MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Bostäder och kontor (hotell)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Bostäder och kontor (hotell)"

Transkript

1 KIRUNA KOMMUN Samhällsbyggnadskontoret Förslag till ny detaljplan Del av Abisko Östra Del av Abisko 1:22 m.fl. Bostad, kontor (hotell) Utställningshandling januari 2013 MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Bostäder och kontor (hotell) Foto: Solveig Heikki, Sandra Minde, 2005/06

2 0 Sammanfattning Denna miljökonsekvensbeskrivning (MKB) har gjorts för förslaget till detaljplan för Del av Abisko Östra, del av Abisko 1:22 m. fl. där nya tomter för ny bostadsbebyggelse och turism ska planläggas. Syftet med MKB:n är att beskriva miljöaspekterna när en ny detaljplan upprättas för området. Denna MKB beskriver de miljökonsekvenser som kan förväntas uppstå innanför och utanför plangränserna för de aktiviteter som planen tillåter. De miljöaspekter som här beskrivs är utifrån vad kommunen i samförstånd med Länsstyrelsen anser omfattas av: Buller från helikopterplatta Olycksrisk Inverkan på riksintressena Buller och vibrationer från tågtrafik Efterfrågan på tomter för både permanentboende och för turistverksamheter har ökat de senaste åren i Abisko. Målsättningen med detaljplanen är att utöka antalet nya fastigheter för bostäder samt utveckla den turistiska verksamheten i det södra området i Abisko. Bullernivåerna utomhus kommer att överstiga regeringens riktvärden med dba för tomterna närmast helikopterplattan. Lägena för dessa tomter bedöms lämpliga trots det, eftersom vistelsen utomhus sker under kortare perioder under en dag och att trafiken sker periodvis, under vissa månader inte alls. Helikoptertrafiken sker under ett år i genomsnitt med 3,4 rörelser per dag, vilket inkluderar både in- och utflygning. För ny bostadsbebyggelse åtgärdas bullernivåerna från järnvägen och helikopterplattan med en planbestämmelse i detaljplanen om krav på att nya bostäder ska förses med bullerdämpande fönster-, vägg- och takkonstruktioner, vilket hanteras i bygglovsskedet. Därmed bedöms regeringens riktlinjer för buller från järnvägen klaras. Buller utomhus kommer att vara svårare att reducera än bullernivåer inomhus. Till viss del kan buskar och träd reducera dessa bullernivåer. Befintlig vegetation utanför befintliga och nya tomtgränser bör alltså i största möjliga mån få vara kvar och inte tas bort. Detaljplanen bör medge att bullerskärmar får kopplas till huskroppen för att skapa uteplatser som får en maximal bullernivå på 70 dba. En planbestämmelse i detaljplanen införs som anger att BBRs krav för särskilda bullerdämpande åtgärder i bostäder uppnås beträffande inomhusmiljö. Om detta utförs bedöms den nya bostadsbebyggelsen klara regeringens riktlinjer för buller inomhus. Risken för att vibrationer från tågtrafiken ska skada befintliga eller nytillkommande byggnader i Abisko bedöms som liten. Avståndet mellan befintlig helikopterplatta och närmaste föreslagna tomt är minst 60 meter. Vegetation fungerar som en barriär mellan dessa. Olycksrisken för lokaliseringen av ny bostadsbebyggelse i närheten av helikopterplattan bedöms därför som liten. 2(40)

3 Tomterna kommer att ligga 40 meter från högspänningsledningen, vilket anses tillräckligt för att de boende inte ska påverkas av elektromagnetiska fält. Planförslagets påverkan på riksintresset för rennäringen bedöms som liten. Påverkan på riksintresset för kommunikationer/malmbanan bedöms som liten eftersom järnvägsområdet inte ingår i planområdet och trafik till/från planområdet sker planskilt med järnvägen. Den påverkan som planförslaget innebär för riksintressena för naturvård, kulturmiljövård och rörligt friluftsliv bedöms som liten. Tillgängligheten till det rörliga friluftslivet säkerställs med en parkeringsplats för besökare intill järnvägen. Vägar kan nyttjas för att ta sig ut till naturområden utanför planområdet. Skotertrafik hänvisas till skoterleder. All exploatering inom planområdet ska ske med hänsyn till landskapsbild och naturmiljön. Den nya bebyggelsen i området ska utformas med hänsyn till SJ-bebyggelsen i omgivningen med sin specifika karaktär. 3(40)

4 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 0 SAMMANFATTNING INLEDNING BAKGRUND PLANFÖRSLAG SYFTE MED MKB MKB-PROCESSEN MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING OCH AVGRÄNSNING MILJÖBEDÖMNING VAD DETALJPLANEN AVSER ATT TILLÅTA BESKRIVNING AV PLATSEN MÅL OCH RIKTLINJER ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLERNA NATIONELLA MILJÖMÅLEN RIKTLINJER FÖR MILJÖ, HÄLSA OCH SÄKERHET Miljökvalitetsnormer, luft Miljökvalitetsnormer, vatten Riktvärden trafikbuller Riktvärden vibrationer Riktvärden elektromagnetiska fält RIKSINTRESSEN Riksintresset naturvård och Natura Riksintresset friluftsliv och rörligt friluftsliv Riksintresset kulturmiljö Riksintresset rennäring Riksintresset kommunikationer STRANDSKYDD PLANFÖRHÅLLANDEN M.M ÖVERSIKTSPLANER DETALJPLANER JÄRNVÄGSPLAN KULTURMINNEN BEHANDLADE ALTERNATIV NULÄGET NOLLALTERNATIVET ALTERNATIV BEBYGGELSE SÖDER OM JÄRNVÄGEN, DETALJPLANEFÖRSLAGET ALTERNATIV BEBYGGELSE MELLAN VÄG E10 OCH TORNETRÄSK MILJÖKONSEKVENSER FÖR NATURMILJÖ OCH FRILUFTSLIV RIKSINTRESSE NATURMILJÖ/NATURA Nuläget riksintresset naturmiljö/natura Påverkan och konsekvenser riksintresset naturmiljö/natura Fortsatta åtgärder riksintresset naturmiljö/natura RIKSINTRESSET FRILUFTSLIV OCH RÖRLIGT FRILUFTSLIV Nuläget riksintresset friluftsliv och rörligt friluftsliv Påverkan och konsekvenser riksintresset friluftsliv och rörligt friluftsliv Fortsatta åtgärder riksintresset friluftsliv och rörligt friluftsliv MILJÖKONSEKVENSER FÖR KULTURMILJÖ RIKSINTRESSET KULTURMILJÖ Nuläget riksintresset kulturmiljö Påverkan och konsekvenser riksintresset kulturmiljö Fortsatta åtgärder riksintresset kulturmiljö MILJÖKONSEKVENSER FÖR RENNÄRINGEN RIKSINTRESSET RENNÄRING (40)

5 8.1.1 Nuläge riksintresset rennäring Påverkan och konsekvenser riksintresset rennäring Fortsatta åtgärder riksintresset rennäring MILJÖKONSEKVENSER FÖR KOMMUNIKATIONER JÄRNVÄG Nuläge riksintresset järnvägen Påverkan och konsekvenser riksintresset järnvägen Fortsatta åtgärder riksintresset järnväg VÄG E Nuläge riksintresset väg E Påverkan och konsekvenser riksintresset väg E Fortsatta åtgärder riksintresset väg E MILJÖKONSEKVENSER FÖR MÄNNISKORS HÄLSA BULLER FRÅN JÄRNVÄGEN Nuläge buller från järnvägen Påverkan och konsekvenser buller från järnvägen Fortsatta åtgärder buller från järnvägen BULLER FRÅN HELIKOPTER Nuläge buller från helikopter Påverkan och konsekvenser buller från helikopter Åtgärder buller från helikopter BULLER FRÅN VÄG E Nuläge buller väg E Konsekvenser och påverkan buller från väg E Åtgärder buller från väg E BULLER FRÅN TURISTVERKSAMHET Nuläge buller från turistverksamhet Påverkan och konsekvenser buller från turistverksamhet VIBRATIONER Nuläge vibrationer Påverkan och konsekvenser vibrationer Fortsatta åtgärder vibrationer ELEKTROMAGNETISK STRÅLNING Nuläge elektromagnetisk strålning Påverkan och konsekvenser elektromagnetisk strålning Fortsatta åtgärder elektromagnetisk strålning OLYCKSRISKER Nuläge olycksrisker Farligt gods Påverkan och konsekvenser olycksrisker Fortsatta åtgärder olycksrisker SAMLAD BEDÖMNING UPPFÖLJNING OCH ÖVERVAKNING RIKSINTRESSEN MÄNNISKORS HÄLSA OCH OLYCKSRISKER DETALJPLANENS MÅLUPPFYLLELSE MILJÖKVALITETSNORMER MILJÖMÅL Frisk luft Storslagna fjäll God bebyggd miljö MÅLUPPFYLLELSE ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLERNA KÄLLFÖRTECKNING OCH REFERENSER Bilagor 5(40)

6 1 Inledning 1.1 Bakgrund Trycket på marken i Abisko är i dagsläget hårt och efterfrågan på tomter för både permanentboende och för turistverksamheter har ökat de senaste åren i Abisko. Syftet med detaljplanen är därför att utöka antalet nya tomter för bostäder samt även att utveckla turistisk verksamhet i Abisko. Det råder brist på tomter för turistisk verksamhet samtidigt som efterfrågan på dessa tycks ha ökat. I området finns ett antal befintliga tomter. För några av dessa ges möjlighet att utöka tomtstorleken och byggnadsarean. I det aktuella området, som ligger söder om järnvägen i Abisko, är en del planlagt sedan tidigare, detaljplan för del av Abisko, del av Jukkasjärvi Kronoöverloppsmark 1:1 m fl. I övrigt har ingen detaljplan gjorts tidigare. I den fördjupade översiktsplanen för Abisko Östra (antagen ) står det att området söder om järnvägen är lämpligt för småhusbebyggelse (byns västra och östra delar, söder om järnvägen) samt flerfamiljshus (byns östra del). Stadsarkitektkontoret har fått i uppdrag av Miljö- och Byggnämnden B att upprätta en detaljplan för bostäder och turism i området. Bild Översiktsbild över planområdet för del av Abisko 1:22, söder om järnvägen 1.2 Planförslag Planförslaget innebär att området söder om järnvägen planläggs för ytterligare bostadsbebyggelse. Se vidare i avsnitt 2.2. Ett alternativt område är norr om väg E10, där förslag till bostadsbebyggelse tidigare har varit aktuellt i samband med aktuell detaljplan. Området ligger mellan väg E10 och Torneträsk. 1.3 Syfte med MKB Syftet med denna miljökonsekvensbeskrivning är att integrera miljöaspekterna för planläggningen av området söder om järnvägen i Abisko. En MKB för en detaljplan ska redovisa en samlad bedömning av den inverkan ett genomförande av planen medför på miljö, hälsa och hushållning vid mark- och vattenanvändning. 6(40)

7 1.4 MKB-processen Samråd om miljökonsekvensbeskrivningen, MKB, har skett i första samrådet Ett nytt samråd hölls 2010 för något ändrade planhandlingar. Bedömningen gjordes att ändringarna inte påverkade miljökonsekvenserna så att MKB:n behövde omarbetas eller skickas på förnyat samråd. Nu föreliggande MKB har reviderats utifrån de synpunkter som inkommit vid samråden samt utställning och som framgår av de gemensamma samrådsredogörelserna samt det utlåtande som upprättats. Förslaget till detaljplan och reviderad MKB kommer att ställs ut tillsammans igen och synpunkter kommer behandlas i ett ytterligare, gemensamt utlåtande. 2 Miljökonsekvensbeskrivning och avgränsning 2.1 Miljöbedömning Bestämmelserna i 6 kap och 22 miljöbalken (MB) tillämpas om planen kan antas medföra en sådan miljöpåverkan som avses i 6 kap. 11 MB. Kiruna kommun upprättade en behovsbedömning. Av behovsbedömningen framgår att detaljplanens genomförande kan antas innebära betydande miljöpåverkan och att en miljöbedömning och MKB bör göras. Miljö- och byggnämnden har beslutat att en MKB ska upprättas. Länsstyrelsen har i samrådsyttrande över behovsbedömning och avgränsning av MKB framfört att de delar kommunens bedömning att planen kan komma att medföra betydande miljökonsekvenser och att MKB bör begränsas till att omfatta: Buller från helikopterplatta Buller och vibrationer (ev. även damning) från tågtrafik Olycksrisken Inverkan på riksintressena Övriga aspekter som berörts i behovsbedömningen behandlas i planbeskrivningen. 2.2 Vad detaljplanen avser att tillåta Detaljplanen möjliggör 12 nya bostadstomter avsedda för åretruntbostäder. Tomterna blir ungefär 1200m 2 och byggrätten 220m 2. Byggnadshöjden begränsas till 4,0 meter för en våning och 6,0/7,0 meter för två våningar. Största komplementbyggnaden får vara max 70 m 2. För komplementbyggnader får byggnadshöjden vara maximalt 3,2 meter. Planen möjliggör också en ny tomt för turistiskt ändamål. Inom området finns sju befintliga tomter där turistisk verksamhet bedrivs. Den nya tomten för turistverksamhet kan bebyggas med hotell, skoterverksamhet, hundverksamhet och även personalbostad. Bestämmelserna för tomten är därför noggrant avvägda. Trafikverket har anlagt en port under 7(40)

