FÖREMÅLEN OMKRING OSS Ur Museernas Design Ung Text: Karin Schönberg Foto: Viveca Ohlsson Kulturen i Lund

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "FÖREMÅLEN OMKRING OSS Ur Museernas Design Ung www.design-ung.se Text: Karin Schönberg Foto: Viveca Ohlsson Kulturen i Lund"

Transkript

1 FÖREMÅLEN OMKRING OSS Ur Museernas Design Ung Text: Karin Schönberg Foto: Viveca Ohlsson Kulturen i Lund Före En ny värld Industrialismen kommer successivt till Sverige under 1800-talet för att slå igenom på talen. Det var ett nytt samhälle som skapades, där alla fick tillgång till många fler och nya föremål. Det vi idag menar med designer fanns inte, men man hade börjat tala om att konstnärerna behövdes i industrin. Ordet design fanns men användes inte som idag. Med industrialismen kom en livlig debatt om hur de tillverkade föremålen skulle formges. I stora världsutställningar visade man upp allt det de nya industrierna kunde tillverka. Utställningarna fick stor betydelse för debatten om form, skönhet och funktion. Den första världsutställningen hölls i London 1851 i Crystal Palace och en annan hölls i Paris 1889 då Eiffeltornet byggdes. 2 Massproduktion kvantitet eller kvalitet? På Världsutställningarna kunde man se allt det nya. Under senare delen av 1800-talet hade man låtit sig inspireras av äldre stilar, men nu började man uppleva nyrenässans, nybarock och nyrokoko som ren stilimitation. Det som förut ansetts ombonat och vackert blev i mångas ögon överlastat, instängt och mörkt. Många fabriker saknade egna formgivare. Man kopierade av mönster och modeller ganska fritt och maskinerna tillät masstillverkning av komplicerade ornament. De som var kunniga i hantverk och form ansåg att det resulterade i fantasilösa upprepningar och att det ofta blev fult. Utseende och funktion blev två olika saker som inte smältes ihop. Dekoren kändes ofta påklistrad. God form ansågs viktigt för hälsa och moral. Andliga värden och skönhet hörde ihop. Tekanna, Höganäsbolaget, sent 1800-tal. 1.

2 Före Är maskinen boven? Många såg att det goda hantverket var på väg att försvinna. Det uppstod ett intresse att försöka bevara traditionellt hantverk och konstnärlig kvalitet. Anti-industrialismen, en rörelse mot maskinerna, växte fram i England redan i mitten på 1800-talet. Hantverkarna själva protesterade mot att stå i en fabrik och bara få göra ett arbetsmoment. Det var förnedrande och stoltheten i arbetet försvann. Ofta ledde det till våldsamma protester och det hände att man slog sönder de hatade maskinerna. Andra accepterade industrins villkor, men ville skapa en ny skönhetssyn, en maskinens estetik. Under 1800-talets slut var debatten het; hantverk eller maskinell tillverkning; äkta eller konstgjort; ornament eller enkla avskalade former. 4 Arts- and Craftsrörelsen I England startar debatten om industrialismen tidigt en förnyelse av konsthantverket. Arts- and Craftsrörelsen uppstår ur en dröm att föra in konsten i vardagslivet och att förena konsten med hantverket. Arts- and Crafts motsvarar konsthantverk eller som man sade då i Sverige: konstslöjd. William Morris var verksam i England, som diktare, konsthantverkare, boktryckare och filosof. Han fick stor betydelse för 1900-talets sätt att se på design. För Morris var de andliga värdena viktiga - föremålens skönhet, stoltheten i arbetet och upplevelsen av miljön. Hans framtidsvision om ett samhälle där alla hade tillgång till utbildning, konst och frihet, betydde mycket för utvecklingen av formgivningen även i Sverige. Hyvlar, 1782 respektive

3 Kring Brytningstid 1900 står vi i ett samhälle som är i stark förändring. Förutsättningarna för det vi kallar design finns. Fabrikerna har börjat massproducera och det finns fler människor i städerna som kan köpa. Man diskuterar mycket kring form, skönhet och funktion. Jugendstilen speglar tidens medvetna sökande efter något nytt. I Sverige betyder Ellen Keys tankar mycket. Hennes artikel Skönhet för alla 1899 får stor betydelse för medvetenheten om att föremålen runt omkring oss är viktiga. Hon håller föredrag och gör utställningar vid seklets början. Carl Larssons bok Ett hem med bilder av hans egna ljusa och trivsamma hem kommer också att betyda mycket. 2 Jugend Jugendstilen var en reaktion mot det gamla, mot 1800-talets återanvändande av äldre klassiska stilar. Jugend utvecklas ur debatten om hantverk och maskiner och ur en medveten vilja att skapa en ny tidsstil vid 1800-talets slut. Den vackra och estetiskt genomarbetade miljön är viktig för ett gott liv. Heinrich Wollman, Orrefors. I Sverige liksom i andra länder söker man inspiration i folkliga föremål och i inhemska vanliga växter. Man söker det som känns ursprungligt och äkta på alla sätt. Dekorer av blommor som maskrosor, snödroppar och gullvivor eller den grafiskt vackra skatan känns nya och äkta. Jugendstilen slår igenom 1895 i Sverige och är aktuell fram till den stora Baltiska utställningen

4 Kring Wallander och Wennerberg Det är framförallt två konstnärer som blivit kända för att arbeta inom industrin som formgivare före Gunnar Wennerberg, som kom 1895 till Gustavsberg och Alf Wallander som året därpå kom till Rörstrand. De anlitas inför Stockholmsutställningen 1897 för att företagen konstnärligt ska kunna visa något nytt och modernt. Det var de första försöken att ge formgivningen en bättre ställning i fabrikerna. Det kommer att ta lång tid innan det blir regel. Stockholmsutställningen 1897 visar svensk nationalromantik och svensk jugend. Den visar exklusiva och dyrbara ting och det kommer att ta tjugo år till innan det man brukar kalla den verkliga starten för svensk modern design kommer - nämligen Hemutställningen Jugend är tyska och betyder ungdom. I Frankrike där jugend är slingrande växtornament och rytmiskt böljande linjer, kallas stilen Art Noveau. I Sverige tar man mer intryck av den geometriska stil som företräds av Charles Rennie Mackintosh i Skottland och Wiener Werkstätte i Österrike. De visar ett mer funktionellt tänkande och smälter ihop jugendstilen med rakare linjer. Silversmeden Anders Nilsson i Lund, hör till dem som mycket medvetet arbetar med både den konstnärliga och hantverksmässiga kvalitén. På 10-talet syns ofta denna form av stramare jugendstil. Kanna, Alf Wallander 1897, Rörstrand. 4.

5 1910-tal 1 Vackrare vardagsvara Ett nytt samhälle tar form. Ny teknik och ny vetenskap skapar en ny världsbild. Framstegstro präglar tiden fram till första världskriget I Europas storstäder utvecklas den nya abstrakta och kubistiska konsten och många svenska konstnärer reser till Paris och Berlin för att utbilda sig. Den nya konsten och tankar om hur formgivningen i industrin kan förbättras sprids i Europa. Konsthistorikern Gregor Paulsson kommer hem 1914 efter att ha arbetat i Berlin. Han blir först i Sverige med att säga att vi måste acceptera maskinens villkor. Han skriver 1919 i Vackrare vardagsvara, att konstnärerna måste hjälpa till att hitta vackra former, som kan tillverkas enkelt av maskiner. Edgar Böckman gör redan 1916 en vardaglig, enkel servis med dekor som tagit intryck av den nya konsten. 2 Ja till maskinens estetik Den nya abstrakta konsten påverkar formgivningen och omvänt - teknisk ingenjörsform påverkar konsten vid den här tiden. När man söker enkla, funktionella former, som är lätta att tillverka industriellt, framhävs det avskalade, utan detaljer. Arkitekten Adolf Loos var den som gick längst och sade att ornament är ett brott. När ornamenten och dekoren inte längre betyder något för oss, skall de inte heller användas. Vinglas, Simon Gate 1917, Sandvik. Richard Riemerschmid och Peter Behrens är två av de konstnärer och arkitekter som grundar Deutscher Werkbund. Behrens arbete som industriformgivare för AEG blir mycket omtalat i Sverige. Han gestaltade allt från hus och maskiner till vardagens elektrifierade hemteknik. Han standardiserade tillverkningen av bland annat sina kannor i bestämda storlekar och material. 5.

6 1910-tal 3 Hemutställningen 1917 Hemutställningen 1917 i Stockholm, blir på allvar starten för svensk modern design. Man vill göra något för att förverkliga tankarna om Skönhet för alla. Många reagerade på de sociala orättvisor som fanns och man ville hjälpa arbetarna till en bättre miljö med bra vardagsvaror och små goda bostäder. För att göra det utlyste Svenska Slöjdföreningen en tävling om bra och billiga produkter för arbetare och lägre tjänstemän. Hela möblerade lägenheter och föremål visades, däribland Carl Malmstens möbler. Utställningen blev en succé och man talar om skönhetens demokratisering var bostadskrisen så svår att man var tvungen att bygga nödbostäder. Ett rum och kök var vanligt, vatten och avlopp fanns bara i hälften av lägenheterna. Storstrejken 1909 hade varit en svår tid för många. Livsmedelsbrist och ransonering drev fram hungerkravaller under första världskriget. 4 Industrin anställer konstnärer I Sverige startar arbetet med att förmedla konstnärer som formgivare till industrin Svenska slöjdföreningens förmedlingsbyrå lyckas skapa flera kontakter inför Hemutställningen Vid den här tiden var det vanligt att man inte hade särskilda formgivare. Formgivningen sköttes av konstruktörer och ingenjörer inom en stor del av industrin. Inom keramikindustrin var behovet av särskilda formgivare större och modellörer och skulptörer arbetade med formgivning redan. Många former kopierades dock ganska fritt på mässor och man köpte färdiga mönster. Nu anlitas flera konstnärer inom industrin. Wilhelm Kåge kommer genom förmedlingen till Gustavsbergs porslinsfabrik och startar en lång och viktig epok där. Edward Hald och Simon Gate anlitas vid Orrefors glasbruk och Edvin Ollers vid Kosta. Arbetarservisen, Wilhelm Kåge 1917, Gustavsberg. 6.

