Barn- och ungdomsnämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "2010-04-28 Barn- och ungdomsnämnden"

Transkript

1 Barn- och ungdomsnämnden Presskonferens inför barn- och ungdomsnämndens sammanträde För ytterligare information kontakta Catharina Rosencrantz (M), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, telefon , Ärende 2 Inriktningsbeslut - lokaler Hjulsbroskolan Hjulsbroskolan är i behov av utbyggnad och modernisering. Bland annat finns behov av nya grupprum och arbetsplatser för personalen. Hjulsbroskolan tar emot elever från förskoleklass till årskurs 6. Elevutvecklingen i skolans område, visar att skolans nuvarande kapacitet, inte räcker för kommande elevkullar. Detta läsår har skolan 336 elever. Prognosen pekar på en kontinuerlig ökning de kommande läsåren, upp till elever. Hjulsbroskolan byggdes på 60-talet och består av fem enplansbyggnader och en större tegelbyggnad med idrottshall. Skolans olika byggnader är en blandning av permanenta skolbyggnader och mer tillfälliga paviljongbyggnader. Skolan behöver byggas ut med undervisningsrum och lokaler för skolbarnsomsorg för elever. Dessutom behöver grupprum och personalarbetsplatser byggas. Hyresvärden LKF har tagit fram ett förslag till utbyggnad och modernisering. Förslaget skapar även en mer långsiktig och sammanhållen Hjulsbroskola jämfört med i dag. Hjulsbroskolan har brottats med för små lokaler länge. Nu får vi äntligen en modernisering och en bra och långsiktig lösning, säger nämndordförande Catharina Rosencrantz (M) LKF:s alternativ innebär att en ny större skolbyggnad byggs där nuvarande hus G är placerat Den nya skolbyggnaden ersätter tre gamla byggnader (G, H och E) och skapar de nya lokaler för undervisning och skolbarnsomsorg som behövs för kommande elevökning. Förslaget innebär också att skolgården öppnas upp och blir bättre överblickbar och sammanhållen.

2 2 Ombyggnaden innebär troligen att nämnden får en utökad hyra för Hjulsbroskolan på 1,5 miljon kronor per år. LKF tar en del av investeringen som innebär att man lokaler som kräver mindre av underhåll. Det innebär att hyresökningen blir mindre för nämnden. Ärende 3 Revidering av regler i barnomsorgen Regler för tillfällig barnomsorg, delad faktura och dygnetruntomsorg justeras. Ändringen gäller delar av regelverket. Barn som behöver tillsyn enstaka timmar eller dagar, eller som har väldigt litet tillsynsbehov, kan få tillfällig barnomsorg. I huvudsak finns efterfrågan på fritidshem vid skollov eller tiden efter att barnet skolats ut från fritidshemmet. Barnet är ofta känt av personalen och har sina kamrater där och klarar därför att vistas i verksamheten utan någon inskolning eller andra insatser. I förskolan däremot är sällan detta någon lämplig lösning med tanke på att små barn behöver inskolning och kanske kräver extra uppmärksamhet i form av personalinsatser. Därför ändras nuvarande regel, som gäller för barn mellan 1 och 12 år, till att gälla för barn 6-12 år.

3 Delad faktura för vårdnadshavare utan gemensamt hushåll Föräldrar som har delad vårdnad och betalar halva förskoleavgiften var, kan få varsin faktura. Detta infördes för ett antal år sedan, och är uppskattat. I de fall där vårdnadshavare med separata hushåll, väljer att ha en gemensam faktura uppstår ibland problem kring vems hushåll som ska vara avgiftsgrundande och det blir också bara en part som juridiskt blir betalningsansvarig. Därför ändras regel om fakturahantering från att föräldrarna kan få varsin faktura till: Vårdnadshavare utan gemensamt hushåll erhåller varsin räkning. Dygnetruntomsorgen Linköpings kommun har två enheter för barnomsorg dygnet runt, en i Lambohov och en i Skäggetorp. Hittills har föräldrar kunnat ändra tiden för omsorg med två dygns framförhållning, till exempel när en nattarbetande förälder jobbar extrapass. Verksamheten har märkt allt större svårigheter att anpassa sig personalmässigt vid sena ändringar. Skrivningen ändras därför till att gälla att huvudregel är fem dygns framförhållning. Regeln om syskonförtur behöver också förstärkas när det gäller omsorg dygnet runt. Idag gäller samma regel som för övrig barnomsorg: Om flera barn har samma ködatum går syskon till redan placerade barn först. Någon garanti för att syskon erbjuds plats på samma ställe finns dock inte. En familj som har behov av barnomsorg på så kallade obekväma tider behöver rimligen få plats till syskonet/en på samma ställe. För dygnetruntomsorgen ska följande lydelse gälla: Syskon till redan placerade barn erbjuds plats först. Nämnden satsar ytterligare kronor på dygnetruntomsorgen barn har denna typ av omsorg. Ärende 4 Svar på revisionsrapport Barn i behov av särskilt stöd Komrev har framfört synpunkter och viss kritik mot kommunens organisation när det gäller insatser för barn i behov av särskilt stöd. I många pågår redan ett arbete i linje med Komrevs synpunkter. På uppdrag av kommunens förtroendevalda revisorer har Komrev inom PricewaterhouseCoopers granskat skolornas insatser för barn i behov av särskilt stöd. Den revisionsfråga som ska besvaras är Säkerställer barn- och ungdomsnämnden att organisationen för arbetet med barn i behov av särskilt stöd är ändamålsenlig. Revisorernas synpunkter är inga nyheter för oss, och vi är redan i gång och jobbar med många av de här områdena, säger nämndordförande Catharina Rosencrantz (M). Komrev har definierat ett antal förbättringsområden, som nämnden kommenterar, bland andra: 3

4 4 Nämnden behöver säkerställa att de rutiner som finns följs av all personal Rutiner och checklistor kommer att aktualiseras regelbundet. De kommer särskilt att uppmärksammas i introduktionsprogram för nya rektorer. Dessutom ska barn- och ungdomsnämnden särskilt uppmärksamma frågan i samband med internkontrollarbetet. Rektorer måste på ett mer aktivt sätt än idag försäkra sig om att alla elever som är i behov av åtgärdsprogram också får det Det kommer under 2010 utvecklas tydligare rutiner i barn- och elevhälsoteamen för att säkerställa att alla elever som är i behov av åtgärdsprogram också får det. Huvudansvarig för detta är chefen för Sektionen för Specialverksamhet. De mål som sätts upp i åtgärdsplanerna måste utformas tydligare och på ett sätt så att de går att följa upp och utvärdera, vilket inte är fallet i många av de granskade programmen vi tagit del av Sektionen för Specialverksamheter har i samråd med verksamheten arbetat fram en ny mall för åtgärdsprogram. En av anledningar till detta var att förtydliga mål och utvärdering i åtgärdsprogrammen. Den reviderade blanketten möter detta behov. Nämnden bör ägna särskild uppmärksamhet åt hur man i skolår 7-9 arbetar med åtgärdsprogram Barn- och ungdomsnämnden är medveten om att personalorganisationen och högstadiets sätt att arbeta inte alltid är optimalt. Organisation och arbetssätt behöver utvecklas och bli mer flexibelt. Rektorerna på högstadiet behöver förstärkt stöd i hur man omsätter elevens behov i åtgärdsprogram. Denna fråga kommer att tas upp i Barn- och ungdomschefens ledningsgrupp. Fortsatt kompetensutveckling riktat till lärarna är en viktig insats för att förbättra kvaliteten på arbetet med åtgärdsprogrammen I varje område finns åtgärdsprogramspiloter. Dessa piloter organiseras via Sektionen för Specialverksamheter. Deras uppgift är att delta i kompetensutveckling ute i verksamheten. Områdenas egna Specialpedagoger erbjuder och kommer att erbjuda regelbunden kompetensutveckling och stöd till personalen. En mer systematisk utvärdering av de insatser man gör för barn i behov av särskilt stöd bör ske på både central och skolnivå. Vi menar att en sådan utvärdering skulle kunna ge värdefull input i utvecklingsarbetet inom skolan.

