UTVÄRDERINGSFÖRFARANDEN FÖR PROGRAMMET ENERGI, MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING. 1.1 Förregistrering. Förregistrering av förslag kommer inte att erbjudas.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "UTVÄRDERINGSFÖRFARANDEN FÖR PROGRAMMET ENERGI, MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING. 1.1 Förregistrering. Förregistrering av förslag kommer inte att erbjudas."

Transkript

1 Bilaga K UTVÄRDERINGSFÖRFARANDEN FÖR PROGRAMMET DELPROGRAM MILJÖ 1. Utvärderingen. ENERGI, MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING 1.1 Förregistrering. Förregistrering av förslag kommer inte att erbjudas. 1.2 Förhandskontroll av förslag. Förhandskontroller kommer att erbjudas. 1.3 Utvärdering på distans eller per post. Alla utvärderingar utförs normalt i kommissionens lokaler, eventuellt med undantag av förslag rörande infrastrukturer och kompletterande åtgärder som lämnas in till en ansökningsomgång. 1.4 Anonymitet. Utvärdering av vetenskaplig och teknisk kvalitet hos förslag till projekt (forskning och teknisk utveckling, demonstration, kombinerade FoTU- och demonstrationsprojekt, temanätverk, samordnade åtgärder och kompletterande åtgärder) kommer att genomföras i enlighet med reglerna om strikt anonymitet för sökande. Dessa regler gäller inte övriga steg i utvärderingen eller andra åtgärdstyper. 1.5 Utvärderingen. Utvärderingen kommer att genomföras i två steg. I steg 1 gör de olika panelerna sina utvärderingar. Steg 2 genomförs av den utökade panelen. Steg 1: Steg 1 har tre olika etapper. I etapp 1 bedöms det vetenskapliga och tekniska värdet, inbegripet innovation (block 1). Deltagarnas identitet avslöjas inte för utvärderarna. I slutet av denna etapp utfärdar utvärderarna en rekommendation om huruvida förslaget bör gå vidare, vilket beror på om tröskelvärdet för etapp 1 har uppnåtts. I etapp 2 bedömer utvärderarna mervärdet för gemenskapen och bidraget till EU:s politik (block 2), bidraget till gemenskapens sociala mål (block 3) samt ekonomisk utveckling och vetenskapliga och tekniska utsikter (block 4). Deltagarnas identitet är känd. I slutet av denna andra etapp utfärdas en rekommendation om huruvida förslaget bör gå vidare, vilket beror på om tröskelvärdet för etapp 2 har uppnåtts. I etapp 3 bedömer utvärderarna projektledningen och resurserna (block 5). I slutet av denna etapp utfärdas en rekommendation om huruvida förslaget bör gå vidare, vilket beror på om tröskelvärdet för etapp 3 har uppnåtts. Endast förslag som uppnått tröskelvärdena för etapperna 1, 2 och 3, dvs. där rekommendationer utfärdats om att förslaget bör gå vidare efter de tre etapperna, går vidare till steg 2.

2 Det övergripande betyget är summan av poängen för de tre första etappernas block, med beaktande av viktvärdena så att högsta möjliga tal blir 100 %. Normalt roterar experterna mellan olika förslag för att poängen skall harmoniseras i hela processen och för att utnyttja de tillgängliga experterna på bästa sätt. Om utvärderarna inte kan enas om ett utlåtande kommer diskussionsledaren att be en annan panel att göra en ny utvärdering av förslaget. Om den andra panelen lyckas uppnå samförstånd, bortser man från den första panelens åsikter. Om man fortfarande inte lyckas nå samförstånd kommer diskussionsledaren att be de två panelerna att tillsammans sammanställa majoritetens respektive övriga åsikter. Steg 2 Den utökade panelens arbete i steg 2 kommer att genomföras enligt beskrivningen i den allmänna handboken. 1.6 Särskilt förfarande för särskilda åtgärder för små och medelstora företag. Utvärderingsförfarandet, kriterierna och viktvärdena enligt ovan definieras i den särskilda bilagan till programmet för främjande av innovation och uppmuntran av små och medelstora företags deltagande. 2. Särskild tolkning av utvärderingskriterier Utvärderingskriterierna och deras tolkning är samma som beskrivs i den allmänna handboken. 3. Viktning av utvärderingskriterier och tröskelvärden Viktning av utvärderingskriterier För åtgärder med kostnadsdelning har de olika blocken följande viktning (på en skala från 1 till 10) för samtliga fyra nyckelåtgärder när det gäller den vetenskapliga och tekniska utvärderingen (block 1), den socioekonomiska utvärderingen (block 2 4) och utvärderingen av den föreslagna projektledningen och resurserna (block 5). BLOCK/verksamhet Vetenskaplig/ teknisk Nyckelåtgärder Generiska verksamheter Infrastruktur för forskning 4,5 5 5 Socioekonomisk 3,5 3 2 Projektledning Tröskelvärden Följande tröskelvärden gäller för de tre etapperna i steg 1:

3 Högsta poäng per etapp Lägsta poäng för att gå vidare Etapp 1 Etapp 2 Etapp Kompletterande åtgärder, nätverk och samordnade åtgärder utvärderas med samma vikt- och tröskelvärden som infrastrukturprojekt (5/2/3).

