Utbildningsnämnden Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utbildningsnämnden Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum"

Transkript

1 Sammanträdesprotokoll 1 Plats och tid: Utbildningskansliets sessionsrum, kl 17:05-20:28 Ordförande: Vice ordförande: Andre vice ordförande: Ledamöter: Ersättare: Övriga närvarande: Louise Rehn Winsborg (M) Berit Kristensson (FP) Hanna Gunnarsson (V) Alexander Lewerentz (M) Cecilia Barnes (FP) Marinko Lipovac (KD) Anna-Lena Hogerud (S) Olof Nyman (S) Helen Pender (S) Jannika Badin (MP) Johanna Grönbäck (M) Birger Swahn (M) Martin C E Asker (M) Fredrik Brange (FP) Rasmus Lundgren (C), tjänstgör för Erik Ryding (C) Olle Holmberg (S), 17:00-20:00 Per Almén (S) Sirwan Dabagh (V) Stefan Norrestam, utbildningsdirektör Ingela Arheden, antagningschef, Hanna Ericsson, utvecklingsledare, Stewe Löfberg, nämndsekreterare Magnus Sternudd, ekonom, Eva Lundin, personalföreträdare LR Hanna Thelin, personalföreträdare Lärarförbundet : Anna-Lena Hogerud (S) med Berit Kristensson som ersättare Paragrafer: Plats/tid för justering: Utbildningskansliet fredagen den 25 april 2014, kl Underskrifter: Sekreterare Stewe Löfberg Ordförande Louise Rehn Winsborg Anna-Lena Hogerud ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Organ: : 23 april 2014 Datum då anslaget sätts upp: Datum då anslaget tas ned: Förvaringsplats för protokollet: Utbildningskansliet Underskrift: Stewe Löfberg

2 Lunds kommun Sammanträdesprotokoll 2 34 Fastställande av dagordning beslutar att fastställa dagordningen med följande tillägg: Frågor i anslutning till samverkansprotokoll, att behandlas under ärende 22 Inkomna skriveler.

3 Lunds kommun Sammanträdesprotokoll 3 35 Information, månadsuppföljning personal Vid utbildningsnämndens sammanträde , 8 gavs följande uppdrag att det arbete som redan pågår för att förvaltningen i dialog med de fackliga organisationerna ska ta fram en åtgärdsplan för att komma till rätta med stressen bland de anställda, ska konkretiseras och redovisas för nämnden i april. Utbildningsdirektör Stefan Norrestam redovisar att den centrala utvecklingsgruppen (CUG) gett ett nytt uppdrag till den partsammansatta grupp, som tidigare bildats för att se på lärarnas arbetssituation. Uppdragsbeskrivningen består av följande punkter: - Arbetet ska utgå från den kartläggning av lärares arbetsuppgifter som gjorts - Kartläggning av vilka arbetsuppgifter som upplevs som mest stressande för våra lärare - Synliggör aktuell forskning kring stress i skolan hur kan vi dra nytta av detta? Studerar den aktuella forskningen och ser vad som kan användas, för att med det som grund kunna diskutera åtgärder - Vad gör man/hur arbetar man på skolor där lärarna inte upplever samma stress eller mindre stress som vi kan dra nytta av på andra arbetsplatser - Vad kännetecknar framgångsrika skolor - Vad kan göras för att underlätta hanteringen/genomförandet av vissa arbetsuppgifter - Hur kan man göra annorlunda för att uppgifter skall upplevas mindre arbetsbelastande. Vidare kommer förvaltningens utvecklingsgrupp (FUG) att föra fortsatta diskussioner kring -Funktionella stödsystem hur kan de se ut? -Arbetet med åtgärdsprogam kan detta förenklas? -Upplevd stress vad beror den på? -Tillgänglighet är vi för tillgängliga? -Nationella proven alternativa arbetssätt? -Arbetstidsschemat ta hänsyn i utlägget till vissa arbetstoppar?

4 Lunds kommun Sammanträdesprotokoll 4 36 Information, månadsuppföljning lokaler En månatlig uppföljning av lokalplanering för Utbildningsförvaltningen har varit utskickad före dagens möte. Utbildningsdirektör Stefan Norrestam redovisar status för vart och ett av objekten, som finns upptagna i planen.

5 Lunds kommun Sammanträdesprotokoll 5 37 Delårsrapport/prognos per 31 mars 2014 Dnr UN 2014/0173 Den första delårsrapporten för 2014 visar ett underskott med - 2,5 mkr jämfört med tilldelad ram. Beslutsunderlag Utbildningskansliets tjänsteskrivelse med Bilaga 1: Prognos per verksamhet beslutar att godkänna delårsrapport/prognos per 31 mars 2014 enligt utbildningskansliets tjänsteskrivelse och överlämna denna till kommunstyrelsen. Beslut expedieras till: Kommunstyrelsen Akten

6 Lunds kommun Sammanträdesprotokoll 6 38 Ekonomi-och verksamhetsplan med budget för 2015 Dnr UN 2014/0141 Nämndens budgetram 2015 är beräknad med utgångspunkt från ram fastställd i EVP Denna urspungsram har justerats för volymförändringar, omfördelningar samt kompensation för kostnadsökningar med 1,5 %. Kostnadsökningar till följd av pris och löneökningar förväntas bli högre än kompensationen på 1,5 %. Sammantaget beräknas tilldelad ram för 2015 innebära ett besparingskrav brutto på 7,4 mkr. De mål som nämnden arbetar mot kan ses som strävandemål. Graden av måluppfyllelse och kvalité kommer sannolikt att påverkas av de förändringar i organisationen som måste göras för att klara minskande resurser. Beslutsunderlag Utbildningsförvaltningens tjänsteskrivelse med bilaga. Bilaga 1: Ekonomi och verksamhetsplan Yrkanden Hanna Gunnarsson (V), Anna-Lena Hogerud (S) och Jannika Badin (MP) yrkar att utbildningsnämnden skall besluta att avslå att-sats ett att hos kommunstyrelsen begära utökad budgetram så att full kompensation sker för löne- och kostnadsökningar att i övrigt bifalla förvaltningens förslag till beslut. Hanna Gunnarsson (V) yrkar att förvaltningens elfte att-sats skall ersättas med följande: att utbildningsnämnden hos kommunstyrelsen äskar om införande av ett resurstilldelningssystem inom SFI-verksamheten som innebär en kombination av grundbelopp och volymbaserad resurstilldelning. Cecilia Barnes (FP) yrkar, med instämmande av Hanna Gunnarsson (V), att utbildningsnämnden skall besluta att hos kommunstyrelsen begära utökad budgetram så att full kompensation sker för löneökningar. Ordförande Louise Rehn Winsborg (M) yrkar bifall till förvaltningens förslag till beslut i sin helhet.

7 Lunds kommun Sammanträdesprotokoll 7 Ajournering Sammanträdet ajourneras för partigruppsvisa överläggningar kl 18:03-18:17. Beslutsgång Ordförande Louise Rehn Winsborg (M) ställer först proposition på Anna-Lena Hogeruds (S) med fleras yrkande mot avslag och finner yrkandet ej bifallet. Votering begärs. godkänner följande voteringsordning: Ja för avslag på Anna-Lena Hogeruds (S) med fleras yrkande. Nej för bifall till Anna-Lena Hogeruds (S) med fleras yrkande. Omröstningen utfaller enligt följande: Louise Rehn Winsborg (M), Alexander Lewerentz (M), Berit Kristensson (FP), Cecilia Barnes (FP), Rasmus Lundgren (C) och Marinko Lipovac (KD) röstar ja. Anna-Lena Hogerud (S), Olof Nyman (S), Helen Pender (S), Hanna Gunnarsson (V) och Jannika Badin (MP) röstar nej. Med sex ja-röster mot fem nej-röster beslutar utbildningsnämnden således att inte bifalla Anna-Lena Hogeruds (S) med fleras yrkande. Ordföranden fortsätter att ställa proposition på Cecilia Barnes (FP) med fleras yrkande om full kompensation för löneökningar mot avslag och finner att utbildningsnämnden bifaller yrkandet. Ordföranden ställer härefter proposition på förvaltningens förslag i elfte attsatsen om införande av en volymbaserad resurstilldelning för Sfi-verksamheten mot Hanna Gunnarssons (V) yrkande om modifiering till en kombination av grundbelopp och volymbaserad resurstilldelning och finner förvaltningens förslag i elfte att-satsen bifallet. Slutligen godkänner utbildningsnämnden utbildningsförvaltningens förslag till beslut i övrigt. beslutar att godkänna utbildningsförvaltningens förslag till Ekonomi- och verksamhetsplan med budget 2015 enligt tjänsteskrivelse bilaga 1 Ekonomi och verksamhetsplan med budget för 2015 med följande ändring: att hos kommunstyrelsen begära utökad budgetram så att full kompensation sker för löneökningar

8 Lunds kommun Sammanträdesprotokoll 8 att till kommunstyrelsen äska om 0,5 mkr i utökat anslag för att täcka kostnadsökningar för utökat uppdrag avseende åldersgruppen åringar som befinner sig utanför gymnasieskolan när det så kallade informationsansvaret övergår i ett aktivitetsansvar att föreslå kommunstyrelsen besluta att interkommunalt grund- och tilläggsbelopp skall gälla som direkt skolpeng för alla elever som går på IBOcertifierad skola i kommunen oavsett var eleven är bosatt att till kommunstyrelsen äska om att separat tilläggsbelopp beräknas och tillämpas även för förskoleverksamheten på ISLK att till kommunstyrelsen äska om 1,5 mkr i utökat anslag för specialpedagoger till obehöriga elever vid introduktionsprogrammen på Vipan. att till kommunstyrelsen äska om 0,5 mkr i utökat anslag till gymnasiesärskolan för det ökade elevstöd som krävs vid implementering av GYS 13 att till kommunstyrelsen äska om 1,6 mkr i utökat anslag för lundaelevernas andel av kostnadsökning till följd av tillfälliga lokaler på Katedralskolan och Spyken samt nya laboratoriesalar på Polhemskolan att till kommunstyrelsen äska om 0,8 mkr i utökat anslag för lundaelevernas andel av kostnadsökning till följd av tillfälliga lokaler för ISLK att till kommunstyrelsen äska om att flytta investeringen i inventarier till Katedralskolan om 3,6 mkr från 2016 till 2017, samt som en konsekvens öka driftkostnaderna från 2018 med 0,56 mkr att till kommunstyrelsen äska om att flytta investeringen i inventarier till Östervångsskolan om 3,6 mkr från 2016 till 2017, samt som en konsekvens öka driftkostnaderna från 2018 med 0,52 mkr att till kommunstyrelsen äska om införande av en volymbaserad resurstilldelning av SFI-verksamheten att till kommunstyrelsen äska om att prioritera ombyggnation av Källbo för utbildningsändamål med färdigställande under 2016 att tillskriva kommunstyrelsen om att utbildningsnämnden med anledning av äskandet angående ombyggnad av Källbo omprövar tidigare beslutat äskande om att prioritera byggnation av ny Kultur/Estetskola på området Råbykungen/Stenkrossen med färdigställande under 2018.

