Ambassadör Annika Jaganders föredrag om Raoul Wallenberg inför Nordiska föreningen i Prag den 18 april 2012

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ambassadör Annika Jaganders föredrag om Raoul Wallenberg inför Nordiska föreningen i Prag den 18 april 2012"

Transkript

1 1 Ambassadör Annika Jaganders föredrag om Raoul Wallenberg inför Nordiska föreningen i Prag den 18 april 2012 För några veckor sedan besökte jag Budapest och såg bl.a. de kvarter där det gamla ghettot låg. Det sägs att när den sovjetiske marskalken Rodion Malinovsky slutligen befriade Budapest från nazisterna i februari 1945 så fanns där så många svenska flaggor på husfasaderna där att han var tvungen att fråga om han verkligen befann sig i Ungern. Förklaringen till flaggorna är att det var där Raoul Wallenberg hade etablerat s.k. svenskhus, skyddade hus mitt i Budapests ghetto dit de personer som Raoul Wallenberg hade utsträckt svensk beskydd genom s.k. skyddspass, kunde vistas i väntan på att Budapest slutligen skulle befrias och undkomma krigets fasor.

2 2 Raoul Wallenberg var utsänd som diplomat vid den svenska ambassaden i Budapest, i en hastigt påkommen extraordinär internationell räddningsaktion. Genom sitt outtröttliga agerande under den fasanfulla hösten och vintern bedöms Raoul Wallenberg ha räddat tiotusentals människors liv, kanske uppemot människor. Många av de överlevande har vittnat om hans energi och otroliga mod. Men vem var Raoul Wallenberg och hur kommer det sig att en han kom att spela en sådan viktig roll i historien?

3 var Raoul Wallenberg trettioett år gammal och i ärlighetens namn nog en ganska uttråkad ung man. Karriären hade dittills inte blivit vad han hade tänkt sig. Sedan tre år tillbaka arbetade han som utlandsdirektör på en liten svensk-- ungersk importexportfirma i livsmedelsbranschen. Mellaneuropeiska Handelsaktiebolaget hade inlett just det här året med idel motgångar. Arbetsdagarna hade kantats av klagomål på missfärgade kalkoner och pärlhöns, samtidigt som den tidigare så lukrativa hästexporten verkade ha gått helt i stå. Vårvintern 1944 var det bara ett oväntat parti spanska apelsiner som lyste upp tillvaron på kontoret på Strandvägen 7a i Stockholm. Raoul Wallenberg hade börjat se sig om efter något annat. Han hade aldrig betraktat Mellaneuropeiska Handelsaktiebolaget som sin slutstation i livet. Otåligt väntade han på att pappans kusiner, Jacob och Marcus Wallenberg, direktörer i en av Sverige viktigaste bankirfamiljer, äntligen skulle ge honom chansen.

4 Vid det här laget måste Raoul ha tappat räkningen på alla signaler han fått från de framgångsrika släktingarna genom åren. Titt som tätt verkade drömjobbet vara på gång, om inte i familjebanken, Stockholms Enskilda Bank, så i något av de många industriföretag som räknades till Wallenbergsfären. Men hittills hade de fagra orden bara blivit några korta konsultuppdrag. 4

5 5 Raoul Wallenberg hade väntat i snart sju år på något rejält att bita i, något som krävde mer av den breda kompetens han samlat på sig genom åren. Det Stora Uppdraget skulle snart komma, men inte från Jacob Wallenberg och inte alls på det sätt som Raoul Wallenberg hade föreställt sig. Raoul Wallenbergs liv hade alltid varit starkt präglat av den familjetragedi som inträffade några månader innan han föddes den 4 augusti Hans mamma Maj Wallenberg var i tredje månaden när hennes nyblivne make, sjöofficeren Raoul Oscar Wallenberg, började klaga över smärtor i buken. Bara några månader senare, i maj 1912, avled maken i cancer, bara 23 år gammal. Maj Wallenberg blev änka vid 21 års ålder och mindre än ett år efter bröllopet. Barnet i hennes mage, Raoul Jr, blev faderlös innan han ens kommit till världen.

6 6 Tragedin hade påverkat den unge Raoul på många sätt. Det handlade inte bara om hans egen saknad efter den far han aldrig fick lära känna. Raoul jr hade också haft att hantera sin farfars stora sorg, som genom åren tagit sig ovanligt starka uttryck. De stora förväntningar farfadern hade knutit till sin son flyttade han nu över på sonsonen med samma namn. Farfar Gustaf Wallenberg var son till grundaren av Stockholms Enskilda Bank, den legendariske André Oscar Wallenberg. Men trots att Gustaf tillhörde de äldre i syskonskaran hade han haft svårt att komma till sin rätt. Bröderna Knut och Marcus Wallenberg hade tidigt dömt ut honom för bristande affärssinne och efter hand spelat bort Gustaf Wallenberg från allt väsentligt inflytande i familjebanken. Behandlingen sårade Gustaf djupt.

7 7 Därför var det inte utan stolthet som Gustaf Wallenberg hade noterat brödernas stora intresse för sonen Raoul Oscar, som var äldst av kusinerna i nästa generation. Planen hade varit att Raoul Oscar skulle bli den förste i sin generation att ta plats i Wallenbergägda Stockholms Enskilda Bank. Om han bara hade fått leva. Farfar Gustaf började istället smida högtflygande planer för sonsonen. Olika sorters utbildningar och utlandstjänstgöringar som skulle göra sonsonen Raoul till en riktig påläggskalv inom näringslivet och göra honom lämplig till viktiga uppdrag i familjeföretaget. Gustaf bekostade allting, så den unge Raoul kunde inte göra så mycket annat än att lyda. När Raoul exempelvis ville söka Handelshögskolan i Stockholm sa Gustaf märkligt nog nej och insisterade på att i stället skicka sonsonen utomlands. Gustaf Wallenberg dolde inte sina motiv. Han fruktade att Stockholms lömska kvinnor allt för tidigt skulle lägga vantarna på hans nya investeringsobjekt. Gustaf Wallenberg hade en minst sagt föraktfull syn på kvinnor. Glöm aldrig att kvinnlig skönhet ingenting annat är än mer eller mindre väl placerat fett under huden, varnade han sonsonen.

8 8 Så kom det sig att Raoul skickades till USA. Det var inte så noga vad han läste, bara det skedde på ett anständigt universitet. Eftersom Raoul var konstnärligt lagd tog han en arkitektexamen vid universitetet i Ann Arbor, Michigan. Väl hemma igen, tre och ett halvt år senare, hann han knappt packa upp väskorna förrän det var dags att ge sig av igen. Nästa fas i farfar Gustafs fostringsprogram praktik på olika företag utomlands, först Sydafrika, sedan Haifa i som det då fortfarande hette - Palestina. Våren 1944 var felbedömningen sen länge uppenbar för Raoul. Gustafs skräddarsydda utbildning hade inte blivit den fribiljett in i den svenska näringslivstoppen som farfadern utmålat den som. Återigen satte döden käppar i hjulet för den unge Raoul avled Gustaf Wallenberg efter en tids sjukdom. Den sista delen av Raouls utbildningsprogram blev aldrig blev av, besöksrundan då farfar Gustaf skulle introducera sin färdigutbildade sonson för svenska affärskollegor.

