SANT ELLER FALSKT? RED UT BEGREPPEN EN GÅNG FÖR ALLA NÄR DET GÄLLER MÖNSTERSKÄRNING OCH REGUMMERING. RETREAD = Regummering

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SANT ELLER FALSKT? RED UT BEGREPPEN EN GÅNG FÖR ALLA NÄR DET GÄLLER MÖNSTERSKÄRNING OCH REGUMMERING. RETREAD = Regummering"

Transkript

1 SANT ELLER FALSKT? RED UT BEGREPPEN EN GÅNG FÖR ALLA NÄR DET GÄLLER MÖNSTERSKÄRNING OCH REGUMMERING RETREAD = Regummering

2 MÖNSTERSKÄRA, REGUMMERA? BESTÄM SJÄLV!

3 Konkurrenskraft, säkerhet och att skydda miljön är mycket viktiga faktorer för professionella inom transportbranschen. Alla lösningar som gynnar företagets effektivitet och som håller nere driftkostnaderna är välkomna! Inom detta område spelar däckhantering en mycket viktig roll. Däckhanteringen innebär bland annat att välja bra originalprodukter och att sedan förlänga livslängden med hjälp av mönsterskärning eller regummering. För att få ut så mycket som möjligt av sina däck bör alla företag fundera över hur de kan använda dessa koncept. Denna vitbok ger tydliga svar på frågor som: «När ska man ta hjälp av dessa lösningar? Efter hur lång sträcka? Under vilka förutsättningar? «Allt ni alltid velat veta om däckens «multi-liv» finns här trevlig läsning, rulla lugnt!... Och länge leve däcken

4 ETT MÖNSTERSKURET DÄCK ÄR SYNONYMT MED ETT SÄKERT DÄCK?

5 SANT DET FINNS TVÅ FÖRUTSÄTTNINGAR OM MAN VILL KÖRA SÄKERT MED ETT MÖNSTERSKURET DÄCK: Originaldäcket ska vara framtaget för att kunna mönsterskäras Mönsterskärningen ska utföras av en yrkeskunnig fackman Mönsterskärning tillåts av vägtrafikförordningen och rekommenderas av ETRTO (European Tyre and Rim Technical Organisation). Eftersom mönstret återskapas och mönsterdjupet återställs till ca 6 till 8 mm, förlängs däckets liv och säkerheten ökas med det nya mönsterdjupet. Mönsterskärning ger däcken 10 % bättre sidogrepp och drivkraft (1). Vissa tillverkare utformar däck med ett jämnt gummilager som ger utrymme för en mönsterskärning av hög kvalitet, utan att däckets styrka eller slittålighet ändras. På denna typ av premiumdäck ska mönsterskärning ske när mönsterdjupet är 2 till 4 mm. Mönsterskärning rekommenderas inte när slitbanan har tydliga spår av skador (skärskador, rivskador, gördelns metallager har blivit synlig). MICHELIN avråder bestämt från mönsterskärning på däck som använts på ett aggressivt sätt, till exempel offroad-körning (1) Jämfört med prestanda som uppmätts på samma däck som uppnått slitagegränsen. Referenser, MICHELIN Test utfört på polerad betong.

6 MÖNSTERSKÄRNING SPAR PENGAR?

7 SANT ATT VÄLJA DÄCK MED OMSORG OCH ATT VARA NOGGRANN MED UNDERHÅLLET ÄR BRA FÖR BUDGETEN! Om mönsterskärning utförs enligt tillverkarens rekommendationer, ger den Upp till 25 % längre körsträcka Upp till 2 liter lägre bränsleförbrukning per 100 km 70 kilo råvara sparas på fyra mönsterskärningar, vilket motsvarar ett nytt däck (1)! Överraskande nog är mönsterskurna däck ekonomiska... eftersom det slits långsammare än ett nytt däck och det förbrukar mindre bränsle! Mönsterskärningen sker när däckets rullmotstånd är som lägst. Mönsterklackarna är då lägre och följaktligen styvare än på nya däck. En styvhet som utöver att begränsa friktionen mot vägen och ge ett långsammare slitage på däcken även ger en lägre bränsleförbrukning! (1) Interna referenser, MICHELIN: genomsnittsvikt som uppmätts på 4 huvuddimensioner på marknaden (315/80 R 22.5; 315/70 R 22.5; 385/65 R 22.5; 13 R 22.5).

8 VARFÖR SKA MAN MÖNSTERSKÄRA? KÖR SÄKRARE 10 % BÄTTRE Sidogrepp och drivkraft (1) BÄTTRE EKONOMI Upp till 25% kilometer längre körsträcka 2L längre bränseförbrukning per 100 km (1) Jämfört med den period då mönstersturkturen var sliten. Referenser, MICHELIN Test utfört på slipad betong. (2) Till exempel en transportkombination som kör km/år med en uppsättning mönsterskurna däck som rullar på marken, på 25 %. (3) Interna referenser, MICHELIN: Genomsnittsvikt som uppmätts på 4 huvuddimensioner på marknaden, (315/80 R 22.5; 315/70 R 22.5; 385/65 R 22.5; 13 R 22.5).nt sparas

9 OM MÖNSTERSKÄRNINGEN GÖRS AV EN SPECIALIST UPPSTÅR 3 FÖRDELAR FÖR LASTBILSBRANCHEN MILJÖHÄNSYN 1,6 TON lägre CO 2 -utsläpp per ekipage och år (2) 70 kg råvara sparas på 4 mönsterskärningar (3) VILKET ÄR LIKA MED ETT NYTT DÄCK... OM MÖNSTERSKÄRNING UTFÖRS AV EN SPECIALIST PÅVERKAR DET INTE DÄCKETS MÖJLIGHET FÖR REGUMMERING Mer information finns på : lastbil.michelin.se

10 KAN MAN REGUMMERA ALLA SINA DÄCK?

11 SANT MEN... ALLA DÄCK KLARAR INTE ACCEPTANSTESTET FÖR REGUMMERING. TVÅ VILLKOR KRÄVS FÖR ATT KLARA TESTET: Däcken ska vara framtagna för att regummeras från början på ett optimalt sätt. Endast däck med en tillräckligt robust stomme för att klara av flera liv kvalificerar sig för regummering. Däcken ska underhållas regelbundet på ett professionellt sätt. En del tillverkare utvärderar hela tiden potentialen för sina stommar. Inom MICHELIN, specialist inom regummering sedan 60 år tillbaka, görs denna utvärdering kontinuerlig. Resultatet är att 80 % av stommarna från MICHELIN regummeras!

12 HAR ALLA REGUMMERINGSPROCESSER SAMMA FÖRDELAR?

13 FALSKT MAN KAN VÄLJA MELLAN TVÅ REGUMMERINGSPROCESSER: VARMREGUMMERING Rågummi täcker hela den preparerade stommen (gördel + sidor). Allt placeras i en form som ger däcket dess slutgiltiga mönsterprofil. Vulkaniseringen utförs i en värmepress med 160 C, i ungefär en timma, precis som vid tillverkning av ett nytt däck. Fördelar: Denna process, som utförs av tillverkarna, gör att man kan utnyttja den ursprungliga stommens prestanda fullt ut. Den dimensionella homogeniteten garanterar ett mer regelbundet slitage, oavsett den ursprungliga stommen. Det uppnådda resultatet går att jämföra med ett nytt däck, med omgjorda däcksidor som förbättrar fordonets utseende KALLREGUMMERING: En förgjuten slitbana, med sitt slutgiltiga mönster, placeras på den preparerade stommen. Vulkaniseringen, som sker i en ugn med 115 C, i cirka tre timmar, garanterar att allt hålls samman. Fördelar: Med den här metoden kan man få tillbaka de regummerade stommarna snabbare. Det finns fler möjligheter att ändra mönster. För att garantera slutproduktens kvalitet är de yrkeskunnigas experthantering av däcken avgörande. I Michelins regummeringsfabriker inspekteras två miljoner stommar varje år med utrustning inom den senaste spjutspetsteknologin! Denna process bygger på de yrkeskunniga experternas erfarenhet och kvalifikationer. De undersöker och förbereder däcken in i minsta detalj.

