Regeringsuppdrag angående föräldrars möjligheter att använda föräldrapenningen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Regeringsuppdrag angående föräldrars möjligheter att använda föräldrapenningen"

Transkript

1 1 (12) Socialdepartementet Stockholm Regeringsuppdrag angående föräldrars möjligheter att använda föräldrapenningen Försäkringskassan har fått i uppdrag att utreda möjligheterna att införa regler som innebär att det blir möjligt för föräldrar som har ensam vårdnad om ett barn att kunna överlåta en del av föräldrapenningen till någon annan person som inte är förälder till barnet. Försäkringskassan ska vidare utreda om det är möjligt att låta den förälder som i praktiken är ensam om att ta hand om sitt barn kunna ta del av alla föräldrapenningdagar. Försäkringskassan ska lämna förslag till författningsändringar och redovisa eventuella kostnadsökningar. Inledning Det är angeläget med förändringar som kan underlätta vardagen för de föräldrar som har ensam vårdnad och de som i praktiken är ensamma. En ensam förälder har hela ansvaret om barnet och familjens ekonomi. Att få avstå av sina egna dagar med föräldrapenning för att kunna få stöd av annan försäkrad person när så behövs är ett länge önskat och välkommet förslag. Det blir också en lättnad för den som i praktiken är ensam om vården av barnet att han eller hon kan få tillgång till alla dagar med föräldrapenning. Dessa föräldrar bör också få möjlighet att få avstå dagar till annan försäkrad person när föräldern har behov av stöd. Sammanfattning Möjlighet för föräldrar som är ensamma vårdnadshavare att kunna överlåta en del av föräldrapenningen Försäkringskassan föreslår att föräldrar med ensam vårdnad och de föräldrar som trots gemensam vårdnad kan få rätt till alla dagar med föräldrapenning ska kunna avstå dagar till annan försäkrad person. Dessa föräldrar bör få avstå lika många dagar som de som har gemensam vårdnad kan göra, dvs. 180 dagar. Införandekostnaderna beräknas till 3,8 miljoner kronor om förslaget införs tidigast 1 januari 2014 och kan utvecklas enbart i systemet för automatiserad föräldrapenning. Av dessa 3,8 miljoner kronor kommer 3 miljoner kronor att

2 2 (12) lånefinansieras (hanteras inom befintlig låneram) och 0,8 miljoner kronor kommer att belasta anslaget Handläggningskostnaden för förslaget beräknas öka med 8 miljoner kronor medan försäkringskostnaderna bedöms beröras marginellt. Om förslaget införs tidigare ökar införandekostnaderna då utveckling även måste göras i det befintliga systemet. Möjlighet för den som i praktiken är ensam om att ta hand om barnet att kunna ta del av alla föräldrapenningdagar När en förälder är frihetsberövad under längre tid föreslår Försäkringskassan att den hemmavarande föräldern ska kunna få rätt till alla dagar med föräldrapenning. Det motsvarar till viss del den prövning som Försäkringskassan idag kan göra när en förälder på grund av sjukdom eller funktionshinder varaktigt bedöms sakna vårdförmåga. Införandekostnaden beräknas till 1,1 miljoner kronor om förslaget införs tidigast 1 januari 2014 och enbart kan utvecklas i systemet för automatiserad föräldrapenning. Av dessa 1,1 miljoner kronor kommer 0,9 miljoner kronor att lånefinansieras (hanteras inom befintlig låneram) och 0,2 miljoner kronor kommer att belasta anslaget Handläggningskostnaden och försäkringskostnaden påverkas marginellt. Om förslaget införs tidigare ökar införandekostnaderna då utveckling även måste göras i det befintliga systemet. Möjlighet för föräldrar som är ensamma vårdnadshavare att kunna överlåta en del av föräldrapenningen Föräldrar har idag i hög utsträckning gemensam vårdnad om sina barn. För 92 procent av alla barn mellan 1 och 17 år delar föräldrarna på vårdnaden. För 7 procent av barnen har mamman ensam vårdnad och bara 1 procent av barnen har sin pappa som ensam vårdnadshavare. (Källa SCB) Gällande bestämmelser Föräldrapenning Föräldrapenning kan betalas ut för 480 dagar sammanlagt till föräldrarna för ett barn som inte har fyllt 8 år (12 kap. 12 och 13 SFB). När föräldrarna har gemensam vårdnad om barnet har vardera föräldern rätt till hälften av det totala antalet dagar (12 kap. 15 SFB). En förälder kan avstå dagar till den andra föräldern med undantag för 60 dagar enligt sjukpenningnivå, de så kallade reserverade dagarna (12 kap. 17 SFB). Även om föräldrarna har gemensam vårdnad om barnet kan en förälder få rätt till alla dagar. Det gäller när:

3 3 (12) den andra föräldern inte är försäkrad för bosättnings- eller arbetsbaserade förmåner enligt SFB, den andra föräldern varaktigt saknar förmåga att vårda barnet på grund av sjukdom eller funktionsnedsättning. (12 kap. 15 och 16 SFB) Den förälder som ensam har den rättsliga vårdnaden om barnet har en egen rätt till alla 480 dagarna (12 kap. 14 SFB). Föräldern kan avstå dagar till den andra föräldern (12 kap. 17 SFB) eller till en person som likställs med förälder med undantag för de reserverade 60 dagarna enligt sjukpenningnivå. Följande personer likställs med förälder: den som är gift med och bor tillsammans med barnets förälder, den som är sambo med föräldern och som tidigare varit gift med eller har eller har haft barn med honom eller henne, den som är särskilt förordnad vårdnadshavare och som har vård om barnet, och den som är blivande adoptivförälder. (11 kap. 4 SFB) Visst stöd finns inom den tillfälliga föräldrapenningen för ensamstående förälder När det inte finns någon pappa eller mamma som har rätt till tillfällig föräldrapenning kan Försäkringskassan besluta att en annan person som är försäkrad för tillfällig föräldrapenning får rätt till dagar i samband med barns födelse eller adoption (13 kap. 11 SFB). Vidare kan en förälder överlåta sin rätt till tillfällig föräldrapenning till en annan person som är försäkrad för tillfällig föräldrapenning och som avstår från arbete för att vårda barnet i stället för föräldern. Det gäller vid sjukdom eller smitta hos barnet eller hos barnets ordinarie vårdare (13 kap. 8 och 9 SFB). Detta gäller både ensamstående förälder och de föräldrar som har gemensam vårdnad. Sedan den 1 januari 2010 finns en utvidgad rätt till tillfällig föräldrapenning för en annan person som är försäkrad för tillfällig föräldrapenning (13 kap. 31 a c SFB). Det gäller när en ensamstående förälder är så sjuk att han eller hon inte kan vårda sitt barn och barnet är yngre än tre år. Bestämmelserna gäller när: föräldern är ensam vårdnadshavare och inte bor tillsammans med en annan förälder som det finns rätt att avstå föräldrapenningdagar till, föräldrarna har gemensam vårdnad om barnet, men den andra föräldern inte är försäkrad för bosättnings- eller arbetsbaserade förmåner enligt SFB, föräldrarna har gemensam vårdnad om barnet, men den andra föräldern varaktigt saknar förmåga att vårda barnet på grund av sjukdom eller funktionsnedsättning.

4 4 (12) En annan person som är försäkrad för tillfällig föräldrapenning och som begär ersättning kan inte få utvidgad tillfällig föräldrapenning om han eller hon kan få föräldrapenning eller tillfällig föräldrapenning för vård av barnet enligt en annan bestämmelse. När barnet är äldre än tre år finns inte längre möjligheten för annan försäkrad att använda utvidgad rätt till tillfällig föräldrapenning. I en sådan situation skulle den sjuka föräldern kunna bli hjälpt om det istället var möjligt för honom eller henne att avstå föräldrapenningdagar. Hur ser dagens familjer ut? Ensam vårdnadshavare är inte alltid ensam om den faktiska vården En situation kan vara att det finns två föräldrar som inte lever tillsammans och där endast den ena föräldern har vårdnaden om barnet men båda har ett samarbete om barnet. Vårdnadshavaren kan avstå föräldrapenningdagar till den andra föräldern. Den förälder som ensam har vårdnaden om ett barn kan vara gift med en person som inte är förälder till barnet men som det finns möjlighet enligt gällande bestämmelser att avstå föräldrapenningdagar till. Ensam om den faktiska vården trots gemensam vårdnad När det finns två vårdnadshavare har vardera föräldern rätt till hälften var av det totala antalet dagar med föräldrapenning (12 kap. 15 SFB). Emellertid kan en förälder få rätt till samtliga föräldrapenningdagar trots att det finns två vårdnadshavare. Det gäller när den andra föräldern varaktigt saknar förmåga att vårda barnet (12 kap. 16 SFB) eller när den andra föräldern inte omfattas av reglerna om föräldrapenning (12 kap. 15 SFB). Även bland dessa föräldrar kan det finnas de som är helt ensamma om den faktiska vården av barnet och kan ha behov av avlastning och stöd av annan person. Det förekommer också att en förälder som inte själv använder de dagar som är avsatta för honom eller henne inte heller vill avstå dagar till den andra föräldern. Med gällande regler kan den andra föräldern då endast få föräldrapenning i 240 dagar. Därigenom riskerar ett barn att inte få den vård och omsorg som det behöver från sina föräldrar. Försäkringskassan anser dock att det inte är möjligt att lösa föräldrars samarbetsproblem genom föräldraförsäkringens regler. Särlevande föräldrar med både ensam och gemensam vårdnad I Sverige finns det närmare två miljoner barn under 18 år. Av dessa har närmare en halv miljon särlevande föräldrar. Barn till särlevande föräldrar kan bo mest hos den ena föräldern eller bo ungefär lika mycket hos båda föräldrarna, s.k. växelvist boende. Andelen barn som bor växelvist hos föräldrarna har ökat kraftigt under de senaste årtiondena.

