Thomasgymnasiets. Här är ditt exemplar av. nya programkatalog. Varsågod! Välkommen till oss! Thomasgymnasiet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Thomasgymnasiets. Här är ditt exemplar av. nya programkatalog. Varsågod! Välkommen till oss! Thomasgymnasiet"

Transkript

1 Thomasgymnasiet Varsågod! Här är ditt exemplar av Thomasgymnasiets nya programkatalog. Välkommen till oss! 2012 Mount Everest är världens högsta berg, m över havet inleddes här den största vårstädningen någonsin. Berg av bland annat syrgastuber och annat skräp ska städas bort från bestigare som inte har orkat ta med sig avfallet hem igen. Att bestiga berg är en utmaning att hålla naturen fri från skräp är en annan. På Thomasgymnasiet vill vi att du antar utmaningen för en hållbar miljöutveckling i ett globalt perspektiv. Välkommen!

2 2 / THOMASGYMNASIET 2012 Innehåll Inledning 3 En anrik skola 4 UF-företag 5 Samhällsvetenskapsprogrammet Inriktning Samhälle/Global 6 Inriktning Beteendevetenskap 8 Naturvetenskapsprogrammet 10 Ekonomiprogrammet Inriktning Ekonomi 12 Inriktning Juridik 14 Handel- och administrationsprogrammet 16 Restaurang- och livsmedelsprogrammet 18 Teknikprogrammet 20 Vård- och omsorgsprogrammet 22 El- och energiprogrammet 24 Industritekniska programmet 26 Staty Bisp Thomas. Statyn flyttades till Campus sommaren 2009.

3 EN ANRIK SKOLA I NY FÖRPACKNING /3 Jag har ett problem jag löser det! Jag har en idé jag förverkligar den! Jag antar utmaningen! Ingenting är omöjligt! = Jag är min egen entreprenör! Precis så här är vårt förhållningssätt. Vi vill att du under din tid på Thomasgymnasiet ska utvecklas som människa, att ditt självförtroende ska växa och att du får med dig ett lösningsbaserat förhållningssätt som du kan ha med dig under hela livet! Vi kommer att se dig och ta fram dina talanger och styrkor. Vårt mål är att du har roligt och är stimulerad under hela gymnasietiden. Vår pedagogik genomsyras av ett globlat synsätt och vi vill ge dig verktyg som skapar förståelse och kunskap för att leva i vår globaliserade värld! Henric Granholm Rektor Fördel Thomasgymnasiet Aktivt elevråd, stort eget inflytande Egen bärbar Mac-dator till alla ettor Entreprenöriellt lärande - Bli din egen entreprenör i livet! Fint stort bibliotek Fräscha och nyrenoverade lokaler i unik miljö Framgångsrika Unga Företagare (UF) Hög andel behöriga lärare Möjlighet till resor inom och utom Europa Ny modern teknik i all undervisning Restaurang med sjöutsikt Skolhälsovård Studie- och Yrkesvägledning Tematisk undervisning med global inriktning Välutrustade institutioner inom NO, Bild och Teknik Nyhet! Egen bärbar Mac-dator! klar

4 4 / THOMASGYMNASIET 2012 Ingenting är omöjligt! Thomasgymnasiet en anrik skola i ny förpackning Skolan grundlades redan år 1626 som Sveriges andra gymnasium på Kung Gustav II Adolfs begäran, då som Regium Gustavianum Gymnasium Strengnese placerad i Roggeborgen nedanför Strängnäs domkyrka. Skolan är namngiven efter Strängnäsbiskopen Thomas. Thomasgymnasiet var ett stort gymnasium under 1700-talet. Under tiden ökade antalet elever till 220 stycken. Inledningsvis var i princip alla studier inriktade på kunskapen om Gud. Den religiösa synpunkten på undervisningen minskades allt eftersom och istället influerades undervisningen av naturkunnighet, teknologi och ekonomi. Främmande språk i undervisningen var till en början latin, grekiska och hebreiska. För upprättande av god ordning tog rektor och kollegium hjälp av en av eleverna, notarius gymnasii. Han såg bland annat till att eleverna höll god disciplin samt bar den uniform gymnasiet hade, en så kallad djäknekappa som var en slängkappa utan ärmar. Några fler milstolpar 1807 förkortades studietiden från åtta till sex år talet blev studietiden fyra år fick flickor söka till gymnasiet och 1929 till realskolan fick skolan namnet Thomasgymnasiet, kommunen köpte det gamla folkskoleseminariet av staten och byggde till sporthall, simhall och en hel del andra byggnader. 2007/2008 flyttar verksamheten in i Strängnäs garnison i Eldsund i helt nyrenoverade lokaler.

5 EN ANRIK SKOLA I NY FÖRPACKNING /5 UF-företag Bli en Ung Företagare! Många av våra program på Thomasgymnasiet ger möjlighet att bredvid studierna starta och driva ett UF-företag. Företaget kan bestå av två personer som själva tar fram en affärsidé och testar den genom marknadsundersökningar. Din uppgift blir också att skaffa startkapital genom försäljning av riskkapitalsedlar. Du får utveckla din produkt/tjänst, skaffa tillverkningsmaterial eller lämpliga leverantörer. Vidare ta fram en affärsplan, logotyp, skapa företagets hemsida och kanske också en sida på Facebook. Du/ni tar fram ett marknadsföringsmaterial och bedriver aktiv personlig försäljning som ska redovisas. Avslutningsvis ska företaget göra en årsredovisning. Är du/ni duktiga UF-företagare kan ni ställa upp och tävla mot andra UF-företagare. Läs mer på Unga företagare ställer ut på mässa. Nu är UF-året slut. Det kommer att vara tråkigt att lämna det eftersom vi haft så kul. Kanske blir jag ingen egenföretagare men jag kommer alltid att ha en större förståelse för företagande i allmänhet... hur jag ska göra för att mitt företag eller min arbetsplats ska nå de bästa resultaten... roligt, lärorikt och motiverande. Det här året har varit otroligt lärorikt och roligt. Man märker att man utvecklas som person när man har grupparbete ett helt år. Att kunna samarbeta och kompromissa kommer man ha nytta av hela livet. Trots att UF är en kurs har vi fått tillfälle att inte bara utvecklas som företagare och entreprenörer utan också som människor! Jag är min egen entreprenör!

6 6 / THOMASGYMNASIET 2012 Anta utmaningen! Vårt samhälle är i ständig utveckling, lokalt och globalt. Vårt samhälle blir allt mer komplext och vi måste arbeta för ett samhälle med hållbar utveckling inom alla områden. Ett samhälle som är hållbart för nästkommande generationer. Du blir en viktig del i den utvecklingen.

7 EN ANRIK SKOLA I NY FÖRPACKNING /7 Globalt engagemang SAMHäLLSVETENSKAPSPROGRAMMET Inriktning Samhälle/Globalt fokus Samhällsvetenskapsprogrammet vänder sig till dig som är intresserad av hur människan och samhället utvecklas och fungerar idag på olika sätt. Att arbeta med globala frågor blir allt viktigare i vår tid av globalisering. Just nu händer det mer i vår värld än någonsin tidigare. Vi ser extrem fattigdom och extrem rikedom. Vi har farliga klimathot och vi måste noga följa till exempel Kinas lavinartade industriella utveckling, där klyftan mellan fattiga och rika är extremt stor. Det här programmet lär dig att förstå världen, att möta världen, bli medveten om orättvisor och möta spännande kulturer och den fantastiska möjligheten att få resa ut i världen. Du blir en annorlunda samhällsvetare med fokus på globalt tänkande. Vi arbetar tematiskt med stort elevinflytande och med mycket engagerade lärare. Utbildningen är högskoleförberedande. Jag har ett problem jag löser det! Aktuella poängplaner finns på thomasgymnasiet.se

8 8 / THOMASGYMNASIET 2012 Anta utmaningen! Människan jämförs ofta med djuren. Schimpansen är där människans närmaste släkting. Självklart har detta genom alla tider skapat stor nyfikenhet kring dess beteende och det finns många forskningsrapporter kring detta. Människan har ett avsevärt mer utvecklat beteende och att lära sig att förstå mänskliga beteenden ger insikt och sociala fördelar genom hela livet.

