Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen"

Transkript

1 Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen PDF-version Kapitel Arbeta rätt ergonomiskt

2 Rätt förberedd / Belysning Belysning. Kolla allmänbelysningen, är den tillräcklig? Fördelas ljuset jämt över hela rummet? Undvik bländning från lampor och fönster. Kan fönstren avskärmas? Tänk på att vid speciellt krävande jobb som t ex avsyning krävs extra mycket ljus. Och att behovet av ljus ökar med åldern. Hur är det med plats- och arbetsbelysningen, är den lätt flyttbar och kan anpassas till olika uppgifter och göras bländningsfri? Rätt förberedd / Buller Buller. Hur uppfattas ljud i lokalen? Behöver lokalen ljuddämpas i tak och väggar? Hur avskärmas ljud från andra arbeten? Rätt förberedd / Ventilation Ventilation. En verkstadslokal ska ha fläktstyrd till- och frånluftsventilation som tillför ren luft och tar bort fukt, gaser och luftföroreningar. Viktigt är skötsel och underhåll, t ex filterbyte. Räcker ventillationen till? Eller är den för stark och förorsakar drag? Arbetsprocessventilation i form av punktutsug ska fånga upp föroreningarna direkt vid källan. Kolla att punktutsugen funger. Rätt förberedd / Lyftar Lyftar. Finns det rätt lyfthjälpmedel för det arbete du ska utföra? Både stationära och mobila? Det finns en mängd praktiska och lättflyttade lyftar på marknaden i dag.

3 Rätt förberedd / Verktyg Verktyg. Har du rätt verktyg? Är de i bra kondition? Finns de där du behöver dem utan att behöva gå onödigt långt. Rätt förberedd / Material till jobbet Material till jobbet. Se till att alla delar du behöver för att göra jobbet finns framme vid din arbetsplats när du behöver dem. Har du material som skyddar bilen från bl a repor? Rätt förberedd / Personlig skyddsutrustning Har du förberett dig personligen? Har du handkräm, handskar och övrig skyddsutrustning som jobbet kan komma och kräva. Har du mjukt underlag för knäna? Rätt förberedd / Ergonomi Ergonomi. Tänk igenom vilka arbetsmoment som kommer att vara påfrestande. Hur kan du minska riskerna - utifrån vad du lärt i den här utbildningen? Har du förutsättningar att jobba i rätt arbetshöjd? Kan du ta hjälp av tekniska hjälpmedel? Kan dina arbetskamrater hjälpa till? Kan du dela långa monotona arbeten med stor belastning med någon kamrat sk arbetsrotation? Är du tillräckligt uppvärmd innan du börjar jobba? Krävs det att du tar i rent fysiskt bör du värma upp i 5 till 10 minuter innan jobbet. Gå aldrig direkt till ett fysiskt tungt jobb efter att ha färdats i en kall bil till jobbet. Då är olycksrisken extremt stor. Har du planerat hur du behöver förflytta fordonet under arbetets olika faser? Finns det tekniska hjälpmedel för det?

4 Rätt förberedd / Ordning, reda och städning Ordning, reda och städning. Finns allt på sina platser? Inga sladdar ligger kringspridda på golvet? Rent på golv och arbetsbänkar så olycksriskerna minimeras? Vem ansvarar för det? Rätt förberedd / Risker i jobbet Risker i jobbet. Var finns riskmomenten i det jobb du ska göra? Har du tillräcklig kunskap för att utföra jobbet och hantera de material som ingår? Är liftar - stationära och mobila, i gott skick? Hur är det med pallbockar och rullskydd? Förvaras material som kan utgöra brandfara eller kemiska hälsorisker på ett korrekt sätt? Rätt förberedd / Första hjälpen Första hjälpen. Finns första-hjälpenmaterial, ögondusch och brandskyddsutrustning lätt tillgängligt? Många av de här punkterna behöver du bara se till att de är korrekta vid ett tillfälle. Men flertalet checkpunkter är sådana att de bör kollas med jämna mellanrum. Väl förberedd är halva jobbet.

5 Byte av hjul / Arbetsrotation Arbetsrotation. Att byta hjul är påfrestande för rygg och leder. Därför är arbetsrotation nödvändigt i synnerhet i däckbytartider. Jobbet innehåller många moment som ger möjlighet att variera arbetsuppgifterna. Ingen ska behöva stå och enbart ta av och sätta på hjul en hel dag. Den som kör in bilen kan också plocka fram nya hjulen, kontrollera och balansera. Samtidigt som kollegan demonterar, rengör, lagar eller lägger hjulen i kundens bil. Monteringen kan man dela på eller den kan göras av den som inte demonterade. Schemat kan varieras för att undvika ensidig belastning. Byte av hjul / Lokalens förutsättningar Lokalens förutsättningar. Har ni utrustning som gör att du kan jobba i den arbetshöjd som passar just dig? Har ni gummimatta på golvet eller bra knäskydd? Finns verktyg och maskiner på rätt plats? Är det rent och snyggt i lokalen? Bra kvalitet kräver rätt förutsättningar.

6 Rätt arbetshöjd. Förutsättningen för att kunna jobba ergonomiskt rätt underlättas väsentligt om du kan få bilen i den höjd som passar just dig. Märk ut på liften var du har din bästa arbetshöjd. Det spar inställningstid. Skonsamt golv. Föredrar du att demontera knästående har underlaget på golvet stor betydelse. För att dina knän ska förbli skadefria gäller det att golvet är mjukt. En mjuk gummimatta vid varje hjul kan vara tillräckligt.

7 Alternativet är att skaffa knäskydd som ger motsvarande effekt. Personalens utrustning. En annan viktig sak för att jobba rationellt och ergonomiskt korrekt är att du har verktyg och maskiner på just de platser där du behöver dom Lika viktigt är att din personliga utrustning som handskar, skor och overaller håller hög kvalitet och att det är enkelt att få kläderna tvättade. Och om du vill ha en fritid utan svarta händer underlättas det av en bra handkräm. Att ha rätt kläder påverkar ditt sätt att lyfta. T ex ska du, utan att tveka, kunna luta ett oljigt och skitigt hjul mot kroppen för att avlasta armar och rygg. Har du kläder som du måste vara rädd om får du automatiskt fel ergonomi.

8 Rent och snyggt. Rent och snyggt i lokalen och hög personlig hygien kräver vissa förutsättningar. Bl a att ni har ordentliga hygienutrymmen som separata utrymmen för kläder, tvätt- och duschutrymmen, toaletter, matrum, paus- och vilutrymmen. En annan viktig sak är att ni har det ordnat så att kläderna enkelt och snabbt kan tvättas. Ha hellre handkräm än olja under naglarna så blir du snabbare ren vid arbetsdagens slut. Rätt sak på rätt plats. Lyft, arbetsverktyg, avläggningsplatser för fordonsdelar och materialförråd ska vara placerade så att du behöver förflytta dig så lite som möjligt.

9 Så här kan en arbetsplats för hjulbyte vara organiserad. Här är det nära till allt. En vanlig pall kan vara alternativet till knästående arbeten. Ett ställe att lägga ifrån sig delar eller hänga hjulen på spar böjningar och därmed också ryggen. Hjälpmedel. Mutterdragare är det mest använda verktyget men också det största ergonomiska problemet. Enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter ska du välja utrustning som både är tyst och vibrerar så lite som möjligt.

10 Vanliga skador från dåliga mutterdragare är känselbortfall i händer och fingrar. Dessutom är ljudnivån ofta så hög att du riskerar hörselnedsättning. Det här är en modern mutterdragare, - trycklufthydrauliskt drivna - som vibrerar mindre och med låg ljudnivå. Prova flera verktyg innan köp. Gärna en vecka i taget. Se till att verktygen uppfyller EU klassningen och är CE-deklarerade. Hög kvalitet kostar lite mer men är alltid lönsamt. Hjälpmedel kan vara enkla men ändå ha stora ergonomiska fördelar. Ett exempel är att skaffa en upphängningskrok för hjul som ska demonteras och återmonteras. Det spar många ryggböjningar per år. Byte av hjul / Att tänka på Att tänka på. Här får du ett antal generella råd - vad du bör göra för att undvika förslitnings- och belastningsskador. Tänk ergonomi först - jobba sen.

11 Det här är vad vi ska tänka på: Uppvärmning. Värm upp innan du börjar jobba. Framför allt de muskler du använder i jobbet. Vi vet att här slarvar de flesta. Men undvik i alla fall en sak: lyft inte tungt direkt efter att t ex ha kört en kall bil till jobbet på morgonen. Större delen av alla muskelskador skulle kunna undvikas om jobbet utfördes mjukt och utan ryck. Det är när du rycker som musklernas fibrer går av, du får smärta och med tiden kanske också inflammationer som tar lång tid att läka. Tänk på det vid fysiskt krävande jobb- undvik hastiga ryck. Öka muskelinsatsen mjukt och långsamt. Jobba ergonomiskt smart.

