Heat Shell Heat Shell. Sida 1 (22)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Heat Shell 2016-05-26. Heat Shell. Sida 1 (22)"

Transkript

1 Heat Shell Sida 1 (22)

2 Heat Shell Projektägare: Susanne Alkbrand, Mattias Ekerholm, Nayef Osman Projektledare: Amro Abu-Zarour Projektmedlemmar: Jacob Lundgren, Matthew Pettersson, Anton Salo Projektperiod: 19/ /12-15 Sida 2 (22)

3 We have developed a product by the name Heat Shell. This product is a heat-generating cellphone case, mainly for OnePlus One. However, the case will be able for multiple brands later on. The case is made out of Polyethylene plastic, which is a quite dense plastic, compared to the other everyday plastics. The case will contain a lithium battery, which will give power to the heatpad that will be the heat-generators. Between the battery and the heatpads there is a tiny layer of plastic that will block the heat from overheating the battery, so it is a one-way heating system. Sida 3 (22)

4 Innehållsförteckning HeatShell... 1 HeatShell... 2 Abstract... 3 Innehållsförteckning... 4 Inledning... 5 Bakgrund... 5 Syfte... 5 Mål... 5 Metod... 6 Tidsplan... 6 Produktbeskrivning... 7 Patent... 8 Målgrupp Marknadsföring Kostnadskalkyl Abstract Källförteckning Bilagor Sida 4 (22)

5 Inledning Syfte Denna innovation är skapad för att hålla dina händer varma när du är ute i vildmarken, åker skidor, eller helt enkelt bara är ute med hunden. Heat Shell skyddar din telefon (skyddande skal) från olyckor som kan hända, den låter dig värma dina händer om du fryser och detta är tack vare värmefoliet som sitter i skalet. Mål Vårt mål är att skapa ett skal till smartphone-användare. Det ska vara ett skal som har en ny typ av funktion i sig som gör att skalet värms upp men samtidigt skyddar mobilen. Det vi ska skapa är en prototyp på skalet som vi kommer rita i en 3D modell i CAD. Modellen kommer vi sedan kopiera ut i en 3d skrivaren. Det vi ska utveckla till skalet, är att sätta in värmeslingor så att skalet blir varmt. Värmeslingorna kommer behöva elektricitet. Det kommer vi lösa genom att köpa in ett litet platt batteri som också kommer att sitta inuti skalet. Batteriet ska man också kunna ladda enkelt själv utan att behöva byta batteri. Utan istället genom att ansluta en kabel till batteriets intag som kommer sitta i botten utav skalet. Vi ska studera kostnader och produktens potential på marknaden. Metod Vi kom upp med idén genom att göra en behovsanalys och skrev upp allting vi kunde komma på. En av idéerna var att göra värmande handskar/mössa men det visade sig att det redan fanns på marknaden och de andra idéerna var inte genomförliga. Det slutade med att vi använde oss utav idén med värma mössa/handskar men istället värma ett mobilskal. Därefter redovisade vi och kollade upp med gruppcheferna om vår idé var godkänd, som den också blev. Vi gjorde en snabbsökning på internet om det fanns värmeslingor och ett litet batteri som var rimligt att ha i ett mobilskal. Då insåg vi att skalet var genomförbart. Vi funderade också kring vilken målgrupp produkten är riktad till och om vi själva skulle använt skalet. Vi ville göra det bekvämare för de Sida 5 (22)

6 som står och väntar på bussen t.ex. Vi kollade så alla i gruppen var med på att utveckla denna produkt, sen delade vi ut de olika arbetsuppgifterna. Bakgrund Vår idé lyfter tekniken inom mobilskal till en ny nivå. Mobilskal har funnits relativt länge. Men vi insåg att mobilskal kan uppfylla fler funktioner än att bara skydda mobilen. Vår idé med mobilskalet uppfyller två mål. Att skydda mobilen och att skalet ska kunna värma upp sig själv. Skalet kommer till att vara isolerat så det endast värmer skalet och så att mobilen inte kan ta någon skada. Heat Shell kommer bli prefekt för dem som ofta befinner sig i en kallare miljö. Det händer att folk avstår från att använda mobilen på grund av att det de vill slippa bli kalla om händerna vid användning av sin mobil. Vi vill att man ska kunna använda sin mobil bekvämt oavsett om det är kallt eller inte. Heat Shell är lösningen. Tidsplan Vi har gjort ett tydligt GANTT-schema som har följts väldigt bra. Vi delade ut uppgifterna efter den enskillda personens starka sidor samt lite efter önskan, ingen blev missnöjd med sin/sina arbetsuppgifter. Detta gjorde vi så att ingen gruppmedlem skulle bli tilldelad något som de inte är bra på eller inte är motiverade att arbeta med, några kompromissar gjordes såklart så att alla uppgifter blev utdelade. Genom att varje gruppmedlem (inklusive gruppledare) fick arbeta med något som de var bra på samt var motiverad att arbeta med så kunde vi som grupp arbeta effektivt med god moral för att få fram den perfekta produkten. Se bilaga 1 för exakt uppdelning. Sida 6 (22)

7 Produktbeskrivning Vi har skapat ett starkt, skyddande mobiltelefonskal och vidareutvecklat skalet med en extra unik funktion; uppvärmning. Vår produkt heter Heat Shell just p.g.a. att den inte bara skyddar mobiltelefonen utan också värmer upp telefonanvändarens händer under behov, ex. när man befinner sig i kyligare klimat (skidåkare, friluftsentusiaster, utomhusarbetare, mm). Vår produkt ser ut som ett vanligt rektangulärt mobiltelefonskal med det enda undantaget att skalet är lite tjockare för att få plats med några komponenter. De tre elektriska komponenter är: ett batteri, en värmekälla och en LED lampa. Batteriet är ett Litium-batteri som har kapaciteten 3000 mah och måtten 2,8mm x 63,1mm x 116mm (h*b*l). Värmekällan, som är värmefolie har måtten 0,4mm x 65mm x 100 mm och vid maximal driftspänning (12v) så bildar den 85 C. Dessa komponenter är då styrda av en switch. Det finns också ett micro-usb uttag så att man kan ladda batteriet. Detta kan ske via en vanlig micro-usb anslutning. Alla dessa komponenter är kopplade till ett varandra utan ett kretskort. Se kopplingsschema, bilaga 7. Dessa komponenter ligger då alla i skalet, och för att värmen från värmekällan inte skall värma upp fel, så har vi då lagt foliet längst ut i skalet, närmst händerna (titta CAD-ritningarna, bilaga 2). Måtten på skalet är mm * 77.99mm * mm (L * B * H). De utrymmena som är tomma i skalet i mitten är platserna för de olika komponenterna och platserna där de olika komponenterna skall sammankopplas. Se bilaga 8. För att värmefoliet inte skall ge ut maximal temperatur har vi valt ett batteri som endast har en driftspänning på 3.7 V för att om vi endast tillför värmekällan elektricitet med en spänning på endast 3.7 V så kommer den endast att ungefär 31 C och det är tillräckligt för att värma upp användarens händer. För bilder på produkten kolla bilagor 2-8. Sida 7 (22)

