Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen"

Transkript

1 Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen PDF-version Kapitel Arbeta rätt ergonomiskt

2 Rätt förberedd / Belysning Belysning. Kolla allmänbelysningen, är den tillräcklig? Fördelas ljuset jämt över hela rummet? Undvik bländning från lampor och fönster. Kan fönstren avskärmas? Tänk på att vid speciellt krävande jobb som t ex avsyning krävs extra mycket ljus. Och att behovet av ljus ökar med åldern. Hur är det med plats- och arbetsbelysningen, är den lätt flyttbar och kan anpassas till olika uppgifter och göras bländningsfri? Rätt förberedd / Buller Buller. Hur uppfattas ljud i lokalen? Behöver lokalen ljuddämpas i tak och väggar? Hur avskärmas ljud från andra arbeten? Rätt förberedd / Ventilation Ventilation. En verkstadslokal ska ha fläktstyrd till- och frånluftsventilation som tillför ren luft och tar bort fukt, gaser och luftföroreningar. Viktigt är skötsel och underhåll, t ex filterbyte. Räcker ventillationen till? Eller är den för stark och förorsakar drag? Arbetsprocessventilation i form av punktutsug ska fånga upp föroreningarna direkt vid källan. Kolla att punktutsugen funger. Rätt förberedd / Lyftar Lyftar. Finns det rätt lyfthjälpmedel för det arbete du ska utföra? Både stationära och mobila? Det finns en mängd praktiska och lättflyttade lyftar på marknaden i dag.

3 Rätt förberedd / Verktyg Verktyg. Har du rätt verktyg? Är de i bra kondition? Finns de där du behöver dem utan att behöva gå onödigt långt. Rätt förberedd / Material till jobbet Material till jobbet. Se till att alla delar du behöver för att göra jobbet finns framme vid din arbetsplats när du behöver dem. Har du material som skyddar bilen från bl a repor? Rätt förberedd / Personlig skyddsutrustning Har du förberett dig personligen? Har du handkräm, handskar och övrig skyddsutrustning som jobbet kan komma och kräva. Har du mjukt underlag för knäna? Rätt förberedd / Ergonomi Ergonomi. Tänk igenom vilka arbetsmoment som kommer att vara påfrestande. Hur kan du minska riskerna - utifrån vad du lärt i den här utbildningen? Har du förutsättningar att jobba i rätt arbetshöjd? Kan du ta hjälp av tekniska hjälpmedel? Kan dina arbetskamrater hjälpa till? Kan du dela långa monotona arbeten med stor belastning med någon kamrat sk arbetsrotation? Är du tillräckligt uppvärmd innan du börjar jobba? Krävs det att du tar i rent fysiskt bör du värma upp i 5 till 10 minuter innan jobbet. Gå aldrig direkt till ett fysiskt tungt jobb efter att ha färdats i en kall bil till jobbet. Då är olycksrisken extremt stor. Har du planerat hur du behöver förflytta fordonet under arbetets olika faser? Finns det tekniska hjälpmedel för det?

4 Rätt förberedd / Ordning, reda och städning Ordning, reda och städning. Finns allt på sina platser? Inga sladdar ligger kringspridda på golvet? Rent på golv och arbetsbänkar så olycksriskerna minimeras? Vem ansvarar för det? Rätt förberedd / Risker i jobbet Risker i jobbet. Var finns riskmomenten i det jobb du ska göra? Har du tillräcklig kunskap för att utföra jobbet och hantera de material som ingår? Är liftar - stationära och mobila, i gott skick? Hur är det med pallbockar och rullskydd? Förvaras material som kan utgöra brandfara eller kemiska hälsorisker på ett korrekt sätt? Rätt förberedd / Första hjälpen Första hjälpen. Finns första-hjälpenmaterial, ögondusch och brandskyddsutrustning lätt tillgängligt? Många av de här punkterna behöver du bara se till att de är korrekta vid ett tillfälle. Men flertalet checkpunkter är sådana att de bör kollas med jämna mellanrum. Väl förberedd är halva jobbet.

5 Byte av hjul / Arbetsrotation Arbetsrotation. Att byta hjul är påfrestande för rygg och leder. Därför är arbetsrotation nödvändigt i synnerhet i däckbytartider. Jobbet innehåller många moment som ger möjlighet att variera arbetsuppgifterna. Ingen ska behöva stå och enbart ta av och sätta på hjul en hel dag. Den som kör in bilen kan också plocka fram nya hjulen, kontrollera och balansera. Samtidigt som kollegan demonterar, rengör, lagar eller lägger hjulen i kundens bil. Monteringen kan man dela på eller den kan göras av den som inte demonterade. Schemat kan varieras för att undvika ensidig belastning. Byte av hjul / Lokalens förutsättningar Lokalens förutsättningar. Har ni utrustning som gör att du kan jobba i den arbetshöjd som passar just dig? Har ni gummimatta på golvet eller bra knäskydd? Finns verktyg och maskiner på rätt plats? Är det rent och snyggt i lokalen? Bra kvalitet kräver rätt förutsättningar.

6 Rätt arbetshöjd. Förutsättningen för att kunna jobba ergonomiskt rätt underlättas väsentligt om du kan få bilen i den höjd som passar just dig. Märk ut på liften var du har din bästa arbetshöjd. Det spar inställningstid. Skonsamt golv. Föredrar du att demontera knästående har underlaget på golvet stor betydelse. För att dina knän ska förbli skadefria gäller det att golvet är mjukt. En mjuk gummimatta vid varje hjul kan vara tillräckligt.

7 Alternativet är att skaffa knäskydd som ger motsvarande effekt. Personalens utrustning. En annan viktig sak för att jobba rationellt och ergonomiskt korrekt är att du har verktyg och maskiner på just de platser där du behöver dom Lika viktigt är att din personliga utrustning som handskar, skor och overaller håller hög kvalitet och att det är enkelt att få kläderna tvättade. Och om du vill ha en fritid utan svarta händer underlättas det av en bra handkräm. Att ha rätt kläder påverkar ditt sätt att lyfta. T ex ska du, utan att tveka, kunna luta ett oljigt och skitigt hjul mot kroppen för att avlasta armar och rygg. Har du kläder som du måste vara rädd om får du automatiskt fel ergonomi.

8 Rent och snyggt. Rent och snyggt i lokalen och hög personlig hygien kräver vissa förutsättningar. Bl a att ni har ordentliga hygienutrymmen som separata utrymmen för kläder, tvätt- och duschutrymmen, toaletter, matrum, paus- och vilutrymmen. En annan viktig sak är att ni har det ordnat så att kläderna enkelt och snabbt kan tvättas. Ha hellre handkräm än olja under naglarna så blir du snabbare ren vid arbetsdagens slut. Rätt sak på rätt plats. Lyft, arbetsverktyg, avläggningsplatser för fordonsdelar och materialförråd ska vara placerade så att du behöver förflytta dig så lite som möjligt.

9 Så här kan en arbetsplats för hjulbyte vara organiserad. Här är det nära till allt. En vanlig pall kan vara alternativet till knästående arbeten. Ett ställe att lägga ifrån sig delar eller hänga hjulen på spar böjningar och därmed också ryggen. Hjälpmedel. Mutterdragare är det mest använda verktyget men också det största ergonomiska problemet. Enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter ska du välja utrustning som både är tyst och vibrerar så lite som möjligt.

10 Vanliga skador från dåliga mutterdragare är känselbortfall i händer och fingrar. Dessutom är ljudnivån ofta så hög att du riskerar hörselnedsättning. Det här är en modern mutterdragare, - trycklufthydrauliskt drivna - som vibrerar mindre och med låg ljudnivå. Prova flera verktyg innan köp. Gärna en vecka i taget. Se till att verktygen uppfyller EU klassningen och är CE-deklarerade. Hög kvalitet kostar lite mer men är alltid lönsamt. Hjälpmedel kan vara enkla men ändå ha stora ergonomiska fördelar. Ett exempel är att skaffa en upphängningskrok för hjul som ska demonteras och återmonteras. Det spar många ryggböjningar per år. Byte av hjul / Att tänka på Att tänka på. Här får du ett antal generella råd - vad du bör göra för att undvika förslitnings- och belastningsskador. Tänk ergonomi först - jobba sen.

11 Det här är vad vi ska tänka på: Uppvärmning. Värm upp innan du börjar jobba. Framför allt de muskler du använder i jobbet. Vi vet att här slarvar de flesta. Men undvik i alla fall en sak: lyft inte tungt direkt efter att t ex ha kört en kall bil till jobbet på morgonen. Större delen av alla muskelskador skulle kunna undvikas om jobbet utfördes mjukt och utan ryck. Det är när du rycker som musklernas fibrer går av, du får smärta och med tiden kanske också inflammationer som tar lång tid att läka. Tänk på det vid fysiskt krävande jobb- undvik hastiga ryck. Öka muskelinsatsen mjukt och långsamt. Jobba ergonomiskt smart.

12 Lyft nära kroppen. När du bär - gör det så nära kroppen som möjligt. Då avlastar du både armar, axlar och rygg. Variera arbestställningarna. De flesta arbeten kan utföras på olika sätt och på så vis sprids belastningen över flera muskelgrupper. T ex, variera vilket knä du har i golvet. Varierande grepp om hjulet aktiverar olika muskler i armar, nacke och rygg. Så här kan du variera belastningen i många arbetsmoment. Släpp istället för att böja. När du demonterar ett hjul kan du släppa det på golvet i stället för att böja dig och sätta ner det. Det är en klar skillnad i belastning för ryggen.