9 9 Utan farfadern fick Raoul Wallenberg det svårare att förklara sina udda vägval i livet. Varför hade han hållit sig borta i så många år? Varför hade han skaffat sig en amerikansk arkitektexamen (som dessutom inte var gångbar i Sverige), när han i själva verket tänkte sig en näringslivskarriär? Raoul hade helt enkelt fått svårt att hitta ett arbete och prövade sig fram på egen hand i stället. Det gick så där. I flera år gick han från det ena misslyckade affärsprojektet till det andra. Sverigeagenturen för en ny sorts japanska blixtlås lät lovande och Raoul Wallenberg köpte in ett helt parti, men tyvärr gick hela affären i stöpet.

10 10 Platsen som utlandsdirektör på Mellaneuropeiska Handelsaktiebolaget var faktiskt Raoul Wallenbergs första fasta jobb. Handel med sådant som äggpulver, hästar och harar var kanske inte vad han hade drömt om, men bättre än ingenting. Kanske hade Raoul Wallenberg även själv svårt att rätt värdera den unika kompetens han skaffat sig genom åren. Han talade både tyska och engelska flytande. Efter åren på Mellaneuropeiska Handelsaktiebolaget var han en mästare på intrikat byråkratisk korrespondens med t.ex. de svenska krigsmyndigheterna. I förhandlingar imponerade han med genom sin verbala förmåga och sin uppslagsrikedom. Han hade han engagerat sig i hemvärnet på fritiden och blev där snabbt känd som en stor ledartalang. Han hade energi nog för att arbeta dygnet runt.

11 11 Det var framför allt de här talangerna som skulle rädda livet på tiotusentals judar i Budapest hösten Trettioettårige Raoul Wallenberg var faktiskt som klippt och skuren för det uppdrag han nu, av en ren slump, skulle tilldelas. Men hade det inte varit för hans kompanjon i firman, den ungerske köpmannen Kálmán Lauer, skulle nog ingen kommit på tanken att skicka just denne Raoul Wallenberg till Budapest. Uppdraget gällde en svenskamerikansk blixtaktion för att rädda de sista judarna i Ungern undan Förintelsen. Utrikesdepartementet var inblandat och en trettioettårig handlare i hästar och fjäderfä, helt oerfaren diplomatiskt sett, var kanske inte det mest naturliga valet.

12 12 Men allt gick så fort och den ena slumpen gav den andra. Söndagen den 19 mars 1944 marscherade tyska trupper in i Budapest. En nazistisk marionettregim tog över makten i Ungern. Bara någon dag senare anlände Adolf Eichmanns specialkommando, med uppdraget att på kortast möjliga tid deportera och förinta Ungerns drygt judar, Europas största kvarvarande judiska befolkning. Snart kom rapporter om hur Eichmanns tyskungerska dödsmaskineri börjat fösa samman de ungerska judarna på landsbygden i läger. Kálmán Lauer, som var av judisk börd och hade både egna och hustruns familjemedlemmar kvar i Budapest, var inte ensam om att i all hast börja fundera över möjliga hjälpaktioner. Inom mosaiska församlingen i Stockholm diskuterade man redan idén att någon svensk icke-jude snarast borde skickas ned till Ungern för att organisera ett räddningsarbete. Lauer tänkte på sin kompanjon, som hade varit i Budapest på affärsresa flera gånger.

13 13 USA hade dittills intagit en avvaktande hållning till Förintelsen. Trots att Hitlers pågående folkmord hade varit känt för världen sedan slutet av 1942 var det inte förrän i början av 1944 som den amerikanska regeringen beslöt att ingripa för att hjälpa de europeiska judarna. Då först, i krigets elfte timme, fanns både viljan och pengarna. En särskild flyktingmyndighet, War Refugee Board (WRB), bildades för att organisera räddningsaktioner. Den dramatiska situationen i Ungern blev War Refugee Boards första stora utmaning. Idén var att samarbeta med neutrala stater, som skulle kunna skicka särskilda sändebud till Budapest för att organisera hjälparbetet. I slutet av maj 1944 fick amerikanska ambassader i Europa order att åstadkomma just detta.

14 14 I Stockholm landade denna order från Washington på den i sammanhanget intressanta adressen Strandvägen 7a. Det var där amerikanska ambassaden hade sitt kontor, vilket betydde att USA:s Stockholmsdiplomater av en ren slump råkade dela trappuppgång med den svenskungerska import-exportfirman Mellaneuropeiska Handelsaktiebolaget. Den nye amerikanske finansattachén, Iver Olsen, hade utsetts till särskild WRB-representant vid ambassaden. Han hade bara tjänstgjort i Stockholm några månader. Snart efter det att WRBs Ungern-order utfärdades träffades de i hissen en dag, Kálmán Lauer och Iver Olsen.

15 15 Amerikanen bjöd in Lauer på en cigarrett och berättade att amerikanska ambassaden skulle försöka få svenska UD att skicka en humanitär attaché till Budapest. Senare beskrev Lauer mötet så här: Han (Iver Olsen) frågade mig, om jag kunde rekommendera någon pålitlig, energisk och intelligent person, som var lämplig för detta ändamål. Jag svarade honom spontant, att det kunde jag, och nämnde Raoul Wallenberg. Så kom det sig att den amerikanske ambassadören någon dag senare kunde tåga upp till svenska UD och inte bara presentera idén om att Sverige borde utvidga sin representation i Budapest med en humanitär attaché. Han kunde också förse UD med namnet på en lämplig kandidat: Raoul Wallenberg.

16 16 Det amerikanska förslaget har beskrivits som ett slags coveroperation: Raoul Wallenberg skulle resa till Budapest på ett amerikanskt räddningsuppdrag, finansierat med amerikanska pengar. Neutrala Sverige skulle både maskera aktionen och bidra till den genom att ge Raoul Wallenberg diplomatisk status och låta honom utföra arbetet i egenskap av tjänsteman vid svenska ambassaden i Budapest. Av alla tänkbara neutrala länder på War Refugee Boards lista var det i slutänden bara Sverige som sa ja till att på det här sättet medverka i den amerikanska Ungernoperationen. Svenska UD gav också klartecken för just den kandidat som amerikanerna hade föreslagit.

17 17 Den 30 juni 1944 hämtade Raoul Wallenberg ut sitt diplomatpass och en vecka senare var han på väg, med tåg genom ett brinnande Europa. I passet identifierades han som en 176 cm lång man med kastanjefärgat hår, mörkbruna ögon och ovalt ansikte, utan skägg. Äntligen skulle han få visa vad han gick för. Raoul Wallenberg steg av tåget i Budapest söndagen den 9 juli Många skulle säga att han kom för sent. Bara sedan mitten av maj hade Adolf Eichmann och hans ungerska bundsförvanter hunnit deportera ungerska judar, i första hand till Auschwitz. I deras grymma Förintelseprogram återstod nu i praktiken bara Budapests judar. Det var dem uppdraget skulle handlade om.

