MARKNADSNYTT

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "MARKNADSNYTT 2016-05-01"

Transkript

1 Sida 1 av 8 Internationellt MARKNADSNYTT Återigen har det varit en vecka med kraftiga prisrörelser upp och ner på Paris- och Chicagobörsens spannmåls- och oljeväxtnoteringar. De kraftiga rörelserna beror förmodligen på osäkerhet över resultatet av den pågående vårsådden på norra halvklotet. För närvarande ser det ut att bli en normal eller bättre än normal vårsådd men mycket återstår ännu att göra. Det är även alltför mycket regn i Argentina och för lite i Brasilien och detta bidrar till osäkerheten om både tillväxt och skörd av soja och majs. Regnen har visserligen upphört i Argentina och man räknar med en period med bättre skördeförutsättningar av i första hand soja. Brasilien har fått en del regn till andraskörden av majs men mer behövs. Förändringarna nedan på börserna är till del ganska stora men en del kan kanske förklaras med att US-dollar i veckan har försvagats mot Euro med 1,9%. Observera att vi nu använder juliterminer istället för utgående majterminer. Förändringar för veckan blev: Vete på Paris +0,5% till 162,75/ton och på Chicago +3,1% till 488,5 c/b= 156,70/ton. Majs på Paris +2,4% till 162,75/ton och på Chicago +4,3% till 391,75c/b = /ton. Raps på Paris +0,5% till 366,25/ton och soja på Chicago +3,4% till 1029,75c/b= 330,25/ton. Raps på Winnipeg +1,5% till CAD 501,00/ton= 348,45/ton. Euro/USD +1,9% till 1,1463. I veckan har IGC ( publicerat sin månatliga rapport. Jämfört med föregående månads rapport över beräknad skörd för kommande skördeår ökas produktionen av spannmål totalt (vete, majs, korn osv.) med 9 milj. ton till 2006 milj. ton. Detta är nästan samma som innevarande år. Konsumtionen ökas med 3 milj. ton och utgående lager ökas med 6 milj. ton till 472 milj. ton. För vete ökas produktionen jämfört med föregående med 4 milj. ton till 717 milj. ton. Detta är klart lägre än innevarande och föregående år och i paritet med säsongen 2013/14. Konsumtionen minskas med 1 milj. ton. Utgående lager ökas med 7 milj. ton till 218 milj. ton. Nästa års utgående lager beräknas bli det största på mycket länge. Majsproduktionen nästa säsong, jämfört med föregående månads rapport, beräknas öka med 5 milj. ton till 998 milj. ton. Konsumtionen beräknas öka med 5 milj. ton och utgående lager anges som oförändrat till 208 milj. ton. Detta är i paritet med de innevarande och föregående år men klart högre än längre tillbaka.

2 Om beräkningarna skulle infrias ser det inte så ljust ut för bättre priser på spannmål kommande säsong men ännu är inget skördat och mycket återstår att så. Sida 2 av 8 För soja, som har en viss inverkan på raps, beräknas också produktionen bli i paritet med innevarande och föregående år och klart högre än längre tillbaka. Hur mycket detta kommer att påverka rapspriserna återståratt se. Rapslagren i världen har minskat de senaste åren men ökande lager av soja och en positiv prognos framöver för palmolja kan komma att hålla tillbaka priset på raps. Prisskillnaden mellan gammal och ny raps har minskat kraftigt. Vi rekommenderar nu att binda priset på en viss andel av kommande skörd. Detta gäller både de som skall skördeleverera och de som skall lagra in för vinterleverans. De nuvarande svårförutsägbara förändringarna på börserna är troligen, förutom osäkerhet om sådden på norra halvklotet, påverkade av finansiella placerares förändringar av sina stora innehav. Så länge detta pågår har inte förväntade förändringar av produktion/konsumtion och lager så stor betydelse. På kort sikt skall vi förvänta oss fortsatt stora upp och nergångar utan någon bestämd riktning. Längre fram kommer betydelsen av fundamentala faktorer att bli starkare och då ange prisutvecklingen framåt. I Sverige Industrierna i Sverige börjar nu bli mätta på spannmål av skörd 2015 och huvudparten av den kvarvarande spannmålen måste nu ut på export eller överlagras. Kenneth berättade i förra veckans Marknadsnytt om att de länder (Tyskland, Polen och Baltstaterna) som kan exportera vete på stora båtar med min. 12,5 % protein kan få ut ett mervärde som nu endast är cirka 100 kr/ton jämfört med kvarnvete med lägre proteinhalter. Detta är ju positivt för oss i Sverige eftersom vi i år endast har exportvete med låg proteinhalt. Jordbruksverkets notering på svenskt exportvete med min 11,5% proteinhalt är denna vecka 1347 kr/ton fritt ombord på fartyg i södra Sverige. Om exporten sker på mindre fartyg från t.ex. Mälaren så blir priset ännu lägre. BM Agri har nu sålt ett flertal båtlaster med proteinkrav på endast 10% eftersom vi har mycket vete som inte klarar 11,5% i proteinhalt men gott om vete under 11%. Detta är intressant nu eftersom priset på sådan vara bara är marginellt sämre än priset på vete med proteinhalt över 11%. Det är vår förhoppning att vi lite längre fram i god tid innan ny skörd även kan säja några båtlaster med högre krav på proteinhalt och få ett acceptabelt pris men just nu är exportpriset på sådan kvalitet alltför lågt. I fredags påbörjade vi lastning i Västerås hamn av en båtlast på 3650 ton vete med låg proteinhalt. Vi lastar med en kran som är utrustad med en stor skopa. Efter vägning på bilvåg tippar bilen sin last på en väl rengjord betongplatta. Det går att lasta cirka 2000 ton på en normal arbetsdag utan övertid. I detta fall är det cirka 15 billar som levererar 3-4 billaster