13 Ta dina raster. Avbrott i arbetet där kroppen får vila är nödvändigt. Ju hårdare du jobbar desto viktigare är korta pauser. När du tar paus - sitt på stolar med högt ryggstöd så rygg och nacke får vila. Byte av hjul / Arbeta rätt Låt oss studera tre sätt att byta hjul, stående, sittande eller knästående. Börja med att hissa upp bilen i en arbetshöjd som passar dig. Rätt arbetshöjd är när du kan ta bort hjulet utan att behöva lyfta. Lossa och ta bort muttrarna med en tyst och vibrationsdämpad mutterdragare.

14 Dra ut hjulet mjukt. Undvik ryck. Spar ryggen. Släpp hjulet på golvet. Lyft med rak rygg. Avlasta armar, rygg och nacke genom att ha hjulet nära kroppen. Justera in och...

15 ...skruva fast. Börja med att hissa upp bilen i en arbetshöjd som passar dig. Rätt arbetshöjd är när du kan ta bort hjulet utan att behöva lyfta. Lossa och ta bort muttrarna med en tyst och vibrationsdämpad mutterdragare. Dra ut hjulet mjukt. Undvik ryck.

16 Spar ryggen. Släpp hjulet på golvet. När du monterar på ett hjul. Lyft med armarna mot knäna, som en hävstång. Försök undvika att använda rygg och nackmuskler. Justera in och skruva fast.

17 Börja med att hissa upp bilen i en arbetshöjd som passar dig. Rätt arbetshöjd är när du kan ta bort hjulet utan att behöva lyfta. Se till att du har knäskydd eller mjukt underlag på golvet. Lossa och ta bort muttrarna med en tyst och vibrationsdämpad mutterdragare. Dra ut hjulet mjukt. Undvik ryck.

18 Spar ryggen. Släpp hjulet på golvet. När du monterar på ett hjul. Lyft med armarna mot knäna, som en hävstång. Försök undvika att använda rygg och nackmuskler. Variera vilket knä du har i golvet för varje hjul du byter. På så vis sprider du belastningen över flera muskelgrupper. Justera in och skruva fast. Byte av växellåda Byte av växellåda.

19 Arbetssättet för att byta växellåda skiljer sig något mellan olika bilmärken. Här ska vi därför bara visa på några saker du bör tänka på för att få den bästa ergonomin. Det första du bör göra är att se till att bilen befinner sig så högt att du kan gå under den utan att behöva böja på huvudet. För de tillfällen du behöver komma högre upp kan du ha en lättflyttad pall. Det är ur ergonomisk synpunkt bättre att korta stunder kliva upp på något än att under merparten av tiden gå med böjt huvud.

20 För att slippa böja huvudet bakåt och riskera nackbesvär... ska du jobba så här med armarna lagom långt framför dig. Har du progressiva glasögon kan det också innebära att du får fel vinkel på huvudet. Då är lösningen ett par arbetsglasögon. Ett annat sätt att variera arbetet på är att jobba sittande. Gör ena halvan av jobbet stående och andra halvan sittande så sprids påfrestningen på kroppen till flera muskelgrupper. Ta en kort paus ofta, då låter du musklerna vila. Stretscha före, under och efter jobbet. Det gör musklerna längre och mjukare och du slipper en del av den stelhet som du kan känna efter en hård arbetsdag. Stretschövningar hittar du under huvudmenyn ergonomi och under rubriken förebyggande träning.

21 När du tar paus - vila ordentligt. Se till att hela ryggen vilar inklusive hals- och nackmuskler. Ett högt ryggstöd ger den möjligheten. Arbete i motorrum Motorrumsarbete: När du jobbar i motorrummet blir påfrestningen på ryggen konsentrerad till en liten del i ryggslutet. Några få ryggmuskler får bära hela överkroppens tyngd. Det säger sig självt, att så orkar ingen stå under en längre stund.

22 Lösningen är avlastning. Hissa upp bilen till en höjd där du kan vila bröstkorgen mot bilen, och att även armarna har något att vila mot. Naturligtvis ska du också ha ett skydd mot lacken. Skaffa ett tjockt underlag som skyddar bilen, men också är skonsam mot din kropp. Kläderna har en viss roll. Du ska ha kläder och tvättmöjligheter som gör att du inte tvekar att luta dig mot ett skitigt underlag. Tvekar du så vilar du inte tillräckligt. Om bilen är för låg: hissa upp den. Om bilen är för hög: skaffa en pall eller en ministege.

23 Ta en kort paus ofta, då låter du muskleran vila, stretscha före, under och efter jobbet. Det gör musklerna längre och mjukare och du slipper en del av den stelhet du kan känna efter en hård arbetsdag. Strechövningar hittar du i huvudmenyn Ergonomi och under rubriken förebyggande träning. Tips: Bär alltid nära kroppen, det spar kraft. Det förutsätter att du har rätt och lättvättade kläder. När du demonterar däck stående: släpp däcket istället för att böja dig ner, det spar ryggen. Däcket skadas inte men ryggen kan göra det. Variera fattningen när du bär däck, det sprider belastningen över flera muskelgrupper och sliter mindre.

24 Om du jobbar knästående, variera vilket knä du har i golvet. Det spar knän men belastar också olika muskler i kroppen. Stretscha före, under och efter jobbet, det gör musklerna längre och mjukare och du slipper en del av den stelhet du kan känna efter en hård arbetsdag. När du tar paus: vila ordentligt, se till att hela ryggen vilar inklusive hals och nackmuskler. Ett högt ryggstöd ger den möjligheten. Arbete under instrumentbräda Arbete under instrumentbrädan:

25 När du jobbar under instrumentbrädan är huvudproblemet oftast arbetsställningen. Det är för trånga utrymmen för att skapa den arbetsyta man egentligen behöver för att jobba rätt. För att få en anständigt rak liggyta finns det här liggstödet som tar minimalt med plats. Tvingas du ligga direkt på bilgolvet, försök då att få något att vila huvudet mot, tex. kopplingspedalen. Eller en provisoriskt gjord kudde.

26 Det är viktigt att du kan slappna av i rygg och nacke så mycket som möjligt, och låta kraften gå till armmusklerna som ska göra jobbet. Även i jobb under instrumentbrädan ska du ta korta puser. Där du låter armarna vila, under hjärtats nivå för att slappna av och återfyllas med blod. En viktig aspekt är också belysningen. Att inte se klart tröttar. Det finns flera bra sladdlampor att välja mellan.

27 Du behöver kanske arbetsglasögon för att inte tvingas hålla huvudet i en felaktig ställning, som progressiva glasögon ofta gör. Trots att jobbet under instrumentbrädan är liggande kan du behöva ta paus. Ta korta pauser ofta där du låter ryggen vila. Stretscha gärna rygg- och armmuskler, då påskyndas återhämtningen. Stretschövningar hittar du i huvudmenyn "Ergonomi" under rubriken "Förebyggande träning". När du tar paus: Vila ordentligt. Se till att hela ryggen vilar inklusive hals och nackmuskler, ett högt ryggstöd ger den möjligheten. Inpassning av dörr Här ska vi redovisa hur infästning av dörr kan göras med och utan hjälpmedel.

28 Det ideala när du jobbar med dörrar är naturligtvis att ha hjälp av t ex en travers. Om du styr traversen med en fjärrkontroll har du alla möjligheter att få den exakt positionerad utan stor påverkan på rygg och axlar. Placera bilen på en höj- och sänkbar bänk eller saxlift så du kan anpassa arbetshöjden till din längd. Arbeta så långt som möjligt med rak rygg.

29 Låt oss nu titta på hur du kan arbeta med dörr utan lyft. Med lite fiffighet kan man komma långt. Om bilen står på golvet kan du kanske använda en vanlig pall som hjälpmedel eller en mobil domkraft. Tryck ihop pallen så att den går under dörren. Blir den för låg lägg på något på pallen. När du skruvar bort dörrfästena så är pallen, eller en mobil domkraft, beredd att ta emot dörren.

30 När du tar i för att få loss dörren gör det i så upprätt ställning som möjligt. När dörren är loss rullas den bort. Samma förfaringssätt använder du vid montering. Jobbar du på riktbänk kan du göra på samma sätt med ett rullbord. Se till att få lagom höjd med t ex skumgummiskivor. Ett annat alternativ är att du tillverkar en egen lyft specialgjord för dörrarbete. Den här har bilskadekillarna på Arvers bil i Eskilstuna konstruerat. Det är en mobil pelarlyft med påsvetsade hållare för dörrens under och överkant. Hållarna kan justeras individuellt.

31 Och dörren kan vevas loss. På så vis blir det mycket enklare att passa in dörren tills den sitter som den ska. Den här lyften kan spara mycket ryggbesvär och är enkel att tillverka. Men ni kanske har egna idéer som ni själva kan bygga och som underlättar jobbet. Arbete över axelhöjd Här får du några tips för att underlätta arbete över axelhöd och därmed undvika skador. Vill du veta mer om skador av arbeten över axelhöjd - titta i avdelningen skador, delen axlar och nacke.

