Hur påverkar bygget av Citybanan dig? Så påverkas du som bor, jobbar eller reser kollektivt i Stockholm.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hur påverkar bygget av Citybanan dig? Så påverkas du som bor, jobbar eller reser kollektivt i Stockholm."

Transkript

1 Hur påverkar bygget av Citybanan dig? Så påverkas du som bor, jobbar eller reser kollektivt i Stockholm.

2 Citybanan kommer att märkas! Citybanan är ett av Sveriges största och viktigaste byggprojekt en sex kilometer lång pendeltågstunnel under centrala Stockholm. När detta underverk står klart 2017 har vi fått dubbelt så många järnvägsspår genom Stockholm och två helt nya pendeltågsstationer, en vid T-Centralen och en vid Odenplan. Citybanan gör det enklare och mer attraktivt att resa kollektivt i framtiden. Men under själva byggtiden kan du som bor, jobbar eller reser i Stockholm komma att påverkas. Även om vi gör allt vi kan för att mildra störningarna, kommer Citybanan att märkas.

3 Så bygger vi Citybanan Arbete under mark Huvuddelen av projektet består av arbete under mark. De närmaste åren borrar, spränger och fraktar vi bort stora mängder sten. Vi arbetar med högsta möjliga säkerhet. I närheten av tunnelbanan och känsliga byggnader spränger vi extra försiktigt. Arbete över mark Vid Stockholms södra och Tomteboda bygger vi anslutningar som länkar ihop Citybanans spår med de befintliga pendeltågsspåren. Dessutom pågår bygget av en sänktunnel i Söderström. Vi har även börjat bygga entréer till de nya pendeltågsstationerna. En ny järnvägsbro över spårområdet mellan Årstaberg och Älvsjö ingår också i projektet. Arbetstider vid störande arbeten Generell arbetstid vid störande arbeten under mark är vardagar kl 07 22, motsvarande över mark är kl Men under vissa perioder, vid olika delar av Citybanans sträckning, arbetar vi både dag och natt, alla dagar i veckan. Det gör vi bland annat för att inte störa tåg- eller tunnelbanetrafiken. Miljön i fokus under byggtiden Miljöarbetet är helt och hållet integrerat i byggprojektet. Vi gör noggranna mätningar och kontrollerar regelbundet allt från föroreningar och buller till nivån på grundvattnet. De fordon och arbetsmaskiner vi använder ska vara rena, tysta och bränslesnåla.

4 Så mildrar vi påverkan Information och kommunikation Vi använder många olika kanaler för att ge dig löpande aktuell information om vad som händer med bygget av Citybanan, när och varför. Du ska inte behöva bli överraskad i onödan. Bullermätningar och bullerdämpning För att kontrollera att bullret från våra arbetsplatser håller sig under de nivåer som myndigheterna tillåter, gör vi regelbundna buller mätningar. Dessutom försöker vi begränsa störande ljud redan vid källan. Vibrationsmätningar och besiktningar Vibrationer sprids via mark och byggnadsstommar. För att begränsa dem och förebygga skador på omgivande byggnader gör vi regelbundna mätningar och besiktningar. De mest utsatta byggnaderna är försedda med mätare som kontinuerligt övervakar vibrationerna när vi arbetar i närheten. Med mätvärderna kan vi styra arbetena. Trafiksäkerhet på gator och torg I närheten av våra arbetsplatser och kring de gator där tunga trans porter går fram vidtar vi särskilda åtgärder så att gående, cyklister och övriga trafikanter ska kunna ta sig fram säkert. Stöd till resande i kollektivtrafiken Under vissa perioder kommer kollektivtrafiken att påverkas. Tillsammans med SL håller vi dig informerad och försöker underlätta ditt resande.

5 För dig som bor Hur påverkas du? Buller, vibrationer och tung trafik från vårt bygge i ditt närområde kan tidvis göra vardagen påfrestande för dig som bor i centrala Stockholm. Likaså begränsat utrymme på trottoarer, cykelbanor och gator. Vad gör vi för att mildra påverkan? Om du bor utefter sträckningen får du direktadresserad information om vad vi gör i närheten av din bostad. Du kan också få automatisk förvarning per telefon strax innan vi spränger. För att mildra störningarna samarbetar vi med fastighetsägare och boende, så att vi kan hitta lämpliga åtgärder och försöka lösa eventuella problem. Handfasta åtgärder kan vara att förstärka bullerskyddet kring våra arbetsplatser. Vi kan också hjälpa dig med råd om hur du säkrar föremål i ditt hem som kan vara känsliga för vibrationer, till exempel tavelupphängningar eller ömtåliga prydnadssaker. I vissa fall kan vi medverka till att anpassa din bostad. Det kan vara så enkelt som att sätta gummitassar på möblerna för att dämpa vibrationerna. I värsta fall kan vi erbjuda dig annan vistelseplats under dagtid eller om inget annat hjälper tillfälligt boende.

6 För dig som jobbar Hur påverkas du? Buller, vibrationer och tung trafik från vårt bygge i närheten av din arbetsplats kan tidvis göra vardagen påfrestande för dig som jobbar i centrala Stockholm. Likaså begränsat utrymme på trottoarer, cykelbanor och gator. Vad gör vi för att mildra påverkan? Ditt företag får direktadresserad information om vad vi gör i närheten. Om du vill kan du få automatisk förvarning per telefon strax innan vi spränger. För att mildra störningarna från vårt bygge samarbetar vi med fastighets ägare, företag och lokala näringsidkare, så att vi kan hitta lämpliga åtgärder och försöka lösa eventuella problem. Handfasta åtgärder kan vara att förstärka bullerskyddet kring våra arbetsplatser. En annan åtgärd kan vara att sätta gummikuddar på vibrationskänslig utrustning för att dämpa effekten av vibrationer från borrande och sprängningar. Vi är lyhörda för att kontoret ett par våningar upp, förskolan inne på gården och affärerna i gatuplanet kan ha helt olika behov. Det är också viktigt att framkomligheten för färdtjänst och räddningsfordon är tillfredsställande. Tillsammans med de företag eller verksamheter som påverkas mest av bygget för vi diskussioner för att hitta bra lösningar.

