Citation for the original published paper (version of record):

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Citation for the original published paper (version of record):"

Transkript

1 This is the published version of a paper published in Argaladei: Friluftsliv en livsstil. Citation for the original published paper (version of record): Sandell, K. (2003) Begrepppet friluftsliv: Som en trebent pall. Argaladei: Friluftsliv en livsstil, (1): Access to the published version may require subscription. N.B. When citing this work, cite the original published paper. Permanent link to this version:

2 Publicerad som: Sandell, Klas Begrepppet friluftsliv: Som en trebent pall. -Argaladei: Friluftsliv en livsstil, No. 1, s ========================================= Begreppet friluftsliv som en trebent pall Klas Sandell Forskargruppen Turism och Fritid, Avd. f. Geografi och Turism, Karlstads universitet (Postadress: Kjesäter, Vingåker; E-post: Friluftsliv som sensitivitetsträning För mig personligen står begreppet friluftsliv närmast för behovet av att öva upp känsligheten för naturens ständiga närvaro och att åtminstone ibland få göra det i naturpräglade landskap. Sådana landskap där växter, djur, vatten och mark ser ut som de gör och beter sig som de gör på grund av naturens krafter (åtminstone i stor utsträckning, då människans kultur på olika sätt påverkar det mesta som sker på jorden idag). Men att definiera friluftsliv som sensitivitetsträning är förstås inte helt lätt att ha som enda utgångspunkt när det gäller t.ex. friluftspolitik eller att beskriva vad friluftsforskning handlar om. Jag tror det finns anledning att diskutera åtminstone tre olika demensioner av friluftsbegreppet: (i) som samhällsfenomen och studieobjekt, (ii) som politikområde och idédebatt, och (iii) som personligt och pedagogiskt förhållningssätt. Och jag tror det är viktigt att ibland kunna hålla isär dessa dimensioner och diskutera olika alternativs för- och nackdelar i förhållande till respektive dimensions behov, i stället för att enbart hamna i ändlösa definitionsdiskussioner om vad "friluftsliv egentligen är" och vad som bör definieras in i "bra" respektive "dåligt" friluftsliv. Liksom en trebent pall står stadigt tror jag det kan vara en fördel att på ett medvetet sätt hantera olika friluftsbegrepp för olika roller. Friluftsliv som samhällsfenomen och studieobjekt När det gäller friluftsbegreppets användning för att fokusera och avgränsa studier och diskussioner om samhällsfenomenet friluftsliv så gäller det att kunna höja blicken och inte minst se begreppets utmarker och förändringar av innehållet över tiden. Friluftsliv som

3 miljöhistoria, civilisationskritik, klassperspektiv, regionalpolitik, välfärdsfråga, turismnäring, föreningsaktivitet, pedagogisk tradition osv. är ett på många sätt underbeforskat område och det intressanta riskerar att hamna utanför fokus om vi gör för snäva avgränsningar. I mina egna arbeten har jag därför försökt att ha ett brett perspektiv där jag sett: - Fritid utomhus i relativt naturpräglade landskap som friluftslivets "förutsättningar". - Och där vi i friluftslivets "gränsland" hittar t.ex. sådan som turism, fritidshus, idrott, trädgårdsskötsel, camping, utförsåkning, motorbåts- och skoteråkande. - Exempel på friluftslivets "aktiviteter" kan då vara: kanotpaddling, vandra i skog och mark, segling, scouthajk, fjällvandring, bergsklättring, jakt, fiske, plocka bär och svamp, naturstudier, skidåkning... - Bland friluftslivets "värden" återkommer dess roll som dels metod för olika syften (kunskapsväg, social och personlig utveckling etc.), och dels dess roll som mål i sig självt (livskvalitet och egenvärde); och där fysisk aktivitet och hälsa liksom motvikt mot det urbana och industrialiserade samhället är återkommande teman. - Som element i något som kanske kan kallas friluftslivets "kärna" ser jag då materiell enkelhet och naturupplevelser. Men även den här typen av bred konkretisering riskerar att missa kanske för framtiden avgörande tendenser. Ett exempel är det återkommande fenomenet att lyfta ut friluftsaktiviteter ur sin landskapskontext och renodla dem i särskilt uppbyggda syntetiska landskap (klätterväggar, äventyrsbad, skidåkning inomhus, cyberspacemiljöer etc.). Ett annat exempel är den växande gråzonen mellan friluftskultur och sportkultur i form av livsstilsporter (vars värden inte sällan beskrivs i termer som verkar ligga nära friluftskulturen) och multisporttävlingar (där traditionella friluftsaktiviteter som att klättra, paddla etc. sportifieras). Poängen med ett brett begrepp när vi studerar friluftsliv som samhällsfenomen är att själva gränslanden runt den konventionella uppfattningen och traditionen ofta är särskilt viktiga att uppmärksamma. Friluftsliv som politik och idédebatt Den typen av brett och vidsynt begrepp är förstås inte särskilt lämpligt när friluftslivets värden skall lyftas fram i politisk debatt och där hävda sig gentemot alla andra och ofta mycket kraftfulla intressen som vägbyggen, stadsförtätningar, andra skolämnen, idrottskulturen, turismnäringen etc. etc. Här gäller det kamp om resurser i form av pengar, mark och tid (t.ex. på skolscheman) och det gäller att både få med "alla vänner" samtidigt som

