Fullmäktiges beslut 1. Fullmäktige godkänner ordningen.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Fullmäktiges beslut 1. Fullmäktige godkänner ordningen."

Transkript

1 PROTOKOLL 78 Organ Plats Regionfullmäktige Fullmäktigesalen, Stadshuset, Västerås Tidpunkt Onsdagen den 27 september Sammanträdet öppnas Glenn Andersson, fullmäktiges ordförande, hälsar ledamöter, ersättare och åhörare välkomna till dagens sammanträde och förklarar mötet öppnat klockan Sammanträdet inleds med utdelning av regionens, kulturpriser, miljöpris och patientsäkerhetspris. Christer Ekman och Mats G Beckman, Anna Hulth, Joel Bremer samt Anna Törrönen tilldelas regionens kulturstipendier Regionens hedersstipendium inom kulturområdet överlämnas till Elektra Folkets Bio Västerås. Årets miljöpris går till Infektionskliniken och Abbas Chabok, överläkare på Kirurgkliniken. Patientsäkerhetspriset Säkerhetsnålen tilldelas Kirurgavdelning Närvaro Bilaga 1 Närvaron kontrolleras genom att ledamöter och tjänstgörande ersättare loggar in i mötessystemet. Ordföranden föreslår fullmäktige att ledamöter och ersättare får träda i och ur tjänst under sammanträdets gång. Fullmäktiges beslut 1. Fullmäktige godkänner ordningen. 97 Utseende av två justerare att tillsammans med ordföranden justera dagens protokoll Fullmäktiges beslut 1. Maria Dellham (M) och Malin Gabrielsson (KD) utses att jämte ordföranden justera dagens protokoll onsdag 4 oktober klockan Information Kollektivtrafikförvaltningens nya förvaltningsdirektör Arne Andersson presenterar sig. 99 Avsägelse av uppdrag a) Antonia Lundin (S), Västerås kommun, har i skrivelse inkommen avsagt sig uppdraget som ledamot i landstingsfullmäktiges östra valkrets (RV171343). b) Ingvar Nordén (KD), Västerås kommun, har i skrivelse inkommen avsagt sig uppdraget som ersättare i etikprövningsnämnden Uppsala (RV171439).

2 PROTOKOLL 79 c) Michael Löfstaf (S), Fagersta kommun, har i skrivelse inkommen avsagt sig uppdraget som ledamot i landstingsfullmäktiges västra valkrets, ledamot i Rotehållarnes i Västmanland samt ersättare i beredningen för folkhälsa och sjukvård (RV171451). 100 Anmälningsärenden Fullmäktiges beslut 1. Anhållan under punkt a) - c) beviljas. Protokoll från patientnämndens sammanträde samt Fullmäktiges beslut 1. Anmälningsärendena läggs till handlingarna. 101 Redovisning av det lokala partistödet 2016 Det lokala partistödet lämnas till partier som finns representerade i fullmäktigeförsamlingen. Syftet med ett lokalt partistöd är att stärka partiernas ställning i den kommunala demokratin och är därmed avsett att täcka kostnader förknippade med det lokala partiarbetet som riktar sig till kommunmedlemmarna. Partistödet ska redovisas och granskas senast den 30 juni varje kalenderår. Tanken med reglerna är att skapa transparens avseende utbetalning och uppföljning. I Region Västmanland har samtliga partier lämnat redovisning av lokalt partistöd, granskningsintyg samt granskningsrapport. Underlagen har beretts av fullmäktiges presidium. Fullmäktiges beslut 102 Handläggning av motioner 1. Redovisningarna läggs till handlingarna. a) Motion från Thomas Högström (M) med flera inkommen om inrättande av ett barn- och ungdomspsykiatriskt centrum (RV171183). b) Motion från Malin Gabrielsson (KD) inkommen om ansvar för barns psykosomatiska besvär (RV171243). c) Motion från Thomas Högström (M) med flera inkommen om skärpt vårdgaranti för ökad tillgänglighet (RV171264). d) Motion från Andreas Weiborn med flera (M) inkommen om att införa digitala brevlådor i Region Västmanland (RV171280). e) Motion från Thomas Högström (M) med flera inkommen om inrättande av en central avbokningsfunktion (RV171315). f) Motion från Andreas Weiborn med flera (M) inkommen om återinförande av Regionens dag. (RV171327). g) Motion från Mikael Andersson Elfgren med flera (M) inkommen om att ansluta regionen till Skattekollen. (RV171352). h) Motion från Carina Sjölund (M) inkommen om att utöka självservicen inom Region Västmanland (RV171386).

3 PROTOKOLL 80 i) Motion från Mikael Andersson Elfgren (M) inkommen om Västmanland som försöksregion för gårdsförsäljning (RV171470). j) Motion från Maria Liljedahl (SD) om att upphandla ny teknik inom CGMområdet för bättre diabetesvård för unga (RV171507). Fullmäktiges presidium har överlämnat motionerna till regionstyrelsen för yttrande. Fullmäktiges beslut 103 Sammanträdesdagar Informationen noteras. Fullmäktiges beslut 1. Följande datum fastställs för sammanträden 2018: 21 februari, 18 april, 19 juni, 19 september, 15 oktober (val), 24 oktober och 21 november. 104 Information från regionens revisorer och handläggning av revisionsrapporter Hans Strandlund, ordförande för regionens revisorer, redogör för nedanstående granskningar. För granskningen gällande sjukfrånvaro var frågan om regionstyrelsens arbete för att förebygga och hantera sjukfrånvaron är ändamålsenlig. Bedömningen är att regionstyrelsens arbete i frågan till viss del är ändamålsenlig. Underlagen för sjukfrånvarorapporteringen behöver utvecklas och behöver visa samband och jämförelse i förhållande till övertid och personalomsättning. Nuvarande underlag för sjukfrånvaro gör det svårt att analysera på regionövergripande nivå och behov av bättre analysverktyg finns. Gällande uppföljning av 12 tidigare granskningar redogörs för fyra utav granskningarna: För granskningen av kontroll av legitimation vid anställning och inhyrning av personal har arbetet strukturerats upp och fungerar nu bra. För granskningen av styrning och uppföljning av avtal visar uppföljningen en förbättring i arbetet men det finns fortfarande vissa förbättringsområden. För granskningen av kollektivtrafiknämndens kontroll av intäktsflöden visar uppföljningen ett gott resultat och arbetet fungerar nu bra. För granskningen av anläggningsredovisningar visar uppföljningen att åtgärder vidtagits efter de brister som framkom av granskningen, dock saknas fortfarande åtgärder inom vissa områden av granskningen. Regionens revisorer har lämnat nedanstående rapporter för yttrande av styrelse eller annan berörd nämnd. a)temagranskning personalförsörjning: delrapport 1, sjukfrånvaro (RV171426). b) Uppföljning av tidigare genomförda granskningar (RV171427).

4 PROTOKOLL 81 Rapporterna finns att läsa i sin helhet på regionens hemsida, Fullmäktiges beslut 1. Informationen noteras. 105 Återrapportering av beslut Datum Ärende Rapport Övertagande av myndighetsutövning för färdtjänst Fullmäktiges beslut: p.3 Regionfullmäktige uppdrar åt kollektivtrafiknämnden att teckna tilläggsavtal till befintligt uppdragsavtal med berörda kommuner. 17 Motion om att öppna upp landstingsstyrelsens möten Fullmäktiges beslut: Motionen bifalls 20 Motion om centraliserad smittspårning av klamydia Fullmäktiges beslut: Motionen bifalls Miljöprogram Fullmäktiges beslut: Miljöprogram återremitteras med motiveringen att programmet ska beredas ytterligare. 60 Motion om allmänpolitisk debatt i fullmäktige Fullmäktiges beslut: Motionen bifalls Delägarskap i AB Västerås Lokaltrafik Fullmäktiges beslut: p.5. Ägarombudet får i uppdrag att vid bolagsstämma i Bolaget besluta om genomförandet av bolagsordning och ägardirektiven samt i övrigt verka för att parternas avsikt med det gemensamma Bolaget genomförs. p.6. Regionstyrelsen får i uppdrag att fatta alla de ytterligare beslut som behövs för att genomföra det som beslutats ovan. Klart. Utredning pågår. Utredning pågår. Miljöprogrammet fastställdes vid fullmäktige Uppdraget har beretts av fullmäktiges presidium. Arbete pågår. Fullmäktiges beslut 1. Informationen noteras. Ärenden beredda av Regionstyrelsen 106 Avtal om kollektivtrafik mellan regionen och kommunerna LTV Sammanfattning Tidigare avtal om kollektivtrafiken i länet trädde ikraft den i samband

5 PROTOKOLL 82 med den nya kollektivtrafiklagen. Avtalet hade en skrivning som innebar att vid en eventuell regionbildning så skulle avtalet upphöra per automatik. Under våren 2016 har därför avtalet uppdaterats och till vissa delar förtydligats. Beskrivning av ärendet Det tidigare avtalet förhandlades fram inom ramen för VKL under 2011 inför att landstinget fick ansvaret att bilda en regional kollektivtrafikmyndighet i enlighet med den nya kollaktivtrafiklagen (Lag 2010:1065 om kollektivtrafik). I samband med regionbildningen upphörde avtalet. Det nya förslaget innehåller en del förtydliganden jämfört med tidigare avtal. Främst finns det tydliggjort hur, och till viss del när, samverkan och dialog mellan regionen och kommunerna ska ske. Då den tidigare kollektivtrafikberedningen lades ner i samband med regionbildningen pekas nu den strategiska regionala beredningen ut som ansvarig för att bereda länets kollektivtrafikfrågor. Det nya förslagets skrivningar och slutliga innehåll har beretts av den strategiska regionala beredningen och slutligt godkänts vid beredningens möte den Invånarperspektiv Avtalet skapar förutsättningar för att fortsätta utveckla kollektivtrafiken i länet. Bättre kollektivtrafik skapar större möjligheter för länets invånare att resa till arbete, studier och fritidsaktiviteter på ett hållbart och smidigt sätt. Verksamhetsmässiga/ekonomiska konsekvenser och finansiering Finansieringen av kollektivtrafiken i länet fördelas på samma sätt som i tidigare avtal. Det innebär att regionen finansierar underskottet i tågtrafiken samt i den regionala stombusstrafiken och kommunerna finansierar övrig inomkommunal kollektivtrafik enligt en bilaga till förslaget till avtal. Miljökonsekvenser Avtalet skapar förutsättningar för att fortsätta utveckla kollektivtrafiken i länet. Bättre kollektivtrafik leder till att fler resenärer väljer kollektivtrafiken istället för bilen vilket ger positiva miljökonsekvenser. Gustaf Eriksson (C), Denise Norström (S) och Mikael Peterson (S). 1. Regionfullmäktige godkänner för sin del det redovisade förslaget till avtal om kollektivtrafik i Västmanlands län. Avtalet gäller från och med , under förutsättning av att länets kommuner fattar likalydande beslut. 107 Revidering av avtal och reglemente för DU-nämnden och DU-nämndens inköpsutskott RV Sammanfattning Avtal om och reglemente för DU-nämnden respektive DU-nämndens inköpsutskott revideras med anledning av Landstinget Sörmlands revisorers synpunkter om formuleringar om nämndens och utskottets ansvar för upphandlings- och inköpsverksamhet, samt med anledning av Landstinget Västmanlands omvandling till

