Försäkringsutbildningar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Försäkringsutbildningar"

Transkript

1 Försäkringsutbildningar

2 Förord InsureEd för rätt kunskap I takt med ny lagstiftning inom hela området för försäkringsförmedling och distribution ökar kraven på kunskap. Kraven är i dag tydligt angivna - med hjälp av de insatser SFM och InsureSec gjort för branschens självreglering - till skillnad från tidigare då det bara var en allmän förhoppning som den enskilde aktören kunde hoppas eller själv anse man uppfyllde. Från SFM s sida har vi agerat för att precisera och skärpa de krav som lagen ställer på kunskap och kompetens samtidigt som vi har agerat för att tydligare uttolka och precisera vad som är god förmedlarsed. Det har vi bland annat gjort genom att för ett antal år sedan starta InsureSec som registrerar certifierade förmedlare och tillhandahåller kunskapstest för olika former av distribution av försäkringar. Nu väljer vi, samtidigt som lagen om försäkringsdistribution med skärpta och mer omfattande krav trätt i kraft, att inom ramen för InsureEd lansera ett större utbildningsprogram som ska täcka alla de utbildningskrav som ställs. Redan 2018 köptes över utbildningar från oss av både förmedlar- och försäkringsbolag. Inom hela det område där lagen kräver kunskaper ska vi se till att det finns lätt tillgängligt kvalitativa utbildningar som lever upp till dessa krav. Utbildningen utformas utifrån en noggrann analys, av de krav som lagstiftningen ställer liksom InsureSec s kunskapskrav, som vi i samarbete med branschens aktörer utvecklat. Självfallet kan ingen annan kan göra det bättre än den branschorganisation som samlar förmedlarna i Sverige i nära samarbete med svensk försäkringsindustri. InsureSec s testning av kunskap och kompetens kommer som vanligt att fortlöpa helt fristående och oberoende från detta initiativ och dess utbildning, fritt från intressekonflikter, för att säkerställa att det är kunskaperna och kompetensen som är avgörande och inget annat. Med InsureEd lanserar vi nu ytterligare en hörnsten för den svenska försäkrings- och distributörsmarknadens kvalitet och säkerhet. Gunnar Hökmark Ordförande SFM

3 Nu ökar SFM satsningen på utbildning för medlemmar och branschen i stort. Vi lanserar fler kurser och vi använder flera olika ämnesexperter och lärare än tidigare. Som branschorganisation ser vi som en av våra viktigaste uppgifter att ta fram de utbildningar branschen behöver. Vi börjar med några frågor och svar Vilka vänder vi oss till? Kurserna passar främst de som arbetar med försäkringsdistribution hos förmedlarbolag, försäkringsbolag, banker och andra som helt eller delvis arbetar med försäkringsdistribution, såväl de med eget tillstånd som anknutna. Hur vet jag vilka kurser som min verksamhet behöver? Ni kontaktar oss per telefon eller e-post och vi vägleder er. Vi kan också komma ut till er för en närmare genomgång för att se över vilka behov er personal har utifrån er verksamhet. Ni är även välkomna för genomgång på vårt kontor centralt i Stockholm. Vilka håller i kurserna och har kurserna rätt innehåll? Som ämnesexperter och lärare har vi bland annat erfarna jurister från försäkringsförmedlarbolag, försäkringsbolag och från universitet. Alla har arbetat många år med utbildningar som passar just försäkringsbranschen. SFM ansvarar för framtagande av vad kurserna skall innehålla så att de uppfyller rätt krav. SFM granskar allt material innan det publiceras. Kan jag vara säker på att jag uppfyller kravet på minst 15 timmars utbildning per år? I vissa kurser, till exempel för kunskapsuppdateringen för liv- och skadeförsäkring, går SFM i god för att var och en i längd motsvarar minst de 15 timmar per år som krävs. Hur länge kan jag använda en köpt kurs? Du har tillgång till kursen i 12 månader och man kan hoppa som man vill inom kursen och genomföra de olika delarna så många gånger man vill. Vad kostar en kurs? Priset för en kurs skall vara anpassat för små företag och att kurserna även går att använda för de som vill låta större personalgrupper använda våra kurser. Medlemmar i SFM har alltid en rabatt. Priset kan variera från år till år beroende på hur omfattande respektive kurs behöver vara. Priserna publiceras på InsureEd s hemsida.

4 Hur en kurs är upplagd Filmer En kurs är normalt uppdelad i olika block. Inom varje block finns en eller flera filmer där våra ämnesexperter pratar till bilder. Filmernas längd varierar mellan 1 till 20 minuter. Enstaka filmer är längre. Vissa kurser har en slags programledare som inleder och avslutar kursen och som även medverkar i början av en del av kursens olika block. Bilder med text Varje block har bilder som deltagaren kan välja att printa ut och ha bredvid sig under kursens gång. Textkompendium Till några kurser finns ett kompendium med text som kan printas ut. Det kan komplettera en del av det som sägs på filmerna för att en film inte skall behöva innehålla för mycket uppräknande detaljer. Vissa kompendier är mer som en lärobok som både repeterar och kompletterar det som sagts i film i kursens olika block. Övningsfrågor I anslutning till varje block finns ett stort antal övningsfrågor och i slutet av många kurser finns ett antal ytterligare frågor att öva på. Introduktion, avslutning och olika tips Varje kurs innehåller inledningsvis information så att man tydligt kan se omfattningen, kursens innehåll och hur många block kursen är uppdelad i. Vidare ges tips på hur man bäst genomför kursen, hur lång tid man kan behöva för de olika blocken och för hela kursen, vad man bör tänka på inför eventuellt test på InsureSec, var man kan hitta mer information om man vill fördjupa sig osv. Viktig information kring kommande test och annat repeteras även i slutet av varje kurs. Våra kurser på nätet kompletteras av Frågestunder/workshops En gång per månad har vi frågestund/workshop via Skype. Till dessa tillfällen inbjuds alla de deltagare som under året köpt någon av våra olika kurser som är anpassade till InsureSec s kunskapskrav. Eftersom många deltar med frågor blir det en bra del av lärandet för alla som medverkar. Om det är få frågor till något tillfälle gör en av våra lärare vissa genomgångar. Medverkan i dessa workshops ingår i avgiften för dessa kurser. Lärarledda genomgångar Ni har möjlighet att komplettera våra kurser med för er anpassade lärarledda föredrag och frågestunder. Detta kan ske på plats hos er eller via Skype. Pris för detta tillägg beror på omfattning. Daglig support Alla är förstås välkomna att löpande kontakta oss med praktiska frågor eller frågor och kommentarer på kurserna.

