Tentamen. Moment 3 Metoder i miljö- och hälsoskyddsarbete 6 hp Sal 6, Östra paviljongen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tentamen. Moment 3 Metoder i miljö- och hälsoskyddsarbete 6 hp. 2012-05-31 09.00-1500 Sal 6, Östra paviljongen"

Transkript

1 UMEÅ UNIVERSITET Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap Miljö- och hälsoskyddsprogrammet, 180 hp Metodik i miljö- och hälsoskyddsarbete 15hp Tentamen Metodik i miljö- och hälsoskyddsarbete 15 hp Moment 3 Metoder i miljö- och hälsoskyddsarbete 6 hp Sal 6, Östra paviljongen Kom ihåg att skriva kod på alla papper Du lämnar in. Skriv på angiven plats eller bifogade papper. Alla tentamenssvar ska skannas. Så skriv enbart på en sida. Om du skriver på lösa blad, börja på nytt blad för varje lärares fråga! Maxpoäng för varje fråga är angiven. Antal frågor: 8 Antal poäng: 40 Hjälpmedel: Inga Resultat: LYCKA TILL! Tentamensresultatet kommer att anges på kurshemsidan (Cambro). Glöm ej din kod.

2 Lärare: Erik Sundqvist Fråga 1 Utgå i nedanstående frågor från besöket i Hissjö och de 5 ärenden vi där diskuterade (se bilaga 1). Du måste tydligt koppla dina svar till just det aktuella ärendet och även motivera dina svar kortfattat. a. Vedeldaren var ju inte särskilt tillmötesgående eller intresserad av miljö och hälsa. Vad kan du göra som inspektör i en sådan situation? (1,5 p) b. Vad gör du om du vid avloppsinventeringen upptäcker en avloppsanläggning med brister? Slamavskiljaren består bara av en kammare (inte tre som det bör vara) och det är även överfullt med slam i slamavskiljaren. Det är dock ingen överhängande risk för förorening av sjö eller grundvatten då avstånden är betryggande. (1,5 p) c. På vilka sätt hade livsmedelsärendet förändrats om livsmedelsinspektörer kommit på besök istället för konsulter? (1,5 p)

3 d. När hälsoföretaget är klart och har drivit sin verksamhet en tid kommer miljökontoret ut för en inspektion som görs i form av systemtillsyn. Vilka rutiner och övriga frågor bör då kontrolleras? (1,5 p) e. Vilka för- och nackdelar kan finnas i hundärendet med att länsstyrelsen numer än kontrollmyndighet för djurskydd (tidigare låg detta på kommunen)? (1,5 p) f. Är alla protokoll och andra handlingar i dessa fem ärenden allmänna handlingar? Vilka är offentliga handlingar? Kan någon handling behöva sekretessbeläggas? (1,5 p)

4 Fråga 2 Du arbetar som miljöchef vid miljöförvaltningen på Grönköpings kommun och ni har under många år arbetat med målstyrning i er verksamhet. Ett delmål i verksamhetsplanen för 2012 under målet Folkhälsa är att försöka minska rökningen bland ungdomar. Miljönämnden har här tillsynsansvar enligt tobakslagen för att bl.a. kontrollera att försäljningsställen inte marknadsför tobaksprodukter på ett otillåtet sätt samt att åldersgränser följs. a. Vilka tillsynsformer / metoder kan behöva användas när miljökontoret ska kontrollera att åldersgränser och marknadsföringsregler följs när det gäller tobaksförsäljningen? Motivera ditt svar! (2 p) b. Ge exempel på viktiga åtgärder utöver tillsyn som kan krävas för att delmålet ska uppfyllas, d.v.s. att minska rökningen bland ungdomar. Ange även lämpliga samverkansparter i detta arbete! (3 p)

5 2 c. Tyvärr är problemet omfattande och visar sig kräva mer tid och resurser än förväntat om de åtgärder du föreslagit i a) och b) ska kunna genomföras. Hur hanterar du som miljöchef denna situation? (2 p) Fråga 3 Miljöinspektör Hubert Ek vid Grönköpings kommuns miljökontor har varit ute på inspektion igen, denna gång till kommunens egen avfallsdeponi, som miljönämnden är tillsynsansvarig för. Läs inspektionsprotokollet i bil. 2 och kommentera detta; vad är bra respektive vad fattas / vilka brister finns? För bristerna ska du ge konkreta förslag till hur protokollet borde se ut istället! (5 p)

6 Fortsättning Fråga 3 Kodnr:..

7 Fråga 4 Du arbetar som privatanställd miljökonsult i Grönköping och blir kontaktad av Toni och Ursula Innauer från Österrike, som nyligen köpt ett wärdshus i en by utanför Grönköping. De kan laga mat och har erfarenhet av turism, men har i övrigt mycket dålig koll på svenska regler och på miljö- och hälsofrågor i stort. Wärdshusets kök håller hög standard, så inom livsmedelsområdet anser Innauers inte att något behöver göras. Däremot måste nya stugor och rum byggas för Bed&Breakfast. De har massor av andra idéer som de nu också vill genomföra, bl.a. vandringsleder, en spaanläggning med bassängbad, kanske en liten anläggning för backhoppning och rodel på berget i närheten etc. De vill även miljöanpassa sin anläggning om det inte blir allför dyrt, för att hänga på ekotrenden. Innauers vill nu ha din experthjälp inom miljö- och hälsoområdet för att göra rätt från början. a. Beskriv hur du som miljökonsult lägger upp det första besöket hos familjen och vad du vill uppnå med det. Vilken typ av hjälp erbjuder du? Vad kan bli nästa steg efter det första besöket? I ditt svar behöver du inte gå in på detaljer om vad olika lagar och regler säger, utan diskutera främst upplägg och metodik i ditt arbete, viktiga frågor att tänka på för att kunna ge rätt stöd etc. Svar på ca 1 sida. (5 p)

8 Fortsättning fråga 4 a Kodnr:..

9 4 b. Under besöket frågar Toni och Ursula om de bör satsa på någon form av miljömärkning eller miljöledningssystem. De har bl.a. hört talas om EMAS och Svanen. Förklara kort för dem vad EMAS och Svanen innebär samt diskutera om dessa kan vara lämpliga för deras verksamhet. Finns det andra märkningar / ledningssystem som du hellre rekommenderar dem att satsa på? (4 p)

10 Lärare: Kristina Fransson Rosén Fråga 5 Du genomför praktik på Länsstyrelsens djurskyddsenhet. Du ska nu följa med på en offentlig djurskyddskontroll på en mjölkkobesättning. Din handledare vill att du förbereder dig inför besöket. a. Vilka förberedelser gör du på kontoret innan besöket? (1p) b. Vad är viktigt att ta med för att säkerställa djurskyddskontrollen? (2p)

11 Lärare: Åsa Lavin Olofsson Fråga 6 Hygien- och kontrollförordningarna inom livsmedelsområdet gäller för alla medlemsstater inom EU och skall tillämpas för många olika typer av verksamheter. I vissa fall är reglerna flexibla och detta uttrycks i lagtexten med exempelvis när så är lämpligt och när det är nödvändigt. Vad har begreppet flexibilitet för betydelse för myndigheten i sitt kontrollarbete och vad innebär flexibilitet för livsmedelsföretagaren? (2p)

