Kommunstyrelsen (41)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kommunstyrelsen 2007-04-02 1 (41)"

Transkript

1 Kommunstyrelsen (41) Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, måndagen den 2 april 2007 kl Paragrafer Beslutande m Annette Eiserman-Wikström, ordf s Gunilla Wathne, tj ers m Kersti Lagergren m Per Vorberg fp Leif Persson fp Solveig Einarsson Lundqvist kd Håkan Eriksson c Holger Karlsson s Ulf-Göran Willén, tj ers s Jan Linde s Anna Palmér s Thomas Gustavsson mp Carin Nilsson Övriga deltagande Ersättare och tjänstemän enligt särskild förteckning Utses att justera Solveig Einarsson Lundqvist Justeringens plats och tid Kommunhuset, Mölnlycke, tisdagen den 10 april 2007 kl Sekreterare... Ilona Martinson Ordförande... Annette Eiserman-Wikström Justerande... Solveig Einarsson Lundqvist Organ BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsen Datum för anslags uppsättande Förvaringsplats för protokollet Datum för anslags nedtagande Kommunförvaltningen, kommunkansliet, Mölnlycke Underskrift... Ilona Martinson

2 Kommunstyrelsen Ks 105 Dnr 2007/ AVSTÄNGNING AV ELEV VID HULEBÄCKSGYMNASIET Enligt gymnasieförordningen 6 kap. 24 får rektor, i avvaktan på att styrelsen skall avgöra ett ärende om avstängning eller förvisning, besluta att med omedelbar verkan interimistiskt stänga av en elev, om det bedöms nödvändigt med hänsyn till risken för andra elever och skolans personal. Ett beslut om en interimistisk avstängning gäller till dess att ärendet prövats av styrelsen, dock längst under två veckor. Rektor vid Hulebäcksgymnasiet har den 15 mars 2007, i avvaktan på kommunstyrelsens beslut, interimistiskt avstängt XX från undervisningen från och med den 9 mars till och med den 22 mars 2007 på grund av upprepade verbala kränkningar och hot mot andra elever på skolan. Från sektorn för utbildning och kultur föreligger skrivelse av den 26 mars Kommunstyrelsens beslut Kommunstyrelsen fastställer det av rektor vid Hulebäcksgymnasiet fattade beslutet att interimistiskt avstänga XX från undervisningen från och med den 9 mars till och med den 22 mars 2007.

3 Kommunstyrelsen Ks 106 Dnr 2007/ AVSTÄNGNING AV ELEV VID HULEBÄCKSGYMNASIET Enligt gymnasieförordningen 6 kap. 24 får rektor, i avvaktan på att styrelsen skall avgöra ett ärende om avstängning eller förvisning, besluta att med omedelbar verkan interimistiskt stänga av en elev, om det bedöms nödvändigt med hänsyn till risken för andra elever och skolans personal. Ett beslut om en interimistisk avstängning gäller till dess att ärendet prövats av styrelsen, dock längst under två veckor. Rektor vid Hulebäcksgymnasiet har den 15 mars 2007, i avvaktan på kommunstyrelsens beslut, interimistiskt avstängt XX från undervisningen från och med den 12 mars till och med den 22 mars 2007 på grund av kränkande uttalanden och våld vid upprepade tillfällen mot andra elever på skolan. Från sektorn för utbildning och kultur föreligger skrivelse av den 26 mars Kommunstyrelsens beslut Kommunstyrelsen fastställer det av rektor vid Hulebäcksgymnasiet fattade beslutet att interimistiskt avstänga XX från undervisningen från och med den 12 mars till och med den 22 mars 2007.

4 Kommunstyrelsen Ks 107 Dnr 2007/ ÄNDRING I BESTÄMMELSER FÖR POLITISKA SEKTORSSAMRÅD Kommunstyrelsen beslutade i 130/2006 anta bestämmelser för politiska sektorssamråd för att klargöra formerna för sektorssamråden. Där fastslås bland annat att sektorssamråden inte har någon beslutanderätt och, i 7, att anteckningar skall föras vid sammanträdena. Vidare anges i 7 att anteckningarna skall finnas tillgängliga på kommunens intranät och delges kommunstyrelsen i kallelsen till kommunstyrelsens sammanträden. Lämpligheten i att redan i detta förberedande stadium regelmässigt expediera handlingarna utanför kommunen kan ifrågasättas. Det bedöms därför lämpligt att ändra 7 såtillvida att andra meningen utgår och att någon regelmässig distribution av anteckningarna således inte skall ske. Från sektorn för administrativt stöd föreligger skrivelse av den 30 mars Kommunstyrelsens beslut Kommunstyrelsen beslutar att 7 i bestämmelserna för politiska sektorssamråd ändras genom att andra meningen utgår. 7 får då följande lydelse: Vid sammanträdena skall anteckningar föras enligt särskilt upprättad mall.

5 Kommunstyrelsen Ks 108 Dnr 2006/ MOTION ANGÅENDE RÄTT FÖR ÄLDRE-ÄLDRE TILL PLATS I SÄRSKILT BOENDE OCH BGT-BOENDE Kommunfullmäktige beslutade i 140/2006 till kommunstyrelsen remittera motion från Nils Bengtsson (spi) och Anita Jeppsson (spi) angående rätt för äldre-äldre, d v s personer som är 80 år och äldre, till plats på särskilt boende eller en bostad i kommunens BGT-boende (bostad med god tillgänglighet) utan föregående biståndsbedömning. Sektorn för socialtjänst gör i skrivelse av den 1 mars 2007 följande bedömning: I kommunallagen slås fast att kommunen skall behandla alla invånare lika, vilket innebär att inga grupper skall gynnas eller favoriseras. Tillämpningen av såväl 1 som 2 i socialtjänstlagens kapitel 4 förutsätter att det finns ett behov hos den enskilde som behöver tillgodoses. Att med stöd av socialtjänstlagen ge alla enskilda över 80 år, som saknar behov av det, rätt till särskilt boende eller BGT-boende är därför inte möjligt. Kommunstyrelsens förslag till beslut i kommunfullmäktige Fullmäktige avslår motionen med hänvisning till att motionen strider mot de lagar som reglerar socialtjänsten.

6 Kommunstyrelsen Ks 109 Dnr 2006/ ERSÄTTNING FÖR LOKALKOSTNADER TILL FRISTÅENDE GRUNDSKOLOR Kommunstyrelsen fastställde i 350/2006 ersättningsnivåer till fristående grundskolor. Vidare uppdrog kommunstyrelsen åt förvaltningen att dels utreda konsekvenserna av att fristående grundskolor får maxbeloppet oavsett faktisk lokalkostnad, dels utreda möjligheten för kommunens grundskolor att mera fritt få disponera budget för lokalkostnaden utifrån eventuella besparingar av lokalytan Sektorn för utbildning och kultur redovisar i skrivelse den 27 februari uppdraget enligt följande: Bidragen för fristående grundskolor består av en del för undervisningskostnader och en del för faktiska lokalkostnader upp till ett visst belopp. Merkostnaden för att ge alla fristående grundskolor maximalt lokalbidrag oavsett faktisk lokalkostnad uppskattas cirka kronor per år. Detta påverkar inte ersättningen till den fristående grundskola som är belägen i Härryda kommun eftersom maximalt bidrag redan betalas ut. Det är fristående grundskolor med låga lokalkostnader belägna i andra kommuner som gynnas av att alla får samma lokalkostnadsersättning. Detta kan innebära att dessa skolor kan lägga mer resurser på kärnverksamheten än både kommunala och fristående skolor med högre lokalkostnader. Förvaltningen bedömer att det inte finns behov för den enskilde rektorn att förändra skolans lokalstruktur under innevarande år. Arbetet med lokalfrågor i Härryda kommun drivs av lokalresursgruppen. Gruppens arbetssätt är kommunövergripande och tar hänsyn till både ökat och minskat lokalbehov och samordnar detta över sektorsgränserna. I budgetarbetet ligger lokalresursgruppens arbete till grund för sektorernas budget. En bedömning av grundskolornas lokalbehov har där genomförts och behoven är avvägda och prioriterade av sektorn i det budgetförslag som lämnas. Kommunstyrelsens beslut Kommunstyrelsen noterar skrivelsen och anser uppdraget avslutat.

7 Kommunstyrelsen Ks 110 Dnr 2007/ ÖVERENSKOMMELSE KRING SKOLSKJUTSKOSTNADER FÖR ELEVER VID SVENSKA BALETTSKOLAN I GÖTEBORG Från Göteborgsregionens kommunalförbund föreligger förslag till överenskommelse kring skolskjutskostnader för elever vid Svenska Balettskolan i Göteborg. Förslaget innebär att Svenska Balettskolan beställer kort för skolskjuts till samtliga elever från Göteborgsregionens kommuner. Kostnaden debiteras elevernas hemkommuner. Vårterminen 2007 är fem elever från Härryda kommun inskrivna vid skolan. Kostnaden för busskort för dessa elever beräknas till totalt cirka kronor per termin. Kostnaden finansieras inom ram för sektorn för utbildning och kultur. Från sektorn för utbildning och kultur föreligger skrivelse av den 21 februari Kommunstyrelsens beslut Kommunstyrelsen godkänner förslag till överenskommelse kring skolskjutskostnader för elever vid Svenska Balettskolan i Göteborg.

8 Kommunstyrelsen Ks 111 Dnr 2006/ KONST I HÄRRYDA KOMMUN POLICY FÖR KOMMUNENS KONSTINNEHAV Sedan 1993 har kommunens totala konstinnehav funnits nedtecknat i ett konstregister. Registret har reviderats 1997 och Vid den senaste revideringen framkom behovet av en policy för kommunens konstinnehav. Kommunstyrelsen behandlade i 316/2006 förslag till policy och återremitterade då ärendet till förvaltningen med uppdrag att - göra policyn tydligare, med struktur liknande exempelvis finans- och borgenspolicyn - definiera begreppet konst - ange hur hanteringen sker (via sektorssamråd och kommunstyrelse) - ange eventuell beloppsgräns för tjänstemannabeslut vid inköp av konst; när inköp hänskjuts till kommunstyrelsen - instruktion hur stöld skall hanteras - ange hur försäkring tecknas - ange hur uppföljning skall ske - ange när policyn skall revideras. Från sektorn för utbildning och kultur föreligger nytt förslag till policy för kommunens konstinnehav. Kommunstyrelsens beslut Kommunstyrelsen återremitterar ärendet till förvaltningen för förtydligande.

9 Kommunstyrelsen Ks 112 Dnr 2006/ MOTION OM TILLGÄNGLIGHET TILL LEKPLATSER FÖR FUNKTIONSHINDRADE BARN Kommunfullmäktige beslutade i 85/2006 till kommunstyrelsen remittera motion från Karin Wickman (m) angående tillgänglighet till lekplatser för funktionshindrade barn. Motionären önskar att kommunstyrelsen får i uppdrag att utse en arbetsgrupp som arbetar med frågan om tillgänglighet för alla barn på lekplatserna. Sektorn för utbildning och kultur anför i skrivelse av den 19 februari 2007 bland annat följande: Kommunen har ansvar för lekplatser på förskolor, skolor och i bostadsområden. Lekplatserna på förskolor och skolor har kontinuerlig skötsel inklusive byte av utrustning och utveckling av lekgårdarna. I början av 90-talet beslutade kommunfullmäktige att skötsel och underhåll av övriga kommunala lekplatser och kvartersbollplaner skulle avvecklas. Detta har medfört att lekplatser efterhand har lagts ner och fler kommer att läggas ner. Vissa av lekplatserna och bollplanerna som ligger i bostadsområden finns kvar tills vidare då de sköts av föreningar på uppdrag av kommunen och kommer att behållas så länge intresse finns bland föreningarna att sköta dem. Förvaltningen avser att kartlägga lekplatsernas status beträffande tillgänglighet för alla och återkomma med en redovisning i samband med budgetarbetet Kommunstyrelsens förslag till beslut i kommunfullmäktige Fullmäktige anser med hänvisning till ovanstående motionen besvarad.