8 järnvägen. Porten ersätter befintlig överfart som idag finns längre västerut. I porten separeras gång- och cykeltrafiken från biltrafiken. Bebyggelse inom planområdet som ligger utanför verksamhetsområde för kommunalt vatten och avlopp kommer att anslutas till det kommunala vatten- och avloppsnätet. Befintliga vägar kommer att byggas ut och förbättras samt en ny väg kommer att anläggas till ny bebyggelse till planområdet. Totalt innefattar planområdet ungefär 2,9 hektar. Av dessa är ungefär 50 procent avsatt till kvartersmark enligt tänkt detaljplan. Bild Detaljplanen 2.3 Beskrivning av platsen Marken ligger relativt plant med en liten sluttning åt norr. Inom och runt planområdet växer fjällbjörk och ris. Marken är tämligen sank bestående av mossa och gräs. Landskapets karaktär består även till viss del av öppet kulturlandskap (se bild och 2.3.2). På områdets östra sida är marken svårt kuperad med stora stenblock. I anslutning till planområdet ligger en helikopterlandningsplats och Malmbanan mellan Kiruna och Narvik. 8(40)

9 Foto: Sandra Minde, 2006 Bild Vy över planområdet från nordväst mot befintlig bebyggelse och järnväg. Bild Vy över planområdet längs kraftledningen. Foto: Sandra Minde, (40)

10 3 Mål och Riktlinjer 3.1 Allmänna hänsynsreglerna I miljöbalkens andra kapitel anges allmänna hänsynsregler som är tillämpliga på all verksamhet och alla åtgärder som kan motverka balkens mål. Hänsynsreglerna gäller parallellt med annan lagstiftning och är tillämpliga även om en verksamhet inte är tillståndspliktig. De nationella målen är vägledande för att iaktta hänsynsreglerna. Hänsynsreglerna innehåller flera grundläggande principer. Vid alla åtgärder som kan få inverkan på miljön eller på människors hälsa ska de allmänna hänsynsreglerna följas, om inte åtgärden är av försumbar betydelse med hänsyn till miljöbalkens mål. Detaljplaneförslagets uppfyllelse av de allmänna hänsynsreglerna beskrivs i avsnitt Nationella miljömålen Regeringen har fastställt 16 nationella miljömål. År 2003 fastställdes de regionala miljömålen för Norrbotten: 1. Begränsad klimatpåverkan 2. Frisk luft 3. Bara naturlig försurning 4. Giftfri miljö 5. Skyddande ozonskikt 6. Säker strålmiljö 7. Ingen övergödning 8. Levande sjöar och vattendrag 9. Grundvatten av god kvalitet 10. Hav i balans samt levande skärgård 11. Myllrande våtmarker 12. Levande skogar 13. Ett rikt odlingslandskap 14. Storslagen fjällmiljö 15. God bebyggd miljö 16. Ett rikt växt och djurliv Frisk luft, Storslagen fjällmiljö och God bebyggd miljö är tre av dessa som särskilt ska beaktas för denna detaljplan. Aktuellt delmål för buller Antalet människor som utsätts för trafikbullerstörningar överstigande de riktvärden som riksdagen ställt sig bakom för buller i bostäder ska ha minska med 5 procent till år 2010 jämfört med år Detta delmål har inte uppnåtts i Sverige. Regionala miljömål Luften ska vara så ren att människors hälsa samt djur, växter och kulturvärden inte skadas. Fjällen ska ha en hög grad av ursprunglighet vad gäller biologisk mångfald, upplevelsevärden samt natur- och kulturvärden. Natur- och kulturvärden i fjällen ska bevaras och utvecklas så att de är en resurs för 10(40)

11 en hållbar utveckling av ett län där människor har möjlighet att leva och verka. I Norrbotten ska städer, tätorter och annan bebyggd miljö utgöra en god och hälsosam livsmiljö samt medverka till en god regional och global miljö. Natur- och kulturvärden ska tas tillvara och utvecklas. Byggnader och anläggningar ska lokaliseras och utformas på ett miljöanpassat sätt och så att en långsiktigt god hushållning med mark, vatten och andra resurser främjas. Kiruna kommun uttrycker i översiktsplanen 2002 att: Miljökonsekvensbeskrivningar ska föregå i all planering i Abisko med hänsyn till utsläppskraven i Torneträskområdet och biosfärområdet. Räddningstjänsten utgörs av en styrka med väldigt små resurser. Insatstiden från Kiruna överstiger en timme, vilket innebär att särskilda krav på byggnader och placering av byggnader ska göras Riktlinjer för miljö, hälsa och säkerhet Miljökvalitetsnormer, luft Gällande luftkvalitetsnormer: Detaljplanen omfattar endast en liten utökning av bostäder och turistverksamhet. Dessa normer påverkas inte av genomförandet av planen Miljökvalitetsnormer, vatten EU:s ramdirektiv för vatten innebär att Sverige ska kartlägga och analysera alla vatten, fastställa mål och upprätta åtgärdsprogram samt övervaka dem. Syftet är att uppnå målsättningen god vattenstatus i alla vatten senast år Vattenmyndigheten för Bottenvikens 1 Kiruna kommun (2002), Översiktsplanen II. 11(40)

12 vattendistrikt, Länsstyrelsen i Norrbottens län, har i beslut fastställt miljökvalitetsnormer för vattenförekomster i vattendistriktet. Torneträsk har hög ekologisk status och god kemisk status och används som dricksvattentäkt. Abiskoområdet är avloppskänsligt med avseende på fosfor. Detaljplanen omfattar endast en liten utökning av bostäder och turistverksamhet. Dessa normer påverkas inte av genomförandet av planen Riktvärden trafikbuller Riksdagen antog i mars 1997 riktvärden för trafikbuller. Denna plan berörs av buller från flyg- och tågtrafik. Alternativ lokalisering berörs av vägbuller. Flygtrafik, riktvärden 30 dba ekvivalentnivå inomhus 45 dba maximalnivå inomhus nattetid 55 dba FBN utomhus (vid fasad) 70 dba maximalnivå vid uteplats i anslutning till bostad Tågtrafik och vägtrafik, riktvärden 30 dba ekvivalentnivå inomhus 45 dba maximalnivå inomhus nattetid 55 dba ekvivalentnivå utomhus vid uteplats i anslutning till bostad 70 dba maximalnivå vid uteplats i anslutning till bostad Boverkets byggregler BBR, SS :2004/T12009 Riktvärden för trafikbuller utomhus och inomhus: Ljudnivåer inomhus 30 dba ekvivalentnivå bostadsrum 45 dba 1) maximalnivå, natt 35 dba ekvivalentnivå kök Ljudnivåer utomhus 55 dba ekvivalentnivå utanför fönster till minst hälften utrymmen för sömn vila och daglig samvaro 55 dba 2) ekvivalentnivå utanför övriga fönster 55 dba ekvivalentnivå på uteplats 70 dba maximalnivå på uteplats 1) Får överskridas högst 5 ggr/natt ( ) 2) I undantagsfall kan avsteg accepteras, exempelvis i städers centrala lägen Vid tillämpning av riktvärdena ska hänsyn tas till vad som är tekniskt möjligt och ekonomiskt rimligt. Boverkets allmänna råd 2009:1 Flygbuller i planeringen och 2008:1 Buller i planeringen har tillämpats i bedömningarna. 30 dba ekvivalentnivå inomhus 45 dba maximalnivå inomhus nattetid 55 dba ekvivalentnivå utomhus (vid fasad) 1) 70 dba maximalnivå vid uteplats i anslutning till bostad) 2) 1) Om man följer Boverkets allmänna råd 2008:1 så tillåts överskridande av riktvärdena, under förutsättning att det går att åstadkomma en tyst sida (högst 45 dba vid fasad) eller 12(40)

13 i varje fall en ljuddämpad sida (45 50 dba vid fasad). Minst hälften av bostadsrummen, liksom uteplats, bör vara vända mot tyst eller ljuddämpad sida. 2) Enligt Boverkets byggnadsregler, SS :2004/T12009, får maximalnivån från vägtrafik och järnvägstrafik överskridas 3 gånger/timme (dag/kväll). Från flygtrafik får maximalnivån överskridas totalt 3 gånger (dag/kväll). Inga riktvärden gällande maximalnivå på uteplats nattetid finns. Enligt Boverkets Allmänna Råd 2009:1 Flygbuller i planeringen får maximalnivån 70 dba inte överskridas utomhus vid byggnadens fasader mer än 30 gånger per dag/kväll. En tillämpad tolkning på detta är att det även ska gälla uteplats. Planen bör säkerställa att dessa värden kan uppfyllas. Avsteg från riktvärdena avser huvudsakligen förhållandena i centrala delar av städer, större tätorter med bebyggelse av stadskaraktär och vid komplettering av bebyggelse i större städer. Trafikverket använder följande riktvärden i sina beslut. Riktvärden för buller vid väsentlig ombyggnad av järnväg (Banverket och Naturvårdsverket 2006). 30 dba ekvivalentnivå inomhus bostäder, fritidsbostäder, vårdlokaler 45 dba maximalnivå inomhus bostäder, fritidsbostäder, vårdlokaler 45 dba maximalnivå inomhus undervisningslokaler 60 dba maximalnivå inomhus arbetslokaler 55 dba ekvivalentnivå utomhus uteplats och rekreationsytor i tätort 60 dba ekvivalentnivå utomhus frifältsvärde 40 dba ekvivalentnivå utomhus friluftsområden 70 dba maximalnivå utomhus bostäder, fritidsbostäder, vårdlokaler Riktvärden vibrationer Banverket och Naturvårdsverket har tagit fram riktlinjer for vibrationer som anger att 0,4 mm/s (RMS1-80 Hz) inte bör överskridas i permanentbostäder, fritidsbostäder och vårdlokaler. Nivån bör därför klaras när ny bebyggelse uppförs vid järnvägen. Vibrationer mäts i mm/s. Vid värden (vibrationsnivå RMS, 1-80 Hz) i permanentbostäder, fritidsbostäder eller vårdlokaler som nattetid i sovrum (kl ) överstiger 0,4 mm/s bör vibrationsdämpande åtgärder övervägas i samband med väsentlig ombyggnad. Om vibrationsnivåer på maximalt 1,0 mm/s i sovrum nattetid inte kan nås med rimliga tekniska åtgärder bor fastighetsägaren erbjudas inlösen av fastigheten (Banverkets och Naturvårdsverkets riktlinjer: Buller och vibrationer från spårbunden trafik, , dnr /SA60) Riktvärden elektromagnetiska fält Strålsäkerhetsmyndigheten har gett ut allmänna råd om begränsning av allmänhetens exponering för elektromagnetiska fält (SSMFS 2008:18). I dessa anges referensvärden i form av rekommenderade maxvärden som bygger på riktlinjer från EU. Dessa referensvärden gäller akut exponering för allmänheten. Syftet med referensvärdena är att skydda allmänheten mot kända hälsoeffekter vid exponering för magnetfält. De är satta till en femtiondedel av de värden där man har konstaterat negativa hälsoeffekter. Som förenkling till referensvärden, som ju gäller akut exponering, brukar man utifrån försiktighetsprincipen när det gäller magnetfält från kraftledningar och järnvägar använda årsmedelvärden mellan 0,2 och 0,4 μt som jämförelse vid samhällsplanering. Värdena utgår från studier om risk för att elektromagnetisk strålning har samband med utvecklandet av barnleukemi. Sammanfattningsvis bedöms försiktighetsprincipen vara 13(40)

14 uppfylld om man vid platser där människor bor eller arbetar har ett årsmedeltal mindre än 0,2 0,4 µt. 3.4 Riksintressen Planområdet ligger inom området för flera riksintressen som beslutats om enligt miljöbalkens (MB) kapitel 3 och 4. Naturvård (3 kap.6 MB) Friluftsliv (3 kap.6 MB) och natur- och kulturvård, Rörligt friluftsliv, 4 kap.2 MB) Kulturmiljö, Ofotenbanan (3 kap.6 MB), Rennäring, kärnområde (3 kap.5 MB). Malmbanan och väg E10 (3 kap. 8 MB) Riksintresset naturvård och Natura 2000 Riksintresset omfattar hela Torneträskområdet. Torneträsk är Sveriges största fjällsjö och omges av en anslående och världsberömd landskapsbild med bl. a. Lapporten. Området är ett huvudsakligen opåverkat fjällområde med hotade och sårbara djurarter och mycket rik flora. I området finns Abisko nationalpark, Abisko vetenskapliga stations naturreservat och flera Natura 2000-områden. Torneträsk är klassad som Natura 2000-område. Natura 2000 är ett EU-projekt där syftet är att bevara och hindra utrotning av arter och livsmiljöer. Åtgärder som på ett betydande sätt kan påverka miljön i ett Natura 2000-område kräver tillstånd av Länsstyrelsen. Bild Område av riksintresse för naturvård 14(40)

15 3.4.2 Riksintresset friluftsliv och rörligt friluftsliv Bild 3.4.2a Område av riksintresse för rörligt friluftsliv MB 4:2 Hela fjällområdet är av riksintresse för friluftslivet och detta överlappas av beslut om riksintresse för det rörliga friluftslivet längs med Torneträsk och väg E10. Bild 3.4.2b Område av riksintresse för friluftsliv, MB 3:6. Hela Abisko med omnejd Riksintresset kulturmiljö Motivering: Järnvägsmiljö längs med Ofotenbanan, som är en viktig del i länets industri- och teknikhistoria och landets första, längre elektrifierade bana. 15(40)

