Thomasgymnasiets. Här är ditt exemplar av. nya programkatalog. Varsågod! Välkommen till oss! Thomasgymnasiet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Thomasgymnasiets. Här är ditt exemplar av. nya programkatalog. Varsågod! Välkommen till oss! Thomasgymnasiet"

Transkript

1 Thomasgymnasiet Varsågod! Här är ditt exemplar av Thomasgymnasiets nya programkatalog. Välkommen till oss! 2013 Mount Everest är världens högsta berg, m över havet inleddes här den största vårstädningen någonsin. Berg av bland annat syrgastuber och annat skräp ska städas bort från bestigare som inte har orkat ta med sig avfallet hem igen. Att bestiga berg är en utmaning att hålla naturen fri från skräp är en annan. På Thomasgymnasiet vill vi att du antar utmaningen för en hållbar miljöutveckling i ett globalt perspektiv. Välkommen!

2 2 / THOMASGYMNASIET 2013 Innehåll Inledning 3 En anrik skola 4 UF-företag 5 Samhällsvetenskapsprogrammet Inriktning Samhälle/Global 6 Inriktning Beteendevetenskap 8 Naturvetenskapsprogrammet 10 Ekonomiprogrammet 12 Estetiska programmet Inriktning Estetik & Media 14 Handel- och administrationsprogrammet 16 Restaurang- och livsmedelsprogrammet 18 Teknikprogrammet 20 Vård- och omsorgsprogrammet 22 El- och energiprogrammet 24 Industritekniska programmet 26 Musikakademin 28 Staty Bisp Thomas. Statyn flyttades till Campus sommaren 2009.

3 EN ANRIK SKOLA I NY FÖRPACKNING /3 Jag har ett problem jag löser det! Jag har en idé jag förverkligar den! Jag antar utmaningen! Ingenting är omöjligt! = Jag är min egen entreprenör! Vi vill att du under din tid på Thomasgymnasiet ska utvecklas som människa, att du ska nå kunskapsmålen och få din efterlängtade gymnasieexamen när studietiden är över. Vi arbetar för att ditt självförtroende ska växa och att du får med dig ett lösningsfokuserat förhållningssätt som du kan ta med dig ut i arbetslivet. För vidare studier och för hela livet! Vi kommer att se dig och hjälpa dig att ta fram dina talanger och styrkor. Vårt mål är att gymnasietiden ska vara motiverande och utmanande genom vår pedagogik; vårt entreprenöriella och globalt gränslösa synsätt. Varmt välkommen till Thomasgymnasiet! Anna Zachrisson Rektor Fördel Thomasgymnasiet Hög andel behöriga lärare Kontinuerlig uppföljning mot målen Målsättning: Alla ska nå kunskapsmålen Extrastöd i matematik Studie- och yrkesvägledning Egen Mac-dator Modern teknik i undervisningen Trygg miljö, Friends på skolan Drömläge! Campus är ett centrum för kompetensutveckling. Här finns gymnasium, vuxenutbildning och näringsliv samlat! Fräscha lokaler, modern och historisk lärmiljö Entreprenöriellt lärande; du blir din egen entreprenör Temastudier med global inriktning där ämnen möter och berikar varandra Stort, välfyllt bibliotek Framgångsrika Unga Företagare, UF Möjlighet till resor inom och utom Europa Restaurang med sjöutsikt Elevhälsovård professionell omtanke Välutrustade institutioner, NO, Bild, Teknik Egen Mac-dator!

4 4 / THOMASGYMNASIET 2013 Ingenting är omöjligt! Thomasgymnasiet en anrik skola i ny förpackning Vi är en framtidsinriktad skola, stolta över vår tradition och vår historia som vi kombinerar med moderna lösningar! Skolan grundlades redan år 1626 som Sveriges andra gymnasium på Kung Gustav II Adolfs begäran, då som Regium Gustavianum Gymnasium Strengnese placerad i Roggeborgen nedanför Strängnäs domkyrka. Skolan är namngiven efter Strängnäsbiskopen Thomas. Thomasgymnasiet var ett stort gymnasium under 1700-talet. Under tiden ökade antalet elever till 220 stycken. Inledningsvis var i princip alla studier inriktade på kunskapen om Gud. Den religiösa synpunkten på undervisningen minskades allt eftersom och istället influerades undervisningen av naturkunnighet, teknologi och ekonomi. Främmande språk i undervisningen var till en början latin, grekiska och hebreiska. För upprättande av god ordning tog rektor och kollegium hjälp av en av eleverna, notarius gymnasii. Han såg bland annat till att eleverna höll god disciplin samt bar den uniform gymnasiet hade, en så kallad djäknekappa som var en slängkappa utan ärmar. Några fler milstolpar 1807 förkortades studietiden från åtta till sex år. På 1840-talet blev studietiden fyra år fick flickor söka till gymnasiet och 1929 till realskolan fick skolan namnet Thomasgymnasiet, kommunen köpte det gamla folkskoleseminariet av staten och byggde om till sporthall, simhall och en hel del andra byggnader. 2007/2008 flyttar verksamheten in i Strängnäs garnison i Eldsund i helt nyrenoverade lokaler.

5 EN ANRIK SKOLA I NY FÖRPACKNING /5 Bli en entreprenör en Ung Företagare Jag har en idé jag förverkligar den! Jag antar utmaningen! Ingenting är omöjligt! = Jag är min egen entreprenör! Många av våra program på Thomasgymnasiet ger möjlighet att starta och driva ett UF-företag. Företaget kan bestå av två personer som själva tar fram en affärsidé och testar den genom marknadsundersökningar. Din uppgift blir också att skaffa startkapital genom försäljning av riskkapitalsedlar. Du får utveckla din produkt/tjänst, skaffa tillverkningsmaterial eller lämpliga leverantörer. Vidare ta fram en affärsplan, logotyp, skapa företagets hemsida och kanske också en sida på Facebook. Du/ni tar fram ett marknadsföringsmaterial och bedriver aktiv personlig försäljning som ska redovisas. Avslutningsvis ska företaget göra en årsredovisning. Är du/ni duktiga UF-företagare kan ni ställa upp och tävla mot andra UFföretagare på den årliga regionala mässan. Läs mer på Unga företagare ställer ut på mässa. Undervisning i ämnet entreprenörskap Jag hade ett UF-företag på Thomasgymnasiet, det fick mig att fastna. Nu driver jag Car Care i Strängnäs. Man måste ta risker och våga tänka nytt när man startar eget. Omar Belawni, VD CAR CARE, fd elev Handelsprogrammet Thomasgymnasiet Hos oss lär du dig att driva och avsluta projekt och utforma egna mål. Du utvecklar din kreativitet och omsätter idéer som ger dig ökad självkänsla. Vi ger dig både praktiska och teoretiska kunskaper i företagsekonomi samt entreprenörskapets betydelse för samhällsekonomin. Du lär dig om hur människor samarbetar, kommunicerar och löser problem tillsammans. Du blir en god gruppkamrat! Jag är min egen entreprenör!

6 6 / THOMASGYMNASIET 2013 Anta utmaningen! Vårt samhälle är i ständig utveckling, lokalt och globalt och blir allt mer komplext. Vi måste arbeta för ett samhälle med hållbar utveckling inom alla områden ett samhälle som är hållbart för nästkommande generationer. Du blir en viktig del i den utvecklingen.

7 EN ANRIK SKOLA I NY FÖRPACKNING /7 Globalt engagemang Samhällsvetenskapsprogrammet Inriktning Samhälle/Globalt fokus Samhällsvetenskapsprogrammet vänder sig till dig som är intresserad av hur människan och samhället utvecklas och fungerar idag på olika sätt. Att arbeta med globala frågor blir allt viktigare i vår tid av globalisering. Just nu händer det mer i vår värld än någonsin tidigare. Flera länder inom EU har stora finansiella kriser (man talar om PIGS-länderna; Portugal, Irland, Grekland och Spanien). Vi ser extrem fattigdom och extrem rikedom. Vi har farliga klimathot och vi måste noga följa till exempel Kinas lavinartade industriella utveckling, där klyftan mellan fattiga och rika är extremt stor. Det här programmet lär dig att förstå världen, att möta världen, bli medveten om orättvisor och möta spännande kulturer och den fantastiska möjligheten att få resa ut i världen. Du blir en annorlunda samhällsvetare med fokus på globalt tänkande. Vi arbetar tematiskt med stort elevinflytande och med mycket engagerade lärare. Utbildningen är högskoleförberedande. Jag har ett problem jag löser det! Aktuella poängplaner finns på thomasgymnasiet.se

8 8 / THOMASGYMNASIET 2013 Anta utmaningen! Människan jämförs ofta med djuren. Schimpansen är där människans närmaste släkting. Självklart har detta genom alla tider skapat stor nyfikenhet kring dess beteende och det finns många forskningsrapporter kring detta. Människan har ett avsevärt mer utvecklat beteende och att lära sig att förstå mänskliga beteenden ger insikt och sociala fördelar genom hela livet.

