Pensionärs- och tillgänglighetsrådet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Pensionärs- och tillgänglighetsrådet"

Transkript

1 Protokoll Pensionärs- och tillgänglighetsrådet

2 Sida 2 av 21 Plats och tid: Förvaltningshuset i Bräcke, nämndrummet, kl Beslutande: Övriga: Johan Loock (M), ordförande Elisabeth Andersson (C) Barbro Norberg (S) Ragnar Sandelius, Kälarne-Sörbygden PRO Ann-Sofie O Dwyer, Bräcke PRO Stig Sundin, Revsunds PRO Leif Pettersson, Bodsjö PRO Birgitta Franzon, SPF Gimådalen, Kenneth Godhe, Strokeföreningen Östjämtland Marina Mellgren, ej tjänstgörande ersättare (M) Mona Rylander, anhörigstödjare/boendestödjare, Göran Bengtsson, chef teknik- och infrastrukturavdelningen, 26, 35 Michael Larsson, gatuchef, 26,27,35 Helena Stridh, chef vård- och omsorgsavdelningen, Yngve Hamberg, sekreterare Justering: Protokollet justeras tisdagen den 30 april2019, kl Utses att justera: Birgitta Franzon Yngve Hamberg Johan Loock Birgitta Franzon Sekreterare Ordförande Justerande Anslag Justeringen av vård- och omsorgsutskottets protokoll har tillkännagivits genom anslag på Bräcke kommuns digitala anslagstavla. Anslagstid: Från och med till och med Förvaringsplats: Kommunkansliet, Bräcke.

3 Sida 3 av 21 Ärendelista Sidan 1. Val av justerare samt upprop 4 2. Fastställande av dagordningen 5 3. Påminnelse om jäv/intressekonflikt 6 4. Information: Anhörigstöd 7 5. Beslut: Föregående protokoll och Information: SBO, uppdatering av nuläget 9 7. Information: Vägar, trottoarer och vägbelysning Beslut: Val av boenderåd Beslut: Val av vice ordförande Beslut: Val av beredningsgrupp Beslut: Val av arbetsgrupp boendeenkäten Information: Vård och omsorg Information: Rapport från organisationerna Information: Rapport från kommunstyrelsen Övriga frågor 21 - Blufföretag

4 Sida 4 av 21 Ptr 21 Upprop Ordföranden hälsar alla deltagare välkomna. Upprop görs. Leif Pettersson tjänstgör som ersättare för Carita Modén, Bodsjö PRO. De Handikappades Riksförbunds Jämtlandsdistrikt har meddelat att de tills vidare inte har utsett någon representant i rådet för den innevarande mandatperioden.

5 Sida 5 av 21 Ptr 22 Fastställande av dagordning s beslut Den utskickade dagordningen godkänns.

6 Sida 6 av 21 Ptr 23 Påminnelse om jäv/intressekonflikt Enligt kommunallagen kap får en förtroendevald som är jävig i ett ärende hos en nämnd inte delta eller närvara vid handläggningen av det ärendet. Med nämnd likställs arbetet i kommunstyrelsens arbetsutskott. Med jäv menas att man påverkas av beslutet enligt något av följande: 1. saken angår honom eller henne själv eller hans eller hennes make, sambo, förälder, barn eller syskon eller någon annan närstående eller om ärendets utgång kan väntas medföra synnerlig nytta eller skada för den förtroendevalde själv eller någon närstående, 2. han eller hon eller någon närstående är ställföreträdare för den som saken angår eller för någon som kan vänta synnerlig nytta eller skada av ärendets utgång, 3. ärendet rör tillsyn över sådan kommunal verksamhet som han eller hon själv är knuten till, 4. han eller hon har fört talan som ombud eller mot ersättning biträtt någon i saken, eller 5. det i övrigt finns någon särskild omständighet som är ägnad att rubba förtroendet för hans eller hennes opartiskhet i ärendet. Ordföranden informerar om att den som känner till något som kan antas göra att man är jävig ska självmant ge det till känna. Den som jävet gäller får delta i prövningen av jävsfrågan bara om nämnden annars inte är beslutsför och någon ersättare inte kan tillkallas utan förseningar. Jäv kan anmälas i anslutning till denna informationspunkt eller i under mötets gång s beslut har tagit del av informationen.

7 Sida 7 av 21 Ptr 24 Information: Anhörigstöd Mona Rylander har nu arbetat halvtid som anhörigstödjare i Bräcke kommun i 2,5 år. Dessutom har hon en anställning som boendestödjare på halvtid. Mona berättar att hon, som första anställda med detta uppdrag, inledningsvis fick lägga mycket tid på att marknadsföra funktionen, att visa att hon finns till och vad hon kan hjälpa till med. Informationen har skett via media och mötesverksamhet med olika organisationer. Målgruppen är anhöriga och närstående till personer med funktionsnedsättning, långvarig sjukdom, psykisk ohälsa eller missbruk. Anhörigstödjarens insatser är kostnadsfria och omfattar råd, stöd och hjälp till vägledning. Självklart har anhörigstödjaren tystnadsplikt. Anhöriggrupper och andra mötesplatser ordnas regelbundet på olika platser i kommunen. Där samtalar man om olika saker som deltagarna vill prata om. Varje år ordnas en anhörigvecka med olika aktiviteter. Verksamheten är inte till för de vårdbehövande utan för de anhöriga vars insatser är ytterst värdefulla och behöver all stöttning som kan ges för att de ska orka fortsätta. Den psykiska ohälsan ökar. Det är svårt att vara anhörig. Deltagarna ökar i antal för varje år. Samarbete finns med biståndshandläggare, kognitiva stödteamet m fl. Studiecirklar bedrivs i samverkan med Studieförbundet Vuxenskolan. Kommunerna i länet samarbetar i ett nätverk. Även med Ånge kommun bedrivs ett givande samarbete. Mona har även sökt kontakt med kyrkan angående stödgrupper och liknande men inte fått respons ännu. Det vore också önskvärt med ett större samarbete med hälsocentralerna eftersom de ofta får de första kontakterna med målgruppen. Behovet av anhörigstöd uppmärksammas allt mer. En utbildning för anhörigkonsulenter kommer att start i Göteborg. Mona delar ut en broschyr som deltagarna kan vidarebefordra till sina respektive organisationer. s beslut har tagit del av informationen.

8 Sida 8 av 21 Ptr 25 Information: Föregående protokoll Ordföranden gör en genomgång av protokollen från och det extra mötet s beslut har tagit del av protokollen från och och lägger dem till handlingarna.

9 Sida 9 av 21 Dnr KSK 2019/ Ptr 26 Information från SBO, uppdatering av nuläget beslutade på sitt förra möte att lämna in ett yttrande till kommunstyrelsen om förslaget till detaljplaneändring på fastigheten Bräcke 4:73. Ändringen görs med syfta att tillåta bostäder inom området. Statens Bostadsomvandling, SBO, avser att bygga om det gamla elevhemmet till ett boende för äldre människor. Göran Bengtsson informerar om att ärendet kommer att hanteras av byggoch miljönämnden den 3 maj. Vid godkännande kommer information om projektet att ges på kommunfullmäktiges sammanträde den 12 juni. Eventuellt bygge kan starta till hösten och pågå i ett år. Projekteringskostnaden uppgår till kronor, betalas av kommunen men kan läggas på projektet vid positivt besked. Något annat alternativ till nyttjande, än via SBO, finns inte i dagsläget. Att riva anläggningen kostar ca kronor. Från pensionärsorganisationerna har det framförts synpunkter om att läget är för ocentralt för att utöva någon lockelse för boende. Bräcke kommun gör nu en översyn av den yttre miljön kring fastigheten, exempelvis möjligheterna för en förrådsbyggnad, promenadstråk och carportar till dem som är bilburna. Underlag för beslut s protokoll , 18 Yttrande till kommunstyrelsen, s beslut har tagit del av informationen.

