Thomasgymnasiets. Här är ditt exemplar av. nya programkatalog. Varsågod! Välkommen till oss! Thomasgymnasiet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Thomasgymnasiets. Här är ditt exemplar av. nya programkatalog. Varsågod! Välkommen till oss! Thomasgymnasiet"

Transkript

1 Thomasgymnasiet Varsågod! Här är ditt exemplar av Thomasgymnasiets nya programkatalog. Välkommen till oss! 2012 Mount Everest är världens högsta berg, m över havet inleddes här den största vårstädningen någonsin. Berg av bland annat syrgastuber och annat skräp ska städas bort från bestigare som inte har orkat ta med sig avfallet hem igen. Att bestiga berg är en utmaning att hålla naturen fri från skräp är en annan. På Thomasgymnasiet vill vi att du antar utmaningen för en hållbar miljöutveckling i ett globalt perspektiv. Välkommen!

2 2 / THOMASGYMNASIET 2012 Innehåll Inledning 3 En anrik skola 4 UF-företag 5 Samhällsvetenskapsprogrammet Inriktning Samhälle/Global 6 Inriktning Beteendevetenskap 8 Naturvetenskapsprogrammet 10 Ekonomiprogrammet Inriktning Ekonomi 12 Inriktning Juridik 14 Handel- och administrationsprogrammet 16 Restaurang- och livsmedelsprogrammet 18 Teknikprogrammet 20 Vård- och omsorgsprogrammet 22 El- och energiprogrammet 24 Industritekniska programmet 26 Staty Bisp Thomas. Statyn flyttades till Campus sommaren 2009.

3 EN ANRIK SKOLA I NY FÖRPACKNING /3 Jag har ett problem jag löser det! Jag har en idé jag förverkligar den! Jag antar utmaningen! Ingenting är omöjligt! = Jag är min egen entreprenör! Precis så här är vårt förhållningssätt. Vi vill att du under din tid på Thomasgymnasiet ska utvecklas som människa, att ditt självförtroende ska växa och att du får med dig ett lösningsbaserat förhållningssätt som du kan ha med dig under hela livet! Vi kommer att se dig och ta fram dina talanger och styrkor. Vårt mål är att du har roligt och är stimulerad under hela gymnasietiden. Vår pedagogik genomsyras av ett globlat synsätt och vi vill ge dig verktyg som skapar förståelse och kunskap för att leva i vår globaliserade värld! Henric Granholm Rektor Fördel Thomasgymnasiet Aktivt elevråd, stort eget inflytande Egen bärbar Mac-dator till alla ettor Entreprenöriellt lärande - Bli din egen entreprenör i livet! Fint stort bibliotek Fräscha och nyrenoverade lokaler i unik miljö Framgångsrika Unga Företagare (UF) Hög andel behöriga lärare Möjlighet till resor inom och utom Europa Ny modern teknik i all undervisning Restaurang med sjöutsikt Skolhälsovård Studie- och Yrkesvägledning Tematisk undervisning med global inriktning Välutrustade institutioner inom NO, Bild och Teknik Nyhet! Egen bärbar Mac-dator! klar

4 4 / THOMASGYMNASIET 2012 Ingenting är omöjligt! Thomasgymnasiet en anrik skola i ny förpackning Skolan grundlades redan år 1626 som Sveriges andra gymnasium på Kung Gustav II Adolfs begäran, då som Regium Gustavianum Gymnasium Strengnese placerad i Roggeborgen nedanför Strängnäs domkyrka. Skolan är namngiven efter Strängnäsbiskopen Thomas. Thomasgymnasiet var ett stort gymnasium under 1700-talet. Under tiden ökade antalet elever till 220 stycken. Inledningsvis var i princip alla studier inriktade på kunskapen om Gud. Den religiösa synpunkten på undervisningen minskades allt eftersom och istället influerades undervisningen av naturkunnighet, teknologi och ekonomi. Främmande språk i undervisningen var till en början latin, grekiska och hebreiska. För upprättande av god ordning tog rektor och kollegium hjälp av en av eleverna, notarius gymnasii. Han såg bland annat till att eleverna höll god disciplin samt bar den uniform gymnasiet hade, en så kallad djäknekappa som var en slängkappa utan ärmar. Några fler milstolpar 1807 förkortades studietiden från åtta till sex år talet blev studietiden fyra år fick flickor söka till gymnasiet och 1929 till realskolan fick skolan namnet Thomasgymnasiet, kommunen köpte det gamla folkskoleseminariet av staten och byggde till sporthall, simhall och en hel del andra byggnader. 2007/2008 flyttar verksamheten in i Strängnäs garnison i Eldsund i helt nyrenoverade lokaler.