4 det inte får finnas någon tvekan om att fronten är tydlig mot olika "fiender". Ett som det verkar relativt bra exempel på en sådan definition är den som lyftes fram i utredningen om "Statens stöd till friluftsliv..." där man skriver att: "Friluftsliv bör definieras som `vistelse och fysisk aktivitet utomhus för att uppnå miljöombyte och naturupplevelse utan krav på prestation eller tävling ". I den typen av arbete som t.ex. FRISAM (Friluftsorganisationer i samverkan) utför med sina f.n. 17 medlemsorganisationer är det kanske så att man till och med bör diskutera behovet av mer spetsiga mer normativa definitioner av friluftsliv för att inte riskera att kompromissa bort friluftslivets unika värden. I den typen av diskussioner är också "Argaladeisk renlärighet" när det gäller friluftslivets avgränsningar mot t.ex. det motorburna och det kommersiella mycket viktiga så att den heta viljans friluftsvärden inte kallnar i maktpolitikens snålblåst. När det gäller friluftsliv som politik och idédebatt är det förstås också viktigt att se kulturtraditioner som tänkbara, och i så fall mycket viktiga, inspirationskällor t.ex. den nordiska friluftstraditionen och allemansrätten. Friluftsliv och natursyn Som min tredje dimension av friluftsbegreppet lyfte jag ovan fram betydelsen av ett personligt och pedagogiskt förhållningssätt. Det handlar då om vad man som privatperson och som pedagog vill verka i för riktning vilka värden man vill eftersträva och vill uppmärksamma andra på. Inledningsvis lyfte jag för min del fram friluftslivets betydelse för att öva upp känsligheten för naturens ständiga närvaro. Jag ser naturen som de element och processer i vår totala miljö som människan inte kontrollerar närvaron av den större helhet som vi, vårt samhälle och vår kultur ingår i. Det innebär att både magens kurrande, flugans surrande och mjölkens surnande är uttryck för detta liksom mer storskaliga fenomen som regn, fotosyntes och tyngdkraft liksom kontinenters och stjärnors rörelser. I vissa miljöer som t.ex. inomhus i en stad krävs det ofta stor känslighet och djup träning för att verkligen känna naturens närvaro. Men i landskap som ytterskärgården eller fjällen är det lättare. Men viktigt även i fjäll och skärgårdar blir för detta syfte att inte försvåra känslan genom att ha för bråttom, vara för många eller vara för ockuperad av diverse aktiviteter, motorer, telefoner etc. Lättast för mig är det att känna mig närvarande i naturen när jag ensam i min hembygda naturnära kajak efter en flerdagarstur glider in i lä av ett litet skär och vilar på paddeln. Men jag lyckas även allt bättre med att känna naturens närvaro i molnens gång utanför fönstret, i snön som smälter på skogsstigen och i min kropps åldrande.

5 Litteratur För en översikt över friluftsliv som samhällsfenomen och studieobjekt kan nämnas antologin Friluftshistoria: Från `härdande friluftslif till ekoturism och miljöpedagogik (red. Sandell & Sörlin, 2000); och när det gäller spännande, och ur vissa perspektiv hotfulla, tendenser inför framtiden se t.ex. kapitlet "Fritidskultur i natur" (av Sandell i antologin Fritidskulturer, red. Berggren, 2000) och det kommande kapitlet "Var ligger utomhus? Nya arenor för natur- och landskapsmöten" (av Sandell i planerad bok om Utomhusdidaktik, red. Wohlin m.fl., Studentlitteratur). Den utredning som nämns i texten är: Statens stöd till friluftsliv och främjandeorganisationer, 1999, Kulturdepartementet, Regeringskansliet, Ds 1999:78, Stockholm; och lite utförligare resonemang om naturbegreppet använt ovan kan hittas i Sandells artikel "Ekostrategier, humanekologi och friluftsliv" i tidskriften Humanekologi: Meddelande från Nordisk förening för humanekologi (1995, No. 3/4, s ).

Planering och förvaltning för friluftsliv

Planering och förvaltning för friluftsliv Planering och förvaltning för friluftsliv - en forskningsöversikt NATURVÅRDSVERKET BESTÄLLNINGAR Ordertelefon: 08-505 933 40 Orderfax: 08-505 933 99 E-post: natur@cm.se Postadress: CM-Gruppen Box 110 93

Läs mer

Friluftsliv i Sverige Några forskningsresultat och framtidstankar (Friluftsliv i Sverige Nogle forskningsresultater og fremtidstanker)

Friluftsliv i Sverige Några forskningsresultat och framtidstankar (Friluftsliv i Sverige Nogle forskningsresultater og fremtidstanker) Friluftsliv i Sverige Några forskningsresultat och framtidstankar (Friluftsliv i Sverige Nogle forskningsresultater og fremtidstanker) Klas Sandell Professor! Inst för Geografi,! Medier och Kommunikation,!

Läs mer

Citation for the original published paper (version of record): N.B. When citing this work, cite the original published paper.

Citation for the original published paper (version of record): N.B. When citing this work, cite the original published paper. http://www.diva-portal.org This is the published version of a paper published in. Citation for the original published paper (version of record): Bring, J., Rönnegård, L. (2018) Åldersbedömningar - en statistisk

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING. Friluftspedagogik för vuxna 15 hp Vår- och höstterminen Kursansvarig Eva-Marie Harlin

STUDIEHANDLEDNING. Friluftspedagogik för vuxna 15 hp Vår- och höstterminen Kursansvarig Eva-Marie Harlin STUDIEHANDLEDNING Friluftspedagogik för vuxna 15 hp Vår- och höstterminen 2016 Kursansvarig Eva-Marie Harlin Kursinnehållet i kursen, Friluftspedagogik för vuxna, behandlar pedagogens relation till friluftssammanhanget.

Läs mer

Citation for the original published paper (version of record):

Citation for the original published paper (version of record): http://www.diva-portal.org This is the published version of a paper published in Filosofisk Tidskrift. Citation for the original published paper (version of record): Bergström, L. (2014) Ett universum

Läs mer

Fritidskust om dess framväxt och framtid

Fritidskust om dess framväxt och framtid Fritidskust om dess framväxt och framtid Klas Sandell Senior Professor Inst för Geografi, Medier och Kommunikation, Karlstads universitet Klas.Sandell@kau.se http://www.friluftsforskning.se http://www.kau.se/forskare/klas-sandell

Läs mer

ALLEMANSRÄTTEN BÅDE TILL GLÄDJE OCH FÖRTRET

ALLEMANSRÄTTEN BÅDE TILL GLÄDJE OCH FÖRTRET ALLEMANSRÄTTEN BÅDE TILL GLÄDJE OCH FÖRTRET Regional tankesmedja för friluftsliv i Västra Götalands län 9 november Sanja Kuruzovic Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2017-11-21 1