12 Lyft nära kroppen. När du bär - gör det så nära kroppen som möjligt. Då avlastar du både armar, axlar och rygg. Variera arbestställningarna. De flesta arbeten kan utföras på olika sätt och på så vis sprids belastningen över flera muskelgrupper. T ex, variera vilket knä du har i golvet. Varierande grepp om hjulet aktiverar olika muskler i armar, nacke och rygg. Så här kan du variera belastningen i många arbetsmoment. Släpp istället för att böja. När du demonterar ett hjul kan du släppa det på golvet i stället för att böja dig och sätta ner det. Det är en klar skillnad i belastning för ryggen.

13 Ta dina raster. Avbrott i arbetet där kroppen får vila är nödvändigt. Ju hårdare du jobbar desto viktigare är korta pauser. När du tar paus - sitt på stolar med högt ryggstöd så rygg och nacke får vila. Byte av hjul / Arbeta rätt Låt oss studera tre sätt att byta hjul, stående, sittande eller knästående. Börja med att hissa upp bilen i en arbetshöjd som passar dig. Rätt arbetshöjd är när du kan ta bort hjulet utan att behöva lyfta. Lossa och ta bort muttrarna med en tyst och vibrationsdämpad mutterdragare.

14 Dra ut hjulet mjukt. Undvik ryck. Spar ryggen. Släpp hjulet på golvet. Lyft med rak rygg. Avlasta armar, rygg och nacke genom att ha hjulet nära kroppen. Justera in och...

15 ...skruva fast. Börja med att hissa upp bilen i en arbetshöjd som passar dig. Rätt arbetshöjd är när du kan ta bort hjulet utan att behöva lyfta. Lossa och ta bort muttrarna med en tyst och vibrationsdämpad mutterdragare. Dra ut hjulet mjukt. Undvik ryck.

16 Spar ryggen. Släpp hjulet på golvet. När du monterar på ett hjul. Lyft med armarna mot knäna, som en hävstång. Försök undvika att använda rygg och nackmuskler. Justera in och skruva fast.

17 Börja med att hissa upp bilen i en arbetshöjd som passar dig. Rätt arbetshöjd är när du kan ta bort hjulet utan att behöva lyfta. Se till att du har knäskydd eller mjukt underlag på golvet. Lossa och ta bort muttrarna med en tyst och vibrationsdämpad mutterdragare. Dra ut hjulet mjukt. Undvik ryck.

18 Spar ryggen. Släpp hjulet på golvet. När du monterar på ett hjul. Lyft med armarna mot knäna, som en hävstång. Försök undvika att använda rygg och nackmuskler. Variera vilket knä du har i golvet för varje hjul du byter. På så vis sprider du belastningen över flera muskelgrupper. Justera in och skruva fast. Byte av växellåda Byte av växellåda.

19 Arbetssättet för att byta växellåda skiljer sig något mellan olika bilmärken. Här ska vi därför bara visa på några saker du bör tänka på för att få den bästa ergonomin. Det första du bör göra är att se till att bilen befinner sig så högt att du kan gå under den utan att behöva böja på huvudet. För de tillfällen du behöver komma högre upp kan du ha en lättflyttad pall. Det är ur ergonomisk synpunkt bättre att korta stunder kliva upp på något än att under merparten av tiden gå med böjt huvud.

20 För att slippa böja huvudet bakåt och riskera nackbesvär... ska du jobba så här med armarna lagom långt framför dig. Har du progressiva glasögon kan det också innebära att du får fel vinkel på huvudet. Då är lösningen ett par arbetsglasögon. Ett annat sätt att variera arbetet på är att jobba sittande. Gör ena halvan av jobbet stående och andra halvan sittande så sprids påfrestningen på kroppen till flera muskelgrupper. Ta en kort paus ofta, då låter du musklerna vila. Stretscha före, under och efter jobbet. Det gör musklerna längre och mjukare och du slipper en del av den stelhet som du kan känna efter en hård arbetsdag. Stretschövningar hittar du under huvudmenyn ergonomi och under rubriken förebyggande träning.

21 När du tar paus - vila ordentligt. Se till att hela ryggen vilar inklusive hals- och nackmuskler. Ett högt ryggstöd ger den möjligheten. Arbete i motorrum Motorrumsarbete: När du jobbar i motorrummet blir påfrestningen på ryggen konsentrerad till en liten del i ryggslutet. Några få ryggmuskler får bära hela överkroppens tyngd. Det säger sig självt, att så orkar ingen stå under en längre stund.

22 Lösningen är avlastning. Hissa upp bilen till en höjd där du kan vila bröstkorgen mot bilen, och att även armarna har något att vila mot. Naturligtvis ska du också ha ett skydd mot lacken. Skaffa ett tjockt underlag som skyddar bilen, men också är skonsam mot din kropp. Kläderna har en viss roll. Du ska ha kläder och tvättmöjligheter som gör att du inte tvekar att luta dig mot ett skitigt underlag. Tvekar du så vilar du inte tillräckligt. Om bilen är för låg: hissa upp den. Om bilen är för hög: skaffa en pall eller en ministege.

23 Ta en kort paus ofta, då låter du muskleran vila, stretscha före, under och efter jobbet. Det gör musklerna längre och mjukare och du slipper en del av den stelhet du kan känna efter en hård arbetsdag. Strechövningar hittar du i huvudmenyn Ergonomi och under rubriken förebyggande träning. Tips: Bär alltid nära kroppen, det spar kraft. Det förutsätter att du har rätt och lättvättade kläder. När du demonterar däck stående: släpp däcket istället för att böja dig ner, det spar ryggen. Däcket skadas inte men ryggen kan göra det. Variera fattningen när du bär däck, det sprider belastningen över flera muskelgrupper och sliter mindre.

24 Om du jobbar knästående, variera vilket knä du har i golvet. Det spar knän men belastar också olika muskler i kroppen. Stretscha före, under och efter jobbet, det gör musklerna längre och mjukare och du slipper en del av den stelhet du kan känna efter en hård arbetsdag. När du tar paus: vila ordentligt, se till att hela ryggen vilar inklusive hals och nackmuskler. Ett högt ryggstöd ger den möjligheten. Arbete under instrumentbräda Arbete under instrumentbrädan:

25 När du jobbar under instrumentbrädan är huvudproblemet oftast arbetsställningen. Det är för trånga utrymmen för att skapa den arbetsyta man egentligen behöver för att jobba rätt. För att få en anständigt rak liggyta finns det här liggstödet som tar minimalt med plats. Tvingas du ligga direkt på bilgolvet, försök då att få något att vila huvudet mot, tex. kopplingspedalen. Eller en provisoriskt gjord kudde.

26 Det är viktigt att du kan slappna av i rygg och nacke så mycket som möjligt, och låta kraften gå till armmusklerna som ska göra jobbet. Även i jobb under instrumentbrädan ska du ta korta puser. Där du låter armarna vila, under hjärtats nivå för att slappna av och återfyllas med blod. En viktig aspekt är också belysningen. Att inte se klart tröttar. Det finns flera bra sladdlampor att välja mellan.

27 Du behöver kanske arbetsglasögon för att inte tvingas hålla huvudet i en felaktig ställning, som progressiva glasögon ofta gör. Trots att jobbet under instrumentbrädan är liggande kan du behöva ta paus. Ta korta pauser ofta där du låter ryggen vila. Stretscha gärna rygg- och armmuskler, då påskyndas återhämtningen. Stretschövningar hittar du i huvudmenyn "Ergonomi" under rubriken "Förebyggande träning". När du tar paus: Vila ordentligt. Se till att hela ryggen vilar inklusive hals och nackmuskler, ett högt ryggstöd ger den möjligheten. Inpassning av dörr Här ska vi redovisa hur infästning av dörr kan göras med och utan hjälpmedel.

28 Det ideala när du jobbar med dörrar är naturligtvis att ha hjälp av t ex en travers. Om du styr traversen med en fjärrkontroll har du alla möjligheter att få den exakt positionerad utan stor påverkan på rygg och axlar. Placera bilen på en höj- och sänkbar bänk eller saxlift så du kan anpassa arbetshöjden till din längd. Arbeta så långt som möjligt med rak rygg.

29 Låt oss nu titta på hur du kan arbeta med dörr utan lyft. Med lite fiffighet kan man komma långt. Om bilen står på golvet kan du kanske använda en vanlig pall som hjälpmedel eller en mobil domkraft. Tryck ihop pallen så att den går under dörren. Blir den för låg lägg på något på pallen. När du skruvar bort dörrfästena så är pallen, eller en mobil domkraft, beredd att ta emot dörren.

30 När du tar i för att få loss dörren gör det i så upprätt ställning som möjligt. När dörren är loss rullas den bort. Samma förfaringssätt använder du vid montering. Jobbar du på riktbänk kan du göra på samma sätt med ett rullbord. Se till att få lagom höjd med t ex skumgummiskivor. Ett annat alternativ är att du tillverkar en egen lyft specialgjord för dörrarbete. Den här har bilskadekillarna på Arvers bil i Eskilstuna konstruerat. Det är en mobil pelarlyft med påsvetsade hållare för dörrens under och överkant. Hållarna kan justeras individuellt.

