Foto av Turning Torso i Malmö visar vilket intryck man får av en 190 meters byggnad.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Foto av Turning Torso i Malmö visar vilket intryck man får av en 190 meters byggnad."

Transkript

1 1 Miljöprövningsdelegationen, Länsstyrelsen i Västra Götaland Miljöskyddsavdelningen Göteborg dnr Överklagande av beslut av Ett tjugotal Vindsnurror, högre än Turning Torso, en exploatering och försämring av rekreations- och ekonomivärden som saknar motstycke i Sverige. Det finns oss veterligt ingen annan plats i vårt land där man låter vindkraftindustrin komma så nära som mindre än 3 km in på ett tätbebyggt samhälle med 1000-tals boende som här i Alingsås. Dessutom utan hänsynstagande till störningarna för patienterna på den till ett välbehövligt rehabsjukhus nyligen ombyggda Kvarnbackenskolan. Ingenstans i ansökningshandlingarna finns dessa förhållanden nämnda. För vår del är vi mycket oroliga för den av experter förespådda värdeminskningen på våra bostadsrätter och fastigheter som 1989 såldes på gräddhyllan i Alingsås med motsvarande hög prissättning. Det var en visionär satsning från den dåvarande kommunledningen som med hjälp av Alingsåsföretaget Eccere Bygg och den berömde arkitekten Ants Endre och skicklig marknadsföring genomförde detta projekt som lockade kunder från när och fjärran under åren Det är absolut inte rättvist att man nu 25 år senare allvarligt förändrar förutsättningarna för vårt boende och vår ekonomi på ett hänsynslöst sätt. Inga kontakter har tagits med oss från kommunen eller från exploatörerna under förberedelserna för projektet. Vi ifrågasätter mycket om de samråd som genomförts har varit i laga ordning eftersom ingen representant för tättbebyggelsen inbjudits medan samråd hållits med enskilda boende i projektområdets glesbebyggelse. Urvalet av fotografier och kartor i dokumentationen är vinklat och kan inte med bästa vilja anses som opartisk. Det finns t.ex. ett tjusigt, idylliskt foto på vår granne, bad- och skridskosjön Kvarnsjön. Fotografen måste ha stått mycket nära oss med ryggen mot våra hus men dessa omnämns överhuvudtaget inte i texten. Det vilar ett stort ansvar på Mark- och miljödomstolen att opartiskt bedöma och genomskåda dessa partsinlagor och bedöma dess uppsåt och att garantera alla parters rätt i laga ordning. Enligt vår bestämda uppfattning hör inte dessa mastodontvindsnurror hemma så nära en tätbebyggelse utan snarare långt ut till havs. Projektet stoppar dessutom effektivt all ytterligare bebyggelse i detta attraktiva utsiktsläge för de närmaste 30 åren. Vi är för vår del beredda att driva detta ärende till högsta möjliga instans och ser med stort intresse fram emot Mark- och miljödomstolens yttrande. Vi överklagar härmed rubricerade beslut och hänvisar även till våra tidigare inlämnade skrivelser om parallellprojektet på Rödeneplatån och vi begär att Mark- och miljödomstolen gör en totalbedömning av dessa projekt som har samma lokal och får en kumulativ effekt på vår situation. Skrivelserna har dnr av den 26.1 och

2 2 Foto av Turning Torso i Malmö visar vilket intryck man får av en 190 meters byggnad. Fotomontage från ansökningshandlingarna. Våra hus syns längst ut till höger ovanför husvagnen! Detta är enda gången våra hus förekommer i handlingarna! Denna bild är redan idag avskräckande och prispåverkande för de potentiella kunder som har vetskap om vad som befaras komma. Samstämmig forskning visar att värdet på fastigheter sjunker när vindkraftverk uppförs. Ljudet från vindkraftverken tillsammans med det faktum att de syns på så långa avstånd gör att många drar sig för att köpa fastigheter i närheten av vindkraftverk. Detta innebär att den som uppför vindkraftverk som ger ifrån sig miljöstörningar, kan bli betraktad som ersättningsskyldig. Regler om detta finns i miljöbalkens kap. 32 ang. förmögenhetsskada som verksamhet på en fastighet har orsakat i sin omgivning och gäller även om vindkraftverket håller sig inom tillåtna gränser vad gäller ljudnivåer, avstånd m.m. När kraftverken börjar uppföras enligt planerna på Rödene/Lärkeskogenområdet kommer det att leda till att värdet på våra lägenheter och fastigheter sjunker i takt med att efterfrågan minskar och frågan uppkommer om vem vi då skall kräva på ersättning för värdeminskningen.

3 3 Försäljningspriserna för bostadshus som ligger inom en radie av fem kilometer från vindkraftverk kan påräkna en värdeminskning på 15 procent enl. forskningen. Detta skall kompenseras och även taxeringsvärdena bör omräknas. Vi begär att Mark- och miljödomstolen, om projekten skall bli verklighet, ålägger projektörerna beredskap för att kunna kompensera fastighets- och bostadsrättsägare för de prisfall som kommer att uppstå i marknaden p.g.a. projektet minskar objektens attraktivitet. Det är inga småsummor som blir inblandade. Vi har 140 lägenheter till ett uppskattat värde av minst 150 miljoner och i närområdet finns uppskattningsvis villor och radhuslägenheter som också kan vara berörda. Det kan innebära att ett kapital på 300 miljoner är påverkat. En värdeminskning på 15 % innebär i så fall att en kostnadspost på ytterligare miljoner skall finnas reserverad för denna ersättning. Vi utgår ifrån att Mark- och miljödomstolen ser till att detta förverkligas så att pengarna finns reserverade och en organisation för hanteringen finns. Vi anser att det är mycket angeläget att värdet av investeringar i befolkningens boende skyddas med samma omsorg som hotade djur- och fågelarter skyddas. Vi kan endast beklaga att denna situation uppstått genom att projektörerna nonchalerat vår existens och inte någon gång försökt sig på en kontakt eller ett samråd. Som en allmän information och bakgrund till vårt stora intresse och engagemang bifogar vi de inledande sidorna från föreningens 25-års jubileumsskrift från Alingsås Ove Holmberg, Ordförande Kvarnbergets Samfällighetsförening, Kvarnbacken Alingsås c.c Arkitekt Ants Endre Alingsås Tidning Liljekonvaljens väg 7 Södra Ringgatan SALTSJÖ-BOO Alingsås Alingsås Kommun Samhällsbyggnadskontoret Sveagatan Alingsås

4 4 25 års jubileumsskrift Hus 1 och 2, 52 lägenheter med hyresrätt färdigställda våren 1991, ägs av Fastighets AB Sigillet. Hus 3 och 4, 42 lägenheter med bostadsrätt färdigställda våren 1990, ägs av Brf. Berget. Hus 5 och 6, 46 lägenheter med bostadsrätt färdigställda våren 1989, ägs av Brf. Kvarnen. Ägarna ingår som parters i Kvarnbergets Samfällighetsförening, som sköter och förvaltar områdets gemensamma anläggningar.

