Lisa kortmanual. Version Miljödata AB Ronnebygatan 46 Tel Karlskrona Org. nr

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lisa kortmanual. Version 10.1 2015-08-27. Miljödata AB Ronnebygatan 46 Tel. 0455-33 35 30 371 87 Karlskrona Org. nr 556324-4036 www.miljodata."

Transkript

1 Lisa kortmanual Version Miljödata AB Ronnebygatan 46 Tel Karlskrona Org. nr

2 Systematisk uppföljning av arbetsmiljön Lisa är en förkortning av Lokalt InformationsSystem om Arbetsskador samt tillbud. Lisa har ursprungligen utvecklats av Miljödata i samarbete med Arbetsmiljöverket och introducerades Det är ett dataprogram som är konstruerat för registrering och uppföljning av arbetsskador, tillbud och avvikelser inom företag och organisationer. Lisa underlättar rapportering över företagets skadebild för ledningen. Materialet kan i Lisa redovisas på ett snabbt, åskådligt och informativt sätt. Sammanställningar och uppföljningar av arbetsskador inom företaget är viktiga för att kartlägga och inventera risker i arbetsmiljön. Statistiken är även värdefull vid planering av företagets resurser och insatser. En klar fördel i större företag är att informationen samlas in centralt och på ett enhetligt sätt. Företaget kan göra jämförelser med t ex hela branschen. Vid registrering av arbetsskador följer Lisa samma metodik som används vid produktion av officiell statistik med hjälp av Informationssystemet om arbetsskador (ISA). Detta innebär bl.a. detaljerad registrering av skadeförlopp vid arbetsolycka eller orsak till arbetssjukdom. Samma metodik möjliggör jämförelser med officiell branschstatistik. Registreringsformuläret i Lisa följer Försäkringskassans blankett FK 9210 för registrering av arbetsskador. Varför arbeta med Lisa? I AFS 2001:1 om systematiskt arbetsmiljöarbete står det att arbetsgivaren är skyldig att utreda orsaker till ohälsa och olyckor (även mindre allvarliga) samt allvarliga tillbud i arbetet. Vissa förebyggande åtgärder måste genomföras omedelbart. Andra kan kanske vänta, men ska tas upp i en skriftlig handlingsplan med uppgift om när de ska vara genomförda och vem som ansvarar för dem. Det som står i handlingsplanen ska genomföras så snart det är praktiskt möjligt. De åtgärder som har genomförts skall efterkontrolleras. Tillbud och händelser med våld eller hot om våld ska dokumenteras och utredas, vare sig de är allvarliga eller inte. Arbetsgivaren ska varje år göra en skriftlig sammanställning av olycksfall och allvarliga tillbud som inträffat i arbetet. Detta kan skötas på ett effektivt sätt med Lisa. Med Lisa får du: Stöd för att samla nödvändig information om händelser Automatisk redovisning av alla åtgärder och aktiviteter i en handlingsplan Automatisk informationsspridning till skyddsombud Utskrift av anmälningsblankett till Försäkringskassan Webbanmälan till AFA kan göras av medarbetaren via modulen Lisa Medarbetare Hjälp att hålla reda på aktuella händelser och åtgärder All statistik och redovisning som behövs Lisa Kortmanual Sida 2(15)

3 Start av Lisa Lisa startas och används från en vanlig webbläsare (Internet Explorer, Safari, Chrome, Firefox). Vid start känner programmet av om användaren använder en dator, arbetar med surfplatta eller smartphone (enbart registreringsmodul) för att se information. På startbilden kan man, om man är medarbetare, öppna Lisa genom att ange sitt personnummer och klicka på OK (kan vara inställt att man ska få engångslösenord via e-post också). Inne i Lisa ser man då enbart registreringar som rör en själv. Är man inte registrerad visas en länk där man kan registrera sina personuppgifter. Om man är chef loggar man in genom att klicka på Logga in-knappen uppe till höger i bilden och ange användarnamn och lösenord, som man har fått av sin systemadministratör. Därefter kan man se alla uppgifter som är kopplade till den organisationsdel man är ansvarig för. Här kommer nu att beskrivas hur det ser ut när man loggar in som chef. En beskrivning av hur det ser ut när man startar Lisa som medarbetare, d.v.s. anger sitt personnummer och klickar på OK, finns längre fram i denna kortmanual. Lisa Kortmanual Sida 3(15)

4 Startsidan När man loggat in som chef kommer man till sin startsida. Här får man snabbt och enkelt en översikt av vad som är aktuellt inom sin del av organisationen. Allra överst finns en blå list, menyraden, där man genom att klicka på Lisasymbolen kan växla mellan de system man har tillgång till i Hälsoläget. Nästa knapp, Start/Hem, tar en tillbaka till startsidan om man befinner sig i någon annan bild i Lisa. Genom att klicka på knappen Mina händelser kommer man till händelseöversikten, som beskrivs längre fram i denna kortmanual. Lisa Kortmanual Sida 4(15)

5 Allra längst ut till höger finns en menyknapp, som innehåller alternativen Statistik, Mina inställningar och Logga ut. Dessa beskrivs längre fram i denna kortmanual. Att hantera Överst till vänster i fönstret under menyraden ser man vad som ska hanteras, t.ex. händelser utan åtgärd, händelser under utredning, försenade åtgärder. Om man klickar på något av dessa alternativ kommer man till Mina händelser med urval satt utifrån den länk man klickade på. Klickar man direkt på knappen Mina händelser visas samtliga händelser, utan urval. Rapportera händelse Överst till höger i fönstret under menyraden finns registreringsmöjligheter och där kan man klicka på Rapportera händelse, för att registrera en ny händelse i Lisa. Senaste händelser, Händelsestatus (senaste året), Länkar Under dessa uppgifter ser man en lista över de senaste händelserna (som inte har åtgärder och som du som chef bör ta tag i) och ett diagram över händelsestatus, samt de ev. länkar som finns upplagda i Lisa. Dessa länkar läggs upp av den systemadministratören. I listan över senaste händelser kan man dubbelklicka direkt på en händelse för att se mer information om den. Lisa Kortmanual Sida 5(15)

6 Mina händelser - Händelseöversikten Om man på startbilden väljer att klicka på knappen Mina händelser, eller klickar på någon av länkarna under Att hantera, så kommer man till en översikt över händelser eller åtgärder. Beroende på vilket alternativ man klickat på visas händelserna med olika urval. Det urval man senast angav visas sedan, när man klickar på Mina händelser. Urval Överst i fönstret under menyraden finns olika alternativ: I den första rullgardinsmenyn kan man välja om man vill visa händelser, åtgärder eller de senaste händelserna. På raden under denna rullgardinsmeny väljer man om man enbart vill se en del av organisationerna, d.v.s. arbetsplatserna, man har tillgång till. Till höger om den första rullgardinsmenyn finns en rullgardinsmeny där man kan välja vilka händelsetyper man vill visa, t.ex. skador, tillbud, avvikelser. Under händelsetypvalet har man möjlighet att ställa in händelsestatus. Om man från startbilden t.ex. valde att se Ej åtgärdade händelser är enbart detta alternativ markerat när man kommer till denna översikt. Dessa alternativ kan man ändra genom att öppna rullgardinsmenyn och markera eller avmarkera de olika alternativ som finns i den. Efter dessa val finns skrivrutor för datum. Här kan man klicka i skrivrutan för att välja i almanacksbladet som visas. Sist finns en skrivruta för fritext. Här kan man skriva in ord att söka efter i de olika registreringarna. Lisa Kortmanual Sida 6(15)