16 Ofotenbanan förde med sig att gruvnäringen fick ett uppsving och att turismen kunde utvecklas i området. Uttryck för riksintresset: Malmbanan och de lämningar som arbetet med denna gett upphov till; stationsbyggnader, materielväg (Rallarvägen), grunder och kyrkogård efter anläggarsamhällena vid Tornehamn och BD län Katterjåkk, några äldre hus, grunder efter lokstall, hus, hotell och pumpstation bl. a. vid Riksgränsen. I området ingår även Sjangeli, koppargruva från 1600-talet och Kuokkel, koppargruva från slutet av 1800-talet. Torneträsk/Ofotenbanan innehåller en viktig del i Norrbottens industri- och teknikhistoria. Byggnadsminne Regeringen beslutade 21/ att Abisko Östra stationshus skulle betraktas som byggnadsminne. Stationsdelen av byggnaden ar såld till en privat ägare, och är sedan genom lansstyrelsens beslut byggnadsminne enligt kulturmiljölagen (KML). Ett mindre skyddsområde finns runt objektet. Transformatordelen ägs av Trafikverket och är ett statligt byggnadsminne. Bild Område av riksintresse för kulturmiljön. Planområdet omfattas till största delen av riksintresset. Gul cirkel detaljplanen; Röd cirkel alternativet Riksintresset rennäring Abisko samhälle ligger inom ett kärnområde av riksintresse för rennäringen. Kiruna kommun har vid samråd med Gabna sameby överenskommit att inte bygga söder om befintlig 130 kvs kraftledning. Avgränsning mot rennäringens intressen kommer att fastställas i pågående arbete med fördjupad översiktsplan för Torneträsk - Riksgränsenområdet. Det alternativa området ligger utanför kärnområde för rennäringen. 16(40)

17 Bild Område av riksintresse för rennäringen. Gul cirkel detaljplanen; Röd cirkel alternativet Riksintresset kommunikationer Malmbanan och väg E10 är riksintressen. Väg E10 ingår i det av EU utpekade Trans European Transport Network, TEN-T. Vägarna som ingår i TEN-T är av särskild internationell betydelse. Malmbanan ingår i det utpekade TEN-T nätet och är av internationell betydelse. Banan sträcker sig mellan Riksgränsen och Boden, den är mycket viktig för godstrafiken men har även betydelse för persontrafiken. Banan ingår i det utpekade strategiska godsnätet och i en av EU föreslagen prioriterad transportkorridor i öst-västlig riktning i norra Europa (NEW-korridoren) samt i Botniska korridoren. Det är huvudtågvägen inom Nordkalottområdet och enda transportvägen för gruvverksamheten i norra Sverige. 3.5 Strandskydd Generellt strandskydd gäller vid sjöar och vattendrag enligt 7 kap miljöbalken. Syftet med strandskyddet är att trygga förutsättningarna för rörligt friluftsliv och för att bevara goda livsvillkor för djur- och växtliv. Det generella strandskyddet gäller för Torneträsk. Det aktuella detaljplaneområdet ligger närmare 1 km från Torneträsk och berörs inte av strandskydd. Det alternativa området ligger i anslutning till Torneträsk och hänsyn måste tas till strandskyddet. 4 Planförhållanden m.m. 4.1 Översiktsplaner Enligt Fördjupad översiktsplan (FÖP) för Abisko Östra, antagen av kommunfullmäktige , är planområdet avsett för bostäder och turistverksamhet. Närmast järnvägen bör vegetation som består av träd och buskar lämnas som skydd och barriär mot järnvägen. I den fördjupade översiktsplanen för Abisko står det att bostäder söder om järnvägen ges fin utsikt mot samhället och Torneträsk. En ny fördjupad 17(40)

18 översiktsplan över Torneträskområdet är under bearbetning och ska ställas ut. Även i denna föreslås detta område för bostäder. I Översiktsplanen (ÖP) för Kiruna kommun (2002) innebär riktlinjerna för nybebyggelse i Abisko att ingen utbyggnad får ske söder om kraftledningen, på grund av renskötselområden. Innan ytterligare bebyggelse sker söder om järnvägen måste säkerheten lösas vid passage av järnvägen, enligt översiktsplanen. 4.2 Detaljplaner Följande planer gäller inom området: Del av Abisko, del av Jukkasjärvi Kronoöverloppsmark 1:1 m fl, helikopterflygplats och turism, P98/58 (S132) Helikopterplatsen undantogs. Del av Abisko Östra, del av Jukkasjärvi Bandel 100:1, bostad P03/43 (S176) 4.3 Järnvägsplan Trafikverket har upprättat en järnvägsplan, TRV 2010/27750, för Abisko bangårdsförlängning. I planen ingår en ny port under järnvägen för bil-, gång- och cykeltrafik. Järnvägsplanen fastställdes i februari Kulturminnen Inom området har inte konstaterats någon fast fornlämning eller andra fasta anläggningar av regionalt kulturhistoriskt värde. Samråd har skett med kulturmiljöenheten hos Länsstyrelsen. Utifrån topografi och tidigare markpåverkan gör kulturmiljöenheten bedömningen att ingen arkeologisk utredning krävs innan ytterligare markarbeten sker. I samband med bedömningen lämnade Länsstyrelsen synpunkter på det norra planområdet, mellan väg E10 och Torneträsk, som bedöms som ett utmärkt läge för boplatser och därtill hörande fornlämningar och där en arkeologisk utredning krävs. 5 Behandlade alternativ 5.1 Nuläget Nuläget beskriver pågående markanvändning. Huvudsakligen är området utbyggt enligt gällande detaljplaner. Den del av området som saknar detaljplan kan inte bebyggas. Nuläget bedöms inte vidare. 5.2 Nollalternativet Nollalternativet är pågående markanvändning och den markanvändning som kan förväntas enligt gällande detaljplaner och beviljade bygglov. 5.3 Alternativ bebyggelse söder om järnvägen, detaljplaneförslaget Detta alternativ är det alternativ som förslag till detaljplan upprättats för. Samråd om planförslaget har skett vid två tillfällen. Området söder om järnvägen planläggs för ytterligare bostadsbebyggelse. Se avsnitt (40)

19 5.4 Alternativ bebyggelse mellan väg E10 och Torneträsk Ett alternativt område där förslag till bostadsbebyggelse har tidigare varit aktuellt i samband med aktuell detaljplan. Området ligger mellan väg E10 och Torneträsk. Ett beslut i Miljö- och byggnämnden togs B att upprätta en detaljplan norr om riksväg E10 där exploatören själv skulle få stå för kostnaderna och upprättandet av en detaljplan. Till bakgrund för det låg att Abisko Intresseförening lämnade in en ansökan om två alternativa bebyggelseområden i Abisko. Kommunfullmäktige beslutade att fördjupade översiktsplanen för Abisko får frångås avseende Abisko 1:22 norr om E10. Större delen av området ligger inom fördjupad översiktsplan för Abisko (1991) och är avsett för stugby och husvagnscamping. I pågående ny fördjupad översiktsplan är det aktuella området föreslaget för bostäder. Innan markarbeten sker kräver länsstyrelsen att en arkeologisk undersökning görs i området. Planprocessen har sedan detta bud stannats av och ingen planläggning sker för närvarande. Alternativet är inte fullständigt utrett och det kan tillkomma faktorer såsom VA-frågor som kan påverka miljöbedömningen. För att kunna ansluta detta alternativ till kommunalt VA krävs utbyggnad av avloppsreningsverket. Alt mellan väg E10 och Torneträsk Bild Alternativt område 6 Miljökonsekvenser för naturmiljö och friluftsliv 6.1 Riksintresse naturmiljö/natura Nuläget riksintresset naturmiljö/natura 2000 Riksintresse naturvård Hela området omfattas av riksintresset. Områden som är av riksintresse ska skyddas mot åtgärder som kan påtagligt skada naturmiljön. 19(40)

20 Skyddad natur och Natura 2000 Abisko är ett litet stationssamhälle som ligger invid järnvägen och väg E10 vid Torneträsks strand. Torneälven rinner upp i Torneträsk. Torneoch Kalixälvsystem är utvalt att ingå i Natura 2000 eftersom det i området finns arter och naturtyper som finns med i Art- och habitatdirektivet. Torne och Kalix älvsystem är Västeuropas enda riktigt stora oreglerade vattensystem och ett mycket värdefullt exempel på ett stort naturligt vattensystem. Vattensystemet är en av de få stora oreglerade älvarna med ursprungliga, naturligt reproducerande bestånd av östersjölax och havsöring. Venhavre förekommer i Sverige endast inom Torneälvens vattensystem uppdelat på två huvudområden, Könkämä älv samt Torneträsk/Kiruna. Längs Könkämä älv förekommer flera tals eller uppemot individer, medan det kring Torneträsk/Kiruna finns uppskattningsvis individer spritt på flera lokaler (Ståhl manus 2007). Strax intill detaljplaneområdet finns Abisko nationalpark, som är utvalt att ingå i Natura 2000 eftersom det i området finns naturtyper och arter som finns med i art- och habitatdirektivet. Abisko nationalpark utgörs av en grund dalsänka som går upp från Torneträsks södra strand ca tio kilometer in mot högfjället. En liten del av Torneträsk inklusive holmen Abiskosuolu ingår också i det skyddade området. Högfjällsområdet Nissantjårro är ett Natura 2000-område. I området finns flera toppar över 1500 möh, bl a Kiellastjåkka (1803 möh), Nissuntjårro (1738 möh), Tjåmuhas (1688 möh) och Tjuonatjåkka (1554 möh). Området uppvisar höga botaniska värden där bergrunden är kalkrik. Kalkgynnade arter som fjällvallmo, tuvnarv, polarstjärnblomma, snöfryle, nordlåsbräken och staggstarr är funna inom området. I Abisko finns Abisko naturvetenskapliga station där forskning bedrivits i mer än 100 år i området kring Abisko Påverkan och konsekvenser riksintresset naturmiljö/natura 2000 Påverkan på Torneträsk kan inte uteslutas i vissa lägen. Nollalternativet Nollalternativet innebär att det inte tillkommer några nya bostäder i området eller nytt turistboende. Riksintresset naturvård påverkas inte. Alternativ bebyggelse söder om järnvägen, detaljplaneförslaget Detaljplaneförslaget innebär ytterligare 12 bostadshus och ett nytt område för turistisk verksamhet med möjlighet till exempelvis personalbostad. Den tillkommande bebyggelsen är liten och ligger i anslutning till den befintliga. Den påverkar inte riksintresset naturmiljö. Tomterna ansluts till kommunalt VA. Strandskyddet för Torneträsk berörs inte. Komplettering av bebyggelsen i Abisko berör inte Natura områdena i Nissantjårro eller Abisko nationalpark. Alternativ bebyggelse mellan väg E10 och Torneträsk Alternativet innebär att fler hus kan byggas. Området är i nuvarande fördjupad översiktsplan avsett för stugby och husvagnscamping. I förslaget till ny fördjupad översiktsplan planeras bostäder/fritidshus. I 20(40)

21 denna MKB förutsätts det generella strandskyddet behållas. Närheten till Torneträsk innebär att markarbeten kan medföra grumling och påverka sjön åtminstone lokalt och under anläggningstiden. I och med att Torneträsk är Natura 2000 innebär det särskilda försiktighetsåtgärder och kan även vara tillståndspliktigt enligt 7 kap. MB 28a. All tillkommande bebyggelse förutsätts att anslutas till kommunalt VA. Komplettering av bebyggelsen i Abisko berör inte Natura 2000-områdena i Nissantjårro eller Abisko nationalpark Fortsatta åtgärder riksintresset naturmiljö/natura 2000 Inga åtgärder behövs för detaljplaneförslaget. För alternativet bebyggelse norr om väg E10 krävs åtgärder vid genomförandet för att minimera risken för påverkan av Torneträsk. 6.2 Riksintresset friluftsliv och rörligt friluftsliv Nuläget riksintresset friluftsliv och rörligt friluftsliv Abisko ligger i ett område med ett mycket rikt friluftsliv. Abisko nationalpark med Kungsleden lockar turister från hela världen. Området är intressant både sommar och vinter. Abisko har också många fritidshus och en stor husvagnscamping som används för säsongscamping under vårvintern. Abiskos betydelse för turismen har ökat. Det finns många mindre entreprenörer som bedriver turistverksamhet i området. Abisko har en viktig roll som bostadsort för anställda i turistnäringen och fungerar också som servicecentrum för turistorterna utmed Nordkalottvägen (E10). Här finns samhällsservice som skola, förskola simbassäng, handel och restauranger. Helikopterflygplatsen innebär att vissa entreprenörer satsat på bl. a. heli-skiing. Söder om järnvägen parkerar folk med skoter som är på väg ut mot Lapporten och Kungsleden. Parkering för skidåkare och vandrare finns även vid Abisko Turist Påverkan och konsekvenser riksintresset friluftsliv och rörligt friluftsliv Nollalternativet Bristen på bostäder och mark för turistisk verksamhet kan ha en hämmande effekt på utbudet av aktiviteter för turister och framför allt för personalrekrytering i området. På sikt innebär också nollalternativet att den service som finns får ett mindre underlag och riskerar nedläggning. Alternativ bebyggelse söder om järnvägen, detaljplaneförslaget Lokaliseringen innebär ingen negativ påverkan på riksintresset friluftsliv/rörligt friluftsliv. Däremot innebär en utökning av antalet bostäder en möjlighet till utveckling av turism och friluftsliv, som ger ett underlag för samhällsservice. Tillskottet av bostäder är litet och effekten blir inte så stor. Även turistetablering blir möjlig i området, se även Alternativ bebyggelse mellan väg E10 och Torneträsk Lokaliseringen innebär ingen större påverkan på riksintresset friluftsliv och rörligt friluftsliv. Inom detta område finns förutsättningar för en större etablering av både permanentbostäder och fritidshus. Strandskyddsbestämmelserna ger möjligheter för det rörliga friluftslivet att fortsättningsvis fungera i området. I den fördjupade översiktsplanen för Abisko 1992 är området avsett som husvagnscamping och stugby, men eftersom befintlig husvagnscamping behålls på befintlig plats tillgodoses behovet för friluftslivet. 21(40)