8 Patent Kostnader: Internationellt patent 12000kr Nationellt patent 3000kr Varumärkesskydd 1800kr Designskydd 1900kr Patentingenjör kr Total kostnad: kr Upphovsrätt Det finns inte någon upphovsrätt på namnet Heat Shell, vilket gör så att vi kan använda oss av namnet som vi vill. Upphovsrätt kräver ingen ansökan/registrering, rätten till detta namn kommer till oss så snart produkten/märket är ute. Patent Till denna innovation, Heat Shell, vilket inte är en uppfinning av någon sort, utan en sammansatt produkt av flera olika produkter, ska vi inte ansöka om ett patent. Varför skall vi inte ansöka om ett patent? För det första så är detta ett mobilskal, så behovet av ett patent finns inte eftersom det inte har någon uppfinningshöjd. Att dessutom endast ansöka kostar kr, vilket är en kostnad som är onödig. Även om vi inte ansöker om ett patent för denna innovation kan vi ansöka om ett designskydd och varumärkesskydd. Designskyddet hade tillåtit oss skydda vår produkts utseende, men eftersom detta är ett mobilskal så kan man inte ha designskydd som hindrar andra att skapa mobilskal med sådana hörn eller liknande, då alla är samma form, men kanske ett annat mönster. Sida 8 (22)

9 För att skydda vårt varumärke, Heat Shell, och namnet behöver vi ansöka om ett varumärkesskydd. Varumärkesskyddet tillåter oss att skydda vår symbol (logga), namn, samt våra framtida produkter, så att investera i ett varumärkesskydd är ett måste för Heat Shells framtid Sida 9 (22)

10 Målgrupp Det är många som avstår från att ta upp mobilen för att det är för kallt om händerna. Heat Shell är riktat framförallt till den målgrupp som befinner sig i kallare klimat och miljöer. Då det ska vara bekvämt för konsumenterna att ta upp sin mobil utan att behöva frysa om händerna. T.ex. de som är ute på hiking eller åker skidor. Då de ska använda sin mobil behöver man bara sätta på skalet och ta av sig vantarna utan att bli kall om händerna. Vi är antal personer i Sverige(30 september 2015) och 73 procent utav Sveriges befolkning använder smartphone, visar en undersökning. 73 procent motsvarar ungefär 7.2 miljoner. Nästan var fjärde svensk åker till fjällen en gång per år, i åldersgruppen (15-70år). Vi tror att Heat Shell har en stor potential och att den kommer bli populär på marknaden. Sida 10 (22)

11 Marknadsföring Statistiken visar att drygt två miljoner svenskar åker utför varje år och 46 procent av Sveriges vuxna befolkning är dessutom intresserade av längdskidåkning, skriver Cenneth Sparby i artikeln: Alla vill åka skidor! (Scandinavian Traveler, 11/12-14). Vad? (Vad är det du erbjuder kunderna och vad är kundbehovet eller kundnyttan?) Vi erbjuder Heat Shell, ett tåligt mobilskal som värmer dina händer vid behov. Vi uppfyller 2 stora kundbehov, dessa är: skyddar kundens telefon med ett snyggt och praktiskt skyddsskal och värmer kundens/telefon användarens händer om kunden befinner sig i kyliga omständigheter. Till vem? (Vilken eller vilka kundgrupper/målgrupper vänder du dig till?) Vår målgrupp kommer främst att vara: skidåkare/snowboardåkare, friluftsentusiaster, och utomhusarbetaren men även den vardagliga personen som äger någon typ av smartphone ex. tonåringen som väntar på bussen en kylig januari morgon/kväll. Hur? (Hur ska du sälja och vad är viktigaste metoden i din marknadsföring?) Med hjälp av reklam i form av: skidtidningar som ex. Skistar, reklamaffischer/skyltar i skidorter som: Åre, Duved, Sälen osv. Tv-reklam som visar situationer när Heat Shell skulle vara bra att ha: När man sitter i skidliften och väntar är mobiltelefonen ett bra tidsfördriv, och med hjälp av Heat Shell så kan man nu använda sin mobiltelefon på ett bekvämt och varmt sätt för händerna ute i kylan. När hantverkaren/byggarbetaren/mm är ute på en arbetsplats ute i kylan kan hen nu använda ett skal som både är tåligt för att tappas och som värmer händerna när den används under: raster, mm. När man står och väntar på bussen och det är kallt ute, så kan man utan att frysa om händerna ta upp mobilen och förbruka väntetiden på ett roligare sätt. Sida 11 (22)

12 Var? (Vilken marknad vänder du dig till? T.ex. geografisk marknad, viss bransch eller annat.) Den svenska marknaden (till en början). Telefonskal/telefonaccessoarsbranschen. Varför? (Vad är det som gör att kunderna väljer ditt erbjudande? Vad skiljer ditt företag/erbjudande från konkurrenterna?) Vårt skal skyddar inte bara telefonen utan det fungerar som en uppladdningsbar värmekälla när det finns behov av att värma händerna. Konkurrens? Mobiltelefonsskal-försäljare ex. Fyndiq.se, TheMobileStore.se, MyTrendyPhone.se. Men även stora teknikbutiker som: Netonnet, Siba och Elgiganten. SWOT Analys: Styrkor Svagheter Nyhet (unik) Dyrare än vanligare mobilskal. Värmer dig (dina händer) när det behövs. Tar upp lite mer plats än vanliga mobilskal. Skyddar din mobiltelefon. Billig att tillverka. Heat Shell kommer finnas tillgänglig till alla stora telefonmodeller. Finns i olika färger/mönster så att ens skal blir mer personligt. Möjligheter Hot Stora möjligheter att breda ut vår målgrupp. Risk för att andra företag börjar producera och sälja en liknande produkt efter vår lansering. Möjligheter att vidareutveckla Heat Shell med Okänd på marknaden. mer egenskaper. Möjligheter att skapa samarbeten med stora telefonförsäljare. Stor möjlighet att få monopol på vår produkt. Sida 12 (22)

13 Kostnadskalkyl Kolla bilagor Sida 13 (22)

14 Organisation I vårt projekt utgick vi från ett mobilskal, sedan funderade vi kring hur vi skulle få värme och energi in i skalet. Därför spendera vi tid till att fundera kring hur vi skulle göra det möjligt på det lämpligaste sättet. Vi spenderade också tid kring skalets målgrupp. Vi delade upp arbetsuppgifterna genom att utgå från våra styrkor och svagheter. Vi valde också de områdena som vi ville arbeta med. Vissa uppgifter var tyngre än andra, som vi märkte efter en stund vilket ledde till att det blev lite stressigt i slutet. Vi delade allt i ett dokument så vi kunde hjälpa varandra om det behövdes. I slutet blev det stressigt för att vissa delar saknades i arbetet. Anton Salo som var projekt ledare under två och en halv veckas tid slutade närvara. Då ersattes Salo med Amro och han blev projekt ledare istället. Tillslut lyckades vi göra klart de sista delarna som saknades och då blev resultatet bra. Sida 14 (22)

