Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen"

Transkript

1 Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen PDF-version Kapitel Arbeta rätt ergonomiskt

2 Rätt förberedd / Belysning Belysning. Kolla allmänbelysningen, är den tillräcklig? Fördelas ljuset jämt över hela rummet? Undvik bländning från lampor och fönster. Kan fönstren avskärmas? Tänk på att vid speciellt krävande jobb som t ex avsyning krävs extra mycket ljus. Och att behovet av ljus ökar med åldern. Hur är det med plats- och arbetsbelysningen, är den lätt flyttbar och kan anpassas till olika uppgifter och göras bländningsfri? Rätt förberedd / Buller Buller. Hur uppfattas ljud i lokalen? Behöver lokalen ljuddämpas i tak och väggar? Hur avskärmas ljud från andra arbeten? Rätt förberedd / Ventilation Ventilation. En verkstadslokal ska ha fläktstyrd till- och frånluftsventilation som tillför ren luft och tar bort fukt, gaser och luftföroreningar. Viktigt är skötsel och underhåll, t ex filterbyte. Räcker ventillationen till? Eller är den för stark och förorsakar drag? Arbetsprocessventilation i form av punktutsug ska fånga upp föroreningarna direkt vid källan. Kolla att punktutsugen funger. Rätt förberedd / Lyftar Lyftar. Finns det rätt lyfthjälpmedel för det arbete du ska utföra? Både stationära och mobila? Det finns en mängd praktiska och lättflyttade lyftar på marknaden i dag.

3 Rätt förberedd / Verktyg Verktyg. Har du rätt verktyg? Är de i bra kondition? Finns de där du behöver dem utan att behöva gå onödigt långt. Rätt förberedd / Material till jobbet Material till jobbet. Se till att alla delar du behöver för att göra jobbet finns framme vid din arbetsplats när du behöver dem. Har du material som skyddar bilen från bl a repor? Rätt förberedd / Personlig skyddsutrustning Har du förberett dig personligen? Har du handkräm, handskar och övrig skyddsutrustning som jobbet kan komma och kräva. Har du mjukt underlag för knäna? Rätt förberedd / Ergonomi Ergonomi. Tänk igenom vilka arbetsmoment som kommer att vara påfrestande. Hur kan du minska riskerna - utifrån vad du lärt i den här utbildningen? Har du förutsättningar att jobba i rätt arbetshöjd? Kan du ta hjälp av tekniska hjälpmedel? Kan dina arbetskamrater hjälpa till? Kan du dela långa monotona arbeten med stor belastning med någon kamrat sk arbetsrotation? Är du tillräckligt uppvärmd innan du börjar jobba? Krävs det att du tar i rent fysiskt bör du värma upp i 5 till 10 minuter innan jobbet. Gå aldrig direkt till ett fysiskt tungt jobb efter att ha färdats i en kall bil till jobbet. Då är olycksrisken extremt stor. Har du planerat hur du behöver förflytta fordonet under arbetets olika faser? Finns det tekniska hjälpmedel för det?

4 Rätt förberedd / Ordning, reda och städning Ordning, reda och städning. Finns allt på sina platser? Inga sladdar ligger kringspridda på golvet? Rent på golv och arbetsbänkar så olycksriskerna minimeras? Vem ansvarar för det? Rätt förberedd / Risker i jobbet Risker i jobbet. Var finns riskmomenten i det jobb du ska göra? Har du tillräcklig kunskap för att utföra jobbet och hantera de material som ingår? Är liftar - stationära och mobila, i gott skick? Hur är det med pallbockar och rullskydd? Förvaras material som kan utgöra brandfara eller kemiska hälsorisker på ett korrekt sätt? Rätt förberedd / Första hjälpen Första hjälpen. Finns första-hjälpenmaterial, ögondusch och brandskyddsutrustning lätt tillgängligt? Många av de här punkterna behöver du bara se till att de är korrekta vid ett tillfälle. Men flertalet checkpunkter är sådana att de bör kollas med jämna mellanrum. Väl förberedd är halva jobbet.

5 Byte av hjul / Arbetsrotation Arbetsrotation. Att byta hjul är påfrestande för rygg och leder. Därför är arbetsrotation nödvändigt i synnerhet i däckbytartider. Jobbet innehåller många moment som ger möjlighet att variera arbetsuppgifterna. Ingen ska behöva stå och enbart ta av och sätta på hjul en hel dag. Den som kör in bilen kan också plocka fram nya hjulen, kontrollera och balansera. Samtidigt som kollegan demonterar, rengör, lagar eller lägger hjulen i kundens bil. Monteringen kan man dela på eller den kan göras av den som inte demonterade. Schemat kan varieras för att undvika ensidig belastning. Byte av hjul / Lokalens förutsättningar Lokalens förutsättningar. Har ni utrustning som gör att du kan jobba i den arbetshöjd som passar just dig? Har ni gummimatta på golvet eller bra knäskydd? Finns verktyg och maskiner på rätt plats? Är det rent och snyggt i lokalen? Bra kvalitet kräver rätt förutsättningar.

6 Rätt arbetshöjd. Förutsättningen för att kunna jobba ergonomiskt rätt underlättas väsentligt om du kan få bilen i den höjd som passar just dig. Märk ut på liften var du har din bästa arbetshöjd. Det spar inställningstid. Skonsamt golv. Föredrar du att demontera knästående har underlaget på golvet stor betydelse. För att dina knän ska förbli skadefria gäller det att golvet är mjukt. En mjuk gummimatta vid varje hjul kan vara tillräckligt.

