FSI:S MÅNADSBREV I FEBRUARI 2011

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "FSI:S MÅNADSBREV I FEBRUARI 2011"

Transkript

1 FSI:S MÅNADSBREV I FEBRUARI 2011 I FEBRUARI MITT I VINTERN Vintern fortsätter, naturen ligger i en vacker skrud och det är kallt så det knakar i knutarna. För vinteridrotterna kan det inte bli så mycket bättre än såhär, för sommargrenarna kan det hända att midvintern satt lite käppar i hjulen. På elitnivå har ju de flesta idrottsgrenarna redan länge varit åretruntgrenar och man tränar i stort på samma sätt och samma egenskaper under alla fyra årstider. Det här kallas för specialisering och det gäller alltså toppidrott. Det finns en press på våra barn och ungdomar att välja gren i ett allt tidigare skede av utvecklingen. Kampen mellan idrottsgrenarna är tuff och det gäller att locka talangerna till den egna grenen. Jag är inte helt säker på att det här är den rätta vägen att vandra. Däremot hoppas jag att barnen får en mångsidig idrottsfostran som bjuder på många olika rörelsemönster, idrottsupplevelser och erfarenheter. Det mest primära är ju ändå att barnen rör på sig och skapar sig förutsättningar för ett hälsorikt liv. Denna breddidrott utgör också grunden för vår elitverksamhet. För att sporra barnen till ett sundare liv med idrott som ett grundbehov behöver vi förebilder idrottare som är duktiga i sin idrottsgren. Ingen topp utan bredd ingen bredd utan topp! Ekorrhjulet snurrar och vi bör hänga med. Det mesta startar i den lokala idrottsföreningen, som försöker locka barnen till ett liv med idrott. Lyckas vi med det, så har vi kommit en bit på vägen. Uppgiften är inte lätt, men den är möjlig. Det kräver resurser, såväl ekonomiska som personella, och vi är alla en del av denna process. Då får det inte uppstå en intern kamp mellan grenarna. I sinom tid hittar nog alla ungdomar den idrottsform som intresserar och passar allra bäst. Här kan man faktiskt skynda långsamt och istället införskaffa ett brett idrottssortiment. På vintern kan varje barn syssla med vintergrenar, på sommaren är det då istället sommargrenarna som gäller. Svårare än såhär behöver det inte vara. Hos FSI ligger föreningen i fokus under året Det som står skrivet ovan är den del av den verksamhet som idrottsföreningen skall syssla med; rekrytera, fostra, möjliggöra, skapa förhållanden för utövandet o.s.v. En fungerande föreningsverksamhet behöver givetvis resurser. Nu kan varje finländsk förening med stadgar även på svenska ansöka om såväl föreningsstöd som det nationella Seuratuki. Läs mera om detta i det här månadsbrevet och skrid till verket. Ansökningstiden för föreningsstödet utgår den 28 februari, för Seuratukis del kan man ansöka fram till den 15 mars. I februari mitt i vintern kan man också vara lite idrottstokig. Det är vi också på FSI.

2 HÄRLIG STÄMNING PÅ DEN FINLANDSSVENSKA IDROTTSGALAN Den förre IOK-presidenten Juan Antonio Samaranch brukade avsluta alla olympiska spel med samma fras; The best games ever Den femte finlandssvenska Idrottsgalan går också till historien som den bästa hittills Stämningen var på topp under hela kvällen, maten smakade och underhållningen var fantastisk. Detta var de flesta galagästerna överens om under den händelserika kvällen i idrottens tecken. Finlands Svenska Idrotts nya ordförande Jan-Erik Cecco Enestam inledde galakvällen med att hälsa alla välkomna till Fiskartorpet i Helsingfors och kultur- och idrottsministern Stefan Wallin fortsatte med ett populärt festtal. Kvällens konferencier Baba Lybeck såg till att programnumren avlöste varandra i snabb takt. Mellan varven hann man också dela ut en hel del premieringar till framgångsrika idrottsprofiler under det gångna året. För underhållningen och showen stod bl.a. a cappella -gruppen FORK, den populäre svenska musikern Niklas Strömstedt, breakdansarna Dennis "Ätä" Nylund och Ima Idouzee samt Ratpack-trion uppbackade av ett helt big band under ledning av Wasa Teaters kapellmästare Ralf Nyqvist. Den finlandssvenska idrottsgalan samlade nästan trehundra gäster till Fiskartorpet i Helsingfors. - Jag är nog jättenöjd, det här överträffade alla mina förväntningar. Det här var en stor satsning som vi nu rott i land. Det var härligt att följa med hur gästerna trivdes och njöt av showen, dessutom var det ju överraskande många unga galagäster i år. Nu har vi redan en femårig tradition som FSI kan och skall bygga vidare på, sade en lättad och glad generalsekreterare Michael Oksanen efter galakvällen. Följ med för snart kommer det att finnas en massa bilder från Idrottsgalan på denna sajt! OCH BRAGDMEDALJEN 2010 GÅR TILL - SANDRA ERIKSSON!!! Det stod mellan löperskan Sandra Eriksson, proffsboxaren Robert Helenius och utförsåkaren Marcus Sandell. Den finlandssvenska Bragdmedaljen har delats ut sedan Under årens som gått har utmärkelsen haft lite olika namn och nu heter den alltså Finlands Svenska Idrotts Bragdmedalj. I år stod alltså kampen mellan tre nominerade kandidater vars idrottsbragder år 2010 var rätt olika. Eriksson knep bl.a. tre FM-guld under Kalevaspelen i Kajana, Helenius knep och försvarade sin EUtitel i tungvikt och Sandell kämpade sig tillbaka till pisten efter en svår olycka hösten Bragdmedaljen utdelas på basen av prisjuryns röster samt rösterna som allmänheten kan ge via webben. I år var allmänhetens röster direkt avgörande och FSI:s Bragdmedalj gick till Sandra Eriksson från IF Nykarlebynejden. Eriksson var överraskad över utnämningen, vilket hon också framförde i sitt utmärkta tacktal inför gästerna på Idrottsgalan.

3 MÅNGA PREMIERINGAR PÅ IDROTTSGALAN Det var inte bara Bragdmedaljen som fick sin mottagare under Idrottsgalan, utan en hel del andra priser delades också ut. Ungdomspriserna gick till tre framgångsrika och lovande juniorer. Huvudpriset som var ett träningsstipendium på 3000 euro gick till sprintern Hanna Wiss från IF Åland. De två mindre priserna på 1000 euro tilldelades skidlöperskan Maria Grundvall från IK Kronan och orienteraren Otto Simosas från OK Orient. Prisjuryn valde seglingstränaren Kasimir Johansson från Nyländska Jaktklubben till årets tränare medan WAU-klubbverksamheten utsågs till årets idé. Sportpressen pris ges år en duktig friidrottare, i första hand löpare. Priset togs i år hem av Jonathan Åstrand från IF Kraft i Närpes. SPORTPRESSEN FANNS OCKSÅ PÅ IDROTTSGALAN Du kan läsa mera om Idrottsgalan och de prisbelönta i det färskaste numret av Sportpressen som utkom under Idrottsgalakvällen. I Sportpressens Idrottsgalan Extra -nummer finns t.ex. artiklar om Sandra Eriksson, Robert Helenius, Marcus Sandell, Jan-Erik Cecco Enestam, Kasimir Johansson, samtliga ungdomspristagare, IK Falken friidrott samt annat smått och gott från Svenskfinland. I tidningen finns också det aktuella som gäller skolidrott i Svenskfinland. Sportpressen kommer även i framtiden att vara Svenska Finlands Skolidrottsförbunds SFSI:s informationskanal till skolorna. Tidningen distribueras alltså också till de finlandssvenska skolorna. Du hittar Sportpressen i tidningsställ i affärer, shoppingcenter, kiosker, kaféer och restauranger, men du kan givetvis också prenumerera på Sportpressen och få tidningen i din postlucka. Mera information om detta hittar man t.ex. på tidningens hemsida Där kan du även läsa samtliga nummer som e-tidningar.