5 5 Nämnden behöver säkerställa att elever som har omfattande behov av stöd, men som inte kan erbjudas plats i exempelvis resursskola eller Språksam, får tillräckligt stöd på annat sätt. Av internbudgeten (ärende 5) framgår också att nämnden ökar antalet platser på resursskolan med sammanlagt nio platser, fem inom den kommunala verksamheten och fyra platser på den fristående resursskolan Pandion. Nämnden bör vara uppmärksam på hur olika skolor och skolområden organiserar sitt arbete med barn i behov av särskilt stöd i syfte att säkerställa att funktioner inte dubbleras på nivåerna skola - skolområde - specialverksamhet. Vi bedömer att en dubblering skulle kunna medföra ökade kostnader vilket kan ge till följd en lägre generell skolpeng. Kommentar till de tre frågorna ovan: Det pågår under våren 2010 en genomlysning av alla övergripande särskilda undervisningsgrupper. Parallellt görs en inventering av behovet kopplat till antalet platser. Innan sommaren 2010 kommer barn- och ungdomschefens ledningsgrupp behandla frågan. När det gäller risken för att funktioner dubbleras, är den väldigt liten eftersom olika nivåer har olika uppdrag, förtydligar nämndordförande Catharina Rosencrantz (M). Nämnden bör följa upp hur det nya resursfördelningssystemet påverkar arbetet med barn i behov av särskilt stöd och då särskilt om det ger skolorna likvärdiga förutsättningar. Medel till barn i behov av särskilt stöd har stärkts i det nya resursfördelningssystemet. Utbildningskontoret följer årligen upp effekterna av resursfördelningssystemet. Ärende 5 Revidering av internbudget samt vissa ersättningar 2010 Från 1 juli blir allmän förskola gratis för alla 3-5-åringar. Allmän förskola innerbär tre timmar per dag. Om tillsynsbehov finns utöver de tre timmarna, betalar föräldrarna enligt bastaxan. Detta är en av de förändringar som föranleder barn- och ungdomsnämnden att revidera sin internbudget. Barn- och ungdomsnämnden tog i december förra året beslut om sin internbudget för Nu revideras budgeten. Riksdagsbeslutet om allmän förskola för treåringar träder i kraft 1 juli i år. Taxan blir lägre än tidigare eftersom allmän förskola är avgiftsfri. Nämnden har fått kompensation för lägre barnomsorgsavgifter i den ekonomiska ramen.

6 Sedan tidigare har föräldrar som varit arbetslösa eller föräldralediga haft rätt till allmän förskola tre timmar om dagen, säger nämndens ordförande Catharina Rosencrantz (M). Beslutet om allmän förskola innebär att alla tre- fyra- och femåringar får gratis förskola tre timmar per dag. Det gäller alltså även för barn där en förälder valt att inte yrkesarbeta. 6 I internbudgeten finns ett överskott från 2009 på nästan 6 miljoner kronor och sänkta arbetsgivaravgifter på drygt 10 miljoner kronor. Dessa cirka 16,5 miljoner läggs i internbudgeten som en ofördelad reserv, som kan användas senare när behov uppstår. 26 miljoner av det extra statsbidraget på 48 miljoner fördelas nu också ut direkt till förskolor och skolor. De skall användas för kvalitetsarbete inom språk/flerspråkighet, matematiksatsningar och i arbetet med barn i behov av stöd. Det känns väldigt bra att vi nu kan förstärka direkt ut i verksamheten efter en period av besparingar, säger Catharina Rosencrantz (M). I internbudgeten finns listat hur stor utjämningspeng olika skolor, förskolor och fritidshem får. Utjämningspengen är medel som enheterna får extra. Beloppen beräknas utifrån social faktorer som föräldrarnas etniska bakgrund utbildningsbakgrund. Utjämningspengen motsvarar totalt cirka 6-7 procent av skolans budget. Grundskolorna får sammanlagt 52, 8 miljoner i utjämningspeng. Bäckskolan får mest, 5,6 miljoner, Rydsskolan får 5,1 miljoner, Rosendalsskolan 4,7 miljoner, Skäggetorpsskolan 4,3 miljoner och Nygårdsskolan 3,7 miljoner. Det är viktigt att våra särskilda resurser verkligen kommer till de skolor som verkligen behöver dem. Vi ser i våra uppföljningar att så också sker, säger Catharina Rosencrantz (M). Förskolorna får 31 miljoner i utjämningspeng, fritidshemmen får och 10,4 miljoner och öppen fritidsverksamhet får drygt kronor.

Enligt dagens bestämmelser ska åtgärdsprogram utarbetas för samtliga elever som får särskilt stöd för att klara målen.

Enligt dagens bestämmelser ska åtgärdsprogram utarbetas för samtliga elever som får särskilt stöd för att klara målen. 2013-09-26 Barn- och ungdomsnämnden Presskonferens inför barn- och ungdomsnämndens sammanträde För ytterligare information kontakta Catharina Rosencrantz (M), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, telefon

Läs mer

Avgifter för förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet

Avgifter för förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Giltighetstid 2008-04-03 2011-12-31 Styrdokument Avgifter för förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Katrineholms kommuns författningssamling (KFS nr 4.12) Senast reviderad av kommunfullmäktige,

Läs mer

Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Riktlinje Utbildningsnämnden 2013-04-16 2015-09-29 Dokumentansvarig Förvaring Dnr Ulla Blåder Castor

Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Riktlinje Utbildningsnämnden 2013-04-16 2015-09-29 Dokumentansvarig Förvaring Dnr Ulla Blåder Castor Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Riktlinje Utbildningsnämnden 2013-04-16 Dokumentansvarig Förvaring Dnr Ulla Blåder Castor UN.2013.30 Dokumentinformation Riktlinje för förskola, pedagogisk

Läs mer

TAXA OCH TILLÄMPNING

TAXA OCH TILLÄMPNING BARNOMSORG TAXA OCH TILLÄMPNING Gäller från 2009-01-01 Antagen av kommunfullmäktige 2008-06-16 40 1 BARNOMSORGSTAXA Taxan gäller från 2009-01-01. Avgiften betalas 12 månader om året. FÖRSKOLEVERKSAMHET/FAMILJEDAGHEM

Läs mer

Avgifter och regler FÖRSKOLA, FAMILJEDAGHEM, FRITIDSHEM, FRITIDSKLUBB

Avgifter och regler FÖRSKOLA, FAMILJEDAGHEM, FRITIDSHEM, FRITIDSKLUBB Avgifter och regler FÖRSKOLA, FAMILJEDAGHEM, FRITIDSHEM, FRITIDSKLUBB Barn- och ungdomsnämndens regler och tillämpning av skollagen. Gäller från 2011-02-01. Innehåll Verksamhetsformer... 3 Rätt till plats...