4 DELPROGRAM ENERGI (INKLUSIVE EURATOM). 1. Utvärderingen. 1.1 Förregistrering. Förregistrering av förslag kommer inte att erbjudas. 1.2 Förhandskontroll av förslag. Förhandskontroller kommer att erbjudas. 1.3 Utvärdering på distans eller per post. Alla utvärderingar sker normalt i kommissionens lokaler. 1.4 Anonymitet. På grund av karaktären hos forskning kring energifrågor måste socioekonomiska, vetenskapliga och tekniska aspekter inlemmas helt i utvärderingsprocessen under alla dess skeden. Utvärderingen kommer därför att genomföras av gemensamma expertgrupper som besitter nödvändig vetenskaplig och socioekonomisk kompetens. De sökandes identitet avslöjas för experterna i början av utvärderingen. 1.5 Utvärderingen. Förslag som lämnas in till delprogrammet energi kommer att granskas av flera expertpaneler som täcker olika FoTU-områden inom energi (för förslag om kärnenergi, olika FoTU-områden inom kärnenergi och strålskydd), bestående av grupper av tekniska experter och socioekonomer. Med tekniska experter avses experter som har väldokumenterade och aktuella vetenskapliga och tekniska kunskaper inom de programområden som är öppna för förslag i ansökningsomgången. De har god förmåga att bedöma resurser och projektledning, och bör även ha erfarenhet av internationellt samarbete. Med socioekonomer avses experter som har omfattande och aktuell kunskap om offentlig eller industriell verksamhet, och om breda ekonomiska, sociala och miljömässiga aspekter hos förslag. De har vanligen professionell erfarenhet av prioritering av stöd till FoTU inom energi. De har dessutom god insikt i strategiska och politiska frågor, framtidsutsikter samt erfarenhet av utnyttjande och spridning av forskningsresultat. I steg 1 lämnas förslagen i princip till grupper bestående av både tekniska experter och socioekonomer, för att bedömas utifrån de särskilda programmens utvärderingskriterier (se nedan). Som ett första steg i utvärderingen får varje expert bedöma förslagets relevans för de problem som identifieras i förslagsinfordran. Endast förslag som anses lämpliga går vidare i utvärderingen. Efter individuell utvärdering av experterna (med beaktande av särskild tolkning, tröskel- och viktvärden enligt nedanstående tabeller) sammankallas utvärderarna av diskussionsledaren för att diskutera förslaget. Under detta sammanträde försöker experterna enas om ett slutligt betyg för förslaget. En skriftlig kommentar till betyget lämnas tillsammans med en rekommendation till kommissionen. Det slutliga betyget för ett förslag måste ligga i linje med rekommendationen till kommissionen. Om man inte kan enas om ett slutligt betyg och en rekommendation betraktar kommissionen genomsnittsbetyget som ett slutbetyg som återspeglar såväl

5 majoritetens åsikt som eventuella avvikande åsikter. Den slutliga rekommendationen antas med majoritetsbeslut. För att rekommenderas i steg 1 bör förslagen uppnå åtminstone 2/3 av den totala poängsumman. Steg 2: Efter steg 1 kommer en utökad panel bestående av företrädare för enskilda paneler att utses, för att kontrollera att de olika panelernas betyg är enhetliga och för att göra en prioritering bland förslag som uppvisat samma meriter i steg 1. Resultatet kan bli att det övergripande betyget eller kommentaren ändras, och därefter ligger till grund för experternas slutliga rekommendation till kommissionen. Förslagen rangordnas efter poäng enligt nyckelåtgärd och/eller tematisk prioritering. 1.6 Särskilt förfarande för särskilda åtgärder för små och medelstora företag Utvärderingsförfarandet, kriterierna och viktvärdena enligt ovan definieras i den särskilda bilagan till programmet för främjande av innovation och uppmuntran av små och medelstora företags deltagande. 2. Särskild tolkning av utvärderingskriterier En särskild tolkning anknyter till vetenskaplig och teknisk kvalitet. I delkriteriet kvalitet kommer särskild vikt att läggas vid hur förslaget bidrar till att uppnå målen och syftena i arbetsprogrammet. 3. Viktning av utvärderingskriterier (från 1 till 10) och tröskelvärden (från 0 till 5) TYP AV ÅTGÄRD FoTU i nyckelåtgärder och generiska verksamheter (forskning) FoTU i nyckelåtgärder (demonstrationsprojekt och kombinerade projekt) Samordnade åtgärder, temanätverk, kompletterande åtgärder URVALSKRITERIER FÖR ICKE-NUKLEÄR ENERGI Viktning (Tröskelvärde) Vetenskaplig och teknisk kvalitet 3,5 (3) 1 Mervärde för gemenskapen etc. Bidrag till gemenskapens sociala mål Ekonomisk utveckling och vetenskapliga och tekniska utsikter Projektledning Resurser 1,5 (3) (3) 22 (3) 22 (3) (3) (3) 22 1 Lägsta genomsnittsbetyg för att ett förslag skall komma i fråga för finansiering.

6 TYP AV ÅTGÄRD Nyckelåtgärder och generiska verksamheter URVALSKRITERIER FÖR NUKLEÄR ENERGI Viktning (Tröskelvärde) Vetenskaplig och teknisk kvalitet Mervärde för gemenskapen etc. Bidrag till gemenskapen s sociala mål Ekonomisk utveckling och vetenskapliga och tekniska utsikter Projektledning Resurser (3) 23 Stöd till infrastrukturer för forskning Samordnade åtgärder, temanätverk, kompletterande åtgärder

Gemensamma kriterier för utvärdering av förslag

Gemensamma kriterier för utvärdering av förslag Bilaga B Gemensamma kriterier för utvärdering av förslag Ett antal utvärderingskriterier är gemensamma för alla program inom Sjätte ramprogrammet, och de anges i Europaparlamentets och rådets förordningar

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 16 maj 2017 (OR. en)

Europeiska unionens råd Bryssel den 16 maj 2017 (OR. en) Europeiska unionens råd Bryssel den 16 maj 2017 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2016/0047 (NLE) 8421/17 RÄTTSAKTER OCH ANDRA INSTRUMENT Ärende: RECH 106 FIN 269 COMPET 263 ENER 143 RÅDETS BESLUT

Läs mer

INBJUDAN ATT LÄMNA FÖRSLAG EAC/S14/2018. Främjande av EU:s värden genom idrottsinitiativ på kommunal nivå

INBJUDAN ATT LÄMNA FÖRSLAG EAC/S14/2018. Främjande av EU:s värden genom idrottsinitiativ på kommunal nivå INBJUDAN ATT LÄMNA FÖRSLAG EAC/S14/2018 Främjande av EU:s värden genom idrottsinitiativ på kommunal nivå Syftet med denna inbjudan är att genomföra den förberedande åtgärden Främjande av europeiska värderingar

Läs mer

Små Samarbetspartnerskap

Små Samarbetspartnerskap Små Samarbetspartnerskap Vad är syftet med små samarbetspartnerskap? Små samarbetspartnerskap ger organisationer möjlighet att utveckla och stärka nätverk, öka sin kapacitet att verka på gränsöverskridande

