1 Skogsägarna Norrskogs Forskningsstiἀ else

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1 Skogsägarna Norrskogs Forskningsstiἀ else"

Transkript

1 1 Skogsägarna Norrskogs Forskningsstiἀ else Verksamheten år 2011

2 2 Förord Jag blickar tillbaka på den del av föregående verksamhetsår då jag suttit som ordförande, dvs sedan den 2 september Det som jag slagits av är den breda och djupa kompetens som styrelsen besitter, en styrelse att vara stolt över. Norrskogs Forskningsstiftelse har en viktig uppgift i att utveckla forskningen inom det skogliga området, med fokus på det privata skogsbruket i Mellersta Norrland. Genom att premiera rätt typ av forskning ska stiftelsen påverka och påskynda utvecklingen av ett långsiktigt och framgångsrikt skogsbruk. Under året som gått t har stiftelsen betalat ut en knapp miljon kronor till ett flertal olika projekt. Av de projekt som speciellt stuckit ut genom åren vill jag nämna två. Det ena är träteknikprojektet Grankärna och utomhusexponering. Det har visserligen inte lett till industriell tillämpning ännu, men som FoU-projekt tycker jag det visar på en bra målinriktning och en långsiktighet från styrelsens sida. Det andra projektet jag vill lyfta fram är från den skogliga sidan och det är Skogens Skötsel som är ett pågående projekt inom Future Forest och som syftar till att utveckla och förbättra skogsskötselmetoder. selmetoder. Norrskogs Forskningsstiftelse är tillsammans med andra i skogsbruket en av finansiärerna. Det är min förhoppning att vi under åren som kommer får möjlighet att attrahera och stimulera många forskningsprojekt som kommer att innebära en skillnad i skogsbruket framöver. Ett led i styrelsens arbete för att uppnå detta kommer under den närmaste tiden att vara att föra ut budskapet om stiftelsens aktiviteter på olika sätt, för att intressera såväl inarbetade, som yngre forskare som kanske söker sin information på andra sätt än de traditionella. Jag ser därför tillsammans med resten av styrelsen fram emot ett spännande år Janne Björck

3 3 FoU-inriktning Norrskogs Forskningsstiftelse ska med sin verksamhet främja lönsamheten i familjeskogsbruket. Det gör vi genom att anslå pengar till FoU och kunskapskommunikation, företrädesvis rörande skogsskötsel skogliga driftssystem trämekanisk förädling i sågverk och hyvlerier tillvaratagande och förädling av skogsråvara till fasta bränslen. Därutöver strävar stiftelsen efter att initiera och medverka i strategiska projekt tillsammans med andra finansiä rer, vilket även kan innefatta högriskprojekt finansiera målorienterade projekt som ger snabba resultat med tillämp ning som mål välja bästa möjliga FoU-kompetens inom och utom Sverige, varvid främst beaktas utförarnas förmåga att fullfölja projekten fram till tillämpning i sin anslagsgivning positivt påverka struktur och kompetensuppbyggnad för utförare av träteknisk FoU i Sverige.

4 4 Stiftelsens styrelse Enligt stadgarna ska styrelsen bestå av sju ledamöter, varav fyra ska represen tera Skogsägarna Norrskog. Tre ledamöter bör företrädesvis rekryteras från skogsvetenskapliga fakulteten vid Sveriges Lantbruksuniversitet och bransch forskningsinstitut. Styrelsen har under år 2011 bestått av Charlotte Bengtsson, sektionschef SP Trätek Jonas Bengtsson, VD för Norrskog Wood Products Janne Björck (ordf), VD i Norrskog Per-Ove Bäckström, professor em., SLU, Umeå Jan Fryk, VD för forskningsinstitutet Skogforsk Marie Simonsson, ledamot i Norrskogs styrelse Björn Skogh, skogschef i Norrskog Charlotte Bengtsson Jonas Bengtsson Jan Björck Per-Ove Bäckström Jan Fryk Marie Simonsson Björn Skogh Styrelsen har haft fyra protokollförda sammanträden.

5 5 Beviljat projektanslag under år 2011 Under året har stiftelsens styrelse beviljat anslag till följande projekt: Beröringsfri diametermätning i skördare utveckling av skräpreducerande skydd Beviljat anslag: kronor Projektutövare: Skogforsk Mätningen av trädstammars diameter vid avverkning är avgörande för skogsbrukets förmåga att leverera stockar i enlighet med sågverkens beställningar. I ett nyligen avslutat projekt utvecklades och testades ny teknik för diametermätning i skördare baserad på linjelaser och kamera. Resultaten från projektet visade att den beröringsfria tekniken har potential att ge en väsentlig förbättring av noggrannheten vid diametermätning i skördare i jämförelse med dagens berörande teknik. Men, för att detta ska kunna realiseras, måste störningar i form av skräp som flyger mellan sensorer och stam minskas. Detta projekt syftar till att utveckla skräpreducerande skydd och därigenom skapa en mer skyddad miljö för optisk diametermätning i skördare. Utvärdering av skyddens effekt föreslås ske vid avverkning genom jämförelser av skräpförekomst med, respektive utan, skydden monterade. Projektet genomförs som ett samarbetsprojekt mellan maskintillverkande företag, Skogforsk och företaget Optronic som har spetskompetens kring optisk mätning. Den totala projektkostnaden uppgår till 2,45 miljoner kr och Skogsägarna Norrskogs Forskningsstiftelse har beviljat anslag om kronor.

6 6 Under året avslutade och redovisade projekt Under år 2011 har två projekt slutförts och redovisats. Rapporterna redovisas även på hemsidan Wamming, T Konditioneringsmetod för vandringstorkar. SP Rapport Dagens kanaltorkar har normalt en bra dimensionering av lufthastighet och värmeinstallation som gör att det går att torka stora volymer virke med korta torktider. Om ett alltför snabbt torkningsförlopp används skapas dock stora spänningar och fuktkvotsgradienter i tvärsnittet på, framför allt, grövre dimensioner. Dessa spänningar och gradienter måste konditioneras bort för att det ska gå att leverera virke med krav på låg fuktkvotsspridning. En undersökning av hur man kan effektivisera virkestorkningen genom att komplettera en 2-zons kanaltork av typ FB (feedback klimatet styrs via psykrometerskillnaden i torkens uttagsände) med en separat kammare för konditionering har därför utförts. Kanaler av FB typ har en låg fuktkvotsspridning vid normal drift, tack vare den minskande torkkraften i torkzon två. Med ett konditioneringssteg kan torkkapaciteten ökas ytterligare och dessutom kan man producera virke som kvalitetsmässigt är likställt med virke torkat i kammartorkar. Jämfört med kammartorkning ger en kanaltork med separat konditioneringskammare ungefär halverad spridning i fuktkvot vid hög kapacitet. Kanaltork med efterföljande konditioneringskammare. Buffertbana efter konditioneringskammaren. Klyvprovet visar kvarvarande spänning.