14 GÅR DÄCKUTVECKLINGEN FRAMÅT TACK VARE ANVÄNDA DÄCK?

15 SANT DJUPGÅENDE KUNSKAPER OM ANVÄNDA DÄCK VÄGLEDER UTVECKLINGEN AV STRUKTURER OCH MATERIAL FÖR FRAMTIDA DÄCKGENERATIONER.. Några stora däcktillverkare utför regummeringen av sina däck själva. En del inspekterar stommarna direkt vid ankomst till fabrikerna för att få en bättre analys av hur slitaget påverkar däcken.. Resultatet, som samlats under flera år, kompletterar de laboratorietester och de tester som utförs på testbanor och ger värdefull information till däcktillverkare. Redan när däcken kommer till regummeringsfabriken undersöks de noggrant ( MICHELIN kontrollerar 86 kontrollpunkter). Sammanställning av denna diagnostik utgör en viktig informationskälla och används för att optimera morgondagens däck.

16 REGUMMERADE DÄCK HAR SAMMA PRESTANDA SOM NYA DÄCK!

17 SANT OM... MAN KAN FÅ SAMMA PRESTANDA SOM PÅ NYA DÄCK MED REGUMMERADE DÄCK OM: Ursprungsstommen är av mycket god kvalitet, dvs robust och slittålig (1). Material, teknologier, kompetenser och yrkeserfarenhet som används vid regummeringen är av yttersta kvalitet: Detta är avgörande för en regummering av högsta klass Vissa tillverkare och regummerare, till exempel MICHELIN, använder samma patenterade gummi och mönsterstruktur för sina regummerade däck som för nya däck. På så vis återskapas den ursprungliga arkitekturen: Prestandan blir lika bra som hos nya däck Detta leder också till bränslebesparing, då dina regummerade Michelin Remix också kan mönsterskäras i framtiden. (1) Interna tester 2013 på däck regummerade med MICHELIN Remix : på de flesta referenspunkter hade 97% samma prestanda som nya Michelindäck i samma dimension.

18 SPAR MAN PENGAR MED REGUMMERADE DÄCK?

19 SANT REGUMMERING HJÄLPER DIG ATT SPARA PENGAR UTAN ATT KOMPROMISSA MED SÄKERHETEN Ett regummerat däck är 40 % billigare än ett motsvarande nytt däck, förutsatt att du har en stomme (1). 100 % längre körsträcka: regummering av en kvalitetsstomme, som utförs av en expert, fördubblar däckens livslängd till en lägre kostnad. Flera regummeringar: Ett däck kan potentiellt regummeras flera gånger, om stommen tillåter det, (2) och förlänga körsträckan ytterligare! MAN KAN REGUMMERA DEN URSPRUNGLIGA STOMMEN FLERA GÅNGER! Om däcken går att regummera beror på verksamheten och hur fordonsparken sköts. Om ni satsar på att era däck ska ha flera liv, ska ni vara uppmärksamma på vilka faktorer som påverkar däcket slitage: Däckets inneboende egenskaper (stommens robusthet och slittålighet, typ och mängd gummi, mönsterstruktur). Lufttryck. Axlarnas belastning. Fordonets mekaniska tillstånd (axelinställning, fordonets geometri). Körstil. (1) Prisuppgifter som kommer från interna källor inom MICHELIN för 2014 och internetpriser, som tagits fram av en extern organisation för (2) Vid stadsanvändning, vid körningar av olika regionala transporter eller på byggarbetsplatser, kan man regummera däck från MICHELIN minst två gånger.

20 FLEXIBILITETEN HOS DIN VERKSAMHETS ANVÄNDNINGSOMRÅDEN PÅVERKAS OCKSÅ AV DÄCKEN?

21 SANT MAN KAN ANPASSA DÄCKEN FÖR DIN VERKSAMHETS BEHOV. För att få optimera ert lager, ska ni ha olika alternativ för att montera regummerade däck på era fordon. Efter regummeringen kan ett däck monteras på en annan axel än ursprungsaxeln (1). Man kan anpassa däcken till sina fordon och variationer i verksamheten genom att till exempel ändra mönster vid regummering för att anpassas till korrekt användningsområde Alla tillverkare och regummerare kan hjälpa till att göra era däck mer flexibla (2). Kolla alltid rekommendationer från däckets tillverkare och leverantör vid denna typ av åtgärd. (1) MICHELIN avråder montering av ett regummerat däck på en styraxel och rekommenderar montering på en drivaxel eller bäraxel. (2) MICHELIN Remix erbjuder 350 kombinationer av regummerade/nya däck.

22 ÄR DET REGUMMERADE DÄCKET ALLTID ERT EGET? RETREAD = regummerat

23 FALSKT I SVERIGE FINNS TVÅ ERBJUDANDEN: Stombank. En service där du löpande kan skicka in dina stommar och beställa regummering vid behov, vilket underlättar lagerhantering och säsongsplanering. Direkt standardbyte av era däck mot regummerade däck, vilket är en snabb lösning. Inget av ovanstående erbjudanden garanterar att den regummering du får tillbaka är gjord på din egen stomme. Däck från MICHELIN går att identifiera tack vare ett särskilt serienummer som finns i anslutning till den tekniska märkningen. Man kan jämföra detta med ett id-kort som gör att man kan följa sitt däck under hela dess livslängd. Så smånigom kommer man kunna integrera ett RFIDchips (1) i MICHELIN-däcken för att identifiera dem och följa dem automatiskt, som ett kompliment till serienumret. Radio Frequency Identification: automatisk identifieringsteknologi.

24 KAN MAN MONTERA REGUMMERADE DÄCK PÅ SAMMA SÄTT SOM NYA? RETREAD = Regummering

25 SANT ETT REGUMMERAT DÄCK KAN ERSÄTTA ETT NYTT DÄCK UNDER VISSA FÖRHÅLLANDEN: Om däcken på en och samma axel är regummerade, ska de ha samma egenskaper (se nedan). Om nya och regummerade däck sitter blandat på en och samma axel, ska båda däcktyperna ha samma egenskaper (se nedan). MICHELIN rekommenderar inte en mixad montering med både regummerade och nya däck. Detta skall uppmärksammas om en skada som kräver däckbyte uppstår. DÄCK SOM ÄR MONTERADE PÅ SAMMA AXEL MÅSTE HA SAMMA EGENSKAPER: Samma märke för regummerade och nya däck (2). Samma dimension. Samma användningsområde (regional, special, vinterdäck märkta m+s). Det är användningsområdet som är viktigt och inte mönstret. Samma konstruktion (radial eller diagonal). Samma hastighetsindex. Samma belastningsindex. (1) Michelin avråder ifrån att montera ett regummerat däck på en styraxel, rekommendationen är däremot att montera det på driv- eller bäraxeln. (2)Enligt lokalt gällande lagstiftning.

26 VARFÖR REGUMMERA? BESPARINGAR FLEXIBILITET 2 + kilometer (1) 40 % billigare än ett nytt däck och det går att regummera däcket flera gånger (2) fler Få ut det mesta av DINA REGUMMERADE DÄCK Välj bland flera monteringslösningar för att optimera din lagherhantering FRÅGA DIN LEVERANTÖR OM REKOMMENDATIONER (1) Interna tester Livslängen hos ett MICHELIN REMIX= 97% av livslängden hos ett nytt däck i samma dimension. (2) Europeiskt genomsnitt, intern prisinformation under 2014 samt en prisstudie på internet gjord av en extern organisation. (3) 350 regummerade/nydäckskombinationer finns tillgängliga med MICHELIN Remix (4) Med MICHELIN Remix behövs endast ett tillägg på 20kg råvarumaterial, vilket är en besparing på 70% i jämförelse med att köpa ett nytt däck.