7 Alternativet är att skaffa knäskydd som ger motsvarande effekt. Personalens utrustning. En annan viktig sak för att jobba rationellt och ergonomiskt korrekt är att du har verktyg och maskiner på just de platser där du behöver dom Lika viktigt är att din personliga utrustning som handskar, skor och overaller håller hög kvalitet och att det är enkelt att få kläderna tvättade. Och om du vill ha en fritid utan svarta händer underlättas det av en bra handkräm. Att ha rätt kläder påverkar ditt sätt att lyfta. T ex ska du, utan att tveka, kunna luta ett oljigt och skitigt hjul mot kroppen för att avlasta armar och rygg. Har du kläder som du måste vara rädd om får du automatiskt fel ergonomi.

8 Rent och snyggt. Rent och snyggt i lokalen och hög personlig hygien kräver vissa förutsättningar. Bl a att ni har ordentliga hygienutrymmen som separata utrymmen för kläder, tvätt- och duschutrymmen, toaletter, matrum, paus- och vilutrymmen. En annan viktig sak är att ni har det ordnat så att kläderna enkelt och snabbt kan tvättas. Ha hellre handkräm än olja under naglarna så blir du snabbare ren vid arbetsdagens slut. Rätt sak på rätt plats. Lyft, arbetsverktyg, avläggningsplatser för fordonsdelar och materialförråd ska vara placerade så att du behöver förflytta dig så lite som möjligt.

9 Så här kan en arbetsplats för hjulbyte vara organiserad. Här är det nära till allt. En vanlig pall kan vara alternativet till knästående arbeten. Ett ställe att lägga ifrån sig delar eller hänga hjulen på spar böjningar och därmed också ryggen. Hjälpmedel. Mutterdragare är det mest använda verktyget men också det största ergonomiska problemet. Enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter ska du välja utrustning som både är tyst och vibrerar så lite som möjligt.

10 Vanliga skador från dåliga mutterdragare är känselbortfall i händer och fingrar. Dessutom är ljudnivån ofta så hög att du riskerar hörselnedsättning. Det här är en modern mutterdragare, - trycklufthydrauliskt drivna - som vibrerar mindre och med låg ljudnivå. Prova flera verktyg innan köp. Gärna en vecka i taget. Se till att verktygen uppfyller EU klassningen och är CE-deklarerade. Hög kvalitet kostar lite mer men är alltid lönsamt. Hjälpmedel kan vara enkla men ändå ha stora ergonomiska fördelar. Ett exempel är att skaffa en upphängningskrok för hjul som ska demonteras och återmonteras. Det spar många ryggböjningar per år. Byte av hjul / Att tänka på Att tänka på. Här får du ett antal generella råd - vad du bör göra för att undvika förslitnings- och belastningsskador. Tänk ergonomi först - jobba sen.

11 Det här är vad vi ska tänka på: Uppvärmning. Värm upp innan du börjar jobba. Framför allt de muskler du använder i jobbet. Vi vet att här slarvar de flesta. Men undvik i alla fall en sak: lyft inte tungt direkt efter att t ex ha kört en kall bil till jobbet på morgonen. Större delen av alla muskelskador skulle kunna undvikas om jobbet utfördes mjukt och utan ryck. Det är när du rycker som musklernas fibrer går av, du får smärta och med tiden kanske också inflammationer som tar lång tid att läka. Tänk på det vid fysiskt krävande jobb- undvik hastiga ryck. Öka muskelinsatsen mjukt och långsamt. Jobba ergonomiskt smart.

12 Lyft nära kroppen. När du bär - gör det så nära kroppen som möjligt. Då avlastar du både armar, axlar och rygg. Variera arbestställningarna. De flesta arbeten kan utföras på olika sätt och på så vis sprids belastningen över flera muskelgrupper. T ex, variera vilket knä du har i golvet. Varierande grepp om hjulet aktiverar olika muskler i armar, nacke och rygg. Så här kan du variera belastningen i många arbetsmoment. Släpp istället för att böja. När du demonterar ett hjul kan du släppa det på golvet i stället för att böja dig och sätta ner det. Det är en klar skillnad i belastning för ryggen.

13 Ta dina raster. Avbrott i arbetet där kroppen får vila är nödvändigt. Ju hårdare du jobbar desto viktigare är korta pauser. När du tar paus - sitt på stolar med högt ryggstöd så rygg och nacke får vila. Byte av hjul / Arbeta rätt Låt oss studera tre sätt att byta hjul, stående, sittande eller knästående. Börja med att hissa upp bilen i en arbetshöjd som passar dig. Rätt arbetshöjd är när du kan ta bort hjulet utan att behöva lyfta. Lossa och ta bort muttrarna med en tyst och vibrationsdämpad mutterdragare.

14 Dra ut hjulet mjukt. Undvik ryck. Spar ryggen. Släpp hjulet på golvet. Lyft med rak rygg. Avlasta armar, rygg och nacke genom att ha hjulet nära kroppen. Justera in och...

15 ...skruva fast. Börja med att hissa upp bilen i en arbetshöjd som passar dig. Rätt arbetshöjd är när du kan ta bort hjulet utan att behöva lyfta. Lossa och ta bort muttrarna med en tyst och vibrationsdämpad mutterdragare. Dra ut hjulet mjukt. Undvik ryck.

16 Spar ryggen. Släpp hjulet på golvet. När du monterar på ett hjul. Lyft med armarna mot knäna, som en hävstång. Försök undvika att använda rygg och nackmuskler. Justera in och skruva fast.

17 Börja med att hissa upp bilen i en arbetshöjd som passar dig. Rätt arbetshöjd är när du kan ta bort hjulet utan att behöva lyfta. Se till att du har knäskydd eller mjukt underlag på golvet. Lossa och ta bort muttrarna med en tyst och vibrationsdämpad mutterdragare. Dra ut hjulet mjukt. Undvik ryck.

