Antikvarisk förundersökning. Del av Eken 4, hus 02 Löfströms allé/ågatan, Sundbyberg

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Antikvarisk förundersökning. Del av Eken 4, hus 02 Löfströms allé/ågatan, Sundbyberg"

Transkript

1 Antikvarisk förundersökning Del av Eken 4, hus 02 Löfströms allé/ågatan, Sundbyberg

2 Fastighetsbeteckning: Eken 4, hus 02 Namn/Gatuadress: Löfströms allé 3 Kommun, Stadsdel: Sundbyberg Ärendenr: Antikvarisk förundersökning del av Eken 4, Löfström allé/ågatan, Sundbyberg Stockholms Byggnadsantikvarier har på uppdrag av Skandia fastigheter utfört en antikvarisk förundersökning av hus 02 inom Eken 4. Arbetet har innefattat genomgång av arkivmaterial, besiktning på plats samt en bedömning och beskrivning av byggnadens kulturhistoriska värden. Förundersökningen är en fristående handling som förutsättningslöst beskriver byggnaden och dess kvalitéer. Sofia Bruto Certifierad antikvarisk sakkunnig Kulturvärden K Nytorgsgatan 17A, 2 tr. ö.g Stockholm Tel Org.nr

3 Innehåll Innehåll... 3 Orientering... 4 Omfattning... 4 Karta... 4 Kulturhistoriskt skydd... 4 Plan- och bygglagen 8 kap 4 Historik... 5 Sundbyberg och kvarteret Eken... 5 Kabelverkets huvudkontor... 5 Arkitekt Sten Samuelsson... 6 Beskrivning... 7 Exteriör... 7 Interiör... 7 Kulturhistoriska värden... 8 Industrihistoriskt och lokalhistoriskt värde 8 Arkitekturhistoriskt 8 Arkitektoniskt värde 8 Skyddsvärda delar och detaljer... 9 Exteriör... 9 Interiör Källor Bilaga Ursprungliga ritningar (22)

4 Orientering Omfattning Den antikvariska förundersökningen omfattar den norra delen av fastigheten Eken 4, hus 02, i Sundbyberg. Karta Karta från Eniro.se Kulturhistoriskt skydd Plan- och bygglagen 8 kap 13 En byggnad som är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt får inte förvanskas. 14 Ett byggnadsverk ska hållas i vårdat skick och underhållas så att dess utformning och de tekniska egenskaper som avses i 4 i huvudsak bevaras. Underhållet ska anpassas till omgivningens karaktär och byggnadsverkets värde från historisk, kulturhistorisk, miljömässig och konstnärlig synpunkt. Om byggnadsverket är särskilt värdefullt från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt, ska det underhållas så att de särskilda värdena bevaras. 4 (22)

5 17 Ändring av en byggnad och flyttning av en byggnad ska utföras varsamt så att man tar hänsyn till byggnadens karaktärsdrag och tar till vara byggnadens tekniska, historiska, kulturhistoriska, miljömässiga och konstnärliga värden. Historik Sundbyberg och kvarteret Eken Området söder om järnvägen utgör Sundbybergs historiska kärna genom Sundbybergs gård (som låg på platsen för Marabouparken), järnvägsstationen, hamnen samt den viktiga vägförbindelsen Landsvägen-Bällsta bro. Med tiden kom området att präglas av stora industrier som Kabelverket och Marabou samtidigt som hamnen förlorade sin funktion. Mycket av affärslivet och de offentliga institutionerna flyttade successivt norr om järnvägen. Fabrikerna är nu borta, men många av byggnaderna har bevarats och fått nytt innehåll och samsas väl med ny bostadsbebyggelse. Kvarteret Eken har sitt namn efter den mer än 500 år gamla ek som finns kvar från en tidigare ekbacke. Ekbacken gick ner mot Bällstaån och var Sundbybergsbornas festplats. I Ekens nordvästra del byggde Marabou fabriks- och kontorsbyggnader mellan , ritade av bland annat Ivar Tengbom, Archibald Frid, Arthur von Schmalensee och Nils Tesch. Kabelverkets huvudkontor Sieverts Kabelverk, från början Trådfabriken grundades av Max Sieverts år 1888 och var under lång tid Sundbybergs stads största arbetsgivare. År 1928 köptes företaget av Telefon AB L. M Ericsson, Sieverts Kabelverk var då landets ledande tillverkare av elkablar och hade även starkströmsprodukter som kondensatorer och installationsmaterial i sortimentet. Företaget var det enda i Sverige som tillverkade jordkablar. Bolaget hade fabriker i Hudiksvall, Piteå, Sundbyberg och Falun. Oljekriserna åren 1973 och 1979 ledde till en kraftigt minskad efterfrågan, vilket innebar att verksamheten centraliserades till Falun och Hudiksvall. Fabrikerna i Piteå och Sundbyberg stängdes och produktutvecklingen blev kvar i Stockholmsregionen. 5 (22)

6 Årsskiftet slogs företaget samman med det också Ericssonägda Bofa Kabel, som grundats 1952 i Kungsbacka, till Ericsson Cables AB. Den nu aktuella byggnaden uppfördes i början av 1980-talet efter ritningar av Sten Samuelsson Arkitektkontor AB. Arkitekt Sten Samuelsson Sten Samuelsson är en av efterkrigstidens mest uppskattade arkitekter i Sverige. Tillsamman med Fritz Jaenecke drev han arkitektfirman Jaenecke & Samuelson fram till Tillsammans kom de att rita flera välkända offentliga byggnader under och 1960-talet i Sverige, bland annat de moderna arenorna Ullevi och Malmö Stadion inför fotbolls-vm Samuelson har även varit verksamt internationellt. Kännetecknande för Samuelsons byggnader är betong och tegel som byggmaterial samt ett genomarbetat modernistiskt formspråk. Exempel på byggnader som Sten Samuelsson har ritat är Lidingö stadshus, Malmö stadshus, Landskrona konsthall, lasarettet i Helsingborg och huvudkontoret för Anticimex i Stockholm. 6 (22)

7 Ursprunglig ritning Sten Samuelssons arkitektkontor, Sundbybergs stadsbyggnadskontors arkiv. Beskrivning Exteriör Byggnaden har en välbevarad exteriör sedan uppförandetiden och ansluter sig väl till den historiska industrimiljön i sitt användande av tegel och puts. Byggnaden är T- formad med en högdel i 7 våningar ut mot Åggatan och en vinkelställd lägre del, 3 våningar, in mot gården. Fasaderna är utformade i rött tegel med rundade tegelpilastrar och längsgående fönsterband med dekorativa putspartier. Teglet har en mörkt röd kulör och fönstren är relativt små, tidstypiska drag för 1980-talets arkitektur. Trapphusen är utförda som rundade tegeltorn i båda ändar av den högre delen. Både på högdelen och lågdelen finns takterrasser. Entrépartiet in mot gården är av glas har tillkommit vid senare ombyggnad. Det ursprungliga entrépartiet var beläget på samma plats som den nuvarande tillbyggnaden. Interiör Interiören är till stora delar bevarad från uppförandetiden. Planlösningen bygger på en central korridor med cellkontor i högdelen, lågdelen har två längsgående korridorer med kontor vid ytterväggar och de rum mellan korridorerna används som förråd, arkiv med mera. Planlösningen har en inbyggd flexibilitet mellan cellkontor 7 (22)

