Kontroversiella samhällsfrågor i undervisningen. bli säkrare på att ta de tuffa samtalen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kontroversiella samhällsfrågor i undervisningen. bli säkrare på att ta de tuffa samtalen"

Transkript

1 Kontroversiella samhällsfrågor i undervisningen bli säkrare på att ta de tuffa samtalen

2

3 Göran Törnqvist och Madelene Goldmann

4 Torbjörn Lindmark

5 Charlotta Granath

6 Undervisning i demokrati att våga tänka tillsammans kring svåra frågor Lärarfortbildningar 17/5-2019

7 Skolans demokratiuppdrag Skolväsendet vilar på demokratins grund. Skollagen (2010:800) slår fast att utbildningen inom skolväsendet syftar till att elever ska inhämta och utveckla kunskaper och värden. Den ska främja alla elevers utveckling och lärande samt en livslång lust att lära. Utbildningen ska förmedla och förankra respekt för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande demokratiska värderingar som det svenska samhället vilar på.

8 Olika delar i demokratiuppdraget (Bild: Skolverket) Undervisning i demokrati handlar både om att undervisa om demokrati och att visa vad det är i praktiken.

9 Skolinspektionens rapport När skolans kärnuppdrag berörs talas det om ordinarie lektioner med undervisning i enskilda ämnen. Arbeten som rör demokrati och värdegrund skiljs från den dagliga klassrumsundervisningen och hör hemma på temadagar, i projekt, studiebesök, via elevrådsarbeten. (Skolinspektionen 2012:9)

10 Frågor till skolan 1. Beskriv det värdegrundsarbete som har bedrivits på skolan under det senaste läsåret. 2. Beskriv det arbete som har bedrivits på skolan under det senaste läsåret för att främja elevernas medborgarkompetens. 3. Beskriv hur man på skolan definierar begreppet värdegrund. 4. Beskriv hur man på skolan definierar det demokratiska uppdraget. (Skolinspektionen 2012:9)

11 Frågor till lärare 1. Beskriv vilka demokratiska kompetenser du anser vara viktigast att ge eleverna. 2. Beskriv vad värdegrund betyder för dig. 3. Beskriv hur du ser på elevinflytande i relation till skoldemokrati. 4. Hur kopplar du demokratiuppdraget till ditt ämne och din egen undervisning? (Skolinspektionen 2012:9)

12 Lärare Hur kopplar du demokratiuppdraget till ditt ämne och din egen undervisning? Skolledare Beskriv hur man på skolan definierar det demokratiska uppdraget.

13 Utveckla demokratisk kompetens Att kunna påverka sina livsvillkor och aktivt delta i samhällslivet utifrån grundläggande demokratiska värderingar kräver demokratisk kompetens i betydelsen kunskap om demokratin och de mänskliga rättigheterna och förmåga att med andra kommunicera kring gemensamma frågor och problem. Demokratisk kompetens utvecklas i möten med andra, genom samtal och relationer. (Skolverket 2013, sid. 66)

14 Prövande så kallade deliberativa samtal, som lyfts fram i utbildningsvetenskaplig forskning såväl som i skolpolitiska dokument, blir fruktbara i skolornas demokratiarbete. De kan användas som ett sätt att i klassrummen integrera det demokratiska uppdraget i undervisningen, i form av tillåtande och prövande samtal, där även obekväma åsikter kommer upp till ytan och kan bemötas. Skolan kan och får dock aldrig vara värdeneutral. (Skolinspektionen 2012:9)

15 Deliberativa samtal som metod Deliberativa samtal; - samtal där skilda synsätt ställs mot varandra - olika argument får utrymme - samtal som alltid präglas av tolerans och respekt - att lära sig lyssna på den andres argument - samtal som har ett tydligt inslag av överenskommelser och kompromisser - samtal där auktoriteter och traditionella uppfattningar får ifrågasättas - samtal utan lärarledning, argumentativa samtal för att lösa och belysa olika problem utifrån skilda synvinklar. (Tomas Englund, professor i pedagogik vid Örebro universitet ger följande beskrivning i en skolkontext. Englund 2004:62, Skolinspektionen 2012:9)

16 (Förskolans och skolans värdegrund, sid. 81)

17 Huvudmän, rektorer och lärare har ansvar som pedagogiska ledare att möjliggöra och leda deliberativa samtal i skola och undervisning. (Skolinspektionen 2012:9)

18 Vi måste göra något!

19 Del 1 Broar och murar (Vägen ut ur hatet De är inte som oss ) Vilka olika grupper finns det i samhället? Vilka grupper tillhör ni? Finns det murar, alltså något som separerar grupperna i samhället eller broar, det vill säga grupper som samverkar och har förståelse för varandra?

20 Skilda synsätt ställs mot varandra Olika argument får utrymme Samtal som präglas av tolerans och respekt Lyssna på den andres argument Samtal med överenskommelser och kompromisser Auktoriteter och traditionella uppfattningar får ifrågasättas. Samtal utan lärarledning, argumentativa samtal för att lösa och belysa olika problem utifrån skilda synvinklar

21 Del 2 Vad krävs för att öka toleransen mellan grupperna? Hur kan ni arbeta för att riva murarna och bygga fler broar? Vilka förutsättningar krävs för att detta ska vara möjligt? Skriv upp förslag på hur vi kan göra för att stärka samarbetet i samhället och ge förslag på vad vår skola kan göra. Förbered en 2-3 minuter lång presentation där ni sammanfattar era resonemang och visar er bild.

22

23 När nya möten leder till prao och sommarjobb...

24

25 Först berättade vår lärare för oss om vikingar och om Birka. Men vi visste inte vad Birka var. Efteråt läste vi om hur vikingarna såg ut och att de bodde i Birka. Efter ungefär en vecka sa vår lärare att vi skulle åka till Birka. Då blev vi jätteglada. (Rohollah och Grace, elever FBK)

26 Egen reflektion - deliberativa samtal Ge exempel på när deliberativa samtal förekommer i din verksamhet. Hur kan arbetet kring svåra frågor skapas/utvecklas ytterligare i din undervisning/verksamhet?

27 Egen reflektion Ge exempel på när deliberativa samtal förekommer i din verksamhet. Hur kan arbetet kring svåra frågor skapas/utvecklas ytterligare i din undervisning/verksamhet? Hur kan det deliberativa samtalet utvecklas och/eller bidra till utveckling i din verksamhet? Vilka är vinsterna med detta? - skilda synsätt ställs mot varandra. - olika argument får utrymme. - samtalet ska präglas av tolerans och respekt. - lyssna på den andres argument. - samtalet ska ha ett tydligt inslag av överenskommelser och kompromisser. - uppfattningar får ifrågasättas. - belys frågor utifrån skilda synvinklar.

28 Utbildningen ska främja allsidiga kontakter och social gemenskap och ge eleverna en god grund för aktivt deltagande i samhällslivet. (10 kap. 2 skollagen)

29 Skolans uppgift är bland annat att uppfostra och utveckla demokratiska medborgare. Skolvalet kommer in som en väldigt konkret handling som kan förtydliga vad som menas med det. Skolan är vår enda gemensamma institution för att fostra demokrater. Erik Amnå, professor i Statskunskap (Film om Skolval, MUCF)

30

31 Intyg för väl utfört arbete Du har visat ett stort engagemang och ansvarstagande i skolans genomförande av Skolval 2018/2019. Du har tagit del av samt genomfört demokratiska processer. På ett föredömligt sätt har du förberett, instruerat och mottagit röster från skolans samtliga elever. I processen har du tagit ansvar för rättssäkerhet och visat stor förståelse för det demokratiska samhällets strukturer. Arbetet har inneburit genomförande av skolval, samt för- och efterarbete, inklusive rösträkning samt presentation av valresultat.

