LUCAS BRÖSTKOMPRESSIONSSYSTEM PRODUKTBROSCHYR

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "LUCAS BRÖSTKOMPRESSIONSSYSTEM PRODUKTBROSCHYR"

Transkript

1 LUCAS BRÖSTKOMPRESSIONSSYSTEM PRODUKTBROSCHYR

2

3 Din partner för livsuppehållande behandling Effektiva kompressioner och god blodgenomströmning ger HLR som räddar liv Effektiva bröstkompressioner förser hjärnan med livsviktigt syre och förbereder hjärtat för en framgångsrik defibrillering. Om ett tillräckligt koronart perfusionstryck kan upprätthållas under ett hjärtstopp ökar sannolikheten för att patienten ska återfå spontan cirkulation. 1 Men som all livräddnings- och vårdpersonal vet är det svårt och ansträngande att ge manuell HLR enligt de aktuella AHA- och ERC-riktlinjerna. Faktum är att många organisationer sätter in extra personal vid hjärtstopp för att man ska kunna turas om att ge kompressioner. LUCAS bröstkompressionssystem har utformats för att ge oavbrutna kompressioner i en jämn takt och intensitet för att underlätta för spontan cirkulation. Det ger automatiska kompressioner från det att första hjälpen sätts in på platsen och fortsätter under ambulanstransporten och på sjukhuset. LUCAS underlättar ett jämnt blodflöde från det att det slås på och bidrar till att förbättra patientens resultat.

4 Den är enkel och okomplicerad att använda, och den är liten och kompakt. Dr. Charles Lick, medicinsk chef, Allina Medical Transportation Ökande chanser till goda patientresultat Effektiva, jämna och oavbrutna kompressioner i enlighet med aktuella AHA- och ERC-riktlinjer LUCAS är en bärbar, lättanvänd enhet som ger automatiska bröstkompressioner i enlighet med gällande riktlinjer och som underlättar blodgenomströmningen hos dem som drabbats av hjärtstopp. LUCAS utför bröstkompressioner med en frekvens och intensitet som är i enlighet med AHA- och ERC-riktlinjerna från Den låter också bröstkorgen slappna av helt efter varje kompression och arbetar aktivt 50 %, vilket ger lika delar kompressioner och avslappning för bröstväggen. En god blodgenomströmning upprätthålls Flera studier visar hur effektiviteten hos manuella bröstkompressioner snabbt kan sjunka ofta efter endast en minut på grund av att livräddaren blir trött. 2,3 Med LUCAS ges automatiska kompressioner i ett jämnt och kontinuerligt tempo vilket bidrar till att upprätthålla en god cirkulation hos patienten under transporten och på sjukhuset. Effektivare drift Enkel att använda och smart att äga LUCAS är lätt, levereras i en ryggsäck och kan snabbt appliceras på patienten, vilket gör att kompressionerna bara avbryts i högst 20 sekunder. Den är enkel att applicera när patienten ligger på marken, i en säng eller på en bår i ambulansen. Skydda personalen under HLR Oavsett om bröstkompressionerna ges i en ambulans eller på akuten hjälper LUCAS till att hålla personalen säker. I ett transportfordon kan personalen använda säkerhetsbälte medan LUCAS sköter bröstkompressionerna. I sjukhusmiljö kan LUCAS bidra till att minska de ryggbesvär som kan uppstå hos dem som ger HLR eftersom personalen inte längre måste ge långvarig HLR till en patient i en säng. I en studie omnämnd i Resuscitation, som omfattade 205 livräddare, kände över 80 % obehag i ryggen och 56 % kände att obehaget var relaterat till HLR-insatsens varaktighet. 20 % led av ryggskador eller diskbråck, 40 % ansåg att deras ryggskador var relaterade till/blev sämre av HLR. Jones A. Can cardiopulmonary resuscitation injure the back? Resuscitation. 2004;61(1):63-67.

5

6 En outtröttlig livräddare När Leon Schmidt, 68, råkade ut för ett omfattande hjärtstopp var det LUCAS som höll honom vid liv. Så fort räddningspersonalen kom började de använda LUCAS på Leon, minns Gayle Schmidt, Leons fru. Senare fick Gayle höra att patienter med samma typ av hjärtstopp som hennes man bara har tre procents överlevnadschans. Om det inte var för LUCAS skulle inte Leon vara här med oss idag, säger hon. Sådana här resultat är stimulerande för doktor Charles Lick, medicinsk chef på Allina Medical Transportation och chef för akutavdelningen på Buffalo Hospital fastslog AHA att vi behöver fokusera på att ge bättre bröstkompressioner för att transportera runt blodet och hålla igång organen. Vi vet att det är svårt att ge HLR med god kvalitet. Människor tappar farten. De gör inte alltid på rätt sätt inte ens professionell räddningspersonal. En maskin blir aldrig trött. Den jobbar på samma sätt hela tiden, och det är konsekvens som är nyckeln, förklarar han. Alla Allina Medical Transportations ambulanser är utrustade med livräddningsutrustning. Och nu har Buffalo Hospital lagt till en LUCAS-enhet på sin akutavdelning. De som har fått ett plötsligt hjärtstopp ute på fältet löper stor risk att få ännu ett medan vi arbetar med dem på aktuten, säger Lick. LUCAS är lika värdefull här som ute på fältet. Lick förutspår att LUCAS under de kommande månaderna kommer att hjälpa fler patienter som Schmidt att få fortsätta med sina liv. Jag är övertygad om att vi kan ge mycket bättre HLR med LUCAS än med mänskliga insatser.

7 En nyligen genomförd studie visar att 25 % av ambulanspersonalen lider av ryggskador, och hela 62 % av dessa anger att orsaken till skadorna är relaterade till att de gett HLR. Jones A, Lee R. Cardiopulmonary resuscitation and back injury in ambulance officers. International Archives of Occupational and Environmental Health. 2005;78(4): Förbättrade insatser på fältet Chefer, utbildningspersonal och vårdpersonal letar ständigt efter nya sätt att maximera sina resurser och samtidigt förbättra räddningsinsatserna på fältet. Om LUCAS finns till hands under en hjärtincident behövs det inte lika många akutvårdare eller brandmän som hjälper till med HLR. Det ger mindre kaos på olycksplatsen och frigör personal och utrustning för andra akutinsatser. När den som drabbats av hjärtstopp är redo att transporteras följer LUCAS med patienten från olycksplatsen till ambulansen. LUCAS ger kontinuerliga, effektiva kompressioner som bidrar till att upprätthålla en god blodcirkulation samtidigt som vårdpersonalen kan vara tryggt fastspänd med säkerhetsbälte i ambulansen. Det är svårt att ge HLR på rätt sätt. LUCAS är okomplicerad och enkel att använda och kräver minimal utbildning, vilket håller ägandekostnaden nere. Ett livsviktigt verktyg för den kliniskt progressiva organisationen Medicinska chefer vet hur viktig kvaliteten på HLR är för att man ska nå optimala kliniska resultat. Med LUCAS kan du tryggt lita på att bröstkompressionerna ges i enlighet med riktlinjerna. Genom att garantera att kompressionerna pågår oavbrutet och med jämn takt och intensitet för att underlätta återgången till spontan cirkulation, kan räddningsteamet ge patienten bättre förutsättningar för en god återhämtning. LUCAS kan vara en del av ett kliniskt progessivt återupplivningsprogram. Den fungerar jämsides med t.ex. nedkylningsbehandlingar för ett heltäckande förhållningssätt till återupplivning.

