MARKNADSNYTT

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "MARKNADSNYTT 2016-08-28"

Transkript

1 Sida 1 av 8 Internationellt MARKNADSNYTT Det har varit en förfärlig vecka för säljare av spannmål och oljeväxter. Både Paris och Chicagobörsen noterar stora nedgångar. Vete Chicago har drabbats värst med en nedgång på mer än 10%. Förändringarna för veckan blev: Vete på Paris -2,6% till 158,50/ton och på Chicago -10,2% till 383,50 c/b= 125,90/ton. Majs på Paris -1,5% till 164,25/ton och på Chicago -5,4% till 316,25c/b = 111,20/ton. Raps på Paris -1,0% till 374,25/ton och soja på Chicago -3,5% till 990,75c/b= 325,30/ton. Raps på Winnipeg -2,0% till CAD 459,70/ton= 315,60/ton. Euro/USD -1,2% till 1,1197. Efter de uppgångar som noterades föregående vecka startade Chicagobörsen med nedgångar och nedgången fick sin kulmen på fredag då vete noterades ner med mer än 4%. Vad som blir utfallet framåt är svårt att förutsäga men för vete på Chicago är nuvarande notering den lägsta på 10 år. Även majs noteras väldigt lågt. Nuvarande notering tangerades 2014 men dessförinnan finns ingen lägre notering förrän För soja är nuvarande notering inte speciellt låg. De tre senaste åren har den tidvis varit lägre. Parisbörsens noteringar för vete, majs och raps avviker nu relativt mycket från Chicago (se diagram). Vete och majs har klart högre priser än Chicago och inte alls på några rekordlåga nivåer medan raps noteras på medelpris. Man kan kanske peka ut tre olika anledningar till veckans kraftiga fall. - Den veckolånga fältundersökningen ( crop tour ) av förväntad skörd av majs och soja i USA har avslutats. Resultatet pekar mot stora skördar för både majs och soja. - IGC:s produktions/konsumtions och lagerrapport i världen. Mer nedan. - Tal av centralbankschefen i USA i fredags gällande kommande räntejusteringar. USdollar förstärktes vilket gör export från USA svårare jämfört med Euroekonomier. I.G.C.-rapporten ( bekräftar till del de stora skördar och lagerökningar av vete och majs som USDA hade i sin augustirapport. För spannmål totalt (vete, majs och annan spannmål) ökas produktionen med 23 milj. ton mot föregående månad. Konsumtionen ökas med 17 milj. ton och utgående lager med 4 milj. ton. Jämför med föregående år ökas lagren med 23 milj. ton.

2 Sida 2 av 8 För vete ökas produktionen jämfört med föregående månad med 8 milj. ton, konsumtionen med 5 milj. ton och utgående lager med 1 milj. ton. Mot föregående år ökas utgående lager med 12 milj. ton. Majsproduktionen ökas jämfört med föregående månad med 13 milj. ton, konsumtionen med 9 milj. ton och utgående lager med 5 milj. ton. Jämfört med föregående år ökas utgående lager med 11 milj. ton. För soja ökas produktionen jämfört med föregående månad med 4 milj. ton, konsumtionen oförändrad och utgående lager ökas med 2 milj. ton. Jämfört med föregående år minskas utgående lager med 2 milj. ton. Marknadens reaktioner för I.G.C-rapporten är normalt ganska små. Det är USDA-rapporterna som är klart ledande. Denna rapport har dock gett marknaden en bekräftelse på vad USDA noterade i sin senaste rapport. Vi har ett antal spännande veckor framför oss. Veteskördarna på norra halvklotet skall avslutas och majs och sojaskördarna skall påbörjas. Som det ser ut nu finns det mycket vete av ganska låg kvalitet men det finns troligen tillräckligt av bra kvarnkvalitet. Majsskörden i Europa ser inte ut att bli vad man räknat med, medan USA kan få en rekordskörd. Sojaskörden blir rekordstor om även septembervädret blir gynnsamt. Rapsskörden i Europa blev inte vad man förväntat och Kanada kommer att skörda en mindre kvantitet raps jämfört med föregående år. Nya skörden i Europa Den Europeiska skörden är nu snart i hamn om man bortser från majsen. Majs är ju en stor gröda i EU, om även inte vi nordbor odlar speciellt mycket majs. Vädret under veckan har varit relativt torrt nere på kontinenten och ingenting har hindrat från tröskaktivitet. Man kan därför säga att det är färdigtröskat i de flesta EU-länderna söder om Sverige. Det är nu i många områden snarare problem med för lite nederbörd för att den nya sådden skall etablera sig gynnsamt. Synen på det allmänna skördeläget har egentligen inte förändrats. Frankrike, Tyskland och många andra länder har fått sina procentuella volymtapp, medan andra länder har fått desto mer. Totalt sett, har trots allt inte EU tappat så mycket i skörd. Vi odlade cirka 360 milj. ton vete ifjol och nu lär vi hamna på knappt 350 milj. ton. Det föreligger därför inte någon brist på spannmål och speciellt inte just nu när skörden är bärgad och ladorna står fulla. IGC, den internationella veteorganisationen, konstaterar till och med att världsskörden 2016/17 är den största någonsin alla grödor medräknat!