7 7 Torkningskostnaden blir lägre i kanalen jämfört med kammaren genom att den förra är mer energieffektiv. Kanalen hanterar större volym virke i en kontinuerlig process vilket också gör att kostnaden per m 3 kan reduceras vid kanaltorkning. Dessutom finns det möjlighet till värmeåtervinning. Den stora nackdelen är att kanalen bör förses med virke med samma dimension, för att uppnå en stabil process. Dimensionsbyte är mer vanligt vid korta produktionsserier. Det gör att torkningskvaliteten kan bli sämre på grund av att klimatet inte hinner anpassas till aktuell dimension. Detta kan dock åtgärdas genom att utveckla nya styrmodeller. Det råder ingen tvekan om att allt virke som torkas snabbt eller har kvalitetskrav som kräver låga fuktkvotsspridningar måste vara konditionerat. Under projekttiden har det varit problem att få fram de virkesmängder som krävts för att göra mätningar på virke med den tänkta höga kapaciteten för att verifiera att torktiderna kan reduceras på samma dimension under en längre period. Ingen negativ inverkan på kvaliteten har påvisats av de klimatstörningar som sker vid portöppning i konditioneringskammaren, varken i labtester eller i fullskala. En slutsats från projektet är att styrsystemen måste utvecklas för att ge operatören ett bättre stöd vid justering av klimat och satsningstid vid dimensionsbyte. Syftet med ett sådant styrsystem är att ge operatören möjlighet att kunna byta dimension i kanaltorken med så liten avvikelse från målfuktkvoten som möjligt. Den viktigaste slutsatsen från projektet är att vinsterna av en bättre torkprocess och ökad produktion inte behöver ske på bekostnad av sämre eller ojämn kvalitet.

8 8 Hannrup, B. och Lundgren, C Utvärdering av Skogforsks nya barkfunktioner för tall och gran en uppföljande studie. Skogforsk. Arbetsrapport nr I skördarna mäts diametern längs trädstammarna på bark. Men för sågverken är det diametern under bark som styr timmersortering, postningsmönster och utgör handelsmått. Därför räknar skördardatorerna fram diametern under bark med hjälp av barkfunktioner. Resultatet används för att optimera apteringen mot en given styrprislista. En bra längd- och diametermätning i skördarna tillsammans med väl fungerande barkfunktioner är därmed centrala komponenter för skogsbrukets förmåga att leverera stockar med dimensions fördelningar som motsvarar sågverkens beställningar. Att en god överrens stämmelse kan nås är avgörande för virkets värde vid industrin och därmed också grundläggande för ersättningen till skogsägaren. Skogforsk har nyligen utvecklat nya barkfunktioner för direkt användning i skördare vilka på kort tid fått en bred användning. Det övergripande syftet med studien var att på ett rikstäckande material följa upp hur väl de skattade barktjocklekarna från Skogforsks barkfunktioner för tall och gran överens stämde med motsvarande mätta barktjocklekar. I studien gjordes också en jämförelse med utfallet från de äldre barkfunktionerna (Zacco 1974), som också används i skördare. I samarbete med Virkesmätningsföreningarna Syd, Qbera och Nord samlades bark-, trädoch beståndsdata in inom ramen för kvalitetssäkringssystemet av skördarnas längd- och diametermätning. I studien ingick mätdata från totalt 424 utslumpade kontrollstammar av tall och gran från 143 avverkningsobjekt från sydligaste Småland till nordligaste Norrbotten. Resultaten från analyserna kan sammanfattas enligt följande: För Skogforsks barkfunktion i tall var standardavvikelsen för avvikelsen mellan mätt och beräknad dubbel barktjocklek 2,5 mm för mätningarna i stockarnas toppändor. För Skogforsks tallfunktion noterades betydligt lägre systematisk och tillfällig avvikelse då den jämfördes med de äldre barkfunktionerna. För gran gav Skogforsks barkfunktion och de äldre funktionerna likartat resultat. För den förra var standardavvikelsen för avvikelsen mellan mätt och beräknad dubbel barktjocklek 2,2 mm vid mätningarna i stockarnas toppändor. Motsvarande värde för de äldre funktionerna var 2,4 mm. För Skogforsks och de äldre barkfunktionerna för gran noterades systematiska underskattningar av barktjockleken. Funktionerna bör kalibreras för att ge ett högre värde (cirka 1 mm). Som stöd för en sådan kalibrering bör dock någon mindre studie göras kring systematiska överskattningar av barktjockleken vid mätning med barkmätare. De förbättringsmöjligheter som identifierades för Skogforsks barkfunktioner av tall och gran var framförallt: i) justering så att funktionerna ger högre värden för den nedre delen av rotstockarna samt ii) införande av höjd över havet i funktionerna. Sammantaget visade studien att Skogforsks barkfunktioner för tall och gran genererar skattningar som väl fångar den naturliga variation i barktjocklek som förekommer hos slutavverkningsskog i Sverige. För tall stärker resultaten de tidigare rekommendationerna att det är angeläget att Skogforsks barkfunktion används i skördare.

9

10 10 Stiftelsens förmögenhet Skogsägarna Norrskog donerade 15 miljoner kronor år 1995 och ytterligare 5 miljoner år Vid årets slut uppgick stiftelsens redovisade egna kapital till 13,3 miljoner kronor. Kapitalförvaltningen har skett i egen regi i samarbete med Handelsbanken. Marknadsvärdet av stiftelsens värdepapper uppgick till 16,0 miljoner kronor vid årets början och till 15,3 miljoner kronor vid årets utgång. Anslagna medel Under åren har stiftelsen beslutat om anslag, betalat ut beviljade medel samt erhållit räntor och utdelning enligt följande (kronor). År Beviljade anslag Utbetalda medel Räntor och utdelning Totalt

11 11 Rapportförteckning Brege, S. Nordigården, D. och Rehme, J Outsourcing i trämanufakturledet, Ett kombinerat kund- och leverantörsperspektiv. Linköpings tekniska högskola. Stencil. (Doktorsavhandling vid Linköpings Tekniska Högskola, se nedan) Elowsson, T, och Lindholm G, Marknadsanalys för produkter av grankärna. SLU, Inst. för Skogens Produkter och Marknader. Stencil. Hannrup, B. och Jönsson, P Utvärdering av sågmotorn F11-iP med avseende på uppkomsten av kapsprickor en jämförande studie. Skogforsk. Arbetsrapport nr Hannrup, B. och Lundgren, C Utvärdering av Skogforsks nya barkfunktioner för tall och gran en uppföljande studie. Skogforsk. Arbetsrapport nr Oja, J, Utveckling av on-line-mätning av grankärna samt produktionsoptimering. SP Trätek. Stencil. Sandberg, K Kärnved av gran. SP Trätek. SP Rapport 2008:39. Sandberg, K Utomhusexponering av gran, Resultat av visuell besikt ning, vikt- och sprickförändring under 5,5 års utomhus exponering. SP Trätek. SP Rapport 2008:46. (Doktorsavhandling vid Luleå Tekniska Universitet, se nedan ) Skog, J Detektering av kådlåpor i stockar med hjälp av röntgen förstudie. SP Trätek. Stencil. Wamming, T Konditioneringsmetod för vandringstorkar. SP Rapport 2011:24. Witzell, L Slutredovisning Outsourcingprojekt. Witzell Project AB. Stencil. Doktorsavhandlingar Sandberg, K. 2009, Norway Spruce Heartwood, Properties related to outdoor use. Luleå Tekniska Universitet. Nordigården, D. 2007, Outsourcing in the wood product manufacturing sector: a combined customer and supplier perspective. Tekniska högskolan vid Linköpings Universitet.

