Kommunala Handikapprådet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kommunala Handikapprådet"

Transkript

1 1 (6) Plats och tid Kommunhuset, sal 373, Sundsgatan 29, Vänersborg Tisdag 25 maj 2010, kl Närvarande Ann-Britth Fröjd, socialnämnden, ordförande Johan Ekström, samhällsbyggnadsnämnden Ingvar Håkansson, samhällsbyggnadsnämnden Kerstin Andersson, barn- och ungdomsnämnden Maj-Britt Robertsson, socialnämnden Irma Fredriksson, socialnämnden Kjell Odalgård, byggnadsnämnden Ragnar Sandberg, byggnadsnämnden Lennart Kristensson, Synskadades Riksförbund Anneli Sedin, Synskadades Riksförbund Ing-Marie Lagher-Kågerstig, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet Christer Johnsson, Hjärt- och Lungsjukas förening Berit Swärd, Hörselskadades Riksförbund Per-Olof Blixt, Hälso- och Sjukvårdsnämnden i Trestad Övriga Dan Nyberg, ordförande kommunfullmäktige Mia Harri, handikappkonsulent Underskrift Mötessekreterare Mia Harri Ordförande Ann-Britth Fröjd

2 2 (6) Mötets öppnande Ordföranden hälsar välkommen och förklarar mötet öppnat. Deltagarna presenterar sig genom en presentationsrunda. Ordföranden riktar ett speciellt välkomnande till byggnadsnämndens presidium Dessa har bjudits in till diskussion då bygglovsfrågor är en ständigt återkommande punkt på rådets möten. Två aktuella exempel är café/restaurang Mazarin i Trestads Center och Arena Hotell. Dan Nyberg beskriver kort hur man arbetar med bygglov. Tidigare låg ansvaret för tillsyn hos kommunen, men allt kontrollansvar har flyttats över till byggherren. Om det förekommer en avvikelse från bygglovet har kommunen möjlighet till vitesföreläggande. Det är ca två sådana ärenden som behandlas per nämndssammankomst. Ett bygglovsärende har en handläggningstid på 5 veckor. Det är viktigt att inte fördröja ärendet, samtidigt är det naturligtvis också viktigt att aspekter som tillgänglighet beaktas. Om man uppmärksammar något som inte är tillgängligt eller inte verkar stämma med ritning, skall man dokumentera och påtala detta till byggnadsförvaltningen. De är mest uppdaterade i aktuella ärenden. Från granskningsgruppen framkommer att det fortfarande är svårt med samverkan mellan granskningsgruppen och byggnadsförvaltningen. Det saknas tydliga rutiner och framförhållning, och är oklart vem som skall kontakta vem. Det är viktigt att kunna se granskningsgruppen som en tillgång, inte som ett hinder i arbetet. När det gäller det planerade bygget för restaurang Koppargrillen har inte granskningsgruppen blivit tillfrågade. När det gäller offentliga lokaler är det sagt att granskningsgruppen skall vara med och granska ritningar, men det är önskvärt att man även kan vara delaktiga längre fram i planerings- och byggprocessen. Detta kan göra det lättare att till exempel förklara vid ett byggsamråd varför det är bättre att bygga på ett visst sätt. Det är både bättre och billigare att göra rätt från början! Ingvar Håkansson nämner Åttersruds bygdegård som ett bra exempel där man verkligen tagit tillgängligheten på allvar. Tillgängligt WC byggdes fel då fick man bygga om och bygga rätt. Representanter från granskningsgruppen har tidigare träffat byggnadsnämnden för diskussion om hur man kan samarbeta kring dessa frågor. Dan Nyberg föreslår ett nytt möte för uppföljning och vidare diskussion kring hur samarbetet kan förbättras. Han bjuder in granskningsgruppen, ordförande och handikappkonsulenten till byggnadsnämnden i september. Till detta möte är det bra om man från KHR kan visa konkreta exempel, både på där samverkan har fungerat och där den inte har gjort det.

3 3 (6) Granskningsgruppen informerar om att man börjat skicka brev till ansvariga när otillgänglighet uppdagas. Exempel på detta bifogas minnesanteckningarna. Fortsättningsvis skickas en kopia även till byggnadsnämnden för kännedom och eventuell åtgärd. Arenan är ett exempel på ett bra samråd där resultatet ändå inte blev bra i slutändan. Ett flertal punkter som togs upp under planeringsmötens har aldrig blivit verklighet. Minnesanteckningar från dessa möten har lämnats till barnoch ungdomsnämnden för att visa vad som sagts men inte gjorts. KHR bör skicka en skrivelse till barn- och ungdomsnämnden om detta. Det är avgörande med förståelse: varför behöver det vara på ett visst sätt? Det ät inte bara personer med funktionsnedsättning som berörs, en bra tillgänglighet gynnar alla. Slutligen konstaterades att Vänersborg har ett gott rykte när det gäller tillgänglighet, det är viktigt att leva upp till det. Ordföranden tackar representanterna från byggnadsnämnden för deras medverkan i ett konstruktivt möte. Genomgång av föregående minnesanteckningar Trottoarpratare Johan Ekström informerar om att ett förslag lagts om att trottoarpratare endast skall få placeras på markerade platser. Detta är en kompromiss mellan det stundtals kaotiska nuläget och ett totalförbud. KHR önskar en prövotid på ett år, om det inte fungerar förordas ett totalförbud. Samhällsbyggnadsnämnden mottar gärna exempel från städer där totalförbud införts. Det är viktigt att klargöra vilken typ av trottoarpratare som är ok, och att det gäller allmän framkomlighet som också försvåras av marschaller, blommor, klädställningar och annat. Angående tillsynen och möjligheten att låta parkeringsvakter sköta övervakning, så har den frågan varit uppe till diskussion i samhällsbyggnadsnämnden. Johan Ekström ber att få återkomma med mer utförlig information. Into Dance Mia Harri lämnar en redogörelse för den mycket lyckade första delen av projektet, med bistånd av Ing-Marie Lagher Kågerstig som var en av deltagarna. Under tre intensiva dagar arbetade deltagarna i labb/workshops, och veckan avslutades med en spektakulär föreställning på Skräcklan. Vänersborg fick mycket beröm för sin tillgänglighet av flera av deltagarna från England och Belgien, både gällande framkomlighet och bemötande.

4 4 (6) Nästa etapp i projektet är en resa till England i september och till Belgien i november. Sedan är förhoppningen att det skall startas integrerad dans som en del av det ordinarie dansutbudet i Vänersborg. Bemötandeutbildningen Det finns en ny version som är anpassad för att kunna användas till exempel i kommunal verksamhet. Det är oklart vilken instans i kommunen som ansvarar. Ordföranden undersöker saken vidare. Snöröjning Det konstateras att detta är en årligen återkommande fråga, och kanske inte mycket att göra något åt? Det är bra om fler kan följa tipsen från förra mötet och ringa och anmäla brister till kommunen. Tillgänglighet på uteserveringar Restaurang Gränden är ett exempel där ramp saknas. Tillstånd för uteservering löper över att antal år. Under pågående tillståndsperiod är det svårt att förändra något, men vid förnyelse av tillstånd eller nyansökningar är det meningen att Björn Magnusson från samhällsbyggnadsförvaltningen skall kontakta granskningsgruppen för synpunkter. Ärenden från HSO På grund av att en stor del av dagens möte avsatts till diskussion med byggnadsnämndens representanter har HSO avvaktat med frågor. Rapport Maj-Britt Robertsson har varit på Västtrafiks upphandlingsmöte. Bland annat diskuterades färdtjänstens servicenivå och att det är önskvärt med dörr-till-dörrresande. Rapport från handikappkonsulenten Tillgänglighetsprojekt Peter Ojala är projektanställd i Arenan för att arbeta med tillgänglighet till kommunens fritidsverksamhet. Han har stor erfarenhet från handikappidrott och ungdomsverksamhet och är redan en stor tillgång. Det kunde vara en idé att bjuda in honom för att berätta mer vid ett kommande KHR.

