IPv6 via 6to4-tunnel med Linksys WRT54GL

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "IPv6 via 6to4-tunnel med Linksys WRT54GL"

Transkript

1 IPv6 via 6to4-tunnel med Linksys WRT54GL

2 Innehåll Inledning...4 Förutsättningar...4 Vad man har när man är färdig...4 Hårdvaruspecifikation WRT54GL...5 Förberedelse av nätanslutning...5 Konfigurera IP-adress inför mjukvarubytet...7 Hämtning av OpenWRT mjukvaran och mellanlagra den på din dator...8 Uppgradering av mjukvara i routern...10 Access till routern efter installation av OpenWRT...12 Konfiguration av nätverksparametrar...13 Några tips om konfiguration och start-filer i OpenWRT...13 Grunder för mjukvaruinstallation i OpenWRT...14 Uppdatering av konfigurationsfil för IPKG...15 Mjukvaruinstallation IPv Konfiguration av IPv Konfiguration av 6to4-tunnel...17 Konfiguration RADVD...17 Konfiguration av enkelt ip6tables filter...18 Omstart av router för att kontrollera installationen...18 Verifiering av IPv6 access...18 Ominstallation av OpenWRT när OpenWRT redan är installerad...20 Hur väljer Windows mellan IPv4 och IPv6?...23 Testa...25 Appendix konfigurationsfiler...26 /etc/ipkg.conf...27 /etc/radvd.conf...28 /etc/config/network statisk WAN IP adress...29 /etc/config/network dynamisk WAN IP address...30 /etc/hotplug.d/iface/20-ipv /etc/config/ipv /etc/init.d/firewall6...34

3 Figurer Figur 1 Blockdiagram över WRT54GL...5 Figur 2 PC erhåller IP-adress från router...6 Figur 3 - Inloggningsruta...7 Figur 4 routerns startsida...7 Figur 5 Hur inställningar för statisk IP-adress ser ut...8 Figur 6 Nätritning...8 Figur 7 OpenWRT mjukvaruarkiv. Aktuell mjukvara markerad...10 Figur 8 Fliken administration...10 Figur 9 Fliken firmware upgrade...11 Figur 10 En mjukvara vald för uppgradering!...11 Figur 11 Första inloggning via telnet...12 Figur 12 Lösenordet bytt och ssh aktivt!...12 Figur 13 Alla paket som behövs för IPv6 installeras med ipkg...16 Figur 14 Information om hur routerns interface fått sina IP-adresser...19 Figur 15 Ping6 mot en av servrarna för.se...19 Figur 16 Lyckad ping mot a.ns.se och g.ns.se...20 Figur 17 Nedladdning av ny mjukvara och konfiguration...20

4 Inledning Detta dokument är framtaget för att visa hur man installerar den öppna mjukvaran OpenWRT på en vanlig hemma router, Linksys WRT54GL V1.1, och konfigurerar den för både IPv4 och IPv6 den senare via en 6to4-tunnel. Resultatet blir alltså en router som ger möjlighet att använda den nya versionen av IP antingen hemma eller som en testmiljö på företaget. I resten av dokumentet refererar vi till denna Linksys WRT54GL som kort och gott routern. Nedan väljer vi också att benämna de Ethernetkontakter som används som LAN, eller LAN-kontakter. Förutsättningar Det här behövs för att kunna genomföra konfigurationen: Linksys router WRT54GL V1.1 o Om man redan har installerat OpenWRT/DD-WRT/Tomato eller liknande så är det inget hinder. Exemplen är dock relaterade till orginalmjukvaran. o Notera att routern kommer att tömmas på all befintlig konfiguration och det kan vara svårt att lägga tillbaks Linksys originalmjukvara! Ett antal LAN-kablar i lämpliga längder. Internetanslutning med publik IP-adress. o Dynamiskt tilldelad med DHCP: fungerar bra om du enbart vill testa att accessa IPv6 servers från en klient. Konfigurationen som beskrivs i detta dokument klarar att anpassa systemet om adressen ändras. o Statisk tilldelad: behövs om du vill driva t.ex. en webbserver eller DNS-server. En eller flera Laptop s med något av följande operativsystem. o Microsoft Windows XP/SP3 (begränsat IPv6 stöd DNS uppslagning via IPv4) o Microsoft Windows Vista/SP1 o Ubuntu 8.10 o Givetvis kan vilket OS som helst som har stöd för IPv6 användas men exemplen beskriver bara hur man använder ovanstående. LAN-anslutning på datorerna Bra kunskaper om det operativsystem man använder. Speciellt nätverks-konfiguration. Kunskap om hur man jobbar i Linux och grundläggande kunskap om hur man använder vi för att editera textfiler En telnet/ssh klient till sitt operativsystem. o Windows Putty rekommenderas Vad man har när man är färdig Linksys WRT54GLmed OpenWRT 7.09 Release med Linux-kärna 2.4 En IPv6 6to4-tunnelanslutning enligt RFC3056 och RFC3068 med automatisk tilldelning av IPv6 adresser baserat på den aktuella IPv4-adressen på routerns utsida. De fyra LAN-anslutningarna på insidan aktiverade för IPv4 och IPv6. o Ett privat IPv4-prefix. T.ex xxx/24 med DHCP-utdelning av adresser.

5 o Ett publikt IPv6-prefix T.ex. 2002:c080:8013::/64 med RA-utdelning av adresser. Trådlöst LAN deaktiverat. (I labbmiljö med flera laboranter är detta lämpligast) Prestanda o Throughput; upp till ca 10-20Mbit/s. o Beroende på applikation och trafikmönster kan dock detta förändras. Hårdvaruspecifikation WRT54GL Linksys WRT54GL är en så kallad hemmarouter som huvudsakligen används för att fler än en dator skall kunna använda bredbandsanslutningen. Den innehåller en LAN upplänk samt både 4 LANanslutningar för kabel samt trådlös LAN-anslutning. Linksys och den nuvarande ägaren Cisco har under lång tid stöt utveckling av öppen mjukvara till enheten som i realiteten är en väldigt liten dator utan hårddisk och bildskärm/tangentbord. Figur 1 Blockdiagram över WRT54GL Förberedelse av nätanslutning Denna beskrivning gäller för en helt ny router. Om din enhet är använd tidigare så kan IP adresser och password vara annorlunda. Ett bra tips är då att nollställa den med hjälp av reset-knappen på routerns baksida. All konfiguration kommer då att nollställas och routern startas med factory defaults och då kommer allt att stämma med denna beskrivning. Förfarandet är enkelt; Dra ur sladden från kraftaggregatet från enheten, tryck in den lilla reset-knappen med en penna eller motsvarande och håll den intryckt medan du återansluter kraftsladden. Håll knappen intryckt i 10 sekunder och släpp den sedan. Nu skall enheten var nollställd och allt är klart att följa beskrivningen nedan.

6 - Starta upp din dator och om du inte nollställt din router enligt beskrivningen ovan så skall du starta den också. - Anslut datorns LAN-port till en av portarna 1-4 på baksidan av routern. - Slå av trådlöst LAN på din Laptop så att du inte råkar ansluta till någon annan router! Detta är viktigt eftersom det i många fall är samma inställningar på samtliga routrar! - Verifiera att du får IP adress på din LAN-anslutning o o o Windows starta ett cmd fönster och ge kommando ipconfig /all. Du hittar IPadressen under huvudrubriken Ethernet adapter Local Area Connection och sedan efter rubriken IPv4 adress. Ubuntu starta ett xterm fönster och ge kommando ifconfig a. Du hittar IPadressen vid eth0 efter texten inet addr: Adressen borde börja med Om det inte är fallet, vänta en liten stund och kolla igen. Om det fortfarande inte dyker upp en IP-adress eller om den börjar på t.ex 169 så börja med att dubbelkolla alla kablar, starta sedan om routern och din dator och upprepa processen ovan. Figur 2 PC erhåller IP-adress från router När du har erhållit en IP-adress enligt beskrivningen ovan är det dags att ansluta till routern via din webbläsare. Webbläsaren och gå till adressen Ett inloggningsfönster kommer att visas. Som standard kan du logga in med username admin och password admin. Mata in dessa och kontrollera att du får access till din router genom att startsidan för enheten visas.

7 Figur 3 - Inloggningsruta Figur 4 routerns startsida Konfigurera IP-adress inför mjukvarubytet. För att byta mjukvara så måste du ha internetaccess. Det är oavsett dynamisk/statisk/publik/privat IP-adress. Det är dock bra att redan nu kunna verifiera att den adress du skall använda senare fungerar. Notera: Du kan inte ha samma IP adress på utsidan som på insidan av din router. Detta kan inträffa om du är ansluten bakom en s.k. NAT eller brandvägg som ger ut privata adresser. Dessa adresser, varav en kommer att kopplas till din routers utsida, kan då vara samma som de som routern normalt använder på sin insida. Är detta fallet måste du välja en annan adress på insidan! Här följer instruktionen för att ställa routern till en statisk publik IP adress. Högst upp på den webbsida routern presenterar finns möjlighet att välja Internet Connection Type. Ändra denna till Static IP och ange sedan de nätverksparametrar du fått från din ISP eller nätvärksadministratör. Parametern är de översta på webbsidan du ser efter valet för Internet Connection Type. VIKTIGT! Klicka på Save Settings längst ner på sidan för att spara dina inställningar. Routern kommer att starta om och aktivera de nya inställningarna vilket kan ta nån minut eller 2.