15 Källförteckning mm-12-V%2fDC,-12-V%2fAC-12-W-IPX4.htm?websale8=conradswe&pi=189149&ci=SHOP_AREA_27807_ Battery-7-inch-thin-tablet-flatbattery/ html?spm= KyJR&s=p&ws_ab_test=searchweb _2_79_78_77_80,searchweb201644_5,searchweb201560_1 _mt=&adword_ct= &adword_kw=&adword_pos=1o4&adword_pl=&adword_net= g&adword_tar=&adw_src_id= _ _ _aud :pla &gclid=Cj0KEQiAtMSzBRDs7fvDosLZmpoBEiQADzG1vKel2S- 6nFkrrZoL6PMx8vrH_kmCPWRYCpVcWoAJMncaAo9M8P8HAQ Sida 15 (22)

16 Bilaga 1 Tidsplan Sida 16 (22)

17 Bilagor, CAD-ritningar Skalet sett ovanifrån. Bilaga 2 Skalet sett snett ovanifrån Bilaga 3 Skalet sett bakifrån Bilaga 4 Skalets sett framifrån Bilaga 5 Sida 17 (22)

18 Skalet sett underifrån Bilaga 6 Kopplingsschema Bilaga 7 Sida 18 (22)

19 Tvärsnitt med mått på batteri, värmefolie och kopplingsplats. Bilaga 8 Den beräknade fasta kostnaden Bilaga 8 Sida 19 (22)

20 Kostnaden för att tillverka Heat Shell Bilaga 9 Budget baserad på antalet skal sålda. Bilaga 10 Sida 20 (22)

21 Beräknad fast kostnad och resultat per år. Bilaga 11 Beräknad kostnadsbudget. Bilaga 12 Sida 21 (22)

22 Resultatberäkning. Bilaga 13 Sida 22 (22)

Varför förbruka mer ljus än vad du behöver?

Varför förbruka mer ljus än vad du behöver? Varför förbruka mer ljus än vad du behöver? I ett vanligt hem förbrukar du i genomsnitt 5,0 MWh per år*. Vi i CareLight tror att man kan utnyttja dagsljuset bättre för att minimera energiförbrukningen

Läs mer

Solowheel. Namn: Jesper Edqvist. Klass: TE14A. Datum: 2015-03-09

Solowheel. Namn: Jesper Edqvist. Klass: TE14A. Datum: 2015-03-09 Solowheel Namn: Jesper Edqvist Klass: TE14A Datum: 2015-03-09 Abstract We got an assignment that we should do an essay about something we wanted to dig deeper into. In my case I dug deeper into what a

Läs mer

LATHUND Att planera en mässa eller utställning

LATHUND Att planera en mässa eller utställning LATHUND Att planera en mässa eller utställning När man medverkar vid utställningar av olika slag är det viktigt att ha en klar strategi kring sitt deltagande. Att bara åka dit på vinst och förlust med

Läs mer

Ett väldesignat & slimmat plånboksfodral från WE CHARGE. Tillverkat i konstskin. Snäpp i telefonen i det hårda skalet och låt plånboksfodralet skydda

Ett väldesignat & slimmat plånboksfodral från WE CHARGE. Tillverkat i konstskin. Snäpp i telefonen i det hårda skalet och låt plånboksfodralet skydda Ett väldesignat & slimmat plånboksfodral från WE CHARGE. Tillverkat i konstskin. Snäpp i telefonen i det hårda skalet och låt plånboksfodralet skydda både fram och baksida på telefonen mot skador. Plånboksfodralet

Läs mer

FULL KOLL. på mätdatan överallt

FULL KOLL. på mätdatan överallt FULL KOLL. på mätdatan överallt Mäter Övervakar Larmar Dokumenterar Trådlöst hela vägen. Från givare till basstation till molnet till mobil eller dator Celsicom - systemet Trådlösa radiogivare för t.ex.

Läs mer

LEKTION 2: HUR JOBBAR EN INGENJÖR?

LEKTION 2: HUR JOBBAR EN INGENJÖR? LEKTION 2: HUR JOBBAR EN INGENJÖR? 01 LÄRARMATERIAL LEKTION 2: HUR JOBBAR EN INGENJÖR? Tid: 80 minuter Årskurs: 7-9 Huvudämne: Teknik KOPPLING TILL KURSPLANER FÖRMÅGOR Identifiera och analysera tekniska

Läs mer

Kommuniceramer än ord

Kommuniceramer än ord Kommuniceramer än ord 1 2 Kommuniceramer än ord Pratglad eller traggig Skillnaden kan vara hårfin när samma meddelande upprepas. När man väljer att kommunicera så är det oftast hur man pratar med varandra

Läs mer

Älska vintern! Parkeringsvärmare från Webasto

Älska vintern! Parkeringsvärmare från Webasto Älska vintern! Parkeringsvärmare från Webasto Isfria rutor och behagligt uppvärmd kupé för alla! Sätt dig i bilen, njut av hur bra det känns och kör iväg så härlig kan vintern vara för alla bilförare om

Läs mer

Introduktion. Pedagogiskt Centrum - GR Utbildning. Tid. Antal deltagare. Syfte. GR Speldatabas. Om spelet version 1.1. Konstruktion. Layout.

Introduktion. Pedagogiskt Centrum - GR Utbildning. Tid. Antal deltagare. Syfte. GR Speldatabas. Om spelet version 1.1. Konstruktion. Layout. Introduktion Vad hjälper och vad stjälper? ställer deltagarna inför ett antal olika vardagsdilemman kopplat till fattigdomsbekämpning. De ska i grupp ta ställning till om agerande i dilemmat hjälper eller

Läs mer

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott.

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott. Resultat för särskilt boende 203, per kön, åldersgrupp, hälsotillstånd, 863 Hällefors F Hur bedömer du ditt allmänna hälsotillstånd? F2 Har du besvär av ängslan, oro eller ångest? gott gott Någorlunda

Läs mer

Sammanställning av enkätundersökning

Sammanställning av enkätundersökning Sammanställning av enkätundersökning Feriearbete sommaren 2015 Arbetsmarknadsenheten Nordanstigs kommun 2015-12-08 1 Arbetsmarknadsenheten skickade per brev ut totalt 60 enkäter, i samband med de två arbetsperiodernas

Läs mer

BILAGA KARTLÄGGNING SOCIALSEKRETERARE STOCKHOLM (MELLAN)

BILAGA KARTLÄGGNING SOCIALSEKRETERARE STOCKHOLM (MELLAN) BILAGA KARTLÄGGNING SOCIALSEKRETERARE STOCKHOLM (MELLAN) Arbetssituation 2 Typ av ärenden Fråga: Vilken typ av ärenden arbetar du med? Är det? Barn och ungdomar 43% 55% Ekonomiskt bistånd Vuxna 3 27% 19%

Läs mer

1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om sårbarhet och systemfel med el för uppvärmning och tillkännager detta för regeringen.

1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om sårbarhet och systemfel med el för uppvärmning och tillkännager detta för regeringen. Enskild motion Motion till riksdagen 2015/16:721 av Jan Lindholm (MP) El för uppvärmning Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om sårbarhet och systemfel

Läs mer

KREATIVA BÖNESÄTT. en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin

KREATIVA BÖNESÄTT. en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin KREATIVA BÖNESÄTT en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin Information om materialet Till vem? I vår verksamhet är andakter en viktig del, men ibland är det

Läs mer

Förkunskaper Grundläggande kunskaper om längdmätning med standardiserade mått samt kartkunskaper.

