljeleveranserna i Stockholm är mycket större än i riket i genomsnitt. Detta beror på att de flesta stora företag har sina huvudkontor i Stockholm där de faktureras för leveransen. Projektet har varit i kontakt med trafikanalys för att se om en framkomlig väg är kan vara körsträckedatabasen. Där är problemet företagens leasingbilar som också faktureras i storstadsregionerna. I de underliggande undersökningar som används för de kommunala och regionala energibalanserna ska granskningen ändra fokus och ske på en kommunal nivå direkt. Tidsseriegranskning ska implementeras som ett komplement till mikrogranskningen. Undersökningen ISEN har gjort modellantaganden för att beräkna energianvändningen i arbetsställen till företag med 1-9 anställda för att öka antal objekt. Implementering av en funktion med en anställd som arbetar med kommunala och regionala frågor på heltid. Modellerna som används för de kommunala och regionala energibalanserna är för jordbrukssektorn den skattade dieselanvändningen. Denna görs med hjälp av undersökningen energianvändning i jordbruk och genomfördes senast Den utökade småhusundersökningens bränsleanvändning för uppvärmning gjordes 2003 på småhus och ska göras av Energimyndigheten under 2011 med urvalsstorlek på småhus. Projektet har varit i kontakt med Boverket angående GRIPEN som innehåller fler småhus. Där kan det dock finnas ett problem med att bäst före datum gått ut på energideklarationen, men som hjälpinformation kan det vara en framkomlig väg. Projektet ska också implementera SCB:s system för sekretess och röjande kontroll vilket kommer att behövas när de nationella siffrorna ska fördelas ned på kommun och region. Arbetet ska inriktas mot att få medgivande från företag som har stor betydelse ur ett regionalt och kommunalt perspektiv. KRE statistiken för 2009 är klar i mitten av juni KRE statistiken behöver förbättra dokumentationen av de ingående delarna som t.ex. bakomliggande undersökningar och modeller. Projektet har sett över tabellplanen för redovisningen från KRE statistiken. Detta kan leda till att tidsserien måste revideras bakåt i tiden och frågan blir hur långt bakåt. Revideringen kommer att ske i samråd med beställaren Energimyndigheten och andra viktiga användare. Den slutliga KRE statistiken med alla implementeringar från projektet kommer att redovisas år 2012 med KRE statistiken avseende år 2010 som publiceras i juni 2012.

4 (8) Tea: Hur kommer förändringarna göras bakåt i tiden för KRE statistiken när det gäller implementeringar av de förbättringar av statistiken som leder till trend brott i tidsserierna? Ulf: Det kommer att vara viktigt att kommunicera ut förändringarna som förbättrat KRE statistiken till användarna. Det gäller såväl metodförändringar, tabellplan m.m. Det kommer dessutom vara viktigt att bestämma i dialog med beställaren och användare hur långt man ska revidera tillbaka i tiden. 4 Energiindikatorer, SCB:s kartläggning hur går vi vidare? Bakgrund till SNIGEL Inom ramen för SNIGEL-projektet har Magnus tagit fram en indikatorrapport med sex nationella indikatorer som är länkade till Energimyndighetens rapport energiindikatorer. Magnus kommer att skicka en uppdaterad version till GRUS-gruppen till nästa möte 16 juni. GRUS beställde från SCB en utredning om möjligheten att skapa indikatorer på kommunal och regional nivå samt att ta fram data för två av de sex nationella indikatorerna på kommunal och regional nivå. Rapporten skulle beskriva förutsättningarna och möjligheten för alla sex nationella indikatorerna. Följande indikatorer skulle beskrivas och utredas: Byggnader- Energianvändning per ytenhet för småhus, flerbostadshus och lokaler (motsvarar Energimyndighetens grundindikator 12) Industrins energianvändning per förädlingsvärde (motsvarar Energimyndighetens grundindikator 8) Transporter- Förnybart fordonsbränsle, använd mängd biodrivmedel och antal fordon (motsvarar Energimyndighetens grundindikator 20) Energitillförsel och produktion- Andel förnybar energi i förhållande till annan typ av användning (motsvarar Energimyndighetens grundindikator 1) Total tillförd energi för elproduktion- fördelad på energibärare (motsvarar Energimyndighetens bakgrundsindikator D) Energitillförsel och produktion- insatt bränsle för kraftvärmeproduktion (motsvarar Energimyndighetens grundindikator 4)

5 (8) SCB data för två indikatorer dels grundindikator 12 för byggnader på länsnivå och dels grundindikator 20 för förnybara drivmedel på kommunnivå. Flera mötesdeltagare tyckte att grundindikator 12 d.v.s. indikatorn för energianvändning i byggnader var magert beskriven och kartlagd i rapporten t.ex. saknades information om den metod som användes i kartläggningen. Beskrivningen av grundindikator 8 industrins energianvändning per förädlingsvärde ansågs bra beskriven men även här efterfrågades en metodbeskrivning av indikatorn energianvändning/förädlingsvärde. Man kan beställa data från SCB för ett antal olika industribranscher och utvecklingen för ett antal år för t.ex. olja, biobränslen och elanvändning fördelat på de 21 regionerna och för totala energianvändningen för kommuner. Data över förädlingsvärde från den företagsstatistiken på SCB håller en hög nivå. Den är huvudkälla vid fastställandet av den ekonomiska aktivitetens huvudnäringsgren i företagsregistret på SCB. På mötet beslutades att GRUS ska beställa data för denna indikator. Det beslutades också att Ulf tar med sig de kompletteringar som mötet påpekade. Det handlade i första hand om bättre beskrivningar av metoderna och av själva indikatorn d.v.s. den statistiska kvoten. Återstående uppgifter för GRUS-gruppen. Godkänna indikatorrapporten efter tilläggen från SCB. Gå vidare med beställning av övriga grundindikatorer förutom energianvändning/byggnad. Magnus uppdaterar bruttolistan över indikatorer och skickar den till oss innan nästa möte 16 juni. Frågan kommer att diskuteras i GRUS-gruppen framöver. Slutredovisning av pengarna till Miljömålsrådet. Rapport för utvärdering av projektet. Indikatorarbetet som gjorts i snigelprojektet och projektet KÅRE är värdefull input i den stora miljömålsanalys som ska göras i länsstyrelsernas RUS miljömålsarbete d.v.s. bristanalyser, pilotlänsinsatser m.m. Det ingår också i den nationella översyn som Naturvårdsverket ska göra i miljöinformationsuppdraget. Där finns en styrgrupp bestående av RUS, EM, NV m.fl. Det är ett paraplyprojekt bestående av flera delprojekt med olika ansvariga som syftar till samverkan mellan de nationella ansvariga myndigheterna och de regionalt ansvariga myndigheterna inom miljöområdet. Insatserna som gjorts på nationella myndigheter d.v.s. utveckling av KRE statistiken hänger ihop med energieffektiviseringsarbetet inom uthållig kommun, webbsidan för manual i arbetet med kommunal och regionalstatistik, indikatorlista och indikator handbok hänger ihop. Magnus: Zofia Lublin från Energimyndigheten sitter i samverkansgruppen för miljömålen. Ulf: Det gäller att se hela bilden av miljömålsinformationsuppdrag till

