PRODUKTBROSCHYR LIFEPAK 15 MONITOR/DEFIBRILLATOR. För sjukhus

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PRODUKTBROSCHYR LIFEPAK 15 MONITOR/DEFIBRILLATOR. För sjukhus"

Transkript

1 PRODUKTBROSCHYR LIFEPAK 15 MONITOR/DEFIBRILLATOR För sjukhus

2 LIFEPAK 15 MONITOR/DEFIBRILLATOR Inom alla områden på sjukhuset behövs den mest avancerade akutvårdsmonitorn/ defibrillatorn, som sätter nya standarder för innovation, användarvänlighet och tålighet.

3 1 LIFEPAK 15 Monitor/Defibrillator LIFEPAK 15 monitor/defibrillator levererar. Physio-Controls defibrillatorer har satt standard i mer än 55 år och den förbättrade LIFEPAK 15-monitorn höjer standarden. LIFEPAK 15 är vår mest avancerade monitor/defibrillator och erbjuder sofistikerad klinisk teknik och effektiv användning med en mängd funktioner så som dagens mest kraftfulla eskalerande energi (upp till 360 J), avancerade övervakningsparametrar och en helt uppgraderingsbar plattform. Samtidigt är den tillräckligt tuff för att klara de svåraste miljöerna. En LIFEPAK-enhet står aldrig ensam och det gäller LIFEPAK 15-monitorn också. Physio-Controls mål är att tillhandahålla kompletta lösningar för alla områden på sjukhuset. Våra produkter har räddat tiotusentals liv. Vi fortsätter med stolthet detta arbete med LIFEPAK 15 monitor/defibrillator.

4 LIFEPAK 15 MONITOR/DEFIBRILLATOR Den nya standarden för klinisk innovation. Som pionjär inom bärbar defibrillerings- och övervakningsteknik strävar Physio-Control ständigt efter att förbättra sina tekniker och enheter till exempel vår kraftfulla LIFEPAK 15 monitor/defibrillator.

5 3 LIFEPAK 15 Monitor/Defibrillator Avancerade övervakningsparametrar LIFEPAK 15 använder Masimo Rainbow -teknik och ger noninvasiv övervakning av koloxid, SpO 2 och methemoglobin för att du ska kunna upptäcka svårdiagnostiserade tillstånd och förbättra patientvården. Förutom tillvalen för mätning av NIBP och två invasiva tryck finns temperaturövervakning med fem engångssensorer som tillval och liksom med annan information kan du inkludera temperaturen i rapporter, föra över information till hälsovårdens informationssystem eller granska data efter en händelse i programmet CODE-STAT. Avancerad support för behandling av hjärtpatienter Det är enkelt att ta ett 12-avlednings EKG före behandling och du kan också lita på att LIFEPAK 15 monitor/defibrillator kontinuerligt övervakar alla 12 avledningarna i bakgrunden och varnar för förändringar med trendfunktionen för ST-segment. LIFEPAK15 fungerar också smidigt med det webbaserade LIFENET-systemet. Du kan automatiskt dela viktig patientinformation i realtid med flera vårdteam i en hel region. Full energi upp till 360 joule för alla som behöver LIFEPAK 15 monitor/defibrillator använder 360 J bifasisk teknik, vilket gör att du kan öka energidosen så mycket som till 360 J för svårdefibrillerade patienter. Varför det? Aktuella studier visar att refibrillering är vanligt bland patienter med hjärtstopp orsakat av ventrikelflimmer (VF) och att defibrillering av återkommande episoder med VF blir svårare och svårare. En annan nyligen utförd randomiserad, kontrollerad klinisk studie visar att frekvensen av hävda ventrikelflimmer var högre då man använde ett protokoll där energin höjdes till 200 J eller mer. 1 Beprövad HLR vägledning och granskning efter händelsen HLR-metronomen i LIFEPAK 15 avger ljudsignaler som vägleder dig utan att distrahera dig med muntliga kommentarer. Det har visat sig att en metronom kan hjälpa dig att göra kompressioner och ventilationer inom det intervall som rekommenderas i 2010 års ERC-riktlinjer. Att granska HLR-data efter en händelse och ge återkoppling till teamet har visat sig vara effektivt när det gäller att förbättra HLR-kvaliteten både på och utanför sjukhus. 2,3,4 Genom att överföra händelsedata direkt till CODE-STAT datagranskningsprogram kan också personal som ansvarar för kvaliteten granska HLR-statistik och ge utbildning och återkoppling där den bäst behövs.

6 LIFEPAK 15 MONITOR/DEFIBRILLATOR

7 5 LIFEPAK 15 Monitor/Defibrillator

8 LIFEPAK 15 MONITOR/DEFIBRILLATOR Den nya standarden för effektiv användning. Flexibel, uppkopplad och enkel att använda LIFEPAK 15 monitor/defibrillator har utvecklats med hjälp av återkoppling från människor som dig och era behov. Uppgraderingsbar plattform Alla LIFEPAK-produkter är byggda som plattformar, vilket innebär att de är tillräckligt flexibla för att anpassas till nya standarder och riktlinjer och kan uppgraderas allteftersom du vill använda nya behandlingsmöjligheter. LIFEPAK15 har mer processorkraft och större hastighet och kan växa i takt med dina behov av förändringar, vilket gör att du slipper dyra byten i förtid. Flexibla energialternativ Välj extern växelström eller likström eller använd den senaste litiumjontekniken med dubbelt batteri som ger upp till sex timmars driftstid. LIFEPAK 15-monitorns tvåbatterisystem kräver inget underhåll eller rekonditionering och batterierna kan laddas i enheten. Dataanslutning LIFEPAK 15 samlar in händelseresuméer och utrustningsstatus tillsammans med viktig klinisk information medan du behandlar patienterna. När du använder LIFENET Connect, en del av LIFENET-systemets datanätverk, kan händelseresuméerna sändas direkt till ditt kvalitetsförbättringsteam för granskning i CODE-STAT datagranskningsprogram. Den teknikansvarige kan också granska utrustningens status i LIFENET-systemet med hjälp av LIFENET Asset och uppmärksamma dig på eventuella förändringar. Det är detaljerna som gör det LIFEPAK 15 har utvecklats för att vara enkel att lära sig och enkel att använda. Vi har därför försett den med ett ergonomiskt handtag, stor snabbvalsratt för enkla val och en knappsats som är enkel att rengöra. Dubbelfunktions LCD-skärm med SunVue Byt från fullfärgsläge till högkontrastläge med SunVue. En enda tryckning ger dig branschens mest läsbara bild i starkt solljus. En stor skärm (8,4 tum diagonalt) och med full färg får du maximal läsbarhet oavsett vinkel.

9 Den nya tuffa standarden. 7 LIFEPAK 15 Monitor/Defibrillator LIFEPAK 15 är LIFEPAK TOUGH robust, bärbar och tålig en apparat att lita på. Tuffare både inuti och utanpå Vi fick önskemål från vårdpersonal om en mer slitstark enhet. Därför lade vi till ett stötdämpande handtag, en skärm med två skikt som tål kraftiga stötar och fall från hög höjd plus nya kabelkontakter som sitter ordentligt för att ge trygg och säker övervakning och behandling. LIFEPAK15 är den enda enheten som klarar att falla ned 75 cm från en säng eller att tappas under transport. Enkel att rengöra Branschledande IP44-klassning skyddar mot vätska och olika ämnen och ytterhöljet och knappsatserna är utformade för att du ska kunna följa tillämpliga bestämmelser. Oöverträffad fältservice Enhetens självtestande funktion gör servicepersonalen uppmärksamma på om den behöver tillsyn, så att du vet att den är redo när du behöver den. Med underhåll och reparation som utförs på plats, tillgång till originaldelar från tillverkaren och välutbildade, erfarna servicerepresentanter kan du känna dig trygg i vetskap om att din LIFEPAK 15 är redo när du behöver den.* Nätadapter LIFEPAK TOUGH CODE SUMMARY rapport över kritiska händelser * En mängd olika specialservicealternativ finns.

10 LIFEPAK 15 MONITOR/DEFIBRILLATOR Den senaste litiumjonbatteritekniken och det dubbla batterisystemet ger dig sex timmars driftstid, automatisk växling mellan nätström och batterier samt ungefär två år mellan batteribyten. Tack vare överföring av ST-trender och 12-avlednings EKG via LIFENETsystemet medverkar LIFEPAK 15 monitor/defibrillator till kortare svarstider för D2B (Dörr-till-Ballong). Övervakning av CO 2, SpO 2, koloxid, methemoglobin och temperatur är inbyggd i enheten. Samla in och få tillgång till patient- och HLR-data snabbt. Temperaturvisning på skärmen i Celsius eller Fahrenheit. Stor skärm med hög upplösning för bästa möjliga läsbarhet i alla miljöer.

11 Ergonomiskt utformat handtag med inbyggd stötdämpning och plats för två händer med handskar för smidig överlämning. 9 LIFEPAK 15 Monitor/Defibrillator HLR-metronomen är en beprövad teknik som aktivt vägleder användaren mot en enhetlig kompressionsfrekvens utan extra, extern utrustning. Inbyggd Oridion EtCO 2 ger kurvområden ända ned till 0 20 mmhg för identifiering av ROSC eller mätning av HLR-kvalitet i enlighet med ERC-riktlinjerna. En snabbtitt på LIFEPAK 15 monitor/defibrillator. Nya kabelkontakter ger dig den trygghet du behöver för säker behandling.