Läs mer

BEDÖMNINGEN AV EU:S RAMPROGRAM FÖR FORSKNING UNDER FEMÅRSPERIODEN

BEDÖMNINGEN AV EU:S RAMPROGRAM FÖR FORSKNING UNDER FEMÅRSPERIODEN BEDÖMNINGEN AV EU:S RAMPROGRAM FÖR FORSKNING UNDER FEMÅRSPERIODEN 1999-2003 Sammanfattning Original EN SAMMANFATTNING I det gällande EU-fördraget fastställs två centrala och strategiska mål för de europeiska

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i datavetenskap

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i datavetenskap Malmö högskola/fakulteten för teknik och samhälle Fakultetsstyrelsen 2016-12-02 dnr FO 4.1 2016/323 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i datavetenskap Computer Science 1. Ämnesbeskrivning

Läs mer

KREATIVA EUROPA ( ) Delprogrammet Kultur. Inbjudan att lämna förslag:

KREATIVA EUROPA ( ) Delprogrammet Kultur. Inbjudan att lämna förslag: KREATIVA EUROPA (2014 2020) Delprogrammet Kultur Inbjudan att lämna förslag: Inbjudan att lämna förslag Eacea 34/2018: Stöd till europeiska samarbetsprojekt 2019 VARNING: Denna inbjudan att lämna förslag

Läs mer

Vilken roll har de organisationer som deltar i en Jean Monnet-modul?

Vilken roll har de organisationer som deltar i en Jean Monnet-modul? Jean Monnet Moduler Vad är en Jean Monnet-modul? En Jean Monnet-modul är ett kort undervisningsprogram (eller kurs) vid en högskola inom EUstudier. Varje modul omfattar minst 40 undervisningstimmar per

Läs mer

INBJUDAN ATT LÄMNA FÖRSLAG EAC/S15/2018. Utbyten och rörlighet inom idrott

INBJUDAN ATT LÄMNA FÖRSLAG EAC/S15/2018. Utbyten och rörlighet inom idrott INBJUDAN ATT LÄMNA FÖRSLAG EAC/S15/2018 Utbyten och rörlighet inom idrott Syftet med denna inbjudan är att genomföra den förberedande åtgärden Utbyten och rörlighet inom idrott, i enlighet med kommissionens

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 3.10.2016 C(2016) 6265 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den 3.10.2016 om den gemensamma övervaknings- och utvärderingsram som föreskrivs i Europaparlamentets

Läs mer

INNOVATION & SMÅ OCH MEDELSTORA FÖRETAG

INNOVATION & SMÅ OCH MEDELSTORA FÖRETAG FEMTE RAMPROGRAMMET 1998-2002 INNOVATION & SMÅ OCH MEDELSTORA FÖRETAG HANDLEDNING FÖR SÖKANDE Del 1 03-1999 F_PG1_SV_199901 Utkast av den 16.06.1999 FÖRORD Denna Vägledning för sökande ingår i den information

Läs mer

med beaktande av kommissionens förslag till Europaparlamentet och rådet (KOM(2003) 700) 1,

med beaktande av kommissionens förslag till Europaparlamentet och rådet (KOM(2003) 700) 1, P5_TA(2004)0361 Europeisk kulturhuvudstad för åren 2005 till 2019 ***I Europaparlamentets lagstiftningsresolution om förslaget till Europaparlamentets och rådets beslut om ändring av beslut 1419/1999/EG

Läs mer

NÄTVERK FÖR FORSKNINGS- UTBILDNING

NÄTVERK FÖR FORSKNINGS- UTBILDNING NÄTVERK FÖR FORSKNINGS- UTBILDNING Förbättring av den mänskliga forskningspotentialen samt den socioekonomiska kunskapsbasen (1999 2002) VÄGLEDNING FÖR SÖKANDE Utgåva 1999 2 INNEHÅLL 1. INLEDNING 6 )HPWHUDPSURJUDPPHW

Läs mer

KARRIÄRSYSTEMET (TENURE TRACK) FÖR UNDERVISNINGS- OCH FORSKNINGSPERSONAL VID HELSINGFORS UNIVERSITET FR.O.M

KARRIÄRSYSTEMET (TENURE TRACK) FÖR UNDERVISNINGS- OCH FORSKNINGSPERSONAL VID HELSINGFORS UNIVERSITET FR.O.M BILAGA till rektors beslut 39/2012 1 (6) 1.3.2012 KARRIÄRSYSTEMET (TENURE TRACK) FÖR UNDERVISNINGS- OCH FORSKNINGSPERSONAL VID HELSINGFORS UNIVERSITET FR.O.M. 1.3.2012 BAKGRUND OCH SYFTE Helsingfors universitet

Läs mer

(Text av betydelse för EES) (2014/287/EU)

(Text av betydelse för EES) (2014/287/EU) 17.5.2014 L 147/79 KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEBESLUT av den 10 mars 2014 om fastställande av kriterier för etablering och utvärdering av europeiska referensnätverk och deras medlemmar samt för att underlätta

Läs mer

SAMMANFATTNING ENERGI, MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING

SAMMANFATTNING ENERGI, MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING SAMMANFATTNING ENERGI, MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING Del A MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING Under det senaste decenniet har medvetenheten och uppmärksamheten när det gäller frågor om miljö och hållbar utveckling

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 18.2.2016 COM(2016) 75 final 2016/0047 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om ändring av beslut 2008/376/EG om antagande av Kol- och stålforskningsfondens forskningsprogram

Läs mer

Kommissionens meddelande (2003/C 118/03)

Kommissionens meddelande (2003/C 118/03) 20.5.2003 Europeiska unionens officiella tidning C 118/5 Kommissionens meddelande Exempel på försäkran rörande uppgifter om ett företags status som tillhörande kategorin mikroföretag samt små och medelstora

Läs mer

För delegationerna bifogas rådets slutsatser om Arktis, antagna av rådet den 20 juni 2016.