27 BESPARINGAR SPELAR EN VIKTIG ROLL I EN HÅLLBAR TRANSPORTMARKNAD OCH GAGNAS AV FLEXIBEL ANVÄNDNING MILJÖHÄNSYN Anpassa mönstret Regummering Fördubbla LIVSLÄNGDEN (1) hos ditt däck och spar miljöresurser TILL DINA BEHOV 350 tillgängliga kombinationer med originalmömster och regummerade mönster (3) Ett regummerat däck -70 % = mindre råvarumaterial än ett nytt däck! (4) För mer information: lastbil.michelin.se

28 SKONAR MÖNSTERSKÄRNING OCH REGUMMERING MILJÖN?

29 SANT MÖNSTERSKÄRNING OCH REGUMMERING SPAR PÅ NATURTILLGÅNGARNA OCH VÄRNAR OM VÅR MILJÖ. Med dessa två åtgärder kan man förlänga livslängden för använda däck, vilket i vikt motsvarar 17 miljoner ton varje år sett över hela världen (1).. MILJÖFÖRDELAR MED MÖNSTERSKÄRNING: Minskat CO 2 -utsläpp -> Upp till -1,6 ton/år. Med mönsterskurna däck minskas fordonets bränsleförbrukning och CO 2 - utsläpp (2). Mindre material -> -100 kilo mindre mängd råvara förbrukas vid 5 mönsterskärningar. Mindre avfall -> -200 kilos mindre begagnade däck till återvinning vid 4 mönsterskärningar (3). MILJÖFÖRDELAR MED REGUMMERING : Minskat C02-utsläpp ->100 regummerade däck är lika med 5 ton material som inte förbrukas och 6 ton CO 2 Mindre material förbrukas -> 1 regummering = 50 kilo råvara som sparas. Det material som krävs för en kardad stomme är endast 20 kg i snitt: en vinst på 70 % jämfört med ett nytt däck! Mindre avfall-> -300 kg för ett släp med 3 axlar. Regummering av 6 däck på en släpvagn med 3 axlar innebär 6 använda däck färre som ska återvinnas! FÖR EN RENARE VÄRLD OCH EN KRETSLOPPSEKONOMI (1) Källa: Agence de l Environnement et de la Maîtrise de l Énergie (Franska miljöoch energimyndigheten), (2) Till exempel en transportkombination som kör km/år med en uppsättning mönsterskurna däck som rullar på marken, på 25 %. (3) Interna referenser, MICHELIN: genomsnittsvikt som uppmätts på 4 huvuddimensioner på marknaden (315/80 R 22.5; 315/70 R 22.5; 385/65 R 22.5; 13 R 22.5). (4) Direktiv 31/EG den 26 april 1999 förbjuder deponering av använda däck. 315/70 R 22.5 ; 385/65 R 22.5 ; 13 R 22.5). I Europa återanvänds alla använda däck (4). De har gjorts om för att användas på lekplatser, i konstgräs, skosulor, golvplattor, hjul... MICHELIN har till exempel varit med om skapa en världsnyhet genom att konstruera en löparbana på 400 m och med 6 banor tack vare 9000 däck! Och det fortsätter: nya forskningsresultat kommer snart att möjliggöra en mer effektiv och nyskapande återvinning av era däck.

30 DESIGNED FOR MORE (1) FÖR EN BÄTTRE EKONOMI, FÖR ATT STÖJDA EN HÅLLBAR TRANSPORT OCH SAMTIDIGT TA DEL AV FÖRDELARNA AV EN FLEXIBEL ANVÄNDNING VISSA DÄCK ÄR GJORDA ATT MÖNSTERSKÄRAS REGUMMERAS * Upp till Upp till 25% 100% bättre kilometerresultat bättre kilometerresultat...och upp till 200% för ett däck som regummeras två gånger EFTERSOM DET ÄR VIKTIGT ATT EFFEKTIVISERA DIN BUDGET, SKAPAR VI SPECIFIKA LÖSNINGAR FÖR ATT FÖLÄNGA DITT DÄCKS LIVSLÄNGD * Selon référence UTAN ATT KOMPROMISSA MED SÄKERHET

31 VARFÖR MÖNSTERKÄRA? Mönsterskärning utfört av en fackman med tillverkarens rekommendationer = +10% bättre grepp (2) upp till -2L/ 100 km bränslebesparing Din verksamhet besparingar 4 1 MÖNSTERS- KURNA DÄCK NYTT DÄCK 70 kg råvarumaterial sparas (3) Mönsterskärning tillåts av vägtrafikförordningen och rekommenderas av ETRTO (European Tyre and Rim Technical Organisation). NYA DÄCK 100% NYA DÄCK VARFÖR REGUMMERA? Regummering som utförs enligt tillverkarens rekommendationer = 30% REGUMMERADE DÄCK REGUMMERADE DÄCK 2 + FLER KILOMETRAR (4) 40% BILLIGARE ÄN ATT KÖPA (5) Jämförelse av råvaruförbrukning (6) Återvinningsbart avfall 50 kg mindre mängd avfall att återvinna för ett regummerat däck EKONOMI - MILJÖHÄNSYN - SÄKERHET Förlänga livslängd och prestandan för däcken samtidigt som ni sparar pengar och värnar om miljön. Det är faktiskt möjligt! Om man väljer en professionell och anpassad hantering av däcken, kan man optimera lönsamheten och flexibiliteten på transporten på ett helt säkert sätt! 1) Framtagna för att hålla länge. (2) Jämfört med prestanda som uppmätts på samma däck som uppnått slitagegränsen. Referenser, MICHELIN Test utfört på slipad betong. (3) Interna referenser, MICHELIN: Genomsnittsvikt som uppmätts på 4 huvuddimensioner på marknaden, (315/80 R 22.5; 315/70 R 22.5; 385/65 R 22.5; 13 R 22.5). (4) Interna tester Livslängd för ett däck med MICHELIN Remix = 97 % av livslängden för ett nytt Michelin-däck med samma dimensioner. (5) Genomsnitt för Europa, prisuppgifter som kommer från interna källor 2014 och internetpriser, som tagits fram av en extern organisation för (6) Regummeringen MICHELIN Remix kräver bara 20 kg råvara i genomsnitt, vilket ger en vinst på 70 % jämfört med ett nytt däck..

32 Vill du veta mer om detta ämne, gå till Michelins serie Designed for more på MIchelin Nordic AB, Årstaängsvägen 11, Stockholm

KMAX-serien. Kör längre året runt...

KMAX-serien. Kör längre året runt... KMAX-serien. Kör längre året runt... Upp till 5 % längre körsträcka jämfört med föregångaren. 1 1 Jämförande tester utförda av Goodyear Innovation Center Luxembourg med storlek 15/80R22.5 mellan juli 2011

Läs mer

FUELMAX-serien. Kör längre på mindre bränsle. Upp till 10 % lägre rullmotstånd jämfört med föregångaren*

FUELMAX-serien. Kör längre på mindre bränsle. Upp till 10 % lägre rullmotstånd jämfört med föregångaren* FUELMAX-serien. Kör längre på mindre bränsle. Upp till 10 % lägre rullmotstånd jämfört med föregångaren* * Comparative tests made by Goodyear GIC*L on size 15/70R22.5 show that new Goodyear FUELMAX S and

Läs mer

Nokian E-Truck. Pålitliga året-runt-däck för medel och regionala transporter

Nokian E-Truck. Pålitliga året-runt-däck för medel och regionala transporter Nokian E-Truck Pålitliga året-runt-däck för medel och regionala transporter Berättelser från vägen GERARD LEUSHUIS, NEDERLÄNDERNA Jag åker på söndag och kommer tillbaka helskinnad på lördag Gerard Leushuis

Läs mer

PRODUKTKATALOG 2019/1

PRODUKTKATALOG 2019/1 PRODUKTKATALOG 2019/1 RETREADING IS THE ANSWER Däcknor AB. Sjoviksvägen 4. 833 35 Strömsund Tel +46 670-135 20. E-post info@dacknor.se Däcknor AB. Grännavägen 22B. 561 34 Huskvarna Tel +46 36-330 06 22.

Läs mer

PRODUKTKATALOG 2019/1

PRODUKTKATALOG 2019/1 PRODUKTKATALOG 2019/1 RETREADING IS THE ANSWER Däcknor AB. Sjoviksvägen 4. 833 35 Strömsund Tel +46 670-135 20. E-post info@dacknor.se Däcknor AB. Grännavägen 22B. 561 34 Huskvarna Tel +46 36-330 06 22.

