Utbildningskatalog Vi bedriver idrott i föreningar för att ha roligt, må bra och utvecklas hela livet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utbildningskatalog Vi bedriver idrott i föreningar för att ha roligt, må bra och utvecklas hela livet"

Transkript

1 Utbildningskatalog 2019 Vi bedriver idrott i föreningar för att ha roligt, må bra och utvecklas hela livet

2 SISU Idrottsutbildarna & Östergötlands Idrottsförbund Vi är stödorganisationer för svensk idrott och finns till dig och din förening. Varje förening i Östergötland har en egen idrottskonsulent för utbildning och utveckling. Efter genomgång och diskussion kring detta material kommer ni ha en god bild av vilka utvecklingsmöjligheter som finns tillsammans med SISU Idrottsutbildarna och Östergötlands Idrottsförbund. Idrotten vill Vårt uppdrag är att leda, stödja, företräda, utveckla, utbilda och bilda idrottsföreningar och förbund. Det gör vi med stöd av Idrotten vill. De 71 idrotter som är medlemmar i Riksidrottsförbundet har skapat gemensamma riktlinjer för idrottens utformning i förbund och föreningar. Övergripande mål Livslångt idrottande Idrotten i Östergötland ska nå fler idrottsliga framgångar Idrottens värdegrund är vår styrka Idrott i förening Idrotten gör Östergötland starkare Idrottens värdegrund Vision VISION Så länge som möjligt, för så många som möjligt i så bra verksamhet som möjligt. - motionsidrott GLÄDJE OCH GEMENSKAP DEMOKRATI OCH DELAKTIGHET IDROTT HELA LIVET ELITIDROTT ELITFÖRBEREDANDE UNGDOMSIDROTT OCH SKOLIDROTT - spontanidrott - prova-på aktivitet - breddidrott BREDDIDROTT - idrottsskola - skol-if ALLAS RÄTT ATT VARA MED RENT SPEL BARNIDROTT/RÖRELSEFÖRSTÅELSE Bilden beskriver en förflyttning från att traditionellt likna idrottsrörelsen vid en pyramid med en bred bas av barn och ungdomar och en spetsig topp som utgör elitidrotten till att se idrottsrörelsen som formen av en rektangel där såväl barn, unga, vuxna och äldre ska ha möjlighet att idrotta i en förening under hela livet. Pyramiden finns enligt det nya synsättet inuti rektangeln och ambitionen är att utöka det grå fältet i rektangeln i de vita pilarnas riktning så fler idrottar inom idrottsrörelsen.

3 Strategi Idrottsrörelsen förändras! Idrottsrörelsen befinner sig mitt i ett omfattade förändringsarbete som resulterat i en ny verksamhetsidé om fem prioriterade utvecklingsresor. I dessa beskrivs vad idrotten på olika nivåer ska fokusera på och varje resa är en långsiktig strävan mot målen i strategi Utvecklingsresorna är: Den moderna föreningen engagerar Inkluderande idrott för alla En ny syn på träning och tävling Jämställdhet för en framgångsrik idrott Ett stärkt ledarskap Våra utbildningar utgår från utvecklingsresorna vilket innebär att varje utbildning som du deltar i kommer att ta dig ett steg närmare målet, ett steg närmare strategi 2025 och visionen Svensk idrott - världens bästa. Läs mer på Information om våra utbildningar Anmälan: Alla våra öppna utbildningar och föreläsningar finns samlade på vår webbsida sisu.nu. Om behovet är stort i din förening kan du tillsammans med er idrottskonsulent boka en utbildning och genomföra på hemmaplan i er förening. Kostnader: Om utbildningen är avgiftsbelagd står det längst ned på sidan under respektive utbildning. Många av våra utbildningar finansieras och blir kostnadsfria för dig och föreningen. Glöm inte att avboka din plats på utbildningen vid eventuella förhinder för att undvika extra kostnad.

4 STRATEGI Utbildningar i utvecklingsresorna ETT STÄRKT LEDARSKAP Ledare DEN MODERNA FÖRENINGEN Hela föreningen INKLUDERANDE IDROTT Hela föreningen JÄMSTÄLLDHET Hela föreningen EN NY SYN PÅ TÄVLING OCH TRÄNING Hela föreningen Tränarutbildningar Kompetensutbildningar Administrativ idrottsservice - lönehantering, bokföring, tryckeri, layout Värdegrund Normmedveten idrott Kompetenshöjning av barn- och ungdomsidrott Introduktionsutbildning för tränare Åldersanpassad fysisk träning Rörelseförståelse Träningsläger för styrelsen Teambuilding/ Aktivitetsboxar Att vara idrottsförälder Grundutbildning för tränare Hjärt- och lungräddning IdrottOnline Trygg idrott GTU 1 Akut skadebehandling Idrottens föreningslära Parasportlära 2020 kommer fler nya fortbildningar för tränare Idrottspsykologi Sociala medier Psykisk ohälsa Kost, vila, prestation Neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF) Grundläggande kassörutbildning Föreningens behov av utbildning och utveckling styr vilka av utvecklingsresorna man vill arbeta med just nu och på lång sikt.

5 Ett stärkt ledarskap Ledare Introduktionsutbildning för tränare En bra start för ditt ledarskap! Utbildningen ger dig en första inblick i vad tränar- och ledarrollen inom idrotten innebär och konkreta tips kring ledarskap och träning. Du som förälder kan också gå utbildningen för att få en större kunskap om vad barn- och ungdomsidrotten egentligen syftar till. Utbildningen består av fyra moduler: Var: På hemmaplan i din förening När: Fyra timmar Målgrupp: Ledare 13 år och äldre Kostnad: Utbildningen är kostnadsfri om du tillhör en förening som samarbetar med oss. Visste du att du även kan genomföra delar av utbildningen helt på egen hand. Du hittar utbildningen på utbildning.sisuidrottsbocker.se/sisuiu/tranare/pw/introduktionsutbildning-for-tranare/ Grundutbildning för tränare Bli en bättre ledare! 5 februari + 9 mars Linköping Utbildningen handlar om att få en förståelse för vad uppdraget som idrottsledare 4 mars + 13 april Motala innebär, i vilket sammanhang du verkar, vilket ansvar och vilka möjligheter som 4 mars + 6 april Norrköping inryms i ditt uppdrag. Du ska kunna skapa en träningsmiljö där barn och unga motiveras och utvecklas och känner sig välkomna. Utbildningen ger möjlighet till nätverksbyggande mellan idrotter för att ta till vara varandras olika kunskaper och erfarenheter. Hur: Utbildningen består av fem flexibla moduler och praktiska pass: Anmälan på sisu.nu Var: Öppna utbildningar varje termin i Motala, Norrköping, Linköping. Går även att genomföra på hemmaplan i din förening. När: Två timmar introduktionsträff -> några veckors hemstudier på webben + uppgifter -> åtta timmar heldag. Målgrupp: Ledare 15 år och äldre Kostnad: 1800 kr/person. Avgiften finansieras om du tillhör en förening som samarbetar med SISU/ÖIF. 100 % närvaro gäller för att bli godkänd. Vid oanmäld frånvaro faktureras föreningen i efterhand. Vid ej slutförd utbildning har deltagaren tio månader på sig att slutföra för att bli godkänd. Om inte det uppfylls faktureras föreningen 1000 kr.

6 Ett stärkt ledarskap Ledare Grundtränarutbildning 1 Fördjupad utbildning för den hängivna ledaren! GTU 1 är nästa steg i stegen. Utbildningen ger möjlighet till nätverksbyggande mellan idrotter för att ta till vara varandras olika kunskaper och erfarenheter. Du får också en djupare och bredare kunskap kring tränarskap och hur du kan leda barn och ungdomar i olika åldrar, med olika förutsättningar ersätts den här utbildningen med den nya Fortsättningsutbildning för tränare. Hur: Utbildningen består av två moment - Träningslära och Tränarskap. I utbildningen varvas föreläsningar med praktiska övningar. Ämnen som behandlas: Träningslära - Kroppens utveckling, Kost och idrottsskador, Träningsplanering, Fysisk träning. Tränarskap - Psykosocial utveckling, Coaching i praktik Var: En gång/termin vid behov i någon av våra städer. När: Två helgdagar Målgrupp: Ledare som är 15 år och äldre och är ledare för ca åringar. Kostnad: Utbildningen är kostnadsfri om du tillhör en förening som samarbetar med oss. Förkunskaper: Kursen vänder sig till dig som gått Plattformen eller motsvarande SF-utbildning (grundläggande barn- och ungdomsledarutbildning). Åldersanpassad fysisk träning - Rörelseförståelse Träna bort myter och ingrodda begrepp genom en ny syn på träning! Anmälan på sisu.nu Fysisk träning för barn och ungdomar är ett kunskapsområde där myter och ingrodda begrepp har fått regera under lång tid. Idag är området väl utforskat 26 mars, ÅFT Kurs 2, Rimforsa och vi vet mer om hur fysisk träning för barn och ungdomar ska bedrivas för att skapa de bästa förutsättningarna för deras fysiska, psykiska, sociala och idrottsliga utveckling. Den här utbildningen ger dig kunskap, tips och idéer om hur du kan anpassa din träning för barn och ungdomar i alla åldrar. Hur: Teoretisk och framförallt praktisk workshop för barnoch ungdomsledare där du får med dig handfasta verktyg till ditt ledarskap. Vi erbjuder tre olika kurser att boka: Kurs 1 Före pubertet för ledare för aktiva 6-12 år Kurs 2 Under pubertet - för ledare för aktiva år Kurs 3 Efter pubertet för ledare för aktiva 15 år och äldre Var: Utbildningen kan genomföras på hemmaplan i din förening När: Tre timmar Målgrupp: Ledare för barn och ungdomar Kostnad: Utbildningen är kostnadsfri om du tillhör en förening som samarbetar med oss.