3 Sida 3 av 8 Det som nu händer är att köparna lever på sina tidigare gjorda kontrakt, medan säljarna avvaktar med att sälja tills dess att man fullt ut kan överblicka vad man har att sälja. Det handlar om inventera kvalitén snarare än att kartlägga kvantiteten. Maltkornet lär räcka till det behov som mälterierna/bryggerierna har. Det kommer däremot att ske en hel del omflyttningar mellan regionerna. Detta blir även fallet när det gäller vete. Franska kvarnar har varit ute och sonderat marknaden i Sverige under gångna veckan. Det finns alltså ett intresse för våra produkter. Problemet är som vanligt bara att komma överens om vad som är rätt prisnivå. I Sverige Höstvetet har i år betydligt högre proteinhalter är förra året. En större andel än normalt har proteinhalt över 12% och det finns även partier med proteinhalt över 13%. Även rymdvikt och falltal är i regel mycket bra på höstvetet. Det finns dock undantag där man medvetet satsat på stärkelsevete med lågt protein och lyckats bra med detta. Det verkar dock inte bli några stora kvantiteter vete som blir nedklassade till foder i år p.g.a. olika kvalitetsvärden. Vi tror att det i år blir möjligt att exportera bra kvarnvete. Det gäller hela båtlaster med min 12% i proteinhalt och billaster till Danmark med min 13% proteinhalt. Eftersom processen med analysering och provbakning ofta tar tid så vill vi redan nu få fram prov på vete med höga proteinhalter. Anmäl till oss på info@bmagi.se så tar vi kontakt med er och berättar mer om denna marknad. Maltkornet är ännu inte färdigskördat i Mellansverige men analysvärden från södra Sverige visar på mycket höga proteinhalter vilka i många fall är högre än det allmänna gränsvärdet max 11,5%. Andra viktiga analysvärden såsom rymdvikt och sortering uppvisar stora variationer. Det finns i år en hel del grönskott i maltkornet vilket har försenat tröskningen. Foderkornet har i delar av västra och södra Sverige haft en dålig avkastning. Detta kan komma att medföra en relativt god efterfrågan på foderkorn förutsatt att priset på vete kan hållas uppe på en klart högre nivå med hjälp av export. Meddela vad du har till salu. Grynhavren är heller inte skördad men tidigt skördade partier indikerar lägre rymdvikter än föregående år då vi hade höga rymdvikter. Prisnivåer Här nedan har vi försökt att ange ungefärliga prisnivåer på skörd 2016 i Sverige. Priserna avser en standardkvalitet fritt gård och relativt omgående leverans om inget annat anges. Vid leverans direkt till slutkund eller exportkund är betalningskapaciteteten naturligtvis högre än när inköp sker till en lagringssilo där man måste kalkylera med en lagringskostnad. Att priserna kan variera kraftigt beror på transportavstånden. I de flesta fall kan BM Agri vara

4 med och köpa till dessa prisnivåer men beroende på det geografiska läget eller att vår tilltänkte slutkund inte alltid är i marknaden så kan vi inte alltid vara med och bjuda. Sida 4 av 8 Höstvete (kvarnråvara) med min 11,5 % proteinhalt: 1,20-1,30 kr/kg. Proteinreglering över och under proteinhalt 11,5%. Det medför 1,25-1,35 vid 12% proteinhalt. Priserna fritt förbrukare eller exporthamn hamnar då på nivån 1,30-1,40 beroende på var i landet köparen finns. Vårvete: Min 13% proteinhalt har en prisnivå som varierar kraftigt beroende av transportavståndet till närmsta kvarn. Med tanke på den goda tillgången på höstvete med hög proteinhalt kommer sannolikt tillägget att bli relativt lågt. Fodervete, stärkelsevete och etanolvete: 1,17-1,22 Rågvete: 1,10-1,15 Kvarnråg: 1,20-1,30 Foderhavre: 1,10-1,20 och 1,25-1,30 för Grynhavre med god kvalitet. Foderkorn: 1,05-1,15 men 1,25-1,30 fritt hamn eller förbrukare vid relativt omgående export. Maltkorn 1,30-1,45 men cirka 1,70 fritt mälteri vid direktleverans på eftersäsong. Foderärt 1,50-1,55 samt Åkerbönor 1,50-1,60 Linfrö 3,40-3,60 Raps: Varierande dagspriser beroende på börspriset och leveranstid. Grundpris cirka 3,35 fritt Karlshamn eller exporthamn och omgående leverans. Vid leverans efter årsskiftet är motsvarande pris cirka3,45. Prisdiagram Vete Paris & Chicago (närmsta termin). I nedanstående diagram är Parisvete svart linje (och avläses mot den högra axeln) och Chicagovete är röd linje (och avläses mot den vänstra axeln).

5 Sida 5 av 8 Raps Paris och soja Chicago (närmsta termin). I nedanstående diagram är Paris rapssvart linje (och avläses mot den högra axeln) och Chicago soja är röd linje (och avläses mot den vänstra axeln). Växelkurs Euro/Sek och USD/Sek I nedanstående diagram har Euro svart linje (och avläses mot den högra axeln) och Dollar har röd linje (och avläses mot den vänstra axeln).

