Förundersökningen är en fristående handling som förutsättningslöst beskriver byggnaden och dess kvalitéer.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "2015-09-10. Förundersökningen är en fristående handling som förutsättningslöst beskriver byggnaden och dess kvalitéer."

Transkript

1

2 Stockholms Byggnadsantikvarier har på uppdrag av Diligentia utfört en antikvarisk förundersökning av 1940-talsbyggnaden inom Eken 4. Arbetet har innefattat genomgång och sammanställning av arkivmaterial, besiktning på plats samt en bedömning av byggnadens kulturhistoriska värden. Förundersökningen är en fristående handling som förutsättningslöst beskriver byggnaden och dess kvalitéer. Eva Wallström Certifierad antikvarisk sakkunnig Kulturvärden K

3 Plan- och bygglagen 8 kap 4 Planer 5 Industrihistoriskt värde 13 Lokalhistoriskt värde 13 Arkitekturhistoriskt värde 13 Miljöskapande värde 13 3 (23)

4 Den antikvariska förundersökningen omfattar den södra fastigheten inom kvarteret Eken i Sundbyberg. Hela byggnaden med flyglar, belägen utmed Landsvägen 66/Allévägen/Ågatan, behandlas. 13 En byggnad som är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt får inte förvanskas. 14 Ett byggnadsverk ska hållas i vårdat skick och underhållas så att dess utformning och de tekniska egenskaper som avses i 4 i huvudsak bevaras. Underhållet ska anpassas till omgivningens karaktär och byggnadsverkets värde från historisk, kulturhistorisk, miljömässig och konstnärlig synpunkt. Om byggnadsverket är särskilt värdefullt från historisk, kulturhistorisk, 4 (23)

5 miljömässig eller konstnärlig synpunkt, ska det underhållas så att de särskilda värdena bevaras. 17 Ändring av en byggnad och flyttning av en byggnad ska utföras varsamt så att man tar hänsyn till byggnadens karaktärsdrag och tar till vara byggnadens tekniska, historiska, kulturhistoriska, miljömässiga och konstnärliga värden. För södra delen av kvarteret Eken gäller en plan från Planen visar fastighetens utbredning samt att ytan söder om byggnaden fram till Landsvägen är prickmark, dvs inte får bebyggas. En ny detaljplan är under framtagande bland annat för att möjliggöra ändrad användning till skola. Äldre bild av okänt årtal och okänd fotograf. Området söder om järnvägen utgör Sundbybergs historiska kärna genom Sundbybergs gård (som låg på platsen för Marabouparken. ), järnvägsstationen, hamnen samt den viktiga vägförbindelsen Landsvägen-Bällsta bro. Med tiden kom området att präglas av stora industrier som Kabelverket och Marabou samtidigt som hamnen förlorade sin funktion. Mycket av affärslivet och de offentliga institutionerna flyttade successivt norr om järnvägen. Fabrikerna är nu borta, men 5 (23)

6 många av byggnaderna har bevarats och fått nytt innehåll och samsas väl med ny bostadsbebyggelse. Kvarteret Eken har sitt namn efter den mer än 500 år gamla ek som finns kvar från en tidigare ekbacke. Ekbacken gick ner mot Bällstaån och var sundbybergarnas festplats. I Ekens nordvästra del byggde Marabou fabriks- och kontorsbyggnader mellan , ritade av bland annat Ivar Tenbom, Archibald Frid, Arthur von Schmalensee och Nils Tesch. Sieverts Kabelverk, från början Trådfabriken grundades av Max Sieverts år 1888 och var under lång tid Sundbybergs stads största arbetsgivare. År 1928 köptes företaget av Telefon AB L. M Ericsson, Sieverts Kabelverk var då landets ledande tillverkare av elkablar och hade även starkströmsprodukter som kondensatorer och installationsmaterial i sortimentet. Företaget var det enda i Sverige som tillverkade jordkablar. Den stora tegelbyggnaden med adress Landsvägen 66 uppfördes 1947 som huvudkontor åt Sieverts Kabelverk. Byggnaden ritades av arkitekten Sture Wennerholm och uppfördes av byggmästare Olle Engkvist. Kabelverkets huvudkontor innefattade en flygel för forsknings- och produktionsutveckling med en högspänningshall. Bolaget hade fabriker i Hudiksvall, Piteå, Sundbyberg och Falun. Oljekriserna åren 1973 och 1979 ledde till en kraftigt minskad efterfrågan, vilket innebar att verksamheten centraliserades till Falun och Hudiksvall. Fabrikerna i Piteå och Sundbyberg stängdes och produktutvecklingen blev kvar i Stockholmsregionen. Årskiftet slogs företaget samman med det också Ericssonägda Bofa Kabel, som grundats 1952 i Kungsbacka, till Ericsson Cables AB. Gamla fabriksbyggnader till Sieverts kabelverk. 6 (23)

7 Ture Wennerholm ( ) utbildades till arkitekt vid KTH i Stockholm åren och vid Kungliga konsthögskolan Under studieåren var han anställd hos Lars Israel Wahlman, Ivar Tengbom och Gunnar Asplund. Som färdigutbildad arbetade han även hos Carl Bergsten och fortsatt hos Ivar Tengbom. Därefter hade han egen verksamhet samt uppdrag för Byggnadsstyrelsen och för Allmänna Liv- Försäkringsbolaget Oden. Åren var han anställd som arkitekt för Utrikesdepartementet. Wennerholms arbete var huvudsakligen inriktat på industribebyggelse och präglades av funktionalismens rationella drag men även av klassicismen. Till hans mer kända verk räknas LM Ericsson byggnaden vid Telefonplan i Midsommarkransen som han arbetade med Byggnaden var LM Ericssons säte och tillverkningsplats fram till 2004, då bl a Konstfack övertog en del av fastigheten. Några andra verk i urval är: Tennisstadion, Östermalms idrottsplats, Stockholm , Liljeholmens kabelfabrik, Västberga industriområde, 1929 och LM Ericsson kabelverk, Älvsjö, 1933/1956. Hyreshus Villagatan 10, Stockholm, Olle Engkvist ( ) var en legendarisk byggmästare som även engagerade sig i sociala frågor och bland annat var medarbetare i den Bostadssociala utredningen ( ). Bostadsbyggandet dominerade hans verksamhet och byggprojekten, som ofta höll hög kvalité, utarbetades av Olle Engkvist i egen regi och som entreprenör. Engkvist samarbetade med arkitekter som Ragnar Östberg, Gunnar Asplund, Hakon Ahlberg, och Backström & Reinius. Han uppförde bland annat flera kollektivhus, stjärnhusen i Gröndal, smalhusen i Hjorthagen, radhusen på Ålstensgatan i Bromma, liksom Bonnierhuset och Göteborgs konserthus. 7 (23)

8 Kabelverket huvudkontor har en mycket väl bevarad exteriör av fasader och tak sedan uppförandet. Byggnaden är enhetlig och regelbunden, och domineras av de äkta materialen, i fasaden tegel, och långa rader av träfönster. Huvudfasaden är massiv och regelbunden i sin gestaltning, med en asymmetriskt placerad huvudentré. Byggnaden kröns av flacka skiffertak med liten takfot och några få detaljer, till exempel en asymmetriskt placerad kupa på huvudfasadens tak. Till uttrycket hör skorstenar inklädda med skiffer, liksom kopparbeslagning på tak och fönsterbrädor. Den regelbundna fasaduppbyggnaden, bryts av när för verksamheten centrala delar uppvisas i fasad. Till exempel högspänningshallen i östra flygelns norra del med en helt fristående gestaltning i relation till resten av byggnaden. Även direktionens gästrum är avläsbar i fasad genom en balkong på västra flygelns gatufasad. Korridoren i direktionsvåningen har en egen utformning och fönstersättning avslutas med tre blyinfattade fönster till direktionens matsal. Även personalens stora matsal i västra flygeln markeras genom stora fönster på bottenvåningen mot Ågatan och den gamla eken. Den stora, svängda trappan i huvudentrén avspeglas med stora fönster i fasaden in mot gården. Entrén ut mot gården från samma entré har en omsorgsfull och dekorativ utformning. Situationsplan 8 (23)