7 Ett stärkt ledarskap Ledare Hjärt- och lungräddning - HLR Ha kunskapen när det behövs! I Sverige drabbas cirka 30 personer om dagen av plötsligt hjärtstopp. En av dem kan vara någon av de aktiva barn och ungdomar som du är ledare för. Vet du vad du ska göra då? Om du gör något snabbt finns stor möjlighet att den drabbade klarar sig bra, kanske helt utan skador. Om du har gått en kurs i HLR kan du tryggt ta hand om och hjälpa en person som fått hjärtstopp tills ambulansen kommer. Hur: Teoretisk och praktisk utbildning Var: Utbildningen kan genomföras på hemmaplan i din förening När: Tre timmar Målgrupp: Ledare Kostnad: Föreningar som samarbetar med oss kan få delar eller hela utbildningen finansierad. Akut skadebehandling Ta hand om skador på bästa sätt! Ett optimalt omhändertagande vid en idrottsskada på led respektive muskel förkortar skadeperioden avsevärt. En kunskapsorientering om hur du på bästa möjliga sätt agerar när skador inträffar. Här får du en förklaring om skademekanismer och riskfaktorer för de vanligaste skadorna. Hur: Teoretisk och praktisk utbildning om akut omhändertagande och tejpning av skador. Tejpning av fot-, knä-, finger- och handled samt andra vanligt förekommande ledskador. Både vid skada och i preventivt syfte. Var: Utbildningen kan genomföras på hemmaplan i din förening När: Tre timmar Målgrupp: Ledare Kostnad: Föreningar som samarbetar med oss kan få delar eller hela utbildningen finansierad. Idrottspsykologi Vill ni prestera väl och samtidigt må riktigt bra? Dagens idrottspsykologiutbildning kan hjälpa aktiva och ledare att må bättre, prestera bättre och få god sammanhållning. Vi utbildar i beteendeanalytiskt ledarskap och hur ledare och aktiva kan arbeta aktivt dagligen för att stärka självförtroende och självkänsla. Det skapar trygghet och stabilitet i gruppen. Idrotten blir en förutsättning för att må bra, istället för något som tar kraft och energi. Hur: Varje utbildning är unik och formas i dialog med föreningen. Var: På hemmaplan i din förening. Träffarna kan ske i föreläsningsform och på era träningar/tävlingar, allt efter era önskemål. När: Vid ett eller flera tillfällen får ni chansen att arbeta och utvecklas med vår utbildare. Målgrupp: Ledare och aktiva Kostnad: Föreningar som samarbetar med oss kan få delar eller hela utbildningen finansierad.

8 Ett stärkt ledarskap Ledare Psykisk ohälsa Upptäck och förebygg psykisk ohälsa! Vi erbjuder föreläsningar och workshops. Vi ger din förening ökad kunskap att upptäcka och förebygga psykisk ohälsa. Hur: Varje utbildning är unik och formas i dialog med föreningen och efter vilken eller vilka målgrupper ni vill arbeta med. Var: På hemmaplan i din förening. Träffarna kan ske i föreläsningsform och på era träningar/tävlingar, allt efter era önskemål. När: Vid ett eller flera tillfällen får ni chansen att arbeta och utvecklas med vår utbildare. Målgrupp: Ledare Kostnad: Föreningar som samarbetar med oss kan få delar eller hela utbildningen finansierad. Neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF) Hur blir ledare bättre på att bemöta aktiva med osynliga funktionsnedsättningar? Utbildningen ger dig handfasta råd om hur du som ledare ska möta barn och ungdomar med särskilda behov och vad du kan använda för strategier för att lyckas med ditt ledarskap. Vi kan tillsammans bli mer tydliga, strukturerade och förstående ledare. Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån

9 Den moderna föreningen Hela föreningen IdrottOnline IdrottOnline är idrottsrörelsens gemensamma verksamhetsstöd. Utvecklat för idrotten, av idrotten. Gratis för alla RF-anslutna föreningar. Hur: Vi utbildar i olika funktioner i IdrottOnline Avgifter Grupphantering SMS Medlemsregister Bokföring Söka Idrottslyft LOK-stödsrapportering via app Aktiviteter Utbildningsmodul Kalendrar Integration Licenser Hemsida E-postutskick Var: Idrottens hus i Motala, Linköping eller Norrköping Kontaktperson: Madeleine Wibeck, madeleine.wibeck@osterg.rf.se Anmälan på sisu.nu 4 mars Norrköping 13 mars Linköping 19 mars Motala Du har väl laddat hem appen? Grundläggande kassörsutbildning Bli bra på debet och kredit! En grundkurs för dig som är ny kassör i föreningen. Här får du de verktyg du behöver för att klara ditt nya uppdrag. Hur: Ordning och reda i uppdraget Kontoplan kontering Bokföring debet och kredit Fortnox bokföringsprogrammet på webben (via IdrottOnline) Förstå balans- och resultatrapporter Anmälan på sisu.nu 2 april Linkköping Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån

10 Den moderna föreningen Hela föreningen Idrottsservice Östergötlands Idrottsförbunds kansli erbjuder administrativ service till SDF och föreningar i länet. Våra priser är låga, så hör gärna av dig. Tryckeri Vi erbjuder ett varierat utbud av trycktjänster. Vår färgkopiator har ordentlig kapacitet att göra färgkopior i stort antal och vi utför även laminering, spiralbindning etc. Vi kan också trycka dina rollups till ett mycket förmånligt pris. Utskick/posthantering Behöver ni hjälp att smidigt nå ut till era föreningar? Kontakta oss så kan vi hjälpa till med både tryck, kuvertering och själva utskicket. Behöver ni bara adressetiketter är ni också välkomna att höra av er. Layout Klubbtidningar, inbjudningar, affischer och rolluper är några exempel på vad vi kan erbjuda. Ekonomi/lönehantering För att underlätta för SDF och idrottsföreningar och ge mer tid för idrottsutövandet, erbjuder vi hjälp med till exempel den totala löneadministrationen och/eller den löpande ekonomiredovisningen. Träningsläger för styrelsen Är ni en förening som önskar mer tid och stöd i ert föreningsarbete? Då är träningsläger för styrelsen vad ni behöver! Hur: Vi skräddarsyr en kväll, helgdag eller ett dygn för din förening att under trevliga och inspirerande former träffas och arbeta med just er förenings behov. En processledare från oss på SISU/ÖIF leder arbetet och detta är en chans att ta ett kliv framåt i föreningens ledande frågor. Var: På er hemmaplan, något av våra kontor, konferensanläggning eller hotell Målgrupp: Styrelse, sektioner, ledare Kostnad: Föreningar som samarbetar med oss kan få större delar av processen finansierad