18 18 Dagarna innan Raoul Wallenberg började sitt arbete hade läget i Budapest tillfälligt förbättrats. Den ungerske statschefen Miklós Horthy, som tyskarna låtit sitta kvar för att legitimera lydregimen, hade till sist gripit in och använt sin begränsade makt till att stoppa deportationstågen. Men den som kände Adolf Eichmann visste att det var för tidigt att andas ut. Det dröjde heller inte länge innan datum för en nystart började cirkulera. En lång dragkamp tog nu vid, som den nyanlände svenske amatördiplomaten omedelbart kastades in i. Den som studerar Raoul Wallenbergs energiska aktion den hösten, i alla dess finessrika detaljer, kan bara bli full av beundran. Den finns väl och utförligt beskriven, bl.a. i Alex Kershaws nyligen utkomna bok: Raoul Wallenbergs sista dagar. Fler biografer är att vänta detta minnesår.

19 19 Här kan vi bara konstatera att när den barbariska terrorn bröt ut i Budapest mot slutet av året hade den svenske humanitäre attachén byggt upp en effektiv räddningsbyråkrati med över trehundra medarbetare. De flesta av dem var ungerska judar, som hade tilldelats de nya, övertygande skyddspassen, som Raoul Wallenberg hade designat. Han var rätt man, på rätt plats, vid rätt tillfälle. Och han fick definitivt visa vad han gick för.

20 20 Man kan dividera länge om exakt hur många människor som ytterst har Raoul Wallenberg att tacka för att de överlevde helvetet i Budapest senhösten Var det , , eller kanske rent av ? Ska man bara protokollföra de judar som Wallenberg personligen räddade? Eller ska han ges credit även för dem hans jourhavande skyddspatruller återförde i säkerhet? Hur gör man med alla som överlevde tack vare förhandlingar och fräcka, byråkratiska finurligheter som tydligt bar Raoul Wallenbergs signum? Eller de som undkom bara för att man hotade med hans namn? Det är många som förtjänar sin del av äran för att omkring av Budapests judar överlevde Förintelsen. Raoul Wallenberg var inte den ende aktive neutrale diplomaten på plats. Men granskar man händelseförloppet i Budapest noga, denna dramatiska höst, är det svårt att namnge någon enskild människa, eller någon organisation, som betydde mer än Raoul Wallenberg och hans effektiva 300-mannaorganisation.

21 21 Så hände det tragiska. I månader hade de svenska diplomaterna väntat på ryssarna som befriare. När Röda armén, USA:s allierade, vid jultid närmade sig Budapest kunde en lättad, men sliten, Raoul Wallenberg konstatera att hans uppdrag snart var avklarat. Allt som återstod var att lämna över till ryssarna och återvända hem för att inhösta applådåskorna. Möjligen skulle han stanna en tid för att hjälpa till med återuppbyggnaden av Ungern. Men det var något som inte stämde. När Raoul Wallenberg gick över fronten till de sovjetiska militärerna i mitten av januari 1945 betedde de sig inte riktigt som han förväntat sig. När han skulle återvända efter de första diskussionerna om judarnas situation eskorterades han av beväpnade officerare på motorcykel. Jag vet inte om det är för att skydda mig eller för att vakta mig. Jag vet inte om jag är gäst eller fånge, sa han till en vän innan han gav sig av för sista gången.

22 22 Han hade all anledning att tvivla. I Moskva hade försvarsminister Bulganin samma dag utfärdat en arresteringsorder för svensken Raoul Wallenberg. Men att det var så illa kunde Raoul inte föreställa sig. Han ville ju bara samarbeta med ryssarna. Raoul Wallenberg försvann i en bil runt gathörnet, med sin trogne chaufför Vilmos Langfelder vid ratten. Motorcykeleskorten följde tätt efter. Det var onsdagen den 17 januari 1945 och snön låg tung över Budapest. Alla som kände honom visste att Raoul Wallenberg frivilligt hade sökt kontakt med Röda armén, i det godaste av uppsåt. Raoul Wallenberg fängslades av den sovjetiska armén och föll offer för Stalindiktaturen. Han fördes till det ökända Lubjankafängelset i Moskva och var där åtminstone till Hans slutliga öde har aldrig klarlagts.

23 23 Den kanske mest troliga hypotesen är att ryssarna trodde att han var tysk spion och att han därför, som så många andra på den tiden, sköts och kvarlevorna skuffades undan. Den svenska regeringen gjorde alltför lite den första kritiska tiden, då Raoul var i fångenskap, för att kräva hans frisläppande. Ledarna i Moskva kan ha uppfattat detta som ett bevis för att han faktiskt hade gått Tysklands ärenden i Ungern. 2012, året då Raoul Wallenberg skulle ha fyllt hundra år, uppmärksammas över hela världen. Han är den svensk som fått flest platser, gator, torg och parker uppkallade efter sig och det finns över trettio monument över hela världen som hedrar hans minne.

24 24 Den svenska regeringen har deklarerat detta år som ett särskilt Raoul Wallenberg år och en lång rad aktiviteter inleddes den 17 januari, det datum 1945 då Raoul Wallenberg greps av sovjetisk militär i Ungern. Aktiviteterna, både i Sverige och utomlands, syftar till att uppmärksamma hans gärning och det fortsatta behovet av ökad tolerans och kampen för de mänskliga rättigheterna. Ingen personifierar denna strävan bättre än Raoul Wallenberg. Tack för att ni lyssnade!

MR 4 TILL MÄNSKLIGHETENS FÖRSVAR WORKSHOP I KLASSRUMMET TEMA: MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER (MR)

MR 4 TILL MÄNSKLIGHETENS FÖRSVAR WORKSHOP I KLASSRUMMET TEMA: MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER (MR) SIDA 1/6 WORKSHOP I KLASSRUMMET TEMA: MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER (MR) LÄRARMANUAL I det här dokumentet finns allt du behöver veta för att hålla workshopen. Här ser du också tydligt i vilka moment du använder

Läs mer

För mig finns inget annat val. Raoul Wallenberg 1912 2012

För mig finns inget annat val. Raoul Wallenberg 1912 2012 För mig finns inget annat val Raoul Wallenberg 1912 2012 Raoul Wallenberg är affärsmannen och diplomaten som under andra världskrigets slutfas räddade tiotusentals ungerska judar undan de nazistiska förintelselägren.