8 Figur 5 Hur inställningar för statisk IP-adress ser ut Anslut nu routerns utsida till förbindelsen mot Internet. Det är porten som sitter enskilt och är märkt Internet. Verifiera att du kommer åt internet genom att t.ex. surfa till någon webbsida som t.ex. Din router och dator skall nu vara kopplad som i nedanstående skiss Figur 6 Nätritning Hämtning av OpenWRT mjukvaran och mellanlagra den på din dator Före installationen måste du hämta hem den mjukvara som skall installeras och mellanlagra den på din dator. I denna laboration så har vi valt att installera en OpenWRT version med linux-kärna 2.4. En av orsakerna är att det för närvarande enbart finns stabila drivrutiner för trådlöst LAN för routern under i linux-kärnor med version 2.4. Den länk du skall använda för att hämta hem den mjukvaran är:

9 Spara filen på skrivbordet på din dator. Då är det enkelt att hitta den senare när den skall användas. Kontrollera mjukvaran När du laddat ner mjukvaran kan du jämföra MD5 checksumman med den som finns i denna länk. Windows har dock ingen egen MD5 checksummeräknare. En lättanvänd variant är winmd5sum: Du bör för säkerhets skull också kontrollera att den mjukvara du laddar ner inte innehåller virus! Mer om mjukvara Om du valt att surfa till och själv hitta mjukvaran kan det vara värt att nämna att i nedladdningskatalogen så finns det ett flertal filer. Filer med ändelsen.bin är filer som används när man skall uppgradera från originalmjukvaran. Denna fil har en extra header för att orginalmjukvaran skall känna igen den. De filer som slutar på.trx filen är samma mjukvara men utan denna header. Den skall användas om du skall uppgradera från en version av OpenWRT till en annan. Om du av nån orsak vill nollställa och börja från början så kan du också installera samma version igen med då med ändelsen.trx istället. Den fil du skall använda vid en senare omflashning av routern är alltså

10 Figur 7 OpenWRT mjukvaruarkiv. Aktuell mjukvara markerad. Uppgradering av mjukvara i routern I huvudmenyn finns rubriken Administration. Klicka på den. Figur 8 Fliken administration På raden under finns nu flera underflikar. Klicka på Firmware Upgrade

11 Figur 9 Fliken firmware upgrade Du skall nu välja filen som du tidigare lagt på skrivbordet på din dator. Klicka på BROWSE och leta reda på den. Den skall alltså heta openwrt-wrt54g-2.4-squashfs.bin Figur 10 En mjukvara vald för uppgradering! Klicka sedan på Upgrade längs ned i fönstret. VIKTIGT!! Avbryt inte installationen! Har du väl startat så måste du fullfölja. Att avbryta genom att t.ex. koppla loss strömmen resulterar troligtvis i att din router bara får en del av mjukvaran och därför inte går att använda eller laga.

12 Access till routern efter installation av OpenWRT Efter att installationen är klar så kommer routern att starta om. Vänta nån minut, för att se att routern är klar. Sedan kan du prova med att ping a från ett xterm/cmd fönster från din laptop mot IP adressen När du får svar på ping så skall du använda telnet mot IP adress för att konfigurera din router för första gången. Efter detta kommer du alltid att använda ssh för konfiguration! Figur 11 Första inloggning via telnet Som första och enda kommando ger du passwd och byter det tomma inloggnings lösenordet mot ditt eget. Som förslag är att under denna labb använda IPv6Labb. Du bör byta till ett annat när du är klar med labben! Logga nu ut med ctrl+d och stäng fönstret om det inte försvinner av sig själv. Figur 12 Lösenordet bytt och ssh aktivt! När du satt lösenord på användaren root så kommer du inte längre att kunna logga in mot din router via telnet utan du måste använda ssh!

13 Nu är installationen av mjukvaran OpenWRT på din router klar. Konfiguration av nätverksparametrar Efter installationen av OpenWRT så är all konfiguration av nätverksparametrar nollställd. Detta måste med andra ord konfigureras igen. Det enda som fungerar direkt efter uppstart är: Utsidan kan erhålla en IP adress utdelad via DHCP t.ex. från ett bredbandsabbonemang. Insidan har IP adress med masken DHCP server är aktiverad på insidan för att kunna tilldela din dator en adress. Nu är det dags att ansluta till routern igen och börja installera ytterliggare mjukvara som behövs för IPv6 och konfigurera denna. Logga in via SSH till din router genom att ansluta till Användarnamn är root och lösenordet det du satte ovan troligen IPv6Labb. Editera med vi filen /etc/config/network och justera nätverksparametrarna till de som du fått av din ISP eller nätverksadministratör samma som du använde tidigare. vi /etc/config/network Tips! Alla konfigurationsfilerna finns som bilagor samt går att ladda ner från nätet! Om något går fel finns två möjligheter; avbryt innan du sparat genom att trycka ett par gånger på ESC och sedan :q!. Ett annat alternativ är att återställa filen genom att ladda ner den från nätet eller klipp in den från bilagan. Spara sedan filen. Konfigurationen för nätverket är en av de få som gör att du behöver starta om routern. Ge kommandot reboot för att starta om utan att behöva bryta strömmen. I vissa fall så blir ditt sshfönster kvar och du får manuellt stänga det. Omstarten tar en liten stund. Prova att logga in igen med ssh efter någon minut eller två. Verifiera också att du nu åter har Internetaccess från din laptop genom att surfa till Några tips om konfiguration och start-filer i OpenWRT En av de saker som skiljer sig mest mellan de olika versionerna av Unix/Linux etc. är hur konfigurationen och start av systemet sköts. OpenWRT som bygger på busybox har filer som styr

14 start av systemet i katalogen /etc/init.d. Dessa filer länkas sedan från katalogen /etc/rc.d/ med namn som SxxYYY eller som exempel S20dhcpd När man lägger till egna paket så finns det ett par kommandon man skall ge om start-filerna följer OpenWRT s standard. I de flesta fall görs dock detta automatiskt vid paketinstallationen! Så här fungerar det om man gör det manuellt. Vi tar som exempel start-filen /etc/init.d/firewall6 Aktivera filen med kommandot /etc/init.d/firewall6 enable. En länk skapas från /etc/rc.d/s45firewall6 enligt information som finns i själva filen /etc/init.d/firewall6. Om man vill deaktivera filen ger man kommandot /etc/init.d/firewall6 disable. Länken i /etc/rc.d tas bort och scriptet körs ej längre automatiskt vid uppstart. Man kan starta processen som filen hanterar manuellt genom att ge kommandot /etc/init.d/firewall6 start. Detta är precis samma sak som sker när OpenWRT startar. Om man behöver stoppa processen ger man kommandot /etc/init.d/firewall6 stop. I just det här exemplet så innebär stop inte att processen stannar utan att den återgår till att inte göra något men i de flesta fall stoppas den på riktigt. Detta är också det som händer när systemet stoppas. Grunder för mjukvaruinstallation i OpenWRT I OpenWRT finns en mjukvara som installerar, uppdaterar, listar och tar bort mjukvarupaket. Den mjukvaran heter ipkg och körs från kommandoraden. Ipkg kommandon ipkg update ipkg remove <PKG> ipkg install <PKG> ipkg list ipkg list_installed ipkg info <PKG regexp> Uppdaterar databasen med information om vilka mjukvarupaket som är installerade. Tar bort mjukvarupaket <PKG> Installerar mjukvarupaketet <PKG> inklusive beroende mjukvaror Visar lista med mjukvaror Visar lista med installerade mjukvaror Visar mer information om ett paket

