Vandring på. Källareholmen med Gunnar Olsson

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vandring på. Källareholmen. 2005-07-26 med Gunnar Olsson"

Transkript

1 Side 1 av 11 Vandring på Källareholmen med Gunnar Olsson Källareholmen som förr var en kronoholme är på ca 24 hektar. I 1690 års jordebok står: Denne är allenast een klippa av ingen bebodd men tillförende varit ett makrilledrette och därav är gifvet denne införde ränt (jordeboksränta) som var 2 daler 20 öre. Mellan bergen finns eller fanns små åkerlappar som brukades. Man lånade ut häst för att plöja och harva. Lite hö kunde tas på ängarna. För att dryga ut fodret köptes halm från inland. Ön klarade två kor och några får. Korna var små och gav inte så mycket mjölk, men var passande att ha på magra beten. Fåren gav ull och kött. Det var värdefullt att ha jord för att kunna leva ett drägligt liv. Nu håller dock markerna på att gro igen av buskar och träd. Försök har gjorts med får för att hålla öppet markerna. Detta gick dock inte så bra. Det har bott folk på ön ganska länge. På sydsidan av ön finns lämningar kvar av grunder. På slutet av 1700-talet började förmodligen husen byggas på insidan (läsidan). Enligt husförhörslängd från åren bodde 5 personer på ön.

2 Side 2 av 11 Som tidigare nämnts var Källareholmen en kronoholme. Nu var det emellertid så att Lands Cammereraren Nils Petter Brunn och sedermera Assessoren i Kongliga Cammar Revisionen ädel och Högaktad CF Sandler sökt skattinförsel. Sandler ville ha och fick beskattningsrätt på ön. Nu kommer Tönnes Andersson in. Han är upptagen i husförhörslängd år tillsammans med hustru och tre döttrar. Tönnes fick av häradsrätten å orten ett skatte- och skötebrev utfärdat Detta innebar att han hade förmånsrätt till skatteköp av Källareholmen. När Tönnes hade fått detta betalade han förmodligen ingen skatt till Sandler. Sandler gick då in och krävde pengar. Följden blev att Kongl. Majt gick in och upphävde Häradsrättens utfärdade skatte- och Skötebrev. Tönnes fick betala arrende till Sandler Tönnes dog under tiden Hustrun Cathrina Jonsdotter fortsatte med skötsel av ön tillsammans med drängen Andreas Nilsson.. Från husförhörslängd är Guttorm Jägerström, kronoskogvaktare, nämnd. Guttorm köpte Källareholmen av kronan. Han hade tydligen mer tumme med myndigheterna än Tönnes. Guttorm var flitig med pennan och låg i fejd med kronan angående holmar och skär. Det var fiskerätten det gällde. Än i dag pågår utredningar angående holmar och skär. Kronoholmsutredningen (den senaste) har pågått i tio år. Guttorm hade stor familj och många i hushållet. Under åren bodde 20 personer på ön kom Truls Jacobsson och Karin Hansdotter till Källareholmen De köpte ön av Guttorm. De kom från Rävö, utanför Strömstad. De hade 6 barn. Två av barnen dog. Den yngste dog bara några dagar efter flytten till ön. Huset som de bodde i låg sannolikt nordväst från Majas hus. Edvards och Wilhelminas hus Detta hus är äldst. Vi har dock ingen riktig koll på när det byggdes. Enligt hörsägen skall det komma från Krossekärr. Det var Jacob Trulsson, son till Truls och Karin, som flyttade med sig huset när han flyttade dit 1845 tillsammans med sin hustru. Han köpte då ½ Källareholmen. Jacob hade då gård på Krossekärr som han hade kvar.

3 Side 3 av 11 Jacob med familj stannade till 1852 då de flyttade tillbaka till Krossekärr. Hus och mark hade de dock kvar köpte Olle ½ Källareholmen av Jacob flyttade Olle och Kristina Jacobsson ut. Olle var son till Jacob. Under tiden var huset uthyrt till släktingar. Så gick det till Då sålde Olle till Edvard och Wilhelmina Mina för 3000 kronor. Mycket pengar då. Det var Mina som hade med sig pengarna. Mina kom från Kämpersvik. Ny ägare Då köpte John fastigheten. John var son till Mina och Edvard. Nya ägare 1970 då Anne och Gunnar köpte. Gunnar är brorson till John. Huset här är om- och tillbyggt fler gånger. År 1930 gjordes en stor ombyggnad. Bl a var Kalle Bräck med. Han var timmerman, skeppare och mycket annat. På 1950-talet kom sidiplattorna. Fina grejor. Man behövde varken skrapa eller måla. År 2000 åkte plattorna ned. På med brädor och färg igen! Brygghuset här är en roff. Det är däckshus som var vanligt på segelskutorna. Det flöt iland på västsidan av ön Bogserades till insidan och rullades upp på land. Däcksplattorna, som var kraftiga saker, delades med handsåg. Dessa blev sedan tak. Karl (son till Edvard och Mina, bror till John) har sågat dessa plankor. Flaggstången är också vrakgods. Restes Den har dock blivit kortare med tiden!

4 Side 4 av 11 Maja och Fredriks hus Majas hus är byggt Ordentligt dokumenterat, årtalet är inhugget i nocken. Det var Maja och Fredrik som byggde. Maja och Fredrik gifte sig Med tiden fick de 7 barn. Fredrik kom från Grebbestad köpte Maja och Fredrik ½ Källareholmen av Truls och Karin. Köpeskillingen var 150 Riksdaler Riksgälds. Med på köpet fick de Majas föräldrar på s k undantag. De gamla levde dock inte så länge efter köpet. På den tiden, senare delen av 1800-talet, seglade småjakter längs kusten. De fraktade tegel, ved och trävaror. Köpte i Norge och sålde längst västkusten. De här jakterna var små och odäckade. De tålde inte så mycket vind och sjö. Båtarna stannade till innanför ön och inväntade bra väder när de skulle norrut. De seglade ogärna förbi Hûet (Tjurpannan) på natten. Då fick de hyra in sig hos Maja. Fick en halmmadrass och en filt. Sen blev det frukost på morgonen. Majas inkomst var en tôllshilling (ca 25 öre). Stormarna var många och hårda även då. Ibland kunde det komma vrakgods drivande. En gång hände det sig att en del plank drivit i land på västsidan. Hela familjen var ute och drog. Maja skulle vakta. Då kom en gäng busar och skulle ta vrakgodset. Maja försökte skydda, men busarna sköt med pistol,laddad med salt, så Maja blev förstörd i ansiktet. En annan händelse var när ett segelfartyg kom länsande från väster i storm. Seglen blåste bort. Det var bara att försöka styra undan bergen. Det var natt. Fullmåne. Skutan kom på västsidan ön. Tog i sandbotten och stannade. Förmasten gick. Besättningen kunde gå iland på masten. Utan att bli våta. Sedan gick dom över ön och bankade på hos Maja och Fredrik, där de fick logi. Skutan kom från Norge. Hade trälast och skulle till England. När stormen lagt sig kunde skutan dras loss. Hade lättare skador i skrovet. Riggen var i dåligt skick. Ungefär vid samma tid drev en skuta iland i Munkarne strax väster inloppet Edsviken. Helt vrak. Hela 1800-talet var det en del förlisningar på Bohuskusten. Väst-sydväst-stormarna gjorde att båtarna inte kunde segla sig fria från land. Slutade oftast med totalförlisningar med många och ibland alla omkomna talet var det goda tider för sjöfarten. Mellan seglande skepp trafikerade Skagerack Kattegatt Nordsjön. Det blev också mycket vrag längs kusterna. Det var hårda tider längst kusten. Man fick gömma undan och låsa in sina dyrbarheter. Rövargäng