10 Sida 10 av 21 Ptr 27 Information: Vägar, trottoarer och vägbelysning Michael Larsson informerar om nuläget gällande delar av infrastrukturen i kommunen. Vägbelysning Trafikverket gör tillsammans med Sveriges kommuner och landsting, SKL, en översyn av vägbelysningen i landet. Ett projekt har inletts med ett antal kommuner och ska utvärderas. Trafikverket vill att kommunerna ska överta huvudmannaskapet för ett stort antal vägar nu när det är dags att renovera belysningsstolparna till mer trafiksäkra varianter och med mer miljövänlig och energieffektiv belysning. I Bräcke kommun finns det ca gatubelysningspunkter. Ca av dem finns längs kommunala vägar, ca 200 tillhör lysföreningar, ca 500 är Trafikverkets ansvar och ca finns efter vägar som har Trafikverket som huvudsaklig huvudman för men som kommunen ansvarar för belysningen på. Varje stolpe kostar kronor att renovera. Kommunen har bytt till LED-armaturer längs alla sina vägar och till stor del även på de övriga vägarna som kommunen ansvarar för. Under de nio år som gått sedan utbytet inleddes har det sparats in mer än en miljon kilowattimmar. Belysning längs vägarna är en rättvisefråga. Varför belysa stora vägar i städerna där det inte finns några gångtrafikanter och lämna gående på landsbygden helt oskyddade för trafiken? Trafikverket måste fortsätta ta sitt ansvar. Vägar och trottoarer (gångbanor) Vägarbeten pågår kontínuerligt runt om i kommunen enligt den ambition som fastställts i investeringsbudgeten. I år sker arbeten på Gränsgatan och Jämtlandsgatan i Bräcke samhälle. Äldres gångstråk och barns skolvägar är prioriterade insatser. I samband med de nya asfalteringarna sker en breddning av trottoaren på den ena sidan av vägen till två meter för att öka tillgängligheten för exempel barnvagn och rollator. På andra sidan vägen tas trottoaren bort. En dialog pågår med Trafikverket om parkeringsfickorna längs E14 i Bräcke samhälle. Trafikverket vill ta bort dem. Om det blir besvärligare att parkera

11 Sida 11 av 21 Ptr 27 forts kan det få negativ inverkan på affärsverksamheten längs genomfarten. Det kan också påverka tillgängligheten för rörelsehindrade. Vägnätet i Bräcke samhälle omfattar ca m, i Gällö ca m, i Kälarne och i Pilgrimstad m. Tillkommer gång- och cykelbanor med nära m, merparten i Bräcke. Stensmyrvägen utanför Bräcke är också ett kommunalt ansvar, ca m. Det finns även kommunalt vägnät i Stavre, Fjällsta och Rissna. s beslut har tagit del av informationen.

12 Sida 12 av 21 Dnr KSK 2018/ Ptr 28 Beslut: Val av boenderåd På förra sammanträdet beslutades att val av rådets representanter i boenderåden ska göras den 25 april efter nomineringar från organisationerna. Förslag har inkommit från PRO Bräcke. Kommunstyrelsens vård- och omsorgsutskott har valt sammankallande och sin ersättare på möte 26 mars. Ordföranden och chefen för vård- och omsorgsavdelningen har fått i uppdrag att se över formerna för en ordnad återkoppling från hemtjänsten i form av brukarråd eller liknande. Underlag för beslut s protokoll , 28 Vård- och omsorgsutskottets protokoll , 23 s beslut 1. väljer följande representanter till boenderåden: Boenderåd Ordinarie Ersättare LSS Birgitta Franzon vakant Furugränd Lena Åkerlind Margareta Eurenius Gellinergården Carita Modén vakant Gimsätra Lena Åkerlind Margareta Eurenius Tallgläntan Sonja Backlund vakant 2. De vakanta platserna kan kompletteras senare. 3. Kontaktuppgifter ska skickas till dem som är sammankallande.

13 Sida 13 av 21 Ptr 29 Beslut: Val av vice ordförande i rådet behöver välja ny vice ordförande för den innevarande mandatperioden. Ärendet bordlades på förra sammanträdet. Underlag för beslut s protokoll , 14 s beslut väljer Ragnar Sandelius till vice ordförande för den innevarande mandatperioden.

14 Sida 14 av 21 Ptr 30 Beslut: Val av beredningsgrupp i rådet behöver välja en ledamot som jämte ordföranden och vice ordföranden utgör ärendeberedningsgrupp inför varje nytt sammanträde. Underlag för beslut s protokoll , 12 s beslut väljer Birgitta Franzon att jämte ordföranden och vice ordföranden utgöra ärendeberedningsgrupp inför varje nytt sammanträde för den innevarande mandatperioden.

15 Sida 15 av 21 Ptr 31 Beslut: Val av arbetsgrupp för boendeenkäten En boendeenkät kommer att skickas ut till kommuninvånarna som underlag för planeringen av framtida boenden för äldre och funktionshindrade. Organisationerna har beretts möjlighet att lämna in förslag på deltagare i den arbetsgrupp som ska utforma enkäten. Förslag har inkommit från PRO Bräcke. Förutom representanter från pensionärs- och tillgänglighetsrådet kommer det att ingå företrädare för den politiska ledningen, verksamhetsledningen, enhetschefer, biståndshandläggare och kommunens kommunikatör. Underlag för beslut s protokoll , 6 s beslut utser Lena Åkerlind, Ragnar Sandelius, Ann-Sofie O Dwyer och Barbro Norberg till att ingå i arbetsgruppen för boendeenkäten.

16 Sida 16 av 21 Ptr 32 Information: Vård och omsorg Helena Stridh informerar om den analys av särskilda boendeplatser som pågår. Verksamheten har fått i uppdrag av kommunstyrelsen och dess ekonomiutskott att utreda hur många, placering och vilken typ av boendeplatser som behövs både på kort och på lång sikt. Under fjolåret minskade antalet platser för särskilt boende (SÄBO) med tolv enligt fullmäktigeslut. Utvärderingar visar att beslutet inte har medfört några konsekvenser i form av ökat betalningsansvar gentemot regionen för kvardröjande patienter, beslut som ej kunnat verkställas på grund av platsbrist eller ökning av hemtjänstinsatser. Efterfrågan på korttidsplatser har däremot ökat, men det kan bero på ändrad lagsstiftning (LOSUS). I nuläget finns det i kommunen 99 SÄBO-platser och 10 korttidsplatser. I snitt har antalet tomma rum (SÄBO) under 2018 varit 5,86 per månad var snittet 12,56 och ,45. Tallgläntan i Kälarne har flest tomma platser. Efterfrågan är högre i Bräcke och Gällö. I förhållande till statistiken i övriga länet utmärker sig inte Bräcke kommun på något vis när det gäller behovet av platser, däremot ligger antalet platser något i överkant. Om vi skulle välja samma nyckeltal som exempelvis Strömsunds kommun (där antalet platser är 20 % av befolkningen 80 år eller äldre) så skulle antalet SÄBO-platser i Bräcke i nuläget bara behöva vara 89 och behovet år 2030 beräknas då bli 126 platser. Idag har Bräcke kommun plats för 24,4 % av befolkningsgruppen och 2030 beräknas vi ha plats för 17,3 % med nuvarande antal platser. Grannkommunerna har ett hårdare tyck på platser än vad vi har, med köer i någon form. Revisionsbyrån PWC har granskat vård- och omsorgsverksamheten och kommit fram till att behovet av SÄBO-platser är konstant under åren och att det därefter blir ett starkt ökande behov. Invånarantalet i åldersgruppen år sjunker kraftigt i Kälarneområdet medan det ökar i Bräckeoch Gällöområdena, särskilt i åldrarna år. Antalet äldre än 85 år beräknas få en liten ökning i alla kommundelarna. Pensionsavgångarna de närmaste fem åren 15 % i Bräcke, 17 % i Gällö och 29 % i Kälarne. Arbetsförmedlingen har ca inskrivna arbetssökande i hela länet. Bland dessa är det många som av olika skäl står långt ifrån arbetsmarknaden. Det blir alltså svårt att fylla vakanserna och det är ett gemensamt problem för hela länet. Bemanningsenheten känner stor oro gällande rekryteringen, framförallt för Kälarneområdet.

17 Sida 17 av 21 Ptr 32 forts Den totala sjukfrånvaron minskar. Sjukskrivningstalet varierar stort mellan kommundelarna. Korttidssjukfrånvaron är lägst i Gällö och högst i Kälarne. Övertidsuttagen är också störst i Kälarne. Andelen utbildade undersköterskor minskar för varje år. Det blir allt färre att tillgå på arbetsmarknaden. Högsta andelen finns i Gällö och lägsta i Kälarne. Pendlingsmöjligheterna är större i Bräcke-Gällö än i Kälarne. Analysen utgör ett faktaunderlag som kommande bedömningar ska grunda sig på. Ett viktigt påpekande är att medarbetarna ska skyddas, slitaget måste minska. Om det blir en minskning av antalet SÄBO-platser de kommande åren så behöver det ske samlat för att ge bra effekt på schemaläggningen. De framtida rekryteringsbehoven tyder på att berörda medarbetare får behålla sina anställningar men att de kan behöva byta arbetsplats. Underlag för beslut Ekonomiutskottets protokoll , 9 s beslut har tagit del av informationen.

