Procket - testning ger säkerhet i produktionsprocessen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Procket - testning ger säkerhet i produktionsprocessen"

Transkript

1 Procket - testning ger säkerhet i produktionsprocessen

2 Testning ger bättre produktionskvalitet och produktivitet Dagens elektroniska produkter blir allt mer komplicerade och deras livscykel har blivit kortare. Lägre marknadspriser har också gjort NPI-processen (New Product Introduction) än mer krävande såväl tidsmässigt som ekonomiskt. Ett viktigt sätt att minska kostnader och tidsåtgång vid uppstart av produktion är att integrera testningen i produktlinjens road map och tillämpa en utvecklingsstrategi som baserar sig på en standardiserad testplattform. Nuförtiden lägger elektronikföretag stor vikt vid test i sin produktion. Sättet att bedriva verksamhet i branschen förändrades radikalt när produktionen av elektronisk apparatur i allt större utsträckning flyttades till Asien och andra lågkostnadsländer medan produktutvecklingen blev kvar i ursprungslandet. Tester har fått en allt större betydelse i produktionen då de inte bara mäter om produkten uppfyller kraven som ställts på den, utan också om produktionsprocessen fungerar som förväntat. Själva testsystemets kvalitet, och dess möjligheter att övervaka de specifika produktionsprocesserna, blir därmed än viktigare om produktionen är utspridd på flera produktionsanläggningar, eftersom alla anläggningars produktion och tester i regel förväntas hålla samma kvalitet. Testningen bör dock beaktas redan i produktutvecklingen. Att produkten har goda tillverknings- och testegenskaper är ofta lika viktigt som dess funktionalitet i övrigt. Automatiserad testning redan under produktutvecklingsfasen innebär klara fördelar för tillverkaren. God planering och automatiserad testning påskyndar produktutvecklingen, varför produkten snabbare kan sättas i produktion och/eller i en färdigare form och därmed tidigare börja generera pengar till företaget.

3 Procket-systemet ger flexibilitet Espotel, som utvecklar integrerade system, har länge satsat på system för produktionstest och har också tagit fram ett eget sådant, benämnt Procket. Systemet består av en basmodul som byggs på med testadaptrar och applikationer för enskilda produkter och skräddarsys därmed för varje kund. Baslösningen väljs utifrån kundens produktvolymer och antalet produktvarianter. Mätapparaturen väljs så att samtliga produkter som omfattas av testsystemet kan mätas med densamma. För varje produkt planeras och tillverkas såväl egna testadaptrar som testapplikationer. Ett enskilt system innehåller vanligtvis tiotals, eller till och med hundratals, sådana anpassningar. Testapplikationen baserar sig på Procket-plattformens färdiga elektronik-, mekanik- och applikationslösningar som påskyndar utvecklingsarbetet och förbättrar systemets kvalitet. Inom industrin har produkterna mycket lång livscykel, år, och därför är testsystemets tillförlitlighet och underhållsvänlighet viktiga under produktens hela livscykel, säger enhetschef Juha Ojaniemi på Espotel.

4 Kvalitet är en process När vi skräddarsyr ett testsystem är det viktigt att våra testplanerare får möjlighet att bygga upp testutrustningen i samarbete med kundens produktutvecklare. Våra testplanerare har en bakgrund inom produktutveckling, vilket i kombination med testkompetens och djupt tekniskt kunnande borgar för att vi kan anpassa testsystemen till våra kunders produkter och specifikationer. Espotel tillhandahåller även testbarhetsplanering, vars syfte är att se till att produkten har god testbarhet under såväl produktutvecklings- som produktionsfasen. Det första steget i processen är testplanering (med framtagande av testspecifikation), som genomförs som ett separat projekt tillsammans med kundens produktutvecklingsavdelning. Testplaneringen tar vanligtvis 2 3 veckor, beroende på produktens komplexitet, varefter planeringen och byggandet av den egentliga testutrustningen vidtar. Projektet innefattar upprättande av tidplan, genomgång av krav och projektinnehåll, planering av teststation, elektronik, mekanik och testapplikationer samt verifiering av tester och kontroll av testutrustningens kvalitet, vilken sker med GAGE R&R-metoden. I projektet ingår ofta även driftsättning av testutrustningen och utbildning av produktionspersonal. Våra kunder är naturligtvis välkomna att medverka i alla faser av projektet, men ofta hanteras hela projektet som en totalleverans. En viktig etapp i projektet är när vi får in produkter från kunden för testning och kan börja simulera massproduktion av dessa och därmed köra tester. I den här fasen har vi ett nära samarbete med kundens produktutvecklingsavdelning. Vi försäkrar oss om att såväl produkten som testsystemet fungerar och bestämmer nyckeltal för testerna. I slutfasen av projektet, innan systemet överlåts, gör man tillsammans en slutgranskning/fat (Factory Acceptance Test) av systemet, där dokumentationen, säkerheten och funktionen hos den levererade utrustningen säkerställs. Automatiserat system eliminerar fel En allmän bedömning är att 80 procent av fel i produkter uppkommer i utvecklingsfasen och 20 procent i produktionsfasen. Därför är det särskilt viktigt att planera för testbarhet och automatisering av tester redan i produktutvecklingen. För att säkerställa att våra kunder får ut maximal nytta av testutrustningen kan Espotel tillhandahålla utbildning i såväl egna lokaler som på utrustningens placeringsort oavsett var i världen den ligger, då vi också kan assistera vid driftsättning av densamma.

5 Det som gör Procket-systemet unikt är att man i produktutvecklingsfasen kan använda samma system som i productionen för automatisering av testningen och säkring av kvaliteten. Automatiserade test i både utveckling och produktion minskar risken för mänskliga misstag och höjer produktiviteten, sammanfattar Ojaniemi fördelarna.

