Startguide För Karting

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Startguide För Karting"

Transkript

1 Startguide För Karting En publikation från Umeå AK Karting

2 Hur gör man nu? Att börja med karting Gokartskolan är slut och man känner att detta vill vi i varje fall pröva på. Hur gör man då? Var börjar man? Denna skrift ska försöka svara på några av de vanligaste frågorna man ställs inför när man börjar köra gokart. Den försöker inte ge svar på alla frågor, eller att alltid ge de mest kompletta svaren. Den är inte skriven av någon expert med lång erfarenhet, utan av en nybörjare som nyligen stått inför just dessa frågor. Snabbstart Att komma igång med kartingkarriären efter gokartskolan kan enkelt sammanfattas i följande steg: 1. Gå med i klubben och skaffa en licens 2. Skaffa en kart och personlig utrustning 3. Åk och träna på klubbens träningstillfällen Detta kan man sedan hålla på med så länge man vill. Det är inte nödvändigt att börja tävla direkt (om man nu inte vill det). I början har man också en hel del att lära, så att bara träna kan vara alldeles lagom. Denna snabbstart saknar naturligtvis vissa detaljer, som vi ska gå in på nu. Regler Oavsett vad man ger sig in i för aktivitet, så har man i början en mängd frågor. Många av svaren hittar man i de regler som gäller. Svenska Bilsportförbundet, SBF, är riksorganisationen som har hand om karting, och på deras hemsida - - kan man hitta de regler som gäller för karting. Att ta en titt på reglerna som gäller och känna till dom är aldrig fel (och de som specifikt gäller karting är inte fler än att det går ganska fort att läsa igenom). Så ett besök där rekommenderas. Har du inte tillång till dator/internet kan du alltid få tillgång till reglerna via klubben. Licens För att få köra kart måste man ha en licens. I gokartskolan ingår det att man går igenom det teoretiska prov som krävs för att få en licens. Efter det genomförda provet skickar du in ansökan till SBF (Svenska Bilsportförbundet) och du får ett inbetalningskort från SBF för licensen. Licensen (kort i normal kreditkorts storlek) kommer sedan på posten och denna ska du sedan alltid ha med dig på träning och tävling. Utrustning Utöver hyrkart och gokartskolan så finns det egentligen bara ett alternativ om man vill köra gokart skaffa egna grejer. Enkelt uttryckt behöver man två saker: en kart personlig utrustning. Sid 2(7)

3 Utöver detta behöver man olika verktyg, olja att blanda i bensinen (det är 2-takts motorer i karten) mm. Listan över saker man behöver (eller som kan vara bra att ha) kan göras hur lång som helst. Jag tänker här inte göra en komplett lista, men senare i dokumentet har jag försökt göra en bra-att-ha lista. Som med det mesta, kan man inom karting köpa både nytt och gammalt, båda med sina för- respektive nackdelar. Nytt köper man i butik - direkt eller via postorder. Begagnat hittar man via annons och/eller kontakter. Ett flertal av butikerna har också begagnat, så det kan vara värt att ta en extra titt på deras hemsidor. Men först en titt på var man kan köpa detta. Var köper man? Några alternativ till var man kan hitta utrustning att köpa: Större karting butiker med större menar jag butiker där du kan handla på postorder, både via katalog och via webben. Se adress och länk listan i slutet. Mindre butiker dessa ligger oftast i anslutning till en karting bana/klubb. Här är det köpa direkt i butiken som gäller. Klubb hemsidor de flesta klubbar har annonser på sina hemsidor. eller här kan man hitta karting annonser Idrottsbladet Motorsport svensk tidning helt ägnad åt motorsport. Också här hittar du annonser, både privatannonser och från butiker. Personlig utrustning Hjälm, overall, handskar, krage och skor är den personliga utrustning som behövs. Hjälm är en dryg post, men den viktigaste. Är du under 18 får hjälmen inte väga mer än 1250gram. När vi letade hjälm verkade det bara finnas ett fåtal modeller på svenska marknaden som uppfyllde detta krav. Men hjälmen är det viktigaste och inget man vill snåla på. Att hitta en begagnad hjälm är ett alternativ, men se upp så du inte får tag i en som är skadad (vilket kanske inte alltid syns). Overall kan man hitta begagnade. Börja leta i de mindre kartingbutikerna, här brukar det finnas ett hyggligt utbud och man har också möjlighet att prova, vilket ju kan vara svårt med annonser. Riktiga karting skor kan man vänta lite med, ett par bra gympa skor (som skyddar fotknölarna) duger i början. Handskar - samma sak som med overall, men utbudet är inte lika stort på begagnat. Å andra sidan kostar ett par nya handskar inte så mycket. Det fungerar även bra med crosshandskar. För kragen gäller samma sak som för handskar, inte så stort begagnat utbud, men inte heller så dyr. Sid 3(7)