För delegationerna bifogas rådets slutsatser om Arktis, antagna av rådet den 20 juni 2016. Europeiska unionens råd Bryssel den 20 juni 2016 (OR. en) 10400/16 COEST 166 LÄGESRAPPORT från: Rådets generalsekretariat av den: 20 juni 2016 till: Delegationerna Föreg. dok. nr: 10172/1/16 REV 1 Ärende:

Läs mer

BILAGA. till. Rådets beslut

BILAGA. till. Rådets beslut EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 31.7.2015 COM(2015) 381 final ANNEX 1 BILAGA till Rådets beslut om Europeiska unionens ståndpunkt gällande AEP-kommitténs arbetsordning, i enlighet med det inledande

Läs mer

FÖRSLAG TILL YTTRANDE

FÖRSLAG TILL YTTRANDE EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Utskottet för den inre marknaden och konsumentskydd 2014/0185(COD) 3.3.2015 FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för den inre marknaden och konsumentskydd till utskottet för

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för sysselsättning och sociala frågor. Förslag till beslut (KOM(2003) 276 C5-0321/2003 2003/0116(CNS))

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för sysselsättning och sociala frågor. Förslag till beslut (KOM(2003) 276 C5-0321/2003 2003/0116(CNS)) EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Utskottet för sysselsättning och sociala frågor 16 oktober 2003 PE 324.325/20-35 ÄNDRINGSFÖRSLAG 20-35 Förslag till yttrande (PE 324.325) Jean Lambert Upprättande av ett handlingsprogram

Läs mer

KREATIVA EUROPA (2014 2020) Delprogrammet Kultur. Inbjudan att lämna förslag. EACEA 29/2015: Stöd till europeiska samarbetsprojekt

KREATIVA EUROPA (2014 2020) Delprogrammet Kultur. Inbjudan att lämna förslag. EACEA 29/2015: Stöd till europeiska samarbetsprojekt KREATIVA EUROPA (2014 2020) Delprogrammet Kultur Inbjudan att lämna förslag EACEA 29/2015: Stöd till europeiska samarbetsprojekt Genomförande av Kreativa Europa delprogrammet Kultur: Stöd till europeiska

Läs mer

Förslag till förordning (COM(2018)0437 C8-0380/ /0226(NLE))

Förslag till förordning (COM(2018)0437 C8-0380/ /0226(NLE)) 11.1.2019 A8-0406/ 001-030 ÄNDRINGSFÖRSLAG 001-030 från utskottet för industrifrågor, forskning och energi Betänkande Miapetra Kumpula-Natri Euratoms forsknings- och utbildningsprogram 2021-2025 A8-0406/2018

Läs mer

GENOMFÖRANDEÅTGÄRDER FÖR UPPFÖRANDEKODEN FÖR EUROPAPARLAMENTETS LEDAMÖTER AVSEENDE EKONOMISKA INTRESSEN OCH INTRESSEKONFLIKTER

GENOMFÖRANDEÅTGÄRDER FÖR UPPFÖRANDEKODEN FÖR EUROPAPARLAMENTETS LEDAMÖTER AVSEENDE EKONOMISKA INTRESSEN OCH INTRESSEKONFLIKTER GENOMFÖRANDEÅTGÄRDER FÖR UPPFÖRANDEKODEN FÖR EUROPAPARLAMENTETS LEDAMÖTER AVSEENDE EKONOMISKA INTRESSEN OCH INTRESSEKONFLIKTER PRESIDIETS BESLUT AV DEN 15 APRIL 2013 Kapitel: 1. Gåvor som mottagits inom

Läs mer

Interreg IV Øresund/ Kattegatt/ Skagerrak-programmet

Interreg IV Øresund/ Kattegatt/ Skagerrak-programmet Interreg IV Øresund/ Kattegatt/ Skagerrak-programmet Göteborgsregionens internationella nätverk, Göteborg, 24 april 2007 Lindha Feldin, koordinator Kattegatt/ Skagerrak-sekretariatet Vad är Interreg/ Mål

Läs mer

ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSBEDÖMNINGEN. Följedokument till

ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSBEDÖMNINGEN. Följedokument till EUROPEISKA KOMMISSION Bryssel den 12.3.2018 SWD(2018) 53 final ARBETSDOKUMT FRÅN KOMMISSIONS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVSBEDÖMNING Följedokument till Förslag till EUROPAPARLAMTETS OCH RÅDETS

Läs mer

Meddelandet om strategisk vision för europeiska standarder inför 2020 (2020 COM (2011) 311 final) innefattar följande fem strategiska målsättningar:

Meddelandet om strategisk vision för europeiska standarder inför 2020 (2020 COM (2011) 311 final) innefattar följande fem strategiska målsättningar: EU KOMMISSIONENS STANDARDISERINGSPAKET: MEDDELANDE OCH FÖRORDNING HUVUDINNEHÅLL Meddelandet om strategisk vision för europeiska standarder inför 2020 (2020 COM (2011) 311 final) innefattar följande fem

Läs mer

Årsplan för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang för år 2018

Årsplan för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang för år 2018 Datum Dnr 2017-12-20 16 075 Årsplan för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang för år 2018 Syfte I enlighet med Inriktningsdokument för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang

Läs mer

14201/15 AAL/cs 1 DG G 3 C

14201/15 AAL/cs 1 DG G 3 C Europeiska unionens råd Bryssel den 25 november 2015 (OR. en) 14201/15 RECH 278 NOT från: Ständiga representanternas kommitté (Coreper I) till: Rådet Föreg. dok. nr: 13930/15 RECH 272 Ärende: Utkast till

Läs mer

KREATIVA EUROPA DELPROGRAMMET MEDIA. tillgängligheten av medlen efter antagandet av budgeten för 2017 som budgetmyndigheten,

KREATIVA EUROPA DELPROGRAMMET MEDIA. tillgängligheten av medlen efter antagandet av budgeten för 2017 som budgetmyndigheten, KREATIVA EUROPA DELPROGRAMMET MEDIA INBJUDAN ATT LÄMNA PROJEKTFÖRSLAG EACEA/17/2016: STÖD TILL MARKNADSTILLTRÄDE VARNING: Denna inbjudan att lämna förslag är beroende av att tillgängligheten av medlen

Läs mer

BREV 1 (2) 5 maj Till fakulteter och fristående institutioner

BREV 1 (2) 5 maj Till fakulteter och fristående institutioner BREV 1 (2) 5 maj 2010 Till fakulteter och fristående institutioner INTRODUKTION AV KARRIÄRSYSTEMET (TENURE TRACK) FÖR UNDERVISNINGS- OCH FORSKNINGSPERSONALEN Styrelsen för Helsingfors universitet har vid

Läs mer

Att investera i klimatet är att investera för LIFE

Att investera i klimatet är att investera för LIFE istock Att investera i klimatet är att investera för LIFE Life-programmets delprogram Klimatpolitik 2014 2020 Klimatpolitik Life-programmets delprogram Klimatpolitik I februari 2013 beslutade EU-medlemsstaternas