12 LIFEPAK 15 MONITOR/DEFIBRILLATOR Physio-Control har utvecklat teknik och tagit fram produkter som blivit välkända bland professionell räddningspersonal, kliniska vårdgivare och i samhället i mer än 55 år.

13 11 LIFEPAK 15 Monitor/Defibrillator Trygghet och tradition. Alltsedan starten 1955 har Physio-Control levererat välkänd kvalitet och kontinuerlig förnyelse till vårdpersonal världen över. Våra LIFEPAK-enheter har burits till toppen av Mount Everest. De har slungats ut i omloppsbana på den internationella rymdstationen ISS. Och över en halv miljon enheter är för närvarande i bruk runtom i världen i ambulanser, på sjukhusen och inom räddningstjänsten. Vi låter oss inspireras och informeras av de livräddare som väljer våra produkter för att rädda liv. Den kunskap vi får från att arbeta med några av världens största akutvårdsorganisationer hjälper oss med kontinuerliga förbättringar av kliniska standarder och tålighet. Vi för vår innovationstradition vidare med ledande teknik som förbättrar patienternas vård. Vår bifasiska teknik med 360 J ger patienterna den bästa chansen till överlevnad. Vårt säkra webbaserade flöde med EKG-data förbättrar STEMI-patienternas resultat. Och vår koloxidövervakning gör det lättare att hitta den främsta orsaken till förgiftningsdöd. Från första hjälpen på gatan till vård på akutavdelningen vi erbjuder en hel serie lösningar som sträcker sig från akutvård till kvalitetskontroll. Men trots att vi lanserar banbrytande produkter på marknaden finns det vissa saker som vi inte ändrar på. Som vanligt får du inte bara en isolerad apparat när du väljer en av våra produkter. Du får också branschens mest omfattande garanti, branschledande teknisk service och en samarbetspartner som har mer än 55 års erfarenhet av akutvård. Mer information om LIFEPAK 15 monitor/ defibrillator och hur den kan hjälpa dig att göra det du är bäst på kan du få från din lokala Physio-Control-representant eller på

14 LIFEPAK 15 MONITOR/DEFIBRILLATOR Physio-Controls produkter och tjänster Defibrillatorer/monitorer LIFEPAK CR Plus Automatisk Extern Defibrillator LIFEPAK 1000 Defibrillator LIFEPAK 20e Defibrillator/Monitor LIFEPAK CR Plus Automatisk Extern Defibrillator LIFEPAK CR Plus AED har samma avancerad teknik som professionella akutvårdsteam förlitar sig på, men är ändå enkel att använda och konstruerad speciellt för den som först kommer fram till en person som drabbats av plötsligt hjärtstopp. Till skillnad från AEDer med komplexa instruktioner och begränsad energimängd för defibrillering kombinerar den helautomatiska LIFEPAK CR Plus AED en enkel tvåstegsanvändning med en lagom nivå av vägledning och höjer till 360 joule. LIFEPAK 1000 Defibrillator LIFEPAK 1000 defibrillator är en kraftfull och kompakt enhet som utvecklats för att behandla hjärtstoppspatienter och har kapacitet för kontinuerlig hjärtövervakning. Tack vare inbyggd flexibilitet kan LIFEPAK 1000 programmeras för användning av dem som ger första hjälpen eller av professionell vårdpersonal och tillåter ändring av protokollen i takt med att vårdstandarderna utvecklas. En stor, intuitiv skärm visar grafik och EKG-värden som är tydliga och går lätt att läsa från alla vinklar och i starkt solljus. Eftersom LIFEPAK 1000 är den mest robusta AEDn bland LIFEPAK-modellerna kan du tryggt ta den med till de tuffaste miljöer. LIFEPAK 20e Defibrillator/Monitor LIFEPAK 20e defibrillator/monitor bygger på designen hos sina föregångare och är kompakt och lätt och enkel att bära med sig till platsen där patienten befinner sig eller använda under en transport. LIFEPAK 20e är mycket lättanvänd och ger dem som ger första hjälpen möjlighet att ge effektiv defibrillering på ett tidigt stadium. LIFEPAK 20e kombinerar på ett elegant sätt AED-funktion med manuella funktioner så att klinisk personal med utbildning i avancerad HLR snabbt och enkelt kan ge avancerad terapeutisk vård. LIFEPAK 20e, som är kliniskt avancerad och full av kraft, använder litiumjonbatterier som ger utökad driftstid för patienttransporter från en del av sjukhuset till en annan. Den är konstruerad med bifasisk ADAPTIV -teknik upp till 360 J.

15 HLR-assistans Informationshantering 13 LIFEPAK 15 Monitor/Defibrillator LUCAS Bröstkompressionssystem LIFENET -System LUCAS Bröstkompressionssystem LUCAS är utformat för att ge effektiva, jämna och oavbrutna kompressioner i enlighet med ERCriktlinjerna och används på vuxna patienter både utanför och på sjukhus. Systemet ger kontinuerligt kompressioner av hög kvalitet så att personalen kan fokusera på andra livräddande uppgifter, samtidigt som de kan sitta ned och använda säkerhetsbälte under transporter. Systemet finns både i en tryckluftsdriven och en nyare, batteridriven version. LIFENET -System Tack vare LIFENET-systemet kan såväl akutsjukvårdspersonal som sjukhuspersonalen få snabb och tillförlitlig tillgång till klinisk information som bidrar till att förbättra patientvårdsflödet och effektiviteten i vården. LIFENET-systemet är en pålitlig och säker webbaserad plattform som ger vårdteamen tillgång till livsviktig information med aktuella patientdata och data för eftergranskning. LIFENET-systemet är det mest heltäckande systemet på marknaden idag när det gäller allt från att larma i förväg om en inkommande patient till att granska data efter en händelse och spåra inventarier.