4 Vill man skaffa mer personlig utrustning finns det revbensskydd, balaclava (huva), regnställ, hjälmväskor mm. Din plånbok sätter gränserna. Kart Vad för slags kart (vilken klass) ska man köpa? För dig som gått gokartskolan (8 13 år) är det följande klasser som är aktuella: Cadetti 7-10 år. 5 hk. Startsnöre, centrifugalkoppling. F-Micro 8-10 år. 6 hk. Direktdriven eller slungkoppling F-Mini år. 8 hk. Direktdriven eller slungkoppling Exempel på kart. Till vänster en Cadetti, till höger en Mini Cadetti är en ren nybörjar klass. Här körs t.ex. inga officiella tävlingar, utan det kallas uppvisning. Cadetti får vid träning bara köra tillsammans med Micro. Micro är den första riktiga klassen. En stor fördel med Micro och Mini klasserna är att det i princip är samma bilar som man använder. Skillnaden är att Micro har en strypbricka på förgasarens insug, en mindre ljuddämpare samt mindre däck, jämfört med Mini. Så om du börjar i Micro kan du med några enkla (= ganska billiga) ändringar omvandla din bil till en Mini, på så vis fortsätta använda samma bil några år till. Nytt eller begagnat, det är frågan. Ett högre nypris ger i regel färre bekymmer (som med allt man köper nytt). En ny Cadetti/Micro/Mini ligger i mellan :- och :-. För begagnat finns ett grundtips var inte för snål. Det är inte ovanligt att man försöker komma så billigt undan som möjligt, men detta straffar sig ganska säkert alltid. För runt :- kan man få tag i en riktigt hygglig nybörjar kart. Min erfarenhet är att det är svårt att säga något generellt om begagnat priser. De kan variera mycket mellan till synes likvärdiga bilar. Vidare så kan det vara svårt att jämföra olika varor. Kartar kan säljas med eller utan motor, med eller utan mek-vagn, med eller utan reservdelar, regndäck, extra drev, kedjor, förgasare osv. Det kan vara smart att köpa ett chassi utan motor, för att köpa en helt ny motor. Detta för att inte missa några av punkterna på hur en motor ska vara för att vara regelrätt. Det känns ju både otrevligt och irriterande om man kommer på en tävling och blir diskad för att motorn inte är regelrätt. Har du möjlighet att ha med någon som har hållit på med karting ett tag när du tittar på en bil, så är ju det alltid en fördel. Oavsett, så be alltid att få se karten startad så att du i varje fall vet att det går Sid 4(7)

5 Bra att ha: Eftersom karting är en utpräglad material sport så finns det en hel del saker som man både behöver och som kan vara bra att ha. Här följer ett hyggligt grundtips: Mekvagn. Din direktdrivna kart går inte att rulla, och det blir snabbt mycket tungt att tvingas bära den mellan din depåplats och banan (eller hämta en trasig ute på banan). Dessutom ger mekvagnen en bra arbetshöjd för karten, vilket är nog så viktigt. Denna kan ingå i en begagnad bil, annars finns det olika typer (=priser) hos butikerna. Motorolja. Din kart har en 2-takts motor som kräver oljeblandad bensin. Satsa på riktig, lite dyrare olja. Jag tycker inte man ska vara snål och köpa så billig olja som möjligt. Hellre satsa på riktig olja och minska risken för ett dyrt motor ras. När Du börjar tävla så finns det ett reglemente på vilka oljor som är godkända. Dunk, kanna, tratt. Du behöver något att blanda till din bensin i. 5% olja är en lagom blandning. Verktyg. En uppsättning verktyg är nödvändig. Vilka verktyg du behöver upptäcker du snart. Ett tips är insex-nycklar, eftersom många skruvar och bultar är insex. Därutöver skruvmejsel, tång, fasta nycklar i några olika storlekar samt en tändstiftnyckel. Också för verktyg skulle jag rekommendera att inte vara för snål. Bättre med verktyg som håller än billiga som går sönder när man som bäst behöver dem. Kedjeolja att smörja kedjan med. Köp en riktig kedjeolja, ta inte samma som du använder till cykeln där hemma. Smörj ofta. Med ovanstående ska du i varje fall kunna komma igång och träna utan större problem. Allt eftersom du håller på kommer du att upptäcka fler saker som du vill ha/behöver. Listan kan göras oändlig. Träna Träna på banan ute vid Alvik Ring kan man göra onsdag och fredag mellan 17:00 och 21:00 samt lördag och söndag mellan 09:00 och 13:00. Beroende på antalet bilar som tränar delar träningsvakten in träningen i grupper utifrån vilka klasser som är representerade, så att man får grupper med någorlunda jämna bilar tillsammans. Varje grupp brukar då få 7 till 10 minuters pass att åka på. Är det väldigt få bilar tränar alla tillsammans. Dock så får Cadetti bara köra tillsammans med Micro. Sid 5(7)

