IOU. En pjäs av Ellion Lassen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "IOU. En pjäs av Ellion Lassen"

Transkript

1 IOU. En pjäs av Ellion Lassen

2 Sida 2 av 21 Innehållsförteckning Uppsättning...3 Om rollerna...3 Om scenografin...3 Pjäsens början...4

3 Sida 3 av 21 Om rollerna. Pjäsen är skriven för fyra män. Man kan även spela den med fyra kvinnor, men då måste hon bytas ut till han i samtliga fall. Karaktärer: C. ( Hämnaren ) U. (C.s bror) O. ( Lagarna som Gud skriver aka. han ) I. ( Iakttagaren ) (Hon gud/författare) Annan information: C. och O. ska helst vara lite lika varandra. I. och U. är något yngre än C. och O. Karaktärerna får inte ha några namn. Om scenografin. Scenen är ett spårområde på kvällen. I fonden syns Stockholm. Alla karaktärer går i vinterkläder utom C. (Kanske också O.) Under pjäsens gång drar det långsamt ihop sig till regn, men fram till sida (11) är det stjärnklart. Materiel: En kniv.

4 Sida 4 av 21 IOU. Presentation. O. är ensam på scenen, det har ännu inte släckts i lokalen/ridån har inte gått upp. Han talar till publiken eller till sig själv. (O: Citat ur Kraken) O: Jag är ingen monologperson. Eller huvudperson. Eller protagonist. Eller antagonist. Jag är deras skapare. Opålitlig. Lik vår stackars hämnare, men inte på något sätt hans avbild. Kanske bara till utseendet. Lik vår alltför godhjärtade iakttagare, men inte alls så godhjärtad. Föränderlig. Beroende på väder och vind, beroende på vad som frammanat mig och hur ont det gjorde. Som en demon. Om hon offrat tillräckligt, då kan jag komma med full kraft, räta ut och böja tillbaka allt som blev krokigt. Eller kanske är det tvärt om? Oavsett är jag en Shiva, en kraft på gott och ont. Jag krävs för deras liv. Jag förgör det. Jag är lyckan själv, euforin, allt bleknar jämfört med vad jag kan åstadkomma. De vet det. Han kommer inte ifrån det. Han kommer inte ifrån att han älskar mig, vad jag än tvingar honom igenom. Jag är hans livslust, hans drog, det som äter upp honom och henne inifrån och lämnar dem tomma, väntandes på att jag återigen ska fylla dem. Jag är livet självt! Låt dem komma, låt dem flockas för att dricka ur min förgiftade källa. De ska få se att glädje och sorg är bitterljuvt inflätade i varandra. De ska få se att så fort man har smakat mig så kan man inte glädjas åt något annat. De ska få leva hans, hennes, smärta. Jag är Orm. Jag är K. Goss. Jag är både Mitja och Ivan och Alexij, Aljosja, Margarita. Och deras motsatser Hella, Varenucha, Dane, Mästaren! Alla. Jag skapar dem. Till och med Jacob. Och honom. Den dolde, min närmste, han som nästan är min jämlike. Han som för evigt ska förgås för min hand. Även om jag börjar att tappa greppet. Hon behöver mig. Jag kan inte alltid stå till hands. Jag är lika litet utan henne som hon är utan mig. Ändå kan jag inte bedöma om det är mig eller min skapelse som hon älskar. Kanske älskar hon oss båda, men kärleken måste ändå riktas mot den ene eller den andre. Jag tror ändå att jag skulle kunna finnas utan honom. Men inte tvärtom. Det är alltid jag som styr.

5 Sida 5 av 21 Jag vet inte varför jag så plötsligt tappat allt. När regnet faller tungt står jag henne så nära. Vad gör jag när jag inte har kraft, lust, att skapa mer? När min källa är tom? Vad ska jag göra av mitt liv om hon inte finns där? Om han inte finns där? Mina närmaste, mina bundsförvanter de kanske inte är så beroende av mig längre Mina bröder. Hör ni mig? Ni måste komma tillbaka Eller är det jag som försvunnit? Ibland tror jag att jag kan komma att bli lämnad här. Att jag aldrig kommer ut igen, att hon väljer en annan väg och lämnar mig kvar eller låser in mig för gott. Kommer jag ut utan dem? Jag tvivlar. Hon tvivlar. Kanske är det därför. Jag är usel. En förgörare. Allt jag rört vid blir så småningom till grus och faller ur deras händer. Han har plågats så mycket för min hand. Men det är det han, hon, vill. Det är vad jag föddes till. Att förråda. Att skada. Att skapa utav kaos och blodet på hans händer. De får allt lov att acceptera mig! Att spela med i mitt lilla spel. De känner inte till någonting bättre Låt det komma! O. går av. Det blir mörkt i lokalen. (O. kommer in och ställer sig och tittar ut.) O: Regnet... Vilket ljud det är! Jag måste fånga det på något sätt... Det måste gå, på något sätt... (C. kommer in från höger) Jag står inte ut, det är sådan kraft i, sådant förebådande! Och åskan... Inga metaforer duger för att beskriva känslan bakom. Som natten lyser upp! På något sätt... Jag måste få ut den här känslan på något sätt... C: Du igen? O: Det ökar... Det öser ned! Det var länge sedan det var så kraftigt. Om jag bara hade... Något sätt... (Drar upp en kniv) C: Blir man aldrig av med dig?

6 Sida 6 av 21 O: Att tömma ut det... Så frustrerande! Kan inte vara kvar här... Vart ska jag gå? C: Jag blev avslöjad och ställd till svars för dina beslut igen. Det blir nog sista gången. Kan jag låna kniven? O: Visst. Vart ska jag gå? Vart ska jag gå? Måste ut... C: Varför delade hon upp oss? Ska du behandla honom likadant när han ersatt mig? O: Inte dit... C: Tror du att det går? Han är stakare än jag, renare än jag. Du har inget att ta på där. O: Vartsomhelst får kanske duga C: Varför blev vi plötsligt fyra? O: Vet inte... Vi får väl se... (O. går av) (Tystnad) (I. kommer in.) I: Nu har jag gått genom hela staden. Kan inte hitta honom. C: Han gick just. I: Du kan staden bättre än jag - var är han? C: Bättre än du? Nej. I: Har du... C: Nej. I: Vad tror du? C: Det kommer att dröja.

7 Sida 7 av 21 I: Du vet vart han går. Berätta. C: Varför skulle jag? I: Jag kanske kan förhindra det här. C: Jag kan inte tala om för dig var han är. I: Det kan du visst. C: Jag vill inte. I: Hur kan du inte vilja? Du är en del av staden i minst lika stor utsträckning som jag - ligger det inte än mer i ditt intresse än i mitt? Du behöver den. Jag försöker bara göra dig en tjänst. C: Jag vill inte att du talar med honom. I: Varför inte? C: Det är inte så lätt. Jag kan få hit honom, men priset är för högt. Det borde du veta. I: Vad ska jag göra för att få dig att ändra dig? C: Det går inte. Jämfört med honom har du ingenting alls. I:...men om jag kan förhindra att det kommer... C: Jag vill inte! Låt det komma. I: Då ger jag upp. C: Det är inte upp till oss. I: Kan du tänka dig staden i regnet? C: Visst. I: Det är tragiskt. C: Inte särskilt. I: Jo - denna förödelse.

8 Sida 8 av 21 C: Den har du sett förr. Vore det inte mer tragiskt om det inte kom? I: Kanske... För dig eller mig? C: Vilken som. Vilken av dem är du? I: Ja. C: Kanske är det för mig. Fläckarna måste bort. I: Nej, det måste de inte. C: Ibland undrar jag om du verkligen sett vad jag sett. Det måste bort. I: Nej. Men det är ändå inte upp till oss. Jag fortsätter att leta. (I. går ut.) C: Alltid så jävla godhjärtad. Vi är så olika i våra roller, och ändå När han tar över försvinner alla röda stänk. Ska bli skönt. O: (utifrån) Fast du älskar dem. C: Du! Hur blir det? Lyfter det? C: Han letar efter dig. Ska du låta dig finnas? C: Det måste. Det måste komma. O: (Utifrån) Erkänn. Det är vad du älskar.