16 LIFEPAK 15 MONITOR/DEFIBRILLATOR

17 15 LIFEPAK 15 Monitor/Defibrillator

18 Specifikationer ALLMÄNT LIFEPAK 15 monitor/defibrillator har sex huvudfunktionslägen: AED-läge: för automatisk EKG-analys och vägledande behandlingsprotokoll för patienter med hjärtstopp. Manuellt läge: för manuell defibrillering, synkroniserad elkonvertering, noninvasiv pacing och övervakning av EKG och vitala parametrar. Arkivläge: för tillgång till sparad patientinformation. Inställningsläge: för ändring av funktionernas grundinställningar. Serviceläge: för diagnostiska test och kalibreringar utförda av auktoriserad personal. Demoläge: för simulerade vågformer och trendkurvor i demonstrationssyfte. FYSISKA EGENSKAPER Vikt: Basmonitor/defibrillator med en ny rulle papper och två installerade batterier: 8,6 kg Fullt utrustad monitor/defibrillator med en ny rulle papper och två installerade batterier: 9,1 kg Litiumjon batteri: 0,59 kg Tillbehörsväska och axelrem: 1,77 kg Standardspadar (hårda): 0,95 kg Höjd: 31,7 cm Bredd: 40,1 cm Djup: 23,1 cm SKÄRM Storlek (aktiv visningsyta): 212 mm (8,4 tum) diagonalt; 171 mm bred x 128 mm hög Upplösning: Skärmtyp 640 x 480 punkters färg-lcd med bakgrundsbelysning Användarval av skärminställning: fullfärg eller SunVue visar hög kontrast Visning: visar 5 sekunders EKG och alfanumeriska tecken för värden, apparatinstruktioner eller vägledande instruktioner Visning: upp till tre vågformer Kurvans svephastighet: 25 mm/sek för EKG, SpO 2, IP och 12,5 mm/sek för CO 2 DATABEHANDLING Enheten samlar in och lagrar patientdata, händelser (inklusive kurvor och annoteringar) samt kontinuerlig vågform- och patientimpedansinformation i internminnet. Användaren kan välja och skriva ut rapporter och överföra den lagrade informationen via de kommunikationsmetoder som stöds. Rapporttyper: Tre formattyper av CODE SUMMARY kritisk händelseresumé: kort, medium och lång 12-avlednings EKG med STEMI-utlåtanden Kontinuerlig kurva (endast överföring) Trendresumé Sammanställning av vitala parametrar Ögonblicksbild Minneskapacitet: Den totala kapaciteten är 360 minuters kontinuerligt EKG, 90 minuters kontinuerliga data från alla kanaler eller 400 händelser i enskilda kurvor. Den maximala minneskapaciteten för en enskild patient är 200 rapporter i enskilda kurvor och 90 minuters kontinuerligt EKG. KOMMUNIKATION Apparaten har kapacitet att överföra data både via kabel och trådlöst. Seriell port för RS232-kommunikation + 12 V tillgängligt. Endast för enheter som drar maximalt 0,5 A ström. Bluetooth -teknik ger trådlös kommunikation över korta avstånd med andra Bluetooth-aktiverade enheter. MONITOR EKG EKG övervakas via flera olika kabelanordningar: En 3-kanalskabel används för 3-avlednings EKG. En 5-kanalskabel används för 7-avlednings EKG. En 10-kanalskabel används för 12-avlednings EKG. När bröstelektroderna är avlägsnade fungerar 10-kanalskabeln som 4-kanalskabel. Standardspadar eller QUIK-COMBO pacing/defibrillerings/ EKG-elektroder används för övervakning med spadar. Frekvenssvar: Monitor: 0,5 till 40 Hz eller 1 till 30 Hz Spadar: 2,5 till 30 Hz Diagnostiskt 12-avlednings EKG: 0,05 till 150 Hz Val av avledning: Avledning I, II, III (3-kanals EKG-kabel) Avledning I, II, III, AVR, AVL och AVF som tas samtidigt (4-kanals EKG-kabel) Avledning I, II, III, AVR, AVL, AVF och C som tas samtidigt (5-kanals EKG-kabel) Avledning I, II, III, AVR, AVL, AVF, V1, V2, V3, V4, V5 och V6 som tas samtidigt (10-kanals EKG-kabel) EKG-storlek: 4; 3; 2,5; 2; 1,5; 1; 0,5; 0;25 cm/mv (fast vid 1 cm/mv för 12 avledningar) Visning av hjärtfrekvens: slag/min digital skärm Noggrannhet: ±4 % eller ±3 slag/min, beroende på vilket som är störst QRS-detekteringsområde: 40 till 120 msek Amplitud: 0,5 till 5,0 mv CM-undertryckning (CMRR): EKG-avledningar: 90 db vid 50/60 Hz Sp0 2 /SpC0/SpMet Sensorer: MASIMO -sensorer inklusive RAINBOW -sensorer NELLCOR -sensorer vid användning med MASIMO RED MNC-adapter Sp0 2 Visat saturationsområde: <50 för nivåer under 50 %; 50 till 100 % Saturationsnoggrannhet: % (0 69 % ospecificerad) Vuxna/barn: ±2 siffror (i vila) ±3 siffror (i rörelse) Dynamisk signalstyrka i stapeldiagram Pulssignal som spåras som SpO 2 -pulsationer Uppdatering av SpO 2 -medelvärde som kan ställas in av användaren: 4, 8, 12 eller 16 sekunder SpO 2 -känslighet som kan ställas in av användaren: normal, hög SpO 2 -mätning: funktionella SpO 2 -värden visas och lagras Pulsfrekvensområde: 25 till 240 slag/min Pulsfrekvensnoggrannhet (vuxna/barn): ±3 siffror (i vila) ±5 siffror (i rörelse) SpO 2 -kurvvisning med automatisk förstärkning som tillval SpC0 Sensor: Endast Rainbow-sensorer Visningsområde för SpCO-koncentration: 0 till 40 % SpCO-noggrannhet: ±3 siffror SpMET Sensor: Endast Rainbow-sensorer SpMet-saturationsintervall: 0 till 15,0 % SpMet-visningsupplösning: 0,1 % upp till 10 %, därefter heltalsvisning upp till 15 % SpMet-noggrannhet: ±1 siffra NIBP Blodtryck systoliskt tryckområde: 30 till 255 mmhg Diastoliskt tryckområde: 15 till 220 mmhg Medelartärtryckområde: 20 till 235 mmhg Enhet: mmhg Blodtrycksnoggrannhet: ±5 mmhg Blodtrycksmätningstid: 20 sekunder, standard (tid för manschettexpansion ej medräknad) Pulsfrekvensområde: 30 till 240 pulsslag per minut Pulsfrekvensnoggrannhet: ±2 pulsslag per minut eller ±2 %, beroende på vilket som är störst Driftsfunktion initialt manschettryck: användarval, 80 till 180 mmhg Tidsintervall för automatisk mätning: användarval, 2 min till 60 min Automatisk trycklättnad på manschetten vid för högt tryck: om manschettrycket överskrider 290 mmhg Överskriden tid: om mätningstiden överskrider 120 sekunder CO 2 CO 2 -område: 0 till 99 mmhg Enheter: mmhg, % eller kpa Mätvärdesnoggrannhet för andning: 0 till 70 andetag/min: ±1 andetag/min 71 till 99 andetag/min: ±2 andetag/min Mätvärdesområde för andning: 0 till 99 andetag/minut Stegringstid: 190 msek Svarstid: 3,3 sekunder (inklusive fördröjningstid och stegringstid) Initieringstid: 30 sekunder (standard), 10 till 180 sekunder Omgivande lufttryck: kompenseras automatiskt internt Visningstillval: CO 2 -tryckkurva Skalfaktorer: Autoskala, 0 20 mmhg (0 4 vol%), 0 50 mmhg (0 7 vol%), mmhg (0 14 vol%) Invasivt tryck Givartyp: Belastningsmätare med resistensbrygga Givarkänslighet: 5 μv/v/mmhg Magnetiseringsspänning: 5 V dc Anslutning: ElectroShield: CXS 3102A 14S-6S Bandbredd: Digitalt filtrerad, DC till 30 Hz (<-3 db) Nollägesdrift: 1 mmhg/h utan givardrift Nolljustering: ±150 mmhg inklusive givarförskjutning Numerisk noggrannhet: ±1 mmhg eller 2 % av mätvärdet, beroende på vilket som är störst, plus givarfel Tryckintervall: -30 till 300 mmhg, i sex användarvalda inställningar Visning av invasivt tryck Visning: IP-kurvor och -siffror Enhet: mmhg Etiketter: P1 eller P2, ART, PA, CVP, ICP, LAP (användarval) Temperatur Område: 24,8 C till 45,2 C Upplösning: 0,1 C Noggrannhet: ±0,2 C inklusive sensor Återanvändbar temperaturkabel: 1,5 m eller 3 m Engångsgivartyper: Yttre hud; Esofageal/rektal. Trend Tidsskala: Auto, 30 minuter, 1, 2, 4 eller 8 timmar Varaktighet: Upp till 8 timmar ST-segment: Efter initial 12-avlednings EKG-analys väljs och trendberäknas EKG-avledningen med den största ST-förskjutningen automatiskt Visar valet av: HF, PF (SpO 2 ), PF (NIBP), SpO 2 (%), SpCO (%), SpMet (%), CO 2 (EtCO 2 /FiCO 2 ), RR (CO 2 ), NIBP, IP1, IP2, ST