5 Exempel på kurser Vi har olika slags utbildningar. Några är i linje med InsureSec s kunskapskrav. Dessa kan köpas även av de som inte har licens eller certifiering hos InsureSec då de innehåller ämnen som alla behöver. Vi har även utbildningar som inte är anpassade just efter InsureSec s olika kunskapskrav. Vi kan även skräddarsy utbildningar som passar just er verksamhet eller bransch. Ni kan även använda block från våra befintliga kurser och lägga dem samman med egna utbildningar som ni själva har. Kurser inför licens eller certifiering hos InsureSec Kurs för licens och certifikat med inriktning mot livförsäkring. Kursen är omfattande och man behöver god tid på sig att genomföra den. Från 2019 har den ett stort avsnitt om de nya reglerna om försäkringsdistribution. Därutöver bland annat mycket om försäkringsavtalsrätt, konsumenträtt, avtalsrätt, skadeståndsrätt, familjerätt, internationell försäkring, produkttillsyn, penningtvätt, dataskyddsregler, socialförsäkring, kollektivavtalsgrundad försäkring, livförsäkringsteknik och ett stort avsnitt om ekonomi med delar kring finansiella instrument, portföljlära, allmän företagsekonomi mm. Kursen kan även kompletteras med utbildning kring avancerad rådgivning. Kurs för licens och certifikat med inriktning mot skadeförsäkring. Även denna kurs är omfattande och man behöver god tid på sig att genomföra den. Från 2019 har den ett stort avsnitt om de nya reglerna om försäkringsdistribution. Därutöver bland annat mycket om försäkringsavtalsrätt, konsumenträtt, avtalsrätt, skadeståndsrätt, om fullmakter, internationell försäkring, produkttillsyn, dataskyddsregler, risk management och ett avsnitt om ekonomi med både privatekonomi och företagsekonomi. Kurs för licens och certifikat med inriktning mot personskadeförsäkring. Den har till stora delar samma innehåll som kursen för skadeförsäkring men delar är mer inriktade på försäkringar kring personrisk, såsom sjukförsäkring och olycksfallsförsäkring. Kurser inför årliga kunskapsuppdateringar av licens eller certifiering hos InsureSec Innehållet i dessa varierar från år till år beroende på vilka kunskapskrav som ställs från InsureSec innehåller de mycket om nya reglerna kring försäkringsdistribution där bland annat identifiering och hantering av intressekonflikter är ett viktigt ämne. Därutöver mycket om produktkännedom, hantering av personuppgifter, fullmakter, tillsyn mm. Om man genomför dessa kurser uppfyller man kravet på minst 15 timmars utbildning som krävs för försäkringsdistributörer från och med 2019.

6 För försäkringsdistributörer som inte har licens eller certifiering hos InsureSec Försäkringsdistributörens roll och ansvar Kursen passar de som skall söka tillstånd hos Finansinspektionen och kursen uppfyller de grundläggande kunskapskraven som myndigheten föreskriver. Andra utbildningar Kurserna ovan för kunskapsuppdatering liv-, skade- och personskadeförsäkring passar även de som vill gå kurser för att uppfylla kravet på minst 15 timmars utbildning per år även om de inte sedan skall ta ett test hos InsureSec. Med de olika block vi har bygger vi, med vissa anpassningar, även kurser som mer specifikt passar andra som omfattas av reglerna och som måste genomföra årlig utbildning men som inte har försäkringsdistribution som huvudsyssla, t ex bank, finansbolag och flera andra olika slags anknutna förmedlare såsom inom bilhandeln och fastighetsförmedling. Utbildningar för ledningspersoner Under 2019 presenterar InsureEd kurser som passar för ledningspersoner. Dessa kommer att finnas i olika varianter som skall passa olika bolag såsom förmedlarbolag inom sak och liv, försäkringsbolag sak och liv samt för ledningspersoner hos olika slags anknutna förmedlare. Dessa innehåller översiktliga genomgångar om försäkring och försäkringsdistribution, mer områdesspecifika regler samt en del fokus på intern styrning, de processer och policys som en distributör skall ha kring till exempel ersättningar, intressekonflikter i allmänhet, utbildningsplaner för personal, outsourcing av funktioner och vad som gäller kring myndigheters tillsyn. Utbildningar för administratörer och support Under 2019 presenteras även kurser inom skadeförsäkring och även inom livförsäkring som passar administratörer, säljstöd och andra. Dessa har bland annat fokus på kundskydd såsom dokumentationskrav, marknadsföringsregler, klagomålsregler, arkiveringsregler och personuppgiftsbehandling. Andra utbildningar inom försäkring och finans i övrigt Genom vårt samarbete med bland annat Learnify (fd Contento Wassum) kan man via InsureEd köpa ett stort antal andra utbildningar, till exempel - särskilt om investeringsrådgivning - familjejuridik - affärsjuridik - mer om penningtvätt - mer om dataskyddsfrågor (GDPR) - för licens och kunskapskuppdateringar hos SwedSec - mm Du har även möjlighet att köpa vissa kurser via oss som SFF (Svenska försäkringsföreningen) håller.

7 InsureEd har diverse funktioner för användare och administratörer Exempel på funktioner som InsureEd s verktyg tillhandahåller eller hjälper till med: - Automatgenererade studieintyg för genomförd kurs. Detta är dock bara ett intyg och ersätter inte det årliga test som många behöver göra. - Tydliga rapporter, på individnivå även för större personalgrupper om så behövs, med de intervall som önskas, om vilka utbildningar som är genomförda, påbörjade och ej påbörjade. För genomförda utbildningar ska även resultatet kunna utläsas på de övningsfrågor man gjort. - Utbildningsstatistik för bolag eller på individuell nivå. - Aktivitetsuppföljning på individnivå om till exempel HR eller compliance behöver veta mer detaljer om vad deltagare på företaget utfört inom en viss kurs. Enkel inloggning Inloggning till InsureEd sker via BankID alternativt, om så önskas, via användarnamn ihop med ett lösenord som genereras automatiskt. Enkel registrering Du eller ditt företag kontaktar oss för enkel registrering där vi behöver för- och efternamn på den eller de som skall gå de olika kurserna, e-postadresser och personnummer. Efter registrering skickas ett e-postmeddelande med tillhörande länk.