Läs mer

Bernt Wahlberg Informationschef The Scandinavian Tire & Rim Organization. Page 1

Bernt Wahlberg Informationschef The Scandinavian Tire & Rim Organization. Page 1 Bernt Wahlberg Informationschef The Scandinavian Tire & Rim Organization Page 1 Däcket En ovanlig god kompromiss Page 2 Däckens kvalitet är avgörande Köregenskaper Säkerhet Driftekonomi Page 3 Vägkänsla

Läs mer

PRODUKTKATALOG 2018/1

PRODUKTKATALOG 2018/1 PRODUKTKATAOG 2018/1 Däcknor AB. Sjoviksvägen 4. 833 35 Strömsund Tel +46 670-135 20. E-post info@dacknor.de Däcknor AB. Grännavägen 22B. 561 34 Huskvarna Tel +46 36-330 06 20. E-post huskvarna@dacknor.se

Läs mer

UNDERSÖKNING AV REGUMMERADE DÄCKS

UNDERSÖKNING AV REGUMMERADE DÄCKS STATENS VÄG- OCH TRAFIKINSTITUT The National Swedish Road and Traffic Research Institute UNDERSÖKNING AV REGUMMERADE DÄCKS HÄLLFASTHETSEGENSKAPER Förundersökning av Carl Formgren RAPPORT Nr 10 Stockholm

Läs mer

Däckens betydelse för väggreppet. Mattias Hjort. Friktion på sommarvägar 2014-05-27. Däckens inverkan. Mönsterdjup Lufttryck Däcktyp

Däckens betydelse för väggreppet. Mattias Hjort. Friktion på sommarvägar 2014-05-27. Däckens inverkan. Mönsterdjup Lufttryck Däcktyp Däckens betydelse för väggreppet Mattias Hjort Friktion på sommarvägar 2014-05-27 Däckens inverkan Mönsterdjup Lufttryck Däcktyp 1 Däckstatus i trafiken - Däckrazzior Mönsterdjup/Bromsfriktion på våt väg

Läs mer

MICHELIN Bra för miljön. Bra för plånboken.

MICHELIN Bra för miljön. Bra för plånboken. MICHELIN Bra för miljön. Bra för plånboken. Sommardäck 2008 Vad har mitt däckval med växthuseffekten att göra? Avsett för de flesta små, mellanstora och större familjebilarna. Däcket som är bra både för

Läs mer

Nya ULTRA GRIP MAX - serien håller dig rullande, hela vintern. Upp till 40 % bättre grepp på snö med halvslitna däck jämfört med föregångaren*

Nya ULTRA GRIP MAX - serien håller dig rullande, hela vintern. Upp till 40 % bättre grepp på snö med halvslitna däck jämfört med föregångaren* Nya ULTRA GRIP MAX - serien håller dig rullande, hela vintern. Upp till 40 % bättre grepp på snö med halvslitna däck jämfört med föregångaren* * Jämförande tester utförda av Goodyear GIC*L på storlek 315/80R22.5

Läs mer

DÄCKGUIDE CITROËN GER RÅD FÖR BÄTTRE UNDERHÅLL

DÄCKGUIDE CITROËN GER RÅD FÖR BÄTTRE UNDERHÅLL DÄCKGUIDE CITROËN GER RÅD FÖR BÄTTRE UNDERHÅLL CITROËN GER RÅD FÖR BÄTTRE UNDERHÅLL DÄCKEN ÄR GRUNDLÄGGANDE FÖR SÄKERHET OCH BEKVÄMLIGHET UNDER KÖRNING Däcken utgör den enda kontakten mellan fordonet och

Läs mer

TEKNISK INFORMATION & MÖNSTER 2017

TEKNISK INFORMATION & MÖNSTER 2017 TEKNISK INFORMATION & MÖNSTER 2017 LASTBIL I BUSS MAN Lastbil & Buss AB FALKEN har varit den första Platinum Partner till FC Ingolstadt 04 sedan 2016s säsong, och har utrustat FC Ingolstadt 04 teambussen

Läs mer

Hjulutrustningsteknik

Hjulutrustningsteknik Hjulutrustningsteknik Ämnet hjulutrustningsteknik behandlar den teknik som berör fordons hjulutrustning. Ämnet omfattar de kunskaper som behövs för reparation och utbyte av däck, fälgar och hjul samt detaljer

Läs mer

GARANTERAD PRODUKTIVITET FÖR ALLA TYPER AV ENTREPRENADARBETEN

GARANTERAD PRODUKTIVITET FÖR ALLA TYPER AV ENTREPRENADARBETEN GARANTERAD PRODUKTIVITET FÖR ALLA TYPER AV ENTREPRENADARBETEN VAD HAR DU FÖR KÖRFÖRHÅLLANDEN? KÖRFÖRHÅLLANDEN DINA BEHOV MER ÄN 80% AV KÖRSTRÄCKAN + DE 80 SUR 100 KM På belagd väg Låg risk för chockskador

Läs mer

TRAKTOR MAXI TRACTION IF MAXI TRACTION PERFORMER 65. För topprestanda: minskad jordpackning och högre arbetseffektivitet.

TRAKTOR MAXI TRACTION IF MAXI TRACTION PERFORMER 65. För topprestanda: minskad jordpackning och högre arbetseffektivitet. DÄCKSORTIMENT LANTBRUKSDÄCK I RADIALUTFÖRANDE 2016 TRAKTOR MAXI TRACTION IF För topprestanda: minskad jordpackning och högre arbetseffektivitet. 28 30 Upp till 20 % tyngre last. Utmärkt körkomfort även

Läs mer

Sommardäcksfamiljen Nokian Hakka för varierande nordiska förhållanden

Sommardäcksfamiljen Nokian Hakka för varierande nordiska förhållanden PRESSINFORMATION 2014-03- 05 Sommardäcksfamiljen Nokian Hakka för varierande nordiska förhållanden Hakka- skydd ger trygghet och garanterar att resan kan fortsätta vid en däckskada Nokian Hakka sommardäck

Läs mer

REGIONALA TRANSPORTER

REGIONALA TRANSPORTER EGIONALA TANSPOTE MULTIWAY D M+S ALLOUND-LÖSNINGEN UTMÄKT DAGKAFT OCH VÄGGEPP Exklusivt MICHELIN-mönster Den enastående prestandan bibehålls under däckets hela livstid tack vare MICHELINs patenterade teknologier:

Läs mer

REGIONALA TRANSPORTER

REGIONALA TRANSPORTER EGIONALA TANSPOTE MULTIWAY D M+S ALLOUND-LÖSNINGEN UTMÄKT DAGKAFT OCH VÄGGEPP Exklusivt MICHELIN-mönster Den enastående prestandan bibehålls under däckets hela livstid tack vare MICHELINs patenterade teknologier:

Läs mer

Varför är däcken så viktiga?

Varför är däcken så viktiga? VÅRA BÄSTA DÄCKRÅD Varför är däcken så viktiga? Läs mer på: www.volvocars.se/dack Kom ihåg att dina däck är den enda kontakten mellan bilen och vägen. Det betyder att alla bilens säkerhetssystem sätts

Läs mer

Varför är däcken så viktiga?

Varför är däcken så viktiga? Våra bästa däckråd Varför är däcken så viktiga? Läs mer på: www.volvocars.se/dack Ibland är det lätt att glömma hur viktiga däcken är - de är ju faktiskt den enda kontakten mellan bilen och vägen. Det

Läs mer

Konceptet Ecolution by Scania består av flera olika element som ska säkerställa en varaktig minskning av koldioxidutsläppen från fordon i drift.

Konceptet Ecolution by Scania består av flera olika element som ska säkerställa en varaktig minskning av koldioxidutsläppen från fordon i drift. PRESS info P10902SE / Per-Erik Nordström 22 september 2010 Bättre för miljön, bra för affärerna Ecolution by Scania Ecolution by Scania kallas en ny serie gröna produkter och tjänster som hjälper transportörer

Läs mer

I en klass för sig. Trust the Natives.

