SKÅNE CREATIVE BOARD!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SKÅNE CREATIVE BOARD!"

Transkript

1 1 SKÅNE CREATIVE BOARD!

2 2

3 3 REGION SKÅNE PRESENTERAR SKÅNE CREATIVE BOARD! Skåne ska ha de bästa förutsättningarna för att kulturella och kreativa entreprenörer ska kunna utveckla sina affärsidéer och företag med framgång. För att detta ska lyckas har Region Skåne bildat ett branschråd för kulturella och kreativa näringar Skåne Creative Board. Branschrådet består av framgångsrika och engagerade personer som är verksamma inom tretton kreativa näringar i Skåne - arkitektur, form och design, film, foto, konst, mode, litteratur, musik, scenkonst, måltid, spel och media, turism och besöksnäring samt upplevelsebaserat lärande. Skåne Creative Board blir Sveriges första regionala branschråd för kulturella och kreativa näringar. Dess medlemmar tillsammas med Region Skåne representerar Skånes samlade röst i frågor som rör detta område. Rådet ska även säkerställa att insatser genomförs på ett branschnära och relevant sätt samt bidra till att stärka dialogen med de kulturella och kreativa företagen i Skåne. Välkomna till Europas mest innovativa och kulturella region!

4 4 PRESENTATION ARKITEKTUR Åsa Bjerndell Jag arbetar som ansvarig arkitekt och partner på White arkitekter. Utbildad vid arkitektskolan på Lunds Tekniska Högskola samt Bauhaus Universität i Weimar. Jag är numera föreläsare och gästlärare på internationella masterprogrammet för hållbar stadsbyggnad på Lunds Tekniska Högskola. Genom att initiera och inspirera till samarbeten mellan näringarna. Jag tror att svaren på framtidens utmaningar finns i mellanrummen, överlappningarna och gränstrakterna mellan olika branscher. FORM & DESIGN Louise Hederström Inom ramen för Louise Hederström Design Studio i Malmö arbetar jag sedan 2001 som produktdesigner med inriktning på möbler, bruksföremål och belysning. Mina uppdragsgivare är bland andra Bsweden, Lammhults Biblioteksdesign, Maze Interior och Offecct. Jag sitter också i styrelsen för Svensk Form Syd - Form/Design Center. Formlinjen på Beckmans Designhögskola samt konstvetenskap vid Lunds universitet. Har undervisat i produktdesign på bland annat Beckmans, Malmö Högskola samt Linnéuniversitetet. Man kan göra mycket för att utveckla den offentliga beställarrollen, till exempel tydliggöra det ekonomiska värdet av de kulturella och kreativa näringarna genom specificerade budgetposter i varje upphandling.

5 5 FILM Margarete Jangård Jag leder företaget WG Film i samarbete med ägaren Fredrik Gertten. Jag producerar också kreativ dokumentärfilm. Jag har arbetat fjorton år inom filmbranschen. Av dessa har jag arbetat cirka elva år som producent. Tidigare har jag även arbetat med marknadsföring och reklam samt drivit eget företag. Kulturella och kreativa näringar ÄR en del av näringslivet. Om vi alla jobbade under den etiketten så skulle näringslivet bli mer kreativt och kulturen mer livskraftig och ordentligt finansierad. Region Skånes roll är att hitta fler vägar för sådana samarbeten. FOTO Thomas H Johnsson Konstnär. Fotograf. Curator. Gett ut böcker, producerat filmer samt olika utställningar, bland annat i Paris, Bitola, Köpenhamn, Reykjavik och Helsingfors. I dagsläget arbetar jag som konstnärlig ledare för Landskrona Fotofestival Jag har börjat från början med assistentarbete och dagspressjobb. Detta har lett vidare mot egna projekt och mer konstnärliga frilansuppdrag. Vara lyhörd för nya strömningar och vad som händer utanför de etablerade institutionerna. Jag tror att svaren på framtidens utmaningar finns i mellanrummen, överlappningarna och gränstrakterna mellan olika branscher.