5 Vår vision för 25 år sedan och idag Ett med naturen. Det finns situationer i livet när möjligheten att bo som du alltid har önskat blir extra påtaglig. Förmodligen kommer boendet på Kvarnberget att kännas som en sådan. Här finns allt. Den vackra svenska naturen har på ett fantastiskt sätt tagit emot och accepterat en byggnadsstil som för tankarna till länderna kring Medelhavet. Någon har sagt att man känner sig som på semester hemma och i det uttalandet ligger mycket sanning. Bostadsrättsföreningen Berget har genomgått ett antal stormiga perioder på vägen fram till dagens bekvämt kontrollerbara läge. Vi har överlevt hög ränta och borttagna räntebidrag och diverse andra problem med gott mod och bra samarbete mellan medlemmarna baserat på en tro på vår vision om det perfekta boendet i samklang med naturen och den lilla staden.

6 6

7 7

8 8 Ett nytt liv. Motiven till att skaffa en ny bostad kan variera. Kanske vill man välja bort trädgård, renoveringar och reparationer till förmån för ett säkert och tryggt boende där all service finns inpå knutarna. Många säljer sin villa när barnen är utflugna. Huset känns för stort och man genom åren sparat en hel del pengar i sin fastighet och det är nu dags att resa eller att odla andra intressen. Som ensamstående kan det vara nödvändigt med en bostad som kräver så lite arbete som möjligt. Jobbet och eventuellt barnen tar tillräckligt med tid i anspråk för att underhåll och förbättringar på t ex radhuset ska kännas betungande. Dagens höga tempo i arbetslivet inskränker möjligheterna att få tid över. När båda makarna är i en situation med mycket resor och långa arbetsdagar, kan det vara skönt med en fräsch ombonad lägenhet, där kraven på underhåll är minimala. Kvarnberget är en idealisk tillflyktsort för många människor. Den höga boendestandarden motsvarar de krav och förväntningar man byggt upp genom åren och området ger rika tillfällen till såväl motion som naturupplevelser.

9 9 Utsikten över sjön Mjörn, på ena sidan, är ett levande konstverk som för varje årstid röjer nya skiftningar för ögat. Inramad av en blandskogs kontur rinner den terrassliknande byggnationen nerför berget och på baksidan finns Kvarnsjön, en liten skogssjö med möjligheter till såväl bad som fiske. Arkitekten, Ants Endre, har försökt att skapa en speciell Alingsåskaraktär med träfasader i pastellfärger, vita knutar och tegeltak. Kort sagt du skapar det liv du vill ha. Att välja bostadsort har blivit en fråga om trender. Vissa perioder går flyttlassen från landet in till storstan och vid andra tidpunkter är tendensen den omvända. Kort sagt du skapar det liv du vill ha. Att välja bostadsort har blivit en fråga om trender. Vissa perioder går flyttlassen från landet in till storstan och vid andra tidpunkter är tendensen den omvända. Alingsås är ett bra exempel på en gyllene medelväg. Avståndet till Göteborg är drygt fyra mil och vägsträckan utgörs i huvudsak av motorväg. Väljer du att färdas på räls går lokaltågen både ofta och snabbt. Ändå är Alingsås något av en doldis bland västkustens städer. Ett svårförklarligt fenomen eftersom staden inrymmer allt du behöver, såväl med avseende på kommunal service som fritidsaktiviteter.

10 10 I ett historiskt perspektiv är förmodligen Jonas Alströmer den mest kände innevånaren. Det var i Nolhaga park han satte sin första potatis. I parken finns idag förutom slottet även en trevlig djurpark. Omgivningarna ger också rika möjligheter till friluftsliv och avkoppling. Vid sjön Anten finns bland annat populära Anten - Gräfsnäs museijärnväg, där du kan ta med familjen på en 11 km lång tur med ett riktigt gammalt ångtåg. Stadskärnans utseende har också gett Alingsås epitetet Trästaden. Genom att renovera de gamla husen och bygga nya i gammal stil har man lyckats hålla kvar den speciella småstadskänslan även i modern tid.. I mångt och mycket den lilla stadens känsla med den stora stadens möjligheter. Redan utsidan är spännande för att inte säga exotisk. Kvarnberget är ett s.k. Terrasshus, vilket innebär att husens våningsplan ligger trappstegsvis mot berget. Varje lägenhet får en terrass som kan utrustas helt efter innehavarens egna önskemål. Den oregelbundna men ändå väl sammanhållna arkitekturen ger byggnationen ett pampigt och samtidigt charmfullt utseende. Från insidan förstärks den speciella känslan av en bedövande utsikt. Som boende har du också del i den gemensamhetsbyggnad som innehåller lokaler för hobbyaktiviteter, kursverksamhet och festarrangemang.

11 11 Kvartersgårdens utrymmen omfattar rum för entreprenörer, förråd, grovtvättstuga med torkrum, en mindre och en stor samlingslokal med scen och serverings kök. Dessa lokaler kan hyras för privata sammankomster. I den nedre delen av denna byggnad finns ingången till p-däck. Härifrån har du direkt anslutning till lägenheten via hiss. Samtliga ytterdörrar är försedda med porttelefon och kodlås. All service finns inom bekvämt räckhåll. Kvarnberget ligger ca 3 km från Alingsås centrala delar men bara 1,5 km från Noltorps centrum där du har tillgång till livsmedelsbutik, post, distriktssköterskemottagning, läkarstation, tandläkare, apotek, gymnasieskola, barndaghem och rehabcenter. Arkitekturen ger i många fall utrymme för kreativa lösningar samtidigt som utsikten snarare kompletterar än begränsar möjligheterna att möblera. Hela Kvarnberget präglas av en ovanligt hög basnivå. Lägenheterna är mycket genomtänkta såväl när det gäller material som detaljutföranden. Terrassbebyggelsen på Kvarnberget består av sex hus, med 140 lägenheter och har av Alingsåsarna kallats Gräddhyllan. Med terrasshus menas, att husens våningsplan med fasader ligger trappstegsvis mot berget. Varje lägenhet får på så vis en egen terrass, som kan utrustas med blomsterlådor och krukväxter, helt efter den boendes eget önskemål.