9 EN ANRIK SKOLA I NY FÖRPACKNING /9 Etik Jag har en idé jag förverkligar den! SAMHäLLSVETENSKAPSPROGRAMMET Inriktning Beteendevetenskap Samhällsprogrammet är programmet för dig som är nyfiken på hur vi människor tänker och uppför oss i olika situationer. Att förstå hur människor fungerar i olika sammanhang är en kunskap som du har med dig hela livet. Beteendevetenskapen fokuserar på människans beteenden, gör dig medveten om människors samspel och hur man till exempel hanterar konflikter. Det här programmet ger dig också kunskaper gällande beteendevetenskap med perspektiv på ledarskap som blir allt viktigare för företagare. Mår organisationen bra, det vill säga har stimulerats, utvecklats och kan samspela är det en viktig framgångsfaktor på både kort och lång sikt. Du blir en del av framtiden ur ett beteendevetenskapligt perspektiv. Vi arbetar tematiskt, tränar i att samarbeta och varierar våra arbetssätt med stort elevinflytande. Utbildningen är högskoleförberedande. Aktuella poängplaner finns på thomasgymnasiet.se

10 10 / THOMASGYMNASIET 2012 Anta utmaningen! Vi ser hur isarna kalvar. Vi läser om ideliga naturkatastrofer i form av stormar, regn och om översvämningsdrabbade områden. Trots detta tvistar forskarna; är det vår inverkan på den globala uppvärmningen eller är det andra fenomen som spelar in? Du är en del av vår värld, med rätt kunskaper och engagemang kan du påverka både i smått och stort. Du har en viktig uppgift för världens framtid.

11 EN ANRIK SKOLA I NY FÖRPACKNING /11 Miljöansvar NATURVETENSKAPSPROGRAMMET Inriktning Naturvetenskap Om du har ett brinnande intresse för miljöfrågor och människans påverkan på världen omkring oss så är naturvetenskapsprogrammet rätt för dig. Ingenting är omöjligt! Att ha kunskaper om människans påverkan på världen och dess resurser är kunskaper som du har med dig hela livet. Viktiga kunskaper för idag och för morgondagens generationer. Här läser du de naturvetenskapliga ämnena. Du lär dig samspelet mellan experiment och teori. Du har tillgång till modern teknisk utrustning och arbetar i Mac-miljö. Vi arbetar med ett kritiskt och analyserande synsätt. Vi omsätter idéer till handling, löser problem samt arbetar med experiment, labb och fältstudier. Vi lägger stor vikt på naturvetenskapens roll för hållbar utveckling. Du blir en viktig kugge i allas vårt ansvar att bidra till en bättre miljö! Vi arbetar tematiskt med stort elevinflytande och med mycket engagerade lärare. Utbildningen är högskoleförberedande. Aktuella poängplaner finns på thomasgymnasiet.se

12 12 / THOMASGYMNASIET 2012 Anta utmaningen! 2008 drabbades främst världens industriländer av en kraftfull lågkonjunktur. Världens ekonomier hänger ihop allt mer och blir allt känsligare. Vad som står klart är att världen och Sverige behöver fler småföretagare. Fler entreprenörer som har en idé och förverkligar den. Har du kunskapen om hur man startar och driver ett företag har du stora möjligheter att bli egen företagare i Sverige eller kanske på en internationell marknad.

13 EN ANRIK SKOLA I NY FÖRPACKNING /13 Rädda världen och tjäna pengar EKONOMIPROGRAMMET Inriktning Ekonomi Ekonomiprogrammet vänder sig till dig som vill studera samhällsvetenskap och då framför allt ekonomi och entreprenörskap. Att ha kunskaper i samhällsvetenskap med inriktning företagande, historia, psykologi och handel ur ett globalt perspektiv ger dig kunskaper som du har med dig hela livet. På Ekonomiprogrammet får du också lära dig hur man startar, driver och utvecklar ett företag genom Ung Företagsamhet. Vidare kommer du att få reflektera kring den globala handelns betydelse där vi i vår värld till exempel kan köpa inredningsprodukter för nästan inga pengar alls; Tre ljuslyktor i glas och metall i olika storlekar, förpackade i plast och kartong för endast 59 kronor! Du blir en del av framtidens miljöriktiga handel. Jag är min egen entreprenör! Du lär dig om ekonomiska områden som marknadsföring, redovisning, kalkylering, ledarskap och organisation. Vi arbetar tematiskt med stort elevinflytande och med mycket engagerade lärare. Utbildningen är högskoleförberedande. Aktuella poängplaner finns på thomasgymnasiet.se

14 14 / THOMASGYMNASIET 2012 Anta utmaningen! Redan i det antika Rom utövades rättsvetenskap, en yrkeskunskap som var monopoliserad till påvarna. Romarna blev successivt utmärkta lagstiftare och i Sverige kunde man ännu på 1600-talet döma efter romersk lag. Även om svensk lag idag inte alls liknar romarnas kan man spåra grundprinciperna; ingen anklagad ska dömas ohörd eller mot sitt nekande och personer är lika inför lagen oavsett religion och ideologi.

15 EN ANRIK SKOLA I NY FÖRPACKNING /15 Mänskliga rättigheter EKONOMIPROGRAMMET Inriktning Juridik Ekonomiprogrammet är till för dig som intresserar dig för juridiska förhållningssätt nationellt och internationellt. Jag har ett problem jag löser det! Att förstå juridiska förhållanden, dess betydelse i samhället och hur den påverkas av internationell rätt är kunskaper du har med dig hela livet. I vår värld råder fortfarande många orättvisor, korruptionen sprider sig och barns rättigheter är på många håll långt ifrån tillfredsställande. Många länder är till exempel fortfarande diktaturer. Programmet kommer att utveckla din förmåga att analysera och bedöma juridiska problem, nationellt och internationellt. Aktuella poängplaner finns på thomasgymnasiet.se Du har möjlighet att under studierna starta och driva företag genom Ung Företagsamhet. Du blir en del av dem som kan påverka människans rättigheter och världens orättvisor! Vi arbetar tematiskt med stort elevinflytande och med mycket engagerade lärare. Utbildningen är högskoleförberedande.

16 16 / THOMASGYMNASIET 2012 Anta utmaningen! Handel över världen har skett under tusentals år. Exporten och importen av varor över hela världen ökar konstant och är idag extremt hög. Ibland till ondo med anledning av allt större transportbehov med påföljande miljöpåverkan. Behovet av att handla kommer alltid att finnas och genom EU har vi möjlighet att driva handel på en avsevärt större marknad än tidigare.

17 EN ANRIK SKOLA I NY FÖRPACKNING /17 Fair Trade HANdELS- OCH administrationsprogrammet Inriktning Handel & Service Handels- och administrationsprogrammet vänder sig till dig som vill arbeta i butik eller inom försäljning med handel, administration och kommunikation. Att lära sig att driva handel är kunskaper som du har med dig hela livet. Även om du inte till exempel öppnar en butik direkt efter studierna kanske du gör det någon gång senare i livet. Här lär du dig detalj-, parti- och näthandel. Vidare entreprenörskap med tillhörande marknadsföring och affärsutveckling. Du lär dig att administrera och den viktiga ekonomiuppföljningen. Butiksservice, receptionsservice. Vi kommer att fokusera på Fair Trade som blir allt viktigare för att få rättvisa förhållanden kring betalning och goda arbetsförhållanden, framförallt i de underutvecklade länderna där barnarbetskraft och vuxna utnyttjas och inte får tillräckligt betalt för att kunna försörja sina familjer. Även miljöfrågor är viktiga. Du blir en del av en rättvisare global handel! Vi arbetar tematiskt med stort elevinflytande och med mycket engagerade lärare. Du kan arbeta direkt efter utbildningen eller studera vidare på yrkeshögskola. Du kan också välja att läsa extrakurser för att studera vidare på högskola. Jag har en idé jag förverkligar den! Aktuella poängplaner finns på thomasgymnasiet.se

18 18 / THOMASGYMNASIET 2012 Anta utmaningen! Förr var Frankrike det stora matlandet med sin starka matkultur. Idag är Sverige inte långt efter. Vi vinner internationella priser i matlagning och vårt intresse för matlagning och god mat har aldrig varit så stort. Aldrig någonsin har utbudet av kokböcker från världens alla hörn varit så stort som idag. Kanske ger någon elev från Thomasgymnasiet ut en kokbok i framtiden? Eller startar en restaurang i Paris?