5 5 (12) I mitten på 1980-talet bodde endast 1 procent av barnen till särlevande föräldrar växelvist. Försäkringskassan har nyligen genomfört en undersökning om barn till särlevande föräldrar. Undersökningen visar att växelvist boende nu är den vanligaste boendeformen bland barn till särlevande föräldrar. Cirka 40 procent av dessa barn bor så. Bland de barn vars föräldrar separerat under de tre senaste åren är andelen ännu högre, cirka 50 procent. Av barnen som bor växelvist är cirka 65 procent skrivna hos mamman. (Socialförsäkringsrapport 2011:5 Särlevande föräldrar och deras boende och underhåll.) Cirka en tredjedel av särlevandehushållen består av ensamma mammor och nästan lika många av särlevandehushållen är ombildade familjer (26 procent). Även ensamboende pappor, dvs. pappor som inte har barn folkbokförda hos sig är en ganska stor grupp (21 procent) av särlevandehushållen. Ensamstående pappor, dvs. pappor som har barn folkbokförda hos sig, är 10 procent av dessa hushåll. Sammanboende utan barn folkbokförda hos sig och ensamboende mammor är de minsta grupperna av särlevandehushåll. Barn till särlevande föräldrar är folkbokförda i drygt 1,1 miljon hushåll av Sveriges cirka 4,4 miljoner hushåll. I en fjärdedel av hushållen finns således barn under 18 år folkbokförda. Enligt Socialdepartementets beräkningar i HEK var 57 procent av hushållen kärnfamiljer medan särlevandehushållen stod för 43 procent. Detta framgår av betänkande Fortsatt föräldrar om ansvar, ekonomi och samarbete för barnets skull av Utredningen om ekonomi och föräldrasamarbete vid särlevnad (SOU 2011:51). Vårdnadstvister ökar Nästan alla föräldrar väljer frivilligt gemensam vårdnad för sina barn vid en separation. Men under senare år har dock allt fler föräldrar valt att gå till domstol för att lösa sin vårdnadstvist anmäldes mål vid domstol hade de ökat till 5 079, varav var inkomna till tingsrätt och resterande gäller överklagan till hovrätt och Högsta domstolen. Försäkringskassans förslag till möjlighet att avstå föräldrapenningdagar till annan försäkrad Personkrets Försäkringskassan föreslår att bestämmelserna ska gälla för föräldrar med ensam vårdnad. Försäkringskassan föreslår därutöver att bestämmelserna ska gälla även den förälder som själv har rätt till alla föräldrapenningdagar därför att den andra föräldern varaktigt saknar vårdförmåga på grund av sjukdom eller funktionsnedsättning. Detsamma bör gälla för de föräldrar som har gemensam vårdnad om barnet när den andra föräldern inte är försäkrad för bosättningseller arbetsbaserade förmåner. 1 HEK är en årlig urvalsundersökning, som består av ca hushåll (ca individer). För dessa samlar man bl.a. in förmögenhets- och inkomstuppgifter, direkta skatter och transfereringar. Via en intervju erhålls uppgifter om hushållens sammansättning, yrke och arbetstid för hushållsmedlemmarna. Dessutom ställs vissa andra frågor om de ekonomiska förhållandena, bl.a. boendekostnad och barnomsorgskostnad.

6 6 (12) Försäkringskassan föreslår att även den förälder som kan få rätt till alla föräldrapenningdagar därför att den andra föräldern är frihetsberövad ska omfattas av bestämmelserna. Se förslag del 2 i rapporten under rubriken Möjlighet för den som i praktiken är ensam om att ta hand om barnet att kunna ta del av alla föräldrapenningdagar. Därigenom skulle samma grupp föräldrar omfattas som de som även föreslås omfattas av bestämmelserna om utvidgad rätt till tillfällig föräldrapenning. Hur stor del av föräldrapenningen ska kunna avstås? När det finns två vårdnadshavare till ett barn har vardera föräldern rätt till hälften (240) av det totala antalet dagar (480 dagar). En förälder kan avstå dagar till den andra föräldern med undantag för de reserverade dagarna (60 dagar till vardera föräldern). Försäkringskassan anser att en förälder med ensam vårdnad ska kunna avstå lika många dagar som de som har gemensam vårdnad kan göra. Det vill säga att det är möjligt för den ensamma vårdnadshavaren att kunna avstå 180 dagar till annan person som inte förvärvsarbetar och som vårdar förälderns barn. Ett avstående bör gälla endast för hel dag. Men de avstådda dagarna kan, enligt gällande bestämmelser (12 kap. 9 SFB), tas ut som hel, tre fjärdedels, halv, en fjärdedels och en åttondels förmån. Samtidigt uttag av föräldrapenning så kallade dubbeldagar Från och med den 1 januari 2012 införs möjligheten för föräldrar att kunna ta ut 30 dagar samtidigt under barnets första levnadsår (prop. 2010/11:146). Om möjligheten införs för en ensamstående förälder att avstå dagar till annan försäkrad anser Försäkringskassan att sådana dagar ska kunna tas ut samtidigt som föräldern tar ut föräldrapenning. En helt ensam förälder kan behöva hjälp och stöd av annan försäkrad inte minst under den första tiden hemma efter förlossningen. Det skulle framför allt vara bra för barnet med den tryggheten. Ersättning Den försäkrade som får dagar avstådda till sig ska få föräldrapenningen beräknad enligt sin SGI dock lägst med ersättning enligt grundnivå. Om möjligheten införs föreslår Försäkringskassan att 240-dagarsvillkoret inte ska gälla den försäkrade som vårdar barnet i förälderns ställe. 240-dagarsvillkoret har tillkommit för att en blivande förälder inte ska kunna spekulera med ersättningens storlek i försäkringen. Villkoret gäller för de första 180 dagarna som tas ut för barnet. En nackdel med Försäkringskassans förslag är att den förälder som inte själv uppfyller 240-dagarsvillkoret, men som har en högre SGI fastställd, kan avstå

7 7 (12) dagar i början av ledigheten för att kringgå denna bestämmelse. Försäkringskassan anser dock att risken för detta är försumbar. Bra möjlighet till stöd för att lämna och hämta vid förskola/skola När det finns två föräldrar är det vanligt att föräldrarna hjälps åt genom att turas om att lämna och hämta barnet vid förskolan. För en vårdnadshavare som ensam både har ansvaret för den faktiska vården av barnet och familjens ekonomi kan det vara svårt att kombinera föräldraskap och arbete. Det kan då vara bra att annan försäkrad kan lämna och hämta förälderns barn när det uppstår ett behov av det. Enligt gällande bestämmelser i 12 kap. 9 SFB kan föräldrapenningdagar enligt grund- och lägstanivå kombineras med arbete om högst 7/8 av normalarbetstiden för en heltidsarbetande inom yrket. Barnperspektiv Barnet har en självklar rätt till båda sina föräldrar. Genom föräldraförsäkringen har föräldrar möjlighet att kombinera föräldraskap och arbetsliv. Men det finns situationer när en förälder kan behöva hjälp eller avlastning. Det är en trygghet för barn att ha nära relationer till andra vuxna än föräldrarna. Det är positivt för barnet att en ensam förälder får möjligheten att avstå dagar till annan försäkrad. Ökar förslaget risken för vårdnadstvist? Den som är ensam vårdnadshavare till ett barn har en självständig rätt att disponera dagarna med föräldrapenning även om det finns en förälder till. Vårdnadshavaren kan avstå dagar till den andra föräldern. Med förslaget kan vårdnadshavaren även avstå dagar till annan försäkrad. Här kan det uppstå en konfliktsituation mellan vårdnadshavaren och den andra föräldern om de inte är överens om det lämpliga i en avståendesituation till en annan försäkrad person. Försäkringskassan kan däremot inte bedöma om förslaget skulle öka antalet vårdnadstvister. Föräldraledighetslagen behöver ändras Den försäkrade som får dagar avstådda till sig måste omfattas av föräldraledighetslagens bestämmelser. Om föräldrarna ska ha någon nytta av möjligheten att kunna avstå dagar till annan försäkrad person finns också behovet att förkorta varseltiden om två månader för rätt till ledighet för den som fått dagar avstådda till sig. En ensamstående förälders behov av hjälp och avlastning kan inte alltid planeras in utan oförutsedda händelser kan medföra att behovet plötsligt kan uppstå. Det gäller exempelvis när en förälder med kort varsel behöver lägga mer tid på sitt arbete eller delta i aktiviteter/utbildning på arbetsplatsen. Här ställs föräldrars behov att kunna få stöd emot arbetsgivares behov att kunna planera och sköta sin verksamhet.