6 Sida 6 av 8 Mineralgödsel Internationellt DIAGRAM EUR/ton: UAN=flytande N 30 fritt på bil Frankrike, AN=N34 vid lossande fartyg i Storbritannien, CAN=N27 vid lossande fartyg i Tyskland. Urea Det har varit en vecka med stabila eller stigande priser på urea. Det beror på mindre tillgång från Svarta Havet, Malaysia och Kina. Bristande tillgång på gas och brist på lönsamhet påverkar starkt. Vi har troligen nått botten, även om ny kapacitet tillkommer som skapar osäkerhet. Nitrat Vi ser nu att priserna på nitrat stiger, även om det går trögt att genomföra. Det är inte mycket aktivitet än. Fortfarande tar skörden plats, liksom semestrar. Industrin har siktet inställt på att öka

7 Sida 7 av 8 priset på N 27 med 5 EUR per månad. Det finns ett antal faktorer som talar för detta kommer att ske men i en svag spannmålsmarknad kan det ju bli svårt att höja gödselpriserna även om priset är lågt. I Sverige Nu när skörden snart bärgats är det dags att utnyttja möjligheter till en bra gödselaffär. BM Agri har ett fullsortiment av mineralgödsel med lager på ett elva platser från Umeå till Skåne vilket ger en god service. Välkommen att kontakta oss angående gödsel för skörd 2017 på telefon eller kontakt@bmagri.se. Vi har alltid någon på plats som kan ta hand om Din förfrågan och ge ett priserbjudande. Yara information/nyheter: Yara har till den nya gödselsäsongen tagit fram en två nya produkter i sitt sortiment. En av dessa är Yara Mila Denna NPK-produkt, med mycket fosfor och kalium, är avsedd som grundgödsling till maltkorn och annan vårsäd, där en senare komplettering med Kalksalpeter planeras. Den andra produkten heter Polysulphate. Denna produkt innehåller kalium (11,6%), magnesium (3,6%), kalcium (12,2%) och svavel (19,2%). Den är tänkt att användas till potatis, grönsaker, vall och baljväxter. Yara är vår huvudleverantör, med sin välkänt goda kvalitet. Yaras sortiment levereras från fyra terminaler, Åhus, Landskrona, Lidköping och Norrköping. Yaras sortiment är välkänt och behöver ingen närmare presentation BM Agri har dessutom ett intressant importsortiment med nedanstående Vi anstränger oss att fylla i storsäck 1000 kg, eftersom efterfrågan är stor. Kväve-produkter: -4 Falkenberg, Vänersborg, Västerås samt Sölvesborg. -7 Västerås Uddevalla) GRANULERD -8 Umeå, kommer erbjudas från fler orter NPK produkter med svavel och mycket låg kadmiumhalt: NPK S Norrköping NPK S Umeå S Sölvesborg, Västerås, Falkenberg o Vänersborg BM Agris kontaktuppgifter Ni är välkomna att kontakta nedanstående personer avseende våra produkter. Namn Telefon

8 Växel Jonatan Wilsson Björn Järpemo Jan-Erik Carlsson Magnus Larsson Kenneth Normark (spannmål & raps) Jenny Eriksdotter Lasse Kuusiniemi (gödsel) Janne Kuusiniemi (gödsel) Johan Hårleman (gödsel & raps) Matilda von Rosen Mats Eriksson Sida 8 av 8

MARKNADSNYTT 2016-06-05

MARKNADSNYTT 2016-06-05 Sida 1 av 7 Internationellt MARKNADSNYTT 2016-06-05 Även denna vecka steg noteringarna för spannmål oljeväxter på Paris- och Chicagobörsen. Slutkurserna och förändringen mot föregående vecka blev: Vete

Läs mer

MARKNADSNYTT 2016-05-01

MARKNADSNYTT 2016-05-01 Sida 1 av 8 Internationellt MARKNADSNYTT 2016-05-01 Återigen har det varit en vecka med kraftiga prisrörelser upp och ner på Paris- och Chicagobörsens spannmåls- och oljeväxtnoteringar. De kraftiga rörelserna

Läs mer

MARKNADSNYTT 2016-05-29

MARKNADSNYTT 2016-05-29 Sida 1 av 7 Internationellt MARKNADSNYTT 2016-05-29 Den gångna veckan har fortsatt som tidigare med ganska stora rörelser på Paris- och Chicagobörsens spannmåls-och oljeväxtnoteringar. Det summerade resultatet

Läs mer

MARKNADSNYTT 2016-02-21

MARKNADSNYTT 2016-02-21 Sida 1 av 7 Internationellt MARKNADSNYTT 2016-02-21 Den gångna veckans utfall på Paris- och Chicagobörsens spannmåls- och oljeväxtnoteringar visar en fortsatt nedgång på Paris men en uppgång på Chicago

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT Sida 1 av 6 Internationellt MARKNADSNYTT 2016-09-11 Den gångna veckans prisförändringar på Paris- och Chicagobörsen är klart skilda från varandra. Vete och majs noteras ner och raps svagt upp på Paris.

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT Sida 1 av 6 Internationellt MARKNADSNYTT 2016-03-27 Kanske är vi nu inne i en uppåtgående period för Paris- och Chicagobörsens spannmåls- och oljeväxtnoteringar. Utfallet för veckan blev: Vete på Paris

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT Sida 1 av 6 Internationellt MARKNADSNYTT 2016-02-28 Det har återigen varit en vecka med vikande noteringar på Parisbörsens spannmåls-och oljeväxtnoteringar. även Chicagobörsen har backat till skillnad

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT Internationellt MARKNADSNYTT 2016-10-02 Spannmål och raps Sida 1 av 6 Förändringarna på Paris-och Chicagobörsens spannmåls- och oljeväxtnoteringar blev för veckan ganska små och huvudsakligen nedåtriktade.

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT Sida 1 av 7 Internationellt MARKNADSNYTT 2016-06-19 Vi ser fortsatt stora dagliga svängningar upp och ner på Paris- och Chicagobörsens spannmåls-och oljeväxtnoteringar. Anledningen till dessa svängningar

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT Internationellt MARKNADSNYTT 2016-11-06 Spannmål och raps Sida 1 av 7 Under föregående vecka noterades uppgångar för majs, raps och soja och nedgång för vete på Paris -och Chicagobörsens spannmål-och oljeväxtnoteringar.