7 1920-tal 1 Avantgarde i Paris Efter kriget blommar det kulturella livet upp igen och man kan åter resa. I Sverige bildas den första socialdemokratiska regeringen 1920 och kvinnorna får rösträtt Från 1925 börjar Radiotjänst att sända program. Världsutställningen 1925 i Paris är en viktig händelse. Här kommer många för första gången i kontakt med funktionalismens form - raka linjer, släta ytor och räta vinklar. Svensk konstindustri slår igenom och uppmärksammas med medaljer. Satsningen på konstnärer i industrin hade varit riktig. Konstnären Gösta Adrian-Nilsson hade tidigare varit i Berlin och bland annat inspirerats av Kandinsky. I Paris funderar han mycket över abstraktion och det andliga i konsten. Han skriver Den gudomliga geometrin och gör olika skisser till omslaget. Silversmeden Wiwen Nilsson visade redan på Göteborgsutställningen 1923 föremål som gick långt i geometrisk stramhet och enkelhet i formen. På Parisutställningen belönas han med guldmedalj. 2 Stålrör och klassicism Den nya funktionella formen utvecklas bland annat på Bauhausskolan som grundas 1919 i Tyskland. Man arbetar med konst, gediget hantverk, industrins villkor och det nya enkla formspråket. Marcel Breuers stålrörsstol från 1925 är ett exempel. Skolan blir en förebild för designutbildningar under hela 1900-talet. I svensk tjugotalsform, som senare kommer att kallas Swedish Grace, överväger ofta den klassiska inspirationen. Man tar återigen förebilder i antik grekisk och egyptisk konst. Föremålen präglas av vackert hantverk och dyra material som elfenben, ebenholts, brons och onyx. I den lätta och moderna dekor som Edward Hald gör på fyrverkeriskålen kan man se att han var en av de konstnärer som utbildades hos Matisse i Paris. Hald förenar här form och dekor på ett genialt sätt och skålen kom att tillverkas länge. Stolen B5, Marcel Breuer

8 1920-tal 3 Funktionellt och gracilt? Den svenska 20-tals klassicismen kan tyckas långt från avantgardet och konstlivet i Paris. Långt från de tankar om maskinens estetik som börjat diskuteras här under 10-talet. För dem, som börjat arbeta med bättre formgivning för folket, känns det fel att åter gå ifrån det enkla till klassiska stilar, dyra material och högreståndsideal. Men 20-talet är ändå något helt nytt. Tankarna om den funktionella, vackra vardagsvaran i industriell tappning fortsätter att utvecklas. Formen rationaliseras och förenklas med slätare ytor. Den abstrakta konsten och kubismen inspirerar till enkla dekorer och geometriska mönster som är typiska för Art Deco (Arts Decoratifs), som 20-talsstilen kallas efter världsutställningen. 4 Industridesign I Amerika upptäcker man vid denna tid att ingenjörernas formgivning ofta liknar varandras för mycket. Det nya yrket Industrial Designer växer fram ur ett behov att konkurrera bättre och öka försäljningen. Ett exempel är när General Motors 1927 börjar ändra bilmodell varje år. I Tyskland är AEG en föregångare inom formgivningen av alla de nya elektriska varorna. Ingenjören och uppfinnaren Gustaf Dalén lanserade 1929 AGA spisen. Den har flera funktioner för tillagning och värmelagring. AGAspisen har blivit en symbol för den ideala ingenjörskonsten, beundrad för sin av rationella form och för sin speciella skönhet. Fyrverkeriskålen, Edward Hald 1921, Orrefors. 8.

9 1930-tal 1 Funkis - för och emot Med Stockholmsutställningen 1930 kom det stora genombrottet för funktionalismen i Sverige. Utställningen startade en debatt som varade in i 50-talet. En diskussion för och emot räta linjer, för och emot ornament. Folket delades i två läger - funktionalister för och traditionalister emot. Utställningen arrangeras av Svenska Slöjdföreningen där Gregor Paulsson var generalkommissarie. Carl Malmsten som hörde till motlägret anklagade ledningen för att favorisera funktionalisterna. Motståndarna var rädda för att alla traditioner skulle försvinna och att hela städer skulle förstöras av den nya arkitekturen. Framtidstron hotas av börskraschen i New York 1929 och den följande Kreuger-kraschen i Sverige 1932 då många dras med i konkurser. 2 Sann form och renhet På Stockholmsutställningen visade många unga formgivare hur de nya tankarna slagit rot. Sylvia Stave är en av dem som arbetar med enkla grundformer. Silversmeden Wiwen Nilsson slår igenom med konsthantverk som bygger på samma ideal - genomtänkta geometriska former. Ljus och luft, renhet och förnuft - i de nya idealen finns glädje och framtidstro. Man har en stor tilltro till tekniken och till konstens möjligheter i industrisamhället. Det som är funktionellt är också vackert. Den tekniska sidan skall inte döljas av ornament och påklistrade dekorer. L M Ericssons telefon ritad av Jean Heiberg

10 1930-tal 3 Praktiska bruksföremål I keramik yttrar sig funktionalismen ofta som renhet och enkelhet i vit enfärgad keramik utan dekor. Serviser skall vara praktiska med hela hygieniska ytor, lätta att använda och att förvara, gärna stapelbara. Wilhelm Kåge arbetar på Gustavsberg med de funktionella tankarna. I Sverige vill vi dock gärna ha en lite mjukare funktionalism med små enkla dekorer. Kåge ritar servisen Pyro 1929 som visas på Stockholmsutställningen. Det är en enkel servis i flintgods där vissa delar görs i eldfast keramik. Den blir mycket omtyck och tillverkas länge. Kåge ritar också den mer strikta Praktika, en vit servis som går längre i sin funktionalism. Den testas med olika dekorer som till exempel den blå dekoren Kokvrå Alla delar är stapelbara och har ett mycket rent uttryck. Men servisen kommer aldrig att säljas särskilt bra och läggs ner. Många formgivare har liksom Kåge stort inflytande på produktionen. Kåge stannar hela sitt liv på Gustavsberg, men det är också vanligt att formgivare flyttar runt mellan flera olika företag. 4 Grafisk form Den nya funkisstilen slår igenom snabbt i grafisk formgivning av reklam, tidskrifter och förpackningar. Modernismens färg och formspråk tillämpas alltmer med asymmetrisk layout, utfallande bilder och geometriska former. Skriften Acceptera, som skrevs som ett försvar för funktionalismen 1931 av fem arkitekter, är ett exempel på den nya grafiska formgivningen och den nya typografin. Vid 1800-talets slut såldes det mesta i lös vikt. Undantag var t.ex tändstickor, tobak och tvål. Successivt ökar sortimentet med färdigförpackat. Trettiotalet blir förpackningarnas genombrott och efterfrågan på kvalificerade reklamkonstnärer ökar markant. Fortfarande handlar man dock allting över disk. Pyro, Wilhelm Kåge 1930, Gustavsberg

11 1940-tal 1 Blommigt och vänligt Det är världskrig och vi är isolerade från omvärlden. Tyskland invaderar Danmark och Norge fälls atombomben över Hiroshima. Det är inte så konstigt att man sluter sig inåt och ser till det vardagsnära. Den inhemska traditionen och nationella världen blir viktigare. Man kan se en tydlig reaktion mot de kantiga och avskalade funkisformerna och mot det enfärgade. Fler dekorer, blommiga mönster, rundare former och ombonade miljöer blir viktigt. Man söker en glädje i det lilla med enkla former och material. Efter krigets slut när ekonomin förbättras kommer en snabb utveckling inom formområdet. 2 Folkhemmet Tankarna om funktionell form bearbetas och kommer så småningom att prägla formgivningen på ett djupare plan. Forskning kring hemmet och hushållsarbetet betyder mycket. Det funktionella tänkandet utvecklas i möblering, i det sunda, ljusa och lätta. Den nya stilen är mjukare och mer organisk. Ett exempel är den vänliga, blonda servisen Grå ränder, som presenteras 1945 och blir en populär folkhemsservis. Det är en vardagsservis för den moderna människan. Den lilla djupa tallriken med små rundade brätten känns ny och praktisk och lätt att förvara. Själva modellen till de mjuka formernas servis ritades redan 1938 av Wilhelm Kåge och gjordes även med andra dekorer som Spalje Arthur Percys servis Vinranka blir också en älskad servis, som är klassisk nästan i 20-talsstil. Spaljé, Wilhelm Kåge 1942, Gustavsberg

12 1940-tal 3 Konsthantverket Vid den här tiden var det inte så många konsthantverkare som hade egen verkstad. Det unika konstgodset eller keramik i korta serier gjordes oftast av formgivare vid industrierna. Man menade även på industrierna att konstnärligt experimenterande var en förutsättning för god design i övrigt. Konstnärerna hade en ganska stor frihet och kunde ägna perioder åt eget skapande. Wilhelm Kåge hade ända sedan 10-talet arbetat med konstgods. Från och med 1940-talet arbetade även Stig Lindberg och Berndt Friberg på Gustavsberg. Kåge och Lindberg startade Studion på Gustavsbergs 1942, med utställningen Fajanser målade i vår där de målade på keramik med vit botten. På Rörstrand hade Isaac Grünewald och Carl Harry Stålhane också börjat måla bilder fritt på keramiken. Raymond Loewy i USA utpekas vid seklets slut ibland som industridesignens fader. Han är en förebild i en tid då industridesign är lika med strömlinjeform. Hans äggformade rakapparat Philishave, som ryms i handen, är modern men inte så praktisk. Ralph Lysell som arbetat hos Loewy är den första i Sverige som kallar sig industridesigner. Alvar Lenning, Folke Arström och Sixten Sason hör också till den nya yrkesgruppen i Sverige. Stig Lindberg hör till de tidiga plastformgivarna på Gustavsberg, som började göra plastprodukter Raketosten vars fartinspirerade dekor togs fram av Sven Davidsson på Åkerlund & Rausing i Lund 1945 blir allas favorit och tillverkas ända till Strömlinjeform och nya material Krigstidens forskning har tagit fram nya material och ny teknik. Efter kriget när råvarubristen minskar finns nya möjligheter med nya tryckfärger, plexiglas, pvc och nylon, liksom rostfritt och aluminium. Raketost. Dekor av Sven Davidsson 1945, Åkerlund & Rausing