7 För dig som reser kollektivt Hur påverkas du? Under vissa perioder måste tunnelbanans Blå linje mellan Rådhuset och Kungsträdgården stängas av helt. Ibland måste även delar av Röda linjen på Södermalm stängas av under sena kvällar. Under andra perioder blir det nödvändigt att tillfälligt stänga tunnelbanestation Odenplan och Blå linjens plattformar och biljetthallar vid T-Centralen, när vi spränger i närheten. Tillfälliga stängningar görs enbart under lågtrafik och vid fasta tidpunkter. På station T-Centralen kan buller från sprängningarna också höras på plattformarna för Röda och Gröna linjen. Pendeltågstrafiken kan påverkas av arbeten i spårområdena vid Tomteboda och Årsta-Älvsjö. Ibland innebär det att pendeltågstrafiken ställs in på vissa sträckor under en helg eller att tågen inte stannar på vissa stationer på sena kvällar. SL sätter in ersättningsbussar när det behövs. Vad gör vi för att mildra påverkan? De tidpunkter när vi tillfälligt måste tömma tunnelbanestationerna och ställa in motsvarande turer är desamma. På så sätt blir det lättare för dig att planera din resa och du slipper vänta i onödan. För att mildra effekten av störningar i kollektivtrafiken har vi ett nära samarbete med SL och trafikoperatörer. Vi använder många olika kanaler för att du som reser kollektivt alltid ska få aktuell information. Via webb och mobiltelefon kan du få trafikinformation i realtid. Dessutom finns stationsvärdar på plats för att hjälpa dig till rätta, vare sig du ska byta till ersättningsbuss eller tillfälligt måste lämna någon tunnelbanestation.

8 Vanadisvägen Tomteboda Karolinska institutet Karlberg Stockholm Odenplan Vasaparken Att bygga Citybanan tar lång tid. Det är många som påverkas och det tar vi stor hänsyn till när vi bygger. För att ändå korta byggtiden arbetar vi på flera ställen samtidigt. Odengatan Vasastan Först borrar och spränger vi tunneln i berget under Stockholm och sänker ner en betongtunnel i vattnet vid Söderström. Sedan lägger vi räls, drar ledningar och inreder stationerna. Dalagatan Sveavägen Upplandsgatan Torsgatan Stationen på Odenplan ersätter Karlbergs station. Den blir gemen - sam för pendel- och tunnelbanetågen. Rulltrappor förbinder de båda stationerna under jorden. Vid Matteus kyrka gör vi en ny entré. Stockholm central Norrmalm Vasagatan Kungsholmen Stockholm City Riddarfjärden Söder mälarstrand Götgatan Hornsgatan Citybanans station i city ersätter Stockholm Central för pendeltågstrafiken och ligger rakt under T-Centralen. Stationen får fyra spår och två underjordiska hallar med rulltrappor som ger direkt förbindelse till tunnelbanans alla linjer. Södermalm Stockholms södra När Citybanan ansluts till de befintliga spåren vid Stockholms södra kommer alla pendeltåg att gå vid samma plattform. Ringvägen Årstaviken ÅRSTA TECKENFÖRKLARING Nuvarande spår Parallellt med Citybanans huvudtunnel bygger vi en service- och räddningstunnel. Citybanan Ny järnvägsbro vid Årsta Station När Citybanan är klar 2017 går alla pendeltåg på den nya järnvägsbron över Årstaviken. Övriga tåg går på den gamla bron.

9 Kortfakta: Citybanan 1871 byggdes två spår genom Stockholm. Då gick det 10 tåg per dygn går det 550 tåg per dygn, fortfarande på två spår. 60 procent av alla tåg genom Stockholm är pendeltåg resor gör stockholmarna med pendeltåg varje dag. 30 bussar (eller bilar) krävs för att ta lika många resenärer som ett pendeltåg är Citybanan klar. 6 kilometer lång är tunneln för pendeltågstrafik. 5 minuter blir restiden mellan Stockholm Odenplan och Stockholms södra. 1,8 kilometer rulltrappor byggs. 16,8 miljarder kostar det att bygga Citybanan. Investeringen finansieras av staten, Stockholms stad, Stockholms läns landsting samt Mälardalsoch Östgötaregionerna (prisnivå ) personer kommer att arbeta med bygget. 6 arbetstunnlar används under byggtiden. 30 Hötorgsskrapor så mycket plats tar alla schaktmassor, mest berg, som återanvänds. 150 meter upp till detta avstånd från tunneln besiktigar vi alla fastigheter. 300 mätplatser utefter sträckningen används för regelbunden mätning av grundvattennivån meter. Så lång blir järnvägsbron som ska byggas över spårområdet i Årsta. Bron börjar norr om Årstabergs station och slutar strax söder om Älvsjö godsbangård. Närmare i framtiden Om det går enklare och snabbare att resa med tåg inom Stockholm, så kommer allt att kännas närmare. Det är idén bakom Citybanan, den nya pendeltågstunneln som tar en egen väg under centrala Stockholm. Kommunicera med oss i projekt Citybanan Du som bor, jobbar eller reser kollektivt i Stockholm kommer hela tiden att få aktuell information om hur du kan komma att påverkas av Citybanan under byggtiden. Har du frågor, klagomål eller synpunkter är du alltid välkommen att höra av dig citybanan@trafikverket.se Övriga informationskällor: Citybanans elektroniska nyhetsbrev Direktadresserade informationsbrev SLs webbplats, SLs kundtjänst Trafikverket bygger Citybanan i nära samarbete med Stockholms stad, Stockholms läns landsting och SL. Stockholm stads webbplats, Skyltar på stationer Personlig information från stationsvärdar Radio, tv, tidningar Illustration: Tobias Tobias Flygar. Flygar. Produktion: Care Care of Haus. of Haus.

