Riggning och upptagning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Riggning och upptagning"

Transkript

1 Version 1.1 dec -07 Sidan 1 av 5 Riggning och upptagning Riggning Följ anvisningarna i Seldens lilla häfte Råd och Tips. Nedan följer en kortfattad beskrivning över lämpligt tillvägagångssätt. Det känns ofta som ett litet extra äventyr att sätta på masten på vårkanten. Regn, för mycket vind och en mindre bra mastkran gör det inte enklare. Nedan följer några praktiska tips. Instruktionerna förutsätter att båten riggats tidigare. Man bör vara 3 personer när man riggar. Läge och riktning. Lägg masten med framsidan nedåt och masttoppen så att den pekar i samma riktning som båten när det är dags att lyfta. Spridare och vant. Sätt på spridarna och sedan vanten genom att haka in dem i profilen och skjuta på spridarändarna. (Dessa skall inte lossas från stagen när riggen tas ner utan bara demonteras från spridarna.) Furlex och akterstag. Sätt på Furlexen och akterstaget och kontrollera sedan att inga fall eller upphal kommit på fel sida om spridarna. Slå en lina om alla stagändar så att dessa inte släpar i marken eller hakar tag i något när masten rullas fram över båten. Kablar. Vik upp alla kablar som sticker ur mastfoten i det hack i maständan där dom skall ligga och håll den fast uppåt genom att tejpa fast dem mot masten. Ta gärna och kontrollera med en volt/ohmmeter att lamporna är hela och att där inte är kortslutning i antennkabeln. Windex och antenn. Montera dessa känsliga grejor precis före det är dags att lyfta. Lyftögla. Lägg lyftöglan mitt emellan topplanternan och övre spridarna och säkra linan från att glida upp genom att säkra den i bommens infästningsbeslag. Lägg öglan utanför alla fallen vilka sedan kan användas för att få öglan förbi lanterna och däcksbelysning. Båtens position. Se till att mastfoten på båten är cirka en halv meter för om mastkranens topp. Detta är till för att förhindra att masttoppens inte skall slå i kranen. Första lyftet. Hissa upp masten. En person håller i maständan och en i Furlexen. När masten kommit så högt upp att den nästan går att ställa på foten är det dags att sätta fast Furlexen i fören. Sätt därefter fast det yttre toppvantet. Andra lyftet. Hissa lite till och kontrollera att masten inte stöter i upptill och sätt masten på plats och få snabbt i det inre toppvantet.

2 Version 1.1 dec -07 Sidan 2 av 5 Släpp på mastkranen lite och dra fram båten ytterligare en halvmeter för att utvika att skada masten. Montera undervanten och koppla sedan bort mastkranen. För att få ner lyftöglan kan det vara praktiskt att använda en stege istället för att bli hissad upp i masten. Grundtrimmning av rigggen. Dra åt toppvantets vantskruvarna för hand så mycket det går. Mät mellan röstjärnet, där vantskruvarna är infästa i däcket, och upp till där wiren syns, på både styr- och babords sida, och se till att måtten är lika. Toppvantentens åtdragning. Tejpa fast en tumstock i ena toppvantet i dess övre ända när den vilar lätt på ändstycket, där wiren är fastpressad. Dra sedan lika på båda sidorna till dess att avståndet mellan tumstock och ändstycke är cirka 3-4 mm. Undervanten. Dra nu åt undervanten så att masten står rakt upp till övre spridarna i både längs och tvärriktningen. Detta innebär att undervanten nästan är lika hårt spända som toppvanten. Övre undervant. Om dessa nu hänger lösa eller att masttoppen pekar fel, dvs inte står rakt i sidled måste de övre undervanten justeras. Dra nu också åt i akterstaget så att masten inte kröker framåt. De övre undervanten skall inte spännas lika hårt som de nedre men vara fast åtdragna. Sätt an akterstaget hårt och mät på samma sätt som med toppvanten. Observera att du har en hanfot vilket innebär en förlängning om ca 2 mm istället för 4. Kontrollera att toppvanten nu håller en förlängning om ca 4 mm. När du släpper på akterstaget får spänningen i toppvanten inte överstiga 5 mm. Har man en rullstor är det extra viktigt att man trimmar masten så att den står rakt både längs och tvärskepps. Detta underlättar ut och inrullning. En normal bindrevsmast kan ges en viss krökning över de undre spridarna. Ha alltid kontroll på stagens spänning genom att känna på dem. Ett tecken på att riggen är för löst dragen är när undervanten på läsidan hänger lösa på kryss. En rigg kräver normalt en åtdragning i samband med riggning och en efterdragning efter ett par segelturer. LÄR DIG ATT KÄNNA MED HANDEN OM RIGGEN ÄR RÄTT SPÄND SÅ ATT DU SLIPPER ATT SLÄPPA PÅ HELA RIGGEN OCH ANVÄNDA TUMSTOCKEN PÅ NYTT.

3 Version 1.1 dec -07 Sidan 3 av 5 Ta av masten Några små råd i samband med avmastningen. Ta av storsegel och genua. Koppla loss elkablarna under däck. (D29 samt tidiga D33: Börja med att skruva ner träklossen som sitter runt maststöttan, 2 skruvar. För sedan in en skruvmejsel mellan röret och den främre taksektionen där springan är som minst. Bänd sedan lite lätt i sidled så kommer taksektionen loss och kan plockas mer). Dra kablarna ur röret och upp på däck. Ta av bommen och rodkick Ta loss akterstaget Dra ut alla linor från sittbrunnen. Har du rullmast och en ändlös splitsad lina så lossa denna från winchen genom att lägga linan i det hack som finns på winchen och vrid winchen ett varv så att linan kommer loss. Placera lyftöglan under övre spridarparet (OBS ej under mellanvanten, lyftöglan måste utanför mellanvanten så att lyftkraften hamnar under övre spridarnas infästning i masten. Lossa undervanten och sträck lite på mastkranen. Lossa det inre toppvantet och hissa så mycket att masten lättar från mastfoten. Sväng masten så att mastfoten kommer upp på kajen och sänk lite. Koppla loss det yttre toppvantet och förstag med Furlex. Dra förstaget tillbaka till mastfoten och sänk sedan masten. Väl på ett par bockar så lossa spridarändarna från spridarna. Ta inte loss vanten från spridarändarna. Vid mastningen behöver dessa då normalt inte justeras. Haka loss alla stagen och rulla ihop dem. Håll dem samman med några buntband. De förvaras sedan lämpligen i akterboxen. Ta av spridarna och stoppa ner dem på samma ställe. Ta av Vindex, vindinstrument och antennkabel. Ha en tunn lina och bind upp alla fall till masten. Om masten ligger inomhus så plasta inte in kabeländarna. Låt dem vara fria och torra. Ligger masten ute bör ändarna skyddas, men se bara till att de förblir torra. Nu kan du vila lugnt tills det är dags att göra samma sak igen men i omvänd ordning.

