Thomasgymnasiets. Här är ditt exemplar av. nya programkatalog. Varsågod! Välkommen till oss! Thomasgymnasiet

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Thomasgymnasiets. Här är ditt exemplar av. nya programkatalog. Varsågod! Välkommen till oss! Thomasgymnasiet"

Transkript

1 Thomasgymnasiet Varsågod! Här är ditt exemplar av Thomasgymnasiets nya programkatalog. Välkommen till oss! 2012 Mount Everest är världens högsta berg, m över havet inleddes här den största vårstädningen någonsin. Berg av bland annat syrgastuber och annat skräp ska städas bort från bestigare som inte har orkat ta med sig avfallet hem igen. Att bestiga berg är en utmaning att hålla naturen fri från skräp är en annan. På Thomasgymnasiet vill vi att du antar utmaningen för en hållbar miljöutveckling i ett globalt perspektiv. Välkommen!

2 2 / THOMASGYMNASIET 2012 Innehåll Inledning 3 En anrik skola 4 UF-företag 5 Samhällsvetenskapsprogrammet Inriktning Samhälle/Global 6 Inriktning Beteendevetenskap 8 Naturvetenskapsprogrammet 10 Ekonomiprogrammet Inriktning Ekonomi 12 Inriktning Juridik 14 Handel- och administrationsprogrammet 16 Restaurang- och livsmedelsprogrammet 18 Teknikprogrammet 20 Vård- och omsorgsprogrammet 22 El- och energiprogrammet 24 Industritekniska programmet 26 Staty Bisp Thomas. Statyn flyttades till Campus sommaren 2009.

3 EN ANRIK SKOLA I NY FÖRPACKNING /3 Jag har ett problem jag löser det! Jag har en idé jag förverkligar den! Jag antar utmaningen! Ingenting är omöjligt! = Jag är min egen entreprenör! Precis så här är vårt förhållningssätt. Vi vill att du under din tid på Thomasgymnasiet ska utvecklas som människa, att ditt självförtroende ska växa och att du får med dig ett lösningsbaserat förhållningssätt som du kan ha med dig under hela livet! Vi kommer att se dig och ta fram dina talanger och styrkor. Vårt mål är att du har roligt och är stimulerad under hela gymnasietiden. Vår pedagogik genomsyras av ett globlat synsätt och vi vill ge dig verktyg som skapar förståelse och kunskap för att leva i vår globaliserade värld! Henric Granholm Rektor Fördel Thomasgymnasiet Aktivt elevråd, stort eget inflytande Egen bärbar Mac-dator till alla ettor Entreprenöriellt lärande - Bli din egen entreprenör i livet! Fint stort bibliotek Fräscha och nyrenoverade lokaler i unik miljö Framgångsrika Unga Företagare (UF) Hög andel behöriga lärare Möjlighet till resor inom och utom Europa Ny modern teknik i all undervisning Restaurang med sjöutsikt Skolhälsovård Studie- och Yrkesvägledning Tematisk undervisning med global inriktning Välutrustade institutioner inom NO, Bild och Teknik Nyhet! Egen bärbar Mac-dator! klar

4 4 / THOMASGYMNASIET 2012 Ingenting är omöjligt! Thomasgymnasiet en anrik skola i ny förpackning Skolan grundlades redan år 1626 som Sveriges andra gymnasium på Kung Gustav II Adolfs begäran, då som Regium Gustavianum Gymnasium Strengnese placerad i Roggeborgen nedanför Strängnäs domkyrka. Skolan är namngiven efter Strängnäsbiskopen Thomas. Thomasgymnasiet var ett stort gymnasium under 1700-talet. Under tiden ökade antalet elever till 220 stycken. Inledningsvis var i princip alla studier inriktade på kunskapen om Gud. Den religiösa synpunkten på undervisningen minskades allt eftersom och istället influerades undervisningen av naturkunnighet, teknologi och ekonomi. Främmande språk i undervisningen var till en början latin, grekiska och hebreiska. För upprättande av god ordning tog rektor och kollegium hjälp av en av eleverna, notarius gymnasii. Han såg bland annat till att eleverna höll god disciplin samt bar den uniform gymnasiet hade, en så kallad djäknekappa som var en slängkappa utan ärmar. Några fler milstolpar 1807 förkortades studietiden från åtta till sex år talet blev studietiden fyra år fick flickor söka till gymnasiet och 1929 till realskolan fick skolan namnet Thomasgymnasiet, kommunen köpte det gamla folkskoleseminariet av staten och byggde till sporthall, simhall och en hel del andra byggnader. 2007/2008 flyttar verksamheten in i Strängnäs garnison i Eldsund i helt nyrenoverade lokaler.

5 EN ANRIK SKOLA I NY FÖRPACKNING /5 UF-företag Bli en Ung Företagare! Många av våra program på Thomasgymnasiet ger möjlighet att bredvid studierna starta och driva ett UF-företag. Företaget kan bestå av två personer som själva tar fram en affärsidé och testar den genom marknadsundersökningar. Din uppgift blir också att skaffa startkapital genom försäljning av riskkapitalsedlar. Du får utveckla din produkt/tjänst, skaffa tillverkningsmaterial eller lämpliga leverantörer. Vidare ta fram en affärsplan, logotyp, skapa företagets hemsida och kanske också en sida på Facebook. Du/ni tar fram ett marknadsföringsmaterial och bedriver aktiv personlig försäljning som ska redovisas. Avslutningsvis ska företaget göra en årsredovisning. Är du/ni duktiga UF-företagare kan ni ställa upp och tävla mot andra UF-företagare. Läs mer på Unga företagare ställer ut på mässa. Nu är UF-året slut. Det kommer att vara tråkigt att lämna det eftersom vi haft så kul. Kanske blir jag ingen egenföretagare men jag kommer alltid att ha en större förståelse för företagande i allmänhet... hur jag ska göra för att mitt företag eller min arbetsplats ska nå de bästa resultaten... roligt, lärorikt och motiverande. Det här året har varit otroligt lärorikt och roligt. Man märker att man utvecklas som person när man har grupparbete ett helt år. Att kunna samarbeta och kompromissa kommer man ha nytta av hela livet. Trots att UF är en kurs har vi fått tillfälle att inte bara utvecklas som företagare och entreprenörer utan också som människor! Jag är min egen entreprenör!

6 6 / THOMASGYMNASIET 2012 Anta utmaningen! Vårt samhälle är i ständig utveckling, lokalt och globalt. Vårt samhälle blir allt mer komplext och vi måste arbeta för ett samhälle med hållbar utveckling inom alla områden. Ett samhälle som är hållbart för nästkommande generationer. Du blir en viktig del i den utvecklingen.

7 EN ANRIK SKOLA I NY FÖRPACKNING /7 Globalt engagemang SAMHäLLSVETENSKAPSPROGRAMMET Inriktning Samhälle/Globalt fokus Samhällsvetenskapsprogrammet vänder sig till dig som är intresserad av hur människan och samhället utvecklas och fungerar idag på olika sätt. Att arbeta med globala frågor blir allt viktigare i vår tid av globalisering. Just nu händer det mer i vår värld än någonsin tidigare. Vi ser extrem fattigdom och extrem rikedom. Vi har farliga klimathot och vi måste noga följa till exempel Kinas lavinartade industriella utveckling, där klyftan mellan fattiga och rika är extremt stor. Det här programmet lär dig att förstå världen, att möta världen, bli medveten om orättvisor och möta spännande kulturer och den fantastiska möjligheten att få resa ut i världen. Du blir en annorlunda samhällsvetare med fokus på globalt tänkande. Vi arbetar tematiskt med stort elevinflytande och med mycket engagerade lärare. Utbildningen är högskoleförberedande. Jag har ett problem jag löser det! Aktuella poängplaner finns på thomasgymnasiet.se

8 8 / THOMASGYMNASIET 2012 Anta utmaningen! Människan jämförs ofta med djuren. Schimpansen är där människans närmaste släkting. Självklart har detta genom alla tider skapat stor nyfikenhet kring dess beteende och det finns många forskningsrapporter kring detta. Människan har ett avsevärt mer utvecklat beteende och att lära sig att förstå mänskliga beteenden ger insikt och sociala fördelar genom hela livet.