Läs mer

Friluftslivet i Utemagasinet Ute eller inne

Friluftslivet i Utemagasinet Ute eller inne Friluftslivet i Utemagasinet Ute eller inne - en kvantitativ studie om bilden av friluftsliv i tidskriften Utemagasinet Matts Andersson GYMNASTIK- OCH IDROTTSHÖGSKOLAN Examensarbete 52:2008 Lärarprogrammet:

Läs mer

r 1 Friluftspolitisk policy KALK KOMMUN l Friluftspolitisk policy Allmänna i , 20 Kommunfullmäktige Dokumentnamn Beslutsinstans

r 1 Friluftspolitisk policy KALK KOMMUN l Friluftspolitisk policy Allmänna i , 20 Kommunfullmäktige Dokumentnamn Beslutsinstans r 1 Friluftspolitisk policy Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans l Friluftspolitisk policy Allmänna i 2019-02-04, 20 bestämmelser l Kommunfullmäktige...J Friluftspolitisk policy

Läs mer

Postprint.

Postprint. http://www.diva-portal.org Postprint This is the accepted version of a paper published in Filosofisk Tidskrift. This paper has been peerreviewed but does not include the final publisher proof-corrections

Läs mer

Citation for the original published paper (version of record):

Citation for the original published paper (version of record): http://www.diva-portal.org This is the published version of a paper published in Arbetsmarknad & Arbetsliv. Citation for the original published paper (version of record): Bergman, A., Eriksson, B. (2014)

Läs mer

Postprint.

Postprint. http://www.diva-portal.org Postprint This is the accepted version of a paper published in Filosofisk Tidskrift. This paper has been peerreviewed but does not include the final publisher proof-corrections

Läs mer

Citation for the original published paper (version of record):

Citation for the original published paper (version of record): http://www.diva-portal.org This is the published version of a paper published in Socialmedicinsk Tidskrift. Citation for the original published paper (version of record): Akhavan, S., Aytar, O., Bogg,

Läs mer

Allemansrätten Några minuter om en utredning Klas Sandell

Allemansrätten Några minuter om en utredning Klas Sandell Allemansrätten Några minuter om en utredning Klas Sandell Professor;! Geografi och Turism,! Karlstads universitet:! www.kau.se, och! Forskningsprogrammet! "Friluftsliv i Förändring":! www.friluftsforskning.se!

Läs mer

Et friluftsliv i endring - implikasjoner for planleggere og politikere

Et friluftsliv i endring - implikasjoner for planleggere og politikere Folkehelsekonferansen 2015 Et friluftsliv i endring - implikasjoner for planleggere og politikere Peter Fredman Institutt for naturforvaltning, NMBU peter.fredman@nmbu.no www.nmbu.no/reiseliv Norwegian

Läs mer

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll 3 Förskoleklassen Förskoleklassens syfte och centrala innehåll Undervisningen i förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola ska utgå från den värdegrund och det uppdrag samt de övergripande

Läs mer

Natur och Hälsa (5 poäng)

Natur och Hälsa (5 poäng) Natur och Hälsa (5 poäng) Nature and Health (7,5 ECTS credits) VT-2007 Idrott och hälsa Hälsovetenskapliga institutionen Örebro universitet ÖREBRO UNIVERSITET Hälsovetenskapliga institutionen Idrott och

Läs mer

Friluftsfrämjandet GUIDAR SMÅ OCH STORA ÄVENTYR, SEDAN 1892

Friluftsfrämjandet GUIDAR SMÅ OCH STORA ÄVENTYR, SEDAN 1892 Friluftsfrämjandet GUIDAR SMÅ OCH STORA ÄVENTYR, SEDAN 1892 - VI FRÄMJAR ETT AKTIVT FRILUFTSLIV FÖR ALLA! Brun Gästrikland Blå Södermanland Grön - Stockholm Naturen är en naturlig mötesplats Ett aktivt

Läs mer

Preprint.

Preprint. http://www.diva-portal.org Preprint This is the submitted version of a chapter published in Journalistik i förändring: Om Mediestudiers innehållsanalys 2007 och 2014. Citation for the original published

Läs mer

Friluftsliv för alla. Vad är friluftsliv? Hur ser befolkningens friluftsvanor ut? Friluftsliv och politik

Friluftsliv för alla. Vad är friluftsliv? Hur ser befolkningens friluftsvanor ut? Friluftsliv och politik Friluftsliv för alla Vad är friluftsliv? Hur ser befolkningens friluftsvanor ut? Friluftsliv och politik Vad är friluftsliv? vistelse utomhus i natur- och kulturlandskapet för välbefinnande och naturupplevelser

Läs mer

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll 3 Förskoleklassen Förskoleklassens syfte och centrala innehåll Undervisningen i en förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola ska utgå från den värdegrund och det uppdrag samt de övergripande

Läs mer

Citation for the original published paper (version of record):

Citation for the original published paper (version of record): http://www.diva-portal.org This is the published version of a paper published in Bebyggelsehistorisk tidskrift. Citation for the original published paper (version of record): Sandell, K. (2004) Naturlängtan,

Läs mer

http://www.diva-portal.org This is the published version of a chapter published in Den bildade resenären: Vänner och kollegor belyser Svante Lundbergs väg från 1960-tal till 2010-tal. Citation for the

Läs mer

Lovfesting av allemannsretten

Lovfesting av allemannsretten Lovfesting av allemannsretten er det en begrensning på den frie ferdselsretten? Klas Sandell Professor; Avd. f. Geografi och Turism, Karlstads universitet: www.kau.se och Forskningsprogrammet "Friluftsliv

Läs mer

Stockholms skärgård; yttre delen - karta 1

Stockholms skärgård; yttre delen - karta 1 Stockholms skärgård; yttre delen - karta 1 Stockholms skärgård; yttre delen - karta 2 Stockholms skärgård; yttre delen - karta 3 Stockholms skärgård; yttre delen Kommuner: Haninge 0136 Norrtälje 0188 Nynäshamn

Läs mer

Allemansrätten. 1527496 April 2013. Jon Andersson

Allemansrätten. 1527496 April 2013. Jon Andersson Allemansrätten 1527496 April 2013 Jon Andersson Innehållsförteckning 1 Bakgrund och syfte 03 2 Genomförande 04 3 Resultaten i sammandrag 05 4 Resultat 07 2 Bakgrund och syfte Håll Sverige Rent vill med

Läs mer

Citation for the original published paper (version of record):

Citation for the original published paper (version of record): http://www.diva-portal.org Postprint This is the accepted version of a paper published in. This paper has been peer-reviewed but does not include the final publisher proof-corrections or journal pagination.

