Studie över sågning/klippning av laminerat glas/vindruta

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Studie över sågning/klippning av laminerat glas/vindruta"

Transkript

1 samhällsskydd och beredskap 1 (20) Göran Valentin MSB Magnus Swane Rsyd Peter Gunnarsson Rsyd Studie över sågning/klippning av laminerat glas/vindruta Den optimala klippningen/sågningen samt med vad/hur ska vi skydda oss från glasdammet?

2 samhällsskydd och beredskap 2 (20) Innehållsförteckning 1 Test Bilglassåg Glas- Master Sågning 4 2 Test Batterisåg Dewalt Sågning 6 3 Test Cirkelsåg Dewalt Sågning 10 4 Test RHYNO Windshield cutter Sågning 12 5 Test Glasfräs Sågning 13 6 Lexanframruta Polykarbonat Lexanframruta Sågning med Tigersåg Demilitionblad 4,2 Skråsågning Sågning med Tigersåg Demolitionblad 4,2 Vanlig sågning Klippning i Lexanruta Cirkelsåg i Lexanruta 16 7 Minska glasdammet mot operatören Tejp Raklödder Vattenbegjutning av vindrutan 17

3 samhällsskydd och beredskap 3 (20) 8 Brand i fordon Ventilationskontrollerad brand i fordon med högtrycksdimspik 18 9 Slutsatser Slutsatser 19 Vid sågning av laminerat glas Vid all sågning av laminerat glas skall erforderlig skyddsutrustning bäras.

4 samhällsskydd och beredskap 4 (20) Test Bilglassåg GLAS-MASTER Glas-Master är ett manuellt verktyg för sågning i laminerade glasrutor på fordon. Sågbladet sätts in i det hål som är klippt vid rutan som ska sågas. Vinkla sågbladet parallellt med vindrutan. Sågningen bör ske med korta, distinkta rörelser. Tänderna på sågbladet är riktade mot den som sågar vilket gör att den sågar när man drar Glas-Mastern mot sig. Det gör att det är kraft i sågningen samt att det ska minska glasdammet in i kupén Sågning Testet genomfördes genom att en laminerad framruta sågades och glasdammet på insidan mättes upp samt tiden det tog att såga framrutan. Framrutorna var av normalstorlek. Såg Glasdamm gr Tid Glas-master - 21 s Glas-master 37 g 27 s Glas-master 31 g 23 s

5 samhällsskydd och beredskap 5 (20) Kommentar: På Glas-Mastern finns en spets som är till för at skapa ett hål i den laminerade rutan. I Sverige är vi restriktiva med det då vi försöker undvika slag/stötar mot bilen. Det kan även uppstå splitter från glaset då man slår. Försök att vänta med sågningen tills det att en stolpe har klippts så att det då skapats ett hål. Sågningen kräver båda händerna. Handsågning kräver bra teknik och distinkta tag samt att bilen måste vara bra stabiliserad då den sågades hela tyngds rörelseenergi rör sig upp och ned. Risken finns att bilen rör sig.

6 samhällsskydd och beredskap 6 (20) 2. Test Batterisåg Dewalt 36 V tigersåg DeWalt DC305KL. Batterisågen är en Tigersåg med en vikt av 3,4 kg. Sågen har en kapacitet upp till 3000 slag per minut och 29 mm slaglängd. Sågningen bör gå till så att sågen trycks mot glaset samtidigt som man sågar Sågning Testet utfördes genom att en laminerad framruta sågades och glasdammet på insidan mättes upp samt tiden det tog att såga framrutan. Framrutorna var av normalstorlek. Blad: Demolition 4,2 mm. Såg Glasdamm gr Tid Dewalt tigersåg - 4 s Dewalt tigersåg 28 g 5 s Dewalt tigersåg 38 g 6 s

7 samhällsskydd och beredskap 7 (20) Kommentar: Det var testets bästa blad. Trots upprepade sågningar så mattades inte tänderna märkbart.

8 samhällsskydd och beredskap 8 (20) Blad: Abrasiv blad. Såg Glasdamm gr Tid Dewalt - 16 s Kommentar: Det var ett oerhört motstånd i detta blad och det gick väldigt långsamt vilket innebar att vi övergav detta blad omedelbart. Blad: Demolition blad med förtejpad framruta där sågningen skedde rakt igenom tejpremsan på längden. Såg Glasdamm gr Tid Dewalt - 11 s Dewalt - 8 s Kommentar: Syftet var att se om det gick långsammare med en tejpad framruta samt att se om det blev mindre glassprut. Tejpen stoppade upp sågen något men en hel del glasfastnade i tejpen. Dock kommer fortfarande en stor del av glaset upp på den som sågar. Blad: Metall 1,3 mm. Såg Glasdamm gr Tid Dewalt - 5 s Dewalt - 7 s Kommentar: Tänderna mattades redan efter en sågning vilket innebar att det redan vid andra sågningen var det dags att byta blad för att få en optimal sågning.

9 samhällsskydd och beredskap 9 (20) Blad: Milwaukee 4,2 Såg Glasdamm gr Tid Dewalt 60 4 s Dewalt - 7 s Kommentar: Glasbitarna från detta blad var något större då det är stora sågtänder och är skränkta kraftigt. Tigersåg - Milwaukeeklinga

10 samhällsskydd och beredskap 10 (20) 3. Test Cirkelsåg Dewalt DC 390 Cirkelsågen är batteridriven och vid testerna användes ett fulladdat batteri varje gång v/min. Klingan var en träklinga 165 mm x 1,5 mm Sågning Testet genomfördes genom att en laminerad framruta sågades och glasdammet på insidan mättes upp samt att tiden för sågningen mättes. Såg Glasdamm gr Tid Cirkelsåg 29 g 28 s Cirkelsåg 20 g 8 s

11 samhällsskydd och beredskap 11 (20) Kommentar: Syftet var att använda den klinga som vi använder till att såga i bussar med. Det krävdes en hel del teknik att såga med detta blad. Den kilades fast väldigt fort och man fick jobba med att lätta på den hela tiden. Ju fler gånger man körde desto bättre teknik. Ingeting som testpersonalen kunde rekommendera att använda för detta ändamål då detta verktyg kräver stor verktygskunskap samt att verktyget hugger kraftigt.

12 samhällsskydd och beredskap 12 (20) 4. Test RHYNO Windshield cutter Glassaxen kan användas med en hand och det går att klippa väldigt nära en drabbad utan att det blir farligt för den drabbade. Tanken med designen är att glaset ska klippas ut mot den som klipper och inte komma in i bilen. Fullt laddat batteri kan klippa mellan vindrutur enligt tillverkaren Sågning Såg Glasdamm gr Tid RHYNO - 22 s RHYNO - 16 s Kommentar: Med glassaxen är vi tvungna att vänta på håltagning om vi inte vill banka på rutan. Saxen går att köra med en hand och upplevdes stabil i handen. Någon testare ville ha saxen åt andra hållet. Glasdammet mättes aldrig upp efter denna sågning.