9 EN ANRIK SKOLA I NY FÖRPACKNING /9 Etik Jag har en idé jag förverkligar den! SAMHäLLSVETENSKAPSPROGRAMMET Inriktning Beteendevetenskap Samhällsprogrammet är programmet för dig som är nyfiken på hur vi människor tänker och uppför oss i olika situationer. Att förstå hur människor fungerar i olika sammanhang är en kunskap som du har med dig hela livet. Beteendevetenskapen fokuserar på människans beteenden, gör dig medveten om människors samspel och hur man till exempel hanterar konflikter. Det här programmet ger dig också kunskaper gällande beteendevetenskap med perspektiv på ledarskap som blir allt viktigare för företagare. Mår organisationen bra, det vill säga har stimulerats, utvecklats och kan samspela är det en viktig framgångsfaktor på både kort och lång sikt. Du blir en del av framtiden ur ett beteendevetenskapligt perspektiv. Vi arbetar tematiskt, tränar i att samarbeta och varierar våra arbetssätt med stort elevinflytande. Utbildningen är högskoleförberedande. Aktuella poängplaner finns på thomasgymnasiet.se

10 10 / THOMASGYMNASIET 2012 Anta utmaningen! Vi ser hur isarna kalvar. Vi läser om ideliga naturkatastrofer i form av stormar, regn och om översvämningsdrabbade områden. Trots detta tvistar forskarna; är det vår inverkan på den globala uppvärmningen eller är det andra fenomen som spelar in? Du är en del av vår värld, med rätt kunskaper och engagemang kan du påverka både i smått och stort. Du har en viktig uppgift för världens framtid.

11 EN ANRIK SKOLA I NY FÖRPACKNING /11 Miljöansvar NATURVETENSKAPSPROGRAMMET Inriktning Naturvetenskap Om du har ett brinnande intresse för miljöfrågor och människans påverkan på världen omkring oss så är naturvetenskapsprogrammet rätt för dig. Ingenting är omöjligt! Att ha kunskaper om människans påverkan på världen och dess resurser är kunskaper som du har med dig hela livet. Viktiga kunskaper för idag och för morgondagens generationer. Här läser du de naturvetenskapliga ämnena. Du lär dig samspelet mellan experiment och teori. Du har tillgång till modern teknisk utrustning och arbetar i Mac-miljö. Vi arbetar med ett kritiskt och analyserande synsätt. Vi omsätter idéer till handling, löser problem samt arbetar med experiment, labb och fältstudier. Vi lägger stor vikt på naturvetenskapens roll för hållbar utveckling. Du blir en viktig kugge i allas vårt ansvar att bidra till en bättre miljö! Vi arbetar tematiskt med stort elevinflytande och med mycket engagerade lärare. Utbildningen är högskoleförberedande. Aktuella poängplaner finns på thomasgymnasiet.se

12 12 / THOMASGYMNASIET 2012 Anta utmaningen! 2008 drabbades främst världens industriländer av en kraftfull lågkonjunktur. Världens ekonomier hänger ihop allt mer och blir allt känsligare. Vad som står klart är att världen och Sverige behöver fler småföretagare. Fler entreprenörer som har en idé och förverkligar den. Har du kunskapen om hur man startar och driver ett företag har du stora möjligheter att bli egen företagare i Sverige eller kanske på en internationell marknad.

13 EN ANRIK SKOLA I NY FÖRPACKNING /13 Rädda världen och tjäna pengar EKONOMIPROGRAMMET Inriktning Ekonomi Ekonomiprogrammet vänder sig till dig som vill studera samhällsvetenskap och då framför allt ekonomi och entreprenörskap. Att ha kunskaper i samhällsvetenskap med inriktning företagande, historia, psykologi och handel ur ett globalt perspektiv ger dig kunskaper som du har med dig hela livet. På Ekonomiprogrammet får du också lära dig hur man startar, driver och utvecklar ett företag genom Ung Företagsamhet. Vidare kommer du att få reflektera kring den globala handelns betydelse där vi i vår värld till exempel kan köpa inredningsprodukter för nästan inga pengar alls; Tre ljuslyktor i glas och metall i olika storlekar, förpackade i plast och kartong för endast 59 kronor! Du blir en del av framtidens miljöriktiga handel. Jag är min egen entreprenör! Du lär dig om ekonomiska områden som marknadsföring, redovisning, kalkylering, ledarskap och organisation. Vi arbetar tematiskt med stort elevinflytande och med mycket engagerade lärare. Utbildningen är högskoleförberedande. Aktuella poängplaner finns på thomasgymnasiet.se

14 14 / THOMASGYMNASIET 2012 Anta utmaningen! Redan i det antika Rom utövades rättsvetenskap, en yrkeskunskap som var monopoliserad till påvarna. Romarna blev successivt utmärkta lagstiftare och i Sverige kunde man ännu på 1600-talet döma efter romersk lag. Även om svensk lag idag inte alls liknar romarnas kan man spåra grundprinciperna; ingen anklagad ska dömas ohörd eller mot sitt nekande och personer är lika inför lagen oavsett religion och ideologi.

15 EN ANRIK SKOLA I NY FÖRPACKNING /15 Mänskliga rättigheter EKONOMIPROGRAMMET Inriktning Juridik Ekonomiprogrammet är till för dig som intresserar dig för juridiska förhållningssätt nationellt och internationellt. Jag har ett problem jag löser det! Att förstå juridiska förhållanden, dess betydelse i samhället och hur den påverkas av internationell rätt är kunskaper du har med dig hela livet. I vår värld råder fortfarande många orättvisor, korruptionen sprider sig och barns rättigheter är på många håll långt ifrån tillfredsställande. Många länder är till exempel fortfarande diktaturer. Programmet kommer att utveckla din förmåga att analysera och bedöma juridiska problem, nationellt och internationellt. Aktuella poängplaner finns på thomasgymnasiet.se Du har möjlighet att under studierna starta och driva företag genom Ung Företagsamhet. Du blir en del av dem som kan påverka människans rättigheter och världens orättvisor! Vi arbetar tematiskt med stort elevinflytande och med mycket engagerade lärare. Utbildningen är högskoleförberedande.

16 16 / THOMASGYMNASIET 2012 Anta utmaningen! Handel över världen har skett under tusentals år. Exporten och importen av varor över hela världen ökar konstant och är idag extremt hög. Ibland till ondo med anledning av allt större transportbehov med påföljande miljöpåverkan. Behovet av att handla kommer alltid att finnas och genom EU har vi möjlighet att driva handel på en avsevärt större marknad än tidigare.

17 EN ANRIK SKOLA I NY FÖRPACKNING /17 Fair Trade HANdELS- OCH administrationsprogrammet Inriktning Handel & Service Handels- och administrationsprogrammet vänder sig till dig som vill arbeta i butik eller inom försäljning med handel, administration och kommunikation. Att lära sig att driva handel är kunskaper som du har med dig hela livet. Även om du inte till exempel öppnar en butik direkt efter studierna kanske du gör det någon gång senare i livet. Här lär du dig detalj-, parti- och näthandel. Vidare entreprenörskap med tillhörande marknadsföring och affärsutveckling. Du lär dig att administrera och den viktiga ekonomiuppföljningen. Butiksservice, receptionsservice. Vi kommer att fokusera på Fair Trade som blir allt viktigare för att få rättvisa förhållanden kring betalning och goda arbetsförhållanden, framförallt i de underutvecklade länderna där barnarbetskraft och vuxna utnyttjas och inte får tillräckligt betalt för att kunna försörja sina familjer. Även miljöfrågor är viktiga. Du blir en del av en rättvisare global handel! Vi arbetar tematiskt med stort elevinflytande och med mycket engagerade lärare. Du kan arbeta direkt efter utbildningen eller studera vidare på yrkeshögskola. Du kan också välja att läsa extrakurser för att studera vidare på högskola. Jag har en idé jag förverkligar den! Aktuella poängplaner finns på thomasgymnasiet.se

18 18 / THOMASGYMNASIET 2012 Anta utmaningen! Förr var Frankrike det stora matlandet med sin starka matkultur. Idag är Sverige inte långt efter. Vi vinner internationella priser i matlagning och vårt intresse för matlagning och god mat har aldrig varit så stort. Aldrig någonsin har utbudet av kokböcker från världens alla hörn varit så stort som idag. Kanske ger någon elev från Thomasgymnasiet ut en kokbok i framtiden? Eller startar en restaurang i Paris?