32 Det som skapar problem när man jobbar med armarna över axelhöjd är blodförsörjningen till muskler över hjärtats nivå. Enbart armarnas tyngd utgör en konstant ansträngning för armmusklerna att hålla i den positionen. Låt oss se på problemet lite systematiskt. Vi kan dela upp det i tre delar: Personliga förberedelser. Hjälpmedel och Rätt arbetssätt. Personliga förberedelser. Rätt skor har en avgörande betydelse för hur din rygg mår och hur länge den orkar. Skaffa yrkesskor med stålhätta och fjädrande sula som ger stabilitet så du inte spänner dig omedvetet. Växla skor innan det syns att du behöver göra det. Träskor är för hårda för ryggen. Dessutom är vrickningsrisken större än för yrkesskor.

33 Förbered dig genom att värma upp armar, nacke och rygg med lätt gymnastik eller stretching innan arbetet börjar. Pausera med gymnastik eller stretching flera gånger under arbetets gång. Hjälpmedel. Försök att avlasta armarna genom att vila dem på något. Lägg t ex skumgummi ovanpå t ex en lyft och stöd armarna så här. Rätt arbetssätt. Kolla att du har bilen på rätt höjd. Det är naturligtvis bättre att du kliver upp på en pall för en speciell åtgärd, under en kort stund, än att du måste gå med huvudet böjt under hela den tid du arbetar under bilen. Du kanske kan variera med att jobba delar av arbetstiden liggande.

34 Ett annat sätt att variera arbete är att växla mellan två åtgärder. Ett tredje sätt att variera jobbet är arbetsbyte med någon kollega. Jobba med armarna långt framför dig så du får en naturlig huvudhållning. Får du problem med oskärpa av progressiva glasögon skaffa ett par arbetsglasögon.

35 Ha verktygen på rullbord. Då har du alltid verktygen nära dig och händer och armar får pausera när du byter verktyg. Vagnen ska vara så hög att du inte behöver böja dig. Det viktiga är att du inte jobbar långa sammanhängande stunder med armarna över axelhöjd. Tvärtom - jobba korta stunder och pausera ofta. Gör gärna gymnastiska rörelser eller stretcha med armar och nacke under pausen. Stretchövningar och förebyggande träning hittar du i träningsdelen. Jobbar du så här minskar du risken för skador i nacke och axlar. Tunga lyft Här ska vi lära dig att lyfta rätt.

36 För det första. Tunga lyft ska undvikas. Arbetsmiljöverket säger att du ska undvika att ensam lyfta vikter över 25 kilo med muskelkraft. Tom när du lyfter nära kroppen. När du lyfter längre ifrån dig gäller ännu lägre vikter. Planera jobbet så att du kan använda lyfthjälpmedel. Låt oss analysera förutsättningarna för att lyfta ergonomiskt korrekt. Vi tittar på din klädsel, hjälpmedel du kan använda och rätt arbetssätt. Du ska ha kläder som du inte behöver vara rädd om. Du ska kunna bära skitiga saker mot din kropp. Det innebär att du måste få dina kläder tvättade ofta. Du ska ha stabila yrkesskor med stålhätta som ger dig det fäste och den stabilitet du behöver för att lyfta tungt. Gymnastikskor och träskor hör inte hemma i en motorverkstad.

37 Använd handskar som ger ett glidfritt grepp och skyddar händer och hud från sår och nötning. Uppvärmning är viktigt. I synnerhet om du ska lyfta tungt. Det behövs inga långa stunder, det gör ändå stor skillnad. Under alla förhållanden ska du aldrig gå direkt från en kall bil och suga i utan att ha värmt upp först. Låt oss titta på vad det finns för hjälpmedel. Det finns fullt av lyfthjälpmedel som är lätta att flytta och som går snabbt att jobba med. Här är ett urval från de största leverantörerna. Nya utvecklas ständigt. Ska du flytta saker är enkla truckar att föredra. Här ser du några prov på olika typer. Den sista trucken hittar du detaljerat beskriven i delen Interna transporter.

38 Låt oss nu se hur du gör manuella lyft på ergonomiskt korrekt sätt. Först några generella regler. Lyft med tyngden så nära kroppen som möjligt. Lyft om det behövs eller underlättar, i etapper. Öka alltid muskelkraften mjukt, ryck aldrig. Lyft och vrid aldrig kroppen samtidigt. Lyft så mycket som möjligt med benen, inte med ryggen. Lyft med så rak rygg som möjligt. Variera greppet så olika muskelgrupper används vid upprepade lyft Låt oss se hur det ska gå till. Lyft med benen, inte med ryggen. För vikten så nära kroppen som möjligt. Håll ryggen rak. Räta på benen. Lyft vikten i etapper om det behövs och underlättar. Lyft en liten bit och lägg ifrån dig. Lyft sen vidare tills du befinner dig i rak ställning. Gör du upprepade lyft är det bra om du kan variera greppet. Det sprider belastningen på fler muskelgrupper.

39 Behöver du lyfta tyngre vikter än vad som är tillåtet finns det flera enkla lösningar som minimerar riskerna. Det första är att dela vikten genom att lyfta tillsammans med en kollega. Det andra är att använda enkla lyfthjälpmedel. En enkel hävstång kan användas för att t ex flytta en motordetalj från lastpall till pelarlyft. Och det allra viktigaste till sist. Lyft och vrid aldrig samtidigt. Det är den enskilt största skaderisken du kan utsätta din rygg för, skador som kan bli mycket smärtsamma och handikappande. Följer du de här reglerna och lyfter med hjärna och hjälpmedel istället för muskler och hormoner, kan du jobba skadefritt hela ditt yrkesliv.

40 Arbete med vibrerande verktyg Arbete med vibrerande verktyg. I skadeavsnittet kan du studera den medicinska bakgrunden till vita fingrar från vibrerande verktyg. Här ska vi fokusera oss på de faktorer som minskar riskerna. Förebyggande åtgärder som minskar tiden med vibrerande verktyg är t ex: att inte lägga på för mycket spackel, det spar sliptid. att använda momentnycklar. att dra hjulen med rätt moment så de blir lättare att ta bort. Undvik så långt som möjligt att jobba med maskiner som kan ge vibrationsskador. Var kräsen när ni väljer maskiner. Det finns i dag nya maskiner med lägre ljudnivåer och mindre vibrationer än tidigare. Det finns stor variation i greppet, det ska kännas bekvämt. Använd deklarerade verktyg med mätningar gjorda av neutral instans.

41 Även de allra bästa maskinerna blir sämre än medelmaskinen om de inte hålls i topptrim. Byt ofta slitdetaljer, hylsor. Håll maskinen välsmord. Det ger större vibrationsdämpning än de flesta andra åtgärder. Kolla vilka tillbehör leverantören rekommenderar. Se till att handtagen på de maskiner du använder är isolerade. Luftutsläppen från maskinen får inte gå mot handen. Det kyler och ökar handens känslighet för vibrationer. Vissa slipskivor vibrerar eller studsar mer än andra. Välj slipskiva utifrån både hur du upplever vibrationerna och hur effektivt du kan arbeta. Ta reda på vilka skivor leverantören rekommenderar och som är testade tillsammans med maskinen.

42 Använd handskar. Olika typer av handskar dämpar olika effektivt beroende på maskin, slipskivor och arbete. Vissa handskar kan ha motsatt effekt. Testa själv. Handskarna ska ha rätt storlek, passa till maskinen och ge rätt grepp så du slipper hålla för hårt. Jobba bara korta stunder innan du tar paus. Undvik långa sammanhängade arbetsperioder. Avbryt jobbet och gör andra saker emellan så händerna hinner återhämta sig ordentligt. Försök att undvika arbete över axelhöjd. Tryck inte på. Låt verktyget göra jobbet. Och håll löst i maskinen. Håll aldrig nära hylsan - där vibrerar det mest. Håll så långt från vibrerande delar som möjligt.

43 Undvik kalla maskiner. Det kyler händerna. Använd isolerade maskiner eller maskiner i kompositmaterial. Rök eller snusa inte innan arbete med vibrerande verktyg. Det ökar de skadliga effekterna i dina händer. Jobba med huvudet så minskar du riskerna för besvär. Sliparbeten utan och med lyft Problemet med att slipa utan lyft är arbetshöjden. Att inte kunna jobba i en för kroppen bekväm arbetshöjd. Låt oss se hur vi ändå minska påfrestningarna på kroppen, trots att det saknas hjälpmedel. Vi börjar i den kanske besvärligaste ställningen - den lägsta.

44 I korta jobb är knästående och huksittande ställning en praktisk lösningen. Tar arbetet längre tid kan en lättrörlig pall vara ett bra alternativ. Jobbar du knästående är knäskydd eller ett mjukt underlag ett måste för att behålla knäna skadefria. Jobba bara korta stunder. Ta sen en kort mikropaus där du rätar på benen för att ge blodet fritt tillträde till musklerna. Res på dig med jämna mellanrum, t ex för att byta slipskiva. Variera mellan knästående och huksittande.

45 Och i huksittande ställning ska du variera vilket knä du har i golvet. Det viktiga är att du varierar och pauserar så ofta att inga muskler blir utmattade. Skaka loss ett ben eller arm efter ett ansträngande moment. Eller stretcha. Stretching är ett effektivt sättet att förhindra överansträngning och skador i musklerna. Det vet alla idrottare. Jobba rakt framför dig. Tryck inte på för hårt med armarna - låt maskinen och bra slippapper göra jobbet. Så fort arbetet tillåter använd en stol med ställbar höjd och stora hjul.