13 1950-tal 1 En demokratisk livsstil Optimism, framtidstro och ökande internationellt utbyte präglar 1950-talet. Stigande välstånd, nya och bättre varor och tilltro till tekniken gör att konsumtionen ökar stort. Ändamålsenlig och god design berättar om en demokratisk livsstil och ett värdigt liv. Många som gifter sig och sätter bo vid den här tiden vill gärna satsa på en modern praktisk design och helst inte blanda med ärvda möbler. Man vill inte ha något gammalt och mörkt. Hellre en enda vacker, modern styckefåtölj än ett gammalt ärvt möblemang. Möbleringen ska vara luftig. 2 Scandinavian design Vid slutet av 40-talet växte den organiska formgivningen fram ur strömlinjeformen. Ett stort ökande inflytande från omvärlden kommer speciellt från Amerika efter kriget. Nu sprids de mjuka formerna till alla föremål. Många smäckra och eleganta föremål med spänst i linjen skapas. Strömlinjeformen får ofta ge fart åt stillastående saker, som brukskeramik. Det är en friare formgivning, föremålen andas en större öppenhet och självsäkerhet. Den abstrakta konsten slår igenom och får inflytande på all formgivning. Ett exempel är Viola Gråstens tyger, som blir mycket populära bland unga människor. Hertha Bengtssons Blå Eld slår igenom stort i Sverige, USA och Europa. Den är både funktionell och lustfylld och bryter med sin färgglädje mot tidigare beige serviser. Röd eld, Herta Bengtson 1951, Rörstrand

14 1950-tal 3 H55 - höjdpunkten Helsingborgs stad ordnade 1955 en stor utställning om formgivning tillsammans med svenska slöjdföreningen. H55 blev på ett sätt höjdpunkten för de tankar om funktion och skönhet för alla, som vuxit fram under första halvan av 1900-talet. Utställningen blev en succé som många minns med värme. Andra noterade redan nu en viss tveksamhet inför idealen. Elitens och folkets smak börjar mötas, men samtidigt som idéerna om god design verkligen demokratiseras, börjar man diskutera allas rätt till en egen smak. En kritik börjar framföras mot att man tidigare förutsatt att samma estetiska världen var giltiga för alla och mot att man sökt en sanning i formen. 4 Nya designkontor Alltfler designkontor bildas i Sverige. Sigvard Bernadotte startar 1950 tillsammans med Acton Bjørn företaget Bernadotte & Bjørn Industridesign A/S, som kommer att arbeta för Facit, AGA, och SAS. Campingservisen Taffel formger de för Husqvarna Borstfabrik Carl-Arne Breger ritar 1955 för Gustavsberg, den första fyrkantiga hinken. Den har diagonalt handtag och blir utnämnd till 1950-talets bästa plastprodukt. Säkerhetsfrågor och ergonomi blir allt viktigare. Man ser alltmer till hur människokroppen fungerar och anpassar verktyg och sittkurvor till människan. Henry Dreyfuss i USA hade från trettiotalet arbetat med att samla in data om människokroppen och vid femtiotalets slut publicerades hans planschverk The Measure of Man, som blir en bibel för formgivare under hela 1900-talet. Två figurer Joe och Josephine visar på ett manligt och ett kvinnligt måttschema. Tetrapak. Lanserades

15 1960-tal 1 Slit och släng Välfärden ökar och det finns allt fler saker att köpa. Samtidigt kommer kritiken mot överflödssamhället. Det finns en ny medvetenhet både politiskt och kulturellt. Modernismens tankar om god form ifrågasätts. Den gedigna, praktiska och sanna formen från 50-talet behöver en motbild. Föremålen kommer inte längre att se så perfekta ut. Det blir mer folkligt, färgstarkt, kravlöst och sensuellt. Klyftan mellan generationerna ökar. Ungdomarnas revolt mot vuxna syns bland annat i popmusik och klädstil. Saker blir mer utbytbara och att vårda gedigna ärvda saker är inte modernt. Miljömedvetandet är ännu inte så utvecklat och det dröjer ett tag innan budskapet i Tyst Vår, skriven 1962 går fram. 2 Designern blir anonymare Många designavdelningar inom industrin minskas eller läggs ner. Rationaliseringar och sammanslagningar av fabriker gör att det blir sämre villkor för konstnären, som inte längre har en självklar ställning inom industrin. Konsthantverket ifrågasätts också. Det dyrbara, handgjorda för en liten, rik publik anses inte ha samma berättigande. Det blir riktigare att arbeta mer anonymt med industridesign för folket. Formgivningen sätts mer in i ett lagarbete. De anonyma klassiska formerna får åter ett värde. Serviser med många delar anses gammeldags och borgerliga. För att möta nya krav gör Boda och John Melin 1967 specialkartonger till Signe Persson-Melins handgjorda glas Ruben. Den tidiga modernismens formspråk kommer tillbaka i ny tappning, det nätta strömlinjeformade ger successivt vika för avskalade former med rötter i funktionalismen. Raka linjer och släta ytor kommer tillbaka. Det rejält, och mot slutet av 60-talet nästan klumpigt uppbyggda, är typiskt liksom starka fäger. Dialog, AOS Ahlgren, Olsson och Silow 1964, L M Ericsson

16 1960-tal 3 Leksaker i tiden Till det kalla kriget hör tävlingen om att bli först ut i rymden blev Jurij Gagarin från Sovjetunionen oerhört populär när han, som den första rymdfararen åkte runt jorden ett varv. Samma år höll John F Kennedy ett tal där han satte upp målet, att USA skulle landsätta någon på månen innan seklet var slut landade Apollo II med Neil Armstrong och besättning på månen. Rymdtemat blir älskat och avspeglat i kläder, grafisk design och inte minst i leksaker. Barbie skapades Hon var den första dockan som såg ut som en tonåring, inte vuxen, inte barn. I Sverige lanserades den 1963 till julen. Dockans sexighet chockerade och den fick mycket kritik i början. Den har blivit en av de mest sålda leksakerna genom åren. 4 Apparater och plast I mitten av sextiotalet börjar plasten flöda i många och starka färger rött, orange och brunt. Plasten får ofta god formgivning. I reklamen betonas att det är lättskött, underhållsfritt och hygieniskt. Före oljekrisen är plastsakerna kraftigare och man vågar investera i de dyra maskiner som skall tillverka nya former. Både lyxigt, lekfullt och praktiskt till verkas. Som den ergonomiska saxen ritad av Olof Bäckström för Fiskars Nya apparater i hemmet löser alla tidsproblem. Elektrolux dammsugare Luxomatic från 1964 med automatisk sladdvinda och papperspåse ritas av Hugo Lindström. Skivspelaren, transistorn och TV:n blir allas egendom. Röda Klara för Nils-Johan av Henrik Wahlforss, Bernadotte Design AB

17 1970-tal 1 Tillbakablickande Fler unga människor ifrågasätter och ställer krav. Radikala tankar som vill förändra samhället resulterar i studentrevolter, antikapitalism, och feminism. Oljekrisen gör att miljöförstörelsen blir tydlig för alla och miljörörelsen växer. Nackdelarna med trafik och stora städer gör att många drömmer om att flytta ut på landet till ett annat liv med kretsloppstänkande. Antidesign och återanvändning av det gamla speglar oron för miljön och gör det långlivade och miljövänliga intressant. Allmoge och Carl Larsson väcker åter intresse och den rena träytan i avlutade lantliga möbler känns riktig. Återblickar på funktionalismens former och Bauhausskolans ideal ger en ny enkelhet med raka och praktiska former, som i Signe Persson Melins glasservis. 2 Återbruk och antidesign Carl Johan De Geer gör installationen Gult Rum till utställningen Trivsel Det är ett porträtt av honom själv under 60- och 70-talen när han försöker sabotera alla tendenser till god smak för att frigöra kreativitet och skapa trivsel. Han täcker över det borgerligt bruna och instängda med starka färger. Carl Johan de Geer är en av de textilformgivare som startar 10-gruppen 1970 som en protest mot den dåvarande industriella tygproduktionen. Tekanna, Signe Persson-Melin 1971, Boda Nova. De radikala tankarna påverkar boendet successivt och 60-talets starka färger finns kvar under det tidiga 70-talet. Det blir lättare att sätta bo, med en mer anspråkslös och fri möblering. Att måla om äldre möbler med lackfärger blir vanligt. Blandade stilar, ornament, kitsch och ironi skapar en respektlös och motsägelsefull tid