Läs mer

Götgatan 22A Stockholm. Raoul Wallenbergprojektet

Götgatan 22A Stockholm.  Raoul Wallenbergprojektet 08-6150558 Götgatan 22A 11846 Stockholm www.peaceworks.se info@peaceworks.se Raoul Wallenbergprojektet PeaceWorks 2013 Illustration och layout Mia Nästesjö www.miapaint.blogspot.com Manus Kelly Richardsson,

Läs mer

SPEAK TRUTH TO POWER MOD UTAN GRÄNSER MÄNNISKORÄTTSFÖRSVARARE SOM FÖRÄNDRAR VÅR VÄRLD RAOUL WALLENBERG

SPEAK TRUTH TO POWER MOD UTAN GRÄNSER MÄNNISKORÄTTSFÖRSVARARE SOM FÖRÄNDRAR VÅR VÄRLD RAOUL WALLENBERG MOD UTAN GRÄNSER SPEAK TRUTH TO POWER MÄNNISKORÄTTSFÖRSVARARE SOM FÖRÄNDRAR VÅR VÄRLD RAOUL WALLENBERG 2 Mod utan gränser RAOUL WALLENBERG SVERIGE OCH EUROPA FÖR RAOUL WALLENBERG EXISTERADE INGET VI OCH

Läs mer

Någonting står i vägen

Någonting står i vägen Det här vänder sig till dig som driver ett företag, eller precis är på gång att starta upp Någonting står i vägen Om allting hade gått precis så som du tänkt dig och så som det utlovades på säljsidorna

Läs mer

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 6 Hålet. En berättelse från Skellefteå

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 6 Hålet. En berättelse från Skellefteå BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL Skellefteå skriver # 6 Hålet En berättelse från Skellefteå Författaren & Skellefteå berättarförening 2013 Tryck: Skellefteå Tryckeri, april 2013 Jag var ute

Läs mer

Se, jag gör allting nytt.

Se, jag gör allting nytt. Se, jag gör allting nytt. I bibelns sista bok, uppenbarelseboken, kan man i ett av de sista kapitlen läsa hur Gud säger Se jag gör allting nytt (Upp 21:5). Jag har burit med mig de orden under en tid.

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Deportationer från Tyskland Judar från Tyskland var bland de första judarna i centrala och västra Europa som deporterades österut. Små grupper av tyska judar deporterades redan i februari 1940, innan massmorden

Läs mer

Sammanfattning av Svensk politik under krigsåren 1939-1945

Sammanfattning av Svensk politik under krigsåren 1939-1945 Sammanfattning av Svensk politik under krigsåren 1939-1945 Sammanfattning av Sverige under det andra världskriget 1939-1945 1939 bildades en samlingsregering (ministrarna kom från nästan alla partier)

Läs mer

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land.

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land. Jag träffade Elmir för att prata om hans flykt från Bosnien till Sverige när kriget bröt ut och belägringen av Sarajevo inträffade i början på 1990-talet. Han berättade hur det var precis innan det bröt

Läs mer

Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30

Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30 Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30 Kom till mig, alla ni som är tyngda av bördor; jag skall skänka er vila. Ta på er mitt ok och lär av mig, som har ett milt

Läs mer

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar.

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar. innehållsförteckning Kap 1 Byxor s.1 Kap 2 Kidnappad s.2 Kap 3 den stora resan s.3 Kap 4 Hittat honom s.4 kap 5 Ingen tror oss s.5 Kap 6 Äntligen fångade s.6 BYXOR $$ Kap 1 Linus satt en tidig lördagmorgon

Läs mer

ÖVNINGAR. 2. Du ska skriva ett arbete i historia om demokratins framväxt. Vilken av frågeställningarna har en tydlig infallsvinkel?

ÖVNINGAR. 2. Du ska skriva ett arbete i historia om demokratins framväxt. Vilken av frågeställningarna har en tydlig infallsvinkel? ÖVNINGAR 1. Du ska skriva ett fördjupningsarbete om fritidsaktiviteter. Vilken av frågeställningarna är tillräckligt fokuserad? A Varför har vi fritid? B. Vad gör svenska barn på sin fritid? C. Hur ser

Läs mer

Delad tro delat Ansvar

Delad tro delat Ansvar Delad tro delat Ansvar Nehemja kap.2-3 Av: Johannes Djerf Jag vet att det bara är jag som gillar detta, men eftersom jag är så otroligt nöjd med min första inköpta tröja till min och Lisas tilltänkta knodd

Läs mer

PREDIKAN OM GUDS RIKE Söndagen den 16 nov i Sankt Lars kyrka, av Annika Vårblom Sandström

PREDIKAN OM GUDS RIKE Söndagen den 16 nov i Sankt Lars kyrka, av Annika Vårblom Sandström Dagens evangelietext är ur Lukas evangelium, kap 17, vers 20-30 De första verserna lyder : Tillfrågad av fariséerna om när Guds rike skulle komma svarade han (Jesus):Guds rike kommer inte på ett sådant

Läs mer

LÄRARMANUAL TOLERANS 1 VADÅ TOLERANS? WORKSHOP I KLASSRUMMET TEMA: TOLERANS

LÄRARMANUAL TOLERANS 1 VADÅ TOLERANS? WORKSHOP I KLASSRUMMET TEMA: TOLERANS SIDA 1/10 WORKSHOP I KLASSRUMMET TEMA: TOLERANS LÄRARMANUAL I det här dokumentet finns allt du behöver veta för att hålla workshopen. Här ser du också tydligt i vilka moment du använder det arbets- och

Läs mer

RAOUL 2015 SKOLMATERIAL

RAOUL 2015 SKOLMATERIAL RAOUL 2015 SKOLMATERIAL Den 27 augusti är Raoul Wallenbergs dag, Sveriges nationella dag för medmänsklighet, civilkurage och alla människors lika värde. Inför denna dag erbjuder vi på Raoul Wallenberg

Läs mer

En människa kan göra skillnad EN INTRODUKTION TILL KONSTEN I SÖDRA ÖVERGÅNGSRUMMET

En människa kan göra skillnad EN INTRODUKTION TILL KONSTEN I SÖDRA ÖVERGÅNGSRUMMET En människa kan göra skillnad EN INTRODUKTION TILL KONSTEN I SÖDRA ÖVERGÅNGSRUMMET 2 En introduktion till konsten i södra övergångsrummet Vi ska alltid minnas Vi ska alltid minnas när de som själva kan

Läs mer

Judendom - lektionsuppgift

Judendom - lektionsuppgift GUC Religionskunskap 1 Lärare: Kattis Lindberg Judendom - lektionsuppgift Läs i NE om antisemitism och lös följande uppgifter tillsammans i gruppen: 1. Beskriv kort antisemitism och vad antisemitism är.

