Arbetsförmedlingens och Försäkringskassans handlingsplan 2010 för stöd till återgång i arbete

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Arbetsförmedlingens och Försäkringskassans handlingsplan 2010 för stöd till återgång i arbete"

Transkript

1 1 Dnr Arbetsförmedlingen Dnr Försäkringskassan / Arbetsförmedlingens och Försäkringskassans handlingsplan 2010 för stöd till återgång i arbete Uppdrag Försäkringskassan ska genom samverkan med Arbetsförmedlingen underlätta övergången från ersättning via sjukförsäkringen till aktivt arbetssökande och nytt arbete. Av sjukpenningsanslaget 2010 får 810 miljoner kronor användas till samverkan och finansiell samordning inom rehabiliteringsområdet. Anslaget är avsett för insatser som finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser, samverkan mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen, försöksverksamheten med alternativa insatser för långtidssjukskrivna samt finansiell samordning mellan sjukförsäkring och hälso- och sjukvård. För verksamhet enligt denna handlingsplan får sammanlagt 460 miljoner kronor användas. Handlingsplanen beskriver samverkan kring de nya personer från olika målgrupper som 2010 kan beredas plats och skrivas in i rehabiliteringssamverkan och finansieras med samverkansmedel. Rehabiliteringssamverkan för dessa personer bedrivs i en gemensam process (Faros processtyrningsmodell), se bilaga 3. Ersättningen till individer är i huvudsak rehabiliteringspenning eller sjuk- eller aktivitetsersättning. Samverkan ska organiseras i enlighet med myndigheternas verksamhetsmål. Ersättningen till deltagare i samverkan ska följa regelverket för respektive myndighet. Arbetsformer för samverkan mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen För att ge en sammanhållen bild av den samverkan som sker kring individer, även den samverkan som äger rum utanför själva rehabiliteringssamverkan och inte finansieras med samverkansmedel, beskrivs i bilaga 4 även dessa samarbetsformer och rutiner. Det gäller den samverkan som äger rum när Försäkringskassan utreder rätten till ersättning, vid indragning eller avslag på ersättning och när individers dagar med sjukpenning eller tid med sjukersättning tar slut. Syftet med ett samlat dokument kring alla former av samverkan är att beskriva samarbetsformer och rutiner för att säkerställa att den enskilde får det stöd han/hon behöver under hela processen från sjukskrivning till återgång i arbete även i de fall samverkan inte sker i den gemensamma processen inom rehabiliteringssamverkan. Den enskilde ska uppleva att stödet från de båda myndigheterna finns ända fram till återgång i arbete. Det gemensamma målet är återgång i arbete eller utbildning. Samarbetet på alla nivåer inom respektive organisation ska präglas av gemensam planering för att stödja individen tillbaka till arbetslivet.

2 2 Målgrupper för samverkan inom ramen för handlingsplanen Med fullt kapacitetsutnyttjande ska inflödet för 2010 vara minst nya deltagare från följande målgrupper: Arbetslösa med sjukersättning Arbetslösa sjukskrivna Arbetslösa unga med aktivitetsersättning Anställda sjukskrivna eller med sjuk- eller aktivitetsersättning som inte kan återgå till sin anställning De personer som skrev in i samverkan under 2009 och vars dagar med sjukpenning eller månader med sjukersättning tar slut vid årsskiftet eller under 2010 kommer att kunna genomföra Arbetslivsintroduktion och eventuella påföljande insatser inom ramen för samverkan. Tiden i samverkan är dock som för alla längst ett år. Prioritering Två grupper ska prioriteras till samverkan inom ramen för handlingsplanen: 1) Unga sjukskrivna eller unga med aktivitetsersättning t.o.m. 29 år ska prioriteras till insatser inom samverkan. Det är viktigt att säkerställa att alla unga som bedöms ha behov får ta del av dessa insatser. 2) Personer vars dagar med sjukpenning eller tid med sjukersättning tar slut. Det ska vara tillräckligt lång tid med ersättning kvar för att möjliggöra meningsfulla insatser inom rehabiliteringssamverkan, minst 6 månader fr.o.m. inskrivningen. En individuell plan för insatser i samverkan ska göras i varje enskilt ärende med hänsyn tagen till de individuella förutsättningarna. När dagarna eller tiden med sjukersättning sedan tar slut ska personen skrivas ut från samverkan och erbjudas insatser av Arbetsförmedlingen. Respektive samverkansområde har i uppdrag att beskriva arbetsformer för att säkerställa att prioritering görs och uppföljning sker. Detta beskrivs i samverkansområdets arbetsplan (bilaga 1). Mål i samverkan 1) Minst 40 procent av deltagarna, såväl kvinnor som män, ska 12 månader efter påbörjad insats ha ett arbete eller börjat en utbildning. Målgrupp för mätning: De personer som började i samverkan 12 månader tidigare. 2) Genomsnittstid i samverkan ska vara längst 230 dagar. Målgrupp för mätning: Samtliga som lämnar samverkan.

3 3 Till arbete räknas arbete med eller utan stöd. Utgångspunkten ska vara att så många deltagare som möjligt får anställning utan subventioner. Subventioner ska följa gällande regelverk. Respektive samverkansområde sätter sitt mål i samråd med marknadschefer och verksamhetsområdeschef dock minst 40 procent. Samverkansformer Samverkansområde De lokala försäkringscenter (LFC) som finns inom ett arbetsmarknadsområde (AMO) bildar tillsammans med arbetsmarknadsområdet ett samverkansområde. Arbetsförmedlingen har 68 AMO och Försäkringskassan 59 LFC. Nationell samverkansgrupp En samverkansgrupp med representanter från vardera myndigheten finns på nationell nivå. Lokal samverkansgrupp En samverkansgrupp bestående av arbetsförmedlingschef med områdesansvar och områdeschef för Lokalt Försäkringscenter ska finnas i varje samverkansområde. Den nationella samverkansgruppen och de lokala samverkansgrupperna ska vara ett forum för generella samarbets- och utvecklingsfrågor inklusive ansvaret för handlingsplanen samt samarbetet kring överlämningsmöten, avstämningsmöten och kontaktmöten. Den lokala samverkansgruppen ska vid behov ta initiativ till åtgärder för att styra verksamheten i respektive linjeorganisation. Den lokala samverkansgruppen ska upprätta en arbetsplan för samverkansområdet som ska inkomma till Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan centralt via mail till pia.ackmark@arbetsformedlingen.se samt ale.friberg@forsakringskassan.se senast den 12 februari Uppgifterna ska sammanställas i bifogad mall (bilaga 1). Samverkanssamordnare Till stöd för verksamheten finns inom varje verksamhetsområde/marknadsområde samverkanssamordnare från båda myndigheterna Beredningsgrupper En eller flera beredningsgrupper ska finnas inom respektive samverkansområde. Till beredningsgruppen anmäls ärenden som Försäkringskassan efter utredning bedömer har behov av arbetslivsinriktad rehabilitering i samverkan och som uppfyller kriterierna för att tas in i samverkan. (Se Behovsbedömning i Faros processtyrningsmodell, bilaga 2) När en sådan bedömning är gjord av Försäkringskassan ska personen ges möjlighet att ingå i samverkan. Även om en viss osäkerhet råder om en individs förmåga ska inriktningen vara att personen ges möjlighet att genomgå behovsanalysfas och introduktions- och prövningsfas. Varken mål för resultat eller genomsnittstid får leda till en exkludering av personer där det råder osäkerhet om de kan uppnå målet inom 12 månader.