9 EN ANRIK SKOLA I NY FÖRPACKNING /9 Etik Jag har en idé jag förverkligar den! Samhällsvetenskapsprogrammet Inriktning Beteendevetenskap Samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning beteendevetenskap är programmet för dig som är nyfiken på hur vi människor tänker och uppför oss i olika situationer. Att förstå hur människor fungerar i olika sammanhang är en kunskap som du har med dig hela livet. Beteendevetenskapen fokuserar på människans beteenden, gör dig medveten om människors samspel och hur man till exempel hanterar konflikter. Det här programmet ger dig också kunskaper gällande beteendevetenskap med perspektiv på ledarskap som blir allt viktigare för företagare. Mår organisationen bra, det vill säga har stimulerats, utvecklats och kan samspela är det en viktig framgångsfaktor på både kort och lång sikt. Du blir en del av framtiden ur ett beteendevetenskapligt perspektiv. Vi arbetar tematiskt, tränar i att samarbeta och varierar våra arbetssätt med stort elevinflytande. Utbildningen är högskoleförberedande. Aktuella poängplaner finns på thomasgymnasiet.se

10 10 / THOMASGYMNASIET 2013 Anta utmaningen! Vi ser hur isarna kalvar. Vi läser om ideliga naturkatastrofer i form av stormar, regn och om översvämningsdrabbade områden. Trots detta tvistar forskarna; är det vår inverkan på den globala uppvärmningen eller är det andra fenomen som spelar in? Du är en del av vår värld, med rätt kunskaper och engagemang kan du påverka både i smått och stort. Du har en viktig uppgift för världens framtid.

11 EN ANRIK SKOLA I NY FÖRPACKNING /11 Miljöansvar Naturvetenskapsprogrammet Inriktning Naturvetenskap Om du har ett brinnande intresse för miljöfrågor och människans påverkan på världen omkring oss så är naturvetenskapsprogrammet rätt för dig. Ingenting är omöjligt! Att ha kunskaper om människans påverkan på världen och dess resurser är kunskaper som du har med dig hela livet. Viktiga kunskaper för idag och för morgondagens generationer. Här läser du de naturvetenskapliga ämnena. Du lär dig samspelet mellan experiment och teori. Du har tillgång till modern teknisk utrustning och arbetar i Mac-miljö. Vi arbetar med ett kritiskt och analyserande synsätt. Vi omsätter idéer till handling, löser problem samt arbetar med experiment, labb och fältstudier. Vi lägger stor vikt på naturvetenskapens roll för hållbar utveckling. Du blir en viktig kugge i allas vårt ansvar att bidra till en bättre miljö! Vi arbetar tematiskt med stort elevinflytande och med mycket engagerade lärare. Utbildningen är högskoleförberedande. Natur är så brett, så jag kan välja nästan vilken högskoleutbildning som helst sen. Dessutom är det engagerade lärare och roliga lektioner! Matilda Gothefors Na12 Aktuella poängplaner finns på thomasgymnasiet.se

12 12 / THOMASGYMNASIET 2013 Anta utmaningen! Kinas gigantiska frammarsch i Afrika väcker oro i många länder, medan allt fler afrikaner talar om Kina som Afrikas framtid. Kinas offensiv i Afrika kommer att göra mer för fattigdomsbekämpning än vad lån- och biståndsgivare gjort hittills, skriver Robert I Rotberg i sin bok China into Africa. Medan Afrika som marknad knappast existerar i de svenska säljorganisationerna är kinesiska entreprenörer idag verksamma över hela kontinenten! Afrika har en växande medelklass och har till exempel fler mobilanvändare än USA. Afrika är en gigantisk marknad för alla tänkbara affärsidéer för hållbar utveckling. Även din? Shanghai, Kina

13 EN ANRIK SKOLA I NY FÖRPACKNING /13 Entreprenörskap lokalt och globalt Ekonomiprogrammet Inriktning Ekonomi Ekonomiprogrammet vänder sig till dig som vill studera samhällsvetenskap och då framför allt ekonomi och entreprenörskap. Ekonomiprogrammet vänder sig till dig som vill förbereda dig både för vidare studier och ett intressant yrkesliv. I en värld där företagsekonomi och marknadstänkande påverkar allt större delar av samhället är det viktigt att kunna se hur saker hänger ihop i ett större sammanhang. Det handlar om att kunna förstå den globala samhällsekonomin lika väl som de små lokala företagarens villkor, möjligheter och regler. Hur kan det lilla företaget ta ansvar för miljön och för till exempel de anställdas arbetsvillkor? Hur kan de multinationella företagen ta samma ansvar? Du kommer också att lära dig sköta bokföring, budgetering, kalkyl och ekonomin i ett företag. Tillsammans kommer vi att vara kreativa, och till exempel arbeta mycket med brainstorming, allt för att komma fram till säljande idéer. Du blir också en UF-are och kommer att starta, driva och avveckla ett eget företag. Vi arbetar tematiskt med stort elevinflytande och mycket engagerade lärare. Utbildningen är högskoleförberedande. Jag är min egen entreprenör! Alla ämnen du läser på ekonomiprogrammet ökar din kunskap om hur ett företag fungerar, oavsett om det gäller kärnämnen, företagsekonomi eller marknadsföring och försäljning, organisation och ledarskap. Aktuella poängplaner finns på thomasgymnasiet.se

14 14 / THOMASGYMNASIET 2013 Anta utmaningen! Den första juli 2011 greps journalisten Martin Schibbye och fotografen Johan Persson i Etiopien misstänkta för terrorbrott. Syftet med vistelsen i Etiopien var att rapportera om de övergrepp som flyktingar vittnat om pågick där med kopplingar till Lundin Petroleums verksamhet. De dömdes till 11 års fängelse för illegal gränspassering och kontakt med terroristgrupper. Medier över hela världen fördömde rättsprocessen och med diplomati och taktik benådades de i september Vad Johan och Martin upplevde under sin tid i fängelset kan vi inte föreställa oss. Nu planerar de att ge ut en bok med texter och bilder som ska informera världen om missförhållandena, en berättelse som säkert kommer att vara mycket omskakande. Det var mitt livs största misstag, att ta mig in i landet utan riktiga dokument, det kunde ha kostat oss våra liv, säger Martin Schibbye vid hemkomsten.

15 EN ANRIK SKOLA I NY FÖRPACKNING /15 Förändra världen Estetiska programmet Inriktning Estetik & Media Estetiska programmet med inriktning Estetik och Media passar dig som har ett brinnande intresse för att utrycka dig visuellt och gärna arbeta inom sfären bild och media. Jag har ett problem jag löser det! Hur kan du förändra världen med hjälp av kamera, pensel, grafik och film? Under alla tider har bilder skapats för att visa människor och samhälle i olika händelser. Lokalt och globalt. Förr var motivens spridningsmöjlighet begränsade, till skillnad mot i dag då det genom webben och våra sociala medier är oändligt mycket enklare att få ut ett budskap till sin målgrupp. Aktuella poängplaner finns på thomasgymnasiet.se På Estetik och Media går du som gärna skulle vilja bli fotograf, konstnär, art director, film- och tv-producent, speleller webbutvecklare. Vi erbjuder fantastiska resurser i form av en fullt utrustad tv-studio, flera videoredigeringsrum och välutrustade bild-, ljud- och fotosalar. Många inom ovanstående branscher blir egna förtagare, varför vi också lägger mycket tid på entreprenörskap och företagande, lokalt och globalt. Här har du goda möjligheter att forma din utbildning genom individuella val. Vi arbetar tematiskt med stort elevinflytande och mycket engagerade lärare. Utbildningen är högskoleförberedande.

16 16 / THOMASGYMNASIET 2013 Anta utmaningen! Handel över världen har skett under tusentals år. Exporten och importen av varor över hela världen ökar konstant och är idag extremt hög. Ibland till ondo med anledning av allt större transportbehov med påföljande miljöpåverkan. Behovet av att handla kommer alltid att finnas och genom EU har vi möjlighet att driva handel på en avsevärt större marknad än tidigare.