5 EN ANRIK SKOLA I NY FÖRPACKNING /5 UF-företag Bli en Ung Företagare! Många av våra program på Thomasgymnasiet ger möjlighet att bredvid studierna starta och driva ett UF-företag. Företaget kan bestå av två personer som själva tar fram en affärsidé och testar den genom marknadsundersökningar. Din uppgift blir också att skaffa startkapital genom försäljning av riskkapitalsedlar. Du får utveckla din produkt/tjänst, skaffa tillverkningsmaterial eller lämpliga leverantörer. Vidare ta fram en affärsplan, logotyp, skapa företagets hemsida och kanske också en sida på Facebook. Du/ni tar fram ett marknadsföringsmaterial och bedriver aktiv personlig försäljning som ska redovisas. Avslutningsvis ska företaget göra en årsredovisning. Är du/ni duktiga UF-företagare kan ni ställa upp och tävla mot andra UF-företagare. Läs mer på Unga företagare ställer ut på mässa. Nu är UF-året slut. Det kommer att vara tråkigt att lämna det eftersom vi haft så kul. Kanske blir jag ingen egenföretagare men jag kommer alltid att ha en större förståelse för företagande i allmänhet... hur jag ska göra för att mitt företag eller min arbetsplats ska nå de bästa resultaten... roligt, lärorikt och motiverande. Det här året har varit otroligt lärorikt och roligt. Man märker att man utvecklas som person när man har grupparbete ett helt år. Att kunna samarbeta och kompromissa kommer man ha nytta av hela livet. Trots att UF är en kurs har vi fått tillfälle att inte bara utvecklas som företagare och entreprenörer utan också som människor! Jag är min egen entreprenör!

6 6 / THOMASGYMNASIET 2012 Anta utmaningen! Vårt samhälle är i ständig utveckling, lokalt och globalt. Vårt samhälle blir allt mer komplext och vi måste arbeta för ett samhälle med hållbar utveckling inom alla områden. Ett samhälle som är hållbart för nästkommande generationer. Du blir en viktig del i den utvecklingen.

7 EN ANRIK SKOLA I NY FÖRPACKNING /7 Globalt engagemang SAMHäLLSVETENSKAPSPROGRAMMET Inriktning Samhälle/Globalt fokus Samhällsvetenskapsprogrammet vänder sig till dig som är intresserad av hur människan och samhället utvecklas och fungerar idag på olika sätt. Att arbeta med globala frågor blir allt viktigare i vår tid av globalisering. Just nu händer det mer i vår värld än någonsin tidigare. Vi ser extrem fattigdom och extrem rikedom. Vi har farliga klimathot och vi måste noga följa till exempel Kinas lavinartade industriella utveckling, där klyftan mellan fattiga och rika är extremt stor. Det här programmet lär dig att förstå världen, att möta världen, bli medveten om orättvisor och möta spännande kulturer och den fantastiska möjligheten att få resa ut i världen. Du blir en annorlunda samhällsvetare med fokus på globalt tänkande. Vi arbetar tematiskt med stort elevinflytande och med mycket engagerade lärare. Utbildningen är högskoleförberedande. Jag har ett problem jag löser det! Aktuella poängplaner finns på thomasgymnasiet.se

8 8 / THOMASGYMNASIET 2012 Anta utmaningen! Människan jämförs ofta med djuren. Schimpansen är där människans närmaste släkting. Självklart har detta genom alla tider skapat stor nyfikenhet kring dess beteende och det finns många forskningsrapporter kring detta. Människan har ett avsevärt mer utvecklat beteende och att lära sig att förstå mänskliga beteenden ger insikt och sociala fördelar genom hela livet.

9 EN ANRIK SKOLA I NY FÖRPACKNING /9 Etik Jag har en idé jag förverkligar den! SAMHäLLSVETENSKAPSPROGRAMMET Inriktning Beteendevetenskap Samhällsprogrammet är programmet för dig som är nyfiken på hur vi människor tänker och uppför oss i olika situationer. Att förstå hur människor fungerar i olika sammanhang är en kunskap som du har med dig hela livet. Beteendevetenskapen fokuserar på människans beteenden, gör dig medveten om människors samspel och hur man till exempel hanterar konflikter. Det här programmet ger dig också kunskaper gällande beteendevetenskap med perspektiv på ledarskap som blir allt viktigare för företagare. Mår organisationen bra, det vill säga har stimulerats, utvecklats och kan samspela är det en viktig framgångsfaktor på både kort och lång sikt. Du blir en del av framtiden ur ett beteendevetenskapligt perspektiv. Vi arbetar tematiskt, tränar i att samarbeta och varierar våra arbetssätt med stort elevinflytande. Utbildningen är högskoleförberedande. Aktuella poängplaner finns på thomasgymnasiet.se

10 10 / THOMASGYMNASIET 2012 Anta utmaningen! Vi ser hur isarna kalvar. Vi läser om ideliga naturkatastrofer i form av stormar, regn och om översvämningsdrabbade områden. Trots detta tvistar forskarna; är det vår inverkan på den globala uppvärmningen eller är det andra fenomen som spelar in? Du är en del av vår värld, med rätt kunskaper och engagemang kan du påverka både i smått och stort. Du har en viktig uppgift för världens framtid.