6 Adresser och länkar Här kommer ett antal länkar till olika butiker och dylikt som jag samlat på mig. Den först länken går till Svenska Bilsportförbundet - Större butiker Butiker med egen butik, katalog, web-shop. Butik Länk Kommentar Kartson Eskilstuna. Har en katalog som också innehåller lite tips och skisser. Radne Motor Haninge. Tillverkar Raket motorn till Cadetti, Micro och Mini. Har också en katalog som utöver artiklar innehåller diverse tips. Forsman Motor Huddinge Kartco Lund G A Lindberg Hässleholm. Inte bara karting, också riktig racing Sodex Falun Mindre butiker Butiker som i regel håller till ihop med en bana/klubb. Butik Länk Kommentar Westspeed Göteborg Karting Ring, Team13, Göteborg BA Racing Axamo Ring, Jönköping Klubbar/mm Diverse karting klubbar nära Umeå och lite längre bort. Klubb Länk Kommentar Umeå Ak Info från vår klubb Lycksele MK Skellefteå Motorsällskap Bergs MK Nilssons Motor Ett bra forum Norrlandscupen. Sid 6(7)

7 Aktuell Motorsport Hemsidor Olika hemsidor, både personliga och stall Namn Länk Kommentar Tech Page of GoKarts Australiensisk sida med teknisk information GOCART.MOTOR.NU Bl.a. en bra länksamling MN Motorsport Bl.a. en bra länksamling Spark Plug Analysis Analysera tändstift Svensk Karting / Raceit Bl.a. en bra samling länkar Fler länkar På de flesta sidorna jag listat här ovan, kan du hitta länkar till ännu fler hemsidor. Lycka till med körningen Umeå Ak Sid 7(7)

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Introduktion Det finns mycket man kan göra för att lyckas på nätet och att skriva sökmotoroptimerade texter är definitivt en av de viktigare. I korta ordalag kan

Läs mer

Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida?

Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida? Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida? Vi går igenom allt du bör tänka på innan köp. Råd som du tjänar på längre fram. sförteckning et i denna bok ser du till höger. Vill du gå direkt till något

Läs mer

5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar!

5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar! 5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar! En del av projektet Sveriges Smartaste Marknadsförare av Jesper Lindén - Bli inte en SEO terrorist, bygg ett långsiktigt och hållbart system

Läs mer

RÄDDA VÄRLDEN SPARA DINA PENGAR!

RÄDDA VÄRLDEN SPARA DINA PENGAR! Joel Ström, Caroline Lindgren, Emilia Fagerberg, Dennis Berg, Julia Ärleskog, Daniel Holst, Josephine Jansson, Sebastian Moholm, Linus Blomqvist, Jonas Karlsson. Brinellgymnasiet nässjö klass Te08 RÄDDA

Läs mer

Respirator-marknadsföring eller Tillväxt-marknadsföring!