8 Stämningen på kateteriseringslabbet var lugn hela tiden trots det pågående kammarflimret. Så brukar det inte vara i sådana situationer när manuella kompressioner används. Olivecrona, Lund, Sverige, (tctmd.com 24 okt 2006) Vård med kontinuitet på akuten För en akutvårdschef eller klinikföreståndare är LUCAS ett mycket viktigt verktyg vid behandling av hjärtstoppspatienter. LUCAS ger effektiva, konsekventa, oavbrutna bröstkompressioner och kan hjälpa till att hantera den akuta situationen på ett effektivt sätt samtidigt som den hjälper till att bibehålla god cirkulation hos patienten. Personalen på akuten befrias från uppgiften att ge manuella kompressioner och kan på ett effektivare sätt bedöma patientens tillstånd och avgöra vilken behandling som är bäst. Trängseln och kaoset på akuten minskar, vilket gör att personalen kan hålla sig lugn och fokuserad, och eventuellt kan resurser frigöras för andra akutinsatser. Om LUCAS används på akutavdelningen kan cirkulationen upprätthållas utan avbrott, vilket är avgörande för patientens utsikter till återhämtning. Håll trycket uppe i kateteriseringslabbet Om ett hjärtstopp inträffar på grund av refraktärt kammarflimmer eller en rytm som inte kan defibrilleras, möjliggör LUCAS fortsatta insatser genom att tillhandahålla konsekventa bröstkompressioner enligt riktlinjerna som underlättar den blodcirkulation som förser de vitala organen med syre. Dessutom ger LUCAS en mindre stressig miljö där man kan fatta kvalitetsmässiga beslut och hålla personalen borta från röntgenstrålning. LUCAS är i huvudsak röntgengenomskinlig, med undantag för huven och pistongen, vilket gör att de flesta fluoroskopibilder kan tas utan att LUCAS behöver tas bort. Följande fluoroskopibilder kan tas i ett plan medan LUCAS är ansluten till patienten: LAO kraniellt/kaudalt oblikt, RAO kraniellt/kaudalt oblikt, rakt kaudalt, rakt lateralt och rakt kraniellt. Enligt AHA-riktlinjerna från 2010 har LUCAS fått en LOE C-rekommendation, klass IIa, under PCI.

9

10 LUCAS BRÖSTKOMPRESSIONSSYSTEM LUCAS 2 bröstkompressionssystem levereras med ett batteri, patientremmar, tre sugkoppar, en transportväska och en bruksanvisning. Det finns även andra tillbehör och energialternativ för olika behov inklusive en röntgengenomskinlig ryggplatta av kolfiber för användning under PCI.

11 Batteri Kontrollpanel Patientrem Frigöringsring Sugkopp med tryckplatta Ryggplatta Stabiliseringsrem

12

13 Specifikationer Om jag bara hade en arm och bara kunde ta med mig en enda sak så skulle det vara LUCAS. - Ambulansvårdare och chef Cypress Creek Kompressioner Kompressionsfrekvens: 102 ± 2 kompressioner per minut Kompressionsdjup: 5,33 cm ± 0,25 cm för nominell patient* Arbetscykel för kompression/dekompression: 50 ± 5 % Patienter som lämpar sig för behandling: LUCAS 2 BRÖSTKOMPRESSIONSSYSTEM Sternumhöjd 17 30,3 cm Maximal bröstvidd: 45 cm LUCAS kan användas oavsett patientens vikt. *Patienter med en sternumhöjd mellan 17 och 18,7 cm får ett linjärt ökande djup från 3,8 till 5,3 cm. Drift Drift: Elektrisk Strömkälla: Batteri laddningsbart litiumjon-polymer (LiPo) Mått: 13,0 x 8,8 x 5,7 cm Vikt: 0,6 kg Kapacitet: 3300 mah (normalt), 86 Wh Batterispänning: 25,9 V Körtid: 45 minuter (normalt) Maximal batteriladdningstid: Mindre än 4 timmar i rumstemperatur (22 C) Intervall för batteribyte: Vi rekommenderar att batteriet byts var 3:e år eller efter 200 användningstillfällen Omgivningsspecifikationer för batteriet Temperatur vid drift: 0 C till +40 C Temperatur vid laddning: 5 C till +35 C Temperatur vid förvaring: 0 C till 40 C i <6 månader IP-klass: IP44 Fysiska egenskaper Höjd (placerad i ryggsäcken): 65 cm Bredd (placerad i ryggsäcken): 33 cm Djup (placerad i ryggsäcken): 25 cm Vikt (inklusive batteri): 7,8 kg Alla specifikationer gäller vid C om inget annat anges. De tekniska specifikationerna kan komma att bli inaktuella utan föregående avisering.

14 Physio-Controls produktfamilj Defibrillatorer/monitorer LIFEPAK CR Plus automatisk extern defibrillator Den helautomatiska LIFEPAK CR Plus AED har samma avancerade teknik som professionella akutvårdsteam förlitar sig på, men är ändå enkel att använda och konstruerad speciellt för den som först kommer fram till en person som drabbats av plötsligt hjärtstopp. LIFEPAK 1000 defibrillator LIFEPAK 1000 defibrillator är en kraftfull och kompakt enhet som utvecklats för att behandla hjärtstoppspatienter och har kapacitet för kontinuerlig hjärtövervakning. Tack vare inbyggd flexibilitet kan LIFEPAK 1000 programmeras för att användas av dem som ger första hjälpen eller av professionell vårdpersonal och tillåter ändring av protokollen i takt med att vårdstandarderna utvecklas. LIFEPAK 15 monitor/defibrillator LIFEPAK 15 monitor/defibrillator utgör den nya akutsjukvårdsstandarden för avancerad livsuppehållande behandling för team som vill ha den mest kliniskt och funktionsmässigt innovativa LIFEPAK- TOUGH-enheten som går att få tag på idag. LIFEPAK 20e defibrillator/monitor Den kliniskt avancerade och kraftfulla LIFEPAK 20e defibrillator/monitor är mycket intuitiv för förstagångsanvändare och kombinerar dessutom AED-funktion och manuell funktion på ett smart sätt så att klinisk personal med utbildning i avancerad HLR snabbt och enkelt kan ge avancerad terapeutisk vård.

15 HLR-assistans LUCAS bröstkompressionssystem LUCAS är utformat för att ge effektiva, jämna och oavbrutna kompressioner i enlighet med AHA- och ERC-riktlinjerna och används på vuxna patienter både på och utanför sjukhus. Informationshantering LIFENET -systemet Tack vare LIFENET-systemet kan såväl akutvårdsteamet som sjukhuspersonalen få snabb och tillförlitlig tillgång till klinisk information via en säker, webbaserad plattform som bidrar till att förbättra patientvårdsflödet och effektiviteten i vården. CODE-STAT datagranskningsprogram CODE-STAT datagranskningsprogram är ett verktyg för retrospektiv analys som underlättar åtkomst till data, rapporter och eftergranskning av en incident.