5 5 (6) Tillgänglighet vid Lillån Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen har varit i kontakt för information och råd kring anläggandet av en tillgänglig ny gångstig och rastplats vid Lillån. Den planeras vara klar under året och det skall bli mycket intressant att se resultatet. HBT Mia har varit på ett seminarium under HBT-festivalen i Göteborg. (HBT står för homo-, bi- och transsexuella personer.) Seminariet hade fokus på intellektuell funktionsnedsättning och ifrågasatte tillgängligheten hos HBTrörelsen och toleransen inom funktionshinderrörelsen. Det något nedslående svaret var att det ser relativt dåligt ut på båda sidor. Frågor kring sexualitet hos personer inom omsorgerna har ofta en tendens att sopas under mattan. Glädjande var att personal från Omsorg om funktionshindrade i Vänersborg fanns på plats, så förhoppningsvis kan Vänersborg bli en kommun med bra medvetenhet i dessa frågor. Tillgängligt boende Det finns ett behov av tillgängligt boende på både hotell och vandrarhem. I samband med projekten SPINN och Into Dance har det blivit tydligt hur ont det är om tillgängliga boenden i Vänersborg. Danskompaniet SPINN fick inkvarteras i en våning på Lindgården. Om vi får till stånd en ökad aktivitet av till exempel handikappidrott i Arenan behövs bättre övernattningsmöjligheter. Ett förslag har framkommit om att göra vandrarhem i en del av Lindgården. Den grundläggande strukturen finns redan, men frågan är vem som skulle kunna driva ett sådant projekt? Övrigt 1. Hur är det med friskolors möjlighet att neka att ta emot elever med funktionsnedsättning? Den kommunala skolan har inte rätt att neka, men i nuläget kan friskolor göra detta. En lagändring diskuteras, där samma skyldigheter skall gälla friskolor. 2. Uppföljning av Agenda 22 pågår. Ordföranden informerar om att det sammantaget ser bättre ut än tidigare uppföljningar. En lika omfattande revision som tidigare kommer det inte att bli den här gången, om socialnämnden så beslutar kommer fokus ligga på att ersätta Agenda 22 med Agenda 50. Planering pågår för en avstampsdag för att medvetandegöra förvaltningschefer, KHR och samverkansgruppen kring funktionshinderfrågor. Gruppen som arbetar med såväl uppföljning som avstampsdag består av Ann-Britth Fröjd, Marie-Louise Bäckman, Ing-Marie Lagher Kågerstig och Mia Harri. Förslag på frågvis moderator mottages gärna!

6 6 (6) 3. Aktivitetsplanen för KHR kompletteras med: Möte i Arenan Diskussion med Forum Vänersborgs stad Rundvandring i staden 4.Västtrafiks tillgänglighet: Ing-Marie Lagher Kågerstig skall på ett möte där Västtrafik bett om hjälp att bland annat testa nya fordon. Ett dialogmöte är bokat den 10 juni. Medverkande parter är Västtrafik, Swebus, presidierna i kommunala handikapp- och pensionärsråden, granskningsgruppen samt Lars Rudström från kommunstyrelseförvaltningen. Temat för mötet är tillgänglighet och bemötande. 5. Ansvarsfrågan kring tillgänglighetsdatabasen är fortfarande inte klargjord. Ordföranden fortsätter driva frågan. 6. Ing-Marie Lagher Kågerstig och Mia Harri har varit i kontakt med Vänersborg & co kring frågan om behovet av en ramp till scenen i gågatekrysset. Detta verkar inte kunna lösas i nuläget, men i den nya planen för stadskärnan finns en permanent scen med, som förhoppningsvis skall vara tillgänglig. 7. Angående namnbyte på Kommunala Handikapprådet får frågan hållas öppen ett tag till, då det inte finns några alternativ som känns riktigt självklara. 8. Annelie Sedin undrar vem som ansvarar för närmiljön kring Arenan, mer specifikt trafikplaneringen. Nu är det många som använder vägen utanför entrén som genväg och dessutom i mycket hög hastighet. Björn Magnusson från samhällsbyggnadsförvaltningen har sagt att fartgupp skall byggas, men räcker detta? Annelie önskar att en skylt med genomfart förbjuden sätts upp. Representanterna från samhällsbyggnadsnämnden tar med sig frågan. 9. Det hade varit önskvärt med ett reportage i Solklart om liften som numera finns i Vattenpalatsets lokaler, för att sprida informationen om den ökade tillgängligheten där. Handikappkonsulenten framför önskemålet till redaktören. Mötets avslutande Ordförande tackar för närvaro och engagemang samt önskar en trevlig sommar. Nästa möte: Arena Vänersborg, tisdag 7 september 2010, kl Separat kallelse kommer.

Kommunala Handikapprådet

Kommunala Handikapprådet 1 (6) Plats och tid Kommunhuset, sal 225, Sundsgatan 29, Vänersborg Onsdag den 24 februari 2010, kl. 13.30 17.00 Närvarande Övriga Ann-Britth Fröjd, SN, ordförande Marie-Louise Bäckman, SN, vice ordförande

Läs mer

Mia Harri, handikappkonsulent, Vänersborgs kommun Peter Ojala, Västra Götalands Handikappidrottsförbund Tina Ojala, ledsagare Peter Falk, Sekreterare

Mia Harri, handikappkonsulent, Vänersborgs kommun Peter Ojala, Västra Götalands Handikappidrottsförbund Tina Ojala, ledsagare Peter Falk, Sekreterare 1 (6) Plats och tid Kommunhuset, Plan II, Sal 225, Sundsgatan 29, Vänersborg Torsdagen den 22 maj 2008, Kl. 13.30 17.00 Närvarande Ann-Britth Fröjd, SN, ordförande Marie-Louise Bäckman, SN, vice ordförande

Läs mer

1 (6) Kommunala Handikapprådet Kommunhuset, sal 225, Sundsgatan 29, Vänersborg Onsdag den 25 november 2009, kl

1 (6) Kommunala Handikapprådet Kommunhuset, sal 225, Sundsgatan 29, Vänersborg Onsdag den 25 november 2009, kl 1 (6) Plats och tid Kommunhuset, sal 225, Sundsgatan 29, Vänersborg Onsdag den 25 november 2009, kl. 13.30 17.00 Närvarande Ann-Britth Fröjd, SN, ordförande Marie-Louise Bäckman, SN, vice ordförande Orvar

Läs mer

Närvarande Enligt närvarolista, sid 2. Johan Ekström

Närvarande Enligt närvarolista, sid 2. Johan Ekström 2013-03-04 1 (8) Plats Rum 225, kommunhuset, Vänersborg Tid Måndag 4 mars 2013, kl. 13.30 16.00 Närvarande Enligt närvarolista, sid 2 Övriga deltagande Enligt närvarolista, sid 2 Ärendelista Sid 3 Utsedd