18 1970-tal 3 Gediget och konstnärligt Konsthantverket blommar igen och rustika, välgjorda bruksting passar in i miljömedvetna hem. Intresset för gedigen kvalitet, konsthantverk och skönhet ökar. Många formgivare lösgör sig från industrin och startar egna verkstäder. Flera kollektivverkstäder startar som Blås&knåda och Kaolin. 10-gruppen med tio textilformgivare bildas 1970 för att arbeta för god kvalitet och tyger med livslängd. Glasstudiohyttorna börjar under 1970-talet bli många efter att Åsa Brandt varit först med att starta en enmansstudiohytta i Torshälla En ny typ av ugn, en liten tegelugn, gör att man kan arbeta ensam med glas. Ugnen konstrueras i USA efter inspiration från äldre glastradition och innebär att formgivaren kan få möjlighet att själv blåsa sitt glas. Konsthantverkarens och konstnärens roller närmar sig varandra och diskuteras. 4 Bra och dålig plast Oljekrisen gör plasten dyr och det ökade miljömedvetandet gör att plasten anses miljöfarlig. Vi får fler, men sämre plastsaker och plasten kommer att ses som något dåligt och oäkta. Samtidigt ökar vårt beroende av plast. Det seriösa arbetet med bra ergonomisk formgivning fortsätter och dessa produkter görs ofta i plast. Ergonomi design gruppen, som startade 1969 får ett stort antal industridesigners knutna till sig. Gruppen blir viktig för svensk design och arbetar med forskning och formgivning för arbetslivet och för handikappade. Tepetandborsten som utformas av Tepe 1973 har ett rejält och greppvänligt handtag. Diskborsten Jordan får 1975 sin genomarbetade design av Tom Ahlström och Hans Ehrich. Båda är vardagsprodukter som kommer att leva kvar länge. Dessförinnan hade både diskborstar och tandborstar ofta smala handtag, som var ansträngande att hålla i. Diskborste, Tom Ahlström & Hans Ehrich 1975, Jordan

19 1980-tal 1 Design blir allt viktigare Postmodernism blir ett begrepp som används i många sammanhang. Med det menar man huvudsakligen kritiken mot modernismen. Man tar avstånd från tron på en sann form och på att vetenskapen kan bestämma den. Det finns inte en sanning, det individuella är viktigare. Nya designutbildningar startas och många nya designers examineras. Industridesignen blir alltmer uppmärksammad och design blir ett allt viktigare försäljningsargument Intresset för det goda, välgjorda konsthantverket är stort. Formerna är ofta minimalistiskt rena och enkla som i Birger Haglunds fat och Rolf Palms vas. I Sverige resulterar den nya friheten i minimalistisk och nyskapande, rolig design, som Jonas Bohlins betongstol Nobelstiftelsen låter inför 90-årsjubileet 1991 formge en ny dukning. Karin Björquist gör servisen, Ingrid Dessau textilier och Gunnar Cyrén bestick och glas. Mycket omtyckt och tillverkad under lång tid blir Erika Lagerbielkes glas Intermezzo. Glaset valdes 1985 ut till Utmärkt svensk Form, ett pris som instiftades Många motsägelsefulla stilar finns samtidigt. Det ytligt lyxiga finns parallellt med det genuina och hållbara. Rena naturmaterial och glittrigt, plastigt finns sida vid sida. Handeln med konst når svindlande priser - fram till den stora börskraschen och sparsamhet är inte alltid en dygd. 2 Ny svensk design lyfts fram Den italienska Memphisgruppens med Ettore Sottsass i spetsen grundas 1981 och får stor betydelse. Philippe Starck är en fransk designer som blir mycket omtalad. Han sätter känslor före funktion och vill göra fantasifulla, färgstarka saker som talar till oss. Man bejakar det individuella uttrycket, låter gamla stilar, som rokoko, barock eller egyptisk konst ge inspiration samtidigt som man vill utveckla industriella tekniker ytterligare. Intermezzo, Erika Lagerbielke 1985, Orrefors

20 1980-tal 3 Elegant, behärskat och tidlöst. Under 1980-talet kommer konsthantverkets revansch. Material och teknik präglas av kvalitet och kunnande. Man känner åter igen svensk design i det ljusa och praktiska. Föremålen har en enkelhet och ett konstnärligt uttryck, men är också fantasifulla. Rolf Palms skål är ett exempel på det välgjort enkla och tidlösa. Det finns en sober, vardaglig funktionalism som avspeglar intresset för ekologiska frågor. Speciellt konstglaset använder sig av starkare uttryck där man kan se mycket av postmodernismens lekfullhet. Studiohyttorna betyder mycket för glasets utveckling här exemplifierat av Ritzman & Carlsson i Transjö hytta. 4 Personlig vardag Vanliga hem finns nog inte. Det finns nu alltfler sätt att utforma sitt hem på. Människors hem är ofta en blandning av nytt och gammalt, av sådant man köpt med omsorg och sådant man bara fått av en slump. Sällan har vi de hem som syns i inredningstidningarna. Hemmet har ändrats mycket sedan seklets början. Vi äger mycket fler föremål och har mer att välja på än man hade vid seklets början. Vi behåller 1970-talets avspända inställning till hemmet. Hos många är alla rum öppna för alla. Bjudningar kan lika gärna ordnas vid ett stort köksbord som i ett finare matrum. Barnen får leka överallt. Att ha ytor att göra det man helst vill är viktigt. Det man gör spelar större roll för många än utseende på hemmet och föremålen. Skönhet blir det man trivs med. Vandrarkängor, skivor, fotografier, kartor, minnessaker, ryggsäcken, finkjolen eller regnjackan och inte minst datorn olika saker är viktiga för olika människor. Ritzman & Carlsson, Transjö hytta

21 1990-tal 1 Minimalistiskt och avskalat Efter 1980-talets svulstighet och lyx blir 90-talet minimalistiskt och avskalat. Det tekniskt perfekta framhävs i formen. Föremålen blir nättare, materialsnåla och till synes förnuftiga. Det finns ett stort intresse för mångfald, för individen och de vardagliga detaljerna. Föremålen blir allt mer livsstilsrekvisita saker vi har för att visa vem vi är. För den som vuxit upp med ett överflöd av saker är det särskilt viktigt att kunna läsa in rätt betydelser och värderingar i föremålen. Digitala program och dataskärmens bilder påverkar formidealen. Ibland är det möjligt att avläsa vilket ritprogram ett föremål blivit gjort i. Kläder görs ibland släta och till synes utan sömmar, som de dräkter TV-spelens Nintendofigurer bär. Men de kan också vara livligt fantasifulla med inspiration i återanvändning, nya material eller läckert lysande plast. 2 Känslor och magi Postmodernismen ger en ny frihet att inspireras och ta till sig vad man vill. Hela 1900-talets arbete med funktion och form i industrin finns som en grund och det är tillåtet att blanda. Design är lager på lager av erfarenheter. Ingen börjar helt från ett blankt papper. Det teatraliska och litterära är vanligt liksom parafraser - små hälsningar till historiskt kända formgivare och kända föremål. Philippe Starck talar om vikten av känslor och magi. Här finns något av 1800-talets intresse för teater, fantasi och dramatik. En längtan till allt det som modernismen ville komma ifrån när seklet började talets sätt att ta till sig andra stilar och att blanda är något som de som uppfostrats i modernismens tecken undvikit. Man har skytt 1800-talets mångtydigheter och rörighet och först nu mot slutet av seklet finns ett nytt intresse för det förra seklets fantasi. Tandborste Dr Kiss, Philippe Starck 1998, Alessi

22 1990-tal 3 Nostalgi och globalisering Decenniet inleds med Berlinmurens fall 1989 och mycket förändras. Ekonomin krymper och den svenska modellen löses upp med ökade sociala problem som en följd. Ekologiska problem, börskrascher, terrorism och krig är hot som mot slutet av 90-talet upplevs närmare, liksom rädslan för vad det stundande millennieskiftet skall föra med sig. Det skapar behov av att ibland vända sig inåt till det lilla och nära. Nostalgi i form av återblickar behövs med jämna mellanrum. Nu kan nostalgin gälla även 1900-talets stilar och kanske talet har en särskild dragningskraft. Det var höjdpunkten, när modernismens tankar hade genomsyrat formen - allt var utprovat, välvalt och vackert och framtiden såg ljus ut. Det fanns en orubbad tro på teknikens landvinningar. Museerna samlar nu i stor utsträckning på vår egen tids saker talens föremål används fortfarande och har oftast ännu inte kommit till museerna. Vi har heller inte tillräckligt stort avstånd till det som hänt, bara för tio eller tjugo år sedan, för att kunna bedöma vad som är viktigt att bevara. Vad skall vi minnas och vad skall vi glömma? Vilka berättelser om slutet av seklet kommer att vara viktiga i framtiden? Servisen för Höganäs Keramik av Marie-Louise Hellgren har något av 50-talets välgjorda trygghet och självklarhet, som vi nu kan se på med romantiska ögon. Silverdosan av Lars Håkansson visar på omsorg om det lilla och nära. 4 En flod av saker Designen och designerns roll utformades successivt under 1900-talet till något som vi idag inte kan vara utan. Vi ser på tingen på ett nytt sätt. Industrialismen, nya tekniker och material, en ny syn på formen, digitaliseringen mm. gör att 1900-talets föremål är annorlunda än alla andra seklers föremål talet har producerat fler föremål än någon vid seklets början kunde drömma om. En flod av saker tillverkas, används och hamnar på soptippen eller på loppmarknaden. Vissa fångas upp för att åter gå in i flödet på ett nytt sätt och kanske få nya roller. Klänning Musa Ornata (Bananklänningen), Eva Bende

FÖREMÅLEN OMKRING OSS om utställningen samt litteratur

FÖREMÅLEN OMKRING OSS om utställningen samt litteratur FÖREMÅLEN OMKRING OSS om utställningen samt litteratur Kulturen Text: Karin Schönberg Foto: Viveca Ohlsson och Lars Westrup FÖREMÅLEN OMKRING OSS handlar om föremålens designhistoria under 1900- talet.

Läs mer

Vägen till Norrgavel Norrgavel startades 1991 av Nirvan Richter, arkitekt från KTH och utbildad i snickeri på Carl Malmstenskolan.