Tre minuter om Citybanan. pendeltågstunneln som gör livet enklare och grönare

Tre minuter om Citybanan. pendeltågstunneln som gör livet enklare och grönare Tre minuter om Citybanan pendeltågstunneln som gör livet enklare och grönare 1. Bra för dig Din genväg i vardagen Förseningar och trängsel i tågtrafiken beror på att dagens järnvägsspår i Stockholm inte

Läs mer

DJÄRVA SATSNINGAR PÅ BLÅ LINJEN, PENDELN OCH REGIONALTÅGEN

DJÄRVA SATSNINGAR PÅ BLÅ LINJEN, PENDELN OCH REGIONALTÅGEN Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting Stockholm 2010-09-08 DJÄRVA SATSNINGAR PÅ BLÅ LINJEN, PENDELN OCH REGIONALTÅGEN Socialdemokraterna www.socialdemokraterna.se INLEDNING Vi socialdemokrater

Läs mer

Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande

Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande 1 2 Det här är Arbetsförmedlingen Söker du jobb? Vill du veta mer om arbetsmarknaden? Behöver du tips och råd om hur du hittar

Läs mer

Trafikförbä*rande åtgärder 2012. Presenta7on av de största trafikförbä*rande åtgärder som medför trafikstörningar under 2012

Trafikförbä*rande åtgärder 2012. Presenta7on av de största trafikförbä*rande åtgärder som medför trafikstörningar under 2012 Trafikförbä*rande åtgärder 2012 Presenta7on av de största trafikförbä*rande åtgärder som medför trafikstörningar under 2012 Planera din resa Var ute i god 7d Ta del av aktuell trafikinforma7on på www.trafiken.nu

Läs mer

Vi skall skriva uppsats

Vi skall skriva uppsats Vi skall skriva uppsats E n vacker dag får du höra att du skall skriva uppsats. I den här texten får du veta vad en uppsats är, vad den skall innehålla och hur den bör se ut. En uppsats är en text som

Läs mer

Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad

Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad En policy ger stöd Att kommunicera är en del av vardagen för oss som arbetar i Lidingö stad. Att kommunikationen fungerar är viktigt för att vi ska kunna

Läs mer

När jag har arbetat klart med det här området ska jag:

När jag har arbetat klart med det här området ska jag: Kraft och rörelse När jag har arbetat klart med det här området ska jag: kunna ge exempel på olika krafter och kunna använda mina kunskaper om dessa när jag förklarar olika fysikaliska fenomen, veta vad

Läs mer

Facket och. samhället. Facklig. LO-distriktet i Stockholms län. Långholmens Folkhögskola. Fasta paviljongen. Kundnummer 110 409 000.

Facket och. samhället. Facklig. LO-distriktet i Stockholms län. Långholmens Folkhögskola. Fasta paviljongen. Kundnummer 110 409 000. Facket och samhället. En kurs för dig som vill veta mer. Facklig utbildning Frankeras ej. Mottagaren betalar portot. Långholmens folkhögskola Långholmen Reimersholme LO-distriktet i Stockholms län Hornstull

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport År: 2016 Organisationsenhet: NYEFSK/FSK Nye Förskola Fokusområde: Demokrati och värdegrund Övergripande mål: Normer och värden Deluppgift: Klassens kvalitetsrapport

Läs mer

Manual Gamla Akka-plattan

Manual Gamla Akka-plattan Manual Gamla Akka-plattan Manual för Akkaplattan Figur 1 1. 1. Uttag för laddare. Akkaplattan bör stå på laddning när den inte används men inte under för långa perioder dvs. flera veckor i sträck. Figur

Läs mer

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att:

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att: 1 (6) Sammanhållen journalföring information till dig som möter patienter Detta är ett kunskapsunderlag om sammanhållen journalföring för dig som arbetar i vården. Underlaget innehåller en kort beskrivning

Läs mer

Testresenärer mellan Vännäs och Umeå

Testresenärer mellan Vännäs och Umeå Testresenärer mellan Vännäs och Umeå Hur många dagar har du arbetat under testperioden? 22 22 17 20 18 17 22 17 21 12 15 10 15 18 17 21 15 18 20 21 18 dagar 20 16 dagar 17 Samtliga dagar 15 22 varav 8

Läs mer

På och avmastning. 1. Ensam är inte stark

På och avmastning. 1. Ensam är inte stark På och avmastning 1. Ensam är inte stark Avmastning är naturligtvis lättast. Ned kommer ju masten alltid! Detta är vad jag funnit bäst för att i ordnade former få ned masten. Man förlänger först fockfallet

Läs mer

Koncept Katalog 2009

Koncept Katalog 2009 Koncept Katalog 2009 Pro-Safe Security Pro-Safe Security System Sweden AB är företaget som ger dig som kund möjlighet att exponera stöldbegärliga varor på ett öppet och säljfrämjande sätt, samtidigt som

Läs mer

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad Så kan du arbeta med medarbetarenkäten Guide för chefer i Göteborgs Stad Till dig som är chef i Göteborgs Stad Medarbetarenkäten är ett redskap för dig som chef. Resultaten levererar förstås inte hela

Läs mer

Möte om busstrafiken i Grebo 2012-01-26

Möte om busstrafiken i Grebo 2012-01-26 Åtvidaberg 2012-02-02 Sida 1(5) Möte om busstrafiken i Grebo 2012-01-26 Plats: Grebo skolas matsal Tid: 18.30 ca 20.45 Deltagare från Grebo, Värna mm: Drygt 100 personer Övriga deltagare: Per-Ove Persson,

Läs mer

Skriva B gammalt nationellt prov

Skriva B gammalt nationellt prov Skriva B gammalt nationellt prov Skriva B.wma Då fortsätter vi skrivträningen. Detta avsnitt handlar om att anpassa sin text till en särskild situation, en speciell texttyp och särskilda läsare. Nu ska

Läs mer

Nedfrysning av spermier. Information om hur det går till att lämna och frysa ned spermier.