10 Kommunstyrelsen Ks 113 Dnr 2006/ MOTION ANGÅENDE FRISKVÅRD I BOSTADSNÄRA OMRÅDEN Kommunfullmäktige beslutade i 55/2006 till kommunstyrelsen remittera motion från Anita Jeppsson (spi) om friskvård i bostadsnära områden. Motionären hemställer att kommunstyrelsen får i uppdrag att tillsammans med olika föreningar initiera en genomgång av tätortsnära fritidsområden och naturreservat för att förbättra tillgängligheten och användningen av dessa för friskvårdsaktiviteter. Från sektorn för utbildning och kultur föreligger skrivelse av den 19 februari Sektorn redovisar att förvaltningen sedan lång tid samarbetar med föreningslivet kring tätortsnära strövområden inklusive spår och leder. Diskussioner sker kontinuerligt med föreningslivet, dels för att få fram synpunkter och dels för att finna möjligheter att underhålla och eventuellt utveckla spåren i Hindås, Landvetter och Mölnlycke. Diskussioner sker också regelbundet med Härryda Naturvårdsförening kring både tätortsnära strövområden och naturreservat. Kommunen arbetar också tillsammans med Mölndals kommun för att skapa ett naturreservat kring Hålsjön. Avsikten är att göra området tillgängligt på samma sätt som Rådasjöns naturreservat. Naturreservaten i kommunen sköts antingen av kommunen eller av Västkuststiftelsen. Sektorns bedömning är att nuvarande kontakter och samverkan med föreningslivet fungerar väl och att föreningslivet tar ansvar på olika sätt kring spår och leder och tätortsnära friluftsområden. Förbättringar och utveckling sker utifrån föreningslivets förutsättningar och möjligheter. Sektorn är mycket tveksam till om föreningslivet har tid, utrymme och kraft att kunna göra ytterligare insatser. Yrkanden Annette Eiserman-Wikström (m) yrkar med instämmande av Jan Linde (s) och Per Vorberg (m) att kommunstyrelsen föreslår fullmäktige att med hänvisning till ovanstående avslå motionen. Carin Nilsson (mp) yrkar bifall till motionen.

11 Kommunstyrelsen forts Ks 113 Efter ställd proposition finner ordföranden att kommunstyrelsen beslutat bifalla Annette Eiserman-Wikströms yrkande. Kommunstyrelsens förslag till beslut i kommunfullmäktige Fullmäktige beslutar med hänvisning till ovanstående avslå motionen. Mot beslutet reserverar sig Carin Nilsson.

12 Kommunstyrelsen Ks 114 Dnr 2006/ MOTION OM ATT INSTIFTA ETT STIPENDIUM TILL ÅRETS BARN- OCH UNGDOMSLEDARE Kommunfullmäktige beslutade i 130/2006 till kommunstyrelsen remittera motion från Ellen Juntti (m) om att instifta ett stipendium till Årets barnoch ungdomsledare. Sektorn för utbildning och kultur anför i skrivelse av den 19 februari 2007 bland annat följande: Lionsföreningarna i Hindås, Landvetter och Mölnlycke delar årligen ut ett stipendium. Stipendiet går huvudsakligen till ungdomsledare men kan också delas ut till en bredare krets som anses har gjort goda insatser i samhället. Lionsföreningarnas stipendier är etablerade och uppfyller i princip motionärens önskemål kring att ledare skall uppmärksammas. Sektorn anser därför inte att kommunen bör införa ytterligare ett stipendium. Kommunstyrelsens förslag till beslut i kommunfullmäktige Fullmäktige beslutar att inte införa ett stipendium till Årets barn- och ungdomsledare och anser därmed, med hänvisning till ovanstående, motionen besvarad.

13 Kommunstyrelsen Ks 115 Dnr 2006/ MOTION ANGÅENDE POESIDAGAR MED SVENSKA KLASSIKER Kommunfullmäktige beslutade i 130/2006 till kommunstyrelsen remittera motion från Peter Wågsjö (kd) angående poesidagar med svenska klassiker. Motionären föreslår att årliga poesidagar organiseras med fokus på svenska klassiker med tonvikt på 1900-tal. Avsikten är att med dessa dagar bidra till att för framtiden trygga en allmänt spridd kännedom om dessa författares verk och verksamheter. Sektorn för utbildning och kultur anför i skrivelse av den 15 februari 2007 följande: Styrdokument för kulturverksamheten är det kulturpolitiska programmet från Visionen är att kommunen skall ha ett aktivt och levande kulturliv med bredd och förnyelse som alla kommuninvånare oavsett ålder, etniskt ursprung eller funktionshinder kan delta i. Alla delar av kommunen skall beaktas. Vidare skall förutsättningar skapas för kulturens frihet, utveckling och förnyelse och kvalitet och mångfald skall främjas. Verksamheten skall vara positiv till nya uttrycksformer inom kulturlivet och vara lyhörd för medborgarnas önskemål och behov. Prioriterade målgrupper är dels barn och ungdom, dels äldre. Biblioteken köper in ny poesi och tillhandahåller klassiker. Författarbesök och poesistunder arrangeras men i liten omfattning. Sektorn är positiv till att stödja arrangemang med poesi och svenska klassiker såväl inom skola som kulturverksamhet. Det ligger dock inte inom ramen för ovanstående riktlinjer att omfördela resurser i den omfattning som årliga poesidagar skulle innebära. Kommunstyrelsens förslag till beslut i kommunfullmäktige Fullmäktige beslutar att inte införa årliga poesidagar och anser därmed, med hänvisning till ovanstående, motionen besvarad.

14 Kommunstyrelsen Ks 116 Dnr 2007/ ÅRSREDOVISNING/ÅRSRAPPORT SAMT REVISIONSBERÄTTELSE ÅR 2006, RÄDDNINGSTJÄNSTEN STORGÖTEBORG Årsredovisning/årsrapport 2006 för kommunalförbundet Räddningstjänsten Storgöteborg samt revisorernas berättelse för 2006 föreligger. Från sektorn för samhällsbyggnad föreligger skrivelse av den 27 februari Yrkanden Annette Eiserman-Wikström (m) yrkar att kommunstyrelsen föreslår fullmäktige att för sin del dels fastställa resultat- och balansräkning och godkänna årsredovisning/årsrapport för 2006, dels bevilja direktionen för förbundet ansvarsfrihet för förvaltningen år 2006 i enlighet med revisorernas förslag. Thomas Gustavsson (s) yrkar tillägget att kommunstyrelsen föreslår fullmäktige att poängtera, i enlighet med revisorernas bedömning, att verksamhetsmål enligt kommunallagen inte upprättats för räddningstjänsten. Kommunen anser att sådana mål bör upprättas antingen av medlemmarna eller tillsammans med medlemmarna. Anna Palmér (s) yrkar att kommunstyrelsen noterar att kommunstyrelsen önskar få information angående personalsituationen/personalpolitiken inom Räddningstjänsten Storgöteborg. Efter ställd proposition på i tur och ordning Annette Eiserman-Wikströms yrkande, Thomas Gustavssons tilläggsyrkande och Anna Palmérs tilläggsyrkande finner ordföranden att kommunstyrelsen beslutat bifalla samtliga yrkanden. Kommunstyrelsens förslag till beslut i kommunfullmäktige Fullmäktige fastställer för sin del resultat- och balansräkning och godkänner årsredovisning/årsrapport för 2006 avseende kommunalförbundet Räddningstjänsten Storgöteborg.

15 Kommunstyrelsen forts Ks 116 Fullmäktige beviljar för sin del direktionen för kommunalförbundet Räddningstjänsten Storgöteborg ansvarsfrihet för förvaltningen år 2006 i enlighet med revisorernas förslag. Fullmäktige poängterar, i enlighet med revisorernas bedömning, att verksamhetsmål enligt kommunallagen inte upprättats för räddningstjänsten. Kommunen anser att sådana mål bör upprättas antingen av medlemmarna eller tillsammans med medlemmarna. Kommunstyrelsen noterar att kommunstyrelsen önskar få information angående personalsituationen/personalpolitiken inom Räddningstjänsten Storgöteborg.

16 Kommunstyrelsen Ks 117 Dnr 2006/ OMRÅDESBESTÄMMELSER FÖR STORÅNS DALGÅNG Storåns dalgång är klassad som riksintresse för naturvård och kulturvård. I översiktsplanen, ÖP 2002, anges att områdesbestämmelser skall upprättas för att bevara områdets stora natur- och kulturvärden. Under 2005 gjordes naturinventering och kulturinventering. Förslag till områdesbestämmelser baserade på kulturinventeringen har upprättats. Kommunstyrelsen behandlade områdesbestämmelserna i 51/2007 och beslutade då återremittera ärendet till förvaltningen för revidering av områdets utsträckning gränsdragning, lovplikten och bygglovsavgiften. Sektorn för samhällsbyggnad besvarar i skrivelse av den 28 februari 2007 remissen enligt följande: Gränsdragning Områdets avgränsning föreslås minskas i väster och öster så att de delar som inte är synliga från dalen utgår ur områdesbestämmelserna. Eftersom områdesbestämmelser inte kan förbjuda bebyggelse utan endast kan reglera var och hur byggnader uppförs är de inte lämpliga för att skydda Heden som därför föreslås att inte ingå i området. Utökad lovplikt För byggnader som betecknats med k finns i det tidigare förslaget varsamhetsbestämmelsen: Bygglov krävs även för byte av dörrar och fönster samt andra ändringar som avsevärt påverkar byggnadens yttre utseende. Bestämmelsen föreslås bli ändrad till: Bygglov krävs för ändringar som avsevärt påverkar byggnadens yttre utseende. För de fyra särskilt värdefulla byggnader som betecknats med skyddsbestämmelsen q föreslås att den första bestämmelsen behålls. Bygglovsavgift Bygglovsavgift för den utökade lovplikten kan reduceras eller tas bort. Detta kan inte föreskrivas i områdesbestämmelserna men kan tas som ett särskilt beslut när områdesbestämmelserna antas av fullmäktige.

17 Kommunstyrelsen forts Ks 117 Kommunstyrelsens beslut Kommunstyrelsen uppdrar åt förvaltningen att efter ovanstående ändringar genomföra samråd om förslag till områdesbestämmelser för Storåns dalgång. På grund av jäv deltar inte Holger Karlsson och Sven Johanson i handläggningen av detta ärende.

18 Kommunstyrelsen Ks 118 Dnr 2006/ PROGRAM TILL DETALJPLAN FÖR SLAMBYOMRÅDET Sektorn för samhällsbyggnad har upprättat program för detaljplan för Slambyområdet i Landvetter. Programsamråd genomfördes under tiden 16 oktober 24 november Sammanfattning av programsamrådet, upprättad i februari 2007, föreligger. Från sektorn för samhällsbyggnad föreligger skrivelse av den 14 februari Kommunstyrelsens beslut Kommunstyrelsen godkänner föreliggande program som planunderlag samt uppdrar åt förvaltningen att upprätta detaljplan för Slambyområdet inom föreslagen plangräns.