16 Under mer än 55 år har Physio-Control, Inc., som tillverkar de berömda LIFEPAK-defibrillatorerna, utvecklat teknik och tagit fram enheter som blivit legendariska bland professionell räddningspersonal, kliniska vårdgivare och medborgare överallt. REFERENSER 1 Paradis N, Martin G, Rivers E, et al. Coronary perfusion pressure and the return of spontaneous circulation in human cardiopulmonary resuscitation. JAMA 1990;263(8): Ochoa FJ, Ramalle-Gómara E, Lisa V, Saralegui I. The effect of rescuer fatigue on the quality of chest compressions. Resuscitation. 1998;37: Hightower D, Thomas S, Stone C, Dunn K, March J. Decay in quality of closed-chest compressions over time. Annals of Emergency Medicine. 1995;26: All information, inklusive jämförande påståenden är giltig från och med januari För ytterligare information var god kontakta din lokala Physio-Control representant eller besök Physio-Control Headquarters Redmond, WA USA Willows Road NE Tel Fax Physio-Control Operations Netherlands B.V. Keizersgracht , 1015 CJ Amsterdam, NL Tel +31 (0) Fax +31 (0) Physio-Control Sverige / Jolife AB info.nordic@physio-control.com Tel Jolife AB, Scheelevägen 17, SE LUND, Sweden 2013 Physio-Control, Inc. Specifikationerna kan komma att ändras utan föregående meddelande. Vissa produkter är inte tillgängliga överallt i världen. I tillverkarnas Konformitetsförklaring listas de produkter och tillbehör som är tillgängliga inom EU. GDR _A

LUCAS BRÖSTKOMPRESSIONSSYSTEM PRODUKTBROSCHYR

LUCAS BRÖSTKOMPRESSIONSSYSTEM PRODUKTBROSCHYR LUCAS BRÖSTKOMPRESSIONSSYSTEM PRODUKTBROSCHYR Din partner för livsuppehållande behandling Effektiva kompressioner och god blodgenomströmning ger HLR som räddar liv Effektiva bröstkompressioner förser

Läs mer

TrueCPR. återkopplingsenhet för HLR PRODUKTBROSCHYR

TrueCPR. återkopplingsenhet för HLR PRODUKTBROSCHYR TrueCPR återkopplingsenhet för HLR PRODUKTBROSCHYR återkopplingsenhet för HLR De bästa resultaten uppnås med bäst möjliga HLR. Lätt att säga, men när en situation uppstår kan det vara allt än enkelt att

Läs mer

TrueCPR. enhet för HLR vägledning PRODUKTBROSCHYR

TrueCPR. enhet för HLR vägledning PRODUKTBROSCHYR TrueCPR enhet för HLR vägledning PRODUKTBROSCHYR enhet för HLR vägledning De bästa resultaten uppnås med bäst möjliga HLR. Lätt att säga, men när en situation uppstår kan det vara allt än enkelt att utvärdera

Läs mer

www.lucas-cpr.com a product by JOLIFE När varje sekund räknas...

www.lucas-cpr.com a product by JOLIFE När varje sekund räknas... www.lucas-cpr.com a product by JOLIFE När varje sekund räknas... När va Effektiva, jämna och oavbrutna kompressioner i enlighet med Riktlinjerna HLR 2005 Sternumkompressioner; 100 kompressioner per minut

Läs mer

LIFENET System PRODUKTBROSCHYR

LIFENET System PRODUKTBROSCHYR LIFENET System PRODUKTBROSCHYR LIFENET System I fordonet eller i ambulansen, ökad effektivitet med din utrustning, din information och dina beslut vilket betyder bättre arbete. Det innebär att du kan rädda

Läs mer

CODE-STAT 8.0 DATAGRANSKNINGSPROGRAM

CODE-STAT 8.0 DATAGRANSKNINGSPROGRAM CODE-STAT 8.0 DATAGRANSKNINGSPROGRAM Hantera det du mäter. Förenkla datainsamlingen efter en incident. CODE-STAT 8.0 datagranskningsprogram Inom akutvård är hastighet och kvalitet livsavgörande. Därför

Läs mer

Användarguide www.lucas-cpr.com en JOLIFE-produkt 900080-02 RevB JOLIFE 2012

Användarguide www.lucas-cpr.com en JOLIFE-produkt 900080-02 RevB JOLIFE 2012 Användarguide www.lucas-cpr.com en JOLIFE-produkt 900080-02 RevB JOLIFE 2012 För en fullständig översikt över hantering, indikationer, kontraindikationer, varningar, försiktighetsåtgärder samt potentiella

Läs mer

Användarguide. www.lucas-cpr.com en JOLIFE-produkt 900 048-02 RevB JOLIFE 2008

Användarguide. www.lucas-cpr.com en JOLIFE-produkt 900 048-02 RevB JOLIFE 2008 Användarguide www.lucas-cpr.com en JOLIFE-produkt 900 048-02 RevB JOLIFE 2008 För en fullständig översikt över hantering, indikationer, kontraindikationer, varningar, försiktighetsåtgärder, samt potentiella

Läs mer

LIFEPAK 1000 DEFIBRILLATOR PRODUKTBROSCHYR

LIFEPAK 1000 DEFIBRILLATOR PRODUKTBROSCHYR DEFIBRILLATOR PRODUKTBROSCHYR 1 Alla akuta hjärtincidenter är inte likadana. Det är inte heller alla livräddare. Din värld kräver flexibilitet och det är exakt vad defibrillator från Physio-Control ger.

Läs mer

LIFEPAK 1000 DEFIBRILLATOR PRODUKTBROSCHYR

LIFEPAK 1000 DEFIBRILLATOR PRODUKTBROSCHYR LIFEPAK 1000 DEFIBRILLATOR PRODUKTBROSCHYR Alla akuta hjärtincidenter är inte likadana. Det är inte heller alla livräddare. Din värld kräver flexibilitet och det är exakt vad LIFEPAK 1000 defibrillator

Läs mer

MASSAGEAPPARAT FÖR ÅTERUPPLIVAD ÖGONKONTUR

MASSAGEAPPARAT FÖR ÅTERUPPLIVAD ÖGONKONTUR MASSAGEAPPARAT FÖR ÅTERUPPLIVAD ÖGONKONTUR FULLSTÄNDIG BRUKSANVISNING KOMMA IGÅNG Gratulerar! Du har tagit det första steget mot yngre, piggare ögon genom att köpa denna produkt från FOREO. Passa på och

Läs mer

Bruksanvisning AED Trainer

Bruksanvisning AED Trainer Bruksanvisning AED Trainer ARTIKELNUMMER 70-00036-13 B Copyright 2007 Cardiac Science Corporation. Med ensamrätt. AED Trainer (AED = automatiserad extern defibrillator) är en enhet för inlärning av grundläggande

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL 12 V Blybatterier 1-85 Ah

ANVÄNDARMANUAL 12 V Blybatterier 1-85 Ah ANVÄNDARMANUAL 12 V Blybatterier 1-85 Ah SE 1 Tack för att du valt en laddare från Exide Technologies Din nya batteriladdare hjälper dig att hålla batteriet vid full kapacitet och förlänger livslängden.

Läs mer

Detta ansikte utstrålar tryggheten

Detta ansikte utstrålar tryggheten Detta ansikte utstrålar tryggheten Här är orsaken. På Physio-Control bygger vårt anseende och vårt uppdrag på trygghet. En trygghet som härrör från över 50 års innovativt arbete, ett orubbligt kvalitetsåtagande

Läs mer

Hjärtstopp. Fadi Jokhaji, Specialistläkare Hjärtkliniken Danderyds sjukhus 2013-09-17

Hjärtstopp. Fadi Jokhaji, Specialistläkare Hjärtkliniken Danderyds sjukhus 2013-09-17 Hjärtstopp Fadi Jokhaji, Specialistläkare Hjärtkliniken Danderyds sjukhus 2013-09-17 Innehåll Hjärtstopp (bakgrund-hjärtstoppsregistret) Hjärtstopp på DS Nya riktlinjer 2011 Defibrillator och mediciner

Läs mer

LIFENET INForm ation. Dä r Du behöv Er DEN. Nu.