12 12 ADC Media 2012 Tryck: Ågrenshuset, Örnsköldsvik Verksamheten år 2011

Förord. Ågrenshuset, Örnsköldsvik Layout: Mia Boman

Förord. Ågrenshuset, Örnsköldsvik Layout: Mia Boman Verksamheten 2010 Förord Under de senaste tre åren har stiftelsens anslagsgivning legat på en osedvanligt låg nivå. Den huvudsakliga orsaken till detta kan hänföras till den finansiella krisen och den

Läs mer

Tryck: Tryckeribolaget, Sundsvall Layout: Mia Boman

Tryck: Tryckeribolaget, Sundsvall Layout: Mia Boman Verksamheten 2009 Tryck: Tryckeribolaget, Sundsvall Layout: Mia Boman 3 FoU-inriktning Norrskogs forskningsstiftelse har sedan starten 1996 gett företräde till projekt som skulle bidra till att uppfylla

Läs mer

SKOGSÄGARNA NORRSKOGS. Forskningsstiftelse VERKSAMHETEN

SKOGSÄGARNA NORRSKOGS. Forskningsstiftelse VERKSAMHETEN SKOGSÄGARNA NORRSKOGS Forskningsstiftelse VERKSAMHETEN 2012 2 Förord Året 2012 har varit intressant ur ett forskningsperspektiv. Det har i ett flertal olika forum diskuterats vikten av forskning för att

Läs mer

skogsägarna norrskogs Forskningsstiftelse verksamheten

skogsägarna norrskogs Forskningsstiftelse verksamheten skogsägarna norrskogs Forskningsstiftelse verksamheten 2013 2 Förord Övergången till ett tjänstesamhälle öppnar nya vägar för skogsindustrin. Det kan vara både nya tjänster och andra typer av stöd som

Läs mer

Norrskogs forskningsstiftelse. 2014 / Norrskogs Forskningsstiftelse / 1

Norrskogs forskningsstiftelse. 2014 / Norrskogs Forskningsstiftelse / 1 Norrskogs forskningsstiftelse 2014 2014 / Norrskogs Forskningsstiftelse / 1 2 / Norrskogs Forskningsstiftelse / 2014 2014 / Norrskogs Forskningsstiftelse / 3 Branschöverskridande och fokus på hållbarhet

Läs mer

Arbetsrapport. Från Skogforsk nr Evaluation of Skogforsk s new bark equations for Scots pine and Norway spruce

Arbetsrapport. Från Skogforsk nr Evaluation of Skogforsk s new bark equations for Scots pine and Norway spruce Arbetsrapport Från Skogforsk nr. 7 12 Utvärdering av Skogforsks nya barkfunktioner för tall och gran En uppföljande studie Evaluation of Skogforsk s new bark equations for Scots pine and Norway spruce

Läs mer

Norrskogs forskningsstiftelse

Norrskogs forskningsstiftelse Norrskogs forskningsstiftelse 2015 2 / Norrskogs Forskningsstiftelse / 2015 2015 / Norrskogs Forskningsstiftelse / 3 Skogsbruk = bruka men inte förbruka I en framtid med fokus på klimathot och hållbarhet,

Läs mer

Effektivare kapenhet - en del av Skogforsks strategiska FoU satsning. B. Hannrup & P. Jönsson

Effektivare kapenhet - en del av Skogforsks strategiska FoU satsning. B. Hannrup & P. Jönsson Effektivare kapenhet - en del av Skogforsks strategiska FoU satsning B. Hannrup & P. Jönsson Effektivare kapenhet Ökad produktivitet genom kortare kaptider Ökat virkesvärde genom minskad förekomst av kapsprickor

Läs mer

Johan J Möller, Lennart Moberg 2007-11-23. Preliminärt första utkast. Stambank VMF Syd VMR 1-99 & VMR 1-07

Johan J Möller, Lennart Moberg 2007-11-23. Preliminärt första utkast. Stambank VMF Syd VMR 1-99 & VMR 1-07 Johan J Möller, Lennart Moberg 2007-11-23 Preliminärt första utkast Stambank VMF Syd VMR 1-99 & VMR 1-07 Innehåll Målformulering...3 Bakgrund...3 Syfte...3 Material & Metod...4 Regionsindelning...4 Diameterfördelning...6

Läs mer

ARBETSRAPPORT. Uppföljning och effektivisering av naturhänsyn hänsynsytor vid slutavverkning ONOMIAV V ETT FORSKNINGSPROJEKT

ARBETSRAPPORT. Uppföljning och effektivisering av naturhänsyn hänsynsytor vid slutavverkning ONOMIAV V ETT FORSKNINGSPROJEKT ARBETSRAPPORT FRÅN SKOGFORSK NR 545 2003 Så här kan ett hygge med hänsynsytor se ut. Kantzoner är sparade mot myr och vattendrag. Skog har lämnats uppe på den produktiva hällmarken. Fristående trädgrupper

Läs mer

Inläggningskontroll för blockreducering/delningssåg

Inläggningskontroll för blockreducering/delningssåg Inläggningskontroll för blockreducering/delningssåg Slutrapport Simon Dahlquist, SP Trä Jens Flodin, Norra Timber Sammanfattning Kontinuerlig och automatisk mätning av felinläggning är ett effektivt sätt

Läs mer

Ny teknik som ger dig snabbare betalt. Virkesmätning med skördare

Ny teknik som ger dig snabbare betalt. Virkesmätning med skördare Ny teknik som ger dig snabbare betalt. Virkesmätning med skördare Vid affärsformen virkesmätning med skördare mäts och registreras stammens m 3 fub-volym i skördarens dator redan vid avverkningen ute i

Läs mer

Styrelsen för SKOGSÄGARNA NORRSKOGS FORSKNINGSSTIFTELSE. Org nr får härmed avge. Årsredovisning

Styrelsen för SKOGSÄGARNA NORRSKOGS FORSKNINGSSTIFTELSE. Org nr får härmed avge. Årsredovisning Styrelsen för får härmed avge Årsredovisning för räkenskapsåret 1 januari - 31 december 2017 Innehåll: sida Förvaltningsberättelse 2 Resultaträkning 3 Balansräkning 4 Noter med redovisningsprinciper och

Läs mer

Utveckling av on-line-mätning av grankärna samt produktionsoptimering

Utveckling av on-line-mätning av grankärna samt produktionsoptimering Handläggare, enhet Datum Beteckning Sida Johan Oja 1 (8) Bygg och Mekanik 010-516 62 37, Johan.Oja@sp.se Utveckling av on-line-mätning av grankärna samt produktionsoptimering Bakgrund Norrskogs forskningsstiftelse

Läs mer

MÄTNING AV BRÄNSLEVED VID ENA ENERGI AB I ENKÖPING Mats Nylinder och Hans Fryk

MÄTNING AV BRÄNSLEVED VID ENA ENERGI AB I ENKÖPING Mats Nylinder och Hans Fryk Results esearch 9 Research results from the Department of Forest Products at the University of Agricultural Sciences, Uppsala, Sweden www.slu.se/skogensprodukter MÄTNING AV BRÄNSLEVED VID ENA ENERGI AB

Läs mer

VIRKESPRISLISTA OCH LEVERANSBESTÄMMELSER

VIRKESPRISLISTA OCH LEVERANSBESTÄMMELSER VIRKESPRISLISTA OCH LEVERANSBESTÄMMELSER Nettoprislista D 113-01, 1/10 2012 tillsvidare TALLSÅGTIMMER Pris kr/m3to Kvalitet 1 420 490 550 600 680 740 780 800 820 840 850 Kvalitet 2 390 420 530 580 580

Läs mer

Virkesprislista BL1302. Leveransvirke SCA SKOG. Från den 1 juli 2013 och tills vidare avseende SCA SKOG AB, Västerbotten

Virkesprislista BL1302. Leveransvirke SCA SKOG. Från den 1 juli 2013 och tills vidare avseende SCA SKOG AB, Västerbotten Virkesprislista BL1302 Leveransvirke SCA SKOG Från den 1 juli 2013 och tills vidare avseende SCA SKOG AB, Västerbotten Sågtimmer Tall Kr/m 3 to ub, vid fullgoda vägar (cm) 12-13- 14-16- 18-20- 22-24- 26-28-

Läs mer

SCA Timber. Munksund / Holmsund. SCA Timber / 2012 / PH

SCA Timber. Munksund / Holmsund. SCA Timber / 2012 / PH SCA Timber Munksund / Holmsund Peter Henriksson Produktionschef Munksund / Holmsund Agenda SCA Timber Munksund / Holmsund Produkter Materialflöde Munksund Planering och styrning från försäljning till produktionsorder

Läs mer

Valmatics 4.0. Marknadens enda styrsystem med integrerade simulatorer för alla torkmodeller.