18 Sida 18 av 21 Ptr 33 Information: Rapport från organisationerna Birgitta Franzon: SPF Gimådalen gör en bussresa till kusten med besök på fiskerestaurang och med stopp i Järvsö och Ljusdal på hemvägen den 4 maj. Det fanns plats för 48 personer i bussen men den blev fullbokad redan innan anmälningstiden hunnit gå ut. 14 maj deltar de på Träffpunkten på Gellinergården. 10 juni äter de kolbullar i samband med Hovikens friluftsdag och i 6-7 juli blir det servering på hembygdsgården i Gällö. Stig Sundin: Revsunds PRO har haft årsmöte i Fanbyn med mat och underhållning, bl a uppvisning av en linedancegrupp. De brukar spela boule i gymnastiksalen i Gällö en gång i veckan med deltagande av personer, men nu är det ett uppehåll i väntan på att det går att vara ute. Det förs diskussioner med kommunen om en gemensam föreningslokal, möjligen på gamla Gellinergården. Ragnar Sandelius: Kälarne-Sörbygden PRO hade sitt årsmöte i Västanede. Det har varit kolbulledag vid slalombacken och fika på Tallgläntan med underhållning av Lill-Bengt. I juni blir det en resa till Höga Kusten. 11 maj ölprovning. De kommer också att delta på Kälarnedagen 6 juni. Ambitionen är att hålla en aktivitet varje månad. Kenneth Godhe: Strokeföreningen har också haft sitt årsmöte. De har spelat boule med PRO i curlinghallen i Hammarstrand och haft medlemsmöte i Bispgården. I sommar visas det film i Gastsjön om gamla träbanan, med guidning på plats. Det blir även Dan Andersson-musik i Höglunda i sommar. Eftersom medlemmarna inte är så rörliga så försöker de sprida ut aktiviteterna geografiskt så att alla har möjlighet att närvara någon gång. Leif Pettersson: Bodsjö PRO har haft årsmöte på Bostugan i Hunge med förtäring och underhållning av Lill-Bengt. I detta nu inleds ett nytt månadsmöte på Bostugan. Det funderas på någon form av aktivitet i Kälens Bystuga, kanske grillning. 29 juni blir det den traditionella bussresan till Föllinge och revyn Vattnet har gått. Ann-Sofie O Dwyer: Bräcke PRO har haft årsmöte och ett medlemsmöte med Östersunds Auktionsverk där deltagarna kunnat få egna saker bedömda. På fredag blir

19 Sida 19 av 21 Ptr 33 forts det nytt medlemsmöte med information från Bengt Lindström om vad som pågår med byggnationer nere vid båthamnen bl a. En flicka från kulturskolan i Kälarne kommer att sjunga. 8 maj äger resan till riksdagen rum. I sommar blir det ett besök i Kälarne på tantmuséet, tygaffären och parken i Väster- Övsjö. I augusti serveras surströmming. s beslut har tagit del av informationen.

20 Sida 20 av 21 Ptr 34 Information: Rapport från kommunstyrelsen Ordföranden meddelar att kommunstyrelsen har haft två möten sedan sist, 20 februari och 28 mars. Tekniska förvaltningen har fått i uppdrag att se över den tekniska statusen på kommunens simhallar. Det görs en översyn av högstadieorganisationen avseende bl a elevantal, lokalisering och skolområdesindelning. Som största delägare i Mid Sweden 365 AB (skidtunneln i Gällö) har kommunen en särskild uppsiktsplikt. Därför kommer ett dialogmöte att hållas med bolaget. Planeringsförutsättningarna inför den kommande kommunplaneperioden har tagits fram och överlämnats till kommunfullmäktige för beslut. I underlaget räknar man med ett oförändrat skatteuttag och fortsatta amorteringar på lånen. Bokslutet för 2018 är klart. Det blev ett litet men symboliskt viktigt plusresultat. Det har skett en fantastisk ekonomisk återhämtning med tanke på det stora sparbetinget vid årets början. Kommunen har fått en donation som ska användas till trivselåtgärder på Nya Gellinergården. Arvet ska förvaltas av en stiftelse som får namnet Kurt Södermans Minne. Kommunen har en ny politisk organisation med utskott till kommunstyrelsen istället för de traditionella facknämnderna. Instruktioner för utskott, arbetsgrupper och råd har fastställts. s beslut har tagit del av informationen.

21 Sida 21 av 21 Ptr 35 Övriga frågor Göran Bengtsson informerar om att ett s k blufföretag ringer runt till äldre invånare i kommunen och utger sig för att i samarbete med kommunen sälja avloppstjänster. Företaget kallar sig Husex AB och ringer från ett 063- nummer. Blir man uppringd ska man tacka nej till allt. s beslut har tagit del av informationen.

Plats och tid Förvaltningshuset Bräcke, nämndrummet, kl. 09:00-12:15

Plats och tid Förvaltningshuset Bräcke, nämndrummet, kl. 09:00-12:15 PROTOKOLL 1 Plats och tid Förvaltningshuset Bräcke, nämndrummet, kl. 09:00-12:15 Paragrafer 36-47 Beslutande Anneli Valter, kommunstyrelsen, ordförande Marina Mellgren, kommunstyrelsen Björn Hjortling,

Läs mer

Pensionärs- och tillgänglighetsrådet Förvaltningshuset Bräcke, sammanträdesrum Nämndrummet, torsdagen den 1 juni 2017 kl

Pensionärs- och tillgänglighetsrådet Förvaltningshuset Bräcke, sammanträdesrum Nämndrummet, torsdagen den 1 juni 2017 kl PROTOKOLL 1 Plats och tid Förvaltningshuset Bräcke, sammanträdesrum Nämndrummet, torsdagen den 1 juni 2017 kl. 9.00 12.00 Paragrafer 11-20 Beslutande enligt tjänstgöringslista Övriga deltagare Åke Mörtzell,

Läs mer

MÖTESPROTOKOLL ANSLAG/BEVIS. Mötesdatum Ånge Energi AB

MÖTESPROTOKOLL ANSLAG/BEVIS. Mötesdatum Ånge Energi AB 1 / 8 Plats och tid rum Flataklocken kl. 09:00 ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Stiven Wiklund (S) (ordförande) Mikael Johansson (S) Mai Karlsson (VF) Mikael Granlund (S) ersätter Karin

Läs mer

Jan Filipsson (S) (ordförande) Leif Lindström (S) (vice ordförande) Mats Karlsson (S) ersätter Irené Melin (S) Sven Helmersson (M) Lina Lindman (VF)

Jan Filipsson (S) (ordförande) Leif Lindström (S) (vice ordförande) Mats Karlsson (S) ersätter Irené Melin (S) Sven Helmersson (M) Lina Lindman (VF) 1 / 6 Plats och tid Ånge kommunkontor, sammanträdesrum Flataklocken kl. 09:00 ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Jan Filipsson (S) (ordförande) Leif Lindström

Läs mer

Pensionärs- och tillgänglighetsrådet Förvaltningshuset Bräcke, sammanträdesrum Nämndrummet, torsdagen den 9 februari 2017 kl

Pensionärs- och tillgänglighetsrådet Förvaltningshuset Bräcke, sammanträdesrum Nämndrummet, torsdagen den 9 februari 2017 kl PROTOKOLL 1 Plats och tid Förvaltningshuset Bräcke, sammanträdesrum Nämndrummet, torsdagen den 9 februari 2017 kl. 9.00 12.00 Paragrafer 1-10 Beslutande enligt tjänstgöringslista Övriga deltagare Sven-Åke

Läs mer

Sonja Martinsson (S) (ordförande) Jonny Jonsson (S) (vice ordförande) Ulf Stecksén (S) Birgitta Vistrand Elvén (C) Hans Forsström (VF)

Sonja Martinsson (S) (ordförande) Jonny Jonsson (S) (vice ordförande) Ulf Stecksén (S) Birgitta Vistrand Elvén (C) Hans Forsström (VF) 1 / 9 Plats och tid Ånge kommunkontor, mötesrum Rankleven kl. 11:00-14:00 ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Sonja Martinsson (S) (ordförande) Jonny Jonsson (S)

Läs mer

Jan Filipsson (S) (ordförande) Leif Lindström (S) (vice ordförande) Lina Lindman (VF) Sven Helmersson (M) Mats Karlsson (S) ersätter Irené Melin (S)

Jan Filipsson (S) (ordförande) Leif Lindström (S) (vice ordförande) Lina Lindman (VF) Sven Helmersson (M) Mats Karlsson (S) ersätter Irené Melin (S) 1 / 8 Plats och tid Forum, Ljungaverk kl. 13:00-17:00 ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Jan Filipsson (S) (ordförande) Leif Lindström (S) (vice ordförande) Lina

Läs mer

MÖTESPROTOKOLL ANSLAG/BEVIS. Mötesdatum Ånge Fastighets & Industri AB

MÖTESPROTOKOLL ANSLAG/BEVIS. Mötesdatum Ånge Fastighets & Industri AB 1 / 12 Plats och tid Flataklocken kl. 09:00 ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Stiven Wiklund (S) (ordförande) Mikael Johansson (S) Ingeborg Torung (S) Mikael Granlund (S) ersätter Karin

