Ambassadör Annika Jaganders föredrag om Raoul Wallenberg inför Nordiska föreningen i Prag den 18 april 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ambassadör Annika Jaganders föredrag om Raoul Wallenberg inför Nordiska föreningen i Prag den 18 april 2012"

Transkript

1 1 Ambassadör Annika Jaganders föredrag om Raoul Wallenberg inför Nordiska föreningen i Prag den 18 april 2012 För några veckor sedan besökte jag Budapest och såg bl.a. de kvarter där det gamla ghettot låg. Det sägs att när den sovjetiske marskalken Rodion Malinovsky slutligen befriade Budapest från nazisterna i februari 1945 så fanns där så många svenska flaggor på husfasaderna där att han var tvungen att fråga om han verkligen befann sig i Ungern. Förklaringen till flaggorna är att det var där Raoul Wallenberg hade etablerat s.k. svenskhus, skyddade hus mitt i Budapests ghetto dit de personer som Raoul Wallenberg hade utsträckt svensk beskydd genom s.k. skyddspass, kunde vistas i väntan på att Budapest slutligen skulle befrias och undkomma krigets fasor.

2 2 Raoul Wallenberg var utsänd som diplomat vid den svenska ambassaden i Budapest, i en hastigt påkommen extraordinär internationell räddningsaktion. Genom sitt outtröttliga agerande under den fasanfulla hösten och vintern bedöms Raoul Wallenberg ha räddat tiotusentals människors liv, kanske uppemot människor. Många av de överlevande har vittnat om hans energi och otroliga mod. Men vem var Raoul Wallenberg och hur kommer det sig att en han kom att spela en sådan viktig roll i historien?

3 var Raoul Wallenberg trettioett år gammal och i ärlighetens namn nog en ganska uttråkad ung man. Karriären hade dittills inte blivit vad han hade tänkt sig. Sedan tre år tillbaka arbetade han som utlandsdirektör på en liten svensk-- ungersk importexportfirma i livsmedelsbranschen. Mellaneuropeiska Handelsaktiebolaget hade inlett just det här året med idel motgångar. Arbetsdagarna hade kantats av klagomål på missfärgade kalkoner och pärlhöns, samtidigt som den tidigare så lukrativa hästexporten verkade ha gått helt i stå. Vårvintern 1944 var det bara ett oväntat parti spanska apelsiner som lyste upp tillvaron på kontoret på Strandvägen 7a i Stockholm. Raoul Wallenberg hade börjat se sig om efter något annat. Han hade aldrig betraktat Mellaneuropeiska Handelsaktiebolaget som sin slutstation i livet. Otåligt väntade han på att pappans kusiner, Jacob och Marcus Wallenberg, direktörer i en av Sverige viktigaste bankirfamiljer, äntligen skulle ge honom chansen.

4 Vid det här laget måste Raoul ha tappat räkningen på alla signaler han fått från de framgångsrika släktingarna genom åren. Titt som tätt verkade drömjobbet vara på gång, om inte i familjebanken, Stockholms Enskilda Bank, så i något av de många industriföretag som räknades till Wallenbergsfären. Men hittills hade de fagra orden bara blivit några korta konsultuppdrag. 4

5 5 Raoul Wallenberg hade väntat i snart sju år på något rejält att bita i, något som krävde mer av den breda kompetens han samlat på sig genom åren. Det Stora Uppdraget skulle snart komma, men inte från Jacob Wallenberg och inte alls på det sätt som Raoul Wallenberg hade föreställt sig. Raoul Wallenbergs liv hade alltid varit starkt präglat av den familjetragedi som inträffade några månader innan han föddes den 4 augusti Hans mamma Maj Wallenberg var i tredje månaden när hennes nyblivne make, sjöofficeren Raoul Oscar Wallenberg, började klaga över smärtor i buken. Bara några månader senare, i maj 1912, avled maken i cancer, bara 23 år gammal. Maj Wallenberg blev änka vid 21 års ålder och mindre än ett år efter bröllopet. Barnet i hennes mage, Raoul Jr, blev faderlös innan han ens kommit till världen.