12 Lärare: Lisa Redin Fråga 7 Ange fyra olika styrmedel/verktyg som kan användas i ett arbete för hållbar utveckling. Redogör kort för på vilket sätt respektive styrmedel är styrande och ange också om styrmedlet är ett "tvingande" sådant eller ett "frivilligt". (4p) Fråga 8 Ett nytt kulturhus ska byggas i Umeå inför kulturhuvudstadsåret Föreslå två (egna) nyckeltal/indikatorer som skulle kunna användas för att följa upp om det nya kulturhuset har lett till ökad hållbarhet för Umeåborna. Tänk på att nyckeltalen/indikatorerna ska syfta till att illustrera skillnaden "före" och "efter" byggandet av kulturhuset. (1p)

13 BILAGA 1 Ärende 1 vedeldning Du arbetar som miljöinspektör på kommunens miljökontor och blir uppringd av en kvinna som vill vara anonym. Av samtalet förstår du att hon bor nära Erik Sundkvist i Hissjö. Kvinnan störs mycket av Eriks vedeldning och berättar att det ryker alltid ur skorstenen och ofta är det gråsvart, illaluktande rök, han eldar säkert inte bara ved Ärende 2 avloppsinventering Du har fått en tillfällig anställning som miljöinspektör vid Umeå kommuns miljökontor. Det är känt att många enskilda avlopp i området håller dålig standard. Fastigheterna i Hissjö ligger dessutom nära sjön och inom vattenskyddsområde. Ni ska därför utföra en avloppsinventering runt sjön. Den aktuella fastigheten ägs av Erik Sundkvist som har tillstånd för en slamavskiljare (trekammarbrunn) med infiltration. Frågan är hur den fungerar och sköts. När ni kommer på besök upptäcker ni dessutom att det finns ytterligare ett hus på fastigheten (liten, brun stuga) nära avloppsbrunnen. Ärende 3 livsmedelsföretag Du arbetar som livsmedelskonsult på Hushållningssällskapet och blir uppringd av Åsa Lavin Olofsson, som tänker starta ett nytt, litet livsmedelsföretag på en fastighet i Hissjö. Hon tänker främst satsa på vad naturen i området har att ge, genom att plocka bär och koka sylt. Brödbakning och en liten gårdsbutik kan också bli aktuellt på sikt. För ändamålet vill hon inreda ett garage till livsmedelslokal. Åsa vill nu veta mer om vad hon ska tänka på och vad som krävs, hon kanske t.o.m. kan få någon hjälp från dig eller någon annan? Ärende 4 hälsoföretag Du arbetar som miljöinspektör på kommunens miljökontor och blir uppringd av Erik Sundis i Hissjö. Han tänker starta ett nytt hälsoföretag där han erbjuder massage och akupunkturbehandling. Erik har utbildning för detta genom olika diplomeringskurser. Han tänker ställa i ordning en befintlig gäststuga på tomten för verksamheten och vill nu ha råd och tips om vad han ska tänka på och vad som krävs. Ärende 5 hundföretag Du arbetar med djurskydd på länsstyrelsen och blir kontaktad av Kristina Fransson-Rosén som vill starta ett hundpensionat i Hissjö. Hon tänker dessutom starta en turismverksamhet med ett 10-tal draghundar (Sibirian huskey). För detta ändamål kommer hon också att iordningställa leder i närområdet för hundkörning vinter- och sommartid med rastplatser. Kristina vill få klart med ev. tillstånd från er så att hon snabbt kan börja bygga och starta upp verksamheten.

14 BILAGA 2 Grönköpings kommun Miljökontoret Grönköping Tel vx Grönköping TILL Grönköpings kommun Gatukontoret Gatuchef Inge Skum Grönköping Inspektion vid Svartlidens avfallsdeponi Datum: Måndag 21 maj 2012 kl Plats: Svartlidens avfallsdeponi i Grönköping, fastigheten Berget 2:201 Närvarande: Gatuchef Inge Skum samt arbetsledare Vera Karlsson. Hubert Ek, miljöinspektör vid miljökontoret, Grönköpings kommun. Inspektionens syfte Den föranmälda inspektionen föranleddes av inspektionen då täckningen av det avfall som får deponeras var mycket bristfällig. Rutinerna för detta skulle enligt ö.k. förbättras till 1 maj 2012 och skriftliga rutiner skulle även upprättas. Under april och maj har dessutom fyra anonyma klagomål inkommit till miljökontoret angående dålig täckning och ordning vid deponin. Verksamhetens bakgrund Grönköpings kommun bedriver sedan 1990 avfallshantering vid Svartlidens deponi. Deponin ligger drygt 2 km från närmaste bostadshus. Endast s.k. inert avfall (stabilt, ej miljöskadligt) får enligt tillståndet från Länsstyrelsen läggas på deponin. Avfallet ska vidare täckas kontinuerligt så att nedskräpning i omgivningen undviks. Deponin ska vara inhägnad med särskilda öppettider. Ett egenkontrollprogram finns för verksamheten. Grönköpings kommuns gatukontor är ansvarig för verksamheten och kommunens miljönämnd är tillsynsmyndighet.

15 Inspektionens resultat Inspektionen inleddes med en genomgång av hur verksamhet och rutiner förändrats sedan förra besöket. Täckning av avfall med rena jordmassor görs nu minst 2 gånger per vecka eller mer vid behov. Samtliga anställda har fått utbildning om detta enl. Inge Skum. Skriftliga rutiner har dock inte tagits fram. Vid inspektionstillfället var täckningen god och Inge Skum redovisade tydliga rutiner för täckningen. De anonyma klagomålen kom enligt Skum troligen från 2 tidigare anställda som tvingats sluta vid gatukontoret, vilket sannolikt stämmer. I deponin fanns dock en del synligt hushållsavfall som inte får deponeras enligt tillståndet. Enligt Skum har antagligen någon kört dit detta utan kommunens vetskap. Ett mellanlager med elektronikavfall och batterier fanns även i en bod inom området. Inte heller detta avfall får hanteras enligt tillståndet. Prover på lakvatten från deponin har tagits enligt egenkontrollprogrammet, men eftersom Skum inte tagit med sig dessa protokoll kunde vi inte gå igenom resultaten närmare. När jag körde ut från området noterade jag att delar av stängslet runt deponin är trasigt, liksom infartsgrinden, vilket gör att obehöriga lätt kan komma in på området. Åtgärder Sammantaget är täckningen av avfall numer acceptabel och inga ytterligare åtgärder kommer att vidtas kring detta. Arbetsledare Vera Karlsson föreläggs dock vid vite av kr att senast ha utfört följande åtgärder: 1. Transportera bort deponerat hushållsavfall samt mellanlagrat elektronikavfall och batterier från området. 2. Byta ut hela stängslet runt deponin samt grinden så att obehöriga inte kan ta sig in på området. 3. Upprätta skriftliga rutiner för täckningen. Vi behov kan t.ex. Tyréns eller Miljöskolan kontaktas för att hjälpa till med detta. För miljönämnden i Grönköpings kommun Hubert Ek Miljöinspektör Tel hubbe@gronkoping.se

Rättningstiden är i normalfall tre veckor, annars är det detta datum som gäller:

Rättningstiden är i normalfall tre veckor, annars är det detta datum som gäller: Allmän omvårdnad 25,5 Hp Provmoment: Allmän omvårdnad vuxna, barn och äldre. Ladokkod: 61SA01 Tentamen ges för: SSK11, 12, 13 TentamensKod: Tentamensdatum: 2015-04-24 Tid: Hjälpmedel: inga tillåtna Totalt

Läs mer

INFORMATION OM EGENKONTROLL

INFORMATION OM EGENKONTROLL INFORMATION OM EGENKONTROLL Väl fungerande rutiner i verksamheten gör att fel på utrustning och felaktig hantering kan upptäckas innan allvarlig skada inträffar. Egenkontrollen är ett verktyg för att skapa

Läs mer

Projekt. Revisionmetodik -utbildning i systemkontroll. Ett projekt inom livsmedelsavdelningen. Genomfört 2010.