I en klass för sig. Trust the Natives. I en klass för sig. Trust the Natives. Grattis till ett bra val av däck! Nokian Tyres har tillverkat Hakkapeliitta vinterdäck sedan 1936. Det är alltså inte så konstigt att de är ett begrepp överallt där

Läs mer

Vill du veta mer? www.briggsandstratton.se 08-449 56 30 info.se@basco.com Box 6057, 141 06 Kungens Kurva

Vill du veta mer? www.briggsandstratton.se 08-449 56 30 info.se@basco.com Box 6057, 141 06 Kungens Kurva Vill du veta mer? www.briggsandstratton.se 08-449 56 30 info.se@basco.com Box 6057, 141 06 Kungens Kurva och 7 sanningar Vad vet du om gräsklippning, motorer och deras påverkan på miljön? I över 100 år

Läs mer

VINTERDÄCK PÅ VINTERN

VINTERDÄCK PÅ VINTERN VINTERDÄCK PÅ VINTERN Ett vanligt svenskt femkronorsmynt hjälper dig att hålla koll på dina vinterdäck. Avståndet mellan överdelen på siffran 5 och kanten är 3 mm, vilket är minsta tillåtna mönsterdjup

Läs mer

Allt Om Däck. Allt om däck storleken. Betäckning för däckdimensionen: Vi rekommenderar denna del om du vill bli mer bekant med bildäck.

Allt Om Däck. Allt om däck storleken. Betäckning för däckdimensionen: Vi rekommenderar denna del om du vill bli mer bekant med bildäck. Allt Om Däck Pirellis däckkunskap Över hundra års erfarenhet av däckteknik har möjliggjort det för Pirelli att kombinera i sina produkter maximala nivåer av säkerhet, livslängd, komfort och miljöhänsyn.

Läs mer

TM700 ProgressiveTraction. Mer dragkraft till marken.

TM700 ProgressiveTraction. Mer dragkraft till marken. ProgressiveTraction. Mer dragkraft till marken. Officiell partner Ladda ner appen gratis Tire ibrochure ProgressiveTraction. Där inget däck har rullat förut... Milstolpe: tisdag den 9 december 214 kl.

Läs mer

MICHELIN PRISLISTA Lastbils- och bussdäck 1. april 2010

MICHELIN PRISLISTA Lastbils- och bussdäck 1. april 2010 MICHELIN PRISLISTA Lastbils- och bussdäck 1. april 2010 www.michelintransport.com XFN 2 Antisplash NY DIMENSION FRÅN JULI 2010: MICHELIN XFN 2 AS 385/55 22.5 FRAMKOMLIGHET OCH SÄKERHET VID KRÄVANDE VÄGLAG.

Läs mer

LASTBILS- OCH BUSSDÄCK 2012 2013

LASTBILS- OCH BUSSDÄCK 2012 2013 g LATIL- OH UÄK ör. T schwedisch_rz.indd.7. :47 TKNIK FÖR IN KULL! Vi på YOKOHAMA strävar hela tiden efter att tillhandahålla den bästa lösningen för varje körförhållande. YOKOHAMA mål innebär bästa miljöval

Läs mer

Läs mer på:

Läs mer på: VÅRA BÄSTA DÄCKRÅD Läs mer på: www.volvocars.se/dack VARFÖR ÄR DÄCKEN SÅ VIKTIGA? Ibland är det lätt att glömma hur viktiga däcken är - de är ju faktiskt den enda kontakten mellan bilen och vägen. Det

Läs mer

sommardäck på sommaren

sommardäck på sommaren sommardäck på sommaren Kör aldrig på dubbfria vinterdäck på sommaren. Vinterdäck har mönster och gummiblandning som är anpassade för att fungera när det är kallt och vinterväglag. På sommaren ger dubbfria

Läs mer

Redo för allt. Nya on/off-däck för lastbilar

Redo för allt. Nya on/off-däck för lastbilar Redo för allt Nya on/off-däck för lastbilar Tuffa följeslagare för alla arbetsförhållanden Enastående milresultat Låga driftskostnader Extrem hållbarhet Förlängd livslängd * Bridgestones senaste förstklassiga

Läs mer

Säkra hjul räddar liv. För tunga lastbilar, släpvagnar och bussar

Säkra hjul räddar liv. För tunga lastbilar, släpvagnar och bussar Säkra hjul räddar liv För tunga lastbilar, släpvagnar och bussar Ett löst hjul äventyrar säkerheten på vägen. Hjulmuttrar lossnar under körning Denna sanning kan leda till att ett hjul faller av, vilket

Läs mer

Produktöversikt för Bandag-regummeringar

Produktöversikt för Bandag-regummeringar Produktöversikt för Bandag-regummeringar Sverige 09/2013 Rekommenderade produkter för optimala prestanda ALLA POSITIONER FRIRULLANDE HJUL Last & Buss Lätta Last Last & Buss Tvilling & Super Single FJÄRRTRAFIK

Läs mer

Michelin DÄck Till Buss och lastbil- europeisk MÄrkning

Michelin DÄck Till Buss och lastbil- europeisk MÄrkning Michelin DÄck Till Buss lastbil- europeisk MÄrkning 1 ny europeisk MÄrkning av DÄck GÄLLER FRÅN 1. november 2012 MÅleT Är ÖkaD säkerhet MinskaD energiförbrukning Europeiska unionen vill göra vägtransporterna

Läs mer

MICHELIN PRISLISTA Lastbils- och bussdäck 1 januari 2011

MICHELIN PRISLISTA Lastbils- och bussdäck 1 januari 2011 MICHELIN PRISLISTA Lastbils- och bussdäck 1 januari 2011 www.michelintransport.com NYA DIMENSIONER XZ, XD 315/80 R 22.5 XT 385/55 och 385/65 R 22.5 SÄKERT Större kontaktyta mot marken, vilket ger bättre

Läs mer

HJULUTRUSTNINGSTEKNIK

HJULUTRUSTNINGSTEKNIK HJULUTRUSTNINGSTEKNIK Ämnet hjulutrustningsteknik behandlar teknik som berör fordons hjulutrustning. Ämnet handlar om underhåll och service av fordons hjulutrustning. I ämnet ingår reparation och byte

Läs mer

Statens skolverks författningssamling

Statens skolverks författningssamling Statens skolverks författningssamling ISSN 1102-1950 Skolverkets föreskrifter om ämnesplan för ämnet hjulutrustningsteknik i gymnasieskolan; SKOLFS 2011:164 Utkom från trycket den 29 december 2011 beslutade

Läs mer

VULKAN BANAR VÄGEN DÄCKSPECIALIST MED MER ÄN 50 ÅRS HISTORIA

VULKAN BANAR VÄGEN DÄCKSPECIALIST MED MER ÄN 50 ÅRS HISTORIA VULKAN BANAR VÄGEN DÄCKSPECIALIST MED MER ÄN 50 ÅRS HISTORIA SIDA 2 3 VULKAN BANAR VÄGEN VULKAN - TIDSLINJE 1963 Etableras på Jernbanegade i Randers av Egon Nielsen 1966 Flyttar til Hvedevej 28 i Randers

Läs mer

XZY2 M+S. Drive. Drive. Multipositions

XZY2 M+S. Drive. Drive. Multipositions TRANSPORTER PÅ ARBETSPLATSER Drive XDY4 M+S SLITSTYRKA De kompakta däckklackarna i mitten tillsammans med de vinklade klackarna på skuldrorna garanterar mer styrka och större motståndskraft mot slitage

Läs mer

DEL I KRAV PÅ BILAR OCH SLÄPVAGNAR SAMT SYSTEM, KOMPONENTER OCH SE- PARATA TEKNISKA ENHETER. Fordons- kravet gäller. ny fordonstyp

DEL I KRAV PÅ BILAR OCH SLÄPVAGNAR SAMT SYSTEM, KOMPONENTER OCH SE- PARATA TEKNISKA ENHETER. Fordons- kravet gäller. ny fordonstyp 1030 Bilaga 1 DEL I KRAV PÅ BILAR OCH SLÄPVAGNAR SAMT SYSTEM, KOMPONENTER OCH S PARATA TEKNISKA ENHETER Fordons- Datum ikraftträdande Motsvarankategorier de sta 11. Föroreningar 72/306/EEG 24 M, N från

Läs mer

TM900 High Power. Styrka vid första ögonkastet.