6 PROTOKOLL 83 Region Västmanland och av upphandlingsutskottets namnbyte till inköpsutskottet. DU-nämnden beslutade den 7 april 2017, 6/17, att överlämna reviderade avtal och reglementen till huvudmännen för godkännande. Beskrivning av ärendet År 2004 inrättade Landstinget Sörmland och Landstinget Västmanland, numera Region Västmanland, en gemensam nämnd för samverkansfrågor, DU-nämnden. Till nämnden hör, från och med den 1 juli 2011, ett utskott för de båda landstingens inköpsverksamhet. Utskottet bytte år 2014 namn från DU-nämndens upphandlingsutskott till DU-nämndens inköpsutskott. Landstinget Sörmland är värdlandsting och den gemensamma nämnden ingår i detta landstings organisation. Nämndens uppdrag och arbete finns reglerat i reglemente och avtal som fastställts av fullmäktige i de båda landstingen. DU-nämndens reglemente och avtal reviderades genom beslut i respektive fullmäktige senast år Utskottets gällande avtal och reglemente är de som godkändes vid utskottets inrättande år Landstinget Sörmlands revisorer har i revisionsrapporten Landstinget Sörmlands styrande dokument lämnat synpunkter på avtalen och reglementena. Flera av synpunkterna rör hur ansvaret för inköpsverksamhet har fördelats och hanterats i nämndens och utskottets avtal och reglementen. Då endast en nämnd kan ha ansvar revideras utskottets avtal och reglemente så att utskottet framöver, istället för att ansvara för, - hanterar all upphandlings- och inköpsverksamhet, exklusive den upphandling av förbrukningsvaror som utförs av den gemensamma varuförsörjningsnämnden, för de båda parterna, - hanterar utformning och uppföljning av en för de bägge parterna gemensam inköpspolicy, - ser till att verksamheten bedrivs i enlighet med gällande lagar, avtal och bestämmelser. Att nämnden har ansvaret för upphandlings- och inköpsverksamhet framgår av besluten om revidering av avtal och reglemente av Landstinget Sörmlands fullmäktige den 12 juni /12 och av dåvarande Landstinget Västmanlands fullmäktige den 19 juni /12. Formuleringen om att nämnden ansvarar återfinns i de nu aktuella reviderade avtalet om och reglementet för DU-nämnden. Samtidigt uppdateras avtalen och reglementena med anledning av Landstinget Västmanlands omvandling till Region Västmanland och av upphandlingsutskottets namnbyte till inköpsutskottet. Ordet landsting ändras till part, om det inte syftar på enbart Landstinget Sörmland, eller ingår i namnet Landstinget Västmanland som ändras till Region Västmanland. Landstingsfullmäktige förkortas till fullmäktige. Ordet upphandlingspolicy ändras till inköpspolicy som är den nuvarande benämningen. Detta är inte nya avtal och reglementen utan mindre revideringar som ersätter äldre versioner. Förutom de ovan nämnda revideringarna lämnas avtalen och reglementena orörda, vilket är förklaringen till att tidigare år nämns.

7 PROTOKOLL 84 Denise Norström (S). 1. Reviderat avtal för gemensam nämnd för samverkan mellan Landstinget Sörmland och Region Västmanland, DU-nämnd, godkänns. 2. Reviderat avtal för DU-nämndens utskott för inköpsverksamhet mellan Landstinget Sörmland och Region Västmanland godkänns. 3. Reviderat reglemente för gemensam nämnd för samverkan mellan Landstinget Sörmland och Region Västmanland, DU-nämnd, godkänns. 4. Reviderat reglemente för DU-nämndens utskott för inköpsverksamhet mellan Landstinget Sörmland och Region Västmanland godkänns. 108 Motion om bonus till medarbetare vid rekrytering LTV Anita Lilja Stenholm (L) föreslår i en motion inkommen att landstingsstyrelsen ges i uppdrag att införa ett bonussystem för medarbetare som tipsat landstinget om presumtiva kandidater till lediga tjänster där tipset lett till intervju och/eller anställning. Fullmäktiges presidium har överlämnat motionen till regionstyrelsen för yttrande, i). Då motionären inte var närvarande vid föregående fullmäktigesammanträde beslutades att motionen ska behandlas vid dagens sammanträde. Regionens professionella rekryteringsprocess följer ett antal steg som säkerställer ett kvalitativt resultat i form av kompetenta medarbetare som matchar de krav organisationen har. Det som organisationen bör göra är att fortsätta den utvecklingsresa som påbörjades med uppdraget i landstingsplan I uppdraget ligger att se över och vidareutveckla personal- och arbetsgivarpolitiken med särskilt fokus på kompetensförsörjning, lönebildning och arbetsmiljö. Kompetensförsörjningen spänner över att attrahera, rekrytera, utveckla och behålla medarbetare samt hantera avslut av anställningar. En mängd riktade aktiviteter har redan pågått under en tid, andra har nyligen startats upp eller är planerade att starta framöver. En sådan aktivitet som startades under hösten 2016 innebär att utveckla attrahera- och rekryterafunktionen på HR-stöd. Utvecklingsområden är bland annat chefsrekrytering, att jobba med proaktiv rekrytering, att använda nya kanaler för att hitta kandidater i olika målgrupper samt att säkerställa en transparent och professionell rekryteringsprocess för alla. Dessutom finns planer på att arbeta fram förslag till ett systematiskt och strukturerat arbetssätt för att hantera tips och rekommendationer för framtida medarbetare med särskilt fokus och under en begränsad tidsperiod. Dock är det högst tveksamt att införa bonuspeng för alla tips som leder till endast en intervju och/eller anställning. Istället bör alla aktiviteter som redan pågår eller är

8 PROTOKOLL 85 planerade inom ramen för uppdraget av personal- och arbetsgivarepolitiken fortsätta enligt plan. Anita Lilja-Stenholm (L) och Lena Johansson (S). I ärendet yrkar Lena Johansson (S) bifall till regionstyrelsens förslag till beslut. Anita Lilja-Stenholm (L) bifall till motionen. Beslutsgång Ordförande finner att det under överläggningen framställts två yrkanden. Ordförande ställer de båda yrkandena mot varandra och finner att fullmäktige beslutat i enlighet med regionstyrelsens förslag till beslut. Fullmäktiges beslut 1. Motionen avslås. 109 Motion om skälig tjänstepension LTV Reservation Helena Hagberg, Lars Aldefors, Ida Lindh, Anita Lilja-Stenholm och Bengt-Åke Nilsson samtliga (L) reserverar sig till förmån för Anita Lilja-Stenholms yrkande. Barbro Larsson (C) föreslår i en motion inkommen att Landstinget Västmanland som arbetsgivare tar fram en handlingsplan för att hantera dem som var långtidssjuka på deltid med förtidspension eller sjukbidrag och sedan fortsatt att arbeta deltid fram till sin pensionering och då fått 100 kronor per månad i tjänstepension. Landstingsfullmäktige beslutade att återremittera motionen. Region Västmanland (tidigare Landstinget) tillämpar nu en beräkningsmodell för den här gruppen medarbetare som baseras på resultatet av en förhandling mellan Sveriges kommuner och landsting, SKL, och Vårdförbundet. Förhandlingen utmynnade i en rekommendation om alternativ beräkning av årsmedelpoäng enligt PA-KL i ett individärende. Modellen är fullt ut tillämpbar på andra medarbetare i motsvarande situation. SKL och arbetstagarnas fackliga organisationer har gjort en preliminär överenskommelse, som trädde i kraft , där parterna är överens om att höja garantinivån från 100 kronor till kronor per månad efter samordning med socialförsäkringsförmån enligt PA-KL:s bestämmelser. Höjningen av garantinivån är framåtriktad, vilket innebär att höjningen inte föranleder behov av rättelser av utbetald pension före införandet av höjningen. Barbro Larsson (C), Lena Johansson (S), Kenneth Östberg (S) och Thomas Högström (M).

9 PROTOKOLL 86 I ärendet yrkar Lena Johansson (S) bifall till regionstyrelsens förslag till beslut. Barbro Larsson (C) bifall till motionen. Beslutsgång Ordförande finner att det under överläggningen framställts två yrkanden. Ordförande ställer de båda yrkandena mot varandra och finner att fullmäktige beslutat i enlighet med regionstyrelsens förslag till beslut. Omröstning begärs. Ordförande föreslår följande omröstningsordning: De som stöder regionstyrelsens förslag till beslut röstar JA, de som stöder Barbro Larssons yrkande om att bifalla motionen röstar NEJ Bilaga 2 Omröstningsresultat När omröstningen avslutats har 64 ledamöter röstat JA och 13 ledamöter röstat NEJ. Ingen ledamot har avstått från att rösta. Ordförande konstaterar att fullmäktige efter votering beslutat i enlighet med regionstyrelsens förslag till beslut. 1. Motionen anses besvarad. Reservation Jenny Landernäs (M), Helena Hagberg, Lars Aldefors, Ida Lindh, Anita Lilja-Stenholm och Bengt-Åke Nilsson samtliga (L), Birgitta Andersson, Barbro Larsson, Magnus Ekblad och Gustaf Eriksson samtliga (C), Malin Gabrielsson, Joakim Widell och Ingvar Nordén samtliga (KD), reserverar sig till förmån för Barbro Larssons yrkande. 110 Motion om studieförbundens roll för folkhälsan LTV Birgitta Andersson (C) föreslår i en motion inkommen landstingsfullmäktige besluta att i samverkan med studieförbunden i Västmanlands län utveckla ett förstärkt hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande arbete, att under tre år driva ett försöksprojekt där studieförbunden får hjälp att genomföra nya aktiviteter och projekt som syftar till att främja folkhälsan i länet, samt att genom studieförbunden öka hälsomedvetandet i länet och nå ut till fler grupper. Fullmäktiges presidium har överlämnat motionen till regionstyrelsen för yttrande, Motionären lyfter fram utmaningen om att nå ut med det sjukdomsförebyggande arbetet till befolkningen. Region Västmanland har genom Program för Landstingets hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande insatser tagit beslut om att bedriva ett strukturerat folkhälsoarbete. Ett av de prioriterade områdena är samverkan med

10 PROTOKOLL 87 externa aktörer, då länets kommuner och civilsamhällets aktörer kan vara avgörande faktorer för framgång i detta arbete. Samarbete med bland annat studieförbund ingår därmed redan i utvecklingen av regionens folkhälsoarbete. Vikten av samverkan mellan länets olika aktörer lyfts även i annat nationellt och regionalt utvecklingsarbete, som till exempel SKL:s Samlad strategi för hälsa, där Västmanland medverkar, Nationella kommissionen för jämlik hälsas slutrapport Nästa steg på vägen mot en mer jämlik hälsa, och regionens styrdokument för den framtida hälso- och sjukvården. Det är en avgörande framgångsfaktor att det strategiska arbetet med samordning leder till strukturerade insatser. Det krävs olika former av insatser utifrån olika förutsättningar avseende såväl mottagare som utförare. Att teckna avtal med olika aktörer som till exempel studieförbund, kan vara en möjlighet. Det finns exempel i ett angränsande län där man under lång tid haft upparbetade samverkansytor med lokala aktörer i de olika kommunerna med möjligheten att teckna avtal för folkhälsoinsatser. Ytterligare perspektiv att beakta är intresset för e-hälsa. Möjligheterna att utnyttja digitala tjänster för information, självhjälpstester, stöd till hälsosamma levnadsvanor med mera behöver vägas in i regionens hälsofrämjande arbete, och möjligheten att nå ut till länets invånare. Det breda angreppssätt som regionen arbetar efter går i linje med motionens viljeinriktning då samverkan med bland annat länets studieförbund kan vara en del av regionens folkhälsoarbete. Dock bör form och innehåll för samarbete med studieförbunden sättas in i ett större övergripande sammanhang där inriktningen för arbetet görs utifrån en strategisk avvägning av insatser och samarbetsformer, samt utifrån en beslutad handlingsplan för länet. I motionen lyfts även att studieförbunden skulle kunna ansvara för de första stegen för rådgivning och samtal enligt socialstyrelsens riktlinjer. Det är dock viktigt att notera att Socialstyrelsens Nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder är riktade till vården. Externa aktörer kan komplettera och bidra i detta arbete, men inte ta över hälso- och sjukvårdens ansvar att arbeta enligt socialstyrelsens riktlinjer. Regionens Kompetenscenter för hälsa ska bidra till samverkan samt samla och förmedla kunskap om hälsoläget och hälsofrämjande insatser. Det kunskapsunderlag om hälsa som löpande tas fram är ett bra underlag även för studieförbundens arbete, och framöver kommer studieförbunden att bjudas in till dessa forum. Birgitta Andersson (C), Pernilla Rinsell (MP) och Thomas Högström (M). I ärendet yrkar Pernilla Rinsell (MP) bifall till regionstyrelsens förslag till beslut. Birgitta Andersson (C) bifall till motionen.