Läs mer

http://www.diva-portal.org This is the published version of a chapter published in Ett brott i skogen?. Citation for the original published chapter:

http://www.diva-portal.org This is the published version of a chapter published in Ett brott i skogen?. Citation for the original published chapter: http://www.diva-portal.org This is the published version of a chapter published in Ett brott i skogen?. Citation for the original published chapter: Fagerberg, N. (2012) Industrin eller skogsägarna - vems

Läs mer

HÄNG MED OSS PÅ ÄVENTYR RUNT HÖRNET. Upplevelsebaserad undervisning utomhus

HÄNG MED OSS PÅ ÄVENTYR RUNT HÖRNET. Upplevelsebaserad undervisning utomhus HÄNG MED OSS PÅ ÄVENTYR RUNT HÖRNET Upplevelsebaserad undervisning utomhus VAD ÄR SKOGSHJÄLTARNA? Skogshjältarna är ett koncept från Friluftsfrämjandet och Rädda Barnen som gör det enkelt för dig som lärare

Läs mer

Citation for the original published paper (version of record):

Citation for the original published paper (version of record): http://www.diva-portal.org This is the published version of a paper published in LMNT-nytt. Citation for the original published paper (version of record): Högberg, A., Holtorf, C. (2015) Ett hundra tusen

Läs mer

Allemansrätten en unik möjlighet

Allemansrätten en unik möjlighet 1 Allemansrätten en unik möjlighet Inte störa inte förstöra är huvudregeln i allemansrätten. Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla att röra sig fritt i naturen. Du använder dig av allemansrätten

Läs mer

Friluftsliv och informationsvanor i Umeå kommun. Rapport från en enkät om friluftsliv och informationsvanor i Umeå kommun.

Friluftsliv och informationsvanor i Umeå kommun. Rapport från en enkät om friluftsliv och informationsvanor i Umeå kommun. Friluftsliv och informationsvanor i Umeå kommun Rapport från en enkät om friluftsliv och informationsvanor i Umeå kommun. 2014-06-09 1 Innehåll Inledning......1 Resultat...2 Grundläggande fakta...2 Friluftslivsaktiviteter

Läs mer

Lovfesting av allemannsretten

Lovfesting av allemannsretten Dokumentation från anförande hållet vid Konferanse om allemannsrettens og friluftslivets framtid: Friluftsloven 50 år i 2007! i Oslo 26. og 27. november 2007 Lovfesting av allemannsretten er det en begrensning

Läs mer

Lpfö98 Övergång och samverkan. Lgr11, Förskoleklass Lgr11 Fritidshem Lgr11 Övergång och samverkan. Lgrsär11 Övergång och samverkan

Lpfö98 Övergång och samverkan. Lgr11, Förskoleklass Lgr11 Fritidshem Lgr11 Övergång och samverkan. Lgrsär11 Övergång och samverkan Bilaga 2 Försättssida Dnr 2015:201 Förslag till läroplanstexter Lpfö98 Övergång och samverkan Lgr11, Förskoleklass Lgr11 Fritidshem Lgr11 Övergång och samverkan Lgrsär11 Övergång och samverkan Lspec11

Läs mer

Strategisk inriktning för Svenska Klätterförbundet

Strategisk inriktning för Svenska Klätterförbundet Strategisk inriktning för Svenska Klätterförbundet Genom fysiska och mentala utmaningar, möjlighet till sociala sammanhang samt att lära sig acceptera risker och ta ansvar är klättring en unik möjlighet

Läs mer

IDROTT OCH HÄLSA. Syfte

IDROTT OCH HÄLSA. Syfte IDROTT OCH HÄLSA Fysiska aktiviteter och en hälsosam livsstil är grundläggande för människors välbefinnande. Positiva upplevelser av rörelse och friluftsliv under uppväxtåren har stor betydelse för om

Läs mer

Svenskarnas friluftslivsvanor

Svenskarnas friluftslivsvanor Svenskarnas friluftslivsvanor Peter Fredman, Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2019-05-20 1 Friluftsliv 2018 Nationell undersökning av svenska folkets friluftsvanor Varför gjordes

Läs mer

Undervisningen ska utformas så att alla kan delta och utvecklas utifrån sina egna förutsättningar och i samspel med andra.

Undervisningen ska utformas så att alla kan delta och utvecklas utifrån sina egna förutsättningar och i samspel med andra. IDROTT OCH HÄLSA Ämnet idrott och hälsa behandlar sambanden mellan människans livsstil, hälsa och välbefinnande. I ämnet ingår olika former av fysiska aktiviteter både inomhus och utomhus. Ämnets syfte

Läs mer

I Ur Och Skur Sånna förskola certifierad 2010 05 03

I Ur Och Skur Sånna förskola certifierad 2010 05 03 I Ur Och Skur Sånna förskola certifierad 2010 05 03 Friluftsfrämjandets pedagogiska modell Friluftsfrämjandets grupp organisation Skogsknopp 1-2 år Skogsknytte 3-4 år Skogsmulle 5-6 år Strövare 7-8 år

Läs mer

PDG518, Utomhuspedagogik, 15,0 högskolepoäng Outdoor Environmental Education, 15.0 higher education credits

PDG518, Utomhuspedagogik, 15,0 högskolepoäng Outdoor Environmental Education, 15.0 higher education credits UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN PDG518, Utomhuspedagogik, 15,0 högskolepoäng Outdoor Environmental Education, 15.0 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen är