9 Sida 9 av 21 C: Nej. Ge mig någonting annat. Jag vet vad du väntar på. Det börjar bli för monotont. Jag vägrar. Sluta tvinga mig! (U. kommer in från höger) Jag vägrar! U: Gör det inte. Det är på väg. O: (utifrån) Gör det! Jag måste få se! U: Du vet hur det blir. C: Hur skulle jag veta det? U: Så är det ju alltid. C: Kanske inte den här gången. U: Du vet hur det blir. O: Visa honom! Visa vad du är! U: Idiot. C: Hon bestämmer. O: Du vet vad du är ämnad för. U: Nej. C: Hon bestämmer O: Ja! U: Nej. C: Men för fan! Lämna mig ifred! (Kör bladet rakt genom handen) U: Alltid detsamma. (Vänder och går ut åt höger) O: (kollar in) Nej... Det går inte... Det blir inget bra...

10 Sida 10 av 21 C: Är du nöjd nu? (Faller ihop) Nej, det duger inte. (I. och U. samtalar utanför scenen, C. ligger kvar mitt på.) I: Har du sett honom? U: Ja. I: Var är han? U: Han har redan gått. I: Vart? U: Andra sidan. Gå inte dit. C. ligger på golvet mitt på scenen. Han vrider sig i plågor utan synbar anledning. C: Nej! Du kan inte... (I. kommer in från höger och ställer sig att titta på C. C. slutar totalt upp och stirrar tillbaka.) I: Är han här? C: Nej. Han var här nyss. I: Jag måste ha tag på honom. C: Det är vi många som vill. I: Tror du att han kommer tillbaka? Jag behöver honom. C: Det är vi många som gör. I: Men kommer han? C: Nej, han kommer inte. (I. vandrar runt i lokalen och väntar, C. ligger kvar och iakttar honom.) I: Det är konstig stämning ikväll. C: Mm.

11 Sida 11 av 21 I: Har hon bestämt sig? C: Knappast. I: Jag måste hitta honom... C: Varför? I: Om någon kan säga hur det blir så är det han... Han vet alltid. C: Nej. Inte alltid. (U. går in från höger och ut åt vänster.) U: (stannar till vid C.) Jag vet vad du gjort. Låt bli det. (Går vidare) C: Det är inte mitt fel. I: Vem är han? (Syftar på U.) C: Ger du dig av om jag berättar det? I: Visst. C: Ingen. Stick. I: Borde inte jag veta? C: Jag vill att han förblir en bifigur. Gå nu. I: Du borde ha en jacka... C: Gå! (I går av scenen. C. väntar tills han är borta och fortsätter sedan att vrida sig i plågor.) C: Du måste förstå det! Jag hade ingen chans. Vad är poängen med att slåss om mitt bästa inte vore bra nog? Jag kunde inte ändra något. Vi ska väl alla dö? Alla ska väl dö? Alla ska väl dö? Bränner det dig? Det bränner mig... Låt det bränna mig Jag väntar fortfarande på regnet... Låt det komma...

12 Sida 12 av 21 (O. kommer in och lutar sig över C.) O: Så ska det se ut... Det var bättre... Men det duger inte. Jaja, Sov du så länge, det kommer snart. (O. vänder och går ut.) (C. blir helt stilla.) U: (kommer in) Så ser ditt öde alltid ut! Mitt då? Hon ser bara dig. (Går ut.) Jämt! (Ett tåg hörs i fjärran) (I. vandrar in på scenen.) I: Är han död? Han kanske är död... Det kanske inte spelar någon roll... I: Nej, det gör det inte. Egentligen. I: Ibland känns världen bara så overklig. Jag skulle vilja bara skrika åt dem, helt oprovocerat, bara för att se om någon skulle reagera. Skulle han reagera? (Sparkar till C.) Det känns som att de bara spelar. Ibland undrar jag om jag också gör det. Det här - är det bara scenanvisningar? Sorg... Alla känslor försvinner med scenbytet. Kanske skrev jag hela mitt liv när jag var sexton. Nu spelar jag bara upp det för publiken. Eller så tänker jag bara för mycket. Det säger de alltid. Men jag kan inte sluta undra. Är det kärlek eller bara påtvingat? Levrat blod eller rost? Det skulle kunna vara målarfärg. Man minns ju inte alla stunder - bara de mest dramatiska scenerna. De ramar man in, skriver om gång på gång. Finns då resten? Fungerar inte denna cykel av smärta och sorg över dåtiden på exakt samma sätt? (Plockar upp kniven från marken) Kanske handlar det lika mycket om vad som händer oss som om hur vi själva väljer att reagera. Lika mycket om vad vi fortfarande har kvar som det handlar om vad vi aldrig fick. Jag har inte förmått behålla dem som stod mig närmast - några suddades långsamt ut, några kom bara för att gå.

13 Sida 13 av 21 Men så länge jag finns så finns det väl tid? Att förstå? Att veta vad jag hittade på, och vad som faktiskt hänt? Hur man borde känna. Veta vilka som bara fanns i mitt huvud. Jag vill så gärna tro att det som blev, det jag gjort, bara var efter manus, att det inte var vad jag gjorde det till. Jag vill veta om det skulle trösta mig. När jag dör - kan ni hålla mig vid liv en liten stund till? Bara några sekunder - jag måste se om det går ned en ridå... C. reser sig plötsligt och går ut. (Vänster) I: (rycker till) (Går ut åt höger) Scenen är tom. Ljudet av ett tåg hörs i fjärran. C: Du kan inte tvinga mig till det! Inte en gång till! Jag vägrar, jag gör aldrig om det! Ser hon inte? Ser hon inte vad hon gör med mig? Monster! Det spelar ingen roll, jag gör det inte igen! Du ska inte säga något. Jag vet precis vad du är ute efter. Det är inte du som tar smällen. Har du sett bladet på nära håll? Visst är det vackert... Djävul! Vad... Vad ska jag göra då? Han mår inte illa av det. Du mår inte illa av det... Ska du säga - för dig går det över! Det är jag som får leva med det! Tyst! (Ramlar ut på scenen och faller ned på marken.) (U. kommer in efter C., tvekar, men sätter sig bredvid honom.) U: Jag lovar, det kommer. Snart. C: Har du sett det här? (Visar sina händer) U:... Det är snart över... C: Se på mig! Ser du? U: Det är snart över, jag lovar... C: Se på mig! Du hade rätt! U: Snart... C: Snart. Hur? U: Ikväll. Tror jag.

14 Sida 14 av 21 C: Nu?... (C. och U. ser på varandra. U. vänder och går ut. C. försöker följa efter en bit, men stannar mitt på scenen.) C: Broder, vänta! C: Kommer det nu? (Tystnad. Mörkret sänker sig sakta.) O: (kommer förbi från vänster) Varför står du fortfarande här? Det är sent. Och kallt. C: Man ser stjärnhimlen bättre från spåren. O: Du har ingen jacka. C: Vad ska jag med en jacka till? O: Visst, vi är likadana du och jag. Står och fryser utan logiska skäl. C: Jag ska frysa. Det är en del av upplevelsen. O: Vad är det du förväntar dig att uppleva? Regnet? Det kommer snart. C: Så bra. O: Är det verkligen så bra? Stjärnhimlen syns inte när det är molnigt. C: Har du någonsin sett ett spårområde när det regnar? Det är vackert. O: Det är väl mest blött. Framförallt när man inte har någon jacka. C: Funkar det inte så går jag in. O: Funkar inte vad? C: Det vet du mycket väl.