Nedfrysning av spermier. Information om hur det går till att lämna och frysa ned spermier. Nedfrysning av spermier Information om hur det går till att lämna och frysa ned spermier. Innehållsförteckning Varför ska man frysa ner spermier? Hur går det till? Den här informationen riktar sig främst

Läs mer

Dina tänder är viktiga. Du behöver dem varje dag.

Dina tänder är viktiga. Du behöver dem varje dag. Dina tänder är viktiga. Du behöver dem varje dag. Dina tänder är viktiga Du behöver dina tänder varje dag när du äter, skrattar och pratar. Hela tänder och en frisk mun är viktigt för ett bra liv. Gå på

Läs mer

VÅLD HOT OCH. inom omsorg och skola

VÅLD HOT OCH. inom omsorg och skola inom omsorg och skola VÅLD HOT OCH Den här informationen bygger på Arbetarmiljöverkets regler Våld och hot i arbetsmiljön, AFS 1993:2. Reglerna gäller alla arbetsplatser där det finns risk för våld eller

Läs mer

Kundservicerapport Luleå kommun 2015

Kundservicerapport Luleå kommun 2015 LULEÅ KOMMUN SKRIVELSE Dnr 1 (5) 2016-01-21 Maria Norgren Kundservicerapport Luleå kommun 2015 Kommunstyrelsen har den 12 augusti 2013 fastställt riktlinjer för kundservice Luleå Direkt. Luleå kommun ska

Läs mer

Trygghetslarmen installeras av personal från vård och äldreomsorgens larmgrupp. De ger dig råd om vilken lösning som fungerar hos dig.

Trygghetslarmen installeras av personal från vård och äldreomsorgens larmgrupp. De ger dig råd om vilken lösning som fungerar hos dig. Trygghetslarm Allmänt Efter beslut från biståndshandläggare kan du hyra ett trygghetslarm av Alingsås kommun. Larmet är personligt och ska användas av dig i din bostad. Du ska använda trygghetslarmet vid

Läs mer

2005-01-31. Hävarmen. Peter Kock

2005-01-31. Hävarmen. Peter Kock 2005-01-31 Hävarmen Kurs: WT0010 Peter Kock Handledare: Jan Sandberg Sammanfattning Om man slår upp ordet hävarm i ett lexikon så kan man läsa att hävarm är avståndet mellan kraften och vridningspunkten.

Läs mer

Förslag till föreskrifterna bifogas i bilaga.

Förslag till föreskrifterna bifogas i bilaga. KONSEKVENS- UTREDNING Datum 2015-11-04 Dnr 258-2395-2015 1(3) Britt Silfvergren Enheten för samordning och stöd 010-2239292 Åsa Tapani Nygårdsallén 1 622 61 Visby Trafikverket Region Stockholm Ärendemottagningen

Läs mer

4-3 Vinklar Namn: Inledning. Vad är en vinkel?

4-3 Vinklar Namn: Inledning. Vad är en vinkel? 4-3 Vinklar Namn: Inledning I det här kapitlet skall du lära dig allt om vinklar: spetsiga, trubbiga och räta vinklar. Och inte minst hur man mäter vinklar. Att mäta vinklar och sträckor är grundläggande

Läs mer

Lathund till Annonsportalen

Lathund till Annonsportalen Lathund till Annonsportalen * För uppdrags-/arbetsgivare * www.gu.se/samverkan/annonsportalen/ Snabbvägar: 1. Klicka på För arbetsgivare 2. Sök efter arbetsgivarens namn i sökrutan. a. Om namnet finns

Läs mer

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Karolinska Universitetssjukhuset Solna Smärtcentrum Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling tar emot patienter med långvarig och svårbehandlad smärta

Läs mer

Mätningar på op-förstärkare. Del 3, växelspänningsförstärkning med balanserad ingång.

Mätningar på op-förstärkare. Del 3, växelspänningsförstärkning med balanserad ingång. Mätningar på op-förstärkare. Del 3, växelspänningsförstärkning med balanserad ingång. Denna gång skall vi titta närmare på en förstärkare med balanserad ingång och obalanserad utgång. Normalt använder

Läs mer

Tränarguide del 1. Mattelek. www.mv-nordic.se

Tränarguide del 1. Mattelek. www.mv-nordic.se Tränarguide del 1 Mattelek www.mv-nordic.se 1 ATT TRÄNA MED MATTELEK Mattelek är ett adaptivt träningsprogram för att träna centrala matematiska färdigheter såsom antalsuppfattning, den inre mentala tallinjen

Läs mer

Notera att illustrationerna i denna broschyr är förenklade.

Notera att illustrationerna i denna broschyr är förenklade. Övergångsställen 1 Vem är gående? Gående är den som går. Bestämmelser om gående gäller bl.a. även för den som åker rullskidor, rullskridskor eller spark leder cykel, moped eller motorcykel skjuter barnvagn

Läs mer

Två konstiga klockor

Två konstiga klockor strävorna C Två konstiga klockor resonemang geometri Avsikt och matematikinnehåll Det som kan göra det svårt för barn att avläsa en analog klocka är att förstå att den består av två skalor som är beroende

Läs mer

LPP laboration. Förmågor: Centralt innehåll: Kunskapskrav:

LPP laboration. Förmågor: Centralt innehåll: Kunskapskrav: LPP laboration Syfte: Eleverna ska få möjlighet att undersöka vardagliga naturvetenskapliga händelser och skapa förståelse kring varför dessa händelser äger rum. Eleverna ska göra det med hjälp av naturvetenskapliga

Läs mer

SOLCELLSBELYSNING. En praktisk guide. Råd & Tips SOLENERGI LADDA MED. Praktiska SÅ TAR DU BÄST HAND OM DIN SOLCELLSPRODUKT