Miljöprövningsdelegationen vid Länsstyrelsen i Västra Götaland, Miljöskyddsenheten, Göteborg

Miljöprövningsdelegationen vid Länsstyrelsen i Västra Götaland, Miljöskyddsenheten, Göteborg Miljöprövningsdelegationen vid Länsstyrelsen i Västra Götaland, Miljöskyddsenheten, 403 40 Göteborg miljoskydd.vastragotaland@lansstyrelsen.se dnr. 551-23488-2012. Vindkraftspark på Rödeneplatån Kvarnbergets

Läs mer

Krämaren tar boendet till nya höjder

Krämaren tar boendet till nya höjder Kvarteret Krämaren Krämaren tar boendet till nya höjder Norra Fäladen är en stadsdel i norra Lund. Här bor ca 12000 personer, i allt från studentbostäder och flerfamiljshus, till radhus och villor. Större

Läs mer

Backsippan. Höjdarläge i Åstorp

Backsippan. Höjdarläge i Åstorp Backsippan Höjdarläge i Åstorp Ljusa och bekväma bostadsrätter med inflyttning hösten 2017 Bilden är en illustration, avvikelser kan förekomma. Läge för ett skönare boende Nu är det läge för dig som vill

Läs mer

Kvibergs terrasser - Göteborg. Med naturen och centrum som granne

Kvibergs terrasser - Göteborg. Med naturen och centrum som granne Kvibergs terrasser - Göteborg Med naturen och centrum som granne Ny bostad, nytt liv Kvibergs terrasser kommer att bli en av göteborgs modernaste stadsdelar, med fantastiska förutsättningar för nuvarande

Läs mer

BO BEKVÄMT I HJÄRTAT AV SKILJEBO

BO BEKVÄMT I HJÄRTAT AV SKILJEBO BRF SKILJEBO BO BEKVÄMT I HJÄRTAT AV SKILJEBO HSB Är INTE SOM ANDRA BYGGBOLAG TILL ATT BÖRJA MED ÄR VI INTE ETT BYGGBOLAG Vi på HSB bygger över hela landet från norr till söder, och vi bygger i olika stilar,

Läs mer

VINDBRUK Tematisk revidering av ÖVERSIKTSPLAN FÖR OSBY KOMMUN Utställningsversion 2012-04-02

VINDBRUK Tematisk revidering av ÖVERSIKTSPLAN FÖR OSBY KOMMUN Utställningsversion 2012-04-02 Swansons vindmölleatrapp i centrala Osby. Foto Knud Nielsen VINDBRUK Tematisk revidering av ÖVERSIKTSPLAN FÖR OSBY KOMMUN Utställningsversion 2012-04-02 1 Innehållsförteckning Utgångspunkter...3 Revidering

Läs mer

FRÖSAKULL. Kv Havsporten BOSTADSRÄTTER

FRÖSAKULL. Kv Havsporten BOSTADSRÄTTER FRÖSAKULL Kv Havsporten BOSTADSRÄTTER Välkommen till Frösakull! I Frösakull, Tylösands närmsta granne ligger Kv Havsporten idylliskt beläget med naturlandskapet som växer runt knuten samtidigt som den

Läs mer

Attityder till framtidens boende

Attityder till framtidens boende Attityder till framtidens boende Undersökning bland svenska folket om kommande boendeformer Genomförd av CMA Research AB Juni 2013 Innehållsförteckning Sammanfattning 2 Fakta om undersökningen 3 Fakta

Läs mer

BRF NATURLYCKAN NORRA HALLSÅS, LERUM. Vill du bo i vacker arkitektur ovan träden. Utforska hur ditt nya boende ser ut.

BRF NATURLYCKAN NORRA HALLSÅS, LERUM. Vill du bo i vacker arkitektur ovan träden. Utforska hur ditt nya boende ser ut. BRF NATURLYCKAN NORRA ALLSÅS, LERUM Vill du bo i vacker arkitektur ovan träden Utforska hur ditt nya boende ser ut. Arkitekten och naturen Brf Naturlyckan är en spektakulär byggnad som i en vacker sträckning

Läs mer

Län Södermanland Gatuadress Vallhalla Kommun Flen Storlek 2196.0 m² Område Vallhalla/Årdala Tillträde tidigast Enligt överenskommelse

Län Södermanland Gatuadress Vallhalla Kommun Flen Storlek 2196.0 m² Område Vallhalla/Årdala Tillträde tidigast Enligt överenskommelse Län Södermanland Gatuadress Kommun Flen Storlek 2196.0 m² Område /Årdala Tillträde tidigast Enligt överenskommelse " Trevligt läge med utsikt mot sjön Båven. Bra och ostört läge men samtidigt nära till

Läs mer

MÖTESANTECKNINGAR SAMRÅDSMÖTE FÖR VINDKRAFTVERK PÅ NÖTEBERG 25 september 2009

MÖTESANTECKNINGAR SAMRÅDSMÖTE FÖR VINDKRAFTVERK PÅ NÖTEBERG 25 september 2009 MÖTESANTECKNINGAR SAMRÅDSMÖTE FÖR VINDKRAFTVERK PÅ NÖTEBERG 25 september 2009 Gällande detaljplan för Vindkraftverk på Nöteberg 2:1 m.fl. Lysekils Kommun Närvarande: 23 berörda sakägare Måns Hagberg, planförfattare

Läs mer

Fagered en pärla i våra hjärtan Välkommen till Fagereds socken en spännande socken att upptäcka på egen hand eller tillsammans med andra.

Fagered en pärla i våra hjärtan Välkommen till Fagereds socken en spännande socken att upptäcka på egen hand eller tillsammans med andra. Fagered en pärla i våra hjärtan Välkommen till Fagereds socken en spännande socken att upptäcka på egen hand eller tillsammans med andra. Fagereds socken kan erbjuda mycket allt ifrån avskildhet, lugn

Läs mer

Bo rofyllt i småstadsidyll vid havet HISSTORNET LIMHAMNS LÄGE

Bo rofyllt i småstadsidyll vid havet HISSTORNET LIMHAMNS LÄGE Bo rofyllt i småstadsidyll vid havet HISSTORNET LIMHAMNS LÄE Med sin småstadskänsla, sitt lugn, gemenskapen mellan invånarna och närheten till havet, är Limhamn ett av Malmös mest eftertraktade områden.

Läs mer

TOMTER TILL FÖRSÄLJNING - Etapp 2, Västra delen

TOMTER TILL FÖRSÄLJNING - Etapp 2, Västra delen TOMTER TILL FÖRSÄLJNING - Etapp 2, Västra delen I Glasberga Sjöstad har du möjlighet att skaffa dig ett härligt villaliv i direkt närhet till den vackra Glasbergasjön och grönskande ängar. De underbara

Läs mer

Kv. Riksdagen i Värpinge. lkf.se/riksdagen

Kv. Riksdagen i Värpinge. lkf.se/riksdagen Kv. Riksdagen i Värpinge lkf.se/riksdagen Värpinge Värpinge Lund De nya lägenheterna och radhusen ligger i populära Värpinge med Värpinge By som nära granne. Lägenheterna får en fin utsikt över byn och

Läs mer

Parken är din trädgård. Brf Eric Ruuthsparken 28 nya bostadsrätter i centrala Höganäs

Parken är din trädgård. Brf Eric Ruuthsparken 28 nya bostadsrätter i centrala Höganäs Parken är din trädgård Brf Eric Ruuthsparken 28 nya bostadsrätter i centrala öganäs 1 Den lilla staden för det stora livet Få platser är så populära som Kullabygden. it till denna natursköna bygd vallfärdar

Läs mer

Bostäder för elallergiker Motion av Ann-Marie Strömberg och Dick Urban Vestbro (båda v) (2001:11)

Bostäder för elallergiker Motion av Ann-Marie Strömberg och Dick Urban Vestbro (båda v) (2001:11) Utlåtande 2009: RV (Dnr 322-155/2001) Bostäder för elallergiker Motion av Ann-Marie Strömberg och Dick Urban Vestbro (båda v) (2001:11) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande Motion

Läs mer

INNEHÅLL VARNHEM EKOBYN. INTRODUKTION - sammanfattning. Klimatförändringar. Funktioner. Projektmål. Ekoby - vad och varför?