Läs mer

NÄTVERK FÖR FORSKNINGS- UTBILDNING

NÄTVERK FÖR FORSKNINGS- UTBILDNING GENERAL- DIREKTORAT FORSKNING EUROPEISKA KOMMISSIONEN NÄTVERK FÖR FORSKNINGS- UTBILDNING FÖRBÄTTRING AV DEN MÄNSKLIGA FORSKNINGSPOTENTIALEN SAMT DEN SOCIOEKONOMISKA KUNSKAPSBASEN (1999 2002) VÄGLEDNING

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2012/13:FPM81. EU:s stödprogram för rymdövervakning. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Utbildningsdepartementet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2012/13:FPM81. EU:s stödprogram för rymdövervakning. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Utbildningsdepartementet Regeringskansliet Faktapromemoria 2012/13:FPM81 EU:s stödprogram för rymdövervakning Utbildningsdepartementet 2013-04-05 Dokumentbeteckning KOM (2013) 107 Förslag till Europaparlamentets och rådets beslut

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning

Europeiska unionens officiella tidning L 92/100 KOMMISSIONENS BESLUT (EU) 2017/652 av den 29 mars 2017 om det föreslagna medborgarinitiativet med rubriken Minority SafePack one million signatures for diversity in Europé EUROPEISKA KOMMISSIONEN

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) nr / av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) nr / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 30.7.2014 C(2014) 5308 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) nr / av den 30.7.2014 om fastställande av informations- och kommunikationsåtgärder för allmänheten

Läs mer

Kort om Europeiska investeringsbanken

Kort om Europeiska investeringsbanken Kort om Europeiska investeringsbanken Som EU:s bank erbjuder vi finansiering och expertkunskaper till solida och hållbara investeringsprojekt i och utanför Europa. Banken ägs av EU:s 28 medlemsstater och

Läs mer

Jean Monnet-professurer

Jean Monnet-professurer Jean Monnet-professurer Vad är en Jean Monnet-professur En Jean Monnet-professur är en undervisningstjänst under en period på tre år med specialisering på EU-studier för universitetsprofessorer. En Jean

Läs mer

Regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning för Skåne-Blekinge 2014-2020. Sara Persson, Region Skåne

Regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning för Skåne-Blekinge 2014-2020. Sara Persson, Region Skåne Regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning för Skåne-Blekinge 2014-2020 Sara Persson, Region Skåne 1 Vad är strukturfonderna? EU-perspektiv - Ekonomiska styrmedel för

Läs mer

RAPPORT (2017/C 426/02) INNEHÅLL. Bildande av det gemensamma företaget BBI Organisation Mål Resurser...

RAPPORT (2017/C 426/02) INNEHÅLL. Bildande av det gemensamma företaget BBI Organisation Mål Resurser... C 426/8 SV Europeiska unionens officiella tidning 12.12.2017 RAPPORT om årsredovisningen för det gemensamma företaget för biobaserade industrier (det gemensamma företaget BBI) för budgetåret 2016 med det

Läs mer

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET, EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN SAMT REGIONKOMMITTÉN

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET, EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN SAMT REGIONKOMMITTÉN EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 5.9.2011 KOM(2011) 537 slutlig RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET, EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN SAMT REGIONKOMMITTÉN Utvärdering

Läs mer

FÖRSLAG TILL YTTRANDE

FÖRSLAG TILL YTTRANDE Europaparlamentet 2014-2019 Utskottet för transport och turism 2015/...(BUD) 23.6.2015 FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för transport och turism till budgetutskottet över Europeiska unionens allmänna

Läs mer

Upphandlingen har genomförts enligt ett öppet förfarande enligt lag (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU).

Upphandlingen har genomförts enligt ett öppet förfarande enligt lag (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU). UPPHANDLINGSRAPPORT 1 INLEDNING Göteborgs Stadsteater (Stadsteatern) har genomfört en upphandling avseende ramavtal för Ljud-, ljusoch bildutrustning för professionell teaterverksamhet. 1.1 Omfattning

Läs mer

Interreg Nord

Interreg Nord Interreg Nord 2014-2020 Dagens agenda Programområde Insatsområden resultat/mål/aktiviteter Vägledande principer för projekturval Övriga principer för projekturval Urvalskriterier vid prioritering Programorganisationen

Läs mer

2. Till följd av intensivt arbete i arbetsgruppen för atomfrågor har enighet nåtts om texten i bilagan 1.

2. Till följd av intensivt arbete i arbetsgruppen för atomfrågor har enighet nåtts om texten i bilagan 1. Europeiska unionens råd Bryssel den 24 maj 2019 (OR. en) 9437/19 ATO 56 RECH 271 SAN 256 I/A-PUNKTSNOT från: till: Ärende: Rådets generalsekretariat Ständiga representanternas kommitté (Coreper II)/rådet

Läs mer

{INFOGA PROGRAMMETS NAMN}

{INFOGA PROGRAMMETS NAMN} FEMTE RAMPROGRAMMET Femte ramprogrammet är inriktat på gemenskapens verksamhet inom forskning, teknisk utveckling och demonstration (FoTU) för perioden 1998 2002. VÄGLEDNING FÖR SÖKANDE DEL 1 {PROGRAMMETS

Läs mer

ARBETSORDNING UPPRÄTTANDE OCH SAMMANSÄTTNING

ARBETSORDNING UPPRÄTTANDE OCH SAMMANSÄTTNING 1 ARBETSORDNING för övervakningskommittén för Landsbygdsutvecklingsprogram för landskapet Åland och Ålands strukturfondsprogram, Entreprenörskap och kompetens, programperioden 2014-2020. UPPRÄTTANDE OCH

Läs mer

Sveriges bästa skolkommun 2014

Sveriges bästa skolkommun 2014 2014-08-29 Lars Ullén Utredare Yrke och villkor Bakgrunds-PM Sveriges bästa skolkommun 2014 Att satsa på skolan är en oöverträffat god investering för framtiden. Genom att utse Sveriges bästa skolkommun

Läs mer

DOM Meddelad i Falun

DOM Meddelad i Falun Ann-Louice Jonsson DOM 2012-05-02 Meddelad i Falun Mål nr 967-12 1 SÖKANDE Höglands Logistik AB, 556650-7439 Telegatan 2 571 38 Nässjö MOTPART Trafikverket 781 89 Borlänge Ombud: Annica Bengtsson Juridik

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. C-BIC Fas 3 och framtiden?