8 och kontorslandskap. Plan 7 var ursprungligen matsalar och kafeteria men är nu ombyggt till kontor. Trapphusen har fina arkitektoniska kvaliteter med rundade tegelväggar, trapplopp av kalksten och trappräcke av plexiglas och svartmålat smide. Av ursprungliga ytskikt är det endast trapphusen som är bevarade. Kulturhistoriska värden Industrihistoriskt och lokalhistoriskt värde Byggnaden har ett begränsat industri- och lokalhistoriskt värde i sammanhanget då kvarterets främsta kulturhistoriska värde hör samman med dess äldre industribyggnader. Byggnaden är en del av den omvandling av verksamheten från industri till kontor som området genomgått. Detta är ett historiskt viktigt skifte i Sundbybergs historia, där industrisamhället över ett antal år omvandlades till ett tjänstesamhälle. Arkitekturhistoriskt Byggnaden har ett begränsat arkitekturhistoriskt värde som ett exempel på kontorsbyggnader från 1980-talet som återfinns på många platser runt om i landet. Fasaderna ansluter sig till den historiska industrimiljön i sitt användande av tegel och puts, även i skalan är byggnaden anpassad till de ursprungliga byggnaderna i kvarteret. Arkitektoniskt värde Byggnaden har ett arkitektoniskt värde genom dess genomarbetade formspråk av Sten Samuelsson. Fasadernas regelbundenhet med fönsterrader och vertikala verkan genom dess pilastrar och de två rundade trapphusen. Även invändigt har trapphusen fina kvaliteter med rundade väggar av tegel, trapplopp av kalksten samt trappräcke av plexiglas och smide. 8 (22)

9 Skyddsvärda delar och detaljer För att ta tillvara och skydda de kulturhistoriska värdena som byggnaden har bör följande delar respekteras och värnas vid underhåll, renovering och ombyggnad. Exteriör Byggnadsvolymen med dess regelbundna fasader och rundade trapphus. Fasadgestaltningen med en grundläggande enhetlighet utformning med tegel samt dekorativa element av puts vid fönstren. Utvändiga takterrasser Byggnaden består av en högdel i sju våningar och en vinkelställd lågdel med tre våningar. Mötet mellan talsdelen till vänster och talsdelen till höger. 9 (22)

10 Entrépartiet är inte ursprungligt utan har tillkommit vid en senare ombyggnad. Både på lågdelen och på högdelen finns takterrasser. 10 (22)

11 Interiör Den ursprungliga planlösningen med en mittkorridor och en inbyggd flexibilitet mellan cellkontor/kontorslandskap. Planlösning och gemensamt kök på plan 7 med utgång mot takterrass. Trapphus med rundade väggar av tegel, trappräcke av smide och plexiglas samt trapplopp av kalksten. Trapphusens formspråk har höga arkitektoniska värden. Svängda tegelmurar, trapplopp av kalksten och trappräcke av smide och plexiglas. 11 (22)

12 Utgång till takterrassen plan 7. Mittkorridor med cellkontor på båda sidor, plan 7. Exempel från ett cellkontor, plan (22)

13 Exempel kontorslandskap, plan 3. Källor Alla tiders Sundbyberg, Hasselström och Johnson, Slovenien 2014 Stadsbyggnadskontoret, Sundbyberg 13 (22)

14 Bilaga Ursprungliga ritningar Fasader åt sydväst 14 (22)

15 Fasader åt söder 15 (22)

16 Våning 1 16 (22)

17 Våning 2 17 (22)

18 Våning 3 18 (22)

19 Våning 4 19 (22)

20 Våning 5 20 (22)

21 Våning 6 21 (22)

22 Våning 7 22 (22)

2015-09-10. Förundersökningen är en fristående handling som förutsättningslöst beskriver byggnaden och dess kvalitéer.

2015-09-10. Förundersökningen är en fristående handling som förutsättningslöst beskriver byggnaden och dess kvalitéer. 2015-09-10 Stockholms Byggnadsantikvarier har på uppdrag av Diligentia utfört en antikvarisk förundersökning av 1940-talsbyggnaden inom Eken 4. Arbetet har innefattat genomgång och sammanställning av arkivmaterial,

Läs mer

Antikvariskt utlåtande angående vindsinredning med mera i fastigheten Fåran 1, Solna

Antikvariskt utlåtande angående vindsinredning med mera i fastigheten Fåran 1, Solna Fastighetsbeteckning: Fåran 1 Namn/Gatuadress: Hagavägen 14, 16 Kommun, Stadsdel: Solna, Norra Hagalund Ärendenr: 2015-05-25 Brf Fåran 1 Sarah Philipson Hagavägen 14 Solna Antikvariskt utlåtande angående

Läs mer

PM Antikvariskt utlåtande DP Furuvägen Anna Carver, byggnadsantikvarie, Sweco.

PM Antikvariskt utlåtande DP Furuvägen Anna Carver, byggnadsantikvarie, Sweco. 2016-03-01 PM Antikvariskt utlåtande DP Furuvägen Anna Carver, byggnadsantikvarie, Sweco. Förslag till planbestämmelser som syftar till att skydda befintlig bebyggelse i kv Sicklaön 125:3, Nacka kommun.

Läs mer

Kulturmiljöutredning. Åbyfors spikfabrik, Gävle

Kulturmiljöutredning. Åbyfors spikfabrik, Gävle Kulturmiljöutredning Åbyfors spikfabrik, Gävle Fastighetsbeteckning: Åby 1:10 Namn/Gatuadress: Spikfabriken Kommun, Stadsdel: Gävle, Valbo Ärendenr: 2015 05-05 Reviderad 2015-06-03 Kulturmiljöutredning,

Läs mer

Tripasin. Byggnadsantikvarisk studie. Fastigheten Grytan 7 i Malmö stad Skåne län. Ombyggnad av korvskinnsfabrik till gymnasieskola.

Tripasin. Byggnadsantikvarisk studie. Fastigheten Grytan 7 i Malmö stad Skåne län. Ombyggnad av korvskinnsfabrik till gymnasieskola. Byggnadsantikvarisk studie Tripasin Ombyggnad av korvskinnsfabrik till gymnasieskola Fastigheten Grytan 7 i Malmö stad Skåne län Malmö Kulturmiljö Enheten för Kulturmiljövård Rapport 2008:003 Olga Schlyter

Läs mer

ANGÅENDE FÖRSKOLEBYGGNADEN RACKARUNGEN INOM FASTIGHETEN LUTHAGEN 61:3, RACKARBERGET, UPPSALA KOMMUN

ANGÅENDE FÖRSKOLEBYGGNADEN RACKARUNGEN INOM FASTIGHETEN LUTHAGEN 61:3, RACKARBERGET, UPPSALA KOMMUN ANGÅENDE FÖRSKOLEBYGGNADEN RACKARUNGEN INOM FASTIGHETEN LUTHAGEN 61:3, RACKARBERGET, UPPSALA KOMMUN I samband med planarbetet för Rackarberget har undertecknad fått uppdraget att titta på områdets äldsta

Läs mer

R E I C H M A N N A N T I K V A R I E R A B

R E I C H M A N N A N T I K V A R I E R A B Säby 3:29 Expeditionsbyggnad nr 82, Barkaby flygfält Järfälla kommun Stockholms län Ursprunglig kontorsdörr återanvänd till förråd ANTIKVARISK SLUTREDOVISNING Postadress: Parkvägen 10B, 169 35 Solna. Org

Läs mer

Remissvar angående förslag till detaljplan för Giggen 25 i stadsdelen Tallkrogen, Sbk Dp

Remissvar angående förslag till detaljplan för Giggen 25 i stadsdelen Tallkrogen, Sbk Dp Kulturförvaltningen Kulturmiljöenheten Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2013-08-05 Handläggare Mari Ferring Telefon: 08-508 31 573 Till Kulturnämnden 2013-08-29 Nr 6 Förslag till beslut Kulturförvaltningen

Läs mer

Storegårdens symmetriska entréfasad sett från nordväst. Idag inrymmer den gamla disponentvillan från år 1918 fritidsgård.