Förkunskaper Grundläggande kunskaper om längdmätning med standardiserade mått samt kartkunskaper. Strävorna 4B Längdlådor... utvecklar sin förmåga att förstå, föra och använda logiska resonemang, dra slutsatser och generalisera samt muntligt och skriftligt förklara och argumentera för sitt tänkande....

Läs mer

Föreläsning 1. Vad är en elektrisk spänning? Ta en bit neutral materia + - - + - + - + - + + - - + - +

Föreläsning 1. Vad är en elektrisk spänning? Ta en bit neutral materia + - - + - + - + - + + - - + - + Föreläsning 1 Vad är en elektrisk spänning? Det finns två grundläggande fysikaliska begrepp som inte kan förklaras på ett enkelt sätt. Massa Elektrisk laddning Inom eltekniken börjar vi med elektrisk laddning.

Läs mer

elevuppgifter Likt Unikt FRÅGESTÄLLNINGAR FÖR SKOLAN

elevuppgifter Likt Unikt FRÅGESTÄLLNINGAR FÖR SKOLAN FRÅGESTÄLLNINGAR FÖR SKOLAN Likt Unikt Innovationsprocessen Vad är en uppfinning? Vem kan bli en uppfinnare? Hur tänker du dig en uppfinnare? Varför uppfinner man? Hur får man en idé? Hur går det till

Läs mer

Designprocessen. Vi gjorde upp en tidsplan över hur projektet skulle se ut och resultatet blev följande:

Designprocessen. Vi gjorde upp en tidsplan över hur projektet skulle se ut och resultatet blev följande: 1 SVID Design Open Designprocessen 1. Utgångspunkter Vi som deltar i denna tävlingen är vi som går teknikprogrammet med inriktning design här på Njudungsgymnasiet. Vår grupp består utav 17 st elever*,

Läs mer

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig.

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. Pedagogens manus till BILDSPEL 3 KROPPEN OCH RÖRELSE 1. Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. 2. Manus: Från 12 års

Läs mer

Se dig omkring för dina affärers skull

Se dig omkring för dina affärers skull Se dig omkring för dina affärers skull Omvärldsanalysens värde ökar i takt med globaliseringen. Här visar vi vad du bör tänka på när du gör din analys. Av Anne Nilsson, Dagens Miljö nr 10/2006 Omvärldsanalysen

Läs mer

Pedagogiskt material till föreställningen

Pedagogiskt material till föreställningen Pedagogiskt material till föreställningen Pucko vs Milan Detta är ett material vars huvudsyfte är att fånga upp de teman och situationer som är en del av föreställningen. Målet är att skapa reflektion

Läs mer

Jag gör saker som jag är rädd för, saker jag inte kan. TEXT: Marko Gyllenland FOTO: Raimo Gedda. Farmen-Amanda: Jag har gått Igenom så mycket!

Jag gör saker som jag är rädd för, saker jag inte kan. TEXT: Marko Gyllenland FOTO: Raimo Gedda. Farmen-Amanda: Jag har gått Igenom så mycket! Jag gör saker som jag är rädd för, saker jag inte kan. TEXT: Marko Gyllenland FOTO: Raimo Gedda Farmen-Amanda: Jag har gått Igenom så mycket! Amanda Bergqvist Ålder: 25 år Ort: Helsingborg Träningsbakgrund:

Läs mer

Ditt äckel Elevmaterial

Ditt äckel Elevmaterial SIDAN 1 Dramaturgi Dramaturgi handlar om hur en berättelse är uppbyggd rent strukturellt. Det är även läran om hur man bygger upp en berättelse på ett bra och ändamålsenligt sätt. Boken Ditt äckel! är

Läs mer

Allmän del I den första delen beskriver och förklarar man i allmänna ordalag vad som är målet med instruktionen:

Allmän del I den första delen beskriver och förklarar man i allmänna ordalag vad som är målet med instruktionen: En instruktion är en text som förklarar hur något ska utföras. Exempel på instruktionstexter är bruksanvisningar, manualer och recept. Instruktionens syfte är att hjälpa personer att på bästa och mest

Läs mer

Så här fungerar Ledningskollen! För dig som planerar att gräva, schakta eller spränga

Så här fungerar Ledningskollen! För dig som planerar att gräva, schakta eller spränga Så här fungerar Ledningskollen! För dig som planerar att gräva, schakta eller spränga 1 Ledningskollen hjälper till när du planerar att gräva, schakta eller spränga Ledningskollen är en gratis webbtjänst

Läs mer

2. Får jag bestämma var ni ska gräva? Ja, om det finns något känsligt i vägen vid grävning kan ni påverka var grävning ska ske.

2. Får jag bestämma var ni ska gräva? Ja, om det finns något känsligt i vägen vid grävning kan ni påverka var grävning ska ske. Vanliga frågor Anslutning 1. Ska ni gräva på min tomt eller gör jag det själv? Om det finns behov av grävning så gör vi det. Grävning och återställning ingår i kampanjerbjudandet. Finns det tomrör som

Läs mer

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande.

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Ämne: Historia Arbetssätt: Läsa in mig på ämnet, både genom böcker(om det går) och

Läs mer

9-1 Koordinatsystem och funktioner. Namn:

9-1 Koordinatsystem och funktioner. Namn: 9- Koordinatsystem och funktioner. Namn: Inledning I det här kapitlet skall du lära dig vad ett koordinatsystem är och vilka egenskaper det har. I ett koordinatsystem kan man representera matematiska funktioner

Läs mer

Var? Drygt 100 planer" Göteborg, Mölndal och Kungsbacka"

Var? Drygt 100 planer Göteborg, Mölndal och Kungsbacka Planer Var? Drygt 100 planer" Göteborg, Mölndal och Kungsbacka" För deltagare och besökare Skall det vara tydligt:" Hur de hittar till planen (skyltning med plannummer)" Hur och var de parkerar" Var de

Läs mer

Det handlar om att ta fram och utveckla elevers inneboende nyfikenhet, initiativförmåga och självförtroende redan från tidiga åldrar.

Det handlar om att ta fram och utveckla elevers inneboende nyfikenhet, initiativförmåga och självförtroende redan från tidiga åldrar. Ung Företagsamhet Fyrbodal jobbar med att få fler företagsamma barn och ungdomar. I drygt 30 år har vi jobbat med UF-företag på gymnasienivå. Nu gör vi en nysatsning där elever och ni lärare på grundskolan

Läs mer

MARS VÄLKOMMEN TILL UF & HANDELSMÄSSA I ÄLMHULT. Om Mässan. Kolla in årets UF-företagare. Programmet. Krönika: Det handlar om att våga!

MARS VÄLKOMMEN TILL UF & HANDELSMÄSSA I ÄLMHULT. Om Mässan. Kolla in årets UF-företagare. Programmet. Krönika: Det handlar om att våga! VÄLKOMMEN TILL UF & HANDELSMÄSSA 2014 I ÄLMHULT Om Mässan (s.2) Kolla in årets UF-företagare (s. 3-5) Programmet (s. 6) Krönika: Det handlar om att våga! (s. 7) 5 MARS 11:00-18:00 IKEA:S Multihall Aktivitetshuset

Läs mer

SÄLJCHEFENS 10 VIKTIGASTE PUNKTER

SÄLJCHEFENS 10 VIKTIGASTE PUNKTER SÄLJCHEFENS 10 VIKTIGASTE PUNKTER Om Adviser Partner Adviser Partner har specialiserat sig på att hjälpa företag öka sin försäljning. Vi har uppdrag inom de flesta branscher i det svenska näringslivet.