7 Om man byter alternativ i rullgardinslistorna görs sökningen om automatiskt, men om man fyller i datum och/eller fritext får man klicka på Sök-knappen till höger om urvalen för att sökningen skall göras om. Sökresultat Sökresultatet visas nedanför urvalet man gör. Resultatet är sorterat efter den kolumn som har en liten pil ovanför eller nedanför rubriken. För att sortera om resultatet klickar man på någon av pilarna invid den aktuella rubriken beroende på om man vill ha stigande eller fallande sortering. Om man markerar en rad utökas den och knappar för de olika funktioner man kan behöva, visas. Om man klickar på knappen (eller dubbelklickar på raden), Gå till handlingsplan, kommer man till detaljbilden för händelsen. Denna beskrivs närmare i nästa avsnitt. Handlingsplan Det är här, i handlingsplanen, chefens ansvar ligger att komplettera händelsen med mer information, klassificera händelsen och att arbeta med dess åtgärder. Det är viktigt att det vidtas åtgärder, så att en händelse inte upprepas! Om inga åtgärder kan vidtas är det också viktigt att dokumentera detta och visa att man tagit del av händelsen! Om man dubbelklickar på en händelse i händelseöversikten eller markerar den och klickar på knappen Gå till handlingsplan kommer man till Handlingsplanen för händelsen. Här ser man ID-numret för händelsen (t.ex. Skada #671), aktiviteter som redan gjorts och redan registrerade åtgärder. Lisa Kortmanual Sida 7(15)

8 I vänsterkanten finns information om vad som är kvar att göra under rubriken Att göra. Här kan t.ex. visas om det är åtgärder som skulle varit klara, men ännu inte har utförts. Under rubriken Funktioner visas de olika funktioner som är relevanta för den aktuella händelsen. Klicka på alternativet Visa fler alternativ,, för att se fler tillgängliga funktioner. Här beskrivs de vanligaste funktionerna kortfattat: Skriv ut ger en PDF-utskrift av all information kring händelsen i en egen flik. Detta dokument kan man välja att skriva ut. Skriv ut FK:s skadeblankett ger en utskrift av informationen till Försäkringskassans blankett. Se nästa avsnitt för utförligare information kring detta. AFA Arbetsskadeanmälan öppnar en länk till AFA:s webb-skadeanmälan där man får med sig de aktuella uppgifterna och kan fylla på med resterande. Om medarbetaren gjort detta visas ej alternativet för chefen. Dokument används för att bifoga dokument som skall kopplas till händelsen. Redigera händelsen öppnar den aktuella registreringsguiden och man får möjlighet att komplettera eller justera de angivna uppgifterna. Visa sammanställning används för att se en kort sammanställning av uppgifterna i Lisa om den aktuella händelsen. Ändra person/anställning använder man om fel person o/e anställning valts vid registrering av händelsen. Konvertera händelsen används för att konvertera händelsen från en typ till en annan, om man valt fel guide vid registreringen av den, t.ex. om det är ett tillbud, som man registrerat som en skada. Ta bort händelsen används om händelsen skall tas bort. Observera att allt med koppling till händelsen tas bort, som t.ex. dess dokument. I Händelseplanen visas de olika Aktiviteter som kan utföras. Här finns möjlighet att kryssa i när skadan är insänd till Försäkringskassan, avslutad, efterkontrollerad o.s.v. (detta anger status för skadan, som man sedan tittar på i statistikdelen). Till höger visas händelsens Klassificering. Det är chefens uppgift att klassificera händelserna. Symbolen uppe i högra hörnet visar mer information om händelsen. Lisa Kortmanual Sida 8(15)

9 Åtgärder Det är viktigt för arbetsgivaren, att det vidtas åtgärder, så att en händelse inte upprepas. I den nedre delen av bilden visas händelsens Åtgärder. Här syns de åtgärder som redan är registrerade och man kan lägga till fler genom att klicka på knappen Lägg till. Fyller man i ett planerat färdigdatum och detta överskrids i tid utan att åtgärden blivit utförd, visas datum med röd färg. Man kan dubbelklicka på en av åtgärderna för att komma in i åtgärdsregistreringen och redigera eller klarmarkera åtgärden (fyll då i utfört-datum). Om man klickar på Lägg till visas en dialog där man fyller i de aktuella uppgifterna: Man kan även markera att åtgärden skall komma med på anmälningsblanketten, m.h.a. kryssrutan uppe till höger i dialogen ovan, samt ange kostnad i kronor och tid om man vill. Vill man att den ska e-post-bevakas kan man ange det längst ner. När man sparat åtgärden visas även den på handlingsplanen för händelsen i fråga. Kan inga direkta åtgärder vidtas, är det viktigt att markera att ingen åtgärd är aktuell, då man genom detta dokumenterat att man tagit del av händelsen och gjort så mycket man kan. Lisa Kortmanual Sida 9(15)

10 Skriv ut Skadeanmälan I samband med att man sparar en skada och kommer till Handlingsplanen, kan man där enkelt skriva ut skadan på blanketten Skadeblankett FKF9210 genom att klicka på alternativet Skriv ut FK:s skadeblankett. Data från skadeformuläret förs över och klistras in på en blankett som utformats som ett Acrobat Reader-dokument. Se Bilaga för kopplingen mellan de registrerade uppgifterna och själva blanketten! De flesta utskrifter kan skrivas ut i PDF-, Word- eller Excelformat. Lisa Kortmanual Sida 10(15)

11 Registrera en händelse För att registrera en händelse klickar man på knappen Rapportera händelse på Startbilden: När man skall registrera/rapportera en händelse finns olika guider att välja mellan. Lisa innehåller möjlighet att registrera följande händelsetyper: Skada: En arbetsskada (olycka, arbetssjukdom, färdolycksfall) är en händelse som medfört någon form av skada och ska enligt lag anmälas till försäkringskassan. Tillbud: Tillbud är ett samlingsbegrepp för olika typer av nästan-skador d.v.s. händelser som skulle ha kunnat leda till arbetsskador. Avvikelse: En avvikelse innebär något som inte uppfyller de definierade kraven, avviker från rutinerna eller avviker från det normala man har fastställt i företaget. Kraven kan vara arbetsmiljöpolicy, kvalitetspolicy, jämställdhetspolicy, projektplaner, produktionsplaner, leveransplaner eller andra dokument. Förslag: en förslagssida till förbättringar av arbetsmiljön. Elevskada/Elevtillbud: hantering skador respektive tillbud inom skolan. Konsult/Inhyrd-skada: En händelse där en konsult eller inhyrd skadas. Brukarskada/Brukartillbud: En händelse där en brukare skadas eller är med om ett tillbud. Brukare kan t.ex. vara allmänhet som använder organisationens lokaler och är också vanligt inom t.ex. omsorgsförvaltningar. Skaderegistreringen är den längsta guiden och man fyller i uppgifterna i fälten så noggrant och utförligt man kan. 1. Börja med att klicka på knappen Rapportera händelse på startsidan. Då visas olika grupper med guider. Lisa Kortmanual Sida 11(15)

12 2. Välj den typ av händelse som skall registreras genom att klicka på den, t.ex. Skada registrering av arbetsolycksfall eller arbetssjukdom enligt FK-blankett Välj vilken person det gäller genom att ange personnummer och/eller namn och klicka på Sök-knappen: Markera och välj eller dubbelklicka på den aktuella personen. 4. När man valt en person kommer man vidare till den valda guiden och kan fylla i de aktuella uppgifterna: Fält som är markerade med en röd stjärna är obligatoriska att fylla i. I slutet av registreringsformuläret finns funktionen Delge, som ger möjlighet att låta annan organisationsdel ta del av händelsen om den t.ex. ägt rum i deras lokaler. Lisa Kortmanual Sida 12(15)