9 Överst: Insidan av den östra flygeln med högspänningshallen längst till vänster. Mellerst: den fint utformade entrén till huvudvestibulen, och balkongen som betonar direktionens gästrum i den västra flygelns västfasad. De stora fönstren inunder tillhör den stora matsal som ursprungligen fanns på bottenvåningen. Nederst: Västra flygelns insida där direktionens våning har små smala fönster till korridoren och tre blyinfattade större fönster till direktionens matsal. 9 (23)

10 Interiören bevarar endast delar av den ursprungliga planlösningen och då framför allt i form av huvudentréns vestibul, trapphusen, direktionens gästrum och en föreläsningssal. Källaren har mer av den ursprungliga planlösningen intakt. Omfattningen av bevarad planlösning beskrivs lättast genom de bilagda ritningar som visar nuvarande planlösning och där väggar som bedöms vara originalväggar är markerade med rött. Dessa har identifierats genom en jämförelse med originalritningarna från Det som genomgående är bevarat och karaktäristiskt för interiören är originalfönster av olika typ. Dels de som genom sin likformighet dominerar fasaden och så de som markerar ett speciellt rum, ett korridorslut, ett trapphus eller en entré. Fönstervariationer Trapphusen domineras av äkta material, trappor och golv av sten, järnräcken och dörrpartier i ek. Huvudtrapphuset har golv av Kolmårdsmarmor, övriga av kalksten. Huvudentréns vestibul har en både fantasifull och tidstypisk gestaltning. Entrén sker genom ett vindfång med ett svagt spetsigt överstycke där originalportarna är utbytta mot sentida i rostfritt stål. Till höger en sentida receptionsdisk som ersatt en ursprunglig på samma plats. Mitt fram en rak, ursprunglig trappa i vit och grå marmor som kan vara Ekebergs marmor, med omsorgsfullt utformade steg och räcken, som leder ut till gården. Ovanför dörren mot gården sitter ett ursprungligt 10 (23)

11 dekorativt fönster, med omfattning av tegel. Den inre dörren är sentida av rostfritt stål men ytterdörren mot gården är ursprunglig. Bredvid den raka trappan börjar en stor spiraltrappa som leder upp i byggnaden. Även den är noggrant utformad i helhet och detaljer, men avvikande från den andra med ett annat trappräcke och av Kolmårdsmarmor lika vestibulens golv. Till vänster innanför entrén finns den ursprungliga hissen, utformad av ek och glas. Intill denna en sentida hiss av rostfritt stål. Huvudentréns vestibul, gammal och ny hiss Trappexempel. Höger: bevarad, omålad handledare. På kontorsplanen i övrigt återfinns, förutom ytterväggarna med fönster, mycket lite av original. Miljön präglas av sekundära väggar och dörrar i nya lägen, liksom nya golv och undertak. I den västra flygeln finns direktionens gästrum bevarat på plan 03. Rummet uppvisar boaserade väggar med inbyggda skåp, parkettgolv och en stor öppen spis i tegel och betong. Ett sentida undertak misspryder rummet och döljer eventuellt ett ursprungligt tak. Den fanerade dörren till rummet är även den i original i material och beslagning. Till rummet hör en tillika ursprunglig balkongdörr. Intill 11 (23)

12 gästrummet låg ursprungligen direktionens matsal vilket idag endast är avläsbart genom de tre blyinfattade fönster som finns in mot gården. Fönstren har den dekorativa form som går igen på många håll i byggnaden, en svagt spetsig form i övre delen. I källaren på plan 01 återfinns en föreläsningssal med podium, stolar och armaturer som troligen är ursprungliga. Stora delar av källaren har bevarad planlösning och många bevarade dörrar. Överst: Direktionens gästrum med panelklädda väggar och öppen spis. Nederst: föreläsningssalen med podium och stolar. 12 (23)

13 Kabelverkets huvudkontor med en flygel för forsknings- och produktionsutveckling samt högspänningshall har ett industrihistoriskt värde. Den är ett tidstypiskt exempel på ett betydelsefullt industriföretags uppbyggnad och utformning av en egen byggnad. Genom att länge ha varit Sundbybergs största arbetsgivare har Kabelverket haft stor betydelse för många människor och för kommunen. Dess lokalhistoriska betydelse är därmed stor och något som huvudkontoret materialiserar. Byggnadens förändrade uppgift avspeglar Sundbybergs stads utveckling från industristad till tjänstesamhälle. Huvudkontorets arkitektur uttrycker en hög ambition att forma en väl fungerande och estetiskt tilltalande byggnad. Från helhet till detaljer är allt mycket väl utformat och genomfört och bildar tillsammans en tidstypisk byggnad uppförd av ett storföretag. Byggnaden är genom sin storlek, arkitektur och sin förgårdsmark ett viktigt miljöskapande inslag i stadsbilden, framförallt kring korsning Landsvägen- Allégatan. 13 (23)

14 För att ta tillvara och skydda de kulturhistoriska värdena som byggnaden har bör följande delar respekteras och värnas vid underhåll, renovering och ombyggnad. Byggnadsvolymen, framförallt mot Landsvägen och Allégatan, som utgör en väsentlig del av stadsbilden. Den öppna platsen framför huvudfasaden i söder. Fasadgestaltningen med en grundläggande enhetlighet med några få dekorativa element, kompletterad av variationer i fönster och entrépartier som speglar verksamheten innanför. De flacka och rena takens karaktär med skiffer och ursprungliga få, väl studerade takdetaljer, många skifferklädda. Byggnadens omsorg om material och detaljutföranden, tegel, trä, smide och koppar. Vänster: Ventilationshuvar klädda med skiffer på taket, balkong och entré från gården till vestibulen. Höger: huvudfasaden från sydväst: regelbundenhet och variation och asymmetri på en och samma gång. 14 (23)

15 Huvudentréns vestibul: rumsvolymen med bevarade trappor, dörrar, fönster, hiss och golvmaterial. Även trappornas detaljering och räcken. Samtliga trapphus med bevarade golv, räcken, galler, fönster och dörrpartier. Den ursprungliga hissen i huvudtrapphuset. Samtliga originalfönster i byggnaden. Ursprungliga dörrpartier i ek och glas samt andra dörrtyper i original (även de i källaren) bör så långt möjligt tas till vara på plats. Ett lager av originaldörrar finns lagrat i ett rum i källaren. Direktionens gästrum på plan 03 i västra flygeln, dess panel, dörrar, spis och golv samt eventuellt tak som är dolt ovanför undertaket. Föreläsningssalen på plan 01 i västra flygeln. Rumsvolymen med pardörrar i entrén, podium, stolar och armaturer. Vänster: Trappan i huvudtrapphuset. Höger: den ursprungliga hissen. 15 (23)

16 Alla tiders Sundbyberg, Hasselström och Johnson, Slovenien 2014 Stadsbyggnadskontoret, Sundbyberg Vänster: Ett dekorativt burspråk på den östra fasadens södra hörn. Burspråket markerade ursprungligen verkställande direktörens rum. Höger: En fransk balkong på ett vilplan i sydvästra trapphuset. Observera dörrens detaljering och gallrets utförande. Lika gallren i nordöstra trapphuset, se nedan. 16 (23)

17 Tre exempel på originaldörrar samt ett räcke i den till stora delar välbevarade källaren. 17 (23)

Antikvarisk förundersökning. Del av Eken 4, hus 02 Löfströms allé/ågatan, Sundbyberg

Antikvarisk förundersökning. Del av Eken 4, hus 02 Löfströms allé/ågatan, Sundbyberg Antikvarisk förundersökning Del av Eken 4, hus 02 Löfströms allé/ågatan, Sundbyberg Fastighetsbeteckning: Eken 4, hus 02 Namn/Gatuadress: Löfströms allé 3 Kommun, Stadsdel: Sundbyberg Ärendenr: 2016-02-02

Läs mer

Byggnadsdokumentation Akademiska sjukhuset, byggnad T1 F.d. sjuksköterske- och elevhem

Byggnadsdokumentation Akademiska sjukhuset, byggnad T1 F.d. sjuksköterske- och elevhem Byggnadsdokumentation Akademiska sjukhuset, byggnad T1 F.d. sjuksköterske- och elevhem Johan Dellbeck(text) Olle Norling (foto) september 2001 Akademiska sjukhuset i Uppsala Byggnad T1, f.d. sjuksköterske-

Läs mer

R E I C H M A N N A N T I K V A R I E R A B

R E I C H M A N N A N T I K V A R I E R A B Odengatan 46 A-B Kv Trädgårdsmästaren 7 Stockholm SAKKUNNIG FÖR KULTURVÄRDEN enl. PBL SLUTREDOVISNING 2013-09-24 Adress: Ekensbergsvägen 75, 169 31 Solna Org nr: 556667-6101. Tel: 08-734 07 90 SAKKUNNIG

Läs mer

Råsundas taklandskap Antikvariska aspekter vid vindsinredning

Råsundas taklandskap Antikvariska aspekter vid vindsinredning Råsundas taklandskap Antikvariska aspekter vid vindsinredning Fastighetsbeteckning: Namn: Del av stadsdelen Råsunda Kommun: Solna 2008-09-15 Råsundas taklandskap, råd och riktlinjer vid vindsinredning

Läs mer

Villa Porthälla. Kulturhistorisk dokumentation av Villa Porthälla, fastighet Mellby 116:6, Partille socken och kommun.