4 4 Beredningsgruppen ska för sin dokumentation använda särskilt framtaget protokoll som finns tillgängligt på intranäten Vis och Fia. Tiden från att ärendet behandlas i beredningsgrupp till att personen startar i behovsanalysfasen ska inte överstiga två veckor. Arbetsförmedlingen kan via beredningsgruppen konsultera Försäkringskassan i ärenden där Arbetsförmedlingen behöver Försäkringskassans kompetens. Samverkansteam Arbetet ska bedrivas i myndighetsgemensamma team med personliga handläggare och arbetsförmedlare som är särskilt avdelade och arbetar heltid i uppdraget. Undantag från att arbeta på heltid i samverkan kan göras av sårbarhetsskäl i mindre samverkansområden eller där det på grund av det planerade inflödet saknas förutsättningar för enbart heltidsarbete. Att arbetet bedrivs i team kring en individ där personlig handläggare och arbetsförmedlare arbetar tillsammans för att stödja individen i hela processen är en förutsättning för att kunna arbeta effektivt i den gemensamma processtyrningsmodellen. Personlig handläggare och arbetsförmedlare har ett gemensamt ansvar för att nå måluppfyllelse både på individnivå och på samverkansområdesnivå. Detta ansvar och samarbete gäller även för den grupp individer som skrevs in i samverkan 2009 och som slutför sina insatser i samverkan under 2010 men inom Arbetslivsintroduktion med eventuella påföljande program och med aktivitetsstöd. Faros processtyrningsmodell Faros processtyrningsmodell ska tillämpas i samverkan (Bilaga 2) En individ kan befinna sig i verksamheten under längst ett år. Under inskrivningstiden ska individen vara i aktiva insatser i enlighet med processtyrningsmodellen. Nya regler inom sjukförsäkringen leder till att personer i behov av rehabiliterande insatser kan ha en begränsad tid med tidsbegränsad sjukersättning eller sjukpenningdagar kvar. Med begränsad tid menas mindre än tolv månader men tillräckligt lång tid, minst 6 månader, för att möjliggöra insatser. En individuell plan för insatser i samverkan ska göras i varje enskilt ärende med hänsyn tagen till de individuella förutsättningarna. Efter genomförd insats ska Arbetsförmedlingen i samråd med Försäkringskassan snarast dock senast inom tre veckor upprätta en slutdokumentation på avsett formulär. Utvecklingsarbete 2010 Faros processtyrningsmodell På uppdrag av den nationella samverkansgruppen ska Faros processtyrningsmodell ses över. Bedömningen är att modellen i grunden fungerar bra i sin nuvarande utformning men att vissa uppdateringar och förändringar kan behöva göras.

5 5 Jämställdhetssatsning Kvinnor har över tid generellt haft sämre resultat än män i samverkan. Därför har Nationella samverkansgruppen fattat beslut om en jämställdhetssatsning som startade Satsningen fortsätter enligt plan Det handlar om fortsatta seminarier samt att ta tillvara, implementera och utveckla den kunskap kring jämställdhetsfrågor som erhållits under Kunskapen har erhållits genom webbutbildning, seminarier och genom ett arbete som bedrivits i samarbete med Malmö Högskola som genom ett fördjupningsmaterial ska komma alla handläggare tillgodo. Genom en fortsatt satsning kombinerat med ett ökat fokus på att särskilt följa resultatet för kvinnor och män inom respektive samverkansområde förväntas resultatet för kvinnor förbättras vilket får påverkan på resultatet på nationell nivå. Försöksverksamhet med alternativa insatser Regeringen har gett i uppdrag åt Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan att inom ramen för en försöksverksamhet pröva alternativa insatser för långtidssjukskrivna. Försöksverksamheten riktar sig till personer som varit sjukskrivna i mer än två år och personer med tidsbegränsad sjuk -eller aktivitetsersättning. Målgruppen omfattar både sjukskrivna arbetslösa och sjukskrivna anställda som behöver byta anställning på grund av ohälsa. Syfte med försöket är att se om alternativa aktörer snabbare och effektivare kan ge långtidssjukskrivna stöd för att komma åter i ett reguljärt arbete. Försöket startade 2008 och bedrivs i Stockholm, Göteborg, Dalarna och Västerbotten. Det finns deltagare i försöksverksamheten fram till september En första resultatrapport från projektet kommer den 28 februari Inflöde, registrering och uppföljning En plan över inflödet per månad ska göras i respektive samverkansområde och redovisas i arbetsplanen (bilaga 1). En sammanställning av alla arbetsplaner görs för att säkerställa inflödet av minst deltagare. Inflödet av gruppen unga ska följas särskilt. Som underlag används statistiken i Ledning & Styrning hos Arbetsförmedlingen. Från och med 2010 ska en individ registreras i samverkan när behovsanalysen startar. Inför att personen påbörjar den aktiva introduktions- och prövningsfasen ska en handlingsplan/rehabplan/plan för återgång i arbete upprättas. Introduktions och prövningsfasen ska påbörjas i direkt anslutning till behovsanalysfasen. Resultatuppföljningen görs månadsvis gemensamt av Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Underlaget utgörs av samverkansområdets arbetsplan samt statistik från Arbetsförmedlingen som bygger på den registrering som ska göras i arbetsförmedlingssystemet AIS. Statistiken publiceras månadsvis i Ledning & Styrning hos Arbetsförmedlingen och på Försäkringskassans intranät Fia. En avvikelserapportering ska göras då utvecklingen avviker från arbetsplanen tre månader i följd. Se bilaga 3. En gemensam dialog ska föras mellan verksamhetsområdeschef och marknadschef samt lokala chefer kring avvikelsen. Kvinnor har generellt sämre resultat i samverkan och resultatet för kvinnor ska därför följas särskilt.