11 PROTOKOLL 88 Beslutsgång Ordförande finner att det under överläggningen framställts två yrkanden. Ordförande ställer de båda yrkandena mot varandra och finner att fullmäktige beslutat i enlighet med regionstyrelsens förslag till beslut. 1. Motionens första och tredje yrkande anses besvarade. 2. Motionens andra yrkande avslås. Reservation Helena Hagberg, Lars Aldefors, Ida Lindh, Anita Lilja-Stenholm och Bengt-Åke Nilsson samtliga (L) Birgitta Andersson, Barbro Larsson, Magnus Ekblad och Gustaf Eriksson samtliga (C), reserverar sig till förmån för Birgitta Anderssons yrkande. 111 Motion om ersättning för rondering i särskilda boenden LTV Helena Hagberg (L) föreslår i en motion inkommen att ersättning för rondering i särskilda boenden införs. Fullmäktiges presidium har överlämnat motionen till regionstyrelsen för yttrande, b). I samband med behandlingen av Primärvårdsprogrammet 2017 fattades beslut att förtydliga ansvaret för läkarinsatser i särskilda boenden, SÄBO. Vårdvalsenheten fick möjlighet att fördela boenden till olika vårdcentraler enligt fastlagda kriterier. Inför 2017 utökades också den genomsnittliga tiden för läkarinsatser för särskilda boenden från 4 till 6 minuter, i syfte att möta ett ökat behov av insatser för äldre. Ersättning lades in som en utökning av kapiteringsersättningen i åldersgruppen äldre än 75 år med 6 miljoner kronor per år. Utgångspunkten för läkarinsatsen är de avtal som motionären refererar till och som upprättades i samband med hemsjukvårdsväxlingen. Begreppet rondning finns dock inte med i avtalen. Regionstyrelsen håller med om den beskrivning av behov av kontinuitet och kännedom som motionären lyfter fram, samt att detta kan leda till färre inskrivningar. Uppföljning av läkarinsatserna görs årligen mellan berörd vårdcentral och verksamhetschefen på respektive boende. Vårdvalsenhetens äldrevårdsteam kommer, i samverkan med kommunala företrädare, under hösten att göra en revidering av den uppföljningsmall för läkarinsatser som togs fram i hemsjukvårdsväxlingen. Inför förändringen i 2017 års primärvårdsprogram förde vårdvalsenheten en dialog med vårdcentralerna kring för- och nackdelar med rörlig ersättning kontra fast

12 PROTOKOLL 89 ersättning för läkarinsatser i SÄBO. Det gjordes också en kartläggning av hur landstingen i Uppsala-Örebroregionen gör. Där framkom ingen enhetlig lösning. Däremot identifierades flera många nackdelar med rörlig ersättning, som upplevs skapa merarbete och medför risker för godtycklighet och tolkningsutrymme i rapporteringen av tid/insats. Slutsatsen av diskussionen med vårdcentralerna blev att kapiteringsersättning föredras framför rörlig ersättning genom vårdvalsenhetens möjlighet att fördela SÄBO rättvist på alla vårdcentraler, kopplat till antal listade på varje vårdcentral. Inte minst minskar administrationen i form av fakturering och rapportering samt riskerna för felrapportering. En viktig komponent är också dialogen mellan vårdcentral och chefen på SÄBO som grund för att uppnå rätt insats av läkare, såväl tidsomfattning som innehåll. Helena Hagberg (L), Pernilla Rinsell (MP), Barbro Larsson (C) och Thomas Högström (M). I ärendet yrkar Pernilla Rinsell (MP) bifall till regionstyrelsens förslag till beslut. Helena Hagberg (L) och Barbro Larsson (C) bifall till motionen. Beslutsgång Ordförande finner att det under överläggningen framställts två yrkanden. Ordförande ställer de båda yrkandena mot varandra och finner att fullmäktige beslutat i enlighet med regionstyrelsens förslag till beslut. 1. Motionen avslås. 112 Motion om digitala läkarbesök LTV Reservation Helena Hagberg, Lars Aldefors, Ida Lindh, Anita Lilja-Stenholm och Bengt-Åke Nilsson samtliga (L), Birgitta Andersson, Barbro Larsson, Magnus Ekblad och Gustaf Eriksson samtliga (C), Malin Gabrielsson, Joakim Widell och Ingvar Nordén samtliga (KD), reserverar sig till förmån för Helena Hagbergs med fleras yrkande. Mikael Andersson Elfgren, Asta Lecklin och Carina Sjölund, alla (M), föreslår i en motion inkommen att Region Västmanland, på egen hand eller tillsammans med andra regioner och landsting, startar ett pilotprojekt inom sjukhusvården där patienter kan träffa en läkare via videolänk. Fullmäktiges presidium har överlämnat motionen till regionstyrelsen för yttrande, b).

13 PROTOKOLL 90 Digitala vårdmöten kan utgöra ett värdefullt komplement till fysiska besök och telefonkontakt. För att ge en god upplevelse för patienten och ett enkelt och effektivt arbetsflöde för vårdpersonalen är det av största vikt att funktionen för e-besök är kopplad till huvudjournalsystemet (Cosmic). Region Västmanland samverkar tätt med landstingen i Värmlands och Kalmar län samt regionerna i Uppsala län, Östergötland, Jönköping, Kronobergs län och Jämtland-Härjedalen kring vidareutveckling av Cosmic för att skapa ökad nytta till lägre kostnader. Cambio har tagit fram en första lösning på integrerade videomöten i Cosmic, vilket just nu pilotas i Uppsala. Målsättningen är att en pilot skall kunna startas i Västmanland så snart lösningen är godkänd, vilket beräknas bli under fjärde kvartalet Detta är helt i linje med Regionplan 2017 där en tydlig målsättning var att börja använda vårdmöten på distans inom primärvården under Patienten kan ansluta via sin dator eller via en särskild app för iphone eller Android. Vårdpersonalen ansluter direkt via besökslistan i journalsystemet och kan se när patienten befinner sig i det "virtuella väntrummet". Genom att anslutningen sker direkt från journalsystemet, har vårdpersonalen direkt tillgång till journalinformationen samt möjlighet att arbeta som vanligt och beställa prover, skriva recept etcetera. Tillsammans med bokning av besök via 1177.se kommer detta att kunna bli en smidig lösning med många tillämpningsområden. Det vore också fullt möjligt att integrera tidbokningen via 1177.se i samma mobilapp som patienten använder för videomötet, och där även möjliggöra för patienten att läsa sin journal. Utvecklingen av digitala vårdmöten gäller både primärvård och specialistvård oavsett driftsform. Mycket av de tekniska lösningarna finns redan och nya arbetssätt är på god väg att implementeras. Dock återstår både investeringar och metodutveckling. I Regionplan och budget för 2018 finns en tydlig viljeinriktning för en satsning på utveckling av digitala vårdmöten. Inom vården ska under perioden fokus vara på att ta tillvara de möjligheter som redan nu finns och implementera tidbokning, digitala vårdmöten samt vårdinsatser där patientens delaktighet tas till vara. Nya arbetssätt ska utvecklas som stödjer utvecklingen och tar till vara effekterna av digitaliseringen. Arbetet med flödeseffektivisering och ständiga förbättringar pågår. Vården behöver också utveckla den telemedicinska verksamheten och öka möjligheterna till vård i hemmet. Asta Matikainen Lecklin (M), Karin Thorborg (V), Carina Sjölund (M), Pernilla Rinsell (MP), Susanne Henning Aihonen (M), Thomas Högström (M), Kenneth Östberg (S) och Malin Gabrielsson (KD). I ärendet yrkar Karin Thorborg (V) bifall till regionstyrelsens förslag till beslut. Asta Matikainen Lecklin med flera (M) och Malin Gabrielsson (KD) bifall till motionen.

14 PROTOKOLL 91 Beslutsgång Ordförande finner att det under överläggningen framställts två yrkanden. Ordförande ställer de båda yrkandena mot varandra och finner att fullmäktige beslutat i enlighet med regionstyrelsens förslag till beslut. 1. Motionen anses besvarad. 113 Motion om fakturor i sjukvården LTV Reservation Thomas Högström, Maria Dellham, Johan Widén, Jenny Landernäs, Asta Matikainen Lecklin, Stefan Oszak Bengtsson, Staffan Strid, Silvana Enelo-Jansson, Susanne Henning Aihonen, Stephanie Bruksgård, Fredrik Larsson, Carina Sjölund, Mohammed Rashid, Anna Nygren, Tommy Karlsson samtliga (M), Helena Hagberg, Lars Aldefors, Ida Lindh, Anita Lilja-Stenholm och Bengt-Åke Nilsson samtliga (L), Birgitta Andersson, Barbro Larsson, Magnus Ekblad och Gustaf Eriksson samtliga (C), Malin Gabrielsson, Joakim Widell och Ingvar Nordén samtliga (KD), reserverar sig till förmån för Asta Matikainen Lecklins med fleras yrkande. Maria Dellham (M) föreslår i en motion inkommen att Region Västmanland inför månadsvis fakturering för patienter, samt att Region Västmanland gör det möjligt för patienter att betala via e-faktura. Fullmäktiges presidium har överlämnat motionen till regionstyrelsen för yttrande, d). Region Västmanland fakturerar dagligen privatpersoner. Detta för att privatpersonen ska få fakturan så snart som möjligt efter besök och för att snabba upp betalningen. En daglig fakturering jämnar ut arbetsbelastningen för medarbetarna, vilket innebär större möjligheter att svara på eventuella frågor från patienter och anhöriga. Detta sker både av ekonomiadministrativ personal och av personal inom verksamheten. Vid frågor om fakturan ska patienten vända sig till mottagningen. Det behöver utredas och analyseras om en ändring till månadsvis fakturering skulle ge de fördelar som framhålls i motionen både för patienter och personal. Frågan är komplex eftersom det är flera parter som deltar i processen. När det gäller påminnelse- och kravhantering är den sedan början av 2000-talet upphandlad och sköts förnärvarande av Svea inkasso. Regionen arbetar för att automatisera fakturaflöden, till gagn både för regionen själv samt för patienter, entreprenörer och andra landsting/regioner. Det pågår flera olika utvecklingsprojekt avseende detta. Nyligen har elektroniska frikort införts. Tre piloter har startat med självbetjäningsterminaler. Tillsammans med andra

15 PROTOKOLL 92 landsting/regioner, SKL och Inera pågår ett utvecklingsarbete för elektronisk fakturahantering av utomlänspatienter. Regionen har sedan tidigare infört möjlighet till att betala fakturor via autogiro. I systemförvaltningsplanen för ekonomisystemet är det prioriterat att även erbjuda e- faktura. Tjänsten att skriva ut och distribuera regionens fakturor är upphandlad, och avtalet löper ut I den upphandling som kommer att ske under hösten kommer krav att ställas på e-faktura, vilket innebär att e-faktura kan införas i början av Utifrån ovan beskrivna och prioriterade utvecklingsarbete är det för närvarande inte aktuellt att påbörja någon utredning av en förändring till månadsvis fakturering. Fokus kommer, som planerats, att vara på ovan beskrivna utvecklingsarbeten. Maria Dellham (M), Karin Thorborg (V) och Birgitta Andersson (C). I ärendet yrkar Karin Thorborg (V) bifall till regionstyrelsens förslag till beslut. Maria Dellham (M) bifall till motionen. Birgitta Andersson (C) avslag till motionens första att-sats och bifall till motionens andra att-sats. Beslutsgång Ordförande finner att det under överläggningen framställts tre yrkanden. Ordförande ställer de tre yrkandena mot varandra och finner att fullmäktige beslutat i enlighet med regionstyrelsens förslag till beslut. 1. Motionens första att-sats avslås. Motionens andra att-sats anses besvarad. Reservation Thomas Högström, Maria Dellham, Johan Widén, Jenny Landernäs, Asta Matikainen Lecklin, Stefan Oszak Bengtsson, Staffan Strid, Silvana Enelo-Jansson, Susanne Henning Aihonen, Stephanie Bruksgård, Fredrik Larsson, Carina Sjölund, Mohammed Rashid, Anna Nygren, Tommy Karlsson, Stefan Suvero och Elin Johansson samtliga (M), Helena Hagberg, Lars Aldefors, Ida Lindh, Anita Lilja-Stenholm och Bengt-Åke Nilsson samtliga (L), Malin Gabrielsson (KD), reserverar sig till förmån för Maria Dellhams yrkande.