INNEHÅLL VARNHEM EKOBYN. INTRODUKTION - sammanfattning. Klimatförändringar. Funktioner. Projektmål. Ekoby - vad och varför? INNEHÅLL 4 INTRODUKTION - sammanfattning Projektmål Lokalt sammanhang Lokala utvecklingsmål 6 VARNHEM Klimatförändringar Ekoby - vad och varför? 12 EKOBYN Funktioner Designkriterier 16 23 27 Illustrationsplan

Läs mer

Lokal plan för Skölvene bygd. Som att bo mitt i ett sommarlov

Lokal plan för Skölvene bygd. Som att bo mitt i ett sommarlov Lokal plan för Skölvene bygd Som att bo mitt i ett sommarlov Innehållsförteckning Sida 1 Syfte med den lokala planen... 3 2 Vem har tagit fram planen och hur... 3 3 Beskrivning av Skölvene bygd...3 4 Vad

Läs mer

Makarna Dahm har bott 62 år i samma lägenhet!

Makarna Dahm har bott 62 år i samma lägenhet! B omagasinet 2/2012 Makarna Dahm har bott 62 år i samma lägenhet! Oktober 1950. Hyreshuset på Ekkällevägen 1 var precis nybyggt och familjen Dahm var bland de första hyresgästerna. 62 år senare bor makarna

Läs mer

Uteserveringar i Borås Stad

Uteserveringar i Borås Stad Uteserveringar i Borås Stad Bild: Superstudio INLEDNING INLEDNING Våra gator, torg och parker är en tillgång för stadens alla invånare och besökare. En levande och attraktiv stadskärna kräver planering

Läs mer

B R F Ä n g s h u s e n

B R F Ä n g s h u s e n BRF Ängshusen en ny sorts ekoby På östra sidan av Tjörn, i Höviksnäs, växer det just nu fram en ekoby. Den kommer att bestå av ett femtiotal lägenheter, där de första bostäderna kommer vara klara för inflyttning

Läs mer

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden Anna Lyhagen 21 /2009 2014-05-28 1(6) Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden Bygglov avseende 1 vindkraftverk på fastigheten Skibaröd 1:1, Eslövs kommun. Ärendebeskrivning Ansökan avser ett vindkraftverk med

Läs mer

BO PÅ DAL BO PÅ DAL 1/5

BO PÅ DAL BO PÅ DAL 1/5 BO PÅ DAL Vi tror på ett vattennära leverne där de boende kan växa tillsammans med huset. Ett modernt boende som är miljösmart och identitetsskapande för både samhället och de personer som vill leva sitt

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL ÖREBROS NYA SÖDER

VÄLKOMMEN TILL ÖREBROS NYA SÖDER BRF LINDHAGEN VÄLKOMMEN TILL ÖREBROS NYA SÖDER HSB ÄR INTE SOM ANDRA BYGGBOLAG TILL ATT BÖRJA MED ÄR VI INTE ETT BYGGBOLAG Vi på HSB bygger över hela landet från norr till söder, och vi bygger i olika

Läs mer

Rapport avseende lågfrekventa ljud och övrig ljudspridning MARS 2016 VINDPARK MÖRTTJÄRNBERGET VINDPARK ÖGONFÄGNADEN VINDPARK BJÖRKHÖJDEN

Rapport avseende lågfrekventa ljud och övrig ljudspridning MARS 2016 VINDPARK MÖRTTJÄRNBERGET VINDPARK ÖGONFÄGNADEN VINDPARK BJÖRKHÖJDEN MARS 2016 Rapport avseende lågfrekventa ljud och övrig ljudspridning VINDPARK MÖRTTJÄRNBERGET VINDPARK ÖGONFÄGNADEN VINDPARK BJÖRKHÖJDEN Statkraft SCA Vind AB FAKTA LÅG- OCH HÖGFREKVENTA LJUD Ett ljuds

Läs mer

I BÅSTAD LÄMNAR MAN NYCKLARNA PÅ BORDET. VI TAR HAND OM HELA AFFÄREN

I BÅSTAD LÄMNAR MAN NYCKLARNA PÅ BORDET. VI TAR HAND OM HELA AFFÄREN I BÅSTAD LÄMNAR MAN NYCKLARNA PÅ BORDET. VI TAR HAND OM HELA AFFÄREN VÄLKOMMEN TILL OSS Vi tar hand om hela affären Vi är ett stolt, fristående familjeföretag med över 70 år som marknadsledare i Båstad

Läs mer

Boende enkät Söderby 2:14 hösten 2011

Boende enkät Söderby 2:14 hösten 2011 Boende enkät Söderby 2:14 hösten 211 Bakgrund Den 28 december 21 förvärvades fastigheten av Akelius Fastigheter och Brf Söderby 2:14 blev verklighet. Föreningen hade vi förvärvet 9 hyresrätter och 179

Läs mer

ORDNINGSREGLER FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN VÄRPINGEHEM NR. 3. Det här bör Du veta om föreningens ordningsregler!

ORDNINGSREGLER FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN VÄRPINGEHEM NR. 3. Det här bör Du veta om föreningens ordningsregler! ORDNINGSREGLER FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN VÄRPINGEHEM NR. 3 Det här bör Du veta om föreningens ordningsregler! Ansvar för ordningen Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen

Läs mer

Vi försöker hålla vår hemsida ständigt uppdaterad. Det är viktigt att även du håller dig uppdaterad genom att ibland gå in på hemsidan.

Vi försöker hålla vår hemsida ständigt uppdaterad. Det är viktigt att även du håller dig uppdaterad genom att ibland gå in på hemsidan. Brf Alströmer Alingsås Välkommen till Bostadsrättsföreningen Alströmer Alingsås Välkommen! Styrelsen önskar er välkomna till vår bostadsrättsförening - brf Alströmer - i centrala Alingsås. Området färdigställdes

Läs mer

BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN GRINDSTUGAN WWW.ROSENDALUPPSALA.SE

BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN GRINDSTUGAN WWW.ROSENDALUPPSALA.SE BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN GRINDSTUGAN WWW.ROSENDALUPPSALA.SE ROSENDAL FASTIGHETER PRESENTERAR Kan du tänka dig? Tänk dig ett kvarter designat för att väcka lusten att umgås i hemmet, i restaurangen på hörnet

Läs mer

NORRKÖPING. Det självklara valet för centrallager. Fem nya invånare varje dag. Det perfekta resenavet. 2000 nya bostäder i Inre Hamnen

NORRKÖPING. Det självklara valet för centrallager. Fem nya invånare varje dag. Det perfekta resenavet. 2000 nya bostäder i Inre Hamnen NORRKÖPING Det självklara valet för centrallager Fem nya invånare varje dag Det perfekta resenavet 2000 nya bostäder i Inre Hamnen Så här mycket har inte byggts här på decennier. Vi har planerat och förberett