Villa Porthälla. Kulturhistorisk dokumentation av Villa Porthälla, fastighet Mellby 116:6, Partille socken och kommun. Villa Porthälla Kulturhistorisk dokumentation av Villa Porthälla, fastighet Mellby 116:6, Partille socken och kommun. Villa Porthälla Kulturhistorisk dokumentation 2014 Lars Rydbom Bohusläns museum/kulturmiljö-

Läs mer

Kulturmiljöer i Landskrona. Riktlinjer för bebyggelsen i Kv. Esperanza

Kulturmiljöer i Landskrona. Riktlinjer för bebyggelsen i Kv. Esperanza Kulturmiljöer i Landskrona Riktlinjer för bebyggelsen i Kv. Esperanza 1 Förord Esperanza är en värdefull kulturmiljö i Landskrona, ett område med många arkitektoniska kvaliteter ritat av den internationellt

Läs mer

GESTALTNINGSPROGRAM GRANSKNINGSHANDLING. tillhörande detaljplan för del av kvarteret Mesen. med närområde inom Kneippen i Norrköping

GESTALTNINGSPROGRAM GRANSKNINGSHANDLING. tillhörande detaljplan för del av kvarteret Mesen. med närområde inom Kneippen i Norrköping GESTALTNINGSPROGRAM tillhörande detaljplan för del av kvarteret Mesen med närområde inom Kneippen i Norrköping Vårt diarienummer den 27 augusti 2015 GRANSKNINGSHANDLING 2(8) Innehållsförteckning Syfte

Läs mer

Västra Dockan. Byggnadsantikvarisk utredning UNDERLAG TILL VÄRDEPROGRAM. Fastigheterna Kranen 2, 5, 6, 7 och 8 i Malmö stad Skåne län.

Västra Dockan. Byggnadsantikvarisk utredning UNDERLAG TILL VÄRDEPROGRAM. Fastigheterna Kranen 2, 5, 6, 7 och 8 i Malmö stad Skåne län. Byggnadsantikvarisk utredning Västra Dockan UNDERLAG TILL VÄRDEPROGRAM Fastigheterna Kranen 2, 5, 6, 7 och 8 i Malmö stad Skåne län Malmö Museer Kulturarvsenheten Rapport 2012:001 Olga Schlyter Malmö Museer

Läs mer

950-talet STADSPLANEIDEAL OCH ARKITEKTUR I VÄSTMANLAND UNDER MODERNISMEN

950-talet STADSPLANEIDEAL OCH ARKITEKTUR I VÄSTMANLAND UNDER MODERNISMEN STADSPLANEIDEAL OCH ARKITEKTUR I VÄSTMANLAND UNDER MODERNISMEN 950-talet Temaberättelsen gör nedslag i vår moderna historia med exempel från länets olika kommuner. Tematiskt följer vi intressanta företeelser,

Läs mer

2 Karaktärisering av kyrkoanläggningen

2 Karaktärisering av kyrkoanläggningen 1 2 Karaktärisering av kyrkoanläggningen 2.1 Kyrkomiljön Valsta kyrka ligger i Valsta bostadsområde ca 2 km sydväst om Märsta centrum i Sigtuna kommun. Husen i området är byggda på 1960-, 70- och 80-talen.

Läs mer

Kåbo - Kungsgärdet Uppsala kommun

Kåbo - Kungsgärdet Uppsala kommun Diarienummer 2005/20015-1 Detaljplan för Kåbo - Kungsgärdet Uppsala kommun ANTAGANDEHANDLING Handläggare: Per Jacobsson, planeringsarkitekt Tengbom Stockholm.. Tfn 08-412 53 45, e-post per.jacobsson@tengbom.se

Läs mer

FLUNDRARP 1:46 HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN ANTIKVARISK FÖRBESIKTNING 2015 RENOVERING AV F.D. POSTHUSET TILL BOSTADHUS RANBY TEXT & KULTURMILJÖ

FLUNDRARP 1:46 HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN ANTIKVARISK FÖRBESIKTNING 2015 RENOVERING AV F.D. POSTHUSET TILL BOSTADHUS RANBY TEXT & KULTURMILJÖ FLUNDRARP 1:46 HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN ANTIKVARISK FÖRBESIKTNING 2015 RENOVERING AV F.D. POSTHUSET TILL BOSTADHUS RANBY TEXT & KULTURMILJÖ Innehåll Medverkande... 2 Bakgrund och omfattning... 2 Planerade

Läs mer

Villa Gavelås. Kulturhistorisk dokumentation av Villa Gavelås (Mellby 102:3) Partille kommun 2015-11-25. Villa Gavelås

Villa Gavelås. Kulturhistorisk dokumentation av Villa Gavelås (Mellby 102:3) Partille kommun 2015-11-25. Villa Gavelås 2015-11-25 Villa Gavelås Kulturhistorisk dokumentation av Villa Gavelås (Mellby 102:3) Partille kommun Villa Gavelås Kulturhistorisk dokumentation 2015 Hedvig Zillén Västarvet Kulturmiljö Innehåll Villa

Läs mer

GESTALTNINGSPROGRAM STADSHUSET PITEÅ 2013-10-01 PRELIMINÄR HANDLING

GESTALTNINGSPROGRAM STADSHUSET PITEÅ 2013-10-01 PRELIMINÄR HANDLING GESTALTNINGSPROGRAM STADSHUSET PITEÅ 0300 PRELIMINÄR HANDLING INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING SYFTE HISTORIK GESTALTNINGSIDÉ 3 ÖVERGRIPANDE FÄRGSÄTTNING FLYGEL A 4 FÖRBINDELSEGÅNG KORRIDORER FLYGEL B 6

Läs mer

Planbeskrivning Detaljplan för Apeln 13 i stadsdelen Norrmalm i Stockholm, S-Dp 2013-19232

Planbeskrivning Detaljplan för Apeln 13 i stadsdelen Norrmalm i Stockholm, S-Dp 2013-19232 STADSBYGGNADSKONTORET ANTAGANDEHANDLING PLANAVDELNINGEN Tony Andersson 2015-05-29 REV 2015-09-25 Tfn 08-508 27 318 1(11) Laga kraft 2015-11-23 Planbeskrivning Detaljplan för Apeln 13 i stadsdelen Norrmalm

Läs mer

Kyrkskolan, Vintrosa Tysslinge församling, Örebro kommun, Närke, Strängnäs stift

Kyrkskolan, Vintrosa Tysslinge församling, Örebro kommun, Närke, Strängnäs stift Kyrkskolan, Vintrosa Tysslinge församling, Örebro kommun, Närke, Strängnäs stift Exteriör restaurering 2008 Charlotta Hagberg Örebro läns museum Rapport 2008:9 Innehållsförteckning Inledning 3 Översiktlig

Läs mer

5. TRÖINGEBERG. Stadens yttre årsringar 5. Tröingeberg

5. TRÖINGEBERG. Stadens yttre årsringar 5. Tröingeberg 5. TRÖINGEBERG Tröingeberg införlivades med Falkenbergs stad 1971. Stadsdelen har ett avskilt läge och avgränsades mellan åren 1960 och 1996 från resten av staden av gamla E6:an. Tröingeberg genomkorsas

Läs mer

Förslag till planbestämmelser för

Förslag till planbestämmelser för Förslag till planbestämmelser för kulturvärden Inför detaljplan för kvarteret Humlan, Laholms stad och kommun Emma Johansson och Britt-Marie Lennartsson 1 OMSLAGSBILD Del av kvarteret Humlan från Humlegången

Läs mer

FREDRIK 1 A från SV K = 2, M = 2. värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M): FREDRIK 1 A från S DÖRRPARTI

FREDRIK 1 A från SV K = 2, M = 2. värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M): FREDRIK 1 A från S DÖRRPARTI fastighet: FREDRIK 1, hus A. adress: Stora Östergatan 37. Enl. uppgift 1803. Ombyggt 1918, 1930, 1961. arkitekt / byggm: Henrik Nilsson (1918, 1930), Kaj Krüger (1961). användning: Affär och bostäder.