19 EN ANRIK SKOLA I NY FÖRPACKNING /19 Ekologisk mat RESTAURANG- OCH LIVSMEdELSPROGRAMMET Inriktning Kök & Servering Restaurang- och livsmedelsprogrammet vänder sig till dig som vill arbeta med matlagning, servering och livsmedelsproduktion. Ingenting är omöjligt! Att ha kunskap i den ekologiska livsmedelsproduktionen är viktig idag och för framtidens generationer; att odla utan gifter och kemikalier är sunt både för människan och naturen. Ekologisk mat ligger till grund när du lär dig restaurangmatlagning med traditionella och moderna hantverksmässiga metoder. Du lär dig om specialkoster, näringslära och måltiden som helhet. Bar- och serveringskunskaper med kundbemötande och service samt alkoholservering. Du arbetar på vår egen restaurang som är öppen för allmänheten. Du blir en del av det ekologiska synsättet! Vi arbetar tematiskt med stort elevinflytande och med mycket engagerade lärare. Du kan arbeta direkt efter utbildningen eller studera vidare på yrkeshögskola. Du kan också välja att läsa extrakurser för att studera vidare på högskola. Aktuella poängplaner finns på thomasgymnasiet.se

20 20 / THOMASGYMNASIET 2012 Anta utmaningen! Robotar blir allt vanligare i världen. I Japan har man till den ökande äldre befolkningen tagit fram en robotsäl, som ska utgöra sällskap till de äldre. Robotsälen är nu också på försök placerad på 180 vårdhem i Danmark. Även lyftrobotar för till exempel äldre människor är framtagna i Japan.

21 EN ANRIK SKOLA I NY FÖRPACKNING /21 Innovation TEKNIKPROGRAMMET Inriktning Design- och produktutveckling Thomasgymnasiets Teknikprogram vänder sig till dig som vill arbeta med teknik och tekniska processer. Att få förståelse för teknikens betydelse för samhället tillsammans med teknikhistoria, tekniska innovatörer samt data- och mediekommunikation ger kunskaper för hela livet. Du lär dig att analysera, utveckla idéer, design och konstruktion samt produktion och försäljning. Du kommer att arbeta med din dator som huvudverktyg och kommer att lära dig CAD 1-3 samt programmering och datorstyrd produktion. Du utgår från praktiska problem som du kreativt löser, enskilt eller i grupp. Sverige och världen behöver fler innovatörer, kanske blir du en av dem! Vi arbetar tematiskt med stort elevinflytande och med mycket engagerade lärare. Utbildningen är högskoleförberedande. Jag är min egen entreprenör! Aktuella poängplaner finns på thomasgymnasiet.se

22 22 / THOMASGYMNASIET 2012 Anta utmaningen! Människan är fantastisk med alla sina egenskaper och möjligheter i livets alla skeden. Samhället är också fantastiskt som bistår när vi är i behov av vård och omsorg. I vår del av världen tar många det för givet. Till följd av globaliseringen står vi nu inför utmaningar som till exempel allt kraftigare globala influensor. Och vi står inför utmaningen att kunna ge vård till den växande allt äldre befolkningen eller i länder där sjukvården inte är lika självklar som här. Din roll blir mycket viktig.

23 EN ANRIK SKOLA I NY FÖRPACKNING /23 Omtankens entreprenörskap Vård- OCH OMSORGSPROGRAMMET Vård- och omsorgsprogrammet vänder sig till dig som vill arbeta inom hälso- och sjukvård, psykiatri, äldreomsorg och med personer som har funktionsnedsättning. Att arbeta för människors hälsa förebyggande, stödjande eller vårdande är mycket stimulerande. Här lär du dig om hälsa, ohälsa, funktionsnedsättning, medicin, pedagogik, sociologi, psykologi och vårdvetenskap. Du lär dig människors olika behov och att förstå vilken betydelse livsstil har för hälsan. Du lär dig också hur du själv ska arbeta för att undvika arbetsskador. Här tränar du i personlig vård, medicintekniska uppgifter, hushålls- och administrativa uppgifter samt också de sociala. Du tränar din förmåga att ta initiativ och att vara kreativ samt hur du inom vårdoch omsorg kan driva ett eget företag omtankens entreprenörskap! Vi arbetar tematiskt med stort elevinflytande och med mycket engagerade lärare. Du kan arbeta direkt efter utbildningen eller studera vidare på yrkeshögskola. Du kan också välja att läsa extrakurser för att studera vidare på högskola. Jag har ett problem jag löser det! Aktuella poängplaner finns på thomasgymnasiet.se

24 24 / THOMASGYMNASIET 2012 Anta utmaningen! Vår del av världen utvecklar ständigt nya tekniker som är helt beroende av energi. El används till exempel långt ifrån enbart till belysning utan även för funktioner inom säkerhetsbranschen och automation. Nu är vi mycket nära att med energibesparande system kunna styra all vår hushållsel med hjälp av våra mobiler. Världens samhällen fungerar inte utan energi och din roll är mycket viktig som professionell eltekniker.

25 EN ANRIK SKOLA I NY FÖRPACKNING /25 Klimatsmarta energilösningar El- OCH ENERGIPROGRAMMET Inriktning Elteknik Jag har en idé jag förverkligar den! El- och energiprogrammet är en del av Teknikcollege som vänder sig till dig som vill arbeta med elinstallationer eller datorer och kommunikation. El finns överallt i vårt samhälle och vi klarar oss inte utan den. El används också mer och mer i tekniskt avancerade system och den traditionella kabeldragaren är på väg att försvinna. Här lär du dig produktion, installation och distribution av system för el och energi. Du lär dig också om automation, dator- och kommunikationsteknik samt IT-infrastruktur. Du lär dig att installera och reparera en elanläggning. Du tränas i förmågan att samarbeta, bemöta kunder, planera och dokumentera samt att använda material och verktyg. För att undvika arbetsrelaterade skador tränas du i arbetsmiljöfrågor med vikt på din egen hälsa. Du blir en del av framtidens klimatsmarta energibesparingslösningar! Vi arbetar tematiskt med stort elevinflytande och med mycket engagerade lärare. Du kan arbeta direkt efter utbildningen eller studera vidare på yrkeshögskola. Du kan också välja att läsa extrakurser för att studera vidare på högskola. Aktuella poängplaner finns på thomasgymnasiet.se

26 26 / THOMASGYMNASIET 2012 Anta utmaningen! Behovet av industriellt utvecklade och tillverkade produkter är mycket stort och produkterna avsätts på hela världsmarknaden. Vår miljö står inför stora utmaningar och innovativa, hållbara och miljövänliga produkter efterfrågas allt mer. Även tillverkningen bör ske ur miljövänliga aspekter. Världen behöver många innovativa och duktiga industritekniker som kan bidra till tillverkning för en bättre miljö.

27 EN ANRIK SKOLA I NY FÖRPACKNING /27 Framtidens produktion IndUSTRITEKNISKA PROGRAMMET Inriktning Produkt- och Maskinteknik Industritekniska programmet är en del av Teknikcollege som vänder sig till dig som vill arbeta med produktion inom teknisk industri. All produktion innebär mer eller mindre miljöpåverkan, varför det är viktigt att med omsorg välja material, metoder och teknik som påverkar miljön minimalt. Här får du vara med i hela produktionskedjan, det vill säga från planering och design, materialval och metoder till tillverkning och drift i avancerade tekniska system. Även produktekonomi och kvalitetssäkring ingår. Du lär dig hur man samarbetar med olika företag och om möjligheten att driva eget företag. Du tränas i att ta initiativ och ett kreativt förhållningssätt för att proaktivt tänka klimatsmart. Du lär dig hur man hanterar verktyg, industriutrustning och material. Du blir en del av framtidens produktion! Vi arbetar tematiskt med stort elevinflytande och med mycket engagerade lärare. Du kan arbeta direkt efter utbildningen eller studera vidare på yrkeshögskola. Du kan också välja att läsa extra kurser för att studera vidare på högskola. Ingenting är omöjligt! Aktuella poängplaner finns på thomasgymnasiet.se

28 REGIUM GUSTAVIANUM GYMNASIUM STRENGNESE 1626 INSTIFTADE Gustav II Adolf gymnasium i Strängnäs. newmarket.se Stora minnen bevarar i Stängnäs namnen av våra båda första Gustaver. I Strängnäs valdes den 6 juni 1523 Gustav Vasa, den store nydanaren, till Sveriges konung. Där lades också under den unge konungens samtal med Laurentius Andreae och Olaus Petri grunden till den lutherska kyrkoreformen i vårt land. Något mer än 100 år senare, den 3 juni 1626, instiftades i samma Strängnäs Gustav II Adolf REGIUM GUSTAVIANUM GYMNASIUM STRENGNESE. Resecentrum Tingshuset Campus Strängnäs Tingstuhöjden min. Tingstuhöjden Campus Strängnäs Tingshuset Resecentrum min. Studie- och yrkesvägledare på Thomasgymnasiet Katrin Eriksson Gabriella Kardestad Hitta hit! Thomasgymnasiet ligger på Campus Strängnäs med vattnet som granne. Hit kommer du med buss nummer 3, 10 minuter från Strängnäs resecentrum som går i anslutning till tågen Södertälje/Eskilstuna. Jag har en idé jag förverkligar den! thomasgymnasiet.se Thomasgymnasiet Strängnäs Tel: Fax:

Thomasgymnasiets. Här är ditt exemplar av. nya programkatalog. Varsågod! Välkommen till oss! Thomasgymnasiet

Thomasgymnasiets. Här är ditt exemplar av. nya programkatalog. Varsågod! Välkommen till oss! Thomasgymnasiet Thomasgymnasiet Varsågod! Här är ditt exemplar av Thomasgymnasiets nya programkatalog. Välkommen till oss! 2013 Mount Everest är världens högsta berg, 8 848 m över havet. 2011 inleddes här den största

Läs mer

Välkommen till Fredrikshovs gymnasium

Välkommen till Fredrikshovs gymnasium Välkommen till Fredrikshovs gymnasium I grönskan på Kungliga Djurgården finner eleverna studiero och inspiration, med stadens puls och internationella influenser på promenadavstånd. Vår metod bygger på

Läs mer

På Barn- och fritidsprogrammet får du som. För dig som vill arbeta med människor. och. Mjölby Gymnasium

På Barn- och fritidsprogrammet får du som. För dig som vill arbeta med människor. och. Mjölby Gymnasium För dig som vill arbeta med människor På Barn- och fritidsprogrammet får du som elev vara ute på APL (arbetsplatsförlagt lärande) under minst 15 veckor, fördelat på tre år. Din första APL börjar redan

Läs mer

4 årsprogrammen. Barn- och fritidsprogrammet. Bygg- och anläggningsprogrammet. Typ av program: Yrkesprogram

4 årsprogrammen. Barn- och fritidsprogrammet. Bygg- och anläggningsprogrammet. Typ av program: Yrkesprogram 4 årsprogrammen har en utvecklingsstörning och behöver en anpassad utbildning som ger en god grund för ett arbete, en sysselsättning eller fortsatta studier inom folkhögskola. Vi lägger ner mycket kraft

Läs mer

VAD DRÖMMER DU OM? PROGRAM MALMÖ TEKNIKPROGRAMMET SAMHÄLLSBYGGANDE & MILJÖ DESIGN & PRODUKTUTVECKLING SAMHÄLLSVETENSKAPSPROGRAMMET BETEENDEVETENSKAP

VAD DRÖMMER DU OM? PROGRAM MALMÖ TEKNIKPROGRAMMET SAMHÄLLSBYGGANDE & MILJÖ DESIGN & PRODUKTUTVECKLING SAMHÄLLSVETENSKAPSPROGRAMMET BETEENDEVETENSKAP VAD DRÖMMER DU OM? PROGRAM MALMÖ TEKNIKPROGRAMMET SAMHÄLLSBYGGANDE & MILJÖ DESIGN & PRODUKTUTVECKLING SAMHÄLLSVETENSKAPSPROGRAMMET BETEENDEVETENSKAP HOTELL- OCH TURISMPROGRAMMET TURISM & RESOR HANDELS-

Läs mer

PROGRAMINNEHÅLL 2015/2016

PROGRAMINNEHÅLL 2015/2016 PROGRAMINNEHÅLL 2015/2016 Olika kurser och poängfördelning under hela gymnasieutbildningen (oäng motsvarar ungefär 100 timmar) Högskoleförberedande program Högskoleförberedande program Ekonomiprogrammet

Läs mer

Vi lär i samarbete med det omgivande samhället. Världen är vårt klassrum.

Vi lär i samarbete med det omgivande samhället. Världen är vårt klassrum. Samhällsvetenskap Samhällsvetenskapsprogrammet är ett högskole för beredande program vilket innebär att du blir behörig att söka till universitet och högskola. Du får en bred utbildning där fokus ligger

Läs mer

VAD DRÖMMER DU OM? PROGRAM HELSINGBORG TEKNIKPROGRAMMET DESIGN & PRODUKTUTVECKLING SAMHÄLLSBYGGANDE & MILJÖ

VAD DRÖMMER DU OM? PROGRAM HELSINGBORG TEKNIKPROGRAMMET DESIGN & PRODUKTUTVECKLING SAMHÄLLSBYGGANDE & MILJÖ VAD DRÖMMER DU OM? PROGRAM HELSINGBORG TEKNIKPROGRAMMET DESIGN & PRODUKTUTVECKLING SAMHÄLLSBYGGANDE & MILJÖ SAMHÄLLSVETENSKAPSPROGRAMMET BETEENDEVETENSKAP HOTELL- OCH TURISMPROGRAMMET TURISM & RESOR HANDELS-

Läs mer

Barn och fritidsprogrammet

Barn och fritidsprogrammet Barn och fritidsprogrammet För dig som vill bli till exempel badpersonal, idrottsplatspersonal, personlig tränare, barnskötare, elevassistent, väktare, personlig assistent. Det finns tre inriktningar:

Läs mer

Nationellt och. Fyrisskolans gymnasiesärskola. Individuellt program Fyris E

Nationellt och. Fyrisskolans gymnasiesärskola. Individuellt program Fyris E Nationellt och Fyrisskolans gymnasiesärskola Individuellt program Fyris E Om gymnasiesärskolan I gymnasiesärskolan får eleverna en god grund för att studera vidare och för att kunna delta aktivt i samhällslivet.

Läs mer

Utbildning för hållbar utveckling

Utbildning för hållbar utveckling Utbildning för hållbar utveckling Hur ser du på världen? Globala gymnasiet är till för dig som fått upp ögonen för orättvisor i världen och som vill påverka, förstå och lära dig mer om globala frågor.

Läs mer

Ekonomiprogrammet. Efter programmet

Ekonomiprogrammet. Efter programmet Ekonomiprogrammet EK Ekonomiprogrammet är ett program som vänder sig till dig som är intresserad av att få kunskaper i ekonomi, samhällsekonomi, entreprenörskap och juridik. Här får du en bred och attraktiv

Läs mer

PROGRAM HELSINGBORG TEKNIKPROGRAMMET DESIGN & PRODUKTUTVECKLING SAMHÄLLSBYGGNAD & MILJÖ HOTELL- OCH TURISMPROGRAMMET

PROGRAM HELSINGBORG TEKNIKPROGRAMMET DESIGN & PRODUKTUTVECKLING SAMHÄLLSBYGGNAD & MILJÖ HOTELL- OCH TURISMPROGRAMMET Vad drömmer du om? PROGRAM HELSINGBORG TEKNIKPROGRAMMET DESIGN & PRODUKTUTVECKLING SAMHÄLLSBYGGNAD & MILJÖ Samhällsvetenskapsprogrammet SAMHÄLLSVETENSKAP HOTELL- OCH TURISMPROGRAMMET Turism & Resor HANDEL-

Läs mer

Härjedalens Gymnasium presenterar

Härjedalens Gymnasium presenterar Härjedalens Gymnasium presenterar Högskoleförberedande program 2015-04-29 Härjedalens gymnasium... ligger i Sveg och vi ger från hösten 2016 sju nationella program. Vi har närmare 200 elever och vi erbjuder

Läs mer

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Trägymnasiet Ljusdal (2110) period 20121

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Trägymnasiet Ljusdal (2110) period 20121 Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Trägymnasiet Ljusdal (211) period 2121 12-9-2 1:48:39 Bygg- Och Anläggningsprogrammet 16 12 9 8. 159. Hantverksprogrammet 12 3 1 8. 8. Yrkesintroduktion, Mot Bygg-

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet Samhällsvetenskapsprogrammet sa Har du ett samhällsvetenskapligt intresse och vill gå en gymnasieutbildning som ger dig många möjligheter till vidare studier eller arbete? Då är detta programmet för dig!

Läs mer

Gymnasieansökan 2013

Gymnasieansökan 2013 Gymnasieansökan 2013 Yrkesprogram Yrkesprogrammen ska hålla hög kvalitet och leda till skicklighet i yrket ( anställningsbarhet ) * Högskoleförberedande program Ska vara en bra förberedelse för studier

Läs mer

Introduktionsprogram fem olika inriktningar beroende på vilka betyg som saknas.

Introduktionsprogram fem olika inriktningar beroende på vilka betyg som saknas. Gymnasieprogram Alla yrkesprogram leder till en yrkesexamen. Du kan börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera inom yrkeshögskolan. Du kan också välja extra kurser för att studera vidare

Läs mer

VÄLKOMMEN. till Gymnasieinformationen 24 november. Frejaskolan Julia Kjäll

VÄLKOMMEN. till Gymnasieinformationen 24 november. Frejaskolan Julia Kjäll VÄLKOMMEN till Gymnasieinformationen 24 november Frejaskolan Julia Kjäll Viktigt att veta 18 nationella program (totalt 60 inriktningar) + Introduktionsprogram (5 program) + Särskilda varianter Ämnen och

Läs mer

Utbildning för hållbar utveckling

Utbildning för hållbar utveckling Utbildning för hållbar utveckling Hur ser du på världen? Globala gymnasiet är till för dig som fått upp ögonen för orättvisor i världen och som vill påverka, förstå och lära dig mer om globala frågor.