Läs mer

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn Lyssna på barnen 1 En tanke att utgå ifrån För att förstå hur varje unikt barn uppfattar sin specifika situation är det

Läs mer

sep 15 19:44 sep 15 19:42 sep 15 20:13 sep 15 20:25

sep 15 19:44 sep 15 19:42 sep 15 20:13 sep 15 20:25 Kronologi: Det andra Världskriget 1939 40 Tyskland invaderar Polen den 1.9. Storbritannien och Frankrike förklarar Tyskland krig 3.9. Sovjetunionen rycker in i Polen några veckor senare, efter att Polen

Läs mer

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Januari 2008 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

runt innan vi blev körda till vårt boende. I Kessel blev vi mötta av Emile Hendrix och hans fru Hilda som hälsade och var jättetrevliga.

runt innan vi blev körda till vårt boende. I Kessel blev vi mötta av Emile Hendrix och hans fru Hilda som hälsade och var jättetrevliga. STAL HENDRIX När jag blev uppkallad bland de andra tjejerna för att höra om vi fått utlandspraktik eller inte var jag väldigt förhoppningsfull men samtidigt nervös. Så fort vi klivit in i rummet fick vi

Läs mer

Bra Du svarar grundligt på frågorna. Du motiverar och förklarar dina egna tankar.

Bra Du svarar grundligt på frågorna. Du motiverar och förklarar dina egna tankar. Instuderingsfrågor Bibeln och kristendomen - Läs följande sidor i läroboken 30-38 (om Bibeln) och 55-60, 62, 67-68 (om kristendomen) - Läs följande stenciler: Jesu under, äktenskapsbryterskan och Jesu

Läs mer

Vår tanke med den här lärarhandledningen är att ge er förslag på arbetsformer och diskussionsuppgifter att använda i arbetet med boken. Mycket nöje!

Vår tanke med den här lärarhandledningen är att ge er förslag på arbetsformer och diskussionsuppgifter att använda i arbetet med boken. Mycket nöje! 1 Vår tanke med den här lärarhandledningen är att ge er förslag på arbetsformer och diskussionsuppgifter att använda i arbetet med boken. Mycket nöje! Lärarhandledningen är gjord i mars 2014 av Lena Nilsson

Läs mer

VARFÖR ÄR DU SOM DU ÄR?

VARFÖR ÄR DU SOM DU ÄR? Karl-Magnus Spiik Ky Självtroendet / sidan 1 VARFÖR ÄR DU SOM DU ÄR? Självförtroendet är människans inre bild av sig själv. Man är sådan som man tror sig vara. Självförtroendet är alltså ingen fysisk storhet

Läs mer

Från Död till Liv, Joh 11, BK, i trädgården, 17e juli -16

Från Död till Liv, Joh 11, BK, i trädgården, 17e juli -16 Från Död till Liv, Joh 11, BK, i trädgården, 17e juli -16 Needbuilder: Kanske är du som jag och kämpar med din tro ibland på olika sätt. - Kanske du är överlåten till församlingen och lever livet för Gud,

Läs mer

ARBETSMATERIAL MR 5 FRÅN FÖRBUD TILL RÄTTIGHET

ARBETSMATERIAL MR 5 FRÅN FÖRBUD TILL RÄTTIGHET SIDA 1/6 de mänskliga rättigheterna (sid. 1) de mänskliga rättigheterna består av 30 artiklar. Nedan presenteras en förenklad översättning (ur Pådraget, Amnesty International). Artikel 1. Alla människor

Läs mer

Rätten att återvända hem

Rätten att återvända hem Texter till Del 3 Vägen till försoning Rätten att återvända hem I juni 1996, ett år efter krigsslutet, reste Kaj Gennebäck med kort varsel till Bosnien-Hercegovina. Hans uppdrag var att hjälpa bosniakerna

Läs mer

Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han

Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han huvudet längre och nästan dubbelt så bred. Springer Med

Läs mer

Tunadalskyrkan e tref. Joh 11:28-44 Döden och Livet

Tunadalskyrkan e tref. Joh 11:28-44 Döden och Livet 1 Tunadalskyrkan 150920 16 e tref. Joh 11:28-44 Döden och Livet Döden och Livet är temat för dagens texter i kyrkoåret. Ett tema som genom allt som händer i världen just nu blivit mer aktuellt än någonsin.

Läs mer

Det blodiga slutet Den tjugoförsta maj 1989 landade Torbjörn Andersson och jag i Peking för att skildra demonstrationerna på Himmelska fridens torg. De var en del av en frihetsvåg som det året sköljde

Läs mer

Titel: Strävan efter medarbetarengagemang: Choklad, vanilj eller jordgubbe?

Titel: Strävan efter medarbetarengagemang: Choklad, vanilj eller jordgubbe? Titel: Strävan efter medarbetarengagemang: Choklad, vanilj eller jordgubbe? Av Bill Sims, Jr. Ärligt talat så har vi allvarliga problem med säkerhetskulturen, Bill. Det är verkligen en märklig upplevelse

Läs mer

raoul wallenberg i budapest

raoul wallenberg i budapest raoul wallenberg i budapest Paul A. Levine Raoul Wallenberg i Budapest Människan, myten och förintelsen Översättning Charlotte Hjukström historiska media This edition is published by arrangement with

Läs mer

VILL DU LYCKAS? VÅGA MISSLYCKAS! { ledarskap }

VILL DU LYCKAS? VÅGA MISSLYCKAS! { ledarskap } { ledarskap } VAD HAR PERSONER SOM WALT DISNEY, OPRAH WINFREY, STEVE JOBS OCH ELVIS PRESLEY GEMENSAMT? JO, DE HAR ALLA MISSLYCKATS. VILL DU LYCKAS? VÅGA MISSLYCKAS! V isste du att de flesta framgångsrika

Läs mer

Kan man besvara den frågan? Kanske finns det lika många svar som frågeställare

Kan man besvara den frågan? Kanske finns det lika många svar som frågeställare Varför tror människor? Kanske är det så här? - vi har längtan efter trygghet, - vi vill söka meningen med livet, - vi har en längtan efter kunskap, - vi vill ha svar på frågor mm. FINNS DET EN MENING MED

Läs mer

Stefan hade inte hängt med, det tog ett ögonblick innan han kunde svara. Öh från Sverige? Pojken fick en rynka mellan ögonbrynen, lät lite irriterad

Stefan hade inte hängt med, det tog ett ögonblick innan han kunde svara. Öh från Sverige? Pojken fick en rynka mellan ögonbrynen, lät lite irriterad BARCELONA 2008 Stefan och Karin hade skaffat mobiltelefonen nästan genast när de anlände till Barcelona drygt en månad tidigare. De hade sedan dess haft den inom räckhåll alla dygnets timmar, varit måna

Läs mer

4:e söndagen i advent 2014 Herrens moder

4:e söndagen i advent 2014 Herrens moder 4:e söndagen i advent 2014 Herrens moder Tänk om man kunde ha en sådan stark tro som Maria! Hon har fått besök av ängeln Gabriel, som sagt henne att hon ska bli gravid och föda ett barn, och inte vilket

Läs mer

ANGNAR, DEN OSKYLDIGE

ANGNAR, DEN OSKYLDIGE ANGNAR, DEN OSKYLDIGE (Social omtanke i skamvrån) Vid ett tidigare tillfälle skrev jag i en kulturhistorisk artikel om barnauktioner och rotegång som pågick i vårt land så sent som för en mansålder sedan.

Läs mer

1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4.

1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4. Färdighet 1: Att lyssna 1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4. SÄGER Jag säger det jag vill säga. Färdighet 2: Att

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen

Övning: Föräldrapanelen Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen.