Vägen till Norrgavel Norrgavel startades 1991 av Nirvan Richter, arkitekt från KTH och utbildad i snickeri på Carl Malmstenskolan. Vägen till Norrgavel Norrgavel startades 1991 av Nirvan Richter, arkitekt från KTH och utbildad i snickeri på Carl Malmstenskolan. Hans intresse för möbler och möbelskapare väcktes tidigt och som nyexaminerad

Läs mer

HUSBYGGET Bygga nytt hus? Ett stort och omfattande projekt, och också väldigt roligt. Allt om Villor&Hus frågade

HUSBYGGET Bygga nytt hus? Ett stort och omfattande projekt, och också väldigt roligt. Allt om Villor&Hus frågade Arkitektens bästa tips inför HUSBYGGET Bygga nytt hus? Ett stort och omfattande projekt, och också väldigt roligt. Allt om Villor&Hus frågade Tony Sundberg, arkitekt SAR/MSA på Sävsjö Trähus, om hans bästa

Läs mer

-Det ryker, det fräser, det brinner!

-Det ryker, det fräser, det brinner! -Det ryker, det fräser, det brinner! Signe Persson Melin om Gråsippa, debuten i aluminium. - Äntligen har jag hittat rätt material till den här formen. Signe Persson Melin hade prövat att göra sippformer

Läs mer

PRESSINFORMATION FRÅN STOLAB MASSIVT 2016

PRESSINFORMATION FRÅN STOLAB MASSIVT 2016 PRESSINFORMATION FRÅN STOLAB MASSIVT 2016 Kärleken till det massiva träet Stolab har tillverkat möbler sedan 1907. Det har gett företaget en värdefull skatt av kunskap som präglar hela verksamheten. Med

Läs mer

NOVA PRO SCALA Räta vinklar. Enkel, minimalistisk och tidlös.

NOVA PRO SCALA Räta vinklar. Enkel, minimalistisk och tidlös. GRASS UTDRAGSSYSEM NOVA PRO SCALA Räta vinklar. Enkel, minimalistisk och tidlös. www.grass.eu Nova Pro Scala Synonymt för flexibilitet, design, inspiration och kreativitet. Nova Pro Scala präglas av avskalad

Läs mer

Pressmeddelande Kulturrevolutionen i Boda

Pressmeddelande Kulturrevolutionen i Boda Pressmeddelande Kulturrevolutionen i Boda OPEN - EN SALUHALL FÖR DESIGN OCH KONSTHANTVERK Det hela började i en potatislada i Båstad. I en lada full av sättpotatis formulerades idéen om en sommarbutik

Läs mer

Konsthistoria. Antiken. Rokoko. Impressionismen. Renässansen. Modernismen. Samtidskonst. Expressionismen. Konstakademiernas konst. Medeltiden.

Konsthistoria. Antiken. Rokoko. Impressionismen. Renässansen. Modernismen. Samtidskonst. Expressionismen. Konstakademiernas konst. Medeltiden. Konsthistoria Av: Emma Gustafsson f.kr 800 500 1300 1500 1700 1770 1800 1870 1900 1960 Antiken Renässansen Rokoko Impressionismen Modernismen Samtidskonst Medeltiden Barock Konstakademiernas konst Expressionismen

Läs mer

Kort om byggnadsprinciper. Träbyggnasteknik. Träbyggnadshistoria 2013-11-26. Lilliehorn Konsult AB. Lilliehorn Konsult AB. Lilliehorn Konsult AB

Kort om byggnadsprinciper. Träbyggnasteknik. Träbyggnadshistoria 2013-11-26. Lilliehorn Konsult AB. Lilliehorn Konsult AB. Lilliehorn Konsult AB Kort om byggnadsprinciper Träbyggnad var ursprunget Träbyggnadsteknik dominerande i Sverige Tegelbyggnadsteknik Hybridtekniker Korsvirke Revetering Tegelbeklädnad Armerad betong Stålbyggnad Massivträ Historiskt

Läs mer

Blåst i form. Lars Kallin

Blåst i form. Lars Kallin Blåst i form Lars Kallin Te k n i k e n a t t b l å s a f ö r e m å l i f o r m är mycket gammal. Den kom tidigt att revolutionera möjligheten att tillverka mer avancerade glasföremål än vad de tidigare

Läs mer

Den materiella kulturen den fysiska

Den materiella kulturen den fysiska Historia i sten - historisk arkeologi bland svenska gravstenar Stående kalkstenshäll vid Tygelsjö kyrka, 1828. 18 Den materiella kulturen den fysiska världen som människan skapar omkring sig kan säga mycket

Läs mer

Lilla lyckohjulet Lina

Lilla lyckohjulet Lina Lilla lyckohjulet Lina Lyckohjulet snurrar och du kan spela precis som på tivoli! Se en film på produkten: http://youtu.be/mlh6rpuhqmm Vilket material behöver man? Trälist 15 x 33 mm Plywood 8 mm Träskruv

Läs mer

Avskalat vs pråligt. Johanna Uddén

Avskalat vs pråligt. Johanna Uddén Avskalat vs pråligt Johanna Uddén 32 Hur mycket kan jag blanda utan att det blir för mycket? Kan det bli för mycket? Hur ska skålen användas? Är den bruksvänlig? Måste den vara det? Är den bra på att innehålla?

Läs mer

Orrefors restaurangglas. användas

Orrefors restaurangglas. användas Orrefors restaurangglas Till för att användas KRÖGARNAS FAVORITER några av världens bästa restauranger väljer att använda glas från Orrefors. Deras gemensamma nämnare är att de värderar kvalitet, design

Läs mer

ARKITEKTPROVET 2013 DAG 1. 1: LINJE & VECK [ENKELHET, UNDERSÖKNING] [1H] 9.15-10.15

ARKITEKTPROVET 2013 DAG 1. 1: LINJE & VECK [ENKELHET, UNDERSÖKNING] [1H] 9.15-10.15 ARKITEKTPROVET 2013 DAG 1. 1: LINJE & VECK [ENKELHET, UNDERSÖKNING] [1H] 9.15-10.15 Översikt: Den första uppgiften är en undersökning av linje, kant och yta. I den skall du försöka skapa något intressant

Läs mer

Personlig funktionalism

Personlig funktionalism Personlig funktionalism Solens strålar kastas runt i den ljusa lägenheten på Mälarhöjden. Här bor den skånska familjen som består av Julia Nilsson, Magnus Bengtsson och deras 1,5 åriga dotter Polly Nilsson

Läs mer

Avtackning & Hedersgåvor

Avtackning & Hedersgåvor Art.nr. 7531-15-7 Praktskål i äkta helkristall med handgraverat motiv Blåklockor eller Rosor. Höjd: 130 mm - Bredd: 230 x 230 mm - Vikt: 3,7 kg. Varje kristallprodukt är signerad undertill av glaskonstnären

Läs mer

BRA DAG. I DIN BUTIK.

BRA DAG. I DIN BUTIK. NYHETER, MÖJLIGHETER OCH DESIGNUTTRYCK 2016 A N L E D N I N G A R T I L L E N BRA DAG. I DIN BUTIK. Nästa års nyheter handlar om förbättringar, möjligheter och utvecklade designuttryck. Vi kan också presentera

Läs mer

Kulörguide. Botkyrkabyggens kulörguide för ett vackert målat hem.

Kulörguide. Botkyrkabyggens kulörguide för ett vackert målat hem. Kulörguide. Botkyrkabyggens kulörguide för ett vackert målat hem. Gör ditt personliga färgval! Att välja nya färger till sitt hem, så att de uttrycker din egen personliga smak är inte alltid så lätt. Med

Läs mer

create oväntat flexibla skåp

create oväntat flexibla skåp create oväntat flexibla skåp Från idé och design till produktion. Över 120.000 löpmeter klädskåp produceras årligen av vår helägda fabrik i Slovakien. Cecilia Stööp, designern bakom Create Create är skåp

Läs mer

TENTAPLUGG.NU AV STUDENTER FÖR STUDENTER. Datum. Kursexaminator. Betygsgränser. Tentamenspoäng. Övrig kommentar

TENTAPLUGG.NU AV STUDENTER FÖR STUDENTER. Datum. Kursexaminator. Betygsgränser. Tentamenspoäng. Övrig kommentar TENTAPLUGG.NU AV STUDENTER FÖR STUDENTER Kurskod Kursnamn D7007A Formgivning Datum Material Inlämning Kursexaminator Betygsgränser Tentamenspoäng Uppladdare Johanna Hamne Övrig kommentar Form för mig

Läs mer

Köksdörrmodeller. Hov Ambassador Herrgård Serenad Villa Prisma Empire

Köksdörrmodeller. Hov Ambassador Herrgård Serenad Villa Prisma Empire Köksdörrmodeller Hov Ambassador Herrgård Serenad Villa Prisma Empire Pärmen: nedre skåp i ek/fransk valnöt och övre skåp i målad MDF-lucka från Kensapuus sortiment. Hov, vitlackad björk. 2 NW DOOR modeller

Läs mer

1900-TALETS NYA KONST

1900-TALETS NYA KONST 1900-TALETS NYA KONST Konst och design Konsten, arkitekturen och formgivningen av föremål har betytt mycket för varandra, speciellt under det tidiga 1900-talet. Det har funnits ett ständigt utbyte mellan

Läs mer

Krypande kaninen Karin

Krypande kaninen Karin Krypande kaninen Karin Kaninens hjul snurrar och den får en rolig krypande rörelse! Se en film på produkten: http://youtu.be/3_mdnvihxos Vilket material behöver man? Plywood 21 mm tjock Distanser - muttrar

Läs mer

Det gäller att bli medveten om detta faktum att kunna se på sin omgivning och därigenom kunna lära sig något om formgivningens villkor.

