Svenska Dragkampförbundets Antidopingprogram

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Svenska Dragkampförbundets Antidopingprogram"

Transkript

1 Idrottens hus S FARSTA Tel/fax se/dragkamp Postgiro Org.nr Anslutet till RF Förbundsstyrelsen utskrivet Sammanfattning Svenska Dragkampförbundets Antidopingprogram Doping finns inom idrotten och har de senaste åren blivit ett samhällsproblem. Doping utgör en risk för individens kroppsliga och mentala hälsa. Eftersom ärligt och rent spel är en grundläggande värdering för idrottsutövning hotar dopingen idrottsrörelsens trovärdighet. Inga genvägar till framgång inom idrotten kan accepteras. Det finns ingen anledning för friska individer att fuska med olika preparat från apoteket, hälsokostbutiken eller gymmet. Man erhåller fullt tillräckligt med energi och näring genom att äta normal kost. Hälsopreparat som anges vara uppiggande eller stärkande kan innehålla ämnen som i kroppen omvandlas till testosteron eller anabola steroider, så kallade besläktade substanser eller substanser med anabol eller centralstimulerande effekt som man kan bli fälld för i en dopingkontroll. Oetiskt konstlade metoder tar Svenska Dragkampförbundet (SDF) bestämt avstånd ifrån. Svenska Dragkampförbundets antidopingåtgärder innebär: Alltid en antidopingansvarig i förbundsstyrelsen (FS). Den antidopingansvarige skall lämna löpande information till General Manager (GM) och landslagstränare angående gällande regler, tillämpningar och ändringar. General Manager eller den antidopingansvarige skall ha en regelbunden rapportering till Riksidrottsförbundets (RF) antidopinggrupp. Möjlighet för alla dragkampare att vid behov få rådgivning i dopingfrågor av den antidopingansvarige.: Grundläggande undervisning kring dopingfrågor skall ingå i SDF:s basutbildningar.

2 2 Nulägesanalys Det har inom svensk dragkamp aldrig uppdagats ett enda fall av doping. Någon överblick över dopingfall internationellt har SDF inte. SDF informerar redan vid nya klubbars medlemsansökan om de dopingklassade läkemedlen som finns noterade på RF:s och Apotekets röda lista över förbjudna dopingpreparat. Listan skickas till samtliga distrikt och medlemsföreningar varje gång det förekommer ändringar, tillägg eller annan information som RF har förmedlat. SDF:s aktiva utövare har inga invändningar mot dopingkontroller. Kunskapen om de olika dopingpreparaten på dopinglistan samt rättigheter och skyldigheter i detta sammanhang är tillfredställande. SDF:s uppfattning är att användandet av mediciner och kosttillskott ej är ett utbrett fenomen inom svensk dragkamp. Den dopingansvarige informerar fortlöpande informera klubbar och aktiva, bland annat genom att vara på plats vid tävlingar samt medverka vid konferenser i dopingfrågor. Dopingkontroller och bestraffningar För att kunna uppnå en tillräckligt preventiv effekt skall dopingkontrollerna ha som syfte att avskräcka och försvåra användandet av dopingpreparat. RF svarar för kontrollutförande och SDF bistår RF:s antidopinggrupp med den information som är nödvändig för att kunna åstadkomma en bra kontrollverksamhet. I första hand skall dragkamplandslaget prioriteras i kontrollverksamheten. Rapporteringen till RF:s antidopinggrupp skall ske kontinuerligt så att vi gemensamt uppnår en tillräcklig förebyggande effekt som har som syfte att avskräcka och försvåra användandet av dopingpreparat. Kontrollerna kan utföras både vid träning och tävling. Uppbyggnadsträning förekommer till största delen under vinterhalvåret, och då enbart i klubbarnas regi. De första landslagslägren under året hålls först i april eller maj månad. Tävlingar som bör prioriteras är Elitserie, SM och internationella tävlingar i Sverige. SDF omfattas av Tug of War International Federation (TWIF) kontrollprogram där det krävs dopingkontroller vid vissa internationella tävlingar. General Manager rapporterar kontinuerligt på förbundets hemsida.( Där finns uppgifter om samtliga landslagstrupper, de aktivas klubbtillhörighet mm., internationella turneringar, verksamhetsplaneringar mm. Basen i kontrollverksamheten utgörs av RF:s ordinarie stickprovskontroller, en service som omfattar alla idrotter. Därutöver kan specialförbunden (SF) själva begära att få kontroller utförda i samband med träning eller nationella och internationella tävlingar, men då på egen bekostnad.

3 3 Vid en dopingkontroll lämnar idrottsutövaren ett urin- eller blodprov, som sedan skickas för analys till ett godkänt dopinglaboratorium. Enligt 13 kap i RF:s stadgar är alla idrottsutövare skyldiga att vid anmodan genomgå dopingkontroll. Hur en dopingkontroll skall gå till är noggrant reglerat i föreskrifter och för genomförandet svarar särskilt utbildade och av RF legitimerade dopingkontrollanter. Dopingkontroller kan förekomma var som helst i Sverige eller utomlands och i princip när som helst. Vanligen genomförs de utan förvarning i samband med träning eller tävling, men också vid hembesök. De allra flesta idrottsutövare har accepterat att dopingkontroller förekommer. Så gott som alla kontroller genomförs därför i god anda och många utövare är glada över att få visa att de är rena. Idrottsutövare som gör sig skyldig till förseelse mot RF:s dopingregler eller den som hjälper en utövare att dopa sig kan bestraffas enligt 14 kap RF:s stadgar. Beslutande och dömande instans är Förbundsstyrelsen (FS) och anmälare är Dopingkommissionen (DK). Längsta påföljden är diskvalifikation två år från all idrott och under diskvalifikations tiden får den dömde inte tävla, deltaga i idrottsuppvisning eller utöva ledareuppdrag. FS:s beslut kan överklagas till Riksidrottsnämnden (RIN), som är idrottens högsta domstol. Dispensregler SDF ansluter sig till gällande dispensregler och de av Riksidrottsstyrelsen (RS) fastställda reglerna. Dessa regler gäller endast för träning och tävling i Sverige och enligt de svenska tävlingsreglerna. Dispensreglerna har tillkommit för att möjliggöra för idrottsutövare, som under en tidsbegränsad period (högst tre år) på medicinska grunder, måste använda dopingklassade läkemedel. Dispens bör inte beviljas vid plötsliga sjukdomstillstånd eller om det innebär fara för utövarens hälsotillstånd. Dispensreglerna kan sammanfattas enligt följande: Läkemedel Kategori A Läkemedel Kategori B Högre tävlingsnivå Individuell ansökan Individuell ansökan Lägre tävlingsnivå Och motionärer Generell dispens Individuell ansökan De dopingklassade substanserna är indelade i två preparatgrupper, A och B. Kategori B omfattar substanser som av DK definierats som särskilt angelägna att ha kontroll över och A-gruppen alla övriga substanser. Dispens kan medges antingen generellt eller individuellt, beroende på tävlingsnivå och grupp. För idrottsutövare på hög tävlingsnivå liksom för bruk av läkemedel inom kategori B krävs alltid individuell dispens, medan motionärer som använder läkemedel i kategori A automatiskt medges generell dispens. Generell dispens gäller bara under förutsättning att bruket är medicinskt berättigat, vilket ska kunna styrkas med läkarintyg. Definitionen av hög respektive låg tävlingsnivå fastställs av DK efter samråd med varje SF.

