Ambassadör Annika Jaganders föredrag om Raoul Wallenberg inför Nordiska föreningen i Prag den 18 april 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ambassadör Annika Jaganders föredrag om Raoul Wallenberg inför Nordiska föreningen i Prag den 18 april 2012"

Transkript

1 1 Ambassadör Annika Jaganders föredrag om Raoul Wallenberg inför Nordiska föreningen i Prag den 18 april 2012 För några veckor sedan besökte jag Budapest och såg bl.a. de kvarter där det gamla ghettot låg. Det sägs att när den sovjetiske marskalken Rodion Malinovsky slutligen befriade Budapest från nazisterna i februari 1945 så fanns där så många svenska flaggor på husfasaderna där att han var tvungen att fråga om han verkligen befann sig i Ungern. Förklaringen till flaggorna är att det var där Raoul Wallenberg hade etablerat s.k. svenskhus, skyddade hus mitt i Budapests ghetto dit de personer som Raoul Wallenberg hade utsträckt svensk beskydd genom s.k. skyddspass, kunde vistas i väntan på att Budapest slutligen skulle befrias och undkomma krigets fasor.

2 2 Raoul Wallenberg var utsänd som diplomat vid den svenska ambassaden i Budapest, i en hastigt påkommen extraordinär internationell räddningsaktion. Genom sitt outtröttliga agerande under den fasanfulla hösten och vintern bedöms Raoul Wallenberg ha räddat tiotusentals människors liv, kanske uppemot människor. Många av de överlevande har vittnat om hans energi och otroliga mod. Men vem var Raoul Wallenberg och hur kommer det sig att en han kom att spela en sådan viktig roll i historien?

3 var Raoul Wallenberg trettioett år gammal och i ärlighetens namn nog en ganska uttråkad ung man. Karriären hade dittills inte blivit vad han hade tänkt sig. Sedan tre år tillbaka arbetade han som utlandsdirektör på en liten svensk-- ungersk importexportfirma i livsmedelsbranschen. Mellaneuropeiska Handelsaktiebolaget hade inlett just det här året med idel motgångar. Arbetsdagarna hade kantats av klagomål på missfärgade kalkoner och pärlhöns, samtidigt som den tidigare så lukrativa hästexporten verkade ha gått helt i stå. Vårvintern 1944 var det bara ett oväntat parti spanska apelsiner som lyste upp tillvaron på kontoret på Strandvägen 7a i Stockholm. Raoul Wallenberg hade börjat se sig om efter något annat. Han hade aldrig betraktat Mellaneuropeiska Handelsaktiebolaget som sin slutstation i livet. Otåligt väntade han på att pappans kusiner, Jacob och Marcus Wallenberg, direktörer i en av Sverige viktigaste bankirfamiljer, äntligen skulle ge honom chansen.

4 Vid det här laget måste Raoul ha tappat räkningen på alla signaler han fått från de framgångsrika släktingarna genom åren. Titt som tätt verkade drömjobbet vara på gång, om inte i familjebanken, Stockholms Enskilda Bank, så i något av de många industriföretag som räknades till Wallenbergsfären. Men hittills hade de fagra orden bara blivit några korta konsultuppdrag. 4

5 5 Raoul Wallenberg hade väntat i snart sju år på något rejält att bita i, något som krävde mer av den breda kompetens han samlat på sig genom åren. Det Stora Uppdraget skulle snart komma, men inte från Jacob Wallenberg och inte alls på det sätt som Raoul Wallenberg hade föreställt sig. Raoul Wallenbergs liv hade alltid varit starkt präglat av den familjetragedi som inträffade några månader innan han föddes den 4 augusti Hans mamma Maj Wallenberg var i tredje månaden när hennes nyblivne make, sjöofficeren Raoul Oscar Wallenberg, började klaga över smärtor i buken. Bara några månader senare, i maj 1912, avled maken i cancer, bara 23 år gammal. Maj Wallenberg blev änka vid 21 års ålder och mindre än ett år efter bröllopet. Barnet i hennes mage, Raoul Jr, blev faderlös innan han ens kommit till världen.

6 6 Tragedin hade påverkat den unge Raoul på många sätt. Det handlade inte bara om hans egen saknad efter den far han aldrig fick lära känna. Raoul jr hade också haft att hantera sin farfars stora sorg, som genom åren tagit sig ovanligt starka uttryck. De stora förväntningar farfadern hade knutit till sin son flyttade han nu över på sonsonen med samma namn. Farfar Gustaf Wallenberg var son till grundaren av Stockholms Enskilda Bank, den legendariske André Oscar Wallenberg. Men trots att Gustaf tillhörde de äldre i syskonskaran hade han haft svårt att komma till sin rätt. Bröderna Knut och Marcus Wallenberg hade tidigt dömt ut honom för bristande affärssinne och efter hand spelat bort Gustaf Wallenberg från allt väsentligt inflytande i familjebanken. Behandlingen sårade Gustaf djupt.

7 7 Därför var det inte utan stolthet som Gustaf Wallenberg hade noterat brödernas stora intresse för sonen Raoul Oscar, som var äldst av kusinerna i nästa generation. Planen hade varit att Raoul Oscar skulle bli den förste i sin generation att ta plats i Wallenbergägda Stockholms Enskilda Bank. Om han bara hade fått leva. Farfar Gustaf började istället smida högtflygande planer för sonsonen. Olika sorters utbildningar och utlandstjänstgöringar som skulle göra sonsonen Raoul till en riktig påläggskalv inom näringslivet och göra honom lämplig till viktiga uppdrag i familjeföretaget. Gustaf bekostade allting, så den unge Raoul kunde inte göra så mycket annat än att lyda. När Raoul exempelvis ville söka Handelshögskolan i Stockholm sa Gustaf märkligt nog nej och insisterade på att i stället skicka sonsonen utomlands. Gustaf Wallenberg dolde inte sina motiv. Han fruktade att Stockholms lömska kvinnor allt för tidigt skulle lägga vantarna på hans nya investeringsobjekt. Gustaf Wallenberg hade en minst sagt föraktfull syn på kvinnor. Glöm aldrig att kvinnlig skönhet ingenting annat är än mer eller mindre väl placerat fett under huden, varnade han sonsonen.

8 8 Så kom det sig att Raoul skickades till USA. Det var inte så noga vad han läste, bara det skedde på ett anständigt universitet. Eftersom Raoul var konstnärligt lagd tog han en arkitektexamen vid universitetet i Ann Arbor, Michigan. Väl hemma igen, tre och ett halvt år senare, hann han knappt packa upp väskorna förrän det var dags att ge sig av igen. Nästa fas i farfar Gustafs fostringsprogram praktik på olika företag utomlands, först Sydafrika, sedan Haifa i som det då fortfarande hette - Palestina. Våren 1944 var felbedömningen sen länge uppenbar för Raoul. Gustafs skräddarsydda utbildning hade inte blivit den fribiljett in i den svenska näringslivstoppen som farfadern utmålat den som. Återigen satte döden käppar i hjulet för den unge Raoul avled Gustaf Wallenberg efter en tids sjukdom. Den sista delen av Raouls utbildningsprogram blev aldrig blev av, besöksrundan då farfar Gustaf skulle introducera sin färdigutbildade sonson för svenska affärskollegor.