19 larm Snabbinställning: Aktiverar larm för alla aktiva vitala parametrar och inkluderar en indikator för vilka larm som är aktiva VF/VT-larm: Aktiverar det kontinuerliga patientövervakningssystemet (CPSS) i manuellt läge Apnélarm: Aktiveras när 30 sekunder har gått efter det senast registrerade andetaget Larmgränsområden för hjärtfrekvens: Övre, slag/min; nedre, slag/min TOLKNINGSALGORITM 12-avlednings tolkningsalgoritm: Glasgows universitets analysprogram för 12-avlednings EKG med uppgifter om AMI och STEMI SKRIVARE Skriver kontinuerligt ut remsor av visad patientinformation och rapporter Pappersstorlek: 100 mm Utskriftshastighet: 25 mm/sek eller 12,5 mm/sek Tillval: 50 mm/sek tidsbas för 12-avlednings EKGrapporter Fördröjning: 8 sekunder Automatisk utskrift: Kurvhändelser skrivs ut automatiskt (användarval) Frekvenssvar: Diagnostiskt: 0,05 till 150 Hz eller 0,05 till 40 Hz Monitor: 0,67 till 40 Hz eller 1 till 30 Hz defibrillator Bifasisk vågform: Bifasisk trunkerad exponentiell Följande specifikationer gäller från 25 till 200 ohm såvida inte annat anges: Energinoggrannhet: ±1 joule eller 10 % av inställningen, beroende på vilket som är störst, mot 50 ohm, ±2 joule eller 15 % av inställningen, beroende på vilket som är störst, mot 25 till 175 ohm. Spänningskompensation: Aktiv när engångsterapielektroder är anslutna. Energiutmatning inom ±5 % eller ±1 joule, beroende på vilket som är störst, av 50 ohm, begränsat till den tillgängliga energi som resulterar i att 360 joule tillförs mot 50 ohm. Spadtillval: QUIK-COMBO pacing/defibrillerings/ekgelektroder (standard). Kabellängd 2,4 m QUIK-COMBOkabel (exklusive elektroder) Standardspadar (tillval) Manuellt läge Energival: 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 15, 20, 30, 50, 70, 100, 125, 150, 175, 200, 225, 250, 275, 300, 325 och 360 joule Laddningstid: Typisk laddning till 360 joule på mindre än 10 sekunder Synkroniserad elkonvertering: Energiöverföringen börjar inom 60 msek av QRS-toppen Detektering av lösa spadar: Övergångspunkten, när enheten växlar från att förutsätta att QUIK-COMBOelektroderna är ordentligt anslutna till patienten till att förutsätta att de inte är anslutna, är 300±50 ohm. AED-läge Shock Advisory System (SAS): Ett EKG-analyssystem som meddelar användaren om algoritmen upptäckt en defibrilleringsbar eller icke defibrilleringsbar EKG-rytm. SAS inhämtar EKG endast via terapielektroderna. Tid till defibrilleringsklar: Vid användning av fulladdat batteri i rumstemperatur är apparaten färdig för defibrillering inom 20 sekunder om analysresultatet för initialrytmen är DEFIBRILLERA. Bifasisk utmatning: Defibrilleringarnas energinivå varierar från joule med samma eller högre energinivå för varje efterföljande defibrillering cprmax -teknik: I AED-läge ger cprmax-tekniken en metod att maximera den HLR-tid en patient får, med det övergripande målet att öka antalet överlevande som behandlas med AED. Inställningsalternativ: Autoanalys: Ger möjlighet till automatisk analys. Alternativen är Av, Efter 1:a defib Initial HLR: Ger användaren möjlighet att bli instruerad om HLR under en period före annan aktivitet. Alternativen är Av, Analysera först, HLR först Initial HLR-tid: Tidsintervall för initial HLR. Alternativen är 15, 30, 45, 60, 90, 120 och 180 sekunder. HLR före defibrillering: Ger användaren instruktioner om HLR medan apparaten laddas. Alternativen är Av, 15, 30 sekunder. Pulskontroll: Ger användaren vägledning för pulskontroll vid olika tidpunkter. Alternativen är Alltid, Efter 2:a Defib ej, Efter varje Defib ej, Aldrig Grupperade defibrilleringar: Ger instruktion om HLR efter 3 defibrilleringar i följd eller efter en enstaka defibrillering. Alternativen är Av, På HLR-tid: 1 eller 2, HLR-tider att väljas av användaren. Alternativen är 15, 30, 45, 60, 90, 120 och 180 sekunder samt 30 minuter. PACER Pacingläge: Begärd eller icke-begärd pacing och gällande grundinställningar (som kan konfigureras av användaren) Pacingfrekvens: 40 till 170 PPM Frekvensnoggrannhet: ±1,5 % över det totala området Utgångsvågform: Monofasisk, trunkerad exponentiell strömpuls (20 ±1,5 msek) Utgångsström: 0 till 200 ma Paus: Pacingpulsfrekvens reducerad med faktor 4 när den är aktiverad Refraktärperiod: 200 till 300 msek ±3 % (funktion av frekvensen) OMGIVNING Enheten uppfyller funktionella krav i följande miljöer såvida inget annat anges. Temperatur vid drift: 0 C till 45 C; -20 C i 1 timme efter att ha förvarats i rumstemperatur; 60 C i 1 timme efter att ha förvarats i rumstemperatur Temperatur vid förvaring: -20 C till 65 C utom terapielektroder och batterier Relativ luftfuktighet vid drift: 5 till 95 %, ickekondenserande. NIBP: 15 till 95 %, icke-kondenserande Relativ luftfuktighet vid förvaring: 10 till 95 %, ickekondenserande Atmosfärtryck vid drift: -382 till m. NIBP: -152 till m Vattentålighet vid drift: IP44 (stänk-, damm- och sandtålig) enligt IEC 529 och EN 1789 (utan tillbehör utom 12-avlednings EKG-kabel, hårda spadar och batteri) Vibration: MIL-STD-810E metod 514.4, propellerflygplan kategori 4 (figur spektrum a), helikopter kategori 6 (3.75 Grms), marktransport kategori 8 (3.14 Grms), EN 1789: Sinusoidalt svep, 1 oktav/min, Hz, ±0, 15 mm/2 g Stöt (fall): 5 fall på varje sida från ca 46 cm på en stålyta EN 1789: ca 76 cm fall på var och en av 6 ytor Stöt (funktionell): Överensstämmer med IEC och MILSTD- 810E stötkrav, 3 stötar per yta vid 40 g, 6 ms halvsinuspulser Slag: 1000 slag vid 15 g vid en pulsduration på 6 msek Kollision, ej i drift: EN ,5 + 0,05 joule kollision UL Nm kollision med en stålkula med 5 cm diameter. Överensstämmer med IEC62262 skyddsnivå IK 04. EMC: EN :2001 Medicintekniska produkter Allmänna krav på säkerhet Ömsesidig standard: elektromagnetisk kompatibilitet krav och tester EN :2003: (klausul 36) Särskilda krav på hjärtdefibrillatorer och hjärtdefibrillatorer-monitorers säkerhet. Rengöring: Rengöring 20 gånger med följande: kvarternära ammoniumföreningar, isopropylalkohol, väteperoxid Resistens mot kemikalier: 60 timmars exponering för följande kemikalier: Betadine (10 % joderad povidonlösning), kaffe, koladrycker, dextros (5 % glukoslösning), elektrodgel/pasta (98 % vatten, 2 % Carbopol 940), HCL (0,5 % lösning, ph=1), isopropylalkohol, NaCl-lösning (0,9 % lösning), kosmetisk missfärgning av spatelelektrodens kortslutningsbygel tillåten efter exponering för HCL (0,5 % lösning). STRÖMFÖRSÖRJNING Nätadaptrar: AC eller DC Nätadaptrar ger drift och batteriladdning från extern växel- eller likström Full funktion med eller utan batterier när apparaten är ansluten till extern AC/DC Normal laddningstid för ett batteri som sitter i LIFEPAK 15 är 190 minuter Indikatorer: extern strömindikator, batteriladdningsindikator Dubbelt batteri: Kapacitet för automatisk växling Indikation och meddelande vid svagt batteri: Indikation om svagt batteri och meddelande om svagt batteri visas i statusområdet för varje batteri Indikation och meddelande om byte av batteri: Indikation om byte av batteri, ljudsignaler och meddelande om byte av batteri visas i statusområdet för varje batteri. När byte av batteri indikeras växlar apparaten automatiskt till det andra batteriet. När båda batterierna måste bytas, instruerar ett röstmeddelande användaren att byta batterierna. Batterikapacitet: För två nya, fulladdade batterier vid 20 C Driftsläge Totalkapacitet till avstängning BATTERI Övervakning (minuter) Pacing (minuter) Defibrillering (360 J urladdningar) Normalt Minst Kapacitet efter Normalt meddelande om svagt batteri Minst Batterispecifikationer Batterityp: Litiumjon Vikt: 0,59 kg Spänning: 11,1 V normalt Kapacitet (märkt): 5,7 Ah Laddningstid (med helt urladdat batteri): 3,5 timmar via nätaggregat, 4,5 timmar via batteriladdare (normalt) Batteriindikatorer: Varje batteri har en laddningsmätare som visar dess ungefärliga laddning. Om laddningsmätaren visar två eller färre lysdioder efter en laddning är det dags att byta batteriet. Temperaturområde vid laddning: 0 C till 50 C Temperaturområde vid drift: 0 C till 50 C Temperaturområde vid korttidsförvaring (<1 vecka): -20 C till 60 C Temperaturområde vid långtidsförvaring (>1 vecka): 20 C till 25 C Luftfuktighetsområde vid drift och förvaring: 5 till 95 % relativ luftfuktighet, icke-kondenserande relativ luftfuktighet, icke-kondenserande 17 LIFEPAK 15 Monitor/Defibrillator

20 REFERENSER 1 Stiell IG, Walker RG, Nesbitt LP, et al. Biphasic Trial: A randomized comparison of fixed lower versus escalating higher energy levels for defibrillation in out-of-hospital cardiac arrest. Circulation. 2007;115: Edelson DP, Litzinger B, Arora V, et al. Improving in-hospital cardiac arrest process and outcomes with performance debriefing. Arch Intern Med. 2008;168: Olasveengen TM, Wik L, Kramer-Johansen J, et al. Is CPR quality improving? A retrospective study of out-of-hospital cardiac arrest. Resuscitation. 2007;75: Fletcher D, Galloway R, Chamberlain D, et al. Basics in advanced life support: A role for download audit and metronome. Resuscitation. 2008;78: Alla specifikationer gäller från och med oktober För ytterligare information var god kontakta din lokala Physio-Control representant eller besök Physio-Control Headquarters Willows Road NE Redmond, WA USA Tel Fax Physio-Control Operations Netherlands B.V. Keizersgracht , 1015 CJ Amsterdam, NL Tel +31 (0) Fax +31 (0) Physio-Control Sverige / Jolife AB Ideon Science Park Scheelevägen 17 SE Lund Sweden Tel Fax Physio-Control, Inc., Willows Road NE, Redmond, WA USA Physio-Control Operations Netherlands B.V., Keizersgracht , 1015 CJ Amsterdam, Netherlands 2012 Physio-Control, Inc. Specifikationerna kan komma att ändras utan föregående meddelande. Vissa produkter är inte tillgängliga överallt i världen. I tillverkarnas Konformitetsförklaring listas de produkter och tillbehör som är tillgängliga inom EU. GDR _B

PRODUKTBROSCHYR LIFEPAK 15 MONITOR/DEFIBRILLATOR. För akutsjukvård

PRODUKTBROSCHYR LIFEPAK 15 MONITOR/DEFIBRILLATOR. För akutsjukvård PRODUKTBROSCHYR LIFEPAK 15 MONITOR/DEFIBRILLATOR För akutsjukvård LIFEPAK 15 MONITOR/DEFIBRILLATOR När du kommer till en olycksplats behöver du den mest avancerade monitorn/defibrillatorn, som sätter nya

Läs mer

TrueCPR. återkopplingsenhet för HLR PRODUKTBROSCHYR

TrueCPR. återkopplingsenhet för HLR PRODUKTBROSCHYR TrueCPR återkopplingsenhet för HLR PRODUKTBROSCHYR återkopplingsenhet för HLR De bästa resultaten uppnås med bäst möjliga HLR. Lätt att säga, men när en situation uppstår kan det vara allt än enkelt att

Läs mer

TrueCPR. enhet för HLR vägledning PRODUKTBROSCHYR

TrueCPR. enhet för HLR vägledning PRODUKTBROSCHYR TrueCPR enhet för HLR vägledning PRODUKTBROSCHYR enhet för HLR vägledning De bästa resultaten uppnås med bäst möjliga HLR. Lätt att säga, men när en situation uppstår kan det vara allt än enkelt att utvärdera

Läs mer

PRODUKTBROSCHYR. LIFEPAK 20e DEFIBRILLATOR/Monitor. Alltid redo

PRODUKTBROSCHYR. LIFEPAK 20e DEFIBRILLATOR/Monitor. Alltid redo PRODUKTBROSCHYR LIFEPAK 20e DEFIBRILLATOR/Monitor Alltid redo 1 Ingen tvivel på att vårdpersonalen litar på LIFEPAK 20e Under mer än 50 år har Physio-Control utvecklat teknik och tagit fram produkter

Läs mer

LIFEPAK 15 Works like you work.