4 Version 1.1 dec -07 Sidan 4 av 5 Vinterupptagning Nedan följer lite generella anvisningar om vad man bör tänka på vid upptagning av båten inför vintern. Skrov och däck Tvätta däcket Skölj blocken på däck Rengör fönster och ventiler, samt deras packningar. Torka ventilernas packningar efteråt. Motorn Fyll dieseltanken före upptagningen. Det minskar risken för kondens i tanken. Varmkör motorn och pumpa ur oljan. Byt oljefilter Häll på ny olja i motorn, se instruktionsboken Kontrollera att motorns kylvätska innehåller tillräckligt med glykol. Blanda ca 3-5 liter outspädd glykol med vatten (50-50). Ta av locket på sjövattenfiltret och stäng vattenintaget. Avstängningskranen sitter nertill på S-drevets vänstra sida. På båtar med fast axel sitter normalt kranen framför motorn. Starta motorn och häll glykolblandningen i vattenfiltret framför sjövattenpumpen och stoppa den i glykolblandningen och starta motorn. Stanna motorn när blandningen är slut. Öppna kranen för vattenintaget på drevet. Rör sedan inte motorn förrän det är dags att sjösätta. Byt impellern i sjövattenpumpen i samband med sjösättningen. Starta motorn när båten ligger i sjön och låt den gå lite. Byt sedan bränslefilter, dels det som sitter på motorn och det som sitter bakom motorn med en vattenavskiljare undertill. Kolla vattenkoppen på bränslefiltret med jämna mellanrum. Då kan du se i ett tidigt skede om du har vatten i tanken respektive en grumlig goja som betyder bakterier och rengöring av tanken. Toaletten Fyll septiktanken med vatten, Töm septiktanken, Häll ett par liter glykolblandning (50-50) i toaletten och pumpa ut, Rengör duschpumpens filter och låt locket vara av. Det återmonteras i samband med sjösättningen. Färskvattensystemet Töm vattentanken och varmvattenberedaren genom att låta kranarna stå öppna. Töm först med kranarna i kalvattenläge och till sist i varmvattenläge. Glöm inte duschen på akterspegeln. Töm sedan varmvattenberedaren genom att stänga alla kranar inklusive duschen på akterspegeln. Öppna säkerhetsventilen på varmvattenberedaren genom att fälla den lilla svarta spaken uppåt så att den stannar i uppfällt läger. Slå sedan till vattenpumpen och låt

5 Version 1.1 dec -07 Sidan 5 av 5 den gå tills att inget mer vatten spottas ut bak i aktern. Det kan ta 3-5 minuter eller mer. Pumpen tar ingen skada av tomkörningen. När detta är klart tar du loss slangen på säkerhetsventilen och låter ventilen vara öppen under vinter. Öppna sedan alla kranar inklusive duschen på akterspegeln. Tag av filtret på pumpen och låt locket vara av under vintern. Länspumpen Gör ren filtret på pumpen och låt locket vara av. Torka upp allt vatten som kan finnas under durken och motorn. Rigga av Se separat instruktion Tvätta av masten och Furlexen Passa på och smörj lagren till Furlexen och motsvarande lager i rullmasten och skydda lagren mot sand och smuts under vintern. Lyfta ur sjön Dra alltid upp loggen före lyftet och sätt i den separata proppen. På så vis slipper du att riskera att loggen förstörs. På land Se till att båten står stadigt och att stödbenen vilar med jämnt tryck mot skrovet. Stöttorna skall komma lite under skrovet så att de bär lite och inte enbart fungerar som sidostöd. Knacka gärna på skrovet vid stöttorna. Det hörs direkt där det är extra stumt, dvs ett skott bakom. Där har du den bästa platsen att sätta an stöttorna mot skrovet. Låt alla kranar i skrovet och till färskvattnet ombord stå öppna, då är risken minst att något fryser sönder. Glöm inte och stäng kranen på gasolflaskan. Koppla in batteriladdaren cirka en gång per månad och se till att batterierna ständigt är fulladdade. Batterierna är av geltyp och behöver aldrig få tillskott av batterivattten. Drevet Demontera propellern, gör ren den och förvara den på ett säkert ställe. Demontera skyddsanoden, kontrollera om en ny behövs. Byt oljan i drevet. Sätt på och surra fast plastpåse på drevets underdel för att förhindra smuts- och sandintrång Vänta till våren Bränslefiltren skall bytas på våren, då det finns risk att det blivit lite kondensvatten i tanken under vintern. Kör motorn ett par timmar på våren innan filtren byts.

Monterings anvisning och användar guide. Smartroller Mk2

Monterings anvisning och användar guide. Smartroller Mk2 Monterings anvisning och användar guide Smartroller Mk2 Förord Alla segelbåtar är olika, detta medför att saker och ting kan se olika ut även på samma båttyp. Vi på Smartroller har under lång tid studerat

Läs mer

Sjösättning och upptagning Tag med till upptagning

Sjösättning och upptagning Tag med till upptagning Sjösättning och upptagning Tag med till upptagning Luftavfuktare Termostat Timer Våtdammsugare Spackelspade ( rengöring under köl) Blomsterpinne ( rengöring vattenintag drev) Vasselin Glycerin ( smörja

Läs mer

Checklista Höst. Motorn. Båttyp Båtnamn Ägare. Svenska Kryssarklubben Västkustkretsen

Checklista Höst. Motorn. Båttyp Båtnamn Ägare. Svenska Kryssarklubben Västkustkretsen Båttyp Båtnamn Ägare OBS checklistan skall läsas och användas ihop med båtens övriga instruktionsböcker som beskriver vad som gäller för just din båt. Lägg till och dra ifrån punkter så att den passar

Läs mer

Hopfällbar Båtlyft - Instruktion

Hopfällbar Båtlyft - Instruktion Hopfällbar Båtlyft - Instruktion 2016-09-01 Sida 1 (av 10) Allmänt: Båtlyften är endast avsedd för lyft av båt (motorbåt eller liknande) för att flytta båten till eller från en båttrailer på land. Båtlyften

Läs mer

Mätguide för båt. Börja med att ta mått på riggen, det är viktigt att måttbandet följer respektive stag och att de är sträckta.