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden. Regler Förskola och Skolbarnsomsorg 2007-07-01

Barn- och ungdomsnämnden. Regler Förskola och Skolbarnsomsorg 2007-07-01 Barn- och ungdomsnämnden Regler Förskola och Skolbarnsomsorg 2007-07-01 2 I N N E H Å L L sid HAPARANDA STADS FÖRSKOLEVERKSAMHET OCH SKOLBARNSOMSORG 3 RÄTT TILL PLATS 4 Barn till förvärvsarbetande och

Läs mer

2010-12-01 REVIDERAD 2010-12-08. Avgifter och regler. Förskola. Familjedaghem. Fritidshem. Fritidsklubb

2010-12-01 REVIDERAD 2010-12-08. Avgifter och regler. Förskola. Familjedaghem. Fritidshem. Fritidsklubb 2010-12-01 REVIDERAD 2010-12-08 Avgifter och regler Förskola Familjedaghem Fritidshem Fritidsklubb Barn- och ungdomsnämndens regler och tillämpning av skollagen. Gäller från 2011-02-01 Innehållsförteckning

Läs mer

Riktlinjer, köregler och avgifter gällande förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg för barn i åldern 1-13 år.

Riktlinjer, köregler och avgifter gällande förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg för barn i åldern 1-13 år. OXL100 v 1.0 2006-11-13 1 (11) Fastställd UN 29 2013-05-02 Riktlinjer, köregler och avgifter gällande förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg för barn i åldern 1-13 år. Postadress Besöksadress Telefon/Fax

Läs mer

Välkommen till förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg i Oxelösund

Välkommen till förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg i Oxelösund Fastställd av Utbildningsnämnden 2011-11-16 76 Välkommen till förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg i Oxelösund Tillämpningsföreskrifter Innehåll INNEHÅLL... 2 VAD ÄR FÖRSKOLEVERKSAMHET OCH FAMILJEDAGHEM?...

Läs mer

Tillämpningsföreskrifter gällande taxa för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg

Tillämpningsföreskrifter gällande taxa för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Kommunstyrelsen 2017-09-25 Kommunledningskontoret Välfärd KSKF/2017:552 Annica Burridge 016-710 20 55 1 (3) Kommunstyrelsen Tillämpningsföreskrifter gällande taxa för förskola, fritidshem och pedagogisk

Läs mer

Reglemente för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Borlänge kommun

Reglemente för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Borlänge kommun Reglemente för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Borlänge kommun Gäller från och med den 1 maj 2012 I Borlänge kommun erbjuds olika verksamhetsformer för barn från ett års ålder. Förskolan,

Läs mer

Presskonferens inför barn- och ungdomsnämndens sammanträde

Presskonferens inför barn- och ungdomsnämndens sammanträde 1 Barn- och ungdomsnämnden 2008-11-19 Presskonferens inför barn- och ungdomsnämndens sammanträde För ytterligare information kontakta Catharina Rosencrantz (m), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, telefon

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden. Regler Förskola och Skolbarnsomsorg

Barn- och ungdomsnämnden. Regler Förskola och Skolbarnsomsorg Barn- och ungdomsnämnden Regler Förskola och Skolbarnsomsorg 2010-07-01 2 I N N E H Å L L sid HAPARANDA STADS FÖRSKOLEVERKSAMHET OCH SKOLBARNSOMSORG 3 RÄTT TILL PLATS 4 Barn till förvärvsarbetande och

Läs mer

Avgifter & regler. Förskola Förskoleklass Fritidshem

Avgifter & regler. Förskola Förskoleklass Fritidshem Avgifter & regler Förskola Förskoleklass Fritidshem INNEHÅLL Verksamhetsformer... 2 Förskola och familjedaghem 1 5 år... 2 Allmän förskola för 3 5-åringar... 2 Förskoleklass... 2 Skolbarnsomsorg (fritidsverksamhet)...

Läs mer

Regler och avgifter för barns placering i fritidshem

Regler och avgifter för barns placering i fritidshem Regler och avgifter för barns placering i fritidshem 2014-02-07 I den här broschyren får du veta det mesta du behöver veta när du ska ansöka om plats för ditt barn i Piteå kommuns fritidshem. Broschyren

Läs mer

INFORMATION OCH REGLER

INFORMATION OCH REGLER INFORMATION OCH REGLER TILL DIG SOM HAR BARN I KOMMUNAL FÖRSKOLA, PEDAGOGISK OMSORG OCH FRITIDSHEM Barn och utbildningsförvaltningen Reviderad 20110727 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 KOMMUNENS SKYLDIGHET...3 2

Läs mer

Under vårdnadshavarens semester är barnet ledigt. Eventuella undantag görs i samråd med förskolechef.

Under vårdnadshavarens semester är barnet ledigt. Eventuella undantag görs i samråd med förskolechef. MAXTAXA Förskola i Ockelbo kommun Verksamhet i förskolegrupp omfattar barn från 1 års ålder fram till och med vecka 31 det år barnet fyller 6 år. Verksamhet i förskola styrs av skollag, läroplan för förskolan

Läs mer

REGLER OCH AVGIFTER BARNOMSORGEN I EMMABODA KOMMUN FR. O. M. 2015-07-01. Fastställd av kommunfullmäktige 2015-06-08, 23

REGLER OCH AVGIFTER BARNOMSORGEN I EMMABODA KOMMUN FR. O. M. 2015-07-01. Fastställd av kommunfullmäktige 2015-06-08, 23 REGLER OCH AVGIFTER BARNOMSORGEN I EMMABODA KOMMUN FR. O. M. 2015-07-01 Fastställd av kommunfullmäktige 2015-06-08, 23 Barnomsorgsavgifter i Emmaboda kommun fr.o.m. 2015-07-01 Avgiften grundar sig på hushållets

Läs mer

Förskola och Fritidshem

Förskola och Fritidshem Barn- och ungdomsnämnden Förskola och Fritidshem Regler 2013-01-01 2 I N N E H Å L L sid FÖRSKOLA 3 ERBJUDANDE AV PLATS 4 Barn till förvärvsarbetande och studerande Barn till arbetssökande och föräldralediga