Läs mer

D e s i g n p r o c e s s e n

D e s i g n p r o c e s s e n sense Anton Hellberg, Carl Jönsson, Max Hansson och Erik Johansson Teknik på Polhemskolan Te2A Lund Om reaqua sense reaqua sense s uppgift är att ta kontroll över cirkulationspumpen som finns i de flesta

Läs mer

Karriär och förälder. För dig som väntar barn, är föräldraledig eller har barn och arbetar

Karriär och förälder. För dig som väntar barn, är föräldraledig eller har barn och arbetar Karriär och förälder För dig som väntar barn, är föräldraledig eller har barn och arbetar Vilka möjligheter har du som förälder att få en bra balans mellan arbetsliv och familj? Lathund för dig som väntar

Läs mer

Kraftsamlingen. Ny teknik i ditt hem. Vinn en fjällvecka för hela familjen. Kundförmåner. Det är bara LED som gäller. Tipsa oss om dina vänner

Kraftsamlingen. Ny teknik i ditt hem. Vinn en fjällvecka för hela familjen. Kundförmåner. Det är bara LED som gäller. Tipsa oss om dina vänner Kraftsamlingen Information och erbjudanden från Dalakraft november 2015 Tipsa oss om dina vänner Vinn en fjällvecka för hela familjen Ny teknik i ditt hem Det är bara LED som gäller Kundförmåner Stockholmspaketet

Läs mer

MIN ENERGI. solcellsguiden. Nyheter och erbjudanden till dig som är kund hos Vattenfall. Upptäck solkraft! Vi bjuder på Storytel i 30 dagar

MIN ENERGI. solcellsguiden. Nyheter och erbjudanden till dig som är kund hos Vattenfall. Upptäck solkraft! Vi bjuder på Storytel i 30 dagar MIN ENERGI Nyheter och erbjudanden till dig som är kund hos Vattenfall Upptäck solkraft! Vi bjuder på Storytel i 30 dagar Håll koll på fritidshuset med Smarta hem-prylar Räkna ut din besparing med solcellsguiden

Läs mer

FÖRETAGARE. Bli leverantör till offentlig sektor

FÖRETAGARE. Bli leverantör till offentlig sektor FÖRETAGARE Bli leverantör till offentlig sektor Varje år upphandlar vi på Inköp Gävleborg varor och tjänster för ca 4 miljarder SEK till våra medlemskommuner och bolag. För dig som företagare innebär det

Läs mer

Elevmaterial. Natet dras at SIDAN 1. Reportern

Elevmaterial. Natet dras at SIDAN 1. Reportern Natet dras at SIDAN 1 Reportern Under läsningen Kapitel 1 (Du kan läsa och hitta svaret i texten. Precis där.) 1. Hur tror Rasmus att mc-gänget hittar honom? 2. Varför gör Rasmus sig inte av med sin mobil?

Läs mer

Människohandel - Information till dig som är god man för ensamkommande barn » 1 «

Människohandel - Information till dig som är god man för ensamkommande barn » 1 « Människohandel - Information till dig som är god man för ensamkommande barn» 1 « Till dig som är god man Många gånger anmäls inte brottet människohandel även om det idag är världens tredje största brottsliga

Läs mer

Enkel Digital Skyltning. på några minuter...

Enkel Digital Skyltning. på några minuter... Enkel Digital Skyltning på några minuter... Enkel Digital Skyltning 105mm i litet format... Det finns enkel digital skyltning, med enkla genomtänkta system... Paketen Vi har tagit fram tre färdiga paket

Läs mer

Kristinehamns hetaste nyhetsblad Mars 2004 Vad har vi på gång? 5 Slutpumpat i Pumpen 6 Vinn vår tävling! 8

Kristinehamns hetaste nyhetsblad Mars 2004 Vad har vi på gång? 5 Slutpumpat i Pumpen 6 Vinn vår tävling! 8 F lisan Kristinehamns hetaste nyhetsblad Mars 2004 Vad har vi på gång? 5 Slutpumpat i Pumpen 6 Vinn vår tävling! 8 En fjärrvärmecentral, förstås! Faktum är att en fjärrvärmecentral med sina få rörliga

Läs mer

Projekt samhällsomvandling - Gällivare

Projekt samhällsomvandling - Gällivare Projekt samhällsomvandling - Gällivare 1 Sammanfattning Denna rapports huvudsakliga inriktning är hur vi ska vrida konsekvenserna av samhällsomvandlingen till någonting väldigt positivt för Gällivare och

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

Steg 4 b. Molntjänster Onedrive Office 365 Windows 10. Mars -16 Liljedalsdata.se. Liljedalsdata Molntjänster En del av steg 4 Sida 1

Steg 4 b. Molntjänster Onedrive Office 365 Windows 10. Mars -16 Liljedalsdata.se. Liljedalsdata Molntjänster En del av steg 4 Sida 1 Steg 4 b Molntjänster Onedrive Office 365 Windows 10 Mars -16 Liljedalsdata.se Liljedalsdata Molntjänster En del av steg 4 Sida 1 Molntjänster Molntjänster ger dig tillgång till en dator någonstans i världen

Läs mer

Nyföretagarcentrum 5, 2, 3, 30, 4, 5, 5, 1, 1, 10, 10, 1, 6, 4, 1, 7, 6 20, 15, 10, 20, 3, 30, 4, 6, 20, 20, 3, 15, 10, 3, 1, 1, 2, 2, 3, 30, 10,

Nyföretagarcentrum 5, 2, 3, 30, 4, 5, 5, 1, 1, 10, 10, 1, 6, 4, 1, 7, 6 20, 15, 10, 20, 3, 30, 4, 6, 20, 20, 3, 15, 10, 3, 1, 1, 2, 2, 3, 30, 10, Bilaga 4 Sida 1(11) KL 1900 Inger Åckander, 630222 SAMMANSTÄLLNING AV FRÅGORNA AV TOTALT 37 INTERVJUER FÄRGADE SIFFROR FRÅN STORSTADSLÄN - 24 FRÅN STORSTADSLÄN OCH 13 FRÅN ÖVRIGA LÄN Frågor Ja Nej Hur

Läs mer

Morgondagens smarta värme Enkelt, effektivt och trådlöst

Morgondagens smarta värme Enkelt, effektivt och trådlöst Danfoss Link värmestyrning Morgondagens smarta värme Enkelt, effektivt och trådlöst Tidigt hemma. Temperatur i vardagsrummet: 21 C. Med nya Danfoss Link App kan du styra temperaturen i ditt hem var du

Läs mer

CIO Research Combitech

CIO Research Combitech CIO Research Combitech December 2011 1 This presentation and the information is based on research carried out by IDG and Combitech AB. This is property of Combitech AB and must not be used, disclosed or

Läs mer

System för elektrisk stenspräckning. Instruktionsbok

System för elektrisk stenspräckning. Instruktionsbok System för elektrisk stenspräckning Instruktionsbok VARNING! När stenspräckaren används utvecklas mycket hög värme, upp till 800 C. Tänk på att rensa området runt stenen från lättantändligt material. VARNING!