3 Sida 3 av 8 per dag från relativt närbelägna gårdar under två dagar eftersom det erfodras nästan cirka 100 fulla billaster för att fylla båten. Leveranser kan ske med transportavstånd på upp mot 12 mil. Detta fungerar för det mesta riktigt bra men det gäller ju att ha lite tur med vädret så att det inte blir alltför långa regnstopp med påföljande väntetider för bilarna. Kranen klarar att lyfta ombord 7-8 billaster i timman men på morgonen när det är många bilar och när hamnpersonalen tar sina raster så kan högen växa (se nedanstående bild från lastningen i Västerås i fredags). Prisnivåer Här nedan har vi försökt att ange ungefärliga prisnivåer på skörd 2015 i Sverige. Priserna avser fritt gård. Vid leverans direkt till slutkund eller exportkund är betalningskapaciteteten naturligtvis högre än när inköp sker till en lagringssilo. Att priserna kan variera kraftigt beror på transportavstånden. I de flesta fall kan BM Agri vara med och köpa till dessa prisnivåer men beroende på det geografiska läget eller att vår tilltänkte slutkund inte alltid är i marknaden så kan vi inte alltid vara med och bjuda. De svenska priserna har pressats nedåt ytterligare bl.a. p.g.a. en ytterligare stärkt krona. Kvarnvete (Jordbruksverkets exportnotering FOB södra Sverige v.13 är 1347 kr/ton. Höstvete (kvarnråvara) med min 11,0 % proteinhalt: 1,15-1,20 kr/kg. Proteinreglering över och under proteinhalt 11,0%. Det medför 1,20-1,25 vid 11,5% och 1,25-1,30 vid 12% proteinhalt. Priset på vete med höga proteinhalter har den senaste tiden fallit tillbaka mer än på vete med låga proteinhalter. Vårvete: Min 13% proteinhalt har en prisnivå på cirka 1,65-1,70 fritt gård.

4 Sida 4 av 8 Fodervete och etanolvete: 1,10-1,15 Rågvete: 1,05-1,10 Kvarnråg: 1,15-1,20 Foderhavre: 1,10-1,20 och 1,30-1,35 för Grynhavre med god kvalitet. Foderkorn: 1,10-1,20 och Maltkorn 1,25-1,30 Foderärt 1,70-1,75 samt Åkerbönor 1,65-1,80 Linfrö 3,40-3,60 Raps: Varierande dagspriser beroende på börspriset och leveranstid. Pris cirka 3,26 fritt Karlshamn med omgående leverans samt cirka 3,16 för skörd 2016 och skördeleverans och 3,24 i oktober. Vi är just nu köpare av höstvete för export (även låga proteinhalter) samt råg, foderhavre och åkerbönor. Vi har fått förfrågningar om exporthavre och vill gärna snabbt få reda på vad du har kvar till salu för att kunna ta ställning till om vi kan få ihop en hel båtlast eller ej. Kraven är inte alltför höga. Det räcker med rymdvikt min 560 och i övrigt normala värden. Meddela oss via mejl till info@bmagri.se vad du har till salu. Börsdiagram Vete Paris & Chicago (maj termin). I nedanstående diagram är Parisvete svart linje (och avläses mot den högra axeln) och Chicagovete är röd linje (och avläses mot den vänstra axeln).

5 Sida 5 av 8 Raps Paris och soja Chicago (närmsta termin). I nedanstående diagram är Paris rapssvart linje (och avläses mot den högra axeln) och Chicago soja är röd linje (och avläses mot den vänstra axeln). Växelkurs Euro/Sek och USD/Sek I nedanstående diagram har Euro svart linje (och avläses mot den högra axeln) och Dollar har röd linje (och avläses mot den vänstra axeln).

6 Sida 6 av 8 Mineralgödsel Diagram på prisutveckling på urea: Arab Gulf spot fob = Persiska Viken dagspris, fritt i lastande hamn, India cfr = Indien fritt i mottagande hamn. Urea Det är positiva tongångar hos tillverkare av urea. Kina håller uppe priset på världsmarknaden. Indisk upphandling står bakom mycket av detta. När exempelvis tillverkare i Mellersta Östern kan få ut bra priser i Indien så ger det dominoeffekt. Nitrat Vi kan bara upprepa förra veckans budskap om lite försenad vårsäsong. Mer intressanta nyheter kommer med all säkerhet de kommande veckorna. BM Agri har fullsortiment av mineralgödsel. BM Agri har lager på ett 11 platser, vilket ger god service. Yara är vår huvudleverantör, med sin välkänt goda kvalitet.. Yaras sortiment levereras från fyra terminaler, Åhus, Landskrona, Lidköping och Norrköping.

