GIFTFRI VARDAG. Så vill Centerpartiet förstärka kemikaliepolitiken i Sverige, EU och världen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "GIFTFRI VARDAG. Så vill Centerpartiet förstärka kemikaliepolitiken i Sverige, EU och världen"

Transkript

1 GIFTFRI VARDAG Så vill Centerpartiet förstärka kemikaliepolitiken i Sverige, EU och världen September 2010

2 Fem kraftfulla satsningar för en giftfri vardag Snabba på processerna för att skadliga kemikalier ska fasas ut och ersättas med andra ämnen Bättre kontroll, uppföljning och utvärdering av tillämpningen av gällande regler Öka kunskapen om skadliga kemikalier genom krav på tillverkare och ökad forskning Sprid kunskap genom ökad samverkan mellan näringsliv, intresseorganisationer och myndigheter Öka det internationella samarbetet för fasa ut farliga kemikalier och förbättra kemikaliehanteringen, inte minst i utvecklingsländer Inledning Kemikalier finns överallt i vår vardag, i ämnen som används i exempelvis livsmedel, kläder, eller leksaker. Det finns cirka ämnen som cirkulerar i vår miljö, men vi har bara kunskap om ett par hundra. Flera av kemikalierna utgör en risk både för människa och miljö. Att begränsa användningen och på sikt fasa ut skadliga kemikalier är en av våra viktigaste miljöfrågor. Detta är också grunden för regeringens arbete med miljökvalitetsmålet Giftfri miljö. Vi tycker att Det ska vara självklart att varje förälder ska behöva känna sig trygg att de produkter barn kommer i kontakt med inte är farliga och skadliga på kort eller lång sikt. Vardagsprodukter ska inte innehålla cancerframkallande ämnen eller orsaka genetiska skador. Kemikalier som används eller kan komma att användas i så stor utsträckning att miljön skadas påtagligt bör begränsas. Om det finns tecken att ett ämne eller produkt är skadlig ska den inte användas förrän testning genomförts så att lämpliga åtgärder kan vidtas. I denna rapport tar vi upp några av de farliga kemikalier vi möter i vår vardag. Vi beskriver vad regeringen gjort och vad som kan göras framöver för att få bort farliga kemikalier och ämnen. Kemikalielagstiftningen beslutas i dag till största del inom EU. Därför är snabbt genomförande och kompletteringar av EU:s kemikalielagstiftning REACH centralt. Det internationella samarbetet, bland annat vad gäller tydligare information om vissa produkter, måste också fördjupas. Sverige ska också gå före med särskilda insatser för att skydda miljö och människor från skadliga kemikalier.

3 1. Kemikalier påverkar i många steg Kemikaliefrågorna måste hanteras utifrån ett livscykelperspektiv. Kunskap och information om hur kemikalierna påverkar i samtliga steg måste vara grunden för bedömningar och åtgärder. Produktion av kemikalier: Vid produktion av kemikalier kan miljö och människor påverkas genom utsläpp till mark, luft och vatten. Om arbetsmiljö och skyddsutrustning är undermålig kan de som arbetar i produktionen påverkas negativt. I Sverige finns en omfattande reglering genom miljöbalken och arbetsmiljölagen som minskat dessa risker. Allt mer industriproduktion och kemikaliehantering flyttar till utvecklingsländer, många gånger utan att lagstiftning och kunskap hinner med. Därför måste vi kraftfullt sträva efter att förhållandena i kemikaliehanteringen förbättras globalt, och att produktion inte sker på oacceptabla villkor. Användning av kemikalier: Tvättmedel, lösningsmedel, målarfärger, hygien- och hudvårdsprodukter, smink och läkemedel är exempel på kemikalier som vi använder i vår vardag. Testning och information är viktig för att vi ska veta hur vi ska använda dem och för att skadliga produkter ska tas bort. För detta finns omfattande EU-regler. Det är viktigt att dessa regler förbättras och kompletteras. Kemikalier i varor: Byggprodukter, plaster, textiler och skor är vanliga produkter som innehåller kemikalier eller behandlats med kemikalier. Flamskyddsmedel, mjukgörare, bakteriedödande ämnen, färger är exempel på sådana kemikalier, varav en del kan ha skadliga effekter på människor och miljö. Nappflaskor och leksaker av plast är några produkter som kommit i fokus eftersom de används av små barn. Inom detta område krävs förbättringar av regler för vad som är tillåtet och hur reglerna ska tolkas. Avfall, avlopp och restprodukter: Alla kemikalier och produkter tar vägen någonstans när de använts. De mediciner och den mat vi äter hamnar i avloppsvattnet när de passerat kroppen. Många läkemedel och andra ämnen bryts inte ner i reningsverken och kommer därför ut i naturen. Skadliga kemikalier som finns i produkter som hamnar i våra sopor kommer till avfallsförbränning och kan släppas ut i luften eller stanna kvar i askan om ämnena inte oskadliggörs i förbränningen. Kemikalier kan finnas kvar i produkter som återvinns och återanvänds, som kan försvåra användningen. Bästa sättet att hindra detta är att begränsa kemikalieanvändningen redan i produktionen. Miljö- och kretsloppsaspekter måste i högre grad än nu finnas med vid val av kemikalier.

4 2. Steg på vägen mot en giftfri vardag Stegen till en helt giftfri vardag är många. Här beskriver vi några av dem som behöver tas för att nå en bit på vägen. Det krävs skärpta lagar, men också fördjupat samarbete och bättre dialog mellan olika aktörer, både på nationell och internationell nivå. 2.1 Skärpt kemikalielagstiftning inom EU Centerpartiet, och regeringen som helhet, anser att EU:s kemikalielagstiftning REACH måste genomföras med full kraft, utvecklas så att den blir mer heltäckande och kompletteras för att i högre utsträckning bidra till Giftfri miljö. Sverige bör tillsammans med likasinnade länder arbeta för att gränsvärden för kemikalier i produkter tillämpas strikt för de ingående delarna. En av REACH:s viktigaste uppgifter är skyldigheten att sprida information om särskilt farliga kemikalier. Uppföljningen av denna informationsplikt måste förbättras. En möjlighet som bör prövas är att konsumentprodukter som inte testats ges en märkning som anger detta. Det krävs också ökad kontroll av de varor som importeras till EU. 2.2 Nationell handlingsplan för kemikalier Centerpartiet vill initiera en nationell handlingsplan för att identifiera, begränsa och fasa ut farliga kemikalier. De ämnen som nämns i denna rapport Bisfenol A, flamskyddsmedel, perflourerade ämnen, mjukgörare och ftalater, samt fosfat, kvicksilver och kadmium bör prioriteras i handlingsplanen. Kemikalieinspektionen ska ha en aktiv dialog med företrädare för näringslivet, konsumentorganisationer och miljöorganisationer. Den kan leda till ökad kunskapen och förbättrad informationen om farliga ämnen, och att farliga ämnen ersätts snabbare med mindre farliga ämnen Handlingsplanen bör också innehålla fördjupade analyser och utredningar om farliga kemikalier i vår omgivning. Utredningsarbetet måste samordnas på internationell nivå. Det är framförallt viktigt att få ökad kunskap om effekterna av att olika kemikalier blandas i kroppen, så kallade kombinationseffekter. Centerpartiet anser att forskning om kemikalier och dess påverkan på miljö och människor bör prioriteras i nästa forskningsproposition. En starkare forskning i Sverige och inom EU är av stor vikt för att öka kunskapsnivån, för att kunna fasa ut farliga kemikalier och minska exponeringen för kemikalier.