8 8 (12) Möjlighet för den som i praktiken är ensam om att ta hand om barnet att kunna ta del av alla föräldrapenningdagar De föräldrar som avses i uppdraget är de som har gemensam vårdnad där den ena föräldern är helt förhindrad att använda sina reserverade dagar. I utredningsuppdraget nämns som exempel när föräldern är frihetsberövad under en längre tid. I en sådan situation är det önskvärt att föräldern även kan avstå av sina reserverade dagar. Livstidsdömda Livstids fängelse är inte tidsbestämt. Efter att ha avtjänat tio år kan den dömde ansöka vid Örebro tingsrätt om att få straffet omvandlat till ett tidsbestämt straff. Om domstolen omvandlar livstidsstraffet, får det tidsbestämda straffet inte vara kortare än det längsta tidsbestämda straff som kan dömas ut i Sverige. Den 1 juli 2011 var det 159 intagna på svenska fängelser som avtjänade livstidsstraff, varav 6 var kvinnor. Den yngste var 23 år och den äldste var 83 år. Frågan man kan ställa sig är om den som blir dömd till livstidsstraff ska göra ett aktivt avstående av dagar med föräldrapenning. I vissa fall kan straffet gälla våld inom familjen. Den hemmavarande föräldern kanske inte vill ha kontakt med eller ställa frågan om avstående till den andra föräldern. Försäkringskassan anser att istället bör den andra vårdnadshavaren, efter att domen har vunnit laga kraft, kunna få rätt till samtliga dagar med föräldrapenning. Jämför den prövning som kan göras i situationen då det bedöms att Förmåga att vårda barnet saknas 12 kap. 16 SFB. Tidsbestämt straff Det bör även diskuteras om det ska vara självklart att den som har blivit dömd till ett tidsbestämt straff, som innebär att han eller hon själv inte har möjlighet att ta ut sina dagar, ska kunna bestämma om han eller hon vill avstå dagar till den andra föräldern. Om den frihetsberövade föräldern inte vill avstå dagar innebär det att barnet får en kortare tid hemma med en förälder. Det kan vara negativt för barnet. I sammanhanget bör samtidigt nämnas att den som fått en straffpåföljd som innebär att han eller hon inte kommer att ha möjlighet att ta ut egna dagar med föräldrapenning inte heller bedöms ha ett reellt behov av dagarna. För Försäkringskassan måste det vara möjligt att konstatera att situationen är varaktig. Det vill säga från prövandetidpunkten fram till dess barnet har fyllt åtta år. Det måste vara längden på den straffpåföljd som avkunnats i dom som tillmäts avgörande betydelse.

9 9 (12) Barnperspektiv Om barnet har en bra relation med den förälder som är dömd till fängelse är det naturligtvis av största vikt att föräldern kan upprätthålla kontakten med barnet. Det viktigaste för ett barn är att kunna ha en förälder hemma under så lång tid som möjligt. Det kan vara än viktigare i en situation som kan vara otrygg för familjen. Om den frihetsberövade föräldern inte vill avstå dagar innebär det att barnet får kortare tid hemma med en förälder. Barnet måste vara viktigast i en sådan situation. Försäkringskassan föreslår Försäkringskassan föreslår att det vid tidsbestämt straff ska bli möjligt för Försäkringskassan att besluta att den hemmavarande vårdnadshavaren ska få rätt till samtliga dagar med föräldrapenning, sedan domen har vunnit laga kraft. Prövningen får göras utifrån straffets längd och barnets ålder vid prövandetidpunkten. Om den frihetsberövade föräldern vid den tidpunkten inte kommer att kunna ta ut kvarstående dagar innan barnet har fyllt 8 år bör Försäkringskassan kunna besluta att den hemmavarande föräldern får rätt till alla dagar. Det motsvarar till viss del den prövning som Försäkringskassan idag kan göra när en förälder på grund av sjukdom eller funktionshinder varaktigt bedöms sakna vårdförmåga (12 kap. 16 SFB). Försäkringskassan anser att den föreslagna lösningen ligger mer i linje med syftet med föräldraförsäkringen än att en grupp föräldrar ges möjlighet att kunna avstå av sina reserverade dagar. Förslaget påverkar även uppdraget om möjligheten att avstå dagar till annan försäkrad Om förslaget skulle genomföras bör den hemmavarande föräldern även omfattas av möjligheten att avstå föräldrapenningdagar till annan försäkrad person och därigenom även kunna omfattas av bestämmelserna om samtidigt uttag av föräldrapenning. Föräldern bör även omfattas av bestämmelserna om utvidgad rätt till tillfällig föräldrapenning. Utredningen gäller endast frihetsberövade personer Även om det kan finnas andra grupper som anser sig vara i behov av att få möjlighet att avstå sina reserverade dagar har Försäkringskassan inte sett att det finns någon annan situation än fängelsevistelse som bör omfattas av utredningsuppdraget. Det finns naturligtvis situationer när en förälder är ensam om den faktiska vården av barnet och anser sig behöva få tillgång till den andra förälderns dagar. Försäkringskassan ser dock att det varken är möjligt eller önskvärt att vara del i en bedömning om vem av föräldrarna som bäst behöver dagarna. Lagförslag I bilaga lämnas förslag till två nya bestämmelser 12 kap. 35 a och 13 kap. 17 a samt föreslås en ny lydelse av 12 kap. 16 socialförsäkringsbalken. I bilaga

10 10 (12) lämnas även förslag till ny lydelse av 3 och 13 föräldraledighetslagen (1955:584). Ekonomiska konsekvenser av förslagen Försäkringskassan föreslår att bestämmelserna för föräldrar som är ensamma vårdnadshavare att kunna överlåta en del av föräldrapenningen ska träda i kraft den 1 januari Beräkningarna är gjorda i 2011 års prisnivå. Tabell 1 Sammanställning av förvaltningskostnader 1) (mkr) Summa Införandekostnader 0,8 0,6 0,6 0,6 0,6 0,6 3,9 Införande 0,8 0,8 Avskrivningar 0,6 0,6 0,6 0,6 0,6 3,0 Räntor 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,1 Löpande kostnader 0,0 8,0 8,0 8,0 8,0 8,0 40,0 Handläggning 8,0 8,0 8,0 8,0 8,0 40,0 Summa 0,8 8,6 8,6 8,6 8,6 8,6 1) Tabellen visar kostnaderna vid ett införande den 1 januari ,9 Införandekostnader Införandekostnaderna beräknas till 3,8 miljoner kronor om förslaget införs tidigast 1 januari 2014 och kan utvecklas enbart i systemet för automatiserad föräldrapenning. Av dessa 3,8 miljoner kronor kommer 3 miljoner kronor att lånefinansieras (hanteras inom befintlig låneram) och 0,8 miljoner kronor kommer att belasta anslaget Försäkringskassan tillämpar fem års avskrivningar. Det gör att kostnaden för avskrivningar uppskattas till 3 miljoner kronor för åren (antagande att aktiveringar görs den 1 januari 2014). Kostnader för räntor uppgår till totalt 0,1 miljoner kronor för de aktuella åren. Löpande kostnader Handläggningskostnaderna beräknas öka med 8 miljoner kronor per år. Försäkringskostnaderna Försäkringskostnaderna berörs enbart marginellt då inga fler dagar kan betalas ut. Övriga ekonomiska konsekvenser Försäkringskassan har ett pågående automatiseringsprojekt för föräldrapenning som planeras tas i drift under våren Om de nya reglerna införs före januari 2014 kommer utvecklingen av den automatiserade föräldrapenningen att försenas. Det innebär att Försäkringskassan förlorar effekthemtagning för minst ett kvartal som införandet av den automatiserade föräldrapenningen kan komma att ge.