19 EN ANRIK SKOLA I NY FÖRPACKNING /19 Ekologisk mat RESTAURANG- OCH LIVSMEdELSPROGRAMMET Inriktning Kök & Servering Restaurang- och livsmedelsprogrammet vänder sig till dig som vill arbeta med matlagning, servering och livsmedelsproduktion. Ingenting är omöjligt! Att ha kunskap i den ekologiska livsmedelsproduktionen är viktig idag och för framtidens generationer; att odla utan gifter och kemikalier är sunt både för människan och naturen. Ekologisk mat ligger till grund när du lär dig restaurangmatlagning med traditionella och moderna hantverksmässiga metoder. Du lär dig om specialkoster, näringslära och måltiden som helhet. Bar- och serveringskunskaper med kundbemötande och service samt alkoholservering. Du arbetar på vår egen restaurang som är öppen för allmänheten. Du blir en del av det ekologiska synsättet! Vi arbetar tematiskt med stort elevinflytande och med mycket engagerade lärare. Du kan arbeta direkt efter utbildningen eller studera vidare på yrkeshögskola. Du kan också välja att läsa extrakurser för att studera vidare på högskola. Aktuella poängplaner finns på thomasgymnasiet.se

20 20 / THOMASGYMNASIET 2012 Anta utmaningen! Robotar blir allt vanligare i världen. I Japan har man till den ökande äldre befolkningen tagit fram en robotsäl, som ska utgöra sällskap till de äldre. Robotsälen är nu också på försök placerad på 180 vårdhem i Danmark. Även lyftrobotar för till exempel äldre människor är framtagna i Japan.

21 EN ANRIK SKOLA I NY FÖRPACKNING /21 Innovation TEKNIKPROGRAMMET Inriktning Design- och produktutveckling Thomasgymnasiets Teknikprogram vänder sig till dig som vill arbeta med teknik och tekniska processer. Att få förståelse för teknikens betydelse för samhället tillsammans med teknikhistoria, tekniska innovatörer samt data- och mediekommunikation ger kunskaper för hela livet. Du lär dig att analysera, utveckla idéer, design och konstruktion samt produktion och försäljning. Du kommer att arbeta med din dator som huvudverktyg och kommer att lära dig CAD 1-3 samt programmering och datorstyrd produktion. Du utgår från praktiska problem som du kreativt löser, enskilt eller i grupp. Sverige och världen behöver fler innovatörer, kanske blir du en av dem! Vi arbetar tematiskt med stort elevinflytande och med mycket engagerade lärare. Utbildningen är högskoleförberedande. Jag är min egen entreprenör! Aktuella poängplaner finns på thomasgymnasiet.se

22 22 / THOMASGYMNASIET 2012 Anta utmaningen! Människan är fantastisk med alla sina egenskaper och möjligheter i livets alla skeden. Samhället är också fantastiskt som bistår när vi är i behov av vård och omsorg. I vår del av världen tar många det för givet. Till följd av globaliseringen står vi nu inför utmaningar som till exempel allt kraftigare globala influensor. Och vi står inför utmaningen att kunna ge vård till den växande allt äldre befolkningen eller i länder där sjukvården inte är lika självklar som här. Din roll blir mycket viktig.

23 EN ANRIK SKOLA I NY FÖRPACKNING /23 Omtankens entreprenörskap Vård- OCH OMSORGSPROGRAMMET Vård- och omsorgsprogrammet vänder sig till dig som vill arbeta inom hälso- och sjukvård, psykiatri, äldreomsorg och med personer som har funktionsnedsättning. Att arbeta för människors hälsa förebyggande, stödjande eller vårdande är mycket stimulerande. Här lär du dig om hälsa, ohälsa, funktionsnedsättning, medicin, pedagogik, sociologi, psykologi och vårdvetenskap. Du lär dig människors olika behov och att förstå vilken betydelse livsstil har för hälsan. Du lär dig också hur du själv ska arbeta för att undvika arbetsskador. Här tränar du i personlig vård, medicintekniska uppgifter, hushålls- och administrativa uppgifter samt också de sociala. Du tränar din förmåga att ta initiativ och att vara kreativ samt hur du inom vårdoch omsorg kan driva ett eget företag omtankens entreprenörskap! Vi arbetar tematiskt med stort elevinflytande och med mycket engagerade lärare. Du kan arbeta direkt efter utbildningen eller studera vidare på yrkeshögskola. Du kan också välja att läsa extrakurser för att studera vidare på högskola. Jag har ett problem jag löser det! Aktuella poängplaner finns på thomasgymnasiet.se

24 24 / THOMASGYMNASIET 2012 Anta utmaningen! Vår del av världen utvecklar ständigt nya tekniker som är helt beroende av energi. El används till exempel långt ifrån enbart till belysning utan även för funktioner inom säkerhetsbranschen och automation. Nu är vi mycket nära att med energibesparande system kunna styra all vår hushållsel med hjälp av våra mobiler. Världens samhällen fungerar inte utan energi och din roll är mycket viktig som professionell eltekniker.

25 EN ANRIK SKOLA I NY FÖRPACKNING /25 Klimatsmarta energilösningar El- OCH ENERGIPROGRAMMET Inriktning Elteknik Jag har en idé jag förverkligar den! El- och energiprogrammet är en del av Teknikcollege som vänder sig till dig som vill arbeta med elinstallationer eller datorer och kommunikation. El finns överallt i vårt samhälle och vi klarar oss inte utan den. El används också mer och mer i tekniskt avancerade system och den traditionella kabeldragaren är på väg att försvinna. Här lär du dig produktion, installation och distribution av system för el och energi. Du lär dig också om automation, dator- och kommunikationsteknik samt IT-infrastruktur. Du lär dig att installera och reparera en elanläggning. Du tränas i förmågan att samarbeta, bemöta kunder, planera och dokumentera samt att använda material och verktyg. För att undvika arbetsrelaterade skador tränas du i arbetsmiljöfrågor med vikt på din egen hälsa. Du blir en del av framtidens klimatsmarta energibesparingslösningar! Vi arbetar tematiskt med stort elevinflytande och med mycket engagerade lärare. Du kan arbeta direkt efter utbildningen eller studera vidare på yrkeshögskola. Du kan också välja att läsa extrakurser för att studera vidare på högskola. Aktuella poängplaner finns på thomasgymnasiet.se

26 26 / THOMASGYMNASIET 2012 Anta utmaningen! Behovet av industriellt utvecklade och tillverkade produkter är mycket stort och produkterna avsätts på hela världsmarknaden. Vår miljö står inför stora utmaningar och innovativa, hållbara och miljövänliga produkter efterfrågas allt mer. Även tillverkningen bör ske ur miljövänliga aspekter. Världen behöver många innovativa och duktiga industritekniker som kan bidra till tillverkning för en bättre miljö.

27 EN ANRIK SKOLA I NY FÖRPACKNING /27 Framtidens produktion IndUSTRITEKNISKA PROGRAMMET Inriktning Produkt- och Maskinteknik Industritekniska programmet är en del av Teknikcollege som vänder sig till dig som vill arbeta med produktion inom teknisk industri. All produktion innebär mer eller mindre miljöpåverkan, varför det är viktigt att med omsorg välja material, metoder och teknik som påverkar miljön minimalt. Här får du vara med i hela produktionskedjan, det vill säga från planering och design, materialval och metoder till tillverkning och drift i avancerade tekniska system. Även produktekonomi och kvalitetssäkring ingår. Du lär dig hur man samarbetar med olika företag och om möjligheten att driva eget företag. Du tränas i att ta initiativ och ett kreativt förhållningssätt för att proaktivt tänka klimatsmart. Du lär dig hur man hanterar verktyg, industriutrustning och material. Du blir en del av framtidens produktion! Vi arbetar tematiskt med stort elevinflytande och med mycket engagerade lärare. Du kan arbeta direkt efter utbildningen eller studera vidare på yrkeshögskola. Du kan också välja att läsa extra kurser för att studera vidare på högskola. Ingenting är omöjligt! Aktuella poängplaner finns på thomasgymnasiet.se