11 EN ANRIK SKOLA I NY FÖRPACKNING /11 Miljöansvar NATURVETENSKAPSPROGRAMMET Inriktning Naturvetenskap Om du har ett brinnande intresse för miljöfrågor och människans påverkan på världen omkring oss så är naturvetenskapsprogrammet rätt för dig. Ingenting är omöjligt! Att ha kunskaper om människans påverkan på världen och dess resurser är kunskaper som du har med dig hela livet. Viktiga kunskaper för idag och för morgondagens generationer. Här läser du de naturvetenskapliga ämnena. Du lär dig samspelet mellan experiment och teori. Du har tillgång till modern teknisk utrustning och arbetar i Mac-miljö. Vi arbetar med ett kritiskt och analyserande synsätt. Vi omsätter idéer till handling, löser problem samt arbetar med experiment, labb och fältstudier. Vi lägger stor vikt på naturvetenskapens roll för hållbar utveckling. Du blir en viktig kugge i allas vårt ansvar att bidra till en bättre miljö! Vi arbetar tematiskt med stort elevinflytande och med mycket engagerade lärare. Utbildningen är högskoleförberedande. Aktuella poängplaner finns på thomasgymnasiet.se

12 12 / THOMASGYMNASIET 2012 Anta utmaningen! 2008 drabbades främst världens industriländer av en kraftfull lågkonjunktur. Världens ekonomier hänger ihop allt mer och blir allt känsligare. Vad som står klart är att världen och Sverige behöver fler småföretagare. Fler entreprenörer som har en idé och förverkligar den. Har du kunskapen om hur man startar och driver ett företag har du stora möjligheter att bli egen företagare i Sverige eller kanske på en internationell marknad.

13 EN ANRIK SKOLA I NY FÖRPACKNING /13 Rädda världen och tjäna pengar EKONOMIPROGRAMMET Inriktning Ekonomi Ekonomiprogrammet vänder sig till dig som vill studera samhällsvetenskap och då framför allt ekonomi och entreprenörskap. Att ha kunskaper i samhällsvetenskap med inriktning företagande, historia, psykologi och handel ur ett globalt perspektiv ger dig kunskaper som du har med dig hela livet. På Ekonomiprogrammet får du också lära dig hur man startar, driver och utvecklar ett företag genom Ung Företagsamhet. Vidare kommer du att få reflektera kring den globala handelns betydelse där vi i vår värld till exempel kan köpa inredningsprodukter för nästan inga pengar alls; Tre ljuslyktor i glas och metall i olika storlekar, förpackade i plast och kartong för endast 59 kronor! Du blir en del av framtidens miljöriktiga handel. Jag är min egen entreprenör! Du lär dig om ekonomiska områden som marknadsföring, redovisning, kalkylering, ledarskap och organisation. Vi arbetar tematiskt med stort elevinflytande och med mycket engagerade lärare. Utbildningen är högskoleförberedande. Aktuella poängplaner finns på thomasgymnasiet.se

14 14 / THOMASGYMNASIET 2012 Anta utmaningen! Redan i det antika Rom utövades rättsvetenskap, en yrkeskunskap som var monopoliserad till påvarna. Romarna blev successivt utmärkta lagstiftare och i Sverige kunde man ännu på 1600-talet döma efter romersk lag. Även om svensk lag idag inte alls liknar romarnas kan man spåra grundprinciperna; ingen anklagad ska dömas ohörd eller mot sitt nekande och personer är lika inför lagen oavsett religion och ideologi.

15 EN ANRIK SKOLA I NY FÖRPACKNING /15 Mänskliga rättigheter EKONOMIPROGRAMMET Inriktning Juridik Ekonomiprogrammet är till för dig som intresserar dig för juridiska förhållningssätt nationellt och internationellt. Jag har ett problem jag löser det! Att förstå juridiska förhållanden, dess betydelse i samhället och hur den påverkas av internationell rätt är kunskaper du har med dig hela livet. I vår värld råder fortfarande många orättvisor, korruptionen sprider sig och barns rättigheter är på många håll långt ifrån tillfredsställande. Många länder är till exempel fortfarande diktaturer. Programmet kommer att utveckla din förmåga att analysera och bedöma juridiska problem, nationellt och internationellt. Aktuella poängplaner finns på thomasgymnasiet.se Du har möjlighet att under studierna starta och driva företag genom Ung Företagsamhet. Du blir en del av dem som kan påverka människans rättigheter och världens orättvisor! Vi arbetar tematiskt med stort elevinflytande och med mycket engagerade lärare. Utbildningen är högskoleförberedande.

16 16 / THOMASGYMNASIET 2012 Anta utmaningen! Handel över världen har skett under tusentals år. Exporten och importen av varor över hela världen ökar konstant och är idag extremt hög. Ibland till ondo med anledning av allt större transportbehov med påföljande miljöpåverkan. Behovet av att handla kommer alltid att finnas och genom EU har vi möjlighet att driva handel på en avsevärt större marknad än tidigare.