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Extratips. Lärarhandledningen är gjord av Ulf Nilsson, lärare i svenska och SO på Skönadalsskolan.

Extratips. Lärarhandledningen är gjord av Ulf Nilsson, lärare i svenska och SO på Skönadalsskolan. Extratips Lärarhandledningen är gjord av Ulf Nilsson, lärare i svenska och SO på Skönadalsskolan. Boken finns som ljudbok, inläst av Astrid Lindgren. Låt eleverna lyssna på något eller några av kapitlen.

Läs mer

Huvud, axlar, knä och tå: daglig läsning vecka 3

Huvud, axlar, knä och tå: daglig läsning vecka 3 Huvud, axlar, knä och tå: daglig läsning vecka 3 - om trons olika dimensioner Steg i tro denna vecka Skriv under veckan ner på ett papper, som du delar in i fyra kolumner, när du upplever tron som huvud,

Läs mer

Andra världskriget. 65 år sedan den Stora Segern

Andra världskriget. 65 år sedan den Stora Segern Segern genom nära och käras öden Andra världskriget 65 år sedan den Stora Segern Det har gått många år sedan den hemska tiden då det mullrade explosioner, bombades städer, och så många människor offrade

Läs mer

DEN TYSK / RYSKA PAKTEN

DEN TYSK / RYSKA PAKTEN DEN TYSK / RYSKA PAKTEN o Flera var rädda för kommunismen som härskade i Sovjetunionen. o Kanske kunde den stora tyska armén vara ett bra försvar mot Sovjetunionen? o Ett avtal eller snarare en pakt mellan

Läs mer

Vittnesbörd om Jesus

Vittnesbörd om Jesus Vittnesbörd om Jesus Göteborg, 2009 David Svärd Vittnesbörd i Gamla testamentet I det israelitiska samhället följde man det var Guds vilja att man skulle göra det i varje fall de lagar som finns nedtecknade

Läs mer

MR 1 ODELBARA RÄTTIGHETER WORKSHOP I KLASSRUMMET TEMA: MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER (MR)

MR 1 ODELBARA RÄTTIGHETER WORKSHOP I KLASSRUMMET TEMA: MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER (MR) MR 1 ODELBARA RÄTTIGHETER SIDA 1/6 WORKSHOP I KLASSRUMMET TEMA: MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER (MR) LÄRARMANUAL I det här dokumentet finns allt du behöver för att hålla workshopen och i vilka moment du använder

Läs mer

Lärjungaskap / Följ mig

Lärjungaskap / Följ mig Lärjungaskap / Följ mig Dela in gruppen i par och bind för ögonen på en av de två i paret. Låt den andra personen leda den med förbundna ögon runt i huset och utomhus, genom trädgården, till exempel, och

Läs mer

Gustav II Adolf. Sveriges regent mellan

Gustav II Adolf. Sveriges regent mellan Gustav II Adolf Sveriges regent mellan 1611-1632 Gustav II Adolf -Ärvde kungakronan från sin far Karl IX som 16 åring. -Hans mamma var en tysk prinsessa - Kristina - Ung men väl förberedd på sin uppgift

Läs mer

Kapitel 1. A. Vem griper in?

Kapitel 1. A. Vem griper in? Kapitel 1 A. Vem griper in? 1. Gör fem nedslag i Raoul Wallenbergs livshistoria före Budapest och argumentera för att dessa var viktiga för att forma hans person. 2. Wallenberg kom genom sina val göra

Läs mer

Caroline Hainer. Inte helt hundra. Volante

Caroline Hainer. Inte helt hundra. Volante Caroline Hainer Inte helt hundra Volante Stockholm 2013 Inledning Men är det inte bäst att bara strunta i det helt och hållet, säger jag till terapeuten. Bara utfärda ett totalt relationsförbud helt enkelt.

Läs mer

God afton, herr Wallenberg

God afton, herr Wallenberg God afton, herr Wallenberg FILMHANDLEDNING Denna filmhandledning ingår i projektet Levande historia och finns även publicerad i studiematerialet Bilden av Förintelsen. Svenska Filminstitutet, Box 27126,

Läs mer

En sann berättelse om utbrändhet

En sann berättelse om utbrändhet En sann berättelse om utbrändhet Marie är 31 år, har man och en hund. Bor i Stockholm och arbetar som webbredaktör på Företagarnas Riksorganisation (FR). Där ansvarar hon för hemsidor, intranät och internkommunikationen

Läs mer

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter November 2005 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

2. Varför ville både Österrike- Ungern och Ryssland ha kontroll över vad som hände på Balkan?

2. Varför ville både Österrike- Ungern och Ryssland ha kontroll över vad som hände på Balkan? Instuderingsfrågor till : Första världskriget 1. Vilka var orsakerna till kriget? Orsaker till kriget var bl.a. Nationalismen var stor i alla Europas länder Tyskland ville behålla de gränserna de hade

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder!

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! Möt världen. Bli utbytesstudent med AFS. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! AFS ger dig möjligheten att lära känna dig själv samtidigt som du får vänner från hela världen. Som utbytesstudent

Läs mer

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap Samhällskunskap Ett häfte om -familjen -skolan -kompisar och kamratskap 1 I det här häftet kommer du att få lära dig: Vad samhällskunskap är Hur olika familjer och olika slags vänskap kan se ut Hur barn

Läs mer

Innehåll. Karta. DEL 1: Barndomen. DEL 2: Krigsåren

Innehåll. Karta. DEL 1: Barndomen. DEL 2: Krigsåren Innehåll Karta 11 DEL 1: Barndomen DEL 2: Krigsåren 52 DEL 3: Efter befrielsen 152 Förord Hösten 2004 började jag på Max initiativ intervjua honom om hans upplevelser som barn och tonåring under Förintelsen.

Läs mer

Lärarmaterial NY HÄR. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Reflektion. Grupparbete/Helklass. Författare: Christina Walhdén

Lärarmaterial NY HÄR. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Reflektion. Grupparbete/Helklass. Författare: Christina Walhdén sidan 1 Författare: Christina Walhdén Vad handlar boken om? Hamed kom till Sverige för ett år sedan. Han kom helt ensam från Afghanistan. I Afghanistan är det krig och hans mamma valde att skicka Hamed

Läs mer

MELISSA DELIR. Vilsen längtan hem

MELISSA DELIR. Vilsen längtan hem MELISSA DELIR Vilsen längtan hem 2005-10 år senare -2015 Idrott och hälsa lärare 3 böcker & metodmaterial, kärleken är fri, skolprojekt (kvinnojour) Föreläsningar (2009) Hemkommun (2012) Man & dotter Hälsa

Läs mer

Enkätsvar 2014. Fler kvinnor

Enkätsvar 2014. Fler kvinnor Enkätsvar 4 Enkäsvaren vid undersökning på Kyrkans Familjerådgivning i Stockholm och Haninge våren 4.. Män 62 47% Kvinnor 7 53% Summa: 32 Fler kvinnor 53% 47% 2. Ensam 26 Flest par Par Familj 5 32 8 6

Läs mer

En samordnare tillsattes på MCC. Under åren har det varit fyra (4) olika samordnare.