28 REGIUM GUSTAVIANUM GYMNASIUM STRENGNESE 1626 INSTIFTADE Gustav II Adolf gymnasium i Strängnäs. newmarket.se Stora minnen bevarar i Stängnäs namnen av våra båda första Gustaver. I Strängnäs valdes den 6 juni 1523 Gustav Vasa, den store nydanaren, till Sveriges konung. Där lades också under den unge konungens samtal med Laurentius Andreae och Olaus Petri grunden till den lutherska kyrkoreformen i vårt land. Något mer än 100 år senare, den 3 juni 1626, instiftades i samma Strängnäs Gustav II Adolf REGIUM GUSTAVIANUM GYMNASIUM STRENGNESE. Resecentrum Tingshuset Campus Strängnäs Tingstuhöjden min. Tingstuhöjden Campus Strängnäs Tingshuset Resecentrum min. Studie- och yrkesvägledare på Thomasgymnasiet Katrin Eriksson Gabriella Kardestad Hitta hit! Thomasgymnasiet ligger på Campus Strängnäs med vattnet som granne. Hit kommer du med buss nummer 3, 10 minuter från Strängnäs resecentrum som går i anslutning till tågen Södertälje/Eskilstuna. Jag har en idé jag förverkligar den! thomasgymnasiet.se Thomasgymnasiet Strängnäs Tel: Fax:

Thomasgymnasiets. Här är ditt exemplar av. nya programkatalog. Varsågod! Välkommen till oss! Thomasgymnasiet

Thomasgymnasiets. Här är ditt exemplar av. nya programkatalog. Varsågod! Välkommen till oss! Thomasgymnasiet Thomasgymnasiet Varsågod! Här är ditt exemplar av Thomasgymnasiets nya programkatalog. Välkommen till oss! 2013 Mount Everest är världens högsta berg, 8 848 m över havet. 2011 inleddes här den största

Läs mer

Välkommen till Fredrikshovs gymnasium

Välkommen till Fredrikshovs gymnasium Välkommen till Fredrikshovs gymnasium I grönskan på Kungliga Djurgården finner eleverna studiero och inspiration, med stadens puls och internationella influenser på promenadavstånd. Vår metod bygger på

Läs mer

VAD DRÖMMER DU OM? PROGRAM MALMÖ TEKNIKPROGRAMMET SAMHÄLLSBYGGANDE & MILJÖ DESIGN & PRODUKTUTVECKLING SAMHÄLLSVETENSKAPSPROGRAMMET BETEENDEVETENSKAP

VAD DRÖMMER DU OM? PROGRAM MALMÖ TEKNIKPROGRAMMET SAMHÄLLSBYGGANDE & MILJÖ DESIGN & PRODUKTUTVECKLING SAMHÄLLSVETENSKAPSPROGRAMMET BETEENDEVETENSKAP VAD DRÖMMER DU OM? PROGRAM MALMÖ TEKNIKPROGRAMMET SAMHÄLLSBYGGANDE & MILJÖ DESIGN & PRODUKTUTVECKLING SAMHÄLLSVETENSKAPSPROGRAMMET BETEENDEVETENSKAP HOTELL- OCH TURISMPROGRAMMET TURISM & RESOR HANDELS-

Läs mer

VAD DRÖMMER DU OM? PROGRAM HELSINGBORG TEKNIKPROGRAMMET DESIGN & PRODUKTUTVECKLING SAMHÄLLSBYGGANDE & MILJÖ

VAD DRÖMMER DU OM? PROGRAM HELSINGBORG TEKNIKPROGRAMMET DESIGN & PRODUKTUTVECKLING SAMHÄLLSBYGGANDE & MILJÖ VAD DRÖMMER DU OM? PROGRAM HELSINGBORG TEKNIKPROGRAMMET DESIGN & PRODUKTUTVECKLING SAMHÄLLSBYGGANDE & MILJÖ SAMHÄLLSVETENSKAPSPROGRAMMET BETEENDEVETENSKAP HOTELL- OCH TURISMPROGRAMMET TURISM & RESOR HANDELS-

Läs mer

Introduktionsprogram fem olika inriktningar beroende på vilka betyg som saknas.

Introduktionsprogram fem olika inriktningar beroende på vilka betyg som saknas. Gymnasieprogram Alla yrkesprogram leder till en yrkesexamen. Du kan börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera inom yrkeshögskolan. Du kan också välja extra kurser för att studera vidare

Läs mer

GYMNASIET Vad innebär det?

GYMNASIET Vad innebär det? GYMNASIET Vad innebär det? LINKÖPINGS KOMMUN 13/14 5 st Kommunala gymnasieskolor 11 st Fristående gymnasieskolor 2 st Landstingets gymnasieskolor Läsåret 12/13 årskurs 9 = 72 st Kommunal skola: 53 st Friskola:

Läs mer

Ekonomiprogrammet. Efter programmet

Ekonomiprogrammet. Efter programmet Ekonomiprogrammet EK Ekonomiprogrammet är ett program som vänder sig till dig som är intresserad av att få kunskaper i ekonomi, samhällsekonomi, entreprenörskap och juridik. Här får du en bred och attraktiv

Läs mer

Gymnasieskolan 2011. De viktigaste förändringarna:

Gymnasieskolan 2011. De viktigaste förändringarna: 1 (5) BILDNINGSFÖRVALTNINGEN Förvaltningskontoret Gymnasieskolan 2011 Hösten 2011 startar en ny gymnasieskola. Syftet är bl.a. att fler elever ska nå målen och att du som elev ska vara bättre rustad för

Läs mer

VÄLLKOMNA TILL INFORMATIONSKVÄLL INFÖR GYMNASIEVALET 2014

VÄLLKOMNA TILL INFORMATIONSKVÄLL INFÖR GYMNASIEVALET 2014 VÄLLKOMNA TILL INFORMATIONSKVÄLL INFÖR GYMNASIEVALET 2014 Yaara Robinson Studie- och yrkesvägledare yaara.robinson@uppsala.se 073-4321607 Gymnasieskolan Läser i kurser som räknas i poäng 1 poäng = 1 lektion

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet Samhällsvetenskapsprogrammet sa Har du ett samhällsvetenskapligt intresse och vill gå en gymnasieutbildning som ger dig många möjligheter till vidare studier eller arbete? Då är detta programmet för dig!

Läs mer

INNEHÅLL Din gymnasietid! Cybergymnasiet Göteborg Programutbud Ekonomi programmet Estetiska programmet Naturvetenskapsprogrammet

INNEHÅLL Din gymnasietid! Cybergymnasiet Göteborg Programutbud Ekonomi programmet Estetiska programmet Naturvetenskapsprogrammet INNEHÅLL Din gymnasietid! 2 Cybergymnasiet Göteborg 3 Programutbud 5 Ekonomiprogrammet 6 Estetiska programmet 6 Naturvetenskapsprogrammet 7 Samhällsvetenskapsprogrammet 7 Teknikprogrammet 8 Preparandutbildning

Läs mer

Meritvärden vid slutlig antagning till nationella program i Malmö 2011

Meritvärden vid slutlig antagning till nationella program i Malmö 2011 ygg- och anläggningsprogrammet ygg- och anläggningsprogrammet, PEA-skolan Malmö 170 185 ygg- och anläggningsprogrammet, Yrkesgymnasiet Malmö A 172 ygg- och anläggningsprogrammet, Norra Sorgenfri gymnasium

Läs mer

VI VET VAD SOM KRÄVS NORRKÖPING

VI VET VAD SOM KRÄVS NORRKÖPING DU VET VAD DU GILLAR VI VET VAD SOM KRÄVS NORRKÖPING Du är mitt i tonåren. Framtiden kommer att vara fylld av utmaningar, stora förändringar och tuffa beslut. Så varför inte ägna de närmaste åren åt det

Läs mer

Utbildning för hållbar utveckling

Utbildning för hållbar utveckling Utbildning för hållbar utveckling Hur ser du på världen? Globala gymnasiet är till för dig som fått upp ögonen för orättvisor i världen och som vill påverka, förstå och lära dig mer om globala frågor.

Läs mer

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Stockholms stad Preliminär antagning 2014

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Stockholms stad Preliminär antagning 2014 platser antagna platser Bygg- och anläggningsprogrammet inr husbyggnad, mark o anl, måleri, plåtsl samt Lärling, Kista gymn Alla antagna Ingen antagen 183.8 30 16 0 14 Barn- och fritidsprogrammet inr fritid

Läs mer

Ekonomiprogrammet (EK)

Ekonomiprogrammet (EK) Ekonomiprogrammet (EK) Ekonomiprogrammet (EK) ska utveckla elevernas kunskaper om ekonomiska samhällsförhållanden, om företagens roll och ansvar, om att starta och driva företag samt om det svenska rättssamhället.