Läs mer

Den s.k. Järnboden vid Karlsdals bruk

Den s.k. Järnboden vid Karlsdals bruk Den s.k. Järnboden vid Karlsdals bruk Karlskoga socken och kommun, Värmland Renovering 2013 Charlott Torgén Rapport 2013:14 Engelbrektsgatan 3 Box 314, 701 46 ÖREBRO Tel. 019-602 87 00 www.olm.se 2 INLEDNING...

Läs mer

Temautredning om byggnadstekniskt brandskydd Sundsvall 2012 01 28

Temautredning om byggnadstekniskt brandskydd Sundsvall 2012 01 28 Medelpads Räddningstjänstförbund Temautredning om byggnadstekniskt brandskydd Sundsvall 2012 01 28 Av Lars-Göran Nyhlén Olycksutredare Postadress Besöksadress Telefon Från och med årsskiftet 2012 skall

Läs mer

BRF PRIORN, HISSINSTALLATION

BRF PRIORN, HISSINSTALLATION RAPPORT BRF PRIORN, HISSINSTALLATION 2012-06-25 Uppdrag: 241403, Brf Priorn Titel på rapport: Brf Priorn, Hissinstallation Status: Förhandskopia Datum: 2012-06-25 Medverkande Beställare: Kontaktperson:

Läs mer

Sveriges ledande tillverkare. Historiska årtal. Herrljungatrappan:

Sveriges ledande tillverkare. Historiska årtal. Herrljungatrappan: Inspiration Herrljungatrappan: Sveriges ledande tillverkare Herrljungatrappan är Sveriges ledande tillverkare av prefabricerade betongtrappor med mer än 70 års erfarenhet. Herrljungatrappan, som är ett

Läs mer

Planbeskrivning. Andersberg 32:1, Månskensgatan Detaljplan för bostäder med utökad byggrätt Gävle kommun, Gävleborgs län

Planbeskrivning. Andersberg 32:1, Månskensgatan Detaljplan för bostäder med utökad byggrätt Gävle kommun, Gävleborgs län SAMHÄLLSBYGGNAD GÄVLE GRANSKNINGSHANDLING 2016-04-26 HANDLÄGGARE: JOHANNA SUNDQVIST Planbeskrivning Andersberg 32:1, Månskensgatan Detaljplan för bostäder med utökad byggrätt Gävle kommun, Gävleborgs län

Läs mer

Björholmens Marina, Sealodge

Björholmens Marina, Sealodge Björholmens Marina, Sealodge Bohusläns kustsamhällen genomgår en omfattande förändring. Äldre näringar; fiske båtbyggeri etc. ersättes av nya såsom, friluftsliv och turism. Projektet omfattar en total

Läs mer

Långvinds herrgård. Ett hus med stil och historia. Anders Franzén

Långvinds herrgård. Ett hus med stil och historia. Anders Franzén Långvinds herrgård Detalj av fasaden. Utsidan är i komplett snickarglädje: hyvlad fasadpanel lagd i olika riktningar, lövsågade fönsteröverstycken, en stor veranda i två våningar, med svarvade stolpar

Läs mer

BALKONG- OCH TERRASSINGLASNING

BALKONG- OCH TERRASSINGLASNING BALKONG- OCH TERRASSINGLASNING ANVISNING OM BYGGSÄTT ANVISNING Den här anvisningen om byggsätt gäller inglasning av balkonger och terrasser i bostadsvåningshus och -småhus. Åtgärdstillstånd eller utlåtande

Läs mer

Sida Byggnadsnämnden 2014-06-17 1. Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 17 juni 2014 kl. 08:30 12:00. Christina Englund Stadsarkitekt

Sida Byggnadsnämnden 2014-06-17 1. Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 17 juni 2014 kl. 08:30 12:00. Christina Englund Stadsarkitekt NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 1 Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 17 juni 2014 kl. 08:30 12:00 Beslutande Rolf Colling (C) Ordförande Gun Forssell-Spång

Läs mer

GESTALTNINGSPROGRAM. kvarteret Höken. kvarteren Höken, Väduren, Näbben och fastigheten Mesen 13 ANTAGANDEHANDLING. tillhörande detaljplan för

GESTALTNINGSPROGRAM. kvarteret Höken. kvarteren Höken, Väduren, Näbben och fastigheten Mesen 13 ANTAGANDEHANDLING. tillhörande detaljplan för GESTALTNINGSPROGRAM kvarteret Höken tillhörande detaljplan för kvarteren Höken, Väduren, Näbben och fastigheten Mesen 13 Vårt diarienummer med närområde inom Kneippen i Norrköping den 22 maj 2012 reviderad

Läs mer

BEBYGGELSETYPER I ÖREBRO. Kort beskrivning av bostadsbebyggelsens generella karaktärsdrag

BEBYGGELSETYPER I ÖREBRO. Kort beskrivning av bostadsbebyggelsens generella karaktärsdrag BEBYGGELSETYPER I ÖREBRO Kort beskrivning av bostadsbebyggelsens generella karaktärsdrag 2 Inledning Varsamhet ska enligt Plan- och bygglagen (kap 8 17) tillämpas vid om- och tillbyggnader, men även vid

Läs mer

Detaljplan för nytt scenhus för Cirkus vid Hazeliusbacken remiss från stadsbyggnadskontoret

Detaljplan för nytt scenhus för Cirkus vid Hazeliusbacken remiss från stadsbyggnadskontoret ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING PARKMILJÖGRUPPEN NOR RA INNERSTADEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2010-08-09 Handläggare: Leila Massih Telefon: 08-508 090 21 Till Östermalms stadsdelsnämnd Detaljplan för

Läs mer

PM Antikvariskt utlåtande DP Furuvägen Anna Carver, byggnadsantikvarie, Sweco.

PM Antikvariskt utlåtande DP Furuvägen Anna Carver, byggnadsantikvarie, Sweco. 2016-03-01 PM Antikvariskt utlåtande DP Furuvägen Anna Carver, byggnadsantikvarie, Sweco. Förslag till planbestämmelser som syftar till att skydda befintlig bebyggelse i kv Sicklaön 125:3, Nacka kommun.

Läs mer

Göta hovrätt Ämbetsbyggnaden F003002

Göta hovrätt Ämbetsbyggnaden F003002 Göta hovrätt Ämbetsbyggnaden F003002 Antikvarisk medverkan i samband med invändiga förändringar Jönköpings stad i Jönköpings kommun, Jönköpings län JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Byggnadsvårdsrapport 2014:14 Anders

Läs mer

Detaljplan för kv. Hans

Detaljplan för kv. Hans Ronneby kommun, Blekinge län Orienteringskarta PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Detaljplanen består av följande handlingar daterade 2013-03-15: Plankarta i skala 1:500 Plan- och genomförandebeskrivning Miljöbedömning

Läs mer

Bild 16: Gustavsbergs fabriker Vattenkvarnhjulet. Bild 17: Norra bruksgatorna - Grindstugatan.

Bild 16: Gustavsbergs fabriker Vattenkvarnhjulet. Bild 17: Norra bruksgatorna - Grindstugatan. Bild 16: Gustavsbergs fabriker Vattenkvarnhjulet vid Gustavsbergsvägen. Bild 17: Norra bruksgatorna - Grindstugatan. 1. Gustavsbergs fabriker 1820 till 2000-tal Det område som Gustavsbergs fabriker ligger

Läs mer

Tillbyggnad och ombyggnad av sporthall samt uppförande av skyltar och anläggande av parkeringsplatser.