9 9 Utan farfadern fick Raoul Wallenberg det svårare att förklara sina udda vägval i livet. Varför hade han hållit sig borta i så många år? Varför hade han skaffat sig en amerikansk arkitektexamen (som dessutom inte var gångbar i Sverige), när han i själva verket tänkte sig en näringslivskarriär? Raoul hade helt enkelt fått svårt att hitta ett arbete och prövade sig fram på egen hand i stället. Det gick så där. I flera år gick han från det ena misslyckade affärsprojektet till det andra. Sverigeagenturen för en ny sorts japanska blixtlås lät lovande och Raoul Wallenberg köpte in ett helt parti, men tyvärr gick hela affären i stöpet.

10 10 Platsen som utlandsdirektör på Mellaneuropeiska Handelsaktiebolaget var faktiskt Raoul Wallenbergs första fasta jobb. Handel med sådant som äggpulver, hästar och harar var kanske inte vad han hade drömt om, men bättre än ingenting. Kanske hade Raoul Wallenberg även själv svårt att rätt värdera den unika kompetens han skaffat sig genom åren. Han talade både tyska och engelska flytande. Efter åren på Mellaneuropeiska Handelsaktiebolaget var han en mästare på intrikat byråkratisk korrespondens med t.ex. de svenska krigsmyndigheterna. I förhandlingar imponerade han med genom sin verbala förmåga och sin uppslagsrikedom. Han hade han engagerat sig i hemvärnet på fritiden och blev där snabbt känd som en stor ledartalang. Han hade energi nog för att arbeta dygnet runt.

11 11 Det var framför allt de här talangerna som skulle rädda livet på tiotusentals judar i Budapest hösten Trettioettårige Raoul Wallenberg var faktiskt som klippt och skuren för det uppdrag han nu, av en ren slump, skulle tilldelas. Men hade det inte varit för hans kompanjon i firman, den ungerske köpmannen Kálmán Lauer, skulle nog ingen kommit på tanken att skicka just denne Raoul Wallenberg till Budapest. Uppdraget gällde en svenskamerikansk blixtaktion för att rädda de sista judarna i Ungern undan Förintelsen. Utrikesdepartementet var inblandat och en trettioettårig handlare i hästar och fjäderfä, helt oerfaren diplomatiskt sett, var kanske inte det mest naturliga valet.

12 12 Men allt gick så fort och den ena slumpen gav den andra. Söndagen den 19 mars 1944 marscherade tyska trupper in i Budapest. En nazistisk marionettregim tog över makten i Ungern. Bara någon dag senare anlände Adolf Eichmanns specialkommando, med uppdraget att på kortast möjliga tid deportera och förinta Ungerns drygt judar, Europas största kvarvarande judiska befolkning. Snart kom rapporter om hur Eichmanns tyskungerska dödsmaskineri börjat fösa samman de ungerska judarna på landsbygden i läger. Kálmán Lauer, som var av judisk börd och hade både egna och hustruns familjemedlemmar kvar i Budapest, var inte ensam om att i all hast börja fundera över möjliga hjälpaktioner. Inom mosaiska församlingen i Stockholm diskuterade man redan idén att någon svensk icke-jude snarast borde skickas ned till Ungern för att organisera ett räddningsarbete. Lauer tänkte på sin kompanjon, som hade varit i Budapest på affärsresa flera gånger.

13 13 USA hade dittills intagit en avvaktande hållning till Förintelsen. Trots att Hitlers pågående folkmord hade varit känt för världen sedan slutet av 1942 var det inte förrän i början av 1944 som den amerikanska regeringen beslöt att ingripa för att hjälpa de europeiska judarna. Då först, i krigets elfte timme, fanns både viljan och pengarna. En särskild flyktingmyndighet, War Refugee Board (WRB), bildades för att organisera räddningsaktioner. Den dramatiska situationen i Ungern blev War Refugee Boards första stora utmaning. Idén var att samarbeta med neutrala stater, som skulle kunna skicka särskilda sändebud till Budapest för att organisera hjälparbetet. I slutet av maj 1944 fick amerikanska ambassader i Europa order att åstadkomma just detta.

14 14 I Stockholm landade denna order från Washington på den i sammanhanget intressanta adressen Strandvägen 7a. Det var där amerikanska ambassaden hade sitt kontor, vilket betydde att USA:s Stockholmsdiplomater av en ren slump råkade dela trappuppgång med den svenskungerska import-exportfirman Mellaneuropeiska Handelsaktiebolaget. Den nye amerikanske finansattachén, Iver Olsen, hade utsetts till särskild WRB-representant vid ambassaden. Han hade bara tjänstgjort i Stockholm några månader. Snart efter det att WRBs Ungern-order utfärdades träffades de i hissen en dag, Kálmán Lauer och Iver Olsen.

15 15 Amerikanen bjöd in Lauer på en cigarrett och berättade att amerikanska ambassaden skulle försöka få svenska UD att skicka en humanitär attaché till Budapest. Senare beskrev Lauer mötet så här: Han (Iver Olsen) frågade mig, om jag kunde rekommendera någon pålitlig, energisk och intelligent person, som var lämplig för detta ändamål. Jag svarade honom spontant, att det kunde jag, och nämnde Raoul Wallenberg. Så kom det sig att den amerikanske ambassadören någon dag senare kunde tåga upp till svenska UD och inte bara presentera idén om att Sverige borde utvidga sin representation i Budapest med en humanitär attaché. Han kunde också förse UD med namnet på en lämplig kandidat: Raoul Wallenberg.

16 16 Det amerikanska förslaget har beskrivits som ett slags coveroperation: Raoul Wallenberg skulle resa till Budapest på ett amerikanskt räddningsuppdrag, finansierat med amerikanska pengar. Neutrala Sverige skulle både maskera aktionen och bidra till den genom att ge Raoul Wallenberg diplomatisk status och låta honom utföra arbetet i egenskap av tjänsteman vid svenska ambassaden i Budapest. Av alla tänkbara neutrala länder på War Refugee Boards lista var det i slutänden bara Sverige som sa ja till att på det här sättet medverka i den amerikanska Ungernoperationen. Svenska UD gav också klartecken för just den kandidat som amerikanerna hade föreslagit.

17 17 Den 30 juni 1944 hämtade Raoul Wallenberg ut sitt diplomatpass och en vecka senare var han på väg, med tåg genom ett brinnande Europa. I passet identifierades han som en 176 cm lång man med kastanjefärgat hår, mörkbruna ögon och ovalt ansikte, utan skägg. Äntligen skulle han få visa vad han gick för. Raoul Wallenberg steg av tåget i Budapest söndagen den 9 juli Många skulle säga att han kom för sent. Bara sedan mitten av maj hade Adolf Eichmann och hans ungerska bundsförvanter hunnit deportera ungerska judar, i första hand till Auschwitz. I deras grymma Förintelseprogram återstod nu i praktiken bara Budapests judar. Det var dem uppdraget skulle handlade om.