Läs mer

Kommunala Handikapprådet (5) Kommunhuset, Plan I, Sal 119, Sundsgatan 29, Vänersborg Torsdagen den 6 december 2007, Kl

Kommunala Handikapprådet (5) Kommunhuset, Plan I, Sal 119, Sundsgatan 29, Vänersborg Torsdagen den 6 december 2007, Kl Kommunala Handikapprådet 2007-12-12 1 (5) Plats och tid Kommunhuset, Plan I, Sal 119, Sundsgatan 29, Vänersborg Torsdagen den 6 december 2007, Kl. 15.00 18.40 Närvarande Övriga Ann-Britth Fröjd, SN, ordförande

Läs mer

Tisdagen den 7 september 2010, kl

Tisdagen den 7 september 2010, kl 1 (5) Plats och tid Arena Vänersborg Tisdagen den 7 september 2010, kl. 13.30 17.00 Närvarande Ann-Britth Fröjd, SN, ordförande Marie-Louise Bäckman, SN, vice ordförande Madelaine Karlsson, KS Johan Ekström,

Läs mer

Närvarande Enligt närvarolista, sid 2

Närvarande Enligt närvarolista, sid 2 2013-10-07 1 (6) Plats Rum 225, kommunhuset, Vänersborg Tid Måndag 7 oktober 2013, kl. 13.30 16.30 Närvarande Enligt närvarolista, sid 2 Övriga deltagande Enligt närvarolista, sid 2 Ärendelista Sid 3 Utsedd

Läs mer

Närvarande Enligt närvarolista, sid 2. Emma Badh (HSO)

Närvarande Enligt närvarolista, sid 2. Emma Badh (HSO) 2015-09-21 1 (6) Plats Rum 225, kommunhuset, Vänersborg Tid Måndag 21 september 2015, kl. 13.00 16.00 Närvarande Enligt närvarolista, sid 2 Övriga deltagande Enligt närvarolista, sid 2 Ärendelista Sid

Läs mer

1 (5) Kommunala Handikapprådet 2009-09-21. Kommunhuset, sal 225, Sundsgatan 29, Vänersborg Måndag den 21 september 2009, kl. 13.30 17.

1 (5) Kommunala Handikapprådet 2009-09-21. Kommunhuset, sal 225, Sundsgatan 29, Vänersborg Måndag den 21 september 2009, kl. 13.30 17. 1 (5) Plats och tid Kommunhuset, sal 225, Sundsgatan 29, Vänersborg Måndag den 21 september 2009, kl. 13.30 17.00 Närvarande Ann-Britth Fröjd, SN, ordförande Madeleine Karlsson, KS Ingvar Håkansson, SBN

Läs mer

Närvarande Enligt närvarolista, sid 2. Leif Höglund

Närvarande Enligt närvarolista, sid 2. Leif Höglund 2013-12-02 1 (7) Plats Rum 225, kommunhuset, Vänersborg Tid Måndag 2 december 2013, kl. 13.30 16.30 Närvarande Enligt närvarolista, sid 2 Övriga deltagande Enligt närvarolista, sid 2 Ärendelista Sid 3

Läs mer

Närvarande Enligt närvarolista, sid 2. Christer Johnsson (HLF)

Närvarande Enligt närvarolista, sid 2. Christer Johnsson (HLF) 2015-12-14 1 (6) Plats Hörsalen, biblioteket, Vänersborg Tid Måndag 14 december 2015, kl. 13.00 16.00 Närvarande Enligt närvarolista, sid 2 Övriga deltagande Enligt närvarolista, sid 2 Ärendelista Sid

Läs mer

Protokoll från Kommunala rådet för funktionshinderfrågor (KRF)

Protokoll från Kommunala rådet för funktionshinderfrågor (KRF) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (5) Protokoll från Vänersborgs kommun Protokoll från (KRF) Tid: Kl 13:00-15.30 Plats: Vänersborg, kommunhuset, Södergatan 16 A, konferensrum Vänersborg Justerare Ing-Marie Lagher

Läs mer

Rum 225, kommunhuset, Vänersborg. Yvonne Karlsson (svårt att tolka, bearbeta och förmedla information) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL.

Rum 225, kommunhuset, Vänersborg. Yvonne Karlsson (svårt att tolka, bearbeta och förmedla information) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. 2016-12-05 1 (7) Plats Rum 225, kommunhuset, Vänersborg Tid Måndag 5 december 2016, kl. 13.00--16.10 Närvarande Enligt närvarolista, sid 2 Övriga deltagande Enligt närvarolista, sid 2 Ärendelista Sid 3

Läs mer

Protokoll från Kommunala rådet för funktionshinderfrågor (KRF)

Protokoll från Kommunala rådet för funktionshinderfrågor (KRF) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6) Protokoll från Vänersborgs kommun Protokoll från (KRF) 2017-11-29 Tid: Kl 13:00-16.00 Plats: Vänersborg, kommunhuset, Södergatan 16 A, konferensrum Vänersborg Justerare Emma

Läs mer

Protokoll från Kommunala rådet för funktionshinderfrågor (KRF)

Protokoll från Kommunala rådet för funktionshinderfrågor (KRF) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6) Protokoll från Vänersborgs kommun Protokoll från (KRF) Tid: Kl 13:00-15:35 Plats: Vänersborg, kommunhuset, Sundsgatan 29, rum 225 Justerare Ing-Marie Lagher Kågerstig. Paragrafer

Läs mer

Protokoll från Kommunala rådet för funktionshinderfrågor (KRF)

Protokoll från Kommunala rådet för funktionshinderfrågor (KRF) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Protokoll från Vänersborgs kommun Protokoll från (KRF) Tid: Kl 13:00-16:00 Plats: Vänersborg, kommunhuset, Sundsgatan 29, konferensrum Vänersborg Justerare Christer Johnsson.

Läs mer

1 (6) Kommunala Handikapprådet 2009-02-18. Kommunhuset, sal 225, Sundsgatan 29, Vänersborg Onsdag den 18 februari 2009, kl. 13.30 17.

1 (6) Kommunala Handikapprådet 2009-02-18. Kommunhuset, sal 225, Sundsgatan 29, Vänersborg Onsdag den 18 februari 2009, kl. 13.30 17. 1 (6) Plats och tid Kommunhuset, sal 225, Sundsgatan 29, Vänersborg Onsdag den 18 februari 2009, kl. 13.30 17.15 Närvarande Ann-Britth Fröjd, SN, ordförande Marie-Louise Bäckman, SN, vice ordförande Ingvar

Läs mer

Rum 119, kommunhuset. Ingvar Håkansson,

Rum 119, kommunhuset. Ingvar Håkansson, Kommunala Handikapprådet Plats Rum 119, kommunhuset Tid Tisdag 29 mars 2011, kl 13.30 17.00 Beslutande Enligt närvarolista, sid 2 Ersättare Enligt närvarolista, sid 2 Övriga deltagande Enligt närvarolista,

Läs mer

Kommunala Handikapprådet 2008-04-18 1 (5) Kommunhuset, Plan I, Sal 119, Sundsgatan 29, Vänersborg Måndagen den 10 mars 2008, Kl. 13.30 16.