15 Sida 15 av 21 O: Det är planerat in i minsta detalj. C: Vet hon? O: Vad tror du? O: Är det något som förtär dig, min son? (Ironi...) C: Varför gör du alltid så? Jag kommer aldrig att se honom igen. Varför var jag och min bror tvungna att skiljas på det sättet? O: Det borde du fråga dig själv. C: Jag vet. Egentligen var han väl vänlig mot mig. Låt mig träffa honom igen. O: Det är för sent. C: Bara en sista gång. O: Det går inte. Det är på väg, och det blir magnifikt! Fast du har väl redan sett det. C: Ja. Kommer jag någonsin att bli av med dig? O: Du väljer. Ikväll. C: Nej, det gör jag inte. (O. rycker på axlarna och går ut åt höger.) O: (på väg ut) Good riddance! (I. kommer in från vänster) C: Du med. I: Ja - det regnar snart. Är han här? C: Nej. Jag tror inte att det kommer.

16 Sida 16 av 21 I: Kommer det inte? Jag har väntat så länge på detta. Det är åratal sedan. C: Ja. Men det har inte lyft. De har inte lyckats. Tror du att det kommer ändå? I: Kan bara hoppas. C: Jag har gjort mitt bästa. Jag hoppades på att regnet skulle få skölja bort blodet nu. I: Jag hoppades att minnena skulle spolas bort. C: Minnena? Har du sådana? I: Några. I: Hon är inte här. Han är inte här. C: Nej. Jag säger dig att det inte blir. I: Varför är då du här? C: Detsamma. I: Vi borde kanske inte mötas. C: Vi kan inte mötas. Jag är andra sidan av myntet. I: Är det därför vi jämt tvingas ihop? Jag kan knappt skilja oss åt. C: Nej, en av oss är överflödig. I: Det kan vi inte vara. C: Varför är du så säker på det? I: För att vi båda finns. I: Men hon är inte här. Och tåget kommer. C: Än sen? I: De första dropparna har börjat falla. Jag går i jacka, men det gör inte du. Kan jag tycka synd om dig?

17 Sida 17 av 21 C: Jag misstänker att det inte går. Just de känslorna är du inte byggd för. Synd finns inte för oss. I: Men han har kommit. Han kan förbarma sig över oss. C: Förbarma sig? Han? Varför tror du att våra liv ser ut som de gör? Jag kan inte bli älskad, ingen kan rädda mig. I: Jag har letat så... Vad skulle det vara bra för? Måste lämna tillbaka den. Hon älskar dig kanske mer än hon älskar mig. C: Precis. Det är haken. Jag kan ta den. (Får kniven) I: Då älskar han dig, trots att han behandlar dig illa. Och det går faktiskt jag har fått en lycklig historia. En enda, men det räcker. C: Tänk på vad du säger. Han är här, även om hon saknas än. I: Får jag inte uttrycka den glädjen? C: Nej. I: Men ändå tänk att jag fick vara lycklig, om än bara för en liten stund. I: Om det kommer C: Det kommer inte. I: Om det kommer vad ska du göra sedan? C: Dö, antar jag. I: Jag med. Jag vill inte. C: Det är väl klart. I: Tror du att hon klarar sig utan oss? C: Utan mig? Absolut. Det blir ingen stor förlust. Utan dig vet jag inte. I: Men varför skulle du försvinna utan att hon närvarar? Det vore inte likt henne. C: Hon har nog tröttnat. Du hör det börjar

18 Sida 18 av 21 I: Det vill jag inte höra. I: Men regnet renar väl henne med. Jag skulle tro att jag också blir överflödig så småningom. C: Så länge hon har honom kvar så spelar det henne ingen större roll. Och kanske till och med han blir överflödig om ett par år. I: Hon älskar dig. Det vet du. Även om hon skulle överleva utan dig så skulle hon sörja. Även om hon fick ha kvar honom. Regnet kommer nog inte att ta dig. C: Har du inte märkt det än? Vi är rivaler. I: Visst. Men ni behöver varandra. C: Nej, vi. Du och jag. I: Jag har aldrig sett dig som min rival. C: Då får du veta det nu, precis innan floden slukar oss. Vi kan inte mötas, ska inte mötas. Vi är varandras motpoler. I: Men han, den andre, då? C: Min bror är bara en bifigur han kanske klarar sig ett tag till. Men mellan oss är det du eller jag som gäller. Att vi möts betyder att det börjar ta slut. I: Då vill jag att du går. Regnet öser redan ner, om det förtär mig så är det ingen större skada. Om du försvinner så skulle hon sörja så djupt jag skulle aldrig kunna se mig själv i spegeln igen. C: Hon sörjer mig redan. Jag har redan övergett henne. Jag vägrar att gå. Jag måste låta regnet skölja bort blodet. I: Och minnena. I: Nej, det går inte. Jag kan inte låta dig sköljas bort. C: Det måste du! I: Det går inte. Se på dig. Här står du, mitt på spåret i ösregn, det är kallt, tåget lyser upp dig bakifrån. Om jag lämnar dig här vad ska jag då säga till henne? Hennes sorg är min sorg. Om du är min rival så är du också min närmsta vän, jag kan inte låta dig stå kvar.

19 Sida 19 av 21 C: Jag tänker inte lämna spåret. Om du verkligen är min vän så låter du mig bli kvar. Hon har skadat mig nog. Det är vad hon har mig till jag är bara en trasdocka, ett nedklottrat ark utan eget värde. Hur tror du att hon stillar min hunger? Jag fick stunder enbart bitterljuva, alla till priset av resten av min historia. Låt mig stanna. I: Tror du att du kan avsluta det så? Så lätt är det inte. Du vet det mycket väl. Kommer inte floden så förändras ingenting av detta. Jag kan röra mig utan dig nu, men jag vägrar. Du måste gå jag ber dig! För min skull C: Jag blir inte kvar. I: Ta i alla fall min jacka. C: Jag kan inte. Jag kan inte bära din jacka. Det är jag inte skapt till. När regnet öser som värst ska jag stå här, lycklig över att få skölja mina händer. Du kan gå du behöver inte två dig. Men du kan inte fly regnet. Det kommer att drabba oss alla. I: Varför gör hon inget? C: För att hon vet att det är detta som är jag. C: Jag är det som floden skapades för att spola bort. (Stadsljud och skratt hörs någonstans i bakgrunden.) (I. går så småningom ut åt höger, C. står kvar i regnet.) (U. kommer in, men stannar i utkanten av scenen.) C: Du kom. Du har alltid stått mig nära. U: Har jag? Jag trodde att du hatade mig. C: Nej. U: Det har alltid varit din andre bror du litade på. Inte mig. Och var är han nu, när allt är på väg mot sitt slut? C: Du har rätt. Men du har alltid stått mig nära. U: Du mördade mig. C: Det var hans fel. Han övertalade mig.

20 Sida 20 av 21 U: Visst. Det är alltid hans fel. C: Ja. Nu med. U: Tror du att jag går med på att skylla alltihop på honom? C: Vem annars? U: Är vi inte sådana? C: Det är vi. Men det är hans fel. U: Eller så är det vårt. (U. går bestämt ut.) C: Jag är skyldig. Han har rätt. Men ändå Var är de? Var är alla nu när jag till slut tar mitt straff? C: Jag minns inte längre om det var han eller jag som var först. Har alltid tänkt att det var jag men det kanske var han. Mitt namn. Vi hörde ihop så länge, det är svårt att veta. Ska det ta slut nu? Jag räddade honom. Men det är inte meningen att jag ska bli kvar. För en gångs skull är det inte upp till mig att bestämma. Kanske var det aldrig det. Vem avrättar bödeln? Svara mig! Det finns fortfarande tid. Än är det bara droppar som faller. Som den där gången just det! Så länge sedan. Jag var hennes redskap redan då. I slutändan stod jag där, återigen, alltid ensam, och det droppade från mina fingrar. En och en föll dropparna, i sinom tid skulle de alla falla. För min hand. Alla föll med mig. Varför ska det alltid vara så? Vad händer om jag räddar mig? Jag är skyldig - men om jag vägrar att ta på mig skulden. Än finns tid. Är det här min röst, eller hans? (Suck.) Det här regnets enda syfte är att skölja bort synden som ansamlats, blodet på allas händer. Blodet på mina händer. Om jag går - vad skulle då allt vara bra för? Men hon vet det. Jag har ju alltid handlat på impuls. Kan jag gå? Kan jag lämna scenen? Vart ska jag i sådana fall ta vägen finns det någonting bakom den? Min historia handlar i så stor utsträckning om regn. Broar och städer. Sedan kom han. Vi skildes från varandra och stadsscenerna blev i stor utsträckning hans. Har det någonsin