17 EN ANRIK SKOLA I NY FÖRPACKNING /17 Fair Trade Handels- och administrationsprogrammet Inriktning Handel & Service Handels- och administrationsprogrammet vänder sig till dig som vill arbeta i butik eller inom försäljning med handel, administration och kommunikation. Att lära sig att driva handel är kunskaper som du har med dig hela livet. Även om du inte till exempel öppnar en butik direkt efter studierna kanske du gör det någon gång senare i livet. Här lär du dig detalj-, parti- och näthandel. Vidare entreprenörskap med tillhörande marknadsföring och affärsutveckling. Du lär dig att administrera och den viktiga ekonomiuppföljningen. Butiksservice, receptionsservice. Vi kommer att fokusera på Fair Trade som blir allt viktigare för att få rättvisa förhållanden kring betalning och goda arbetsförhållanden. I synnerhet i de underutvecklade länderna där barnarbetskraft och vuxna utnyttjas och inte får tillräckligt betalt för att kunna försörja sina familjer. Även miljöfrågor är viktiga. Du blir en del av en rättvisare global handel! Vi arbetar tematiskt med stort elevinflytande och med mycket engagerade lärare. Du kan arbeta direkt efter utbildningen eller studera vidare på yrkeshögskola. Du kan också välja att läsa extrakurser för att studera vidare på högskola. Jag har en idé jag förverkligar den! Utbildningen på handels- och administrationsprogrammet är så bred att man kan välja om man vill gå ut i arbete direkt eller studera vidare. Det är en bra grund för framtiden! Thomasgymnasiet ligger nära, har fräscha lokaler det är en positiv stämning! Eleverna i klass HA11, år 2 Aktuella poängplaner finns på thomasgymnasiet.se

18 18 / THOMASGYMNASIET 2013 Anta utmaningen! Förr var Frankrike det stora matlandet med sin starka matkultur. Idag är Sverige inte långt efter. Vi vinner internationella priser i matlagning och vårt intresse för matlagning och god mat har aldrig varit så stort. Aldrig någonsin har utbudet av kokböcker från världens alla hörn varit så stort som nu. Kanske ger någon elev från Thomasgymnasiet ut en kokbok i framtiden? Eller startar en restaurang i Paris?

19 EN ANRIK SKOLA I NY FÖRPACKNING /19 Ekologiskt tänk Restaurang- och livsmedelsprogrammet Inriktning Kök & Servering Restaurang- och livsmedelsprogrammet vänder sig till dig som vill arbeta med matlagning, servering och livsmedelsproduktion. Ingenting är omöjligt! Att ha kunskap i den ekologiska livsmedelsproduktionen är viktig idag och för framtidens generationer; att odla utan gifter och kemikalier är sunt både för människan och naturen. Ett ekologiskt tänk ligger till grund när du lär dig restaurangmatlagning med traditionella och moderna hantverksmässiga metoder. Du lär dig om specialkoster, näringslära och måltiden som helhet. Serveringskunskaper med kundbemötande och service samt ansvarsfull alkoholservering. Du arbetar på vår egen restaurang som är öppen för allmänheten. Du blir en del av det ekologiska synsättet! Vi arbetar tematiskt med stort elevinflytande och med mycket engagerade lärare. Du kan arbeta direkt efter utbildningen eller studera vidare på yrkeshögskola. Du kan också välja att läsa extrakurser för att studera vidare på högskola. Aktuella poängplaner finns på thomasgymnasiet.se

20 20 / THOMASGYMNASIET 2013 Anta utmaningen! För ett par år sedan lanserades den första surfplattan. En genial produkt med fantastisk funktionalitet och design på högsta nivå. Dess enkelhet och möjlighet till innehåll gjorde att den direkt blev en försäljningssuccé. En produkt som över en natt hittade sina köpare världen över och med sin pedagogik och teknik kan användas även av små barn! Användarvänligheten är hemligheten! Idag frågar sig många hur vi kunde klara oss utan denna fantastiska produkt. Att skapa läsplattan med sin tekniska design var självklart ett mästerverk som säkert tagit många år av konstruktion och tester.

21 EN ANRIK SKOLA I NY FÖRPACKNING /21 Innovation Teknikprogrammet Inriktning Design- och produktutveckling Thomasgymnasiets Teknikprogram vänder sig till dig som vill arbeta med teknik och tekniska processer. Att få förståelse för teknikens betydelse för samhället tillsammans med teknikhistoria, tekniska innovatörer samt data- och mediekommunikation ger kunskaper för hela livet. Du lär dig att analysera, utveckla idéer, design och konstruktion samt produktion och försäljning. Du kommer att arbeta med din dator som huvudverktyg och kommer att lära dig CAD 1-3 samt programmering och datorstyrd produktion. Du utgår från praktiska problem som du kreativt löser, enskilt eller i grupp. Sverige och världen behöver fler innovatörer, kanske blir du en av dem! Vi arbetar tematiskt med stort elevinflytande och med mycket engagerade lärare. Utbildningen är högskoleförberedande. Jag är min egen entreprenör! Jag vill jobba med design, teknik eller programmering. Det är bra med Macarna och lätt att hålla koll via Fronter. Sen är det annorlunda och kul att vara tjej på teknikprogrammet. Emma Green Te12 Aktuella poängplaner finns på thomasgymnasiet.se

22 22 / THOMASGYMNASIET 2013 Anta utmaningen! Människan är fantastisk med alla sina egenskaper och möjligheter i livets alla skeden. Samhället är också fantastiskt som bistår när vi är i behov av vård och omsorg. I vår del av världen tar många det för givet. Till följd av globaliseringen står vi nu inför utmaningar som till exempel allt kraftigare globala influensor. Och vi står inför utmaningen att kunna ge vård till den växande allt äldre befolkningen eller i länder där sjukvården inte är lika självklar som här. Din roll blir mycket viktig.

23 EN ANRIK SKOLA I NY FÖRPACKNING /23 Omtanke Vård- och omsorgsprogrammet Vård- och omsorgsprogrammet vänder sig till dig som vill arbeta inom hälso- och sjukvård, psykiatri, äldreomsorg och med personer som har funktionsnedsättning. Att arbeta för människors hälsa förebyggande, stödjande eller vårdande är mycket stimulerande. Här får du bland annat lära dig hur kroppen fungerar, hälsa och sjukdomar, vård och omsorg, om funktionsnedsättningar och psykologi (vård- och folkhälsovetenskap). Du lär dig om människors olika behov och vilken betydelse livsstil har för hälsan. Här får du praktisera inom kommunens och landstingens verksamhet inom sektor vård och omsorg. Du tränar att ge vård och omvårdnad, hantera viss medicinsk utrustning, bemöta patienter och brukare på ett bra sätt. Du lär dig administrera dina arbetsuppgifter och mycket, mycket mer. Du tränar din förmåga att ta initiativ och att vara kreativ samt hur du inom vårdoch omsorg kan driva ett eget företag omtankens entreprenörskap! Du kan arbeta direkt efter utbildningen eller, med kompletteringar av vissa ämnen, läsa vidare på yrkeshögskola eller högskola. Jag har ett problem jag löser det! Man mår jättebra av att hjälpa andra, och du har jobb när du går ut. Amin Fakhri, Albin Niclazon VO11 Aktuella poängplaner finns på thomasgymnasiet.se

24 24 / THOMASGYMNASIET 2013 Anta utmaningen! Vår del av världen utvecklar ständigt nya tekniker som är helt beroende av energi. El används till exempel långt ifrån enbart till belysning utan även för funktioner inom säkerhetsbranschen och automation. Nu är vi mycket nära att med energibesparande system kunna styra all vår hushållsel med hjälp av våra mobiler. Världens samhällen fungerar inte utan energi och din roll är mycket viktig som professionell elektriker.

25 EN ANRIK SKOLA I NY FÖRPACKNING /25 Klimatsmarta energilösningar El- och energiprogrammet Inriktning Elteknik El- och energiprogrammet vänder sig till dig som vill arbeta med elinstallationer eller datorer och kommunikation. Jag har en idé jag förverkligar den! El finns överallt i vårt samhälle och vi klarar oss inte utan den. El används också mer och mer i tekniskt avancerade system och den traditionella kabeldragaren är på väg att försvinna. Här lär du dig produktion, installation och distribution av system för el och energi. Du lär dig också om automation, datoroch kommunikationsteknik samt IT-infrastruktur. Du lär dig att installera och reparera en elanläggning. Du tränas i förmågan att samarbeta, bemöta kunder, planera och dokumentera samt att använda material och verktyg. Jag gjorde praktik inom elbranschen på högstadiet, då blev jag intresserad av El- och energiprogrammet! Simon Nykänen EC3 För att undvika arbetsrelaterade skador tränas du i arbetsmiljöfrågor med vikt på din egen hälsa. Du blir en del av framtidens klimatsmarta energibesparingslösningar! Vi arbetar tematiskt med stort elevinflytande och med mycket engagerade lärare. Du kan arbeta direkt efter utbildningen eller studera vidare på yrkeshögskola. Du kan också välja att läsa extrakurser för att studera vidare på högskola. Aktuella poängplaner finns på thomasgymnasiet.se

26 26 / THOMASGYMNASIET 2013 Anta utmaningen! Behovet av industriellt utvecklade och tillverkade produkter är mycket stort och produkterna avsätts på hela världsmarknaden. Vår miljö står inför stora utmaningar och innovativa, hållbara och miljövänliga produkter efterfrågas allt mer. Även tillverkningen bör ske ur miljövänliga aspekter. Världen behöver många innovativa och duktiga industritekniker som kan bidra till tillverkning för en bättre miljö.