32

33 Prata politik! Metodmaterial från MUCF I materialet finns exempel på; - metoder - tips - diskussionsfrågor för klassrummet före, under och efter att politiska partier bjudits in till skolan. Materialet är ett stöd för lärare som vill bjuda in politiska partier till sina skolor.

34 Sju timmar om värdegrund (Skolverket) Materialet vill bidra till ökad samsyn om hur kunskaper och värden hänger ihop. Undervisa om kontroversiella frågor (Europarådet) - Med syfte att ge lärare stöd i att göra klassrummet till en trygg plats där elever kan fritt och utan oro kan diskutera frågor som rör dem. - Ger läraren stöd i att utveckla olika strategier för att skapa en öppen och respektfull dialog. Hantera kontroversiella frågor, för skolledare (Europarådet)

35 När eleverna får diskutera med personer som har andra åsikter än de själva förbereder de sig för att delta aktivt i samhället. (Europarådet)

36 Vad kan/bör/ska skolan göra för att nå hållbarhet?

37 1. Diskutera Nulägesanalys. Var är vi idag och hur önskar vi att det ska se ut? All personal är med. (post it lappar, diskutera) 2. Definiera målbilden (lyckas vi med skolans demokrati- och värdegrundsuppdrag?) 3. Hur gör vi? Vem, vad, när? Fatta beslut för genomförande. 4. Hur blev det? Håll arbetet levande. Kvalitetsarbetet får kontinuerligt stöd via utbildningsdagar och arbeten under verksamhetsåret.

38 Få en gemensam syn på skolans demokratiuppdrag a.) Utgå från Skolinspektionens frågeställningar till skolor och lärare och besvara dessa enskilt. Diskutera sedan era svar vid ämnes-, arbetslags-, planerings- och ledningsmöten. b.) Undersök och sätt ord på vad som görs här och nu. Reflektera över om demokratiarbetet ses och verkar som ett samlat och gemensamt uppdrag, eller om uppdraget pågår i skilda delar.

39 Arbete med värdeord Ansvar Demokrati Vänlighet Tolerans Acceptans Inkludering Hänsyn Omtänksamhet Respekt Jämlikhet

40 Övning från Skolverket Hitta konkreta exempel på situationer där ni arbetar med skolans värdegrund. Leta i undervisningen och utanför. Var finns, syns och prövas de värden som utgör skolans värdegrund? Använd de tre perspektiven om, genom och för när ni samlar in era exempel. Förslag: Gör uppgiften tillsammans med elever. Rita upp ringarna med perspektiven om, genom och för på tavlan. Tillsammans placerar ni ut konkreta exempel i ringarna.

41 Workshop för personalen 1. Att få en gemensam syn på skolans demokratiuppdrag 2. Dilemman 3. Politik i skolan 4. Pedagogiska övningar; Livets lotteri, Broar och murar 5. Symboler 6. Skolledning

42 Koll på främlingsfientlighet och intolerans Självskattningsverktyg Skolverket Påståendena i verktyget är indelade i tre områden: 1-6: Teori och regelverk 7-11: Läget på vår skola 12-15: I undervisningen

43 Språkets betydelse Ju mer utvecklade elevernas språkkunskaper är, desto lättare är det för dem att hitta information från olika källor, använda informationen som underlag för reflektion och presentera dem lugnt och vältaligt i diskussion med andra. Ju mindre utvecklade språkkunskaperna är, desto större är risken att de känner sig överväldigade av frågan och trasslar in sig i en uppsjö av åsikter. Det kan leda till att de tar till ett aggressivt språk när de känner att de förlorat diskussionen. (Europarådet)

44 Från vardagssnack till skolspråk, UR Skola Att arbeta språkutvecklande - Att sakna ord - Att se mönster och strukturer - Att stötta elevens lärande - Att låta alla lyckas Lässtrategi - exempel från Att sakna ord - läs en text/artikel - Bearbeta texten och läs högt, stanna upp, ta ut kärnmeningar och nyckelord. - Sitt i grupper och diskutera. - Skriv en sammanfattning utifrån nyckelord i texten. - Koppla detta till förhållanden idag.

45 Händelse/ Fenomen Orsaker för: Individ Grupp Samhälle Om ja, varför? Perspektiv inom SO-ämnena Miljömässiga Sociala Ekonomiska Religiösa Rättsliga Politiska Konsekvenser för: Individ Grupp Samhälle Hända igen? Om nej, varför?

46 Historiebruk

47 Analysera och förstå hur och i vilket syfte historia används Vetenskapligt historiebruk - Kommersiellt historiebruk - Existentiellt historiebruk - Moraliskt historiebruk - Förhåller sig till den vetenskapliga bilden av historien. Vad och varför något händer, noga med källkritik. Historia används i ekonomiskt syfte för att tjäna pengar. Lyfter fram det gemensamma. Historia för att stärka identitet eller etnicitet. Återupprättar och ifrågasätter historia. Historia som lyfter fram ex. övergrepp och orättvisor.

48 Ideologiskt historiebruk - Politiskt-pedagogiskt historiebruk - Icke-bruk av historia - Historia används för att bekräfta och främja den egna åsikten, eller för att kritiseraandra. Jämförelse mellan historiska skeenden och nutid för att förmedla ett budskap samt få lyssnaren/läsaren att förstå ett sammanhang. Undviker att tala om den historia som finns, ignorerar historien. (Kategorisering av Klas-Göran Karlsson och Ulf Zander 2004, Historien är nu, Studentlitteratur)

49 Politiskt-pedagogiskt Kommersiellt Vetenskapligt Ideologiskt FÖRINTELSEN Existentiellt Moraliskt Icke bruk

50 Sambandsord från Wikstens & Kindenbergs bok Språkutvecklande SO-undervisning TID (ordningsföljd) Förtydligande Relationer Därefter Därpå Efter Efterföljande Först Före Alltså Det vill säga/dvs Detta innebär att Ett exempel på detta Exempelvis I huvudsak Jämfört med I relation till I jämförelse med I förhållande till Relativt Jämförelse Likhet Jämförelse Kontrast Sammanfattning Det påminner om Ett liknande exempel Exakt som I enlighet med I likhet med Precis som Däremot I kontrast till I motsats till Till skillnad från Trots detta Tvärtemot Avslutningsvis För att avrunda För att sammanfatta Innan vi sätter punkt Sammanfattningsvis Till sist/till slut Konsekvens Tillägg Orsak Alltså Detta leder till Detta medför att Därav Därför En effekt av detta Dessutom Därtill Därutöver Förutom att Förutom detta Ytterligare Det beror på att Därför att Därmed Eftersom I och med På grund av

51 Metoder för att hantera komplicerade frågor 1. Distans - Parvis arbete omvandla personliga uttalanden till samhällsuttalanden. 2. Kompensation - Läraren presenterar ny information, nytt material, idéer eller nya argument. 3. Empati - Eleverna får pröva att se en fråga ur någon annans perspektiv. 4. Utforska - Eleverna får arbeta problembaserat, de undersöker och diskuterar.

52 För särskilt komplicerade frågor Undvika rollen som expert. Ämnesövergripande undervisning där flera lärare arbetar med olika aspekter av en fråga. Samarbete mellan lärare, elever och vårdnadshavare. För att ge eleverna en bredare bild av frågan och sprida ansvaret till flera. Skolan kan bjuda in externa talare eller organisationer som har erfarenhet av vissa frågor som talar med eleverna direkt. Stradling (1984) Claire & Holden (2007) Europarådet

53

54 Samarbete med Fredens hus, Svenska Kommittén Mot Antisemitism, Emerichfonden och Forum för levande historia

55 För undervisningen - Deliberativa samtal - Litteratur - Skapa utställningar - Samarbeta med lokala aktörer och vårdnadshavare. - Möten med föreningar och organisationer samt överlevande. - Ämnesövergripande teman/projekt/undervisning - Studiebesök - Bildanalys - Analysscheman, historiemedvetande då, nu, sen. - Språkutvecklande arbete - Rollspel, Det levande valet, FN-rollspel

56 International Civic and Citizenship Education Study ICCS Internationell studie om demokrati- och samhällsfrågor, för elever i årskurs 8. Syftet är att undersöka hur väl ungdomar i olika länder förbereds för att delta som medborgare i både det lokala, nationella och globala samhället.