31 Och dörren kan vevas loss. På så vis blir det mycket enklare att passa in dörren tills den sitter som den ska. Den här lyften kan spara mycket ryggbesvär och är enkel att tillverka. Men ni kanske har egna idéer som ni själva kan bygga och som underlättar jobbet. Arbete över axelhöjd Här får du några tips för att underlätta arbete över axelhöd och därmed undvika skador. Vill du veta mer om skador av arbeten över axelhöjd - titta i avdelningen skador, delen axlar och nacke.

32 Det som skapar problem när man jobbar med armarna över axelhöjd är blodförsörjningen till muskler över hjärtats nivå. Enbart armarnas tyngd utgör en konstant ansträngning för armmusklerna att hålla i den positionen. Låt oss se på problemet lite systematiskt. Vi kan dela upp det i tre delar: Personliga förberedelser. Hjälpmedel och Rätt arbetssätt. Personliga förberedelser. Rätt skor har en avgörande betydelse för hur din rygg mår och hur länge den orkar. Skaffa yrkesskor med stålhätta och fjädrande sula som ger stabilitet så du inte spänner dig omedvetet. Växla skor innan det syns att du behöver göra det. Träskor är för hårda för ryggen. Dessutom är vrickningsrisken större än för yrkesskor.

33 Förbered dig genom att värma upp armar, nacke och rygg med lätt gymnastik eller stretching innan arbetet börjar. Pausera med gymnastik eller stretching flera gånger under arbetets gång. Hjälpmedel. Försök att avlasta armarna genom att vila dem på något. Lägg t ex skumgummi ovanpå t ex en lyft och stöd armarna så här. Rätt arbetssätt. Kolla att du har bilen på rätt höjd. Det är naturligtvis bättre att du kliver upp på en pall för en speciell åtgärd, under en kort stund, än att du måste gå med huvudet böjt under hela den tid du arbetar under bilen. Du kanske kan variera med att jobba delar av arbetstiden liggande.

34 Ett annat sätt att variera arbete är att växla mellan två åtgärder. Ett tredje sätt att variera jobbet är arbetsbyte med någon kollega. Jobba med armarna långt framför dig så du får en naturlig huvudhållning. Får du problem med oskärpa av progressiva glasögon skaffa ett par arbetsglasögon.

35 Ha verktygen på rullbord. Då har du alltid verktygen nära dig och händer och armar får pausera när du byter verktyg. Vagnen ska vara så hög att du inte behöver böja dig. Det viktiga är att du inte jobbar långa sammanhängande stunder med armarna över axelhöjd. Tvärtom - jobba korta stunder och pausera ofta. Gör gärna gymnastiska rörelser eller stretcha med armar och nacke under pausen. Stretchövningar och förebyggande träning hittar du i träningsdelen. Jobbar du så här minskar du risken för skador i nacke och axlar. Tunga lyft Här ska vi lära dig att lyfta rätt.

36 För det första. Tunga lyft ska undvikas. Arbetsmiljöverket säger att du ska undvika att ensam lyfta vikter över 25 kilo med muskelkraft. Tom när du lyfter nära kroppen. När du lyfter längre ifrån dig gäller ännu lägre vikter. Planera jobbet så att du kan använda lyfthjälpmedel. Låt oss analysera förutsättningarna för att lyfta ergonomiskt korrekt. Vi tittar på din klädsel, hjälpmedel du kan använda och rätt arbetssätt. Du ska ha kläder som du inte behöver vara rädd om. Du ska kunna bära skitiga saker mot din kropp. Det innebär att du måste få dina kläder tvättade ofta. Du ska ha stabila yrkesskor med stålhätta som ger dig det fäste och den stabilitet du behöver för att lyfta tungt. Gymnastikskor och träskor hör inte hemma i en motorverkstad.

37 Använd handskar som ger ett glidfritt grepp och skyddar händer och hud från sår och nötning. Uppvärmning är viktigt. I synnerhet om du ska lyfta tungt. Det behövs inga långa stunder, det gör ändå stor skillnad. Under alla förhållanden ska du aldrig gå direkt från en kall bil och suga i utan att ha värmt upp först. Låt oss titta på vad det finns för hjälpmedel. Det finns fullt av lyfthjälpmedel som är lätta att flytta och som går snabbt att jobba med. Här är ett urval från de största leverantörerna. Nya utvecklas ständigt. Ska du flytta saker är enkla truckar att föredra. Här ser du några prov på olika typer. Den sista trucken hittar du detaljerat beskriven i delen Interna transporter.

38 Låt oss nu se hur du gör manuella lyft på ergonomiskt korrekt sätt. Först några generella regler. Lyft med tyngden så nära kroppen som möjligt. Lyft om det behövs eller underlättar, i etapper. Öka alltid muskelkraften mjukt, ryck aldrig. Lyft och vrid aldrig kroppen samtidigt. Lyft så mycket som möjligt med benen, inte med ryggen. Lyft med så rak rygg som möjligt. Variera greppet så olika muskelgrupper används vid upprepade lyft Låt oss se hur det ska gå till. Lyft med benen, inte med ryggen. För vikten så nära kroppen som möjligt. Håll ryggen rak. Räta på benen. Lyft vikten i etapper om det behövs och underlättar. Lyft en liten bit och lägg ifrån dig. Lyft sen vidare tills du befinner dig i rak ställning. Gör du upprepade lyft är det bra om du kan variera greppet. Det sprider belastningen på fler muskelgrupper.

39 Behöver du lyfta tyngre vikter än vad som är tillåtet finns det flera enkla lösningar som minimerar riskerna. Det första är att dela vikten genom att lyfta tillsammans med en kollega. Det andra är att använda enkla lyfthjälpmedel. En enkel hävstång kan användas för att t ex flytta en motordetalj från lastpall till pelarlyft. Och det allra viktigaste till sist. Lyft och vrid aldrig samtidigt. Det är den enskilt största skaderisken du kan utsätta din rygg för, skador som kan bli mycket smärtsamma och handikappande. Följer du de här reglerna och lyfter med hjärna och hjälpmedel istället för muskler och hormoner, kan du jobba skadefritt hela ditt yrkesliv.

40 Arbete med vibrerande verktyg Arbete med vibrerande verktyg. I skadeavsnittet kan du studera den medicinska bakgrunden till vita fingrar från vibrerande verktyg. Här ska vi fokusera oss på de faktorer som minskar riskerna. Förebyggande åtgärder som minskar tiden med vibrerande verktyg är t ex: att inte lägga på för mycket spackel, det spar sliptid. att använda momentnycklar. att dra hjulen med rätt moment så de blir lättare att ta bort. Undvik så långt som möjligt att jobba med maskiner som kan ge vibrationsskador. Var kräsen när ni väljer maskiner. Det finns i dag nya maskiner med lägre ljudnivåer och mindre vibrationer än tidigare. Det finns stor variation i greppet, det ska kännas bekvämt. Använd deklarerade verktyg med mätningar gjorda av neutral instans.

41 Även de allra bästa maskinerna blir sämre än medelmaskinen om de inte hålls i topptrim. Byt ofta slitdetaljer, hylsor. Håll maskinen välsmord. Det ger större vibrationsdämpning än de flesta andra åtgärder. Kolla vilka tillbehör leverantören rekommenderar. Se till att handtagen på de maskiner du använder är isolerade. Luftutsläppen från maskinen får inte gå mot handen. Det kyler och ökar handens känslighet för vibrationer. Vissa slipskivor vibrerar eller studsar mer än andra. Välj slipskiva utifrån både hur du upplever vibrationerna och hur effektivt du kan arbeta. Ta reda på vilka skivor leverantören rekommenderar och som är testade tillsammans med maskinen.

42 Använd handskar. Olika typer av handskar dämpar olika effektivt beroende på maskin, slipskivor och arbete. Vissa handskar kan ha motsatt effekt. Testa själv. Handskarna ska ha rätt storlek, passa till maskinen och ge rätt grepp så du slipper hålla för hårt. Jobba bara korta stunder innan du tar paus. Undvik långa sammanhängade arbetsperioder. Avbryt jobbet och gör andra saker emellan så händerna hinner återhämta sig ordentligt. Försök att undvika arbete över axelhöjd. Tryck inte på. Låt verktyget göra jobbet. Och håll löst i maskinen. Håll aldrig nära hylsan - där vibrerar det mest. Håll så långt från vibrerande delar som möjligt.

43 Undvik kalla maskiner. Det kyler händerna. Använd isolerade maskiner eller maskiner i kompositmaterial. Rök eller snusa inte innan arbete med vibrerande verktyg. Det ökar de skadliga effekterna i dina händer. Jobba med huvudet så minskar du riskerna för besvär. Sliparbeten utan och med lyft Problemet med att slipa utan lyft är arbetshöjden. Att inte kunna jobba i en för kroppen bekväm arbetshöjd. Låt oss se hur vi ändå minska påfrestningarna på kroppen, trots att det saknas hjälpmedel. Vi börjar i den kanske besvärligaste ställningen - den lägsta.