18 18 Dagarna innan Raoul Wallenberg började sitt arbete hade läget i Budapest tillfälligt förbättrats. Den ungerske statschefen Miklós Horthy, som tyskarna låtit sitta kvar för att legitimera lydregimen, hade till sist gripit in och använt sin begränsade makt till att stoppa deportationstågen. Men den som kände Adolf Eichmann visste att det var för tidigt att andas ut. Det dröjde heller inte länge innan datum för en nystart började cirkulera. En lång dragkamp tog nu vid, som den nyanlände svenske amatördiplomaten omedelbart kastades in i. Den som studerar Raoul Wallenbergs energiska aktion den hösten, i alla dess finessrika detaljer, kan bara bli full av beundran. Den finns väl och utförligt beskriven, bl.a. i Alex Kershaws nyligen utkomna bok: Raoul Wallenbergs sista dagar. Fler biografer är att vänta detta minnesår.

19 19 Här kan vi bara konstatera att när den barbariska terrorn bröt ut i Budapest mot slutet av året hade den svenske humanitäre attachén byggt upp en effektiv räddningsbyråkrati med över trehundra medarbetare. De flesta av dem var ungerska judar, som hade tilldelats de nya, övertygande skyddspassen, som Raoul Wallenberg hade designat. Han var rätt man, på rätt plats, vid rätt tillfälle. Och han fick definitivt visa vad han gick för.

20 20 Man kan dividera länge om exakt hur många människor som ytterst har Raoul Wallenberg att tacka för att de överlevde helvetet i Budapest senhösten Var det , , eller kanske rent av ? Ska man bara protokollföra de judar som Wallenberg personligen räddade? Eller ska han ges credit även för dem hans jourhavande skyddspatruller återförde i säkerhet? Hur gör man med alla som överlevde tack vare förhandlingar och fräcka, byråkratiska finurligheter som tydligt bar Raoul Wallenbergs signum? Eller de som undkom bara för att man hotade med hans namn? Det är många som förtjänar sin del av äran för att omkring av Budapests judar överlevde Förintelsen. Raoul Wallenberg var inte den ende aktive neutrale diplomaten på plats. Men granskar man händelseförloppet i Budapest noga, denna dramatiska höst, är det svårt att namnge någon enskild människa, eller någon organisation, som betydde mer än Raoul Wallenberg och hans effektiva 300-mannaorganisation.

21 21 Så hände det tragiska. I månader hade de svenska diplomaterna väntat på ryssarna som befriare. När Röda armén, USA:s allierade, vid jultid närmade sig Budapest kunde en lättad, men sliten, Raoul Wallenberg konstatera att hans uppdrag snart var avklarat. Allt som återstod var att lämna över till ryssarna och återvända hem för att inhösta applådåskorna. Möjligen skulle han stanna en tid för att hjälpa till med återuppbyggnaden av Ungern. Men det var något som inte stämde. När Raoul Wallenberg gick över fronten till de sovjetiska militärerna i mitten av januari 1945 betedde de sig inte riktigt som han förväntat sig. När han skulle återvända efter de första diskussionerna om judarnas situation eskorterades han av beväpnade officerare på motorcykel. Jag vet inte om det är för att skydda mig eller för att vakta mig. Jag vet inte om jag är gäst eller fånge, sa han till en vän innan han gav sig av för sista gången.

22 22 Han hade all anledning att tvivla. I Moskva hade försvarsminister Bulganin samma dag utfärdat en arresteringsorder för svensken Raoul Wallenberg. Men att det var så illa kunde Raoul inte föreställa sig. Han ville ju bara samarbeta med ryssarna. Raoul Wallenberg försvann i en bil runt gathörnet, med sin trogne chaufför Vilmos Langfelder vid ratten. Motorcykeleskorten följde tätt efter. Det var onsdagen den 17 januari 1945 och snön låg tung över Budapest. Alla som kände honom visste att Raoul Wallenberg frivilligt hade sökt kontakt med Röda armén, i det godaste av uppsåt. Raoul Wallenberg fängslades av den sovjetiska armén och föll offer för Stalindiktaturen. Han fördes till det ökända Lubjankafängelset i Moskva och var där åtminstone till Hans slutliga öde har aldrig klarlagts.

23 23 Den kanske mest troliga hypotesen är att ryssarna trodde att han var tysk spion och att han därför, som så många andra på den tiden, sköts och kvarlevorna skuffades undan. Den svenska regeringen gjorde alltför lite den första kritiska tiden, då Raoul var i fångenskap, för att kräva hans frisläppande. Ledarna i Moskva kan ha uppfattat detta som ett bevis för att han faktiskt hade gått Tysklands ärenden i Ungern. 2012, året då Raoul Wallenberg skulle ha fyllt hundra år, uppmärksammas över hela världen. Han är den svensk som fått flest platser, gator, torg och parker uppkallade efter sig och det finns över trettio monument över hela världen som hedrar hans minne.

24 24 Den svenska regeringen har deklarerat detta år som ett särskilt Raoul Wallenberg år och en lång rad aktiviteter inleddes den 17 januari, det datum 1945 då Raoul Wallenberg greps av sovjetisk militär i Ungern. Aktiviteterna, både i Sverige och utomlands, syftar till att uppmärksamma hans gärning och det fortsatta behovet av ökad tolerans och kampen för de mänskliga rättigheterna. Ingen personifierar denna strävan bättre än Raoul Wallenberg. Tack för att ni lyssnade!

För mig finns inget annat val. Raoul Wallenberg 1912 2012

För mig finns inget annat val. Raoul Wallenberg 1912 2012 För mig finns inget annat val Raoul Wallenberg 1912 2012 Raoul Wallenberg är affärsmannen och diplomaten som under andra världskrigets slutfas räddade tiotusentals ungerska judar undan de nazistiska förintelselägren.

Läs mer

MR 4 TILL MÄNSKLIGHETENS FÖRSVAR WORKSHOP I KLASSRUMMET TEMA: MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER (MR)

MR 4 TILL MÄNSKLIGHETENS FÖRSVAR WORKSHOP I KLASSRUMMET TEMA: MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER (MR) SIDA 1/6 WORKSHOP I KLASSRUMMET TEMA: MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER (MR) LÄRARMANUAL I det här dokumentet finns allt du behöver veta för att hålla workshopen. Här ser du också tydligt i vilka moment du använder

Läs mer

En människa kan göra skillnad EN INTRODUKTION TILL KONSTEN I SÖDRA ÖVERGÅNGSRUMMET

En människa kan göra skillnad EN INTRODUKTION TILL KONSTEN I SÖDRA ÖVERGÅNGSRUMMET En människa kan göra skillnad EN INTRODUKTION TILL KONSTEN I SÖDRA ÖVERGÅNGSRUMMET 2 En introduktion till konsten i södra övergångsrummet Vi ska alltid minnas Vi ska alltid minnas när de som själva kan

Läs mer

Se, jag gör allting nytt.