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. C-BIC Fas 3 och framtiden? C-BIC Fas 3 och framtiden? 1 Tillväxtverket Ny programperiod 2014-2020 8 regionala strukturfondsprogram 1 nationellt regionalfondsprogram 945 milj euro 2 Förslag till Regionalt strukturfondsprogram för

Läs mer

Lokalt ledd utveckling i EHFF efter 2020

Lokalt ledd utveckling i EHFF efter 2020 Lokalt ledd utveckling i EHFF efter 2020 Annakarin Hedin DG MARE C2 Stockholm 17:e januari 2019 #EU_MARE Lokalt ledd utveckling idag Lokalt ledd utveckling i EHFF: främja välmående kustsamhällen Lokalt

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS FÖRORDNING

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS FÖRORDNING EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 17.2.26 KOM(25) 539 slutlig 25/215 (CNB) Förslag till RÅDETS FÖRORDNING om tillämpningsföreskrifter för rådets förordning (EG) nr 2494/95 avseende de tidsperioder

Läs mer

Kort om Europeiska investeringsbanken

Kort om Europeiska investeringsbanken Kort om Europeiska investeringsbanken Som EU:s bank erbjuder vi finansiering och expertkunskaper till solida och hållbara investeringsprojekt i och utanför Europa. Banken ägs av EU:s medlemsstater och

Läs mer

Inriktningsdokument för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang

Inriktningsdokument för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang Datum Dnr 2016-11-02 16-075 Inriktningsdokument för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang Bakgrund Sörmland påverkas alltmer av sin omvärld. Den ökade globaliseringen av arbetsmarknad, näringsliv

Läs mer

UPPHANDLINGS-PM Upphandling Diarienummer KS 2013/0093. Upphandling Internettjänst Danderyds kommun

UPPHANDLINGS-PM Upphandling Diarienummer KS 2013/0093. Upphandling Internettjänst Danderyds kommun UPPHANDLINGS-PM Upphandling Diarienummer KS 2013/0093 Upphandling Danderyds kommun Sidan: 2 (5) 1 INLEDNING 1.1 Bakgrund Danderyds kommun har givit Sentensia Q AB i uppdrag att bistå vid denna upphandling.

Läs mer

Arbetsformer

Arbetsformer Arbetsformer 2014-2017 Delmi Delegationen för migrationsstudier ska verka i en anda av öppenhet och utveckla transparenta arbetsformer. Delegationen inrättades enligt kommittédirektiven (2013:102) för

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Förslag till Bryssel den 3.11.2006 KOM(2006)653 slutlig 2006/0217(COD) EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT om att inrätta en europeisk rådgivande kommitté för gemenskapens

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 8 augusti 2017 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare

Europeiska unionens råd Bryssel den 8 augusti 2017 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare Europeiska unionens råd Bryssel den 8 augusti 2017 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2017/0177 (NLE) 11634/17 FÖRSLAG från: inkom den: 27 juli 2017 till: Komm. dok. nr: Ärende: ACP 90 WTO 177 RELEX

Läs mer

RAPPORT. om årsredovisningen för Europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar för budgetåret 2015 med centrumets svar (2016/C 449/14)

RAPPORT. om årsredovisningen för Europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar för budgetåret 2015 med centrumets svar (2016/C 449/14) 1.12.2016 SV Europeiska unionens officiella tidning C 449/77 RAPPORT om årsredovisningen för Europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar för budgetåret 2015 med centrumets svar (2016/C

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 23.5.2014 COM(2014) 291 final 2014/0152 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om undertecknande, på Europeiska unionens vägnar, av ett avtal mellan Europeiska unionen och

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I REDOVISNING OCH STYRNING. Filosofiska fakultetsnämnden 2007-10-23

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I REDOVISNING OCH STYRNING. Filosofiska fakultetsnämnden 2007-10-23 ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I REDOVISNING OCH STYRNING Filosofiska fakultetsnämnden 2007-10-23 1 Ämnesområde I ämnet ingår redovisning, finansiering, investering, kostnads- och intäktsanalys,

Läs mer

***I FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

***I FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för industrifrågor, forskning och energi 11.11.2013 2013/0242(COD) ***I FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE om förslaget till Europaparlamentets och rådets beslut om Europeiska

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnesdidaktik

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnesdidaktik Teknisk-naturvetenskaplig fakultet Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 www.teknat.umu.se Dnr FS 4.1.1-362-14 Datum 2014-06-04 Sid 1 (5) Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå

Läs mer

MEDELSTORA FÖRETAGS SVÅRIGHETER I SAMBAND MED HANDELSPOLITISKA SKYDDSÅTGÄRDER. 31 maj 2011

MEDELSTORA FÖRETAGS SVÅRIGHETER I SAMBAND MED HANDELSPOLITISKA SKYDDSÅTGÄRDER. 31 maj 2011 ÅTGÄRDER FÖR ATT KOMMA TILL RÄTTA MED SMÅ OCH MEDELSTORA FÖRETAGS SVÅRIGHETER I SAMBAND MED HANDELSPOLITISKA SKYDDSÅTGÄRDER ARBETSGRUPPEN FÖR HANDELSFRÅGOR 31 maj 2011 Förord I juni 2010 diskuterade arbetsgruppen

Läs mer

Masterprogram i folkhälsovetenskap

Masterprogram i folkhälsovetenskap 1 Medicinska fakultetsstyrelsen Masterprogram i folkhälsovetenskap 120 högskolepoäng (hp) Nivå A LADOK VAFHÄ Undervisningsspråk Engelska Programbeskrivning Utbildningen bygger vidare på tillämpliga kunskaper

Läs mer

RAPPORT. om årsredovisningen för det gemensamma företaget för bränsleceller och vätgas (FCH) för budgetåret 2016 med det gemensamma företagets svar

RAPPORT. om årsredovisningen för det gemensamma företaget för bränsleceller och vätgas (FCH) för budgetåret 2016 med det gemensamma företagets svar C 426/42 SV Europeiska unionens officiella tidning 12.12.2017 RAPPORT om årsredovisningen för det gemensamma företaget för bränsleceller och vätgas (FCH) för budgetåret 2016 med det gemensamma företagets

