Historik information om ändringar i vägledningen 2008:3 Sjukersättning och särskilda regler steglös avräkning m.m.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Historik information om ändringar i vägledningen 2008:3 Sjukersättning och särskilda regler steglös avräkning m.m."

Transkript

1 VÄGLEDNING 2008:3 1 (8) Historik information om ändringar i vägledningen 2008:3 Sjukersättning och särskilda regler steglös avräkning m.m. Vägledningen uppdateras fortlöpande. Omtryck görs endast vid större ändringar eller när antalet ändringar blivit mer omfattande. Smärre ändringar arbetas in i den elektroniska versionen. I den elektroniska versionen av vägledningen framgår de senaste ändringarna genom att texten är markerad med grå bakgrund. En ny vägledning får ett serienummer (årtal och ordningsnummer) och versionsnummer 1. När vägledningen ändras första gången får vägledningen versionsnummer 2. I denna bilaga lämnas en kort beskrivning av de sakliga ändringar som gjorts i vägledningens olika versioner. De olika versionerna presenteras i fallande kronologisk ordning dvs. den senaste ändringen redovisas först. Version Beslutsdatum Ändringar kapitel, avsnitt eller bilaga , 4.2.2, 8, 8.1, 8.2, 8.2.2, 8.2.3, 8.2.4, 8.3.1, 8.3.2, 8.3.3, 8.3.4, 8.3.5, 8.4.1, 8.5, 8.5.1, 8.5.2, 8.5.3, 8.5.5,8.5.6, och , 1.3, 2.3, , 2.9, , , , 3.6, 3.6.1, 4.2.1, 4.2.2, 4.3, 4.4, 4.5, 4.5.1, 5.1, 5.1.1, 5.2.1, 5.2.3, 5.3.1, , 5.8, 6.1.1, 6.2, 6.2.1, 6.2.2, 6.3.2, 6.4.3, 7.5, 8, 8.2.1, 8.2.2, 9.1 och Version 3 Ändringarna är i huvudsak gjorda i kapitel 8 med sådan information som publicerats i form av Informationsmeddelanden. Nya metodstöd har också tagits fram som gäller avstämningen och beslut om slutlig sjukersättning. Tidigare inlagda metodstöd är numrerade. 2.2 Syftet med de särskilda reglerna i 37 kap. SFB Justering av texten där information om arbete och studier separerats eftersom lagtexten endast beskriver vad som gäller vid förvärvsarbete.

2 VÄGLEDNING 2008:3 2 (8) Utländska inkomster Ny text med komplettering med uppgift om RAR 2007:17 till 37 kap. 9 andra stycket SFB. Kapitel 8 Avstämning och beslut om slutlig sjukersättning för åren 2009 och 2010 Tidsaxel inlagd. 8.1 Beräkning av slutlig sjukersättning Ny text om beslut om slutlig sjukersättning och att ett gemensamt beslut ska fattas i de fall den försäkrade har arbetsskadelivränta som ska minskas. 8.2 PGI för inkomstrelaterad sjukersättning Nytt exempel med beräkning av reduceringsinkomst och pensionsavgift Metodstöd del av år Preliminär sjukersättning vid utländska inkomster slutlig sjukersättning. Nytt stycke om utländska inkomster Metodstöd utländska inkomster Metodstöd manuell avstämning Avstämning för försäkrade med sjukersättning och arbetsskadelivränta Nytt avsnitt Metodstöd avstämning försäkrade med sjukersättning och arbetsskadelivränta När den slutliga sjukersättningen fastställs till ett högre belopp än den preliminära Ny text med laghänvisning och förordningen 2010: 1164 om tillägg och avgift vid återbetalning m.m. av sjukersättning för 2009 och Ny text som gäller beräkning av mellanskillnaden för de personer som även har arbetsskadelivränta.

3 VÄGLEDNING 2008:3 3 (8) När den slutliga sjukersättningen fastställs till ett lägre belopp än den preliminära. Ny text med laghänvisning och förordningen 2010: 1164 om tillägg och avgift vid återbetalning m.m. av sjukersättning för 2009 och 2010 samt ett nytt exempel på hur avgiften ska beräknas. Ny text som gäller beräkning av mellanskillnaden för de personer som även har arbetsskadelivränta Metodstöd kommunicering 8.5 Beslut om slutlig sjukersättning. Två nya exempel som beskriver beräkningen och utbetalning inklusive tillägg och beräkning av anpassat fribelopp Metodstöd beslut om slutlig sjukersättning och arbetsskadelivränta Eftergift Ny text om undantag från anmälningsskyldigheten samt om eftergift på grund av särskilda skäl Metodstöd begäran om eftergift Metodstöd ny avstämning Metodstöd fordringshanteringen Metodstöd ändring via självrättelse eller med anledning av en dom Metodstöd återkravshantering Version 2 Vägledningen har omarbetats med anledning av att socialförsäkringsbalken (SFB) har trätt i kraft den 1 januari Laghänvisningarna i vägledningen har ändrats till aktuell motsvarighet i SFB. Vägledningen har även omarbetats av andra skäl än införandet av SFB. Tillämpningsändringar under 2009 och 2010 har arbetats in i vägledningen, likaså förtydliganden. Avsnitt med språkliga ändringar, materiella ändringar samt kodifiering av praxis har gråmarkerats, men inte avsnitt med enbart ändringar av lagparagrafer.

4 VÄGLEDNING 2008:3 4 (8) 1.2 Införandet av sjukersättning och aktivitetsersättning och lagändringarna 2008/2009 Språklig ändring till följd av SFB i stället för indragning av sjukersättning upphör sjukersättningen 1.3, 2.3 och 2.9 Språklig ändring till följd av SFB rätten till sjukersättning omprövas vid ändrade förhållanden i stället för att prövning av minskning och indragning sker 2.5 Ansökan om omräkning av sjukersättning behöver inte lämnas Situationer när den försäkrade inte ska ansöka om omräkning av sjukersättning Situationer när försäkrade inte ska ansöka om omräkning av sjukersättning varje år Nytt avsnitt och delavsnitt med anledning av ändrad tillämpning avseende vem som ska ansöka om omräkning av sjukersättning. Ändringen gäller de försäkrade som fortsätter att arbeta i samma begränsade omfattning, eller har fosterbarn (familjehem) eller ersättning för vård av anhörig i hemmet, som före 1 januari Om Försäkringskassan tidigare har bedömt att rätten till sjukersättning inte påverkas av detta kommer dessa försäkrade att få ett beslut om avslag på ansökan om omräkning av sjukersättning vid arbete. Ansökan om omräkning av sjukersättning vid arbete behöver i dessa fall inte göras förrän det sker en förändring av arbetet eller uppdraget. Förtydligande har även gjorts att försäkrade som har pensionsgrundande inkomst, men som inte arbetar under året, inte ska ansöka om omräkning av sjukersättning vid arbete Vad innebär steglös avräkning Avsnittet har disponerats om och delats upp i fler delavsnitt Inkomsttak Ny text om att sjukersättning inte kan betalas ut om den försäkrades sammanlagda inkomster överstiger 8 prisbasbelopp Arbetsskadelivränta Ny text om att samma inkomsttak gäller för den som har arbetsskadelivränta samordnad med sjukersättning. 3.2 Vem ska ansöka Tillägg av text om vad som menas med förvärvsarbete.