22 6.2.3 Fortsatta åtgärder riksintresset friluftsliv och rörligt friluftsliv Inga åtgärder är nödvändiga för detaljplaneförslaget. Detaljplanen medför positiva konsekvenser för möjligheterna till friluftsliv. Alternativet bebyggelse norr om vägen behöver anpassas så att tillgängligheten till Torneträsks strand säkras. För att etableringen av det nya bostadsområdet inte ska hämma det rörliga friluftslivet planeras en parkering intill järnvägen dit besökare ska ha möjlighet att parkera och sedan ta sig ut i naturområdet söder om bostadsbebyggelsen. Vägar är tillgängliga för allmänheten. 7 Miljökonsekvenser för kulturmiljö 7.1 Riksintresset kulturmiljö Nuläget riksintresset kulturmiljö Större delen av Abisko ligger inom område för riksintresse. Stationshuset är byggnadsminne. Rallarvägen, som utgör en del av befintlig byväg, passerar strax norr om stationshuset. Trafikverket bygger en bangårdsförlängning med ny planskild anslutning till bebyggelsen söder om järnvägen. Bebyggelsen norr om järnvägen och söder om väg E10 utgörs av äldre flerbostadshus som uppfördes av statens järnvägar SJ, en äldre skolbyggnad och villabebyggelse från 1980-talet. Norr om järnvägen finns bebyggelse från talet främst villor, men även några fritidshus finns i västra delen av detta område. Norr om väg E10 finns ett område med äldre fritidshus och ett par kilometer öster om dessa finns ett nytt fritidshusområde som uppförts i slutet av 1990-talet och under 2000-talet. Förändringarna i och med bangårdsförlängningen kommer att påverka kulturmiljön i Abisko Påverkan och konsekvenser riksintresset kulturmiljö Nollalternativet Bristen på bostäder och mark för turistisk verksamhet kan ha en hämmande effekt utvecklingen i Abisko. Risken finns att befolkningen minskar och att fritidsboendet tar över. Abiskos karaktär förändras. De förändringar som beskrivs i nulägesavsnittet kommer att genomföras oavsett om det tillkommer någon bebyggelse eller inte. Alternativ bebyggelse söder om järnvägen, detaljplaneförslaget Lokaliseringen innebär ingen negativ påverkan på riksintresset kulturmiljö. Däremot innebär en utökning av antalet bostäder en möjlighet till utveckling av turism och friluftsliv, som ger ett underlag för samhällsservice. Tillskottet av bostäder är litet och effekten blir inte så stor. De befintliga bostadshusen avspeglar de byggnadsstilar som fanns under tiden för uppförandet. Alternativ bebyggelse mellan väg E10 och Torneträsk Lokaliseringen innebär ingen större påverkan på riksintresset kulturmiljö. Området är avskilt från Abisko genom väg E10. Området kan däremot inrymma fler bostäder och även ge ett tillskott på fritidshus och bidra till en positiv utveckling av Abisko Fortsatta åtgärder riksintresset kulturmiljö Inga andra åtgärder är nödvändiga än vanliga bestämmelser för antalet våningar och byggnadsarea. 22(40)

23 8 Miljökonsekvenser för rennäringen 8.1 Riksintresset rennäring Nuläge riksintresset rennäring Abisko Ö ligger inom kärnområde för rennäringen. Abisko är ett kraftcentrum för samebyns rennäring. Inom riksintresseområdet finns strategiska anläggningar, en större arbetshage, centralförråd och renvaktarstuga strax söder om befintlig bebyggelse. Sedan långt tillbaka i tiden finns en överenskommelse mellan Gabna sameby och Kiruna kommun att inte utöka bebyggelsen söder om Vattenfalls kraftledning. Kiruna kommun har också överenskommit med Gabna sameby att inte bygga i närheten av renvaktarstugan, vilket har beaktats i detta planförslag. Hela Abiskoområdet är trivselland för renar. Området är kalvningsland samt vår- och höstland Påverkan och konsekvenser riksintresset rennäring Nollalternativet Nollalternativet innebär ingen skillnad jämfört med nuläget. Möjligheten till renskötsel är oförändrad. Alternativ bebyggelse söder om järnvägen, detaljplaneförslaget Lokaliseringen innebär en liten utökning av antalet bostäder inom tidigare överenskomna område norr om kraftledningen. Tillskottet av bostäder är litet och effekten på rennäringen bedöms bli liten. En renhage måste dock flyttas. Ytterligare en tomt för turistverksamhet innebär en viss utökning av påverkan på rennäringen, men storleken på verksamheten är begränsad genom begränsad byggnadsarea. Turistverksamheten är koncentrerad till ett område i östra delen av området, vilket bedöms ge minsta störningen på rennäringen. Oavsett plats för turistanläggningen kommer renskötselområdet att beröras av passerande människor. Konsekvenserna av detaljplaneförslaget bedöms som måttlig till liten, eftersom utbyggnaden är liten och i överenskommen lokalisering norr om kraftledningen och hänsyn till verksamheten kring renvaktarstugan beaktats i detaljplaneförslaget. Alternativ bebyggelse mellan väg E10 och Torneträsk Lokaliseringen ligger utanför riksintresse för rennäringen och innehåller heller inga strategiska anläggningar. Gabna sameby har yttrat sig över förslaget till fördjupad översiktsplan där föreslagen markanvändning är bostäder/fritidshus. Konsekvenserna för rennäringen bedöms bli måttliga i detta område. Bedömningen måttlig grundar sig på att renarna troligen inte kommer att röra sig i området vid en exploatering av området. Däremot bedöms alternativet inte medföra några konsekvenser på riksintresset Fortsatta åtgärder riksintresset rennäring Detaljplanen har anpassats efter tidigare överenskommelser med samebyn och hänsyn har tagits till deras pågående verksamhet i närområdet. Avståndet till renvaktarstugan har ökats för att undvika störningar. 23(40)

24 9 Miljökonsekvenser för kommunikationer 9.1 Järnväg Nuläge riksintresset järnvägen Malmbanan ingår i det utpekade TEN-T nätet och är av internationell betydelse. Banan sträcker sig mellan Riksgränsen och Boden, den är mycket viktig för godstrafiken men har även betydelse för persontrafiken. Banan ingår i det utpekade strategiska godsnätet och i en av EU föreslagen prioriterad transportkorridor i öst-västlig riktning i norra Europa (NEW-korridoren) samt i Botniska korridoren. Det är huvudtågvägen inom Nordkalottområdet och enda transportvägen för gruvverksamheten i norra Sverige Påverkan och konsekvenser riksintresset järnvägen Nollalternativet Planerade åtgärder för ny passage av Malmbanan i Abisko har genomförts enligt antagen järnvägsplan. Alternativ bebyggelse söder om järnvägen, detaljplaneförslaget Planerade åtgärder för ny passage av Malmbanan i Abisko har genomförts enligt antagen järnvägsplan. Påverkan på riksintresset med avseende på buller behandlas under avsnitt Alternativ bebyggelse mellan väg E10 och Torneträsk Alternativet har ingen påverkan på järnvägen Fortsatta åtgärder riksintresset järnväg Passagen av järnvägen är tillgodosedd. Se vidare avsnitt fortsatta åtgärder buller från järnvägen. 9.2 Väg E Nuläge riksintresset väg E10 Väg E10 ingår i det av EU utpekade Trans European Transport Network, TEN-T. Vägarna som ingår i TEN-T är av särskild internationell betydelse. Vägen passerar Abisko och det finns bebyggelse på båda sidor om vägen. Sommartid finns en vägport för trafiken ner mot Torneträsk. Vintertid används denna av skotrar Påverkan och konsekvenser riksintresset väg E10 Nollalternativet Nollalternativet påverkar inte riksintresset. Alternativ bebyggelse söder om järnvägen, detaljplaneförslaget Detaljplanens genomförande påverkar inte väg E10. Alternativ bebyggelse mellan väg E10 och Torneträsk Detta alternativ ligger norr om väg E10. En exploatering av området ställer krav på lämplig anslutning och bra gång- och cykelbanor. Även om detta sker finns risk för ökad lokaltrafik som korsar eller nyttjar väg E10 från utfarten till infart till centrum. Exploateringen är liten och även trafiken på väg E10 är liten. Riksintresset bedöms inte påverkas påtagligt. 24(40)

25 Påverkan på riksintresset med avseende på buller behandlas under avsnitt Fortsatta åtgärder riksintresset väg E10 Inga åtgärder är nödvändiga för detaljplaneförslaget. För alternativet bebyggelse norr om väg E10 måste hänsyn till väg E10 tas vad gäller trafik till och från området samt lokalisering anpassas så att buller från vägen undviks. Dessutom behöver trafiksäkra lösningar framför allt för oskyddade trafikanter utredas. 10 Miljökonsekvenser för människors hälsa 10.1 Buller från järnvägen Buller påverkar möjligheten till en god livskvalitet negativt. Besvär av buller kan leda till störningar av sömn och vila, eller ge upphov till stress. Buller kan även leda till sämre inlärningsförmåga och göra det svårare att höra vad andra säger, inte minst för personer med hörselnedsättning. Nuvarande trafik och prognos Uppgifterna kommer från järnvägsplanen för Abisko bangårdsförlängning. Tågtyp Längd (m) Antal/dygn 2011 Antal/dygn 2020 Nattetid 2011 Nattetid 2020 Antal/dygn 2020 NYTT Malmtåg ) Godståg 630 1) Persontåg 315 2) ) Längden kan variera mellan m 2) Längden kan variera mellan m 3) Inkl malmtåg från Pajala kommun I kommunens bullerberäkning har antalet persontåg uppskattats till 8 st per dygn. Trafikverkets prognoser omfattar inte eventuell transport från de nya gruvorna i Pajala kommun, som bedöms bli 6 till 8 tåg per dygn. En trafikökning påverkar ekvivalentnivån. LKAB har framfört krav på ökad kapacitet på malmbanan. Enligt Trafikverket är prognosen 35 tåg per dygn. Det innebär en fördubbling av antalet malmtåg som passerar Abisko Nuläge buller från järnvägen Gällande riktvärden för buller överskrids för bebyggelsen närmast järnvägen både med avseende på ekvivalenta och maximala ljudnivåer. De maximala ljudnivåerna ligger längre ifrån riktvärdena än de ekvivalenta. Trafikverket kommer att åtgärda befintliga fastigheter där de gällande riktvärdena överskrids (Trafikverket, Järnvägsplan, Abisko bangårdsförlängning). Befintliga fastigheter i detaljplaneförslaget berörs av buller överstigande riktvärdena både för ekvivalentnivån och för maximalnivån. De högsta nivåerna inträffar vid inbromsning som enligt tågtidtabellen inträffar en gång per dygn vid lunchtid Påverkan och konsekvenser buller från järnvägen Nollalternativet Nollalternativet innebär i huvudsak nuläget, med en eventuell komplettering av befintlig bebyggelse om detaljplanerna medger detta. 25(40)

26 Trafikverket har i järnvägsplanen angett att åtgärder såsom byte av fönster och avskärmning av uteplatser ska göras i befintlig bebyggelse. Åtgärderna är beroende av fastigheternas speciella förutsättningar samt vad som är tekniskt möjligt, ekonomiskt rimligt och miljömässigt motiverat. Alternativ ny bebyggelse söder om järnvägen, detaljplaneförslaget Ekvivalentnivån 2011 Enligt Trafikverkets järnvägsplan för Abisko bangårdsförlängning förväntas ingen större förändring av antalet tåg eller större förändring av tågtyp. Under senaste tiden har LKAB och Northland Resources framfört krav på ökad kapacitet på Malmbanan från Kiruna till Narvik. Ökat antal malmtåg påverkar ekvivalentnivån. På den norra fasaden som är vänd mot spåret beräknas dygnsekvivalenta nivåer mellan dba i område 1 som är ny bebyggelse närmast järnvägen, och dba i område 2 som är ny bebyggelse söder om befintlig bebyggelse. Samtliga hus får beräkningsmässigt en dämpad sida (högst dba vid fasad) på fasaden som är vänd mot syd-sydväst. I bilaga A01 redovisas beräknad dygnsekvivalent ljudnivå från tågtrafiken. Bullerberäkningar för den befintliga bebyggelsen ingick i första bullerrapporten. Område 2 Område 1 Bild Ekvivalent ljudnivå (40)

27 Prognos för 2020 med utökning av antalet malmtåg. Den ekvivalenta ljudnivån ökar 1-2 dba om antalet malmtåg fördubblas och området med ekvivalentnivå >55 dba blir större. Ljuddämpad sida uppnås på samma sätt som beskrivits ovan. Bild Ekvivalentnivå vid prognosen 40 malmtåg (40)

28 Maximalnivå På den norra fasaden som är vänd mot spåret beräknas vid tågpassage maximala nivåer mellan dba i område 1, och dba i område 2. En maximal ljudnivå lägre än 70 dba beräknas på samtliga fasader vända mot syd-sydväst. Bild Maximalnivå passerade malmtåg 2011 och Högsta maximalnivåerna nås vid inbromsning. På den norra fasaden som är vänd mot spåret beräknas vid inbromsning maximala nivåer mellan dba i område 1, och dba i område 2. Även på fasader vända mot syd-sydväst beräknas maximala nivåer över 70 dba vid två av husen. Detta inträffar i nuläget en gång per dygn vid lunchtid. Vid eventuell utökning bedöms det tillkomma ytterligare antal möten med inbromsning. Förslaget till detaljplan omfattar delvis befintlig bebyggelse, som inte är planlagd och även några fastigheter som ingår i befintliga planer. För befintlig bebyggelse sker åtgärder som beskrivits ovan i nollalternativet. 28(40)