LIFENET INForm ation. Dä r Du behöv Er DEN. Nu. LIFENET -SYSTEM Infor m at ion. Dä r du behöv er den. Nu. LIFENET-system. Hjälper dig rädda fler liv. Behandla patienterna bättre, snabbare och effektivare. Det är vad varje akutvårdsteam och sjukhus

Läs mer

EN BANBRYTANDE HJÄRTSTARTARE

EN BANBRYTANDE HJÄRTSTARTARE EN BANBRYTANDE HJÄRTSTARTARE DET HÄNDER I ETT HJÄRTSLAG VORE DU REDO? Det sker väldigt snabbt. En persons kollapsar personen får ett plötsligt hjärtstillestånd och klockan börjar ticka. Du ringer för att

Läs mer

AIR COMPRESSORS ROLLAIR

AIR COMPRESSORS ROLLAIR AIR COMPRESSORS ROLLAIR 380-430 - 480 RLR 380-430-480: Tillförlitlighet och effektivitet Under många år har Worthington Creyssensac utvecklat nya produkter och förbättrat deras konstruktion och prestanda

Läs mer

användarmanual 12 v blybatterier 20-300 ah

användarmanual 12 v blybatterier 20-300 ah användarmanual 12 v blybatterier 20-300 ah se 1 Tack för att du valt en laddare från Exide Technologies Din nya batteriladdare hjälper dig att hålla batteriet vid full kapacitet och förlänger livslängden.

Läs mer

SÖMNAPNÉ OCH TYP 2 DIABETES

SÖMNAPNÉ OCH TYP 2 DIABETES SÖMNAPNÉ OCH TYP 2 DIABETES Sömn är livsviktigt Alla behöver en god sömn för att kroppen ska kunna återhämta sig och fungera normalt. Mest sömn behöver barn och tonåringar. En vuxen behöver ca 6-9 timmar

Läs mer

Vill du slippa gå ur bilen vid garaget i mörker och oväder?

Vill du slippa gå ur bilen vid garaget i mörker och oväder? Garageportöppnare Sommer och Aperto garageportö Vill du slippa gå ur bilen vid garaget i mörker och oväder? Med en garageportöppnare slipper du gå ur bilen i regn och rusk bara för att öppna porten. Portöppnaren

Läs mer

UTFORMADE FÖR VARDAGS HJÄLTAR

UTFORMADE FÖR VARDAGS HJÄLTAR Automatiska externa defibrillatorer UTFORMADE FÖR VARDAGS HJÄLTAR HOPPET LIGGER I DINA HÄNDER Det sker väldigt snabbt. En persons kollapsar personen får ett plötsligt hjärtstillestånd (sudden cardiac arrest,

Läs mer

Hjärtstartaren som hjälper dig hela vägen

Hjärtstartaren som hjälper dig hela vägen Hjärtstartaren som hjälper dig hela vägen Steg för steg genom hela livräddningen Tidigt Tidig hjärt- Tidig Tidig avan- larm lungräddning defibrillering cerad vård När en person drabbas av plötsligt hjärtstopp

Läs mer

Enkel hantering även för en ovan användare. maximal produktivitet spar tid och kostnader. professionell, utför försändelser av högsta kvalitet

Enkel hantering även för en ovan användare. maximal produktivitet spar tid och kostnader. professionell, utför försändelser av högsta kvalitet Enkel hantering även för en ovan användare maximal produktivitet spar tid och kostnader professionell, utför försändelser av högsta kvalitet kostnadsbesparande i dag och i framtiden God åtkomlighet - ergonomisk

Läs mer

HLR - utöver det grundläggande

HLR - utöver det grundläggande HLR - utöver det grundläggande Numera vet vi bättre än någonsin att kvaliteten på hjärt-lungräddning (HLR) är en avgörande faktor för chansen att överleva ett plötsligt hjärtstopp. Trots stora ansträngningar

Läs mer

BRUKSANVISNING. SYR Safe-T

BRUKSANVISNING. SYR Safe-T BRUKSANVISNING SYR Safe-T 1 Innehållsförteckning 1. Tillämpningsområde 1 Tillämpningsområde 2 SYR Safe-T är ett effektiv anti-läckage system som följer internationella och rekommenderade standarder. Den

Läs mer

SÄKERHETSLÖSNINGAR TJÄNSTEFIERAD SÄKERHET

SÄKERHETSLÖSNINGAR TJÄNSTEFIERAD SÄKERHET SÄKERHETSLÖSNINGAR TJÄNSTEFIERAD SÄKERHET Tjänstefiering av säkerhet är ett kostnadseffektivt alternativ med lägre risk för dig som strävar efter att din kärnverksamhet ska kunna bedrivas utan driftstörningar.

Läs mer

AED Plus ALLA HJÄRTSTARTARE ÄR INTE LIKADANA

AED Plus ALLA HJÄRTSTARTARE ÄR INTE LIKADANA AED Plus ALLA HJÄRTSTARTARE ÄR INTE LIKADANA DET HÄNDER I ETT HJÄRTSLAG VORE DU REDO? Det sker väldigt snabbt. En persons kollapsar personen får ett plötsligt hjärtstillestånd och klockan börjar ticka.

Läs mer

Fakta om Hjärtstartarregistret per juni 2014.

Fakta om Hjärtstartarregistret per juni 2014. Fakta om Hjärtstartarregistret per juni 2014. 1 Innehåll 1. Hjärtstopp i Sverige... 3 2. En hjärtstartare... 3 3. Vad är hjärtstartarregistret?... 4 4. Totalt antal hjärtstartare som är registrerade i

Läs mer

SMIDIG OCH SMART. Melitta SystemService. Melitta c35. Snabb och exakt helautomatisk kaffemaskin för kaffespecialiteter med färsk mjölk.

SMIDIG OCH SMART. Melitta SystemService. Melitta c35. Snabb och exakt helautomatisk kaffemaskin för kaffespecialiteter med färsk mjölk. Melitta SystemService Melitta c35 Snabb och exakt helautomatisk kaffemaskin för kaffespecialiteter med färsk mjölk. SMIDIG OCH SMART MELITTA GÖR KAFFE TILL REN NJUTNING H a s t i g h e t o c h p r e c

Läs mer

Ta återupplivning till hjärtat

Ta återupplivning till hjärtat Ta återupplivning till hjärtat För det handlar inte bara om en defibrilleringsstöt Anmärkningsvärt nog debuterar 80 % av hjärtstillestånden på sjukhus med en icke-defibrillerbar hjärtrytm. Därför är det

Läs mer

Bruksanvisning: för Warmup tempo digital programmerbar termostat En del av Elementserien Inledning

Bruksanvisning: för Warmup tempo digital programmerbar termostat En del av Elementserien Inledning Bruksanvisning: för Warmup tempo digital programmerbar termostat En del av Elementserien Inledning tempo har utformats med tanke på enkelhet är mycket intuitiv vid programmeringen. Det enkla vridreglaget