15 Bra att veta! Flashminnet på routern är ca 4Mbyte stort. Grundmjukvaran tar ca 2-2.5MByte. Du kan alltså installera ca 1.5Mbyte extra mjukvara. Du kan däremot inte få mer utrymme genom att ta bort paket eller filer som finns i grundmjukvaran. De ligger fast i flashminnet. Vill man ta bort mjukvara som finns i grundmjukvaran så måste den kompileras om och ny installation göras. Uppdatering av konfigurationsfil för IPKG När den senaste releasen av OpenWRT 8.09 släpptes så verkar man ha ändrat filsystemet lite på OpenWRTs webbserver. Därför måste man justera ipkgs konfigurationsfil för att man skall kunna hämta sina paket. Om du inte gör det så kommer du att få ett felmeddelande. Editera filen /etc/ipkg.conf, rad 2 och lägga in /7.09/ så att det ser ut som följande rad. src packages När du gjort förändringen så skall du kunna ge kommandot ipkg update enligt beskrivningen nedan. I appendix finns ett exempel på hur hela filen skall se ut och en länk för att hämta den direkt från nätet. Mjukvaruinstallation IPv6 Grundmjukvaran OpenWRT innehåller inte IPv6-stöd. För att installera det behöver vi ge ett några enkla kommandon. Först måste databasen för mjukvara uppdateras genom kommandot ipkg update Nu är routern synkroniserad och ipkg vet vad den behöver hämta och göra när vi begär installation av ett nytt paket. Sen skall vi installera IPv6 kernel modul. Det är den centrala delen av IPv6. Ge kommandot ipkg install kmod-ipv6 Ipkg kommer att skriva lite information på skärmen medan installation och konfigurationen genomförs och sista raden bör vara Done. När detta är klart ska dom stödpaket som behövs installeras. Kommandona är följande och alla skall avslutas med att ipkg säger just Done. Installera paketet som administrerar IPv6-adresser på LANet: ipkg install radvd Installera paketet som gör att routern kan routa paket mellan insidan och utsidan: ipkg install ip

16 Installera en enkel version av brandväggen ip6tables med två kommandon: ipkg install kmod-ip6tables ipkg install ip6tables Figur 13 Alla paket som behövs för IPv6 installeras med ipkg

17 Konfiguration av IPv6 Konfiguration av 6to4-tunnel 6to4-tunneln styrs med hjälp av ett så kallat hotplug script. Det möjliggör för OpenWRT att ändra viss konfiguration när det sker en förändring, i detta fall, på ett interface. Då startas motsvarande script som aktiverar, ändrar konfiguration eller deaktiverar 6to4-tunneln. Hotplug-scriptet består av två delar; konfigurationsdata och själva scriptet. Scriptet som heter 20- ipv6 skall läggas i katalogen /etc/hotplug.d/iface och konfigurationsdatan ligger i en fil som kort och gott heter ipv6 och skall finnas i katalogen /etc/config. Sedan måste rättigheterna sättas. Börja med att säkerställa att ingen gammal version finns med kommandot: rm -f /etc/config/ipv6 /etc/hotplug.d/iface/20-ipv6 Hämta sedan de två filerna från nätet med följande kommandon: wget -O /etc/hotplug.d/iface/20-ipv6 wget -O /etc/config/ipv6 Till sist måste scriptet ha korrekta rättigheter. Det sätts med kommandot: chmod 755 /etc/hotplug.d/iface/20-ipv6 Nu är konfigurationen för den dynamiska 6to4 tunneln klar! Konfiguration RADVD I IPv6 tilldelas IP-adresser med en funktion som kallas Router Advertisment eller RA. Systemet består av en mjukvara på routern som talar om att den finns och vilka IP-adresser den tillhandahåller och en klient som lyssnar efter meddelanden och ber om en adress. Funktionen är väldigt smidig och gör att man i princip inte behöver konfigurera något i PCs som ansluts till nätet. Tyvärr förbisåg man behovet av att peka ut en nameserver när protokollet skapades. En komplettering för detta har gjorts men tyvärr är det inte säkert att alla operativsystem stödjer detta. I OpenWRT behöver vi bara servern. Klienten finns inbyggd i ditt operativsystem. Vi skall nu konfigurera servern som allmänt kallas för radvd. Den består också av ett script och en konfigurationsfil. Börja med att säkerställa att ingen gammal data finns med kommandot: rm -f /etc/radvd.conf /etc/hotplug.d/iface/30-radvd Hämta sedan filerna från nätet med kommandona: wget -O /etc/radvd.conf openwrt/etc/radvd.conf wget -O /etc/hotplug.d/iface/30-radvd mynta.org/openwrt/etc/hotplug.d/iface/30-radvd Även detta script måste ha vissa rättigheter. Sätt dom med: chmod 755 /etc/hotplug.d/iface/30-radvd

18 Till sist måste vi informera OpenWRT att vi vill att radvd skall startas automatiskt när routern startas. Det gör man enkelt genom följande kommando: /etc/init.d/radvd enable Konfiguration av enkelt ip6tables filter OpenWRT kan fungera som en enkel brandvägg med hjälp av ett paket som heter ip6tables. Det är i de flesta fall betydligt bättre än att bara förlita sig på t.ex. en NAT i IPv4. Den version av ip6tables som just nu finns för OpenWRT är relativt begränsad. I princip så hanterar den portfiltrering men den kan inte hantera tex ESTABLISHED eller CONNECTION TRACKING. Vi skall nu konfigurera ip6tables för att blockera anrop utifrån på portar mellan 0 och 1023 men ett undantag för port 22 som är ssg. Börja med att ta bort eventuell existerande konfiguration. Finns ingen tidigare fil får du ett felmeddelande men det är ju helt ok då! Kommandot är: rm -f /etc/init.d/firewall6 Hämta sedan exempelfilen och sätt rättigheterna med följande två kommandon: wget -O /etc/init.d/firewall6 init.d/firewall6 chmod 755 /etc/init.d/firewall6 Sedan förberedas brandväggen för start med systemet i framtiden och startas nu direkt med: /etc/init.d/firewall6 enable /etc/init.d/firewall6 start Omstart av router för att kontrollera installationen När allt är klart är det bra att kontrollera att alla ändringar fungerat och att allt dessutom är förberett att dra igång när routern startar! För att göra en snygg omstart av routern ger du kommandot Sync och när det är klart reboot Verifiering av IPv6 access När routern startat om, dvs efter ett par minuter, är det dags att testa att 6to4 interfacet är aktiverat. Logga in på routern som du gjort tidigare med ssh och ge sedan följande kommandon: ifconfig tun6to4 ifconfig eth0.1

19 Figur 14 Information om hur routerns interface fått sina IP-adresser Under eth0.1 skall IPv4-adressen vara något annat än x.x, x.x, 10.x.x.x eller 169.x.x.x. För tun6to4 bör du nu ha en IPv6-adress som börjar på 2002: Jämför med exemplet ovan! Verifiera att du kan nå Internet via IPv6 med kommandot med ping6 (observera 6 i slutet av ping!): ping6 c 5 a.ns.se Figur 15 Ping6 mot en av servrarna för.se Om allt ser bra ut på routern så gå vidare med att verifiera att din Laptop är IPv6 ansluten. Det gör du genom att på Linux/Unix/MacOS X ge samma kommandon som i routern! ping6 c 5 a.ns.se

20 I Windows Vista heter dock kommandot bara ping inte ping6! Med -6 tvingas kommandot att bara använda IPv6. ping -6 a.ns.se Figur 16 Lyckad ping mot a.ns.se och g.ns.se Ominstallation av OpenWRT när OpenWRT redan är installerad Om din installation skulle bli förstörd eller om du gör ett radikalt misstag och känner att det är enklare att börja om från början så är det fullt möjligt. Figur 17 Nedladdning av ny mjukvara och konfiguration Logga in på routern med ssh som vanligt. Ge sedan följande kommandon: cd /tmp wget

21 mtd r write openwrt-brcm-2.4-squashfs.trx linux Routern skriver nu ner en ny mjukvara i Flashminnet och nollställer all konfiguration. När detta är klart startas routern om och du kan börja om nästan högst upp i den här beskrivningen.

22 Installera IPv6 på din Windows dator Från Service Pack 2 (SP2) har IPv6 ingått i Windows XP. Att aktivera IPv6 är enkelt. Klicka på Start - knappen, välj Alla program, därefter Tillbehör, sen Kommunikation och slutgiltigen Nätverksanslutningar. Välj den ikon under Nätverksanslutning eller höghastighetsanslutning till Internet som är ditt LAN genom att klicka en gång på den. Välj sedan Ändra inställningar för den här anslutningen i menyn till vänster!