29 Alla bullerkartor biläggs i större format. Bild Maximalnivå inbromsning malmtåg 2011 och 2020 Alternativ ny bebyggelse norr om väg E10 Delar av området kan beröras av järnvägsbuller. Kortaste avståndet mellan järnväg och eventuella bostäder är 130 till 150 meter. Buller kommer inte att utredas närmare i denna MKB. Området är så stort att anpassning till bullerutbredningen kan göras i eventuell kommande detaljplan Fortsatta åtgärder buller från järnvägen Buller från järnvägen utgör en betydande miljökonsekvens, som kräver åtgärder. Planen bör säkerställa att yttre och inre åtgärder kan utformas så att Boverkets byggregler uppfylls. I bullerutredningen som har gjorts ges följande förslag på skadeförebyggande åtgärder. För att uppfylla riktvärdet för maximalt buller inomhus i boningsrum bör man vid bygglovstillfället föreskriva utförande och/eller funktionskrav för väggar, fönster och takkonstruktion i de aktuella fastigheterna. Åtgärder för utomhusmiljön behövs i område 1 och i befintlig bebyggelse. Den befintliga bebyggelsen kommer att omfattas av Trafikverkets bullerreducerande åtgärder med anledning av bangårdsförlängningen. Detaljplanen bör ha en bestämmelse som motsvarar dessa åtgärder och 29(40)

30 bör också omfatta den nya bebyggelsen i område 1. Det innebär att fönster och ytterväggskonstruktioner utförs så att BBR-kraven uppnås. För turisttomten föreslås hela byggrätten för komplementbyggnad läggas på området närmast järnvägen där endast komplementbyggnader får uppföras. Motiveringen är att denna åtgärd ökar möjligheten att få en avskärmning mot järnvägen. Den effektivaste åtgärden är en bullervall eller ett bullerplank, men med hänsyn till landskapsbilden och kulturmiljön är dessa inte aktuella. Däremot bör detaljplanen medge att bullerskärmar får kopplas till huskroppen för att skapa uteplatser som får en maximal bullernivå på 70 dba. Tidigare föreslagen personalbyggnad närmast järnvägen bör flyttas upp mellan konferensbyggnaden på Abisko 1:43 och naturområdet mot Abisko 1: Buller från helikopter Nuläge buller från helikopter Befintlig helikopterflygplats, och dess läge i omedelbar anslutning till samhället i Östra Abisko, är viktig för Abiskos näringsliv och för rennäringen. Helikopterflygplatsen förvaltas av armén. Armén kontrollerar verksamheten och ger baseringstillstånd för den civila trafiken inom området. Militär helikoptertrafik har 480 flygrörelser/år med övningar som bedrivs under viss tid under våren. Som mest räknar försvaret med 54 rörelser/dygn under 5 dygn 08:30-19:30. Vissa mörkerövningar kan förekomma. Någon utökning av verksamheten är inte planerad. Helikopterplatsen kan också nyttjas av ambulans- och räddningshelikopter samt polisen. Civil flygtrafik bedrivs i dagsläget av Kallax Flyg AB med ca flygrörelser per år under ca 7 månader, vår sommar och höst. Denna verksamhet är anmäld enligt miljöbalken 9 kap. 6. Helikopterplatsen nyttjas också av andra mindre bolag. Tillstånd för att nyttja helikopterplatsen beviljas av Helikopterflottiljen Flygplatsavdelningen i Linköping, som anger hur flygning får ske. De fasta in- och utflygningsvägarna, som ligger söder om kraftledningen ska följas. Överflygning över bebyggelse samt turistanläggningar får ej ske. Tidigare mätningar på helikopterbuller visar att den maximala bullernivån är ca 93 dba på 100 m avstånd i sämsta utbredningsriktning. Det innebär att man får ljudnivåer utomhus upp mot 87 dba för den fastighet som ligger närmast helikopterplattan och ca 80 dba för den fastighet som ligger längst bort. Störningar från helikopterflygplatsen har tidigare hanterats i en detaljplan för den östra delen av området, 25-P98/21, och en miljökonsekvensbeskrivning har upprättats Utdrag ur denna MKB: Flygaktivitet i Abisko sker normalt inte nattetid eller i mörker eftersom det finns en regel att man inte får flyga personbefordran under sådana förhållanden. 2 Statistik som tagits fram över antal rörelser (start och landning) är ungefärlig och helikoptertrafiken sker periodvis. Det är främst företaget Kallax Flyg AB/Polar Helikopter som använder helikopterplattan, men 2 Kiruna kommun, Miljökonsekvensbeskrivning för Detaljplan, del av Abisko, del av Jukkasjärvi kronoöverloppsmark 1:1 m fl. Helikopterlandningsplats och turism. Laga kraft (40)

31 också polisen och försvaret. Polar Helikopter har flest rörelser under renskötselperioden, från slutet av juni fram till slutet av augusti. Företagets totala flygaktivitet sker från mars till slutet av september. Polisen har flygaktivitet mestadels under mars. Totalt utgör helikoptertrafiken i Abisko i genomsnitt ungefär 3,4 rörelser per dag, vilket inkluderar både in- och utflygning Påverkan och konsekvenser buller från helikopter Nollalternativet Nollalternativet är lika som nuläget. Alternativ bebyggelse söder om järnvägen, detaljplaneförslaget Den tillkommande bebyggelsen påverkas i samma utsträckning som befintlig bebyggelse. Närmaste bostadsfastighet beräknas få ca 83 dba och den längst bort belägna ca 80 dba. Påverkan sker framför allt på uteplatserna som kan förväntas ligga mot söder och på den tysta sidan i förhållande till järnvägen. Den turistiska verksamheten i områdets östra del utsätts för högre maximalnivåer än befintlig och planerad bostadsbebyggelse. En del av den nuvarande turistverksamheten nyttjar helikopter för sin verksamhet. Bild Maximalbuller helikopter 31(40)

UTKAST MILJÖKONSEKVENSER

UTKAST MILJÖKONSEKVENSER 1 UTKAST MILJÖKONSEKVENSER 12 02 09 2 3 Innehållsförteckning SYFTE OCH INNEHÅLL Syfte Process Innehåll Avgränsning MILJÖKONSEKVENSER Utbyggnad inom riksintresseområden Kultur Natur Friluftsliv Utbyggnad

Läs mer

Detaljplan för del av Kungsbacka 3:1, fl ytt av Göteborgsvägen Kungsbacka

Detaljplan för del av Kungsbacka 3:1, fl ytt av Göteborgsvägen Kungsbacka Planbeskrivning Detaljplan för del av Kungsbacka 3:1, fl ytt av Göteborgsvägen Kungsbacka Antagandehandling enkelt planförfarande Upprättad i februari 2012, reviderad i juni 2012 av FÖRVALTNINGEN FÖR PLAN

Läs mer

DETALJPLAN FÖR FRILUFTSOMRÅDE (CAMPING) DEL AV HAPARANDA 29:31 STRANDEN HAPARANDA Haparanda kommun Norrbottens län

DETALJPLAN FÖR FRILUFTSOMRÅDE (CAMPING) DEL AV HAPARANDA 29:31 STRANDEN HAPARANDA Haparanda kommun Norrbottens län DETALJPLAN FÖR FRILUFTSOMRÅDE (CAMPING) DEL AV HAPARANDA 29:31 STRANDEN HAPARANDA Haparanda kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING Tänkt lokalisering på stranden i rött 1(17) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Handlingar...

Läs mer

STRANDSKYDD. Landsbygdsutveckling Tillägg till Översiktsplan

STRANDSKYDD. Landsbygdsutveckling Tillägg till Översiktsplan STRANDSKYDD Landsbygdsutveckling Tillägg till Översiktsplan 1 SAMRÅDSHANDLING STRANDSKYDD Allmänt Ändrade strandskyddsbestämmelser gäller fr o m 1 juli 2009. För ett utvecklat strandskydd med bättre lokal

Läs mer

Detaljplan Del av Puoltsa Puoltsa 1:85, Puoltsa 1:4 m.fl Bostad, Turism, Lantbruk

Detaljplan Del av Puoltsa Puoltsa 1:85, Puoltsa 1:4 m.fl Bostad, Turism, Lantbruk Detaljplan Del av Puoltsa Puoltsa 1:85, Puoltsa 1:4 m.fl Bostad, Turism, Lantbruk 1(8) Miljö- och Byggnämnden Kiruna kommun Upprättad i mars 2004 Reviderad juni 2004 PLANBESKRIVNING Handlingar Planens

Läs mer

4 MARKANVÄNDNING OCH BEBYGGELSEUTVECKLING 4.6 Ellenö

4 MARKANVÄNDNING OCH BEBYGGELSEUTVECKLING 4.6 Ellenö 4.6 ELLENÖ Utgångspunkter Om Ellenö Ellenö är kommunens sydligast belägna samhälle, cirka 6 kilometer söder om Färgelanda. Avståndet till Uddevalla är 2 mil. Samhället har vuxit upp kring en hållplats

Läs mer

Program för detaljplan för Ås-Hov 1:173, Byn 1:4 och 1:45. Sjövillan Krokoms kommun 2015-10-01

Program för detaljplan för Ås-Hov 1:173, Byn 1:4 och 1:45. Sjövillan Krokoms kommun 2015-10-01 Program för detaljplan för Ås-Hov 1:173, Byn 1:4 och 1:45 Sjövillan Krokoms kommun 2015-10-01 Krokoms kommun Postadress 835 80 Krokom Besöksadress Offerdalsvägen 8 Tel. 0640-161 00 Fax 0640-161 05 krokoms.kommun@krokom.se

Läs mer

DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER OCH KONTOR FÄRJAN 2 Haparanda kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING. Haparanda med Färjan 2. Färjan 2 GRANSKNING PBL 5:18

DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER OCH KONTOR FÄRJAN 2 Haparanda kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING. Haparanda med Färjan 2. Färjan 2 GRANSKNING PBL 5:18 DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER OCH KONTOR FÄRJAN 2 Haparanda kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING Haparanda med Färjan 2 1(15) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Handlingar... 3 Planens syfte och huvuddrag... 3 Avvägning

Läs mer

Detaljplan för Gällö samhälle

Detaljplan för Gällö samhälle Bräcke kommun, Jämtlands län Upprättad 2014-08-29 Samråd 2015-04-16 Granskning Antagen Laga kraft.. Planförfattare: Ulf Alexandersson Stadsarkitekt PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Detaljplanen består av plankarta

Läs mer

Programhandling DNR BTN 2011/0225-214:M. Planprogram för Arlandastad Norra

Programhandling DNR BTN 2011/0225-214:M. Planprogram för Arlandastad Norra Programhandling DNR BTN 2011/0225-214:M Antagen av kommunfullmäktige 2006-05-18 118 regeringsbeslut 2006-06-26 NORMALT PLANFÖRFARANDE Planprogram för Arlandastad Norra Omfattande del av fastigheterna Broby

Läs mer

Detaljplan för del av Algutsrum 20:10 m fl Brofästet Öland, västra

Detaljplan för del av Algutsrum 20:10 m fl Brofästet Öland, västra Detaljplan för del av Algutsrum 20:10 m fl 1 (17) Detaljplan för del av Algutsrum 20:10 m fl Brofästet Öland, västra Checklistan innehåller frågeställningar som rör Planområdets förutsättningar Omfattas

Läs mer

DETALJPLAN FÖR DEL AV FASTIGHETEN SUNNERBO 1:10 I GNOSJÖ KOMMUN

DETALJPLAN FÖR DEL AV FASTIGHETEN SUNNERBO 1:10 I GNOSJÖ KOMMUN DETALJPLAN FÖR DEL AV FASTIGHETEN SUNNERBO 1:10 I GNOSJÖ KOMMUN PROGRAMHANDLING II HANDLINGAR Upprättad av Miljö och byggförvaltningen i Gnosjö kommun 2009 11 03 Planbeskrivning Plankarta med bestämmelser

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR FRITIDSHUS I HÅLLANS FRITIDSOMRÅDE HÄRJEDALENS KOMMUN, JÄMTLANDS LÄN. Planområdet 1(14) FUNÄSDALEN 32:25, m fl

ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR FRITIDSHUS I HÅLLANS FRITIDSOMRÅDE HÄRJEDALENS KOMMUN, JÄMTLANDS LÄN. Planområdet 1(14) FUNÄSDALEN 32:25, m fl 1(14) ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR FRITIDSHUS I HÅLLANS FRITIDSOMRÅDE FUNÄSDALEN 32:25, m fl HÄRJEDALENS KOMMUN, JÄMTLANDS LÄN UPPRÄTTAD 2009-06-11 REVIDERAD 2010-05-06 Planområdet Planförfattare:

Läs mer

SAMRÅDSHANDLING Del av Gällivare 12:74 Öster om Treenighetens väg/e 45 2013 08 29 Bilaga 1. BEHOVSBEDÖMNING BEHOVSBEDÖMNING

SAMRÅDSHANDLING Del av Gällivare 12:74 Öster om Treenighetens väg/e 45 2013 08 29 Bilaga 1. BEHOVSBEDÖMNING BEHOVSBEDÖMNING BEHOVSBEDÖMNING Inledning Denna checklista används som hjälpmedel när det kommer till att bedöma behovet av en miljökonsekvensbeskrivning. Checklistan används även för att avgränsa vilka typer av miljöpåverkan

Läs mer

Plan- och genomförandebeskrivning

Plan- och genomförandebeskrivning 1 tillhörande detaljplan för del av Vimmerby 3:3, del av ALV:s stugby SAMRÅDSHANDLING Dnr MOB 2015-32 Planbeskrivning Miljö- och byggnadsförvaltningen 2 Inledning En planbeskrivning skall underlätta förståelsen

Läs mer

PLANBESKRIVNING. RIKSGRÄNSEN 1:11, RIKSGRÄNSEN 1:1, del av. Detaljplan. Kiruna kommun Norrbottens län. Upprättad av Arkitekthuset Monarken AB, Piteå