6 6 Tragedin hade påverkat den unge Raoul på många sätt. Det handlade inte bara om hans egen saknad efter den far han aldrig fick lära känna. Raoul jr hade också haft att hantera sin farfars stora sorg, som genom åren tagit sig ovanligt starka uttryck. De stora förväntningar farfadern hade knutit till sin son flyttade han nu över på sonsonen med samma namn. Farfar Gustaf Wallenberg var son till grundaren av Stockholms Enskilda Bank, den legendariske André Oscar Wallenberg. Men trots att Gustaf tillhörde de äldre i syskonskaran hade han haft svårt att komma till sin rätt. Bröderna Knut och Marcus Wallenberg hade tidigt dömt ut honom för bristande affärssinne och efter hand spelat bort Gustaf Wallenberg från allt väsentligt inflytande i familjebanken. Behandlingen sårade Gustaf djupt.

7 7 Därför var det inte utan stolthet som Gustaf Wallenberg hade noterat brödernas stora intresse för sonen Raoul Oscar, som var äldst av kusinerna i nästa generation. Planen hade varit att Raoul Oscar skulle bli den förste i sin generation att ta plats i Wallenbergägda Stockholms Enskilda Bank. Om han bara hade fått leva. Farfar Gustaf började istället smida högtflygande planer för sonsonen. Olika sorters utbildningar och utlandstjänstgöringar som skulle göra sonsonen Raoul till en riktig påläggskalv inom näringslivet och göra honom lämplig till viktiga uppdrag i familjeföretaget. Gustaf bekostade allting, så den unge Raoul kunde inte göra så mycket annat än att lyda. När Raoul exempelvis ville söka Handelshögskolan i Stockholm sa Gustaf märkligt nog nej och insisterade på att i stället skicka sonsonen utomlands. Gustaf Wallenberg dolde inte sina motiv. Han fruktade att Stockholms lömska kvinnor allt för tidigt skulle lägga vantarna på hans nya investeringsobjekt. Gustaf Wallenberg hade en minst sagt föraktfull syn på kvinnor. Glöm aldrig att kvinnlig skönhet ingenting annat är än mer eller mindre väl placerat fett under huden, varnade han sonsonen.

8 8 Så kom det sig att Raoul skickades till USA. Det var inte så noga vad han läste, bara det skedde på ett anständigt universitet. Eftersom Raoul var konstnärligt lagd tog han en arkitektexamen vid universitetet i Ann Arbor, Michigan. Väl hemma igen, tre och ett halvt år senare, hann han knappt packa upp väskorna förrän det var dags att ge sig av igen. Nästa fas i farfar Gustafs fostringsprogram praktik på olika företag utomlands, först Sydafrika, sedan Haifa i som det då fortfarande hette - Palestina. Våren 1944 var felbedömningen sen länge uppenbar för Raoul. Gustafs skräddarsydda utbildning hade inte blivit den fribiljett in i den svenska näringslivstoppen som farfadern utmålat den som. Återigen satte döden käppar i hjulet för den unge Raoul avled Gustaf Wallenberg efter en tids sjukdom. Den sista delen av Raouls utbildningsprogram blev aldrig blev av, besöksrundan då farfar Gustaf skulle introducera sin färdigutbildade sonson för svenska affärskollegor.

9 9 Utan farfadern fick Raoul Wallenberg det svårare att förklara sina udda vägval i livet. Varför hade han hållit sig borta i så många år? Varför hade han skaffat sig en amerikansk arkitektexamen (som dessutom inte var gångbar i Sverige), när han i själva verket tänkte sig en näringslivskarriär? Raoul hade helt enkelt fått svårt att hitta ett arbete och prövade sig fram på egen hand i stället. Det gick så där. I flera år gick han från det ena misslyckade affärsprojektet till det andra. Sverigeagenturen för en ny sorts japanska blixtlås lät lovande och Raoul Wallenberg köpte in ett helt parti, men tyvärr gick hela affären i stöpet.