4 4 Kategori A omfattar samtliga enligt RF:s dopingregler förbjudna läkemedel utom de som tillhör Kategori B. Kategori B omfattar dels läkemedel innehållande amfetamin, anabola steroider, EPO, kokain, probenecid och testosteron, dels hcg, LH, hgh, och IGF1 samt alla frisättande faktorer och deras analoger för dessa substanser. Av intyget skall framgå att läkaren har övervägt att använda preparat som inte finns med på IOK:s lista över förbjudna substanser. Dispens skall alltid lämnas i skriftlig form och får endast beviljas av DK. Om en dispensansökan bifalles kom ihåg att ha beslutet tillgängligt för att visas upp vid en eventuell kontroll. Varje idrottsutövare som intar medicin eller annat preparat är själv ansvarig för sitt handlande. Doping av misstag på grund av okunskap kan också innebära bestraffningsbar förseelse mot RF:s dopingregler. För internationellt bruk är det mycket svårt, närmast omöjligt, att erhålla dispens. Dispensföreskrifterna ska inom SDF:s verksamhet tolkas enligt nedanstående: Hög tävlingsnivå eller utövarkategori Utövare på landslagsnivå, seniorer och juniorer. Låg nivå eller utövarkategori Utövare som ej uppfyller ovanstående kriterier. Ansökan om individuell dispens prövas av DK och skall beviljas för viss tid eller avslås. Beslut lämnas i skriftlig form. Blanketter för ansökan och läkarintyg kan rekvireras från kansliet, RF eller via Internet ( Eftersom reglerna kan ändras bör man i god tid kontakta SDF:s kansli eller RF:s antidopinggrupp tel: Juridiska aspekter För handläggning av dopingärenden ansvarar SDF:s kansli som föredrar ärendena för SF. Behandling av dopingärenden och bestraffning sker enligt RF:s stadgar.

5 5 FS har det yttersta ansvaret för antidopingfrågor med delegerat ansvar till antidopingansvarig för det kontinuerliga arbetet som översyn och uppföljning av antidopingprogrammet. Förbundsordföranden och SDF:s Mediaansvarige handhar den externa kommunikationen i behandlade dopingfall. SDF uppdaterar kontinuerlig information beträffande TWIF:s regelverk ibland annat dopingfrågor. Denna informationen skall tillställas RF. Avtal för de landslagsaktiva skrivs under våren 2003 där FS, GM och landslagstränarna har godkänt avtalet som innehåller. Där de aktiva förbinder sig att: följa gällande idrottsregler och bestämmelser, fullständigt ta avstånd från doping i alla former, alltid ställa upp på dopingkontroller och på föreskrivet sätt avlämna prov samt i övrigt uppträda som värdiga representanter för Svensk Dragkamp och följa SDF:s regler. Handlingsplan Fastställande av SDF:s antidopingprogram i enlighet med RF:s krav. Maj Spridning av programmet till medlemmarna via utskick och SDF:s hemsida. Sommaren Integrering av Antidopingprogrammet i basutbildningarna. Våren Plan för antidopingarbetet inom SDF i samband med verksamhetsprioriteringen klubbutveckling, där ansvariga från Förbundsstyrelsen besöker landets distrikt och klubbar. Hösten -- Våren Alla Dragkampklubbar skall aktivt ha deltagit under en utbildningsdag med genomgång av SDF:s Antidopingprogram där grundstenarna läggs på etik och moral. År Uppföljning och avstämning av handlingsplanen. Vintern Fastställt av FS Godkänt avdk

6 6 Antidopinprogrammet fastställdes och beslutades av förbundsstyrelsen Idrottens hus S FARSTA Tel/fax se/dragkamp Postgiro Org.nr Anslutet till RF Allmänt AVTAL Mellan Svenska Dragkampförbundet och undertecknad. Undertecknad förbinder sig att uppfylla nedanstående villkor. 1. Att följa gällande regler och bestämmelser. Doping 2. Att ta fullständigt avstånd från doping i alla former. 2.1 Att alltid ställa upp på dopingkontroll för test och på föreskrivet sätt avlämna prov. Övrigt 3. Att i övrigt uppträda som en värdig representant Svensk Dragkamp och följa förbundets regler. Ort/Datum Namnteckning

7 7 Förtydligande För SDF/ Svenska Dragkampförbundet/ Namn förtydligande

Vad bör tas upp? Hur kan du som ledare starta snacket?

Vad bör tas upp? Hur kan du som ledare starta snacket? 1 Antidopingsnack Det här är en handledning för dig som tränare och ledare att stödja dig mot när du ska prata om antidoping med dina aktiva. Upplägget är tänkt passa såväl ungdomar från 15 år som vuxna.

Läs mer

Svenska Sportdykarförbundets

Svenska Sportdykarförbundets Svenska Sportdykarförbundets antidopingpolicy Antagen av förbundsstyrelsen vid styrelsemöte 2009-04-17. Förord En dopingfri idrott är ett mål som bör och ska ha högsta prioritet inom alla förbund. Som

Läs mer

Antidopingprogram. För. Svenska Bowlingförbundet

Antidopingprogram. För. Svenska Bowlingförbundet Antidopingprogram För Svenska Bowlingförbundet 2018-2019 Antidopingprogram för Svenska Bowlingförbundet 2018 Inledning Målet med idrottens antidopingarbete är att försäkra alla idrottare deras självklara

Läs mer

Handlingsplan för dopingfri klubb

Handlingsplan för dopingfri klubb 1 Handlingsplan för dopingfri klubb Med hjälp av den här handledningen kan föreningen analysera läget och upprätta en antidopingplan. Bäst är om styrelsen gör detta men man kan också vara en större grupp

Läs mer

Svenska Triathlonförbundets Antidopingprogram

Svenska Triathlonförbundets Antidopingprogram Svenska Triathlonförbundets Antidopingprogram 1 Inledning Doping är ett problem inom idrottsrörelsen. I syfte att nå framgång väljer vissa enskilda idrottsutövare att fuska genom att på otillåtna sätt

Läs mer

ANTIDOPINGPROGRAM SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDETS ANTIDOPINGPROGRAM

ANTIDOPINGPROGRAM SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDETS ANTIDOPINGPROGRAM ANTIDOPINGPROGRAM 2014-06-01 SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDETS ANTIDOPINGPROGRAM Förord Doping är ett av idrottens allvarligaste problem. Idrottsrörelsens trovärdighet som ungdomsfostrare och hela dess legitimitet