5 2.3 Utökat internationellt samarbete I dagens internationaliserade värld med ökad handel mellan länder är det en internationell utmaning att stärka regelverket för att förhindra spridning av skadliga kemikalier. EU:s kemikalielagstiftning, REACH, är central i sammanhanget. Centerpartiet har varit pådrivande för att stärka lagstiftningen och presenterar här ytterligare förslag hur REACH kan förstärkas. Det internationella samarbetet måste stärkas för att kunskapen och informationen om kemiska ämnen ska förbättras. Centerpartiet vill inför ett globalt förbud mot kvicksilver i produkter. Ett ramverk för kemikalier och avfall bör också upprättas på global nivå. Kemikaliefrågorna bör också finnas med i bistånds- och utvecklingssamarbete. Vi vill även utveckla ett globalt informationssystem för prioriterade produktgrupper. 3. Farliga kemikalier i vår vardag Listan på hälsofarliga och miljöskadliga kemikalier kan göras lång. Här redovisas några av de farligaste ämnena som finns i material och produkter som många av oss kommer i kontakt med dagligen: Bisfenol A, flamskyddsmedel, perflourerade ämnen, mjukgörare och ftalater, samt fosfat, kvicksilver och kadmium. 3.1 Bisfenol A Ämnet finns i polykarbonatplast som används i olika sorts plaster, exempelvis förvaringskärl eller nappflaskor, eller i beläggningar som används i lacken i konservburkar. Den grupp som har störst risk att få i sig mest bisfenol A är små barn som dricker modersmjölkersättning i nappflaskor av polykarbonat. Bisfenol A kan störa hormonbalansen och fortplantningsförmågan. Det finns också uppgifter om att ämnet kan öka risken för både hjärtsjukdomar och diabetes hos vuxna. Riskerna har fått flera länder att agera. Kanada förbjöd användning av bisfenol i nappflaskor Det ledde till att Europeiska livsmedelsmyndigheten (EFSA) gjorde en fördjupad analys av riskerna med ämnet. Danmark har sedan i mars 2010 infört ett förbud mot användning av bisfenol A i plastartiklar avsedda för barn under tre år. Andra europeiska länder som Belgien, Tyskland och Frankrike överväger också att införa nationella förbud.

6 Åtgärder Fortsätt processen för att stoppa användningen av Bisfenol A i nappflaskor m.m. Sverige beslutade i juli 2010 att förbereda ett nationellt förbud mot användning av Bisfenol A, i väntan på att ett förbud införs på EU-nivå. Uppmuntra till fortsatt frivillig märkning av produkter som inte innehåller Bisfenol A, vilket gör det möjligt för konsumenterna att köpa bisfenolfria nappflaskor i handeln. Förstärk Livsmedelsverket rådgivning om hur riskerna med bisfenol kan minskas. 3.2 Bromerade flamskyddsmedel Flamskyddsmedel finns i kläder, andra textilier och möbler, för att de inte lätt ska ta eld. Det kan finnas i skyddskläder, gummikablar, isoleringsmaterial och elektroniska produkter. Framförallt har bromerade flamskyddsmedel uppmärksammats, eftersom de har påvisats i både bröstmjölk och blod. Polybromerade bifenyler (PBB) förbjöds 2006 inom EU för användning i elektriska och elektroniska produkter. Ett annat flamskyddsmedel, hexabromcyklododekan (HBCDD), finns upptaget som kandidatämne EU:s kemikalielagstiftning, REACH. Europeiska kemikaliemyndigheten, ECHA, har också föreslagit att det ska krävas tillstånd för att använda detta ämne. Åtgärder Agera för att begränsa fler flamskyddsmedel inom EU Öka kunskapen om alternativa flamskyddsmedel hos inköpare och andra viktiga nyckelgrupper Verka för att miljökrav ställs vid upphandling så att miljöfarliga flamskyddsmedel inte ingår Arbeta för ytterligare begränsningar inom EU av bromerade flamskyddsmedel i elektroniska produkter (revidering av RoHS-direktivet) 3.3 Perflourerade ämnen Perflourerade ämnen kan finnas i papper, textilier, rengöringsmedel eller brandsläckningsskum. Ämnet används för att skapa vatten-, fett- och smutsavvisande ytor. I dag är perflourerade organiska ämnen vitt spridda i naturen. Det finns uppgifter om att halterna i bland annat Arktis ökar snabbt. Vissa av dessa ämnen bryts ner långsamt, andra inte alls. Ämnen som samlas och lagras i naturen giftigt för vattenlevande organismer och kan störa deras reproduktion. Forskare menar också att ämnena kan vara cancerframkallande.

7 Åtgärder Skärp REACH-lagstiftningen för att ytterligare begränsa användningen av perflourerade ämnen Uppdra åt kemikalieinspektionen att verka för att perforerade ämnen i impregnering av kläder och skor ersätts med mindre farliga alternativ. 3.4 Mjukgörare och ftalater Ftalater används bland annat som mjukmedel i plast. Det används framförallt i golvbeläggningar av plast inomhus, men finns även i färger, limmer, tapeter, plastväv, tätningsmedel och olika konsumentprodukter som är gjorda av plast. Problemet är att ftalater kan läcka ut ur plast och tas upp av kroppen. En del ftalater får människor i sig genom direktkontakt med plaster eller indirekt genom maten. Det finns tre ftalater 1 som klassats som hälsofarliga av EU eftersom de anses påverka möjligheten att få barn. Ämnena är förbjudna i leksaker och barnvårdsartiklar, om halten överskrider 0,1 viktprocent. De tre ämnena finns också med bland de 15 mjukgörare och ftalater som producenter måste ange i innehållsförteckningar för varor, enligt EU:s kemikalielagstiftning REACH. Åtgärder Använd REACH-lagstiftningen för att ytterligare begränsa användningen av mjukgörare och ftalater Utred ett nationellt förbud, i vänta på ett förbud på EU-nivå. 3.5 Fosfat Fosfater finns i tvättmedel och maskindiskmedel. Sedan 2008 är det förbjudet att sälja texiltvättmedel i Sverige som innehåller fosfater. Från och med juli 2011 får det inte finnas i maskindiskmedel som säljs i svenska butiker. Övriga länder runt Östersjön planerar ett liknande förbud inom ramen för Helsingforskommissionens arbete. Regeringen driver också krav på totalförbud mot fosfater i tvätt- och maskindiskmedel inom EU. Att förbjuda fosfater är en effektiv åtgärd för att minska utsläppen. Det svenska förbudet har minskat utsläppen med 50 ton per år, vilket motsvarar en sjättedel av Sveriges åtaganden inom Helsingforskommissionen. Åtgärder: Fortsätt verka för ett länderna runt Östersjön förbjuder användning av fosfater i tvätt- och maskindiskmedel. Driv på EU så att fosfatbegränsningarna ska omfatta hela EU. 1 Dietylhexylftalat, dibutylftalat och bensylbutylftalat.