21 Sida 21 av 21 funnits en skillnad mellan oss? Jag vet inte. Men jag är den skyldige, jag kommer aldrig att förändras. Trots allt både skapades jag och förgjordes som en del av staden. Och det här var mina sista rader. Det blir en sista bön, en sista vers. För sista gången hörs de där inspelade skratten. Är det bara min skeva bild, eller skapade jag det här? Regnet dränker detaljerna. Det spolar bort logik, alla räta vinklar, konturerna. Jag börjar tappa greppet Jag måste ge mig av härifrån, hitta skydd Var? Ja, jag välte bordet. För att jag såg glaset spricka. Det går inte att laga längre jag har försökt varenda jävla dag, men hur man än samlar ihop skärvorna så verkar sprickorna synas. Kan jag någonsin bara bestämma mig för att låta det dö och släppa greppet? Förlorar känseln i fingrarna Alla motiv jag har haft, all undertext, alltihop speglar den där första stunden då det gick sönder. Kan jag släppa greppet? Det är för hårt. Det är slut. Jag blir äntligen renad. Jag har väntat på detta. Jag vet att du ändå iakttar mig, att du njuter, och detta måste vara en god gärning. Men vems - gör jag något gott? Det var inte vad jag skapades för. Du ska få se - jag ska förstöra dig, så som jag förstör allt jag har rört vid. Jag kastar bort alla delarna, varenda skärva. Jag blir kvar här i regnet, väntar på att en ridå ska gå ned som ingen vill ha där ingen kommer att applådera, men det kommer ändå att hända. På sätt och vis var han ändå före mig. Och det verkar som att han blir kvar efter mig. Varför räddade jag honom? Den här kroppen vill inte ha någon annan, behöver ingen annan. Vill hellre bli lämnad ifred. Den är inte värd någon annan. Glaset gick sönder. Nu dränks allt. Allt dränks i stigande purpur. Allt dränks. I purpur. Nej. Jag är älskad. Även om vattnet står mig upp till halsen, allt är dränkt, men hon älskar mig. Jag kan bli förlåten om jag bara får några rader till Jag överlever honom, eller det jag vet det! Det måste jag. Hur kommer jag ut? Hur kommer jag ut härifrån? Det öser ned Han hade rätt världen är en scen, publiken lämnar salongen och min ridå är på väg ned.

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS Christoffer Mellgren Roller: 3 kvinnor, 3 män Helsingfors 060401 1. MOTELLET. (Ett fönster står öppet mot natten. Man hör kvinnan dra igen det, och sedan dra

Läs mer

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej, Jag heter Aragon. Jag och min far bor i en liten stuga i en liten stad kallas sed Wood. Här bor det inte många men vi odlar mat så det räcker till alla. Men vi har inte mycket

Läs mer

Övning 1: Vad är självkänsla?

Övning 1: Vad är självkänsla? Självkänsla Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

Verktyg för Achievers

Verktyg för Achievers Verktyg för Achievers 2.5. Glöm aldrig vem som kör Bengt Elmén Sothönsgränd 5 123 49 Farsta Tel 08-949871 Fax 08-6040723 http://www.bengtelmen.com mailto:mail@bengtelmen.com Ska man kunna tackla sina problem

Läs mer

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den Halvmånsformade ärr Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den kalla luften. Det är inte så varmt längre. Dagen har börjat sjunka in i natten. Mamma talar

Läs mer

FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN

FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN 1 2 Översättning: Göran Gademan FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN 3 ERWARTUNG 4 black 5 In här? Man ser inte vägen 10 15 Så silvrigt stammarna skimrar som björkar! Åh, vår

Läs mer

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA BARNHEMMET En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA Barnen IDA Folket Spöken 9 roller. Om gruppen bara är 8 så kommer Idas namn ibland att skrivas

Läs mer

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da!

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da! Drogad Det var en helt vanlig lördags morgon, klockan var 4:33 det var kallt och snöade ute. Idag skulle jag och min pojkvän åka på skidresa i en vecka i Lindvallen, det är första gången för min pojkvän

Läs mer

ENSAM. Av Matilda Jerkvall

ENSAM. Av Matilda Jerkvall 1 ENSAM Av Matilda Jerkvall Hennes steg ekar där hon går genom den tysta staden. Hon är alldeles ensam där hon skyndar förbi de stängda butikerna. Hur kan hon vara alldeles ensam där det annars brukar

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt. Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp.

Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt. Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp. Förföljaren Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp. Var på din vakt och håll ögonen öppna, med sylvassa naglar

Läs mer

Har du saknat mig? Prolog Nu är det 12 år sedan och jag tänker fortfarande på det. Hur mamma skriker på pappa att han ska gå medan han skriker tillbaka, det var då han lämnade oss och tillbaka kom han

Läs mer

Donny Bergsten. Skifte. vintern anlände i natt den har andats över rosor och spindelnät en tunn hinna av vit rost

Donny Bergsten. Skifte. vintern anlände i natt den har andats över rosor och spindelnät en tunn hinna av vit rost Donny Bergsten Skifte vintern anlände i natt den har andats över rosor och spindelnät en tunn hinna av vit rost bäcken syr sitt täcke igelkotten luktar på vinden ute på havet seglar ett skepp mot horisonten

Läs mer

VAD HÄNDE MED HUNDEN? av Paula Rehn-Sirén (Tel: +358 405514166)

VAD HÄNDE MED HUNDEN? av Paula Rehn-Sirén (Tel: +358 405514166) Här kan du läsa en scen ur VAD HÄNDE MED HUNDEN?. Kontakta författaren ifall du vill läsa pjäsen i sin helhet. (Och ifall du är för blyg för att ta kontakt kan du få veta följande: möjligtvis kommer hela

Läs mer

modiga Första-hjälpen hästar UPPLYSANDE» för säkrare hantering

modiga Första-hjälpen hästar UPPLYSANDE» för säkrare hantering UPPLYSANDE» för säkrare hantering Första-hjälpen modiga till hästar Hur vi hanterar hästars rädslor kan variera väldigt och resultaten blir inte alltid som vi önskat. Svante Andersson, erkänd hästtränare,

Läs mer

Scen 1. Personer. 1977 är Emma 38 och. emma jerry robert en servitör

Scen 1. Personer. 1977 är Emma 38 och. emma jerry robert en servitör 1978 Scen 1. Personer emma jerry robert en servitör 1977 är Emma 38 och Jerry och Robert 40. * Betrayal hade premiär på National Theatre i London, 15 november 1978, i regi av Peter Hall. Pub. 1977. Vår.

Läs mer

Stina Inga. Ur antologin nio, utgiven av Black Island Books och Norrbottens länsbibliotek, 2002 ISBN 91 972792 8 5. Intervju: Andreas B Nuottaniemi

Stina Inga. Ur antologin nio, utgiven av Black Island Books och Norrbottens länsbibliotek, 2002 ISBN 91 972792 8 5. Intervju: Andreas B Nuottaniemi Stina Inga Ur antologin nio, utgiven av Black Island Books och Norrbottens länsbibliotek, 2002 ISBN 91 972792 8 5 Intervju: Andreas B Nuottaniemi 72 Jag skriver mest på omöjliga ställen, i bilen eller

Läs mer

Utskrift av inspelat samtal hos Arbetsförmedlingen

Utskrift av inspelat samtal hos Arbetsförmedlingen BJÖRN L BERGLUND UTSKRIFT AV SAMTAL HOS AF 1 (9) Utskrift av inspelat samtal hos Arbetsförmedlingen Samtalet ägde rum hos Arbetsförmedlingen i Sollentuna tisdag 13 juni 2006 kl. 11.00 Inspelningen är cirka

Läs mer

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN D sovande flicka mamma lat son lat son lat son flitig gårdskarl gift med Ingvild flitig gårdsfru gift

Läs mer

ina är 9 år och går på Svettpärlan. Hennes bästa vän r Maja. Maja är också 9år och går också på vettpärlan. Hörde du ljudet? Vad menar du?

ina är 9 år och går på Svettpärlan. Hennes bästa vän r Maja. Maja är också 9år och går också på vettpärlan. Hörde du ljudet? Vad menar du? MONSTER Av Hannah ina är 9 år och går på Svettpärlan. Hennes bästa vän r Maja. Maja är också 9år och går också på vettpärlan. Hörde du ljudet? Vad menar du? Det är ju tyst. röken vände sig argt och stirrade

Läs mer

Att fortsätta formas

Att fortsätta formas Att fortsätta formas Av: Johannes Djerf Tre äldre damer brukade träffas varje torsdag för att läsa Bibeln tillsammans. En torsdags eftermiddag hade det blivit dags att läsa ur Malaki i gamla testamentet.

