FSI:S MÅNADSBREV I DECEMBER 2010

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "FSI:S MÅNADSBREV I DECEMBER 2010"

Transkript

1 FSI:S MÅNADSBREV I DECEMBER 2010 I DECEMBER - TACK FÖR DET GÅNGNA ÅRET FSI:s månadsbrev i december är givetvis det sista för år Verksamheten inom Finlands Svenska Idrott, grenförbund, distrikt och föreningar slutar förstås inte här. Såhär inför ett nytt år är det ju brukligt att komma med löften av alla slag. FSI lovar för sin del att med all kraft jobba för den finlandssvenska idrotten även under år Det är mycket arbete som återstår, men med en snabb blick i backspegeln kan vi ändå vara rätt nöjda med det som vi redan uppnått. Vi är inte så tokiga, Vi har t.o.m. lyckats riktigt bra, Vi kan vara stolta över det vi åstadkommit, Vi har lyckats på såväl gräsrotsnivå som inom elitidrott, Vi vet att Vi kan och Vi vet att Vi måste arbeta vidare för den finlandssvenska idrotten på alla nivåer. Det är Vi som måste göra jobbet, alla på sitt håll och med var sin uppgift i förbund, i distrikt, i förening, den enskilda idrottaren, ledaren, tränaren, funktionären för idrotten på svenska i Finland. Ännu återstår ett par veckor av det gångna året. Med idrottstermer kan man säga att bara slutspurten återstår. Men först gäller det att skaffa sig en bra position inför målrakan som närmar sig. Ta alltså del av informationen i detta månadsbrev, så kan du känna dig trygg och säker inför framtiden det är ju ett nytt år på antågande år BRAGDMEDALJEN DU KAN PÅVERKA FRAM TILL De finlandssvenska idrottarna har ett händelserikt år bakom sig med representation på bl.a. OS-, VMoch EM-nivå. Bragdmedaljen kan tilldelas en finlandssvensk idrottare, men även en ledare, en aktion eller en idrottsgärning. I år valde prisjuryn att nominera tre duktiga idrottare från tre olika grenar. De nominerade är friidrottaren Sandra Eriksson, boxaren Robert Helenius och utförsåkaren Marcus Sandell. Sandra Eriksson friidrott, medel- och långdistans Sandra Eriksson representerar IF Nykarlebynejden. Hon tog i augusti tre guld vid finländska mästerskapen i friidrott i Kajana. Eriksson segrade på 1500 meter, 3000 meter hinder och 5000 meter, vilket enligt prisjuryn var en sällsynt stor idrottsbragd på nationell nivå. Sandra Eriksson segrade också på 3000 meter hinder i Sverigekampen.

2 Robert Helenius boxning, tungvikt Borgåboxaren Robert Helenius försvarade den 27 november sin EU-titel i tungviktsboxning. I samma match erövrade Helenius också WBO-förbundets Intercontinentaltitel. Helenius som representerar det tyska proffsboxningsstallet Sauerland har under sina drygt två år som proffsboxare vunnit alla sina 14 matcher. Marcus Sandell utförsåkning Marcus Sandell från Grankulla IFK Alpine stod under vintern 2010 för en aning annorlunda bragd. Sandell skadades under ett träningsåk i österrikiska Pitztal i september och man var tvungen att avlägsna ena njuren. Trots det kunde Sandell redan i januari ge ett formbesked som räckte till för deltagande vid OS i Vancouver. Allmänheten kan rösta på bragdmedaljskandidaterna ända fram till midnatt fredagen den 17 december. Omröstningen pågår på Idrottsgalans webbplats Juryns och allmänhetens röster räknas härefter samman. Bragdmedaljören 2010 premieras sedan den 5 februari vid Idrottsgalan på Fiskartorpet i Helsingfors. Under Idrottsgalan premieras även tre ungdomar, årets tränare, årets idé samt årets förening. Biljetter till Idrottsgalan kan beställas via eller per telefon Eriksson, Helenius eller Sandell? Valet är ditt! DEN FINLANDSSVENSKA IDROTTSGALAN Den finlandssvenska Idrottsgalan 2011 arrangeras lördagen den 5 februari på Fiskartorpet i Helsingfors. Den femte Idrottsgalan gästas även denna gång av elitidrottare och populära artister. Vid årets Idrottsgala kommer Niklas Strömstedt från Sverige att bjuda på en högklassig show. Till kvällens huvudnummer hör också presentationen av årets bragdmedaljör i Svenskfinland.

3 Det är Finlands Svenska Idrott som står som värd för den underhållningsrika helkvällen i idrottens tecken. Programmet kommer igen att vara digert, med såväl inhemska som utländska artister. Under idrottsgalan bjuder också Ratpack från Österbotten på en oförglömlig musikalisk show, blandad med en hel del humor. Ratpack består av Matias Kuoppala, Håkan Omars och Fredrik Furu uppbackade av ett äkta storband under ledning av Wasa Teaters kapellmästare Ralf Nyqvist. Under kvällen bjuds det även på akrobatisk dans av Dennis "Ätä" Nylund och Ima Idouzee. Nylund har förbluffat publiken världen över med sin talang och bl.a. vunnit en VM-titel i breakdance. Han är aktuell i produktionen Jailbreak på Svenska Teatern. Idouzee har bl.a. synts i TV i danstävlingsprogrammet "Dance" och han har också ett FM-guld i breakdance. Idrottsgalan kan nu också presentera årets konferencier som är TVredaktören Barbara Baba Lybeck. Hon har ett förflutet som nyhetsläsare på Fyran (Nelonen), numera är Baba Lybeck aktuell som programvärd i det populära programmet Nyhetsläckan (Uutisvuoto) på YLE TV1. Vill du vara med? Du kan beställa biljetter till Idrottsgalan på webbadressen eller per telefon, numret är I biljettpriset på 80 ingår en trerättersmiddag och underhållning av högsta klass. Det finns 300 platser till Idrottsgalan. Den sista anmälningsdagen är den 20 januari IDROTT I SKOLAN Idrott i skolan drar igång efter årsskiftet. Produkterna är Skidkul (skidning), Skärmskoj (orientering), Kullerbyttan (gymnastik) och Fotbollens ABC. Dessa skolprojekt har formats till ett paket som vi kallar Idrott i skolan. Alla finlandssvenska skolor kan beställa denna produkt till sin skola. Instruktörerna från FSI kommer då på besök med kompletta utrustningar i dessa grenar. Eleverna bjuds av de kunniga instruktörerna på en sportig dag med mycket idrottsglädje. Idén går ut på att två instruktörer kommer till skolan och drar/leder ca 60 min. långa lektioner mellan kl. 9 och 15, alltså 5 lektioner. Vi startar upp med Skidkul, där tanken är att lärare och elever får pröva på skidåkning på ett roligt och inspirerande sätt. Dragarna har med sig utrustning och material. Rekommenderad gruppstorlek är elever. En plan med snö utan sand och is fordras. Priset? Det är inte tokigt, i klarspråk 150 euro/produkt/dag.