Läs mer

BIDRAGSAVTAL nr PROJEKTETS TITEL [FÖRKORTNING]

BIDRAGSAVTAL nr PROJEKTETS TITEL [FÖRKORTNING] SJUNDE RAMPROGRAMMET BIDRAGSAVTAL nr PROJEKTETS TITEL [FÖRKORTNING] (ange FINANSIERINGSSYSTEM) [Europeiska unionen ( unionen )], [Europeiska atomenergigemenskapen ( Euratom )], företrädd av Europeiska

Läs mer

Regional tillväxt skapar vi tillsammans! Ulrika Geeraedts Regional Utvecklingsdirektör

Regional tillväxt skapar vi tillsammans! Ulrika Geeraedts Regional Utvecklingsdirektör Regional tillväxt skapar vi tillsammans! Ulrika Geeraedts Regional Utvecklingsdirektör Ett samlat utvecklingsansvar I Region Jönköpings län finns flera aktörer som jobbar med utveckling i olika former,

Läs mer

Regeringen bemyndigar statsrådet Ullenhag eller den som han sätter i sitt ställe att ingå en överenskommelse i överensstämmelse med förslaget.

Regeringen bemyndigar statsrådet Ullenhag eller den som han sätter i sitt ställe att ingå en överenskommelse i överensstämmelse med förslaget. Protokoll II 1 vid regeringssammanträde 2014-06-12 A2014/2289/DISK A2011/4602/DISK Arbetsmarknadsdepartementet Bemyndigande att ingå en överenskommelse med Sveriges Kommuner och Landsting 1 bilaga Efter

Läs mer

Myndigheternas rekommendationer gällande SFO-stödet och framtida riktade satsningar

Myndigheternas rekommendationer gällande SFO-stödet och framtida riktade satsningar Vetenskapsrådet Box 1035 101 38 Stockholm Skrivelse diarienummer 5.1-2015-5959 2015-04-29 Till Regeringskansliet Miljö- och energidepartementet Näringsdepartementet Socialdepartementet Utbildningsdepartementet

Läs mer

10/01/2012 ESMA/2011/188

10/01/2012 ESMA/2011/188 Riktlinjer och rekommendationer Samarbete, inbegripet delegering, mellan Esma, behöriga myndigheter och behöriga sektorsmyndigheter enligt förordning (EU) nr 513/2011 om kreditvärderingsinstitut 10/01/2012

Läs mer

10052/17 bis/tf/sk 1 DGG 2B

10052/17 bis/tf/sk 1 DGG 2B Europeiska unionens råd Bryssel den 8 juni 2017 (OR. en) 10052/17 I/A-PUNKTSNOT från: till: Rådets generalsekretariat Föreg. dok. nr: 8200/17, 8203/17 Ärende: FIN 355 FSTR 45 FC 50 REGIO 68 SOC 465 CADREFIN

Läs mer

***I FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

***I FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för industrifrågor, forskning och energi 11.11.2013 2013/0232(COD) ***I FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE om förslaget till Europaparlamentets och rådets beslut om unionens

Läs mer

Samverkan och mervärde av EU:s sammanhållningspolitik för regional tillväxt

Samverkan och mervärde av EU:s sammanhållningspolitik för regional tillväxt Samverkan och mervärde av EU:s sammanhållningspolitik för regional tillväxt Kjell Unevik, Europaforum XII Norra Sverige, Örnsköldsvik 7-8 maj 2008 Lissabonstrategin Nationella strategin för regional konkurrenskraft,

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 27.10.2017 C(2017) 7136 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den 27.10.2017 om ändring av delegerad förordning (EU) 2016/1675 vad gäller tillägg av Etiopien

Läs mer

Europeiska integrationsfonden

Europeiska integrationsfonden Diarienummer 2012-2 1(7) Stöder integration av medborgare från länder utanför EU Europeiska integrationsfonden Stöder projekt som syftar till att förbättra integrationen för nyanlända tredjelandsmedborgare

Läs mer

Utlysning av Linnéstöd

Utlysning av Linnéstöd VETENSKAPSRÅDET Generaldirektörens kansli PM Utlysning av Linnéstöd Under rubriken Strategiska insatser i regeringens forskningspolitiska proposition Forskning för ett bättre liv (prop. 2004/05:80) presenteras

Läs mer

Asyl-, migrations- och integrationsfonden(amif) Funktionen för fonderna

Asyl-, migrations- och integrationsfonden(amif) Funktionen för fonderna Asyl-, migrations- och integrationsfonden(amif) Funktionen för fonderna Organisationsskiss Funktionen för fonderna Varför finns EU-fonder? Stimulerar medlemsstaterna att genomföra den EUgemensamma politiken.

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i växtfysiologi/växters cell och molekylärbiologi

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i växtfysiologi/växters cell och molekylärbiologi UMEÅ UNIVERSITET ALLMÄN STUDIEPLAN 2007-10-04 Dnr 514-4409-07 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i växtfysiologi/växters cell och molekylärbiologi För erhållande av teknologie eller filosofie

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 28 maj 2018 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare

Europeiska unionens råd Bryssel den 28 maj 2018 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare Europeiska unionens råd Bryssel den 28 maj 2018 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2018/0163 (NLE) 9361/18 FÖRSLAG från: inkom den: 25 maj 2018 till: Komm. dok. nr: Ärende: EPPO 12 EUROJUST 58 CATS

Läs mer

FÖRSLAG TILL YTTRANDE

FÖRSLAG TILL YTTRANDE EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Utskottet för jordbruk och landsbygdens utveckling 27.3.2015 2014/0256(COD) FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för jordbruk och landsbygdens utveckling till utskottet för

Läs mer

(6) I ljuset av det ovan sagda behöver kommissionen konsultera en rådgivande expertgrupp.