6 (8) officiell statistik och Kre statistik, till hur man ska utnyttja pilotlänen på ett smart sätt i förbättring av KRE statistik m.m. Vi måste på ett tydligt sätt marknadsföra rollen för denna grupp såväl externt som internt om vi ska försöka få ett helikopterperspektiv inom detta breda område. Fredrik: Samordning och användarvänlighet kopplat med utbildningsinsatser inom alla dessa områden är nödvändigt. Hur snabbt kan vi rigga en tidsplan för en beställning med resurser för SCB att identifiera indikatorer och lämna data på de indikatorerna som återstår? Det påverkar län/kommun klimat och strategi arbete samt även EU arbetet. 5 Webbsidan och informationssatsning statistik och uppföljning energi och klimat Snigelprojektet gjorde en beställning på en interaktiv manual för hjälp i arbetet med klimat och strategier på regional och kommunalnivå. Det beslutades att den skulle placeras på Energimyndighetens hemsida. Sedan senaste mötet har att Energimyndigheten börjat förändra sin hemsidestruktur och i och med det arbetet ligger denna länk till manualen svåråtkomlig för användare. Indikatorerna har tagits bort i första versionen då Energimyndigheten anser att de måste diskuteras internt på myndigheten först. Däremot kan sedan januari länken förmedlas till alla som efterfrågar den. Dock ser inte manualen ut som den är tänkt att göra. Det återstår att utvärdera manualen och Niklas ska skapa en gruppbrevlåda där man kan lämna synpunkter för att utveckla manualen. Det är viktigt att deltagarna i GRUS sprider informationen om länken och lämnar synpunkter på den där. Eventuellt publiceras artikel om GRUS i Dagens samhälle. Det krävs samlade informationsinsatser via utbildningar och seminarier. Det är viktigt att man i informationsspridningen inväntar nya KRE statistiken och att budskapet som sprids är samverkat i GRUS gruppen. Flera mötesdeltagare tyckte att att KRE seminariet ska skjutas till september helst i vecka 36 eller vecka 37. Ulf tar med sig den synpunkten hem. Det beslutades också på mötet att synpunkter på inbjudan till KRE seminariet ska skickas från deltagarna i GRUS i början av maj. Ulf tar kontakt med SKL och hör om de har bokat in någon aktivitet i de föreslagna veckorna. Åke nämnde att uthållig kommun på Energimyndigheten också ska ha någon heldag i september han återkommer med exakt information när heldagen är bestämd. Fredrik: Det är oerhört viktigt att besluta vem som ska göra vad till kommande möten. Vad ska vi i GRUS göra själva eller vad som ska beställas ifrån externa konsulter? Vad för resurser har vi i gruppen att förfoga över? Måste vi äska resurser från våra egna organisationer?

7 (8) Ulf: Via Pilotlänsprojektet kan ett arbete göras för att kartlägga och analysera vilken statistik är möjlig att årligen sammanställa på region och kommun och hur användbar den är för användarna. 6 Kopplingar till olika uppdrag/processer/aktiviteter: miljömålssystemet, pilotlänen/lst energiuppdrag, uthållig kommun m.fl. Miljömålssystemet Magnus berättade om pågående fördjupade utvärdering av miljömålen (FU 2012) som NV samordnar. NV har även i uppdrag att samordna miljöinformationsförsörjning. Pilotlän Tea är Naturvårdsverkets kontakt i regeringsuppdraget till tre pilotlän. I pilotlänens planer ingår bl.a projekt som handlar om energisystemanalys, utvecklingsarbete kring regional statistik, stöd till kommunerna. Det syftar till att skapa effektiva verktyg, tillförlitliga metoder för analyser och prognoser samt samverka med andra myndigheter som arbetar med klimat, energi och tillväxt. Uthållig kommun Uthållig kommuns nästa projekt 3 som ska se till kommun som geografiskavgränsad kommun. Här finns det fallgropar med avvägning mellan tillsyn på ena sidan och officiell energistatistik på andra sidan. Det är i det projektet viktigt att samverka internt på Energimyndigheten för att man inte ska göra fel i hanteringen av tillsyn från uthållig kommun och den officiella energistatistiken som nationellt ska fördelas på region och kommun. Det handlar om att man ska använda statistiken på rätt sätt och inte öka uppgiftslämnarbördan. 7 Uppföljning och statistik transporter - inledande diskussion och information Birgit N föreslog att frågan behandlas senare helst 16 juni och att man ber Anders närvara vid mötet i Stockholm. Frågan är så pass stor att han behöver vara på plats. Det finns olika behov av statistik på olika länsstyrelser. 8 Kort om luftutsläpp och deras möte 22 mars Mötet diskuterades nya sektorer i utsläppsdata. Det krävs rigorös granskning av utsläppsuppgifterna, medgivande från de officiella statistikundersökningarna som används som bakgrundsdata. Dessa undersökningar är dels Industrins energianvändning och dels