6 6 Deltagarna ska även registreras i SUS (System för uppföljning av samverkan inom rehabiliteringsområdet). Information om SUS finns på Fia och Vis. Ekonomiska planeringsförutsättningar Av sjukpenninganslaget får sammanlagt 460 miljoner kronor användas för samverkan inom ramen för denna handlingsplan. Under förutsättning att insatserna sker inom ramen för denna samverkan ska medlen användas till förvaltningskostnader för Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan Förvaltningsresurserna beräknas efter ett snittvärde på 40 registrerade deltagare per heltidsanställd arbetsförmedlare och 70 deltagare per handläggare hos Försäkringskassan. Det är en ökning jämfört med 2009 som beror på att registrering av deltagare till samverkan fr.o.m ska göras i ett tidigare skede, när behovsanalysfasen startar. Insatser och program för deltagarna bekostas av Arbetsförmedlingens ordinarie anslag. Kostnader för detta redovisas i samband med återrapporteringen i augusti och i återrapporteringen i samband med årsredovisningen. Verksamheten ska planeras, budgeteras och följas upp på det sätt som myndigheterna anger. Respektive organisation ska ges tillfälle att ta del av och lämna synpunkter på planering och uppföljning hos den andra myndigheten. Lena Liljebäck Biträdande Generaldirektör Arbetsförmedlingen Adriana Lender Generaldirektör Försäkringskassan Bilagor: 1. Arbetsplan för samverkansområdet 2. Faros processtyrningsmodell 3. Avvikelserapportering 4. Mötesformer i samverkan mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen

Nollplacerade 2014-04-01. Sjuk och osynlig

Nollplacerade 2014-04-01. Sjuk och osynlig Sjuk och osynlig Vilka är vi? Sara Mendelson - samordnare Enheten för ekonomiskt bistånd i Halmstad kommun Mail; sara.mendelson@halmstad.se Telefon; 035-13 78 36, 0708 743 267 Pia Ryberg - samverkansansvarig

Läs mer

Dnr: 2010/436389 Dnr: 016315-2011. Återrapportering enligt regleringsbrevet för 2011

Dnr: 2010/436389 Dnr: 016315-2011. Återrapportering enligt regleringsbrevet för 2011 Dnr: 2010/436389 Dnr: 016315-2011 Uppföljning av de personer som uppnådde maximal tid i sjukförsäkringen vid årsskiftet 2009/2010 eller under första, andra, tredje och fjärde kvartalet 2010 Återrapportering

Läs mer

Uppföljning av de personer som uppnådde maximal tid i sjukförsäkringen vid årsskiftet 2009/2010

Uppföljning av de personer som uppnådde maximal tid i sjukförsäkringen vid årsskiftet 2009/2010 Dnr: 1.1 2009/294720 Dnr: 052245-2010 Uppföljning av de personer som uppnådde maximal tid i sjukförsäkringen vid årsskiftet 2009/2010 Återrapportering enligt regleringsbrevet för 2010 1 1. Uppdrag Försäkringskassan

Läs mer

Uppföljning av de personer som uppnådde maximal tid i sjukförsäkringen vid årsskiftet 2009/2010 eller under första kvartalet 2010

Uppföljning av de personer som uppnådde maximal tid i sjukförsäkringen vid årsskiftet 2009/2010 eller under första kvartalet 2010 Dnr: 1.1 2009/294720 Dnr: 052245-2010 Uppföljning av de personer som uppnådde maximal tid i vid årsskiftet 2009/2010 eller under första kvartalet 2010 Återrapportering enligt regleringsbrevet för 2010

Läs mer

Uppföljning av de personer som uppnådde maximal tid i sjukförsäkringen vid årsskiftet 2009/2010 eller under första och andra kvartalet 2010

Uppföljning av de personer som uppnådde maximal tid i sjukförsäkringen vid årsskiftet 2009/2010 eller under första och andra kvartalet 2010 Dnr: 1.1 2009/294720 Dnr: 052245-2010 Uppföljning av de personer som uppnådde maximal tid i vid årsskiftet 2009/2010 eller under första och andra kvartalet 2010 Återrapportering enligt regleringsbrevet

Läs mer

Uppföljning av de personer som uppnådde maximal tid i sjukförsäkringen vid årsskiftet 2009/2010 eller under första, andra och tredje kvartalet 2010

Uppföljning av de personer som uppnådde maximal tid i sjukförsäkringen vid årsskiftet 2009/2010 eller under första, andra och tredje kvartalet 2010 Dnr: 2010/436389 Dnr: 016315-2011 Uppföljning av de personer som uppnådde maximal tid i sjukförsäkringen vid årsskiftet 2009/2010 eller under första, andra och tredje kvartalet 2010 Återrapportering enligt

Läs mer

Försäkringsmedicin 2016. Om socialförsäkringen

Försäkringsmedicin 2016. Om socialförsäkringen Om socialförsäkringen Snabbfakta Statlig myndighet Finansieras genom avgifter och skatter Betalar ut omkring 217 miljarder kronor per år Fattar cirka 20 miljoner beslut om bidrag och ersättningar varje

Läs mer

Rehabilitering. Arbetssätt vid rehabiliteringsärenden. Rehabilitering 2009-02-23 Sid: 1 / 6

Rehabilitering. Arbetssätt vid rehabiliteringsärenden. Rehabilitering 2009-02-23 Sid: 1 / 6 Rehabilitering 2009-02-23 Sid: 1 / 6 Universitetsförvaltningen Personalavdelningen Dnr 1517/09-200 Rehabilitering Arbetssätt vid rehabiliteringsärenden Sid: 2 / 6 Arbetssätt vid rehabiliteringsärenden