Läs mer

SÅ Tycker SPF Seniorerna. Valfrihet Ekonomi Bostäder

SÅ Tycker SPF Seniorerna. Valfrihet Ekonomi Bostäder SÅ Tycker SPF Seniorerna Valfrihet Ekonomi Bostäder SPF Seniorerna är en partipolitiskt och religiöst obunden organisation för seniorer. Vi finns i hela landet och har cirka 270 000 medlemmar fördelade

Läs mer

Workshop Norra Tyresö Centrum

Workshop Norra Tyresö Centrum 8 1 2 1 3 1 0 2 Workshop ställning Samman Workshop Norra Tyresö Centrum Workshopen genomfördes den 18 december 2013 i Tyresö centrum. Frågan som ställdes i inbjudan till de femtiontal exploatörer och berörda

Läs mer

Filippa Reinfeldt Kommunstyrelsens ordförande

Filippa Reinfeldt Kommunstyrelsens ordförande Täby Täby kan bli en ännu bättre kommun att leva i! Täby har en mycket välskött ekonomi, en trygg äldrevård och våra skolor tillhör Sveriges bästa. Men jag är övertygad om att Täby kan bli ännu bättre.

Läs mer

Brf Stureparken 2. Har Du frågor Har Du frågor angående något som tas upp i dessa regler, är Du alltid välkommen att kontakta styrelsen.

Brf Stureparken 2. Har Du frågor Har Du frågor angående något som tas upp i dessa regler, är Du alltid välkommen att kontakta styrelsen. TRIVSELREGLER för Bostadsrättsföreningen Stureparken 2 fastställda av styrelsen den 10 november 2010 Ansvar för ordningen Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen samt

Läs mer

Återremiss - Detaljplan för antagande del av Borstahusen 1:1 (Strandbyn) och tillhörande MKB

Återremiss - Detaljplan för antagande del av Borstahusen 1:1 (Strandbyn) och tillhörande MKB Socialdemokraterna i Landskrona Landskrona 2014-01-09 Reservation KS 19/2014 Återremiss - Detaljplan för antagande del av Borstahusen 1:1 (Strandbyn) och tillhörande MKB Vägval Landskrona är en framtidsparoll

Läs mer

Varför en vision? Och det roliga arbetet börjar nu!

Varför en vision? Och det roliga arbetet börjar nu! Varför en vision? Det finns en sådan stolthet och vilja till utveckling i Hjo, men för att samla våra krafter och få draghjälp av varandra behöver vi också en gemensam målbild en vision som talar om för

Läs mer

Bostaden och läget. Ur rapporten:

Bostaden och läget. Ur rapporten: Bostaden och läget Ur rapporten: Äldre bor i mycket större utsträckning redan i sin drömbostad jämfört med andra åldersgrupper Utbredd nöjdhet med läget på bostaden En bostad nära bra kommunikationer,

Läs mer

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Sökande: Wetlandi event Strandviksvägen 2 294 77 Sölvesborg Kontaktpersoner: Håkan Lorentzson Ägare 0735 314 314 Tobias Delfin Turistsamordnare Bromölla kommun 0709-171 254 Medfinansiär: Wetlandi event,

Läs mer

Bara några få tramptag till city. Brf Cyklisten 75 nya bostadsrätter i Kvillebäcken, centrala Göteborg

Bara några få tramptag till city. Brf Cyklisten 75 nya bostadsrätter i Kvillebäcken, centrala Göteborg Bara några få tramptag till city Brf Cyklisten 75 nya bostadsrätter i Kvillebäcken, centrala Göteborg 1 En ny puls i Göteborg Uppskattar du charmiga kvarter med skön avspänd atmosfär? Då är Kvillebäcken

Läs mer

Äldrepolitiskt program för. Upplands-Bro

Äldrepolitiskt program för. Upplands-Bro Kaleva seniorer Äldrepolitiskt program för Upplands-Bro Från halvdålig till mönsterkommun Ett samhälles omsorg om sina allra svagaste invånare är ett bra mått på den kunskap, omsorg, empati som de kommunalpolitiskt

Läs mer

Förslag på vision och strategiska utvecklingsområden inför beslut i KF 15 sep 2015

Förslag på vision och strategiska utvecklingsområden inför beslut i KF 15 sep 2015 Förslag på vision och strategiska utvecklingsområden inför beslut i KF 15 sep 2015 Vision för Tierps kommun 1 Ta riktning Visionen ska visa vägen och ge vår kommun bästa tänkbara förutsättningar att utvecklas.

Läs mer

Bostadsrättsföreningen Sofia Strand

Bostadsrättsföreningen Sofia Strand Välkommen till Bostadsrättsföreningen Sofia Strand Tegelviksgatan 37-39 116 41 Stockholm Brf Sofia Strand, Tegelviksgatan 39, 116 41 Stockholm Sida 1 Välkommen till Bostadsrättsföreningen Sofia Strand!

Läs mer

Bostäder i Tyresö Housing in Tyresö. Josefin Nord. Supervisor. Martin Öhman. Examiner

Bostäder i Tyresö Housing in Tyresö. Josefin Nord. Supervisor. Martin Öhman. Examiner Bostäder i Tyresö Housing in Tyresö Josefin Nord Handledare/ Supervisor Examinator/ Examiner Filippa Stålhane & Martin Öhman Jesús Azpeitia Seron Examensarbete inom arkitektur, grundnivå 15 hp Degree Project

Läs mer

Och detta ska göras utan väntan på beslut om väg 111:ans flytt.

Och detta ska göras utan väntan på beslut om väg 111:ans flytt. Till Planutskottet i Höganäs kommun Planavdelningen, Jakob von Post UTVECKLINGEN AV NYHAMNSLÄGE Sammanfattning Med stor oro ser Nyhamns Byförening på den avsaknad av utveckling som nu tycks gälla för vår

Läs mer

10 bostadsrätter Tingshuset i Alvesta

10 bostadsrätter Tingshuset i Alvesta 10 bostadsrätter Tingshuset i Alvesta www.gbjbygg.se Rätten att bo lite bättre. GRAFISK PROFIL VÄXJÖ VÄRNAMO GÖTEBORG Fotografierna är avfotograferade från fotografisamlingar förvarade på tingshusets vindsutrymme.

Läs mer

Kvinnligt företagande i Ydre

Kvinnligt företagande i Ydre Kvinnligt företagande i Ydre Mötesplatser är en viktig pusselbit för att nytänkande och positiv energi ska skapas. Det är ju trots allt i mötet som det händer, en tanke läggs ihop med en annan och blir

Läs mer

DET HÄR ÄR WILLHEMLYFTET

DET HÄR ÄR WILLHEMLYFTET OM WILLHEMLYFTET 1 DET HÄR ÄR WILLHEMLYFTET Många vill bo med en standard som är jämförbar med nybyggda lägenheter. För att möta efterfrågan har vi utvecklat ett koncept som vi kallar Willhemlyftet. Det

Läs mer

Burströmsvägen 84. Snabbfakta BURSTRÖMSKA GÄRDAN. Totalrenoverad bostad med klass. Ansvarig Bertil Drugge 0706-22 20 20 bertil@maklartjanst.