TM900 High Power. Styrka vid första ögonkastet. TM9 High Power. Styrka vid första ögonkastet. Officiell partner Ladda ner appen gratis Tire ibrochure TM9 High Power. Styrka vid första ögonkastet. TM9 High Power. Lantbruksdäcket som gillar utmaningar.

Läs mer

ATV vagnar och tillbehör

ATV vagnar och tillbehör Nr 8, gäller fr o m 2013-12-01 Snökedjor och slirskydd Snökedjor utan brodd för traktorer och anläggningsmaskiner... 2 Broddkedjor för traktorer och anläggningsmaskiner... 11 Skogskedjor Griper Skog...

Läs mer

Effektivisering av det förebyggande underhållet

Effektivisering av det förebyggande underhållet Effektivisering av det förebyggande underhållet Vi har härmed nöjet att presentera följande beskrivning av utbildningsinsatser i Effektivisering av det förebyggande underhållet. Bakgrund Utbildningen är

Läs mer

www.tomtom.com/business

www.tomtom.com/business www.tomtom.com/business WORKsmart -Eko Skydda miljön och förbättra ert ekonomiska resultat Let s drive business Innehåll 2 Hur grön är er verksamhet? 3 Optimera utnyttjandet av fordonen för att sänka

Läs mer

Skydda miljön och förbättra ert ekonomiska resultat

Skydda miljön och förbättra ert ekonomiska resultat 23042012_WORKsmart_ECO_bro_SE WORKsmart -Eko Skydda miljön och förbättra ert ekonomiska resultat www.tomtom.com/business Let s drive business Innehåll 2 Hur grön är er verksamhet? 3 Optimera utnyttjandet

Läs mer

ENTREPRENADDÄCK FÖR LJUNGBY MASKIN

ENTREPRENADDÄCK FÖR LJUNGBY MASKIN ENTREPRENADDÄCK FÖR LJUNGBY MASKIN Index Kompakta och medeltunga lastare 4-7 Mönsterklasser enligt TRA E2/L2/G2 - E3/L3/G3 E4/L4 /S Reguljärt Mönster Djupt Mönster Extra Djupt Mönster 100% 150% 250% 65"

Läs mer

Pressmaterial för fri publicering. Bakgrund om Ecogreenmill

Pressmaterial för fri publicering. Bakgrund om Ecogreenmill Bakgrund om Ecogreenmill Ecogreenmill är ett patenterat koncept för fräsning i vänstervarv, ägt av ett av Sveriges mest välrenomerade mekaniska verkstadsbolag. Företaget har utvecklat en teknisk produkt

Läs mer

Den enkla vägen till avancerad hjulinställning

Den enkla vägen till avancerad hjulinställning Den enkla vägen till avancerad hjulinställning Snabb, exakt och repeterbar hjulmätningsdiagnos JOSAM i-track II kan mäta alla sorters fordon, från lätta lastbilar och bussar till dragbilar och släp, enskilt

Läs mer

Erbjudande Däck och fälgar 2013-8

Erbjudande Däck och fälgar 2013-8 Erbjudande Däck och fälgar 2013-8 2.590:- 2.290:- 3.990:- 3.690:- 1.995:- 1.695:- 3.295:- 2.995:- WP228 WP805 M+S 265/70/19,5 265/70/19,5 - Allroundmönster för 3-4 axligt släp - för släp och trailer -

Läs mer

Hogia Transport Systems

Hogia Transport Systems Hogia Transport Systems Lösningar för miljöanpassade transporter hjälper företag utvecklas Hogia Transport Systems och miljön Vi lever idag i en värld med ett ständigt ökat behov av transporter för både

Läs mer

Nokian Hakkapeliitta Truck F2. Framdäck för vinterproffs

Nokian Hakkapeliitta Truck F2. Framdäck för vinterproffs Nokian Hakkapeliitta Truck F2 Framdäck för vinterproffs Utvecklingen har sina skäl Nokian Hakkapeliitta Truck F2 är ett nytt framdäck för krävande vinterbruk. Det finns ett viktigt motiv bakom däckets

Läs mer

3.690:- komplett hjul. WP355 Drivdäck M+S 295/80/22,5 315/70/22,5. WP369 Drivdäck M+S 295/80/22,5 315/80/22,5 2.995:- endast däck

3.690:- komplett hjul. WP355 Drivdäck M+S 295/80/22,5 315/70/22,5. WP369 Drivdäck M+S 295/80/22,5 315/80/22,5 2.995:- endast däck 2.490:- 2.290:- WGC28 M+S 265/70/19,5 WP805 265/70/19,5 WP369 1.895:- 3.690:- 2.995:- 1.695:- WP355 Erbjudande Däck och fälgar 2014-3 Telefon: 019-26 07 00 KVALITÉT & SÄKERHET - PRISET PÅ KÖPET Prislista

Läs mer

Michelin 2015 PRISLISTA SOMMARDÄCK

Michelin 2015 PRISLISTA SOMMARDÄCK PRISLISTA SOMMARDÄCK Michelin 2015 Personbils-, SUV-/4x4- och lätta lastbilsdäck Produkter och priser Priserna är exklusive moms och återvinningsavgift och gäller fr o m den 1 januari 2015. 2 SOMMARDÄCK

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om användning av däck m.m. avsedda för bilar och släpvagnar som dras av bilar;

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om användning av däck m.m. avsedda för bilar och släpvagnar som dras av bilar; Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om användning av däck m.m. avsedda för bilar och släpvagnar som dras av bilar; beslutade den 14 april 2009. Transportstyrelsen föreskriver följande med

Läs mer

TM800. Kvalitet vid första ögonkastet.

TM800. Kvalitet vid första ögonkastet. TM8. Kvalitet vid första ögonkastet. Officiell partner Ladda ner appen gratis Tire ibrochure TM8. Kvalitet vid första ögonkastet. TM8. Lantbruksdäcket som klarar alla jordtyper. Med sin överlägsna prestanda

Läs mer

WLTP. Worldwide harmonised Light vehicles Test Procedure

WLTP. Worldwide harmonised Light vehicles Test Procedure WLTP Worldwide harmonised Light vehicles Test Procedure Vad är WLTP? WLTP står för Worldwide harmonised Light vehicles Test Procedure som är den nya mätmetoden för laboratorietester av bilars bränsleförbrukning

Läs mer

Hiab Multilift XR18SL Pro Future Enastående effektivitet

Hiab Multilift XR18SL Pro Future Enastående effektivitet Hiab Multilift XR18SL Pro Future Enastående effektivitet Produktbroschyr Förbättra effektiviteten, transportera mer last och minska miljöpåverkan Lastväxlaren Hiab Multilift XR18SL Pro Future passar perfekt

Läs mer

Regummering Reparation. För tuffa krav och utsatta miljöer!

Regummering Reparation. För tuffa krav och utsatta miljöer! 2019 Regummering Reparation För tuffa krav och utsatta miljöer! DÄCKPROFFSEN I NORRLAND! Emgeve Reggummering startade år 1991 och har under drygt 25 år målmedvetet satsat på kvalitet och service. Emgeve

Läs mer

Med maximalt grepp på vintern

Med maximalt grepp på vintern TEST 12 NORDISKA VINTERDÄCK I samarbete med Med maximalt grepp på vintern Är du osäker på om du ska ha dubb eller inte på dina nya vinterdäck? Våra nya tester visar att dubbdäck inte alltid är bäst på

Läs mer

Regummering Reparation. För tuffa krav och utsatta miljöer!

Regummering Reparation. För tuffa krav och utsatta miljöer! 2018 Regummering Reparation För tuffa krav och utsatta miljöer! DÄCKPROFFSEN I NORRLAND! Emgeve Reggummering startade år 1991 och har under drygt 25 år målmedvetet satsat på kvalitet och service. Emgeve

Läs mer

Regummering Reparation. För tuffa krav och utsatta miljöer!