16 PROTOKOLL Motion om sträckning för bussen till Västerås sjukhus LTV Maria Dellham (M) föreslår i en motion inkommen att Region Västmanland utreder en ny sträckning av busslinje 1 tillsammans med Västerås stad med fokus på att förlägga hållplatsen närmare sjukhusentrén i Västerås. Fullmäktiges presidium har överlämnat motionen till regionstyrelsen för yttrande, e). I samband med omläggningen av busstrafiken i Västerås 2013 gjordes ett stort antal analyser och överväganden för att skapa en attraktivare kollektivtrafik i staden. Ledorden för den nya busstrafiken var enkelt, oftare och snabbt och systemet bygger på ett stomlinjenät som kompletteras av service- och flextrafik. Vid utvärderingen av omläggningen ett och ett halvt år efter trafikstart kunde konstateras att det nya upplägget blivit en succé, både kundnöjdhet och resandet hade ökat kraftigt och den utvecklingen har fortsatt sedan dess. Mindre justeringar i linjenätet och utbudet har skett, delvis beroende på inkomna synpunkter och för att klara kapaciteten. Linje 1, som trafikerar sträckan Skälby-Centrum-Bjurhovda (via sjukhuset) och omvänt, är Västmanlands i särklass tyngsta linje, det vill säga med flest resenärer (2016 cirka 2,6 miljoner påstigande). Linjen trafikerar med 7,5-minuterstrafik i högtrafik, men har trots det kapacitetsproblem vissa tider. Linjen trafikerar flera stora bostadsområden och viktiga målpunkter, varav Västmanlands sjukhus är en. Att kollektivtrafiken går snabbt är en oerhört viktig faktor för att den ska upplevas som attraktiv och vara ett reellt konkurrenskraftigt alternativ till bilen. Framkomligheten i staden är därför mycket viktig och i arbetet med trafikplanering av busstrafiken jagas besparingar av sekunder utmed linjesträckningarna i form av rätare linjedragningar, trafikljusprioritering och andra framkomlighetshöjande åtgärder. Avstånd till hållplats är en viktig tillgänglighetsfråga, samtidigt som flera hållplatser leder till längre kör- och restider. Gångavstånd på upp till 500 meter till stadsbusslinjernas hållplatser ses som en acceptabel nivå. För resenärsgrupper som inte klarar dessa avstånd finns linje 11, 12 och 13 som har tätare hållplatser och en större yttäckning. Dessa linjers målpunkter är främst service- och vårdinrättningar (både linje 11 och 12 angör sjukhusets huvudentré). Utöver busslinjesystemet finns även Flextrafiken samt möjligheter till färdtjänst och sjukresor, vars fordon stannar i direkt anslutning till olika entréer exempelvis på sjukhusområdet. Mellan hållplats Adelsögatan och sjukhusets huvudentré är gångsträckan cirka 180 meter. En alternativ linjesträckning för linje 1 bedöms inte kunna leda till så mycket kortare gångväg som skulle motivera en längre körväg och längre restid för ett stort antal resenärer som inte har huvudentrén som målpunkt. När det gäller utvecklingen av regionens och Västerås stads trafiksystem med bytespunkter mellan olika trafikslag är linje 1 också aktuell att i framtiden utvecklas i form av BRT-lösning (Bus

17 PROTOKOLL 94 Rapid Transit) alternativt spårlösning, för att klara kapaciteten och efterfrågan, varför en rak och gen sträckning är viktig att behålla för linjen. Maria Dellham (M) och Tommy Levinsson (S). 1. Motionen avslås. 115 Motion om en sammanhållen färdtjänst i Västmanland RV Helena Hagberg, Ida Lindh, Lars Alderfors, Bengt-Åke Nilsson och Anita Lilja- Stenholm, alla (L), föreslår i en motion inkommen att Region Västmanland tar initiativ till att samordna myndighetsutövning, planering och genomförande vad gäller färdtjänst i alla kommuner i Västmanland. Fullmäktiges presidium har överlämnat motionen till regionstyrelsen för yttrande, h). Handläggning av färdtjänst sker på olika sätt i landets regioner. I regionerna Blekinge, Jönköping och Örebro handlägger Kollektivtrafikmyndigheterna myndighetsutövning, planering och genomförande. Vanligast i landet är dock att respektive kommun sköter myndighetsutövningen, medan planering respektive genomförande kan ske i samverkan med Kollektivtrafikmyndigheten eller i egen regi. Den 22 februari 2017 tog regionfullmäktige beslut om att rekommendera kommunerna att besluta om att överföra myndighetsutövningen till Kollektivtrafikmyndigheten. Sala kommun och Västerås stad har också beslutat att lägga över ansvaret för myndighetsutövning, planering och genomförande på Kollektivtrafiknämnden under Därutöver ansvarar Kollektivtrafiknämnden för planering och genomförande åt Hallstahammars respektive Surahammars kommun. Regionens övriga sex kommuner sköter färdtjänsten i egen regi. Kollektivtrafiknämnden har som mål att samla regionens kompetenser kring myndighetsutövningen kopplat till färdtjänst hos Kollektivtrafikförvaltningen. Utifrån detta förs återkommande samtal med kommunerna om en gemensam hantering av färdtjänsten. En sådan hantering kan effektivisera verksamheten, minska sårbarheten och öka rättssäkerheten genom att länets invånare bedöms på liknade sätt utifrån gällande lagstiftning och reglemente/riktlinjer. Helena Hagberg (L), Tommy Levinsson (S), Andreas Porswald (MP) och Bengt-Åke Nilsson (L). I ärendet yrkar Tommy Levinsson (S) och Andreas Porswald (MP) bifall till regionstyrelsens förslag till beslut. Helena Hagberg med flera (L) bifall till motionen.

18 PROTOKOLL 95 Beslutsgång Ordförande finner att det under överläggningen framställts två yrkanden. Ordförande ställer de båda yrkandena mot varandra och finner att fullmäktige beslutat i enlighet med regionstyrelsens förslag till beslut. 1. Motionen anses besvarad. Reservation Jenny Landernäs och Susanne Henning Aihonen båda (M), Helena Hagberg, Lars Aldefors, Ida Lindh, Anita Lilja-Stenholm och Bengt-Åke Nilsson samtliga (L), reserverar sig till förmån för Helena Hagbergs yrkande. 116 Motion om klädpolicy som är fri från religiösa och politiska symboler RV Maria Liljedahl (SD) föreslår i en motion inkommen att Region Västmanland inför en klädpolicy/neutralitetspolicy som innebär förbud mot att bära synliga politiska, filosofiska eller religiösa symboler under arbetstid. Fullmäktiges presidium har överlämnat motionen till regionstyrelsen för yttrande, d). Regionstyrelsen anser att Region Västmanland bör präglas av respekt för allas olikheter och åsikter. Fokus ligger på kvalitet och säkerhet för de invånare som har kontakt med regionens olika verksamheter samt på personalens arbetsmiljö. Region Västmanland har inte någon specifik policy/instruktion för kläder eller religiösa symboler. Inom vården finns det dock Vårdhygieniska riktlinjer som måste följas. Så länge klädseln inte påverkar tjänsternas kvalitet eller säkerhet inom ramen för gällande lagstiftning och etiska riktlinjer inom exempelvis vården ska anställda inom Region Västmanland behandlas likvärdigt. Maria Liljedahl (SD) och Lena Johansson (S). I ärendet yrkar Lena Johansson (M) bifall till regionstyrelsens förslag. Maria Liljedahl (SD) bifall till motionen. Beslutsgång Ordförande finner att det under överläggningen framställts två yrkanden. Ordförande ställer de båda yrkandena mot varandra och finner att fullmäktige beslutat i enlighet med regionstyrelsens förslag till beslut. 1. Motionen avslås.

19 PROTOKOLL 96 Reservation Maria Liljedahl (SD) reserverar sig till förmån för sitt eget yrkande. 117 Motion om självinskrivning inom psykiatrin RV Ingvar Nordén (KD) föreslår i en motion inkommen att regionfullmäktige ger regionstyrelsen i uppdrag att utreda möjlighet för patienter med psykisk sjukdom att få göra självinskrivningar, samt att utifrån utredningen starta försöksverksamhet. Fullmäktiges presidium har överlämnat motionen till regionstyrelsen för yttrande, f). Idag finns ett pågående arbete med avsikt att skapa två platser för självvald inläggning inom vuxenpsykiatrin i Region Västmanland, varav en plats inom psykosvården (nya avdelning 97) och en plats i allmänpsykiatrin (avdelning 94). Platserna tillskapas inom ramen för befintlig budget. Förhoppningen är att platserna kan vara i funktion efter årsskiftet under våren I nuläget pågår en omvärldsbevakning där information samlas in. En arbetsgrupp har bildats med uppdrag att ta fram en plan för hur platserna kan organiseras och driftas. I detta arbete kommer även brukar- och anhörigföreningar få möjlighet att bidra. Utveckling och innovation är viktigt för att möta framtida utmaningar. En del i detta är att utveckla och anpassa arbetssätt och metoder efter bästa möjliga evidens och möta de krav på anpassad, tillgänglig och kvalitativ vård som brukare och patienter har rätt att förvänta sig. Diskussionen om vårdplatser för självvald inläggning i psykiatrin har pågått under en längre tid inom förvaltningen Primärvård, psykiatri och habiliteringsverksamhet och har funnits med som en bärande tanke ända sedan beslutet om Lövhaga behandlingsenhets nedläggning fattades hösten Självvald inläggning innebär en kortare inläggning som sker på patientens initiativ för att stabilisera sitt mående. Idén om självvald inläggning kommer från Nederländerna, där självinläggning har använts i många år med goda resultat. Målgruppen för självvald inläggning är patienter som tidigare varit i kontakt med psykiatrin och som har diagnoser som till exempel självskadebeteende och ätstörnings- eller psykosproblematik. Självinläggning går till så att ett kontrakt skrivs mellan patient och sjukvård som reglerar ansvar och insatser. På flera platser i landet har man infört eller testar att ha platser för självvald inläggning i psykiatrin, till exempel inom Region Skåne och i Stockholms läns landsting. Flera fördelar med självvald inläggning har kunnat påvisas, såväl för patienterna som för psykiatriverksamheterna. För psykiatrin visar statistik att inläggningsdagarna minskar om verksamheten har tillgång till platser för självvald inläggning. Behovet av heldygnsvård och tvångsåtgärder minskar. Självvald inläggning har också visat att medarbetarnas tilltro till patientens förmåga att hantera sin sjukdom ökar. För patienten innebär möjligheten till självvald inläggning mer egenmakt och ökat inflytandet över sin vård. I Region Skåne genomförs en studie för att utröna om självvald inläggning kan användas som en krishanteringsstrategi, att

20 PROTOKOLL 97 förebygga allvarliga självskador och självmord genom att kunna erbjuda hjälp i ett tidigare skede. Ingvar Nordén (KD) och Hans Jansson (V). I ärendet yrkar Hans Jansson (V) bifall till regionstyrelsens förslag till beslut. Ingvar Nordén (KD) bifall till motionen. Beslutsgång Ordförande finner att det under överläggningen framställts två yrkanden. Ordförande ställer de båda yrkandena mot varandra och finner att fullmäktige beslutat i enlighet med regionstyrelsens förslag till beslut. 1. Motionen anses besvarad. Reservation Helena Hagberg, Lars Aldefors, Ida Lindh, Anita Lilja-Stenholm och Bengt-Åke Nilsson samtliga (L), 118 Motion om införande av it-ronder RV Birgitta Andersson, Barbro Larsson, Magnus Ekblad och Gustaf Eriksson samtliga (C), Malin Gabrielsson, Joakim Widell och Ingvar Nordén samtliga (KD), reserverar sig till förmån för Ingvar Nordéns yrkande. Maria Liljedahl (SD) föreslår i en motion inkommen att regionfullmäktige beslutar att it-ronder införs i Region Västmanland på fem till tio avdelningar på försök under 2018, att resultatet ska återrapporteras till regionstyrelsen under andra halvåret 2018 samt att it-ronder införs efterhand om resultatet är positivt. Fullmäktiges presidium har överlämnat motionen till regionstyrelsen för yttrande, g). Införandet av så kallade it-ronder inom regionens verksamheter finns redan med i 2017 års verksamhetsplan för Centrum för it. It-ronderna syftar till att fånga upp behov och önskemål kring användarnära itutrustning, samt säkerställa att befintlig utrustning och applikationer fungerar som avsett. It-ronder planeras ske en till två gånger per år hos regionens verksamheter och ska ses som ett komplement till redan existerande systemförvaltningsorganisation, vilken även fortsättningsvis ansvarar för att utrustning och applikationer fungerar som avsett i verksamheten.