4 Nu tänker du kanske att du inte har någonting med skolan att göra, att det här är skolans och lärarnas uppgift. Men, det kan ju hända att skola missat denna information eller att man kanske inte riktigt vågar pröva på. Hoppas du kan tipsa våra lärare vad som är på gång och vad som kunde vara bra för eleverna i skolan i din närhet. Det kan ju inte vara helt fel för eleverna att få ta del av en rolig idrottsdag under ledning av kunniga instruktörer i skidåkning, orientering, gymnastik och fotboll! Anmälan till Skidkul måste ske så fort som möjligt! Ytterligare information fås av Christel Lundström, kite@idrott.fi En utbildningsdag för ledare för Idrott i skolan arrangeras fredagen den 7 januari 2011 kl vid Silveria i Vasa. Utbildningsdagen omfattar Skidkul, Skärmskoj, Kullerbyttan och Fotbollens ABC. Är du eller vet du någon som kunde vara intresserad av att fungera som ledare? Ta då kontakt med Christel Lundström, kite@idrott.fi FÖRENINGARNAS UTVECKLINGSSTÖD ÄR AKTUELLT Man kan ansöka om föreningsstöd, både från Suomen Liikunta ja Urheilu SLU (Finlands Idrott) och från Finlands Svenska Idrott FSI. Vi börjar med föreningarnas utvecklingsstöd från SLU, vilket man bör ansöka om senast År 2011 kan man ansöka om föreningsstöd för två ändamål: 1) anställningsstöd för att anställa en arbetstagare på heltid eller 2) för att utveckla föreningsverksamheten i övrigt. Pengarna beviljas av Undervisnings och kulturministeriet och de består i sin helhet av bolaget Veikkaus avkastning. Inkommande vår delas det igen ut ett anställningsstöd för att anställa en arbetstagare på heltid. Man kan anställa personen för administrativa uppgifter eller för idrottsverksamhet för barn och ungdomar samt för verksamhet som befrämjar hälsomotion för vuxna. Bidrag utdelas åt hundra föreningar under tiden Bidrag beviljas endast för att nyanställa en person. Utvecklingsstöd för barn och ungdomar kan ansökas för följande ändamål: för att utveckla föreningen till en Sigillförening, för att utveckla ledarnas och tränarnas kunnande, för att utöka fritidsverksamhet för 6-19-åringar samt som en ny stödfunktion för att utveckla åringars träningskultur. Utvecklingsstöd för hälsobefrämjande verksamhet för vuxna kan ansökas för ledarnas och instruktörernas fortbildning, för att utöka ny regelbunden verksamhet, för att starta ny motionsverksamhet samt för kommunsamarbete. Verksamhetstiden för barn och ungdomsidrott samt vuxenmotion är Bidragets storlek är euro per projekt.

5 Ansökningstiden för samtliga stödfunktioner börjar och avslutas Kontrollera noggrannare stödkriterier på webbplatsen Målsättningen med föreningarnas utvecklingsstöd är att säkerställa utvecklingen och livskraften i föreningarna. Stödpengarna är beviljade av undervisnings- och kulturministeriets idrottsenhet. Pengarna är i sin helhet vinstmedel från Veikkaus. För utdelningen av föreningarnas utvecklingsstöd ansvarar: Finlands Idrott (SLU), Ung i Finland, Motionsidrottsförbund (KLL) i samarbete med grenförbunden, AIF, FSI samt övriga riksomfattande och regionala idrottsorganisationer. FSI:S FÖRENINGSSTÖD FSI:s föreningsstöd beviljas till finlandssvenska föreningar. Här tillämpas ungefär samma grunder som vid stödet från SLU. Stöd till ett och samma projekt kan inte beviljas både från FSI och SLU! I början av nästa år kommer det på vår webbplats att finnas mera information samt ansökningstider gällande FSI:s föreningsstöd. FSI informerar senare föreningarna per e-post om ansökningskriterier och -processen. Nu finns det igen en möjlighet att utveckla föreningsverksamheten, ta chansen! På FSI-kansliet är det ombudsmannen Niklas Turku som svarar på era frågor gällande föreningsstöden; niklas.turku@idrott.fi eller CARL-OLAF HOMÉN HEDERSMEDLEM I FINLANDS SVENSKA IDROTT Finlands Svenska Idrotts avgående ordförande Carl-Olaf Homi Homén utsågs vid FSI:s julkaffe den 14 december 2010 till FSI:s nionde hedersmedlem. Vid överräckandet av diplomet poängterade FSI:s vice ordförande Börje Norrgård det omfattande jobb på de finlandssvenska, nationella och internationella arenorna som Homén gjort under sina år som idrottsledare. Norrgård kunde inte heller låta bli att nämna att det var Homi som startade Stafettkarnevalen för 50 år sedan, ett evenemang som Homi givetvis kommer att följa även i framtiden. De åtta personer som tidigare utnämnts till hedersledamöter i förbundet är Nils-Erik Nyman (avliden), Folke Nyberg (avliden), Enzio Sevón (avliden), Magnus Ståhlberg, Ingmar Björkman, Björn Federley, Roger Turku och Ingvald Wik. Vid årsskiftet lämnar Homén över ordförandeklubban i FSI åt Jan-Erik Enestam, som är direktör för Nordiska rådet i Köpenhamn.

6 TRÄNAR- OCH LEDARUTBILDNING PÅ SVENSKA Tränar- och ledarutbildningen inom idrott på svenska är en viktig verksamhet för Finlands Svenska Idrott. Nedan en lista över de utbildningar som är inplanerade. Man kan givetvis också beställa kurser och utbildningar av FSI, meddela härom till Allmän barn- och ungdomsledarutbildning (steg 1) Allmän barn- och ungdomsledarutbildning, Åland/Åboland Allmän barn- och ungdomsledarutbildning, Nyland Allmän barn- och ungdomsledarutbildning, Österbotten Allmän idrottstränarutbildning (steg 2) Allmän idrottstränarutbildning, Nyland/Åboland/Åland Allmän idrottstränarutbildning, Österbotten Yrkestränarutbildning i Kuortane med betoning på uthållighetsidrott Del I Del II Del III Del IV Del V Del VI Del VII Del VIII Del IX i samband med ett storevenemang Fortbildning Fördjupning i mental träning, del 3, Vasa Fördjupning i mental träning, del 4, Vasa Lärarfortbildning, Idrott i skolan, Varala Idrottsinstitut, anmälan senast 7.1. Våren 2011 Våren 2011 Våren 2011 Våren 2011 Föreningens pressansvarigutbildning, Österbotten/ Södra Finland Hur möta pressen utbildning för idrottare, Österbotten/ Södra Finland Fortbildning i MAQ-styrketräning, Österbotten Fortbildning i MAQ-styrketräning, Nyland Anmälning till utbildningarna och frågor om kurserna kan göras till utbildning@idrott.fi

7 FSI:s och grenförbundens kurser och utbildningar 2011 Tidpunkt Utbildning/ kurs Plats 7.1 FSI: Ledarutbildning för Idrott i skolan Silveria, Vasa FSG: Träningsdagar för truppgymnaster 12.1 FSI: Kom igång med långfärdsskridskoåkning Grankulla 26.1 FSI: Lek och rörelse Skrinna Borgå SFI: Friidrottens föreningstränarutbildning, del 1 Kisakeskus, Pojo 29.1 FSG: ÖID Gymnastikens dag Nykarleby januari FSI: Lek och rörelse Skrinna Åbo 9.2 FSI: Lek och rörelse Huller om buller Esbo 12.2 SFI: Vattenrallyutbildning för instruktörer Åbo eller Mariehamn FSI: Sportlovskurs Idre Fjäll, Sverige 9.3 FSI: Lek och Rörelse Grovmotorik Närpes 10.3 FSI: Lek och rörelse Grovmotorik Kronoby SFI: Friidrottens föreningstränarutbildning, del 2 Kisakeskus, Pojo FSI: Skogsmulle fortsättningskurs Esbo 19.3 FSI: Inspirationsdag, Leken som pedagogiskt redskap Norrvalla, Vörå 20.3 FSI: Inspirationsdag, Leken som pedagogiskt redskap Solvalla, Esbo FSI: Skogsmulle ledarkurs Nykarleby 7, 9 o FSI: Skogsmulle ledarkurs Hangö SFI: Friidrottens föreningstränarutbildning, del 3 Kisakeskus, Pojo 9.4 FSI: Knytteledarkurs Pargas 11.4 FSI: Lek och rörelse Huller om buller Ekenäs 20.4 FSI: En inspirerande vandring för hela familjen i naturen Esbo 12.5 FSI: Lek och rörelse Utelekar Korsholm FSI: Grundsäkerhet i kajakpaddling Esbo FSG: Gymnaestradan Lausanne, Schweiz FSI: Utomhuskonferensen Mitt i Naturen Esbo Tilläggsinformation och anmälningsdirektiv till kurserna finner du på grenförbundens webbsidor /om_fsi/grenforbund/ GRENFÖRBUNDENS MÄSTERSKAPSTÄVLINGAR Tidpunkt Mästerskap Plats Arrangör ÖIDM i längdåkning Pedersöre IK Falken NÅIDM i längdåkning Pargas Pargas IF januari SFSIM i badminton FSSM i skidskytte Larsmo Larsmo IF FSSM i längdåkning Nykarleby IF Minken FSOM i skidorientering Karleby OK Botnia 27.2 SFSM i luftgevär/ -pistol Ekenäs/ Vasa Raseborgs Skyttar/ Vasa Skyttegille