5 Side 5 av 11 drog runt längst kusterna. Det var till besvär även här på ön. Blev bättre när Majas pojkar skaffade gevär. Åren gick och Majas pojkar och flicka växte till sig. Pojkarna gick till sjöss och var ute olika tider. De for till Norge och tog hyra. Den äldste, sonen Karl, kom aldrig tillbaka. Några var i Amerika och arbetade. Yngsta barnet, Otto, blev kvar där hela livet. Maja levde kvar i huset med dottern Martina fram till Då var det stor begravning efter Maja. Ängen utanför kläddes till en stor sal med lakan. Folk samlades här ute och hade mat med sig. Dricka ordnade Anton, en av Majas söner. Hade en jakt och seglade mest på Norge. Första dagen åts och dracks det duktigt. Dag 2 gick man till kyrkan. Det var inte så långt, kyrkan fanns nu i Grebbestad. Tidigare var det Tanums kyrka som gällde. Efter jordfästningen for alla ut till Källareholmen. Då fortsatte man äta och dricka. Man sörjde ordentligt. Det blev en natt till på ön. Dag 3 skulle alla ha en ordentlig frukost innan hemresan. Nu var det Martina, dottern i huset, som tog över. Hon hade en ko, får, höns och lite jordbruk. Sen fiskade hon en del. På våren lejde hon för jordbruket, det lilla som var. Och så var det fiske. Martina var en duktig seglare. Hade en julle med sprisegel. Här var inte tal om att reva. Martina levde ett hårt, men som jag tror, ett mycket fritt och lyckligt liv. Martina dog 1947, 83 år gammal. Efter detta köpte Arstedt huset.

6 Side 6 av 11 Anton och Lottas hus Detta hus är byggt ~ Huset timrades i Lur, plockades ner och monterades upp här ute. Det var brukligt på den tiden. Huset är nästan intakt. Lucka i köksgolvet ner till matkällaren som bara kan nås inifrån. Hit ut kom Lotta från Tova. Hon var starkt troende. Försökte få ordning på Anton. Gick dock inte vidare bra. Anton hade varit ute på långfart med skutor i ungdomen och kunde förtälja många historier. Livet blev dock lugnare när Lotta kom. Anton hade en jakt som han fraktade tegel, trä och ved med började sillen återkomma, efter att ha varit borta flera år. Denna sillperiod varade fram till Antons bröder var med i ett vadlag, men Anton köpte och saltade in sill. Det verkade vara det bästa. Fick hyfsad ekonomi. Värre var det för vadlaget. Sillfisket gick bra och det satsades friskt på redskap och båtar. Det var snörpvadar som gällde de sista åren. Så en dag försvann sillen. Den stora snörpvaden kapades till flera mindre. Och användes till makrillfiske. En större jakt ~ 50 fot med motor såldes till Bergen för en spottstyver. Anton och Lotta fick 10 barn. 2 barn dog som små. 2 barn dog i 20-årsåldern (spanskan). Under de sista levnadsåren höll Anton och Lotta på med småfiske. Garn och tinor. Lotta dog 1934 och Anton dog Efter Anton och Lotta övertog Helfrid (Sissi) huset. Sissi hade alltid varit hemma och skött hushållet. Sissi var döv, men fick gå på dövskolan i Göteborg. Sissi levde här till Efter Sissi kom Gunvor och Harald Claus, som renoverade huset varsamt. Nu är det döttrarna Charlotte och Amelie som har huset.

7 Side 7 av 11 Johan och Augustas hus Huset är byggt Johan var bror till Anton och Edvard. Även han höll på med fraktfart med en jakt. Var delägare i det storasillvadlaget. Efter Johan och Augustas bortgång övertog dottern Huldahuset Huldabodde barahär på sommaren. På vintern bodde hon i Grebbestad. Skötte om Tanums Sparbank. Efter Huldakom Margaretaoch Bertil Olsson Margaretaär brorsdotter till Hulda. Nu, 2005, är Anne, Marie och Ceciliaägare.

8 Side 8 av 11 Karl och Klaras hus Detta hus byggdes 1929 av Karl. Grunden är lagd av sten från ön (som alla andra hus här). Med grunden hade han hjälp. Snickeriet fixade han själv. Brunnen finns i källaren. Det var Klara som tog ut vatten med slagruta. Vattnet är hårt här på ön. Sparsam får man vara. Grävda brunnar ger oftast inte så mycket vatten. Men nu är det andra tider. Man har tillgång till köpevatten om så önskas. Karl försörjde sig och familjen på sjöfart och fiske. Seglade ut några år både på segelfartyg och ångbåtar. Var med på ångaren Disa som minsprängdes i Nordsjön. Sedan blev det några år i Tönsberg. Sen blev det fiske hemmavid. Trålfiske efter räka i Väderöfjorden fram till Sålde båten vid pensioneringen. Efter detta var det lite småfiske efter ål och hummer. Nu är det dottern Karin med familj som äger huset.

9 Side 9 av 11 Maria och Frans hus Detta hus byggdes år Här är det en fantastisk stenfot. Även här är stenen från ön. Frans, som är född i Johans hus, ägnade sig åt sjölivet. Redan som 20-åring köpte han kuttern Pilgrim. Med den bedrev han fraktfart på Norge, Danmark och Tyskland. Och så var det makrillfiske på Nordsjön. Makrillen fiskades på ränndörj, fläktes och saltades. Fisken såldes i Kristiansand för att sedan exporteras till Amerika. Salt makrill användes som tilltugg på barerna. Kan rekommenderas. Men så kom förbudstiden ~ 1917 i Amerika. Då blev det slut på försäljningen dit och makrillfisket på Nordsjön avtog och försvann. Det var många kuttrar som blev liggande sysslolösa. Frans sålde Pilgrim, som efter många ägare är skolskepp för GKSS. Efter detta sysslade Frans med fiskhandel. På 1940-talet köpte Frans båten Rita, SD1. Med den bedrev han fiske efter räka och fisk. Efter Maria och Frans övertog dottern Margareta huset. Nu är det nya ägare.