6 6 KONST Jan Stene Grundare/ägare av Stene Projects med gallerier i Stockholm och Simrishamn. Jag har även arbetat som curator, producent och konsult. Ett urval av samarbetspartners de senaste åren är Magine, House of Dagmar, Futurniture samt Edelman Stockholm. Fil.kand i etnologi samt en fil.kand i konsthistoria. Grundare/initiativtagare till konstmässan MARKET Stockholm samt grundare/ägare till Brändström & Stene Stockholm. Project Manager/curator till Bo01 Malmö samt har haft uppdrag som curator för bland andra Kungliga Konsthögskolan i Stockholm, Eslövs Kulturförvaltning samt Sveriges Konstföreningars Riksförbund. Genom att utbilda politiker, bland annat i kulturnämnderna, så att de bättre förstår hur intellektuella/kreativa processer kan generera faktiska värden. Enkelt kan man säga att det krävs tydliga och konkreta strukturförändringar i synen på hur småföretag kan etableras och utvecklas inom sektorn. MODE Natalia Altewai Tillsammans med Randa Samoe driver jag klädmärket Altewai Saome och webbshopen altewaisaome.com. Vår första kollektion lanserades Kläderna säljs i huvudsak via webben samt genom återförsäljare runt om i världen. Både jag och Randa har studerat fashiondesign på Istituto Marangoni i Milano. Efter utbildningen fick vi arbete som designer på olika modehus i Milano. Tillsammans bestämde vi oss för att satsa på ett eget klädesmärke med bas i Malmö. Genom att fördjupa branschkunskapen, erbjuda kunskap inom de olika delbranscherna samt vara en aktiv del i Skånes arbete med att utveckla de kulturella och kreativa näringarna. LITTERATUR Åsa Steholt Vernerson Jag är VD på Gleerups Utbildning samt ordförande i branschföreningen Svenska Läromedel. Jag har varit på Gleerups sedan Tidigare har jag varit bland annat marknads- och upplagechef på Sydsvenska Dagbladet. Jag har läst juridik och internationell ekonomi på Lunds universitet. Skapa förutsättningar för innovation, till exempel genom att bilda ett regionalt Vinnova. Bidra till att kompetenser från de kulturella och kreativa näringarna blir en resurs i utvecklingen av olika innovationsområden i Skåne.

7 7 MUSIK Petter Lindgård Jag driver GULA studion i Malmö samt arbetar som kompositör och musikproducent i film- och TV-produktioner. Under de senaste tio åren har jag turnerat flitigt med Timbuktu & Damn! Några veckor varje år spelar jag Balkanmusik för Rikskonsertene i Norge. Efter gymnasiet studerade jag jazz på Skurups folkhögskola. Därefter har jag försörjt mig på att vara frilansmusiker. Skåne Creative Board är en bra början för att ge Skåne en samlad röst mot framför allt nationella aktörer. Att bredda nätverken och koppla samman de olika delarna av branschen, tror jag kan hjälpa alla att se nya möjligheter. SCENKONST Ludvig Duregård Projektledare och producent med fokus på scenkonst och policyfrågor. Har arbetat med allt ifrån turnerande tvåmansorkestrar till stora, europeiska kulturorganisationer där jag arbetat med omvärldsanalys, kommunikationsstrategier och kunskapsutbyten. Reklambyrå i Göteborg samt marknadskoordinator på Cirkus Cirkör. Har även varit kommunikationschef vid Subtopia i Botkyrka där jag hade ett brett ansvar för kommunikation, affärsområdesutveckling och påverkansarbete. Skapa ett backoffice för systematisk hantering av administration, fakturering och försäljning åt regionala aktörer. Erbjuda de regionala aktörerna visningsfönster genom återkommande showcase samt koordinerad närvaro vid större nationella och internationella mässor. Starta en dialog med kommunerna om ett gemensamt bidragssystem. Stötta projekt att bilda centrala och fysiska anläggningar för produktion, repetition och presentation av scenkonst. Skåne Creative Board är en bra början för att ge Skåne en samlad röst mot framförallt nationella aktörer.