Burströmsvägen 84. Snabbfakta BURSTRÖMSKA GÄRDAN. Totalrenoverad bostad med klass. Ansvarig Bertil Drugge 0706-22 20 20 bertil@maklartjanst. Burströmsvägen 84 BURSTRÖMSKA GÄRDAN Totalrenoverad bostad med klass Topprustad lägenhet, på populära Burströmska 1tr upp. Totalrenoverad 2011 med bland annat ekparkettgolv i samtliga rum och påkostat

Läs mer

2-2015. Fasadrenovering Bjärsjölagårds slott Sid 2 Villatillbyggnad i Borgeby, Bjärred Sid 6

2-2015. Fasadrenovering Bjärsjölagårds slott Sid 2 Villatillbyggnad i Borgeby, Bjärred Sid 6 Objektivt 2-2015 Fasadrenovering Bjärsjölagårds slott Sid 2 Villatillbyggnad i Borgeby, Bjärred Sid 6 Gårdsombyggnad, Revingehed Sid 8 Ger Bjärsjölagårds Fotograf: Emilia Ahlgren 2 slott ett nytt ansikte

Läs mer

Hitta din hyresrätt i Södertälje

Hitta din hyresrätt i Södertälje Hitta din hyresrätt i Södertälje 2 Plats för nöjda hyresgäster Söker du nytt boende? Vill du bo större eller mindre? Eller kanske mer centralt? Hos oss finns alternativen, oavsett om du letar efter din

Läs mer

! / » det finns en frustration. Trots. blivit något.« : : : /

! / » det finns en frustration. Trots. blivit något.« : : : / Det saknas 1 4 läkare på Sveriges vårdcentraler. Skillnaderna är stora mellan olika landsting, men inte ett enda av dem lever upp till målet: att det ska finnas en fast allmänläkare per 1 5 invånare. Det

Läs mer

28 ALLT OM VILLOR & HUS

28 ALLT OM VILLOR & HUS Drömhuset på HEMMA hos Svantes och Ewas vackra hus är ritat och uppfört av Sävsjö Trähus, med Tony Sundberg som arkitekt och med Andreas Sjöholm som projektledare. Framsidan är inbjudande, med en rejäl

Läs mer

Efter godkännande av planprogram skall detaljplaner upprättas. Den första planen rör Erikstorpsområdet med camping, stugby och golfbana.

Efter godkännande av planprogram skall detaljplaner upprättas. Den första planen rör Erikstorpsområdet med camping, stugby och golfbana. Landskrona 2011-03-10 KS 45 Stadsbyggnadskontoret har lämnat ut till samråd förslag till planprogram för Norra Borstahusen. Avsikten med programmet är att skapa planstöd för byggnation på upp till 1100

Läs mer

Ordningsregler Brf Översten

Ordningsregler Brf Översten Vad är en bostadsrätt Vi säger i dagligt tal att vi äger vår bostad. Det är riktigt att säga så när det gäller villor men i Sverige kan man till skillnad från de flesta andra länder inte äga sin bostadsrättslägenhet.

Läs mer

VISIONER Vision 2015 Visioner för översiktsplanen Strategisk plan

VISIONER Vision 2015 Visioner för översiktsplanen Strategisk plan VISIONER Vision 2015 Visioner för översiktsplanen Strategisk plan Visioner Vision 2015 Kommunfullmäktige antog i maj 2004 en vision för Hammarö, Vision 2015. Utarbetandet av visionen har varit en process

Läs mer

Alla behövs i bygget av ett bättre Östhammar

Alla behövs i bygget av ett bättre Östhammar Alla behövs i bygget av ett bättre Östhammar Östhammar är en bra kommun att bo, leva och arbeta i. Vi i Nya Moderaterna söker väljarnas förtroende för att ta ansvar för och utveckla välfärden, göra det

Läs mer

Nu bygger vi om i Tensta

Nu bygger vi om i Tensta Nu bygger vi om i Tensta Nu startar vi ombyggnaden av våra hus och lägenheter på Järva. Vi bygger om för dig som bor i Svenska Bostäder Så här planerar vi att bygga om i Tensta Hus för hus Det tar upp

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:1535 av Cecilie Tenfjord-Toftby och Sten Bergheden (båda M) Snabbutredning av småskalig vattenkraft

Motion till riksdagen 2015/16:1535 av Cecilie Tenfjord-Toftby och Sten Bergheden (båda M) Snabbutredning av småskalig vattenkraft Enskild motion Motion till riksdagen 2015/16:1535 av Cecilie Tenfjord-Toftby och Sten Bergheden (båda M) Snabbutredning av småskalig vattenkraft Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom

Läs mer

Uppsökande verksamhet bland äldre slutrapport från

Uppsökande verksamhet bland äldre slutrapport från BILAGA 1 2009-10-19 Uppsökande verksamhet bland äldre slutrapport från uppsökaren Helen Westergren Tyresö kommun har genomfört en uppsökande verksamhet bland personer 80 år och äldre i Tyresö, personer

Läs mer

Sammanställning av statistik och kommentarer från medborgarna

Sammanställning av statistik och kommentarer från medborgarna Sammanställning av statistik och kommentarer från medborgarna 1. Statistik 1.1 Statistik över förslagslämnare Figur 1. Åldersfördelning av total andel förslag (196 st) Figur 2. Fördelningen på bostadsområde

Läs mer

Möjligheternas Sotenäs bygger vi tillsammans

Möjligheternas Sotenäs bygger vi tillsammans Möjligheternas Sotenäs bygger vi tillsammans Vår ideologi Arbete och välfärd genom Demokrati Solidaritet och Rättvisa Vi gör förbättringar och satsar framåt under de kommande fyra åren Britt Wall kommunalrådskandidat

Läs mer

Välkommen till ditt nya liv. vecka 13-16

Välkommen till ditt nya liv. vecka 13-16 Välkommen till ditt nya liv uppföljning vecka 13-16 Även om du inte längre tar CHAMPIX, fortsätter LifeREWARDSprogrammet att ge dig råd och stöd i ytterligare 4 veckor och hjälper dig vara en före detta

Läs mer

press release Nytt utflyktsmål på Gotland: Fröjel Resort inbjuder med poolhus, spa och bra kök

press release Nytt utflyktsmål på Gotland: Fröjel Resort inbjuder med poolhus, spa och bra kök Visby, 2011-07-14 Nytt utflyktsmål på Gotland: Fröjel Resort inbjuder med poolhus, spa och bra kök En semesterresort på en semesterö det låter som ett ganska vanligt inslag, som knappast ges större utrymme

Läs mer

Har Du frågor Har Du funderingar över något som tas upp i dessa regler är Du alltid välkommen att kontakta styrelsen.