Läs mer

Dopingkontroll dina rättigheter och skyldigheter

Dopingkontroll dina rättigheter och skyldigheter Dopingkontroll dina rättigheter och skyldigheter Vem har rätt att kontrollera och hur ska det gå till? Frågorna är berättigade. Till din hjälp har vi gjort denna folder för att du ska känna till dina rättigheter

Läs mer

SIBF:s antidopingprogram

SIBF:s antidopingprogram SIBF:s antidopingprogram Doping är ett fusk som hotar idrottsrörelsens trovärdighet och missbrukarnas hälsa. Dopingkontrollen måste vara effektiv, straffen ska kännas, men ytterst handlar det om etik,

Läs mer

ANTIDOPINGSPROGRAM FÖR SVENSKA GOLFFÖRBUNDET 2013 2015

ANTIDOPINGSPROGRAM FÖR SVENSKA GOLFFÖRBUNDET 2013 2015 ANTIDOPINGSPROGRAM FÖR SVENSKA GOLFFÖRBUNDET 2013 2015 Svenska Golfförbundet (SGF) ska enligt RF:s stadgar, 11 kap, 4, punkt 5 aktivt arbeta för en dopingsfri verksamhet inom förbundet och anslutna föreningar

Läs mer

Antidoping information

Antidoping information Antidoping information Dopingens "3 punkter" Doping är förbjudet inom all idrott. Argumenten bakom det kan sammanfattas i tre punkter: FUSK En känsla för ärlighet och rent spel ligger i idrottens natur.

Läs mer

Godkänd. Anders Brandt Ordförande CK Falken 2008

Godkänd. Anders Brandt Ordförande CK Falken 2008 Antidopingpolicy för CK Falken HANDLINGSPLAN 2 INLEDNING 2 SYFTE 2 OMFATTNING 2 GILTIGHET 2 ANSVAR 2 RIKTLINJER 3 ALLMÄNT 3 TA STÄLLNING MOT DOPING 3 VEM ÄR ANSVARIG 4 PÅFÖLJDER 4 FÖREBYGGANDE ÅTGÄRDER

Läs mer

Antidopinginformation

Antidopinginformation Antidopinginformation DK Nackswinget Antidopinginformation Detta material är ett utdrag från RF:s hemsida, Vid tvetydigheter är det alltid det som RF skrivit som gäller VIKTIGT Länkar och texter är det

Läs mer

Det är fusk att dopa sig Det är farligt att dopa sig Det kan vara olagligt att dopa sig Det skadar Svemos trovärdighet att dopa sig

Det är fusk att dopa sig Det är farligt att dopa sig Det kan vara olagligt att dopa sig Det skadar Svemos trovärdighet att dopa sig Svemo kör rent Det är fusk att dopa sig Det är farligt att dopa sig Det kan vara olagligt att dopa sig Det skadar Svemos trovärdighet att dopa sig Svenska motorcykel- och snöskoterförbundet har 2018 antagit

Läs mer

Remiss: Ändringar av RF:s stadgar

Remiss: Ändringar av RF:s stadgar Remiss: Ändringar av RF:s stadgar Remiss: Remissinstanser: Riksidrottsstyrelsen (RS) har, utan eget ställningstagande, beslutat att RF:s stadgekommittés förslag till ändringar i RF:s stadgar ska skickas

Läs mer

Handlingsplan för dopingfritt gym

Handlingsplan för dopingfritt gym 1 Handlingsplan för dopingfritt gym Den här handledningen är speciellt utformad för klubbar som driver gymanläggning och därmed troligen stöter på samhällsproblemet med motionärer som missbrukar anabola

Läs mer

En Dopingfri fotboll. Svenska FotbollFörlaget

En Dopingfri fotboll. Svenska FotbollFörlaget En Dopingfri fotboll Svenska FotbollFörlaget MED DOPING MENAS användande av förbjuden substans eller metod i avsikt att förbättra en spelares fysiska och psykiska prestationsförmåga, bedöva tröttheten

Läs mer

Danssportförbundets (DSF) antidopingprogram 2012 ver. 1 RF:s antidopingpolicy

Danssportförbundets (DSF) antidopingprogram 2012 ver. 1 RF:s antidopingpolicy Danssportförbundets (DSF) antidopingprogram 2012 ver. 1 RF:s antidopingpolicy "Allt bruk av dopingmedel är oacceptabelt. Inget idrottsresultat är så värdefullt att bruk av dopingmedel kan försvaras." Målet

Läs mer

Eftersom de flesta dopingfallen berört motionärer har det gett en skev bild av antalet dopingfall inom tävlingsidrotten.

Eftersom de flesta dopingfallen berört motionärer har det gett en skev bild av antalet dopingfall inom tävlingsidrotten. 1.1 Bakgrund Idrotten skall vara dopingfri! Därför samverkar idrotten såväl nationellt som internationellt på olika sätt för att uppnå detta mål. En del av de åtgärder mot doping som svensk tyngdlyftning

Läs mer

Antidopingprogram

Antidopingprogram Antidopingprogram 2016-02-12 ANTIDOPINGPROGRAM Bakgrund Enligt Riksdidrottsförbundets (RF) stadgar ska SF aktivt arbeta för en dopingfri verksamhet inom förbundet och sina medlemsföreningar samt upprätta

Läs mer

En Dopingfri fotboll. Svenska FotbollFörlaget

En Dopingfri fotboll. Svenska FotbollFörlaget En Dopingfri fotboll Svenska FotbollFörlaget MED DOPING MENAS användning av substanser och utnyttjande av förbjudna metoder i avsikt att förbättra en spelares fysiska och psykiska prestationsförmåga, bedöva

Läs mer

Svenska Boxningsförbundets Antidopingprogram och policy

Svenska Boxningsförbundets Antidopingprogram och policy Svenska Boxningsförbundets Antidopingprogram och policy 1. Bakgrund Svenska Boxningsförbundet tar aktivt avstånd från doping i alla dess former och vill med detta program tydliggöra skapandet och användandet

Läs mer

STADGAR FÖR SVENSKA BANDYFÖRBUNDET (Årsmötesbeslut 2014-06-14) (Kap. 1-9)

STADGAR FÖR SVENSKA BANDYFÖRBUNDET (Årsmötesbeslut 2014-06-14) (Kap. 1-9) STADGAR FÖR SVENSKA BANDYFÖRBUNDET (Årsmötesbeslut 2014-06-14) (Kap. 1-9) Kap. 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 ÄNDAMÅL Svenska Bandyförbundet (förbundet) är en politisk och religiöst oberoende allmännyttig ideell

Läs mer

ANTIDOPINGPROGRAM. Rev:

ANTIDOPINGPROGRAM. Rev: Rev: 2018-08-21 ANTIDOPINGPROGRAM Svenska Kälksportförbundet Org: 802010-3555 Besöksadress: Läkarvägen 4 B 931 41 Skellefteå Postadress: Läkarvägen 4 B 931 41 Skellefteå E-post: forbundet@swesliding.se

Läs mer

Antidopingsnack. en del av Vaccinera klubben mot doping. Lärgruppsplan

Antidopingsnack. en del av Vaccinera klubben mot doping. Lärgruppsplan Antidopingsnack en del av Vaccinera klubben mot doping. Lärgruppsplan Lärgruppsplan Materialets syfte är att ge aktiva idrottare baskunskap om idrottens dopingregler. Det är lika viktig kunskap som att

Läs mer

Svenska Triathlonförbundets Antidopingprogram

Svenska Triathlonförbundets Antidopingprogram Svenska Triats Antidopingprogram Svenska Triat Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Organisation... 3 Policy om doping... 3 Med doping menas... 3 Typ av doping... 4 Risker... 4 Nationell och internationell

Läs mer

RÅD OCH INSTRUKTIONER FÖR SF:S ANTIDOPING- PROGRAM

RÅD OCH INSTRUKTIONER FÖR SF:S ANTIDOPING- PROGRAM RÅD OCH INSTRUKTIONER FÖR SF:S ANTIDOPING- PROGRAM 1 2 Det här dokumentet är tänkt att fungera som hjälpmedel vid skrivande och uppdatering av SF:s antidopingprogram. Här beskrivs varför ett program ska

Läs mer

Influensa A H1N1. SvFFs råd under hösten 2009

Influensa A H1N1. SvFFs råd under hösten 2009 Influensa A H1N1 SvFFs råd under hösten 2009 Undvik nära kontakt med personer som du vet är sjuka Om du är sjuk, stanna hemma från arbetet eller skolan Hosta eller nys i armvecket eller i en pappersnäsduk

Läs mer

Internationell organisation Förbundet är medlem i den internationella skolidrottsfederationen International School Sports Federation (ISF).

Internationell organisation Förbundet är medlem i den internationella skolidrottsfederationen International School Sports Federation (ISF). Antidopingprogram för Svenska Skolidrottsförbundet 1. Bakgrund Detta antidopingprogram vänder sig till alla skolidrottsföreningar (nedan kallat skol- IF) som är medlemmar i Svenska Skolidrottsförbundet

Läs mer

Diskutera i ert lag. Innehåll. Vårt lag 3 Laganda 4 Fair Play 5 Självkänsla 6 Kost och sömn 7 Målsättning 8 Attityd 9 Doping 10

Diskutera i ert lag. Innehåll. Vårt lag 3 Laganda 4 Fair Play 5 Självkänsla 6 Kost och sömn 7 Målsättning 8 Attityd 9 Doping 10 LAGHÄFTET 13-16 år Diskutera i ert lag I häftet har vi samlat diskussionsfrågor med olika teman som passar att diskutera i mindre grupper. Tanken är att man ska jobba lagvis och gå igenom ett tema vid

Läs mer

Alkohol, Doping och Droger

Alkohol, Doping och Droger Alkohol, Doping och Droger Författare: Förbundsläkare Jan Erik Berglund Bilder: Adrian Friberg ALKOHOL, DOPING OCH DROGER Författare: Förbundsläkare Jan Erik Berglund Doping är fusk! Det är lika bra att

Läs mer

Rent spel är bäst. Antidopingverksamhet är rent spel

Rent spel är bäst. Antidopingverksamhet är rent spel Rent spel är bäst Antidopingverksamhet är rent spel Varför är doping förbjuden i tävlingsidrotten? Hälsovådligt Mot principen för rent spel Respekt för gemensamma regler och andra människor är en del av

Läs mer

ALLMÄNNA TÄVLINGSBESTÄMMELSER (Carambole, Pool och Snooker)

ALLMÄNNA TÄVLINGSBESTÄMMELSER (Carambole, Pool och Snooker) ALLMÄNNA TÄVLINGSBESTÄMMELSER (Carambole, Pool och Snooker) Innehåll 1. Allmänna tävlingsbestämmelser (alla grenar) 2. Förbundstävling eller officiell tävling 3. Nationell tävling 4. Internationell tävling

Läs mer

MOT RIO. 10 minuter. av din tid

MOT RIO. 10 minuter. av din tid MOT RIO 10 minuter av din tid 10 timmars träning 10 minuters läsning Du tillhör den yppersta eliten i din idrott och satsar på de olympiska spelen i Rio 2016. Svensk Antidoping vill inte att du ska bestraffas

Läs mer

Riktlinjer och policys för IFK Borlänge Alpin

Riktlinjer och policys för IFK Borlänge Alpin Riktlinjer och policys för IFK Borlänge Alpin Innehållsförteckning 1. INLEDNING... 1 2. IFK BORLÄNGE ALPIN STRÄVAR EFTER ATT:... 2 3. ATT VARA FÖRÄLDER I IFK BORLÄNGE ALPIN... 2 4. ATT VARA AKTIV ÅKARE

Läs mer

STADGAR Antagna 2014-09-28. Svenska Cheerleadingförbundet

STADGAR Antagna 2014-09-28. Svenska Cheerleadingförbundet STADGAR Antagna Kapitel Allmänna bestämmelser... 3 1 Ändamål... 3 2 Sammansättning... 3 3 Tillhörighet... 3 4 Beslutande organ... 3 5 Verkställande organ... 3 7 Medlemskap... 4 7 Verksamhets- och räkenskapsår

Läs mer

Svenska Bandyförbundets Antidopingprogram

Svenska Bandyförbundets Antidopingprogram Innehåll 1 Grundläggande information... 1 1.1 Bakgrund... 1 1.2 Syfte... 1 2 Organisation... 1 2.1 WADA... 1 2.2 Internationella bandyförbundet... 2 2.3 Svenska bandyförbundet... 2 3 Juridik... 2 3.1 Idrottens

Läs mer

SVENSKA SKIDSKYTTE- FÖRBUNDETS. Antidopingprogram Fastställd av SSSF:s förbundsstyrelse INNEHÅLL BAKGRUND 2 ORGANISATION 3

SVENSKA SKIDSKYTTE- FÖRBUNDETS. Antidopingprogram Fastställd av SSSF:s förbundsstyrelse INNEHÅLL BAKGRUND 2 ORGANISATION 3 SVENSKA SKIDSKYTTE- FÖRBUNDETS Antidopingprogram Fastställd av SSSF:s förbundsstyrelse 2015-10-25 INNEHÅLL BAKGRUND 2 ORGANISATION 3 JURIDISKA ASPEKTER 4 DOPINGKONTROLLER 5 INFORMATION OCH UTBILDNING 6

Läs mer

DOPINGKONTROLL dina rättigheter och skyldigheter

DOPINGKONTROLL dina rättigheter och skyldigheter DOPINGKONTROLL dina rättigheter och skyldigheter VEM HAR RÄTT ATT KONTROLLERA och hur ska det gå till? Frågorna är berättigade. Till din hjälp har vi g jort denna folder för att du ska känna till dina