19 Kommunstyrelsen Ks 119 Dnr 2006/ OMLOKALISERING AV GRYAABS SLAMKOMPOSTERING Göteborgs hamn behöver ta i anspråk det område som idag används av Gryaab för kompostering av avloppsslam. Ny lokalisering måste därför sökas inom regionen. Varje delägarkommun uppmanas att undersöka möjlig lokalisering inom respektive kommun. Sektorn för samhällsbyggnad anför i skrivelse av den 1 februari 2007 följande: Härryda kommun har idag två stora ytkrävande regionala anläggningar som båda kräver stora skyddsområden mot buller eller lukt: Landvetter flygplats och Fläskebo avfallsanläggning. Under förutsättning att eventuella luktolägenheter är begränsade till ett mindre område kan en samlokalisering med Renovas avfallsanläggning i Fläskebo vara ett möjligt alternativ. Komposteringsytan skulle kunna placeras ovanpå en redan avslutad yta och därmed kunna bli ett yteffektivt markanvändande. Lakvattenhantering med separat reningsverk är utbyggt. Skyddsområde mot lukt finns i gällande detaljplan. Det som i första hand talar mot området är de långa transporterna från Ryaverket. Möjligen kan detta i viss mån kompenseras av samordningsvinster vid hantering av övriga inblandningsmassor vid tillverkningen av anläggningsjord. Renova har sedan tidigare tillverkning av kompostjord av organiskt avfall. Kommunstyrelsens beslut Kommunstyrelsen beslutar att till Gryaab föreslå Fläskebo avfallsanläggning som alternativ för fortsatt utredning av lokalisering av en framtida komposteringsanläggning för avloppsslam.

20 Kommunstyrelsen Ks 120 Dnr 2007/ FÖRSÄLJNING AV FASTIGHETEN KULLBÄCKSTORP 1:129 I MÖLNLYCKE Sektorn för samhällsbyggnad har upprättat förslag till avtal med Peyman Eye Care AB om försäljning av fastigheten Kullbäckstorp 1:129 i Mölnlycke. Arealen uppgår till kvm och köpeskillingen till kronor. Från sektorn för samhällsbyggnad föreligger skrivelse av den 26 februari Kommunstyrelsens beslut Kommunstyrelsen godkänner köpeavtal mellan kommunen och Peyman Eye Care AB enligt föreliggande förslag. Kommunstyrelsen uppdrar åt samhällsbyggnadschef Bengt Anders Nordwall och mark- och bostadschef Bertil Widén att underteckna avtalet.

21 Kommunstyrelsen Ks 121 Dnr 2006/ FÖRSÄLJNING AV MARK I FÖRETAGSPARKEN 1, MÖLNLYCKE, TILL EMBALLAGE-KONTAKT AB Sektorn för samhällsbyggnad har upprättat förslag till avtal med Emballage- Kontakt AB om försäljning av industritomten Solsten 1:137 i Företagsparken 1 i Mölnlycke. Arealen uppgår till kvm och köpeskillingen till kronor. Från sektorn för samhällsbyggnad föreligger skrivelse av den 17 februari Kommunstyrelsens förslag till beslut i kommunfullmäktige Fullmäktige godkänner avtal mellan kommunen och Emballage-Kontakt AB enligt föreliggande förslag. Kommunstyrelsens beslut Under förutsättning att fullmäktige godkänner avtalet beslutar kommunstyrelsen uppdra åt samhällsbyggnadschef Bengt Anders Nordwall och mark- och bostadschef Bertil Widén att underteckna avtalet.

22 Kommunstyrelsen Ks 122 Dnr 2007/ FÖRSÄLJNING AV MARK I FÖRETAGSPARKEN 2, MÖLNLYCKE, TILL FASTIGHETS AB SOLSTEN Sektorn för samhällsbyggnad har upprättat förslag till avtal med Fastighets AB Solsten om försäljning av del av fastigheten Solsten 1:19 i Företagsparken 2 i Mölnlycke. Tomten omfattar cirka kvm och köpeskillingen uppgår till kronor. Från sektorn för samhällsbyggnad föreligger skrivelse av den 17 februari Kommunstyrelsens beslut Kommunstyrelsen godkänner köpeavtal mellan kommunen och Fastighets AB Solsten enligt föreliggande förslag. Kommunstyrelsen uppdrar åt samhällsbyggnadschef Bengt Anders Nordwall och mark- och bostadschef Bertil Widén att underteckna avtalet.

23 Kommunstyrelsen Ks 123 Dnr 2007/ YTTRANDE ÖVER FÖRFRÅGAN OM INFÖRANDE AV UNGDOMSRABATT FÖR ÅRINGAR PÅ LOKALA OMRÅDESLADDNINGAR I HÄRRYDA KOMMUN Västra Götalandsregionen och Göteborgs kommun har valt att prioritera ungdomsgruppen åringar som en intressant målgrupp att beakta för framtida kollektivt resande och har bestämt att från och med 2007 avsätta medel för att införa en rabatt på 25 % för denna målgrupp. Detta innebär att från och med den 8 januari 2007 har personer i åldersgruppen år 25 % rabatt på områdesladdningar på lokala resor inom Göteborg samt på regionala resor. Västtrafik har i skrivelse den 1 mars 2007 ställt frågan om kommunerna inom Västtrafik är positiva till att införa en liknande rabatt Om samtliga berörda kommuner är positiva kan rabatten införas för samtliga resor i samband med tidtabellskiftet i juni Kostnaden för införande av motsvarande rabatt för områdesladdningar i Härryda kommun beräknas till cirka kronor per år. Från sektorn för samhällsbyggnad föreligger skrivelse av den 13 mars Yrkanden Annette Eiserman-Wikström (m) yrkar med instämmande av Jan Linde (s) och Per Vorberg (m) att kommunstyrelsen ställer sig positiv till införande av ungdomsrabatt enligt Västtrafiks förslag. Solveig Einarsson Lundqvist (fp) yrkar att ungdomsrabatt införs under en bestämd tid och därefter följs upp. Propositioner Annette Eiserman-Wikströms yrkande Efter ställd proposition på Annette Eiserman-Wikströms yrkande finner ordföranden att kommunstyrelsen beslutat bifalla yrkandet.

24 Kommunstyrelsen forts Ks 123 Solveig Einarsson Lundqvists yrkande Efter ställd proposition på Solveig Einarsson Lundqvists yrkande finner ordföranden att kommunstyrelsen beslutat avslå yrkandet. Kommunstyrelsens beslut Kommunstyrelsen ställer sig positiv till införande av ungdomsrabatt enligt Västtrafiks förslag.

25 Kommunstyrelsen Ks 124 Dnr 2006/ MOTION ANGÅENDE BESTÄMMELSERNA FÖR BYGGNADSYTA INOM FRITIDSOMRÅDEN Kommunfullmäktige beslutade i 211/2006 till kommunstyrelsen remittera motion från Anders Wall (mp) angående höjning av tillåten byggnadsarea i tidigare fritidshusområden. Motionären föreslår att fullmäktige beslutar se över gällande maxbestämmelser med målsättning att höja maxgränsen inom de områden där många ändå bor permanent och maxgränsen enbart hindrar en god boendestandard. Sektorn för samhällsbyggnad anför i skrivelse av den 26 januari 2007 bland annat följande: Efter en liknande motion fick förvaltningen i uppdrag att ta fram underlag för en principiell genomgång av frågan om utökad byggrätt i områden med begränsad byggrätt, s k fritidsbebyggelse. Kommunstyrelsen godkände utredningen i 267/2004. Samtidigt beslutades att omvandlingsområden skall ingå som en särskild punkt i bostadsförsörjningsprogrammet. Detta har genomförts. I översiktsplanen, ÖP 2002, anges ett antal områden som skall åtgärdas under en tioårsperiod. Där ingår omvandlingsområden som skall planläggas med större byggrätter samt kommunalt vatten och avlopp och gator. Där finns också VA-planer för större områden där man efter upphävande av gamla detaljplaner kan tillämpa enskild prövning av avlopps- och bygglovsansökningar. Det mesta av det som planerades i ÖP 2002 har genomförts eller pågår. Sektorn redovisar också gällande regler samt vilka områden med begränsad byggrätt som idag finns i kommunen. Kommunstyrelsens förslag till beslut i kommunfullmäktige Fullmäktige beslutar att omvandlingsplaneringen skall fortsätta enligt översiktsplanen och bostadsförsörjningsprogrammet. Fullmäktige anser med hänvisning till ovanstående motionen besvarad.

26 Kommunstyrelsen Ks 125 Dnr 2006/ MOTION ANGÅENDE INSAMLINGSHOLKAR FÖR GLÖDLAMPOR Kommunfullmäktige beslutade i 211/2006 till kommunstyrelsen remittera motion från Bo Axelsson (s) angående insamlingsholkar för glödlampor. Motionären föreslår att insamlingsholkar för glödlampor sätts upp på lämplig plats i varje större bostadsområde. Sektorn för samhällsbyggnad anför i skrivelse av den 1 mars 2007 bland annat följande: Sektorn anser det inte lämpligt med obemannade platser för avlämning av farligt avfall. Det är ett mål i avfallsplanen att öka insamlingen av farligt avfall från hushållen. För att få en fungerande insamling av ljuskällor skulle inte enbart glödlampsholkar i bostadsområdena fylla hushållens behov. För att få en heltäckande service behövs separata behållare för glödlampor, lågenergilampor och lysrör av olika längder. En obemannad insamling kan innebära risk för utsläpp av metaller eftersom det är svårt att sortera rätt. Därför bedöms holkar för glödlampor i bostadsområden som olämpligt. Vid en kommande revidering av avfallsplanen, som beräknas påbörjas under 2007, anser sektorn att man bör överväga hur insamling av farligt avfall kan förbättras. Idag hänvisas de som vill lämna farligt avfall till de bemannade återvinningscentralerna Bråta och Råssa samt till de miljöstationer för farligt avfall som finns på bemannade bensinstationer i Landvetter, Hindås och Hällingsjö. Kommunstyrelsens förslag till beslut i kommunfullmäktige Fullmäktige uppdrar åt kommunstyrelsen att behandla frågan om ökad insamling av farligt avfall i kommande revidering av avfallsplanen. Motionen anses härmed besvarad.