11 11 (12) Därutöver måste utveckling göras i två IT-system, både det befintliga och det nya automatiserade systemet. Det beräknas medföra en merkostnad på 10 miljoner kronor per förslag om de införs vid olika tidpunkter. Om de båda förslagen däremot införs vid samma tidpunkt blir utvecklingskostnaden i det befintliga systemet totalt 10 miljoner kronor för båda förslagen. Det medför att utveckling i det gamla systemet endast kommer att kunna användas under en begränsad tid och kommer därför att behöva direkt avskrivas vid övergången till automatiserade systemet. Till detta ska läggas förlorad effekthemtagning och kostnader för förlängd projekttid. Försäkringskassan föreslår att bestämmelserna om möjligheten att få alla föräldrapenningdagar för den som i praktiken är ensam ska träda i kraft den 1 januari Beräkningarna är gjorda i 2011 års prisnivå. Tabell 2 Sammanställning av förvaltningskostnader kostnader 1) (mkr) Summa Införandekostnader 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 1,1 Införande 0,2 0,2 Avskrivningar 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,9 Räntor 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 Löpande kostnader 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 Handläggning 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 Summa 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 1) Tabellen visar kostnaderna vid ett införande den 1 januari ,2 Införandekostnader Införandekostnaderna beräknas till 1,1 miljoner kronor om förslaget införs tidigast 1 januari 2014 och kan utvecklas enbart i systemet för automatiserad föräldrapenning. Av dessa 1,1 miljoner kronor kommer 0,9 miljoner kronor att lånefinansieras (hanteras inom befintlig låneram) och 0,2 miljoner kronor kommer att belasta anslaget Försäkringskassan tillämpar fem års avskrivningar. Det gör att kostnaden för avskrivningar uppskattas till 0,9 miljoner kronor per år (antagande att aktiveringar görs den 1 januari 2014). Kostnader för räntor för de aktuella åren är marginell. Löpande kostnader Handläggningskostnaderna beräknas öka endast marginellt. Försäkringskostnaderna Försäkringskostnaderna berörs enbart marginellt då inga fler dagar kan betalas ut.

12 12 (12) Övriga ekonomiska konsekvenser Försäkringskassan har ett pågående automatiseringsprojekt för föräldrapenning som planeras tas i drift under våren Om de nya reglerna införs före januari 2014 kommer utvecklingen av den automatiserade föräldrapenningen att försenas. Det innebär att Försäkringskassan förlorar effekthemtagning för minst ett kvartal som införandet av den automatiserade föräldrapenningen kan komma att ge. Därutöver måste utveckling göras i två IT-system, både det befintliga och det nya automatiserade systemet. Det beräknas medföra en merkostnad på 10 miljoner kronor per förslag om de införs vid olika tidpunkter. Om de båda förslagen däremot införs vid samma tidpunkt blir utvecklingskostnaden i det befintliga systemet totalt 10 miljoner kronor för båda förslagen. Det medför att utveckling i det gamla systemet endast kommer att kunna användas under en begränsad tid och kommer därför att behöva direktavskrivas vid övergången till automatiserade systemet. Till detta ska läggas förlorad effekthemtagning och kostnader för förlängd projekttid. Beslut om detta svar på regeringsuppdrag har fattats av generaldirektören Dan Eliasson i närvaro av försäkringsdirektören Birgitta Målsäter, chefsjuristen Eva Nordqvist, försäkringsdirektören Bengt Stjärnsten, IT-chefen Stefan Olowsson, verksamhetsområdeschefen Joakim Jarnryd, enhetschefen Tommy Alexandersson och verksamhetsutvecklaren Inger Axe, den senare som föredragande. Dan Eliasson Inger Axe

Föräldrapenning. Hur mycket får man? Vem har rätt till föräldra penning?

Föräldrapenning. Hur mycket får man? Vem har rätt till föräldra penning? Föräldrapenning Föräldrapenning är den ersättning föräldrar får för att kunna vara hemma med sina barn i stället för att arbeta. Den betalas ut i sammanlagt 480 dagar per barn. Föräldrapenningen har tre

Läs mer

Andra familjeekonomiska stöd

Andra familjeekonomiska stöd Andra familjeekonomiska stöd De familjeekonomiska stöden är viktiga för de flesta barnfamiljers ekonomi. Det finns tre typer av förmåner: generella bidrag som till exempel allmänna barnbidrag, försäkringar

Läs mer

Lagar och avtal mm 2016 om föräldraledighet

Lagar och avtal mm 2016 om föräldraledighet Lagar och avtal mm 2016 om föräldraledighet Sammanställt, uppdaterad 2016-04-20 som informationsmaterial vid medlemsmöte samma dag Hans Eric Lindahl Lärarnas Riksförbund Uppsala kommunförening 018-727

Läs mer

Läkare och Förälder. observera att regelverk och siffror gäller 2016. Avtal gäller landstingskommunal sektor och pacta

Läkare och Förälder. observera att regelverk och siffror gäller 2016. Avtal gäller landstingskommunal sektor och pacta Läkare och Förälder observera att regelverk och siffror gäller 2016. Avtal gäller landstingskommunal sektor och pacta Upplägg Vad gäller? Hur gör man? Vad ska man tänka på? DU som gravid MVC-besök, föräldrautbildning

Läs mer

Underlag till kongressutbildning

Underlag till kongressutbildning HANDLINGAR KONGRESSUTBILDNING Underlag till kongressutbildning Det här dokumentet innehåller handlingar till utbildningarna inför kongressen 2015. Materialet kommer vi att använda när vi tränar kongress

Läs mer

Världskrigen. Talmanus

Världskrigen. Talmanus Världskrigen I början av 1900-talet var det två stora krig, första och andra världskriget. Många barn hade det mycket svårt under krigen. Men de som krigade tyckte inte att de hade något ansvar för barnen

Läs mer

Till alla som väntar eller just fått barn

Till alla som väntar eller just fått barn Till alla som väntar eller just fått barn Välkommen till Försäkringskassan När du får barn kommer du troligen att ha mer kontakt med Försäkringskassan än du har haft förut. Det är vi som har hand om och

Läs mer

Barnets rättigheter. Barnkonventionen

Barnets rättigheter. Barnkonventionen Barnets rättigheter Barnkonventionen Viktiga regler De olika reglerna i konventionen om barnets rättigheter kallas för artiklar Det finns 54 artiklar Alla regler är lika viktiga. Men det är ändå några

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i socialtjänstlagen (2001:453); SFS 2011:328 Utkom från trycket den 12 april 2011 utfärdad den 31 mars 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om socialtjänstlagen

Läs mer

Tillämpningsregler. förskola, fritidshem, annan pedagogisk omsorg och betalning

Tillämpningsregler. förskola, fritidshem, annan pedagogisk omsorg och betalning Tillämpningsregler för förskola, fritidshem, annan pedagogisk omsorg och betalning Sida 2 av Regler för placering i förskola och pedagogisk omsorg Dessa tillämpningsregler används för vägledning i att

Läs mer

Frågor och svar om barns försörjning

Frågor och svar om barns försörjning Dokumentbeteckning 2015-03-03 Dnr x.x-xxxxxxxxxx/xxxx 1(12) Namn på avdelning Namn på avsändare Avsändarens e-postadress Frågor och svar om barns försörjning Familjeekonomiska stöd Vilka regler gäller

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i föräldrabalken; SFS 1998:319 Utkom från trycket den 12 juni 1998 utfärdad den 28 maj 1998. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om föräldrabalken 2

Läs mer

Kortanalys. Livstidsdomar utveckling och faktisk strafftid

Kortanalys. Livstidsdomar utveckling och faktisk strafftid Kortanalys Livstidsdomar utveckling och faktisk strafftid Innehåll Livstids fängelse och tidsomvandling av straffet... 3 Antalet livstidsdomar har ökat åren 1975 2004, därefter minskat... 4 Livstids fängelse

Läs mer

Information om verksamhet och taxa i Strömstads kommun

Information om verksamhet och taxa i Strömstads kommun Information om verksamhet och taxa i Strömstads kommun Förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet www.stromstad.se Informationen uppdateras regelbundet på Strömstads kommuns hemsida www.stromstad.se

Läs mer

Välfärd på 1990-talet

Välfärd på 1990-talet Lättläst Välfärd på 1990-talet Lättläst En lättläst sammanfattning av SOU 2001:79 från Kommittén Välfärdsbokslut. Du beställer denna skrift från: Fritzes kundtjänst 106 47 Stockholm telefon: 08-690 91