Se, jag gör allting nytt. Se, jag gör allting nytt. I bibelns sista bok, uppenbarelseboken, kan man i ett av de sista kapitlen läsa hur Gud säger Se jag gör allting nytt (Upp 21:5). Jag har burit med mig de orden under en tid.

Läs mer

Det blodiga slutet Den tjugoförsta maj 1989 landade Torbjörn Andersson och jag i Peking för att skildra demonstrationerna på Himmelska fridens torg. De var en del av en frihetsvåg som det året sköljde

Läs mer

Andra världskriget. 65 år sedan den Stora Segern

Andra världskriget. 65 år sedan den Stora Segern Segern genom nära och käras öden Andra världskriget 65 år sedan den Stora Segern Det har gått många år sedan den hemska tiden då det mullrade explosioner, bombades städer, och så många människor offrade

Läs mer

sep 15 19:44 sep 15 19:42 sep 15 20:13 sep 15 20:25

sep 15 19:44 sep 15 19:42 sep 15 20:13 sep 15 20:25 Kronologi: Det andra Världskriget 1939 40 Tyskland invaderar Polen den 1.9. Storbritannien och Frankrike förklarar Tyskland krig 3.9. Sovjetunionen rycker in i Polen några veckor senare, efter att Polen

Läs mer

Jag överlevde dödsskjutningarna vid floden

Jag överlevde dödsskjutningarna vid floden vittnesmål- och Bildkälla: searching For raoul WallenBerg Jag överlevde dödsskjutningarna vid floden vittnesmål- och Bildkälla: Centropa vittnesmål: Yad vashem Foto: privat Kate (numera Wacz), 12 år, och

Läs mer

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 6 Hålet. En berättelse från Skellefteå

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 6 Hålet. En berättelse från Skellefteå BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL Skellefteå skriver # 6 Hålet En berättelse från Skellefteå Författaren & Skellefteå berättarförening 2013 Tryck: Skellefteå Tryckeri, april 2013 Jag var ute

Läs mer

Innehåll. Karta. DEL 1: Barndomen. DEL 2: Krigsåren

Innehåll. Karta. DEL 1: Barndomen. DEL 2: Krigsåren Innehåll Karta 11 DEL 1: Barndomen DEL 2: Krigsåren 52 DEL 3: Efter befrielsen 152 Förord Hösten 2004 började jag på Max initiativ intervjua honom om hans upplevelser som barn och tonåring under Förintelsen.

Läs mer

Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han

Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han huvudet längre och nästan dubbelt så bred. Springer Med

Läs mer

ARBETSMATERIAL MR 5 FRÅN FÖRBUD TILL RÄTTIGHET

ARBETSMATERIAL MR 5 FRÅN FÖRBUD TILL RÄTTIGHET SIDA 1/6 de mänskliga rättigheterna (sid. 1) de mänskliga rättigheterna består av 30 artiklar. Nedan presenteras en förenklad översättning (ur Pådraget, Amnesty International). Artikel 1. Alla människor

Läs mer

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land.

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land. Jag träffade Elmir för att prata om hans flykt från Bosnien till Sverige när kriget bröt ut och belägringen av Sarajevo inträffade i början på 1990-talet. Han berättade hur det var precis innan det bröt

Läs mer

Men ett vanligt jobb är faktiskt ett tillfälle att på olika sätt dela evangeliet. Möjligheterna finns där vi är.

Men ett vanligt jobb är faktiskt ett tillfälle att på olika sätt dela evangeliet. Möjligheterna finns där vi är. NYTT MÅL Fil. 1:12-14 Hamnar man i fängelse är det säkert lätt att ge upp. Ibland räcker det med att man känner sig som att man är i ett fängelse för att man skall ge upp. För Paulus var det bara ännu

Läs mer

2. Varför ville både Österrike- Ungern och Ryssland ha kontroll över vad som hände på Balkan?

2. Varför ville både Österrike- Ungern och Ryssland ha kontroll över vad som hände på Balkan? Instuderingsfrågor till : Första världskriget 1. Vilka var orsakerna till kriget? Orsaker till kriget var bl.a. Nationalismen var stor i alla Europas länder Tyskland ville behålla de gränserna de hade

Läs mer

Andra världskriget Finland, Danmark, Norge och Danmark

Andra världskriget Finland, Danmark, Norge och Danmark Andra världskriget Som du nu vet, anföll Tyskland Polen den 1 september 1939. Med stridsvagnar tog man sig in landet, och andra världskriget hade börjat. Kriget varade i fem år och när det var över hade

Läs mer

1.1. Numeriskt ordnade listor Numerically ordered lists 1.1.1. Enheter med F3= 10 efter fallande F Units with 10 by descending F

1.1. Numeriskt ordnade listor Numerically ordered lists 1.1.1. Enheter med F3= 10 efter fallande F Units with 10 by descending F 1.1. Numeriskt ordnade listor Numerically ordered lists 1.1.1. Enheter med F3= 10 efter fallande F Units with 10 by descending F 1 DET ÄR 2652 282 71 HAR EN 350 140 141 KAN INTE 228 59 2 FÖR ATT 2276 369

Läs mer

Judendom - lektionsuppgift

Judendom - lektionsuppgift GUC Religionskunskap 1 Lärare: Kattis Lindberg Judendom - lektionsuppgift Läs i NE om antisemitism och lös följande uppgifter tillsammans i gruppen: 1. Beskriv kort antisemitism och vad antisemitism är.

Läs mer

RAOUL 2015 SKOLMATERIAL

RAOUL 2015 SKOLMATERIAL RAOUL 2015 SKOLMATERIAL Den 27 augusti är Raoul Wallenbergs dag, Sveriges nationella dag för medmänsklighet, civilkurage och alla människors lika värde. Inför denna dag erbjuder vi på Raoul Wallenberg

Läs mer

Kan man besvara den frågan? Kanske finns det lika många svar som frågeställare

Kan man besvara den frågan? Kanske finns det lika många svar som frågeställare Varför tror människor? Kanske är det så här? - vi har längtan efter trygghet, - vi vill söka meningen med livet, - vi har en längtan efter kunskap, - vi vill ha svar på frågor mm. FINNS DET EN MENING MED

Läs mer

HIP2BERLINRESA 7 april 2011

HIP2BERLINRESA 7 april 2011 7 april 2011 Mellan den 29 mars och den 1 april reste HiP2 till Berlin. Medföljande lärare var Bengt Nilson och Håkan Danielsson. Henrik Rosengren, som är hipparnas lärare på universitetet, var också med

Läs mer

Spelaren kommer med hjälp av flera faktioner att ta sig närmare sitt mål.