Valmatics 4.0. Marknadens enda styrsystem med integrerade simulatorer för alla torkmodeller. Valmatics 4.0 Marknadens enda styrsystem med integrerade simulatorer för alla torkmodeller. Det finns många förklaringar till Valutecs framgångar på marknaden. Det skulle vara enkelt att peka på faktorer

Läs mer

Vår vision. För att nå målet skall TräCentrum Norr bidra till följande:

Vår vision. För att nå målet skall TräCentrum Norr bidra till följande: Spår från verksamheten 2007 Vår vision Det gemensamma målet för alla intressenter i TräCentrum Norr är en svensk träindustri som genom nya/utvecklade produkter, system och tjänster kan öka förädlingsvärdet

Läs mer

ARBETSRAPPORT. Funktioner för skattning av barkens tjocklek hos tall och gran vid avverkning med skördare. Björn Hannrup FRÅN SKOGFORSK NR

ARBETSRAPPORT. Funktioner för skattning av barkens tjocklek hos tall och gran vid avverkning med skördare. Björn Hannrup FRÅN SKOGFORSK NR ARBETSRAPPORT FRÅN SKOGFORSK NR 575 24 Funktioner för skattning av barkens tjocklek hos tall och gran vid avverkning med skördare Björn Hannrup Uppsala Science Park, SE-751 83 UPPSALA, Sweden Ph. +46 18

Läs mer

Virkesprislista BL130S. Leveransvirke SCA SKOG. Från den 9 juni 2014 och tills vidare avseende SCA SKOG AB, Västerbotten

Virkesprislista BL130S. Leveransvirke SCA SKOG. Från den 9 juni 2014 och tills vidare avseende SCA SKOG AB, Västerbotten Virkesprislista Leveransvirke Från den 9 juni 2014 och tills vidare avseende SCA SKOG AB, Västerbotten SCA SKOG Sågtimmer Tall och Gran För att i rådande situation förenkla och effektivisera hanteringen

Läs mer

Virkespriser D62 Leveransvirke Ångermanland och Medelpad

Virkespriser D62 Leveransvirke Ångermanland och Medelpad 1(5) Virkespriser D62 Leveransvirke Ångermanland och Medelpad Denna prislista gäller fr o m 2015-04-15 och tills vidare inom följande Skogsbruksområden: SBO Sollefteå SBO Borgsjö-Haverö SBO Torp-Stöde

Läs mer

Jämförelser mellan metoder för beräkning av stockars fastvolym

Jämförelser mellan metoder för beräkning av stockars fastvolym Datum 2015-12-11 Handläggare Jacob Edlund Jämförelser mellan metoder för beräkning av stockars fastvolym WWW.SDC.SE P o s t a d r e s s : 8 5 1 8 3 S u n d s v a ll B e s ö k s a d r e s s : S k e p p

Läs mer

Före sönderdelningen barkas timret, vanligen i en rotormaskin. Stocken förs genom en rotor med eggverktyg som skaver bort barken.

Före sönderdelningen barkas timret, vanligen i en rotormaskin. Stocken förs genom en rotor med eggverktyg som skaver bort barken. Sågverksprocessen I sågverket förädlas timmer (rundvirket) till sågat virke med olika dimensioner och kvaliteter. Målet är att på bästa sätt ta tillvara den råvara som stocken utgör för att kunna bemöta

Läs mer

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Fredrik Persson (5) SP Trä

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Fredrik Persson (5) SP Trä Kontaktperson Fredrik Persson 14-7-7 1 (5) SP Trä -516 62 27 Fredrik.Persson@sp.se On-line värdeoptimering i såglinje (1 bilaga) Förord Tack till Norrskogs forskningsstiftelse som varit huvudfinansiär

Läs mer

Kalibrering av mätsystem på skördare

Kalibrering av mätsystem på skördare Kalibrering av mätsystem på skördare Här presenteras hur man mäter längd och diameter vid manuell kalibrerings- eller kontrollmätning. Det är mycket viktigt att den som mäter gör det på rätt sätt, annars

Läs mer

Virkesprislista CL1302. Leveransvirke kust SCA SKOG. Från den 1 juli 2013 och tills vidare avseende SCA SKOG AB, Norrbotten

Virkesprislista CL1302. Leveransvirke kust SCA SKOG. Från den 1 juli 2013 och tills vidare avseende SCA SKOG AB, Norrbotten SCA SKOG Virkesprislista CL1302 Leveransvirke kust Från den 1 juli 2013 och tills vidare avseende SCA SKOG AB, Norrbotten Sågtimmer Tall Kr/m 3 to ub, vid fullgoda vägar (cm) 12-13- 14-16- 18-20- 22-24-

Läs mer

TräCentrum Norr består av följande aktörer: TräCentrum Norr. Norvag Byggsystem AB TCN FOREST GROUP SP TRÄTEK

TräCentrum Norr består av följande aktörer: TräCentrum Norr. Norvag Byggsystem AB TCN FOREST GROUP SP TRÄTEK TräCentrum Norr består av följande aktörer: FOREST GROUP TräCentrum Norr TCN Norvag Byggsystem AB SP TRÄTEK Fem arbetsgrupper har bildats, tre har beviljats pengar av TCN s styrelse: 1. Mätteknik och processstyrning

Läs mer

Valmatics. Styrsystemet gör att du kan egenskapsstyra processen utifrån de faktorer som är viktigast. I varje enskild torkning.

Valmatics. Styrsystemet gör att du kan egenskapsstyra processen utifrån de faktorer som är viktigast. I varje enskild torkning. Valmatics Styrsystemet gör att du kan egenskapsstyra processen utifrån de faktorer som är viktigast. I varje enskild torkning. Det finns många förklaringar till Valutecs fram gångar på marknaden. Det skulle

Läs mer

Kunskap och teknik som effektiviserar dina gallringar. Gallring

Kunskap och teknik som effektiviserar dina gallringar. Gallring Kunskap och teknik som effektiviserar dina gallringar. Gallring Gallring är en mycket viktig åtgärd i din skog. Genom att ta ut svaga och skadade träd och koncentrera tillväxten till de mest kvalitativa

Läs mer

Virkesprislista CL13C2. Leveransvirke inland SCA SKOG

Virkesprislista CL13C2. Leveransvirke inland SCA SKOG Virkesprislista Leveransvirke inland Från den 1 juli 2013 och tills vidare avseende SCA SKOG AB, Norrbotten Arjeplog, Arvidsjaur, Gällivare, Jokkmokk, Kiruna och Pajala SCA SKOG Sågtimmer Tall Kr/m 3 to

Läs mer

Styrelsen för. ÅKE WIBERGS STIFTELSE Org nr får härmed avge. Årsredovisning. för räkenskapsåret 2016

Styrelsen för. ÅKE WIBERGS STIFTELSE Org nr får härmed avge. Årsredovisning. för räkenskapsåret 2016 1(10) Styrelsen för ÅKE WIBERGS STIFTELSE Org nr får härmed avge Årsredovisning för räkenskapsåret 2016 Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning 3 - balansräkning 4 - noter 6 Om inte

Läs mer

Virkesprislista CL1501. Leveransvirke kust SCA SKOG. Från den 1 maj 2015 och tills vidare avseende SCA SKOG AB, Norrbotten

Virkesprislista CL1501. Leveransvirke kust SCA SKOG. Från den 1 maj 2015 och tills vidare avseende SCA SKOG AB, Norrbotten Virkesprislista Leveransvirke kust Från den 1 maj 2015 och tills vidare avseende SCA SKOG AB, Norrbotten SCA SKOG Sågtimmer Tall Kr/m 3 to ub, vid fullgoda vägar Toppdiam (cm) 12-13- 14-16- 18-20- 22-24-

Läs mer

Virkesprislista BL130S. Leveransvirke SCA SKOG. Från den 9 juni 2014 och tills vidare avseende SCA SKOG AB, Västerbotten

Virkesprislista BL130S. Leveransvirke SCA SKOG. Från den 9 juni 2014 och tills vidare avseende SCA SKOG AB, Västerbotten Virkesprislista Leveransvirke Från den 9 juni 2014 och tills vidare avseende SCA SKOG AB, Västerbotten SCA SKOG Sågtimmer Tall och Gran För att i rådande situation förenkla och effektivisera hanteringen

Läs mer

Laserskanning för bättre beslut i skogsbruket - nu eller i framtiden?