13 samhällsskydd och beredskap 13 (20) 5. Test Glasfräs Glasfräsen är en fräs som används av bildemonterare i syfte att ta bort vindrutor. Det sitter en dammsugare på som tar hand om dammet på utsidan. Eftersom det är en borr som tar sig igenom glaset så behövs ingen håltagning innan Sågning Såg Glasdamm gr Tid Glasfräs - 16 s Glasfräs - - Kommentar: Glasfräsen har en borr framtill vilket möjliggör att borra sig ett hål att starta i. Det är lätt att fräsa sig till hur man vill ha det ex. vid svängar. Varken tid eller glasdamm uppmättes i testet. Glasdammet som bildas blir väldigt fint och tunt.

14 samhällsskydd och beredskap 14 (20)

15 samhällsskydd och beredskap 15 (20) 6. Lexanvindruta 6.1 Polykarbonat (Lexanvindruta) Polykarbonat är en transparent termoplast med exceptionell hållbarhet. Polykarbonat säljs oftast som "okrossbar plast" under namnet hammerglass, makrolon eller lexan och används främst till butiksfönster och dörrfönster som ska vara stöt-, spark- och slagtåliga, den används också bland annat till visir, maskinskydd, flygplansfönster, CD-skivor och andra produkter som behöver vara hållbara och transparenta. Både polis och räddningstjänst kan ha detta i sina fordon Sågning med Tigersåg Demolitionblad 4,2 Skråsågning Syftet med att skråsåga var att se om man med sågens hjälp kunde skapa ett hål genom skråsågning. Testet visar att det tar mellan sek att komma igenom framrutan för att sedan kunna såga vidare Sågning med Tigersåg Demolitionblad 4,2 Vanlig sågning Tigersåg Glasdamm gr Tid Lexanruta - 44 s - - Kommentar: Att såga i Lexan var ett större motstånd än vanligt glas. Men det går att såga igenom. Vi mätte inte någon typ av damm på insidan. Vi provade att byta till en mindre mm på tänderna, 1,4 blad. Detta gjorde det mycket svårare att såga Lexanrutan Klippning i Lexanruta Den Lexanbit vi utförde klipptest på var det inga problem att klippa rakt igenom med en Holmatrosax. Detta trots att rutan inte satt fastlimmad i en bil utan enbart hölls still med en spridare. Skulle det inte fungera kan skråsågning genom rutan alltid vara en nödlösning.

16 samhällsskydd och beredskap 16 (20) Cirkelsåg i Lexanruta Cirkelsågen hade inga problem att komma igenom men var svår att såga framåt då den nyps fast hela tiden. Kommentar: Vi avråder från cirkelsågning i både Lexanrutor och vanliga vindrutor. Det är en svår metod där klingan ofta hugger, risken att sågtänder lossnar och träffar patienten finns också.

17 samhällsskydd och beredskap 17 (20) 7. Minska glasdammet mot operatören 7.1 Syfte Glasdammet som bildas när vi sågar har länge varit ett problem för räddningstjänster välden över. Man vill undvika att operatören andas in detta. Sedan vad detta glasdamm verkligen innehåller finns utredningar som visar om och hur farligt detta är. Räddningstjänster har löst detta genom att på olika sätt skydda andningsvägarna. En nackdel har varit att skyddsglasögonen immar igen när någon typ av filtermask används vilket har gjort att man nere i Tyskland/Holland nu tar bort detta och menar på att det inte är så farligt. Vi har velat hitta ett alternativ till att ta bort maskerna Tejp Tejpen vi använde var vanlig silvertejp. Att använda handsågen är mindre lämpligt då den gärna drar med sig tejpen i sågningen. Med Tigersåg var det lättare att ha kvar tejpen på rutan. Glasdammet minskade men fortfarande stänker det glas samt att det finns damm i luften runt operatören Raklödder Vi använde vanligt raklödder/skum på sprayflaska. Löddret var lätt att få dit men hade en tendens att glida av rutan vilket gjorde sågningen svår. Men löddret fångade upp stora mängder av glasdammet, dock inte allt Vattenbegjutning av rutan Vi använde en högtrycksslang med strålrör med lätt rinnande vatten ovanför själva sågningen. Vi såg en tydlig skillnad mot att inte vattenbegjuta sågningen. I stort sett allt glasdamm försvann på utsidan. En nackdel som finns är att det kan rinna in vatten till den drabbade.

18 samhällsskydd och beredskap 18 (20) Det man kan se är att det droppar igenom där man sågar. Vi var rädda att det skulle forsa in men det gjorde det inte. Kommentar: Då vi väldigt ofta redan har en slang ute i syftet brandskydd, så kan denna användas vid själva glassågningen. Det behövs heller inte speciellt mycket vatten för att minska glasdammet.

19 samhällsskydd och beredskap 19 (20) 8. Brand i fordon 8.1 Ventilationskontrollerad brand i fordon med högtrycksdimspik Vid bilbrand där samtliga rutor fortfarande är hela är vindrutan en bra angreppsväg med ett attackdimspik. Dimspiket slås med lätthet rakt genom vindrutan och släckning kan ske i rökfri miljö. En utvecklad brand i kupén på en personbil är ofta att se som en totalskada, då kan vi med lite is i magen och rätt metod slippa utsättas för brandrök i onödan.

20 samhällsskydd och beredskap 20 (20) 9. Slutsatser 9.1 Slutsatser När man ska välja det optimala redskapet för att såga en laminerad framruta måste flera parametrar vara med. Hur lång tid tar det, hur mycket glasdamm utsetts den drabbade för samt hur mycket glasdamm utsetts den som sågar för. Väger man dessa parametrar så var i detta test Tigersågen bäst tillsammans med det blad med lite större tänder dvs. 4,2 Demolition då denna var snabbast och slets minst. Den var också väldigt enkel att handha. Vad gäller storleken på bladet eller klingan så vill man ha så lite som det går i syfte att inte gå emot bildelar eller kroppsdelar på insidan. Det innebär att de blad som man vill ha ska vara korta. Detta går att köpa eller att man kapar till de man redan har. Ett rykte som har cirkulerat ibland räddningstjänsterna är att med handsågen så bildas det endast stora glasbitar från framrutan och inte så mycket glasdamm. I detta test blev storleken på glasbitarna störst för Tigersågen i något av testen. De största bitarna hade Tigersågen med flera bitar i storlek 26 x 35 mm. Handsågen hade den största biten på 17 x 10 mm. Och det var endast ett fåtal stora bitar. Däremot så skakar det och hoppar mycket i bilen med handsågen. Vad gäller mängden glasdamm så varierade det mellan ett par gram vid de olika sågningarna.

Skriv ut korten. Laminera dem gärna. Då håller de längre och kan användas om igen. Klipp ut dem och lägg de röda respektive de gröna i var sin ask.