Läs mer

Stiven Wiklund (S) (ordförande) Mikael Johansson (S) Ingeborg Torung (S) Björn Magnusson (C) Mai Karlsson (VF) Stefan Åsén (V) Mikael Granlund (S)

Stiven Wiklund (S) (ordförande) Mikael Johansson (S) Ingeborg Torung (S) Björn Magnusson (C) Mai Karlsson (VF) Stefan Åsén (V) Mikael Granlund (S) 1 / 8 Plats och tid Flataklocken kl. 09:00-12:00 ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Stiven Wiklund (S) (ordförande) Mikael Johansson (S) Ingeborg Torung (S) Björn

Läs mer

Pensionärs- och tillgänglighetsrådet Nämndrummet, förvaltningshuset i Bräcke, torsdagen den 20 september 2018 kl

Pensionärs- och tillgänglighetsrådet Nämndrummet, förvaltningshuset i Bräcke, torsdagen den 20 september 2018 kl PROTOKOLL 1 Plats och tid Nämndrummet, förvaltningshuset i Bräcke, torsdagen den 20 september 2018 kl 09.00-11.55. Paragrafer 22-32 Beslutande enligt tjänstgöringslista Övriga deltagare Jörgen Persson

Läs mer

Stiven Wiklund (S) (ordförande) Mikael Johansson (S) Ingeborg Torung (S) Mai Karlsson (VF) Mikael Granlund (S)

Stiven Wiklund (S) (ordförande) Mikael Johansson (S) Ingeborg Torung (S) Mai Karlsson (VF) Mikael Granlund (S) 1 / 8 Plats och tid Bergåsen, Ånge kommunkontor kl. 10:00-12:00 ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Stiven Wiklund (S) (ordförande) Mikael Johansson (S) Ingeborg Torung (S) Mai Karlsson

Läs mer

Jan Filipsson (S) (ordförande) Örjan Olsson (V) Kjell Grip (KD)

Jan Filipsson (S) (ordförande) Örjan Olsson (V) Kjell Grip (KD) 1 / 5 Plats och tid Medborgarhuset, Gillet kl. 09:00-09:30 Beslutande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Jan Filipsson (S) (ordförande) Örjan Olsson (V) Kjell Grip

Läs mer

Kent Ylvesson (förvaltningschef) Peter Gunnarsson (kulturchef) Kristina Kamsten (sekreterare) Sekreterare... Kristina Kamsten.

Kent Ylvesson (förvaltningschef) Peter Gunnarsson (kulturchef) Kristina Kamsten (sekreterare) Sekreterare... Kristina Kamsten. 1 / 5 Plats och tid Ånge kommunkontor, rum Getberget kl. 08:00-10:00 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Catharina Karlsson (S) (ordförande) Mikael Johansson (S) (vice ordförande)

Läs mer

Pensionärs- och tillgänglighetsrådet Nämndrummet, förvaltningshuset i Bräcke, torsdagen den 8 februari 2018 kl

Pensionärs- och tillgänglighetsrådet Nämndrummet, förvaltningshuset i Bräcke, torsdagen den 8 februari 2018 kl PROTOKOLL 1 Plats och tid Nämndrummet, förvaltningshuset i Bräcke, torsdagen den 8 februari 2018 kl 09.00-11.55. Paragrafer 1-10 Beslutande enligt tjänstgöringslista Övriga deltagare Helena Stridh, vård-

Läs mer

Pensionärs- och tillgänglighetsrådet Nämndrummet, förvaltningshuset i Bräcke, torsdagen den 6 december 2018 kl

Pensionärs- och tillgänglighetsrådet Nämndrummet, förvaltningshuset i Bräcke, torsdagen den 6 december 2018 kl PROTOKOLL 1 Plats och tid Nämndrummet, förvaltningshuset i Bräcke, torsdagen den 6 december 2018 kl 08.30-12.30. Paragrafer 33-41 Beslutande enligt tjänstgöringslista Övriga deltagare Stina Hylén, kommunikatör,

Läs mer

K a l l e l s e / f ö r e d r a g n i n g s l i s t a Socialnämnden

K a l l e l s e / f ö r e d r a g n i n g s l i s t a Socialnämnden Tid: kl. 08:15 Plats: Ånge kommunkontor, rum Flataklocken Ledamöter kallas Ersättare underättas Ordförande Birgitta Sjögren (S) Ledamöter Mikael Ahnström (S), vice ordförande Maud Lyberg (S) Birgitta Liivlaid

Läs mer

MÖTESPROTOKOLL ANSLAG/BEVIS. Mötesdatum Ånge Fastighets & Industri AB

MÖTESPROTOKOLL ANSLAG/BEVIS. Mötesdatum Ånge Fastighets & Industri AB 1 / 11 Plats och tid rum Flataklocken kl. 09:00 ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Stiven Wiklund (S) (ordförande) Mikael Johansson (S) Mai Karlsson (VF) Mikael Granlund (S) ersätter Karin

Läs mer

Jan Filipsson (S) (ordförande) Örjan Olsson (V) Åke Nylén (S) ersätter Kjell Grip (KD)

Jan Filipsson (S) (ordförande) Örjan Olsson (V) Åke Nylén (S) ersätter Kjell Grip (KD) 1 / 10 Plats och tid Ånge kommunkontor, mötesrum Flataklocken kl. 08:30-11:00 ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Jan Filipsson (S) (ordförande) Örjan Olsson (V)

Läs mer

Sonja Martinsson (S) (ordförande) Jonny Jonsson (S) (vice ordförande) Ulf Stecksén (S) Birgitta Vistrand Elvén (C) Hans Forsström (VF)

Sonja Martinsson (S) (ordförande) Jonny Jonsson (S) (vice ordförande) Ulf Stecksén (S) Birgitta Vistrand Elvén (C) Hans Forsström (VF) 1 / 8 Plats och tid Ånge kommunkontor, mötesrum Rankleven kl. 08:30-15:15 ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Utses att justera Sonja Martinsson (S) (ordförande) Jonny Jonsson (S) (vice ordförande)

Läs mer

Jan Filipsson (S) (ordförande) Örjan Olsson (V) Kjell Grip (KD)

Jan Filipsson (S) (ordförande) Örjan Olsson (V) Kjell Grip (KD) 1 / 10 Plats och tid Mötesrum Flataklocken kl. 08:30-11:00 ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Jan Filipsson (S) (ordförande) Örjan Olsson (V) Kjell Grip (KD)

Läs mer

Stiven Wiklund (S) (ordförande) Mikael Johansson (S) Ingeborg Torung (S) Stefan Åsén (V) Mikael Granlund (S) Jörgen Dahlin (S)

Stiven Wiklund (S) (ordförande) Mikael Johansson (S) Ingeborg Torung (S) Stefan Åsén (V) Mikael Granlund (S) Jörgen Dahlin (S) 1 / 14 Plats och tid Flataklocken kl. 09:00 ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Stiven Wiklund (S) (ordförande) Mikael Johansson (S) Ingeborg Torung (S) Stefan Åsén (V) Mikael Granlund (S)

Läs mer

MÖTESPROTOKOLL ANSLAG/BEVIS. Mötesdatum Socialnämnden

MÖTESPROTOKOLL ANSLAG/BEVIS. Mötesdatum Socialnämnden 1 / 14 Plats och tid Ånge kommunkontor, rum Flataklocken kl. 08:00 ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Birgitta Sjögren (S) (ordförande) Mikael Ahnström (S) (vice

Läs mer

Plats och tid Förvaltningshuset Bräcke, Nämndrummet, kl. 09:00 12:00

Plats och tid Förvaltningshuset Bräcke, Nämndrummet, kl. 09:00 12:00 PROTOKOLL 1 Plats och tid Förvaltningshuset Bräcke, Nämndrummet, kl. 09:00 12:00 Paragrafer 11-21 Beslutande Övriga deltagare Barbro Norberg, kommunstyrelsen, ordförande Cathrine Blomqvist, kommunstyrelsen,

Läs mer

Pensionärs- och tillgänglighetsrådet Nämndrummet, förvaltningshuset i Bräcke, torsdagen den 24 maj 2018 kl

Pensionärs- och tillgänglighetsrådet Nämndrummet, förvaltningshuset i Bräcke, torsdagen den 24 maj 2018 kl PROTOKOLL 1 Plats och tid Nämndrummet, förvaltningshuset i Bräcke, torsdagen den 24 maj 2018 kl 09.00-12.10 Paragrafer 11-22 Beslutande enligt tjänstgöringslista Övriga deltagare Anna Lundström, kultur-

Läs mer

Marianne Eklind (S) Håkan Moberg (S) 1-2 Helena Bjurén (S) Camilla Norman (VF) Gunnar Jansson (SD) Elisabet Larsson (C)