8 5.3 SFSM i olympiagevär Åland Ålands Sportskytteförening 18.3 SFSIM i längdåkning Ekenäs, Raseborg mars SFSIM i utförsåkning 16.4 FSGM i trupp o. jumppajip. Kristinestad april SFSIM i simning 27.5 SFSIM i orientering Grankulla Stafettkarnevalen Helsingfors olympiastadion öppet SFSM i trap Sibbo Sibbo Skyttegille SFIM i mångkamp Vasa Vasa Idrottssällskap SFSM i viltmål Borgå Borgå Skyttar SFSM i gevär/ pistol Ekenäs/ Ingå Rasborgs Skyttar SFIM i friidrott Kristinestad IF Länken FSOM i orientering Korsholm IF Femman 28.8 SFSM i skeet/ sporting Sibbo Sibbo Skyttegille/ Flyktskytteklubben 17.9 SFI:s seriefinal i friidrott Mariehamn IF Åland SPORTPRESSEN EN TIDNING DU KAN FÅ I EGEN POSTLÅDA Sportpressen erbjuder föreningarna möjlighet att sälja prenumerationer och få en extraförtjänst nu i lanseringsskedet av Sportpressen. Sportpressen sänder föreningen några exemplar av tidningen samt blanketter och instruktioner. Kampanjen är igång fram till den Priset för en fortlöpande prenumeration är 20 euro i Finland, utomlands 25 euro. Tidningen utkommer 4 gånger i året + 2 specialtemanummer. Föreningarna får ersättning enl. följande: = 2,5 euro/prenumeration = 3 euro/prenumeration = 3,5 euro/prenumeration 501- = 4 euro/prenumeration Föreningar som deltar i kampanjen och når minst 300 prenumeranter under kampanjtiden får därutöver en annons år 2011, storlek 82 mm bred 44 mm hög, i varje Sportpressen-tidning gratis för eget bruk, värde minst 5x95 = 584,25 euro inkl moms 23 %. Sportpressen fakturerar prenumerantkunderna. Ersättningen för betalda prenumerationer betalas till föreningen konto senast den Är föreningen intresserad kan man kontakta per e-post spp@sportpressen.fi Mera info ger även Michael Nurmi eller Lenita Nyman, (vardagar 9-16). Sportpressenerbjudandet:

9 FÖRBUNDSPENNAN Förbundspennan är ett forum på YLE Sportens webbplats där grenförbundens tjänstemän och förtroendevalda får skriva om aktuella händelser eller fenomen inom idrott, speciellt inom den finlandssvenska idrotten. Skrifterna publiceras också på FSI:s webbsidor; /startsidan/kolumner/. Det publiceras en ny kolumn varje onsdag. Denna vecka har en skrift av Finlands Svenska Skidförbunds ombudsman Niklas Turku publicerats. Han skriver under rubriken Dags att börja fundera på ansökningar. WWW Några webbadresser på internet som det är bra att ha koll på: Finlands Svenska Idrotts sidor har förnyats i november. Den Finlandssvenska Idrottsgalan har egna internetsidor I Lekbanken hittar du en massa roliga sysselsättningar. Och om du på elektronisk väg vill ha kontakt med FSI är det bara att sända e-post till info@idrott.fi Kom också ihåg FSI:s samarbete med Kulturhuset Ab. FSI kan via samarbetet erbjuda ett gratis webbpaket till registrerade idrottsföreningar vars verksamhetsspråk (stadgar) är svenska. Webbpaketet är ett s.k. förbundspaket som Kulturhuset Ab erbjuder oss och som innehåller följande: en gratis domän under idrott.fi (enligt principen minforening.idrott.fi) ett gratis verktyg för att lätt bygga upp sidorna (innehåller bland annat kalender, artiklar, bildgallerier och utvecklingen sker konstant) tre gratis e-postadresser under idrott.fi (enligt principen minforening@idrott.fi, sekreterare.minforening@idrott.fi och ordforande.minforening@idrott.fi) gratis bokförings- och medlemsregisterprogram Vill du veta hur det ser ut i praktiken? Kolla då t.ex. Pargas IF:s orienteringssektions webbsidor. Här har man tagit del av webbpaketet. Piffens orienterare finns på adressen Blev du intresserad? Ta omedelbart kontakt med oss genom att fylla i formuläret på sidan /foreningstjanster/webbpaket/

10 VISSTE NI ATT? - Ingmar Pelle Björkman kan titulera sig Idrottsråd och att han i år fått ProIdrott medaljen. - Jonathan Åstrand från IF Kraft valts till Olympiastadions bästa idrottare Skogsmulle på svenska i Finland redan har över trettio år på nacken. - FSI detta år delade ut euro i föreningsstöd. - 4 av 6 herråkare i det alpina landslaget kommer från en FSS-förening. OCH TILL SIST ÖNSKAR FSI-STABEN HELA IDROTTSFAMILJEN EN FRIDFULL JUL OCH ETT FANTASTISKT IDROTTSÅR 2011

FSI:S MÅNADSBREV I JANUARI 2011

FSI:S MÅNADSBREV I JANUARI 2011 FSI:S MÅNADSBREV I JANUARI 2011 I JANUARI NYTT ÅR MED NYA MÖJLIGHETER Orienteraren Minna Kauppi drog det längsta strået senaste år, hon blev följaktligen därav vald till årets idrottare i Finland 2010

Läs mer

Finlands Svenska Orienteringsförbund r.f.

Finlands Svenska Orienteringsförbund r.f. Finlands Svenska Orienteringsförbund r.f. Föreningsbrev 3/2012 Helsingfors 17.12.2012 En säsong är avklarad och ett nytt år är i startgroparna. FSO har haft fina framgångar i FM-tävlingarna. Under sommaren

Läs mer

FSI:S MÅNADSBREV I APRIL 2011

FSI:S MÅNADSBREV I APRIL 2011 FSI:S MÅNADSBREV I APRIL 2011 ALEA IACTA EST TÄRNINGEN ÄR KASTAD Idrotten har senaste fyra år haft en trygg tillvaro där kulturministern historiskt nog har gjort ett tillägg i ministerns benämning till

Läs mer

FSI:S MÅNADSBREV I MARS 2011

FSI:S MÅNADSBREV I MARS 2011 FSI:S MÅNADSBREV I MARS 2011 I MARS VÅREN NÄRMAR SIG Jag sitter och skriver detta i Falun, en anrik tävlingsort i de nordiska grenarna på skidor. Våren har anlänt även hit, trots att snön ännu i ligger

Läs mer

FSI:S MÅNADSBREV I FEBRUARI 2011

FSI:S MÅNADSBREV I FEBRUARI 2011 FSI:S MÅNADSBREV I FEBRUARI 2011 I FEBRUARI MITT I VINTERN Vintern fortsätter, naturen ligger i en vacker skrud och det är kallt så det knakar i knutarna. För vinteridrotterna kan det inte bli så mycket

Läs mer

Finlands Svenska Orienteringsförbund r.f.