10 10 Platsen som utlandsdirektör på Mellaneuropeiska Handelsaktiebolaget var faktiskt Raoul Wallenbergs första fasta jobb. Handel med sådant som äggpulver, hästar och harar var kanske inte vad han hade drömt om, men bättre än ingenting. Kanske hade Raoul Wallenberg även själv svårt att rätt värdera den unika kompetens han skaffat sig genom åren. Han talade både tyska och engelska flytande. Efter åren på Mellaneuropeiska Handelsaktiebolaget var han en mästare på intrikat byråkratisk korrespondens med t.ex. de svenska krigsmyndigheterna. I förhandlingar imponerade han med genom sin verbala förmåga och sin uppslagsrikedom. Han hade han engagerat sig i hemvärnet på fritiden och blev där snabbt känd som en stor ledartalang. Han hade energi nog för att arbeta dygnet runt.

11 11 Det var framför allt de här talangerna som skulle rädda livet på tiotusentals judar i Budapest hösten Trettioettårige Raoul Wallenberg var faktiskt som klippt och skuren för det uppdrag han nu, av en ren slump, skulle tilldelas. Men hade det inte varit för hans kompanjon i firman, den ungerske köpmannen Kálmán Lauer, skulle nog ingen kommit på tanken att skicka just denne Raoul Wallenberg till Budapest. Uppdraget gällde en svenskamerikansk blixtaktion för att rädda de sista judarna i Ungern undan Förintelsen. Utrikesdepartementet var inblandat och en trettioettårig handlare i hästar och fjäderfä, helt oerfaren diplomatiskt sett, var kanske inte det mest naturliga valet.

12 12 Men allt gick så fort och den ena slumpen gav den andra. Söndagen den 19 mars 1944 marscherade tyska trupper in i Budapest. En nazistisk marionettregim tog över makten i Ungern. Bara någon dag senare anlände Adolf Eichmanns specialkommando, med uppdraget att på kortast möjliga tid deportera och förinta Ungerns drygt judar, Europas största kvarvarande judiska befolkning. Snart kom rapporter om hur Eichmanns tyskungerska dödsmaskineri börjat fösa samman de ungerska judarna på landsbygden i läger. Kálmán Lauer, som var av judisk börd och hade både egna och hustruns familjemedlemmar kvar i Budapest, var inte ensam om att i all hast börja fundera över möjliga hjälpaktioner. Inom mosaiska församlingen i Stockholm diskuterade man redan idén att någon svensk icke-jude snarast borde skickas ned till Ungern för att organisera ett räddningsarbete. Lauer tänkte på sin kompanjon, som hade varit i Budapest på affärsresa flera gånger.

13 13 USA hade dittills intagit en avvaktande hållning till Förintelsen. Trots att Hitlers pågående folkmord hade varit känt för världen sedan slutet av 1942 var det inte förrän i början av 1944 som den amerikanska regeringen beslöt att ingripa för att hjälpa de europeiska judarna. Då först, i krigets elfte timme, fanns både viljan och pengarna. En särskild flyktingmyndighet, War Refugee Board (WRB), bildades för att organisera räddningsaktioner. Den dramatiska situationen i Ungern blev War Refugee Boards första stora utmaning. Idén var att samarbeta med neutrala stater, som skulle kunna skicka särskilda sändebud till Budapest för att organisera hjälparbetet. I slutet av maj 1944 fick amerikanska ambassader i Europa order att åstadkomma just detta.

14 14 I Stockholm landade denna order från Washington på den i sammanhanget intressanta adressen Strandvägen 7a. Det var där amerikanska ambassaden hade sitt kontor, vilket betydde att USA:s Stockholmsdiplomater av en ren slump råkade dela trappuppgång med den svenskungerska import-exportfirman Mellaneuropeiska Handelsaktiebolaget. Den nye amerikanske finansattachén, Iver Olsen, hade utsetts till särskild WRB-representant vid ambassaden. Han hade bara tjänstgjort i Stockholm några månader. Snart efter det att WRBs Ungern-order utfärdades träffades de i hissen en dag, Kálmán Lauer och Iver Olsen.