6 Case Aidon Testsystemets tillförlitlighet borgar för kvalitet Teknologibolaget Aidon, som specialiserat sig på intelligent mätning och applikationer för intelligenta elnät, är finsk marknadsledare i branschen. Företaget tillhandahåller nya generationens energitjänstutrustning som baserar sig på öppen arkitektur samt dataöverförings- och systemlösningar. Företaget har länge samarbetat med Espotel bland annat inom produktutveckling av utrustning för produktionstest och fjärravläsning av mätare. Aidon levererar årligen cirka elmätare till sina kunder. Därför är det av största vikt att testsystemet är tillförlitligt och att komponenterna och slutprodukten är hållbara och av god kvalitet i övrigt. Espotel har levererat ett antal testsystem till Aidon och vi driver även för närvarande en rad gemensamma projekt. När vi startar ett nytt produktutvecklingsprojekt strävar vi efter att kombinera Espotels kunnande kring produktionssättning och testning med själva testningen. Vi vill alltså ha en tämligen heltäckande nyckelfärdig paketlösning, säger Petri Ounila, Head of Production på Aidon. Genom att samma individer har arbetat tillsammans länge har samarbetet blivit väl inarbetat. Därför sköter Aidon en betydande del av sin produktutveckling tillsammans med Espotel och resultaten talar för sig själva. Även om det någon gång förekommit problem vid krävande projekt har vi alltid kommit i mål och slutresultatet har alltid varit utomordentligt, menar Ounila.

7 I Finland finns det inte särskilt många testföretag som har integrerad mjukvara och produktionskunnande under samma tak. Här i landet är Espotel den enda trovärdiga aktören som är tillräckligt stor och har den erfarenhet och kompetens som behövs för jobbet, säger Ounila. Aidons marknad finns för närvarande i Finland, Sverige och Norge. Företagets mål för den närmaste framtiden är att bli marknadsledare i Norden. I ett längre tidsperspektiv har man siktet inställt på den stora marknaden i övriga Europa.

8 Case Incap Kontraktstillverkare för in ett produktionsperspektiv i samarbetet Incaps tjänster omfattar elektromekaniska produkters hela livscykel, från planering och tillverkning till service- och underhållstjänster. Företaget är Espotels tillverkningspartner och har flera testsystem från Espotel i sin produktionsanläggning i Kuressaare i Estland. Att testningen håller hög kvalitet är av stor betydelse för en smidig produktion. Vid denna mäter man överenskomna värden i produkten, och för att dessa mätningar skall bli korrekta är testutrustningens egen kvalitet, tillförlitlighet och funktionalitet således avgörande för kvalitetssäkringen av slutprodukten. Vid testningen erhålls mätdata som kan användas för att utveckla produkten, produktiviteten och kvaliteten. Mänskliga misstag undviks eftersom testningen är automatisk, det vill säga konsekvent och repeterbar,, säger Incaps VD Sami Mykkänen om testningens betydelse.

9 Vid överföring till produktion och vid produktionsstart finns det vissa processteg där man verifierar att testningen fungerar som den ska och att produkten kan sättas i produktion. Mellan slutkunden, produktplaneraren och tillverkaren råder ett så kallat trepartstänkande, där nyckeln är att man lyckas med projekthanteringen. Slutkunden beställer produkten, Espotel säkerställer planeringen och Incap tillverkar. Incap är med i projektet ända från start och för in ett produktionsprocessperspektiv som hjälper till att påskynda produktens NPI-fas och inledandet av massproduktion, det vill säga förkortar den totala tid som behövs för att få ut slutprodukten på marknaden. Mykkänen känner till fall där en produkt nog har fungerat på ingenjörens bord, men där man sedan har misslyckats med att få den i produktion. Genom samarbetet med Espotel har man kunnat undvika sådana situationer, vilket han finner mycket tillfredsställande. I framtiden avser företagen att utöka sitt samarbete inom livscykeltjänster för komponenter. Espotel är snabbt, har bra funktionssäkerhet och tidsplanerna håller. Också supporten fungerar bra, i alla projektfaser. Man jobbar för den gemensamma saken och allt löper smidigt berömmer Mykkänen.

10 Procket-systemet Procket-systemet är framtaget för att på ett högkvalitativt och kostnadseffektivt sätt uppfylla målen för automatiserad testning. Systemet tar också hänsyn till industrins skiftande behov. Tillverkningsvolymerna, produkternas komplexitet och antalet varianter varierar i olika branscher och inom olika företag. Därför behövs det en flexibel lösning som kostnadseffektivt kan anpassas till olika behov. Med Procket-systemet kan produkterna testas i olika skeden av livscykeln, på kortnivå eller som färdiga produkter, både vid produktutvecklingen och i produktionen. Procket-systemets fördelar skräddarsys efter kundens behov accelererar planeringen och tillverkningen av testsystemet kostnadseffektiv lösning beprövade högklassiga komponenter modulärt och flexibelt enkelt underhåll god användbarhet kräver ytterst litet golvutrymme lätt att överföra från en tillverkare till en annan skalbart för föränderliga testbehov högklassig dokumentation färdiga utbildningsmaterial och -paket färdiga transport- och lagringsförpackningar lösningen är oberoende av underleverantör Ledande produktutvecklingsföretag för integrerade system Espotel Oy är Finlands ledande produktutvecklingsföretag för integrerade system. Företaget tar fram egna teknologilösningar som kan optimeras för den enskilda kunden. Detta spar tid och pengar inom produktutvecklingen, men framför allt reduceras riskerna i samband med projektet med hjälp av beprövade tekniska lösningar. Espotel är även Finlands ledande utvecklare av system för produktionstest. Procket-familjen ger den optimala kundlösningen från idé till produktion med hög kvalitet. Bolaget grundades 1986 och har kontor i Esbo, Kuopio, Uleåborg, Jyväskylä, Tammerfors, Vasa och Wroclaw i Polen. Företaget har totalt ca 250 anställda.

11

12

P&P AB Företagspresentation. ...ger dig konkurrenskraft

P&P AB Företagspresentation. ...ger dig konkurrenskraft P&P AB Företagspresentation...ger dig konkurrenskraft P & P A B P&P AB är ett tillverkande företag inom pappersbranschen. Produktionen sker idag i en modern maskinpark där vi producerar rullprodukter och

Läs mer

EN PARTNER MED HELHETSSYN

EN PARTNER MED HELHETSSYN INTERNORDIC AR... 3 EN PARTNER MED HELHETSSYN Med huvudkontor och lager i Nässjö, säljkontor i Stockholm och Umeå, finns vi tillgängliga för hela den nordiska marknaden. Sedan 1997 är vi en del av börsnoterade

Läs mer

Vår kunskap blir din konkurrensfördel

Vår kunskap blir din konkurrensfördel Vår kunskap blir din konkurrensfördel Ett teknikkonsultföretag för processindustrin Improvus ett teknikkonsultbolag Improvus har sin bas i Stockholm och verkar i hela Europa. Vi är specialiserade inom

Läs mer

ARNON HAR BETJÄNAT SINA KUNDER I NÄSTAN FYRA ÅRTIONDEN, SEDAN 1978 DÅ TAMPEREEN KESKUSTEKNIIKKA OY INLEDDE SIN VERKSAMHET I TAMMERFORS.

