Tandläkares handläggning av potentiellt maligna slemhinneförändringar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tandläkares handläggning av potentiellt maligna slemhinneförändringar"

Transkript

1 1 Tandläkares handläggning av potentiellt maligna slemhinneförändringar Karl-Johan Sule Henrik Setterberg Handledare Ann Roosaar, Institutionen för parodontologi Mikael Nilsson, Institutionen för klinisk oral fysiologi

2 2 Sammanfattning Bakgrund: Allmäntandläkare och tandhygienister torde vara de yrkeskategorier med störst möjlighet att upptäcka en oral cancer. Syftet med vår studie är att kartlägga hur väl allmäntandläkare i Folktandvården kan identifiera och hur de väljer att handlägga orala slemhinnelesioner som är benigna eller misstänkt premaligna och maligna. Metod: En webbaserad enkät skickades ut till 642 allmäntandläkare anställda inom Folktandvården i fyra län i Sverige. Deltagarna skulle försöka identifiera fyra slemhinnelesioner (enligt ordning i enkäten: Oral Lichen Planus (OLP), skivepitelcancer, lingua geographica och leukoplaki samt beskriva hur de skulle handlägga patienten.). Resultat: Totala svarsfrekvensen var 48 %. OLP identifierades av 71%. Vanligaste åtgärd: remiss för diagnostik och behandling.. Skivepitelcancer identifierades av 29 %. Vanligaste åtgärd: remiss för diagnostik och behandling.. Lingua geografica identiferades av 76 %. Vanligaste åtgärder: behandla själv eller ingen åtgärd. Leukoplaki identifierades av 11 %: Vanligaste åtgärd: remittera för diagnostik och behandling.. Majoriteten valde den enligt litteraturen lämpligaste handläggningen av de orala slemhinneförändringarna (remiss för potentiellt maligna tillstånd). Majoriteten av deltagarna remitterade till specialisttandvård. Slutsats: Oral lichen planus och lingua geografica var lättast för deltagarna att identifiera. Leukoplaki och skivepitelcancer visade sig vara svårare för deltagarna att identifiera. Tandläkare som hade arbetat 1-5 år och >20 år visade sig överlag vara något bättre på diagnostik än de som arbetat 6-10 år och år. Majoriteten valde den lämpligaste handläggningen, enligt litteraturen, av de orala slemhinneförändringarna (remiss för potentiellt maligna tillstånd). Majoriteten av deltagarna remitterade till specialisttandvård.

3 3 Författarnas bidrag Henrik Setterberg har läst artiklar rörande de orala slemhinnelesioner, som arbetet berör och även skrivit om leukoplaki, lingua geografica och oral cancer. Han har även varit med och utformat enkäten, som examensarbetet grundar sig på. Karl-Johan Sule har läst artiklar rörande de orala slemhinnelesioner, som arbetet berör och även skrivit om oral lichen planus, orala lichenoida lesioner och oral cancer. Han har även varit med och utformat enkäten, som examensarbetet grundar sig på.

4 4 Introduktion Skivepitelcancer utgör den vanligaste formen av cancer i munhålan (Axéll, 2009). När vi fortsättningsvis skriver om denna cancerform menar vi skivepitelcancer lokaliserat till munslemhinna, munbotten och tunga. Prevalensen ökar med åldern och är vanligare bland män. Etiologin är multifaktoriell, där tobak och alkoholkonsumtion utgör de största riskfaktorerna (Sand, 2002). Munhålan kan även uppvisa premaligna tillstånd, där en ensam cellförändring i skivepitelet, en atypi, övergår till en generell dysplasi av epitelceller, sedan cancer in situ och slutligen malign skivepitelcancer. Oral leukoplaki (OL) och oral lichen planus (OLP) är tillstånd med konstaterad premalign potential (Johnson et al, 1995). I Sverige uppskattas prevalensen av leukoplakier till 2-4 % och för OLP till 1,9 %. Risken för årlig malign cellomvandling är 4 % respektive 0,4 %. Rökning har visat sig ha ett starkt samband med förekomsten av leukoplakier (Roosaar, 2003). En viktig del i prognosen för skivepitelcancer är tidigt fastställande av diagnos (Sand, 2002). Allmäntandläkare och tandhygienister torde vara de yrkeskategorier med störst möjlighet att upptäcka en oral cancer. Rutinmässig undersökning av patientens orala slemhinnor vid varje tandläkarbesök, s.k. opportunistisk screening, bör vara en självklarhet (Reichart, 2001). Syftet med vår studie är att kartlägga hur allmäntandläkare i Folktandvården väljer att handlägga orala slemhinnelesioner som är benigna eller misstänkt premaligna och maligna. Bakgrund Genom en Internetbaserad enkätundersökning har allmäntandläkare inom Folktandvården i Sverige tillfrågats att identifiera och beskriva handläggningen av lingua geographica, oral lichen planus, skivepitelcancer och leukoplaki.

5 5 Lingua Geografica Etiologin är okänd för denna åkomma. Flertalet av patienterna har dock en trångställdhet i underkäken med en eller flera premolarer eller incisiver som är lingualtippade. Detta kan leda till en ökad irritation på tungan även under vanligt tal. PREVALENS Prevalensen i Sverige är 8,45%. (Axéll T. 1976) En studie från Ungern 1975 på 70 patienter visade att förekomsten av lingua geografica var mer utbredd hos kvinnor från 40 år och uppåt. I 19 fall var patienterna inte medvetna om tillståndet. Hos 2 individer hade tunglesionen varit närvarande sedan födelsen. 2 patienter hade haft lesionen sedan barndomen. En familjär historik gällande lesionen fann man hos 9 patienter. Vid uppföljningskotroller 10 år senare påträffades ingen malignitet hos någon av patienterna (Bánóczy, 1975). En turkisk studie visade att prevalensen av BMG var större hos unga individer, icke-rökare och hos atopiska eller allergiska individer (Miloğlu, 2009). PREMALIGN POTENTIAL Sökningar i pubmed gällande BMG och eventuell premalignitet har inte givit några träffar några resultat. KLINISKT UTSEENDE Initialt ses lesionerna vanligtvis lateralt på tungan och på tungspetsen. Lesionen ökar i storlek gradvis i ett circumferent mönster. De enskilda lesionerna uppvisar ett karakteristiskt utseende. Centralt är lesionen atrofisk och papillae filiforme saknas. I ytterkanten av den erythematösa zonen och gränsen till frisk vävnad finns en förhöjd och distinkt vit linje.

6 6 Under följande dagar regenererar epitelet den centrala delen av lesionen och lesionen återfår ett normalt utseende. De tidigare tydliga gränserna mellan frisk och sjuk vävnad blir gradvis mindre distinkta. Då liknande lesioner förekommer i munbotten, vestibulärt och ventrala delen av tungan kallas de för stomatitis areata migrans. Lesionerna ändrar form och storlek dagligen. HISTOPATOLOGI En yttre zon av subcorneala abscesser skiljer det normala från det atrofiska epitelet. Den underliggande bindväven innehåller infiltrat av kroniskt inflammatoriska celler och en ökning i storlek och antal av vaskulära strukturer. DIAGNOSTIK Utförs kliniskt, biopsi ej nödvändig. BEHANDLING Då inga symptom föreligger krävs ingen behandling. Vid subjektiva besvär kan lesionen fås att reduceras genom lokalbehandling med en lösning innehållande 7g salicylsyra upplöst i 100 ml 70% alkohol. Denna lösning penslas på randzonen under 10 sekunder varefter patienten får skölja med vatten. Detta upprepas 3-4 ggr dagligen i maximalt 4 dagar. Upplever patienten en försämring pga. lösningens etsande egenskap skall behandlingen avbrytas. Bäst resultat erhålles då tungan inte är fissurerad (Axell, 2000) Leukoplaki Leukoplaki är den vanligaste orala lesionen, som är potentiellt premalign, malign eller precancerös (Axell T, 1994).

7 7 PREVALENS Prevalensen för oral leukoplaki i en svensk population är 1,9%-3,6% med en klar predominans hos män (Axell, T 1976) ( Salonen, 1990). PREMALIGN POTENTIAL I en uppföljningsstudie av en sjukhusbaserad population av 166 patienter med oral leukoplaki visade det sig att den årliga maligna transformationshastigheten var 2,9 %. Parametrar som associerades med en ökad risk för malign transformation var kvinnligt kön, avsaknad av rökvanor hos kvinnor och non-homogenous klinisk aspekt. Det fanns ingen oral lokalisation för OL associerad till en ökad risk för malignitet (Schepman et al 1998). Å andra sidan kom H. Schell och A. Schönberger 1986 fram till att 4 % av leukoplakier lokaliserade i buccal mucosa var precancerösa eller cancerösa medan 68% av leukoplakierna i munbotten var precancerösa eller cancerösa. Studien gjordes på 547 patienter (Schell. H, 1987). Ann Roosaar et al. visade i deras långtidsuppföljande studie att OL hade försvunnit hos 29 individer utav totalt 67 som ingick i studien. Det var framförallt hos icke-rökare och hos rökare, som hade slutat röka för över 1 år sedan, som OL visade sig försvinna. En man och 2 kvinnor utvecklade oral cancer (Roosaar, 2007). KLINISKT UTSEENDE Lesionerna kan variera från att vara platta, släta och med aningen translucenta områden till tjocka, fasta, grova ytor, och fissurer, upphöjda plaque. Lesionen är vanligen lokaliserad oralt i den buccala mucosan, munbotten, laterala sidorna om tungan eller de maxillära och mandibulära alveolaråsarna. Leukoplakier förekommer hos icke-rökare, men lesionens uppkomst anses framförallt vara relaterad till använding av tobak som antingen röks eller inte.

8 8 HISTOPATOLOGI De vanligaste epiteliala förändringarna är förtjockning av keratinlagret (hyperortokeratos) och en ökning av tjockleken hos spinousa lagret. Hyperortokeratos är det vanligaste mikroskopiska fyndet hos leukoplaki lesioner och förekommer hos många benigna, premaligna och maligna epiteliala lesioner. Lesionen är vit eftersom skiktat skivepitel är avaskulär vävnad och keratinet och keratinocyterna bidrar till lesionens färg. Förtjockningar av epitellager samt hyperortokeratos bidrar till att underliggande blodkärl inte lyser igenom. DIAGNOSTIK Det krävs biopsitagning för att ställa diagnos. Vid små lesioner gör man en excisionsbiopsi och vid större gör man en incsisionsbiopsi. Vävnadsprovet skickas till patolog för PAD, patologisk anatomisk diagnos. Leukoplaki definieras enligt WHO som en vit fläck som inte kan skrapas av från slemhinnan och som inte kan diagnostiseras som någon annan sjukdom eller lesion. Indelningen brukar vara idiopatisk och tobaksinducerad leukoplaki. Tobaksinducerad leukoplaki ses hos tobaksrökare. Varför tobaksröken framkallar vita förändringar är inte känt. Det finns vitaktiga rökningsorsakade förändringar som inte är leukoplakier ex.vis Smoker s palate. ( Axéll T. 2009) BEHANDLING Är lesionen benign försöker man åtgärda det som irriterar slemhinnan och orsakar lesionen. Vid premaligna förändringar inom lesionen såsom moderat till grav dysplasi eller att den helt enkelt är malign, så tas hela lesionen bort kirugiskt (Sapp et al, 2004).