5 VÄGLEDNING 2008:3 5 (8) Oavlönat arbete Förtydligande av att en försäkrad som arbetar utan inkomst inte behöver ansöka om omräkning av sjukersättning vid arbete Partiell sjukersättning Nytt delavsnitt med exempel som beskriver en situation när en försäkrad som har partiell sjukersättning tillsvidare och partiell tidsbegränsad sjukersättning och som ansöker om vilande sjukersättning. 3.4 Vem ska inte ansöka om omräkning av sjukersättning varje år? Arbete i samma omfattning som före Fosterbarn (familjehem) eller ersättning för vård av anhörig i hemmet i samma omfattning som före Pensionsgrundande inkomster för tidigare utfört arbete Nytt avsnitt och delavsnitt med exempel med anledning av ändrad tillämpning avseende vem som ska ansöka om omräkning av sjukersättning. Ändringen gäller de försäkrade som fortsätter att arbeta i samma begränsade omfattning eller har fosterbarn (familjehem) eller ersättning för vård av anhörig i hemmet som före 1 januari Om Försäkringskassan tidigare har bedömt att rätten till sjukersättning inte påverkas av detta kommer dessa försäkrade att få ett beslut om avslag på ansökan om omräkning av sjukersättning. Ansökan om omräkning av sjukersättning vid arbete behöver i dessa fall inte göras förrän det sker en förändring av arbetet eller uppdraget. Förtydligande har även gjorts att försäkrade som har inkomst men som inte arbetar under året inte ska ansöka om omräkning av sjukersättning vid arbete. 3.6 Anmälan om ändrade förhållanden Anmälningsskyldighet Materiell ändring till följd av införandet av SFB avseende anmälningsskyldighet har utan oskäligt dröjsmål ersatts av så snart som möjligt och senast fjorton dagar efter det att den försäkrade fick kännedom om förändringen Utländska inkomster Metodstöd utländska inkomster Nytt delavsnitt som handlar om vilken valutakurs som ska användas vid beräkning av preliminär sjukersättning. 4.3 Arbete eller uppdrag i samma omfattning och med samma arbetsuppgifter som före Metodstöd Partiell sjukersättning Förtydligande om vem som ska handlägga ärendet.

6 VÄGLEDNING 2008:3 6 (8) 4.5 För sen eller utebliven ansökan Giltig anledning Språklig ändring till följd av SFB rätten till sjukersättning omprövas vid ändrade förhållanden enligt 36 kap. SFB. Att sjukersättningen upphör har ersatt indragning av sjukersättning. Materiell ändring till följd av införandet av SFB en ansökan som utan giltig anledning görs för sent ska numera avvisas i stället för som tidigare avslås. 5.1 Beräkning av preliminär sjukersättning Texten i avsnittet har förtydligats Beräkningsmodellen för steglös avräkning Texten i avsnittet som beskriver beräkningsmodellen för steglös avräkning har reviderats. Text har lagts till om att inkomsttaket på 8 prisbasbelopp även gäller för arbetsskadelivränta som samordnas med sjukersättning Anpassning av reduceringsinkomst Nytt avsnitt som handlar om att reduceringsinkomsten ska anpassas till det antal månader under året som den försäkrade får sjukersättning Pensionsgrundande inkomster från annat än förvärvsarbete under inkomståret Nytt avsnitt med exempel som handlar om i vilka fall en försäkrad som har pensionsgrundande inkomster från annat än förvärvsarbete under inkomståret. Ansökan om omräkning av sjukersättning ska göras först när den försäkrade även har inkomster från arbete under året Anpassat fribelopp Nytt avsnitt som handlar om att fribeloppet ska anpassas till det antal månader som den försäkrade får sjukersättning. 5.7 Steglös avräkning och sjukersättning under del av år Den försäkrade fyller 65 år under året anpassat fribelopp Frihetsberövad anpassat fribelopp Lägre grad av sjukersättning fribelopp Nytt avsnitt och delavsnitt med beräkningsexempel som beskriver beräkning av preliminär sjukersättning när fribeloppet ska anpassas. 5.8 Beräkning av preliminär sjukersättning när arbetsskadelivränta som samordnas med sjukersättning betalas ut Nytt avsnitt med beräkningsexempel som beskriver beräkning av preliminär sjukersättning när den försäkrade har arbetsskadelivränta som samordnas med sjukersättningen.

7 VÄGLEDNING 2008:3 7 (8) Beslut om preliminär sjukersättning vid för sen ansökan Språklig ändring till följd av SFB rätten till sjukersättning omprövas vid ändrade förhållanden enligt 36 kap. SFB. Att sjukersättningen upphör har ersatt indragning av sjukersättning. Materiell ändring till följd av införandet av SFB en ansökan som utan giltig anledning görs för sent ska numera avvisas i stället för som tidigare avslås. 6.2 Nytt beslut om preliminär sjukersättning under inkomståret Materiell ändring till följd av införandet av SFB avseende anmälningsskyldighet har utan oskäligt dröjsmål ersatts av så snart som möjligt och senast fjorton dagar efter det att den försäkrade fick kännedom om förändringen Den försäkrade har preliminär sjukersättning och får lägre inkomst eller slutar arbeta Nytt avsnitt med beräkningsexempel som beskriver en situation när en försäkrad som har preliminär sjukersättning får en lägre inkomst eller slutar att arbeta under inkomståret Den försäkrade har fått beslut om preliminär sjukersättning men får ingen inkomst Nytt avsnitt som handlar om ändringsbeslut enligt 113 kap. 3 punkten 2 SFB Ålderspension Tillagd text om att reduceringsinkomsten ska anpassas till det antal månader som en försäkrad får sjukersättning när den försäkrade fyller 65 år Arbetsskadelivränta Tillägg om att den försäkrades sammanlagda inkomster och arbetsskadelivränta inte får överstiga 8 prisbasbelopp. 7.5 Förtida inbetalning Reviderat avsnitt om förtida inbetalning av för mycket utbetald sjukersättning. Avsnittet fanns tidigare i kapitel 8. 8 Avstämning och beslut om slutlig sjukersättning för åren 2009 och 2010 Ny text i inledningen som förklarar vilka bestämmelser som tillämpas för tid innan SFB:s ikraftträdande När pensionsgrundande inkomst inte kan användas för beräkning av slutlig sjukersättning Nytt delavsnitt som handlar om när pensionsgrundande inkomst inte kan användas för beräkning av slutlig sjukersättning.