23 I listan klickar du i rutan framför Microsoft TCP/IP version 6 och välj sedan OK. Hur väljer Windows mellan IPv4 och IPv6? När Windows Vista och XP har tillgång till både IPv4 och IPv6 så finns en mekanism som bestämmer vilket protokoll som skall användas först. Denna kan men både undersöka och påverka via ett CMDfönster och kommandot netsh. Låt oss börja med att titta på standardinställningarna och deras betydelse. Ge kommandot: netsh interface ipv6 show pref

24 Windows XP Home standardinställningar med IPv6 Om vi går efter etikt (etikett) eller label som den engelska Windows kallar det omfattar prefix följande: 50 ::1 localhost dvs. den egna datorn 40 ::/0 Godtycklig IPv6-adress ::/16 6to4 tunnel 20 ::/96 IPv4-kompatibel IPv6-adress 10 ::ffff:0:0/96 IPv4-mappad IPv6-adress ::/32 Teredo tunnel Windows prioriterar adresser med högre prioritet (eller precedence i engelska Windows) framför de med lägre när den skall skicka data. Så, jämför man siffrorna så får vi en ordning; a) Kan man prata med något lokalt på den egna datorn så gör man det utan att skicka ut paket på ett LAN och tillbaka. b) Har man IPv6 så är det bäst! c) Kan man nå IPv6 via en s.k. 6to4 tunnel så är det nästan lika bra. d) Efter det kommer IPv4 på två olika sätt. e) Sista alternativet är att använda en s.k. Teredotunnel. Man kan också modifiera detta beteende så att man t.ex. inte specialbehandlar 6to4-tunnlar:

25 netsh interface ipv6 del pref 2001::/32 netsh interface ipv6 del pref ::ffff:0:0/96 netsh interface ipv6 del pref ::/96 netsh interface ipv6 del pref 2002::/16 netsh interface ipv6 del pref ::/0 netsh interface ipv6 del pref ::1/128 netsh interface ipv6 add pref ::1/ netsh interface ipv6 add pref ::/ netsh interface ipv6 add pref ::/ netsh interface ipv6 add pref ::ffff:0:0/ netsh interface ipv6 add pref 2000::/ Om man vill vara helt säker på att inställningarna tar så bootar man om sin dator! Det är också enkelt att återställa standardinställningarna: netsh interface ipv6 reset Man måste efter detta kommando starta om sin dator för att original konfigurationen skall återställas. Testa Här är några olika webbplatser som kan vara bra för att testa hur din dator beter sig: visar att du kommit fram till en IPv6-webbplats och vilken IPv6-adress du har. Hamnar du här väljer din dator IPv6 före IPv4. visar att du föredrar eller bara har IPv4 och uppmanar dig att byta! Om din dator väljer IPv4 före IPv6 kan du med denna webbplats testa om du överhuvudtaget kan använda IPv6 om det inte finns någon IPv4!

26 Appendix konfigurationsfiler Filerna kan antingen kopieras direct från appendix eller hämtas från angivna URL er. Notera att filerna ligger på webbservern i motsvarande katalog som på din router. Tips! Det är både smidigt och säkert att hämta konfigurationsfilerna från webbservern. Bland annat slipper man risken att radbrytningar hamnar på fel ställe och gör att routern inte förstår innehållet i filen.

27 /etc/ipkg.conf Filen kan hämtas från: src release src packages dest root / dest ram /tmp

28 /etc/radvd.conf Filen kan hämtas från: # For more examples, see the radvd documentation. interface br-lan { AdvSendAdvert on; # # Disable Mobile IPv6 support # AdvHomeAgentFlag off; MaxRtrAdvInterval 30; prefix 0:0:0:0::1/64 { Base6to4Interface eth0.1; AdvOnLink on; AdvAutonomous on; AdvRouterAddr on; AdvValidLifetime 300; AdvPreferredLifetime 180; }; # # Really.. Change this to your IPv6 DNS SERVER # RDNSS 2001::1 {}; };

29 /etc/config/network statisk WAN IP adress Filen kan hämtas från: #### VLAN configuration config switch eth0 option vlan0 " *" option vlan1 "4 5" #### Loopback configuration config interface loopback option ifname "lo" option proto static option ipaddr option netmask #### LAN configuration config interface lan option type bridge option ifname "eth0.0" option proto static option ipaddr option netmask option dns <IPv4 DNS SERVER> #### WAN configuration config interface wan option ifname "eth0.1" option proto static option ipaddr <DIN PUBLIKA IP-ADRESS> option netmask <DIN SUBNATMASK> option gateway <DEFAULT GATEWAY>

30 /etc/config/network dynamisk WAN IP address Filen kan hämtas från: #### VLAN configuration config switch eth0 option vlan0 " *" option vlan1 "4 5" #### Loopback configuration config interface loopback option ifname "lo" option proto static option ipaddr option netmask #### LAN configuration config interface lan option type bridge option ifname "eth0.0" option proto static option ipaddr option netmask #### WAN configuration config interface wan option ifname "eth0.1" option proto dhcp

31 /etc/hotplug.d/iface/20-ipv6 Filen kan hämtas från: Notera att detta script använder en konfigurationsfil: /etc/config/ipv6 #!/bin/sh # Copyright (C) 2008 OpenWrt.org TUNNEL=tun6to4. /etc/functions.sh config_cb() { local cfg="$config_section" local cfgtype local ip6add config_get cfgtype "$cfg" TYPE if [ "$cfgtype" = ipv6 ] then config_get REMOTE $cfg remote if [ "$REMOTE" = relay ] then ip6add=`echo $IP4LOC awk -F. '{ printf "2002:%02x%02x:%02x%02x::1", $1, $2, $3, $4 }'` IP4REM="any" IP6TUN="${ip6add}/16" IP6REM=":: " IP6LOC="${ip6add}/64" else config_get ip6add $cfg local6 IP4REM="${REMOTE}" IP6TUN="${ip6add}/64" config_get IP6REM $cfg remote6 config_get IP6LOC lan ip6addr fi fi } del_ip6addr() { local file=/var/state/network.$$ grep -v "^config_set 'wan' 'ip6addr' " /var/state/network > "$file" mv "$file" /var/state/network } if [ "$INTERFACE" = wan ] then. /var/state/network config_get IP4LOC wan ipaddr config_get IP6WAN wan ip6addr config_get IFNAME lan ifname config_load ipv6 case $ACTION in ifup) if [! "$IP6WAN" ]

IPv6 via 6to4-tunnel med Linksys WRT54GL

IPv6 via 6to4-tunnel med Linksys WRT54GL IPv6 via 6to4-tunnel med Linksys WRT54GL Innehåll Inledning... 4 Förutsättningar... 4 Vad man har när man är färdig... 4 Hårdvaruspecifikation WRT54GL... 5 Förberedelse av nätanslutning... 5 Konfigurera

Läs mer

Startanvisning för Bornets Internet

Startanvisning för Bornets Internet Startanvisning för Bornets Internet Denna guide kommer att hjälpa dig igång med Bornets Internet. Sidan 1 av 41 Innehållsförteckning Titel Sidan Kapitel 1. Introduktion... 3 Kapitel 2. TCP/IP-inställningar

Läs mer

3. Steg för steg. Kör IPv6 på riktigt med FortiGate! Principen är enkel:

3. Steg för steg. Kör IPv6 på riktigt med FortiGate! Principen är enkel: Kör IPv6 på riktigt med FortiGate! Principen är enkel: - Installera en Fortigate ditt nätverk. - Anslut Fortigaten till IPv6 nätverket. - Anslut din PC till Fortigaten. - Så kan du surfa på internet med

Läs mer

Topologi. Utförande: I exemplet så kommer vi att utgå från att man gör laborationen i en Virtuell miljö (Virtualbox).

Topologi. Utförande: I exemplet så kommer vi att utgå från att man gör laborationen i en Virtuell miljö (Virtualbox). Nätverkssäkerhet Remote Access VPN med pfsense I denna laboration kommer vi att skapa en så kallad Remote Access VPN åtkomst (baserad på OpenVPN) så att klienter utifrån det oskyddade nätverket (Internet)

Läs mer

En IPv6-installation. Tunnlad anslutning med SIXXS Jörgen Eriksson,.SE Torbjörn Eklöv, Interlan

En IPv6-installation. Tunnlad anslutning med SIXXS Jörgen Eriksson,.SE Torbjörn Eklöv, Interlan En IPv6-installation Tunnlad anslutning med SIXXS Jörgen Eriksson,.SE Torbjörn Eklöv, Interlan Målsättning Installera och configurera mjukvara för en IPv6-tunnel till SIXXS Configurera interface,routing

Läs mer

Hur man ändrar från statisk till automatisk tilldelning av IP i routern.

Hur man ändrar från statisk till automatisk tilldelning av IP i routern. Hur man ändrar från statisk till automatisk tilldelning av IP i routern. Om du ansluter till Internet via en router, behöver du oftast inte ändra några inställningar i din dator, utan det räcker med att

Läs mer

LAN Port: 4 X RJ45 10/100BASE-TX Fast Ethernet med Auto MDI/MDIX. Resetknapp: Återställer enheten till fabriks inställningar

LAN Port: 4 X RJ45 10/100BASE-TX Fast Ethernet med Auto MDI/MDIX. Resetknapp: Återställer enheten till fabriks inställningar Denna enhet kan konfigureras genom att använda ett webb program, ex. Internet Explorer 6, Netscape Navigator 6.23. DSL-504T ADSL Router Orientering Användande av annan ström adapter med annan volt/amper

Läs mer

Felsökningsguide för Windows XP

Felsökningsguide för Windows XP Felsökningsguide för Windows XP Om du inte kan komma ut på Internet med din dator så följ denna guide. Var god följ denna guide innan ni ringer och felanmäler till Kungälv Energi AB. * Starta om din dator

Läs mer

Övningar - Datorkommunikation

Övningar - Datorkommunikation Övningar - Datorkommunikation 1. Förklara skillnaden på statisk och dynamisk IP konfiguration. Ange även vad som krävs för att dynamisk IP konfiguration ska fungera. 2. Förklara följande förkortningar