Har Du frågor Har Du funderingar över något som tas upp i dessa regler är Du alltid välkommen att kontakta styrelsen. l TRIVSELREGLER för Bostadsrättsföreningen Höjdpunkten Utgåva 2/2011-11-29 Det här bör Du veta om föreningens trivselregler! Ansvar för ordningen Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen

Läs mer

Gotö källa. den nya trädgårdsstaden i Barkarö. Etapp 1 Vårbackegatan

Gotö källa. den nya trädgårdsstaden i Barkarö. Etapp 1 Vårbackegatan Gotö källa den nya trädgårdsstaden i Barkarö Etapp 1 Vårbackegatan Aroseken Alla tiders boende Sedan 1956 har vi på Aroseken gjort människor hemmastadda i Västerås. Med en stark lokal närvaro och som stadens

Läs mer

Hitta din hyresrätt i Karlstad

Hitta din hyresrätt i Karlstad Hitta din hyresrätt i Karlstad 2 Plats för nöjda hyresgäster Dags att flytta? Du kanske behöver en ny bostad när familjen växer, eller vill minska ytan och skaffa en mindre lägenhet? Eller är du på väg

Läs mer

Kv. Gärdesängen. Dalby

Kv. Gärdesängen. Dalby Kv. Gärdesängen Dalby En ort på frammarsch Dalby ligger knappt en mil öster om Lund, och är ett samhälle med gamla anor. Sedan länge ligger här en av nordens äldsta stenkyrkor Dalby heligkorskyrka. Kyrkan,

Läs mer

En skattkista bland bergstopparna

En skattkista bland bergstopparna inredning En skattkista bland bergstopparna alpstugedröm för hela släkten Efter att i flera år ha arbetat med historiska hus, moderna byggnader och modern design tog sig Mirko Beetschen och Stéphnae Houlmann

Läs mer

Ingelstorp, Rynningen. Län. Ingelstorp, Rynningen Götaland Kommun Gullspång Storlek 3.0 rum (2 sovrum) / 65 m² Område Hova Tillträde tidigast

Ingelstorp, Rynningen. Län. Ingelstorp, Rynningen Götaland Kommun Gullspång Storlek 3.0 rum (2 sovrum) / 65 m² Område Hova Tillträde tidigast Län Västra Gatuadress Götaland Kommun Gullspång Storlek 3.0 rum (2 sovrum) / 65 m² Område Hova Tillträde tidigast Enligt överenskommelse www.hemverket.se - Sida 1 av 6 Beskrivning Idylliskt torp på slutet

Läs mer

KARLSKOGA KOMMUN 2010-04- 12

KARLSKOGA KOMMUN 2010-04- 12 KARLSKOGA KOMMUN 2010-04- 12 Varför regler för uteserveringar? Karlskoga ska bli en attraktiv stad med väl underhållna vardagsmiljöer och platser och god arkitektur. En stad där både invånarna och besökare

Läs mer

Natur och lundaliv på samma adress. Brf Råby Ängar med 26 stilrena radhus

Natur och lundaliv på samma adress. Brf Råby Ängar med 26 stilrena radhus Natur och lundaliv på samma adress Brf Råby Ängar med 26 stilrena radhus Ett välkomnande hem på en välkomnande adress Tänk dig att bo granne med den skånska slätten och samtidigt ha cykelavstånd till Lunds

Läs mer

Remissvar Bygg Gotland förslag till översiktsplan för Gotlands kommun 2010 2025 Dnr 82004

Remissvar Bygg Gotland förslag till översiktsplan för Gotlands kommun 2010 2025 Dnr 82004 Gotlands Ornitologiska Förening c/o Måns Hjernquist Sproge Snoder 806 623 44 Klintehamn 0498-24 42 63 gof@blacku.se Stadsarkitektkontoret Gotlands Kommun 621 81 Visby Remissvar Bygg Gotland förslag till

Läs mer

ORDNINGS- OCH TRIVSELREGLER FÖR BRF LINDHAGENS ALLÉ

ORDNINGS- OCH TRIVSELREGLER FÖR BRF LINDHAGENS ALLÉ ORDNINGS- OCH TRIVSELREGLER FÖR BRF LINDHAGENS ALLÉ Ansvar för ordningen Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa de beslut som föreningsstämman fattar.

Läs mer

BOSTADSPOLITISKT PROGRAM 2016 HYRESGÄSTFÖRENINGEN JÄRFÄLLA

BOSTADSPOLITISKT PROGRAM 2016 HYRESGÄSTFÖRENINGEN JÄRFÄLLA BOSTADSPOLITISKT PROGRAM 2016 HYRESGÄSTFÖRENINGEN JÄRFÄLLA EN BOSTAD, ETT HEM, EN MÄNSKLIG RÄTTIGHET Samhället ålägger varje kommun ansvar för att det finns bostäder efter behov. Järfälla kommun är i ett

Läs mer

Integrationsutskottet

Integrationsutskottet Integrationsutskottet Inledning Segregering existerar i många former. Den påverkar hur vi tänker och hur vi som ett samhälle beslutar våra lagar och normer, den bestämmer vår ställning till andra människor

Läs mer

Ordningsregler för bostadsrättsföreningen Gjuteriet 4 Ni hittar denna och mer information om föreningen på www.sbc.se/gjuteriet4

Ordningsregler för bostadsrättsföreningen Gjuteriet 4 Ni hittar denna och mer information om föreningen på www.sbc.se/gjuteriet4 Ordningsregler för bostadsrättsföreningen Gjuteriet 4 Ni hittar denna och mer information om föreningen på www.sbc.se/gjuteriet4 Det här bör Du veta om föreningens ordningsregler! Ansvar för ordningen

Läs mer

MÖJLIGHETERNAS TÄBY Bostad

MÖJLIGHETERNAS TÄBY Bostad MÖJLIGHETERNAS TÄBY Bostad Socialdemokraterna i Täby HUR SER DET UT I TÄBY? Täby kommer under de kommande åren att fortsätta en dynamisk förändringsprocess. Invånarantalet planeras att öka med omkring

Läs mer

Sjönevad vindkraftpark Anteckningar från samrådsmöte med närboende och allmänhet

Sjönevad vindkraftpark Anteckningar från samrådsmöte med närboende och allmänhet Sjönevad vindkraftpark Anteckningar från samrådsmöte med närboende och allmänhet Tid: 22 september 2015, kl. 18.00-21.00 Plats: Abilds bygdegård, Falkenberg Från Vattenfall: Staffan Snis Projektledare

Läs mer

Var rädd om. din närmiljö! OM NEDSKRÄPNINGENS KONSEKVENSER. ur ett hälso- och miljöperspektiv

Var rädd om. din närmiljö! OM NEDSKRÄPNINGENS KONSEKVENSER. ur ett hälso- och miljöperspektiv Var rädd om din närmiljö! OM NEDSKRÄPNINGENS KONSEKVENSER ur ett hälso- och miljöperspektiv Studier visar att nedskräpning skapar en negativ spiral: Människor uppfattar att det är okej att slänga skräp

Läs mer

Boendeplan för Skellefteå kommun 2010-2020

Boendeplan för Skellefteå kommun 2010-2020 2010-03-02 Boendeplan för Skellefteå kommun 2010-2020 Kommunledningskontoret Planeringsavdelningen Jens Tjernström Boendeplan för Skellefteå kommun 1 Sammanfattning Skellefteå kommun har en vision som

Läs mer

DEL 2: KREATIV AVFOLKNING I EN JAPANSK BERGSBY. 2013-01-08 Av: LUR Konstnär

DEL 2: KREATIV AVFOLKNING I EN JAPANSK BERGSBY. 2013-01-08 Av: LUR Konstnär DEL 2: KREATIV AVFOLKNING I EN JAPANSK BERGSBY 2013-01-08 Av: LUR Konstnär Ristorkning Utöver Kamiyama Artist in residence arbetar Green valley på olika sätt med att göra Kamiyama till en mer attraktiv

Läs mer

SBK-Nytt Nr: 3, 2014 Kallelse till Höstmötet, torsdag den 25 september, kl 18.30.