8 VÄGLEDNING 2008:3 8 (8) Preliminär sjukersättning vid utländska inkomster Nytt delavsnitt om vilken valutakurs som ska användas vid beräkning av slutlig sjukersättning. 9.1 Omprövning, ändring och överklagande 9.2 Återkrav Materiell ändring till följd av införandet av SFB en ansökan som utan giltig anledning görs för sent ska numera avvisas i stället för som tidigare avslås. När det gäller i vilka lägen en försäkrad är återbetalningsskyldig är formuleringen eller på annat sätt borttagen ur 108 kap. 2 SFB.

Historik information om ändringar i vägledning 2001:9 Underhållsstöd

Historik information om ändringar i vägledning 2001:9 Underhållsstöd VÄGLEDNING 2001:9 1 (18) Historik information om ändringar i vägledning 2001:9 Underhållsstöd Vägledningen uppdateras fortlöpande. Omtryck görs endast vid större ändringar eller när antalet ändringar blivit

Läs mer

Sjukersättning och aktivitetsersättning

Sjukersättning och aktivitetsersättning Sjukersättning och aktivitetsersättning beräkning, steglös avräkning m.m. En vägledning är i första hand ett stöd för Försäkringskassans medarbetare vid ärendehandläggning och utbildning. En vägledning

Läs mer

Historik information om ändringar i vägledningen 2003:3 Närståendepenning

Historik information om ändringar i vägledningen 2003:3 Närståendepenning VÄGLEDNING 2003:3 1 (8) Historik information om ändringar i vägledningen 2003:3 Närståendepenning Vägledningen uppdateras fortlöpande. I den nya versionen av vägledningen framgår de senaste ändringarna

Läs mer

Historik information om ändringar i vägledningen 2003:1 Bilstöd till personer med funktionsnedsättning

Historik information om ändringar i vägledningen 2003:1 Bilstöd till personer med funktionsnedsättning VÄGLEDNING 2003:1 1 (18) Historik information om ändringar i vägledningen 2003:1 Bilstöd till personer med funktionsnedsättning Vägledningen uppdateras fortlöpande. Omtryck görs endast vid större ändringar

Läs mer

REGLEMENTE OM ERSÄTTNINGAR TILL FÖRTROENDEVALDA I TIDAHOLMS KOMMUN

REGLEMENTE OM ERSÄTTNINGAR TILL FÖRTROENDEVALDA I TIDAHOLMS KOMMUN 2014:15 REGLEMENTE OM ERSÄTTNINGAR TILL FÖRTROENDEVALDA I TIDAHOLMS KOMMUN Antaget av kommunfullmäktige 2014-08-25 att gälla från och med mandatperioden efter 2014 års allmänna val. Tillämpningsområde

Läs mer

Historik information om ändringar i vägledningen 2004:10 Bostadsbidrag till barnfamiljer och ungdomar

Historik information om ändringar i vägledningen 2004:10 Bostadsbidrag till barnfamiljer och ungdomar VÄGLEDNING 2004:10 1 (21) Historik information om ändringar i vägledningen 2004:10 Bostadsbidrag till barnfamiljer och ungdomar Vägledningen uppdateras fortlöpande. I den elektroniska versionen av vägledningen

Läs mer

BESTÄMMELSER OM PENSION FÖR FÖRTROENDEVALDA

BESTÄMMELSER OM PENSION FÖR FÖRTROENDEVALDA 1 (11) Antagen av kommunfullmäktige den 25 november 2009, 189 Dnr: 1033/09-903 Nr: BESTÄMMELSER OM PENSION FÖR FÖRTROENDEVALDA Sammanfattning Beslutsordning Kommunfullmäktige är pensionsmyndighet för förtroendevalda.

Läs mer

Historik information om ändringar i vägledningen 2013:2 Aktivitetsersättning

Historik information om ändringar i vägledningen 2013:2 Aktivitetsersättning VÄGLEDNING 2013:2 1 (5) Historik information om ändringar i vägledningen 2013:2 Aktivitetsersättning Vägledningen uppdateras fortlöpande. Omtryck görs endast vid större ändringar eller när antalet ändringar

Läs mer

Historik information om ändringar i vägledningen 2005:2 Fordringshantering hos Försäkringskassan

Historik information om ändringar i vägledningen 2005:2 Fordringshantering hos Försäkringskassan VÄGLEDNING 2005:2 1 (7) Historik information om ändringar i vägledningen 2005:2 Fordringshantering hos Försäkringskassan Vägledningen uppdateras fortlöpande. Omtryck görs endast vid större ändringar eller

Läs mer

Historik information om ändringar i vägledningen 2004:6 Statligt personskadeskydd

Historik information om ändringar i vägledningen 2004:6 Statligt personskadeskydd VÄGLEDNING 2004:6 1 (7) Historik information om ändringar i vägledningen 2004:6 Statligt personskadeskydd Vägledningen uppdateras fortlöpande. Omtryck görs endast vid större ändringar eller när antalet

Läs mer

Boendetillägg. Vägledning 2012:3 Version 3

Boendetillägg. Vägledning 2012:3 Version 3 Boendetillägg Vägledning 2012:3 Version 3 En vägledning är i första hand ett stöd för Försäkringskassans medarbetare vid ärendehandläggning och utbildning. En vägledning innehåller en samlad information

Läs mer

Sjukersättning och aktivitetsersättning under tid med ersättning

Sjukersättning och aktivitetsersättning under tid med ersättning Sjukersättning och aktivitetsersättning under tid med ersättning Vägledningarna innehåller en samlad information om vad som gäller på ett visst område och är ett stöd i handläggningen. En vägledning kan

Läs mer

Riktlinjer för omställningsstöd och pension till förtroendevalda beslutad av kommunfullmäktige 2014-11- 03 125 (KS/2014:136-024) Personalavdelningen

Riktlinjer för omställningsstöd och pension till förtroendevalda beslutad av kommunfullmäktige 2014-11- 03 125 (KS/2014:136-024) Personalavdelningen 1/8 Beslutad: Kommunfullmäktige 2014-12-15 165 Gäller fr o m: 2015-01-01 Myndighet: Kommunstyrelsen Diarienummer: KS/2014:518-003 Ersätter: Ansvarig: Riktlinjer för omställningsstöd och pension till förtroendevalda

Läs mer

Pensionsriktlinjer för förtroendevalda

Pensionsriktlinjer för förtroendevalda Pensionsriktlinjer för förtroendevalda Antagna av kommunfullmäktige 2008-12-18, reviderade 2015-02-26 Lunds kommun Innehållsförteckning ALLMÄNT... 2 REVIDERING... 2 BESLUTSORDNING... 2 PENSION TILL FÖRTROENDEVALDA...