Spelaren kommer med hjälp av flera faktioner att ta sig närmare sitt mål. Introduktion Annie s Revenge är ett singleplayer spel som utspelar sig i en alternativ värld som liknar den industriella revolutionen. Spelaren tar rollen som en ung kvinna vid namn Annie, som är fast

Läs mer

Demokrati. Lättläst. En lättläst version av regeringens proposition 2001/02:80 Demokrati för det nya seklet

Demokrati. Lättläst. En lättläst version av regeringens proposition 2001/02:80 Demokrati för det nya seklet Demokrati på 2000-talet Lättläst En lättläst version av regeringens proposition 2001/02:80 Demokrati för det nya seklet Demokratipropositionen har bearbetats till lättläst svenska av Kitte Arvidsson, Centrum

Läs mer

Rätten att återvända hem

Rätten att återvända hem Texter till Del 3 Vägen till försoning Rätten att återvända hem I juni 1996, ett år efter krigsslutet, reste Kaj Gennebäck med kort varsel till Bosnien-Hercegovina. Hans uppdrag var att hjälpa bosniakerna

Läs mer

4:e söndagen i advent 2014 Herrens moder

4:e söndagen i advent 2014 Herrens moder 4:e söndagen i advent 2014 Herrens moder Tänk om man kunde ha en sådan stark tro som Maria! Hon har fått besök av ängeln Gabriel, som sagt henne att hon ska bli gravid och föda ett barn, och inte vilket

Läs mer

Äldreboende, en själslig dödsdom

Äldreboende, en själslig dödsdom Källa: www.knut98.com När resurserna minskar krävs fantasi, inlevelse och prioritering. Hela syftet med äldrevård måste vara att skapa möjligheter till meningsfullt liv. Allt kan bli fel om vi glömmer

Läs mer

BRUKSANVISNING. Varje människa kan göra skillnad. www.raoulwallenberg.se

BRUKSANVISNING. Varje människa kan göra skillnad. www.raoulwallenberg.se Varje människa kan göra skillnad www.raoulwallenberg.se VARJE MÄNNISKA KAN GÖRA SKILLNAD Det finns idag en bristande kunskap om de mänskliga rättigheterna bland elever i Sverige, trots att de står inskrivna

Läs mer

VILL DU LYCKAS? VÅGA MISSLYCKAS! { ledarskap }

VILL DU LYCKAS? VÅGA MISSLYCKAS! { ledarskap } { ledarskap } VAD HAR PERSONER SOM WALT DISNEY, OPRAH WINFREY, STEVE JOBS OCH ELVIS PRESLEY GEMENSAMT? JO, DE HAR ALLA MISSLYCKATS. VILL DU LYCKAS? VÅGA MISSLYCKAS! V isste du att de flesta framgångsrika

Läs mer

Om projektet Goda Människors Tystnad

Om projektet Goda Människors Tystnad Förankringstexter Efter att ha sett den nya versionen av The Wave fattar man lite bättre att de är inte speciellt svårt att förintelsen händer igen. Och bara tanken på det, gör ju att man mår illa, på

Läs mer

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Januari 2008 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

En bok om ofrivillig barnlöshet. av Jenny Andén Angelström & Anna Sundström

En bok om ofrivillig barnlöshet. av Jenny Andén Angelström & Anna Sundström En bok om ofrivillig barnlöshet av Jenny Andén Angelström & Anna Sundström En bok om ofrivillig barnlöshet 2013 Jenny Andén Angelström & Anna Sundström Ansvarig utgivare: Jenny Andén Angelström ISBN: 978-91-637-2882-2

Läs mer

En resa på livets kanal

En resa på livets kanal En resa på livets kanal (Friluftsgudstjänst i hamnen) Av: Johannes Djerf Det här är ju en dag som för många handlar om vatten och båtar, vilket jag tycker är väldigt härligt. Men jag ska ändå börja med

Läs mer

200 år av fred i Sverige

200 år av fred i Sverige U N I T E D N A T I O N S N A T I O N S U N I E S 200 år av fred i Sverige -- Anförande av FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson vid firandet av Sveriges Nationaldag Skansen, Stockholm, 6 juni 2014

Läs mer

En samordnare tillsattes på MCC. Under åren har det varit fyra (4) olika samordnare.

En samordnare tillsattes på MCC. Under åren har det varit fyra (4) olika samordnare. 1 Rapport MCC:s fadderprogram hösten 2012 Bakgrund Rapporten gjordes av Linda Hårsta-Löfgren under hennes praktik vid MCC under hösten 2012. Innan Linda for till Sri Lanka fick hon ett underlag med frågeställningar

Läs mer

Pojken som överlevde Förintelsen

Pojken som överlevde Förintelsen Pojken som överlevde Förintelsen Thomas Buergenthal Översättning: Krister Thelin historiska media Historiska Media Box 1206 221 05 Lund info@historiskamedia.se www.historiskamedia.se Thomas Buergenthal

Läs mer

VARJE MÄNNISKA KAN GÖRA SKILLNAD

VARJE MÄNNISKA KAN GÖRA SKILLNAD VARJE MÄNNISKA KAN GÖRA SKILLNAD BRUKSANVISNING www.raoulwallenberg.se INNEHÅLLSFÖRTECKNING n VARJE MÄNNISKA KAN GÖRA SKILLNAD 3 n DE MÄNSKLIGA RÄTTIGHETERNA 4 n I PROJEKTET INGÅR 5 n UPPGIFT 6 n KALENDER

Läs mer

En sann berättelse om utbrändhet

En sann berättelse om utbrändhet En sann berättelse om utbrändhet Marie är 31 år, har man och en hund. Bor i Stockholm och arbetar som webbredaktör på Företagarnas Riksorganisation (FR). Där ansvarar hon för hemsidor, intranät och internkommunikationen

Läs mer

För några Vi fortsätter att kämpa Socialstyrelsen SMS:a willefonden 100 till 72 970 Nytt för företag - bli Företagsvän

För några Vi fortsätter att kämpa Socialstyrelsen SMS:a willefonden 100 till 72 970 Nytt för företag - bli Företagsvän För några Allting är normalt under graviditeten, alla prover man kan ta är bra, inga sjukdomar som drabbar barn finns i familjen, förlossningen är helt utan komplikationer och den lilla babyn är frisk.

Läs mer

Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall

Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Möt konsten i en visning

Läs mer

Konteramiral Johan Pitka. Av Jan Eric Knutas, FM i Göteborg

Konteramiral Johan Pitka. Av Jan Eric Knutas, FM i Göteborg Konteramiral Johan Pitka Av Jan Eric Knutas, FM i Göteborg Johan Pitka föddes 1872, när Estland var en del av tsarens Ryssland. Han utbildade sig till sjökapten och var till sjöss under åren 1889 till

Läs mer

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars.

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Nu är jag på väg till Holland. Här står flygplanet som jag ska åka med till Schiphol i Amsterdam. Jag tycker att planet ser väldigt säkert ut. Sådär

Läs mer

Lärarmaterial NY HÄR. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Reflektion. Grupparbete/Helklass. Författare: Christina Walhdén

Lärarmaterial NY HÄR. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Reflektion. Grupparbete/Helklass. Författare: Christina Walhdén sidan 1 Författare: Christina Walhdén Vad handlar boken om? Hamed kom till Sverige för ett år sedan. Han kom helt ensam från Afghanistan. I Afghanistan är det krig och hans mamma valde att skicka Hamed

Läs mer

l Österrike blir en del av Tyskland. l Folkomröstning om de6a i Österrike. 99.75 % stödde Hitler. Varför?

l Österrike blir en del av Tyskland. l Folkomröstning om de6a i Österrike. 99.75 % stödde Hitler. Varför? Orsaker till 2VK Versaillesfreden Dolkstötslegenden Rä6 man på rä6 plats i rä6 :d Hitler kom i precis rä6 :d. Lovade råda bot på arbetslöshet och fabgdom. Lyckades. Blev snabbt populär. Rädslan för krig.