8 3.6 Kvicksilver Kvicksilver är ett av våra skadligaste miljögifter. Genom utsläpp från industrier, utlakning från soptippar eller genom spridning av avloppsslam hamnar kvicksilver i mark och vatten. Andra utsläppskällor är exempelvis smältverk eller avfallsförbränning. De största utsläppen globalt sker genom förbränning av kol i kolkraftverk. Därför är det framför allt utsläpp i andra länder som även drabbar Sverige. Förra året förbjöd Sverige användningen av kvicksilver, ett av våra skadligaste miljögifter. Förbudet innebär att varor som innehåller kvicksilver inte får släppas ut på den svenska marknaden. Sveriges, och EU:s mål, är att få till stånd ett bindande internationellt avtal. Tillsammans med övriga nordiska länder lyckades Sverige får världens länder att enades förra året om att förhandla fram ett globalt avtal för att begränsa användningen av kvicksilver. Avtalet ska vara färdigt att undertecknas Åtgärder Fortsätt bidra konstruktivt i skapandet av ett bindande internationellt förbud mot användning av kvicksilver. Verka för en EU-gemensam begränsning av användningen av kvicksilver i tandamalgam 3.7 Kadmium Kadmium är en giftig metall. Den i särklass största tillförselkällan av kadmium till svensk åkermark är idag i form av nedfall av luftburet kadmium, till stor del från europeiska kolkraftverk. För att minska nedfallet i Sverige arbetar regeringen aktivt inom ramen för FN:s konvention för gränsöverskridande luftföroreningar (CLRTAP) och genom revidering av EU-direktiv. Kadmium finns i fosfat, som används för att framställa konstgödsel. Enligt miljömålen ska kadmium, så långt det är möjligt, inte finnas i nyproducerade varor. Halterna ska dessutom vara så låga att de inte skadar hälsan. Mängden kadmium i fosforgödning har halverats som sedan Under samma tid har försäljningen av fosfatgödselmedel minskat med 17 procent. När nu handelsgödselskatten tagits bort av konkurrenskraftsskäl är det mycket angeläget att följa utvecklingen och använda andra metoder för att ytterligare minska kadmiumtillförsel till svenska jordar. En dialog med branschen är en viktig del i uppföljningen och fastställande av åtgärder. Kemikalieinspektionen har fått i uppdrag att i samråd med Jordbruksverket, Livsmedelsverket och Naturvårdsverket göra en ny riskbedömning med avseende på kadmium. I uppdraget ingår också att utröna om ett behov finns att sänka det nationella gränsvärdet för kadmium i gödselmedel.

9 Just nu pågår diskussioner inom EU om hur gränsvärdet för kadmium i konstgödsel ska harmoniseras. Det är angeläget att harmoniseringen hamnar på en låg nivå för att de totala utsläppen av kadmium ska minska i hela Europa. Åtgärder Ställ hårdare krav på minskade kadmiumutsläpp till luften från Europas kolkraftverk och andra industrikällor, genom att driva på både EU-direktiv och i FN-konventioner för luftkvalitet. Sänk det nationella gränsvärdet för kadmium i handelsgödsel med utgångspunkt från kemikalieinspektionens rapport. Driva på för att EU-gränsvärdena för kadmium hamnar på en betydligt lägre nivå än idag.

2016-06-20. Promemoria. Miljö- och energidepartementet. Förbud för ftalater i elektronik. Inledning. Bakgrund och gällande regler

2016-06-20. Promemoria. Miljö- och energidepartementet. Förbud för ftalater i elektronik. Inledning. Bakgrund och gällande regler Promemoria 2016-06-20 Miljö- och energidepartementet Rättssekretariatet Departementssekreterare Anna Cedrum Mobil +46 722281141 E-post anna.cedrum@regeringskansliet.se Förbud för ftalater i elektronik

Läs mer

Vägledning för ifyllande av kemikalieförteckning

Vägledning för ifyllande av kemikalieförteckning Vägledning för ifyllande av kemikalieförteckning version 2011-11-23 Denna vägledning är tänkt som en hjälp för att kunna fylla i vårt förslag på kemikalieförteckning som finns att ladda ner som ett Excel-dokument

Läs mer

PRIO. en guide som hjälpmedel till att minska riskerna med kemikalier

PRIO. en guide som hjälpmedel till att minska riskerna med kemikalier PRIO en guide som hjälpmedel till att minska riskerna med kemikalier Åsa Almkvist Enheten för upplysning och utbildning 20160218 asa.almkvist@kemi.se Innehåll i presentationen Vad är PRIO? Varför PRIO?

Läs mer

Vi är specialister på att avgifta farligt avfall

Vi är specialister på att avgifta farligt avfall for a cleaner tomorrow Vi är specialister på att avgifta farligt avfall Nordgroup a/s Lindholmvej 3 DK-5800 Nyborg Kundservice Tel +45 8031 7100 Fax +45 8031 7300 Måndag till torsdag kl. 7-16 Fredag kl.

Läs mer

Kemikalier i barns närmiljö Oskarshamn, 18 februari, 2016. Anna Nylander Utredare

Kemikalier i barns närmiljö Oskarshamn, 18 februari, 2016. Anna Nylander Utredare Kemikalier i barns närmiljö Oskarshamn, 18 februari, 2016 Anna Nylander Utredare Innehåll Kort om KemI och vad vi gör Giftfri vardag olika utmaningar Barns extra känslighet Vilka regler som gäller för

Läs mer

Informationsplan för delprojekt Information och utbildning inom Insektsbekämpning 2011

Informationsplan för delprojekt Information och utbildning inom Insektsbekämpning 2011 Datum 2011-02-15 Bilaga 2 1(5) Informationsplan för delprojekt Information och utbildning inom Insektsbekämpning 2011 Nulägesbeskrivning Denna informationsplan ingår som en leverans i delprojekt Information

Läs mer

Kommittédirektiv. Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015. Dir. 2016:47. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016

Kommittédirektiv. Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015. Dir. 2016:47. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016 Kommittédirektiv Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015 Dir. 2016:47 Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016 Sammanfattning Under 2015 var migrationsströmmarna till

Läs mer

Kemikalier i vår vardag vad är problemet?