Läs mer

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Stockholms stad Slutlig antagning 2014

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Stockholms stad Slutlig antagning 2014 platser antagna platser Bygg- och anläggningsprogrammet inr husbyggnad, mark o anl, måleri, plåtsl samt Lärling, Kista gymn Alla antagna Ingen antagen 188.8 30 29 0 1 Barn- och fritidsprogrammet inr fritid

Läs mer

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Stockholms stad Preliminär antagning 2013

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Stockholms stad Preliminär antagning 2013 platser antagna platser Bygg- och anläggningsprogrammet inr husbyggnad, mark o anl, måleri, plåtsl samt Lärling, Kista gymn Alla antagna Alla antagna 170.0 30 17 0 13 Barn- och fritidsprogrammet inr fritid

Läs mer

Prislista. för. Hermods Distansgymnasium. Prislista för program och enstaka kurser, läsåret 2015/16

Prislista. för. Hermods Distansgymnasium. Prislista för program och enstaka kurser, läsåret 2015/16 Prislista för Hermods Distansgymnasium Prislista för program och enstaka kurser, läsåret 2015/16 Pris i SEK för program Läsåret 2015/2016 Program Totalpris per Varav Elevavgift/läsår Inriktning läsår statsbidrag

Läs mer

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Stockholms stad Slutlig antagning 2013

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Stockholms stad Slutlig antagning 2013 platser antagna platser Bygg- och anläggningsprogrammet inr husbyggnad, mark o anl, måleri, plåtsl samt Lärling, Kista gymn Alla antagna Alla antagna 170.0 30 24 0 6 Barn- och fritidsprogrammet inr fritid

Läs mer

Meritvärden vid Slutlig antagning, Gymnasieskola Malmö 2013

Meritvärden vid Slutlig antagning, Gymnasieskola Malmö 2013 Meritvärden vid Slutlig antagning, Gymnasieskola Malmö 2013 Program Namn BA Bygg- och anläggningsprogrammet Norra Sorgenfri gymnasium A 175,5 BA Bygg- och anläggningsprogrammet Peabskolan 165 193 BA Bygg-

Läs mer

Meritvärden vid Preliminär antagning, Gymnasieskola Malmö 2013 Alla beh/

Meritvärden vid Preliminär antagning, Gymnasieskola Malmö 2013 Alla beh/ Meritvärden vid Preliminär antagning, Gymnasieskola Malmö 2013 Alla beh/ BA Bygg- och anläggningsprogrammet Norra Sorgenfri gymnasium A 213,8 BA Bygg- och anläggningsprogrammet Peabskolan A 183,9 BA Bygg-

Läs mer

Carin Welinder. Gymnasielärare

Carin Welinder. Gymnasielärare Carin Welinder Gymnasielärare Undervisning i entreprenörskap faldgruber og muligheder inden for innovativ pedagogik Carin Welinder Gymnasielärare Entreprenörskap i drygt 20 år Innovativ pedagogik Entreprenöriellt

Läs mer

Fakta om gymnasieexamen...3

Fakta om gymnasieexamen...3 Gymnasieexamen Innehållsförteckning Fakta om gymnasieexamen...3 Inriktningar som leder till en yrkesexamen Barn och fritidsprogrammet...4 Handels- och administrationsprogrammet...6 Hotell- och turismprogrammet...8

Läs mer

Information 2015-2016. Skolan med stort hjärta och många möjligheter

Information 2015-2016. Skolan med stort hjärta och många möjligheter Information 2015-2016 Skolan med stort hjärta och många möjligheter REKTORN HAR ORDET: Wasaskolan är ett klokt val! Nu vill jag berätta varför Wasaskolan är ett klokt val. 14 Antal heltidstjänster per

Läs mer

PROGRAM STOCKHOLM TEKNIKPROGRAMMET SAMHÄLLSBYGGNAD & MILJÖ DESIGN & PRODUKTUTVECKLING ESTETISKA PROGRAMMET BILD & FORMGIVNING

PROGRAM STOCKHOLM TEKNIKPROGRAMMET SAMHÄLLSBYGGNAD & MILJÖ DESIGN & PRODUKTUTVECKLING ESTETISKA PROGRAMMET BILD & FORMGIVNING Vad drömmer du om? PROGRAM STOCKHOLM TEKNIKPROGRAMMET SAMHÄLLSBYGGNAD & MILJÖ DESIGN & PRODUKTUTVECKLING Samhällsvetenskapsprogrammet medier, information & kommunikation ESTETISKA PROGRAMMET BILD & FORMGIVNING

Läs mer

Traineegymnasiet. - låt din yrkesdröm bli verklighet

Traineegymnasiet. - låt din yrkesdröm bli verklighet Traineegymnasiet - låt din yrkesdröm bli verklighet Gymnasiebroschyr2.indd 1 2011-09-27 15:51:59 Låt din yrkesdröm bli verklighet! Lärlingsutbildning vid Traineegymnasiet passar dig som vill få ut mesta

Läs mer

Hantverksprogrammet Frisör

Hantverksprogrammet Frisör Hantverksprogrammet Frisör Drömmer du om att bli frisör? Är du intresserad av mode och trender? Gillar du att arbeta med färg och form? Tycker du om att möta människor? Utbildningen ger dig grundläggande

Läs mer

VI VALDE VADSBOGYMNASIET!

VI VALDE VADSBOGYMNASIET! VI VALDE VADSBOGYMNASIET! Mariestad 2 Hej! Just nu går du kanske och funderar på ditt gymnasieval. Ett val som är självklart för en del och inte lika självklart för andra. Vi vill att du med den här foldern

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL BIRGITTASKOLAN!

VÄLKOMMEN TILL BIRGITTASKOLAN! VÄLKOMMEN TILL BIRGITTASKOLAN! På Birgittaskolan händer allt och lite till! Birgittaskolan är en skola där du blir sedd och får möjlighet att utvecklas. Under din tid på skolan kommer du att lära känna

Läs mer

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Stockholms stad Preliminär antagning 2015

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Stockholms stad Preliminär antagning 2015 Antagningser platser antagna platser Bygg- och anläggningsprogrammet inr husbyggnad, mark o anl, måleri, plåtsl samt Lärling, Kista gymn Alla antagna Ingen antagen 197.5 30 11 0 19 Barn- och fritidsprogrammet

Läs mer

Meritvärden vid slutlig antagning till nationella program i Malmö 2015

Meritvärden vid slutlig antagning till nationella program i Malmö 2015 Bygg- och anläggningsprogrammet Bygg- och anläggningsprogrammet, PEAB-skolan Malmö 29 90.00 180.0 Bygg- och anläggningsprogrammet, Byggymnasiet Malmö 13 A 178.0 Bygg- och anläggningsprogrammet - lärling,

Läs mer

www.halmstad.se/larlingsutbildning

www.halmstad.se/larlingsutbildning Gymnasial lärlingsutbildning är en del av den gymnasiereform som trätt i kraft hösten 2011. Skälen att ta emot en lärling är många och goda. är en utmärkt rekryteringsväg som låter en ny medarbetare formas

Läs mer

Teknikprogrammet (TE)

Teknikprogrammet (TE) Teknikprogrammet (TE) Teknikprogrammet (TE) ska utveckla elevernas kunskaper om och färdigheter i teknik och teknisk utveckling. Efter examen från programmet ska eleverna ha kunskaper för högskolestudier

Läs mer

VÄLJ HANDELSPROGRAMMET och bli EVENTARRANGÖR E-HANDLARE MARKNADSFÖRARE PROJEKTLEDARE

VÄLJ HANDELSPROGRAMMET och bli EVENTARRANGÖR E-HANDLARE MARKNADSFÖRARE PROJEKTLEDARE Kvalitetsutbildningar sedan 1968 VÄLJ HANDELSPROGRAMMET och bli EVENTARRANGÖR E-HANDLARE MARKNADSFÖRARE PROJEKTLEDARE EGEN FÖRETAGARE med mera.. ALLTID GARANTERAD MÖJLIGHET TILL HÖGSKOLE- BEHÖRIGHET! HA

Läs mer

Meritvärden vid preliminär antagning till nationella program i Malmö

Meritvärden vid preliminär antagning till nationella program i Malmö ygg- och anläggningsprogrammet ygg- och anläggningsprogrammet, PEA-skolan Malmö A 179.0 ygg- och anläggningsprogrammet, yggymnasiet Malmö A 155.0 ygg- och anläggningsprogrammet, Yrkesgymnasiet Malmö A

Läs mer

Gymnasial vuxenutbildning

Gymnasial vuxenutbildning Gymnasial vuxenutbildning Kursutbud och schematider Skolan har gemensamma provtider vissa onsdagar klockan 13.00 16.00. Det innebär att skriftliga prov för en del kurser/lärare endast görs under denna

Läs mer

Tumba Gymnasium. Skolan erbjuder

Tumba Gymnasium. Skolan erbjuder Tumba Gymnasium Skolan erbjuder Högskoleförbredande program: Ekonomiprogrammet - inriktningarna Ekonomi och Juridik Estetiska programmet - inriktningarna Estetik & media, Musik och Bild- & formgivning

Läs mer

TILL HÖGSKOLE- BEHÖRIGHET!