27 EN ANRIK SKOLA I NY FÖRPACKNING /27 Framtidens produktion Industritekniska programmet Inriktning Produkt- och Maskinteknik Industritekniska programmet vänder sig till dig som vill arbeta med produktion inom teknisk industri. All produktion innebär mer eller mindre miljöpåverkan, varför det är viktigt att med omsorg välja material, metoder och teknik som påverkar miljön minimalt. Här får du vara med i hela produktionskedjan, det vill säga från planering och design, materialval och metoder till tillverkning och drift i avancerade tekniska system. Även produktekonomi och kvalitetssäkring ingår. Du lär dig hur man samarbetar med olika företag och om möjligheten att driva eget företag. Du tränas i att ta initiativ och ett kreativt förhållningssätt för att proaktivt tänka klimatsmart. Du lär dig hur man hanterar verktyg, industriutrustning och material. Du blir en del av framtidens produktion! Vi arbetar tematiskt med stort elevinflytande och med mycket engagerade lärare. Du kan arbeta direkt efter utbildningen eller studera vidare på yrkeshögskola. Du kan också välja att läsa extra kurser för att studera vidare på högskola. Ingenting är omöjligt! Jag gillar att arbeta med händerna. Marcus Jönsson IP3 Coolt att se när man programmerar och CNC-maskinen gör jobbet! Gabriel Lexell IP3 Aktuella poängplaner finns på thomasgymnasiet.se

28 newmarket.se Musikakademin För musikälskare med ambitioner! Ett samarbete mellan Thomasgymnasiet, Kulturskolan och Europaskolan Vi söker dig som spelar ett instrument eller sjunger och verkligen vill satsa på ditt musiserande! Nu har du möjlighet att kombinera dina gymnasiestudier med musik på Musikakademin i Strängnäs. Du får en unik chans att fördjupa dina kunskaper under hela tre år med hjälp av Kulturskolans specialiserade musikpedagoger. Under samma period får du också 40 minuters individuell undervisning oavsett om du spelar ett instrument eller sjunger! Du kombinerar detta med dina gymnasiestudier, oavsett gymnasieprogram. Musikakademin består av två gymnasiekurser, inom ramen för Individuellt val, 200 poäng: 100 poäng Instrument eller sång (individuell undervisning) 100 Ensemble (undervisning i grupp), vid några tillfällen inför publik Undervisningen ger betyg som ingår i slutbetyget från gymnasiet. För mer information, välkommen att kontakta Studie- och yrkesvägledare Katrin Eriksson på telefon eller Jag har en idé jag förverkligar den! Studie- och yrkesvägledare på Thomasgymnasiet Katrin Eriksson katrin.eriksson@strangnas.se Gabriella Kardestad gabriella.kardestad@strangnas.se Charlotte Johansson charlotte.johansson@strangnas.se REGIUM GUSTAVIANUM GYMNASIUM STRENGNESE 1626 INSTIFTADE Gustav II Adolf gymnasium i Strängnäs. Stora minnen bevarar i Stängnäs namnen av våra båda första Gustaver. I Strängnäs valdes den 6 juni 1523 Gustav Vasa, den store nydanaren, till Sveriges konung. Där lades också under den unge konungens samtal med Laurentius Andreae och Olaus Petri grunden till den lutherska kyrkoreformen i vårt land. Något mer än 100 år senare, den 3 juni 1626, instiftades i samma Strängnäs Gustav II Adolf REGIUM GUSTAVIANUM GYMNASIUM STRENGNESE. thomasgymnasiet.se Thomasgymnasiet Strängnäs Tel: Fax:

Thomasgymnasiets. Här är ditt exemplar av. nya programkatalog. Varsågod! Välkommen till oss! Thomasgymnasiet

Thomasgymnasiets. Här är ditt exemplar av. nya programkatalog. Varsågod! Välkommen till oss! Thomasgymnasiet Thomasgymnasiet Varsågod! Här är ditt exemplar av Thomasgymnasiets nya programkatalog. Välkommen till oss! 2012 Mount Everest är världens högsta berg, 8 848 m över havet. 2011 inleddes här den största

Läs mer

Välkommen till Fredrikshovs gymnasium

Välkommen till Fredrikshovs gymnasium Välkommen till Fredrikshovs gymnasium I grönskan på Kungliga Djurgården finner eleverna studiero och inspiration, med stadens puls och internationella influenser på promenadavstånd. Vår metod bygger på

Läs mer

Utbildning för hållbar utveckling

Utbildning för hållbar utveckling Utbildning för hållbar utveckling Hur ser du på världen? Globala gymnasiet är till för dig som fått upp ögonen för orättvisor i världen och som vill påverka, förstå och lära dig mer om globala frågor.

Läs mer

TEKNIKPROGRAMMET Mål för programmet

TEKNIKPROGRAMMET Mål för programmet TEKNIKPROGRAMMET Mål för programmet Teknikprogrammet är ett högskoleförberedande program och utbildningen ska i första hand förbereda för vidare studier i teknikvetenskap och naturvetenskap men också i

Läs mer

Ekonomiprogrammet. Efter programmet

Ekonomiprogrammet. Efter programmet Ekonomiprogrammet EK Ekonomiprogrammet är ett program som vänder sig till dig som är intresserad av att få kunskaper i ekonomi, samhällsekonomi, entreprenörskap och juridik. Här får du en bred och attraktiv

Läs mer

Nationellt och. Fyrisskolans gymnasiesärskola. Individuellt program Fyris E

Nationellt och. Fyrisskolans gymnasiesärskola. Individuellt program Fyris E Nationellt och Fyrisskolans gymnasiesärskola Individuellt program Fyris E Om gymnasiesärskolan I gymnasiesärskolan får eleverna en god grund för att studera vidare och för att kunna delta aktivt i samhällslivet.

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet Samhällsvetenskapsprogrammet sa Har du ett samhällsvetenskapligt intresse och vill gå en gymnasieutbildning som ger dig många möjligheter till vidare studier eller arbete? Då är detta programmet för dig!

Läs mer

Vi lär i samarbete med det omgivande samhället. Världen är vårt klassrum.

Vi lär i samarbete med det omgivande samhället. Världen är vårt klassrum. Samhällsvetenskap Samhällsvetenskapsprogrammet är ett högskole för beredande program vilket innebär att du blir behörig att söka till universitet och högskola. Du får en bred utbildning där fokus ligger

Läs mer

Härjedalens Gymnasium presenterar

Härjedalens Gymnasium presenterar Härjedalens Gymnasium presenterar Högskoleförberedande program 2015-04-29 Härjedalens gymnasium... ligger i Sveg och vi ger från hösten 2016 sju nationella program. Vi har närmare 200 elever och vi erbjuder

Läs mer

4 årsprogrammen. Barn- och fritidsprogrammet. Bygg- och anläggningsprogrammet. Typ av program: Yrkesprogram

4 årsprogrammen. Barn- och fritidsprogrammet. Bygg- och anläggningsprogrammet. Typ av program: Yrkesprogram 4 årsprogrammen har en utvecklingsstörning och behöver en anpassad utbildning som ger en god grund för ett arbete, en sysselsättning eller fortsatta studier inom folkhögskola. Vi lägger ner mycket kraft

Läs mer

ANPASSAD UTBILDNING FÖR DIN SKULL

ANPASSAD UTBILDNING FÖR DIN SKULL ANPASSAD UTBILDNING FÖR DIN SKULL UTBILDNINGSPROGRAM 2016 KUNSKAP TRYGGHET RESPEKT GEMENSKAP TOLERANS Här på Snitz Gymnasium har vi utvecklat ett arbetssätt för att kunna möta elever i behov av särskilt

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet Högskoleförberedande Samhällsvetenskapsprogrammet Inriktningar Beteendevetenskap Medier, information och kommunikation Samhällsvetenskap Jag valde PB för att det är en så pass öppen skola. Det är en behaglig

Läs mer

Teknikprogrammet (TE)

Teknikprogrammet (TE) Teknikprogrammet (TE) Teknikprogrammet (TE) ska utveckla elevernas kunskaper om och färdigheter i teknik och teknisk utveckling. Efter examen från programmet ska eleverna ha kunskaper för högskolestudier

Läs mer

VAD DRÖMMER DU OM? PROGRAM MALMÖ TEKNIKPROGRAMMET SAMHÄLLSBYGGANDE & MILJÖ DESIGN & PRODUKTUTVECKLING SAMHÄLLSVETENSKAPSPROGRAMMET BETEENDEVETENSKAP

VAD DRÖMMER DU OM? PROGRAM MALMÖ TEKNIKPROGRAMMET SAMHÄLLSBYGGANDE & MILJÖ DESIGN & PRODUKTUTVECKLING SAMHÄLLSVETENSKAPSPROGRAMMET BETEENDEVETENSKAP VAD DRÖMMER DU OM? PROGRAM MALMÖ TEKNIKPROGRAMMET SAMHÄLLSBYGGANDE & MILJÖ DESIGN & PRODUKTUTVECKLING SAMHÄLLSVETENSKAPSPROGRAMMET BETEENDEVETENSKAP HOTELL- OCH TURISMPROGRAMMET TURISM & RESOR HANDELS-

Läs mer

VÄLKOMMEN. till Gymnasieinformationen 24 november. Frejaskolan Julia Kjäll

VÄLKOMMEN. till Gymnasieinformationen 24 november. Frejaskolan Julia Kjäll VÄLKOMMEN till Gymnasieinformationen 24 november Frejaskolan Julia Kjäll Viktigt att veta 18 nationella program (totalt 60 inriktningar) + Introduktionsprogram (5 program) + Särskilda varianter Ämnen och

Läs mer

Utbildning för hållbar utveckling

Utbildning för hållbar utveckling Utbildning för hållbar utveckling Hur ser du på världen? Globala gymnasiet är till för dig som fått upp ögonen för orättvisor i världen och som vill påverka, förstå och lära dig mer om globala frågor.