27 Kommunstyrelsen Ks 126 Dnr 2006/ MOTION ANGÅENDE MOPEDFÖRBUD PÅ GÅNG- OCH CYKEL- VÄGEN MELLAN ÅSVÄGEN OCH SKINNEFJÄLLSVÄGEN I MÖLNLYCKE Kommunfullmäktige beslutade i 21/2007 till kommunstyrelsen remittera motion från Ulf-Göran Willén (s) angående mopedförbud på gång- och cykelvägen mellan Åsvägen och Skinnefjällsvägen i Mölnlycke. Motionären föreslår att mopedförbud införs på gång- och cykelvägen, att kommunen i en lokal trafikföreskrift förbjuder mopedåkning på denna väg samt att fysiska åtgärder görs så att överträdelser av mopedförbudet hindras. Sektorn för samhällsbyggnad anför i skrivelse av den 1 mars 2007 bland annat följande: Mopeder delas upp i två klasser. Klass I får inte köras på gång-, cykeloch mopedvägar medan klass II i första hand skall köras på dessa vägar. Kommunen skall skapa trygga och trivsamma offentliga miljöer samtidigt som människors behov av transporter skall tillgodoses. I enlighet med de trafikpolitiska målen skall utbyggnaden av gång-, cykel- och mopedvägar fortsätta för att öka tillgänglighet och trygghet för de oskyddade trafikanterna där förare av klass II-mopeder inkluderas. Att stänga gång-, cykel- och mopedvägar för mopedåkning innebär att oskyddade trafikanter tvingas ut på trafikintensiva vägar vilket motverkar kommunens trafiksäkerhetsarbete. I praktiken innebär en avstängning även konflikter mellan de olika trafikantgruppernas intressen eftersom god tillgänglighet för cyklister och rörelsehindrade inte kan tillgodoses om det finns fysiska hinder på gång-, cykeloch mopedvägar. Yrkanden Annette Eiserman-Wikström (m) yrkar med instämmande av Per Vorberg (m) att kommunstyrelsen föreslår fullmäktige att med hänvisning till ovanstående avslå motionen. Ulf-Göran Willén (s) yrkar att ärendet återremitteras till förvaltningen.

28 Kommunstyrelsen forts Ks 126 Propositioner Återremiss Efter ställd proposition på återremiss och avgörande idag finner ordföranden att kommunstyrelsen beslutat avgöra ärendet idag. Mot detta beslut reserverar sig Ulf-Göran Willén. Annette Eiserman-Wikströms yrkande Efter ställd proposition på Annette Eiserman-Wikströms yrkande finner ordföranden att kommunstyrelsen beslutat bifalla yrkandet. Kommunstyrelsens förslag till beslut i kommunfullmäktige Fullmäktige beslutar med hänvisning till ovanstående avslå motionen.

29 Kommunstyrelsen Ks 127 Dnr 2006/ MOTION ANGÅENDE DUOSPÅRVAGNAR PÅ BORÅSBANAN Kommunfullmäktige beslutade i 211/2006 till kommunstyrelsen remittera motion från Thomas Gustavsson (s) och Sture Hallbert (s) angående duospårvagnar på Boråsbanan. Motionärerna föreslår att kommunstyrelsen får i uppdrag att dels låta utreda om Boråsbanan även i framtiden kan användas för spårbunden trafik genom att utnyttja ny teknik i form av exempelvis duospårvagnar, dels undersöka tekniska och ekonomiska möjligheter att komplettera denna trafik med moderna trafiklösningar som till exempel förarlös spårtaxi eller liknande transportmedel inom tätorter i Härryda kommun. Sektorn för samhällsbyggnad anför i skrivelse av den 5 mars 2007 bland annat följande: Sedan några år tillbaka har en omfattande systemstudie, K2020, avseende den framtida kollektivtrafiken, i första hand i Göteborgs kommun men även för delar av Mölndals och Partille kommuner, tagits fram på initiativ av Vägverket, Västtrafik och Göteborgs kommun utifrån insikten att kollektivtrafiken behöver öka från cirka resor/dygn till minst resor/dygn. Som en grundförutsättning ligger pendeltågstrafiken på järnvägslinjerna till och från Göteborg. Göteborgsregionens kommunalförbund har politiskt ställt sig bakom K2020- rapporten och har bett GR-kommunerna utanför Göteborg att lämna synpunkter på hur de ser på kollektivtrafiken i sina kommuner i framtiden utifrån K2020. Sektorn har med anledning av ovanstående nulägesbeskrivning initierat behovet av en systemutredning för ett framtida kollektivtrafiksystem, före och efter Boråsbanans utbyggnad, anpassat till K2020 men även som underlag för kommande översiktsplan. Sektorns bedömning är att motionärernas förslag bör belysas i denna utredning.

30 Kommunstyrelsen forts Ks 127 Kommunstyrelsens förslag till beslut i kommunfullmäktige Fullmäktige uppdrar åt kommunstyrelsen att belysa motionärernas förslag i anslutning till ovan beskrivna systemutredning för den framtida kollektivtrafiken i Härryda kommun. Motionen anses härmed besvarad.

31 Kommunstyrelsen Ks 128 Dnr 2006/ MOTION OM ATT GÖRA SKYDDSOMRÅDE VID VÄLLSJÖN Kommunfullmäktige beslutade i 21/2007 till kommunstyrelsen remittera motion från Carin Nilsson (mp) och Birgitta Olsson (mp) om att göra skyddsområde vid Vällsjön. Motionärerna yrkar att kommunen utreder förutsättningarna att inrätta ett särskilt skydds-/riskområde kring Vällsjön. I området skall de vatten- och strandområden ingå som är eller kan misstänkas vara kontaminerade av föroreningar från lakvatten från Kikåstippen eller Lahallstippen. Syftet skall vara att minska risken att föroreningar sprids i miljön. Sektorn för samhällsbyggnad anför i skrivelse av den 5 mars 2007 bland annat följande: Rådasjön är reservvattentäkt för Göteborgs kommun och vattentäkt för Mölndals kommun men inte för Mölnlycke. När vattenskyddsområdet avgränsades så att Vällsjön hamnade utanför vattenskyddsområdet gjordes detta i medvetande om den avslutade Lahallstippens och den pågående Kikåstippens existens. Sektorn bedömer att i samband med planläggning eller bygglovgivning kommer krav på tillräckligt noggranna utredningar/undersökningar att ställas innan byggande av ny verksamhet får påbörjas. Yrkanden Annette Eiserman-Wikström (m) yrkar att kommunstyrelsen föreslår fullmäktige att med hänvisning till ovanstående avslå motionen. Carin Nilsson (mp) yrkar att ärendet återremitteras till förvaltningen med uppdrag att - redovisa vilka möjligheter som finns att med hjälp av antingen miljöbalken eller plan- och bygglagen införa särskilda bestämmelser för att hindra spridning av miljöföroreningar från förorenade sediment vid Vällsjön till naturen samt till dricksvattentäkten Rådasjön - remittera frågan för synpunkter till länsstyrelsens miljöenhet, miljökontoren i Härryda, Mölndal och Göteborg samt Vattenverken i Göteborg och Mölndal.

32 Kommunstyrelsen forts Ks 128 Propositioner Återremiss Efter ställd proposition på återremiss och avgörande idag finner ordföranden att kommunstyrelsen beslutat avgöra ärendet idag. Annette Eiserman-Wikströms yrkande Efter ställd proposition på Annette Eiserman-Wikströms yrkande finner ordföranden att kommunstyrelsen beslutat bifalla yrkandet. Kommunstyrelsens förslag till beslut i kommunfullmäktige Fullmäktige beslutar med hänvisning till ovanstående avslå motionen. Mot beslutet reserverar sig Carin Nilsson.

33 Kommunstyrelsen Ks 129 Dnr 2007/ ANSÖKAN OM KOMMUNAL BORGEN FÖR HÄRRYDA ENERGI AB Från Härryda Energi AB (HEAB) föreligger ansökan om kommunal borgen på sammanlagt 40 miljoner kronor. Kommunfullmäktige beslutade i 62/1991 bevilja HEAB en sammanlagd borgen på 62 miljoner kronor. Av detta lån återstår nu 15,8 miljoner kronor. HEAB har ett behov av att utöka sina långfristiga lån med cirka 24 miljoner kronor till sammanlagt 40 miljoner kronor. Från sektorn för administrativt stöd föreligger skrivelse av den 8 mars Kommunstyrelsens förslag till beslut i kommunfullmäktige Fullmäktige beviljar Härryda Energi AB borgen på sammanlagt 40 miljoner kronor utan krav på amorteringsplan. Fullmäktige upphäver sitt tidigare beslut i 62/1991 om kommunal borgen för Härryda Energi AB.

34 Kommunstyrelsen Ks 130 Dnr 2002/ BARNKONSEKVENSANALYSER Med anledning av en motion från Ulf-Göran Willén (s) beslutade kommunfullmäktige i 181/2002 att börja göra systematiska barnkonsekvensanalyser för alla åtgärder som berör barn samt att detta införs successivt och skall ingå i beslutsunderlag till kommunens politiska organ i ärenden som har en tydlig anknytning till barns situation. Ett första steg togs omgående genom att införa en notering i instruktionerna för tjänsteskrivelser om att barnkonventionen skall beaktas i konsekvensbeskrivningen av beslutsförslagen. Något systematiskt arbete med barnkonsekvensanalyser har däremot ännu inte införts och noteringen i instruktionerna för tjänsteskrivelser har inte fått tillräckligt genomslag i ärendeberedningen. Från sektorn för administrativt stöd föreligger skrivelse av den 15 mars Sektorn har upprättat förslag till en barnchecklista att användas när en barnkonsekvensanalys bedömts vara relevant för ärendet. Kommunstyrelsens beslut Kommunstyrelsen beslutar att alla tjänsteskrivelser till kommunstyrelsen regelmässigt tillförs ett avsnitt där frågan besvaras huruvida en barnkonsekvensanalys bedömts relevant för ärendet och att införa barnchecklista att användas i de fall där frågan besvaras jakande. Kommunstyrelsen beslutar att denna modell för barnkonsekvensanalyser införs från och med den 1 januari Kommunstyrelsen uppdrar åt förvaltningen att kontinuerligt utvärdera modellen.

35 Kommunstyrelsen Ks 131 Dnr 2006/ MOTION ANGÅENDE SIMHALL I HÄRRYDA KOMMUN Kommunfullmäktige beslutade i 72/2006 till kommunstyrelsen remittera motion från Siw Hallbert (s) och Karl-Göran Zeybrandt (s) angående simhall i Härryda kommun. Motionärerna föreslår att kommunstyrelsen utreder vilka möjligheter det finns för att bygga en simhall någonstans i kommunen. Motionen remitterades till kommunstyrelsens budgetberedning för handläggning. Budgetberedningen behandlade ärendet den 23 januari 2007 och beslutade då föreslå fullmäktige uppdra åt kommunstyrelsen att beakta utredningen i kommande långtidsplanering och utifrån en samordning av de önskemål som finns om andra fritidsanläggningar. Förvaltningen anför i skrivelse av den 15 mars 2007 bland annat följande. En simhall bör, för att nå en kommersiell framgång. ha dels ett stort lokalt befolkningsunderlag, dels ett läge med goda kollektiva kommunikationer samt ett stort antal tillgängliga parkeringsplatser. Ett alternativ kan vara att samlokalisera en simhall med annan fritidsanläggning eller en hotell- och konferensanläggning. Kommunens lokalresursgrupp har undersökt möjliga placeringar av en simhall i kommunen och kommit fram till nedanstående alternativ som samtliga kräver fördjupade utredningar och ekonomiska beräkningar innan eventuellt beslut fattas. Alternativen är inte rangordnade. Djupedalsäng invid skolan Mölnlyckemotet Björröds industriområde. Utifrån ovanstående förutsättningar innebär det svårigheter att lokalisera anläggningen i de östra kommundelarna som saknar tillräckligt befolkningsunderlag och tillräckligt bra kollektiva kommunikationer. Kommunstyrelsens förslag till beslut i kommunfullmäktige Fullmäktige uppdrar åt kommunstyrelsen att beakta utredningen i kommande långtidsplanering och utifrån en samordning av de önskemål som finns om andra fritidsanläggningar.