Storegårdens symmetriska entréfasad sett från nordväst. Idag inrymmer den gamla disponentvillan från år 1918 fritidsgård. 12:b Storegårdsparken 194 Storegårdens symmetriska entréfasad sett från nordväst. Idag inrymmer den gamla disponentvillan från år 1918 fritidsgård. 3:3 Storegårdsparken SANDHEM grönytor och en fotbollsplan.

Läs mer

Åtgärder i bostadshusens klimatskal och bevarandefrågor. Sven Fristedt

Åtgärder i bostadshusens klimatskal och bevarandefrågor. Sven Fristedt Åtgärder i bostadshusens klimatskal och bevarandefrågor Sven Fristedt Deltagare i projektet Gavlegårdarna Uppsalahem FörvaltningsAB Framtiden: Familjebostäder i Göteborg Göteborgs Stads Bostads AB Bostads

Läs mer

VÄRMLANDS MUSEUM. Enheten för uppdragsverksamhet Box Karlstad Tel: Värmlands Museum

VÄRMLANDS MUSEUM. Enheten för uppdragsverksamhet Box Karlstad Tel: Värmlands Museum ARVIKA KOMMUN Kornmunstvreisen 2018-06- 2 5 Diarienr K^IIMRO OiarieplEin tm Kvarteret Tobaken 1, Arvika Kulturhistorisk värdering av fastighetens två byggnader. Datum: 2018-02-22 Rapportnummer: 2018.5

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för PIONEN 1 Katrineholms kommun SAMRÅDSHANDLING. Samrådshandling 1. tillhörande

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för PIONEN 1 Katrineholms kommun SAMRÅDSHANDLING. Samrådshandling 1. tillhörande Samrådshandling 1 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för PIONEN 1 Katrineholms kommun SAMRÅDSHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2011-12-13 Samrådshandling 2 HANDLINGAR

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Emil Stille

Handläggare Datum Ärendebeteckning Emil Stille Handläggare Datum Ärendebeteckning Emil Stille 2016-08-11 2016-2694 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Svensknabben 3 Fastighetens adress: Svensknabbevägen 24 Sökande: i Am Home Projektutveckling

Läs mer

Västra Dockan. Byggnadsantikvarisk utredning UNDERLAG TILL VÄRDEPROGRAM. Fastigheterna Kranen 2, 5, 6, 7 och 8 i Malmö stad Skåne län.

Västra Dockan. Byggnadsantikvarisk utredning UNDERLAG TILL VÄRDEPROGRAM. Fastigheterna Kranen 2, 5, 6, 7 och 8 i Malmö stad Skåne län. Byggnadsantikvarisk utredning Västra Dockan UNDERLAG TILL VÄRDEPROGRAM Fastigheterna Kranen 2, 5, 6, 7 och 8 i Malmö stad Skåne län Malmö Museer Kulturarvsenheten Rapport 2012:001 Olga Schlyter Malmö Museer

Läs mer

ANTIKVARISKT UTLÅTANDE

ANTIKVARISKT UTLÅTANDE Stockholm 2002-11-14 Wihlborgs Fastigheter AB Att: Christian Hermelin Box 888 131 25 Nacka ANTIKVARISKT UTLÅTANDE AVSEENDE FÖNSTER PÅ F. D. ÄTTIKSFABRIKEN, HUS 1-6, JÄRLA INDUSTRIOMRÅDE, NACKA Datering

Läs mer

ANGÅENDE NY DETALJPLAN FÖR DEL AV KV. LIBAU, FASTIGHETEN 24:9, GÄVLE

ANGÅENDE NY DETALJPLAN FÖR DEL AV KV. LIBAU, FASTIGHETEN 24:9, GÄVLE Gävle kommun Samhällsbyggnadsavdelningen Att: Lena Boox 801 84 Gävle ANGÅENDE NY DETALJPLAN FÖR DEL AV KV. LIBAU, FASTIGHETEN 24:9, GÄVLE Undertecknad har anlitats som antikvarisk sakkunnig i samband med

Läs mer

ANTIKVARISK FÖRUNDERSÖKNING BILLESHOLMS STATION

ANTIKVARISK FÖRUNDERSÖKNING BILLESHOLMS STATION ANTIKVARISK FÖRUNDERSÖKNING BILLESHOLMS STATION Kathleen Lundblad Byggnadsantikvarie Bjuvs kommun 2015-04-10 BAKGRUND I samband med att järnvägen till Billesholm anlades 1876 uppfördes Billesholms station

Läs mer

Byggnadsdokumentation Akademiska sjukhuset, byggnad T1 F.d. sjuksköterske- och elevhem

Byggnadsdokumentation Akademiska sjukhuset, byggnad T1 F.d. sjuksköterske- och elevhem Byggnadsdokumentation Akademiska sjukhuset, byggnad T1 F.d. sjuksköterske- och elevhem Johan Dellbeck(text) Olle Norling (foto) september 2001 Akademiska sjukhuset i Uppsala Byggnad T1, f.d. sjuksköterske-

Läs mer

11:a Skogsduvan, Tofsmesen & Ängsknarren

11:a Skogsduvan, Tofsmesen & Ängsknarren 178 11:a Skogsduvan, Tofsmesen & Ängsknarren 9 10 11 8 12 Vallmovägen BESKRIVNING AV KULTURMILJÖN 7 13 Kulturmiljön består av tre miljöer med gruppbebyggda småhus av olika byggnadstyper. Skogsduvan 10-32

Läs mer

Baltic 8, Mariehäll Stockholm

Baltic 8, Mariehäll Stockholm 1 (16) Rivning av byggnad Baltic 8, Mariehäll Stockholm ANTIKVARISK KONSEKVENSBESKRIVNING 2016-01-20 2 (16) Uppdrag: 266723, Baltic 8, Annedal, antikvarisk konsekvensbeskrivning Titel på rapport: Rivning

Läs mer

Djursholm 2:429, Nybytorp 1, Djursholm Ansökan om bygglov för utvändig ändring samt ändrad användning av f. d. ekonomibyggnad till enbostadshus

Djursholm 2:429, Nybytorp 1, Djursholm Ansökan om bygglov för utvändig ändring samt ändrad användning av f. d. ekonomibyggnad till enbostadshus 1 Anna Modin Dnr 2013-0972 Bygglovhandläggare Djursholm 2:429, Nybytorp 1, Djursholm Ansökan om bygglov för utvändig ändring samt ändrad användning av f. d. ekonomibyggnad till enbostadshus Förslag till

Läs mer

Antikvarisk konsekvensbeskrivning med utlåtande

Antikvarisk konsekvensbeskrivning med utlåtande PER NELSON BYGGNADSVÅRDSBYRÅ Antikvarisk konsekvensbeskrivning med utlåtande Underlag inför planering och projektering Fastighet: Brunkhalsen 9 Adress: Malmtorgsgatan 5, Karduansmakargatan 2 Stadsdel:

Läs mer

Ansökan om bygglov för yttre ändring, Oxhuvudet 18, Kungsgatan 36, Norrmalm

Ansökan om bygglov för yttre ändring, Oxhuvudet 18, Kungsgatan 36, Norrmalm Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Bygglovsavdelningen Sida 1 (7) 2015-09-11 Handläggare Elise Ljung Telefon 08-50827558 Till Stadsbyggnadsnämnden Ansökan om bygglov för yttre ändring, Oxhuvudet 18,

Läs mer

Löfströms allé 6A Sundbyberg 907 kvm kontor

Löfströms allé 6A Sundbyberg 907 kvm kontor Löfströms allé 6A Sundbyberg 907 kvm kontor Välkommen till Diligentia Löfströms allé 6A Yta: 907 kvm Våning: 1 tr Husets karaktär Huset är byggt i början på 1900-talet och har totalt ca 12 500 kvm kontorsyta.

Läs mer

Kulturhistoriskt värdefull bebyggelse

Kulturhistoriskt värdefull bebyggelse Kulturhistoriskt värdefull bebyggelse Värdering, ändring och energieffektivisering Växjö 19 mars 2013 Tomas Örn Kulturmiljö [fysisk] miljö som påverkats och formats av mänsklig aktivitet och som därigenom

Läs mer

Sickalaön 83:22 (Marcusplatsen 9) Ansökan om rivningslov för rivning av kontorshus.

Sickalaön 83:22 (Marcusplatsen 9) Ansökan om rivningslov för rivning av kontorshus. 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE 2017-12-14 B 2017-000953 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Sickalaön 83:22 (Marcusplatsen 9) Ansökan om rivningslov för rivning av kontorshus. Förslag till beslut Ansökan om rivningslov

Läs mer

Viktiga bebyggelseområden och villor utanför Bevarandeplanen på Vaxön Vaxholms stad

Viktiga bebyggelseområden och villor utanför Bevarandeplanen på Vaxön Vaxholms stad Viktiga bebyggelseområden och villor utanför Bevarandeplanen på Vaxön Vaxholms stad Vaxholms stad Stadsbyggnadsförvaltningen Albin Uller, Byggnadsantikvarie 2010-05-04 Omfattning och innehåll En genomgång

Läs mer

Per Lundgren Omslagsfotografi: Nyupptagen muröppning för fönster i norra fasaden Foto: Per Lundgren, Upplandsmuseet 2011

Per Lundgren Omslagsfotografi: Nyupptagen muröppning för fönster i norra fasaden Foto: Per Lundgren, Upplandsmuseet 2011 Vindhemskyrkan Per Lundgren 2011 Omslagsfotografi: Nyupptagen muröppning för fönster i norra fasaden Foto: Per Lundgren, Upplandsmuseet 2011 Upplandsmuseets rapporter 2011:18 ISSN 1654-8280 Upplandsmuseet

Läs mer

Remissvar angående samråd om förslag till detaljplan för Riddaren 5, 6 och 18 i stadsdelen Östermalm, Dp

Remissvar angående samråd om förslag till detaljplan för Riddaren 5, 6 och 18 i stadsdelen Östermalm, Dp KULTURFÖRVALTNINGEN STOCKHOLMS STADSMUSE UM TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2012-04-27 Handläggare: Gunilla Söderlund Telefon: 08-508 31 558 Till Kulturnämnden KuN 2012-05-10 Nr 13 Remissvar angående samråd

Läs mer

Kulturhistorisk konsekvensanalys

Kulturhistorisk konsekvensanalys Kulturhistorisk konsekvensanalys Kvarteret Gångaren 13, Stockholm SSM 10010153S Fastighetsbeteckning: Gångaren 13 Namn/Gatuadress: Sankt Göransgatan/Kellgrensgatan Kommun, Stadsdel: Stockholm/Stadshagen

Läs mer

ALPHYDDAN 11, STOCKHOLM

ALPHYDDAN 11, STOCKHOLM Antikvarisk dokumentation ALPHYDDAN 11, STOCKHOLM RAPPORT 2014-11-17 Uppdrag: 258867, Kv Alphyddan 11, Mariehäll - Antikvariskt utlåtande Titel på rapport: Antikvarisk dokumentation Status: Datum: 2014-11-17

Läs mer

Ovanpå. Inledning. 60 talshuset. Ett examensarbete av Jens Enflo. Arkitekturskolan KTH 2013

Ovanpå. Inledning. 60 talshuset. Ett examensarbete av Jens Enflo. Arkitekturskolan KTH 2013 Ovanpå Ett examensarbete av Jens Enflo Arkitekturskolan KTH 2013 Inledning Att bygga på tak är ett allt vanligare sätt att förtäta befintliga bostadsområden i både inner och ytterstaden. Bristen på mark

Läs mer

Kungsgården 3. Inredning av vindsvåning i gatuhuset vid Rådhusgatan. Antikvarisk medverkan. Kungsgården 3 Arboga stadsförsamling Västmanlands län

Kungsgården 3. Inredning av vindsvåning i gatuhuset vid Rådhusgatan. Antikvarisk medverkan. Kungsgården 3 Arboga stadsförsamling Västmanlands län Västmanlands läns museum Kulturmiljö Rapport B 2010:B23 Kungsgården 3 Inredning av vindsvåning i gatuhuset vid Rådhusgatan Antikvarisk medverkan Kungsgården 3 Arboga stadsförsamling Västmanlands län Fredrik

Läs mer

GUSUMS GRAVKAPELL UTVÄNDIGA ARBETEN 2015:223 ANTIKVARISK MEDVERKAN GUSUMS GRAVKAPELL RINGARUMS SOCKEN VALDEMARSVIKS KOMMUN ÖSTERGÖTLANDS LÄN

GUSUMS GRAVKAPELL UTVÄNDIGA ARBETEN 2015:223 ANTIKVARISK MEDVERKAN GUSUMS GRAVKAPELL RINGARUMS SOCKEN VALDEMARSVIKS KOMMUN ÖSTERGÖTLANDS LÄN 2015:223 ANTIKVARISK MEDVERKAN GUSUMS GRAVKAPELL UTVÄNDIGA ARBETEN GUSUMS GRAVKAPELL RINGARUMS SOCKEN VALDEMARSVIKS KOMMUN ÖSTERGÖTLANDS LÄN ANITA LÖFGREN EK 2 Bakgrund Basfakta om objektet Beskrivning

Läs mer

Astern och Blåklinten Lidköping

Astern och Blåklinten Lidköping Astern och Blåklinten Lidköping Kulturhistorisk utredning Kulturbyggnadsbyrån, Sven Olof Ahlberg 2017 05 15 Framsidesbild: Hörnet Esplanaden Rudenschöldsgatan med bebyggelsen i de norra delarna av kvarteren

Läs mer

Färingsö fd ålderdomshem och kommunhus

Färingsö fd ålderdomshem och kommunhus Färingsö fd ålderdomshem och kommunhus Dokumentation av Färingsö fd ålderdomshem och kommunhus, Svartsjö 1:4, Sånga socken, Ekerö kommun, Uppland Albin Uller Rapport 2011:19 2 Färingsö fd ålderdomshem