10 Side 10 av 11 Husebacken Av namnet att döma har här funnits hus länge. Huset här byggdes Byggmästare var Aron i Grönemad. Virket till huset fraktades över och lades upp nere vid sjöboden. Sen fick Aron ta vid. Han var helt ensam om bygget. Det var Arvid och Alma som skulle ha huset. Arvid var son till Anton och Lotta. Alma arbetade hos Kôndarn, handlare i Grebbestad. Hon bodde tillsammans med sin mor Justina.För att Alma skulle flytta ut till ön krävde hon att Justina skulle följa med. Och så blev det. Med tiden föddes här 10 barn Alma städslade piga, det var ju tätt mellan barnen. Arvid var med sista svängen på sillfisket. Tidvis seglade han till sjöss. Han hade en fin liten fiskebåt SD12 ~ 35 fot. Om båten var fin så var motorn desto sämre. En tändkula som gick under namnet Pyttagoran. Det var varmgång för jämnan. Sen blev det en Säffle-motor. En riktig pärla. 12:an fick ett eländigt slut. Ett stort isflak tryckte ner vragen och båten drev ner till Munkarne och båten blev vrak. Sjöboden här har stått på denna plats sen Innan stod den mellan Anton och Johans bodar. Där blev det tydligen för trångt. Det var Otto, broder till Anton, Edvard och Johan, som byggde boden och även flyttade den hit. Arvid köpte boden när han byggde här. På 1920-talet raserades boden helt. Även då var det ett stort isflak som kom drivande. Sen var det bara att bygga upp igen. Otto som byggde boden, bodde och arbetade i Kalifornien. Han var hemma några gånger. Husebacken är som de flesta skärgårdshus endast sommarbebott. Det är Eivor och Ingemar som styr och ställer här numera.

11 Side 11 av 11 Här ute i skärgården var ju alla beroende av havet och vad det gav. Förr som nu är sjösjukan ett gissel. För att motverka detta försökte man med olika botemedel. Ett sätt var att vaccinera barnet. Detta skulle göras innan barnet var döpt. Gick så till att man doppade 2 fingrar i sjön och stoppade dem i barnets mun. Barnet suger begärligt i sig det salta vattnet. Under tiden detta pågår skall tystnad råda. Har ett barn varit med om detta skall aldrig sjösjuka uppstå. Har själv varit med och vaccinerat ett barn. Här gick det tydligen snett, för sjösjukan är svår på detta, numera, stora barn. Tack Gunnar för denna härliga berättelse.

VIKINGATIDEN 800-1050 NAMN:

VIKINGATIDEN 800-1050 NAMN: VIKINGATIDEN 800-1050 NAMN: VIKINGATIDEN 800-1050 RESOR OCH VAROR En del av järnåldern kallas för vikingatiden. Man tror att ordet viking betyder från viken, alltså någon som levde vid eller brukade uppehålla

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Spöket i Sala Silvergruva

Spöket i Sala Silvergruva Spöket i Sala Silvergruva Hej! Jag har hört att du jobbar som smådeckare och jag skulle behöva hjälp av dig. Det är bäst att du får höra vad jag behöver hjälp med. I Sala finns Sala Silvergruva, den har

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Inge och Margareta Håkansson, Morkullevägen 84, berättar om sitt boende i Sunnersta

Inge och Margareta Håkansson, Morkullevägen 84, berättar om sitt boende i Sunnersta Inge och Margareta Håkansson, Morkullevägen 84, berättar om sitt boende i Sunnersta Vi har bott här på Morkullevägen sedan år 1958. När vi flyttade hit var adressen dock Granvägen 3, men i enlighet med

Läs mer

Mollösund är ett mycket gammalt fiskeläge, vars ursprung med säkerhet kan spåras till tidigt 1500-tal.

Mollösund är ett mycket gammalt fiskeläge, vars ursprung med säkerhet kan spåras till tidigt 1500-tal. Vy över Mollösund från Mollön. Mollösund ett gammalt fiskeläge En orientering om Mollösund, utgiven av Hembygdsmuseet Mollösund är ett mycket gammalt fiskeläge, vars ursprung med säkerhet kan spåras till

Läs mer

Bengt Alvång grafisk form & illustration av Maluni

Bengt Alvång grafisk form & illustration av Maluni Bengt Alvång grafisk form & illustration av Maluni Tack Tack till Judith och Sigmund Baum och till Sten Kjellander, som ställde upp och berättade om sina upplevelser. Judith och Sigmund är några av de

Läs mer

Ämnesprov, läsår 2012/2013. Historia. Årskurs. Texthäfte till delprov B

Ämnesprov, läsår 2012/2013. Historia. Årskurs. Texthäfte till delprov B Ämnesprov, läsår 2012/2013 Historia Texthäfte till delprov B Årskurs 6 Vikingatiden 1 Den här bilden visar vad som fanns i en grav från 900-talet. Graven hittades i staden Birka och innehöll skelettet

Läs mer

Berättelsen om Tugummi von Bubbelgum

Berättelsen om Tugummi von Bubbelgum Berättelsen om Tugummi von Bubbelgum Författare: Izabella Rydén Det var en gång för inte så länge sedan. Då levde den 14-åriga Tugummi von Bubbelgum med sin lillasyster Molly Viktoria von Bubbelgum. Tugummi

Läs mer

Vykort från Cucao, Isla de Chiloé

Vykort från Cucao, Isla de Chiloé Vykort från Cucao, Isla de Chiloé Vi längtade ut till havet Océano Pacífico där vi trodde att vi kunde idka lite beach walking, dvs. vandring på stranden. Har man en gång provat detta vill man alltid tillbaka.

Läs mer

Torpet var ett Alby torp fram till 1920-30 talet då det friköptes från Aske och Lewenhaupt.

Torpet var ett Alby torp fram till 1920-30 talet då det friköptes från Aske och Lewenhaupt. kontakt: forskargruppen@telia.com www.håtuna-håbo-tibble.se TORPET KURN, FICK SENARE NAMNET KARLSLUND Torpet var ett Alby torp fram till 1920-30 talet då det friköptes från Aske och Lewenhaupt. Inger Löfstedt

Läs mer

Var Lugnet det sista kronotorpet i Bodsjö?

Var Lugnet det sista kronotorpet i Bodsjö? Var Lugnet det sista kronotorpet i Bodsjö? Från Bodsjöboken Om Lugnet, förmodligen det sista kronotorpet i Bodsjö, berättar i den här artikeln Johannes Vejdegren i Brunflo - N'Johannes på Lugnet. Han var

Läs mer

Kapitel 1 Resan. - Oj nu börjar det bli mörkt sa jag till Sergio.