36 Kommunstyrelsen forts Ks 131 Motionen anses härmed besvarad.

37 Kommunstyrelsen Ks 132 Dnr 2006/ MOTION OM MEDBORGAROMBUDSMAN Kommunfullmäktige beslutade i 140/2006 till kommunstyrelsen remittera motion från Gunnar Carlson (spi) angående inrättande av en kommunal medborgarombudsman med uppgift att fristående från förvaltningen behandla klagomål från medborgare som anser sig orättvist eller felaktigt behandlade. Sektorn för administrativt stöd anför i skrivelse av den 28 februari 2007 bland annat följande: En kommunmedlem har flera möjligheter att agera mot ett kommunalt beslut som han eller hon anser är felaktigt. När det gäller beslut av myndighetskaraktär kan den person som är berörd av beslutet överklaga genom förvaltningsbesvär. Övriga kommunala beslut överklagas genom kommunalbesvär (s k laglighetsprövning). Härutöver finns flera tillsynsmyndigheter, bland andra JO som har en allmän funktion att skydda den enskilde mot myndighetsövergrepp och förhindra maktmissbruk av tjänstemän, samt Skolverket och länsstyrelsen som utövar tillsyn över specifika delar av den kommunala förvaltningen. Fullmäktige har också sitt eget kontrollinstrument revisorerna. Eftersom det saknas legala förutsättningar för att tilldela en eventuell medborgarombudsman behörighet att formellt pröva kommunala beslut blir funktionen i praktiken begränsad till en form av klagomur. Risken finns då att medborgare som i stället för att överklaga väljer att vända sig till medborgarombudsmannen lider en rättsförlust. Sektorn bedömer att medborgarnas rättssäkerhet gagnas bäst av att all uppmärksamhet riktas mot att utveckla myndighetens servicenivå snarare än av att det till den redan existerande myndighetsfloran inrättas en parallell prövningsinstans som är främmande för rättsordningen. Kommunstyrelsens förslag till beslut i kommunfullmäktige Fullmäktige avslår motionen med hänvisning till skrivelse av den 28 februari 2007 från sektorn för administrativt stöd.

38 Kommunstyrelsen Ks 133 Dnr 2007/ EKONOMISK MÅNADSUPPFÖLJNING PER FEBRUARI 2007 Från ekonomifunktionen föreligger ekonomisk månadsuppföljning per februari Kommunstyrelsens beslut Kommunstyrelsen noterar informationen. Kommunstyrelsen beslutar att inte vidta några åtgärder med anledning av den ekonomiska månadsuppföljningen. Kommunstyrelsen delger kommunfullmäktige beslutet.

39 Kommunstyrelsen Ks 134 Dnr 2007/ RAPPORT OM MEDELSFÖRVALTNING PER 31 DECEMBER 2006 Från sektorn för administrativt stöd föreligger rapport om medelsförvaltning per den 31 december Kommunstyrelsens beslut Kommunstyrelsen noterar rapporten.

40 Kommunstyrelsen Dnr 2006/ Ks 135 Dnr 2007/ STATISTISKA UPPGIFTER PER DEN 31 DECEMBER 2006 OCH DEN 31 JANUARI 2007 Från sektorn för samhällsbyggnad föreligger statistiska uppgifter per den 31 december 2006 och den 31 januari Kommunstyrelsens beslut Kommunstyrelsen delger kommunfullmäktige de statistiska uppgifterna.

41 Kommunstyrelsen Ks 136 ANMÄLAN AV DELEGATIONSBESLUT Kommunstyrelsen delges delegationsbeslut från sektorn för samhällsbyggnad (Dnr 2007/5 002), bilaga 1 från sektorn för socialtjänst (Dnr 2007/45 002), bilaga 2 från sektorn för utbildning och kultur (Dnr 2007/28 002), bilaga 3 från sektorn för teknik och försörjningsstöd (Dnr 2007/13 002), bilaga 4 från kommundirektör Sture Wernersson (Dnr 2007/15 002)

Kommunstyrelsen 2007-10-01 1 (20)

Kommunstyrelsen 2007-10-01 1 (20) Kommunstyrelsen 2007-10-01 1 (20) Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, måndagen den 1 oktober 2007 kl 17.00 17.40 Paragrafer 261-277 Beslutande m Annette Eiserman-Wikström, ordf s Ing-Marie Samuelsson

Läs mer

Kommunstyrelsen - information 2008-01-21 1 (7)

Kommunstyrelsen - information 2008-01-21 1 (7) Kommunstyrelsen - information 2008-01-21 1 (7) Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, måndagen den 21 januari 2008 kl 16.00 21.00 Paragrafer 26-31 Beslutande m Annette Eiserman-Wikström, ordf s Ing-Marie

Läs mer

Kommunstyrelsen - information (8)

Kommunstyrelsen - information (8) Kommunstyrelsen - information 2007-11-12 1 (8) Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, måndagen den 12 november 2007 kl 16.00 19.20 Paragrafer 319-325 Beslutande m Annette Eiserman-Wikström, ordf s Bo Axelsson,

Läs mer

Kommunstyrelsen - information (6)

Kommunstyrelsen - information (6) Kommunstyrelsen - information 2007-01-22 1 (6) Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, måndagen den 22 januari 2007 kl 16.00 19.20 Paragrafer 28-32 Beslutande m Annette Eiserman-Wikström, ordf s Ing-Marie

Läs mer

Kommunstyrelsen - information (8)

Kommunstyrelsen - information (8) Kommunstyrelsen - information 2007-05-14 1 (8) Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, måndagen den 14 maj 2007 kl 17.00 21.55 Paragrafer 164-170 Beslutande m Annette Eiserman-Wikström, ordf s Ing-Marie

Läs mer

Kommunstyrelsen - information (11)

Kommunstyrelsen - information (11) Kommunstyrelsen - information 2007-09-17 1 (11) Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, måndagen den 17 september 2007 kl 16.00 21.20 Paragrafer 251-260 Beslutande m Annette Eiserman-Wikström, ordf s Ing-Marie

Läs mer

Kommunstyrelsen - information (6)

Kommunstyrelsen - information (6) Kommunstyrelsen - information 2006-11-06 1 (6) Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, måndagen den 6 november 2006 kl 16.00 20.30 Paragrafer 325-329 Beslutande s Ing-Marie Samuelsson, ordf fp Göran Hildén

Läs mer

Lars-Erik Granholm (KOSA), ordf. Sven-Inge Persson (S) Bengt Andersson (S) Gunnar Östberg (KOSA) Håkan Forslind (C) Erik Bergman (M) Peter Vogt (M)

Lars-Erik Granholm (KOSA), ordf. Sven-Inge Persson (S) Bengt Andersson (S) Gunnar Östberg (KOSA) Håkan Forslind (C) Erik Bergman (M) Peter Vogt (M) Tekniska nämnden 2015-06-11 1 (12) Plats och tid Tekniska kontoret Djurås, kl. 13.00-14.00 Beslutande Ledamöter Lars-Erik Granholm (KOSA), ordf. Sven-Inge Persson (S) Bengt Andersson (S) Gunnar Östberg

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunfullmäktige 2007-05-28 1 (26) Plats och tid Folkets Hus, Askersund, 2007-05-28 kl. 19.00-20.40. Beslutande Ordinarie ledamöter Bo Trygg (s) Siv Ahlstrand (s) Per Eriksson

Läs mer

Inkonsekvent Pehter Hill (m) tyckte det var inkonsekvent att tillåta alkohol på ett ställe men inte det andra.

Inkonsekvent Pehter Hill (m) tyckte det var inkonsekvent att tillåta alkohol på ett ställe men inte det andra. Sänkt skatt med 10 öre och en budget präglad av måttfullhet. Det blev resultatet av budgetmanglingen i fullmäktige den 19 november. Som väntat var det alliansens förslag som gick igenom. Men både s, mp

Läs mer

Vård- och omsorgsförvaltningen, Partille, den 24 november 2009...... Pia Karlsson... Uppsättande: 2009-11-25 Nedtagande: 2009-12-16...

Vård- och omsorgsförvaltningen, Partille, den 24 november 2009...... Pia Karlsson... Uppsättande: 2009-11-25 Nedtagande: 2009-12-16... 1 KS-rummet, Kommunhuset, Partille kl 18:00 20.20 Plats och tid 124-140 Pia Karlsson (FP) Margareta Lewander (M) Tom Ekwall (M) Anette Nord (KD) Leif Andersson (S) Susanne Carlsson (S) Margareta Björner

Läs mer

Motion om säkrare gång- och cykelvägar

Motion om säkrare gång- och cykelvägar 2007-09-24 202 442 Kommunstyrelsen 2008-01-14 6 14 Arbets- och personalutskottet 2007-12-17 276 580 Dnr 07.541-008 septkf23 Motion om säkrare gång- och cykelvägar Ärendebeskrivning Erika Josbrandt, för

Läs mer

Jan Jonsson, plan- och byggchef Lisbeth Wolander, sekreterare. Kommunstyrelsekontoret

Jan Jonsson, plan- och byggchef Lisbeth Wolander, sekreterare. Kommunstyrelsekontoret 1(1) Plats och tid Beslutande Kommunhuset Boxholm, sammanträdesrummet, 2013-06-11, kl. 14.00 Arne Karlsson, ordf, (S) Niilo Kulojärvi, (S) Tore Sjö, (S) Rolf Stenward, (S) Annsofi Ramevik, (S) Håkan Johansson,

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden 2000-09-12 1 (24) Kommunhuset, rum 293, kl 13.15-16.30.

Barn- och ungdomsnämnden 2000-09-12 1 (24) Kommunhuset, rum 293, kl 13.15-16.30. 1 (24) Plats och tid Kommunhuset, rum 293, kl 13.15-16.30. Beslutande Göte Eriksson Bror Sterner Elisabeth Lönnberg Mayvor Lundberg Solveig Mäkinen Kenneth Rosén Ingrid Karlsson Senja Peltonen Klas Lundbergh

Läs mer

Kommunstyrelsen - information 2006-04-18 1 (9)

Kommunstyrelsen - information 2006-04-18 1 (9) Kommunstyrelsen - information 2006-04-18 1 (9) Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, måndagen den 18 april 2006 kl 16.00 20.00 Paragrafer 138-145 Beslutande s Ing-Marie Samuelsson, ordf fp Göran Hildén

Läs mer

BURLÖVS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljö- och byggnämnden Sammanträdesdatum 2014-01-14 Sida 1 (9)

BURLÖVS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljö- och byggnämnden Sammanträdesdatum 2014-01-14 Sida 1 (9) Miljö- och byggnämnden Sammanträdesdatum 2014-01-14 Sida 1 (9) Plats och tid Lilla sessionssalen, Medborgarhuset, kl. 18.30-20.00 Beslutande Carl-Olof Landgren (S), ordförande Zita Petersson (S) Ove Johansson

Läs mer

PROTOKOLL. Kommunstyrelsen 16 juni 2003

PROTOKOLL. Kommunstyrelsen 16 juni 2003 Kommunstyrelsen 16 juni 2003 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 16 juni kl 14.00-14:35 Sten-Åke Adlivankin (m), ordförande Lars Rundgren (m) Bo Ivgren

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2011-05-17 HABO KOMMUN. Barn- och utbildningsnämnden