18 Spar ryggen. Släpp hjulet på golvet. När du monterar på ett hjul. Lyft med armarna mot knäna, som en hävstång. Försök undvika att använda rygg och nackmuskler. Variera vilket knä du har i golvet för varje hjul du byter. På så vis sprider du belastningen över flera muskelgrupper. Justera in och skruva fast. Byte av växellåda Byte av växellåda.

19 Arbetssättet för att byta växellåda skiljer sig något mellan olika bilmärken. Här ska vi därför bara visa på några saker du bör tänka på för att få den bästa ergonomin. Det första du bör göra är att se till att bilen befinner sig så högt att du kan gå under den utan att behöva böja på huvudet. För de tillfällen du behöver komma högre upp kan du ha en lättflyttad pall. Det är ur ergonomisk synpunkt bättre att korta stunder kliva upp på något än att under merparten av tiden gå med böjt huvud.

20 För att slippa böja huvudet bakåt och riskera nackbesvär... ska du jobba så här med armarna lagom långt framför dig. Har du progressiva glasögon kan det också innebära att du får fel vinkel på huvudet. Då är lösningen ett par arbetsglasögon. Ett annat sätt att variera arbetet på är att jobba sittande. Gör ena halvan av jobbet stående och andra halvan sittande så sprids påfrestningen på kroppen till flera muskelgrupper. Ta en kort paus ofta, då låter du musklerna vila. Stretscha före, under och efter jobbet. Det gör musklerna längre och mjukare och du slipper en del av den stelhet som du kan känna efter en hård arbetsdag. Stretschövningar hittar du under huvudmenyn ergonomi och under rubriken förebyggande träning.

21 När du tar paus - vila ordentligt. Se till att hela ryggen vilar inklusive hals- och nackmuskler. Ett högt ryggstöd ger den möjligheten. Arbete i motorrum Motorrumsarbete: När du jobbar i motorrummet blir påfrestningen på ryggen konsentrerad till en liten del i ryggslutet. Några få ryggmuskler får bära hela överkroppens tyngd. Det säger sig självt, att så orkar ingen stå under en längre stund.

22 Lösningen är avlastning. Hissa upp bilen till en höjd där du kan vila bröstkorgen mot bilen, och att även armarna har något att vila mot. Naturligtvis ska du också ha ett skydd mot lacken. Skaffa ett tjockt underlag som skyddar bilen, men också är skonsam mot din kropp. Kläderna har en viss roll. Du ska ha kläder och tvättmöjligheter som gör att du inte tvekar att luta dig mot ett skitigt underlag. Tvekar du så vilar du inte tillräckligt. Om bilen är för låg: hissa upp den. Om bilen är för hög: skaffa en pall eller en ministege.

23 Ta en kort paus ofta, då låter du muskleran vila, stretscha före, under och efter jobbet. Det gör musklerna längre och mjukare och du slipper en del av den stelhet du kan känna efter en hård arbetsdag. Strechövningar hittar du i huvudmenyn Ergonomi och under rubriken förebyggande träning. Tips: Bär alltid nära kroppen, det spar kraft. Det förutsätter att du har rätt och lättvättade kläder. När du demonterar däck stående: släpp däcket istället för att böja dig ner, det spar ryggen. Däcket skadas inte men ryggen kan göra det. Variera fattningen när du bär däck, det sprider belastningen över flera muskelgrupper och sliter mindre.

24 Om du jobbar knästående, variera vilket knä du har i golvet. Det spar knän men belastar också olika muskler i kroppen. Stretscha före, under och efter jobbet, det gör musklerna längre och mjukare och du slipper en del av den stelhet du kan känna efter en hård arbetsdag. När du tar paus: vila ordentligt, se till att hela ryggen vilar inklusive hals och nackmuskler. Ett högt ryggstöd ger den möjligheten. Arbete under instrumentbräda Arbete under instrumentbrädan:

25 När du jobbar under instrumentbrädan är huvudproblemet oftast arbetsställningen. Det är för trånga utrymmen för att skapa den arbetsyta man egentligen behöver för att jobba rätt. För att få en anständigt rak liggyta finns det här liggstödet som tar minimalt med plats. Tvingas du ligga direkt på bilgolvet, försök då att få något att vila huvudet mot, tex. kopplingspedalen. Eller en provisoriskt gjord kudde.

26 Det är viktigt att du kan slappna av i rygg och nacke så mycket som möjligt, och låta kraften gå till armmusklerna som ska göra jobbet. Även i jobb under instrumentbrädan ska du ta korta puser. Där du låter armarna vila, under hjärtats nivå för att slappna av och återfyllas med blod. En viktig aspekt är också belysningen. Att inte se klart tröttar. Det finns flera bra sladdlampor att välja mellan.

27 Du behöver kanske arbetsglasögon för att inte tvingas hålla huvudet i en felaktig ställning, som progressiva glasögon ofta gör. Trots att jobbet under instrumentbrädan är liggande kan du behöva ta paus. Ta korta pauser ofta där du låter ryggen vila. Stretscha gärna rygg- och armmuskler, då påskyndas återhämtningen. Stretschövningar hittar du i huvudmenyn "Ergonomi" under rubriken "Förebyggande träning". När du tar paus: Vila ordentligt. Se till att hela ryggen vilar inklusive hals och nackmuskler, ett högt ryggstöd ger den möjligheten. Inpassning av dörr Här ska vi redovisa hur infästning av dörr kan göras med och utan hjälpmedel.