Läs mer

Detaljplan för Murmästaren 3 - svar på remiss från stadsbyggnadskontoret

Detaljplan för Murmästaren 3 - svar på remiss från stadsbyggnadskontoret Kungsholmens stadsdelsförvaltning Parkmiljöavdelningen norra innerstaden Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-03-14 Handläggare Leila Massih Telefon: 08-508 09 306 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2016-04-14

Läs mer

Förslag till detaljplan för fastigheten Tobaksmonopolet 3 i stadsdelen Södermalm, S-Dp

Förslag till detaljplan för fastigheten Tobaksmonopolet 3 i stadsdelen Södermalm, S-Dp Södermalms stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-08-06 Handläggare Mats Christenson Kenneth Kempendahl Agneta Pernu Olofsson Telefon: 08-508 12 000 Till Södermalms

Läs mer

S:t Botulf 14 Rådhuset Lund, Skåne Antikvarisk rapport

S:t Botulf 14 Rådhuset Lund, Skåne Antikvarisk rapport S:t Botulf 14 Rådhuset Lund, Skåne Antikvarisk rapport 2013-2014 kulturmiljörapport 2014:1 carita Eskeröd KULTURhistoriska föreningen för södra sverige Kulturhistoriska föreningen för södra sverige Tegnérsplatsen

Läs mer

Att hyra: Tre kontorslokaler med karaktär i centrala Stockholm

Att hyra: Tre kontorslokaler med karaktär i centrala Stockholm Att hyra: Tre kontorslokaler med karaktär i centrala Stockholm Statens fastighetsverk hyr ut tre kontorslokaler på det forna verkstadsområdet Kungliga myntet i centrala Stockholm. Lokalerna har en karakteristisk

Läs mer

Östra hamnen, Lidköping

Östra hamnen, Lidköping Östra hamnen, Lidköping Kulturhistorisk bedömning inför detaljplan Kulturbyggnadsbyrån Sven Olof Ahlberg 2016 06 16 Kulturbyggnadsbyrån är ett fristående kunskapsföretag med säte i Lidköping. Verksamheten

Läs mer

Fotodokumentation av byggnader av kulturhistoriskt intresse Färjestaden 1:153 m fl Mörbylånga Kommun

Fotodokumentation av byggnader av kulturhistoriskt intresse Färjestaden 1:153 m fl Mörbylånga Kommun Fotodokumentation av byggnader av kulturhistoriskt intresse Färjestaden 1:153 m fl Mörbylånga Kommun 1 (14) INLEDNING Färjestaden har en rik historia men få bevarade byggnader och miljöer av kulturhistoriskt

Läs mer

VÄLKOMMEN Till dialog med Samhällsbyggnad, Lidköpings kommun

VÄLKOMMEN Till dialog med Samhällsbyggnad, Lidköpings kommun VÄLKOMMEN Till dialog med Samhällsbyggnad, Lidköpings kommun Hur vill vi att vårt kvarter ska se ut? Vad kan/vill vi bevara? Och hur? Medborgardialog? Ni har kunskap, erfarenhet, och behov som vi vill

Läs mer

Energiberäkna och spara energi. Energibesparingsexempel med Weber fasadsystem

Energiberäkna och spara energi. Energibesparingsexempel med Weber fasadsystem Energiberäkna och spara energi Energibesparingsexempel med Weber fasadsystem 1 2 Sunda system och produkter för hållbart byggande Inledning Weber värnar om traditionen med putsprodukter baserade på naturmaterial

Läs mer

Råsundas taklandskap Antikvariska aspekter vid vindsinredning

Råsundas taklandskap Antikvariska aspekter vid vindsinredning Råsundas taklandskap Antikvariska aspekter vid vindsinredning Fastighetsbeteckning: Namn: Del av stadsdelen Råsunda Kommun: Solna 2008-09-15 Råsundas taklandskap, råd och riktlinjer vid vindsinredning

Läs mer

Sura nya kyrka. Renovering av sakristians fasad. Antikvarisk rapport. Västsura 10:1 Sura socken Surahammars kommun Västmanland.

Sura nya kyrka. Renovering av sakristians fasad. Antikvarisk rapport. Västsura 10:1 Sura socken Surahammars kommun Västmanland. Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2014:65 Sura nya kyrka Renovering av sakristians fasad Antikvarisk rapport Västsura 10:1 Sura socken Surahammars kommun Västmanland Tobias Mårud Sura nya kyrka Renovering

Läs mer

Löfströms allé 6C Sundbyberg 739 kvm kontor

Löfströms allé 6C Sundbyberg 739 kvm kontor Löfströms allé 6C Sundbyberg 739 kvm kontor Välkommen till Diligentia Löfströms allé 6C Yta: 739 kvm Våning: 3 tr Husets karaktär Huset är byggt i början på 1900-talet och har totalt ca 12 500 kvm kontorsyta.

Läs mer

Antagandehandling PLANBESKRIVNING Detaljplan för PIONEN 1 Katrineholms kommun

Antagandehandling PLANBESKRIVNING Detaljplan för PIONEN 1 Katrineholms kommun 1 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för PIONEN 1 Katrineholms kommun ANTAGANDEHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2013-08-27 2 HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning

Läs mer

Förnya med bevarad karaktär

Förnya med bevarad karaktär Förnya med bevarad karaktär Helena Westholm efem arkitektkontor ab 1 2 3 Bild från Reppen, Vidén Att underhålla bostadsdrömmen 4 Tegel tegel = olämpligt, dyrt Tegel puts = tänkbart? Tegel fibercementskivor

Läs mer

Bilaga F. Riktlinjer för gestaltning, utformning och varsamhet

Bilaga F. Riktlinjer för gestaltning, utformning och varsamhet Bilaga F. Riktlinjer för gestaltning, utformning och varsamhet Byggnader från modernismens och rekordårens byggande uppvisar en variation i utförande, material och kvalitet. Många byggnader är kulturhistoriskt

Läs mer

PLANBESTÄMMELSER OCH PLANBESKRIVNING. Ändring av detaljplan KVARNHOLMEN Etapp 2 Centrala kvarnområdet, Nacka kommun

PLANBESTÄMMELSER OCH PLANBESKRIVNING. Ändring av detaljplan KVARNHOLMEN Etapp 2 Centrala kvarnområdet, Nacka kommun 1 (6) ANTAGANDEHANDLING Dnr MSN 2014/123-214 Enkelt planförfarande Tillägg till PLANBESTÄMMELSER OCH PLANBESKRIVNING Ändring av detaljplan KVARNHOLMEN Etapp 2 Centrala kvarnområdet, Nacka kommun Upprättad

Läs mer

Tunaskolan. Dokumentation inför ombyggnation till bostäder. Dokumentation. Kv Katedern 17 Hallstahammars socken Västmanlands län.

Tunaskolan. Dokumentation inför ombyggnation till bostäder. Dokumentation. Kv Katedern 17 Hallstahammars socken Västmanlands län. Västmanlands läns museum Kulturmiljö Rapport B 2010:B2 Tunaskolan Dokumentation inför ombyggnation till bostäder Dokumentation Kv Katedern 17 Hallstahammars socken Västmanlands län Ia Manbo Tunaskolan

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortes

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortes Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortes 2017-5526 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Bofinken 5 Fastighetens adress: Unionsgatan 1 Sökande: Kalmarbygg AB Ärende: Fasadändring, takkupa Förslag

Läs mer

Löfströms allé 6A Sundbyberg 907 kvm kontor

Löfströms allé 6A Sundbyberg 907 kvm kontor Löfströms allé 6A Sundbyberg 907 kvm kontor Välkommen till Diligentia Löfströms allé 6A Yta: 907 kvm Våning: 1 tr Husets karaktär Huset är byggt i början på 1900-talet och har totalt ca 12 500 kvm kontorsyta.