57 Sverige har ett av världens största glapp mellan hög- och lågpresterande elever. Resultatet överensstämmer med socioekonomiska hemförhållanden. Vårdnadshavarnas utbildningsnivå har en märkbar inverkan för: elevernas demokratiska värderingar förtroende för institutioner och politiker kunskap om politik och samhälle deltagande i skoldemokratiska arrangemang förväntade samhällsengagemang och valdeltagande.

58 De allra flesta arbetsgivare kräver i dag avslutad gymnasieutbildning av de jobbsökande, samtidigt som antalet ungdomar som inte avslutar gymnasieskolan pendlar kring 25% av en årskull. Denna riskgrupp har högre arbetslöshet och etablerar sig senare i arbetslivet. Ungdomars val är fortfarande i hög grad styrt av social bakgrund, könstillhörighet och etnicitet. Ungdomarnas kunskaper om yrkeslivet är dessutom starkt begränsade. Fil. Dr. Universitetslektor Anders Lovén

59 Regeringsutredning på remiss Framtidsval karriärvägledning för individ och samhälle Obligatorisk prao från 1 juli 2018 Ett led i att skapa mer jämlika förutsättningar inför karriär- och yrkesval.

60 VAD skolans demokratiuppdrag innebär. NÄR och HUR det kan genomföras. Undervisningsexempel, projekt och olika övningar. Ansvarsnivåer; tips och exempel på hur skolans demokratiarbete byggs upp på olika nivåer och blir hållbart.

61 Undervisning i demokrati att våga tänka tillsammans kring svåra frågor Del 2 Lärarfortbildningar 17/5-2019

62 Diskutera vad lägger ni in för betydelse i dessa ord? Människolivets okränkbarhet Individens frihet och integritet Alla människors lika värde Jämställdhet Solidaritet mellan människor Värden som skrivs fram i skollagen som grundläggande demokratiska värderingar och mänskliga rättigheter

63 (Bild: Rädda Barnen)

64 Livets lotteri Är rätten till frihet och lika värde kopplat till vilket land man är född i? Vilka faktorer talar för eller emot detta? Exempel från artikel 1, Rätten till frihet. (Naturkunskap, samhällskunskap, svenska, svenska som andraspråk)

65 Orättvis fotboll Alla lag ska ha olika förutsättningar, exempelvis: - Lagen har olika antal spelare på plan under matchens gång. - Ett lag får ett stort mål, ett lag ett litet mål. - Endast ett lag får ha målvakt. - Samtliga spelare i ett lag får endast springa baklänges. - Minst två spelare i ett lag måste hålla armkrok när de spelar. Lagen möter varandra i matcher om 5-10 minuter. Efter varje match får lagen diskutera de olika förutsättningar lagen hade. Exempel från artikel 25, Rätten till tillräcklig levnadsstandard. (Idrott och hälsa, naturkunskap, samhällskunskap, svenska, svenska som andraspråk)

66 - Uppstod några konflikter och/eller något som var orättvist? - Finns det samband mellan resursfördelning och konflikter? Varför/varför inte? - Vilka anledningar finns det till att det uppstår konflikter och hur agerar människan i konfliktsituationer? - Hur kan det komma sig att människor och länder har så pass olika förutsättningar?

67 Land A Gränspassagen Välmående, fred och demokrati, folket har rösträtt, sjukvården är välfungerande och det är gott om arbetstillfällen. Land B Fattigt, diktatur, arbetslöshet och brist på bostäder. Den som kritiserar statsmakten riskerar att utsättas för tortyr, förföljelse och fängelse. Många drömmer om bättre levnadsförhållanden och önskar att de kunde ifrågasätta statsmakten utan att råka illa ut. Exempel från artikel 14, Rätten till asyl i andra länder. (Samhällskunskap, svenska, svenska som andraspråk)

68 Diskutera Utgå från de förutsättningar som råder i ert land, land A och B, och lyft frågan om gränspassagen. Får vem som helst passera gränsen mellan länderna? Får endast vissa personer som har speciella skäl passera gränsen? Vilka skäl kan detta vara? Vilka orsaker och skäl finns det för att ha en öppen eller stängd gräns?

69 Perspektivbyte Rollerna har bytts. Diskutera de nya förhållandena i ert land. Besvarar ni frågorna annorlunda? Vilka nya argument får ni?

70 Diskutera Om utgångspunkten är de mänskliga rättigheterna, vilka blir svaren på frågeställningarna? I undervisningen med elever Redovisa Varje grupp redogör muntligt, en grupp i taget, för sina argument och om deras argument ändrades efter att förhållandena i landet ändrades.

71 Vet du i vilket land dina kläder produceras? Tänker du på priset när du köper dina kläder? Är tillgängligheten/närheten till affären viktig? Vad får dig att handla ett nytt klädesplagg? Funderar du på om det har förekommit barnarbete vid tillverkning av dina kläder? Funderar du på vilka arbetsförhållanden som råder vid tillverkning av dina kläder? Vad skulle få dig att välja bort att handla i en viss klädesbutik eller köpa ett visst klädesplagg? Exempel från artikel 24, Rätten till vila och fritid (Naturkunskap, samhällskunskap, svenska, svenska som andraspråk)

72 Undersök Var kommer dina kläder ifrån?

73 Vad vet ni om de vanligast förekommande länderna? Var ligger länderna? Hur ser levnadsförhållandena ut? Varför väljer företag att tillverka kläder i just dessa länder? Vilka positiva och negativa effekter får det för länder där företag väljer att lägga sin tillverkning?

74 Vad kan/bör/ska skolan göra för att nå hållbarhet? Hur kan ni få värdegrundsarbetet och kunskapsuppdraget att integreras, så att de inte uppfattas som två skilda spår? Vilka mål kan sättas upp inför det fortsatta arbetet? Var ska ni börja? Vilka konkreta mål och kriterier ska arbetet ha?

75

76 Tack!

77 David O. Kronlid

78 Jonathan Leman

79

Koppling till gymnasieskolans styrdokument

Koppling till gymnasieskolans styrdokument Bilaga 2 DET BÖRJAR MED MIG Koppling till gymnasieskolans styrdokument Koppling till gymnasieskolans styrdokument Både läroplan och ämnesplaner ger stöd för att genomföra detta material. Skolverket har

Läs mer

Demokrati på skolgården och i klassrummet

Demokrati på skolgården och i klassrummet Demokrati på skolgården och i klassrummet Dr. Lovisa Bergdahl Lektor i pedagogik, Södertörns högskola Dagsaktuella debatter Muslimska flickors bärande av slöja Sikhers bärande av turban Matregler och faste

Läs mer

Skolan ska skapa positiva lärmiljöer och alla ska bemötas på ett respektfullt sätt.

Skolan ska skapa positiva lärmiljöer och alla ska bemötas på ett respektfullt sätt. Lillsjöskolan har närhet till Odensalabäcken, skog, grönområden och fotbollsplan/skridskobana. Personalen på skolan är kunnig, engagerad och arbetar för elevernas bästa. Lillsjöskolans anda skall präglas

Läs mer

Om värdegrundsarbete och vilka möjligheter det finns inom vuxenutbildningens ram. Tommy Eriksson och Ingrid Jerkeman, Skolverket.