11 Den moderna föreningen Hela föreningen Idrottens föreningslära Vem eller vilka är det som fastställer föreningens stadgar? Har föreningens revisor rätt att vara med vid styrelsemötena och kan verkligen F-16 laget vara med på årsmötet och rösta för ett förslag som gynnar dem själva mest? Många frågor kan vara besvärliga att reda ut i en förening - ta chansen att lära dig mer om föreningskunskap. Något som garanterat underlättar arbetet i föreningen. Du som ideell ledare eller engagerad ledare inom idrotten får under kvällen chansen att ta del av Idrottens föreningslära - grund. Kursen behandlar bland annat föreningen som verksamhetsform, föreningsdemokrati, stadgar, årsmöte, roller i förening, medlemmars rättigheter och skyldigheter, ekonomi, försäkringar, föreningsutveckling och idrottens organisation. Hur: Varje utbildning är unik och formas i dialog med föreningen och efter vilken eller vilka målgrupper ni vill arbeta med. Var: På hemmaplan i din förening. Träffarna kan ske i föreläsningsform och på era träningar/tävlingar, allt efter era önskemål. När: Vid ett eller flera tillfällen får ni chansen att arbeta och utvecklas med vår utbildare. Målgrupp: Hela föreningen Kostnad: Föreningar som samarbetar med oss kan få delar eller hela utbildningen finansierad. Sociala medier Det pratas mycket om sociala medier och det är ju inte så konstigt eftersom de blivit en stor del av vår vardag. Det finns tusen saker att prata om i en förening och tack vare sociala medier finns möjligheter att göra det på ett helt nytt sätt. Men med denna fantastiska möjlighet följer också ett ansvar. Var går gränsen för vad ledare, styrelse och aktiva får skriva i sociala medier eller bete sig på nätet? Har föreningen en policy, eller är det dags att ta fram en sådan? Hur: Varje utbildning är unik och formas i dialog med föreningen och efter vilken eller vilka målgrupper ni vill arbeta med. Var: På hemmaplan i din förening. När: Vid ett eller flera tillfällen får ni chansen att arbeta och utvecklas med vår utbildare. Målgrupp: Hela föreningen Kostnad: Föreningar som samarbetar med oss kan få delar av eller hela utbildningen finansierad.

12 Den moderna föreningen Hela föreningen Kost, vila, prestation Vad vi äter har stor betydelse för hur vi mår och hur vi presterar både i vår vardag och i vår idrott. Växande barn och ungdomar behöver energi för att utvecklas och orka prestera. Därför är det lika viktigt att äta rätt som att träna rätt. Vi erbjuder tips och råd på vad som kan vara bra att sälja i föreningens cafeteria. Kanske är det dags att byta ut godis och läsk till fruktsallad och smoothie? Hur: Varje utbildning är unik och formas i dialog med föreningen och efter vilken eller vilka målgrupper ni vill arbeta med. Var: På hemmaplan i din förening. Träffarna kan ske i föreläsningsform och på era träningar/tävlingar, allt efter era önskemål. När: Vid ett eller flera tillfällen får ni chansen att arbeta och utvecklas med vår utbildare. Målgrupp: Aktiva, ledare, föräldrar Kostnad: Föreningar som samarbetar med oss kan få delar eller hela utbildningen finansierad.

13 Inkluderande idrott Hela föreningen Värdegrund Lever och verkar din förening efter Idrotten vill idag? Hur kan din förening välkomna alla människor bättre in i föreningen? Vilka hinder har föreningen idag som gör det omöjligt för en del? Vi hjälper din förening att ta fram och leva efter en värdegrund. Vi hjälper din förening att tänka nytt för att inkludera alla målgrupper i föreningen. Exempelvis policyarbete, implementering, marknadsföring etc. Vi har flera anställda som arbetar med inkludering på olika sätt, exempelvis: Mångfald Integration Parasport Fritidsbanken För mer information: rf.se/distrikt/ostergotlandsidrottsforbund/undermeny/fokusomraden/inkludering Hur: Varje utbildning är unik och formas i dialog med föreningen och efter vilken eller vilka målgrupper ni vill arbeta med. Var: På hemmaplan i din förening. När: Vid ett eller flera tillfällen får ni chansen att arbeta och utvecklas med vår utbildare. Målgrupp: Hela föreningen Kostnad: Föreningar som samarbetar med oss kan få delar eller hela utbildningen finansierad. Parasportlära Starta upp Parasport med oss! Deltagarna ges en introduktion till Parasport och de vanligaste skador och sjukdomar man möter inom parasporten. Utbildningen vänder sig till er som är igång eller på gång att starta upp idrott för personer med funktionsnedsättningar inom Parasport Sveriges målgrupper: personer med rörelsenedsättning, synnedsättning eller utvecklingsstörning. Foto: Mathias Bergeld / Bildbyrån

14 Inkluderande idrott Hela föreningen Studiematerial för lärande, samtal och reflektion Vi har en rad olika studiematerial din förening kan arbeta med för att utveckla och utbilda i föreningen. Här är några exempel: På hemsidan för Inkluderande idrott hittar du också studiematerial: utbildning.sisuidrottsbocker.se/sisu/generell/organisation/inkluderande-idrott/ Trygg idrott Idrottsföreningen har en viktig social funktion att fylla i samhället. 90 % av barnen i Sverige är någon gång under sin uppväxt medlem i en idrottsförening. För en del barn och ungdomar är föreningen till och med en frizon, en plats där de kan få vara ett tag och komma bort från det som upplevs som jobbigt, till exempel i hemmet. Det finns dock inga garantier för att kränkande behandling i någon form inte kan förekomma även inom idrotten. I föreningen är både styrelse och tränare ansvariga för att skapa trygga idrottsmiljöer. Vårt idédokument Idrotten vill (2009) bygger på barnkonventionen och Barnens spelregler (2018) som tagits fram med BRIS tydliggörs det vad det innebär. Det här materialet definierar begrepp, skapar förståelse varför det uppstår, förebyggande arbete samt vad vi gör när kränkande behandling har skett. Hur: Varje utbildning är unik och formas i dialog med föreningen och efter vilken eller vilka målgrupper ni vill arbeta med. Var: På hemmaplan i din förening. När: Vid ett eller flera tillfällen får ni chansen att arbeta och utvecklas med vår utbildare. Målgrupp: Hela föreningen Kostnad: Föreningar som samarbetar med oss kan få delar eller hela utbildningen finansierad.

15 Inkluderande idrott Hela föreningen Trygg idrott För att skapa än mer trygg idrott har Riksidrottsförbundet skapat några nya tjänster: Visselblåsartjänst report.whistleb.com/sv/riksidrottsforbundet Visselblåsartjänsten är krypterad och lösenordsskyddad. Alla meddelanden behandlas konfidentiellt och den som anmäler har möjlighet att vara anonym. Uppgiften är att: göra det lättare att anmäla allvarliga missförhållanden inom idrotten. då det av någon anledning inte är möjligt att ta ärendet till förening eller förbund till exempel då en person inte vill eller vågar anmäla. lättare ta hand om ekonomiska oegentligheter, övergrepp eller trakasserier. Idrottsombudsmannen / idrottsombudsmannen@rf.se Uppgiften är att: ta emot ärenden, ge råd och vägledning utreda ärenden som innehåller misstänkta förseelser enligt kap 14 RF:s stadgar (om bestraffning) hantera ärenden med stöd av interna sakkunniga hantera ärendelogg i visselblåsartjänsten. OBS! Du kan inte använda visselblåsartjänsten för att uttrycka missnöje med en förening, arbetsgivare inom idrotten eller relaterade frågor. Sådana ärenden ska du ta upp med föreningens styrelse, aktuellt specialidrottsförbund, arbetsledare eller chef eftersom de inte kan behandlas som visselblåsarärenden. Visselblåsningar om doping eller matchfixing hanteras via och Teambuilding - aktivitetsboxar Vill ni göra något annorlunda under exempelvis ett läger, idrottsskola eller varför inte under en träning? Hos SISU Idrottsutbildarna kan du låna en aktivitetsbox eller en väska med material och instruktioner till en rad samarbetsövningar i olika svårighetsgrad som kan anpassas efter gruppens ålder. Använd övningarna som en rolig och lekfull aktivitet för att utveckla sammanhållning och laganda genom problemlösning. Efter varje övning samlas gruppen och reflekterar över uppgiften. Hur var samarbetet? Vilka var svårigheterna? Tog någon kommandot och dirigerade? Beroende på övningarnas tidsåtgång genomförs någon eller några olika övningar med olika inriktningar. Foto: Petter Arvidsson / Bildbyrån

16 Jämställdhet Hela föreningen Normmedveten idrott Vilka normer har din förening som begränsar? Normer är oskrivna regler som de flesta förhåller sig till och som fördelar makt mellan människor. Normer sätter ramar som inkluderar vissa men exkluderar och begränsar möjligheterna för andra. Normer finns inte av sig själva, det är vi som bär upp och förhåller oss till dem. Därför kan vi också utmana och förändra dem. Oftast både bryter och följer en människa normer över tid eller i olika rum. Foto: Ida Frid / Bildbyrån