Skriv ut korten. Laminera dem gärna. Då håller de längre och kan användas om igen. Klipp ut dem och lägg de röda respektive de gröna i var sin ask. RYGG Koppla ihop - Samarbetsövning Ett exempel på kort Förberedelser: Skriv ut korten. Laminera dem gärna. Då håller de längre och kan användas om igen. Klipp ut dem och lägg de röda respektive de gröna

Läs mer

Montering av Lustväxthus. 12-kant OBS Utkast, ej komplett. Felskrivningar kan förekomma. Version 15 mars 2015

Montering av Lustväxthus. 12-kant OBS Utkast, ej komplett. Felskrivningar kan förekomma. Version 15 mars 2015 Montering av Lustväxthus 12-kant OBS Utkast, ej komplett. Felskrivningar kan förekomma. Version 15 mars 2015 Detta behövs vid montering Det krävs minst två personer för att montera växthuset. Följande

Läs mer

Innan passningen. Riktning och höjd

Innan passningen. Riktning och höjd Innan passningen Titta upp innan du får bollen så du ser passningsalternativen Dölj passningen för motståndarna så länge som möjligt Använd passningsfinten vid behov det gör motståndarna osäkra Luras även

Läs mer

Grundteknik i bänkpress 1

Grundteknik i bänkpress 1 Bänkpress Öka lite under lång tid. Det är viktigt att du har rätt teknik. Då slipper du skador och du utvecklas. Paola Johansson är svensk mästare i styrkelyft. Hon är även individuell tränare i Friskis

Läs mer

Instruktion G-vagn v. 0.1 Sida 1 av 6

Instruktion G-vagn v. 0.1 Sida 1 av 6 Instruktion G-vagn v. 0.1 Sida 1 av 6 INSTRUKTIONER G-VAGN Observera, instruktionen är helt nyskriven och uppdateras fortfarande. Titta på produktsidan på www.mollehem.se efter senaste versionen. HJÄLPMEDEL

Läs mer

Skyddsutrustning vid händelser med farliga ämnen. Sammanställning av utvärdering av utrustningen

Skyddsutrustning vid händelser med farliga ämnen. Sammanställning av utvärdering av utrustningen Skyddsutrustning vid händelser med farliga ämnen Sammanställning av utvärdering av utrustningen Artikelnr 2010-4-36 Foto Åsa-Britt Edoff, Socialstyrelsen Publicerad: www.socialstyrelsen.se, april 2010

Läs mer

Hantverk i skogsbrynet

Hantverk i skogsbrynet Växtfärg Papper, växter. Stormkök, konservburk att koka i ( så slipper ni färgad kastrull ). Gör så här: Plocka växter och växtdelar, blommor, blad eller bär. Samla dom färgvis. Ta ca 2 dl växter till

Läs mer

multimaskin TEST Alla behöver en

multimaskin TEST Alla behöver en TEST Gör Det Själv testar verktyg och material för din räkning. Om du har något förslag till vad vi ska testa, så sänd oss ett mail till redaktionen@gds.se Alla behöver en multimaskin Multimaskinen, som

Läs mer

SmartgymS TRÄNA HEMMA PROGRAM SMARTA ÖVNINGAR FÖR ATT KOMMA I FORM - HEMMA! Effektiv Träning UTAN Dyra Gymkort!

SmartgymS TRÄNA HEMMA PROGRAM SMARTA ÖVNINGAR FÖR ATT KOMMA I FORM - HEMMA! Effektiv Träning UTAN Dyra Gymkort! S TRÄNA HEMMA PROGRAM 28 SMARTA ÖVNINGAR FÖR ATT KOMMA I FORM - HEMMA! Effektiv Träning UTAN Dyra Gymkort! Kom i form hemma Vi träffar många personer som tränar mycket och som är motiverade och som har

Läs mer

INSTRUKTIONSBOK FETTSPRUTA 907254, 0102459, 0102460

INSTRUKTIONSBOK FETTSPRUTA 907254, 0102459, 0102460 I26143-S-13.04 INSTRUKTIONSBOK FETTSPRUTA 907254, 0102459, 0102460 ASSALUB AB - 1 - www.assalub.se GENERELLA SÄKERHETSFÖRESKRIFTER OBS! Läs instruktionen noga innan fettpistolen tas i bruk. Om inte instruktionerna

Läs mer

2. Om du har köpt en RGB styrenhet med Fjärrkontroll ta bort den transparenta plasten vid batteriet.

2. Om du har köpt en RGB styrenhet med Fjärrkontroll ta bort den transparenta plasten vid batteriet. Instruktion LED RGB lister /Strips Det här är en generell instruktion/bruksanvisning för våra RGB LED lister. Vi testar alltid att de lister vi skickar ut fungerar, men det kan ju ändå vara bra att prova

Läs mer

Kapitel 10: Sidvärtsrörelser

Kapitel 10: Sidvärtsrörelser Kapitel 10: Den här övningen (öppna) har så många förtjänster att jag räknar den som alpha och omega bland alla övningar för hästen som syftar till att utveckla fullständig lösgjordhet och perfekt rörlighet

Läs mer

MONTERINGS- & SKÖTSELANVISNING. Dovre 425 CB. Utgåva 01/06

MONTERINGS- & SKÖTSELANVISNING. Dovre 425 CB. Utgåva 01/06 MONTERINGS- & SKÖTSELANVISNING Dovre 425 CB Utgåva 01/06 Allmänna råd Mottagning av gods När du tar emot godset är det viktigt att du noggrant kontrollerar så att godset inte är transportskadat. Anmäl

Läs mer

T-tunika med formremsa i halsringningen

T-tunika med formremsa i halsringningen Du behöver: begagnade tyger. Jag har en gardin och ett par shorts. Symaskin och matchande tråd, pappersoch tygsax, knappnålar, måttband, strykjärn och strykbräda, mellanlägg/fliselin till halsremsan. Synål.

Läs mer

Produktion. i samarbete med. MAO Design 2013 Jonas Waxlax, Per-Oskar Joenpelto

Produktion. i samarbete med. MAO Design 2013 Jonas Waxlax, Per-Oskar Joenpelto Prototyp Produktion i samarbete med MAO Design 2013 Jonas Waxlax, Per-Oskar Joenpelto FYSIK SNACKS Kraft och motkraft............... 4 Raketmotorn................... 5 Ett fall för Galileo Galilei............

Läs mer

FÖRKORTA DIN VÄG PÅ BANAN

FÖRKORTA DIN VÄG PÅ BANAN FÖRKORTA DIN VÄG PÅ BANAN Av Marie Hansson - Känns hunden för snabb? - Har du svårt att hinna dit du vill på banan? Själva kärnan i lösningen på problemet borde väl vara att förkorta din väg? Ju svårare

Läs mer

MONTERINGS- & SKÖTSELANVISNING. Dovre 35CB3 & 350CB. Utgåva 01/06

MONTERINGS- & SKÖTSELANVISNING. Dovre 35CB3 & 350CB. Utgåva 01/06 MONTERINGS- & SKÖTSELANVISNING Dovre 35CB3 & 350CB Utgåva 01/06 Allmänna råd Mottagning av gods När du tar emot godset är det viktigt att du noggrant kontrollerar så att godset inte är transportskadat.