28 Det ideala när du jobbar med dörrar är naturligtvis att ha hjälp av t ex en travers. Om du styr traversen med en fjärrkontroll har du alla möjligheter att få den exakt positionerad utan stor påverkan på rygg och axlar. Placera bilen på en höj- och sänkbar bänk eller saxlift så du kan anpassa arbetshöjden till din längd. Arbeta så långt som möjligt med rak rygg.

29 Låt oss nu titta på hur du kan arbeta med dörr utan lyft. Med lite fiffighet kan man komma långt. Om bilen står på golvet kan du kanske använda en vanlig pall som hjälpmedel eller en mobil domkraft. Tryck ihop pallen så att den går under dörren. Blir den för låg lägg på något på pallen. När du skruvar bort dörrfästena så är pallen, eller en mobil domkraft, beredd att ta emot dörren.

30 När du tar i för att få loss dörren gör det i så upprätt ställning som möjligt. När dörren är loss rullas den bort. Samma förfaringssätt använder du vid montering. Jobbar du på riktbänk kan du göra på samma sätt med ett rullbord. Se till att få lagom höjd med t ex skumgummiskivor. Ett annat alternativ är att du tillverkar en egen lyft specialgjord för dörrarbete. Den här har bilskadekillarna på Arvers bil i Eskilstuna konstruerat. Det är en mobil pelarlyft med påsvetsade hållare för dörrens under och överkant. Hållarna kan justeras individuellt.

31 Och dörren kan vevas loss. På så vis blir det mycket enklare att passa in dörren tills den sitter som den ska. Den här lyften kan spara mycket ryggbesvär och är enkel att tillverka. Men ni kanske har egna idéer som ni själva kan bygga och som underlättar jobbet. Arbete över axelhöjd Här får du några tips för att underlätta arbete över axelhöd och därmed undvika skador. Vill du veta mer om skador av arbeten över axelhöjd - titta i avdelningen skador, delen axlar och nacke.

32 Det som skapar problem när man jobbar med armarna över axelhöjd är blodförsörjningen till muskler över hjärtats nivå. Enbart armarnas tyngd utgör en konstant ansträngning för armmusklerna att hålla i den positionen. Låt oss se på problemet lite systematiskt. Vi kan dela upp det i tre delar: Personliga förberedelser. Hjälpmedel och Rätt arbetssätt. Personliga förberedelser. Rätt skor har en avgörande betydelse för hur din rygg mår och hur länge den orkar. Skaffa yrkesskor med stålhätta och fjädrande sula som ger stabilitet så du inte spänner dig omedvetet. Växla skor innan det syns att du behöver göra det. Träskor är för hårda för ryggen. Dessutom är vrickningsrisken större än för yrkesskor.

33 Förbered dig genom att värma upp armar, nacke och rygg med lätt gymnastik eller stretching innan arbetet börjar. Pausera med gymnastik eller stretching flera gånger under arbetets gång. Hjälpmedel. Försök att avlasta armarna genom att vila dem på något. Lägg t ex skumgummi ovanpå t ex en lyft och stöd armarna så här. Rätt arbetssätt. Kolla att du har bilen på rätt höjd. Det är naturligtvis bättre att du kliver upp på en pall för en speciell åtgärd, under en kort stund, än att du måste gå med huvudet böjt under hela den tid du arbetar under bilen. Du kanske kan variera med att jobba delar av arbetstiden liggande.

34 Ett annat sätt att variera arbete är att växla mellan två åtgärder. Ett tredje sätt att variera jobbet är arbetsbyte med någon kollega. Jobba med armarna långt framför dig så du får en naturlig huvudhållning. Får du problem med oskärpa av progressiva glasögon skaffa ett par arbetsglasögon.

35 Ha verktygen på rullbord. Då har du alltid verktygen nära dig och händer och armar får pausera när du byter verktyg. Vagnen ska vara så hög att du inte behöver böja dig. Det viktiga är att du inte jobbar långa sammanhängande stunder med armarna över axelhöjd. Tvärtom - jobba korta stunder och pausera ofta. Gör gärna gymnastiska rörelser eller stretcha med armar och nacke under pausen. Stretchövningar och förebyggande träning hittar du i träningsdelen. Jobbar du så här minskar du risken för skador i nacke och axlar. Tunga lyft Här ska vi lära dig att lyfta rätt.

36 För det första. Tunga lyft ska undvikas. Arbetsmiljöverket säger att du ska undvika att ensam lyfta vikter över 25 kilo med muskelkraft. Tom när du lyfter nära kroppen. När du lyfter längre ifrån dig gäller ännu lägre vikter. Planera jobbet så att du kan använda lyfthjälpmedel. Låt oss analysera förutsättningarna för att lyfta ergonomiskt korrekt. Vi tittar på din klädsel, hjälpmedel du kan använda och rätt arbetssätt. Du ska ha kläder som du inte behöver vara rädd om. Du ska kunna bära skitiga saker mot din kropp. Det innebär att du måste få dina kläder tvättade ofta. Du ska ha stabila yrkesskor med stålhätta som ger dig det fäste och den stabilitet du behöver för att lyfta tungt. Gymnastikskor och träskor hör inte hemma i en motorverkstad.

37 Använd handskar som ger ett glidfritt grepp och skyddar händer och hud från sår och nötning. Uppvärmning är viktigt. I synnerhet om du ska lyfta tungt. Det behövs inga långa stunder, det gör ändå stor skillnad. Under alla förhållanden ska du aldrig gå direkt från en kall bil och suga i utan att ha värmt upp först. Låt oss titta på vad det finns för hjälpmedel. Det finns fullt av lyfthjälpmedel som är lätta att flytta och som går snabbt att jobba med. Här är ett urval från de största leverantörerna. Nya utvecklas ständigt. Ska du flytta saker är enkla truckar att föredra. Här ser du några prov på olika typer. Den sista trucken hittar du detaljerat beskriven i delen Interna transporter.