Läs mer

Riktlinje för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg

Riktlinje för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Riktlinje för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Riktlinje Utbildningsnämnden 2016-02-16 Dokumentansvarig Förvaring Dnr Erik Edwardsson Castor UN.2016.8

Läs mer

Taxor och regler för barnomsorgen i Lekebergs kommun

Taxor och regler för barnomsorgen i Lekebergs kommun Taxor och regler för barnomsorgen i Lekebergs kommun Fastställd av: Kultur- och bildningsnämnden Datum: 2015-11-03 Ansvarig för revidering: Kultur- och bildningsnämnden Ansvarig tjänsteman: Förskolechef

Läs mer

Barn- och ungdomsnämndens utvärdering av villkoren för bidrag i form av förskolepeng följs vad gäller sommarstängning och öppethållande

Barn- och ungdomsnämndens utvärdering av villkoren för bidrag i form av förskolepeng följs vad gäller sommarstängning och öppethållande Tjänsteutlåtande 2011-06-20 Sidan 1 av 3 Dnr 2011/78 BUN.109 Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämndens utvärdering av villkoren för bidrag i form av förskolepeng följs vad gäller sommarstängning

Läs mer

Insatser till barn i behov av särskilt stöd

Insatser till barn i behov av särskilt stöd Revisionsrapport Insatser till barn i behov av särskilt stöd Lindesbergs kommun Februari 2009 Marie Lindblad 2009-02-17 Marie Lindblad Namnförtydligande Bert Hedberg Namnförtydligande Innehållsförteckning

Läs mer

Välkommen till. Förskole- och fritidshemsverksamheten i Finspångs kommun

Välkommen till. Förskole- och fritidshemsverksamheten i Finspångs kommun 130822 Välkommen till Förskole- och fritidshemsverksamheten i Finspångs kommun Information om riktlinjer, regler och avgifter gällande förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet för barn i åldern

Läs mer

Tillämpningsföreskrifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Sala kommun

Tillämpningsföreskrifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Sala kommun 1 (5) BILAGA 1 ÄRENDE 4 DNR 2019/596 Tillämpningsföreskrifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Sala kommun FÖRSKOLA OCH PEDAGOGISK OMSORG Förskoleverksamhet för barn i ålder 1-5 år bedrivs

Läs mer

Riktlinjer för förskola och pedagogisk omsorg i Haninge kommun

Riktlinjer för förskola och pedagogisk omsorg i Haninge kommun 2018-06-13 Dnr GFN 2018/109 Riktlinjer för förskola och pedagogisk omsorg i Haninge kommun 2018-06-12 Skollagen (2010:800) 8 kapitlet innehåller bestämmelse om förskolan: 3 Barn som är bosatta i Sverige

Läs mer

Regler och avgifter Förskola Allmän förskola Fritidshem

Regler och avgifter Förskola Allmän förskola Fritidshem Regler och avgifter Förskola Allmän förskola Fritidshem Foto Nina Hallin Fastställd av kommunfullmäktige 2001-09-24 Uppdaterad oktober 2013 Sid 2 - Regler och avgifter Förskola, Allmän förskola och Fritidshem

Läs mer

att från och med 2003 införa avgift under årets samtliga tolv månader inom förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg -------------

att från och med 2003 införa avgift under årets samtliga tolv månader inom förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg ------------- Barnomsorgstaxa - maxtaxa (Kf 2001-09-20, 171) (Kf 2001-11-22, 220) (KF 2002-12-11, 227) Kf 227/2002 Kommunfullmäktige har beslutat att från och med 2003 införa avgift under årets samtliga tolv månader

Läs mer

RIKTLINJE. Riktlinjer och köregler inom förskolan och fritidshem/klubben. Antagen av utbildningsnämnden 2014-05-15

RIKTLINJE. Riktlinjer och köregler inom förskolan och fritidshem/klubben. Antagen av utbildningsnämnden 2014-05-15 Riktlinjer och köregler inom förskolan och fritidshem/klubben Antagen av utbildningsnämnden 2014-05-15 Ändringar införda till och med UN, 2014:28 Innehållsförteckning Riktlinjer... 2 Olika former av förskola

Läs mer

Fritids. Vanliga frågor om

Fritids. Vanliga frågor om Vanliga frågor om Fritids På Fritids kan barn från Förskoleklass till årskurs 6 vistas medan föräldrarna arbetar eller studerar. Fritidshemmets uppgift är att ge barn en god omsorg och stimulera deras

Läs mer

Förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Borlänge kommun

Förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Borlänge kommun Så fungerar Förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Borlänge kommun Beslutad av kommunfullmäktige 2011-12-21 Senast reviderad 2014-11-18 Hej förälder! I Borlänge kommun erbjuds olika verksamhetsformer

Läs mer

Avgifter & regler. förskola förskoleklass fritidshem

Avgifter & regler. förskola förskoleklass fritidshem Avgifter & regler förskola förskoleklass fritidshem INNEHÅLL Verksamhetsformer... 2 Förskola och familjedaghem 1 5 år... 2 Allmän förskola för 2 5-åringar... 2 Förskoleklass... 2 Skolbarnsomsorg (fritidsverksamhet)...

Läs mer

Vad är förskola, pedagogisk omsorg, fritidshem, öppen fritidsverksamhet, lovverksamhet och vårdnadsbidrag?

Vad är förskola, pedagogisk omsorg, fritidshem, öppen fritidsverksamhet, lovverksamhet och vårdnadsbidrag? Vad är förskola, pedagogisk omsorg, fritidshem, öppen fritidsverksamhet, lovverksamhet och vårdnadsbidrag? Förskola erbjuds barn från ett år till dess de börjar förskoleklass eller grundskola/grundsärskola.

Läs mer

Presskonferens inför barn- och ungdomsnämndens sammanträde i morgon, onsdag

Presskonferens inför barn- och ungdomsnämndens sammanträde i morgon, onsdag 1 2010-05-18 Barn- och ungdomsnämnden Presskonferens inför barn- och ungdomsnämndens sammanträde i morgon, onsdag För ytterligare information kontakta Catharina Rosencrantz (M), ordförande i barn- och

Läs mer

Antagen av nämnd , 36 UTBILDNINGSKONTORET BUN Handläggare Margareta Wängdahl 1 (5)

Antagen av nämnd , 36 UTBILDNINGSKONTORET BUN Handläggare Margareta Wängdahl 1 (5) 1 (5) UTBILDNINGSKONTORET Handläggare Margareta Wängdahl 2019-03-06 BUN-2013-05367 710 Antagen av nämnd 2018-03-13, 36 Utdelningsadress Besöksadress Webb Telefon E-post Bankgiro 821 80 Bollnäs Stadshustorget