LIFEPAK 15 Works like you work. LIFEPAK 15 MONITOR /DEfibrillator Works like you work. Lifesaving starts here. Vi för traditionen vidare Physio-Control var en gång pionjärer inom tekniken för bärbara defibrillatorer/monitorer och sätter

Läs mer

LUCAS BRÖSTKOMPRESSIONSSYSTEM PRODUKTBROSCHYR

LUCAS BRÖSTKOMPRESSIONSSYSTEM PRODUKTBROSCHYR LUCAS BRÖSTKOMPRESSIONSSYSTEM PRODUKTBROSCHYR Din partner för livsuppehållande behandling Effektiva kompressioner och god blodgenomströmning ger HLR som räddar liv Effektiva bröstkompressioner förser

Läs mer

LIFEPAK 1000 DEFIBRILLATOR PRODUKTBROSCHYR

LIFEPAK 1000 DEFIBRILLATOR PRODUKTBROSCHYR DEFIBRILLATOR PRODUKTBROSCHYR 1 Alla akuta hjärtincidenter är inte likadana. Det är inte heller alla livräddare. Din värld kräver flexibilitet och det är exakt vad defibrillator från Physio-Control ger.

Läs mer

Koncept Katalog 2009

Koncept Katalog 2009 Koncept Katalog 2009 Pro-Safe Security Pro-Safe Security System Sweden AB är företaget som ger dig som kund möjlighet att exponera stöldbegärliga varor på ett öppet och säljfrämjande sätt, samtidigt som

Läs mer

LIFEPAK 1000 DEFIBRILLATOR PRODUKTBROSCHYR

LIFEPAK 1000 DEFIBRILLATOR PRODUKTBROSCHYR LIFEPAK 1000 DEFIBRILLATOR PRODUKTBROSCHYR Alla akuta hjärtincidenter är inte likadana. Det är inte heller alla livräddare. Din värld kräver flexibilitet och det är exakt vad LIFEPAK 1000 defibrillator

Läs mer

CODE-STAT 8.0 DATAGRANSKNINGSPROGRAM

CODE-STAT 8.0 DATAGRANSKNINGSPROGRAM CODE-STAT 8.0 DATAGRANSKNINGSPROGRAM Hantera det du mäter. Förenkla datainsamlingen efter en incident. CODE-STAT 8.0 datagranskningsprogram Inom akutvård är hastighet och kvalitet livsavgörande. Därför

Läs mer

PRODUKTBROSCHYR PRODUCT BROCHURE. LIFEPAK 20e DEFIBRILLATOR/MONITOR. med CodeManagement Module

PRODUKTBROSCHYR PRODUCT BROCHURE. LIFEPAK 20e DEFIBRILLATOR/MONITOR. med CodeManagement Module PRODUKTBROSCHYR PRODUCT BROCHURE LIFEPAK 20e DEFIBRILLATOR/MONITOR med CodeManagement Module Trots det kärva ekonomiska klimatet och förändrade riktlinjer förblir ditt sjukhus fokuserat på att rädda liv.

Läs mer

Detta ansikte utstrålar tryggheten

Detta ansikte utstrålar tryggheten Detta ansikte utstrålar tryggheten Här är orsaken. På Physio-Control bygger vårt anseende och vårt uppdrag på trygghet. En trygghet som härrör från över 50 års innovativt arbete, ett orubbligt kvalitetsåtagande

Läs mer

Med ännu bättre hjälp för

Med ännu bättre hjälp för Med ännu bättre hjälp för professionella livräddare Ett steg längre än AED Plus 2002 lanserade ZOLL defibrillatorn AED Plus med Real CPR Help HLR-återkoppling i realtid som för första gången någonsin låter

Läs mer

Bruksanvisning AED Trainer

Bruksanvisning AED Trainer Bruksanvisning AED Trainer ARTIKELNUMMER 70-00036-13 B Copyright 2007 Cardiac Science Corporation. Med ensamrätt. AED Trainer (AED = automatiserad extern defibrillator) är en enhet för inlärning av grundläggande

Läs mer

LIFENET System PRODUKTBROSCHYR

LIFENET System PRODUKTBROSCHYR LIFENET System PRODUKTBROSCHYR LIFENET System I fordonet eller i ambulansen, ökad effektivitet med din utrustning, din information och dina beslut vilket betyder bättre arbete. Det innebär att du kan rädda

Läs mer

Dash and Dot. Svårighetsgraden bestämmer du själv genom att välja någon av av de 5 appar som är kopplade till Dash & Dot.

Dash and Dot. Svårighetsgraden bestämmer du själv genom att välja någon av av de 5 appar som är kopplade till Dash & Dot. Robotar Dash and Dot Dash & Dot är robotar som kan utföra en mängd olika saker. Alla kommandon programmeras på en läsplatta och överförs sedan till robotarna via Bluetooth. Svårighetsgraden bestämmer du

Läs mer

Skolplan för Svedala kommun 2012 2015

Skolplan för Svedala kommun 2012 2015 skolplan 2012 2015 Skolplan för Svedala kommun 2012 2015 Nulägesbeskrivning Den kommunala förskolan, grundskolan och gymnasieskolan i Svedala kommun har en gemensam verksamhetsidé. Syftet med verksamhetsidén

Läs mer

Powerware 3105 UPS Användarhandbok

Powerware 3105 UPS Användarhandbok Powerware 3105 UPS 2005 Eaton Corporation Innehållet i denna handbok är skyddat enligt upphovsrättslagen och får varken helt eller delvis kopieras utan uttrycklig tillåtelse av utgivaren. Stor noggrannhet

Läs mer

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet.

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet. Guide till arbetsblad för utvecklingsarbete Arbetsbladet är ett verktyg för dig och dina medarbetare/kollegor när ni analyserar resultatet från medarbetarundersökningen. Längst bak finns en bilaga med

Läs mer

Arbeta bäst där du är Dialect Unified Mi

Arbeta bäst där du är Dialect Unified Mi Arbeta bäst där du är Dialect Unified Mi [Skriv sammanfattningen av dokumentet här. Det är vanligtvis en kort sammanfattning av innehållet i dokumentet. Skriv sammanfattningen av dokumentet här. Det är

Läs mer

Powerware 3105 UPS Användarhandbok

Powerware 3105 UPS Användarhandbok Powerware 3105 UPS 2005 Eaton Corporation Innehållet i denna handbok är skyddat enligt upphovsrättslagen och får varken helt eller delvis kopieras utan uttrycklig tillåtelse av utgivaren. Stor noggrannhet

Läs mer

KOMMUNICERA. och nå dina mål. Lärandeförvaltningens kommunikationsstrategi

KOMMUNICERA. och nå dina mål. Lärandeförvaltningens kommunikationsstrategi KOMMUNICERA och nå dina mål Lärandeförvaltningens kommunikationsstrategi The two words information and communication are often used interchangeably, but they signify quite different things. Information

Läs mer

Bruksanvisning MONITOR/DEFIBRILLATOR

Bruksanvisning MONITOR/DEFIBRILLATOR Bruksanvisning MONITOR/DEFIBRILLATOR Bruksanvisning MONITOR/DEFIBRILLATOR Viktig information Registrering av enheten Registrera enheten på www.physio-control.com. På så sätt blir du alltid meddelad om

Läs mer

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att:

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att: 1 (6) Sammanhållen journalföring information till dig som möter patienter Detta är ett kunskapsunderlag om sammanhållen journalföring för dig som arbetar i vården. Underlaget innehåller en kort beskrivning

Läs mer

4 p o r t s 1 0 / 1 0 0 m b p s

4 p o r t s 1 0 / 1 0 0 m b p s b r o a d B A N d r o u t e r 4 p o r t s 1 0 / 1 0 0 m b p s B R U K S A N V I S N I N G N I - 7 0 7 5 3 2 s u o m i b r o a d b a n d r o u t e r 4 p o r t s 1 0 / 1 0 0 m b p s Först och främst; tack

Läs mer

BRÅDSKANDE SÄKERHETSMEDDELANDE Reservbatteri och nya instruktioner för användare av PAD 300/PAD 300P (Public Access Defibrillator)

BRÅDSKANDE SÄKERHETSMEDDELANDE Reservbatteri och nya instruktioner för användare av PAD 300/PAD 300P (Public Access Defibrillator) oktober 1, 2012 BRÅDSKANDE SÄKERHETSMEDDELANDE Reservbatteri och nya instruktioner för användare av PAD 300/PAD 300P (Public Access Defibrillator) Bästa Kund: Syftet med detta brev är att informera dig

Läs mer

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan DEL 1: Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan Modulen inleds med det övergripande målet för modul 6 och en innehållsförteckning över utbildningens olika delar. Börja med att sätta ramarna

Läs mer

LNG-terminalen. Informerar om säkerhet.