PLANBESKRIVNING. RIKSGRÄNSEN 1:11, RIKSGRÄNSEN 1:1, del av. Detaljplan. Kiruna kommun Norrbottens län. Upprättad av Arkitekthuset Monarken AB, Piteå 1 PLANBESKRIVNING Detaljplan RIKSGRÄNSEN 1:11, RIKSGRÄNSEN 1:1, del av Kiruna kommun Norrbottens län. Upprättad av Arkitekthuset Monarken AB, Piteå 2 RIKSGRÄNSEN 1:11 RIKSGRÄNSEN 1:1, del av Kiruna kommun

Läs mer

Plan- och genomförandebeskrivning, samrådshandling 1 (10) 2015-12-03 Diarienummer 2015/1105-XX. Ungefärligt planområde

Plan- och genomförandebeskrivning, samrådshandling 1 (10) 2015-12-03 Diarienummer 2015/1105-XX. Ungefärligt planområde Plan- och genomförandebeskrivning, samrådshandling 2015-12-03 Diarienummer 2015/1105-XX Ny detaljplan för fastigheterna Prästbordet 1:16, 1:17, Gäveränge 2:76, del av Prästbordet 1:15 och Gäveränge 2:77,

Läs mer

Behovsbedömning för planer och program

Behovsbedömning för planer och program BEHOVSBEDÖMNING 1 (13) Kommunstyrelseförvaltningen Behovsbedömning för planer och program Enligt Plan- och bygglagen (PBL), Miljöbalken (MB) och förordningen om miljökonsekvensbeskrivningar (1998:905)

Läs mer

SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HEDENLUNDSVÄGEN OCH DEL AV STATIONSGATAN I JÄRVSÖ. Planområdet i Järvsö

SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HEDENLUNDSVÄGEN OCH DEL AV STATIONSGATAN I JÄRVSÖ. Planområdet i Järvsö SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HEDENLUNDSVÄGEN OCH DEL AV STATIONSGATAN I JÄRVSÖ Planområdet i Järvsö LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN Datum 2016-02-26 Dnr 0370/13

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Hulan 1:122 m fl, ICA Kvantum, i Lerums kommun. Behovsbedömning KS 13.386

Detaljplan för fastigheten Hulan 1:122 m fl, ICA Kvantum, i Lerums kommun. Behovsbedömning KS 13.386 KS 13.386 Detaljplan för fastigheten Hulan 1:122 m fl, ICA Kvantum, i Lerums kommun Behovsbedömning Sektor samhällsbyggnad Plan- och exploateringsenheten 2016-03-04 Innehåll 1 Allmänt 3 2 Kort beskrivning

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning

Miljökonsekvensbeskrivning Miljökonsekvensbeskrivning 2015-03-23 Miljökonsekvensbeskrivning Vallmon 11 m fl Knislinge, Östra Göinge kommun Område där strandskydd upphävs Ny byggrätt, industri Fri pa ssa ge - gån g vä g Inf iltra

Läs mer

KURRAVAARA 3:3 m.fl. Kiruna kommun Norrbottens län

KURRAVAARA 3:3 m.fl. Kiruna kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING Linnea Isaksson, 2013-11-27 Vårt Dnr: P2012-000011 Detaljplan för KURRAVAARA 3:3 m.fl. Kiruna kommun Norrbottens län Upprättad oktober 2013, rev. november 2013 ANTAGANDE Postadress: Kiruna

Läs mer

Särskild sammanställning för Verksamheter vid Trafikplats Rosersberg. DNR BTN 2007/0931-214:R 14 april 2009

Särskild sammanställning för Verksamheter vid Trafikplats Rosersberg. DNR BTN 2007/0931-214:R 14 april 2009 Särskild sammanställning för Verksamheter vid Trafikplats Rosersberg DNR BTN 2007/0931-214:R 14 april 2009 Planförslaget Detaljplanen omfattar två områden, ett större väster om Norrsundavägen (väg 859)

Läs mer

Detaljplan för del av Vångerslät 7:96 i Läckeby, Kalmar kommun

Detaljplan för del av Vångerslät 7:96 i Läckeby, Kalmar kommun BEHOVSBEDÖMNING (för MKB) 1(6) Avdelning/Handläggare Datum Ärendebeteckning Plan-, bygg- och trafikavdelningen 2011-03-29 2010-3803 Rebecka Sandelius 0480-45 03 33 Detaljplan för del av Vångerslät 7:96

Läs mer

Del av Östra Eklanda. Detaljplan för fastigheten Tamburinen 1 m fl. Mölndals stad Västra Götalands län. Bostäder PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING

Del av Östra Eklanda. Detaljplan för fastigheten Tamburinen 1 m fl. Mölndals stad Västra Götalands län. Bostäder PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING ANTAGANDEHANDLING Dnr 152/08 Stadsbyggnadskontoret Handläggare Jan Kristoferson Tel: 031 315 14 21 Mailadress: jan.kristoferson@molndal.se Detaljplan för fastigheten Tamburinen 1 m fl Del av Östra Eklanda

Läs mer

Detaljplan för KAPELLET, del av Tuolluvaara 1:1 och del av Kiruna 1:173

Detaljplan för KAPELLET, del av Tuolluvaara 1:1 och del av Kiruna 1:173 Detaljplan för KAPELLET, del av Tuolluvaara 1:1 och del av Kiruna 1:173 1(6) Detaljplan för KAPELLET, del av Tuolluvaara 1:1 och del av Kiruna 1:173 2(6) Miljö- och Byggnämnden Kiruna kommun Upprättad

Läs mer

B EHOVSBEDÖMNING 1(8) tillhörande tillägg till detaljplan för fastigheterna Djurön 1:2 och 1:3 (Djurön 1:163 med närområde)

B EHOVSBEDÖMNING 1(8) tillhörande tillägg till detaljplan för fastigheterna Djurön 1:2 och 1:3 (Djurön 1:163 med närområde) 1(8) B EHOVSBEDÖMNING tillhörande tillägg till detaljplan för fastigheterna Djurön 1:2 och 1:3 (Djurön 1:163 med närområde) inom Dagsberg i Norrköpings kommun, fysisk planering den 22 oktober 2010 A N

Läs mer

RAPPORT 2012:87 VERSION 1.2. Buller vid Slottet. Sunne kommun

RAPPORT 2012:87 VERSION 1.2. Buller vid Slottet. Sunne kommun RAPPORT 2012:87 VERSION 1.2 Buller vid Slottet Sunne kommun Dokumentinformation Titel: Buller vid Slottet Sunne kommun Serie nr: 2012:87 Projektnr: 12132 Författare: Petra Ahlström, Kvalitetsgranskning

Läs mer

7 Förstudie väg 1000, Orsa

7 Förstudie väg 1000, Orsa Det finns fyra stycken hållplatser på var sida av väg 1000 på delen inom förstudieområdet. Hållplatserna är enbart markerade med en skylt vid vägkanten. En av hållplatserna har väderskydd med en mindre

Läs mer

Almarevägen. Trafikbullerutredning. www.bjerking.se. Uppdrag nr. 14U26185. Sammanfattning Ljudnivåer vid bostäderna uppfyller Riksdagens riktvärden.

Almarevägen. Trafikbullerutredning. www.bjerking.se. Uppdrag nr. 14U26185. Sammanfattning Ljudnivåer vid bostäderna uppfyller Riksdagens riktvärden. Trafikbullerutredning Sammanfattning Ljudnivåer vid bostäderna uppfyller Riksdagens riktvärden. Ljudkvalitetsindex för området är 1,3 vilket är högre än minimikravet och bostäder med god ljudmiljö kan

Läs mer

Område norr om Korpkulla, Upplands Väsby Redovisning av trafikbuller. Uteplatser på gården får högst 55/70 dba och uppfyller riktvärdet för uteplats.

Område norr om Korpkulla, Upplands Väsby Redovisning av trafikbuller. Uteplatser på gården får högst 55/70 dba och uppfyller riktvärdet för uteplats. 213-4-2 1/3 Rev 213-4-9 Område norr om Korpkulla, Upplands Väsby Redovisning av trafikbuller Revidering 213-4-9 anges kursivt. Sammanfattning Beräkning har gjorts av buller från vägtrafik, spårtrafik och

Läs mer

del av Viksberg 3:1, Område B

del av Viksberg 3:1, Område B Samhällsbyggnadskontoret SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplan 2013-00033-214 Detaljplan för del av Viksberg 3:1, Område B i Södertälje kommun Upprättad 2015-12-08 Beslut Samhällsbyggnadskontoret fick 2013-02-19

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Jägarparken. del av fastigheten Sandbäcken 3:1 Katrineholms kommun. Dnr Plan.2011.9. tillhörande

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Jägarparken. del av fastigheten Sandbäcken 3:1 Katrineholms kommun. Dnr Plan.2011.9. tillhörande Dnr Plan.2011.9 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för Jägarparken del av fastigheten Sandbäcken 3:1 Katrineholms kommun SAMRÅDSHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2013-10-29

Läs mer

Simonsland, Borås Fördjupad väg- och tågtrafikbullerutredning

Simonsland, Borås Fördjupad väg- och tågtrafikbullerutredning Simonsland, Borås Simonsland, Borås Beställare: Konsult: Uppdragsledare Handläggare KB TRYCKAREN/KANICO AB SÖDRA KYRKOGATAN 31 A 50334 BORÅS Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Anders Axenborg Uppdragsnr:

Läs mer

Markanvändning och bebyggelseutveckling

Markanvändning och bebyggelseutveckling 54 Översiktsplan (ÖP 13) Färgelanda kommun Markanvändning och bebyggelseutveckling Tätorterna Ellenö Utgångspunkter Om Ellenö Ellenö är kommunens sydligast belägna samhälle, cirka 6 km söder om Färgelanda.

Läs mer

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING En behovsbedömning genomförs för att svara på frågan om planens genomförande kan antas medföra betydande miljöpåverkan, där behovsbedömningen är en analys som leder fram till

Läs mer

Samrådshandling Enkelt planförfarande 2014-12-01 PLANBESKRIVNING. Förslag till detaljplan för fastigheten FISKETORP 1:28 Fisketorp Hede

Samrådshandling Enkelt planförfarande 2014-12-01 PLANBESKRIVNING. Förslag till detaljplan för fastigheten FISKETORP 1:28 Fisketorp Hede Samrådshandling Enkelt planförfarande 2014-12-01 PLANBESKRIVNING Förslag till detaljplan för fastigheten FISKETORP 1:28 Fisketorp Hede Munkedals kommun Västra Götalands län Infarten till Fisketorp med

Läs mer

Markanvändning och bebyggelseutveckling

Markanvändning och bebyggelseutveckling TÄTORTERNA Markanvändning och bebyggelseutveckling ELLENÖ Utgångspunkter Om Ellenö Ellenö är kommunens sydligast belägna samhälle, cirka 6 kilometer söder om Färgelanda. Avståndet till Uddevalla är 2 mil.

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Genomförandebeskrivning UTSTÄLLNINGSHANDLING 2012-12-20 Sida 1 av 8 UTSTÄLLNINGSHANDLING Detaljplan över del av BJÖRKLIDEN 1:22, JUKKASJÄRVI KRONOÖVERLOPPSMARK 1:1 m.fl. Bostäder mm i Björkliden. Kiruna

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning, Slumnäs udde, Tyresö kommun

Miljökonsekvensbeskrivning, Slumnäs udde, Tyresö kommun Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Bertil Eriksson, 1:e miljöingenjör Miljökonsekvensbeskrivning, Slumnäs udde, Tyresö kommun INLEDNING Detaljplanesamrådet för området Slumnäs udde vid Öringesjön har

Läs mer

Aneby Stationsområde, Aneby kommun

Aneby Stationsområde, Aneby kommun RAPPORT A 1 (7) Handläggare Johanna Åström Tel +46 (0)10 505 46 19 Mobil +46 (0)70 184 57 71 Johanna.astrom@afconsult.com Datum 2015-05-04 Aneby kommun Storgatan 48 Box 53 578 22 Aneby Uppdragsnr 706036

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Antagandehandling 2009-08-12. Ändring av detaljplan för del av Grönviks varv, Näs 1:230 Ödsmål

PLANBESKRIVNING. Antagandehandling 2009-08-12. Ändring av detaljplan för del av Grönviks varv, Näs 1:230 Ödsmål STENUNGSUNDS KOMMUN Antagandehandling 2009-08-12 PLANBESKRIVNING Ändring av detaljplan för del av Grönviks varv, Näs 1:230 Ödsmål Stenungsunds kommun Västra Götalands län Normalt Planförfarande 1 Normalt

Läs mer

Märsta centrum, Sigtuna Trafikbullerutredning för detaljplan

Märsta centrum, Sigtuna Trafikbullerutredning för detaljplan RAPPORT 12137 A FÖRHANDSKOPIA 1 (13) Kund PG Carlsson Arkitekt AB Bredgränd 2 111 30 Stockholm Datum Uppdragsnummer 2012-12-04 12137 Rapport A (Förhandskopia) Märsta C, Sigtuna Trafikbullerutredning för

Läs mer

Trafikbullerutredning

Trafikbullerutredning Uppdrag nr. 14U24748 Sida 1 (6) Trafikbullerutredning Uppdragsnamn Jakobsberg 17:1, vårdboende Kastanjen Järfälla kommun Trafikbullerutredning Uppdragsgivare Järfälla kommun, kommunstyrelseförvaltningen

Läs mer

Underlag för behovsbedömning/ avgränsning av MKB för Detaljplan för Bro 5:22 samt del av Bro 5:10 m.fl. Brotorget Handläggare: Mikaela Nilsson

Underlag för behovsbedömning/ avgränsning av MKB för Detaljplan för Bro 5:22 samt del av Bro 5:10 m.fl. Brotorget Handläggare: Mikaela Nilsson Underlag för behovsbedömning/ avgränsning av MKB för Detaljplan för Bro 5:22 samt del av Bro 5:10 m.fl. Brotorget Handläggare: Mikaela Nilsson Översiktlig beskrivning av planområdet och dess influensområde

Läs mer

Vilunda 18:1. Trafikbullerutredning. Planerade bostäder uppfyller riktvärden för trafikbuller utomhus.