13 Klicka då i rutan Delge även per organisation, välj organisationsdel i organisationsträdet som visas och bekräfta med att klicka på OK. Ett e- postmeddelande går då till ansvarig som får kännedom om skadan och kan vidta åtgärder för att minimera skaderisken där. I samtliga händelseguider kan man registrera åtgärder för att undvika att liknande händelser inträffar på nytt. Skriv i datumet, skriv en anteckning om åtgärden och markera om den redan är utförd och i så fall när. 5. När man är klar med registreringen av uppgifterna klickar man på knappen Spara händelsen uppe till höger. När man har sparat händelsen kommer man direkt till händelsens Handlingsplan, där man överst ser händelsens ID-nummer. Samtliga händelser kan man vid ett senare tillfälle komplettera genom funktionen Redigera händelsen. Om man glömt att fylla i något som är obligatoriskt får man ett meddelande om detta och möjlighet att fylla i det innan man åter klickar på Spara händelsen. Om man av misstag har startat en guide för registrering kan man återgå genom att klicka på knappen Avbryt utan att spara. Då återgår man till startbilden och inget nytt har skapats. Statistik Välj alternativet Statistik i menyn längst till höger på menyraden visas bilden Snabbstatistik: överst i bilden, så Lisa Kortmanual Sida 13(15)

14 Snabbstatistik redovisar enkel statistik direkt. Detta ger en snabb översikt med siffror och grafer över t.ex. antal skador och hur många som befinner sig under utredning m.m. Gör ett urval och klicka på staplarna så visas mer information om det som valts. Urval: Organisation ger möjlighet att välja vilken den av den eller de tillgängliga organisationerna man vill se statistik för. Klicka på rullgardinslistan och kryssa för de aktuella alternativen. Händelsetyp ger möjlighet att välja vilka händelsetyper man vill se statistik för. Klicka på rullgardinslistan och kryssa för de aktuella alternativen. Skadetyp ger möjlighet att välja vilka skadetyper man vill se statistik för. Klicka på rullgardinslistan och kryssa för de aktuella alternativen. Antalstatistik ger möjlighet att välja vad man vill se statistik för, t.ex. om man vill se hur många händelser det varit av olika sorter, eller om man vill se antalet åtgärder, eller klassificering m.m. Klicka på rullgardinslistan och välj ett av alternativen. Händelsedatum ger möjlighet att begränsa statistikurvalet till en viss tid, t.ex ger de händelser som inträffat under Anmälningsdatum ger möjlighet att begränsa statistikurvalet till en viss tid, t.ex ger de händelser som har anmälts under När man för markören över en stapel visas rubrik med antal och %. Klicka på knappen Skriv ut för att skriva ut statistiken. Mina inställningar I menyn uppe till höger finns ett alternativ som heter Mina inställningar. Om man väljer det får man möjlighet att byta lösenord. Logga ut I menyn uppe till höger finns ett alternativ som heter Logga ut. Om man väljer det avslutas Lisa och man kommer till första sidan igen. Lisa Kortmanual Sida 14(15)

15 Starta Lisa Medarbetare När en medarbetare går in i Lisa genom att ange sitt personnummer, för att t.ex. rapportera en händelse kommer denne till en översikt över sina tidigare rapporterade händelser (om inga sådana finns visas sidan för att registrera händelser direkt). Här kan medarbetaren rapportera nya händelser, genom att klicka på knappen Rapportera händelse, välja guidegrupp och guide, för att sedan fylla i uppgifterna om händelserna. För händelserna som finns registrerade finns olika funktioner: Via denna symbol kan medarbetaren se vilka e-postadresser som information om händelsen har skickats till, då händelsen ursprungligen registrerades. Utskrift av all information om händelsen kan göras. AFA-anmälan kan göras genom att man klickar på AFA-symbolen. Man slussas då direkt till AFA:s webbanmälan med de uppgifter man har fyllt i och kan sedan enkelt slutföra AFA-anmälan där. När man har kvitterat en AFA-anmälan för den aktuella händelsen kommer dess AFA-knapp att släckas. Aktiviteten AFA i chefens handlingsplan visas ikryssad! Lisa Kortmanual Sida 15(15)

Lisa kortmanual. Version 8.12 2013-05-08. Miljödata AB Ronnebygatan 46 Tel. 0455-33 35 30 371 87 Karlskrona Org. nr 556324-4036 www.miljodata.

Lisa kortmanual. Version 8.12 2013-05-08. Miljödata AB Ronnebygatan 46 Tel. 0455-33 35 30 371 87 Karlskrona Org. nr 556324-4036 www.miljodata. Lisa kortmanual Version 8.12 2013-05-08 Miljödata AB Ronnebygatan 46 Tel. 0455-33 35 30 371 87 Karlskrona Org. nr 556324-4036 www.miljodata.se Systematisk uppföljning av arbetsmiljön Lisa är en förkortning

Läs mer

Kortmanual Adato Chef

Kortmanual Adato Chef Kortmanual Adato Chef 2014-12-09 Miljödata AB www.miljodata.se BG 5504-4325 Besöksadress: Ronnebygatan 46 371 87 Karlskrona 0455-33 35 30 PG 17141-3 Org. Nr 556324-4036 Om rehabsystemet Adato Arbetsgivaren

Läs mer

Manual för registrering av arbetsskada i Lisa

Manual för registrering av arbetsskada i Lisa Lisa, Lokalt InformationsSystem om Arbetsskador samt tillbud Manual för registrering av arbetsskada i Lisa Version 8.02 2012-05-28 @F En arbetsskada (olycka, arbetssjukdom) är en händelse som medfört någon

Läs mer

Kortmanual Adato Version 5.8 2011-12-14

Kortmanual Adato Version 5.8 2011-12-14 Kortmanual Adato Version 5.8 2011-12-14 Miljödata AB www.miljodata.se BG 5504-4325 Besöksadress: Ronnebygatan 46 371 87 Karlskrona 0455-33 35 30 PG 17141-3 Org. Nr 556324-4036 Rehabsystemet Adato Enligt

Läs mer

Tillbud är ett samlingsbegrepp för olika typer av nästan skador dvs. ej förväntade händelser som skulle kunnat medföra risk eller skada för någon.

Tillbud är ett samlingsbegrepp för olika typer av nästan skador dvs. ej förväntade händelser som skulle kunnat medföra risk eller skada för någon. Lisa, Lokalt InformationsSystem om Arbetsskador samt tillbud Manual för registrering av tillbud i Lisa Version 8.02 2012-05-30 @F Tillbud är ett samlingsbegrepp för olika typer av nästan skador dvs. ej

Läs mer

Manual till Genomförandewebben. Treserva

Manual till Genomförandewebben. Treserva SBG1000, v1.3, 2010-04-07 ÄLDREFÖRVALTNINGEN 2013-08-20 1 (34) Manual till Genomförandewebben Treserva Sundbybergs stad, 172 92 Sundbyberg BESÖKSADRESS Kavallerivägen 4, Rissne TELEFON 08-706 80 00 TELEFAX

Läs mer

Aditro HR Portalen - logga in och byta lösenord

Aditro HR Portalen - logga in och byta lösenord Aditro HR Portalen - logga in och byta lösenord 2015-04-22 Innehåll 1. Att komma åt HR portalen... 2 2. Logga in och byta lösenord... 2 Inloggning... 2 Byta lösenord... 2 Glömt lösenord... 3 Hjälpfunktionen...