Tillbyggnad och ombyggnad av sporthall samt uppförande av skyltar och anläggande av parkeringsplatser. TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2013-06-05 Samhällsbyggnadsförvaltningen 1 (5) Dnr: 2013BNS0169 Byggnadsnämnden Bollmora 2:1, Siklöjevägen 27 Tillbyggnad och ombyggnad av sporthall samt uppförande av skyltar

Läs mer

Det gemensamma för dessa projekt är synen på det offentliga rummet- att husen inordnar sig och bildar ett sammanhang.

Det gemensamma för dessa projekt är synen på det offentliga rummet- att husen inordnar sig och bildar ett sammanhang. Datum 2013-06-13 1 (8) Vår kontaktperson Ludmilla Larsson Direkttelefon 08-617 61 14 Epost Ludmilla Larsson@brunnbergoforshed.se Mottagare BILD 1 Hej! Jag heter Ludmilla Larsson och är arkitekt på Brunnberg

Läs mer

VÄGGAR, TAK, SNICKERIER OCH FASADER SOM HÖJER VÄRDET PÅ DIN FASTIGHET. Material som ger din fastighet mervärde

VÄGGAR, TAK, SNICKERIER OCH FASADER SOM HÖJER VÄRDET PÅ DIN FASTIGHET. Material som ger din fastighet mervärde VÄGGAR, TAK, SNICKERIER OCH FASADER SOM HÖJER VÄRDET PÅ DIN FASTIGHET Material som ger din fastighet mervärde GUSTAFS, A FIRE-SAFE CHOICE EUROCLASS A2-s1, d0 GUSTAFS, FOR EYES AND EARS GUSTAFS, INCREASES

Läs mer

Patrikshills annex. Byggnadsantikvarisk utredning. Björn Ahnlund. Rapport. Bagaren 11, Sankt Nicolai församling, Halmstads kommun 2014:4

Patrikshills annex. Byggnadsantikvarisk utredning. Björn Ahnlund. Rapport. Bagaren 11, Sankt Nicolai församling, Halmstads kommun 2014:4 Patrikshills annex Byggnadsantikvarisk utredning Björn Ahnlund Rapport Bagaren 11, Sankt Nicolai församling, Halmstads kommun 2014:4 FOTO Björn Ahnlund, Kulturmiljö Halland TEXT Björn Ahnlund, Kulturmiljö

Läs mer

Viksjö gård (35) Beskrivning. Motiv för bevarande. Gällande bestämmelser och rekommendationer. Förslag till åtgärder. Kulturmiljöplan för Järfälla 65

Viksjö gård (35) Beskrivning. Motiv för bevarande. Gällande bestämmelser och rekommendationer. Förslag till åtgärder. Kulturmiljöplan för Järfälla 65 Viksjö gård (35) Namnet Viksjö, skrivet Vikhusum, finns omnämnt på en av runstenarna vid Jakobsbergs folkhögskola, som dateras till 1000-talet. Att gården är av förhistoriskt ursprung visas också av de

Läs mer

Stadsrumsanalys Arkivet 1

Stadsrumsanalys Arkivet 1 Stadsrumsanalys Arkivet 1 Denna analys har utförts av FOJAB Arkitekter på uppdrag av Lunds Nation Arkivet AB och ska ligga till grund för fortsatt förslags- och utredningsarbete för kvarteret Arkivet 1

Läs mer

3. BALKONGER OCH UTEPLATSER

3. BALKONGER OCH UTEPLATSER 3. BALKONGER OCH UTEPLATSER 3.1 Balkonger - allmänna regler Till varje lägenhet på övre våningen i bostadsområdet finns balkong. En balkong kan utnyttjas på många trevliga sätt men innebär också att man

Läs mer

Örebro slott. Omläggning av skiffertak samt ny vattenavrinning på nordöstra tornet 2012. Örebro kn, Örebro län. Anneli Borg Rapport 2012:18

Örebro slott. Omläggning av skiffertak samt ny vattenavrinning på nordöstra tornet 2012. Örebro kn, Örebro län. Anneli Borg Rapport 2012:18 Örebro slott Örebro kn, Örebro län Omläggning av skiffertak samt ny vattenavrinning på nordöstra tornet 2012 Anneli Borg Rapport 2012:18 Engelbrektsgatan 3 702 12 ÖREBRO Tel. 019-602 87 00 www.olm.se 2

Läs mer

Gustav iii:s paviljong på Haga

Gustav iii:s paviljong på Haga restaurering 1930-talet Gustav iii:s paviljong på Haga Ragnar Hjorth Vid tiden för Hagapaviljongens restaurering fanns redan en tradition av att ersätta 1800-talets tillägg och dovare interiörer i slott

Läs mer

Vidön, Prästängsvägen, Udden

Vidön, Prästängsvägen, Udden Vidön, Prästängsvägen, Udden Prästängsvägen, i folkmun även kallad Vidö-ra a (-raden) eller Brädgårds-ra a, ligger i direkt anknytning till Skoghallsbrukets område på Vidön och husen utmed vägen är ursprungligen

Läs mer

L I N D B A C K A D E T A L J P L A N - G Ä V L E G E S T A L T N I N G S P R O G R A M 2 0 0 6-0 4-0 3

L I N D B A C K A D E T A L J P L A N - G Ä V L E G E S T A L T N I N G S P R O G R A M 2 0 0 6-0 4-0 3 2 0 0 6-0 4-0 3 Villor i 2 plan Material och form Fasad: Slätputs eller släta träfasader med lig gande eller stående panel Tak: Pulpettak, bekläds med bandtäkt slät plåt Flacka sadeltak alternativt delade

Läs mer

Officershuset i Västerås - Förslag till hänsynstagande till kulturvärden vid ombyggnad

Officershuset i Västerås - Förslag till hänsynstagande till kulturvärden vid ombyggnad Kulturmiljövård Mälardalen Rapport 2007:23 Officershuset i Västerås - Förslag till hänsynstagande till kulturvärden vid ombyggnad Antikvarisk förstudie Kvarteret Lothar 3 Västerås domkyrkoförsamling Västmanland

Läs mer

restaurering 1970-talet Åren 1968 78 genomfördes under Ove Hidemarks ledning en restaurering av Skoklosters slott på uppdrag av Byggnadsstyrelsen.

restaurering 1970-talet Åren 1968 78 genomfördes under Ove Hidemarks ledning en restaurering av Skoklosters slott på uppdrag av Byggnadsstyrelsen. restaurering 1970-talet Skoklosters slott T. v. Norra längans fönsteröppningar med dekorativt måleri. Från början var det meningen att fasaderna skulle putsas varför det nya teglets avvikande färg och

Läs mer

Gestaltningsprogram Kamelian 2. Samhällsbyggnadsförvaltningen

Gestaltningsprogram Kamelian 2. Samhällsbyggnadsförvaltningen Gestaltningsprogram Kamelian 2 Samhällsbyggnadsförvaltningen Situationsplan 2 Gestaltningsprogram Kamelian 2 Vy från Nejlikan Bakgrund och syfte Gestaltningsprogrammet har till syfte att beskriva utformningen

Läs mer

Uteserveringar i Borås Stad

Uteserveringar i Borås Stad Uteserveringar i Borås Stad Bild: Superstudio INLEDNING INLEDNING Våra gator, torg och parker är en tillgång för stadens alla invånare och besökare. En levande och attraktiv stadskärna kräver planering

Läs mer

MALMEN HUS 19 MALMSLÄTT KÄRNA SOCKEN LINKÖPINGS KOMMUN ÖSTERGÖTLANDS LÄN MARIE HAGSTEN

MALMEN HUS 19 MALMSLÄTT KÄRNA SOCKEN LINKÖPINGS KOMMUN ÖSTERGÖTLANDS LÄN MARIE HAGSTEN RAPPORT 2014:206 ANTIKVARISK MEDVERKAN MALMEN HUS 19 MALMSLÄTT KÄRNA SOCKEN LINKÖPINGS KOMMUN ÖSTERGÖTLANDS LÄN MARIE HAGSTEN Malmen Hus 19 Innehåll Bakgrund...............................................................4

Läs mer

ERIK 1 från SO. värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M): K = 4, M = 4. ERIK 1 från NO

ERIK 1 från SO. värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M): K = 4, M = 4. ERIK 1 från NO fastighet: ERIK 1. adress: Harpegatan 23 - Stallgatan 18. ålder: 1700-1750. ( Enligt brandbrev från ca 1800, då var huset restaurerat.) Tillbyggt norrut 1914. arkitekt / byggm: ½, mansardvåning åt gård.