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT Sida 1 av 6 Internationellt MARKNADSNYTT 2016-07-31 En stor del av förra veckans stora prisuppgång på vete på Parisbörsens utraderades i veckan och på Chicago fortsatte vetepriset nedåt till den lägsta

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT Sida 1 av 6 Internationellt MARKNADSNYTT 2016-03-20 Det blev ingen fortsättning på föregående veckas uppgångar på Paris-och Chicagobörsens spannmåls-och oljeväxtnoteringar. Det blev i stället en rekyl

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT MARKNADSNYTT 2017-01-15 Sida 1 av 8 Internationellt Spannmål och raps Den gångna veckan har på Paris-och Chicagobörsen präglats av de rapporter från USDA som publicerades i torsdags. Slutkurser och förändringar

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT MARKNADSNYTT 2016-11-20 Sida 1 av 6 Internationellt Spannmål och raps Veckan stängde med uppgångar för samtliga terminer som vi följer på Paris, Chicago och Winnipegbörsens spannmåls-och oljeväxtnoteringar.

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT Internationellt MARKNADSNYTT 2016-10-09 Spannmål och raps Sida 1 av 6 Även denna vecka fick veteproducenterna se sjunkande priser på Paris-och Chicagobörsens spannmåls-och oljeväxtnoteringar. För majs,

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT Internationellt MARKNADSNYTT 2016-10-30 Spannmål och raps Sida 1 av 6 Den gångna veckans rörelser på Paris- och Chicagobörsens spannmåls- och oljeväxtnoteringar har varit ganska stora och vid stängningen

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT Sida 1 av 6 Internationellt MARKNADSNYTT 2016-04-10 Förändringarna på Paris-och Chicagobörsens spannmåls-och oljeväxtnoteringar håller sig fortsatt inom de senaste månadernas snäva intervall. Majs återtog

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT Sida 1 av 7 Internationellt MARKNADSNYTT 2016-07-17 Det har varit ytterligare en vecka efter en lång följd av veckor med stora förändringar dag till dag på Paris- och Chicagobörsens spannmåls- och oljeväxtnoteringar.

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT Sida 1 av 6 Internationellt MARKNADSNYTT 2016-03-07 Veckans förändringar enligt nedan avser majterminer förutom majs Paris som är junitermin. Som framgår är förändringarna både uppåt och nedåt. Veckan

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT MARKNADSNYTT 2017-03-26 Sida 1 av 7 Internationellt Spannmål och raps För tredje veckan i rad har Paris- och Chicagobörsens spannmåls- och oljeväxtpriser visat nedåtgående noteringar. Slutkurser och förändringar

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT Sida 1 av 7 Internationellt MARKNADSNYTT 2016-05-15 Som väntat blev det kraftiga rörelser på Paris- och Chicagobörsens spannmåls- och oljeväxtnoteringar efter att USDA publicerat sin månatliga rapport.

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT Sida 1 av 7 Internationellt MARKNADSNYTT 2016-06-26 Det har varit en mycket turbulent vecka på börserna med stora prisfall på främst majs. Förändringen för majs är den största veckoförändring någonsin

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT Sida 1 av 7 Internationellt MARKNADSNYTT 2016-03-13 Så fick vi äntligen en vecka med uppgångar för alla noteringar på Paris- och Chicagobörsens spannmåls- och oljeväxtnoteringar. Frågan är om detta kommer

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT MARKNADSNYTT 2017-01-22 Sida 1 av 7 Internationellt Spannmål och raps Veckans förändringar på Paris- och Chicagobörsens spannmåls- oljeväxtnoteringar är uppåtgående eller oförändrat. Slutkurser och förändringar

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT Sida 1 av 7 Internationellt MARKNADSNYTT 2016-06-12 Den gångna veckans rörelser på Chicago-och Parisbörsens spannmåls-och oljeväxtnoteringar har till stor del präglats av positioneringar inför USDA-rapporten

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT Sida 1 av 8 Internationellt MARKNADSNYTT 2016-08-21 Den gångna veckans förändringar på Paris-och Chicagobörsens spannmåls-och oljeväxtnoteringar är huvudsakligen uppåt. Utfallet för veckan blev: Vete på

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT MARKNADSNYTT 2017-04-16 Sida 1 av 8 Internationellt Spannmål och raps Denna veckans noteringar på Paris- och Chicagobörsen för spannmål och oljeväxter visar huvudsakligen uppgångar. Slutkurser och förändringar

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT MARKNADSNYTT 2017-02-26 Sida 1 av 8 Internationellt Spannmål och raps Även denna vecka slutade med nergång på börserna utom för vete på Paris som steg något. En anledning till nergången kan troligen vara

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT Sida 1 av 8 Internationellt MARKNADSNYTT 2016-07-03 Det har varit en ordentligt omtumlande vecka på Paris- och Chicagobörsens spannmåls- och oljeväxthandel. De kraftiga nedgångar som noterades föregående

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT MARKNADSNYTT 2016-12-04 Sida 1 av 6 Internationellt Spannmål och raps Det blev ingen fortsättning på föregående veckas uppgångar på Paris-och Chicagobörsens spannmåls- och oljeväxtnoteringar förutom på

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT MARKNADSNYTT 2016-12-25 Sida 1 av 6 Internationellt Spannmål och raps Veckans rörelser på Paris- och Chicagos spannmåls- och oljeväxtnoteringar är huvudsakligen nedåt. Största nedgångarna står oljeväxter