9 9 Erythroplaki Oral erythroplaki har sedan länge ansetts vara den orala slemhinnelesion med störst potential för malign transformation. Därför väljer vi att göra en liten presentation av den i arbetet. PREVALENS Lesionen är ganska sällsynt (Axéll, 2009). PREMALIGN POTENTIAL Leukoplaki och erythroplaki är de vanligaste precursorlesionerna till oral skivepitelscarcinom (SCC squamos cell carcinoma. Alla dysplastiska lesioner blir dock inte maligna och nondysplastiska lesioner kan i sin tur övergå till cancer. Spontan regression av dysplastiska lesioner har rapporterats, speciellt i samband med upphörande av vanor associerade med ökad cancerrisk, såsom rökning och förändring av individens matvanor (FWWOM-EPI). KLINISKT UTSEENDE Definition: En brännande yta som inte kan karakteriseras kliniskt eller patologiskt som någon annan definierbar sjukdom. Det ska tilläggas att lesionen är platt och har en slät eller granulär yta. Erythroplakier verkar vara relativt ovanliga som enskilda lesioner, utan påträffas som mixade röd-vita lesioner, alltså erythroleukoplakier. Vanligaste lokalisationerna är kind och munbotten. DIAGNOSTIK En sammansättning av olika cytologiska abnormaliteter och strukturella störningar omfattar det histopatologiska kriteriet för en diagnos av epitelial dysplasi (Barnes L, 2005). Dysplastiska lesioner graderas som mild, moderat eller grav beroende på omfattningen av summan av histomorphologiska abnornmaliteter noterade i vävnadssketioner. Diagnosen carcinoma-in-situ (in-situ: på plats) ställs när dysplastiska kännetecken involverar alla ytepeitelslager. En diagnos av

10 10 SCC görs när det finns bevis för att bon av epiteliala celler har isolerat epiteliala stromala gränsytor och invaderat det underliggande lamina propria och djupare submucosa (Pindborg, 1997). BEHANDLING Det finns inga studier som styrker kirugiskt avlägsnande av dysplastiska lesioner i förebyggande syfte (FWWOM-EPI). Det finns inga bevis för någon effektiv non-kirurgisk behandling för att förebygga progress av dysplastiska lesioner till SCC (Lodi, 2004). Oral Lichen Planus (OLP) Oral lichen planus är en inflammatorisk sjukdom som drabbar de orala slemhinnorna. Förloppet är kroniskt med inslag av akuta och symtomfria perioder. PREVALENS Prevalensen är ungefär 2 % i Sverige (Axell, 1976) och drabbar patienter i årsåldern, företrädelsevis kvinnor. PREMALIGN POTENTIAL Vad gäller risken för OLP att utvecklas till skivepitelcancer uppskattas till den till 0,2 % - 0,5 % per år. Studier inom detta område visar dock tvetydiga resultat (FWWOM-OLP). En orsak till detta är avsaknaden av globalt accepterade diagnoskriterier för OLP (van der Meij et al, 1999; Gandolfo et al, 2004). Detta kan leda till att OLP förväxlas med andra orala lichenoida lesioner (se nedan) såsom lichenoida kontaktreaktioner (LCR), läkemedelsinducerade lichenoida reaktioner och graft vs host sjukdom vilka kliniskt och histopatologiskt kan vara svåra att särskilja från OLP. Uppföljningstiden i studier av malign omvandling är också en viktig faktor. En kort uppföljningstid kan medföra att underdiagnostisering sker (Gonzales-Moles et al, 2008). Det har dock visats i studier med

11 11 uppföljningstider på 30 år att utvecklingen i stort sett är benign (Roosaar et al, 2006). Även om det i dagsläget råder oenighet om OLP maligna potential rekommenderas regelbunden uppföljning av drabbade patienter åtminstone en gång om året. KLINISKT UTSEENDE OLP kan förekomma i flera varianter, oftast bilateralt med symmetrisk utbredning. Efter kliniskt utseende kan man dela in varianterna i retikulär, papillär, plackartad (vilken kan vara svår att särskilja kliniskt från leukoplaki), erosiv, ulcerös och bullös (den sistnämnda är mycket ovanlig). Varianterna kan förekomma samtidigt i enskild eller sammansatt form hos samma patient. DIAGNOSTIK Vid svårställd diagnos eller atypiskt kliniskt utseende är biopsi indicerat för att utesluta malignitet eller dysplasi. BEHANDLING Förstahandsval vid behandling av OLP är topikala kortikosteroider, eventuellt med topikal antimykotika. Evidens för rekommenderad dosering eller administrationssätt saknas i dagsläget. Systemiska kortikosteroider är förstahandsval endast vid svårartade och omfattande OLP och då andra områden utanför munhålan är involverade (vaginal Lichen Planus) där topikal behandling inte visat sig effektiv (FWWOM-OLP). Oral Lichenoid Lesions - Oral Lichenoid Contact Lesions (OLL-OLCL) Vid lichenoida kontaktreaktioner ses lesionen i direkt kontakt med den orsakande faktorn, vanligtvis en amalgamfyllning.

12 12 PREVALENS Osäker då lesionen är identisk med OLP i sitt kliniska utseende. PREMALIGN POTENTIAL I sällsynta fall kan OLCL vara premaligna. KLINISKT UTSEENDE Då OLP och OLCL liknar varandra histologiskt är lesionens läge troligtvis av större vikt för särskilja dem åt än en biopsi. Det senare rekommenderas dock för att utesluta dysplasi eller malignitet då lesionen uppvisar atypiskt kliniskt utseende. DIAGNOSTIK Ett diagnostiskt hjälpmedel kan i vissa fall vara pricktest på hud för att utesluta allergi mot fyllningsmaterial. Dock råder osäkerhet vad gäller vilka material som ska testas, hur lång tid exponeringen skall vara för att säkert kunna ställa diagnos (kontroller dag 3, 7, 14 men även längre rekommenderas för att utesluta fördröjda reaktioner) och om slutsatser kan dras mellan en hudreaktion och en slemhinnereaktion. BEHANDLING Behandling av OLCL består i att fyllningsmaterial som står i direkt kontakt med lesionen och som misstänks orsaka den avlägsnas, byts ut eller täcks över. Lesionen brukar då försvinna efter några månader (FWWOM-OLP).

13 13 Oral Lichenoid Lesions - Oral Lichenoid Drug Reactions (OLL-OLDR) PREVALENS Orala lichenoida läkemedelsinducerade reaktioner är ovanliga. Fallrapporter och vissa studier har identifierat ACE-hämmare, NSAID, penicillamin (som används vid behandling av reumatoid artri), hypoglykemiska medel och guld som orsakande faktorer. PREMALIGN POTENTIAL I dagläget finns inga evidensbaserade studier gjorda på OLDR. KLINISKT UTSEENDE Histologiskt och kliniskt är OLL-OLDR identiska med andra OLL. DIAGNOSTIK Diagnostik av OLDR kan vara svårt av flera skäl. Dels saknas särskilda kliniska och histopatologiska kännetecken som särskiljer OLDR från OLP eller andra OLL. Vidare kan utsättning eller utbyte av läkemedlet ifråga i diagnostiskt syfte vara riskfyllt för patientens hälsa, då effekten kanske inte ses kliniskt förrän efter flera månader. Oral Lichenoid Lesions - Graft versus Host Disease) (OLL-GVHD) GVHD är en vanlig komplikation vid allogen stamcells- eller benmärgstransplantationer. Immunceller i benmärgstransplantatet betraktar värden som främmande och uppbådar ett reaktivt svar mot denna. GVHD delas in i akut och kronisk, där akut inträffar inom 100 dagar efter transplantation, och kronisk mer än 100 dagar efter. Akut GVHD drabbar framförallt huden, levern och mag-tarmkanalen inkl. munhålan. Kronisk

14 14 GVHD drabbar oftast fler organ och involvering av munhåla och salivkörtlar är vanligare. PREVALENS Beroende på om transplantatet härrör från perifera stamceller eller benmärgen, är incidensen 70 % respektive 53 %. Incidensen överlag, oavsett ursprung för transplantatet, är 85 % (FWWOM-OLP). KLINISKT UTSEENDE Histologiskt och kliniskt är OLL-GVHD identiska med andra OLL. DIAGNOSTIK Biopsi rekommenderas antingen då symtom från andra organ saknas eller för att utesluta malignitet vid atypiskt kliniskt utseende. BEHANDLING Förstahandsbehandling för OLL-GVHD är topikala kortikosteroider med ev. antimykotika, utöver systemisk behandling, eller för enskilda lesioner. Andrahandsbehandling är topikala calcineurinhämmare, utöver systemisk behandling eller för enskilda lesioner. Flera studier har visat att patienter med OLL-GVHD löper ökad risk för att drabbas både av oral skivepitelcancer och, till följd av ev. immunosupprimerande terapi, opportunistiska orala infektioner. Patienterna bör därför följas upp regelbundet under lång tid (FWWOM-OLP). Skivepitelcancer Etiologin är multifaktoriell, där tobak och alkoholkonsumtion utgör de största riskfaktorerna. 90 % av all oral cancer utgörs av oral skivepitelcancer. En annan oberoende riskfaktor som upptäckts på senare år

15 15 är infektion av humant papillomvirus (HPV). Det är genotyperna HPV-16 och HPV- 18 är som associeras till skivepitecancer. PREVALENS Från 1960 till 1989 fann man 6563 fall av oral cancer där läppcancer och cancer i pharynx var exkluderade, vilket var 0,7% av alla diagnostiserade maligna tumörer i Sverige. Könsfördelningen är 0,8% av alla män och 0,6% av alla kvinnor (Östman et al. 1995). KLINISKT UTSEENDE Lesionen kan yttra sig som ett sår med indurerade kanter, vilket är ett klassiskt utseende. Dock kan cancern även yttra sig som en rodnad eller ett sår som inte har läkt inom två veckor (Axéll, 2009). Fördelningen av den orala lokalisationen är 49 % gom, kind, alveolar mucosa och gingiva, 39% tunga och 12% munbotten, (Östman et al. 1995). Prognosen försämras generellt ju längre distalt tumören sitter (Johnson, 1996). DIAGNOSTIK Biopsi på specialistklinik rekommenderas vid malignitetsmisstanke (Axéll, 2009). BEHANDLING Behandlingen beror av tumörens storlek. Strålningsterapi eller kirurgi vid små tumörer. Stora tumörer behandlar man kirurgiskt och i kombination med strålnings- eller kemoterapi. Om tumören går in i benet är kirurgi mer effektiv än strålningsterapi, även för små tumörer (Biglioli F, 2009).