Läs mer

GOLFINSPIRATION 2015. Inledning. Släpp kontrollen

GOLFINSPIRATION 2015. Inledning. Släpp kontrollen GOLFINSPIRATION 2015 Inledning Släpp kontrollen En golfsving är en komplex rörelse. Med många tankar, muskler och flera kroppsdelar involverade ska vi träffa en liten boll med ett verktyg som bara är 1

Läs mer

MONTERINGS- & SKÖTSELANVISNING. Dovre 40 CB. Utgåva 01/06

MONTERINGS- & SKÖTSELANVISNING. Dovre 40 CB. Utgåva 01/06 MONTERINGS- & SKÖTSELANVISNING Dovre 40 CB Utgåva 01/06 Allmänna råd Mottagning av gods När du tar emot godset är det viktigt att du noggrant kontrollerar så att godset inte är transportskadat. Anmäl omedelbart

Läs mer

LYCKA TILL! För ytterligare information: Annamari Jääskeläinen Ungdomsansvarig. Finlands Handbollförbund

LYCKA TILL! För ytterligare information: Annamari Jääskeläinen Ungdomsansvarig. Finlands Handbollförbund Det är meningen att utföra teknikmärket som en del av handbollsspelarens vardagliga träning. Det är meningen att utföra övningarna på träningar under tränarens ledning. Man behöver inte gå igenom alla

Läs mer

Fotbollskolan barn födda 2002 Våren 2009

Fotbollskolan barn födda 2002 Våren 2009 2009-04-05 Sida 1 av 5 Välkommen till fotbollskolan Fotboll är en meningsfull sysselsättning året runt. För att få ett friskare och roligare liv och inte minst - för att lära sig samarbeta. Drivkraften

Läs mer

LINNE MED SNEDREMSA I HALS- OCH ÄRMHÅL

LINNE MED SNEDREMSA I HALS- OCH ÄRMHÅL Du behöver: urklippta delar till ett linne + extra tyg till snedremsor (ca 50 x 50 cm), symaskin och matchande tråd, sax, knappnålar, synål, måttband, strykjärn och strykbräda. Köpta snedremsor använder

Läs mer

INSTALLATIONSANVISNING

INSTALLATIONSANVISNING INSTALLATIONSANVISNING för montering av fiberkabel inomhus och skarvbox Arbetsgång vid egen installation: Bestäm placering av mediaomvandlare. Borra hål i yttervägg (observera lutning på borrhål). Sätt

Läs mer

Fysiska aktiviteter FYSISKA AKTIVITETER. Zumba och Linedance

Fysiska aktiviteter FYSISKA AKTIVITETER. Zumba och Linedance Fysiska aktiviteter Zumba och Linedance Vad innebar Vi träffas ett par gånger i veckan och dansar tillsammans med en instruktör. Hittills har vi testat att hålla kurser i både Zumba och Linedance. Vi dansar

Läs mer

Försurning. Joel Langborger. Mentor: Olle och Pernilla 20/5-10

Försurning. Joel Langborger. Mentor: Olle och Pernilla 20/5-10 Försurning Joel Langborger 9A Mentor: Olle och Pernilla 20/5-10 Innehållsförteckning: Sida Inledning 1 Bakgrund 1 Syfte 1 Material 1 Metod 2 Resultat 2 Slutsats 2 Felkällor 3 Avslutning 3 Inledning: Försurning

Läs mer

Att laga stickade sockor

Att laga stickade sockor Du behöver: lagningsgarn, gärna med syntetfibrer i ex.vis akryl, eller polyamid, strumpstickor, stoppnål med trubbig spets, sax, måttband. Personens fotmått är också bra att ha. Det här garnet köpte jag

Läs mer

Lagadministration. 100913 Linda Emterby

Lagadministration. 100913 Linda Emterby Lagadministration För att lägga till lag ska man stå på organisationssida för en förening. Föreningen hittar man genom organisationsträdet under menyn Organisation eller genom att söka i Snabbsök efter

Läs mer

BENDOF DC-16MB Batteridriven armeringsklipp

BENDOF DC-16MB Batteridriven armeringsklipp BENDOF DC-16MB Batteridriven armeringsklipp INSTRUKTION SE-194 82 Upplands Väsby Besöksadress: Centralvägen 2-4 Telefon 08-590 344 60 Telefax 08-590 925 40 VARNING! Klipps kortare bitar än 10 cm kan den

Läs mer

Några tips på hur man kan arbeta med fjärilar i skola och förskola

Några tips på hur man kan arbeta med fjärilar i skola och förskola Några tips på hur man kan arbeta med fjärilar i skola och förskola 1. Hur ser en fjäril? har så kallade fasettögon som är sammansatta av upp till 17 000 delögon. Detta ger fjärilen ett mosaikseende. Måla

Läs mer

Klass 6B Guldhedsskolan

Klass 6B Guldhedsskolan Klass 6B Guldhedsskolan Klass 6B i Guldhedsskolan har gjort ett temaarbete i NO, svenska och bild. Vi gör alla avtryck i miljön. Hur mycket jag tar av naturens resurser och belastar miljön brukar kallas

Läs mer

TÄBYVAGGAN (4 m. och 3 m.) MONTAGEBESKRIVNING. Bild 1: Vagga 4x2,6 m. OBS! DENNA BESKRIVNING SKALL LÄSAS OCH FÖLJAS VID MONTAGE! Material (Bild 3):

TÄBYVAGGAN (4 m. och 3 m.) MONTAGEBESKRIVNING. Bild 1: Vagga 4x2,6 m. OBS! DENNA BESKRIVNING SKALL LÄSAS OCH FÖLJAS VID MONTAGE! Material (Bild 3): TÄBYVAGGAN (4 m. och 3 m.) MONTAGEBESKRIVNING Bild 1: Vagga 4x2,6 m. OBS! DENNA BESKRIVNING SKALL LÄSAS OCH FÖLJAS VID MONTAGE! Verktyg mm (Bild 2): Insexnyckel 5 mm av bra stålkvalitet med långt skaft,

Läs mer

Övningsbeskrivningar Åtgärdsprogram 1

Övningsbeskrivningar Åtgärdsprogram 1 Övningsbeskrivningar Åtgärdsprogram 1 "Box Position Mät ut med hjälp av pinnen: lite mer än axelbrett mellan fötterna, pinnen ska gå i linje med fotens inre sida och axelns yttre sida. Aktiv Sidoböjning

Läs mer

TJUVSTARTER I AGILITY - en kamp i envishet

TJUVSTARTER I AGILITY - en kamp i envishet TJUVSTARTER I AGILITY - en kamp i envishet Av Marie Hansson När det handlar om tjuvstarter är det ofta en kamp mellan en ivrig hund och dess förare. Men ju mer psykologi man använder, desto större övertag

Läs mer

Vilken batteriskruvdragare/borrmaskin är bäst för elektriker? Postad av Svenne Eriksson - 29 okt 2013 10:50

Vilken batteriskruvdragare/borrmaskin är bäst för elektriker? Postad av Svenne Eriksson - 29 okt 2013 10:50 Vilken batteriskruvdragare/borrmaskin är bäst för elektriker? Postad av Svenne Eriksson - 29 okt 2013 10:50 Vi har en sorglig skara batteriborrflugor av alla möjliga fabrikat och modeller på firman. Bäst

Läs mer

Kardinal Synd Umeå - Inspelningsinstruktioner -

Kardinal Synd Umeå - Inspelningsinstruktioner - 1 Kardinal Synd Umeå - Inspelningsinstruktioner - Vill förvarna om att det ser ut att vara mycket mer jobb än det egentligen är speciellt med tanke på att det inte krävs några speciella riggar eller ljussättning.