Läs mer

S2013/9137/SF. Socialdepartementet. Regelförenklingar inom pensionsförmåner

S2013/9137/SF. Socialdepartementet. Regelförenklingar inom pensionsförmåner S2013/9137/SF Socialdepartementet Regelförenklingar inom pensionsförmåner 1 Förord Denna promemoria har tagits fram av en arbetsgrupp som har inrättats inom Socialdepartementet. Arbetsgruppen har tillsatts

Läs mer

Hjälp till självhjälp för ensamföräldrafamiljer

Hjälp till självhjälp för ensamföräldrafamiljer Hjälp till självhjälp för ensamföräldrafamiljer Ensamföräldrar är otvivelaktigt en av de mest utsatta grupperna i vårt samhälle, där det finns för nästan hela gruppen finns en social eller en ekonomisk

Läs mer

Målgruppen för de särskilda tandvårdsstöden uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård. Redovisning av regeringsuppdrag

Målgruppen för de särskilda tandvårdsstöden uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård. Redovisning av regeringsuppdrag Målgruppen för de särskilda tandvårdsstöden uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård Redovisning av regeringsuppdrag Du får gärna citera Socialstyrelsens texter om du uppger källan, exempelvis i utbildningsmaterial

Läs mer

Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre

Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre Utökad dagverksamhet för personer med demenssjukdom PROJEKTPLAN Utökad dagverksamhet för personer med demenssjukdom Bakgrund I Södertälje kommun finns tre dagverksamheter

Läs mer

Analys av försörjningsstödets utveckling Jämförelse helår 2007 2008 samt jämförelse 1: a kvartal 2008 och 2009. Verksamhetsrapport 2009:03

Analys av försörjningsstödets utveckling Jämförelse helår 2007 2008 samt jämförelse 1: a kvartal 2008 och 2009. Verksamhetsrapport 2009:03 Analys av försörjningsstödets utveckling Jämförelse helår 27 28 samt jämförelse 1: a kvartal 28 och 29 Verksamhetsrapport 29:3 VERKSAMHETsrapport Den rådande finansoron och konjunkturläget med en skenande

Läs mer

Välkommen till. Förskola, Pedagogisk omsorg och Fritidshem. i Essunga kommun! Information om taxa och tillämpningsregler

Välkommen till. Förskola, Pedagogisk omsorg och Fritidshem. i Essunga kommun! Information om taxa och tillämpningsregler Välkommen till Förskola, Pedagogisk omsorg och Fritidshem i Essunga kommun! Information om taxa och tillämpningsregler Reviderad 2013-03-01 Reviderad 2013-10-24 UN 48 Reviderad 2015-07-01 Reviderad 2016-01-01

Läs mer

Utredning ny LSS-ersättning

Utredning ny LSS-ersättning Utredning ny LSS-ersättning Bakgrund En person som beviljats personlig assistans enligt LSS har också rätt att välja vem som ska anordna den personliga assistansen. Brukaren kan, precis som den som beviljas

Läs mer

Använd din pappaledighet! Broschyrer 2003:2swe

Använd din pappaledighet! Broschyrer 2003:2swe Använd din pappaledighet! Broschyrer 2003:2swe Goda nyheter för din familj! Barnfamiljens vardag är en gemensam sak. Det blir lättare att få arbete och familjeliv att gå ihop om mamman och pappan på ett

Läs mer

DOM 2015-01-02 Meddelad i Stockholm

DOM 2015-01-02 Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2015-01-02 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 1836-14 1 KLAGANDE Ombud och offentligt biträde: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Göteborgs, migrationsdomstolen,

Läs mer

Den genuskodade räddningstjänsten: (GeRd)

Den genuskodade räddningstjänsten: (GeRd) Page 1 of 1 Den genuskodade räddningstjänsten: (GeRd) En undersökning om jämställdhetens förutsättningar inom den kommunala räddningstjänsten Om du har kommentarer runt frågorna så kommer det med jämna

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om handikappersättning och vårdbidrag; SFS 1998:703 Utkom från trycket den 30 juni 1998 utfärdad den 11 juni 1998. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. Allmänna

Läs mer

Befolkningsförändringar bland barn 2001

Befolkningsförändringar bland barn 2001 23 Befolkningsförändringar bland barn 21 Stor variation i antalet födda Antalet födda har ökat år från år sedan 1999 då antalet var som lägst sedan toppåret 199. År 21 föddes 91 466 barn, 44 238 flickor

Läs mer

Bakgrund. Metod. Andelen personer som är 85 år eller äldre (här benämnda som äldre äldre) är 2,6 % i Sverige,

Bakgrund. Metod. Andelen personer som är 85 år eller äldre (här benämnda som äldre äldre) är 2,6 % i Sverige, 2015-04-10 Bakgrund Att bli äldre behöver inte innebära försämrad hälsa och livskvalitet. Möjligheten att påverka äldres hälsa är större än vad man tidigare trott och hälsofrämjande och förebyggande insatser

Läs mer

Kommittédirektiv. Åldersgränsen för fastställelse av ändrad könstillhörighet. Dir. 2014:20. Beslut vid regeringssammanträde den 20 februari 2014

Kommittédirektiv. Åldersgränsen för fastställelse av ändrad könstillhörighet. Dir. 2014:20. Beslut vid regeringssammanträde den 20 februari 2014 Kommittédirektiv Åldersgränsen för fastställelse av ändrad könstillhörighet Dir. 2014:20 Beslut vid regeringssammanträde den 20 februari 2014 Åldersgränsen för fastställelse av ändrad könstillhörighet

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2003-01-28

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2003-01-28 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2003-01-28 Närvarande: justitierådet Nina Pripp, regeringsrådet Bengt-Åke Nilsson, f.d. kammarrättspresidenten Jan Francke. Enligt en lagrådsremiss den 19

Läs mer

EG-rätten brukar delas in i primär- och sekundärrätt. Vad innebär dessa termer? Ge också minst två exempel på rättsregler som ingår i sekundärrätt

EG-rätten brukar delas in i primär- och sekundärrätt. Vad innebär dessa termer? Ge också minst två exempel på rättsregler som ingår i sekundärrätt Tenta januari 2010 Fråga 1 EG-rätten brukar delas in i primär- och sekundärrätt. Vad innebär dessa termer? Ge också minst två exempel på rättsregler som ingår i sekundärrätt = Kodnummer. Fråga 2 M och

Läs mer

LSS-kommitténs slutbetänkande Möjlighet att leva som andra. Ny lag om stöd och service för vissa personer med funktionsnedsättning (SOU 2008:77)

LSS-kommitténs slutbetänkande Möjlighet att leva som andra. Ny lag om stöd och service för vissa personer med funktionsnedsättning (SOU 2008:77) 1(11) Vård- och omsorgsförvaltningen Till Socialdepartementet 103 33 Stockholm LSS-kommitténs slutbetänkande Möjlighet att leva som andra. Ny lag om stöd och service för vissa personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Riktlinjer för parboendegaranti - rätten att få åldras tillsammans

Riktlinjer för parboendegaranti - rätten att få åldras tillsammans Vård och omsorg Jan Andreasson, tf socialchef jan.andreasson@bengtsfors.se POLICY Datum 2013-06-11 Antagen av Kommunstyrelsen Diarienummer 2013.355.735 Paragraf 180 Sida 1(2) Riktlinjer för parboendegaranti

Läs mer

Ny Diskrimineringslag...3 Diskrimineringsgrunderna...3 Tillsyn...4 Påföljder...4 Jämställdhetsplan och handlingsplan...5 Lönekartläggning...

Ny Diskrimineringslag...3 Diskrimineringsgrunderna...3 Tillsyn...4 Påföljder...4 Jämställdhetsplan och handlingsplan...5 Lönekartläggning... Jämställdhetsplan Jämställdhetsplanen är framtagen i samverkan med de fackliga organisationerna i Gnosjö kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2010-06-29 Distribueras av personalavdelningen INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Klagande Riksåklagaren, Box 5553, 114 85 STOCKHOLM. Motpart MF, Anstalten Beateberg, 142 36 TRÅNGSUND Ombud och offentligt biträde: Advokaten JE

Klagande Riksåklagaren, Box 5553, 114 85 STOCKHOLM. Motpart MF, Anstalten Beateberg, 142 36 TRÅNGSUND Ombud och offentligt biträde: Advokaten JE ÖVERKLAGANDE Sida 1 (5) Rättsavdelningen 2011-01-1 4 ÅM 2011/0283 Överåklagare Nils Rekke Ert datum Er beteckning Högsta domstolen Box 2066 103 12 STOCKHOLM Klagande Riksåklagaren, Box 5553, 114 85 STOCKHOLM

Läs mer

Världens bästa land att åldras i

Världens bästa land att åldras i 2 Världens bästa land att åldras i 2006-06-28 2 Inledning Sverige ska bli världens bästa land att åldras i. Alla ska kunna se fram mot en givande och trygg tid som pensionär. (Socialdemokraternas valmanifest

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utbildning är en av de viktigaste sakerna för ungdomars framtid. Ungdomar som saknar gymnasieutbildning riskerar att bli arbetslösa och få det svårt på många andra sätt.