Laserskanning för bättre beslut i skogsbruket - nu eller i framtiden? Laserskanning för bättre beslut i skogsbruket - nu eller i framtiden? Johan Holmgren SkogsGIS 9-10 april 2014 Foto: Lee Shand Laserskanner: TopEye, BLOM Vilken information kan vi få? http://commons.wikimedia.org/wiki/file:airborne_laser_scanning_discrete_echo_and_full_waveform_signal_comparison.svg

Läs mer

Mätdonet bör fungera tillförlitligt under alla drivningsförhållanden.

Mätdonet bör fungera tillförlitligt under alla drivningsförhållanden. BILAGA 1 VIRKESMÄTNING MED SKÖRDARE 1(5) VIRKESMÄTNING MED SKÖRDARE 1 Definition Mätdonets egenskaper 3 Krav på mätdonet Med virkesmätning med skördare avses att volymen hos virke som upparbetas med avverkningsmaskin

Läs mer

Ren och förmånlig energi nu och i framtiden. UPM skog

Ren och förmånlig energi nu och i framtiden. UPM skog UPM skogsenergi Ren och förmånlig energi nu och i framtiden UPM skog BIObränsler VÄXER I SKOGEN Skogsenergin är förnybar FINLANDS MÅL År 2020 ÄR ATT ANDELEN FÖRNYBAR ENERGI ÄR 38% I EU:s klimat- och energistrategi

Läs mer

Virkesprislista. Norrbotten kust. Virkespriser fr o m Prislista nr Frågor? Kontakta oss Norra Skogsägarna telefon

Virkesprislista. Norrbotten kust. Virkespriser fr o m Prislista nr Frågor? Kontakta oss Norra Skogsägarna telefon Virkesprislista Norrbotten kust Prislistan gäller Övertorneå, Överkalix, Haparanda, Kalix, Piteå, Älvsbyn, Boden och Luleå kommuner Virkespriser fr o m 2015-08-01 Prislista nr 1585-99 VIKTIGT! Prislistan

Läs mer

ARBETSRAPPORT. Implementering av pri-fil i Dasa hos Södra samt insändning till SDC. Johan J. Möller FRÅN SKOGFORSK NR

ARBETSRAPPORT. Implementering av pri-fil i Dasa hos Södra samt insändning till SDC. Johan J. Möller FRÅN SKOGFORSK NR ARBETSRAPPORT FRÅN SKOGFORSK NR 560 2003 Implementering av pri-fil i Dasa hos Södra samt insändning till SDC Johan J. Möller Uppsala Science Park, SE-751 83 UPPSALA, Sweden Ph. +46 18 18 85 00 Fax. +46

Läs mer

ARCTIC BOREAL CLIMATE DEVELOPMENT

ARCTIC BOREAL CLIMATE DEVELOPMENT PA1 1 (9) Utvärdering ARCTIC BOREAL CLIMATE DEVELOPMENT Rötslam Kommuner Industriavfall Org. Material CO 2 Kolsänka SÄNKKREDITE R Biogas anläggning BIONÄRIN G Tillväxt i skog Handel med sänkkredite r INFORMATIO

Läs mer

TräCentrum Norr Kontinuerlig Automatisk Provsågning

TräCentrum Norr Kontinuerlig Automatisk Provsågning TräCentrum Norr Kontinuerlig Automatisk Provsågning Jens Flodin SP Trätek jens.flodin@sp.se Spårbarhet på individnivå Information Information Förlorad information Skördare Mätstation Såghus Råsortering

Läs mer

VALUTECNEWS. 5 Möt en ambassadör. 6 Janne & Pentti. Full koll på virkets egenskaper. Nya exportframgångar. för nordisk sågverksteknik

VALUTECNEWS. 5 Möt en ambassadör. 6 Janne & Pentti. Full koll på virkets egenskaper. Nya exportframgångar. för nordisk sågverksteknik UTVECKLING / KVALITET / VIRKESTORKEKONOMI 2010 VALUTECNEWS Full koll på virkets egenskaper Ny forskning säkrar kvalitet i egenskapsstyrning 4 Nya exportframgångar 5 Möt en ambassadör för nordisk sågverksteknik

Läs mer

Hur kan skogsbruket utnyttja laserscanningen som Lantmäteriet genomför över hela Sverige?

Hur kan skogsbruket utnyttja laserscanningen som Lantmäteriet genomför över hela Sverige? Hur kan skogsbruket utnyttja laserscanningen som Lantmäteriet genomför över hela Sverige? Patrik Olsson och Lars Björk Enheten för Geografisk Information Patrik.olsson@skogsstyrelsen.se Lars.bjork@skogsstyrelsen.se

Läs mer

Varför blir det utbrott av granbarkborre? Martin Schroeder, Inst Ekologi, SLU

Varför blir det utbrott av granbarkborre? Martin Schroeder, Inst Ekologi, SLU Varför blir det utbrott av granbarkborre? Martin Schroeder, Inst Ekologi, SLU Innehåll (1) Historik utbrott (2) Vad styr hur stora skadorna blir (3) Var dödas träd (4) Situationen i Västernorrland (5)

Läs mer

Infoträff i Älghult Här ska tallen frodas

Infoträff i Älghult Här ska tallen frodas Här ska tallen frodas Mera tall! Infoträff i Älghult Den 4 april ordnas en träff i Älghult dit alla som är intresserade av projektet är välkomna. Vi hoppas kunna engagera så många jägare och markägare

Läs mer

Virkesprislista. Virkespriser fr o m Prislista nr Frågor? Kontakta oss Norra Skogsägarna telefon

Virkesprislista. Virkespriser fr o m Prislista nr Frågor? Kontakta oss Norra Skogsägarna telefon Virkesprislista Norrbotten inland Prislistan gäller Pajala, Kiruna, Gällivare, Jokkmokks, Arvidsjaur och Arjeplog kommuner. Virkespriser fr o m 2018-04-19 Prislista nr 1598-81 VIKTIGT! Prislistan gäller

Läs mer

Kunskap Direkt din skogliga rådgivare på webben

Kunskap Direkt din skogliga rådgivare på webben Kunskap Direkt, redaktionen 2016-03-31 Kunskap Direkt din skogliga rådgivare på webben Rådgivningsportal, kunskapssystem, verktygslåda, utbildningssajt eller skogsskötselguide. Kunskap Direkt kan presenteras

Läs mer

Virkesprislista. Norrbotten kust. Virkespriser fr o m Prislista nr Frågor? Kontakta oss Norra Skogsägarna telefon

Virkesprislista. Norrbotten kust. Virkespriser fr o m Prislista nr Frågor? Kontakta oss Norra Skogsägarna telefon Virkesprislista Norrbotten kust Prislistan gäller Övertorneå, Överkalix, Haparanda, Kalix, Piteå, Älvsbyn, Boden och Luleå kommuner Virkespriser fr o m 2018-04-19 Prislista nr 1588-01 VIKTIGT! Prislistan