Läs mer

Historik information om ändringar i vägledningen 2005:3 Återkrav

Historik information om ändringar i vägledningen 2005:3 Återkrav VÄGLEDNING 2005:3 1 (8) Historik information om ändringar i vägledningen 2005:3 Återkrav Vägledningen uppdateras fortlöpande. Omtryck görs endast vid större ändringar eller när antalet ändringar blivit

Läs mer

Historik information om ändringar i vägledningen 2005:1 Utbetalning av förmåner, bidrag och ersättningar

Historik information om ändringar i vägledningen 2005:1 Utbetalning av förmåner, bidrag och ersättningar VÄGLEDNING 2005:1 1 (8) Historik information om ändringar i vägledningen 2005:1 Utbetalning av förmåner, bidrag och ersättningar Vägledningen uppdateras fortlöpande. Omtryck görs endast vid större ändringar

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Regler för pension och omställningsstöd för förtroendevalda i Sollentuna kommun (OPF-KL) Antagna av fullmäktige 2014-10-15 136, dnr 2014/0384 KS.135 att gälla från och med 2014-10-15. Innehållsförteckning

Läs mer

Riktlinjer för pensionslösningar i Mullsjö kommun. Antaget av KF 97 2011-09-27 Reviderad av Kommunstyrelsen 2013-02-13, 29

Riktlinjer för pensionslösningar i Mullsjö kommun. Antaget av KF 97 2011-09-27 Reviderad av Kommunstyrelsen 2013-02-13, 29 Riktlinjer för pensionslösningar i Mullsjö kommun Antaget av KF 97 2011-09-27 Reviderad av Kommunstyrelsen 2013-02-13, 29 1(5) Innehåll Inledning... 2 1. Löneväxling till pension... 2 2. Pension till verksamhetschefer

Läs mer

Lagrådsremiss. Ändringar i lagen (1991:1047) om sjuklön. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll. Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet.

Lagrådsremiss. Ändringar i lagen (1991:1047) om sjuklön. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll. Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Lagrådsremiss Ändringar i lagen (1991:1047) om sjuklön Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 28 augusti 2008 Cristina Husmark Pehrsson Kjell Rempler (Socialdepartementet) Lagrådsremissens

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i socialförsäkringsbalken; utfärdad den 26 september 2013. SFS 2013:747 Utkom från trycket den 8 oktober 2013 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om

Läs mer

Historik information om ändringar i vägledningen 2009:2 Aktivitetsstöd och utvecklingsersättning vid arbetsmarknadspolitiska program

Historik information om ändringar i vägledningen 2009:2 Aktivitetsstöd och utvecklingsersättning vid arbetsmarknadspolitiska program VÄGLEDNING 2009:2 1 (7) Historik information om ändringar i vägledningen 2009:2 Aktivitetsstöd och utvecklingsersättning vid arbetsmarknadspolitiska program Vägledningen uppdateras fortlöpande. Omtryck

Läs mer

Beslutsdatum Ändringar kapitel, avsnitt eller bilaga

Beslutsdatum Ändringar kapitel, avsnitt eller bilaga VÄGLEDNING 2010:2 1 (6) Historik information om ändringar i vägledningen 2010:1 Sjukersättning och aktivitetsersättning förmåner vid invaliditet enligt EU-rätten och konventioner om social trygghet Vägledningen

Läs mer

Riktlinje för pension och omställning 1 (12)

Riktlinje för pension och omställning 1 (12) Riktlinje för pension och omställning 1 (12) 2 Innehållsförteckning Allmänt... 3 Bakgrund och syfte... 3 Uppdatering... 3 Finansiering... 3 Beslutsordning... 3 Pension till anställda... 4 Särskild avtalspension

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1994:1065) om ekonomiska villkor för riksdagens ledamöter; SFS 2013:761 Utkom från trycket den 22 oktober 2013 utfärdad den 10 oktober 2013. Enligt riksdagens

Läs mer

Redogörelse för ändringar i överenskommelse om Avgiftsbestämd KollektivAvtalad Pension (AKAP-KL) m.m.

Redogörelse för ändringar i överenskommelse om Avgiftsbestämd KollektivAvtalad Pension (AKAP-KL) m.m. 2013-12-20 Redogörelse för ändringar i överenskommelse om Avgiftsbestämd KollektivAvtalad Pension (AKAP-KL) m.m. Bakgrund Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) samt Arbetsgivarförbundet Pacta har den 17

Läs mer

1(13) Bestämmelser om omställningsstöd och pension till förtroendevalda (OPF-KL) Styrdokument

1(13) Bestämmelser om omställningsstöd och pension till förtroendevalda (OPF-KL) Styrdokument 1(13) Bestämmelser om omställningsstöd och pension till förtroendevalda (OPF-KL) Styrdokument 2(13) Styrdokument Dokumenttyp - Beslutad av Kommunfullmäktige 2014-05-28, 70 Dokumentansvarig Kommunchefen

Läs mer

Historik information om ändringar i vägledningen 2009:2 Aktivitetsstöd och utvecklingsersättning vid arbetsmarknadspolitiska program

Historik information om ändringar i vägledningen 2009:2 Aktivitetsstöd och utvecklingsersättning vid arbetsmarknadspolitiska program VÄGLEDNING 2009:2 1 (7) Historik information om ändringar i vägledningen 2009:2 Aktivitetsstöd och utvecklingsersättning vid arbetsmarknadspolitiska program Vägledningen uppdateras fortlöpande. Omtryck

Läs mer

Pensionspolicy för Strängnäs kommun

Pensionspolicy för Strängnäs kommun 1/12 Beslutad: Kommunfullmäktige 2014-11-03 126 Gäller fr o m: 2015-01-01 Myndighet: Diarienummer: Kommunstyrelsen KS/2014:160 024 Ersätter: Pensionspolicy beslutad av KF 2011-01-31 81 Ansvarig: Personalavdelningen

Läs mer

Historik information om ändringar i vägledningen 2002:14 Familjebidrag till rekryter

Historik information om ändringar i vägledningen 2002:14 Familjebidrag till rekryter VÄGLEDNING 2002:14 1 (9) Historik information om ändringar i vägledningen 2002:14 Familjebidrag till rekryter Vägledningen uppdateras fortlöpande. Omtryck görs endast vid större ändringar eller när antalet

Läs mer

Pensionspolicy för Strängnäs kommun

Pensionspolicy för Strängnäs kommun KF 15:1 KF 15:2 KF 15:3 Beslutad: Gäller fr o m: 2015-01-01 Myndighet: Diarienummer: Kommunfullmäktige 2014-mm-dd xx Kommunstyrelsen KS/2014:160 024 Ersätter: Pensionspolicy beslutad av KF 2011-01-31 81

Läs mer

Beslutsdatum Ändringar kapitel, avsnitt eller bilaga , 2.7.3, 3.5, 3.7.4, 3.9, 3.10, 4.7.3, 4.8.1, 5.8

Beslutsdatum Ändringar kapitel, avsnitt eller bilaga , 2.7.3, 3.5, 3.7.4, 3.9, 3.10, 4.7.3, 4.8.1, 5.8 VÄGLEDNING 2010:2 1 (8) Historik information om ändringar i vägledningen 2010:2 Sjukersättning och aktivitetsersättning förmåner vid invaliditet enligt EU-rätten och konventioner om social trygghet Vägledningen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om bostadstillägg till pensionärer m.fl.; SFS 2001:761 Utkom från trycket den 13 november 2001 utfärdad den 1 november 2001. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande.