Vilunda 18:1. Trafikbullerutredning. Planerade bostäder uppfyller riktvärden för trafikbuller utomhus. 15U28486 Trafikbullerutredning Sammanfattning Planerade bostäder uppfyller riktvärden för trafikbuller utomhus. Bjerking AB Strandbodgatan 1, Uppsala. Hornsgatan 174, Stockholm. Växel 010-211 80 00. bjerking.se

Läs mer

PLANBESKRIVNING med genomförandefrågor

PLANBESKRIVNING med genomförandefrågor PLANBESKRIVNING med genomförandefrågor Detaljplan för Lofsdalen 32:19 m.fl. Härjedalens kommun Jämtlands län Upprättad i februari 2014 av Bygg-Teknik i Malung AB Reviderad i maj 2014 samt augusti 2014

Läs mer

Sandared, Borås kommun Tåg- och vägtrafikbullerutredning

Sandared, Borås kommun Tåg- och vägtrafikbullerutredning Beställare: Borås Stad 501 80 Borås Beställarens representant: Kristine Bayard Konsult: Uppdragsledare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Johanna Gervide Uppdragsnr: 103 31 58 Filnamn och sökväg: Kvalitetsgranskad

Läs mer

Underlag för samråd enl. MB 6 kap 4 Nätkoncession vid Täfteå, Umeå Kommun

Underlag för samråd enl. MB 6 kap 4 Nätkoncession vid Täfteå, Umeå Kommun Underlag för samråd enl. MB 6 kap 4 Nätkoncession vid Täfteå, Umeå Kommun 2015 Innehåll 1 BAKGRUND OCH SYFTE... 3 1.1 Koncessionsansökan... 3 1.2 Projektets omfattning... 3 1.3 Tidplan... 3 1.4 Samråd...

Läs mer

Dnr BTN14/86. Detaljplan för Stavsjö 2:191, 2:187 samt del av 2:186. Stavsjö. Nyköpings kommun. Samrådshandling. Planbeskrivning. Upprättad 2015-03-03

Dnr BTN14/86. Detaljplan för Stavsjö 2:191, 2:187 samt del av 2:186. Stavsjö. Nyköpings kommun. Samrådshandling. Planbeskrivning. Upprättad 2015-03-03 Dnr BTN14/86 Detaljplan för Stavsjö 2:191, 2:187 samt del av 2:186 Stavsjö Nyköpings kommun Samrådshandling Planbeskrivning Upprättad 2015-03-03 Dnr BTN 14/86 2/11 Planhandlingar Detaljplanen består av

Läs mer

Dnr: SBK 2009/167. Copyright BLOM Pictometry. Planbeskrivning. Detaljplan för del av Malmudden. Svartholmen 3

Dnr: SBK 2009/167. Copyright BLOM Pictometry. Planbeskrivning. Detaljplan för del av Malmudden. Svartholmen 3 Dnr: SBK 2009/167 Copyright BLOM Pictometry Planbeskrivning Detaljplan för del av Malmudden Svartholmen 3 Luleå kommun Norrbottens län Samrådshandling 2012-01 1 Innehåll Handlingar 3 Planens syfte och

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING OCH AVGRÄNSNING AV MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING, MKB, FÖR DEL AV GÄDDVIK 1:10, GÄDDVIK ÖSTRA, NORRA

BEHOVSBEDÖMNING OCH AVGRÄNSNING AV MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING, MKB, FÖR DEL AV GÄDDVIK 1:10, GÄDDVIK ÖSTRA, NORRA Söderköpings kommun BEHOVSBEDÖMNING OCH AVGRÄNSNING AV MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING, MKB, FÖR DEL AV GÄDDVIK 1:10, GÄDDVIK ÖSTRA, NORRA FINNÖ Behovsbedömning I enlighet med bestämmelserna i Plan- och bygglagen,

Läs mer

HANDLINGAR Planbeskrivning med genomförandebeskrivning Plankarta och Illustration Samrådsredogörelse

HANDLINGAR Planbeskrivning med genomförandebeskrivning Plankarta och Illustration Samrådsredogörelse HANDLINGAR Planbeskrivning med genomförandebeskrivning Plankarta och Illustration Samrådsredogörelse Bilagor Fastighetsförteckning oktober 2011 Grundkarta DETALJPLAN - UTSTÄLLNINGSHANDLING för Hällekis

Läs mer

Bullerutredning Svalöv

Bullerutredning Svalöv DOKUMENT: 150_00190-01 DATUM:, rev. Bullerutredning Svalöv fastighet Södra Svalöv 32:1 Göteborg Stockholm Malmö Stenungsund Lilla Bommen 5 Hälsingegatan 43 Östergatan 18 Gärdesvägen 9B 411 04 Göteborg

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING. Detaljplan för expansion av Östra Olofstorp, Mantorp, Mjölby kommun Del av Viby-Olofstorp 4:4 Upprättad 2014-12-15

GRANSKNINGSHANDLING. Detaljplan för expansion av Östra Olofstorp, Mantorp, Mjölby kommun Del av Viby-Olofstorp 4:4 Upprättad 2014-12-15 SAMRÅDSREDOGÖRELSE GRANSKNINGSHANDLING Detaljplan för expansion av Östra Olofstorp, Mantorp, Mjölby kommun Del av Viby-Olofstorp 4:4 Upprättad 2014-12-15 Detaljplanen har varit på samråd under tiden den

Läs mer

Ny 150 kv kraftledning från vindkraftparken Blodrotberget till ställverk vid Norrtjärn

Ny 150 kv kraftledning från vindkraftparken Blodrotberget till ställverk vid Norrtjärn Underlag för samråd enligt miljöbalken 6 kap 4 Ny 150 kv kraftledning från vindkraftparken Blodrotberget till ställverk vid Norrtjärn Örnsköldsviks kommun, Västernorrlands län 2014-03-21 1 Inledning 1.1

Läs mer

INKOMNA YTTRANDEN Skriftliga yttranden har under samrådstiden inkommit enligt nedan. Yttrande utan erinran

INKOMNA YTTRANDEN Skriftliga yttranden har under samrådstiden inkommit enligt nedan. Yttrande utan erinran Detaljplan för Flerbostadshus Norrbacka, påbyggnad av befintliga bostäder omfattande fastigheterna Norrbacka 1:27 och 1:38 m. fl. i Märsta, Sigtuna kommun, Stockholms län Samrådshandling SAMRÅDSREDOGÖRELSE

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING

BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING ANTAGANDEHANDLING NORMALT PLANFÖRFARANDE DNR KS 2011/416 2014-06-02 PLAN NR 158 BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING Detaljplan för Del av Kv. Svärdet, Tomelilla kommun, Skåne län INLEDNING Varje detaljplan

Läs mer

DETALJPLAN för del av FÅGLABÄCK 2:1, Skillingaryds tätort, Vaggeryds kommun

DETALJPLAN för del av FÅGLABÄCK 2:1, Skillingaryds tätort, Vaggeryds kommun DETALJPLAN för del av FÅGLABÄCK 2:1, Skillingaryds tätort, Vaggeryds kommun Upprättad i januari 2008 reviderad i mars 2008 Miljö- och byggnämnden antog planen 2008-04-29 87. Planen vann laga kraft 2008-05-20

Läs mer

Behovsbedömning för Detaljplan för Solberga, etapp 7, inom Tyresö kommun

Behovsbedömning för Detaljplan för Solberga, etapp 7, inom Tyresö kommun Upprättad dec 2008 Behovsbedömning för Detaljplan för Solberga, etapp 7, inom Tyresö kommun Slutsats av behovsbedömningen / Motivering Omvandlingen från fritidshusbebyggelse till ett villaområde med kommunalt

Läs mer

Ringvägen, Kungsängen. Upplands Bro kommun Trafikbullerutredning för detaljplan

Ringvägen, Kungsängen. Upplands Bro kommun Trafikbullerutredning för detaljplan Handläggare RAPPORT A (FÖRHANDSKOPIA) 1 (14) Datum Uppdragsnr 560098 Leif Åkerlöf 2010-12-22 Tel 010-5056058 Bilagor: A01-A07 Mobil 070-1845758 Borätt/Seniorgården Fax 010-5051183 HSB leif.akerlof@afconsult.com

Läs mer

Checklista som beslutsunderlag för prövning enligt plan- och bygglagen 4 kap 34, om detaljplanen kan antas få betydande miljöpåverkan.

Checklista som beslutsunderlag för prövning enligt plan- och bygglagen 4 kap 34, om detaljplanen kan antas få betydande miljöpåverkan. Checklista som beslutsunderlag för prövning enligt plan- och bygglagen 4 kap 34, om detaljplanen kan antas få betydande miljöpåverkan. BEDÖMNINGSOBJEKT: Detaljplan för del av Alfta tätort TEKNISKA FÖRVALTNINGEN

Läs mer

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR Gården 1 m fl, i Höganäs HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR Gården 1 m fl, i Höganäs HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN KS/2008/192 PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR Gården 1 m fl, i Höganäs HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN SAMRÅDSHANDLING 2012-09-17 INNEHÅLLSFÖRTECKNING FÖRORD... 3 OM DETALJPLAN... 3 HANDLINGAR... 3 INLEDNING...

Läs mer

FÖR ÖJE 2:28 M. FL. VILLATOMTER VID VALLMOVÄGEN I JÄRVSÖ. Järvzoo. Flygbild över Järvsö, planområdet vid Vallmovägen är markerat med en cirkel.

FÖR ÖJE 2:28 M. FL. VILLATOMTER VID VALLMOVÄGEN I JÄRVSÖ. Järvzoo. Flygbild över Järvsö, planområdet vid Vallmovägen är markerat med en cirkel. Datum Dnr: 2011-01-28 KS 25/11 Samhällsutvecklingsförvaltningen SAMRÅD ANTAGANDE LAGA KRAFT DETALJPLAN FÖR ÖJE 2:28 M. FL. VILLATOMTER VID VALLMOVÄGEN I JÄRVSÖ LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN PLANBESKRIVNING

Läs mer

P ROGRAM 1(15) tillhörande detaljplan för fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde. inom Arkösund i Norrköping

P ROGRAM 1(15) tillhörande detaljplan för fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde. inom Arkösund i Norrköping 1(15) P ROGRAM tillhörande detaljplan för fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde inom Arkösund i Norrköping, fysisk planering den 22 september 2009 G O D K Ä N N A N D E H A N D L I N G

Läs mer

PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Förskolan Kattfoten

PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Förskolan Kattfoten Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Soon Hammarström, Planarkitekt PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Förskolan Kattfoten Kattfoten 2, 3 och del av Näsby 51:2 samt del av Kumla 3:1264 i Skälsätra.

Läs mer

Behovsbedömning av detaljplan för del av Sunlight 2, Norra Högbrunn, Nyköping, Nyköpings kommun

Behovsbedömning av detaljplan för del av Sunlight 2, Norra Högbrunn, Nyköping, Nyköpings kommun Samhällsbyggnad Plan- och naturenheten Datum Dnr 1/10 2016-04-12 BTN16/17 Behovsbedömning av detaljplan för del av Sunlight 2, Norra Högbrunn, Nyköping, Nyköpings kommun Behovsbedömningen ska utgöra underlag

Läs mer

Västra Roslags-Näsby, Täby kommun Trafikbullerutredning för detaljplan

Västra Roslags-Näsby, Täby kommun Trafikbullerutredning för detaljplan 12009 RAPPORT A (FÖRHANDSKOPIA) 1 (11) Kund White arkitekter AB Mikael Stenqvist Box 4700 116 92 Stockholm Datum Uppdragsnummer 2013-03-18 12009 Rapport A (Förhandskopia) Västra Roslags-Näsby, Täby Trafikbullerutredning

Läs mer

Detaljplan för Idre Golf, Ski & Spa Älvdalens kommun, Dalarnas län

Detaljplan för Idre Golf, Ski & Spa Älvdalens kommun, Dalarnas län UTSTÄLLNINGSHANDLING 1 (8) SAMHÄLLSBYGGNADSAVDELNINGEN PLAN OCH BYGG Tomas Johnsson SAMRÅDSREDOGÖRELSE Upprättad i november 2008 Hur samrådet har bedrivits Underrättelse Handlingar Ett förslag till detaljplan,

Läs mer

Detaljplan för Härnö-Solum1:13

Detaljplan för Härnö-Solum1:13 PLANBESKRIVNING SAMRÅD DNR: SAM15-2624-214 2016-05-13 Detaljplan för Härnö-Solum1:13 Härnösands kommun, Västernorrlands län ALLMÄNT Planbeskrivningens uppgift är att underlätta förståelsen av planförslagets

Läs mer

Bullerskyddsprogram för Täby kommun

Bullerskyddsprogram för Täby kommun Bullerskyddsprogram för Täby kommun Illustration: Boverket, Kiran Gerhardsson antaget av Stadsbyggnadsnämnden 2009-10-20 Innehåll Inledning... 2 Ljudnivå och bedömning av buller... 2 Mål, ansvar och riktvärden...

Läs mer

Kyrkoherdens Fiskevatten, Enköping.

Kyrkoherdens Fiskevatten, Enköping. Handläggare RAPPORT 561694 A 1 () Datum Uppdragsnr 561694 Lars Lindström 11-03-0 Tel 010-505 60 71 Bilagor: A01 A06 Mobil 070-14 57 71 Enköpings kommun Fax 010-505 11 3 Jessica Olsson lars.lindstrom@afconsult.com

Läs mer

Kullsvedens handels- och småindustriområde

Kullsvedens handels- och småindustriområde Detaljplan för UTSTÄLLNINGSHANDLING Kullsvedens handels- och småindustriområde i Säters kommun, Dalarnas län SAMRÅDSREDOGÖRELSE HUR SAMRÅDET BEDRIVITS Miljö- och byggnadsnämnden beslutade 2007-06-20, 120,

Läs mer

Ett samrådsmöte hölls i kommunhuset den 3 september 2012.