SOLCELLSBELYSNING. En praktisk guide. Råd & Tips SOLENERGI LADDA MED. Praktiska SÅ TAR DU BÄST HAND OM DIN SOLCELLSPRODUKT SOLCELLSBELYSNING En praktisk guide LADDA MED SOLENERGI Praktiska Råd & Tips SÅ TAR DU BÄST HAND OM DIN SOLCELLSPRODUKT Kom igång med 3 solenergi fördelar med Solcell Mi l jö vä n l i g t Enkelt Praktiskt

Läs mer

Nämnd för Trafik, Infrastruktur och miljö 43-54

Nämnd för Trafik, Infrastruktur och miljö 43-54 PROTOKOLL UTDRAG Nämnd för Trafik, Infrastruktur och miljö 43-54 Tid: 2016-05-31 13:00-16:25 Plats: Rosensalen 51 Motion om cykelmotion Diarienummer: RJL2015/432 Beslut Nämnden för Trafik, infrastruktur

Läs mer

Har vi lösningen för en bättre hemtjänst? Självklart.

Har vi lösningen för en bättre hemtjänst? Självklart. Har vi lösningen för en bättre hemtjänst? Självklart. Låt oss prata om Självklarhetsmetoden. Låt oss prata om Självklarhetsmetoden! 164 000 äldre är beroende av hemtjänsten i sin vardag. Och det är du

Läs mer

Patientdatalag för säkrare vård Hantering av personuppgifter

Patientdatalag för säkrare vård Hantering av personuppgifter Patientdatalag för säkrare vård Hantering av personuppgifter Information till dig som patient Din journal All vård av patienter måste journalföras. Journalen är ett stöd för att de som arbetar i vården

Läs mer

Sveriges Trafikskolors Riksförbund Film om körkort för nysvenskar Speakertext - Svensk

Sveriges Trafikskolors Riksförbund Film om körkort för nysvenskar Speakertext - Svensk Sveriges Trafikskolors Riksförbund Film om körkort för nysvenskar Speakertext - Svensk Vägen till svenskt körkort Funderar du på att skaffa svenskt körkort för personbil? I den här filmen får du reda på

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013? Verksamhetsresultat för Norr Särskilt boende

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013? Verksamhetsresultat för Norr Särskilt boende Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013? Verksamhetsresultat för Norr Särskilt boende Resultaten för er verksamhet Här redovisas resultaten för er verksamhet från 2013 års nationella brukarundersökning

Läs mer

Notera att illustrationerna i denna broschyr är förenklade.

Notera att illustrationerna i denna broschyr är förenklade. Cykelöverfarter Informationen i denna broschyr baseras på Trafikförordningen (1998:1276) Vägmärkesförordningen (2007:90) Lag om vägtrafikdefinitioner (2001:559) Förordning om vägtrafikdefinitioner (2001:651).

Läs mer

Menys webbaserade kurser manual för kursdeltagare. Utbildningsplattform: Fronter

Menys webbaserade kurser manual för kursdeltagare. Utbildningsplattform: Fronter Menys webbaserade kurser manual för kursdeltagare Utbildningsplattform: Fronter Innehållsförteckning Introduktion 3 Inloggning & Lösenordsbyte 4 Idagsidan 6 Kursens rum (startsida) 7 Webblektion 8 Inlämning

Läs mer

REGLER. Regler för placering i förskola och annan pedagogisk omsorg

REGLER. Regler för placering i förskola och annan pedagogisk omsorg REGLER Regler för placering i förskola och annan pedagogisk omsorg REGLER Sida 2 av 6 Regler för placering i förskola och pedagogisk omsorg Barn erbjuds förskoleplats från och med ett års ålder i den omfattning

Läs mer

Svenska Du kan med flyt läsa texter som handlar om saker du känner till. Du använder metoder som fungerar. Du kan förstå vad du läser.

Svenska Du kan med flyt läsa texter som handlar om saker du känner till. Du använder metoder som fungerar. Du kan förstå vad du läser. Svenska Du kan med flyt läsa texter som handlar om saker du känner till. Du använder metoder som fungerar. Du kan förstå vad du läser. Du berättar på ett enkelt sätt om det du tycker är viktigt i texten.

Läs mer

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN För dig som är valutaväxlare Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN MARS 2016 DU MÅSTE FÖLJA LAGAR OCH REGLER Som valutaväxlare ska du följa

Läs mer

En skola fri från mobbning och kränkningar

En skola fri från mobbning och kränkningar En skola fri från mobbning och kränkningar Elever har rätt till en trygg skola Det är nolltolerans mot kränkningar i förskolan och skolan. Du som jobbar i skolan har ett ansvar att se till att alla barn

Läs mer

Repetitivt arbete ska minska

Repetitivt arbete ska minska Repetitivt arbete ska minska Ett repetitivt arbete innebär att man upprepar en eller några få arbetsuppgifter med liknande arbetsrörelser om och om igen. Ofta med ett högt arbetstempo. Ett repetitivt arbete

Läs mer

Krishantering i Västmanland

Krishantering i Västmanland Krishantering i Västmanland Syftet med U-Sam Syftet med U-Sam är att i samverkan arbeta för att: förebygga att en kris uppstår dämpa eskaleringen av en kris mildra krisens konsekvenser Allt för att samhället

Läs mer

Hälso- och sjukvårdslagen

Hälso- och sjukvårdslagen Hälso- och sjukvårdslagen Barnets behov av information, råd och stöd ska särskilt beaktas av hälso- och sjukvården och dess personal om barnets förälder eller någon annan vuxen som barnet varaktigt bor

Läs mer

Hälsoprojektet på Södermalm

Hälsoprojektet på Södermalm Hälsoprojektet på Södermalm The Capital of Scandinavia Hälsoprojektet Hälsoperspektiv för anställda.(-10) Hälsoperspektiv för klienter.(-13/14) Hälsoprojektet. Undersöka Erbjuda insatser Utvärdera The

Läs mer

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 - Hagagymnasiets plan för att främja likabehandling och arbeta mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1. Inledning Bestämmelser i 14 a kap.