Finlands Svenska Orienteringsförbund r.f. Finlands Svenska Orienteringsförbund r.f. Helsingfors 12.02.2014 Föreningsbrev 1/2014 Hoppas utvecklingen aldrig tar slut! Nu tänkte jag inte på VALO som har hittat nya former utan på FSO som förbund och

Läs mer

Kommunförbundets service till de svensk- och tvåspråkiga kommunerna

Kommunförbundets service till de svensk- och tvåspråkiga kommunerna Kommunförbundets service till de svensk- och tvåspråkiga kommunerna Kommun- och stadsdirektörernas konferens 23-24.9, Pargas Linda Grönqvist, teamledare Vi vill synliggöra vår service Vi registerar alla

Läs mer

I. Elevantal enligt kommun, landskap och regionförvaltningsverkens. verksamhetsområden på Fastlandsfinland år 2013.8

I. Elevantal enligt kommun, landskap och regionförvaltningsverkens. verksamhetsområden på Fastlandsfinland år 2013.8 Svenskspråkig grundläggande utbildning -statistiska uppgifter år 2013 Innehåll I. Elevantal enligt kommun, landskap och regionförvaltningsverkens verksamhetsområden på Fastlandsfinland åren 2003-2013.1

Läs mer

Idrott för barn. Med idrott för barn avser vi idrott upp till och med 12 års ålder.

Idrott för barn. Med idrott för barn avser vi idrott upp till och med 12 års ålder. Idrott för barn Med idrott för barn avser vi idrott upp till och med 12 års ålder. - Idrott för barn skall ledas av ledare med grundläggande kunskap om barns fysiska, psykiska och sociala utveckling. Hur

Läs mer

Kl 16.00 söndagen den 22 mars i samma lokal, Föreningslokalen, är det årsmöte för Sockenrådet där alla Tolgbor har rösträtt och är varmt välkomna!

Kl 16.00 söndagen den 22 mars i samma lokal, Föreningslokalen, är det årsmöte för Sockenrådet där alla Tolgbor har rösträtt och är varmt välkomna! NY I TOLGS SOCKEN? Bott här ett tag, men har inte riktigt koll på vad som finns och sker i Tolg? Välkommen på info-träff söndagen den 22 mars kl 15.00 i Föreningslokalen! Nummer 1 2015 På plats finns glada

Läs mer

SF material. från. Sv. Dövidrottsförbundet och Sv. Handikappidrottsförbundet

SF material. från. Sv. Dövidrottsförbundet och Sv. Handikappidrottsförbundet SF material från Sv. Dövidrottsförbundet och Sv. Handikappidrottsförbundet Svenska Dövidrottsförbundet Anslutet till Riksidrottsförbundet Anslutet till Internationella Dövidrottsförbundet Anslutet till

Läs mer

Lundabygdens Prova På IF

Lundabygdens Prova På IF Lundabygdens Prova På IF bjuder in till: Sommar Under hela sommaren i Lund! Sportcamp - Mer än bara Idrott! Med sportcamp samt temaveckor i fotboll, parkour & basket. Sida 2 Lundabygdens Prova På IF -

Läs mer

konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur

konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur konfirmand 2010/2011 Nu är det din tur 1 Nya kompisar, läger och gå på vatten Vi lever i en tid där vi möter många olika tankar värderingar och trosuppfattningar. Det kan vara positivt men också förvirrande.

Läs mer

FSI:S MÅNADSBREV I JUNI 2011

FSI:S MÅNADSBREV I JUNI 2011 FSI:S MÅNADSBREV I JUNI 2011 KLARA FÄRDIGA GÅ Jag har haft den stora äran att i fyra års tid få sitta som delegat i Statens idrottsråd. Idag har idrottsrådet haft sitt sista möte för denna period. Under

Läs mer

Vem vill du nominera till Woody Ungdomsledarstipendiet 2014?

Vem vill du nominera till Woody Ungdomsledarstipendiet 2014? Vem vill du nominera till Woody Ungdomsledarstipendiet 2014? Stipendiet som premierar framtidens ledare. Det finns de som trotsar regn och mysiga hemmakvällar för att öva tillslag med några tolvåringar.

Läs mer

NYHETSBREV ÅLAND 01/2012

NYHETSBREV ÅLAND 01/2012 NYHETSBREV ÅLAND 01/2012 Välkommen till ett nytt år med Folkhälsan! Info för styrelseaktiva Vem får nyhetsbrevet? Detta informationsbrev går ut till alla styrelsemedlemmar i våra lokalföreningar som uppgett

Läs mer

6 Foto: Anette Andersson

6 Foto: Anette Andersson 6 Foto: Anette Andersson Föräldrapress Nästan inga föräldrar anser att de själva sätter press på sina barn, men nästan hälften tycker att andra gör det. Din inställning och attityd avgör om ditt barn ska

Läs mer

Arbetshäfte År 7 Namn Klass

Arbetshäfte År 7 Namn Klass Idrott och Hälsa Arbetshäfte År 7 Namn Klass Kunskapsblock 1 Spel och lekar Mål som eleven skall ha nått i år 9 Eleven skall kunna delta i lek, dans, idrott och andra aktiviteter och kunna utföra lämpliga

Läs mer

Kursutvärdering Ämne: SO Lärare: Esa Seppälä/Cecilia Enoksson Läsåret 12-13 Klass: SPR2

Kursutvärdering Ämne: SO Lärare: Esa Seppälä/Cecilia Enoksson Läsåret 12-13 Klass: SPR2 8 Mycket bra Bra Dåligt Mycket dåligt EAS 1. Hur var ditt första intryck av denna kurs? Mycket bra 6 21 Bra 21 75 Dåligt - - Mycket dåligt 1 4 EAS - - Antal EAS:. Antal svarande: 28. Mv: (Skala 1) = 78,57

Läs mer

Sommar, sommar & sol. Aktuellt

Sommar, sommar & sol. Aktuellt Sommar, sommar & sol Värme, sommar och sol! För många av er stundar snart ett sommarlov kan jag tro. Se då till och njut på allra bästa sätt! Är man kanin tror jag just nu att det bästa i livet är dagarna

Läs mer

Future City 2016 2017. Så här kan ditt företag delta i Future City:

Future City 2016 2017. Så här kan ditt företag delta i Future City: Så här kan ditt företag delta i Future City: Future City 2016 2017 Guldarrangör, max sex 100 000 kr Silverarrangör, max sex 50 000 kr Bronsarrangör 25 000 kr Dela ut ett pris, max tre 15 000 kr Supporter

Läs mer

Skolledningens sida februari 2016

Skolledningens sida februari 2016 1 Skolledningens sida februari 2016 I och med skolans årliga julgransplundring, så dansade vi ut julen i januari. Det var precis lika festligt och trevligt som tidigare år. Under denna termin har klasserna

Läs mer

FSG INFORMERAR DECEMBER 2016

FSG INFORMERAR DECEMBER 2016 FSG INFORMERAR DECEMBER 2016 Nu har vi snart julen här, och det är dags att summera ihop året som gått och se fram mot år 2017. I detta brev hittar du information om: Datum för vinterns och vårens händelser

Läs mer

ATT STÖTTA IFK. Partner 2014. Bohusläns bästa När du stöttar IFK Uddevalla så stöttar du en förening med en stor och framgångsrik ungdomsverksamhet.

ATT STÖTTA IFK. Partner 2014. Bohusläns bästa När du stöttar IFK Uddevalla så stöttar du en förening med en stor och framgångsrik ungdomsverksamhet. ATT STÖTTA IFK Älskar du fotboll och vill stötta en förening som satsar på ungdomarna? Välkommen till IFK Uddevalla. Bohusläns bästa När du stöttar IFK Uddevalla så stöttar du en förening med en stor och

Läs mer

En tävling som alla vinner på

En tävling som alla vinner på 2011/2012 En tävling som alla vinner på Att kunna simma är både roligt och livsviktigt. Därför har Svenska Simförbundet och E.ON startat Skolsimmet som är en tävling för alla skolor med elever i årskurs

Läs mer

Ta gärna kontakt med anna-lena.blusi@folkhalsan.fi eller tfn 050 542 8176 om du upptäcker några felaktigheter.