Marianne Eklind (S) Håkan Moberg (S) 1-2 Helena Bjurén (S) Camilla Norman (VF) Gunnar Jansson (SD) Elisabet Larsson (C) 1 / 19 Plats och tid Ånge kommunkontor, rum Flataklocken kl. 08:15 ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Birgitta Sjögren (S) (ordförande) Mikael Ahnström (S) (vice

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunala pensionärsrådet. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunala pensionärsrådet. Innehåll Innehåll 28 Val av justerare... 35 29 Godkännande av ärendelista... 36 30 Föregående sammanträdesprotokoll... 37 31 Gångbanor och trottoarer... 38 32 Tekniska problem och haverier... 39 33 Önskemål om

Läs mer

Information från hemtjänst egenregin och särskilt boende 4

Information från hemtjänst egenregin och särskilt boende 4 Kommunala pensionärsrådet Sammanträdesdatum Sida 1 Innehållsförteckning Sida Föregående protokoll 3 Information från hemtjänst egenregin och särskilt boende 4 Rapport angående Mötesplats i Lit 5 Information

Läs mer

MÖTESPROTOKOLL ANSLAG/BEVIS. Mötesdatum Personal- och organisationsutskottet

MÖTESPROTOKOLL ANSLAG/BEVIS. Mötesdatum Personal- och organisationsutskottet 1 / 14 Plats och tid Mötesrum Flataklocken kl. 08:30-11:00 ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Jan Filipsson (S) (ordförande) Örjan Olsson (V) Kjell Grip (KD)

Läs mer

K a l l e l s e / f ö r e d r a g n i n g s l i s t a Utbildningsnämnden

K a l l e l s e / f ö r e d r a g n i n g s l i s t a Utbildningsnämnden Tid: kl. 09:30 Plats: Flataklocken Ledamöter kallas Ersättare underättas Ordförande Mikael Johansson (S) Ledamöter Anna Arvidson (S), vice ordförande Linda Häreby (S) Birgitta Bolin (V) Lina Lindman (VF)

Läs mer

Jävsregler Peter Engström föredragning inför Styrelsen för samefonden, 2012-09-05 Regeringsformen (1974:152) 1 kap 9 Domstolar samt förvaltningsmyndigheter och andra som fullgör offentliga förvaltningsuppgifter

Läs mer

Äldrenämnden kallas till sammanträde torsdag den 18 april 2013, kl 18:30

Äldrenämnden kallas till sammanträde torsdag den 18 april 2013, kl 18:30 Kallelse 2013-04-18 1 (5) Äldrenämnden kallas till sammanträde torsdag den 18 april 2013, kl 18:30 Plats: Sammanträdesrum Duvbo, Kommunhuset Förhinder anmäls till: Gunilla Andersson, tel 08-706 84 08,

Läs mer

Jan Filipsson (S) (ordförande) Leif Lindström (S) (vice ordförande) Irené Melin (S) Sven Helmersson (M) Lina Lindman (VF)

Jan Filipsson (S) (ordförande) Leif Lindström (S) (vice ordförande) Irené Melin (S) Sven Helmersson (M) Lina Lindman (VF) 1 / 15 Plats och tid Ånge kommunkontor, mötesrum Flataklocken kl. 09:00 ande ledamöter Jan Filipsson (S) (ordförande) Leif Lindström (S) (vice ordförande) Irené Melin (S) Sven Helmersson (M) Lina Lindman

Läs mer

Reglemente. Bygg- och miljönämnden. Antagen av kommunfullmäktige KF 5/

Reglemente. Bygg- och miljönämnden. Antagen av kommunfullmäktige KF 5/ Reglemente Bygg- och miljönämnden Antagen av kommunfullmäktige KF 5/2012-02-27 Reglemente för bygg- och miljönämnden i Degerfors kommun ALLMÄNT 1 Kommunallagen (1991:900) ger de grundläggande reglerna

Läs mer

Stadgar för föreningen Astrid Lindgrens Hembygd, antagna vid medlemsmöte samt medlemsmöte

Stadgar för föreningen Astrid Lindgrens Hembygd, antagna vid medlemsmöte samt medlemsmöte Stadgar för föreningen Astrid Lindgrens Hembygd, antagna vid medlemsmöte 2016-10-26 samt medlemsmöte 2016-11-30 Namn 1 Föreningens namn är Astrid Lindgrens Hembygd. Ändamål 2 Föreningens ändamål är att

Läs mer

Plats och tid: Pensionärernas Hus, kl Jan-Olov Hangren, PRO Vagnhärad Jerker Löfgren, SPF

Plats och tid: Pensionärernas Hus, kl Jan-Olov Hangren, PRO Vagnhärad Jerker Löfgren, SPF Pensionärsrådet Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2016-02-11 Plats och tid: Pensionärernas Hus, kl. 10.00 11.20 Beslutande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Övriga närvarande: Martina Johansson

Läs mer

Protokoll Rådet för funktionshinderfrågor

Protokoll Rådet för funktionshinderfrågor Datum och tid Plats 2017-02-13 09:30-11:00 Rådsalen ande ledamöter Siv Ahlstrand (S) (ordförande) (SN) Birgitta Fredriksson (C) (SN) Rune Karlsson (V) (KS) Lennart Andersson (Medicinska gruppen) Gunnar

Läs mer

Värdshuset 17 rum och kök i Harmånger Tisdag 2 december 2014 kl. 10:00 12:00

Värdshuset 17 rum och kök i Harmånger Tisdag 2 december 2014 kl. 10:00 12:00 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (9) Sida Plats och tid Värdshuset 17 rum och kök i Harmånger Tisdag 2 december 2014 kl. 10:00 12:00 Beslutande Stig Eng (C) Bengt-Ola Olsson

Läs mer

PROTOKOLL. Kerstin Karell, sekreterare Göte Burefjord. Kommunkansliet, plan 5, Förvaltningshuset, Ljusdal

PROTOKOLL. Kerstin Karell, sekreterare Göte Burefjord. Kommunkansliet, plan 5, Förvaltningshuset, Ljusdal Plats och tid Ljusdalssalen, 10:00-12:00 Beslutande: Markus Evensson (S), ordförande Maj-Britt Tönners (C), vice ordförande Mona Wandel (SRD) Anna-Maria Winblad, PRO Sören Larsson, PRO Göte Burefjord,

Läs mer

Prövning av jäv. Förvaltningens förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden beslutar att jäv inte föreligger. 2. Beslutet justeras omedelbart

Prövning av jäv. Förvaltningens förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden beslutar att jäv inte föreligger. 2. Beslutet justeras omedelbart Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Tjänsteutlåtande Dnr 1.4.1-8543/2014 Sida 1 (5) 2014-10-21 Handläggare Ingrid Olsson Till Utbildningsnämnden 2014-10-23 Prövning av jäv Förvaltningens

Läs mer

Reglemente. Kultur- och utbildningsnämnden. Antagen av kommunfullmäktige KF 3/ Reviderat av kommunfullmäktige KF 16/

Reglemente. Kultur- och utbildningsnämnden. Antagen av kommunfullmäktige KF 3/ Reviderat av kommunfullmäktige KF 16/ Reglemente Kultur- och utbildningsnämnden Antagen av kommunfullmäktige KF 3/2012-02-27 Reviderat av kommunfullmäktige KF 16/2016-03-29 Reglemente för kultur- och utbildningsnämnden i Degerfors kommun ALLMÄNT

Läs mer

Pensionärs- och tillgänglighetsrådet Plats och tid: Förvaltningshuset Bräcke, Nämndrummet, kl

Pensionärs- och tillgänglighetsrådet Plats och tid: Förvaltningshuset Bräcke, Nämndrummet, kl PROTOKOLL 1 Plats och tid: Förvaltningshuset Bräcke, Nämndrummet, kl. 9.00 12.00 Paragrafer: 22-30 Beslutande: enligt tjänstgöringslista Övriga deltagare: Ulla-Britt Barchéus Olofsson, enhetschef Bräcke

Läs mer

Beredningsarbetet för utlysningen SU - SLL 2017

Beredningsarbetet för utlysningen SU - SLL 2017 1 Dnr SLL Beredningsarbetet för utlysningen SU - SLL 2017 Ett samarbete mellan Stockholms universitet och Stockholms läns landsting 1 2 Innehållsförteckning Tidplan för beredningsarbetet under 2016...