Läs mer

Övning: Dilemmafrågor

Övning: Dilemmafrågor Övning: Dilemmafrågor Placera föräldrarna i grupper med ca 6-7 st/grupp. Läs upp ett dilemma i taget och låt föräldrarna resonera kring tänkbara lösningar. Varje fråga kan även visas på OH/ppt samtidigt,

Läs mer

Spänning. Sluten krets, kopplingsschema, seriekoppling, parallellkoppling.

Spänning. Sluten krets, kopplingsschema, seriekoppling, parallellkoppling. Spänning Inledning I det här experimentet undersöker du vad skillnaden mellan serie- och parallellkoppling är genom att koppla lampor till varandra på olika sätt. Bakgrund För att det ska flyta ström i

Läs mer

Vätebränsle. Namn: Rasmus Rynell. Klass: TE14A. Datum: 2015-03-09

Vätebränsle. Namn: Rasmus Rynell. Klass: TE14A. Datum: 2015-03-09 Vätebränsle Namn: Rasmus Rynell Klass: TE14A Datum: 2015-03-09 Abstract This report is about Hydrogen as the future fuel. I chose this topic because I think that it s really interesting to look in to the

Läs mer

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da!

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da! Drogad Det var en helt vanlig lördags morgon, klockan var 4:33 det var kallt och snöade ute. Idag skulle jag och min pojkvän åka på skidresa i en vecka i Lindvallen, det är första gången för min pojkvän

Läs mer

Projektarbete Belysning

Projektarbete Belysning Projektarbete Belysning Av: Victor Karlsson, Fredrik Patriksson Stjernspetz, Henrik Byström Handledare: Jörgen Lantz HT/VT -06/-07 1 Innehållsförteckning Projektarbete Belysning... 1 1 Inledning... 4 2

Läs mer

VIDEODAGBOKEN. Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt. En dagbok i videoform online. Robert Forsgren (rf222ce) UD12 2013-06-05

VIDEODAGBOKEN. Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt. En dagbok i videoform online. Robert Forsgren (rf222ce) UD12 2013-06-05 VIDEODAGBOKEN En dagbok i videoform online. Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt Robert Forsgren (rf222ce) UD12 2013-06-05 Abstrakt: Den här rapporten kommer ta upp mitt projekt Videodagboken, en dagbok

Läs mer

Tillväxtverkets arbete med regional tillväxt

Tillväxtverkets arbete med regional tillväxt Tillväxtverkets arbete med regional tillväxt Lars Wikström 2016-01-22 Nationell myndighet med regional närvaro - 390 medarbetare - nio orter 1 Värt att fundera på Kommer företag att våga investera på platser

Läs mer

REGLER TILL COERCEO. Language: English / Svenska

REGLER TILL COERCEO. Language: English / Svenska Rules of Coerceo by Coerceo Company Swedish translation by S. Lundström REGLER TILL COERCEO Language: English / Svenska Copyright Ingen del av detta dokument får reproduceras, kopieras eller sändas, oavsett

Läs mer

CUBE BLUETOOTH-HÖGTALARE. kitsound.co.uk BRUKSANVISNING. JB. 3079/Tillverkad i Kina. KitSound 2015. Christchurch, Dorset, BH23 4FL, UK

CUBE BLUETOOTH-HÖGTALARE. kitsound.co.uk BRUKSANVISNING. JB. 3079/Tillverkad i Kina. KitSound 2015. Christchurch, Dorset, BH23 4FL, UK kitsound.co.uk CUBE BLUETOOTH-HÖGTALARE JB. 3079/Tillverkad i Kina. KitSound 2015 BRUKSANVISNING Christchurch, Dorset, BH23 4FL, UK 1 1 Vi är hantverkare. Vi är musiker. Vi är KitSound Vi engagerar oss

Läs mer

BATTERIKURS. Kursprogram

BATTERIKURS. Kursprogram Kursprogram BATTERIKURS Företagspresentation Nordic Battery och Addtech Batterityper Batterier i Båtar Trojan Fullriver MK batterier Batteriladdning Batteritestning och felsökning Batteriets livslängd

Läs mer

Vad är det frågan om En kort beskrivning av tjänsten. Den elektroniska jobbsökningen sker i följande steg:

Vad är det frågan om En kort beskrivning av tjänsten. Den elektroniska jobbsökningen sker i följande steg: Vad är det frågan om En kort beskrivning av tjänsten Vasa stads sommarjobb för ungdomar söks via jobbsökningsportalen Kuntarekry.fi. Kuntarekry.fi är en riksomfattande jobbsökningstjänst inom kommunbranschen

Läs mer

FOTA. Tävling åk. 4-7 FÖR DINA RÄTTIGHETER! 25 ÅR! Fyra enkla övningar om Barnkonventionen BAR N KONV EN TIONEN. 20 november 2014

FOTA. Tävling åk. 4-7 FÖR DINA RÄTTIGHETER! 25 ÅR! Fyra enkla övningar om Barnkonventionen BAR N KONV EN TIONEN. 20 november 2014 FOTA BAR N KONV EN TIONEN 25 ÅR! 20 november 2014 FÖR DINA RÄTTIGHETER! Fyra enkla övningar om Barnkonventionen Tävling åk. 4-7 HEJ! FOTOTÄVLING FÖR ÅK. 4-7 I höst fyller Barnkonventionen 25 år och vi

Läs mer

TEAM Verksamheten bedrivs idag från Stockholm och Malmö

TEAM Verksamheten bedrivs idag från Stockholm och Malmö PARTNERS TEAM Verksamheten bedrivs idag från Stockholm och Malmö Vi är idag tre personer I bolaget med fokus på utveckling och försäljning Närmast har vi anställt Ulf Jansson tidigare export chef på INR

Läs mer

FÖRETAGSAMHET LÖNAR SIG ALLTID

FÖRETAGSAMHET LÖNAR SIG ALLTID FÖRETAGSAMHET LÖNAR SIG ALLTID www.yrittajat.fi futureimagebank.com futureimagebank.com futureimagebank.com FÖRETAGSAMHET LÖNAR SIG ALLTID anvisningar för föreläsaren futureimagebank.com futureimagebank.com

Läs mer

Om skaparen. Tomas Öberg är idag entreprenör, föreläsare och på gång med sin första självbiografi Ilska, kärlek och framgång från insidan och ut.

Om skaparen. Tomas Öberg är idag entreprenör, föreläsare och på gång med sin första självbiografi Ilska, kärlek och framgång från insidan och ut. Om skaparen Tomas vet exakt vad han pratar om eftersom allt han förmedlar är självupplevt. Å ena sidan Mr Destruktiv med droger, slagsmål, mobbing och självhat i bagaget. Å andra sidan en stark vilja att

Läs mer

Han har tidigare hjälp mig som praktikant och fungerar bra, duktig och vill lära sig.