Läs mer

TRYCKERIET 10, Franstorpsvägen 7, fråga om bygglov för balkongförlängning samt inglasning

TRYCKERIET 10, Franstorpsvägen 7, fråga om bygglov för balkongförlängning samt inglasning 2017-02-24 1 (6) Byggnads- och tillståndsnämnden TRYCKERIET 10, Franstorpsvägen 7, fråga om bygglov för balkongförlängning samt inglasning Beslutsunderlag Ansökan med anmälan kontrollansvarig inkom den

Läs mer

Kalla 3. Restaurering av fönster - etapp 1. Antikvarisk medverkan. Kalla 3 Västerås stad Västmanlands län. Ia Manbo

Kalla 3. Restaurering av fönster - etapp 1. Antikvarisk medverkan. Kalla 3 Västerås stad Västmanlands län. Ia Manbo Västmanlands läns museum Kulturmiljö Rapport B 2013:B5 Kalla 3 Restaurering av fönster - etapp 1 Antikvarisk medverkan Kalla 3 Västerås stad Västmanlands län Ia Manbo Kalla 3 Restaurering av fönster etapp

Läs mer

ANTIKVARISK FÖRUNDERSÖKNING, LORENSBERG 48:7, Chalmersgatan 13

ANTIKVARISK FÖRUNDERSÖKNING, LORENSBERG 48:7, Chalmersgatan 13 1/7 KDB Byggkonsult & Antikvarie Smedjegatan 5 411 13 Göteborg e-post: david@kdbkonsult.se tfn: 031-89 44 41 sms: 0733-60 80 81 Göteborg 2016-10-10 ANTIKVARISK FÖRUNDERSÖKNING, LORENSBERG 48:7, Chalmersgatan

Läs mer

Hipp. Antikvarisk kontroll. Fastigheten von Conow 42 i Malmö stad Skåne län. Förändringsarbeten gård. Carola Lund

Hipp. Antikvarisk kontroll. Fastigheten von Conow 42 i Malmö stad Skåne län. Förändringsarbeten gård. Carola Lund Antikvarisk kontroll Hipp Förändringsarbeten gård Fastigheten von Conow 42 i Malmö stad Skåne län Malmö Kulturmiljö Enheten för Kulturmiljövård Rapport 2008:007 Malmö Kulturmiljö Box 406 201 24 Malmö Tel:

Läs mer

KULTURHISTORISK BEDÖMNING TIERP 24:4 DP 1010 KV LEJONET

KULTURHISTORISK BEDÖMNING TIERP 24:4 DP 1010 KV LEJONET 1(7) Dokumentnamn Kulturhistorisk bedömning Datum 2015-10-27 KULTURHISTORISK BEDÖMNING TIERP 24:4 DP 1010 KV LEJONET Förslag i sammanfattning Kommunantikvarien föreslår att: Huvudbyggnaden och komplementbyggnaden

Läs mer

Sicklaön 83:22, Järnvägsgatan Ansökan om rivningslov för rivning av två affärs- och kontorshus

Sicklaön 83:22, Järnvägsgatan Ansökan om rivningslov för rivning av två affärs- och kontorshus 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE 2017-11-16 B 2017-000938 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Sicklaön 83:22, Järnvägsgatan Ansökan om rivningslov för rivning av två affärs- och kontorshus Förslag till beslut Ansökan

Läs mer

Storgatan 12 / Stationsgatan 2, Centrum NYBRO

Storgatan 12 / Stationsgatan 2, Centrum NYBRO Storgatan 12 / Stationsgatan 2, Centrum NYBRO Typ av ledig lokal Storlek Tillträde 90 kvm Lokalen är ledig per omgående - tillträde enligt överenskommelse Beskrivning av lokalen Alldeles intill torget

Läs mer

SELLEBERGA BOSTADSOMRÅDE OCH FOTBOLLSPLAN

SELLEBERGA BOSTADSOMRÅDE OCH FOTBOLLSPLAN KONSEKVENSBESKRIVNING KULTURMILJÖ SELLEBERGA BOSTADSOMRÅDE OCH FOTBOLLSPLAN Kathleen Lundblad, byggnadsantikvarie Bjuvs kommun, 2015-12-14 Bakgrund Findus Sverige AB planerar växthusbebyggelse i anslutning

Läs mer

2 Karaktärisering av kyrkoanläggningen

2 Karaktärisering av kyrkoanläggningen 1 2 Karaktärisering av kyrkoanläggningen 2.1 Kyrkomiljön Valsta kyrka ligger i Valsta bostadsområde ca 2 km sydväst om Märsta centrum i Sigtuna kommun. Husen i området är byggda på 1960-, 70- och 80-talen.

Läs mer

tre andliga rum i ytterstaden ytterstadsprojektet en kulturhistorisk inventering 1 6 b l i c k ~ s t o c k h o l m d å & n u

tre andliga rum i ytterstaden ytterstadsprojektet en kulturhistorisk inventering 1 6 b l i c k ~ s t o c k h o l m d å & n u tre andliga rum i ytterstaden ytterstadsprojektet en kulturhistorisk inventering 1 6 b l i c k ~ s t o c k h o l m d å & n u Till vänster: Markuskyrkan i Björkhagen. Foto: Mauro Rongione, SSM. Stockholms

Läs mer

Antikvarisk inventering av villamiljön utmed Sjövägen, Solna

Antikvarisk inventering av villamiljön utmed Sjövägen, Solna Antikvarisk inventering av villamiljön utmed Sjövägen, Solna Fastighetsbeteckning: Namn/Gatuadress: Kommun, Stadsdel: Ärendenr: Kvarteren Anden, Ankan, Ejdern, Ellenhill, Fasanen, Gåsen, Måsen, Svanen,

Läs mer

17 Järnvägsområdet. Miljöbeskrivningar. 17 Järnvägsområdet 17 a Lokstallarna med överliggningshuset (ovan) 17 b Lokalgodsmagasinet (ovan)

17 Järnvägsområdet. Miljöbeskrivningar. 17 Järnvägsområdet 17 a Lokstallarna med överliggningshuset (ovan) 17 b Lokalgodsmagasinet (ovan) 17 Järnvägsområdet Omfattning Bangårdsområdet från Älbergsvägens viadukt till stationsområdet söder om järnvägen samt till Brunnskullsövergången på den norra sidan. Den stora bangården fick sin nuvarande

Läs mer

Domaren 15 och 18. Antikvarisk förstudie

Domaren 15 och 18. Antikvarisk förstudie 1 av 5 Stadsbyggnadsförvaltningen Helene Brunnström Antikvarie Domaren 15 och 18 Platsbesök: 2018 07 19 1. Förutsättningar Denna antikvariska förstudie syftar till att i tidigt skede uppmärksamma kulturhistoriska

Läs mer

Solenergi och arkitektur i Malmö stad. Katarina Garre, 2014-12-09

Solenergi och arkitektur i Malmö stad. Katarina Garre, 2014-12-09 Solenergi och arkitektur i Malmö stad Katarina Garre, 2014-12-09 Råd och riktlinjer Solenergi och arkitektur Råd och riktlinjer uppmuntra och inspirera byggherrar att använda sig av solens energi Solenergi

Läs mer

GODSMAGASINET VID NORA STATIONSOMRÅDE

GODSMAGASINET VID NORA STATIONSOMRÅDE GODSMAGASINET VID NORA STATIONSOMRÅDE Fönsterrenovering Antikvarisk rapport 2006-2007 INLEDNING Godsmagasinet är beläget i kvarteret Residenset i Nora stadskärna. Det ingår som en del i byggnadsminnet

Läs mer

Butiksfasader i Gamla Stan

Butiksfasader i Gamla Stan stockholms stadsmuseum Butiksfasader i Gamla Stan Det här behöver du veta när du vill underhålla eller ändra fasaden till din butik. www.stadsmuseum.stockholm.se/ byggnadsvard Omslagsbild framsida: Butiksfasad

Läs mer

NORRA BERGEN (Gamla skolbyggnaden och vattentornet).