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT MARKNADSNYTT 2017-05-28 Sida 1 av 7 Internationellt Spannmål och raps Den internationella spannmåls- och oljeväxtmarknaden är för närvarande fokuserad på väderleksutsikterna världen över. Oroande utsikter

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT Sida 1 av 8 Internationellt MARKNADSNYTT 2016-09-04 Marknaden har lugnat ner sig en hel del efter föregående veckas kraftiga nedgångar på Paris- och Chicagobörsens spannmåls- och oljeväxtnoteringar. Det

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT Internationellt MARKNADSNYTT 2016-09-25 Spannmål och raps Sida 1 av 8 Den gångna veckan slutade med ganska små förändringar på Paris- och Chicagobörsens spannmåls- och oljeväxtnoteringar. Under veckan

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT MARKNADSNYTT 2016-11-27 Sida 1 av 7 Internationellt Spannmål och raps Även i denna vecka blev det huvudsakligen uppgångar på Paris- och Chicagobörsens spannmålsoch oljeväxtnoteringar. Undantaget är vete

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT MARKNADSNYTT 2017-02-19 Sida 1 av 8 Internationellt Spannmål och raps Till skillnad mot föregående veckas ganska stora uppgångar på Paris- och Chicagobörsens blev veckans utfall huvudsakligen nergångar.

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT MARKNADSNYTT 2017-02-05 Sida 1 av 8 Internationellt Spannmål och raps Den gångna veckan på Paris- och Chicagobörsens spannmåls- och oljeväxtnoteringar har präglats av ganska stora upp och nergångar. Marknaden

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT MARKNADSNYTT 2017-01-29 Sida 1 av 8 Internationellt Spannmål och raps Paris-och Chicagobörsens spannmåls- och oljeväxtnoteringar har i veckan visar både upp- och nergångar. Paris har försvarat sina positioner

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT Sida 1 av 8 Internationellt MARKNADSNYTT 2016-08-14 Den gångna veckans rörelser på Paris-och Chicagobörsens spannmåls- och oljeväxtnoteringar har till största delen handlat om positionering inför rapporten

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT Internationellt MARKNADSNYTT 2016-09-18 Spannmål och raps Sida 1 av 7 Det blev det inga stora prisförändringar på Paris- och Chicagobörsens spannmåls- och oljeväxtnoteringar med anledning av USDA:s septemberrapport.

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT MARKNADSNYTT 2017-01-08 Sida 1 av 7 Internationellt Spannmål och raps Vi kan notera fortsatta uppgångar på Paris och Chicagobörsens spannmåls- och oljeväxthandel förutom på soja. Vi har även fått en nedgång

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT Sida 1 av 8 Internationellt MARKNADSNYTT 2016-07-10 Veckans utfall på Paris-och Chicagobörsens spannmåls- och oljeväxtnoteringar är inte entydigt åt något håll. Vete på Paris är upp ganska mycket medan

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT MARKNADSNYTT 2017-03-05 Sida 1 av 8 Internationellt Spannmål och raps Det blev en ordentligt orolig vecka på Paris- och Chicagobörsens spannmåls- och oljeväxthandel. Noteringarna har rört sig ovanligt

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT MARKNADSNYTT 2017-02-12 Sida 1 av 9 Internationellt Spannmål och raps Det har varit en riktig glädjevecka för säljare av spannmål. Alla de terminskontrakt vi noterar enligt nedan har gått upp och några

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT MARKNADSNYTT 2017-07-02 Sida 1 av 7 Internationellt Spannmål och raps Den gångna veckans förändringar på Paris- och Chicagobörsens spannmåls- och oljeväxtnoteringar har huvudsakligen varit uppåt och för

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT MARKNADSNYTT 2017-04-23 Sida 1 av 8 Internationellt Spannmål och raps Förgående veckas ganska stora uppgångar på Paris- och Chicagobörsens spannmåls- och oljeväxtnoteringar har denna vecka bytts till huvudsakligen

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT MARKNADSNYTT 2017-05-14 Sida 1 av 8 Internationellt Spannmål och raps Under den gångna veckan riktades marknadens uppmärksamhet nästan helt mot USDA:s rapport om världens produktion, konsumtion och lager

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT Sida 1 av 8 MARKNADSNYTT 2017-04-02 Internationellt Spannmål och raps Med två olika rapporter från USDA i fredags kl. 18.00 blev veckans förändringar på Paris- och Chicagobörsens spannmåls- och oljeväxtnoteringar

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT Internationellt MARKNADSNYTT 2016-10-23 Spannmål och raps Sida 1 av 7 Det blev ingen fortsättning på föregående veckas stora prisuppgångar på Paris- och Chicagobörsens spannmåls- och oljeväxtnoteringar.