Läs mer

Tunadalskyrkan 130804. Nådens gåvor 1 Kor 12:4-11

Tunadalskyrkan 130804. Nådens gåvor 1 Kor 12:4-11 1 Tunadalskyrkan 130804 Nådens gåvor 1 Kor 12:4-11 Den helige Ande skickar överraskande budbärare Ja så löd rubriken på ett blogginlägg som jag råkade hitta på internet. En man med en sjukdom som ibland

Läs mer

Kapitlet OM DÖDEN BOKEN OM DEN LEVANDE GUDEN. Bô Yin Râ

Kapitlet OM DÖDEN BOKEN OM DEN LEVANDE GUDEN. Bô Yin Râ Kapitlet OM DÖDEN i BOKEN OM DEN LEVANDE GUDEN av Bô Yin Râ Mer information om boken finns på: http://www.boyinra-stiftelsen.se Om döden Vi står här framför den dunkla port som människorna måste passera

Läs mer

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson Insekternas värld Jorden i fara, del 1 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-31-6 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer

Grekiska gudar och myter

Grekiska gudar och myter Under det här arbetsområdet kommer vi att arbeta med Antikens Grekland och Romarriket. Jag kommer att hålla genomgångar, ni kommer att få ta del av den här presentationen så kommer ni själva att få söka

Läs mer

medan mörkret faller Anna Lihammer historiska media

medan mörkret faller Anna Lihammer historiska media medan mörkret faller Anna Lihammer historiska media 3 1934 5 måndagen den 26 november anatomiska institutionen, uppsala prolog Runtomkring honom var allt svart. Inte svart som mörker, utan bara svart och

Läs mer

NIO FÖRSÖK ATT ÄNDRA PÅ HÄNDELSEFÖRLOPPET. Jesper Norda

NIO FÖRSÖK ATT ÄNDRA PÅ HÄNDELSEFÖRLOPPET. Jesper Norda 2001 NIO FÖRSÖK ATT ÄNDRA PÅ HÄNDELSEFÖRLOPPET Jesper Norda Hyr filmen Breakdown (Kurt Russel, Kathleen Quinlan m fl, regi: Jonathan Mostow, 1997). I det tysta och stilla partiet, när Amy har lämnat Jeff

Läs mer

Uppsats om Barnsoldater

Uppsats om Barnsoldater Uppsats om Barnsoldater Min uppsats handlar om barnsoldater. Anledningen till att jag har valt detta ämne är för att jag såg en film som hette Blood Diamond som delvis handlade om barnsoldater. Filmen

Läs mer

VARFÖR ÄR DU SOM DU ÄR?

VARFÖR ÄR DU SOM DU ÄR? Karl-Magnus Spiik Ky Självtroendet / sidan 1 VARFÖR ÄR DU SOM DU ÄR? Självförtroendet är människans inre bild av sig själv. Man är sådan som man tror sig vara. Självförtroendet är alltså ingen fysisk storhet

Läs mer

TYCKA VAD MAN VILL HÄLSA RÖSTA JÄMLIKHET HA ETT EGET NAMN RESA ÄTA SIG MÄTT FÖRÄLDRARLEDIGHET SÄGA VAD MAN VILL TAK ÖVER HUVUDET

TYCKA VAD MAN VILL HÄLSA RÖSTA JÄMLIKHET HA ETT EGET NAMN RESA ÄTA SIG MÄTT FÖRÄLDRARLEDIGHET SÄGA VAD MAN VILL TAK ÖVER HUVUDET SIDA 1/8 ÖVNING 2 ALLA HAR RÄTT Ni är regering i landet Abalonien, ett land med mycket begränsade resurser. Landet ska nu införa mänskliga rättigheter men av olika politiska och ekonomiska anledningar

Läs mer

Hur kom det sig att folket litade på Hitler?

Hur kom det sig att folket litade på Hitler? Hur kom det sig att folket litade på Hitler? Ämne: Historia om media Namn: Carolin Zethelius Handledare: Anna Eriksson Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning INLEDNING... 2 BAKGRUND... 2 SYFTE, FRÅGESTÄLLNING,

Läs mer

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap Samhällskunskap Ett häfte om -familjen -skolan -kompisar och kamratskap 1 I det här häftet kommer du att få lära dig: Vad samhällskunskap är Hur olika familjer och olika slags vänskap kan se ut Hur barn

Läs mer

Goda avsikter men ohållbart resultat Arkitekten Rune Elofsson är starkt kritisk till dagens stadsplanering

Goda avsikter men ohållbart resultat Arkitekten Rune Elofsson är starkt kritisk till dagens stadsplanering Goda avsikter men ohållbart resultat Arkitekten Rune Elofsson är starkt kritisk till dagens stadsplanering Vi behöver tänka nytt. Eller gammalt, fast med nya förtecken. Det anser Rune Elofsson, arkitekt

Läs mer

Lärjungaskap / Följ mig

Lärjungaskap / Följ mig Lärjungaskap / Följ mig Dela in gruppen i par och bind för ögonen på en av de två i paret. Låt den andra personen leda den med förbundna ögon runt i huset och utomhus, genom trädgården, till exempel, och

Läs mer

In under mitt tak (3 e Trett, 1 årg, Högmässa och gtj)

In under mitt tak (3 e Trett, 1 årg, Högmässa och gtj) In under mitt tak (3 e Trett, 1 årg, Högmässa och gtj) 41Även om det är en främling, som inte tillhör ditt folk Israel utan kommer från fjärran land för att han hört om ditt namn 42ja, också där skall

Läs mer

Elements, säkerhetskopiering och dina bilder

Elements, säkerhetskopiering och dina bilder Elements, säkerhetskopiering och dina bilder Mattias Karlsson Sjöberg, december 2011. Moderskeppet.se Lär dig tänka rätt och använda rätt verktyg för att säkerhetskopiering, datorbyte och hårdiskbyte.

Läs mer

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter November 2005 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

Göteborg för att hämta sin familj ifrån flygplatsen. Det var så kul att kolla på flygplan från nära håll tyckte Mahdi. Nu var det inte långt kvar

Göteborg för att hämta sin familj ifrån flygplatsen. Det var så kul att kolla på flygplan från nära håll tyckte Mahdi. Nu var det inte långt kvar Mötet med det okända I en av de små byarna i Ghazni som ligger i östra Afghanistan bodde det fattiga familjer. Byn kallades för ''Nawdeh''. De flesta män i byn var jordbrukare, affärsmän, bönder och vissa

Läs mer

barnhemmet i muang mai söndag 3 augusti - söndag 14 september

barnhemmet i muang mai söndag 3 augusti - söndag 14 september barnhemmet i muang mai söndag 3 augusti - söndag 14 september Nu har det gått ett tag sen sist. Ett tag då vi (Sussi och Hans) har varit i Sverige omlott. Nu är vi dock tillbaks på barnhemmet igen båda

Läs mer

Hur får jag uppleva Guds kraft?