Han har tidigare hjälp mig som praktikant och fungerar bra, duktig och vill lära sig. Anställa lärling Postad av Kenta Jonsson - 11 nov 2013 22:08 Hej alla. Är inne på att anställa en lärling. Han har tidigare hjälp mig som praktikant och fungerar bra, duktig och vill lära sig. Just nu

Läs mer

RÄTT! Vi hjälper dig att välja. Denna bilaga handlar om Råd & Rön och hur vi gör våra tester. Riktiga tester som du kan lita på!

RÄTT! Vi hjälper dig att välja. Denna bilaga handlar om Råd & Rön och hur vi gör våra tester. Riktiga tester som du kan lita på! Vi hjälper dig att välja RÄTT! Denna bilaga handlar om Råd & Rön och hur vi gör våra tester. Riktiga tester som du kan lita på! Oberoende professionella tester Varje år får hundratals produkter genomgå

Läs mer

MÄSSHANDBOK ENTREPRENÖRSKAP PÅ RIKTIGT 2016 KRONOBERG

MÄSSHANDBOK ENTREPRENÖRSKAP PÅ RIKTIGT 2016 KRONOBERG MÄSSHANDBOK ENTREPRENÖRSKAP PÅ RIKTIGT 2016 KRONOBERG Om mässan: Plats: Affärshuset Tegnér, Växjö När: 22 april 2016 Hålltider: Kl. 08.00 Tävlingen Årets Säljare börjar. Kl. 10.00 11.45 Monterbygge. Kl.

Läs mer

2. Hur tycker du att stämningen i sjuan i stort har förändrats under året glädje, trygghet, gemenskap och kommunikation?

2. Hur tycker du att stämningen i sjuan i stort har förändrats under året glädje, trygghet, gemenskap och kommunikation? 1. Hur tycker du att det har varit att gå i sjuan som helhet? Gör ett omdöme som handlar om rolighetsgraden (hur kul det har varit) och ett omdöme som handlar om hur du upplever ditt lärande (hur mycket

Läs mer

UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING!

UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING! UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING! HEJ! Föreningen eller klubben är en av de viktigaste grundstenarna i Socialdemokraterna. Det är den verksamhet som de flesta av våra medlemmar möter i sitt vardagsengagemang.

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013? Verksamhetsresultat för Ektorpsgården Särskilt boende

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013? Verksamhetsresultat för Ektorpsgården Särskilt boende Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013? Verksamhetsresultat för Ektorpsgården Särskilt boende Resultaten för er verksamhet Här redovisas resultaten för er verksamhet från 2013 års nationella brukarundersökning

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL E-GREEN S SERIE

ANVÄNDARMANUAL E-GREEN S SERIE ANVÄNDARMANUAL E-GREEN S SERIE 1. Introduktion Innehållsförteckning 1. Introduktion 2. Produktbeskrivning 2.1 Ramnummer 3. Fäste av batteri 3.1 Batteri -/felindikator 4. Användning av styreenhet 4.1 Montering

Läs mer

Få ut det mesta ur fodret!! Lantbrukaren Dirk Schulte-Siering vet allt om sin utfodring

Få ut det mesta ur fodret!! Lantbrukaren Dirk Schulte-Siering vet allt om sin utfodring Kan du använda en sådan här, så kan du också använda den här! Få ut det mesta ur fodret!! Lantbrukaren Dirk Schulte-Siering vet allt om sin utfodring Daglig kontroll och en god översikt över utfodringen

Läs mer

Lev utan Stress & Oro

Lev utan Stress & Oro Tillåt dig att skapa ditt liv! Att skapa med din tanke och känsla Egentligen borde det heta Hjärtats Kraft att skapa med ditt Hjärta för det är just det som allt handlar om Först och främst, ja! Du kan

Läs mer

Sammanfattning - celler och hud

Sammanfattning - celler och hud Sammanfattning - celler och hud Celler Allt som lever byggs upp av pyttesmå delar. Dessa delar kallas för celler. (Ordet cell betyder litet rum.). En människa är uppbyggd av flera olika slags cellarter.

Läs mer

Nordens största golferbjudande GolfStar!

Nordens största golferbjudande GolfStar! PRESSMEDDELANDE Nordens största golferbjudande GolfStar! Nu föds GolfStar - en ny stjärna på golfhimlen som från och med nu äger och driver de två största golfbane-operatörerna i Norden: TopTee och Unipeg

Läs mer

Trådlös, tillgänglig fri!

Trådlös, tillgänglig fri! Trådlös, tillgänglig fri! Ny modern teknik ger dig frihet i ditt arbete! Behovet av snabb kommunikation ökar hela tiden. I takt med den tekniska utvecklingen ställer vi också högre krav på att alltid få

Läs mer

Bybladet. Oktober 2015

Bybladet. Oktober 2015 Bybladet Oktober 2015 Bybladet innehåller: Ordförande har ordet Städdagen hösten 2015 Fasadprojektet Takprojektet Byte av filter Möjlighet till fler nycklar Kostnad för borttappade brickor till tvättstugan

Läs mer

Byggnation av en luftsolfångare

Byggnation av en luftsolfångare Sjöfartshögskolan Byggnation av en luftsolfångare Författare: Petter Backman Ronny Ottosson Driftteknikerprogammet 120 hp Examensarbete 6 hp Vårterminen 2013 Handledare: Jessica Kihlström Sjöfartshögskolan

Läs mer

BUBBETORPS GÅRDS HANDELSBOD

BUBBETORPS GÅRDS HANDELSBOD BUBBETORPS GÅRDS HANDELSBOD Tapetserar verkstan Bubbetorps Gård Stenladan 371 92 Karlskrona 0455-745058 I samarbete med Ronneby Lajvsällskap www.rls.se Ansvarig utgivare Jenny Larsson På följande sidor

Läs mer

Hjälps åt att skriva några rader om senaste scoutmötet i avdelningens loggbok.

Hjälps åt att skriva några rader om senaste scoutmötet i avdelningens loggbok. SCOUTMÖTET JAG SJÄLV OCH MINA SCOUTKOMPISAR Det är bra om du som ledare läser igenom detta innan mötet äger rum. Under dagens möte får scouterna tänka kring vad de själva och deras scoutkompisar är bra

Läs mer

Lathund för webbredaktörer. Så skriver du på webben

Lathund för webbredaktörer. Så skriver du på webben Lathund för webbredaktörer Så skriver du på webben 1 Disposition En bra struktur kännetecknas av att det är enkelt för besökaren att förstå var den hittar det den letar efter. Oavsett om det handlar om

Läs mer

2.3 Elevernas ansvar och inflytande

2.3 Elevernas ansvar och inflytande GENEVAD 2014 2.3 Elevernas ansvar och inflytande Målbeskrivning i skolan. och för sitt arbete i skolan, och mognad, undervisningen, svara för att eleverna får pröva olika arbetssätt och arbetsformer,,

Läs mer

Elbytarguide Företag. Så ser du över företagets elavtal och sparar pengar

Elbytarguide Företag. Så ser du över företagets elavtal och sparar pengar Elbytarguide Företag Så ser du över företagets elavtal och sparar pengar Dags att se över ditt elavtal och spara pengar till firman 1996 avreglerades den svenska elmarknaden. Sedan dess är det fritt fram

Läs mer

ASSA RX. Webbaserat passersystem för dig som jobbar med annat. ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions. 1

ASSA RX. Webbaserat passersystem för dig som jobbar med annat. ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions. 1 ASSA RX Webbaserat passersystem för dig som jobbar med annat ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions. 1 Varför ska du välja ett passersystem till dina lokaler? Tanken med ett passersystem

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Morten Dürr

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Morten Dürr sidan 1 Författare: Morten Dürr Vad handlar boken om? Boken handlar om Amir som är 9 år och går i andra klass. Amir vill göra saker på sitt eget sätt. I skolan ska de skriva om sitt sommarlov och Amir

Läs mer

Consump. Om du kör miljövänligt så visar den grön text och kör du inte miljövänligt så visar rött, kör du något där emellan visar den gult.