Läs mer

Regler och information. förskola pedagogisk omsorg fritidshem

Regler och information. förskola pedagogisk omsorg fritidshem Regler och information förskola pedagogisk omsorg fritidshem Handläggare: Britt-Marie Rastman Datum: 2011-06-07 Reviderad 2014-03-31 Ytterligare formalia BoU-nämnden 2011-06-09 37 BoU-nämnden 2014-04-16

Läs mer

Välkommen. till barnomsorgen i Ydre kommun. Riktlinjer - Avgifter

Välkommen. till barnomsorgen i Ydre kommun. Riktlinjer - Avgifter YDRE KOMMUN Välkommen till barnomsorgen i Ydre kommun Riktlinjer - Avgifter Fastställd av kommunfullmäktige 2003 02 24 Reviderad av kommunfullmäktige 2004 02 23 Reviderad av kommunfullmäktige 2005 02 21

Läs mer

Revidering av regler för omsorg på obekväm arbetstid

Revidering av regler för omsorg på obekväm arbetstid 1 (3) Ärende 14 TJÄNSTESKRIVELSE 2017-09-05 Utbildningskontoret Kommunstyrelsen Utbildningsnämnden Kommundelsnämnderna Revidering av regler för omsorg på obekväm arbetstid Dnr: KS 17/263, UN 17/079 Sammanfattning

Läs mer

Regler för förskola och pedagogisk omsorg i Solna stad

Regler för förskola och pedagogisk omsorg i Solna stad SID 1 (6) Regler för förskola och pedagogisk omsorg i Solna stad Regler för kommunal och fristående förskola samt pedagogisk omsorg i Solna stad. Definitioner 1. Förskolan tar främst emot barn i åldern

Läs mer

222 Tillämpningsföreskrifter gällande taxa för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg (KSKF/2017:552)

222 Tillämpningsföreskrifter gällande taxa för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg (KSKF/2017:552) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2017-11-07 Sida 1(2) 222 Tillämpningsföreskrifter gällande taxa för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg (KSKF/2017:552) Beslut Förslag till kommunfullmäktige

Läs mer

Arboga kommun. Regler och avgifter för förskola och fritidshem. Regler och avgifter fastställda av kommunfullmäktige 2013-06-13 Gäller från 2013-07-01

Arboga kommun. Regler och avgifter för förskola och fritidshem. Regler och avgifter fastställda av kommunfullmäktige 2013-06-13 Gäller från 2013-07-01 Arboga kommun Regler och avgifter för förskola och fritidshem Regler och avgifter fastställda av kommunfullmäktige 2013-06-13 Gäller från 2013-07-01 Innehåll 1 Förskola, fritidshem och annan pedagogisk

Läs mer

Förskola och Fritidshem

Förskola och Fritidshem Barn- och ungdomsnämnden Förskola och Fritidshem Regler 2013-01-01 2 Innehållsförteckning Förskola... 3 Tider i förskolan... 4 Riktlinjer för förskola på obekväm arbetstid... 4 Förskoleklass... 5 Fritidshem...

Läs mer

Rutiner för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem i Älmhults kommun

Rutiner för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem i Älmhults kommun Utbildningsförvaltningen Rutiner för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem i Älmhults kommun Antagen av Utbildningsnämnden 2014-06-11, 57 Gäller från 2014-08-01 Postadress Box 501, 343 23 Älmhult

Läs mer

AVGIFTER OCH REGLER BARNOMSORGEN I EMMABODA KOMMUN FR.O.M Fastställd av kommunfullmäktige , 157

AVGIFTER OCH REGLER BARNOMSORGEN I EMMABODA KOMMUN FR.O.M Fastställd av kommunfullmäktige , 157 AVGIFTER OCH REGLER BARNOMSORGEN I EMMABODA KOMMUN FR.O.M. 2018-01-01 Fastställd av kommunfullmäktige 2017-12-18, 157 Barnomsorgsavgifter i Emmaboda kommun fr.o.m. 2018-01-01 Avgiften grundar sig på hushållets

Läs mer

REGLER FÖR PLACERING I FÖRSKOLA, PEDAGOGISK OMSORG OCH FRITIDSHEM I NORRTÄLJE KOMMUN Reviderade 2015-07-06

REGLER FÖR PLACERING I FÖRSKOLA, PEDAGOGISK OMSORG OCH FRITIDSHEM I NORRTÄLJE KOMMUN Reviderade 2015-07-06 Beslut 2014-04-07 Gäller från och med 2014-08-01 REGLER FÖR PLACERING I FÖRSKOLA, PEDAGOGISK OMSORG OCH FRITIDSHEM I NORRTÄLJE KOMMUN Reviderade 2015-07-06 P O S T A D R E S S B E S Ö K S A D R E S S T

Läs mer

SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING. Utgåva oktober 2012 11:2

SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING. Utgåva oktober 2012 11:2 SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING Utgåva oktober 2012 11:2 ANSÖKNINGS- OCH PLACERINGSREGLER INOM FÖRSKOLA OCH SKOLBARNOMSORG Regler för kommunal förskoleverksamhet 1. Vem reglerna gäller Verksamheten

Läs mer

2. RÄTT TILL FÖRSKOLE- OCH FRITIDSHEMSVERKSAMHET SAMT PEDAGOGISK OMSORG I KOMMUNAL OCH FRISTÅENDE REGI

2. RÄTT TILL FÖRSKOLE- OCH FRITIDSHEMSVERKSAMHET SAMT PEDAGOGISK OMSORG I KOMMUNAL OCH FRISTÅENDE REGI 2015-06-08 1 (6) RIKTLINJER FÖR FÖRSKOLE- OCH FRITIDSHEMSVERKSAMHET SAMT PEDAGOGISK OMSORG I 1. VERKSAMHETSFORMER 1.1 Förskola för barn 1-5 år, i kommunal eller enskild regi. Verksamheten är till för barn

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Antagen av kommunfullmäktige 2013-06-19, 139 Gäller from 2013-08-01 Barnomsorgstaxa och tillämpningsregler för förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet i Värnamo

Läs mer

Antagen av nämnd , 36 UTBILDNINGSKONTORET Dnr BUN Handläggare Margareta Wängdahl 1 (7)

Antagen av nämnd , 36 UTBILDNINGSKONTORET Dnr BUN Handläggare Margareta Wängdahl 1 (7) 1 (7) UTBILDNINGSKONTORET Handläggare Margareta Wängdahl 2019-01-11 Dnr BUN 2013-05367-710 Antagen av nämnd 2018-03-13, 36 Utdelningsadress Besöksadress Webb Telefon E-post Bankgiro 821 80 Bollnäs Stadshustorget

Läs mer

Regler för förskola och fritidshem på Lingbygdens friskola Reglerna utgår från Ljungby kommuns.