Läs mer

MODERNUM SMART batteriladdare. som omdefinierar begreppet smart laddning

MODERNUM SMART batteriladdare. som omdefinierar begreppet smart laddning MODERNUM SMART batteriladdare som omdefinierar begreppet smart laddning Innehåll Smart laddning - enklare för dig 3 Smart 20, 12V 2A 4 Smart 50, 12V 5A 5 Smart 100, 12V 10A 6 tillbehör 12V-laddare 7 Smart

Läs mer

ZAFIR 45 Batteriladdare

ZAFIR 45 Batteriladdare ZAFIR 45 Batteriladdare För bly-syra batterier 1.2 90Ah Bruksanvisning och guide till professionell laddning av start- och djupcyklingsbatterier. SE INTRODUKTION Vi gratulerar till köpet av din nya professionella

Läs mer

LIFEPAK AED responssystem. Ansluten. Redo. LIFEPAK CR2 defibrillator med LIFELINKcentral AED-programhanteraren

LIFEPAK AED responssystem. Ansluten. Redo. LIFEPAK CR2 defibrillator med LIFELINKcentral AED-programhanteraren LIFEPAK AED responssystem Ansluten. Redo. LIFEPAK CR2 defibrillator med LIFELINKcentral AED-programhanteraren 1 LIFEPAK CR2 defibrillator med LIFELINKcentral AED programhanteraren En ny metod för offentlig

Läs mer

PRODUKTBROSCHYR. LIFEPAK 20e DEFIBRILLATOR/Monitor. Alltid redo

PRODUKTBROSCHYR. LIFEPAK 20e DEFIBRILLATOR/Monitor. Alltid redo PRODUKTBROSCHYR LIFEPAK 20e DEFIBRILLATOR/Monitor Alltid redo 1 Ingen tvivel på att vårdpersonalen litar på LIFEPAK 20e Under mer än 50 år har Physio-Control utvecklat teknik och tagit fram produkter

Läs mer

Älska vintern! Parkeringsvärmare från Webasto

Älska vintern! Parkeringsvärmare från Webasto Älska vintern! Parkeringsvärmare från Webasto Isfria rutor och behagligt uppvärmd kupé för alla! Sätt dig i bilen, njut av hur bra det känns och kör iväg så härlig kan vintern vara för alla bilförare om

Läs mer

Medicinskt programarbete. Omvårdnadsbilagor. Regionalt vårdprogram Depression och bipolär sjukdom. Stockholms läns landsting

Medicinskt programarbete. Omvårdnadsbilagor. Regionalt vårdprogram Depression och bipolär sjukdom. Stockholms läns landsting Medicinskt programarbete Omvårdnadsbilagor Regionalt vårdprogram Depression och bipolär sjukdom Stockholms läns landsting 2007 Innehåll Bilaga 1...3 Kliniska riktlinjer för omvårdnad vid bältesläggning,

Läs mer

AED Plus. Den bästa hjälpen för livräddare

AED Plus. Den bästa hjälpen för livräddare AED Plus Den bästa hjälpen för livräddare HLR behövs De senaste riktlinjerna från European Resuscitation Council (ERC) som utgavs 2010 är tydliga: framgångsrik defibrillering kräver att HLR (hjärt-lungräddning)

Läs mer

Seba: Hjälpmedel för förflyttning från liggande till sittande på sängkanten

Seba: Hjälpmedel för förflyttning från liggande till sittande på sängkanten Seba: Hjälpmedel för förflyttning från liggande till sittande på sängkanten Endast Seba gör det möjligt att på ett säkert och bekvämt sätt förflytta en vårdtagare från liggande till sittande på sängkanten

Läs mer

BATTERIBYTESSYSTEM AntiCorr AB

BATTERIBYTESSYSTEM AntiCorr AB BATTERIBYTESSYSTEM AntiCorr AB Tillverkare: AntiCorr AB Box 10, 576 21 Sävsjö Tel: 0382-613 80 Fax: 0382-670 42 www.anticorr.se Olika typer AntiCorr levererar många olika typer av batteriväxlare. Beroende

Läs mer

Del 8_6 sidor_21poäng

Del 8_6 sidor_21poäng Del 8_6 sidor_21poäng Du arbetar som underläkare på akuten när sjuksköterskan Eva kommer och meddelar dig att ett larm är på väg in med ambulans. Eva ursäktar sig över larmrapporten, allt hon vet är att

Läs mer

LUNA mini 2 PERSONLIGT ANPASSAD & COOL RENGÖRING

LUNA mini 2 PERSONLIGT ANPASSAD & COOL RENGÖRING LUNA mini 2 PERSONLIGT ANPASSAD & COOL RENGÖRING BRUKSANVISNING KOMMA IGÅNG Gratulerar till att du har tagit första steget mot en perfekt, vacker hy genom köpet av ansiktsrengöringsborsten LUNA TM mini

Läs mer

Drift- och skötselinstruktion KCC-41DI

Drift- och skötselinstruktion KCC-41DI Portabel luftkonditionering Drift- och skötselinstruktion KCC-41DI DS105:0804 Gratulerar till ett bra val av utrustning för att skapa ett gott klimat i din bostad, fritidsstuga eller på din arbetsplats.

Läs mer

Falck 6709 Armbandssändare

Falck 6709 Armbandssändare Bruksanvisning Falck 6709 Armbandssändare Artikelnr: 320 866 Innehållsförteckning Beskrivning av Falck 6709 Armbandssändare... 2 Leverans... 3 Kodning... 3 Avkodning... 4 Test... 4 Underhåll... 5 Batteribyte...

Läs mer

by Lindquist Heating

by Lindquist Heating by Lindquist Heating En smart investering -nya generationen RB Grand Lux Driftsäkerhet, underhållsfritt och tillgänglighet var ledorden vid utvecklingen av nya RB Grand Lux serien. Nya RB Grand Lux serien

Läs mer

BatterIaddare Smart 20 för 1-20Ah bly-syra batterier

BatterIaddare Smart 20 för 1-20Ah bly-syra batterier ANVÄNDARMANUAL BatterIaddare Smart 20 för 1-20Ah bly-syra batterier Läs igenom denna manual noggrant innan du använder laddaren Använd alltid ögonskydd vid hantering av batterier INTRODUKTION Tack för

Läs mer

Natt- och dagkalendern

Natt- och dagkalendern Bruksanvisning Natt- och dagkalendern Art.nr 508300 Rev A SE 2 Innehållsförteckning Inledning... 4 Komma igång... 4 Inställning av veckodag, datum och tid... 5 Tidsintervaller... 5 Batteribackup... 6 Byte

Läs mer

Smartboard manual/bruksanvisning

Smartboard manual/bruksanvisning Smartboard manual/bruksanvisning 1 Smartboard manual/bruksanvisning KÄRA KUND, Tack för att du har valt en Smartboard ifrån Hobbex. Vi hoppas att du kommer få mycket glädje av den. Tänk på att läsa hela

Läs mer

Blås- och bäckenbottenträning

Blås- och bäckenbottenträning BET-067- BET-0667- Blås- och bäckenbottenträning För män Broschyren är framtagen av Astellas Pharma i samarbete med sjukgymnast och uroterapeut Hanne Ryttergaard, kontinenskliniken i Roskilde. ASTELLAS

Läs mer

Akut hjälp vid personskada.