8 8 MÅLTID Daniel Berlin Grundare och ägare av Daniel Berlin Krog i Skåne Tranås. Jag jobbar främst med utvecklingen av restaurangen, bland annat genom att ta fram kreativa menyer och hitta de exceptionella råvaror vi använder. I min roll ligger även att synas i media och andra PR sammanhang, delta i konferenser och symposium där vi främjar svensk gastronomi. Utbildad på restaurangskolan i Landskrona. Lärling hos Thomas Dreijing på Petri Pumpa. Olika restauranger i Stockholm. Kökschef på Hamnkrogen på Ven samt Torso Twisted i Malmö. Därefter egna restaurangen. Främja arbete över gränserna och knyta samman de olika näringarna, bland annat genom gemensamma arrangemang. SPEL OCH MEDIA David Polfeldt Jag är VD på spelutvecklingsföretaget Massive Entertainment, en del av Ubisoft-koncernen. Massive Entertainment grundades 1997 och har bland annat utvecklat spel som Ground Control och World in Conflict. Idag arbetar vi på titlar som Just Dance Now, Tom Clancy s, The Division och Uplay PC. Vårt utvecklingskontor ligger i Malmö. Studerat på Konstfack i Stockholm, egenföretagare och sedan rekryterad till Massive. Illustrerat flera barnböcker. Stärka de kulturella och kreativa näringarna i stort samt hitta kopplingarna mellan KKN-branscherna och mer traditionella branscher. Jag ser att det är i denna skärningspunkt som det nya kan uppstå.

9 9 TURISM OCH BESÖKSNÄRING John F Monhardt Jag har ett eget konsultföretag som arbetar med strategi- och affärsutveckling för hotell- och restaurangverksamheter. Honorärkonsul för Österrike. Fil.kand från Lunds universitet samt en master i Hotel Administration från Cornell University i USA. Ordförande för Destinationssamverkan i Malmö Genom att leda samverkande aktiviteter med besöksnäringen, till exempel hotell och övernattningsställen, Tourism in Skåne, kommunerna, destinationsbyråer och turistanläggningar i Skåne. UPPLEVELSEBASERAT LÄRANDE Margareta Barchan Jag arbetar som rådgivare till verksamhetschefer. Just nu har jag ett uppdrag tillsammans med Boston College där vi undersöker modet och viljan hos ledare när det gäller att stå upp för sina värderingar, till exempel hur man inför ett hållbart sätt att driva sitt företag. MSc från Oxford University/Ecole des hautes études commerciales de Paris i ämnet Coaching och Consulting for Change. Medgrundare till Celemi och var även VD under de första 15 åren. Olika styrelseuppdrag, bland annat för Invest in Skåne samt associerad professor i sustainability, ledarskap, management och strategi. Region Skåne utgör ett märke, en kvalitetsstämpel som tydligt anger att alstret kommer från Skåne och får stöd från Region Skåne. Utveckla ett mentorskap där det är lätt att komma i kontakt med erfarna rådgivare samt skapa lättsökta stipendier. Region Skåne utgör ett märke, en kvalitetsstämpel som tydligt anger att alstret kommer från Skåne och får stöd från Region Skåne.

10 10 Kulturens kraft och närvaro får en allt större betydelse för utvecklingen av vårt samhälle. Kulturella och kreativa näringar har en nyckelroll i Region Skånes arbete för att bli Europas mest innovativa region Region Skåne kraftsamlar nu i en handlingsplan som beslutats av såväl regionens kulturnämnd som den regionala tillväxtnämnden.

11 Skåne Creative Board 2014 Foto: Kennet Ruona Text: Maria Tuszynski, Jane Nilsson, Joen Garsén Region Skåne Grafisk form: Jenny Willman, wilmadesign.se 11

12 12 Kultur Skåne Malmö Tel: E-post: skane.se/kultur Näringsliv Skåne Malmö Tel: E-post: skane.se/naringsliv