Läs mer

STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. Aktivitetsstöd. Behörigheten Föreningsadministratör. Datum: 2015-09-22 Version 2. Sidan 1 (30)

STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. Aktivitetsstöd. Behörigheten Föreningsadministratör. Datum: 2015-09-22 Version 2. Sidan 1 (30) Aktivitetsstöd Behörigheten Föreningsadministratör Datum: 2015-09-22 Version 2 Sidan 1 (30) Innehållsförteckning 1. Aktivitetsstöd - Inledning... 3 1.1 Användare - Webbadress tillre Aktivitetsstöd... 3

Läs mer

Datum: 2013-03-22 Version 1.6. Sidan 1 (43)

Datum: 2013-03-22 Version 1.6. Sidan 1 (43) Datum: 2013-03-22 Version 1.6 Sidan 1 (43) Innehållsförteckning 1. Aktivitetsstöd - Inledning...3 1.1 Användare - Webbadress till Aktivitetsstöd... 3 1.2 Användare - Inloggning och glömt lösenord... 3

Läs mer

Innehållsförteckning. 1: Introduktion 3. 2: Roller 3

Innehållsförteckning. 1: Introduktion 3. 2: Roller 3 Arbetsgång i IA Innehållsförteckning 1: Introduktion 3 2: Roller 3 3: Arbetsgång vid händelserapportering i IA 4 3.1: Händelse rapporteras Light-registrering 5 3.2: Händelseansvarig (chef) kompletterar

Läs mer

PLATINA 1(23) Platina, för nya nämndsekreterare

PLATINA 1(23) Platina, för nya nämndsekreterare 1(23) Platina, för nya nämndsekreterare 2(23) INNEHÅLLSFÖRTECKNING NAVIGERING PÅ STARTSIDAN ------------------------------------------------------------ 3 HANTERA INSTANS ----------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Manual för registrering av elevskada i Lisa Version 7.05 2011-10-31 @F

Manual för registrering av elevskada i Lisa Version 7.05 2011-10-31 @F Lisa, Lokalt InformationsSystem om Arbetsskador samt tillbud Manual för registrering av elevskada i Lisa Version 7.05 2011-10-31 @F Registrering av elevskada går att göra via en dator som är ansluten till

Läs mer

Framsteg med resultatrapportering

Framsteg med resultatrapportering Guide Framsteg med resultatrapportering Senast uppdaterad: 2015-05-19 Via funktionen Framsteg kan läraren lägga upp kursens olika moment, exempelvis inlämningsuppgifter och närvaro. Läraren kan sedan ange

Läs mer

Mobilapplikation htp:/aktjon.argentum.se/activitymobile

Mobilapplikation htp:/aktjon.argentum.se/activitymobile E-tjänst-Aktivitetsstöd htp:/aktjon.argentum.se Mobilapplikation htp:/aktjon.argentum.se/activitymobile INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehållsförteckning...2 Om denna dokumentation...3 Teckenförklaring...3 Revisionshistorik...3

Läs mer

SCHOLA COMAI ELEV WEBBKALENDER / SCHEMA VERSION 1.1. [Skriv text]

SCHOLA COMAI ELEV WEBBKALENDER / SCHEMA VERSION 1.1. [Skriv text] 20111206 SCHOLA COMAI WEBBKALENDER / SCHEMA VERSION 1.1 ELEV [Skriv text] Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Terminologi... 3 1.2 Teknisk kravspecifikation... 4 1.3 Behörigheter... 4 1.5 Start... 4 1.5.1 Grundinställning

Läs mer

Användarmanual Jobb i Stan. CV-Handboken. Registrering, jobbsökning mm. Copyright Aditro. All rights reserved.

Användarmanual Jobb i Stan. CV-Handboken. Registrering, jobbsökning mm. Copyright Aditro. All rights reserved. Användarmanual Jobb i Stan CV-Handboken Registrering, jobbsökning mm. Innehållsförteckning: 2 Registrering 5-16 2.1 Skapa ett konto 5-6 2.2 Skapa ett CV 6 2.2.1 CV-profil (steg 1) 7-8 2.2.2 Arbetslivserfarenhet

Läs mer

2007-01-24 Rev 2011-03-17. Dexter Intag Sökande

2007-01-24 Rev 2011-03-17. Dexter Intag Sökande 2007-01-24 Rev 2011-03-17 Dexter Intag Sökande Inloggning För att sökande ska kunna logga in så krävs det ett användarnamn och lösenord. För sökande finns det följande funktionalitet; Min ansökan I denna

Läs mer

Handledning. Biträdessidan. Handledning till Biträdessidan, 2013 version 1.0 : 2016-06-09

Handledning. Biträdessidan. Handledning till Biträdessidan, 2013 version 1.0 : 2016-06-09 Handledning Biträdessidan Handledning till Biträdessidan, 2013 version 1.0 : 2016-06-09 Innehåll 1 Inledning... 3 2 Logga in/ut på biträdessidan... 4 2.1 Logga in på biträdessidan... 4 2.2 Logga ut från

Läs mer

Logga in. Elevöversikt. Kolumner. Godkänna. Urval. Hantera inflytt och byte. Sök. Familjebild. Utskriftsrutin Om pengen

Logga in. Elevöversikt. Kolumner. Godkänna. Urval. Hantera inflytt och byte. Sök. Familjebild. Utskriftsrutin Om pengen 2014-03-04 Logga in Glömt lösenord Uppdatera lösenordet Kolumner Lägga till, ta bort och ändra ordning Spara egna kolumnval Urval Excelformat Välja antal barn som visas Sök Söka med filter Familjebild

Läs mer

TERSUS SKOLSYSTEM AB. Ansökan. Barnomsorgen 2014-12-09

TERSUS SKOLSYSTEM AB. Ansökan. Barnomsorgen 2014-12-09 TERSUS SKOLSYSTEM AB Ansökan Barnomsorgen 2014-12-09 Innehåll Ansökan... 4 Inställningar Adela Administration... 5 Inställningar Ansökan... 6 Ansökan uppdatera kontaktuppgifter för existerande personer...

Läs mer

Utbildningsmodulen Förening 2013-08-18

Utbildningsmodulen Förening 2013-08-18 Utbildningsmodulen Förening 2013-08-18 Inledning...3 Operativsystem och webbläsare...3 Föreningens utbildningsmodul.4 Inledning...4 Arrangemang...4 Öppna arrangemang...4 Sök arrangemang...7 Kopiera arrangemang...7

Läs mer

Översikt. Inloggning i Skola24 Schema Artiklar Frånvaro Planering Omdöme Kontakter Skola24 MobilApp. Nova Software AB 1 (19) 502

Översikt. Inloggning i Skola24 Schema Artiklar Frånvaro Planering Omdöme Kontakter Skola24 MobilApp. Nova Software AB 1 (19) 502 Föräldrar i Skola24 Genom föräldrarollen i Skola24 kan föräldrar ta del av en mängd användbar information. En central databas gör det möjligt att med samma inloggning se information om flera barn även

Läs mer

Komma igång med Eventor

Komma igång med Eventor Guide Eventor Komma igång med Eventor Version 2.0, 2013-10-07 Starta med startsidan På Eventors startsida finns en kortare guide över hur du skaffar användarkonto och hur du loggar in. Börja med den för

Läs mer

Manual. Användargränssnitt

Manual. Användargränssnitt Manual Användargränssnitt 0 Innehållsförteckning ANVÄNDARGRÄNSSNITT... 1 1. MENYNAVIGERING... 1 2. BACKA-KNAPP... 2 3. GLOBALA FUNKTIONER... 3 4. PERIOD... 4 Avrundning... 4 5. FLERA FLIKAR SAMTIDIGT...