Ta gärna kontakt med anna-lena.blusi@folkhalsan.fi eller tfn 050 542 8176 om du upptäcker några felaktigheter. 1 (6) Den 1 oktober 2014 startar årets Hälsostegen! Motionskampanjen där vi med hjälp av stegmätare räknar steg och har målsättningen att gå 300 000 steg på 30 dagar. Anmälningen/Registreringen öppnar

Läs mer

Företagande mot sporten

Företagande mot sporten Företagande mot sporten Att driva företag och samtidigt fokusera på hoppsporten Fredrik Spetz 2015-01-06 Innehåll Inledning och syfte... 3 Metod... 4 Insamlad data från intervjuer... 5 Analys... 7 Slutsats...

Läs mer

INFO. Sept. Monica Martens-Seppelin monica.martens-seppelin@sydkusten.fi (09) 618 212 31 MORGON- OCH EFTERMIDDAGSVERKSAMHETEN

INFO. Sept. Monica Martens-Seppelin monica.martens-seppelin@sydkusten.fi (09) 618 212 31 MORGON- OCH EFTERMIDDAGSVERKSAMHETEN INFO Sept 2011 NYHETSBREV FÖR DIG SOM JOBBAR INOM MORGON- OCH EFTERMIDDAGSVERKSAMHETEN Ett nytt läsår är här. Det händer mycket på eftis-fronten just nu och det kan du läsa om här i höstens första Eftis-info!

Läs mer

sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba

sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba Innehållsförteckning Välkommen... 1 Innan ditt sommarjobb... 2 Under ditt sommarjobb... 3 Första arbetsdagen... 3 Arbetsuppgifter... 3 Rutiner...

Läs mer

Fanzine #1 2012 UMEÅ FOLKETS HUS 23-24 NOVEMBER 2012

Fanzine #1 2012 UMEÅ FOLKETS HUS 23-24 NOVEMBER 2012 Fanzine #1 2012 UMEÅ FOLKETS HUS 23-24 NOVEMBER 2012 BEATMEET är en kreativ mötesplats för musiker. Kom till Beatmeet som du är, lämna Beatmeet med egen merch, egna artistfoton och massor av musikaliska

Läs mer

Tummen upp! Idrott och hälsa Kartläggning åk 6

Tummen upp! Idrott och hälsa Kartläggning åk 6 Tummen upp! Idrott och hälsa Kartläggning åk 6 Använd Tummen upp! för att kartlägga och bedöma elevernas kunskaper i förhållande till kunskapskraven i Lgr 11. PROVLEKTION: Upplevelser av fysisk aktivitet

Läs mer

[MANUAL TILL LUVITS GRUNDFUNKTIONER]

[MANUAL TILL LUVITS GRUNDFUNKTIONER] 2011 Eslövs kommun Gymnasie- och Vuxenutbildningsförvaltningen [MANUAL TILL LUVITS GRUNDFUNKTIONER] Manualen vänder sig till dig som är studerande vid Yrkeshögskolan, Komvux, Sfi, Särvux, Gymnasiet och

Läs mer

Vad tycker du om sfi?

Vad tycker du om sfi? Oktober 2012 Vad tycker du om sfi? Skolverket gör under hösten en stor undersökning om vad elever tycker om sin utbildning. Det är första gången undersökningen görs och resultatet kommer att användas till

Läs mer

SKOGSPOSTEN 2009... 1 Orienterare!... 3 Junior- och nybörjarträning:... 3 Olika träningsformer... 4 Utförslöpning i slalombacke:...

SKOGSPOSTEN 2009... 1 Orienterare!... 3 Junior- och nybörjarträning:... 3 Olika träningsformer... 4 Utförslöpning i slalombacke:... SKOGSPOSTEN 2009 SKOGSPOSTEN 2009... 1 Orienterare!... 3 Junior- och nybörjarträning:... 3 Olika träningsformer... 4 Utförslöpning i slalombacke:... 4 Uppförsbacke på tid:... 4 Linje-OL:... 4 Stjärn-OL:...

Läs mer

Ha en underbar sommar!

Ha en underbar sommar! maj 2012 Hej Klippan-vänner! brev Ett nytt Klippan-brev! Läs nyhetsbrevet tillsammans eller välj ut vilka saker du tar upp med din Klippan-sektion. Hör gärna av er om ni vill veta mer om något av det vi

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2011 MARIEHAMNS GYMNASTIKFÖRENING R.F. SAMMANFATTNING

VERKSAMHETSPLAN 2011 MARIEHAMNS GYMNASTIKFÖRENING R.F. SAMMANFATTNING VERKSAMHETSPLAN 2011 SAMMANFATTNING Gymnastik är en form av idrott, som alla har nytta av att hålla på med. Gymnastiken ger en god kroppskontroll, är utvecklande av motoriken samt dynamisk och mångfacetterad.

Läs mer

Inför föreställningen

Inför föreställningen LÄRARHANDLEDNING Tage Granit 2008 Inför föreställningen Förberedelser Innan man går med sina elever på teater är det alltid bra att prata igenom om hur det är att gå på teater och hur man uppför sig. Orka

Läs mer

Kursprogram Golfträning 2014

Kursprogram Golfträning 2014 Kursprogram Golfträning 2014 Välkommen till årets kursprogram på Åda Golf & Country Club. Jag hoppas programmet kommer att inspirera dig till att börja träna golf och att du tar chansen att tillsammans

Läs mer

Kirjala skola i bakgrunden och mellanmål ute förstås

Kirjala skola i bakgrunden och mellanmål ute förstås Månadens eftis oktober 2007 Pluppis eftis i Kirjala i Pargas Besök: Måndag 24 september 2007 Text: Minna Hemgård och Monica Martens-Seppelin Foto: Minna Hemgård Kirjala skola i bakgrunden och mellanmål

Läs mer

FUB-NYTT HÖST LINKÖPING 2013

FUB-NYTT HÖST LINKÖPING 2013 FUB-NYTT HÖST LINKÖPING 2013 Informations och diskussionskväll 19 november Till alla som är gode män/anhöriga men även för personal som jobbar inom LSS. Informations och diskussionskväll med Försäkringskassan

Läs mer

Så, med nytt (inget) hår satte jag mig på planet till Irland och Dublin!

Så, med nytt (inget) hår satte jag mig på planet till Irland och Dublin! Hallojs! En reseberättelse om Irland Jag heter Fabian, går tredje året på Datateknik ute i Kista och tänkte berätta om min förra höst, då jag var i Irland och lekte runt! Varför Irland kanske man frågar

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 2 Fredag 21 januari 2011

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 2 Fredag 21 januari 2011 LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 2 Fredag 21 januari 2011 NORRBOTTEN Oro för sjukhus Nyligen kom ett förslag om att sjukhusen i Kalix och Kiruna ska sluta med planerade operationer. Vid planerade operationer bestämmer

Läs mer

Vecka 41 är Kulturvecka!