En samordnare tillsattes på MCC. Under åren har det varit fyra (4) olika samordnare. 1 Rapport MCC:s fadderprogram hösten 2012 Bakgrund Rapporten gjordes av Linda Hårsta-Löfgren under hennes praktik vid MCC under hösten 2012. Innan Linda for till Sri Lanka fick hon ett underlag med frågeställningar

Läs mer

Sammanställning 1 Lärande nätverk; Att möta anhörigas känslor och existentiella behov

Sammanställning 1 Lärande nätverk; Att möta anhörigas känslor och existentiella behov Sammanställning 1 Lärande nätverk; Att möta anhörigas känslor och existentiella behov Bakgrund Syftet med blandade lärande nätverk är att samla in och sprida kunskap. Samtliga lokala lärande nätverk består

Läs mer

1.1. Numeriskt ordnade listor Numerically ordered lists 1.1.1. Enheter med F3= 10 efter fallande F Units with 10 by descending F

1.1. Numeriskt ordnade listor Numerically ordered lists 1.1.1. Enheter med F3= 10 efter fallande F Units with 10 by descending F 1.1. Numeriskt ordnade listor Numerically ordered lists 1.1.1. Enheter med F3= 10 efter fallande F Units with 10 by descending F 1 DET ÄR 2652 282 71 HAR EN 350 140 141 KAN INTE 228 59 2 FÖR ATT 2276 369

Läs mer

Utan smärta, ingen ära - El Camino

Utan smärta, ingen ära - El Camino Utan smärta, ingen ära - El Camino Shaeen Svanede 1 Utan smärta, ingen ära - El Camino Copyright 2012, Shaeen Svanede Ansvarig utgivare: Shaeen Svanede Framställt på vulkan.se ISBN: 978-91-637-1405-4 2

Läs mer

Men ett vanligt jobb är faktiskt ett tillfälle att på olika sätt dela evangeliet. Möjligheterna finns där vi är.

Men ett vanligt jobb är faktiskt ett tillfälle att på olika sätt dela evangeliet. Möjligheterna finns där vi är. NYTT MÅL Fil. 1:12-14 Hamnar man i fängelse är det säkert lätt att ge upp. Ibland räcker det med att man känner sig som att man är i ett fängelse för att man skall ge upp. För Paulus var det bara ännu

Läs mer

Jag överlevde dödsskjutningarna vid floden

Jag överlevde dödsskjutningarna vid floden vittnesmål- och Bildkälla: searching For raoul WallenBerg Jag överlevde dödsskjutningarna vid floden vittnesmål- och Bildkälla: Centropa vittnesmål: Yad vashem Foto: privat Kate (numera Wacz), 12 år, och

Läs mer

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Om jag skulle beskriva mig själv och mina intressen så skulle inte ordet politik finnas med. Inte för att jag tror att det är oviktigt på något sätt. Men jag har ett

Läs mer

Handledare för caset är Jaana Kurvinen och Pär Vilhelmsson.

Handledare för caset är Jaana Kurvinen och Pär Vilhelmsson. Inledning Titel: Revisionsfirman BM Det här caset är författat av Gunilla Andersson, Pia Ericsson, Catrine Edwardsson och Conny Melberg. Caset är skrivet som en del av kursen Organisationsteori B 5 poäng

Läs mer

Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga.

Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga. Slå folje Stig Claesson Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga. Hon hette Karin det mindes han tydligt. Han skulle hinna precis. Klockan var bara

Läs mer

Franska revolutionen. Franska revolutionen. En sammanfattning. en sammanfattning

Franska revolutionen. Franska revolutionen. En sammanfattning. en sammanfattning Franska revolutionen Franska revolutionen En sammanfattning en sammanfattning Orsakerna till revolutionen 1. Frankrike var orättvist styrt Kungen, Ludvig XVI, hade all makt Den som var kung kunde kalla

Läs mer

Kalla kriget. Karta över Europa. VEU: VästEuropeiska Unionen. Källa: http://commons.wikimedia.org/wiki/file:cold_war_europe_military_map_sv.

Kalla kriget. Karta över Europa. VEU: VästEuropeiska Unionen. Källa: http://commons.wikimedia.org/wiki/file:cold_war_europe_military_map_sv. Kalla kriget Kalla kriget var en konflikt mellan USA och Sovjetunionen som utspelade sig från år 1945 till år 1989. USA och Sovjetunionen var två supermakter som bildades efter det Andra världskriget då

Läs mer

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 1 hej! Sid: 5 Kapitel: 2 brevet Sid: 6 Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 3 nycklarna Sid: 7 Kapitel: 4 en annan värld Sid: 9 Kapitel: 5 en annorlunda vän Sid: 10

Läs mer

En bok om ofrivillig barnlöshet. av Jenny Andén Angelström & Anna Sundström

En bok om ofrivillig barnlöshet. av Jenny Andén Angelström & Anna Sundström En bok om ofrivillig barnlöshet av Jenny Andén Angelström & Anna Sundström En bok om ofrivillig barnlöshet 2013 Jenny Andén Angelström & Anna Sundström Ansvarig utgivare: Jenny Andén Angelström ISBN: 978-91-637-2882-2

Läs mer

Elements, säkerhetskopiering och dina bilder

Elements, säkerhetskopiering och dina bilder Elements, säkerhetskopiering och dina bilder Mattias Karlsson Sjöberg, december 2011. Moderskeppet.se Lär dig tänka rätt och använda rätt verktyg för att säkerhetskopiering, datorbyte och hårdiskbyte.

Läs mer

1. Revolutionens idol. 2. Ungdomar = framtid. Diskussionsfrågor till elevtidningen

1. Revolutionens idol. 2. Ungdomar = framtid. Diskussionsfrågor till elevtidningen 1. Revolutionens idol Läs sid. 2-3 om Pavel och diskutera frågorna i par. Vad var det Pavel gjorde som fick regimen att lyfta fram honom som en förebild för andra barn? Tror du att det var viktigt för

Läs mer

I Sverige har vi många fri- och rättigheter och stor valfrihet inom de flesta områden. Det är först när vi är svårt sjuka och döden oundvikligen

I Sverige har vi många fri- och rättigheter och stor valfrihet inom de flesta områden. Det är först när vi är svårt sjuka och döden oundvikligen INNEHÅLL Förord... 7 Inte till vilket pris som helst... 9 Ingen av oss vet på förhand... 13 Så skulle ingen behandla en älskad hund... 19 Abort och dödshjälp... 25 Dödshjälp i andra länder.... 30 Oregons

Läs mer

FÖRLÅTA I HERRENS NAMN En predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Joh 8: 1-20; AC 7273)