4 IDROTTSGATAN 2011 Idrottsgatan har i år gästat Borgå, Åbo, Närpes, Korsholm, Jakobstad och Raseborg för att informera om det aktuellaste på det finlandssvenska idrottsfältet. I år har föreningen stått i fokus och tjänstemännen från FSI har under kvällsbesöken informerat om föreningspaketet och föreningsstödet, vilka just nu är aktuella. Torsdagen den 17 februari besöker Idrottsgatan Idrottsmuséet i Helsingfors och den 15 mars finns Idrottsgatan ännu i Mariehamn på Åland. Idrottsgatan pågår kvällstid kl Tilläggsinformation på eller kansliet , info@idrott.fi MED FÖRENINGEN I FOKUS Finlands Svenska Idrott (FSI) har utlyst 2011 till föreningens år. Det betyder att FSI under verksamhetsåret kommer att betona de stödformer, de tjänster och den service som vi erbjuder de finlandssvenska föreningarna. FSI vill alltså främja idrottens och motionens möjligheter ute i Svenskfinland. Många av produkterna och tjänsterna vi lyfter fram är redan kända sedan några år men nu vill vi samlat föra fram dem alla. Information om FSI:s föreningsstöd och det nationella Seuratuki finns som följande i detta månadsbrev. Läs och begrunda, det kan vara viktigt för just din förening! På FSI-kansliet är det ombudsmannen Niklas Turku som svarar på era frågor gällande föreningsstöden; niklas.turku@idrott.fi eller FSI:S FÖRENINGSSTÖD FSI:s föreningsstöd beviljas till finlandssvenska föreningar. Här tillämpas ungefär samma grunder som vid det nationella stödet Seuratuki. Stöd till ett och samma projekt kan inte beviljas både från FSI och SLU! Föreningsstödet 2011, om sammanlagt , går att söka under perioden Föreningsstödet kan ges till enskilda registrerade idrottsföreningar vars verksamhetsspråk (stadgar) är svenska.

5 Föreningsstödet kan beviljas åt idrottsverksamhet och projekt som ordnas nationellt. Barn- och ungdomsverksamhet prioriteras. Både deltagande i och anordnandet av utbildning och kunskapshöjande verksamhet samt informationsspridning uppmuntras. Beslut om bidrag fattas av Finlands Svenska Idrotts styrelse. Samtliga sökanden får svar om beslutet. Denna stödform har kunnat förverkligas tack vare samarbetet med de finlandssvenska fonderna. Utdelningen 2011 prioriterar: 1. Utbildning av barn- och ungdomsidrottsledare och funktionärer o basutbildning och grenspecifik utbildning inom idrotten o kunskapshöjande verksamhet, t.ex. deltagande i seminarier och kurser med idrottsligt tema 2. Projektverksamhet med idrottsligt innovativt nya lösningar Föreningsstödet utbetalas inte för: Anskaffningar av redskap och utrustning, hyreskostnader, tävlingsverksamhet, resekostnader, dagtraktamenten eller (uteblivna) löner. Tidtabeller 2011: Ansökningsperiod 1-28 februari 2011 Beslut om bidrag 14 mars 2011 Rekvirering av understöd senast 28 oktober 2011 Redovisning senast 30 november 2011 Redigering av inlämnad ansökan kan göras inom tre dagar av inlämnandet, dock senast Föreningsstödsjouren: Finlands Svenska Idrott har i år också en föreningsstödsjour. Detta innebär att FSI:s tjänstemän under de nedan angivna kvällarna besvarar frågor angående ansökningar mellan klockan 18 och 21. Föreningsstödsjouren nås på numret Under kanslitid kan FSI:s tjänstemän givetvis nås samtliga vardagar. Jouren hålls följande dagar:

6 Hur gå tillväga för att ansöka om föreningsstödet? Ansökan görs elektroniskt på FSI:s webbplats; /foreningstjanster/foreningsstod/ Om inte detta lyckas eller om det är omöjligt att göra ansökan via internet bör ni ta kontakt med ombudsmannen Niklas Turku som svarar på era frågor gällande föreningsstöden; eller Nu finns det igen en möjlighet att utveckla föreningsverksamheten, ta chansen! UTVECKLINGSSTÖD FÖR FÖRENINGSVERKSAMHET - SEURATUKI Ett stöd, två former. Det nationella stödet, Seuratuki, kan vara lösningen också i er förening Målsättningen med utvecklingsstödet för föreningsverksamheten är att förstärka föreningsverksamheten, att få fler människor att röra på sig och att få de nuvarande medlemmarna nöjdare med föreningens verksamhet. Med hjälp av stödet får föreningarna möjlighet att ta nya modiga initiativ på nya verksamhetsområden eller för nya målgrupper Utvecklingsstödet för föreningsverksamhet kan sökas av alla registrerade idrottsföreningar. Stöd kan sökas för två olika ändamål: 1) för att anställa en person på heltid 2) för att utveckla föreningsverksamheten i övrigt idrott för barn och unga hälsofrämjande motion för vuxna För båda stödformerna är ansökningstiden Stödpengarna är utvecklingsstöd för föreningsverksamhet och beviljas av undervisningsministeriets idrottsenhet. Stöd delas ut under åren Pengarna består i sin helhet av Veikkaus avkastning. För utdelningen av utvecklingsstödet för föreningsverksamhet svarar Finlands Idrott, Ung i Finland och Motionsidrottsförbundet i samarbete med grenförbunden, AIF, FSI, andra riksomfattande idrottsorganisationer och de regionala idrottsorganisationerna.

7 Inkommande vår delas det igen ut ett anställningsstöd för att anställa en arbetstagare på heltid. Man kan anställa personen för administrativa uppgifter eller för idrottsverksamhet för barn och ungdomar samt för verksamhet som befrämjar hälsomotion för vuxna. Bidrag utdelas åt hundra föreningar under tiden Bidrag beviljas endast för att nyanställa en person. Utvecklingsstöd för barn och ungdomar kan ansökas för följande ändamål: för att utveckla föreningen till en Sigillförening, för att utveckla ledarnas och tränarnas kunnande, för att utöka fritidsverksamhet för 6-19-åringar samt som en ny stödfunktion för att utveckla åringars träningskultur. Utvecklingsstöd för hälsobefrämjande verksamhet för vuxna kan ansökas för ledarnas och instruktörernas fortbildning, för att utöka ny regelbunden verksamhet, för att starta ny motionsverksamhet samt för kommunsamarbete. Verksamhetstiden för barn och ungdomsidrott samt vuxenmotion är Bidragets storlek är euro per projekt. Ansökningstiden för samtliga stödfunktioner började och avslutas Kontrollera noggrannare stödkriterier på webbplatsen FSI:s ombudsman för föreningar heter Niklas Turku och han svarar också gärna på era frågor angående stödformerna, kolla eller WEBBPAKETET TILL IDROTTSFÖRENINGAR ÄR GRATIS FSI erbjuder ett gratis webbpaket till registrerade idrottsföreningar vars verksamhetsspråk (stadgar) är svenska. Webbpaketet är ett s.k. förbundspaket som Kulturhuset Ab erbjuder oss och som innehåller följande: en gratis domän under idrott.fi (enligt principen minforening.idrott.fi) ett gratis verktyg för att lätt bygga upp sidorna (innehåller bland annat kalender, artiklar, bildgallerier och utvecklingen sker konstant) tre gratis e-postadresser under idrott.fi (enligt principen och gratis bokförings- och medlemsregisterprogram Blev du intresserad? Ta omedelbart kontakt med oss genom att fylla i formuläret på FSI:s webbplats /foreningstjanster/webbpaket/ Om man vill veta mera om webbpaketet kan man också kontakta FSI:s IT-ansvarige Robert Jürgens, tfn eller e-post robert.jurgens@idrott.fi

8 IDROTT I SKOLAN Idrott i skolan har haft en kanonstart år Längdåkningens Skidkul har fått flera bokningar än vad man haft kapacitet att genomföra. Det finns fortfarande en stor efterfrågan på vinteraktiviteter för barn i våra skolor. Nu känns det speciellt bra då vi har en vinter med snö överallt i Svenskfinland. Gymnastikens Kullerbyttan är aktuell under våren och då står också orienteringens Skärmskoj i tur. Man letar efter kontroller även i höst och då kommer också Fotbollens ABC på programmet. Dessa skolprojekt har alltså formats till ett paket som vi kallar Idrott i skolan. Alla finlandssvenska skolor kan beställa dessa produkter till sin skola. Instruktörerna från FSI kommer då på besök med kompletta utrustningar i de här grenarna. De kunniga instruktörerna bjuder eleverna på en sportig dag med mycket idrottsglädje. Idén går ut på att två instruktörer kommer till skolan och drar/leder ca 60 min. långa lektioner mellan kl. 9 och 15, alltså 5 lektioner. Dragarna står för utrustning och material. Rekommenderad gruppstorlek är elever. I Skidkul fordras endast en plan mark med snö, gärna utan sand och is. Priset är inte heller helt tokigt, i klarspråk 150 euro/produkt/dag. Märk att Idrott i skolan även kan anpassas till verksamheten i din förening. Frågor kring Idrott i skolan kan riktas till ombudsmannen för skolidrott Christel Lundström, tfn eller kite@idrott.fi FSI:S OCH GRENFÖRBUNDENS VÅRMÖTEN Svenska Finlands Skolidrottsförbunds årsmöte FSI-kansliet, Nokiavägen 2-4, H:fors Finlands Svenska Orienteringsförbunds vårmöte Blomsterfonden, Pohjolag. 44, H:fors Finlands Svenska Idrotts vårmöte Arcada, Jan-Magnus Janssons plats 1, H:fors Finlands Svenska Gymnastikförbunds vårmöte Arcada, Jan-Magnus Janssons plats 1, H:fors Svenska Finlands Idrottsförbunds vårmöte Arcada, Jan-Magnus Janssons plats 1, H:fors Finlands Svenska Skidförbunds vårmöte Österbotten