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT MARKNADSNYTT 2016-11-13 Sida 1 av 7 Internationellt Spannmål och raps Veckans händelser av betydelse har bjudit på överraskningar för både spannmåls- och oljeväxtmarknaden samt världspolitik. Att valet

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT Sida 1 av 8 MARKNADSNYTT 2017-06-11 Internationellt Spannmål och raps Priserna på Paris- och Chicagobörsen skiftade helt riktning mot de senaste veckornas nedgångar. Det blev ganska stora uppgångar på

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT Sida 1 av 8 Internationellt MARKNADSNYTT 2016-04-24 Det har varit en ordentligt omtumlande vecka på Paris- och Chicagobörsens spannmåls- och oljeväxtnoteringar. Från högsta till lägsta notering på närmsta

Läs mer

MARKNADSNYTT 2015-11-01

MARKNADSNYTT 2015-11-01 Sida 1 av 8 Internationellt MARKNADSNYTT 2015-11-01 Den gångna veckans förändringar på Paris- Chicago- och Winnipegs spannmåls-och oljeväxtnoteringar har varit små, förutom på vete Chicago. En förklaring

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT Sida 1 av 9 MARKNADSNYTT 2017-06-06 Internationellt Spannmål och raps Det har återigen varit en vecka med nedåtriktad kursutveckling på Paris- och Chicagobörsens spannmåls- och oljeväxtnoteringar. Denna

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT MARKNADSNYTT 2016-12-11 Sida 1 av 7 Internationellt Spannmål och raps Till skillnad mot föregående vecka har vi denna vecka fått uppgångar på både Paris- och Chicagobörsens spannmåls- och oljeväxtnoteringar.

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT MARKNADSNYTT 2017-06-18 Sida 1 av 8 Internationellt Spannmål och raps Föregående veckas relativt stora uppgångar för de grödor vi följer, fortsatte endast för vete och raps. Noteringarna för vete har även

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT MARKNADSNYTT 2017-05-21 Sida 1 av 8 Internationellt Spannmål och raps Den gångna veckan blev mycket turbolent med stora prisförändringar på valutor samt stora prisvariationer på både spannmål och oljeväxter.

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT 2006-11-01 2007-04-01 2007-09-01 2008-02-01 2008-07-01 2008-12-01 2009-05-01 2009-10-01 2010-03-01 2010-08-01 2011-01-01 2011-06-01 2011-11-01 2012-04-01 2012-09-01 2013-02-01 2013-07-01 2013-12-01 2014-05-01

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT Sida 1 av 7 Internationellt MARKNADSNYTT 2016-07-24 Det blev en ordentligt kraftig uppgång för vete på Parisbörsen men även kraftiga nergångar för soja och majs på Chicago. Marknaden är för närvarande

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT Sida 1 av 9 MARKNADSNYTT 2017-03-19 Internationellt Spannmål och raps Den gångna veckans noteringar på Paris- och Chicagobörsens spannmåls- och oljeväxtnoteringar är klart nedåt. Det har i stort varit

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT MARKNADSNYTT 2017-06-25 Sida 1 av 8 Internationellt Spannmål och raps Den gångna veckans rörelser på Paris- och Chicagobörsens spannmåls- och oljeväxtnoteringar har varit ganska stora och huvudsakligen

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT Internationellt MARKNADSNYTT 2016-10-16 Spannmål och raps Sida 1 av 8 Efter några veckor med ganska små förändringar på Paris-och Chicagobörsens spannmåls- och oljeväxtnoteringar medförde veckans förändringar

Läs mer

En gemensam bild av verkligheten

En gemensam bild av verkligheten En gemensam bild av verkligheten En meningsfull diskussion om Sveriges framtid förutsätter en gemensam bild av var vi står i dag. Hur ser verkligheten egentligen ut och vilka fakta beskriver den bäst?

Läs mer

Företagsamhetsmätning Kronobergs län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010

Företagsamhetsmätning Kronobergs län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010 Företagsamhetsmätning Kronobergs län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010 Företagsamheten Kronobergs län Inledning Svenskt Näringslivs företagsamhetsmätning presenteras varje halvår. Syftet är att studera om antalet

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av januari 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av januari 2013 Blekinge, 8 januari 2013 Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av januari 2013 Kraftig ökning av antalet varsel på en fortsatt svag arbetsmarknad Arbetsmarknaden i Blekingen påverkas

Läs mer

Fördjupningsarbete i samband med Steg 3 hösten 2010 skrivet av Maria Jansson

Fördjupningsarbete i samband med Steg 3 hösten 2010 skrivet av Maria Jansson Fördjupningsarbete i samband med Steg 3 hösten 2010 skrivet av Maria Jansson Innehållsförteckning Inledning... 3 Presentation... 3 Resultat... 9 Diskussion... 9 Sammanfattning... 9 Källförteckning... 10

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kronobergs län i slutet av april månad 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kronobergs län i slutet av april månad 2013 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Växjö 15 maj 2013 Ronnie Kihlman Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Kronobergs län april 2012 8 588 (9,1 %) 3 743 kvinnor (8,5 %) 4 845 män (9,7 %) 2

Läs mer

Lathund, procent med bråk, åk 8

Lathund, procent med bråk, åk 8 Lathund, procent med bråk, åk 8 Procent betyder hundradel, men man kan också säga en av hundra. Ni ska kunna omvandla mellan bråkform, decimalform och procentform. Nedan kan ni se några omvandlingar. Bråkform

Läs mer

Sammanfattning Använd NPKS till vårkorn på kalkrika jordar med låga P-AL-tal Prioritera vårkorn när det gäller PK-gödsling

Sammanfattning Använd NPKS till vårkorn på kalkrika jordar med låga P-AL-tal Prioritera vårkorn när det gäller PK-gödsling NPKS till vårkorn på kalkrika jordar Försöks- och utvecklingsansvarig Anna-Karin Krijger, Hushållningssällskapet, Skara E: post: anna-karin.krijger@hush.se Sammanfattning Använd NPKS till vårkorn på kalkrika

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Hallands län januari månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Hallands län januari månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Peter Nofors Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Hallands län januari månad 2016 oförändrad arbetslöshet sedan ett år tillbaka Arbetslösheten har varit oförändrad