ARNON HAR BETJÄNAT SINA KUNDER I NÄSTAN FYRA ÅRTIONDEN, SEDAN 1978 DÅ TAMPEREEN KESKUSTEKNIIKKA OY INLEDDE SIN VERKSAMHET I TAMMERFORS. ARNON HAR BETJÄNAT SINA KUNDER I NÄSTAN FYRA ÅRTIONDEN, SEDAN 1978 DÅ TAMPEREEN KESKUSTEKNIIKKA OY INLEDDE SIN VERKSAMHET I TAMMERFORS. SEDERMERA HAR ARNON EXPANDERAT OCH BLIVIT EN BETYDANDE INTERNATIONELL

Läs mer

Boka kostnadsfri workshop!

Boka kostnadsfri workshop! Branschlösning för dig som verkar i sektorerna för Bygg, Service & Underhåll och Entreprenad Vi har verktygen du behöver för full styrning över dina projekt, från anbud till genomförande och avslut shaping

Läs mer

VI ÖKAR ER SÄKERHET, KVALITET OCH LÖNSAMHET.

VI ÖKAR ER SÄKERHET, KVALITET OCH LÖNSAMHET. VI ÖKAR ER SÄKERHET, KVALITET OCH LÖNSAMHET. TORQUE ELITE startade sin verksamhet 2014. Vi är ett ungt företag men personalen har lång efarenhet av arbete med moment-, lyft- och hydrauliska verktyg. Vi

Läs mer

Atlas Copco. Kompressorer för medicinsk luft GA 5-22 MED / GA 5-15 VSD MED (5-22 kw / 7,5-30 hk)

Atlas Copco. Kompressorer för medicinsk luft GA 5-22 MED / GA 5-15 VSD MED (5-22 kw / 7,5-30 hk) Atlas Copco Kompressorer för medicinsk luft (5-22 kw / 7,5-30 hk) Medicinsk luft: Renhet och precision i krävande sjukvårdsmiljöer Inom det viktiga området patientvård krävs en tillförlitlig tryckluftskälla

Läs mer

Finska Yrkesskicklighet

Finska Yrkesskicklighet Finska Yrkesskicklighet Riikku Rakenteet Oy är en finsk företag som tillverkar balkonginglasningar, räcken och glasfasader. Vår personal består av mer än 90 experter. Vi tillverkar en balkonginglasning

Läs mer

Smarta servicelösningar som skapar mervärde

Smarta servicelösningar som skapar mervärde Smarta servicelösningar som skapar mervärde Ja, service kan vara smart! SMARTA LÖSNINGAR SOM GER AFFÄRSNYTTA Som Nordens ledande serviceleverantör levererar vi professionella lösningar som frigör tid och

Läs mer

Vi sänker kostnaderna för högt tryck i er verksamhet!

Vi sänker kostnaderna för högt tryck i er verksamhet! Vi sänker kostnaderna för högt tryck i er verksamhet! Minimum Size Maximum Power Varför investera i kostsamma högtryckspumpar, när ni kan få högtryckshydraulik med ert redan befintliga låga hydraultryck

Läs mer

Partnerskap Kvalitet Värde för kunden Långsiktighet

Partnerskap Kvalitet Värde för kunden Långsiktighet Partnerskap Kvalitet Värde för kunden Långsiktighet Ravema Ledande partner till nordisk verkstadsindustri En omfattande rationaliseringsprocess pågår ständigt för att stärka den nordiska verkstadsindustrins

Läs mer

Storage. Effektivare datalagring med det intelligenta informationsnätet.

Storage. Effektivare datalagring med det intelligenta informationsnätet. Storage. Effektivare datalagring med det intelligenta informationsnätet. 2 Teknik och samverkan i en gemensam infrastruktur skapar nya möjligheter för effektivare datalagring Datalagring är en central

Läs mer

Ramverksbaserade Testsystem

Ramverksbaserade Testsystem Ramverksbaserade Testsystem Bättre kvalitet och snabbare utveckling till lägre pris med ramverksbaserade testsystem Den ökade andelen smarta produkter gör att behovet av test aldrig varit större än idag,

Läs mer

prestanda som affärsidé.

prestanda som affärsidé. prestanda som affärsidé. abl Ett av världens ledande företag finns nära. Speciellt för dig som har höga krav på prestanda, säkerhet och anpassning av fästen och redskap till dina entreprenadmaskiner. Vi

Läs mer

Praktiska råd vid upphandling av IT-system

Praktiska råd vid upphandling av IT-system Upphandling av PA- Lönesystem Praktiska råd vid upphandling av IT-system Upphandling av PA- Lönesystem Hur lär man sig att göra rätt? Genom att göra misstag och lära sig av dem Det finns genvägar Lär av

Läs mer

NY SERIE! Liber planerar en ny serie läromedel för fordonsutbildning FORDON FORDON. Hittills utkomna titlar

NY SERIE! Liber planerar en ny serie läromedel för fordonsutbildning FORDON FORDON. Hittills utkomna titlar NY SERIE! Liber planerar en ny serie läromedel för fordonsutbildning Vi är inne i en spännande utvecklingsfas och ser nu de första titlarna växa fram. Vårt koncept bygger på att informationen delas in

Läs mer

Intervju Ericsson Kumla

Intervju Ericsson Kumla Hösten 2004 Intervju Ericsson Kumla En intervju inom IVA-projektet Produktion för Konkurrenskraft på uppdrag av panelen Framtida Produktionssystem. Intervju med: Chef Kumlafabriken Anders Bergstrand INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Heltäckande passerlösningar från egen tillverkning

Heltäckande passerlösningar från egen tillverkning Heltäckande passerlösningar från egen tillverkning Vårt löfte: THINK 360 Intelligenta passerlösningar utgör i dag en central beståndsdel av säkerhetskoncepten inom många branscher. THINK 360 är en filosofi

Läs mer

Från kunders idéer till färdiga produkter

Från kunders idéer till färdiga produkter Från kunders idéer till färdiga produkter OptiWay Inledning OptiWay AB levererar högkvalitativa IT-konsulttjänster på den lokala och internationella marknaden. Företaget grundades år 2005 och har sedan