Kemikalier i vår vardag vad är problemet? Kemikalier i vår vardag vad är problemet? Linda Molander Anna Beronius, Magnus Breitholtz, Christina Rudén, Marlene Ågerstrand Institutionen för miljövetenskap och analytisk kemi (ACES) Stockholms universitet

Läs mer

Rutin för lönegrundande medarbetarsamtal

Rutin för lönegrundande medarbetarsamtal Rutin för lönegrundande medarbetarsamtal Det lönegrundande medarbetarsamtalet syftar till att: vara ett instrument för planering, styrning och utvärdering, vara ett medel för att föra ut verksamhetens

Läs mer

Sanktioner 2010. Uppföljning av restauranger som fått beslut om föreläggande/förbud år 2010

Sanktioner 2010. Uppföljning av restauranger som fått beslut om föreläggande/förbud år 2010 MILJÖFÖRVALTNINGEN Sanktioner 2010 Uppföljning av restauranger som fått beslut om föreläggande/förbud år 2010 En rapport från Miljöförvaltningen Christin Furuhagen & Linda Karlsson Augusti 2011 www.stockholm.se/miljoforvaltningen

Läs mer

- arbetet i forsta hand inriktas på verksamheter som berör barn och ungdomar samt att

- arbetet i forsta hand inriktas på verksamheter som berör barn och ungdomar samt att Ärendet i korthet Margareta Lundberg (MP) och.{ke T Carlestam (MP) väckte 2otg-og-27 en motion om att giftexponeringen ska minskas, och då speciellt i kommunens barnmiljöer. I motionen föreslås därför

Läs mer

MR 5 FRÅN FÖRBUD TILL RÄTTIGHET WORKSHOP I KLASSRUMMET TEMA: MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER (MR)

MR 5 FRÅN FÖRBUD TILL RÄTTIGHET WORKSHOP I KLASSRUMMET TEMA: MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER (MR) SIDA 1/7 WORKSHOP I KLASSRUMMET TEMA: MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER (MR) LÄRARMANUAL I det här dokumentet finns allt du behöver veta för att hålla workshopen. Här ser du också tydligt i vilka moment du använder

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i miljöbalken; utfärdad den 23 maj 2013. SFS 2013:309 Utkom från trycket den 31 maj 2013 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att 29 kap. 3, 5 och 9 miljöbalken

Läs mer

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet.

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet. Guide till arbetsblad för utvecklingsarbete Arbetsbladet är ett verktyg för dig och dina medarbetare/kollegor när ni analyserar resultatet från medarbetarundersökningen. Längst bak finns en bilaga med

Läs mer

Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt

Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt 21/5 2010 Sofie Roxå 9b Handledare Torgny Roxå Mentor Fredrik Alven 1 Innehållsförteckning Inledning s. 3 Bakgrund s. 3 Syfte s. 3 Hypotes s. 3 Metod s. 4 Resultat

Läs mer

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Karolinska Universitetssjukhuset Solna Smärtcentrum Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling tar emot patienter med långvarig och svårbehandlad smärta

Läs mer

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Planen gäller från november 2015-oktober 2016 Ansvariga för planen är avdelningens förskollärare Hela arbetslaget

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-14. Utskottet för den inre marknaden och konsumentskydd 2008/2173(INI) 26.1.2009

EUROPAPARLAMENTET ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-14. Utskottet för den inre marknaden och konsumentskydd 2008/2173(INI) 26.1.2009 EUROPAPARLAMENTET 2004 2009 Utskottet för den inre marknaden och konsumentskydd 2008/2173(INI) 26.1.2009 ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-14 Förslag till betänkande (PE416.256v01-00) Skydd av konsumenter, särskilt minderåriga,

Läs mer

Remiss av Naturvårdsverkets redovisning av regeringsuppdrag om investeringsstöd för hållbar återföring av fosfor

Remiss av Naturvårdsverkets redovisning av regeringsuppdrag om investeringsstöd för hållbar återföring av fosfor Remissvar Dnr 2014/3.2.2/51 Sid. 1 (5) 2014-03-20 Handläggare: Andreas Jaeger, 08-508 29 269 Till Stadsmiljöroteln Remiss av Naturvårdsverkets redovisning av regeringsuppdrag om investeringsstöd för hållbar

Läs mer

Små- och medelstora företag ser potential med slopade handelshinder. Stockholm, december 2014

Små- och medelstora företag ser potential med slopade handelshinder. Stockholm, december 2014 Små- och medelstora företag ser potential med slopade handelshinder Stockholm, december 2014 Metodbeskrivning Bakgrund och syfte Ipsos har på uppdrag av Svenskt Näringsliv genomfört en undersökning bland

Läs mer

Två rapporter om bedömning och betyg

Två rapporter om bedömning och betyg UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KVALITETSAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 08-400/3803 SID 1 (9) 2008-09-15 Handläggare: Inger Willner Telefon: 508 33 678 Till Utbildningsnämnden 2008-10-23 Två rapporter om bedömning

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport År: 2016 Organisationsenhet: NYEFSK/FSK Nye Förskola Fokusområde: Demokrati och värdegrund Övergripande mål: Normer och värden Deluppgift: Klassens kvalitetsrapport

Läs mer

Riktlinjer för medborgardialog

Riktlinjer för medborgardialog Riktlinjer för medborgardialog Kommunstyrelseförvaltningen 2015 Principer för dialogen i Söderhamns kommun Att engagera medborgarna och skapa former för delaktighet och dialog för kommunens utveckling

Läs mer

INITIATIVET FÖR MILJÖ ANSVAR

INITIATIVET FÖR MILJÖ ANSVAR INITIATIVET FÖR MILJÖ ANSVAR INITIATIVET FÖR MILJÖANSVAR Initiativet för Miljöansvar är en av CSR Västsveriges tipslistor för ökat ansvarstagande, lokalt och globalt. Det är tänkt att kunna fungera i flera

Läs mer

Kommittédirektiv. Inrättandet av ett nytt universitet som omfattar verksamheterna vid Växjö universitet och Högskolan i Kalmar. Dir.