17 EN ANRIK SKOLA I NY FÖRPACKNING /17 Fair Trade HANdELS- OCH administrationsprogrammet Inriktning Handel & Service Handels- och administrationsprogrammet vänder sig till dig som vill arbeta i butik eller inom försäljning med handel, administration och kommunikation. Att lära sig att driva handel är kunskaper som du har med dig hela livet. Även om du inte till exempel öppnar en butik direkt efter studierna kanske du gör det någon gång senare i livet. Här lär du dig detalj-, parti- och näthandel. Vidare entreprenörskap med tillhörande marknadsföring och affärsutveckling. Du lär dig att administrera och den viktiga ekonomiuppföljningen. Butiksservice, receptionsservice. Vi kommer att fokusera på Fair Trade som blir allt viktigare för att få rättvisa förhållanden kring betalning och goda arbetsförhållanden, framförallt i de underutvecklade länderna där barnarbetskraft och vuxna utnyttjas och inte får tillräckligt betalt för att kunna försörja sina familjer. Även miljöfrågor är viktiga. Du blir en del av en rättvisare global handel! Vi arbetar tematiskt med stort elevinflytande och med mycket engagerade lärare. Du kan arbeta direkt efter utbildningen eller studera vidare på yrkeshögskola. Du kan också välja att läsa extrakurser för att studera vidare på högskola. Jag har en idé jag förverkligar den! Aktuella poängplaner finns på thomasgymnasiet.se

18 18 / THOMASGYMNASIET 2012 Anta utmaningen! Förr var Frankrike det stora matlandet med sin starka matkultur. Idag är Sverige inte långt efter. Vi vinner internationella priser i matlagning och vårt intresse för matlagning och god mat har aldrig varit så stort. Aldrig någonsin har utbudet av kokböcker från världens alla hörn varit så stort som idag. Kanske ger någon elev från Thomasgymnasiet ut en kokbok i framtiden? Eller startar en restaurang i Paris?

19 EN ANRIK SKOLA I NY FÖRPACKNING /19 Ekologisk mat RESTAURANG- OCH LIVSMEdELSPROGRAMMET Inriktning Kök & Servering Restaurang- och livsmedelsprogrammet vänder sig till dig som vill arbeta med matlagning, servering och livsmedelsproduktion. Ingenting är omöjligt! Att ha kunskap i den ekologiska livsmedelsproduktionen är viktig idag och för framtidens generationer; att odla utan gifter och kemikalier är sunt både för människan och naturen. Ekologisk mat ligger till grund när du lär dig restaurangmatlagning med traditionella och moderna hantverksmässiga metoder. Du lär dig om specialkoster, näringslära och måltiden som helhet. Bar- och serveringskunskaper med kundbemötande och service samt alkoholservering. Du arbetar på vår egen restaurang som är öppen för allmänheten. Du blir en del av det ekologiska synsättet! Vi arbetar tematiskt med stort elevinflytande och med mycket engagerade lärare. Du kan arbeta direkt efter utbildningen eller studera vidare på yrkeshögskola. Du kan också välja att läsa extrakurser för att studera vidare på högskola. Aktuella poängplaner finns på thomasgymnasiet.se

20 20 / THOMASGYMNASIET 2012 Anta utmaningen! Robotar blir allt vanligare i världen. I Japan har man till den ökande äldre befolkningen tagit fram en robotsäl, som ska utgöra sällskap till de äldre. Robotsälen är nu också på försök placerad på 180 vårdhem i Danmark. Även lyftrobotar för till exempel äldre människor är framtagna i Japan.

21 EN ANRIK SKOLA I NY FÖRPACKNING /21 Innovation TEKNIKPROGRAMMET Inriktning Design- och produktutveckling Thomasgymnasiets Teknikprogram vänder sig till dig som vill arbeta med teknik och tekniska processer. Att få förståelse för teknikens betydelse för samhället tillsammans med teknikhistoria, tekniska innovatörer samt data- och mediekommunikation ger kunskaper för hela livet. Du lär dig att analysera, utveckla idéer, design och konstruktion samt produktion och försäljning. Du kommer att arbeta med din dator som huvudverktyg och kommer att lära dig CAD 1-3 samt programmering och datorstyrd produktion. Du utgår från praktiska problem som du kreativt löser, enskilt eller i grupp. Sverige och världen behöver fler innovatörer, kanske blir du en av dem! Vi arbetar tematiskt med stort elevinflytande och med mycket engagerade lärare. Utbildningen är högskoleförberedande. Jag är min egen entreprenör! Aktuella poängplaner finns på thomasgymnasiet.se

22 22 / THOMASGYMNASIET 2012 Anta utmaningen! Människan är fantastisk med alla sina egenskaper och möjligheter i livets alla skeden. Samhället är också fantastiskt som bistår när vi är i behov av vård och omsorg. I vår del av världen tar många det för givet. Till följd av globaliseringen står vi nu inför utmaningar som till exempel allt kraftigare globala influensor. Och vi står inför utmaningen att kunna ge vård till den växande allt äldre befolkningen eller i länder där sjukvården inte är lika självklar som här. Din roll blir mycket viktig.