Respirator-marknadsföring eller Tillväxt-marknadsföring! Om du inte inför de här teknikerna så fort som möjligt kommer du att vara helt rökt om några år, kanske snabbare än så. Dina smartare konkurrenter kommer att krossa dig totalt Respirator-marknadsföring

Läs mer

Tankar, idéer och tips inför det nya året

Tankar, idéer och tips inför det nya året Tankar, idéer och tips inför det nya året 2012 av Jesper Lindén Jesper Lindén Så här i början av ett nytt år är ofta det bästa läget att sätta sig ner och fundera på vilka förändringar man kan gör för

Läs mer

Hantera Livet Med ADHD/ADD

Hantera Livet Med ADHD/ADD Hantera Livet Med ADHD/ADD Tio Strategier Att Organisera Din Tid, Dina Saker Och Ditt Liv Zemira Goja Copyright 2011 Coaching Center HANTERA Ditt ADHD/ADD Liv Tio Strategier Att Organisera Din Tid, Dina

Läs mer

Starta din försäljning med hjälp av sociala medier

Starta din försäljning med hjälp av sociala medier Starta din försäljning med hjälp av sociala medier Facebook Ett av de snabbaste sätten att sprida sin webbutik och få sin första beställning är att använda sig av Facebook. Det finns två olika sätt att

Läs mer

Marknadsföring på internet suger...

Marknadsföring på internet suger... Marknadsföring på internet suger... så varför inte ta den mest uppenbara vägen till fler kunder? Skriven av: Jesper Lindén affärscoach, författare, talare och marknadsförare på internet Om ungefär 10 min

Läs mer

Gör en egen webbplats

Gör en egen webbplats I det här avsnittet får du lära dig att bygga en egen minsida lägga till text och bilder skapa en egen design lägga till en bakgrund på webbplatsen I nästa nummer får du hjälp att bygga en större webbplats

Läs mer

Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako

Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako LYSTRING FÖRETAGARE som vill ha fler referenser, högre intäkter och fler kunder, klienter eller patienter som jagar dig istället för tvärtom Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako

Läs mer

Elevkårens 1) verksamhet 2) organisation 3) aktiva 4) medlemmar

Elevkårens 1) verksamhet 2) organisation 3) aktiva 4) medlemmar Elevkårens 1) verksamhet 2) organisation 3) aktiva 4) medlemmar Inledning. I elevkåren finns evenemangen och aktiviteterna, förmånerna och erbjudandena, föreställningarna och uppträdandena, frågorna och

Läs mer

Parallella Extra Inkomster

Parallella Extra Inkomster Du kommer med den här specialrapporten kunna få reda på hur du också kan utöka dina månatliga inkomster med hjälp av internet. Detta utan att behöva bygga egen hemsida eller att sälja något. Jag heter

Läs mer

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA Projektarbete Medieprogrammet Niklas Kurvinen, MP07, 2 Maj 2010 Innehållsförteckning Introduktion...3 Inledning...3 Syfte...3 Metod...3 Förarbete... 4-5 Planering...4

Läs mer

Företagare ska leva precis som de lever hemma som privatpersoner. Hemma är inte allt nytt, utan man är rädd om det man har och försöker återvinna det

Företagare ska leva precis som de lever hemma som privatpersoner. Hemma är inte allt nytt, utan man är rädd om det man har och försöker återvinna det Företagare ska leva precis som de lever hemma som privatpersoner. Hemma är inte allt nytt, utan man är rädd om det man har och försöker återvinna det man kan. CARIN LINDAHL Projektkalkylen beräkna utgifter

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

ebok Marknadsföring En handledning för annonsering i fackinriktade eböcker. För information om denna publikation, vänligen klicka här.

ebok Marknadsföring En handledning för annonsering i fackinriktade eböcker. För information om denna publikation, vänligen klicka här. ebok Marknadsföring En handledning för annonsering i fackinriktade eböcker. För information om denna publikation, vänligen klicka här. 2 Innehållsförteckning Innehållsförteckning...2 Introduktion...3 Internet

Läs mer

Svenska Ducatiklubben (SDK) Bankörning arrangerad av Bankommittén

Svenska Ducatiklubben (SDK) Bankörning arrangerad av Bankommittén Inledning Bankommitténs bankörningar är att se som "trafikövningar", dvs. det är ingen tävling eller träning inför tävling! Vi kör med omdöme och visar hänsyn till våra kompisar ute på banan. Bankommitténs

Läs mer

Elements, säkerhetskopiering och dina bilder

Elements, säkerhetskopiering och dina bilder Elements, säkerhetskopiering och dina bilder Mattias Karlsson Sjöberg, december 2011. Moderskeppet.se Lär dig tänka rätt och använda rätt verktyg för att säkerhetskopiering, datorbyte och hårdiskbyte.