Om värdegrundsarbete och vilka möjligheter det finns inom vuxenutbildningens ram. Tommy Eriksson och Ingrid Jerkeman, Skolverket. Om värdegrundsarbete och vilka möjligheter det finns inom vuxenutbildningens ram Tommy Eriksson och Ingrid Jerkeman, Skolverket 3 februari 2015 Vuxenutbildningen Målet är att vuxna ska stödjas och stimuleras

Läs mer

KOPPLING TILL SKOLANS STYRDOKUMENT

KOPPLING TILL SKOLANS STYRDOKUMENT SIDA 1/5 FÖR LÄRARE UPPDRAG: DEMOKRATI vänder sig till lärare som undervisar om demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter i åk nio och i gymnasieskolan. Här finns stöd och inspiration i form av ett

Läs mer

Alla dessa viktiga frågor ställer Amos Oz sina läsare i boken "Kära fanatiker".

Alla dessa viktiga frågor ställer Amos Oz sina läsare i boken Kära fanatiker. En lärarguide från Inledning. Vad skapar fanatism i vår tid? Hur kan fanatism bemötas och bekämpas? Vilka möjligheter till kompromisser finns det? Vilket är kollektivets ansvar och vad är individens eget

Läs mer

Statens skolverks författningssamling

Statens skolverks författningssamling Statens skolverks författningssamling ISSN 1102-1950 Förordning om ändring i förordningen (SKOLFS 2010:250) om läroplan för specialskolan samt för förskoleklassen och fritidshemmet i vissa fall; SKOLFS

Läs mer

Gemensam inriktning för fritidshemmen i Malung-Sälens kommun Framtagen av representanter för fritidshemmens personal 2011-2012

Gemensam inriktning för fritidshemmen i Malung-Sälens kommun Framtagen av representanter för fritidshemmens personal 2011-2012 Gemensam inriktning för fritidshemmen i Malung-Sälens kommun Framtagen av representanter för fritidshemmens personal 2011-2012 Det här materialet har utarbetats utifrån våra styrdokument: Ett annat viktigt

Läs mer

Material för gymnasiet

Material för gymnasiet Material för ARRANGÖR: FÖRMÅNSTAGARE: Engagera din klass - Lyft in Skoljoggen i klassrummet Nu kan du förena hälsa och idrott med ämnen som samhällskunskap, svenska, matematik och geografi. Med detta skolmaterial

Läs mer

Machofabriken i gymnasiet: Livskunskap, Samhällskunskap & Svenska

Machofabriken i gymnasiet: Livskunskap, Samhällskunskap & Svenska Machofabriken i gymnasiet: Livskunskap, Samhällskunskap & Svenska För att Machofabriken inte ska behöva vara ett arbete som går utanför timplanen har vi tagit fram ett dokument med förslag och tips på

Läs mer

Bedömningspunkter förskoleklass och grundskola Måluppfyllelse och resultat

Bedömningspunkter förskoleklass och grundskola Måluppfyllelse och resultat Bedömningspunkter förskoleklass och grundskola Måluppfyllelse och resultat Tillsynen bedömer inom detta område skolans måluppfyllelse gällande kunskapsresultat och värdegrundsarbete och förskoleklassens

Läs mer

Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten Engelska

Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten Engelska Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten 2016 E Engelska Undervisningen i kursen engelska inom kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå syftar till att eleven utvecklar kunskaper i engelska,

Läs mer

Kontroversiella samhällsfrågor i undervisningen

Kontroversiella samhällsfrågor i undervisningen Kontroversiella samhällsfrågor i undervisningen bli säkrare på att ta de tuffa samtalen STOCKHOLM 17 MAJ Välkommen till vårens viktigaste konferens! u När skolan står upp för demokratin u Hur hanterar

Läs mer

Skolans organisation och värdegrund. ann.s.pihlgren@utep.su.se Fil dr Ann S Pihlgren Stockholms universitet

Skolans organisation och värdegrund. ann.s.pihlgren@utep.su.se Fil dr Ann S Pihlgren Stockholms universitet Skolans organisation och värdegrund ann.s.pihlgren@utep.su.se Fil dr Ann S Pihlgren Stockholms universitet Skolans organisation Frivillig förskola 1-3 4-5 år F- 9 Gymnasiet Arbete, yrkesutbildning, universitet

Läs mer

VALÅR I KLASSRUMMET. Det är viktigt att unga förstår vilka beslut som fattas i Strasbourg och i Bryssel och hur det påverkar deras vardag.

VALÅR I KLASSRUMMET. Det är viktigt att unga förstår vilka beslut som fattas i Strasbourg och i Bryssel och hur det påverkar deras vardag. dnr 1023/18 VALÅR I KLASSRUMMET Det svenska riksdagsvalet är avslutat och vi har en regering på plats. Men valåret i klassrummet tar inte slut där. I maj är det val till Europaparlamentet och i samband

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Beslut Gotlands kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter riktad tillsyn i Högbyskolan i Gotlands kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (6) Skolinspektionens

Läs mer

Material för årskurs 7-9

Material för årskurs 7-9 Material för årskurs 7-9 ARRANGÖR: FÖRMÅNSTAGARE: Engagera din klass - Lyft in Skoljoggen i klassrummet Nu kan du förena hälsa och idrott med ämnen som samhällskunskap, svenska, matematik och geografi.

Läs mer

Demokratiplan. Sånnaskolan. Senast uppdaterad

Demokratiplan. Sånnaskolan. Senast uppdaterad Demokratiplan Sånnaskolan Senast uppdaterad 2012-11-15 Innehållsförteckning 1. Syfte 2. Lagstiftning (skollag och Lgr11) 3. Skolans övergripande mål (Lgr11) 3.1 Normer och värden 3.2 Kunskaper 3.3 Elevernas

Läs mer

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN 2016-2017 Innehåll 2016-05-11 Presentation Förskolans värdegrund och uppdrag Normer och värden Utveckling och lärande Barns inflytande Förskola och hem Samverkan med förskoleklass,

Läs mer

Plan mot kränkande behandling Ådalsskolan

Plan mot kränkande behandling Ådalsskolan Plan mot kränkande behandling Ådalsskolan 2014-09-08 Sida 1 av 10 Innehåll Syfte... 3 Bakgrund och definitioner... 3 Skollag (2010:800)... 3 Skolförordning... 3 Diskrimineringslag (2008:567)... 3 Främjande

Läs mer

Hur kopplar (O)mänskligt lärarmaterial till skolans styrdokument?

Hur kopplar (O)mänskligt lärarmaterial till skolans styrdokument? Hur kopplar (O)mänskligt lärarmaterial till skolans styrdokument? Till vem riktar sig materialet? Materialet är i första hand avsett för lärare på gymnasiet, framför allt lärare i historia. Flera av övningarna

Läs mer

BRUKSANVISNING. Varje människa kan göra skillnad. www.raoulwallenberg.se

BRUKSANVISNING. Varje människa kan göra skillnad. www.raoulwallenberg.se Varje människa kan göra skillnad www.raoulwallenberg.se VARJE MÄNNISKA KAN GÖRA SKILLNAD Det finns idag en bristande kunskap om de mänskliga rättigheterna bland elever i Sverige, trots att de står inskrivna

Läs mer

KOPPLING TILL LÄROPLANEN

KOPPLING TILL LÄROPLANEN KOPPLING TILL LÄROPLANEN Arbetet med de frågor som tas upp i MIK för mig kan kopplas till flera delar av de styrdokument som ligger till grund för skolans arbete. Det handlar om kunskaper och värden som

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Stigtomta förskolor 2015/2016 Innehållsförteckning 1. Grunduppgifter 2. Syfte 3. Bakgrund 4. Centrala begrepp 5. Förskolans vision 6. Delaktighet 7.