17 En ny syn på träning och tävling Hela föreningen Bokas via din idrottskonsulent Att vara idrottsförälder Är det här ord och meningar du brukar höra på dina barns aktiviteter? Tyvärr är det inte helt ovanligt. Men vad fan, spring då! Sätt fart på fötterna! Jonas, vem markerar du? INGEN! Hur svårt ska det vara att sätta bollen i korgen egentligen? Backarna är ju fan sämst! Alltså nu får tränarna skärpa sig och ta ut Berra på bänken! Han gör ju inte ett rätt! Vill du istället veta hur du på bästa sätt kan stötta ditt barn för att ge henne/honom en så glädjefylld och positiv upplevelse som möjligt? Här får du chansen att reflektera och diskutera med andra över din roll som förälder till ett barn som idrottar. Under föreläsningen diskuterar vi hur ditt lag/din träningsgrupp och din förening kan arbeta för att få en positiv stämning bland föräldrarna på läktaren och bland barnen på planen. En föreläsning för föräldrar och ledare som vill skapa ett tryggt idrottsklimat. Hur: Varje utbildning är unik och formas i dialog med föreningen och efter vilken eller vilka målgrupper ni vill arbeta med. Var: På hemmaplan i din förening. Träffarna kan ske i föreläsningsform och på era träningar/tävlingar, allt efter era önskemål. När: Vid ett eller flera tillfällen får ni chansen att arbeta och utvecklas med vår utbildare. Målgrupp: Föräldrar och ledare Kostnad: Föreningar som samarbetar med oss kan få delar eller hela utbildningen finansierad. Kompetenshöjning av barn- och ungdomsidrott Idrott är i särklass den fritidsaktivitet som lockar flest barn- och ungdomar. Idrotten spelar därmed en viktig roll i många barns uppväxt. Listan på fördelar med regelbunden fysisk aktivitet, motion eller idrott kan göras lång. Några av dessa är ökat välbefinnande, stärkt självförtroende, bättre koncentrationsförmåga och ökad inlärningsförmåga. Vår sakkunniga idrottskonsulent inom barn- och ungdomsidrott kan ni anlita att föreläsa om det senaste inom ämnet. Hur: Varje utbildning är unik och formas i dialog med föreningen och efter vilken eller vilka målgrupper ni vill arbeta med. Var: På hemmaplan i din förening. När: Vid ett eller flera tillfällen får ni chansen att arbeta och utvecklas med vår utbildare. Målgrupp: Styrelse, ledare, föräldrar Kostnad: Föreningar som samarbetar med oss kan få delar eller hela utbildningen finansierad.

18 En ny syn på träning och tävling Hela föreningen Bokas via din idrottskonsulent Idrottsfrukost En mötesplats för föreningar. Varje termin kan du anmäla dig till att delta vid våra idrottsfrukostar vi arrangerar i Norrköping, Linköping och Motala. Ta chansen att diskutera dagsaktuella ämnen som kan ge dig och din förening input till hur ni kan utvecklas vidare.

19

20 #minandraidrott

Välkommen till Utvecklingsträff

Välkommen till Utvecklingsträff Välkommen till Utvecklingsträff Syfte och mål Syfte Få höra vad som är på gång inom Svensk Cricket, var med och påverka och få chans att utveckla er förening för framtiden Mål Att skapa en gemensam utgångspunkt

Läs mer

Verksamhetsplan Östergötlands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna

Verksamhetsplan Östergötlands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna Verksamhetsplan 2017 Östergötlands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna Östergötlands Idrottsförbund/SISU Idrottsutbildarna Januari 2017 3 Den svenska idrottsrörelsen samlas i en gemensam verksamhetsidé,

Läs mer

Jämtland/Härjedalens Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna. Verksamhetsinriktning

Jämtland/Härjedalens Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna. Verksamhetsinriktning Jämtland/Härjedalens Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Verksamhetsinriktning 2016-2017 Jämtland Härjedalens Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna Box 384, Sollidenvägen 62 B 831 25 Östersund Tel:

Läs mer

Måns Lööf UTBILDNINGAR OCH FÖRELÄSNINGAR

Måns Lööf UTBILDNINGAR OCH FÖRELÄSNINGAR Måns Lööf UTBILDNINGAR OCH FÖRELÄSNINGAR Världens bästa coach Hur kan du som ledare göra för att stötta unga idrottare att bli vinnare både i livet och i idrotten? En föreläsning som utvecklar dig i ditt

Läs mer

Höstens utbildningar 2019

Höstens utbildningar 2019 Höstens utbildningar 2019 SISU Idrottsutbildarna Gotlands Idrottsförbund Vi är stödorganisationer för svensk idrott och finns för dig och din förening. Varje idrott på Gotland har en egen idrottskonsulent

Läs mer

Idrottslyftet. Ansvarsfördelning mellan SF och DF

Idrottslyftet. Ansvarsfördelning mellan SF och DF Idrottslyftet Ansvarsfördelning mellan SF och DF Fem utgångspunkter i Nya programmet 1. Koppling till strategiarbetet. 2. Föreningsidrottens egenvärde. 3. RF och SF ledande roll. 4. Stödorganisationer

Läs mer

Kanske har din förening eller förbund funderingar kring något specifikt?

Kanske har din förening eller förbund funderingar kring något specifikt? SISU Idrottsutbildarna är idrottens egen utbildningsorganisation och studieförbund. Vi arbetar med bildning och utveckling inom idrotten för att stimulera till människors lärande. I detta arbete möter

Läs mer

Vi bedriver idrott i föreningar för att ha roligt, må bra och utvecklas under hela livet.

Vi bedriver idrott i föreningar för att ha roligt, må bra och utvecklas under hela livet. Vi bedriver idrott i föreningar för att ha roligt, må bra och utvecklas under hela livet. Arbetsbok Innehåll Studieplan...Sid 3 Sätt framtiden på dagordningen...sid 4 Samhällstrender som påverkar idrottsrörelsen...sid

Läs mer

UTBILDNING PÅ HEMMAPLAN? BESTÄLLNINGSBARA KURSER OCH FÖRELÄSNINGAR 2015

UTBILDNING PÅ HEMMAPLAN? BESTÄLLNINGSBARA KURSER OCH FÖRELÄSNINGAR 2015 UTBILDNING PÅ HEMMAPLAN? BESTÄLLNINGSBARA KURSER OCH FÖRELÄSNINGAR 2015 Ta kontakt med din förenings SISU-konsulent för hjälp med genomförandet. SISU Idrottsutbildarna kan också hjälpa till med vissa kostnader

Läs mer

VERKSAMHETSINRIKTNING & VERKSAMHETSPLAN VERKSAMHETSINRIKTNING & VERKSAMHETSPLAN SKÅNEIDROTTEN

VERKSAMHETSINRIKTNING & VERKSAMHETSPLAN VERKSAMHETSINRIKTNING & VERKSAMHETSPLAN SKÅNEIDROTTEN VERKSAMHETSINRIKTNING & VERKSAMHETSPLAN 2014-2015 1 SKÅNEIDROTTEN VERKSAMHETSIDÈ Skåneidrotten är samlingsbegreppet för Skånes Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Skåne. Skåneidrottens huvuduppdrag

Läs mer

vecka 9-14 okt IFU Arena Uppsala Kom och inspireras med oss... kostnadsfritt! Med bl a Kalle Zackari Wahlström. Föreläser på måndag kväll

vecka 9-14 okt IFU Arena Uppsala Kom och inspireras med oss... kostnadsfritt! Med bl a Kalle Zackari Wahlström. Föreläser på måndag kväll vecka 9-14 okt. 2017 IFU Arena Uppsala Kom och inspireras med oss... kostnadsfritt! Foto: Emilia Bergmark-Jiménez Med bl a Kalle Zackari Wahlström. Föreläser på måndag kväll 41 Foto: Om inget annat anges

Läs mer

www.sisuidrottsutbildarna.se/varmland 29-30 oktober 2016 Välkommen till SISU-helgen! SISU-helgen är vår enskilt största satsning för att stärka våra ledare. Förutom kicken av att få träffa andra inspirerande

Läs mer

UTBILDNINGSPROGRAM. Våren 2017 STUDIEFÖRBUNDET SISU IDROTTSUTBILDARNA VÄSTRA GÖTALAND

UTBILDNINGSPROGRAM. Våren 2017 STUDIEFÖRBUNDET SISU IDROTTSUTBILDARNA VÄSTRA GÖTALAND UTBILDNINGSPROGRAM Våren 2017 STUDIEFÖRBUNDET SISU IDROTTSUTBILDARNA VÄSTRA GÖTALAND FÖRENINGS- OCH FÖRBUNDSUTVECKLING Idrottens affärsmannaskap Bygg föreningens varumärke Workshop där du får en helhetssyn

Läs mer

SMÅLANDSIDROTTENS UTBILDNINGSHELG 14-15 NOVEMBER 2015 ELITE PARK HOTEL & VÄXJÖ KONSERTHUS. Foto: Fredrik Petersson

SMÅLANDSIDROTTENS UTBILDNINGSHELG 14-15 NOVEMBER 2015 ELITE PARK HOTEL & VÄXJÖ KONSERTHUS. Foto: Fredrik Petersson SMÅLANDSIDROTTENS UTBILDNINGSHELG 14-15 NOVEMBER 2015 ELITE PARK HOTEL & VÄXJÖ KONSERTHUS Foto: Fredrik Petersson VÄLKOMMEN TILL SMÅLANDSIDROTTENS UTBILDNINGSHELG! Utbildningshelgen är en ny och stor satsning