Läs mer

Manual för att registrera i Kvalitetsregister PsykosR 2014-05-21

Manual för att registrera i Kvalitetsregister PsykosR 2014-05-21 Manual för att registrera i Kvalitetsregister PsykosR 2014-05-21 1 Förutsättningar För att logga in behöver du: 1. Ett giltigt SITHS-kort (Tjänste-ID) 2. En dator med kortläsare 3. Vara upplagd som användare

Läs mer

GUIDE FÖR RECENSIONSVERKTYGET

GUIDE FÖR RECENSIONSVERKTYGET GUIDE FÖR RECENSIONSVERKTYGET Med recensionsverktyget kan du enkelt samla in recensioner och utvärderingar av era utbildningar. Genom att skapa och schemalägga utskick till fler personer samtidigt får

Läs mer

Inledning. Att bli medlem

Inledning. Att bli medlem - Inledning Nedan följer en instruktion om hur man blir medlem på Vreta-Ytternäs hemsida och sedan en instruktion om hur man loggar in. Innan man kan logga in måste man registrera sig som medlem. Anledningen

Läs mer

Användarhandledning Rapportgenerator Version: 1.1

Användarhandledning Rapportgenerator Version: 1.1 Användarhandledning Rapportgenerator Version: 1.1 Umefast AB 2008 www.umefast.se Innehåll 1. Rapportgenerator... 2 1.1. Syfte och avgränsningar... 2 1.2. Wizards... 2 1.3. Förutsättningar för arbete med

Läs mer

Selma Manual Utbildningsplan. Studentcentrum/Ladokgruppen

Selma Manual Utbildningsplan. Studentcentrum/Ladokgruppen Selma Manual Utbildningsplan Innehållsförteckning Innehållsförteckning -------------------------------------------------------------------------------------------------- 2 Logga in och logga ut - CAS ----------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Snabbguide till CtrlPrint

Snabbguide till CtrlPrint Snabbguide till CtrlPrint För Administratörer Januari 2016 Gå till innehållsförteckningen Innehåll Inloggning och lösenord 3 Logga in i CtrlPrint 4 Byta lösenord 5 Logga in som administratör 6 Administrera

Läs mer

IA-systemet. För en säkrare och effektivare arbetsplats! Kom igång med IA

IA-systemet. För en säkrare och effektivare arbetsplats! Kom igång med IA IA-systemet För en säkrare och effektivare arbetsplats! Kom igång med IA Senast uppdaterad 29 september 2015 Start När du sätter upp IA-systemet för första gången är det bra om du följer lathunden steg

Läs mer

Kortmanual Adato Version KARLSKRONA TELEFON TELEFAX

Kortmanual Adato Version KARLSKRONA TELEFON TELEFAX Kortmanual Adato Version 5.7 2011-04-29 371 87 KARLSKRONA TELEFON TELEFAX 0455-33 35 30 0455-128 28 info@miljodata.se www.miljodata.se Rehabsystemet Adato Enligt 22 kap, 3 lagen om allmän försäkring skall

Läs mer

Lathund till Dexter IUP

Lathund till Dexter IUP Barn- och utbildningsförvaltningen 2009-01-01 Lathund till Dexter IUP Version 3 1. Gå in på webbadressen: http://skolwebb.eskilstuna.se 2. Logga in med ditt användarnamn och lösenord. Klicka på knappen

Läs mer

För sökande: Vanliga frågor om e-tjänsten 4/2011

För sökande: Vanliga frågor om e-tjänsten 4/2011 1/6 För sökande: 4/2011 Läs också: Användarguide till Akademins e-tjänst (pdf) Innehåll 10 vanligaste frågorna... 2 Hur ändrar jag mitt lösenord?... 2 Varför godkänns inte min personbeteckning?... 2 Jag

Läs mer

HANDLEDNING ZENIT BILBOKNING

HANDLEDNING ZENIT BILBOKNING Sid 1 (16) HANDLEDNING ZENIT BILBOKNING Sid 2 (16) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 HANDLEDNING FÖR WEBBASERAD BILPOOL... 3 1.1 LATHUND... 3 1.2 ÖVERSIKT ARBETSLÄGE WEBBASERAD BILPOOL... 3 1.3 INFORMATION OM BILPOOLENS

Läs mer

Lär dig sökmöjligheterna i Disgen 8

Lär dig sökmöjligheterna i Disgen 8 Det har blivit dags att titta på sökmöjligheterna i Disgen. Det finns egentligen två olika sökfunktioner i Disgen, Välj person och Sök personer. Här behandlas dessa båda funktioner. Välj person och Sök

Läs mer

IdrottOnline-appen Du kan installera appen från Google Play store för Android och Appstore för iphone. Sök på IdrottOnline så bör den komma fram.

IdrottOnline-appen Du kan installera appen från Google Play store för Android och Appstore för iphone. Sök på IdrottOnline så bör den komma fram. IdrottOnline-appen Du kan installera appen från Google Play store för Android och Appstore för iphone. Sök på IdrottOnline så bör den komma fram. Logga in och välj organisation När du sedan startar upp

Läs mer

Telefonist i 3Växel webb.

Telefonist i 3Växel webb. Telefonist. När du ska arbeta som telefonist i 3Växel Webb rekommenderar vi att du använder någon av webbläsarna Chrome, Firefox eller Safari. Logga in För att kunna svara på samtal som kommer till växelnumret

Läs mer

Catharina Wramfors BFC Tekniksektionen Lund. Vid problem med KundRad kontakta RSIT tel: 077-67 30 000

Catharina Wramfors BFC Tekniksektionen Lund. Vid problem med KundRad kontakta RSIT tel: 077-67 30 000 Manual KundRad Webb Datum: 2009-04-14 Skapad av: Catharina Wramfors BFC Tekniksektionen Lund Vid problem med KundRad kontakta RSIT tel: 077-67 30 000 Innehåll: Inloggning och Ansökan om access. (användarkonto)

Läs mer

Lathund. Administratörshantering. Kapitalflytt ITPK

Lathund. Administratörshantering. Kapitalflytt ITPK Lathund Administratörshantering Kapitalflytt Interimslösning 2008-10-01 Dokumentägare: Anders Thomson, Collectum AB Sida 1 av 9 1 Generellt för flyttapplikationen...3 Introduktion...3 2 Logga in i flyttapplikationen...4

Läs mer

Uppdaterad 2010-05-11. Lathund Synpunkten för handläggare och ansvarig chef

Uppdaterad 2010-05-11. Lathund Synpunkten för handläggare och ansvarig chef Uppdaterad 2010-05-11 Lathund Synpunkten för handläggare och ansvarig chef 1 Innehållsförteckning Handläggarens roll och ansvarsuppgifter... 3 Närmaste chefs roll och ansvarsuppgifter... 3 Praktisk handläggning

Läs mer

Delegering i Procapita

Delegering i Procapita Manual Delegering i Procapita 2012-11-09 Innehåll 1 Delegering Sidan 3 2 Förnya delegering Sidan 7 3 Återkalla delegering Sidan 9 4 Personal Sidan 9 Sida 2 av 12 1 DELEGERING För regler och rutiner om

Läs mer

Trädportalen.se. Användarhandledning för rapportsystemet för skyddsvärda träd

Trädportalen.se. Användarhandledning för rapportsystemet för skyddsvärda träd Användarhandledning för rapportsystemet för skyddsvärda träd Innehåll Introduktion Trädportalen.se Visa träd (ej inloggad) Exportera data 4 Visa träd (inloggad) 5 Skapa rapport 6 Registrera konto 7 Ändra

Läs mer

ANVÄNDARGRÄNSSNITT FÖR FÖRÄLDRAR INSTRUKTIONER

ANVÄNDARGRÄNSSNITT FÖR FÖRÄLDRAR INSTRUKTIONER ANVÄNDARGRÄNSSNITT FÖR FÖRÄLDRAR INSTRUKTIONER INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLOGGNING I PÄIKKY 1 1.1 Aktivera användarnamnet 1 1.2 Inloggning 2 2 ALLMÄN INFORMATION 3 2.1 Skaffa ett nytt lösenord 3 2.2 Stödda

Läs mer

Självbetjäning för arbetsgivare. Användarhandledning Arbetsgivartjänsten Lämna uppgifter