Läs mer

Internationell studie om medborgaroch samhällsfrågor i skolan ICCS 2009 huvudstudie

Internationell studie om medborgaroch samhällsfrågor i skolan ICCS 2009 huvudstudie Internationell studie om medborgaroch samhällsfrågor i skolan ICCS 2009 huvudstudie Nationell elevenkät Skolverket 106 20 Stockholm International Association for the Evaluation of Educational Achievement

Läs mer

KOPPLING TILL LÄROPLANEN

KOPPLING TILL LÄROPLANEN KOPPLING TILL LÄROPLANEN Arbetet med de frågor som berörs i MIK för mig kan kopplas till flera delar av de styrdokument som ligger till grund för skolans arbete. Det handlar om värden som skolan ska se

Läs mer

Kurs: Religionskunskap. Kurskod: GRNREL2. Verksamhetspoäng: 150

Kurs: Religionskunskap. Kurskod: GRNREL2. Verksamhetspoäng: 150 Kurs: Religionskunskap Kurskod: GRNREL2 Verksamhetspoäng: 150 Människor har i alla tider och alla samhällen försökt förstå och förklara sina levnadsvillkor och de sammanhang de lever i. Religioner och

Läs mer

EntrEprEnörsk apande och läroplanen skolår: tidsåtgång: antal: ämne: kurser:

EntrEprEnörsk apande och läroplanen skolår: tidsåtgång: antal: ämne: kurser: Entreprenörskapande och läroplanen Skolår: Gymnasiet Tidsåtgång: Filmvisning ca 2 x 10 min, workshop på museet 90 minuter, efterarbete av varierande tidsåtgång Antal: Max 32 elever Ämne: Historia, Samhällskunskap,

Läs mer

MIK i skolans styrdokument

MIK i skolans styrdokument MIK i skolans styrdokument MEDIE- OCH INFORMATIONSKUNNIGHET Att förstå mediers roll Att kunna finna, analysera och kritiskt värdera information Att själv kunna uttrycka sig och skapa innehåll i olika

Läs mer

Likabehandlingsplan Förskolan Himlaliv

Likabehandlingsplan Förskolan Himlaliv Likabehandlingsplan Förskolan Himlaliv 2010-06-08:13 Vår vision Alla ska känna sig trygga. Alla ska visa varandra hänsyn och respekt. Alla ska ta ansvar. Alla ska känna en framtidstro. Innehåll 1. Framsida

Läs mer

Förskolan TRYGGHETSPLAN YDRE KOMMUNS FÖRSKOLOR

Förskolan TRYGGHETSPLAN YDRE KOMMUNS FÖRSKOLOR TRYGGHETSPLAN YDRE KOMMUNS FÖRSKOLOR 2019 Innehåll Till dig som barn -------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 3 Till dig som vårdnadshavare

Läs mer

Kurs: Religionskunskap. Kurskod: GRNREL2. Verksamhetspoäng: 150

Kurs: Religionskunskap. Kurskod: GRNREL2. Verksamhetspoäng: 150 Kurs: Religionskunskap Kurskod: GRNREL2 Verksamhetspoäng: 150 Människor har i alla tider och alla samhällen försökt förstå och förklara sina levnadsvillkor och de sammanhang de lever i. Religioner och

Läs mer

Identitet, sexualitet och jämställdhet - att arbeta med och möta nyanlända elever i skolan

Identitet, sexualitet och jämställdhet - att arbeta med och möta nyanlända elever i skolan Identitet, sexualitet och jämställdhet - att arbeta med och möta nyanlända elever i skolan Teresa Fernández Long Undervisningsråd, Skolverket Program 09.15 Att arbeta med sexualitet, identitet och jämställdhet

Läs mer

Redovisning av uppdrag om skolväsendet och våldsbejakande extremism

Redovisning av uppdrag om skolväsendet och våldsbejakande extremism Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm 1 (6) Redovisning av uppdrag om skolväsendet och våldsbejakande extremism Härmed redovisas den del av uppdraget givet i regleringsbrev för Skolverket för budgetåret

Läs mer

VARJE MÄNNISKA KAN GÖRA SKILLNAD

VARJE MÄNNISKA KAN GÖRA SKILLNAD VARJE MÄNNISKA KAN GÖRA SKILLNAD BRUKSANVISNING www.raoulwallenberg.se INNEHÅLLSFÖRTECKNING n VARJE MÄNNISKA KAN GÖRA SKILLNAD 3 n DE MÄNSKLIGA RÄTTIGHETERNA 4 n I PROJEKTET INGÅR 5 n UPPGIFT 6 n KALENDER

Läs mer

Filmen: Skolans Värdegrund - var finns den? The Fundamental Value System - where is it to be found?

Filmen: Skolans Värdegrund - var finns den? The Fundamental Value System - where is it to be found? Malmö högskola Lärarutbildningen Individ & samhälle Examensarbete 5 poäng Filmen: Skolans Värdegrund - var finns den? The Fundamental Value System - where is it to be found? Jonas Hallström och Morten

Läs mer

Bilaga 7: OH-underlag

Bilaga 7: OH-underlag BILAGA 7: OH- UNDERLAG 7 : 1 Bilaga 7: OH-underlag Materialet i denna bilaga kan användas som underlag vid presentationer när ni på förskolan eller skolan arbetar med värdegrundsfrågor utifrån Trygghetspärmen.

Läs mer

VARJE MÄNNISKA KAN GÖRA SKILLNAD

VARJE MÄNNISKA KAN GÖRA SKILLNAD VARJE MÄNNISKA KAN GÖRA SKILLNAD BRUKSANVISNING www.raoulwallenberg.se INNEHÅLLSFÖRTECKNING n VARJE MÄNNISKA KAN GÖRA SKILLNAD 3 n DE MÄNSKLIGA RÄTTIGHETERNA 4 n I PROJEKTET INGÅR 5 n UPPGIFT 6 n KALENDER

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN

LIKABEHANDLINGSPLAN LIKABEHANDLINGSPLAN 2015-2016 VÅR VISION ALLA på vår förskola ska känna sig trygga, sedda, bekräftade, respekterade, bemötas och accepteras för den de är. Föräldrar ska känna tillit och förtroende när

Läs mer

Skolans uppdrag är att främja lärande där individen stimuleras att inhämta och utveckla kunskaper och värden.

Skolans uppdrag är att främja lärande där individen stimuleras att inhämta och utveckla kunskaper och värden. Författningsstöd Övergripande författningsstöd 1 kap. 4 skollagen Utbildningen inom skolväsendet syftar till att barn och elever ska inhämta och utveckla kunskaper och värden. Den ska främja alla barns

Läs mer

Världsreligionerna och andra livsåskådningar Religion och samhälle Identitet och livsfrågor Etik

Världsreligionerna och andra livsåskådningar Religion och samhälle Identitet och livsfrågor Etik prövning religionskunskap grund Malmö stad Komvux Malmö Södervärn PRÖVNING Prövningsanvisning Kurs: Religionskunskap, grundläggande Kurskod: GRNREL2 Verksamhetspoäng: 150 Instruktioner och omfattning Prövningen

Läs mer

Framgångsfaktorer för värdegrundsarbetet

Framgångsfaktorer för värdegrundsarbetet Framgångsfaktorer för värdegrundsarbetet Det främjande arbetet Gemensamt förhållningssätt Tid för samtal Informella miljöer Höja kompetensen Tydliga mål som utvärderas Den egna situationen Tydlig och synlig

Läs mer

Utskottet lärande och stöd

Utskottet lärande och stöd Sammanträdesprotokoll 1 (7) Plats och tid Stadshuset, Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, 671 81 Arvika, kl. 13.00 16.30 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Aina Wåhlund (S), ordförande Peter Joensuu (M),

Läs mer

Ett undervisningsmaterial bestående av film och lärarhandledning samt måldokument ur nya läroplanen Lgr 11