Läs mer

Strategiska områden med övergripande mål Verksamhetsinriktning

Strategiska områden med övergripande mål Verksamhetsinriktning Strategiska områden med övergripande mål 2025 1 Verksamhetsinriktning med ekonomiska planer 2016-2017 2 Strategiska områden med övergripande mål 2025 Strategiska områden med övergripande mål 2025 3 Verksamhetsinriktning

Läs mer

Ett stärkt ledarskap Ny tränarutbildning/utbildningsstruktur hur ligger vi till? Ledarskapsutveckling i föreningarna Mer än bara att gå utbildningar

Ett stärkt ledarskap Ny tränarutbildning/utbildningsstruktur hur ligger vi till? Ledarskapsutveckling i föreningarna Mer än bara att gå utbildningar Teman En ny syn på träning och tävling Trygg idrott Vad är vårt ansvar och hur arbetar vi? Samverkan så att barn/ungdomar kan hålla på med fler idrotter längre (SAMSYN) Individen i centrum hur gör vi det

Läs mer

UTBILDNING PÅ HEMMAPLAN? BESTÄLLNINGSBARA KURSER OCH FÖRELÄSNINGAR 2015

UTBILDNING PÅ HEMMAPLAN? BESTÄLLNINGSBARA KURSER OCH FÖRELÄSNINGAR 2015 UTBILDNING PÅ HEMMAPLAN? BESTÄLLNINGSBARA KURSER OCH FÖRELÄSNINGAR 2015 Ta kontakt med din förenings SISU-konsulent för hjälp med genomförandet. SISU Idrottsutbildarna kan också hjälpa till med vissa kostnader

Läs mer

www.sisuidrottsutbildarna.se/varmland 29-30 oktober 2016 Välkommen till SISU-helgen! SISU-helgen är vår enskilt största satsning för att stärka våra ledare. Förutom kicken av att få träffa andra inspirerande

Läs mer

11-12 OKTOBER 2014. www.sisuidrottsutbildarna.se/varmland

11-12 OKTOBER 2014. www.sisuidrottsutbildarna.se/varmland 11-12 OKTOBER 2014 www.sisuidrottsutbildarna.se/varmland Välkommen till SISU-helgen! SISU-helgen är vår enskilt största satsning för att stärka våra ledare. Förutom kicken av att få träffa andra inspirerande

Läs mer

Ekonomiskt Stöd kr per förening/år.

Ekonomiskt Stöd kr per förening/år. Det finns sju olika paket att söka under 2019 DSF har förenklat och försökt hjälpa föreningarna genom att skapa i färdiga idéer som föreningarna ska söka sina projekt igenom. Det finns även möjlighet att

Läs mer

Utbildningskatalog Vi bedriver idrott i föreningar för att ha roligt, må bra och utveck las under hela livet.

Utbildningskatalog Vi bedriver idrott i föreningar för att ha roligt, må bra och utveck las under hela livet. Utbildningskatalog 2018 Vi bedriver idrott i föreningar för att ha roligt, må bra och utveck las under hela livet. Innehåll Din konsulent på Sörmlandsidrotten... 4 Allmän information om utbildningar...

Läs mer

VERKSAMHETS INRIKTNING

VERKSAMHETS INRIKTNING VERKSAMHETS INRIKTNING 2016-2017 2 Förflyttning Traditionellt synsätt Pyramid bredd för att få elit Framtida synsätt Rektangel bredd och elit Breddidrott (med tävlingsinslag) Motionsidrott Äldre Elitidrott

Läs mer

Verksamhetsplanering 2018 Föreningsstöd och utbildning

Verksamhetsplanering 2018 Föreningsstöd och utbildning Verksamhetsplanering 2018 Föreningsstöd och utbildning Upplands Idrottsförbunds roll stödja företräda utveckla - leda Företräda idrottsrörelsen Fördela och följa upp medel Regional intressepolitik Sammanhållande

Läs mer

SDF-konferens. 14 juni 2018 Dokumentation

SDF-konferens. 14 juni 2018 Dokumentation SDF-konferens 14 juni 2018 Dokumentation Föreläsning - Trygga idrottsmiljöer Malin Andersson, Riksidrottsförbundet, inledde SDF-konferensen med en föreläsning kring hur man kan skapa trygga idrottsmiljöer.

Läs mer

Verksamhetsplan Östergötlands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna

Verksamhetsplan Östergötlands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna Verksamhetsplan 2018-2019 Östergötlands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna Östergötlands Idrottsförbund/SISU Idrottsutbildarna Februari 2018 3 Den svenska idrottsrörelsen samlas i en gemensam verksamhetsidé,

Läs mer

Verksamhetsinriktning Jämtland-Härjedalens Idrottsförbund & SISU Idrottsutbildarna Jämtland-Härjedalen

Verksamhetsinriktning Jämtland-Härjedalens Idrottsförbund & SISU Idrottsutbildarna Jämtland-Härjedalen Verksamhetsinriktning 2018 2019 Jämtland-Härjedalens Idrottsförbund & SISU Idrottsutbildarna Jämtland-Härjedalen Jämtland-Härjedalens Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna Box 384, Sollidenvägen 62 B 831

Läs mer

Svenska Muaythai förbundets rekommendationer gällande utbildningar

Svenska Muaythai förbundets rekommendationer gällande utbildningar Svenska Muaythai förbundets rekommendationer gällande utbildningar Svenska muaythai förbundet arrangerar grenspecifika utbildningar för sina medlemsklubbar i 2 steg. Därutöver finns ett steg 3 som riktar

Läs mer

Studieplan Barn och ungdomsledarutbildning

Studieplan Barn och ungdomsledarutbildning Studieplan Barn och ungdomsledarutbildning Svenska triathlonförbundets barn och ungdomsledarutbildning riktar sig till föreningsledare för åldrarna 7-15 år. Utbildningen består av tre olika delkurser;

Läs mer

Skolidrottsförbundets utvecklingsplan

Skolidrottsförbundets utvecklingsplan FRAMTIDENS SKOL-IF Skolidrottsförbundets utvecklingsplan 2017-2019 DE FYRA PUNKTERNA Skolidrottsförbundet ska stödja, leda, företräda, utbilda och utveckla skolidrottsföreningarna så att de är så attraktiva

Läs mer

24-25 oktober 2015 Hotell Selma SPA, Sunne. www.sisuidrottsutbildarna.se/varmland

24-25 oktober 2015 Hotell Selma SPA, Sunne. www.sisuidrottsutbildarna.se/varmland 24-25 oktober 2015 Hotell Selma SPA, Sunne www.sisuidrottsutbildarna.se/varmland Välkommen till SISU-helgen! SISU-helgen är vår enskilt största satsning för att stärka våra ledare. Förutom kicken av att

Läs mer

Capoeirastrategi 2025

Capoeirastrategi 2025 Capoeirastrategi 2025 Ett långsiktigt arbete mot Världens Bästa Capoeira Bakgrund Ett långsiktigt arbete mot Världens Bästa Idrott Vi bedriver idrott i föreningar för att ha roligt, må bra och utvecklas

Läs mer

Bidrar vår förening till mångfald?