Kommittédirektiv. Inrättandet av ett nytt universitet som omfattar verksamheterna vid Växjö universitet och Högskolan i Kalmar. Dir. Kommittédirektiv Inrättandet av ett nytt universitet som omfattar verksamheterna vid Växjö universitet och Högskolan i Kalmar Dir. 2008:146 Beslut vid regeringssammanträde den 27 november 2008 Sammanfattning

Läs mer

Koncept Katalog 2009

Koncept Katalog 2009 Koncept Katalog 2009 Pro-Safe Security Pro-Safe Security System Sweden AB är företaget som ger dig som kund möjlighet att exponera stöldbegärliga varor på ett öppet och säljfrämjande sätt, samtidigt som

Läs mer

Ottsjö vattenskyddsområde

Ottsjö vattenskyddsområde Ottsjö vattenskyddsområde Information och samråd om upprättande av vattenskyddsområde Sedan sommaren 2012 arbetar Åre kommun med att upprätta samt revidera vattenskyddsområden för de kommunala dricksvattentäkterna.

Läs mer

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism.

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism. REKRYTERINGSPOLICY Upprättad 2016-06-27 Bakgrund och Syfte Föreningen Ekonomernas verksamhet bygger på ideellt engagemang och innehar flertalet projekt där såväl projektledare som projektgrupp tillsätts

Läs mer

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad Så kan du arbeta med medarbetarenkäten Guide för chefer i Göteborgs Stad Till dig som är chef i Göteborgs Stad Medarbetarenkäten är ett redskap för dig som chef. Resultaten levererar förstås inte hela

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Patientsäkerhetsberättelse År 2015 2016-02-22 Fredrik Mogren och Ida Silvare Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier 4 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet 4

Läs mer

Uppdrag att genomföra insatser för att förbättra vården för personer med kroniska sjukdomar

Uppdrag att genomföra insatser för att förbättra vården för personer med kroniska sjukdomar Regeringsbeslut III:24 Socialdepartementet 2015-12-17 S2015/07686/FS S2015/08111/FS (delvis) S2015/08132/FS Socialstyrelsen S2015/08200/FS (delvis) 106 30 Stockholm Uppdrag att genomföra insatser för att

Läs mer

En översyn av tobakslagen

En översyn av tobakslagen En översyn av tobakslagen Nya steg mot ett minskat tobaksbruk Slutbetänkande av Göran Lundahl förordnades den 10 juli 2014 till särskild utredare Utredaren har under utredningsarbetet biträtts av sammanlagt

Läs mer

valsituationer som rör energi, miljö, hälsa och samhälle. Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar förtrogenhet med kemins begrepp,

valsituationer som rör energi, miljö, hälsa och samhälle. Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar förtrogenhet med kemins begrepp, 1 KEMI Naturvetenskapen har sitt ursprung i människans nyfikenhet och behov av att veta mer om sig själv och sin omvärld. Kunskaper i kemi har stor betydelse för samhällsutvecklingen inom så skilda områden

Läs mer

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan DEL 1: Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan Modulen inleds med det övergripande målet för modul 6 och en innehållsförteckning över utbildningens olika delar. Börja med att sätta ramarna

Läs mer

Regel 1 - Ökad medvetenhet

Regel 1 - Ökad medvetenhet Regel 1 - Ökad medvetenhet FN:s standardregler: Staterna bör aktivt öka medvetenheten i samhället om människor med funktionsnedsättning, om deras rättigheter, behov och möjligheter och om vad de kan bidra

Läs mer

Motion om gratis parkering för miljöbilar

Motion om gratis parkering för miljöbilar Tekniska nämnden 2008 08 28 80 197 Tekniska nämndens arbetsutskott 2008 08 14 129 293 Dnr 2007/312.315 Motion om gratis parkering för miljöbilar Bilaga: Motion Ärendebeskrivning Ylva Strutz, för folkpartiet

Läs mer

Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad

Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad 1 (5) DATUM DNR 2015-11-09 KS/2015:234 Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad Antagen av kommunfullmäktige den 23 november 2015 2 (5) Inledning Lidingö stad har en lång historia

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport Läsår: 2015/2016 Organisationsenhet: STENSFSK/FSK Stensåkra Förskola Fokusområde: Samverkan Cecilia Stenemo, Barn- och utbildningsförvaltningen, Stensåkra förskola,

Läs mer

Sanktioner för överträdelser av nya EUregler

Sanktioner för överträdelser av nya EUregler Miljö- och jordbruksutskottets betänkande 2009/10:MJU30 Sanktioner för överträdelser av nya EUregler om kemikalier Sammanfattning I betänkandet behandlar utskottet proposition 2009/10:211 Sanktioner för

Läs mer

Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll

Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Rapport nr 35/2013 April 2014 Richard Norberg, revisionskontoret Innehåll 1. Sammanfattande analys... 3 2. Bakgrund... 4 2.1 Revisionsfrågor...

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Skolinspektionen Eksjö kommun Beslut för grundsärskola efter prioriterad tillsyn i Prästängsskolans grundsärskola belägen i Eksjö kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress:

Läs mer

Vad ekologer behöver veta om ekonomi

Vad ekologer behöver veta om ekonomi Vad ekologer behöver veta om ekonomi Ficre Zehaie Enheten för miljöekonomi, Naturvårdsverket (NV) 2014-10-14 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 1 Syfte Öka förståelsen för det ekonomiska

Läs mer

Vägledning. De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring

Vägledning. De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring Vägledning De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring 10 maj 2016. Översättning till svenska. Innehållsförteckning

Läs mer

Giftfria inköp En vägledning för att minska miljögifterna i våra verksamheter

Giftfria inköp En vägledning för att minska miljögifterna i våra verksamheter Giftfria inköp En vägledning för att minska miljögifterna i våra verksamheter Idag omges vi av fler kemikalier och kemiska ämnen än någonsin. Kemikalierna finns i vardagssaker runt omkring oss i hemmet,

Läs mer

Svar på medborgarförslag om giftfri miljö för alla barn i förskolan

Svar på medborgarförslag om giftfri miljö för alla barn i förskolan Södermalms stadsdelsförvaltning Förskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-02-20 Handläggare Ingegerd Appelgren Telefon: 08-508 13 144 Till Södermalms stadsdelsnämnd 13 mars 2014 Svar på medborgarförslag

Läs mer

Likabehandlingsplan samt Plan mot kränkande behandling. Tallets förskola 2014/2015

Likabehandlingsplan samt Plan mot kränkande behandling. Tallets förskola 2014/2015 Likabehandlingsplan samt Plan mot kränkande behandling Tallets förskola 2014/2015 Likabehandlingsplanen gäller enligt Diskrimineringslagen (2008:567) och Skollagen (kap. 6) Reviderad september 2014 Innehållsförteckning