Läs mer

Regler för omställningsstöd och pension för förtroendevalda

Regler för omställningsstöd och pension för förtroendevalda STRÖMSTADS KOMMUN KALLELSE/ÄRENDELISTA Sida 5 (13) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2015-11-12 Kf 125 Ks 160 Au 197 KS/2015-0173 Kommunstyrelsens förslag till Kommunfullmäktiges beslut att besluta att

Läs mer

Rapportering till FORA 2016

Rapportering till FORA 2016 Användarmeddelande 20151221 Rapportering till FORA 2016 Bäste kund! I januari varje år ska företag knutna till Fora rapportera löneuppgifter för sina anställda till Fora. Uppgifterna ska rapporteras på

Läs mer

Historik information om ändringar i vägledningen 2005:3 Återkrav

Historik information om ändringar i vägledningen 2005:3 Återkrav VÄGLEDNING 2005:3 1 (8) Historik information om ändringar i vägledningen 2005:3 Återkrav I denna bilaga lämnas en kort beskrivning av de sakliga ändringar som gjorts i vägledningens olika versioner. De

Läs mer

Kallelse till Extra föreningsstämma

Kallelse till Extra föreningsstämma Kallelse till Extra föreningsstämma Härmed kallas medlemmarna i till extra föreningsstämma. Tid och plats: Måndagen den 31 augusti 2015 klockan 18.00 Innegården Sibyllegatan 7/Riddargatan 20, vid regn

Läs mer

Vägledning 2011:1 Version 5. Sjuklöneförmåner

Vägledning 2011:1 Version 5. Sjuklöneförmåner Sjuklöneförmåner Vägledningarna innehåller en samlad information om vad som gäller på ett visst område och är ett stöd i handläggningen. En vägledning kan innehålla beskrivningar av författningsbestämmelser

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-08-28. Omställningsstöd för riksdagsledamöter

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-08-28. Omställningsstöd för riksdagsledamöter 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-08-28 Närvarande: F.d. justitierådet Leif Thorsson samt justitieråden Per Virdesten och Margit Knutsson. Omställningsstöd för riksdagsledamöter Riksdagens

Läs mer

OPF-KL Omställningsstöd och pension för förtroendevalda. Förtroendevaldas pensioner

OPF-KL Omställningsstöd och pension för förtroendevalda. Förtroendevaldas pensioner OPF-KL Omställningsstöd och pension för förtroendevalda Förtroendevaldas pensioner Sundbybergs stad 2014-03-24 Kirsten Enocksson Seniorkonsult, KPA Pension kirsten.enocksson@kpa.se Telefon: 08-665 48 33

Läs mer

Sjukersättning och aktivitetsersättning

Sjukersättning och aktivitetsersättning Sjukersättning och aktivitetsersättning Vägledningarna innehåller en samlad information om vad som gäller inom ett eller flera försäkringsområden som stöd för Försäkringskassans ärendehandläggning. En

Läs mer

A. Bestämmelser om omställningsstöd för förtroendevalda

A. Bestämmelser om omställningsstöd för förtroendevalda 1 SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING Utgåva september 2015 5:5 BESTÄMMELSER OM OMSTÄLLNINGSSTÖD OCH PENSION AVGÅNGSERSÄTTNING FÖR FÖRTROENDEVALDA (OPF-KL) I SÖDERTÄLJE KOMMUN (Innebär i A4 och A7

Läs mer

BESTÄMMELSER OM OMSTÄLLNINGSSTÖD OCH PENSION FÖR FÖRTROENDEVALDA (OPF-KL)

BESTÄMMELSER OM OMSTÄLLNINGSSTÖD OCH PENSION FÖR FÖRTROENDEVALDA (OPF-KL) BESTÄMMELSER OM OMSTÄLLNINGSSTÖD OCH PENSION FÖR FÖRTROENDEVALDA (OPF-KL) BESTÄMMELSER OM OMSTÄLLNINGSSTÖD OCH PENSION FÖR FÖRTROENDEVALDA (OPF-KL) INNEHÅLL Bestämmelser om omställningsstöd för förtroendevalda...

Läs mer

BESTÄMMELSER OM EKONOMISKA FÖRMÅNER TILL FÖRTROENDEVALDA

BESTÄMMELSER OM EKONOMISKA FÖRMÅNER TILL FÖRTROENDEVALDA U T G I V E N A V K O M M U N K A N S L I E T Nr 5.1 Sid 1 (13) Dnr Gäller fr.o.m. Antagen 2014/265 2015-01-01 Kf 2014-12-15 145 2014/265 2015-02-09 KF 2015-02-09 5 BESTÄMMELSER OM EKONOMISKA FÖRMÅNER

Läs mer

Pensionsriktlinjer för anställda

Pensionsriktlinjer för anställda Pensionsriktlinjer för anställda Antagna av kommunstyrelsen 2008-12-04, reviderade 2015-02-04 Lunds kommun Innehållsförteckning SAMMANFATTNING... 3 ALLMÄNT... 4 REVIDERING... 4 BESLUTSORDNING... 4 PENSION

Läs mer

Anvisningar för löneväxling, pension och omställning

Anvisningar för löneväxling, pension och omställning Anvisningar för löneväxling, pension och omställning Anställda och förtroendevalda i Arboga kommun Antagen av kommunstyrelsen den 10 maj 2016, 91. Innehåll 1 Pension till anställda 5 1.1 Löneväxling...

Läs mer

Villkor. Allmänna villkor för Saco Inkomstförsäkring 2016-01-01. För medlemmar i Saco-förbunden i samarbete med Folksam

Villkor. Allmänna villkor för Saco Inkomstförsäkring 2016-01-01. För medlemmar i Saco-förbunden i samarbete med Folksam Villkor Allmänna villkor för Saco Inkomstförsäkring 2016-01-01 För medlemmar i Saco-förbunden i samarbete med Folksam A Innehåll A Innehåll... 3 B Vem får teckna försäkringen... 4 C När gäller försäkringen...

Läs mer

35 kap. Sjukersättning och aktivitetsersättning i form av garantiersättning

35 kap. Sjukersättning och aktivitetsersättning i form av garantiersättning 35 kap. Sjukersättning och aktivitetsersättning i form av garantiersättning Innehåll 1 I detta kapitel finns bestämmelser om - rätten till garantiersättning i 2 och 3, - försäkringstiden i 4-15, - ersättningsnivåer

Läs mer

Historik information om ändringar i vägledningen 2005:1 Utbetalning av förmåner, bidrag och ersättningar

Historik information om ändringar i vägledningen 2005:1 Utbetalning av förmåner, bidrag och ersättningar VÄGLEDNING 2005:1 1 (8) Historik information om ändringar i vägledningen 2005:1 Utbetalning av förmåner, bidrag och ersättningar I denna bilaga lämnas en kort beskrivning av de sakliga ändringar som gjorts

Läs mer

Semesteromställning Personec P

Semesteromställning Personec P 2016-04-20 1 (6) Semesteromställning Semesterår enligt semesterlagen 1 april - 31 mars 2016-04-20 2 (6) Innehållsförteckning 1 Allmänt... 3 2 Att tänka på inför sista löneberäkningen för april-lönen...