Det gäller att bli medveten om detta faktum att kunna se på sin omgivning och därigenom kunna lära sig något om formgivningens villkor. Vad är en form? Var du än går hittar du en form, det kan vara en sten, ett löv, en lampa eller ett bord alla har de en form som någon har gett dem, det kan vara naturen eller en formgivare. Inför ordet

Läs mer

Fördelarna med Meditation och hur du använder den i ditt liv

Fördelarna med Meditation och hur du använder den i ditt liv 1 www.ashtarcommandcrew.net www.benarion.com www.benarion.com/sverige copyright Ben-Arion (se sista sidan) Fördelarna med Meditation och hur du använder den i ditt liv Av Ben-Arion Jag får många frågor

Läs mer

Kapitel 8: Hantverk. fn:s barnkonvention, artikel 31 Vila och fritid 8:1

Kapitel 8: Hantverk. fn:s barnkonvention, artikel 31 Vila och fritid 8:1 Kapitel 8: Hantverk fn:s barnkonvention, artikel 31 Vila och fritid 8:1 8: Hantverk fn:s barnkonvention, artikel 31 Vila och fritid nami, 4 år berättar: Varje morgon går jag till förskolan tillsammans

Läs mer

Flaxande fjärilen Frida

Flaxande fjärilen Frida Flaxande fjärilen Frida Fjärilen flaxar med vingarna när man vevar på veven. Se en film på produkten: http://youtu.be/dwuwkcawrem Vilket material behöver man? Kork för PET-flaska Remskiva för motor Gitarrsträng

Läs mer

Carl Malmsten (1888-1972) foto Pål-Nils Nilsson/tiofoto

Carl Malmsten (1888-1972) foto Pål-Nils Nilsson/tiofoto Carl Malmsten (1888-1972) foto Pål-Nils Nilsson/tiofoto C A R L M A L M S T E N H A N T V E R K S G Y M N A S I U M välkommen till skolan med carl malmstens pedagogik, där grundtanken är»hand och tanke

Läs mer

Trassliga trådspelet Troja

Trassliga trådspelet Troja Trassliga trådspelet Troja Är du säker på handen? För metallöglan över ståltråden utan att dom nuddar varann. Trådspelet Troja tänder varningslampan så fort du råkar stöta emot. Se en film på produkten:

Läs mer

Huset har fem olika in- och utgångar.

Huset har fem olika in- och utgångar. Huset har fem olika in- och utgångar. Vitt & svart uppe på berget Strax utanför Jönköping uppe på en kulle och med magnifik utsikt över Vättern har Maria och Daniel byggt ett spännande kubistiskt hus i

Läs mer

MAGASINET OM SVENSK DESIGN. Unnamed Company Publishing

MAGASINET OM SVENSK DESIGN. Unnamed Company Publishing MAGASINET OM SVENSK DESIGN Unnamed Company Publishing Redaktören Redaktören Erik Bengtsson Född: 1990 i Göteborg Aktuell med: Som skapare och redaktör för det här magasinet. Mest kända verk: En spellista

Läs mer

Inför föreställningen

Inför föreställningen LÄRARHANDLEDNING Tage Granit 2008 Inför föreställningen Förberedelser Innan man går med sina elever på teater är det alltid bra att prata igenom om hur det är att gå på teater och hur man uppför sig. Orka

Läs mer

UTSTÄLLNINGAR. Konsthantverkets Dag. textilkonstnär katrin bawah

UTSTÄLLNINGAR. Konsthantverkets Dag. textilkonstnär katrin bawah Pressinformation 200 Lukta, vrida, vända, lyssna, lära, prova, smaka, fråga, känna, veta, kliva på och möta... Välkommen till en upplevelse för alla sinnen i öppna ateljéer; museer, butiker och gallerier

Läs mer

Härliga hörselskydden Hilma

Härliga hörselskydden Hilma Härliga hörselskydden Hilma Styla hörselskydden med lysande antenner! Se en film på produkten: http://youtu.be/o21ps-3j4qo Vilket material behöver man? Hörselskydd Både kraftig och tunn ståltråd Eltejp

Läs mer

create oväntat flexibla skåp

create oväntat flexibla skåp oväntat flexibla skåp Från idé och design till produktion. Över 120.000 löpmeter klädskåp produceras årligen av vår helägda fabrik i Slovakien. Create är skåp för kreativ möblering Create är vår nya flexibla

Läs mer

ETT LITE MJUKARE HASTA

ETT LITE MJUKARE HASTA HOME SWEDEN ETT LITE MJUKARE HASTA På Hasta har vi alltid tyckt att design är viktigt. För oss förtjänar även något så funktionellt som en gardinsskena en vacker formgivning. Så för ett tag sedan ställde

Läs mer

Vikten av. Källsortering. Tips för att underlätta rätt sortering i offentliga miljöer

Vikten av. Källsortering. Tips för att underlätta rätt sortering i offentliga miljöer Vikten av Källsortering Tips för att underlätta rätt sortering i offentliga miljöer Hur stort är ditt avtryck? Den 13 augusti 2015 inträffade Overshoot day. Då hade vi, på åtta månader, förbrukat årsproduktionen

Läs mer

PALLAR & STOLAR PLOCKEPINN PLOCKEPINN SPUTNIK SPUTNIK ALVASTRA BJÖRN CURT ELIN ELLINOR ERIK IDUN KNUT KURBITS RIALTO RIALTO

PALLAR & STOLAR PLOCKEPINN PLOCKEPINN SPUTNIK SPUTNIK ALVASTRA BJÖRN CURT ELIN ELLINOR ERIK IDUN KNUT KURBITS RIALTO RIALTO PLOCKEPINN PLOCKEPINN SPUTNIK SPUTNIK ALVASTRA BJÖRN CURT ELIN ELLINOR ERIK IDUN KNUT KURBITS RIALTO RIALTO SUNNANÖ WOODSTOCK TALAVID YES Klicka på vald produkt för mer info PALLAR & STOLAR LEKFULLT MED

Läs mer

Möblerna är färdigmonterade och enkla att installera. Det enda du behöver montera själv är frontpaneler och handtag.

Möblerna är färdigmonterade och enkla att installera. Det enda du behöver montera själv är frontpaneler och handtag. SKÄRGÅRD -ett badrum som passar! Camargue Skärgård möbelkoncept kompletterar vårt breda utbud av badrumslösningar. Vi vill göra det enklare för dig att sätta ihop ett unikt och individuellt badrum som

Läs mer

Formen i Sverige NRMMOMMM

Formen i Sverige NRMMOMMM ä ê ~ ê Ü ~ å Ç ä É Ç å á å Ö Formen i Sverige NRMMOMMM Målgrupp gymnasiet Vi lever i en konsumtionskultur där den ena inredningstrenden avlöser den andra i en allt snabbare takt. På nätet, i livsstilsmagasin

Läs mer

Självbestämmande och delaktighet

Självbestämmande och delaktighet NATIONELL VÄRDEGRUND Utbildning med Egon Rommedahl Självbestämmande och delaktighet November 2014 Instruktioner till träff 1, Hösten 2014. Värdighetsgarantierna i Mölndal Stad Instruktioner för samtalet

Läs mer

BO PÅ DAL BO PÅ DAL 1/5

BO PÅ DAL BO PÅ DAL 1/5 BO PÅ DAL Vi tror på ett vattennära leverne där de boende kan växa tillsammans med huset. Ett modernt boende som är miljösmart och identitetsskapande för både samhället och de personer som vill leva sitt

Läs mer

38 hemma hos - BYGGA NYTT HUS -

38 hemma hos - BYGGA NYTT HUS - 38 hemma hos - BYGGA NYTT HUS - - BYGGA NYTT HUS - hemma hos 39 Med passion för husbyggande text maria östlund, Louise josborg Foto pär olsson Jan Eidman vet precis hur han vill ha det. Han har renoverat

Läs mer

PEDAGOGMATERIAL till föreställningen Peka Trumma Dansa Urpremiär december 2014

PEDAGOGMATERIAL till föreställningen Peka Trumma Dansa Urpremiär december 2014 PEDAGOGMATERIAL till föreställningen Peka Trumma Dansa Urpremiär december 2014 www.teatertre.se / 08-669 00 60 Peka Trumma Dansa är en rytmisk, rörlig och rolig föreställning för de yngsta, fritt efter

Läs mer

Arkitektur för barn. Gården Låt barnen vara delaktiga då skolgården och förskolegården ska göras om

Arkitektur för barn. Gården Låt barnen vara delaktiga då skolgården och förskolegården ska göras om Arkitektur för barn Med utgångspunkt i staden, huset och rummet diskuterar vi arkitektur... Hur hänger form, funktion och material ihop? Hur påverkas vi av ljus, rymd och färger? Vi går på vandring, tittar

Läs mer

D ö r r h a n d t a g

D ö r r h a n d t a g Dörrhandtag Inred enklare Ett nytt inredningsvarumärke har sett dagens ljus. Hvid Interior är dörrhandtag som utgår från det enkla. Tre smakfulla stilfamiljer utgör sortimentet, särskilt utvalda och formgivna

Läs mer

PRESTIGE. ett urval. Kvalitetstrappor i trä

PRESTIGE. ett urval. Kvalitetstrappor i trä PRESTIGE ett urval Kvalitetstrappor i trä Med känsla för material och detaljer Snickarlaget är en av Sveriges ledande tillverkare av trappor med fokus på design, nytänkande och flexibilitet. Vi är med

Läs mer

Förändra och förnya med färg!

Förändra och förnya med färg! Förändra och förnya med färg! MÅLA OM ETT ENKELT OCH ROLIGT SÄTT ATT FÖRNYA Ge dina rum värme och energi med färg. Något så enkelt som att måla om en vägg kan höja temperaturen och glädjen med flera grader.