Läs mer

Virkesprislista. Virkespriser fr o m 2015-08-01 Prislista nr 1595-79. Frågor? Kontakta oss Norra Skogsägarna telefon 090-15 67 00

Virkesprislista. Virkespriser fr o m 2015-08-01 Prislista nr 1595-79. Frågor? Kontakta oss Norra Skogsägarna telefon 090-15 67 00 Virkesprislista Norrbotten inland Prislistan gäller Pajala, Kiruna, Gällivare, Jokkmokks, Arvidsjaur och Arjeplog kommuner. Virkespriser fr o m 2015-08-01 Prislista nr 1595-79 VIKTIGT! Prislistan gäller

Läs mer

Mätramar för sortering och ersättningsgrundande mätning vid svenska sågverk 2015

Mätramar för sortering och ersättningsgrundande mätning vid svenska sågverk 2015 VMU rapport Datum 2016-04-11 Författare Monika Strömgren Mätramar för sortering och ersättningsgrundande mätning vid svenska sågverk 2015 Foto: Hans Fryk WWW.SDC.SE P o s t a d r e s s : 8 5 1 8 3 S u

Läs mer

Värmekameramätningar i virkestorkar

Värmekameramätningar i virkestorkar Förstudie Gerhard Scheepers RISE Förord Studierna som avrapporteras i denna rapport har utförts inom delprojekt 3 inom ramen för projektet TiiN, TräInnovation i Norr och vi vill rikta ett varmt tack till

Läs mer

En naturlig partner för trygga skogsaffärer.

En naturlig partner för trygga skogsaffärer. En naturlig partner för trygga skogsaffärer. Vi bygger hus och broar av din skog. Värdet stannar i bygden. Det är många som är intresserade av din skog i dag, samtliga erbjuder rådgivning, högsta kvalité

Läs mer

Sammanställning av tillgångar, produktion och förbrukning av trädbränslen

Sammanställning av tillgångar, produktion och förbrukning av trädbränslen Nr 370 1997 Sammanställning av tillgångar, produktion och förbrukning av trädbränslen Staffan Mattsson SkogForsk, Glunten, 751 83 UPPSALA Tel: 018-18 85 00 Fax: 018-18 86 00 skogforsk@skogforsk.se http://www.skogforsk.se

Läs mer

Virkesprislista nr 130BD. Fr o m 14-11-01. Gäller inom Norrbottens län.

Virkesprislista nr 130BD. Fr o m 14-11-01. Gäller inom Norrbottens län. Virkesprislista nr 130BD. Fr o m 14-11-01 Sågtimmer Tall Grundpris kr/m 3 to Prissättningssystem: Viol ID 171 401 Diam (mm) 120 130 140 150 160 170 180 190 200 220 240 260 280 300 Kvalitet 1 365 405 475

Läs mer

Utveckling av industriell virkestorkning

Utveckling av industriell virkestorkning Slutrapport Margot Sehlstedt-Persson Luleå tekniska universitet Tommy Vikberg RISE Förord Studierna som avrapporteras i denna rapport har utförts inom delprojekt 3 inom ramen för projektet TiiN, TräInnovation

Läs mer

Virkesprislista CC15C1. Avverkningsuppdrag inland SCA SKOG

Virkesprislista CC15C1. Avverkningsuppdrag inland SCA SKOG Virkesprislista Avverkningsuppdrag inland Från den 1 maj 2015 och tills vidare avseende SCA SKOG AB, Norrbotten Arjeplog, Arvidsjaur, Gällivare, Jokkmokk, Kiruna och Pajala SCA SKOG Sågtimmer Tall Kr/m

Läs mer

Ersättningsgrundande virkesmätning med skördare

Ersättningsgrundande virkesmätning med skördare Ersättningsgrundande virkesmätning med skördare Version 2015-10-26 Instruktionen får tillämpas från och med 26 oktober 2015 enligt beslut av SDC:s styrelse. Datum för införande beslutas av respektive mätande

Läs mer

Snytbaggeskador i Norrland

Snytbaggeskador i Norrland Snytbaggeskador i Norrland Preliminär sammanställning av resultat från sex års inventeringar, 2006 2011 Claes Hellqvist Göran Nordlander Institutionen för ekologi, Uppsala Version 1 2012 01 27 Inledning

Läs mer

Virkesprislista CC1601 Avverkningsuppdrag kust

Virkesprislista CC1601 Avverkningsuppdrag kust Virkesprislista Avverkningsuppdrag kust Från den 1 januari 2016 och tills vidare avseende SCA SKOG AB Piteå, Älvsbyn, Boden, Luleå, Överkalix, Kalix, Övertorneå, Haparanda SCA SKOG Sågtimmer Tall Kr/m

Läs mer

Virkesprislista Leveransvirke

Virkesprislista Leveransvirke Virkesprislista Leveransvirke Från den 1 juni 2017 och tills vidare avseende SCA SKOG AB Örnsköldsvik, Nordmaling, Bjurholm, Umeå, Vännäs, Vindeln, Robertsfors och Skellefteå kommun Sågtimmer Tall Kr/m

Läs mer

3.1 Snickeri. Virkesval och -hantering

3.1 Snickeri. Virkesval och -hantering Dokumentation av hantverket på Byggnadshyttan Mälsåker 3.1 Snickeri. Virkesval och -hantering VID FRÅGOR KONTAKTA: Riksantikvarieämbetet Byggnadshyttan Mälsåker Box 5405, 114 84 Stockholm 08-5191 8154

Läs mer

Indisputable Key Demonstration av industriell tillämpning. Sveaskog Setra Malå sågverk Norsjö Trä

Indisputable Key Demonstration av industriell tillämpning. Sveaskog Setra Malå sågverk Norsjö Trä Indisputable Key Demonstration av industriell tillämpning Johan Oja, SP Trätek Demonstration av industriell tillämpning ID-kod på planka/bräda och paket-id RFID SKOG Vidareförädling ID-kod skriven plankan/brädan

Läs mer

Virkesprislista CC16C1. Avverkningsuppdrag inland SCA SKOG

Virkesprislista CC16C1. Avverkningsuppdrag inland SCA SKOG Virkesprislista Avverkningsuppdrag inland Från den 1 januari 2016 och tills vidare avseende SCA SKOG AB Arjeplog, Arvidsjaur, Gällivare, Jokkmokk, Kiruna och Pajala SCA SKOG Sågtimmer Tall Kr/m 3 toub

Läs mer

Virkesprislista BB1501. Avverkningsuppdrag SCA SKOG. Från den 1 maj 2015 och tills vidare avseende SCA SKOG AB, Västerbotten

Virkesprislista BB1501. Avverkningsuppdrag SCA SKOG. Från den 1 maj 2015 och tills vidare avseende SCA SKOG AB, Västerbotten Virkesprislista Avverkningsuppdrag Från den 1 maj 2015 och tills vidare avseende SCA SKOG AB, Västerbotten SCA SKOG Sågtimmer Tall Kr/m 3 to ub Toppdiam 12-13- 14-16- 18-20- 22-24- 26-28- 30-32- 34- Klass

Läs mer

Virkesprislista CC13C2. Avverkningsuppdrag inland SCA SKOG

Virkesprislista CC13C2. Avverkningsuppdrag inland SCA SKOG SCA SKOG Virkesprislista Avverkningsuppdrag inland Från den 1 juli 2013 och tills vidare avseende SCA SKOG AB, Norrbotten Arjeplog, Arvidsjaur, Gällivare, Jokkmokk, Kiruna och Pajala Sågtimmer Tall Kr/m

Läs mer

Hur ser marknaden för lövvirke ut?