Kommunala Handikapprådet 2008-04-18 1 (5) Kommunhuset, Plan I, Sal 119, Sundsgatan 29, Vänersborg Måndagen den 10 mars 2008, Kl. 13.30 16. Kommunala Handikapprådet 2008-04-18 1 (5) Plats och tid Kommunhuset, Plan I, Sal 119, Sundsgatan 29, Vänersborg Måndagen den 10 mars 2008, Kl. 13.30 16.45 Närvarande Marie-Louise Bäckman, SN, ordförande

Läs mer

Protokoll från Kommunala rådet för funktionshinderfrågor (KRF)

Protokoll från Kommunala rådet för funktionshinderfrågor (KRF) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6) Protokoll från Vänersborgs kommun Protokoll från (KRF) Tid: Kl 13:00-14.55 Plats: Vänersborg, kommunhuset, Sundsgatan 29, konferensrum Vänersborg Justerare Yvonne Karlsson.

Läs mer

1 (6) Kommunala Handikapprådet 2009-04-20. Kungajaktmuseet, Älgens Berg, Hunneberg Måndag den 20 april 2009, kl. 13.00 16.30

1 (6) Kommunala Handikapprådet 2009-04-20. Kungajaktmuseet, Älgens Berg, Hunneberg Måndag den 20 april 2009, kl. 13.00 16.30 1 (6) Plats och tid Kungajaktmuseet, Älgens Berg, Hunneberg Måndag den 20 april 2009, kl. 13.00 16.30 Närvarande Övriga Ann-Britth Fröjd, SN, ordförande Ingvar Håkansson, SBN Ragnar Sandberg, BN Johan

Läs mer

Närvarande Enligt närvarolista, sid 2. Christer Johnsson

Närvarande Enligt närvarolista, sid 2. Christer Johnsson 2014-06-03 1 (7) Plats Rum 225, kommunhuset, Vänersborg Tid Tisdag 3 juni 2014, kl. 13.30 16.30 Närvarande Enligt närvarolista, sid 2 Övriga deltagande Enligt närvarolista, sid 2 Ärendelista Sid 3 Utsedd

Läs mer

Protokoll från Kommunala rådet för funktionshinderfrågor (KRF)

Protokoll från Kommunala rådet för funktionshinderfrågor (KRF) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (5) Protokoll från Vänersborgs kommun Protokoll från (KRF) Tid: Kl 13:00-15.45 Plats: Vargön, Tomtevägen 5 A, Ekeliden äldreboende Justerare Jarl Helgegren. Paragrafer 18-26 Underskrifter

Läs mer

Rum 225, kommunhuset, Vänersborg. Emma Badh (HSO) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Plats. Tid Måndag 29 februari 2016, kl

Rum 225, kommunhuset, Vänersborg. Emma Badh (HSO) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Plats. Tid Måndag 29 februari 2016, kl 2016-02-29 1 (7) Plats Rum 225, kommunhuset, Vänersborg Tid Måndag 29 februari 2016, kl. 13.00 15.35 Närvarande Enligt närvarolista, sid 2 Övriga deltagande Enligt närvarolista, sid 2 Ärendelista Sid 3

Läs mer

Protokoll från Kommunala rådet för funktionshinderfrågor (KRF)

Protokoll från Kommunala rådet för funktionshinderfrågor (KRF) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (5) Protokoll från Vänersborgs kommun Protokoll från (KRF) Tid: Kl 13:00-15.20 Plats: Vänersborg, kommunhuset, Södergatan 16 A, konferensrum Frändefors Justerare Christer Johnsson.

Läs mer

Närvarande Enligt närvarolista, sid 2. Yvonne Karlsson (FUB)

Närvarande Enligt närvarolista, sid 2. Yvonne Karlsson (FUB) 2015-06-15 1 (7) Plats Rum 225, kommunhuset, Vänersborg Tid Måndag 15 juni 2015, kl. 13.00 16.00 Närvarande Enligt närvarolista, sid 2 Övriga deltagande Enligt närvarolista, sid 2 Ärendelista Sid 3 Utsedd

Läs mer

Kommunala Handikapprådet 2007-05-28 1 (6) Kommunhuset, Plan II, Sal 225, Sundsgatan 29, Vänersborg Onsdagen den 28 maj 2007, Kl. 15.00 18.

Kommunala Handikapprådet 2007-05-28 1 (6) Kommunhuset, Plan II, Sal 225, Sundsgatan 29, Vänersborg Onsdagen den 28 maj 2007, Kl. 15.00 18. Kommunala Handikapprådet 2007-05-28 1 (6) Plats och tid Kommunhuset, Plan II, Sal 225, Sundsgatan 29, Vänersborg Onsdagen den 28 maj 2007, Kl. 15.00 18.00 Närvarande Ann-Britth Fröjd, SN, ordförande Marie-Louise

Läs mer

Närvarande Enligt närvarolista, sid 2

Närvarande Enligt närvarolista, sid 2 2014-09-22 1 (7) Plats Rum 225, kommunhuset, Vänersborg Tid Måndag 22 september 2014, kl. 13.30 16.30 Närvarande Enligt närvarolista, sid 2 Övriga deltagande Enligt närvarolista, sid 2 Ärendelista Sid

Läs mer

Protokoll från Kommunala rådet för funktionshinderfrågor (KRF)

Protokoll från Kommunala rådet för funktionshinderfrågor (KRF) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (5) Protokoll från Vänersborgs kommun Protokoll från (KRF) Tid: Kl 13:00-16.00 Plats: Ursands camping, konferensrum Justerare Ing-Marie Lagher Kågerstig. Paragrafer 27-33 Underskrifter

Läs mer

Närvarande Enligt närvarolista, sid 2. Yvonne Karlsson

Närvarande Enligt närvarolista, sid 2. Yvonne Karlsson 2014-12-01 1 (8) Plats Rum 225, kommunhuset, Vänersborg Tid Måndag 1 december 2014, kl. 13.30 16.30 Närvarande Enligt närvarolista, sid 2 Övriga deltagande Enligt närvarolista, sid 2 Ärendelista Sid 3

Läs mer

Kenneth Henningsson, Handikappkonsulent Carin L Andersson, Sekreterare

Kenneth Henningsson, Handikappkonsulent Carin L Andersson, Sekreterare KOMMUNALA HANDIKAPPRÅDET (KHR) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(6) Plats och tid Trineholme, Kristinehamns Konferens Center, 13.15-14.50 Beslutande Ledamöter Bosse Pettersson, Ordförande Inga-Lill Röhr, Överförmyndarnämnden

Läs mer

Information om kommunens arbete med anhörigstöd 5. Information från socialnämnden 6. Ändring av sammanträdestider 8

Information om kommunens arbete med anhörigstöd 5. Information från socialnämnden 6. Ändring av sammanträdestider 8 Sammanträdesdatum Sida 1 Innehållsförteckning Presentationsrunda 3 Föregående protokoll 4 Information om kommunens arbete med anhörigstöd 5 Information från socialnämnden 6 Tillgänglighet 7 Ändring av

Läs mer

PERSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Handikapprådet Kommunförvaltningens sessionssal Karpen kl

PERSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Handikapprådet Kommunförvaltningens sessionssal Karpen kl Plats och tid Kommunförvaltningens sessionssal Karpen kl 15.00 17.30 Beslutande Pehr Magnusson, SN, ordförande Linda Gottschalk, HRF, vice ordförande Boel Rosdahl, BN Bertil Ek, NHR Kjell Carlström, RMA

Läs mer

Kommunala Handikapprådet 2004-03-04 1 ( 5 ) Kommunalhuset, Vån 2, Rum 225, Sundsgatan 29, Vänersborg. Torsdagen den 4 mars 2004, klockan 15.00 18.30.