15 15 Amerikanen bjöd in Lauer på en cigarrett och berättade att amerikanska ambassaden skulle försöka få svenska UD att skicka en humanitär attaché till Budapest. Senare beskrev Lauer mötet så här: Han (Iver Olsen) frågade mig, om jag kunde rekommendera någon pålitlig, energisk och intelligent person, som var lämplig för detta ändamål. Jag svarade honom spontant, att det kunde jag, och nämnde Raoul Wallenberg. Så kom det sig att den amerikanske ambassadören någon dag senare kunde tåga upp till svenska UD och inte bara presentera idén om att Sverige borde utvidga sin representation i Budapest med en humanitär attaché. Han kunde också förse UD med namnet på en lämplig kandidat: Raoul Wallenberg.

16 16 Det amerikanska förslaget har beskrivits som ett slags coveroperation: Raoul Wallenberg skulle resa till Budapest på ett amerikanskt räddningsuppdrag, finansierat med amerikanska pengar. Neutrala Sverige skulle både maskera aktionen och bidra till den genom att ge Raoul Wallenberg diplomatisk status och låta honom utföra arbetet i egenskap av tjänsteman vid svenska ambassaden i Budapest. Av alla tänkbara neutrala länder på War Refugee Boards lista var det i slutänden bara Sverige som sa ja till att på det här sättet medverka i den amerikanska Ungernoperationen. Svenska UD gav också klartecken för just den kandidat som amerikanerna hade föreslagit.

17 17 Den 30 juni 1944 hämtade Raoul Wallenberg ut sitt diplomatpass och en vecka senare var han på väg, med tåg genom ett brinnande Europa. I passet identifierades han som en 176 cm lång man med kastanjefärgat hår, mörkbruna ögon och ovalt ansikte, utan skägg. Äntligen skulle han få visa vad han gick för. Raoul Wallenberg steg av tåget i Budapest söndagen den 9 juli Många skulle säga att han kom för sent. Bara sedan mitten av maj hade Adolf Eichmann och hans ungerska bundsförvanter hunnit deportera ungerska judar, i första hand till Auschwitz. I deras grymma Förintelseprogram återstod nu i praktiken bara Budapests judar. Det var dem uppdraget skulle handlade om.

18 18 Dagarna innan Raoul Wallenberg började sitt arbete hade läget i Budapest tillfälligt förbättrats. Den ungerske statschefen Miklós Horthy, som tyskarna låtit sitta kvar för att legitimera lydregimen, hade till sist gripit in och använt sin begränsade makt till att stoppa deportationstågen. Men den som kände Adolf Eichmann visste att det var för tidigt att andas ut. Det dröjde heller inte länge innan datum för en nystart började cirkulera. En lång dragkamp tog nu vid, som den nyanlände svenske amatördiplomaten omedelbart kastades in i. Den som studerar Raoul Wallenbergs energiska aktion den hösten, i alla dess finessrika detaljer, kan bara bli full av beundran. Den finns väl och utförligt beskriven, bl.a. i Alex Kershaws nyligen utkomna bok: Raoul Wallenbergs sista dagar. Fler biografer är att vänta detta minnesår.

19 19 Här kan vi bara konstatera att när den barbariska terrorn bröt ut i Budapest mot slutet av året hade den svenske humanitäre attachén byggt upp en effektiv räddningsbyråkrati med över trehundra medarbetare. De flesta av dem var ungerska judar, som hade tilldelats de nya, övertygande skyddspassen, som Raoul Wallenberg hade designat. Han var rätt man, på rätt plats, vid rätt tillfälle. Och han fick definitivt visa vad han gick för.