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete år 2015 Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete år 2015 Systematiskt kvalitetsarbete januari 2016 Segeltorpsskolan Systematiskt kvalitetsarbete år 2015 Systematiskt kvalitetsarbete Sammanfattning av Segeltorpsskolans kvalitetsredovisning Segeltorpsskolan växer för varje år och närmar sig

Läs mer

Lathund, procent med bråk, åk 8

Lathund, procent med bråk, åk 8 Lathund, procent med bråk, åk 8 Procent betyder hundradel, men man kan också säga en av hundra. Ni ska kunna omvandla mellan bråkform, decimalform och procentform. Nedan kan ni se några omvandlingar. Bråkform

Läs mer

Väg- och trafikfrågor vid planering för ASTA

Väg- och trafikfrågor vid planering för ASTA Dokument nummer Sida/Sidor 1/3 Väg- och trafikfrågor vid planering för ASTA En anläggning av ASTA kräver en koppling till det allmänna vägnätet. Anläggningen har också en övergripande påverkan på transportsystemet

Läs mer

Nationella prov i årskurs 3 våren 2013

Nationella prov i årskurs 3 våren 2013 Utbildningsstatistik 1 (8) Nationella prov i årskurs 3 våren 2013 Syftet med de nationella proven är i huvudsak att dels stödja en likvärdig och rättvis bedömning och betygsättning i de årskurser där betyg

Läs mer

Skolplan för Svedala kommun 2012 2015

Skolplan för Svedala kommun 2012 2015 skolplan 2012 2015 Skolplan för Svedala kommun 2012 2015 Nulägesbeskrivning Den kommunala förskolan, grundskolan och gymnasieskolan i Svedala kommun har en gemensam verksamhetsidé. Syftet med verksamhetsidén

Läs mer

Handlingsplan för en Giftfri vardag och vad kostar miljögifterna samhället?

Handlingsplan för en Giftfri vardag och vad kostar miljögifterna samhället? Handlingsplan för en Giftfri vardag och vad kostar miljögifterna samhället? Miljömålskonferens Kemikalier och Giftfri miljö Skåne 2014-03-14 Per Nordmalm Kemikalieinspektionen Vad kostar miljögifterna

Läs mer

Skogsbruk på ren svenska Lektion 4: Mästare på både förnyelse och återvinning. Tema: Återvinning Ämne: Biologi, Kemi Årskurs: 7-9

Skogsbruk på ren svenska Lektion 4: Mästare på både förnyelse och återvinning. Tema: Återvinning Ämne: Biologi, Kemi Årskurs: 7-9 Skogsbruk på ren svenska Lektion 4: Mästare på både förnyelse och återvinning. Tema: Återvinning Ämne: Biologi, Kemi Årskurs: 7-9 Förord Sveaskog är landets största skogsägare. Det ger oss både mycket

Läs mer

HÖRBY KOMMUN. Kemikalier i varor 2013. Regionalt tillsynsprojekt. Information och tillsyn hos butiker med leksaksförsäljning RAPPORT 2013-2

HÖRBY KOMMUN. Kemikalier i varor 2013. Regionalt tillsynsprojekt. Information och tillsyn hos butiker med leksaksförsäljning RAPPORT 2013-2 Kemikalier i varor 2013 Regionalt tillsynsprojekt Information och tillsyn hos butiker med leksaksförsäljning RAPPORT 2013-2 Sid 2 Regionalt tillsynsprojekt 2013 Projektet har genomförts av miljöinspektör

Läs mer

Frågor och svar TLV:s beslut att begränsa subventionen för Cymbalta

Frågor och svar TLV:s beslut att begränsa subventionen för Cymbalta 1 (5) Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket 100421 Frågor och svar TLV:s beslut att begränsa subventionen för Cymbalta 1. Mot vilken sjukdom används läkemedlet Cymbalta? Läkemedelsverket har godkänt det

Läs mer

Åtgärder, avfall och renhållning inom Skånes miljömål och miljöhandlingsprogram

Åtgärder, avfall och renhållning inom Skånes miljömål och miljöhandlingsprogram Åtgärder, avfall och renhållning inom Skånes miljömål och miljöhandlingsprogram Respektive aktör tar själv beslut om åtgärderna skall utföras och i vilken omfattning detta ska ske. Åtgärder märkta med

Läs mer

Vad är ett miljöledningssystem?

Vad är ett miljöledningssystem? Vad är ett miljöledningssystem? Ett miljöledningssystem är ett verktyg för att organisera miljöarbetet och göra det effektivt. Systemet kräver förbättringar på miljöområdet men säger inget om utsläppsnivåer.

Läs mer

Från häftet Tema Miljö. För Svenska FN-förbundet 2012 Form Albert Svensson

Från häftet Tema Miljö. För Svenska FN-förbundet 2012 Form Albert Svensson Toxic X XXX X XXX X Från häftet Tema Miljö. För Svenska FN-förbundet 2012 Form Albert Svensson www.albynt.se. Fler simuleringar hittar du på: www.simnet.se Toxic Beskrivning: En simulering om handeln med

Läs mer

VICTUMS SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE UTVECKLINGSOMRÅDE: Elevenkäten ht 2015 KRYSSA I DE MÅL KVALITETSARBETET GÄLLER

VICTUMS SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE UTVECKLINGSOMRÅDE: Elevenkäten ht 2015 KRYSSA I DE MÅL KVALITETSARBETET GÄLLER VICTUMS SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE UTVECKLINGSOMRÅDE: Elevenkäten ht 2015 KRYSSA I DE MÅL KVALITETSARBETET GÄLLER Dubbelklicka på aktuell ruta och välj Markerad KUNSKAPER NORMER OCH VÄRDEN ELEVENS ANSVAR

Läs mer

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41)

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2015-08-17 U2015/04091/GV Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) I promemorian presenterar

Läs mer

Förberedelsematerial för utvecklingssamtal

Förberedelsematerial för utvecklingssamtal Förberedelsematerial för utvecklingssamtal Datum: Medarbetarens namn: Sektion/Avdelning: Chefens namn: 1 Material upprättat av HR 2016-03-01, dnr 241-16. Psykosocial och fysisk arbetsmiljö Arbetsmiljö

Läs mer

Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet.

Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet. EN LITEN KAMPANJSKOLA Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet. Finns det något man kan tänka på när man ska sprida ett

Läs mer

Egenkontroll för skolor och förskolor Information och vägledning

Egenkontroll för skolor och förskolor Information och vägledning Egenkontroll för skolor och förskolor Information och vägledning Vad är egenkontroll? Vad ingår i egenkontrollen? Hur gör man? Hur vet man vad som är bra? Vad vill vi se vid tillsynen? Var kan man hitta

Läs mer

Vi skall skriva uppsats

Vi skall skriva uppsats Vi skall skriva uppsats E n vacker dag får du höra att du skall skriva uppsats. I den här texten får du veta vad en uppsats är, vad den skall innehålla och hur den bör se ut. En uppsats är en text som

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för sysselsättning och socialfrågor

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för sysselsättning och socialfrågor EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Utskottet för sysselsättning och socialfrågor 17 september 2002 PE 316.369/9-23 ÄNDRINGSFÖRSLAG 9-23 Förslag till betänkande (PE 316.369) Manuel Pérez Álvarez Tillämpning på

Läs mer

Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete

Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten är ett verktyg för att årligen mäta den psykosociala arbetsmiljön bland medarbetarna i Kiruna kommun. Medarbetarenkäten är en

Läs mer

Fullmäktigeberedningen för kostfrågor och antagande av kostpolicy KS-2011/575

Fullmäktigeberedningen för kostfrågor och antagande av kostpolicy KS-2011/575 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2011/575 2011-12-02 Kommunstyrelsen Fullmäktigeberedningen för kostfrågor och antagande av kostpolicy KS-2011/575 Förslag

Läs mer

Beslut efter uppföljning för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram

Beslut efter uppföljning för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram Skolinspektionen Praktiska Sverige AB Org.nr. 556257-5786 Beslut efter uppföljning för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram efter tillsyn i Praktiska gymnasiet Stockholm belägen i Stockholms

Läs mer

Uppdrag att utreda förutsättningarna att följa väntetider på sjukhusbundna akutmottagningar

Uppdrag att utreda förutsättningarna att följa väntetider på sjukhusbundna akutmottagningar Regeringsbeslut I:4 2010-09-09 S2010/6418/HS (delvis) Socialdepartementet Sveriges Kommuner och Landsting 118 82 Stockholm Uppdrag att utreda förutsättningarna att följa väntetider på sjukhusbundna akutmottagningar

Läs mer

Trygg på arbetsmarknaden?

Trygg på arbetsmarknaden? Trygg på arbetsmarknaden? En jämförelse av svenska och danska ungdomars syn på arbetsmarknaden och framtiden Stefan Persson September 2009 Rapport framtagen av: RHETIKFABRIKEN Stefan Persson Verksamhetsansvarig

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Skolinspektionen ProCivitas Privata Gymnasium AB Org.nr. 556615-7102 Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i ProCivitas Privata Gymnasium Helsingborg belägen i Helsingborgs kommun Skolinspektionen, Postadress:

Läs mer

rent och säkert till sjöss Några enkla tips till dig som båtägare

rent och säkert till sjöss Några enkla tips till dig som båtägare rent och säkert till sjöss Några enkla tips till dig som båtägare För att kunna njuta av livet till sjöss krävs att vi alla värnar om miljön och att vi kan lita på vår egen och andras förmåga att hantera

Läs mer

Generell beskrivning av skolan och handelsutbildningens utformning I ansökan om certifiering beskriver skolan: Tolkning och kommentarer

Generell beskrivning av skolan och handelsutbildningens utformning I ansökan om certifiering beskriver skolan: Tolkning och kommentarer Kriterietolkningar Generell beskrivning av skolan och handelsutbildningens utformning - den egna verksamheten generellt. Exempel på information som bör finnas med är skolan storlek och upptagningsområde,

Läs mer

Medieplan. för Högskolebiblioteket i Skövde. 2014-02-24 Reviderad 2016-02-29

Medieplan. för Högskolebiblioteket i Skövde. 2014-02-24 Reviderad 2016-02-29 Medieplan för Högskolebiblioteket i Skövde 2014-02-24 Reviderad 2016-02-29 Innehåll BIBLIOTEKETS ANSVAR FÖR HÖGSKOLANS INFORMATIONSFÖRSÖRJNING... 1 BIBLIOTEKETS MEDIEPLAN... 1 FÖRVÄRVSPRINCIPER... 1 VAD

Läs mer

Uppdrag att ta fram kunskapsstöd som är inriktat på attityder och värderingar kring jämställdhet, maskulinitet och våld

Uppdrag att ta fram kunskapsstöd som är inriktat på attityder och värderingar kring jämställdhet, maskulinitet och våld Regeringsbeslut II:4 2011-03-31 U2011/2232/UC Utbildningsdepartementet Ungdomsstyrelsen Box 17801 118 94 Stockholm Uppdrag att ta fram kunskapsstöd som är inriktat på attityder och värderingar kring jämställdhet,

Läs mer

Frågor och svar om EU:s politik för elektriskt och elektroniskt avfall

Frågor och svar om EU:s politik för elektriskt och elektroniskt avfall MEMO/05/248 Bryssel den 11 augusti 2005 Frågor och svar om EU:s politik för elektriskt och elektroniskt avfall 1) Vad är problemet med elektriskt och elektroniskt avfall? Elektriskt och elektroniskt avfall

Läs mer

VERKSTÄLLANDE UTSKOTTET 12-10

VERKSTÄLLANDE UTSKOTTET 12-10 VU12-10 Protokoll Sida 1 (1) VERKSTÄLLANDE UTSKOTTET 12-10 Tid Torsdag 2012-11-11 kl. 21:00 Plats Teamspeak Närvarande, Diana Diez, Karl Larsson Berörda Förbundsstyrelsen 1 Mötets öppnande att 1 att 2

Läs mer

Statens skolverks författningssamling

Statens skolverks författningssamling Statens skolverks författningssamling ISSN 1102-1950 Skolverkets allmänna råd för individuella utvecklingsplaner med skriftliga omdömen; SKOLFS 2009:16 Utkom från trycket den 4 februari 2009 beslutade

Läs mer

Partnerskapsförord. giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2. Parter 3. Partnerskapsförordets innehåll: 4

Partnerskapsförord. giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2. Parter 3. Partnerskapsförordets innehåll: 4 Partnerskapsförord giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2 Parter 3 Namn Telefon Adress Namn Telefon Adress Partnerskapsförordets innehåll: 4 Vi skall ingå registrerat partnerskap har ingått registrerat

Läs mer

Skatt på företagande. augusti 2009. Skattejämförelse för företagare i Sverige och 20 andra länder

Skatt på företagande. augusti 2009. Skattejämförelse för företagare i Sverige och 20 andra länder Skatt på företagande augusti 2009 Skattejämförelse för företagare i och 20 andra länder 2 Skattejämförelse för företagare i & 20 andra länder Svenskt Näringsliv har låtit genomföra en undersökning som

Läs mer

Så ställer vi / kommer vi att ställa klimatkrav i Trafikverket

Så ställer vi / kommer vi att ställa klimatkrav i Trafikverket Så ställer vi / kommer vi att ställa klimatkrav i Trafikverket Länsstyrelsen Stockholm - maj 2015 Sören Dahlén sid Varför ställa klimat- och energikrav? Trafikverket har en betydande upphandlingsverksamhet