Projekt. Revisionmetodik -utbildning i systemkontroll. Ett projekt inom livsmedelsavdelningen. Genomfört 2010. Projekt Revisionmetodik -utbildning i systemkontroll Ett projekt inom livsmedelsavdelningen Genomfört 2010. Författare: Margareta Söderstedt Margareta Jonsson 2 Sammanfattning Dagens livsmedelslagstiftning

Läs mer

Farligt avfall från småföretagare kan insamlingssystemet förbättras? Miljösamverkan Stockholms Län

Farligt avfall från småföretagare kan insamlingssystemet förbättras? Miljösamverkan Stockholms Län Ett samverkansprojekt mellan länets 26 kommuner, Länsstyrelsen och Kommunförbundet Stockholms Län. www.miljosamverkanstockholm.se Farligt avfall från småföretagare kan insamlingssystemet förbättras? Miljösamverkan

Läs mer

Tillsyn av enskilda avlopp 2016. www.sigtuna.se

Tillsyn av enskilda avlopp 2016. www.sigtuna.se Tillsyn av enskilda avlopp 2016 www.sigtuna.se Syfte och mål Sigtuna kommun har ~2 000 enskilda avlopp Tillsynsprojekt 2011 2017 Mål: Alla enskilda avlopp skall vara åtgärdade 2019 Godtagbar slamavskiljning

Läs mer

Jakten på det farliga avfallet fortsätter!

Jakten på det farliga avfallet fortsätter! Informatör Kiruna den 28 april 2011 Stina Johansson Tfn. 0980-707 22 E-post: stina.johansson@tekniskaverkenikiruna.se Jakten på det farliga avfallet fortsätter! Tävlingen fortsätter och nu är det dags

Läs mer

Egenkontroll. - ditt ansvar som verksamhetsutövare

Egenkontroll. - ditt ansvar som verksamhetsutövare Samhällsbyggnadsförvaltningen Miljöavdelningen Egenkontroll - ditt ansvar som verksamhetsutövare Som företagare är det ditt ansvar att veta hur din verksamhet påverkar omgivningen. Detsamma gäller även

Läs mer

Provmoment: Allmän omvårdnad vuxna, barn och äldre, barnpsykologi, vårdandets pedagogik och didaktik. Ladokkod: 61SA01 Tentamen ges för: SSK10 A

Provmoment: Allmän omvårdnad vuxna, barn och äldre, barnpsykologi, vårdandets pedagogik och didaktik. Ladokkod: 61SA01 Tentamen ges för: SSK10 A Allmän omvårdnad 25,5 Hp Provmoment: Allmän omvårdnad vuxna, barn och äldre, barnpsykologi, vårdandets pedagogik och didaktik Ladokkod: 61SA01 Tentamen ges för: SSK10 A TentamensKod: Tentamensdatum: 23/11-2012

Läs mer

Bilaga 1. Avfallstransportörer. Ett tillsynsprojekt 2012-2013. Maj 2014. stockholm.se

Bilaga 1. Avfallstransportörer. Ett tillsynsprojekt 2012-2013. Maj 2014. stockholm.se Bilaga 1 Avfallstransportörer Ett tillsynsprojekt 2012-2013 Maj 2014 stockholm.se Maj 2014 Dnr:2012-002439-642 Utgivare: Miljöförvaltningen Kontaktperson: Victoria Beckman och Nanna Spett 3 (14) Sammanfattning

Läs mer

Det goda mötet. Goda exempel från livsmedelskontrollen

Det goda mötet. Goda exempel från livsmedelskontrollen Det goda mötet Goda exempel från livsmedelskontrollen Det goda mötet Många livsmedelsföretagare upplever att den offentliga kontrollen innebär en rad administrativa svårigheter. Landsbygdsdepartementet

Läs mer

Dethär tycker vi är viktigt! De ungas röst Ann Backman

Dethär tycker vi är viktigt! De ungas röst Ann Backman Dethär tycker vi är viktigt! De ungas röst Ann Backman En ungdomsgrupp i Österbotten Deltagare: 3 ungdomar, ålder: 15, 17 och 18 år. En ungdom var gruppansvarig och samlade ihop gruppen. Deltagarna fick

Läs mer

Rådgivningsbesökets utmaningar. Huvudbudskap: Varför är det värt att prata om samtal?

Rådgivningsbesökets utmaningar. Huvudbudskap: Varför är det värt att prata om samtal? Rådgivningsbesökets utmaningar Uppdatera det personliga mötet nya kanaler för miljörådgivning 9-10 november 2010, Arlanda stad Hanna Ljunggren Bergeå Hanna.Bergea@sol.slu.se Huvudbudskap: Det finns en

Läs mer

Branschriktlinjer för Egenkontroll. Alkoholdryck och Tobak

Branschriktlinjer för Egenkontroll. Alkoholdryck och Tobak Branschriktlinjer för Egenkontroll Alkoholdryck och Tobak Syfte Syftet med ett egenkontrollsprogram är att se till att lagar och regler för försäljning av alkoholdryck och tobak följs. Lagar och regler

Läs mer

UF-året elev. januari. februari. mars. april. maj. augusti. september. oktober. november. december. marknaden... Registrering. Kolla.

UF-året elev. januari. februari. mars. april. maj. augusti. september. oktober. november. december. marknaden... Registrering. Kolla. Idéer... Kolla marknaden... augusti. september. oktober. november. december Registrering Affärsplan UF-året elev januari. februari. mars. april. maj Regional Mässa SM i UF-företagande Årsredovisning Välkommen

Läs mer

LATHUND Att planera en mässa eller utställning

LATHUND Att planera en mässa eller utställning LATHUND Att planera en mässa eller utställning När man medverkar vid utställningar av olika slag är det viktigt att ha en klar strategi kring sitt deltagande. Att bara åka dit på vinst och förlust med

Läs mer

Tänker du inrätta ny avloppsanläggning eller rusta upp din gamla?