38 Låt oss nu se hur du gör manuella lyft på ergonomiskt korrekt sätt. Först några generella regler. Lyft med tyngden så nära kroppen som möjligt. Lyft om det behövs eller underlättar, i etapper. Öka alltid muskelkraften mjukt, ryck aldrig. Lyft och vrid aldrig kroppen samtidigt. Lyft så mycket som möjligt med benen, inte med ryggen. Lyft med så rak rygg som möjligt. Variera greppet så olika muskelgrupper används vid upprepade lyft Låt oss se hur det ska gå till. Lyft med benen, inte med ryggen. För vikten så nära kroppen som möjligt. Håll ryggen rak. Räta på benen. Lyft vikten i etapper om det behövs och underlättar. Lyft en liten bit och lägg ifrån dig. Lyft sen vidare tills du befinner dig i rak ställning. Gör du upprepade lyft är det bra om du kan variera greppet. Det sprider belastningen på fler muskelgrupper.

39 Behöver du lyfta tyngre vikter än vad som är tillåtet finns det flera enkla lösningar som minimerar riskerna. Det första är att dela vikten genom att lyfta tillsammans med en kollega. Det andra är att använda enkla lyfthjälpmedel. En enkel hävstång kan användas för att t ex flytta en motordetalj från lastpall till pelarlyft. Och det allra viktigaste till sist. Lyft och vrid aldrig samtidigt. Det är den enskilt största skaderisken du kan utsätta din rygg för, skador som kan bli mycket smärtsamma och handikappande. Följer du de här reglerna och lyfter med hjärna och hjälpmedel istället för muskler och hormoner, kan du jobba skadefritt hela ditt yrkesliv.

40 Arbete med vibrerande verktyg Arbete med vibrerande verktyg. I skadeavsnittet kan du studera den medicinska bakgrunden till vita fingrar från vibrerande verktyg. Här ska vi fokusera oss på de faktorer som minskar riskerna. Förebyggande åtgärder som minskar tiden med vibrerande verktyg är t ex: att inte lägga på för mycket spackel, det spar sliptid. att använda momentnycklar. att dra hjulen med rätt moment så de blir lättare att ta bort. Undvik så långt som möjligt att jobba med maskiner som kan ge vibrationsskador. Var kräsen när ni väljer maskiner. Det finns i dag nya maskiner med lägre ljudnivåer och mindre vibrationer än tidigare. Det finns stor variation i greppet, det ska kännas bekvämt. Använd deklarerade verktyg med mätningar gjorda av neutral instans.

41 Även de allra bästa maskinerna blir sämre än medelmaskinen om de inte hålls i topptrim. Byt ofta slitdetaljer, hylsor. Håll maskinen välsmord. Det ger större vibrationsdämpning än de flesta andra åtgärder. Kolla vilka tillbehör leverantören rekommenderar. Se till att handtagen på de maskiner du använder är isolerade. Luftutsläppen från maskinen får inte gå mot handen. Det kyler och ökar handens känslighet för vibrationer. Vissa slipskivor vibrerar eller studsar mer än andra. Välj slipskiva utifrån både hur du upplever vibrationerna och hur effektivt du kan arbeta. Ta reda på vilka skivor leverantören rekommenderar och som är testade tillsammans med maskinen.

42 Använd handskar. Olika typer av handskar dämpar olika effektivt beroende på maskin, slipskivor och arbete. Vissa handskar kan ha motsatt effekt. Testa själv. Handskarna ska ha rätt storlek, passa till maskinen och ge rätt grepp så du slipper hålla för hårt. Jobba bara korta stunder innan du tar paus. Undvik långa sammanhängade arbetsperioder. Avbryt jobbet och gör andra saker emellan så händerna hinner återhämta sig ordentligt. Försök att undvika arbete över axelhöjd. Tryck inte på. Låt verktyget göra jobbet. Och håll löst i maskinen. Håll aldrig nära hylsan - där vibrerar det mest. Håll så långt från vibrerande delar som möjligt.

43 Undvik kalla maskiner. Det kyler händerna. Använd isolerade maskiner eller maskiner i kompositmaterial. Rök eller snusa inte innan arbete med vibrerande verktyg. Det ökar de skadliga effekterna i dina händer. Jobba med huvudet så minskar du riskerna för besvär. Sliparbeten utan och med lyft Problemet med att slipa utan lyft är arbetshöjden. Att inte kunna jobba i en för kroppen bekväm arbetshöjd. Låt oss se hur vi ändå minska påfrestningarna på kroppen, trots att det saknas hjälpmedel. Vi börjar i den kanske besvärligaste ställningen - den lägsta.

44 I korta jobb är knästående och huksittande ställning en praktisk lösningen. Tar arbetet längre tid kan en lättrörlig pall vara ett bra alternativ. Jobbar du knästående är knäskydd eller ett mjukt underlag ett måste för att behålla knäna skadefria. Jobba bara korta stunder. Ta sen en kort mikropaus där du rätar på benen för att ge blodet fritt tillträde till musklerna. Res på dig med jämna mellanrum, t ex för att byta slipskiva. Variera mellan knästående och huksittande.

45 Och i huksittande ställning ska du variera vilket knä du har i golvet. Det viktiga är att du varierar och pauserar så ofta att inga muskler blir utmattade. Skaka loss ett ben eller arm efter ett ansträngande moment. Eller stretcha. Stretching är ett effektivt sättet att förhindra överansträngning och skador i musklerna. Det vet alla idrottare. Jobba rakt framför dig. Tryck inte på för hårt med armarna - låt maskinen och bra slippapper göra jobbet. Så fort arbetet tillåter använd en stol med ställbar höjd och stora hjul.