Läs mer

Fritidshemmets syfte och centrala innehåll

Fritidshemmets syfte och centrala innehåll Regeringsredovisning: förslag till text i Lgr11 om fritidshemmet U2015/191/S 2015-11-23 Dnr: 2015:201 Fritidshemmets syfte och centrala innehåll Undervisningen i fritidshemmet ska utgå från den värdegrund

Läs mer

BESÖK OCH BESÖKARE I FJÄLLEN

BESÖK OCH BESÖKARE I FJÄLLEN BESÖK OCH BESÖKARE I FJÄLLEN Friluftsliv i förändring Den nya fjällupplevelsen Trender och framtida aktiviteter FJÄLLDELEGATIONEN SÄLEN, 215-1-28 PETER FREDMAN MITTUNIVERSITETET, ETOUR FRILUFTSLIV I FÖRÄNDRING

Läs mer

Myndighetsmöte friluftsliv, Peter Fredman Mittuniversitetet / Etour

Myndighetsmöte friluftsliv, Peter Fredman Mittuniversitetet / Etour Myndighetsmöte friluftsliv, 2014-10-16 Peter Fredman Mittuniversitetet / Etour Bakgrund Propositionen (2010): Framtidens friluftsliv Regeringens skrivelse (2012): Mål för friluftspolitiken Naturvårdsverket

Läs mer

IDROTT OCH HÄLSA. Ämnets syfte

IDROTT OCH HÄLSA. Ämnets syfte IDROTT OCH HÄLSA Idrott, friluftsliv och olika former av motion och rekreation har stor betydelse såväl för enskilda människors hälsa som för folkhälsan. Ämnet idrott och hälsa förvaltar ett kulturellt

Läs mer

IDROTT OCH HÄLSA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

IDROTT OCH HÄLSA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet IDROTT OCH HÄLSA Idrott, friluftsliv och olika former av motion och rekreation har stor betydelse såväl för enskilda människors hälsa som för folkhälsan. Ämnet idrott och hälsa förvaltar ett kulturellt

Läs mer

Ekosystem ekosystem lokala och globala

Ekosystem ekosystem lokala och globala Samband i naturen Ekosystem När biologer ska studera samspelet mellan levande varelser och hur dessa påverkas av miljön brukar de välja ut bestämda områden. Ett sådant område kallas ekosystem. Det kan

Läs mer

MILJÖMÅL: LEVANDE SKOGAR

MILJÖMÅL: LEVANDE SKOGAR MILJÖMÅL: LEVANDE SKOGAR Lektionsupplägg: Behöver vi skogen? Varför behövs skogen och varför behövs olika typer av skogar? Vad har eleverna för relation till skogen? Ta med eleverna ut i skogen, upptäck

Läs mer

Forskning i Sverige om natur och friluftsliv

Forskning i Sverige om natur och friluftsliv Forskning i Sverige om natur och friluftsliv Föreläsning vid Ph.d. sommerkurses om Forskning i Natur & Friluftsliv, Danmark, 24-26. juni 2008 Peter Schantz FoU-gruppen för rörelse, hälsa och miljö Åstrandlaboratoriet

Läs mer

Vindeln det är här det händer

Vindeln det är här det händer Det här är Vi. Vindeln det är här det händer Kombinationen av trygg boendemiljö, vacker natur och aktiva och engagerade människor gör Vindeln till en intressant kommun i ständig utveckling. Vi ser oss

Läs mer

Idrott och hälsa bedömning. Kommentar

Idrott och hälsa bedömning. Kommentar Idrott och hälsa bedömning Elevens namn Personnummer Rörelse i olika miljöer Rörelser inomhus (t.ex. bollsporter, lek, kondition, styrka, koordination) Bristfällig rörelseförmåga. Behöver utveckla: Kan

Läs mer

EN AV DE STÖRSTA FOLKRÖRELSERNA KAN INTE HA FEL. Nu behövs ett friluftslyft

EN AV DE STÖRSTA FOLKRÖRELSERNA KAN INTE HA FEL. Nu behövs ett friluftslyft EN AV DE STÖRSTA FOLKRÖRELSERNA KAN INTE HA FEL Nu behövs ett friluftslyft Vi vill göra mer. Inaktivitet kostar Sverige 6 miljarder kronor. Vi vill hjälpa till att minska den kostnaden. I den här skriften

Läs mer

Postprint.

Postprint. http://www.diva-portal.org Postprint This is the accepted version of a paper published in Nämnaren : tidskrift för matematikundervisning. This paper has been peer-reviewed but does not include the final

Läs mer

Friluftsliv och naturupplevelser

Friluftsliv och naturupplevelser 2019 Friluftsliv och naturupplevelser viktiga resurser i folkhälsoarbetet Visby, Gotland 8 maj 2019 kajsa.mickelsson@folkhalsomyndigheten.se https://youtu.be/stbfxlfzgf4 Folkhälsa Folkhälsa är ett begrepp

Läs mer

Friluftsliv i förändring några viktiga teman inför framtiden

Friluftsliv i förändring några viktiga teman inför framtiden FRILUFTSLIVETS MÖNSTER I SVERIGE IDAG Klas Sandel 2016. Friluftsliv i förändring: Några viktiga teman inför framtiden. Ursprunget till det statliga friluftsanslaget hanterades av Riksidrottsförbundet I:

Läs mer

starten på ett livslångt lärande

starten på ett livslångt lärande starten på ett livslångt lärande stodene skolområde Lusten till kunskap Alla barn föds nyfikna. Det är den starkaste drivkraften för allt lärande. Det vill vi ta vara på. Därför arbetar Stodene skolområde

Läs mer

Friluftslivets ekonomiska värden

Friluftslivets ekonomiska värden Friluftslivets ekonomiska värden friluftslivet berör många aktörer Vi behöver fakta kring friluftslivets betydelse, inte minst i ekonomiska termer. Friluftslivets stora bredd är också dess akilleshäl.