46 Istället för att böja kroppen - flytta stolen i sidled. Jobba alltid rakt framför dig. För att avlasta armarna - lägg slangarna över axeln. Speciellt på långvariga jobb får det stor betydelse Använd alltid maskiner med fungerande utsug. Kolla också att dammsugarens behållare och filter är i god kondition. Skydda dig själv med dammfiltermask, handskar, hörsel- och ögonskydd. Finns risk för isocyanater är tryckluftsmatad andningsmask det enda som gäller.

47 Se också till att du har fungerande allmänventilation och punktutsug så du inte exporterar dina luftföroreningar till dina kollegor. Skillnaden mellan att slipa med eller utan lyft är att; med lyft kan du alltid jobba på en arbetshöjd som passar just dig och det blir lättare att göra ett kvalitetsmässigt bättre jobb. Därmed har du de bästa förutsättningarna för att jobba skadefritt. Det förutsätter att du verkligen ställer in rätt arbetshöjd. Fjärrkontroll är ett effektivt hjälpmedel som både spar tid och förflyttning. Du ska kunna jobba så här med rak rygg och armarna vinkelrätt ut från kroppen.

48 Tryck inte på med kroppen när du slipar. Det bara tröttar. Låt maskin och slippapper göra jobbet. Byt gärna fattning med händerna för att variera belastningen över fler muskler. Använd svivel på slanganslutningarna och mjukast möjliga slangar de första metrarna. Det underlättar jobbet och minskar belastningen. För att avlasta armarna - lägg slangarna över axeln. Speciellt på långa jobb får det stor betydelse. Pausera ofta. Ta mikropauser där du låter armarna hänga avslappnat ner. Skaka dom blodfyllda. Stretching är det snabbaste sättet att återställa en ansträngd muskel. Det vet alla idrottare.

49 Att byta slipskiva är ett rationellt sätt att vila musklerna på under en kort stund. Blir du trött i benen så använd en bra stol. Överhuvud taget ska du variera ditt sätt att jobba och ta paus med jämna mellanrum. Jobba aldrig så att du blir uttröttad. Då tar det väsentligt längre tid att återhämta sig. Använd alltid maskiner med fungerande utsug. Kolla också att dammsugarens behållare och filter är i god kondition. Skydda dig själv med dammfiltermask, handskar, hörsel- och ögonskydd. Finns risk för isocyanater är tryckluftsmatad ansiktsmask det enda som gäller.

50 Se också till att du har fungerande allmänventilation och punktutsug så du inte exporterar dina luftföroreningar till dina kollegor. Transporter, lager - mekaniker Här följer några tips om hur en mekaniker kan få reservdelar på ett enkelt och praktiskt sätt: För det första: det är en fördel att dom reservdelar du behöver för att göra jobbet plockas fram i god tid innan jobbet ska göras, gärna några dagar innan. Då hinner lagret beställa delar som eventuellt inte finns hemma. En del företag ber kunderna komma med bilen för genomgång eller provkörning innan tid bokas för reparation. Då kan man bättre bedömma materialbehov, beställa delar i god tid och förkorta tiden då bilen är inlämnad, något de flesta kunder uppskattar.

51 Den som testar bilen ger lagret en lista på materialbehov. Lagret beställer och plockar ihop alla delarna, som sen läggs i korgar som i sin tur sätts i rullbar vagn. Den rullas in i verkstadslokalen i mekanikernas närhet. Korgarna är små och behändiga för reservdelsmännen att ha med sig bland trånga lagerhyllor. Varje korg märks med bilens registreringsnummer, här hämtar mekanikern sina delar. För mindre detaljer som det är stor åtgång på och där det kan vara besvärligt att ta fram beställningsnummer, som skruvar, muttrar, brickor. Kan den här lösningen med ett litet förråd ute hos mekanikern vara bra.

52 Det här är praktiska, enkla och framförallt billiga lösningar som spar mycket gångtid för mekaniker och reservdelsmän. Systemet används av Enqvist bil i Nacka. Ett ännu rationellare men dyrare system för transport av delar mellan lager och mekaniker, är ett så kallat linbane system med små korgar. Linbanan trensporterar reservdelarna eller annat meterial till mekanikerns arbetsplats. Trappkärra Här ska vi redovisa ett enkelt sätt att ta tunga saker upp för en trapp.

53 Med en eldriven trappkärra kan du förflytta t ex däck, batterier eller många andra mindre men tunga detaljer i trappor. Upp eller nerför regleras med ett tumstyrt reglage. Du rullar fram kärran till första trappsteget och trycker på upp eller ner knappen och ett litet ben under kärran lyfter eller sänker hela godset ett trappsteg. När du väl kommit upp eller ner rullar du fram till nästa trappsteg och upprepar proceduren.

Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen

Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen PDF-version Kapitel Förebyggande träning Ergonomi / Förebyggande träning Viktigt att veta innan du startar Förebyggande träning För att du ska få maximal effekt

Läs mer

Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen

Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen PDF-version Kapitel Rehabiliterande träning / Viktigt att veta innan du startar Din skada ska vara anmäld till försäkringskassan om du skadat dig på jobbet. Innan

Läs mer

Här följer fyra övningar som värmer upp axlarna, skuldrorna och ryggen.

Här följer fyra övningar som värmer upp axlarna, skuldrorna och ryggen. Uppvärmning Innan träning påbörjas bör någon form av uppvärmning ske. Det finns många sätt att värma upp. Att gå en snabb promenad eller att småjogga är två vanliga sätt. Det bästa är att göra ett genomtänkt

Läs mer

UPPVÄRMNINGSSTRETCH I DET HÄR KAPITLET FINNS DET 14 UPPVÄRMNINGSÖVNINGAR: Stående sidoböj (se sidan 22) Armsväng (se sidan 23)

UPPVÄRMNINGSSTRETCH I DET HÄR KAPITLET FINNS DET 14 UPPVÄRMNINGSÖVNINGAR: Stående sidoböj (se sidan 22) Armsväng (se sidan 23) UPPVÄRMNINGSSTRETCH Stretchövningarna i det här kapitlet värmer upp dina leder och muskler på minsta möjliga tid. Om du arbetar dig igenom programmet tillför du energi till kroppen och kommer igång på

Läs mer

Benefit Sports 300 996101

Benefit Sports 300 996101 Benefit Sports 300 996101 1 Säkerhetsinstruktioner Konsultera med läkare innan användning Om du känner smärta i bröst, yrsel eller andfåddhet avbryt träningen och kontakta läkare. Använd inte kläder som

Läs mer

Text av Bosse Rosén. Aktiv ergonomi för biodlare

Text av Bosse Rosén. Aktiv ergonomi för biodlare Text av Bosse Rosén Aktiv ergonomi för biodlare Farligt läge. Att stå med böjd rygg och raka ben ger stor påfrestning på ländryggen. Arbete under knähöjd är en riskfaktor och bör helst undvikas. Aktiv

Läs mer

Övningsguide. Korrekt och felaktigt sätt att sitta.

Övningsguide. Korrekt och felaktigt sätt att sitta. Övningsguide Hur vi mår i våra muskler och leder beror till stor del på vår livsstil men är också åldersrelaterat. Det bästa du kan göra är att skapa ökad balans i kroppen med förebyggande träning. Faktorer

Läs mer

Denna bildserie vänder sig till entreprenörer och förare som vill utveckla sin basmaskinför att anpassa den till ett funktionellt ekipage för

Denna bildserie vänder sig till entreprenörer och förare som vill utveckla sin basmaskinför att anpassa den till ett funktionellt ekipage för Denna bildserie vänder sig till entreprenörer och förare som vill utveckla sin basmaskinför att anpassa den till ett funktionellt ekipage för skogsbränslehantering. 1 För den som vill läsa mer kan följande

Läs mer

Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom

Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom Gör övningarna i den takt som känns bäst för dig. Skippa övningar som inte känns bra eller som du får mer ont av. Du ska känna dig pigg efter programmet! 1. Övningar

Läs mer

Styrketräning för hemmabruk inklusive stretch

Styrketräning för hemmabruk inklusive stretch Styrketräning för hemmabruk inklusive stretch Introduktion Detta pass innehåller ett antal styrkeövningar som du kan göra hemma utan någon särskild utrustning. De flesta övningarna är för ben och bålstabilitet,

Läs mer

CHECKLISTA FÖR VVS-INSTALLATIONSARBETE

CHECKLISTA FÖR VVS-INSTALLATIONSARBETE CHECKLISTA FÖR VVS-INSTALLATIONSARBETE Del 1. Allmän del OBSERVERA! Del 1 är en grundläggande del och därför ska den fyllas i innan ni börjar använda Del 2 eller Del 3. SÅ HÄR ANVÄNDER DU CHECKLISTAN Checklistan

Läs mer

Ergonomi bedömningsexempel

Ergonomi bedömningsexempel Ergonomi bedömningsexempel Allmänt utan kommer till uttryck i olika fo. att delta. Nedan finner du de kunskapskrav i Idrott och hälsa 1 som är kopplade till ergonomi och arbetsmiljö. En kort förklaring

Läs mer

TRÄNING SOM FUNKAR - KOM IGÅNG I HÖST!