9 Lunds kommun Sammanträdesprotokoll 9 Reservationer Anna-Lena Hogerud för (S)-gruppen, Hanna Gunnarsson (V), Jannika Badin (MP), Louise Rehn Winsborg (M) och Alexander Lewerentz (M) reserverar sig mot beslutet till förmån för yrkanden, vilka ej vunnit bifall. Beslut expedieras till: Kommunstyrelsen Akten

10 Lunds kommun Sammanträdesprotokoll Yttrande över remiss: Promemoria Riksinternatskolor Dnr UN 2014/0169 Regeringskansliet redovisar i Promemorian Riksinternatskolor, , resultatet av en utredning rörande riksinternatskolor och föreslår författningsändringar i Skollagen som föreslås gälla från 1 juli Promemorian har skickats ut till ett antal kommuner på remiss för yttrande. Lunds kommun är utsedd som remissinstans och har i sin tur fått promemorian på remiss för yttrande till Kommunstyrelsen som önskar yttrandet tillhanda senast 14 april. Lunds kommuns yttrande ska vara Utbildningsdepartementet tillhanda senast den 14 maj Beslutsunderlag Promemoria Riksinternatskolor Utbildningskansliets tjänsteskrivelse beslutar att som yttrande överlämna utbildningskansliets tjänsteskrivelse över promemorian Riksinternatskolor till Kommunstyrelsen. Beslut expedieras till: Kommunstyrelsen Akten

11 Lunds kommun Sammanträdesprotokoll Yttrande över remiss: Ansökan från Kunskapsskolan i Sverige AB om godkännande som huvudman för fristående grundskola i Lunds kommun (utökning) Dnr UN 2014/0134 Inför läsåret 2015/16 har Skolinspektionen fått in två ansökningar om att få starta grundskola och två ansökningar om att utöka antalet elever i befintliga grundskolor i Lunds kommun. Kommunen bereds tillfälle att yttra sig över de inkomna ansökningarna. Inför utbildningsförvaltningens förslag till yttrande har de båda barn- och skolnämnderna haft möjlighet att inkomma med synpunkter genom ett remissförfarande. Denna ansökan avser Kunskapsskolan i Sverige AB som ansöker om utökning med årskurs 4-5. Beslutsunderlag Skolinspektionens remisskrivelse Barn- och skolnämnd Lund Östers beslut den 26 mars 2014, 47 Barn- och skolnämnd Lunds stads beslut den 19 mars 2014, 29 Utbildningskansliets tjänsteskrivelse den 31 mars 2014 inklusive bilagor. Yrkanden Ordförande Louise Rehn Winsborg (M) yrkar bifall till förvaltningens förslag till beslut. Hanna Gunnarsson (V), Anna-Lena Hogerud (S) och Jannika Badin (MP) yrkar att utbildningsnämnden skall uppmana beslutande instans att avslå ansökan från Kunskapsskolan i Sverige. Beslutsgång Ordföranden ställer proposition på yrkandena och finner att utbildningsnämnden beslutar i enlighet med hennes eget yrkande. beslutar att tillstyrka ansökan från Kunskapsskolan i Sverige AB om utökning av befintlig skola i Lunds kommun med årskurs 4-5 läsåret 2015/16. Reservationer Hanna Gunnarsson (V), Anna-Lena Hogerud för (S)-gruppen och Jannika Badin (MP) reserverar sig mot beslutet till förmån för sitt yrkande, vilket ej vunnit bifall.

12 Lunds kommun Sammanträdesprotokoll 12 Beslut expedieras till: Skolinspektionen BSN Lunds stad för kännedom BSN Lund Öster för kännedom Akten

13 Lunds kommun Sammanträdesprotokoll Yttrande över remiss: Ansökan från Lärande i Sverige AB om godkännande som huvudman för fristående fritidshem, förskoleklass och grundskola i Lunds kommun (ny) Dnr UN 2014/0132 Inför läsåret 2015/16 har Skolinspektionen fått in två ansökningar om att få starta grundskola och två ansökningar om att utöka antalet elever i befintliga grundskolor i Lunds kommun. Kommunen bereds tillfälle att yttra sig över de inkomna ansökningarna. Inför utbildningsförvaltningens förslag till yttrande har de båda barn- och skolnämnderna haft möjlighet att inkomma med synpunkter genom ett remissförfarande. Denna ansökan avser Lärande i Sverige AB att som huvudman starta förskoleklass, årskurs 1-9 samt fritidshem vid Erlaskolan i Lund. Beslutsunderlag Skolinspektionens remisskrivelse Barn- och skolnämnd Lund Östers beslut den 26 mars 2014, 49 ) Barn- och skolnämnd Lunds stads beslut den 19 mars 2014, 31 Utbildningskansliets tjänsteskrivelse den 30 mars 2014 inklusive bilagor. Yrkanden Ordförande Louise Rehn Winsborg (M) yrkar bifall till förvaltningens förslag till beslut. Anna-Lena Hogerud (S), Hanna Gunnarsson (V) och Jannika Badin (MP) yrkar att utbildningsnämnden skall uppmana beslutande instans att avslå ansökan från Lärande i Sverige. Beslutsgång Ordföranden ställer proposition på yrkandena och finner att utbildningsnämnden beslutar i enlighet med hennes eget yrkande. beslutar att tillstyrka ansökan från Lärande i Sverige AB om godkännande som huvudman för förskoleklass, grundskola och fritidshem med start läsåret 2015/16 i Lunds kommun. Reservationer Hanna Gunnarsson (V), Anna-Lena Hogerud för (S)-gruppen och Jannika Badin (MP) reserverar sig mot beslutet till förmån för sitt yrkande, vilket ej vunnit bifall.

14 Lunds kommun Sammanträdesprotokoll 14 Beslut expedieras till: Skolinspektionen BSN Lunds stad för kännedom BSN Lund Öster för kännedom Akten

15 Lunds kommun Sammanträdesprotokoll Yttrande över remiss: Ansökan från Vittraskolorna AB om godkännande som huvudman för fristående fritidshem, förskoleklass och grundskola i Lunds kommun (ny) Dnr UN 2014/0131 Inför läsåret 2015/16 har Skolinspektionen fått in två ansökningar om att få starta grundskola och två ansökningar om att utöka antalet elever i befintliga grundskolor i Lunds kommun. Kommunen bereds tillfälle att yttra sig över de inkomna ansökningarna. Inför utbildningsförvaltningens förslag till yttrande har de båda barn- och skolnämnderna haft möjlighet att inkomma med synpunkter genom ett remissförfarande. Denna ansökan avser Vittraskolorna AB om att starta förskoleklass, årskurs 1-9 samt fritidshem. Beslutsunderlag Skolinspektionens remisskrivelse Barn- och skolnämnd Lund Östers beslut den 26 mars 2014, 49 Barn- och skolnämnd Lunds stads beslut den 19 mars 2014, 31 Utbildningskansliets tjänsteskrivelse den 30 mars 2014 inklusive bilagor. Yrkanden Ordförande Louise Rehn Winsborg (M) yrkar bifall till förvaltningens förslag till beslut. Hanna Gunnarsson (V), Anna-Lena Hogerud (S) och Jannika Badin (MP) yrkar att utbildningsnämnden skall uppmana beslutande instans att avslå ansökan från Vittraskolorna i Sverige. Beslutsgång Ordföranden ställer proposition på yrkandena och finner att utbildningsnämnden beslutar i enlighet med hennes eget yrkande. beslutar att tillstyrka ansökan från Vittraskolorna AB om godkännande som huvudman för förskoleklass, grundskola och fritidshem med start läsåret 2015/16 i Lunds kommun. Reservationer Hanna Gunnarsson (V), Anna-Lena Hogerud för (S)-gruppen och Jannika Badin (MP) reserverar sig mot beslutet till förmån för sitt yrkande, vilket ej vunnit bifall.

16 Lunds kommun Sammanträdesprotokoll 16 Beslut expedieras till: Skolinspektionen BSN Lunds stad för kännedom BSN Lund Öster för kännedom Akten

17 Lunds kommun Sammanträdesprotokoll Yttrande över remiss: Ansökan från IPSL i Lund om godkännande som huvudman för en internationell skola motsvarande grundskola i Lunds kommun (utökning) Dnr UN 2014/0137 Inför läsåret 2015/16 har Skolinspektionen fått in två ansökningar om att få starta grundskola och två ansökningar om att utöka antalet elever i befintliga grundskolor i Lunds kommun. Kommunen bereds tillfälle att yttra sig över de inkomna ansökningarna. Inför utbildningsförvaltningens förslag till yttrande har de båda barn- och skolnämnderna haft möjlighet att inkomma med synpunkter genom ett remissförfarande. Denna ansökan avser utökning med Middle Year Programme (MYP) från Lund International School. Förslag till beslut Skolinspektionens remisskrivelse Barn- och skolnämnd Lund Östers beslut den 26 mars 2014, 49 Barn- och skolnämnd Lunds stads beslut den 19 mars 2014, 31 Utbildningskansliets tjänsteskrivelse den 30 mars 2014 inklusive bilagor. Yrkanden Ordförande Louise Rehn Winsborg (M) yrkar bifall till förvaltningens förslag till beslut med tillägg av följande motivering: Lunds kommun driver idag ISLK, en kommunal grundskola certifierad av IBO. Söktrycket är högt och kommunen ser behov av att utöka antalet platser för denna grupp av elever. Redan idag är efterfrågan på internationell, IBOcertifierad utbildning stor från anställda på Lunds Universitet, internationellt verksamma företag och forskningsanläggningar som MaxLab och ESS. Det finns ett stort behov att kunna rekrytera internationell kompetens och dessa t ex forskare stannar oftast bara några år för att sedan flytta till ett annat land. För att de skall kunna ta med hela familjen är internationella skolor en förutsättning. Att LIS får utöka sin verksamhet med åk 6-9 är således positivt för Lunds kommun. Hanna Gunnarsson (V), Anna-Lena Hogerud (S) och Jannika Badin (MP) yrkar att utbildningsnämnden skall uppmana beslutande instans att avslå ansökan från IPSL i Lund. Beslutsgång Ordföranden ställer proposition på yrkandena och finner att utbildningsnämnden beslutar i enlighet med hennes eget yrkande.

18 Lunds kommun Sammanträdesprotokoll 18 beslutar att tillstyrka ansökan från Lunds International School (LIS) som huvudman för Middle Year Programme med start läsåret 2015/16 i Lunds kommun samt att lämna följande tillägg till motivering: Lunds kommun driver idag ISLK, en kommunal grundskola certifierad av IBO. Söktrycket är högt och kommunen ser behov av att utöka antalet platser för denna grupp av elever. Redan idag är efterfrågan på internationell, IBOcertifierad utbildning stor från anställda på Lunds Universitet, internationellt verksamma företag och forskningsanläggningar som MaxLab och ESS. Det finns ett stort behov att kunna rekrytera internationell kompetens och dessa t ex forskare stannar oftast bara några år för att sedan flytta till ett annat land. För att de skall kunna ta med hela familjen är internationella skolor en förutsättning. Att LIS får utöka sin verksamhet med åk 6-9 är således positivt för Lunds kommun. Reservationer Hanna Gunnarsson (V), Anna-Lena Hogerud för (S)-gruppen och Jannika Badin (MP) reserverar sig mot beslutet till förmån för sitt yrkande, vilket ej vunnit bifall. Beslut expedieras till: Skolinspektionen BSN Lunds stad för kännedom BSN Lund Öster för kännedom Akten

19 Lunds kommun Sammanträdesprotokoll Yttrande över remiss: Ansökan från Flyinge AB om godkännande som huvudman för en fristående gymnasieskola i Lunds kommun (ny) Dnr UN 2014/0159 Antalet ansökningar om att starta fristående skolor har minskat. Det är det lägsta antalet sedan Skolinspektionens start Skolinspektionen har fått in 380 ansökningar om att starta eller utöka antalet friskolor inför läsåret 2015/16. Av dessa rör drygt 160 nya skolor och 220 utökning av befintliga skolor med nya program och årskurser. Av totalt 160 ansökningar om att starta ny skola rör drygt 100 ansökningar grundskola och cirka 50 gymnasieskola. Resterande ansökningar rör grundsärskola och gymnasiesärskola. Lunds kommun har i år tillfälle att yttra sig över tre ansökningar som avser start av nya skolor, och tre ansökningar som avser utökning av befintliga skolor belägna i Lund. En ansökan om utökning program på skola belägen i Hörby kommun samt tre ansökningar som avser nystart av skolor och sex ansökningar som avser utökning av program på skolor belägna i Malmö kommun. Yttrandena ska vara Skolinspektionen tillhanda senast den 5 maj Beslutsunderlag Sammanställning över inkomna ansökningar om statlig tillsyn och rätt till bidrag för fristående gymnasieskolor i Lund. Bilaga 1 Utbud av platser på nationella program i Lund i april Bilaga 4 Utbud av platser på nationella program och sökande i första hand i Skåne i april Bilaga 5 Utbildningskansliets tjänsteskrivelse Yrkanden Ordförande Louise Rehn Winsborg (M) yrkar att utbildningsnämnden skall tillstyrka ansökan från Flyinge AB med följande motivering: Lunds kommun driver idag gymnasieutbildning tillsammans med Flyinge. Då det efter Gy11:s införande är mycket svårare att driva särskilda varianter som denna baserat på ett studieförberedande program (naturvetenskap) är det naturligt att Flyinge, liksom Strömsholm och Wången, ansöker om att starta utbildning baserat på Naturbruksprogrammet. Lunds kommunala gymnasieskolor erbjuder inte Naturbruk så en fristående gymnasieskola driven av Flyinge AB skulle vara ett värdefullt komplement till vårt utbildningsutbud. Förvaltningen har inte heller kunnat påvisa några negativa konsekvenser eller att etableringen skulle begränsa kommunens möjligheter att erbjuda samtliga inriktningar vid ett nationellt program. Tvärtom.