Läs mer

Tidiga och aktiva insatser för sjukskrivnas återgång i arbete

Tidiga och aktiva insatser för sjukskrivnas återgång i arbete Återrapportering Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan Tidiga och aktiva insatser för sjukskrivnas återgång i arbete Rehabiliteringsinsatser i samarbete 2013-02-22 Återrapportering enligt regleringsbreven

Läs mer

Stöd till personer som lämnar sjukförsäkringen

Stöd till personer som lämnar sjukförsäkringen Stöd till personer som lämnar sjukförsäkringen Förändrade regler i sjukförsäkringen 1 januari 2010 Regeländringar i sjukförsäkringen November 2009 Sida 1 Regeländringarna från 1 juli 2008 Införande av

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västra Götalands län i slutet av januari månad 2011

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västra Götalands län i slutet av januari månad 2011 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Göteborg, 15 februari 2011 Jens Sandahl, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Mer information om arbetsmarknadsläget i Västra Götalands län i slutet av januari månad

Läs mer

Största förändringen i sjukförsäkringen på 15 år

Största förändringen i sjukförsäkringen på 15 år Största förändringen i sjukförsäkringen på 15 år Träder i kraft den 1 juli 2008 respektive den 1 jan 2009 Jan Regeringen vill effektivisera sjuk-skrivningsprocessen och öka möjligheterna för sjukskrivna

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Hallands län i slutet av februari månad 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Hallands län i slutet av februari månad 2012 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Halmstad, 14 mars 2012 Sara Andersson, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Hallands län februari 2012 10 455 (7,0%) 5 213 kvinnor (7,1%)

Läs mer

2011-09-29 S2011/8505/FS (delvis) Kammarkollegiet Box 2218 103 15 Stockholm

2011-09-29 S2011/8505/FS (delvis) Kammarkollegiet Box 2218 103 15 Stockholm Regeringsbeslut I:3 2011-09-29 S2011/8505/FS (delvis) Socialdepartementet Kammarkollegiet Box 2218 103 15 Stockholm Uppdrag att samordna satsningen Fritt val av hjälpmedel i gymnasieskolan och vuxenutbildningen

Läs mer

SAMORDNINGSFÖRBUNDET VÄSTRA SKARABORG. Kartläggning Aktivitetsersättning

SAMORDNINGSFÖRBUNDET VÄSTRA SKARABORG. Kartläggning Aktivitetsersättning SAMORDNINGSFÖRBUNDET VÄSTRA SKARABORG Kartläggning Aktivitetsersättning Kartläggning aktivitetsersättning i Västra Skaraborg I Västra Skaraborg finns idag 500 individer som är beviljade aktivitetsersättning

Läs mer

Sjukskrivningsprocessen

Sjukskrivningsprocessen Sjukskrivningsprocessen - en process med många aktörer Gunilla Westerlund Lokalt samverkansansvarig FÖRSÄKRINGSKASSAN Förmåner inom socialförsäkringen exklusive pension som administreras av Pensionsmyndigheten

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Hallands län i slutet av augusti månad 2011

Mer information om arbetsmarknadsläget i Hallands län i slutet av augusti månad 2011 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Halmstad, 13 september 2011 Sara Andersson, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Mer information om arbetsmarknadsläget i Hallands län i slutet av augusti månad 2011

Läs mer

A-kassorna betalar ut 99,9 procent ersättning rätt stickprovsundersökning vecka 38, 2015

A-kassorna betalar ut 99,9 procent ersättning rätt stickprovsundersökning vecka 38, 2015 2016-03-15 A-kassorna betalar ut 99,9 procent ersättning rätt stickprovsundersökning vecka 38, 2015 A-kassorna har ett elektroniskt informationsutbyte med Försäkringskassan, CSN och Pensionsmyndigheten

Läs mer

Reviderad förbundsordning för Samordningsförbundet Activus i Piteå gällande från 2014-01-01

Reviderad förbundsordning för Samordningsförbundet Activus i Piteå gällande från 2014-01-01 Reviderad förbundsordning för Samordningsförbundet Activus i Piteå gällande från 2014-01-01 Samordningsförbundet har inrättats med stöd av lag (2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser.

Läs mer

Försäkringskassan i Sverige

Försäkringskassan i Sverige Försäkringskassan i Sverige Försäkringskassans uppdragsgivare är regeringen Myndigheten leds av en generaldirektör (GD) Snabbfakta Finansieras genom avgifter och skatter Betalar ut omkring 217 miljarder

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av juli 2011

Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av juli 2011 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Karlstad, 16 augusti 2011 Jens Sandahl, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av juli 2011 Lediga platser:

Läs mer

Skolbeslut för vuxenutbildning

Skolbeslut för vuxenutbildning Beslut 2011-06-22 Dnr 43-2010:6484 Skolbeslut för vuxenutbildning efter tillsyn av särvux i Simrishamns kommun Beslut 2011-06-22 1 (9) Dnr 43-2010:6484 Rektorn vid Särvux i Simrishamn Tillsyn i Särvux

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västra Götalands län i slutet av mars månad 2011

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västra Götalands län i slutet av mars månad 2011 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Göteborg, 12 april 2011 Jens Sandahl, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Mer information om arbetsmarknadsläget i Västra Götalands län i slutet av mars månad 2011

Läs mer

Kommittédirektiv. En samordnad utveckling av validering. Dir. 2015:120. Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015

Kommittédirektiv. En samordnad utveckling av validering. Dir. 2015:120. Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015 Kommittédirektiv En samordnad utveckling av validering Dir. 2015:120 Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015 Sammanfattning En kommitté i form av en nationell delegation ska följa, stödja

Läs mer

Arbetsmarknadspolitiska insatser i form av anställning

Arbetsmarknadspolitiska insatser i form av anställning PM 2008-01-14 1 (7) Avdelningen för arbetsgivarpolitik Förhandlingssektionen Phia Moberg Maria Dahlberg Arbetsmarknadspolitiska insatser i form av anställning Inledningsvis och med anledning av en del

Läs mer

Riktlinje inklusive arbetsordning för rehabilitering

Riktlinje inklusive arbetsordning för rehabilitering RIKTLINJE Riktlinje inklusive arbetsordning för rehabilitering KTH:s viktigaste resurs är de anställda. På KTH arbetar vi aktivt för att minska sjukfrånvaron och förebygger att anställda får behov av rehabilitering.