Kapitel 1 Resan. - Oj nu börjar det bli mörkt sa jag till Sergio. Kapitel 1 Resan. Äntligen är jag på väg till Spanien för att spela min första match med Real Madrid. Jag heter Marko och jag är 19 år gammal. Jag och min kompis Sergio är på väg med ett jätte stort kryssnings

Läs mer

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej, Jag heter Aragon. Jag och min far bor i en liten stuga i en liten stad kallas sed Wood. Här bor det inte många men vi odlar mat så det räcker till alla. Men vi har inte mycket

Läs mer

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 10 Farmora. En berättelse från Skellefteå

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 10 Farmora. En berättelse från Skellefteå BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL Skellefteå skriver # 10 Farmora En berättelse från Skellefteå Författaren & Skellefteå berättarförening 2013 Tryck: Skellefteå Tryckeri, april 2013 # 10 Farmora

Läs mer

Här på Söderby ligger fokus idag på travhästuppfödning men på

Här på Söderby ligger fokus idag på travhästuppfödning men på Välkommen till Söderby En vandring i svensk forntid Här på Söderby ligger fokus idag på travhästuppfödning men på gårdens ägor finns spåren av en välbevarad odlingsmiljö från den äldre järn-åldern, århundradena

Läs mer

Mini-kören på Fårö 2014. Texter

Mini-kören på Fårö 2014. Texter Mini-kören på Fårö 2014 Texter Välkommen till årets körvecka på Fårö! Det här är texter till dig som sjunger i Mini-Kören. Vi kommer att sjunga och leka oss fram genom melodier och texter under veckan

Läs mer

Hon vågar satsa på korna. Hon vågar satsa på korna

Hon vågar satsa på korna. Hon vågar satsa på korna Hur skulle en av dagens artiklar om en vardagshändelse kunnat se ut på medeltiden? Så här kanske?; Bondfrun vågar satsa på korna. Hon har 8 kor som hon satsar högt på! Nästa vecka ska hon flytta en mil

Läs mer

Ekalyckan och Klockarebolet

Ekalyckan och Klockarebolet Ekalyckan och Klockarebolet Föreningen har tre byggnader, Ekalyckan, Klockarebolet och Mölarps kvarn, som genom många frivilliga arbetstimmar har iordningställts och nu vårdas. I början av december hålls

Läs mer

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA BARNHEMMET En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA Barnen IDA Folket Spöken 9 roller. Om gruppen bara är 8 så kommer Idas namn ibland att skrivas

Läs mer

DAL ARÖ AR -Journalen Journale Nr. 2 5 Juni 201 20 4 En webbtidning producerad av www.dalaro.info

DAL ARÖ AR -Journalen Journale Nr. 2 5 Juni 201 20 4 En webbtidning producerad av www.dalaro.info Lite historik om affären Jansson Livs utmed Smådalarövägen. Affären drevs av Nils Jansson mellan 1946-1995 Affären startades och ägdes ursprungligen av Arvid och Anna Törnlöv som tidigare drivit jordbruk

Läs mer

Författare: Edvin Borgström 4A

Författare: Edvin Borgström 4A Författare: Edvin Borgström 4A Hej mamma och pappa! Ni vet att jag gillar båtar. Det hände än sak idag efter skolan. Jag och Sven skulle gå till hamnen och titta på båtar. Sen såg vi en båt. den var röd

Läs mer

Närheten till stan har medfört, att allt fler av de icke jordägande röbäcksborna sökt sig till Umeå för sin utkomst.

Närheten till stan har medfört, att allt fler av de icke jordägande röbäcksborna sökt sig till Umeå för sin utkomst. Så var det Förr Omkring 500 e Kr hade de inre delarna av Röbäcksslätten och sandåsen, där de äldre delarna av byn nu ligger torrlagts och det blev möjligt för människor att bosätta sig där. Stenåldersfynd

Läs mer

pär lagerkvist 1891-1974

pär lagerkvist 1891-1974 pär lagerkvist 1891-1974 BIOGRAFI Föddes i Domprostgården i Växjö 23 maj 1891 Pappa Anders Lagerkvist var bangårdsförman och bodde i en en-rumslägenhet i huset. 1876 gifte han sig med Hanna Magnusson från

Läs mer

Vårtal vid Agunnaryds hembygdsgård 2010

Vårtal vid Agunnaryds hembygdsgård 2010 Vårtal vid Agunnaryds hembygdsgård 2010 Kära Agunnarydsbor och besökande gäster! Jag ska berätta för er om Inget. Ja, hon hette inte Inget utan Ingrid Kajsa. Men hon kallades alltid Inget på Kjöpet. Hon

Läs mer

Smålandstorpet. År 1995 var Veimar och. som rustats från topp till tå

Smålandstorpet. År 1995 var Veimar och. som rustats från topp till tå Smålandstorpet som rustats från topp till tå Att få tillstånd att rusta upp ett torp som ligger i ett naturreservat är inte det lättaste. Men Veimar Samuelsson gick noggrant tillväga och tillslut sa kommunen

Läs mer

Minns du: Att tvätta. Användarhandledning. En del av Landstinget Sörmland

Minns du: Att tvätta. Användarhandledning. En del av Landstinget Sörmland Minns du: Att tvätta Användarhandledning En del av Landstinget Sörmland En del av landstinget Sörmland Box 314 611 26 Nyköping Tel 0155-24 57 00 Fax 0155-28 55 42 Bokning 0155 24 57 02 E-post info.museet@dll.se

Läs mer

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd.

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd. Kapitel 1 Resan Jag har väntat länge på att göra denna resan. Jag heter Hanna och är 23 år. Jag ska åka båt till en Ön Madagaskar. Jag kommer ha med mig en hel besättning. Vi tog med oss väldigt mycket

Läs mer

Jag går till jobbet nu. Hon försvann igen, ville inte vakna. Där inne var smärtan mjuk. Där inne i sömnens dimma var han kvar

Jag går till jobbet nu. Hon försvann igen, ville inte vakna. Där inne var smärtan mjuk. Där inne i sömnens dimma var han kvar finns, finns inte. En så mycket bättre värld. Den var vadderad, full av förmildrande omständigheter. Hon ville aldrig vakna mer och behöva återvända till det där andra till verkligheten. Nej, hellre då

Läs mer

Skapandet är det största i livet

Skapandet är det största i livet Skapandet är det största i livet Helena Langenhed (1917 2002), Flahall gård, Härryda socken, Sävedals härad, Västergötland. Det var det första stället utan ström jag hörde talas om. Redan i slutet av 1970-talet

Läs mer

En historisk beskrivning av Nämndemansgården

En historisk beskrivning av Nämndemansgården En historisk beskrivning av Nämndemansgården Nämndemansgården eller Karhojagården som den tidigare kallades har anor från sent 1700-tal. Gården har vårdats och utvecklats under fem generationer och var