Läs mer

Förskoleverksamheten i Staffanstorps kommun

Förskoleverksamheten i Staffanstorps kommun FÖRFATTNING 4.1.1 Antagen av kommunfullmäktige 263/02, 171/03 Komplettering av kommunfullmäktige 152/07 Redaktionella ändringar av barn och utbildning, 2010-11-29 Förskoleverksamheten i Staffanstorps kommun

Läs mer

Familj och arbetsliv på 2000-talet. Till dig som är med för första gången

Familj och arbetsliv på 2000-talet. Till dig som är med för första gången Familj och arbetsliv på 2000-talet Till dig som är med för första gången 1 Fråga 1. När är du född? Skriv januari som 01, februari som 02 etc Födelseår Födelsemånad Är du 19 Man Kvinna Fråga 2. Inledningsvis

Läs mer

Unga vuxnas boende del 1 Hur bor unga vuxna som flyttat hemifrån? Göteborgsregionen 2011 GÖTEBORG 1

Unga vuxnas boende del 1 Hur bor unga vuxna som flyttat hemifrån? Göteborgsregionen 2011 GÖTEBORG 1 Unga vuxnas boende del 1 Hur bor unga vuxna som flyttat hemifrån? Göteborgsregionen 2011 GÖTEBORG 1 Sammanfattning Andelen unga vuxna i Göteborgsregionen som bor i egen bostad har minskat från 56 procent

Läs mer

Mer tydlighet och aktivitet i sjuk- och aktivitetsersättningen

Mer tydlighet och aktivitet i sjuk- och aktivitetsersättningen Ds 2016:5 Mer tydlighet och aktivitet i sjuk- och aktivitetsersättningen Socialdepartementet SOU och Ds kan köpas från Wolters Kluwers kundservice. Beställningsadress: Wolters Kluwers kundservice, 106

Läs mer

Remissyttrande på förslag till ändring föreskrifter och allmänna råd (TLVFS 2008:1) om statligt tandvårdsstöd

Remissyttrande på förslag till ändring föreskrifter och allmänna råd (TLVFS 2008:1) om statligt tandvårdsstöd Wimi 2005 FK90005_009_G REMISSYTTRANDE 1 (3) Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket Box 22520 104 22 Stockholm Remissyttrande på förslag till ändring föreskrifter och allmänna råd (TLVFS 2008:1) om statligt

Läs mer

Vägledning 2003:3 Version 5. Närståendepenning

Vägledning 2003:3 Version 5. Närståendepenning Närståendepenning Vägledningarna innehåller en samlad information om vad som gäller på ett visst område och är ett stöd i handläggningen. En vägledning kan innehålla beskrivningar av författningsbestämmelser

Läs mer

Remissyttrande - Reformerade stöd till barn och vuxna med funktionsnedsättning (Ds 2015:58)

Remissyttrande - Reformerade stöd till barn och vuxna med funktionsnedsättning (Ds 2015:58) TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(3) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Eva Elisabeth Johansson Aalbu Staben för regionala frågor +4616104894 2015-12-01 LS-LED15-1662-3 Ä R E N D E G Å N G Landstingsstyrelsen

Läs mer

Månadsuppgifter snabbt och enkelt (SOU 2011:40)

Månadsuppgifter snabbt och enkelt (SOU 2011:40) REMISSYTTRANDE 1(8) Datum Diarienummer 2011-11-03 2011-115 Finansdepartementet 103 33 STOCKHOLM Månadsuppgifter snabbt och enkelt (SOU 2011:40) (diarienummer Fi2011/2588/S3) Sammanfattning Inspektionen

Läs mer

Utökat särskilt högriskskydd i lagen (1991:1047) om sjuklön, m.m.

Utökat särskilt högriskskydd i lagen (1991:1047) om sjuklön, m.m. Lagrådsremiss Utökat särskilt högriskskydd i lagen (1991:1047) om sjuklön, m.m. Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 23 april Cristina Husmark Pehrsson Kjell Rempler (Socialdepartementet)

Läs mer

16 Särskilda problem vid rekrytering av kontaktpersoner

16 Särskilda problem vid rekrytering av kontaktpersoner 16 Särskilda problem vid rekrytering av kontaktpersoner Utredningens bedömning: Insatsen biträde av kontaktperson enligt 9 4 LSS är av mycket stort värde för den enskilde brukaren, i de fall kontaktpersonen

Läs mer

VAD TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN? - SÄRSKILT BOENDE I HÖGANÄS KOMMUN 2013

VAD TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN? - SÄRSKILT BOENDE I HÖGANÄS KOMMUN 2013 SÄRSKILT BOENDE - 2013 1 (13) VAD TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN? Vad tycker de äldre om äldreomsorgen är en rikstäckande undersökning av äldres uppfattning om kvaliteten i hemtjänst och äldreboenden.

Läs mer

BESLUT. Socialnämndens handläggning av ett ärende rörande utseende av ny vårdnadshavare; fråga bl.a. om nämndens utredning var bristfällig

BESLUT. Socialnämndens handläggning av ett ärende rörande utseende av ny vårdnadshavare; fråga bl.a. om nämndens utredning var bristfällig BESLUT Justitieombudsmannen Kerstin André Datum 2007-01-15 Dnr 4752-2005 Sid 1 (8) Socialnämndens handläggning av ett ärende rörande utseende av ny vårdnadshavare; fråga bl.a. om nämndens utredning var

Läs mer

Revisionsrapport / 2011 Genomförd på uppdrag av revisorerna December 2011. Eskilstuna kommun. Granskning av anhörigstöd

Revisionsrapport / 2011 Genomförd på uppdrag av revisorerna December 2011. Eskilstuna kommun. Granskning av anhörigstöd Revisionsrapport / 2011 Genomförd på uppdrag av revisorerna December 2011 Eskilstuna kommun Granskning av anhörigstöd Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2. Syfte och

Läs mer

FÖRENINGSSTADGAR PO-Skåne

FÖRENINGSSTADGAR PO-Skåne FÖRENINGSSTADGAR PO-Skåne 1 Stadgarna är våra regler som vi måste följa. De talar om hur man skall göra i olika situationer. De skall vara en hjälp i arbetet för att få en bra och stark organisation. I

Läs mer

Introduktion till Äldre

Introduktion till Äldre Introduktion till Äldre 65 år eller äldre Norrbottens län 16,4 % 19,2 % 26,9 % 24,4 % 21,1 % 24,6 % 21,7 % 17 % 18,5 % 26,2 % 24,6 % 20,7 % 19,6 % 14,9 % Bilden visar andelen personer som är 65 år eller

Läs mer

3 Gällande rätt. 3.1 Föräldraförsäkringen. Inledning

3 Gällande rätt. 3.1 Föräldraförsäkringen. Inledning 3 Gällande rätt 3.1 Föräldraförsäkringen Inledning Området för svensk socialförsäkring avgränsas genom det sätt olika sociala trygghets- och förmånssystem administreras. Inom begreppet socialförsäkring

Läs mer

LSS-kommitténs slutbetänkande Möjlighet att leva som andra. Ny lag om stöd och service till vissa personer med funktionsnedsättning (SOU 2008:77)

LSS-kommitténs slutbetänkande Möjlighet att leva som andra. Ny lag om stöd och service till vissa personer med funktionsnedsättning (SOU 2008:77) REMISSYTTRANDE Nämnd, förvaltning Dnr Socialförvaltningen 2008-12-18 Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM LSS-kommitténs slutbetänkande Möjlighet att leva som andra. Ny lag om stöd och service till vissa

Läs mer

Malå Sorsele Norsjö är alla extrema glesbygdskommuner

Malå Sorsele Norsjö är alla extrema glesbygdskommuner Malå Sorsele Norsjö är alla extrema glesbygdskommuner Sorsele Malå Norsjö Malå har en yta av 1,609 km² med ett invånarantal på 2,1 personer per km² Norsjö har en yta av 1,751 km² med ett invånarantal på

Läs mer

Pedagogisk omsorg Pedagogisk omsorg är ett samlingsbegrepp för verksamhet som erbjuds istället för förskola och fritidshem.