Kommunala Handikapprådet 2004-03-04 1 ( 5 ) Kommunalhuset, Vån 2, Rum 225, Sundsgatan 29, Vänersborg. Torsdagen den 4 mars 2004, klockan 15.00 18.30. Kommunala Handikapprådet 2004-03-04 1 ( 5 ) Plats och tid Kommunalhuset, Vån 2, Rum 225, Sundsgatan 29, Vänersborg. Torsdagen den 4 mars 2004, klockan 15.00 18.30. Närvarande Ann-Britth Fröjd, SN, ordförande

Läs mer

Protokoll. Kommunala Rådet för Funktionshinderfrågor 2015-03-16 1-13

Protokoll. Kommunala Rådet för Funktionshinderfrågor 2015-03-16 1-13 Kommunala Rådet för Funktionshinderfrågor 1-13 Kommunala Rådet för Funktionshinderfrågor 1. Mötets öppnande 2. Presentation av ledamöter och ersättare 3. Föregående protokoll och val av justeringsman 4.

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala handikapprådet Sammanträdesdatum Sida 1 Innehållsförteckning Sida Föregående protokoll 3 Information från socialnämnden 4 Mötestider för 2012 5 Tillgänglighetspris 6 Tillgänglighet 7 Rapporter

Läs mer

Övriga deltagande Sirene Johansson Avd.chef handikappomsorg Marianne Sandsten Sekreterare

Övriga deltagande Sirene Johansson Avd.chef handikappomsorg Marianne Sandsten Sekreterare TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1(5) + Plats och tid Bullarsalen kommunhuset Tanumshede Klockan 9.30-12.00 Närvarande Mona Svegås Omsorgsnämnden Bertil Gedda Omsorgsnämnden Lennart Larson Kommunstyrelsen Hans

Läs mer

NORDMALINGS KOMMUN Kommunala Handikapprådet. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2012-09-21. Plats och tid: Kommunhusets konferensrum 13.00 15.

NORDMALINGS KOMMUN Kommunala Handikapprådet. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2012-09-21. Plats och tid: Kommunhusets konferensrum 13.00 15. 1(12) Plats och tid: Kommunhusets konferensrum 13.00 15.00 Beslutande: Margareta Gustavsson (s), ordförande Ingvar Kleinert (fp), vice ordförande Anneli Kuosmanen (s) Stig Ögren, Reumatikerna RMR Ros-Marie

Läs mer

Handikappolitisk plan för Mjölby kommun

Handikappolitisk plan för Mjölby kommun Handikappolitisk plan för Mjölby kommun Foto: Bo Dahlgren Antagen av kommunfullmäktige 2002-05-28 Förkortad version Detta är en kortversion av Mjölby kommuns handikappolitiska plan. Förhoppningen är att

Läs mer

Bällstarummet, Tuna torg 1, Vallentuna torsdagen den 4 mars 2004 kl

Bällstarummet, Tuna torg 1, Vallentuna torsdagen den 4 mars 2004 kl Handikapprådet 2004-03-04 Plats och tid för sammanträdet Bällstarummet, Tuna torg 1, Vallentuna torsdagen den 4 mars 2004 kl 19.00 21.15 ande Ersättare Politiskt valda ledamöter Marie-Louise Löwenbeck,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala rådet för funktionshindersfrågor

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala rådet för funktionshindersfrågor 1/3 Sessionssalen, 2017-11-08 kl 17:30-18.50 35-44 Beslutande Lotta Carlsson (DHR), Annelie Källkvist (SRF), Jonny Lejonberg (HRF), Marita Dahlqvist (RSMH Hoppet), Göte Johansson (Strokeföreningen), Anna-Karin

Läs mer

Hans-Peter Nielsen. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Hans-Peter Nielsen. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2007-12-14 1 (21) Plats Bergagården, Vargön, Vänersborgs kommun Tid Fredag 14 december, kl 08.30-15.10 Beslutande Enligt närvarolista, sid 2 Ersättare Enligt närvarolista, sid 2 Övriga deltagande Enligt

Läs mer

Kommunstyrelsens sessionssal, 15.00-16.30

Kommunstyrelsens sessionssal, 15.00-16.30 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (1-10) Plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal, 15.00-16.30 Beslutande Ledamöter Representanter Ersättare, ej tjänstgörande Övriga deltagande Niina Laitila, (S) ordförande, reptesentant

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr. Barbro Gustavsson Evert Magnusson. Gun-Lis Wärngren. Margareta Jonsson

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr. Barbro Gustavsson Evert Magnusson. Gun-Lis Wärngren. Margareta Jonsson Nr Kommunala handikapprådet 2010-03-03 1(13) Plats och tid Melleruds kommunkontor, Bolstadsrummet klockan 13.00-16.00 Beslutande Daniel Jensen (kd) Karin Johansson (kd) Barbro Gustavsson Evert Magnusson

Läs mer

Kommunala Handikapprådet 2012-09-24 1 (10) Hans Moberg (KD) tjänstgörande ersättare

Kommunala Handikapprådet 2012-09-24 1 (10) Hans Moberg (KD) tjänstgörande ersättare Kommunala Handikapprådet 2012-09-24 1 (10) Plats och tid Hörsalen i Centrumhuset, Hyltebruk, kl. 16.00-17.30 Beslutande Politiker Åke Morin (C) ordförande Bo-Gunnar Åkesson (M) Lennart Ohlsson (C) Dorothea

Läs mer

Sessionssalen 18.30 20.30

Sessionssalen 18.30 20.30 2010-09-08 Sida 1 av 12 Plats och tid Sessionssalen 18.30 20.30 Beslutande Övriga deltagare Hans-Bertil Sinclair (m), ordförande, Socialnämnden Boris Svensson (s), Socialnämnden Kent Lodesjö (s), Plan-och

Läs mer

Kommunala handikapprådet (10) Politiker: Bo Gunnar Åkesson (M) Dorothea Nilsson (M) Krister Mattson (S) Lennart Ohlsson (C)

Kommunala handikapprådet (10) Politiker: Bo Gunnar Åkesson (M) Dorothea Nilsson (M) Krister Mattson (S) Lennart Ohlsson (C) Kommunala handikapprådet 2011-09-19 1 (10) Plats och tid Hörsalen, Centrumhuset, 16.00 17.35 ande Politiker: Bo Gunnar Åkesson (M) Dorothea Nilsson (M) Krister Mattson (S) Lennart Ohlsson (C) Referensgruppen:

Läs mer

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum Plats och tid Hörsalen kl. 16:00-17:00 Beslutande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Wiveca Noren (SPI) (ordförande), Våge Ericsson (vice ordförande) (FUB Föreningen

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala rådet för funktionshindersfrågor

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala rådet för funktionshindersfrågor 1/3 Sessionssalen, 2018-02-07 kl 17:30-19:30 1-12 Beslutande Annelie Källkvist (SRF), Jonny Lejonberg (HRF), Marita Dahlqvist (RSMH Hoppet), Göte Johansson (Strokeföreningen) 1-6 Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Aspås skola, måndagen den 15 maj 2017, klockan

Aspås skola, måndagen den 15 maj 2017, klockan 1(10) Plats och tid Aspås skola, måndagen den, klockan 14.00-16.10 Beslutande Ledamöter Malin Bergman, ordförande socialnämnden Carina Grahn Hellberg, barn och utbildningsnämnden, ersättare Peter Grundström,

Läs mer

Umeå kommuns funktionshinderråd

Umeå kommuns funktionshinderråd 2015-05-29 Umeå kommuns funktionshinderråd Tid: Fredagen den 29 maj 2015 kl. 13:15-16:05 Plats: Mötesrummet Myggan, stadshuset ande: Andreas Lundgren (S), ordförande, kommunstyrelsen Ulrik Berg (M), byggnadsnämnden

Läs mer

Reglemente för kommunala handikapprådet, KHR

Reglemente för kommunala handikapprådet, KHR 1 Enligt beslut av kommunfullmäktige 2000-02-16 131 Revidering av kommunfullmäktige 2007-09-19, 132, Dnr 84/07.003 Revidering av kommunfullmäktige 2013-04-24, 34, Dnr 74/11.103 Reglemente för kommunala

Läs mer

1. Val av justerare Till justerare utsågs Ann-Sofie Höij. Tid för justering: 15/11 kl Plats: Statshuset (det blå huset), HR-avdelningen, 1 tr.