Självbetjäning för arbetsgivare. Användarhandledning Arbetsgivartjänsten Lämna uppgifter Självbetjäning för arbetsgivare Användarhandledning Arbetsgivartjänsten Lämna uppgifter Innehåll 1 DOKUMENTINFORMATION... 3 1.1 SYFTE... 3 1.2 AVGRÄNSNINGAR... 3 1.3 STÖD VID LÄSNING... 3 1.4 GENERELLA

Läs mer

19. Skriva ut statistik

19. Skriva ut statistik 19. Skiva ut statistik version 2006-05-10 19.1 19. Skriva ut statistik Den här dokumentationen beskriver hur man skriver ut statistik från SPFs medlemsregister via Internet. Observera att bilderna är exempel

Läs mer

Användarmanual DHL ACTIVETRACING 3.3. Full Spårbarhet. Full spårbarhet av dina DHL sändningar

Användarmanual DHL ACTIVETRACING 3.3. Full Spårbarhet. Full spårbarhet av dina DHL sändningar Användarmanual DHL ACTIVETRACING 3.3 Full Spårbarhet Full spårbarhet av dina DHL sändningar Benutzerhandbuch, November 2009 Seite 2 Innehållsförteckning Introduktion...3 1.Åtkomst 4 2. Registrering...5

Läs mer

LITEN LATHUND TILL ALUMNDATABASEN

LITEN LATHUND TILL ALUMNDATABASEN LITEN LATHUND TILL ALUMNDATABASEN * Översikt & sökningar * Inloggning Gå till www.gu.se/alumn/ eller till din fakultets alumnsida. Härifrån kan man logga in både som alumn och som administratör. Klicka

Läs mer

Administrativ manual RiksSvikt 3.7.0

Administrativ manual RiksSvikt 3.7.0 Administrativ manual RiksSvikt 3.7.0 Reviderad 2014-05-14 www.rikssvikt.se Innehållsförteckning Startsida...2 Aktivera e-tjänstekort...2 Inloggning...3 Administrera min profil...5 Skapa ny användare...5

Läs mer

Att genomföra ett e-postutskick till klubbens medlemmar

Att genomföra ett e-postutskick till klubbens medlemmar Att genomföra ett e-postutskick till klubbens medlemmar Medlem online innehåller en funktion där du kan göra ett utskick till de medlemmar som har en e-post registrerad i systemet. Observera att de medlemmar

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete

Systematiskt arbetsmiljöarbete Sidan 1 av 21 Lednings- och verksamhetsstöd Datum Sid 2016-03-10 Dnr 1 (1) Kommunstyrelsen Systematiskt arbetsmiljöarbete I syfte att förbättra och förtydliga det systematiska arbetsmiljöarbetet i Östhammars

Läs mer

Handledning till VIS. Verksamhets Informations System. Februari 2016 VIS förvaltningsgrupp

Handledning till VIS. Verksamhets Informations System. Februari 2016 VIS förvaltningsgrupp Handledning till VIS Verksamhets Informations System Februari 2016 VIS förvaltningsgrupp Innehållsförteckning Introduktion till VIS... 3 Starta QlikView... 3 Inloggning... 3 Utloggning... 3 Startsidan

Läs mer

WIA Ett verktyg för en säkrare arbetsplats

WIA Ett verktyg för en säkrare arbetsplats WIA Ett verktyg för en säkrare arbetsplats Prevent är en ideell förening inom arbetsmiljöområdet med Svenskt Näringsliv, LO och PTK som huvudmän. Vår uppgift är att tillsammans med huvudmännen förmedla

Läs mer

Handbok Företagsinteckning

Handbok Företagsinteckning Handbok Företagsinteckning Denna handbok beskriver hur du arbetar i Bolagsverkets e-tjänst Företagsinteckning. Datum: 2009-10-21 Version: 1.2 Upprättad av: Conny Berglund Ändringar Version Datum Ändrade

Läs mer

Så här gör du din gymnasieansökan på webben

Så här gör du din gymnasieansökan på webben Så här gör du din gymnasieansökan på webben 1 Inloggningssida gymnasiewebben.nykoping.se 1. Uppe till vänster på sidan har du två boxar ( Information & senaste nytt samt Statistik, FAQ & viktiga länkar

Läs mer

VASS HBI Användarmanual

VASS HBI Användarmanual VASS HBI Användarmanual 2014-09-17 VASS Hållbarhetsindex Sida 1 (7) Innehållsförteckning Logga in i VASS... 3 Behörighetssystem... 3 Välj kommun... 3 Regionala bolag... 3 Mata in uppgifter... 3 Hållbarhetsindex...

Läs mer

KLARA-manual. för Skövde kommunanvändare. Omvårdnadsförvaltningen. Arbetsgrupp: Andrea Eriksson, Carina Berg, Ewa Westerberg, Maria Mustonen

KLARA-manual. för Skövde kommunanvändare. Omvårdnadsförvaltningen. Arbetsgrupp: Andrea Eriksson, Carina Berg, Ewa Westerberg, Maria Mustonen Omvårdnadsförvaltningen Datum 2010-04-28 KLARA-manual för Skövde kommunanvändare Arbetsgrupp: Andrea Eriksson, Carina Berg, Ewa Westerberg, Maria Mustonen 2 (11) Innehåll Inkomna meddelanden... 3 Patientadministrering...

Läs mer

MANUAL SKOLSKÖTERSKA. - ett verktyg inför hälsosamtal och för sammanställning av hälsostatistik

MANUAL SKOLSKÖTERSKA. - ett verktyg inför hälsosamtal och för sammanställning av hälsostatistik MANUAL SKOLSKÖTERSKA - ett verktyg inför hälsosamtal och för sammanställning av hälsostatistik INNEHÅLL INLEDNING... 3 INSTRUKTION TILL ELEVEN/FÖRÄLDERN... 4 ELEVINLOGGNING... 4 STARTA CAREPLUS SKOLA FRÅN

Läs mer

Kortmanual Adato. Version 5.98 2013-05-08. Miljödata AB Ronnebygatan 46 Tel. 0455-333530 371 87 Karlskrona Org.nr 556324-4036 www.miljodata.

Kortmanual Adato. Version 5.98 2013-05-08. Miljödata AB Ronnebygatan 46 Tel. 0455-333530 371 87 Karlskrona Org.nr 556324-4036 www.miljodata. Kortmanual Adato Version 5.98 2013-05-08 Miljödata AB Ronnebygatan 46 Tel. 0455-333530 371 87 Karlskrona Org.nr 556324-4036 www.miljodata.se Rehabsystemet Adato Arbetsgivaren skall i samråd med den anställde

Läs mer

2012-07-19 1 (12) LATHUND DELEGERING HÖGANÄS KOMMUN FÖRVALTNING. 263 82 Höganäs 042-33 71 00 kommunen@hoganas.se WWW.HOGANAS.SE

2012-07-19 1 (12) LATHUND DELEGERING HÖGANÄS KOMMUN FÖRVALTNING. 263 82 Höganäs 042-33 71 00 kommunen@hoganas.se WWW.HOGANAS.SE 2012-07-19 1 (12) LATHUND DELEGERING 2 (12) Innehåll 1 DELEGERING... 3 2 Personalregister... 5 3 Forts. personalregister - organisation... 6 4 Förnya delegering... 7 5 Sök delegeringar... 9 6 Resultat

Läs mer

En lathund inför utvecklingssamtalet

En lathund inför utvecklingssamtalet En lathund inför utvecklingssamtalet 20091119 /lga 1 Så här arbetar vi med IUP i Ödeshög I Skolverkets allmänna råd för DEN INDIVIDUELLA UTVECKLINGSPLANEN med skriftliga omdömen skriver man följande om