20 20 Man kan dividera länge om exakt hur många människor som ytterst har Raoul Wallenberg att tacka för att de överlevde helvetet i Budapest senhösten Var det , , eller kanske rent av ? Ska man bara protokollföra de judar som Wallenberg personligen räddade? Eller ska han ges credit även för dem hans jourhavande skyddspatruller återförde i säkerhet? Hur gör man med alla som överlevde tack vare förhandlingar och fräcka, byråkratiska finurligheter som tydligt bar Raoul Wallenbergs signum? Eller de som undkom bara för att man hotade med hans namn? Det är många som förtjänar sin del av äran för att omkring av Budapests judar överlevde Förintelsen. Raoul Wallenberg var inte den ende aktive neutrale diplomaten på plats. Men granskar man händelseförloppet i Budapest noga, denna dramatiska höst, är det svårt att namnge någon enskild människa, eller någon organisation, som betydde mer än Raoul Wallenberg och hans effektiva 300-mannaorganisation.

21 21 Så hände det tragiska. I månader hade de svenska diplomaterna väntat på ryssarna som befriare. När Röda armén, USA:s allierade, vid jultid närmade sig Budapest kunde en lättad, men sliten, Raoul Wallenberg konstatera att hans uppdrag snart var avklarat. Allt som återstod var att lämna över till ryssarna och återvända hem för att inhösta applådåskorna. Möjligen skulle han stanna en tid för att hjälpa till med återuppbyggnaden av Ungern. Men det var något som inte stämde. När Raoul Wallenberg gick över fronten till de sovjetiska militärerna i mitten av januari 1945 betedde de sig inte riktigt som han förväntat sig. När han skulle återvända efter de första diskussionerna om judarnas situation eskorterades han av beväpnade officerare på motorcykel. Jag vet inte om det är för att skydda mig eller för att vakta mig. Jag vet inte om jag är gäst eller fånge, sa han till en vän innan han gav sig av för sista gången.

22 22 Han hade all anledning att tvivla. I Moskva hade försvarsminister Bulganin samma dag utfärdat en arresteringsorder för svensken Raoul Wallenberg. Men att det var så illa kunde Raoul inte föreställa sig. Han ville ju bara samarbeta med ryssarna. Raoul Wallenberg försvann i en bil runt gathörnet, med sin trogne chaufför Vilmos Langfelder vid ratten. Motorcykeleskorten följde tätt efter. Det var onsdagen den 17 januari 1945 och snön låg tung över Budapest. Alla som kände honom visste att Raoul Wallenberg frivilligt hade sökt kontakt med Röda armén, i det godaste av uppsåt. Raoul Wallenberg fängslades av den sovjetiska armén och föll offer för Stalindiktaturen. Han fördes till det ökända Lubjankafängelset i Moskva och var där åtminstone till Hans slutliga öde har aldrig klarlagts.

23 23 Den kanske mest troliga hypotesen är att ryssarna trodde att han var tysk spion och att han därför, som så många andra på den tiden, sköts och kvarlevorna skuffades undan. Den svenska regeringen gjorde alltför lite den första kritiska tiden, då Raoul var i fångenskap, för att kräva hans frisläppande. Ledarna i Moskva kan ha uppfattat detta som ett bevis för att han faktiskt hade gått Tysklands ärenden i Ungern. 2012, året då Raoul Wallenberg skulle ha fyllt hundra år, uppmärksammas över hela världen. Han är den svensk som fått flest platser, gator, torg och parker uppkallade efter sig och det finns över trettio monument över hela världen som hedrar hans minne.

24 24 Den svenska regeringen har deklarerat detta år som ett särskilt Raoul Wallenberg år och en lång rad aktiviteter inleddes den 17 januari, det datum 1945 då Raoul Wallenberg greps av sovjetisk militär i Ungern. Aktiviteterna, både i Sverige och utomlands, syftar till att uppmärksamma hans gärning och det fortsatta behovet av ökad tolerans och kampen för de mänskliga rättigheterna. Ingen personifierar denna strävan bättre än Raoul Wallenberg. Tack för att ni lyssnade!