Vecka 41 är Kulturvecka! Vecka 41 är Kulturvecka! Begreppet kultur är inte alltid så lätt att förklara eftersom det har många betydelser, men mest tänker vi kanske på människans skapande och kreativitet såsom konst, litteratur,

Läs mer

Finlands Svenska Idrott arrangerar Idrottsgatan 2015 som

Finlands Svenska Idrott arrangerar Idrottsgatan 2015 som 14 oktober 2015 View this email in your browser Share Tweet Forward IDROTTSGATAN 2015 JONAS COLTING + MISSION: IDROTT OCH MOTION PÅ SVENSKA I FINLAND 20.10 Vörå 26.10 Åbo 28.10 Helsingfors Gratis webbpaket

Läs mer

Minnesanteckningar Skolrådsmöte Bjärehov

Minnesanteckningar Skolrådsmöte Bjärehov Minnesanteckningar Skolrådsmöte Bjärehov Närvarande - Ann-Louise Raquette-Berlin (A-L), rektor - Peter Nilsson, biträdande rektor - Yvonne Andreasson från barn - och utbildningsnämnden - Personalrepresentanter

Läs mer

Välkommen till Tränarutbildning C-diplom, träff 1 och träff 2 Första kursen i Svenska FF:s Tränarutbildning

Välkommen till Tränarutbildning C-diplom, träff 1 och träff 2 Första kursen i Svenska FF:s Tränarutbildning Välkommen till Tränarutbildning C-diplom, träff 1 och träff 2 Första kursen i Svenska FF:s Tränarutbildning Obs! ingen mer kallelse skickas ut. Informationen i den här kallelsen gäller till båda träffarna.

Läs mer

KONFIRMAND 2013/2014

KONFIRMAND 2013/2014 KONFIRMAND 2013/2014 Nyfiken på livet? Vad har du lärt dig under konfirmandtiden? Vad har varit det bästa med konfirmationen? Lägret och få träffa nya vänner. Ledarna. Att dansa! Lägret var underbart!

Läs mer

Samma år fyllde föreningen 30 år - låt Träningsfesten börja! Let s party! Och festat har vi gjort hela året.

Samma år fyllde föreningen 30 år - låt Träningsfesten börja! Let s party! Och festat har vi gjort hela året. VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2015 TRÄNINGSFESTEN HAR BÖRJAT 2015 - ett historiskt år för föreningen med start av anläggning nummer två nu i norra Täby i Täby kyrkby. Söndagen den 11 januari slog vi mycket stolta

Läs mer

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen.

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Hej! Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Att prata med en ny person kan kännas nervöst även om man som ni redan har en hel del gemensamt. Därför finns den här guiden som ska

Läs mer

Riktlinjer och bestämmelser för barn- och ungdomsidrotten. på Åland ÅLANDS IDROTT

Riktlinjer och bestämmelser för barn- och ungdomsidrotten. på Åland ÅLANDS IDROTT Riktlinjer och bestämmelser för barn- och ungdomsidrotten på Åland ÅLANDS IDROTT ÅLANDS IDROTT Riktlinjer och bestämmelser för barn och ungdomsidrotten på Åland Åländsk idrott för barn och ungdom skall

Läs mer

Inledning. Övning 1: Frågestund

Inledning. Övning 1: Frågestund Kamratskap Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

VI finns för ER! Gymnastikförbundet Skåne Lingvallen

VI finns för ER! Gymnastikförbundet Skåne Lingvallen VI finns för ER! Gymnastikförbundet Skåne Lingvallen GYMNASTIKFÖRBUNDET SKÅNE TELEFON Lingvallen 0431-20107 Lingvägen 19 262 61 Ängelholm E-POST skane@distrikt.gymnastik.se HEMSIDA www.gymnastik.se/skane

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL OSBY SIMSÄLLSKAP!

VÄLKOMMEN TILL OSBY SIMSÄLLSKAP! VÄLKOMMEN TILL OSBY SIMSÄLLSKAP! ELIT TÄVLINGSGRUPPER CRAWL/MEDLEY SIMSKOLA Lycka är att simma Dagens Idrott ställer stora krav på föreningarna. Många föreningar lockas att stressa talanger i träning och

Läs mer

Future City 2014 2015. Så här kan ditt företag delta i Future City:

Future City 2014 2015. Så här kan ditt företag delta i Future City: Så här kan ditt företag delta i Future City: Future City 2014 2015 Guldarrangör, max sex Silverarrangör, max sex Partner Uppsats Partner Minecraft Dela ut ett pris, max tre Supporter Annonsering 100 000

Läs mer

Finn upp gör problemlösning roligt!

Finn upp gör problemlösning roligt! Vad är det här? Finn upp gör problemlösning roligt! Finn upp är en pedagogisk metod för alla lärare i skolår sex till nio som vill väcka elevernas lust att upptäcka kunskap. I Finn upp används uppfinnande

Läs mer

Studiehandledning UNG LEDARE SISU IDROTTSBÖCKER

Studiehandledning UNG LEDARE SISU IDROTTSBÖCKER Studiehandledning UNG LEDARE SISU IDROTTSBÖCKER Ett stöd för skol-if Den här studiehandledningen är gjord som ett stöd för skolidrottsföreningar som vill arbeta med häftet Ung Ledare i studiecirkel. Metodiken

Läs mer

Vad ska vi ha varandra till?

Vad ska vi ha varandra till? Vad ska vi ha varandra till? Om jag har sett längre, är det för att jag stått på jättars axlar Isaac Newton Du vet vad barn och ungdomar behöver för att växa och utvecklas. Vad behöver du? Vi behöver inte

Läs mer

Policy och Riktlinjer för Malmköpings IBF

Policy och Riktlinjer för Malmköpings IBF Policy och Riktlinjer för Malmköpings IBF Vår policy beskriver vad vi vill med vår förening och vår verksamhet. Policyn utgör grunden för hur vi alla sedan ska agera i olika sammanhang. Malmköpings IBF

Läs mer

FÖRETAGSAMHET LÖNAR SIG ALLTID

FÖRETAGSAMHET LÖNAR SIG ALLTID FÖRETAGSAMHET LÖNAR SIG ALLTID www.yrittajat.fi futureimagebank.com futureimagebank.com futureimagebank.com FÖRETAGSAMHET LÖNAR SIG ALLTID anvisningar för föreläsaren futureimagebank.com futureimagebank.com

Läs mer

En lathund inför utvecklingssamtalet

En lathund inför utvecklingssamtalet En lathund inför utvecklingssamtalet 20091119 /lga 1 Så här arbetar vi med IUP i Ödeshög I Skolverkets allmänna råd för DEN INDIVIDUELLA UTVECKLINGSPLANEN med skriftliga omdömen skriver man följande om

Läs mer

Det bästa jag gjort! Tim meier

Det bästa jag gjort! Tim meier Tim meier Det bästa jag gjort! jacqueline glastra Välkommen till Konfirmation 2012! tro, hopp och kärlek. Konfirmationstiden är ett äventyr. Du får chansen att lära känna nya människor, slappna av i en

Läs mer

Lokal kursplan för idrott och hälsa Wallerska skolan

Lokal kursplan för idrott och hälsa Wallerska skolan Lokal kursplan för idrott och hälsa Wallerska skolan Inledning Varje moment kommer igen i alla årskurser och utvecklas efter elevernas mognadsnivå. För att få en röd tråd i utvecklingen stegras alltså

Läs mer

ÅRSMÖTE I slutet av mars har vi vårt årsmöte där vi hoppas att så många som möjligt kan komma. Kallelse kommer tre veckor innan årsmötesdatumet.

ÅRSMÖTE I slutet av mars har vi vårt årsmöte där vi hoppas att så många som möjligt kan komma. Kallelse kommer tre veckor innan årsmötesdatumet. MÅNADSBREV, JANUARI 2013 Bästa medlemmar! Nytt år och nya möjligheter. Vi har nu avverkat en månad av 2014. Ett år som vi alla ser med spänning fram emot. Vintern har låtit vänta på sig men rätt som det

Läs mer

Välkommen som förälder till barn i Lerums Tennisklubb

Välkommen som förälder till barn i Lerums Tennisklubb Välkommen som förälder till barn i Lerums Tennisklubb Vi tycker det är roligt att ditt barn valt att spela tennis i Lerums Tennisklubb. Något som förhoppningsvis kommer att pågå under många år framöver.