Läs mer

På Barn- och fritidsprogrammet får du som. För dig som vill arbeta med människor. och. Mjölby Gymnasium

På Barn- och fritidsprogrammet får du som. För dig som vill arbeta med människor. och. Mjölby Gymnasium För dig som vill arbeta med människor På Barn- och fritidsprogrammet får du som elev vara ute på APL (arbetsplatsförlagt lärande) under minst 15 veckor, fördelat på tre år. Din första APL börjar redan

Läs mer

Introduktionsprogram fem olika inriktningar beroende på vilka betyg som saknas.

Introduktionsprogram fem olika inriktningar beroende på vilka betyg som saknas. Gymnasieprogram Alla yrkesprogram leder till en yrkesexamen. Du kan börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera inom yrkeshögskolan. Du kan också välja extra kurser för att studera vidare

Läs mer

MÖJLIGHET Läs grundläggande behörighet för högskolestudier! [VO] VÅRD- OCH OMSORGSPROGRAMMET [HV] HANTVERKSPROGRAMMET FRISÖR

MÖJLIGHET Läs grundläggande behörighet för högskolestudier! [VO] VÅRD- OCH OMSORGSPROGRAMMET [HV] HANTVERKSPROGRAMMET FRISÖR Milnergymnasiet [VO] VÅRD- OCH OMSORGSPROGRAMMET [HV] HANTVERKSPROGRAMMET FRISÖR [HV] HANTVERKSPROGRAMMET FLORIST Gör verklighet av dina framtidsdrömmar! Gymnasietiden är en spännande och viktig del i

Läs mer

Utbildning för hållbar utveckling

Utbildning för hållbar utveckling Utbildning för hållbar utveckling Hur ser du på världen? Globala gymnasiet är till för dig som fått upp ögonen för orättvisor i världen och som vill påverka, förstå och lära dig mer om globala frågor.

Läs mer

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Trägymnasiet Ljusdal (2110) period 20121

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Trägymnasiet Ljusdal (2110) period 20121 Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Trägymnasiet Ljusdal (211) period 2121 12-9-2 1:48:39 Bygg- Och Anläggningsprogrammet 16 12 9 8. 159. Hantverksprogrammet 12 3 1 8. 8. Yrkesintroduktion, Mot Bygg-

Läs mer

Tumba Gymnasium. Skolan erbjuder

Tumba Gymnasium. Skolan erbjuder Tumba Gymnasium Skolan erbjuder Högskoleförbredande program: Ekonomiprogrammet - inriktningarna Ekonomi och Juridik Estetiska programmet - inriktningarna Estetik & media, Musik och Bild- & formgivning

Läs mer

Roligare att lära. - lättare att lyckas!

Roligare att lära. - lättare att lyckas! Roligare att lära - lättare att lyckas! På Johannes Hedberggymnasiet kommer vi att förbereda dig inför framtiden, med fokus på fortsatta studier, men även ett framtida yrkesliv. Du får arbeta ämnesövergripande

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL BIRGITTASKOLAN!

VÄLKOMMEN TILL BIRGITTASKOLAN! VÄLKOMMEN TILL BIRGITTASKOLAN! På Birgittaskolan händer allt och lite till! Birgittaskolan är en skola där du blir sedd och får möjlighet att utvecklas. Under din tid på skolan kommer du att lära känna

Läs mer

GÄRDET. Öppet hus. 27 jan kl

GÄRDET. Öppet hus. 27 jan kl GÄRDET Öppet hus 27 jan kl. 12.00-14.00 Välkommen till Hermods Gymnasium Vi vill få dig att utvecklas, växa och få de bästa förutsättningarna för framtiden och för vidare studier. När du tar studenten

Läs mer

Gymnasieansökan 2013

Gymnasieansökan 2013 Gymnasieansökan 2013 Yrkesprogram Yrkesprogrammen ska hålla hög kvalitet och leda till skicklighet i yrket ( anställningsbarhet ) * Högskoleförberedande program Ska vara en bra förberedelse för studier

Läs mer

Vård- och omsorgsprogrammet (VO)

Vård- och omsorgsprogrammet (VO) Vård- och omsorgsprogrammet (VO) Vård- och omsorgsprogrammet (VO) ska utveckla elevernas kunskaper om och färdigheter i vård och omsorg samt ge kunskaper om hälsa, ohälsa och funktionsnedsättning. Efter

Läs mer

VI VET VAD SOM KRÄVS MALMÖ

VI VET VAD SOM KRÄVS MALMÖ DU VET VAD DU GILLAR VI VET VAD SOM KRÄVS MALMÖ Du är mitt i tonåren. Framtiden kommer att vara fylld av utmaningar, stora förändringar och tuffa beslut. Så varför inte ägna de närmaste åren åt det du

Läs mer

Programkatalog. Öppet hus Torsdag 8 november EKONOMI SAMHÄLL. Ekonomi Medier, information & kommunikation GÖTEBORG GYMNASIEUTBILDNING 2019

Programkatalog. Öppet hus Torsdag 8 november EKONOMI SAMHÄLL. Ekonomi Medier, information & kommunikation GÖTEBORG GYMNASIEUTBILDNING 2019 Programkatalog 2019 Öppet hus Torsdag 8 november GÖTEBORG GYMNASIEUTBILDNING 2019 EKONOMI SAMHÄLL Ekonomi Medier, information & kommunikation Världen utanför skolan är ditt klassrum. Mitt i stan öppnar

Läs mer

Gymnasieskolan 2011. De viktigaste förändringarna:

Gymnasieskolan 2011. De viktigaste förändringarna: 1 (5) BILDNINGSFÖRVALTNINGEN Förvaltningskontoret Gymnasieskolan 2011 Hösten 2011 startar en ny gymnasieskola. Syftet är bl.a. att fler elever ska nå målen och att du som elev ska vara bättre rustad för

Läs mer

VÄLJ HANDELSPROGRAMMET och bli EVENTARRANGÖR E-HANDLARE MARKNADSFÖRARE PROJEKTLEDARE

VÄLJ HANDELSPROGRAMMET och bli EVENTARRANGÖR E-HANDLARE MARKNADSFÖRARE PROJEKTLEDARE Kvalitetsutbildningar sedan 1968 VÄLJ HANDELSPROGRAMMET och bli EVENTARRANGÖR E-HANDLARE MARKNADSFÖRARE PROJEKTLEDARE EGEN FÖRETAGARE med mera.. ALLTID GARANTERAD MÖJLIGHET TILL HÖGSKOLE- BEHÖRIGHET! HA

Läs mer

Hantverksprogrammet Frisör

Hantverksprogrammet Frisör Hantverksprogrammet Frisör Drömmer du om att bli frisör? Är du intresserad av mode och trender? Gillar du att arbeta med färg och form? Tycker du om att möta människor? Utbildningen ger dig grundläggande

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet Samhällsvetenskapsprogrammet Inriktningar Beteendevetenskap Medier, information och kommunikation Samhällsvetenskap PER BRAHEGYMNASIET Enda skolan jag besökte, jag har kompisar som gått här. Jag gillar

Läs mer

VÄLLKOMNA TILL INFORMATIONSKVÄLL INFÖR GYMNASIEVALET 2014

VÄLLKOMNA TILL INFORMATIONSKVÄLL INFÖR GYMNASIEVALET 2014 VÄLLKOMNA TILL INFORMATIONSKVÄLL INFÖR GYMNASIEVALET 2014 Yaara Robinson Studie- och yrkesvägledare yaara.robinson@uppsala.se 073-4321607 Gymnasieskolan Läser i kurser som räknas i poäng 1 poäng = 1 lektion

Läs mer

Sammanfattning Gy 2011

Sammanfattning Gy 2011 Sammanfattning Gy 2011 Likriktning (lokala kurser/inriktningar och specialutformning försvinner) Förändrad programstruktur (Yrkes- och Högskoleförberedande program) Mer tid för yrkesämnen på yrkesprogram

Läs mer

Poängplaner Spånga Gymnasium. Ekonomiprogrammet Naturveteskapsprogrammet

Poängplaner Spånga Gymnasium. Ekonomiprogrammet Naturveteskapsprogrammet Poängplaner Spånga Gymnasium Ekonomiprogrammet Naturveteskapsprogrammet 2013-2016 Inriktningsprofil Djurkunskap Preliminär poängplan 2013-2016 Åk 1 Åk 2 Åk 3 SUMMA KURS Ht Vt Ht Vt Ht Vt poäng timmar GYMNASIEGEMENSAMMA