Consump. Om du kör miljövänligt så visar den grön text och kör du inte miljövänligt så visar rött, kör du något där emellan visar den gult. Consump Consump är en produkt som ska få dig att köra miljövänligare. Den består av en display som visar hur mycket din bil drar och priset per mil. Den har tre olika lägen som lyser grönt, gult eller

Läs mer

Bluebiit Rocker 4G MANUAL

Bluebiit Rocker 4G MANUAL MANUAL Bluebiit Rocker 4G MANUAL 2 Bluebiit Rocker 4G manual Garanti: ett år Kontakt: www.bluebiit.com, asiakaspalvelu@bluebiit.com Förord Tack för att du valde Bluebiit product! Vi hoppas att du läser

Läs mer

Trassliga trådspelet Troja

Trassliga trådspelet Troja Trassliga trådspelet Troja Är du säker på handen? För metallöglan över ståltråden utan att dom nuddar varann. Trådspelet Troja tänder varningslampan så fort du råkar stöta emot. Se en film på produkten:

Läs mer

En liten introduktion till SLI Community

En liten introduktion till SLI Community En liten introduktion till SLI Community Välkommen till SLI Community! Ta dig gärna lite tid och läsa igenom den här introduktionen (många sidor, men det tar inte många minuter) så tror vi att du enklare

Läs mer

Den äldre, digitala resenären

Den äldre, digitala resenären Den äldre, digitala resenären Resebranschen är en av de mest växande branscherna i världen. Digitaliseringen har dock gjort att branschen förändrats mycket under de senaste åren. Många resenärer agerar

Läs mer

VAD HAR HÄNT HOS STOCKHOLM VATTEN SEDAN FÖRRA ÅRETS 4S KONFERENS

VAD HAR HÄNT HOS STOCKHOLM VATTEN SEDAN FÖRRA ÅRETS 4S KONFERENS VAD HAR HÄNT HOS STOCKHOLM VATTEN SEDAN FÖRRA ÅRETS 4S KONFERENS ÅTERBLICKAR OCH NYA FUNDERINGAR Kenth Olsson Enhetschef Ledningsnät Materialenheten VAD KOMMER FÖREDRAGET INNEHÅLLA Återblick från tidigare

Läs mer

Vikingatiden. - kreativt på olika sätt

Vikingatiden. - kreativt på olika sätt Vikingatiden - kreativt på olika sätt Vikingatiden Vikingatiden ett ämnesövergripande tema som utgår från kunskapskraven i svenska, historia, religion, och bild. Målet är att utifrån elevernas frågor om

Läs mer

Tänk i mindre banor och förbättra byggandet, miljön och klimatet.

Tänk i mindre banor och förbättra byggandet, miljön och klimatet. Tänk i mindre banor och förbättra byggandet, miljön och klimatet. Think Less. Vi förenklar byggandet Hur kan det löna sig att tänka i mindre banor? För att mindre är mer. Speciellt när du använder Lindabs

Läs mer

Information från Brf Trädgårdsstaden

Information från Brf Trädgårdsstaden Infoblad nr 1, februari 2015 Nu har julen passerat och vi har fått lite snö och kyla. Även vintern kan ha sin tjusning, bifogad bild togs en kväll när nysnön lagt sig. Vi ser fram mot en vårvinter med

Läs mer

Hur kör vi egentligen en undersökning om trafikanters beteende och nya hastighetsgränser utifrån en bussförares perspektiv?

Hur kör vi egentligen en undersökning om trafikanters beteende och nya hastighetsgränser utifrån en bussförares perspektiv? Hur kör vi egentligen en undersökning om trafikanters beteende och nya hastighetsgränser utifrån en bussförares perspektiv? NTF Skåne 2009 Hur kör vi egentligen en undersökning om trafikanters beteende

Läs mer

2015/16 Företags ID: 84235 Emil Lund Sjövägen 3, Upplands Väsby Sollentuna, Stockholms län ÅRSREDOVISNING. Move it Bag UF

2015/16 Företags ID: 84235 Emil Lund Sjövägen 3, Upplands Väsby Sollentuna, Stockholms län ÅRSREDOVISNING. Move it Bag UF 2015/16 Företags ID: 84235 Emil Lund Sjövägen 3, Upplands Väsby Sollentuna, Stockholms län ÅRSREDOVISNING Move it Bag UF Innehållsförteckning: 1. VD har ordet..sid 1 2. Förvaltningsberättelse.sid 2 3.

Läs mer

Efter ett mail med en uppgift så kan det komma ett uppföljnings-mail där uppgiften är att peppa kurskamraterna genom att berätta vad du gjorde.

Efter ett mail med en uppgift så kan det komma ett uppföljnings-mail där uppgiften är att peppa kurskamraterna genom att berätta vad du gjorde. Klimat 4A: Vad kan vi som individer göra? (På 3 i minuter hinner du läsa det första stycket med fetstil (och troligen dessutom skumma hela det här mailet, d.v.s. allt som inte är bonus, footer eller fotnoter)

Läs mer

Från prat till prototyp

Från prat till prototyp Från prat till prototyp En affärsresa i ekonomiklass! p Övningsbok 1 Rev20130507 Biljett 1 Prat Vilka problem tror du att din idé löser? (Alt. Vilka nya möjligheter ger din idé?)... För vem tror du att

Läs mer

Här följer några sidor mötestips ur vår bok

Här följer några sidor mötestips ur vår bok 23 Här följer några sidor mötestips ur vår bok Varför ska du ha ett tydligt syfte? 1. Du blir mer inspirerad OCH inspirerande. Det syns på hela personen när hon eller han agerar utefter ett tydligt syfte.

Läs mer

Låt eleverna öva på att dra slutsatser om textens handling genom att leta ledtrådar i texten.

Låt eleverna öva på att dra slutsatser om textens handling genom att leta ledtrådar i texten. Till läraren om kopieringsunderlag: Ledtrådar och bevis Låt eleverna öva på att dra slutsatser om textens handling genom att leta ledtrådar i texten. 1. De börjar med att titta på rubriker och bilder.

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013? Verksamhetsresultat för Bedagården Särskilt boende

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013? Verksamhetsresultat för Bedagården Särskilt boende Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013? Verksamhetsresultat för Bedagården Särskilt boende Resultaten för er verksamhet Här redovisas resultaten för er verksamhet från 2013 års nationella brukarundersökning

Läs mer