23 EN ANRIK SKOLA I NY FÖRPACKNING /23 Omtankens entreprenörskap Vård- OCH OMSORGSPROGRAMMET Vård- och omsorgsprogrammet vänder sig till dig som vill arbeta inom hälso- och sjukvård, psykiatri, äldreomsorg och med personer som har funktionsnedsättning. Att arbeta för människors hälsa förebyggande, stödjande eller vårdande är mycket stimulerande. Här lär du dig om hälsa, ohälsa, funktionsnedsättning, medicin, pedagogik, sociologi, psykologi och vårdvetenskap. Du lär dig människors olika behov och att förstå vilken betydelse livsstil har för hälsan. Du lär dig också hur du själv ska arbeta för att undvika arbetsskador. Här tränar du i personlig vård, medicintekniska uppgifter, hushålls- och administrativa uppgifter samt också de sociala. Du tränar din förmåga att ta initiativ och att vara kreativ samt hur du inom vårdoch omsorg kan driva ett eget företag omtankens entreprenörskap! Vi arbetar tematiskt med stort elevinflytande och med mycket engagerade lärare. Du kan arbeta direkt efter utbildningen eller studera vidare på yrkeshögskola. Du kan också välja att läsa extrakurser för att studera vidare på högskola. Jag har ett problem jag löser det! Aktuella poängplaner finns på thomasgymnasiet.se

24 24 / THOMASGYMNASIET 2012 Anta utmaningen! Vår del av världen utvecklar ständigt nya tekniker som är helt beroende av energi. El används till exempel långt ifrån enbart till belysning utan även för funktioner inom säkerhetsbranschen och automation. Nu är vi mycket nära att med energibesparande system kunna styra all vår hushållsel med hjälp av våra mobiler. Världens samhällen fungerar inte utan energi och din roll är mycket viktig som professionell eltekniker.

25 EN ANRIK SKOLA I NY FÖRPACKNING /25 Klimatsmarta energilösningar El- OCH ENERGIPROGRAMMET Inriktning Elteknik Jag har en idé jag förverkligar den! El- och energiprogrammet är en del av Teknikcollege som vänder sig till dig som vill arbeta med elinstallationer eller datorer och kommunikation. El finns överallt i vårt samhälle och vi klarar oss inte utan den. El används också mer och mer i tekniskt avancerade system och den traditionella kabeldragaren är på väg att försvinna. Här lär du dig produktion, installation och distribution av system för el och energi. Du lär dig också om automation, dator- och kommunikationsteknik samt IT-infrastruktur. Du lär dig att installera och reparera en elanläggning. Du tränas i förmågan att samarbeta, bemöta kunder, planera och dokumentera samt att använda material och verktyg. För att undvika arbetsrelaterade skador tränas du i arbetsmiljöfrågor med vikt på din egen hälsa. Du blir en del av framtidens klimatsmarta energibesparingslösningar! Vi arbetar tematiskt med stort elevinflytande och med mycket engagerade lärare. Du kan arbeta direkt efter utbildningen eller studera vidare på yrkeshögskola. Du kan också välja att läsa extrakurser för att studera vidare på högskola. Aktuella poängplaner finns på thomasgymnasiet.se

26 26 / THOMASGYMNASIET 2012 Anta utmaningen! Behovet av industriellt utvecklade och tillverkade produkter är mycket stort och produkterna avsätts på hela världsmarknaden. Vår miljö står inför stora utmaningar och innovativa, hållbara och miljövänliga produkter efterfrågas allt mer. Även tillverkningen bör ske ur miljövänliga aspekter. Världen behöver många innovativa och duktiga industritekniker som kan bidra till tillverkning för en bättre miljö.

27 EN ANRIK SKOLA I NY FÖRPACKNING /27 Framtidens produktion IndUSTRITEKNISKA PROGRAMMET Inriktning Produkt- och Maskinteknik Industritekniska programmet är en del av Teknikcollege som vänder sig till dig som vill arbeta med produktion inom teknisk industri. All produktion innebär mer eller mindre miljöpåverkan, varför det är viktigt att med omsorg välja material, metoder och teknik som påverkar miljön minimalt. Här får du vara med i hela produktionskedjan, det vill säga från planering och design, materialval och metoder till tillverkning och drift i avancerade tekniska system. Även produktekonomi och kvalitetssäkring ingår. Du lär dig hur man samarbetar med olika företag och om möjligheten att driva eget företag. Du tränas i att ta initiativ och ett kreativt förhållningssätt för att proaktivt tänka klimatsmart. Du lär dig hur man hanterar verktyg, industriutrustning och material. Du blir en del av framtidens produktion! Vi arbetar tematiskt med stort elevinflytande och med mycket engagerade lärare. Du kan arbeta direkt efter utbildningen eller studera vidare på yrkeshögskola. Du kan också välja att läsa extra kurser för att studera vidare på högskola. Ingenting är omöjligt! Aktuella poängplaner finns på thomasgymnasiet.se