46 Istället för att böja kroppen - flytta stolen i sidled. Jobba alltid rakt framför dig. För att avlasta armarna - lägg slangarna över axeln. Speciellt på långvariga jobb får det stor betydelse Använd alltid maskiner med fungerande utsug. Kolla också att dammsugarens behållare och filter är i god kondition. Skydda dig själv med dammfiltermask, handskar, hörsel- och ögonskydd. Finns risk för isocyanater är tryckluftsmatad andningsmask det enda som gäller.

47 Se också till att du har fungerande allmänventilation och punktutsug så du inte exporterar dina luftföroreningar till dina kollegor. Skillnaden mellan att slipa med eller utan lyft är att; med lyft kan du alltid jobba på en arbetshöjd som passar just dig och det blir lättare att göra ett kvalitetsmässigt bättre jobb. Därmed har du de bästa förutsättningarna för att jobba skadefritt. Det förutsätter att du verkligen ställer in rätt arbetshöjd. Fjärrkontroll är ett effektivt hjälpmedel som både spar tid och förflyttning. Du ska kunna jobba så här med rak rygg och armarna vinkelrätt ut från kroppen.

48 Tryck inte på med kroppen när du slipar. Det bara tröttar. Låt maskin och slippapper göra jobbet. Byt gärna fattning med händerna för att variera belastningen över fler muskler. Använd svivel på slanganslutningarna och mjukast möjliga slangar de första metrarna. Det underlättar jobbet och minskar belastningen. För att avlasta armarna - lägg slangarna över axeln. Speciellt på långa jobb får det stor betydelse. Pausera ofta. Ta mikropauser där du låter armarna hänga avslappnat ner. Skaka dom blodfyllda. Stretching är det snabbaste sättet att återställa en ansträngd muskel. Det vet alla idrottare.

49 Att byta slipskiva är ett rationellt sätt att vila musklerna på under en kort stund. Blir du trött i benen så använd en bra stol. Överhuvud taget ska du variera ditt sätt att jobba och ta paus med jämna mellanrum. Jobba aldrig så att du blir uttröttad. Då tar det väsentligt längre tid att återhämta sig. Använd alltid maskiner med fungerande utsug. Kolla också att dammsugarens behållare och filter är i god kondition. Skydda dig själv med dammfiltermask, handskar, hörsel- och ögonskydd. Finns risk för isocyanater är tryckluftsmatad ansiktsmask det enda som gäller.

50 Se också till att du har fungerande allmänventilation och punktutsug så du inte exporterar dina luftföroreningar till dina kollegor. Transporter, lager - mekaniker Här följer några tips om hur en mekaniker kan få reservdelar på ett enkelt och praktiskt sätt: För det första: det är en fördel att dom reservdelar du behöver för att göra jobbet plockas fram i god tid innan jobbet ska göras, gärna några dagar innan. Då hinner lagret beställa delar som eventuellt inte finns hemma. En del företag ber kunderna komma med bilen för genomgång eller provkörning innan tid bokas för reparation. Då kan man bättre bedömma materialbehov, beställa delar i god tid och förkorta tiden då bilen är inlämnad, något de flesta kunder uppskattar.

51 Den som testar bilen ger lagret en lista på materialbehov. Lagret beställer och plockar ihop alla delarna, som sen läggs i korgar som i sin tur sätts i rullbar vagn. Den rullas in i verkstadslokalen i mekanikernas närhet. Korgarna är små och behändiga för reservdelsmännen att ha med sig bland trånga lagerhyllor. Varje korg märks med bilens registreringsnummer, här hämtar mekanikern sina delar. För mindre detaljer som det är stor åtgång på och där det kan vara besvärligt att ta fram beställningsnummer, som skruvar, muttrar, brickor. Kan den här lösningen med ett litet förråd ute hos mekanikern vara bra.

52 Det här är praktiska, enkla och framförallt billiga lösningar som spar mycket gångtid för mekaniker och reservdelsmän. Systemet används av Enqvist bil i Nacka. Ett ännu rationellare men dyrare system för transport av delar mellan lager och mekaniker, är ett så kallat linbane system med små korgar. Linbanan trensporterar reservdelarna eller annat meterial till mekanikerns arbetsplats. Trappkärra Här ska vi redovisa ett enkelt sätt att ta tunga saker upp för en trapp.

53 Med en eldriven trappkärra kan du förflytta t ex däck, batterier eller många andra mindre men tunga detaljer i trappor. Upp eller nerför regleras med ett tumstyrt reglage. Du rullar fram kärran till första trappsteget och trycker på upp eller ner knappen och ett litet ben under kärran lyfter eller sänker hela godset ett trappsteg. När du väl kommit upp eller ner rullar du fram till nästa trappsteg och upprepar proceduren.

Text av Bosse Rosén. Aktiv ergonomi för biodlare

Text av Bosse Rosén. Aktiv ergonomi för biodlare Text av Bosse Rosén Aktiv ergonomi för biodlare Farligt läge. Att stå med böjd rygg och raka ben ger stor påfrestning på ländryggen. Arbete under knähöjd är en riskfaktor och bör helst undvikas. Aktiv

Läs mer

Belastningsergonomi. Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd om belastningsergonomi

Belastningsergonomi. Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd om belastningsergonomi Belastningsergonomi Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd om belastningsergonomi ISBN 978-91-7930-565-9 ISSN 1650-3163 ARBETSMILJÖVERKET 112 79 Stockholm, Telefon: 010-730 90 00 E-post: arbetsmiljoverket@av.se