16 16 Material och metod En webbaserad enkät skickades ut till tandläkare anställda hos Folktandvården i följande län: Blekinge, Jämtland, Västernorrland och Västra Götaland. Urvalet var ej randomiserat. Ursprungligen skulle enkäten skickas ut till samtliga län i Sverige men p g a samarbetssvårigheter med vissa län och problem med att få tillgång till anställdas mejladresser hos andra län blev urvalet som ovanstående. Vid uteblivet svar skickades en påminnelse och vid ett ytterligare uteblivande skickades en andra och sista uppmaning att deltaga i enkäten. Enkäten bestod av 15 frågor, av vilka de tre första var frågor om kön, antal yrkesverksamma år och antal tandläkare på kliniken. Vidare följde fyra bilder på varsin slemhinnelesion med tre tillhörande frågor. Se även bilaga. 1. Vad ser du på bilden? Diagnos? Deltagaren fick sedan skriva sitt svar med fri text. 2. Hur handlägger du patienten? Deltagaren fick här välja mellan fem alternativ där det sista skulle besvaras med fri text: 3. Vid remiss, till vem remitterar du? Deltagaren fick här välja mellan tre alternativ där det sista skulle besvaras med fri text: För att kunna kvantifiera svaren skrivna med fri text inordnades dem i ett antal svarskategorier. Svaren på frågan Vad ser du på bilden? Diagnos? inordnades i följande kategorier: Rätt svar, Leukoplaki (L), Cancer (C), Irritationshyperplasi (IHP), Svamp (S), Papillom (P), Lichen (L), Annat (A) och Vet ej. Svaren på frågan Hur handlägger du patienten? som bestod av fri text (de som ifyllt På annat sätt (beskriv) inordnades i följande kategorier om de inte kunde inkluderas i de ikryssbara (se ovan): Behandla själv, remiss om ej bra (BSR), Avvakta, följ upp, remiss om ej bra(afr), och Avvakta, och följ upp (AF). Vad gäller frågan Vid remiss, till vem remitterar du? inordnades svaren med fri text i kategorin Sjukhustandvård, om de inte kunde införlivas i de

17 17 ikryssbara alternativen. Efter diskussion med handledarna bestämdes att enkätfrågorna angående kön och klinikens storlek inte var av intresse för studien, därför har dessa resultat inte redovisats. Resultat Totala svarsfrekvensen på enkäten var 48 %. Detta innebär ett totalt bortfall på 52 % (se Tabell 1). Totalt antal enkäter Besvarade enkäter Svar: 1 5 år Svar: 6 10 år Svar: år Svar:>20 år Ej svar Västra Götaland Västernorrland Jämtland Blekinge Totalt: Procent: 100% 48% 26% 8% 15% 48% 4% Tabell 1 visar antal utskickade och antal besvarade enkäter från de olika länen. Svar: 1-5 år, Svar: 6-10 år, osv. visar svarsfrekvensen för tandläkare som arbetat i 1-5 år, 6-10 år, osv. Figur 1-4 visar överskådligt resultaten från diagnosfrågorna fördelade över yrkesårskategorierna samt allihopa sammantagna. Gruppen Annat består av de kategorier i Tabell 2-3 som inte utgör korrekt diagnos eller bortfall.

18 18 ORAL LICHEN PLANUS (OLP) OLP identifierades av 71 %. Bortfallet var 18 %. Högst andel rätta svar hade tandläkare som arbetat i mer än 20 år. Vad gällde handläggningen var den vanligaste åtgärden totalt sett att remittera för diagnos och behandling. Näst vanligaste åtgärden var att behandla själv. De tandläkare som arbetat mer än 20 år var mest benägna att behandla själva (för detaljerad info, se Bilaga 2). 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% 1 5 år 6 10 år år > 20 år Alla Bortfall Annat OLP Figur 1. Oral Lichen Planus (OLP): svarsfördelning (%)

19 19 SKIVEPITELCANCER Skivepitelcancer identifierades av 29 %. Det totala bortfallet var 26 %. Högst andel rätta svar kom från tandläkare som varit verksamma i 1-5 år. De vanligaste diagnoserna förutom den rätta var leukoplaki och irritationshyperplasi. Vad gällde handläggningen, så valde majoriteten att remittera för diagnos och behandling. Näst vanligaste åtgärden var att diagnostisera själv och remittera för behandling och efter denna att behandla själv, följa upp och remittera om det ej blivit bättre. Bortfallet var 6 %. De tandläkare som arbetat 1-5 år och mer än 20 år var mest benägna till att remittera. Näst vanligaste åtgärden var att diagnostisera själv och remittera för behandling (för detaljerad info, se Bilaga 2). Figur 2. Skivepitelcancer (SC): svarsfördelning (%)

20 20 LINGUA GEOGRAFICA Lingua geographica identifierades av 76 %. Bortfallet var 18 %. Högst andel deltagare som satt rätt diagnos var tandläkare som varit verksamma i över 20 år och därefter de som arbetat 1-5 år. Majoriteten valde att behandla själv, alternativt att inte behandla alls. Tandläkare som arbetat 6-10 år var något mer benägna till att remittera för diagnos och behandling än övriga (för detaljerad info, se Bilaga 3). 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% 1 5 år 6 10 år år > 20 år Alla Bortfall Annat LG Figur 3. Lingua geographica (LG): svarsfördelning (%)

21 21 LEUKOPLAKI Leukoplaki identifierades av 11 %. Bortfallet var 33 %. Högst andel rätta svar kom från tandläkare som arbetat i 6-10 år. Det vanligaste svaret var Vet Ej, därefter Papillom och Irritationshyperplasi. Vad gäller handläggningen valde majoriteten att remittera. Näst vanligast åtgärden var att diagnostisera själv och remittera för behandling. Bortfallet var 7 %. Tandläkare som arbetat 6-10 år var något mer benägna till att remittera för diagnos och behandling än övriga (för detaljerad info, se Bilaga 3). Figur 4. Leukoplaki (LEU): svarsfördelning (%)

22 22 REMISSINSTANS Genomgående för samtliga diagnoser var att en klar majoritet av deltagarna remitterade till specialisttandvård. Vid oral lichen planus remitterade 74 %, vid skivepitelcancer remitterade 86 %, vid lingua geografica remitterade 35 % och vid leukoplaki remitterade 81 % av samtliga tillfrågade till specialisttandvård (se Bilaga 4). För att få reda på hur varje grupp remitterade enskilt, var god se Bilaga 4. Diskussion Vi kan endast spekulera i varför mer än hälften av de tillfrågade inte valde att delta i enkäten eller varför vissa av deltagarna valde att inte svara på en del frågor. En aspekt som kan spela in är den ekonomiska. Tandläkare har inkomstkrav att tillgodose för kliniken. Det innebär att tidsboken för det mesta är uppbokad för diverse behandlingar och undersökningar. Slemhinnelesioner är något som många är osäkra på. Tidspress, inkomstkrav och osäkerhet är faktorer som gör att tandläkaren förmodligen hellre remitterar än behandlar själv, och som i slutänden kanske resulterar i okunskap och/eller ointresse. I enkätundersökningen var (skivepitelcancer undantaget) leukoplaki och oral lichen planus de enda diagnoserna med premalign potential. Dessa bör (som beskrivits tidigare) handläggas med provtagning och eventuell uppföljning hos specialist (vid malignitet). Lingua geographica är, enligt texten ovan, ofarlig och fordrar inte handläggning hos specialist. Vad gäller förmågan att kunna identifiera cancer och leukoplaki är resultaten nedslående. Vidare uppvisar diagnosfrågorna på dessa två de största bortfallen, vilket är olyckligt. Däremot valde majoriteten av deltagarna rätt handläggning av dessa maligna/premaligna förändringar, vilket får tolkas som betryggande. Det skall tilläggas att deltagarna endast fick bilder till förfogande. Eventuella symptom som känselbortfall, sveda och irritation var information som ej delgavs dem vilket kanske annars hade underlättat diagnostiken.

23 23 OLP var betydligt lättare att identifiera. Det har tidigare beskrivits en rådande osäkerhet i litteraturen om graden av malign potential hos OLP. Även om nästan två femtedelar av urvalet valde att remittera, beslöt sig en femtedel likväl att behandla själva, vilket kanske speglar denna osäkerhet. Vidare kan anledning till att så många kände igen OLP vara att OLL-CL är kända i litteraturen och kanske även ute på fältet då de är förknippade med amalgamfyllningar. Vidare är de lätta att upptäcka man behöver bara titta på och kring tänderna, vilket kanske många kliniker företrädelsevis gör. Lingua geographica var även den lätt att känna igen för majoriteten av urvalet. Majoriteten valde att behandla själva eller inte göra något alls, i enlighet med gängse praxis. Varför denna förändring var en av de lättare att känna igen är svårt att besvara. Man kan spekulera i om dess typiska utseende och lokalisation kan vara en orsak. Vad gäller betydelsen av antal år i yrket är det svårt att dra några slutsatser p.g.a. det stora bortfallet. Vi kan därför endast spekulera i varför de som arbetat 1-5 år och >20 år tillhörde de starkaste grupperna. Vad gäller de förstnämnda kan en betydelsefull faktor vara att de har en stor del aktuell kunskap kvar från sin utbildning. Vad gäller de sistnämnda kan den långa erfarenheten vara av betydelse, men detta borde även gälla för de som varit aktiva i yrket år och dessa presterade generellt sämre. En annan faktor kan vara att de som arbetat >20 år är mer benägna att vidareutbilda sig. Om man spekulerar vidare vad gäller utbildning är det möjligt att utbildningsplanen vad gäller oral medicin förändrats genom åren. Ämnesområdet har utvecklats vilket kan betyda att kunskapen och kompetensen rörande slemhinnelesioner är bättre för de som tog examen relativt nyligen

24 24 Slutsats Oral lichen planus och lingua geografica var lättast för deltagarna att identifiera. Leukoplaki och skivepitelcancer visade sig vara svårare för deltagarna att identifiera. De sistnämnda är potentiellt premalign respektive malign vilket betyder att en tidig diagnostik är av större vikt än vid de förstnämnda lesionerna. Tandläkare som hade arbetat 1-5 år och >20 år visade sig överlag vara något bättre på diagnostik än de som arbetat 6-10 år och år. Majoriteten valde den lämpligaste handläggningen, enligt litteraturen, av de orala slemhinneförändringarna (remiss för potentiellt maligna tillstånd). Majoriteten av deltagarna remitterade till specialisttandvård.