Läs mer

Justering. Anslagsbevis. Hagabergs folkhögskola, Erik Dahlbergs väg 60, Södertälje Södertälje stadshus

Justering. Anslagsbevis. Hagabergs folkhögskola, Erik Dahlbergs väg 60, Södertälje Södertälje stadshus 1 (13) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-01-21 KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDET Tid 12.30 15.00 Plats Hagabergs folkhögskola, Erik Dahlbergs väg 60, Södertälje Justering Justering, tid och plats 2015-01-26 Södertälje

Läs mer

MÖTESPROTOKOLL ANSLAG/BEVIS. Mötesdatum Ånge Fastighets & Industri AB

MÖTESPROTOKOLL ANSLAG/BEVIS. Mötesdatum Ånge Fastighets & Industri AB 1 / 15 Plats och tid Flataklocken kl. 09:00 ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Matts Karlsson (S) (ordförande) Jenny Ahlström (S) (vice ordförande) Mikael Granlund (S) Mai Karlsson (VF)

Läs mer

Protokoll. Administrativa enheten. Eva Pettersson. Pernilla Boström. Barbro Eriksson. Sammanträdesdatum Sida 1/

Protokoll. Administrativa enheten. Eva Pettersson. Pernilla Boström. Barbro Eriksson. Sammanträdesdatum Sida 1/ Sammanträdesdatum Sida 1/8 Plats och tid Sammanträdesrummet, vård- och omsorg, Dalavägen kl 10:00 Beslutande Övriga Plats och tid för justering Pernilla Boström (S) Anna-Greta Johansson (S) Roger Brodin

Läs mer

PROTOKOLL. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Sonja Hedenberg. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

PROTOKOLL. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Sonja Hedenberg. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 1(10) Plats och tid Arbetslivsnämndens sammanträdesrum kl 09.00 Beslutande Närvarande ej tjänstgörande ersättare Ledamöter Stig Nilsson Bertil Bylund PRO Karl-Åke Engström PRO Hans Fernlund RPG Siv Holmberg

Läs mer

Folkhälsorådet Sammanträdesdatum Sida 2014-06-03 1(14) Sessionssalen, Kommunhuset. Tommy Cedervall (FP) ordförande

Folkhälsorådet Sammanträdesdatum Sida 2014-06-03 1(14) Sessionssalen, Kommunhuset. Tommy Cedervall (FP) ordförande Folkhälsorådet 2014-06-03 1(14) Plats och tid Sessionssalen, Kommunhuset Beslutande Övriga deltagare Tommy Cedervall (FP) ordförande Börje Norén, folkhälsosamordnare Ann-Margret Ringnér, hälsostrateg Bert-Inge

Läs mer

PROTOKOLL. Kerstin Karell, sekreterare Jan Nilsson. Kommunkansliet, plan 5, Förvaltningshuset, Ljusdal

PROTOKOLL. Kerstin Karell, sekreterare Jan Nilsson. Kommunkansliet, plan 5, Förvaltningshuset, Ljusdal Plats och tid Förvaltningshuset, Tallåsenrummet 13:15-14:45 Beslutande: Markus Evensson (S), ordförande Maj-Britt Tönners (C), vice ordförande Mona Wandel (SRD) Ingegerd Pettersson, PRO Ingvar Pettersson,

Läs mer

Bygg- och miljönämnden Bräcke och Ånge

Bygg- och miljönämnden Bräcke och Ånge Protokoll 2019-06-14 Bygg- och miljönämnden Bräcke och Ånge Sida 2 av 15 Plats och tid: Beslutande: Bygg- och miljöförvaltningens kontor, Norrlandsgatan 21 i Bräcke fredagen den 14 juni 2019, kl 9.00-10.50.

Läs mer

1(6) PROTOKOLL Handikapp- och pensionärsrådet Förvaltningsbyggnaden, Storgatan 27

1(6) PROTOKOLL Handikapp- och pensionärsrådet Förvaltningsbyggnaden, Storgatan 27 1(6) Tid: Kl 10.00 11.45 Plats: Lokal: Selet Förvaltningsbyggnaden, Storgatan 27 Ledamöter: Helena Öhlund, KS ordförande Sterling Nilsson, Älvsby parasort Lisbeth Vinberg, PRO Sören Nilsson, SPF Karl-Erik

Läs mer

Kommunstyrelsens sammanträde

Kommunstyrelsens sammanträde Kallelse till s sammanträde 205-0-08 Kl. 08.5 i Gillestugan Bräcke Folkets Hus KALLELSE 2 205-0-08 LEDAMÖTER Sven-Åke Draxten, S, ordförande Närv OMRÖSTNINGAR JA NEJ JA NEJ JA NEJ JA NEJ Jörgen Persson,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum. Kommunala pensionärsrådet (9)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum. Kommunala pensionärsrådet (9) Kommunala pensionärsrådet 2010-02-09 1 (9) Plats och tid Kommunhuset Strömsund, Almen kl 09.30-12.15 Beslutande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Lars Edin (fp), ordförande

Läs mer

ON PROTOKOLL

ON PROTOKOLL ON PROTOKOLL 1(12) Plats och tid Tjädernhuset, sammanträdesrum Vargen, kl. 09.00 Beslutande Ledamöter Se närvarolista sidan 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista sidan 2 Övriga närvarande Ersättare

Läs mer

Rådet för funktionshinderfrågor

Rådet för funktionshinderfrågor Datum och tid Plats 2018-10-15 09:30-12:00 Rådsalen ande ledamöter Siv Ahlstrand (S) (ordförande) (SN) Birgitta Fredriksson (C) (SN) Lennart Andersson (Medicinska gruppen) Gunnar Öhrberg (Synskadade gruppen)

Läs mer

ANHÖRIGSTÖD PROGRAM HÖSTEN ulricehamn.se

ANHÖRIGSTÖD PROGRAM HÖSTEN ulricehamn.se ANHÖRIGSTÖD PROGRAM HÖSTEN 2019 ulricehamn.se Tar du hand om någon som behöver din hjälp? Kommunen erbjuder anhörigstöd till dig som ger stöd, hjälp eller omsorg till en person i din närhet som är långvarigt

Läs mer

Rådet för funktionshinderfrågor

Rådet för funktionshinderfrågor Protokoll 2018-12-03 Rådet för funktionshinderfrågor Rådet för funktionshinderfrågor Datum och tid Plats 2018-12-03 09:30-12:00 Rådsalen ande ledamöter Siv Ahlstrand (S) (ordförande) (SN) Birgitta Fredriksson

Läs mer

1 (6) PROTOKOLL Handikapp- och pensionärsrådet Förvaltningsbyggnaden, Storgatan 27

1 (6) PROTOKOLL Handikapp- och pensionärsrådet Förvaltningsbyggnaden, Storgatan 27 1 (6) Tid: Kl 10.00-11.30 Plats: Lokal: Älven Förvaltningsbyggnaden, Storgatan 27 Ledamöter: Helena Öhlund, KS ordförande Sterling Nilsson, Älvsby parasort Gösta Andersson, PRO Sören Nilsson, SPF Kurt-Lennart

Läs mer

Monica Samuelsson Åke Larsson Ritva Jansson Hans Hellman Harry L. Fischer Hans Åström Daniel Höglund Lars Kopp. Maj Holmström Tyrone Hansson

Monica Samuelsson Åke Larsson Ritva Jansson Hans Hellman Harry L. Fischer Hans Åström Daniel Höglund Lars Kopp. Maj Holmström Tyrone Hansson 1(12) Kommunala pensionärsrådet Plats och tid Sal 105, Nödinge, kl 13:00-16:00 Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ersättare Övriga Utses att justera Monica Samuelsson Åke Larsson Ritva Jansson Hans Hellman

Läs mer

Folkhälsorådet Sammanträdesdatum Sida (13) Sessionssalen, Kommunhuset. Tommy Cedervall (FP) ordförande

Folkhälsorådet Sammanträdesdatum Sida (13) Sessionssalen, Kommunhuset. Tommy Cedervall (FP) ordförande Folkhälsorådet 2014-11-18 1(13) Plats och tid Sessionssalen, Kommunhuset Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Tommy Cedervall (FP) ordförande Ingrid Fredriksson (M) 1:e vice ordförande Charlotte

Läs mer

3 kap. Kyrkofullmäktige

3 kap. Kyrkofullmäktige 3 kap. Kyrkofullmäktige 1 Kyrkofullmäktige är högsta beslutande organ i en församling som inte ingår i ett pastorat. Om flera församlingar samverkar i ett pastorat är kyrkofullmäktige pastoratets högsta

Läs mer

Reglemente. Kommunala pensionärsrådet KPR

Reglemente. Kommunala pensionärsrådet KPR Reglemente Kommunala pensionärsrådet KPR Krokoms kommuns styrdokument STRATEGI avgörande vägval för att nå målen PROGRAM verksamheter och metoder i riktning mot målen PLAN aktiviteter, tidsram och ansvar

Läs mer

Information till opponenter, betygsnämndsledamöter och ordförande vid disputation vid Örebro universitet