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

INDISKA BERÄTTELSER DEL 9 RAMA OCH SITA av Tove Jonstoij efter Ramayana berättelse. Berättare: Magnus Krepper. Indiska Berättelser del 9

INDISKA BERÄTTELSER DEL 9 RAMA OCH SITA av Tove Jonstoij efter Ramayana berättelse. Berättare: Magnus Krepper. Indiska Berättelser del 9 INDISKA BERÄTTELSER DEL 9 RAMA OCH SITA av Tove Jonstoij efter Ramayana berättelse Berättare: Magnus Krepper Indiska Berättelser del 9 Har du någon gång tänkt på hur den värsta av alla demoner skulle kunna

Läs mer

Dennis svarade. Det var Maria. -Hej, det är Maria. -Hej, sa Dennis. -jag vill bara tacka för att du räddade min brors son. - Det var så lite så. - Och förlåt för att jag inte vågade säga ifrån på caféet,

Läs mer

Tre röda flygplan. Erica Högsborn och Fanny Collandbeck

Tre röda flygplan. Erica Högsborn och Fanny Collandbeck Tre röda flygplan Erica Högsborn och Fanny Collandbeck 1 Personer:, 40, 40 2 En stor gågata en sen kväll. Det är mörkt och ruggigt. En kvinna, 40, kommer gåendes. En man 40, står i ett hörn och spelar

Läs mer

Livets lotteri, Indien

Livets lotteri, Indien Livets lotteri, Indien Jag heter Rashmika Chavan och bor i Partille, men mitt ursprung är Indien (Mumbai). Jag, min mamma Angirasa och lillebror Handrian flydde till Sverige när jag var 11 år. Nu är jag

Läs mer

jonas karlsson det andra målet

jonas karlsson det andra målet jonas karlsson det andra målet noveller wahlström & widstrand 064802Det andra målet.orig.indd 3 12/21/06 3:03:00 PM Wahlström & Widstrand www.wwd.se Jonas Karlsson 2007 Tryck: GGP Media GmbH, Tyskland

Läs mer

DRÖMTYDNING AV ROBERT NILSSON

DRÖMTYDNING AV ROBERT NILSSON DRÖMTYDNING AV ROBERT NILSSON 2010-10-09 Dröm av NN, Översvämning En drömtolkning är inte bara en "liten rolig grej" utan ska ge vägledning i ditt Liv och berätta vad du kan göra för att må ännu bättre!

Läs mer

Avundsjuka och Besvikelse. Besvikelse Jag kanske blandar ihop besvikelse med sorg ibland, men jag tror att båda har en närhet av varandra i våra liv.

Avundsjuka och Besvikelse. Besvikelse Jag kanske blandar ihop besvikelse med sorg ibland, men jag tror att båda har en närhet av varandra i våra liv. Avundsjuka och Besvikelse Två helt klart starka ord som bränner i mitt inre och där avundsjuka även kan ha en positiv betydelse, men oftast har besvikelse ingen ljus sida alls. Besvikelse Jag kanske blandar

Läs mer

Kåre Bluitgen. Sjalen. Översättning: Catharina Andersson illustrationer: Kirsten raagaard. nypon förlag AB. Publicerat med tillstånd.

Kåre Bluitgen. Sjalen. Översättning: Catharina Andersson illustrationer: Kirsten raagaard. nypon förlag AB. Publicerat med tillstånd. Kåre Bluitgen Översättning: Catharina Andersson illustrationer: Kirsten raagaard nypon förlag AB Ska vi byta hår? Åh, vad ditt hår är fint, säger Ida. Hon drar borsten genom Aylas svarta hår. Tycker du?

Läs mer

www.viljaforlag.se Svara på frågorna/diskutera med dina klasskamrater när du har läst kapitlet!

www.viljaforlag.se Svara på frågorna/diskutera med dina klasskamrater när du har läst kapitlet! ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN SOM Svara på frågorna/diskutera med dina klasskamrater när du har läst kapitlet! Kapitel 1 1. Jim och Amir studerar på en folkhögskola. Vet du vad en folkhögskola är? Vad är

Läs mer

kapitel 4 en annan värld

kapitel 4 en annan värld Hej! kapitel 1-hej Jag heter Amy. Jag är 10 år gammal. Jag har brunt hår och gröna ögon. Jag har bott här i Sverige i snart 1 månad. Innan jag flyttade hit var mitt liv som vanligt. Just nu är min mamma

Läs mer

EN ANNAN PERSON. Fabian Buebo. inspirerad av en verklig händelse

EN ANNAN PERSON. Fabian Buebo. inspirerad av en verklig händelse EN ANNAN PERSON av Fabian Buebo inspirerad av en verklig händelse SLUTVERSION 160428 fabian@fabianbuebo.se 0735554992 1 INT. HOTELLRUM - KVÄLL Vi hör en kvinna sjunga för sig själv. Vi ser hela hotellrummet.

Läs mer

Sanning eller konsekvens LÄS EN FILM. En lärarhandledning. Rekommenderad från åk. 3-6

Sanning eller konsekvens LÄS EN FILM. En lärarhandledning. Rekommenderad från åk. 3-6 Sanning eller konsekvens LÄS EN FILM En lärarhandledning Rekommenderad från åk. 3-6 1 TILL DIG SOM LÄRARE En historia kan berättas på många sätt. Ja, ibland berättas samma historia på flera olika vis.

Läs mer

EN SKETCH FRÅN STEFAN TUNEDAL

EN SKETCH FRÅN STEFAN TUNEDAL EN SKETCH FRÅN STEFAN TUNEDAL Fråga doktorn 4 jan 2016 Fler sketcher Konferensrum med liten scen. En kvinna och en man, båda i yngre medelåldern, sitter på stolar på scenen. De har varsin mikrofon i handen.

Läs mer

Den förlorade sonen:

Den förlorade sonen: Den förlorade sonen En bildrik berättelse direkt ur Lukas evangelium 15 och gjord efter bibeltexten. Handlar om sonen som bryter med hemmet och slarvar bort sin förmögenhet i främmande land, ångrar sig

Läs mer

Kapitel 1 Hej jag heter James och jag går det fjärde året på Sliteskolan. Min bästa kompis Adam tycker att jag är snäll, rolig och omtänksam. Jag är lite rädd för en lärare på högstadiet läraren heter

Läs mer

EXT. GATA UTANFÖR TEATERN. NATT.

EXT. GATA UTANFÖR TEATERN. NATT. EXT. GATA UTANFÖR TEATERN. NATT. Det är midnatt, den 31 december 1938. Kyrkklockor ringer in det nya året, bilar tutar, människor på gatan önskar varandra Gott nytt år. På en balkong mot gatan skålar Francoise

Läs mer

Säg STOPP! Ett samarbete mellan Kulturskolan, föreningen DuD och barn och ungdomsprojektet i Katrineholms kommun

Säg STOPP! Ett samarbete mellan Kulturskolan, föreningen DuD och barn och ungdomsprojektet i Katrineholms kommun Säg STOPP! Ett samarbete mellan Kulturskolan, föreningen DuD och barn och ungdomsprojektet i Katrineholms kommun Säg STOPP en temateater kring mobbning Bakgrund Kulturskolan och DuD:s teatergrupp har under

Läs mer

Kristet Sällskapande Stefan Forsbäck 2007

Kristet Sällskapande Stefan Forsbäck 2007 Kristet Sällskapande Stefan Forsbäck 2007 INLEDNING Kärlek är något underbart! Säkert det finaste vi kan uppleva! Vi längtar alla efter att vara riktigt älskade och få bli överösta av någons uppmärksamhet.