28 REGIUM GUSTAVIANUM GYMNASIUM STRENGNESE 1626 INSTIFTADE Gustav II Adolf gymnasium i Strängnäs. newmarket.se Stora minnen bevarar i Stängnäs namnen av våra båda första Gustaver. I Strängnäs valdes den 6 juni 1523 Gustav Vasa, den store nydanaren, till Sveriges konung. Där lades också under den unge konungens samtal med Laurentius Andreae och Olaus Petri grunden till den lutherska kyrkoreformen i vårt land. Något mer än 100 år senare, den 3 juni 1626, instiftades i samma Strängnäs Gustav II Adolf REGIUM GUSTAVIANUM GYMNASIUM STRENGNESE. Resecentrum Tingshuset Campus Strängnäs Tingstuhöjden min. Tingstuhöjden Campus Strängnäs Tingshuset Resecentrum min. Studie- och yrkesvägledare på Thomasgymnasiet Katrin Eriksson Gabriella Kardestad Hitta hit! Thomasgymnasiet ligger på Campus Strängnäs med vattnet som granne. Hit kommer du med buss nummer 3, 10 minuter från Strängnäs resecentrum som går i anslutning till tågen Södertälje/Eskilstuna. Jag har en idé jag förverkligar den! thomasgymnasiet.se Thomasgymnasiet Strängnäs Tel: Fax:

Vem vill du bli? Kom och träffa oss! Huddinge gymnasieval 2014

Vem vill du bli? Kom och träffa oss! Huddinge gymnasieval 2014 Vem vill du bli? Huddinge gymnasieval 2014 Kom och träffa oss! Gymnasiedagarna i Huddinge, 22 23/10 Gymnasiemässan, 21 23/11 Öppet Hus och infokvällar Elev för en dag Ett bra tips är att besöka skolornas

Läs mer

DÄR KUNSKAP MÖTER FRAMTID

DÄR KUNSKAP MÖTER FRAMTID DÄR KUNSKAP MÖTER FRAMTID VÄLKOMMEN TILL NÖSNÄSGYMNASIET! Välkommen till en gymnasieskola med stort utbildningsutbud och många möjligheter. INNEHÅLL: Här möter du en trygg atmosfär med god stämning och

Läs mer

Programkatalog 2013. Gullmarsgymnasiet Lysekil Sotenäs

Programkatalog 2013. Gullmarsgymnasiet Lysekil Sotenäs Programkatalog 2013 Gullmarsgymnasiet Lysekil Sotenäs Välkommen till Gullmarsgymnasiet i en ny skola I februari 2012 flyttade Gullmarsgymnasiets 750 elever tillsammans med ca 100 anställda in i den nya

Läs mer

Välkommen till Ullvigymnasiet!

Välkommen till Ullvigymnasiet! Välkommen till Ullvigymnasiet! - En modern skola med kvalitet och tradition. Vi erbjuder 14 program som håller hög klass och flera av dem har fått olika kvalitetsutmärkelser. På Ullvigymnasiet arbetar

Läs mer

Dags att välja gymnasium

Dags att välja gymnasium Dags att välja gymnasium Gymnasievalet 2015 Välkommen till Botkyrkas gymnasium Botkyrka har fantastiska gymnasieskolor: S:t Botvids gymnasium, Tullinge gymnasium, Tumba gymnasium och S:t Botvids gymnasiesärskola.

Läs mer

JENSEN gymnasium för dig med ambitioner

JENSEN gymnasium för dig med ambitioner Malmö / Lund Läsåret 2012/2013 JENSEN gymnasium för dig med ambitioner Välkommen till JENSEN gymnasium! Vi slog upp portarna till vår första gymnasieskola i Stockholm hösten 2003. Idag har vi sammanlagt

Läs mer

HINK BIG. Vi ger dig möjligheten att ta dig dit du vill komma

HINK BIG. Vi ger dig möjligheten att ta dig dit du vill komma P r o g r a m k a t a l o g 2 0 1 5-2 0 1 6 www.figy.se HINK BIG - Tänk möjligheter, förverkliga dem - Välj bland många program - Ta hjälp av våra duktiga lärare - Lär känna många nya kompisar - Upplev

Läs mer

Öppnar nya möjligheter! HV SA HA EE EK IM ES NA BF PROGRAMKATALOG 2014. -Måste jag välja?