25 25 Referenser Assimakopoulos D, Patrikakos G, Fotika C, Elisaf M. Benign migratory glossitis or geographic tongue: an enigmatic oral lesion. Am J Med. 2002; 113: Axell T, A prevalence study of oral mucosal lesions in an adult Swedish population. Odontol. Revy Suppl. 1976;(36): Axell T, Pindborg et al. An International Collaborative Group on Oral White Lesions with special reference to precancerous and tobacco-related lesions: conclusions of an international symposium held in Uppsala, Sweden, May 18-21, International Collaborative Group on Oral White Lesions. J Oral Pathol Med. 1996; (2): Bánóczy J, Szabó L, Csiba, A. Migratory glossitis. A clinical-histologic review of seventy cases. Oral Surg Oral Med Oral Pathol. 1975; (1): Barnes L, Eveson J.W, Reichart P and D. Sidransky, World helth Organization classification of tumors. Pathology & genetics. Head and neck tumors. International Agency for Research on Cancer (IARC), IARC Press, Lyon France, Biglioli F. Surgical therapy of oral cancer. Minerva Stomatol. 2009; (4): Gandolfo S, Richiardi L, Carrozzo M et al. Risk of oral squamos cell carcinoma in 402 patients with oral lichen planus: a follow-up study in an Italian population. Oral Oncology. 2004; (40): Gonzalez-Moles MA, Scully C, Gil-Montoya JA. Oral lichen planus: controversies surrounding malignant transformation. Oral Diseases. 2008; (14): van der Meij EH, Reibel J, Slootweg PJ, van der Wal JE, de Jong WF, van der Waal I. Interobserver and intraobserver variability in the histologic assessment of oral lichen planus. J Oral Pathol Med. 1999; (28):

26 26 Van der Meij EH, Schepman KP, Smeele LE, van der Wal JE, Bezemer PD, van der Waal I. A review of the recent literature regarding malignant transformation of oral lichen planus. Oral Surg Oral Med Oral Pathol Oral Radiol Endod. 1999; (88): Lodi G, Sardella A, Bez C, Demarosi F, Carrassi A et al. Interventions for treating oral leukoplakia, Cochrane Database Syst Rev. 2004; (3): CDD Lozada-Nur F. Oral lichen planus and oral cancer: is there enough epidemiologic evidence? Oral Surg Oral Med Oral Pathol Oral Radiol Endod. 2000; (89): Miller C.S, Johnstone B. Human papillomavirus as a risk factor for oral squamous cell carcinoma: a meta-analysis, , Oral Surg Oral Med Oral Radiol Endod. 2001; (91): Pindborg J.J, Reichart P, Smith C.J and van der Waal, I. Histological typing of cancer and precancer of the oral mucosa. Springer-Verlag, Berlin, Recommendations from the Fourth World workshop on Oral Medicine: Oral lichen planus and oral lichenoid lesions: diagnostic and therapeutic considerations. Oral Surg Oral Med Oral Pathol Oral Radiol Endod. 2007; (103): Suppl: S25.e1-12. (förkortning i text: FWWOM-OLP) Recommendations from the Fourth World Workshop on Oral Medicine Management of oral epithelial dysplasia: a review. Oral Surg Oral Med Oral Pathol Oral Radiol Endod. 2007; (103): Suppl: S19.e1-12. (förkortning i text: FWWOM-EPI) Reichart P. Identification of risk groups for oral precancer and cancer and preventive measures. Clin Oral Invest. 2001; (5): Johnson NW, Warnakulasuriy S, M Tavassoli. Hereditary and environmental risk factors; clinical and laboratory risk markers for head and neck, especially oral, cancer and precancer. European Journal of Cancer Prevention, 1996; (5): 5-17.

27 27 Roosaar A, Yin L, Sandborgh-Englund G, Nyrén O, Axéll T. On the natural course of oral lichen in a Swedish population-based sample. J Oral Pathol Med. 2006; (35): Roosaar A, Yin L, Johansson A.L.V., Sandborgh-Englund G, Nyrén O, Axéll T, A long-term follow-up study on the natural course of oral leukoplakia in a Swedish population-based sample. J Oral Pathol Med. 2007; (2): Salonen Lars, Axéll Tony, Helldén Leif. Occurrence of oral mucosal lesions, the influence of tobacco habits and an estimate of treatment time in an adult Swedish population. J Oral Pathol Med. 1990; (4): Sapp J. Philip, Lewis R. Eversole, George P.Wysocki. Contemporary oral and maxillofacial pathology. 2 nd ed , Mosby, Schepman K.P et al. Malignant transformation of oral leukoplakia: a followup study of hospital-based population of 166 patients with oral leukoplakia from The Netherlands. Oral Oncol. 1998; (4): H. Schell och A. Schönberger, Distribution Patterns of Benign and Precancerous Leukoplakias and Cancers of the Oral Cavity. Z Hautkr. 1987; (10): van der Wal N, van der Kwast WA, van Dijk E, van der Waal I. Geographic stomatitis and psoriasis. Int J Oral Maxillofac Surg. 1988; (17): Östman J, Anneroth G, Gustafsson H and Tavelin B, Malignant Oral Tumours in Sweden 1960~1989-an Epidemiological Study. Eur J Cancer B Oral Oncol. 1995; (2): Özkan Miloğlu DDS, Mustafa Göregen, H. Murat Akgül and Hamit Acemoğlu. The prevalence and risk factors associated with benign migratory glossitis lesions in 7619 Turkish dental outpatients. Oral Surg Oral Med Oral Pathol Oral Radiol Endod. 2009; (2): Bokkapitel Axéll T. Munslemhinnan vid hälsa och sjukdom, Klinisk diagnostik och behandling, Författaren och Gothia förlag 2009

28 28 Axell T, Munslemhinneförändringar, klinik och behandling. Gothia, Växjö : Grafiska punkten Sapp J. Philip, Lewis R. Eversole, George P.Wysocki. Contemporary oral and maxillofacial pathology. 2 nd ed , Mosby, Tidsskriftsartikel Sand L. Tobaks- och alkoholvanor i relation till cancerutveckling i munhålan. Tandläkartidningen. 2007; (8):

29 29 Bilagor Nedan följer enkäten i sin helhet så som den presenterades för deltagarna (se Bilaga 1 (I-V). Premaligna tillstånd i munhålan Alla svar behandlas konfidentiellt och resultaten sammanställs på gruppnivå - enskilda individers svar kan inte identifieras. Ange kön: Man Kvinna Ange antal yrkesverksamma år: >20 Ange antal tandläkare på kliniken: >10 Bilaga 1 (I)

30 30 Vad ser du på bilden? Diagnos? Ge förslag på diagnos i rutan nedan. Hur handlägger du patienten? Ange om du behandlar patienten helt själv, om du ställer diagnos (inklusive ev provtagning/biopsi) men remitterar för behandling eller om du remitterar för att få hjälp med både diagnos och behandling. Behandlar själv Diagnostiserar och remitterar för behandling Skickar remiss utan provtagning Ingen åtgärd På annat sätt (beskriv) Vid remiss, till vem remitterar du? Specialisttandvården Specialistsjukvården Annan instans (beskriv) Bilaga 1 (II)

31 31 Vad ser du på bilden? Diagnos? Ge förslag på diagnos i rutan nedan. Hur handlägger du patienten? Ange om du behandlar patienten helt själv, om du ställer diagnos (inklusive ev provtagning/biopsi) men remitterar för behandling eller om du remitterar för att få hjälp med både diagnos och behandling. Behandlar själv På annat sätt (beskriv) Diagnostiserar och remitterar för behandling Skickar remiss utan provtagning Ingen åtgärd Vid remiss, till vem remitterar du? Specialisttandvården Specialistsjukvården Annan instans (beskriv) Bilaga 1 (III)

32 32 Vad ser du på bilden? Diagnos? Ge förslag på diagnos i rutan nedan. Hur handlägger du patienten? Ange om du behandlar patienten helt själv, om du ställer diagnos (inklusive ev provtagning/biopsi) men remitterar för behandling eller om du remitterar för att få hjälp med både diagnos och behandling. Behandlar själv På annat sätt (beskriv) Diagnostiserar och remitterar för behandling Skickar remiss utan provtagning Ingen åtgärd Vid remiss, till vem remitterar du? Specialisttandvården Specialistsjukvården Annan instans (beskriv) Bilaga 1 (IV)

33 33 Vad ser du på bilden? Diagnos? Ge förslag på diagnos i rutan nedan. Hur handlägger du patienten? Ange om du behandlar patienten helt själv, om du ställer diagnos (inklusive ev provtagning/biopsi) men remitterar för behandling eller om du remitterar för att få hjälp med både diagnos och behandling. Behandlar själv På annat sätt (beskriv) Diagnostiserar och remitterar för behandling Skickar remiss utan provtagning Ingen åtgärd Vid remiss, till vem remitterar du? Specialisttandvården Specialistsjukvården Annan instans (beskriv) Bilaga 1 (V)

34 34 Bilaga 2. Vad ser du på bilden? Diagnos? Antal år i yrket (antal deltagare i urvalet) 1-5 år(79) % 6-10 år(24) % år(46) % >20 år(149) % Totalt: 298 % Oral Lichen Planus Rätt LEU IHP Annat Bortfall BS DR R IA BSR AFR AF Bortfall Antal år i yrket (antal deltagare i urvalet) 1-5 år(79) % 6-10 år(24) % år(46) % >20 år(149) % Totalt: 298 % Skivepitelcancer Rätt LEU IHP L S Annat Vet ej Bortfall BS DR R IA BSR AFR AF Bortfall Förkortningar: Leukoplaki (LEU), Cancer (C) Irritationshyperplasi (IHP), Lichen (L) Svamp(S), Papillom (P) Behandla själv (BS), Diagnos själv, remiss för behandling (DR), Remiss för diagnostik, och behandling (R), Ingen åtgärd (IÅ), Behandla själv, remiss om ej bra (BSR), Avvakta, följ upp, remiss om ej bra(afr), Avvakta, följ upp (AF).

35 35 Bilaga 3. Vad ser du på bilden? Diagnos? Antal år i yrket (antal deltagare i urvalet) 1-5 år(79) % 6-10 år(24) % år(46) % >20 år(149) % Totalt: 298 % Lingua geographica Rätt LEU S IHP Lichen Annat Vet ej Bortfall BS DR R IA BSR AFR AF Bortfall Antal år i yrket (antal deltagare i urvalet) 1-5 år(79) % 6-10 år(24) % år(46) % >20 år(149) % Totalt: 298 % Leukoplaki Rätt IHP L Cancer P S Vet ej Annat Bortfall BS DR R IA BSR AFR AF Bortfall Förkortningar: Leukoplaki (LEU), Cancer (C) Irritationshyperplasi (IHP), Lichen (L) Svamp(S), Papillom (P) Behandla själv (BS), Diagnos själv, remiss för behandling (DR),

36 36 Remiss för diagnostik, och behandling (R), Ingen åtgärd (IÅ), Behandla själv, remiss om ej bra (BSR), Avvakta, följ upp, remiss om ej bra(afr), Avvakta, följ upp (AF). Bilaga 4. Till vem remitterar du? 1-5 år (79) % 6-10 år (24) % år (46) % >20 år (149) % Totalt % Oral Lichen Planus Specialisttandvård Specialistvård Sjukhustandvård Bortfall Skivepitelcancer Specialisttandvård Specialistvård Sjukhustandvård Bortfall Lingua geographica Specialisttandvård Specialistvård Sjukhustandvård Bortfall Leukoplaki Specialisttandvård Specialistvård Sjukhustandvård Bortfall