20 Lunds kommun Sammanträdesprotokoll 20 Hanna Gunnarsson (V) yrkar bifall till förvaltningens förslag till beslut. Beslutsgång Ordföranden ställer proposition på yrkandena och finner att utbildningsnämnden beslutar i enlighet med hennes eget yrkande. beslutar att tillstyrka ansökan från Flyinge AB om att starta fristående gymnasieskola med naturbruksprogrammet, inriktning djur med följande motivering: Lunds kommun driver idag gymnasieutbildning tillsammans med Flyinge. Då det efter Gy11:s införande är mycket svårare att driva särskilda varianter som denna baserat på ett studieförberedande program (naturvetenskap) är det naturligt att Flyinge, liksom Strömsholm och Wången, ansöker om att starta utbildning baserat på Naturbruksprogrammet. Lunds kommunala gymnasieskolor erbjuder inte Naturbruk så en fristående gymnasieskola driven av Flyinge AB skulle vara ett värdefullt komplement till vårt utbildningsutbud. Förvaltningen har inte heller kunnat påvisa några negativa konsekvenser eller att etableringen skulle begränsa kommunens möjligheter att erbjuda samtliga inriktningar vid ett nationellt program. Tvärtom. Reservationer Hanna Gunnarsson (V), Anna-Lena Hogerud för (S)-gruppen och Jannika Badin (MP) reserverar sig mot beslutet till förmån för sitt yrkande, vilket ej vunnit bifall. Beslut expedieras till: Skolinspektionen Akten

21 Lunds kommun Sammanträdesprotokoll Yttrande över remiss: Ansökan från Sveriges Ridgymnasium AB om godkännande som huvudman för fristående gymnasieskola i Lunds kommun (ny) Dnr UN 2014/0149 Antalet ansökningar om att starta fristående skolor har minskat. Det är det lägsta antalet sedan Skolinspektionens start Skolinspektionen har fått in 380 ansökningar om att starta eller utöka antalet friskolor inför läsåret 2015/16. Av dessa rör drygt 160 nya skolor och 220 utökning av befintliga skolor med nya program och årskurser. Av totalt 160 ansökningar om att starta ny skola rör drygt 100 ansökningar grundskola och cirka 50 gymnasieskola. Resterande ansökningar rör grundsärskola och gymnasiesärskola. Lunds kommun har i år tillfälle att yttra sig över tre ansökningar som avser start av nya skolor, och tre ansökningar som avser utökning av befintliga skolor belägna i Lund. En ansökan om utökning program på skola belägen i Hörby kommun samt tre ansökningar som avser nystart av skolor och sex ansökningar som avser utökning av program på skolor belägna i Malmö kommun. Yttrandena ska vara Skolinspektionen tillhanda senast den 5 maj Beslutsunderlag Sammanställning över inkomna ansökningar om statlig tillsyn och rätt till bidrag för fristående gymnasieskolor i Lund. Bilaga 1 Utbud av platser på nationella program i Lund i april Bilaga 4 Utbud av platser på nationella program och sökande i första hand i Skåne i april Bilaga 5 Utbildningskansliets tjänsteskrivelse Yrkanden Ordförande Louise Rehn Winsborg (M) yrkar att utbildningsnämnden skall tillstyrka ansökan från Sveriges Ridgymnasium. Hanna Gunnarsson (V) yrkar, med instämmande av Cecilia Barnes (FP), bifall till förvaltningens förslag till beslut. Beslutsgång Ordföranden ställer proposition på yrkandena och finner att utbildningsnämnden beslutar i enlighet med Hanna Gunnarssons (V) med fleras yrkande. beslutar att avstyrka ansökan från Sveriges Ridgymnasium AB om att starta gymnasieskolan Sveriges Ridgymnasium Flyinge naturbruksprogrammet

22 Lunds kommun Sammanträdesprotokoll 22 inriktning lantbruk. Reservationer Louise Rehn Winsborg (M) och Alexander Lewerentz (M) reserverar sig mot beslutet, till förmån för yrkande, vilket ej vunnit bifall. Protokollsanteckning Alexander Lewerentz (M), Louise Rehn Winsborg (M), Johanna Grönbäck (M), Birger Swahn (M) och Martin C E Asker (M) medges lämna följande protokollsanteckning: Inom en snar framtid kommer brist på gymnasieplaster vara ett problem i Lund, då både elevströmningar inom Skåne och befolkningsprognoser pekar på ett ökande söktryck. Moderata samlingspartiet i anser därför att man bör låta fristående aktörer etablera sig redan nu, så att de kan bygga upp en bra verksamhet för att vara med och möta den efterfrågan som väntas uppstå inom några år. Beslut expedieras till: Skolinspektionen Akten

23 Lunds kommun Sammanträdesprotokoll Yttrande över remiss: Ansökan från Lars-Erik Larssongymnasiet i Lund om förlängning av särskild variant Dnr UN 2014/0139 Antalet ansökningar om att starta fristående skolor har minskat. Det är det lägsta antalet sedan Skolinspektionens start Skolinspektionen har fått in 380 ansökningar om att starta eller utöka antalet friskolor inför läsåret 2015/16. Av dessa rör drygt 160 nya skolor och 220 utökning av befintliga skolor med nya program och årskurser. Av totalt 160 ansökningar om att starta ny skola rör drygt 100 ansökningar grundskola och cirka 50 gymnasieskola. Resterande ansökningar rör grundsärskola och gymnasiesärskola. Lunds kommun har i år tillfälle att yttra sig över tre ansökningar som avser start av nya skolor, och tre ansökningar som avser utökning av befintliga skolor belägna i Lund. En ansökan om utökning program på skola belägen i Hörby kommun samt tre ansökningar som avser nystart av skolor och sex ansökningar som avser utökning av program på skolor belägna i Malmö kommun. Yttrandena ska vara Skolinspektionen tillhanda senast den 5 maj Beslutsunderlag Sammanställning över inkomna ansökningar om statlig tillsyn och rätt till bidrag för fristående gymnasieskolor i Lund. Bilaga 1 Utbud av platser på nationella program i Lund i april Bilaga 4 Utbud av platser på nationella program och sökande i första hand i Skåne i april Bilaga 5 Utbildningskansliets tjänsteskrivelse Yrkanden Ordförande Louise Rehn Winsborg (M) och Hanna Gunnarsson (V) yrkar bifall till förvaltningens förslag till beslut. Beslutsgång Ordföranden ställer proposition på yrkandet och finner det bifallet. beslutar att tillstyrka ansökan från Lars-Erik Larsson gymnasiet i Lunds kommun om förlängning av naturvetenskapliga programmet särskild variant inom det estetiska området. Beslut expedieras till: Skolinspektionen Akten

24 Lunds kommun Sammanträdesprotokoll Yttrande över remiss: Ansökan från Hermods AB om godkännande som huvudman för fristående gymnasieskola i Lund (ny) Dnr UN 2014/0140 Antalet ansökningar om att starta fristående skolor har minskat. Det är det lägsta antalet sedan Skolinspektionens start Skolinspektionen har fått in 380 ansökningar om att starta eller utöka antalet friskolor inför läsåret 2015/16. Av dessa rör drygt 160 nya skolor och 220 utökning av befintliga skolor med nya program och årskurser. Av totalt 160 ansökningar om att starta ny skola rör drygt 100 ansökningar grundskola och cirka 50 gymnasieskola. Resterande ansökningar rör grundsärskola och gymnasiesärskola. Lunds kommun har i år tillfälle att yttra sig över tre ansökningar som avser start av nya skolor, och tre ansökningar som avser utökning av befintliga skolor belägna i Lund. En ansökan om utökning program på skola belägen i Hörby kommun samt tre ansökningar som avser nystart av skolor och sex ansökningar som avser utökning av program på skolor belägna i Malmö kommun. Yttrandena ska vara Skolinspektionen tillhanda senast den 5 maj Beslutsunderlag Sammanställning över inkomna ansökningar om statlig tillsyn och rätt till bidrag för fristående gymnasieskolor i Lund. Bilaga 1 Utbud av platser på nationella program i Lund i april Bilaga 4 Utbud av platser på nationella program och sökande i första hand i Skåne i april Bilaga 5 Utbildningskansliets tjänsteskrivelse Yrkanden Ordförande Louise Rehn Winsborg (M) yrkar att utbildningsnämnden skall tillstyrka ansökan från Hermods. Hanna Gunnarsson (V) yrkar, med instämmande av Cecilia Barnes (FP), bifall till förvaltningens förslag till beslut. Beslutsgång Ordföranden ställer proposition på yrkandena och finner att utbildningsnämnden beslutar i enlighet med Hanna Gunnarssons (V) med fleras yrkande. beslutar att avstyrka ansökan från Hermods AB om start av Hermods Gymnasium Lund naturvetenskapsprogrammet med inriktning naturvetenskap,

25 Lunds kommun Sammanträdesprotokoll 25 ekonomiprogrammet med inriktning ekonomi och juridik, samt samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning samhällsvetenskap, beteendevetenskap och medier/information/kommunikation. Reservationer Alexander Lewerentz (M) och Louise Rehn Winsborg (M) reserverar sig mot beslutet till förmån för yrkande, vilket ej vunnit bifall. Protokollsanteckning Alexander Lewerentz (M), Louise Rehn Winsborg (M), Johanna Grönbäck (M), Birger Swahn (M) och Martin C E Asker (M) medges lämna följande protokollsanteckning: Inom en snar framtid kommer brist på gymnasieplaster vara ett problem i Lund, då både elevströmningar inom Skåne och befolkningsprognoser pekar på ett ökande söktryck. Moderata samlingspartiet i anser därför att man bör låta fristående aktörer etablera sig redan nu, så att de kan bygga upp en bra verksamhet för att vara med och möta den efterfrågan som väntas uppstå inom några år. Beslut expedieras till: Skolinspektionen Akten