Läs mer

Lyssna, stötta och slå larm!

Lyssna, stötta och slå larm! För barn Lyssna, stötta och slå larm! - när en kompis utsätts för övergrepp Stötta Det är alltid vuxnas ansvar att skydda barn och ungdomar mot sexuella övergrepp, men du som kompis kan göra mycket för

Läs mer

SKRÄPJAKT I TROLLSKOGEN 18 APRIL -2011

SKRÄPJAKT I TROLLSKOGEN 18 APRIL -2011 SKRÄPJAKT I TROLLSKOGEN 18 APRIL -2011 Under tiden vi arbetat med mofflorna så har barnen på olika sätt fått uppleva, leka och samtala kring det som mofflorna hade fått nedskräpat med i sin skog. Idag

Läs mer

Robotgräsklippare från Zomax

Robotgräsklippare från Zomax Robotgräsklippare från Zomax Zomax är ett företag från Tyskland som har sedan 2007 specialiserat sig på robotgräsklippare. All deras tillverkning sker i Asien med direktion från Tyskland. Vi har valt att

Läs mer

Uppgift 24A - Reflektion över boken "Vem snodde osten?"

Uppgift 24A - Reflektion över boken Vem snodde osten? Uppgift 24A - Reflektion över boken "Vem snodde osten?" Här har vi plockat ut sex citat som vi tycker är extra viktiga. Om du inte förändras riskerar du att utplånas Att bara stå och stampa på ett och

Läs mer

SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara?

SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara? SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara? Av Marie Hansson Ju mer man börjar tänka på vad en slalomingång innebär, desto mer komplicerat blir det! Det är inte lite vi begär att hundarna ska lära sig och hålla

Läs mer

Bedömningsstöd till Tummen upp! Teknik Kartläggning årskurs 6

Bedömningsstöd till Tummen upp! Teknik Kartläggning årskurs 6 Bedömningsstöd till Tummen upp! Teknik Kartläggning årskurs 6 Kursplanerna i Lgr 11 är uppbyggda efter rubrikerna syfte, centralt innehåll och kunskapskrav. Syftestexten avslutas med vilka förmågor som

Läs mer

Sy kapell själv. dumsnålt eller smart? Praktiskt gör det själv. Projektet i korthet

Sy kapell själv. dumsnålt eller smart? Praktiskt gör det själv. Projektet i korthet Praktiskt gör det själv Sy kapell själv dumsnålt eller smart? Projektet i korthet Svårighetsgrad Medel I vintras köpte jag och min man en Terhi 50 för 000 kr. Ett kanonpris tyckte vi. Dynorna och kapellet

Läs mer

Vattenfelsbrytare esystop flow

Vattenfelsbrytare esystop flow 151217 sida 1 av 3 Installationen bör utföras av en fackman. Vattenfelsbrytaren esystop flow är anpassad till branschregler Säker Vatteninstallation. För installation av och sensor i systemet se separat

Läs mer

Håll fötterna på jorden nya trädgårdsmaskiner från Ryobi med extra lång räckvidd.

Håll fötterna på jorden nya trädgårdsmaskiner från Ryobi med extra lång räckvidd. 22 februari 2012 Håll fötterna på jorden nya trädgårdsmaskiner från Ryobi med extra lång räckvidd. Som en av de största och mest innovativa tillverkarna av elverktyg och trädgårdsmaskiner, har Ryobi som

Läs mer

Nu till arbetsbeskrivningen (bildtexterna gäller alltid bilden ovanför texten):

Nu till arbetsbeskrivningen (bildtexterna gäller alltid bilden ovanför texten): När jag bytte koppling på min bil hade jag till min hjälp Haynes och Henrik Karlssons sida, men jag tycker det saknas lite bilder samt vissa detaljer, så därför tänkte jag beskriva hur jag gjorde. Det

Läs mer

Använd den rätta lådan

Använd den rätta lådan Packningstips 1 Praktiska tips packning Använd den rätta lådan Vanligtvis behöver du fyra små till medelstora lådor för varje stor låda. Använd de små lådorna för tunga saker som böcker och tallrikar;

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

VAD TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN? - SÄRSKILT BOENDE I HÖGANÄS KOMMUN 2013

VAD TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN? - SÄRSKILT BOENDE I HÖGANÄS KOMMUN 2013 SÄRSKILT BOENDE - 2013 1 (13) VAD TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN? Vad tycker de äldre om äldreomsorgen är en rikstäckande undersökning av äldres uppfattning om kvaliteten i hemtjänst och äldreboenden.

Läs mer

Tutorial Av Marika ioma Lantz för HannasPysselstuga.se

Tutorial Av Marika ioma Lantz för HannasPysselstuga.se Fjärilalbum med tags Tutorial Av Marika ioma Lantz för HannasPysselstuga.se Materialet som jag använt: (Hittar du inte materialet i webshopen så kontakta Hanna så kan hon ordna det) Kartong eller annat

Läs mer

Lärarmanual för Simkampen

Lärarmanual för Simkampen Lärarmanual för Simkampen Lärarmanualen är tänkt att använda som ett hjälpmedel vid simundervisningen inför Sim- kampen. Materialet innehåller ett antal övningar med skiftande svårighetsgrad och förslag

Läs mer

Stöldmärkning med DNA - SmartDNA safesolution.se

Stöldmärkning med DNA - SmartDNA safesolution.se Instruktion gällande stöldmärkning av fordon Stöldmärkning med DNA - SmartDNA R safesolution.se SmartDNA appliceras på stöldbegärliga föremål i fordon, vilket gör det möjligt att spåra stulna delar till

Läs mer

Projekt samhällsomvandling - Gällivare

Projekt samhällsomvandling - Gällivare Projekt samhällsomvandling - Gällivare 1 Sammanfattning Denna rapports huvudsakliga inriktning är hur vi ska vrida konsekvenserna av samhällsomvandlingen till någonting väldigt positivt för Gällivare och

Läs mer

INSTALLATIONSGUIDE Vid fiberanslutning till villa

INSTALLATIONSGUIDE Vid fiberanslutning till villa INSTALLATIONSGUIDE Vid fiberanslutning till villa En stabil framtid med fiber Snabbt, stabilt och säkert. Att installera fiber i sin villa öppnar teknikens motorväg in i framtiden. Du får möjligheter till

