Tjänsteutlåtande Dnr BUN 2011/0257. DANDERYDS KOMMUN Utbildnings- och kulturkontoret Pre Knutas

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tjänsteutlåtande 2011-10-07 Dnr BUN 2011/0257. DANDERYDS KOMMUN Utbildnings- och kulturkontoret Pre Knutas"

Transkript

1 1(5) Kvartalsrapport per 30 september och prognos 4 för barn- och utbildningsnämnden Ärendet Enligt kommunstyrelsens anvisningar ska nämnderna göra fyra ekonomiska uppföljningar per år. s förslag till beslut Barn- och utbildningsnämnden beslutar att godkänna kvartalsrapport per 30 september och skicka den till kommunstyrelsen. Verksamheten till och med september Platstillgång inom förskola och familjedaghem I oktober 2011 finns barn inskrivna på Danderyds förskolor. Av dessa bor i Danderyd. Totalt finns platser. Under hösten är beläggningen som lägst och den ökar successivt till och med juni året därpå. Förvaltningen bedömer ändå att det kommer att finnas tomma platser. Störst överskott finns i Djursholm och Stocksund har minst överskott. (Charlottenberg hänförs från och med 2011 till Stocksund eftersom Statistiska Centralbyrån redovisar kommundelar och befolkning med denna indelning.) I platstillgången ingår den planerade förskolan Futura i Djursholm som planerar att öppna i april/maj 2011 och har tillstånd för 100 platser (för närvarande 14 inskrivna barn). Lokalfrågor Förvaltningen har till och med september deltagit i förändringar på främst Skogsgläntan, Fribergaskolan, Björkdungen, Vasavägens förskola och Majstigen. I juni 2011 beslutade Miljödepartementet att riva upp Länsstyrelsens tidigare beslut om att anta detaljplanen för Tranholmen. Det innebär att den planerade förskolan på Tranholmen inte kommer att byggas som planerat. Utvärderingsverktyget Våga Visa Under 2011 kommer följande förskoleenheter att observeras: Sätra Äng och Rosenvägen, Stocksunds resultatenhet, Småbarnsskolan & Elevverket, I ur och skur Äventyret, Villa Solvi samt Vitsippans förskola. De skolor som observeras är Danderyds Montessori och Viktor Rydbegs samskola. Enkätresultaten från elevenkät och föräldraenkät försenades kraftigt under våren. Problem ledde också till att samtliga resultat inte gick att använda på grund av för låg svarsfrekvens.

2 Utvecklingsinsatser inom barnomsorgen Skolverket har genomfört implementeringsinsatser för alla förskolechefer om den nya skollagen och förtydligandena i förskolans läroplan. Förvaltningen har därefter haft föreläsning för all förskolepersonal (ca 350 personer) om förskolans förtydligade och utvidgade uppdrag samt om forskningsanknytning. Förskollärarnas roll kommer att klargöras i form av ledarskapsutbildning och nätverk. Förskolecheferna kommer att få kompetensutveckling om det systematiska kvalitetsarbetet. För att öka förskolepersonalens didaktiska kompetens inom natur, teknik, språk och matematik erbjuds kompetensutveckling. Totalt har 250 personer deltagit eller kommer att delta under året i utbildningsinsatserna. Matematiksatsningen kommer att följas upp för att se om utbildningen ger resultat ute i verksamheten. Implementering av uppgraderat internetbaserat system för skolval samt peng- och avgiftsadministration Arbete under det senaste året har förberett implementering av uppgraderat system för skolval samt peng- och avgiftsadministration. Driftstart var planerat till februari men kom i gång i juni. Nu görs förskoleval i det uppgraderade systemet samt pengoch avgiftsadministration för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem. Driftstart för grundskolan är i november. Skolvalet januari 2012 görs också i det uppgraderade systemet. 2(5) Det ekonomiska utfallet till och med september (belopp i Mkr) Bokslut Budget kvartal 3 kvartal 3 Verksamhetens intäkter , ,0 122,0 Verksamhetens kostnader , , ,0 Nettokostnader , , ,0 Utfallet är 5,4 miljoner kronor bättre för perioden än budget. De främsta orsakerna är: Nämnd och administration, +0,3 miljoner kronor. er för avveckling av paviljonger kommer enligt tekniska kontoret under sista kvartalet. Barnomsorg, -4,6 miljoner kronor. Den viktigaste förklaringen är fler barn i förskola. Grundskola: +4,4 miljoner kronor. er för barn i behov av särskilt stöd är lägre än budgeterat därför att några skolor inte fakturerat för tredje kvartalet. Del av kostnaderna återfinns under särskola. Gymnasieskola, +3,0 miljoner kronor. Lägre kostnader för några program. Vuxenutbildning, +1,9 miljoner kronor. Förklaringar är högre intäkter och färre studenter än budgeterat. Särskola, -1,3 miljoner kronor. Fler barn än budgeterat, se även kommentarer för grundskolan. Övrig verksamhet, +0,8 miljoner kronor. Lägre kostnader för några verksamheter samt vissa kostnader kommer under sista kvartalet. Åtgärder med anledning av budgetavvikelser Inga åtgärder planeras med anledning av budgetavvikelser.