8 (8) kvartalsvisa bränslestatistiken. Det handlar om ett antal större företag i vissa regioner något Birgit redan mejlat om till kontaktperson på SCB och Niklas som statistikansvarig. Svaret är att några medgivande för de företagen som Birgit velat få data från, varken finns för ISEN eller för KVBr utan man måste själv se om man har något nätverk dit från kommunal eller regional nivå. 9 Grus kommande möte: Torsdag 16:e juni kl 10-14, Energimyndigheten, Rosenlundsgatan 9, Stockholm. Till nästa gång Magnus lämnar uppdaterad bruttolista sam sonderar om möten som ligger nära vårt arbete i GRUS. Magnus kollar huruvida Niklas kan ingå närmare i översynsarbetet. Niklas tar kontakt med de personer som är med från Energimyndigheten i olika delar i Naturvårdsverkets översyn. Niklas tar kontakt med uthållig kommun för att vara med som metodstatistiker från början i nästa steg i projekt uthållig kommun 3. Niklas skapar en mejllåda och färdigställer ett frågeformulär när detta är klart. Han kontaktar Fredrik som har ett nätverk som kan lämna synpunkter på handboken. Ulf lämnar nytt förslag på inbjudan i höst som Grus-gruppen får lämna synpunkter på innan den fastställs. Åke får i uppdrag till nästa gång att presentera uthållig kommun projekt 3. Alla måste fundera på detta, om GRUS ska vara helikopter i arbetet med regional och kommunal energi, utsläppsstatistik, så måste vi finna vägen för att på ett bra sätt nå ut externt och i våra organisationer, så resurserna används mer effektivt än nu. Vid protokollet Justeras Niklas Notstrand Magnus Eriksson

Minnesanteckningar från GRUS-möte 11/3 2010

Minnesanteckningar från GRUS-möte 11/3 2010 MINNESANTECKNINGAR 1 (5) Datum 2010-03-11 Minnesanteckningar från GRUS-möte 11/3 2010 Närvarande Per Johan Wik, Energikontoret Skåne, Åke Axenbom, Energimyndigheten, Hans Elfsberg, Statistiska centralbyrån,

Läs mer

Minnesanteckningar från GRUS-möte 16/6 2011

Minnesanteckningar från GRUS-möte 16/6 2011 MINNESANTECKNINGAR 1 (10) Datum 2011-06-16 Minnesanteckningar från GRUS-möte 16/6 2011 Närvarande Energimyndigheten: Niklas Notstrand, och Åke Axenbom RUS: Magnus Eriksson, Fredrik Holm och Birgit Nielsen

Läs mer

Gemensamt möte mellan GRUS och gruppen för dataförsörjning SMED/NV/STEM den 18 november 2010 kl på Energimyndighetens lokaler i Stockholm

Gemensamt möte mellan GRUS och gruppen för dataförsörjning SMED/NV/STEM den 18 november 2010 kl på Energimyndighetens lokaler i Stockholm UTKAST 10-12-17 för synpunkter till 10 januari Gemensamt möte mellan GRUS och gruppen för dataförsörjning SMED/NV/STEM den 18 november 2010 kl. 10.15-15.30 på Energimyndighetens lokaler i Stockholm Birgit

Läs mer

Minnesanteckningar från GRUS-mötet

Minnesanteckningar från GRUS-mötet EM2008 W-4.1, 2011-01-13 MINNESANTECKNINGAR 1 (5) Datum 2014-11-26 Minnesanteckningar från GRUS-mötet Närvarande - Stefan Lundvall, LS Jönköping och LEKS, f.d. RUS - Andreas Hagnell, SKL - Anna-Lena Lövkvist

Läs mer

Kommunal och regional energistatistik 2009 EN0203

Kommunal och regional energistatistik 2009 EN0203 RM/ET 2011-06-23 1(8) Kommunal och regional energistatistik 2009 EN0203 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas

Läs mer

Kommunal och regional energistatistik 2005 EN0203

Kommunal och regional energistatistik 2005 EN0203 RM/ET 2008-01-18 1(10) Kommunal och regional energistatistik 2005 EN0203 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas

Läs mer

Kommunal och regional energistatistik 2007 EN0203

Kommunal och regional energistatistik 2007 EN0203 RM/ETL 2009-05-29 1(9) Kommunal och regional energistatistik 2007 EN0203 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas

Läs mer

Statistikområde: Tillförsel och användning av energi.

Statistikområde: Tillförsel och användning av energi. Bilaga 2 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas undersökningens innehåll och tillförlitlighet samt hur den

Läs mer

KVALITETSDEKLARATION. Transportsektorns energianvändning. Energimyndigheten (7) Ämnesområde Energi

KVALITETSDEKLARATION. Transportsektorns energianvändning. Energimyndigheten (7) Ämnesområde Energi 2018-04-24 1 (7) KVALITETSDEKLARATION Transportsektorns energianvändning Ämnesområde Energi Statistikområde Tillförsel och användning av energi Produktkod EN0118 Referenstid 2017 2018-04-24 2 (7) Statistikens

Läs mer

Energibalans Skåne län 2010. Magnus Strand, praktikant Länsstyrelsen i Skåne mgnsstrand@gmail.com

Energibalans Skåne län 2010. Magnus Strand, praktikant Länsstyrelsen i Skåne mgnsstrand@gmail.com Energibalans Skåne län 2010 Magnus Strand, praktikant Länsstyrelsen i Skåne mgnsstrand@gmail.com Tel. 0736-434402 Energiläget i Skåne mellan 1990 och 2010. Slutlig energianvändning Per bränslekategori

Läs mer

Energiöversikt Arjeplogs kommun

Energiöversikt Arjeplogs kommun Energiöversikt Arjeplogs kommun Framtagen 2018 Om rapporten Denna rapport är framtagen av Energikontor Norr och bygger på uppgifter i statistikverktyget Energiluppen, energiluppen.se. Uppgifterna i Energiluppen

Läs mer

Årliga energibalanser 2014 EN0202

Årliga energibalanser 2014 EN0202 Analysavdelningen 2015-12-18 1(7) Årliga energibalanser 2014 EN0202 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas

Läs mer

Energimål Byggnader och industri. Peter Åslund Energikontoret

Energimål Byggnader och industri. Peter Åslund Energikontoret Energimål Byggnader och industri Peter Åslund Energikontoret Energimål - 20 % till 2020 7 Handlingsplanen för energieffektivitet 2011, KOM(2011) 109 Mål överblick Klimatvision (övergripande mål) begränsad

Läs mer

Energi. energibalanserna.