Hur får jag uppleva Guds kraft? Hur får jag uppleva Guds kraft? I det här rummet finns massor av olika signaler. Radiovågor, tevesignaler och datasignaler. Men just nu så påverkar de inte oss. Inget ljud, ingen bild. Men skulle vi ställa

Läs mer

bab.la Fraser: Personligt Lyckönskningar Svenska-Svenska

bab.la Fraser: Personligt Lyckönskningar Svenska-Svenska Lyckönskningar : Giftermål Gratulerar. Jag/Vi önskar er båda all lycka i världen. Gratulerar. Jag/Vi önskar er båda all lycka i världen. Vi vill gratulera och framföra hjärtliga lyckönskningar till er

Läs mer

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1)

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1) LEKTIONER KRING LÄSNING Lektionsövningarna till textutdragen ur Sara Kadefors nya bok är gjorda av ZickZack Läsrummets författare, Pernilla Lundenmark och Anna Modigh. Billie: Avgång 9:42 till nya livet

Läs mer

Bikt och bot Anvisningar

Bikt och bot Anvisningar Bikt och bot Anvisningar Som kyrka, församling och kristna har vi fått Guds uppdrag att leva i, och leva ut Guds vilja till frälsning för hela världen. Vår Skapare, Befriare och Livgivare återupprättar.

Läs mer

UPPGIFT: Jämför likheter och skillnader i orsakerna till de amerikanska och franska revolutionerna.

UPPGIFT: Jämför likheter och skillnader i orsakerna till de amerikanska och franska revolutionerna. UPPGIFT: Jämför likheter och skillnader i orsakerna till de amerikanska och franska revolutionerna. I denna essä kommer likheter och skillnader mellan den franska respektive den amerikanska revolutionen

Läs mer

Pest eller kolera. Matilda Larsson SA14c Samhällskunskap/Svenska VT15

Pest eller kolera. Matilda Larsson SA14c Samhällskunskap/Svenska VT15 Matilda Larsson SA14c Samhällskunskap/Svenska VT15 Matilda Larsson Atlingbo Resarve 122, 622 40 Romakloster matilda222@live.se, tel. 0720062382 Wisbygymnasiet Söder 621 82 VISBY Rektorsassistent Karin

Läs mer

bab.la Fraser: Personligt Lyckönskningar Svenska-Kinesiska

bab.la Fraser: Personligt Lyckönskningar Svenska-Kinesiska Lyckönskningar : Giftermål Gratulerar. Jag/Vi önskar er båda all lycka i världen. 祝 贺, 愿 你 们 幸 福 快 乐, 天 长 地 久 Vi vill gratulera och framföra hjärtliga lyckönskningar till er båda på er. 致 以 我 对 你 们 婚 姻

Läs mer

Pappor står utanför lagen

Pappor står utanför lagen 1 av 5 2012-02-23 17:04 Pappor står utanför lagen AKTUELLT Hur länge ska vi pappor bli behandlade som idioter som inte kan ta hand om våra egna barn? Det frågar sig en pappa som känner sig överkörd och

Läs mer

Predikan på ELMBV:s årsmöte 2008 BÄRA BÖRDOR!

Predikan på ELMBV:s årsmöte 2008 BÄRA BÖRDOR! - 1 - Predikan på ELMBV:s årsmöte 2008 Gal 6:1-7 BÄRA BÖRDOR! 1 Bröder, om ni kommer på någon med att begå en överträdelse, då skall ni som är andliga människor i mildhet upprätta en sådan. Men se till

Läs mer

Texter om mitt liv 1/8

Texter om mitt liv 1/8 Texter om mitt liv 1/8 Texter om mitt liv 2/8 Innehållsförteckning 1. Mitt namn... 3 2. Det här är jag... 4 3. Jag och min familj... 4 4. Jag som litet barn... 5 5. Den dagen glömmer jag aldrig... 6 6.

Läs mer

BOKSAMMANFATTNING MOTIVATION.SE

BOKSAMMANFATTNING MOTIVATION.SE BOKSAMMANFATTNING MOTIVATION.SE 150 ledningsgrupper senare - vår bild av en dold potential Detaljerade fallstudier av verkliga ledningsgruppssituationer och typiska problem såväl som konkreta tips för

Läs mer

texterna till "innan. under. efter" samtliga skrivna av sandra vilppala

texterna till innan. under. efter samtliga skrivna av sandra vilppala texterna till "innan. under. efter" samtliga skrivna av sandra vilppala himlen och golvet och det jag är fattig utan dig urholkat pank och dessvärre mindre än jag trodde när du fattas du är som en cirkus

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 10 september - söndag 11 november 2012

barnhemmet i muang mai måndag 10 september - söndag 11 november 2012 barnhemmet i muang mai måndag 10 september - söndag 11 november 2012 Oj, oj, oj vad länge sedan det var - och ända ursäkten att brevet har dröjt är att tiden går alldeles för fort. Men det sägs ju att

Läs mer

Ingenstans att ta vägen

Ingenstans att ta vägen Ingenstans att ta vägen Vi har läst en artikel som handlar om en kille utan hem, pengar och arbete. Han kan inte svenska och bor på ett akutboende. Velibor, som han heter, tycker att man borde få mer hjälp

Läs mer

Caroline Hainer. Inte helt hundra. Volante

Caroline Hainer. Inte helt hundra. Volante Caroline Hainer Inte helt hundra Volante Stockholm 2013 Inledning Men är det inte bäst att bara strunta i det helt och hållet, säger jag till terapeuten. Bara utfärda ett totalt relationsförbud helt enkelt.

Läs mer

Ingen ska få veta funderingsfrågor, diskussion och skrivövning

Ingen ska få veta funderingsfrågor, diskussion och skrivövning en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Ingen ska få veta funderingsfrågor, diskussion och skrivövning Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: 7-9, Gym Lektionstyp: reflektion och diskussion,

Läs mer

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Lättläst version Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt

Läs mer

Exempel på observation

Exempel på observation Exempel på observation 1 Jag gjorde en ostrukturerad, icke deltagande observation (Bell, 2005, s. 188). Bell beskriver i sin bok ostrukturerad observation som något man tillämpar när man har en klar uppfattning

Läs mer

Islam. - Gud är en. - Koranen är Guds sanna ord. - Följ de fem pelarna. - Religion och vardagsliv är ett

Islam. - Gud är en. - Koranen är Guds sanna ord. - Följ de fem pelarna. - Religion och vardagsliv är ett Islam - Gud är en - Koranen är Guds sanna ord - Följ de fem pelarna - Religion och vardagsliv är ett En muslim tror att gud är en, den som inte är säker på det kan inte kalla sig muslim. Gud heter Allah

Läs mer

Analys av Hungerspelen

Analys av Hungerspelen Analys av Hungerspelen Sammanfattning av boken Hungerspelen, som är skriven av Suzanne Collins, utspelar sig i Amerikas framtid där alla stater delats upp i olika distrikt, landet kallas Panem. Katniss

Läs mer

UTVECKLINGEN MOT 2:DRA VKR. Titel: nov 8-20:04 (Sida 1 av 42)

UTVECKLINGEN MOT 2:DRA VKR. Titel: nov 8-20:04 (Sida 1 av 42) UTVECKLINGEN MOT 2:DRA VKR Titel: nov 8-20:04 (Sida 1 av 42) Titel: nov 8-20:06 (Sida 2 av 42) Titel: nov 8-20:07 (Sida 3 av 42) UTVECKLINGEN MOT DET ANDRA VÄRLDSKRIGET 1933; Japan angriper Manchuriet.