7 Sida 7 av 8 BM Agri har dessutom ett intressant importsortiment För närvarande har vi följande produkter att erbjuda: Kommentar: NS 30-7, mycket intressant nitratprodukt! Kväve-produkter: NS 27-4 Falkenberg, Vänersborg samt lokala platser i Skåne) NS 30-7 (Västerås) N 34 (Uddevalla) GRANULERD NS 38-8 (Umeå, Västerås) NPK produkter med svavel och mycket låg kadmiumhalt: NPK S (Umeå) NPK S (Norrköping) NPK S (Umeå) NPK S (Sölvesborg, Västerås, Falkenberg o Vänersborg) BM Agris kontaktuppgifter Ni är välkomna att kontakta nedanstående personer avseende våra produkter. Namn Telefon Växel info@bmagri.se Jonatan Wilsson jonatan@bmagri.se Björn Järpemo bjorn@bmagri.se Jan-Erik Carlsson jan-erik@bmagri.se Magnus Larsson magnus@bmagri.se Kenneth Normark (spannmål & raps) kenneth@bmagri.se Jenny Eriksdotter jenny@bmagri.se Lasse Kuusiniemi (gödsel) lasse@bmagri.se Janne Kuusiniemi (gödsel) janne@bmagri.se Johan Hårleman (gödsel & raps) johan@bmagri.se Matilda von Rosen matilda@bmagri.se Mats Eriksson mats@bmagri.se

8 Sida 8 av 8

MARKNADSNYTT 2016-05-29

MARKNADSNYTT 2016-05-29 Sida 1 av 7 Internationellt MARKNADSNYTT 2016-05-29 Den gångna veckan har fortsatt som tidigare med ganska stora rörelser på Paris- och Chicagobörsens spannmåls-och oljeväxtnoteringar. Det summerade resultatet

Läs mer

MARKNADSNYTT 2016-06-05

MARKNADSNYTT 2016-06-05 Sida 1 av 7 Internationellt MARKNADSNYTT 2016-06-05 Även denna vecka steg noteringarna för spannmål oljeväxter på Paris- och Chicagobörsen. Slutkurserna och förändringen mot föregående vecka blev: Vete

Läs mer

MARKNADSNYTT 2016-02-21

MARKNADSNYTT 2016-02-21 Sida 1 av 7 Internationellt MARKNADSNYTT 2016-02-21 Den gångna veckans utfall på Paris- och Chicagobörsens spannmåls- och oljeväxtnoteringar visar en fortsatt nedgång på Paris men en uppgång på Chicago

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT Sida 1 av 6 Internationellt MARKNADSNYTT 2016-03-27 Kanske är vi nu inne i en uppåtgående period för Paris- och Chicagobörsens spannmåls- och oljeväxtnoteringar. Utfallet för veckan blev: Vete på Paris

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT Sida 1 av 6 Internationellt MARKNADSNYTT 2016-02-28 Det har återigen varit en vecka med vikande noteringar på Parisbörsens spannmåls-och oljeväxtnoteringar. även Chicagobörsen har backat till skillnad

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT Sida 1 av 6 Internationellt MARKNADSNYTT 2016-03-20 Det blev ingen fortsättning på föregående veckas uppgångar på Paris-och Chicagobörsens spannmåls-och oljeväxtnoteringar. Det blev i stället en rekyl

Läs mer

MARKNADSNYTT 2016-08-28

MARKNADSNYTT 2016-08-28 Sida 1 av 8 Internationellt MARKNADSNYTT 2016-08-28 Det har varit en förfärlig vecka för säljare av spannmål och oljeväxter. Både Paris och Chicagobörsen noterar stora nedgångar. Vete Chicago har drabbats

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT Sida 1 av 6 Internationellt MARKNADSNYTT 2016-03-07 Veckans förändringar enligt nedan avser majterminer förutom majs Paris som är junitermin. Som framgår är förändringarna både uppåt och nedåt. Veckan

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT Sida 1 av 7 Internationellt MARKNADSNYTT 2016-06-19 Vi ser fortsatt stora dagliga svängningar upp och ner på Paris- och Chicagobörsens spannmåls-och oljeväxtnoteringar. Anledningen till dessa svängningar

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT Sida 1 av 7 Internationellt MARKNADSNYTT 2016-05-15 Som väntat blev det kraftiga rörelser på Paris- och Chicagobörsens spannmåls- och oljeväxtnoteringar efter att USDA publicerat sin månatliga rapport.

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT Sida 1 av 6 Internationellt MARKNADSNYTT 2016-04-10 Förändringarna på Paris-och Chicagobörsens spannmåls-och oljeväxtnoteringar håller sig fortsatt inom de senaste månadernas snäva intervall. Majs återtog

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT Sida 1 av 7 Internationellt MARKNADSNYTT 2016-03-13 Så fick vi äntligen en vecka med uppgångar för alla noteringar på Paris- och Chicagobörsens spannmåls- och oljeväxtnoteringar. Frågan är om detta kommer

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT Sida 1 av 7 Internationellt MARKNADSNYTT 2016-06-12 Den gångna veckans rörelser på Chicago-och Parisbörsens spannmåls-och oljeväxtnoteringar har till stor del präglats av positioneringar inför USDA-rapporten

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT Internationellt MARKNADSNYTT 2016-10-02 Spannmål och raps Sida 1 av 6 Förändringarna på Paris-och Chicagobörsens spannmåls- och oljeväxtnoteringar blev för veckan ganska små och huvudsakligen nedåtriktade.