Energi. energibalanserna. Energi Statens energimyndighet har ansvaret för den officiella statistiken inom energiområdet men har uppdragit åt Statistiska centralbyrån att producera statistiken. Tabellerna i detta kapitel är hämtade

Läs mer

Oljeleveranser kommunvis redovisning 2012

Oljeleveranser kommunvis redovisning 2012 RM/ET 2013-09-27 1(8) Oljeleveranser kommunvis redovisning 2012 EN0109 I denna beskrivning redovisas först allmänna uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas undersökningens

Läs mer

Oljeleveranser kommunvis redovisning

Oljeleveranser kommunvis redovisning Statistiska centralbyrån SCBDOK 3.2 1 (14) Oljeleveranser kommunvis redovisning 2012 EN0109 Innehåll 0 Allmänna uppgifter... 2 0.1 Ämnesområde... 2 0.2 Statistikområde... 2 0.3 SOS-klassificering... 2

Läs mer

Kommunal och regional energistatistik 2013 EN0203

Kommunal och regional energistatistik 2013 EN0203 RM/ET 2015-02-26 1(10) Kommunal och regional energistatistik 2013 EN0203 I denna beskrivning redovisas först allmänna uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas undersökningens

Läs mer

Energi. Den årliga energistatistiken publiceras i statistiska meddelanden, serie EN 11 och på SCB:s webbplats, www.scb.se.

Energi. Den årliga energistatistiken publiceras i statistiska meddelanden, serie EN 11 och på SCB:s webbplats, www.scb.se. 12 Statens energimyndighet har ansvaret för den officiella statistiken inom energiområdet men har uppdragit åt Statistiska centralbyrån att producera statistiken. Tabellerna i detta kapitel är hämtade

Läs mer

Fordonsgas 2011-månadsstatistik EN0120

Fordonsgas 2011-månadsstatistik EN0120 RM/ET 20120215 1(7) Fordonsgas 2011månadsstatistik EN0120 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas undersökningens

Läs mer

Energibalanser, kvartalsvisa 2006 EN0201

Energibalanser, kvartalsvisa 2006 EN0201 RM/EHF 2007-05-24 1(7) Energibalanser, kvartalsvisa 2006 EN0201 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas undersökningens

Läs mer

Energiöversikt Arvidsjaurs kommun. F r a m t a g e n

Energiöversikt Arvidsjaurs kommun. F r a m t a g e n Energiöversikt Arvidsjaurs kommun F r a m t a g e n 2 0 1 8 Om rapporten Denna rapport är framtagen av Energikontor Norr och bygger på uppgifter i statistikverktyget Energiluppen, energiluppen.se. Uppgifterna

Läs mer

Statistik om byggnadsbeståndet, dess energianvändning och egenskaper. Fokus: Kommun. Vad finns? Vad saknas? Utvecklingsidéer

Statistik om byggnadsbeståndet, dess energianvändning och egenskaper. Fokus: Kommun. Vad finns? Vad saknas? Utvecklingsidéer Statistik om byggnadsbeståndet, dess energianvändning och egenskaper Fokus: Vad finns? Vad saknas? er Har du nångång ställt dig frågan Hur kan jag beskriva hela värmemarknaden i min kommun? Hur stor är

Läs mer

Energibalanser, kvartalsvisa 2016 EN0201

Energibalanser, kvartalsvisa 2016 EN0201 RM/ET 2016-07-01 1(6) Energibalanser, kvartalsvisa 2016 EN0201 I denna beskrivning redovisas först allmänna uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas undersökningens

Läs mer

Fordonsgas 2012-månadsstatistik EN0120

Fordonsgas 2012-månadsstatistik EN0120 RM/ET 20121217 1(7) Fordonsgas 2012månadsstatistik EN0120 I denna beskrivning redovisas först allmänna uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas undersökningens innehåll

Läs mer

Energibalanser A. Allmänna uppgifter EN0201

Energibalanser A. Allmänna uppgifter EN0201 Energibalanser 1998 EN0201 A. Allmänna uppgifter A.1 Ämnesområde Energi A.2 Statistikområde Energibalanser A.3 Statistikprodukten ingår i Sveriges officiella statistik A.4 Beställare Statens Energimyndighet

Läs mer

Energiöversikt Överkalix kommun

Energiöversikt Överkalix kommun Energiöversikt Överkalix kommun Framtagen 2018 Om rapporten Denna rapport är framtagen av Energikontor Norr och bygger på uppgifter i statistikverktyget Energiluppen, energiluppen.se. Uppgifterna i Energiluppen

Läs mer

Prisutveckling på el och naturgas samt leverantörsbyten, 2011 EN0304. Innehållsförteckning

Prisutveckling på el och naturgas samt leverantörsbyten, 2011 EN0304. Innehållsförteckning RM/ET 2012-12-20 1(6) Prisutveckling på el och naturgas samt leverantörsbyten, kvartalsvis 2011 EN0304 I denna beskrivning redovisas först allmänna uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik.

Läs mer

Energiöversikt Haparanda kommun

Energiöversikt Haparanda kommun Energiöversikt Haparanda kommun Framtagen 2018 Om rapporten Denna rapport är framtagen av Energikontor Norr och bygger på uppgifter i statistikverktyget Energiluppen, energiluppen.se. Uppgifterna i Energiluppen

Läs mer

Ta ansvar för miljö och ekonomi. - spara energi

Ta ansvar för miljö och ekonomi. - spara energi Ta ansvar för miljö och ekonomi - spara energi Ta ansvar för miljö och ekonomi - spara energi Framtagen av Länsstyrelsen i Skåne län 2012 Foton: Roza Czulowska och Björn Olsson Energihushållning är allas

Läs mer

Energiundersökning i jordbruket 2007 EN0119

Energiundersökning i jordbruket 2007 EN0119 RM/L 2008-08-06 1(7) Energiundersökning i jordbruket 2007 EN0119 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas undersökningens

Läs mer

Metodbeskrivning. Energibalans för Skåne

Metodbeskrivning. Energibalans för Skåne Metodbeskrivning Energibalans för Skåne Innehåll METODBESKRIVNING... 1 INLEDNING... 3 Upplägg... 3 INGÅENDE ENERGISTATISTIK... 4 Kommunal och regional energistatistik (KRE)... 4 Svensk Fjärrvärme AB...