Information till opponenter, betygsnämndsledamöter och ordförande vid disputation vid Örebro universitet Information till opponenter, betygsnämndsledamöter och ordförande vid disputation vid Örebro universitet Innan disputationen Avhandlingen skickas normalt till opponent, betygsnämnd och disputationsordförande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunala rådet för funktionsnedsättningar. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunala rådet för funktionsnedsättningar. Innehåll Innehåll 11 Godkännande av ärendelista 18 12 Föregående sammanträdesprotokoll 19 13 Anhörigstöd 20 14 Representant till Länstrafikens trafik- och tillgänglighetsråd 21 15 Frågor från Länsrådet för funktionsnedsättningar

Läs mer

PROTOKOLL. NYA KYRKOFULLMÄKTIGE Mandatperioden Datum Plats Tabita, Kyrkans Hus, Drottninggatan 42

PROTOKOLL. NYA KYRKOFULLMÄKTIGE Mandatperioden Datum Plats Tabita, Kyrkans Hus, Drottninggatan 42 Plats Tabita, Kyrkans Hus, Drottninggatan 42 Tidpunkt 2017-11-14 klockan 18.00 19.00 Närvarande ledamöter BA Arne Samuelsson Bertil Jönsson Yngva Nolkrantz Kerstin Nydqvist Britt Hallgren Dan Fogelberg

Läs mer

Johan Tegnhed, ord. Karin Strömberg, Samordningsförbundet i Jämtlands län

Johan Tegnhed, ord. Karin Strömberg, Samordningsförbundet i Jämtlands län Protokoll, datum: 2011-01-21 Plats: Sommarhagen, Arbetsförmedlingen, Östersund Tid: 13.00-17.00 Sidantal: 1(7) Försäkringskassan Kommuner Landsting Arbetsförmedling Charlott Ax, ord Per Sundin, ers Torsten

Läs mer

Biblioteket (Ekebyhovs slott) kl. 08:30 Sluttid:11:00

Biblioteket (Ekebyhovs slott) kl. 08:30 Sluttid:11:00 Plats och tid Beslutande ledamöter Biblioteket (Ekebyhovs slott) kl. 08:30 Sluttid:11:00 Anna Jakobsson (FP) Rolf Eriksson (C) Göran Tode, SPF Monica Persson, SPF Monica Granér, SPF Britta-Lena Rodell,

Läs mer

Länspensionärsrådet (LPR) 1-13

Länspensionärsrådet (LPR) 1-13 PROTOKOLL 1(5) Diarienummer Plats: Regionens hus, Sal B Närvarande: Ej närvarande: Solveig Löfdahl, PRO, vice ordf Mari Lindahl, L Lena Persson, S Helena Stålhammar, C 7-12 Kjell Lindström, SPF Birgitta

Läs mer

Information om kommunens arbete med anhörigstöd 5. Information från socialnämnden 6. Ändring av sammanträdestider 8

Information om kommunens arbete med anhörigstöd 5. Information från socialnämnden 6. Ändring av sammanträdestider 8 Sammanträdesdatum Sida 1 Innehållsförteckning Presentationsrunda 3 Föregående protokoll 4 Information om kommunens arbete med anhörigstöd 5 Information från socialnämnden 6 Tillgänglighet 7 Ändring av

Läs mer

1 (5) PROTOKOLL Handikapp- och pensionärsrådet 2015-03-04. Förvaltningsbyggnaden, Storgatan 27. Ledamöter: Helena Öhlund, KS ordförande

1 (5) PROTOKOLL Handikapp- och pensionärsrådet 2015-03-04. Förvaltningsbyggnaden, Storgatan 27. Ledamöter: Helena Öhlund, KS ordförande 1 (5) Tid: Kl 10.00-11.45 Plats: Lokal: Älven Förvaltningsbyggnaden, Storgatan 27 Ledamöter: Helena Öhlund, KS ordförande Sterling Nilsson, DHR Vanja Nordlund, Reumatikerna Gösta Andersson, PRO Aina Hortlund,

Läs mer

K a l l e l s e / f ö r e d r a g n i n g s l i s t a Utbildningsnämnden

K a l l e l s e / f ö r e d r a g n i n g s l i s t a Utbildningsnämnden Tid: kl. 09:30 Plats: Flataklocken Ledamöter kallas Ersättare underättas Ordförande Mikael Johansson (S) Ledamöter Anna Arvidson (S), vice ordförande Linda Häreby (S) Stefan Åsén (V) Paul Pakkala (VF)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(8) Kommunala Pensionärsrådet

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(8) Kommunala Pensionärsrådet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(8) Plats och tid Örestensrummet, kommunhuset, Kinna, klockan 10.00-12.00 Beslutande Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen Äldreomsorgsnämnden PRO PRO PRO PRO SPF Sätila Fristående

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justering har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justering har tillkännagivits genom anslag Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum 429, 2015-11-02, kl. 13:30-15:00 ande: Susanne Jönsson, ordförande, ledamot kommunstyrelsen Elisabeth Sandberg Kullenberg, ledamot kommunstyrelsen Hans Bengtsson,

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö Onsdag 23 september 2015 kl. 13:00-17:00

Kommunkontoret i Bergsjö Onsdag 23 september 2015 kl. 13:00-17:00 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (9) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö Onsdag 23 september 2015 kl. 13:00-17:00 Beslutande Åke Bertils (S) Sigbritt Persson (S) Solveig

Läs mer

Daniel Höglund Stina-Kajsa Melin Hälso- och sjukvårdsnämnd 4 Elisabeth Mörner Hälso- och sjukvårdsnämnd 4

Daniel Höglund Stina-Kajsa Melin Hälso- och sjukvårdsnämnd 4 Elisabeth Mörner Hälso- och sjukvårdsnämnd 4 1(9) Plats och tid: Alerummet, Kommunkontoret, Alafors Kl. 15.00 16.30 Beslutande Jarl Karlsson Kommunstyrelsen Eva Eriksson Vård- och omsorgsnämnden Rolf Johannesson PRO Surte/Bohus Hans Hellman PRO Ale

Läs mer

Reglemente för Bräcke kommuns pensionärsoch tillgänglighetsråd

Reglemente för Bräcke kommuns pensionärsoch tillgänglighetsråd Reglemente för Bräcke kommuns pensionärsoch tillgänglighetsråd Antaget kf 107/2014 Innehållsförteckning Allmänt... 1 Kommunalt pensionärs - och tillgänglighetsråd... 1 Syfte... 1 Arbetsuppgifter... 1

Läs mer

Dnr KK17/382. Reglemente för Kommunala Anhörigrådet. Antagen av kommunfullmäktige

Dnr KK17/382. Reglemente för Kommunala Anhörigrådet. Antagen av kommunfullmäktige Dnr KK17/382 Reglemente för Kommunala Anhörigrådet Antagen av kommunfullmäktige 2017-09-12 183 Dnr KK17/382 2/5 Kommunala Anhörigrådet (KAR) är ett organ för överläggningar, samråd och ömsesidig information

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö Tisdag 13 maj 2014 kl. 10:00 12:00

Kommunkontoret i Bergsjö Tisdag 13 maj 2014 kl. 10:00 12:00 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (7) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö Tisdag 13 maj 2014 kl. 10:00 12:00 Beslutande Stig Eng (C) Ordförande Greta Wedin Afasiföreningen

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr C 14:3

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr C 14:3 0 TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr C 14:3 Kf 189/2014, Kf 8/2017 Dnr Ks 2014/322 REGLEMENTE FÖR VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Antaget av kommunfullmäktige den 15 december 2014, Kf 189. Gäller

Läs mer

PROTOKOLL. Gemensamma nämnden för upphandling ANSLAG/BEVIS. Mötesdatum

PROTOKOLL. Gemensamma nämnden för upphandling ANSLAG/BEVIS. Mötesdatum Plats och tid Dr Prag kl. 13:00-15:00 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Bengt Bergqvist (S) (Ordförande) (Region Jämtland Härjedalen) Martine Eng (S) (Åre kommun) Mona Modin-Tjulin

Läs mer

MÖTESPROTOKOLL ANSLAG/BEVIS. Mötesdatum Socialnämnden 2016-04-21

MÖTESPROTOKOLL ANSLAG/BEVIS. Mötesdatum Socialnämnden 2016-04-21 Plats och tid Ånge kommunkontor, rum Flataklocken kl. 08:00 ande ledamöter Birgitta Sjögren (S) (ordförande) Gun Olofsson (S) 38-41, 43-51 Magnus Lemon (S) Birgitta Liivlaid (V) 38-41, 43-51 Per-Erik Persson

Läs mer

Mötesrum 11 Onsdag den 25 januari 2017 kl.08:15-12:20

Mötesrum 11 Onsdag den 25 januari 2017 kl.08:15-12:20 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (12) Sida Plats och tid Mötesrum 11 Onsdag den 25 januari 2017 kl.08:15-12:20 Beslutande Åke Bertils (S) ordförande Sigbritt Persson (S) Lisbeth

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(12)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(12) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(12) Plats och tid Yxningen, kommunhuset, kl. 08:30 12:00 Beslutande Ledamöter Thomas Lidberg (S), ordförande Kenneth Axelsson, (M), vice ordförande Astrid-Marie Jonsson (C)

Läs mer

Omsorgsnämndens arbetsutskott, vård- och omsorgsutskottet. Protokoll 2015-03-11

Omsorgsnämndens arbetsutskott, vård- och omsorgsutskottet. Protokoll 2015-03-11 Omsorgsnämndens arbetsutskott, vård- och Protokoll *HEDEMORA Sammimträdesdatum 1 (12) Plats och tid Beslutande Vintergatan, sammanträdesrum Tellus, kl. 09.00-12.00 Ledamöter Owe Ahlinder (C), ordförande

Läs mer

PROTOKOLL Sammanträdesdatum

PROTOKOLL Sammanträdesdatum PROTOKOLL Plats och tid: Kommunhuset, Karpen kl. 13:15-14:55 Beslutande Patrik Ströbeck (M), ordförande, KS Valter Johansson, vice ordförande, PRO Bo Dahlqvist (PF), KS Torgny Lindau (PF), SN Gertie Lexén,

Läs mer

Kristianstads. kommun. Birgitta Johansson, anhöriglots/volontärsamordnare S 38 Nils Becke, Teknisk larmgrupp $ 39 Joakim Hörnell, ekonom $ 40.