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT Sida 1 av 7 Internationellt MARKNADSNYTT 2016-06-26 Det har varit en mycket turbulent vecka på börserna med stora prisfall på främst majs. Förändringen för majs är den största veckoförändring någonsin

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT Sida 1 av 6 Internationellt MARKNADSNYTT 2016-09-11 Den gångna veckans prisförändringar på Paris- och Chicagobörsen är klart skilda från varandra. Vete och majs noteras ner och raps svagt upp på Paris.

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT Internationellt MARKNADSNYTT 2016-11-06 Spannmål och raps Sida 1 av 7 Under föregående vecka noterades uppgångar för majs, raps och soja och nedgång för vete på Paris -och Chicagobörsens spannmål-och oljeväxtnoteringar.

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT MARKNADSNYTT 2016-11-20 Sida 1 av 6 Internationellt Spannmål och raps Veckan stängde med uppgångar för samtliga terminer som vi följer på Paris, Chicago och Winnipegbörsens spannmåls-och oljeväxtnoteringar.

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT MARKNADSNYTT 2017-01-15 Sida 1 av 8 Internationellt Spannmål och raps Den gångna veckan har på Paris-och Chicagobörsen präglats av de rapporter från USDA som publicerades i torsdags. Slutkurser och förändringar

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT Internationellt MARKNADSNYTT 2016-10-09 Spannmål och raps Sida 1 av 6 Även denna vecka fick veteproducenterna se sjunkande priser på Paris-och Chicagobörsens spannmåls-och oljeväxtnoteringar. För majs,

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT MARKNADSNYTT 2017-01-22 Sida 1 av 7 Internationellt Spannmål och raps Veckans förändringar på Paris- och Chicagobörsens spannmåls- oljeväxtnoteringar är uppåtgående eller oförändrat. Slutkurser och förändringar

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT Internationellt MARKNADSNYTT 2016-10-30 Spannmål och raps Sida 1 av 6 Den gångna veckans rörelser på Paris- och Chicagobörsens spannmåls- och oljeväxtnoteringar har varit ganska stora och vid stängningen

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT MARKNADSNYTT 2017-03-26 Sida 1 av 7 Internationellt Spannmål och raps För tredje veckan i rad har Paris- och Chicagobörsens spannmåls- och oljeväxtpriser visat nedåtgående noteringar. Slutkurser och förändringar

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT Sida 1 av 6 Internationellt MARKNADSNYTT 2016-07-31 En stor del av förra veckans stora prisuppgång på vete på Parisbörsens utraderades i veckan och på Chicago fortsatte vetepriset nedåt till den lägsta

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT Sida 1 av 8 Internationellt MARKNADSNYTT 2016-04-24 Det har varit en ordentligt omtumlande vecka på Paris- och Chicagobörsens spannmåls- och oljeväxtnoteringar. Från högsta till lägsta notering på närmsta

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT Sida 1 av 7 Internationellt MARKNADSNYTT 2016-07-17 Det har varit ytterligare en vecka efter en lång följd av veckor med stora förändringar dag till dag på Paris- och Chicagobörsens spannmåls- och oljeväxtnoteringar.

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT MARKNADSNYTT 2017-04-16 Sida 1 av 8 Internationellt Spannmål och raps Denna veckans noteringar på Paris- och Chicagobörsen för spannmål och oljeväxter visar huvudsakligen uppgångar. Slutkurser och förändringar

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT Sida 1 av 8 Internationellt MARKNADSNYTT 2016-07-03 Det har varit en ordentligt omtumlande vecka på Paris- och Chicagobörsens spannmåls- och oljeväxthandel. De kraftiga nedgångar som noterades föregående

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT MARKNADSNYTT 2017-02-26 Sida 1 av 8 Internationellt Spannmål och raps Även denna vecka slutade med nergång på börserna utom för vete på Paris som steg något. En anledning till nergången kan troligen vara

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT MARKNADSNYTT 2017-02-05 Sida 1 av 8 Internationellt Spannmål och raps Den gångna veckan på Paris- och Chicagobörsens spannmåls- och oljeväxtnoteringar har präglats av ganska stora upp och nergångar. Marknaden

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT MARKNADSNYTT 2016-12-04 Sida 1 av 6 Internationellt Spannmål och raps Det blev ingen fortsättning på föregående veckas uppgångar på Paris-och Chicagobörsens spannmåls- och oljeväxtnoteringar förutom på

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT MARKNADSNYTT 2017-02-19 Sida 1 av 8 Internationellt Spannmål och raps Till skillnad mot föregående veckas ganska stora uppgångar på Paris- och Chicagobörsens blev veckans utfall huvudsakligen nergångar.