3 Det prognostiserade ekonomiska utfallet under (5) Budget Prognos Intäkt Netto Intäkt Netto Intäkt Budg.avv Nämnd och administration Barnomsorg Grundskola Gymnasieskola Vuxenutbildning Särskola Övrig verksamhet Totalt Prognos 1 visade på underskott på -2,5 miljoner kronor, prognos 2-3,2 miljoner kronor och prognos 3 +1,9 miljoner kronor. Prognos 4 är oförändrad och bygger på att beslut fattas att reglera felaktigt utbetald barnomsorgspeng under första halvåret. Nämnd och administration -0,2 miljoner kronor. Nettokostnaderna till och med september var 6,1 miljoner kronor vilket motsvarar 76 procent av er för avveckling av paviljonger kommer senare under året. erna 2010 för avveckling av paviljonger var betydligt lägre än budgeterat. Under 2011 finns budgeterat för avveckling av två paviljonger, Rosenvägens och Borgens förskolor. Under året kommer även Norra Åsgårds paviljonger avvecklas liksom paviljongen vid Majstigen. Vi bedömer att ett mindre underskott uppstår till följd av att fyra paviljonger avvecklas under 2011 jämfört med de två budgeterade, -0,2 miljoner kronor. Barnomsorg -1,3 miljoner kronor. Nettokostnaderna till och med september var 187,1 miljoner kronor, 77 procent av Förskola och familjedaghem Till och med september var antalet inskrivna barn högre än budgeterat, ungefär 50 fler (av budgeterade st). I den nya befolkningsprognosen är antalet 1-5-åringar 50 färre än i den gamla. Vi bedömer att antalet förskolebarn kommer att minska något jämfört med budgeten. barn per barn barn per barn barn Summa, tkr Förskola/familjedaghem 1-2 år Förskola/familjedaghem 3-5 år Kommunen erhåller olika statsbidrag. De som avviker mot budget är statsbidrag för maxtaxa (-0,3 miljoner kronor) och för diplomatbarn i kommunens förskolor (+0,3 miljoner kronor). I förvaltningens beräkningar inför budget 2011 finns en felaktig summering på 14 barn i familjedaghem, vilket gör att budgeten är underbalanserad med -0,9 miljoner kronor. Vidare har förvaltningen betalt för mycket barnomsorgspeng under första halvåret 2011 med 1,3 miljoner kronor. Samtliga enheter har kontaktats där de givits möjlighet att beskriva konsekvenserna samt avgöra om återbetalning ska göras på en, tre eller sex månader. Vissa enheter berördes inte. För de

4 enheter som berördes motsvarade de felaktiga utbetalningarna mellan 1 och 3 procent av omsättningen samma period. Samtliga enheter som svarat uttrycker det olyckliga i det begångna misstaget men väljer att regleringen görs under november. 4(5) Satsning på högre kompetens i förskolans personal pågår för fullt. Förvaltningen har medel för att 15 barnskötare vidareutbildas på deltid till förskollärare samtidigt som de arbetar på förskolan. Intresse finns, men det har varit svårt att fylla samtliga platser, för närvarande utbildas åtta barnskötare. Inför hösten jobbar förvaltningen vidare med att få fler studerande. Förvaltningen bedömer dock att färre studerande totalt gör att 0,4 miljoner kronor av anslaget på 0,8 miljoner kronor används, +0,4 miljoner kronor. Den andra delen av kompetenshöjning är att utbilda förskollärare i specialpedagogik. Målet har varit att förskollärarna skulle gå på avgiftsfria kurser. Det visar sig dock att lärosätena dragit ned på dessa kurser till förmån för avgiftsbelagd uppdragsutbildning. Även här har det varit svårt att få verksamheten i full omfattning från årets början. Förvaltningen bedömer därför att kostnaden blir 0,6 miljoner kronor av budgeterade 1,2, +0,6 miljoner kronor. Skolbarnomsorg Prognosen för skolbarnsomsorg pekar på att det blir lite färre barn än budgeterat. Överskottet blir 0,7 miljoner kronor. barn per barn barn per barn barn Summa Fritidshem förskoleklass Fritidshem år Fritidshem år Grundskola +3,0 miljoner kronor. Nettokostnaderna till och med september var 240,9 miljoner kronor, 73 procent av elever Snittkostnad elever Snittkostnad elever Summa, tkr Förskoleklass År År Summa erna för barn i behov av särskilt stöd kommer att bli +3,0 miljoner kronor. Det är kostnader för en del särskolebarn som budgeterats på grundskola. Överskottet på barn i behov av särskilt stöd ska därför ställas mot motsvarande underskott för särskola. Under andra halvåret kommer det att vara lite fler elever i förskoleklass och grundskola jämfört med vårterminen. Det leder till att vi bedömer att kostnaden för skolpengen inte avviker från budgeterat.

5 5(5) Gymnasieskola +2,0 miljoner kronor. Nettokostnaderna till och med september var 82,9 miljoner kronor, 72 procent av Under åren 2011 till och med höstterminen 2013 finns två parallella gymnasiereformer som har olika ersättningsnivåer. I den gamla gymnasieskolan finns från och med januari 2011 en länsgemensam prislista (som Danderyd står utanför). Den har något lägre priser för flera program jämfört med tidigare års prislistor. Även riksprislistan, som används till några program till friskolorna, har också något lägre priser för några program. Det gör att kostnaderna under första halvåret är lägre än budgeterat. De elever som tas in på den reformerade gymnasieskolan och med höstterminen 2011 börjar i den reformerade gymnasieskolan. En ny prislista finns för de elever som börjar i de reformerade programmen med. Danderyd ansluter till den länsgemensamma prislistan för antagna från och med hösten Under andra halvåret ökar elevantalet något vilket ökar kostnaderna något. Det fortfarande mycket osäkert hur eleverna väljer program och därmed kostnaderna för dessa. Vuxenutbildning +1,0 miljoner kronor. Nettokostnaderna till och med september var 4,0 miljoner kronor, 64 procent av Kommunen får statsbidrag för en del av verksamheten, yrkesutbildning, som inte är budgeterad. Det är svårt att för närvarande beräkna statsbidraget då vi inte vet hur många som söker sig till dessa utbildningar. Baserat på förra årets utfall uppskattar vi överskottet till 0,5 miljoner kronor. Uppgifter om antalet studerande tyder på att det är lägre än budgeterat. Effekten för helåret bedöms till +0,5 miljoner kronor. Särskola -3,0 miljoner kronor. Nettokostnaderna till och med september var 11,0 miljoner kronor, 92 procent av För kommentarer om underskottet, se grundskola. Övrig verksamhet +0,8 miljoner kronor. Nettokostnaderna till och med september var 3,6 miljoner kronor, 78 procent av erna för Våga Visa kommer att bli lägre än budgeterat. Även kostnaderna för det internetbaserade förskole- och skolvalssystemet kommer att bli något lägre än budgeterat. Kommentarer till investeringsredovisningen Inte aktuellt för barn- och utbildningsnämnden.