Bidrar vår förening till mångfald? Bidrar vår förening till mångfald? Ett analysverktyg om mångfaldsarbete SISU Idrottsutbildarna Verktyg för mångfaldsanalys av idrottsföreningen Allas rätt att vara med är en av byggstenarna i svensk idrotts

Läs mer

Trygg Idrott. Carina Bäck

Trygg Idrott. Carina Bäck Trygg Idrott Carina Bäck Utvecklingsresor - tillsammans mot 2025 Fem prioriterade utvecklingsresor En ny syn på träning och tävling Inkluderande idrott för alla Jämställd för en framgångsrik idrott Den

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN

VERKSAMHETSPLAN VERKSAMHETSPLAN 2018-2019 INNEHÅLL INLEDNING & UPPDRAG... 3 VERKSAMHETSIDÈ... 4 VÄRDEGRUND... 4 VISION... 4 IDROTTSRÖRELSEN ÖVERGRIPANDE MÅL 2025... 4 EN NY SYN PÅ TRÄNING OCH TÄVLING... 5 DEN MODERNA

Läs mer

Utbildningsbroschyr. Ett axplock av våra kurser och föreläsningar

Utbildningsbroschyr. Ett axplock av våra kurser och föreläsningar Utbildningsbroschyr Ett axplock av våra kurser och föreläsningar INNEHÅLLSFÖRTECKNING Ämne Sid Om SISU Idrottsutbildarna 3 Administration och IT 4-5 Föreningsutveckling 6 Idrottspsykologi och mental träning

Läs mer

Idrottslyftsinformation Tisdagen den 11 december 2018 i Ronneby

Idrottslyftsinformation Tisdagen den 11 december 2018 i Ronneby Idrottslyftsinformation 2019 Tisdagen den 11 december 2018 i Ronneby Bakgrund Idrottslyftet Den största satsning som någonsin gjorts på barn- och ungdomsidrott i Sverige 2004 startade satsningen (som då

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2018-2019 Strategisk plan i två perioder 2017 2021 Revidering Strategisk plan RIM 2021 Figur 1. Den strategiska planen delas upp i två perioder, 2018-2021 och 2022-2025. Mellan 2018 och

Läs mer

Verksamhetsinriktning

Verksamhetsinriktning Verksamhetsinriktning med ekonomiska planer Västernorrlands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna Västernorrland 2016-2017 Västernorrlands Idrottsförbund/SISU Idrottsubildarna, 2016 Alla bilder kommer

Läs mer

(Det moderna) Förbundet/föreningen engagerar

(Det moderna) Förbundet/föreningen engagerar (Det moderna) Förbundet/föreningen engagerar (Den moderna) föreningen engagerar Engagemanget för och i svensk idrott är starkt men förändras. Det blir vanligare med engagemang av tillfällig karaktär. Utveckla

Läs mer

GTU 2. Utbildarhandledning. GTU1 Utbildarhandledning

GTU 2. Utbildarhandledning. GTU1 Utbildarhandledning GTU 2 Utbildarhandledning 1 GTU 2 Utbildarhandledning Tack! Vi vill börja med att rikta ett tack till dig som är en av utbildarna i GTU Tack vare dig har vi möjlighet att klara vårt uppdrag gentemot idrottsrörelsen,

Läs mer

UNGA LEDARE. Vill du bli ledare inom idrotten? UNGA LEDARE. OBS! Anmäl Dig innan 22 november!

UNGA LEDARE. Vill du bli ledare inom idrotten? UNGA LEDARE. OBS! Anmäl Dig innan 22 november! Vill du bli ledare inom idrotten? Är du mellan 14-20 år och intresserad av att bli ledare eller organisationsledare* och tycker det är kul att träffa andra ungdomar! I höst kör vi igång med en ny omgång

Läs mer

Idrottslyftsinformation Torsdagen den 26 januari i Ronneby

Idrottslyftsinformation Torsdagen den 26 januari i Ronneby Idrottslyftsinformation 2017 Torsdagen den 26 januari i Ronneby Bakgrund Idrottslyftet Den största satsning som någonsin gjorts på barn- och ungdomsidrott i Sverige 500 miljoner kronor årligen 2004 startade

Läs mer

Barnens spelregler. Lärgruppsplan

Barnens spelregler. Lärgruppsplan Barnens spelregler Lärgruppsplan Idrott ska vara roligt! Alla barn och ungdomar har rätt att må bra utvecklas och känna sig välkomna i en trygg gemenskap. Barnens spelregler sammanfattar sju enkla och

Läs mer

SVENSK IDROTT FÖRÄNDRAS

SVENSK IDROTT FÖRÄNDRAS SVENSK IDROTT FÖRÄNDRAS - Idrott startades för vuxna av vuxna - Idrottens kärnlogik ju äldre man blir: - Mer fokus på tävling - Mer tidskrävande - Mer selekterande - Mer fokus på prestation - Elvaårspuckeln

Läs mer

Idrottens nya tränarutbildningar

Idrottens nya tränarutbildningar Idrottens nya tränarutbildningar för tränare inom alla idrotter och målgrupper INFORMATION TILL SPECIALIDROTTSFÖRBUND OCH DISTRIKT www.sisuidrottsutbildarna.se Innehåll Introduktionsutbildning 4 Grundutbildning

Läs mer

Verksamhetsinriktning

Verksamhetsinriktning Verksamhetsinriktning SISU Idrottsutbildarna 2014 2015 SISU Idrottsutbildarna Foto: Bildbyrån Grafisk form: Mu ab September 2013 Verksamhetsinriktning 2014-2015 För förbundsstyrelsens (FS) ledning av verksamheten

Läs mer

STUDIEFÖRBUNDET SISU IDROTTSUTBILDARNA VÄRMLAND

STUDIEFÖRBUNDET SISU IDROTTSUTBILDARNA VÄRMLAND STUDIEFÖRBUNDET SISU IDROTTSUTBILDARNA VÄRMLAND utbildningsprogram vår 2018 IdrottOnline Klubb Idrottens föreningslära Mötesplatser/träffar IdrottOnline är ett kostnadsfritt gemensamt verksamhetssystem

Läs mer

Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott

Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott Ambitionen är att anvisningarna ska hjälpa förbund och föreningar till ökad medvetenhet om vad man håller på med och varför. Alla barn och ungdomar

Läs mer

Gemensam strategi för svensk idrotts framtid! SDF-KONFERENS 2015

Gemensam strategi för svensk idrotts framtid! SDF-KONFERENS 2015 Gemensam strategi för svensk idrotts framtid! SDF-KONFERENS 2015 Dagens arbete Gemensam strategi för svensk idrotts framtid 4 strategiska områden Övergripande målsättningar Verksamhetsinriktningen för

Läs mer

Vi utbildar och utvecklar idrotten i Gävleborg

Vi utbildar och utvecklar idrotten i Gävleborg Vi utbildar och utvecklar idrotten i Gävleborg SISU Idrottsutbildarna är idrottens egen utbildningsorganisation och studieförbund. Vi arbetar med bildning och utveckling inom idrotten för att stimulera

Läs mer

Vi utbildar och utvecklar idrotten i Gävleborg

Vi utbildar och utvecklar idrotten i Gävleborg Vi utbildar och utvecklar idrotten i Gävleborg SISU Idrottsutbildarna är idrottens egen utbildningsorganisation och studieförbund. Vi arbetar med bildning och utveckling inom idrotten för att stimulera

Läs mer

Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott

Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott Ambitionen är att anvisningarna ska hjälpa förbund och föreningar till ökad medvetenhet om vad man håller på med och varför. Alla barn och ungdomar

Läs mer

Vi finns till för idrotten!

Vi finns till för idrotten! Vi kan idrott! Vi finns till för idrotten! Norrbottens Idrottsförbund Banar väg för Norrbottens idrott RF:s förlängda arm Stipendier o utmärkelser Anläggningsfrågor Försäkringsfrågor Idrottsjuridik o föreningskunskap

Läs mer

UTBILDNINGAR VÄSTERNORRLAND VÅREN 2014

UTBILDNINGAR VÄSTERNORRLAND VÅREN 2014 UTBILDNINGAR VÄSTERNORRLAND VÅREN 2014 I denna utbildningsplan finner du datum och info om innehållet i Västernorrlands Innebandyförbunds och SISU Idrottsutbildarnas utbildningar. Fullständig inbjudan

Läs mer

Utbildningsplan tra nare (7-17 a r) (Turebergs FK, Hammarby IF, Täby IS, IFK Lidingö friidrott)

Utbildningsplan tra nare (7-17 a r) (Turebergs FK, Hammarby IF, Täby IS, IFK Lidingö friidrott) Utbildningsplan tra nare (7-17 a r) (Turebergs FK, Hammarby IF, Täby IS, IFK Lidingö friidrott) 1 Introduktion till friidrott Friidrottens föräldrautbildning är en nätbaserad utbildning för föräldrar till

Läs mer

Häng med på resan mot framtidens idrott! Värmdö 21/2

Häng med på resan mot framtidens idrott! Värmdö 21/2 Häng med på resan mot framtidens idrott! Värmdö 21/2 Svensk idrott är inne i en stor förändringsresa Samhällsutveckling Sverige har förändrats otroligt mycket på bara några årtionden. Människors liv, behov

Läs mer

Face to Face Skapa utbildning i världsklass! Idrottsrörelsen har drygt 3 miljoner medlemmar i Sverige och är landets största och kanske viktigaste folkrörelse. Idrottens vision är: Svensk idrott världens

Läs mer

Vansinnigt Viktiga Vägval. En plan för arbete med Föreningens framtid.