Läs mer

Uppdrag 1 BESKRIV DIG SJÄLV

Uppdrag 1 BESKRIV DIG SJÄLV Interactive Documentation i Eskilstuna AB, 9151 eelev Uppdrag 1 BESKRIV DIG SJÄLV I Arbetshäftet du fått finns frågor du ska besvara. Frågorna i Uppdrag 1 är personliga och därmed frivilliga. Du behöver

Läs mer

Energibesparande tips:

Energibesparande tips: Energibesparande tips: Arbeta med avspända muskler. Spända muskler kräver mer syre och tröttheten ökar. Undvik att stå längre stunder. Undvik statiskt arbete, köer och trängsel. Arbeta med armarna nära

Läs mer

Må bra med marfan. Friskvård för människor med Marfans syndrom och andra liknande tillstånd

Må bra med marfan. Friskvård för människor med Marfans syndrom och andra liknande tillstånd Må bra med marfan Friskvård för människor med Marfans syndrom och andra liknande tillstånd 1 Utgiven av: Svenska Marfanföreningen, 2013 Specialnummer av: Svenska Marfanföreningens medlemstidning Manus

Läs mer

Belasta rätt. arbeta ergonomiskt smartare i byggbranschen

Belasta rätt. arbeta ergonomiskt smartare i byggbranschen Belasta rätt arbeta ergonomiskt smartare i byggbranschen Vår kropp är gjord för rörelse och belastning den mår bra av det. Men vi behöver en lagom blandning av belastning och vila för att kroppen ska fungera

Läs mer

hälsa Arv/gener Vi har fått arv och gener från våra föräldrar Kulturhistoria Samhällsekonomi Fritid Utbildning Kultur Sex & samlevnad

hälsa Arv/gener Vi har fått arv och gener från våra föräldrar Kulturhistoria Samhällsekonomi Fritid Utbildning Kultur Sex & samlevnad 304 Åkerihandbok 2013 Miljö Samhällsekonomi Arbetslöshet Arbetsmiljö Kulturhistoria Hälso- och sjukvård Narkotika Sömn & Matvanor hälsa Fritid Motion Socialt stöd Livsmedel Socialförsäkring Utbildning

Läs mer

Presentationsteknik i utbildningssyfte. av Janne Arleklint Cygnel

Presentationsteknik i utbildningssyfte. av Janne Arleklint Cygnel Presentationsteknik i utbildningssyfte Presentationsteknik i utbildningssyfte av Janne Arleklint Cygnel 1 Innehåll Inledning! 6 Förberedelser! 7 Mål och struktur! 7 Definiera målet med din presentation!

Läs mer

Hantera datorn. C Personlig dator 1. Kontrollpanelen 2. Skrivbordet 3. Skärmsläckare 4. Genvägar 5. Bildskärmen 6. Volym

Hantera datorn. C Personlig dator 1. Kontrollpanelen 2. Skrivbordet 3. Skärmsläckare 4. Genvägar 5. Bildskärmen 6. Volym Hantera datorn Sitter du bra? Är du nöjd med din arbetsmiljö? Kan du hitta en fil igen efter att du sparat den? Helene visar vad du behöver känna till för att få bra ordning på din dator. I handledningen

Läs mer

Positiv Ridning Systemet Hästens form Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Hästens form Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Hästens form Av Henrik Johansen Hästen ska alltid arbeta i en form, där det är fysiskt möjligt för den att utföra det vi ber om. Hästen ska alltså inte på något sätt känna sig

Läs mer

Previas handbok. för ett bättre arbetsliv. TIPS & RÅD om hur du skapar en effektiv och hållbar organisation och frigör den mänskliga faktorn

Previas handbok. för ett bättre arbetsliv. TIPS & RÅD om hur du skapar en effektiv och hållbar organisation och frigör den mänskliga faktorn Previas handbok för ett bättre arbetsliv TIPS & RÅD om hur du skapar en effektiv och hållbar organisation och frigör den mänskliga faktorn 2 INLEDNING Varför en handbok för ett bättre arbetsliv? VI TÄNKER

Läs mer

Ryggsträckare Högskolan på Gotland

Ryggsträckare Högskolan på Gotland Ryggsträckare Högskolan på Gotland 2010/ 09 Examensarbete Författare: Therese Henriksson Avdelningen för Industriell design Handledare: Bo Löfgren Katinka Kundler Lena Lorentzen Titelblad Utbildning: Design

Läs mer

Den första människan som kommer att bli 1000 år gammal är redan född.

Den första människan som kommer att bli 1000 år gammal är redan född. Introduktion Vi lever i en fantastisk tid fylld av otroliga framsteg. Vi har skapat extremt avancerade uppfinningar och åstadkommit fantastiska mål. Vi har promenerat på månen. Kommunicera trådlöst och

Läs mer

Han arbetar i en farlig fart

Han arbetar i en farlig fart En kvartalstidskrift om arbetsmiljöforskning 1/2010 Premiärnummer Han arbetar i en farlig fart Nästan alla vägarbetare oroar sig när de delar arbetsplats med trafiken. Flertalet bilister följer inte hastighetsgränserna.

Läs mer

Belasta rätt. så undviker du skador

Belasta rätt. så undviker du skador Belasta rätt så undviker du skador Minska belastningsskadorna med kunskap och motivation Belastningsergonomi handlar om hur arbetsställningar, arbetsrörelser, fysisk belastning och andra förhållanden påverkar

Läs mer

Bra arbetsmiljö för frisörer

Bra arbetsmiljö för frisörer Bra arbetsmiljö för frisörer Du kan förebygga skador och problem Det är vanligt att frisörer tvingas byta yrke på grund av besvär av sitt arbete. De vanligaste orsakerna är problem med eksem och påfrestningar

Läs mer

Dammsugare april 2009

Dammsugare april 2009 Dammsugare april 2009 003 Innehåll 004 Golvdammsugare 028 Batteridammsugare 038 Övriga produkter 050 Tillbehör 058 Tekniska data Golvdamm sugare anpassade för moderna hem med krav på ren luft och god

Läs mer

arbetsmiljön i privattandvården

arbetsmiljön i privattandvården arbetsmiljön i privattandvården arbetsmiljön i privattandvården Prevent 2002 Första upplagan, första tryckningen. Denna version av arbetsmiljön i privattandvården som pdf är uppdaterad i december 2003.