Tänker du inrätta ny avloppsanläggning eller rusta upp din gamla? Tänker du inrätta ny avloppsanläggning eller rusta upp din gamla? När du ska inrätta en avloppsanläggning behöver du ha ett tillstånd. Tillståndet söker du hos Miljöförvaltningen. Även om du inte ska göra

Läs mer

Barn på sjukhus FÖRBEREDELSETIPS FRÅN BARN- OCH UNGDOMSSJUKVÅRDEN, SUS

Barn på sjukhus FÖRBEREDELSETIPS FRÅN BARN- OCH UNGDOMSSJUKVÅRDEN, SUS Barn på sjukhus FÖRBEREDELSETIPS FRÅN BARN- OCH UNGDOMSSJUKVÅRDEN, SUS Du är tryggheten Att vara ett stöd och en lugn, trygg punkt för ditt barn är om möjligt ännu viktigare när barnet hamnar på sjukhus.

Läs mer

Hörselvetenskap B, Audiologisk rehabilitering, 13,5 hp

Hörselvetenskap B, Audiologisk rehabilitering, 13,5 hp Hörselvetenskap B, Audiologisk rehabilitering, 13,5 hp 2011-05-27 4 timmar Kursansvarig: Sara Båsjö Svaren poängsätts med svarens fullständighet som grund. Besvara varje fråga på separat papper och skriv

Läs mer

TILLSYN ENLIGT TOBAKSLAGEN 1993:581 VÄRNAMO KOMMUN 2013-2015

TILLSYN ENLIGT TOBAKSLAGEN 1993:581 VÄRNAMO KOMMUN 2013-2015 2013-02-19 1 TILLSYN ENLIGT TOBAKSLAGEN 1993:581 VÄRNAMO KOMMUN 2013-2015 Lagen i sin helhet omtryckt i SFS 2005:369 2 ALLMÄNT Kommunens uppgift är att vägleda näringsidkaren och att kontrollera att reglerna

Läs mer

Miljöbedömning för Kristinehamns kommuns avfallsplan

Miljöbedömning för Kristinehamns kommuns avfallsplan Bilaga 11 1(8) Miljöbedömning för Kristinehamns kommuns avfallsplan När en plan eller ett program upprättas, vars genomförande kan antas medföra betydande miljöpåverkan, ska enligt miljöbalken (1998:808)

Läs mer

Tips och råd för villa- och fritidshusägare med egna avloppsanläggningar

Tips och råd för villa- och fritidshusägare med egna avloppsanläggningar Tips och råd för villa- och fritidshusägare med egna avloppsanläggningar I Knivsta kommun finns närmare 2 000 avloppsanläggningar, som töms med olika intervaller. Om du vill veta vad som gäller för just

Läs mer

1En engagerad förälder är positivt. 1 Skriftliga omdömen. 2 En framåtsyftande planering

1En engagerad förälder är positivt. 1 Skriftliga omdömen. 2 En framåtsyftande planering 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. Vad är en

Läs mer

Version 2015-02-16 FÖRESKRIFTER OM HANTERING AV HUSHÅLLSAVFALL SÖDERHAMNS KOMMUN

Version 2015-02-16 FÖRESKRIFTER OM HANTERING AV HUSHÅLLSAVFALL SÖDERHAMNS KOMMUN Version 2015-02-16 FÖRESKRIFTER OM HANTERING AV HUSHÅLLSAVFALL SÖDERHAMNS KOMMUN Kommunstyrelseförvaltningen Augusti 2015 FÖRESKRIFTER OM HANTERING OM HUSHÅLLSAVFALL För varje kommun ska det enligt 15

Läs mer

Att äga, köpa eller sälja en förorenad fastighet ditt ansvar. Länsstyrelsernas juristsamverkansgrupp för efterbehandlingsfrågor 2016

Att äga, köpa eller sälja en förorenad fastighet ditt ansvar. Länsstyrelsernas juristsamverkansgrupp för efterbehandlingsfrågor 2016 Att äga, köpa eller sälja en förorenad fastighet ditt ansvar Länsstyrelsernas juristsamverkansgrupp för efterbehandlingsfrågor 2016 1 Utgiven av Länsstyrelserna och Statens geotekniska institut Text Länsstyrelsernas

Läs mer

Egenkontrollprogram för tobaks- och folkölsförsäljning enligt 12 c tobakslagen (1993:581) och 5 kap 5 alkohollagen (2010:1622)

Egenkontrollprogram för tobaks- och folkölsförsäljning enligt 12 c tobakslagen (1993:581) och 5 kap 5 alkohollagen (2010:1622) Egenkontrollprogram för tobaks- och folkölsförsäljning enligt 12 c tobakslagen (1993:581) och 5 kap 5 alkohollagen (2010:1622) Tillståndsenheten 2014-07-25 NE ÅH Värt att veta om egenkontrollprogram Du

Läs mer

Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrad

Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrad Ansökan skickas till: Lidingö stad Tekniska förvaltningen 181 82 Lidingö Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrad För dig som är folkbokförd inom Lidingö stad Jag ansöker för första gången Jag

Läs mer

SÅ HÄR SKA VI HANTERA DITT AVFALL

SÅ HÄR SKA VI HANTERA DITT AVFALL SÅ HÄR SKA VI HANTERA DITT AVFALL SAMMANFATTNING Avfallsplan för Mjölby, Tranås och Boxholms kommuner 2012-2017. TILLSAMMANS FÖR EN BÄTTRE AVFALLSHANTERING Mjölby, Tranås och Boxholms kommuner har en gemensam

Läs mer

Vid klagomål på en störning kommer en kopia på denna blankett att skickas till fastighetsägaren/verksamhetsutövaren/den störande.

Vid klagomål på en störning kommer en kopia på denna blankett att skickas till fastighetsägaren/verksamhetsutövaren/den störande. Miljö- och byggnämnden KLAGOMÅL PÅ STÖRNING Enligt miljöbalken avseende olägenhet för människors hälsa eller miljön UB.11 VER.1 1(5) Miljö- och byggavdelningen Att sändas till: tel: 040-43 90 00 Miljö-

Läs mer

Hej! Jag heter Peter Siepen. I år är jag värd för Vår Ruset där den här trevliga Träningsdagboken lanseras. Ge mig ett par minuter så ska jag visa

Hej! Jag heter Peter Siepen. I år är jag värd för Vår Ruset där den här trevliga Träningsdagboken lanseras. Ge mig ett par minuter så ska jag visa Hej! Jag heter Peter Siepen. I år är jag värd för Vår Ruset där den här trevliga Träningsdagboken lanseras. Ge mig ett par minuter så ska jag visa dig hur den fungerar. Så här går det till. Du börjar med

Läs mer

Sammanställning: enkät om livsmedelsbrott

Sammanställning: enkät om livsmedelsbrott 1 (16) 2015-10-22 Område Livsmedelskontroll Avdelning Support Sammanställning: enkät om livsmedelsbrott 2 1. Sammanfattning För att ta reda på vilka möjligheterna är för livsmedelskontrollmyndigheterna

Läs mer

KALLELSE/UNDERRÄTTELSE. sammanträde för samhällsbyggnadsnämnden. 12. Förbud med vite att släppa ut avloppsvatten från avloppsanordning på

KALLELSE/UNDERRÄTTELSE. sammanträde för samhällsbyggnadsnämnden. 12. Förbud med vite att släppa ut avloppsvatten från avloppsanordning på VK300S v1.0 040416, Kallelse 140401 Sbn.doc Datum 2014-03-25 1 (2) KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Till: sammanträde för samhällsbyggnadsnämnden Tid: tisdagen den 1 april 2014, kl. 17.00 Plats: Hjälmaren, kommunhuset

Läs mer

Vi tar betalt per timme och erbjuder bara guidning i små grupper. Oftast inte mer än fyra personer.