1. Val av justerare Till justerare utsågs Ann-Sofie Höij. Tid för justering: 15/11 kl Plats: Statshuset (det blå huset), HR-avdelningen, 1 tr. Agneta Jonsson, ordförande TR(S) Ingvar Rodin - DHR Önne Norberg Diabetesföreningen Ingrid Nordin Synskadades riksförbund Margreta Thelin Härnösands/Kramfors Strokeförening Louise Sohlin Gå och bada Stefan

Läs mer

Tisdagen den 15 mars 2011 i Kommunstyrelsens sessionssal, klockan Sammanträdet ajournerades klockan

Tisdagen den 15 mars 2011 i Kommunstyrelsens sessionssal, klockan Sammanträdet ajournerades klockan Sammanträdesprotokoll 1 (14) Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats och tid Tisdagen den 15 mars 2011 i Kommunstyrelsens sessionssal, klockan 15.00 16.30 Sammanträdet

Läs mer

Tillgänglighetsplan 2013-2015

Tillgänglighetsplan 2013-2015 Tillgänglighetsplan 2013-2015 Antagen av Kommunfullmäktige 2013-04-29, KF 36 1 Bakgrund Det är av stor vikt att tillgänglighetsfrågor beaktas i all kommunal planering. Ledamöter i Kommunala Handikapprådet

Läs mer

Kommunala Handikapprådet (5)

Kommunala Handikapprådet (5) Kommunala Handikapprådet 2005-05-19 1 (5) Plats och tid Handikappförvaltningens Informationscenter, Vänerparken, Vänersborg. Torsdagen den 19 maj 2005, klockan 13.00 16.00. Närvarande Ann-Britth Fröjd,

Läs mer

SJÖBO KOMMUN Kommunalt Tillgänglighetsråd 2013-09-03. Björkbacken Sjöbo, 2013-09-03, kl. 18.00

SJÖBO KOMMUN Kommunalt Tillgänglighetsråd 2013-09-03. Björkbacken Sjöbo, 2013-09-03, kl. 18.00 Plats och tid Björkbacken Sjöbo, 2013-09-03, kl. 18.00 Ledamöter Berit Lundström, Vård- och omsorgsnämnden Agneta Sifverson, RMR, Reumatikerföreningen Sven Göthe, DHR, De handikappades Riksförbund Owe

Läs mer

... Gunilla Sundberg

... Gunilla Sundberg Sammanträdesprotokoll 2017-12-12 1 Kommunala handikapprådet Plats och tid Tårtbiten på Malmen klockan 13.15-16.00 Beslutande Gunilla Sundberg Ordförande Bo Berg Hörselskadades Riksförbund Margareta Westerberg

Läs mer

Senioren Göran Sjögren, Kultur-och fritid Marianne Carlson, sekreterare. Lennart Svensson Rönngården

Senioren Göran Sjögren, Kultur-och fritid Marianne Carlson, sekreterare. Lennart Svensson Rönngården 2010-12-15 Sida 1 av 10 Plats och tid Senioren 18.00 20.30 Beslutande Övriga deltagare Hans-Bertil Sinclair (m), ordförande, Socialnämnden Lennart Svensson, (c) Kultur- och fritidsnämnden Nore Hansson,

Läs mer

ÅRSBOKSLUT 2012 LÄNETS HANDIKAPPRÅD

ÅRSBOKSLUT 2012 LÄNETS HANDIKAPPRÅD ÅRSBOKSLUT 2012 LÄNETS HANDIKAPPRÅD 2(10) ÄNDRINGSFÖRTECKNING Version Datum Ändring Godkänd av Datum 1. 2013-02-01 Nyutgåva. Länets handikappråd 2013-02-14 3(10) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VERKSAMHETSBERÄTTELSE

Läs mer

Information om handikappanpassning av skjutbanor 7. Handikapparkering i Krokoms centrum 8

Information om handikappanpassning av skjutbanor 7. Handikapparkering i Krokoms centrum 8 Kommunala handikapprådet Sammanträdesdatum Sida 1 Innehållsförteckning Sida Föregående protokoll 3 Information från socialnämnden 4 Sammanträdesdagar 2013 5 Tillgänglighetspris 6 Information om handikappanpassning

Läs mer

Lomma kommunhus, sammanträdesrum Flädie. Se bifogad närvaroförteckning. Leif Bjurström Lomma kommunhus, Kommunala Handikapprådet

Lomma kommunhus, sammanträdesrum Flädie. Se bifogad närvaroförteckning. Leif Bjurström Lomma kommunhus, Kommunala Handikapprådet Sammanträdesdatum s. 1 (10) Kommunala Handikapprådet 2013-10-15 Plats Lomma kommunhus, sammanträdesrum Flädie Tid Tisdagen den 15 oktober 2013, kl. 18.00-19.30 Beslutande Se bifogad närvaroförteckning

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr. Kommunala handikapprådet (14) Melleruds kommunkontor, Bolstadsrummet klockan

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr. Kommunala handikapprådet (14) Melleruds kommunkontor, Bolstadsrummet klockan Nr Kommunala handikapprådet 2007-09-26 1(14) Plats och tid Melleruds kommunkontor, Bolstadsrummet klockan 10.30 14.30 Beslutande Daniel Jensen (kd) Kerstin Nordström (s) Robert Svensson (c) John Wärngren

Läs mer

Kommunala Handikapprådet Sammanträdesdatum Sida (10) Sessionssalen, kommunhuset

Kommunala Handikapprådet Sammanträdesdatum Sida (10) Sessionssalen, kommunhuset Kommunala Handikapprådet Sammanträdesdatum Sida 1 (10) Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset 18.30-21.00 Beslutande Hans-Bertil Sinclair (m) Socialnämnden ordförande Ingrid Larsson (m) Kommunstyrelsen

Läs mer

Protokoll från Kommunala pensionärsrådet,

Protokoll från Kommunala pensionärsrådet, Protokoll från Vänersborgs kommun Protokoll från, Tid:, kl. 13.30 Plats: Cafeterian, Kommunhuset, Södergatan 16 A Justerare Marita Sunnerdahl Datum och ort för justering 2019-06-18, Vänersborg Paragrafer

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunala rådet för funktionsnedsättningar. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunala rådet för funktionsnedsättningar. Innehåll Innehåll 11 Godkännande av ärendelista 18 12 Föregående sammanträdesprotokoll 19 13 Anhörigstöd 20 14 Representant till Länstrafikens trafik- och tillgänglighetsråd 21 15 Frågor från Länsrådet för funktionsnedsättningar

Läs mer

SIMRISHAMNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunrevisionen. 2010-10-21, kl. 09.00 17.00, Kommunhuset i Simrishamn

SIMRISHAMNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunrevisionen. 2010-10-21, kl. 09.00 17.00, Kommunhuset i Simrishamn 2010-11-11 1 (1) Plats och tid 2010-10-21, kl. 09.00 17.00, Kommunhuset i Simrishamn Birgitta Larsson, ordförande Froste Persson, vice ordförande Ulf Bengtsson Alf-Göran Andersson Bengt Wieslander Ann-Mari

Läs mer

Margareta Westerberg

Margareta Westerberg Sammanträdesprotokoll 2016-12-13 1 Kommunala handikapprådet Plats och tid Tårtbiten på Malmen klockan 13.15-16.00 Beslutande Gunilla Sundberg, Ordförande Bo Berg, Hörselskadades Riksförbund Päivi Sulin,

Läs mer

(6) Ragnar Sandberg (M)

(6) Ragnar Sandberg (M) 2010-06-07 1 (6) Plats Vargön Holmen Paper AB, Huvudkontoret Tid Måndag den 7 juni kl. 13.30 15.30 Beslutande Enligt närvarolista, sid 2 Ersättare Enligt närvarolista, sid 2 Övriga deltagande Enligt närvarolista,

Läs mer

Minnesanteckningar från Handikapprådet

Minnesanteckningar från Handikapprådet Vår handläggare Håkan Stenström Ert datum Er beteckning Minnesanteckningar från Handikapprådet 09-05 Plats: Handikappens hus, Linnégården, Hantverkaregatan 24 Tid: 17:30-19:30 Närvarande: Politiker: Tjänstemän:

Läs mer

HSO Göteborg Handikappföreningarnas Samarbetsorgan

HSO Göteborg Handikappföreningarnas Samarbetsorgan Protokoll fört vid Ordförandekommitténs möte Datum: 2010-04-22 Plats: Dalheimers Hus, lokal Karl Johan Närvarande: Se bifogad lista (bilaga 1) 1 Mötets öppnande Kerstin Sjöås hälsade alla välkomna och

Läs mer

Minnesanteckningar från Handikapprådet

Minnesanteckningar från Handikapprådet SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNIGEN Vår handläggare Håkan Stenström Ert datum Er beteckning Minnesanteckningar från Handikapprådet Plats: Handikappens hus, Linnégården, Hantverkaregatan 24 Tid: 17:30-20:00 Närvarande:

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (16)

Sammanträdesprotokoll 1 (16) Sammanträdesprotokoll 1 (16) Plats och tid Kongsvinger, kl. 13.30 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Sten Fransson, Ordförande (S) Hans Forssell (S) Kjell Nilsson (HSO) Bertil Nilsson (HSO) Agneta

Läs mer

Björn Berglöv (S), ordförande Tekniska nämnden. Ulf Nyholm HRF Seija Hidvegi Sekreterare Päivi Hellberg. Stadshuset Flen den 17 september 2014

Björn Berglöv (S), ordförande Tekniska nämnden. Ulf Nyholm HRF Seija Hidvegi Sekreterare Päivi Hellberg. Stadshuset Flen den 17 september 2014 14 Plats och tid Stadshuset Flen, Sal Flen Kl 14.00-15.20 Beslutande Björn Berglöv (S), ordförande Tekniska nämnden Jane Eriksson IFSAP/ Autismföreningen Christer Arnrup Hörselskadades förening Roger Dahlberg

Läs mer

Rådet för frågor kring funktionsnedsättning Mötesdatum: 2015-03-11 kl. 18.00 20.00 Plats: Nacka stadshus, lokal: Jelgava, ÖF0

Rådet för frågor kring funktionsnedsättning Mötesdatum: 2015-03-11 kl. 18.00 20.00 Plats: Nacka stadshus, lokal: Jelgava, ÖF0 1 (6) Minne utkast 150401 Typ av möte: Rådet för frågor kring funktionsnedsättning Mötesdatum: 2015-03-11 kl. 18.00 20.00 Plats: Närvarande: Nacka stadshus, lokal: Jelgava, ÖF0 Monica Brohede Tellström

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala rådet för funktionshindersfrågor

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala rådet för funktionshindersfrågor 1/3 Sessionssalen, 2018-11-07 kl 17:30-19.15 38-50 Beslutande Annelie Källkvist (SRF), Jonny Lejonberg (HRF), Göte Johansson (Strokeföreningen), Anna- Karin Skatt (KS) Tjänstgörande ersättare Lennart Lundell

Läs mer

Om bemötande. av människor med funktionsnedsättningar

Om bemötande. av människor med funktionsnedsättningar Om bemötande av människor med funktionsnedsättningar Det lönar sig alltid med gott bemötande Vänlighet är nyckeln som öppnar dörrar och skapar kontakter. För rörelseidkaren ges sannolikt också ökad omsättning

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala rådet för funktionshindersfrågor

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala rådet för funktionshindersfrågor 1/3 Sessionssalen, 2016-11-09 kl 18:00-19:30 40-53 Beslutande Lotta Carlsson (DHR), Annelie Källkvist (SRF), Jonny Lejonberg (HRF), Marita Dahlqvist (RSMH Hoppet) Tjänstgörande ersättare Ingemar Johansson

Läs mer

KRISTINEHAMNS KOMMUN PROTOKOLL Sida Kommunala Handikapprådet (KHR) (5) Plats: Stora Björn Nya Kyrkogatan 21. Närvarande: Bo Pettersson

KRISTINEHAMNS KOMMUN PROTOKOLL Sida Kommunala Handikapprådet (KHR) (5) Plats: Stora Björn Nya Kyrkogatan 21. Närvarande: Bo Pettersson Kommunala Handikapprådet (KHR) 070124 1 (5) Tid: Kl 15.00 16.35 Plats: Stora Björn Nya Kyrkogatan 21 Närvarande: Bo Pettersson Göran Andersson Ingegärd Karlsson Monica Marker Dick Malmström Ola Arheimer

Läs mer

Funktionshinderrådet Norra Hisingen. tisdagen den 17 februari Akka B, Kulturhuset Selma Lagerlöfs Torg

Funktionshinderrådet Norra Hisingen. tisdagen den 17 februari Akka B, Kulturhuset Selma Lagerlöfs Torg PROTOKOLL1/15 Funktionshinderrådet Art: Tid: Plats: Funktionshinderrådet Norra Hisingen tisdagen den 17 februari Akka B, Kulturhuset Selma Lagerlöfs Torg Närvarande Ej närvarande: Liljana Trifunovska,

Läs mer

Protokoll. Kommunala Rådet för Funktionshinderfrågor 2013-11-18 33-41

Protokoll. Kommunala Rådet för Funktionshinderfrågor 2013-11-18 33-41 Kommunala Rådet för Funktionshinderfrågor 33-41 Kommunala Rådet för Funktionshinderfrågor 33 Mötets öppnande och presentationsrunda 34 Föregående protokoll och val av justeringsman 35 Vision Stora torget,

Läs mer

Protokoll. Kommunala Rådet för Funktionshinderfrågor 2014-11-17 30-40

Protokoll. Kommunala Rådet för Funktionshinderfrågor 2014-11-17 30-40 Kommunala Rådet för Funktionshinderfrågor 30-40 Kommunala Rådet för Funktionshinderfrågor 30. Mötets öppnande och presentationsrunda 31. Föregående protokoll och val av justeringsman 32. Susanne Åhman,