Pedagogisk omsorg Pedagogisk omsorg är ett samlingsbegrepp för verksamhet som erbjuds istället för förskola och fritidshem. 1 (6) 2013-01-22 Utdelningsadress Besöksadress Webb Telefon E-post Bankgiro 821 80 Bollnäs Stadshustorget 2 www.bollnas.se 0278-250 00 bollnas@bollnas.se 594-2636 2 (6) Pedagogisk omsorg Pedagogisk omsorg

Läs mer

Regeringens proposition 1998/99:10

Regeringens proposition 1998/99:10 Regeringens proposition 1998/99:10 Ändringar i rättshjälpslagen Prop. 1998/99:10 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 1 oktober 1998 Göran Persson Laila Freivalds (Justitiedepartementet)

Läs mer

Fråga om en socialnämnd fullgjort sin utredningsskyldighet i ett ärende om upphörande av vård enligt LVU.

Fråga om en socialnämnd fullgjort sin utredningsskyldighet i ett ärende om upphörande av vård enligt LVU. HFD 2014 ref 50 Fråga om en socialnämnd fullgjort sin utredningsskyldighet i ett ärende om upphörande av vård enligt LVU. Lagrum: 21 första stycket lagen (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av

Läs mer

Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande Som svar på remissen översändes denna promemoria.

Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande Som svar på remissen översändes denna promemoria. PM 2003 RVII (Dnr 329-2346/2003) Jämkning av avgift för färdiglagad mat m.m. inom äldre- och handikappomsorgen Remiss från socialdepartementet Remisstid 3 oktober 2003, förlängt till 8 oktober 2003 Borgarrådsberedningen

Läs mer

Boendetillägg. Vägledning 2012:3 Version 3

Boendetillägg. Vägledning 2012:3 Version 3 Boendetillägg Vägledning 2012:3 Version 3 En vägledning är i första hand ett stöd för Försäkringskassans medarbetare vid ärendehandläggning och utbildning. En vägledning innehåller en samlad information

Läs mer

Barnomsorgstaxa Förskolan Blå Draken

Barnomsorgstaxa Förskolan Blå Draken Barnomsorgstaxa Förskolan Blå Draken 2014 Maxtaxa Vi följer maxtaxeförordningen på förskolan. (Förordning 2001:160). Taxan omfattar barn placerade i förskola. Högsta avgift i förskola Barn 1: 3 % av inkomsten

Läs mer

Frågor och svar om gode män i Växjö

Frågor och svar om gode män i Växjö Frågor och svar om gode män i Växjö Innehåll: Sidan 3. Det är vi som har gjort en undersökning Sidan 4. Vad en god man är Sidan 5. Vi förklarar några ord Sidan 6. Vad gör en god man? Sidan 7. Skillnad

Läs mer

Meddelandeblad. Kommunens ansvar för enskilda vid omvandling av särskilda boenden för äldre till trygghetsbostäder. Särskilda boenden för äldre

Meddelandeblad. Kommunens ansvar för enskilda vid omvandling av särskilda boenden för äldre till trygghetsbostäder. Särskilda boenden för äldre Meddelandeblad Mottagare: Nämnder och verksamheter i kommuner med ansvar för vård och omsorg om äldre personer: förtroendevalda, förvaltningschefer, medicinskt ansvariga sjuksköterskor (MAS), avdelnings-

Läs mer

Dagverksamhet för äldre

Dagverksamhet för äldre Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre Delrapport med utvärdering Skrivet av Onerva Tolonen, arbetsterapeut, 2010-08-09 Innehåll 1. Inledning...3 1.1 Vilka problem ville vi åtgärda?...3 1.2 Vad vill

Läs mer

10 PAPPAFRÅGOR inför valet 2010. Fråga nr. 1 Pappans frånvaro ger samhällskonsekvenser

10 PAPPAFRÅGOR inför valet 2010. Fråga nr. 1 Pappans frånvaro ger samhällskonsekvenser Fråga nr. 1 Pappans frånvaro ger samhällskonsekvenser Enligt kanadensisk statistik från 2002 är det tydligt bevisat att pappans utanförskap som förälder har en direkt negativ inverkan på barnens uppväxt

Läs mer

Socialdemokraternas äldrepolitiska plattform 2011-2014. Vardag med möjlighet till gemenskap och innehåll!

Socialdemokraternas äldrepolitiska plattform 2011-2014. Vardag med möjlighet till gemenskap och innehåll! Ett gott liv i Malmö Socialdemokraternas äldrepolitiska plattform 2011-2014 Allas rätt till välfärd, delaktighet och engagemang i samhällsbygget är grunden för den socialdemokratiska politiken. Det handlar

Läs mer

DOM 2014-09-24 Meddelad i Stockholm

DOM 2014-09-24 Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2014-09-24 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 6686-13 1 KLAGANDE Migrationsverket MOTPART Ombud och offentligt biträde: ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Malmös, migrationsdomstolen, beslut

Läs mer

FN:s konvention om barnets rättigheter ur ett könsperspektiv

FN:s konvention om barnets rättigheter ur ett könsperspektiv För att kunna ha tillräckligt med kunskap för att använda denna metod förutsätter det att man bekantat sig med text- och videomaterialen i kapitel 6 i studiepaketet FN:s konvention om barnets rättigheter

Läs mer

Riktlinjer för likabehandling

Riktlinjer för likabehandling Riktlinjer för likabehandling samt Jämställdhetsplan Antagen av: Kommunstyrelsen Datum för antagande: 2010-05-26, 148 Kontaktperson: Jerker Andersson Liljestrand Innehåll Inledning...3 Personalpolitisk

Läs mer

Historik information om ändringar i vägledningen 2003:3 Närståendepenning

Historik information om ändringar i vägledningen 2003:3 Närståendepenning VÄGLEDNING 2003:3 1 (8) Historik information om ändringar i vägledningen 2003:3 Närståendepenning Vägledningen uppdateras fortlöpande. I den nya versionen av vägledningen framgår de senaste ändringarna

Läs mer

Bråbygdens föräldrakooperativ Regelverk

Bråbygdens föräldrakooperativ Regelverk Regelverk Uppdaterat 2016-01-01 Regelverk Bråbygdens föräldrakooperativ Regelverket reglerar verksamheten. Föräldraföreningens styrelse kan ändra regelverket efter behov. Vid behov av snabba beslut kan

Läs mer

Allmän förskola Alla barn i åldern 3 5 år erbjuds plats i allmän förskola, 525 timmar per år från och med höstterminen det år barnet fyller 3 år.

Allmän förskola Alla barn i åldern 3 5 år erbjuds plats i allmän förskola, 525 timmar per år från och med höstterminen det år barnet fyller 3 år. 1 (5) 2014-01-29 Utdelningsadress Besöksadress Webb Telefon E-post Bankgiro 821 80 Bollnäs Stadshustorget 2 www.bollnas.se 0278-250 00 bollnas@bollnas.se 594-2636 2 (5) Förskola Syftet med förskolan är

Läs mer

Vår vision. Vi brukar sammanfatta vår vision Bättre ut!

Vår vision. Vi brukar sammanfatta vår vision Bättre ut! Allmänt om kriminalvården 2010 Vår vision Vårt arbete ska vara inriktat på att förändra brottslingarnas situation och inställning till det liv som lett till kriminalitet. Vi ska tillföra klienten färdigheter,

Läs mer

fokus på anhöriga nr 20 dec 2011

fokus på anhöriga nr 20 dec 2011 FOTO: SCANPIX fokus på anhöriga nr 20 dec 2011 Anhöriga i stort behov av eget stöd En enkät som föreningen Attention i våras skickade ut till sina medlemmar visade att få anhöriga känner till bestämmelsen

Läs mer

Individ- och familjeomsorg, Socialsekreterarna som växte.