Vi tar betalt per timme och erbjuder bara guidning i små grupper. Oftast inte mer än fyra personer. Guidning bokategefjall.se erbjuder privat guidning i Årefjällen bortom de vanliga turiststråken. Vi har inga fasta aktiviteter schemalagda utan sätter ihop skräddarsydda arrangemang med kort varsel eftersom

Läs mer

Varför Hur upprättar man man en en kommunal rese- och mötespolicy? 1 2011-02-15

Varför Hur upprättar man man en en kommunal rese- och mötespolicy? 1 2011-02-15 Varför Hur upprättar man man en en kommunal rese- och mötespolicy? 1 2011-02-15 Policy ange riktning och ambitionsnivå Vad är en resepolicy? Styrning, kontroll och uppföljning, så att resandet ligger i

Läs mer

Lön. Lön 2013-09-14. Kursmomentet behandlar Lönens uppbyggnad Lön vid nyanställning Löneöversyn Lönebildning Lönesamtal Lönebegrepp

Lön. Lön 2013-09-14. Kursmomentet behandlar Lönens uppbyggnad Lön vid nyanställning Löneöversyn Lönebildning Lönesamtal Lönebegrepp 2013-09-14 Lön Lön Kursmomentet behandlar Lönens uppbyggnad Lön vid nyanställning Löneöversyn Lönebildning Lönesamtal Lönebegrepp Facklig grundkurs 2013/14 - Lön 3 1 2013-09-14 Vad tjänar en lärare? En

Läs mer

Ansökan om dispens från förbuden att deponera utsorterat brännbart avfall eller organiskt avfall

Ansökan om dispens från förbuden att deponera utsorterat brännbart avfall eller organiskt avfall Sida 1(7) Ansökan om dispens från förbuden att deponera utsorterat brännbart avfall eller organiskt avfall Sökanden Namn Ansökan avser Hushållsavfall från kommun Annat än hushållsavfall vid deponin Postadress

Läs mer

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen.

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Hej! Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Att prata med en ny person kan kännas nervöst även om man som ni redan har en hel del gemensamt. Därför finns den här guiden som ska

Läs mer

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott.

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott. Resultat för särskilt boende 203, per kön, åldersgrupp, hälsotillstånd, 863 Hällefors F Hur bedömer du ditt allmänna hälsotillstånd? F2 Har du besvär av ängslan, oro eller ångest? gott gott Någorlunda

Läs mer

2016-04-19. Medborgarförslag, Insamlingsställe för glödlampor och lysrör i centrala Nykvarn Dnr KS/2011:73

2016-04-19. Medborgarförslag, Insamlingsställe för glödlampor och lysrör i centrala Nykvarn Dnr KS/2011:73 TJÄNSTESKRIVELSE 2016-04-19 Hans Olof Henriksson Miljöinspektör Telefon 08-555 010 72 hans-olof.henriksson@nykvarn.se Kommunstyrelsen Medborgarförslag, Insamlingsställe för glödlampor och lysrör i centrala

Läs mer

Naturvårdsverkets rapport Kvalitet hos avfall som förs till förbränning

Naturvårdsverkets rapport Kvalitet hos avfall som förs till förbränning Bilaga 17:6 till kommunstyrelsens protokoll den 5 oktober 2005, 10 PM 2005 RVIII (Dnr 303-1967/2005) Formaterat: Centrerad Formaterat: Teckensnitt:Times New Roman, Fet Naturvårdsverkets rapport Kvalitet

Läs mer

FÖRETAGSAMHET LÖNAR SIG ALLTID

FÖRETAGSAMHET LÖNAR SIG ALLTID FÖRETAGSAMHET LÖNAR SIG ALLTID www.yrittajat.fi futureimagebank.com futureimagebank.com futureimagebank.com FÖRETAGSAMHET LÖNAR SIG ALLTID anvisningar för föreläsaren futureimagebank.com futureimagebank.com

Läs mer

Tillsynsbeslut Ordinarie tillsyn 2014 Östra Grevie montessoriförskola

Tillsynsbeslut Ordinarie tillsyn 2014 Östra Grevie montessoriförskola 2014-01-24 1 (9) Tillsynsbeslut Ordinarie tillsyn 2014 Östra Grevie montessoriförskola Huvudman: Östra Grevie Montessoriförskola AB 2014-01-24 2 (9) Beslut i utbildningsnämnden 2014-02-24, Un 22 Vellinge

Läs mer

VAD ÄR KÄRLEK? I mitt arbete med par har jag märkt att många får konflikter. för att de uppfattar kärlek på olika sätt. Det är vanligt att tro att

VAD ÄR KÄRLEK? I mitt arbete med par har jag märkt att många får konflikter. för att de uppfattar kärlek på olika sätt. Det är vanligt att tro att VAD ÄR KÄRLEK? I mitt arbete med par har jag märkt att många får konflikter för att de uppfattar kärlek på olika sätt. Det är vanligt att tro att kärlek är lika med beroende eller satus tänkande. Vad är

Läs mer

Projektinriktad kontroll 2012 Rökfria miljöer - skolgårdar

Projektinriktad kontroll 2012 Rökfria miljöer - skolgårdar Projektinriktad kontroll 2012 Rökfria miljöer - skolgårdar En rapport från miljö- och hälsoskyddsenheten i Österåkers kommun September 2012 Inledning Tobakslagen är en skyddslagstiftning som bland annat

Läs mer

Asylboende Malmö 2016-04-05. Enkätnamn: Asylboende Malmö 2016-04-05 Antal respondenter: 66

Asylboende Malmö 2016-04-05. Enkätnamn: Asylboende Malmö 2016-04-05 Antal respondenter: 66 Asylboende Malmö 2016-04-05 Enkätnamn: Asylboende Malmö 2016-04-05 respondenter: 66 Urval: Alla Frågor: Alla frågor Fråga 1 Hur nöjd är du med Programupplägget? 1 Inte alls nöjd 0 0% 2 0 0% 3 6 13% 4 23

Läs mer

Från förvaring till förvandling Från förvaring till förvandling

Från förvaring till förvandling Från förvaring till förvandling Från förvaring till förvandling I samband med att jag coachade en verksamhetschef för ett gruppboende fick jag vara med om en märkbar utveckling. Chefens överordnade ringde mig och berättade att chefen

Läs mer

Vedeldning Miljöförvaltningen informerar

Vedeldning Miljöförvaltningen informerar Miljöförvaltningen Vedeldning Miljöförvaltningen informerar Allmänt Vid eldning i lokal eldstad, braskamin, öppen spis och kakelugn är det inte ovanligt att grannar störs av röken. Många upplever att de

Läs mer

Yttrande angående remiss gällande tillsynsansvar för förorenade områden

Yttrande angående remiss gällande tillsynsansvar för förorenade områden 1 (4) MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN Datum Diarienummer 2015-02-10 2014-007140- MI Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 4 mars 2015 Adressat: m.registrator@regeringskansliet.se christina.malmros@regeringskansliet.se