44 I korta jobb är knästående och huksittande ställning en praktisk lösningen. Tar arbetet längre tid kan en lättrörlig pall vara ett bra alternativ. Jobbar du knästående är knäskydd eller ett mjukt underlag ett måste för att behålla knäna skadefria. Jobba bara korta stunder. Ta sen en kort mikropaus där du rätar på benen för att ge blodet fritt tillträde till musklerna. Res på dig med jämna mellanrum, t ex för att byta slipskiva. Variera mellan knästående och huksittande.

45 Och i huksittande ställning ska du variera vilket knä du har i golvet. Det viktiga är att du varierar och pauserar så ofta att inga muskler blir utmattade. Skaka loss ett ben eller arm efter ett ansträngande moment. Eller stretcha. Stretching är ett effektivt sättet att förhindra överansträngning och skador i musklerna. Det vet alla idrottare. Jobba rakt framför dig. Tryck inte på för hårt med armarna - låt maskinen och bra slippapper göra jobbet. Så fort arbetet tillåter använd en stol med ställbar höjd och stora hjul.

46 Istället för att böja kroppen - flytta stolen i sidled. Jobba alltid rakt framför dig. För att avlasta armarna - lägg slangarna över axeln. Speciellt på långvariga jobb får det stor betydelse Använd alltid maskiner med fungerande utsug. Kolla också att dammsugarens behållare och filter är i god kondition. Skydda dig själv med dammfiltermask, handskar, hörsel- och ögonskydd. Finns risk för isocyanater är tryckluftsmatad andningsmask det enda som gäller.

47 Se också till att du har fungerande allmänventilation och punktutsug så du inte exporterar dina luftföroreningar till dina kollegor. Skillnaden mellan att slipa med eller utan lyft är att; med lyft kan du alltid jobba på en arbetshöjd som passar just dig och det blir lättare att göra ett kvalitetsmässigt bättre jobb. Därmed har du de bästa förutsättningarna för att jobba skadefritt. Det förutsätter att du verkligen ställer in rätt arbetshöjd. Fjärrkontroll är ett effektivt hjälpmedel som både spar tid och förflyttning. Du ska kunna jobba så här med rak rygg och armarna vinkelrätt ut från kroppen.

48 Tryck inte på med kroppen när du slipar. Det bara tröttar. Låt maskin och slippapper göra jobbet. Byt gärna fattning med händerna för att variera belastningen över fler muskler. Använd svivel på slanganslutningarna och mjukast möjliga slangar de första metrarna. Det underlättar jobbet och minskar belastningen. För att avlasta armarna - lägg slangarna över axeln. Speciellt på långa jobb får det stor betydelse. Pausera ofta. Ta mikropauser där du låter armarna hänga avslappnat ner. Skaka dom blodfyllda. Stretching är det snabbaste sättet att återställa en ansträngd muskel. Det vet alla idrottare.

49 Att byta slipskiva är ett rationellt sätt att vila musklerna på under en kort stund. Blir du trött i benen så använd en bra stol. Överhuvud taget ska du variera ditt sätt att jobba och ta paus med jämna mellanrum. Jobba aldrig så att du blir uttröttad. Då tar det väsentligt längre tid att återhämta sig. Använd alltid maskiner med fungerande utsug. Kolla också att dammsugarens behållare och filter är i god kondition. Skydda dig själv med dammfiltermask, handskar, hörsel- och ögonskydd. Finns risk för isocyanater är tryckluftsmatad ansiktsmask det enda som gäller.

50 Se också till att du har fungerande allmänventilation och punktutsug så du inte exporterar dina luftföroreningar till dina kollegor. Transporter, lager - mekaniker Här följer några tips om hur en mekaniker kan få reservdelar på ett enkelt och praktiskt sätt: För det första: det är en fördel att dom reservdelar du behöver för att göra jobbet plockas fram i god tid innan jobbet ska göras, gärna några dagar innan. Då hinner lagret beställa delar som eventuellt inte finns hemma. En del företag ber kunderna komma med bilen för genomgång eller provkörning innan tid bokas för reparation. Då kan man bättre bedömma materialbehov, beställa delar i god tid och förkorta tiden då bilen är inlämnad, något de flesta kunder uppskattar.

51 Den som testar bilen ger lagret en lista på materialbehov. Lagret beställer och plockar ihop alla delarna, som sen läggs i korgar som i sin tur sätts i rullbar vagn. Den rullas in i verkstadslokalen i mekanikernas närhet. Korgarna är små och behändiga för reservdelsmännen att ha med sig bland trånga lagerhyllor. Varje korg märks med bilens registreringsnummer, här hämtar mekanikern sina delar. För mindre detaljer som det är stor åtgång på och där det kan vara besvärligt att ta fram beställningsnummer, som skruvar, muttrar, brickor. Kan den här lösningen med ett litet förråd ute hos mekanikern vara bra.

52 Det här är praktiska, enkla och framförallt billiga lösningar som spar mycket gångtid för mekaniker och reservdelsmän. Systemet används av Enqvist bil i Nacka. Ett ännu rationellare men dyrare system för transport av delar mellan lager och mekaniker, är ett så kallat linbane system med små korgar. Linbanan trensporterar reservdelarna eller annat meterial till mekanikerns arbetsplats. Trappkärra Här ska vi redovisa ett enkelt sätt att ta tunga saker upp för en trapp.

53 Med en eldriven trappkärra kan du förflytta t ex däck, batterier eller många andra mindre men tunga detaljer i trappor. Upp eller nerför regleras med ett tumstyrt reglage. Du rullar fram kärran till första trappsteget och trycker på upp eller ner knappen och ett litet ben under kärran lyfter eller sänker hela godset ett trappsteg. När du väl kommit upp eller ner rullar du fram till nästa trappsteg och upprepar proceduren.

Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen

Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen PDF-version Kapitel Förebyggande träning Ergonomi / Förebyggande träning Viktigt att veta innan du startar Förebyggande träning För att du ska få maximal effekt

Läs mer

Här följer fyra övningar som värmer upp axlarna, skuldrorna och ryggen.

Här följer fyra övningar som värmer upp axlarna, skuldrorna och ryggen. Uppvärmning Innan träning påbörjas bör någon form av uppvärmning ske. Det finns många sätt att värma upp. Att gå en snabb promenad eller att småjogga är två vanliga sätt. Det bästa är att göra ett genomtänkt

Läs mer

Tips på bra arbetsställningar

Tips på bra arbetsställningar Tips på bra arbetsställningar Tips för alla Här kommer några generella tips om vad du kan tänka på för att skona din kropp och förebygga skador och sjukdom. Gör som du har blivit lärd. Vet du inte hur

Läs mer

Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen

Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen PDF-version Kapitel Rehabiliterande träning / Viktigt att veta innan du startar Din skada ska vara anmäld till försäkringskassan om du skadat dig på jobbet. Innan

Läs mer

UPPVÄRMNINGSSTRETCH I DET HÄR KAPITLET FINNS DET 14 UPPVÄRMNINGSÖVNINGAR: Stående sidoböj (se sidan 22) Armsväng (se sidan 23)

UPPVÄRMNINGSSTRETCH I DET HÄR KAPITLET FINNS DET 14 UPPVÄRMNINGSÖVNINGAR: Stående sidoböj (se sidan 22) Armsväng (se sidan 23) UPPVÄRMNINGSSTRETCH Stretchövningarna i det här kapitlet värmer upp dina leder och muskler på minsta möjliga tid. Om du arbetar dig igenom programmet tillför du energi till kroppen och kommer igång på

Läs mer

Risker och förebyggande åtgärder Avsnitt 6 a Fall, ras, belastning m m

Risker och förebyggande åtgärder Avsnitt 6 a Fall, ras, belastning m m Risker och förebyggande åtgärder Avsnitt 6 a Fall, ras, belastning m m 1 !! Risk för fall Fall vid arbete på ställning Fall från stege Fall i gropar eller schakt utan skydd Fall genom skivmaterial e d

Läs mer

Övningsguide. Korrekt och felaktigt sätt att sitta.

Övningsguide. Korrekt och felaktigt sätt att sitta. Övningsguide Hur vi mår i våra muskler och leder beror till stor del på vår livsstil men är också åldersrelaterat. Det bästa du kan göra är att skapa ökad balans i kroppen med förebyggande träning. Faktorer

Läs mer

Benefit Sports 300 996101

Benefit Sports 300 996101 Benefit Sports 300 996101 1 Säkerhetsinstruktioner Konsultera med läkare innan användning Om du känner smärta i bröst, yrsel eller andfåddhet avbryt träningen och kontakta läkare. Använd inte kläder som

Läs mer

Träningsbok. Sommar Tillhör:

Träningsbok. Sommar Tillhör: Träningsbok Sommar 2013 Tillhör: Mina mål Vecka 28 Lätt löpning, 30 min eller minuter Upphopp, 3 x 10 st eller x st Armhävningar, 3 x 10 st eller x st Situp s, 3 x 20 st eller x st Utfallsteg, 2 x 10 st

Läs mer

Träning Yoga. Övningar i yoga som räddar ryggen. Det här passet mjukar upp ryggen. Varsågod - 9 övningar i yoga.