Akut hjälp vid personskada. Akut hjälp vid personskada. Inläsningsuppgift inför instruktörsfortbildning våren 2007 CIVILFÖRSVARSFÖRBUNDET Marianne Danell-Kindberg 1 (8) Akut hjälp vid personskador. -En kort teoretisk översikt- Andningsapparaten

Läs mer

5 genvägar till mer muskler

5 genvägar till mer muskler 5 genvägar till mer muskler Idag verkar det som att allt som är större, snabbare och starkare är bättre. Normen är att gå allt mer mot det extrema. Det gäller allt från extra starka huvudvärkstabletter,

Läs mer

Västkust-trojka laddar för framtiden

Västkust-trojka laddar för framtiden Materialhantering Västkust-trojka laddar för framtiden I 30 år har barndomsvännerna och Varbergsprofilerna Rune Linderoth och Sören Strömberg fantiserat om att starta och driva ett företag tillsammans.

Läs mer

Cirkelsåg K 65 cc Kapsågar med skena KSS 60 cc KSS 60 36B

Cirkelsåg K 65 cc Kapsågar med skena KSS 60 cc KSS 60 36B Cirkelsåg K 65 cc Kapsågar med skena KSS 60 cc KSS 60 36B Lätt, stark, djup: De nya MAFELL kapsågarna med skena med upp till 67 millimeters sågdjup. ENKELT TIDSENLIG: UPP TILL 67 MM SÅGDJUP Övertygande

Läs mer

Upplev glädjen med äkta golvvärmekomfort

Upplev glädjen med äkta golvvärmekomfort image Upplev glädjen med äkta golvvärmekomfort Danfoss trådlösa golvvärmereglering CF2 Vad är äkta golvvärmekomfort? Golvvärme och värme i golvet! Golvvärme är inte entydigt med att man alltid har värme

Läs mer

Boon Edam har 140 års erfarenhet av att leverera snygga, miljövänliga entrélösningar av hög kvalitet och kan tillgodose i stort sett alla behov inom

Boon Edam har 140 års erfarenhet av att leverera snygga, miljövänliga entrélösningar av hög kvalitet och kan tillgodose i stort sett alla behov inom Karuselldörrar En entré är det som ger besökare tillgång till deras destination, vilket gör den till ett centralt element av byggnaden. Entrén är besökarens första kontaktpunkt i byggnaden byggnadens visitkort

Läs mer

Novus LUFTKUDDEMASKIN

Novus LUFTKUDDEMASKIN Novus LUFTKUDDEMASKIN MANUAL Luftkuddemaskin Novus Kära kund Gratulerar och tack för att du har valt denna luftkuddemaskin från oss. Den är tillverkad enligt senaste teknologiska rön och är av mycket hög

Läs mer

CASALL AB TRACK 98100

CASALL AB TRACK 98100 CASALL AB TRACK 9800 PLACERING AV VARNINGSDEKALER På den här ritningen visas var varningsdekalerna är placerade. Obs! Dekalerna visas inte i verklig storlek. VIKTIGA ANMÄRKNINGAR VARNING: Läs noga igenom

Läs mer

Högt blodtryck. Med nya kostvanor, motion och läkemedel minskar risken för slaganfall och sjukdomar i hjärta och njurar.

Högt blodtryck. Med nya kostvanor, motion och läkemedel minskar risken för slaganfall och sjukdomar i hjärta och njurar. Högt blodtryck Med nya kostvanor, motion och läkemedel minskar risken för slaganfall och sjukdomar i hjärta och njurar. Högt blodtryck (hypertoni) är något av en folksjukdom. Man räknar med att ungefär

Läs mer

Småtraktion powerbloc powerbloc dry Hawker XFC TM

Småtraktion powerbloc powerbloc dry Hawker XFC TM Småtraktion powerbloc powerbloc dry Hawker XFC TM Mer energi för småtraktion Powerbloc Powerbloc dry Hawker XFC TM Powerbloc, powerbloc dry och Hawker XFC är gruppkärlsbatterier för all slags användning

Läs mer

SafetyMOB. Installations och användarmanual för. trådlöst nödstopp - dödmansgrepp. SafePort Marine. Dokument: SM_UM_sv Version: 2014-09-25

SafetyMOB. Installations och användarmanual för. trådlöst nödstopp - dödmansgrepp. SafePort Marine. Dokument: SM_UM_sv Version: 2014-09-25 Installations och användarmanual för SafetyMOB trådlöst nödstopp - dödmansgrepp Dokument: SM_UM_sv Version: 2014-09-25 SafePort Marine email: info@safeportmarine.se tel: +46 8 501 64 306 www.safeportmarine.se

Läs mer

NIBE MÖTER VITRE. Susanne Ek och Marie Christoffersson

NIBE MÖTER VITRE. Susanne Ek och Marie Christoffersson 20 NIBE MÖTER VITRE Susanne Ek och Marie Christoffersson VITRE Industridesign heter det företag som fick i uppdrag att formge det yttre till NIBE Brasvärmes nya Handöl 20-serie. Så här säger de om uppdraget:

Läs mer

Finlands Röda Kors första hjälpen- och hälsovårdskommitté:

Finlands Röda Kors första hjälpen- och hälsovårdskommitté: Finlands Röda Kors första hjälpen- och hälsovårdskommitté: Simo Siitonen Henri Backman Maaret Castrén Olli Haikala Helena Kärnä Teuvo Määttä Lasse Putko Tom Silfvast Harri Vertio medicinalbrigadgeneral,

Läs mer

Ninolab och Forma. Sveriges bästa kombination inom -86 C frysar

Ninolab och Forma. Sveriges bästa kombination inom -86 C frysar Ninolab och Forma Sveriges bästa kombination inom -86 C frysar Ninolab har representerat Forma* i mer än 42 år på den svenska marknaden och levererat många tusen lågtemperaturfrysar till svenska laboratorier.

Läs mer

VOLVO CONSTRUCTION EQUIPMENT variomatic skridar

VOLVO CONSTRUCTION EQUIPMENT variomatic skridar VOLVO CONSTRUCTION EQUIPMENT variomatic skridar VOLVO VARIOMATIC SKRIDAR. ASFALTLÄGGARENS SJÄL. Skriden är asfaltläggarens viktigaste del, och har avgörande betydelse för beläggningskvaliteten. Volvo Variomatic

Läs mer

Batteriladdare Smart 75 Med inbyggd ficklampa och konstant 13.7VDC-läge för 1-150Ah bly-syra batterier

Batteriladdare Smart 75 Med inbyggd ficklampa och konstant 13.7VDC-läge för 1-150Ah bly-syra batterier ANVÄNDARMANUAL Batteriladdare Smart 75 Med inbyggd ficklampa och konstant 13.7VDC-läge för 1-150Ah bly-syra batterier Läs igenom denna manual noggrant innan du använder laddaren Använd alltid ögonskydd

Läs mer

Batteridriven kapsåg med skena KSS 40 18M bl

Batteridriven kapsåg med skena KSS 40 18M bl Batteridriven kapsåg med skena KSS 40 18M bl Klara, färdiga såga: den batteridrivna kapsågen med skena KSS 40 18M bl. LÄTTANVÄND OCH MODERN: UPP TILL 67 MM SÅGDJUP Matningshastighet i cm/s Med ett sågdjup

Läs mer

Natt och Dagkalendern

Natt och Dagkalendern Bruksanvisning Natt och Dagkalendern med Bild Art.nr 508350 Rev A SE 2 Innehållsförteckning Inledning... 4 Komma igång... 4 Inställning av veckodag, datum och tid... 5 Tidsintervaller... 5 Batteribackup...