Mätguide för båt. Börja med att ta mått på riggen, det är viktigt att måttbandet följer respektive stag och att de är sträckta. Denna mätguide hjälper dig ta rätt grundmått på din båt. Det är viktigt att mätningarna är av god kvalité. Fotografera gärna dina mätningar samt övergripande detaljer av skrov och rigg. Du behöver ett

Läs mer

Lite lösningar som gör livet lättare

Lite lösningar som gör livet lättare Lite lösningar som gör livet lättare Möjligheten att lätt kunna trimma dina segel efter rådande förhållande är väsentligt för att behålla bra fart och höjd under kryss när vindstyrka och vågornas karaktär

Läs mer

Manual NitroClean automatisk poolrobot

Manual NitroClean automatisk poolrobot Manual NitroClean automatisk poolrobot Grattis till ditt köp av den automatiska poolroboten NitroClean. NitroClean är enkel att använda och underhåller din pool utan någon ansträngning. Genom att följa

Läs mer

Monteringsanvisning Skuggtaksrullgardin

Monteringsanvisning Skuggtaksrullgardin Monteringsanvisning Skuggtaksrullgardin Detta behövs för monteringen: Rev.nr 120116 Borrmaskin/Skruvdragare Skruvmejsel Bågfil Tumstock Kniv Montering Skuggtaket passar under tak där avståndet emellan

Läs mer

På- och avmastning. Påmastning. På- och avmastning, forts

På- och avmastning. Påmastning. På- och avmastning, forts På- och avmastning Förbered Tänk på att förbereda arbetet så mycket som möjligt så går hela proceduren som en dans. Ta fram anteckningar och instruktioner (se sista sidan) som ni eventuellt gjort om dragning

Läs mer

Instruktion för deltagare i Ropstens Båtklubb vid Upptagning och Sjösättning av båtar.

Instruktion för deltagare i Ropstens Båtklubb vid Upptagning och Sjösättning av båtar. Instruktion för deltagare i Ropstens Båtklubb vid Upptagning och Sjösättning av båtar. 1. Upptagning Stockholm 2007-02-13 Lyftet: Ta alltid med giltigt försäkringsbevis! Inget försäkringsbevis, inget lyft.

Läs mer

Tillägg till DF 65 Manualen (förbättringar och tillägg samt kanske något bra tips)

Tillägg till DF 65 Manualen (förbättringar och tillägg samt kanske något bra tips) Tillägg till DF 65 Manualen (förbättringar och tillägg samt kanske något bra tips) Saker som är bra att kolla på om man har eller kan behöva köpa: Blocknyckel 5.5 mm till att justera kicken med. Beteslås

Läs mer

Instruktion för kabelmontering

Instruktion för kabelmontering 595-966-S 2010-02-03 Instruktion för kabelmontering C- och F-profiler 2 Kablar för eftermontering I denna instruktion ges en beskrivning av hur man monterar nya kablar i C- och F-profiler från 2003. För

Läs mer

Domlux. Fönstermanual och skötselanvisning

Domlux. Fönstermanual och skötselanvisning 2009-12-10 Domlux Montering av fönster 1 1 Breda fönster Över 150 cm breda sidohängda fönster måste stödjas underkant när fönstret öppnas. Öppnade fönsterbågar får inte ens temporärt utsättas för extra

Läs mer

QUIKPOINT FOGSPRUTA BRUKSANSVISNING

QUIKPOINT FOGSPRUTA BRUKSANSVISNING QUIKPOINT FOGSPRUTA BRUKSANSVISNING Fogsprutan med påmonterad borrmaskin 1 INNEHÅLLFÖRTECKNING * Säkerhetsföreskrifter Sida 3 * Tillbehör 4 * Montering av munstycke 4 * Montering av matarskruv 5 * Montering

Läs mer

Så funkar EcoDry MANUAL. Fakta EcoDry: OBS. Läs igenom hela manualen innan montering påbörjas.

Så funkar EcoDry MANUAL. Fakta EcoDry: OBS. Läs igenom hela manualen innan montering påbörjas. MANUAL OBS. Läs igenom hela manualen innan montering påbörjas. Så funkar EcoDry Porslin Porslin är mycket mer hygieniskt och lättare att hålla rent än andra material som plast eller liknande. Urinslang

Läs mer

Ha en tamp fäst på knap i fören och en i aktern på båten. De behövs när man ska hitta rätt läge på slipvagnen.

Ha en tamp fäst på knap i fören och en i aktern på båten. De behövs när man ska hitta rätt läge på slipvagnen. VBS-upptagning för nybörjare. En enkel guide för dig som är ny i klubben. Upptagningen är något mer avancerad än sjösättningen, men fortfarande ganska lätt och riskfri. Det som i huvudsak skiljer från

Läs mer

Takmonterad GSM antenn

Takmonterad GSM antenn Anvisningsnr Version Art. nr. 30660777 1.0 Takmonterad GSM antenn Sida 1 / 10 Utrustning A0000162 A0800872 A0000214 A0000177 INLEDNING Läs igenom hela instruktionen innan monteringen påbörjas. Noteringar

Läs mer

STIGA PARK COMPACT SV...4 FI...6 DA... 8 NO.. 10 DE.. 12 EN.. 15 FR.. 17 NL.. 19 IT ES.. 24 PT PL RU.. 32 CZ.. 35 HU.. 37 SL...

STIGA PARK COMPACT SV...4 FI...6 DA... 8 NO.. 10 DE.. 12 EN.. 15 FR.. 17 NL.. 19 IT ES.. 24 PT PL RU.. 32 CZ.. 35 HU.. 37 SL... STIGA PARK COMPACT MONTERINGSANVISNING ASENNUSOHJE MONTERINGSANVISNING MONTERINGSVEILEDNING MONTAGEANLEITUNG INSTALLATION GUIDE GUIDE D'INSTALLATION MONTAGEHANDLEIDING GUIDA DI MONTAGGIO GUÍA DE INSTALACIÓN

Läs mer

Funderingar och förslag till dykstege på Zeppelin

Funderingar och förslag till dykstege på Zeppelin Jag har funderat lite på hur man skulle placera och utforma en dykstege till vår nya RIB. Fundering 1: Placering. Var vill vi ha dykarna, när vi tänker på säkerheten a) Inte i närheten av propellern. b)

Läs mer

Hydraulstyrning för Utombordsmotorer GF300AT Installationsmanual

Hydraulstyrning för Utombordsmotorer GF300AT Installationsmanual Hydraulstyrning för Utombordsmotorer GF300AT Installationsmanual 1 Innehållsförteckning 1. Inledning...3 2. Montering av Hydraulcylinder...3 3. Montering av rattpump...5 4. Montering av slangar...6 5.