21 PROTOKOLL 98 Maria Liljedahl (SD) och Karin Thorborg (V). I ärendet yrkar Karin Thorborg (V) bifall till regionstyrelsens förslag till beslut. Maria Liljedahl (SD) bifall till motionen. Beslutsgång Ordförande finner att det under överläggningen framställts två yrkanden. Ordförande ställer de båda yrkandena mot varandra och finner att fullmäktige beslutat i enlighet med regionstyrelsens förslag till beslut. 1. Motionen anses besvarad. Reservation Maria Liljedahl, Magnus Edman, Ragnhild Jansson, Ann-Christine From Utterstedt, Patric Sjölund samtliga (SD) reserverar sig till förmån för Maria Liljedahls yrkande. Börje Brandhill (-) reserverar sig mot beslutet. 119 Motion om forskningssatsning inom psykiatrin och primärvården RV Tomas Högström (M) föreslår i en motion inkommen att resurser motsvarande två forskartjänster vardera som post doc inrättas för psykiatrin och primärvården i Region Västmanland, samt att motsvarande 3,6 miljoner kronor anslås till Centrum för klinisk forskning för uppgiften. Fullmäktiges presidium har överlämnat motionen till regionstyrelsen för yttrande, h). Region Västmanland konkurrerar med närliggande län när det gäller att rekrytera och behålla medarbetare. Under ett antal år har regionen arbetat målmedvetet med att utforma en attraktiv arbetsmiljö där forskning och utveckling är viktiga delar. Genom Centrum för klinisk forskning, CKF, och den forskningsbas som byggts upp är Västmanland en attraktiv region när det gäller forskning utanför universitetsstäderna. De sju doktorand- och fyra post doc-tjänster som idag finns inom CKF är en viktig bas, men tyvärr inte tillräckligt för att täcka regionens alla delområden. En viktig framgångsfaktor har varit att de flesta projekt i Region Västmanland drivs av seniora forskare, verksamma lokalt, och att en stor del av forskarutbildningen sker vid CKF; projekten har alltså en stark lokal förankring. Flera ST-doktorer arbetar med vetenskapliga manuskript inom ramen för sina ST-arbeten. Nu börjar även specialistpsykologutbildningen planera ST, vilket gör att kommande psykologer kan behöva arbeta vetenskapligt för att få sin specialistkompetens. Många av regionens medarbetare som är aktiva forskare har idag en bakgrund som sjuksköterska, fysio-

22 PROTOKOLL 99 terapeut eller har andra medellånga högskoleutbildningar vilket gör att intresset för forskartjänster är mycket stort. Erfarenheten har visat att kombinationstjänster, det vill säga när man både arbetar aktivt i verksamheten och bedriver forskning, är den bästa basen för att utveckla vården. Motionen gäller forskningssatsning på post doc-nivå. Inom förvaltningen Primärvård, psykiatri och habiliteringsverksamhet, PPHV, finns det flera medarbetare som uttryckt önskemål om att ha en kombinationstjänst bestående av både klinikoch doktorandtjänst. I Västmanland behövs en satsning på såväl juniora som seniora forskare. Antalet kliniskt aktiva forskare behöver öka inom psykiatri och primärvård. För att bli antagen som doktorand krävs 50 % avsatt tid under 8 år. Att kunna erbjuda kombinationstjänster underlättar både nyrekrytering av personal och att behålla befintlig forskningsintresserad personal av alla professioner. Det finns stora möjligheter att utveckla den verksamhetsnära forskningen i Västmanland. Detta ger såväl verksamhet, medarbetare och patienter goda möjligheter till utveckling och säker vård. I 2018 års budget har ökade resurser till post doc-tjänster inom psykiatri motsvarande 8,5 miljoner kronor prioriterats. Denna kraftfulla satsning syftar till att öka attraktiviteten för regionens anställda samt att öka förutsättningarna för verksamhetsnära forskning och utveckling inom regionen. Thomas Högström (M) och Hans Jansson (V). I ärendet yrkar Hans Jansson (V) bifall till regionstyrelsens förslag till beslut. Tomas Högström (M) att motionen ska anses besvarad. Beslutsgång Ordförande finner att det under överläggningen framställts två yrkanden. Ordförande ställer de båda yrkandena mot varandra och finner att fullmäktige beslutat i enlighet med regionstyrelsens förslag till beslut. 1. Motionen avslås. Reservation Thomas Högström, Maria Dellham, Johan Widén, Jenny Landernäs, Asta Matikainen Lecklin, Stefan Oszak Bengtsson, Staffan Strid, Silvana Enelo-Jansson, Susanne Henning Aihonen, Stephanie Bruksgård, Fredrik Larsson, Carina Sjölund, Mohammed Rashid, Anna Nygren, Andreas Weiborn, Stefan Suvero och Elin Johansson samtliga (M), Helena Hagberg, Lars Aldefors, Ida Lindh, Anita Lilja-Stenholm och Bengt-Åke Nilsson samtliga (L), Birgitta Andersson, Barbro Larsson, Magnus Ekblad och Gustaf Eriksson samtliga (C), Malin Gabrielsson, Joakim Widell och Ingvar Nordén samtliga (KD), reserverar sig till förmån för Thomas Högströms yrkande.

3 Utseende av två justerare att tillsammans med ordföranden justera dagens protokoll

3 Utseende av två justerare att tillsammans med ordföranden justera dagens protokoll FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (21) Organ Plats Regionfullmäktige Fullmäktigesalen, Stadshuset, Västerås Tidpunkt Onsdagen den 27 september 2017, klockan 09.00 1 Sammanträdet öppnas 2 Närvaro Sammanträdet inleds

Läs mer

Plats Ledamot Ersättare Parti Ankom Utgick. 77 Andersson, Glenn (Ordförande) S 09:02 19: Andersson, Glenn (Ordförande) S 19:05 21:24

Plats Ledamot Ersättare Parti Ankom Utgick. 77 Andersson, Glenn (Ordförande) S 09:02 19: Andersson, Glenn (Ordförande) S 19:05 21:24 NÄRVAROBILAGA 1 (4) NÄRVARO LANDSTINGSFULLMÄKTIGE Plats Ledamot Ersättare Parti Ankom Utgick 77 Andersson, Glenn (Ordförande) S 09:02 19:02 77 Andersson, Glenn (Ordförande) S 19:05 21:24 76 Duán, Annika

Läs mer

Närvarobilaga Mötesdatum

Närvarobilaga Mötesdatum Bil 1 Landstingsfullmäktige Närvarobilaga Mötesdatum 2016-11-23 Plats Ledamot Ersättare Parti Ankom Utgick 77 Andersson, Glenn (Ordförande) S 08:27 18:42 76 Duán, Annika (1:e v Ordf) S 08:51 18:42 75 Matikainen

Läs mer

PROTOKOLL 5. 2015 02 25 t o m sid 9. Landstingsstyrelsen i egenskap av driftnämnd. Sammanträdesrum Mälaren, Landstingshuset, Västerås

PROTOKOLL 5. 2015 02 25 t o m sid 9. Landstingsstyrelsen i egenskap av driftnämnd. Sammanträdesrum Mälaren, Landstingshuset, Västerås PROTOKOLL 5 Organ Plats Landstingsstyrelsen i egenskap av driftnämnd Sammanträdesrum Mälaren, Landstingshuset, Västerås Tidpunkt Onsdagen den 25 februari 2015 Ledamöter Ersättare Övriga Denise Norström

Läs mer

Kollektivtrafikmyndigheten, Ängsgärdsgatan 12, Västerås

Kollektivtrafikmyndigheten, Ängsgärdsgatan 12, Västerås FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (6) Organ Plats Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafikmyndigheten, Ängsgärdsgatan 12, Västerås Tidpunkt Måndagen den 14 maj 2018, klockan 9.00 Ledamöter Ersättare Tommy Levinsson (S),

Läs mer

c) Motion från Mikael Andersson Elfgren (M) inkommen om chattfunktion för psykiatrin. Fullmäktige har överlämnat motionen till

c) Motion från Mikael Andersson Elfgren (M) inkommen om chattfunktion för psykiatrin. Fullmäktige har överlämnat motionen till KOMPLETTERINGSLISTA 1 (5) Organ Plats Landstingsfullmäktige Fullmäktigesalen, Stadshuset, Västerås Tidpunkt Onsdagen den 22 april 2015, klockan 09.00 4 Avsägelse av uppdrag d) Jesper Nilsson (SD), Sala

Läs mer

Anmäls att landstingsstyrelsens protokoll från sammanträdet justerats i föreskriven ordning.

Anmäls att landstingsstyrelsens protokoll från sammanträdet justerats i föreskriven ordning. FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (5) Organ Plats Landstingsstyrelsen driftfrågor Sammanträdesrum Mälaren, Landstingshuset, Västerås Tidpunkt Onsdagen den 25 mars 2015, klockan 09.00 Ledamöter Ersättare Övriga Denise

Läs mer

Bil 2

Bil 2 Bil 1 Bil 2 Bil 3 Bil 4 Bil 5 Bil 6 PROTOKOLL 31 RSAU 2017-09-20 t o m sid 34 Organ Plats Regionstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesrum Mälaren, Regionhuset, Västerås Tidpunkt Onsdagen den 20 september

Läs mer

88 Utseende av två justerare att tillsammans med ordföranden justera dagens protokoll

88 Utseende av två justerare att tillsammans med ordföranden justera dagens protokoll PROTOKOLL 70 Organ Plats Landstingsfullmäktige Fullmäktigesalen, Stadshuset, Västerås Tidpunkt Onsdagen den 21 september 2016 86 Sammanträdet öppnas 87 Närvaro Glenn Andersson, fullmäktiges ordförande,

Läs mer

Sammanträdesrum Mälaren, Regionhuset, Västerås

Sammanträdesrum Mälaren, Regionhuset, Västerås Bil 1 Bil 2 Bil 4 PROTOKOLL 6 RSAU 2018-02-14 t o m sid 9 Organ Plats Regionstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesrum Mälaren, Regionhuset, Västerås Tidpunkt Onsdagen den 14 februari 2018 Ledamöter Övriga

Läs mer

RS 2017-09-06 Bil 8 PROTOKOLL 24 RSAU 2017-06-07 t o m sid 26 Organ Plats Regionstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesrum Mälaren, Regionhuset, Västerås Tidpunkt Onsdagen den 7 juni 2017 Ledamöter Övriga

Läs mer

Närvarobilaga Mötesdatum 2016-02-17

Närvarobilaga Mötesdatum 2016-02-17 Närvarobilaga Mötesdatum 2016-02-17 Plats Ledamot Ersättare Parti Ankom Utgick 77 Andersson, Glenn (Ordförande) S 09:03 17:46 76 Duán, Annika (1:e v Ordf) Rydell, Anders S 09:03 17:46 75 Strandlund, Hans

Läs mer

Regionstyrelsen 67-80

Regionstyrelsen 67-80 PROTOKOLL UTDRAG Regionstyrelsen 67-80 Tid: 2015-04-21, kl 13:00-15:10 Plats: Regionens hus, sal A 75 Dnr RJL2015 /88 Yttrande över Granskning av allmänpsykiatrin för vuxna, LJR2014/21 Beslut Regionstyrelsen

Läs mer

Plats och tid: Region Uppsala, Storgatan 27. Lokal: Alsike, den 6 november 2017, kl. 9:30 12:00. Regionkontoret fredag den 10 november 2017

Plats och tid: Region Uppsala, Storgatan 27. Lokal: Alsike, den 6 november 2017, kl. 9:30 12:00. Regionkontoret fredag den 10 november 2017 Protokoll 1 (12) Plats och tid:, Storgatan 27. Lokal: Alsike, den 6 november 2017, kl. 9:30 12:00 Beslutande: Övriga deltagare: Plats och tid för justering: Bertil Kinnunen (S), ordförande Bengt-Ivar Fransson