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah Socialförvaltningen 1(5) Dokumentnamn: Rutin Lex Sarah Dokumentansvarig: Förvaltningschef Utfärdat av: Förvaltningschef Beslutad av: Förvaltningsövergripande ledningsgrupp. Ersätter tidigare Rutin Lex

Läs mer

Få jobb förmedlas av Arbetsförmedlingen MALIN SAHLÉN OCH MARIA EKLÖF JANUARI 2013

Få jobb förmedlas av Arbetsförmedlingen MALIN SAHLÉN OCH MARIA EKLÖF JANUARI 2013 Få jobb förmedlas av Arbetsförmedlingen MALIN SAHLÉN OCH MARIA EKLÖF JANUARI 2013 Sammanfattning 2 1. Sammanfattning Den här rapporten har undersökt hur pass väl Arbetsförmedlingen har lyckats med att

Läs mer

Promemoria 2011-04-11. Översyn av sjukförsäkringen förslag till förbättringar. Inledning

Promemoria 2011-04-11. Översyn av sjukförsäkringen förslag till förbättringar. Inledning Promemoria 2011-04-11 Översyn av sjukförsäkringen förslag till förbättringar Inledning Länge var sjukfrånvaron i Sverige klart högre än i jämförbara länder, utan att svenskarna var sjukare än andra. Stora,

Läs mer

Cirkulärnr: 09:87 Diarienr: 09/6097 Arbetsgivarpolitik: 09-2:26 Handläggare: Catharina Bäck Avdelning: Avdelningen för arbetsgivarpolitik

Cirkulärnr: 09:87 Diarienr: 09/6097 Arbetsgivarpolitik: 09-2:26 Handläggare: Catharina Bäck Avdelning: Avdelningen för arbetsgivarpolitik Cirkulärnr: 09:87 Diarienr: 09/6097 Arbetsgivarpolitik: 09-2:26 Handläggare: Catharina Bäck Avdelning: Avdelningen för arbetsgivarpolitik Sektion/Enhet: Förhandlingssektionen Datum: 2009-12-22 Mottagare:

Läs mer

Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014

Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014 Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014 Samordningsförbundet i Sundsvall Revisionsrapport LANDSTINGETS REVISORER 2015-04-21 14REV77 2(7) Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Syfte,

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2008:20 (M och S) Föreskrifter Ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2007:10) om samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens

Läs mer

Svar på skrivelse från (S) om jobbtorg

Svar på skrivelse från (S) om jobbtorg HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIAL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2009-08-18 Handläggare: Inger Nilsson Telefon: 508 23 305 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2009-08-27 Förvaltningens

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län december 2010

Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län december 2010 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Karlstad, 17 januari 2011 Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län december 2010 Antalet lediga platser fler än för ett år sedan Efterfrågan på arbetskraft

Läs mer

Kvalitetsgaranti - Enheten för vuxna

Kvalitetsgaranti - Enheten för vuxna ENHETEN FÖR VUXNA Sid 1 (5) Giltig 2015 - Inom enheten för vuxna utreder och föreslår vi insatser för dig som ansöker om ekonomiskt bistånd, söker stöd på grund av våld i nära relation eller vill ha hjälp

Läs mer

Föreläggande förenat med vite för familjedaghemmet SusoDus

Föreläggande förenat med vite för familjedaghemmet SusoDus Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2015-05-26 Handläggare Gentiana Dedaj Telefon: 08-508 33 332 Till Utbildningsnämnden 2015-06-11 familjedaghemmet

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054, Artikelnummer 2016-6-15 Utgivare: Rättschef Pär Ödman, Socialstyrelsen Socialstyrelsens

Läs mer

Uppdrag att genomföra insatser för att förbättra vården för personer med kroniska sjukdomar

Uppdrag att genomföra insatser för att förbättra vården för personer med kroniska sjukdomar Regeringsbeslut III:24 Socialdepartementet 2015-12-17 S2015/07686/FS S2015/08111/FS (delvis) S2015/08132/FS Socialstyrelsen S2015/08200/FS (delvis) 106 30 Stockholm Uppdrag att genomföra insatser för att

Läs mer

Personliga ombud i Hudiksvalls och Nordanstigs Kommun

Personliga ombud i Hudiksvalls och Nordanstigs Kommun Personliga ombud i Hudiksvalls och Nordanstigs Kommun Kort historik I mitten av 1990.talet startade en försöksverksamhet med Personliga ombud i tio kommuner. Eftersom försöket föll väl ut kunde intresserade

Läs mer

Åtgärder för att höja kvaliteten i de medicinska underlagen i sjukförsäkringsärenden

Åtgärder för att höja kvaliteten i de medicinska underlagen i sjukförsäkringsärenden 1 (5) Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Åtgärder för att höja kvaliteten i de medicinska underlagen i sjukförsäkringsärenden Uppdraget I regleringsbrevet för 2010 har Försäkringskassan fått i uppdrag

Läs mer

AVTAL/UPPDRAGSBESKRIVNING

AVTAL/UPPDRAGSBESKRIVNING 1 AVTAL/UPPDRAGSBESKRIVNING Uppdragsgivare Datum Diarienr Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsund och Tjörn Mottagare Kungälvs Kommun Insatser av generell art Ja Nej X Insatser för grupper Ja X

Läs mer

Beskrivning av uppföljningssystemet SUS Bilaga 1 till Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS

Beskrivning av uppföljningssystemet SUS Bilaga 1 till Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS Beskrivning av uppföljningssystemet SUS Bilaga 1 till Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS Ändringsförteckning Nedanstående tabell redovisar ändringshistoriken för detta dokument. Version

Läs mer

Kommittédirektiv. Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015. Dir. 2016:47. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016

Kommittédirektiv. Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015. Dir. 2016:47. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016 Kommittédirektiv Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015 Dir. 2016:47 Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016 Sammanfattning Under 2015 var migrationsströmmarna till

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kronobergs län i slutet av maj månad 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kronobergs län i slutet av maj månad 2013 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Växjö 14 juni 2013 Ronnie Kihlman Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Kronobergs län maj 2012 8 246 (8,8 %) 3 631 kvinnor (8,3 %) 4 615 män (9,3 %) 2