TRÄNING SOM FUNKAR - KOM IGÅNG I HÖST! TRÄNING SOM FUNKAR - KOM IGÅNG I HÖST! För att du skall få träningen att funka när sommaren klingar av och hösten är här har sjukgymnasten Marie Larsson gjort ett program som du lätt kommer igång med.

Läs mer

Information från sjukgymnasten BB-avdelningen Kvinnokliniken. Till dig som är nyförlöst

Information från sjukgymnasten BB-avdelningen Kvinnokliniken. Till dig som är nyförlöst Information från sjukgymnasten BB-avdelningen Kvinnokliniken Till dig som är nyförlöst Efter förlossningen Tanken med detta häfte är att du med hjälp av dessa övningar, råd och tips ska kunna få kroppen

Läs mer

Till den nyförlösta mamman. Sjukgymnastiken

Till den nyförlösta mamman. Sjukgymnastiken Till den nyförlösta mamman Sjukgymnastiken juni 2013 Bilderna i denna folder är hämtade från Mobilus. 8 1 Avslappning och viloställningar Det är viktigt att du unnar dig vila och avslappning så att du

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Primärvården. Tips, råd och träning för gravida

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Primärvården. Tips, råd och träning för gravida ÖREBRO LÄNS LANDSTING Primärvården Tips, råd och träning för gravida Tips och råd Under graviditeten förändras din hållning. På grund av att magen växer får man oftast en ökad svank som kan ge trötthetsvärk

Läs mer

Gummibandsträning med ett dörrhandtag.

Gummibandsträning med ett dörrhandtag. Perfekt om du skall på semester då gummibandet är lätt att ta med sig. Använde själv programmet när jag var på semester i Sardinien i somras. Kan ju även göras hemma, på jobbet eller ute i skogen (då får

Läs mer

GLU Gymnasial lärlingsutbildning

GLU Gymnasial lärlingsutbildning Branschspecifik checklista arbetsmiljö/riskanalys Arbetsplats: Kontor och dataarbetsplats Vet personalen hur arbetsbord och stol justeras? Om flera personer delar på en arbetsplats, är det lätt att anpassa

Läs mer

Seniorsportutrustning

Seniorsportutrustning Seniorsportutrustning från Lappset Övningar Träning är viktigt för att vi ska fungera i vardagen, både för unga och gamla. Med stigande ålder försämras framför allt balansen men vi blir även stelare i

Läs mer

Temakväll - pausgympa

Temakväll - pausgympa Temakväll - pausgympa Pausgympa Ökad cirkulation/skakningar Spänn och andas in samtidigt som du spänner hela armen, andas ut och slappna av/skaka lätt på armen. Upprepa med andra armen och benen. Studsa

Läs mer

Ergonomi - Uppgift 11

Ergonomi - Uppgift 11 Arbetsplatsanalys av min dataplats hemma Arbetsplatsanalys Efter renoveringar hemma har kontoret fått flytta ut i hallen. Kontorsplatsen är inte fullständig ännu för hyllorna, som skall vara ovanför bordet,

Läs mer

Tove Andersson IT-Pedagoglinjen 09/10. hängande mot golvet, stå så några sekunder för att sträcka ut hela ryggen. Rulla sakta upp kota för kota.

Tove Andersson IT-Pedagoglinjen 09/10. hängande mot golvet, stå så några sekunder för att sträcka ut hela ryggen. Rulla sakta upp kota för kota. Pausgympa Rygg: Övning 1. Stå upp med fötterna en bit isär. Böj dig ner med armarna hängande mot golvet, stå så några sekunder för att sträcka ut hela ryggen. Rulla sakta upp kota för kota. Övning 2. Sträck

Läs mer

Ryggträna 1b. Bålrotation

Ryggträna 1b. Bålrotation Ryggträna Detta ska du tänka på när du gör programmet. Gör programmet två gånger. Håll på med varje övning tills du blir trött. (10 20 upprepningar per övning) Tänk på att göra övningarna med god teknik.

Läs mer

Sommarträning Enkla, roliga och effektiva övningar med eller utan gummiband.

Sommarträning Enkla, roliga och effektiva övningar med eller utan gummiband. Sommarträning Enkla, roliga och effektiva övningar med eller utan gummiband. Enkelt att ta med på semestern! Övningarna framtagna av: Karin Jönsson, leg. Kiropraktor och Emilie Svedberg, lic Personlig

Läs mer

Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen

Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen PDF-version Kapitel Skador Nacke NACKE Besvär i nacken är inte ovanliga vid arbeten i motorbranschen. Besvär som ger smärta i nacke eller halsmuskulatur. Det kan

Läs mer

Sommarträning utomhus Tips på träningspass

Sommarträning utomhus Tips på träningspass Sommarträning utomhus Tips på träningspass Träna tufft utomhus utan redskap Att träna utomhus sommartid är ett härligt sätt att njuta av naturen medan man får dagens träning gjord. Man behöver inte träna

Läs mer

Stretchprogram varje övning ca 30sekunder Stretcha nacke

Stretchprogram varje övning ca 30sekunder Stretcha nacke Stretchprogram varje övning ca 30sekunder Stretcha nacke Stretcha nacke Övning 1 Stå upprätt som på bilden och rulla med huvudet från den ena sidan till den andra och känn hur du stretchar ut nacken. Stretcha

Läs mer

Kom i form med cirkelträning!

Kom i form med cirkelträning! Kom i form med cirkelträning! Varsågod - här bjuder vi på ett cirkelpass som är en form av intervallträning. Det är ett effektivt och varierande sätt att träna kondition, spänst och styrka. Tidsintervallen

Läs mer

Innehåll. Program. Expressträning träningskonceptet för dig. Träningsprogram. Övningsbank. 4 Jaris förord 7 Jennies förord

Innehåll. Program. Expressträning träningskonceptet för dig. Träningsprogram. Övningsbank. 4 Jaris förord 7 Jennies förord Innehåll 4 Jaris förord 7 Jennies förord Expressträning träningskonceptet för dig 10 Expressmetoden 13 Expresstyrketräning 14 Expresskonditionsträning 15 Inför expressträningen Övningsbank 18 Ben: 20 lår

Läs mer

Utfallssteg. K. Ekelöf, H. Östlund

Utfallssteg. K. Ekelöf, H. Östlund Cirkelträning Utfallssteg Tag ett steg framåt med främre knät i 90 graders vinkel, stanna strax ovanför marken med det bakre knät. Tag därefter ett nytt steg med andra benet. Det främre benets knä ska

Läs mer

KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE INNEBANDY

KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE INNEBANDY KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE Denna cd-romskiva vänder sig främst till er som är tränare inom barn- och ungdomsidrotten. Vår förhoppning är att ni använder er av materialet i er träning

Läs mer

TRX TRIATHLON träningsprogram

TRX TRIATHLON träningsprogram TRX TRIATHLON träningsprogram Övningarna är funktionella på så sätt att de är grenspecifika för triathlon och eller aktiverar flera muskelgrupper. Programmet fungerar i alla träningsperioder men i synnerhet

Läs mer

Uppgift 14 Ergonomi. 1. Arbetsplatsanalys. Ljus. Ergonomiska riktlinjer för en optimal datorarbetsplats. Annika Lundin

Uppgift 14 Ergonomi. 1. Arbetsplatsanalys. Ljus. Ergonomiska riktlinjer för en optimal datorarbetsplats. Annika Lundin Uppgift 14 Ergonomi 1. Arbetsplatsanalys Hjälp - vårt hus är för litet! Det har jag visserligen tänkt på enda sedan 3:e barnet föddes, men det blir extra påtagligt då jag nu ska försöka fotografera det

Läs mer

Ut och gå. 30 60 minuter per dag!

Ut och gå. 30 60 minuter per dag! Ut och gå! Ut och gå Vi mår bra av dagliga raska promenader. Det är inte bara konditionen som blir bättre, också benstommen förstärks, lederna mjukas upp, muskelstyrkan i benen förbättras och balansen

Läs mer

Lär dig Andas rätt Träningsprogram för dig som har astma. Övningarna är en hjälp till god andningsteknik,

Lär dig  Andas rätt  Träningsprogram för dig som har astma. Övningarna är en hjälp till god andningsteknik, Lär dig Andas rätt Träningsprogram för dig som har astma. Övningarna är en hjälp till god andningsteknik, ökad rörlighet och styrka i muskulaturen, bättre kondition och avslappning. ANDNINGSTEKNIK Övningar

Läs mer

Neurokirurgiska kliniken, lund. Information vid nackoperation och behandling med halskrage

Neurokirurgiska kliniken, lund. Information vid nackoperation och behandling med halskrage Neurokirurgiska kliniken, lund Information vid nackoperation och behandling med halskrage Varje patient bedöms individuellt av ansvarig läkare ifråga om operations-metod, behov av halskrage eller träning

Läs mer

Innehåll. Introduktion 4. Grundprinciper för gummibandsträning 5. Uppvärmning 6

Innehåll. Introduktion 4. Grundprinciper för gummibandsträning 5. Uppvärmning 6 Innehåll Introduktion 4 Grundprinciper för gummibandsträning 5 Uppvärmning 6 Allmänna träningsprogram 10 nivå 1.1 11 nivå 1.2 16 nivå 2.1 21 nivå 2.2 24 nivå 3 28 Kontorsprogram 33 nivå 1.1 34 nivå 1.2

Läs mer

KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE FOTBOLL

KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE FOTBOLL KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE Denna cd-romskiva vänder sig främst till er som är tränare inom barn- och ungdomsidrotten. Vår förhoppning är att ni använder er av materialet i er träning

Läs mer

Idrott och hälsa. Emma Holström Borås

Idrott och hälsa. Emma Holström Borås Idrott och hälsa Emma Holström Borås Dylan Williams fem nyckelsstrategier 1. Tydliggör mål och kunskapskrav 2. Skapa aktiviteter som synliggör lärandet 3. Återkoppling som för lärandet framåt 4. Aktivera

Läs mer

ANDNINGSÖVNINGAR. OBS! Vid menstruation eller om du är gravid ingen eldandning, inga rotlås.