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2011-05-17 HABO KOMMUN. Barn- och utbildningsnämnden INNEHÅLLSFÖRTECKNING 42 Besök från Hagaboda rektorsområde... 53 43 Ekonomisk rapport tertial 1 2011... 54 44 Aktuell barnomsorgskö... 55 45 Gåvoläromedel... 56 46 Studieresa till Auschwitz...57 47 Regionalt

Läs mer

KALLELSE Kommunfullmäktige

KALLELSE Kommunfullmäktige KALLELSE kallas härmed till sammanträde onsdagen 2012-06-13 kl. 19.00 på Älvkullen, Älvgatan i Höör Höör 2012-06-04 Ellinor Dahlgren Ordförande /Benny Nilsson FÖREDRAGNINGSLISTA vid kommunfullmäktiges

Läs mer

Plats och tid Höörsalen, Kommunhuset, kl. 18.30 20.30

Plats och tid Höörsalen, Kommunhuset, kl. 18.30 20.30 2008-11-20 196 Plats och tid Höörsalen, Kommunhuset, kl. 18.30 20.30 Beslutande Ann-Margret Björck (fp), tjg. ordförande Henrik Kvennberg, (m), ledamot Ingrid Håkansson (m), ledamot Lars Nihlén (c), ledamot

Läs mer

Åke Johansson (C) Zoran Petrovic (S) Fredrik Stålhandske (M) 99-107 (kl 18.00-20.00)

Åke Johansson (C) Zoran Petrovic (S) Fredrik Stålhandske (M) 99-107 (kl 18.00-20.00) 2009-12-14 112 Plats och tid Kommunhuset kl 15.00-20.00 Beslutande Erik Mårtensson, ordförande (KD) Christina Pehrson (M) Marie Ferrari (S) Åke Johansson (C) Zoran Petrovic (S) Fredrik Stålhandske (M)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Samhällsbyggnadsnämnden 2015-09-15 101 (114) Plats och tid Kommunhuset Vingåker, tisdagen den 15 september 2015, kl. 17.00-18.55 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Leif Skeppstedt (S) ordf

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2009-10-05 1(16)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2009-10-05 1(16) Kommunstyrelsen 2009-10-05 1(16) Innehållsförteckning Tillägg till anvisningar vid handläggning av ärenden som rör gymnasieelevers resor... 3 Slutredovisning av projekt Rydskolan... 4 Exploateringskalkyl,

Läs mer

Utbildningsnämndens protokoll 2012-08-30

Utbildningsnämndens protokoll 2012-08-30 Datum: Torsdag den 30 augusti 2012 Tid: 16.00-18.40 Plats: Östra roten, kommunhuset Älvkullen Paragrafer: 42-51 Utses att justera: Lars Ivarsbo (c) Underskrifter: Sekreterare Ordförande Justerare Julia

Läs mer

Simrislundsskolan kl. 18.00 21.00. Enl. särskild förteckning, sid. 2

Simrislundsskolan kl. 18.00 21.00. Enl. särskild förteckning, sid. 2 2008-09-24 1 (25) Plats och tid Simrislundsskolan kl. 18.00 21.00 Beslutande Enl. särskild förteckning, sid. 2 Övriga närvarande Enl. särskild förteckning, sid 2 Utses att justera Justeringens plats och

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 20. Kommunstyrelsens arbetsutskott 2007-09-25 1(23)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 20. Kommunstyrelsens arbetsutskott 2007-09-25 1(23) Nr 20 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2007-09-25 1(23) Plats och tid Melleruds kommunkontor, tisdagen den 25 september 2007, klockan 08.30-12.00, 13.00 16.00 Beslutande Robert Svensson, ordf. (c) Johnny

Läs mer

KOMMUNSTYRELSEN 2001-12-19. Beslutsärenden

KOMMUNSTYRELSEN 2001-12-19. Beslutsärenden KOMMUNSTYRELSEN 2001-12-19 Beslutsärenden KS 1 Personuppgiftslagen (PUL) 2 Vårgården 3 Yttrande över trafikförsörjningsplan 2002/2003 4 Upphandling av skolskjutsar 5 Delegationsärenden 6 Meddelanden KF

Läs mer

INNEHÅLL Barn- och utbildningsnämndens sammanträde 2014-03-20

INNEHÅLL Barn- och utbildningsnämndens sammanträde 2014-03-20 INNEHÅLL Barn- och utbildningsnämndens sammanträde 2014-03-20 BUN 34 ANMÄLAN AV ÖVRIGA FRÅGOR... 1 BUN 35 INFORMATION... 2 BUN 36 ARBETSMILJÖFRÅGOR... 3 BUN 37 EN FJÄRDE KOMPETENSUTVECKLINGSDAG FÖR FÖRSKOLAN...

Läs mer

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige 2006-08-29 124 Plats och tid s sessionssal kl. 17.00-18.30 ande Enligt till protokollet bilagd uppropslista Övriga närvarande Tage Dalteg, kommunchef och sekreterare Utses att justera Justeringens plats

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 3. Kommunstyrelsen 2005-03-09 1(16)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 3. Kommunstyrelsen 2005-03-09 1(16) Nr 3 Kommunstyrelsen 2005-03-09 1(16) Plats och tid Melleruds kommunkontor, onsdagen den 9 mars 2005, klockan 08.30-12.05 Beslutande Robert Svensson (c) Johnny Stücken (s) Gunnar Karlsson (c) Stig Larsson

Läs mer

Kommunhuset, Revelj 2010-09-08 kl 14.00 17.00

Kommunhuset, Revelj 2010-09-08 kl 14.00 17.00 Sammanträdesprotokoll 1(19) Plats och tid Kommunhuset, Revelj kl 14.00 17.00 ande Mattias Wärnsberg, s Lars Eriksson, kd Stig Andersson, s Sture Persson, m Eva Svedberg, s Gillis Gustafsson, m Sylve Rydén,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tekniska nämnden 2011-05-23 1 (11) Plats och tid Kommunhuset, KS-salen, klockan 14.15 15.50 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a personuppgiftslagen eller offentlighets- och sekretesslagen. Beslutande

Läs mer

Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum Blå, 2010-10-19 kl 13:15 15:20, ajournering kl 14:00 14:20

Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum Blå, 2010-10-19 kl 13:15 15:20, ajournering kl 14:00 14:20 1 Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum Blå, 2010-10-19 kl 13:15 15:20, ajournering kl 14:00 14:20 Beslutande: Jan-Olof Sewring (M) ordförande Carin Olsson (C) Mikael von Krassow (S) Christian Juntunen

Läs mer

Kommunkontoret, 24 februari 2014, kl 09.00. Sekreterare Paragrafer 10-24 ANSLAG/BEVIS

Kommunkontoret, 24 februari 2014, kl 09.00. Sekreterare Paragrafer 10-24 ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (16) Sammanträdesdatum Plats och tid Vård och omsorgsförvaltningen, Heby, kl 10.00-15.15 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Margaretha Gadde-Jennische (M), ordförande Gudrun

Läs mer

Bo Carlsson (C) Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Bo Carlsson (C) Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2013-11-21 1 (18) Plats Rum 225, 2:a våning Sundsgatan 29, Kommunhuset Tid Torsdagen den 21 november, 2013 kl. 08:30 11:10 Beslutande Enligt närvarolista, sid 2 Ersättare Enligt närvarolista, sid 2 Övriga

Läs mer

A-salen, Växjö kommun. Åsa Karlsson Björkmarker. Eva Johansson (C) Anna Tenje (M) Nils Fransson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V)

A-salen, Växjö kommun. Åsa Karlsson Björkmarker. Eva Johansson (C) Anna Tenje (M) Nils Fransson (FP) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V) Plats A-salen, Växjö kommun Tid Kl. 10.00 10.45 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Övriga Justering Justerare Plats och tid Bo Frank (M) Åsa Karlsson Björkmarker (S) Eva Johansson

Läs mer

Plats och tid Sammanträdesrum Christian Nilsson, klockan 13.30 till 17.35, 18.50 till 19.05

Plats och tid Sammanträdesrum Christian Nilsson, klockan 13.30 till 17.35, 18.50 till 19.05 Sammanträdesprotokoll 1 (5) Plats och tid Sammanträdesrum Christian Nilsson, klockan 13.30 till 17.35, 18.50 till 19.05 Beslutande Bengt Andersson (M) ordförande Janet Andersson (S) 1:e vice ordförande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-11-02 1 (16) Rum 128, Kommunhuset, Sundsgatan 29, Vänersborg. Gunnar Lidell (M) ANSLAG/BEVIS. Plats

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-11-02 1 (16) Rum 128, Kommunhuset, Sundsgatan 29, Vänersborg. Gunnar Lidell (M) ANSLAG/BEVIS. Plats 2015-11-02 1 (16) Plats Rum 128, Kommunhuset, Sundsgatan 29, Vänersborg Tid Måndagen den 2 november 2015, kl 13.00-13.50. Beslutande Enligt närvarolista, sid 2 Ersättare Enligt närvarolista, sid 2 Övriga

Läs mer

97 Ekonomiskt utfall och ekonomisk rapport juni och juli 2011.

97 Ekonomiskt utfall och ekonomisk rapport juni och juli 2011. BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2011-08-31 95 Meddelanden. 96 Anmälan om delegationsbeslut. 97 Ekonomiskt utfall och ekonomisk rapport juni och juli 2011. 98 Information budget 2012. 99 Den framtida gymnasieskolan

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 2014-09-10 Kommunstyrelsens arbetsutskott

Sammanträdesprotokoll 2014-09-10 Kommunstyrelsens arbetsutskott 1(15) Tid och plats 2014-09-10 - i Kommunhuset klockan 13.30-15.00. Beslutande Carina Zachau (M) - ordförande Tomas Nilsson (C) - förste vice ordförande Christer Olsson (S) - andre vice ordförande Gunnar

Läs mer

Kommunfullmäktige (34) Se särskild förteckning

Kommunfullmäktige (34) Se särskild förteckning Kommunfullmäktige 2007-04-23 1 (34) Plats och tid Kulturhuset, Mölnlycke, måndagen den 23 april 2007 kl 19.00 22.30 Paragrafer 71-93 Beslutande Se särskild förteckning Övriga deltagande Ersättare enligt

Läs mer

Trångsvikens Bygdegård, kl 08.00-09.15

Trångsvikens Bygdegård, kl 08.00-09.15 Kommunstyrelsen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 11 juni 2013 1(12) Plats och tid Trångsvikens Bygdegård, kl 08.00-09.15 Beslutande Ledamöter Maria Söderberg, C, ordf Lisa Sallin, M, 1:e vice ordf Rolf Lilja, S,

Läs mer

Per-Inge Pettersson. Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kommunstyrelsens arbetsutskott

Per-Inge Pettersson. Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kommunstyrelsens arbetsutskott 1(12) Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset i Hultsfred kl. 08.30-9.40 Beslutande Kira Berg, s Pia Rydh, v Per-Inge Pettersson, c Jonny Bengtsson, s Åke Nilsson, kd Övriga deltagande Sven Carlsson,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 2013-09-30 Samhällsbyggnadsnämnden

Sammanträdesprotokoll 2013-09-30 Samhällsbyggnadsnämnden Tid och plats 2013-09-30 - i Kommunhuset klockan 15.00. Beslutande Övriga deltagande Justering Justerare Martin Gustafsson (C) - ordförande Erkki Ekman (FP) - ers Henrik Nilsson Bjarne Daa (S) - 2:e vice