För mig finns inget annat val. Raoul Wallenberg 1912 2012

För mig finns inget annat val. Raoul Wallenberg 1912 2012 För mig finns inget annat val Raoul Wallenberg 1912 2012 Raoul Wallenberg är affärsmannen och diplomaten som under andra världskrigets slutfas räddade tiotusentals ungerska judar undan de nazistiska förintelselägren.

Läs mer

FÖRINTELSENS VITTNESMÅL för tolerans, mot diskriminering

FÖRINTELSENS VITTNESMÅL för tolerans, mot diskriminering FÖRINTELSENS VITTNESMÅL för tolerans, mot diskriminering Ett projekt i S:t Olofsskolan, där vi läst om tonåringars öden under nazitiden. Det började för oss i skolvärlden med berättelsen om Anne Frank

Läs mer

Besök flyktingarna.se för att läsa fler berättelser och hjälpa till att sprida dem. 33

Besök flyktingarna.se för att läsa fler berättelser och hjälpa till att sprida dem. 33 Utdrag ur Europa Europa program/noter/kampskrift (2014). Se europaeuropa.nu för mer information. Flyktingarna.se: Jag vill leva mitt liv men tiden går, åren tas ifrån mig Flyktingarna.se är en partipolitiskt,

Läs mer

Att gå in i den historiska bilden

Att gå in i den historiska bilden Att gå in i den historiska bilden - en tidsresa till andra världskriget med årskurs 9, Bredängsskolan Omslagsbilden: Nathalia, årskurs 9, Bredängsskolan, i den bild hon valde att gå in i. NARA s originaltext:

Läs mer

Anders Danielsson svarar på barns frågor

Anders Danielsson svarar på barns frågor 1 2014-03-12 Anders Danielsson svarar på barns frågor I slutet av februari 2014 träffade Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson BRIS generalsekreterare Kattis Ahlström för att prata om hur

Läs mer

Stefan Blomgren. utan barn

Stefan Blomgren. utan barn Pappa utan barn Pappa Stefan Blomgren utan barn Bokförlaget Efron & Dotter AB Duvnäsvägen 1 131 43 Nacka www.efron.se bokforlaget@efron.se Stefan Blomgren 2007 Bokförlaget Efron & Dotter AB 2007 Omslagsfoto

Läs mer

Hur du kan uppleva Guds kärlek och förlåtelse Häfte 1 av Bill Bright (Detta häfte finns att köpa hos www.agapesverige.se)

Hur du kan uppleva Guds kärlek och förlåtelse Häfte 1 av Bill Bright (Detta häfte finns att köpa hos www.agapesverige.se) Hur du kan uppleva Guds kärlek och förlåtelse Häfte 1 av Bill Bright (Detta häfte finns att köpa hos www.agapesverige.se) Innehållsförteckning Inledning I. Det största äventyret Andliga kristnas inflytande

Läs mer

Fostrar vi verkligen entreprenörer i Sverige?

Fostrar vi verkligen entreprenörer i Sverige? Fostrar vi verkligen entreprenörer i Sverige? Den svenska nyhetssajten Realtid.se skrev i veckan att det råder stor internationell efterfrågan på svenska toppchefer. De vill visa att många svenska chefer

Läs mer

Disputerad och sen då? En intervjustudie om forskarutbildades arbetslivserfarenheter utanför högskolan

Disputerad och sen då? En intervjustudie om forskarutbildades arbetslivserfarenheter utanför högskolan Disputerad och sen då? En intervjustudie om forskarutbildades arbetslivserfarenheter utanför högskolan Referens: Fackförbundet ST (2014) Inger Ehn Knobblock, utredare inger@st.org Disputerad och sen då?