Träning Yoga. Övningar i yoga som räddar ryggen. Det här passet mjukar upp ryggen. Varsågod - 9 övningar i yoga. Träning Yoga Övningar i yoga som räddar ryggen. Det här passet mjukar upp ryggen. Varsågod - 9 övningar i yoga. Träning Yoga Du blir mjuk i kroppen när du kör yoga. Men det kan ändå vara skönt att värma

Läs mer

Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom

Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom Gör övningarna i den takt som känns bäst för dig. Skippa övningar som inte känns bra eller som du får mer ont av. Du ska känna dig pigg efter programmet! 1. Övningar

Läs mer

Passet är framtaget av Lotta Rahm och granskat av sjukgymnast Roy Sandström.

Passet är framtaget av Lotta Rahm och granskat av sjukgymnast Roy Sandström. Gymmix Balansboll Att träna med en balansboll är roligt och utmanande. Bollen är ett instabilt underlag som gör att tankarna kan bara vara på ett ställe när du tränar, på bollen och den övningen du gör

Läs mer

Gummibandsträning med ett dörrhandtag.

Gummibandsträning med ett dörrhandtag. Perfekt om du skall på semester då gummibandet är lätt att ta med sig. Använde själv programmet när jag var på semester i Sardinien i somras. Kan ju även göras hemma, på jobbet eller ute i skogen (då får

Läs mer

Information från sjukgymnasten BB-avdelningen Kvinnokliniken. Till dig som är nyförlöst

Information från sjukgymnasten BB-avdelningen Kvinnokliniken. Till dig som är nyförlöst Information från sjukgymnasten BB-avdelningen Kvinnokliniken Till dig som är nyförlöst Efter förlossningen Tanken med detta häfte är att du med hjälp av dessa övningar, råd och tips ska kunna få kroppen

Läs mer

EatMoveLive. Ett holistiskt hälsoföretag med fokus på företagets mentala och fysiska hälsa. Boll som kombinerad skrivbordsstol och träningsredskap

EatMoveLive. Ett holistiskt hälsoföretag med fokus på företagets mentala och fysiska hälsa. Boll som kombinerad skrivbordsstol och träningsredskap Ett holistiskt hälsoföretag med fokus på företagets mentala och fysiska hälsa Boll som kombinerad skrivbordsstol och träningsredskap Många studier visar idag att långvarigt stillasittande innebär en ökad

Läs mer

Styrketräning för hemmabruk inklusive stretch

Styrketräning för hemmabruk inklusive stretch Styrketräning för hemmabruk inklusive stretch Introduktion Detta pass innehåller ett antal styrkeövningar som du kan göra hemma utan någon särskild utrustning. De flesta övningarna är för ben och bålstabilitet,

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Primärvården. Tips, råd och träning för gravida

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Primärvården. Tips, råd och träning för gravida ÖREBRO LÄNS LANDSTING Primärvården Tips, råd och träning för gravida Tips och råd Under graviditeten förändras din hållning. På grund av att magen växer får man oftast en ökad svank som kan ge trötthetsvärk

Läs mer

Tove Andersson IT-Pedagoglinjen 09/10. hängande mot golvet, stå så några sekunder för att sträcka ut hela ryggen. Rulla sakta upp kota för kota.

Tove Andersson IT-Pedagoglinjen 09/10. hängande mot golvet, stå så några sekunder för att sträcka ut hela ryggen. Rulla sakta upp kota för kota. Pausgympa Rygg: Övning 1. Stå upp med fötterna en bit isär. Böj dig ner med armarna hängande mot golvet, stå så några sekunder för att sträcka ut hela ryggen. Rulla sakta upp kota för kota. Övning 2. Sträck

Läs mer

Sommarträning utomhus Tips på träningspass

Sommarträning utomhus Tips på träningspass Sommarträning utomhus Tips på träningspass Träna tufft utomhus utan redskap Att träna utomhus sommartid är ett härligt sätt att njuta av naturen medan man får dagens träning gjord. Man behöver inte träna

Läs mer

TRÄNING SOM FUNKAR - KOM IGÅNG I HÖST!

TRÄNING SOM FUNKAR - KOM IGÅNG I HÖST! TRÄNING SOM FUNKAR - KOM IGÅNG I HÖST! För att du skall få träningen att funka när sommaren klingar av och hösten är här har sjukgymnasten Marie Larsson gjort ett program som du lätt kommer igång med.

Läs mer

Ergonomi bedömningsexempel

Ergonomi bedömningsexempel Ergonomi bedömningsexempel Allmänt utan kommer till uttryck i olika fo. att delta. Nedan finner du de kunskapskrav i Idrott och hälsa 1 som är kopplade till ergonomi och arbetsmiljö. En kort förklaring

Läs mer

Text av Bosse Rosén. Aktiv ergonomi för biodlare

Text av Bosse Rosén. Aktiv ergonomi för biodlare Text av Bosse Rosén Aktiv ergonomi för biodlare Farligt läge. Att stå med böjd rygg och raka ben ger stor påfrestning på ländryggen. Arbete under knähöjd är en riskfaktor och bör helst undvikas. Aktiv

Läs mer

Kompisträning. Dubbelt så kul, dubbelt så bra. Här är 9 kul parövningar där du och en kompis lyfter varandra och er träning till nya höjder.

Kompisträning. Dubbelt så kul, dubbelt så bra. Här är 9 kul parövningar där du och en kompis lyfter varandra och er träning till nya höjder. Kompisträning Dubbelt så kul, dubbelt så bra. Här är 9 kul parövningar där du och en kompis lyfter varandra och er träning till nya höjder. Kompisträning Så lägger ni upp passet: Värm upp så ni blir mjuka

Läs mer

Ett hopp för knäartros enkla övningar för dig med artros i knäna

Ett hopp för knäartros enkla övningar för dig med artros i knäna Ett hopp för knäartros enkla övningar för dig med artros i knäna Här hittar du exempel på lämpliga övningar vid knäartros. Välj den övning eller de övningar som du tycker bäst om och gör dem till en daglig

Läs mer

ERGONOMI. Ergonomi = läran om anpassning av arbete/miljö till människans behov och förutsättningar

ERGONOMI. Ergonomi = läran om anpassning av arbete/miljö till människans behov och förutsättningar ERGONOMI Ergonomi = läran om anpassning av arbete/miljö till människans behov och förutsättningar Ergonomin kan ses i tre delar: 1. Belastningsergonomi ( Gamla ergonomin ) Arbetsställning Ensidig belastning

Läs mer

Sommarträning Enkla, roliga och effektiva övningar med eller utan gummiband.

Sommarträning Enkla, roliga och effektiva övningar med eller utan gummiband. Sommarträning Enkla, roliga och effektiva övningar med eller utan gummiband. Enkelt att ta med på semestern! Övningarna framtagna av: Karin Jönsson, leg. Kiropraktor och Emilie Svedberg, lic Personlig

Läs mer

Checklista Belastningsergonomi

Checklista Belastningsergonomi Checklista Belastningsergonomi Checklista för bedömning - utifrån föreskrifterna om belastningsergonomi, AFS 2012:2 h Augusti 2013 1 Checklista för bedömning utifrån föreskrifterna om belastningsergonomi,

Läs mer

Till den nyförlösta mamman. Sjukgymnastiken

Till den nyförlösta mamman. Sjukgymnastiken Till den nyförlösta mamman Sjukgymnastiken juni 2013 Bilderna i denna folder är hämtade från Mobilus. 8 1 Avslappning och viloställningar Det är viktigt att du unnar dig vila och avslappning så att du

Läs mer

Seniorsportutrustning

Seniorsportutrustning Seniorsportutrustning från Lappset Övningar Träning är viktigt för att vi ska fungera i vardagen, både för unga och gamla. Med stigande ålder försämras framför allt balansen men vi blir även stelare i

Läs mer

ditt Träningsprogram: Uppvärmning

ditt Träningsprogram: Uppvärmning ditt Träningsprogram: Uppvärmning SÅ SKA DU TRÄNA: Träna 3 gånger i veckan, t ex måndag, onsdag och fredag, och låt kroppen återhämta sig en dag innan nästa pass. Varje träningspass består av uppvärmning

Läs mer

Belastningsergonomi Vad har det för praktisk betydelse hur vi ser ut? Kersti Lorén AB Previa

Belastningsergonomi Vad har det för praktisk betydelse hur vi ser ut? Kersti Lorén AB Previa Belastningsergonomi Vad har det för praktisk betydelse hur vi ser ut? Kersti Lorén AB Previa Utvecklingen över 14 miljoner år Jordbruk 5 000 år Industri ca 225 år IT ca 25 år Ergonomi? Ergonomi handlar

Läs mer

KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE INNEBANDY

KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE INNEBANDY KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE Denna cd-romskiva vänder sig främst till er som är tränare inom barn- och ungdomsidrotten. Vår förhoppning är att ni använder er av materialet i er träning

Läs mer

Copyright I FORM/Bonnier Publications.