Läs mer

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Trägymnasiet Ljusdal (2110) period 20121

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Trägymnasiet Ljusdal (2110) period 20121 Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Trägymnasiet Ljusdal (211) period 2121 12-4-11 13:57:11 Bygg- Och Anläggningsprogrammet 16 16 11 13 174 Hantverksprogrammet 12 3 Yrkesintroduktion, Mot Bygg- Och

Läs mer

Lägsta meritvärde. Medel

Lägsta meritvärde. Medel arn- och fritidsprogrammet arn- och fritidsprogrammet, Heleneholms gymnasium A 166 arn- och fritidsprogrammet - ritid och hälsa, Idrott, hälsa och ledarskap, John auergymnasiet A 180 arn- och fritidsprogrammet

Läs mer

Vård- och omsorgsprogrammet (VO)

Vård- och omsorgsprogrammet (VO) Vård- och omsorgsprogrammet (VO) Vård- och omsorgsprogrammet (VO) ska utveckla elevernas kunskaper om och färdigheter i vård och omsorg samt ge kunskaper om hälsa, ohälsa och funktionsnedsättning. Efter

Läs mer

Ross Tensta gymnasium. Gymnasiet med det lokala och globala i fokus

Ross Tensta gymnasium. Gymnasiet med det lokala och globala i fokus Ross Tensta gymnasium Gymnasiet med det lokala och globala i fokus På Ross Tensta gymnasium förbereder vi eleverna för en globaliserad värld som kännetecknas av förändring och utveckling. Detta sker genom

Läs mer

Prislista. för. Hermods Distansgymnasium. Prislista för program och enstaka kurser, läsåret 2017/18

Prislista. för. Hermods Distansgymnasium. Prislista för program och enstaka kurser, läsåret 2017/18 Prislista för Hermods Distansgymnasium Prislista för program och enstaka kurser, läsåret 2017/18 Pris i SEK för program Läsåret 2017/2018 Program Totalpris per Varav Elevavgift/läsår Inriktning läsår statsbidrag

Läs mer

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Stockholms stad Preliminär antagning 2012

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Stockholms stad Preliminär antagning 2012 platser antagna platser Bygg- och anläggningsprogrammet inr husbyggnad, mark o anl, måleri, plåtsl samt Lärling, Kista gymn Alla antagna Alla antagna 185 45 9 0 36 Barn- och fritidsprogrammet inr fritid

Läs mer

Utbildning för hållbar utveckling

Utbildning för hållbar utveckling Utbildning för hållbar utveckling Hur ser du på världen? Globala gymnasiet är till för dig som fått upp ögonen för orättvisor i världen och som vill påverka, förstå och lära dig mer om globala frågor.

Läs mer

TEKNIKPROGRAMMET Mål för programmet

TEKNIKPROGRAMMET Mål för programmet TEKNIKPROGRAMMET Mål för programmet Teknikprogrammet är ett högskoleförberedande program och utbildningen ska i första hand förbereda för vidare studier i teknikvetenskap och naturvetenskap men också i

Läs mer

VAD DRÖMMER DU OM? PROGRAM STOCKHOLM TEKNIKPROGRAMMET SAMHÄLLSBYGGANDE & MILJÖ DESIGN & PRODUKTUTVECKLING

VAD DRÖMMER DU OM? PROGRAM STOCKHOLM TEKNIKPROGRAMMET SAMHÄLLSBYGGANDE & MILJÖ DESIGN & PRODUKTUTVECKLING VAD DRÖMMER DU OM? PROGRAM STOCKHOLM TEKNIKPROGRAMMET SAMHÄLLSBYGGANDE & MILJÖ DESIGN & PRODUKTUTVECKLING SAMHÄLLSVETENSKAPSPROGRAMMET BETEENDEVETENSKAP ESTETISKA PROGRAMMET BILD & FORMGIVNING HOTELL-

Läs mer

Roligare att lära. - lättare att lyckas!

Roligare att lära. - lättare att lyckas! Roligare att lära - lättare att lyckas! På Johannes Hedberggymnasiet kommer vi att förbereda dig inför framtiden, med fokus på fortsatta studier, men även ett framtida yrkesliv. Du får arbeta ämnesövergripande

Läs mer

VÄLLKOMNA TILL INFORMATIONSKVÄLL INFÖR GYMNASIEVALET 2014

VÄLLKOMNA TILL INFORMATIONSKVÄLL INFÖR GYMNASIEVALET 2014 VÄLLKOMNA TILL INFORMATIONSKVÄLL INFÖR GYMNASIEVALET 2014 Yaara Robinson Studie- och yrkesvägledare yaara.robinson@uppsala.se 073-4321607 Gymnasieskolan Läser i kurser som räknas i poäng 1 poäng = 1 lektion

Läs mer

GY 11 BILAGA 1 2010-05-31. Till gymnasienämnden

GY 11 BILAGA 1 2010-05-31. Till gymnasienämnden BILAGA 1 2010-05-31 Till gymnasienämnden GY 11 År 2011 närmar sig med stormsteg och trots att det finns många osäkerhetsfaktorer är det nödvändigt att fatta beslut om vilka program och inriktningar Birger

Läs mer

Prislista. för. Hermods Distansgymnasium. Prislista för program och enstaka kurser, läsåret 2015/16

Prislista. för. Hermods Distansgymnasium. Prislista för program och enstaka kurser, läsåret 2015/16 Prislista för Hermods Distansgymnasium Prislista för program och enstaka kurser, läsåret 2015/16 Pris i SEK för program Läsåret 2015/2016 Program Totalpris per Varav Elevavgift/läsår Inriktning läsår statsbidrag

Läs mer

Gymnasieskolan 2011. De viktigaste förändringarna:

Gymnasieskolan 2011. De viktigaste förändringarna: 1 (5) BILDNINGSFÖRVALTNINGEN Förvaltningskontoret Gymnasieskolan 2011 Hösten 2011 startar en ny gymnasieskola. Syftet är bl.a. att fler elever ska nå målen och att du som elev ska vara bättre rustad för

Läs mer

VI VALDE VADSBOGYMNASIET!

VI VALDE VADSBOGYMNASIET! VI VALDE VADSBOGYMNASIET! Mariestad 2 Hej! Just nu går du kanske och funderar på ditt gymnasieval. Ett val som är självklart för en del och inte lika självklart för andra. Vi vill att du med den här foldern

Läs mer

Poängplaner Vadsbogymnasiet

Poängplaner Vadsbogymnasiet Poängplaner Vadsbogymnasiet 2013-2016 Elever som börjar ht -13 Reviderad 2013 05 02 Bygg- och anläggningsprogrammetåk 1 Åk 2 Åk 3 Historia 1a1 50 50 Naturkunskap 1a1 50 50 Samhällskunskap 1a1 50 25 25

Läs mer

Hantverksprogrammet Frisör

Hantverksprogrammet Frisör Hantverksprogrammet Frisör Drömmer du om att bli frisör? Är du intresserad av mode och trender? Gillar du att arbeta med färg och form? Tycker du om att möta människor? Utbildningen ger dig grundläggande

Läs mer

GYMNASIET Vad innebär det?

GYMNASIET Vad innebär det? GYMNASIET Vad innebär det? LINKÖPINGS KOMMUN 13/14 5 st Kommunala gymnasieskolor 11 st Fristående gymnasieskolor 2 st Landstingets gymnasieskolor Läsåret 12/13 årskurs 9 = 72 st Kommunal skola: 53 st Friskola:

Läs mer

PROGRAM MALMÖ TEKNIKPROGRAMMET SAMHÄLLSBYGGNAD & MILJÖ HOTELL- OCH TURISMPROGRAMMET HANDEL- OCH ADMINISTRATIONSPROGRAMMET

PROGRAM MALMÖ TEKNIKPROGRAMMET SAMHÄLLSBYGGNAD & MILJÖ HOTELL- OCH TURISMPROGRAMMET HANDEL- OCH ADMINISTRATIONSPROGRAMMET Vad drömmer du om? PROGRAM MALMÖ TEKNIKPROGRAMMET SAMHÄLLSBYGGNAD & MILJÖ Samhällsvetenskapsprogrammet SAMHÄLLSVETENSKAP HOTELL- OCH TURISMPROGRAMMET Turism & Resor HANDEL- OCH ADMINISTRATIONSPROGRAMMET