LNG-terminalen. Informerar om säkerhet. LNG-terminalen. Informerar om säkerhet. AGA:s LNG-terminal informerar om säkerhet. AGA, som ingår i The Linde Group, är Sveriges ledande tillverkare av industriella och medicinska gaser. AGAs LNG-terminal

Läs mer

Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning

Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Vägledning till Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2008:9) om anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Version 1, september 2008 Postadress/Postal address:

Läs mer

Barn- och ungdomsfotboll i Hälsingland Så spelar vi 11-mannafotoll

Barn- och ungdomsfotboll i Hälsingland Så spelar vi 11-mannafotoll (Uppdaterat den 25 april 2016) Barn- och ungdomsfotboll i Hälsingland Så spelar vi 11-mannafotoll Bättre och mer utvecklande spel Fortsatt utbildning Inriktning mot seniorfotboll När man blir 14-15 år

Läs mer

SOLCELLSBELYSNING. En praktisk guide. Råd & Tips SOLENERGI LADDA MED. Praktiska SÅ TAR DU BÄST HAND OM DIN SOLCELLSPRODUKT

SOLCELLSBELYSNING. En praktisk guide. Råd & Tips SOLENERGI LADDA MED. Praktiska SÅ TAR DU BÄST HAND OM DIN SOLCELLSPRODUKT SOLCELLSBELYSNING En praktisk guide LADDA MED SOLENERGI Praktiska Råd & Tips SÅ TAR DU BÄST HAND OM DIN SOLCELLSPRODUKT Kom igång med 3 solenergi fördelar med Solcell Mi l jö vä n l i g t Enkelt Praktiskt

Läs mer

Box 79 Hantverksvägen 15 Tel. +46 (0)176-208920 Web www.vetek.se 76040 Väddö, Sverige Fax +46 (0)176-208929 Email info@vetek.se 2

Box 79 Hantverksvägen 15 Tel. +46 (0)176-208920 Web www.vetek.se 76040 Väddö, Sverige Fax +46 (0)176-208929 Email info@vetek.se 2 Manual FM-622-220X WEIGHT Vägningsläge HEIGHT Längdmått BMI BMI läge >0< Visar om vågen är inställd på noll NET Tara funktionen STA Visar om vikten är används stabil HOLD Låser värdet Ikon för kroppsfett

Läs mer

Har vi lösningen för en bättre hemtjänst? Självklart.

Har vi lösningen för en bättre hemtjänst? Självklart. Har vi lösningen för en bättre hemtjänst? Självklart. Låt oss prata om Självklarhetsmetoden. Låt oss prata om Självklarhetsmetoden! 164 000 äldre är beroende av hemtjänsten i sin vardag. Och det är du

Läs mer

Kundservicerapport Luleå kommun 2015

Kundservicerapport Luleå kommun 2015 LULEÅ KOMMUN SKRIVELSE Dnr 1 (5) 2016-01-21 Maria Norgren Kundservicerapport Luleå kommun 2015 Kommunstyrelsen har den 12 augusti 2013 fastställt riktlinjer för kundservice Luleå Direkt. Luleå kommun ska

Läs mer

Bruksanvisning - Spisvakt Prefi 2.3

Bruksanvisning - Spisvakt Prefi 2.3 Bruksanvisning - Spisvakt Prefi 2.3 Försäljning och support Rutab AB Tel: 0380-55 50 60 Lerbacksgatan 2 571 38 Nässjö order@rutab.se http://www.rutab.se Utvecklad och tillverkad av: Cabinova AB Verkstadsvägen

Läs mer

Batteriladdare Smart 100 Med inbyggd ficklampa för 6 240Ah bly-syra batterier

Batteriladdare Smart 100 Med inbyggd ficklampa för 6 240Ah bly-syra batterier ANVÄNDARMANUAL Batteriladdare Smart 100 Med inbyggd ficklampa för 6 240Ah bly-syra batterier Läs igenom denna manual noggrant innan du använder laddaren Använd alltid ögonskydd vid hantering av batterier

Läs mer

FRÅN A TILL Ö LäraMera Ab / www.laramera.se och Allemansdata Ab / www.allemansdata.se FRÅN A TILL Ö

FRÅN A TILL Ö LäraMera Ab / www.laramera.se och Allemansdata Ab / www.allemansdata.se FRÅN A TILL Ö I programmet finns 11 olika aktiviteter för att träna varje bokstav och på att känna igen ord. För varje bokstav kan olika övningsblad skrivas ut: Inledningsvis väljer du vilken bokstav du vill öva på.

Läs mer

Stratsys för landsting och regioner

Stratsys för landsting och regioner Stratsys för landsting och regioner Agenda Kort presentationsrunda Förväntningar Vårdval (LOV) I och med Lagen om valfrihet ställs allt högre krav på landstingen och kommuner att göra informationen transparent

Läs mer

Produktbeskrivning. Automatspjäll AUDA 2007-02-02

Produktbeskrivning. Automatspjäll AUDA 2007-02-02 Produktbeskrivning Allmänt är ett tryckluftsdrivet spjäll för snabb och tät avstängning. Eftersom spjället öppnas och stängs automatiskt, är utsuget hela tiden koncentrerat till de anslutningar, sugpunkter

Läs mer

11. Använd inte produkten i miljöer med hög luftfuktighet och höga temperaturer. Använd den inte heller i närheten av värmekällor (t.ex. element).

11. Använd inte produkten i miljöer med hög luftfuktighet och höga temperaturer. Använd den inte heller i närheten av värmekällor (t.ex. element). 9. Produkten är inte avsedd att användas av barn. Se till att barn inte leker med produkten. 10. Använd inte produkten om höljet är skadat eller om den har mekaniska eller elektriska fel. Kontakta vår

Läs mer

Batteriladdare Smart 50 Med inbyggd ficklampa för 6 200Ah bly-syra batterier

Batteriladdare Smart 50 Med inbyggd ficklampa för 6 200Ah bly-syra batterier ANVÄNDARMANUAL Batteriladdare Smart 50 Med inbyggd ficklampa för 6 200Ah bly-syra batterier Läs igenom denna manual noggrant innan du använder laddaren Använd alltid ögonskydd vid hantering av batterier

Läs mer

DET ÄR INSIDAN SOM RÄKNAS. Multigasdetektorn ALTAIR 4X med MSA:s XCell-sensorteknik

DET ÄR INSIDAN SOM RÄKNAS. Multigasdetektorn ALTAIR 4X med MSA:s XCell-sensorteknik DET ÄR INSIDAN SOM RÄKNAS Multigasdetektorn ALTAIR 4X med MSA:s XCell-sensorteknik PRESTANDA MER ÄN VAD DU KAN SE VÅR SÄKERHETSVISION. Personal som ställs inför potentiellt farliga situationer förtjänar

Läs mer

Manual. Mini. En Joystickmus för styrning av datorer. 671216 Point-it! Mini USB. 671214 Point-it! Mini USB Kula

Manual. Mini. En Joystickmus för styrning av datorer. 671216 Point-it! Mini USB. 671214 Point-it! Mini USB Kula Manual Mini En Joystickmus för styrning av datorer 671216 Point-it! Mini USB 671214 Point-it! Mini USB Kula Innehållsförteckning INLEDNING... 3 INSTALLATION... 3 MONTERING... 3 ANSLUTA POINT-IT! MINI TILL

Läs mer

Anhörigas upplevelser av en hjärtstoppssituation och att själv bli omhändertagen ett vårdande förhållningssätt inom ambulanssjukvård

Anhörigas upplevelser av en hjärtstoppssituation och att själv bli omhändertagen ett vårdande förhållningssätt inom ambulanssjukvård Anhörigas upplevelser av en hjärtstoppssituation och att själv bli omhändertagen ett vårdande förhållningssätt inom ambulanssjukvård Tobias Creutz & Johan Pettersson Georgii Examensarbete på magisternivå

Läs mer

Lathund, procent med bråk, åk 8

Lathund, procent med bråk, åk 8 Lathund, procent med bråk, åk 8 Procent betyder hundradel, men man kan också säga en av hundra. Ni ska kunna omvandla mellan bråkform, decimalform och procentform. Nedan kan ni se några omvandlingar. Bråkform

Läs mer

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Karolinska Universitetssjukhuset Solna Smärtcentrum Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling tar emot patienter med långvarig och svårbehandlad smärta

Läs mer

ZAFIR 45 Batteriladdare

ZAFIR 45 Batteriladdare ZAFIR 45 Batteriladdare För bly-syra batterier 1.2 90Ah Bruksanvisning och guide till professionell laddning av start- och djupcyklingsbatterier. SE INTRODUKTION Vi gratulerar till köpet av din nya professionella

Läs mer

Onlinedatablad VISIC620 SIKTMÄTARE

Onlinedatablad VISIC620 SIKTMÄTARE Onlinedatablad VISIC620 VISIC620 A B C D E F H I J K L M N O P Q R S T Beställningsinformation Typ VISIC620 Artikel nr På förfrågan Den exakta utrustningsspecifikationen och produktens effektuppgifter

Läs mer

Mätningar på op-förstärkare. Del 3, växelspänningsförstärkning med balanserad ingång.