Ett undervisningsmaterial bestående av film och lärarhandledning samt måldokument ur nya läroplanen Lgr 11 Ett undervisningsmaterial bestående av film och lärarhandledning samt måldokument ur nya läroplanen Lgr 11 Beskrivning och måldokument Ämne: Samhällskunskap Målgrupp: Högstadiet och Gymnasiet Lektionstyp:

Läs mer

Likabehandlingsplan. Bäckaskolan åk 1-6

Likabehandlingsplan. Bäckaskolan åk 1-6 ! Likabehandlingsplan Bäckaskolan åk 1-6 Lag (2008:567) Om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever. 1 Denna lag har till ändamål att främja barns och elevers lika rättigheter

Läs mer

Skolverket. per-olov.ottosson@skolverket.se Enheten för kompetensutveckling

Skolverket. per-olov.ottosson@skolverket.se Enheten för kompetensutveckling Skolverket per-olov.ottosson@skolverket.se Enheten för kompetensutveckling Forskningsspridning Rektorsutb/lyft Lärarlyftet It i skolan Utlandsundervisning Lärande för hållbar utveckling bidrag/del av skolans

Läs mer

Förskolans arbete med språk, värdegrund och jämställdhet

Förskolans arbete med språk, värdegrund och jämställdhet Förskolans arbete med språk, värdegrund och jämställdhet Agneta Kenneberg projektledare för granskning av flerspråkiga barns språkutveckling Siv Wilborgsson projektledare för granskning av förskolans arbete

Läs mer

1. Skolans värdegrund och uppdrag

1. Skolans värdegrund och uppdrag 1. Skolans värdegrund och uppdrag Grundläggande värden Skolväsendet vilar på demokratins grund. Skollagen (2010:800) slår fast att utbildningen inom skolväsendet syftar till att elever ska inhämta och

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Myran

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Myran Förskolan Myran 1(5) Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Myran 2014-2015 2(5) Förskolechefens ställningstagande På förskolorna på Lyckåkers förskoleområde ska det finnas möjligheter

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Högtofta Förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Högtofta Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Högtofta Förskola Juni 2015 Juni 2016 Ansvarig förskolechef: Åsa Gerthsson-Nilsson 1 Innehåll Inledning... 3 Definition... 3 Skollagen (2010:800)... 3 Lpfö

Läs mer

Älta skola med förskolor. Verksamhetsplan för förskoleklasserna på Älta Skola

Älta skola med förskolor. Verksamhetsplan för förskoleklasserna på Älta Skola Älta skola med förskolor Verksamhetsplan för förskoleklasserna på Älta Skola 2018/2019 Verksamhetsplan för förskoleklasserna i Älta skola Förskoleklass är från och med höstterminen 2018 obligatorisk. Men

Läs mer

KOPPLING TILL KURS- OCH ÄMNESPLANER

KOPPLING TILL KURS- OCH ÄMNESPLANER TIDNINGSVECKAN 2019 ALLA ÅRSKURSER KOPPLING TILL KURS- OCH ÄMNESPLANER ÅRSKURS 1 3 analys Informativa bilder, till exempel läroboksbilder och hur de är utformade och fungerar. Historiska och samtida bilder

Läs mer

Lärarhandledning till tre teman om entreprenörskap för årskurs 7-9

Lärarhandledning till tre teman om entreprenörskap för årskurs 7-9 Lärarhandledning till tre teman om entreprenörskap för årskurs 7-9 Foretagsamheten.se Lärarhandledning Lärarhandledning Eleverna ska få möjlighet att ta initiativ och ansvar samt utveckla sin förmåga att

Läs mer

Beslut. efter tematisk kvalitetsgranskning av gymnasieskolans demokratiuppdrag vid ESS-gymnasiet i. Beslut Dnr :7324

Beslut. efter tematisk kvalitetsgranskning av gymnasieskolans demokratiuppdrag vid ESS-gymnasiet i. Beslut Dnr :7324 Beslut Stockholms kommun kcskola@stockholm.se 2018-07-04 Dnr 400-2017:7324 Rektor vid ESS-gymnasiet 59581397 Astrid Kratz astrid.kratz@stockholm.se Beslut efter tematisk kvalitetsgranskning av gymnasieskolans

Läs mer

Kristianstads kommun Dnr :6995 Rektor Annika Persson

Kristianstads kommun Dnr :6995 Rektor Annika Persson rin Skolinspektionen Beslut Kristianstads kommun 2017-12-07 kommun@kristianstad.se Dnr 400-2016:6995 Rektor Annika Persson Annika.persson@kristianstad.se Beslut efter kvalitetsgranskning av undervisningen

Läs mer

Förmågor i naturvetenskap, åk 1-3

Förmågor i naturvetenskap, åk 1-3 Förmågor i naturvetenskap, åk 1-3 I Lgr11 betonas att eleverna ska använda sina naturvetenskapliga kunskaper på olika sätt. Det formuleras som syften med undervisningen och sammanfattas i tre förmågor.

Läs mer

GUIDE FÖR RÄTTVIS HANDEL LÄRARHANDLEDNING

GUIDE FÖR RÄTTVIS HANDEL LÄRARHANDLEDNING GUIDE FÖR RÄTTVIS HANDEL Så skapar vi hållbar konsumtion och produktion LÄRARHANDLEDNING Hej Lärare! Detta är ett utbildningsmaterial som syftar till att förklara hur man på olika nivåer jobbar för att

Läs mer

KUNSKAP SAMHALLE SAMHALLE. SamhAllskunskap. Röd punkt i hörnet betyder anteckna! men vad är ett samhälle?

KUNSKAP SAMHALLE SAMHALLE. SamhAllskunskap. Röd punkt i hörnet betyder anteckna! men vad är ett samhälle? i SamhAllskunskap men vad är ett samhälle? SAMHALLE KUNSKAP SAMHALLE Röd punkt i hörnet betyder anteckna! Du hittar saker som gäller kursen på gystefan.wordpress.com Anteckningar Filmer Uppgifter Information

Läs mer

Kommunen skall kontinuerligt följa upp samt utvärdera skolplanen.

Kommunen skall kontinuerligt följa upp samt utvärdera skolplanen. 2010 Inledning Föreliggande plan ger uttryck för Nybro kommuns mål för verksamheten inom Barn- och utbildningsnämnden. Planen kompletterar de rikspolitiska målen. Verksamheternas kvalitetsredovisningar

Läs mer

Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade. Genom rika möjligheter att samtala, läsa och skriva ska varje

Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade. Genom rika möjligheter att samtala, läsa och skriva ska varje Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade. Genom rika möjligheter att samtala, läsa och skriva ska varje elev få utveckla sina möjligheter att kommunicera och därmed få tilltro till sin

Läs mer

Kursplan för SH Samhällskunskap A

Kursplan för SH Samhällskunskap A Kursplan för SH1201 - Samhällskunskap A som eleverna ska ha uppnått efter avslutad kurs Eleven ska ha kunskap om demokratins framväxt och funktion samt kunna tillämpa ett demokratiskt arbetssätt, kunna

Läs mer

Lärande för hållbar utveckling bidrag/del av förskolans och skolans måluppfyllelse

Lärande för hållbar utveckling bidrag/del av förskolans och skolans måluppfyllelse Lärande för hållbar utveckling bidrag/del av förskolans och skolans måluppfyllelse De nya styrdokumenten- stöd och krav Lärande för hållbar utveckling - kopplingen till andra prioriterade områden Entreprenörskap/entreprenöriellt

Läs mer

www.srhr.se/falkoping! Att arbeta systematiskt och långsiktigt med SRHR i skolan!

www.srhr.se/falkoping! Att arbeta systematiskt och långsiktigt med SRHR i skolan! www.srhr.se/falkoping Att arbeta systematiskt och långsiktigt med SRHR i skolan 1 Berör all personal Nu och sen? Förändringsagenter Enskilda lektioner, dagar eller insatser Sex och samlevnad Fånga frågan