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

Strömbackaskolan läsåret 2015-2016. Handlingsplan mot droger

Strömbackaskolan läsåret 2015-2016. Handlingsplan mot droger Strömbackaskolan läsåret 2015-2016 Handlingsplan mot droger! Piteå maj 2015, Piteå kommun Strömbackaskolan. Handlingsplan mot droger I detta dokument avses med ordet drog, alkohol, narkotika, icke medicinsk

Läs mer

Uppföljning av studiecirklar kring äldres läkemedelsbehandling. Självvärderingsinstrument steg 1

Uppföljning av studiecirklar kring äldres läkemedelsbehandling. Självvärderingsinstrument steg 1 Uppföljning av studiecirklar kring äldres läkemedelsbehandling Självvärderingsinstrument steg 1 Förberedelse: Bestäm vem som ska leda uppföljningsarbetet. Det kan exempelvis vara studiecirkelledaren, enhetschef,

Läs mer

Myrmalmsnytt-Julnummer 2013-12-21

Myrmalmsnytt-Julnummer 2013-12-21 Myrmalmsnytt-Julnummer 2013-12-21 Ännu ett år närmar sitt slut. Styrelsen vill passa på att välkomna de som flyttat in till oss under året. Hoppas att ni kommer att trivas hos oss! Kontakta gärna styrelsen

Läs mer

Santos visste att det bara var en dröm men han fortsatte ändå att leka med bollen varje dag för det fanns inget han älskade mer.

Santos visste att det bara var en dröm men han fortsatte ändå att leka med bollen varje dag för det fanns inget han älskade mer. 1. Solen var precis på väg upp och där ute på den lilla grusplanen intill byn kunde man redan se Santos springa omkring med den bruna slitna läderbollen som han gjorde varje dag. Oavsett om det var vardag

Läs mer

8-4 Ekvationer. Namn:..

8-4 Ekvationer. Namn:.. 8-4 Ekvationer. Namn:.. Inledning Kalle är 1,3 gånger så gammal som Pelle, och tillsammans är de 27,6 år. Hur gamla är Kalle och Pelle? Klarar du att lösa den uppgiften direkt? Inte så enkelt! Ofta resulterar

Läs mer

Lokalbussen i Lycksele

Lokalbussen i Lycksele Lokalbussen i Lycksele 1. Kön A. Man 15 31,9 B. Kvinna 32 68,1 2. Ålder A. >12 0 0 B. 13-19 19 40,4 C. 20-29 3 6,4 D. 30-39 4 8,5 E. 40-49 3 6,4 F. 50-59 13 27,7 G. 60-69 2 4,3 H. 70< 3 6,4 3. Vilken är

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Likabehandlingsplan 2014/15. År 2009. Bildning, Fritid och Kultur. Barn, utbildning och fritid

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Likabehandlingsplan 2014/15. År 2009. Bildning, Fritid och Kultur. Barn, utbildning och fritid Plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan Förskola/Lofsdalens Förskolan Norrskenet skola 2014/15 År 2009 Bildning, Fritid och Kultur Barn, utbildning och fritid 2013 06 12 Verksamhet

Läs mer

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2013-06-13. Miljönämnden

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2013-06-13. Miljönämnden Innehåll 22 Presentation av nyanställda livsmedelsinspektören och assistenten... 34 23 Information om skol- och förskoleprojektet... 35 24 Anmälan om miljöfarlig verksamhet vindkraft Gölhult 2:13, Habo

Läs mer

Ringkontakten. Ett kostnadsfritt erbjudande från frivilligorganisationerna och Hjo kommun

Ringkontakten. Ett kostnadsfritt erbjudande från frivilligorganisationerna och Hjo kommun Ringkontakten Ett kostnadsfritt erbjudande från frivilligorganisationerna och Hjo kommun OM RINGKONTAKTEN Tycker Du att det känns tryggt att veta att någon ringer upp Dig varje vardag? Bara för att höra

Läs mer

Om du skulle bli uppsagd på grund av arbetsbrist har du rätt att få aktiv och professionell hjälp av Omställningsfonden för att hitta ett nytt jobb.

Om du skulle bli uppsagd på grund av arbetsbrist har du rätt att få aktiv och professionell hjälp av Omställningsfonden för att hitta ett nytt jobb. Om du skulle bli uppsagd på grund av arbetsbrist har du rätt att få aktiv och professionell hjälp av Omställningsfonden för att hitta ett nytt jobb. Läs mer Förmånen och tryggheten som Omställningsfonden

Läs mer

Valet 2010 på facebook!

Valet 2010 på facebook! Ursäkta mig, hur kommer jag till Sosserian? Informationssidor från SAP it Helsingborg - 2010 Valet 2010 på facebook! Är det inte en valseger jag ser där borta? Informationssidor från SAP it Helsingborg

Läs mer

Föräldraträffar Viktigt för våra barn och ungdomar

Föräldraträffar Viktigt för våra barn och ungdomar Ungt Fokus Föräldraträffar Viktigt för våra barn och ungdomar Ungt Fokus Föräldraträffar på skola/förskola är ett bra forum för att stärka föräldrarna i sin föräldraroll Föräldrarna är viktigast för barnen/ungdomarna,

Läs mer

Vad tycker du om sfi?

Vad tycker du om sfi? Oktober 2012 Vad tycker du om sfi? Skolverket gör under hösten en stor undersökning om vad elever tycker om sin utbildning. Det är första gången undersökningen görs och resultatet kommer att användas till

Läs mer

Uppföljning av material inom barnhälsovården Leva med barn och Små och stora steg tillsammans Hanna Lunding, folkhälsoenheten

Uppföljning av material inom barnhälsovården Leva med barn och Små och stora steg tillsammans Hanna Lunding, folkhälsoenheten Folkhälsoskrift 2013:1 Uppföljning av material inom barnhälsovården Leva med barn och Små och stora steg tillsammans Hanna Lunding, folkhälsoenheten Uppföljningsrapport Leva med barn & Små och stora steg.docx

Läs mer

Övning: Dilemmafrågor

Övning: Dilemmafrågor Övning: Dilemmafrågor Placera föräldrarna i grupper med ca 6-7 st/grupp. Läs upp ett dilemma i taget och låt föräldrarna resonera kring tänkbara lösningar. Varje fråga kan även visas på OH/ppt samtidigt,

Läs mer

Idéskrift. Avtalsuppföljning för transportköpare inom miljö och trafiksäkerhet

Idéskrift. Avtalsuppföljning för transportköpare inom miljö och trafiksäkerhet Idéskrift Avtalsuppföljning för transportköpare inom miljö och trafiksäkerhet Inledning Att genomföra avtalsuppföljning gentemot leverantörer är en viktig del i affären. Syftet med uppföljningen är att

Läs mer

Inrapportering av egenkontrollprogram för tobaksförsäljning

Inrapportering av egenkontrollprogram för tobaksförsäljning Miljö- och byggavdelningen Inrapportering av egenkontrollprogram för tobaksförsäljning Näringsidkaren ska utöva särskild kontroll (egenkontroll) över försäljningen och ansvara för att det finns ett egenkontrollprogram