Läs mer

FÖRELÄSARE OM RAOUL WALLENBERG

FÖRELÄSARE OM RAOUL WALLENBERG FÖRELÄSARE OM RAOUL WALLENBERG FALLET WALLENBERG - FORSKARE OCH EXPERTER BERGER SUSANNE, FORSKARE OCH JOURNALIST Her articles about the Wallenberg case and related issues have appeared in various Swedish

Läs mer

Hur arbetar en intraprenör?

Hur arbetar en intraprenör? Hur arbetar en intraprenör? Fördjupningsuppgift i entreprenörskap / entreprenörskap och företagande En entreprenör är som du vet en person som är idérik, lösningsfokuserad, kreativ, riskvillig och driven.

Läs mer

Att använda sig av sin intuition och tala med Änglarna

Att använda sig av sin intuition och tala med Änglarna Att använda sig av sin intuition och tala med Änglarna En guide hur du kan använda dig av orakelkort för att träna upp din intuition. av Carina Jansson, goacarina@gmail.com Certifierad Oracle Messenger

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

När pappa såg en tysk eller litauer nere på gården, sprang han upp i lägenheten och satte in oss pojkar i malinen. Det hände ofta, och det var vår

När pappa såg en tysk eller litauer nere på gården, sprang han upp i lägenheten och satte in oss pojkar i malinen. Det hände ofta, och det var vår När pappa såg en tysk eller litauer nere på gården, sprang han upp i lägenheten och satte in oss pojkar i malinen. Det hände ofta, och det var vår enda räddning. 35 I s a a c R e c h e s född 1932 i Vilnius

Läs mer

Jesus och Sackaios. Luk 19:1-27 - Predikan Söderhöjdskyrkan 8.08.10

Jesus och Sackaios. Luk 19:1-27 - Predikan Söderhöjdskyrkan 8.08.10 Jesus och Sackaios Luk 19:1-27 - Predikan Söderhöjdskyrkan 8.08.10 Inledning Lukt av intorkad svett och cigarettmättade kläder. Man känner även igen doften av gammal alkohol från mannen framför mig i kön

Läs mer

Vår tanke med den här lärarhandledningen är att ge er förslag på arbetsformer och diskussionsuppgifter att använda i arbetet med boken. Mycket nöje!

Vår tanke med den här lärarhandledningen är att ge er förslag på arbetsformer och diskussionsuppgifter att använda i arbetet med boken. Mycket nöje! 1 Vår tanke med den här lärarhandledningen är att ge er förslag på arbetsformer och diskussionsuppgifter att använda i arbetet med boken. Mycket nöje! Lärarhandledningen är gjord i mars 2014 av Lena Nilsson

Läs mer

Sigtuna projektet Ekilaskolan

Sigtuna projektet Ekilaskolan Sigtuna projektet Ekilaskolan Tre stenar och några träd. En kör längst bak i rummet. Några människor söker efter föda. För länge sedan Innan vi hade internet Och människan trodde Att solen var gud. Då

Läs mer

Det behöver bli öken

Det behöver bli öken Det behöver bli öken Av: Johannes Djerf Det var varmt, ja det var olidligt varmt där han gick. Han hade varit ute på vandring i 40 dagar nu. Han var helt utmattad. Och den här dagen var inte direkt svalare

Läs mer

De gröna demonerna. Jorden i fara, del 2

De gröna demonerna. Jorden i fara, del 2 De gröna demonerna Jorden i fara, del 2 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-35-4 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer

En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet. Vägledning vecka 2

En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet. Vägledning vecka 2 i En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet Vägledning vecka 2 Vägledning: Vi tittar närmare på våra berättelser Vår historia från djupet När vi granskade vårt livs historia i fotoalbumet förra veckan,

Läs mer

Unionens handlingsprogram 2012 2015

Unionens handlingsprogram 2012 2015 Unionens handlingsprogram 2012 2015 Unionens handlingsprogram 2012 2015 Vår vision Vår vision är Tillsammans är vi i Unionen den ledande kraften som skapar framgång, trygghet och glädje i arbetslivet.

Läs mer

FASTIGHETSÄGARNA SVERIGE RÄNTEFOKUS APRIL 2015 LÅNG VÄNTAN PÅ PLUS- RÄNTOR

FASTIGHETSÄGARNA SVERIGE RÄNTEFOKUS APRIL 2015 LÅNG VÄNTAN PÅ PLUS- RÄNTOR FASTIGHETSÄGARNA SVERIGE RÄNTEFOKUS APRIL 2015 LÅNG VÄNTAN PÅ PLUS- RÄNTOR Sammanfattning Eurozonen växte med drygt 1 procent i årstakt under förra årets sista kvartal. Trots att många såg det som positivt,

Läs mer

Moa Israelsson Forsberg

Moa Israelsson Forsberg Monday Art Ateljébesök hos Moa Israelsson Forsberg Posted on mån 24 Feb 2014 by Eleonora Ånhammar Moa Israelsson Forsberg både bor och arbetar i det lilla samhället Åkers Styckebruk utanför Strängnäs.

Läs mer

Budapest stad reste detta monument på platsen år 2005.

Budapest stad reste detta monument på platsen år 2005. En natt i januari 1945 radades åter hundratals judiska kvinnor, män och barn upp vid Donaus strand i Budapest. Sammanbundna två och två sköts de av de ungerska Nazisterna (Pilkorsarna) i huvudet för att

Läs mer

Tunadalskyrkan 14 02 09. Bilder av livet. Dan 3, PS 126, Ps 35

Tunadalskyrkan 14 02 09. Bilder av livet. Dan 3, PS 126, Ps 35 1 Tunadalskyrkan 14 02 09 Bilder av livet Dan 3, PS 126, Ps 35 Ibland kan vi behöva bilder eller berättelser för att få hjälp att förstå livet och tillvaron, för de kan spegla vår situation, utan att vara

Läs mer

TÖI ROLLSPEL C 013 Sidan 1 av 6 Vardagsjuridik

TÖI ROLLSPEL C 013 Sidan 1 av 6 Vardagsjuridik TÖI ROLLPEL C 013 idan 1 av 6 Vardagsjuridik Ordlista personuppgifter avgöra grundval sanningsenliga uppgifter tystnadsplikt obehörig person ansökan om uppehållstillstånd politisk asyl uppväxtmiljö ekonomiska

Läs mer