Läs mer

Kollektivtrafikmyndigheten, Ängsgärdsgatan 12, Västerås

Kollektivtrafikmyndigheten, Ängsgärdsgatan 12, Västerås PROTOKOLL 17 Organ Plats Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafikmyndigheten, Ängsgärdsgatan 12, Västerås Tidpunkt Måndagen den 28 september 2015, klockan 09:00 12:30 Ledamöter Ersättare Övriga Tommy Levinsson

Läs mer

48 Föregående protokoll Anmäls att arbetsutskottets protokoll från sammanträdet justerats i föreskriven ordning.

48 Föregående protokoll Anmäls att arbetsutskottets protokoll från sammanträdet justerats i föreskriven ordning. PROTOKOLL 21 Organ Plats Landstingsstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesrum Mälaren, Landstingshuset, Västerås Tidpunkt Onsdagen den 8 juni 2016 Ledamöter Övriga Denise Norström (S), Ordförande Lena Johansson

Läs mer

PROTOKOLL t o m sid 22. Landstingsstyrelsen driftfrågor. Sammanträdesrum Mälaren, Landstingshuset, Västerås

PROTOKOLL t o m sid 22. Landstingsstyrelsen driftfrågor. Sammanträdesrum Mälaren, Landstingshuset, Västerås PROTOKOLL 18 Organ Plats Landstingsstyrelsen driftfrågor Sammanträdesrum Mälaren, Landstingshuset, Västerås Tidpunkt Onsdagen den 29 april 2015 Ledamöter Ersättare Övriga Denise Norström (S), ordförande

Läs mer

PROTOKOLL 1 RSAU 2018-01-17 t o m sid 3 Organ Plats Regionstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesrum Mälaren, Regionhuset, Västerås Tidpunkt Onsdagen den 17 januari 2018 Ledamöter Övriga Denise Norström

Läs mer

Förslag till beslut 1. Fullmäktige godkänner ordningen. 3 Utseende av två justerare att tillsammans med ordföranden justera dagens protokoll

Förslag till beslut 1. Fullmäktige godkänner ordningen. 3 Utseende av två justerare att tillsammans med ordföranden justera dagens protokoll FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (14) Organ Plats Landstingsfullmäktige Fullmäktigesalen, Stadshuset, Västerås Tidpunkt Onsdagen den 21 september 2016, klockan 09:00 1 Sammanträdet öppnas 2 Närvaro Sammanträdet inleds

Läs mer

Närvarobilaga Mötesdatum

Närvarobilaga Mötesdatum Närvarobilaga Mötesdatum 2015-10-21 Plats Ledamot Ersättare Parti Ankom Utgick 77 Andersson, Glenn (Ordförande) S 09:02 16:57 76 Duán, Annika (1:e v Ordf) S 09:02 16:57 75 Strandlund, Hans (2:e v Ordf)

Läs mer

115 Utseende av två justerare att tillsammans med ordföranden justera dagens protokoll

115 Utseende av två justerare att tillsammans med ordföranden justera dagens protokoll PROTOKOLL 81 Organ Plats Landstingsfullmäktige Fullmäktigesalen, Stadshuset, Västerås Tidpunkt Onsdagen den 18 november 2015 113 Sammanträdet öppnas 114 Närvaro Glenn Andersson, fullmäktiges ordförande

Läs mer

PROTOKOLL t o m sid 65. Landstingsstyrelsen driftfrågor. Sammanträdesrum Mälaren, Landstingshuset, Västerås

PROTOKOLL t o m sid 65. Landstingsstyrelsen driftfrågor. Sammanträdesrum Mälaren, Landstingshuset, Västerås PROTOKOLL 61 Organ Plats Landstingsstyrelsen driftfrågor Sammanträdesrum Mälaren, Landstingshuset, Västerås Tidpunkt Onsdagen den 16 december 2015 Ledamöter Ersättare Övriga Denise Norström (S), Ordförande

Läs mer

RUTINER FÖR LEDNING OCH STYRNING INOM DU- NÄMNDEN OCH DESS UTSKOTT

RUTINER FÖR LEDNING OCH STYRNING INOM DU- NÄMNDEN OCH DESS UTSKOTT Tiina Olofsson 2012-03-06 RE-REV12-009 RUTINER FÖR LEDNING OCH STYRNING INOM DU- NÄMNDEN OCH DESS UTSKOTT SAMMANFATTNING Enligt revisionsplanen för 2011 har vi genomfört en granskning av vilka rutiner

Läs mer

Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (-) Stig Gerdin (Alt) Peter Svensson (S) Gudrun Bengtsson (SD)

Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (-) Stig Gerdin (Alt) Peter Svensson (S) Gudrun Bengtsson (SD) Kommunstyrelsens allmänna utskott Plats och tid A-salen kl. 09:00-11:50 Beslutande Ledamöter Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (-) Stig Gerdin (Alt) Peter Svensson (S) Gudrun Bengtsson (SD)

Läs mer

3 Utseende av två justerare att tillsammans med ordföranden justera dagens protokoll

3 Utseende av två justerare att tillsammans med ordföranden justera dagens protokoll PROTOKOLL 1 Organ Plats Landstingsfullmäktige Fullmäktigesalen, Stadshuset, Västerås Tidpunkt Onsdagen den 17 februari 2016 1 Sammanträdet öppnas 2 Närvaro Glenn Andersson, fullmäktiges ordförande, hälsar

Läs mer

Med anledning av tidigare fullmäktigeordförande Stefan Johanssons bortgång håller ordföranden ett minnesanförande.

Med anledning av tidigare fullmäktigeordförande Stefan Johanssons bortgång håller ordföranden ett minnesanförande. FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (9) Organ Plats Landstingsfullmäktige Fullmäktigesalen, Stadshuset, Västerås Tidpunkt Onsdagen den 18 februari 2015, klockan 09:00 1 Sammanträdet öppnas 2 Parentation 3 Närvaro Med

Läs mer

PROTOKOLL t o m sid 53. Landstingsstyrelsen driftfrågor. Sammanträdesrum Mälaren, Landstingshuset, Västerås

PROTOKOLL t o m sid 53. Landstingsstyrelsen driftfrågor. Sammanträdesrum Mälaren, Landstingshuset, Västerås PROTOKOLL 49 Organ Plats Landstingsstyrelsen driftfrågor Sammanträdesrum Mälaren, Landstingshuset, Västerås Tidpunkt Onsdagen den 28 oktober 2015 Ledamöter Ersättare Övriga Denise Norström (S), Ordförande

Läs mer

Halva mandatperioden

Halva mandatperioden Halva mandatperioden Mikael Andersson Elfgren (M) Ledamot, landstingsfullmäktige Halva mandatperioden har gått sedan valet 2014 Som förtroendevald får jag ofta frågan vad jag gör i min roll som fritidspolitiker.

Läs mer

Fullmäktiges beslut 1. Fullmäktige godkänner ordningen. 3 Utseende av två justerare att tillsammans med ordföranden justera dagens protokoll

Fullmäktiges beslut 1. Fullmäktige godkänner ordningen. 3 Utseende av två justerare att tillsammans med ordföranden justera dagens protokoll PROTOKOLL 1 Organ Plats Regionfullmäktige Fullmäktigesalen, Stadshuset, Västerås Tidpunkt Onsdagen den 22 februari 2017 1 Sammanträdet öppnas 2 Närvaro Sammanträdet inleds med ett musikinslag av elever

Läs mer

Svar på interpellation från Mikael Andersson Elfgren (M) angående namnbyten inom landstingets verksamheter.

Svar på interpellation från Mikael Andersson Elfgren (M) angående namnbyten inom landstingets verksamheter. Svar på interpellation från Mikael Andersson Elfgren (M) angående namnbyten inom landstingets verksamheter. Mikael Andersson Elfgren (M) ställer tre frågor gällande landstingets namnbyten: Vilka är det

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2008:75 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2007:1 av Dag Larsson m fl (s) om införande av trygghetskvitto inom psykiatrin Föredragande landstingsråd: Birgitta Rydberg Ärendet

Läs mer

Plats Ledamot Ersättare Parti Ankom kl Utgick kl. 77 Andersson, Glenn S 09: Andersson, Glenn S 20:

Plats Ledamot Ersättare Parti Ankom kl Utgick kl. 77 Andersson, Glenn S 09: Andersson, Glenn S 20: NÄRVAROBILAGA 1 1 (3) 2016-06-21 NÄRVAROBILAGA 1 Plats Ledamot Ersättare Parti Ankom kl Utgick kl 77 Andersson, Glenn S 09:00 20.31 77 Andersson, Glenn S 20:32 20.42 76 Duán, Annika Rydell, Anders S 08:34

Läs mer

28 Fastställande av föredragningslista Punkt 10 Återkoppling från länsdelsamråd lyfts in under punkt 6 Muntlig information.

28 Fastställande av föredragningslista Punkt 10 Återkoppling från länsdelsamråd lyfts in under punkt 6 Muntlig information. PROTOKOLL 12 Organ Plats Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafikmyndigheten, Ängsgärdsgatan 12, Västerås Tidpunkt Tisdagen den 10 april 2018 klockan 09.00. Ledamöter Ersättare Övriga Tommy Levinsson (S),

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Anna-Karin Ekman Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 30 87 Anna-Karin.Ekman@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-10-14 Dnr 1702381 1 (7) Beredningen för

Läs mer

98 Utseende av två justerare att tillsammans med ordföranden justera dagens protokoll

98 Utseende av två justerare att tillsammans med ordföranden justera dagens protokoll Organ Plats Landstingsfullmäktige Fullmäktigesalen, Stadshuset, Västerås Tidpunkt Onsdagen den 21 oktober 2015 96 Sammanträdet öppnas PROTOKOLL 70 Sammanträdet inleds med att Landstinget Västmanlands vårdstipendium

Läs mer

Fullmäktigesalen, Stadshuset, Västerås

Fullmäktigesalen, Stadshuset, Västerås PROTOKOLL 128 Organ Plats Regionfullmäktige Fullmäktigesalen, Stadshuset, Västerås Tidpunkt Onsdagen den 22 november 2017 155 Sammanträdet öppnas 156 Närvaro Sammanträdet inleds med att ordföranden hälsar

Läs mer

3 Utseende av två justerare att tillsammans med ordföranden justera dagens protokoll

3 Utseende av två justerare att tillsammans med ordföranden justera dagens protokoll FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (13) Organ Plats Landstingsfullmäktige Fullmäktigesalen, Stadshuset, Västerås Tidpunkt Onsdagen den 21 september 2016, klockan 09:00 1 Sammanträdet öppnas 2 Närvaro Sammanträdet inleds

Läs mer

Motion Kompetensutveckling och samarbete inom rehabiliterings- och psykosociala området med fokus på yrkesspecifika frågor

Motion Kompetensutveckling och samarbete inom rehabiliterings- och psykosociala området med fokus på yrkesspecifika frågor ÄRENDE 10 2012-06-01 Motion Kompetensutveckling och samarbete inom rehabiliterings- och psykosociala området med fokus på yrkesspecifika frågor Handlingar i ärendet: Landstingsstyrelsens skrivelse till

Läs mer

PROTOKOLL 18 LS AU t o m sid 20 Organ Plats Landstingsstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesrum Mälaren, Landstingshuset, Västerås Tidpunkt

PROTOKOLL 18 LS AU t o m sid 20 Organ Plats Landstingsstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesrum Mälaren, Landstingshuset, Västerås Tidpunkt PROTOKOLL 18 LS AU 2016 05 11 t o m sid 20 Organ Plats Landstingsstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesrum Mälaren, Landstingshuset, Västerås Tidpunkt Onsdagen den 11 maj 2016 Ledamöter Övriga Tomas Högström

Läs mer

2 Närvaro Närvaron kontrolleras genom att ledamöter och tjänstgörande ersättare loggar in i mötessystemet.

2 Närvaro Närvaron kontrolleras genom att ledamöter och tjänstgörande ersättare loggar in i mötessystemet. FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (15) Organ Plats Landstingsfullmäktige Fullmäktigesalen, Stadshuset, Västerås Tidpunkt Onsdagen den 17 februari 2016 1 Sammanträdet öppnas 2 Närvaro Närvaron kontrolleras genom att