Läs mer

Vedmaskiner fra Per Wikstrand AB i Sverige

Vedmaskiner fra Per Wikstrand AB i Sverige Vedmaskiner fra Per Wikstrand AB i Sverige Sagutstyr AS Spara ryggen och kapa veden med säkraste vedkapen Rättvikskapen är en vedkap av balanstyp med rullbord. Det som främst skiljer Rättvikskapen från

Läs mer

Del 1 Monteringsanvisning Garageport med motor. Boxline Modern Ribbline Futura (Basic)

Del 1 Monteringsanvisning Garageport med motor. Boxline Modern Ribbline Futura (Basic) Del 1 Monteringsanvisning Garageport med motor Boxline Modern Ribbline Futura (Basic) Tack för att du valt en av Handymanns prisvärda portar. Det är vår rekommendation att monteringen utförs tillsammans

Läs mer

Silver Line E.Z 6 X10 Växthus Multi Wall Panels

Silver Line E.Z 6 X10 Växthus Multi Wall Panels Catalog No. 6663 * Version #3 VIKTIGT MONTERINGSANVISNING Silver Line E.Z 6 X0 Växthus Multi Wall Panels 35x93x03 cm / 4 X76 X80 Innan du börjar montera växthuset måste du läsa igenom den här monteringsanvisningen

Läs mer

Uppdaterad 2011-05-31. Enkel manual tävlingsanmälan i friidrottens nya IT- system.

Uppdaterad 2011-05-31. Enkel manual tävlingsanmälan i friidrottens nya IT- system. Enkel manual tävlingsanmälan i friidrottens nya IT- system. Anmälan i FRIDA Innan du börjar. För att kunna anmälas till en tävling i FRIDA måste man finnas med i medlemsregistret i IdrottOnline. Om du

Läs mer

MONTERINGS- & SKÖTSELANVISNING. Attityd 300. Utgåva 01/09

MONTERINGS- & SKÖTSELANVISNING. Attityd 300. Utgåva 01/09 MONTERINGS- & SKÖTSELANVISNING Attityd 300 Utgåva 01/09 Allmänna råd Mottagning av gods När du tar emot godset är det viktigt att du noggrant kontrollerar så att godset inte är transportskadat. Anmäl omedelbart

Läs mer

Kåre Bluitgen. Sjalen. Översättning: Catharina Andersson illustrationer: Kirsten raagaard. nypon förlag AB. Publicerat med tillstånd.

Kåre Bluitgen. Sjalen. Översättning: Catharina Andersson illustrationer: Kirsten raagaard. nypon förlag AB. Publicerat med tillstånd. Kåre Bluitgen Översättning: Catharina Andersson illustrationer: Kirsten raagaard nypon förlag AB Ska vi byta hår? Åh, vad ditt hår är fint, säger Ida. Hon drar borsten genom Aylas svarta hår. Tycker du?

Läs mer

Vad håller vi på med?

Vad håller vi på med? Fyren Waxholms Scoutkårs tidning, april 2006 Myrornas möten Vi är på Kullön varje månad och går i mörkret med lyktor. Vi har varit på Kastellet med Småfåglarna. Där fick vi en guidad rundtur med guiden

Läs mer

Isomax. 2,5 mm 4 mm T20. 5 mm. Rev.nr: 140324. Kilar (boardremsor)

Isomax. 2,5 mm 4 mm T20. 5 mm. Rev.nr: 140324. Kilar (boardremsor) Isomax,5 mm 4 mm Rev.nr: 404 Kilar (boardremsor) 5 mm T0 Innehållsförteckning: OBS!!! Luckorna bäres stående. A: Sortera upp luckorna per skjutparti. Kontrollera att storlek och antal stämmer. Stäm av

Läs mer

Gör Gör om. rätt! NYHET! De sladdlösa Bosch-borrskruvdragarna PSR 14,4 LI-2 och PSR 18 LI-2 med Bosch PowerControl. Du blir imponerad.

Gör Gör om. rätt! NYHET! De sladdlösa Bosch-borrskruvdragarna PSR 14,4 LI-2 och PSR 18 LI-2 med Bosch PowerControl. Du blir imponerad. Gör om. Gör rätt! NYHET! De sladdlösa Bosch-borrskruvdragarna PSR 14,4 LI-2 och PSR 18 LI-2 med Bosch PowerControl. Borra och skruvdra lättare och smidigare än någonsin. Mer information på www.bosch-do-it.se

Läs mer

Enkel Digital Skyltning. på några minuter...

Enkel Digital Skyltning. på några minuter... Enkel Digital Skyltning på några minuter... Enkel Digital Skyltning 105mm i litet format... Det finns enkel digital skyltning, med enkla genomtänkta system... Paketen Vi har tagit fram tre färdiga paket

Läs mer

Statistik 2014 - Förmedlingsprocenten

Statistik 2014 - Förmedlingsprocenten Statistik 2014 - Förmedlingsprocenten En rapport från Brottsofferjouren Sverige Sofia Barlind statistik@boj.se Förmedlingsprocenten 2008 gjordes för första gången en enkel jämförelse mellan hur många brott

Läs mer

en handledning i hur du tillverkar

en handledning i hur du tillverkar Modellteknik en handledning i hur du tillverkar modeller och prototyper Vad är modellteknik? Modellteknik är en arbetsprocess som du utför för att tillverka modeller och prototyper. Du bör veta skillnaden

Läs mer

www.svensktmodellflyg.se

www.svensktmodellflyg.se ww ww.svensktmodellflyg.se Svenskt Modellflyg Byggbeskrivning till Svenskt Modellflygs The Flying Smile The Flying smile är en eldriven inomhusmodell med flygegenskaper liknande s.k. shockflyers. Ritning

Läs mer

Grafiska tecken. Anfallsspelare. Försvarsspelare. Nyintagna positioner. Åkning framåt utan puck. Åkning framåt med puck.

Grafiska tecken. Anfallsspelare. Försvarsspelare. Nyintagna positioner. Åkning framåt utan puck. Åkning framåt med puck. Grafiska tecken 1 Anfallsspelare Försvarsspelare Nyintagna positioner Åkning framåt utan puck Åkning framåt med puck Åkning bakåt Vändning under åkning bakåt till åkning framåt Vändning under åkning framåt

Läs mer

Instruktioner Rigg av Landshypoteks tältkit 3x3m.

Instruktioner Rigg av Landshypoteks tältkit 3x3m. Instruktioner Rigg av Landshypoteks tältkit 3x3m. Verktyg o hjälpmedel som finns med i kitet: Skruvdragare med stjärnbits (alt. vanlig skruvmejsel) Sax och packtejp + silvertejp Tuschpenna och papper (för

Läs mer

Reflektionsnotat før Mars i November.