ANDNINGSÖVNINGAR. OBS! Vid menstruation eller om du är gravid ingen eldandning, inga rotlås. ANDNINGSÖVNINGAR Andningen är grundläggande i yogan. Det medvetna djupa andetaget är den röda tråden, den centrala komponenten, runt vilken de olika övningarna byggs upp.vi börjar detta pass med två andningstekniker.

Läs mer

00 Y16. Ergonomi - Målare. Prevention och praktisk ergonomi genom Galaxen www.galaxenbygg.se. Förutsättningar. Genomförande AFC.

00 Y16. Ergonomi - Målare. Prevention och praktisk ergonomi genom Galaxen www.galaxenbygg.se. Förutsättningar. Genomförande AFC. 00 Y16 AFC.364 Ergonomi - Målare Prevention och praktisk ergonomi genom Galaxen www.galaxenbygg.se Förutsättningar Genomförande Denna arbetsinstruktion är utformad för att användas vid detaljplanering

Läs mer

CHECKLISTA FÖR SVETSVERKSTÄDER svetshallen

CHECKLISTA FÖR SVETSVERKSTÄDER svetshallen CHECKLISTA FÖR SVETSVERKSTÄDER svetshallen SÅ HÄR ANVÄNDER DU CHECKLISTAN Chefen/arbetsledaren ska i samverkan med skyddsombudet använda checklistan som underlag och hjälpmedel under skyddsronden. Inom

Läs mer

KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE HANDBOLL

KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE HANDBOLL KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE Denna cd-romskiva vänder sig främst till er som är tränare inom barn- och ungdomsidrotten. Vår förhoppning är att ni använder er av materialet i er träning

Läs mer

Axel/rygg rak kropp högt läge i axeln, sug in magen, böj armarna, sträck upp och tryck upp ytterligare till ett högt läge i skulderbladet. 2 x 10-15.

Axel/rygg rak kropp högt läge i axeln, sug in magen, böj armarna, sträck upp och tryck upp ytterligare till ett högt läge i skulderbladet. 2 x 10-15. Axel - magliggande armar rätt ut i sidan, för ihop skulderbladen först, lyft därefter armarna en liten bit från golvet, lyft gärna vikter eller typ vattenflaskor 2 x 15. Axel - muskler som stabiliserar

Läs mer

MOTION KÄNNS BRA. effekter, men förvänta dig inga mirakel. Effekterna av motionen märks så småningom. 2 Ledvänlig motion

MOTION KÄNNS BRA. effekter, men förvänta dig inga mirakel. Effekterna av motionen märks så småningom. 2 Ledvänlig motion Ledvänlig motion MOTION KÄNNS BRA Människan är skapad för att röra på sig. Även om psoriasis ofta medför många olika ledsymptom, såsom stelhet och smärta i lederna, så kan och bör man ändå motionera. Anpassa

Läs mer

De 10 onödigaste gymövningarna och 10 bra övningar att ersätta dem med

De 10 onödigaste gymövningarna och 10 bra övningar att ersätta dem med De 10 onödigaste gymövningarna och 10 bra övningar att ersätta dem med 10 dåliga övningar på gymmet samt 10 bättre alternativ. Styrketräning medför alltid en viss skaderisk och därför är det viktigt att

Läs mer

Startprogram version 3

Startprogram version 3 Startprogram version 3 Så här kan du börja din träning i gymet. Du kan skriva ut sidorna och ha som stöd när du börjar träna. OBS!!: Börja med lägsta antalet rörelser och låg belastning. Ta det lätt de

Läs mer

Program José Nunez Foto Mikael Gustavsen Smink Susanne Persson Modell Pernilla Blomquist. Fitness Magazine 08 08 29

Program José Nunez Foto Mikael Gustavsen Smink Susanne Persson Modell Pernilla Blomquist. Fitness Magazine 08 08 29 TESTA MULTI- TRÄNING! Att styrketräna behöver inte betyda maskiner och tunga vikter. I månadens program testas kroppens funktionalitet. Och vi lovar du blir svettig! Program José Nunez Foto Mikael Gustavsen

Läs mer

STÅ OCH GÅ SÄKERT ENKLA TIPS FÖR ATT UNDVIKA ATT FALLA HEMMA

STÅ OCH GÅ SÄKERT ENKLA TIPS FÖR ATT UNDVIKA ATT FALLA HEMMA STÅ OCH GÅ SÄKERT ENKLA TIPS FÖR ATT UNDVIKA ATT FALLA HEMMA MINSKA FALLRISKEN Fallolyckor i hemmet är vanliga och de flesta har någon gång ramlat. När man blir äldre blir man också skörare och får lättare

Läs mer

Stå och gå säkert. Enkla tips för att undvika att falla hemma H A G F O R S K O M M U N

Stå och gå säkert. Enkla tips för att undvika att falla hemma H A G F O R S K O M M U N Stå och gå säkert Enkla tips för att undvika att falla hemma H A G F O R S K O M M U N Minska fallrisken Fallolyckor i hemmet är vanliga och de flesta har någon gång ramlat. När man blir äldre blir man

Läs mer

Frivillig rekommendation angående inköp och utrustning, arbetsmiljöaspekter samt tips på arbetssätt.

Frivillig rekommendation angående inköp och utrustning, arbetsmiljöaspekter samt tips på arbetssätt. 1 Till frukt- och gröntavdelningen Frivillig rekommendation angående inköp och utrustning, arbetsmiljöaspekter samt tips på arbetssätt. Rekommendationen vänder sig till inköpare, butiksutvecklare, butikschef

Läs mer

För en tryggare arbetsmiljö. Arbetsmiljörisker vid produktion

För en tryggare arbetsmiljö. Arbetsmiljörisker vid produktion För en tryggare arbetsmiljö Arbetsmiljörisker vid produktion Till dig som bygger montrar på Stockholmsmässan Vi på Stockholmsmässan vill skapa en så säker och trygg arbetsmiljö som möjligt, både för våra

Läs mer

Lösningsmedel är farliga

Lösningsmedel är farliga Lösningsmedel är farliga Organiska lösningsmedel kan leda till Yrsel Trötthet Illamående Nerv- och hjärnskador Skador på inre organ Sprickor och inflammation i huden Brand och explosion Därför ska man

Läs mer

Vi är skapta för att röra på oss, men för att inte rörelseförmågan ska försämras måste vi hålla leder och muskler i trim.

Vi är skapta för att röra på oss, men för att inte rörelseförmågan ska försämras måste vi hålla leder och muskler i trim. Vi är skapta för att röra på oss, men för att inte rörelseförmågan ska försämras måste vi hålla leder och muskler i trim. Rörlighetsträning kallas de övningar som används för att förbättra rörligheten

Läs mer

Muskelvärk? Långvarig muskelsmärta vid arbete risker, uppkomst och åtgärder. Muskelvärk.indd 1 2004-12-02 09:19:25

Muskelvärk? Långvarig muskelsmärta vid arbete risker, uppkomst och åtgärder. Muskelvärk.indd 1 2004-12-02 09:19:25 Muskelvärk? Långvarig muskelsmärta vid arbete risker, uppkomst och åtgärder 1 Muskelvärk.indd 1 2004-12-02 09:19:25 Långvarig muskelsmärta vid arbete risker, uppkomst och åtgärder Det finns ett antal olika

Läs mer

Ta hand om din hälsa när du är gravid

Ta hand om din hälsa när du är gravid Ta hand om din hälsa när du är gravid vikten av både träning och vila! Graviditet är inget hinder för att vara fysiskt aktiv utan tvärtom! Du kan göra många hälsovinster genom att vara aktiv och minska

Läs mer

Grundläggande simning

Grundläggande simning Grundläggande simning En del av charmen med simning är den variation den erbjuder. I alla fyra simsätten gäller det att driva sig själv genom vattnet så effektivt som möjligt. Då är det inte överraskande

Läs mer

Handy Glidcylinder, mod. 100, 110, 120

Handy Glidcylinder, mod. 100, 110, 120 Handy Glidcylinder, mod. 100, 110, 120 Bruksanvisning Svensk 7SV160188-02 Handy Glidcylinder Lång Handy Glidcylinder Kort Handy Glidcylinder Bred Produktöversikt Artikel Modell Art. nr. Storlek Mått (a