Läs mer

För årskurs 1 50 poäng IDH

För årskurs 1 50 poäng IDH 2012 Del 1 av 2 Idrott och Hälsa 1 För årskurs 1 50 poäng IDH Två terminer där sex projekt ska genomföras innan sommarlovet. I samarbete med: Alexander Persson Idrottslärare Stockholms Tekniska Gymnasium

Läs mer

FSG INFORMERAR MAJ 2017

FSG INFORMERAR MAJ 2017 FSG INFORMERAR MAJ 2017 En varm och avkopplande sommar önskas alla gymnastikvänner! I detta brev hittar du bl.a.: Sommarens och höstens händelser VM i estetisk truppgymnastik i Helsingfors 26-28.5 FSG-dagen

Läs mer

GÖR DIG REDO FÖR DE OLYMPISKA SPELEN I RIO 2016 3 21 AUGUSTI

GÖR DIG REDO FÖR DE OLYMPISKA SPELEN I RIO 2016 3 21 AUGUSTI GÖR DIG REDO FÖR DE OLYMPISKA SPELEN I RIO 2016 3 21 AUGUSTI STÖRSTA BEVAKNINGEN AV DE OLYMPISKA SPELEN GENOM TIDERNA De olympiska spelen i Rio 3 21 augusti kommer att bli det största genom tiderna. Över

Läs mer

Mötesplats för skolledare på sfi

Mötesplats för skolledare på sfi Mötesplats för skolledare på sfi Bakgrund: efterfrågan i GRINT-intervjuer Nätverkande Gemensamma frågor Pedagogiska frågor i fokus Hur leda lärarlag i utveckling Hur slår vi vakt om kvaliteten på sfi inför

Läs mer

MEDLEMSBLAD 1/2015 JANUARI-MARS

MEDLEMSBLAD 1/2015 JANUARI-MARS MEDLEMSBLAD 1/2015 JANUARI-MARS Eriksgatan 8 IV våningen Verksamhetsledare Miivi Selin-Patel; 050 446 2974 00100 Helsingfors Ordförande Riitta Aarrevuo Telefon till kansliet; 045 863 7800 info@sympati.fi

Läs mer

Eleverna skall också kunna orientera sig i en komplex verklighet med stort informationsflöde och snabb förändringstakt.

Eleverna skall också kunna orientera sig i en komplex verklighet med stort informationsflöde och snabb förändringstakt. broschyr_2008.indd 1 08-03-27 15.03.00 Eleverna skall också kunna orientera sig i en komplex verklighet med stort informationsflöde och snabb förändringstakt. Ur Läroplanen för de frivilliga skolformerna-94

Läs mer

Enkät Plantskolan Hammarby IF FF vinter 2015/16. 1. Har din son deltagit som? 2. I vilken åldersgrupp har din son deltagit?

Enkät Plantskolan Hammarby IF FF vinter 2015/16. 1. Har din son deltagit som? 2. I vilken åldersgrupp har din son deltagit? Enkät Plantskolan Hammarby IF FF vinter 2015/16 1. Har din son deltagit som? 10 9 8 85.7% 7 3 2 Målvakt Utespelare Målvakt 14,3% Utespelare 85,7% 2. I vilken åldersgrupp har din son deltagit? 10 9 8 7

Läs mer

Barnidrotten och barnrättsperspektivet. Ett forskningsprojekt vid Umeå universitet med stöd från Centrum för idrottsforskning

Barnidrotten och barnrättsperspektivet. Ett forskningsprojekt vid Umeå universitet med stöd från Centrum för idrottsforskning Barnidrotten och barnrättsperspektivet Ett forskningsprojekt vid Umeå universitet med stöd från Centrum för idrottsforskning Inger Eliasson, Pedagogiska institutionen, Umeå universitet SVEBI Karlstad 2011

Läs mer

Uppdaterad 2011-05-31. Enkel manual tävlingsanmälan i friidrottens nya IT- system.

Uppdaterad 2011-05-31. Enkel manual tävlingsanmälan i friidrottens nya IT- system. Enkel manual tävlingsanmälan i friidrottens nya IT- system. Anmälan i FRIDA Innan du börjar. För att kunna anmälas till en tävling i FRIDA måste man finnas med i medlemsregistret i IdrottOnline. Om du

Läs mer

Riksårsmötet 2016 i Malmö!

Riksårsmötet 2016 i Malmö! Riksårsmötet 2016 i Malmö! Den 10-12 juni tar vi över Malmö stad och drar igång Riksårsmötet 2016! Riksårsmötet är vårt förbunds största årliga händelse - vårt högsta beslutande organ där vi tar beslut

Läs mer

Likabehandling och trygghet 2015

Likabehandling och trygghet 2015 Likabehandling och trygghet 2015 1 Jag är Man 58 48,3 Kvinna 58 48,3 Jag avstår från att definiera 4 3,3 mig Total 120 100 100% (120/120) 2 Det känns bra att gå i skolan Alltid 46 38,3 Oftast 55 45,8 Ibland

Läs mer

Inledning. I detta nummer. Lönerevision. Medlemsmöte. Korsord SEPTEMBER 2014

Inledning. I detta nummer. Lönerevision. Medlemsmöte. Korsord SEPTEMBER 2014 SEPTEMBER 2014 I detta nummer Inledning Aktuellt Lönerevision Möten & studier Korsord Kalender 1 2 3 4 5 6 Lönerevision Årets lönerevision är nu igång och kommer bl a att innehålla en ordentlig höjning

Läs mer

Ett livsviktigt arbete

Ett livsviktigt arbete Stockholmshemmet Tidningen för dig som bor hos oss Nr 3 September 2015 Årets enkätresultat klara! Ett livsviktigt arbete Hitta information om ditt boende i Min lägenhet Vår, sommar, höst och vinter nu

Läs mer

Kulturskolans kurser

Kulturskolans kurser Kulturskolans kurser www.enkoping.se/kulturskolan Foldern Kulturskolans kurser är producerad av Enköpings kommun 2011 Foto om inget annat anges Kulturskolans bildarkiv Vad får barn och ungdomar att gå

Läs mer

Instruktioner för dig som ska söka till Mattekollo 2016

Instruktioner för dig som ska söka till Mattekollo 2016 Instruktioner för dig som ska söka till Mattekollo 2016 Matematik är KUL men Mattekollo 2016 har tyvärr ett begränsat antal platser, nämligen 40 stycken. Det blir även ett roligare kollo om de som kommer

Läs mer

Välkomna till GRÄNNA AIS Barn- och ungdomsfotboll.

Välkomna till GRÄNNA AIS Barn- och ungdomsfotboll. Välkomna till GRÄNNA AIS Barn- och ungdomsfotboll. GAIS barn- och ungdomsfotboll: Ska erbjuda en kamratlig och trygg social miljö, där alla kan utvecklas och bli delaktiga i utformningen av verksamheten.

Läs mer

Prisutdelning fredag!

Prisutdelning fredag! MMK-NYTT 13-17 december Prisutdelning fredag! På fredag den 17:e kommer vi att ha en prisutdelning för de tre främsta i MMK:s biljard, pingis och air hockeytävlingar. Vernissage På onsdag den 15:e december

Läs mer

D I G I TA LT S K A PA N D E

D I G I TA LT S K A PA N D E DIGITALT SKAPANDE Innehåll WEBBPLATS PRESENTATION AV DIN KARMTAT... 4 Översiktsplan för arbetets olika moment... 4 Intervjuguide... 5 Inlämning senast onsdagen den 9 december... 5 Redovisning onsdagen

Läs mer

Då jag i likhet med flertalet filmare står utanför Filmavtalet så vill jag yttra mig.