Oral lichen planus och cancer

Oral lichen planus och cancer Larsson et al Åke Larsson, professor, oral patologi, Tandvårdshögskolan i Malmö. Pia Lindberg, odontologie doktor, oral patologi, Tandvårdshögskolan i Malmö. Gunnar Warfvinge, docent, oral patologi, Tandvårdshögskolan

Läs mer

TENTAMEN ORAL PATOLOGI. Torsdag den 17:e januari 2013 PÅ FRÅGA 1-36 SKA DU MARKERA DITT SVAR PÅ DE SEPARATA SVARSBLADEN

TENTAMEN ORAL PATOLOGI. Torsdag den 17:e januari 2013 PÅ FRÅGA 1-36 SKA DU MARKERA DITT SVAR PÅ DE SEPARATA SVARSBLADEN Institutionen för Medicinsk biovetenskap Page 1 (10) MAX poäng: 88 GK: 53 TENTAMEN ORAL PATOLOGI Torsdag den 17:e januari 2013 09 00 13 00 PÅ FRÅGA 1-36 SKA DU MARKERA DITT SVAR PÅ DE SEPARATA SVARSBLADEN

Läs mer

Atopiskt eksem. Atopi och atopisk eksem (AE) Hur ställer vi diagnosen? Samt tre eller fler av följande kriterier: 2011-04-01

Atopiskt eksem. Atopi och atopisk eksem (AE) Hur ställer vi diagnosen? Samt tre eller fler av följande kriterier: 2011-04-01 Atopiskt eksem Överläkare Cecilia Svedman SUS Malmö Vård av eksembarn; En trestegsraket: Vårdpersonal Föräldrar Barn Atopi och atopisk eksem (AE) Atopi; från grekiskan; märklig sjukdom, på fel plats ;

Läs mer

Risk- och friskfaktorer för långvarig smärta hos äldre. Caroline Larsson Leg. Sjukgymnast, MSc Gerontologi

Risk- och friskfaktorer för långvarig smärta hos äldre. Caroline Larsson Leg. Sjukgymnast, MSc Gerontologi Risk- och friskfaktorer för långvarig smärta hos äldre Caroline Larsson Leg. Sjukgymnast, MSc Gerontologi Hur väcktes idén till ditt projekt? Varför bestämde du dig för att börja forska? Vad är smärta?

Läs mer

Gynekologisk cellprovskontroll (GCK)

Gynekologisk cellprovskontroll (GCK) MEDICINSK INSTRUKTION 1 (7) MEDICINSK INDIKATION Bakgrund Sedan slutet av 1960-talet har screening för upptäckt av symtomfria förstadier till cervixcancer, dysplasier (cellförändringar), genomförts i Sverige.

Läs mer

Pigmenterade hudlesioner i primärvården finns det skillnader mellan män och kvinnor i konsultationsfrekvens och förekomst av dysplasier?

Pigmenterade hudlesioner i primärvården finns det skillnader mellan män och kvinnor i konsultationsfrekvens och förekomst av dysplasier? Studie under specialisttjänstgöring i allmänmedicin Pigmenterade hudlesioner i primärvården finns det skillnader mellan män och kvinnor i konsultationsfrekvens och förekomst av dysplasier? Oxana Anckar

Läs mer

Oral leukoplaki (ange enhet via Infoga sidfot)

Oral leukoplaki (ange enhet via Infoga sidfot) Oral leukoplaki Oral leukopalaki OL Leukoplakiʹ (grekiska leuko- vit och plax platta, slät yta ) Leukoplaki är dyskeratos, det vill säga brott mot keratinisering. Leukoplaki förekommer i munhålan, luftvägarna,

Läs mer

Riktlinjer för vård av patienter med hälsoproblem relaterade till dentala material

Riktlinjer för vård av patienter med hälsoproblem relaterade till dentala material Riktlinjer för vård av patienter med hälsoproblem relaterade till dentala material Giltighet Tills vidare. Målgrupp Tandvårdspersonal Ansvarig för dokumentet Planeringsenheten, Beställarenheten för tandvård

Läs mer

Startsida Styrelse Lokalförening Medlem Utbilningar Terapeuter Handledare Litteratur Arkiv Länkar

Startsida Styrelse Lokalförening Medlem Utbilningar Terapeuter Handledare Litteratur Arkiv Länkar 1 av 9 2009 09 17 21:22 Startsida Styrelse Lokalförening Medlem Utbilningar Terapeuter Handledare Litteratur Arkiv Länkar Insomnia Ett område inom sömnforskningen som har rönt stor uppmärksamhet under

Läs mer

Inledning. Kapitel 1. Det är patienten som skall behandlas, inte blodtrycksförhöjningen.

Inledning. Kapitel 1. Det är patienten som skall behandlas, inte blodtrycksförhöjningen. Kapitel 1 Inledning Det är patienten som skall behandlas, inte blodtrycksförhöjningen. Det framhåller SBU i en omfattande kunskapssammanställning av de vetenskapliga fakta som finns tillgängliga om diagnostik

Läs mer

Multicenterstudien Leukoplakier/Oral Cancer preliminära data juni 2013

Multicenterstudien Leukoplakier/Oral Cancer preliminära data juni 2013 Multicenterstudien Leukoplakier/Oral Cancer preliminära data juni 2013 Det finns 87 stycken förstabesök registrerade. Totalt är 350 patientbesök registerade. Deltagande centra: Oral Medicin och Käkkirurgi,

Läs mer

Tyreoideacancer. Regional medicinsk riktlinje

Tyreoideacancer. Regional medicinsk riktlinje Tyreoideacancer Regional medicinsk riktlinje Denna presentation behandlar cancer i tyreoidea! För översikt rörande utredning av struma eller knöl i tyreoidea hänvisas till: www.internetmedicin.se: Tyreoidea-palpabel

Läs mer

Tidig upptäckt. Marcela Ewing. Spec. allmänmedicin/onkologi Regional processägare Tidig upptäckt Regionalt cancercentrum väst

Tidig upptäckt. Marcela Ewing. Spec. allmänmedicin/onkologi Regional processägare Tidig upptäckt Regionalt cancercentrum väst Tidig upptäckt Marcela Ewing Spec. allmänmedicin/onkologi Regional processägare Tidig upptäckt Regionalt cancercentrum väst Disposition av föreläsning Bakgrund Alarmsymtom och allmänna symtom Svårigheten

Läs mer

Docent Ola Bratt Urologiska kliniken Universitetssjukhuset i Lund 2005-12-08

Docent Ola Bratt Urologiska kliniken Universitetssjukhuset i Lund 2005-12-08 Verksamhetsområde Urologi Om blodprovet PSA för att upptäcka tidig prostatacancer Docent Ola Bratt Urologiska kliniken Universitetssjukhuset i Lund 2005-12-08 Ska friska män låta kontrollera sin prostatakörtel?

Läs mer

Screening för f r tidigupptäckt av kolorektal cancer: Vad ska en allmänmedicinare verksam i glesbygd göra? g. Onkologiskt centrum

Screening för f r tidigupptäckt av kolorektal cancer: Vad ska en allmänmedicinare verksam i glesbygd göra? g. Onkologiskt centrum Screening för f r tidigupptäckt av kolorektal cancer: Vad ska en allmänmedicinare verksam i glesbygd göra? g 2011-05 05-19 Sven Törnberg T Onkologiskt centrum Vilket är r problemet? Att ha ont i magen?

Läs mer

Fotodynamisk behandling med dagsljus

Fotodynamisk behandling med dagsljus Fotodynamisk behandling med dagsljus För behandling av milda och måttliga aktiniska keratoser Information till patient att utdelas av behandlande sjukvårdspersonal 2 Vad är aktiniska keratoser? Hudcancer

Läs mer

Handläggning av naevusfall vid Vårdcentral Domnarvet en deskriptiv journalstudie

Handläggning av naevusfall vid Vårdcentral Domnarvet en deskriptiv journalstudie Handläggning av naevusfall vid Vårdcentral Domnarvet en deskriptiv journalstudie Ahmad Armando El Hage, ST-läkare, VC Jakobsgårdarna Oktober 2015 ahmad.elhage@ltdalarna.se Handledare Witold Pisarek, distriktsläkare,

Läs mer

Längre liv för patienter med mhrpc som tidigare behandlats med docetaxel 1

Längre liv för patienter med mhrpc som tidigare behandlats med docetaxel 1 Längre liv för patienter med mhrpc som tidigare behandlats med docetaxel 1 (cabazitaxel) ökar cytostatikans betydelse vid prostatacancer Behandla tidigt är, i kombination med prednison eller prednisolon,

Läs mer

Multisjuklighet och multimedicinering hos äldre. Hur gör vi på sjukhuset?

Multisjuklighet och multimedicinering hos äldre. Hur gör vi på sjukhuset? Multisjuklighet och multimedicinering hos äldre. Hur gör vi på sjukhuset? Per-Henrik Nilsson Verksamhetschef Medicinkliniken Växjö Varifrån kommer patienterna 75 år och äldre som läggs in på våra sjukhus

Läs mer

Delområden av en offentlig sammanfattning

Delområden av en offentlig sammanfattning Pemetrexed STADA 25 mg/ml koncentrat till infusionsvätska, lösning 7.5.2015, Version V1.1 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 Delområden av en offentlig sammanfattning VI.2.1 Information

Läs mer

2014-09-20. Upplevelser av att leva med astma hos barn och ungdomar

2014-09-20. Upplevelser av att leva med astma hos barn och ungdomar Upplevelser av att leva med astma hos barn och ungdomar Marina Jonsson Allergisamordnare, Barnsjuksköterska Centrum för Arbets- och Miljömedicin Doktorand, Kvinnors och Barns Hälsa Karolinska Institutet

Läs mer

Diagnos och förlopp av MS. Anders Svenningsson Neurologiska Kliniken Norrlands Universitetssjukhus

Diagnos och förlopp av MS. Anders Svenningsson Neurologiska Kliniken Norrlands Universitetssjukhus Diagnos och förlopp av MS Anders Svenningsson Neurologiska Kliniken Norrlands Universitetssjukhus S Vad är MS? S En spontan benägenhet för upprepade och multifokala inflammatoriska episoder i CNS S Ingen

Läs mer

Evidensbaserad parodontologi Termin 4, 25 februari 2011

Evidensbaserad parodontologi Termin 4, 25 februari 2011 Evidensbaserad parodontologi Termin 4, 25 februari 2011 Björn Klinge, Karolinska Institutet, Institutionen för odontologi, Avd för Parodontologi Bjorn.Klinge@ki.se Risktänder Riskytor Per Axelsson,

Läs mer

EKG GUIDEN. För dig som vill veta mer om EKG-tolkning. Magnus Simonsson

EKG GUIDEN. För dig som vill veta mer om EKG-tolkning. Magnus Simonsson Magnus Simonsson EKG GUIDEN För dig som vill veta mer om EKG-tolkning EKG-GUIDEN för dig som vill veta mer om EKG-tolkning EKG är en viktig rutinundersökning vid många tillstånd. Till sin hjälp att tolka