Läs mer

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Stockholms stad Preliminär antagning 2012

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Stockholms stad Preliminär antagning 2012 platser antagna platser Bygg- och anläggningsprogrammet inr husbyggnad, mark o anl, måleri, plåtsl samt Lärling, Kista gymn Alla antagna Alla antagna 185 45 9 0 36 Barn- och fritidsprogrammet inr fritid

Läs mer

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Trägymnasiet Ljusdal (2110) period 20121

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Trägymnasiet Ljusdal (2110) period 20121 Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Trägymnasiet Ljusdal (211) period 2121 12-4-11 13:57:11 Bygg- Och Anläggningsprogrammet 16 16 11 13 174 Hantverksprogrammet 12 3 Yrkesintroduktion, Mot Bygg- Och

Läs mer

Rektorer: Marianne Fogelberg (TE, IN) och Johan Romberg (NA, VO)

Rektorer: Marianne Fogelberg (TE, IN) och Johan Romberg (NA, VO) Rektorer: Marianne Fogelberg (TE, IN) och Johan Romberg (NA, VO) VISA RESPEKT FÖR VARANDRA På Östrabo 1 gör vi det genom att ha en positiv attityd till alla, hälsa på varandra och hjälpa varandra när det

Läs mer

Programkatalog. Uddevalla Öppet hus Torsdag 22 november NATUR NATUR SAMHÄLL SAMHÄLL. Natur Natur & samhälle Samhäll Beteendevetenskap

Programkatalog. Uddevalla Öppet hus Torsdag 22 november NATUR NATUR SAMHÄLL SAMHÄLL. Natur Natur & samhälle Samhäll Beteendevetenskap Programkatalog Uddevalla 2019 Öppet hus Torsdag 22 november UDDEVALLA GYMNASIEUTBILDNING 2019 NATUR NATUR SAMHÄLL SAMHÄLL Natur Natur & samhälle Samhäll Beteendevetenskap Gör skillnad för världen redan

Läs mer

VAD DRÖMMER DU OM? PROGRAM HELSINGBORG TEKNIKPROGRAMMET DESIGN & PRODUKTUTVECKLING SAMHÄLLSBYGGANDE & MILJÖ

VAD DRÖMMER DU OM? PROGRAM HELSINGBORG TEKNIKPROGRAMMET DESIGN & PRODUKTUTVECKLING SAMHÄLLSBYGGANDE & MILJÖ VAD DRÖMMER DU OM? PROGRAM HELSINGBORG TEKNIKPROGRAMMET DESIGN & PRODUKTUTVECKLING SAMHÄLLSBYGGANDE & MILJÖ SAMHÄLLSVETENSKAPSPROGRAMMET BETEENDEVETENSKAP HOTELL- OCH TURISMPROGRAMMET TURISM & RESOR HANDELS-

Läs mer

Gymnasial vuxenutbildning

Gymnasial vuxenutbildning Gymnasial vuxenutbildning Kursutbud och schematider Skolan har gemensamma provtider vissa onsdagar klockan 13.00 16.00. Det innebär att skriftliga prov för en del kurser/lärare endast görs under denna

Läs mer

Gymnasial vuxenutbildning

Gymnasial vuxenutbildning Gymnasial vuxenutbildning Kursutbud och schematider Skolan har gemensamma provtider vissa onsdagar klockan 13.00 16.00. Det innebär att skriftliga prov för en del kurser/lärare endast görs under denna

Läs mer

PROGRAM HELSINGBORG TEKNIKPROGRAMMET DESIGN & PRODUKTUTVECKLING SAMHÄLLSBYGGNAD & MILJÖ HOTELL- OCH TURISMPROGRAMMET

PROGRAM HELSINGBORG TEKNIKPROGRAMMET DESIGN & PRODUKTUTVECKLING SAMHÄLLSBYGGNAD & MILJÖ HOTELL- OCH TURISMPROGRAMMET Vad drömmer du om? PROGRAM HELSINGBORG TEKNIKPROGRAMMET DESIGN & PRODUKTUTVECKLING SAMHÄLLSBYGGNAD & MILJÖ Samhällsvetenskapsprogrammet SAMHÄLLSVETENSKAP HOTELL- OCH TURISMPROGRAMMET Turism & Resor HANDEL-

Läs mer

Dags att välja! Jobba direkt efter gymnasiet? Eller plugga vidare? Kanske vara. lärling?

Dags att välja! Jobba direkt efter gymnasiet? Eller plugga vidare? Kanske vara. lärling? Dags att välja! Jobba direkt efter gymnasiet? Eller plugga vidare? Kanske vara lärling? Gymnasievalet För vissa är valet lätt, för andra är det svårare Men en sak är säker det finns något för alla. Valet

Läs mer

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Stockholms stad Preliminär antagning 2014

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Stockholms stad Preliminär antagning 2014 platser antagna platser Bygg- och anläggningsprogrammet inr husbyggnad, mark o anl, måleri, plåtsl samt Lärling, Kista gymn Alla antagna Ingen antagen 183.8 30 16 0 14 Barn- och fritidsprogrammet inr fritid

Läs mer

Nationella it-strategier styrdokumentsförändringar. Olof Andersson, Christian Magnusson

Nationella it-strategier styrdokumentsförändringar. Olof Andersson, Christian Magnusson Nationella it-strategier styrdokumentsförändringar Olof Andersson, Christian Magnusson Gemensamt för alla skolformer: vid behov förändringar i läroplaner, kursplaner eller ämnesplaner för att tydliggöra

Läs mer

VI VET VAD SOM KRÄVS NORRKÖPING

VI VET VAD SOM KRÄVS NORRKÖPING DU VET VAD DU GILLAR VI VET VAD SOM KRÄVS NORRKÖPING Du är mitt i tonåren. Framtiden kommer att vara fylld av utmaningar, stora förändringar och tuffa beslut. Så varför inte ägna de närmaste åren åt det

Läs mer

Så här fungerar behörighetsvisaren på Utbildningsinfo.se 2015-02-06

Så här fungerar behörighetsvisaren på Utbildningsinfo.se 2015-02-06 Så här fungerar behörighetsvisaren på Utbildningsinfo.se 2015-02-06 Vilket program och inriktning du väljer har betydelse för vad du kan göra efter gymnasieskolan Behörighetsvisaren hjälper dig med: vilket

Läs mer

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Stockholms stad Slutlig antagning 2014

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Stockholms stad Slutlig antagning 2014 platser antagna platser Bygg- och anläggningsprogrammet inr husbyggnad, mark o anl, måleri, plåtsl samt Lärling, Kista gymn Alla antagna Ingen antagen 188.8 30 29 0 1 Barn- och fritidsprogrammet inr fritid

Läs mer

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Stockholms stad Preliminär antagning 2013

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Stockholms stad Preliminär antagning 2013 platser antagna platser Bygg- och anläggningsprogrammet inr husbyggnad, mark o anl, måleri, plåtsl samt Lärling, Kista gymn Alla antagna Alla antagna 170.0 30 17 0 13 Barn- och fritidsprogrammet inr fritid

Läs mer

Naturvetenskapsprogrammet

Naturvetenskapsprogrammet Naturvetenskapsprogrammet NA Vill du få en gedigen naturvetenskaplig utbildning? Vill du till detta lägga studier i språk som ökar möjligheterna till studier eller jobb utomlands? Alla dessa möjligheter

Läs mer

Våra program GULDSTADSGYMNASIET. barn & fritid el & energi estetiska hantverk teknik

Våra program GULDSTADSGYMNASIET. barn & fritid el & energi estetiska hantverk teknik Våra program GULDSTADSGYMNASIET barn & fritid el & energi estetiska hantverk teknik Den lilla skolan med de stora möjligheterna Ja, vi är en liten skola och det är ett viktigt skäl till att många elever

Läs mer

Roligare att lära. - lättare att lyckas!

Roligare att lära. - lättare att lyckas! Roligare att lära - lättare att lyckas! På Johannes Hedberggymnasiet kommer vi att förbereda dig inför framtiden, med fokus på fortsatta studier, men även ett framtida yrkesliv. Du får arbeta ämnesövergripande

Läs mer

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Stockholms stad Slutlig antagning 2013

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Stockholms stad Slutlig antagning 2013 platser antagna platser Bygg- och anläggningsprogrammet inr husbyggnad, mark o anl, måleri, plåtsl samt Lärling, Kista gymn Alla antagna Alla antagna 170.0 30 24 0 6 Barn- och fritidsprogrammet inr fritid

Läs mer

Fullständigt gymnasium från Vuxenutbildningen!