Reflektionsnotat før Mars i November. Reflektionsnotat før Mars i November. Nu har vi kommit in i november som ær det sista reflektionsnotatet før detta året. Vi har kommit långt i projektet om olika materialer. Barnen uttrycker engagemang

Läs mer

Parkeringstillstånd för rörelsehindrade. Parkeringstillstånd för rörelsehindrade STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN

Parkeringstillstånd för rörelsehindrade. Parkeringstillstånd för rörelsehindrade STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Parkeringstillstånd för rörelsehindrade Parkeringstillstånd för rörelsehindrade STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Innehåll P-tillståndet är till för dig... 3 Var kan jag parkera?... 3 Tid och avgift... 4 Användning

Läs mer

Dagverksamhet för äldre

Dagverksamhet för äldre Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre Delrapport med utvärdering Skrivet av Onerva Tolonen, arbetsterapeut, 2010-08-09 Innehåll 1. Inledning...3 1.1 Vilka problem ville vi åtgärda?...3 1.2 Vad vill

Läs mer

4:7 Dioden och likriktning.

4:7 Dioden och likriktning. 4:7 Dioden och likriktning. Inledning Nu skall vi se vad vi har för användning av våra kunskaper från det tidigare avsnittet om halvledare. Det är ju inget självändamål att tillverka halvledare, utan de

Läs mer

NYHET ONSITE NEWS NUMMER 2 MAJ-AUGUSTI 2012 BATTERIDRIVNA VERKTYG METALLBEARBETNING TRÄBEARBETNING BETONG- OCH NY VINKELSLIP, 18 V XR SE SIDAN 4

NYHET ONSITE NEWS NUMMER 2 MAJ-AUGUSTI 2012 BATTERIDRIVNA VERKTYG METALLBEARBETNING TRÄBEARBETNING BETONG- OCH NY VINKELSLIP, 18 V XR SE SIDAN 4 BATTERIDRIVNA VERKTYG NY VINKELSLIP, 18 V XR SE SIDAN 4 NY BORDS-/GERINGSSÅG SE SIDAN 5 BETONG- OCH METALLBEARBETNING TRÄBEARBETNING NY STICKSÅG, 18 V XR SE SIDAN 4 ONSITE NEWS NUMMER 2 MAJ-AUGUSTI 2012

Läs mer

ELEVHJÄLP. Diskussion s. 2 Åsikter s. 3. Källkritik s. 11. Fördelar och nackdelar s. 4. Samarbete s. 10. Slutsatser s. 9. Konsekvenser s.

ELEVHJÄLP. Diskussion s. 2 Åsikter s. 3. Källkritik s. 11. Fördelar och nackdelar s. 4. Samarbete s. 10. Slutsatser s. 9. Konsekvenser s. Källkritik s. 11 Diskussion s. 2 Åsikter s. 3 Samarbete s. 10 Slutsatser s. 9 ELEVHJÄLP Fördelar och nackdelar s. 4 Konsekvenser s. 5 Lösningar s. 8 Perspektiv s. 7 Likheter och skillnader s. 6 1 Resonera/diskutera/samtala

Läs mer

Första dagboken: ATT HANTERA EN TSUNAMI. Onsdag 19 januari

Första dagboken: ATT HANTERA EN TSUNAMI. Onsdag 19 januari Onsdag 19 januari Irma 17 år. Jan och jag uppvaktar. Improviserar svensk-dansk "Ja, må hon leva med kage og chokola-a-de ". Jan med tårtans plasthuva på sitt huvud. Tårta och presenter var vi ute och köpte

Läs mer

Undersökning av olyckor och räddningsinsatser

Undersökning av olyckor och räddningsinsatser Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund RAPPORT Undersökning av olyckor och räddningsinsatser Område Skydd och Samhälle Händelse: Trafikolycka Rv 41 Skene Larmnummer: 1367 Datum: 2011-07-19 Diarienummer:

Läs mer

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS Christoffer Mellgren Roller: 3 kvinnor, 3 män Helsingfors 060401 1. MOTELLET. (Ett fönster står öppet mot natten. Man hör kvinnan dra igen det, och sedan dra

Läs mer

En beskrivning om den process och det arbete som lades ner på att skapa en sushiförpackning. B SKRIVNING

En beskrivning om den process och det arbete som lades ner på att skapa en sushiförpackning. B SKRIVNING En beskrivning om den process och det arbete som lades ner på att skapa en sushiförpackning. PROJ EKT B SKRIVNING Sushi Box Våra namn är Emil Palm och Thobias Löfqvist och vi valde att förpacka sushi.

Läs mer

Separata blad för varje problem.

Separata blad för varje problem. Institutionen för Fysik och Materialvetenskap Tentamen i FYSIK A 2008-12-12 för Tekniskt/Naturvetenskapligt Basår lärare : Johan Larsson, Lennart Selander, Sveinn Bjarman, Kjell Pernestål (nätbasår) Skrivtid

Läs mer

Vapen. Sid 1. Värja Florett Sabel. Sabel Hugg och stötvapen Vikt Mindre än 500 g Träffyta Allt ovanför midjan Vapens längd Högst 105 cm

Vapen. Sid 1. Värja Florett Sabel. Sabel Hugg och stötvapen Vikt Mindre än 500 g Träffyta Allt ovanför midjan Vapens längd Högst 105 cm Vapen Värja Florett Sabel Sid 1 Värja Stötvapen Vikt Högst 770 g Träffyta Hela kroppen Vapens längd Högst 110 cm Vikt som spetsens fjäder måste kunna lyfta 750 g Florett Stötvapen Vikt Mindre än 500 g

Läs mer

DRAKEN. Detta är en svensk översättning på ett mönster för en drake från den ryska sajten shityomoyo.ru gjord av alias Pialinn här på Amigurumi.

DRAKEN. Detta är en svensk översättning på ett mönster för en drake från den ryska sajten shityomoyo.ru gjord av alias Pialinn här på Amigurumi. DRAKEN Detta är en svensk översättning på ett mönster för en drake från den ryska sajten shityomoyo.ru gjord av alias Pialinn här på Amigurumi.ifokus Innan du börjar virka, ber vi dig att LÄS DETTA! Sluta

Läs mer

SafetyMOB. Installations och användarmanual för. trådlöst nödstopp - dödmansgrepp. SafePort Marine. Dokument: SM_UM_sv Version: 2014-09-25

SafetyMOB. Installations och användarmanual för. trådlöst nödstopp - dödmansgrepp. SafePort Marine. Dokument: SM_UM_sv Version: 2014-09-25 Installations och användarmanual för SafetyMOB trådlöst nödstopp - dödmansgrepp Dokument: SM_UM_sv Version: 2014-09-25 SafePort Marine email: info@safeportmarine.se tel: +46 8 501 64 306 www.safeportmarine.se

Läs mer

Kapitel 3. Publicerat med tillstånd Tufft spel Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2013

Kapitel 3. Publicerat med tillstånd Tufft spel Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2013 Kapitel 3 ABK gör avspark. Först går bollen lite fram och tillbaka mellan lagen. Två klungor jagar efter den hit och dit, men sedan får Tina tag i bollen och drar sig ut på kanten. Hon ser Max komma och

Läs mer

SJ Q37p. Dekaler Det finns dekaler med. Ser du dem inte i påsen? Kolla om de är invikta i detta blad.