Öppnar nya möjligheter! HV SA HA EE EK IM ES NA BF PROGRAMKATALOG 2014. -Måste jag välja? -kan jag kombinera plugg med min idrott utan att tappa viktiga poäng? -På vilka program får man starta eget företag? -Hur gör jag om mina betyg inte räcker till? -Måste jag välja? -Jag vill jobba som ljudtekniker,

Läs mer

PROGRAMKATALOG 2015 2016. VI GUIDAR DIG till din framtid

PROGRAMKATALOG 2015 2016. VI GUIDAR DIG till din framtid PROGRAMKATALOG 2015 2016 VI GUIDAR DIG till din framtid Nu är det dags INNEHÅLL 05 Om Alströmergymnasiet 07 Att studera i Alingsås 09 Barn- och fritidsprogrammet BF 11 Bygg- och anläggningsprogrammet BA

Läs mer

JENSEN gymnasium för dig med ambitioner

JENSEN gymnasium för dig med ambitioner Linköping Läsåret 2012/2013 JENSEN gymnasium för dig med ambitioner Välkommen till JENSEN gymnasium! Vi slog upp portarna till vår första gymnasieskola i Stockholm hösten 2003. Idag har vi sammanlagt fjorton

Läs mer

JENSEN gymnasium för dig med ambitioner

JENSEN gymnasium för dig med ambitioner Västerås läsåret 2012/2013 JENSEN gymnasium för dig med ambitioner Välkommen till JENSEN gymnasium! Vi slog upp portarna till vår första gymnasieskola i Stockholm hösten 2003. Idag har vi sammanlagt fjorton

Läs mer

PROGRAM- KATALOG BORLÄNGE GYMNASIESKOLA

PROGRAM- KATALOG BORLÄNGE GYMNASIESKOLA BORLÄNGE GYMNASIESKOLA PROGRAM- KATALOG 2015 ERIKSLUNDSGYMNASIET HAGAGYMNASIET HUSHAGSGYMNASIET LJUNGBERGSGYMNASIET SOLTORGSGYMNASIET INTRODUKTIONSPROGRAMMEN ERIKSLUNDSGYMNASIET El- och energiprogrammet

Läs mer

Ditt resultat i fokus

Ditt resultat i fokus Välkommen till Öppet hus Globen/ Stockholm Torsdag 28 nov, kl 18-20 Måndag 9 dec, kl 18-20 Onsdag 15 jan, kl 18-20 Lördag 8 feb, kl 11-13 Tisdag 6 maj, kl 18-20 Arenavägen 23 Stockholm/Globen City Tel:

Läs mer

Här börjar det. roliga! 13/14. Nyhet! Eventteknik för TV, musik och evenemang. Se sidan 11. TRÅNGSUND SKOGÅS www.ostragymnasiet.se

Här börjar det. roliga! 13/14. Nyhet! Eventteknik för TV, musik och evenemang. Se sidan 11. TRÅNGSUND SKOGÅS www.ostragymnasiet.se Här börjar det roliga! 13/14 TRÅNGSUND SKOGÅS www.ostragymnasiet.se Nyhet! för TV, musik och evenemang. Se sidan 11 Östra gymnasiet en skola med plats för personlighet! Östra karaktäriseras av en familjär

Läs mer

JAG, en ent rep renör?

JAG, en ent rep renör? Ef tersom det vi gjorde var okänt för de flesta så intresserade sig många för vad vi gjorde och blev nyfikna Tove West lund, ShapeUp Club JAG, en ent rep renör? Många inbillar sig att det är SVÅRT att

Läs mer

Utbildning. 2015/2016

Utbildning. 2015/2016 Utbildning. 2015/2016 1 Riktigt bra utbildning - med idrott i fokus Filbornaskolan är en mötesplats för många elever. Blivande industritekniker, försäljare, hantverkare, barnskötare, ingenjörer, psykologer

Läs mer

GYMNASIEPROGRAM 2014 2015

GYMNASIEPROGRAM 2014 2015 GYMNASIEPROGRAM 2014 2015 CARLFORSSKA GYMNASIET EDSTRÖMSKA GYMNASIET HAHRSKA GYMNASIET LIDMANSKA GYMNASIET RUDBECKIANSKA GYMNASIET TRANELLSKA GYMNASIET WIDÉNSKA GYMNASIET WIJKMANSKA GYMNASIET INNEHÅLL

Läs mer

Bildning och kreativitet

Bildning och kreativitet Bildning och kreativitet Det här är en skola för dig med höga ambitioner De kommande tre åren är viktiga. Det kommer att bli spännande år med många nya vänner. Du kommer också att ställas inför stora utmaningar

Läs mer

HANDLEDNING INFÖR TURNÉN

HANDLEDNING INFÖR TURNÉN HANDLEDNING INFÖR TURNÉN MALMÖ 23-24/4 2014 Introduktion En av orsakerna till att vi arrangerar we_change är att många unga idag tycker att det är trist att prata om hållbarhet. Och det kan vi förstå då

Läs mer

SURFPLATTOR PROGRAM & PROFILER HUR SÖKER JAG? JOBB DIREKT ELLER VIDARE STUDIER? vi guidar dig i ditt val till gymnasiet!