8 Kontakta oss! Kontakta oss för frågor kring innehåll i kurser, praktiska frågor, beställningar eller om ni önskar inloggningsuppgifter. Henrik Fredrikson henrik.fredrikson@sfm.se Henrik Sandell henrik.sandell@sfm.se

Kunskapskrav (6)

Kunskapskrav (6) Kunskapskrav 2019 1 (6) Innehållsförteckning Om kunskapskraven och Blooms taxonomi 2 Förklaring av de olika nivåerna utifrån ett rådgivningsperspektiv 2 1 Nytillkomna eller uppdaterade kunskapskrav 2019

Läs mer

Kunskapskrav (6)

Kunskapskrav (6) Kunskapskrav 2019 1 (6) Innehållsförteckning Om kunskapskraven och Blooms taxonomi 2 Förklaring av de olika nivåerna utifrån ett rådgivningsperspektiv 2 1 Nytillkomna eller uppdaterade kunskapskrav 2019

Läs mer

InsureSecs regelverk 1 (9)

InsureSecs regelverk 1 (9) InsureSecs regelverk 1 (9) Definitioner Anknuten Anslutet företag Anställd Disciplinnämnden Företag Företagsavtalet Förmedlare Förmedlaravtalet Förmedlarregistret Försäkringsförmedlare InsureSec InsureSecs

Läs mer

KORT OM IDD EN UPPDATERAD LAGSTIFTNING GÄLLANDE FÖRSÄKRINGSFÖRMEDLING. Stockholm

KORT OM IDD EN UPPDATERAD LAGSTIFTNING GÄLLANDE FÖRSÄKRINGSFÖRMEDLING. Stockholm KORT OM IDD EN UPPDATERAD LAGSTIFTNING GÄLLANDE FÖRSÄKRINGSFÖRMEDLING Stockholm 2018-09-20 Innehåll IDD i korthet, vad är det? Vad är nytt med IDD (jmf FFL)? Varför ska man vara anknuten till IDD? Hur

Läs mer

Innehållsförteckning. Kunskapskrav (10) B EHÖRIGHETSTEST Försäkringsassistenter & -informatörer

Innehållsförteckning. Kunskapskrav (10) B EHÖRIGHETSTEST Försäkringsassistenter & -informatörer Kunskapskrav 2019 1 (10) Innehållsförteckning Om kunskapskraven och Blooms taxonomi 2 Förklaring av de olika nivåerna utifrån ett rådgivningsperspektiv 2 1 Försäkringsdistributörens roll och ansvar 3 1.1

Läs mer

Innehållsförteckning. Kunskapskrav (10) BEHÖRIGHETSTEST Trafikförsäkring

Innehållsförteckning. Kunskapskrav (10) BEHÖRIGHETSTEST Trafikförsäkring Kunskapskrav 2019 1 (10) Innehållsförteckning Om kunskapskraven och Blooms taxonomi 2 Förklaring av de olika nivåerna utifrån ett rådgivningsperspektiv 2 1 Försäkringsdistributörens roll och ansvar 3 1.1

Läs mer

Kunskapskrav (11)

Kunskapskrav (11) Kunskapskrav 2019 1 (11) Innehållsförteckning Om kunskapskraven och Blooms taxonomi 2 Förklaring av de olika nivåerna utifrån ett rådgivningsperspektiv 2 1 Nytillkomna eller uppdaterade kunskapskrav 2019

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Föreskrifter om ändring i Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd (FFFS 2005:11) om försäkringsförmedling;

Läs mer

Viktig information till dig som kund hos Maxagon Kapital AB

Viktig information till dig som kund hos Maxagon Kapital AB 2018-01-10 Viktig information till dig som kund hos Maxagon Kapital AB Maxagon Kapital AB (nedan kallat Maxagon) är anknutet ombud till Svensk Värdepappersservice i Stockholm AB (nedan kallat SVP), vilket

Läs mer

Innehållsförteckning. Kunskapskrav (12) B E H Ö R I G H E T S T E S T Riskförsäkring betalskydd- & objektförsäkring

Innehållsförteckning. Kunskapskrav (12) B E H Ö R I G H E T S T E S T Riskförsäkring betalskydd- & objektförsäkring Kunskapskrav 2019 1 (12) Innehållsförteckning Om kunskapskraven och Blooms taxonomi 2 Förklaring av de olika nivåerna utifrån ett rådgivningsperspektiv 2 1 Försäkringsdistributörens roll och ansvar 3 1.1

Läs mer

GOD FÖRSÄKRINGSFÖRMEDLINGSSED VAD INNEBÄR DET I DITT ARBETE?

GOD FÖRSÄKRINGSFÖRMEDLINGSSED VAD INNEBÄR DET I DITT ARBETE? GOD FÖRSÄKRINGSFÖRMEDLINGSSED VAD INNEBÄR DET I DITT ARBETE? IMD II, 4-5 november 2014 Per Johan Eckerberg Försäkringsförmedlingsmarknadens Disciplinnämnd The information contained in this presentation

Läs mer

Frågor och svar om försäkringsförmedling

Frågor och svar om försäkringsförmedling PROMEMORIA Datum 2017-03-23 Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 408 980 00 Fax +46 8 24 13 35 finansinspektionen@fi.se www.fi.se Frågor och svar om försäkringsförmedling

Läs mer

Värdepappersmarknaden MiFID II och MiFIR SOU 2015:2

Värdepappersmarknaden MiFID II och MiFIR SOU 2015:2 1 YTTRANDE 2015-05-11 Finansdepartementet Fi2015/578 103 33 Stockholm Värdepappersmarknaden MiFID II och MiFIR SOU 2015:2 InsureSec AB (InsureSec) har beretts möjlighet att lämna synpunkter på Värdepappersmarknadsutredningens

Läs mer

Viktig information till dig som kund hos GanThor AB

Viktig information till dig som kund hos GanThor AB Viktig information till dig som kund hos GanThor AB GanThor AB (nedan kallat Ombudet) är anknutet ombud till Svensk Värdepappersservice i Stockholm AB (nedan kallat SVP), vilket innebär att du som kund

Läs mer

Rådgivningsmarknaden

Rådgivningsmarknaden Rådgivningsmarknaden Pressträff 18 januari 2011 Malin Björkmo, avdelningschef Försäkring och fond Fredric Korling, jur. dr. i civilrätt RÅDGIVNING ELLER MARKNADSFÖRING ANALYS AV FÖRSÄKRINGSFÖRMEDLARES

Läs mer

InsureSecs administrationsverktyg för försäkringsbolag

InsureSecs administrationsverktyg för försäkringsbolag Gäller från 2017-05-19 Globalanvändare InsureSecs administrationsverktyg för försäkringsbolag INNEHÅLL Kort om användartypen 2 Egen personal certifiering av försäkringsbolagsanställda 3 Lägg till anställda

Läs mer

Svenska Försäkringsförmedlares förening

Svenska Försäkringsförmedlares förening Svenska Försäkringsförmedlares förening Vad gör förmedlarbranschen för att förhindra intressekonflikter? Karin Lindblad, VD Sfm 1 Agenda Kort om Sfm och förmedlarbranschen Förväntade effekter av MiFID