Läs mer

Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00

Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00 Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00 miljo.byggnadsnamnden@laholm.se www.laholm.se VAD ÄR EN DETALJPLAN? En detaljplan är ett juridiskt bindande dokument som reglerar vad såväl enskilda som

Läs mer

Rodret Fördjupat stöd mot arbete

Rodret Fördjupat stöd mot arbete Rodret Fördjupat stöd mot arbete Rodret är en jobbcoachingverksamhet som vänder sig till personer med psykisk ohälsa. Har man varit sjukskriven eller arbetslös under en längre tid kan det vara svårt att

Läs mer

Verksamhets- och finansieringsplan för verksamhetsåret 2007

Verksamhets- och finansieringsplan för verksamhetsåret 2007 PM 1(6) Verksamhets- och finansieringsplan för verksamhetsåret 2007 Inledning Samordningsförbundet i Skövde bildades den 15 januari 2007 i enlighet med lagen 2003:1210 om finansiell samordning inom rehabiliteringsområdet.

Läs mer

Ny lag om rätt till ledighet för att på grund av sjukdom prova annat arbete

Ny lag om rätt till ledighet för att på grund av sjukdom prova annat arbete Socialförsäkringsutskottets yttrande 2007/08:SfU5y Ny lag om rätt till ledighet för att på grund av sjukdom prova annat arbete Till arbetsmarknadsutskottet Arbetsmarknadsutskottet har den 8 maj 2008 beslutat

Läs mer

Rehabiliteringsprocessen

Rehabiliteringsprocessen Rehabiliteringsprocessen 1 GÖTEBORGS UNIVERSITET 2013-03-21 Rehabiliteringsprocessen Syftet med sammanställningen är att tydliggöra rehabiliteringsprocessens olika delar och vara ett stöd i ett aktivt

Läs mer

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Statsbidragsenheten 1 (5) Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Skolverket lämnar statsbidrag enligt förordning (2014:144) om statsbidrag för hjälp med läxor eller annat skolarbete utanför ordinarie

Läs mer

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (2011:9) om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (2011:9) om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (2011:9) om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Ylva Ehn 2015-10-01 SOSFS 2011:9 trädde i kraft den 1 januari 2012 tillämpliga inom hälso- och

Läs mer

Avveckling av sysselsättningsfasen

Avveckling av sysselsättningsfasen Avveckling av sysselsättningsfasen Arbetsförmedlingen, 2016 Författare: Förmedlingsavdelningen Diarienummer: Af-2016/047518 Datum: 2016-01-27 Innehåll Innehåll Avveckling av sysselsättningsfasen 1. Bakgrund...

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Hallands län i slutet av november månad 2011

Mer information om arbetsmarknadsläget i Hallands län i slutet av november månad 2011 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Halmstad, 14 december 2011 Sara Andersson, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Hallands län november 2011 9 574 (6,5%) 4 911 kvinnor

Läs mer

Arbetsplan Jämjö skolområde

Arbetsplan Jämjö skolområde Arbetsplan Jämjö skolområde 2015 för Torhamns skola Jämjö skolområde: Jämjö skolområde består av ett antal skolor inklusive fritidshem där vår gemensamma målsättning är att ge alla elever bästa förutsättningar

Läs mer

Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS

Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS Denna överenskommelse om användandet av uppföljningssystemet SUS, nedan kallat SUS, gäller mellan Försäkringskassan 103 51 Stockholm Organisationsnummer:

Läs mer

Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP)

Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP) PM 2012:89 RI (Dnr 213-405/2012) Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Skrivelsen

Läs mer

Särskilt stöd i grundskolan

Särskilt stöd i grundskolan Enheten för utbildningsstatistik 15-1-8 1 (1) Särskilt stöd i grundskolan I den här promemorian beskrivs Skolverkets statistik om särskilt stöd i grundskolan läsåret 1/15. Sedan hösten 1 publicerar Skolverket

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm 19 oktober 2011 KLAGANDE Försäkringskassan 103 51 Stockholm MOTPART AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Göteborgs dom den 2 juli 2010 i mål

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kronobergs län i slutet av april månad 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kronobergs län i slutet av april månad 2013 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Växjö 15 maj 2013 Ronnie Kihlman Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Kronobergs län april 2012 8 588 (9,1 %) 3 743 kvinnor (8,5 %) 4 845 män (9,7 %) 2

Läs mer

Elevinflytande i planeringen av undervisningen. BFL-piloter 121114 Mats Burström

Elevinflytande i planeringen av undervisningen. BFL-piloter 121114 Mats Burström Elevinflytande i planeringen av undervisningen BFL-piloter 121114 Mats Burström Ur Lgr 11 2.3 Elevernas ansvar och inflytande Läraren ska svara för att alla elever får ett reellt inflytande på arbetssätt,

Läs mer

Beslut. efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan LM Engströms gymnasium i Göteborg. Skolinspektionen

Beslut. efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan LM Engströms gymnasium i Göteborg. Skolinspektionen Peter Isac Béens Utbildningsstiftelse 2011-06-11 fredrik.sidenvall@li-ne.nu Dnr 44-2010:5379 efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan LM Engströms gymnasium i Göteborg 2011-06-11 1(2) Dnr 44-2010:5379

Läs mer

Pressmeddelande från SCB

Pressmeddelande från SCB 1(5) Arbetsmarknadsläget i juni 2002: Fortsatt låg arbetslöshet. Förändring på kort sikt Liksom de senaste månaderna fortsätter antalet arbetslösa att minska. Sysselsättningen ökade mellan maj och juni.