Läs mer

BOSTADSRÄTTSLÄGENHET - NR 62 - PRIS: 3 700 000:- FAST PRIS

BOSTADSRÄTTSLÄGENHET - NR 62 - PRIS: 3 700 000:- FAST PRIS BOSTADSRÄTTSLÄGENHET - NR 62 - PRIS: 3 700 000:- FAST PRIS Beskrivning City - Brf Lärkabacken Välkommen till Brf Lärkabacken. Nybildad bostadsrättsförening i anrik fastighet i funkisstil från 1937. Genomgripande

Läs mer

PLANBESTÄMMELSER OCH PLANBESKRIVNING. Ändring av detaljplan KVARNHOLMEN Etapp 2 Centrala kvarnområdet, Nacka kommun

PLANBESTÄMMELSER OCH PLANBESKRIVNING. Ändring av detaljplan KVARNHOLMEN Etapp 2 Centrala kvarnområdet, Nacka kommun 1 (6) ANTAGANDEHANDLING Dnr MSN 2014/123-214 Enkelt planförfarande Tillägg till PLANBESTÄMMELSER OCH PLANBESKRIVNING Ändring av detaljplan KVARNHOLMEN Etapp 2 Centrala kvarnområdet, Nacka kommun Upprättad

Läs mer

Alnö gravkapell Alnö socken, Sundsvalls kommun

Alnö gravkapell Alnö socken, Sundsvalls kommun Alnö gravkapell Alnö socken, Sundsvalls kommun TILLBYGGNAD AV GRAVKAPPELLET Länsmuseet Västernorrland Kulturmiljöavdelningens rapport nr. 2003:19 Anette Lund Innehåll Sida INLEDNING 3 BESKRIVNING OCH HISTORIK

Läs mer

Konstprogram för Eastmaninstitutet

Konstprogram för Eastmaninstitutet 1 Konstenheten SKRIVELSE Diarienummer: Projektledare: Susanne Andersson Kopp 2014-02-18 KN 2013/613 Konstkonsult: Susann Brännström Konstprogram för Eastmaninstitutet Programmet är framtaget i syfte att

Läs mer

Län Dalarna Gatuadress Masergatan 21 Kommun Borlänge Storlek 10 rum (6 sovrum) / 242 m² Område Hagalund Tillträde tidigast Enligt överenskommelse

Län Dalarna Gatuadress Masergatan 21 Kommun Borlänge Storlek 10 rum (6 sovrum) / 242 m² Område Hagalund Tillträde tidigast Enligt överenskommelse Län Dalarna Gatuadress Kommun Borlänge Storlek 10 rum (6 sovrum) / 242 m² Område Hagalund Tillträde tidigast Enligt överenskommelse " Stor vacker villa med tio rum i lugnt villaområde nära skolor, sportanläggningar,

Läs mer

Tunaskolan. Dokumentation inför ombyggnation till bostäder. Dokumentation. Kv Katedern 17 Hallstahammars socken Västmanlands län.

Tunaskolan. Dokumentation inför ombyggnation till bostäder. Dokumentation. Kv Katedern 17 Hallstahammars socken Västmanlands län. Västmanlands läns museum Kulturmiljö Rapport B 2010:B2 Tunaskolan Dokumentation inför ombyggnation till bostäder Dokumentation Kv Katedern 17 Hallstahammars socken Västmanlands län Ia Manbo Tunaskolan

Läs mer

På gården finns ett uthus, av en sort som är mycket typisk för Råå.

På gården finns ett uthus, av en sort som är mycket typisk för Råå. Handläggare Karin Gustavsson Telefon 042-104509 karin.gustavsson@helsingborg.se Datum 15 juni 2005 Stadsbyggnadskontoret Ang ansökan om rivning och nybyggnad inom fastigheten Lysbojen 10, Råå, Dnr 261/05

Läs mer

POUSETTE & CO RENOVERING AV TRAPPHUS, KÄLLARGÅNGAR OCH NYTT GÄSTRUM SKISSFÖRSLAG BRF LUSTGÅRDEN, PARADISGATAN 12 2015-12-01

POUSETTE & CO RENOVERING AV TRAPPHUS, KÄLLARGÅNGAR OCH NYTT GÄSTRUM SKISSFÖRSLAG BRF LUSTGÅRDEN, PARADISGATAN 12 2015-12-01 RENOVERING AV TRAPPHUS, KÄLLARGÅNGAR OCH NYTT GÄSTRUM Målet med renoveringen av trapphus, källargångar och korridorer är förutom att underhålla fastigheten att skapa välkomnande, ljusa trivsamma och trygga

Läs mer

världsarvsgården JON-LARS

världsarvsgården JON-LARS världsarvsgården JON-LARS Speciellt är också att det bara finns ett enda bostadshus på gården, men som byggdes i två identiskt lika delar för två bröder. on-lars i Långhed ståtar med den största byggnaden

Läs mer

Till vänster: Vällingby centrum. Foto: Ingrid Johansson, Stockholms stadsmuseum

Till vänster: Vällingby centrum. Foto: Ingrid Johansson, Stockholms stadsmuseum Till vänster: Vällingby centrum. Foto: Ingrid Johansson, Stockholms stadsmuseum Stadsdelen Vällingby har uppnått en ålder av femtio år. Centrum invigdes den 14 november 1954. Det är en aktningsvärd ålder

Läs mer

2014-09-16 Dnr 2013:130-BN. Detaljplan för Svärdsliljan 5, Gideonsberg, Västerås

2014-09-16 Dnr 2013:130-BN. Detaljplan för Svärdsliljan 5, Gideonsberg, Västerås 2014-09-16 Dnr 2013:130-BN Barbro Sollén Wilcox Tel 021-39 17 58 Byggnadsnämnden Detaljplan för Svärdsliljan 5, Gideonsberg, Västerås PLANUPPDRAG Ansökan Rikshem Västerås HB, ägare av fastigheten Svärdsliljan

Läs mer

Stiftelsen 8 Sundbyberg

Stiftelsen 8 Sundbyberg Stiftelsen 8 Sundbyberg Antikvarisk förundersökning 2006 I n n e h å l l s f ör t e c k n i n g INLEDNING Antikvarisk förundersökning 3 Förutsättningar 3 Kulturhistorisk klassificering 4 Byggnadshistorik

Läs mer

Danvikens hospital, Sicklaön 37:2 F d Danviks hospitals huvudbyggnad

Danvikens hospital, Sicklaön 37:2 F d Danviks hospitals huvudbyggnad Danvikens hospital, Sicklaön 37:2 F d Danviks hospitals huvudbyggnad Konsekvensbeskrivning ur antikvarisk synvinkel inför ombyggnad 2012-01-23 rev 2012-08-20 rev 2012-10-18, 2012-10-22 Inledning och förutsättningar

Läs mer

Detaljplan för Sölvesborg 5:45, Sölve 5:49 och 23:3 m fl, företagsområden i anslutning till europaväg 22 och landsväg 123

Detaljplan för Sölvesborg 5:45, Sölve 5:49 och 23:3 m fl, företagsområden i anslutning till europaväg 22 och landsväg 123 2011-01-10 Sid 1 (9) Detaljplan för Sölvesborg 5:45, Sölve 5:49 och 23:3 m fl, företagsområden i anslutning till europaväg 22 och landsväg 123 Gestaltningsprogram INLEDNING... 2 FÖRUTSÄTTNINGAR... 2 BEBYGGELSE

Läs mer

Exempelritningar för nybyggnad av enbostadshus SEKTION A

Exempelritningar för nybyggnad av enbostadshus SEKTION A Exempelritningar för nybyggnad av enbostadshus SEKTION A BÅSTAD DANDERYD ENKÖPING GNESTA HALMSTAD HANINGE HUDDINGE HÅBO JÄRFÄLLA KARLSHAMN KARLSKRONA KNIVSTA KUNGSBACKA KUNGÄLV KÄVLINGE LINKÖPING LIDINGÖ