SJ Q37p. Dekaler Det finns dekaler med. Ser du dem inte i påsen? Kolla om de är invikta i detta blad. SJ Q37p SJ Q37p från Bygg svenskt. Du har nu i din hand en nästan komplett byggsats av en Q37p överföringsvagn. Denna byggsats har tagits fram för att vara ett relativt billigt och enkelt alternativ för

Läs mer

Ur boken Självkänsla Bortom populärpsykologi och enkla sanningar

Ur boken Självkänsla Bortom populärpsykologi och enkla sanningar Ur boken Bortom populärpsykologi och enkla sanningar av Magnus Lindwall, Göteborgs universitet Begreppet självkänsla har under de senaste åren fått stor uppmärksamhet i populärvetenskapliga böcker. Innehållet

Läs mer

Nr 1 år 2007 Årgång 25

Nr 1 år 2007 Årgång 25 FLASKPOSTEN Nr 1 år 2007 Årgång 25 Bättre sent än aldrig eller hur? Så nu kommer äntligen en tidning lagom till sommarlovet, när alla får gunga vidare på egen hand ett tag. Här kan ni läsa om vad vi gjort

Läs mer

Den magiska dörren Av: Minna

Den magiska dörren Av: Minna Den magiska dörren Av: Minna den magiska dörren. 1. hej jag heter Lin jag är 9 år och jag går på sjöfälts skolan idag är det den första dagen efter sommarlovet. i morse när jag vaknade var klockan redan

Läs mer

Examensarbete HGU-08

Examensarbete HGU-08 WAXHOLMS GK Examensarbete HGU-08 Stödsådd med rödsvingel Johan Öhrman 2010-08-04 Innehållsförteckning Inledning sid 3 Metod sid 4-5 Resultat sid 6 Slutsats sid 7 2 Inledning Waxholms GK är en naturskön

Läs mer

Att återvinna metaller är TUFFT!

Att återvinna metaller är TUFFT! Att återvinna metaller är TUFFT! Metall kan återvinnas hur många gånger som helst METALLe r n a s l i v s c y k e l Tillverkning av metallprodukter Användning av metallprodukter När vi utnyttjar råmaterial

Läs mer

Möte med Mårten Gerle, Medicinskt sakkunnig vid Socialstyrelsen 12 december 2009

Möte med Mårten Gerle, Medicinskt sakkunnig vid Socialstyrelsen 12 december 2009 Möte med Mårten Gerle, Medicinskt sakkunnig vid Socialstyrelsen 12 december 2009 Mötet ägde rum cirka en vecka efter kunskapshearingen om självskadebeteende (som beskrivs i kapitlet Förbud av det förbjudna

Läs mer

Skåne Dusch MONTERINGSANVISNING. 2 av 8 RSK 7380858-7380863. Nr Detalj Antal. MONTERING. Bild: www.nordhem.se

Skåne Dusch MONTERINGSANVISNING. 2 av 8 RSK 7380858-7380863. Nr Detalj Antal. MONTERING. Bild: www.nordhem.se Monteringsanvisning-Skåne 1 av 8 20120117-2.2 RSK 7380858-7380863 Viktigt Härdat säkerhetsglas måste skyddas från slag och stötar. Slag mot glaskant kan göra att glaset splittras. Monteringsanvisning-Skåne

Läs mer

Eventuellt kan även LNB-positionerna, framför allt utmed flankerna, behöva justeras något "längre ut" längs LNB-armen jämfört med det beräknade

Eventuellt kan även LNB-positionerna, framför allt utmed flankerna, behöva justeras något längre ut längs LNB-armen jämfört med det beräknade Toroidal Maximum T90 Under hösten 2007 har jag monterat upp en toroidalskål, Maximum T90, istället för min gamla Triax Unique multifokus parabol. Med den gamla skålen tog jag emot satellitpositonerna 28,2

Läs mer

Låt matresterna få nytt liv. Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring.

Låt matresterna få nytt liv. Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring. För boende i villa Låt matresterna få nytt liv Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring. Matavfallet blir biogas och näring Närmare 40 % av det som hamnar i soppåsen är matavfall. Om matresterna

Läs mer

Seriehantering. [En enkel guide för hur du som serieadministratör använder SVEMO TA.]

Seriehantering. [En enkel guide för hur du som serieadministratör använder SVEMO TA.] 2013 Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet Box 2314 600 02 NORRKÖPING Tel. 011-23 10 80 www.svemo.se Seriehantering [En enkel guide för hur du som serieadministratör använder SVEMO TA.] Innehåll Inledning...

Läs mer

OM DIN HUND FÅR ARTROS. Goda Råd från Evidensia.

OM DIN HUND FÅR ARTROS. Goda Råd från Evidensia. OM DIN HUND FÅR ARTROS. Goda Råd från Evidensia. Är din hund stel när den vaknar på morgonen? Har den en hälta som kommer och går? Är den mindre intresserad av långpromenaden? Eller har den svårt att komma

Läs mer

Att vårda ett gammalt teakdäck. (2009-02-08)

Att vårda ett gammalt teakdäck. (2009-02-08) Att vårda ett gammalt teakdäck. (2009-02-08) Har man en båt från 1985 och teakdäcket är i original så krävs det lite underhåll och varsamhet om man inte vill byta det inom en snar framtid. Vår 360 hade

Läs mer

Verktyg för Achievers

Verktyg för Achievers Verktyg för Achievers 2.5. Glöm aldrig vem som kör Bengt Elmén Sothönsgränd 5 123 49 Farsta Tel 08-949871 Fax 08-6040723 http://www.bengtelmen.com mailto:mail@bengtelmen.com Ska man kunna tackla sina problem

Läs mer

DEUTSCH. Silent 40 Batt 8211-3453-02

DEUTSCH. Silent 40 Batt 8211-3453-02 DEUTSCH D Silent 40 Batt 8211-3453-02 S SVENSKA R 1 1 R O P 2 2 3 L M M L 3 5 I J K 4 4 K J I N 1. 2 230 V 2 2. 3. 4 SVENSKA S A BC 4. 5. 6. 7. 8. 9. 36 mm 19 mm 10. 11. 5 S SVENSKA SYMBOLER Följande symboler

Läs mer

Bruksanvisning EuroFire mod 2080-84.

Bruksanvisning EuroFire mod 2080-84. 1(6) Rev 1 Bruksanvisning EuroFire mod 2080-84. Tack för att ni valde en EuroFire Kamin som värmekälla i ert hem, vi hoppas att ni skall få mycket glädje av detta val. Var vänlig och förvara dessa informationsblad

Läs mer

Här kan du välja befintligt upplägg eller skapa ett nytt. Klicka på edit uppe till höger för att redigera och/eller skapat nytt.

Här kan du välja befintligt upplägg eller skapa ett nytt. Klicka på edit uppe till höger för att redigera och/eller skapat nytt. Start-skärmen Här kan du välja befintligt upplägg eller skapa ett nytt. Klicka på edit uppe till höger för att redigera och/eller skapat nytt. Det grå kugghjulet indikerar att du är i redigeringsläge och

Läs mer