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott

Regionstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL UTDRAG Regionstyrelsens arbetsutskott 193-217 Tid: 2016-12-12, kl: 10:00-16:40 Plats: Regionens Hus, sal A 198 Regionfullmäktiges program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av

Läs mer

Bilaga 1

Bilaga 1 Bilaga 1 Bilaga 2 Bilaga 3 Bilaga 4 Bilaga 5 Bilaga 6 Bilaga 7 Bilaga 8 Bilaga 9 PROTOKOLL 10 RSAU 2018-03-14 t o m sid 133 Organ Plats Regionstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesrum Mälaren, Regionhuset,

Läs mer

1. Nästa ordinarie sammanträde ska äga rum onsdagen den 13 maj 2015.

1. Nästa ordinarie sammanträde ska äga rum onsdagen den 13 maj 2015. PROTOKOLL 20 Organ Plats Landstingsstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesrum Mälaren, Landstingshuset, Västerås Tidpunkt Onsdagen den 15 april 2015 Ledamöter Denise Norström (S), ordförande, ej närvarande

Läs mer

18 Föregående protokoll Anmäls att patientnämndens protokoll från sammanträdet justerats i föreskriven ordning.

18 Föregående protokoll Anmäls att patientnämndens protokoll från sammanträdet justerats i föreskriven ordning. PROTOKOLL 5 Organ Plats Patientnämnden Mälaren, Regionhuset, Västerås Tidpunkt Måndagen den 16 april 2018 Ledamöter Ersättare Övriga Anna Maria Romlid (V), Ordförande Rigmor Åkesson (S), 1:e vice ordförande

Läs mer

PROTOKOLL 10 GN-HJ. Bengt Jansson. 2012-10-05 t o m sid 14

PROTOKOLL 10 GN-HJ. Bengt Jansson. 2012-10-05 t o m sid 14 Bengt Jansson PROTOKOLL 10 Organ Plats Gemensamma nämnden för hjälpmedelsverksamheten och andra samverkansfrågor Hjälpmedelscentrum, Signalistgatan 2, Västerås Tidpunkt Fredagen den 5 oktober 2012 Ledamöter

Läs mer

Reglemente för gemensam kostnämnd

Reglemente för gemensam kostnämnd REGLEMENTE 1 (5) 1 PARTER Region Uppsala, Landstinget Sörmland och Region Västmanland, nedan kallat parterna, har inrättat en gemensam nämnd som benämns Gemensam Kostnämnd. Region Västmanland är värdlandsting

Läs mer

Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans

Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans 1 Bakgrund Juni 2012 ansöker landstingsfullmäktige om att få bilda region i Östergötland Maj 2013 startar Utveckling Östergötland arbetet med att:

Läs mer

Motion: Satsa på undersköterskorna! I en motion till landstingsfullmäktige föreslår Inga Jonasson, vänsterpartiet

Motion: Satsa på undersköterskorna! I en motion till landstingsfullmäktige föreslår Inga Jonasson, vänsterpartiet YTTRANDE 1(3) 2013-09-25 LJ 2012/863 Landstingsfullmäktige Motion: Satsa på undersköterskorna! I en motion till landstingsfullmäktige föreslår Inga Jonasson, vänsterpartiet - att behovet av utbildnings-

Läs mer

FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (9) LS. Landstingsstyrelsen. Sammanträdesrum Mälaren, Landstingshuset, Västerås

FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (9) LS. Landstingsstyrelsen. Sammanträdesrum Mälaren, Landstingshuset, Västerås FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (9) Organ Plats Landstingsstyrelsen Sammanträdesrum Mälaren, Landstingshuset, Västerås Tidpunkt Onsdagen den 26 februari 2014, klockan 10.00 Ledamöter Ersättare Övriga Denise Norström

Läs mer

FÖRSLAG 2017:96 LS Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Patientavgifter för distanskontakter

FÖRSLAG 2017:96 LS Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Patientavgifter för distanskontakter FÖRSLAG 2017:96 LS 2017-1081 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Patientavgifter för distanskontakter Stockholms läns landsting 28 (86) Landstingsstyrelsen PROTOKOLL LS 2017-0084 2017-11-14 KL 10:00-10:30

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden beslutar 1. Utsänd preliminär föredragningslista fastställs.

Kollektivtrafiknämnden beslutar 1. Utsänd preliminär föredragningslista fastställs. PROTOKOLL 5 Organ Plats Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafikmyndigheten, Retortgatan 7, Västerås Tidpunkt Tisdagen den 29 mars 2016 Ledamöter Ersättare Övriga Tommy Levinsson (S), Ordförande Annika Duàn

Läs mer

69 Utseende av två justerare att tillsammans med ordföranden justera dagens protokoll

69 Utseende av två justerare att tillsammans med ordföranden justera dagens protokoll PROTOKOLL 53 Organ Plats Regionfullmäktige Fullmäktigesalen, Stadshuset, Västerås Tidpunkt Tisdagen den 20 juni 2017 67 Sammanträdet öppnas 68 Närvaro Ordförande hälsar ledamöter och ersättare välkomna

Läs mer

Protokoll 1(7) Personalpolitiska utskottet 2014-12-18. kl 13.00-16.05. Bengt Bergqvist (S) Anna Hildebrand (MP) Ordförande Tjänstgörande ersättare

Protokoll 1(7) Personalpolitiska utskottet 2014-12-18. kl 13.00-16.05. Bengt Bergqvist (S) Anna Hildebrand (MP) Ordförande Tjänstgörande ersättare Protokoll 1(7) Organ Personalpolitiska utskottet Plats och tid Landstingshuset, hus 3 konferensrummet plan 2, den 18 december 2014 kl 13.00-16.05 Beslutande Bengt Bergqvist (S) Anna Hildebrand (MP) Ordförande

Läs mer

Regionstyrelsen 1-25

Regionstyrelsen 1-25 PROTOKOLL UTDRAG Regionstyrelsen 1-25 Tid: 2018-01-30, kl 09:00-14:45 Plats: Regionens hus, sal A 8 Motion - Hur ska framtidens sjukvård ges i Region Jönköpings län? Diarienummer: RJL 2016/3444 Beslut

Läs mer

PROTOKOLL t o m sid 10. Landstingsstyrelsen driftfrågor. Sammanträdesrum Mälaren, Landstingshuset, Västerås

PROTOKOLL t o m sid 10. Landstingsstyrelsen driftfrågor. Sammanträdesrum Mälaren, Landstingshuset, Västerås PROTOKOLL 5 Organ Plats Landstingsstyrelsen driftfrågor Sammanträdesrum Mälaren, Landstingshuset, Västerås Tidpunkt Onsdagen den 24 februari 2016 Ledamöter Ersättare Övriga Denise Norström (S), Ordförande

Läs mer

107 Sammanträdet öppnas Sammanträdet inleds med utdelning av landstingets vårdstipendier och arbetsmiljöpriset Solrosen.

107 Sammanträdet öppnas Sammanträdet inleds med utdelning av landstingets vårdstipendier och arbetsmiljöpriset Solrosen. PROTOKOLL 86 Organ Plats Landstingsfullmäktige Fullmäktigesalen, Stadshuset, Västerås Tidpunkt Onsdagen den 19 oktober 2016 107 Sammanträdet öppnas Sammanträdet inleds med utdelning av landstingets vårdstipendier

Läs mer

Landstingsfullmäktige

Landstingsfullmäktige PROTOKOLL 1(6) Diarienummer Plats: Rosensalen, Rosenlunds Vårdcentrum Närvarande: Se upprop 89. 88 Öppnande Landstingsfullmäktiges ordförande Hans Rocén förklarar med ett hälsningstal landstingsfullmäktiges

Läs mer

Motion 62 - Digitaliserad vård en möjlighet för alla

Motion 62 - Digitaliserad vård en möjlighet för alla MOTIONSSVAR Vårt dnr: 15/4296 2015-10-23 Avdelningen för digitalisering Patrik Sundström Motion 62 - Digitaliserad vård en möjlighet för alla Beslut Styrelsen föreslår kongressen besluta att motion 62

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden OJUSTERAT PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2017-05-19 1 (3) 84 Psykoterapi och multimodal smärtbehandling driftsform Diarienummer 1601863/1601862 Hälso- och sjukvårdsnämndens beslut 1.

Läs mer

Sammanträdesrum Mälaren, Regionhuset, Västerås

Sammanträdesrum Mälaren, Regionhuset, Västerås FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (30) Organ Plats Regionstyrelsen Sammanträdesrum Mälaren, Regionhuset, Västerås Tidpunkt Onsdagen den 6 september 2017, klockan 09.00 Ledamöter Ersättare Övriga Denise Norström (S),

Läs mer

Reglemente för Hälsorådet

Reglemente för Hälsorådet Reglemente för Hälsorådet Gäller fr o m 2015-01-01, rev 2017-12-07 Fastställt av Kommunfullmäktige 2014-11-27, dnr KA 2014/846 Reviderat av Kommunfullmäktige 2017-12-07 146 dnr KA 2017/1624 Utgångspunkter

Läs mer

REGLEMENTE 1 (5) Giltigt fr.o.m. Dok.nummer-Utgåva 24749-1 Reglemente för gemensam kostnämnd mellan Landstinget i Uppsala Län och Landstinget Västmanland från och med 2015 1 PARTER Landstinget i Uppsala

Läs mer

Motion: Dags att gå vidare i arbetet för att öka kunskapen om HBTQ i Hälso- och sjukvården

Motion: Dags att gå vidare i arbetet för att öka kunskapen om HBTQ i Hälso- och sjukvården YTTRANDE 2013-01-15 LJ2012/657 Förvaltningsnamn Landstingsfullmäktige Motion: Dags att gå vidare i arbetet för att öka kunskapen om HBTQ i Hälso- och sjukvården Inledning I en till landstingsfullmäktige

Läs mer

Avtal om samverkan kring kunskapsstyrning inom FoU socialtjänst och avveckling av gemensam nämnd för kunskapsstyrning KSN

Avtal om samverkan kring kunskapsstyrning inom FoU socialtjänst och avveckling av gemensam nämnd för kunskapsstyrning KSN 1 (1) KOMMUNSTYRELSEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2019-05-29 109 Avtal om samverkan kring kunskapsstyrning inom FoU socialtjänst och avveckling av gemensam nämnd för kunskapsstyrning KSN-2019-1756

Läs mer

PROTOKOLL 1 (6) Sammanträdesdatum Samverkansnämnden

PROTOKOLL 1 (6) Sammanträdesdatum Samverkansnämnden PROTOKOLL 1 (6) 19 28, 2 bilagor Plats Beslutande Övriga Videokonferens: Allmän service Skellefteå, Dorotearummet Umeå Videokonferensrum 2 Lycksele Janeth Lundberg (S) ordförande Andreas Löwenhöök (M)

Läs mer

Närvarobilaga regionfullmäktige Mötesdatum

Närvarobilaga regionfullmäktige Mötesdatum Närvarobilaga regionfullmäktige Mötesdatum 2017-10-25 Plats Ledamot Ersättare Parti Ankom kl Utgick kl 77 Andersson, Glenn 09:00 18.26 76 Duán, Annika 08:51 18.26 75 Matikainen Lecklin, Asta M 08:48 17.55

Läs mer

Den 20 maj kl på landstingets ledningskontor. Beredningen för äldre och funktionsnedsatta. Landstingets ledningskontor, registrator

Den 20 maj kl på landstingets ledningskontor. Beredningen för äldre och funktionsnedsatta. Landstingets ledningskontor, registrator Beredningen för äldre och funktionsnedsatta 2015-05-05 1 (17) Plats och tid Hälsa och habiliterings ledningskontor, Uppsala, 2014-05-05, kl. 09.00-12.00 Beslutande Malena Ranch (MP) ordförande Magnus Ahlqvist

Läs mer

Regionfullmäktige

Regionfullmäktige PROTOKOLL 1(8) Diarienummer Plats: Närvarande: Se 129 Rosensalen, Rosenlunds vårdcentrum 127 Utdelning av Folkhälsopriset Regionens folkhälsopris delas 2015 ut till Aneby kommun för deras arbete med ungas

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2016:15 LS 2015-1232 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2015:26 av Thomas Bengtsson m.fl. (MP) om arvoden för ledande landstingspolitiker, beredningen av arvoden och transparens Stockholms

Läs mer

Yttrande över motion 2017:31 av Karin Michal (MP) om utökade psykiatriska resurser

Yttrande över motion 2017:31 av Karin Michal (MP) om utökade psykiatriska resurser Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Marina Skarbövik TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-10-06 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-11-21 1 (3) HSN 2017-1299 Yttrande över motion 2017:31 av Karin Michal (MP)

Läs mer

41 Föregående protokoll Anmäls att arbetsutskottets protokoll från sammanträdet 2015 04 15 justerats i föreskriven ordning.