26 Lunds kommun Sammanträdesprotokoll Yttrande över remiss: Ansökan från Folkuniversitet, Stiftelsen Kursverksamheten vid Lunds Universitet om fristående gymnasieskola Carl Adolph Agardhgymnasiet (utökning) Dnr UN 2014/0138 Antalet ansökningar om att starta fristående skolor har minskat. Det är det lägsta antalet sedan Skolinspektionens start Skolinspektionen har fått in 380 ansökningar om att starta eller utöka antalet friskolor inför läsåret 2015/16. Av dessa rör drygt 160 nya skolor och 220 utökning av befintliga skolor med nya program och årskurser. Av totalt 160 ansökningar om att starta ny skola rör drygt 100 ansökningar grundskola och cirka 50 gymnasieskola. Resterande ansökningar rör grundsärskola och gymnasiesärskola. Lunds kommun har i år tillfälle att yttra sig över tre ansökningar som avser start av nya skolor, och tre ansökningar som avser utökning av befintliga skolor belägna i Lund. En ansökan om utökning program på skola belägen i Hörby kommun samt tre ansökningar som avser nystart av skolor och sex ansökningar som avser utökning av program på skolor belägna i Malmö kommun. Yttrandena ska vara Skolinspektionen tillhanda senast den 5 maj Beslutsunderlag Sammanställning över inkomna ansökningar om statlig tillsyn och rätt till bidrag för fristående gymnasieskolor i Lund. Bilaga 1 Utbud av platser på nationella program i Lund i april Bilaga 4 Utbud av platser på nationella program och sökande i första hand i Skåne i april Bilaga 5 Utbildningskansliets tjänsteskrivelse Yrkanden Ordförande Louise Rehn Winsborg (M) yrkar att utbildningsnämnden skall tillstyrka ansökan från Folkuniversitetet. Hanna Gunnarsson (V) och Anna-Lena Hogerud (S) yrkar att utbildningsnämnden skall besluta enligt förvaltningens förslag. Beslutsgång Ordföranden ställer proposition på yrkandena och finner sitt eget yrkande bifallet.

27 Lunds kommun Sammanträdesprotokoll 27 beslutar att tillstyrka ansökan från Folkuniversitetet, Stiftelsen kursverksamheten vid Lunds Universitet att utöka Carl Adolph Agardhgymnasiet med ekonomiprogram inriktning juridik. Beslut expedieras till: Skolinspektionen Akten

28 Lunds kommun Sammanträdesprotokoll Yttrande över remiss: Ansökan från Thorén Innovation School om fristående gymnasieskola i Lunds kommun (utökning) Dnr UN 2014/0150 Beslutsunderlag Sammanställning över inkomna ansökningar om statlig tillsyn och rätt till bidrag för fristående gymnasieskolor i Lund. Bilaga 1 Utbud av platser på nationella program i Lund i april Bilaga 4 Utbud av platser på nationella program och sökande i första hand i Skåne i april Bilaga 5 Utbildningskansliets tjänsteskrivelse Yrkanden Ordförande Louise Rehn Winsborg (M) yrkar att utbildningsnämnden skall tillstyrka ansökan från Thorén Innovation School. Hanna Gunnarsson (V) yrkar att utbildningsnämnden skall besluta enligt förvaltningens förslag. Beslutsgång Ordföranden ställer proposition på yrkandena och finner sitt eget yrkande bifallet. beslutar att tillstyrka ansökan om utökning från Thoren Innovation School med estetiska programmet inriktning estetik och media.

29 Lunds kommun Sammanträdesprotokoll Yttrande över remiss: Ansökan från Hörby Yrkesgymnasium AB om godkännande som huvudman för fristående gymnasieskola i Hörby Dnr UN 2014/0156 Antalet ansökningar om att starta fristående skolor har minskat. Det är det lägsta antalet sedan Skolinspektionens start Skolinspektionen har fått in 380 ansökningar om att starta eller utöka antalet friskolor inför läsåret 2015/16. Av dessa rör drygt 160 nya skolor och 220 utökning av befintliga skolor med nya program och årskurser. Av totalt 160 ansökningar om att starta ny skola rör drygt 100 ansökningar grundskola och cirka 50 gymnasieskola. Resterande ansökningar rör grundsärskola och gymnasiesärskola. Lunds kommun har i år tillfälle att yttra sig över tre ansökningar som avser start av nya skolor, och tre ansökningar som avser utökning av befintliga skolor belägna i Lund. En ansökan om utökning program på skola belägen i Hörby kommun samt tre ansökningar som avser nystart av skolor och sex ansökningar som avser utökning av program på skolor belägna i Malmö kommun. Yttrandena ska vara Skolinspektionen tillhanda senast den 5 maj Beslutsunderlag Sammanställning över inkomna ansökningar om statlig tillsyn och rätt till bidrag för fristående gymnasieskola Hörby kommun. Bilaga 3 Utbud av platser på nationella program i Lund i april Bilaga 4 Utbud av platser på nationella program och sökande i första hand i Skåne i april Bilaga 5 Utbildningskansliets tjänsteskrivelse beslutar att avstå från att yttra sig över ansökningar med lägeskommun Hörby. Beslut expedieras till: Skolinspektionen Akten

30 Lunds kommun Sammanträdesprotokoll Yttrande över remisser: Ansökningar om godkännande som huvudman för fristående gymnasieskola i Malmö stad Dnr UN 2014/0136 Antalet ansökningar om att starta fristående skolor har minskat. Det är det lägsta antalet sedan Skolinspektionens start Skolinspektionen har fått in 380 ansökningar om att starta eller utöka antalet friskolor inför läsåret 2015/16. Av dessa rör drygt 160 nya skolor och 220 utökning av befintliga skolor med nya program och årskurser. Av totalt 160 ansökningar om att starta ny skola rör drygt 100 ansökningar grundskola och cirka 50 gymnasieskola. Resterande ansökningar rör grundsärskola och gymnasiesärskola. Lunds kommun har i år tillfälle att yttra sig över tre ansökningar som avser start av nya skolor, och tre ansökningar som avser utökning av befintliga skolor belägna i Lund. En ansökan om utökning program på skola belägen i Hörby kommun samt tre ansökningar som avser nystart av skolor och sex ansökningar som avser utökning av program på skolor belägna i Malmö kommun. Yttrandena ska vara Skolinspektionen tillhanda senast den 5 maj Beslutsunderlag Sammanställning över inkomna ansökningar om statlig tillsyn och rätt till bidrag för fristående gymnasieskolor i Malmö stad. Bilaga 2 Utbud av platser på nationella program i Lund i april Bilaga 4 Utbud av platser på nationella program och sökande i första hand i Skåne i april Bilaga 5 Utbildningskansliets tjänsteskrivelse beslutar att avstå från att yttra sig över ansökningar med lägeskommun Malmö. Beslut expedieras till: Skolinspektionen Akten

31 Lunds kommun Sammanträdesprotokoll Anmälan om kränkande behandling Dnr UN 2014/0109 Enligt Skollagen 6 kap 10 är en lärare eller annan personal, som får kännedom om att en elev anser sig ha blivit utsatt för kränkande behandling i samband med verksamheten skyldig att anmäla detta till rektorn. Rektorn i sin tur är skyldig att anmäla detta till huvudmannen. Omständigheterna kring de uppgivna kränkningarna ska skyndsamt utredas. I förekommande fall ska de åtgärder som skä-ligen kan krävas för att förhindra kränkande behandling i framtiden vidtas. Anmälningarna rapporteras till huvudmannen varje månad. Vid utbildningsnämndens sammanträde anmäls följande ärenden: - Ett nytt ärende gällande kränkande behandling har anmälts från Gymnasieskolan Spyken. - Två nya ärenden gällande kränkande behandling har anmälts från Gymnasieskolan Vipan. - Två nya ärenden gällande kränkande behandling har anmälts från ISLK. beslutar att lägga anmälan om kränkande behandling till handlingarna.

32 Lunds kommun Sammanträdesprotokoll Anmälan av delegationsbeslut Dnr UN 2014/0110 Vid dagens sammanträde anmäls följande delegationsbeslut: U Undervisnings- och elevärenden U:7 Avstängning av elever inom frivilliga skolformer, 3/14 U:62 Arbetsplatsförlagt lärande på högskoleförberedande program, nr 1/14 P Personalärenden P:1 Tillsättningar/förordnanden: ISLK nr 4/14 Polhemskolan nr 9 18/14 Vipan nr 10 19/14 Vuxenutbildningen nr 2 4/14 Modersmålscentrum nr /13, nr 29 61/14 Utbildningskansli nr 4/13 P:8 Entledigande vid egen uppsägning, nr 7 17/14 P:12 Löneförmån vid ledighet för fackligt arbete, nr 14 24/14 P:14 Tidsbegränsade lönetillägg, nr 1/14 E Ekonomiärenden E:5 Antagande/tecknande av övriga anbud/avtal För belopp under 10 prisbasbelopp a) Utbildningskansliet, nr 3 7/14 E:19 Beviljande/avslag på ansökan om inackorderingstillägg, nr 75/13 E:20 Avslag på ansökan om resebidrag, nr 1/14 E:26 Tilläggsbelopp enligt lagen om offentliga bidrag på lika villkor, nr 9/14 beslutar att lägga anmälan av delegationsbeslut till handlingarna.

33 Lunds kommun Sammanträdesprotokoll Anmälan av inkomna skrivelser m m Dnr UN 2014/0111 Följande inkomna skrivelser anmäls vid dagens sammanträde: Kommunala handikapprådet -Protokoll från sammanträde Kommunala integrationsrådet -Protokoll från sammanträde Kommunala studentrådet -Protokoll från sammanträden , , , Kommunfullmäktige -Beslut 38: Slutredovisning av mål och åtgärder för LundaEko Kommunstyrelsen -Beslut 58: Årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet inom Lunds kommun 2013 Under denna paragraf lämnas följande rapporter: -av Rasmus Lundgren (C) och Sirwan Dabagh (V) från möte i det kommunala handikapprådet. -av Olof Nyman (S) och Cecilia Barnes (FP) från forum för samråd på Polhemskolan. -av Jannika Badin (MP) från forum för samråd på Consensum. Övrigt som behandlas under denna paragraf: -Ordföranden påminner om den halva utbildningsdag, som anordnas för nämnden den 21 maj kl Programmet kommer att skickas ut inom kort. -Utbildningsdirektören informerar om den senaste händelsen i mål gällande Skolinspektionens ansökan om vite för Lunds kommun, med anledning av att International School of Lund (ISLK) inte följer den svenska läroplanen. Skriftligt material kommer att skickas ut till alla i nämnden. Ytterligare information om ärendet kommer att ges vid nästa presidium samt vid nästa nämndmöte. -Ersättaren Per Almén (S) ställer fråga i anslutning till punkten

34 Lunds kommun Sammanträdesprotokoll 34 Personalplanering i samverkansprotokollet och ges svar. -Anmäls skrivelse från socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet i utbildningsnämnden gällande förslag om att avsätta en dag för grundläggande diskussion om en ny gymnasieskola, t ex i oktober. Ordföranden föreslår att skrivelsen behandlas vid nästa presidiemöte, då den fortsatta behandlingen av ärendet om femte gymnasieskola kommer att diskuteras. beslutar att lägga anmälan av inkomna skrivelser till handlingarna.