Läs mer

Gaspanna ecocompact. Stående enhet med kondenserande gaspanna. ecocompact VSC 126/2 C VSC 196/2 C VSC 246/2 C

Gaspanna ecocompact. Stående enhet med kondenserande gaspanna. ecocompact VSC 126/2 C VSC 196/2 C VSC 246/2 C Gaspanna ecocompact Stående enhet med kondenserande gaspanna ecocompact VSC 126/2 C VSC 196/2 C VSC 246/2 C Nya tider... varma idéer till framtidssäkrad Idéer för intelligent bostadskomfort Vaillant har

Läs mer

ETT HJÄRTA I KAOS. Med fler hjärtstartare i samhället kan fler liv räddas.

ETT HJÄRTA I KAOS. Med fler hjärtstartare i samhället kan fler liv räddas. INVENTION FOR LIFE ETT HJÄRTA I KAOS Hjärtstillestånd eller hjärtstopp kallas det fysiska tillstånd som inträtt då hjärtat slutat slå, då det står "stilla". Ett så kallat sjuktillstånd. Ca 10.000 svenskar

Läs mer

Natt och Dagkalender m/bild

Natt och Dagkalender m/bild Bruksanvisning Natt och Dagkalender m/bild Art.nr.: 508 350 Abilia AB, Kung Hans väg 3, Sollentuna, Box 92, 191 22 Sollentuna, Sweden Phone +46 (0)8-594 694 00 Fax +46 (0)8-594 694 19 info@abilia.se www.abilia.se

Läs mer

Hjärtstartaren som hjälper dig hela vägen

Hjärtstartaren som hjälper dig hela vägen Hjärtstartaren som hjälper dig hela vägen Mer än bara en hjärtstartare en hjärtstartare som hjälper dig genom hela livräddningen Tidigt larm Tidig hjärt- lungräddning Tidig defibrillering Tidig avancerad

Läs mer

PERSONLIG ANSIKTSRENGÖRING & ANTI-AGING- BEHANDLING

PERSONLIG ANSIKTSRENGÖRING & ANTI-AGING- BEHANDLING PERSONLIG ANSIKTSRENGÖRING & ANTI-AGING- BEHANDLING BRUKSANVISNING KOMMA IGÅNG Gratulerar till att du har tagit första steget mot en perfekt, vacker hy genom köpet av ansiktsrengöringsborsten LUNA TM 2

Läs mer

PARTNER-studien. Du har tillfrågats om att delta i den här studien eftersom du är den HIV-negativa partnern i förhållandet.

PARTNER-studien. Du har tillfrågats om att delta i den här studien eftersom du är den HIV-negativa partnern i förhållandet. Deltagarinformation och informerat samtycke för den HIV-negativa partnern PARTNER-studien PARTNER-studien är en studie som riktar sig till par där: (i) den ena partnern är HIV-positiv och den andra är

Läs mer

SUUNTO COMFORT BELT Heart Rate Transmitter Belts. Användarguide

SUUNTO COMFORT BELT Heart Rate Transmitter Belts. Användarguide sv SUUNTO COMFORT BELT Heart Rate Transmitter Belts Användarguide 1 Introduktion till Suunto Comfort Belt................................................. 3 2 Börja använda Suunto Comfort Belt..................................................

Läs mer

Batteriladdare Smart 50 Med inbyggd ficklampa för 6 200Ah bly-syra batterier

Batteriladdare Smart 50 Med inbyggd ficklampa för 6 200Ah bly-syra batterier ANVÄNDARMANUAL Batteriladdare Smart 50 Med inbyggd ficklampa för 6 200Ah bly-syra batterier Läs igenom denna manual noggrant innan du använder laddaren Använd alltid ögonskydd vid hantering av batterier

Läs mer

Välkommen! Mikael Widerdal

Välkommen! Mikael Widerdal Välkommen! Den här titeln du håller i din hand innehåller de bästa och mest kraftfulla mentala redskap från de 20 år som jag utbildat, coachat och föreläst för människor i hela Sverige. Den här är indelad

Läs mer

Kursmaterial. ProfylaxGruppen i Sverige AB AnnasProfylax Webbkurs Sidan 1 av 16

Kursmaterial. ProfylaxGruppen i Sverige AB AnnasProfylax Webbkurs Sidan 1 av 16 Kursmaterial ProfylaxGruppen i Sverige AB AnnasProfylax Webbkurs Sidan 1 av 16 Avsnitten AVSLAPPNING, DJUP-, MELLAN- OCH LÄTTANDNING Att andas och slappna av är inte helt lätt när det gör ont. Hur vi andas

Läs mer

DEN ULTIMATA BORSTEN FÖR ANSIKTSRENGÖRING & ANTI-AGING, SOM FÖRBEREDER FÖR RAKNING

DEN ULTIMATA BORSTEN FÖR ANSIKTSRENGÖRING & ANTI-AGING, SOM FÖRBEREDER FÖR RAKNING DEN ULTIMATA BORSTEN FÖR ANSIKTSRENGÖRING & ANTI-AGING, SOM FÖRBEREDER FÖR RAKNING BRUKSANVISNING KOMMA IGÅNG Gratulerar! Du har köpt LUNA TM 2 for MEN med T-Sonic TM som rengör och förbereder huden för

Läs mer

Bruksanvisning. Bestic software version 1.0-2.0. Äthjälpmedel. Internet: www.bestic.se

Bruksanvisning. Bestic software version 1.0-2.0. Äthjälpmedel. Internet: www.bestic.se Bruksanvisning Bestic software version 1.0-2.0 Äthjälpmedel Sida 1 (20) Innehållsförteckning 1. Introduktion 2. Säkerhet 3. Produktöversikt 4. Handhavande 5. Äta med Bestic 6. Skötselråd 7. Transport och

Läs mer

36V. Batteridrivna Verktyg LITHIUM-ION

36V. Batteridrivna Verktyg LITHIUM-ION Batteridrivna Verktyg PowerNow Litium-jon Batteripaket, Gräsklippare, Motorsåg, Batteridriven Lövblås, Grästrimmer, Stångsåg, Häcksax, Portabel Strålkastare, Snabbladdare, Batteriladdare OregonCordless.com

Läs mer

Konsten att hitta balans i tillvaron

Konsten att hitta balans i tillvaron Aktuell forskare Konsten att hitta balans i tillvaron Annelie Johansson Sundler, leg sjuksköterska Filosofie doktor i vårdvetenskap och lektor i omvårdnad vid Högskolan i Skövde. För att få veta mer om

Läs mer

INSTRUKTIONSMANUAL QHW+

INSTRUKTIONSMANUAL QHW+ INSTRUKTIONSMANUAL QHW+ Innehåll 1. Introduktion 2. Knappförklaringar 3. Användning 4. Kalibrering 5. Batteri Scandinavian Scale Company AB Järnvägsgatan 23 360 51 Hovmantorp www.scandscale.com Mail :

Läs mer

Elektronisk momentnyckel IZO-D/DM IZO-DF/DFM SE + HÖR + KÄNN = Kontrollerad momentdragning

Elektronisk momentnyckel IZO-D/DM IZO-DF/DFM SE + HÖR + KÄNN = Kontrollerad momentdragning Elektronisk momentnyckel IZO-D/DM IZO-DF/DFM SE + HÖR + KÄNN = Kontrollerad momentdragning Mångsidig De nya IZO-D/DF och IZO-DM/DFM momentnycklar från Bahco är konstruerad för att passa de flesta användare

Läs mer

MaxPower INSTALLATIONS OCH BRUKSANVISNING

MaxPower INSTALLATIONS OCH BRUKSANVISNING MaxPower INSTALLATIONS OCH BRUKSANVISNING INNEHÅLL HUVUDEGENSKAPER... s.3 Teknik för effektmaximering... s.3 Tre olika laddningsmetoder... s.3 MPPT effektmaximering... s.3 Utjämningsladdning... s.3 Underhållsladdning...