Läs mer

A. Avtal mellan försäkringsförmedlare som är anställd i försäkringsförmedlarföretag eller som har eget försäkringsförmedlartillstånd och InsureSec AB

A. Avtal mellan försäkringsförmedlare som är anställd i försäkringsförmedlarföretag eller som har eget försäkringsförmedlartillstånd och InsureSec AB A. Avtal mellan försäkringsförmedlare som är anställd i försäkringsförmedlarföretag eller som har eget försäkringsförmedlartillstånd och InsureSec AB 1. Anmälan 1.1 Första steget till registrering av försäkringsförmedlare

Läs mer

Kunskapskrav (6)

Kunskapskrav (6) Kunskapskrav 2019 1 (6) Innehållsförteckning Om kunskapskraven och Blooms taxonomi 2 Förklaring av de olika nivåerna utifrån ett rådgivningsperspektiv 2 1 Investeringsrådgivning 3 1.1 Innebörden av investeringsrådgivning

Läs mer

Yttrande över Finansinspektionens förslag till nya regler om försäkringsdistribution samt vissa ändringar i fondregler

Yttrande över Finansinspektionens förslag till nya regler om försäkringsdistribution samt vissa ändringar i fondregler Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Försäkringsförmedlaren

Försäkringsförmedlaren Sida 1 av 6 Försäkringsförmedlaren - din partner på försäkringsmarknaden Sida 2 av 6 Vad är en försäkringsförmedlare? Med försäkringsförmedling avses att yrkesmässigt: lägga fram och förslå försäkringsavtal

Läs mer

Dataskydds- och IT-policy

Dataskydds- och IT-policy Dataskydds- och IT-policy Svenska försäkringsförmedlares förening (SFM) Org nr: 802013-9054 Adress: Apelbergsgatan 36, 111 37 Stockholm Ansvarig för dataskyddsfrågor: Karin Lindblad, VD E-post: karin.lindblad@sfm.se

Läs mer

Ca 400 företag har deltagit.

Ca 400 företag har deltagit. Årets regelefterlevnadskontroll omfattar alla företag som valt att ingå avtal med InsureSec och därmed förbundit sig att följa InsureSecs regelverk. Ca 400 företag har deltagit. I denna rapport berättar

Läs mer

Viktig information till dig som kund hos GanThor AB

Viktig information till dig som kund hos GanThor AB Viktig information till dig som kund hos GanThor AB GanThor AB (nedan kallat GanThor) är anknutet ombud till Svensk Värdepappersservice i Stockholm AB (nedan kallat SVP), vilket innebär att du som kund

Läs mer

Terminsstart pension

Terminsstart pension Terminsstart pension 2018-09-12 1 Vad gör? Egentligen Det ska vara lätt att göra rätt 2 1 Säkra kunskap och kompetens AkEviteter Skapa en enhetlig tröskel för kunskap och kompetens för alla distributörer

Läs mer

Framtida utmaningar för försäkringsmarknaden

Framtida utmaningar för försäkringsmarknaden Framtida utmaningar för försäkringsmarknaden Per Bolund Finansmarknadsminister Framtida utmaningar Långvarig lågräntemiljö Framtida initiativ inom hållbarhet Högt förtroende och ett starkt konsumentskydd

Läs mer

Förköpsinformation. Alla slag av försäkringar Bara livförsäkringar Bara skadeförsäkringar

Förköpsinformation. Alla slag av försäkringar Bara livförsäkringar Bara skadeförsäkringar Information om försäkringsförmedling i enlighet med lagen (2005:405) om försäkringsförmedling (LFF) och i förekommande fall om rådgivning och förmedling enligt lagen (2007:528) om värdepappersmarknaden

Läs mer

Patric Thomsson. Thomsson's Regulatory Advisory AB

Patric Thomsson. Thomsson's Regulatory Advisory AB Patric Thomsson Introduktion och allmänt om regelstrukturen Bakgrund Närmare om innehållet i lagen Framtiden Sammanfattning Reservtid och tid för diskussion Frågor för diskussion finns med på vissa av

Läs mer

EXCE E D CA P ITA L SV E R I G E A B ANKNUTET OMBUD

EXCE E D CA P ITA L SV E R I G E A B ANKNUTET OMBUD EXCE E D CA P ITA L SV E R I G E A B ANKNUTET OMBUD SNABBFAKTA Exceed Capital AB är ett privatägt värdepappersbolag under tillsyn av Finansinspektionen, med tillstånd att bland annat bedriva värdepappershandel,

Läs mer

FÖRSÄKRINGSFÖRMEDLARE

FÖRSÄKRINGSFÖRMEDLARE 1 (5) FRÅGEFORMULÄR FÖRSÄKRINGSFÖRMEDLARE JURIDISK PERSON (ska bifogas medlemsansökan och/eller ansökan om ansvarsförsäkring juridisk person) A. ALLMÄN INFORMATION OM FÖRETAGET 2 (5) 1 Företagets namn:

Läs mer

Dataskydds- och IT-policy

Dataskydds- och IT-policy Dataskydds- och IT-policy Svenska försäkringsförmedlares förening (SFM) Org nr: 802013-9054 Adress: Apelbergsgatan 36, 111 37 Stockholm Ansvarig för denna policy: Karin Lindblad, VD E-post: karin.lindblad@sfm.se

Läs mer

Förköpsinformation förmedlarbolaget AP Kapitalförvaltning

Förköpsinformation förmedlarbolaget AP Kapitalförvaltning Förköpsinformation förmedlarbolaget AP Kapitalförvaltning Allmän information Förmedlarbolaget (nedan kallat bolaget) har tillstånd att utöva förmedling av direkt försäkring inom samtliga livförsäkringsklasser.

Läs mer

Förköpsinformation. Nobu AB, Umestan företagspark, Umeå

Förköpsinformation. Nobu AB, Umestan företagspark, Umeå Förköpsinformation Vår Vision Nobu AB har som vision att erbjuda marknadens bästa totalrådgivning för ägarledda bolag och dess ägare när det kommer till försäkrings- och investeringsrådgivning. Vi vet

Läs mer

Hur påverkas Skandia av IMD2

Hur påverkas Skandia av IMD2 Hur påverkas Skandia av IMD2 Louise Sander, Försäljningschef och VD Skandia Försäljning 2012-08-27 1 Skandia försäljningsorganisation idag Ca 400 personer totalt i försäljning och säljsupport Vår egen

Läs mer

Frågor och svar om försäkringsförmedling

Frågor och svar om försäkringsförmedling PROMEMORIA Datum 2012-07-06 Frågor och svar om försäkringsförmedling Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787 80 00 Fax +46 8 24 13 35 finansinspektionen@fi.se www.fi.se

Läs mer

Kunskapskrav 2016 Årslicens Personskadeförmedling

Kunskapskrav 2016 Årslicens Personskadeförmedling Innehållsförteckning 1 Försäkringsförmedlarens roll och ansvar 3 1.1 Lagen om försäkringsförmedling 3 1.2 Finansinspektionens roll och tillsyn 5 1.3 God försäkringsförmedlingssed 5 1.4 Etik och moral 6

Läs mer

Försäkringsförmedlarnas självreglering

Försäkringsförmedlarnas självreglering Försäkringsförmedlarnas självreglering Syften Genomförande Utveckling av god försäkringsförmedlingssed Stockholm 21 februari 2017 1 Försäkringsförmedlarnas självreglering Kompletterar lagar, föreskrifter

Läs mer

Integritetspolicy. Proinova AB/Proinova Agency AB. Org.nr: / Båda bolagen benämns gemensamt som Proinova i denna policy.