35 OPPOSITIONEN Ärende 6 Ekonomi och verksamhetsplan (EVP) Med budget 2015 RESERVATION s sammanträde Den borgerliga politiken har sedan hösten 2006 gett resultat i form av nedskämingar i den kommunala välfärden. Genom att inte kompensera de kommunala nämnderna fullt ut för prisoch löneökningar under flera års tid har dessa i allt väsentligt fått betalas genom minskad personaltäthet. Den kommunala ekonomin ser allt annat än ljus ut. Allt tyder på att möjligheterna till ytterligare besparingar inom och rationaliseringar av verksamheterna inte kan ske utan allvarliga konsekvenser för kvaliteten. Kostnadsökningar till foljd av pris och löneökningar forväntas bli högre än kompensationen på l,5 %. Sammantaget beräknas tilldelad ram for 2015 innebära ett besparingskrav brutto på 7,4 mkr. Under flera års tid har verksamheten inte kompenserats för pris- och löneökningar vilket sannolikt gör att utrymmet for eventuella effektiviseringar i verksamheten får att klara av nedskämingama minskar for varje år. Otillräckliga resurser går ut över verksamheten med ökad stress och sämre arbetsmiljö som foljd, något som också visar sig i stigande ohälsatal bland de anställda. Det är inte rimligt att ekonomiska kriser och skattesänkningar ska bekostas av elever och lärare i form av fån e pedagoger och en sänkt kvalitet på utbildning. Med hänvisning till ovanstående föreslog vi att: föreslogs besluta: att att att avslå attsats ett hos kommunstyrelsen begära utökad budgetram så att full kompensation sker för löne- och kostnadsökningar. i övrigt bifalla forvaltningens forslag till beslut ~o;jsson Anna Lena Hogerud Socialdemokraterna Jannika Badin Miljöpartiet l

36 RESERVATION, ärende 8-11 "Yttrande över remiss: Ansökan om godkännande som huvudman för fristående grundskola i Lunds kommun" Avslag på ansökningar från fristående grundskolor hade på sitt möte i uppgift att yttra sig över fyra ansökningar om nya fristående grundskolor i Lunds kommun. Vänsterparitet, socialdemokraterna och miljöpartiet röstade nej till samtliga fyra ansökningar, genom att yrka att utbildningsnämnden skulle uppmana beslutande instans (skolinspektionen) att avslå ansökningar. Ansökningarn a kom från: Kunskapskolan i Sverige AB (frist åe nde grundskola) Lärande i Sverige AB (frist ående fritidshem, föreskoleklass, gru ndskola) Vittraskolorna AB (frist ående fritidshem, föreskolekl ass, gru ndskola) IPSL i Lund (internationella skola mot sva rand e grundskol a) Avslagsyrkandena har följande motivering "Lund växer och särskilt för yngre barn och elever är det viktigt att man har nära till förskol a och skola. Det är kommunens ansvar att planera för detta. Vid en etablering av frist åe nde enheter är det svårt, för att inte säga omöjligt, att på ett förnuftigt sätt kunna genomföra en planering som motsvarar lundabornas behov. Som nämnd måst e vi ta ansvar för hela kommunens skolverksamhet. Om tillst ånd beviljas för samtliga ansökningar och det planerade elevantalet rea liseras får det negativa kon sekvenser för kommunens skolorganisation och skolor." ~~ n / Vänsterpartiet Anna lena Hogerud Socialdemokraterna /~~ - Jannika Badin Miljöpartiet

Utbildningsnämnden Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum

Utbildningsnämnden Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum Sammanträdesprotokoll 1 Plats och tid: Utbildningskansliets sessionsrum, kl 17:00-18:30 Ordförande: Vice ordförande: Andre vice ordförande: Ledamöter: Ersättare: Övriga närvarande: : Louise Rehn Winsborg

Läs mer

Utbildningsnämnden Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum

Utbildningsnämnden Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum Sammanträdesprotokoll 1 Plats och tid: Utbildningskansliets sessionsrum, 3:e vån, kl 17:00 Ordförande: Rehn Winsborg Louise (M) Vice ordförande: Kristensson Berit (FP) Ledamöter: Ersättare: Övriga närvarande:

Läs mer

Utbildningsnämnden Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum

Utbildningsnämnden Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum Sammanträdesprotokoll 1 Plats och tid: Utbildningskansliets sessionsrum, kl 17:00-20:08 Ordförande: Vice ordförande: Andre vice ordföranden: Ledamöter: Ersättare: Louise Rehn Winsborg (M) Berit Kristensson

Läs mer

Utbildningsnämnden Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum

Utbildningsnämnden Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum Sammanträdesprotokoll 1 Plats och tid: Utbildningskansliets sessionsrum, 3:e vån, kl 17:00-20:45 Ordförande: Rehn Winsborg Louise (M) Vice ordförande: Kristensson Berit (FP) Andre vice ordförande: Gunnarsson

Läs mer

1. Val av justerare samt bestämmande av tid för justering. 4. Förändringar i diskrimineringslagstiftning (info, senare utskick) Dnr UN 2017/0469

1. Val av justerare samt bestämmande av tid för justering. 4. Förändringar i diskrimineringslagstiftning (info, senare utskick) Dnr UN 2017/0469 Utbildningsnämnden Kallelse och föredragningslista 1 (19) Utbildningsnämnden 2017-11-15 Tid 17.00 Plats Mötesrum Tågvirket, St. Södergatan 47 Följande ärenden ska behandlas: 1. Val av justerare samt bestämmande

Läs mer

Utbildningsnämnden Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum

Utbildningsnämnden Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum Sammanträdesprotokoll 1 Plats och tid: Utbildningskansliets sessionsrum, 3:e vån., kl 17:00-20.30 Ordförande: Rehn Winsborg Louise (M) Vice ordförande: Kristensson Berit (FP) Andre vice ordförande: Gunnarsson

Läs mer

LUNDS KOMMUN Utbildningsnämnden

LUNDS KOMMUN Utbildningsnämnden 1 Plats och tid Utbildningskansliet, Stortorget 1, torsdagen den 20 maj 2010, kl 17.00-17.45 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Louise Rehn Winsborg (M), ordförande Berit Kristensson (FP), vice

Läs mer

Utbildningsnämnden Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum 2011-10-20

Utbildningsnämnden Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum 2011-10-20 Sammanträdesprotokoll 1 Plats och tid: Utbildningskansliets sessionsrum 3 vån, kl 17:03-19:21 Ordförande: Rehn Winsborg Louise (M) Vice ordförande: Kristensson Berit (FP) 2:e vice ordförande: Stolt Daniel

Läs mer

Utbildningsnämnden Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum

Utbildningsnämnden Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum Sammanträdesprotokoll 1 Plats och tid: Utbildningskansliets sessionssal, kl 17:00-21:13 Ordförande: Vice ordförande: Andre vice ordförande: Ledamöter: Ersättare: Louise Rehn Winsborg (M) Berit Kristensson

Läs mer

Utbildningsnämnden Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum

Utbildningsnämnden Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum Sammanträdesprotokoll 1 Plats och tid: Tågvirket, Stora Södergatan 47, 2 trappor, kl 17:00-20:16 Ordförande: Anders Ebbesson (MP) Vice ordförande: Stig Svensson (S) 2:e vice ordförande: Louise Rehn Winsborg

Läs mer

Mötesrum Tågvirket, St. Södergatan 47, 2:a vån. 1. Val av justerare samt bestämmande av tid för justering I tur att justera är Helena Heintz (MP)

Mötesrum Tågvirket, St. Södergatan 47, 2:a vån. 1. Val av justerare samt bestämmande av tid för justering I tur att justera är Helena Heintz (MP) Utbildningsnämnden Kallelse och föredragningslista 1 (18) Utbildningsnämnden 2017-05-17 Tid 17.00 Plats Mötesrum Tågvirket, St. Södergatan 47, 2:a vån Följande ärende ska behandlas: 1. Val av justerare

Läs mer

Utbildningsnämnden Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum

Utbildningsnämnden Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum Sammanträdesprotokoll 1 Plats och tid: Utbildningskansliet, Stora Södergatan 47, 2 trappor, kl 17:00-19:50 Ordförande: Anders Ebbesson (MP) Vice ordförande: Stig Svensson (S) 2:e vice ordförande: Louise

Läs mer

Gymnasieskolan Vipan, personalmatsalen i hus B

Gymnasieskolan Vipan, personalmatsalen i hus B Utbildningsnämnden Kallelse och föredragningslista 1 (22) Utbildningsnämnden 2016-10-19 Tid 17.00 Plats Gymnasieskolan Vipan, personalmatsalen i hus B Följande ärenden ska behandlas: 1. Val av justerare

Läs mer

Utbildningsnämnden Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum

Utbildningsnämnden Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum Sammanträdesprotokoll 1 Plats och tid: Sammanträdesrum, Stora Södergatan 47, 2:a vån, kl 17:00-20:40 Ordförande: Anders Ebbesson (MP) Vice ordförande: Stig Svensson (S) 2:e vice ordförande: Louise Rehn

Läs mer

1. Val av justerare samt bestämmande av tid för justering I tur att justera är Stig Svensson (S) med Hans Isaksson (S) som ersättare

1. Val av justerare samt bestämmande av tid för justering I tur att justera är Stig Svensson (S) med Hans Isaksson (S) som ersättare Utbildningsnämnden Kallelse och föredragningslista 1 (20) Utbildningsnämnden 2016-03-23 Tid 17.00 Plats Mötesrum Tågvirket, Stora Södergatan 47 Följande ärende ska behandlas: 1. Val av justerare samt bestämmande

Läs mer

Utbildningsnämnden Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum 2013-03-27

Utbildningsnämnden Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum 2013-03-27 Sammanträdesprotokoll 1 Plats och tid: Utbildningskansliets sessionsrum, 3:e vån, kl 17:00-21:30 Ordförande: Rehn Winsborg Louise (M) Vice ordförande: Kristensson Berit (FP) Andre vice ordförande: Gunnarsson

Läs mer

Utbildningsnämnden Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum

Utbildningsnämnden Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum Sammanträdesprotokoll 1 Plats och tid: Utbildningskansliets sessionssal, kl 17:00-20:47 Ordförande: Vice ordförande: Andre vice ordförande: Ledamöter: Ersättare: Rehn Winsborg Louise (M) Kristensson Berit

Läs mer

Utbildningsnämnden. Utbildningsnämnden Protokoll 1 (37) UN 2016/0132

Utbildningsnämnden. Utbildningsnämnden Protokoll 1 (37) UN 2016/0132 Utbildningsnämnden Protokoll 1 (37) Diarienummer UN 2016/0132 Utbildningsnämnden Plats och tid Mötesrum Tågvirket, Stora Södergatan 47, 2:a vån, klockan 17.00 20.25 Ledamöter Ersättare Övriga Anders Ebbesson

Läs mer

Mötesrum Tågvirket, St. Södergatan 47, 2:a vån. 1. Val av justerare samt bestämmande av tid för justering I tur att justera är Stig Svensson (S)

Mötesrum Tågvirket, St. Södergatan 47, 2:a vån. 1. Val av justerare samt bestämmande av tid för justering I tur att justera är Stig Svensson (S) Utbildningsnämnden Kallelse och föredragningslista 1 (19) Utbildningsnämnden 2017-03-22 Tid 17.00 Plats Mötesrum Tågvirket, St. Södergatan 47, 2:a vån Följande ärende ska behandlas: 1. Val av justerare

Läs mer

Utbildningsnämnden. Utbildningsnämnden Protokoll 1 (19) UN 2018/0360

Utbildningsnämnden. Utbildningsnämnden Protokoll 1 (19) UN 2018/0360 Utbildningsnämnden Protokoll 1 (19) Diarienummer UN 2018/0360 Utbildningsnämnden Plats och tid Ledamöter Tjänstgörande ersättare Mötesrum Tågvirket, Stora Södergatan 47, klockan 17.00 20.00 Anders Ebbesson

Läs mer

Mötesrum Tågvirket, Stora Södergatan 47, 2:a vån

Mötesrum Tågvirket, Stora Södergatan 47, 2:a vån Utbildningsnämnden Kallelse och föredragningslista 1 (20) Utbildningsnämnden 2016-05-18 Tid 17.00 Plats Mötesrum Tågvirket, Stora Södergatan 47, 2:a vån Följande ärende ska behandlas: 1. Val av justerare