Läs mer

Jowema villastängsel Projektering/montage anvisning

Jowema villastängsel Projektering/montage anvisning Jowema villastängsel Projektering/montage anvisning Jowema villastängsel + Följande utrustning Stagkäppar Till utmärkning av stängsellinjen Murarsnöre Till utmärkning av stängsellinjen Spett För att undersöka

Läs mer

Instruktions manual FWT Akterspegel Monterad Motor

Instruktions manual FWT Akterspegel Monterad Motor Instruktions manual FWT Akterspegel Monterad Motor Watersnake elektriska motorer Gratulerar och välkommen till en värld av tysta motorer. Du kommer inte att ångra ditt köp av en lättviktsmotor från Jarvis

Läs mer

Stötdämparbyte på Rolls Royce Corniche DRX14667 av Rune Sahlberg. Rune Sahlberg 2015

Stötdämparbyte på Rolls Royce Corniche DRX14667 av Rune Sahlberg. Rune Sahlberg 2015 Stötdämparbyte på Rolls Royce Corniche DRX14667 av 2015 BYTE AV FRÄMRE STÖTDÄMPARE (Long Stroke Shock Absorber) 1. Bilen på pallbockar fram, använd en domkraft passande för bilens vikt och den höjd den

Läs mer

Monteringsanvisningar. Fönster och dörrar. 046-122 440 www.fonsterdirekt.se

Monteringsanvisningar. Fönster och dörrar. 046-122 440 www.fonsterdirekt.se Monteringsanvisningar Fönster och dörrar 046-122 440 www.fonsterdirekt.se FönsterDirekt 2012 Installationsanvisningar Anvisningarna gäller fönster och dörr som monteras i vägg. Placering av distansbrickorna/kilarna

Läs mer

Hydraulisk Press för noshjul och kedjor.

Hydraulisk Press för noshjul och kedjor. Hydraulisk Press för noshjul och kedjor. Renovering av noshjul, svärdtoppar samt kedjebrytning. Instruktions Manual Skall läsas igenom innan hantering av pressen sker! Försäljning och marknadsföring: Skogsmateriel

Läs mer

M - Pump Installation- och servicemanual

M - Pump Installation- och servicemanual M - Pump Installation- och servicemanual Läntinen Pitkäkatu 33, 20100 Turku Puh: 02 250 3444 Fax: 02 251 8470 nautikulma@kolumbus.fi www.kolumbus.fi Installation Förberedning 1. OBS! Elmotorn är vid leverans

Läs mer

Bosses Trimguide 1. Kolla mastkurvan

Bosses Trimguide 1. Kolla mastkurvan Bosses Trimguide Guiden bygger på mitt eget gamla valspråk ungefär rätt är alltid bättre än exakt fel! Med det menar jag att man skall se till att kunna få till ett skapligt bra trim snabbt och säkert

Läs mer

Användarmanualen. User s Manual. Instruktioner för installation av din solfångardusch Exklusiv.

Användarmanualen. User s Manual. Instruktioner för installation av din solfångardusch Exklusiv. Användarmanualen User s Manual Read first, then shower. av din solfångardusch Exklusiv. Läs dessa anvisningar noga innan du påbörjar installationen. Information till den som gör installationen, var noga

Läs mer

Domlux. Fönstermanual och skötselanvisning

Domlux. Fönstermanual och skötselanvisning Domlux Fönstermanual och skötselanvisning 2015-02-20 1 Breda fönster Över 150 cm breda sidohängda fönster måste stödjas i underkant när fönstret öppnas. Öppnade fönsterbågar får inte ens temporärt utsättas

Läs mer

Montera farthållare i Audi TT mk1

Montera farthållare i Audi TT mk1 Montera farthållare i Audi TT mk1 Följande är inte tänkt att användas som en instruktion hur du gör för att montera farthållare i din Audi TT utan endast beskrivning på hur jag gjorde. Om du ändå väljer

Läs mer

BÅTLYFT TILL BÅTTRAILER INSTRUKTION

BÅTLYFT TILL BÅTTRAILER INSTRUKTION BÅTLYFT TILL BÅTTRAILER INSTRUKTION 2015-05-08 Sida 1 (av 11) Allmänt: Båtlyften är ett hjälpmedel för att lyfta en båt (motorbåt eller liknande) vid lastning på eller av en båttrailer på land. Lyften

Läs mer

Monteringsanvisning för Pushup-fiskhus

Monteringsanvisning för Pushup-fiskhus för Pushup-fiskhus Harmångers Maskin och Marin AB Industriområdet 2 820 74, Stocka Tel: 0650-74 11 06 Fax: 0650-54 34 21 Mobil: 070-632 7295 www.maskinmarin.com info@maskinmarin.com 3 1. Lägg ringbunten

Läs mer

STIGA COLLECTOR 30" BRUKSANVISNING

STIGA COLLECTOR 30 BRUKSANVISNING STIGA COLLECTOR 30" BRUKSANVISNING 8211-1227-02 S SVENSKA 1. 2. 3. 4. SVENSKA S 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. S SVENSKA 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. SVENSKA SE SÄKERHETSFÖRESKRIFTER 1. Låt aldrig någon använda

Läs mer

Låt riggen göra jobbet

Låt riggen göra jobbet Låt riggen göra jobbet Enkelt Seglet hissas bara en gång per säsong. Du klarar att segla en större båt med mindre besättning. Bekvämt Med Seldén rullsystem sätter du segel snabbt och bekvämt och det går

Läs mer

Stora paketet. Ford Explorer 1997-2001

Stora paketet. Ford Explorer 1997-2001 1 Nu är det dags att sätta igång med stora kamkedjepaketet på din explorer-motor. Du behöver lite verktyg och delar. OTC har en sats med specialverktyg. Den behöver du. 2 Diverse nya reservdelar. Sid 1

Läs mer

Bruksanvisning / monteringsanvisning

Bruksanvisning / monteringsanvisning art.nr.bruk-freewheel Rev.2014-01 Bruksanvisning / monteringsanvisning 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SID. Avsett ändamål 2 Säkerhetsföreskrifter 2 Garanti 2 Panthera instruktioner 3 Montera FreeWheel i fyra enkla

Läs mer

Bruksanvisning. Centrifugalspridare, 23 liter. Art

Bruksanvisning. Centrifugalspridare, 23 liter. Art Bruksanvisning Art. 9053255 Centrifugalspridare, 23 liter Centrifugalspridare- Art. 9053255 Beskrivning: Centrifugalspridare med 23 liters behållare. Användning: För spridning av exempelvis gödning, salt

Läs mer

Så här får du en bra inomhusmiljö

Så här får du en bra inomhusmiljö Så här får du en bra inomhusmiljö Fräsch luft och koll på avloppen Enkla, smarta tips kommer här! VENTILATION OCH AVLOPP Ventilation Rena ventiler Håll alla ventiler rena från damm och smuts. Torka av