Individ- och familjeomsorg, Socialsekreterarna som växte. Individ- och familjeomsorg, AngeredS stadsdelsförvaltning Socialsekreterarna som växte. 2 Individ- och familjeomsorg, Angereds Stadsdelsförvaltning AFA Försäkring genomförde preventionsprojektet Hot och

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 21 juni 2004 Ö 1320-04 KLAGANDE X MOTPART Riksåklagaren SAKEN Interimistiskt beslut om särskild företrädare för barn ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2000:461) om efterlevandepension och efterlevandestöd till barn; SFS 2002:214 Utkom från trycket den 8 maj 2002 utfärdad den 25 april 2002. Enligt riksdagens

Läs mer

Grunder för uttag av avgifter inom äldre- och handikappomsorg

Grunder för uttag av avgifter inom äldre- och handikappomsorg www.hassleholm.se S Grunder för uttag av avgifter inom äldre- och handikappomsorg Avgifter och taxor Se bilaga Diarienummer: 2016/201 730 Fastställt den: 2016-05-09 71 Fastställt av: Kommunfullmäktige

Läs mer

Så drabbar Stockholmsskatten

Så drabbar Stockholmsskatten Så drabbar Stockholmsskatten stockholmarna INNEHÅLL Stockholmsskatten Inledning Mer kvar i plånboken för 8 av 10 stockholmare Höjd brytpunkt för tillväxt och ökad sysselsättning Slutsatser Tabell: Stockholmsskatten

Läs mer

Visstid på livstid? En rapport om de otrygga anställningarna

Visstid på livstid? En rapport om de otrygga anställningarna Visstid på livstid? En rapport om de otrygga anställningarna Visstid på livstid? En rapport om de otrygga anställningarna Rapport av Annakarin Wall, Kommunal 2013 Kommunal Visstid på livstid? - En rapport

Läs mer

SKOLA. TAXA inom förskola, fritidshem, öppen fritidsverksamhet och pedagogisk omsorg. Taxor från och med 1 januari 2016

SKOLA. TAXA inom förskola, fritidshem, öppen fritidsverksamhet och pedagogisk omsorg. Taxor från och med 1 januari 2016 TAXA inom förskola, fritidshem, öppen fritidsverksamhet och pedagogisk omsorg Taxor från och med 1 januari 2016 Antagen av kommunfullmäktige (KF 45/2010) Reviderad: (KF 210/2010) Reviderad: (KF 257/2012)

Läs mer

Slutrapport internkontrollplan 2015

Slutrapport internkontrollplan 2015 Överförmyndarnämnden Eskilstuna Strängnäs 2016-01-08 1 (9) Socialförvaltningen Kvalitet och utveckling ÖFNES/2015:15 Elin Lindh /070-086 21 44/ Slutrapport internkontrollplan 2015 Överförmyndarnämnden

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL MOTIVERING

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL MOTIVERING Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om stöd för hemvård och privat vård av barn PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås att lagen om stöd

Läs mer

Bilaga 4. Fördelningen av ekonomiska resurser mellan kvinnor och män

Bilaga 4. Fördelningen av ekonomiska resurser mellan kvinnor och män Bilaga 4 Fördelningen av ekonomiska resurser mellan kvinnor och män Bilaga 4 Fördelningen av ekonomiska resurser mellan kvinnor och män Innehållsförteckning Sammanfattning... 7 1 Ekonomiska resurser för

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i socialtjänstlagen (2001:453); SFS 2007:1315 Utkom från trycket den 21 december 2007 utfärdad den 13 december 2007. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i utlänningslagen (2005:716); SFS 2006:220 Utkom från trycket den 11 april 2006 utfärdad den 30 mars 2006. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om utlänningslagen

Läs mer

Ska man behöva vara rädd för att bli gammal? En studie om äldres situation i dagens Sverige

Ska man behöva vara rädd för att bli gammal? En studie om äldres situation i dagens Sverige Ska man behöva vara rädd för att bli gammal? En studie om äldres situation i dagens Sverige Svenska Röda Korset i samarbete med Temo, november 2004 Inledning Svenskarna hör till de folk som blir äldst

Läs mer

Pensionen en kvinnofälla

Pensionen en kvinnofälla Pensionen en kvinnofälla En rapport om kommunalares pensioner Omslag s 1 2015 4680_Rapport_Pension_A4_150113.indd 1 2015-01-13 10:29 Sammanfattning av Pensionen - en kvinnofälla Av Annakarin Wall, Kommunal

Läs mer

Kvalitet och rättssäkerhet i barnavårdsutredningar En granskning av barnavårdsutredningar i Skåne län

Kvalitet och rättssäkerhet i barnavårdsutredningar En granskning av barnavårdsutredningar i Skåne län Kvalitet och rättssäkerhet i barnavårdsutredningar En granskning av barnavårdsutredningar i Skåne län Sociala frågor Janka Fosstveit Titel: Utgiven av: Författare: Beställningsadress: Kvalitet och rättsäkerhet

Läs mer

Redogörelsetext för ändringar i Allmänna bestämmelser,

Redogörelsetext för ändringar i Allmänna bestämmelser, Redogörelsetext för ändringar i Allmänna bestämmelser, AB Ändringarna i Allmänna bestämmelser (AB) gäller från och med 2012-05-01 om inte annat anges. De särskilda ersättningarna i 21 24 samt i bilagorna

Läs mer

Svensk författningssamling 2001:82

Svensk författningssamling 2001:82 Document created from: http://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/lagar/svenskforfattningssamling/lag-200182-omsvenskt-medbo_sfs-2001-82/?bet=2001:82 (accessed 02.01.15) Svensk författningssamling 2001:82

Läs mer

Fråga om rätt till barnbidrag för ett barn som fötts utomlands av en surrogatmamma. Lagrum: 5 kap. 9, 15 kap. 2 och 16 kap. 2 socialförsäkringsbalken

Fråga om rätt till barnbidrag för ett barn som fötts utomlands av en surrogatmamma. Lagrum: 5 kap. 9, 15 kap. 2 och 16 kap. 2 socialförsäkringsbalken HFD 2014 ref 45 Fråga om rätt till barnbidrag för ett barn som fötts utomlands av en surrogatmamma. Lagrum: 5 kap. 9, 15 kap. 2 och 16 kap. 2 socialförsäkringsbalken Försäkringskassan beslutade den 19

Läs mer

Innehåll. Bilaga 1: Begreppen utbildning och undervisning... 5. Bilaga 2: Fristående skolor... 17 Anneli Eriksson

Innehåll. Bilaga 1: Begreppen utbildning och undervisning... 5. Bilaga 2: Fristående skolor... 17 Anneli Eriksson Innehåll Bilaga 1: Begreppen utbildning och undervisning... 5 Bilaga 2: Fristående skolor... 17 Anneli Eriksson Bilaga 3: Rektor i enskilda skolor... 113 Curt Riberdahl och Lars Meyer Bilaga 4: Överklagande

Läs mer

Riktlinjer äldreomsorg

Riktlinjer äldreomsorg Riktlinjer äldreomsorg Anhörigstöd Särskilt boende Rehabilitering/funktionsträning Antagna av socialnämnden 2005-11-16, SN 166, dnr 05/SN 0211 Reviderat/kompletterat 2006-03-22, SN 34 Reviderat 2006-09-27,

Läs mer

är centralt för att den äldre ska få vård och omsorg av

är centralt för att den äldre ska få vård och omsorg av 2 problem för välfärdens finansiering. Att vi lever längre är inte ett problem, det är en glädjande utveckling. Men samtidigt som andelen äldre ökar blir fler blir den andel som ska stå för välfärdens

Läs mer

Socialtjänstens skyldigheter inom missbruks- och beroendevården. Pär Ödman Förbundsjurist Sveriges Kommuner och Landsting

Socialtjänstens skyldigheter inom missbruks- och beroendevården. Pär Ödman Förbundsjurist Sveriges Kommuner och Landsting Socialtjänstens skyldigheter inom missbruks- och beroendevården Pär Ödman Förbundsjurist Sveriges Kommuner och Landsting Ansvarig kommun (2 kap., 2 a kap SoL) - Varje kommun ansvarar för socialtjänsten

Läs mer

Lagrådsremiss. Ledighet med vårdnadsbidrag. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll. Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet.

Lagrådsremiss. Ledighet med vårdnadsbidrag. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll. Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Lagrådsremiss Ledighet med vårdnadsbidrag Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 10 april 2008 Sven Otto Littorin Karin Renman (Arbetsmarknadsdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga

Läs mer

INFORMATION OM. Regler och avgifter. för förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg GÄLLER FRÅN 2006-01-01

INFORMATION OM. Regler och avgifter. för förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg GÄLLER FRÅN 2006-01-01 INFORMATION OM Regler och avgifter för förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg GÄLLER FRÅN 2006-01-01 Denna broschyr innehåller information om regler för förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg inom ramen

Läs mer

Föräldrars förvärvsarbete

Föräldrars förvärvsarbete 74 Föräldrars förvärvsarbete Se tabellerna 8 i Barn och deras familjer 2001 Del 1 Tabeller Nästan alla barn har föräldrar som förvärvsarbetar. Föräldrar med barn upp till 8 års ålder har rätt till deltidsarbete

Läs mer

Lägre intresse att engagera sig i styrelsen i BRF

Lägre intresse att engagera sig i styrelsen i BRF Lägre intresse att engagera sig i styrelsen i BRF Fastighetsägarna Stockholms bostadsrättspanel, april 2011 Webbundersökningen är genomförd med Fastighetsägarna Stockholms bostadsrättspanel som består

Läs mer