Läs mer

Kortmanual Adato Chef

Kortmanual Adato Chef Kortmanual Adato Chef 2016-05-10 Miljödata AB www.miljodata.se BG 5504-4325 Besöksadress: Ronnebygatan 46 371 87 Karlskrona 0455-33 35 30 PG 17141-3 Org. Nr 556324-4036 Om rehabsystemet Adato Arbetsgivaren

Läs mer

Så här gör du i Skolportalen

Så här gör du i Skolportalen Så här gör du i Skolportalen Webbplatsadress: https://skolportal.tyreso.se/ Här har vi samlat information om hur du gör för att ändra och lägga in ny information i Skolportalen. Ansök om konto sid 1 Glömt

Läs mer

Manual för administratörer - fiske

Manual för administratörer - fiske Version 2.0 2014-02-14 1 Starta NatureIT Starta en webbläsare i din PC, Mac, läsplatta eller smartphone och skriv in www.natureit.se eller www.natureit.no. Då skall du få upp en bild som ser ut så här:

Läs mer

Manual för externa sökande

Manual för externa sökande Aditro Recruit 9.2 10.11.2015 Aditro Recruit 9.2 Manual för externa sökande Aditro Recruit 9.2 10.11.2015 Innehållsförteckning 1. Logga in i systemet... 1 1.1. Låst användarkonto... 2 2. Skapa ett användarkonto...

Läs mer

Användarmanual. Atea eshop

Användarmanual. Atea eshop Användarmanual Atea eshop UTGÅVA JANUARI 2015 Innehåll Administration 3 Paket 3 Skapa paket 3 Avtalssortiment 5 Skapa sortiment 5 Vyn under Avtalssortiment 6 Export till Excel under Avtalssortiment 7 Användare

Läs mer

informationsöverföring Fastställd av Fastställd datum Omprövas Ansvarig för omprövning

informationsöverföring Fastställd av Fastställd datum Omprövas Ansvarig för omprövning Användarmanual Utarbetad för förvaltning Utgåva Giltig fr.o.m. Ersätter Diarienummer Vård och omsorg 1 2014-03-17 Ämne/område Ansvarig för framtagande Granskad av Kommunikation och MAS/MAR/SAS informationsöverföring

Läs mer

Innehåll. Dok nr ÄHO/AV 13:068, Ver E Utfo rarenheten

Innehåll. Dok nr ÄHO/AV 13:068, Ver E Utfo rarenheten Utfo rarenheten Innehåll 1 Ta emot och fördela uppdrag... 2 1.1 Fördelabild... 5 2 Återkalla insats tillfälligt... 8 3 Omfördela insats... 10 4 Rätta verkställighet... 12 5 Skapa ny journal, om det ej

Läs mer

Leveransbokning för Nya sjukhusområdet Helsingborg

Leveransbokning för Nya sjukhusområdet Helsingborg 2016-03-09 Fastighetsdivisionen 1 (6) Support: Anna Manecke Tel: 076 629 99 85 Supporttid: kl 10:00-11:00 och 13:00-14:00 Leveransbokning för Nya sjukhusområdet Helsingborg Börja med (inställning som krävs

Läs mer

Kennelklubbens Omakoira-medlemstjänst Instruktion angående adresslistor för kenneldistrikten

Kennelklubbens Omakoira-medlemstjänst Instruktion angående adresslistor för kenneldistrikten Kennelklubbens Omakoira-medlemstjänst Instruktion angående adresslistor för kenneldistrikten Finska Kennelklubben 8.9.2014 2(10) Adresslistor för kenneldistrikten Innehåll: Allmänt... 3 Att ta fram listor...

Läs mer

ADAD-net. Användarmanual INDIVIDEN. Råbe och Kobberstad Februari 2010

ADAD-net. Användarmanual INDIVIDEN. Råbe och Kobberstad Februari 2010 ADAD-net Användarmanual INDIVIDEN Råbe och Kobberstad Februari 2010 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 1 INLOGGNING OCH BEHÖRIGHETER... 2 STARTA PROGRAMMET OCH LOGGA IN... 2 BEHÖRIGHETSSYSTEM...

Läs mer

Danske Bank Lönetjänst - Vägledning för Kundhelpdesk inloggning med lösenord

Danske Bank Lönetjänst - Vägledning för Kundhelpdesk inloggning med lösenord Inloggning Inledning I Danske Bank Lönetjänst kan du i rollen som Kundhelpdesk logga in i webbgränssnittet och där administrera de löntagare som är kopplade till din arbetsgivare. Du kan: A. Sök lönespecifikation

Läs mer

Assessios webb-baserade testsystem

Assessios webb-baserade testsystem Assessios webb-baserade testsystem www.assessio.com/webtest Användaranvisning för Predicting Job Performace PJP för Organisations- och Testadministratörer 1 Inledning I testsystemet finns fyra olika roller

Läs mer

Så här beställer du från Apoteket Farmaci via nätet www.apoteketfarmaci.se

Så här beställer du från Apoteket Farmaci via nätet www.apoteketfarmaci.se 1(21) Så här beställer du från Apoteket Farmaci via nätet www.apoteketfarmaci.se Lathund beställning_.doc 2(21) Innehållsförteckning 1 INNAN DU BÖRJAR... 3 2 LOGGA IN... 3 3 PÅGÅENDE BESTÄLLNING... 4 4

Läs mer

Manual Introduktionskurs SiteVision

Manual Introduktionskurs SiteVision Manual Introduktionskurs SiteVision sidan 1 Manual Introduktionskurs SiteVision 20141125 Version 3 Innehållsförteckning Logga in 2 Redigera text 3 Om bilder på ale.se 6 Lägga till en bild 7 Lägga till

Läs mer

Version 2.2 2014-06-04

Version 2.2 2014-06-04 Version 2.2 2014-06-04 1 Starta NatureIT Starta en webbläsare i din PC, Mac, läsplatta eller smartphone och skriv in www.natureit.se eller www.natureit.no. Då skall du få upp en bild som ser ut så här:

Läs mer

combine version 1.8 I denna text kommer ni finna information som berör uppdateringen av Pulsen Combine utförarproduktion 1.7 till 1.8.

combine version 1.8 I denna text kommer ni finna information som berör uppdateringen av Pulsen Combine utförarproduktion 1.7 till 1.8. 1(11) SOCIAL OMSORG Kristoffer Helgesson combine version 1.8 I denna text kommer ni finna information som berör uppdateringen av Pulsen Combine utförarproduktion 1.7 till 1.8. Sortering av adresser vid

Läs mer

Seriehantering. [En enkel guide för hur du som serieadministratör använder SVEMO TA.]

Seriehantering. [En enkel guide för hur du som serieadministratör använder SVEMO TA.] 2013 Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet Box 2314 600 02 NORRKÖPING Tel. 011-23 10 80 www.svemo.se Seriehantering [En enkel guide för hur du som serieadministratör använder SVEMO TA.] Innehåll Inledning...