TILL HÖGSKOLE- BEHÖRIGHET! VILL DU BLI Eventarrangör, Marknadsförare, Projektledare, Egen företagare, Webbmarknadsförare, E-handlare, Artistbokare, Mässkoordinator, Marknadsförare i sociala medier, Butikskommunikatör... VÄLJ HANDELSPROGRAMMET

Läs mer

Välkomna. till Nacka gymnasium. Samhällsvetenskapsprogrammet

Välkomna. till Nacka gymnasium. Samhällsvetenskapsprogrammet Välkomna till Nacka gymnasium Samhällsvetenskapsprogrammet Ekonomi & Samhälle Rektor Helen Bejmar Agenda Nacka gymnasium Mål för SA-programmet Uppläggning Inriktningar - Beteendevetenskap - Medier, information

Läs mer

Gymnasial vuxenutbildning

Gymnasial vuxenutbildning Gymnasial vuxenutbildning Kursutbud och schematider Skolan har gemensamma provtider vissa onsdagar klockan 13.00 16.00. Det innebär att skriftliga prov för en del kurser/lärare endast görs under denna

Läs mer

Meritvärde per skola. Orust Gymnasieskola, Orust Kommun (1421) program, inriktning

Meritvärde per skola. Orust Gymnasieskola, Orust Kommun (1421) program, inriktning Meritvärde per skola Orust Gymnasieskola, Orust Kommun (1421) Hantverksprogrammet, Finsnickeri (riksrekryterande) 5 145 184 IMPRO mot Hantverksprogrammet, Finsnickeri (riksrekryterande) 0 0 0 summa 5 Processtekniska

Läs mer

Inriktingar som skolorna planerar att erbjuda inför år 2 för dig som börjar gymnasiet 2016.

Inriktingar som skolorna planerar att erbjuda inför år 2 för dig som börjar gymnasiet 2016. Aspero Idrottsgymn., Halmstad EK EKEKO Ekonomiprogrammet-Ekonomi Aspero Idrottsgymn., Halmstad SA SABET Samhällsvetenskapsprogrammet-Beteendevetenskap Aspero Idrottsgymn., Halmstad SA SASAM Samhällsvetenskapsprogrammet-Samhällsvetenskap

Läs mer

Rektorer: Marianne Fogelberg (TE, IN) och Johan Romberg (NA, VO)

Rektorer: Marianne Fogelberg (TE, IN) och Johan Romberg (NA, VO) Rektorer: Marianne Fogelberg (TE, IN) och Johan Romberg (NA, VO) VISA RESPEKT FÖR VARANDRA På Östrabo 1 gör vi det genom att ha en positiv attityd till alla, hälsa på varandra och hjälpa varandra när det

Läs mer

Beslutsunderlag Gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens sammanträde 2013-01-21, 4, GoV 2013.0052

Beslutsunderlag Gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens sammanträde 2013-01-21, 4, GoV 2013.0052 Förvaltning Anders Gabell GoV.2013.0052 2013-02-20 Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Program och inriktningar på Bergagymnasiet Höstterminen 2013 Ärendebeskrivning Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden

Läs mer

En lysande framtid. Både för dig och din omvärld.

En lysande framtid. Både för dig och din omvärld. Nyköpings gymnasium En lysande framtid. Både för dig och din omvärld. En gymnasieskola ska ge de bästa möjligheterna för att skapa en bättre framtid för dig som enskild elev, men också för samhället i

Läs mer

Kitas Gymnasium Ett aktivt val. www.kitas.se. Östra Larmgatan. ottninggatan. Stora Nygatan. Trädgårdsföreningen. Kungsportsavenyen.

Kitas Gymnasium Ett aktivt val. www.kitas.se. Östra Larmgatan. ottninggatan. Stora Nygatan. Trädgårdsföreningen. Kungsportsavenyen. n ottninggatan Östra Larmgatan www.kitas.se Stora Nygatan Trädgårdsföreningen Kungsportsavenyen Gamla Allén a rn Parkgatan Parkgatan Storgatan an Storgatan Kitas Gymnasium Ett aktivt val VälKoMMeN För

Läs mer

Skolverket. per-olov.ottosson@skolverket.se Enheten för kompetensutveckling

Skolverket. per-olov.ottosson@skolverket.se Enheten för kompetensutveckling Skolverket per-olov.ottosson@skolverket.se Enheten för kompetensutveckling Forskningsspridning Rektorsutb/lyft Lärarlyftet It i skolan Utlandsundervisning Lärande för hållbar utveckling bidrag/del av skolans

Läs mer

Brottning på schemat

Brottning på schemat Brottning på schemat vid RIGet i Arboga Låter det intressant, då tycker vi att du skall ta dig en funderare och söka till Sveriges enda Riksidrottsgymnasium i brottning som ligger i Arboga. Vasagymnasiet

Läs mer

UTBILDNINGAR SOM EJ STARTAR 2015 (Uppdaterad 150622

UTBILDNINGAR SOM EJ STARTAR 2015 (Uppdaterad 150622 UTBILDNINGAR SOM EJ STARTAR 2015 (Uppdaterad 150622 PROGRAM IMYRKEEELT-YRH Yrkesintroduktion mot el- och energiprogrammet inr elteknik IMYRKVFVVS-YRH Yrkesintroduktion mot VVS- och fastighetsprogrammet

Läs mer

Elevens namn:... Nuvarande skola:... kommun:... Ansvarig studie- och yrkesvägledare:... Tel:... E-mail:.. Rektor eller bitr. rektors namn:... Tel:...

Elevens namn:... Nuvarande skola:... kommun:... Ansvarig studie- och yrkesvägledare:... Tel:... E-mail:.. Rektor eller bitr. rektors namn:... Tel:... NUVARANDE SKOLA OCH KURSER Uppgifter angående nuvarande skola: Elevens namn:... Nuvarande skola:... kommun:... Tel:... Ansvarig studie- och yrkesvägledare:... Tel:... E-mail:.. Rektor eller bitr. rektors

Läs mer

UNG FÖRETAGSAMHET GER RESULTAT!

UNG FÖRETAGSAMHET GER RESULTAT! UNG FÖRETAGSAMHET GER RESULTAT! Högre sannolikhet att UF-alumner startar företag har arbete 8-15 år efter gymnasiet Sannolikheten att UF-alumner når chefsposition jämfört med kontrollgruppen Skillnaden

Läs mer

Våra program GULDSTADSGYMNASIET. barn & fritid el & energi estetiska hantverk teknik

Våra program GULDSTADSGYMNASIET. barn & fritid el & energi estetiska hantverk teknik Våra program GULDSTADSGYMNASIET barn & fritid el & energi estetiska hantverk teknik Den lilla skolan med de stora möjligheterna Ja, vi är en liten skola och det är ett viktigt skäl till att många elever

Läs mer

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska.

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. Centerpartiets idéprogram Det här idéprogrammet handlar om vad Centerpartiet tycker

Läs mer

UNG FÖRETAGSAMHET GER RESULTAT!

UNG FÖRETAGSAMHET GER RESULTAT! UNG FÖRETAGSAMHET GER RESULTAT! Högre sannolikhet att UF-alumner startar företag har arbete 8-15 år efter gymnasiet Sannolikheten att UF-alumner når chefsposition jämfört med kontrollgruppen Skillnaden

Läs mer

Naturvetenskapsprogrammet

Naturvetenskapsprogrammet Naturvetenskapsprogrammet NA Vill du få en gedigen naturvetenskaplig utbildning? Vill du till detta lägga studier i språk som ökar möjligheterna till studier eller jobb utomlands? Alla dessa möjligheter

Läs mer

INDIVIDUELLA VAL BYGG- OCH ANLÄGGNINGSPROGRAMMET

INDIVIDUELLA VAL BYGG- OCH ANLÄGGNINGSPROGRAMMET INDIVIDUELLA VAL BYGG- OCH ANLÄGGNINGSPROGRAMMET Den här informationen delas ut till alla elever i årskurs 1. Den finns också tillgänglig på skolans hemsida, www.marksgymnasieskola.se och på plattformen.