SBK-Nytt Nr: 3, 2014 Kallelse till Höstmötet, torsdag den 25 september, kl 18.30. SBK-Nytt Nr: 3, 2014 Kallelse till Höstmötet, torsdag den 25 september, kl 18.30. Foto: Stefan Green - 1 - Ordföranden har ordet Tiden rullar på och om några veckor är det dags för gemensam sjösättning.

Läs mer

Ordningsregler för Bostadsrättsföreningen Slottshörnet. Det här bör du veta om föreningens ordningsregler!

Ordningsregler för Bostadsrättsföreningen Slottshörnet. Det här bör du veta om föreningens ordningsregler! Slottshörnet B O S T A D S R Ä T T S F Ö R E N I N G Ordningsregler för Bostadsrättsföreningen Slottshörnet Det här bör du veta om föreningens ordningsregler! För att alla boende i fastigheten ska trivas

Läs mer

Sinnenas stig GNESTA

Sinnenas stig GNESTA Sinnenas stig GNESTA Välkommen till denna promenad där du ska få en sinnesupplevelse samtidigt som du får en härlig vandring i Gnestas vackra miljö. Fokus är på DIG och dina sinnen, tanken är att du ska

Läs mer

DIN FRITIDSBOSTAD. 1. Vilken typ av fritidsbostad äger ni?

DIN FRITIDSBOSTAD. 1. Vilken typ av fritidsbostad äger ni? DIN FRITIDSBOSTAD 1. Vilken typ av fritidsbostad äger ni? Ett f d jordbruk Annan f d permanentbostad Torp Enskilt fritidshus Lägenhet i boendeanläggning för fritidsbruk Uthus, ekonomibyggnad Flerfamiljshus

Läs mer

Tidigt samråd: Vindkraft i Falskog

Tidigt samråd: Vindkraft i Falskog Tidigt samråd: Vindkraft i Falskog 2009-10-28, Rångedala församlingshem Närvarande Lena Niklasson (LN), Länsstyrelsen (Lst) Magnus Nårdal (MN), Länsstyrelsen (Lst) Martin Bertilsson (MB), Miljökontoret

Läs mer

ÅTKOMLIGA BOSTÄDER. Byggande

ÅTKOMLIGA BOSTÄDER. Byggande Sammanfattning Utgångspunkten för denna bok är att även hushåll med relativt låga inkomster ska kunna hitta en acceptabel bostad till en rimlig hyra eller ett rimligt pris på marknaden. Det kommer alltid

Läs mer

gör vårt boende trevligare

gör vårt boende trevligare Omtanke och sunt förnuft gör vårt boende trevligare Liv och rörelse hör till vardagen i ett flerbostadshus. Att bo nära andra människor ställer därför krav på lyhördhet och omtanke. Alla ska kunna trivas,

Läs mer

Renoverad villa med karaktär och spektakulär utsikt över kusten in Monchique

Renoverad villa med karaktär och spektakulär utsikt över kusten in Monchique Renoverad villa med karaktär och spektakulär utsikt över kusten in sida 1/5 Renoverad villa med karaktär och spektakulär utsikt över kusten in sida 2/5 Renoverad villa med karaktär och spektakulär utsikt

Läs mer

Äldreomsorgslyft med traineejobb

Äldreomsorgslyft med traineejobb 2014-08-04 PM Äldreomsorgslyft med traineejobb Personalen och deras kompetens är avgörande för kvaliteten i välfärden. I dag upplever många som arbetar i äldreomsorgen att det är ett hårt pressat arbete

Läs mer

Motverka hemlöshet och underlätta inträdet på bostadsmarknaden

Motverka hemlöshet och underlätta inträdet på bostadsmarknaden Motverka hemlöshet och underlätta inträdet på bostadsmarknaden Hemlösheten berör alla Tillgång till en bostad är en mänsklig rättighet och en förutsättning för ett gott liv. Men hemlöshet och utestängning

Läs mer

Eldsjälen Bengt Karlsson har vässat Västerberslagens UFO tidning till nya försäljningsrekord

Eldsjälen Bengt Karlsson har vässat Västerberslagens UFO tidning till nya försäljningsrekord Eldsjälen Bengt Karlsson har vässat Västerberslagens UFO tidning till nya försäljningsrekord Hos Bengt Karlsson, 67 år, väcktes ett starkt UFO intresse efter att han själv såg en flygande farkost 1989,

Läs mer

Utvändig färgsättning. Hur du lyckas med färgsättning av ditt hus.

Utvändig färgsättning. Hur du lyckas med färgsättning av ditt hus. Utvändig färgsättning Hur du lyckas med färgsättning av ditt hus. Att färgsätta ditt eget hus är en både rolig och utmanande uppgift. Låt processen få ta den tid som krävs. Prova olika förslag och låt

Läs mer

Projekt samhällsomvandling - Gällivare

Projekt samhällsomvandling - Gällivare Projekt samhällsomvandling - Gällivare 1 Sammanfattning Denna rapports huvudsakliga inriktning är hur vi ska vrida konsekvenserna av samhällsomvandlingen till någonting väldigt positivt för Gällivare och

Läs mer

Lokal plan för Fölene

Lokal plan för Fölene Lokal plan för Fölene Innehållsförteckning 1 Syfte med den lokala planen...3 2 Vem har tagit fram planen och hur...3 3 Beskrivning av Fölene...3 4 Vad är det bästa med Fölene?...4 5 Slogan för Fölene...4

Läs mer

OP 2010. Röster från män 70 år-

OP 2010. Röster från män 70 år- OP 2010 Röster från män 70 år- 1. Hur skulle du vilja förbättra miljön i Sandvikens kommuns olika centrum? Cykelbana efter Järbovägen. Av- och påfart Rv80- Järbovägen. Fler poliser. Det är en enorm förstörelse

Läs mer

Anteckningar Workshop 1

Anteckningar Workshop 1 1(7) Anteckningar Workshop 1 Tid: 12 maj 2015 kl. 18.00-21.00 Plats: Hallersrudskolans matsal Närvarande: Anna Lindstedt och Örjan Nässlander från Hammarö kommun, Göran Grönkvist tf kommunarkitekt, Maria

Läs mer

En plats för idéer. Hej och välkommen till Skellefteå! En plats för idéer.

En plats för idéer. Hej och välkommen till Skellefteå! En plats för idéer. En plats för idéer. Nyfiken på Skellefteå? Här är presentationen om det du behöver veta om du har tankar på att flytta hit, etablera företag, leva och bo eller helt enkelt bara för att tycka att vi är

Läs mer