Läs mer

Oljeleveranser kommunvis redovisning

Oljeleveranser kommunvis redovisning Statistiska centralbyrån SCBDOK 3.2 1 (7) Oljeleveranser kommunvis redovisning 2009 EN0109 Innehåll 0 Allmänna uppgifter... 2 0.1 Ämnesområde... 2 0.2 Statistikområde... 2 0.3 SOS-klassificering... 2 0.4

Läs mer

Kvalitet för den officiella statistiken

Kvalitet för den officiella statistiken Kvalitet för den officiella statistiken Surveyföreningens kvalitetsseminarium 2017 Joakim Malmdin, SCB facebook.com/statisticssweden @SCB_nyheter Lagen om officiell statistik Har sedan 2013 ett större

Läs mer

RM/ETL/Kommunal och regional energistatistik Helena Rehn Version 1.5

RM/ETL/Kommunal och regional energistatistik Helena Rehn Version 1.5 Kommunal och regional energistatistik 2007 EN0203 ANVÄNDARHANDLEDNING Innehållsförteckning A. Inledning... 2 B. Statistik... 2 C. Flödesbeskrivning... 3 D. Den kommunala och regionala energistatistikens

Läs mer

Kortsiktsprognos våren 2017

Kortsiktsprognos våren 2017 1 (6) Analysavdelningen Kortsiktsprognos våren 2017 Prognos över energianvändning och energitillförsel 2016 2018 Inledning Denna kortsiktsprognos avser samma basår (2015) och prognosår (2016 2018) som

Läs mer

KVALITETSDEKLARATION

KVALITETSDEKLARATION 20170519 1 (10) KVALITETSDEKLARATION Transportsektorns energianvändning 2016 Ämnesområde Energi Statistikområde Tillförsel och användning av energi Produktkod EN0118 Referenstid 2016 20170519 2 (10) Statistikens

Läs mer

Illustrerade energibalanser för Blekinges kommuner

Illustrerade energibalanser för Blekinges kommuner 2016:14 Illustrerade energibalanser för Blekinges kommuner Användning av fossil och förnybar energi inom olika samhällssektorer, år 2013. Länsstyrelsen Blekinge län www.lansstyrelsen.se/blekinge Miljömål

Läs mer

Vattenuttag och vattenanvändning i Sverige 2005 MI0902

Vattenuttag och vattenanvändning i Sverige 2005 MI0902 RM/REN 2007-08-21 1(7) Vattenuttag och vattenanvändning i Sverige 2005 MI0902 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter

Läs mer

Konsekvensutredning av förslag till föreskrift om insamling av elproduktionsuppgifter för solcellsanläggningar från elnätsbolag

Konsekvensutredning av förslag till föreskrift om insamling av elproduktionsuppgifter för solcellsanläggningar från elnätsbolag EM1000 W-4.0, 2010-11-17 Datum 1 (6) Analysavdelningen Johan Harrysson +46 (0)16-542 06 32 jonan.harrysson@energimyndigheten.se Konsekvensutredning av förslag till föreskrift om insamling av elproduktionsuppgifter

Läs mer

Amning och föräldrars rökvanor Barn födda 2013 HS0103

Amning och föräldrars rökvanor Barn födda 2013 HS0103 Statistik och jämförelser/statistik 2 2015-10-29 1(6) Amning och föräldrars rökvanor Barn födda 2013 HS0103 I denna beskrivning redovisas först allmänna uppgifter om undersökningen samt dess syfte och

Läs mer

Energiöversikt Pajala kommun

Energiöversikt Pajala kommun Energiöversikt Pajala kommun Framtagen 2018 Om rapporten Denna rapport är framtagen av Energikontor Norr och bygger på uppgifter i statistikverktyget Energiluppen, energiluppen.se. Uppgifterna i Energiluppen

Läs mer

Omförhandling och byten av elavtal 2011 EN0305

Omförhandling och byten av elavtal 2011 EN0305 RM/ET 2013-01-08 1(7) Omförhandling och byten av elavtal 2011 EN0305 I denna beskrivning redovisas först allmänna uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas undersökningens

Läs mer

Gemensamt möte mellan utsläppsgruppen och GRUS Göteborg 22 november 2011

Gemensamt möte mellan utsläppsgruppen och GRUS Göteborg 22 november 2011 Gemensamt möte mellan utsläppsgruppen och GRUS Göteborg 22 november 2011 Närvarande: Titus Kyrklund, Naturvårdsverket Åke Axenbom, Energimyndigheten Helena Danielsson, IVL/SMED Annika Gerner, SCB/SMED

Läs mer

Länsstyrelsernas egen åtgärdslista till Miljömålsrådet 2017

Länsstyrelsernas egen åtgärdslista till Miljömålsrådet 2017 1 (5) Länsstyrelsernas egen åtgärdslista till Miljömålsrådet Regeringen fattade i december 2014 (M2015/213/Mm) beslut om att inrätta ett Miljömålsråd för att stärka berörda myndigheters roll i genomförandet

Läs mer

Industrins energianvändning 2015

Industrins energianvändning 2015 1(9) Industrins energianvändning 2015 I denna beskrivning redovisas först allmänna uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas undersökningens innehåll och tillförlitlighet

Läs mer

Energibalanser för Gotlands län och kommun år 2013

Energibalanser för Gotlands län och kommun år 2013 Energibalanser för Gotlands län och kommun år 2013 Chris Hellström 2016-03-29 Chris Hellström, chris.hellstrom@hifab.se, 010-476 66 80 Innehållsförteckning Innehåll Innehållsförteckning... 3 Bakgrund...

Läs mer

Energistatistik för småhus 2003

Energistatistik för småhus 2003 Energistatistik för småhus 2003 EN0102 A. Allmänna uppgifter A.1 Ämnesområde Energi A.2 Statistikområde Tillförsel och användning av energi A.3 Statistikprodukten ingår i Sveriges officiella statistik

Läs mer

Oljeleveranser kommunvis redovisning 2014 EN0109

Oljeleveranser kommunvis redovisning 2014 EN0109 RM/ET 2015-09-25 1(9) Oljeleveranser kommunvis redovisning 2014 EN0109 I denna beskrivning redovisas först allmänna uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas undersökningens

Läs mer

Energiflödet i Kalmar läns kommuner 2017

Energiflödet i Kalmar läns kommuner 2017 Energiflödet i Kalmar läns kommuner 2017 1(11) Dokumentinformation Titel Sammanställd av Göran Gustavsson Utgivare Energikontor Sydost Utgiven 2017-12-15 2(11) Innehållsförteckning Förord... 3 Något om

Läs mer

Energistatistik för småhus 1999

Energistatistik för småhus 1999 Energistatistik för småhus 1999 EN0102 A. Allmänna uppgifter A.1 Ämnesområde Energi A.2 Statistikområde Tillförsel och användning av energi A.3 Statistikprodukten ingår i Sveriges officiella statistik

Läs mer

Därefter kontaktas de som anmält intresse via telefon för tidsbokning.