Läs mer

Skrot, avfall och återvinning

Skrot, avfall och återvinning Skrot, avfall och återvinning Lösningar som optimerar prestandan www.hiab.com SKROT, AVFALL OCH ÅTERVINNING Skrot, avfall och återvinning Skrot, avfall och återvinning Lösningar som optimerar prestandan

Läs mer

Nya lampor på våra ursprungliga idéer

Nya lampor på våra ursprungliga idéer Duron UV-system. Nya lampor på våra ursprungliga idéer WEDECO har varit kända för sina effektiva UVdesinfektionslösningar i nästan 40 år. Vertikalt arrangerade UV-lampor har använts framgångsrikt under

Läs mer

Metoder och verktyg för funktionssäkerhet

Metoder och verktyg för funktionssäkerhet Metoder och verktyg för funktionssäkerhet Projektstart 1. Hantera kraven En bra process är grunden för att hantera kraven i ett säkerhetsprojekt. Det krävs att du har en tydlig spårbarhet mellan krav och

Läs mer

Case: Swegon. Utmaning. Lösning. Resultat. Success story

Case: Swegon. Utmaning. Lösning. Resultat. Success story Success story Case: Swegon Utmaning Storskalig plåtbearbetning med hjälp av traditionella maskiner bullrar och drar energi. Inför lanseringen av produktfamiljen Pacific ville Swegon effektivisera tillverkningen

Läs mer

Bisnode LÖSNINGAR OCH INSIKTER FÖR SMARTA BESLUT

Bisnode LÖSNINGAR OCH INSIKTER FÖR SMARTA BESLUT Bisnode LÖSNINGAR OCH INSIKTER FÖR SMARTA BESLUT Utan frågor & svar stannar världen OM BISNODE Det finns små och stora frågor inom alla företag, organisationer och verksamheter. Frågor som kräver uppmärksamhet

Läs mer

Nu tar vi aptering till en helt ny nivå!

Nu tar vi aptering till en helt ny nivå! Nu tar vi aptering till en helt ny nivå! Modern förarmiljö och förbättrad aptering ger högre produktivitet och större virkesvärde. Nu tar vi aptering till en helt ny nivå! Möt framtiden med Forester Dagens

Läs mer

exma.se Företagspresentation Det svensktillverkade låssystemet

exma.se Företagspresentation Det svensktillverkade låssystemet exma.se Företagspresentation Det svensktillverkade låssystemet Naturligtvis ligger vår utvecklings- och produktionsenhet i låsstaden Eskilstuna. Var annars? Vi brinner för innovation som gör vardagen enklare

Läs mer

Canon Business Services

Canon Business Services Canon Business Services Förändrar ditt företag Canon Business Services När konsumenternas beteenden ändras påverkar det hur företagen drivs och fungerar hur organisationer bygger och säljer sina produkter

Läs mer

Mobil tork. för den som vill ha flexibilitet

Mobil tork. för den som vill ha flexibilitet 26 Pedrotti mobila torkar finns i storlekar upp till 55 ton. Mobil tork för den som vill ha flexibilitet Stor kapacitet med torkning till liten kostnad per ton i kombination med en flexibel lösning där

Läs mer

Heltäckande passerlösningar från egen tillverkning

Heltäckande passerlösningar från egen tillverkning Heltäckande passerlösningar från egen tillverkning Vårt företag 150 år erfaren s het Vårt löfte: THINK 360 Intelligenta passerlösningar utgör i dag en central beståndsdel av säkerhetskoncepten inom många

Läs mer

Automatiserade testsystem

Automatiserade testsystem Automatiserade testsystem Fredrik Edling, Tekn. Dr. Enea Services Stockholm fredrik.edling@enea.com Min bakgrund 2000: Civilingenjör teknisk fysik, inriktning mot tillämpad fysik 2004: Teknisk doktor,

Läs mer

>Nyhetsblad Pacom Nordic Maj 2013

>Nyhetsblad Pacom Nordic Maj 2013 >Nyhetsblad Pacom Nordic Maj 2013 Viktiga samarbeten Pacom Nordic har inlett ett betydande samarbete med säkerhetsföretagen Swesafe och Zenita. Samarbetet innebär att de tillsammans med nuvarande partners

Läs mer

För smartare belysning

För smartare belysning För smartare belysning CityTouch LightPoint Lighting Asset Management. CityTouch LightPoint / Asset Management 3 Välkommen till framtidens smarta belysning Professionell hantering av offentlig belysning

Läs mer

Förenkla jobbvardagen med HR-tjänster från Aditro. Administration av HR / Lön / Reseräkning

Förenkla jobbvardagen med HR-tjänster från Aditro. Administration av HR / Lön / Reseräkning Förenkla jobbvardagen med HR-tjänster från Aditro Administration av HR / Lön / Reseräkning Visste du att HR-administration utgör två tredjedelar av det totala HR-arbetet? Att HR är en stor och viktig del

Läs mer

Optimal prestation. Scanvaegt Service FÖREBYGGANDE UNDERHÅLL HÖG DRIFTSÄKERHET ÖKAD KONKURRENS- KRAFT

Optimal prestation. Scanvaegt Service FÖREBYGGANDE UNDERHÅLL HÖG DRIFTSÄKERHET ÖKAD KONKURRENS- KRAFT Scanvaegt Service Optimal prestation FÖREBYGGANDE UNDERHÅLL HÖG DRIFTSÄKERHET ÖKAD KONKURRENS- KRAFT Scanvaegt Systems är en stark servicepartner som erbjuder förebyggande underhåll - det förhindrar produktionsstopp

Läs mer

Tusen installationer borgar för kvalitet

Tusen installationer borgar för kvalitet Tusen installationer borgar för kvalitet 1 Karlebo_F-pres 120920.indd 1 2012-09-21 14.39 Lösningar som optimerar din produktion. Karlebo är ett företag med lång tradition av att leverera nytänkande lösningar

Läs mer

Välkommen till CLIMAT80-GRUPPEN. Climat80, Stjernfeldts VVS, KlimatKyl och Clifa Service

Välkommen till CLIMAT80-GRUPPEN. Climat80, Stjernfeldts VVS, KlimatKyl och Clifa Service Välkommen till CLIMAT80-GRUPPEN Climat80, Stjernfeldts VVS, KlimatKyl och Clifa Service Det blev inte riktigt som det var tänkt. Tack för det, kära kunder och medarbetare. När jag var med och startade