Läs mer

Upphandlingsreglerna - en introduktion på lättläst svenska

Upphandlingsreglerna - en introduktion på lättläst svenska Upphandlingsreglerna - en introduktion på lättläst svenska Upphandlingsreglerna en introduktion på lättläst svenska Innehåll 1. Inledning 7 --De som ska följa lagen om offentlig upphandling, LOU 8 --Det

Läs mer

MARY KAY MARKNADSPLAN!

MARY KAY MARKNADSPLAN! MARY KAY MARKNADSPLAN! Hur vi tianar våra pengar: (hur vi jobbar) Klasser Facialsl makeup Kundvård /Mer-köp Ledarskap 0-2999kr exkl.moms. = 30% 3000-4999kr -/l- = 40% 5000-& tlppåt -/l- = 50% Klass snitt

Läs mer

Flytta hemifrån. - ett dilemmaspel om vardagsekonomi och konsumenträtt.

Flytta hemifrån. - ett dilemmaspel om vardagsekonomi och konsumenträtt. Flytta hemifrån - ett dilemmaspel om vardagsekonomi och konsumenträtt. Flytta hemifrån Göteborg Stad - Förvaltningen för Konsument och Medborgarservice 2 Innehåll: Sammanfattning, 3 Bakgrund, 3 Syfte,

Läs mer

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 3 Produkter som förverkligar visioner?

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 3 Produkter som förverkligar visioner? JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 3 Produkter som förverkligar visioner? Av: Jesper Lindén Många företagare startar upp verksamheter utan att egentligen fundera över

Läs mer

Idrottsstjärnors syn på ekonomi och ekonomisk rådgivning. Public Relations Enkät Juli 2008

Idrottsstjärnors syn på ekonomi och ekonomisk rådgivning. Public Relations Enkät Juli 2008 Idrottsstjärnors syn på ekonomi och ekonomisk rådgivning Public Relations Enkät Juli 2008 Bakgrund Capture och Impera kommunikation har genomfört och sammanställt följande enkät riktat till svenska toppidrottare

Läs mer

Rätt man på rätt plats Hur framgångsrik är du om 2 månader?

Rätt man på rätt plats Hur framgångsrik är du om 2 månader? Den här lilla rapporten kan innebära att DU om 1-2 månad har tagit ett större kliv mot dina drömmar än du gjort under det senaste året. Det som vi tar upp här är EXREMT viktigt för alla som driver en verksamhet

Läs mer

KANBAN. Internetmarknadsföring på tio minuter. Vilken webbstrategi har du?

KANBAN. Internetmarknadsföring på tio minuter. Vilken webbstrategi har du? Vilken webbstrategi har du? Internetmarknadsföring på tio minuter KANBAN marketing kanban marketing ab lund, sweden e-mail gustav.bergman@kanban.se mobile +46 (0)709-16 37 65 website www.kanban.se 1 a

Läs mer

Formulering av företagsekonomisk forskningsfråga

Formulering av företagsekonomisk forskningsfråga Formulering av företagsekonomisk forskningsfråga med utgångpunkt i bloggar Viktor Öman, bibliotekarie viktor.oman@mdh.se Licens: CC BY-NC-SA (2012). Välja och utveckla sitt uppsatsämne Ibland har man bara

Läs mer

Sommarjobb, tips och idéer

Sommarjobb, tips och idéer Sommarjobb, tips och idéer Vill du tjäna extra pengar under sommaren och samtidigt få ut det mesta av lovet? Då är det ett perfekt tillfälle att söka jobb under sommaren! Vem vet, kanske leder sommarjobbet

Läs mer

Styr och ställ - en kundundersökning

Styr och ställ - en kundundersökning Styr och ställ - en kundundersökning 1525983 Teresia Schullström November 2012 Styr och ställ kundundersökning om undersökningen Undersökningen genomfördes under 5-18 november 2012 genom ett utskick till

Läs mer

Studiehandledning för cirkelledare

Studiehandledning för cirkelledare Alla kan surfa Studiehandledning för cirkelledare 2015 Studieförbundet Vuxenskolan, SV och Demensförbundet Projektledning: Anki Bard-Sandström, SV Författare: Charlotta Olofsson och Petra Hoff Grafisk

Läs mer