Vansinnigt Viktiga Vägval. En plan för arbete med Föreningens framtid. Vansinnigt Viktiga Vägval. 1 2 3 4 En plan för arbete med Föreningens framtid. Tillsammans mot framtidens idrott Med ett gott stöd av SISU Idrottsutbildarna Örebro kan din förening ta ett helhetsgrepp

Läs mer

Information från Riksidrottsförbundet/ SISU Idrottsutbildarna. Presentatör: Lena Björk, koordinator för Idrottslyftet

Information från Riksidrottsförbundet/ SISU Idrottsutbildarna. Presentatör: Lena Björk, koordinator för Idrottslyftet Information från Riksidrottsförbundet/ SISU Idrottsutbildarna Presentatör: Lena Björk, koordinator för Idrottslyftet Dagens agenda Strategiarbetet 2025 Idrottslyftet 2017 SF-dialog Dagens agenda Strategiarbetet

Läs mer

Den moderna föreningen engagerar. Danssportförbundet 11 november 2017 Kristoffer Berg, SISU Idrottsutbildarna

Den moderna föreningen engagerar. Danssportförbundet 11 november 2017 Kristoffer Berg, SISU Idrottsutbildarna Den moderna föreningen engagerar Danssportförbundet 11 november 2017 Kristoffer Berg, SISU Idrottsutbildarna Den moderna föreningen engagerar Tydlig föreningsidé och strategisk ledning Flexibla former

Läs mer

Svensk orientering VERKSAMHETSINRIKTNING MOT 2025

Svensk orientering VERKSAMHETSINRIKTNING MOT 2025 Svensk orientering VERKSAMHETSINRIKTNING MOT 2025 Vision VÄRLDENS BÄSTA FÖR ALLA HELA LIVET Mål FLERA OCH MERA VÄRLDENS BÄSTA LANDSLAG VERKSAMHETSIDÉ - DÄRFÖR FINNS VI Svensk orientering erbjuder världens

Läs mer

* SBTF verksamhetsidé vilken även NVGBTF kommer att arbeta efter

* SBTF verksamhetsidé vilken även NVGBTF kommer att arbeta efter * SBTF verksamhetsidé vilken även NVGBTF kommer att arbeta efter VÄRDEGRUND FÖR ALLA Bordtennis är en idrott där alla är välkomna! Vår verksamhet bygger på glädje, kamratskap och engagemang. Inom vår idrott

Läs mer

Verksamhetsinriktning

Verksamhetsinriktning Verksamhetsinriktning 2018-2019 Västerbottens Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Västerbotten Verksamhetsinriktningen ger styrelsen ledning för att styra leda och prioritera verksamheten för Västerbottens

Läs mer

www.sisuidrottsutbildarna.se/uppland UTBILDNINGSBROSCHYR HÖSTEN 2012 - Ett axplock av våra kurser och föreläsningar

www.sisuidrottsutbildarna.se/uppland UTBILDNINGSBROSCHYR HÖSTEN 2012 - Ett axplock av våra kurser och föreläsningar www.sisuidrottsutbildarna.se/uppland UTBILDNINGSBROSCHYR HÖSTEN 2012 - Ett axplock av våra kurser och föreläsningar Innehållsförteckning Om SISU Idrottsutbildarna 3 Administration & IT 4 Föreningsutveckling

Läs mer

SDF-konferens. 14 juni 2018

SDF-konferens. 14 juni 2018 SDF-konferens 14 juni 2018 Program 16.30, Inledning 17.00, Hur kan vi tillsammans skapa Trygga idrottsmiljöer? Malin Andersson, RF 19.00, paus 19.30, Information från Värmlandsidrotten 20.15, Middag Malin

Läs mer

Idrottslyftsinformation Tisdagen den 5 december 2017 i Ronneby

Idrottslyftsinformation Tisdagen den 5 december 2017 i Ronneby Idrottslyftsinformation 2018 Tisdagen den 5 december 2017 i Ronneby Bakgrund Idrottslyftet Den största satsning som någonsin gjorts på barn- och ungdomsidrott i Sverige 500 miljoner kronor årligen 2004

Läs mer

CARINA BÄCK. Trygga idrottsmiljöer TILLSAMMANS ÄR VI SKATE SWEDEN. Utvecklare Trygga Idrottsmiljöer, Riksidrottsförbundet

CARINA BÄCK. Trygga idrottsmiljöer TILLSAMMANS ÄR VI SKATE SWEDEN. Utvecklare Trygga Idrottsmiljöer, Riksidrottsförbundet CARINA BÄCK Utvecklare Trygga Idrottsmiljöer, Riksidrottsförbundet Trygga idrottsmiljöer TILLSAMMANS ÄR VI SKATE SWEDEN Hur skapar vi Trygg Idrott och varför är det viktigt? Carina Bäck Utvecklingsresor

Läs mer

Verksamhetsinriktning

Verksamhetsinriktning Verksamhetsinriktning SISU Idrottsutbildarna Blekinge 2014 2015 Verksamhetsinriktning 2014-2015 SISU Idrottsutbildarna består av samma specialidrottsförbund som Riksidrottsförbundet (RF), samt tre ytterligare

Läs mer

Kanske har din förening eller förbund funderingar kring något specifikt?

Kanske har din förening eller förbund funderingar kring något specifikt? SISU Idrottsutbildarna är idrottens egen utbildningsorganisation och studieförbund. Vi arbetar med bildning och utveckling inom idrotten för att stimulera till människors lärande. I detta arbete möter

Läs mer

Vision Ungas delaktighet genom Idrotten vill och Barnkonventionen

Vision Ungas delaktighet genom Idrotten vill och Barnkonventionen Vision 2020 Ungas delaktighet genom Idrotten vill och Barnkonventionen Skånes skolidrottsförbunds del i att skapa förutsättningar för kommuner att arbeta efter barnkonventionen samt till att bedriva idrott

Läs mer

VERKSAMHETSINRIKTNING

VERKSAMHETSINRIKTNING VERKSAMHETSINRIKTNING 2014-2015 - Fokusområden och ekonomisk plan 2014-15 - Mål 2014 1 RESURSERNA 2 RF- resp. SISU-stämman fattade 2013 beslut om Verksamhetsinriktning med ekonomisk plan för perioden 2014-15.

Läs mer

SHIF/SPK:s Värdegrund

SHIF/SPK:s Värdegrund VÄRDEGRUND 1 SHIF/SPK:s Värdegrund Svenska Handikappidrottsförbundet och Sveriges Paralympiska Kommittés (SHIF/SPK) värdegrundsarbete är en del av hela idrottsrörelsens arbete. En värdegrund beskriver

Läs mer

Studieförbundet SISU Idrottsutbildarnas MÅL- OCH VERKSAMHETSPLAN

Studieförbundet SISU Idrottsutbildarnas MÅL- OCH VERKSAMHETSPLAN Studieförbundet SISU Idrottsutbildarnas MÅL- OCH VERKSAMHETSPLAN TROLLHÄTTAN 2013 Innehåll Inledning... 3 Det här är Studieförbundet SISU Idrottsutbildarna... 4 Konsulentens roll... 5 Verksamhetsidé...

Läs mer

Glädje och gemenskap Demokrati och delaktighet Allas rätt att vara med Rent spel

Glädje och gemenskap Demokrati och delaktighet Allas rätt att vara med Rent spel VI UTBILDAR OCH UTVECKLAR IDROTTEN! Hälsinglands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Hälsingland har som uppgift att utveckla, inspirera och stödja all idrott i distriktet. En stödjande organisation

Läs mer

www.sisuidrottsutbildarna.se/varmland VÅRen 2016

www.sisuidrottsutbildarna.se/varmland VÅRen 2016 www.sisuidrottsutbildarna.se/varmland VÅRen 2016 INNEHÅLL Inspiration och utveckling... 3 Vägen till en bättre förening... 4 Våra utbildningsmetoder... 5 Kontakta oss... 6 Skräddarsydda utbildningar...

Läs mer

Verksamhetsinriktning

Verksamhetsinriktning Verksamhetsinriktning 2018 Innehåll 03 Verksamhetsinriktning med ekonomiska planer för RF och SISU Idrottsutbildarna 04 Idrottsrörelsens mål 2025 06 RF:s, DF:s och SISU:s uppdrag 08 Utvecklingsresor mot

Läs mer

BLI EN UTMÄRKT FÖRENING

BLI EN UTMÄRKT FÖRENING BLI EN UTMÄRKT FÖRENING CERTIFIERA FÖRENINGENS BARN OCH UNGDOMSVERKSAMHET DIN FÖRENING - EN VIKTIG DEL I VÅRT ARBETE Alla föreningar, oavsett om ni sysslar med idrott, kultur eller någonting annat, bedriver

Läs mer

Vi är där när idrotten lär!