Läs mer

Inriktingar som skolorna planerar att erbjuda dig som börjar gymnasiet 2016.

Inriktingar som skolorna planerar att erbjuda dig som börjar gymnasiet 2016. Aspero Idrottsgymn., Halmstad EK EKEKO Ekonomiprogrammet-Ekonomi Aspero Idrottsgymn., Halmstad SA SABET Samhällsvetenskapsprogrammet-Beteendevetenskap Aspero Idrottsgymn., Halmstad SA SASAM Samhällsvetenskapsprogrammet-Samhällsvetenskap

Läs mer

Programstruktur Ekonomiprogrammet Ekonomi

Programstruktur Ekonomiprogrammet Ekonomi Ekonomi På görs flera studiebesök på lokala företag och domstolar och du får möjlighet att lyssna till intressanta föreläsare! Du som söker EKONOMIPROGRAMMET väljer en studieförberedande utbildning inom

Läs mer

Gymnasieskolan - en ny gymnasieskola från och med hösten 2011 Föräldramöte 15 oktober 2013

Gymnasieskolan - en ny gymnasieskola från och med hösten 2011 Föräldramöte 15 oktober 2013 Valet till Gymnasieskolan - en ny gymnasieskola från och med hösten 2011 Föräldramöte 15 oktober 2013 3 år frivillig skolform 18 nationella program 60 inriktningar Antagningskrav Sista ansökningsdag i

Läs mer

EKONOMI HANDEL TURISM & RESOR & SERVICE LÄRLING HANDEL

EKONOMI HANDEL TURISM & RESOR & SERVICE LÄRLING HANDEL EK EKONOMI HA HANDEL & SERVICE HT TURISM & RESOR LÄRLING HANDEL HOS OSS ÄR BÅDE DU OCH UTBILDNINGEN I CENTRUM! Du får något att göra efter gymnasiet! Under flera år har vi placerat oss i topp när det gäller

Läs mer

Intagningsstatistik för gymnasieprogram, Uddevalla (1485) period 20111

Intagningsstatistik för gymnasieprogram, Uddevalla (1485) period 20111 Intagningsstatistik för gymnasieprogram, Uddevalla (1485) period 2111 11-4-15 1:34:39 Bygg- Och Anläggningsprogrammet 94 96 69 1 174 Lärling Margretegärde, Byggprogrammet 8 15 8 14 164 Barn- Och Fritidsprogrammet

Läs mer

VÄLJ EL- & ENERGIPROGRAMMET och bli NÄTVERKSTEKNIKER IT-TEKNIKER IT-ADMINISTRATÖR IT-ENTREPRENÖR

VÄLJ EL- & ENERGIPROGRAMMET och bli NÄTVERKSTEKNIKER IT-TEKNIKER IT-ADMINISTRATÖR IT-ENTREPRENÖR Kvalitetsutbildningar sedan 1968 VÄLJ EL- & ENERGIPROGRAMMET och bli NÄTVERKSTEKNIKER IT-TEKNIKER IT-ADMINISTRATÖR IT-ENTREPRENÖR SUPPORTTEKNIKER med mera.. ALLTID GARANTERAD MÖJLIGHET TILL HÖGSKOLE- BEHÖRIGHET!

Läs mer

Opportunities aren t given, they re made

Opportunities aren t given, they re made SÖDERMALM Opportunities aren t given, they re made Rektorn har ordet Välkommen till Sjölins Gymnasium på Södermalm i Stockholm, en gymnasieskola där det händer mycket. Det kan vara seminarier, öppna redovisningar

Läs mer

Samhällsekonomi. Ordet ekonomi kommer från grekiskan och betyder hushålla. Nationalekonomi Hushåll Företag Land Globalt, mellan länder

Samhällsekonomi. Ordet ekonomi kommer från grekiskan och betyder hushålla. Nationalekonomi Hushåll Företag Land Globalt, mellan länder Samhällsekonomi Ordet ekonomi kommer från grekiskan och betyder hushålla Nationalekonomi Hushåll Företag Land Globalt, mellan länder Samhällsekonomi Ordet ekonomi kommer från grekiskan och betyder hushålla

Läs mer

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Orust (1421) period 20151

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Orust (1421) period 20151 Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Orust (1421) period 2151 15-5-4 9:22:51 Handels- Och Administrationsprogrammet 1 Hantverksprogrammet, Finsnickeri 1 Hantverksprogrammet, Finsnickeri 12 1 185. 185.

Läs mer

Antagningsstatistik efter avslutad reservantagning 2014-09-15

Antagningsstatistik efter avslutad reservantagning 2014-09-15 Hylte, Hylte Trainee Gymnasium Bygg- och anläggningsprogrammet, Anläggningsfordon, lärling 10 2 85 105 Bygg- och anläggningsprogrammet, Mark och anläggning lärling 10 1 85 85 Fordons- och transportprogrammet,

Läs mer

GUTEGYMNASIET. Gotlands fria gymnasieskola

GUTEGYMNASIET. Gotlands fria gymnasieskola GUTEGYMNASIET Gotlands fria gymnasieskola Anna och Jerry Engström Guteskolan AB Jerry är VD för Guteskolan AB och Anna är rektor för grundskolan. Vi har många års erfarenhet av att driva skola och utbildning

Läs mer

1. Skolans värdegrund och uppdrag

1. Skolans värdegrund och uppdrag 1. Skolans värdegrund och uppdrag Grundläggande värden Skolväsendet vilar på demokratins grund. Skollagen (2010:800) slår fast att utbildningen inom skolväsendet syftar till att elever ska inhämta och

Läs mer

Skolverkets ämnesplaner hittar du här: http://www.skolverket.se/sb/d/4168

Skolverkets ämnesplaner hittar du här: http://www.skolverket.se/sb/d/4168 Program- och ämnesförteckning Förteckningen listar de program och ämnen som är aktuella för behörighet som yrkeslärare. I din ansökan anger du vilka ämnen som du vill ha behörighet att undervisa i. Din

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Skolinspektionen Eksjö kommun Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i Eksjö kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund Telefon: 08-586 08 00,

Läs mer

SA > Beteendevetenskap. EK > Juridik. ES > Film & skådespeleri. ( nyhet!)

SA > Beteendevetenskap. EK > Juridik. ES > Film & skådespeleri. ( nyhet!) SA > Beteendevetenskap SA > Samhällsvetenskap EK > Ekonomi EK > Juridik ES > Design ES > Film & skådespeleri ( nyhet!) FIGIT.SE ÖPPET HUS > lördag 17/11, 10.00-12.30 Välkommen till oss i Folkets Hus,

Läs mer

RINMANGYMNASIET. T4 Teknikprogrammet. fjärde året. Bli gymnasieingenjör

RINMANGYMNASIET. T4 Teknikprogrammet. fjärde året. Bli gymnasieingenjör RINMANGYMNASIET T4 Teknikprogrammet fjärde året Bli gymnasieingenjör Spännande skolår ger efterfrågad examen Du som går teknikprogrammet eller motsvarande utbildning kan nu söka ett fj ärde år knutet till

Läs mer

Våra profiler. Alla våra engelsklärare är mycket erfarna lärare med engelska som modersmål (native speakers).