Regler för förskola och fritidshem på Lingbygdens friskola Reglerna utgår från Ljungby kommuns. Uppdaterad 2014-11-01 Gäller från och med 2015-02-01 Regler för förskola och fritidshem på Lingbygdens friskola Reglerna utgår från Ljungby kommuns. Ljungby kommun och friskolan erbjuder plats i förskola

Läs mer

Ansökan. Att starta och driva fristående förskolor, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet

Ansökan. Att starta och driva fristående förskolor, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Ansökan Att starta och driva fristående förskolor, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Köpings kommun Rapporten skriven av: Kristiina Pousar, Yvonne Karlsson och Catharina Nordström, 20151021 Rapporten

Läs mer

Avgifter & regler. förskola förskoleklass fritidshem

Avgifter & regler. förskola förskoleklass fritidshem Avgifter & regler förskola förskoleklass fritidshem Gäller from 1 juli 2018 INNEHÅLL Verksamhetsformer... 2 Förskola och familjedaghem 1 5 år... 2 Allmän förskola för 3 5-åringar... 2 Förskoleklass...

Läs mer

Regler för förskola och fritidshem i Ljungby kommun

Regler för förskola och fritidshem i Ljungby kommun tu LJUNGBY KOMMUN TJAN STESKRIVELSE 2018-01-31 Barn- och utbildningsförvaltningen Barn- och ntbildningskontor Marie Steneland 0372-78 94 03 marie. steneland@ljungby. se Barn- och utbildningsnämnden Regler

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (6)

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (6) FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (6) F. 4.1.1 TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK OMSORG (FAMILJEDAGHEM) Rätt till omsorgsplats Kommunen erbjuder förskoleverksamhet, familjedaghem och

Läs mer

BARNOMSORGSTAXA FR. O. M. 2014-04-01. Fastställd av kommunfullmäktige 2014-03-03, 23 Uppdaterad 2014-05-16

BARNOMSORGSTAXA FR. O. M. 2014-04-01. Fastställd av kommunfullmäktige 2014-03-03, 23 Uppdaterad 2014-05-16 BARNOMSORGSTAXA FR. O. M. 2014-04-01 Fastställd av kommunfullmäktige 2014-03-03, 23 Uppdaterad 2014-05-16 Barnomsorgsavgifter i Emmaboda kommun fr.o.m. 2014-04-01 Avgiften grundar sig på hushållets sammanlagda

Läs mer

1. Vad ska Alliansen göra för att minska de stora barngrupperna? 3. Vad ska alliansen göra för att lokalerna ska bli ändamålsenliga?

1. Vad ska Alliansen göra för att minska de stora barngrupperna? 3. Vad ska alliansen göra för att lokalerna ska bli ändamålsenliga? Interpellation Birgitta Johansson skriver i sin interpellation att Skolverkets statistik visar att antalet barn ökar på fritidshemmen och att personaltätheten minskar och att personalen har för låg utbildningsnivå.

Läs mer

Taxor och regler för barnomsorgen i Lekebergs kommun. Antagen av kultur och bildningsnämnden 2014-02-25 Dnr: 13KUB241

Taxor och regler för barnomsorgen i Lekebergs kommun. Antagen av kultur och bildningsnämnden 2014-02-25 Dnr: 13KUB241 Taxor och regler för barnomsorgen i Lekebergs kommun Antagen av kultur och bildningsnämnden 2014-02-25 Dnr: 13KUB241 Innehåll 1 Barnomsorg i Lekebergs kommun... 3 2 Verksamhetsformer i Lekebergs kommun...

Läs mer

Dnr 2015/183

Dnr 2015/183 2016-03-11 Dnr 2015/183 Riktlinjer för förskola och pedagogisk omsorg i Haninge kommun 2016-04-01 Skollagen (2010:800) 8 kapitlet innehåller bestämmelse om förskolan: 3 Barn som är bosatta i Sverige och

Läs mer

Barnomsorgsavgifter Gäller fr.o.m.

Barnomsorgsavgifter Gäller fr.o.m. i Vänersborgs kommun... - ---- -.;- -.r- - r.=...::.. - -- -- -- - Barnomsorgsavgifter Gäller fr.o.m. 2018-01-01 Barnomsorgsavgifter 2018-01-01 Innehållsförteckning Barnomsorgsavgifter... 1 Allmänt om

Läs mer

Rutiner för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem i Älmhults kommun

Rutiner för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem i Älmhults kommun Utbildningsförvaltningen Rutiner för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem i Älmhults kommun Antagen av Utbildningsnämnden 2015-0610, 67 Gäller från 2015-08-01 Postadress Box 501, 343 23 Älmhult Besöksadress

Läs mer

Namn. Personnummer. Överenskommelsen gäller endast under förutsättning att underskrift skett av berörda parter.

Namn. Personnummer. Överenskommelsen gäller endast under förutsättning att underskrift skett av berörda parter. Överenskommelse om fritidshemsplats vid tillfälligt arbete för arbetssökande Blanketten kan behållas på fritids under månaden och föräldern kan fylla på flera tider under månaden. Rektor skriver därefter

Läs mer

Pressmeddelande inför barn- och ungdomsnämndens sammanträde

Pressmeddelande inför barn- och ungdomsnämndens sammanträde 2014-05-15 Barn- och ungdomsnämnden Pressmeddelande inför barn- och ungdomsnämndens sammanträde För ytterligare information kontakta Catharina Rosencrantz (M), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, telefon

Läs mer

Regler och avgifter för förskola, pedagogisk omsorg/ familjedaghem, förskoleklass, fritidshem och fritidsklubb.

Regler och avgifter för förskola, pedagogisk omsorg/ familjedaghem, förskoleklass, fritidshem och fritidsklubb. Regler och avgifter för förskola, pedagogisk omsorg/ familjedaghem, förskoleklass, fritidshem och fritidsklubb. 1 2 Innehållsförteckning Inledning Regler förskola och pedagogisk omsorg barn 1-5 år Förskola

Läs mer

Presskonferens inför barn- och ungdomsnämndens sammanträde

Presskonferens inför barn- och ungdomsnämndens sammanträde 2011-05-26 Barn- och ungdomsnämnden Presskonferens inför barn- och ungdomsnämndens sammanträde För ytterligare information kontakta Catharina Rosencrantz (M), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, telefon

Läs mer

Placeringsföreskrifter

Placeringsföreskrifter Fastställda i kommunfullmäktige 2018-03-26 68. Gäller fr.o.m. 2018-04-01. Placeringsföreskrifter Placeringsföreskrifter för familjedaghem, förskola, fritidshem och öppen fritidsverksamhet som har Härryda

Läs mer

Tillämpningsregler förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg

Tillämpningsregler förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Antaget av utbildnings- och kulturnämnden 2019-03-13 27 Gäller från: 2019-08-01 Ansvarig: Handläggare Tillämpningsregler förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Innehåll Verksamhetsformer och rättighet

Läs mer

Regelbunden tillsyn 2012

Regelbunden tillsyn 2012 1 (15) Regelbunden tillsyn 2012 Innehållsförteckning 2 (15) Sammanfattning... 3 Inledning... 3 När du tolkar statistiken tänk på följande:... 4 Resultat för grundskolan nästan alla grundskolor har brister...