9 ALLMÄN TRÄNAR- OCH LEDARUTBILDNING PÅ SVENSKA Tränar- och ledarutbildningen inom idrott på svenska är en viktig verksamhet för Finlands Svenska Idrott. Nedan en lista över de utbildningar som är inplanerade. Man kan givetvis också beställa kurser och utbildningar av FSI, meddela härom till Allmän barn- och ungdomsledarutbildning (steg 1) Allmän barn- och ungdomsledarutbildning, Norrvalla, Vörå Allmän barn- och ungdomsledarutbildning, Veritas Stadion, Åbo Kursen behandlar barn och ungdomars utveckling, såväl fysisk som psykisk. Kursen fokuserar på barnet i centrum och ger grunderna för ett gott ledarskap med idrottsetiken som grund. Didaktiken går också som en röd tråd genom utbildningen samtidigt som även barnets motorik samt fysiska och psykiska utveckling får utrymme. Kurserna arrangeras kontinuerligt och då behov finns. Kurserna kan även arrangeras på beställning. Grundläggande principer för barn- och ungdomsledarutbildningen: - Tröskeln är låg, vem som helst kan delta. - Inga förkunskaper krävs, dock ett gediget idrottsintresse. - Kursen är enkel. - Kursen riktar sig till ledare/tränare för barn upp till 13 år. Kursen är av allmän karaktär och anpassad för alla idrottsgrenar. Kursens innehåll och omfattning, 8h, en studiedag Fysisk utveckling och träning (1,5h) Motorik, fysisk utveckling, konditionsträning, styrkeoch rörelseträning för barn, koordinationsträning Barnet i centrum idrott på barnens villkor (1,5h) Uppväxtvillkor, idrott allvar eller lek?, idrott på barnens villkor, gruppdynamik Ledarskap och etik (1,5 h) Jobba i team, kommunikation, hur bli en bra ledare, etik Planering (0,5h) Planering av passet Praktiska övningar (1,5h) Barns och ungas psykiska utveckling (1h) Känslor och reaktioner, social utveckling, jaget

10 Allmän idrottstränarutbildning (steg 2) Allmän idrottstränarutbildning, Solvalla, Esbo Allmän idrottstränarutbildning, Norrvalla, Vörå Utbildningen vänder sig till dig som vill fungera som tränare eller redan tränar ungdomar i tonåren, d.v.s år! FSI: s idrottstränarutbildning vänder sig till både dem som direkt vill ta sig an denna åldersgrupp (14-19 år) samt till dem som tidigare gått barn och ungdomsledarutbildningen. Leken inom idrotten utvecklas till mera allvar och den elitinriktade idrotten blandas med breddidrott. Idrottstränarutbildningen ger dig som tränare kunskaper, insikter och inspiration att leda övergången till mera tävlingsinriktad träning. Kursen handlar om träning och ledarskap för ungdomar under och efter puberteten. Kursen är av allmän karaktär och anpassad för alla idrottsgrenar. Kursens innehåll och omfattning, 20h, två studiedagar Träningslära (9 h, teori och praktik) Intro till träningslära, uthållighetsträning, styrketräning och rörlighet, snabbhet och koordination, träningsplanering och testning Idrottsskador (1,5h, teori) Idrottsledarskap (3h) Tränaren, gruppdynamik, pedagogik i praktiken Kost och idrott (1h, teori) Mentala metoder och coaching (3h, teori och övningar) Antidopning och etik (1h teori) ADK:s regler, fair play och jämlikhet Yrkestränarutbildning i Kuortane med betoning på uthållighetsidrott Del I Del II Del III Del IV Del V Del VI Del VII Del VIII Del IX i samband med ett storevenemang Anmälan, information och förfrågningar kan riktas till FSI-kansliet , info@idrott.fi

11 Fortbildning Fortbildning i MAQ-styrketräning, Solvalla, Esbo Fortbildning i MAQ-styrketräning, Norrvalla, Vörå våren 2011 Föreningens pressansvarigutbildning, Österbotten/ Södra Finland Anmälning till utbildningarna och frågor om kurserna kan göras till utbildning@idrott.fi FSI:s och grenförbundens kurser och utbildningar 2011 Närmare information och anmälningsdirektiv till kurserna på FSI:s utbildningssida /verksamhet/utbildning/ eller grenförbundens webbsidor /om_fsi/grenforbund/ Tidpunkt Utbildning/ kurs Plats 9.3 FSI: Lek och Rörelse Grovmotorik med barn SÖFF, Närpes 10.3 FSI: Lek och rörelse Grovmotorik med barn Kronoby folkhögskola SFI: Friidrottens föreningstränarutbildning, del 2 Kisakeskus, Pojo FSI: Skogsmulle fortsättningskurs Solvalla, Esbo 19.3 FSI: Inspirationsdag, Leken som pedagogiskt redskap Norrvalla, Vörå 19.3 FSI: Skärmskoj och Kullerbyttan -utbildning Solvalla, Esbo SFI: Friidrottens barn- och ungdomsledarutbildning Agricolahallen, Lovisa 20.3 FSI: Inspirationsdag, Leken som pedagogiskt redskap Solvalla, Esbo 24,27,29.3 FSI: Skogsmulle grundkurs Kervo 2.4 FSG: Domarseminarium i truppgymnastik Tammerfors 7,9,14.4 FSI: Skogsmulle grundkurs Hangö v FSG: Domarprov i truppgymnastik lokalt i föreningen SFI: Friidrottens föreningstränarutbildning, del 3 Kisakeskus, Pojo 9.4 FSI: Skogsknyttekurs, påbyggnad Pargas 9.4 FSG: Idé- och inspirationsdag, Free Power Dance Helsingfors FSI: Skogsmulle grundkurs Nykarleby 10.4 FSG: Idé- och inspirationsdag, Free Power Dance Nykarleby 11.4 FSI: Lek och rörelse Huller om buller MI, Ekenäs 20.4 FSI: En inspirerande vandring för hela familjen i naturen Esbo våren 2011 FSG: Idé- och inspirationsdag, Parkour södra Finland våren 2011 FSG: Idé- och inspirationsdag, Parkour Österbotten våren 2011 FSG: Jumpaskola, del 1 Vanda våren 2011 FSG: Jumpaskola, del 1 Vasa 7.5 FSI: Skogsknyttekurs, påbyggnad Esbo 12.5 FSI: Lek och rörelse Utelekar Korsholm FSI: Grundsäkerhet i kajakpaddling Esbo FSG: Gymnaestradan Lausanne, Schweiz FSI: Utomhuskonferensen Mitt i Naturen Esbo hösten 2011 FSG: Baskurs, barn- och ungdomsgymnastik södra Finland hösten 2011 FSG: Baskurs, barn- och ungdomsgymnastik Österbotten hösten 2011 FSG: Baskurs: vuxengymnastik södra Finland

12 GRENFÖRBUNDENS MÄSTERSKAPSTÄVLINGAR Tidpunkt Mästerskap Plats Arrangör 17.2 SFSIM i utförsåkning Åbo TuSla, Sirkkala skola FSOM i skidorientering Karleby OK Botnia 27.2 SFSM i luftgevär/ -pistol Ekenäs/ Vasa Raseborgs Skyttar/ Vasa Skyttegille 5.3 SFSM i olympiagevär Åland Ålands Sportskytteförening 18.3 SFSIM i längdåkning Ekenäs, Raseborg Österby Sportklubb FSGM i redskap mångkamp Mariehamn Mariehamns Gymnastikförening 16.4 FSGM i trupp o. jumppajip.kristinestad Lappfjärds Gymnastikförening april SFSIM i simning 27.5 SFSIM i orientering Grankulla Stafettkarnevalen Helsingfors olympiastadion öppet SFSM i trap Sibbo Sibbo Skyttegille SFIM i mångkamp Vasa Vasa Idrottssällskap SFSM i viltmål Borgå Borgå Skyttar SFSM i gevär/ pistol Ekenäs/ Ingå Rasborgs Skyttar SFIM i friidrott Kristinestad IF Länken FSOM i orientering Korsholm IF Femman 28.8 SFSM i skeet/ sporting Sibbo Sibbo Skyttegille/ Flyktskytteklubben 17.9 SFI:s seriefinal i friidrott Mariehamn IF Åland FÖRBUNDSPENNAN Förbundspennan är ett forum på YLE Sportens webbplats där grenförbundens tjänstemän och förtroendevalda får skriva om aktuella händelser eller fenomen inom idrott, speciellt inom den finlandssvenska idrotten. Skrifterna publiceras också på FSI:s webbsidor; /startsidan/kolumner/. Det publiceras en ny kolumn varje onsdag. Den senaste Förbundspennan har författats av FSS:s administratör Niklas Turku som skriver under rubriken Längdåkning, fortfarande etta!.