Våra profiler. Alla våra engelsklärare är mycket erfarna lärare med engelska som modersmål (native speakers). Kunskap kommer först International IT College of Sweden (INIT College) är en friskola, men drivs utan vinstintressen. Det är ett privilegium att vara rektor för en sådan skola, eftersom man kan satsa mer

Läs mer

Restaurang & livsmedel

Restaurang & livsmedel Om skolan Nyköpings Strand Utbildningscentrum driver i dag Nyköpings Hotell- och Restaurangskola. Skolan har sedan 1994 bedrivit Hotell- och Restaurangutbildning. Nu går vi vidare och utvecklar skolan

Läs mer

FÖRETAGSEKONOMI. Ämnets syfte

FÖRETAGSEKONOMI. Ämnets syfte FÖRETAGSEKONOMI Ämnet företagsekonomi behandlar företagande i vid bemärkelse och belyser såväl ekonomiska som sociala och miljömässiga aspekter. I ämnet ingår marknadsföring, ledarskap och organisation,

Läs mer

Samhällsekonomi. Ordet ekonomi kommer från grekiskan och betyder hushålla. Nationalekonomi Hushåll Företag Land Globalt, mellan länder

Samhällsekonomi. Ordet ekonomi kommer från grekiskan och betyder hushålla. Nationalekonomi Hushåll Företag Land Globalt, mellan länder Samhällsekonomi Ordet ekonomi kommer från grekiskan och betyder hushålla Nationalekonomi Hushåll Företag Land Globalt, mellan länder Samhällsekonomi Ordet ekonomi kommer från grekiskan och betyder hushålla

Läs mer

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Falu Frigymnasium (2001) period 20141

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Falu Frigymnasium (2001) period 20141 Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Falu Frigymnasium (21) period 2141 14-4-11 15:22: Humanistiska Programmet 15 8 9 162.5 239. Programinriktat Individuellt Val Mot Vård- Och Omsorgsprogrammet 1 1

Läs mer

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Orust kommun (1421) period 20121

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Orust kommun (1421) period 20121 Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Orust kommun (1421) period 2121 12-1-13 13:42:24 Hantverksprogrammet Finsnickeri 12 Impro Mot Hantverksprogrammet, Finsnickeri 2 2 STATGTDEXTER IST Sverige AB 1

Läs mer

Roligare att lära. - lättare att lyckas!

Roligare att lära. - lättare att lyckas! Roligare att lära - lättare att lyckas! På Johannes Hedberggymnasiet kommer vi att förbereda dig inför framtiden, med fokus på fortsatta studier, men även ett framtida yrkesliv. Du får arbeta ämnesövergripande

Läs mer

Antagningsstatistik 2011

Antagningsstatistik 2011 Jenningsskolan, Robertsfors HT 12 0 0 Hotell- och turismprogrammet HU 12 0 0 Humanistiska programmet IMPROHT 3 0 0 Introduktionsprogram, Programinriktat individuellt val, mot Hotell- och turismprogrammet

Läs mer

Strategi för entreprenörskap inom utbildningsområdet

Strategi för entreprenörskap inom utbildningsområdet Strategi för entreprenörskap inom utbildningsområdet Förord Eget företagande måste bli ett lika naturligt val som anställning. För att nå dit kan utbildningsväsendet fylla en viktig funktion genom att

Läs mer

El- och energiprogrammet (EE)

El- och energiprogrammet (EE) El- och energiprogrammet (EE) El- och energiprogrammet (EE) ska utveckla elevernas kunskaper i att försörja och bistå samhällsviktiga basfunktioner som produktion, installation och distribution av el-,

Läs mer

Program Förstahands- Platser Antagna Meritvärde: sökande

Program Förstahands- Platser Antagna Meritvärde: sökande Meritvärden vid Slutlig antagning till nationella program i Helsingborg 3 juli 2012 Endast behöriga elever är antagna. Program Förstahands- Platser Antagna Meritvärde: sökande Bygg- och anläggningsprogrammet

Läs mer

Planera Ditt Gymnasieval 2013

Planera Ditt Gymnasieval 2013 Planera Ditt Gymnasieval 2013 BEHÖRIGHET (krav på förkunskaper): Högskoleförberedande program Lägst betyget E i svenska eller svenska som andraspråk, engelska och matematik + 9 andra ämnen Ekonomiprogrammet

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogrammet SPYKEN 2013/14

Samhällsvetenskapsprogrammet SPYKEN 2013/14 Samhällsvetenskapsprogrammet SPYKEN 2013/14 Spyken 2011 Vår vision SPYKEN ger dig kunskap, kompetens och positiva erfarenheter för framtiden! ÄR SAMHÄLLSVETENSKAPSPROGRAMMET PÅ SPYKEN NÅGOT FÖR DIG? Är

Läs mer

Förslag till gemensamma programpriser för den nya gymnasieskolan Gy 11 i Stockholms län

Förslag till gemensamma programpriser för den nya gymnasieskolan Gy 11 i Stockholms län PROMEMORIA 2010-12-01 Dnr: 2010/0092 Kansliet Björn Larsson Styrelsen Sammanträdesdatum: 2010-12-09 Förslag till gemensamma programpriser för den nya gymnasieskolan Gy 11 i Stockholms län Bakgrund KSL

Läs mer

Välkommen till ett nytt år med NIU! Nationell Idrottsutbildning - Innebandy

Välkommen till ett nytt år med NIU! Nationell Idrottsutbildning - Innebandy HAR DU DET SOM KRÄVS FÖR ATT BLI BÄST? Välkommen till ett nytt år med NIU! Nationell Idrottsutbildning - Innebandy Stockholmsinnebandyn är med facit i hand duktig på att fostra talanger som inte bara representerar

Läs mer

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Trägymnasiet (2110) period 20131

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Trägymnasiet (2110) period 20131 Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Trägymnasiet (211) period 2131 13-9-2 11:44:11 Bygg- Och Anläggningsprogrammet 16 19 12. 179. Hantverksprogrammet 12 1 1 175. 175. Programinriktat Individuellt

Läs mer

Starthäfte för elever

Starthäfte för elever Starthäfte för elever Vi tror på unga människor och vill att de ska tro på sin egen företagsamhet. För dig som är nyfiken på UF-företagande! Detta häfte riktar sig till dig som är nyfiken på hur det fungerar

Läs mer

Vasa skolan grundades 1557 av Gustav Vasa. Då var det ingen gymnasieskola utan en skola, där präster utbildades som skulle sprida den lutherska läran

Vasa skolan grundades 1557 av Gustav Vasa. Då var det ingen gymnasieskola utan en skola, där präster utbildades som skulle sprida den lutherska läran Vasa skolan grundades 1557 av Gustav Vasa. Då var det ingen gymnasieskola utan en skola, där präster utbildades som skulle sprida den lutherska läran i Sverige. I Stockholm, 1640, grundades en gymnasieskola,

Läs mer

Paula & Kajsa Vinnare av Terre de Femme 2008/09

Paula & Kajsa Vinnare av Terre de Femme 2008/09 Paula & Kajsa Vinnare av Terre de Femme 2008/09 TEXT: Rikard Lehmann. FOTO: Hampus Brefelt, The Studio, Malmö Vänd blad Fair Trade - ett vinnarekoncept för Paula och Kajsa i Terre de Femmes Det skiljer

Läs mer

Programmens uppbyggnad. Vilka kurser startar vi? Programfördjupning. Individuella val

Programmens uppbyggnad. Vilka kurser startar vi? Programfördjupning. Individuella val Kurskatalog läsåret 2015-2016 - inför år två Innehållsförteckning Bakgrund 2 Barn- & fritidsprogrammet 3 Ekonomiprogrammet 4 Industritekniska programmet 4 Samhällsvetenskapsprogrammet 6 Naturvetenskapsprogrammet

Läs mer

Carlsund Utbildningscentrum

Carlsund Utbildningscentrum Carlsund Utbildningscentrum Program som du kan söka på Carlsund Bygg- och anläggningsprogrammet El- och energiprogrammet Fordons- och transportprogrammet Handel- och administrationsprogrammet Hantverksprogrammet

Läs mer

Ekonomiprogrammet (EK)

Ekonomiprogrammet (EK) 216 gymnasieskola 2011 (EK) Examensmål för ekonomiprogrammet Ekonomiprogrammet är ett högskoleförberedande program. Efter examen från programmet ska eleverna ha kunskaper för högskolestudier inom främst

Läs mer

Gymnasieinformation 2013

Gymnasieinformation 2013 Gymnasieinformation 2013 SYV-Kalendarium HT-2012 Kommunala gymnasieskolor - presentation i aulan (september) SYV - gymnasieinformation klassvis (september) PRAO vecka 40 Enskilda vägledningssamtal inbokade

Läs mer

Tankar och funderingar om framtiden

Tankar och funderingar om framtiden Tankar och funderingar om framtiden Drömmen om det lilla livet är stor, drömmer om ett jobb, familj och ett fint hem. Vill ha ett jobb som är utvecklande och som man trivs med och bra inkomst Planera ditt

Läs mer

Så här fungerar behörighetsvisaren på Utbildningsinfo.se 2015-02-06

Så här fungerar behörighetsvisaren på Utbildningsinfo.se 2015-02-06 Så här fungerar behörighetsvisaren på Utbildningsinfo.se 2015-02-06 Vilket program och inriktning du väljer har betydelse för vad du kan göra efter gymnasieskolan Behörighetsvisaren hjälper dig med: vilket

Läs mer