Läs mer

Regler och avgiftstaxa för förskoleverksamhet och fritidshem i Kumla kommun

Regler och avgiftstaxa för förskoleverksamhet och fritidshem i Kumla kommun Regler och avgiftstaxa för förskoleverksamhet och fritidshem i Kumla kommun Vision Program Policy Regler Handlingsplan Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Innehållsförteckning 1. Allmänna

Läs mer

Kommunens tolkning av god kvalitet och säkerhet förtydligas under rubrik 3. Kvalitet.

Kommunens tolkning av god kvalitet och säkerhet förtydligas under rubrik 3. Kvalitet. 2015-05-19 Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för enskilda förskolor och fritidshem 1. Godkännande Enligt 2 kap. 5 och 7 skollagen ska den som vill driva en förskola eller ett fritidshem som

Läs mer

TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK OMSORG

TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK OMSORG TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK OMSORG Ansök om plats Lomma kommun ordnar förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och fritidshemsverksamhet för de barn som bor i kommunen,

Läs mer

Regler för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem

Regler för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem 2017-08-29 1(10) Utbildningsförvaltningen utbildning@almhult.se Regler för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Beslut i utbildningsnämnden 2017-09-20 Gäller från och med 2017-10-01 2017-08-29 2(10)

Läs mer

Barnomsorg i Tomelilla kommun

Barnomsorg i Tomelilla kommun Barnomsorg i Tomelilla kommun AVGIFTER OCH REGLER för förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och skolbarnsomsorg Taxor fastställda av Kommunfullmäktige 2009 Reviderad 2013-02-27 1 Innehåll för förskoleverksamhet,

Läs mer

REGELSAMLING FÖR FRISTÅENDE FÖRSKOLOR, FRITIDSHEM SAMT ANNAN PEDAGOGISK OMSORG GÄLLANDE BARN MED SOLLENTUNA SOM HEMKOMMUN

REGELSAMLING FÖR FRISTÅENDE FÖRSKOLOR, FRITIDSHEM SAMT ANNAN PEDAGOGISK OMSORG GÄLLANDE BARN MED SOLLENTUNA SOM HEMKOMMUN SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING REGELSAMLING FÖR FRISTÅENDE FÖRSKOLOR, FRITIDSHEM SAMT ANNAN PEDAGOGISK OMSORG GÄLLANDE BARN MED SOLLENTUNA SOM HEMKOMMUN Antagna av barn- och ungdomsnämnden 2017-12-06,

Läs mer

Information om bidragsbelopp 2018 till fristående förskolor och skolor samt pedagogisk omsorg

Information om bidragsbelopp 2018 till fristående förskolor och skolor samt pedagogisk omsorg Datum: 2017-12-21 Till fristående skolor, förskolor och pedagogisk omsorg med barn och elever från Ekerö kommun Information om bidragsbelopp 2018 till fristående förskolor och skolor samt pedagogisk omsorg

Läs mer

Välkommen till. Förskola, Pedagogisk omsorg och Fritidshem. i Essunga kommun! Information om taxa och tillämpningsregler

Välkommen till. Förskola, Pedagogisk omsorg och Fritidshem. i Essunga kommun! Information om taxa och tillämpningsregler Välkommen till Förskola, Pedagogisk omsorg och Fritidshem i Essunga kommun! Information om taxa och tillämpningsregler Reviderad 2013-03-01 Reviderad 2013-10-24 UN 48 Reviderad 2015-07-01 TAXA Avgiften

Läs mer

1(6) Barnomsorgstaxa Styrdokument

1(6) Barnomsorgstaxa Styrdokument 1(6) Styrdokument 2(6) Styrdokument Dokumenttyp Taxa Beslutad av Kommunfullmäktige 2003-11-26, 153 Dokumentansvarig Verksamhetschef bildning Reviderad av Kommunfullmäktige 2014-11-26, 151 Kommunfullmäktige

Läs mer

Riktlinjer. för tillhandahållande av plats inom. förskole- och fritidshemsverksamhet. i Sävsjö kommun

Riktlinjer. för tillhandahållande av plats inom. förskole- och fritidshemsverksamhet. i Sävsjö kommun 1 (6) Riktlinjer för tillhandahållande av plats inom förskole- och fritidshemsverksamhet i Sävsjö kommun Fastställda av barn- och utbildningsnämnden 120426 147 Under revidering Sidan 2 av 6 Riktliner för

Läs mer

Maxtaxa infördes i Ockelbo kommun 1 januari Taxan gäller för barn som har omsorg i förskola, familjedaghem och fritidshem.

Maxtaxa infördes i Ockelbo kommun 1 januari Taxan gäller för barn som har omsorg i förskola, familjedaghem och fritidshem. Maxtaxa infördes i Ockelbo kommun 1 januari 2002. Taxan gäller för barn som har omsorg i förskola, familjedaghem och fritidshem. Barnomsorgen i Ockelbo kommun vill ses som ett komplement till hemmet. Det

Läs mer

regel modell plan policy program regel riktlinje rutin strategi taxa Regler och riktlinjer för förskola och fritidshem i Svenljunga kommun ...

regel modell plan policy program regel riktlinje rutin strategi taxa Regler och riktlinjer för förskola och fritidshem i Svenljunga kommun ... modell plan policy regel Regler och riktlinjer för förskola och fritidshem i Svenljunga kommun program regel riktlinje rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Barn- och utbildingsnämnden

Läs mer

RIKTLINJER FÖR ANMÄLAN, PLACERING OCH AVGIFTSUTTAG INOM FÖRSKOLEVERKSAMHET OCH SKOLBARNSOMSORG

RIKTLINJER FÖR ANMÄLAN, PLACERING OCH AVGIFTSUTTAG INOM FÖRSKOLEVERKSAMHET OCH SKOLBARNSOMSORG 1 RIKTLINJER 2004-11-25 fastställda av Dnr: 158/2004 barn- och utbildningsnämnden Reviderad 20131007 RIKTLINJER FÖR ANMÄLAN, PLACERING OCH AVGIFTSUTTAG INOM FÖRSKOLEVERKSAMHET OCH SKOLBARNSOMSORG ANMÄLAN

Läs mer

PLACERINGSFÖRESKRIFTER Giltiga från 1 mars 2007

PLACERINGSFÖRESKRIFTER Giltiga från 1 mars 2007 1 (4) PLACERINGSFÖRESKRIFTER Giltiga från 1 mars 2007 Förskoleverksamhet Skolbarnsomsorg Allmän förskola SEKTORN FÖR UTBILDNING OCH KULTUR HÄRRYDA KOMMUN 2 (4) Förskoleverksamhet Skolbarnsomsorg Allmän

Läs mer

förskola, pedagogisk omsorg och fritidsverksamhet

förskola, pedagogisk omsorg och fritidsverksamhet Tillämpningsföreskrifter för förskola, pedagogisk omsorg och fritidsverksamhet Foto Nagy-bagoly Ilona TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER FÖR FÖRSKOLA OCH FRITIDSHEM Fastställd av Barn- och utbildningsnämnden 2007-10-10