Läs mer

Utbildningsnämnden Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum 2012-06-20

Utbildningsnämnden Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum 2012-06-20 Sammanträdesprotokoll 1 Plats och tid: Utbildningskansliets sessionsrum, 3:e vån, kl 17:00-20:00 Ordförande: Rehn Winsborg Louise (M) Vice ordförande: Kristensson Berit (FP) 2:e vice ordförande: Stolt

Läs mer

Lunds kommun Sammanträdesprotokoll 1 Utbildningsnämnden

Lunds kommun Sammanträdesprotokoll 1 Utbildningsnämnden Lunds kommun Sammanträdesprotokoll 1 Plats och tid: s sessionsrum, 3:e vån, kl 17:00-21:07 Ordförande: Vice ordförande: Andre vice ordförande: Ledamöter: Ersättare: Louise Rehn Winsborg (M) Berit Kristensson

Läs mer

Utbildningsnämnden Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum

Utbildningsnämnden Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum Sammanträdesprotokoll 1 Plats och tid: s sessionsrum, 3:e vån, kl 17:00-19:17 Ordförande: Andre vice ordförande: Ledamöter: Ersättare: Övriga närvarande: Louise Rehn Winsborg (M) Hanna Gunnarsson (V) Alexander

Läs mer

Utbildningsnämnden Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum

Utbildningsnämnden Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum Sammanträdesprotokoll 1 Plats och tid: s sessionsrum, 3:e vån., kl 17:00-20:15 Ordförande: Vice ordförande: Andre vice ordförande: Ledamöter: Ersättare: Övriga närvarande: Louise Rehn Winsborg (M) Berit

Läs mer

Utbildningsnämnden. Utbildningsnämnden Protokoll 1 (21) UN 2018/0187

Utbildningsnämnden. Utbildningsnämnden Protokoll 1 (21) UN 2018/0187 Utbildningsnämnden Protokoll 1 (21) Diarienummer UN 2018/0187 Utbildningsnämnden Plats och tid Mötesrum Tågvirket, St. Södergatan 47, klockan 17.00 20.28 Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ersättare Övriga

Läs mer

Utbildningsnämnden Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum

Utbildningsnämnden Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum Sammanträdesprotokoll 1 Plats och tid: Utbildningskansliets sessionsrum, 3:e vån, kl 17:00-20:00 Ordförande: Rehn Winsborg Louise (M) Vice ordförande: Kristensson Berit (FP) Ledamöter: Gunnarsson Hanna

Läs mer

Anders Ebbesson (MP), ordförande Louise Rehn Winsborg (M), 2:e v ordf Lotta Lövdén Berseus (S) Per Almén (S) Helena Heintz (MP) Ulf Nilsson (L)

Anders Ebbesson (MP), ordförande Louise Rehn Winsborg (M), 2:e v ordf Lotta Lövdén Berseus (S) Per Almén (S) Helena Heintz (MP) Ulf Nilsson (L) Utbildningsnämnden Protokoll 1 (19) Diarienummer UN 2018/0240 Utbildningsnämnden Plats och tid Mötesrum Tågvirket, St. Södergatan 47, klockan 17.00 18.35 Ledamöter Tjänstgörande ersättare Anders Ebbesson

Läs mer

Pär-Ola Nilsson (S), tjänstgör för Helena Heintz (MP)

Pär-Ola Nilsson (S), tjänstgör för Helena Heintz (MP) Utbildningsnämnden Protokoll 1 (22) Diarienummer UN 2017/0520 Utbildningsnämnden Plats och tid ISLK:s nya lokaler, Linnégatan 2, klockan 17.00 20.26 Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ersättare Anders Ebbesson

Läs mer

Mötesrum Tågvirket, St. Södergatan 47, 2:a vån. 1. Val av justerare samt bestämmande av tid för justering I tur att justera är Alexander Lewerentz (M)

Mötesrum Tågvirket, St. Södergatan 47, 2:a vån. 1. Val av justerare samt bestämmande av tid för justering I tur att justera är Alexander Lewerentz (M) Utbildningsnämnden Kallelse och föredragningslista 1 (28) Utbildningsnämnden 2017-04-19 Tid 17.00 Plats Mötesrum Tågvirket, St. Södergatan 47, 2:a vån Följande ärenden ska behandlas: 1. Val av justerare

Läs mer

Utbildningsnämnden. Utbildningsnämnden Protokoll 1 (22) UN 2017/0352

Utbildningsnämnden. Utbildningsnämnden Protokoll 1 (22) UN 2017/0352 Utbildningsnämnden Protokoll 1 (22) Diarienummer UN 2017/0352 Utbildningsnämnden Plats och tid Mötesrum Tågvirket, St. Södergatan 47, klockan 17.00 20.57 Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ersättare Övriga

Läs mer

Utbildningsnämnden Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum

Utbildningsnämnden Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum Sammanträdesprotokoll 1 Plats och tid: Utbildningskansliets sessionsrum, 3:e vån., kl 17:00-20:55 Ordförande: Rehn Winsborg Louise (M) Vice ordförande: Kristensson Berit (FP) 2:e vice ordförande: Stolt

Läs mer

Utbildningsnämnden Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum

Utbildningsnämnden Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum Sammanträdesprotokoll 1 Plats och tid: Utbildningskansliets sessionsrum, 3:e vån, kl 17:00-18:45 Ordförande: Rehn Winsborg Louise (M) Vice ordförande: Kristensson Berit (FP) 2:e vice ordförande: Stolt

Läs mer

1. Val av justerare samt bestämmande av tid för justering I tur att justera är Louise Rehn Winsborg (M) med Stig Svensson (S) som ersättare

1. Val av justerare samt bestämmande av tid för justering I tur att justera är Louise Rehn Winsborg (M) med Stig Svensson (S) som ersättare Utbildningsnämnden Kallelse och föredragningslista 1 (25) Utbildningsnämnden 2016-02-10 Tid 17.00 Plats Mötesrum Tågvirket, Stora Södergatan 47 Följande ärende ska behandlas: 1. Val av justerare samt bestämmande

Läs mer

Utbildningsnämnden. Utbildningsnämnden Protokoll 1 (10) UN 2016/0419. Plats och tid

Utbildningsnämnden. Utbildningsnämnden Protokoll 1 (10) UN 2016/0419. Plats och tid Utbildningsnämnden Protokoll 1 (10) Diarienummer UN 2016/0419 Utbildningsnämnden Plats och tid Ledamöter Ersättare Övriga Mötesrum Tågvirket, St Södergatan 47, 2:a vån., klockan 17.00 18.15 Anders Ebbesson

Läs mer

Utbildningsnämnden Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum

Utbildningsnämnden Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum Sammanträdesprotokoll 1 Plats och tid: International School of Lund - Katedralskolan (ISLK), Nygatan 21, kl 17:00-21:40 Ordförande: Vice ordförande: Andre vice ordförande: Ledamöter: Ersättare: Rehn Winsborg

Läs mer

Utbildningsnämnden. Utbildningsnämnden Protokoll 1 (20) UN 2017/0151. Plats och tid

Utbildningsnämnden. Utbildningsnämnden Protokoll 1 (20) UN 2017/0151. Plats och tid Utbildningsnämnden Protokoll 1 (20) Diarienummer UN 2017/0151 Utbildningsnämnden Plats och tid Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ersättare Övriga Mötesrum Tågvirket, St. Södergatan 47, 2:a vån, klockan

Läs mer

Utbildningsnämnden Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum

Utbildningsnämnden Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum Sammanträdesprotokoll 1 Plats och tid: Utbildningskansliets sessionssal, kl 17:00-20:57 Ordförande: Rehn Winsborg Louise (M) Vice ordförande: Kristensson Berit (FP) Ledamöter: Ersättare: Övriga närvarande:

Läs mer

Utbildningsnämnden. Utbildningsnämnden Protokoll 1 (26) UN 2016/0125. Plats och tid

Utbildningsnämnden. Utbildningsnämnden Protokoll 1 (26) UN 2016/0125. Plats och tid Utbildningsnämnden Protokoll 1 (26) Diarienummer UN 2016/0125 Utbildningsnämnden Plats och tid Ledamöter Ersättare Övriga Mötesrum Tågvirket, Stora Södergatan 47, klockan 17.00 21.45 Anders Ebbesson (MP),

Läs mer

Utbildningsnämnden Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum

Utbildningsnämnden Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum Sammanträdesprotokoll 1 Plats och tid: Utbildningskansliets sessionsrum, 3:e vån, kl 17:00-20:54 Ordförande: Anders Ebbesson (MP) Vice ordförande: Stig Svensson (S) 2:e vice ordförande: Louise Rehn Winsborg

Läs mer

Utbildningsnämnden. Utbildningsnämnden Protokoll 1 (21) UN 2016/0229

Utbildningsnämnden. Utbildningsnämnden Protokoll 1 (21) UN 2016/0229 Utbildningsnämnden Protokoll 1 (21) Diarienummer UN 2016/0229 Utbildningsnämnden Plats och tid Mötesrum Tågvirket, Stora Södergatan 47, 2:a vån, klockan 17.00 21.40 Ledamöter Ersättare Övriga Anders Ebbesson

Läs mer

Ersättare Pär-Ola Nilsson (S), kl. 17:27-20:54 Ulrika Wallin (L) Ibrahim Kakahama (V) Nikolas Pieta Theofanous (C), kl.

Ersättare Pär-Ola Nilsson (S), kl. 17:27-20:54 Ulrika Wallin (L) Ibrahim Kakahama (V) Nikolas Pieta Theofanous (C), kl. Utbildningsnämnden Protokoll 1 (26) Diarienummer UN 2017/0333 Utbildningsnämnden Plats och tid Tågvirket, St. Södergatan 47, 2:a vån., klockan 17.00 20.54 Ledamöter Anders Ebbesson (MP), ordförande, 111-123,

Läs mer

LUNDS KOMMUN Utbildningsnämnden

LUNDS KOMMUN Utbildningsnämnden 1 Plats och tid Utbildningskansliet, Stortorget 1, torsdagen den 18 november 2010, kl 17.00-20.55 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Louise Rehn Winsborg (M), ordförande Berit Kristensson (FP),

Läs mer

Barn- och skolnämnd Lunds stad Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum

Barn- och skolnämnd Lunds stad Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum Sammanträdesprotokoll 1 Plats och tid: Stiftsgården Åkersberg, Höör, kl 16:00-16:45 Ordförande: Hansson Lars (FP) Vice ordförande: Axelsson Karl Axel (M) Ledamöter: Alfredsson Bo (M) Gribel Laila (M) Wallström

Läs mer

Utbildningsnämnden Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum

Utbildningsnämnden Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum Sammanträdesprotokoll 1 Plats och tid: s sessionsrum, 3:e vån, kl 17:00-19:05 Ordförande: Vice ordförande: Andre vice ordförande: Ledamöter: Ersättare: Övriga närvarande: Louise Rehn Winsborg (M) Berit

Läs mer

Utbildningsnämnden Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum

Utbildningsnämnden Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum Sammanträdesprotokoll 1 Plats och tid: Utbildningskansliets sessionsrum, 3:e vån., kl 17:00-20:06 Ordförande: Vice ordförande: Andre vice ordförande: Ledamöter: Ersättare: Rehn Winsborg Louise (M) Kristensson

Läs mer

Utbildningsnämnden Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum 2011-11-17

Utbildningsnämnden Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum 2011-11-17 Sammanträdesprotokoll 1 Plats och tid: Utbildningskansliets sessionsrum, 3:e vån, kl 17:00-20:00 Ordförande: Rehn Winsborg Louise (M) Vice ordförande: Kristensson Berit (FP) 2:e vice ordförande: Stolt