SURFPLATTOR PROGRAM & PROFILER HUR SÖKER JAG? JOBB DIREKT ELLER VIDARE STUDIER? vi guidar dig i ditt val till gymnasiet! MAGASIN UTGIVET AV KARLBERGSGYMNASIET ÅMÅL 2014/15 HUR SÖKER JAG? vi guidar dig i ditt val till gymnasiet! JOBB DIREKT ELLER VIDARE STUDIER? LÄS MER PÅ PROGRAMSIDORNA PROGRAM & PROFILER vi erbjuder dig

Läs mer

Så här har vi tänkt om materialet Sverige och Kina

Så här har vi tänkt om materialet Sverige och Kina LÄRARHANDLEDNING Så här har vi tänkt om materialet Sverige och Kina Sverige och Kina är ett inspirationsmaterial för gymnasieskolan i tre delar. Det har tagits fram av Svenskt Näringsliv tillsammans med

Läs mer

gymnasieskolor Läsåret 2015/2016

gymnasieskolor Läsåret 2015/2016 PROGRAMVÄLJAREN Gävle kommunala gymnasieskolor Läsåret 2015/2016 Innehåll Erfarenhet som ger goda resultat...4 Skolor Borgarskolan...6 Polhemsskolan...7 Vasaskolan...8 Barn- och fritidsprogrammet BF...9

Läs mer

Bildning och kreativitet

Bildning och kreativitet Bildning och kreativitet Det här är en skola för dig med höga ambitioner De kommande tre åren är viktiga. Det kommer att bli spännande år med många nya vänner. Du kommer också att ställas inför stora utmaningar

Läs mer

REKARNEGYMNASIET hjälper DIG

REKARNEGYMNASIET hjälper DIG välj något DU KÄNNER ATT du kan göra BRA REKARNEGYMNASIET hjälper DIG på vägen innehåll Om Rekarneskolan 3-7 EkonomiProgrammet 8-9 Med inriktning mot ekonomi, juridik och Företagargymnasiet Samhällsvetenskapsprogrammet

Läs mer

#GLÄDJE #GEMENSKAP #NÄRHET

#GLÄDJE #GEMENSKAP #NÄRHET 1 2015 2016 Skolan mitt i Skåne #GLÄDJE #GEMENSKAP #NÄRHET MER ÄN EN GYMNASIEUTBILDNING 03 Innehåll Därför Bergagymnasiet 4 5 Elevkåren 6 7 Bergaambassadörerna 8 9 SVK Sista-veckan-kommitén 10 11 Sambatåget

Läs mer

Hösten 2011. Gymnasiala yrkesutbildningar Gymnasiala kurser SFI Svenska för invandrare Grundläggande vuxenutbildning. www.jensenvuxenutbildning.

Hösten 2011. Gymnasiala yrkesutbildningar Gymnasiala kurser SFI Svenska för invandrare Grundläggande vuxenutbildning. www.jensenvuxenutbildning. Hösten 2011 Gymnasiala yrkesutbildningar Gymnasiala kurser SFI Svenska för invandrare Grundläggande vuxenutbildning www.jensenvuxenutbildning.se 08-450 22 30 1 Välkommen till JENSEN vuxenutbildning JENSEN

Läs mer

Därför ska du välja Mjölby Gymnasium!

Därför ska du välja Mjölby Gymnasium! viktig information från mjölby gymnasium Det viktiga är att alla gör sin egen grej Tips som gör ditt val enklare... För Mårten är valfrihet och personlig utveckling viktigast i skolan Goda råd från coachen

Läs mer

Utbildningsprogram 2015

Utbildningsprogram 2015 Utbildningsprogram 2015 KUNSKAPEN I CENTRUM DIN FRAMTID VÅR UTMANING Utan tvekan vet vi att din framtid påverkas av de val du gör idag, här och nu. För i framtiden väntar ju ditt drömjobb på dig. Oavsett

Läs mer

PROGRAMKATALOGEN. www.tornedalsskolan.se

PROGRAMKATALOGEN. www.tornedalsskolan.se PROGRAMKATALOGEN 2015 1t ill 1 www.tornedalsskolan.se Gymnasieskolan Två typer av examen I den nya gymnasieskolan kan eleverna få en yrkesexamen eller en högskoleförberedande examen. Krav för examen Kravet

Läs mer

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN UNG FÖRETAGSAMHET 1 UNG FÖRETAGSAMHET ENTREPRENÖRSKAP I SKOLAN SEDAN 1980

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN UNG FÖRETAGSAMHET 1 UNG FÖRETAGSAMHET ENTREPRENÖRSKAP I SKOLAN SEDAN 1980 HELA DENNA BILAGA ÄR EN FRÅN UNG FÖRETAGSAMHET 1 UNG FÖRETAGSAMHET ENTREPRENÖRSKAP I SKOLAN SEDAN 1980 LÄS MER PÅ SID 6 ÖVNING GER LÄS MER PÅ SID 4-5 LÄROMEDEL I ENTREPRENÖRSKAP NU ÄVEN FÖR GRUNDSKOLAN

Läs mer