Copyright I FORM/Bonnier Publications. Är du redo att köra för fullt? Programmet bjuder på hård träning, men 10 minuter går snabbt och i gengäld kan du säga farväl till ett kilo rent fett och välkomna vackra och friska muskler, som du inte

Läs mer

GLU Gymnasial lärlingsutbildning

GLU Gymnasial lärlingsutbildning Branschspecifik checklista arbetsmiljö/riskanalys Arbetsplats: Kontor och dataarbetsplats Vet personalen hur arbetsbord och stol justeras? Om flera personer delar på en arbetsplats, är det lätt att anpassa

Läs mer

CHECKLISTA FÖR VVS-INSTALLATIONSARBETE

CHECKLISTA FÖR VVS-INSTALLATIONSARBETE CHECKLISTA FÖR VVS-INSTALLATIONSARBETE Del 1. Allmän del OBSERVERA! Del 1 är en grundläggande del och därför ska den fyllas i innan ni börjar använda Del 2 eller Del 3. SÅ HÄR ANVÄNDER DU CHECKLISTAN Checklistan

Läs mer

Flexövningar. Upprepa varje övning 10 gånger. Kör igenom hela passet två gånger.

Flexövningar. Upprepa varje övning 10 gånger. Kör igenom hela passet två gånger. Flexövningar 6 effektiva övningar med fokus på core Hela kroppen sitter ihop i långa muskelkedjor. Genom att tänja ut dem i de här flexflödena kan du som gymmare och löpare vidareutvecklas. Upprepa varje

Läs mer

Denna bildserie vänder sig till entreprenörer och förare som vill utveckla sin basmaskinför att anpassa den till ett funktionellt ekipage för

Denna bildserie vänder sig till entreprenörer och förare som vill utveckla sin basmaskinför att anpassa den till ett funktionellt ekipage för Denna bildserie vänder sig till entreprenörer och förare som vill utveckla sin basmaskinför att anpassa den till ett funktionellt ekipage för skogsbränslehantering. 1 För den som vill läsa mer kan följande

Läs mer

2. Inställningshöjder samt placering av bildskärm, tangentbord och datormus

2. Inställningshöjder samt placering av bildskärm, tangentbord och datormus Verktygslådan SMART Titel Utgåva Skyddsrond för datorarbetsplatsen 2011-12-05 Riskbedömningen kan användas som en egenkontroll för arbete vid bildskärm. Den kan även användas vid skyddsronder där man går

Läs mer

Uppvärmning. Stretching

Uppvärmning. Stretching Stretching 1 Fotbollsspelare har i allmänhet mindre rörlighet än icke fotbolls spelande människor. Detta är tyvärr väl dokumenterat. Detta kan hindras av stretching. Stretching är dessutom skadeförebyggande.

Läs mer

Utfallssteg. K. Ekelöf, H. Östlund

Utfallssteg. K. Ekelöf, H. Östlund Cirkelträning Utfallssteg Tag ett steg framåt med främre knät i 90 graders vinkel, stanna strax ovanför marken med det bakre knät. Tag därefter ett nytt steg med andra benet. Det främre benets knä ska

Läs mer

Kom i form med cirkelträning!

Kom i form med cirkelträning! Kom i form med cirkelträning! Varsågod - här bjuder vi på ett cirkelpass som är en form av intervallträning. Det är ett effektivt och varierande sätt att träna kondition, spänst och styrka. Tidsintervallen

Läs mer

Stretching. Nedvarvning. Stretching

Stretching. Nedvarvning. Stretching Stretching Fotbollsspelare har i allmänhet mindre rörlighet än icke fotbolls spelande människor. Detta är tyvärr väl dokumenterat. Detta kan hindras av stretching. Stretching är dessutom skadeförebyggande.

Läs mer

Temakväll - pausgympa

Temakväll - pausgympa Temakväll - pausgympa Pausgympa Ökad cirkulation/skakningar Spänn och andas in samtidigt som du spänner hela armen, andas ut och slappna av/skaka lätt på armen. Upprepa med andra armen och benen. Studsa

Läs mer

Sida 1 av 6. Ryggliggande

Sida 1 av 6. Ryggliggande Sida 1 av 6 Ryggliggande Ligg så plant som möjligt. Lägg armarna ovanför huvudet. Sträck först ut hela kroppen. Växla sedan med att sträcka ut en sida i taget. Syfte: Motverka den böjda hållningen och

Läs mer

Ryggträna 1b. Bålrotation

Ryggträna 1b. Bålrotation Ryggträna Detta ska du tänka på när du gör programmet. Gör programmet två gånger. Håll på med varje övning tills du blir trött. (10 20 upprepningar per övning) Tänk på att göra övningarna med god teknik.

Läs mer

Varför ska man stretcha? Råd vid genomförandet av stretchingen:

Varför ska man stretcha? Råd vid genomförandet av stretchingen: Varför ska man stretcha? Stretching bidrar till en bra hållning och avspända muskler. Det ger bättre balans i kroppen som i sin tur ger bättre träningsresultat. Syftet med stretchingen efter träningen

Läs mer

Stretchprogram varje övning ca 30sekunder Stretcha nacke

Stretchprogram varje övning ca 30sekunder Stretcha nacke Stretchprogram varje övning ca 30sekunder Stretcha nacke Stretcha nacke Övning 1 Stå upprätt som på bilden och rulla med huvudet från den ena sidan till den andra och känn hur du stretchar ut nacken. Stretcha

Läs mer

Ergonomi i teori och praktik

Ergonomi i teori och praktik Ergonomi i teori och praktik Namn: Klass: ERGONOMI Din kropp är bra på att anpassa sig efter vad den behöver göra. Kroppsdelar som utsätts för påfrestningar bygger automatiskt upp sig för att klara detta,

Läs mer

Tänk efter, vad gjorde du precis? Du kanske rätade på rygg och nacke en aning. Läs om Optergo Solution, ett unikt koncept som öppnar nya vyer!

Tänk efter, vad gjorde du precis? Du kanske rätade på rygg och nacke en aning. Läs om Optergo Solution, ett unikt koncept som öppnar nya vyer! Tänk efter, vad gjorde du precis? Du kanske rätade på rygg och nacke en aning. Läs om Optergo Solution, ett unikt koncept som öppnar nya vyer! Lyft blicken! Sitt rätt & se tydligt! Ett unikt koncept för

Läs mer

Foto Keith Allison, flickr. Träna med bara kroppen som motstånd och bara 5 övningar. av Christina Lundstorp

Foto Keith Allison, flickr. Träna med bara kroppen som motstånd och bara 5 övningar. av Christina Lundstorp Foto Keith Allison, flickr Body Weight Exercise Träna med bara kroppen som motstånd och bara 5 övningar av Christina Lundstorp Body Weight Exercise med bara 5 övningar (Träna med bara kroppen som motstånd)

Läs mer

Pausa dig. Ett rörelsepausprogram från Friskvården KI

Pausa dig. Ett rörelsepausprogram från Friskvården KI Pausa dig Ett rörelsepausprogram från Friskvården KI Detta material är ett komplement till det webbaserade rörelsepausprogrammet och kan med fördel användas vid rörelsepaus i grupp eller som underlag för

Läs mer

GALAXEN - Allmänt byggarbetsplatsen Prevention och praktisk ergonomi för ventilationsmontörer

GALAXEN - Allmänt byggarbetsplatsen Prevention och praktisk ergonomi för ventilationsmontörer 00 Y10 AFC.364 GALAXEN - Allmänt byggarbetsplatsen Prevention och praktisk ergonomi för ventilationsmontörer Belastningsdosen är den sammanlagda påfrestningen på kroppen av enstaka höga belastningar och

Läs mer

Utmana din balans. Testa din balans

Utmana din balans. Testa din balans 1 Utmana din balans Testa din balans 1. Stå upp utan stöd. Ha fötterna ihop. Hur länge klarar du att stå så utan att flytta fötterna? Det är bra om du klarar att stå mer än 30 sekunder. 2. För lätt? Gör

Läs mer

Du kan göra alla asanas i den ordning jag har här, eller välj ut några du vill göra, beroende på hur mycket tid du har och hur din kropp känns.