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl 1 Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen, kl. 13.00 14.40 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Utses att justera Justeringens

Läs mer

LUNDS KOMMUN Utbildningsnämnden

LUNDS KOMMUN Utbildningsnämnden 1 Plats och tid Utbildningskansliet, Stortorget 1, torsdagen den 23 september 2010, kl 17.00-19.35 (varav ajournering kl 18.35-19.05) Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Louise Rehn Winsborg (M),

Läs mer

Utbildningsnämnden. Utbildningsnämnden Protokoll 1 (21) UN 2017/0208. Plats och tid

Utbildningsnämnden. Utbildningsnämnden Protokoll 1 (21) UN 2017/0208. Plats och tid Utbildningsnämnden Protokoll 1 (21) Diarienummer UN 2017/0208 Utbildningsnämnden Plats och tid Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ersättare Övriga Mötesrum Tågvirket, St. Södergatan 47, 2:a vån, klockan

Läs mer

Utbildningsnämnden. Utbildningsnämnden Protokoll 1 (28) UN 2016/0030. Plats och tid

Utbildningsnämnden. Utbildningsnämnden Protokoll 1 (28) UN 2016/0030. Plats och tid Utbildningsnämnden Protokoll 1 (28) Diarienummer UN 2016/0030 Utbildningsnämnden Plats och tid Ledamöter Ersättare Övriga Mötesrum Tågvirket, Stora Södergatan 47, klockan 17.00 21.55 Anders Ebbesson (MP),

Läs mer

Anders Ebbesson (MP), ordförande Louise Rehn Winsborg (M), 2:e v ordf Lotta Lövdén Berseus (S) Ulf Nilsson (L) Elias Grabka (C)

Anders Ebbesson (MP), ordförande Louise Rehn Winsborg (M), 2:e v ordf Lotta Lövdén Berseus (S) Ulf Nilsson (L) Elias Grabka (C) Utbildningsnämnden Protokoll 1 (23) Diarienummer UN 2016/0360 Utbildningsnämnden Plats och tid Gymnasieskolan Vipan, personalmatsalen i hus B, klockan 17.00 19.29 Ledamöter Tjänstgörande ersättare Anders

Läs mer

Utbildningsnämndens arbetsutskott 2013-04-02

Utbildningsnämndens arbetsutskott 2013-04-02 NORRTÄLJE SAMMANTRÄDESPROTOKOLL, K. KOMMUN Utbildningsnämndens arbetsutskott Piats och tid ande Sammanträdesrum Ununge, Kommunhuset Ankaret Estunavägen 12, Norrtälje kl. 14.00-14.45 Louise Branting (C),

Läs mer

Kommunstyrelsen. Kommunstyrelsen Protokoll 1 (5) 2015-10-29 KS 2015/1041. Plats och tid Stadshallen, Kommittérum E, 2015-10-29 klockan 15.30-16.

Kommunstyrelsen. Kommunstyrelsen Protokoll 1 (5) 2015-10-29 KS 2015/1041. Plats och tid Stadshallen, Kommittérum E, 2015-10-29 klockan 15.30-16. Kommunstyrelsen Protokoll 1 (5) Diarienummer 2015-10-29 KS 2015/1041 Kommunstyrelsen Plats och tid Stadshallen, Kommittérum E, 2015-10-29 klockan 15.30-16.15 Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ersättare

Läs mer

Utbildningsnämnden Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum

Utbildningsnämnden Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum Sammanträdesprotokoll 1 Plats och tid: Katedralskolan, kollegierummet kl 17:00-21:12 Ordförande: Anders Ebbesson (MP) Vice ordförande: Stig Svensson (S) 2:e vice ordförande: Louise Rehn Winsborg (M) Ledamöter:

Läs mer

Utbildningsnämnden Kallelse och föredragningslista 1 (26) Mötesrum Tågvirket, St. Södergatan 47, 2:a vån.

Utbildningsnämnden Kallelse och föredragningslista 1 (26) Mötesrum Tågvirket, St. Södergatan 47, 2:a vån. Utbildningsnämnden Kallelse och föredragningslista 1 (26) Utbildningsnämnden 2017-12-13 Tid 17.00 Plats Mötesrum Tågvirket, St. Södergatan 47, 2:a vån. Följande ärenden ska behandlas: 1. Val av justerare

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Årjängs Kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Blomskogs skola, kl 15.30-19.30 Beslutande Bo Malm (c) ordförande Marita Arvidsson (c) Lotta Hammarström (m) Annika Sahlin (fp) Therese Gustafsson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (14) Utbildningsnämnden 2010-06-02

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (14) Utbildningsnämnden 2010-06-02 Sammanträdesprotokoll Blad 1 (14) Plats och tid Kommunhuset rum 293 kl 08.15-10.40. Beslutande Britta Bergström (S) Leif Thor (M) Ann-Sophie Nygren (S) Mikael Sporgelin (S) Roger Persson (S) Lina Erixon

Läs mer

Utbildningsnämnden. Utbildningsnämnden Protokoll 1 (28) UN 2015/0350

Utbildningsnämnden. Utbildningsnämnden Protokoll 1 (28) UN 2015/0350 Utbildningsnämnden Protokoll 1 (28) Diarienummer UN 2015/0350 Utbildningsnämnden Plats och tid Mötesrum Tågvirket, Stora Södergatan 47, 2 trappor, klockan 16.05 19.54 Ledamöter Anders Ebbesson (MP), ordförande

Läs mer

Utbildningsnämnden. Utbildningsnämnden Protokoll 1 (30) UN 2017/0152. Plats och tid

Utbildningsnämnden. Utbildningsnämnden Protokoll 1 (30) UN 2017/0152. Plats och tid Utbildningsnämnden Protokoll 1 (30) Diarienummer UN 2017/0152 Utbildningsnämnden Plats och tid Ledamöter Tjänstgörande ersättare Mötesrum Tågvirket, St. Södergatan 47, 2:a vån, klockan 17.00 21.20 Anders

Läs mer

1 (1) BEHANDLADEÄRENDEN SAMMANTRÄDESDAG 2013-04-11

1 (1) BEHANDLADEÄRENDEN SAMMANTRÄDESDAG 2013-04-11 'tj'cr'ty'tj'tj r...r:-'~ ~ 1 (1) BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN BEHANDLADEÄRENDEN SAMMANTRÄDESDAG 74 Ansökan från Lejonskolan AB om godkännande som huvudman för en fristående gymnasieskola i Kristianstads

Läs mer

Halmstads kommun Sammanträdesprotokoll

Halmstads kommun Sammanträdesprotokoll Barn- och ungdomsnämnden 2017-04-19 1(9) Plats och tid Nymansgatan 23, 19 april 2017 kl 09:00 Beslutande Ledamöter Tove Bergman (MP), Ordförande Krissi Johansson (S), Vice ordförande Christofer Lundholm

Läs mer

Utbildningsnämnden. Utbildningsnämnden Protokoll 1 (28) UN 2017/0470

Utbildningsnämnden. Utbildningsnämnden Protokoll 1 (28) UN 2017/0470 Utbildningsnämnden Protokoll 1 (28) Diarienummer UN 2017/0470 Utbildningsnämnden Plats och tid Mötesrum Tågvirket, St. Södergatan 47, 2:a vån., klockan 17.00 Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ersättare

Läs mer

Justering av protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla

Justering av protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla Plats och tid Safiren, vån. 3, IFO-huset, Tierps köping, kl. 08:30-11:30 ande och övriga närvarande enligt sida 2 Utses att justera Åsa Sikberg Paragrafer 87-99 Justeringens plats och tid Kommunhuset,

Läs mer

Hanna Stymne Bratt (S), ordförande Patrik Dahl (C) Bo Blideman (MP) Sören Forslund (M) Nils Matsson (M)

Hanna Stymne Bratt (S), ordförande Patrik Dahl (C) Bo Blideman (MP) Sören Forslund (M) Nils Matsson (M) 1(21) Plats och tid Sammanträdesrum Ununge, kommunhuset Ankaret, Estunavägen 14, Norrtälje kl 14:00 15.25 ande Ledamöter Hanna Stymne Bratt (S), ordförande Patrik Dahl (C) Bo Blideman (MP) Sören Forslund

Läs mer

LUNDS KOMMUN Utbildningsnämnden

LUNDS KOMMUN Utbildningsnämnden 1 Plats och tid Utbildningskansliet, Stortorget 1, torsdagen den 22 april 2010, kl 17.00-21.25 (varav ajournering kl 18.50-19.30, 20.18-20.34) Beslutande Ledamöter Louise Rehn Winsborg (M), ordförande

Läs mer

Onsdagen den 5 december 2018, Övergransalen Justerade paragrafer

Onsdagen den 5 december 2018, Övergransalen Justerade paragrafer SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tid och plats Kl. 18:00 onsdagen den 5 december 2018, Övergransalen, Kommunhuset, Bålsta Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Lennart Carlsson (M), Ordförande

Läs mer

Utbildningsnämnden. Utbildningsnämnden Protokoll 1 (39) UN 2018/0233

Utbildningsnämnden. Utbildningsnämnden Protokoll 1 (39) UN 2018/0233 Utbildningsnämnden Protokoll 1 (39) Diarienummer UN 2018/0233 Utbildningsnämnden Plats och tid Mötesrum Tågvirket, St. Södergatan 47, klockan 17.00 21.00 Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ersättare Övriga

Läs mer

128 Ekonomiskt utfall och ekonomisk rapport september Information Tingsryds kommuns ungdomspolitiska program.

128 Ekonomiskt utfall och ekonomisk rapport september Information Tingsryds kommuns ungdomspolitiska program. BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2011-10-26 126 Meddelanden. 127 Anmälan om delegationsbeslut. 128 Ekonomiskt utfall och ekonomisk rapport september 2011. 129 Budget 2012. 130 Redovisning av simkunnighet i

Läs mer

LUNDS KOMMUN Utbildningsnämnden

LUNDS KOMMUN Utbildningsnämnden 1 Plats och tid Utbildningskansliet, Stortorget 1, torsdagen den 18 februari 2010, kl 17.00-20.30 (varav ajournering kl 18.25-18.55) Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Louise Rehn Winsborg (M),

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Utbildningsnämndens arbetsutskott 2014-03-25 1 Plats och tid ande Sammanträdesrum Ununge, Kommunhuset Ankaret Estunavägen 12, Norrtälje kl. 14.00-14.50 Louise Branting (C), ordförande Roland Brodin (M),

Läs mer

Utbildningsnämnden. Utbildningsnämnden Protokoll 1 (25) UN 2016/0320

Utbildningsnämnden. Utbildningsnämnden Protokoll 1 (25) UN 2016/0320 Utbildningsnämnden Protokoll 1 (25) Diarienummer UN 2016/0320 Utbildningsnämnden Plats och tid Möteslokal Råbandsknopen, St. Södergatan 47, 1:a vån, klockan 17.00 21.18 Ledamöter Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden (13)

Barn- och utbildningsnämnden (13) Barn- och utbildningsnämnden 2017-11-07 1(13) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl 9.00 12.30 Mötet ajourneras kl 10.00 10.30 Beslutande: Torbjörn Parling (S), ordförande Patrik Fornander

Läs mer

Barn- och utbildningskontoret

Barn- och utbildningskontoret 1(21) Plats och tid Sal C128, Rodengymnasiet, Baldersgatan 14, Norrtälje kl. 14.00-14.35 ande Ledamöter Louise Branting (C), ordförande Roland Brodin (M) 1:e vice ordf. Sören Forslund (M) Britt-Inger Kjellberg

Läs mer

Tjänsteskrivelse Remissvar - Ansökningar, godkännande som huvudmän för fristående gymnasieskolor