Läs mer

En totalanalys av. Maria Björcke & Therese Eierborg SP3a

En totalanalys av. Maria Björcke & Therese Eierborg SP3a En totalanalys av Maria Björcke & Therese Eierborg SP3a VARBERGS GYMNASIESKOLA PROJEKT 4 1(34) Innehållsförteckning SAMMANFATTNING... 2 INLEDNING... 3 BAKGRUND... 3 SYFTE... 3 METOD... 3 FÖRETAGETS MARKNAD...

Läs mer

RVF Utveckling 2004:11

RVF Utveckling 2004:11 Identifieringssystem för behållare för hushållsavfall RVF Utveckling 2004:11 ISSN 1103-4092 RVF Utveckling 2004:11 ISSN 1103-4092 RVF Service AB Tryck: Daleke Grafiska 2004 Upplaga: 1000 ex Förord Frågan

Läs mer

Kapitel 5. Arbetsmiljöarbete i driftfasen

Kapitel 5. Arbetsmiljöarbete i driftfasen Kapitel 5. Arbetsmiljöarbete i driftfasen Allmänt om drift och underhåll Många av de regler som gäller för uppförandet av vindkraftverk/vindkraftparker gäller också sedan man gjort överlämning till kund

Läs mer

Den första tiden. Södertälje Sjukhus Din nära specialistvård

Den första tiden. Södertälje Sjukhus Din nära specialistvård Den första tiden 1 Södertälje Sjukhus Din nära specialistvård Till dig som blivande eller nybliven förälder Den här informationen vänder sig till dig som blivande förälder eller som nyligen fött barn.

Läs mer

En kvartalstidskrift om arbetsmiljöforskning, 1/2013. som bidrar till bättre arbetsmiljö

En kvartalstidskrift om arbetsmiljöforskning, 1/2013. som bidrar till bättre arbetsmiljö En kvartalstidskrift om arbetsmiljöforskning, 1/2013 Foto: Roger Lindahl, Torbjörn Uhlin, Anna Holmgren Den här gången presenterar vi ett axplock av 2012 års mest användbara forskningsresultat. Nio nya

Läs mer

För dig som tänker sitta ett tag. stöd, avlastning, avslappning och rörelse

För dig som tänker sitta ett tag. stöd, avlastning, avslappning och rörelse stöd, avlastning, avslappning och rörelse För dig som tänker sitta ett tag Forskning och arbetsplatsergonomi Ergonomiska finesser kommer bara till sin rätt om de verk ligen används. Med rätt inställning

Läs mer

Ont. vårdguiden. När kroppen säger ifrån. nr 1 2009. För Stockholms län. Bilaga: Alla nya vårdmottagningar

Ont. vårdguiden. När kroppen säger ifrån. nr 1 2009. För Stockholms län. Bilaga: Alla nya vårdmottagningar vårdguiden nr 1 2009 För Stockholms län Skratt förlänger livet det är bevisat! Konsten att dricka lagom Bilaga: Alla nya vårdmottagningar Ont När kroppen säger ifrån Vårdguiden 08-320 100 www.vardguiden.se

Läs mer

Handbok till bra sittande. En vägledning genom förskrivningsprocessen

Handbok till bra sittande. En vägledning genom förskrivningsprocessen Handbok till bra sittande En vägledning genom förskrivningsprocessen Hjälpmedelsinstitutet (HI), 2007 Författare: Lotte Wemmenborn, leg. sjukgymnast, Rörelsefirman Foto omslag: Sara Appelgren Foto inlaga:

Läs mer

BRA TÄNKT. En körstrategisk vägledning

BRA TÄNKT. En körstrategisk vägledning BRA TÄNKT En körstrategisk vägledning Käre motorcyklist! Det räcker inte med att vi motorcyklister måste hantera ett krävande fordon utan en skyddande kaross runt oss är vi så sårbara att vi i stor utsträckning

Läs mer

TESTA DIG SJÄLV TRÄNA DINA FÖRMÅGOR FAMILJELIV I SKOLAN

TESTA DIG SJÄLV TRÄNA DINA FÖRMÅGOR FAMILJELIV I SKOLAN R A G N I N V Ö H C TIPS O Boken m o g i d för D H D A Den här boken tillhör: Lena Westholm Innehåll 1. TESTA DIG SJÄLV tips för att må bättre Hur är min ADHD? 2 Vanliga känslor när man har ADHD 3 Saker

Läs mer

Få ut mer av din cykel träning

Få ut mer av din cykel träning Få ut mer av din cykel träning Tips för dig som vill lite mer med din cykling. Tipsen finns i en mer utförlig form i ljud och bild på filmen DVDRide True Bikin Motion. SITTSTÄLLNING En som sitter rätt

Läs mer

Bågskyttens materiel. Tillverka Vårda

Bågskyttens materiel. Tillverka Vårda Bågskyttens materiel Tillverka Vårda Trimma Materielteknisk utveckling SVENSKA BÅGSKYTTEFÖRBUNDET 1 INNEHÅLL LÅNA KÖPA TRIMNING Låna klubb materiel - nybörjare 3 Trimning av tävlingsutrustning 20 Inköp

Läs mer