Läs mer

Kvalitetsrapport Så här går det

Kvalitetsrapport Så här går det Kvalitetsrapport Så här går det Uppföljning av det systematiska kvalitetsarbetet på Lärkan förskola, Öja Verksamhetsåret 2013/2014 Kort sammanfattning av enhetens kvalitetsarbete under verksamhetsåret

Läs mer

Till dig som vill bli medlem i SEKO

Till dig som vill bli medlem i SEKO Till dig som vill bli medlem i SEKO Med dig blir vi ännu starkare Tack vare att vi är många kan vi sätta tryck på arbetsgivaren. Men du kan hjälpa oss att bli ännu starkare. Vi kämpar för dig Utan oss

Läs mer

Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering:

Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering: Talesmannapolicy AcadeMedia Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering: Anställda på AcadeMedia som vill delta i

Läs mer

Esplanaden 3C. Sundbyberg 996 kvm kontor

Esplanaden 3C. Sundbyberg 996 kvm kontor Esplanaden 3C Sundbyberg 996 kvm kontor Välkommen till Diligentia Esplanaden 3 C Yta: 996 kvm Våning: 3tr Husets karaktär Huset på Esplanaden byggdes i början på 1980-talet och har en total uthyrningsbar

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2010:36 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2009:17 av Lars Dahlberg och Erika Ullberg (S) om lånecyklar vid bytespunkter i SL-trafiken Föredragande landstingsråd: Christer G

Läs mer

Bruksanvisning - Spisvakt Prefi 2.3

Bruksanvisning - Spisvakt Prefi 2.3 Bruksanvisning - Spisvakt Prefi 2.3 Försäljning och support Rutab AB Tel: 0380-55 50 60 Lerbacksgatan 2 571 38 Nässjö order@rutab.se http://www.rutab.se Utvecklad och tillverkad av: Cabinova AB Verkstadsvägen

Läs mer

Enkätresultat för elever i åk 9 i Borås Kristna Skola i Borås hösten 2012. Antal elever: 20 Antal svarande: 19 Svarsfrekvens: 95% Klasser: Klass 9

Enkätresultat för elever i åk 9 i Borås Kristna Skola i Borås hösten 2012. Antal elever: 20 Antal svarande: 19 Svarsfrekvens: 95% Klasser: Klass 9 Enkätresultat för elever i åk 9 i Borås Kristna Skola i Borås hösten 2012 Antal elever: 20 Antal svarande: 19 Svarsfrekvens: 95% Klasser: Klass 9 Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin till

Läs mer

Flyktingläget på Tjörn Februari 2016

Flyktingläget på Tjörn Februari 2016 Flyktingläget på Tjörn Februari 2016 Tjörns kommuns uppdrag Uppdrag från regeringen, dvs Migrationsverket: Ta emot och ordna boende och integration för de flyktingar som anländer till Sverige. Nationell

Läs mer

Presentation vid dialogmöte i Råneå 2015 10 20 av Arbetsgruppen för Vitåskolan. Presentationen hölls av Ingela Lindqvist

Presentation vid dialogmöte i Råneå 2015 10 20 av Arbetsgruppen för Vitåskolan. Presentationen hölls av Ingela Lindqvist Presentation vid dialogmöte i Råneå 2015 10 20 av Arbetsgruppen för Vitåskolan. Presentationen hölls av Ingela Lindqvist 1 2 Luleå kommun är en till ytan liten och tätbefolkad kommun. Förutsättningarna

Läs mer

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet.

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet. Guide till arbetsblad för utvecklingsarbete Arbetsbladet är ett verktyg för dig och dina medarbetare/kollegor när ni analyserar resultatet från medarbetarundersökningen. Längst bak finns en bilaga med

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah Socialförvaltningen 1(5) Dokumentnamn: Rutin Lex Sarah Dokumentansvarig: Förvaltningschef Utfärdat av: Förvaltningschef Beslutad av: Förvaltningsövergripande ledningsgrupp. Ersätter tidigare Rutin Lex

Läs mer

Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete

Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten är ett verktyg för att årligen mäta den psykosociala arbetsmiljön bland medarbetarna i Kiruna kommun. Medarbetarenkäten är en

Läs mer

Kvalitetsrapport Så här går det

Kvalitetsrapport Så här går det Kvalitetsrapport Så här går det Uppföljning av det systematiska kvalitetsarbetet på Roma, Hogrän och Vänge förskolor, Roma förskoleområde Verksamhetsåret 2013/2014 Kort sammanfattning av enhetens kvalitetsarbete

Läs mer

Offentlighetsprincipen. Kortfattat om lagstiftningen

Offentlighetsprincipen. Kortfattat om lagstiftningen Offentlighetsprincipen Kortfattat om lagstiftningen Producerad av Justitiedepartementet Foto: Regeringskansliet Tryck: Elanders, 2015 Offentlighetsprincipen Offentlighetsprincipen är en grundläggande princip

Läs mer

Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP)

Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP) PM 2012:89 RI (Dnr 213-405/2012) Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Skrivelsen

Läs mer

NYHETER ISO 14001:2015

NYHETER ISO 14001:2015 NYHETER ISO 14001:2015 Mattias Holmström Trivector LogiQ 10 mars 2016 OM TRIVECTOR 3 bolag LogiQ, Traffic & System 3 städer Lund*, Göteborg & Stockholm Drygt 90 anställda Rädda världen och göra bra affärer.

Läs mer

Information sid 2 4. Beställning sid 5. Ändring/Nytt SIM sid 6. Avsluta abonnemang sid 7. Fakturafråga sid 8. Felanmälan/fråga sid 9.