Kvartalsrapport och budgetprognos 4 2010. Verksamheten till och med september

Kvartalsrapport och budgetprognos 4 2010. Verksamheten till och med september BUN 2010/0023 Barn- och utbildningsnämnden Kvartalsrapport och budgetprognos 4 2010 Verksamheten till och med september Bästa grundskolorna finns i Danderyd Sveriges Kommuner och Landsting publicerar årligen

Läs mer

Budgetprognos 2 per 31 mars 2010 för barn- och utbildningsnämnden

Budgetprognos 2 per 31 mars 2010 för barn- och utbildningsnämnden 1(6) BUN 2009/ Budgetprognos 2 per 31 mars 2010 för - och utbildningsnämnden Budget ack perioden Utfall tom perioden Avvikelse Intäkt Kostnad Intäkt Kostnad Intäkt Kostnad Budg.avv % Nämnd och administration

Läs mer

Kvartalsrapport 3 med prognos. September 2012. Barn- och utbildningsnämnd

Kvartalsrapport 3 med prognos. September 2012. Barn- och utbildningsnämnd Kvartalsrapport 3 med prognos. September 2012 Barn- och utbildningsnämnd Innehållsförteckning 1 Verksamheten till och med september... 3 2 Det ekonomiska utfallet till och med september... 3 2.1 Åtgärder

Läs mer

2. Ekonomiska konsekvenser av utökad rätt till omsorgstid från 20 tim till 25

2. Ekonomiska konsekvenser av utökad rätt till omsorgstid från 20 tim till 25 BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNING 2012-10-31 PIA KRON SID 1/2 EKONOM 08-58785218 PIA.KRON@VALLENTUNA.SE BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Ekonomiska konsekvenser av utökad rätt till omsorgstid från

Läs mer

Sammanträdesrummet Kindla, kommunhuset Lindesberg Tisdagen den 27 augusti 2009, kl. 15:00-16:00

Sammanträdesrummet Kindla, kommunhuset Lindesberg Tisdagen den 27 augusti 2009, kl. 15:00-16:00 Plats och tid Sammanträdesrummet Kindla, kommunhuset Lindesberg Tisdagen den 27 augusti 2009, kl. 15:00-16:00 Beslutande Pär-Ove Lindqvist (M) ordf Bengt Evertsson (V) v ordf. Bente Ekström (C) Arnold

Läs mer

Kvartalsrapport september med prognos 4. Barn- och utbildningsnämnd

Kvartalsrapport september med prognos 4. Barn- och utbildningsnämnd Kvartalsrapport september med prognos 4 Barn- och utbildningsnämnd 1 Inledning Nämnderna ska enligt kommunstyrelsens anvisningar redovisa fyra budgetuppföljningar och prognoser under året. Uppföljningen

Läs mer

Driftbudget för programområdet barnomsorg

Driftbudget för programområdet barnomsorg Driftbudget för programområdet barnomsorg Bokslut Budget B u d g e t f ö r s l a g Barnsomsorg 2010 2011 2012 2013 2014 Verksamhetens intäkter ( + ) 64 545 63 632 65 339 65 029 64 587 Verksamhetens kostnader

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Hallands län i augusti månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Hallands län i augusti månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Peter Nofors Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Hallands län augusti 2016: 9 511 (6,2%) 5 194 män (6,6%) 4 317 kvinnor (5,8%) 1 678 unga 18-24 år (9,3%)

Läs mer

Barnomsorg på obekväm arbetstid

Barnomsorg på obekväm arbetstid Tjänsteutlåtande Handläggare 2014-05-05 Haina Berndtsson 08-590 971 47 Dnr: Haina.Berndtsson@upplandsvasby.se UBN/2014:26 33041 Barnomsorg på obekväm arbetstid Förslag till beslut Utbildningsnämnden 1.

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Resultaträkning, exkl. kostenheten Belopp i mkr Budget s maj /budget Verksamhetens intäkter 63,7 65,2 1,5 Personalkostnader -417,9-415,7 2,1 Lokalhyror -105,8-105,3 0,5 Köp av

Läs mer

Befolkningsuppföljning

Befolkningsuppföljning RAPPORT Stadskontoret Befolkningsuppföljning 30 juni 2014 Malmö stadskontor Avdelningen för samhällsplanering Arbetsgrupp: Maria Kronogård Linda Herkel, Layout Fredrik Johansson, Fotograf 8 september 2014

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport Läsår: 2015/2016 Organisationsenhet: STENSFSK/FSK Stensåkra Förskola Fokusområde: Samverkan Cecilia Stenemo, Barn- och utbildningsförvaltningen, Stensåkra förskola,

Läs mer

Rapport. Medlemsundersökning om skolgången. Autism- och Aspergerförbundet 2016-03-17

Rapport. Medlemsundersökning om skolgången. Autism- och Aspergerförbundet 2016-03-17 Rapport Medlemsundersökning om skolgången Autism- och Aspergerförbundet 216-3-17 Inledande ord I vår förra skolenkät år 213 såg vi att det i alldeles för stor utsträckning fanns brister i hur man anpassar

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Beslut Lerums kommun Lerums.kommun@lerum.se Beslut för fritidshem efter tillsyn i Lerums kommun Beskgt 2 (6) Tillsyn i Lerums kommun har genomfört tillsyn av Lerums kommun under våren 2016. Tillsynen har

Läs mer

Förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg

Förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg Utbildningsstatistisk årsbok 2013 Förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg 2 Förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg Innehåll Fakta om statistiken... 42 Kommentarer till statistiken... 44 2.1 Inskrivna barn