13 VISSTE NI ATT? IF Krafts Jonathan Åstrand på 200 meter löpt den bästa halltiden (20,87) i Europa i år? den nya idrottshallen Solvalla Arenan invigts den 15 februari 2011? Staffan Tunis från IF Femman i februari tog fyra medaljer på fyra starter vid EM i skidorientering i Sjusjöen i Norge? Lekbanken på nu har 218 roliga lekar? IF Minkens Christoffer Lindvall segrat i sprint i längdåkning vid de olympiska tävlingarna för ungdomar i Liberec i Tjeckien? Gunnar Höckert år 1935 var den första som erhöll Idrottsbladets guldmedalj (nuv. Bragdmedaljen)? Njutbar vinter till alla Idrottsvänner! Glenn Lindholm Finlands Svenska Idrott

FSI:S MÅNADSBREV I MARS 2011

FSI:S MÅNADSBREV I MARS 2011 FSI:S MÅNADSBREV I MARS 2011 I MARS VÅREN NÄRMAR SIG Jag sitter och skriver detta i Falun, en anrik tävlingsort i de nordiska grenarna på skidor. Våren har anlänt även hit, trots att snön ännu i ligger

Läs mer

FSI:S MÅNADSBREV I DECEMBER 2010

FSI:S MÅNADSBREV I DECEMBER 2010 FSI:S MÅNADSBREV I DECEMBER 2010 I DECEMBER - TACK FÖR DET GÅNGNA ÅRET FSI:s månadsbrev i december är givetvis det sista för år 2010. Verksamheten inom Finlands Svenska Idrott, grenförbund, distrikt och

Läs mer

FSI:S MÅNADSBREV I JANUARI 2011

FSI:S MÅNADSBREV I JANUARI 2011 FSI:S MÅNADSBREV I JANUARI 2011 I JANUARI NYTT ÅR MED NYA MÖJLIGHETER Orienteraren Minna Kauppi drog det längsta strået senaste år, hon blev följaktligen därav vald till årets idrottare i Finland 2010

Läs mer

FSI:S MÅNADSBREV I APRIL 2011

FSI:S MÅNADSBREV I APRIL 2011 FSI:S MÅNADSBREV I APRIL 2011 ALEA IACTA EST TÄRNINGEN ÄR KASTAD Idrotten har senaste fyra år haft en trygg tillvaro där kulturministern historiskt nog har gjort ett tillägg i ministerns benämning till

Läs mer

FSG INFORMERAR DECEMBER 2016

FSG INFORMERAR DECEMBER 2016 FSG INFORMERAR DECEMBER 2016 Nu har vi snart julen här, och det är dags att summera ihop året som gått och se fram mot år 2017. I detta brev hittar du information om: Datum för vinterns och vårens händelser

Läs mer

FSI:S MÅNADSBREV I JUNI 2011

FSI:S MÅNADSBREV I JUNI 2011 FSI:S MÅNADSBREV I JUNI 2011 KLARA FÄRDIGA GÅ Jag har haft den stora äran att i fyra års tid få sitta som delegat i Statens idrottsråd. Idag har idrottsrådet haft sitt sista möte för denna period. Under

Läs mer

Finlands Svenska Orienteringsförbund r.f.

Finlands Svenska Orienteringsförbund r.f. Finlands Svenska Orienteringsförbund r.f. Föreningsbrev 3/2012 Helsingfors 17.12.2012 En säsong är avklarad och ett nytt år är i startgroparna. FSO har haft fina framgångar i FM-tävlingarna. Under sommaren

Läs mer

Finlands Svenska Orienteringsförbund r.f.

Finlands Svenska Orienteringsförbund r.f. Helsingfors 10.02.2015 Föreningsbrev 1/2015 Det händer inom FSO. Som jag i fjol dessa tider önskade att utvecklingen skall aldrig ta slut. Toppidrottgruppen och VALO söker fortfarande sina positioner.

Läs mer

FSG INFORMERAR MAJ 2017

FSG INFORMERAR MAJ 2017 FSG INFORMERAR MAJ 2017 En varm och avkopplande sommar önskas alla gymnastikvänner! I detta brev hittar du bl.a.: Sommarens och höstens händelser VM i estetisk truppgymnastik i Helsingfors 26-28.5 FSG-dagen

Läs mer

Finlands Svenska Orienteringsförbund r.f.

Finlands Svenska Orienteringsförbund r.f. Finlands Svenska Orienteringsförbund r.f. Helsingfors 12.02.2014 Föreningsbrev 1/2014 Hoppas utvecklingen aldrig tar slut! Nu tänkte jag inte på VALO som har hittat nya former utan på FSO som förbund och

Läs mer

Finlands Svenska Orienteringsförbund r.f.

Finlands Svenska Orienteringsförbund r.f. Finlands Svenska Orienteringsförbund r.f. 17.12.2015 Föreningsbrev 2/2015 Bättre sent en aldrig! FSO föreningar och idrottare har varit starkt framme i olika val till värdetävlingar i år. FSO föreningar

Läs mer

FSI:S MÅNADSBREV I FEBRUARI 2012

FSI:S MÅNADSBREV I FEBRUARI 2012 FSI:S MÅNADSBREV I FEBRUARI 2012 GENERALSEKRETERARENS HÄLSNING Igen en gång kan man konstatera att idrottsåret som gått varit ett framgångsrikt år för den finlandssvenska idrotten, inte bara inom FSI:s

Läs mer

24-25 oktober 2015 Hotell Selma SPA, Sunne. www.sisuidrottsutbildarna.se/varmland

24-25 oktober 2015 Hotell Selma SPA, Sunne. www.sisuidrottsutbildarna.se/varmland 24-25 oktober 2015 Hotell Selma SPA, Sunne www.sisuidrottsutbildarna.se/varmland Välkommen till SISU-helgen! SISU-helgen är vår enskilt största satsning för att stärka våra ledare. Förutom kicken av att

Läs mer

Finlands Svenska Orienteringsförbund r.f. VISION, MISSION & STRATEGI

Finlands Svenska Orienteringsförbund r.f. VISION, MISSION & STRATEGI Finlands Svenska Orienteringsförbund r.f. VISION, MISSION & STRATEGI VISION FSO:s verksamhet skapar goda förutsättningar för sina medlemsföreningars orienterare att på idrottarens väg från barn till elit

Läs mer

Förbundets motions- och tävlingsverksamhet har fyra huvudmålsättningar:

Förbundets motions- och tävlingsverksamhet har fyra huvudmålsättningar: FINLANDS SVENSKA ORIENTERINGSFÖRBUND VERKSAMHETSPLAN 2016 1. ALLMÄNT Finlands Svenska Orienteringsförbund (FSO) är ett koordinerande intresse- och serviceorgan. Förbundets målsättning är att upprätthålla

Läs mer

Svensk- och tvåspråkiga kommuner. Bakgrundsinformation

Svensk- och tvåspråkiga kommuner. Bakgrundsinformation Svensk- och tvåspråkiga kommuner Bakgrundsinformation 2008 2017 Kommunerna i Svenskfinland 2017 49 av de finländska kommunerna är två- eller svenskspråkiga. Det finns sammanlagt 311 kommuner. Det finns

Läs mer

Svensk- och tvåspråkiga kommuner. Bakgrundsinformation

Svensk- och tvåspråkiga kommuner. Bakgrundsinformation Svensk- och tvåspråkiga kommuner Bakgrundsinformation 2008 2017 Kommunerna i Svenskfinland 2017 49 av de finländska kommunerna är två- eller svenskspråkiga. Det finns sammanlagt 311 kommuner. Det finns

Läs mer

Svensk- och tvåspråkiga kommuner. Bakgrundsinformation

Svensk- och tvåspråkiga kommuner. Bakgrundsinformation Svensk- och tvåspråkiga kommuner Bakgrundsinformation 2008 2018 Kommunerna i Svenskfinland 2018 49 av de finländska kommunerna är två- eller svenskspråkiga. Det finns sammanlagt 311 kommuner. Det finns