FÖRLÅTA I HERRENS NAMN En predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Joh 8: 1-20; AC 7273) FÖRLÅTA I HERRENS NAMN En predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Joh 8: 1-20; AC 7273) Inte heller jag dömer dig. Gå, och synda inte mer! (Joh 8:11) Det kommer ett starkt budskap från vår Herre

Läs mer

Drakstigen introduktion

Drakstigen introduktion Drakstigen introduktion En naturstig skapad av Centrum för naturvägledning till Ute är inne 2011 Stigen är gjord för bokskogen i Pildammsparken, men kan anpassas till annan natur förstås. Den inleds med

Läs mer

TYCKA VAD MAN VILL HÄLSA RÖSTA JÄMLIKHET HA ETT EGET NAMN RESA ÄTA SIG MÄTT FÖRÄLDRARLEDIGHET SÄGA VAD MAN VILL TAK ÖVER HUVUDET

TYCKA VAD MAN VILL HÄLSA RÖSTA JÄMLIKHET HA ETT EGET NAMN RESA ÄTA SIG MÄTT FÖRÄLDRARLEDIGHET SÄGA VAD MAN VILL TAK ÖVER HUVUDET SIDA 1/8 ÖVNING 2 ALLA HAR RÄTT Ni är regering i landet Abalonien, ett land med mycket begränsade resurser. Landet ska nu införa mänskliga rättigheter men av olika politiska och ekonomiska anledningar

Läs mer

Den stora katastrofen

Den stora katastrofen Den stora katastrofen H ej, det är jag här igen, Malin, jag som bor i Rukubacka med min lillasyster Fia, vår hund Rufs och mamma och pappa. Allting är bra här hos oss utom en sak. Det har hänt 4 5 en katastrof,

Läs mer

Scary Movie. Den här vilan är ingen vanlig! I 2000år har vilan varit ägd av en person. (För 2000år sedan )

Scary Movie. Den här vilan är ingen vanlig! I 2000år har vilan varit ägd av en person. (För 2000år sedan ) Scary Movie Den här vilan är ingen vanlig! I 2000år har vilan varit ägd av en person. (För 2000år sedan ) Det var en varm morgon då personen byggde denna vila. Hans son fyllde 18år idag. Han skulle få

Läs mer

HIP2BERLINRESA 7 april 2011

HIP2BERLINRESA 7 april 2011 7 april 2011 Mellan den 29 mars och den 1 april reste HiP2 till Berlin. Medföljande lärare var Bengt Nilson och Håkan Danielsson. Henrik Rosengren, som är hipparnas lärare på universitetet, var också med

Läs mer

Våldsamma möten i psykiatrisk vård. Gunilla Carlsson Institutionen för vårdvetenskap Högskolan i Borås

Våldsamma möten i psykiatrisk vård. Gunilla Carlsson Institutionen för vårdvetenskap Högskolan i Borås Våldsamma möten i psykiatrisk vård Gunilla Carlsson Institutionen för vårdvetenskap Högskolan i Borås Hot och våld ökat? Förväntan och ansvar Hot och våld som arbetsmiljöproblem Frågeställningar Hur ser

Läs mer

Flyktingar med de Vita bussarna på färjan mot Sverige. Våren 1945. Fotograf K W Gullers, Nordiska museet.

Flyktingar med de Vita bussarna på färjan mot Sverige. Våren 1945. Fotograf K W Gullers, Nordiska museet. Flyktingar med de Vita bussarna på färjan mot Sverige. Våren 1945. Fotograf K W Gullers, Nordiska museet. 46 TILL SVERIGE MED DE VITA BUSSARNA Till Sverige med de Vita bussarna Koncentrationslägrens fångar

Läs mer

Exempel på observation

Exempel på observation Exempel på observation 1 Jag gjorde en ostrukturerad, icke deltagande observation (Bell, 2005, s. 188). Bell beskriver i sin bok ostrukturerad observation som något man tillämpar när man har en klar uppfattning

Läs mer

Erik står i mål Lärarmaterial

Erik står i mål Lärarmaterial sidan 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Boken handlar om Erik som är fotbollsmålvakt. Idag ska de spela match. Hans pappa är tränare och vill gärna att laget ska vinna. I bilen dit

Läs mer

Martin Widmark Christina Alvner

Martin Widmark Christina Alvner Nelly Rapp monsteragent: Martin Widmark Christina Alvner Kapitel 1 På hotell Fjällvidden Nej, sa mamma. Jo, sa pappa. Nej, sa mamma. Du är finare utan. Det blir som jag har sagt, sa pappa. Det är jag

Läs mer

Seendets Gud vill att vi ska mer än bara överleva, Installationsgtj Nora, 8e maj 2016

Seendets Gud vill att vi ska mer än bara överleva, Installationsgtj Nora, 8e maj 2016 Seendets Gud vill att vi ska mer än bara överleva, Installationsgtj Nora, 8e maj 2016 Bön - Vi lever i en tid i Sverige där det på de flesta platser inte bildas några stora köer av människor som vill omvända

Läs mer

200 år av fred i Sverige

200 år av fred i Sverige U N I T E D N A T I O N S N A T I O N S U N I E S 200 år av fred i Sverige -- Anförande av FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson vid firandet av Sveriges Nationaldag Skansen, Stockholm, 6 juni 2014

Läs mer

SAPU Stockholms Akademi för Psykoterapiutbildning

SAPU Stockholms Akademi för Psykoterapiutbildning KÄNSLOFOKUSERAD PSYKOTERAPI SAPU Claesson McCullough 2010 Information för dig som söker psykoterapi Det finns många olika former av psykoterapi. Den form jag arbetar med kallas känslofokuserad terapi och

Läs mer

Föreningen Förintelsens Överlevanden

Föreningen Förintelsens Överlevanden Samarbetspartners Föreningen Förintelsens Överlevanden Förintelsen (Shoah) förblir ett av de mest monstruösa brotten i människans moderna historia. Det ankommer på vår generation att hedra minnet av de

Läs mer

Bildanalys. Introduktion

Bildanalys. Introduktion Bildanalys Introduktion Ett konstverk kan läsas på många olika sätt, ur flera olika perspektiv. Det finns inte en bestämd betydelse utan flera. Utgångspunkten för all tolkning är den personliga, egna upplevelsen,

Läs mer

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Mor gifter sig - högläsning med uppgifter, läs- och funderingsfrågor Det här är en serie lektioner som utgår från den lättlästa versionen

Läs mer

Mitt sista samtal till Pappa. på hans begravning

Mitt sista samtal till Pappa. på hans begravning Mitt sista samtal till Pappa på hans begravning den 19 maj 2011 Kära Carl-Fredriks närmaste! För sista gången har vi alla pratat med Carl-Fredrik, nu måste vi vänja oss vid att bara prata om honom. Vi

Läs mer

1 december B Kära dagbok!

1 december B Kära dagbok! 1 december B Kära dagbok! (Fast egentligen är det ju ingen dagbok, utan en blå svenskaskrivbok från skolan. Jag bad fröken om en ny och sa att jag hade tappat bort den andra. Sen kan jag bara säga att

Läs mer