Läs mer

Använd av Gud. Av: Johannes Djerf

Använd av Gud. Av: Johannes Djerf Använd av Gud Av: Johannes Djerf Under den här adventstiden så har vi talat om en sak. Guds angelägenhet att få komma nära ditt liv. Vi har talat om Jesus som sann konung och Gud, som kommer ridandes in

Läs mer

Vita bussarna. Svenska Röda Korsets räddningsaktion till Tyskland under Andra världskriget

Vita bussarna. Svenska Röda Korsets räddningsaktion till Tyskland under Andra världskriget Vita bussarna Svenska Röda Korsets räddningsaktion till Tyskland under Andra världskriget Research: Agneta Greayer, Sonja Sjöstrand Redigering: Martin Wikberg Svenska Röda Korset Stockholm, jan 2000 VITA

Läs mer

Oklart uppdrag. Om rollen som god man för ensamkommande flyktingbarn

Oklart uppdrag. Om rollen som god man för ensamkommande flyktingbarn Oklart uppdrag Om rollen som god man för ensamkommande flyktingbarn Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer - i Sverige och i världen. Oklart

Läs mer

Välkommen till Romernas historia

Välkommen till Romernas historia Uppdaterad 2013-06-27 av Joakim Söderberg Välkommen till Romernas historia Välkommen till denna hemsida som ger dig mer kunskap om romernas historia. Hemsidan är uppdelad i flera delar och du väljer själv

Läs mer

Sothönsgränd 5, 123 49 Farsta, Tel 08-949871, Fax 070-6155185, E-post: mail@bengtelmen.com

Sothönsgränd 5, 123 49 Farsta, Tel 08-949871, Fax 070-6155185, E-post: mail@bengtelmen.com Att klara av en livsomställning 1 ATT BLI PENSIONÄR Kompendium av Bengt Elmén socionom Sothönsgränd 5, 123 49 Farsta, Tel 08-949871, Fax 070-6155185, E-post: mail@bengtelmen.com 2 ATT BLI PENSIONÄR INLEDNING

Läs mer

Jag bryter inte när jag tänker

Jag bryter inte när jag tänker Jag bryter inte när jag tänker Internationella yrkesmänniskor berättar om sin väg till arbete i Sverige Renée Danielson Vedad Begovic Jag bryter inte när jag tänker Internationella yrkesmänniskor berättar

Läs mer

Från guldkalv till svart får

Från guldkalv till svart får Från guldkalv till svart får På onsdag står den 34-åriga före detta aktiemäklaren Marie inför rätta. Hon är åtalad för grovt bedrägeri efter affärer som orsakade Nordbanken förluster på 285 miljoner kronor.

Läs mer

Sju ungdomar om sin rättegång RAPPORT 2002:18

Sju ungdomar om sin rättegång RAPPORT 2002:18 Sju ungdomar om sin rättegång RAPPORT 2002:18 BRÅ centrum för kunskap om brott och åtgärder mot brott Brottsförebyggande rådet (BRÅ) verkar för att brottsligheten minskar och tryggheten ökar i samhället.

Läs mer

Ensamförälder på heltid: Starka individualister som ror hem det mesta! Men till vilket pris?

Ensamförälder på heltid: Starka individualister som ror hem det mesta! Men till vilket pris? Ensamförälder på heltid: Starka individualister som ror hem det mesta! Men till vilket pris? En rapport om det ibland påtvingade och oönskade annorlundaskapet som ett heltidsensamföräldraskap kan innebära.

Läs mer

Du borde! Av Alice Christensson www.barfotachefen.se

Du borde! Av Alice Christensson www.barfotachefen.se Om du var Rik och Lycklig... Vem bryr sig? Du borde! Av Alice Christensson www.barfotachefen.se Friskrivningsklausul Författaren ger i denna text enbart sin egen syn på vad materialet innehåller och du

Läs mer

Rollerna De spel du spelar döljer ditt verkliga jag på ett skickligt sätt.