Läs mer

Författningsstöd Förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik

Författningsstöd Förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik Författningsstöd Förskolans arbete med matematik, Behörighetskrav: Lärare och förskollärare: Vilka som får undervisa i skolväsendet Endast den som har legitimation som lärare eller förskollärare och är

Läs mer

DEMOKRATI 3 DEMOKRATINS VILLKOR

DEMOKRATI 3 DEMOKRATINS VILLKOR SIDA 1/7 WORKSHOP I KLASSRUMMET TEMA: DEMOKRATI LÄRARMANUAL I det här dokumentet finns allt du behöver för att hålla workshopen och i vilka moment du använder arbets- och visningsmaterial som ingår. Workshopen

Läs mer

Hur hanterar lärare kontroversiella samhällsfrågor i SO-undervisningen på högstadiet? TORBJÖRN LINDMARK

Hur hanterar lärare kontroversiella samhällsfrågor i SO-undervisningen på högstadiet? TORBJÖRN LINDMARK Hur hanterar lärare kontroversiella samhällsfrågor i SO-undervisningen på högstadiet? TORBJÖRN LINDMARK Forskningsgruppen (Vid Umeå universitet) Lars Larsson Universitetslektor vid Universitetspedagogik

Läs mer

MONTESSORIPEDAGOGIKENS PRINCIPER I UNDERVISNINGEN OCH ÄNDÅ ARBETA EFTER LÄROPLANENS INTENTIONER?

MONTESSORIPEDAGOGIKENS PRINCIPER I UNDERVISNINGEN OCH ÄNDÅ ARBETA EFTER LÄROPLANENS INTENTIONER? HUR SKALL VI BEHÅLLA MONTESSORIPEDAGOGIKENS PRINCIPER I UNDERVISNINGEN OCH ÄNDÅ ARBETA EFTER LÄROPLANENS INTENTIONER? Margareta Abenius, Trilobiten Johanna Larsson, Orust Montessori FÖRTYDLIGANDE AV RIKTLINJERNA

Läs mer

Kursplaner SAMHÄLLSKUNSKAP

Kursplaner SAMHÄLLSKUNSKAP Kursplaner SAMHÄLLSKUNSKAP Ämnets syfte Undervisningen i ämnet samhällskunskap ska syfta till att eleverna breddar, fördjupar och utvecklar kunskaper om människors livsvillkor med utgångspunkt i olika

Läs mer

Stockholms kommun kcskolaastockholm.se Dnr :7324. Beslut

Stockholms kommun kcskolaastockholm.se Dnr :7324. Beslut rin Beslut Stockholms kommun 2018-11-29 kcskolaastockholm.se Dnr 400-2017:7324 Rektor vid Midsommarkransens gymnasium 17675502 Anders Fajersson anders.fajerssonastockholm.se Beslut efter tematisk kvalitetsgranskning

Läs mer

Max18skolan årskurs 4-6. Utbildning

Max18skolan årskurs 4-6. Utbildning Max18skolan Tema SYFTE Med detta material vill Barnombudsmannen ge elever kunskap om och insikt i att alla barn har samma rättigheter och att ingen får bli diskriminerad av något skäl. Genom att reflektera

Läs mer

Sveriges styrelseskick - demokrati, makt och politik Åk 7

Sveriges styrelseskick - demokrati, makt och politik Åk 7 Sveriges styrelseskick - demokrati, makt och politik Åk 7! " # $ % & ' ( ' ) '!*!*! + '! + ( " ) + " %!,! -' *! ' ! '! *!)!!!. / )+' 01 $ 2 Syfte Genom undervisningen i ämnet samhällskunskap ska eleverna

Läs mer

Beslut. efter tematisk kvalitetsgranskning av gymnasieskolans demokratiuppdrag vid Thoren Innovation School i Uddevalla kommun.

Beslut. efter tematisk kvalitetsgranskning av gymnasieskolans demokratiuppdrag vid Thoren Innovation School i Uddevalla kommun. Beslut Thoren Innovation School infoathorengruppen.se 2018-08-22 Dnr 400-2017:7324 Rektor Thoren Innovation School fredrik.ekstedtainnovationsgymnasiet.se Beslut efter tematisk kvalitetsgranskning av gymnasieskolans

Läs mer

Internationell studie om medborgaroch samhällsfrågor i skolan ICCS 2009 huvudstudie

Internationell studie om medborgaroch samhällsfrågor i skolan ICCS 2009 huvudstudie Internationell studie om medborgaroch samhällsfrågor i skolan ICCS 009 huvudstudie Nationell lärarenkät Skolverket 06 0 Stockholm International Association for the Evaluation of Educational Achievement

Läs mer

Läroplan för förskolan

Läroplan för förskolan UTKAST 1: 2017-09-11 Läroplan för förskolan 1. Förskolans värdegrund och uppdrag Grundläggande värden Skolväsendet vilar på demokratins grund. Förskolan ingår i skolväsendet. Enligt skollagen (2010:800)

Läs mer

Demokrati och politik i Sverige Pedagogisk planering i samhällskunskap och historia åk 8 ht 2012

Demokrati och politik i Sverige Pedagogisk planering i samhällskunskap och historia åk 8 ht 2012 Demokrati och politik i Sverige Pedagogisk planering i samhällskunskap och historia åk 8 ht 2012 Kunskap om partier och hur riksdag och regering fungerar är exempel på saker du får lära dig om i det här

Läs mer

SAMHÄLLSKUNSKAP. Ämnets syfte

SAMHÄLLSKUNSKAP. Ämnets syfte SAMHÄLLSKUNSKAP Ämnet samhällskunskap är till sin karaktär tvärvetenskapligt. Det har sin bas inom statsvetenskap, sociologi och nationalekonomi, men även andra samhällsvetenskapliga och humanistiska discipliner

Läs mer

Skolplan för Tierps kommun 2004-2007

Skolplan för Tierps kommun 2004-2007 Skolplan för Tierps kommun 2004-2007 Fastställd av kommunfullmäktige 2004-02-24 I skolplanen innefattas all verksamhet i förskola, förskoleklass, grundskola, särskola, gymnasieskola, vuxenutbildning, fritidshem

Läs mer

Spångbros förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Spångbros förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Spångbros förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-2016 Ansvarig för planen Carina Hägglund, Nina Edgren och Rasha Karim Läroplanen för förskolan, Lpfö 98 Förskolan vilar på demokratins

Läs mer

Det nya landet startar i skolan Instruktioner till lärare (halvdagsupplägg) p.1(8)

Det nya landet startar i skolan Instruktioner till lärare (halvdagsupplägg) p.1(8) Det nya landet startar i skolan Instruktioner till lärare (halvdagsupplägg) p.1(8) p.2(8) Hej! Du läser nu en instruktion för genomförandet av en halvdag på temat Det nya landet startar i skolan. Materialet

Läs mer

Handlingsplan mot kränkning och mobbning

Handlingsplan mot kränkning och mobbning Handlingsplan mot kränkning och mobbning Läsåret 2018/2019 Planen revideras varje år Nästa revidering sker i juni 2019 Ansvariga: bitr. rektorer Maria Kiesel, Johan Stahre Handlingsplan mot kränkning och

Läs mer

Dilemman och utmaningar. Emma Arneback & Jan Jämte Örebro universitet

Dilemman och utmaningar. Emma Arneback & Jan Jämte Örebro universitet Dilemman och utmaningar Emma Arneback & Jan Jämte Örebro universitet Offentlighetens dilemma Fall 1: SDU på besök i skolan. Tisdagen den 25 mars 2014 blockerade en grupp elever vid Globala gymnasiet i

Läs mer

Laxå september 2016

Laxå september 2016 Laxå september 2016 Innehållsförteckning Förskolan Saltängens plan mot diskriminering och kränkande behandling... 3 Grunduppgifter... 3 Lagtext... 4 Begrepp... 5 Diskriminering... 5 Trakasserier... 5 Kränkande

Läs mer

Gratis är gott. Eftersmaken är sur.