Läs mer

Häftiga hästskolampan Hanna

Häftiga hästskolampan Hanna Häftiga hästskolampan Hanna En återvunnen hästsko med lysdioder istället för sömmar. Lysande design som bringar tur! Se en film på produkten: http://youtu.be/twyg12aj3ci Vilket material behöver man? Naturträ

Läs mer

Take. Mikado. Sushi. Projektbeskrivning. Av: Oskar Edengréen och Melissa Nordström

Take. Mikado. Sushi. Projektbeskrivning. Av: Oskar Edengréen och Melissa Nordström Take Mikado Sushi Projektbeskrivning Av: Oskar Edengréen och Melissa Nordström KREATÖRER Melissa Nordström Förutom att nörda mig i grafisk design gillar jag japansk populärkultur. Att då få jobba med

Läs mer

Sanning eller konsekvens LÄS EN FILM. En lärarhandledning. Rekommenderad från åk. 3-6

Sanning eller konsekvens LÄS EN FILM. En lärarhandledning. Rekommenderad från åk. 3-6 Sanning eller konsekvens LÄS EN FILM En lärarhandledning Rekommenderad från åk. 3-6 1 TILL DIG SOM LÄRARE En historia kan berättas på många sätt. Ja, ibland berättas samma historia på flera olika vis.

Läs mer

PERSONLIGA BRODYRPRODUKTER

PERSONLIGA BRODYRPRODUKTER PERSONLIGA BRODYRPRODUKTER 1 INNEHÅLL HISTORIEN OM MORMOR LIISA HANTVERK OCH TRADITION PRODUKTER Kuddar Servetter Tavlor LINNETYG BRODYRFÄRGER TYPOGRAFI PRISLISTA 2 3 HISTORIEN OM MORMOR LIISA HANTVERK

Läs mer

BRODERIER från 50- och 60-talen

BRODERIER från 50- och 60-talen 22 november 2015 3 januari 2016 BRODERIER från 50- och 60-talen VÄLKOMMEN ATT UPPTÄCKA ETT FÄRGSPRAKANDE KULTURARV! Under de senaste årens retrotrend har 50- och 60-talens formgivning kommit i ropet.

Läs mer

MATERIAL TILL EFTERARBETE MED BARN

MATERIAL TILL EFTERARBETE MED BARN MATERIAL TILL EFTERARBETE MED BARN Kulor, cash och sedlar Hur många presenter behövs för att fylla ett hål av saknad i hjärtat? Kommer någon och räddar dig till slut, som prinsessan på den vita hästen,

Läs mer

Elfte söndagen efter trefaldighet, Luk 18:9-14, Tro och liv

Elfte söndagen efter trefaldighet, Luk 18:9-14, Tro och liv Elfte söndagen efter trefaldighet, Luk 18:9-14, Tro och liv Inledning I den här predikan kommer jag att ta upp några svåra frågor. Tyvärr är det väl annars så att det är de frågor som är svårast att svara

Läs mer

Plisségardiner. Unika uttryck för en personlig stil

Plisségardiner. Unika uttryck för en personlig stil Plisségardiner Unika uttryck för en personlig stil Förnya och förändra med vackra veck En plisségardin kombinerar på ett skönt sätt strama, raka linjer med mjuka och vackra tyger. Därför passar gardinen

Läs mer

FÄRG förnyar ditt hem

FÄRG förnyar ditt hem FÄRG förnyar ditt hem Innehåll FÄRG Inred med färger Sida 5 Nordisk svalka - naturlig stillhet Sida 7 New York stil - en lite råare miljö Sida 9 DOMESTIC Standard Sida 11 Målning - grundläggande råd Sida

Läs mer

Bedömningsstöd. Historia 7-9. Elevhäfte

Bedömningsstöd. Historia 7-9. Elevhäfte Bedömningsstöd Historia 7-9 Elevhäfte BEDÖMNINGSSTÖD I HISTORIA ÅRSKURS 7-9 Elevuppgift Livet före och efter Berlinmurens fall Bakgrund till uppgiften Kalla kriget är en historisk epok som sträcker sig

Läs mer

PLATS FÖR MER. VINDSTRAPPOR ClickFIX MARKNADENS BÄSTA LÄTT OCH ELEGANT TRAPPOR I BYGGSATS MED NORDISK DESIGN LOFTTRAPPAN ÖKAR BOSTADENS STORLEK

PLATS FÖR MER. VINDSTRAPPOR ClickFIX MARKNADENS BÄSTA LÄTT OCH ELEGANT TRAPPOR I BYGGSATS MED NORDISK DESIGN LOFTTRAPPAN ÖKAR BOSTADENS STORLEK PLATS FÖR MER VINDSTRAPPOR ClickFIX MARKNADENS BÄSTA LÄTT OCH ELEGANT TRAPPOR I BYGGSATS MED NORDISK DESIGN LOFTTRAPPAN ÖKAR BOSTADENS STORLEK VÄGGLUCKOR GÖR RUMMET STÖRRE RÄCKET RAMAR IN TRAPPAN LÅT DIG

Läs mer

Vårtal vid Agunnaryds hembygdsgård 2010

Vårtal vid Agunnaryds hembygdsgård 2010 Vårtal vid Agunnaryds hembygdsgård 2010 Kära Agunnarydsbor och besökande gäster! Jag ska berätta för er om Inget. Ja, hon hette inte Inget utan Ingrid Kajsa. Men hon kallades alltid Inget på Kjöpet. Hon

Läs mer

Min syn på idéframställan

Min syn på idéframställan MDH Min syn på idéframställan Andreas Nilsson 2009-04-21 Examinator Rolf Lövgren Innehåll Inledning... 3 Hur ser jag på Idéframställan... 4 Metoder... 5 Beskrivna idé med ord... 5 Skiss... 6 Kavaljersperspektiv....

Läs mer

Så får du bättre. självkänsla. Experter Frågor och svar Intervjuer Steg för steg-guider Praktiska tips SIDOR

Så får du bättre. självkänsla. Experter Frågor och svar Intervjuer Steg för steg-guider Praktiska tips SIDOR Så får du bättre 1234 självkänsla Experter Frågor och svar Intervjuer Steg för steg-guider Praktiska tips 8 SIDOR Självkänsla Våga ta steget mot ett bättre självförtroende och ett rikare liv! En dålig

Läs mer

SE 102-12. care. Badrum för livet

SE 102-12. care. Badrum för livet SE 102-12 care Badrum för livet Välj ett badrum som matchar dig. De flesta av oss vill givetvis bo hemma så länge som möjligt. Idag är vi också ofta piggare och friskare lite längre än förr. Det är nu

Läs mer

Sagor och berättelser

Sagor och berättelser Projekt Sagor och berättelser Hösten 2013 Våren 2014 1 Det kompetenta barnet Jag kan du kan tillsammans kan vi mer- i en tillgänglig, tillåtande och undersökande miljö där vi ser förmågor och olikheter

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

UTSTÄLLNINGAR. Textilia. textilkonstnär katrin bawah

UTSTÄLLNINGAR. Textilia. textilkonstnär katrin bawah Textilia Textilia Huset med balkongerna Hamngatan 27 Svôlte Street 29 A Lekstugan Farstubron Lilla Fönstret Stora fönstret Hus från Pengsjö Mormor Lisa Klass 3 C examen Din för evigt Tills döden skiljer

Läs mer

2012 w w w. s c h e r l i n. s e

2012 w w w. s c h e r l i n. s e 2012 www.scherlin.se Det började en gång med en hallbänk till min egna bostad som jag ritade och lät tillverka i Småland. Sedan har det med åren blivit fler bänkar, hallförvaring i olika former, mat-

Läs mer

Pressinformation 2016-02-09. David design premiärvisar Scandinavian Grace Collection 2016

Pressinformation 2016-02-09. David design premiärvisar Scandinavian Grace Collection 2016 Pressinformation 2016-02-09 David design premiärvisar Scandinavian Grace Collection 2016 Trots sin medverkan på många av världens ledande möbelmässor så är det i Stockholm på Stockholm Furniture Fair som

Läs mer

FILOSOFISKA RUM. Norrgavels grundare Nirvan Richter inspireras av Japan. Sid 06. Nu ångrar jag nästan att jag har instagrammat så mycket därifrån.

FILOSOFISKA RUM. Norrgavels grundare Nirvan Richter inspireras av Japan. Sid 06. Nu ångrar jag nästan att jag har instagrammat så mycket därifrån. LÖRDAG 4 JUNI 2016 VÄLKOMMEN IN sid 2 Lotta Ringdahl håller koll på nyheterna i Designstockholm. ANTIKSKOLAN sid 11 Norska formgivaren Grete Prytz Kittelsen förnyade emaljkonsten. Nu ångrar jag nästan

Läs mer

Design Väst goes Tibro

Design Väst goes Tibro Design Väst goes Tibro DESIGN VÄST GOES TIBRO Fyra anrika familjeföretag har matchats med fyra framgångsrika formgivare, alla verksamma i Västsverige. Resultatet är fyra nya produkter som premiärvisas

Läs mer

Selma Lagerlöf, 1923. Foto: A. Rönngren & Co, Stockholm.

Selma Lagerlöf, 1923. Foto: A. Rönngren & Co, Stockholm. Selma Lagerlöf, 1923. Foto: A. Rönngren & Co, Stockholm. Selma dä ä mor min, dä! lär författaren Tage Aurell ha utropat, när några yngre kollegor på besök talade nedvärderande om Selma Lagerlöf och hennes

Läs mer

28 ALLT OM VILLOR & HUS

28 ALLT OM VILLOR & HUS Drömhuset på HEMMA hos Svantes och Ewas vackra hus är ritat och uppfört av Sävsjö Trähus, med Tony Sundberg som arkitekt och med Andreas Sjöholm som projektledare. Framsidan är inbjudande, med en rejäl

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL FRÖSAKULL

VÄLKOMMEN TILL FRÖSAKULL VÄLKOMMEN TILL FRÖSAKULL HAVSNÄRA I FRÖSAKULL I attraktiva Frösakull, vid havet nära Tylösand kommer A-hus att uppföra 15 villor. Förutom den idylliska miljö som kännetecknar Frösakull lockar också närheten

Läs mer

Välkommen att inspireras av våra nya produkter för 2015. PETALS Högryggad fåtölj med ett alldeles eget formspråk.