Läs mer

Välkommen till årets semesterträff onsdagen den 13:e juli! Hällabladet 2011

Välkommen till årets semesterträff onsdagen den 13:e juli! Hällabladet 2011 Välkommen till årets semesterträff onsdagen den 13:e juli! Hällabladet 2011 Födda Familjenyheter Rickard Edström och Birgitta Ramstedt fick den 30/10 en liten dotter Angelina. Therese (f.d. Olofsson) och

Läs mer

Greven av Monte Cristo. Av Alexandre Dumas

Greven av Monte Cristo. Av Alexandre Dumas Ur Greven av Monte Cristo Av Alexandre Dumas 1 2 1 Slottet If En smal strimma dagsljus silade in genom den lilla gluggen till en av de underjordiska fängelsehålorna på slottet If, den dystra gamla fästningen

Läs mer

Stugors och ladugårdars lägen

Stugors och ladugårdars lägen 13 Stugors och ladugårdars lägen Byar och gårdar på kartor På 1600-talets jordebokskartor ritades gårdarna/hemmanen in som symboler ett hus = en gård/ett hemman. Gårdarna i en by ritades in som ett hus

Läs mer

FLOTTNINGSMINNEN Av Gösta Lindmark, Bodträskfors

FLOTTNINGSMINNEN Av Gösta Lindmark, Bodträskfors FLOTTNINGSMINNEN Av Gösta Lindmark, Bodträskfors 1 Bilden från Bert Olls: Flottaren Första året I början av 40-talet var många av de arbetsdugliga inkallade, vilket gjorde att vi, som egentligen var i

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 29 Fredag 23 september 2011. Nu kan serverhallarna byggas. -Det känns riktigt bra, säger Karl Petersen.

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 29 Fredag 23 september 2011. Nu kan serverhallarna byggas. -Det känns riktigt bra, säger Karl Petersen. LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 29 Fredag 23 september 2011 NORRBOTTEN Nu kan serverhallarna byggas Nu kan serverhallarna på Porsön i Luleå börja byggas. Domstolen har bestämt att den person som vill stoppa bygget

Läs mer

Tankar kring ett skolfoto från 1920

Tankar kring ett skolfoto från 1920 En gammal man minns/berättar om sin barndom i Fulltofta av Bodil Pedersen Tankar kring ett skolfoto från 1920 När jag idag sitter och tittar på ett skolfoto som ger intryck av att vara gammalt. Det är

Läs mer

Gårdarna runt Mörtsjön

Gårdarna runt Mörtsjön 1 Gårdarna runt Mörtsjön Uthuset Munter-Gustav byggde av locken från salttunnorna vid Morshyttans station 2 När farsan, Sten Bylén, fyllde 90 år, den 12 juni 2004, lovade jag honom en utflykt till Mörtsjön,

Läs mer

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN D sovande flicka mamma lat son lat son lat son flitig gårdskarl gift med Ingvild flitig gårdsfru gift

Läs mer

Att leva med ME/CFS. STEG-FÖR-STEG-FÖRBÄTTRING av Diane Timbers

Att leva med ME/CFS. STEG-FÖR-STEG-FÖRBÄTTRING av Diane Timbers Pacing i praktiken: Att leva med ME/CFS STEG-FÖR-STEG-FÖRBÄTTRING av Diane Timbers (Ur den amerikanska tidskriften CFIDS Chronicle, winter 2009. Översatt till svenska och publicerad på RME:s hemsida med

Läs mer

En berättelse om mina förfäder Tecknad av Eva Eriksson, född Karlsson, Räveln, Sör-Nedansjö

En berättelse om mina förfäder Tecknad av Eva Eriksson, född Karlsson, Räveln, Sör-Nedansjö En berättelse om mina förfäder Tecknad av Eva Eriksson, född Karlsson, Räveln, Sör-Nedansjö Min mormor Maria Kangas föddes 1872 i byn Lajkola i Finland. Min morfar Johan Erik Kangas var två år yngre och

Läs mer

"Navigare necesse est" (det är nödvändigt att segla), sa romarna på sin tid.

Navigare necesse est (det är nödvändigt att segla), sa romarna på sin tid. "Navigare necesse est" (det är nödvändigt att segla), sa romarna på sin tid. Men frågan är: Finns det en vattenväg mellan Barrud i Sverige och Valparaiso i Chile? Det får vi svar på här. September 2015

Läs mer

Specialt idning Best Kust Feskarna, Havsf iske Senj a 2011. Team BestKust Feskarna 2011. Hälleflundra 47 kg. Krister igen!

Specialt idning Best Kust Feskarna, Havsf iske Senj a 2011. Team BestKust Feskarna 2011. Hälleflundra 47 kg. Krister igen! Specialt idning Best Kust Feskarna, Havsf iske Senj a 2011 Team BestKust Feskarna 2011 Hälleflundra 47 kg Krister igen! Innehåll Min första Norge resa i år gick till Fröya Havsfiskesenter ute på Sördyröy

Läs mer

Motorcykelgruppe Färöarna primo august 2013

Motorcykelgruppe Färöarna primo august 2013 Motorcykelgruppe Färöarna primo august 2013 REJSEDAGBOG VED GUIDE MIKAEL ANDERSSON OCH FREDRIK LÖFBERG FRA SVERIGES MOTORCYKLISTER, SOM I SAMARBEJDE MED SMYRIL LINE REJSTE PÅ GRUPPETUR TIL FÆRØERNE I AUGUST

Läs mer

Pengar, tid och ett gott liv 2015

Pengar, tid och ett gott liv 2015 Pengar, tid och ett gott liv 2015 I Sparbankens enkät Pengar, tid och ett gott liv tog vi reda på vad finländarna skulle ändra på i sitt liv om de inte behövde tänka på pengar. Enkäten gjordes sommaren

Läs mer

1. Systrarna Norr i Vänsta

1. Systrarna Norr i Vänsta 1. Systrarna Norr i Vänsta Ett tips jag fick förra året på Kolifej här i Kolbäck löd: "Skriv om gamla kolbäcksbor. Systrarna Norr till exempel". Två av de tre systrarna bor kvar uppe i Vänsta, i huset

Läs mer

NYCKER TILLÅTS STYRA GÅRDEN

NYCKER TILLÅTS STYRA GÅRDEN NYCKER TILLÅTS STYRA GÅRDEN Har kämpat mot myndigheterna i 50 år 78 ANN LITTORIN BOR Rungarns säteri, Knutby FAMILJ Eva, Rickard och Claes med barnbarn SKOGSINNEHAV 300 hektar, varav 120 hektar nyckelbiotop

Läs mer

Anna Siverbo 5B Ht-15

Anna Siverbo 5B Ht-15 1 Drakägget Kapitel 1 Hej jag heter Maja jag är 9 år. Jag och min familj bor på en bondgård. När jag går ut från vårat hem så kommer jag till en marknad som heter Rikedall. Så min familj brukar gå dit

Läs mer

Kvarnby by på 1700 talet

Kvarnby by på 1700 talet Kvarnby by på 1700 talet Kvarnbys lycka är dess jord Jag är släktforskare sedan cirka 5 år tillbaka. Jag har kartlagt den egna och makens släkt, men är intresserad också av att hitta historierna bakom

Läs mer

ÄVENTYRSVANDRING 2014. Vandring 11/2014: 8-12 juni. Bornholm. 8 deltagare. 80 km.