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT MARKNADSNYTT 2016-12-25 Sida 1 av 6 Internationellt Spannmål och raps Veckans rörelser på Paris- och Chicagos spannmåls- och oljeväxtnoteringar är huvudsakligen nedåt. Största nedgångarna står oljeväxter

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT MARKNADSNYTT 2016-11-27 Sida 1 av 7 Internationellt Spannmål och raps Även i denna vecka blev det huvudsakligen uppgångar på Paris- och Chicagobörsens spannmålsoch oljeväxtnoteringar. Undantaget är vete

Läs mer

MARKNADSNYTT 2015-11-01

MARKNADSNYTT 2015-11-01 Sida 1 av 8 Internationellt MARKNADSNYTT 2015-11-01 Den gångna veckans förändringar på Paris- Chicago- och Winnipegs spannmåls-och oljeväxtnoteringar har varit små, förutom på vete Chicago. En förklaring

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT MARKNADSNYTT 2017-01-29 Sida 1 av 8 Internationellt Spannmål och raps Paris-och Chicagobörsens spannmåls- och oljeväxtnoteringar har i veckan visar både upp- och nergångar. Paris har försvarat sina positioner

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT MARKNADSNYTT 2017-03-05 Sida 1 av 8 Internationellt Spannmål och raps Det blev en ordentligt orolig vecka på Paris- och Chicagobörsens spannmåls- och oljeväxthandel. Noteringarna har rört sig ovanligt

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT Sida 1 av 8 Internationellt MARKNADSNYTT 2016-07-10 Veckans utfall på Paris-och Chicagobörsens spannmåls- och oljeväxtnoteringar är inte entydigt åt något håll. Vete på Paris är upp ganska mycket medan

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT MARKNADSNYTT 2017-04-23 Sida 1 av 8 Internationellt Spannmål och raps Förgående veckas ganska stora uppgångar på Paris- och Chicagobörsens spannmåls- och oljeväxtnoteringar har denna vecka bytts till huvudsakligen

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT MARKNADSNYTT 2017-05-28 Sida 1 av 7 Internationellt Spannmål och raps Den internationella spannmåls- och oljeväxtmarknaden är för närvarande fokuserad på väderleksutsikterna världen över. Oroande utsikter

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT MARKNADSNYTT 2017-07-02 Sida 1 av 7 Internationellt Spannmål och raps Den gångna veckans förändringar på Paris- och Chicagobörsens spannmåls- och oljeväxtnoteringar har huvudsakligen varit uppåt och för

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT Sida 1 av 8 MARKNADSNYTT 2017-06-11 Internationellt Spannmål och raps Priserna på Paris- och Chicagobörsen skiftade helt riktning mot de senaste veckornas nedgångar. Det blev ganska stora uppgångar på

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT MARKNADSNYTT 2017-02-12 Sida 1 av 9 Internationellt Spannmål och raps Det har varit en riktig glädjevecka för säljare av spannmål. Alla de terminskontrakt vi noterar enligt nedan har gått upp och några

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT MARKNADSNYTT 2017-01-08 Sida 1 av 7 Internationellt Spannmål och raps Vi kan notera fortsatta uppgångar på Paris och Chicagobörsens spannmåls- och oljeväxthandel förutom på soja. Vi har även fått en nedgång

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT MARKNADSNYTT 2017-05-14 Sida 1 av 8 Internationellt Spannmål och raps Under den gångna veckan riktades marknadens uppmärksamhet nästan helt mot USDA:s rapport om världens produktion, konsumtion och lager

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT Sida 1 av 8 Internationellt MARKNADSNYTT 2016-08-21 Den gångna veckans förändringar på Paris-och Chicagobörsens spannmåls-och oljeväxtnoteringar är huvudsakligen uppåt. Utfallet för veckan blev: Vete på

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT Internationellt MARKNADSNYTT 2016-10-23 Spannmål och raps Sida 1 av 7 Det blev ingen fortsättning på föregående veckas stora prisuppgångar på Paris- och Chicagobörsens spannmåls- och oljeväxtnoteringar.

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT Sida 1 av 8 MARKNADSNYTT 2017-04-02 Internationellt Spannmål och raps Med två olika rapporter från USDA i fredags kl. 18.00 blev veckans förändringar på Paris- och Chicagobörsens spannmåls- och oljeväxtnoteringar

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT Internationellt MARKNADSNYTT 2016-09-25 Spannmål och raps Sida 1 av 8 Den gångna veckan slutade med ganska små förändringar på Paris- och Chicagobörsens spannmåls- och oljeväxtnoteringar. Under veckan

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT MARKNADSNYTT 2017-06-18 Sida 1 av 8 Internationellt Spannmål och raps Föregående veckas relativt stora uppgångar för de grödor vi följer, fortsatte endast för vete och raps. Noteringarna för vete har även

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT Sida 1 av 7 Internationellt MARKNADSNYTT 2016-07-24 Det blev en ordentligt kraftig uppgång för vete på Parisbörsen men även kraftiga nergångar för soja och majs på Chicago. Marknaden är för närvarande

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT Sida 1 av 9 MARKNADSNYTT 2017-03-19 Internationellt Spannmål och raps Den gångna veckans noteringar på Paris- och Chicagobörsens spannmåls- och oljeväxtnoteringar är klart nedåt. Det har i stort varit

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT MARKNADSNYTT 2017-06-25 Sida 1 av 8 Internationellt Spannmål och raps Den gångna veckans rörelser på Paris- och Chicagobörsens spannmåls- och oljeväxtnoteringar har varit ganska stora och huvudsakligen

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT MARKNADSNYTT 2016-12-11 Sida 1 av 7 Internationellt Spannmål och raps Till skillnad mot föregående vecka har vi denna vecka fått uppgångar på både Paris- och Chicagobörsens spannmåls- och oljeväxtnoteringar.