Information sid 2 4. Beställning sid 5. Ändring/Nytt SIM sid 6. Avsluta abonnemang sid 7. Fakturafråga sid 8. Felanmälan/fråga sid 9. AcadeMedia Telefoni Innehåll Information sid 2 4 Beställning sid 5 Ändring/Nytt SIM sid 6 Avsluta abonnemang sid 7 Fakturafråga sid 8 Felanmälan/fråga sid 9 Kontkat sid 10 Information För att göra en beställning,

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport Läsår: 2015/2016 Organisationsenhet: STENSFSK/FSK Stensåkra Förskola Fokusområde: Samverkan Cecilia Stenemo, Barn- och utbildningsförvaltningen, Stensåkra förskola,

Läs mer

Din första arbetsdag

Din första arbetsdag feriejobb 2016 Din första arbetsdag Det första du behöver göra är att ringa din kontaktperson. Tänk på att ringa under kontorstid (8:00-15:30). Presentera dig och förklara att du blivit tilldelad feriearbete

Läs mer

ETT BÄTTRE STRÄNGNÄS FÖR ALLA. Valprogram för Strängnäs kommun 2014-2018. FRAMTIDSPARTIET I STRÄNGNÄS KOMMUN

ETT BÄTTRE STRÄNGNÄS FÖR ALLA. Valprogram för Strängnäs kommun 2014-2018. FRAMTIDSPARTIET I STRÄNGNÄS KOMMUN ETT BÄTTRE STRÄNGNÄS FÖR ALLA. Valprogram för Strängnäs kommun 2014-2018. FRAMTIDSPARTIET I STRÄNGNÄS KOMMUN ETT BÄTTRE STRÄNGNÄS. Vi vill att Strängnäs ska bli en bättre kommun för alla. Oavsett bakgrund

Läs mer

4 nödsamtal. SOS-operatören trycker nu på en knapp för att få fram telefonnummer och adress till telefonen pojken ringer från.

4 nödsamtal. SOS-operatören trycker nu på en knapp för att få fram telefonnummer och adress till telefonen pojken ringer från. 4 nödsamtal 1) Hjälp, farmor har ramlat! - SOS 112. Vad har inträffat? - Det är farmor, hon har ramlat! - Ja, hur är det med farmor då? - Hon svarar inte. - Andas hon? - Ja, jag tror det. - Hur ligger

Läs mer

Kvalitetsgaranti - Enheten för vuxna

Kvalitetsgaranti - Enheten för vuxna ENHETEN FÖR VUXNA Sid 1 (5) Giltig 2015 - Inom enheten för vuxna utreder och föreslår vi insatser för dig som ansöker om ekonomiskt bistånd, söker stöd på grund av våld i nära relation eller vill ha hjälp

Läs mer

Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017

Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017 Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017 Innehåll Generella frågor... 2 Vad är det som ändras 1 januari 2017?... 2 Vad behöver min förening

Läs mer

Rapport uppdrag. Advisory board

Rapport uppdrag. Advisory board 1 Rapport uppdrag Advisory board 2 Advisory board AB är en dialogmodell som på ett stukturerat sätt ger möjlighet till samråd och dialog med unga i utvecklingsarbeten/verksamhetsutveckling inom kommunen,

Läs mer

Rörelse ger dig mer energi, och du sover bättre.

Rörelse ger dig mer energi, och du sover bättre. Rörelse ger dig mer energi, och du sover bättre. 1177.se Satsa hjärtligt på din hälsa! 1177.se Satsa hjärtligt på din hälsa! Det är bra för både hjärta och hjärna - ja, för hela kroppen och själen - att

Läs mer

Snabbcykelbanan i Solna Stad Förslag på sträckning och utformning

Snabbcykelbanan i Solna Stad Förslag på sträckning och utformning Snabbcykelbanan i Solna Stad Förslag på sträckning och utformning 28 maj 2013 Solna som cykelstad Solna är en stad som dels ligger nära Stockholms innerstad, dels är en kommun med många arbetsplatser.

Läs mer

För unga vuxna Vuxenutbildning. Den svenska skolan för nyanlända

För unga vuxna Vuxenutbildning. Den svenska skolan för nyanlända För unga vuxna Vuxenutbildning Den svenska skolan för nyanlända Det här är den svenska skolan Vuxenutbildning Från 16, 18 eller 20 år (frivillig) Gymnasieskola Ålder 16 20 år (frivillig) Grundskola Ålder

Läs mer

Begreppet delaktighet inom rättspsykiatrisk vård

Begreppet delaktighet inom rättspsykiatrisk vård Begreppet delaktighet inom rättspsykiatrisk vård Mikael Selvin ¹, Kjerstin Almqvist ², Lars Kjellin ¹, Agneta Schröder ¹ 1) University Health Care Research Center, Faculty of Medicine and Health, Örebro

Läs mer

PBL om tidsbegränsade bygglov m.m. 2016-03-08

PBL om tidsbegränsade bygglov m.m. 2016-03-08 PBL om tidsbegränsade bygglov m.m. 2016-03-08 Bygglov krävs för Enligt 9 kap. 2 PB krävs det bygglov för 1.nybyggnad, 2.tillbyggnad, och 3.annan ändring av en byggnad än tillbyggnad, om ändringen innebär

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013? Verksamhetsresultat för Systrarna Odh s Hemtjänst Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013? Verksamhetsresultat för Systrarna Odh s Hemtjänst Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013? Verksamhetsresultat för Systrarna Odh s Hemtjänst Hemtjänst Resultaten för er verksamhet Här redovisas resultaten för er verksamhet från 2013 års nationella brukarundersökning

Läs mer

DEMOKRATI 3 DEMOKRATINS VILLKOR

DEMOKRATI 3 DEMOKRATINS VILLKOR SIDA 1/8 WORKSHOP I KLASSRUMMET TEMA: DEMOKRATI LÄRARMANUAL I det här dokumentet finns allt du behöver veta för att hålla workshopen. Här ser du också tydligt i vilka moment du använder det arbets- och

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej- / killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

e-cm Elektronisk Cash Management dygnet runt, världen över.