ÄVENTYRSVANDRING 2014. Vandring 11/2014: 8-12 juni. Bornholm. 8 deltagare. 80 km. Åtta förväntansfulla äventyrsvandrare möttes vid färjan i Ystad för färd över Östersjön till Bornholms Rønne. Vi checkade in på Det lille hotell i centrum. Där fanns det ett stort hjärta. Vi var välkomna

Läs mer

Marios äventyr. Kapitel 1

Marios äventyr. Kapitel 1 Marios äventyr Kapitel 1 -Jag heter Mario. Jag är 10 år. Jag bor i ett litet grönt hus och min kompis Luigi bor i ett litet gult hus. Jag ska till min kompis Luigi, vi är bästa vänner. Nu ska jag gå till

Läs mer

Amanda och Ronaldo hittar en skatt. En bok av klass 1c Knutbyskolan, Rinkeby

Amanda och Ronaldo hittar en skatt. En bok av klass 1c Knutbyskolan, Rinkeby Amanda och Ronaldo hittar en skatt En bok av klass 1c Knutbyskolan, Rinkeby Knutbyskolan, Rinkeby 2015 www.knutbyskolan.stockholm.se Amanda och Ronaldo hittar en skatt En bok av klass 1c Knutbyskolan,

Läs mer

19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar

19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar 19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar Rödluvan Det var en gång, en vacker solig dag, en liten flicka som hette Rödluvan. Hon lekte utomhus i sin trädgård. Hon kallades Rödluvan för hon hade en röd

Läs mer

Vad jag gjorde innan

Vad jag gjorde innan Vad jag gjorde innan alltså innan jag timrade om ladugården. Jo, kameran togs fram. Jag gick runt och fotade detaljer och helheter, närbilder på knutar och på andra finurliga lösningar. Kröp över allt

Läs mer

Viken är ett fiskeläge beläget strax söder om Lerberget och norr om Domsten och Helsingborg.

Viken är ett fiskeläge beläget strax söder om Lerberget och norr om Domsten och Helsingborg. Viken Viken är ett fiskeläge beläget strax söder om Lerberget och norr om Domsten och Helsingborg. Viken ligger på ett naturligt näs. Befolkningen i Viken levde av jordbruk, boskapsskötsel och fiske. Gatunät

Läs mer

Vår Historia. Klass 3b Stehagskolan Våren 2011

Vår Historia. Klass 3b Stehagskolan Våren 2011 Vår Historia Klass 3b Stehagskolan Våren 2011 Big bang Big Bang var en stor smäll. Smällen bildade planeter. Big Bang börja med massa plus och minus. Jorden var ett stort glödande klot. Det fanns massa

Läs mer

ÖVERMO GÅRD 1805 2009

ÖVERMO GÅRD 1805 2009 ÖVERMO GÅRD 1805 2009 Historik Ägare Karta och bilder Alf D Blomquist 2009 08 2 Övermo Gård 1805-2009 I Leksand finns en gård som i dagligt tal kallas för Ros ns och är granne med förskolan Rosen i Övermo

Läs mer

Allsång på Korpen. Ja därför måste alla nu få ropa hejsan och du, jag säger hejsan, du svarar hejsan, Vi ropar hejsan, hej, hej!

Allsång på Korpen. Ja därför måste alla nu få ropa hejsan och du, jag säger hejsan, du svarar hejsan, Vi ropar hejsan, hej, hej! Allsång på Korpen HEJSAN Melodi: Med en enkel tulipan Vi tar en enkel liten sång, men den skall ej bli så lång, det gäller bara, det gäller bara att bli bekanta. Vi alla titlar lägger bort, så kan det

Läs mer

Enkätsvar 2013. Fler kvinnor. Enkätsvar 2013 Kyrkans Familjerådgivning Stockholm

Enkätsvar 2013. Fler kvinnor. Enkätsvar 2013 Kyrkans Familjerådgivning Stockholm Enkätsvar 13 Kyrkans Familjerådgivning Stockholm Enkätsvar 13 Under en fyraveckorsperiod, 25/2 till22/3 13, bad vi våra besökare på mottagningarna i Stockholm och Handen att fylla i och svara på en brukarenkät.

Läs mer

Kistan IPS 1863 från Haketorp och Nykulla som följt bl a min mor och som nu står i Rättvik.

Kistan IPS 1863 från Haketorp och Nykulla som följt bl a min mor och som nu står i Rättvik. I mitt föräldrahem stod en kista målad av okänd målare (finns en likadan från Berg) som jag visste att mor hade haft med sig från sitt barndomshem i Nykulla. För några år sedan forskade jag på kistan och

Läs mer

Per Johan Liljeberg 1844-12-21 1921-10-16

Per Johan Liljeberg 1844-12-21 1921-10-16 Per Johan Liljeberg 1844-12-21 1921-10-16 David Rickard Arne Sjöstedt 1916 2006 Eugenia Josefina Liljeberg 1876 1938 Ulrika Josefina Söderström 1850-1889 Per Johan Liljeberg 1844-1921 Margreta Carlsdotter

Läs mer

Kapitlet i boken heter: Hur järvhuvudet blev husrivaren Monkka.

Kapitlet i boken heter: Hur järvhuvudet blev husrivaren Monkka. Sara Ranta Rönnlunds berättelse om "Monkka" Salomon Johansson Stålnacke. Att människorna hade det tufft både i brukssamhället Svappavaara och i övriga Lappland förtäljer historien nedan som jag hämtat

Läs mer

barnhemmet i muang mai torsdag 14 september - söndag 8 oktober

barnhemmet i muang mai torsdag 14 september - söndag 8 oktober barnhemmet i muang mai torsdag 14 september - söndag 8 oktober Lite drygt tre veckor har gått sedan sist. Tre veckor med mycket regn och att vi har varit riktigt förkylda i omgångar. Men det är full aktivitet

Läs mer

Det är jag som är Arne Karlsson och vill berätta om ett skåp som jag skänkt till Hembygdsföreningen hösten 2015.

Det är jag som är Arne Karlsson och vill berätta om ett skåp som jag skänkt till Hembygdsföreningen hösten 2015. Ett skåp berättar med hjälp av Arne Karlsson i Målerås. Det är jag som är Arne Karlsson och vill berätta om ett skåp som jag skänkt till Hembygdsföreningen hösten 2015. Skåpet smälter väl in bland övriga

Läs mer

Klass 6B Guldhedsskolan

Klass 6B Guldhedsskolan Klass 6B Guldhedsskolan Klass 6B i Guldhedsskolan har gjort ett temaarbete i NO, svenska och bild. Vi gör alla avtryck i miljön. Hur mycket jag tar av naturens resurser och belastar miljön brukar kallas

Läs mer

Christian Wilhelm Emil Flors Brevsigill

Christian Wilhelm Emil Flors Brevsigill 18 april 2013 Lasse Ericssons Släkt Sida 1 Christian Wilhelm Emil Flor. Brukspatron på Haddebo Bruk från 1857 till 22 se tember 1879. Christian Wilhelm Emil Flors Brevsigill Född 7 augusti 1829 i Kiel.