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT Sida 1 av 8 Internationellt MARKNADSNYTT 2016-08-14 Den gångna veckans rörelser på Paris-och Chicagobörsens spannmåls- och oljeväxtnoteringar har till största delen handlat om positionering inför rapporten

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT Sida 1 av 9 MARKNADSNYTT 2017-06-06 Internationellt Spannmål och raps Det har återigen varit en vecka med nedåtriktad kursutveckling på Paris- och Chicagobörsens spannmåls- och oljeväxtnoteringar. Denna

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT MARKNADSNYTT 2016-11-13 Sida 1 av 7 Internationellt Spannmål och raps Veckans händelser av betydelse har bjudit på överraskningar för både spannmåls- och oljeväxtmarknaden samt världspolitik. Att valet

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT Internationellt MARKNADSNYTT 2016-09-18 Spannmål och raps Sida 1 av 7 Det blev det inga stora prisförändringar på Paris- och Chicagobörsens spannmåls- och oljeväxtnoteringar med anledning av USDA:s septemberrapport.

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT MARKNADSNYTT 2017-05-21 Sida 1 av 8 Internationellt Spannmål och raps Den gångna veckan blev mycket turbolent med stora prisförändringar på valutor samt stora prisvariationer på både spannmål och oljeväxter.

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT 2006-11-01 2007-04-01 2007-09-01 2008-02-01 2008-07-01 2008-12-01 2009-05-01 2009-10-01 2010-03-01 2010-08-01 2011-01-01 2011-06-01 2011-11-01 2012-04-01 2012-09-01 2013-02-01 2013-07-01 2013-12-01 2014-05-01

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT Internationellt MARKNADSNYTT 2016-10-16 Spannmål och raps Sida 1 av 8 Efter några veckor med ganska små förändringar på Paris-och Chicagobörsens spannmåls- och oljeväxtnoteringar medförde veckans förändringar

Läs mer

MARKNADSNYTT

MARKNADSNYTT Sida 1 av 8 Internationellt MARKNADSNYTT 2016-09-04 Marknaden har lugnat ner sig en hel del efter föregående veckas kraftiga nedgångar på Paris- och Chicagobörsens spannmåls- och oljeväxtnoteringar. Det

Läs mer

En gemensam bild av verkligheten

En gemensam bild av verkligheten En gemensam bild av verkligheten En meningsfull diskussion om Sveriges framtid förutsätter en gemensam bild av var vi står i dag. Hur ser verkligheten egentligen ut och vilka fakta beskriver den bäst?

Läs mer

Lägesrapport Nordisk elmarknad

Lägesrapport Nordisk elmarknad 214-4-14 E.ON Sverige AB Veckorapport, v. 16 Lägesrapport Nordisk elmarknad Sammanfattning Förra veckans nordiska spotpris blev 25,6 EUR/MWh, vilket var något lägre än förväntat. Uppdaterade siffror visar

Läs mer

Får nyanlända samma chans i den svenska skolan?

Får nyanlända samma chans i den svenska skolan? Får nyanlända samma chans i den svenska skolan? Sammanställning oktober 2015 De nyanlända eleverna (varit här högst fyra år) klarar den svenska skolan sämre än andra elever. Ett tydligt tecken är att för

Läs mer

Priser på jordbruksprodukter februari 2016

Priser på jordbruksprodukter februari 2016 Månadsbrev priser på jordbruksprodukter 2016-03-01 Priser på jordbruksprodukter februari 2016 Avräkningspriserna på nötkött ligger fortsatt på en hög nivå i Sverige, men även i EU. Priset i Sverige var

Läs mer

Lathund, procent med bråk, åk 8

Lathund, procent med bråk, åk 8 Lathund, procent med bråk, åk 8 Procent betyder hundradel, men man kan också säga en av hundra. Ni ska kunna omvandla mellan bråkform, decimalform och procentform. Nedan kan ni se några omvandlingar. Bråkform

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Hallands län i augusti månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Hallands län i augusti månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Peter Nofors Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Hallands län augusti 2016: 9 511 (6,2%) 5 194 män (6,6%) 4 317 kvinnor (5,8%) 1 678 unga 18-24 år (9,3%)

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Hallands län januari månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Hallands län januari månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Peter Nofors Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Hallands län januari månad 2016 oförändrad arbetslöshet sedan ett år tillbaka Arbetslösheten har varit oförändrad

Läs mer

Priser på jordbruksprodukter mars 2016

Priser på jordbruksprodukter mars 2016 Månadsbrev priser på jordbruksprodukter 2016-04-05 Priser på jordbruksprodukter mars 2016 Avräkningspriserna på nötkött ligger fortsatt på en hög nivå i Sverige. Priset i Sverige var 27 procent högre än

Läs mer

Trygg på arbetsmarknaden?