Läs mer

kamp mot tiden På djupet Hjärtstopp

kamp mot tiden På djupet Hjärtstopp På djupet Hjärtstopp En Så få som en av tio överlever ett hjärtstopp utanför sjukhuset. Men forskarna har ett helt batteri av studier på gång för att försöka optimera alla delar i överlevnadskedjan. kamp

Läs mer

STARTKLAR MED CALIX. Batteriladdarsortiment. www.calix.se

STARTKLAR MED CALIX. Batteriladdarsortiment. www.calix.se STARTKLAR MED CALIX Batteriladdarsortiment www.calix.se 1 INNEHÅLL Varför behövs batteriladdare?... 3 Personbil... 4 Buss och lastbil... 5 Jordbruksmaskiner... 6 Entreprenadmaskiner... 7 Industri... 8

Läs mer

Bruksanvisning. Wood s avfuktare WP-200AP

Bruksanvisning. Wood s avfuktare WP-200AP Bruksanvisning Wood s avfuktare WP-200AP Tack Tack för att du valt en Wood s avfuktare. Du är en av mer än 300.000 människor som har valt Wood s avfuktare för att förebygga skador orsakade av fukt och

Läs mer

Positionering 24h. Positioneringslösningar för hela dygnet. Partner of Clinical Services Network

Positionering 24h. Positioneringslösningar för hela dygnet. Partner of Clinical Services Network Positionering 24h Positioneringslösningar för hela dygnet Partner of Clinical Services Network Positionering 24h Barn och vuxna som har svårigheter att självständigt bibehålla en stabil postural position

Läs mer

PRODUKTBROSCHYR PRODUCT BROCHURE. LIFEPAK 20e DEFIBRILLATOR/MONITOR. med CodeManagement Module

PRODUKTBROSCHYR PRODUCT BROCHURE. LIFEPAK 20e DEFIBRILLATOR/MONITOR. med CodeManagement Module PRODUKTBROSCHYR PRODUCT BROCHURE LIFEPAK 20e DEFIBRILLATOR/MONITOR med CodeManagement Module Trots det kärva ekonomiska klimatet och förändrade riktlinjer förblir ditt sjukhus fokuserat på att rädda liv.

Läs mer

Copyright 2007 Human Excellence, all rights reserved

Copyright 2007 Human Excellence, all rights reserved Copyright 2007 Human Excellence, all rights reserved Personligt Mästerskap - Träningsjournal. Samtliga åtta program som ingår i Personligt Mästerskap är cirka 20 minuter långa. De innehåller alla samma

Läs mer

Elseglare med T-stabilisator

Elseglare med T-stabilisator FÄRDIGBYGGT RC-FLYGPLAN MED 4-KANALS RADIOANLÄGGNING Elseglare med T-stabilisator Spännvidd... 1300mm Längd... 790mm Motor... Kraftfull 480-storlek Batteri... 8.4V laddningsbart Sändare/mottagare... 35MHz

Läs mer

VANTAGE TRÅDLÖST INDIREKT OFTALMOSKOP ANVISNINGAR

VANTAGE TRÅDLÖST INDIREKT OFTALMOSKOP ANVISNINGAR VANTAGE TRÅDLÖST INDIREKT OFTALMOSKOP ANVISNINGAR LÄS IGENOM OCH FÖLJ DESSA ANVISNINGAR NOGA INNEHÅLL 1. Symboler 2. Varningar och försiktighetsåtgärder 3. Miljö 4. Beskrivning av produkten 5. Isättning/byte

Läs mer

Powerware 3105 UPS Användarhandbok

Powerware 3105 UPS Användarhandbok Powerware 3105 UPS 2005 Eaton Corporation Innehållet i denna handbok är skyddat enligt upphovsrättslagen och får varken helt eller delvis kopieras utan uttrycklig tillåtelse av utgivaren. Stor noggrannhet

Läs mer

SuperNova BabyCall. Bruksanvisning. Art nr: 221 810

SuperNova BabyCall. Bruksanvisning. Art nr: 221 810 Bruksanvisning SuperNova BabyCall Art nr: 221 810 Abilia AB, Kung Hans väg 3, Sollentuna, Box 92, 191 22 Sollentuna, Sweden Phone +46 (0)8-594 694 00 Fax +46 (0)8-594 694 19 info@abilia.se www.abilia.se

Läs mer

Dator i-series. DATORHANDBOK Reebok i-series-20090220

Dator i-series. DATORHANDBOK Reebok i-series-20090220 Dator i-series DATORHANDBOK Reebok i-series-20090220 ! Läs noggrant igenom försiktighetsåtgärderna som ingår i monteringsanvisningarna innan du monterar eller använder ditt träningsredskap. DISPLAY 1

Läs mer

NÄSTA GENERATION KINESIOTEJP

NÄSTA GENERATION KINESIOTEJP NÄSTA GENERATION KINESIOTEJP mediroyal.se Nästa generation Kinesiotejp 3 NÄSTA GENERATION KINESIOTEJP Den nya patenterade Finger Print TM -teknologin tar oss till nästa nivå inom kinesiotejpning. Doktor

Läs mer

CUBE BLUETOOTH-HÖGTALARE. kitsound.co.uk BRUKSANVISNING. JB. 3079/Tillverkad i Kina. KitSound 2015. Christchurch, Dorset, BH23 4FL, UK

CUBE BLUETOOTH-HÖGTALARE. kitsound.co.uk BRUKSANVISNING. JB. 3079/Tillverkad i Kina. KitSound 2015. Christchurch, Dorset, BH23 4FL, UK kitsound.co.uk CUBE BLUETOOTH-HÖGTALARE JB. 3079/Tillverkad i Kina. KitSound 2015 BRUKSANVISNING Christchurch, Dorset, BH23 4FL, UK 1 1 Vi är hantverkare. Vi är musiker. Vi är KitSound Vi engagerar oss

Läs mer

LAGERAUTOMAT LOGIMAT. Effektiv lagring och orderplock av smådelar

LAGERAUTOMAT LOGIMAT. Effektiv lagring och orderplock av smådelar ogimat Effektiv lagring och orderplock av smådelar LAGERAUTOMAT LOGIMAT Fördelar Lagerautomat LogiMat Ergonomiskt och kraftfullt system för lagring och plock av smådelar Fördelar: LogiMat är en automatiserad

Läs mer

Överlägsen komfort och minimal arbetsbelastning!

Överlägsen komfort och minimal arbetsbelastning! Amfibi Hygienstol Överlägsen komfort och minimal arbetsbelastning! Amfibi Hygienstol Fördelen med GATEs hygienstolar är att de mycket snabbt kan anpassas efter varje individs behov och varje situations

Läs mer