Läs mer

KRISTENDOMEN. Kristendomen spreds till Sverige från Europa Människorna byggde sina egna kyrkor De som gick till samma kyrka tillhörde samma socken

KRISTENDOMEN. Kristendomen spreds till Sverige från Europa Människorna byggde sina egna kyrkor De som gick till samma kyrka tillhörde samma socken Medeltiden KRISTENDOMEN KRISTENDOMEN Kyrkan var sträng, de som inte löd kyrkans regler kallades kättare Bönderna fick betala skatt till kyrkan, kallades tionde Påmedeltiden var Sverige katolskt, påven

Läs mer

Specialtidning BestKust Feskarna, Havsfiske Fröya 2012 vår

Specialtidning BestKust Feskarna, Havsfiske Fröya 2012 vår Specialtidning BestKust Feskarna, Havsfiske Fröya 2012 vår Innehåll Årets havsfiskeresor till Norge började med en liten grupp på 6 man som åkte upp till Fröya Havsfiske i början på April. Avresa från

Läs mer

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 Predikan, Korskyrkan Borås den 15 oktober 2006, av Micael Nilsson När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 SARA Den är veckan har jag stämt möte med Sara. Det har inte varit så enkelt

Läs mer

Thomas i Elvsted Kap 3.

Thomas i Elvsted Kap 3. Kap 3 Nu börjar träningen Imre, inte Ymre När kommer din pappa, frågar jag Lappen, vi kanske ska dela upp innan. Han är redan hemma, han jobbar på Metallen med datorer, säger Lappen, så vi ska nog strax

Läs mer

Från bokvagn såg jag att det var ganska mörkt ute sen sprang jag till

Från bokvagn såg jag att det var ganska mörkt ute sen sprang jag till 1 De mystiska drakägget Kapitel 1 Jag vaknade upp tidigt jag vaknade för att det var så kallt inne i vår lila stuga. Jag var ganska lång och brunt hår och heter Ron. Jag gick ut och gick genom byn Mjölke

Läs mer

Huseby - undersökning av en gränsbygd

Huseby - undersökning av en gränsbygd Bilaga 9 2 3 Huseby - undersökning av en gränsbygd Huseby bruk Skatelövs socken Alvesta kommun Pedagogiska enheten - Avdelningen för Kulturarv Smålands museum - Sveriges glasmuseum Omslagsbild: Årskurs

Läs mer

Livets lotteri, Indien

Livets lotteri, Indien Livets lotteri, Indien Jag heter Rashmika Chavan och bor i Partille, men mitt ursprung är Indien (Mumbai). Jag, min mamma Angirasa och lillebror Handrian flydde till Sverige när jag var 11 år. Nu är jag

Läs mer

Telefonstation. Örebro centralväxelstation med underlydande växelstationer

Telefonstation. Örebro centralväxelstation med underlydande växelstationer Telefonstation Telegrafverket kom till 1853 och var ett statligt verk under Civildepartementet. Till en början hade verket bara hand om telegrambefordran men när telefonen infördes i början på 1880-talet

Läs mer

Artos & Norma Förlag. Ett utdrag ur boken

Artos & Norma Förlag. Ett utdrag ur boken Artos & Norma Förlag Antal sidor: 130 Bandtyp: Inbunden Illustrerad: Illustrerad med bilder i färg och s/v ISBN: 978 91 7580 679-2 Översättare: Göran Fäldt Övrig information: Inledning av Per Beskow Ett

Läs mer

Båtlagen under Andra Världskriget - en berättelse om kristider och ransonering

Båtlagen under Andra Världskriget - en berättelse om kristider och ransonering Båtlagen under Andra Världskriget - en berättelse om kristider och ransonering Birgitta Åkesson 2012 Under Andra Världskriget rådde ransonering och fisket i Öresund var kraftigt reglerat. Textilavdelningen

Läs mer

Norrlands för!a skördetröska

Norrlands för!a skördetröska Norrlands för!a skördetröska Fredagen 15 augusti 1947 hände det något mycket speciellt på Mackmyra Bruk i Valbo utanför Gävle. Till bruket hade Norrlands första skördetröska kommit. Innan skördetröskan

Läs mer

Simon K 5B Ht-15 DRAKEN. Av Simon Kraffke

Simon K 5B Ht-15 DRAKEN. Av Simon Kraffke DRAKEN Av Simon Kraffke 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Erik och jag är 7 år och jag bor på en gård och den gården heter Hemlighetensgård bara för att vad som helst kan hända här. Och den gården ligger

Läs mer

Frågor om förtätning och äldreboenden i Mölnlycke

Frågor om förtätning och äldreboenden i Mölnlycke Mölnlycke den 8 mars 2016 Frågor om förtätning och äldreboenden i Mölnlycke Frågorna i Mölnlycke handlade bland annat om boenden för äldre, förtätningen av centrum och ungdomskriminalitet. På plats fanns

Läs mer

Hej! Va kul att just du öppnar den här boken som handlar om mig, MAGGI LUNTAN! Jag vill gärna berätta om några spännande upplevelser. Häng med!

Hej! Va kul att just du öppnar den här boken som handlar om mig, MAGGI LUNTAN! Jag vill gärna berätta om några spännande upplevelser. Häng med! MAGGI LUNTAN Hej! Va kul att just du öppnar den här boken som handlar om mig, MAGGI LUNTAN! Jag vill gärna berätta om några spännande upplevelser. Häng med! Skridsko i månskenet Mina syskon åkte skridskor

Läs mer

Jim till kamera Det är viktigt att vakna i tid så att man inte missar dagen.

Jim till kamera Det är viktigt att vakna i tid så att man inte missar dagen. - manus ver.2 INT Sovrum dag En kille ligger och sover i hans väldigt städade, prydliga rum. Det är JIM. Ett foto av hans mor och en väckarklocka syns på nattduksbordet. Han sätter sig upp nöjd 2 sekunder

Läs mer

Pånvallen en bosättning vid Smalpån

Pånvallen en bosättning vid Smalpån Pånvallen en bosättning vid Smalpån Pånvallen är ett torpställe, som under 1800-talet beboddes av sk dagsverkstorpare. År 1823 hörde Pånvallen under Tunvågens by och finns med på avvittringskartan över

Läs mer

Santos visste att det bara var en dröm men han fortsatte ändå att leka med bollen varje dag för det fanns inget han älskade mer.