Läs mer

FÖRSKOLEVERKSAMHET OCH SKOLBARNOMSORG I HÖGANÄS KOMMUN

FÖRSKOLEVERKSAMHET OCH SKOLBARNOMSORG I HÖGANÄS KOMMUN FÖRSKOLEVERKSAMHET OCH SKOLBARNOMSORG I HÖGANÄS KOMMUN -regler och avgifter VERKSAMHETSFORMER Förskola: för barn 1-5 år, i kommunal eller enskild regi. Verksamheten är till för barn med förvärvsarbetande,

Läs mer

Barn & Utbildning. i Lomma kommun. TAXA OCH REGLER för förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och skolbarnomsorg. Gäller från

Barn & Utbildning. i Lomma kommun. TAXA OCH REGLER för förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och skolbarnomsorg. Gäller från Barn & Utbildning i Lomma kommun TAXA OCH REGLER för förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och skolbarnomsorg - 1 - Gäller från 2017-01-01 ANSÖK OM PLATS Lomma kommun ordnar förskoleverksamhet, pedagogisk

Läs mer

Regler och riktlinjer. Fritidshemmens verksamhet i Köpings kommun

Regler och riktlinjer. Fritidshemmens verksamhet i Köpings kommun Regler och riktlinjer Fritidshemmens verksamhet i Köpings kommun Köpings kommun Senast reviderad 2018-12-31 Rapporten finns även att läsa och ladda ner på www.koping.se. Välkommen till fritidshemmen i

Läs mer

Riktlinjer. för tillhandahållande av plats inom. förskole- och fritidshemsverksamhet. i Sävsjö kommun

Riktlinjer. för tillhandahållande av plats inom. förskole- och fritidshemsverksamhet. i Sävsjö kommun 1 (6) Riktlinjer för tillhandahållande av plats inom förskole- och fritidshemsverksamhet i Sävsjö kommun Fastställda av barn- och utbildningsnämnden 120426 147 Sidan 2 av 6 Riktliner för tillhandahållande

Läs mer

Välkommen till barnomsorgen i Linköpings kommun

Välkommen till barnomsorgen i Linköpings kommun Välkommen till barnomsorgen i Linköpings kommun Riktlinjer, köregler och avgifter gällande förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet för barn i åldern 1-12 år. Ur Skollagen 2 a kap: Hemkommunen

Läs mer

Regler för barnomsorg i Trosa kommun

Regler för barnomsorg i Trosa kommun Regler för barnomsorg i Trosa kommun Reviderad av: Humanistiska nämnden 2017-11-28, 103 Dokumentkategori: Styrdokument Dokumenttyp: Regel Skolkontoret Barnomsorgsregler Datum 2017-11-28 Diarienummer HN

Läs mer

Stadsledningskontoret Utbildningsförvaltningen

Stadsledningskontoret Utbildningsförvaltningen Stadsledningskontoret Utbildningsförvaltningen INTAGNINGS- OCH KVARGÅENDEREGLER FÖR PLATS I STADENS FÖRSKOLEVERKSAMHET OCH SKOLBARNSOMSORG (Antagna av kommunfullmäktige 2002-12-16 att gälla fr o m 2003-01-01.

Läs mer

Välkommen till barnomsorgen i Linköpings kommun

Välkommen till barnomsorgen i Linköpings kommun Välkommen till barnomsorgen i Linköpings kommun Riktlinjer, köregler och avgifter gällande förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet för barn i åldern 1-12 år. Version januari 2016 Ur Skollagen

Läs mer

SKOLA. TAXA inom förskola, fritidshem, öppen fritidsverksamhet och pedagogisk omsorg. Taxan träder i kraft 1 januari 2013

SKOLA. TAXA inom förskola, fritidshem, öppen fritidsverksamhet och pedagogisk omsorg. Taxan träder i kraft 1 januari 2013 TAXA inom förskola, fritidshem, öppen fritidsverksamhet och pedagogisk omsorg Taxan träder i kraft 1 januari 2013 Antagen av kommunfullmäktige (KF 45/2010) Reviderad: (KF 210/2010) Reviderad: (KF 257/2012)

Läs mer

Barn & Utbildning. i Lomma kommun. TAXA OCH REGLER för förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och skolbarnomsorg. Gäller från

Barn & Utbildning. i Lomma kommun. TAXA OCH REGLER för förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och skolbarnomsorg. Gäller från Barn & Utbildning i Lomma kommun TAXA OCH REGLER för förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och skolbarnomsorg - 1 - Gäller från 2018-02-01 ANSÖK OM PLATS Lomma kommun ordnar förskoleverksamhet, pedagogisk

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) Ansök om plats F TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK OMSORG

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) Ansök om plats F TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK OMSORG FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) F. 4.1.1 TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK OMSORG Ansök om plats Lomma kommun ordnar förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och fritidshemsverksamhet

Läs mer

Tillämpningsföreskrifter för förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg

Tillämpningsföreskrifter för förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg Tillämpningsföreskrifter för förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg Antagna av barn- och utbildningsnämnden 2007-04-23, 34/07 Reviderade 2010-05-24, BUN 24/10 Uppdaterade av barn- och utbildningsnämnden

Läs mer

Information om fritids

Information om fritids Information om fritids Barn- och utbildningsförvaltningen 2018-01-02 Var finns fritids? Fritids finns i skolans lokaler. Barnet går på det fritids som tillhör den skola där barnet är placerat. När har

Läs mer

Välkommen till barnomsorgen i Linköpings kommun

Välkommen till barnomsorgen i Linköpings kommun Välkommen till barnomsorgen i Linköpings kommun Riktlinjer, köregler och avgifter gällande förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet för barn i åldern 1-12 år. Version juli 2011 Ur Skollagen

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Beslut 2013-04-17 Fria Maria Barnskola Rektorn vid Fria Maria Barnskola Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn av Fria Maria Barnskola i Stockholms kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35

Läs mer

Vanliga frågor om. Fritids

Vanliga frågor om. Fritids Vanliga frågor om Fritids Innehåll Introduk on...3 Vad är fri ds?...3 Vem ansvarar för fri ds?...3 Vem kan få plats på fri ds?...4 När får mit barn vistas på fri ds?...4 Vad är Tillfällig fri dsplats?...4

Läs mer

Regler för utbetalning av grundbelopp och tilläggsbelopp

Regler för utbetalning av grundbelopp och tilläggsbelopp FÖRFATTNINGSSAMLING Regler för utbetalning av grundbelopp och tilläggsbelopp Antagna i barn- och skolnämnden 2012-12-17 Bsn 139 Reviderade 2014-02-07, 2015-04-01 1 Beslut 2014-04-07 Gäller fr.o.m. 2014-08-01

Läs mer

Riktlinjer för tillsyn av fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet

Riktlinjer för tillsyn av fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Dnr BUN16/39 RIKTLINJER Riktlinjer för tillsyn av fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2016-03-22 Dnr BUN16/39 2/10 Innehållsförteckning 1

Läs mer