Läs mer

POLICY. Policydokument för Västmanlands Innebandyförbund 2014-06-17. Sida 1

POLICY. Policydokument för Västmanlands Innebandyförbund 2014-06-17. Sida 1 POLICY Policydokument för Västmanlands Innebandyförbund 2014-06-17 Sida 1 Inledning Detta är ett policydokument som ska hjälpa Västmanlands Innebandyförbund att utveckla sig till det bättre och kunna hjälpa

Läs mer

Stadgar för Svenska Skridskoförbundet

Stadgar för Svenska Skridskoförbundet Uppdaterade 2011-04-30 Stadgar för Svenska Skridskoförbundet med Normalstadgar för distriktsidrottsförbund (SDF) Version 0.1 av reviderade stadgar 2005-09-18 /Skridsko-stad v0.2 //2011-04-30/ 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Policy mot sexuella trakasserier och sexuell diskriminering. För Jämtland-Härjedalens Idrottsförbund

Policy mot sexuella trakasserier och sexuell diskriminering. För Jämtland-Härjedalens Idrottsförbund Policy mot sexuella trakasserier och sexuell diskriminering För Jämtland-Härjedalens Idrottsförbund november 2002 1 Policy mot sexuella trakasserier Syftet med denna policy och vägledning är att motverka

Läs mer

Stadgar för Stockholms Judoförbund

Stadgar för Stockholms Judoförbund Stadgar för Stockholms Judoförbund Fastställda av årsmötet den XX februari 2015 I dessa stadgar har följande förkortningar använts: RF Riksidrottsförbundet RS Riksidrottsstyrelsen RIN Riksidrottsnämnden

Läs mer

Drogpolicy Wargöns IK:s föreningspolicy om ANT och Doping

Drogpolicy Wargöns IK:s föreningspolicy om ANT och Doping Drogpolicy Wargöns IK:s föreningspolicy om ANT och Doping Innehållsförteckning 1. Innehållsförteckning 2 2. Inledning..3 3. Föreningens arrangemang 3 4. Alkohol 3 5. Narkotika. 4 6. Tobak...4 7. Doping.

Läs mer

Riskerar du att träna och tävla dopad av misstag?

Riskerar du att träna och tävla dopad av misstag? Riskerar du att träna och tävla dopad av misstag? -Om doping, kosttillskott och läkemedel kopplat till idrottande 18 januari 2016 Örebro Presentation Peter Bergvall Virtanen peter.b.virtanen@olif.se 019-175595

Läs mer

Verksamhetsinriktning 2014-2015

Verksamhetsinriktning 2014-2015 VERKSAMHETSINRIKTNING BLEKINGE IDROTTSFÖRBUND 2014-2015 Verksamhetsinriktning 2014-2015 För Riksidrottsstyrelsens (RS) ledning av verksamheten fattar RF-stämman beslut om en tvåårig verksamhetsinriktning

Läs mer

Antidopingprogram för Svenska Isseglarförbundet

Antidopingprogram för Svenska Isseglarförbundet 1 2003-10-18 Reviderat 2011-12-20, kompletterat 2012-07-23, reviderat, 2018-12-18, reviderat 2019-03-27 Antidopingprogram för Svenska Isseglarförbundet Allmänt Svenska Isseglarförbundet grundades 1906.

Läs mer

Beslutad ~ 2 ~

Beslutad ~ 2 ~ ANTIDOPINGPROGRAM Innehåll BAKGRUND... 3 VARFÖR ETT ANTIDOPINGPROGRAM... 3 MÅLGRUPPER ANTIDOPINGPROGRAMMET... 3 ORGANISATION... 4 ANTIDOPINGARBETE I INTERNATIONELLA FÖRBUND... 4 JURIDISKA ASPEKTER... 4

Läs mer

Antidopingprogram för Svenska Golfförbundet

Antidopingprogram för Svenska Golfförbundet Antidopingprogram för Svenska Golfförbundet Svenska Golfförbundet (SGF) ska enligt Riksidrottsförbundets (RF) stadgar (2015), 11 kap, 4, punkt 5 aktivt arbeta för en dopingfri verksamhet inom förbundet

Läs mer

Protokoll från Tävlingskommitténs möte 2012-08-22

Protokoll från Tävlingskommitténs möte 2012-08-22 Närvarande Björn Höft (BH) Mats Engquist (ME) Björn Strömberg (BS) Christofer Evelönn (CE) Ingemar Kallas (IK) Frånvarande - Protokoll för Tävlingskommitténs Tid och plats: 22 augusti 2012, Östervägen

Läs mer

Svenska Roddförbundets antidopingprogram

Svenska Roddförbundets antidopingprogram Svenska Roddförbundets antidopingprogram Förbundets kontaktperson vid antidopingfrågor Per Lundberg per.lundberg@rodd.rf.se 070 4932246 1 Bakgrund Svenska roddförbundet skall enligt RF:s stadgar 11 kap,

Läs mer

STADGAR. Södermalms Taekwon-Do Klubb Stockholm Bildad 2002-05-26. Föreningens tidigare namn:

STADGAR. Södermalms Taekwon-Do Klubb Stockholm Bildad 2002-05-26. Föreningens tidigare namn: STADGAR Södermalms Taekwon-Do Klubb Stockholm Bildad 2002-05-26 Föreningens tidigare namn: LäS ITF Taekwon-Do Klubb Student Taekwon-Do Klubb Stockholm Innehåll 1 kap Allmänna bestämmelser... 2 1 Ändamål...

Läs mer

TÄVLINGSBESTÄMMELSER. FÖR SDI:s SVENSKA MÄSTERSKAP OCH ANDRA MÄSTERSKAPSTÄVLINGAR. Uppdaterad 2015-06-08

TÄVLINGSBESTÄMMELSER. FÖR SDI:s SVENSKA MÄSTERSKAP OCH ANDRA MÄSTERSKAPSTÄVLINGAR. Uppdaterad 2015-06-08 TÄVLINGSBESTÄMMELSER FÖR SDI:s SVENSKA MÄSTERSKAP OCH ANDRA MÄSTERSKAPSTÄVLINGAR Uppdaterad 2015-06-08 Innehållsförteckning Allmänna regler för arrangemang 3-5 Audiogrambestämmelser 6 Hörapparat/CI-bestämmelser

Läs mer

Handledning Diskussionsfilmer ANDT

Handledning Diskussionsfilmer ANDT Handledning Diskussionsfilmer ANDT Svenska Dövidrottsförbundet 2015 Mejerivägen 4 117 43 Stockholm info@dovidrott.se www.dovidrott.se Innehållsförteckning Välkommen 2 Riksidrottsförbundets ANDT policy