Då jag i likhet med flertalet filmare står utanför Filmavtalet så vill jag yttra mig. Remissyttrande över Ds 2015:31 Framtidens filmpolitik Regeringskansliet Kulturdepartementet 103 33 STOCKHOLM 2015-06-10 Då jag i likhet med flertalet filmare står utanför Filmavtalet så vill jag yttra

Läs mer

KULTURSKOLAN i Katrineholm 2011/12

KULTURSKOLAN i Katrineholm 2011/12 KULTURSKOLAN i Katrineholm 2011/12 KULTURSKOLAN - Skolan du längtar till Välkommen till Kulturskolan! Kulturskolan i Katrineholm finns till för alla som drömmer om att kunna spela ett instrument, sjunga,

Läs mer

Enkät. Värderingar inom barn- och ungdomsidrott Högskolan Dalarna SISU Dalarna. Bakgrund. 1. Kön Kvinna Man. 2. Ålder...år

Enkät. Värderingar inom barn- och ungdomsidrott Högskolan Dalarna SISU Dalarna. Bakgrund. 1. Kön Kvinna Man. 2. Ålder...år Enkät Värderingar inom barn- och ungdomsidrott Högskolan Dalarna SISU Dalarna Bakgrund 1. Kön Kvinna Man 2. Ålder...år 3. Hur stor är den ort, där du verkar som tränare? Landsbygd/liten tätort upp till

Läs mer

HITTEGODS Om man tappat eller förlorat någonting är det bäst att kontakta lärarna vid respektive undervisningslokal.

HITTEGODS Om man tappat eller förlorat någonting är det bäst att kontakta lärarna vid respektive undervisningslokal. Föräldra Guide VÄLKOMMEN TILL ESBO BILDKONSTSKOLA! Esbo bildkonstskola grundades år 1979. Skolan ger grundundervisning i bildkonst enligt den den fördjupande lärokursen åt barn och unga i åldern 5 20 år.

Läs mer

INFOBLAD SKIDSÄSONGEN

INFOBLAD SKIDSÄSONGEN INFOBLAD SKIDSÄSONGEN 2013-2014 En sund hobby i trevligt sällskap! Skidning är en trevlig idrottsform som passar alla åldrar, många familjer har här hittat en gemensam hobby, där flera generationer umgås

Läs mer

Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012

Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012 Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012 Sverige är ett populärt land! 2012 kommer YFU Sverige att ta emot totalt 76 utbytesstudenter varav 4 är sommarstudenter, 5 är halvårsstudenter och 67 är helårsstudenter.

Läs mer

Psykosociala föreningen Sympati rf MEDLEMSBLAD 1/2016 JANUARI

Psykosociala föreningen Sympati rf MEDLEMSBLAD 1/2016 JANUARI MEDLEMSBLAD 1/2016 JANUARI Eriksgatan 8 IV våningen Verksamhetsledare Miivi Selin-Patel; 050 446 2974 00100 Helsingfors Ordförande Riitta Aarrevuo; 050 4634 4746 Telefon till kansliet; 045 863 7800 info@sympati.fi

Läs mer

Dethär tycker vi är viktigt! De ungas röst Ann Backman

Dethär tycker vi är viktigt! De ungas röst Ann Backman Dethär tycker vi är viktigt! De ungas röst Ann Backman En ungdomsgrupp i Österbotten Deltagare: 3 ungdomar, ålder: 15, 17 och 18 år. En ungdom var gruppansvarig och samlade ihop gruppen. Deltagarna fick

Läs mer

Om du skulle bli uppsagd på grund av arbetsbrist har du rätt att få aktiv och professionell hjälp av Omställningsfonden för att hitta ett nytt jobb.

Om du skulle bli uppsagd på grund av arbetsbrist har du rätt att få aktiv och professionell hjälp av Omställningsfonden för att hitta ett nytt jobb. Om du skulle bli uppsagd på grund av arbetsbrist har du rätt att få aktiv och professionell hjälp av Omställningsfonden för att hitta ett nytt jobb. Läs mer Förmånen och tryggheten som Omställningsfonden

Läs mer

Gympalätts egen tidning Hösten 2009

Gympalätts egen tidning Hösten 2009 Gympalätts egen tidning Hösten 2009 Ordförande Helena har ordet Så har ännu en gympatermin passerat och jag som ordförande kan med stolthet se på vår verksamhet. Den rörelseglädje man ser hos våra små

Läs mer

Vi hoppas att läsåret 2013-2014 blir ett trevligt läsår. I den här guiden hittar du nyttig information om studierna.

Vi hoppas att läsåret 2013-2014 blir ett trevligt läsår. I den här guiden hittar du nyttig information om studierna. HEJ ALLA MUSIKLEKSKOL- OCH INSTRUMENTGRUPPELEVER! Vi hoppas att läsåret 2013-2014 blir ett trevligt läsår. I den här guiden hittar du nyttig information om studierna. Musiklekskolans läsår omfattar undervisning

Läs mer

Nollningsschema för dig som läser Sjuksköterska HT-13

Nollningsschema för dig som läser Sjuksköterska HT-13 Nollningsschema för dig som läser Sjuksköterska HT-13 19/8 Måndag Introduktionsdag Tid: 14.00 Samling sker på parkeringen vid spårvagnshållplatsen Medicinaregatan. Hållplats: Medicinaregatan Spårvagn:

Läs mer

Att överbrygga den digitala klyftan

Att överbrygga den digitala klyftan Det finns många grupper som behöver nås i arbetet med att överbrygga den digitala klyftan. En av dessa är de invandrare som kommer till vårt land. Monica Öhrn Johansson på Karlskoga folkhögskola möter

Läs mer

29 mars 1 april. Våren är här! I alla fall när den här bilden togs, på Alvar och Luka när de var på utflykt

29 mars 1 april. Våren är här! I alla fall när den här bilden togs, på Alvar och Luka när de var på utflykt Våren är här! I alla fall när den här bilden togs, på Alvar och Luka när de var på utflykt 29 mars 1 april Påsklov på MMK MÅNDAG TISDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG Utflykt Röd dag = stängt Tanto bollplan (brännboll/fotboll)

Läs mer

SISU - helgen 2013, 28-29 september, Sunne

SISU - helgen 2013, 28-29 september, Sunne SISU - helgen 2013, 28-29 september, Sunne Kurser: Träningsläger för styrelsen Plattformen Grundläggande tränarutbildning GTU Åldersanpassad fysisk träning för barn och ungdom Idrottspsykologi för barn

Läs mer

www.fspc.fi Rehabiliterings- och anpassningskursverksamhet 2016

www.fspc.fi Rehabiliterings- och anpassningskursverksamhet 2016 www.fspc.fi Rehabiliterings- och anpassningskursverksamhet 2016 Info om våra kurser Psykosociala förbundets kurser bekostas av Penningautomatföreningen (RAY) och Folkpensionsanstalten (FPA). Förutom de

Läs mer

MEDLEMSINFO INFO FRÅN VERKSAMHETSLEDAREN

MEDLEMSINFO INFO FRÅN VERKSAMHETSLEDAREN 02-2012 Ålands Brand och Räddningsförbund MEDLEMSINFO INFO FRÅN VERKSAMHETSLEDAREN I väntan på solen Hej alla kårer! Enligt kalendern har vi redan haft sommar en månad nu, men både värme och sol har hittills

Läs mer

Vänersborgs Skidklubb arrangerar vårruset varje år. En stor löparfest för tjejer. Vi beslutade att bjuda in ett lag med sex stycken att deltaga Ålder

Vänersborgs Skidklubb arrangerar vårruset varje år. En stor löparfest för tjejer. Vi beslutade att bjuda in ett lag med sex stycken att deltaga Ålder Hösten 2014 körde vi ett projekt där vi var ute i invandrartäta bostadsområden och ordnade små gårdsorienteringar. Intresset var stort men vi hade mycket svårt att få någon till klubben. Den stora behållningen

Läs mer