Läs mer

Meritvärden vid slutlig antagning till nationella program i Malmö 2011

Meritvärden vid slutlig antagning till nationella program i Malmö 2011 ygg- och anläggningsprogrammet ygg- och anläggningsprogrammet, PEA-skolan Malmö 170 185 ygg- och anläggningsprogrammet, Yrkesgymnasiet Malmö A 172 ygg- och anläggningsprogrammet, Norra Sorgenfri gymnasium

Läs mer

Sammanfattning Gy 2011

Sammanfattning Gy 2011 Sammanfattning Gy 2011 Likriktning (lokala kurser/inriktningar och specialutformning försvinner) Förändrad programstruktur (Yrkes- och Högskoleförberedande program) Mer tid för yrkesämnen på yrkesprogram

Läs mer

Svar till elevarbetsfoldern:

Svar till elevarbetsfoldern: Svar till elevarbetsfoldern: 1 1.Hur många nationella program finns det inom gymnasieskolan? Hur många är yrkesprogram och hur många är högskoleförberedande program? Det finns 12 yrkesprogram och 6 högskoleförberedande

Läs mer

GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING. En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram

GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING. En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram BY: George Ruiz www.flickr.com/koadmunkee/6955111365 GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING Partiprogrammet i sin helhet kan du läsa på www.mp.se/

Läs mer

Poängplaner för elever som börjar åk 1 hösten 2016. Bläddra fram till aktuellt program

Poängplaner för elever som börjar åk 1 hösten 2016. Bläddra fram till aktuellt program Poängplaner för elever som börjar åk 1 hösten 2016 Bläddra fram till aktuellt program 1 Bygg- och anläggningsprogrammet 2 Barn- och fritidsprogrammet 3 Ekonomiprogrammet 4 El- och energiprogrammet 5 Estetiska

Läs mer

PROGRAM STOCKHOLM TEKNIKPROGRAMMET SAMHÄLLSBYGGNAD & MILJÖ DESIGN & PRODUKTUTVECKLING ESTETISKA PROGRAMMET BILD & FORMGIVNING

PROGRAM STOCKHOLM TEKNIKPROGRAMMET SAMHÄLLSBYGGNAD & MILJÖ DESIGN & PRODUKTUTVECKLING ESTETISKA PROGRAMMET BILD & FORMGIVNING Vad drömmer du om? PROGRAM STOCKHOLM TEKNIKPROGRAMMET SAMHÄLLSBYGGNAD & MILJÖ DESIGN & PRODUKTUTVECKLING Samhällsvetenskapsprogrammet medier, information & kommunikation ESTETISKA PROGRAMMET BILD & FORMGIVNING

Läs mer

VI VET VAD SOM KRÄVS NORRKÖPING

VI VET VAD SOM KRÄVS NORRKÖPING DU VET VAD DU GILLAR VI VET VAD SOM KRÄVS NORRKÖPING Du är mitt i tonåren. Framtiden kommer att vara fylld av utmaningar, stora förändringar och tuffa beslut. Så varför inte ägna de närmaste åren åt det

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL BIRGITTASKOLAN!

VÄLKOMMEN TILL BIRGITTASKOLAN! VÄLKOMMEN TILL BIRGITTASKOLAN! På Birgittaskolan händer allt och lite till! Birgittaskolan är en skola där du blir sedd och får möjlighet att utvecklas. Under din tid på skolan kommer du att lära känna

Läs mer

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Stockholms stad Preliminär antagning 2014

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Stockholms stad Preliminär antagning 2014 platser antagna platser Bygg- och anläggningsprogrammet inr husbyggnad, mark o anl, måleri, plåtsl samt Lärling, Kista gymn Alla antagna Ingen antagen 183.8 30 16 0 14 Barn- och fritidsprogrammet inr fritid

Läs mer

Carin Welinder. Gymnasielärare

Carin Welinder. Gymnasielärare Carin Welinder Gymnasielärare Undervisning i entreprenörskap faldgruber og muligheder inden for innovativ pedagogik Carin Welinder Gymnasielärare Entreprenörskap i drygt 20 år Innovativ pedagogik Entreprenöriellt

Läs mer

Linköpings. gymnasiemässa. 7 november 2015 kl. 09.30 14.00 Konsert & kongress. gymnasiemässan i linköping 7 november 2015 1

Linköpings. gymnasiemässa. 7 november 2015 kl. 09.30 14.00 Konsert & kongress. gymnasiemässan i linköping 7 november 2015 1 Linköpings gymnasiemässa 7 november 2015 kl. 09.0 14.00 Konsert & kongress gymnasiemässan i linköping 7 november 2015 1 Program och inriktningar Program och inriktningar på gymnasieskolorna i Linköping

Läs mer

VI VET VAD SOM KRÄVS MALMÖ

VI VET VAD SOM KRÄVS MALMÖ DU VET VAD DU GILLAR VI VET VAD SOM KRÄVS MALMÖ Du är mitt i tonåren. Framtiden kommer att vara fylld av utmaningar, stora förändringar och tuffa beslut. Så varför inte ägna de närmaste åren åt det du

Läs mer

INNEHÅLL Din gymnasietid! Cybergymnasiet Göteborg Programutbud Ekonomi programmet Estetiska programmet Naturvetenskapsprogrammet

INNEHÅLL Din gymnasietid! Cybergymnasiet Göteborg Programutbud Ekonomi programmet Estetiska programmet Naturvetenskapsprogrammet INNEHÅLL Din gymnasietid! 2 Cybergymnasiet Göteborg 3 Programutbud 5 Ekonomiprogrammet 6 Estetiska programmet 6 Naturvetenskapsprogrammet 7 Samhällsvetenskapsprogrammet 7 Teknikprogrammet 8 Preparandutbildning

Läs mer

ANPASSAD UTBILDNING FÖR DIN SKULL

ANPASSAD UTBILDNING FÖR DIN SKULL ANPASSAD UTBILDNING FÖR DIN SKULL UTBILDNINGSPROGRAM 2016 KUNSKAP TRYGGHET RESPEKT GEMENSKAP TOLERANS Här på Snitz Gymnasium har vi utvecklat ett arbetssätt för att kunna möta elever i behov av särskilt

Läs mer

Studievägsutbudet i gymnasieskolan och gymnasiesärskolan läsåret 2014/2015

Studievägsutbudet i gymnasieskolan och gymnasiesärskolan läsåret 2014/2015 Utbildningsförvaltningen Gymnasieavdelningen Tjänsteutlåtande Dnr 13-423/6780 Sida 1 (10) 2013-10-11 Handläggare Britt Marie Holmström Telefon: 08-508 33 892 Till Utbildningsnämnden 2013-10-24 Studievägsutbudet

Läs mer

GYMNASIEPROGRAM. www.sigtuna.se

GYMNASIEPROGRAM. www.sigtuna.se GYMNASIEPROGRAM www.sigtuna.se Högskoleförberedande program Ekonomiprogrammet Ekonomi Juridik Förbereder för högskolestudier inom främst ekonomi, juridik och andra samhällsvetenskapliga områden. Naturvetenskapsprogrammet

Läs mer

Gymnasieinformation till föräldrar inför gymnasievalet. Vellinge.se

Gymnasieinformation till föräldrar inför gymnasievalet. Vellinge.se Gymnasieinformation till föräldrar inför gymnasievalet Vägledningssamtal med alla elever i åk 9 Vill du som förälder boka tid för ett samtal inför gymnasievalet? Kontakta studie- och yrkesvägledaren på

Läs mer

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Stockholms stad Slutlig antagning 2014

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Stockholms stad Slutlig antagning 2014 platser antagna platser Bygg- och anläggningsprogrammet inr husbyggnad, mark o anl, måleri, plåtsl samt Lärling, Kista gymn Alla antagna Ingen antagen 188.8 30 29 0 1 Barn- och fritidsprogrammet inr fritid

Läs mer

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Stockholms stad Preliminär antagning 2013

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Stockholms stad Preliminär antagning 2013 platser antagna platser Bygg- och anläggningsprogrammet inr husbyggnad, mark o anl, måleri, plåtsl samt Lärling, Kista gymn Alla antagna Alla antagna 170.0 30 17 0 13 Barn- och fritidsprogrammet inr fritid

Läs mer

VÄLJ HANDELSPROGRAMMET och bli EVENTARRANGÖR E-HANDLARE MARKNADSFÖRARE PROJEKTLEDARE

VÄLJ HANDELSPROGRAMMET och bli EVENTARRANGÖR E-HANDLARE MARKNADSFÖRARE PROJEKTLEDARE Kvalitetsutbildningar sedan 1968 VÄLJ HANDELSPROGRAMMET och bli EVENTARRANGÖR E-HANDLARE MARKNADSFÖRARE PROJEKTLEDARE EGEN FÖRETAGARE med mera.. ALLTID GARANTERAD MÖJLIGHET TILL HÖGSKOLE- BEHÖRIGHET! HA