Kristianstads. kommun. Birgitta Johansson, anhöriglots/volontärsamordnare S 38 Nils Becke, Teknisk larmgrupp $ 39 Joakim Hörnell, ekonom $ 40. 2018-10-26 2 KPR Kommunala Rådet för Pensionärer Tid och plats: Klockan 09.00 12.00, Östra huset rum 107 Ledamöter Kommunala rådet för pensionärer Greta Nordquist, SPF Gudrun Sandgren, SPF Gun Söderstedt.

Läs mer

Marianne Ahlqvist. Annika Forslin. Birgitta Medin. Marianne Ahlqvist

Marianne Ahlqvist. Annika Forslin. Birgitta Medin. Marianne Ahlqvist Protokoll 1 (10) Plats och tid: Forsa Rehab, Fredens Kulle, kl 13:00-16:00 Förtroendevalda: Beslutande: Ej beslutande: Birgitta Medin (M) ordf Majvor Westberg-Jönsson (S) Roland Lodén (PRO) Gösta Larsson

Läs mer

Jävsregler för Konkurrensverkets råd för forskningsfrågor

Jävsregler för Konkurrensverkets råd för forskningsfrågor 2013-01-01 1 (5) Chefsekonomavdelningen Joakim Wallenklint 08-700 16 03 joakim.wallenklint@kkv.se Jävsregler för Konkurrensverkets råd för forskningsfrågor 1. Allmänt om jävsreglernas funktion Jävsregler,

Läs mer

Kommunstyrelsen (8)

Kommunstyrelsen (8) Kommunstyrelsen 2012-06-25 1 (8) Plats och tid Beslutande Kommunhuset i Älmhult måndagen den 25 juni 2012 kl 15.00-16.15 med ajournering kl 15.50-16.00 Sonja Emilsson (M), 1:e vice ordförande Tord Åkesson

Läs mer

Kerstin Hörnqvist, sekreterare. Justeringens tid och plats: Kommunkontoret, , kl Kerstin Hörnqvist.

Kerstin Hörnqvist, sekreterare. Justeringens tid och plats: Kommunkontoret, , kl Kerstin Hörnqvist. 1 (8) Plats och tid: Oasen, Nordmaling kl 19-19.35 Beslutande: Övriga närvarande: Utses att justera: Gunnar Wiglöv (s), ordförande Anders Lundberg (c), 1:e vice ordförande Bo Westermark (v), 2:e vice ordförande

Läs mer

PROTOKOLL. Jessica Lövdahl, sekreterare Jan Nilsson, PRO Ljusdal. Kommunkansliet, plan 5, Förvaltningshuset, Ljusdal

PROTOKOLL. Jessica Lövdahl, sekreterare Jan Nilsson, PRO Ljusdal. Kommunkansliet, plan 5, Förvaltningshuset, Ljusdal Plats och tid Enåsenrummet, 10:00-12:00 Beslutande: Helena Brink (C), ordförande Jan Nilsson, PRO Ljusdal Göte Burefjord, SPF Järvsö Ewy Sjögren, SKPF Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats

Läs mer

K a l l e l s e / f ö r e d r a g n i n g s l i s t a Kommunstyrelsens arbetsutskott

K a l l e l s e / f ö r e d r a g n i n g s l i s t a Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid: kl. 11:00 Plats: mötesrum Flataklocken Ledamöter kallas Ersättare underättas Ordförande Sten-Ove Danielsson (S) Ledamöter Åke Nylén (S), vice ordförande Örjan Olsson (V) Kjell Grip (KD), 2:e vice

Läs mer

Förvaltningsbyggnaden, Storgatan 27

Förvaltningsbyggnaden, Storgatan 27 1 (6) Tid: Kl 10.00-11.30 Plats: Selet Förvaltningsbyggnaden, Storgatan 27 Ledamöter Helena Öhlund, KS ordförande Anita Karlsson, PRO Birgit P-Hedman, Hjärt o Lung Majvor Hellström, SKPF Ulla-Britt Lindbäck,

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN Kommunstyrelsen

TOMELILLA KOMMUN Kommunstyrelsen : Plats och tid Kommunhuset i Tomelilla, den, kl. 17.30-18.05 Beslutande Se sidan 2 Övriga närvarande Kanslichef Christian Björkqvist Tf kommunchef/personalchef Maria Wihlborg Utses att justera Torgny

Läs mer

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD Brukarrådet Förslag till kultur- och fritidsplan för Härjedalens kommun

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD Brukarrådet Förslag till kultur- och fritidsplan för Härjedalens kommun 2011-06-20 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 1 Presentation av brukarrådets ledamöter 2 Val av vice ordförande 3 Val av arbetsutskott 4 Genomgång av rådets reglemente 5 Rådets

Läs mer

GISLAVEDS KOMMUN. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala pensionärsrådet Sammanträdesdatum

GISLAVEDS KOMMUN. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala pensionärsrådet Sammanträdesdatum GISLAVEDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 20 17-1 1-14 Plats och tid Sammanträdesrum Isaberg 1 Gislaved, kl. 08.30-1 1.50 Beslutande Maria Gullberg Lorentsson, ordförande Kjell Thelin, förste vice ordförande

Läs mer

Ordförande Mats Jakobsson. Omsorgsnämnden Ingemar Hellström. Kommunstyrelsen 3-9 Ketty Markstedt. VB Demensförening Eira Henriksson

Ordförande Mats Jakobsson. Omsorgsnämnden Ingemar Hellström. Kommunstyrelsen 3-9 Ketty Markstedt. VB Demensförening Eira Henriksson 1(12) Plats och tid Sammanträdesrummet, Johan Ahlbäcks plats 7, måndagen den 5 mars 2018 kl 14:00-16:00 Beslutande Ledamöter Monica Forsgren Ordförande Mats Jakobsson Omsorgsnämnden Ingemar Hellström Kommunstyrelsen

Läs mer

Bygg- och miljönämnden Bräcke och Ånge

Bygg- och miljönämnden Bräcke och Ånge Protokoll 2019-03-01 Bygg- och miljönämnden Bräcke och Ånge Sida 2 av 17 Plats och tid: Kommunhuset i Ånge, rum Flataklocken, fredagen den 1 mars 2019, kl 9.00-11.10. Mötet ajournerades kl 10.02-10.23.

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet

Kommunala pensionärsrådet REGLEMENTE FÖR Kommunala pensionärsrådet Antaget av Kommunstyrelsen Antaget 2019-02-11 37 Giltighetstid Dokumentansvarig Tills vidare Kansli- och kvalitetschef Håbo kommuns styrdokumentshierarki Diarienummer

Läs mer

MÖTESPROTOKOLL ANSLAG/BEVIS. Mötesdatum Socialnämnden

MÖTESPROTOKOLL ANSLAG/BEVIS. Mötesdatum Socialnämnden Plats och tid Ånge kommunkontor, rum Flataklocken kl. 08:00 ande ledamöter Birgitta Sjögren (S) (ordförande) Sven Sandelius (S) (vice ordförande) Gun Olofsson (S) 23-30, 32-37 Magnus Lemon (S) Birgitta

Läs mer

Johan Ahlbäcks plats 7, Smedjebacken

Johan Ahlbäcks plats 7, Smedjebacken 1(22) Plats och tid Sessionssalen, onsdagen den 7 februari 2018 kl 09:00-11:40 Beslutande Ledamöter Monica Forsgren (S), Ordförande Mats Jakobsson (S), 1:e vice ordförande Monica Georgsson (S) Sören Åhlström

Läs mer