Läs mer

Hudcancer och Hudsjukdomar. Hudsjukvård idag och i framtiden! Markus E.S Danielsson Läkare Hudkliniken Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Hudcancer och Hudsjukdomar. Hudsjukvård idag och i framtiden! Markus E.S Danielsson Läkare Hudkliniken Sahlgrenska Universitetssjukhuset Hudcancer och Hudsjukdomar Hudsjukvård idag och i framtiden! Markus E.S Danielsson Läkare Hudkliniken Sahlgrenska Universitetssjukhuset Conflicts of interest: None declared Utan huden flyger själen iväg

Läs mer

HCC-övervakning (surveillance)

HCC-övervakning (surveillance) HCC-övervakning (surveillance) Infektionsläkarföreningens vårmöte i Örebro 24 maj 2013 Per Stål, Gastrocentrum Medicin, Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge Vad är HCC-övervakning? Ett diagnostiskt

Läs mer

Handisam. Beräkningsunderlag för undersökningspanel

Handisam. Beräkningsunderlag för undersökningspanel Beräkningsunderlag för undersökningspanel Kund Mottagare Ann Dahlberg Författare Johan Bring Granskare Gösta Forsman STATISTICON AB Östra Ågatan 31 753 22 UPPSALA Wallingatan 38 111 24 STOCKHOLM vxl: 08-402

Läs mer

Kommittédirektiv. En nationell cancerstrategi för framtiden. Dir. 2007:110. Beslut vid regeringssammanträde den 5 juli 2007

Kommittédirektiv. En nationell cancerstrategi för framtiden. Dir. 2007:110. Beslut vid regeringssammanträde den 5 juli 2007 Kommittédirektiv En nationell cancerstrategi för framtiden Dir. 2007:110 Beslut vid regeringssammanträde den 5 juli 2007 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare skall lämna förslag till en nationell

Läs mer

Smärta och inflammation i rörelseapparaten

Smärta och inflammation i rörelseapparaten Smärta och inflammation i rörelseapparaten Det finns mycket man kan göra för att lindra smärta, och ju mer kunskap man har desto snabbare kan man sätta in åtgärder som minskar besvären. Det är viktigt

Läs mer

Avdelningen för Hälso- och sjukvårdsstyrning

Avdelningen för Hälso- och sjukvårdsstyrning Avdelningen för Hälso- och sjukvårdsstyrning Datum 2014-09-18 1 (7) Behovsanalys avseende endometriossjukdomen Vad är endometrios Endometrios definieras som växt av livmoderslemhinneliknande vävnad utanför

Läs mer

Farmakologisk behandling av bakteriella hud och mjukdelsinfektioner i öppenvård

Farmakologisk behandling av bakteriella hud och mjukdelsinfektioner i öppenvård Farmakologisk behandling av bakteriella hud och mjukdelsinfektioner i öppenvård Workshop 5-6/11 2008 Läkemedelsverket Strama Christer Norman, DL Sidan 1 Diagnosfördelning primärvård 2000, 2002 och 2005

Läs mer

Clarityn 10 mg tabletter loratadin. Datum 10.8.2015, Version 4.0

Clarityn 10 mg tabletter loratadin. Datum 10.8.2015, Version 4.0 Clarityn 10 mg tabletter loratadin Datum 10.8.2015, Version 4.0 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN Syftet med informationen i detta dokument är att göra läsarna medvetna om frågor angående

Läs mer

Framtidsplan, Hälso- och sjukvård, Dalarna Öron-, näs- och halssjukdomar och Audiologi

Framtidsplan, Hälso- och sjukvård, Dalarna Öron-, näs- och halssjukdomar och Audiologi 1 Framtidsplan, Hälso- och sjukvård, Dalarna Öron-, näs- och halssjukdomar och Audiologi Svar på frågor som ställts av landstingsstyrelsen 1. Högspecialiserad vård Vilka är de huvudsakliga diagnosgrupper

Läs mer

Dupuytrens sjukdom. En informationsbroschyr om krokiga fingrar

Dupuytrens sjukdom. En informationsbroschyr om krokiga fingrar Dupuytrens sjukdom En informationsbroschyr om krokiga fingrar Dupuytrens sjukdom är en bindvävs sjukdom som påverkar bindvävsplattan i handflatan och fingrarnas insida. Symtomen är små knölar och i ett

Läs mer

Arbetsdokument Nationella riktlinjer för tandvård Tillstånd: Idiopatisk ansiktssmärta och atypisk odontalgi Åtgärd: Capsaicinkräm eller Lidokainsalva

Arbetsdokument Nationella riktlinjer för tandvård Tillstånd: Idiopatisk ansiktssmärta och atypisk odontalgi Åtgärd: Capsaicinkräm eller Lidokainsalva Arbetsdokument Nationella riktlinjer för tandvård Tillstånd: Idiopatisk ansiktssmärta och atypisk odontalgi Åtgärd: Capsaicinkräm eller Lidokainsalva Det här är resultatet av litteratursökningen utifrån

Läs mer

Bilaga 1. Metod och undersökningens tillförlitlighet

Bilaga 1. Metod och undersökningens tillförlitlighet Bilaga 1 Metod och undersökningens tillförlitlighet Metod En omfattande enkätundersökning har under år 2003 genomförts bland de 30 kommuner som har den största flyktingmottagningen. Undersökningen är till

Läs mer

Fotkomplikationer vid diabetes. Lars-Göran Sjöström Medicincentrum Endokrinsektionen NUS

Fotkomplikationer vid diabetes. Lars-Göran Sjöström Medicincentrum Endokrinsektionen NUS Fotkomplikationer vid diabetes Lars-Göran Sjöström Medicincentrum Endokrinsektionen NUS Fotkomplikationer vid diabetes Bakgrund Fotsår Skelett Diagnostik Behandling Fotteam Fotkomplikationer vid diabetes

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med 2015-11-02

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med 2015-11-02 Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med 2015-11-02 Innehållsansvarig: Josephine Petersson, Karin Mellgren Godkänd av: Kate Abrahamsson, Verksamhetschef Medicin barn Denna rutin gäller

Läs mer

Gör vårt snabbtest om godartad prostataförstoring. Uppe på nätterna? Letar toalett på dagarna?

Gör vårt snabbtest om godartad prostataförstoring. Uppe på nätterna? Letar toalett på dagarna? Gör vårt snabbtest om godartad prostataförstoring Uppe på nätterna? Letar toalett på dagarna? CoreTherm värmebehandling I denna folder kan du läsa om CoreTherm, en poliklinisk behandling för godartad prostataförstoring,

Läs mer

ASTMA FAKTA, RÅD OCH BEHANDLINGSALTERNATIV ETT PRESSMATERIAL FÖR MEDIA FRÅN MUNDIPHARMA AB

ASTMA FAKTA, RÅD OCH BEHANDLINGSALTERNATIV ETT PRESSMATERIAL FÖR MEDIA FRÅN MUNDIPHARMA AB ASTMA FAKTA, RÅD OCH BEHANDLINGSALTERNATIV ETT PRESSMATERIAL FÖR MEDIA FRÅN MUNDIPHARMA AB INLEDNING En av tio svenskar har astma vilket gör den till en av våra stora folksjukdomar. 1 Astma betyder andnöd,

Läs mer

Faktorer som påverkar resultatet av operationen

Faktorer som påverkar resultatet av operationen Faktorer som påverkar resultatet av operationen Sjukdomen Interventionen Rätt diagnos Bäst teknik / operationsmetod Organisationen Kliniska riktlinjer, vidareutbildning, kvalitetsäkring Patienten ålder,

Läs mer

Vårdprogram. Dyspepsi VÅRDPROGRAMMET ÄR UTARBETAT AV TERAPIGRUPP GASTROENTEROLOGI, LÄKEMEDELSRÅDET SKÅNE, I SAMARBETE MED SÖDRA REGIONVÅRDSNÄMNDEN.

Vårdprogram. Dyspepsi VÅRDPROGRAMMET ÄR UTARBETAT AV TERAPIGRUPP GASTROENTEROLOGI, LÄKEMEDELSRÅDET SKÅNE, I SAMARBETE MED SÖDRA REGIONVÅRDSNÄMNDEN. 1 Vårdprogram Dyspepsi VÅRDPROGRAMMET ÄR UTARBETAT AV TERAPIGRUPP GASTROENTEROLOGI, LÄKEMEDELSRÅDET SKÅNE, I SAMARBETE MED SÖDRA REGIONVÅRDSNÄMNDEN. 2 Bakgrund Besvär från övre mag-tarmkanalen är vanligt

Läs mer

Partial vaginismus definition, symptoms and treatment

Partial vaginismus definition, symptoms and treatment Partial vaginismus definition, symptoms and treatment Maria Engman, Mödrahälsovårdsöverläkare, Med Dr Kvinnokliniken Västerviks sjukhus maria.engman@ltkalmar.se SFOG Skövde 2008-08-28 Sexuella smärtsyndrom,

Läs mer

Hälsorelaterad livskvalitet hos patienter som behandlas för matstrupscancer vad vet vi idag?

Hälsorelaterad livskvalitet hos patienter som behandlas för matstrupscancer vad vet vi idag? Hälsorelaterad livskvalitet hos patienter som behandlas för matstrupscancer vad vet vi idag? Pernilla Lagergren, Professor i kirurgisk vårdvetenskap Institutionen för molekylärmedicin och kirurgi Upplägg

Läs mer

E-stöd inom ATS- (Alkohol, Tobak, Spel) området

E-stöd inom ATS- (Alkohol, Tobak, Spel) området 1 E-stöd inom ATS- (Alkohol, Tobak, Spel) området Anna-Karin Danielsson, PhD Centrum för epidemiologi & samhällsmedicin, CES Stockholms läns landsting anna-karin.danielsson@sll.se 2 E-stöd = Internet &

Läs mer

Hinder för att söka hjälp för alkoholproblem. Sven Andréasson HFS, Ersta, 2 okt 2013

Hinder för att söka hjälp för alkoholproblem. Sven Andréasson HFS, Ersta, 2 okt 2013 Hinder för att söka hjälp för alkoholproblem Sven Andréasson HFS, Ersta, 2 okt 2013 Epidemiologi: Ett gäng typiska alkoholister Epidemiologin: Alkohol problem i Sverige 5-7 beroendekriterier 1,2 % 3-4

Läs mer

BVC-utbildning september 2012 Gunilla Norrman

BVC-utbildning september 2012 Gunilla Norrman BVC-utbildning september 2012 Gunilla Norrman En sjukdom med många skepnader Några olika patientfall Diagnostik Behandling Uppföljning Fanny 6 mån Fult eksem bål, extremiteter, ansikte Helt ammad Pricktest

Läs mer

Kortversion av Gränssnitt Hudtumörer Primärvård/Specialistklinik

Kortversion av Gränssnitt Hudtumörer Primärvård/Specialistklinik Rutin Diarienr: Ej tillämpligt 1(5) Upprättare: Susanne Vandell Uddströmer Fastställandedatum: Fast dat Giltigt t.o.m.: datum Fastställare: Fast Kortversion av Gränssnitt Hudtumörer Primärvård/Specialistklinik

Läs mer

Exogent eksem: KONTAKT EKSEM OCH KONTAKTALLERGI. Cecilia Svedman YMDA, Hudkliniken SUS Malmö 2013

Exogent eksem: KONTAKT EKSEM OCH KONTAKTALLERGI. Cecilia Svedman YMDA, Hudkliniken SUS Malmö 2013 Exogent eksem: KONTAKT EKSEM OCH KONTAKTALLERGI Cecilia Svedman YMDA, Hudkliniken SUS Malmö 2013 Exogent eksem För ytterligare information i ämnet hänvisar till sid 63-80 i RORSMANS DERMATOLOGI OCH VENEREOLOGI.