Integritetspolicy. Proinova AB/Proinova Agency AB. Org.nr: / Båda bolagen benämns gemensamt som Proinova i denna policy. Integritetspolicy Proinova AB/Proinova Agency AB Org.nr: 556609-9569/556730-4109 Båda bolagen benämns gemensamt som Proinova i denna policy. GDPR-ansvariga: Olivia Bååth Malin Schau 010-22 16 670 version

Läs mer

Förköpsinformation. Enligt gällande regelverk gäller bland annat:

Förköpsinformation. Enligt gällande regelverk gäller bland annat: Information om försäkringsförmedling i enlighet med lagen (2005:405) om försäkringsförmedling (LFF) och i förekommande fall om rådgivning och förmedling enligt lagen (2007:528) om värdepappersmarknaden

Läs mer

Information om SwedSec vid AFRs utviklingsseminar

Information om SwedSec vid AFRs utviklingsseminar Information om SwedSec vid AFRs utviklingsseminar Katarina Lidén, VD SwedSec Licensiering AB Den 1 september 2015 Vision & Mission Vision Att förtroendet för finansmarknaden ska vara högt Mission Att arbeta

Läs mer

InsureSecs Regelverk för förmedlare samt

InsureSecs Regelverk för förmedlare samt InsureSecs Regelverk för förmedlare samt företag Definitioner Anslutet företag ( Företagsanslutning ) Disciplinnämnden Företag Företagsavtalet Förmedlare Förmedlarregistret Försäkringsförmedlare Försäkringsförmedlarföretag

Läs mer

Medlemsansökan Fysisk person

Medlemsansökan Fysisk person 1 (7) Svenska försäkrings förmedlares förening Medlemsansökan Fysisk person Till aktiv medlem av föreningen får antas försäkringsfömedlare som är fysisk person om denne: är verksam i ett försäkringsförmedlarföretag

Läs mer

Riktlinjer för klagomålshantering

Riktlinjer för klagomålshantering Riktlinjer för klagomålshantering Investerum AB (556693-7495) (Avseende värdepappersrörelse & försäkringsdistribution) & Investerum Pension KB (969683-3913) (Avseende försäkringsdistribution) Senast fastställd:

Läs mer

Företagsinformation - Mobilis Kapitalförvaltning AB

Företagsinformation - Mobilis Kapitalförvaltning AB Företagsinformation - Mobilis Kapitalförvaltning AB FAKTA Mobilis Kapitalförvaltning AB Stortorget 13 252 20 HELSINGBORG Tel. 042-13 44 04 (vxl) Fax. 042-13 44 09 E-post info@mobiliskapital.se Hemsida

Läs mer

Katja Cato, chefsjurist BNP Paribas Cardif Nordic Göteborg, 12 oktober The insurer for a changing world 1

Katja Cato, chefsjurist BNP Paribas Cardif Nordic Göteborg, 12 oktober The insurer for a changing world 1 BNP PARIBAS CARDIF FÖRSÄKRINGSDISTRIBUTIONSDIREKTIVET (IDD) Katja Cato, chefsjurist BNP Paribas Cardif Nordic Göteborg, 12 oktober 2017 1 VAD ÄR STATUS? q EU-direktiv som ska implementeras senast 23 februari

Läs mer

Ökad medlemsnytta. PLUS webshop MEDLEMSNYTTA FÖR ORGANISATIONER

Ökad medlemsnytta. PLUS webshop MEDLEMSNYTTA FÖR ORGANISATIONER = fler medlemmar Vill ni öka nyttan med att vara medlem i er organisation? MEDLEMSFÖRMÅNER ÄR VIKTIGA. PLUS är ett koncept för att hjälpa intressestyrda organisationer att öka upplevd medlemsnytta inom

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Närvarande: F.d. justitieråden Karin Almgren och Christer Silfverberg samt justitierådet Dag Mattsson

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Närvarande: F.d. justitieråden Karin Almgren och Christer Silfverberg samt justitierådet Dag Mattsson LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2018-03-26 Närvarande: F.d. justitieråden Karin Almgren och Christer Silfverberg samt justitierådet Dag Mattsson En ny lag om försäkringsdistribution Enligt

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Föreskrifter om ändring i Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd (FFFS 2005:11) om försäkringsförmedling;

Läs mer

UTVECKLING AV GOD SED

UTVECKLING AV GOD SED UTVECKLING AV GOD SED 1 Utbildningens innehåll Block 1-KU2016 Utveckling av god sed Uttalanden och beslut från Försäkringsförmedlingsmarknadens Disciplinnämnd Uttalande 2015:1 om opartisk analys Beslut

Läs mer

BESLUT 2017:5. Bakgrund. Dnr

BESLUT 2017:5. Bakgrund. Dnr Dnr 2017-1 2017-09-14 BESLUT 2017:5 Bakgrund Ärendet InsureSec AB (InsureSec) har i anmälan av den 11 januari 2017 vänt sig till Försäkringsförmedlingsmarknadens Disciplinnämnd (Disciplinnämnden) med en

Läs mer

Garantianspråk. Manual

Garantianspråk. Manual 2014 Garantianspråk Manual Innehåll Åtkomst till systemet... 2 Inloggning... 2 Glömt lösenordet... 3 Registrering... 4 Garantianspråk... 6 Startsida... 6 Navigering... 6 Garantianspråk konsument... 7 Mina

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd om försäkringsförmedling FFFS 2005:11 Konsoliderad elektronisk utgåva Senast uppdaterad: 2009-05-15 Observera att

Läs mer

Välkommen på frukostseminarium!