Hur ser marknaden för lövvirke ut? Hur ser marknaden för lövvirke ut? Lotta Woxblom Inst. för skogens produkter SLU i Uppsala Klimatförändring hot eller möjlighet för skoglig mångfald? Skogsstyrelsen - 23-24 oktober 2012 Hur ser marknaden

Läs mer

OM KONSTEN ATT FÖRÄDLA TRÄ

OM KONSTEN ATT FÖRÄDLA TRÄ OM KONSTEN ATT FÖRÄDLA TRÄ Det unika med skogsindustrin är att den kombinerar en storskalig och tekniskt avancerad produktion med en fullständigt naturlig och förnyelsebar råvara. Det är därför som skogsindustrin

Läs mer

Instruktion för virkesmätning med skördare

Instruktion för virkesmätning med skördare VMR virkesmätning och redovisning Instruktion för virkesmätning med skördare (Mätmetod avseende ej sortimentsfördelad volym) rekommenderad av Rådet för virkesmätning och redovisning 1 VMR virkesmätning

Läs mer

ERMATHERM CT värmeåtervinning från kammar- och kanaltorkar för förvärmning av uteluft till STELA bandtork. Patent SE 532 586.

ERMATHERM CT värmeåtervinning från kammar- och kanaltorkar för förvärmning av uteluft till STELA bandtork. Patent SE 532 586. 2012-08-23 S. 1/4 ERMATHERM AB Solbacksvägen 20, S-147 41 Tumba, Sweden, Tel. +46(0)8-530 68 950, +46(0)70-770 65 72 eero.erma@ermatherm.se, www.ermatherm.com Org.nr. 556539-9945 Bankgiro: 5258-9884 ERMATHERM

Läs mer

Användning av Skogsstyrelsens laserdataprodukter. Johan Eriksson och Svante Larsson

Användning av Skogsstyrelsens laserdataprodukter. Johan Eriksson och Svante Larsson Användning av Skogsstyrelsens laserdataprodukter Johan Eriksson och Svante Larsson 1 Produktionsläget skogliga grunddata 31 december 2015 Version 1.1 Återstår KSLA 2016-02-11 2 Skogliga grunddata Skog

Läs mer

Rundvirkespriser 2013 JO0303

Rundvirkespriser 2013 JO0303 Enheten för Policy och Analys 2014-04-22 1(8) Rundvirkespriser 2013 JO0303 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas

Läs mer

Göran Ericsson, Wiebke Neumann, Holger Dettki, Roger Bergström Anders Hågeryd, Eric Andersson, Åke Nordström

Göran Ericsson, Wiebke Neumann, Holger Dettki, Roger Bergström Anders Hågeryd, Eric Andersson, Åke Nordström Institutionen för vilt, fisk och miljö 2010 05 05 Tema vilt och skog Årsrapport GPS älgarna Växjö 2009/2010 Göran Ericsson, Wiebke Neumann, Holger Dettki, Roger Bergström Anders Hågeryd, Eric Andersson,

Läs mer

Detektering av kådlåpor i stockar med hjälp av röntgen förstudie

Detektering av kådlåpor i stockar med hjälp av röntgen förstudie Handläggare, enhet Datum Beteckning Sida Johan Skog 1 (10) Bygg och Mekanik 010-516 62 47, Johan.Skog@sp.se Detektering av kådlåpor i stockar med hjälp av röntgen förstudie Sammanfattning Kådlåpor är en

Läs mer

Komponenter för virkestorkar

Komponenter för virkestorkar Komponenter för Rubber Company har under många år utarbetat specialprodukter som är direkt anpassade till sågverksindustrin. Tillsaans med Trätek (Institutet för Träteknisk Forskning) inledde vi 1984 ett

Läs mer

Genom att göra dig som kund lönsam förtjänar vi vår plats i kedjan.

Genom att göra dig som kund lönsam förtjänar vi vår plats i kedjan. Kanaltorkar 2 Genom att göra dig som kund lönsam förtjänar vi vår plats i kedjan. Valutec är Europas största leverantör av virkestorkar. Vad är orsaken till det? Självklart finns det många olika förklaringar

Läs mer

Lönsammare skogsbruk utan slutavverkningar

Lönsammare skogsbruk utan slutavverkningar Lönsammare skogsbruk utan slutavverkningar Kalkylen avser att besvara: Hur får man högsta nuvärde med kontinuerligt skogsbruk? Hur högt är detta nuvärde i relation till vad man får vid skogsbruk med slutavverkningar?

Läs mer

Ersättningsgrundande virkesmätning med skördare

Ersättningsgrundande virkesmätning med skördare Version 2019-04-04 beslutas av Biometrias styrelse efter rekommendation från Rådet för mätning och redovisning (RMR) Ersättningsgrundande virkesmätning med skördare Innehåll 1. Inledning 3 1.1. lagstiftning

Läs mer

Tryckfall över värmebatteri i virkestork -resultat av tre års mätningar

Tryckfall över värmebatteri i virkestork -resultat av tre års mätningar i virkestork -resultat av tre års mätningar Slutrapport Tommy Vikberg RISE Margot Sehlstedt-Persson LTU Förord Studierna som avrapporteras i denna rapport har utförts inom delprojekt 3 inom ramen för projektet

Läs mer

Piteå tar satsningen på solenergi till nya höjder

Piteå tar satsningen på solenergi till nya höjder PRESSMEDDELANDE 2014-07-07 Piteå tar satsningen på solenergi till nya höjder Ny solpark på universitetstaket kan tiodubbla produktionen av solenergi Pite Energi tar ett stort steg i arbetet mot hållbar

Läs mer

Test av kranspetsvågar i virkesfordon

Test av kranspetsvågar i virkesfordon Datum 2016-02-18 Författare Sven Gustafsson Test av kranspetsvågar i virkesfordon WWW.SDC.SE P o s t a d r e s s : 8 5 1 8 3 S u n d s v a l l B e s ö k s a d r e s s : S k e p p a r p l a t s e n 1 T

Läs mer

virkestorkar 2018 SWE

virkestorkar 2018 SWE virkestorkar 2018 SWE HEINOLA virkestorkar Kari Kiiskinen AKTIVITETEN speciellt i projekt som genomförs i Ryssland är fortsatt livlig. Vi håller just nu på att leverera arbeten från vår rekordorderstock.

Läs mer

Kanaltorkar. Kanaltorkar som kombinerar hög kapacitet och driftsekonomi med rätt torkkvalitet.

Kanaltorkar. Kanaltorkar som kombinerar hög kapacitet och driftsekonomi med rätt torkkvalitet. Kanaltorkar Kanaltorkar som kombinerar hög kapacitet och driftsekonomi med rätt torkkvalitet. 2 Genom att göra dig som kund lönsam förtjänar vi vår plats i kedjan. Valutec är Europas största leverantör

Läs mer

http://www.diva-portal.org This is the published version of a chapter published in Ett brott i skogen?. Citation for the original published chapter:

http://www.diva-portal.org This is the published version of a chapter published in Ett brott i skogen?. Citation for the original published chapter: http://www.diva-portal.org This is the published version of a chapter published in Ett brott i skogen?. Citation for the original published chapter: Fagerberg, N. (2012) Industrin eller skogsägarna - vems

Läs mer

Virkesprislista BB1302. Avverkningsuppdrag SCA SKOG. Från den 1 juli 2013 och tills vidare avseende SCA SKOG AB, Västerbotten