Läs mer

BAKGRUND 2 ORGANISATION 3 JURIDISKA ASPEKTER 4 DOPINGKONTROLLER 6 INFORMATION OCH UTBILDNING 7 HANDLINGSPLAN 8

BAKGRUND 2 ORGANISATION 3 JURIDISKA ASPEKTER 4 DOPINGKONTROLLER 6 INFORMATION OCH UTBILDNING 7 HANDLINGSPLAN 8 SVENSKA SKID SKYTTE - FÖRBUNDETS Antidopingprogram Fastställ d av SS S F:s förbundsstyrelse 2018-10 - 28 INNEHÅLL BAKGRUND 2 ORGANISATION 3 JURIDISKA ASPEKTER 4 DOPINGKONTROLLER 6 INFORMATION OCH UTBILDNING

Läs mer

Stadgar för Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet

Stadgar för Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet Stadgar för Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet Stadgarna senast ändrade av representantskapet 2014. Innehåller även normalstadgar för korpföreningar, korpförbund och specialdistriktsförbund. Innehåll

Läs mer

Statligt LOK-stöd från 2014

Statligt LOK-stöd från 2014 Statligt LOK-stöd från 2014 Förändringar Nedan följer en sammanställning av förändringarna i de nya statliga LOK-stödsföreskrifterna jämfört med de gamla. Gamla (till 31 dec 2013) Nya (från 1 jan 2014)

Läs mer

MOT PyeongChang. 10 minuter. av din tid

MOT PyeongChang. 10 minuter. av din tid MOT PyeongChang 10 minuter av din tid 10 timmars träning 10 minuters läsning Du tillhör den yppersta eliten i din idrott och satsar på de olympiska spelen (OS) i Pyeongchang 2018. Svensk Antidoping vill

Läs mer

Handlingsplan för implementering av Svenska Roddförbundets antidopingprogram

Handlingsplan för implementering av Svenska Roddförbundets antidopingprogram Handlingsplan för implementering av Svenska Roddförbundets antidopingprogram Ansvarig för arbetet: Per Lundberg per.lundberg@rodd.rf.se 070 4932246 Bakgrund Svenska roddförbundet skall enligt RF:s stadgar

Läs mer

Tillståndsprövning enligt lagen (2006:1006) om tillståndsplikt för vissa kampsportsmatcher

Tillståndsprövning enligt lagen (2006:1006) om tillståndsplikt för vissa kampsportsmatcher 1(7) Kampsportsdelegationen Tillståndsprövning enligt lagen (2006:1006) om tillståndsplikt för vissa kampsportsmatcher Sökanden: Svenska Taekwondoförbundet Organisationsnummer: 819001-4145 Adress: Västra

Läs mer

LOK-stödsregler gäller fr o m 2001-12- 01

LOK-stödsregler gäller fr o m 2001-12- 01 LOK-stödsregler gäller fr o m 2001-12- 01 VÄSTERGÖTLANDS IDROTTSFÖRBUND Box 418, 541 28 Skövde, Tel 0500-44 77 50, Fax 0500-44 77 51 E-post: idrottsforbundet@westgotasport.se Hemsida: www.westgotasport.se

Läs mer

Antidopingprogram för Svenska Golfförbundet

Antidopingprogram för Svenska Golfförbundet Antidopingprogram för Svenska Golfförbundet Svenska Golfförbundet (SGF) ska enligt Riksidrottsförbundets (RF) stadgar (2015), 11 kap, 4, punkt 5 aktivt arbeta för en dopingfri verksamhet inom förbundet

Läs mer

Äldre och läkemedel. Att tänka på vid läkemedelsbehandling.

Äldre och läkemedel. Att tänka på vid läkemedelsbehandling. Äldre och läkemedel. Att tänka på vid läkemedelsbehandling. 1 2 Äldre och läkemedel - att tänka på vid läkemedelsbehandling VARFÖR BEHÖVS EN SÄRSKILD INFORMATIONSBROSCHYR FÖR ÄLDRE OM LÄKEMEDEL? När vi

Läs mer

Doping. Varför ska du INTE dopa dig?

Doping. Varför ska du INTE dopa dig? Doping Varför ska du INTE dopa dig? Doping Fusk Farligt Skadar idrottens trovärdighet Brottsligt WADA = World Anti-Doping Agency Från 1999 Internationell organisation som samordnar antidopingarbete www.wada-ama.org

Läs mer

UTBILDNINGSERSÄTTNING

UTBILDNINGSERSÄTTNING Beslut gällande UTBILDNINGSERSÄTTNING 2015-05-04 Förtydligande och ändringar inför 2015/2016 är markerade med röd kursiv fet stil Beslut SHF:s extra förbundsmöte den 24 april 2005 beslutade enligt förslaget

Läs mer

Frågor och svar om din vistelserapportering

Frågor och svar om din vistelserapportering Frågor och svar om din vistelserapportering Swedish Testing Pool Varför måste jag vistelserapportera? Det är svårt att göra dopingkontroller utanför tävling om man inte vet var idrottaren befinner sig.

Läs mer

Bidragsbestämmelser riktlinjer och anvisningar för kommunalt föreningsbidrag

Bidragsbestämmelser riktlinjer och anvisningar för kommunalt föreningsbidrag Bidragsbestämmelser riktlinjer och anvisningar för kommunalt föreningsbidrag Antagen av kommunfullmäktige (KF) 2011-02-22. 5,gäller från 2011-03-28. Ändringar antagna av KF 2012-02-28, gäller från 2012-01-01.

Läs mer

LEDARE. Ledare inom Lycksele SK,s verksamhet ansvarar för:

LEDARE. Ledare inom Lycksele SK,s verksamhet ansvarar för: 2008-06-30 Vi är många som arbetar i verksamheten, alla med olika bakgrund, kunskap och utbildning, och ibland gör vi rätt och ibland gör vi fel. Det är fullständigt mänskligt! LEDARE Ledare inom Lycksele

Läs mer

Kapitel 4 - Representation

Kapitel 4 - Representation Fastställt av SvFF:s extra Representantskap 2004-03-26, att gälla fr.o.m. 15 november 2004. Kapitel 4 - Representation Allmänna bestämmelser 1 Spelår, licensår och registrering 1.1 Spelår/speltermin Spelåret

Läs mer

Fotbollsläkarkonferens 25-26 januari 2013. Bengt O Eriksson

Fotbollsläkarkonferens 25-26 januari 2013. Bengt O Eriksson Fotbollsläkarkonferens 25-26 januari 2013 Bengt O Eriksson Är Doping ett problem i Svensk Fotboll? Internationellt finns flera fall Cannabis mycket vanligt. Även AAS har förekommit. Kokain (Maradona m.fl).