Läs mer

Kommunförbundets service till de svensk- och tvåspråkiga kommunerna

Kommunförbundets service till de svensk- och tvåspråkiga kommunerna Kommunförbundets service till de svensk- och tvåspråkiga kommunerna Kommun- och stadsdirektörernas konferens 23-24.9, Pargas Linda Grönqvist, teamledare Vi vill synliggöra vår service Vi registerar alla

Läs mer

FSG INFORMERAR DECEMBER 2014

FSG INFORMERAR DECEMBER 2014 FSG INFORMERAR DECEMBER 2014 Nu har vi snart julen här, och det är dags att summera ihop året som gått och se fram mot år 2015 och Gymnaestradan i Helsingfors 2015 och FSG-festivalen (nytt namn för gymnastikfesten)

Läs mer

så att de kan idka och utveckla orienteringssporten i Svenskfinland. Förbundet anser det viktigt att idrotten

så att de kan idka och utveckla orienteringssporten i Svenskfinland. Förbundet anser det viktigt att idrotten VERKSAMHETSPLAN 2019 (FSO) är en koordinerande intresse- och serviceorgan. Förbundets målsättning är att upprätthålla de bästa möjliga verksamhetsförutsättningarna för sina medlemsföreningar, så att de

Läs mer

VISION, MISSION OCH STRATEGI 2019 FINLANDS SVENSKA ORIENTERINGSFÖRBUND R.F.

VISION, MISSION OCH STRATEGI 2019 FINLANDS SVENSKA ORIENTERINGSFÖRBUND R.F. VISION, MISSION OCH STRATEGI 2019 FINLANDS SVENSKA ORIENTERINGSFÖRBUND R.F. VISION Orientering i Svenskfinland på alla nivåer 2 MISSION Erbjuda möjligheten att idka orienteringssporten genom hela livet

Läs mer

Barn- och ungdomsidrott

Barn- och ungdomsidrott Idrott för alla Barn- och ungdomsidrott Den finlandssvenska idrottsrörelsens etiska program Idrott för alla har uppgjorts med inriktning på fyra målgrupper; utövare, tränare, föreningsaktiva samt aktörer

Läs mer

Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott

Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott Ambitionen är att anvisningarna ska hjälpa förbund och föreningar till ökad medvetenhet om vad man håller på med och varför. Alla barn och ungdomar

Läs mer

Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott

Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott Ambitionen är att anvisningarna ska hjälpa förbund och föreningar till ökad medvetenhet om vad man håller på med och varför. Alla barn och ungdomar

Läs mer

11-12 OKTOBER 2014. www.sisuidrottsutbildarna.se/varmland

11-12 OKTOBER 2014. www.sisuidrottsutbildarna.se/varmland 11-12 OKTOBER 2014 www.sisuidrottsutbildarna.se/varmland Välkommen till SISU-helgen! SISU-helgen är vår enskilt största satsning för att stärka våra ledare. Förutom kicken av att få träffa andra inspirerande

Läs mer

I. Elevantal enligt kommun, landskap och regionförvaltningsverkens. verksamhetsområden på Fastlandsfinland år 2013.8

I. Elevantal enligt kommun, landskap och regionförvaltningsverkens. verksamhetsområden på Fastlandsfinland år 2013.8 Svenskspråkig grundläggande utbildning -statistiska uppgifter år 2013 Innehåll I. Elevantal enligt kommun, landskap och regionförvaltningsverkens verksamhetsområden på Fastlandsfinland åren 2003-2013.1

Läs mer

FSI:S MÅNADSBREV I MAJ 2011

FSI:S MÅNADSBREV I MAJ 2011 FSI:S MÅNADSBREV I MAJ 2011 MOMS OCH GULDGLIMMER Eu har utlyst detta år till året för frivilligarbete. Det arrangeras en massa olika tillställningar där målet är att synliggöra talkoarbetets betydelse.

Läs mer

ETT GOTT LIV. Aktiviteter och motionslopp 10. VGR-erbjudanden i södra regionen 20. VGR-erbjudanden i göteborgsområdet 30

ETT GOTT LIV. Aktiviteter och motionslopp 10. VGR-erbjudanden i södra regionen 20. VGR-erbjudanden i göteborgsområdet 30 3 ETT GOTT LIV Till alla anställda i Västra Götalandsregionen. Västra Götalandsregionen ska skapa förutsättningar för en god hälsa och ett gott liv. Grunden för en god hälsa är en sund miljö. Den miljö

Läs mer

Idrott för alla Utövare Den finlandssvenska idrottsrörelsens etiska program Idrott för alla har uppgjorts med inriktning på fyra målgrupper; utövare,

Idrott för alla Utövare Den finlandssvenska idrottsrörelsens etiska program Idrott för alla har uppgjorts med inriktning på fyra målgrupper; utövare, Idrott för alla Utövare Den finlandssvenska idrottsrörelsens etiska program Idrott för alla har uppgjorts med inriktning på fyra målgrupper; utövare, tränare, föreningsaktiva samt aktörer inom barn- och

Läs mer

Ansökan till snabbstyrkegrenarnas yrkestränarexamen 2014-2015

Ansökan till snabbstyrkegrenarnas yrkestränarexamen 2014-2015 Ansökan till snabbstyrkegrenarnas yrkestränarexamen 2014-2015 Anvisning Utbildningens innehåll bygger på de examensgrunder som fastställts av Undervisningsstyrelsen. http://www.oph.fi/download/111517_tranare_yrkesexamen.pdf

Läs mer

Finlands Svenska Idrott arrangerar Idrottsgatan 2015 som

Finlands Svenska Idrott arrangerar Idrottsgatan 2015 som 14 oktober 2015 View this email in your browser Share Tweet Forward IDROTTSGATAN 2015 JONAS COLTING + MISSION: IDROTT OCH MOTION PÅ SVENSKA I FINLAND 20.10 Vörå 26.10 Åbo 28.10 Helsingfors Gratis webbpaket

Läs mer

FSG INFORMERAR MAJ 2014

FSG INFORMERAR MAJ 2014 FSG INFORMERAR MAJ 2014 Ett riktigt trevligt och varmt slut på våren och en varm och avkopplande sommar önskas alla gymnastikvänner! I detta brev hittar du: Information om sommarens läger FSG söker truppkoordinator

Läs mer

Plattformen DELTAGARHÄFTE. Idrottsledare för barn och ungdom. Idrottsledare. för barn och ungdom. verksam några år och vill fördjupa

Plattformen DELTAGARHÄFTE. Idrottsledare för barn och ungdom. Idrottsledare. för barn och ungdom. verksam några år och vill fördjupa DELTAGARHÄFTE Idrottsledare för barn och ungdom re rn och ungdom tt pröva en gränsöverskridande ildning. Utbildningen har fått namgande kunskaper i att leda barn kussioner om etikfrågor och idrotkontakter

Läs mer

Svenska Muaythai förbundets rekommendationer gällande utbildningar

Svenska Muaythai förbundets rekommendationer gällande utbildningar Svenska Muaythai förbundets rekommendationer gällande utbildningar Svenska muaythai förbundet arrangerar grenspecifika utbildningar för sina medlemsklubbar i 2 steg. Därutöver finns ett steg 3 som riktar

Läs mer

SMÅLANDSIDROTTENS UTBILDNINGSHELG 14-15 NOVEMBER 2015 ELITE PARK HOTEL & VÄXJÖ KONSERTHUS. Foto: Fredrik Petersson

SMÅLANDSIDROTTENS UTBILDNINGSHELG 14-15 NOVEMBER 2015 ELITE PARK HOTEL & VÄXJÖ KONSERTHUS. Foto: Fredrik Petersson SMÅLANDSIDROTTENS UTBILDNINGSHELG 14-15 NOVEMBER 2015 ELITE PARK HOTEL & VÄXJÖ KONSERTHUS Foto: Fredrik Petersson VÄLKOMMEN TILL SMÅLANDSIDROTTENS UTBILDNINGSHELG! Utbildningshelgen är en ny och stor satsning

Läs mer

Föreningsinformation, träningsgrupp PF 14 17

Föreningsinformation, träningsgrupp PF 14 17 Föreningsinformation, träningsgrupp PF 14 17 8.12.2013 2013 Målsättning Föreningen hävdar att man kan erbjuda det stöd som krävs för att hitta vägen från junior friidrottare till idrottare av världselit

Läs mer

Brinner du för idrott och vill hjälpa andra att nå toppen genom individuell träning och personlig coachning?