NORRA BERGEN (Gamla skolbyggnaden och vattentornet). NORRA BERGEN (Gamla skolbyggnaden och vattentornet). GAMLA SKOLBYGGNADEN Samrealskolan byggdes 1905-06 på höjden vid Stora bergsgatans slut i norr uppe på norra bergen. Ritningen gjordes av byggmästare

Läs mer

Astoriahuset. Att bevara och utveckla. Ett förslag på en levande stadsmiljö där gammalt möter nytt.

Astoriahuset. Att bevara och utveckla. Ett förslag på en levande stadsmiljö där gammalt möter nytt. Astoriahuset Att bevara och utveckla Ett förslag på en levande stadsmiljö där gammalt möter nytt. En ny mötesplats mitt på Nybrogatan Astoriahuset på Nybrogatan ett känt och omtyckt inslag i stadsbilden.

Läs mer

Stadsvillorna i kvarteret Udden 5, 6 och 7

Stadsvillorna i kvarteret Udden 5, 6 och 7 Sandgrundsgatan, kvarteret Udden 5, 6 och 7 Stadsvillorna i kvarteret Udden 5, 6 och 7 Sandgrundsgatan tillkom sedan Garvareådran fyllts ut 1912 1913 och Sandgrund på så sätt förenats med Tingvallaön.

Läs mer

Program för kvarteret Kabelverket vid Älvsjö centrum

Program för kvarteret Kabelverket vid Älvsjö centrum Datum: 130704 rev. 130826 Version: 1 SID 1/7 JM AB Marcus Nordlund 169 82 Stockholm Antikvarisk konsekvensanalys Program för kvarteret Kabelverket vid Älvsjö centrum Granskade handlingar Samrådshandling

Läs mer

Norrlandsgatan 20, Stockholm Kvarteret Vildmannen 10

Norrlandsgatan 20, Stockholm Kvarteret Vildmannen 10 , Stockholm Kvarteret Vildmannen 10 Lokalisering Med sin placering mellan Stureplan, Norrmalmstorg och Hamngatan ligger kvarteret Vildmannen 10 mitt i händelsernas centrum. De omgivande kvarteren eller

Läs mer

OMRÅDESBESTÄMMELSER FÖR BONDARV 8:7 M FL I SÖDRA JÄRVSÖ LJUSDALS KOMMUN

OMRÅDESBESTÄMMELSER FÖR BONDARV 8:7 M FL I SÖDRA JÄRVSÖ LJUSDALS KOMMUN OMRÅDESBESTÄMMELSER FÖR BONDARV 8:7 M FL I SÖDRA JÄRVSÖ LJUSDALS KOMMUN BESKRIVNING Handlingar Till områdesbestämmelserna hör följande handlingar: Karta Områdesbestämmelser Denna beskrivning Områdesbestämmelsernas

Läs mer

Ombildning till bostadsrätt

Ombildning till bostadsrätt Tillhör punkt 4 på dagordningen till styrelsesammanträde med AB Stadsholmen 2009-03-19 Till styrelsen Ombildning till bostadsrätt 1. Inkomna intresseanmälningar Sedan föregående avrapportering vid styrelsemötet

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Blästern 14 i stadsdelen Vasastaden (ca 80 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för Blästern 14 i stadsdelen Vasastaden (ca 80 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (15) 2015-11-09 Handläggare Karin Månsson Telefon 08-508 28 105 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Blästern

Läs mer

Kåbo - Kungsgärdet Uppsala kommun

Kåbo - Kungsgärdet Uppsala kommun Diarienummer 2005/20015-1 Detaljplan för Kåbo - Kungsgärdet Uppsala kommun ANTAGANDEHANDLING Handläggare: Per Jacobsson, planeringsarkitekt Tengbom Stockholm.. Tfn 08-412 53 45, e-post per.jacobsson@tengbom.se

Läs mer

Antikvarisk förundersökning Med värdebeskrivning

Antikvarisk förundersökning Med värdebeskrivning PER NELSON BYGGNADSVÅRDSBYRÅ Antikvarisk förundersökning Med värdebeskrivning Fastighet: Johanneshov 1:1 Hus 7 (f.d. Hus 29 Hudbod (senast livsmedelsindustri) Adress: Styckmästargatan 11-13 Stadsdel: Slakthusområdet,

Läs mer

Remissvar angående samråd om förslag till detaljplan för Börshuset, Rådstugan 1 i stadsdelen Gamla Stan

Remissvar angående samråd om förslag till detaljplan för Börshuset, Rådstugan 1 i stadsdelen Gamla Stan Kulturförvaltningen Stadsmuseet Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2014-11-27 Handläggare Kersti Lilja Telefon: 08-508 31 556 Till Kulturnämnden 2014-12-09 Nr 8 Remissvar angående samråd om förslag till detaljplan

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés 2018-05-23 2018-0854 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Blåklockan 7 Fastighetens adress: Kalmarsundsparken 25 Ärende: Fasadändring av flerbostadshus

Läs mer

Förslag till detaljplan för Tobaksmonopolet 4, Rosenlundsgatan 36/Maria Skolgata 79A i stadsdelen Södermalm, S-Dp

Förslag till detaljplan för Tobaksmonopolet 4, Rosenlundsgatan 36/Maria Skolgata 79A i stadsdelen Södermalm, S-Dp KULTURFÖRVALTNINGEN STOCKHOLMS STADSMUSEUM, KULTURMILJÖENHETEN Handläggare: Suzanne Lindhagen Telefon: 50831554 Till Kulturnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2009-11-02 KUN 2009-11-17 Förslag till detaljplan

Läs mer

Fållnäs gård. Niss Maria Legars Rapport 2009:32

Fållnäs gård. Niss Maria Legars Rapport 2009:32 Fållnäs gård Antikvarisk kontroll vid fönsterrenovering/byte på ekonomibyggnad, Fållnäs gård, Sorunda socken, Nynäshamns kommun, Södermanland Niss Maria Legars Rapport 2009:32 2 Fållnäs gård Antikvarisk

Läs mer

Kvarteret Landshövdingen 16 Kalmar

Kvarteret Landshövdingen 16 Kalmar Kvarteret Landshövdingen 16 Kalmar Fastigheten Landshövdingen 16 omfattar idag nästan halva kvarteret och visar hur den regionala statsförvaltningens vuxit sedan mitten av 1600-talet. Det började med