Läs mer

Utrustning mm. Jeanneau Sun Odyssey 37.1, 1996

Utrustning mm. Jeanneau Sun Odyssey 37.1, 1996 Utrustning mm. Jeanneau Sun Odyssey 37.1, 1996 Fri prövningsrätt gäller vilket innebär att säljaren har rätt att välja vem som skall förvärva båten oaktat vilka bud som kommer in. Säljes genom Båtagent

Läs mer

Öppning av stugan i Väjern

Öppning av stugan i Väjern Öppning av stugan i Väjern Slå på Ström: Gå in till reglagen som finns utanför rum 7. (Bild 1) Vrid på reglaget där det står HUVUDBRYTARE så pilen pekar åt Nu ska det bli ljust i stugan. (Bild 3) Slå på

Läs mer

Del 2 Monteringsanvisning motor. Boxline Modern Ribbline Futura (Basic)

Del 2 Monteringsanvisning motor. Boxline Modern Ribbline Futura (Basic) Del 2 Monteringsanvisning motor Boxline Modern Ribbline Futura (Basic) Montering motor Ta fram frikopplaren och studera dess funktion. Frikopplaren löper i kedjehusets spår och "klickas" i sitt läge. Dra

Läs mer

ABUMATIC INSTRUKTIONSMANUAL

ABUMATIC INSTRUKTIONSMANUAL ABUMATIC INSTRUKTIONSMANUAL a. Tack b. Bilder på komponenter c. Olika modeller d. Påspolning av lina e. Montering av vev f. Bromsinställning g. Rullens funktioner h. Underhåll i. Garanti och servie A.

Läs mer

NOVIPro TELESKOPSTEGE

NOVIPro TELESKOPSTEGE NOVIPro TELESKOPSTEGE TELESKOPSTEGE AV ALUMINIUM, 3,20 M SP typkontrollsnr SC2299-12 Godkänd enligt: SS 2091 Tillverkad enligt: EN 131-1:2007 Tack för att du bestämde dig för att köpa vår produkt! Vi gör

Läs mer

Detta filter är avsett för att användas till trädgårdsdammar, baddammar, akvarium eller fiskodling. Fungerar bra både till söt- och saltvatten.

Detta filter är avsett för att användas till trädgårdsdammar, baddammar, akvarium eller fiskodling. Fungerar bra både till söt- och saltvatten. Tack för att du köpt ett EconoBead filter från Aqua Forte. Det är viktigt att du läser bruksanvisningen innan du använder produkten för din säkert. Spara den också för framtida behov. Detta filter är avsett

Läs mer

B R U K S A N V I S N I N G. Våt-/torrdammsugare Artikelnummer 3140-1006

B R U K S A N V I S N I N G. Våt-/torrdammsugare Artikelnummer 3140-1006 B R U K S A N V I S N I N G Våt-/torrdammsugare Artikelnummer 3140-1006 1 Våt-/torrdammsugare Artikelnummer 3140-1006 SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Läs bruksanvisningen noggrant före första användning och spara

Läs mer

Försäljning genom. Service telefon 026-13 13 30

Försäljning genom. Service telefon 026-13 13 30 Försäljning genom. Service telefon 026-13 13 30 1 10 9 2 INSTRUKTION MJUKGLASSMASKIN Daglig drift & skötsel På morgonen: 1. Tryck på STOP knappen, sedan på PRODUKTIONS knappen. 2. När maskinen stannat

Läs mer

Bruksanvisning till markis (manuell)

Bruksanvisning till markis (manuell) Bruksanvisning till markis (manuell) Grattis till din nya markis, vi hoppas att du kommer att få stor glädje av markisen i många år. Följ instruktionerna för en säker och korrekt montering. Vi råder Er

Läs mer

Konserveringstips för dieselmotorer

Konserveringstips för dieselmotorer Konserveringstips för dieselmotorer 1. Olje- och filterbyte Du bör byta olja och oljefilter efter cirka 100 timmar eller minst en gång per säsong. Vanligen så sker detta byte på hösten i samband med upptagning.

Läs mer

Monteringsanvisning Air-radvent Vinklad v 1.3

Monteringsanvisning Air-radvent Vinklad v 1.3 Monteringsanvisning Air-radvent Vinklad v 1.3 Patenterad av Fastighetsidéer i Forshaga AB Fastighetsidéer i Forshaga AB, Aspliden 9, 667 33 Forshaga Tel/fax:054-87 28 20 Mobil:0768-28 20 20 e- post: post@fastighetsideer.se

Läs mer

OBSERVERA: Innan du monterar motorn på antennmasten ska du koppla motorn till kontrollenheten med kontrollkabeln och utföra funktionen i paragraf 7.

OBSERVERA: Innan du monterar motorn på antennmasten ska du koppla motorn till kontrollenheten med kontrollkabeln och utföra funktionen i paragraf 7. INSTRUKTIONSMANUAL ANTENNROTATIONSMOTOR OBSERVERA: Läs noga igenom alla SÄKERHETSFÖRESKRIFTER i denna manual samt all övrig information rörande säkerhet, installation och användning som medföljer både

Läs mer

DEUTSCH. Silent 40 Batt 8211-3453-02

DEUTSCH. Silent 40 Batt 8211-3453-02 DEUTSCH D Silent 40 Batt 8211-3453-02 S SVENSKA R 1 1 R O P 2 2 3 L M M L 3 5 I J K 4 4 K J I N 1. 2 230 V 2 2. 3. 4 SVENSKA S A BC 4. 5. 6. 7. 8. 9. 36 mm 19 mm 10. 11. 5 S SVENSKA SYMBOLER Följande symboler

Läs mer

Säkerhetskontroll. - Checklistan med instruktioner

Säkerhetskontroll. - Checklistan med instruktioner Säkerhetskontroll - Checklistan med instruktioner Nedan följer en komplett säkerhetskontroll men oroa dig inte. Det är mycket sällan en hel säkerhetskontroll behöver göras på uppkörning. Vanligast är att

Läs mer

www.nikkostirling.com

www.nikkostirling.com www.nikkostirling.com SE Låsring Objektiv Parallaxinställning Kikarsiktets hölje Lock för justerratt Höjdledinställning Vindinställning Förstoringsinställning Belysning Okular Ring för snabbfokusering

Läs mer

Klassregler för. Linjett 33. Myndighet. Svenska Seglarförbundet, af Pontins väg 6, SE-115 21 STOCKHOLM

Klassregler för. Linjett 33. Myndighet. Svenska Seglarförbundet, af Pontins väg 6, SE-115 21 STOCKHOLM 2002 Klassregler för Linjett 33 Myndighet Svenska Seglarförbundet, af Pontins väg 6, SE-115 21 STOCKHOLM Linjett 33 konstruerades 1993 av Mats Gustafsson. Svenska Linjettförbundet antogs som klassförbund

Läs mer

Hur fungerar Hamnsektionen

Hur fungerar Hamnsektionen Hur fungerar Hamnsektionen Beskrivning: För att båtklubben ska fungera så smidigt som möjligt har styrelsen utsett en hamnkapten som har fullt ansvar att sköta och organisera det dagliga funktionen av

Läs mer

Kontroll, underhåll & reparation Toalett V130

Kontroll, underhåll & reparation Toalett V130 Sid 1 (9) Kontroll, underhåll & reparation Toalett V130 Innehållsförteckning 1 Kontroll av spolning efter installation... 2 2 Justering av spolmängd... 3 3 Byte av tanklock... 4 4 Byte av spolventil...