Trygg på arbetsmarknaden? Trygg på arbetsmarknaden? En jämförelse av svenska och danska ungdomars syn på arbetsmarknaden och framtiden Stefan Persson September 2009 Rapport framtagen av: RHETIKFABRIKEN Stefan Persson Verksamhetsansvarig

Läs mer

Företagsamhetsmätning Kronobergs län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010

Företagsamhetsmätning Kronobergs län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010 Företagsamhetsmätning Kronobergs län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010 Företagsamheten Kronobergs län Inledning Svenskt Näringslivs företagsamhetsmätning presenteras varje halvår. Syftet är att studera om antalet

Läs mer

Partnerskapsförord. giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2. Parter 3. Partnerskapsförordets innehåll: 4

Partnerskapsförord. giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2. Parter 3. Partnerskapsförordets innehåll: 4 Partnerskapsförord giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2 Parter 3 Namn Telefon Adress Namn Telefon Adress Partnerskapsförordets innehåll: 4 Vi skall ingå registrerat partnerskap har ingått registrerat

Läs mer

Mer, mindre eller oförändrat att göra nu jämfört med tre månader tidigare. Apr maj 11. Maj 12. Nov 11. Okt 10. Feb mar 11. Jun 10. Sep 11.

Mer, mindre eller oförändrat att göra nu jämfört med tre månader tidigare. Apr maj 11. Maj 12. Nov 11. Okt 10. Feb mar 11. Jun 10. Sep 11. Ekonomi-SKOP - kommentar av SKOP:s Örjan Hultåker - Företagens aktivitetsökning den högsta sedan juni 2 - Två av fem företag redovisar ökad aktivitet - Två av fem tror dessutom på ytterligare ökad aktivitet

Läs mer

Prognos för hushållens ekonomi i januari 2009 - Både löntagare och pensionärer bättre ut på ett år

Prognos för hushållens ekonomi i januari 2009 - Både löntagare och pensionärer bättre ut på ett år Pressmeddelande Stockholm 24 november 2008 Prognos för hushållens ekonomi i januari 2009 - Både löntagare och pensionärer bättre ut på ett år Pensionärshushåll förväntas komma bättre ut än på länge. Det

Läs mer

Befolkningsuppföljning

Befolkningsuppföljning RAPPORT Stadskontoret Befolkningsuppföljning 30 juni 2014 Malmö stadskontor Avdelningen för samhällsplanering Arbetsgrupp: Maria Kronogård Linda Herkel, Layout Fredrik Johansson, Fotograf 8 september 2014

Läs mer

Projekt benböj på olika belastningar med olika lång vila

Projekt benböj på olika belastningar med olika lång vila Projekt benböj på olika belastningar med olika lång vila Finns det några skillnader i effektutveckling(kraft x hastighet) mellan koncentriskt och excentriskt arbete på olika belastningar om man vilar olika

Läs mer

Mer, mindre eller oförändrat att göra nu jämfört med tre månader tidigare. Feb mar 11. Aug 12. Feb mar 12. Mar apr 14. Sep 11. Apr 10. Nov 11.

Mer, mindre eller oförändrat att göra nu jämfört med tre månader tidigare. Feb mar 11. Aug 12. Feb mar 12. Mar apr 14. Sep 11. Apr 10. Nov 11. Ekonomi-SKOP 28 december - kommentar av SKOP:s Örjan Hultåker Så ser det ut inför år 16 - Fortsatt stark aktivitet under senaste kvartalet - men exportföretagen släpar efter - Ökad optimism på sex månaders

Läs mer

85 % produkterna som annonseras. har köpt något de läst om i tidningen. ANNONSFAKTA & PRISLISTA 2016

85 % produkterna som annonseras. har köpt något de läst om i tidningen. ANNONSFAKTA & PRISLISTA 2016 ANNONSFAKTA & PRISLISTA 2016 Nordens största hälsomagasin och en av Sveriges 10 största tidningar alla kategorier. NU ÄNNU STÖRRE UPPLAGA: +50 000 EX! TOPPBETYG FÖR LIVE LIFE I SENASTE SKOP-UNDERSÖKNINGEN:

Läs mer

Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning.

Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning. Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning. Reflex Pensionsförsäkring Pensionsförsäkring Fakta om erbjudandet att ändra villkor till vår nya traditionella förvaltning Nya Trad

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av januari 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av januari 2013 Blekinge, 8 januari 2013 Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av januari 2013 Kraftig ökning av antalet varsel på en fortsatt svag arbetsmarknad Arbetsmarknaden i Blekingen påverkas

Läs mer

Lilla gärdetbrev 15/5 2015

Lilla gärdetbrev 15/5 2015 Tystberga Förskola Blåklinten och Vallmon Lilla gärdetbrev 15/5 2015 Hej alla föräldrar! Först av allt inbjudan till Förskolans Dag! Torsdag 21/5 firar vi hela dagen. Barnen får klä ut sig, och vi har

Läs mer

Tentamen. Makroekonomi NA0133. Juni 2016 Skrivtid 3 timmar.