Läs mer

Konfigurera Routern manuellt

Konfigurera Routern manuellt Konfigurera Routern manuellt Den här guiden beskriver hur du ställer in din Internetanslutning mot Belkin Routern. Steg 1. Stäng av din Kabel eller ADSL-modem. I det fall det inte finns en på- och avstängningsknapp

Läs mer

Instruktioner för Internetanslutning

Instruktioner för Internetanslutning Nov 2003 Instruktioner för Internetanslutning På dessa sidor finner du instruktioner för att få din bredbandsanslutning att fungera. Du behöver inte använda några inloggningsuppgifter utan är hela tiden

Läs mer

Installation av MultiTech RF550VPN

Installation av MultiTech RF550VPN Installation av MultiTech RF550VPN 1. Fysisk installation 1. Anslut en nätverkskabel* mellan WAN-porten på RF550VPN och ADSL-modem (eller router, om du har en fast förbindelse) 2. Anslut en nätverkskabel

Läs mer

Stiftelsen MHS-Bostäder Instruktioner och felsökningsguide för Internetanslutning

Stiftelsen MHS-Bostäder Instruktioner och felsökningsguide för Internetanslutning Stiftelsen MHS-Bostäder Instruktioner och felsökningsguide för Internetanslutning VANLIGA FRÅGOR 1 NÄTVERKSINSTÄLLNINGAR, WINDOWS 2000/XP 2 Hastighet/duplex-inställningar för nätverkskort 3 Inställningar

Läs mer

Konfigurering av eduroam

Konfigurering av eduroam Konfigurering av eduroam Detta dokument beskriver hur en användare med konto från Chalmers konfigurerar nätverksanslutning till ett trådlöst nätverk på en eduroam-ansluten organisation, t.ex. Chalmers.

Läs mer

Läs detta innan du sätter igång!

Läs detta innan du sätter igång! Läs detta innan du sätter igång! Om du bor i en fastighet som är ansluten till Örebros öppna stadsnät skall du ansluta din dator till bostadens LAN-uttag. Inkopplingen görs med en nätverkskabel från datorns

Läs mer

Handbok för installation av programvara

Handbok för installation av programvara Handbok för installation av programvara Denna handbok beskriver hur du installerar programvaran via en USB- eller nätverksanslutning. Nätverksanslutning är inte tillgängligt för modellerna SP 200/200S/203S/203SF/204SF

Läs mer

Manuell installation av SQL Server 2008 R2 Express för SSF Timing

Manuell installation av SQL Server 2008 R2 Express för SSF Timing Manuell installation av SQL Server 2008 R2 Express för SSF Timing Innehåll 1. Metoder att installera...1 2. Förutsättningar...2 DotNet Framework 3.5...2 MSI Installer 4.5...2 3. Hämta SQL Server 2008 R2

Läs mer

SkeKraft Bredband Installationsguide

SkeKraft Bredband Installationsguide SkeKraft Bredband Installationsguide SkeKraft Bredband Installationsguide Innan du startar installationen av SkeKraft Bredband bör du kontrollera om din dator har ett nätverkskort installerat. OBS! Har

Läs mer

COAX INSTALLATIONSHANDBOK VERSION 1.0. Felanmälan och support nås på 0502-60 65 90. Alla dagar 08:00-22:00

COAX INSTALLATIONSHANDBOK VERSION 1.0. Felanmälan och support nås på 0502-60 65 90. Alla dagar 08:00-22:00 COAX INSTALLATIONSHANDBOK VERSION 1.0 Felanmälan och support nås på 0502-60 65 90 Alla dagar 08:00-22:00 1. ANSLUT OCH KONFIGURERA DIN UTRUSTNING Alt. 1. OM DU ANSLUTER EN DATOR 1. Anslut den medföljande

Läs mer

Fråga: Hur ställer jag in min router utan att använda CD skivan? Svar: Du kan ställa in din router manuellt genom att följa stegen nedan.

Fråga: Hur ställer jag in min router utan att använda CD skivan? Svar: Du kan ställa in din router manuellt genom att följa stegen nedan. Fråga: Hur ställer jag in min router utan att använda CD skivan? Svar: Du kan ställa in din router manuellt genom att följa stegen nedan. Produkter som täcks in av denna guide : De flesta routrar i DIR

Läs mer

Manual för Fristående system för temperatur och luftfuktighetsmätning

Manual för Fristående system för temperatur och luftfuktighetsmätning Manual för Fristående system för temperatur och luftfuktighetsmätning Freiholtz Consulting 2008 Manualens revision: 1.5, 2008-06-22 Tid Routern har inte något batteri och klockan måste ställas vid uppstart.

Läs mer

FIBER INSTALLATIONSHANDBOK VERSION 1.0. Felanmälan och support nås på 0502-60 65 90. Alla dagar 08:00-22:00

FIBER INSTALLATIONSHANDBOK VERSION 1.0. Felanmälan och support nås på 0502-60 65 90. Alla dagar 08:00-22:00 FIBER INSTALLATIONSHANDBOK VERSION 1.0 Felanmälan och support nås på 0502-60 65 90 Alla dagar 08:00-22:00 1. ANSLUT OCH KONFIGURERA DIN UTRUSTNING Er anslutning är klar först när den gröna lampan på Fiberkonverten

Läs mer

Dovado Tiny - installationsguide

Dovado Tiny - installationsguide Dovado Tiny - installationsguide KONTROLL Kontrollera följande steg innan ni påbörjar installationen av Dovado Tiny router Använder ni routern från SwedfoneNet? Har ni fått en Dovado router från annan

Läs mer

Konfigurera Routern manuellt

Konfigurera Routern manuellt Konfigurera Routern manuellt Den här guiden beskriver hur du ställer in din Internetanslutning mot Belkin Routern. Steg 1. Stäng av din dator. Steg 2. Anslut en nätverks kabel till en av portarna märkta

Läs mer

ADSL INSTALLATIONSHANDBOK VERSION 1.2. Bredbands felanmälan och support nås på 0502-60 65 90. Alla dagar 08:00-22:00

ADSL INSTALLATIONSHANDBOK VERSION 1.2. Bredbands felanmälan och support nås på 0502-60 65 90. Alla dagar 08:00-22:00 ADSL INSTALLATIONSHANDBOK VERSION 1.2 Bredbands felanmälan och support nås på 0502-60 65 90 Alla dagar 08:00-22:00 Innehåll 1. LOKALISERA FÖRSTA TELEFONJACKET... 3 2. ANSLUT DITT MODEM... 3 3. ANSLUT OCH

Läs mer

GIVETVIS. SKA DU HA INTERNET I DIN LÄGENHET! En guide till hur du installerar internet i ditt nya hem.

GIVETVIS. SKA DU HA INTERNET I DIN LÄGENHET! En guide till hur du installerar internet i ditt nya hem. GIVETVIS SKA DU HA INTERNET I DIN LÄGENHET! En guide till hur du installerar internet i ditt nya hem. INTERNET EN SJÄLVKLARHET Internet är en standard i våra lägenheter, precis som vatten, el och värme.

Läs mer

Handbok för installation av programvara

Handbok för installation av programvara Handbok för installation av programvara Denna handbok beskriver hur du installerar programvaran via en USB- eller nätverksanslutning. Nätverksanslutning är inte tillgängligt för modellerna SP 200/200S/203S/203SF/204SF

Läs mer

ELMIA WLAN (INTERNET)

ELMIA WLAN (INTERNET) ELMIA WLAN (INTERNET) Elmia WLAN är trådlös High Speed Internet Access på Elmias mässanläggning som drivs av Elmia AB. Elmia AB, Box 6066, SE-550 06 JÖNKÖPING, Sverige VILLKOR OCH REKOMMENDATIONER Som

Läs mer

Sweex Trådlös bredbandsrouter + 4 portars switch

Sweex Trådlös bredbandsrouter + 4 portars switch Sweex Trådlös bredbandsrouter + 4 portars switch Hantering Webbaserad hantering Fjärrhantering Möjliga användningsområden Skapa ett nätverk för flera användare, och dela Internet blixtsnabbt utan att behöva

Läs mer

Konfigurera Xenta från Babs

Konfigurera Xenta från Babs Konfigurera Xenta från Babs Nedan följer en instruktion hur du konfigurerar din nya Xenta terminal från Babs PayLink med JobOffice Kassa. Om du känner dig osäker på det här, kontakta någon lokal data-

Läs mer

Win95/98 Nätverks Kompendium. av DRIFTGRUPPEN

Win95/98 Nätverks Kompendium. av DRIFTGRUPPEN Win95/98 Nätverks Kompendium av DRIFTGRUPPEN Sammanfattning Vad håller jag i handen? Detta är en lättförståelig guide till hur man lägger in och ställer in nätverket i Windows 95 och 98 Efter 6 (sex) enkla

Läs mer

Installationsanvisningar fiberstream (LAN) Version 1.0

Installationsanvisningar fiberstream (LAN) Version 1.0 Installationsanvisningar fiberstream (LAN) Version 1.0 Kundservice LAN: 090-20 80 850 (vardagar 8-18) Felanmälan LAN: 090-20 80 850 (vardagar 8-20, lö & sö 10-16) www.bostream.com Innehålls förteckning