Läs mer

Från idé till färdig produkt. Ett företag i VA Automotive-koncernen WWW.INDUSTRITEKNIK.SE

Från idé till färdig produkt. Ett företag i VA Automotive-koncernen WWW.INDUSTRITEKNIK.SE Från idé till färdig produkt Ett företag i VA Automotive-koncernen WWW.INDUSTRITEKNIK.SE All kompetens under ett tak IndustriTeknik startade 1986 som ett familjeföretag men ingår sedan 2010 i koncernen

Läs mer

Företagspresentation

Företagspresentation Företagspresentation Leverantörer Kunder STORT APPLIKATIONSKUNNANDE OCH ETT HELTÄCKANDE SORTIMENT. OEM Electronics marknadsför komponenter och utrustning till elektronik- och apparattillverkare i norra

Läs mer

Sandgjutet Aluminiumgjutgods

Sandgjutet Aluminiumgjutgods Sandgjutet Aluminiumgjutgods Om oss: GAP är ett företag som erbjuder full kundservice; från design och utveckling av detaljen som ska gjutas, till leverans av färdigt bearbetade, målade och testade artiklar.

Läs mer

Helhetslösningar för Print & Apply skräddarsydda för din verksamhet

Helhetslösningar för Print & Apply skräddarsydda för din verksamhet Helhetslösningar för Print & Apply skräddarsydda för din verksamhet Endast fantasin sätter gränser Din verksamhet är unik. Det borde din lösning för Print & Apply också vara. Print & Apply lösningar för

Läs mer

PARKETTAPPLICERING. Mixon Lösningar för parkettapplicering 3000 Serien

PARKETTAPPLICERING. Mixon Lösningar för parkettapplicering 3000 Serien PARKETTAPPLICERING Mixons systemlösning för parkettapplicering används för olika produkter där trälameller limmas ovanpå varandra genom att applicera lim på det horisontella fältet på träets ovansida.

Läs mer

Leverans och installation

Leverans och installation Leverans och installation Övergripande beskrivning Partner54 erbjudande benämns PSS (Partner Service Solution). Med PSS kombinerar Partner54 tjänster, hårdvaru- och mjukvaruimplementering, arbetsflödes-hantering

Läs mer

Sveriges främsta systemleverantör av fiberlösningar

Sveriges främsta systemleverantör av fiberlösningar Sveriges främsta systemleverantör av fiberlösningar Vi skapar framtidens kommunikationsnätverk Dagens kommunikation kräver snabb och stabil nätverksuppkoppling. Att utöka bredbandsnätet och uppgradera

Läs mer

Hjullistställage - lösningen för lagring och plockning av smågods SELECTAFLO HJULLIST

Hjullistställage - lösningen för lagring och plockning av smågods SELECTAFLO HJULLIST Hjullistställage - lösningen för lagring och plockning av smågods SELECTAFLO HJULLIST Kompakt lagersystem för effektivt plock till så många detaljer som möjligt samtidigt. Kort avstånd innebär tids- och

Läs mer

Introduktion - Metodik i Produktutveckling

Introduktion - Metodik i Produktutveckling Introduktion - Metodik i Produktutveckling Innehåll i denna föreläsning Allmänt om kursen Produktutvecklingsprocessen Behovet av samarbete vid PU Olika aktörer i PU-processen Kursens mål Efter godkänd

Läs mer

Vi gör fastigheter mer attraktiva!!

Vi gör fastigheter mer attraktiva!! Vi gör fastigheter mer attraktiva!! Thomas Almesjö, VD INVESTERARDAGEN, SCANDIC KLARA HOTEL, STOCKHOLM 28 AUGUSTI 2017 DYNAMISKA GLAS FÖR SOLSKYDD Energieffektivitet och komfort i fokus. 2 SOL, KOMFORT

Läs mer

Förenkla leveransen av nästa generations kundupplevelse. PureConnect

Förenkla leveransen av nästa generations kundupplevelse. PureConnect Förenkla leveransen av nästa generations kundupplevelse PureConnect Förenkla och säkerställ kvaliteten i kundrelationerna Vi valde PureConnect för dess enkla allt-i-ett-arkitektur Vi ville inte längre

Läs mer

Samlad spetsteknik. Kogertek. Ett vasst teknikkonsultföretag.

Samlad spetsteknik. Kogertek. Ett vasst teknikkonsultföretag. Samlad spetsteknik Kogertek. Ett vasst teknikkonsultföretag. Vår affärsidé är att med stor flexibilitet och närhet erbjuda kvalificerade tekniska konsulttjänster till ledande industrier i övre Norrland.

Läs mer

Vanliga partnerfrågor WorkloadIQ Vanliga frågor och svar 17 augusti 2010

Vanliga partnerfrågor WorkloadIQ Vanliga frågor och svar 17 augusti 2010 Vanliga partnerfrågor www.novell.com WorkloadIQ Vanliga frågor och svar 17 augusti 2010 V a d ä r m a r k n a d e n f ö r I n t e l l i g e n t W o r k l o a d M a n a g e m e n t? Marknaden för Intelligent

Läs mer

Marknadsledande. Allt är lika väl genomtänkt. Det är lönsamt för våra kunder.

Marknadsledande. Allt är lika väl genomtänkt. Det är lönsamt för våra kunder. Genomtänkt. datatillbehör / kontorsmateriel / konferensutrustning & kontorsmaskiner / emballage & förpackningsmateriel engångsartiklar & servering / torkpapper / städ, kem, hygien / skola & förskola Marknadsledande.

Läs mer

Noblessa ska vara den ledande, tryggaste, mest effektiva köksleverantören i Skandinavien och leverera mest värde för pengarna.