Läs mer

Markanvisningstävling för Stabben i Norrköpings kommun. Juryutlåtande

Markanvisningstävling för Stabben i Norrköpings kommun. Juryutlåtande Markanvisningstävling för Stabben i Norrköpings kommun Juryutlåtande Stabben Syftet med markanvisningstävlingen har varit att stärka stadslivet i Industrilandskapet och bredda en redan befi ntlig mångfald

Läs mer

Kv. Riksdagen i Värpinge. lkf.se/riksdagen

Kv. Riksdagen i Värpinge. lkf.se/riksdagen Kv. Riksdagen i Värpinge lkf.se/riksdagen Värpinge Värpinge Lund De nya lägenheterna och radhusen ligger i populära Värpinge med Värpinge By som nära granne. Lägenheterna får en fin utsikt över byn och

Läs mer

SCHÖNBECK 1 från NV. K = 2, M = 2. Typiskt 30-tals tvåfamiljshus med endast få dekorativa. värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M)

SCHÖNBECK 1 från NV. K = 2, M = 2. Typiskt 30-tals tvåfamiljshus med endast få dekorativa. värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M) fastighet: SCHÖNBECK 1. adress: Skolgatan 8, Videgatan 3. ålder: 1936. Ombyggt 1938. arkitekt / byggm: S. Persson. användning: Bostad. Vit spritputs. Mörkbruna spröjsade 2- och 3-lufts fönster. Två bruna

Läs mer

LÄGGNINGSANVISNING. För takläggare eller för dig som lägger taket själv. Strängpressat lertegel (För måttuppgifter se separat produktblad) BENDERS TAK

LÄGGNINGSANVISNING. För takläggare eller för dig som lägger taket själv. Strängpressat lertegel (För måttuppgifter se separat produktblad) BENDERS TAK BENDERS TAK LÄGGNINGSANVISNING Strängpressat lertegel (För måttuppgifter se separat produktblad) För takläggare eller för dig som lägger taket själv benders.se Tillbehör och taksäkerhet till Benders strängpressade

Läs mer

FÄRG förnyar ditt hem

FÄRG förnyar ditt hem FÄRG förnyar ditt hem Innehåll FÄRG Inred med färger Sida 5 Nordisk svalka - naturlig stillhet Sida 7 New York stil - en lite råare miljö Sida 9 DOMESTIC Standard Sida 11 Målning - grundläggande råd Sida

Läs mer

Det flesta lägenheterna har en genomgående planlösning eller lägenheter över hörn, och får då även en lugnare sida mot gården.

Det flesta lägenheterna har en genomgående planlösning eller lägenheter över hörn, och får då även en lugnare sida mot gården. Kv 6 Proteinet SBC /Vera Bouwfonds /Veidekke /Brunnberg & Forshed L O K A L 9 B U T I K L O K A L B A R N S 6 C A F É Fasad mot Norra Stationsparkens östvästliga axel, skala 1: 500 Fasad mot väster och

Läs mer

Skogsö kapell. Gunilla Nilsson/Lisa Sundström Rapport 2011:5

Skogsö kapell. Gunilla Nilsson/Lisa Sundström Rapport 2011:5 Skogsö kapell Antikvarisk medverkan vid ändring av kyrkobyggnad och utvändig markförändring, Skogsö kapell och kyrkogård, Nacka socken, Nacka kommun, Södermanland Gunilla Nilsson/Lisa Sundström Rapport

Läs mer

SKYLTPOLICY FÖR HJO KOMMUN Råd & riktlinjer för utformning och placering av skyltar i Hjo kommun. Antagen av kommunens byggnadsnämnd 2013-12-10 123

SKYLTPOLICY FÖR HJO KOMMUN Råd & riktlinjer för utformning och placering av skyltar i Hjo kommun. Antagen av kommunens byggnadsnämnd 2013-12-10 123 SKYLTPOLICY FÖR HJO KOMMUN Råd & riktlinjer för utformning och placering av skyltar i Hjo kommun Antagen av kommunens byggnadsnämnd 2013-12-10 123 2 Typritning skyltar i centrummiljön Upprättat av Hjo

Läs mer

Utvändig färgsättning. Hur du lyckas med färgsättning av ditt hus.

Utvändig färgsättning. Hur du lyckas med färgsättning av ditt hus. Utvändig färgsättning Hur du lyckas med färgsättning av ditt hus. Att färgsätta ditt eget hus är en både rolig och utmanande uppgift. Låt processen få ta den tid som krävs. Prova olika förslag och låt

Läs mer

JOHAN 15 från SV. värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M): K = 1, M = 1. JOHAN 15 från S PORT. JOHAN 15 från S FRONTESPIS.

JOHAN 15 från SV. värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M): K = 1, M = 1. JOHAN 15 från S PORT. JOHAN 15 från S FRONTESPIS. fastighet: JOHAN 15. adress: Lilla Östergatan 31. ålder: 1907. Ombyggt 1933, 1938, 1969. arkitekt / byggm: Peter Boisen. Karl Eriksson (1933 och 1938), Ulf Söderman (1969). användning: Bostad antal våningar:

Läs mer

Dnr 2014/0547-31. GESTALTNINGSPROGRAM Tillhörande bostadsområde Äppelbacken del av Säbyggeby 4:17 m.fl. Ockelbo kommun, Gävleborgs län

Dnr 2014/0547-31. GESTALTNINGSPROGRAM Tillhörande bostadsområde Äppelbacken del av Säbyggeby 4:17 m.fl. Ockelbo kommun, Gävleborgs län Dnr 2014/0547-31 GESTALTNINGSPROGRAM Tillhörande bostadsområde Äppelbacken del av Säbyggeby 4:17 m.fl. Ockelbo kommun, Gävleborgs län Upprättad i mars 2015 Innehåll Gestaltningsprogrammets syfte och bakgrund

Läs mer

Sankt Andreas kyrka OMBYGGNADSARBETEN

Sankt Andreas kyrka OMBYGGNADSARBETEN Antikvarisk rapport Sankt Andreas kyrka OMBYGGNADSARBETEN Malmö kyrkliga samfällighet, Malmö socken i Malmö stad Skåne län Malmö Museer Kulturarvsenheten Rapport 2013:006 Lina Bjermqvist Malmö Museer Box

Läs mer

BEBYGGELSENS KULTURHISTORISKA VÄRDEN

BEBYGGELSENS KULTURHISTORISKA VÄRDEN Byggnadsantikvarisk utredning Ljungmans i Limhamn BEBYGGELSENS KULTURHISTORISKA VÄRDEN Fastigheten Gjuteriet 18 i Malmö stad Skåne län Malmö Museer Kulturarvsenheten Rapport 2011:001 Olga Schlyter Byggnadsantikvarisk

Läs mer

KLASATORPET Förslag Klass 1

KLASATORPET Förslag Klass 1 Emmaboda kommun Kulturmiljöprogram D Särskilt värdefull kulturhistorisk byggnad/ bebyggelseområde Utdrag ur Riksantikvarieämbetets FMIS (fornsök): ^` Huvudområde Kärnområde Kulturlämning Fast fornlämning

Läs mer

SVÄRDSLILJAN 1 Bygglov för ändrad användning av kontor/industribyggnad till bostäder och nybyggnad av 2 flerbostadshus samt installation av eldstad

SVÄRDSLILJAN 1 Bygglov för ändrad användning av kontor/industribyggnad till bostäder och nybyggnad av 2 flerbostadshus samt installation av eldstad Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer 1 (7) YTTRANDE Sven-Erik Kangas 016-710 29 52 Till Stadsbyggnadsnämnden SVÄRDSLILJAN 1 Bygglov för ändrad användning av kontor/industribyggnad till bostäder och

Läs mer

1. Närheten till service och kommunikationer. 2. Nyrenoverade kontorslokaler. 3. Centralt läge på Södermalm. Sveavägen 3820. En plats i solen.