Läs mer

Statens räddningsverks författningssamling

Statens räddningsverks författningssamling Statens räddningsverks författningssamling Utgivare: Key Hedström, Statens räddningsverk ISSN 0283-6165 Utkom från trycket den 1 mars 2004 Statens räddningsverks föreskrifter om explosionsfarlig miljö

Läs mer

Mat och måltider. i förskola och skola. Mål och riktlinjer för måltidsverksamheten i Kungsörs kommun

Mat och måltider. i förskola och skola. Mål och riktlinjer för måltidsverksamheten i Kungsörs kommun i förskola och skola för måltidsverksamheten i Kungsörs kommun Antagna av barn- och utbildningsnämnden 2013-09-18 Att servera mat i förskola och skola ingår i kommunens uppdrag. Måltiderna ska följa svenska

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utredningen skulle utreda och lämna förslag i vissa frågor som handlar om svenskt medborgarskap. Svenskt medborgarskap i dag Vissa personer blir svenska medborgare när

Läs mer

Presentation vid dialogmöte i Råneå 2015 10 20 av Arbetsgruppen för Vitåskolan. Presentationen hölls av Ingela Lindqvist

Presentation vid dialogmöte i Råneå 2015 10 20 av Arbetsgruppen för Vitåskolan. Presentationen hölls av Ingela Lindqvist Presentation vid dialogmöte i Råneå 2015 10 20 av Arbetsgruppen för Vitåskolan. Presentationen hölls av Ingela Lindqvist 1 2 Luleå kommun är en till ytan liten och tätbefolkad kommun. Förutsättningarna

Läs mer

Kommittédirektiv. Stödsystem för hantering av innovationer och immateriella tillgångar vid universitet och högskolor. Dir.

Kommittédirektiv. Stödsystem för hantering av innovationer och immateriella tillgångar vid universitet och högskolor. Dir. Kommittédirektiv Stödsystem för hantering av innovationer och immateriella tillgångar vid universitet och högskolor Dir. 2011:102 Beslut vid regeringssammanträde den 3 november 2011 Sammanfattning En särskild

Läs mer

Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande Som svar på remissen överlämnas och åberopas denna promemoria.

Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande Som svar på remissen överlämnas och åberopas denna promemoria. PM 2005 RIV (Dnr 322-1202/2005) Remiss av revisionsrapporten "Granskning av elevernas garanterade undervisningstid och lärarnas arbetstider Remiss från revisionskontoret Remisstid 15 juni 2005 Borgarrådsberedningen

Läs mer

Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad

Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad En policy ger stöd Att kommunicera är en del av vardagen för oss som arbetar i Lidingö stad. Att kommunikationen fungerar är viktigt för att vi ska kunna

Läs mer

HÄLSOEFFEKTER AV LUFTFÖRO- RENINGAR

HÄLSOEFFEKTER AV LUFTFÖRO- RENINGAR HÄLSOEFFEKTER AV LUFTFÖRO- RENINGAR MKN-dag 23 januari 23 januari 2016 Stockholm Titus Kyrklund Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2016-02-26 1 Bakgrund Dödlighet och sjuklighet i

Läs mer

Sjuksköterskors upplevelser av närståendes betydelse inom ambulanssjukvård i glesbygd. Charlott Ek 100917

Sjuksköterskors upplevelser av närståendes betydelse inom ambulanssjukvård i glesbygd. Charlott Ek 100917 Sjuksköterskors upplevelser av närståendes betydelse inom ambulanssjukvård i glesbygd Bakgrund När en person blir sjuk eller drabbas av ohälsa påverkas de närstående på många olika sätt. I akuta situationer

Läs mer

Specialstudie - Användning av lösningsmedel

Specialstudie - Användning av lösningsmedel Sida 1 av 7 Hitta rätt: A-Ö Innehåll Sök Statistik efter ämne Miljö Miljö- och hälsofarliga kemikalier Miljö- och hälsofarliga kemikalier 2003 Miljö- och hälsofarliga kemikalier 2003 Ämnen och produkter

Läs mer

Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten, Polismyndigheten och Tullverket

Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten, Polismyndigheten och Tullverket Regeringsbeslut II:29 Justitiedepartementet 2015-12-17 Ju2015/04549/Å Ju2015/04886/PO Ju2015/05328/Å Ju2015/09908/Å Åklagarmyndigheten Box 5553 114 85 STOCKHOLM Uppdrag till Åklagarmyndigheten att i samverkan

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2009:10 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2007:5 av Håkan Jörnehed (v) om fler lönebidragsanställda i landstinget Föredragande landstingsråd: Maria Wallhager Ärendet Motionären

Läs mer

Elevinflytande i planeringen av undervisningen. BFL-piloter 121114 Mats Burström

Elevinflytande i planeringen av undervisningen. BFL-piloter 121114 Mats Burström Elevinflytande i planeringen av undervisningen BFL-piloter 121114 Mats Burström Ur Lgr 11 2.3 Elevernas ansvar och inflytande Läraren ska svara för att alla elever får ett reellt inflytande på arbetssätt,

Läs mer

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 - Hagagymnasiets plan för att främja likabehandling och arbeta mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1. Inledning Bestämmelser i 14 a kap.

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:2690. Stärkt koppling mellan skola och näringsliv. Förslag till riksdagsbeslut. Motivering.

Motion till riksdagen 2015/16:2690. Stärkt koppling mellan skola och näringsliv. Förslag till riksdagsbeslut. Motivering. Enskild motion Motion till riksdagen 2015/16:2690 av Andreas Carlson (KD) Stärkt koppling mellan skola och näringsliv Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen

Läs mer

I egenskap av ordförande i styrelsen för Saab AB vill jag hälsa alla. hjärtligt välkomna. Möjligheten att få föra dialog med er

I egenskap av ordförande i styrelsen för Saab AB vill jag hälsa alla. hjärtligt välkomna. Möjligheten att få föra dialog med er Styrelseordförande Marcus Wallenbergs tal på Saabs årsstämma 2013 Kära aktieägare, I egenskap av ordförande i styrelsen för Saab AB vill jag hälsa alla hjärtligt välkomna. Möjligheten att få föra dialog

Läs mer

Vågkraft och tidvattenkraft

Vågkraft och tidvattenkraft Vågkraft och tidvattenkraft Källor: Sida 1: http://www.el.angstrom.uu.se/forskningsprojekt/wavepower/lysekils projektet.html Sida 2: http://www.el.angstrom.uu.se/forskningsprojekt/wavepower/vagkraft.html

Läs mer