Läs mer

REGLER. Regler för placering i förskola och annan pedagogisk omsorg

REGLER. Regler för placering i förskola och annan pedagogisk omsorg REGLER Regler för placering i förskola och annan pedagogisk omsorg REGLER Sida 2 av 6 Regler för placering i förskola och pedagogisk omsorg Barn erbjuds förskoleplats från och med ett års ålder i den omfattning

Läs mer

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Ordförande: Catharina Malmborg Förvaltningschef: Kerstin Melén-Gyllensten Våra delmål Medborgare och andra intressenter Inriktningsmål/uppdrag Effektmål Resultatmått/indikator

Läs mer

Två rapporter om bedömning och betyg

Två rapporter om bedömning och betyg UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KVALITETSAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 08-400/3803 SID 1 (9) 2008-09-15 Handläggare: Inger Willner Telefon: 508 33 678 Till Utbildningsnämnden 2008-10-23 Två rapporter om bedömning

Läs mer

Månadsrapport april 2016

Månadsrapport april 2016 Månadsrapport april 216 Dnr 216/354-Ks Befolkning Befolkningsutvecklingen är fortsatt svag. Hittills i år är ökningen 241 personer. Invandringsöverskottet är fortsatt största ökningsfaktorn. Arbetsmarknad

Läs mer

Friskoleurval med segregation som resultat

Friskoleurval med segregation som resultat Friskoleurval med segregation som resultat Rapport februari 2016 Sammanfattning och slutsatser Denna undersökning har tagits fram som en del av projektet Ge alla elever samma chans som är ett samarbete

Läs mer

Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar

Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar Skolinspektionen Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar Anette.Ellis@fogdarod.se Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar efter tillsyn

Läs mer

Förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg

Förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg Utbildningsstatistisk årsbok 2011 2 Förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg Innehåll Fakta om statistiken... 40 Kommentarer till statistiken... 42 2.1 Inskrivna barn i förskolor och fritidshem åren 2000

Läs mer

För unga vuxna Vuxenutbildning. Den svenska skolan för nyanlända

För unga vuxna Vuxenutbildning. Den svenska skolan för nyanlända För unga vuxna Vuxenutbildning Den svenska skolan för nyanlända Det här är den svenska skolan Vuxenutbildning Från 16, 18 eller 20 år (frivillig) Gymnasieskola Ålder 16 20 år (frivillig) Grundskola Ålder

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Hallands län januari månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Hallands län januari månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Peter Nofors Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Hallands län januari månad 2016 oförändrad arbetslöshet sedan ett år tillbaka Arbetslösheten har varit oförändrad

Läs mer

MÖJLIGHETERNAS TÄBY Barnomsorg

MÖJLIGHETERNAS TÄBY Barnomsorg MÖJLIGHETERNAS TÄBY Barnomsorg Socialdemokraterna i Täby HUR SER DET UT I TÄBY? Barnomsorgspeng är ett kommunalt bidrag till enskilda utförare av förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg som följer med barnet

Läs mer

Skolinspektionen Nyanlända 2016

Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen genomför en kvalitetsgranskning av samtliga skolhuvudmäns mottagande av nyanlända elever. Målet med granskningen är att identifiera vanligt förekommande

Läs mer

Förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg

Förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg Utbildningsstatistisk årsbok 2012 Förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg 2 Förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg Innehåll Fakta om statistiken... 40 Kommentarer till statistiken... 42 2.1 Inskrivna barn

Läs mer

Cirkulärnr: 1999:117 Diarienr: 1999/2222. Datum: 1999-09-28

Cirkulärnr: 1999:117 Diarienr: 1999/2222. Datum: 1999-09-28 Cirkulärnr: 1999:117 Diarienr: 1999/2222 Handläggare: Sektion/Enhet: Herman Crespin Finanssektionen Datum: 1999-09-28 Mottagare: Rubrik: Bilagor: Kommunstyrelsen Ekonomi/finans Barnomsorg/skola Maxtaxa

Läs mer

Befolkningsprognos för Lunds kommun 2011

Befolkningsprognos för Lunds kommun 2011 Kommunkontoret 1 (1) Utvecklingsavdelningen 211-4-14 Jens Nilson 46-35 82 69 jens.nilson@lund.se Befolkningsprognos för Lunds kommun 211 Sammanfattning 211 förväntas Lunds befolkning öka till 112 142 invånare

Läs mer

Särskilt stöd i grundskolan

Särskilt stöd i grundskolan Enheten för utbildningsstatistik 15-1-8 1 (1) Särskilt stöd i grundskolan I den här promemorian beskrivs Skolverkets statistik om särskilt stöd i grundskolan läsåret 1/15. Sedan hösten 1 publicerar Skolverket

Läs mer

DANDERYDS KOMMUN Utbildnings- och kulturkontoret Annika Åström. Till:

DANDERYDS KOMMUN Utbildnings- och kulturkontoret Annika Åström. Till: Till: Barn- och utbildningsnämnden Kvartalsrapport och budgetprognos 4, 2009 Verksamheten t o m september Lokalförsörjning Eftersom nya befolkningsprognosen visar på färre barn planerar förvaltningen för

Läs mer

Resultatprofil Läsåret 2013-2014 Långhundra skola Årskurs 1-6 Förskoleklass Fritidshemmet

Resultatprofil Läsåret 2013-2014 Långhundra skola Årskurs 1-6 Förskoleklass Fritidshemmet Resultatprofil Läsåret 2013-2014 Långhundra skola Årskurs 1-6 Förskoleklass Fritidshemmet Innehållsförteckning Vad är en resultatprofil... 3 Syfte... 3 Vad är innebörden i begreppet resultat?... 3 1. Presentation...4

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola // :r ' : % Beslut Skolinspektionen 2014-02-24 Kristianstads kommun Rektorn vid Näsby skola Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Näsby skola i Kristianstads kommun Skolinspektionen,