Gratis är gott. Eftersmaken är sur. Gratis är gott. Eftersmaken är sur. Det drabbar ingen fattig. Det går inte att stoppa ny teknik. Den som verkligen har talang kommer att skapa ändå. Om man lyssnar på några av argumentet som förts fram

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA

VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA 2014/2015 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar: Öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar. Förmåga

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Visborgsstaden Förskolechefens ställningstagande

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Visborgsstaden Förskolechefens ställningstagande Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Visborgsstaden 2014-2015 Förskolechefens ställningstagande På förskolorna på Lyckåkers förskoleområde ska det finnas möjligheter och tillfällen

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN ALLA ÄR OLIKA OCH OLIKA ÄR BRA!

LIKABEHANDLINGSPLAN ALLA ÄR OLIKA OCH OLIKA ÄR BRA! LIKABEHANDLINGSPLAN Vetegroddens förskola 2019 2020 ALLA ÄR OLIKA OCH OLIKA ÄR BRA! Mål på vetegroddens förskola: Vi ska vara en förskola fri från kränkningar där alla ska känna sig trygga och uppskattade

Läs mer

Upptäck Samhälle. Provlektion: Hur genomför man ett demokratiskt beslut?

Upptäck Samhälle. Provlektion: Hur genomför man ett demokratiskt beslut? Upptäck Samhälle Upptäck Samhälle är ett grundläromedel i samhällskunskap för årskurs 4-6 som utgår från de fem samhällsstrukturerna i Lgr 11. Författare är Göran Svanelid. Provlektion: Hur genomför man

Läs mer

Verksamhetsplan 2017

Verksamhetsplan 2017 Verksamhetsplan. 2017 Drakens vision Draken är en plats för gemenskap, lärande, möten och vänskap. En plats där olikheter samspelar och värden skapas. Förskolans uppdrag och verksamhet Förskolans ska lägga

Läs mer

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) 2018 ISSN ISBN

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) 2018 ISSN ISBN Innehåll Skolans värdegrund och demokratiuppdrag Om styrdokument och riktlinjer som är grunden för hur ni på er skola ska arbeta med samtal om politik. FÖRE Att tänka på före! Om hur elever och olika personalgrupper

Läs mer

Boken om SO 1-3. Boken om SO 1-3 är elevernas första grundbok i geografi, historia, religionskunskap och samhällskunskap. Syfte

Boken om SO 1-3. Boken om SO 1-3 är elevernas första grundbok i geografi, historia, religionskunskap och samhällskunskap. Syfte Boken om SO 1-3 Boken om SO 1-3 är elevernas första grundbok i geografi, historia, religionskunskap och samhällskunskap. Provlektion: Om grundläggande mänskliga rättigheter, alla människors lika värde

Läs mer

Kommittédirektiv. Politisk information i skolan. Dir. 2014:117. Beslut vid regeringssammanträde den 21 augusti 2014

Kommittédirektiv. Politisk information i skolan. Dir. 2014:117. Beslut vid regeringssammanträde den 21 augusti 2014 Kommittédirektiv Politisk information i skolan Dir. 2014:117 Beslut vid regeringssammanträde den 21 augusti 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska analysera de bestämmelser som reglerar hur skolor

Läs mer

GEOGRAFI HISTORIA RELIGION och SAMHÄLLS- KUNSKAP

GEOGRAFI HISTORIA RELIGION och SAMHÄLLS- KUNSKAP FRÅN TÄBY UT I VÄRLDEN FÖRR I TIDEN GEOGRAFI HISTORIA RELIGION och SAMHÄLLS- KUNSKAP LIVSFRÅGOR I SAMHÄLLET Kursplan för de samhällsorienterande ämnena År 1-5 Rösjöskolan TÄBY KOMMUN Kursplan i geografi

Läs mer

Dessutom skall i samband med det skriftliga provet följande uppgift lämnas in skriftligen:

Dessutom skall i samband med det skriftliga provet följande uppgift lämnas in skriftligen: prövning samhällskunskap grund Malmö stad Komvux Malmö Södervärn PRÖVNING Prövningsanvisningar Kurs: Samhällskunskap Kurskod: GRNSAM2 Verksamhetspoäng: 150 Prövningen består av ett skriftligt prov och

Läs mer

ARBETSPLAN 2017/2018 ARLANDAGYMNASIET

ARBETSPLAN 2017/2018 ARLANDAGYMNASIET ARBETSPLAN 2017/2018 ARLANDAGYMNASIET 2 3 4 5 Innehållsförteckning Inledning... 7 Värdegrund... 8 Verksamhetsidé... 9 Mål... 10 Höjda resultat genom trygghet och framtidstro... 10 Miljöperspektivet i undervisningen

Läs mer

Vad säger läroplanerna? - Dialogkort om entreprenöriellt lärande

Vad säger läroplanerna? - Dialogkort om entreprenöriellt lärande Dialogmetod Pedagogisk personal Gsk Gy Från 20 minuter 2-8 personer Vad säger läroplanerna? - Dialogkort om entreprenöriellt lärande Dialogkorten gör att ni på ett trevligt sätt fräschar upp era kunskaper

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN TITTUT (Lpfö98/10)

LOKAL ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN TITTUT (Lpfö98/10) LOKAL ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN TITTUT (Lpfö98/10) Katarina Janwald Therese Jansson Karin Göthberg-Gellerstig Inger Isaksson Cecilia Johansson Förskolan Tittut, Sernanders väg 14, 752 62 Uppsala, tfn 018-46

Läs mer

Arbetsplan för Varvaterrassens förskola Verksamhetsåret 2010/2011

Arbetsplan för Varvaterrassens förskola Verksamhetsåret 2010/2011 Arbetsplan för Varvaterrassens förskola Verksamhetsåret 2010/2011 Tillsammans skapar vi möjligheter till ett lustfullt lärande och en hälsosam inställning till livet. Organisation På Varvaterrassens förskola

Läs mer

52 kort för ett levande värdegrundsarbete. Helena Hammerström. 1 Helena Hammerström, www.alltomart.se

52 kort för ett levande värdegrundsarbete. Helena Hammerström. 1 Helena Hammerström, www.alltomart.se 52 kort för ett levande värdegrundsarbete. Helena Hammerström 1 Helena Hammerström, www.alltomart.se Värdegrunden 52 kort för ett levande värdegrundarbete. Text: Helena Hammerström Design: Ewa Milunska

Läs mer

Samhällskunskap 7 Skolval, demokrati och lag och rätt #Valetärditt. Samhällskunskap åk 8 Skolval, Så styrs Sverige och arbetsliv #Valetärditt

Samhällskunskap 7 Skolval, demokrati och lag och rätt #Valetärditt. Samhällskunskap åk 8 Skolval, Så styrs Sverige och arbetsliv #Valetärditt Samhällskunskap 7 Skolval, demokrati och lag och rätt #Valetärditt Samhällskunskap åk 8 Skolval, Så styrs Sverige och arbetsliv #Valetärditt Samhällskunskap åk 9 Skolval, Politiska ideologier och samhällsekonomi

Läs mer

Arbetsplan för studie- och yrkesvägledning läsåret

Arbetsplan för studie- och yrkesvägledning läsåret Arbetsplan för studie- och yrkesvägledning läsåret 2015-2016 Vad är studie- och yrkesvägledning? Studie- och yrkesvägledning är en processinriktad verksamhet vars syfte är att underlätta för skolans elever

Läs mer