Läs mer

Snabbguide IP-kamera Kom igång med din kamera

Snabbguide IP-kamera Kom igång med din kamera 120419 50133 Snabbguide IP-kamera Kom igång med din kamera Mjukvara för PC Installera mjukvaran...2 Uppstart och nätverksinställning Anslut dator och IP-kamera med kabel...2 Logga in i ActiveX Mode (For

Läs mer

Compose Connect. Hosted Exchange

Compose Connect. Hosted Exchange Sida 1 av 15 Compose Connect Hosted Exchange Presentation av lösningen: Compose Hosted Exchange Följande möjligheter finns för hantering av e-post 1. Lokalinstallerad Outlook-klient För att kunna använda

Läs mer

DI-624+ AirPlus G+ trådlös 2.4 GHz router

DI-624+ AirPlus G+ trådlös 2.4 GHz router Denna produkt kan installeras med hjälp av en vanlig webbläsare, t.ex. Internet Explorer 6 eller Netscape Navigator 6.2.3. DI-624+ AirPlus G+ trådlös 2.4 GHz router Innan du börjar 1. Om du har köpt denna

Läs mer

ZYXEL PRESTIGE 660H-61 INSTALLATIONSMANUAL

ZYXEL PRESTIGE 660H-61 INSTALLATIONSMANUAL 1 ZYXEL PRESTIGE 660H-61 INSTALLATIONSMANUAL 2 ZYXEL PRESTIGE 660H-61 INSTALLATIONSMANUAL...3 KABLARNAS INKOPPLING... 3 DATORNS INSTÄLLNINGAR... 3 IBRUKTAGNING AV INTERNETFÖRBINDELSEN... 4 MÄRKLAMPOR...

Läs mer

SMC Barricade Routers

SMC Barricade Routers SMC Barricade Routers Användarhandbok SMC7004BR V1.0 Gratulerar till din nya SMC Barricade TM. SMC Barricade är en bredbandsrouter som är till för delad Internettillgång, ökad säkerhet och för att nätverksansluta

Läs mer

ÅTVID.NET Startinstruktioner

ÅTVID.NET Startinstruktioner ÅTVID.NET Startinstruktioner Dokumentet hjälper dig med nätverksinställningarna i PC:n Sida: 1(9) Innehållsförteckning Detta måste göras först sida 3 Konfiguration Windows 98 sida 3-5 Konfiguration Windows

Läs mer

Prestige 660M. Snabbinstallation. Version 1.0

Prestige 660M. Snabbinstallation. Version 1.0 Prestige 660M Snabbinstallation Version 1.0 1 Det här dokumentet hjälper dig att installera och använda din Prestige 660M. Observera att denna installationsguide endast beskriver installation av modemet

Läs mer

Installationsguide / Användarmanual

Installationsguide / Användarmanual (Ver. 2.6.0) Installationsguide / Användarmanual Innehåll 1. Välkommen Sid 1 Välkommen som Internet kund hos Seth s Bredband Kontrollera att din Internetlåda innehåller: 2. Anslutningsguide Sid 2 Koppla

Läs mer

DGC IT Manual Citrix Desktop - Fjärrskrivbord

DGC IT Manual Citrix Desktop - Fjärrskrivbord DGC IT Manual Citrix Desktop - Fjärrskrivbord Ver 130912 Innehåll 1 Använda Citrix Desktop - Fjärrskrivbord... 2 2 Inställningar i Fjärrskrivbordet... 7 Kontrollera att de applikationer du har tillgång

Läs mer

KARLSBORGS ENERGI AB FIBER INSTALLATIONSHANDBOK REV. 2009.01

KARLSBORGS ENERGI AB FIBER INSTALLATIONSHANDBOK REV. 2009.01 KARLSBORGS ENERGI AB FIBER INSTALLATIONSHANDBOK REV. 2009.01 Karlsborgs Energi AB 2 Innehåll 1. KONTROLLERA DIN ANSLUTNING... 4 2. SÅ HÄR ANSLUTER DU DIN DATOR... 4 3. KONFIGURERA DIN PC FÖR INTERNET...

Läs mer

BIPAC-711C2 / 710C2. ADSL Modem / Router. Snabbstart Guide

BIPAC-711C2 / 710C2. ADSL Modem / Router. Snabbstart Guide BIPAC-711C2 / 710C2 ADSL Modem / Router Snabbstart Guide Billion BIPAC-711C2/710C2 ADSL Modem / Router För mer detaljerade instruktioner om konfiguration och användning av denna ADSL Modem/Router, hänvisar

Läs mer

Installation xvis besökssystem, Koncern

Installation xvis besökssystem, Koncern Installation xvis besökssystem, Koncern Inledning För att installera xvis besökssystem, koncernversion, behövs följande; * SQL Server * Kan vara en express-version, eller en fullständig. *.NET 3.5 * Internet

Läs mer

Handbok Remote Access TBRA

Handbok Remote Access TBRA NESTOR NESTOR NESTOR SV.TBRA web.131219 Handbok Remote Access TBRA 1. ALLMÄNT Remote Access är en kommunikationsenhet som möjliggör stabil och tillförlitlig fjärranslutning, via mobil uppkoppling, till

Läs mer

Hemmanätverk. Av Jan Pihlgren. Innehåll

Hemmanätverk. Av Jan Pihlgren. Innehåll Hemmanätverk Av Jan Pihlgren Innehåll Inledning Ansluta till nätverk Inställningar Bilaga 1. Om IP-adresser Bilaga 2. Inställning av router Bilaga 3. Trådlösa inställningar Manuella inställningar Inledning

Läs mer

PNSPO! CP1W-CIF41. 14 mars 2012 OMRON Corporation

PNSPO! CP1W-CIF41. 14 mars 2012 OMRON Corporation PNSPO! 14 mars 2012 OMRON Corporation 2/16 Läs detta innan du bläddrar vidare PNSPO! Denna bok är avsedd som ett tillägg till de ursprungliga manualerna för OMRONs produkter. Använd den som en hjälp att

Läs mer

PUNKT TILL PUNKT-ANSLUTNING. Version 10/10. Att ansluta en PC till Controller 1

PUNKT TILL PUNKT-ANSLUTNING. Version 10/10. Att ansluta en PC till Controller 1 PUNKT TILL PUNKT-ANSLUTNING Version 10/10 Att ansluta en PC till Controller 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INTRODUKTION...3 1.1 NÄTVERK MED EN ROUTER...3 1.2 PUNKT TILL PUNKT-ANSLUTNING MELLAN SH-CONTROLLER

Läs mer

LABORATIONSRAPPORT Säkerhet och Sårbarhet Laboration 1 Brandväggar

LABORATIONSRAPPORT Säkerhet och Sårbarhet Laboration 1 Brandväggar LABORATIONSRAPPORT Säkerhet och Sårbarhet Laboration 1 Laborant/er: Klass: Laborationsansvarig: Robin Cedermark Erik Gylemo Jimmy Johansson Oskar Löwendahl Jakob Åberg DD12 Martin Andersson Hans Ericsson

Läs mer

3.2 1H[W*HQHUDWLRQ6HFXULW\ Användarmanual

3.2 1H[W*HQHUDWLRQ6HFXULW\ Användarmanual 3.2 1H[W*HQHUDWLRQ6HFXULW\ Användarmanual ,QQHKnOOVI UWHFNQLQJ,QVWDOODWLRQDY931NOLHQW 'DWRUHUVRPLQJnULHQ)DVW7UDFNPLOM $QYlQGDUHPHGNRQWRL9+6RFKGDWRUPHG:LQGRZV;3 $QYlQGDUHPHGNRQWRLDQQDQGRPlQlQ9+6HOOHUGDWRUPHG:LQGRZV

Läs mer

Se till att alltid starta om nätverket i den här ordningen:

Se till att alltid starta om nätverket i den här ordningen: Kapitel 2 Felsökning I det här kapitlet får du information om felsökning av routern. Snabbtips Här följer några tips om hur du rättar till enklare problem. Se till att alltid starta om nätverket i den

Läs mer

LC000070 Sweex trådlös bredbandsrouter 11g

LC000070 Sweex trådlös bredbandsrouter 11g LC000070 Sweex trådlös bredbandsrouter 11g Inledning Tack för att du har valt en Sweex trådlös bredbandsrouter 11g. Med den här routern kan du snabbt och enkelt skapa ett trådlöst nätverk. Dessutom är

Läs mer

Konfigurationsdokument M1

Konfigurationsdokument M1 Filename: Konfigurationsdokument M1 Page: 1(15) Konfigurationsdokument M1 Revision history Date Version Changes Changed by 2014-10-24 0.1 First draft AB 2015-01-21 0.2 Uppdaterad AB 2015-01-29 0.3 Uppdaterad

Läs mer

DD-WRT för trådlös router

DD-WRT för trådlös router DD-WRT för trådlös router Har följer en liten beskrivning på hur man kan använda en LINKSYS trådlös router tillsammans med tredje parts programvaran DD-WRT för att överbrygga mycket stora avstånd. Jag

Läs mer

Innehåll. Dokumentet gäller från och med version 2014.3 1

Innehåll. Dokumentet gäller från och med version 2014.3 1 Innehåll Introduktion... 2 Före installation... 2 Beroenden... 2 Syftet med programmet... 2 Installation av IIS... 2 Windows Server 2008... 2 Windows Server 2012... 6 Installation av webbapplikationen

Läs mer

Installation av. Vitec Online

Installation av. Vitec Online Installation av Vitec Online Innehållsförteckning Inledning... 3 Allmän konfiguration av router och brandvägg... 4 Installera Vitec Online Server... 6 Lösenord för inloggning i Mäklarsystemet... 9 Klientinstallation...