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 1(10) Plats och tid Kommunstyrelsesalen kommunkontoret Charlottenberg kl 13.00-16.00 Beslutande Johanna Söderberg (C) ordförande Leif Johansson (C) Kathy Överby Nilsson (S) Lasse Sjöberg (S) Bertil Börjesson

Läs mer

Socialnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum 2015-08-27

Socialnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum 2015-08-27 Socialnämnden Sammanträdesdatum 2015-08-27 Ärendelista 78 Dnr 2008-000180 Valfrihetssystem inom äldre- och handikappomsorgen 79 Dnr 2015-000133 Friare val av hjälpmedel 80 Dnr 2015-000191 Förstudie LSS-boende

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL MILJÖNÄMND Sammanträdesdatum Sida 1-11 2011-08-18

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL MILJÖNÄMND Sammanträdesdatum Sida 1-11 2011-08-18 1 MORA ORSA MILJÖNÄMND Sammanträdesdatum Sida 1-11 OBS! På grund av felaktigt datum i föregående utskrivet och justerat protokoll. Justeras protokollet om 2011-09-08. Plats och tid Kulturhuset, Orsa kl

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl. 17.00 18.40

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl. 17.00 18.40 Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen, kl. 17.00 18.40 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Utses att justera Justeringens plats

Läs mer

Stefan Luukkonen (S), Zdenka Klemse (S), Jerry Emanuelsson (S), Kurt Jonsson (KD)

Stefan Luukkonen (S), Zdenka Klemse (S), Jerry Emanuelsson (S), Kurt Jonsson (KD) Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2011-06-14 39 Plats och tid Konferensrummet, Nämndhuset, Katrineholm kl 13.30-16.00 Beslutande Erik Liljencrantz (M) ordförande, Marie-Louise Karlsson (S) 1:e vice ordförande,

Läs mer

Ingela Wikander (KD), ordförande Maud Henningsson (M) Carola Eriksson (S) Pär Jansson (C) Gunilla Hamrin (S)

Ingela Wikander (KD), ordförande Maud Henningsson (M) Carola Eriksson (S) Pär Jansson (C) Gunilla Hamrin (S) FRITIDSFRÅGOR - SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (8) Plats och tid Kommunkontoret, Heby kl 09.00 11.00 Beslutande Ingela Wikander (KD), ordförande Maud Henningsson (M) Carola Eriksson (S) Pär Jansson (C) Gunilla

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2005-08-16 1 Organ Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Gnosjö, kl 08.00-16.30 Beslutande Christer Gustafsson (kd), ordförande Bertil Nilsson (m) Inga-Lill Andersson Hjelm (s) Myrna

Läs mer

Stora Salen, Rådhuset, kl. 18.00 20.10

Stora Salen, Rådhuset, kl. 18.00 20.10 1 Kommunfullmäktige Plats och tid Stora Salen, Rådhuset, kl. 18.00 20.10 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2-3 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 3 Utses att justera Justeringens

Läs mer

PROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott

PROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott 1 (16) Paragrafer 63-74 Plats och tid Kommunhuset i Klippan, Sessionssalen, kl. 13.30-15.55 Beslutande Kenneth Dådring (M), ordförande Carl-Axel Wilhelmsson (C), 1:e vice ordförande Bodil Andersson (KD)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2010-05-18 Sid: 1 Instans Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Gnosjö, kl 08.00-15.20 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera LarsÅke Magnusson (KD), ordförande

Läs mer

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset i Hultsfred, måndagen den 1 juni 2015 kl. 09:00 ande Åke Nilsson, KD Anders Svensson, M Rosie Folkesson, S Gunilla Schollin Borg, MP Åke Bergh, M Magnus Gabrielsson,

Läs mer

2010-02-02. Stefan Karlsson (V) ersättare. Henrik Wöhlecke, ersättare Tony Hansson. Kommunledningskontoret 16 februari 2010, kl 12.00.

2010-02-02. Stefan Karlsson (V) ersättare. Henrik Wöhlecke, ersättare Tony Hansson. Kommunledningskontoret 16 februari 2010, kl 12.00. Sida 1 (14) Plats och tid Stadshuset, klockan 17.00-17.45 Beslutande Cecilia Lind (S) ordförande Lars Månsson (S) 1:e vice ordförande Tony Hansson (S) ledamot Lena Emilsson (S) ledamot Bernt Nilsson (S)

Läs mer

Taito Arkkukangas (S), Maija Liisa Åsenbrygg (S), Märit Estrada (V), Stellan Lund (M), Gunilla Wolinder (FP) 15-18, Hans Carlsson (M)

Taito Arkkukangas (S), Maija Liisa Åsenbrygg (S), Märit Estrada (V), Stellan Lund (M), Gunilla Wolinder (FP) 15-18, Hans Carlsson (M) Barn- och utbildningsnämnden 1 (7) Plats och tid Takåsrummet, Kommunhuset, onsdagen den 28 mars 2012, klockan 16.00-17.30 Beslutande Taito Arkkukangas (S), Maija Liisa Åsenbrygg (S), Märit Estrada (V),

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens arbetsutskott 2005-09-08 1. Underskrifter Sekreterare Paragrafer 198-206 Jytte Grundberg

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens arbetsutskott 2005-09-08 1. Underskrifter Sekreterare Paragrafer 198-206 Jytte Grundberg SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott 2005-09-08 1. Blad Plats och tid Beslutande Brandstationen, Kållekärr Eva Bertilsson-Styvén (s) ordförande Benny Andersson (s) Hans Kristensson (fp)

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden 2012-09-03 36

Kultur- och fritidsnämnden 2012-09-03 36 36 Plats och tid Bibliotekets sammanträdesrum, 2012-09-03, kl 13.15-16.40 Beslutande Enar Moberg (S), ordförande Monica Sundberg (S) Tommy Botström (S) Gunilla Österberg (M) Kenneth Eriksson (C) Birgitta

Läs mer

Kommunstyrelsen 2002-05-27 1 (21) Kommunhuset, rum 293, kl 13.15-15.15

Kommunstyrelsen 2002-05-27 1 (21) Kommunhuset, rum 293, kl 13.15-15.15 Kommunstyrelsen 2002-05-27 1 (21) Plats och tid Kommunhuset, rum 293, kl 13.15-15.15 Beslutande Benita Vikström Göte Eriksson Torbritt Bökman, ej 79 Mayvor Lundberg Kerstin Eriksson Catharina Fredriksson

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2004-01-19 1. ( 5 ) KS040119

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2004-01-19 1. ( 5 ) KS040119 Kommunstyrelsen 2004-01-19 1. ( 5 ) Plats och tid: Folkets Hus, D-salen, kl. 15.00 17.15 Beslutande: Robert Mörk (s), ordförande Bjarne Rasmussen (s) Frans Maretta (s), ers för Annica Blomgren (s) Ahti

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2010-04-26 1(9) Tid och plats: BESLUTANDE Ledamöter: kl. 16.00-18.05, D-salen, Folkets Hus Annika Engelbrektsson, (S), ordf. Birgitta Höijer (C) Bjarne Ramsussen (S) Franz Maretta (S) Ulf Örtegren (FP)

Läs mer

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Sammanträdesprotokoll 1 (6) Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset i Hultsfred kl. 09.00-11.30 Beslutande Kira Berg, s 92 Åke Bergh, m Jonny Bengtsson, s Sture Persson, m Arne Fäldt, s Per-Inge Petterson,

Läs mer

Myndighetsutskottet välfärd Sammanträdesprotokoll OFFENTLIGT. Krister Olsson (S) ordförande Thomas Löfgren (M) Agnetha Persson (C)

Myndighetsutskottet välfärd Sammanträdesprotokoll OFFENTLIGT. Krister Olsson (S) ordförande Thomas Löfgren (M) Agnetha Persson (C) Sammanträdesprotokoll OFFENTLIGT 1(7) Plats och tid Kommunhuset, Lokal Roten kl. 14.10 16.00 Beslutande Krister Olsson (S) ordförande Thomas Löfgren (M) Agnetha Persson (C) Övriga deltagare Anneli Persson

Läs mer

Kommunstyrelsen Sammanträdesprotokoll 2013-09-23 Plats och tid Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Insynsplats Insynsplats,

Kommunstyrelsen Sammanträdesprotokoll 2013-09-23 Plats och tid Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Insynsplats Insynsplats, Sida 1/8 Plats och tid Kommunhuset, Svalöv,, kl 17.30 17.55 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Insynsplats Insynsplats, ersättare Övriga deltagare Bengt Jönsson (S), tjg ers för Karl-Erik Kruse (S)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens organisations och personalutskott 2014-12-09

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens organisations och personalutskott 2014-12-09 Tid och plats C-salen klockan 13.30-14.45 Beslutande Ledamöter Per Schöldberg (C), ordförande Charlotta Svanberg (S), 103, 108, 114, 104, 115 Ann-Christin Eriksson (V), 105-107, 109-113 Ulf Hedin (M) Oliver

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum Blad 2012-11-19 121 Plats och tid Kommunhuset, kl 19.00-21.30

Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum Blad 2012-11-19 121 Plats och tid Kommunhuset, kl 19.00-21.30 2012-11-19 121 Plats och tid Kommunhuset, kl 19.00-21.30 Beslutande Övriga deltagare Björn Andreasson, (m), ordförande Ingemar Kristensson, (m), ledamot Johan Svanberg, (m), ledamot Brita Edholm, (fp),

Läs mer

PROTOKOLL 1(19) från Utbildningsnämnden Sammanträdesdatum 2012-09-26

PROTOKOLL 1(19) från Utbildningsnämnden Sammanträdesdatum 2012-09-26 1(19) från Utbildningsnämnden Sammanträdesdatum 2012-09-26 Plats och tid: Sammanträdesrummet 2:a vån, Ale gymnasium, Nödinge kl 13.30-17.15 Beslutande Elena Fridfelt, ordförande (C) Klas Nordh (FP) 118-124

Läs mer

Utbildningsnämnden 2011-05-24 1. Norrtäljesalen, Kommunhuset Ankaret Estunavägen 14, Norrtälje kl 10.00-12.00, 13.30-14.30, 14.30-15.00, 15.30-16.