Läs mer

Lägesrapport Nordisk elmarknad

Lägesrapport Nordisk elmarknad 214-4-14 E.ON Sverige AB Veckorapport, v. 16 Lägesrapport Nordisk elmarknad Sammanfattning Förra veckans nordiska spotpris blev 25,6 EUR/MWh, vilket var något lägre än förväntat. Uppdaterade siffror visar

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av april 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av april 2013 Blekinge, 15 maj 2013 Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av april 2013 Den globala ekonomiska utvecklingen går fortsatt trögt och det är framför allt Europa som utgör sänket

Läs mer

Antalet människor som lever i extrem

Antalet människor som lever i extrem Fattigdomen minskar FATTIGDOM Läget () Trenden 700 miljoner människor lever i extrem fattigdom. Det motsvarar 10 procent av jordens befolkning. Minskar i alla delar av världen. Mellan 1990 och minskade

Läs mer

Kvinnor som driver företag pensionssparar mindre än män

Kvinnor som driver företag pensionssparar mindre än män Pressmeddelande 7 september 2016 Kvinnor som driver företag pensionssparar mindre än män Kvinnor som driver företag pensionssparar inte i lika hög utsträckning som män som driver företag, 56 respektive

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Hallands län i augusti månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Hallands län i augusti månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Peter Nofors Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Hallands län augusti 2016: 9 511 (6,2%) 5 194 män (6,6%) 4 317 kvinnor (5,8%) 1 678 unga 18-24 år (9,3%)

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utredningen skulle utreda och lämna förslag i vissa frågor som handlar om svenskt medborgarskap. Svenskt medborgarskap i dag Vissa personer blir svenska medborgare när

Läs mer

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik januari 2015

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik januari 2015 FAKTAUNDERLAG Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik januari 2015 Antalet inskrivna arbetslösa minskade under månaden Arbetsmarknaden fortsätter att förbättras, om än i ett svagare tempo än tidigare.

Läs mer

Diskussionsfrågor till version 1 och 2

Diskussionsfrågor till version 1 och 2 Diskussionsfrågor till version 1 och 2 Version 1 Tillgång till internet i hemmet A. Vilken åldersgrupp har haft den största ökningen av tillgång till internet under perioden? B. Kan man med hjälp av de

Läs mer

85 % produkterna som annonseras. har köpt något de läst om i tidningen. ANNONSFAKTA & PRISLISTA 2016

85 % produkterna som annonseras. har köpt något de läst om i tidningen. ANNONSFAKTA & PRISLISTA 2016 ANNONSFAKTA & PRISLISTA 2016 Nordens största hälsomagasin och en av Sveriges 10 största tidningar alla kategorier. NU ÄNNU STÖRRE UPPLAGA: +50 000 EX! TOPPBETYG FÖR LIVE LIFE I SENASTE SKOP-UNDERSÖKNINGEN:

Läs mer

Bostadsbidrag. barnfamiljer. Några viktiga gränser. Vilka barnfamiljer kan få bostadsbidrag? Preliminärt och slutligt bidrag

Bostadsbidrag. barnfamiljer. Några viktiga gränser. Vilka barnfamiljer kan få bostadsbidrag? Preliminärt och slutligt bidrag Bostadsbidrag barnfamiljer Barnfamiljer med låga inkomster kan få bostadsbidrag. Hur mycket du kan få beror på dina inkomster, dina boendekostnader, bostadens storlek och hur många barn du har. Du söker

Läs mer

Trygg på arbetsmarknaden?

Trygg på arbetsmarknaden? Trygg på arbetsmarknaden? En jämförelse av svenska och danska ungdomars syn på arbetsmarknaden och framtiden Stefan Persson September 2009 Rapport framtagen av: RHETIKFABRIKEN Stefan Persson Verksamhetsansvarig

Läs mer

Priser på jordbruksprodukter mars 2015

Priser på jordbruksprodukter mars 2015 Månadsbrev priser på jordbruksprodukter 2015-03-31 Priser på jordbruksprodukter mars 2015 Avräkningspriserna på nötkött både i och ligger på en relativt hög nivå. Under 2014 ökade andelen svenskt nötkött

Läs mer

Bemanningsindikatorn Q1 2015

Bemanningsindikatorn Q1 2015 1 Bemanningsindikatorn Q1 2015 Första kvartalet 2015 våt filt ger dödläge Under första kvartalet 2015 väntar sig 55 procent av bemanningsföretagen ökad efterfrågan. 43 procent förväntar sig oförändrad

Läs mer

Hälsobarometern. Första kvartalet 2007. Antal långtidssjuka privatanställda tjänstemän, utveckling och bakomliggande orsaker

Hälsobarometern. Första kvartalet 2007. Antal långtidssjuka privatanställda tjänstemän, utveckling och bakomliggande orsaker Hälsobarometern Första kvartalet 2007 Antal långtidssjuka privatanställda tjänstemän, utveckling och bakomliggande orsaker Utgiven av Alecta maj 2007. (8) Innehåll 3 Om Hälsobarometern 4 Tema: Föräldrar

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län vid slutet av februari 2014

Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län vid slutet av februari 2014 2014-03-10 Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län vid slutet av februari 2014 Under februari månad fortsatte arbetslösheten i Stockolms län att minska. Nyinskrivna och varsel minskade

Läs mer

Sveriges utrikeshandel och internationella handelsmönster i skuggan av den ekonomiska krisen. 2 juni 2010

Sveriges utrikeshandel och internationella handelsmönster i skuggan av den ekonomiska krisen. 2 juni 2010 Sveriges utrikeshandel och internationella handelsmönster i skuggan av den ekonomiska krisen 2 juni 2010 30 Förändring i svensk varuexport (jan 2008 - april 2010) Förändring över motsvarande period föregående