Läs mer

Jag går till jobbet nu. Hon försvann igen, ville inte vakna. Där inne var smärtan mjuk. Där inne i sömnens dimma var han kvar

Jag går till jobbet nu. Hon försvann igen, ville inte vakna. Där inne var smärtan mjuk. Där inne i sömnens dimma var han kvar finns, finns inte. En så mycket bättre värld. Den var vadderad, full av förmildrande omständigheter. Hon ville aldrig vakna mer och behöva återvända till det där andra till verkligheten. Nej, hellre då

Läs mer

371 Herren är min herde, mig skall intet fattas, han låter mig vila på gröna ängar, han för mig till vatten där jag finner ro. (Psalt.

371 Herren är min herde, mig skall intet fattas, han låter mig vila på gröna ängar, han för mig till vatten där jag finner ro. (Psalt. 370 Jag vet att min förlossare lever. (Job 19:25) 372 1 Inte ens i den mörkaste dal fruktar jag något ont, ty du är med mig. Psalt. 23:4 373 Jag överlämnar mig i dina händer. Du befriar mig, Herre, du

Läs mer

Fastlagssöndagen. Esto mihi. Kärlekens väg

Fastlagssöndagen. Esto mihi. Kärlekens väg Fastlagssöndagen Esto mihi Kärlekens väg Fastlagssöndagen anger tiden före fastan. De tre dagarna i fastlagen är Fastlagssöndag, fläskmåndag och fettisdag. Sedan kommer Askonsdag, då fastan börjar. Ordet

Läs mer

Kung Midas (kort version)

Kung Midas (kort version) Kung (kort version) Monica Vikström-Jokela Författarens kommentar Den gamla grekiska sagan om Kung finns i olika versioner, men själva berättelsen är ändå den samma: (i vissa versioner ) ger lov att önska

Läs mer

Ögat öppnas. Långsamt tänds ögat En stråle som är blind men Ser ett ögonblick. - Kima Shams

Ögat öppnas. Långsamt tänds ögat En stråle som är blind men Ser ett ögonblick. - Kima Shams Ögonblick Ögat öppnas Långsamt tänds ögat En stråle som är blind men Ser ett ögonblick - Kima Shams Morgonstund Låt mig få stanna i min trygga sfär Långt bort från ljuset som om dagen spår Emedan drömmar

Läs mer

Hon kan inte hålla tillbaka tårarna, hon trycker ner sitt ansikte i den stora vinterjackan.

Hon kan inte hålla tillbaka tårarna, hon trycker ner sitt ansikte i den stora vinterjackan. `````Stormen En ensam kula visslade genom natten En ensam kula, var menad för honom En ensam kula kan få den starkaste att falla En ensam kula penetrerar sitt mål En ensam kula som genom för sin mening,

Läs mer

Delad tro delat Ansvar

Delad tro delat Ansvar Delad tro delat Ansvar Nehemja kap.2-3 Av: Johannes Djerf Jag vet att det bara är jag som gillar detta, men eftersom jag är så otroligt nöjd med min första inköpta tröja till min och Lisas tilltänkta knodd

Läs mer

k l o c k a n å t ta på kvällen stannade en motorcykel på Säfärs

k l o c k a n å t ta på kvällen stannade en motorcykel på Säfärs k l o c k a n å t ta på kvällen stannade en motorcykel på Säfärs gård. Det dröjde inte länge innan Säfär började svära över Ali. Sedan fortsatte han till Ahmad-Alis gård med sina svärsöner och den besökande

Läs mer

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet.

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet. VAD ÄR PROBLEMET? Anna, 18 år, sitter i fåtöljen i mitt mottagningsrum. Hon har sparkat av sig skorna och dragit upp benen under sig. Okej, Anna jag har fått en remiss från doktor Johansson. När jag får

Läs mer

Första dagboken: ATT HANTERA EN TSUNAMI. Onsdag 19 januari

Första dagboken: ATT HANTERA EN TSUNAMI. Onsdag 19 januari Onsdag 19 januari Irma 17 år. Jan och jag uppvaktar. Improviserar svensk-dansk "Ja, må hon leva med kage og chokola-a-de ". Jan med tårtans plasthuva på sitt huvud. Tårta och presenter var vi ute och köpte

Läs mer

Kapitel 1. Jag gillar inte honom sa jag, inte jag heller svarade Emil. När vi hade rast gick vi till dörren

Kapitel 1. Jag gillar inte honom sa jag, inte jag heller svarade Emil. När vi hade rast gick vi till dörren Kapitel 1 Hej jag heter Matteo Lindgren. Jag går på elevskolan. Jag är 10 år. Min bästa kompis heter Emil Hanson. Vaktmästaren är läskig. Han är alltid arg skriker så högt så att man blir rädd. Första

Läs mer

Malin Sandstedt. Smuts

Malin Sandstedt. Smuts Smuts Smutsen bränner i såren på flickans bara fötter. Döda rosentaggar river och färgar hennes ben i rött. Hon vandrar till ljudet av sin egen viskande röst. Den vita klänningen är inte längre vit utan

Läs mer

Kasta ut nätet på högra sidan

Kasta ut nätet på högra sidan Kasta ut nätet på högra sidan Predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Ps 89:12-14; Joh 21:1-14; AC 10061:1,2. Se sista sidan!) Tidigt på morgonen stod Jesus på stranden, men lärjungarna visste inte

Läs mer

Min försvunna lillebror

Min försvunna lillebror 3S Ida Norberg Sa1a Min försvunna lillebror Vi hade precis sålt vårt hus och flyttat in i världens finaste hus, det var stort, väldigt stort, det fanns nästan allt där, pool, stor trädgård och stort garage.

Läs mer

Kidnappandet. Jag är 20 år och jag heter Nesrin jag älskar djur och choklad och jag kommer från Dijon i som ligger i Frankrike, plus jag röker.

Kidnappandet. Jag är 20 år och jag heter Nesrin jag älskar djur och choklad och jag kommer från Dijon i som ligger i Frankrike, plus jag röker. del 1 Kidnappandet Jag vaknade i min säng trött och arg, mamma och pappa hade slängt ut mig. För jag är nu 20 år, jag fyllde år i lördags. Varför slängde dom ut mig? Just nu bor jag hos min bästa vän Sara.

Läs mer

INTERVJUN. Han är klädd i gymnastik skor, jeans och en skjorta som strävar efter nån sorts prydlighet.

INTERVJUN. Han är klädd i gymnastik skor, jeans och en skjorta som strävar efter nån sorts prydlighet. INTERVJUN PERSONER, medelålders. Han är klädd i kostym., tjugoårsåldern. Han är klädd i gymnastik skor, jeans och en skjorta som strävar efter nån sorts prydlighet. RUMMET Scenen föreställer ett kontor.

Läs mer

MAR S VÄRLDSBÖNDAGEN

MAR S VÄRLDSBÖNDAGEN Mars 48 MARS 1 2 Sonen i huset var nu vuxen och skulle flytta hemifrån. När han skulle lämna barndomshemmet vände sig hans far till honom och sade: Glöm inte att spela på alla nittionio tangenterna på

Läs mer

Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården - de professionellas roll för barns delaktighet

Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården - de professionellas roll för barns delaktighet Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården - de professionellas roll för barns delaktighet Västernorrlands modell för att göra barns röster hörda En definition av begreppet delaktighet Delaktighet

Läs mer

Mirella och Lukas förstår inte vad mannen pratar om. Det blir lite trångt när han ska tränga sig förbi dem i den smala trappan. Står det några och

Mirella och Lukas förstår inte vad mannen pratar om. Det blir lite trångt när han ska tränga sig förbi dem i den smala trappan. Står det några och Hisstunnan Det luktar verkligen rök. Inte cigarettrök, utan ungefär sådan där rök som kommer från eld. De fortsätter försiktigt i den rangliga järntrappan, som ringlar sig neråt. Kolla! Det är den där

Läs mer

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 Predikan, Korskyrkan Borås den 15 oktober 2006, av Micael Nilsson När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 SARA Den är veckan har jag stämt möte med Sara. Det har inte varit så enkelt

Läs mer

Det var en kylig vårmorgon år 1916. Tre barn från den

Det var en kylig vårmorgon år 1916. Tre barn från den Det var en kylig vårmorgon år 1916. Tre barn från den lilla bergsbyn Aljustrel nära Fatima i Portugal märkte ingenting ovanligt. Som vanligt hade de gått upp före gryningen, ätit frukost och vallat föräldrarnas

Läs mer

Självkänsla. Här beskriver jag skillnaden på några begrepp som ofta blandas ihop.