Läs mer

Färgkombination på tältdetaljer Dukarna är märkta vid kederlisten.

Färgkombination på tältdetaljer Dukarna är märkta vid kederlisten. MONTAGEBESKRIVNING Att tänka på före montaget Se till att ytan är tillräckligt plan. Mät ut ytan där tältet skall stå. (Uppmärksamma kablar i mark) För att få tältet rakt bör du mäta diagonalen mellan

Läs mer

INSTRUKTIONSBOK FETTSPRUTA 907254, 0102459, 0102460

INSTRUKTIONSBOK FETTSPRUTA 907254, 0102459, 0102460 I26143-S-13.04 INSTRUKTIONSBOK FETTSPRUTA 907254, 0102459, 0102460 ASSALUB AB - 1 - www.assalub.se GENERELLA SÄKERHETSFÖRESKRIFTER OBS! Läs instruktionen noga innan fettpistolen tas i bruk. Om inte instruktionerna

Läs mer

DEMONTERING AV REVERSERINGEN OCH ANDRA RENOVERINGAR PÅ AXELN MD6-MD7

DEMONTERING AV REVERSERINGEN OCH ANDRA RENOVERINGAR PÅ AXELN MD6-MD7 DEMONTERING AV REVERSERINGEN OCH ANDRA RENOVERINGAR PÅ AXELN MD6-MD7 Nedanstående anvisning för renovering av propelleraxeltätning på MD6- MD7 med kombireversering, har framställts av Vega Marin AB på

Läs mer

Saab 9-3 M Monteringsanvisning MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE. SITdefault.

Saab 9-3 M Monteringsanvisning MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE. SITdefault. SCdefault 9-5 Monteringsanvisning SITdefault Lasthållare MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE Accessories Part No. Group Date Instruction Part No. Replaces

Läs mer

Steg 1. Steg 2. Steg 3

Steg 1. Steg 2. Steg 3 Renoveringsmanual I denna manual får du följa arbetet med att renovera en gammal gårdspump som står vackert vid sjön Immeln i norra Skåne. Vår gårdspump har blivit rostig och det är dags att göra en allmän

Läs mer

4 / 10 TONS HYDRAULISK RIKTSATS INSTRUKTIONSMANUAL

4 / 10 TONS HYDRAULISK RIKTSATS INSTRUKTIONSMANUAL 4 / 10 TONS HYDRAULISK RIKTSATS INSTRUKTIONSMANUAL LÄS IGENOM DENNA INSTRUKTIONSMANUAL NOGA FÖRE ANVÄNDNING VIKTIGT LÄS IGENOM DENNA INSTRUKTION NOGA. OBSERVERA SÄKERHETSINSTRUKTIONERNA OCH VARNINGARNA.

Läs mer

Löpvagnen har en fjäderbelastad låstapp för att man ska kunna öppna porten utan motor. Ett dragsnöre kommer att fästas i löpvagnens låstapp senare.

Löpvagnen har en fjäderbelastad låstapp för att man ska kunna öppna porten utan motor. Ett dragsnöre kommer att fästas i löpvagnens låstapp senare. 1 Montering av motor Ta fram Löpvagnen (Svart eller blå) och studera dess funktion. Skjut in löpvagnen med den rundade sidan först in I spåret på kedjeprofilen. Skjut fram löpvagnen så att den klickar

Läs mer

TT1300H. TerraTrailer 1300 Hydraulic. Pro-Terra Scandinavia AB, Rörläggarvägen 7, VÄRNAMO

TT1300H. TerraTrailer 1300 Hydraulic. Pro-Terra Scandinavia AB, Rörläggarvägen 7, VÄRNAMO TT1300H TerraTrailer 1300 Hydraulic Allmänt TT1300H är en kraftig ATV-vagn avsedd för många olika uppgifter. Det är en flakvagn som kan tippas framåt eller åt sidorna. Den har ett eget batteri som driver

Läs mer

Byta förpump i tanken 745-88, final manual

Byta förpump i tanken 745-88, final manual Byta förpump i tanken 745-88, final manual 1. Kolla huvudpumpen 2. Kolla spänning fram till förpumpen 3. Kolla ljudet i tankröret 4. Ohm mät förpumpen 5. Hm, förpumpen måste bytas 6. Kolla om det funkar

Läs mer

Monteringsanvisning. Saildrive 330. Nyköpings Marinkonvertering AB, rev. 061001

Monteringsanvisning. Saildrive 330. Nyköpings Marinkonvertering AB, rev. 061001 Monteringsanvisning Saildrive 330 Nyköpings Marinkonvertering AB, rev. 061001 Läs igenom innan du börjar montera: Viktigt: Innan installationen påbörjas; Läs igenom hela monteringsanvisningen samt Instruktionsboken.

Läs mer

Bruksanvisning. Vattenpump 2 benzin Art.: Annelundsgatan 7A I Enköping I Tel I Fax I

Bruksanvisning. Vattenpump 2 benzin Art.: Annelundsgatan 7A I Enköping I Tel I Fax I Bruksanvisning Vattenpump 2 benzin Art.: 90 42 637 Annelundsgatan 7A I 749 40 Enköping I Tel 010-209 70 50 I Fax 0171-44 14 10 I www.p-lindberg.se Lycka till med din produkt från P. Lindberg! Innan du

Läs mer

ELSYSTEM RITNING BYGGSATSENS INNEHÅLL MOTOR. UPPLADDNINGSBAR DRIVACK NIMH (ACK) 300mAh MOTTAGARE BATTERIKONTAKT HONDEL PROPELLER BATTERIKONTAKT HANDEL