Regummering Reparation. För tuffa krav och utsatta miljöer! 2018 Regummering Reparation För tuffa krav och utsatta miljöer! DÄCKPROFFSEN I NORRLAND! Emgeve Reggummering startade år 1991 och har under drygt år målmedvetet satsat på kvalitet och service. Emgeve är

Läs mer

VINTERDÄCKGUIDE CITROËN GER RÅD FÖR BÄTTRE UNDERHÅLL

VINTERDÄCKGUIDE CITROËN GER RÅD FÖR BÄTTRE UNDERHÅLL VINTERDÄCKGUIDE CITROËN GER RÅD FÖR BÄTTRE UNDERHÅLL CITROËN GER RÅD FÖR BÄTTRE UNDERHÅLL PÅ VINTERN GER VINTERDÄCK HÖGRE SÄKERHET PÅ VÄGARNA MED ELLER UTAN SNÖ I kallt, vått, isigt eller snöigt väglag

Läs mer

Inledning. Vilken väg skall jag gå? Beror på vart Du skall. Det vet jag inte! Då spelar det ingen roll vilken väg Du tar!

Inledning. Vilken väg skall jag gå? Beror på vart Du skall. Det vet jag inte! Då spelar det ingen roll vilken väg Du tar! Inledning Vilken väg skall jag gå? Beror på vart Du skall. Det vet jag inte! Då spelar det ingen roll vilken väg Du tar! Bilpoolslösning något för din organisation Bakgrund -Nyttor Bilpool vad är det Organisationens

Läs mer

Erbjudande Däck och fälgar 2014-1

Erbjudande Däck och fälgar 2014-1 Erbjudande Däck och fälgar 2014-1 2.590:- 2.290:- 3.990:- 3.690:- 1.995:- 1.695:- 3.295:- 2.995:- WP228 WP805 M+S - Allroundmönster för 3-4 axligt släp - för släp och trailer - Gummiblandning för tuffa

Läs mer

ENTREPRENADDÄCK FÖR VOLVO

ENTREPRENADDÄCK FÖR VOLVO ENTREPRENADDÄCK FÖR VOLVO Index Kompakta och medeltunga lastare 4-7 Mönsterklasser enligt TRA Ledade dumprar 8-9 E2/L2/G2 - E3/L3/G3 E4/L4 L5/L5S Grävmaskiner (tvillingmonterade) 10 Reguljärt Mönster Djupt

Läs mer

Slitna däck är farliga däck byt i god tid

Slitna däck är farliga däck byt i god tid Slitna däck är farliga däck byt i god tid Många tycker att bildäck är lika kul som ett tandläkarbesök, och man vet att det blir dyrt i båda fallen! Men se istället nya däck som en investering i säkerhet

Läs mer

29082012_WF_reporting_bro_SE. www.tomtom.com/telematics

29082012_WF_reporting_bro_SE. www.tomtom.com/telematics 29082012_WF_reporting_bro_SE www.tomtom.com/telematics T E L E M AT I C S WEBFLEET -rapportering Let s drive business WEBFLEET -rapportering Svåra verksamhetsbeslut blir rakare med TomTom maskinparkshantering.

Läs mer

Säkerhetsinstruktioner och användningsråd

Säkerhetsinstruktioner och användningsråd 1 Säkerhetsinstruktioner och användningsråd INLEDNING Däcket är den enda kontaktpunkten mellan fordonet och marken. Därför är det viktigt att användarna ser till att bevara däckens kvalitet och prestanda.

Läs mer

Zhafir Zeres Serie. 400-2,300 kn

Zhafir Zeres Serie. 400-2,300 kn Zhafir Zeres Serie 400-2,300 kn Utökade funktioner som standard Zhafir ZERES Serie Zhafir har utvecklat den nya elektriska maskinserien Zeres, för att bli en flexibel formsprutningsmaskin baserad på det

Läs mer

T e s T e r e X T r e M A förhållanden

T e s T e r e X T r e M A förhållanden Tester i E X T R E M A förhållanden Fastest on ice Förare: Janne Laitinen Bil: Audi RS6 Däck: Nokian Hakkapeliitta 8, 255/35 R 20 97 T XL Plats: Isen på Bottenviken Datum: 9 mars 2013 Resultat: Nytt världsrekord

Läs mer

The Scandinavian Tire & Rim Organization. The Scandinavian Tire & Rim Organization

The Scandinavian Tire & Rim Organization. The Scandinavian Tire & Rim Organization Bernt Wahlberg Informationschef STRO STRO - - bildades 1960 och har sedan dess verkat för fastställande av tekniska normer inom däck-, fälg- och hjulindustrin. De normer som utarbetats av STRO är baserade

Läs mer

TEST SOMMARDÄCK. Välkommen till världens förmodligen mest ambitiösa däcktest! Vi har kört 16 sommardäck genom tolv moment. Vilket är bäst?

TEST SOMMARDÄCK. Välkommen till världens förmodligen mest ambitiösa däcktest! Vi har kört 16 sommardäck genom tolv moment. Vilket är bäst? TET OMMARDÄCK älkommen till världens förmodligen mest ambitiösa däcktest! i har kört 16 sommardäck genom tolv moment. ilket är bäst? DET TORA 54 TETET RULLAR Dimension 205/55 R16 I Av Daniel Bott ADAC,

Läs mer

beslutade den 14 april Ändringar införda t.o.m TSFS 2012:131.

beslutade den 14 april Ändringar införda t.o.m TSFS 2012:131. Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om användning av däck m.m. avsedda för bilar och släpvagnar som dras av bilar (konsoliderad elektronisk utgåva); beslutade den 14 april 2009. Ändringar

Läs mer

3.4.9 Mätning och inställning av toe-in

3.4.9 Mätning och inställning av toe-in F ordonsteknik 3.4.9 Mätning och inställning av toe-in Definition Schematisk återgivning av toe-in: Genom toe-ininställningen får axlarna däckslitagevärden som är jämförbara med personbilar. Seriemässig

Läs mer

Uppföljningssytemet är till för beställaren för att kunna se vad/vilka/hur mycket däck som köpts under året.

Uppföljningssytemet är till för beställaren för att kunna se vad/vilka/hur mycket däck som köpts under året. Sida 1 av 5 FRÅGOR OCH SVAR Sista dag för att ställa frågor är 2013-06-03 HEJ Det står 14/5 att anbudet ska vara inlämnat. men här står det 3/6 att ställa frågor till, Frågan besvarades 2013-05-13 av Michael

Läs mer

Service 2005. Volvo. Rolf Zackrisson. Product Quality Engineer Nordic region. Volvo Lastvagnar Sverige Serviceavdelningen

Service 2005. Volvo. Rolf Zackrisson. Product Quality Engineer Nordic region. Volvo Lastvagnar Sverige Serviceavdelningen Volvo Rolf Zackrisson Product Quality Engineer Nordic region 1 EBS 3 Bromsanpassning 2 EBS 3 Bromsanpassning 3 Information till Nordiska Återförsäljare Följande kontroller bör utföras som förebyggande

Läs mer

Galaxy Earth-Pro Radial R-1W

Galaxy Earth-Pro Radial R-1W Traktor Radial Däck Galaxy Earth-Pro Radial R-1W Katalog & Prislista September 2012 Europe s leading supplier of tyres and wheels... STARCO Sverige AB Margretelundsvägen 6 331 34 Värnamo Sverige (+46)

Läs mer

GHH CS1200. Saleby Bulk & Tank AB. Kompressorinstallation direktdriven. RTI Transport Installaties B.V.

GHH CS1200. Saleby Bulk & Tank AB. Kompressorinstallation direktdriven. RTI Transport Installaties B.V. GHH CS1200 Kompressorinstallation direktdriven RTI Transport Installaties B.V. Saleby Bulk & Tank AB Kylning RTI Transport Installaties B.V. har utvecklat flera kylalternativ. Låt våra specialister på

Läs mer

TESTER I EXTREMA FORHÅLLANDEN

TESTER I EXTREMA FORHÅLLANDEN TESTER I EXTREMA FORHÅLLANDEN PRESTATIONER FÖR VÄRLDENS LEDANDE DÄCKTILLVERKARE 1930 1932 Produktionen av personbilsdäck börjar i Nokia. 1934 Världens första vinterdäck lanseras. FASTEST ON ICE Förare:

Läs mer

Säkerhetsinstruktioner och användningsråd

Säkerhetsinstruktioner och användningsråd Säkerhetsinstruktioner och användningsråd INLEDNING Däcket är den enda kontaktpunkten mellan fordonet och marken. Därför är det viktigt att användarna ser till att bevara däckens kvalitet och prestanda.