Du kan göra alla asanas i den ordning jag har här, eller välj ut några du vill göra, beroende på hur mycket tid du har och hur din kropp känns. Yoga hemma Att göra asanas regelbundet hemma är ett bra sätt att få ut mer av yogan. För att du lättare ska komma igång har jag skrivit ner en sekvens med asanas jag brukar göra på mina klasser och som

Läs mer

Upp på tå. » Teknik så gör du» Smarta hjälpövningar» Så klarar du 3 armhävningar på tå

Upp på tå. » Teknik så gör du» Smarta hjälpövningar» Så klarar du 3 armhävningar på tå Upp på tå Dagsatt ta armhävningarna till en högre nivå? Välkommen upp på tå!» Teknik så gör du» Smarta hjälpövningar» Så klarar du 3 armhävningar på tå Upp på tå 1a Så här gör du en armhävning på tå Lägg

Läs mer

Träningsprogram. Programmet är framtaget i samarbete med erfarna sjukgymnaster och fystränare från

Träningsprogram. Programmet är framtaget i samarbete med erfarna sjukgymnaster och fystränare från Träningsprogram - Kom igång med din träning med hjälp av BungyPump! I detta träningsprogram har vi samlat tips och övningar för hur du ökar din förbränning med BungyPump! Programmet är framtaget i samarbete

Läs mer

KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE HANDBOLL

KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE HANDBOLL KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE Denna cd-romskiva vänder sig främst till er som är tränare inom barn- och ungdomsidrotten. Vår förhoppning är att ni använder er av materialet i er träning

Läs mer

Stretcha nacke. Stretcha armar. Stretcha kroppen för Innebandy

Stretcha nacke. Stretcha armar. Stretcha kroppen för Innebandy Stretcha nacke Stretcha nacke Övning 1 Stå upprätt som på bilden och rulla med huvudet från den ena sidan till den andra och känn hur du stretchar ut nacken. Stretcha armar Stretcha underarmarna Sätt dig

Läs mer

Risker och förebyggande åtgärder Avsnitt 6 a Fall, ras, belastning m m

Risker och förebyggande åtgärder Avsnitt 6 a Fall, ras, belastning m m Risker och förebyggande åtgärder Avsnitt 6 a Fall, ras, belastning m m Foto: Igor Kecskés Maconkai 1!! Risk för fall Fall vid arbete på ställning Fall från stege Fall i gropar eller schakt utan skydd Fall

Läs mer

Idrott och hälsa. Emma Holström Borås

Idrott och hälsa. Emma Holström Borås Idrott och hälsa Emma Holström Borås Dylan Williams fem nyckelsstrategier 1. Tydliggör mål och kunskapskrav 2. Skapa aktiviteter som synliggör lärandet 3. Återkoppling som för lärandet framåt 4. Aktivera

Läs mer

KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE FOTBOLL

KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE FOTBOLL KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE Denna cd-romskiva vänder sig främst till er som är tränare inom barn- och ungdomsidrotten. Vår förhoppning är att ni använder er av materialet i er träning

Läs mer

Arbetsmiljö vid stubbskörd. Ett material för förare, entreprenörer och uppdragsgivare

Arbetsmiljö vid stubbskörd. Ett material för förare, entreprenörer och uppdragsgivare Arbetsmiljö vid stubbskörd Ett material för förare, entreprenörer och uppdragsgivare I kommande bilder visas vanliga arbetssituationer i samband med stubbskörd. Till bilderna lyfts frågeställningar för

Läs mer

MOTION KÄNNS BRA. effekter, men förvänta dig inga mirakel. Effekterna av motionen märks så småningom. 2 Ledvänlig motion

MOTION KÄNNS BRA. effekter, men förvänta dig inga mirakel. Effekterna av motionen märks så småningom. 2 Ledvänlig motion Ledvänlig motion MOTION KÄNNS BRA Människan är skapad för att röra på sig. Även om psoriasis ofta medför många olika ledsymptom, såsom stelhet och smärta i lederna, så kan och bör man ändå motionera. Anpassa

Läs mer

Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen

Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen PDF-version Kapitel Skador Nacke NACKE Besvär i nacken är inte ovanliga vid arbeten i motorbranschen. Besvär som ger smärta i nacke eller halsmuskulatur. Det kan

Läs mer

FÖRFLYTTNING. Sammanställt 2014-10-16 av Cecilia Bawelin & Elin Gustafsson

FÖRFLYTTNING. Sammanställt 2014-10-16 av Cecilia Bawelin & Elin Gustafsson FÖRFLYTTNING Sammanställt 2014-10-16 av Cecilia Bawelin & Elin Gustafsson Högre upp i säng: Vårdtagare som endast behöver muntlig guidning. Användbara hjälpmedel; glidlakan, ev. antiglid och ev. glidtunnel

Läs mer

Mammainformation. från BB-vårdavdelning. Lite tips från sjukgymnasten till dig som just fött barn. Södra Älvsborgs Sjukhus.

Mammainformation. från BB-vårdavdelning. Lite tips från sjukgymnasten till dig som just fött barn. Södra Älvsborgs Sjukhus. Mammainformation från BB-vårdavdelning Lite tips från sjukgymnasten till dig som just fött barn Södra Älvsborgs Sjukhus Kvinnoklinik Bäckenbotten Bäckenbotten är den muskulatur som bildar "golv" i bäckenet.

Läs mer

Innehåll. Program. Expressträning träningskonceptet för dig. Träningsprogram. Övningsbank. 4 Jaris förord 7 Jennies förord

Innehåll. Program. Expressträning träningskonceptet för dig. Träningsprogram. Övningsbank. 4 Jaris förord 7 Jennies förord Innehåll 4 Jaris förord 7 Jennies förord Expressträning träningskonceptet för dig 10 Expressmetoden 13 Expresstyrketräning 14 Expresskonditionsträning 15 Inför expressträningen Övningsbank 18 Ben: 20 lår

Läs mer

Program José Nunez Foto Mikael Gustavsen Smink Susanne Persson Modell Pernilla Blomquist. Fitness Magazine 08 08 29

Program José Nunez Foto Mikael Gustavsen Smink Susanne Persson Modell Pernilla Blomquist. Fitness Magazine 08 08 29 TESTA MULTI- TRÄNING! Att styrketräna behöver inte betyda maskiner och tunga vikter. I månadens program testas kroppens funktionalitet. Och vi lovar du blir svettig! Program José Nunez Foto Mikael Gustavsen

Läs mer

Lösningsmedel är farliga

Lösningsmedel är farliga Lösningsmedel är farliga Organiska lösningsmedel kan leda till Yrsel Trötthet Illamående Nerv- och hjärnskador Skador på inre organ Sprickor och inflammation i huden Brand och explosion Därför ska man

Läs mer

Träningssplan: vecka 7-12

Träningssplan: vecka 7-12 Träningssplan: vecka 7-12 Här följer ett mer avancerat träningspass för när du har byggt din styrka med introduktionspasset. Som tidigare kan du träna när och var du vill, och denna gång fokuserar vi på

Läs mer

Glöm inte av att ha en underbar sommar, så ses vi v.30 Mvh Tränarna

Glöm inte av att ha en underbar sommar, så ses vi v.30 Mvh Tränarna Hej! För att underhålla och bibehålla formen du kämpat dig till under vintern och våren gäller det att hålla igång även under sommaren. Vad som är bra är att det räcker med 3 pass i veckan för att just

Läs mer

Inbollning. Bagger 2 & 2: Parabola bagger som skickas rakt fram i axelhöjd utan båge (med böjda knän).

Inbollning. Bagger 2 & 2: Parabola bagger som skickas rakt fram i axelhöjd utan båge (med böjda knän). Inbollning (! = även lämplig för nybörjare) 1. Inbollning 2 & 2 - bagger. Bagger 2 & 2: Parabola bagger som skickas rakt fram i axelhöjd utan båge (med böjda knän). 2.! Inbollning 2 & 2 - grundslag och

Läs mer

Neurokirurgiska kliniken, lund. Information vid nackoperation och behandling med halskrage

Neurokirurgiska kliniken, lund. Information vid nackoperation och behandling med halskrage Neurokirurgiska kliniken, lund Information vid nackoperation och behandling med halskrage Varje patient bedöms individuellt av ansvarig läkare ifråga om operations-metod, behov av halskrage eller träning

Läs mer

Information om energibesparande tekniker i vardagsaktiviteter

Information om energibesparande tekniker i vardagsaktiviteter Information om energibesparande tekniker i vardagsaktiviteter Vad gör arbetsterapeuten? Arbetsterapeuten kan hjälpa till att ge dig tips och råd angående energibesparande tekniker i olika aktiviteter.

Läs mer

STYRKETRÄNING / Benböj. Steg 1. Assisterad benböj

STYRKETRÄNING / Benböj. Steg 1. Assisterad benböj ÖVNINGSBANK STYRKA STYRKETRÄNING / Benböj Steg 1. Assisterad benböj håll blicken rakt fram. Stolt och rak hållning i ryggen. Stå axelbrett med fötterna vinklade ca 15 utåt. Ha tyngden på hälarna genom

Läs mer

Avtal om användande av personlig skyddsutrustning

Avtal om användande av personlig skyddsutrustning Avtal om användande av personlig skyddsutrustning Jag har mottagit den personliga skyddsutrustningen i bilaga 1.1. Jag har fått information om när den ska användas Jag är personligen ansvarig för att utrustningen

Läs mer

Startprogram version 3

Startprogram version 3 Startprogram version 3 Så här kan du börja din träning i gymet. Du kan skriva ut sidorna och ha som stöd när du börjar träna. OBS!!: Börja med lägsta antalet rörelser och låg belastning. Ta det lätt de

Läs mer

00 Y16. Ergonomi - Målare. Prevention och praktisk ergonomi genom Galaxen www.galaxenbygg.se. Förutsättningar. Genomförande AFC.