Läs mer

S2013/9137/SF. Socialdepartementet. Regelförenklingar inom pensionsförmåner

S2013/9137/SF. Socialdepartementet. Regelförenklingar inom pensionsförmåner S2013/9137/SF Socialdepartementet Regelförenklingar inom pensionsförmåner 1 Förord Denna promemoria har tagits fram av en arbetsgrupp som har inrättats inom Socialdepartementet. Arbetsgruppen har tillsatts

Läs mer

UTFÄSTELSE OM TRYGG POLITIKERPENSION FÖR TRYGGANDE AV PENSION TILL FÖRTROENDEVALDA I NYBRO KOMMUN

UTFÄSTELSE OM TRYGG POLITIKERPENSION FÖR TRYGGANDE AV PENSION TILL FÖRTROENDEVALDA I NYBRO KOMMUN UTFÄSTELSE OM TRYGG POLITIKERPENSION FÖR TRYGGANDE AV PENSION TILL FÖRTROENDEVALDA I NYBRO KOMMUN 1 INNEHÅLL 1 Utfästelse... 3 2 Tryggande av utfästelse... 3 2.1 Försäkring... 3 3 Samordning/antastbarhet/intjänande...

Läs mer

Gäldenärens möjligheter att överklaga utmätningsbeslut

Gäldenärens möjligheter att överklaga utmätningsbeslut Ds 2015:1 Gäldenärens möjligheter att överklaga utmätningsbeslut Justitiedepartementet Innehåll Promemorians huvudsakliga innehåll... 5 1 Förslag till lag om ändring i utsökningsbalken... 7 2 Ärendet...

Läs mer

Reglemente för arvoden och ersättningar till förtroendevalda

Reglemente för arvoden och ersättningar till förtroendevalda 2015-07-02 Sid 1/20 Reglemente för arvoden och ersättningar till förtroendevalda Bilaga 3 - Bestämmelser om omställningsstöd och pension för förtroendevalda enligt OPF-KL 1 Tillämpningsområde Bestämmelser

Läs mer

35 kap. Sjukersättning och aktivitetsersättning i form av

35 kap. Sjukersättning och aktivitetsersättning i form av 35 kap. Sjukersättning och aktivitetsersättning i form av garantiersättning Innehåll 1 I detta kapitel finns bestämmelser om - rätten till garantiersättning i 2 och 3, - försäkringstiden i 4-17, - ersättningsnivåer

Läs mer

Handläggning av egenavgifter för vuxna i hem för vård eller boende(hvb), familjehem m.m. RIKTLINJER. Antagna av KF 2004-01-19. Uppdaterade 2012-12-17

Handläggning av egenavgifter för vuxna i hem för vård eller boende(hvb), familjehem m.m. RIKTLINJER. Antagna av KF 2004-01-19. Uppdaterade 2012-12-17 1 Handläggning av egenavgifter för vuxna i hem för vård eller boende(hvb), familjehem m.m. RIKTLINJER Antagna av KF 2004-01-19 Uppdaterade 2012-12-17 SOCIALFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STADSÖVERGRIPANDE

Läs mer

Allmänna försäkringsvillkor 2016-01-01

Allmänna försäkringsvillkor 2016-01-01 Allmänna försäkringsvillkor 2016-01-01 Sidan 1 av 14 1 Inledning... 3 2 Definitioner... 3 3 Vem ansluts till/får teckna försäkringen... 6 4 Försäkringstid... 6 5 Premie... 7 6 Ersättning... 9 7 Vad krävs

Läs mer

Sjukpenninggrundande inkomst. Så beräknas den för företagare

Sjukpenninggrundande inkomst. Så beräknas den för företagare Sjukpenninggrundande inkomst Så beräknas den för företagare gi 1 2 4 5 6 7 8 10 12 Förord SGI bestämmer sjukpenningens storlek Företagarens SGI bestäms av den förväntade nettointäkten Jämförelseinkomsten

Läs mer

16. Komplettering av riktlinjer för pension för förtroendevalda Dnr 2015/483-003

16. Komplettering av riktlinjer för pension för förtroendevalda Dnr 2015/483-003 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 32 (42) 2016-03-21 Kf 16. Komplettering av riktlinjer för pension för förtroendevalda Dnr 2015/483-003 Kommunfullmäktige beslutade 2015-12-14, 283, om att anta ny

Läs mer

Bestämmelser om ekonomiska förmåner till förtroendevalda i Östra Göinge kommun

Bestämmelser om ekonomiska förmåner till förtroendevalda i Östra Göinge kommun Ansvarig namn Upprättad av Berörda verksamheter Fastställt datum Kommunfullmäktige Anne-Krestin Palmgren Förtroendevalda, ekonomienheten/lönefunktion KF 2014-11-20 76 Dokumentnamn Reviderad: Diarienummer

Läs mer

Historik information om ändringar i vägledningen 2005:2 Fordringshantering hos Försäkringskassan

Historik information om ändringar i vägledningen 2005:2 Fordringshantering hos Försäkringskassan VÄGLEDNING 2005:2 1 (7) Historik information om ändringar i vägledningen 2005:2 Fordringshantering hos Försäkringskassan I denna bilaga lämnas en kort beskrivning av de sakliga ändringar som gjorts i vägledningens

Läs mer

Pensionspolicy för Västerviks kommun

Pensionspolicy för Västerviks kommun Pensionspolicy för Västerviks kommun Antagen av kommunfullmäktige 2015-12-14, 283 att gälla från 1 januari 2016. Bakgrund I och med tillkomsten av KAP-KL samt AKAP-KL har det tillkommit en del områden

Läs mer

Förteckning över remissinstanser som yttrat sig över betänkandet Inkomstprövning av bostadstillägg till pensionärer (SOU 1999:52)

Förteckning över remissinstanser som yttrat sig över betänkandet Inkomstprövning av bostadstillägg till pensionärer (SOU 1999:52) Förteckning över remissinstanser som yttrat sig över betänkandet Inkomstprövning av bostadstillägg till pensionärer (SOU 1999:52) Bilaga 1 Efter remiss har yttrande över betänkandet Inkomstprövning av

Läs mer

Lag. om ändring av lagen om pension för företagare

Lag. om ändring av lagen om pension för företagare Lag om ändring av lagen om pension för företagare I enlighet med riksdagens beslut upphävs i lagen om pension för företagare (1272/2006) 19 21, 60, 61, 64 och 66 samt 74 3 mom., av dem 19 sådan den lyder