Läs mer

Senaste Nytt. Läs sida 2. I detta nummer. Lite information. Har det någon gång hänt att någon har stulit något? Ja... (Susanne Wahlgren svarar)

Senaste Nytt. Läs sida 2. I detta nummer. Lite information. Har det någon gång hänt att någon har stulit något? Ja... (Susanne Wahlgren svarar) Nummer: 1 Ida P, Johanna S, Hugo HS, Ian VB Senaste Nytt Har det någon gång hänt att någon har stulit något? Ja... (Susanne Wahlgren svarar) Läs sida 2 I detta nummer 1. Melodifestivalen 2016 2. Älvängenskor

Läs mer

Totalt inskrivna arbetslösa i Jönköpings län februari 2013 13 590 (7,9%)

Totalt inskrivna arbetslösa i Jönköpings län februari 2013 13 590 (7,9%) MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Maria Lycke, Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Jönköpings län februari 2013 13 590 (7,9%) 6 120 kvinnor (7,6%) 7 470 män (8,1%) 3 900 unga 18-24 år

Läs mer

Effekt av balansering 2010 med hänsyn tagen till garantipension och bostadstillägg

Effekt av balansering 2010 med hänsyn tagen till garantipension och bostadstillägg Effekt av balansering 2010 med hänsyn tagen till garantipension och bostadstillägg Balanseringen inom pensionssystemet påverkar pensionärer med inkomstpension och tilläggspension. Balanseringen innebär

Läs mer

Företagsamheten 2014 Örebro län

Företagsamheten 2014 Örebro län Företagsamheten 2014 Örebro län Medlemsföretaget Carolines kök, Nacka Örebro län 2 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Sammanfattning Örebro län... 4 3. Företagsamheten... 5 Företagsamma unga... 5 Kvinnors företagsamhet...

Läs mer

Priser på jordbruksprodukter februari 2016

Priser på jordbruksprodukter februari 2016 Månadsbrev priser på jordbruksprodukter 2016-03-01 Priser på jordbruksprodukter februari 2016 Avräkningspriserna på nötkött ligger fortsatt på en hög nivå i Sverige, men även i EU. Priset i Sverige var

Läs mer

Företagsamheten 2014 Västerbottens län

Företagsamheten 2014 Västerbottens län Företagsamheten 2014 Västerbottens län Medlemsföretaget Carolines kök, Nacka Västerbottens län 2 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Sammanfattning Västerbottens län... 4 3. Företagsamheten... 5 Företagsamma

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej- / killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Mer, mindre eller oförändrat att göra nu jämfört med tre månader tidigare. Feb mar 11. Aug 12. Feb mar 12. Mar apr 14. Sep 11. Apr 10. Nov 11.

Mer, mindre eller oförändrat att göra nu jämfört med tre månader tidigare. Feb mar 11. Aug 12. Feb mar 12. Mar apr 14. Sep 11. Apr 10. Nov 11. Ekonomi-SKOP 28 december - kommentar av SKOP:s Örjan Hultåker Så ser det ut inför år 16 - Fortsatt stark aktivitet under senaste kvartalet - men exportföretagen släpar efter - Ökad optimism på sex månaders

Läs mer

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations Food and Agriculture Organization of the United Nations State of Food Insecurity in the World 2015 72 utvecklingsländer har nått millenniemålet att halvera hungern Hunger är fortfarande ett daglig utmaning

Läs mer

Sveriges utrikeshandel och internationella handelsmönster i skuggan av den ekonomiska krisen. 30 september 2009

Sveriges utrikeshandel och internationella handelsmönster i skuggan av den ekonomiska krisen. 30 september 2009 Sveriges utrikeshandel och internationella handelsmönster i skuggan av den ekonomiska krisen 30 september Förändring över motsvarande period föregående år (%) 30 Förändring i svensk varuexport (jan - aug

Läs mer

Prognos för hushållens ekonomi i januari 2009 - Både löntagare och pensionärer bättre ut på ett år

Prognos för hushållens ekonomi i januari 2009 - Både löntagare och pensionärer bättre ut på ett år Pressmeddelande Stockholm 24 november 2008 Prognos för hushållens ekonomi i januari 2009 - Både löntagare och pensionärer bättre ut på ett år Pensionärshushåll förväntas komma bättre ut än på länge. Det

Läs mer

En jämförelse länen emellan visar signifikanta skillnader för följande län och drömmar:

En jämförelse länen emellan visar signifikanta skillnader för följande län och drömmar: PRESSINFORMATION Bilaga 2 Visby, 23 november 2011 Drömbarometern 2011 Svenska folkets drömmar län för län Drömbarometern kartlägger inte bara svenska folkets livsdrömmar nationellt. Undersökningen bygger

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kronobergs län i slutet av mars månad 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kronobergs län i slutet av mars månad 2013 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Växjö 11 april 2012 Ronnie Kihlman Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Kronobergs län mars 2012 8 896 (9,4 %) 3 854 kvinnor (8,8 %) 5 042 män (10,0 %)

Läs mer

Kvinnliga företagare är välutbildade och finns i framtidsbranscher

Kvinnliga företagare är välutbildade och finns i framtidsbranscher Ingela Hemming, SEB:s företagarekonom torsdag den 7 april 06 Kvinnliga företagare är välutbildade och finns i framtidsbranscher SEB har under perioden december 05 - februari 06 låtit Sifo/Research International

Läs mer