Tentamen. Makroekonomi NA0133. Juni 2016 Skrivtid 3 timmar. Jag har svarat på följande fyra frågor: 1 2 3 4 5 6 Min kod: Institutionen för ekonomi Rob Hart Tentamen Makroekonomi NA0133 Juni 2016 Skrivtid 3 timmar. Regler Svara på 4 frågor. (Vid svar på fler än

Läs mer

Så här påverkar villkorsändringen. Avtalspension SAF-LO. Möjlighet till återbetalningsskydd

Så här påverkar villkorsändringen. Avtalspension SAF-LO. Möjlighet till återbetalningsskydd Avtalspension SAF-LO Så här påverkar villkorsändringen dig Möjlighet till återbetalningsskydd Möjlighet till återbetalningsskydd Ditt sparande idag Du som har ett sparande med pensionskapital intjänat

Läs mer

Brevutskick till väntande patienter

Brevutskick till väntande patienter Brevutskick till väntande patienter Rapport från Vårdgarantiarbetet i Region Skåne, juni 2006 Bakgrund Genom en överenskommelse har staten och Sveriges Kommuner och Landsting enats om en långsiktig satsning

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kronobergs län i slutet av april månad 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kronobergs län i slutet av april månad 2013 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Växjö 15 maj 2013 Ronnie Kihlman Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Kronobergs län april 2012 8 588 (9,1 %) 3 743 kvinnor (8,5 %) 4 845 män (9,7 %) 2

Läs mer

Kohortfruktsamhetens utveckling Första barnet

Kohortfruktsamhetens utveckling Första barnet 14 Kohortfruktsamhetens utveckling Första barnet Det har skett stora förändringar, särskilt i 25-åringarnas förstabarnsfruktsamhet. För kvinnor och män födda från mitten av 19-talet till början av 19-talet

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län vid slutet av februari 2014

Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län vid slutet av februari 2014 2014-03-10 Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län vid slutet av februari 2014 Under februari månad fortsatte arbetslösheten i Stockolms län att minska. Nyinskrivna och varsel minskade

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av april 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av april 2013 Blekinge, 15 maj 2013 Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av april 2013 Den globala ekonomiska utvecklingen går fortsatt trögt och det är framför allt Europa som utgör sänket

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport År: 2016 Organisationsenhet: NYEFSK/FSK Nye Förskola Fokusområde: Demokrati och värdegrund Övergripande mål: Normer och värden Deluppgift: Klassens kvalitetsrapport

Läs mer

Den ändrar sig hela tiden och därför är det viktigt att gå in och kolla när det händer.

Den ändrar sig hela tiden och därför är det viktigt att gå in och kolla när det händer. Nordpoolspot och Statnett Postad av Stefan Ericson - 02 feb 2015 14:04 Hej på er! Startar en tråd om vår elmarkna och hur den fungerar. Den ändrar sig hela tiden och därför är det viktigt att gå in och

Läs mer

Kännedomsundersökning 2015

Kännedomsundersökning 2015 1 Om undersökningen Genomförande Bakgrund TNS Sifo har i flera år genomfört en kännedomsundersökning på uppdrag av KRAV. Undersökningen genomfördes i år på samma sätt som 11-14, förutom att några extra

Läs mer

Antalet människor som lever i extrem

Antalet människor som lever i extrem Fattigdomen minskar FATTIGDOM Läget () Trenden 700 miljoner människor lever i extrem fattigdom. Det motsvarar 10 procent av jordens befolkning. Minskar i alla delar av världen. Mellan 1990 och minskade

Läs mer

Effekt av balansering 2010 med hänsyn tagen till garantipension och bostadstillägg

Effekt av balansering 2010 med hänsyn tagen till garantipension och bostadstillägg Effekt av balansering 2010 med hänsyn tagen till garantipension och bostadstillägg Balanseringen inom pensionssystemet påverkar pensionärer med inkomstpension och tilläggspension. Balanseringen innebär

Läs mer

GOD KOHÄLSA GÖR SKILLNAD. 8 steg till riktigt bra mjölk

GOD KOHÄLSA GÖR SKILLNAD. 8 steg till riktigt bra mjölk GOD KOHÄLSA GÖR SKILLNAD 8 steg till riktigt bra mjölk MÅR KORNA BRA BLIR MJÖLKEN BRA Mjölk är en fantastisk naturprodukt. Den innehåller 18 av de 22 näringsämnen som är livsviktiga för människan och förutom

Läs mer

Antalet äldre - idag och imorgon

Antalet äldre - idag och imorgon Bilaga 1 till Beslutsunderlag - hemsjukvårdsreformen PM. Antalet äldre - idag och imorgon Mikael Sonesson Statistik och Analys Regionförbundet Östsam Mailadress: mikael.sonesson@ostsam.se Tel: 13-262741

Läs mer

Information om arbetsmarknadsläget för kvinnor år 2011

Information om arbetsmarknadsläget för kvinnor år 2011 INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Information om arbetsmarknadsläget för kvinnor år 2011 Stark återhämtning på arbetsmarknaden gynnade kvinnor Sysselsättningen ökade både för män och för kvinnor under

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utredningen skulle utreda och lämna förslag i vissa frågor som handlar om svenskt medborgarskap. Svenskt medborgarskap i dag Vissa personer blir svenska medborgare när

Läs mer

Subtraktion - Analys och bedömning av elevarbeten

Subtraktion - Analys och bedömning av elevarbeten Analys och bedömning av elevarbete 1 Eleven anpassar sitt val av metoder efter de ingående talen genom att använda flera olika metoder för beräkningar; räknar uppåt när talen ligger nära varandra, räknar

Läs mer