Fullständigt gymnasium från Vuxenutbildningen! Fullständigt gymnasium från Vuxenutbildningen! Dina val inför slutbetyg eller gymnasieexamen Här följer information för att hjälpa dig i de val du behöver göra. Slutbetyg eller gymnasieexamen? Till och

Läs mer

Svar till elevarbetsfoldern:

Svar till elevarbetsfoldern: Svar till elevarbetsfoldern: 1 1.Hur många nationella program finns det inom gymnasieskolan? Hur många är yrkesprogram och hur många är högskoleförberedande program? Det finns 12 yrkesprogram och 6 högskoleförberedande

Läs mer

POÄNGPLANER. Sid 1 Programstruktur. Sid 2-6 Högskoleförberedande program. Sid 7-14 Yrkesprogram. Sid 15 Övrigt

POÄNGPLANER. Sid 1 Programstruktur. Sid 2-6 Högskoleförberedande program. Sid 7-14 Yrkesprogram. Sid 15 Övrigt POÄNGPLANER 2017-2018 Sid 1 Programstruktur Sid 2-6 Högskoleförberedande program Sid 7-14 Yrkesprogram Sid 15 Övrigt Postadress Telefon E-post Webbadress Mora gymnasium 0250-260 00 vx gymnasieforvaltningen@mora.se

Läs mer

Gymnasial vuxenutbildning

Gymnasial vuxenutbildning Gymnasial vuxenutbildning Kursutbud och schematider Skolan har gemensamma provtider vissa onsdagar klockan 13.00 16.00. Det innebär att skriftliga prov för en del kurser/lärare endast görs under denna

Läs mer

VAD DRÖMMER DU OM? PROGRAM STOCKHOLM TEKNIKPROGRAMMET SAMHÄLLSBYGGANDE & MILJÖ DESIGN & PRODUKTUTVECKLING

VAD DRÖMMER DU OM? PROGRAM STOCKHOLM TEKNIKPROGRAMMET SAMHÄLLSBYGGANDE & MILJÖ DESIGN & PRODUKTUTVECKLING VAD DRÖMMER DU OM? PROGRAM STOCKHOLM TEKNIKPROGRAMMET SAMHÄLLSBYGGANDE & MILJÖ DESIGN & PRODUKTUTVECKLING SAMHÄLLSVETENSKAPSPROGRAMMET BETEENDEVETENSKAP ESTETISKA PROGRAMMET BILD & FORMGIVNING HOTELL-

Läs mer

Barn- och fritidsprogrammet Guteskolan Södra

Barn- och fritidsprogrammet Guteskolan Södra Barn- och fritidsprogrammet Guteskolan Södra Det vi har gemensamt elever och lärare på BF-programmet på Guteskolan Södra är att vi alla gillar fart och fläkt. Vi ärkreativa i vårt arbete och gillar utmaningar.

Läs mer

Utbildning för hållbar utveckling

Utbildning för hållbar utveckling Utbildning för hållbar utveckling Hur ser du på världen? Globala gymnasiet är till för dig som fått upp ögonen för orättvisor i världen och som vill påverka, förstå och lära dig mer om globala frågor.

Läs mer

VI VALDE VADSBOGYMNASIET!

VI VALDE VADSBOGYMNASIET! VI VALDE VADSBOGYMNASIET! Mariestad 2 Hej! Just nu går du kanske och funderar på ditt gymnasieval. Ett val som är självklart för en del och inte lika självklart för andra. Vi vill att du med den här foldern

Läs mer

Strålande nyheter om UF-företagandet i Södermanland 2017/2018!

Strålande nyheter om UF-företagandet i Södermanland 2017/2018! Strålande nyheter om UF-företagandet i Södermanland 2017/2018! Den första december 2017 stängde registreringen för läsår 2017/2018 och vi kan gladeligen konstatera att i år är ett rekordår! Fler elever

Läs mer

Unika utbildningar för unika ungdomar

Unika utbildningar för unika ungdomar Unika utbildningar för unika ungdomar Välkommen till Frejagymnasiet! Frejagymnasiet är gymnasiesärskolan för dig som trivs på en mindre, tryggare och mer individanpassad skola. Här kan du läsa utbildningar

Läs mer

Stockholms stad. Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Preliminär antagning Antagningsgränser. Antal reserver

Stockholms stad. Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Preliminär antagning Antagningsgränser. Antal reserver platser antagna platser Bygg- och anläggningsprogrammet inr Husbyggnad, Mark och anläggning, Måleri, Plåtslageri, Lärling, Alla antagna Ingen antagen 187.5 32 23 0 9 Barn- och fritidsprogrammet inr pedagogiskt

Läs mer

Naturvetenskapsprogrammet

Naturvetenskapsprogrammet sprogrammet Inriktningar och musik och samhälle Nyhet! PER BRAHEGYMNASIET Det är en cool miljö på PB med en trevlig stämning. Jag var på öppet hus och hade också hört mycket bra om skolan. Det var också

Läs mer

TILL HÖGSKOLE- BEHÖRIGHET!

TILL HÖGSKOLE- BEHÖRIGHET! VILL DU BLI Eventarrangör, Marknadsförare, Projektledare, Egen företagare, Webbmarknadsförare, E-handlare, Artistbokare, Mässkoordinator, Marknadsförare i sociala medier, Butikskommunikatör... VÄLJ HANDELSPROGRAMMET

Läs mer

GYMNASIET Vad innebär det?

GYMNASIET Vad innebär det? GYMNASIET Vad innebär det? LINKÖPINGS KOMMUN 13/14 5 st Kommunala gymnasieskolor 11 st Fristående gymnasieskolor 2 st Landstingets gymnasieskolor Läsåret 12/13 årskurs 9 = 72 st Kommunal skola: 53 st Friskola:

Läs mer

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Stockholms stad Preliminär antagning 2015

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Stockholms stad Preliminär antagning 2015 Antagningser platser antagna platser Bygg- och anläggningsprogrammet inr husbyggnad, mark o anl, måleri, plåtsl samt Lärling, Kista gymn Alla antagna Ingen antagen 197.5 30 11 0 19 Barn- och fritidsprogrammet

Läs mer

Mina uppgifter. Martina Håkansson. Studie- och yrkesvägledare. Martina.hakansson@staffanstorp.se Tfn: 046-251637

Mina uppgifter. Martina Håkansson. Studie- och yrkesvägledare. Martina.hakansson@staffanstorp.se Tfn: 046-251637 Gymnasievalet Mina uppgifter Martina Håkansson Studie- och yrkesvägledare Martina.hakansson@staffanstorp.se Tfn: 046-251637 Måndag 08.00-14 Tisdag 08.00-15 Onsdag 08.00-16.30 Tider gymnasievalet Hösten:

Läs mer

Meritvärden vid slutlig antagning till nationella program i Malmö 2011

Meritvärden vid slutlig antagning till nationella program i Malmö 2011 ygg- och anläggningsprogrammet ygg- och anläggningsprogrammet, PEA-skolan Malmö 170 185 ygg- och anläggningsprogrammet, Yrkesgymnasiet Malmö A 172 ygg- och anläggningsprogrammet, Norra Sorgenfri gymnasium

Läs mer

Ekonomiprogrammet (EK)

Ekonomiprogrammet (EK) Ekonomiprogrammet (EK) Ekonomiprogrammet (EK) ska utveckla elevernas kunskaper om ekonomiska samhällsförhållanden, om företagens roll och ansvar, om att starta och driva företag samt om det svenska rättssamhället.

Läs mer

TANKA KUNSKAP EFTER DITT EGET HUVUD

TANKA KUNSKAP EFTER DITT EGET HUVUD TANKA KUNSKAP EFTER DITT EGET HUVUD UTBILDNINGSPROGRAM 2015 ETT INDIVIDUELLT ANPASSAT LÄRANDE GER ALLA CHANSEN ATT LYCKAS Det är inte alla gymnasium som gör det vi gör. Här på Snitz är vi specialiserade

Läs mer

Härjedalens Gymnasium presenterar. Yrkesförberedande program 2015-04-29

Härjedalens Gymnasium presenterar. Yrkesförberedande program 2015-04-29 Härjedalens Gymnasium presenterar Yrkesförberedande program 2015-04-29 Härjedalens gymnasium... ligger i Sveg och vi ger från hösten 2016 sju nationella program. Vi har närmare 200 elever och vi erbjuder

Läs mer

Organisation nationella program åk 1 samt IM läsåret 2018/19 Bilaga 1 dnr 0576/18

Organisation nationella program åk 1 samt IM läsåret 2018/19 Bilaga 1 dnr 0576/18 Organisation nationella program åk 1 samt IM läsåret 2018/19 Bilaga 1 dnr 0576/18 Område Skola Typ av program Program Inriktning (grå markering = startar år 2) IM totalt IM år 1 IM år 2-3 NP år 1 Lindholmen

Läs mer

Poängplaner för elever som börjar åk 1 hösten 2016. Bläddra fram till aktuellt program

Poängplaner för elever som börjar åk 1 hösten 2016. Bläddra fram till aktuellt program Poängplaner för elever som börjar åk 1 hösten 2016 Bläddra fram till aktuellt program 1 Bygg- och anläggningsprogrammet 2 Barn- och fritidsprogrammet 3 Ekonomiprogrammet 4 El- och energiprogrammet 5 Estetiska