Vi är där när idrotten lär! Möt oss hösten 2012 Utbildningskatalog Västmanland Vi är där när idrotten lär! Vi är där när idrotten lär! SISU Idrottsutbildarna är idrottens studieförbund. Vi erbjuder utbildning som stärker och utvecklar

Läs mer

SVENSK INNEBANDY VILL Verksamhetsplan för Svenska Innebandyförbundet 2016/17

SVENSK INNEBANDY VILL Verksamhetsplan för Svenska Innebandyförbundet 2016/17 SVENSK INNEBANDY VILL Verksamhetsplan för Svenska Innebandyförbundet 2016/17 S V E N S K I N N E B A N D Y V I L L VISION Folksporten för alla alltid w w w. i n n e b a n dy. s e 3 V E R K S A M H E T

Läs mer

Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott

Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott Ambitionen är att anvisningarna ska hjälpa förbund och föreningar till ökad medvetenhet om vad man håller på med och varför. Anvisningarna utgår

Läs mer

Beskrivning av vår verksamhet i Piteå

Beskrivning av vår verksamhet i Piteå Beskrivning av vår verksamhet i Piteå SISU Idrottsutbildarna är idrottens eget studieförbund och utbildningsorganisation. Vi bildar, utbildar och utvecklar idrotten SISU Idrottsutbildarna utbildar och

Läs mer

SISU Idrottsutbildarna idrottens studieförbund. En resurs och samarbetspartner! SVENSKA VATTENSKID- & WAKEBOARDFÖRBUNDET

SISU Idrottsutbildarna idrottens studieförbund. En resurs och samarbetspartner! SVENSKA VATTENSKID- & WAKEBOARDFÖRBUNDET SISU Idrottsutbildarna idrottens studieförbund En resurs och samarbetspartner! SVENSKA VATTENSKID- & WAKEBOARDFÖRBUNDET Föreningslokaler och klubbstugor är SISU Idrottsutbildarnas hemmaplan. SISU Idrottsutbildarna

Läs mer

Verksamhetsinriktning Västerbottens Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Västerbotten

Verksamhetsinriktning Västerbottens Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Västerbotten Verksamhetsinriktning 2016-2017 Västerbottens Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Västerbotten Verksamhetsinriktning 2016-2017 Västerbottens Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Västerbotten

Läs mer

Skapa utbildning i världsklass! Face to face. Skapa utbildning i världsklass skapa världens bästa idrott!

Skapa utbildning i världsklass! Face to face. Skapa utbildning i världsklass skapa världens bästa idrott! Skapa utbildning i världsklass! Idrottsrörelsen har drygt 3 miljoner medlemmar i Sverige och är landets största och kanske viktigaste folkrörelse. Idrottens vision är: Svensk idrott världens bästa! Visionen

Läs mer

Föreningslyftet Fotboll

Föreningslyftet Fotboll Föreningslyftet 2019 Fotboll 190207 Idrottslyftet 2019 Paket 1: Spelarlyftet 5.000 kr (1-2 ungdomslag 12-19 år) 7.500 kr (3-6 ungdomslag 12-19 år) 10.000 kr (7 eller fler ungdomslag 12-19 år) Paket 2A:

Läs mer

Strategisk plan för idrottsrörelsen

Strategisk plan för idrottsrörelsen 2018 2021 Strategisk plan för idrottsrörelsen 1 2 Idrottsrörelsen förändras Den svenska idrottsrörelsen enades 2015 om gemensamma mål och sedan dess har många föreningar och förbund tagit spännande kliv.

Läs mer

Verksamhetsinriktning

Verksamhetsinriktning Verksamhetsinriktning med ekonomiska planer Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna 2016-2017 Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsubildarna, 2015 3 Verksamhetsinriktning 2016-2017 RF och SISU Idrottsutbildarna

Läs mer

hösten Södermanland Kurser Sörmlandsidrotten

hösten Södermanland Kurser Sörmlandsidrotten hösten 2015 Södermanland Kurser Sörmlandsidrotten KONTAKTA DIN IDROTTSKONSULENT e s k i l s t u n a Conny Dahlqvist Eskilstuna, Strängnäs 010-476 42 65 conny.dahlqvist@sormland.rf.se Torbjörn Berglund

Läs mer

STRATEGI 2026 SAMTALSUNDERLAG TILLSAMMANS ÄR VI SKATE SWEDEN

STRATEGI 2026 SAMTALSUNDERLAG TILLSAMMANS ÄR VI SKATE SWEDEN STRATEGI 2026 SAMTALSUNDERLAG TILLSAMMANS ÄR VI SKATE SWEDEN SVENSK KONSTÅKNING Samtalsunderlag, Strategi 2026 Samtalsunderlag Vad betyder strategi 2026 för er? Svensk konståknings Strategi 2026 består

Läs mer

VERKSAMHETS INRIKTNING 2015

VERKSAMHETS INRIKTNING 2015 VERKSAMHETS INRIKTNING 2015 IDROTTEN I SAMHÄLLET Idrotten är i särklass Sveriges största folkrörelse. Idrotten erbjuder aktiviteter för alla åldrar och bidrar till att både glesbygd och tätorter blir

Läs mer

UTBILDNINGAR VÄSTERNORRLAND HÖSTEN 2013

UTBILDNINGAR VÄSTERNORRLAND HÖSTEN 2013 UTBILDNINGAR VÄSTERNORRLAND HÖSTEN 2013 I denna utbildningsplan finner du datum och info om innehållet i Västernorrlands Innebandyförbunds och SISU Idrottsutbildarnas utbildningar. Fullständig inbjudan

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSIDROTT

BARN- OCH UNGDOMSIDROTT Den svenska barn- och ungdomsidrotten vill bli bäst i värden. Detta ska uppnås genom att skapa trygga och säkra idrottsmiljöer där alla får samma möjligheter att utvecklas. Idrottsträningen ska bedrivas

Läs mer

STRATEGI FÖR UPPLÄNDSK FOTBOLL

STRATEGI FÖR UPPLÄNDSK FOTBOLL STRATEGI FÖR UPPLÄNDSK FOTBOLL 2019 2023 Strategi för uppländsk fotboll 2019 2023 Vision : Fotboll Nationalsporten För alla överallt Verksamhetsområden: Fotbollsutveckling Föreningsutveckling Förbundsutveckling

Läs mer

Nu startar resan mot Idrotten i Uppland inspirerar och utvecklar Svensk idrott förändras... 08

Nu startar resan mot Idrotten i Uppland inspirerar och utvecklar Svensk idrott förändras... 08 Omslagsbild: Paniz Yousefi från Fyrisfjädern BMK. Paniz tilldelades Jan Åhrbergs Ledarstipendium 2017 som delas ut av Svenska Badmintonförbundet. Paniz är den första som tilldelats det nyinstiftade stipendiet.

Läs mer

IDROTTSPOLITISKT PROGRAM

IDROTTSPOLITISKT PROGRAM IDROTTSPOLITISKT PROGRAM Idrottspolitiskt program för Nora kommun antaget av fullmäktige den 14 oktober 2015, 120 att gälla från 2016-01-01 tillsvidare, revideras under kommande mandatperiod Nora kommun

Läs mer

Föräldramöten

Föräldramöten Föräldramöten 2016 2016-01-27 1 Vad ligger till grund för vår verksamhet Värdegrund Vision Ledstjärnor Spelarutbildningsplan (Praktisk spelarutbildningsplan) Föreningsträdet (Teoretisk Spelarutbildningsplan)

Läs mer

Utbildningskatalog. hösten Studieförbundet SISU Idrottsutbildarna Halland

Utbildningskatalog. hösten Studieförbundet SISU Idrottsutbildarna Halland Utbildningskatalog hösten 2017 Studieförbundet SISU Idrottsutbildarna Halland INNEHÅLL Inledning... 3 Leda och utveckla en ideell förening.. 4 Arbetsgivar- och Skatteutbildning... 5 Valberedningen - en

Läs mer

Skolidrottsförbundet en rörelse i tiden

Skolidrottsförbundet en rörelse i tiden Skolidrottsförbundet en rörelse i tiden I maj 2015 antog Riksidrottsmötet en ny strategi för framtidens idrott. Kortfattat innebär den nya strategin att Svensk Idrott nu ska bli bredare med målet att erbjuda

Läs mer

Verksamhetsinriktning SISU Idrottsutbildarna Norrbotten 2014-2015

Verksamhetsinriktning SISU Idrottsutbildarna Norrbotten 2014-2015 VERKSAMHETSINRIKTNING 2014-2015 Verksamhetsinriktning SISU Idrottsutbildarna Norrbotten 2014-2015 OM SISU IDROTTSUTBILDARNA SISU Idrottsutbildarna är idrottens eget studieförbund skapat av medlemmarna,

Läs mer

Verksamhetsinriktning

Verksamhetsinriktning Verksamhetsinriktning 2018-2019 Västerbottens Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Västerbotten Verksamhetsinriktningen ger styrelsen ledning för att styra leda och prioritera verksamheten för Västerbottens

Läs mer