Läs mer

Brügge, B.,Glantz, M. & Sandell, K. (1999): Friluftslivets pedagogik För kunskap, känsla och livskvalitet. Malmö: Liber.

Brügge, B.,Glantz, M. & Sandell, K. (1999): Friluftslivets pedagogik För kunskap, känsla och livskvalitet. Malmö: Liber. Litteraturlista Period 1; Jag Ute; Trygghet & Hälsa Alsegård, H. (2007): Samarbetsövningar. Stockholm: SISU Idrottsböcker. Bryman, A. (2001): Samhällsvetenskapliga metoder. Malmö: Liber. Brügge, B.,Glantz,

Läs mer

Särskild Utbildning För Vuxna

Särskild Utbildning För Vuxna Engelska 1, 100 p (ENSENG51) Genom undervisningen i kursen engelska ska eleven ges förutsättningar att utveckla följande: Förståelse av talad och skriven engelska samt förmåga att tolka innehållet. Förmåga

Läs mer

Läroplan för grundskolan,förskoleklassen ochfritidshemmet 2011

Läroplan för grundskolan,förskoleklassen ochfritidshemmet 2011 Läroplan för grundskolan,förskoleklassen ochfritidshemmet 2011 Den samlade läroplanen innehåller tre delar: 1. Skolans värdegrund och uppdrag 2. Övergripande mål och riktlinjer för utbildningen 3. Kursplaner

Läs mer

Citation for the original published paper (version of record):

Citation for the original published paper (version of record): http://www.diva-portal.org This is the published version of a paper published in Arbetsmarknad & Arbetsliv. Citation for the original published paper (version of record): Eriksson, B., Bergman, A. (2016)

Läs mer

IDH 3.4 IDROTT OCH HÄLSA. Syfte

IDH 3.4 IDROTT OCH HÄLSA. Syfte 3.4 IDROTT OCH HÄLSA Fysiska aktiviteter och en hälsosam livsstil är grundläggande för människors välbefinnande. Positiva upplevelser av rörelse och friluftsliv under uppväxtåren har stor be tydelse för

Läs mer

FRIPP FRITIDSPEDAGOGISK PLANERING FÖR YTTERBYSKOLANS FRITIDSHEM

FRIPP FRITIDSPEDAGOGISK PLANERING FÖR YTTERBYSKOLANS FRITIDSHEM FRIPP FRITIDSPEDAGOGISK PLANERING FÖR YTTERBYSKOLANS FRITIDSHEM Meningsfull fritid Social träning Skapande Projekt Tema FRIPP FRITIDS PEDAGOGISK PLANERING Demokrati Värdegrunds arbete Natur & Miljö Rörelse,

Läs mer

Göteborg 19 oktober Idrott och hälsa. lars-ake.backman@skolverket.se

Göteborg 19 oktober Idrott och hälsa. lars-ake.backman@skolverket.se Göteborg 19 oktober Idrott och hälsa lars-ake.backman@skolverket.se Varför idrott och hälsa i grundskolan? Varför idrott och hälsa? Positiva upplevelser av rörelse och friluftsliv under uppväxtåren har

Läs mer

This is a published version of a paper published in Skattenytt.

This is a published version of a paper published in Skattenytt. Uppsala University This is a published version of a paper published in Skattenytt. Citation for the published paper: Cejie, K. (2010) "Ny dom av EU-domstolen: återigen dags att ändra SINK och A-SINK?"

Läs mer

Ekosystem ekosystem lokala och globala

Ekosystem ekosystem lokala och globala Samband i naturen Ekosystem När biologer ska studera samspelet mellan levande varelser och hur dessa påverkas av miljön brukar de välja ut bestämda områden. Ett sådant område kallas ekosystem. Det kan

Läs mer

Citation for the original published paper (version of record):

Citation for the original published paper (version of record): http://www.diva-portal.org This is the published version of a paper published in Idrottsforum.org/Nordic sport science forum. Citation for the original published paper (version of record): Lundvall, S.

Läs mer

ALLEMANSRÄTT OCH SKIDÅKNING INTE STÖRA - INTE FÖRSTÖRA

ALLEMANSRÄTT OCH SKIDÅKNING INTE STÖRA - INTE FÖRSTÖRA ALLEMANSRÄTT OCH SKIDÅKNING INTE STÖRA - INTE FÖRSTÖRA INLEDNING Tack vare Allemansrätten kan vi bedriva organiserat friluftsliv. Som förespråkare av friluftslivet vill Friluftsfrämjandet hjälpa till att

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN. AVD. Fjärilen

VERKSAMHETSPLAN. AVD. Fjärilen VERKSAMHETSPLAN AVD. Fjärilen 2012-2013 Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer

Citation for the original published paper (version of record):

Citation for the original published paper (version of record): http://www.diva-portal.org This is the published version of a paper published in Kurage. Citation for the original published paper (version of record): Weinryb, N. (2015) Flyktingkrisen omdefinierar civilsamhällets

Läs mer

GROVPLANERING HT.-11 LINDENS FRITIDSHEM.

GROVPLANERING HT.-11 LINDENS FRITIDSHEM. GROVPLANERING HT.-11 LINDENS FRITIDSHEM. Höstens tema: Natur. Vi fortsätter med vårt tema som bestämdes demokratiskt ihop med Lindens barn. Några rubriker vi kommer att ta upp är: Svampar. Ätliga och giftiga.