(6) I ljuset av det ovan sagda behöver kommissionen konsultera en rådgivande expertgrupp. 2.2.2018 SV Europeiska unionens officiella tidning C 39/3 KOMMISSIONENS BESLUT av den 30 januari 2018 om inrättandet av det strategiska forumet för viktiga projekt av gemensamt europeiskt intresse (2018/C

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Utkast till KOMMISSIONENS BESLUT. av den [ ] om ändring av dess arbetsordning BILAGA

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Utkast till KOMMISSIONENS BESLUT. av den [ ] om ändring av dess arbetsordning BILAGA SV EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den K(2002) 99 Utkast till KOMMISSIONENS BESLUT av den [ ] om ändring av dess arbetsordning BILAGA BESTÄMMELSER FÖR DOKUMENTHANTERING Utkast till KOMMISSIONENS

Läs mer

Europeiska integrationsfonden

Europeiska integrationsfonden 1(8) Diarienummer 2013-03-12 Stöder integration av medborgare från länder utanför EU Europeiska integrationsfonden Stöder projekt som syftar till att förbättra integrationen för nyanlända tredjelandsmedborgare

Läs mer

Dnr 1279/2012 Stockholm den 27 september 2013

Dnr 1279/2012 Stockholm den 27 september 2013 Dnr 1279/2012 Stockholm den 27 september 2013 Swedish Medtech och Swedish Labtechs kommentarer till Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets slutrapport- Regeringsuppdrag att göra hälsoekonomiska bedömningar

Läs mer

Expertgruppens verksamhetsstrategi

Expertgruppens verksamhetsstrategi EBA Expertgruppen för biståndsanalys 2013-11-06 Expertgruppens verksamhetsstrategi Detta dokument beskriver den strategi beträffande verksamheten som expertgruppen har valt för att utföra det givna uppdraget.

Läs mer

För delegationerna bifogas de slutsatser som Europeiska rådet antog vid mötet.

För delegationerna bifogas de slutsatser som Europeiska rådet antog vid mötet. Europeiska rådet Bryssel den 26 juni 2015 (OR. en) EUCO 22/15 CO EUR 8 CONCL 3 FÖLJENOT från: Rådets generalsekretariat till: Delegationerna Ärende: Europeiska rådets möte (25 och 26 juni 2015) Slutsatser

Läs mer

Sveriges bästa skolkommun 2010

Sveriges bästa skolkommun 2010 2010-08-17 Lars Ullén Utredare Yrke och villkor Bakgrunds-PM Sveriges bästa skolkommun 2010 Att satsa på skolan är en oöverträffat god investering för framtiden. Genom att utse Sveriges bästa skolkommun

Läs mer

C 396 officiella tidning

C 396 officiella tidning Europeiska unionens C 396 officiella tidning Svensk utgåva Meddelanden och upplysningar 31 oktober 2018 sextioförsta årgången Innehållsförteckning III Förberedande akter REVISIONSRÄTTEN 2018/C 396/01 Yttrande

Läs mer

SAMMANHÅLLNINGSPOLITIKEN

SAMMANHÅLLNINGSPOLITIKEN INTEGRERAD TERRITORIELL INVESTERING SAMMANHÅLLNINGSPOLITIKEN 2014-2020 I december 2013 godkände Europeiska unionens råd formellt de nya reglerna och lagstiftningen som styr nästa runda av EU:s sammanhållningspolitiska

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2017/18:FPM2. Ändring av programmet Kreativa Europa Dokumentbeteckning. Sammanfattning.

Regeringskansliet Faktapromemoria 2017/18:FPM2. Ändring av programmet Kreativa Europa Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Regeringskansliet Faktapromemoria Ändring av programmet Kreativa Europa 2014-2020 Kulturdepartementet 2017-09-14 Dokumentbeteckning KOM (2017) 385 Förslag till Europaparlamentets och Rådets förordning:

Läs mer

8808/19 abr/mhe 1 TREE.1.B

8808/19 abr/mhe 1 TREE.1.B Europeiska unionens råd Bryssel den 8 maj 2019 (OR. en) 8808/19 AUDIO 71 DIGIT 88 NOT från: till: Föreg. dok. nr: 8769/19 Ärende: Rådets generalsekretariat Ständiga representanternas kommitté (Coreper)/rådet

Läs mer

Beslut Fastställt i forskningsoch

Beslut Fastställt i forskningsoch Malmö högskola / Fakulteten för kultur och samhälle Forsknings- och forskarutbildningsnämnden Fredrik Lindström Forskningskoordinator 1(6) Beslut Fastställt i forskningsoch forskarutbildningsnämnden 2011-08-30

Läs mer

Engelsk benämning; BA-program in Global Studies

Engelsk benämning; BA-program in Global Studies Institutionen för Globala Studier Utbildningsplan för Kandidatprogrammet i Globala studier 180 högskolepoäng/ects Grundnivå Engelsk benämning; BA-program in Global Studies Fastställd av samhällsvetenskapliga

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 23.9.2014 COM(2014) 580 final 2014/0274 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om ingående, på Europeiska unionens vägnar, av det ändrade avtalet om inrättande av Allmänna

Läs mer

Utvärdering. Vilgot Claesson STRATEGISKA INNOVATIONSPROGRAM

Utvärdering. Vilgot Claesson STRATEGISKA INNOVATIONSPROGRAM Utvärdering Vilgot Claesson Agenda Övergripande utvärdering (innehåll, metodik) Hur gick första utvärderingen Tidsschema för SIP2014 Övergripande OBS Preliminära process för 2017 Genomförande av ett framgångsrikt

Läs mer

Haninge kommuns internationella program

Haninge kommuns internationella program Haninge kommuns internationella program POSTADRESS 136 81 Haninge BESÖKSADRESS Rudsjöterrassen 2 TELEFON 08-606 70 00 E-POST haningekommun@haninge.se Dokumenttyp Dokumentnamn Beslutat datum Gäller från

Läs mer

Offentligt samråd om en möjlig revidering av förordning (EG) nr 764/2008 om ömsesidigt erkännande

Offentligt samråd om en möjlig revidering av förordning (EG) nr 764/2008 om ömsesidigt erkännande Offentligt samråd om en möjlig revidering av förordning (EG) nr 764/2008 om ömsesidigt erkännande Fält märkta med är obligatoriska. Namn E-post Inledning 1 Om ett företag lagligen säljer en produkt i en

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR SAMARBETSGRUPPEN I LANDSKAPET ÖSTERBOTTEN

ARBETSORDNING FÖR SAMARBETSGRUPPEN I LANDSKAPET ÖSTERBOTTEN ARBETSORDNING FÖR SAMARBETSGRUPPEN I LANDSKAPET ÖSTERBOTTEN Godkänd: Landskapets samarbetsgrupp 23.5.2014 Fastställd: Landskapsstyrelsen 23.6.2014 Ikraftträdande: 1.7.2014 1 kapitel Landskapets samarbetsgrupp

Läs mer