Läs mer

5 Den offentliga försörjningen i Östra Skaraborg

5 Den offentliga försörjningen i Östra Skaraborg PROTOKOLL Nr 6/2007 1 (5) Sammanträde Samordningsförbundet Skövde Tid 2007-09-28 Plats Närvarande Badhusgatan 29, Skövde Anna-Britta Andersson Skövde kommun ordförande Claes-Göran Borg Västra Götalandsregionen

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-07-11 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Mellersta Norrland Namn på utlysning: Förprojektering

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västra Götalands län i slutet av april månad 2011

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västra Götalands län i slutet av april månad 2011 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Göteborg, 13 maj 2011 Jens Sandahl, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Mer information om arbetsmarknadsläget i Västra Götalands län i slutet av april månad 2011

Läs mer

Riktlinjer för medborgardialog

Riktlinjer för medborgardialog Riktlinjer för medborgardialog Kommunstyrelseförvaltningen 2015 Principer för dialogen i Söderhamns kommun Att engagera medborgarna och skapa former för delaktighet och dialog för kommunens utveckling

Läs mer

Pressmeddelande från SCB

Pressmeddelande från SCB 1(5) Arbetsmarknadsläget i juli 2002 Ökad sysselsättning inom vård och omsorg Förändring på kort sikt Liksom de senaste månaderna fortsätter antalet arbetslösa att minska. Sysselsättningen som förra månaden

Läs mer

Regel 1 - Ökad medvetenhet

Regel 1 - Ökad medvetenhet Regel 1 - Ökad medvetenhet FN:s standardregler: Staterna bör aktivt öka medvetenheten i samhället om människor med funktionsnedsättning, om deras rättigheter, behov och möjligheter och om vad de kan bidra

Läs mer

Arbetslöshetsstatistik i Tibro Källa: Arbetsförmedlingen

Arbetslöshetsstatistik i Tibro Källa: Arbetsförmedlingen 2012-12-27 Arbetslöshetsstatistik i Tibro Källa: Arbetsförmedlingen Månadsstatistik september 2012 Veckostatistik vecka 41, 2012 Viktiga begrepp för att kunna tolka statistiken som följer: Aktivitetsstöd:

Läs mer

KORTTIDSTILLSYN 9:7 LSS

KORTTIDSTILLSYN 9:7 LSS Kvalitetsdokument KORTTIDSTILLSYN 9:7 LSS Socialförvaltningen Gotlands Kommun Antaget av SON 2005-09-14 74 Reviderat SON 2008-04-23 44 Reviderat SON 2010-12-08 146 Innehåll Korttidstillsyn 3 Beslut 3 Verkställighet

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument 2016-05-06 B E S L U T Swedbank AB FI Dnr 15-13124 Verkställande direktören Delgivning nr 2 105 34 Stockholm Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Kronobergs län juli 2016

Arbetsmarknadsläget i Kronobergs län juli 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Maria Lycke Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Kronobergs län juli 2016 Fler övergångar till arbete i juli 2016 jämfört med juli 2015 Under juli påbörjade 498

Läs mer

Pressmeddelande från SCB

Pressmeddelande från SCB 1(5) Arbetsmarknadsläget i maj 2002: Minskad sysselsättning för ungdomar jämfört med maj 2001 Förändring på kort sikt Liksom de senaste månaderna fortsätter antalet arbetslösa att minska. Den sysselsättningsminskning

Läs mer

Ekonomistyrning: förstudie Sollefteå kommun

Ekonomistyrning: förstudie Sollefteå kommun www.pwc.se Ekonomistyrning: förstudie Sollefteå kommun Februari 2015 Ekonomistyrning: förstudie På uppdrag av kommunens förtroendevalda revisorer har genomfört en förstudie inom området ekonomistyrning.

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Hallands län i augusti månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Hallands län i augusti månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Peter Nofors Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Hallands län augusti 2016: 9 511 (6,2%) 5 194 män (6,6%) 4 317 kvinnor (5,8%) 1 678 unga 18-24 år (9,3%)

Läs mer

Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om rehabiliteringsgaranti 2013.

Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om rehabiliteringsgaranti 2013. Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om rehabiliteringsgaranti 2013. Innehåll Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om rehabiliteringsgaranti 2013....

Läs mer

Rutin för betygsättning vid icke legitimerad lärares undervisning

Rutin för betygsättning vid icke legitimerad lärares undervisning Rutin för betygsättning vid icke legitimerad lärares undervisning Sektor utbildning Antagen av sektor utbildnings ledningsgrupp 2015-11-09 Samverkad 2015-11-03 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1.

Läs mer

Pressmeddelande från SCB

Pressmeddelande från SCB Arbetsmarknadsläget i september 2002 Arbetslösheten ökar trendbrott? 1(5) 2002-10-17 kl 13.00 Nr 2002:261 För första gången sedan december förra året ökar antalet arbetslösa jämfört med månaden innan,

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (2010:800); SFS 2015:246 Utkom från trycket den 12 maj 2015 utfärdad den 30 april 2015. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om skollagen

Läs mer

Riksförsäkringsverkets föreskrifter (RFFS 1993:24) om assistansersättning

Riksförsäkringsverkets föreskrifter (RFFS 1993:24) om assistansersättning Aktuell lydelse Riksförsäkringsverkets föreskrifter (RFFS 1993:24) om assistansersättning Ansökan 1 (Upphävd genom RFFS 2001:25). 2 (Upphävd genom RFFS 2001:25). 2 a Upphävd genom RFFS 2001:25). 3 (Upphävd

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Skolinspektionen Eksjö kommun Beslut för grundsärskola efter prioriterad tillsyn i Prästängsskolans grundsärskola belägen i Eksjö kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress:

Läs mer

Policy för bedömning i skolan

Policy för bedömning i skolan UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GRUNDSKOLEAVDELNINGE N TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2012-10-04 Handläggare: Anna-Carin Dalborg Telefon: 08-508 33 572 Elisabeth Forsberg Uvemo Telefon: 08-508 33 010 Till Utbildningsnämnden

Läs mer

Socialdepartementet Punkt 5

Socialdepartementet Punkt 5 SVAR PÅ REGERINGSUPPDRAG 1 (6) Socialdepartementet Punkt 5 103 33 Stockholm Delrapport för; Uppdrag om kunskapsutveckling och samverkan på sysselsättningsområdet kring personer med psykisk ohälsa Kurprojektet

Läs mer

Försäkringskassans historia

Försäkringskassans historia Försäkringskassans historia Historik 1960 ATP-systemet Slutet 1700-tal Sjukkassor börjar bildas 1961 Riksförsäkringsverket 1963 Allmänna försäkringskassor 1889 Arbetarskyddslagen 1891 Lag om sjukkassor