Läs mer

Policydokument. Styrelsen Njurunda Simsällskap 2013-01- 01

Policydokument. Styrelsen Njurunda Simsällskap 2013-01- 01 2013 Policydokument Styrelsen Njurunda Simsällskap 2013-01- 01 1 Allmänt 1.1 Njurunda Simsällskap (NSS) skall verka för att främja simning i enlighet med Riksidrottsförbundets och Svenska Simförbundets

Läs mer

100% REN HÅRDTRÄNING

100% REN HÅRDTRÄNING 100% REN HÅRDTRÄNING År 2007 startade STAD arbetet 100% ren hårdträning som är en samverkansmodell för att minska användningen av och tillgången på anabola androgena steroider (AAS) och andra dopningspreparat

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSFOTBOLL 1. SPELTIDER OCH BESTÄMMELSER FÖR BARN- OCH UNGDOMSFOTBOLL

BARN- OCH UNGDOMSFOTBOLL 1. SPELTIDER OCH BESTÄMMELSER FÖR BARN- OCH UNGDOMSFOTBOLL BARN- OCH UNGDOMSFOTBOLL A. SPELREGLER 1. SPELTIDER OCH BESTÄMMELSER FÖR BARN- OCH UNGDOMSFOTBOLL 11-MANNALAG Boll- Antal Övriga Lag Speltid Storlek Spelare/Avbytare Regler Div 1 pojkar 2x40 5 11-Obegränsat

Läs mer

Reglemente för elitseriens elitlicens 2013-05-30

Reglemente för elitseriens elitlicens 2013-05-30 Reglemente för elitseriens elitlicens 2013-05-30 1 BAKGRUND Svenska Handbollförbundet (SHF) har genom årsmötesbeslut 2004-08-29 bestämt att för deltagande i elitserien fordras, utöver att ett lag sportsligt

Läs mer

Foto: Per Lindström. Tävlingsbestämmelser Trampolin

Foto: Per Lindström. Tävlingsbestämmelser Trampolin Foto: Per Lindström Tävlingsbestämmelser Trampolin Januari 2015 - sida 2 av 11 - Innehållsförteckning 1. Allmänna Tävlingsbestämmelser Trampolin... 5 1.1 Tävlingssystem Trampolin... 5 1.2 Rikstävlingar...

Läs mer

Oberoende antidopingarbete inom svensk idrott

Oberoende antidopingarbete inom svensk idrott 13.4 Motion nr 5 Svenska Friidrottsförförbundet: Oberoende antidopingarbete inom svensk idrott Motionärens förslag: att ge Riksidrottsstyrelsen i uppdrag att från RF:s sida påskynda arbetet med att delar

Läs mer

Antidopingprogram för Svenska Frisbeesportförbundet (SFF)

Antidopingprogram för Svenska Frisbeesportförbundet (SFF) Antidopingprogram för Svenska Frisbeesportförbundet (SFF) Nulägesanalys Nationell och internationell historik/utveckling Doping är idag ett väl utbrett och ett känt problem inom idrottens värld. Idrottsutövare

Läs mer

Stadgar för Billingens Golfklubb Stiftad år 1949

Stadgar för Billingens Golfklubb Stiftad år 1949 Stadgar för Billingens Golfklubb Stiftad år 1949 Stadgar för Billingens Golfklubb, som är en ideell förening, stiftad 1949 och med hemort i Lerdala i Skövde kommun Stadgarna antagna den 11 april 1996,

Läs mer

Styrelsens förslag. Ny organisation tillsammans med Svenska Båtunionen

Styrelsens förslag. Ny organisation tillsammans med Svenska Båtunionen ns förslag Ny organisation tillsammans med Svenska Båtunionen Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och förslag 2. Grundläggande tankar kring den nya organisationen 3. Fördelar och risker med ny organisation

Läs mer

RF:s anvisningar för barn- och ungdomsidrott

RF:s anvisningar för barn- och ungdomsidrott RF:s anvisningar för barn- och ungdomsidrott Idrotten vill bakgrunden till anvisningarna Idrotten vill är svensk idrotts idéprogram. Här beskrivs idrottens verksamhetsidé, vision och värdegrund. Här beskrivs

Läs mer

Svensk Antidoping Samhälls- och idrottsbruk. Vad har gjorts? Vad vet vi? Om bruket bland idrottare Om bruket i övriga samhället Vad kan göras?

Svensk Antidoping Samhälls- och idrottsbruk. Vad har gjorts? Vad vet vi? Om bruket bland idrottare Om bruket i övriga samhället Vad kan göras? Svensk Antidoping Samhälls- och idrottsbruk Vad har gjorts? Vad vet vi? Om bruket bland idrottare Om bruket i övriga samhället Vad kan göras? Samhälle - Idrott Drogen Kroppen Prestationen Kick Banta Bygga

Läs mer

Antidopingprogram för Svenska Isseglarförbundet

Antidopingprogram för Svenska Isseglarförbundet 1 2003-10-18 Reviderat 2011-12-20, kompletterat 2012-07-23 Antidopingprogram för Svenska Isseglarförbundet Senaste nytt! Ingen dispens för behandling av säsongsbunden allergi Dopingkommissionens dispenskommité

Läs mer

Minnesanteckningar från RG Tävlingsforum 26-27 januari 2008

Minnesanteckningar från RG Tävlingsforum 26-27 januari 2008 Minnesanteckningar från RG Tävlingsforum 26-27 januari 2008 Diskussion: Föreningar som ej har RG hur får vi de intresserade av att bli RGföreningar? Lägga ut på RG:s hemsida att vi har våra RG-längor som

Läs mer

Klicka här för att ändra format på bakgrundsrubriken

Klicka här för att ändra format på bakgrundsrubriken Klicka här för att ändra format Klicka här för att ändra format på Mål och vision Nivå Västmanlands två Ridsportförbund 2011-01-18 Nivå fyra Fastställd av distriktsstyrelsen 11 1 Klicka här för Innehåll

Läs mer

Handlingsplan för mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola

Handlingsplan för mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola Handlingsplan för mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola Rektorsområde förskola och grundskola Rektorsområde gymnasium Hultsfreds kommun rutiner för handläggning, utredning och beslut om mottagande

Läs mer

BOHUSLÄN/DALS ISHOCKEYFÖRBUNDS SERIEBESTÄMMELSER SÄSONGEN 15-16

BOHUSLÄN/DALS ISHOCKEYFÖRBUNDS SERIEBESTÄMMELSER SÄSONGEN 15-16 Tävlingsverksamheten i distriktet.. Nedanstående seriebestämmelser (SB 2013/2014) som fastställts av Bohuslän/Dals Ishockeyförbunds styrelse i juni 2015, och träder i kraft den 1 juli 2015 och gäller spelåret

Läs mer

Svenska Brukshundklubbens Utskott för avel och hälsa

Svenska Brukshundklubbens Utskott för avel och hälsa Svenska Brukshundklubbens Utskott för avel och hälsa Protokoll 3/2015 Datum: 2015-03-16 Tid: 19:00-22:00 Plats: Telefonmöte Närvarande: Ulrika Paulin sammankallande Kirsten Wretstrand Gunnel Crona Anmält

Läs mer

RÖD tennis tävling&lek

RÖD tennis tävling&lek Familjetennis Barn 5 år och yngre: HT (14 veckor) 1 tillfälle/vecka 695kr VT(14 veckor) 1 tillfälle/vecka 695kr Man spelar 1 tillfälle i veckan. Tisdagar 17:15-18:00. Föräldrar ska komma ombytta med tennisskor

Läs mer

(Enligt Svenska Ridsportförbundets typstadgar fastställda av Förbundsstyrelsen 2005-08-18)

(Enligt Svenska Ridsportförbundets typstadgar fastställda av Förbundsstyrelsen 2005-08-18) Stadgar Stadgar för Djursholms Ridklubb (Enligt Svenska Ridsportförbundets typstadgar fastställda av Förbundsstyrelsen 2005-08-18) Stadgarna fastställda av årsmöte 20140216. Godkända av Svenska Ridsportförbundet

Läs mer

1 ÄNDAMÅL Golfklubben har som ändamål att verka för att medlemmarna kan utöva golfspel i enlighet med idrottens mål och inriktning.