ELSYSTEM RITNING BYGGSATSENS INNEHÅLL MOTOR. UPPLADDNINGSBAR DRIVACK NIMH (ACK) 300mAh MOTTAGARE BATTERIKONTAKT HONDEL PROPELLER BATTERIKONTAKT HANDEL LÄS IGENOM HELA INSTRUKTIONEN NOGGRANT INNAN DU BÖRJAR ANVÄNDA DIN NYA MODELL! INNEHÅLL INLEDNING MODELLENS DELAR PREPARERING AV SÄNDAREN LADDNING AV DRIVACKEN IHOPSÄTTNING INSTALLATION AV DRIVACKEN /

Läs mer

Maxi 33. Teknisk handledning

Maxi 33. Teknisk handledning Maxi 33 Teknisk handledning 2 (7) TEKNISKA DATA LÖA 9.92 m LWL 8.20 m Bredd 3.25 m Djupgående (standardköl) 1.40 m Deplacement cirka 4.5 ton Kölvikt ca. (järnköl) 1 840 kg Storsegel 24 m 2 Självslående

Läs mer

MONTERINGSANVISNING FÖR UTEBOXEN

MONTERINGSANVISNING FÖR UTEBOXEN MONTERINGSANVISNING FÖR UTEBOXEN FÖRORD För att erhålla ett gott resultat förutsätts att grundarbetet är utfört på ett tillfredställande sätt. Oavsett om grunden består av helgjuten betongplatta eller

Läs mer

PW TRANSPORTÖR. Bruks- och monteringsanvisning

PW TRANSPORTÖR. Bruks- och monteringsanvisning PW TRANSPORTÖR Bruks- och monteringsanvisning 2006-10-02 Läs anvisningen noga innan maskinen tas i bruk. PW Transportör levereras omonterad och monteras enligt anvisningar på sidan 4-7. Teknisk data: Snäckväxelmotor:

Läs mer

Installation CFX-750 EZ-Steer

Installation CFX-750 EZ-Steer Installation CFX-750 EZ-Steer Manual ID Install-EZ-3x Rev dat. 2011-05-24 DataVäxt AB Tel: 0514-650200 www.datavaxt.se Hedåkers Säteri 3 Fax: 0514-650201 info@datavaxt.se 467 95 Grästorp 2 Installation

Läs mer

MONTERINGSANVISNING FÖR UTEBOXEN

MONTERINGSANVISNING FÖR UTEBOXEN MONTERINGSANVISNING FÖR UTEBOXEN FÖRORD För att erhålla ett gott resultat förutsätts att grundarbetet är utfört på ett tillfredställande sätt. Oavsett om grunden består av helgjuten betongplatta eller

Läs mer

Instruktion för drift och skötsel av Minimaster

Instruktion för drift och skötsel av Minimaster V entilationssystemet vi har i våra lägenheter är Minimaster som är avsett för bostadsventilation med värmeåtervinning. För att bibehålla god funktionen och energispareffekt behövs en viss skötsel av värmeåtervinningsaggregatet.

Läs mer

S-30:an är trots sina fartiga linjer inte så lättseglad, speciellt inte i lättare vindar.

S-30:an är trots sina fartiga linjer inte så lättseglad, speciellt inte i lättare vindar. Segeltrimtips Från S30förbundets "Tekniska Tips" daterad 921103 Några tips om hur du får bättre fart på S-30:an S-30:an är trots sina fartiga linjer inte så lättseglad, speciellt inte i lättare vindar.

Läs mer

Studsmatta 512x305 cm

Studsmatta 512x305 cm SÄKERHETSANVISNINGAR OCH MONTERINGSANVISNINGAR Art. 9053595 Studsmatta 512x305 cm Studsmatta, fyrkantig - Art. 9053595 Beskrivning: Fyrkantig studsmatta med nät, matta och stege. Innehåll Inledning...

Läs mer

Vertikal Screen-Zip. Nordic Light ZS82 INSTALLATION - MONTERING - RENGÖRING

Vertikal Screen-Zip. Nordic Light ZS82 INSTALLATION - MONTERING - RENGÖRING -Zip INSTALLATION - MONTERING - RENGÖRING Se till att markisen fästes i ett tillräckligt säkert underlag. Varning för murket trä, söndervittrad puts eller tegel och tunna panelmaterial. Kontrollera att

Läs mer

595-560-S 2007-01-05. Att segla spinnaker

595-560-S 2007-01-05. Att segla spinnaker 1 595-560-S 2007-01-05 tt segla spinnaker 2 tt segla spinnaker Vi har här gjort en instruktion som vänder sig till nybörjaren såväl som den erfarne seglaren. Målsättningen är att nybörjaren skall kunna

Läs mer

Genotropin GoQuick. Bruksanvisning för. Pfizer AB, Sollentuna. Tel: somatropin (rekombinant)

Genotropin GoQuick. Bruksanvisning för. Pfizer AB, Sollentuna. Tel: somatropin (rekombinant) GEN101108PSE01 lindh&partners gbg Bruksanvisning för Genotropin GoQuick somatropin (rekombinant) Pfizer AB, 191 90 Sollentuna. Tel: 08 550 52 000. www.pfizer.se 13008_100909_GoQuick_Bruksanvisning_GÄLLER!!!.indd

Läs mer

Bruksanvisning Jörn, Line och Rasmus

Bruksanvisning Jörn, Line och Rasmus Bruksanvisning Jörn, Line och Rasmus 1 Active Care Sverup AB Uggledalsvägen 47, 427 40 BILLDAL Tel: 031-91 75 25, Fax: 031-91 75 05 E-mail: info.activecare.se Internet: www.activecare.se Innehållsförteckning

Läs mer

BÅTINSTRUKTIONER AQUALUND SDK 2009

BÅTINSTRUKTIONER AQUALUND SDK 2009 BÅTINSTRUKTIONER AQUALUND SDK 2009 Det finns en massa saker att veta om vår båt. Nedan har jag försökt lista de saker som Anders gick igenom och särskilt poängterade vid båtdagen den 24 maj 2008. Det finns

Läs mer

FILTERPUMP BRUKSANVISNING

FILTERPUMP BRUKSANVISNING FILTERPUMP BRUKSANVISNING Innehållsförteckning INTRODUKTION OCH EGENSKAPER... 3 SÄKERHETSANVISNINGAR... 3 PUMP ÖVERSIKT, teckning... 4 STÖRNINGAR OCH FELSÖKNING... 5 UNDERHÅLL... 5 INSTALLATIONSANVISNINGAR...