Läs mer

FÖRESKRIFTER OM HANTERING AV HUSHÅLLSAVFALL. Avesta kommun 2015-07-01--

FÖRESKRIFTER OM HANTERING AV HUSHÅLLSAVFALL. Avesta kommun 2015-07-01-- FÖRESKRIFTER OM HANTERING AV HUSHÅLLSAVFALL Avesta kommun 2015-07-01-- FÖRESKRIFTER OM HANTERING OM HUSHÅLLSAVFALL För varje kommun ska det enligt 15 kap 11 Miljöbalken finnas en renhållningsordning som

Läs mer

Gäller 2016-01-01 2017-01-01. Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp i Smedjebackens kommun

Gäller 2016-01-01 2017-01-01. Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp i Smedjebackens kommun 1 Gäller 2016-01-01 2017-01-01 Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp i Smedjebackens kommun 2 Denna skrift vänder sig till dig som har enskilt avlopp. Det kan vara ett minireningsverk, två,-och

Läs mer

Enkät Plantskolan Hammarby IF FF vinter 2015/16. 1. Har din son deltagit som? 2. I vilken åldersgrupp har din son deltagit?

Enkät Plantskolan Hammarby IF FF vinter 2015/16. 1. Har din son deltagit som? 2. I vilken åldersgrupp har din son deltagit? Enkät Plantskolan Hammarby IF FF vinter 2015/16 1. Har din son deltagit som? 10 9 8 85.7% 7 3 2 Målvakt Utespelare Målvakt 14,3% Utespelare 85,7% 2. I vilken åldersgrupp har din son deltagit? 10 9 8 7

Läs mer

Skall jag stanna eller ska jag gå? D

Skall jag stanna eller ska jag gå? D Skall jag stanna eller ska jag gå? D et är först när vi går ihop och vi blir många och starka som vi kan förändra våra villkor på arbetsplatsen. I över 100 år har facket vart med och påverkat arbetarnas

Läs mer

Farsta närpolisområde. Aktuell info i Farsta närpolisområde för perioden: november 2014

Farsta närpolisområde. Aktuell info i Farsta närpolisområde för perioden: november 2014 Sida 1 av 4 Polismyndigheten i Stockholms län Söderorts polismästardistrikt Farsta närpolisområde Grannsamverkan i Farsta Månadsbrev november Aktuell info i Farsta närpolisområde för perioden: november

Läs mer

Alternativt faxas till 031-61 84 01 eller scannas och skickas via e-post till tekniskt.saljstod@renova.se

Alternativt faxas till 031-61 84 01 eller scannas och skickas via e-post till tekniskt.saljstod@renova.se GRUNDLÄGGANDE KARAKTERISERING AV AVFALL TILL DEPONI Denna blankett grundar sig på NFS 2004:10 (Naturvårdsverkets föreskrifter om deponering, kriterier och förfaranden för mottagning av avfall vid anläggningar

Läs mer

Forskningrapport LAVINER. Varför vi valde den här naturkatastrofen. Laviner

Forskningrapport LAVINER. Varför vi valde den här naturkatastrofen. Laviner Forskningrapport LAVINER Varför vi valde den här naturkatastrofen Vi har valt naturkatastrofen lavin för att det är ett lokalt problem. Vårt samhälle är endast i riskzonen under vintersäsongen, då lavinerna

Läs mer

Allt du behöver veta om slam

Allt du behöver veta om slam Allt du behöver veta om slam Gäller från 1 februari 2016 2016-04-27 Vi ber om ursäkt för att vi inte börjat tidigare! Ända sedan 1970-talet har det varit kommunernas skyldighet att ta hand om slam från

Läs mer

AVFALLSPLAN 2010-2015. 10 september 2014

AVFALLSPLAN 2010-2015. 10 september 2014 10 september 2014 Sammanfattning Avfallsplan 2010 2015 Arbetet med Örnsköldsviks kommuns renhållningsordning där avfallsplanen är en del har ett brett angreppssätt. Syftet är att främja en resurshushållning

Läs mer

Lönesamtalet. 19 oktober 2005 Lars Karlsson

Lönesamtalet. 19 oktober 2005 Lars Karlsson Lönesamtalet 19 oktober 2005 Lars Karlsson Lönen förr och nu Från lön för det man är (befattning) till lön efter det man gör (bidrag till verksamheten) Vad bestämmer löneutvecklingen? 1. Marknadskrafterna

Läs mer

Konsten att leda workshops

Konsten att leda workshops Konsten att leda workshops Förbättra din kommunikation, prestation och ledarskap. www.lacinai.se 1 Några grundbultar: I ett seminarium är målet satt liksom innehållet I en workshop är målet satt, men innehållet

Läs mer

Farligt avfall från verksamheter

Farligt avfall från verksamheter Farligt avfall från verksamheter - Information och praktiska tips Foto: Mikael Ulvholt Den här informationsbroschyren vänder sig till dig som hanterar farligt avfall i din verksamhet. Här finns lagar,

Läs mer

Brukarenkät IFO 2014. Kvalitetsrapport 2014:02 KVALITETSRAPPORT

Brukarenkät IFO 2014. Kvalitetsrapport 2014:02 KVALITETSRAPPORT Brukarenkät IFO 2014 Kvalitetsrapport 2014:02 KVALITETSRAPPORT Brukarenkät 2014 visar att förvaltningen totalt sett har en mycket god brukarnöjdhet (kundnöjdhet) i alla de områden som berörs i enkäten.

Läs mer

Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården - de professionellas roll för barns delaktighet

Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården - de professionellas roll för barns delaktighet Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården - de professionellas roll för barns delaktighet Västernorrlands modell för att göra barns röster hörda En definition av begreppet delaktighet Delaktighet

Läs mer

Digital IUP med Skriftliga omdömen. Guide för Vh

Digital IUP med Skriftliga omdömen. Guide för Vh Digital IUP med Skriftliga omdömen Guide för Vh jan 2011 UNIKUM FÖR VÅRDNADSHAVARE I HALMSTAD KOMMUN Halmstad Kommun har valt att använda systemet Unikum för digital hantering av IUP med skriftliga omdömen.

Läs mer

Kortfattad sammanfattning av studenternas synpunkter och förslag

Kortfattad sammanfattning av studenternas synpunkter och förslag Termin: VT 2015 Program: W Kurs: Klimat 1TV026 10 hp Antal registrerade studenter: 11 Svarsfrekvens: (54%) 6/11 Datum: 2015-04-08 Utfall av examination Antal examinerade: 9 Betyg 5: 0 (0%) Betyg 4: 5 (56%)

Läs mer

Miljö & Stadsbyggnad informerar

Miljö & Stadsbyggnad informerar Slutligt omhändertagande av eget avfall med anmälan enligt 38 avfallsförordningen. Upplägg av avfall för anläggningsändamål enligt 21 förordnignen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. ANMÄLNINGSPLIKT

Läs mer

PRAO Årskurs 9 Björnekullaskolan, Åstorp Höstterminen 2011

PRAO Årskurs 9 Björnekullaskolan, Åstorp Höstterminen 2011 PRAO Årskurs 9 Björnekullaskolan, Åstorp Höstterminen 2011 Klass vecka datum 9:3 39 26 sept 30 sept 9:2a, 9:2b 40 3 okt 7okt 9:4, 9:1 41 10 okt 14 okt REGLER FÖR PRAO Du kan se på föregående sida när din

Läs mer

Demokratifesten. årsmöte för lokalgruppen

Demokratifesten. årsmöte för lokalgruppen Demokratifesten årsmöte för lokalgruppen 2014 2015 Guiden är till våra lokalgrupper så att de kan genomföra demokratiska, inkluderande och roliga demokratifester. Till guiden finns ett flertal mallar och

Läs mer

Företagande mot sporten

Företagande mot sporten Företagande mot sporten Att driva företag och samtidigt fokusera på hoppsporten Fredrik Spetz 2015-01-06 Innehåll Inledning och syfte... 3 Metod... 4 Insamlad data från intervjuer... 5 Analys... 7 Slutsats...