Läs mer

SKOG OCH UNGDOM OCH ALLEMANSRÄTTEN. - Inte störa, inte förstöra -

SKOG OCH UNGDOM OCH ALLEMANSRÄTTEN. - Inte störa, inte förstöra - SKOG OCH UNGDOM OCH ALLEMANSRÄTTEN - Inte störa, inte förstöra - SKOG OCH UNGDOM OCH ALLEMANSRÄTTEN Allemansrätten är mycket betydelsefull för Skog och Ungdoms verksamhet. Den ger oss möjlighet att kunna

Läs mer

Naturskyddsföreningens remissvar angående förslag till mätbara mål för friluftspolitiken

Naturskyddsföreningens remissvar angående förslag till mätbara mål för friluftspolitiken Att Christina Frimodig Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Stockholm 2011-11-17 Ert dnr: NV-00636-11 Vårt dnr: 214/2011 Naturskyddsföreningens remissvar angående förslag till mätbara mål för friluftspolitiken

Läs mer

Kursplan. Inriktning idrott och hälsa, 40 poäng Physical Education and Health, Basic Course, 40 points. Syfte. Innehåll 1(6)

Kursplan. Inriktning idrott och hälsa, 40 poäng Physical Education and Health, Basic Course, 40 points. Syfte. Innehåll 1(6) 1(6) Kursplan Hälsovetenskapliga institutionen Inriktning idrott och hälsa, 40 poäng Physical Education and Health, Basic Course, 40 points Kurskod: INI069 Nivå: A Ämne: Idrott Utbildningsområde: Idrottsområdet

Läs mer

Matematik, naturvetenskap och teknik i förskolan

Matematik, naturvetenskap och teknik i förskolan Matematik, naturvetenskap och teknik i förskolan Avd Mästerkatten Matematik På Mästerkatten arbetar vi mycket med matematik, naturvetenskap och teknik. Matematik kommer in i alla våra vardagssituationer.

Läs mer

TANKESMEDJA FÖR FRILUFTSLIV ÖREBRO, 2015-04-28 PETER FREDMAN MITTUNIVERSITETET, ETOUR

TANKESMEDJA FÖR FRILUFTSLIV ÖREBRO, 2015-04-28 PETER FREDMAN MITTUNIVERSITETET, ETOUR FRILUFTSLIVET I SVERIGE IDAG SÅ SER DET UT TANKESMEDJA FÖR FRILUFTSLIV ÖREBRO, 2015-04-28 PETER FREDMAN MITTUNIVERSITETET, ETOUR FRILUFTSPOLITIKEN Propositionen (2010): Framtidens friluftsliv Regeringens

Läs mer

Coimisiún na Scrúduithe Stáit State Examinations Commission. Leaving Certificate Marking Scheme. Swedish. Higher Level

Coimisiún na Scrúduithe Stáit State Examinations Commission. Leaving Certificate Marking Scheme. Swedish. Higher Level Coimisiún na Scrúduithe Stáit State Examinations Commission Leaving Certificate 2012 Marking Scheme Swedish Higher Level RÄTTNINGSMALL SVENSKA Del I (Totalt 30 poäng) 1. Ersätt ordet med ett annat som

Läs mer

MED LÄROPLANEN UTE OCH INNE I VÄXELVERKAN

MED LÄROPLANEN UTE OCH INNE I VÄXELVERKAN MED LÄROPLANEN UTE OCH INNE I VÄXELVERKAN FORTBILDNING FÖR PEDAGOGER 2018 Norrtälje Naturcentrum erbjuder fortbildning på Färsna gård i Norrtälje gällande utomhuspedagogik och möjligheterna kring naturen

Läs mer

En renässans för friluftslivet?

En renässans för friluftslivet? En renässans för friluftslivet? Propositionen 2009/10:238 - Framtidens friluftsliv Regeringsuppdrag till Naturvårdsverket: Förslag till mål för friluftslivspolitiken, (Naturvårdsverkets rapport 6476 mars

Läs mer

kap 1. Fotografisk bildspråkspolicy inledning

kap 1. Fotografisk bildspråkspolicy inledning kap 1. Fotografisk bildspråkspolicy sid 1 inledning Svenska kyrkan är inte en geografiskt begränsad plats. Vår bildvärld måste därför omfatta mycket mer än verksamheten som pågår innanför kyrkobyggnadens

Läs mer

Idrottslärares syn på friluftslivsundervisningen i skolan

Idrottslärares syn på friluftslivsundervisningen i skolan Idrottslärares syn på friluftslivsundervisningen i skolan Physical and health-teachers views on outdoor education. Ida Eriksson Fakultet: Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap Ämne/Utbildningsprogram:

Läs mer

Bedömning i Friluftsliv. Erik Backman Idrotts- och hälsokonventet 30 okt

Bedömning i Friluftsliv. Erik Backman Idrotts- och hälsokonventet 30 okt Bedömning i Friluftsliv Erik Backman Idrotts- och hälsokonventet 30 okt Vad är friluftsliv och utevistelse? friluftsliv innebär vistelse utomhus i natur- eller kulturlandskapet för välbefinnande och naturupplevelser

Läs mer

KAP. 5: SAMMANFATTNING OCH PROGRAM FÖR PLANERING AV EN FRAMTIDA MARKANVÄNDNING

KAP. 5: SAMMANFATTNING OCH PROGRAM FÖR PLANERING AV EN FRAMTIDA MARKANVÄNDNING Kap.5: Sammanfattning och program för planering av en framtida markanvändning KAP. 5: SAMMANFATTNING OCH PROGRAM FÖR PLANERING AV EN FRAMTIDA MARKANVÄNDNING 51 Vägval Myttinge - förslag till framtida användning

Läs mer

Undersökning bland skolbarnsföräldrar. Kontakt Svenskt Friluftsliv: Ulf Silvander Kontakt Novus: Ieva Englund Datum:

Undersökning bland skolbarnsföräldrar. Kontakt Svenskt Friluftsliv: Ulf Silvander Kontakt Novus: Ieva Englund Datum: Undersökning bland skolbarnsföräldrar Kontakt Svenskt Friluftsliv: Ulf Silvander Kontakt Novus: Ieva Englund Datum: 2017-04-21 1 BAKGRUND Syftet är att ta reda på hur föräldrarna som har barn i skolåldern

Läs mer

Avdelning Blå. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2015/ Sid 1 (17) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T. Tfn (vx),

Avdelning Blå. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2015/ Sid 1 (17) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T. Tfn (vx), 2011-10-17 Sid 1 (17) Handlingsplan för Markhedens Förskola Avdelning Blå 2015/2016 V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (17) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål

Läs mer

Allemansrätten och dess framtid

Allemansrätten och dess framtid Allemansrätten och dess framtid Klas Sandell Professor! Inst för Geografi,! Medier och Kommunikation,! Karlstads universitet! "...grunderna i allemansrätten..." Klas.Sandell@kau.se! http://www.friluftsforskning.se!