Välkommen på frukostseminarium! Välkommen på frukostseminarium! Hur påverkas din organisation av de nya kraven enligt IDD? Lund den 22 november 2018 Vibeke Henriques Johansson och Malin Sjödin Agenda Välkommen Allmänt om IDD Kunskap

Läs mer

Riktlinjer för klagomålshantering

Riktlinjer för klagomålshantering Riktlinjer för klagomålshantering Investerum AB 556693-7495 & Investerum Pension KB 969683-3913 Riktlinje Fastställd 2017-03-29 av Investerum AB Ägare: VD Riktlinjer för klagomålshantering Dessa riktlinjer

Läs mer

Riktlinjer för klagomålshantering

Riktlinjer för klagomålshantering Riktlinjer för klagomålshantering Investerum AB 556693-7495 & Investerum Pension KB 969683-3913 Regelboken 2018 Ägare: Styrelsen äger och fastställer riktlinjen årligen. VD äger dock rätt att löpande uppdatera

Läs mer

PTKs remissvar avseende En ny lag om försäkringsdistribution, Ds 2017:17

PTKs remissvar avseende En ny lag om försäkringsdistribution, Ds 2017:17 Datum 2017-09-29 Finansdepartementet fi.registrator@regeringskansliet.se PTKs remissvar avseende En ny lag om försäkringsdistribution, Ds 2017:17 Förhandlings och samverkansrådet, PTK, (PTK), önskar lämna

Läs mer

Rådgivardokumentation, Individ Liv

Rådgivardokumentation, Individ Liv Uppgifter om kund (del 1) Inga förändringar har inträtt sedan kunden senast lämnade sina uppgifter, gå till del 2. Kunduppgifter Efternamn Förnamn Personnummer Utdelningsadress (gata, box eller dylikt)

Läs mer

BESLUT 2018:11. Bakgrund. Dnr

BESLUT 2018:11. Bakgrund. Dnr Dnr 2017-8 2018-06-19 BESLUT 2018:11 Bakgrund Ärendet En kund (Kunden) har i anmälan den 18 juli 2017 vänt sig till Försäkringsförmedlingsmarknadens Disciplinnämnd (Disciplinnämnden) med en begäran om

Läs mer

ATI-Plåt - En unik informationslösning för Sveriges alla skadeverkstäder

ATI-Plåt - En unik informationslösning för Sveriges alla skadeverkstäder ATI-Plåt - En unik informationslösning för Sveriges alla skadeverkstäder Nyckeln till Information ATI-Plåt ATI-Plåt är en unik informationslösning för Sveriges alla skadeverkstäder och erbjuder en totallösning

Läs mer

MEDLEMSFÖRSÄKRING. Försäkringar för kropp och själ RÄTT FÖRSÄKRING FÖR MEDLEMMAR I SVENSKA NAPRAPATFÖRBUNDET

MEDLEMSFÖRSÄKRING. Försäkringar för kropp och själ RÄTT FÖRSÄKRING FÖR MEDLEMMAR I SVENSKA NAPRAPATFÖRBUNDET MEDLEMSFÖRSÄKRING RÄTT FÖRSÄKRING FÖR MEDLEMMAR I SVENSKA NAPRAPATFÖRBUNDET Försäkringar för kropp och själ Trygghet är att veta att du inte står ensam om något skulle hända, vare sig det gäller jobbet

Läs mer

Riktlinjer för hantering av intressekonflikter

Riktlinjer för hantering av intressekonflikter Riktlinjer för hantering av intressekonflikter Styrelsen för Redeye AB ( Bolaget ) har mot bakgrund av 8 kap. 21 lagen (2007:528) om värdepappersmarknaden och 11 kap. Finansinspektionens föreskrifter (FFFS

Läs mer

Kunskapskrav 2018 Årslicens/Certifikat Personskadeförmedling

Kunskapskrav 2018 Årslicens/Certifikat Personskadeförmedling 1 (12) Innehållsförteckning Om kunskapskraven och Blooms taxonomi 2 Om att avlägga kunskapstest hos InsureSec 3 1 Försäkringsförmedlarens roll och ansvar 4 1.1 Lagen om försäkringsdistribution 4 1.2 Finansinspektionens

Läs mer

Finansiel rådgivning og investeringsrådgivning

Finansiel rådgivning og investeringsrådgivning Finansiel rådgivning og investeringsrådgivning det svenske perspektiv Fredric Korling Stockholm Centre for Commercial Law Historik Generella principer Praxis, framför allt på 1990-talet Kommissionslagen,

Läs mer

ALLMÄNNA LEVERANSVILLKOR

ALLMÄNNA LEVERANSVILLKOR ALLMÄNNA LEVERANSVILLKOR 1 ALLMÄN INFORMATION Advisera Försäkring i Sverige AB, org.nr 559156-8091 Flaggskeppsgatan 20, 211 14 Malmö Telefonnummer: 040 13 31 31 E-mail: forsakring@advisera.se Advisera

Läs mer

Capticon 1. Vill du kontrollera tillstånd, vänligen gå in på Finansinspektionens hemsida,

Capticon 1. Vill du kontrollera tillstånd, vänligen gå in på Finansinspektionens hemsida, Capticon 1 Förköpsinformation om Försäkringsförmedlaren (nedan kallat Capticon ) Org. nr: 556360 1219 Postadress: Besöksadress: Capticon har ingen besöksadress E-postadress: info@capticon.se Capticon är

Läs mer

Förslag till nya regler om försäkringsdistribution samt vissa ändringar i fondregler

Förslag till nya regler om försäkringsdistribution samt vissa ändringar i fondregler 2018-04-03 REMISSPROMEMORIA FI Dnr 16-17599 Förslag till nya regler om försäkringsdistribution samt vissa ändringar i fondregler Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46

Läs mer

Företagsinformation - Mobilis Kapitalförvaltning AB

Företagsinformation - Mobilis Kapitalförvaltning AB Företagsinformation - Mobilis Kapitalförvaltning AB FAKTA Mobilis Kapitalförvaltning AB Stortorget 13 252 20 HELSINGBORG Tel. 042-13 44 04 (vxl) Fax. 042-13 44 09 E-post info@mobiliskapital.se Hemsida

Läs mer

LÄTT ATT GÖRA RÄTT-DAGEN. Stockholm den 30 november :30 12:00

LÄTT ATT GÖRA RÄTT-DAGEN. Stockholm den 30 november :30 12:00 LÄTT ATT GÖRA RÄTT-DAGEN Stockholm den 30 november 2018 08:30 12:00 VÄLKOMNA! Gunnar Högmark, ordförande InsureSec och SFM SÄKERSTÄLLANDE AV KRAV AVSEENDE KUNSKAP OCH KOMPETENS Jenny Nilsson, vd InsureSec

Läs mer

Försäkringsförmedlare I gränslandet mellan marknadsföring och förmedling. 7 april 2009 DNR 08-4750 2009:4