Läs mer

KALLELSE. 1. Justerande:... Barn- och ungdomsnämnden 2005-05-19

KALLELSE. 1. Justerande:... Barn- och ungdomsnämnden 2005-05-19 Barn- och ungdomsnämnden 2005-05-19 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna tisdagen den 19 april kl.19.00 Förvaltningschef Roland Beijer Nämndsekreterare

Läs mer

Granskning och uppföljning av förskolor med 20% eller mindre pedagogiskt högskoleutbildad personal

Granskning och uppföljning av förskolor med 20% eller mindre pedagogiskt högskoleutbildad personal 2013-05-30 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr UBN2012/60-719 Utbildningsnämnden Granskning och uppföljning av förskolor med 20% eller mindre pedagogiskt högskoleutbildad personal Förslag till beslut Utbildningsnämnden

Läs mer

Investera i förskolan

Investera i förskolan Örebro 2010-09-07 Investera i förskolan 163 fler i förskolan med socialdemokratisk satsning på personal, lokaler och kvalitet 2010-09-06 Färre barn per anställd, 300 miljoner investeras för att rusta upp

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Ansvariga för planen Ansvarig förskollärare Sandra M Karlsson

Läs mer

Inrättande av pedagogiskt ledarskapspris

Inrättande av pedagogiskt ledarskapspris UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Olle Bergh Birgitta Gisterå Katarina Roland Datum 2016-04-18 Diarienummer UBN-2016-1403 Utbildningsnämnden Inrättande av pedagogiskt ledarskapspris Förslag till beslut

Läs mer

VERKSTÄLLANDE UTSKOTTET 12-10

VERKSTÄLLANDE UTSKOTTET 12-10 VU12-10 Protokoll Sida 1 (1) VERKSTÄLLANDE UTSKOTTET 12-10 Tid Torsdag 2012-11-11 kl. 21:00 Plats Teamspeak Närvarande, Diana Diez, Karl Larsson Berörda Förbundsstyrelsen 1 Mötets öppnande att 1 att 2

Läs mer

UPPFÖLJNING. Per 2013-02-28 samt Kompletteringsbudget 1

UPPFÖLJNING. Per 2013-02-28 samt Kompletteringsbudget 1 UPPFÖLJNING Per 213-2-28 samt Kompletteringsbudget 1 BUDGET 213 Uppföljning per 213-2-28 samt Kompletteringsbudget 1 Innehållsförteckning Inledning 2 Kommunens ekonomi. Prognos för helår 2 Avvikelse mot

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kalmar län i slutet av januari månad 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kalmar län i slutet av januari månad 2012 Kalmar, 14 februari 2012 Mer information om arbetsmarknadsläget i Kalmar län i slutet av januari månad 2012 Ökning av antalet anmälda ferieplatser i januari månad I januari 2012 uppgick antalet nyanmälda

Läs mer

Lärotider för Stockholms skolor

Lärotider för Stockholms skolor PM 2005 RIV (Dnr 322-3465/2005) Lärotider för Stockholms skolor Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande 1. Lärotider för samtliga grund-, gymnasie- och särskolor fastställs i enlighet

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Beslut 2013-10-18 Eskilstuna kommun eskilstuna.kommun@eskilstuna.se Rektorn vid Slottsskolan carl.lindstedt@eskilsuna.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Slottsskolan i Eskilstuna

Läs mer

Resultatprofil. Läsåret 2013-2014. Alsike skola

Resultatprofil. Läsåret 2013-2014. Alsike skola Resultatprofil Läsåret 2013-2014 Alsike skola Innehållsförteckning Vad är en resultatprofil... 3 Syfte... 3 Vad är innebörden i begreppet resultat?... 3 1. Presentation... 4 2. Kontinuitet av elever...

Läs mer

Information om arbetsmarknadsläget för kvinnor år 2011

Information om arbetsmarknadsläget för kvinnor år 2011 INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Information om arbetsmarknadsläget för kvinnor år 2011 Stark återhämtning på arbetsmarknaden gynnade kvinnor Sysselsättningen ökade både för män och för kvinnor under

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1(15)

Sammanträdesprotokoll 1(15) Sammanträdesprotokoll 1(15) Plats och tid Centralskolan, klockan 16.00 19.45 ande Övriga närvarande Majja Neverland (V), ordförande Thommy Ukkonen (S) Frida Jansson (S) Ulf Olofsson (C) Åsa Eriksson (S),

Läs mer

Ansökan om drift av fristående förskola Åby ängar

Ansökan om drift av fristående förskola Åby ängar SID 1/7 Ansökan avser FÖRSKOLA Uppgifter om huvudman HUVUDMAN, NAMN ORGANISATIONSFORM ORGANISATIONSNUMMER/PERSONNUMMER ADRESS POSTADRESS TELEFON (ÄVEN RIKTNUMMER) MOBILTELEFONNUMMER E-POSTADRESS ORGANISATIONSFORM

Läs mer

En förskola med barnen i centrum

En förskola med barnen i centrum Örebro Örebro 2011-05-04 En förskola med barnen i centrum Fler platser, mindre grupper och ökad flexibilitet 2 (8) Innehållsförteckning 1000 nya förskoleplatser.... 3 Flexibla tider på förskolan... 4 Investera

Läs mer

Kallelse till sammanträde 1(1)

Kallelse till sammanträde 1(1) DANDERYDS KOMMUN Kallelse till sammanträde 1(1) Produktionsstyrelsen Tid: Torsdagen den 24 april 2014, kl. 19.00 Sammanträdeslokal: Djursholms slott, Ebba Grips rum Gruppmöten kl. 18.00 Lättare måltid

Läs mer

Fler feriejobb för ungdomar i kommuner och landsting sommaren 2015

Fler feriejobb för ungdomar i kommuner och landsting sommaren 2015 2015-10-14 1 (6) Utbildning och Arbetsmarknad Tor Hatlevoll Fler feriejobb för ungdomar i kommuner och landsting sommaren 2015 Sommaren 2015 erbjöd landets kommuner och landsting/regioner 84 000 unga en

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2015 - kortversion. Barn- och utbildningsnämnd

Verksamhetsberättelse 2015 - kortversion. Barn- och utbildningsnämnd Verksamhetsberättelse 2015 - kortversion Barn- och utbildningsnämnd Innehållsförteckning 1 Inledning... Fel! Bokmärket är inte definierat. 2 Viktiga händelser i verksamheten... Fel! Bokmärket är inte definierat.