Noblessa ska vara den ledande, tryggaste, mest effektiva köksleverantören i Skandinavien och leverera mest värde för pengarna. En del av Noblessa ska vara den ledande, tryggaste, mest effektiva köksleverantören i Skandinavien och leverera mest värde för pengarna. 2 3 VÅR VISION Noblessa ska vara den ledande köksleverantören. Vi

Läs mer

ETT NYTT BATTERILADDNINGSSYSTEM MED ÖVERVAKNING

ETT NYTT BATTERILADDNINGSSYSTEM MED ÖVERVAKNING MicroPower ACCESS ETT NYTT ATTERILADDNINGSSYSTEM MED ÖVERVAKNING Micropower Access batteriladdningssystem med prioritering, i världsklass! Vi vet att alldeles för många batterier kasseras och byts ut för

Läs mer

Sida 1 (av 12) Revision 1.18. Skall-krav

Sida 1 (av 12) Revision 1.18. Skall-krav 1 (av 12) I standarden SS-EN ISO 9000:2000 förekommer ordet skall 148 gånger. I 132 gånger används skall som ett krav. I till exempel 7.4.1 anges Inköpsinformationen skall specificera den produkt som skall

Läs mer

Magnus Evertsson Sandvik Mining & Construction

Magnus Evertsson Sandvik Mining & Construction 3. Kartlägg kundens röst Kundkedja Grupp D6 Produktutvecklare Elisabeth Lee Magnus Evertsson Sandvik Mining & Construction Tillverkare Användare Myndighet Opinionsbildare Tekniker Distributör Köpare Avvecklare

Läs mer

Upptäck vad SKF smörjsystem kan göra för ditt sågverk!

Upptäck vad SKF smörjsystem kan göra för ditt sågverk! Upptäck vad SKF smörjsystem kan göra för ditt sågverk! SKF en pålitlig partner Att ha rätt partner för smörjning är en viktig framgångsfaktor. Väljer du SKF kan du lita på att våra tekniker ger marknadsledande

Läs mer

Optimal prestation. Med ett starkt service- och supportteam. Servicetjänster:

Optimal prestation. Med ett starkt service- och supportteam. Servicetjänster: Optimal prestation Med ett starkt service- och supportteam Servicetjänster: Förebyggande underhåll Driftsoptimering Remote Online Support Reparationer på plats Utbildning och instruktion Kalibrering och

Läs mer

LÄNNEN-MULTIMASKIN HAR GOD RÖRLIGHET, ÖVERLÄGSEN PRODUKTIVITET OCH MILJÖVÄNLIG

LÄNNEN-MULTIMASKIN HAR GOD RÖRLIGHET, ÖVERLÄGSEN PRODUKTIVITET OCH MILJÖVÄNLIG Skapar möjligheter LÄNNEN-MULTIMASKIN HAR GOD RÖRLIGHET, ÖVERLÄGSEN PRODUKTIVITET OCH MILJÖVÄNLIG www.lannencenter.com SE RÖRLIGHET Lännen-multimaskinens rörlighet är bra då man förflyttar sig mellan arbetsplatser

Läs mer

Modern utrustning och välutbildad personal - en garanti för precision och effektivitet

Modern utrustning och välutbildad personal - en garanti för precision och effektivitet Göran Lindvall VD Direkt nr. 0923-794 00 Mobil nr. 070-246 58 70 Kenneth Andersson schef Direkt nr. 0923-794 02 Mobil nr. 070-317 53 41 Kjell Lindfors Teknik - Konstruktion Direkt nr. 0923-794 01 Mobil

Läs mer

För operationssalen OPERATIONSSAL DAGKIRURGI

För operationssalen OPERATIONSSAL DAGKIRURGI För operationssalen OPERATIONSSAL DAGKIRURGI Vad är Merivaara INTEGRA? Servicekoncept för att skapa funktionella arbetsplatser tillsammans Integrerar utrustning och system Förbättrar arbetsflödet, ökar

Läs mer

«Skapa en attraktiv och»

«Skapa en attraktiv och» Butikskommunikation Varuexponering Innovation & ny teknologi Butiksinredning «Skapa en attraktiv och» säljande butiksmiljö som stärker konsumentens köpupplevelse Vi arbetar hand i hand med både detaljhandel

Läs mer

Produktfamiljöversikt. InspectorP64x Konfigurerbar. Programmeringsbar. Lönsam. Snabb. 2D-VISION

Produktfamiljöversikt. InspectorP64x Konfigurerbar. Programmeringsbar. Lönsam. Snabb. 2D-VISION Produktfamiljöversikt InspectorP64x Konfigurerbar. Programmeringsbar. Lönsam. Snabb. Fördelar A ERBAR. PROGRAMMERINGSBAR. NABB. B C D funktionerna hos 2D-visionssensorerna InspectorP6xx med SensorApps

Läs mer

SMARTARE ELEKTRONIKSYSTEM Behovsanalys och Roadmap

SMARTARE ELEKTRONIKSYSTEM Behovsanalys och Roadmap SMARTARE ELEKTRONIKSYSTEM Behovsanalys och Roadmap Maria Månsson maria.mansson@prevas.se Ordf Svensk Elektronik Styrelseledamot Smartare Elektroniksystem Ordf Värdekedjarådet Nuläges- och behovsanalys

Läs mer

firefly EXIMIO FÖRÄNDRAR BRANSCHEN FÖR INDUSTRIELLT BRANDSKYDD

firefly EXIMIO FÖRÄNDRAR BRANSCHEN FÖR INDUSTRIELLT BRANDSKYDD firefly EXIMIO FÖRÄNDRAR BRANSCHEN FÖR INDUSTRIELLT BRANDSKYDD Firefly EXIMIO Varje år drabbas tusentals industrianläggningar av bränder och dammexplosioner. All tillverkning, hantering, lagring och transport

Läs mer

Min syn på Optimal kommunikation i en PU-process

Min syn på Optimal kommunikation i en PU-process Min syn på Optimal kommunikation i en PU-process En essä i kursen Produktutveckling med formgivning, KN3060 Patrick Larsson, Mälardalens högskola, 2007-04-26 Inledning Kommunikation definieras som överföring

Läs mer

Varför Bison ÖKA ER KONKURRENSKRAFT VÄX MED BISON BISON EN TRYGG INVESTERING SUPPORT FRÅN EXPERTERNA. A urval av framgångsrika Bison-företag

Varför Bison ÖKA ER KONKURRENSKRAFT VÄX MED BISON BISON EN TRYGG INVESTERING SUPPORT FRÅN EXPERTERNA. A urval av framgångsrika Bison-företag Bison är ett heltäckande affärssystem för medelstora och stora kunder inom handels-, grossist- och postorderverksamhet. Bison riktar sig främst till er som ser era affärsprocesser och systemstödet för

Läs mer

Pressmeddelande. För mer information kontakta. Håkan Östlund VD & ägare Göthes AB. Tidigare VD & delägare Industribeslag Sjögren AB