00 Y16. Ergonomi - Målare. Prevention och praktisk ergonomi genom Galaxen www.galaxenbygg.se. Förutsättningar. Genomförande AFC. 00 Y16 AFC.364 Ergonomi - Målare Prevention och praktisk ergonomi genom Galaxen www.galaxenbygg.se Förutsättningar Genomförande Denna arbetsinstruktion är utformad för att användas vid detaljplanering

Läs mer

Personlig ergonomi OH-Serie

Personlig ergonomi OH-Serie Personlig ergonomi OH-Serie Olika kroppsmått. Stående arbete Kvinnan är 159 cm. Mannen är 199 cm. 95% av kvinnorna är längre än kvinnan på bilden. 95% männen är kortare än mannen på bilden. Hon har bordet

Läs mer

Ergonomi - Uppgift 11

Ergonomi - Uppgift 11 Arbetsplatsanalys av min dataplats hemma Arbetsplatsanalys Efter renoveringar hemma har kontoret fått flytta ut i hallen. Kontorsplatsen är inte fullständig ännu för hyllorna, som skall vara ovanför bordet,

Läs mer

Det långa djupa, medvetna yogiska andetaget, är grunden i IMY Medicinsk Yoga.

Det långa djupa, medvetna yogiska andetaget, är grunden i IMY Medicinsk Yoga. LÅNGA, DJUPA ANDETAG Det långa djupa, medvetna yogiska andetaget, är grunden i IMY Medicinsk Yoga. Magandning, även kallad buk-, diafragma-, och mellangärdsandning. Lägg händerna en bit ner på magen. Andas

Läs mer

Stå på dig goda vanor för att inte ramla

Stå på dig goda vanor för att inte ramla Stå på dig goda vanor för att inte ramla Tips och råd om hur du kan förebygga fallolyckor Motion den bästa medicinen Vi människor är gjorda för rörelse. Undersökningar har visat att muskelstyrkan och balansen,

Läs mer

Axel/rygg rak kropp högt läge i axeln, sug in magen, böj armarna, sträck upp och tryck upp ytterligare till ett högt läge i skulderbladet. 2 x 10-15.

Axel/rygg rak kropp högt läge i axeln, sug in magen, böj armarna, sträck upp och tryck upp ytterligare till ett högt läge i skulderbladet. 2 x 10-15. Axel - magliggande armar rätt ut i sidan, för ihop skulderbladen först, lyft därefter armarna en liten bit från golvet, lyft gärna vikter eller typ vattenflaskor 2 x 15. Axel - muskler som stabiliserar

Läs mer

TRX TRIATHLON träningsprogram

TRX TRIATHLON träningsprogram TRX TRIATHLON träningsprogram Övningarna är funktionella på så sätt att de är grenspecifika för triathlon och eller aktiverar flera muskelgrupper. Programmet fungerar i alla träningsperioder men i synnerhet

Läs mer

Pull-ups. Klara tre pull-ups efter åtta veckor

Pull-ups. Klara tre pull-ups efter åtta veckor Pull-ups Klara tre pull-ups efter åtta veckor Vill du klara att lyfta din egen kroppsvikt? Det vill i alla fall Jonas. Friskispressens coach ska hjälpa honom till att klara sitt livs första pull-up. Pull-ups

Läs mer

MÅLVAKTSTRÄNING BK HÖLLVIKEN P02

MÅLVAKTSTRÄNING BK HÖLLVIKEN P02 MÅLVKTSTRÄNING K HÖLLVIKEN P02 Syfte: tt lära ut grundläggande målvakts teknik för barn och ungdomar. Träningens fokus områden Försvarsinriktning Ställning/Positionering Greppteknik Fallteknik Rörlighet/Sidledsförflyttning

Läs mer

ffi Stretching for handbollsmålvakter t\ iul /,.<^ \}rt I / 'rtr/r / / \ \ t{ \\ i\t\ \dll\ t.j r"\-j .r' \' 1..4'l i -\\,ll {[--.

ffi Stretching for handbollsmålvakter t\ iul /,.<^ \}rt I / 'rtr/r / / \ \ t{ \\ i\t\ \dll\ t.j r\-j .r' \' 1..4'l i -\\,ll {[--. Stretching for handbollsmålvakter Stretch är det som de flesta slarvar med. Många tycker att det är tråkigt och inte så viktigt för resultatet. Men de som verkligen har lärt sig att integrera stretch i

Läs mer

Hemmaträningspass! 1. Uppvärmning. Hoppa runt i lägenheten/huset till två låtar och släpp loss ORDENTLIGT! Likt en afrikansk kvinna runt lägerelden.

Hemmaträningspass! 1. Uppvärmning. Hoppa runt i lägenheten/huset till två låtar och släpp loss ORDENTLIGT! Likt en afrikansk kvinna runt lägerelden. Hemmaträningspass! Här kommer det efterlängtade hemmaträningspasset! Du behöver en stabil stol, ett par hantlar (eller två vatten/stenfyllda PETflaskor), en matta eller ihopvikt handduk. En skivan som

Läs mer

Pass 1: Styrka och kondition

Pass 1: Styrka och kondition Pass 1: Styrka och kondition Ett komplett träningspass för hela kroppen som utvecklar både styrka och kondition. Förbered kroppen genom valfri uppvärming i cirka 10 minuter innan du börjar. Utfall Stå

Läs mer

Tyngdlyftning 3 övningar som hjälper dig att lyfta starkt.

Tyngdlyftning 3 övningar som hjälper dig att lyfta starkt. Tyngdlyftning Vill du utveckla din träning på gymmet? Vill du bli stark, rörlig och explosiv? Behöver du träna på att koordinera din kropp? Då kan du låta dig inspireras av tyngdlyftning. 1 Tyngdlyftning

Läs mer

I form med O R I G I N A L E T. stabilitetsträning. Din professionella vägledning för daglig träning. www.thera-band.se

I form med O R I G I N A L E T. stabilitetsträning. Din professionella vägledning för daglig träning. www.thera-band.se I form med stabilitetsträning Din professionella vägledning för daglig träning O R INSISTERA PÅ I G I N A L E T www.thera-band.se Innehåll Inledning...2 Stabilitetstränaren...3 Material och egenskaper...3

Läs mer

Grundläggande simning

Grundläggande simning Grundläggande simning En del av charmen med simning är den variation den erbjuder. I alla fyra simsätten gäller det att driva sig själv genom vattnet så effektivt som möjligt. Då är det inte överraskande

Läs mer

Yogaövningar. för mer. Energi

Yogaövningar. för mer. Energi Yogaövningar för mer Energi Livet är som att cykla. För att hålla balansen, måste du fortsätta röra dig. Albert Einstein Stå upprätt med armarna utsträckta, horisontellt med axlarna. Snurra medsols, precis

Läs mer

Stretchövningar Fotboll

Stretchövningar Fotboll Stretchövningar Fotboll 4:2 Gluteus medius och minimus. Sitter tillsammans med Gluteus minimus från höftbenskammen och går på utsidan av höften ner till "höftkulan". Stretchas genom att man sitter på en

Läs mer

Ut och gå. 30 60 minuter per dag!

Ut och gå. 30 60 minuter per dag! Ut och gå! Ut och gå Vi mår bra av dagliga raska promenader. Det är inte bara konditionen som blir bättre, också benstommen förstärks, lederna mjukas upp, muskelstyrkan i benen förbättras och balansen

Läs mer

Rehabilitering efter ASD och ev. klavikelresektion

Rehabilitering efter ASD och ev. klavikelresektion Rehabilitering efter ASD och ev. klavikelresektion Vid varje rörelse i axelleden sker ett intimt samarbete mellan skulderbladet och axelleden. Av den rörlighet som uppnås då man sträcker armen rakt uppåt

Läs mer

Risker och förebyggande åtgärder Avsnitt 6 a Fall, ras, belastning m m

Risker och förebyggande åtgärder Avsnitt 6 a Fall, ras, belastning m m Risker och förebyggande åtgärder Avsnitt 6 a Fall, ras, belastning m m 1!! Risk för fall Fall vid arbete på ställning Fall från stege Fall i gropar eller schakt utan skydd Fall genom skivmaterial e d som

Läs mer

Verktygslådan SMART. My Berensson

Verktygslådan SMART. My Berensson Verktygslådan SMART Titel Utgåva Skyddsrond storhushåll, restaurang, måltidsverksamhet 2012-01-18 Innehåll: 1. Allmän del 2. Varumottagning 3. Lager och förråd 4. Kök och serveringsdel 5. Soprum 6. Arbetsutrustning

Läs mer

Grundläggande styrkeprogram att köra 3 gånger i veckan:

Grundläggande styrkeprogram att köra 3 gånger i veckan: EGENTRÄNING 2012 Följande program är framtaget för att ge er spelare de bästa förutsättningarna inför säsongen 2013. Tanken med programmet är inte att ni ska bygga kroppen och öka kondititionen utan återhämta

Läs mer

ANDNINGSÖVNINGAR. OBS! Vid menstruation eller om du är gravid ingen eldandning, inga rotlås.

ANDNINGSÖVNINGAR. OBS! Vid menstruation eller om du är gravid ingen eldandning, inga rotlås. ANDNINGSÖVNINGAR Andningen är grundläggande i yogan. Det medvetna djupa andetaget är den röda tråden, den centrala komponenten, runt vilken de olika övningarna byggs upp.vi börjar detta pass med två andningstekniker.

Läs mer