Läs mer

Språkförskola i västra Stockholm Förslag från utbildningsnämnden

Språkförskola i västra Stockholm Förslag från utbildningsnämnden Utlåtande 2012: RIV (Dnr 321-704/2012) Språkförskola i västra Stockholm Förslag från utbildningsnämnden Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. En ny kommunövergripande språkförskola

Läs mer

Motion av Anna Manell (L) om att införa förste förskollärare i förskola och förskoleklass

Motion av Anna Manell (L) om att införa förste förskollärare i förskola och förskoleklass KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Håkansson Katarina (UBF) Davidsson Per (KLK) Datum 2016-01-14 Diarienummer KSN-2015-1144 Kommunstyrelsen Motion av Anna Manell (L) om att införa förste förskollärare

Läs mer

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Statsbidragsenheten 1 (5) Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Skolverket lämnar statsbidrag enligt förordning (2014:144) om statsbidrag för hjälp med läxor eller annat skolarbete utanför ordinarie

Läs mer

kvinnor (5,7 %) män (6,5 %) I april månad månaden. i april 2014. ling.

kvinnor (5,7 %) män (6,5 %) I april månad månaden. i april 2014. ling. MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Halmstad 9 maj 2014 Peter Nofors, Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Hallands län april 2014 9 295 (6,1 %) 4 220 5 075 2 022 kvinnor (5,7 %) män (6,5

Läs mer

Riktlinjer för förskoleverksamhet och fritidshem i Söderhamns kommun

Riktlinjer för förskoleverksamhet och fritidshem i Söderhamns kommun Riktlinjer för förskoleverksamhet och fritidshem i Söderhamns kommun BARN OCH UTBILDNING 1 Riktlinjer för förskoleverksamhet och fritidshem i kommunal och fristående regi Öppettider Förskolor och fritidshem

Läs mer

Bidrag till fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet, principer och belopp 2016

Bidrag till fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet, principer och belopp 2016 Beställarkontoret Linda Uller Datum 2015-11-20 Bidrag till fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet, principer och belopp 2016 En kommuns bidrag för barn/elev i fristående verksamheter

Läs mer

Nationella prov i årskurs 3 våren 2013

Nationella prov i årskurs 3 våren 2013 Utbildningsstatistik 1 (8) Nationella prov i årskurs 3 våren 2013 Syftet med de nationella proven är i huvudsak att dels stödja en likvärdig och rättvis bedömning och betygsättning i de årskurser där betyg

Läs mer

Offentlighets- och sekretesslag

Offentlighets- och sekretesslag Offentlighets- och sekretesslag (OSL 2009:400) För Dig som är verksam i förskola, förskoleklass, fritidshem, pedagogisk omsorg, grundskola, särskola, gymnasieskola, kommunal vuxenutbildning och kommunal

Läs mer

Sammanfattning Rapport 2015:04. Gymnasieskolors arbete med att förebygga studieavbrott

Sammanfattning Rapport 2015:04. Gymnasieskolors arbete med att förebygga studieavbrott Sammanfattning Rapport 2015:04 Gymnasieskolors arbete med att förebygga studieavbrott Sammanfattning Bland de elever som började gymnasieskolans yrkesprogram 2011, erhöll endast 67 procent en examen vårterminen

Läs mer

Riktlinje för tilläggsbelopp för barn eller elev som har ett omfattande behov av särskilt stöd

Riktlinje för tilläggsbelopp för barn eller elev som har ett omfattande behov av särskilt stöd Riktlinje Riktlinje för tilläggsbelopp för barn eller elev som har ett omfattande behov av särskilt stöd UN 2016/1136 Antagen av Utbildningsnämnden 2016-04-20 Tilläggsbelopp kan ges till barn i förskolan

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2012 - kortversion. Produktionen

Verksamhetsberättelse 2012 - kortversion. Produktionen Verksamhetsberättelse 2012 - kortversion Produktionen Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Viktiga händelser i verksamheten... 3 3 Måluppfyllelse verksamhet... 3 4 Ekonomi... 4 5 Uppdrag lämnade av

Läs mer

BRUK. bedömning reflektion utveckling kvalitet

BRUK. bedömning reflektion utveckling kvalitet BRUK bedömning reflektion utveckling kvalitet Vad är BRUK? BRUK är ett verktyg för självskattning av kvaliteten i samtliga läroplansstyrda verksamhetsformer. BRUK är en del av det systematiska kvalitetsarbetet.

Läs mer

Månadsrapport per mars 2016, Koncernfinansiering

Månadsrapport per mars 2016, Koncernfinansiering Stockholms läns landsting Landstingsradsberedningen i(d SKRIVELSE 2016-05-11 LS 2016-0300 Landstingsstyrelsen Föredragande landstingsråd: Torbjörn Rosdahl Ärendebeskrivning Förslag till beslut Landstingsrådsberedningen

Läs mer

Diskussionsfrågor till version 1 och 2

Diskussionsfrågor till version 1 och 2 Diskussionsfrågor till version 1 och 2 Version 1 Tillgång till internet i hemmet A. Vilken åldersgrupp har haft den största ökningen av tillgång till internet under perioden? B. Kan man med hjälp av de

Läs mer

Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande Som svar på remissen överlämnas och åberopas denna promemoria.

Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande Som svar på remissen överlämnas och åberopas denna promemoria. PM 2005 RIV (Dnr 322-1202/2005) Remiss av revisionsrapporten "Granskning av elevernas garanterade undervisningstid och lärarnas arbetstider Remiss från revisionskontoret Remisstid 15 juni 2005 Borgarrådsberedningen

Läs mer

Bemanningsindikatorn Q1 2015

Bemanningsindikatorn Q1 2015 1 Bemanningsindikatorn Q1 2015 Första kvartalet 2015 våt filt ger dödläge Under första kvartalet 2015 väntar sig 55 procent av bemanningsföretagen ökad efterfrågan. 43 procent förväntar sig oförändrad

Läs mer

Regler och placeringsföreskrifter för förskola, fritidshem och pedagogisk

Regler och placeringsföreskrifter för förskola, fritidshem och pedagogisk 2015-10-19 Diarienummer UN 2015:170 Regler och placeringsföreskrifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Tillämpas från och med 1 november 2015 Postadress: Partille kommun, 433 82 Partille

Läs mer

1 (5) Delårsrapport 1-2016. Bildningsnämnden. Datum 2016-05-16. Delårsrapport 1-2016. Bildningsnämnden Tertial 1 2016

1 (5) Delårsrapport 1-2016. Bildningsnämnden. Datum 2016-05-16. Delårsrapport 1-2016. Bildningsnämnden Tertial 1 2016 Delårsrapport 1-2016 1 (5) Bildningsnämnden Datum 2016-05-16 Delårsrapport 1-2016 Bildningsnämnden Tertial 1 2016 2 (5) 1 för nämndens driftresultat Bildningsnämnden prognostiserar ett nollresultat för

Läs mer

Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014

Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014 Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014 Samordningsförbundet i Sundsvall Revisionsrapport LANDSTINGETS REVISORER 2015-04-21 14REV77 2(7) Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Syfte,

Läs mer

Plats och tid: Barn- och utbildningskontoret, klockan 15.00 17.30

Plats och tid: Barn- och utbildningskontoret, klockan 15.00 17.30 1 (7) Plats och tid: Barn- och utbildningskontoret, klockan 15.00 17.30 Beslutande: Christer Bäckman (fp), ordförande Matz Johansson (c) Roland Ahlstrand (kd) Harriet Åström (c) Tomas Johansson (s) Anneli

Läs mer

Bokslutskommuniké 2014 för Diadrom Holding AB (publ)

Bokslutskommuniké 2014 för Diadrom Holding AB (publ) Göteborg 2015-02-13 Bokslutskommuniké 2014 för Kvartal 4 (oktober december) 2014 Omsättningen uppgick till 14,8 (14,0) Mkr en ökning med 0,8 Mkr Rörelseresultatet (EBIT) uppgick till 3,0 (0,8) Mkr Rörelsemarginalen

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av januari 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av januari 2013 Blekinge, 8 januari 2013 Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av januari 2013 Kraftig ökning av antalet varsel på en fortsatt svag arbetsmarknad Arbetsmarknaden i Blekingen påverkas

Läs mer

Lars Axelsson 2013-12-06 0480-45 38 00 070-592 30 28

Lars Axelsson 2013-12-06 0480-45 38 00 070-592 30 28 Handläggare Datum Lars Axelsson 2013-12-06 0480-45 38 00 070-592 30 28 Hjälpmedelsnämnden Budget KHS 2014 Förslag till beslut Hjälpmedelsnämnden antar Kommunal Hjälpmedelssamverkans förslag till budget

Läs mer

Föreläggande förenat med vite för familjedaghemmet SusoDus

Föreläggande förenat med vite för familjedaghemmet SusoDus Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2015-05-26 Handläggare Gentiana Dedaj Telefon: 08-508 33 332 Till Utbildningsnämnden 2015-06-11 familjedaghemmet

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola. efter tillsyn av ULNO AB

Beslut för förskoleklass och grundskola. efter tillsyn av ULNO AB ellan -` Skolinspektionen ULNO AB för förskoleklass och grundskola efter tillsyn av ULNO AB Skolinspektionen, Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 Telefon: 08-586 080 00, E-post: skolinspektionen.umea@skolinspektionen.se

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott PROTOKOLL 2016-04-14. Socialnämndens handlingsplan för ekonomi i balans 2016-2017 SN-2016/95

Socialnämndens arbetsutskott PROTOKOLL 2016-04-14. Socialnämndens handlingsplan för ekonomi i balans 2016-2017 SN-2016/95 Socialnämndens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2016-04-14 39 Socialnämndens handlingsplan för ekonomi i balans 2016-2017 SN-2016/95 Arbetsutskottets förslag till beslut Socialnämnden beslutar att anta

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län vid slutet av februari 2014

Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län vid slutet av februari 2014 2014-03-10 Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län vid slutet av februari 2014 Under februari månad fortsatte arbetslösheten i Stockolms län att minska. Nyinskrivna och varsel minskade

Läs mer

Uppföljning av ekonomiskt bistånd per december 2013

Uppföljning av ekonomiskt bistånd per december 2013 KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Datum Diarienummer Tuomo Niemelä 2014-01-20 UAN-2013-0092 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Uppföljning av ekonomiskt bistånd per december 2013

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Hallands län i slutet av februari månad 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Hallands län i slutet av februari månad 2012 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Halmstad, 14 mars 2012 Sara Andersson, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Hallands län februari 2012 10 455 (7,0%) 5 213 kvinnor (7,1%)

Läs mer

Gymnasium och gymnasiesärskola. Verksamhetsberättelse 2010

Gymnasium och gymnasiesärskola. Verksamhetsberättelse 2010 Gymnasium och gymnasiesärskola Verksamhetsberättelse 2010 Årets verksamhet En gemensam prislista för alla gymnasieskolor i Stockholms län ska börja gälla från årsskiftet 2010/2011. Det är ett steg i KSL