Läs mer

NINE EAGLES Sky Climber NINE EAGLES04.NE776B vol. 1

NINE EAGLES Sky Climber NINE EAGLES04.NE776B vol. 1 NINE EAGLES Sky Climber NINE EAGLES04.NE776B vol. 1 Tack för att du valt en Nine Eagles produkt. Vi hoppas att du har roligt med produkten. Läs instruktionerna noggrant, de ger goda råd. Kom alltid ihåg

Läs mer

IA HECON LOCAL. Installationsinstruktioner

IA HECON LOCAL. Installationsinstruktioner Installationsinstruktioner Installationsinstruktioner 1.0 Allmän information Användandet av dessa instruktioner förutsätter att användaren är väl bekant med handhavandet av både blockenheten och hydraulsystemet

Läs mer

Terrassmarkis. Nordic Light FA20 INSTALLATION - MANÖVRERING - RENGÖRING

Terrassmarkis. Nordic Light FA20 INSTALLATION - MANÖVRERING - RENGÖRING INSTALLATION - MANÖVRERING - RENGÖRING Se till att markisen fästes i ett tillräckligt säkert underlag. Varning för murket trä, söndervittrad puts eller tegel och tunna panelmaterial. Kontrollera att fönster

Läs mer

STRIDSVÄSTSYSTEM 2008-

STRIDSVÄSTSYSTEM 2008- M7390-313100-4 STRIDSVÄSTSYSTEM 2008- Bruksanvisning Systembeskrivning Stridsvästsytem 2008 är ett system som ger den enskilda soldaten möjlighet att på ett ändamålsenligt sätt medföra sin personliga utrustning.

Läs mer

Dekorpanel, centerpanel

Dekorpanel, centerpanel Anvisningsnr Version Art. nr. 31307070 1.3 30756870, 8635977, 8648427, 30791728, 30791730, 31307013 Dekorpanel, centerpanel IMG-263183 Sida 1 / 12 Utrustning A0000162 IMG-312763 Sida 2 / 12 INLEDNING Läs

Läs mer

Vattenfelsbrytare esystop flow

Vattenfelsbrytare esystop flow 151217 sida 1 av 3 Installationen bör utföras av en fackman. Vattenfelsbrytaren esystop flow är anpassad till branschregler Säker Vatteninstallation. För installation av och sensor i systemet se separat

Läs mer

PGK. Rektangulärt kylbatteri för kallvatten. Installationsinstruktioner. VIKTIGT: Läs denna instruktion innan produkten monteras.

PGK. Rektangulärt kylbatteri för kallvatten. Installationsinstruktioner. VIKTIGT: Läs denna instruktion innan produkten monteras. Rektangulärt kylbatteri för kallvatten SE VIKTIGT: Läs denna instruktion innan produkten monteras. Dimensioner 2 Montering Kanalkylare är avsedd för kallvatten som köldbärare. Den har kylbatteri med rör

Läs mer

Rev.nr 1300726. Monteringsanvisning Spa tillbehör

Rev.nr 1300726. Monteringsanvisning Spa tillbehör Rev.nr 1300726 Monteringsanvisning Spa tillbehör Locklyft för fyrkantiga spa Innehållsförteckning A Stödarm 2 B Skumgummigrepp 2 C Mittdel 1 D Svängarm 2 E Lock till svängarm 2 F Bussning 4 H Monteringsbeslag

Läs mer

Monteringsanvisning Glastak för uterum/vinterträdgård

Monteringsanvisning Glastak för uterum/vinterträdgård Monteringsanvisning Glastak för uterum/vinterträdgård 2012-01 VIKTIGT! Läs hela monteringsanvisningen innan du påbörjar monteringen! Följs inte anvisningarna kommer kanske taket inte att fungera optimalt

Läs mer

Instruktionsbok med reservdelslista. Lunningsvinsch V6500

Instruktionsbok med reservdelslista. Lunningsvinsch V6500 Instruktionsbok med reservdelslista Lunningsvinsch V6500 Tillverkare: Generalagent: Fransgård Maskinfabrik A/S Närlant Import AB Fredbjergvej 132 Filarevägen 8 DK-9640 Farsø 703 75 Örebro Tele: +45 98

Läs mer

Instruktion EL SE

Instruktion EL SE SE Instruktion - 3313EL Innehållsförteckning Hur man cyklar med 3313EL...3 Trehjuling...3 Elassistans...3 Löpande underhåll...3 Beskrivning av systemet...4 Batteri...4 Laddning av batteriet...4 Laddnivå

Läs mer

Skötselråd. Frånluftsvärmepump Nibe Fighter 310P

Skötselråd. Frånluftsvärmepump Nibe Fighter 310P BRF Taklöken Skötselråd Frånluftsvärmepump Nibe Fighter 310P Du som bostadsrättsägare i Brf Taklöken förutsätts sköta din frånluftsvärmepump själv. Om du inte utför regelbunden service på värmepumpen kan

Läs mer

MANUAL. FOTOGENKAMIN Modell Ruby och Kero Art.nr 14-1700 och 14-1750. www.exergon.se Tel. 08-7420170

MANUAL. FOTOGENKAMIN Modell Ruby och Kero Art.nr 14-1700 och 14-1750. www.exergon.se Tel. 08-7420170 MANUAL FOTOGENKAMIN Modell Ruby och Kero Art.nr 14-1700 och 14-1750 www.exergon.se Tel. 08-7420170 TEKNISKA SPECIFIKATINER Modell Ruby Kero Konvektor typ Strålningskonvektor Strålningskonvektor Värmeeffekt

Läs mer

Saab 9-5 -M Monteringsanvisning MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE.

Saab 9-5 -M Monteringsanvisning MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE. SCdefault 9-5 Monteringsanvisning SITdefault Väghållningssats MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE Accessories Part No. Group Date Instruction Part No.

Läs mer

WUB5511 Elektrisk Värmefilt

WUB5511 Elektrisk Värmefilt WUB5511 Elektrisk Värmefilt Svensk Bruksanvisning Läs alltid först igenom bruksanvisningen och spara den för framtida hänvisningar Sid 2 VIKTIGA anvisningar! Spara för framtida bruk! VARNING: EJ avsedd

Läs mer

Bruksanvisning / monteringsanvisning

Bruksanvisning / monteringsanvisning 1 art.nr.bruk-freewheel Rev.2017-01 Bruksanvisning / monteringsanvisning INNEHÅLLSFÖRTECKNING Avsett ändamål Säkerhetsföreskrifter Garanti Panthera instruktioner Montera FreeWheel i fyra enkla steg Monteringsanvisning

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. Cykelns delar... 3 Tips och råd... 4 Montering... 6 Underhåll... 10 Säkerhet... 15

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. Cykelns delar... 3 Tips och råd... 4 Montering... 6 Underhåll... 10 Säkerhet... 15 INSTRUKTIONSBOK 2 GRATTIS TILL DITT KLOKA VAL AV CYKEL! INNEHÅLLSFÖRTECKNING Cykelns delar.............................. 3 Tips och råd............................... 4 Montering.................................

Läs mer