Tjänsteskrivelse Remissvar - Ansökningar, godkännande som huvudmän för fristående gymnasieskolor VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNING 2013-02-28 DNR UN 2013.039 BRITT-MARIE LÖVQUIST SID 1/2 ENHETSCHEF 0858785171 BRITT-MARIE.LOVQUIST@VALLENTUNA.SE UTBILDNINGSNÄMNDEN Tjänsteskrivelse

Läs mer

LUNDS KOMMUN Utbildningsnämnden

LUNDS KOMMUN Utbildningsnämnden 1 Plats och tid Utbildningskansliet, Stortorget 1, onsdagen den 23 juni 2010, kl 17.00-20.45 (varav ajournering kl 18.35-18.45, 18.55-19.23) Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Louise Rehn Winsborg

Läs mer

Verksamhetschef May Bjerklund Barnomsorgschef Mona-Lisa Sandgren Administrativ chef Lina Rådegård 68 Sekreterare Sandra Norsell

Verksamhetschef May Bjerklund Barnomsorgschef Mona-Lisa Sandgren Administrativ chef Lina Rådegård 68 Sekreterare Sandra Norsell 1(12) Barn- och utbildningsnämnden Plats och tid Kommunkontoret, Silen, kl. 14.00-16.00 Beslutande Ledamöter Therese Gustafsson (FP) ers. ordförande Lena Svensson (S) Siv Ögren (S) Annika Holmstrand (C)

Läs mer

Utbildningsnämnden Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum

Utbildningsnämnden Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum Sammanträdesprotokoll 1 Plats och tid: Utbildningskansliet, sessionsrummet 3:e vån, kl 17:00-19:15 Ordförande: Rehn Winsborg Louise (M) Vice ordförande: Kristensson Berit (FP) 2:e vice ordförande: Stolt

Läs mer

Utbildningsnämnden 2004-08-31 1 (14) Kommunhuset, rum 293, kl 08.30-13.10. Bror Sterner Agneta Rönn

Utbildningsnämnden 2004-08-31 1 (14) Kommunhuset, rum 293, kl 08.30-13.10. Bror Sterner Agneta Rönn Utbildningsnämnden 2004-08-31 1 (14) Plats och tid Kommunhuset, rum 293, kl 08.30-13.10. Beslutande Britta Bergström Bror Sterner Agneta Rönn Monica Lantz Thomas Uppman Stefan Ohlsson Agnetha Bertheau

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Utbildningsnämnden Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Utbildningsnämnden Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Utbildningsnämnden Sammanträdesdatum 2017-03-30 36 UTN 30/17 Yttrande över ansökan om godkännande som huvudman för en nyetablering av en fristående gymnasieskola vid Folkuniversitetets

Läs mer

Sammanträdesdatum. Plats och tid: Ferlinrummet kl , mötet ajourneras kl

Sammanträdesdatum. Plats och tid: Ferlinrummet kl , mötet ajourneras kl Barn- och utbildningsnämnden 12 maj 2015 1(8) Plats och tid: Ferlinrummet kl 9.00 11.10, mötet ajourneras kl 10.30-10.40. Beslutande: Torbjörn Parling (S), ordförande Patrik Fornander (M) Olle Engström

Läs mer

Utbildningsnämnden Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum

Utbildningsnämnden Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum Sammanträdesprotokoll 1 Plats och tid: Utbildningskansliets sessionsrum, 3:e vån., kl 17:00-21:10 Ordförande: Vice ordförande: Andre vice ordförande: Ledamöter: Ersättare: Rehn Winsborg Louise (M) Kristensson

Läs mer

16.00 (Obs ändrat klockslag!) Mötesrum Tågvirket, St. Södergatan 47, 2:a vån.

16.00 (Obs ändrat klockslag!) Mötesrum Tågvirket, St. Södergatan 47, 2:a vån. Utbildningsnämnden Kallelse och föredragningslista 1 (25) Utbildningsnämnden 2016-12-14 Tid Plats 16.00 (Obs ändrat klockslag!) Mötesrum Tågvirket, St. Södergatan 47, 2:a vån. Jultallrik serveras i samband

Läs mer

Utbildningsnämnden (9)

Utbildningsnämnden (9) Utbildningsnämnden 2013-08-28 1 (9) Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Kommunhuset i Älmhult onsdagen den 28 augusti kl. 9.00 11.50 med ajournering klockan 11.05 11.18. Bodil

Läs mer

Sammansträdesprotokoll Barn- o utbildningsnämnden. Plats och tid Debatten kl. 18:00-19:00

Sammansträdesprotokoll Barn- o utbildningsnämnden. Plats och tid Debatten kl. 18:00-19:00 Sammansträdesprotokoll Plats och tid Debatten kl. 18:00-19:00 Beslutande ledamöter Lena Gerby (M) (ordförande) Gunnar Mossberg (M) Camilla Wallhed (M) Magnus Danielsson (M) Michael Tranell (M) Mats Ahlbom

Läs mer

Per-Erik Andersson, C ordförande Eva Malvå, MP Lena Rosvall, S Tommy Neubert, S

Per-Erik Andersson, C ordförande Eva Malvå, MP Lena Rosvall, S Tommy Neubert, S 2012-10-23 1(11) Plats och tid Christian Kruse- rummet, kommunhuset Ringsjöv. 4. Hörby kl. 13.00 16.30 Ajournering kl. 14.57 15.02 Beslutande Birgitta Andersson, M, ordförande 225-230 Per-Erik Andersson,

Läs mer

Remco Andersson Kommunhuset i Lomma, Paragrafer Maria Franzén Waljenäs. Robert Wenglén. Remco Andersson

Remco Andersson Kommunhuset i Lomma, Paragrafer Maria Franzén Waljenäs. Robert Wenglén. Remco Andersson Sammanträdesdatum s. 1 (12) Plats Sammanträdesrum Önnerup, kommunhuset i Lomma Tid Tisdagen den 10 maj 2016, kl. 15.00 17.40 Beslutande Robert Wenglén (M) Cia Barwén (M) Remco Andersson (L) ordförande

Läs mer

LUNDS KOMMUN Utbildningsnämnden

LUNDS KOMMUN Utbildningsnämnden 1 Plats och tid Utbildningskansliet, Stortorget 1, torsdagen den 12 november 2009, kl 16.30-20.45 (varav ajournering kl 18.45-19.15, 20.15-20.20) Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande

Läs mer

Utbildningsnämnden 2003-12-16 1 (13) Agneta Rönn, t o m 147 (m) Thomas Uppman Birger Svensson Kenneth Rosén, t o m 147 (s)

Utbildningsnämnden 2003-12-16 1 (13) Agneta Rönn, t o m 147 (m) Thomas Uppman Birger Svensson Kenneth Rosén, t o m 147 (s) Utbildningsnämnden 2003-12-16 1 (13) Plats och tid Beslutande D-skolan, kl 13.15 17.05. Bror Sterner (s) Agneta Rönn, t o m 147 (m) Thomas Uppman (s) Birger Svensson (s) Kenneth Rosén, t o m 147 (s) Stefan

Läs mer

Olle Jansson (S), ordförande Emelie Löthgren (C) Mats Wilzén (MP) Bino Drummond (M) Robert Beronius (L)

Olle Jansson (S), ordförande Emelie Löthgren (C) Mats Wilzén (MP) Bino Drummond (M) Robert Beronius (L) 1(12) Plats och tid ande Sammanträdesrum Ununge, kommunhuset Ankaret, Estunavägen 14, Norrtälje kl. 14.00-14.50 Ledamöter Olle Jansson (S), ordförande Emelie Löthgren (C) 28-33 Mats Wilzén (MP) Bino Drummond

Läs mer

147 Kommunstyrelsens Ekonomi- och verksamhetsplan (EVP) med budget för 2020

147 Kommunstyrelsens Ekonomi- och verksamhetsplan (EVP) med budget för 2020 Kommunstyrelsen Protokollsutdrag 1 (10) 147 Kommunstyrelsens Ekonomi- och verksamhetsplan (EVP) 2020-2022 med budget för 2020 Dnr KS 2018/0584 Sammanfning Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade den 6

Läs mer

PROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden

PROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden 1 (16) Paragrafer 93-106 Plats och tid Kommunhuset i Klippan, 19.00-20.45. ande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Sekreterare Ordförande Justerare Tommy Cedervall (FP), ordförande

Läs mer

Ansökan, yttrande och beslut avseende ansökningar från fristående gymnasieskolor i Linköpings kommun inför läsåret 2019/2020

Ansökan, yttrande och beslut avseende ansökningar från fristående gymnasieskolor i Linköpings kommun inför läsåret 2019/2020 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2018-03-26 Utbildningskontoret Dnr BIN 2018-15 Åsa Carlsson Bildningsnämnden Ansökan, yttrande och beslut avseende ansökningar från fristående gymnasieskolor i Linköpings kommun

Läs mer

Utbildningsnämndens protokoll 2015-01-29

Utbildningsnämndens protokoll 2015-01-29 Datum: Torsdagen den 29 januari 2015 Tid: 16.00 18.20 Plats: Östra Roten, kommunhuset i Lilla Edet Justeringsdag: Tisdagen den 3 februari 2015 Paragrafer: 1-9 Utses att justera: Michael Grönlund (M) Underskrifter:

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Barn och utbildningsnämnden Administrativa avdelningen

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Barn och utbildningsnämnden Administrativa avdelningen 1 (13) Plats och tid Kommunkontoret, Silen, 10 april kl. 16.00 18.00 Beslutande Övriga närvarande Therése Gustafsson, Ordförande (L) Daniel Markstedt, V Ordförande (S) Benny Moberg (KD) Bo Eriksson (L)

Läs mer

Birgitta Evensson, Kommunchef, T.o.m 17:30 Robin Karlsson (L), ej tjänstgörande ersättare, Fr.o.m 16:35

Birgitta Evensson, Kommunchef, T.o.m 17:30 Robin Karlsson (L), ej tjänstgörande ersättare, Fr.o.m 16:35 1 (10) Plats och tid Silen, 16.00 17.55 Beslutande Övriga närvarande Therése Gustafsson, Ordförande (L) Daniel Markstedt, V Ordförande (S) Bo Eriksson (L) Jörgen Berglund (M) Ulla-Britt Svensson (S) Lena

Läs mer

Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Mats Wilzén (MP) Bino Drummond (M) Robert Beronius (L)

Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Mats Wilzén (MP) Bino Drummond (M) Robert Beronius (L) 1(10) Plats och tid ande Sammanträdesrum Ununge, kommunhuset Ankaret, Estunavägen 14, Norrtälje kl. 14.00-15.00 Ledamöter Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Mats Wilzén (MP) Bino Drummond

Läs mer

Veronica Almroth (L) Fm Martin Reteike (Mp) Fm Robert Larsson (M) Daniel Peterson (C) Alexander Hutter (S) Fm

Veronica Almroth (L) Fm Martin Reteike (Mp) Fm Robert Larsson (M) Daniel Peterson (C) Alexander Hutter (S) Fm 1 KALLELSE/underrättelse till sammanträde Ledamot som är förhindrad deltaga i sammanträde inkallar vederbörande ersättare att tjänstgöra. Plats och tid Fm: Verksamhetsbesök vid Stensbo Friskola 2019-04-08

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl 1 Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen, kl. 09.30 11.15 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Utses att justera Justeringens

Läs mer

Sammanträdesprotokoll (6)

Sammanträdesprotokoll (6) Sammanträdesprotokoll 2014-06-02 1 (6) Tid och plats Ledamöter Ersättare Övriga närvarande Justerare Plats och tid för justering Måndagen den 2 juni, kl. 17.00 17.40, Dirigenten, Stadshuset. Kerstin König

Läs mer