41 Föregående protokoll Anmäls att arbetsutskottets protokoll från sammanträdet 2015 04 15 justerats i föreskriven ordning. PROTOKOLL 25 LS AU 2015 05 13 t o m sid 29 Organ Plats Landstingsstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesrum Kungshatt, Landstingshuset, Västerås Tidpunkt Onsdagen den 13 maj 2015 Ledamöter Övriga Denise

Läs mer

Reglemente för gemensam kostnämnd år

Reglemente för gemensam kostnämnd år REGLEMENTE 1 (5) 1 PARTER Region Uppsala, Region Sörmland och Region Västmanland, nedan kallat parterna, har inrättat en gemensam nämnd som benämns Gemensam Kostnämnd. Region Västmanland är värdlandsting

Läs mer

Reglemente för Nämnden för funktionshinder och habilitering

Reglemente för Nämnden för funktionshinder och habilitering Reglemente för Nämnden för funktionshinder och habilitering Fastställt av landstingsfullmäktige 2010-06-01, 127 Senast reviderat av landstingsfullmäktige 2016-02-16, 25 Allmän del Arbetsformer Dessa bestämmelser

Läs mer

Reglemente för socialnämnden i Ljungby kommun

Reglemente för socialnämnden i Ljungby kommun (2015) Reglemente för socialnämnden i Ljungby kommun Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-26 127 Reviderat efter beslut av kommunfullmäktige 2016-06-20 88 2 Reglemente för socialnämnden Utöver det som

Läs mer

Regionstyrelsen

Regionstyrelsen PROTOKOLL UTDRAG Regionstyrelsen 154-174 Tid: 2016-11-22, kl 13:00-16:45 Plats: Regionens Hus, sal A 164 Motion Högre ersättning för att jobba inom primärvården istället för hyrläkare Diarienummer: RJL

Läs mer

25 Yttrande över motion 2017:73 av Petra Larsson (S) och Victor Harju (S) om digitala hälsokontrollen i Stockholms läns landsting (SLL) HSN

25 Yttrande över motion 2017:73 av Petra Larsson (S) och Victor Harju (S) om digitala hälsokontrollen i Stockholms läns landsting (SLL) HSN 25 Yttrande över motion 2017:73 av Petra Larsson (S) och Victor Harju (S) om digitala hälsokontrollen i Stockholms läns landsting (SLL) HSN 2018-0077 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-0077

Läs mer

248/16 Motionssvar - Digitalt idélab för framtidens sjukvård

248/16 Motionssvar - Digitalt idélab för framtidens sjukvård Landstingsstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(2) 2016-12-13 LS-LED16-0649-7 248/16 Motionssvar - Digitalt idélab för framtidens sjukvård Diarienummer: LS-LED16-0649 Behandlat av Mötesdatum Ärendenr 1 Landstingsstyrelsen

Läs mer

Reglemente för nämnden för primärvård och tandvård

Reglemente för nämnden för primärvård och tandvård 2014-10-29 rev.2014-11-06 Håkan Blomgren Reglemente för nämnden för primärvård och tandvård 1. Nämnden för primärvård och tandvård består av 9 ledamöter och 9 ersättare, som väljs av landstingsfullmäktige

Läs mer

Planeringsdelegationen 1-15

Planeringsdelegationen 1-15 PROTOKOLL 1(6) Diarienummer Plats: Landstingets kansli, sal A Närvarande: Håkan Jansson (M), ordförande Maria Frisk (KD) Rune Backlund (C) Lena Skaring Thorsén Marcus Eskdahl (S) Carina Ödebrink (S) Övriga:

Läs mer

Närvarobilaga Mötesdatum Regionfullmäktige. Protokollsbilaga 1

Närvarobilaga Mötesdatum Regionfullmäktige. Protokollsbilaga 1 Protokollsbilaga 1 Närvarobilaga Mötesdatum 2017-04-19 Regionfullmäktige Plats Ledamot Ersättare Parti Ankom Utgick 77 Andersson, Glenn (Ordförande) S 08:01 18:24 76 Duán, Annika (1:e v Ordf) S 08:52 18:24

Läs mer

Revidering av reglemente avseende patientnämnden med anledning av ny lag 4 LS

Revidering av reglemente avseende patientnämnden med anledning av ny lag 4 LS Revidering av reglemente avseende patientnämnden med anledning av ny lag 4 LS 2017-1185 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-11-22 LS 2017-1185 Landstingsstyrelsen Revidering av reglemente avseende

Läs mer

Reglemente för Patientnämnden

Reglemente för Patientnämnden Reglemente för Patientnämnden Fastställt av landstingsfullmäktige 2010-06-01, 127 Senast reviderat av landstingsfullmäktige 2015-02-17, 22 Allmän del Arbetsformer Dessa bestämmelser gäller även för nämnds

Läs mer

Kollektivtrafikmyndigheten, Ängsgärdsgatan 12, Västerås

Kollektivtrafikmyndigheten, Ängsgärdsgatan 12, Västerås PROTOKOLL 8 Organ Plats Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafikmyndigheten, Ängsgärdsgatan 12, Västerås Tidpunkt Måndagen den 3 april 2017 Ledamöter Ersättare Övriga Tommy Levinsson (S), Ordförande Annika

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2015:9 av Per Carlberg m.fl. (SD) om införskaffande av så kallade jumbolanser

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2015:9 av Per Carlberg m.fl. (SD) om införskaffande av så kallade jumbolanser FÖRSLAG 2015:84 LS 2015-0300 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2015:9 av Per Carlberg m.fl. (SD) om införskaffande av så kallade jumbolanser 39 Landstingsstyrelsen PROTOKOLL 9/2015 Tisdagen

Läs mer

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Socialutskottets betänkande Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Sammanfattning Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag till lag om samverkan vid utskrivning från sluten hälso-

Läs mer

PROTOKOLL t o m sid 29. Landstingsstyrelsen driftfrågor. Sammanträdesrum Mälaren, Landstingshuset, Västerås

PROTOKOLL t o m sid 29. Landstingsstyrelsen driftfrågor. Sammanträdesrum Mälaren, Landstingshuset, Västerås PROTOKOLL 23 Organ Plats Landstingsstyrelsen driftfrågor Sammanträdesrum Mälaren, Landstingshuset, Västerås Tidpunkt Onsdagen den 27 maj 2015 Ledamöter Ersättare Övriga Denise Norström (S), ordförande

Läs mer

29 Motionssvar efter återremiss, psykosocial verksamhet (Kst/2016:627)

29 Motionssvar efter återremiss, psykosocial verksamhet (Kst/2016:627) Kommunfullmäktige 2018-03-26 1 (5) 29 Motionssvar efter återremiss, psykosocial verksamhet (Kst/2016:627) Ärendebeskrivning Kommunfullmäktige överlämnade i november 2016 en motion angående psykosocial

Läs mer

b) Protokoll från sammanträde i kollektivtrafiknämnden 2014 09 29. c) Protokoll från sammanträde i kostnämnden 2014 10 02.

b) Protokoll från sammanträde i kollektivtrafiknämnden 2014 09 29. c) Protokoll från sammanträde i kostnämnden 2014 10 02. FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (6) Organ Plats Landstingsfullmäktige Fullmäktigesalen, Stadshuset, Västerås Tidpunkt Onsdagen den 17 december 2014, klockan 09.00 1 Sammanträdet öppnas 2 Närvaro Upprop enligt särskild

Läs mer

17/18 Yttrande över revisionsrapport - Implementering av politiska viljeinriktningar

17/18 Yttrande över revisionsrapport - Implementering av politiska viljeinriktningar PROTOKOLLSUTDRAG RE-REV17-0037 Ankom 180302 HANDLÄGGARE DATUM DIARIENUMMER 2018-02-13 LS-LED17-1879-4 17/18 Yttrande över revisionsrapport - Implementering av politiska viljeinriktningar Diarienummer:

Läs mer

Sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämndens Södra samverkansberedning

Sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämndens Södra samverkansberedning Sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämndens Södra samverkansberedning Datum: 1 december 2008 Plats: Ledamöter: Anmält förhinder: Sekreterare: Medverkande: Hälsoverket, Oxelösund Britta Bergström, (S)

Läs mer

Grundläggande granskning av fullmäktiges beredningar 2017

Grundläggande granskning av fullmäktiges beredningar 2017 Grundläggande granskning av fullmäktiges beredningar 2017 Revisionsrapport REGIONENS REVISORER 2018-04-13 18REV11 2(9) Sammanfattning Syftet är bedöma om fullmäktigeberedningarnas verksamhet sköts på ett

Läs mer

Hjälpmedelsnämnden i Värmland

Hjälpmedelsnämnden i Värmland LK/152888 Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Reglemente Sekretariatet 2 7 Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Anna-Lena Wingqvist Fullmäktige 2019-01-01 Hjälpmedelsnämnden

Läs mer

Landstingsfullmäktiges föredragningslista

Landstingsfullmäktiges föredragningslista Landstingsfullmäktiges föredragningslista Sammanträdet den 16-17 november 2011 Tid: 16 november kl 10.00 17 november kl 09.00 Lokal: Landstingshuset, sessionssalen Sammanträdet öppnas...3 Anmälan om ny

Läs mer

Sjukhusutskottet 2011-10-28 LK/110220

Sjukhusutskottet 2011-10-28 LK/110220 LK/ccc PROTOKOLL 1 (5) Plats Beslutande I tjänsten Justering Barn- och ungdomspsykiatrin, Lagergrensgatan 3 i Karlstad, konferensrummet Glaskupan kl.09.00-12.30 Elisabeth Kihlström, (KD), ordförande Christina

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1(14)

Sammanträdesprotokoll 1(14) Sammanträdesprotokoll 1(14) Plats och tid Kommunhusets sessionssal klockan 09:00-10:48 ande Ordförande Kent Persson (V) Johanna Odö (S) Christer Wallin (S) Lisa Bäckman (V) Olle Rahm (S) Johanna Odö (S)

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2009:94 1 (10) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Nytt avtal om färdtjänst med länets kommuner Föredragande landstingsråd: Christer G Wennerholm Ärendet Färdtjänstnämnden har inkommit med

Läs mer

Fastställande av arbetsordningar och reglementen

Fastställande av arbetsordningar och reglementen TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (2) Landstingsdirektörens stab Kanslienheten Datum 2018-08-20 Diarienummer 170648 Landstingsstyrelsen Fastställande av arbetsordningar och reglementen Förslag till beslut 1. Landstingsstyrelsen

Läs mer

Regionstyrelsen

Regionstyrelsen PROTOKOLL 1(5) Diarienummer Plats: Bella Rosa, Rosenlunds vårdcentrum Närvarande: ande: Håkan Jansson (M), ordförande Maria Frisk (KD) Carina Ödebrink (S) Rune Backlund (C) Malin Wengholm (M), -195-196

Läs mer

1 Sammanträdet öppnas Vid sammanträdet delas landstingets miljöpris och landstingets kulturstipendier samt hedersgåva ut.

1 Sammanträdet öppnas Vid sammanträdet delas landstingets miljöpris och landstingets kulturstipendier samt hedersgåva ut. FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (12) Organ Plats Landstingsfullmäktige Fullmäktigesalen, Stadshuset, Västerås Tidpunkt Onsdagen den 23 september 2015, klockan 09.00 1 Sammanträdet öppnas Vid sammanträdet delas landstingets

Läs mer

Kollektivtrafikmyndigheten, Ängsgärdsgatan 12, Västerås

Kollektivtrafikmyndigheten, Ängsgärdsgatan 12, Västerås PROTOKOLL 23 Organ Plats Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafikmyndigheten, Ängsgärdsgatan 12, Västerås Tidpunkt Måndagen den 27 november 2017 klockan 09.00. Ledamöter Ersättare Övriga Tommy Levinsson

Läs mer