Läs mer

Stå på dig goda vanor för att inte ramla

Stå på dig goda vanor för att inte ramla Stå på dig goda vanor för att inte ramla Tips och råd om hur du kan förebygga fallolyckor Motion den bästa medicinen Vi människor är gjorda för rörelse. Undersökningar har visat att muskelstyrkan och balansen,

Läs mer

Träningsprogram. Programmet är framtaget i samarbete med erfarna sjukgymnaster och fystränare från

Träningsprogram. Programmet är framtaget i samarbete med erfarna sjukgymnaster och fystränare från Träningsprogram - Kom igång med din träning med hjälp av BungyPump! I detta träningsprogram har vi samlat tips och övningar för hur du ökar din förbränning med BungyPump! Programmet är framtaget i samarbete

Läs mer

Rehabilitering efter ASD och ev. klavikelresektion

Rehabilitering efter ASD och ev. klavikelresektion Rehabilitering efter ASD och ev. klavikelresektion Vid varje rörelse i axelleden sker ett intimt samarbete mellan skulderbladet och axelleden. Av den rörlighet som uppnås då man sträcker armen rakt uppåt

Läs mer

Träningsprogram med fitness training ball

Träningsprogram med fitness training ball Träningsprogram med fitness training ball Instruktioner inför träningen Alla övningar bör påbörjas i den korrekta utgångsställning som beskrivs vid varje övning. Om det inte är möjligt bör du vänta med

Läs mer

Kroppen och hälsan efter graviditet - Hur kan jag hålla mig fysiskt aktiv och må bra? Anna Orwallius leg.sjukgymnast

Kroppen och hälsan efter graviditet - Hur kan jag hålla mig fysiskt aktiv och må bra? Anna Orwallius leg.sjukgymnast Kroppen och hälsan efter graviditet - Hur kan jag hålla mig fysiskt aktiv och må bra? Anna Orwallius leg.sjukgymnast BEBISLYCKA!! Men även lite besvär Smärta i underliv Amningsbekymmer Inkontinens Rygg/bäckensmärta

Läs mer

Bra arbetsmiljö vid datorn. arbetsgivarens ansvar

Bra arbetsmiljö vid datorn. arbetsgivarens ansvar Bra arbetsmiljö vid datorn arbetsgivarens ansvar 1 Reglerna gäller alla arbetsmiljöer 2 Se bra på skärmen fritt från flimmer tydliga tecken bra kontrast 3 Styr utan värk 4 Syna belysningen 5 Anpassa arbetsplatsen

Läs mer

SJUKGYMNASTEN, KVINNOKLINIKEN

SJUKGYMNASTEN, KVINNOKLINIKEN I Din hand håller Du ett informationshäfte, som utformats av sjukgymnaster på Kvinnokliniken. Häftet innehåller råd om hur Du skall träna Din bäckenbotten. Vi vill även ge Dig lite information om Din hållning,

Läs mer

CHECKLISTA FÖR BYGGNADSPLÅTSLAGERI

CHECKLISTA FÖR BYGGNADSPLÅTSLAGERI CHECKLISTA FÖR BYGGNADSPLÅTSLAGERI ANVÄND CHECKLISTAN SÅ HÄR Besvara frågorna med Ja eller Nej. Svarar ni med kryss i högra kolumnen, fortsätt fylla i de tre följande rutorna. Det ifyllda blir underlag

Läs mer

Upp på tå. » Teknik så gör du» Smarta hjälpövningar» Så klarar du 3 armhävningar på tå

Upp på tå. » Teknik så gör du» Smarta hjälpövningar» Så klarar du 3 armhävningar på tå Upp på tå Dagsatt ta armhävningarna till en högre nivå? Välkommen upp på tå!» Teknik så gör du» Smarta hjälpövningar» Så klarar du 3 armhävningar på tå Upp på tå 1a Så här gör du en armhävning på tå Lägg

Läs mer

Personlig ergonomi OH-Serie

Personlig ergonomi OH-Serie Personlig ergonomi OH-Serie Olika kroppsmått. Stående arbete Kvinnan är 159 cm. Mannen är 199 cm. 95% av kvinnorna är längre än kvinnan på bilden. 95% männen är kortare än mannen på bilden. Hon har bordet

Läs mer

Övningshäfte till filmen Kroppen. ditt verktyg

Övningshäfte till filmen Kroppen. ditt verktyg Övningshäfte till filmen Kroppen ditt verktyg Filmen Kroppen - ditt verktyg kan beställas från Regionförbundet via telefon eller e-post. Regionförbundet Örebro län Tel. 019-602 63 00 E-post regionorebro@regionorebro.se

Läs mer

Grafiska branschen. Enkel riskklassning. Riskkolumnen

Grafiska branschen. Enkel riskklassning. Riskkolumnen Dokumentnamn Grafiska branschen Företag Datum Version Deltagare Framtagen av Godkänd av Checklistan används av ansvarig chef för undersökning av arbetsmiljön. Skyddsombudet ska medverka och anställda bör

Läs mer

MÅLNING/ LACKERING eller. DETALJER och PRODUKTER? Läs vidare viktig information för dig!

MÅLNING/ LACKERING eller. DETALJER och PRODUKTER? Läs vidare viktig information för dig! Arbetar du med MÅLNING/ LACKERING eller målade/lackerade DETALJER och PRODUKTER? Läs vidare viktig information för dig! 1 Är detta ditt jobb? Tillverkar du färger eller lacker som innehåller polyuretan

Läs mer

Arbetsmiljö vid skotning

Arbetsmiljö vid skotning Arbetsmiljö vid skotning Ett material för förare, entreprenörer och uppdragsgivare Infoga bild I kommande bilder visas vanliga arbetssituationer i samband med skotning av skogsbränsle. Till bilderna lyfts

Läs mer

Rödeby. Varför styrketräna? 10 skäl att styrketräna

Rödeby. Varför styrketräna? 10 skäl att styrketräna 1 Rödeby Varför styrketräna? 10 skäl att styrketräna 2 1. Du minskar risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, högt blodtryck, diabetes typ 2, fetma Alzeimers och flera andra allvarliga sjukdomar.

Läs mer

Strandträning med funktionella övningar

Strandträning med funktionella övningar Strandträning med funktionella övningar Arbeta under 45 sekunder vid varje övning. Den första löpövningen kan du utföra under 1-2 minuter. När du arbetar med en sida i taget kan du arbeta växelvis med

Läs mer

INKLÄMNINGSSYNDROM REHABILITERINGSPROGRAM VID INKLÄMNINGSSYNDROM (IMPINGEMENT) INLEDANDE FAS DAG 1 14 MÅLSÄTTNING METOD

INKLÄMNINGSSYNDROM REHABILITERINGSPROGRAM VID INKLÄMNINGSSYNDROM (IMPINGEMENT) INLEDANDE FAS DAG 1 14 MÅLSÄTTNING METOD REHABILITERINGSPROGRAM VID INKLÄMNINGSSYNDROM (IMPINGEMENT) INLEDANDE FAS DAG 1 14 MÅLSÄTTNING Reducera eller ta bort all provocerande belastning av skadad vävnad. Öka blodcirkulationen. Återfå full rörlighet.

Läs mer

FÖRSLAG PÅ ENERGIBESPARANDE METODER VID PERSONLIG VÅRD

FÖRSLAG PÅ ENERGIBESPARANDE METODER VID PERSONLIG VÅRD Bilaga 3 a FÖRSLAG PÅ ENERGIBESPARANDE METODER VID PERSONLIG VÅRD Om du har syrgas, använd den även när du badar och duschar. Om det är möjligt sitt ner när du duschar. Sitt ner på hög pall/rollator framför

Läs mer

Sjukgymnastik. ATT MÅ BÄTTRE FÖR DIG SOM HAR KOL (kroniskt obstruktiv lungsjukdom)

Sjukgymnastik. ATT MÅ BÄTTRE FÖR DIG SOM HAR KOL (kroniskt obstruktiv lungsjukdom) Sjukgymnastik ATT MÅ BÄTTRE FÖR DIG SOM HAR KOL (kroniskt obstruktiv lungsjukdom) Illustrationer Monika Fritze. Layout AnnBritt Holmqvist. Denna broschyr är producerad i samarbete mellan sjukgymnasterna

Läs mer

REHABPROGRAM. Hjärt & Lung. Träningsprogram framtaget av BungyPump i samarbete med leg. sjukgymnast Rovena Westberg

REHABPROGRAM. Hjärt & Lung. Träningsprogram framtaget av BungyPump i samarbete med leg. sjukgymnast Rovena Westberg REHABPROGRAM Hjärt & Lung Träningsprogram framtaget av BungyPump i samarbete med leg. sjukgymnast Rovena Westberg Träningsglädje = Livskvalitet Friskare hjärtan! Fysisk aktivitet bidrar till att vi håller

Läs mer

Styrkeövningar för längdskidåkning

Styrkeövningar för längdskidåkning Styrkeövningar för längdskidåkning Balans och bålträning Balansdans (bål och skuldror) Stå på balansbrädan och för gummibandet bakåt, förbi dina sidor från utgångsläget som bilden visar. Var noga med din

Läs mer

Vardagsergonomi Tips på hur du kan underlätta för din kropp.