Läs mer

Kommunstyrelsen 2015-mm-dd xx åååå-mm-dd Kommunstyrelsen. 81 Personalavdelningen

Kommunstyrelsen 2015-mm-dd xx åååå-mm-dd Kommunstyrelsen. 81 Personalavdelningen 1/13 Beslutad: Gäller fr o m: Myndighet: Kommunstyrelsen 2015-mm-dd xx åååå-mm-dd Kommunstyrelsen Diarienummer: KS/2014:456-003 Ersätter: Pensionspolicy beslutad av kommunfullmäktige 2011-01-31 81 Personalavdelningen

Läs mer

Regler för vårdnadsbidrag i Alvesta kommun

Regler för vårdnadsbidrag i Alvesta kommun Regelverk Vårdnadsbidrag Datum 2011-05-02 Regler för vårdnadsbidrag i Alvesta kommun Från och med den 1 september 2011 kan föräldrar i Alvesta kommun ansöka om vårdnadsbidrag på 3 000 kr per månad och

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2000:461) om efterlevandepension och efterlevandestöd till barn; SFS 2002:214 Utkom från trycket den 8 maj 2002 utfärdad den 25 april 2002. Enligt riksdagens

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om efterlevandepension och efterlevandestöd till barn; SFS 2000:461 Utkom från trycket den 19 juni 2000 utfärdad den 8 juni 2000. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande.

Läs mer

Mer tydlighet och aktivitet i sjuk- och aktivitetsersättningen

Mer tydlighet och aktivitet i sjuk- och aktivitetsersättningen Ds 2016:5 Mer tydlighet och aktivitet i sjuk- och aktivitetsersättningen Socialdepartementet SOU och Ds kan köpas från Wolters Kluwers kundservice. Beställningsadress: Wolters Kluwers kundservice, 106

Läs mer

Stockholm den 8 april 2014

Stockholm den 8 april 2014 R-2014/0296 Stockholm den 8 april 2014 Till Finansdepartementet Fi2013/207 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 18 februari 2014 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Minskat svartarbete

Läs mer

2014-03-05 U2014/1700/UH

2014-03-05 U2014/1700/UH Promemoria 2014-03-05 U2014/1700/UH Utbildningsdepartementet Universitets- och högskoleenheten Vissa frågor om högskoleprovet 1. Förslag För att sökande ska komma i fråga för urval på grundval av högskoleprovet

Läs mer

Regeringens proposition 1998/99:10

Regeringens proposition 1998/99:10 Regeringens proposition 1998/99:10 Ändringar i rättshjälpslagen Prop. 1998/99:10 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 1 oktober 1998 Göran Persson Laila Freivalds (Justitiedepartementet)

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i socialtjänstlagen (2001:453); SFS 2011:328 Utkom från trycket den 12 april 2011 utfärdad den 31 mars 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om socialtjänstlagen

Läs mer

Historik information om ändringar i vägledningen 2012:2 Handikappersättning

Historik information om ändringar i vägledningen 2012:2 Handikappersättning VÄGLEDNING 2012:2 1 (5) Historik information om ändringar i vägledningen 2012:2 Handikappersättning I denna bilaga lämnas en kort beskrivning av de sakliga ändringar som gjorts i vägledningens olika versioner.

Läs mer

BESTÄMMELSER OM EKONOMISKA FÖRMÅNER TILL FÖRTROENDEVALDA. Dessa bestämmelser gäller för förtroendevalda som avses i 4 kap 1 Kommunallagen (1991:900).

BESTÄMMELSER OM EKONOMISKA FÖRMÅNER TILL FÖRTROENDEVALDA. Dessa bestämmelser gäller för förtroendevalda som avses i 4 kap 1 Kommunallagen (1991:900). BESTÄMMELSER OM EKONOMISKA FÖRMÅNER TILL FÖRTROENDEVALDA ALLMÄNNA BESTÄMMELSER Förtroendeuppdrag som omfattas av bestämmelserna 1 Dessa bestämmelser gäller för förtroendevalda som avses i 4 kap 1 Kommunallagen

Läs mer

Datum: 2016-03-30 Kommunledningskontoret Handläggare: Julia Eisele Direktnr: Beteckning: 2016.018 KS

Datum: 2016-03-30 Kommunledningskontoret Handläggare: Julia Eisele Direktnr: Beteckning: 2016.018 KS Kommunledningskontoret Datum: 2016-03-30 Kommunledningskontoret Handläggare: Julia Eisele Direktnr: Beteckning: 2016.018 KS Pensionsriktlinjer för 1. Sammanfattning Anställda i omfattas av pensionsavtalet

Läs mer

Lättläst om studiemedel

Lättläst om studiemedel Lättläst om studiemedel 2010 1 2 Välkommen till CSN I den här broschyren kan du läsa om studiemedel för studier i Sverige. Studiemedel är pengar du kan söka för att studera. En del av pengarna är bidrag

Läs mer

Åldersgränser i inkomstpensionssystemet

Åldersgränser i inkomstpensionssystemet 12 Åldersgränser i inkomstpensionssystemet 12.1 Åldern när inkomstrelaterad ålderspension tidigast kan lämnas höjs Utredningens förslag: Åldern när inkomstgrundad ålderspension tidigast kan lämnas ska

Läs mer

Villkor. Allmänna villkor för Gemensam Inkomstförsäkring och Tilläggsförsäkring 2013-01-01. För medlemmar i Saco-förbunden i samarbete med SalusAnsvar

Villkor. Allmänna villkor för Gemensam Inkomstförsäkring och Tilläggsförsäkring 2013-01-01. För medlemmar i Saco-förbunden i samarbete med SalusAnsvar Villkor Allmänna villkor för Gemensam Inkomstförsäkring och Tilläggsförsäkring 2013-01-01 För medlemmar i Saco-förbunden i samarbete med SalusAnsvar Innehållsförteckning 1 Gemensam försäkring... 4 1A

Läs mer

Tjänstepension enligt PA 03 Pensionsavtal för arbetstagare hos staten m.fl.

Tjänstepension enligt PA 03 Pensionsavtal för arbetstagare hos staten m.fl. 1 (9) PM Datum HR-avdelningen 2008-10-20 Cajsa Linder Tjänstepension enligt PA 03 Pensionsavtal för arbetstagare hos staten m.fl. Här ges en översiktlig bild av den statliga tjänstepensionen: Tjänstepensionen

Läs mer

Vägledning 2003:3 Version 5. Närståendepenning

Vägledning 2003:3 Version 5. Närståendepenning Närståendepenning Vägledningarna innehåller en samlad information om vad som gäller på ett visst område och är ett stöd i handläggningen. En vägledning kan innehålla beskrivningar av författningsbestämmelser

Läs mer

Avgifter inom vård och omsorg (maxtaxa)

Avgifter inom vård och omsorg (maxtaxa) Styrdokument Avgifter inom vård och omsorg (maxtaxa) Katrineholms kommuns författningssamling (KFS nr 4.22) Senast reviderad av kommunfullmäktige, 241 Giltighetstid från 2016-01-01 och tillsvidare Antagen

Läs mer

Lagrådsremiss. Vissa premiepensionsfrågor. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll. Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet.