Självkänsla. Här beskriver jag skillnaden på några begrepp som ofta blandas ihop. Självkänsla Självkänsla är lika med att bottna i sitt innerst. Självkänslan finns i varje människa och söker plats att få fäste i och växa ur. Vissa ger den utrymme medan vissa inte låter den gro. Det

Läs mer

> > O C H NÅGON BLEV I N T E K NIVHUGGEN

> > O C H NÅGON BLEV I N T E K NIVHUGGEN HANDLEDNINGSMATERIAL Affischbild: Emilia Bergmark-Jiménez FÖR L Ä R A R E O C H A NDRA VUXNA > > O C H NÅGON BLEV I N T E K NIVHUGGEN >>VÄLKOMNA Vad kul att du valt att se Och ingen blev knivhuggen på

Läs mer

om detta talar man endast med kaniner Text och bild: Anna Höglund

om detta talar man endast med kaniner Text och bild: Anna Höglund 1 om detta talar man endast med kaniner Text och bild: Anna Höglund Detta är en bilderbok för tonåringar och för vuxna, en bok som handlar om utanförskap och vilsenhet. Det är en poetisk bok med korta

Läs mer

- Hörde du ljudet? sa Eveline. - Vilket ljud? sa William. - Hör du inte att det låter från golvet? sa Eveline. - Jaja fortsätt och baka, sa William.

- Hörde du ljudet? sa Eveline. - Vilket ljud? sa William. - Hör du inte att det låter från golvet? sa Eveline. - Jaja fortsätt och baka, sa William. MONS TRET Av Eliza - Hörde du ljudet? sa Eveline. - Vilket ljud? sa William. - Hör du inte att det låter från golvet? sa Eveline. - Jaja fortsätt och baka, sa William. De fortsatta att baka. William och

Läs mer

q Smedgesäl en i Norge a

q Smedgesäl en i Norge a q Smedgesällen i Norge a Sagan är satt med typsnittet Ad Hoc kursiv, tecknat av Franko Luin. Häftet ingår i en serie sagor som typograferats med typsnitt från samma typsnittstecknare. De kan hämtas på

Läs mer

meddelanden från bangladesh 2012

meddelanden från bangladesh 2012 meddelanden från bangladesh 2012 Vi tycker om fabriken. Det är bra ljus och luft där. Vi skulle vilja att det ser ut så hemma. Fast lönen är för liten. Och vi jobbar för långa dagar! Vi vill bli befordrade

Läs mer

Jag tog några mackor och lite saft och sa att vi skulle sitta på bryggan och fika. Vi gick ner till bryggan och fikade och pratade.

Jag tog några mackor och lite saft och sa att vi skulle sitta på bryggan och fika. Vi gick ner till bryggan och fikade och pratade. Huset Huset är precis så stort som på bilden pappa visade oss. Det ligger i utkanten av det lilla samhället på en kulle. Vart man än tittar ser man granskog eller vatten. Mörk och tät som i sagorna. Det

Läs mer

Carlos Castaneda Citat

Carlos Castaneda Citat Carlos Castaneda Citat Här följer en samling av både roliga och tänkvärda citat Trollkarlarnas värld. Alla citat är sagda av Don Juan där inget annat anges. Detta är ett universum av rovdjur. (Drömmandets

Läs mer

Grådask. eller Hur gick det sedan? en berättelse om hur det gick för Snövit efter att prinsen kysst henne ROLLER

Grådask. eller Hur gick det sedan? en berättelse om hur det gick för Snövit efter att prinsen kysst henne ROLLER Grådask eller Hur gick det sedan? en berättelse om hur det gick för Snövit efter att prinsen kysst henne ROLLER (före detta Snövit) (hennes man) (den åttonde, bortglömde, dvärgen) SÅNGER Min dröm, vart

Läs mer

Jag har läst er bok. Ni står mig nära liksom

Jag har läst er bok. Ni står mig nära liksom Jag har läst er bok. Ni står mig nära liksom alla skrivande kvinnor. Ta inte illa upp över detta»alla«alla skriver ju inte: de enda skriver bland alla de andra. Alltså, Ni står mig nära liksom varje unik

Läs mer

Maka, mor. 001 Ett stycke vardag gjorde hon till fest. Hjalmar Gullberg

Maka, mor. 001 Ett stycke vardag gjorde hon till fest. Hjalmar Gullberg 001 Ett stycke vardag gjorde hon till fest. Hjalmar Gullberg 002 Din levnadsdag är slut, Din jordevandring ändad Du här har kämpat ut Och dina kära lämnat Nu vilar Du i ro och frid Hos Jesu Krist till

Läs mer

Tag emot en sval hand på din heta och trötta panna

Tag emot en sval hand på din heta och trötta panna Kära surfare och nyfikenhetsupptäcktsvandrare! Tänk att Du orkat med att vandra ända hit! Förra vandringen var lite jobbig, eller hur? Vi talade om att Gud är ALLSMÄKTIG eller som det heter i den nya översättningen

Läs mer

Greven av Monte Cristo. Av Alexandre Dumas

Greven av Monte Cristo. Av Alexandre Dumas Ur Greven av Monte Cristo Av Alexandre Dumas 1 2 1 Slottet If En smal strimma dagsljus silade in genom den lilla gluggen till en av de underjordiska fängelsehålorna på slottet If, den dystra gamla fästningen

Läs mer

SAMUEL HÖR GUD ROPA 2:A SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 18 JANUARI 2015. Tidsram: 20-25 minuter.

SAMUEL HÖR GUD ROPA 2:A SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 18 JANUARI 2015. Tidsram: 20-25 minuter. SAMUEL HÖR GUD ROPA 2:A SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 18 JANUARI 2015 Tidsram: 20-25 minuter. Dagens evangelieläsning är Joh 1:35-42, men i detta kapitel fokuserar vi på den första läsningen som handlar

Läs mer

LITTERÄR FÖRLAGA FÖRST VAR DET MÖRKT... BOLLONGEXPEDITIONEN. www.filmcentrum.se JIMS VINTER

LITTERÄR FÖRLAGA FÖRST VAR DET MÖRKT... BOLLONGEXPEDITIONEN. www.filmcentrum.se JIMS VINTER Jims vinter JIMS VINTER GUN JACOBSON SVERIGE 2003. 13 MIN. REK. FRÅN 4 ÅR JIMS VINTER AV THOMAS TIDHOLM OCH ANNA-CLARA TIDHOLM FÖRLAG: ALFABETA ISBN13: 9789177121701 små pärlor disc 2 FÖRST VAR DET MÖRKT...

Läs mer

Om författaren Namn Matilda Ålder 10 Intressen Vara med kompisar Tidigare utgivna böcker Den magiska dörren Tack till Josef.

Om författaren Namn Matilda Ålder 10 Intressen Vara med kompisar Tidigare utgivna böcker Den magiska dörren Tack till Josef. Om författaren Namn Matilda Ålder 10 Intressen Vara med kompisar Tidigare utgivna böcker Den magiska dörren Tack till Josef Om boken Stefany på Sjölundskolan utsätter sitt liv för fara. Vad är det som

Läs mer

Jim till kamera Det är viktigt att vakna i tid så att man inte missar dagen.