Läs mer

Genetisk testning av medicinska skäl

Genetisk testning av medicinska skäl Genetisk testning av medicinska skäl NÄR KAN DET VARA AKTUELLT MED GENETISK TESTNING? PROFESSIONELL GENETISK RÅDGIVNING VAD LETAR MAN EFTER VID GENETISK TESTNING? DITT BESLUT Genetisk testning av medicinska

Läs mer

Information till dig som får behandling med JEVTANA (cabazitaxel)

Information till dig som får behandling med JEVTANA (cabazitaxel) Information till dig som får behandling med JEVTANA (cabazitaxel) Om JEVTANA JEVTANA är ett läkemedel som används för behandling av prostatacancer som har fortskridit efter att du har behandlats med annan

Läs mer

2012-10-24. Exogent eksem: KONTAKT EKSEM OCH

2012-10-24. Exogent eksem: KONTAKT EKSEM OCH Exogent eksem: KONTAKT EKSEM OCH KONTAKTALLERGI Cecilia Svedman YMDA, Hudkliniken SUS Malmö 2011 Eksem- kommer från grekiskan; ek-ut-+zeein-koka Samlingsnamn på ej smittsamma, oftast långvariga, ytliga

Läs mer

förstått samband inom farmakologi samt lagt en del preparat och effekter på minnet.

förstått samband inom farmakologi samt lagt en del preparat och effekter på minnet. Tentamen i Farmakologi förstått samband inom farmakologi samt lagt en del preparat och effekter på minnet. Tentan består av 20 frågor med 2 poäng per fråga. Maxpoäng är 40 VG 36 GK 27. Med vänlig hälsning

Läs mer

Rapport Kartläggning av nutritionsstatus bland de äldre på ålderdomshem och sjukhem

Rapport Kartläggning av nutritionsstatus bland de äldre på ålderdomshem och sjukhem 1 (6) HANDLÄGGARE Sara Tylner 08-535 312 59 sara.tylner@huddinge.se Kartläggning av nutritionsstatus bland de äldre på ålderdomshem och sjukhem Bakgrund Sedan 2003 har mätningar av längd och vikt regelbundet

Läs mer

Behandling av prostatacancer

Behandling av prostatacancer Behandling av prostatacancer Sammanfattning Prostatacancer är den vanligaste cancerformen hos män i Norden. Hög ålder, ärftlighet, viss geografisk och etnisk tillhörighet är riskfaktorer för att drabbas

Läs mer

Gränssnitt mellan allmäntandvård och specialisttandvård

Gränssnitt mellan allmäntandvård och specialisttandvård Folktandvården Dalarna Gränssnitt mellan allmäntandvård och specialisttandvård Reviderad 2016-04-05 Innehåll Gränssnitt mellan allmäntandvård och specialisttandvård 2 Syfte Remiss Ansvar Beskrivning av

Läs mer

Sveriges lantbruksuniversitet Fakulteten för Veterinärmedicin och husdjursvetenskap Hippologenheten. Benspatt på häst en litteraturstudie

Sveriges lantbruksuniversitet Fakulteten för Veterinärmedicin och husdjursvetenskap Hippologenheten. Benspatt på häst en litteraturstudie Sveriges lantbruksuniversitet Fakulteten för Veterinärmedicin och husdjursvetenskap Hippologenheten Seminariekurs i hästens biologi, 5 hp 2012 Benspatt på häst en litteraturstudie Louise Rohrwacher Strömsholm

Läs mer

Graviditetsdiabetes hälsokonsekvenser för mor och barn i ett längre perspektiv

Graviditetsdiabetes hälsokonsekvenser för mor och barn i ett längre perspektiv Graviditetsdiabetes hälsokonsekvenser för mor och barn i ett längre perspektiv Ingrid Östlund Kvinnokliniken USÖ SFOG 2010-08-30 Graviditetsdiabetes (GDM) asymptomatiskt tillstånd av glucosintolerans upptäckt

Läs mer

Frölunda Specialistsjukhus. Smärtcentrum

Frölunda Specialistsjukhus. Smärtcentrum Frölunda Specialistsjukhus Smärtcentrum Smärta är en obehaglig sensorisk och känslomässig upplevelse förenad med vävnadsskada eller hotande vävnadsskada eller beskriven i termer av sådan skada. Smärtan

Läs mer

Hög nivå IgG4 vid pankreatit vad betyder det?

Hög nivå IgG4 vid pankreatit vad betyder det? Hög nivå IgG4 vid pankreatit vad betyder det? Alex Karlsson-Parra Docent, Överläkare Avdelningen för Klinisk Immunologi och Transfusionsmedicin Akademiska Sjukhuset Uppsala SVAR Jo, det betyder sannolikt

Läs mer

Arytmogen högerkammarkardiomyopati

Arytmogen högerkammarkardiomyopati Centrum för kardiovaskulär genetik Norrlands universitetssjukhus Information till patienter och anhöriga Arytmogen högerkammarkardiomyopati Den här informationen riktar sig till dig som har sjukdomen arytmogen

Läs mer

SBU:s sammanfattning och slutsatser

SBU:s sammanfattning och slutsatser SBU:s sammanfattning och slutsatser SBU Statens beredning för medicinsk utvärdering The Swedish Council on Technology Assessment in Health Care SBU:s sammanfattning och slutsatser Bakgrund Dyspepsi är

Läs mer

KURSPLAN. Prevention, diagnostik samt behandling av livmoderhalscancer -från virusinfektion till allvarlig sjukdom med multimodel behandlingsstrategi

KURSPLAN. Prevention, diagnostik samt behandling av livmoderhalscancer -från virusinfektion till allvarlig sjukdom med multimodel behandlingsstrategi 080303 KURSPLAN Prevention, diagnostik samt behandling av livmoderhalscancer -från virusinfektion till allvarlig sjukdom med multimodel behandlingsstrategi Kursledare: Päivi Kannisto, docent, överläkare,

Läs mer

Allmänläkarens roll för patienter med prostatacancer

Allmänläkarens roll för patienter med prostatacancer Allmänläkarens roll för patienter med prostatacancer Utdrag ur Södra sjukvårdsregionens vårdprogram för prostatacancer år 2008. Vårdprogrammet kan i sin helhet hämtas via www.ocsyd.se eller beställas från

Läs mer

Leflunomide STADA. Version, V1.0

Leflunomide STADA. Version, V1.0 Leflunomide STADA Version, V1.0 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 Delområden av en offentlig sammanfattning Leflunomide STADA 10 mg filmdragerade tabletter Leflunomide STADA 20 mg filmdragerade

Läs mer

Enbrel ger en bestående förbättring av livskvaliteten för patienter med psoriasis

Enbrel ger en bestående förbättring av livskvaliteten för patienter med psoriasis P R E S S M E D D E L A N D E FÖR OMEDELBAR PUBLICERING/ DEN 23 SEPTEMBER Enbrel ger en bestående förbättring av livskvaliteten för patienter med psoriasis Ett års behandling med läkemedlet Enbrel gav

Läs mer

rosacea Information om ett vuxet problem

rosacea Information om ett vuxet problem rosacea Information om ett vuxet problem 1 RosaceA är den medicinska termen för ett antal hudsymptom som oftast uppträder hos personer över 30 år. (ej att förväxla med akne) Cirka Symptomen på rosacea

Läs mer

Novus BRO tar pulsen på bröstcancervården. Juni 2010. 17 juni 2010 Lina Lidell/Annelie Önnerud Åström

Novus BRO tar pulsen på bröstcancervården. Juni 2010. 17 juni 2010 Lina Lidell/Annelie Önnerud Åström Novus BRO tar pulsen på bröstcancervården Juni 2010 17 juni 2010 Lina Lidell/Annelie Önnerud Åström 1704 Om undersökningen Undersökningen har genomförts av Novus Opinion på uppdrag av BRO, Bröstcancerföreningens

Läs mer

Screeningprogram för Gynekologiska cellprovskontrollen (GCK)

Screeningprogram för Gynekologiska cellprovskontrollen (GCK) 1(5) Screeningprogram för Gynekologiska cellprovskontrollen (GCK) Gynekologisk cellprovskontroll sker vart 3:e år mellan 23 49 års ålder och vart 5:e år mellan 50 60 års ålder. Kvinnor som genomgått total

Läs mer

VÄGLEDNING för litteraturöversikt om

VÄGLEDNING för litteraturöversikt om MALMÖ HÖGSKOLA Hälsa och samhälle Utbildningsområde omvårdnad VÄGLEDNING för litteraturöversikt om ett folkhälsoproblem KENT JOHNSSON INGELA SJÖBLOM LOTTIE FREDRIKSSON Litteraturöversikt Omvårdnad II OV311A

Läs mer

POPULATION OCH BORTFALL

POPULATION OCH BORTFALL RAPPORT POPULATION OCH BORTFALL En teknisk rapport om populationen och bortfallet i den internetbaserade Örebro-undersökningen om mobbning vid mätningarna 2012 och 2013. Björn Johansson Working Papers

Läs mer

Allmänt. Vårt kan det användas inom medicin? Epidemiologin är en viktig del inom t. ex. folkhälsovetenskap och klinisk medicin.

Allmänt. Vårt kan det användas inom medicin? Epidemiologin är en viktig del inom t. ex. folkhälsovetenskap och klinisk medicin. Allmänt Vårt kan det användas inom medicin? Epidemiologin är en viktig del inom t. ex. folkhälsovetenskap och klinisk medicin. Allmänt Vad är Epidemiologi? Enligt Dictionary of Epidemiology är det: "The

Läs mer

Läkemedelsgenomgångar på Högdalens äldreboende demensavdelning

Läkemedelsgenomgångar på Högdalens äldreboende demensavdelning Läkemedelsgenomgångar på Högdalens äldreboende demensavdelning Hösten 2007 Enskede-Årsta-Vantörs Stadsdelsförvaltning 08-02-07 1 Innehållsförteckning 1. SAMMANFATTNING... 3 2. BAKGRUND... 4 3. UPPDRAGET...