Läs mer

MICHELIN prislista. LASTBILS- OCH BUSSDäCK 1 JAnUARI 2014. www.michelintransport.com

MICHELIN prislista. LASTBILS- OCH BUSSDäCK 1 JAnUARI 2014. www.michelintransport.com MICHELIN prislista LASTBILS- OCH BUSSDäCK 1 JAnUARI 2014 www.michelintransport.com MICHELIN X LINE ENERGY SpaR bränsle till den SISta MILLIMEtERN De nya MICHELIN X LINE ENErgy däcken sätter en ny standard

Läs mer

Driftsäker prestanda och lång livslängd. Flotation-däck från Nokian Tyres

Driftsäker prestanda och lång livslängd. Flotation-däck från Nokian Tyres Driftsäker prestanda och lång livslängd Flotation-däck från Nokian Tyres KVALITET SOM DU KAN LITA PÅ I krävande förhållanden är det driftsäkerhet och en lång, problemfri livslängd som ger valuta för pengarna.

Läs mer

Säkerhetsinstruktioner och användningsråd

Säkerhetsinstruktioner och användningsråd 1 Säkerhetsinstruktioner och användningsråd Inledning Däcket utgör den enda kontaktpunkten mellan fordonet och marken. Därför är det viktigt att användarna ser till att bevara däckens kvalitet och prestanda.

Läs mer

Alcoa smidda aluminiumfälgar. Fakta och siffror

Alcoa smidda aluminiumfälgar. Fakta och siffror Alcoa smidda aluminiumfälgar Fakta och siffror VISSTE DU? Alcoas fälgar är de starkaste fälgarna Varje fälg utgår från ett stycke stark korrosionsresistent aluminiumlegering. Med en 8 000 tons press formas

Läs mer

Uppföljningssytemet är till för beställaren för att kunna se vad/vilka/hur mycket däck som köpts under året.

Uppföljningssytemet är till för beställaren för att kunna se vad/vilka/hur mycket däck som köpts under året. Sida 1 av 5 FRÅGOR OCH SVAR Sista dag för att ställa frågor är 2013-06-03 Ställ en fråga om den här upphandlingen HEJ Det står 14/5 att anbudet ska vara inlämnat. men här står det 3/6 att ställa frågor

Läs mer

Resultat från däckundersökning genomförd i samband med däckrazzior 2017

Resultat från däckundersökning genomförd i samband med däckrazzior 2017 Resultat från däckundersökning genomförd i samband med däckrazzior 2017 Publiceringsdatum: 180827 1 Olagliga däck (

Läs mer

Kom in till oss för mer information! Med hjälp av Dynafleetpaketet Bränsle och miljö kan du följa förarens bromsaktivitet

Kom in till oss för mer information! Med hjälp av Dynafleetpaketet Bränsle och miljö kan du följa förarens bromsaktivitet Du släpar väl inte efter? Just nu erbjuder vi kontroll av släpvagnens bromsar Tag chansen att minska dina kostnader genom att reparera eventuella fel och brister på ett tidigt stadium. Dessutom gör vi

Läs mer

Volvo Bils steg i det viktiga hållbarhetsarbetet

Volvo Bils steg i det viktiga hållbarhetsarbetet Volvo Bils steg i det viktiga hållbarhetsarbetet Under 2018 har Volvo Bils olika verksamheter tagit ytterligare steg och vidtagit viktiga åtgärder för att nå företagets hållbarhetsmål som sträcker sig

Läs mer

Angående Miljöstyrningsrådets förslag till upphandlingskriterier för persontransporter

Angående Miljöstyrningsrådets förslag till upphandlingskriterier för persontransporter Miljöstyrningsrådet Annie Stålberg Vasagatan 15-17 111 20 Stockholm Stockholm Vår referens 2012-08-17 Rebecca Källström Angående Miljöstyrningsrådets förslag till upphandlingskriterier för persontransporter

Läs mer

System 144. För åkare med krav på hög flexibilitet.

System 144. För åkare med krav på hög flexibilitet. System 144. För åkare med krav på hög flexibilitet. Lastförankring är ett begrepp. Vi uppfann det. Beprövade produkter utvecklade för säkra och lönsamma transporter. Världsledande produkter. ExTe Fabriks

Läs mer

REGUMMERING AV DÄCK KVALITET, LÖNSAMHET OCH MILJÖVÄNLIGHET

REGUMMERING AV DÄCK KVALITET, LÖNSAMHET OCH MILJÖVÄNLIGHET REGUMMERING AV DÄCK KVALITET, LÖNSAMHET OCH MILJÖVÄNLIGHET 1 Kvalitet, lönsamhet och miljövänlighet Innehåll: Förtroende... 3 Tekniska framsteg... 4 Finländskt kunnande... 6 Tillförlitlig kvalitet... 8

Läs mer

SMARTA PROFESSIONELLA ELFORDON

SMARTA PROFESSIONELLA ELFORDON SMARTA PROFESSIONELLA ELFORDON 1 Elfordon blir mer användbara: Tysta, kompakta och miljövänliga. 2 VI GÖR JOBBET Utan tvekan, vår framtida mobilitet och sätt att arbeta är beroende av eldrivna fordon.

Läs mer

www.frosshammar.se Telefon: 019-26 07 00

www.frosshammar.se Telefon: 019-26 07 00 WTR69 WSW80 M+S 4.290:- WDR36 3.990:- 3.690: 3.990:- 3.595:- Framdäck M+S 2.490: 4.290:- WGC28 M+S 3.295:- 2.690:- 2.995:- 3.295:- 2.095: WTR69 1.995: WGC28 M+S Erbjudande Däck och fälgar 2015-1 www.frosshammar.se

Läs mer

Magnus Evertsson Sandvik Mining & Construction

Magnus Evertsson Sandvik Mining & Construction 3. Kartlägg kundens röst Kundkedja Grupp D6 Produktutvecklare Elisabeth Lee Magnus Evertsson Sandvik Mining & Construction Tillverkare Användare Myndighet Opinionsbildare Tekniker Distributör Köpare Avvecklare

Läs mer

Varje droppe räknas! Vi kan inte göra något åt dieselpriset, men vi kan minska förbrukningen

Varje droppe räknas! Vi kan inte göra något åt dieselpriset, men vi kan minska förbrukningen Varje droppe räknas! Vi kan inte göra något åt dieselpriset, men vi kan minska förbrukningen Teknikerna har lyckats med det som länge verkade vara omöjligt: att minska bränsleförbrukningen men ändå uppfylla

Läs mer

Snabbguide till översiktsrapporten. Sida 1(6)

Snabbguide till översiktsrapporten. Sida 1(6) Sida 1(6) Användning Översiktsrapporten gör det möjligt för dig att följa upp hur fordonen i fordonsparken har körts under perioden. Den övre delen av översiktsrapporten visar hur fordonsparkens sammanlagda

Läs mer

Välkommen TILL NÄRINGSLIVSFRUKOST. Miljötänk i bilkörning

Välkommen TILL NÄRINGSLIVSFRUKOST. Miljötänk i bilkörning Välkommen TILL NÄRINGSLIVSFRUKOST Miljötänk i bilkörning Miljötänk i bilkörning Lennart Svensson Trafikläraren som coachar företag, kommuner och körkortselever med en körstil som är bra för både miljön

Läs mer

Cirkaprislista sommardäck. till återförsäljare December 2010

Cirkaprislista sommardäck. till återförsäljare December 2010 Cirkaprislista sommardäck till återförsäljare December 2010 Hakka- Skydd Nokian Tyres produktförsäkring ger Nokian Hakka sommardäck ett ökat skydd som heter Hakka- skydd. Om däcket skadas under normalt

Läs mer

Maximo Radial 85 +5% Radial 85 är det idealiska universaldäcket för medelstora traktorer för användning både i fält och på väg.

Maximo Radial 85 +5% Radial 85 är det idealiska universaldäcket för medelstora traktorer för användning både i fält och på väg. Maximo är det idealiska universaldäcket för medelstora traktorer för användning både i fält och på väg. +5% Kombinationen av radialteknik och slitbanans design ger sortimentet ett större fotavtryck än

Läs mer