Läs mer

PROGRAMINNEHÅLL 2017/18

PROGRAMINNEHÅLL 2017/18 PROGRAMINNEHÅLL 2017/18 Kurser och poängfördelning under hela gymnasieutbildningen (oäng motsvarar ungefär 100 timmar) www.figy.se Högskoleförberedande program Ekonomiprogrammet (EK) Historia 1b Matematik

Läs mer

SFS 2015:143 Bilaga 1 1. Nationella inriktningar på de nationella programmen i gymnasieskolan och programgemensamma ämnen för respektive program

SFS 2015:143 Bilaga 1 1. Nationella inriktningar på de nationella programmen i gymnasieskolan och programgemensamma ämnen för respektive program SFS 2015:143 Bilaga 1 1 Nationella inriktningar på de nationella programmen i gymnasieskolan och programgemensamma ämnen för respektive program Nationella program Omfattning i gymnasiepoäng för de programgemensamma

Läs mer

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Stockholms stad Slutlig antagning 2013

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Stockholms stad Slutlig antagning 2013 platser antagna platser Bygg- och anläggningsprogrammet inr husbyggnad, mark o anl, måleri, plåtsl samt Lärling, Kista gymn Alla antagna Alla antagna 170.0 30 24 0 6 Barn- och fritidsprogrammet inr fritid

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet Högskoleförberedande Samhällsvetenskapsprogrammet Inriktningar Beteendevetenskap Medier, information och kommunikation Samhällsvetenskap Jag valde PB för att det är en så pass öppen skola. Det är en behaglig

Läs mer

Ekonomiprogrammet (EK)

Ekonomiprogrammet (EK) Ekonomiprogrammet (EK) Ekonomiprogrammet (EK) ska utveckla elevernas kunskaper om ekonomiska samhällsförhållanden, om företagens roll och ansvar, om att starta och driva företag samt om det svenska rättssamhället.

Läs mer

Fakta om gymnasieexamen...3

Fakta om gymnasieexamen...3 Gymnasieexamen Innehållsförteckning Fakta om gymnasieexamen...3 Inriktningar som leder till en yrkesexamen Barn och fritidsprogrammet...4 Handels- och administrationsprogrammet...6 Hotell- och turismprogrammet...8

Läs mer

Gymnasial vuxenutbildning

Gymnasial vuxenutbildning Gymnasial vuxenutbildning Kursutbud och schematider Skolan har gemensamma provtider vissa onsdagar klockan 13.00 16.00. Det innebär att skriftliga prov för en del kurser/lärare endast görs under denna

Läs mer

Meritvärden vid Slutlig antagning, Gymnasieskola Malmö 2013

Meritvärden vid Slutlig antagning, Gymnasieskola Malmö 2013 Meritvärden vid Slutlig antagning, Gymnasieskola Malmö 2013 Program Namn BA Bygg- och anläggningsprogrammet Norra Sorgenfri gymnasium A 175,5 BA Bygg- och anläggningsprogrammet Peabskolan 165 193 BA Bygg-

Läs mer

Humanistiska programmet (HU)

Humanistiska programmet (HU) Humanistiska programmet (HU) Humanistiska programmet (HU) ska utveckla elevernas kunskaper om människan i samtiden och historien utifrån kulturella och språkliga perspektiv, lokalt och globalt, nationellt

Läs mer

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Stockholms stad Slutlig antagning 2016

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Stockholms stad Slutlig antagning 2016 platser antagna platser Bygg- och anläggningsprogrammet inr husbyggnad, mark o anl, måleri, plåtsl samt Lärling, Stockholm Alla antagna Alla antagna 185.0 30 20 0 10 Barn- och fritidsprogrammet inr pedagogiskt

Läs mer

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Stockholms stad Preliminär antagning 2017

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Stockholms stad Preliminär antagning 2017 platser antagna platser Bygg- och anläggningsprogrammet inr husbyggnad, mark o anl, måleri, plåtsl samt Lärling, Stockholm Alla antagna Alla antagna 195.0 30 25 0 5 Barn- och fritidsprogrammet inr pedagogiskt

Läs mer

De 6 högskoleförberedande programmen

De 6 högskoleförberedande programmen Gymnasieval 2011 Gymnasium 2011 Gymnasiereform Osäkerhet på grund av riksdagsvalet Större skillnad mellan yrkesprogram högskoleförberedande program En yrkesexamen och en högskoleförberedande examen Ny

Läs mer

Strålande nyheter om UF-företagandet i Södermanland 2017/2018!

Strålande nyheter om UF-företagandet i Södermanland 2017/2018! Strålande nyheter om UF-företagandet i Södermanland 2017/2018! Den första december 2017 stängde registreringen för läsår 2017/2018 och vi kan gladeligen konstatera att i år är ett rekordår! Fler elever

Läs mer

Poängplaner Spånga Gymnasium. Ekonomiprogrammet Naturveteskapsprogrammet

Poängplaner Spånga Gymnasium. Ekonomiprogrammet Naturveteskapsprogrammet Poängplaner Spånga Gymnasium Ekonomiprogrammet Naturveteskapsprogrammet 2013-2016 Inriktningsprofil Djurkunskap Preliminär poängplan 2013-2016 Åk 1 Åk 2 Åk 3 SUMMA KURS Ht Vt Ht Vt Ht Vt poäng timmar GYMNASIEGEMENSAMMA

Läs mer

TILL HÖGSKOLE- BEHÖRIGHET!

TILL HÖGSKOLE- BEHÖRIGHET! VILL DU BLI Eventarrangör, Marknadsförare, Projektledare, Egen företagare, Webbmarknadsförare, E-handlare, Artistbokare, Mässkoordinator, Marknadsförare i sociala medier, Butikskommunikatör... VÄLJ HANDELSPROGRAMMET

Läs mer

Meritvärden vid Preliminär antagning, Gymnasieskola Malmö 2013 Alla beh/

Meritvärden vid Preliminär antagning, Gymnasieskola Malmö 2013 Alla beh/ Meritvärden vid Preliminär antagning, Gymnasieskola Malmö 2013 Alla beh/ BA Bygg- och anläggningsprogrammet Norra Sorgenfri gymnasium A 213,8 BA Bygg- och anläggningsprogrammet Peabskolan A 183,9 BA Bygg-

Läs mer

Nationella it-strategier styrdokumentsförändringar. Olof Andersson, Christian Magnusson

Nationella it-strategier styrdokumentsförändringar. Olof Andersson, Christian Magnusson Nationella it-strategier styrdokumentsförändringar Olof Andersson, Christian Magnusson Gemensamt för alla skolformer: vid behov förändringar i läroplaner, kursplaner eller ämnesplaner för att tydliggöra

Läs mer

Linköpings Gymnasiemässa 12 november 2011 kl. 10.00 15.00 Konsert & kongress

Linköpings Gymnasiemässa 12 november 2011 kl. 10.00 15.00 Konsert & kongress Linköpings Gymnasiemässa 12 november 2011 kl. 10.00 15.00 Konsert & kongress gymnasiemässan i linköping 12 november 2011 1 Program och inriktni Program och inriktningar på gymnasieskolorna i Linköping

Läs mer

Teknikprogrammet (TE)

Teknikprogrammet (TE) Teknikprogrammet (TE) Teknikprogrammet (TE) ska utveckla elevernas kunskaper om och färdigheter i teknik och teknisk utveckling. Efter examen från programmet ska eleverna ha kunskaper för högskolestudier

Läs mer

Gymnasial vuxenutbildning

Gymnasial vuxenutbildning Gymnasial vuxenutbildning Kursutbud och schematider Skolan har gemensamma provtider vissa onsdagar klockan 13.00 16.00. Det innebär att skriftliga prov för en del kurser/lärare endast görs under denna

Läs mer

Utbud gymnasieskolan och gymnasiesärskolan samt principer för utbud och antagning läsåret 2017/18

Utbud gymnasieskolan och gymnasiesärskolan samt principer för utbud och antagning läsåret 2017/18 Uplialue UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Erik Ojala 2016-06-14 UBN-2016-2506 Utbildningsnämnden Utbud gymnasieskolan och gymnasiesärskolan samt principer för utbud och antagning

Läs mer

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Stockholms stad Preliminär antagning 2015

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Stockholms stad Preliminär antagning 2015 Antagningser platser antagna platser Bygg- och anläggningsprogrammet inr husbyggnad, mark o anl, måleri, plåtsl samt Lärling, Kista gymn Alla antagna Ingen antagen 197.5 30 11 0 19 Barn- och fritidsprogrammet