Läs mer

Flexibel meny i Studentportalen

Flexibel meny i Studentportalen Guide Flexibel meny i Studentportalen Via en flexibel meny kan lärare och administratörer skapa en menystruktur som består av menyblock och funktioner i valfri ordning. På så sätt kan menyn spegla kursens

Läs mer

MOA MANUAL VERSION 1

MOA MANUAL VERSION 1 MANUAL VERSION 1 MOBIL OMSORG En manual för dig som använder mobil omsorg app i telefonen Besök. Tidsregistering / kvittens. Kundinformation. Anteckningar. Personal. Karta, telefon, SMS. 2 (22) GRUNDER:

Läs mer

MANUAL kvalitetsregister

MANUAL kvalitetsregister MANUAL kvalitetsregister Mars 0 Förord Senior alert är ett nationellt kvalitetsregister som stödjer ett systematiskt arbetssätt för att förebygga undernäring, fall och trycksår. Det ger möjlighet till

Läs mer

Instruktion Ansökan om utbetalning Min ansökan

Instruktion Ansökan om utbetalning Min ansökan Instruktion Ansökan om utbetalning Min ansökan Version 1.1, 2016-05-20 Innehåll Instruktion Ansökan om utbetalning Min ansökan... 1 Förutsättningar att skapa en utbetalningsansökan... 1 1 Logga in i Min

Läs mer

Delmoment 2: Skapa nyhetsmallen (om det inte redan finns en nyhetsmall)

Delmoment 2: Skapa nyhetsmallen (om det inte redan finns en nyhetsmall) Lathund Nyheter SiteVision har en inbyggd nyhetsfunktion. Den kan bland annat sättas upp för att visa en artikel på flera olika ställen på webbplatsen, tex som en notis på startsidan eller som ett arkiv

Läs mer

ROVBASE. Manual Registrera observation. Version 1.5 2016-01-08

ROVBASE. Manual Registrera observation. Version 1.5 2016-01-08 ROVBASE Manual Registrera observation Version 1.5 2016-01-08 Innehåll Förord 3 Logga in 4 Steg 1: Starta registrering av en rovdjursobservation 5 Steg 2: Fyll i uppgifter på alla flikar 6 Antal djur och

Läs mer

Lathund Ff-torget 2016. Förbundsansvariga Distriktsansvariga Kurshandledare

Lathund Ff-torget 2016. Förbundsansvariga Distriktsansvariga Kurshandledare Lathund Ff-torget 2016 Förbundsansvariga Distriktsansvariga Kurshandledare Innehåll Inledning... 2 Logga in... 3 Registrera dig... 4 Glömt lösenord... 5 Byta lösenord... 5 Support... 5 Utbildningsversionen...

Läs mer

Boss version 1.4 Rev: 2016-01-18. Användarmanual för Bossadministratörer

Boss version 1.4 Rev: 2016-01-18. Användarmanual för Bossadministratörer Boss version 1.4 Rev: 2016-01-18 Användarmanual för Bossadministratörer Användarmanual för Bossadministratörer Konsumentverket 2016 Support: boss@konsumentverket.se Förord Bakgrunden till att Konsumentverket

Läs mer

Google Apps For Education

Google Apps For Education GAFE Google Apps For Education Manual för elev; Classroom, Drive, Mail mm INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Google apps for Education... 2 Logga in med ditt gapp-konto första gången (elev)... 2 Vanligaste apparna...

Läs mer

Innehållsförteckning. Manual WebCT

Innehållsförteckning. Manual WebCT Innehållsförteckning Introduktion. 3 Inloggning 4 Översiktssida...5 Lösenordsbyte..6 Kursens startsida..8 Kalender...9 Webblektion 10 Diskussionsforum...11 Privat post.. 14 Chatt...16 Meny 2007 2 Introduktion

Läs mer

Kortmanual Adato. Senast ändrad:

Kortmanual Adato. Senast ändrad: Kortmanual Adato Senast ändrad: 2016-11-08 Miljödata AB www.miljodata.se BG 5504-4325 Besöksadress: Ronnebygatan 46 371 87 Karlskrona 0455-33 35 30 PG 17141-3 Org. Nr 556324-4036 Om rehabsystemet Adato

Läs mer

Lathund för dokumentation i Treserva

Lathund för dokumentation i Treserva RUTIN 1(12) 2015-08-03 VON 2015/12, nr 2015.504 Socialförvaltningen Socialförvaltningens stab Iréne Eklöf, Medicinskt ansvarig sjuksköterska 0171-528 87 irene.eklof@habo.se Lathund för dokumentation i

Läs mer

Internettjänsten Skolmjölk

Internettjänsten Skolmjölk Jordbruksverkets vägledning Internettjänsten Skolmjölk Mars 2008 VG 2:34 Jordbruksverkets vägledningar finns på vår hemsida: www.sjv.se Innehåll 1. Inledning... 4 2. Vad krävs för att söka stöd med hjälp

Läs mer

Nyheter i PaletteArena 6.3

Nyheter i PaletteArena 6.3 Nyheter i PaletteArena 6.3 I april 2016 uppgraderade Sveriges lantbruksuniversitet sitt elektroniska fakturahanteringssystem PaletteArena (Palette) från version 5.3 till version 6.3. Det är inte mycket

Läs mer

Widgets i DynaMaster 5 Golf

Widgets i DynaMaster 5 Golf Widgets i DynaMaster 5 Golf En nyhet i DynaMaster 5 Golf är vårt system med widgets. Detta widgetsystem utvecklades för att göra det så flexibelt som möjligt för kunden att själv kunna bestämma hur innehållet

Läs mer

Lathund GUL Lärare. Allmänt. Hur du presenterar Dig själv för kursdeltagarna. Hur du lägger upp din kontaktlista

Lathund GUL Lärare. Allmänt. Hur du presenterar Dig själv för kursdeltagarna. Hur du lägger upp din kontaktlista Lathund GUL Lärare Allmänt I plattformen kallas din kurs för aktivitet Första gången du loggar in GUL så kommer du att få välja vilket språk du vill att plattformen skall ha. Därefter kommer du in i plattformen.

Läs mer

Dokumentera vaccination

Dokumentera vaccination Dokumentera vaccination Klicka på Ordination i journalen, på den ordination vars givna vaccin ska dokumenteras. Klicka i den lilla rutan framför vaccintyp under rubriken Vaccinationer som ingår i ordinationen,

Läs mer

Selma - Manual Programtillfälle

Selma - Manual Programtillfälle Selma - Manual Programtillfälle Selma 5.4 2013-10-09 Innehållsförteckning PROGRAMTILLFÄLLE... 3 SÖK UT PROGRAMTILLFÄLLE... 3 SKAPA NYTT PROGRAMTILLFÄLLE... 4 FLIK 1 NÄRVARHUR... 5 FLIK 2. STUDIEAVGIFTER...

Läs mer

Lumbago - Förord. Välkommen till Journalprogrammet Lumbago.

Lumbago - Förord. Välkommen till Journalprogrammet Lumbago. Lumbago - Förord Välkommen till Journalprogrammet Lumbago. Vår förhoppning är att du ska få mer tid över för dina patienter och att du ska ha nytta av alla de effektiva funktioner som Lumbago erbjuder.

Läs mer

Kennelklubbens Omakoira-medlemstjänst Instruktion angående veterinärtjänsternas Omakoira-sidor

Kennelklubbens Omakoira-medlemstjänst Instruktion angående veterinärtjänsternas Omakoira-sidor Kennelklubbens Omakoira-medlemstjänst Instruktion angående veterinärtjänsternas Omakoira-sidor Finska Kennelklubben 22.10.2014 2(13) Veterinärtjänsternas Omakoira-sidor Innehåll: Allmänt... 3 Så här börjar

Läs mer

Handbok för fritidshem Sollentuna Kommun

Handbok för fritidshem Sollentuna Kommun Handbok för fritidshem Sollentuna Kommun Version: 2.0 Skapad: 2014-03-28 Uppdaterad: 2016-04-11 Anita Bergkvist Charlson Barn- och utbildningskontoret Sida 1 av 28 Sparad: I:\BUF\Barn och ungdomsnämnden\skolval\skolval

Läs mer

Utskick av respondentenkät

Utskick av respondentenkät 1 Survey&Report steg för steg: Utskick av respondentenkät 2013-05-05 Ola Stjärnhagen 2 Utskick av respondentenkät 1. Efter att ha avslutat konstruktionen av respondentenkäten (anonym eller icke-anonym)

Läs mer