Rollerna De spel du spelar döljer ditt verkliga jag på ett skickligt sätt. Livet går vidare och vi upptäcker ständigt nya utmaningar. Tillhör du de som studerat BPG (var din egen guide, på engelska Be a Personal Guide ), har du nu fortsättningskursen framför dig. Har du inte

Läs mer

utmaningen! Våga anta NÄR ANTOG DU en utmaning

utmaningen! Våga anta NÄR ANTOG DU en utmaning Välkomna förändring! Ta för dig och anta en utmaning som du själv har valt. Läs om Ingela, Carl och Anna som vågade. Och expertens råd om hur du skiljer mellan äkta och falska utmaningar. TEXT EVA SANNER

Läs mer

En tokig yngling med tur (Tariq Ali intervjuar Ernest Mandel)

En tokig yngling med tur (Tariq Ali intervjuar Ernest Mandel) 1 En tokig yngling med tur (Tariq Ali intervjuar Ernest Mandel) [Ur New Left Review, I/213, september/oktober 1995. Intervjun filmades för Bandung Productions 1989. Översättning från engelska, Göran Källqvist.]

Läs mer

Världen har blivit lite bättre än den var förra veckan.

Världen har blivit lite bättre än den var förra veckan. Om du kikar ut genom fönstret så kommer du att lägga märke till en sak. Världen har blivit lite bättre än den var förra veckan. 10 stärkande dagar Tiodagarsutmaningen Universe Imagine Publishing www.universeimagine.com

Läs mer

Del 3 av Bo Simonsson

Del 3 av Bo Simonsson Del 3 av Bo Simonsson Jag hade flyttat till Göteborg för bara några månader sedan men hade börjat knyta vissa kontakter och hade ett begynnande socialt umgänge. Jag flyttade till Kungsladugård, en mycket

Läs mer

Mitt namn Är Karl Längberg, snart 25 år gammal, studera till historia och religionslärare.

Mitt namn Är Karl Längberg, snart 25 år gammal, studera till historia och religionslärare. Första Maj tal. Kamrater, det känns riktigt kul att få stå här i Emmaboda idag och få prata på första maj. De jag hade tänkta prata med er om idag är varför vi inte kan låta Borgarna vinna valet. Men innan

Läs mer

Komma till sin rätt Om invandrade akademikers väg till kvalifi cerade arbeten: hinder och öppningar Carolina Bjurling

Komma till sin rätt Om invandrade akademikers väg till kvalifi cerade arbeten: hinder och öppningar Carolina Bjurling Komma till sin rätt Om invandrade akademikers väg till kvalifi cerade arbeten: hinder och öppningar Carolina Bjurling Högskoleverkets rapportserie 2004:37 R Komma till sin rätt Om invandrade akademikers

Läs mer

Älska mig FILMHANDLEDNING - ÄLSKA MIG

Älska mig FILMHANDLEDNING - ÄLSKA MIG Älska mig FILMHANDLEDNING - ÄLSKA MIG Jag vet hur det känns, att vara fångad i sig själv. Varför är det så svårt att förstå? Är det så svårt att se.. är det så svårt att älska mig? Älska mig är baserad

Läs mer

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg?

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg? JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg? Av: Jesper Lindén Den här delen i kursen Core Power är egentligen en påbyggnad och fördjupning av det som du tagit

Läs mer

Folkets Bio presenterar. En film från Olympia Filmproduktion i samproduktion med Sveriges Television med stöd av Svenska Filminstitutet

Folkets Bio presenterar. En film från Olympia Filmproduktion i samproduktion med Sveriges Television med stöd av Svenska Filminstitutet Folkets Bio presenterar En film från Olympia Filmproduktion i samproduktion med Sveriges Television med stöd av Svenska Filminstitutet Långt från Jordbro En film om några av Jordbrobarnens barn En film

Läs mer

Vad krävs för att bli en framgångsrik entreprenör?

Vad krävs för att bli en framgångsrik entreprenör? Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT Patrik Persson Tommy Andersson Vad krävs för att bli en framgångsrik entreprenör? What does it take to become a successful entrepreneur? Företagsekonomi C-uppsats

Läs mer