Läs mer

GÄVLE 2018/19 STYLIST (HVSTY) BETEENDEVETENSKAP (SABET) EKONOMI (EKEKO) SPA (HVHUD)

GÄVLE 2018/19 STYLIST (HVSTY) BETEENDEVETENSKAP (SABET) EKONOMI (EKEKO) SPA (HVHUD) GÄVLE 2018/19 STYLIST (HVSTY) BETEENDEVETENSKAP (SABET) EKONOMI (EKEKO) SPA (HVHUD) 1 OM PLUSGYMNASIET INNEHÅLL PLUSGYMNASIET FINNS PÅ 12 ORTER I LANDET. VI ÄR EN DEL AV ACADEMEDIA SOM ÄR NORDENS STÖRSTA

Läs mer

Meritvärden vid slutlig antagning till nationella program i Malmö 2015

Meritvärden vid slutlig antagning till nationella program i Malmö 2015 Bygg- och anläggningsprogrammet Bygg- och anläggningsprogrammet, PEAB-skolan Malmö 29 90.00 180.0 Bygg- och anläggningsprogrammet, Byggymnasiet Malmö 13 A 178.0 Bygg- och anläggningsprogrammet - lärling,

Läs mer

Gymnasial vuxenutbildning

Gymnasial vuxenutbildning Gymnasial vuxenutbildning Kursutbud och schematider Skolan har gemensamma provtider vissa onsdagar klockan 13.00 16.00. Det innebär att skriftliga prov för en del kurser/lärare endast görs under denna

Läs mer

LINKÖPINGS GYMNASIEMÄSSA KONSERT & KONGRESS

LINKÖPINGS GYMNASIEMÄSSA KONSERT & KONGRESS LINKÖPINGS GYMNASIEMÄSSA 12 NOVEMBER 2016 kl. 09.0 14.00 KONSERT & KONGRESS GYMNASIEMÄSSAN I LINKÖPING 12 NOVEMBER 2016 1 PROGRAM OCH INRIKTNINGAR PROGRAM OCH INRIKTNINGAR på gymnasieskolorna i Linköping

Läs mer

Elevens namn:... Nuvarande skola:... kommun:... Ansvarig studie- och yrkesvägledare:... Tel:... E-mail:.. Rektor eller bitr. rektors namn:... Tel:...

Elevens namn:... Nuvarande skola:... kommun:... Ansvarig studie- och yrkesvägledare:... Tel:... E-mail:.. Rektor eller bitr. rektors namn:... Tel:... NUVARANDE SKOLA OCH KURSER Uppgifter angående nuvarande skola: Elevens namn:... Nuvarande skola:... kommun:... Tel:... Ansvarig studie- och yrkesvägledare:... Tel:... E-mail:.. Rektor eller bitr. rektors

Läs mer

Tumba Gymnasium. Skolan erbjuder

Tumba Gymnasium. Skolan erbjuder Tumba Gymnasium Skolan erbjuder Högskoleförbredande program: Ekonomiprogrammet - inriktningarna Ekonomi och Juridik Estetiska programmet - inriktningarna Estetik & media, Musik och Bild- & formgivning

Läs mer

Roligare att lära. - lättare att lyckas!

Roligare att lära. - lättare att lyckas! Roligare att lära - lättare att lyckas! På Johannes Hedberggymnasiet kommer vi att förbereda dig inför framtiden, med fokus på fortsatta studier, men även ett framtida yrkesliv. Du får arbeta ämnesövergripande

Läs mer

MALMÖ. Öppet hus. 30 jan kl

MALMÖ. Öppet hus. 30 jan kl MALMÖ Öppet hus 30 jan kl. 18.00-20.00 Välkommen till Hermods Gymnasium Vår vision lyder: Skolan där varje elev kan lyckas! Vad betyder det då att lyckas? Ja, det varierar självklart utifrån vilka förutsättningar,

Läs mer

Välkomna. till Nacka gymnasium. Samhällsvetenskapsprogrammet

Välkomna. till Nacka gymnasium. Samhällsvetenskapsprogrammet Välkomna till Nacka gymnasium Samhällsvetenskapsprogrammet Ekonomi & Samhälle Rektor Helen Bejmar Agenda Nacka gymnasium Mål för SA-programmet Uppläggning Inriktningar - Beteendevetenskap - Medier, information

Läs mer

Programstruktur Ekonomiprogrammet Ekonomi

Programstruktur Ekonomiprogrammet Ekonomi Ekonomi På görs flera studiebesök på lokala företag och domstolar och du får möjlighet att lyssna till intressanta föreläsare! Du som söker EKONOMIPROGRAMMET väljer en studieförberedande utbildning inom

Läs mer

Naturvetenskapsprogrammet

Naturvetenskapsprogrammet Naturvetenskapsprogrammet NA Vill du få en gedigen naturvetenskaplig utbildning? Vill du till detta lägga studier i språk som ökar möjligheterna till studier eller jobb utomlands? Alla dessa möjligheter

Läs mer

Meritvärden vid preliminär antagning till nationella program i Malmö

Meritvärden vid preliminär antagning till nationella program i Malmö ygg- och anläggningsprogrammet ygg- och anläggningsprogrammet, PEA-skolan Malmö A 179.0 ygg- och anläggningsprogrammet, yggymnasiet Malmö A 155.0 ygg- och anläggningsprogrammet, Yrkesgymnasiet Malmö A

Läs mer

Rektorer: Marianne Fogelberg (TE, IN) och Johan Romberg (NA, VO)

Rektorer: Marianne Fogelberg (TE, IN) och Johan Romberg (NA, VO) Rektorer: Marianne Fogelberg (TE, IN) och Johan Romberg (NA, VO) VISA RESPEKT FÖR VARANDRA På Östrabo 1 gör vi det genom att ha en positiv attityd till alla, hälsa på varandra och hjälpa varandra när det

Läs mer

MÖJLIGHET Läs grundläggande behörighet för högskolestudier! [VO] VÅRD- OCH OMSORGSPROGRAMMET [HV] HANTVERKSPROGRAMMET FRISÖR

MÖJLIGHET Läs grundläggande behörighet för högskolestudier! [VO] VÅRD- OCH OMSORGSPROGRAMMET [HV] HANTVERKSPROGRAMMET FRISÖR Milnergymnasiet [VO] VÅRD- OCH OMSORGSPROGRAMMET [HV] HANTVERKSPROGRAMMET FRISÖR [HV] HANTVERKSPROGRAMMET FLORIST Gör verklighet av dina framtidsdrömmar! Gymnasietiden är en spännande och viktig del i

Läs mer

Linköpings gymnasiemässa

Linköpings gymnasiemässa Linköpings gymnasiemässa 8 november 2014 kl. 09.30 14.30 Konsert & kongress gymnasiemässan i linköping 8 november 2014 1 Program och inriktningar Program och inriktningar på gymnasieskolorna i Linköping

Läs mer

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Stockholms stad Slutlig antagning 2015

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Stockholms stad Slutlig antagning 2015 platser antagna platser Bygg- och anläggningsprogrammet inr husbyggnad, mark o anl, måleri, plåtsl samt Lärling, Kista gymn Alla antagna Ingen antagen 170.0 30 17 0 13 Barn- och fritidsprogrammet inr fritid

Läs mer

Traineegymnasiet. - låt din yrkesdröm bli verklighet

Traineegymnasiet. - låt din yrkesdröm bli verklighet Traineegymnasiet - låt din yrkesdröm bli verklighet Gymnasiebroschyr2.indd 1 2011-09-27 15:51:59 Låt din yrkesdröm bli verklighet! Lärlingsutbildning vid Traineegymnasiet passar dig som vill få ut mesta

Läs mer

Linköpings. gymnasiemässa. 9 november 2013 kl. 09.30 14.30 Konsert & kongress. gymnasiemässan i linköping 9 november 2013 1

Linköpings. gymnasiemässa. 9 november 2013 kl. 09.30 14.30 Konsert & kongress. gymnasiemässan i linköping 9 november 2013 1 Linköpings gymnasiemässa 9 november 2013 kl. 09.30 14.30 Konsert & kongress gymnasiemässan i linköping 9 november 2013 1 Program och inriktningar Program och inriktningar på gymnasieskolorna i Linköping

Läs mer

Bilaga 4. Kommunala och fristående skolor som erbjuder sökta program och inriktningar i Stockholm

Bilaga 4. Kommunala och fristående skolor som erbjuder sökta program och inriktningar i Stockholm Bilaga 4. Kommunala och fristående skolor som erbjuder sökta program och inriktningar i Stockholm Yrkesprogram Inriktning Kommunala gymnasieskolor Fristående gymnasieskolor Barn- och fritidsprogrammet

Läs mer