Försäkringsförmedlare I gränslandet mellan marknadsföring och förmedling. 7 april 2009 DNR 08-4750 2009:4 Försäkringsförmedlare I gränslandet mellan marknadsföring och förmedling 7 april 2009 DNR 08-4750 2009:4 INNEHÅLL SAMMANFATTNING 1 Avgränsningar 3 RESULTAT AV UNDERSÖKNINGEN 3 Produkter och intäkter 3

Läs mer

Sammanställning av Datainspektionens möten med verksamheter hösten 2018

Sammanställning av Datainspektionens möten med verksamheter hösten 2018 1(5) Datum Dnr 2018-12-18 DI-2018-16971 Sammanställning av Datainspektionens möten med verksamheter hösten 2018 Datainspektionen har under hösten 2018 genomfört en seminarieserie där inspektionens generaldirektör

Läs mer

HÄR REDOVISAS ERSÄTTNINGEN SOM VI ERHÅLLER FÖR DE PRODUKTER SOM VI KAN FÖRMEDLA

HÄR REDOVISAS ERSÄTTNINGEN SOM VI ERHÅLLER FÖR DE PRODUKTER SOM VI KAN FÖRMEDLA 2016 HÄR REDOVISAS ERSÄTTNINGEN SOM VI ERHÅLLER FÖR DE PRODUKTER SOM VI KAN FÖRMEDLA BROSCHYREN GES UT AV Cerberus AB KONTAKTUPPGIFTER Cerberus AB Engelbrektsgatan 7 114 32 Stockholm Tfn: +46 8 550 565

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204)

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Datum Diarienr 2013-05-03 653-2012 Max Matthiessen AB Att: N N Box 5908 114 89 STOCKHOLM Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Datainspektionens beslut Datainspektionen konstaterar att Max Matthiessen

Läs mer

BESLUT 2017:2. Bakgrund. Dnr

BESLUT 2017:2. Bakgrund. Dnr Dnr 2016-7 2017-02-01 BESLUT 2017:2 Bakgrund Ärendet InsureSec AB (InsureSec) har i anmälan av den 1 augusti 2016 vänt sig till Försäkringsförmedlingsmarknadens Disciplinnämnd (Disciplinnämnden) med en

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Gent Jansson, Finansinspektionen, Box 6750, 113 85 Stockholm. Beställningsadress: Thomson Fakta AB, Box 6430, 113 82 Stockholm. Tfn 08-587 671 00, Fax

Läs mer

Ny funktionalitet för Finansinspektionens offentliggörande av prospekt

Ny funktionalitet för Finansinspektionens offentliggörande av prospekt PROMEMORIA Datum 2007-04-13 Författare Ruth Yosef Ny funktionalitet för Finansinspektionens offentliggörande av prospekt Finansinspektionen P.O. Box 6750 SE-113 85 Stockholm [Sveavägen 167] Tel +46 8 787

Läs mer

Nyheter i SwedSecs regelverk från den 1 januari 2014

Nyheter i SwedSecs regelverk från den 1 januari 2014 Nyheter i SwedSecs regelverk från den 1 januari 2014 SwedSec Licensiering AB:s (SwedSec) styrelse har beslutat om ändringar i SwedSecs regelverk. Ändringarna är framförallt föranledda av den nya strukturen

Läs mer

Intern styrning och kontroll i Investerums verksamhet

Intern styrning och kontroll i Investerums verksamhet Intern styrning och kontroll i Investerums verksamhet Investerum AB 556693-7495 & Investerum Pension KB 969683-3913 Regelboken 2018 Ägare: Styrelsen äger och fastställer dokumentet årligen. VD äger dock

Läs mer

Information som lämnas till kund INFORMATION OM BOLAGET/ANSTÄLLDA/INCITAMENT/ERSÄTTNINGAR

Information som lämnas till kund INFORMATION OM BOLAGET/ANSTÄLLDA/INCITAMENT/ERSÄTTNINGAR INFORMATION OM BOLAGET/ANSTÄLLDA/INCITAMENT/ERSÄTTNINGAR Förmedlarföretag Norra Vallgatan 58 21122 Malmö Tel: 040-6160701 Fax: 0735-276208 E-post: info@aderakapital.se Förmedlarföretagets registrering

Läs mer

Rapsodi kommunikations integritetspolicy

Rapsodi kommunikations integritetspolicy Rapsodi kommunikations integritetspolicy 1 Introduktion Denna policy avseende integritet och marknadsföring ( Integritetspolicy ) beskriver hur Rapsodi kommunikation AB, org.nr 556685-9277, Ringvägen 5B,

Läs mer

Företagsanvändare. InsureSecs administrationsverktyg för förmedlarföretag. ANVÄNDARMANUAL Gäller från Företagsanvändare.

Företagsanvändare. InsureSecs administrationsverktyg för förmedlarföretag. ANVÄNDARMANUAL Gäller från Företagsanvändare. Gäller från 2017-03-06 Företagsanvändare InsureSecs administrationsverktyg för förmedlarföretag Företagsanvändare Företagsanslutna Förmedlarorganisationer Innehållsförteckning Inledning 3 Olika typer av

Läs mer

Investerum AB. Investerum Pension KB 556693-7495 969683-3913. Regelbok 201413-2015KH Sida 1

Investerum AB. Investerum Pension KB 556693-7495 969683-3913. Regelbok 201413-2015KH Sida 1 Riktlinjer för Klagomålshantering Investerum AB 556693-7495 & Investerum Pension KB 969683-3913 Regelbok 201413-2015KH Sida 1 Riktlinjer för klagomålshantering Dessa riktlinjer fastställdes av styrelsen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om försäkringsdistribution Utfärdad den 20 juni 2018 SFS2018:1231 Publicerad den 28 juni 2018 Regeringen föreskriver 1 följande. 1 kap. Inledande bestämmelser 1 Denna

Läs mer

ecampus min väg till KNX

ecampus min väg till KNX ecampus min väg till KNX Välkommen! Här följer en guide till hur man på egen hand med en dator och Internetåtkomst kan lära sig grunderna för KNX och hur verktyget ETS fungerar Lycka till! Side nr. 1 Innehåll

Läs mer

Självbetjäning för arbetsgivare. Användarhandledning Kom igång med Arbetsgivartjänsten Behörighetsadministration

Självbetjäning för arbetsgivare. Användarhandledning Kom igång med Arbetsgivartjänsten Behörighetsadministration Självbetjäning för arbetsgivare Användarhandledning Kom igång med Arbetsgivartjänsten Behörighetsadministration Innehåll 1 DOKUMENTINFORMATION... 3 1.1 SYFTE... 3 1.2 AVGRÄNSNINGAR... 3 1.3 STÖD VID LÄSNING...