Vardagsergonomi Tips på hur du kan underlätta för din kropp. Vardagsergonomi Tips på hur du kan underlätta för din kropp. Innehållsförteckning Vardagsergonomi s. 3 Kroppshållning s. 3 Grundställning stående s. 4 Grundställning sittande s. 5 Kök s. 6 Tips hemsidor

Läs mer

Stavgång. Textansvarig: Lena Thorselius FaR- samordnare i Primärvården / Mittenälvsborg lena.thorselius@vgregion.se

Stavgång. Textansvarig: Lena Thorselius FaR- samordnare i Primärvården / Mittenälvsborg lena.thorselius@vgregion.se Stavgång Textansvarig: Lena Thorselius FaR- samordnare i Primärvården / Mittenälvsborg lena.thorselius@vgregion.se Produktion: blomill.se Tryckning: Prinfo Vårgårda Tryckeri AB 2007 Stavgång Stavgång är

Läs mer

Gör så många positioner du har tid eller lust med. I slutet finns några förslag på sekvenser.

Gör så många positioner du har tid eller lust med. I slutet finns några förslag på sekvenser. Yinyoga hemma I yinyogan sträcker och stimulerar du kroppens djupa vävnader, bindväv, ligament, fascia och leder. Det måste göras på yinvis, försiktigt och under lång tid. Så du håller positionerna länge,

Läs mer

Fysisk aktivitet vid MS. MS-mottagningen Sjukgymnastiken

Fysisk aktivitet vid MS. MS-mottagningen Sjukgymnastiken Fysisk aktivitet vid MS MS-mottagningen Sjukgymnastiken Vikten av fysisk aktivitet Det är lika viktigt för personer med multipel skleros (MS), som för den friska befolkningen, att bibehålla muskelaktivitet,

Läs mer

FRÅN IDÉ TILL FÄRDIG KARTONG

FRÅN IDÉ TILL FÄRDIG KARTONG IDÉSIDOR - PACKSTATIONER/KARTONVIKARE M.M. Handfixturer FRÅN IDÉ TILL FÄRDIG KARTONG enkelt...ring Bloms! f ö r arbetsplatsfö rslag ring Bloms 033-15 70 75 19 IDÉSIDOR PACKSTATIONER, KARTONGVIKARE M.M.

Läs mer

Yogaövningar. för mer. Energi

Yogaövningar. för mer. Energi Yogaövningar för mer Energi Livet är som att cykla. För att hålla balansen, måste du fortsätta röra dig. Albert Einstein Stå upprätt med armarna utsträckta, horisontellt med axlarna. Snurra medsols, precis

Läs mer

Bålstabilitet Träning med balansboll

Bålstabilitet Träning med balansboll Bålstabilitet Träning med balansboll Träning med Balansboll Bålträning - bra för mycket Du får: ökad kroppskännedom bättre koordination starkare rygg hållbarare kroppminskad skaderisk bättre balans bättre

Läs mer

CHECKLISTA FÖR KONTOR

CHECKLISTA FÖR KONTOR Telefon 08-402 02 20 CHECKLISTA FÖR KONTOR ANVÄND CHECKLISTAN SÅ HÄR Besvara frågorna med ja eller nej. Svarar ni med kryss i högra kolumnen, fortsätt fylla i de tre följande rutorna. Det ifyllda blir

Läs mer

Stå på dig. goda vanor för att inte ramla. Tips och råd om hur du kan förebygga fallolyckor

Stå på dig. goda vanor för att inte ramla. Tips och råd om hur du kan förebygga fallolyckor Stå på dig goda vanor för att inte ramla Tips och råd om hur du kan förebygga fallolyckor Motion den bästa medicinen Vi människor är gjorda för rörelse. Undersökningar har visat att muskelstyrkan och balansen,

Läs mer

HARM Hand Arm Riskbedömningsmetod

HARM Hand Arm Riskbedömningsmetod HARM Hand Arm Riskbedömningsmetod Bedöm riskerna vid arbete med hand och arm h HARM är ett hjälpmedel för att ta fram risknivån för hand-, arm-, nack- eller skulderbesvär vid arbete med händer och armar.

Läs mer

Tid på magen. Aktiviteter som hjälper dig att placera, bära, hålla och leka med din bebis. Varför behöver bebisar tid på magen?

Tid på magen. Aktiviteter som hjälper dig att placera, bära, hålla och leka med din bebis. Varför behöver bebisar tid på magen? Tid på magen Aktiviteter som hjälper dig att placera, bära, hålla och leka med din bebis Colleen Coulter, P.T., D.P.T., Ph.D., P.C.S., Dulcey Lima, C.O., O.T.R./L., Orthomerica Products Inc. Tid på magen-programmet

Läs mer

Bättre arbetsergonomi

Bättre arbetsergonomi Bure Gåbord Nya möjligheter för patienten. Nya förutsättningar för dig som hjälper till. Bure Gåbord Gåbordet har en central funktion i vården men har ändå levt ett liv i skymundan. Nu har GATE kastat

Läs mer

HANDHAVANDEINSTRUKTION VETEK VIBRA SUPER 2

HANDHAVANDEINSTRUKTION VETEK VIBRA SUPER 2 HANDHAVANDEINSTRUKTION VETEK VIBRA SUPER 2 Innehåll: Säkerhetsinformation 1 Översikt 2 Uppackning 3 Montering 4-5 Tryckknappshantering 6 Övningar 7-12 Kopplingsschema. El stycklista. 13 Underhåll och felmeddelanden

Läs mer

ElC Ergonomi Spar energi tänk ergonomi

ElC Ergonomi Spar energi tänk ergonomi 11-11-02 sida 1/11 ElC Ergonomi Spar energi tänk ergonomi Svenska Elektrikerförbundets ergonomivideo. Granskning ur belastningsergonomisk synvinkel. 1.1 (07.20 min) Montage och inkoppling av lysrörsarmatur

Läs mer

AKUT MENISKSKADA I KNÄLEDEN OCH EFTER OPERATION REHABILITERINGSPROGRAM VID AKUT MENISKSKADA I KNÄLEDEN OCH EFTER OPERATION AKUT FAS DAG 1 MÅLSÄTTNING

AKUT MENISKSKADA I KNÄLEDEN OCH EFTER OPERATION REHABILITERINGSPROGRAM VID AKUT MENISKSKADA I KNÄLEDEN OCH EFTER OPERATION AKUT FAS DAG 1 MÅLSÄTTNING REHABILITERINGSPROGRAM VID AKUT MENISKSKADA I KNÄLEDEN OCH EFTER OPERATION AKUT FAS DAG 1 MÅLSÄTTNING Minimera omfattningen av skadan genom ett korrekt, akut omhändertagande. Reducera eller ta bort all

Läs mer

Idrottsskador. Niklas Sjögren, Varbergs Montessoriskola, Varberg www.lektion.se

Idrottsskador. Niklas Sjögren, Varbergs Montessoriskola, Varberg www.lektion.se Idrottsskador Många är väl de som har ådragit sig skador i en form eller en annan. Klassisk sjukdomshistorik är att man är för dåligt tränad, stretchat för lite, tar i för hårt, får ONT, vägrar vila, söker

Läs mer

Checklista för allmän skyddsrond

Checklista för allmän skyddsrond Checklista för allmän skyddsrond Använd checklistan så här: Besvara frågorna med ja eller nej. Fyll i efterföljande kolumner i de fall ni konstaterar ett problem. Den ifyllda checklistan blir en handlingsplan

Läs mer

Ergofokus. L &d. L Y F T V A G N A R för alla branscher. www.ergofokus.se S T O R K Ö K O C H I N D U S T R I. Ergonomics in focus since 2001

Ergofokus. L &d. L Y F T V A G N A R för alla branscher. www.ergofokus.se S T O R K Ö K O C H I N D U S T R I. Ergonomics in focus since 2001 L &d Ergofokus Ergonomics in focus since 2001 Sara Ljunggren VD L Y F T V A G N A R för alla branscher www.ergofokus.se S T O R K Ö K O C H I N D U S T R I Ljunggren & daughters AB Backes väg 3 784 54

Läs mer

CHECKLISTA FÖR SVETSVERKSTÄDER

CHECKLISTA FÖR SVETSVERKSTÄDER CHECKLISTA FÖR SVETSVERKSTÄDER farliga arbetsmoment och målning SÅ HÄR ANVÄNDER DU CHECKLISTAN Chefen/arbetsledaren ska i samverkan med skyddsombudet använda checklistan som underlag och hjälpmedel under

Läs mer

Pain Relief Experts. Dr. Michael Ho. Bruksanvisning

Pain Relief Experts. Dr. Michael Ho. Bruksanvisning Pain Relief Experts Dr. Michael Ho Bruksanvisning Innehåll Meddelande från doktor Michael Ho Vem kan använda produkten? 2 3 Olika funktioner För perfekt stöd och komfort För perfekt ryggmassage För perfekt

Läs mer

Innehåll Rekommendationer Ömtåliga föremål Flytande innehåll Hårda och oregelbundna föremål Långsmala föremål Platta och sköra föremål

Innehåll Rekommendationer Ömtåliga föremål Flytande innehåll Hårda och oregelbundna föremål Långsmala föremål Platta och sköra föremål Förpackningsguide Innehåll Rekommendationer 1 Ömtåliga föremål 2 Flytande innehåll 3 Hårda och oregelbundna föremål 4 Långsmala föremål 5 Platta och sköra föremål 6 Stora och lätta föremål 7 Vassa och

Läs mer