Virkesprislista BB1302. Avverkningsuppdrag SCA SKOG. Från den 1 juli 2013 och tills vidare avseende SCA SKOG AB, Västerbotten SCA SKOG Virkesprislista BB1302 Avverkningsuppdrag Från den 1 juli 2013 och tills vidare avseende SCA SKOG AB, Västerbotten Sågtimmer Tall Kr/m 3 to ub Toppdiam 12-13- 14-16- 18-20- 22-24- 26-28- 30-32-

Läs mer

Virkesprislista BB16B1 Avverkningsuppdrag inland SCA SKOG

Virkesprislista BB16B1 Avverkningsuppdrag inland SCA SKOG Virkesprislista Avverkningsuppdrag inland SCA SKOG Från den 1 januari 2016 och tills vidare avseende SCA SKOG AB Sorsele, Storuman, Malå, Norsjö, Vilhelmina, Lycksele, Dorotea, Åsele samt Strömsund väster

Läs mer

VALUTECNEWS. Sågverken gasar. Men hänger kvaliteten med? sid 2 3. Så här mycket kostar kvalitetsbrist i torkningen. Energioptimering på Lidingö

VALUTECNEWS. Sågverken gasar. Men hänger kvaliteten med? sid 2 3. Så här mycket kostar kvalitetsbrist i torkningen. Energioptimering på Lidingö 2014 2 VALUTECNEWS UT VECKLING / K VALITET / VIRKESTORKEKONOMI 4 6 7 Så här mycket kostar kvalitetsbrist i torkningen Energioptimering på Lidingö Valutecs idé blev forskningsprojekt Sågverken gasar Men

Läs mer

Landshypotek Ekonomisk Förenings ägardirektiv för Landshypotek Bank Version 2.0 Konfidentialitetsgrad: Klass 0 Publik information 12 december 2018

Landshypotek Ekonomisk Förenings ägardirektiv för Landshypotek Bank Version 2.0 Konfidentialitetsgrad: Klass 0 Publik information 12 december 2018 s ägardirektiv för Bank Version 2.0 Konfidentialitetsgrad: 12 december 2018 Fastställd av: Styrelsen i s ägardirektiv för Bank Innehållsförteckning 1 Syfte... 2 2 ens medlemmar... 2 2.1 Ägare... 2 3 Hållbarhet...

Läs mer

Bokslutskommuniké 2010 för Diadrom Holding AB (publ)

Bokslutskommuniké 2010 för Diadrom Holding AB (publ) Göteborg 2011-02-18 Bokslutskommuniké 2010 för Kvartal 4 Omsättningen ökade med 6,2 Mkr eller 100 procent till 12,3 (6,1) Mkr Under kvartalet har utnyttjandet av underkonsulter varit ovanligt högt och

Läs mer

Skogsägarnas Norrskogs Forskningsstiftelse Box KRAMFORS

Skogsägarnas Norrskogs Forskningsstiftelse Box KRAMFORS Kontaktperson Rune Ziethén 2012-11-06 1 (9) SP Trä 010-516 51 21 rune.ziethen@sp.se Skogsägarnas Norrskogs Forskningsstiftelse Box 133 872 23 KRAMFORS Maskinell hållfasthetssortering - De visuella urläggens

Läs mer

SCA Skog. Contortatall Umeå 2015-02-10

SCA Skog. Contortatall Umeå 2015-02-10 SCA Skog Contortatall Umeå 2015-02-10 Kort historik 50-talet (40-60 m 3 sk/ha) Avveckling av skräpskogar Björkavverkningar 60-talet Inriktning mot gles äldre skog Öka tillväxten med gödsling 70-talet Lite

Läs mer

Möjliga insatser för ökad produktion clas.fries@skogsstyrelsen.se Tall 80-100 år

Möjliga insatser för ökad produktion clas.fries@skogsstyrelsen.se Tall 80-100 år Möjliga insatser för ökad produktion clas.fries@skogsstyrelsen.se Tall 80-100 år Contortatall 15-20 år Tall 10 år Först en trailer SKA 15 (Skogliga konsekvensanalyser 2015) SKA 15 beskriver skogens utveckling

Läs mer

SCA WOOD Framåt i värdekedjan. Jerry Larsson Affärsområdeschef SCA Wood

SCA WOOD Framåt i värdekedjan. Jerry Larsson Affärsområdeschef SCA Wood SCA WOOD Framåt i värdekedjan Jerry Larsson Affärsområdeschef SCA Wood SCA som helhet Europas största privata skogsägare Skogsmark 2,6m ha 6% av Sverige Sågverk Massafabrik Kraftlinerbruk Tryckpappersbruk

Läs mer

Handbok Produktionssystem NPS

Handbok Produktionssystem NPS Handbok Produktionssystem KUNDFOKUS INDIVID PRODUKTIVITET LEDARSKAP ORGANISATION Affärsidé Nimo förser marknaden med högkvalitativa, energieffektiva och innovativa produkter för klädvårdsrummet. Vision

Läs mer

Industrikomponenter med norrländsk kvalitet för tillverkningsindustrier

Industrikomponenter med norrländsk kvalitet för tillverkningsindustrier Industrikomponenter med norrländsk kvalitet för tillverkningsindustrier Martinsons erbjuder kundanpassade industrikomponenter för vidare förädling. Med basen i högkvalitativ norrländsk skogsråvara producera

Läs mer

MAS Mobil Automatisk Stockmätning

MAS Mobil Automatisk Stockmätning MAS Mobil Automatisk Stockmätning Massaved mäts vanligtvis in genom ett så kallat kollektiv där slumpvis uttagna provtravar mäts in stockvis. Tidigare utfördes denna stockmätning helt manuellt. Idag används

Läs mer

Mätning av fibervinkel och kärnvedsinnehåll i granvirke vid tvärtransport

Mätning av fibervinkel och kärnvedsinnehåll i granvirke vid tvärtransport 1 (18) Mätning av fibervinkel och kärnvedsinnehåll i granvirke vid tvärtransport Innehållsförteckning Förord 2 Sammanfattning 2 1 Bakgrund 2 Mål 4 Genomförande 4 4 Test med utrustning utvecklad för mätning

Läs mer

EN E-BOK AV VIRKESBÖRSEN. Mail: Telefon:

EN E-BOK AV VIRKESBÖRSEN. Mail: Telefon: VIRKESBÖRSENS 10 TIPS FÖR EN LÖNSAMMARE VIRKESAFFÄR EN E-BOK AV VIRKESBÖRSEN WWW.VIRKESBORSEN.SE Mail: info@virkesborsen.se Telefon: 08339944 OM VIRKESBÖRSEN Virkesbörsens vision är att rätt virke ska

Läs mer

Virkesprislista. Avverkningsuppdrag. Från den 1 juni 2017 och tills vidare avseende SCA Skog AB Storuman, Vilhelmina, Dorotea och Strömsund kommun

Virkesprislista. Avverkningsuppdrag. Från den 1 juni 2017 och tills vidare avseende SCA Skog AB Storuman, Vilhelmina, Dorotea och Strömsund kommun Virkesprislista Avverkningsuppdrag Från den 1 juni 2017 och tills vidare avseende SCA Skog AB Storuman, Vilhelmina, Dorotea och Strömsund kommun Sågtimmer Tall Kr/m 3 toub Toppdiam (cm) 12-13- 14-15- 16-17-

Läs mer

TCN seminarie beständiga träkonstruktioner Skellefteå Hur ser den framtida råvaran ut?

TCN seminarie beständiga träkonstruktioner Skellefteå Hur ser den framtida råvaran ut? TCN seminarie beständiga träkonstruktioner Skellefteå 060920. Hur ser den framtida råvaran ut? Parametrar. 4 Medelstock. 4 Kvalitetsfördelning. 4 Kvistvarvsavstånd. 4 Årsringsbredd. 4 Kärnvedsandel. 4

Läs mer