Mätningar på op-förstärkare. Del 3, växelspänningsförstärkning med balanserad ingång. Mätningar på op-förstärkare. Del 3, växelspänningsförstärkning med balanserad ingång. Denna gång skall vi titta närmare på en förstärkare med balanserad ingång och obalanserad utgång. Normalt använder

Läs mer

WALL BOULDERING - BERGSKLÄTTRING I DEN LOKALA PARKEN

WALL BOULDERING - BERGSKLÄTTRING I DEN LOKALA PARKEN WALL BOULDERING - BERGSKLÄTTRING I DEN LOKALA PARKEN Klättring är en mångsidig sport som passar de allra flesta. Den utvecklar vår styrka, balans, smidighet och allmänna fysiska kontroll i och med att

Läs mer

Batteriladdare Smart 75 Med inbyggd ficklampa och konstant 13.7VDC-läge för 1-150Ah bly-syra batterier

Batteriladdare Smart 75 Med inbyggd ficklampa och konstant 13.7VDC-läge för 1-150Ah bly-syra batterier ANVÄNDARMANUAL Batteriladdare Smart 75 Med inbyggd ficklampa och konstant 13.7VDC-läge för 1-150Ah bly-syra batterier Läs igenom denna manual noggrant innan du använder laddaren Använd alltid ögonskydd

Läs mer

HLR - utöver det grundläggande

HLR - utöver det grundläggande HLR - utöver det grundläggande Numera vet vi bättre än någonsin att kvaliteten på hjärt-lungräddning (HLR) är en avgörande faktor för chansen att överleva ett plötsligt hjärtstopp. Trots stora ansträngningar

Läs mer

Pemco Energi, Pär Westborg

Pemco Energi, Pär Westborg Pemco Energi, Pär Westborg Tänk dig att du tar ett morgondopp i en klar sjö, hör fåglarna kvittra på skogspromenaden eller blickar upp mot en klarblå himmel. Vi vill att den natur som vi har idag också

Läs mer

Investera i förskolan

Investera i förskolan Örebro 2010-09-07 Investera i förskolan 163 fler i förskolan med socialdemokratisk satsning på personal, lokaler och kvalitet 2010-09-06 Färre barn per anställd, 300 miljoner investeras för att rusta upp

Läs mer

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN För dig som är valutaväxlare Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN MARS 2016 DU MÅSTE FÖLJA LAGAR OCH REGLER Som valutaväxlare ska du följa

Läs mer

BRUKERHÅNDBOK GRATULERER

BRUKERHÅNDBOK GRATULERER BRUKERHÅNDBOK GRATULERER med kjøpet av din nye profesjonelle svitsjmodus-batterilader. Denne laderen inngår i en serie profesjonelle ladere fra CTEK SWEDEN AB og representerer den nyeste teknologien for

Läs mer

Programvaruuppdateringar Användarhandbok

Programvaruuppdateringar Användarhandbok Programvaruuppdateringar Användarhandbok Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows är ett USA-registrerat varumärke som tillhör Microsoft Corporation. Informationen häri kan ändras

Läs mer

En gemensam bild av verkligheten

En gemensam bild av verkligheten En gemensam bild av verkligheten En meningsfull diskussion om Sveriges framtid förutsätter en gemensam bild av var vi står i dag. Hur ser verkligheten egentligen ut och vilka fakta beskriver den bäst?

Läs mer

Svenska Du kan med flyt läsa texter som handlar om saker du känner till. Du använder metoder som fungerar. Du kan förstå vad du läser.

Svenska Du kan med flyt läsa texter som handlar om saker du känner till. Du använder metoder som fungerar. Du kan förstå vad du läser. Svenska Du kan med flyt läsa texter som handlar om saker du känner till. Du använder metoder som fungerar. Du kan förstå vad du läser. Du berättar på ett enkelt sätt om det du tycker är viktigt i texten.

Läs mer

Vi skall skriva uppsats

Vi skall skriva uppsats Vi skall skriva uppsats E n vacker dag får du höra att du skall skriva uppsats. I den här texten får du veta vad en uppsats är, vad den skall innehålla och hur den bör se ut. En uppsats är en text som

Läs mer

SenseAir Alarm pat. pend.

SenseAir Alarm pat. pend. Manual SenseAir Alarm pat. pend. CO 2 Bärbar koldioxidmätare/larm SenseAir Alarm för personlig säkerhet Sidan av 8 1 Allmänt SenseAir är ett mycket lätt, bärbart CO 2 -instrument med digital display för

Läs mer

Manual Gamla Akka-plattan

Manual Gamla Akka-plattan Manual Gamla Akka-plattan Manual för Akkaplattan Figur 1 1. 1. Uttag för laddare. Akkaplattan bör stå på laddning när den inte används men inte under för långa perioder dvs. flera veckor i sträck. Figur

Läs mer

Verksamhetsplan HT -09 och VT -10

Verksamhetsplan HT -09 och VT -10 Verksamhetsplan HT -09 och VT -10 Vi på Solen har under hösten märkt att det finns en nyfikenhet och lust i barngruppen på att titta närmare på detaljer, upptäcka skillnader, mäta och jämföra. Barnen har

Läs mer

Uppgradering till DentalEye 3.2

Uppgradering till DentalEye 3.2 1 (5) 2016-05-02 Uppgradering till DentalEye 3.2 Denna information riktar sig till tandläkarpraktiker som använder DentalEye 3.1 samt till IT-tekniker och distributörer som installerar DentalEye. Informationen

Läs mer

Regler för Standard/Mini-Sumo under Robot-SM 2011

Regler för Standard/Mini-Sumo under Robot-SM 2011 Regler för Standard/Mini-Sumo under Robot-SM 2011 Sammanfattning av reglerna Riktlinjerna för standard/mini-sumo är grundade på det som kallas för "Sumo, Japansk klass". Tävlingen går helt enkelt ut på

Läs mer

Anna Kinberg Batra Inledningsanförande 15 oktober 2015

Anna Kinberg Batra Inledningsanförande 15 oktober 2015 Anna Kinberg Batra Inledningsanförande 15 oktober 2015 Det talade ordet gäller Det är höst i ett Sverige som börjar tvivla på framtiden. Ett växande utanförskap där en av sju fastnar utanför arbetsmarknaden.

Läs mer

Invisible Friend 2013-02-18 Senast uppdaterad 2013-02-19

Invisible Friend 2013-02-18 Senast uppdaterad 2013-02-19 Invisible Friend 2013-02-18 Senast uppdaterad 2013-02-19 Jenny Axene och Christina Pihl driver företaget Invisible Friend som skänker dockor till barn som sitter fängslade för att dom är födda där, barn

Läs mer

Bruksanvisning UCR-100

Bruksanvisning UCR-100 381R912-A Bruksanvisning S UCR-100 Introduktion Läs alltid noggrant igenom bruksanvisningen innan ni använder enheten för första gången. Följ alla instruktioner och varningar. Enheten får ej utsättas för

Läs mer

Förstklassig säkerhet för virtuella miljöer

Förstklassig säkerhet för virtuella miljöer Förstklassig säkerhet för virtuella miljöer SECURITY FOR VIRTUAL AND CLOUD ENVIRONMENTS Skydd eller prestanda? Antalet virtuella maskiner översteg antalet fysiska redan 2009. Mer än hälften av alla servrar

Läs mer

BatterIaddare Smart 20 för 1-20Ah bly-syra batterier

BatterIaddare Smart 20 för 1-20Ah bly-syra batterier ANVÄNDARMANUAL BatterIaddare Smart 20 för 1-20Ah bly-syra batterier Läs igenom denna manual noggrant innan du använder laddaren Använd alltid ögonskydd vid hantering av batterier INTRODUKTION Tack för

Läs mer

Tack för att du köpt vår digitala MP3-spelare. Innan du använder spelaren, läs igenom den här användarhandboken så att du vet hur spelaren fungerar.

Tack för att du köpt vår digitala MP3-spelare. Innan du använder spelaren, läs igenom den här användarhandboken så att du vet hur spelaren fungerar. Tack för att du köpt vår digitala MP3-spelare. Innan du använder spelaren, läs igenom den här användarhandboken så att du vet hur spelaren fungerar. A. Varning 1) Stäng av strömmen när du inte använder

Läs mer

Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering:

Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering: Talesmannapolicy AcadeMedia Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering: Anställda på AcadeMedia som vill delta i

Läs mer

Bruksanvisning PU-901

Bruksanvisning PU-901 Bruksanvisning PU-901 KNOP REHATEK AB GIAB huset Ankdammsgatan 35 SE-171 67 Solna Tel: 020 12 12 34 KNOP REHATEK AB Version 1.0 2016-02-02 Introduktion PU-901 används när brukaren själv inte kan larma

Läs mer

Kvalitetsrapport Så här går det

Kvalitetsrapport Så här går det Kvalitetsrapport Så här går det Uppföljning av det systematiska kvalitetsarbetet på Lärkan förskola, Öja Verksamhetsåret 2013/2014 Kort sammanfattning av enhetens kvalitetsarbete under verksamhetsåret

Läs mer

Hjärtstartaren som hjälper dig hela vägen

Hjärtstartaren som hjälper dig hela vägen Hjärtstartaren som hjälper dig hela vägen Steg för steg genom hela livräddningen Tidigt Tidig hjärt- Tidig Tidig avan- larm lungräddning defibrillering cerad vård När en person drabbas av plötsligt hjärtstopp

Läs mer

Manual Milestone 112. Iris Hjälpmedel AB Juni 2011 Ver: 1.01

Manual Milestone 112. Iris Hjälpmedel AB Juni 2011 Ver: 1.01 Iris Hjälpmedel AB Innehållsförteckning Manual Milestone 112 Knappbeskrivning 3 Bild och knappbeskrivning. 3 Ovansidan 3 Övre kortsidan 3 Nederkant 3 Allmänt 4 Ladda batteriet 4 Knapplås på/av 4 Väcka/Slå