Läs mer

Använda bärbar dator som operatörspanel

Använda bärbar dator som operatörspanel Använda bärbar dator som operatörspanel Sammanfattning Genom att koppla en bärbar dator direkt till IQHeat så erhålls en operatörspanel/handterminal i form av web-sidor. På så vis får användaren full tillgång

Läs mer

TW100-S4W1CA. Bredbandsrouter (med 4-ports switch) (vers. E) Snabbinstallationsguide

TW100-S4W1CA. Bredbandsrouter (med 4-ports switch) (vers. E) Snabbinstallationsguide TW100-S4W1CA Bredbandsrouter (med 4-ports switch) (vers. E) Snabbinstallationsguide QIG-SS07232003 STEG 1: ANSLUTA ENHETERNA Figur 1 ** Slå på DSL/Kabelmodemet. 1-1. Anslut strömkabeln till routern och

Läs mer

Anslut en dator till valfri LAN-port och surfa in på routern på adress:

Anslut en dator till valfri LAN-port och surfa in på routern på adress: Snabbmanual E-Lins Inloggning Anslut en dator till valfri LAN-port och surfa in på routern på adress: http://192.168.8.1 Användarnamn: admin Lösenord: admin OBS: För ökad säkerhet rekommenderar vi byte

Läs mer

Installationsanvisning För dig som har dynamisk IP-Adress

Installationsanvisning För dig som har dynamisk IP-Adress Installationsanvisning För dig som har dynamisk IP-Adress Inomhusnod Comega FTTH-TVMC... 2 Inomhusnod Allied Telesyn img616... 4 Inomhusnod CTS HET-3109... 5 Nätverkskort... 6 Kontakter och kablar... 6

Läs mer

REGION SKÅNE VDI KLIENTINSTALLATION

REGION SKÅNE VDI KLIENTINSTALLATION REGION SKÅNE VDI KLIENTINSTALLATION 2014-05-21 Installation av Viewklient för VDI Dokumentation för installation och anslutning till Region Skånes VDI miljö INSTRUKTION VMWARE VIEW... 2 Inledning... 2

Läs mer

Kapitel 1 Ansluta Router till Internet

Kapitel 1 Ansluta Router till Internet Kapitel 1 Ansluta Router till Internet I det här kapitlet beskrivs hur du installerar router i ditt lokala nätverk (LAN) och ansluter till Internet. Du får information om hur du installerar router med

Läs mer

Instruktion: Trådlöst utbildningsnät orebro-utbildning

Instruktion: Trådlöst utbildningsnät orebro-utbildning Instruktion: Trådlöst utbildningsnät orebro-utbildning Sida 2 av 19 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Så ansluter du till nätverket orebro-utbildning... 4 2.1 Allmän information:... 4 2.2 Enkel anslutning

Läs mer

Installationsanvisningar

Installationsanvisningar Installationsanvisningar Hogia Webbrapporter INNEHÅLLSFÖRTECKNING Systemkrav version 2011.XX 3 Installation av IIS för Windows Server 2003 5 Installation av IIS för Windows Server 2008 8 Nyinstallation

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL OWNIT!

VÄLKOMMEN TILL OWNIT! INSTALLATIONSMANUAL Bästa VÄLKOMMEN bredbandskund! TILL OWNIT! VÄLKOMMEN TILL OWNIT! Du har nu mottagit dina uppgifter från Ownit som är är nödvändiga för för dig dig för för att att du du skall skall

Läs mer

Sweex Trådlös bredbandsrouter + 4 portars switch + printserver

Sweex Trådlös bredbandsrouter + 4 portars switch + printserver Sweex Trådlös bredbandsrouter + 4 portars switch + printserver Fördelar Internet-delning - En bredbandsanslutning låter åtskilliga PC använda Internet samtidigt. Trådlös - Fungerar med Internet utan att

Läs mer

SurfinBird IX78 kopplad till PBX och kundens egen brandvägg

SurfinBird IX78 kopplad till PBX och kundens egen brandvägg SurfinBird IX78 kopplad till PBX och kundens egen brandvägg Detta dokument beskriver hur du kopplar in SurfinBird IX78 så att den tar hand om trafiken mellan kundens PBX och Telias VoIP-VC, men låter Internet-trafiken

Läs mer

Integration med Vitec Express

Integration med Vitec Express i Softphone Integration med Vitec Express Med s molnväxellösning FrontOffice och Vitecs molnbaserade affärssystem Vitec Express kan mäklare jobba i Vitec och kommunicera med kunder på ett mycket enkelt

Läs mer

IPTABLES från grunden. Anders Sikvall, Sommarhack 2015

IPTABLES från grunden. Anders Sikvall, Sommarhack 2015 IPTABLES från grunden Anders Sikvall, Sommarhack 2015 1 Linux brandvägg Brandväggen kallas netfilter Den är inbyggd och har funnits länge i kernel Alltså inte en fristående applikation Den manipuleras

Läs mer

SW3674. Snabbguide. Eee PC 900 Serierna 15G06Q0136D0

SW3674. Snabbguide. Eee PC 900 Serierna 15G06Q0136D0 SW3674 Snabbguide Eee PC 900 Serierna 15G06Q0136D0 Starta din Eee PC Dessa är endast snabbinstruktioner för användning av din Eee PC. Läs hela manualen för detaljerad information. 1 1. Installera batteripaketet

Läs mer

KARLSBORGS ENERGI AB INTERNET KABEL-TV INSTALLATIONSHANDBOK REV. 2011.01

KARLSBORGS ENERGI AB INTERNET KABEL-TV INSTALLATIONSHANDBOK REV. 2011.01 KARLSBORGS ENERGI AB INTERNET KABEL-TV INSTALLATIONSHANDBOK REV. 2011.01 Karlsborgs Energi AB 2 Innehåll 1. ANSLUT KABELMODEMET... 4 2. ANSLUT OCH KONFIGURERA DIN UTRUSTNING... 5 OM DU VILL ANVÄNDA DIN

Läs mer

Installation och setup av Net-controller AXCARD DS-202

Installation och setup av Net-controller AXCARD DS-202 Installation och setup av Net-controller AXCARD DS-202 Setup av Net-Controller DS202 Installation av programvara Stoppa in Axbase CD n i din CD-spelare. När skivan startat installationsprogrammet klickar

Läs mer

Installationshjälp CentOS 5 ENTerprise

Installationshjälp CentOS 5 ENTerprise Sida 1 CentOS installation Electronic Purse Sweden AB Electronic Purse Sweden AB Installationshjälp CentOS 5 ENTerprise Gespage -Ta tillbaka kontrollen Datum: Copyright 2014 Electronic Purse Sweden AB

Läs mer

Detta är en guide för snabbinstallation av IP kameran 14-156. För fullständig programfunktion hänvisar vi till medföljande manual.

Detta är en guide för snabbinstallation av IP kameran 14-156. För fullständig programfunktion hänvisar vi till medföljande manual. Detta är en guide för snabbinstallation av IP kameran 14-156. För fullständig programfunktion hänvisar vi till medföljande manual. 1) Packa upp din IP-kamera ur kartongen (vrid ej manuellt på kamerahuvudet)

Läs mer

router n. filer och en Inter net- uppkoppling över flera datorer.

router n. filer och en Inter net- uppkoppling över flera datorer. B R U K S A N V I S N I N G N I - 7 0 7 5 1 3 1 F Ö R P A C K N I N G E N S I N N E H Å L L 4 T E K N I S K A S P E C I F I K AT I O N E R 4 A N V Ä N D N I N G 4 M A S I N V A R U I N S TA L L AT I O

Läs mer

P-660H Triple Play modem. Snabbinstallation. Version 2.0

P-660H Triple Play modem. Snabbinstallation. Version 2.0 P-660H Triple Play modem Snabbinstallation Version 2.0 1 Det här dokumentet hjälper dig att installera och använda ditt P-660H Triple Play modem. Följande installationsguide beskriver installation av modemet

Läs mer

Ethernet-anslutning. För mer information om skrivarens Ethernet-funktion klickar du på avsnittet nedan: Ethernet-lampor. nätverkskonfigurationssida