Därefter kontaktas de som anmält intresse via telefon för tidsbokning. Processbeskrivning Rådgivning mot större kunder som företag, organisationer, fastighetsägare och bostadsrättsföreningar kräver både förberedelser och uppföljning. Det kan beskrivas som en process med flera

Läs mer

Oljeleveranser kommunvis redovisning

Oljeleveranser kommunvis redovisning Statistiska centralbyrån SCBDOK 3.2 1 (15) Oljeleveranser kommunvis redovisning 2013 EN0109 Innehåll 0 Allmänna uppgifter... 2 0.1 Ämnesområde... 2 0.2 Statistikområde... 2 0.3 SOS-klassificering... 2

Läs mer

Regional statistik om utsläpp till luft per bransch

Regional statistik om utsläpp till luft per bransch Regional statistik om utsläpp till luft per bransch Miljöräkenskaper på SCB Nancy Steinbach och Maria Lidén Miljöekonomi och naturresurser RM/MN Frukostseminarium 2016-12-07 Varför regional statistik just

Läs mer

Sveriges ekonomi 2014 NR0001

Sveriges ekonomi 2014 NR0001 NR/SES 2014-01-02 1(6) Sveriges ekonomi 2014 NR0001 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas undersökningens

Läs mer

Roll och verksamhetsbeskrivning för RUS

Roll och verksamhetsbeskrivning för RUS Fastställd av RUS styrgrupp 2017-01-19 och förankrad med kontaktlänsråd för miljömålen i länsrådsgrupp 6 för miljö. Ersätter motsvarande dokument från 2011-01-12. Roll och verksamhetsbeskrivning för RUS

Läs mer

Oljeleveranser kommunvis redovisning 2015 EN0109

Oljeleveranser kommunvis redovisning 2015 EN0109 RM/ET 2016-09-28 1(9) Oljeleveranser kommunvis redovisning 2015 EN0109 I denna beskrivning redovisas först allmänna uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas undersökningens

Läs mer

Energiöversikt Kiruna kommun

Energiöversikt Kiruna kommun Energiöversikt Kiruna kommun Framtagen 2018 Om rapporten Denna rapport är framtagen av Energikontor Norr och bygger på uppgifter i statistikverktyget Energiluppen, energiluppen.se. Uppgifterna i Energiluppen

Läs mer

Försäljning av kalk för jord- och trädgårdsbruk, sjöar, vattendrag och skog 2000

Försäljning av kalk för jord- och trädgårdsbruk, sjöar, vattendrag och skog 2000 Försäljning av kalk för jord- och trädgårdsbruk, sjöar, vattendrag och skog 2000 MI1003 A. Allmänna uppgifter A.1 Ämnesområde Miljövård A.2 Statistikområde Gödselmedel och kalk A.3 Statistikprodukten ingår

Läs mer

2003 FM0501. Försäkringsbolagens kapitalplaceringar. Innehållsförteckning

2003 FM0501. Försäkringsbolagens kapitalplaceringar. Innehållsförteckning Finansmarknad 2007-11-07 1(6) Försäkringsbolagens kapitalplaceringar 2003 FM0501 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter

Läs mer

ENERGI- OCH KLIMATPLAN GAGNEFS KOMMUN 2013 2020 mål och åtgärder

ENERGI- OCH KLIMATPLAN GAGNEFS KOMMUN 2013 2020 mål och åtgärder ENERGI- OCH KLIMATPLAN GAGNEFS KOMMUN 2013 2020 mål och åtgärder Innehåll 1. SAMMANFATTNING AV PLANENS MÅL OCH ÅTGÄRDER...3 2. LÅNGSIKTIGA OCH ÖVERGRIPANDE MÅL...3 3. DELMÅL OCH ÅTGÄRDER FÖR ENERGI TILL

Läs mer

Energipriser på naturgas och el 2008 EN0302

Energipriser på naturgas och el 2008 EN0302 RM/ET 2010-0-28 1() Energipriser på naturgas och el 2008 EN0302 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas undersökningens

Läs mer

Arbetsplatsområden utanför tätort 2010 MI0815

Arbetsplatsområden utanför tätort 2010 MI0815 Enheten för Miljöräkenskaper och naturresurser 2011-06-16 1(7) Arbetsplatsområden utanför tätort 2010 MI0815 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess

Läs mer

Statistik om spädbarnsföräldrars rökvanor 2014

Statistik om spädbarnsföräldrars rökvanor 2014 Beskrivning av statistiken 2016-09-19 HS0106 1(8) Statistik och jämförelser Ellen Lundqvist Statistik om spädbarnsföräldrars rökvanor 2014 HS0106 I denna beskrivning redovisas först allmänna uppgifter

Läs mer

A Allmänna uppgifter... 5

A Allmänna uppgifter... 5 I denna beskrivning redovisas först administrativa och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas undersökningens innehåll och tillförlitlighet samt hur den genomförs

Läs mer

Energipriser på naturgas och el 2012 EN0302

Energipriser på naturgas och el 2012 EN0302 RM/ET 2012-08-31 1() Energipriser på naturgas och el 2012 EN0302 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas undersökningens

Läs mer

Energistatistik för småhus 2002

Energistatistik för småhus 2002 Energistatistik för småhus 2002 EN0102 A. Allmänna uppgifter A.1 Ämnesområde Energi A.2 Statistikområde Tillförsel och användning av energi A.3 Statistikprodukten ingår i Sveriges officiella statistik

Läs mer

Nätpriser på naturgas och byten av naturgasleverantör 2015 EN0306. Innehållsförteckning

Nätpriser på naturgas och byten av naturgasleverantör 2015 EN0306. Innehållsförteckning RM/ET 2015-11-23 1(8) Nätpriser på naturgas och byten av naturgasleverantör 2015 EN0306 I denna beskrivning redovisas först allmänna uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas

Läs mer

SCB-Indikatorer 2014 AA0101

SCB-Indikatorer 2014 AA0101 NR/SES 2014-02-03 1(6) SCB-Indikatorer 2014 AA0101 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas undersökningens innehåll

Läs mer

Kraftförsörjningen i regionen en mellankommunal fråga av regional betydelse. Elisabeth Mårell Kommunkontaktmöte

Kraftförsörjningen i regionen en mellankommunal fråga av regional betydelse. Elisabeth Mårell Kommunkontaktmöte Kraftförsörjningen i regionen en mellankommunal fråga av regional betydelse Elisabeth Mårell Kommunkontaktmöte 2019-05-23 SvD Debatt den 19 maj 2019 - Vad är problemet? Elförsörjning - Het fråga i debatten

Läs mer

Utvecklingsprojekt inom energi- och klimatområdet

Utvecklingsprojekt inom energi- och klimatområdet Utvecklingsprojekt inom energi- och klimatområdet Samverkan med nationella myndigheter LEKS, Länsstyrelsernas energi- och klimatsamordning Utbildningar i energieffektivisering Att med gemensamma utbildningar

Läs mer

Kvalitetsdeklaration Statistik om spädbarnsföräldrars rökvanor 2015

Kvalitetsdeklaration Statistik om spädbarnsföräldrars rökvanor 2015 2017-10-18 1(9) Avdelningen för statistik och jämförelser Lena Johansson Kvalitetsdeklaration Statistik om spädbarnsföräldrars rökvanor 2015 Ämnesområde Hälso- och sjukvård Statistikområde Hälsa och sjukdomar

Läs mer

Underlag för fastställande av kvoter för beräkning av kvotplikt

Underlag för fastställande av kvoter för beräkning av kvotplikt 1 (9) Analysavdelningen Enheten för styrmedel och tillsyn Roger Östberg Regeringskansliet Miljö- och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se Underlag för fastställande av kvoter för beräkning

Läs mer

Arbetsplatsområden utanför tätort 2010 MI0815

Arbetsplatsområden utanför tätort 2010 MI0815 Enheten för Miljöräkenskaper och naturresurser 2013-10-25 1(7) Arbetsplatsområden utanför tätort 2010 MI0815 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess

Läs mer

Utlysning: Digitala möten i offentlig verksamhet

Utlysning: Digitala möten i offentlig verksamhet UTLYSNING 1 (6) Dnr 2018-000907 Avdelningen för energieffektivisering Enheten för resurseffektivt samhälle Utlysning: Digitala möten i offentlig verksamhet Energimyndigheten utlyser medel för att upprätta

Läs mer

Beredningsprocess i länsstyrelsernas arbete inom Miljömålsrådet

Beredningsprocess i länsstyrelsernas arbete inom Miljömålsrådet PROCESSBESKRIVNING 1(7) Beredningsprocess i länsstyrelsernas arbete inom Miljömålsrådet (MMR) 1. Sammanfattning Syftet med detta dokument är att tydliggöra vad som ska gälla för länsstyrelsernas medverkan

Läs mer

Utvecklingsprojekt inom energi- och klimatområdet

Utvecklingsprojekt inom energi- och klimatområdet Utvecklingsprojekt inom energi- och klimatområdet Samverkan med nationella myndigheter LEKS, Länsstyrelsernas energi- och klimatsamordning Miljötillsyn - energi Genom Miljösamverkan Sverige medverka i

Läs mer

Utlysning: medel för att integrera energiaspekter i fysisk planering

Utlysning: medel för att integrera energiaspekter i fysisk planering EM1000 W-4.0, 2010-11-17 UTLYSNING 1 (5) Datum Dnr 2016-0037 Avdelningen för energieffektivisering Enheten för resurseffektivt samhälle Utlysning: medel för att integrera energiaspekter i fysisk planering

Läs mer

2. Minnesanteckningar från förra mötet Minnesanteckningarna från mötet den 25/8 gicks igenom. Inga ändringar noterades.

2. Minnesanteckningar från förra mötet Minnesanteckningarna från mötet den 25/8 gicks igenom. Inga ändringar noterades. Minnesanteckningar AU-gruppens möte 091103 Närvarande: Lennart Färje, Claes Rosengren, Krister Rosendahl, Magnus Eriksson, Anna Lindström, Håkan Sternberg 1. Mötet öppnas Vi hälsade Lennart välkommen till

Läs mer

Biotopskydd och naturvårdsavtal på skogsmark 2011 JO1402

Biotopskydd och naturvårdsavtal på skogsmark 2011 JO1402 Enheten för Skogspolicy och Analys 2012-02-02 1(6) Biotopskydd och naturvårdsavtal på skogsmark 2011 JO1402 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess

Läs mer

Biotopskydd och naturvårdsavtal på skogsmark 2012 JO1402

Biotopskydd och naturvårdsavtal på skogsmark 2012 JO1402 Enheten för Skogspolicy och Analys 20130211 1(6) Biotopskydd och naturvårdsavtal på skogsmark 2012 JO1402 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte

Läs mer

Energistatistik för flerbostadshus 2004

Energistatistik för flerbostadshus 2004 Energistatistik för flerbostadshus 2004 EN0101 A. Allmänna uppgifter A.1 Ämnesområde Energi A.2 Statistikområde Tillförsel och användning av energi A.3 Statistikprodukten ingår i Sveriges officiella statistik

Läs mer

Kommunalskatterna 2000

Kommunalskatterna 2000 Kommunalskatterna 2000 OE0101 A. Allmänna uppgifter A.1 Ämnesområde Offentlig ekonomi A.2 Statistikområde Kommunernas finanser A.3 Statistikprodukten ingår i Sveriges officiella statistik A.4 Beställare

Läs mer

Skyddad natur 2007 MI0603

Skyddad natur 2007 MI0603 RM/MN 2008-12-04 1(6) Skyddad natur 2007 MI0603 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas undersökningens innehåll

Läs mer

Kvalitetsdeklaration Statistik om spädbarnsföräldrars rökvanor 2016

Kvalitetsdeklaration Statistik om spädbarnsföräldrars rökvanor 2016 2018-10-17 1(9) Avdelningen för statistik och jämförelser Maria Öman Kvalitetsdeklaration Statistik om spädbarnsföräldrars rökvanor 2016 Ämnesområde Hälso- och sjukvård Statistikområde Hälsa och sjukdomar

Läs mer

Henrik Johansson Miljösamordnare Tel 0470-41330 Henrik.johansson@vaxjo.se. Energi och koldioxid i Växjö 2013

Henrik Johansson Miljösamordnare Tel 0470-41330 Henrik.johansson@vaxjo.se. Energi och koldioxid i Växjö 2013 Henrik Johansson Miljösamordnare Tel 47-4133 Henrik.johansson@vaxjo.se Energi och koldioxid i Växjö Inledning Varje år sedan 1993 genomförs en inventering av kommunens energianvändning och koldioxidutsläpp.