Brinner du för idrott och vill hjälpa andra att nå toppen genom individuell träning och personlig coachning? Brinner du för idrott och vill hjälpa andra att nå toppen genom individuell träning och personlig coachning? Management Då är det här rätt utbildning för dig... 40 sp CENTRET FÖR LIVSLÅNGT LÄRANDE VID

Läs mer

Då är det här rätt utbildning för dig...

Då är det här rätt utbildning för dig... Brinner du för idrott och vill hjälpa andra att nå toppen genom individuell träning och personlig coachning? Då är det här rätt utbildning för dig... CENTRET FÖR LIVSLÅNGT LÄRANDE VID ÅBO AKADEMI OCH YRKESHÖGSKOLAN

Läs mer

Svenska pensionärsförbundets motionskampanj är i full gång!

Svenska pensionärsförbundets motionskampanj är i full gång! FÖRBUNDSNYTT April 2017 Skrivartävlingen - Finland 100 år Temat för årets skrivartävling är Finlands självständighet och vad den har betytt i ditt eget liv. Rubriken för årets bidrag formulerar du själv,

Läs mer

www.fduv.fi/manadsbrev

www.fduv.fi/manadsbrev MÅNADSBREV AUGUSTI 2014 Hoppas ni haft en bra sommar! Här kan ni ta del av höstens program. Gula Pressen 3 2014 har deadline den 19 augusti Skicka in foton från sommarens resor och utflykter eller berätta

Läs mer

Idrottsskola i Småland

Idrottsskola i Småland Idrottsskola i Småland Allsidig och lekfull idrott för barn och ungdomar Idrottsskola I en Idrottsskola får barn prova på flera olika idrotter under organiserade former. Idrottsskolan: - bygger på lek

Läs mer

IFKs värdegrund Inledning:

IFKs värdegrund Inledning: IFKs värdegrund Inledning: Detta dokument har upprättats för att beskriva IFK Mariehamn Fotboll rf ( ungdomsfotboll ) barn och ungdomspolicy. Dokumentet uppdateras årligen före det nya verksamhetsåret

Läs mer

Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott

Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott Ambitionen är att anvisningarna ska hjälpa förbund och föreningar till ökad medvetenhet om vad man håller på med och varför. Anvisningarna utgår

Läs mer

Med kunden i fokus Kurshäfte 2011

Med kunden i fokus Kurshäfte 2011 Med kunden i fokus Kurshäfte 2011 Skylttextning Sälj mer med service! Praktisk butiksekonomi Skapa en egen hemsida Mera - sälj mer med service! Utveckla din befintliga hemsida Marknadsföring & marknadsplanering

Läs mer

FORTBILDNING HÖSTEN 2015. Svenska skolan för synskadade. www.speres.fi www.blindskolan.fi

FORTBILDNING HÖSTEN 2015. Svenska skolan för synskadade. www.speres.fi www.blindskolan.fi www.speres.fi www.blindskolan.fi FORTBILDNING HÖSTEN 2015 SPERES I 040 809 17 53 Svenska skolan för synskadade I 040 809 17 54 Parisgränden 2 A 2, 00560 Helsingfors Svenska skolan för synskadade PRAKTISK

Läs mer

Finlands Svenska Orienteringsförbund r.f.

Finlands Svenska Orienteringsförbund r.f. IR LÄGER 24. 30.6. I VUOKATTI PROGRAM OCH DELTAGARE Hej! Sommaren är kort. Vårens tävlingar är förbi JUKOLA/VENLA och hårda uttagningstävlingar väntar! Här slutliga inbjudan och deltagarlista till dem

Läs mer

LEDARE I FRIIDROTTSSKOLAN

LEDARE I FRIIDROTTSSKOLAN LEDARE I FRIIDROTTSSKOLAN Handledning för dig som ska leda utbildning för klubbens ledare Du som ska utbilda ledarna i er klubbs friidrottsskola har en spännande uppgift framför dig. Om du följer nedanstående

Läs mer

Gröna Boken. Vår verksamhet, våra mål, våra värderingar. Friidrott

Gröna Boken. Vår verksamhet, våra mål, våra värderingar. Friidrott Borgå Akilles Akilles friidrott Gröna Boken Vår verksamhet, våra mål, våra värderingar Friidrott Gröna Boken Du håller Gröna boken i din hand, Akilles friidrotts Gröna bok. Eller du kanske läser den på

Läs mer

Skolbrottning - Rekrytering

Skolbrottning - Rekrytering Skolbrottning - Rekrytering Handledning för klubbar Inledning 2007 upprättade s (SBF) Sportkommitté en handlingsplan för att öka antalet brottare i Sverige. En av punkterna i handlingsplanen var att starta

Läs mer

Läroplan för handbollslinjen vid Solvalla Idrottsinstitut

Läroplan för handbollslinjen vid Solvalla Idrottsinstitut Läroplan för handbollslinjen vid Solvalla Idrottsinstitut Handbollslinjen vid Folkhälsan utbildning Ab Solvalla idrottsinstitut är resultatet av ett samarbete mellan FHU, Finlands handbollsförbund och

Läs mer

Idrott för alla. ungdomsgrupper samt personer i tränarsyssla.

Idrott för alla. ungdomsgrupper samt personer i tränarsyssla. Idrott för alla Tränare Den finlandssvenska idrottsrörelsens etiska program Idrott för alla har uppgjorts med inriktning på fyra målgrupper; utövare, tränare, föreningsaktiva samt aktörer inom barn- och

Läs mer

Rehabiliterings- och anpassningskursverksamhet 2017

Rehabiliterings- och anpassningskursverksamhet 2017 www.fspc.fi Rehabiliterings- och anpassningskursverksamhet 2017 Info om våra kurser Psykosociala förbundets kurser bekostas av Penningautomatföreningen (RAY). Förutom de kurser som har en egen insats är

Läs mer

FSO nyheter 05/2018 FSO STORLÄGER I GRANULLA FSOM FSO TRÄNINGSDAG 3.3 SISU-LÄGER VÅRLÄGER I LETTLAND

FSO nyheter 05/2018 FSO STORLÄGER I GRANULLA FSOM FSO TRÄNINGSDAG 3.3 SISU-LÄGER VÅRLÄGER I LETTLAND FSO nyheter 05/2018 FSO STORLÄGER I GRANULLA FSOM FSO TRÄNINGSDAG 3.3 SISU-LÄGER 16-18.3 VÅRLÄGER I LETTLAND 27.3-2.4 FSOM 10-12.8.2018 FSOM 2018 arrangeras 10-12.8.2018 i Grankulla och Esbo. Fredagen

Läs mer

SISU - helgen 2013, 28-29 september, Sunne

SISU - helgen 2013, 28-29 september, Sunne SISU - helgen 2013, 28-29 september, Sunne Kurser: Träningsläger för styrelsen Plattformen Grundläggande tränarutbildning GTU Åldersanpassad fysisk träning för barn och ungdom Idrottspsykologi för barn

Läs mer

Administrativa och ekonomiska riktlinjer

Administrativa och ekonomiska riktlinjer Administrativa och ekonomiska riktlinjer Förslag till ÖOF:s årsmöte 6 mars 2014 ÖOF 2014 1 2014-01-22 Östergötlands orienteringsförbunds administrativa och ekonomiska riktlinjer Posthantering och kommunikation

Läs mer

Kort om Kårkulla Verksamheten inleddes Upprätthålls av alla 33 svensk- och tvåspråkiga kommuner i Finland (utom Åland). Vår primära uppgift

Kort om Kårkulla Verksamheten inleddes Upprätthålls av alla 33 svensk- och tvåspråkiga kommuner i Finland (utom Åland). Vår primära uppgift KÅRKULLA SAMKOMMUN Kort om Kårkulla Verksamheten inleddes 20.8.1960. Upprätthålls av alla 33 svensk- och tvåspråkiga kommuner i Finland (utom Åland). Vår primära uppgift är att ordna svenskspråkig omsorg

Läs mer

Rehabiliterings- och anpassningskursverksamhet 2018

Rehabiliterings- och anpassningskursverksamhet 2018 www.fspc.fi Rehabiliterings- och anpassningskursverksamhet 2018 Info om våra kurser Psykosociala förbundets kurser bekostas av Social- och hälsoorganisatinernas undrstödscentral (STEA). Förutom de kurser

Läs mer

Utbildningsplan tra nare (7-17 a r) (Turebergs FK, Hammarby IF, Täby IS, IFK Lidingö friidrott)

Utbildningsplan tra nare (7-17 a r) (Turebergs FK, Hammarby IF, Täby IS, IFK Lidingö friidrott) Utbildningsplan tra nare (7-17 a r) (Turebergs FK, Hammarby IF, Täby IS, IFK Lidingö friidrott) 1 Introduktion till friidrott Friidrottens föräldrautbildning är en nätbaserad utbildning för föräldrar till