1 ÄNDAMÅL Golfklubben har som ändamål att verka för att medlemmarna kan utöva golfspel i enlighet med idrottens mål och inriktning. STADGAR FÖR UDDEHOLMS GOLFKLUBB som är en ideell förening, stiftad 1965-05-24 och med hemort i Hagfors kommun. Stadgarna fastställda 1965-10-29. Stadgarna ändrade genom årsmötesbeslut 1975-11- 27, 1998-12-03,

Läs mer

KONSTÅKNINGEN VILL 2014 2016 Konståkningens verksamhetsidé och riktlinjer Antagen vid Förbundets Årsmöte 20 september 2014

KONSTÅKNINGEN VILL 2014 2016 Konståkningens verksamhetsidé och riktlinjer Antagen vid Förbundets Årsmöte 20 september 2014 KONSTÅKNINGEN VILL 2014 2016 Konståkningens verksamhetsidé och riktlinjer Antagen vid Förbundets Årsmöte 20 september 2014 1 Innehåll 4 SVENSK KONSTÅKNING FRAMGÅNGSRIK IDROTT 5 VERKSAMHETSIDÉ 6 VÄRDEGRUND

Läs mer

Förfrågningsunderlag: Valfrihet inom hemtjänsten i Krokoms kommun. Lag om valfrihet (LOV) gällande omvårdnad och/eller service

Förfrågningsunderlag: Valfrihet inom hemtjänsten i Krokoms kommun. Lag om valfrihet (LOV) gällande omvårdnad och/eller service Förfrågningsunderlag: Valfrihet inom hemtjänsten i Krokoms kommun Lag om valfrihet (LOV) gällande omvårdnad och/eller service Innehållsförteckning 1. Administrativa föreskrifter...3 1.1. Inledning... 3

Läs mer

Stadgar Stockholmspolisens Skytteförening Arrangör

Stadgar Stockholmspolisens Skytteförening Arrangör Stadgar Stockholmspolisens Skytteförening Arrangör Senaste uppdatering 2003-04-02 INNEHÅLLSFÖRTECKNING ALLMÄNNA BESTÄMMELSER...3 1 Ändamål...3 2 Sammansättning...3 3 Tillhörighet mm...3 4 Beslutande organ...3

Läs mer

Utbildningsmaterial: Utbildningsmaterial om delegering riktat till personal som kommer att delegeras hälso- och sjukvårdsuppgifter

Utbildningsmaterial: Utbildningsmaterial om delegering riktat till personal som kommer att delegeras hälso- och sjukvårdsuppgifter Utbildningsmaterial: Utbildningsmaterial om delegering riktat till personal som kommer att delegeras hälso- och sjukvårdsuppgifter Arbetsgrupp: Agneta Blomkvist, MAS Liljeholmens SDF Eeva Eriksson, MAS

Läs mer

Arbetsordning för beredning av motioner och medborgarförslag

Arbetsordning för beredning av motioner och medborgarförslag ARBETSORDNING Godkänd/ansvarig Kommunfullmäktiges 134 2015-09-22 1(3) Beteckning KST 2015/000274-003 Författningssamling MBLAFS 2015:22 Arbetsordning för beredning av motioner och medborgarförslag Motioner

Läs mer

Stadgar för Sjöbo Fitnesscenter Förslag inför årsmöte 2015 och stadgarna fastställda vid samma tidpunkt.

Stadgar för Sjöbo Fitnesscenter Förslag inför årsmöte 2015 och stadgarna fastställda vid samma tidpunkt. Stadgar för Sjöbo Fitnesscenter Förslag inför årsmöte 2015 och stadgarna fastställda vid samma tidpunkt. 1 kap Allmänna bestämmelser 1 Ändamål Föreningen har som ändamål att bedriva fysisk aktivitet som

Läs mer

BOHUSLÄN/DALS ISHOCKEYFÖRBUNDS SERIEBESTÄMMELSER SÄSONGEN 13-14

BOHUSLÄN/DALS ISHOCKEYFÖRBUNDS SERIEBESTÄMMELSER SÄSONGEN 13-14 Tävlingsverksamheten i distriktet. BOHUSLÄN/DALS ISHOCKEYFÖRBUNDS Nedanstående seriebestämmelser (SB 2013/2014) som fastställts av Bohuslän/Dals Ishockeyförbunds styrelse den 29 maj 2013, och träder i

Läs mer

STADGAR FÖR RAPATAC JUDO & KSF

STADGAR FÖR RAPATAC JUDO & KSF STADGAR FÖR RAPATAC JUDO & KSF Rapatac Judo & KSF är en specialförening till Rapatac Alliansförening med hemort i Gävle kommun. Bildad den 2009-08-12 Stadgarna senast fastställda av årsmötet den 2012-10-10

Läs mer

Doping inom idrotten - Vad är det?

Doping inom idrotten - Vad är det? Doping inom idrotten - Vad är det? Vem och vad styr vad som är doping inom idrotten? WADA Består av världens regeringar och internationella Idrottsförbund. WADC Samt standarder för dopingkontroll, dispenser,

Läs mer

STADGAR FÖR SCANIA ROAD RUNNERS IDROTTSFÖRENING

STADGAR FÖR SCANIA ROAD RUNNERS IDROTTSFÖRENING STADGAR FÖR SCANIA ROAD RUNNERS IDROTTSFÖRENING 1 kap Allmänna bestämmelser 1 Ändamål Föreningen har som ändamål att bedriva idrottslig verksamhet i enlighet med Idrottsrörelsens verksamhetsidé, vision

Läs mer

Huvudstadens Golfklubb Stadgar

Huvudstadens Golfklubb Stadgar För Huvudstadens Golfklubb, som är en ideell förening, stiftad den 12 september 1997 och med hemort i Vallentuna kommun. na fastställdes den 13 oktober 1997. Reviderad på årsmöte den 20 februari 2000 Reviderad

Läs mer