Jim till kamera Det är viktigt att vakna i tid så att man inte missar dagen. - manus ver.2 INT Sovrum dag En kille ligger och sover i hans väldigt städade, prydliga rum. Det är JIM. Ett foto av hans mor och en väckarklocka syns på nattduksbordet. Han sätter sig upp nöjd 2 sekunder

Läs mer

LYRICUS SAMTAL NR. 1. Att uppleva Helhetens Navigatör

LYRICUS SAMTAL NR. 1. Att uppleva Helhetens Navigatör 1 Swedish Translation LYRICUS DISCOURSES 1 Experiencing the Wholeness Navigator LYRICUS SAMTAL NR. 1 Att uppleva Helhetens Navigatör James, skaparen av WingMakers material, har översatt dessa samtal till

Läs mer

De Complete 180: Andy Esche, personliga vittnesbörd Grundare av MissingPets.com 1. Mitt namn är Andy Esche, grundare av missingpets.com. 2.

De Complete 180: Andy Esche, personliga vittnesbörd Grundare av MissingPets.com 1. Mitt namn är Andy Esche, grundare av missingpets.com. 2. De Complete 180: Andy Esche, personliga vittnesbörd Grundare av MissingPets.com 1. Mitt namn är Andy Esche, grundare av missingpets.com. 2. Under mitt liv, har Gud gett mig två visioner att hjälpa människor.

Läs mer

En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet. Vägledning vecka 8

En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet. Vägledning vecka 8 Vägledning vecka 8 Guds kärlek till oss Förlåtande nåd Vägledning: Hur mycket Gud måste glädja sig Den här veckankommer vi att vandra runt i Guds kärlek till oss. Vi vill smaka - och till fullo njuta av

Läs mer

Kärleken gör dig hel

Kärleken gör dig hel Kärleken gör dig hel Jag frågade den där kallaste torsdagen i februari, vad är kärlek? Det hade bildats rimfrost på mina fönsterrutor den här morgonen och jag tittade inte ens på termometern innan jag

Läs mer

Upprättelsen. Vad är ert ärende? frågade plötsligt en tjock man med oklanderligt välkammade polisonger.

Upprättelsen. Vad är ert ärende? frågade plötsligt en tjock man med oklanderligt välkammade polisonger. FÅGELSKRÄMMAN Upprättelsen Paulo hade äntligen blivit insläppt, och nu stod han där mitt i salen. Runt omkring honom satt män, kvinnor och barn och betraktade honom nyfiket. Vad är ert ärende? frågade

Läs mer

Visst svarar November snabbt.

Visst svarar November snabbt. PRECISION Tror du att du upp för det här? det kommer inte bli lätt Frågar en ljuv röst från Radion. Ja, jag klarar det Svarar Vincent tröttsamt medans han spanar byggnaden. Bra, Din utrustning ligger ett

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

EN SKETCH FRÅN STEFAN TUNEDAL

EN SKETCH FRÅN STEFAN TUNEDAL EN SKETCH FRÅN STEFAN TUNEDAL Bättre än på femtiotalet 16 jan 2016 Fler sketcher Regeringen har kallat till presskonferens på Rosenbad. Vid podiet sitter statsministern, allvarlig. Han tittar i sina papper,

Läs mer

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott.

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott. Resultat för särskilt boende 203, per kön, åldersgrupp, hälsotillstånd, 863 Hällefors F Hur bedömer du ditt allmänna hälsotillstånd? F2 Har du besvär av ängslan, oro eller ångest? gott gott Någorlunda

Läs mer

GÅR TILL TANDLÄKAREN

GÅR TILL TANDLÄKAREN GÅR TILL TANDLÄKAREN Norrmejerier Författare: Karin Drangel Illustratör: Arvid Steen Grafisk formgivning: Krux I samarbete med Folktandvården Norr ISBN 978-91-979296-1-5 et här är Norris. Norris bor på

Läs mer

Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj

Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj 1 Innehåll Ledare 3 Incheckningen 4 Elins dagbok 5 Caroline - Festivaldrotning 2005 6 Peter - The king is Back(stage) 7 2 Ledare Äntligen har det blivit dags! UKM Regional

Läs mer

Publicerat med tillstånd Kan du vissla Johanna? Text Ulf Stark Bild Anna Höglund Bonnier & Carlsen 2003

Publicerat med tillstånd Kan du vissla Johanna? Text Ulf Stark Bild Anna Höglund Bonnier & Carlsen 2003 10 Nästa dag tar jag med mig Berra. Då har han tvättat sig. Han har ett rent plåster på hakan och i handen håller han en ringblomma som han hittat i Gustavssons trädgård. Ser jag bra ut så här? undrar

Läs mer

Utdrag ur Misstänkt ljus. Kapitel 1: Ljuset från ett ufo

Utdrag ur Misstänkt ljus. Kapitel 1: Ljuset från ett ufo Utdrag ur Misstänkt ljus Kapitel 1: Ljuset från ett ufo Har du tänkt på att ljuset från ficklampan syns ut genom tältduken, viskade Kajsa. Om det skulle komma ett ufo flygande där uppe över trädtopparna

Läs mer

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande.

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Ämne: Historia Arbetssätt: Läsa in mig på ämnet, både genom böcker(om det går) och

Läs mer

En tjuv i huset VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR PÅ FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

En tjuv i huset VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR PÅ FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Simon är ensam hemma och ska precis somna när han hör hur glas krossas och sedan hör han steg på nedervåningen.

Läs mer

Ljudet Johan satt i kemisalen. Peter kastade pennor på honom som vanligt. Johan

Ljudet Johan satt i kemisalen. Peter kastade pennor på honom som vanligt. Johan Ljudet Johan satt i kemisalen. Peter kastade pennor på honom som vanligt. Johan vände sig om. - Kan du sluta kasta pennor på mig?! fräste Johan. - Håll käften! svarade Peter. - Nej!!! - Sluta kasta pennor

Läs mer

Sjukvårdens betydelse för tonårsbarn som mister en förälder i cancer

Sjukvårdens betydelse för tonårsbarn som mister en förälder i cancer Sjukvårdens betydelse för tonårsbarn som mister en förälder i cancer Tove Bylund Grenklo, PhD, beteendevetare 20 februari 2015 Tove Bylund Grenklo Oundvikligt Dödsfallet (förlusten) och sorgen Påverkbart

Läs mer

Vad handlar boken om? Vem passar boken för? Mål från Lgr 11: ring mig Lärarmaterial. Författare: Thomas Halling

Vad handlar boken om? Vem passar boken för? Mål från Lgr 11: ring mig Lärarmaterial. Författare: Thomas Halling sidan 1 Författare: Thomas Halling Vad handlar boken om? Boken handlar om Dennis Strid. Han är en kille som bor ensam i en lägenhet tillsammans med sin pitbull, Blixt. Dennis är arbetslös och fyller sina

Läs mer

God morgon Z, Hoppas du kunnat sova. Det blev ju litet jobbigt igår, och jag tänkte att jag kanske kan försöka förklara hur jag ser på det som hände och på hur vi har det i ett brev. Jag gissar att du

Läs mer

Herren behöver dem. Av: Johannes Djerf

Herren behöver dem. Av: Johannes Djerf Herren behöver dem Av: Johannes Djerf Jag tänkte börja med att fråga om någon vet vilken produkt som denna logga tillhör? (bild). Karlsson Klister, det som är känt för att kunna laga allt. Det lagade mina

Läs mer

Kapitel 3. Publicerat med tillstånd Tufft spel Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2013

Kapitel 3. Publicerat med tillstånd Tufft spel Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2013 Kapitel 3 ABK gör avspark. Först går bollen lite fram och tillbaka mellan lagen. Två klungor jagar efter den hit och dit, men sedan får Tina tag i bollen och drar sig ut på kanten. Hon ser Max komma och

Läs mer

Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids. Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids

Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids. Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids Text & musik: Agnes Samuelsson, Jonatan Samuelsson Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids Vi gillar alla människor Hur dom än ser ut Vi vill att dom ska veta Dom är älskade av Gud Vi gillar dans

Läs mer