Läs mer

Rådgivardokumentation, Företag Liv

Rådgivardokumentation, Företag Liv Uppgifter om kund Rådgivardokumentation, Företag Liv Inga förändringar har inträtt sedan kunden senast lämnade sina uppgifter, gå till del 2. Kunduppgifter Firma Organisationsnummer Adress (gata, box eller

Läs mer

Ett år med MiFID. Delrapport om tillståndsverifieringen 2008-12-18

Ett år med MiFID. Delrapport om tillståndsverifieringen 2008-12-18 Ett år med MiFID Delrapport om tillståndsverifieringen 2008-12-18 Utfall av undersökningen Iakttagelser kring rutiner för hantering av penningtvätt och terroristfinansiering Områden för fortsatt diskussion

Läs mer

APL-plats: Period: 2014, vecka 11-14. Specialpedagogik 2, 100 poäng

APL-plats: Period: 2014, vecka 11-14. Specialpedagogik 2, 100 poäng Elev: Klass: VO11 APL-plats: Period: 2014, vecka 11-14 Kurs: Specialpedagogik 2, 100 poäng Den arbetsplatsförlagda utbildningen ska behandla följande centrala innehåll i kursen: SPECIALPEDAGOGIK 2 1. Planering,

Läs mer

Lagen om försäkringsförmedling Patric Thomson

Lagen om försäkringsförmedling Patric Thomson Lagen om försäkringsförmedling 20 Patric Thomson Disposition Introduktion och allmänt om regelstrukturen Bakgrund Närmare om innehållet i lagen Framtiden Sammanfattning Reservtid och tid för diskussion

Läs mer

Magnusson The Baltic Sea Region Law Firm

Magnusson The Baltic Sea Region Law Firm SIMPLIFYING MATTERS Magnusson The Baltic Sea Region Law Firm Nya informations- och produktutbudsregler för investeringsrådgivare hur påverkas Bankerna? 24 maj 2015 MiFID II Bakgrund och introduktion till

Läs mer

Du är kund hos Vågen!

Du är kund hos Vågen! Datum Vår beteckning 1(7) Du är kund hos Vågen! Som kund hos är du i goda händer. Av oss kan du alltid förvänta dig rätt försäkringslösning för just ditt behov till rätt pris. Som kund kan du även förvänta

Läs mer

Checklista för digital robotrådgivning

Checklista för digital robotrådgivning Checklista för digital robotrådgivning InsureSec AB Birger Jarlsgatan 55, 111 45 Stockholm info@insuresec.se 08-410 415 75 www.formedlarregistret.se 2 Innehållsförteckning Inledning... 4 Ordlista och förkortningar...

Läs mer

Kommittédirektiv. Konsumentskydd vid finansiell rådgivning. Dir. 2012:98. Beslut vid regeringssammanträde den 27 september 2012.

Kommittédirektiv. Konsumentskydd vid finansiell rådgivning. Dir. 2012:98. Beslut vid regeringssammanträde den 27 september 2012. Kommittédirektiv Konsumentskydd vid finansiell rådgivning Dir. 2012:98 Beslut vid regeringssammanträde den 27 september 2012. Sammanfattning Finansiell rådgivning har blivit allt mer efterfrågad och vanligt

Läs mer

BESLUT 2018:39. Bakgrund. Dnr 2018:

BESLUT 2018:39. Bakgrund. Dnr 2018: Dnr 2018:5 2018-11-06 BESLUT 2018:39 Bakgrund Ärendet InsureSec AB (InsureSec) har i anmälan den 15 mars 2018 vänt sig till Försäkringsförmedlingsmarknadens Disciplinnämnd (Disciplinnämnden) med en begäran

Läs mer

AIG QuickGuard - Vanliga frågor (FAQ)

AIG QuickGuard - Vanliga frågor (FAQ) AIG QuickGuard - Vanliga frågor (FAQ) AIG QuickGuard - Vanliga frågor (FAQ) AIG QuickGuard - Vanliga frågor (FAQ) Här presenteras ett antal frågor och svar med avsikt att tillhandahålla support till förmedlare

Läs mer

Certifierad Varumärkesvärderare

Certifierad Varumärkesvärderare Certifierad Varumärkesvärderare Du som är aktiv inom varumärkesområdet, oavsett om du arbetar utifrån ett finansiellt-, marknads- eller legalt perspektiv, vet att det är centralt att anlägga en strukturerad

Läs mer

Temaundersökning. Framtagande och distribution av strukturerade produkter 2012-06-20

Temaundersökning. Framtagande och distribution av strukturerade produkter 2012-06-20 Temaundersökning Framtagande och distribution av strukturerade produkter 2012-06-20 1 Agenda Inledning. Anna Jegnell, områdeschef Marknader Erfarenheter från tillsynen. Anders Evenås, enhetschef Tillsyn

Läs mer

Kunskapskrav 2017 Årslicens Sakskadeförmedling

Kunskapskrav 2017 Årslicens Sakskadeförmedling Innehållsförteckning Om kunskapskraven och Blooms taxonomi 2 Känna till faktakunskaper 2 Förstå och förklara faktakunskaper 2 Tillämpa faktakunskaper 2 Analys av faktakunskaper 2 Om att avlägga kunskapstest

Läs mer

Policy Ersättning. Ersätter policy, fastställd av styrelsen

Policy Ersättning. Ersätter policy, fastställd av styrelsen Policy Ersättning Ersätter policy, fastställd av styrelsen 2018-11-23 Dokumentnamn Policy Ersättning Ägare Styrelsen Ramverksnummer 720.001 4) Ansvarig för implementering 1:a försvarslinjen Gäller för

Läs mer

eidas-förordningens krav det juridiska perspektivet Anna Månsson Nylén

eidas-förordningens krav det juridiska perspektivet Anna Månsson Nylén eidas-förordningens krav det juridiska perspektivet Anna Månsson Nylén Vad är eidas? EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EU) nr 910/2014 av den 23 juli 2014 om elektronisk identifiering och betrodda

Läs mer

Hej! SE VILLKOREN SOM GÄLLER FÖR FÖRSÄKRINGEN 1. Gå in på 2. Skriv in koden X4ECN

Hej! SE VILLKOREN SOM GÄLLER FÖR FÖRSÄKRINGEN 1. Gå in på   2. Skriv in koden X4ECN Skåne Läns Landsting Region Skåne Västra Storgatan 12 291 89 KRISTIANSTAD 9FY01 2019 01 01 2019 12 31 Hej! Här kommer det nya avtalet för kommande försäkringsperiod. På följande sidor hittar du: ÖVERSIKT

Läs mer