e-cm Elektronisk Cash Management dygnet runt, världen över. e-cm Elektronisk Cash Management dygnet runt, världen över. Välkommen till gränslösa affärsmöjligheter. Goda affärer kräver rätt förutsättningar. Rätt information när du behöver det och möjligheten att

Läs mer

Framkomlighetsstrategi sammanfattning

Framkomlighetsstrategi sammanfattning Framkomlighetsstrategi sammanfattning Varför behövs en framkomlighetsstrategi? Vision 2030 beskriver hur Stockholm ska bli en attraktiv plats att bo i, driva företag i och besöka. Staden ska växa. År 2030

Läs mer

Antagna av Kommunstyrelsen 2011-02-01 78. Kvalitetsgarantier Detta kan du som brukare förvänta dig av Hemtjänsten i Eksjö kommun

Antagna av Kommunstyrelsen 2011-02-01 78. Kvalitetsgarantier Detta kan du som brukare förvänta dig av Hemtjänsten i Eksjö kommun Antagna av Kommunstyrelsen 2011-02-01 78 Kvalitetsgarantier Detta kan du som brukare förvänta dig av Hemtjänsten i Eksjö kommun Kvalitetsgarantier i hemtjänst Sociala sektorns verksamhet bygger på människors

Läs mer

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre Detta kan du förvänta dig av kommunens service Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre ANTAGEN AV SOCIALNÄMNDEN JANUARI 2014 NATIONELL VÄRDEGRUND Socialtjänstens omsorg om äldre

Läs mer

IT, etik och organisationer

IT, etik och organisationer IT, etik och organisationer Iordanis Kavathatzopoulos Uppsala universitet Avd. för människa-datorinteraktion Moraliska problem Du har nyligen fått ett uppdrag från ett företagsavdelning som aldrig lyckats

Läs mer

Information om Äldreomsorgen i Borlänge kommun

Information om Äldreomsorgen i Borlänge kommun Information om Äldreomsorgen i Borlänge kommun Borlänge kommun 781 81 Borlänge Tel: 0243-740 00 kommun@borlange.se www.borlange.se När du behöver hjälp eller stöd När du behöver hjälp eller stöd i din

Läs mer

GRUNDERNA I SJÄLVLEDARSKAP

GRUNDERNA I SJÄLVLEDARSKAP Bli ditt bästa jag GRUNDERNA I SJÄLVLEDARSKAP ANDREAS ODHAGE Innehåll Bli ditt bästa jag 5 Reflektera mera 9 Varför ska jag reflektera? 10 Meditation gör dig fokuserad 14 Balans i livet 17 Vad gör du egentligen?

Läs mer

Bygg ditt eget dataspel på sommarlovet!

Bygg ditt eget dataspel på sommarlovet! Bygg ditt eget dataspel Spelutveckling Finns det något roligare än att spela dataspel? Ja, att bygga sitt eget! Under en vecka i sommar får du lära dig mer om hur data - spel fungerar och dessutom designa

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utredningen skulle utreda och lämna förslag i vissa frågor som handlar om svenskt medborgarskap. Svenskt medborgarskap i dag Vissa personer blir svenska medborgare när

Läs mer

BARNKONVENTIONEN. Vimmerby kommun

BARNKONVENTIONEN. Vimmerby kommun BARNKONVENTIONEN Vimmerby kommun Barnkonvention Vimmerby kommun Vimmerby kommun 2013 I denna presentation hittar Du lite information om barnkonventionen. - Lite kort bakgrund - Lite frågeställningar som

Läs mer

Din Guide till Second Life

Din Guide till Second Life Din Guide till Second Life Bild: By HVX Silverstar http://flickr.com/photos/p hotolibraries/231875957 1/ Webbgruppen, BLR, Högskolan i Borås OBS! Det KAN se lite annorlunda ut på era skärmar när ni gör

Läs mer

Vägledning. De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring

Vägledning. De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring Vägledning De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring 10 maj 2016. Översättning till svenska. Innehållsförteckning

Läs mer

Bortom fagert tal om bristande tillgänglighet som diskriminering

Bortom fagert tal om bristande tillgänglighet som diskriminering Ds 2010:20 Bortom fagert tal om bristande tillgänglighet som diskriminering Lättläst sammanfattning Integrationsoch jämställdhetsdepartementet SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. För remissutsändningar

Läs mer

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Planen gäller från november 2015-oktober 2016 Ansvariga för planen är avdelningens förskollärare Hela arbetslaget

Läs mer

Klassen kom tillsammans fram till vilka punkter som vi skulle ta hänsyn till. Dessa var:

Klassen kom tillsammans fram till vilka punkter som vi skulle ta hänsyn till. Dessa var: Y-bike Alla visioner börjar med en god idé och det är faktiskt precis vad det här projektet handlar om. Att starta något nytt, att väcka kreativa tankar och påbörja en process som kanske någon dag kommer

Läs mer

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Ystad kommun

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Ystad kommun Så kan du arbeta med medarbetarenkäten Guide för chefer i Ystad kommun Till dig som är chef i Ystads kommun Medarbetarenkäten är ett redskap för dig som chef. Resultaten levererar förstås inte hela sanningen,

Läs mer

Informationsplan för delprojekt Information och utbildning inom Insektsbekämpning 2011

Informationsplan för delprojekt Information och utbildning inom Insektsbekämpning 2011 Datum 2011-02-15 Bilaga 2 1(5) Informationsplan för delprojekt Information och utbildning inom Insektsbekämpning 2011 Nulägesbeskrivning Denna informationsplan ingår som en leverans i delprojekt Information

Läs mer

Syftet är att fördjupa diskussionen om vem som ansvarar för vad.

Syftet är att fördjupa diskussionen om vem som ansvarar för vad. ÖVNING: Roller och ansvar Syftet är att fördjupa diskussionen om vem som ansvarar för vad. Deltagarna får med utgångspunkt från olika arbetsmiljöutmaningar diskutera vilket ansvar rollen som chef och skyddsombud

Läs mer