Läs mer

Helene Larsson Ps FUB. Tolk Charlotte Wallgren Tolk Carina Matsson Tolk praktikant Anneli Tuvesson

Helene Larsson Ps FUB. Tolk Charlotte Wallgren Tolk Carina Matsson Tolk praktikant Anneli Tuvesson SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(15) Plats och tid Sammanträdesrum 1 Stadshuset, kl. 09.30-11.15 ande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Tjänstemän Utses att justera ens plats Anna Gustavsson (KD)

Läs mer

Kommunala handikapprådet

Kommunala handikapprådet Kommunala handikapprådet 2010-09-23 10 Plats och tid Tullbackagården, 2010-09-23 kl 17.30 18.45 Beslutande Monica Andersson (s), ordförande Britta Spiik, DHR Stig Broms, DHR Torbjörn Lindblom, FEB Birgitta

Läs mer

Våge Eriksson, FUB ANSLAG/BEVIS. Kommunledningskontoret

Våge Eriksson, FUB ANSLAG/BEVIS. Kommunledningskontoret Kommunala Handikapprådet 2013-03-04 1 (11) Plats och tid Hörsalen i Centrumhuset, Hyltebruk kl. 16.15-18.00 Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens tid Politiker Åke Morin (KV) ordförande,

Läs mer

Protokoll från Länshandikapprådets sammanträde

Protokoll från Länshandikapprådets sammanträde PROTOKOLL Central förvaltning Sammanträde 2014-04-16 34 43 Sida 1 (7) från s sammanträde Tid: 2014-04-16 kl 13.30 16.00 Plats: Landstingshuset, Futurum, Falun Beslutande Sören Bertilsson (S), 1:e vice

Läs mer

VÄNERSBORGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum. Samhällsbyggnadsnämnden (20)

VÄNERSBORGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum. Samhällsbyggnadsnämnden (20) Samhällsbyggnadsnämnden 2006-09-14 1 (20) Plats och tid Rum 225, Kommunhuset, Sundsgatan 29, Vänersborg torsdag 14 september 2006, kl 08.30-12.55 Beslutande Enligt närvarolista, sid 2 Ersättare Enligt

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Tid och plats torsdag 1 mars 2018, kl. 15:00-16:30 Beslutande Solweig Gard (S), ordförande Margareta Ivarsson (C), 1-4,15:00-16:00 Alexander Johansson-Pettersson (S) Lena Brodin, DHR Boel Hallebäck, Hjärt-

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Handikapprådet Datum Sid 2007-09-20 1 (11)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Handikapprådet Datum Sid 2007-09-20 1 (11) 2007-09-20 1 (11) Plats och tid Trädhuset Kl 13.30 15.40 Beslutande Ersättare Anna Gustavsson, ON ordf Birgitta Nilsson, NHR Ingvar Malmström, Hjärt o lungsjukas förening Helen Larsson, FUB Kerstin Rittbo,

Läs mer

Funktionshindrades samarbetsråd

Funktionshindrades samarbetsråd Funktionshindrades samarbetsråd 2009-09-21 1 Plats och Tid Stadshuset 13.30 16.30 Beslutande Michael Karlsson, ordförande Bengt Petersson, DHR Harry Jansson, SRF Cecilia Gustavsson, FUB Bror Jordansson,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (7)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (7) Sammanträdesdatum s. 1 (7) Plats Hotell Gässlingen, Skanör Tid Tis-onsdagen den 29-30 september 2015 kl. 09.00-17.30, 09.00-14.30 Beslutande Anders Berngarn (M) Robert Wenglén (M) Christian Idström (M)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2013-03-25 1 (9) ANSLAG/BEVIS

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2013-03-25 1 (9) ANSLAG/BEVIS 2013-03-25 1 (9) Plats Kommunhuset, rum 212, våning 2. Tid Måndagen den 25 mars, kl. 13.00 14:30 Beslutande Enligt närvarolista, sid 2 Ersättare Enligt närvarolista, sid 2 Övriga deltagande Enligt närvarolista,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala handikapprådet Datum Sid (17)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala handikapprådet Datum Sid (17) 2011-02-17 1 (17) Plats och tid Senioren, stora sammanträdesrummet Hässleholm 13.30-15.00 ande Förtoendevalda: Anna Gustavsson (kd) ordförande, ON Irene Nilsson (s) ON Peter Groth (mp) BN Ernst Herslow

Läs mer

MULLSJÖ KOMMUN Kommunala rådet för funktionsnedsättningar

MULLSJÖ KOMMUN Kommunala rådet för funktionsnedsättningar Kommunala rådet för funktionsnedsättningar 2015-09-21 Sammanträdesdag Innehåll 14 Tillkommande ärenden... 17 15 Föregående sammanträdesprotokoll... 18 16 Planering av rådets fortsatta arbete... 19 17 Funktionshinderplanen...

Läs mer

Protokoll. Kommunala Rådet för Funktionshinderfrågor 2014-10-06 20-29

Protokoll. Kommunala Rådet för Funktionshinderfrågor 2014-10-06 20-29 Kommunala Rådet för Funktionshinderfrågor 20-29 Kommunala Rådet för Funktionshinderfrågor 20. Mötets öppnande och presentationsrunda 21. Föregående protokoll och val av justeringsman 22. Hälsonavet nytt

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(9) Pensionärsrådet

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(9) Pensionärsrådet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(9) Sammanträdesdatum 2007-01-29 Pensionärsrådet Plats och tid Rådhuset 2007-01-29 kl 08.30 10.45 Beslutande Ersättare Utses att justera Stefan Möller, m ordförande Björn Stigborg,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunala rådet för funktionsnedsättningar. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunala rådet för funktionsnedsättningar. Innehåll Innehåll 5 Godkännande av ärendelista... 9 6 Föregående sammanträdesprotokoll... 10 7 Uppföljning av funktionshinderplanen... 11 8 Delgivning... 13 9 Övergångsställen... 14 10 Val av vice ordförande för

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (12)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (12) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (12) Plats och tid ande Bällstarummet, Kommunhuset, Vallentuna. 14 februari, 19:00-20:30 Marie-Louise Löwenbeck, KS (M) ordförande, Birgitta Karlsson UN (KD),

Läs mer

1 Val av justerare Att tillsammans med ordföranden justera dagens protokoll utsågs Britt Arthursson, SRF Skaraborg.

1 Val av justerare Att tillsammans med ordföranden justera dagens protokoll utsågs Britt Arthursson, SRF Skaraborg. Protokoll från Syncentralernas Regionala Brukarråd inom Habilitering & Hälsa 2010-10-26 på Hotell Gyllene Kärven, Herrljunga. Närvarande: Thomas Krantz, SRF Göteborg Berit Jildenhed, FSDB Väst Ronny Blidberg

Läs mer

Stig Ögren, Reumatikerna RMR Ros-Marie Eriksson, HRF Syrene Öberg, HCK Yvonne Grenholm, PSO Elsa Eriksson, SRF. Gunnar Westerlundh, ersättare HRF

Stig Ögren, Reumatikerna RMR Ros-Marie Eriksson, HRF Syrene Öberg, HCK Yvonne Grenholm, PSO Elsa Eriksson, SRF. Gunnar Westerlundh, ersättare HRF 1(12) Plats och tid: Kommunhusets konferensrum 10.00 11.25 Beslutande: Margareta Gustavsson, (s), ordförande Ingvar Kleinert (fp), vice ordförande Anneli Kuosmanen, (s), ersättare Stig Ögren, Reumatikerna

Läs mer