Lagrådsremiss. Vissa premiepensionsfrågor. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll. Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Lagrådsremiss Vissa premiepensionsfrågor Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 12 februari 2004 Bosse Ringholm Johan Lundström (Finansdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga

Läs mer

Svedala Kommuns 1:37 Författningssamling 1(8)

Svedala Kommuns 1:37 Författningssamling 1(8) Författningssamling 1(8) Regler för introduktionsersättning till flyktingar i Svedala kommun antagna av kommunfullmäktige 2008-09-10, 111 Kommunerna har möjlighet att erbjuda introduktionsersättning enligt

Läs mer

Kriminalvårdens föreskrifter om ändring i Kriminalvårdens föreskrifter och allmänna råd (KVFS 2011:1) om fängelse

Kriminalvårdens föreskrifter om ändring i Kriminalvårdens föreskrifter och allmänna råd (KVFS 2011:1) om fängelse Kriminalvårdens författningssamling ISSN 1653-6665 Utgivare: Elisabeth Lager Utkom från trycket den 20 april 2012 Kriminalvårdens föreskrifter om ändring i Kriminalvårdens föreskrifter och allmänna råd

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om handikappersättning och vårdbidrag; SFS 1998:703 Utkom från trycket den 30 juni 1998 utfärdad den 11 juni 1998. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. Allmänna

Läs mer

2014 12-16. 5.1 Månadstabellen... 6 5.2 Tvåveckorstabellen... 6. 6 Avdrag som beaktas i preliminärskattetabellerna... 7. 6.1 Grundavdrag...

2014 12-16. 5.1 Månadstabellen... 6 5.2 Tvåveckorstabellen... 6. 6 Avdrag som beaktas i preliminärskattetabellerna... 7. 6.1 Grundavdrag... *Skatteverket 1(21) 2014 12-16 Sammanfattning... 2 1 Inledning... 2 2 Förutsättningar som skattetabellerna grundas på... 3 3 Tabellernas indelning i kolumner... 3 4 Tabellernas indelning i avlöningsperioder...

Läs mer

Lättläst sammanfattning Åtgärder mot fusk och fel med assistansersättning

Lättläst sammanfattning Åtgärder mot fusk och fel med assistansersättning Lättläst sammanfattning Åtgärder mot fusk och fel med assistansersättning Det här har utredningen undersökt Assistansersättningen är till för att ge alla människor möjlighet att vara med i samhället som

Läs mer

Hemvården. Kävlinge kommun. e kommun

Hemvården. Kävlinge kommun. e kommun Hemvården Kävlinge kommun e kommun Hemvården - stöd och hjälp när du behöver det Hemvården vänder sig till dig som till följd av ålder, funktionshinder eller sjukdom har svårt att klara din vardag på egen

Läs mer

Regeringens proposition 2008/09:202

Regeringens proposition 2008/09:202 Regeringens proposition 2008/09:202 Pensionsmyndigheten och dess verksamhet Prop. 2008/09:202 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 28 maj 2009 Fredrik Reinfeldt Cristina

Läs mer

Kriminalvårdens författningssamling

Kriminalvårdens författningssamling Kriminalvårdens författningssamling Utgivare: Elisabeth Lager KVFS FARK IÖV Konsoliderad version Kriminalvårdens föreskrifter och allmänna råd om intensivövervakning med elektronisk kontroll beslutade

Läs mer

Riktlinjer för godkännande av fristående förskola samt pedagogisk omsorg med enskild huvudman

Riktlinjer för godkännande av fristående förskola samt pedagogisk omsorg med enskild huvudman BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2011-06-09 Birgitta Öhrström DNR 160/2011-617 Riktlinjer för godkännande av fristående förskola samt pedagogisk omsorg med enskild huvudman Inledning Enskilda får enligt

Läs mer

Trygg PolitikerPension

Trygg PolitikerPension Trygg PolitikerPension Enkel administrationen av OPF-KL 2015-10-16 Försäkringsstrategi Sverige AB 1 Nytt förslag från SKL till Politiker pension inom kommun och landsting Omställningsstöd och pension för

Läs mer

Historik information om ändringar i vägledningen 2008:2 Statligt tandvårdsstöd

Historik information om ändringar i vägledningen 2008:2 Statligt tandvårdsstöd VÄGLEDNING 2008:2 1 (5) Historik information om ändringar i vägledningen 2008:2 Statligt tandvårdsstöd Vägledningen uppdateras fortlöpande. Omtryck görs endast vid större ändringar eller när antalet ändringar

Läs mer

Försäkringsvillkor FolksamPlan

Försäkringsvillkor FolksamPlan Försäkringsvillkor FolksamPlan Tjänstepensionsförsäkring och privat pensionsförsäkring för näringsidkare Försäkringsvillkoren gäller från och med 2015-06-01. Innehåll Innehåll 1. Försäkringsavtalet...4

Läs mer

Bolagsordning. Fastighets AB Vänersborg. Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-10, 174

Bolagsordning. Fastighets AB Vänersborg. Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-10, 174 Fastighets AB Vänersborg Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-10, 174 Innehållsförteckning 1 Firma... 1 2 Styrelsens säte... 1 3 Föremål för bolagets verksamhet... 1 4 Ändamålet med bolagets verksamhet...

Läs mer

2011-06-27 1 (5) Dnr: 2011/377 J2. Rättsenheten. Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm

2011-06-27 1 (5) Dnr: 2011/377 J2. Rättsenheten. Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm 2011-06-27 1 (5) Rättsenheten Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm Yttrande i mål nr 22463-10, NN./. Kommunalarbetarnas Arbetslöshetskassa Bakgrund NN var inskriven i aktivitetsgarantin under

Läs mer

Anslagsposter som är statliga ålderspensionsavgifter

Anslagsposter som är statliga ålderspensionsavgifter Anslagsposter som är statliga ålderspensionsavgifter Innehåll Inledning... 2 1:6.27 Statlig ålderspensionsavgift för smittbärarpenning... 7 1:1.16 Statlig ålderspensionsavgift för närståendepenning...

Läs mer

ANALYSERAR Försäkringskassans arbete med misstänkta brott 2005

ANALYSERAR Försäkringskassans arbete med misstänkta brott 2005 ANALYSERAR 2006:12 Försäkringskassans arbete med misstänkta brott 2005 Utgivare Upplysningar Beställning Försäkringsdivisionen Enheten för gemensamma försäkringsfrågor Ylva Rånge 08-786 98 60 ylva.range@forsakringskassan.se

Läs mer

Ändrad intäktsränta i skattekontot

Ändrad intäktsränta i skattekontot Fi2016/01094/S3 Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Ändrad intäktsränta i skattekontot Mars 2016 1 Promemorians huvudsakliga innehåll I promemorian föreslås att intäktsräntan på skattekontot

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (2010:800); SFS 2011:189 Utkom från trycket den 22 mars 2011 utfärdad den 10 mars 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om skollagen

Läs mer