Läs mer

Vasa Idrottssällskap VIS. Friidrottsskolans verksamhet

Vasa Idrottssällskap VIS. Friidrottsskolans verksamhet Vasa Idrottssällskap VIS Friidrottsskolans verksamhet VIS-friidrottskola MÅLET MED VÅR VERKSAMHET Erbjuda högklassig ledd friidrottsverksamhet för 5 13 åringar Föreningen betonar HÄLSA, HÄNSYN OCH HEDERLIGHET

Läs mer

MALMSLÄTTSSKOLAN IDROTTSINRIKTNING. Idrott - ledarskap - fair play åk 7-9

MALMSLÄTTSSKOLAN IDROTTSINRIKTNING. Idrott - ledarskap - fair play åk 7-9 MALMSLÄTTSSKOLAN IDROTTSINRIKTNING Idrott - ledarskap - fair play åk 7-9 Tycker du om att idrotta och vill prova på många olika sorters idrotter. Vi menar att fysisk aktivitet stärker kroppen, ökar självkänslan

Läs mer

Riktlinjer för barn- och ungdomsverksamheten inom Bålsta IK

Riktlinjer för barn- och ungdomsverksamheten inom Bålsta IK Riktlinjer för barn- och ungdomsverksamheten inom Bålsta IK Antagen på föreningens årsmöte 2008-03-12 1.1 VERKSAMHETSIDÉ Bålsta IKs ändamål och verksamhetsidé finns beskriven i våra stadgar. Stadgarna

Läs mer

Kjell Herberts Kristinestad den 20 maj 2011

Kjell Herberts Kristinestad den 20 maj 2011 * Kjell Herberts Kristinestad den 20 maj 2011 * *... skulle den samlade lokala, regionala och nationella informationen om svenska aktiviteter vara mindre synlig och betydligt mera fragmentarisk och spretig

Läs mer

idrott och motion ger hälsa och var och en bör känna sitt samhällsansvar och sköta om sin kropp en sund själ i en sund kropp

idrott och motion ger hälsa och var och en bör känna sitt samhällsansvar och sköta om sin kropp en sund själ i en sund kropp TRO = idrott och motion ger hälsa och var och en bör känna sitt samhällsansvar och sköta om sin kropp en sund själ i en sund kropp HOPP = hopp om bästa landets bästa idrottsservice 2015 KÄRLEK = när arbete,

Läs mer

Förbundet Finlands Svenska Synskadade

Förbundet Finlands Svenska Synskadade Förbundet Finlands Svenska Synskadade Vad är FSS? Förbundet Finlands Svenska Synskadade rf. (FSS) är en intresse- och serviceorganisation av svenskspråkiga synskadade i Finland. Av landets omkring 80 000

Läs mer

Språkklimatet i Finland år Kommunmarknaden Marina Lindell

Språkklimatet i Finland år Kommunmarknaden Marina Lindell Språkklimatet i Finland år 2016 Kommunmarknaden 14.09.2016 Marina Lindell Språkbarometern Följer upp hur den språkliga servicen förverkligas i tvåspråkiga kommuner. Hur väl får den lokala språkminoriteten

Läs mer

Studieplan Barn och ungdomsledarutbildning

Studieplan Barn och ungdomsledarutbildning Studieplan Barn och ungdomsledarutbildning Svenska triathlonförbundets barn och ungdomsledarutbildning riktar sig till föreningsledare för åldrarna 7-15 år. Utbildningen består av tre olika delkurser;

Läs mer

Kunskap-Glädje-Trygghet-Självständigt tänkande. VECKOBLAD v. 11 2014 Till elever

Kunskap-Glädje-Trygghet-Självständigt tänkande. VECKOBLAD v. 11 2014 Till elever Kunskap-Glädje-Trygghet-Självständigt tänkande VECKOBLAD v. 11 2014 Till elever Veckans ordspråk: Man kan sätta sångfågeln i bur men aldrig sången. Harry Belafonte Hej! I veckan blev jag uppvaktad av elever

Läs mer

Arbetshäfte År 7 Namn Klass

Arbetshäfte År 7 Namn Klass Idrott och Hälsa Arbetshäfte År 7 Namn Klass Kunskapsblock 1 Spel och lekar Mål som eleven skall ha nått i år 9 Eleven skall kunna delta i lek, dans, idrott och andra aktiviteter och kunna utföra lämpliga

Läs mer

INFO. Sept. Monica Martens-Seppelin monica.martens-seppelin@sydkusten.fi (09) 618 212 31 MORGON- OCH EFTERMIDDAGSVERKSAMHETEN

INFO. Sept. Monica Martens-Seppelin monica.martens-seppelin@sydkusten.fi (09) 618 212 31 MORGON- OCH EFTERMIDDAGSVERKSAMHETEN INFO Sept 2011 NYHETSBREV FÖR DIG SOM JOBBAR INOM MORGON- OCH EFTERMIDDAGSVERKSAMHETEN Ett nytt läsår är här. Det händer mycket på eftis-fronten just nu och det kan du läsa om här i höstens första Eftis-info!

Läs mer

BÖCKER INSPIRATION. www.universeimagine.com

BÖCKER INSPIRATION. www.universeimagine.com BÖCKER INSPIRATION Vår vision är att inspirera minst en miljon människor till att förverkliga sina drömmar och må bra under tiden. Är du en av dem? Personligt entreprenörskap handlar om kraften och förmågan

Läs mer

enkelhet Idrott för barn ska i första hand bedrivas under enkla former i närområdet.

enkelhet Idrott för barn ska i första hand bedrivas under enkla former i närområdet. livslångt intresse Idrott för barn och ungdomar ska utformas så att de kan lära sig idrotten och få ett livslångt intresse för idrott och fysisk aktivitet. Idrott för barn och ungdomar ska inriktas på

Läs mer

6 Lathund rikstäckande arrangemang

6 Lathund rikstäckande arrangemang LATHUND RIKSTÄCKANDE AR R A N G E M A N G SPÄNNANDE PROJEKT Att arrangera ett Rikstäckande Arrangemang är ett roligt men ganska stort och krävande arbete. Det behövs planering och mycket förberedelser

Läs mer

Riktlinjer för träning och tävling

Riktlinjer för träning och tävling Gymnastikförbundet Riktlinjer för träning och tävling - 2019 - Fastställda 2019-02-14 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning... 3 Svensk Gymnastiks Värdegrund... 4 Svensk Gymnastiks uppförandekod... 4 Barngymnastik...

Läs mer

Svenska Skidförbundets anvisningar för barn- och ungdomsverksamhet

Svenska Skidförbundets anvisningar för barn- och ungdomsverksamhet 2016-05-03 Svenska Skidförbundets anvisningar för barn- och ungdomsverksamhet Tommy Eliasson Winter, alpint Karin Ersson, längd Joar Båtelson, skicross Olle Danielsson, snowboard och freeskiing Katarina

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2011 MARIEHAMNS GYMNASTIKFÖRENING R.F. SAMMANFATTNING

VERKSAMHETSPLAN 2011 MARIEHAMNS GYMNASTIKFÖRENING R.F. SAMMANFATTNING VERKSAMHETSPLAN 2011 SAMMANFATTNING Gymnastik är en form av idrott, som alla har nytta av att hålla på med. Gymnastiken ger en god kroppskontroll, är utvecklande av motoriken samt dynamisk och mångfacetterad.

Läs mer

Administrativa och ekonomiska riktlinjer 2008

Administrativa och ekonomiska riktlinjer 2008 Administrativa och ekonomiska riktlinjer 2008

Läs mer

Trevlig sensommar. Kämpa hårt på FSOM i Malax och ha ett bra Storläger i Närpes. Skolorna börjar men vi forsätter. Jag har packat ihop två läger:

Trevlig sensommar. Kämpa hårt på FSOM i Malax och ha ett bra Storläger i Närpes. Skolorna börjar men vi forsätter. Jag har packat ihop två läger: GB12 INBJUDAN 16.8. 18.8. IR FM-läger och NoSö-läger 18. 20.8. Trevlig sensommar. Kämpa hårt på FSOM i Malax och ha ett bra Storläger i Närpes. Skolorna börjar men vi forsätter. Jag har packat ihop två

Läs mer

Enligt sändlista 370/625/2015. Hänvisning: Statsunderstödslagen (688/2001) 9 och 37. 1. Avsikten med systemet med träningsstipendier

Enligt sändlista 370/625/2015. Hänvisning: Statsunderstödslagen (688/2001) 9 och 37. 1. Avsikten med systemet med träningsstipendier Datum 30.9.2015 Enligt sändlista Dnr 370/625/2015 Hänvisning: Statsunderstödslagen (688/2001) 9 och 37 Ärende: Anvisningar för ansökan och beviljande av statens skattefria träningsstipendier för idrottare

Läs mer

FÖRBUNDSNYTT. December Förbundsstyrelsen 2017 Höstmötet valde enhälligt sittande ordförande Ole Norrback till förbundsordförande.