Ethernet-anslutning. För mer information om skrivarens Ethernet-funktion klickar du på avsnittet nedan: Ethernet-lampor. nätverkskonfigurationssida Ethernet innehållsförteckning Ethernet-anslutning Med hjälp av skrivarens inbyggda Ethernet-funktion kan du ansluta skrivaren direkt till ett Ethernet-nätverk utan hjälp från en extern skrivarserver. För

Läs mer

Windows 2000, Windows XP och Windows Server 2003

Windows 2000, Windows XP och Windows Server 2003 Windows 2000, Windows XP och Windows Server 2003 "Förberedelser" på sida 3-14 "Snabbinstallation från CD-skiva" på sida 3-14 "Övriga installationssätt" på sida 3-15 "Felsökning i Windows 2000, Windows

Läs mer

Instruktion: Trådlöst nätverk för privata enheter

Instruktion: Trådlöst nätverk för privata enheter Instruktion: Trådlöst nätverk för privata enheter orebro-byod Sida 2 av 21 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Så ansluter du till nätverket orebro-byod... 4 2.1 Allmän information:... 4 2.2 Enkel

Läs mer

TeamViewer Installation och användning

TeamViewer Installation och användning TeamViewer Installation och användning Funktioner i TeamViewer TeamViewer möjliggör för lärare och faddrar att hjälpa elever och användare på distans. Det finns 2 huvudsakliga användningsområden: Fjärrstyrning

Läs mer

Eltako FVS. 6 steg för att aktivera fjärrstyrning med hjälp av din smartphone (Mobil klient)

Eltako FVS. 6 steg för att aktivera fjärrstyrning med hjälp av din smartphone (Mobil klient) Eltako FVS 6 steg för att aktivera fjärrstyrning med hjälp av din smartphone (Mobil klient) Obegränsad flexibilitet och bekvämlighet i fastighetsautomation 1. Konfigurera åtkomst till din dator/nätverk

Läs mer

Instruktioner för uppdatering från Ethiris 4.10 till 5.x

Instruktioner för uppdatering från Ethiris 4.10 till 5.x Instruktioner för uppdatering från Ethiris 4.10 till 5.x Nedan följer instruktioner för hur man går till väga vid uppdatering av ett Ethirissystem version 4 till version 5. När man uppdaterar Ethiris från

Läs mer

Övervakning. Hantering

Övervakning. Hantering Specifikationer Inledning CC400020 Sweex trådlös ADSL modem+router Tack för att du har valt en Sweex trådlös ADSL modem+router. För att säkerställa att din Sweex trådlösa ADSL modem+router fungerar korrekt

Läs mer

Handbok. Installation av Dovado Tiny

Handbok. Installation av Dovado Tiny Handbok Installation av Dovado Tiny Dela med dig av ditt 4G-modem Med din trådlösa 4G-router Dovado Tiny och ett usb-modem för mobilt bredband, kan du dela din 4G-uppkoppling med flera andra användare

Läs mer

Installationsguide för mysql och OLA Server/OLA Klient

Installationsguide för mysql och OLA Server/OLA Klient Installationsguide för mysql och OLA Server/OLA Klient Baserad på OLA 5.0.0-6 Dokumentversion: 20110601 Författare: Gunnar Svanberg, Järfälla Redigering och layout: Niklas Wrane, SOFT Sid 1 (25) version

Läs mer

Användarhantering Windows 7 I denna laboration kommer vi att skapa nya användare och grupper och titta på hur man hantera dessa.

Användarhantering Windows 7 I denna laboration kommer vi att skapa nya användare och grupper och titta på hur man hantera dessa. Användarhantering Windows 7 I denna laboration kommer vi att skapa nya användare och grupper och titta på hur man hantera dessa. Antal: Enskilt Material: En dator med Windows 7 (Vista, Windows 8 eller

Läs mer

Alternativet är iwindows registret som ni hittar under regedit och Windows XP 32 bit.

Alternativet är iwindows registret som ni hittar under regedit och Windows XP 32 bit. TNT ExpressShipper installation. Om ni redan har en ExpressShipper installation på företaget behöver ni först ta reda på vilken version som är installerad och sökvägen till databasen. Versionen ser ni

Läs mer

INSTALLATIONS ANVISNING

INSTALLATIONS ANVISNING INSTALLATIONS ANVISNING AMA BESKRIVNINGSVERKTYG V E R S I O N 1. 0 V E R K T YG F Ö R V E R K L I G H E T E N INNEHÅLL Tack för att du valt att använda AMA beskrivningsverktyg. Vi hoppas att AMA beskrivningsverktyg

Läs mer

Användarmanual COM1025

Användarmanual COM1025 Användarmanual COM1025 Introduktion COM1025 är en router som dirigerar trafik mellan RS485-baserade SRD-nätverk och TCP/IP-baserade nätverk. Den möjliggör kommunikation mellan befintlig Dataundercentral

Läs mer

Så kommer du igång med IPv6. Dataföreningen Lysator 2009

Så kommer du igång med IPv6. Dataföreningen Lysator 2009 Så kommer du igång med IPv6 Dataföreningen Lysator 2009 Sveriges största ITorganisation Dataföreningen skall "verka för en sund utveckling av ITanvändningen i Sverige". Hjälper dig att vidmakthålla och

Läs mer

Laboration 2 Datorverktyg vid LiU

Laboration 2 Datorverktyg vid LiU Laboration 2 Datorverktyg vid LiU Denna laboration är tänkt att ge information om några av de grundläggande verktyg som du, som studerar vid Linköpings Universitet, kan ha nytta av. Ett tips är att läsa

Läs mer

Systemkrav och tekniska förutsättningar

Systemkrav och tekniska förutsättningar Systemkrav och tekniska förutsättningar Hogia Webbrapporter Det här dokumentet går igenom systemkrav, frågor och hanterar teknik och säkerhet kring Hogia Webbrapporter, vilket bl a innefattar allt ifrån

Läs mer

UBIQUITI Powerstation5 - Config

UBIQUITI Powerstation5 - Config UBIQUITI Powerstation5 - Config Har följer en liten beskrivning på hur man snabbt kommer igång för att använda UBIQUITI Powerstation5 trådlös router för att överbrygga mycket stora avstånd. Jag var valt

Läs mer

Installationsanvisningar VisiWeb. Ansvarig: Visi Closetalk AB Version: 2.3 Datum: 2009-12-14 Mottagare: Visi Web kund

Installationsanvisningar VisiWeb. Ansvarig: Visi Closetalk AB Version: 2.3 Datum: 2009-12-14 Mottagare: Visi Web kund Sida: 1(7) Installationsanvisningar VisiWeb Ansvarig: Visi Closetalk AB Version: 2.3 Datum: 2009-12-14 Mottagare: Visi Web kund Detta dokument Detta dokument beskriver hur man installerar VisiWeb på en

Läs mer

RUTINBESKRIVNING FÖR INSTALLATION AV KAMERA

RUTINBESKRIVNING FÖR INSTALLATION AV KAMERA SS-ISO 9002/4.5 Kam Mera4342-1.doc Sida 1 av 16 RUTINBESKRIVNING FÖR INSTALLATION AV KAMERA SS-ISO 9002/4.5 Kam Mera4342-1.doc Sida 2 av 16 INNEHÅLL SIDA Tilldelning av IP-adress... 3 Uppsättning av Kamera...

Läs mer

INKOPPLINGSBESKRIVNING KABEL-TV-MODEM

INKOPPLINGSBESKRIVNING KABEL-TV-MODEM Sid 1 (19) Innehåll 1. Inkoppling till kabel-tv-nätet a) Med kabel-tv-modem Motorola Surfboard b) Med kabel-tv-modem Scientific Atlanta 2. Nätverksinställningar för datorer med Windows XP eller 2000 3.

Läs mer

Grattis till ett bra köp!

Grattis till ett bra köp! Grattis till ett bra köp! Du har valt världens ledande programvara för skydd av din dator. ZoneAlarm har bara i Sverige 100.000-tals användare och programmet finns att köpa i de flesta välsorterade databutiker

Läs mer

Kort-kort om utdelade användarkonton och datormiljön på NADA

Kort-kort om utdelade användarkonton och datormiljön på NADA Kort-kort om utdelade användarkonton och datormiljön på NADA UNIX-konto, användaridentitet Namn Du har fått ett konto med ett användarnamn bestående av prefixet ip99_ och ytterligare tre bokstäver. Dessa

Läs mer

Installationsanvisningar

Installationsanvisningar Installationsanvisningar Hogia Webbrapporter INNEHÅLLSFÖRTECKNING Systemkrav version 2013.x 3 Installation av IIS för Windows Server 2008 5 Nyinstallation av Hogia Webbrapporter 8 Installation och inloggning

Läs mer

Så enkelt gör du ett eget nätverk hemma

Så enkelt gör du ett eget nätverk hemma Så enkelt gör du ett eget nätverk hemma Av Martin Appel Tips och skolor Använd samma internetuppkoppling och nå dina filer överallt. Med ett hemmanätverk kan du som har flera datorer utnyttja kraften maximalt.

Läs mer