1. Närheten till service och kommunikationer. 2. Nyrenoverade kontorslokaler. 3. Centralt läge på Södermalm. Sveavägen 3820. En plats i solen. Tre starka punkter som talar för Ringvägen 100 i Stockholm 3 Sveavägen 3820. En plats i solen. 1. Närheten till service och kommunikationer. 2. Nyrenoverade kontorslokaler. 3. Centralt läge på Södermalm.

Läs mer

Stockholms stift Stockholm 2008 www.svenskakyrkan.se/stockholmsstift info.stockholmsstift@svenskakyrkan.se

Stockholms stift Stockholm 2008 www.svenskakyrkan.se/stockholmsstift info.stockholmsstift@svenskakyrkan.se Resarö kapell Stockholms stift Stockholm 2008 www.svenskakyrkan.se/stockholmsstift info.stockholmsstift@svenskakyrkan.se Resarö kapell Vaxholms församling, Roslags kontrakt, Stockholms stift Ytterby 4:175,

Läs mer

2 Karaktärisering av kapellanläggningen

2 Karaktärisering av kapellanläggningen 1 2 Karaktärisering av kapellanläggningen Hölicks fiskeläge ligger på Hornslandets sydspets. Kapellet som ligger på en höjd syns tydligt i bildens mitt, ovanför den traditionella fiskarbebyggelsen. Foto

Läs mer

VILLA TORA, RAMLÖSA BRUNNSPARK VILLA TORA 1

VILLA TORA, RAMLÖSA BRUNNSPARK VILLA TORA 1 VILLA TORA, RAMLÖSA BRUNNSPARK VILLA TORA 1 HELSINGBORGS KOMMUN, SKÅNE LÄN DOKUMENTATION 2013 BYTE AV ETERNITTAK MOT PAPPTAK RANBY TEXT & KULTURMILJÖ Innehåll Medverkande...5 Objekt och administrativa

Läs mer

U P P L AN D S VÄSBY KAP E L L E T 1:33

U P P L AN D S VÄSBY KAP E L L E T 1:33 U P P L AN D S VÄSBY KAP E L L E T 1:33 Kapellvägen 5 Överlåtelsebesiktning 2016-05-16 Adress Telefon Org nr E-post Bivägen 4 B 08-351222 556610-0169 info@husbesiktningsgruppen.se 19163 Sollentuna INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

FÖRDJUPADE STADSBYGGNADSPRINCIPER. Årstafältet - en plats för möten

FÖRDJUPADE STADSBYGGNADSPRINCIPER. Årstafältet - en plats för möten STADSBYGGNADSKONTORET STADSBYGGNADSPRINCIPER, ETAPP 4 PLANAVDELNINGEN SID 1 (9) 2016-05-23 FÖRDJUPADE STADSBYGGNADSPRINCIPER UNDERLAG ETAPP 4 Årstafältet - en plats för möten Illustration Archi5 Box 8314,

Läs mer

K = 1, M = 2. Ett välbevarat hus, som har kvar sin ursprungliga karaktär av skola.

K = 1, M = 2. Ett välbevarat hus, som har kvar sin ursprungliga karaktär av skola. fastighet: MARIA 3, hus A. adress: Lilla Norregatan 22. ålder: Mitten av 1800-talet. Ombyggt 1928, 1968, 1975. arkitekt / byggm: P. Sterner (1975). användning: Bostad, byggt som skola. antal våningar:

Läs mer

Museum för statens ostasiatiska samlingar staffan nilsson, Fil.dr i konstvetenskap, byggnadsantikvarie

Museum för statens ostasiatiska samlingar staffan nilsson, Fil.dr i konstvetenskap, byggnadsantikvarie Museum för statens ostasiatiska samlingar staffan nilsson, Fil.dr i konstvetenskap, byggnadsantikvarie Den fjärde september öppnade Östasiatiska museet efter att ha varit stängt för ombyggnad sedan augusti

Läs mer

Angående väckt fråga om byggnadsminnesförklaring av Folkparksbyggnaden i Lund, fastigheten Väster 5:10, Lund.

Angående väckt fråga om byggnadsminnesförklaring av Folkparksbyggnaden i Lund, fastigheten Väster 5:10, Lund. BN 2015/0107 Lund den 30 april 2014 Angående väckt fråga om byggnadsminnesförklaring av Folkparksbyggnaden i Lund, fastigheten Väster 5:10, Lund. Lunds kommun har erbjudits möjlighet att lämna synpunkter

Läs mer

YTTERMALUNGS KAPELL Bjuråker 3:3; Malungs församling; Malungs kommun; Dalarnas län

YTTERMALUNGS KAPELL Bjuråker 3:3; Malungs församling; Malungs kommun; Dalarnas län YTTERMALUNGS KAPELL Bjuråker 3:3; Malungs församling; Malungs kommun; Dalarnas län BESKRIVNING OCH HISTORIK Nuvarande kyrkobyggnad i Yttermalung har föregåtts av flera. Det äldsta kapellet som troligen

Läs mer

Byggnader förmedlar historia. En byggnad

Byggnader förmedlar historia. En byggnad 180 Modern arkitektur i Norrbotten jennie sjöholm Byggnader förmedlar historia. En byggnad kan läsas, liksom en bok. Bebyggelsen vittnar om samhällets utveckling och prioriteringar. Hantverksskicklighet

Läs mer

Krämaren tar boendet till nya höjder

Krämaren tar boendet till nya höjder Kvarteret Krämaren Krämaren tar boendet till nya höjder Norra Fäladen är en stadsdel i norra Lund. Här bor ca 12000 personer, i allt från studentbostäder och flerfamiljshus, till radhus och villor. Större

Läs mer

Hällefors k:a, Gravkapell norra kyrkogården i Hällefors samt Hjulsjö k:a Hällefors och Hjulsjö socken, Hällefors kommun,västmanland

Hällefors k:a, Gravkapell norra kyrkogården i Hällefors samt Hjulsjö k:a Hällefors och Hjulsjö socken, Hällefors kommun,västmanland Hällefors k:a, Gravkapell norra kyrkogården i Hällefors samt Hjulsjö k:a Hällefors och Hjulsjö socken, Hällefors kommun,västmanland Handikappanpassning av entréer 2008 Anneli Borg Örebro läns museum Rapport

Läs mer

Dokumentation av Strömsborg, Örebro kommun 2009

Dokumentation av Strömsborg, Örebro kommun 2009 Dokumentation av Strömsborg, Örebro kommun 2009 Charlotta Hagberg Örebro läns museum Rapport 2009:14 2 Innehållsförteckning Inledning... 4 Byggnadshistoria... 5 Kort beskrivning av byggnadsdelar och material...

Läs mer

Riktlinjer om bygglov för konstnärlig utsmyckning

Riktlinjer om bygglov för konstnärlig utsmyckning Riktlinjer om bygglov för konstnärlig utsmyckning Handläggning och remissförfarande för bygglov gällande fasadändring vid konstnärlig utsmyckning på byggnader Innehåll Inledning 3 Förutsättningar 4 Plan-

Läs mer

Moderna lägenheter i Gamla Brandstationen

Moderna lägenheter i Gamla Brandstationen Situationsplan ff Bofakta ff Gamla Brandstationen ligger i lummig grönska i korsningen av Kävlingevägen och Kung Oskars väg i Lunds centrum. Byggnaden ritades av domkyrkoarkitekten Theodor Wåhlin och stod

Läs mer

Portfolio. Andreas Engberg. Andreas Engberg Thomanders Väg 1 224 65 LUND. a.engberg@home.se +46 739 30 39 11 www.andreasengberg.se

Portfolio. Andreas Engberg. Andreas Engberg Thomanders Väg 1 224 65 LUND. a.engberg@home.se +46 739 30 39 11 www.andreasengberg.se Portfolio Andreas Engberg Andreas Engberg Thomanders Väg 1 224 65 LUND a.engberg@home.se +46 739 30 39 11 www.andreasengberg.se Passagen Del av Fantasiprojektet termin 3 Fantasiprojektet som inleder årskurs

Läs mer

Projektet Trulsibrunn

Projektet Trulsibrunn Projektet Trulsibrunn I ett nära och varmt samarbete med våra beställare Ingrid Kristensson och Jan Rosengren har vi ritat ett trähus med många detaljer, på den fina tomten längs Trulsibrunnsvägen i Höllviken.

Läs mer