FÖRBUNDSNYTT. December Förbundsstyrelsen 2017 Höstmötet valde enhälligt sittande ordförande Ole Norrback till förbundsordförande. FÖRBUNDSNYTT December 2016 Förbundsstyrelsen 2017 Höstmötet valde enhälligt sittande ordförande Ole Norrback till förbundsordförande. Styrelsens sammansättning år 2017 är: Ordinarie: Henrik Svarfvar, Korsholm

Läs mer

God början på sommaren!

God början på sommaren! Åbo 14-06- 10 Sommarbrev från Folkhälsan i Åboland God början på sommaren! Hela hälsan dagarna 24-26.9. på Åland Folkhälsan arrangerar Hela Hälsan dagarna för sina lokalföreningsaktiva och frivilliga nätverk

Läs mer

IFFK Verksamhetsplan 2016

IFFK Verksamhetsplan 2016 IFFK Verksamhetsplan 2016 Verksamhetsplan 2016 IF Finströms Kamraterna r.f. kommer att bedriva verksamhet inom juniorfotboll, friidrott, bordtennis, innebandy samt lek och rörelse. Föreningen kommer även

Läs mer

IFKs värdegrund. För övriga specifika policyfrågor hänvisas till de av moderföreningen IFK Mariehamn antagna värdegrunderna

IFKs värdegrund. För övriga specifika policyfrågor hänvisas till de av moderföreningen IFK Mariehamn antagna värdegrunderna IFKs värdegrund Inledning: Detta dokument har upprättats för att beskriva IFK Mariehamn Fotboll rf ( ungdomsfotboll ) barn och ungdomspolicy. Dokumentet uppdateras årligen före det nya verksamhetsåret

Läs mer

FSG INFORMERAR OKTOBER 2014

FSG INFORMERAR OKTOBER 2014 FSG INFORMERAR OKTOBER 2014 Bästa FSG:are! I detta infobrev finns information om vad som hände på FSG höstmöte och FSG-dagarna inbjudan till idédagar och domarkurs inbjudan till FSGM redskap special information

Läs mer

FSG INFORMERAR I FEBRUARI 2018

FSG INFORMERAR I FEBRUARI 2018 FSG INFORMERAR I FEBRUARI 2018 I detta informationsbrev hittar du information om vårens FSG händelser och annat viktigt för verksamheten i din förening. Stipendier från Stiftelsen för finlandssvensk gymnastik,

Läs mer

Nytt från Steg för Steg

Nytt från Steg för Steg Nytt från Steg för Steg HÖSTEN 2017 Ordförandens ruta Hej på er alla! Hur har ni det? Bra hoppas jag! Hoppas alla hade en skön sommar och åt många glassar och njöt. Åren kommer åren går. Det är igen dags

Läs mer

Svenska Skidförbundets anvisningar för barn- och ungdomsverksamhet

Svenska Skidförbundets anvisningar för barn- och ungdomsverksamhet Svenska Skidförbundets anvisningar för barn- och ungdomsverksamhet Svenska Skidförbundets riktlinjer bygger på Riksidrottsförbundets anvisningar för barn- och ungdomsidrott. All idrottsverksamhet för barn

Läs mer

vecka 9-14 okt IFU Arena Uppsala Kom och inspireras med oss... kostnadsfritt! Med bl a Kalle Zackari Wahlström. Föreläser på måndag kväll

vecka 9-14 okt IFU Arena Uppsala Kom och inspireras med oss... kostnadsfritt! Med bl a Kalle Zackari Wahlström. Föreläser på måndag kväll vecka 9-14 okt. 2017 IFU Arena Uppsala Kom och inspireras med oss... kostnadsfritt! Foto: Emilia Bergmark-Jiménez Med bl a Kalle Zackari Wahlström. Föreläser på måndag kväll 41 Foto: Om inget annat anges

Läs mer

Utvecklingsplan för Idrottslyftet 2013-2015 Svenska Castingförbundet (SCF)

Utvecklingsplan för Idrottslyftet 2013-2015 Svenska Castingförbundet (SCF) Utvecklingsplan för Idrottslyftet 2013-2015 (SCF) Denna utvecklingsplan är ett levande dokument som kan göra förändringar i om så krävs för att Idrottslyftets mål i ännu högre utsträckning ska uppnås.

Läs mer

Idrottsföreningen kamraterna 1898. En fotbollsklubb för stora och små

Idrottsföreningen kamraterna 1898. En fotbollsklubb för stora och små Idrottsföreningen kamraterna 1898 En fotbollsklubb för stora och små IFK Västerås Fotboll IFK Västerås är en förening med lång och stolt historia. Klubben bildades den 19 mars 1898. Idag finns totalt 170

Läs mer

Sammanställning från dialogmöte Haninge blickar framåt. Workshop mellan föreningsliv och politiker -18 september

Sammanställning från dialogmöte Haninge blickar framåt. Workshop mellan föreningsliv och politiker -18 september 2018-09-27 Sammanställning från dialogmöte Haninge blickar framåt. Workshop mellan föreningsliv och politiker -18 september Närvarande: Politisk styrgrupp för framtagande av nytt idrottspolitiskprogram.

Läs mer

TÄVLINGSREGLEMENT FÖR FLICKORNAS REDSKAPSGYMNASTIK 2013

TÄVLINGSREGLEMENT FÖR FLICKORNAS REDSKAPSGYMNASTIK 2013 Finlands Svenska Gymnastikförbund Redskapssektionen TÄVLINGSREGLEMENT FÖR FLICKORNAS REDSKAPSGYMNASTIK 2013 Dessa bestämmelser gäller för alla tävlingar som Finlands Svenska Gymnastikförbund ordnar och

Läs mer

www.gymnastik.se/mellansvenska www.facebook.com Gymnastikförbundet Mellansvenska Vårt kansli, beläget i Örebro, med tre anställda idrottskonsulenter.

www.gymnastik.se/mellansvenska www.facebook.com Gymnastikförbundet Mellansvenska Vårt kansli, beläget i Örebro, med tre anställda idrottskonsulenter. Regionen bildades den 1 januari 2010 till nuvarande form. Vi är tillsammans ca 32 500 medlemmar i 192 föreningar i Södermanland, Värmland, Västmanland, Örebro län och Östergötland (som alla tidigare var

Läs mer

Socialdemokraterna i Uppsala kommun

Socialdemokraterna i Uppsala kommun Socialdemokraterna i Uppsala kommun Vi vill göra Uppsala till en av landets bästa idrottskommuner! De senaste årens fantastiska framgångar inom idrotten visar vilka möjligheter Uppsala har att bli en av

Läs mer

Betygskriterier Idrott och Hälsa - Risbroskolan

Betygskriterier Idrott och Hälsa - Risbroskolan Betygskriterier Idrott och Hälsa - Risbroskolan Ämnet idrott och hälsa syftar till att utveckla elevens fysiska, psykiska och sociala förmåga samt ge kunskaper om den egna livsstilens betydelse för hälsan.

Läs mer

På fritiden tycker jag mycket om att åka båt och att fiska. Jag brukar grilla fisken över en eld, det är jätte-mysigt. Hälsningar Antonio Rodríguez

På fritiden tycker jag mycket om att åka båt och att fiska. Jag brukar grilla fisken över en eld, det är jätte-mysigt. Hälsningar Antonio Rodríguez Jag heter Antonio och jag arbetar som tandläkare. En tandläkare hjälper människor med deras tänder. Om du inte går till tandläkaren så kommer du att få hål i tänderna och väldigt ont. Att gå till tandläkaren

Läs mer

HANDBOK. för ungdomsansvariga i FN-föreningar

HANDBOK. för ungdomsansvariga i FN-föreningar HANDBOK för ungdomsansvariga i FN-föreningar Svenska FN-förbundet Box 151 15 104 65 Stockholm Tel: 08-462 25 40 Fax: 08-641 88 76 E-post: info@fn.se webb: www.fn.se Svenska FN-förbundet, september 2011

Läs mer

Göteborgs. Scoutdistrikts

Göteborgs. Scoutdistrikts Göteborgs Scoutdistrikts Arrangemang Hösten 2013 2 KALENDARIET September Oktober 1 S 1 T 2 M Mandalay kv.segl. 2 O 3 T 3 T 4 O 4 F Vandringen 2013 5 T 5 L Vandringen 2013 6 F Mandalay ny.segl. 6 S Vandringen

Läs mer