Läs mer

Förverkliga dina drömmar på. Einar Hansen. gymnasiet! Natur och Estet1

Förverkliga dina drömmar på. Einar Hansen. gymnasiet! Natur och Estet1 Förverkliga dina drömmar på Einar Hansen gymnasiet! Natur och Estet1 Grattis! Du har tre fantastiska år framför dig Gymnasietiden är speciell. För första gången har du möjlighet att välja skola och program

Läs mer

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Stockholms stad Slutlig antagning 2018

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Stockholms stad Slutlig antagning 2018 platser antagna platser Bygg- och anläggningsprogrammet inr Husbyggnad, Mark och anläggning, Måleri, Plåtslageri, Lärling, Alla antagna Ingen antagen 190.0 32 28 0 4 Barn- och fritidsprogrammet inr pedagogiskt

Läs mer

Lägsta meritvärde. Medel

Lägsta meritvärde. Medel arn- och fritidsprogrammet arn- och fritidsprogrammet, Heleneholms gymnasium A 166 arn- och fritidsprogrammet - ritid och hälsa, Idrott, hälsa och ledarskap, John auergymnasiet A 180 arn- och fritidsprogrammet

Läs mer

El- och energiprogrammet

El- och energiprogrammet El- och energiprogrammet EE El- och energiprogrammet ger dig en av gymnasieskolans bredaste utbildningar. Du hamnar inom en bransch som ständigt är i starkt framåtskridande. På EE blandas teori och praktik.

Läs mer

Ditt kristna alternativ

Ditt kristna alternativ Ditt kristna alternativ Ett kristet gymnasium där du utvecklar ditt ansvarstagande och får ett internationellt perspektiv. REKTOR HAR ORDET HEJ, JAG HETER Helena Virsén och är rektor för Ansgargymnasiet.

Läs mer

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Stockholms stad Slutlig antagning 2015

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Stockholms stad Slutlig antagning 2015 platser antagna platser Bygg- och anläggningsprogrammet inr husbyggnad, mark o anl, måleri, plåtsl samt Lärling, Kista gymn Alla antagna Ingen antagen 170.0 30 17 0 13 Barn- och fritidsprogrammet inr fritid

Läs mer

Logistik- & Handelsprogrammet

Logistik- & Handelsprogrammet Logistik- & Handelsprogrammet Vill du gå en bred utbildning där du har möjlighet att välja mellan sex olika fördjupningsområden som kan leda till jobb inom transport, lager, logistik, handel eller turism?

Läs mer

VALKOMMEN. Samhällsvetenskapsprogrammet MEDIER, INFORMATION OCH KOMMUNIKATION

VALKOMMEN. Samhällsvetenskapsprogrammet MEDIER, INFORMATION OCH KOMMUNIKATION PROGRAM 2017/ 2018 Känner du till Odenplansgymnasiet sedan tidigare? Skolan grundades 2012 och ligger på Surbrunnsgatan 66 vid Odenplan. Vi är en förhållandevis liten skola med drygt 200 elever, vilket

Läs mer

Sammanfattning av programmet UID FutureMap

Sammanfattning av programmet UID FutureMap Sammanfattning av programmet UID FutureMap Världen behöver en ny, socialt hållbar arbetsmodell. Människans fria, trygga medvetande och hälsa skadas av de ekonomiska modeller, som styr världen sedan flera

Läs mer

DU VET VAD DU GILLAR VI VET VAD SOM KRÄVS

DU VET VAD DU GILLAR VI VET VAD SOM KRÄVS DU VET VAD DU GILLAR VI VET VAD SOM KRÄVS Du är mitt i tonåren. Framtiden kommer att vara fylld av utmaningar, stora förändringar och tuffa beslut. Så varför inte ägna de närmaste åren åt det du gillar

Läs mer

INNEHÅLL Din gymnasietid! Cybergymnasiet Göteborg Programutbud Ekonomi programmet Estetiska programmet Naturvetenskapsprogrammet

INNEHÅLL Din gymnasietid! Cybergymnasiet Göteborg Programutbud Ekonomi programmet Estetiska programmet Naturvetenskapsprogrammet INNEHÅLL Din gymnasietid! 2 Cybergymnasiet Göteborg 3 Programutbud 5 Ekonomiprogrammet 6 Estetiska programmet 6 Naturvetenskapsprogrammet 7 Samhällsvetenskapsprogrammet 7 Teknikprogrammet 8 Preparandutbildning

Läs mer

Entreprenörskap i styrdokumenten

Entreprenörskap i styrdokumenten Entreprenörskap i styrdokumenten Redan 1946 1946 års skolkommission: Skolans ska inriktas på att fostra elever till självständighet och kritiskt sinnelag å ena sidan och samarbete, lust att engagera sig

Läs mer

GÖTEBORG. Öppet hus. 20 jan kl

GÖTEBORG. Öppet hus. 20 jan kl GÖTEBORG Öppet hus 20 jan kl. 12.00-14.00 VI FLYTTAR TILL VALLGATAN! Bästa förberedelsen för vidare studier Jag välkomnar dig till en familjär, kamratlig och centralt belägen skola där kvaliteten på din

Läs mer

Gymnasievalet. Studie- och yrkesvägledare

Gymnasievalet. Studie- och yrkesvägledare Gymnasievalet Studie och yrkesvägledare Linda Bengter Lektionens upplägg 2 Film om gymnasievalet Ytterligare information som är viktig Film om gymnasievalet https://www.youtube.com/watch?v=gy75bszlpu&index=2

Läs mer

PROGRAM STOCKHOLM TEKNIKPROGRAMMET SAMHÄLLSBYGGNAD & MILJÖ DESIGN & PRODUKTUTVECKLING ESTETISKA PROGRAMMET BILD & FORMGIVNING

PROGRAM STOCKHOLM TEKNIKPROGRAMMET SAMHÄLLSBYGGNAD & MILJÖ DESIGN & PRODUKTUTVECKLING ESTETISKA PROGRAMMET BILD & FORMGIVNING Vad drömmer du om? PROGRAM STOCKHOLM TEKNIKPROGRAMMET SAMHÄLLSBYGGNAD & MILJÖ DESIGN & PRODUKTUTVECKLING Samhällsvetenskapsprogrammet medier, information & kommunikation ESTETISKA PROGRAMMET BILD & FORMGIVNING

Läs mer

Intagningsstatistik för gymnasieprogram, Stockholms stad Efter slutantagning 2017

Intagningsstatistik för gymnasieprogram, Stockholms stad Efter slutantagning 2017 Bygg- och anläggningsprogrammet inr husbyggnad, mark o anl, måleri, plåtsl samt Lärling, Stockholm Alla intagna Ingen intagen 190.0 30 30 0 0 Barn- och fritidsprogrammet inr pedagogiskt arbete, Midsommarkransens

Läs mer

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Stockholms stad Preliminär antagning 2017

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Stockholms stad Preliminär antagning 2017 platser antagna platser Bygg- och anläggningsprogrammet inr husbyggnad, mark o anl, måleri, plåtsl samt Lärling, Stockholm Alla antagna Alla antagna 195.0 30 25 0 5 Barn- och fritidsprogrammet inr pedagogiskt

Läs mer

Välkommen till gymnasieskolan!

Välkommen till gymnasieskolan! 030509 Välkommen till gymnasieskolan! Inledning: Jämfört med den skolan du kommer från, grundskolan, så kommer du snart att märka en del skillnader. I grundskolan läste du ämnen. Det gör du också i gymnasieskolan

Läs mer

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Stockholms stad Slutlig antagning 2016

Antagningsstatistik för gymnasieprogram, Stockholms stad Slutlig antagning 2016 platser antagna platser Bygg- och anläggningsprogrammet inr husbyggnad, mark o anl, måleri, plåtsl samt Lärling, Stockholm Alla antagna Alla antagna 185.0 30 20 0 10 Barn- och fritidsprogrammet inr pedagogiskt

Läs mer

Inriktning UBF 2018/ /17 Bilaga 1

Inriktning UBF 2018/ /17 Bilaga 1 Inriktning UBF 2018/2019 0596/17 Bilaga 1 Område Skola Typ av program Program Inriktning (grå markering = startar år 2) IM totalt IM år 1 IM år 2-3 NP år 1 Lindholmen Bräckegymnasiet Nationellt program

Läs mer

Barn och fritidsprogrammet

Barn och fritidsprogrammet Barn och fritidsprogrammet För dig som vill bli till exempel badpersonal, idrottsplatspersonal, personlig tränare, barnskötare, elevassistent, väktare, personlig assistent. Det finns tre inriktningar:

Läs mer

ASPERO 2018/2019. Göteborg IDROTTSGYMNASIUM

ASPERO 2018/2019. Göteborg IDROTTSGYMNASIUM ASPERO IDROTTSGYMNASIUM 2018/2019 Göteborg Träna och plugga på samma gång! Aspero skapar vinnare! Socialt, i idrotten och i studierna. Aspero är en unik skola. Alla elever är aktiva idrottare. Vi har höga

Läs mer