Läs mer

Regeringsuppdrag Färdplan klimat 2050

Regeringsuppdrag Färdplan klimat 2050 Regeringsuppdrag Färdplan klimat 2050 Uppdrag att ge underlag till en svensk färdplan för ett Sverige utan klimatsläpp 2050 2011-11-30 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 1 Uppdraget

Läs mer

Körsträckor 2015 Beskrivning av statistiken

Körsträckor 2015 Beskrivning av statistiken Körsträckor 2015 Beskrivning av statistiken Körsträckor 2015 Beskrivning av statistiken Adress: Torsgatan 30 113 21 Stockholm Telefon: 010 414 42 00 Fax: 010 414 42 10 E-post: trafikanalys@trafa.se Webbadress:

Läs mer

BIOENERGIGRUPPEN I VÄXJÖ AB

BIOENERGIGRUPPEN I VÄXJÖ AB BIOENERGIGRUPPEN I VÄXJÖ AB Bioenergiutveckling internationellt, nationellt och regionalt samt några aktuella regionala satsningar på bioenergi för värme och elproduktion. Hans Gulliksson Energi som en

Läs mer

Ekonomiskt bistånd, kvartalsstatistik

Ekonomiskt bistånd, kvartalsstatistik Ekonomiskt bistånd, kvartalsstatistik Läns- och kommunvis redovisning av utbetalt ekonomiskt bistånd 2005 SO0204 A. Allmänna uppgifter A.1 Ämnesområde Socialtjänst A.2 Statistikområde Individ och familjeomsorg

Läs mer

Hälso- och sjukvårdens kostnader

Hälso- och sjukvårdens kostnader Hälso- och sjukvårdsavdelningen 2007-12-17 1(6) Hälso- och sjukvårdens kostnader Referensår: I samtliga tabeller redovisas siffror för 2005, i vissa fall även siffror för 2006. Utveckling av hälso- och

Läs mer

Hälso- och sjukvårdens kostnader

Hälso- och sjukvårdens kostnader Hälso- och sjukvårdsavdelningen 2006-12-21 1(6) Hälso- och sjukvårdens kostnader Referensår: I samtliga tabeller redovisas siffror för 2005, i vissa fall endast preliminära siffror. Utveckling av hälso-

Läs mer

Statistiska centralbyråns författningssamling

Statistiska centralbyråns författningssamling SCB-FS 2016:17 Utkom från trycket den 28 september 2016 Statistiska centralbyråns föreskrifter om kvalitet för den officiella statistiken; beslutade den 14 juni 2016. Statistiska centralbyrån (SCB) föreskriver

Läs mer

Manual till E-tjänsten Statsstödsrapportering för biodrivmedel

Manual till E-tjänsten Statsstödsrapportering för biodrivmedel EM2000, v5.1, 2017-07-21 INFORMATION 1 (9) Datum Analysavdelningen Enheten för utsläppshandel och drivmedel Noak Westerberg 016-544 24 37 noak.westerberg@energimyndigheten.se Manual till E-tjänsten Statsstödsrapportering

Läs mer

Integration - Analys 2008 LE0105

Integration - Analys 2008 LE0105 Befolkning och välfärd/prognosinstitutet 2008-12-18 1(7) Integration - Analys 2008 LE0105 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik.

Läs mer

Naturvårdsverkets uppdrag inom energi och klimat med kopplingar till Länsstyrelserna

Naturvårdsverkets uppdrag inom energi och klimat med kopplingar till Länsstyrelserna Naturvårdsverkets uppdrag inom energi och klimat med kopplingar till Länsstyrelserna Johan Bogren Enhetschef - Enheten för styrmedel klimat och luft 26 mars 2014 Kontrollstation 2015 energi- och klimatpolitiska

Läs mer

Årlig energistatistik (el gas och fjärrvärme) 2012 EN0105

Årlig energistatistik (el gas och fjärrvärme) 2012 EN0105 RM/ET 2013-12-17 1(7) Årlig energistatistik (el gas och fjärrvärme) 2012 EN0105 I denna beskrivning redovisas först allmänna uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas

Läs mer

Försäljning av kalk för jord- och trädgårdsbruk, sjöar, vattendrag och skog 2007 MI1003

Försäljning av kalk för jord- och trädgårdsbruk, sjöar, vattendrag och skog 2007 MI1003 RM/L 2008-07-08 1(7) Försäljning av kalk för jord- och trädgårdsbruk, sjöar, vattendrag och skog 2007 MI1003 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess

Läs mer

Energipriser på naturgas och el 2015 EN0302

Energipriser på naturgas och el 2015 EN0302 RM/ET 2015-11-18 1(7) Energipriser på naturgas och el 2015 EN0302 I denna beskrivning redovisas först allmänna uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas undersökningens

Läs mer

Fordonsgas. Statistiska centralbyrån SCBDOK 3.2 1 (8) EN0120. Innehåll

Fordonsgas. Statistiska centralbyrån SCBDOK 3.2 1 (8) EN0120. Innehåll Statistiska centralbyrån SCBDOK 3.2 1 (8) Fordonsgas 2012 EN0120 Innehåll 0 Allmänna uppgifter... 2 0.1 Ämnesområde... 2 0.2 Statistikområde... 2 0.3 SOS-klassificering... 2 0.4 Statistikansvarig... 2

Läs mer

Vattenanvändningsstatistik 2000

Vattenanvändningsstatistik 2000 Vattenanvändningsstatistik 2000 MI0901 A. Allmänna uppgifter A.1 Ämnesområde Miljö A.2 Statistikområde Vattenanvändning A.3 Statistikprodukten ingår i Sveriges officiella statistik A.4 Ansvarig Myndighet/organisation:

Läs mer