Pressmeddelande. För mer information kontakta. Håkan Östlund VD & ägare Göthes AB. Tidigare VD & delägare Industribeslag Sjögren AB Pressmeddelande Måndag 6 oktober 2014 Den 2 oktober 2014 blev Industribeslag Sjögren AB en del av Göthes koncernen, ett förvärv som stärker och breddar Göthes position på OEM-marknaden inom lås, beslag

Läs mer

Security Products Partnerprogram

Security Products Partnerprogram Security Products Partnerprogram Answers for infrastructure. Security Products Partnerprogram med oss är du säker Security Products är ett affärsområde inom Siemens AB, Building Technologies Division och

Läs mer

Steget efter CAD Data Management. Per Ekholm

Steget efter CAD Data Management. Per Ekholm Steget efter CAD Data Management Per Ekholm Agenda Vilka processer/discipliner stöds i PDMLink Dokument management Configuration Management Change Management Project Management Hur utvärderar jag behovet?

Läs mer

Bokslutskommuniké 2008/09

Bokslutskommuniké 2008/09 Bokslutskommuniké 2008/09 13 maj 2009 Jörgen Wigh, VD och koncernchef Niklas Enmark, vvd och finansdirektör Lagercrantz idag Värdeskapande teknikhandelsföretag med marknadsledande positioner i nischer

Läs mer

INDUSTRISERVICE FÖR BÄTTRE SNURR

INDUSTRISERVICE FÖR BÄTTRE SNURR INDUSTRISERVICE FÖR BÄTTRE SNURR Varje dag, året om, hjälper vi industrin att snurra både säkrare och mer effektivt. Vi finns lokalt där du som kund finns. Djup kompetens gör att vi kan utveckla både ditt

Läs mer

Välkommen till Conlego Elektronik AB

Välkommen till Conlego Elektronik AB Välkommen till Conlego Elektronik AB Om Conlego Startades 1983 av Markku Penttilä 45 anställda 2011, Oms 46 MSEK 2010, Mannerheim Industrier förvärvar Conlego. Joakim Norlén, VD Yta 2 300m 2 Vi är din

Läs mer

Aktiviteter vid avtalets upphörande

Aktiviteter vid avtalets upphörande SID 1 (10) Bilaga 4h Aktiviteter vid avtalets upphörande Förfrågningsunderlag Upphandling av ett helhetsåtagande avseende IT-stöd för pedagogiskt genomförande inom Skolplattform Stockholm Box 22049, 104

Läs mer

swe

swe swe 1.01 2009-10-07 1 Binar är en industrikoncern som utvecklar nischföretag med unika produkter eller teknologier för professionella kunder. Vi är verksamma inom områdena Elektronik, Automation och Verkstad.

Läs mer

TOYOTA I_SITE Mer än fleet management

TOYOTA I_SITE Mer än fleet management EMPOWERING YOUR BUSINESS TOYOTA I_SITE Mer än fleet management www.toyota-forklifts.se TOYOTA I_SITE Mer än fleet management Toyota I_Site är ett kontinuerligt partnerskap för effektiv materialhantering.

Läs mer

VÄRDET AV EN VÄL FUNGERANDE VERKSAMHET

VÄRDET AV EN VÄL FUNGERANDE VERKSAMHET VÄRDET AV EN VÄL FUNGERANDE VERKSAMHET VI FÖREBYGGER OCH LÖSER PROBLEM Trenden är att utvecklingstiden för nya produkter och en produkts livscykel blir allt kortare. Det gäller att ligga i framkanten på

Läs mer

Visionen om en Tjänstekatalog

Visionen om en Tjänstekatalog Visionen om en Tjänstekatalog Varför ska vi införa tjänster? Copyright BiTA Service Management/Rolf Norrman 1 IT:s värde för verksamheten tydliggörs i verksamhetens egna termer Organisationens kundfokus

Läs mer

Stenungsund Orust Lilla Edet Tjörn Ale Kungälv Öckerö. Kommunsamverkan för effektivare stödtjänster

Stenungsund Orust Lilla Edet Tjörn Ale Kungälv Öckerö. Kommunsamverkan för effektivare stödtjänster Stenungsund Orust Lilla Edet Tjörn Ale Kungälv Öckerö Kommunsamverkan för effektivare stödtjänster Bakgrund och uppstart Ägarkommunerna bildade bolaget hösten 2013 och beslutade 2014 om verksamhetsövergång

Läs mer

DHL Inrikes. Transporter inom Sverige. Enkelt, flexibelt och pålitligt.

DHL Inrikes. Transporter inom Sverige. Enkelt, flexibelt och pålitligt. DHL Inrikes DHL Inrikes. Transporter inom Sverige. Enkelt, flexibelt och pålitligt. Flexibla inrikestransporter som ger dig kontroll över logistiken. DHL Inrikes är en unik tjänst på marknaden som ger

Läs mer

Vi gör fastigheter mer attraktiva. Thomas Almesjö, VD Redeye Technology Seminar, Stockholm, 23 November 2017

Vi gör fastigheter mer attraktiva. Thomas Almesjö, VD Redeye Technology Seminar, Stockholm, 23 November 2017 Vi gör fastigheter mer attraktiva Thomas Almesjö, VD Redeye Technology Seminar, Stockholm, 23 November 2017 VI GÖR FASTIGHETER MER ATTRAKTIVA För fastighetsägare Lägre energi- och underhållskostnader Underlättar

Läs mer

When people and products connect a workplace comes to life.

When people and products connect a workplace comes to life. 130906 Produktion: Valentin&Byhr. Tryck: Strokirk-Landströms. Papper: Munken Polar. When people and products connect a workplace comes to life. www.efg.se Om oss. EFG är en ledande europeisk leverantör

Läs mer

Din partner i industriunderhåll

Din partner i industriunderhåll Din partner i industriunderhåll PEPT Oy AB är ett familjeföretag grundat 1992. Det främsta kunnandet finns inom isolerings-, byggnadsställnings- samt VVS isolerings branschen. Till företagets koncept hör

Läs mer

Lönsammare apotek genom automatisk varupåfyllning!