Santos visste att det bara var en dröm men han fortsatte ändå att leka med bollen varje dag för det fanns inget han älskade mer. 1. Solen var precis på väg upp och där ute på den lilla grusplanen intill byn kunde man redan se Santos springa omkring med den bruna slitna läderbollen som han gjorde varje dag. Oavsett om det var vardag

Läs mer

ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN

ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla i Sverige att röra sig fritt i naturen. Men vi behöver också ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare

Läs mer

q Kråkskinns- Majsa k

q Kråkskinns- Majsa k q Kråkskinns- Majsa k Sagan är satt med typsnittet Kalix kursiv, tecknat av Franko Luin. Häftet ingår i en serie sagor som typograferats med typsnitt från samma typsnittstecknare. De kan hämtas på www.omnibus.se/svenskasagor.

Läs mer

Jag huttrade där jag stod på trappan utanför sjukhuset. Det

Jag huttrade där jag stod på trappan utanför sjukhuset. Det Mot alla odds Ensam vid livets vägskäl Jag huttrade där jag stod på trappan utanför sjukhuset. Det var en riktigt kall februarikväll. Jag ångrade att jag inte dragit på mig långkalsongerna. De stack upp

Läs mer

Bondestenåldern. 4200 år före Kristus - 1800 år före Kristus

Bondestenåldern. 4200 år före Kristus - 1800 år före Kristus Bondestenåldern 4200 år före Kristus - 1800 år före Kristus Människorna blev fler och fler. Man kom på ett nytt sätt att skaffa mat. Om man sådde frön från vilda växter i jorden och väntade till våren,

Läs mer

k l o c k a n å t ta på kvällen stannade en motorcykel på Säfärs

k l o c k a n å t ta på kvällen stannade en motorcykel på Säfärs k l o c k a n å t ta på kvällen stannade en motorcykel på Säfärs gård. Det dröjde inte länge innan Säfär började svära över Ali. Sedan fortsatte han till Ahmad-Alis gård med sina svärsöner och den besökande

Läs mer

Trefaldighet var det bästa nöje dom hade på sommarn ve Björsta. Det kom folk från Gimo och alla håll och dom samla s

Trefaldighet var det bästa nöje dom hade på sommarn ve Björsta. Det kom folk från Gimo och alla håll och dom samla s 1 Meddelare: Anders Petter Andersson, f.d. lantarbetare, f. 1876 i Björsta, Hargs socken. Son till en frälsebonde under bruket. A. har bott i Rättartorpet sedan 1902. Gift samma år med Augusta från Västeräng,

Läs mer

Resebrev norra Spanien och en bra bit av Portugal

Resebrev norra Spanien och en bra bit av Portugal Resebrev norra Spanien och en bra bit av Portugal När vi kom till den lilla viken Ria De Cedeira den 18 aug så blev vi liggande många nätter på svaj, vilket är det bästa vi vet (helt gratis och inga grannar

Läs mer

Stockholm, vårt mål.

Stockholm, vårt mål. 2013-07-13 Stockholm, vårt mål. Vi har varit för första gången med egen båt i vår huvudstad, en fin upplevelse att komma via södertörn och Dalarö in genom det vackra Stäket och Skurusundet ända in till

Läs mer

Kastades från balkong tog själv fallet till HD

Kastades från balkong tog själv fallet till HD Kastades från balkong tog själv fallet till HD Bakgrund Bakgrund. Natten till den 10 februari 2013 kommer ett larm om att en kvinna i Södertälje har fallit från sin lägenhet på sjätte våningen. Den 22

Läs mer

Farmor Gerda Theresia Larsson, född Gustafsson (Farmor till Gunnel, Gerd och Kjell)

Farmor Gerda Theresia Larsson, född Gustafsson (Farmor till Gunnel, Gerd och Kjell) Farmor Gerda Theresia Larsson, född Gustafsson (Farmor till Gunnel, Gerd och Kjell) Gerda föddes den 1 september 1882 i Östra Kannebäck. Hon var tredje dottern i familjen. Hennes föräldrar var sjökaptenen

Läs mer

Slåtterbladet. Temanummer: Lador. Nummer 1 2011

Slåtterbladet. Temanummer: Lador. Nummer 1 2011 Slåtterbladet Nummer 1 2011 Slåtterbladet är inte bladet av slåtterblomma, utan denna lilla tidning för alla som äger eller sköter ängsmark i Värmland. Slåtterbladet ges ut av Länsstyrelsen. Syftet med

Läs mer

4. April 2014 Fristad

4. April 2014 Fristad 4. April 2014 Fristad 2 April I Gästrummet är det trossbotten med luftcirkulation. Relativt ny. Trossbotten får vara intakt som den är. Ingen fukt och bra cirkulation. Vi tror att golvet gjordes 1934.

Läs mer

Familj och arbetsliv på 2000-talet. Till dig som är med för första gången

Familj och arbetsliv på 2000-talet. Till dig som är med för första gången Familj och arbetsliv på 2000-talet Till dig som är med för första gången 1 Fråga 1. När är du född? Skriv januari som 01, februari som 02 etc Födelseår Födelsemånad Är du 19 Man Kvinna Fråga 2. Inledningsvis

Läs mer

Den dumma. bondpojken

Den dumma. bondpojken q Den dumma bondpojken d Sagan är satt med typsnittet Odense Neon, tecknat av Franko Luin. Häftet ingår i en serie sagor som typograferats med typsnitt från samma typsnittstecknare. De kan hämtas på www.omnibus.se/svenskasagor.

Läs mer

HERSÖ. intresseförening - org no 833600-9215 - postgiro 4663885-4 - tel 0493-67074. Hilma Larsdotter Hersö. 1997-01 Lars Cornell

HERSÖ. intresseförening - org no 833600-9215 - postgiro 4663885-4 - tel 0493-67074. Hilma Larsdotter Hersö. 1997-01 Lars Cornell HERSÖ Hilma Larsdotter Hersö 1 Hersö 1921 Hersö skänktes år 1880 av Lofta församling till prosten Blomkvist i Loftahammar. Ön tillhör nu prästgården i Brevassa. Den nuvarande stugan på Hersö byggdes 1914

Läs mer

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 15 Kronan och tjäroljan. En berättelse från Skellefteå

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 15 Kronan och tjäroljan. En berättelse från Skellefteå BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL Skellefteå skriver # 15 Kronan och tjäroljan En berättelse från Skellefteå Författaren & Skellefteå berättarförening 2013 Tryck: Skellefteå Tryckeri, april

Läs mer

Öring med Benny Wiktorsson

Öring med Benny Wiktorsson Öring med Benny Wiktorsson Av Petri Liljeroos Öring med Benny Wiktorsson De stora harrarna vi fick under natten visade sig även i drömmarna när jag låg och dåsade mitt på dagen. Sovsäcken kändes allt trängre

Läs mer