Läs mer

Garageportsanvändning

Garageportsanvändning Garageportsanvändning Vi har valt en garageport som är beprövad och tillförlitlig. Det är inte meningen att vi som användare skall behöva lära oss monteringsdetaljer, uppbyggnad, felavhjälpning eller andra

Läs mer

Enligt särskild närvarolista. Miljö och samhällsnämndens ordförande Stig-Lennart Karlsson hälsar välkommen.

Enligt särskild närvarolista. Miljö och samhällsnämndens ordförande Stig-Lennart Karlsson hälsar välkommen. SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplan för Kristineberg samhälle inom Lycksele kommun Inbjudan Närvarande Information/samråd Miljö och Samhällsnämnden har inbjudit till plansamråd tisdagen den 27 mars 2012 i Thornégården,

Läs mer

FÖR EN BÄTTRE MILJÖ TILLSAMMANS

FÖR EN BÄTTRE MILJÖ TILLSAMMANS FÖR EN BÄTTRE MILJÖ TILLSAMMANS SÅ HÄR ARBETAR VI På Botkyrkabyggen jobbar vi aktivt med att minska vår miljöpåverkan. Sedan 2010 är vi ett miljöcertifierat företag. Det är ett bevis på att vi uppfyller

Läs mer

Studiehandledning till Nyckeln till arbete

Studiehandledning till Nyckeln till arbete Studiehandledning till Nyckeln till arbete STUDIECIRKEL OM NYCKELN TILL ARBETE 2014 gav Handikappförbunden ut skriften Nyckeln till arbete. Den vänder sig till arbetssökande med olika funktionsnedsättningar

Läs mer

Org. nr. / Personnr. För att informera om åldersgränsen ska ni ha minst en tydlig och klart synbar skylt på försäljningsstället.

Org. nr. / Personnr. För att informera om åldersgränsen ska ni ha minst en tydlig och klart synbar skylt på försäljningsstället. Sida 1 (6) MÖNSTERÅS KOMMUN, Miljökontoret Box 54, 383 22 MÖNSTERÅS 0499-171 51, miljo@monsteras.se EGENKONTROLLPROGRAM FÖR TOBAKSFÖRSÄLJNING 12 c Tobakslagen (1993:581) Du som tänker sälja tobaksvaror

Läs mer

Till dig som skall göra en anmälan

Till dig som skall göra en anmälan Miljöavdelningen Till dig som skall göra en anmälan Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt 21 Förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd En anmälan skall innehålla de uppgifter, ritningar

Läs mer

Att vilja vara en undulat är naturligtvis ovanligt men inte något farligt.

Att vilja vara en undulat är naturligtvis ovanligt men inte något farligt. Att vilja vara en undulat är naturligtvis ovanligt men inte något farligt. Psykoterapimässan är unik i världen. Den är en stor informationsmässa för allmänheten, politiker, media och människor som arbetar

Läs mer

Sluttäckning deponi 2015-02-16 MY2014.2338

Sluttäckning deponi 2015-02-16 MY2014.2338 Miljöinspektör: Therese Andersson Tfn: 0481-453 82 E-post: therese.andersson@nybro.se 2015-02-16 MY2014.2338 Sluttäckning deponi Beslut Myndighetsnämnden i Nybro kommun (nedan förkortad MYN) har inga invändningar

Läs mer

5 vanliga misstag som chefer gör

5 vanliga misstag som chefer gör 5 vanliga misstag som chefer gör och vad du kan göra för att undvika misstagen! www.helenastrom.se Telefon: +46(0)704 32 83 08 Inledning Först tänkte jag ge mina fem bästa tips till ledare. Men jag kom

Läs mer

Plats: Lokal Älven, Kommunförvaltningen, Storgatan 27. Ledamöter: Lars-Gunnar Näsström, s ordförande. Kristina Sandsten, v Inger Lundberg, fp

Plats: Lokal Älven, Kommunförvaltningen, Storgatan 27. Ledamöter: Lars-Gunnar Näsström, s ordförande. Kristina Sandsten, v Inger Lundberg, fp PROTOKOLL 1(11) Tid: kl 09:00-11:30 Plats: Lokal Älven, Kommunförvaltningen, Storgatan 27 Ledamöter: Lars-Gunnar Näsström, s ordförande Tjänstgörande ledamöter: Karl-Erik Sjöberg, s Kristina Sandsten,

Läs mer

Gode mannens och förvaltarens uppdrag

Gode mannens och förvaltarens uppdrag Gode mannens och förvaltarens uppdrag Ditt uppdrag som god man eller förvaltare Som god man eller förvaltare företräder du en person som behöver hjälp med att sköta sina ekonomiska, juridiska och personliga

Läs mer

Viktig information till dig som har fotografisk verksamhet

Viktig information till dig som har fotografisk verksamhet Viktig information till dig som har fotografisk verksamhet Miljö och hälsoskyddskontoret Fotografisk verksamhet Denna broschyr vänder sig till Dig som sysslar med fotografisk verksamhet på Gotland, antingen

Läs mer

Kultur- och fritidskontoret LATHUND. Att komma med i föreningsregistret

Kultur- och fritidskontoret LATHUND. Att komma med i föreningsregistret Kultur- och fritidskontoret LATHUND Att komma med i föreningsregistret Föreningsregister Som förening i Södertälje har man möjlighet att finnas med i Södertälje kommuns föreningsregister som ligger på

Läs mer

c. Revisorernas berättelse Revisorernas berättelse föredrogs och godkändes. Kassor Rune Norén fick beröm för god ordning i räkenskaperna.

c. Revisorernas berättelse Revisorernas berättelse föredrogs och godkändes. Kassor Rune Norén fick beröm för god ordning i räkenskaperna. ÅRSMÖTESPROTOKOLL 1(4) Art: Årsmöte Tid: kl 19.00 20.45 Plats: Kvarterslokalen N ärvarande: 18 st, se närvarolista. 1. Mötets öppnande Ordförande Christer Nilsson öppnade mötet och hälsade de närvarande

Läs mer

Chefens sju dödssynder - undvik dem och lyckas som ledare!

Chefens sju dödssynder - undvik dem och lyckas som ledare! White Paper #6 Chefens sju dödssynder - undvik dem och lyckas som ledare! Malin Trossing för Kontentan, augusti 2013 Kontentan Förlags AB www.kontentan.se För att bli programmerare krävs flera års programmeringsutbildning

Läs mer