Läs mer

Idrott och hälsa. Centralt innehåll. I årskurs 1 3

Idrott och hälsa. Centralt innehåll. I årskurs 1 3 Idrott och hälsa och hälsofrämjande levnadsvanor är grundläggande för människors välbefinnande. Positiva upplevelser av idrott, fysiska aktiviteter och friluftsliv under uppväxtåren har stor betydelse

Läs mer

Postprint.

Postprint. http://www.diva-portal.org Postprint This is the accepted version of a paper published in PLAN. This paper has been peer-reviewed but does not include the final publisher proof-corrections or journal pagination.

Läs mer

För årskurs 1 50 poäng IDH

För årskurs 1 50 poäng IDH 2012 Del 1 av 2 Idrott och Hälsa 1 För årskurs 1 50 poäng IDH Två terminer där sex projekt ska genomföras innan sommarlovet. I samarbete med: Alexander Persson Idrottslärare Stockholms Tekniska Gymnasium

Läs mer

ENKÄT Kartläggning av friluftsliv Smedjebackens kommun 2018

ENKÄT Kartläggning av friluftsliv Smedjebackens kommun 2018 ENKÄT Kartläggning av friluftsliv Smedjebackens kommun 2018 Enkät Kartläggning av friluftsliv Smedjebackens kommun 2018 En kartläggning av naturområden för friluftsliv i Smedjebackens kommun pågår tillsammans

Läs mer

This is the published version of a paper published in Svensk Idrottsforskning: Organ för Centrum för Idrottsforskning.

This is the published version of a paper published in Svensk Idrottsforskning: Organ för Centrum för Idrottsforskning. http://www.diva-portal.org This is the published version of a paper published in Svensk Idrottsforskning: Organ för Centrum för Idrottsforskning. Citation for the original published paper (version of record):

Läs mer

Centralt innehåll. Rörelse. Hälsa och livsstil. Friluftsliv och utevistelse. Ämnesspecifika begrepp. Rörelse. Hälsa och livsstil.

Centralt innehåll. Rörelse. Hälsa och livsstil. Friluftsliv och utevistelse. Ämnesspecifika begrepp. Rörelse. Hälsa och livsstil. MOTORIK Fysiska aktiviteter, rörlighet och en hälsosam livsstil är grundläggande för människors välbefinnande. Positiva upplevelser av rörelse och friluftsliv under uppväxtåren har stor betydelse för om

Läs mer

Projektbeskrivning (hela projekttiden)

Projektbeskrivning (hela projekttiden) Projektbeskrivning (hela projekttiden) Projektnamn: Friluftsfritids Projekttid: Januari 2014- juni 2016 Syfte Projektet Friluftsfritids har till syfte att: öka samarbetet mellan skola, naturskola och ideella

Läs mer

Framtidsfokus: Barn och natur 13 oktober

Framtidsfokus: Barn och natur 13 oktober Framtidsfokus: Barn och natur 13 oktober Institutet för Framtidsstudier granskar samtiden för att få redskap och ta vara på erfarenheter inför framtiden i en serie seminarier, sk Framtidsfokus. Detta handlade

Läs mer

Vår verksamhet under läsåret

Vår verksamhet under läsåret Avdelningsdeklaration 2015/2016 Skåre skolområde Förskola: Skåre Herrgårds Förskola Vision: Genom leken vill vi ge barnen aptit på livet Avdelning: ASPEN Personal: Lotta Linder 100 % förskollärare Cathrina

Läs mer

Skyddad natur. En rapport till Naturvårdsverket om allmänhetens syn på skyddad natur

Skyddad natur. En rapport till Naturvårdsverket om allmänhetens syn på skyddad natur Skyddad natur En rapport till Naturvårdsverket om allmänhetens syn på skyddad natur Jenny Börlin, Kantar Sifo Lina Lenefors, Professional Management 29 juni 2018 Projektnummer 1539819 Metod och urval -

Läs mer

Citation for the original published paper (version of record):

Citation for the original published paper (version of record): http://www.diva-portal.org This is the published version of a paper published in Arbetsmarknad & Arbetsliv. Citation for the original published paper (version of record): Bergman, A. (2009) Recension av

Läs mer

3.4 IDROTT OCH HÄLSA

3.4 IDROTT OCH HÄLSA 3.4 IDROTT OCH HÄLSA Fysiska aktiviteter och en hälsosam livsstil är grundläggande för människors välbefinnande. Positiva upplevelser av rörelse och friluftsliv under uppväxtåren har stor be tydelse för

Läs mer

Historia, kultur och turism

Historia, kultur och turism Historia, kultur och turism History, Culture and Tourism Högskolepoäng: 15 Kurskod: 1IH014 Ansvarig institution: Idé- och samhällsstudier Huvudområde: Idéhistoria Nivå: Grundnivå Fördjupning i förhållande

Läs mer

FRILUFTSLIV: HISTORIA, KULTUR OCH SAMHÄLLE, 7,5 HÖGSKOLEPOÄNG FRILUFTSLIV: HISTORY, CULTURE AND SOCIETY, 7.5 HIGHER EDUCATION CREDITS

FRILUFTSLIV: HISTORIA, KULTUR OCH SAMHÄLLE, 7,5 HÖGSKOLEPOÄNG FRILUFTSLIV: HISTORY, CULTURE AND SOCIETY, 7.5 HIGHER EDUCATION CREDITS 1 (7) FRILUFTSLIV: HISTORIA, KULTUR OCH SAMHÄLLE, 7,5 HÖGSKOLEPOÄNG FRILUFTSLIV: HISTORY, CULTURE AND SOCIETY, 7.5 HIGHER EDUCATION CREDITS Basdata Kursen är en fristående kurs, vilken ges på forskarnivå

Läs mer