Välkommen att inspireras av våra nya produkter för 2015. PETALS Högryggad fåtölj med ett alldeles eget formspråk. NYHETER 2015 1 I Vinslöv, i nordöstra Skåne, har vi vårt hjärta. Här tog Skandiform sin början 1962 och här finns vi än idag. Rena, enkla och tydliga linjer genomsyrar våra produkter, vårt skandinaviska

Läs mer

Nya, moderna vårklassiker från Efva Attling

Nya, moderna vårklassiker från Efva Attling Pressmeddelande Mars 2011 PRESSMEDDELANDE. Mars 2011 Nya, moderna vårklassiker från Efva Attling Vårens glasögonkollektion från Efva Attling presenterar sex moderna klassiker inom glasögonmodet. Kollektionen

Läs mer

Hon som fick veta. Marina Kronkvist. Sofie Bilius

Hon som fick veta. Marina Kronkvist. Sofie Bilius Hon som fick veta Marina Kronkvist Sofie Bilius Till Ukko, Armas och Akim Jag är ett år gammal och jag vet. Jag vet att min mamma och min pappa reser sin väg snart. De dör. Vad gör jag nu? De skall dö.

Läs mer

Eva Bengtsson. liv fragile. 23 augusti - 19 oktober 2008

Eva Bengtsson. liv fragile. 23 augusti - 19 oktober 2008 1 Eva Bengtsson liv fragile 23 augusti - 19 oktober 2008 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 Långö, västgötaslätten i juli 2008 Dallrande heta dagar, natten ger svalka. Törst, efter vatten och hav

Läs mer

Utvändig färgsättning. Hur du lyckas med färgsättning av ditt hus.

Utvändig färgsättning. Hur du lyckas med färgsättning av ditt hus. Utvändig färgsättning Hur du lyckas med färgsättning av ditt hus. Att färgsätta ditt eget hus är en både rolig och utmanande uppgift. Låt processen få ta den tid som krävs. Prova olika förslag och låt

Läs mer

BORGERLIG BEGRAVNING HELT EFTER DINA PERSONLIGA ÖNSKEMÅL

BORGERLIG BEGRAVNING HELT EFTER DINA PERSONLIGA ÖNSKEMÅL BORGERLIG BEGRAVNING HELT EFTER DINA PERSONLIGA ÖNSKEMÅL BEGRAVNINGEN ÄR DET SISTA AVSKEDET Alla närvarande kommer för alltid att bära med sig minnet av en personlig och värdig ceremoni. Väljer du en borgerlig

Läs mer

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 Predikan, Korskyrkan Borås den 15 oktober 2006, av Micael Nilsson När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 SARA Den är veckan har jag stämt möte med Sara. Det har inte varit så enkelt

Läs mer

Verktyg för Achievers

Verktyg för Achievers Verktyg för Achievers 2.5. Glöm aldrig vem som kör Bengt Elmén Sothönsgränd 5 123 49 Farsta Tel 08-949871 Fax 08-6040723 http://www.bengtelmen.com mailto:mail@bengtelmen.com Ska man kunna tackla sina problem

Läs mer

Det levande väveriet

Det levande väveriet Det levande väveriet Kärleken till hantverket Ett besök på Björke Vävstuga är något mer än bara en shoppingtur. Här får du en helhetsupplevelse där kärleken till hantverket står i fokus. Vi väver med kärlek.

Läs mer

BUBBETORPS GÅRDS HANDELSBOD

BUBBETORPS GÅRDS HANDELSBOD BUBBETORPS GÅRDS HANDELSBOD Tapetserar verkstan Bubbetorps Gård Stenladan 371 92 Karlskrona 0455-745058 I samarbete med Ronneby Lajvsällskap www.rls.se Ansvarig utgivare Jenny Larsson På följande sidor

Läs mer

exempelblad skulpturer Norr

exempelblad skulpturer Norr exempelblad skulpturer orr norr :2 Kleopatras nål, 1989 sid 66, skulpturguide umeå Sigurd Persson inspirerades av naturens olika former i sitt skapande. Olika växtdelar som löv, knoppar och grässtrån blev

Läs mer

Projekt samhällsomvandling - Gällivare

Projekt samhällsomvandling - Gällivare Projekt samhällsomvandling - Gällivare 1 Sammanfattning Denna rapports huvudsakliga inriktning är hur vi ska vrida konsekvenserna av samhällsomvandlingen till någonting väldigt positivt för Gällivare och

Läs mer

Vikten av design i produktutveckling

Vikten av design i produktutveckling Vikten av design i produktutveckling Bild: Jonas Lindström KN3060, Produktutveckling med design Kjell Nilsson, INPRE 4 Handledare: Rolf Lövgren 1 Inledning Ratten på en ipod. Handtaget på Gillettes rakhyvel.

Läs mer

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE funktion, konstruktion och estetik Bord 1 Skydd mot vind, fukt och kyla Vi som bor långt norrut på jordklotet har alltid behövt skydda oss mot kyla. För länge

Läs mer

En känsla av lätthet. Pressrelease 2014

En känsla av lätthet. Pressrelease 2014 En känsla av lätthet Pilot är en ny, elegant och komfortabel konferensstol som skapar känslan av lätthet i sin moderna och nätta form med millimetertunn kant. Ambitionen i designprocessen har varit att

Läs mer

Radius. en möbelserie med mjuka former

Radius. en möbelserie med mjuka former en möbelserie med mjuka former Ett mjukt formspråk med naturliga material och en lugn färgskala. Det är utmärkande för vår nya egendesignade kontorsserie Radius. Snygga och praktiska detaljer i läder ett

Läs mer

Vi startade LEVA husfabrik, LEVA är en förkortning för: Levande Ekologisk Visionär Arkitektur

Vi startade LEVA husfabrik, LEVA är en förkortning för: Levande Ekologisk Visionär Arkitektur TRÄPRISET 2012 BAKGRUND Vi lever idag i Sverige och Europa med ett arv kring en idé skapad av de formgivare och arkitekter som gestaltade bostäderna under 1900 talets tidiga era, med Corbusier i spetsen

Läs mer

När väckelsen kom till Efesos En predikoserie, hållen i Korskyrkan, Borås, av Micael Nilsson Del 4: Att ge bort det bästa man har

När väckelsen kom till Efesos En predikoserie, hållen i Korskyrkan, Borås, av Micael Nilsson Del 4: Att ge bort det bästa man har När väckelsen kom till Efesos En predikoserie, hållen i Korskyrkan, Borås, av Micael Nilsson Del 4: Att ge bort det bästa man har Illustration: En ung munk fick för första gången i ansvar att hålla i morgonandakten.

Läs mer

Positiva pedagoger och kreativa arbetslag i förskolan. Susanne Bogren och Nanna Klingen

Positiva pedagoger och kreativa arbetslag i förskolan. Susanne Bogren och Nanna Klingen Positiva pedagoger och kreativa arbetslag i förskolan Susanne Bogren och Nanna Klingen Det lustfyllda samarbetet I ett kreativt arbetslag får alla pedagoger som arbetar tillsammans i barngruppen samma

Läs mer

BAKTAL, SKVALLER OCH FÖRTAL

BAKTAL, SKVALLER OCH FÖRTAL BAKTAL, SKVALLER OCH FÖRTAL Kristina Wennergren HUR VI SKADAR OCH SKADAS AV VARANDRAS PRAT I min första bok INRE HARMONI (1988) skrev jag ett kapitel om baktal. I min andra bok INRE RESOR (1989) fick jag

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL FRÖSAKULL

VÄLKOMMEN TILL FRÖSAKULL VÄLKOMMEN TILL FRÖSAKULL HAVSNÄRA I FRÖSAKULL I attraktiva Frösakull, vid havet nära Tylösand kommer A-hus att uppföra 15 villor. Förutom den idylliska miljö som kännetecknar Frösakull lockar också närheten

Läs mer

Lilla förskolepaketet

Lilla förskolepaketet Lilla förskolepaketet Böckerna i lilla förskolepaketet har stor igenkänningsfaktor och koppling till barns vardag och visar lekar, fantasier och erfarenheter som många barn delar. Flera av böckerna visar

Läs mer

Elevens namn: Klass: Mål som eleverna ska ha uppnått i slutet av det nionde skolåret

Elevens namn: Klass: Mål som eleverna ska ha uppnått i slutet av det nionde skolåret ÅR 6-7 BILD 1 (2) Lärande Elevens namn: Klass: År 6-7 Bild Mål som eleverna ska ha uppnått i slutet av det nionde skolåret Eleven skall: - ha förmåga att se och framställa bilder och former med hjälp av

Läs mer

världsarvsgården JON-LARS

världsarvsgården JON-LARS världsarvsgården JON-LARS Speciellt är också att det bara finns ett enda bostadshus på gården, men som byggdes i två identiskt lika delar för två bröder. on-lars i Långhed ståtar med den största byggnaden

Läs mer

Mother Bear Sweden. Inledning

Mother Bear Sweden. Inledning Mother Bear Sweden Inledning Jag heter Mathias Steger och är 31 år och kommer från Rättvik som ligger i Dalarna. I mitt examensarbete har jag arbetat med företaget Mother Bear Sweden som ägs av Cheryl

Läs mer

POJKPAKETET Handledningar Varför Pojkpaketet?

POJKPAKETET Handledningar Varför Pojkpaketet? POJKPAKETET Böckerna i pojkpaketet är fokuserade på pojkrollen. Det går idag att hitta bredare roller för flickor inom barnböcker. Flickor som går i Pippis fotspår. Men böcker som gestaltar pojkar på ett

Läs mer