Läs mer

Yttrande angående bygglovsansökan gällande fastigheten Sicklaön 83:22

Yttrande angående bygglovsansökan gällande fastigheten Sicklaön 83:22 Dnr B 2017-001808 Ankom 2017-12-22 Dnr B 2017-001808 Ankom 2017-12-22 YTTRANDE B2017-1808 Bygglovenheten Nacka kommun Yttrande angående bygglovsansökan gällande fastigheten Sicklaön 83:22 Bakgrund 1 (6)

Läs mer

SOLNA STAD Enkelt förfarande 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen Laga kraft P15/1 Jonas Ellenfors SBN 2014:135

SOLNA STAD Enkelt förfarande 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen Laga kraft P15/1 Jonas Ellenfors SBN 2014:135 SOLNA STAD Enkelt förfarande 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen Laga kraft 2015-01-14 P15/1 Jonas Ellenfors 2014-11-26 SBN 2014:135 Planbeskrivning Detaljplan för kv Falkeneraren inom stadsdelen Hagastaden,

Läs mer

R E I C H M A N N A N T I K V A R I E R A B

R E I C H M A N N A N T I K V A R I E R A B Odengatan 46 A-B Kv Trädgårdsmästaren 7 Stockholm SAKKUNNIG FÖR KULTURVÄRDEN enl. PBL SLUTREDOVISNING 2013-09-24 Adress: Ekensbergsvägen 75, 169 31 Solna Org nr: 556667-6101. Tel: 08-734 07 90 SAKKUNNIG

Läs mer

Löfströms allé 6A Sundbyberg 810 kvm kontor/lager

Löfströms allé 6A Sundbyberg 810 kvm kontor/lager Löfströms allé 6A Sundbyberg 810 kvm kontor/lager Välkommen till Diligentia Löfströms allé 6A Yta: 810 kvm Våning: BV Husets karaktär Huset är byggt i början på 1900-talet och har totalt ca 12 500 kvm

Läs mer

Kontor kvm Lokalen är ledig per omgående - tillträde enligt överenskommelse

Kontor kvm Lokalen är ledig per omgående - tillträde enligt överenskommelse Storgatan 12, Centrum NYBRO Typ av ledig lokal Storlek Tillträde Kontor 38-76 kvm Lokalen är ledig per omgående - tillträde enligt överenskommelse Beskrivning av lokalen Kontor med centralt läge i Nybro

Läs mer

POLICY FÖR BALKONGER. i Avesta, Fagersta och Norberg

POLICY FÖR BALKONGER. i Avesta, Fagersta och Norberg POLICY FÖR BALKONGER i Avesta, Fagersta och Norberg VARFÖR BEHÖVS EN POLICY FÖR BALKONGER? I Avesta, Fagersta och Norberg finns det en utbredd vilja att glasa in och bygga nya balkonger med syfte att förbättra

Läs mer

ÖSBY 2:70: Bygglov för tillbyggnad av flerbostadshus, inglasning av balkonger

ÖSBY 2:70: Bygglov för tillbyggnad av flerbostadshus, inglasning av balkonger Datum Dnr 2017-02-28 BYGG.2016.4404 Peter Leeb peter.leeb@varmdo.se 08-570 483 95 Bygglovhandläggare/Miljöinspektör Tjänsteskrivelse ÖSBY 2:70: Bygglov för tillbyggnad av flerbostadshus, inglasning av

Läs mer

Kalla 3. Restaurering av fönster - etapp 2. Antikvarisk medverkan. Kalla 3 Västerås stad Västmanlands län. Fredrik Ehlton

Kalla 3. Restaurering av fönster - etapp 2. Antikvarisk medverkan. Kalla 3 Västerås stad Västmanlands län. Fredrik Ehlton Västmanlands läns museum Kulturmiljö Rapport B 2014:B6 Kalla 3 Restaurering av fönster - etapp 2 Antikvarisk medverkan Kalla 3 Västerås stad Västmanlands län Fredrik Ehlton Kalla 3 Restaurering av fönster

Läs mer

Lindöskolan i Kalmar

Lindöskolan i Kalmar Lindöskolan i Kalmar Bebyggelsehistorisk utredning Gäddan 1, Kalmar stad och kommun, Kalmar län, Småland Veronica Olofsson KALMAR LÄNS MUSEUM Byggnadsantikvarisk rapport november 2011 Lindöskolan i Kalmar

Läs mer

STORA TU LLH U SET, STO CKH OLM

STORA TU LLH U SET, STO CKH OLM Förslag till skyddsbestämmelser i ny detaljplan STORA TU LLH U SET, STO CKH OLM UTKAST 2017-11 - 16 FÖRSLAG PÅ SKYDDSBES TÄMMELSER ENLIGT BOVERKETS AL LMÄNNA RÅD Rivningsförbud 4 kap. 1 6 4 och 30 PBL

Läs mer

Patrikshills annex. Byggnadsantikvarisk utredning. Björn Ahnlund. Rapport. Bagaren 11, Sankt Nicolai församling, Halmstads kommun 2014:4

Patrikshills annex. Byggnadsantikvarisk utredning. Björn Ahnlund. Rapport. Bagaren 11, Sankt Nicolai församling, Halmstads kommun 2014:4 Patrikshills annex Byggnadsantikvarisk utredning Björn Ahnlund Rapport Bagaren 11, Sankt Nicolai församling, Halmstads kommun 2014:4 FOTO Björn Ahnlund, Kulturmiljö Halland TEXT Björn Ahnlund, Kulturmiljö

Läs mer

Förslag färgändring utan bygglov

Förslag färgändring utan bygglov Tak Takpapp och plåtavtäckning, svart. S 7020-Y70R, tegel S 7010-Y70R, träpanel S 8005-Y50R Alla färgändringar i denna väl sammanhållna bostadsgrupp kräver bygglov. I den väl bevarade yttre gestaltningen

Läs mer

Motion till kommunfullmäktige i Säffle angående Riksdagens miljömål nummer 15, delmål 1 och 2

Motion till kommunfullmäktige i Säffle angående Riksdagens miljömål nummer 15, delmål 1 och 2 Motion till kommunfullmäktige i Säffle angående Riksdagens miljömål nummer 15, delmål 1 och 2 Bakgrund Riksdagen har för Sveriges del satt upp 16 miljömål som skall vara genomförda senast år 2010. Miljömålen

Läs mer

HIMMELSFÄRDSKYRKAN, HÖGANÄS HÖGANÄS 36:20

HIMMELSFÄRDSKYRKAN, HÖGANÄS HÖGANÄS 36:20 HIMMELSFÄRDSKYRKAN, HÖGANÄS HÖGANÄS 36:20 HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN ANTIKVARISK MEDVERKAN 2017 INSTALLATION AV PROJEKTOR OCH DUK RANBY TEXT & KULTURMILJÖ HIMMELSFÄRDSKYRKAN, HÖGANÄS HÖGANÄS 36:20 HÖGANÄS

Läs mer

Entrébyggnaden till Karlshamns Rådhus

Entrébyggnaden till Karlshamns Rådhus Entrébyggnaden till Karlshamns Rådhus Antikvarisk medverkan vid omläggning av plåttak Kalmar 10, Karlshamn, Karlshamns kommun, Blekinge län, Blekinge Ulrika Haraldsson KALMAR LÄNS MUSEUM Byggnadsantikvarisk

Läs mer