Läs mer

Kvartalsrapport mars och prognos 1. Utbildningsnämnden

Kvartalsrapport mars och prognos 1. Utbildningsnämnden Kvartalsrapport mars och prognos 1 Utbildningsnämnden Innehållsförteckning 1 Periodens resultat... 3 1.1 Driftredovisning... 3 2 Viktiga händelser i verksamheten... 3 3 Prognos med ekonomiskt utfall för

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Skolinspektionen ProCivitas Privata Gymnasium AB Org.nr. 556615-7102 Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i ProCivitas Privata Gymnasium Helsingborg belägen i Helsingborgs kommun Skolinspektionen, Postadress:

Läs mer

Ärende/Föredragande 1. Besök från Kulturskolan Besök av kulturskolechef Fredrik Hempel

Ärende/Föredragande 1. Besök från Kulturskolan Besök av kulturskolechef Fredrik Hempel KALLELSE Datum Sida 2016-06-03 1 Sammanträde Nämnd: Barn- och utbildningsnämnden Tid: Tisdagen den 21 juni 2016 kl. 17:00 Plats: Vänstra kammaren, Habo kommunhus Justerare: Marie Lindholm Förhandling enligt

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kronobergs län, april 2016

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kronobergs län, april 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Ronnie Kihlman Analysavdelningen Mer information om arbetsmarknadsläget i Kronobergs län, april 2016 Allt fler personer går till arbete Antalet personer som gått

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport År: 2016 Organisationsenhet: NYEFSK/FSK Nye Förskola Fokusområde: Demokrati och värdegrund Övergripande mål: Normer och värden Deluppgift: Klassens kvalitetsrapport

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i maj 2015

Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i maj 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Jan Sundqvist Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i maj 2015 Fått arbete I maj fick 1 580 inskrivna vid Arbetsförmedlingen arbete. I maj för ett

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kronobergs län i slutet av december månad 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kronobergs län i slutet av december månad 2013 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Växjö 14 januari 2014 Maria Lycke Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Kronobergs län december 2013 8 559 (9,1 %) 3 816 kvinnor (8,7 %) 4 743 män (9,5

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Beslut 2013-12-19 Fritidshemmet Hästens AB Rektorn vid Friskolan Hästens Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn i Friskolan Hästens i Stockholms kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm,

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, juli 2015

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, juli 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Josef Lannemyr Analysavdelningen Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, juli 2015 Antalet arbetslösa ökar för första gången på 20 månader om än

Läs mer

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 - Hagagymnasiets plan för att främja likabehandling och arbeta mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1. Inledning Bestämmelser i 14 a kap.

Läs mer

Vid eventuellt förhinder var god meddela Er ersättare och överlämna kallelsen med samtliga handlingar till honom.

Vid eventuellt förhinder var god meddela Er ersättare och överlämna kallelsen med samtliga handlingar till honom. 2013-07-31 Plats: Lilla Sess Tid: 2013-08-07 kl. 8:30 Vid eventuellt förhinder var god meddela Er ersättare och överlämna kallelsen med samtliga handlingar till honom. Föredragningslistan skickas till

Läs mer

Specialpedagogisk kompetensutveckling för all pedagogisk personal inom Barn- och Utbildningsförvaltningen i Östersunds kommun.

Specialpedagogisk kompetensutveckling för all pedagogisk personal inom Barn- och Utbildningsförvaltningen i Östersunds kommun. Resurscentrum 2006-04-05 Barn- och utbildningsförvaltningen Östersunds kommun Specialpedagogisk kompetensutveckling för all pedagogisk personal inom Barn- och Utbildningsförvaltningen i Östersunds kommun.

Läs mer

Lathund, procent med bråk, åk 8

Lathund, procent med bråk, åk 8 Lathund, procent med bråk, åk 8 Procent betyder hundradel, men man kan också säga en av hundra. Ni ska kunna omvandla mellan bråkform, decimalform och procentform. Nedan kan ni se några omvandlingar. Bråkform

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Uppsala kommun uppsala.kommun@uppsala.se styrelsen-vard-bildning@uppsala.se Rektorn vid Luthagens skolor 2 katarina.roland@uppsala.se Beslut för grundskola och fritidshem efter breddad tillsyn av Luthagens

Läs mer

Frågor i ansökan om statsbidrag för läxhjälp år 2016 skolhuvudmän

Frågor i ansökan om statsbidrag för läxhjälp år 2016 skolhuvudmän Statsbidragsenheten 1 (9) Frågor i ansökan om statsbidrag för läxhjälp år 2016 skolhuvudmän Obs! Detta dokument är endast till för att skapa överblick över vilka frågor vi ställer i ansökan. Du ansöker

Läs mer

Upplands Väsby kommun

Upplands Väsby kommun Upplands Väsby kommun Väsby kommunala förskolor Spargrisen - Föräldrar Förskola 94 respondenter Kundundersökning 2015 Pilen Marknadsundersökningar Mars 2015 Våga Visa 2015, sida 1 Om undersökningen Bakgrund

Läs mer

Ånge förskolors utvecklingsområden. Implementering av förskolans läroplan 20/1-2011

Ånge förskolors utvecklingsområden. Implementering av förskolans läroplan 20/1-2011 Ånge förskolors utvecklingsområden Implementering av förskolans läroplan 20/1-2011 Mål med kvällen Att skapa förståelse för hur vårens arbete på förskolorna ska ske Att öka er medvetenhet om hur läroplanen

Läs mer

Vi brister i det förebyggande arbetet, liksom att våra insatser för att förstärka värdegrunden i

Vi brister i det förebyggande arbetet, liksom att våra insatser för att förstärka värdegrunden i Under v. 45-50 genomfördes den årliga enkätundersökningen riktad till barn, elever, ungdomar och föräldrar i Lärande och kulturnämndens verksamheter. Resultaten som presenteras är kopplade till kommunfullmäktiges

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av januari 2014

Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av januari 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Karlstad 11 februari 2014 Ann Mannerstedt Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Värmlands län januari 2014 13 042 (10,0 %) 5 586 kvinnor (8,9 %) 7 456 män

Läs mer