Lönsammare apotek genom automatisk varupåfyllning! 19.5.2010 1 / 5 Lönsammare apotek genom automatisk varupåfyllning! Den svenska apoteksmarknaden genomgår sedan årsskiftet 2009 2010 en omreglering från statligt monopol till fri marknad. Omregleringen

Läs mer

Fallstudie Lars Höglund AB

Fallstudie Lars Höglund AB Hösten 2004 Fallstudie Lars Höglund AB En fallstudie inom IVA-projektet Produktion för Konkurrenskraft på uppdrag av panelen Framtida Produktionssystem. INNEHÅLLSFÖRTECKNING LARS HÖGLUND AB, TÖCKSFORS...1

Läs mer

150 år av erfarenhet och nytänkande

150 år av erfarenhet och nytänkande 150 år av erfarenhet och nytänkande 1 Lyhörda och proaktiva Vi har valt Beijer Industri som huvudleverantör eftersom de är lyhörda och proaktiva. De har det tekniska kunnandet som krävs för att hålla vår

Läs mer

Swegon Connect. Internet of Things för kontroll av inneklimatet

Swegon Connect. Internet of Things för kontroll av inneklimatet Swegon Connect Internet of Things för kontroll av inneklimatet Swegon Connect Inneklimat ur ett molnperspektiv Internet of things handlar om kommunikation mellan produkter och användare via internet. Swegon

Läs mer

Det nya byggandet såser det ut!

Det nya byggandet såser det ut! Det nya byggandet såser det ut! , Tyréns AB, Malmö Bakgrund som konstruktör och logistikkonsult Forskare inom industriellt byggande Tyréns satsar på industriellt byggande, som tekniska konsulter. Avdelning

Läs mer

inriver PIM och Precio Fishbone för ökad försäljning

inriver PIM och Precio Fishbone för ökad försäljning PRECIO FISHBONE // INRIVER PIM inriver PIM och Precio Fishbone för ökad försäljning inriver PIM är Nordens mest köpta plattform för hantering av produktinformation Ökad försäljning och omsättning med PIM

Läs mer

Företagspresentation. www.micro-matic.se. Din leverantör av dryckesutrustning

Företagspresentation. www.micro-matic.se. Din leverantör av dryckesutrustning Din leverantör av dryckesutrustning Om oss Micro Matic Nordic är den multinationella Micro Matic-koncernens skandinaviska division. Micro Matic Nordic tillhandahåller global kunskap och erfarenhet till

Läs mer

+ Kunder berättar. Alfredsson Transport AB

+ Kunder berättar. Alfredsson Transport AB Kunder berättar + Alfredsson Transport AB Kontaktperson: Erik Alfredsson Kvicksilvergatan 5 602 23 Norrköping Tel: 011-31 26 20 Fax: 011-31 26 24 E- post: info@alfredssontransport.com Alfredsson Transport

Läs mer

MMI-Design av systemlösningar i kontrollrum Arbetsprocess för utformning

MMI-Design av systemlösningar i kontrollrum Arbetsprocess för utformning MMI-Design av systemlösningar i kontrollrum Arbetsprocess för utformning L-O. Bligård, J. Andersson, A. Thunberg, A-L. Osvalder Docent Anna-Lisa Osvalder & doktorand Lars-Ola Bligård Avd. Design/Inst.

Läs mer

Hydrauliska vriddon. Konstruktionsredskap

Hydrauliska vriddon. Konstruktionsredskap Hydrauliska vriddon Konstruktionsredskap KRAFTFULL Högt vridmoment Hög bärighet TÅLIG Rörliga delar inkapslade Lämplig för tuffa miljöer KOMPAKT Hög effekttäthet Passar i trånga utrymmen Helacs innovativa

Läs mer

Blir din idé nästa succé? Be om en utvärdering av experterna vid Produktledsteamet i din region

Blir din idé nästa succé? Be om en utvärdering av experterna vid Produktledsteamet i din region Blir din idé nästa succé? Be om en utvärdering av experterna vid Produktledsteamet i din region Få din idé utvärderad av Produktledens experter Har du kommit på en ny innovativ idé, som många kunde ha

Läs mer

Produktkonfigurator. Vad är MONITOR Produktkonfigurator? Varför Produktkonfigurator?

Produktkonfigurator. Vad är MONITOR Produktkonfigurator? Varför Produktkonfigurator? Produktkonfigurator Vad är MONITOR Produktkonfigurator? Produktkonfiguratorn är en tilläggsfunktion i MONITOR som ger dig ett systemstöd för att hantera och kombinera flera varianter och utföranden av

Läs mer

Steel House in the North. Stålproffsen i norr.

Steel House in the North. Stålproffsen i norr. Steel House in the North Stålproffsen i norr. 1998 Stålproffsen i norr. Nokias forskningscenter Helsingfors - glasyta 8000 m 2 - stålvikt 160 ton - andel syrafast 20 ton - dubbelfasader Totalentreprenad

Läs mer

Framtidens produktion

Framtidens produktion Framtidens produktion Framtidens produktion Framtidens produktion Framtidens Framtidens produktion Siemens är en pionjär inom Future of Manufacturing. Vi hjälper Sveriges industrier att ta klivet upp till

Läs mer

PM Double Mag. Elektriskt permanentmagnetiskt uppspänningssystem. Eclipse Magnetics Modulärt uppspänningssystem

PM Double Mag. Elektriskt permanentmagnetiskt uppspänningssystem. Eclipse Magnetics Modulärt uppspänningssystem Eclipse Magnetics Modulärt uppspänningssystem PM Double Mag Elektriskt permanentmagnetiskt uppspänningssystem 08-514 307 60 info@bonthron-ewing.se www.bonthron-ewing.se Det ultimata uppspänningssystemet

Läs mer

Omfattande säkerhets- och kommunikationslösning med realtidspositionering för särskilt boende

Omfattande säkerhets- och kommunikationslösning med realtidspositionering för särskilt boende 9SOLUTIONS System för särskilt boende Omfattande säkerhets- och kommunikationslösning med realtidspositionering för särskilt boende 9Solutions är den ledande leverantören av säkerhets- och kommunikationssystem

Läs mer

TILLSAMMANS FÖRVERKLIGAR VI DIN DRÖMSKOG UPM SKOG

TILLSAMMANS FÖRVERKLIGAR VI DIN DRÖMSKOG UPM SKOG TILLSAMMANS FÖRVERKLIGAR VI DIN DRÖMSKOG UPM SKOG Vad behöver din skog? Vilket av exemplen påminner mest om din situation? Exemplen hjälper dig att hitta rätt servicenivå. Jag har inte gjort just några

Läs mer