Ett samrådsmöte hölls i kommunhuset den 3 september 2012. PROGRAMSAMRÅDSREDOGÖRELSE Dnr KS/2012:80 Hur programsamrådet har bedrivits Plansamrådet har pågått under tiden 2012-09 03 2012-09-30 Ett samrådsmöte hölls i kommunhuset den 3 september 2012. Förutsättningar

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING. Detaljplan för Montören 9. Stuvsta-Snättringe kommundel, Huddinge kommun. Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning SBN 2012-1059

ANTAGANDEHANDLING. Detaljplan för Montören 9. Stuvsta-Snättringe kommundel, Huddinge kommun. Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning SBN 2012-1059 MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN SBN 2012-1059 ANTAGANDEHANDLING Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning Kartan visar planområdets utbredningsområde. Detaljplan för Montören 9 Stuvsta-Snättringe

Läs mer

Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m fl, Torsås kommun

Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m fl, Torsås kommun Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m fl, Torsås kommun Utsikt mot Nötholmen Samrådshandling 2011-11-22 PLANBESKRIVNING 1 Handlingar Till detaljplanen hör följande handlingar: Miljöbedömning, daterad 2011-11-22

Läs mer

Bullerutredning Villa Roskullen

Bullerutredning Villa Roskullen Rapport HÄRRYDA KOMMUN Bullerutredning Villa Roskullen Malmö 2016-01-25 Bullerutredning Villa Roskullen Datum 2016-01-25 Uppdragsnummer 1320018824 Utgåva/Status 1 Oscar Lewin Uppdragsledare & Handläggare

Läs mer

Samrådsredogörelse. Detaljplan för Göken 9 Kristinehamns kommun, Värmlands län. Antagandehandling

Samrådsredogörelse. Detaljplan för Göken 9 Kristinehamns kommun, Värmlands län. Antagandehandling Antagandehandling Samrådsredogörelse Detaljplan för Göken 9 Kristinehamns kommun, Värmlands län Hur processen har bedrivits Detaljplanen har varit på samråd under tiden 2015-02-17 till 2015-03-24 Kungörelse

Läs mer

Kv. Skolmästaren 1 och 2. Trafikbullerutredning. Rapport nummer: 2014-051 r01 rev1 Datum: 2014-05-23. Att: Peter Carlsson Bruksgatan 8b

Kv. Skolmästaren 1 och 2. Trafikbullerutredning. Rapport nummer: 2014-051 r01 rev1 Datum: 2014-05-23. Att: Peter Carlsson Bruksgatan 8b Rapport nummer: 2014-051 r01 rev1 Datum: 2014-05-23 Kv. Skolmästaren 1 och 2 Trafikbullerutredning L:\2014\2014-051 SS Kv Skolmästaren 1 och 2, Structor Miljöteknik AB\Rapporter\2014-051 r01.docx Beställare:

Läs mer

Behovsbedömning. Bilaga 1. Samrådshandling. PROGRAM till detaljplan för kvarteret JÄRNSKOG Tidaholms centralort, Tidaholms kommun Västra Götalands län

Behovsbedömning. Bilaga 1. Samrådshandling. PROGRAM till detaljplan för kvarteret JÄRNSKOG Tidaholms centralort, Tidaholms kommun Västra Götalands län Bilaga 1 TIDAHOLMS KOMMUN Miljö- och byggkontoret Dnr:2014/133 Röd linje visar programområdet Samrådshandling Behovsbedömning PROGRAM till detaljplan för kvarteret JÄRNSKOG Tidaholms centralort, Tidaholms

Läs mer

Detaljplan för Jägarhyddan 1 och Önebacken 1, 5, 6 FLERBOSTADSHUS Östersunds kommun

Detaljplan för Jägarhyddan 1 och Önebacken 1, 5, 6 FLERBOSTADSHUS Östersunds kommun Detaljplan för Jägarhyddan 1 och Önebacken 1, 5, 6 FLERBOSTADSHUS Östersunds kommun 1 Granskningsshandling Dnr Ädh: 472/2014 Dnr planmodul: P 14/0002 PLANBESKRIVNING GRANSKNINGSHANDLING Granskning pågår

Läs mer

Spånstad 4:19 och 2:14

Spånstad 4:19 och 2:14 BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING tillhörande detaljplan för del av Spånstad 4:19 och 2:14 ÅLED, HALMSTADS KOMMUN plan 1056 K Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott 2013-04-16 LAGAR OM MILJÖBEDÖMNINGAR

Läs mer

SOLNA STAD Normalt förfarande 1 (11) Miljö- och byggnadsförvaltningen Jonas Ellenfors 2015-10-05 BND 2015:129

SOLNA STAD Normalt förfarande 1 (11) Miljö- och byggnadsförvaltningen Jonas Ellenfors 2015-10-05 BND 2015:129 SOLNA STAD Normalt förfarande 1 (11) Miljö- och byggnadsförvaltningen Jonas Ellenfors 2015-10-05 BND 2015:129 Granskningshandling Planbeskrivning Detaljplan för Palsternackan 2 m.fl. inom stadsdelen Huvudsta,

Läs mer

Bullerutredning Ljungskogen. Malmö 2015-01-13

Bullerutredning Ljungskogen. Malmö 2015-01-13 Malmö 2015-01-13 Datum 2015-01-13 Uppdragsnummer 61661253716 Utgåva/Status Rev 3 Jenny Ekman Johan Jönsson Jens Karlsson Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige AB Skeppsgatan 5 211 11 Malmö

Läs mer

Detaljplan för Sibbarp 1:18 m. fl. Sävsjö kommun Planbeskrivning

Detaljplan för Sibbarp 1:18 m. fl. Sävsjö kommun Planbeskrivning Detaljplan för Sibbarp 1:18 m. fl. Sävsjö kommun Planbeskrivning SAMRÅDSHANDLING Handlingar Planhandlingarna består av: plankarta med planbestämmelser denna planbeskrivning (inkl. miljöbedömning) fastighetsförteckning

Läs mer

KV KOKILLEN KOMPLETTERANDE BULLERBERÄKNINGAR

KV KOKILLEN KOMPLETTERANDE BULLERBERÄKNINGAR RAPPORT KV KOKILLEN KOMPLETTERANDE BULLERBERÄKNINGAR KONCEPT 2015-03-25 Uppdrag 261698, Kv Kokillen - bullerutredning Titel på rapport: Kv Kokillen kompletterande bullerberäkningar Status: Datum: 2015-03-25

Läs mer

Förslag till beslut om utvidgning av strandskyddsområden i Dals-Eds kommun

Förslag till beslut om utvidgning av strandskyddsområden i Dals-Eds kommun 1(10) Naturvårdsenheten Naturvårdshandläggare Linnea Bertilsson Enligt sändlista Förslag till beslut om utvidgning av strandskyddsområden i Dals-Eds kommun Innehåll Förslag till beslut Ärendets handläggning

Läs mer

Maximal ljudnivå [dba] Ljudnivå inomhus 30 45 1 Ljudnivå utomhus vid fasad

Maximal ljudnivå [dba] Ljudnivå inomhus 30 45 1 Ljudnivå utomhus vid fasad Sida 1 (7) Trafikbuller Uppdragsnamn Eds Allé Upplands Väsby kommun Detaljplanearbete NCC boende AB Björn IM Svensson Vallgatan 3 170 80 Solna Uppdragsgivare NCC boende AB Björn IM Svensson Vår handläggare

Läs mer

Exporten 12, Lantmannen 12/13 samt Rangeringen 5, Kävlinge östra centrum Bullerutredning

Exporten 12, Lantmannen 12/13 samt Rangeringen 5, Kävlinge östra centrum Bullerutredning Kävlinge Centrumutveckling AB Att: Johan Plyhr Exporten 12, Lantmannen 12/13 samt Rangeringen 5, Kävlinge östra centrum 2011-01-27 Rev 2011-12-15 med justering av godstågens hastighet till 100km/h samt

Läs mer

Buller och vibrationer från trafik på väg och järnväg

Buller och vibrationer från trafik på väg och järnväg RIKTLINJE 1 (6) Dokumentdatum TDOK 2014:1021 2015-11-13 1.0 Fastställt av Gäller från Ersätter Chef VO Planering 2016-01-01 [Ersätter] Skapat av Blidberg Karin PLkvh Ersatt av [Ersatt av] Buller och vibrationer

Läs mer

Planhandlingarna består av: Plankarta, skala 1:1000, med planbestämmelser. Samrådsredogörelse

Planhandlingarna består av: Plankarta, skala 1:1000, med planbestämmelser. Samrådsredogörelse GRANSKNINGSHANDLING PLANBESKRIVNING Detaljplan för Säters Camping (Säter 4:24) mm Säters kommun, Dalarnas län HANDLINGAR Planhandlingarna består av: Plankarta, skala 1:1000, med planbestämmelser Samrådsredogörelse

Läs mer

Detaljplan för bostäder vid MÅNS OLAS VÄG Partille kommun, Västra Götalands län

Detaljplan för bostäder vid MÅNS OLAS VÄG Partille kommun, Västra Götalands län 2008-03-03 Handläggare Karin Telldén Tel: 031-792 12 02 ANTAGANDEHANDLING Diarienummer KS 2007:80 Antagen av kommunfullmäktige 2008-10-28 Laga kraft 2009-06-25 Detaljplan för bostäder vid MÅNS OLAS VÄG

Läs mer

Naturvårdens intressen

Naturvårdens intressen Naturvårdens intressen I Motala är det alltid nära till naturen. Inom Motala tätort är så mycket som en tredjedel av landarealen grönytor, med skiftande kvalitet och betydelse för boendemiljön och för

Läs mer

PLANBESKRIVNING. DETALJPLAN FÖR DEL AV BJÖRKFORS 1:64 och DEL AV BJÖRKFORS 1:397. november 2014 ENKELT PLANFÖRFARANDE

PLANBESKRIVNING. DETALJPLAN FÖR DEL AV BJÖRKFORS 1:64 och DEL AV BJÖRKFORS 1:397. november 2014 ENKELT PLANFÖRFARANDE SAMRÅDSHANDLING Dnr:2011.0712 315 PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR DEL AV BJÖRKFORS 1:64 och DEL AV BJÖRKFORS 1:397 november 2014 ENKELT PLANFÖRFARANDE Storumans Kommun Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden

Läs mer

SAMRÅD GRANSKNING LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR STORBYN 22:1 FÖRENINGARNAS HUS I FÄRILA LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN

SAMRÅD GRANSKNING LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR STORBYN 22:1 FÖRENINGARNAS HUS I FÄRILA LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN SAMRÅD GRANSKNING LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR STORBYN 22:1 FÖRENINGARNAS HUS I FÄRILA LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN Datum 2014-08-11 Dnr KS 0232/14 ljusdal.se PLANBESKRIVNING Planhandlingar

Läs mer

Norra Sigtuna Stad, Sigtuna kommun.

Norra Sigtuna Stad, Sigtuna kommun. RAPPORT A 1 (6) Handläggare Tel +46 (0)10 505 60 71 Mobil +46 (0)70 184 57 71 lars.e.lindstrom@afconsult.com Datum 2015-02-03 Strategisk arkitektur Jan Ytterborn Drottninggatan 25 111 51 Stockholm Uppdragsnr

Läs mer

Detaljplan för del av fastigheten Gräddö 7:2 i Rådmansö församling enligt PBL Dnr 13-1406.214 Ks 13-1156.214

Detaljplan för del av fastigheten Gräddö 7:2 i Rådmansö församling enligt PBL Dnr 13-1406.214 Ks 13-1156.214 SAMRÅDSFÖRSLAG 2014-11-28 Detaljplan för del av fastigheten Gräddö 7:2 i Rådmansö församling enligt PBL Dnr 13-1406.214 Ks 13-1156.214 PLANBESKRIVNING P O S T A D R E S S B E S Ö K S A D R E S S T E L

Läs mer

PLANPROGRAM UTÖKNING AV CONTAINERTERMINAL INSJÖN Leksands kommun, Dalarnas län

PLANPROGRAM UTÖKNING AV CONTAINERTERMINAL INSJÖN Leksands kommun, Dalarnas län Godkänt av BN 2007-11-26 255 PLANPROGRAM UTÖKNING AV CONTAINERTERMINAL INSJÖN Leksands kommun, Dalarnas län Maj 2007, kompletterat i november 2007 1(5) Planprogram UTÖKNING AV CONTAINERTERMINAL I INSJÖN

Läs mer

Detaljplan för fast Västiås 1:2, Vemdalen

Detaljplan för fast Västiås 1:2, Vemdalen 1 ANATAGANDEHANDLING Normalt planförfarande Detaljplan för fast Västiås 1:2, Vemdalen Västiås 1:2, Vemdalen HÄRJEDALENS KOMMUN, Jämtlands län Upprättad 2012 01 15 PLAN OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING PLANBESKRIVNING

Läs mer

Bilaga 1 ÖVERGRIPANDE FÖRUTSÄTTNINGAR 1. MILJÖBALKEN...2

Bilaga 1 ÖVERGRIPANDE FÖRUTSÄTTNINGAR 1. MILJÖBALKEN...2 2009-10-15 Strömstad Kommun VINDKRAFTSPLAN 2009 Bilaga 1 ÖVERGRIPANDE FÖRUTSÄTTNINGAR INNEHÅLL 1. MILJÖBALKEN...2 2. RIKSINTRESSEN, MB 3 & 4 kap...2 2.1 Naturvård, 3 kap 6... 2 2.2 Friluftsliv, 3 kap 6...

Läs mer