Utbildningsnämnden 2011-05-24 1. Norrtäljesalen, Kommunhuset Ankaret Estunavägen 14, Norrtälje kl 10.00-12.00, 13.30-14.30, 14.30-15.00, 15.30-16. Utbildningsnämnden 2011-05-24 1 Plats och tid Norrtäljesalen, Kommunhuset Ankaret Estunavägen 14, Norrtälje kl 10.00-12.00, 13.30-14.30, 14.30-15.00, 15.30-16.30 Närvarande och beslutande Enligt förteckning

Läs mer

S Thomas Gustaßson, tj ers V Kerstin Sandberg, d ers S Siw Hallbert

S Thomas Gustaßson, tj ers V Kerstin Sandberg, d ers S Siw Hallbert HARRYDA KOMMLIN SAM MANTRADESPROTOKOLL I (e) Plats och tid Paragrafer Beslutande Kommunhuset i Mölnlycke, måndagen den 18 januari 2016, kl. 16.00-20.10 ^.o- 3 J M Per Vorberg, ordf. S Mats Wemer M Evalotta

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2014-04-16 Kommunstyrelsen

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2014-04-16 Kommunstyrelsen 1/2 Sessionssalen, 2014-04-16 08:00-10.20 99-104 Beslutande Anna-Karin Skatt (S), ord Michael Brisman (M) Bengt Karlsson (S) Christer Johansson (S) Berndt Gustafsson (S) Mimmi Pirttilä (S) Erik Ezelius

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 35 Godkännande av dagordning... 44 36 Redovisningar av placeringar inom Individ- och familjeomsorgen... 45 37 Fortsatta insatser för män som utövar våld i nära relationer... 46 38

Läs mer

Kommunstyrelsens budgetberedning

Kommunstyrelsens budgetberedning 1 (13) Datum och tid 2013-10-03 kl. 09.00-16.15 2013-10-04 kl.09.00-14.45 Plats Beslutande Övriga närvarande A-salen, kommunhuset Enligt närvaro-/tjänstgöringslista Johnny Högberg, kommunchef Agneta Sundqvist

Läs mer

Barn- och utbildningskontoret

Barn- och utbildningskontoret 1(17) Plats och tid Norrtäljesalen, kommunhuset Ankaret, Estunavägen 14, Norrtälje kl. 14.00 16.30 ande Ledamöter Hanna Stymne Bratt (S), ordförande Måns Nilsson (S) Anneli Björck-Andersson (S) Sven-Olov

Läs mer

Beslutande Ledamöter 29 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista

Beslutande Ledamöter 29 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista 1(17) Plats och tid Aulan Varagårdsskolan i Bjuv, kl 19.00-20.35 Beslutande Ledamöter 29 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista Övriga närvarande Tjänstemän Övriga Christer Pålsson,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (23) Utbildningsnämnden 2012-04-18 BEVIS. Kommunstyrelsens kontor. Paragrafer 22-35. Kristina Sköld.

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (23) Utbildningsnämnden 2012-04-18 BEVIS. Kommunstyrelsens kontor. Paragrafer 22-35. Kristina Sköld. Sammanträdesprotokoll Blad 1 (23) Plats och tid kommunhuset rum 293 kl 08.15-11.34 Beslutande Britta Bergström (S) Bror Sterner (S) Dennis Nilsson (M) Linda Hägglund (S) 22-33 Mikael Sporgelin (S) Lars

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2008-05-20 122

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2008-05-20 122 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2008-05-20 122 Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, Hyltebruk, klockan 08.30-12.00 Beslutande Lennart Ohlsson (c ), ordförande Micael Arnström (s) vice ordförande Krister

Läs mer

SJÖBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 116 Kommunstyrelsen 2012-08-15

SJÖBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 116 Kommunstyrelsen 2012-08-15 Plats och tid Kommunhuset i Sjöbo onsdagen den 15 augusti 2012 kl. 13.30-16.00. Beslutande Ledamöter Stefan Lundgren, ordförande Kent Ivan Andersson Wiggo Wrangborg Cecilia Rosenqvist Perry Ulrika Axelsson

Läs mer

BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunstyrelsen 2007-03-29 1 Plats och tid Stora Tjörnsalen, kommunkontoret, kl.13.00 15.00 Beslutande Eva Bertilsson-Styvén (s) ordf Nils Lackfors (s) Martin Johansen (fp) Anders

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2004-04-20 1 Organ Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Gnosjö, kl 08.00-16.00 Beslutande Övriga närvarande Utses att justera Christer Gustafsson (kd), ordförande Bertil Nilsson (m)

Läs mer

Bevis om att justerat protokoll är anslaget. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 1 (9) 2013-06-05

Bevis om att justerat protokoll är anslaget. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 1 (9) 2013-06-05 1 (9) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, Västervik Ajournering 10.30-11.30 för gruppmöten 5 juni 2013 kl. 08.30 11.30 Peter Johansson (M) Birgitta Sjölander (M) tjg.ers Ronny Pettersson (S) tjg.ers

Läs mer

Plats och tid Kommunkontoret, Skärhamn, kl. 08.30 10.45

Plats och tid Kommunkontoret, Skärhamn, kl. 08.30 10.45 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott 2007-01-11 1 Plats och tid Kommunkontoret, Skärhamn, kl. 08.30 10.45 Sida Beslutande Eva Bertilsson-Styvén (s) ordf Benny Andersson (s) Martin Johansen

Läs mer

I - ä < - Sammantfictesprotetall. Barn- och utbildningsnämnden 2014-03-12 1

I - ä < - Sammantfictesprotetall. Barn- och utbildningsnämnden 2014-03-12 1 I - ä < - Sammantfictesprotetall Barn- och utbildningsnämnden 1 Plats och tid Beslutande Kommunkontoret, Malung Kl. 09.00-10.50 Sofia Söderström (S), ordförande Bengt Nilsson (S) Lilian Olsson (S) Thomas

Läs mer

Skolnämnden 2009-02-24

Skolnämnden 2009-02-24 TRELLEBORGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL INNEHÅLL 25 Föredragningslistan 26 Tidplan för budgetarbetet under 2009 information 27 Redovisning av paviljonger och kostnader rapport 28 Statistik om förskola

Läs mer

Kommunkontoret, Heby torsdag 21 augusti 2014 kl 16:00. Helena Henriksson 137-150 ANSLAG/BEVIS

Kommunkontoret, Heby torsdag 21 augusti 2014 kl 16:00. Helena Henriksson 137-150 ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (20) Plats och tid Stora sammanträdesrummet, Kommunkontoret, Heby kl 10:00-11:50 Beslutande Marie Wilén (C), ordförande David Olsson (M) Emilie Jansson (S) Anders Pettersson (S)

Läs mer

Gymnasienämnden 2004-06-15 1 (8)

Gymnasienämnden 2004-06-15 1 (8) Sammanträdesdatum 1 (8) Plats och tid Gymnasieförvaltningen, Idrottsgatan 7, kl 17.00 21.00 Beslutande Kjell Nilsson (s), ordförande Orvar Carlsson (kd), vice ordförande Gisela Holtersson (s) Anette Ruus

Läs mer

Underskrifter Sekreterare Paragrafer 246 263 Inger Bergfors. Justerande. Kommunstyrelsens arbetsutskott, Hörby kommun

Underskrifter Sekreterare Paragrafer 246 263 Inger Bergfors. Justerande. Kommunstyrelsens arbetsutskott, Hörby kommun 2012-09-05 1(22) Plats och tid Kommunhuset, Ringsjövägen 4, kl. 08.30 11.40 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats och tid Lars Ahlkvist (M) ordförande Pelle Skerup (M) Kjell-Åke

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl. 09.00-12.05

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl. 09.00-12.05 1 Barn- och utbildningsnämnden Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen, kl. 09.00-12.05 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Utses

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 15 september 2008 1(8) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-15.55

Kommunstyrelsens arbetsutskott 15 september 2008 1(8) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-15.55 Kommunstyrelsens arbetsutskott 15 september 2008 1(8) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-15.55 Beslutande: Per Gruvberger, ordf Sune Frisk Anita Widman Harry Johansson Peter Johansson

Läs mer

Socialnämnden 2009-11-11

Socialnämnden 2009-11-11 Socialnämnden 2009-11-11 283 Delgivning av protokoll...2 284 Delegationsbeslut...3 285 Rapport avseende ej verkställda beslut...4 286 Socialnämndens sammanträdesdagar 2010...5 287 Återbesättning av tjänst

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag PROTOKOLL 2009-06-10 1(14) Plats och tid Gemaket, Furuhällshuset, Kungsängen, kl 14.00 17.40 Beslutande Ledamöter Yvonne Stein (FP), ordförande Håkan Heglert (S) Berit Svensson (S) Stina Svennberg (S),

Läs mer

SIMRISHAMNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunstyrelsens utskott. Rådhuset, kl 08.00-12.00; 13.00-15.15

SIMRISHAMNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunstyrelsens utskott. Rådhuset, kl 08.00-12.00; 13.00-15.15 för utveckling och beredning 2007-05-23 1 (25) Plats och tid Rådhuset, kl 08.00-12.00; 13.00-15.15 Beslutande Christer Akej (m), ordförande Karl-Erik Olsson (s) Margareta Nilsson (c) Ingela Bröndel (kd)

Läs mer

Lilla Rådmansgatan 2 Kl. 18.00 20.20. Enl. särskild förteckning, sid. 2

Lilla Rådmansgatan 2 Kl. 18.00 20.20. Enl. särskild förteckning, sid. 2 2008-02-20 1 (23) Plats och tid Lilla Rådmansgatan 2 Kl. 18.00 20.20 Beslutande Enl. särskild förteckning, sid. 2 Övriga närvarande Enl. särskild förteckning, sid 2 Utses att justera Justeringens plats

Läs mer

Servicenämnden 2014-01-22 1(8)

Servicenämnden 2014-01-22 1(8) Servicenämnden 2014-01-22 1(8) Plats och tid Nämndrummet, kommunhuset, kl. 13.00-14.30 Beslutande Lennart Lämgren (FP) ordförande Torsten Bill (M) Bertil Jonasson (C) Hans-Inge Wall (S) Thomas Bäckman

Läs mer

Omsorgsnämnden 2001-09-18

Omsorgsnämnden 2001-09-18 Plats och tid Hobysalen, Stadshuset, Ronneby, kl. 14.00 18.20 Beslutande S Bo Johansson, ordförande KD Göran Andersson S Karl-Erik Danielsson MP Birgitta Persson M Ingrid Burfelt C Aina Svensson 134-145

Läs mer

INNEHÅLL Barn- och utbildningsnämndens sammanträde 2013-10-03

INNEHÅLL Barn- och utbildningsnämndens sammanträde 2013-10-03 INNEHÅLL Barn- och utbildningsnämndens sammanträde 2013-10-03 BUN 68 ANMÄLAN AV ÖVRIGA FRÅGOR... 1 BUN 69 ARBETSMILJÖFRÅGOR... 2 BUN 70 UPPFÖLJNING AV GENOMFÖRD INTERNKONTROLL, AUGUSTI 2013... 3 BUN 71

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-10-27 1 (14) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-10.05 ande Övriga deltagande Kjell Jansson (M), ordförande Berit Jansson (C) Hans Andersson (FP) Olle Jansson

Läs mer

Kommunstyrelsens SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

Kommunstyrelsens SAMMANTRÄDESPROTOKOLL s 1 Plats och tid Kommunhuset, kl 13.30 15.15 Beslutande Övriga deltagare Karl-Erik Kruse (S), ordf Rolf Svensson (C), tjg ers för Christer Laurell (C), 2:e v ordf Leif Hägg (M), 1:e v ordf Gunnar Bengtsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Barn- och utbildningsnämnden. Ajournering: 17.40-17.45, 18.10-18.15

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Barn- och utbildningsnämnden. Ajournering: 17.40-17.45, 18.10-18.15 Barn- och utbildningsnämnden 1 (8) Plats och tid Hellqvistsalen, Kommunhuset, onsdagen den 10 december 2014, klockan 16.00 18.45. Ajournering: 17.40-17.45, 18.10-18.15 ande Monica Lindgren (S), Mikael

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN Familjenämnden

TOMELILLA KOMMUN Familjenämnden : Plats och tid Svea Hund i kommunhuset, den, kl. 0-11.30 Beslutande Anders Throbäck (S), ordförande Sara Anheden (S) Carola Lindgren (M) Lars-Ove Hägerroth (M), ersättare för Daniel Persson (M) Eva Olsson

Läs mer