Läs mer

Ansvarsfördelning mellan allmän- och specialisttandvård

Ansvarsfördelning mellan allmän- och specialisttandvård Regional medicinsk riktlinje Fastställd av Hälso- och sjukvårdsdirektören (HSD-A 47-2014) giltigt till september 2016 Utarbetad av Sektorsrådet i odontologi Huvudbudskap Riktlinjen beskriver vilken vård

Läs mer

Stockholm 2016-04-14

Stockholm 2016-04-14 Stockholm 2016-04-14 Once upon a time Bedömning av tunntarmsbiopsi vid misstänkt celiaki enl KVASTgruppen (Sv patol fören) IEL=intraepiteliala lymfocyter. Ökat antal IEL kan förekomma vid andra tillstånd

Läs mer

Registerbaserade PROM-studier

Registerbaserade PROM-studier Registerbaserade PROM-studier MATS LUNDSTRÖM RC SYD KARLSKRONA NATIONELLA KATARAKTREGISTRET Vad kan ett sjukdomsspecifikt PROM tillföra som vi inte vet från kliniska data? Vi är benägna att behandla organ,

Läs mer

NPU26838 F α 1 Antitrypsin något äftligt eller ärvt?

NPU26838 F α 1 Antitrypsin något äftligt eller ärvt? NPU26838 F α 1 Antitrypsin något äftligt eller ärvt? Johan Hultdin Klinisk kemi, laboratoriemedicin Norrlands Universitetssjukhus Umeå johan.hultdin@medbio.umu.se 2013 04 11 Vad är NPU? Nomenclature, Properties

Läs mer

Sentinel node. Strålskydd patienter och personal. Sven-Åke Starck. SFNM utbildningsdag 2016 2016-05-23

Sentinel node. Strålskydd patienter och personal. Sven-Åke Starck. SFNM utbildningsdag 2016 2016-05-23 Sentinel node Strålskydd patienter och personal Sven-Åke Starck 1 Vad erhåller personalen för stråldoser? Vi börjar med kirurgerna 2 Hur många undersökningar? Isotopstatistik 2014 SSM Lymfvägar ospec.

Läs mer

Hot stuff! CAPSINA. capsaicin

Hot stuff! CAPSINA. capsaicin Hot stuff! CAPSINA capsaicin Ett hett läkemedel mot smärta Capsina kräm innehåller capsaicin som isolerats från chilipepparns frukter. Denna substans har studerats kliniskt på patienter med långvariga

Läs mer

Tjänstgöring på akuten. Information till studenter HT-14. Tjänstgöringstiden är mellan 08.00-12.00, i denna ingår reflektion mellan 11.30-12.00.

Tjänstgöring på akuten. Information till studenter HT-14. Tjänstgöringstiden är mellan 08.00-12.00, i denna ingår reflektion mellan 11.30-12.00. Institutionen för Odontologi Vuxenkliniken Tjänstgöring på akuten Information till studenter HT-14 ADMINISTRATION: Tjänstgöringstiden är mellan 08.00-12.00, i denna ingår reflektion mellan 11.30-12.00.

Läs mer

Innehåll: Inledning sid 1

Innehåll: Inledning sid 1 Dokumentnamn: MRSA handläggning i Blekinge Vårdhygien Patientsäkerhetsavdelningen Landstingsdirektörens stab Dokid: H: Multiresistenta bakterier 2 Utfärdare: Vårdhygien Godkänt datum: Ansvarig läkare:

Läs mer

Dabigatran hälsoekonomisk utvärdering Sammanfattning av CMT Rapport 2011:1

Dabigatran hälsoekonomisk utvärdering Sammanfattning av CMT Rapport 2011:1 Dabigatran hälsoekonomisk utvärdering Sammanfattning av CMT Rapport 2011:1 I augusti 2011 beslutade den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA att godkänna dabigatran (marknadsfört under namnet Pradaxa)

Läs mer

MRT är en mer känslig metod för att identifiera epileptogena lesioner än DT och bör utföras på alla patienter med oklar etiologi.

MRT är en mer känslig metod för att identifiera epileptogena lesioner än DT och bör utföras på alla patienter med oklar etiologi. BASAL UTREDNING VID EPILEPTISKA ANFALL OCH EPILEPSI (Martin Lindberger) En noggrann anamnes inklusive vittnesuppgifter är av stor vikt för att ställa korrekt diagnos. MRT är en mer känslig metod för att

Läs mer

Vipdomet 12,5 mg/850 mg, filmdragerade tabletter Vipdomet 12,5 mg/1 000 mg, filmdragerade tabletter (alogliptin och metforminhydroklorid)

Vipdomet 12,5 mg/850 mg, filmdragerade tabletter Vipdomet 12,5 mg/1 000 mg, filmdragerade tabletter (alogliptin och metforminhydroklorid) Vipdomet 12,5 mg/850 mg, filmdragerade tabletter Vipdomet 12,5 mg/1 000 mg, filmdragerade tabletter (alogliptin och metforminhydroklorid) RISKHANTERINGSPLAN VI.2 Delområden av en offentlig sammanfattning

Läs mer

Fakta om talassemi sjukdom och behandling

Fakta om talassemi sjukdom och behandling Fakta om talassemi sjukdom och behandling Talassemi Talassemi är en ärftlig kronisk form av blodbrist (anemi). Sjukdomen är ovanlig i Sverige, mellan 40 och 50 personer beräknas ha en svår symtomgivande

Läs mer

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Canesten 500 mg vaginalkapsel, mjuk och 1% vaginalkräm. Aktiv substans: klotrimazol

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Canesten 500 mg vaginalkapsel, mjuk och 1% vaginalkräm. Aktiv substans: klotrimazol BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Canesten 500 mg vaginalkapsel, mjuk och 1% vaginalkräm Läkemedelsverket 2013-12-19 Aktiv substans: klotrimazol Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar

Läs mer

RAPPORT. Tabellverk. En nationell kartläggning under november 2005

RAPPORT. Tabellverk. En nationell kartläggning under november 2005 RAPPORT Allmänläkarnas kunskaper, erfarenheter och attityder till att uppmärksamma riskfylld alkoholkonsumtion i det vardagliga patientarbetet i primärvården En nationell kartläggning under november 25

Läs mer

Hälsoformulär. Till dig som är gravid. / / År Månad Dag. Fylls i av barnmorska. Fylls i av tandhygienist

Hälsoformulär. Till dig som är gravid. / / År Månad Dag. Fylls i av barnmorska. Fylls i av tandhygienist MÖDRAHÄLSOVÅRDEN & SALUT-SATSNINGEN I VÄSTERBOTTEN Till dig som är gravid Hälsoformulär Fylls i av barnmorska Beräknad förlossning: / / År Månad Dag Hälsocentral Kod: Hälsoformuläret skickas till: tandvårdsklinik:...

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 17613 su/med 2016-02-12 2 RUTIN Celiaki - Glutenintolerans Lokalt vårdprogram

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 17613 su/med 2016-02-12 2 RUTIN Celiaki - Glutenintolerans Lokalt vårdprogram Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 17613 su/med 2016-02-12 2 Innehållsansvarig: Audur Gudjonsdottir, Överläkare, Läkare medicin barn (audgu) Godkänd av: Lars Gelander, Verksamhetschef,

Läs mer

Du är AT- läkare och primärjour (medicin) på akutmottagningen. Du ska bedöma och handlägga en 76- årig patient med trolig urosepsis.

Du är AT- läkare och primärjour (medicin) på akutmottagningen. Du ska bedöma och handlägga en 76- årig patient med trolig urosepsis. Station 1 Vilostation Station 2 Du är AT- läkare och primärjour (medicin) på akutmottagningen. Du ska bedöma och handlägga en 76- årig patient med trolig urosepsis. Patienten har KAD och har efter ett

Läs mer

En del barn har fräknar. Det är en sorts peppar som har landat på huden. Benedikte 4 år

En del barn har fräknar. Det är en sorts peppar som har landat på huden. Benedikte 4 år En del barn har fräknar. Det är en sorts peppar som har landat på huden. Benedikte 4 år När man fryser blir huden rund. Magnus 5 år DERMTOLOGI FALLEN ADRIANA HERRERA ÖVERLÄKARE SUNDERBY SJUKHUS HUDKLINIKEN

Läs mer

17 Endometriosvård i Halland RS150341

17 Endometriosvård i Halland RS150341 17 Endometriosvård i Halland RS150341 Ärendet Regionfullmäktige beslöt på sammanträdet 2015-06-17 ( 45) att bifalla en motion om endometrios. Motionen syftade till att: Beskriva och kartlägga nuläget för

Läs mer

ACE ditt liv. en tryggare framtid för dig och dina nära

ACE ditt liv. en tryggare framtid för dig och dina nära ACE ditt liv en tryggare framtid för dig och dina nära Vad händer med din familj om du skulle bli allvarligt sjuk eller gå bort? Hur drabbas er ekonomi? ACE Ditt Liv skyddar din familjs ekonomi vid allvarlig

Läs mer

opereras för åderbråck

opereras för åderbråck Till dig som skall opereras för åderbråck Information till patient och närstående Dokumentet är skapat 2012-06-01 och är giltigt ett år från detta datum. Välkommen till Kärlkirurgen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset!

Läs mer

Svåra eksem hos barn. Natalia Ballardini, Barnläkare Sachsska Barnsjukhuset, Södersjukhuset AB

Svåra eksem hos barn. Natalia Ballardini, Barnläkare Sachsska Barnsjukhuset, Södersjukhuset AB Svåra eksem hos barn Natalia Ballardini, Barnläkare Sachsska Barnsjukhuset, Södersjukhuset AB Hudenheten Sachsska Ca 1200 besök/år samt konsultverksamhet Samlokaliserad med barnallergimottagningen Natalia

Läs mer

Eosinofil esofagit, Allergisk enterokolit och FPIES. Robert Saalman Drottning Silvias barnoch ungdomssjukhus Göteborg

Eosinofil esofagit, Allergisk enterokolit och FPIES. Robert Saalman Drottning Silvias barnoch ungdomssjukhus Göteborg Eosinofil esofagit, Allergisk enterokolit och FPIES Robert Saalman Drottning Silvias barnoch ungdomssjukhus Göteborg Number of articles per year on Eosinophilic Esophagitis (EoE) in adults n / year 100

Läs mer

KÄNNA IGEN ADHD-SYMTOM OCH DIAGNOS

KÄNNA IGEN ADHD-SYMTOM OCH DIAGNOS KÄNNA IGEN ADHD-SYMTOM OCH DIAGNOS Det här kapitlet innehåller råd till både föräldrar/vårdnadshavare och lärare om symtomen på ADHD och hur man känner igen dem hos ett barn. Här finns avsnitt om ADHD

Läs mer

Risk Vad är känt Förebyggande möjligheter

Risk Vad är känt Förebyggande möjligheter VI.2 VI.2.1 Delområden av en offentlig sammanfattning Information om sjukdomsförekomst Hereditärt angioödem (HAE) är en sällsynt ärftlig sjukdom som karakteriseras av återkommande episoder av anhopning

Läs mer

Momegalen 1 mg/g Kräm mometasonfuroat

Momegalen 1 mg/g Kräm mometasonfuroat Bipacksedeln: Information till användaren Momegalen 1 mg/g Kräm mometasonfuroat Läkemedelsverket 2013-03-14 Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information

Läs mer