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kalmar län i slutet av januari månad 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kalmar län i slutet av januari månad 2012 Kalmar, 14 februari 2012 Mer information om arbetsmarknadsläget i Kalmar län i slutet av januari månad 2012 Ökning av antalet anmälda ferieplatser i januari månad I januari 2012 uppgick antalet nyanmälda

Läs mer

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Göteborg, 11 februari 2016 Sara Andersson, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Västra Götalands län januari 2016: 58 541 (7,2%) 25

Läs mer

Uppdrag att utreda förutsättningarna att följa väntetider på sjukhusbundna akutmottagningar

Uppdrag att utreda förutsättningarna att följa väntetider på sjukhusbundna akutmottagningar Regeringsbeslut I:4 2010-09-09 S2010/6418/HS (delvis) Socialdepartementet Sveriges Kommuner och Landsting 118 82 Stockholm Uppdrag att utreda förutsättningarna att följa väntetider på sjukhusbundna akutmottagningar

Läs mer

3 Lagförslag. Regeringen har följande förslag till lagtext.

3 Lagförslag. Regeringen har följande förslag till lagtext. 3 Lagförslag 3 Lagförslag Regeringen har följande förslag till lagtext. 3.1 Förslag till lag om ändring i lagen (1972:625) om statligt stöd till politiska partier Härigenom föreskrivs att 2, 6 och 8 lagen

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola rn Beslut Frösunda Omsorg AB Org.nr. 556386-7398 Beslut för grundsärskola efter tillsyn av Frösunda Omsorg AB 3(7) För att huvudmannen ska kunna ta ansvar för att eleverna i grundsärskolan får en utbildning

Läs mer

PROJEKTETS NAMN: En väg in via AME

PROJEKTETS NAMN: En väg in via AME 1 AVTAL Uppdragsgivare Datum Diarienr Samordningsförbundet 2013-01-01 2013-00002 SkövdeHjoTiBorg Mottagare Arbetsmarknadsenheterna i Skövde, Hjo, Tibro och Karlsborgs kommuner Arbetsförmedlingen Insatser

Läs mer

Implementeringsfas av INTENSIVTEAMET mot arbete/praktik/ studier

Implementeringsfas av INTENSIVTEAMET mot arbete/praktik/ studier Projektbenämning Implementeringsfas av INTENSIVTEAMET mot arbete/praktik/ studier Projektledare och projektägare Karin Dahmén Leanlink Råd & Stöd, Omsorgskontoret Målgrupp/målgrupper Personer med psykiatriska

Läs mer

Samordningsförbundet Göteborg Väster Tjänsteutlåtande Dnr 2011/ Karin Martinsson Styrelsemöte 2011 11 23 Pkt 5. Budget 2012

Samordningsförbundet Göteborg Väster Tjänsteutlåtande Dnr 2011/ Karin Martinsson Styrelsemöte 2011 11 23 Pkt 5. Budget 2012 Samordningsförbundet Göteborg Väster Tjänsteutlåtande Dnr 2011/ Karin Martinsson Styrelsemöte 2011 11 23 Pkt 5 Budget 2012 I detta tjänsteutlåtande lämnas förslag till budget för Samordningsförbundet Göteborg

Läs mer

12 Yttrande över remissen Betänkande -Arbetslöshet och ekonomiskt bistånd (SOU 2015:44) AMN 2015-0236-01.06.

12 Yttrande över remissen Betänkande -Arbetslöshet och ekonomiskt bistånd (SOU 2015:44) AMN 2015-0236-01.06. Sida 32 (63) 12 Yttrande över remissen Betänkande -Arbetslöshet och ekonomiskt bistånd (SOU 2015:44) AMN 2015-0236-01.06. Arbetsmarknadsnämndens beslut 1. Arbetsmarknadsnämnden beslutade att hänvisa till

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS DOM

REGERINGSRÄTTENS DOM REGERINGSRÄTTENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 14 juni 2010 KLAGANDE AA MOTPART Försäkringskassan 103 51 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Göteborgs dom den 3 april 2008 i mål nr 4221-07,

Läs mer

P r o j e k t r a p p o r t p e r 101231

P r o j e k t r a p p o r t p e r 101231 Bromma stadsdelsförvaltning P e r s o n a l e n h e t e n sid 1 (8) 2011-01-28 P r o j e k t r a p p o r t p e r 101231 Projektnamn Ett friskare Bromma Datum för projektets start och slut 2009-05-01-2010-12-31

Läs mer

S T R A T E G I F Ö R S T A T L I G A A R B E T S G I V A R E. Arbetsgivare för framtiden statens kompetens utvecklar samhället

S T R A T E G I F Ö R S T A T L I G A A R B E T S G I V A R E. Arbetsgivare för framtiden statens kompetens utvecklar samhället S T R A T E G I F Ö R S T A T L I G A A R B E T S G I V A R E Arbetsgivare för framtiden statens kompetens utvecklar samhället 341 376 Utgiven av Arbetsgivarverket 2016 Foto: Getty Images Produktion: Arbetsgivarverket,

Läs mer

PM 080215 Avseende återkrav m m enligt lag om allmän försäkring

PM 080215 Avseende återkrav m m enligt lag om allmän försäkring PM 080215 Avseende återkrav m m enligt lag om allmän försäkring Återkrav Enligt 20 kap. 4 kan Försäkringskassan kräva åter ersättning som utgått. Det krävs antingen att den ersättningsberättigade har lämnat

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) socialtjänstens behandling av personuppgifter om etniskt ursprung

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) socialtjänstens behandling av personuppgifter om etniskt ursprung Datum Diarienr 2014-12-04 1229-2014 Angereds stadsdelsnämnd Box 34 424 21 Angered Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) socialtjänstens behandling av personuppgifter om etniskt ursprung Datainspektionens

Läs mer

ADMINISTRATIVA REGLER OCH VÄGLEDNING

ADMINISTRATIVA REGLER OCH VÄGLEDNING UPPSALA KOMMUN BIDRAGSREGLER FÖR BARN- OCH UNGDOMSFÖRENINGAR ADMINISTRATIVA REGLER OCH VÄGLEDNING Detta är ett komplement till idrotts- och fritidsnämndens bidragsregler för barn- och ungdomsföreningar

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Patientsäkerhetsberättelse År 2015 2016-02-22 Fredrik Mogren och Ida Silvare Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier 4 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet 4

Läs mer