Läs mer

Ljudnivåmätare C.A 832

Ljudnivåmätare C.A 832 Ljudnivåmätare C.A 832 SVENSKA Användarmanual 1 Symbolens betydelse Varning! Läs igenom användarmanualen innan instrumentet används. Instruktioner som i manualen är märkta med symbolen ovan måste följas

Läs mer

Enkätresultat för elever i åk 9 i Borås Kristna Skola i Borås hösten 2012. Antal elever: 20 Antal svarande: 19 Svarsfrekvens: 95% Klasser: Klass 9

Enkätresultat för elever i åk 9 i Borås Kristna Skola i Borås hösten 2012. Antal elever: 20 Antal svarande: 19 Svarsfrekvens: 95% Klasser: Klass 9 Enkätresultat för elever i åk 9 i Borås Kristna Skola i Borås hösten 2012 Antal elever: 20 Antal svarande: 19 Svarsfrekvens: 95% Klasser: Klass 9 Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin till

Läs mer

Design by. Manual Jossan.exe. Manual. till programmet. Jossan.exe. E-post: petter@sarkijarvi.se

Design by. Manual Jossan.exe. Manual. till programmet. Jossan.exe. E-post: petter@sarkijarvi.se Manual till programmet 1 Inledning Programmet är döpt efter Josefine Mattsson och har utvecklats av Josefines pappa Petter Särkijärvi i Pajala. Man kan köra/styra programmet med antingen mus, tangentbord,

Läs mer

Efter att du har installerat ExyPlus Office med tillhörande kartpaket börjar du med att göra följande inställningar:

Efter att du har installerat ExyPlus Office med tillhörande kartpaket börjar du med att göra följande inställningar: EXYPLUS OFFICE manual Välkommen till ExyPlus Office! Efter att du har installerat ExyPlus Office med tillhörande kartpaket börjar du med att göra följande inställningar: Hämta fordon Hämta alla fordonsenheter

Läs mer

Kortformsinstruktion. Multiparametersimulator MPS450

Kortformsinstruktion. Multiparametersimulator MPS450 TTSF-MPS450, ver 091023 Kortformsinstruktion MPS450 Multiparametersimulator Postadress Telefon Fax Tesika Teknik AB 046-55 080 046-55 082 Björnstorps by 247 98 GENARP Hemsida E-post www.tesika.se info@tesika.se

Läs mer

DENVER DFT-350DVBT Användarmanual

DENVER DFT-350DVBT Användarmanual DENVER DFT-350DVBT Användarmanual SVENSKA 2 1 Diagram för bärbar TV Menyknapp Power knapp/return knapp Kanal + Kanal - Vol + Vol - Bekräfta knapp DC uttag Uttag för hörlur 2 GRUNDLÄGGANDE DRIFT 2.1 Power

Läs mer

Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015

Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 1 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 2 Innehåll Heltidsarbetet ökar... 5 Varför ska fler jobba heltid?...

Läs mer

ETT BÄTTRE STRÄNGNÄS FÖR ALLA. Valprogram för Strängnäs kommun 2014-2018. FRAMTIDSPARTIET I STRÄNGNÄS KOMMUN

ETT BÄTTRE STRÄNGNÄS FÖR ALLA. Valprogram för Strängnäs kommun 2014-2018. FRAMTIDSPARTIET I STRÄNGNÄS KOMMUN ETT BÄTTRE STRÄNGNÄS FÖR ALLA. Valprogram för Strängnäs kommun 2014-2018. FRAMTIDSPARTIET I STRÄNGNÄS KOMMUN ETT BÄTTRE STRÄNGNÄS. Vi vill att Strängnäs ska bli en bättre kommun för alla. Oavsett bakgrund

Läs mer

MAKING HEAVY DUTY EASIER

MAKING HEAVY DUTY EASIER MAKING HEAVY DUTY EASIER VI PRESENTERAR Q SOLUTIONS FRÅN NKT CABLES ETT STORT STEG FÖR KVALITETEN I ARBETSLIVET Q-solutions utgör ett innovativt sätt att förbättra säkerheten och effektivisera för installatörer.

Läs mer

Fullför installation av ELIQ

Fullför installation av ELIQ Fullför installation av ELIQ För Enova pilot skall kunna starta och för att du skall få bästa hjälp med att optimera din elförbrukning så behöver du fullföra din installation av din utrustning: ELIQ Elmätarsensor

Läs mer

ATT KUNNA TILL. MA1050 Matte Grund. 2011-06-14 Vuxenutbildningen Dennis Jonsson

ATT KUNNA TILL. MA1050 Matte Grund. 2011-06-14 Vuxenutbildningen Dennis Jonsson ATT KUNNA TILL MA1050 Matte Grund 2011-06-14 Vuxenutbildningen Dennis Jonsson Sida 2 av 5 Att kunna till prov G1 Kunna ställa upp och beräkna additions-, subtraktions-, multiplikations- och divisuionsuppgifter

Läs mer

Abstrakt. Resultat. Sammanfattning.

Abstrakt. Resultat. Sammanfattning. Abstrakt Bakgrund. Inom idrotten strävar många atleter att förbättra sin maximala förmåga i styrka i ett antal övningar med olika redskap. Min frågeställning har varit: Kan en pension på 66 år förbättra

Läs mer

Voicecom BT-100. Säkerhetsinstruktioner. Introduktion

Voicecom BT-100. Säkerhetsinstruktioner. Introduktion 1 2 Voicecom BT-100 Säkerhetsinstruktioner Använd aldrig enheten då du kör bil. För att undvika repor på enheten vid rengöring, använd endast mjuka material såsom bommulstrasa eller liknande. Ladda batteriet

Läs mer

Vehicle Security System VSS3 - Vehicle original remote

Vehicle Security System VSS3 - Vehicle original remote Vehicle Security System VSS3 - Vehicle original remote Bilens originalfjärrkontroll Inställningsguide - Swedish Bästa kund Den här guiden innehåller den information och de procedurer som krävs för att

Läs mer

Syfte med Pysslingens LärandeINDEX

Syfte med Pysslingens LärandeINDEX U N D E R L A G f ö r B E D Ö M N I N G a v K V A L I T E T E R I L Ä R A N D E T i P Y S S L I N G E N S F Ö R S K O L O R Syfte med Pysslingens LärandeINDEX Kvalitetssäkra - Utveckla Pysslingen väljer

Läs mer

LPP laboration. Förmågor: Centralt innehåll: Kunskapskrav:

LPP laboration. Förmågor: Centralt innehåll: Kunskapskrav: LPP laboration Syfte: Eleverna ska få möjlighet att undersöka vardagliga naturvetenskapliga händelser och skapa förståelse kring varför dessa händelser äger rum. Eleverna ska göra det med hjälp av naturvetenskapliga

Läs mer

Repetitivt arbete ska minska

Repetitivt arbete ska minska Repetitivt arbete ska minska Ett repetitivt arbete innebär att man upprepar en eller några få arbetsuppgifter med liknande arbetsrörelser om och om igen. Ofta med ett högt arbetstempo. Ett repetitivt arbete

Läs mer

Skogsbruk på ren svenska Lektion 4: Mästare på både förnyelse och återvinning. Tema: Återvinning Ämne: Biologi, Kemi Årskurs: 7-9

Skogsbruk på ren svenska Lektion 4: Mästare på både förnyelse och återvinning. Tema: Återvinning Ämne: Biologi, Kemi Årskurs: 7-9 Skogsbruk på ren svenska Lektion 4: Mästare på både förnyelse och återvinning. Tema: Återvinning Ämne: Biologi, Kemi Årskurs: 7-9 Förord Sveaskog är landets största skogsägare. Det ger oss både mycket

Läs mer

Satsa på en bra utbildning så satsar vi på dig! Välkommen! Ove Lindberg, Rektor

Satsa på en bra utbildning så satsar vi på dig! Välkommen! Ove Lindberg, Rektor Välkommen till Lichron Teknikgymnasium Har du tänkt på att tekniken finns överallt och att du med säkerhet använder den varje dag? Vi på Lichron gillar teknik! Därför arbetar vi med den senaste tekniken

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport År: 2016 Organisationsenhet: NYEFSK/FSK Nye Förskola Fokusområde: Demokrati och värdegrund Övergripande mål: Normer och värden Deluppgift: Klassens kvalitetsrapport

Läs mer

1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en lag om valfrihet för alla och tillkännager detta för regeringen.

1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en lag om valfrihet för alla och tillkännager detta för regeringen. Enskild motion Motion till riksdagen 2015/16:1907 av Isabella Hökmark (M) Lag om valfrihet för alla Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en lag om valfrihet

Läs mer

Dörrvakter FotoGong. Innehåll...Sida. Dörrvakt - Entrésignal FotoGong Classic...98, 100-101 Tillbehör FotoGong Classic...102-103

Dörrvakter FotoGong. Innehåll...Sida. Dörrvakt - Entrésignal FotoGong Classic...98, 100-101 Tillbehör FotoGong Classic...102-103 Dörrvakter FotoGong Innehåll...Sida Dörrvakt - Entrésignal FotoGong Classic...98, 100-101 Tillbehör FotoGong Classic...102-103 Dörrvakt - Entrésignal FotoGong Trådlös...99, 104 Tillbehör FotoGong Trådlös...105-106

Läs mer